Sunteți pe pagina 1din 112

CONSTANTIN MECU NEDELEA PRLU CRISTINA BARNA RALUCA ZORZOLIU CRISTIAN U DANIELA PANICU

ECONOMIE POLITIC
APLICAII PRACTICE Ediia a III-a

AUTORI: Prof. univ. dr. Constantin Mecu: cap. XXIII, XXIV, XXV. Conf. univ. dr. Nedelea Prlu: cap. VIII, X, XVII, XVIII. Lector univ. dr. Cristina Barna: cap. I, II, IV, XI, XII, XIX. Lector univ. dr. Raluca Zorzoliu: cap. III, V, VI, IX, XIV, XV. Lector univ. drd. Cristian U: cap. VII, XIII, XIV, XX, XXI, XXII. Lector univ. dr. Daniela Panicu: rezolvri probleme.

Editura Fundaiei Romnia de Mine, 2007 Editur acreditat de Ministerul Educaiei i Cercetrii prin Consiliul Naional al Cercetrii tiinifice din nvmntul Superior

Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei Economie politic: aplicaii practice / Constantin Mecu, Nedelea Prlu, Cristina Barna, Raluca Zorzoliu, Cristian U, Daniela Panicu Ediia a III-a Bucureti: Editura Fundaiei Romnia de Mine, 2007 Bibliogr. ISBN 978-973-725-770-3 I. Mecu, Constantin II. Prlu, Nedelea III. Barna, Cristina IV. Zorzoliu, Raluca V. U, Cristian VI. Panicu, Daniela 33(075.8)(076.5)

Reproducerea integral sau fragmentar, prin orice form i prin orice mijloace tehnice, este strict interzis i se pedepsete conform legii. Rspunderea pentru coninutul i originalitatea textului revine exclusiv autorului/autorilor.

UNIVERSITATEA SPIRU HARET


Prof. univ. dr. CONSTANTIN MECU Conf. univ. dr. NEDELEA PRLU Lector univ. dr. CRISTINA BARNA Lector univ. dr. RALUCA ZORZOLIU Lector univ. drd. CRISTIAN U Lector univ. dr. DANIELA PANICU

ECONOMIE POLITIC
APLICAII PRACTICE
Ediia a III-a

EDITURA FUNDAIEI ROMNIA DE MINE BUCURETI, 2007

CUPRINS

Introducere . I. Economia i tiina economic. Obiectul de studiu al Economiei politice. Metod n tiina economic ... II. Economia de pia: caracterizare general. Agenii economici . III. Piaa. Cererea i oferta ... IV. Comportamentul consumatorului .. V. Comportamentul productorului. Combinarea factorilor de producie . VI. Costul de producie VII. Concurena i formarea preurilor .. VIII. Piaa muncii i salariul ... IX. Profitul i renta ... X. Piaa monetar. Dobnda ... XI. Piaa capitalului .. XII. Piaa valutar .. XIII. Externaliti i bunuri publice XIV. Creterea i dezvoltarea economic ... XV. Problema dezvoltrii rilor rmase n urm din punct de vedere economic . XVI. Venitul, consumul, economiile i investiiile . XVII. Fluctuaiile activitii economice ... XVIII. omajul .. XIX. Inflaia XX. Statul i economia .. XXI. Bunstarea i srcia. Distribuia veniturilor . XXII. Probleme actuale ale economiei Romniei XXIII. Economia mondial: concepte i structuri . XXIV. Economia mondial la nceputul unui nou mileniu. Regionalism i globalizare n economia mondial XXV. Romnia n economia mondial Rezolvri probleme Bibliografie

7 9 13 17 21 27 31 34 37 41 44 49 54 57 60 64 66 70 72 75 80 83 86 88 91 93 96 111

INTRODUCERE

Aceast carte este destinat pregtirii studenilor de la facultile cu profil economic i de la celelalte faculti n care se pred disciplina Economia politic, indiferent de forma de nvmnt, dar i altor persoane interesate de studiul teoriei i aplicaiilor economice. Lucrarea este structurat n 25 de capitole care urmresc aprofundarea conceptelor de teorie economic prezentate n manualul universitar Economie politic elaborat de Catedra de Economie Politic a Universitii Spiru Haret sub coordonarea profesorilor universitari doctori Constantin Enache i Constantin Mecu. Cartea are un pronunat caracter aplicativ. Am urmrit, n principal, s obinem deprinderea studenilor n rezolvarea grilelor i a problemelor de micro i macroeconomie. De asemenea, n cadrul fiecrui capitol, cartea cuprinde definiiile principalelor categorii economice, precum i propuneri de teme de referate i recenzii, care urmeaz a fi prezentate n cadrul seminariilor, cercurilor tiinifice i sesiunilor de comunicri tiinifice studeneti. Unele capitole abordeaz i aspecte ale economiei romneti n tranziie spre o economie de pia funcional i competitiv. Sunt abordate, de asemenea, probleme actuale ale economiei mondiale la nceputul acestui mileniu: procesul integrrii economice, cu exemplificare pe modelul Uniunii Europene, regionalismul, accelerarea fenomenului de globalizare economic, imperativul unei dezvoltri economico-sociale durabile. Ne exprimm sperana c informaiile i aplicaiile cuprinse n cartea de fa vor reui s strneasc interesul studenilor pentru studiul aprofundat al tiinei economice. n acelai timp, mulumim tuturor celor care ne-au ajutat n procesul de realizare a acestei lucrri. Autorii

I. ECONOMIA I TIINA ECONOMIC. OBIECTUL DE STUDIU AL ECONOMIEI POLITICE. METOD N TIINA ECONOMIC

A. Definiii
Nevoile umane reprezint cerinele materiale i spirituale, de bunuri i servicii, de mediu ecologic, ale vieii i activitii oamenilor. Interesele economice reprezint nevoile oamenilor devenite mobiluri ale activitii lor. Resursele economice reprezint totalitatea elementelor (naturale sau create de activitatea economic anterioar) susceptibile de a fi atrase n circuitul economic. Raritatea resurselor exprim limitele resurselor, insuficiena lor n raport cu nevoile nelimitate. Alegerea economic orice agent economic trebuie s fac alegeri ntre diferite alternative de utilizare a resurselor, ceea ce presupune calcule pentru a obine maximum de rezultate, cu minimum de cheltuieli. Costul de oportunitate reprezint costul celei mai bune alternative sacrificate, atunci cnd se face o alegere ntre mai multe variante posibile. Curba (frontiera) posibilitilor de producie (CPP) este o reprezentare grafic care reflect toate combinaiile posibile de producere a dou bunuri prin utilizarea integral i eficient a resurselor disponibile la un moment dat. Ilustreaz problema raritii resurselor. Orice punct situat pe CPP (A, B, C, D, E etc.) exprim o utilizare eficient a resurselor, orice punct situat n interiorul CPP (de exemplu, punctul F) exprim o utilizare ineficient, incomplet a resurselor, iar orice punct situat deasupra CPP (de exemplu punctul G) corespunde unor combinaii de producie irealizabile.

Economia politic este tiina care studiaz modul n care societatea folosete resursele limitate pentru a produce bunuri de valoare i a le distribui membrilor si. (P.A. Samuelson, W.D. Nordhaus, Economie politic, Editura Teora 2003, p. 22). Activitatea economic reprezint componenta fundamental a aciunii umane, n cadrul creia, prin alocarea i utilizarea resurselor, au loc procesele de producie, circulaie i consum. O importan deosebit prezint structura vertical a activitii economice microeconomia, mezoeconomia, macroeconomia i mondoeconomia. Metoda n tiina economic reprezint un ansamblu de principii, procedee, i tehnici de cercetare, care contribuie la rezolvarea eficient a problemelor practicii economice. 9

B. Probleme
1. O economie simplificat are urmtoarele posibiliti de producie: Posibiliti de producie Posibilitile A B C D E Alimente (mil. kg) 12 10 9 7 0 Avioane militare (mii buc.) 0 2 3 5 14

a) reprezentai grafic curba posibilitilor de producie; b) comentai combinaiile de producie reprezentate prin punctele F (5 mil. kg alimente, 4 mii buc. avioane militare) i G (9 mil. kg alimente, 8 mii buc. avioane militare) din punct de vedere al eficienei utilizrii resurselor i posibilitii realizrii; c) comentai efectul pe care l-ar putea avea un proces de cretere economic susinut n economia respectiv asupra posibilitilor de producie.

C. Teste-gril
1. n funcie de caracterul tridimensional al fiinei umane, nevoile pot fi clasificate: a) nevoi primare, sociale, secundare; b) nevoi fiziologice, sociale, raionale; c) nevoi fiziologice, sociale, secundare; d) nevoi primare, sociale, complexe. 2. Nevoia de calculator i nevoia de imprimant sunt considerate nevoi: a) complementare; b) concurente; c) dinamice; d) regenerabile. 3. n prezent, n structura nevoilor, se remarc: a) tendina de cretere a ponderii bunurilor alimentare; b) tendina de cretere a ponderii bunurilor de folosin ndelungat; c) tendina de cretere a ponderii serviciilor; d) tendina de scdere a ponderii bunurilor superioare. 4. Potenialul de creaie tiinific i tehnic existent ntr-o ar, la un moment dat, face parte din categoria: a) resurselor umane; b) resurselor materiale; c) resurselor naturale; d) resurselor epuizabile. 5. Fondul funciar, forestier, cinegetic, apa i aerul sunt resurse naturale: a) neregenerabile; b) regenerabile; 10

c) epuizabile; d) recuperabile. 6. Prin raritatea resurselor se nelege c: a) resursele sunt neregenerabile; b) resursele sunt insuficiente n raport cu nevoile nelimitate; c) resursele scad permanent; d) resursele sunt epuizabile. 7. Costul de oportunitate reprezint: a) costul celei mai bune alternative la care se renun, atunci cnd se face o alegere dintre mai multe variante posibile, n alocarea resurselor; b) costul tuturor alternativelor la care se renun, atunci cnd se face o alegere ntre mai multe variante posibile, n alocarea resurselor; c) suma tuturor cheltuielilor de producie necesare pentru obinerea unui bun economic. 8. Curba care ilustreaz problema raritii si reflect combinrile a dou bunuri care pot fi produse cu un volum dat de resurse poart denumirea de : a) curba produciei; b) curba costului de producie; c) curba posibilitilor de producie; d) curba venitului. 9. Activitatea economic la nivel de ramur i zon constituie obiectul de analiz al: a) microeconomiei; b) macroeconomiei; c) mondoeconomiei; d) mezoeconomiei. 10. Informatica, cercetarea tiinific i tehnologic sunt incluse n: a) sectorul primar al activitii economice; b) sectorul secundar al activitii economice; c) sectorul teriar al activitii economice; d) sectorul cuaternar al activitii economice. 11. Care dintre urmtorii economiti sunt considerai reprezentani ai colii clasice engleze: a) Fr. Quesnay, Adam Smith, David Ricardo; b) Adam Smith, David Ricardo, T. Robert Malthus, John Stuart Mill; c) Adam Smith, David Ricardo, Paul Samuelson; d) John Maynard Keynes, Adam Smith, Alfred Marshall. 12. Oamenii de afaceri aleg s cltoreasc ntre dou orae aflate la distan mare cu avionul, n timp ce persoanele obinuite prefer s cltoreasc cu autoturismul personal (sau cu trenul, microbuzul etc.). Alegerea lor se explic astfel: a) autoturismul i trenul sunt mijloace de transport mai ieftine dect avionul; b) oamenii de afaceri, avnd venituri ridicate, aleg avionul pentru c este cel mai rapid mijloc de transport; c) autoturismul i trenul sunt mijloace de transport foarte scumpe pentru persoanele cu un cost de oportunitate ridicat al timpului; 13. Rata retragerilor studenilor din nvmntul superior scade in timpul unei recesiuni deoarece: a) costul de oportunitate al continurii facultii este redus pentru c recesiunea este caracterizat printr-o rat a omajului ridicat i salarii nemotivante; 11

b) costul de oportunitate al continurii facultii este ridicat datorit fenomenului inflaionist caracteristic unei perioade de recesiune; c) costul de oportunitate al continurii facultii este nul; d) nu trebuie luat n calcul costul de oportunitate n aceast situaie. 14. Costul de oportunitate poate fi exemplificat prin: a) ctigul obinut de proprietarul unei firme dac ar fi lucrat pentru altcineva; b) preul biletului la teatru n cazul unui student care renun s nvee pentru testul la Economie n favoarea unei piese de teatru; c) totalitatea cheltuielilor (taxe colare, cazare, cmin, cantin, manuale etc.) n cazul absolvirii unei faculti; d) dobnda pe care ar fi ctigat-o deintorul unei sume de 30 mil. lei, dac ar fi depus banii ntr-un depozit la banc, n loc s fi cumprat cu ei aciuni. 15. Distracia (TV, petreceri, excursii etc.) naintea unui examen n perioada de sesiune prezint pentru studeni un cost de oportunitate: a) nul; b) sczut; c) ridicat; d) nu trebuie luat n calcul costul de oportunitate n aceast situaie. 16. Economia politic este o tiin economic: a) fundamental; b) teoretico-aplicativ; c) funcional; d) de grani.

D. Teme de referate i recenzii


Recenzie la cartea: Filip, Florin Gh., Societatea informaional. Societatea Cunoaterii. Concepte, soluii i strategii pentru Romnia, Editura Expert, Bucureti, 2001. Recenzie la cartea: Stiglitz, Joseph E., Walsh, Carl. E., Economie, Editura Economic, Bucureti, 2005. Recenzie la cartea: Iancu, Aurel, Cunoatere i inovare: o abordare economic, Editura Academiei Romne, Bucureti, 2006. Raritatea resurselor fenomen contemporan. Lupta contra raritii. Impactul progresului tehnic asupra limitelor resurselor. Economia durabil o nou economie pentru un secol nou. Imperativul respectrii principiilor ecologice n activitatea economic. Statutul contemporan al tiinei economice. Noi tendine n structura sistemului tiinelor economice. Limitele tiinei economice. Importana experimentului economic n cercetarea tiinific. Studiu de caz privind sistemul nevoilor umane n Romnia (analiza nevoilor umane pe categorii sociale, de vrst, sex etc.).

12

II. ECONOMIA DE PIA: CARACTERIZARE GENERAL. AGENII ECONOMICI

A. Definiii
Economia natural (autarhic, nchis) reprezint acea form de organizare i desfurare a activitii economice n care bunurile create servesc consumului propriu al productorului (autoconsum). Economia de schimb reprezint acea form de organizare i desfurare a activitii economice n care bunurile se produc predominant pentru pia. Specializarea (diviziunea muncii) reprezint procesul de mprire a produciei pe etape sau operaiuni specializate, de fixare a diferitelor activiti ca domenii distincte, prin funciile i rolul ndeplinit. Specializarea, bazat pe teoria avantajului absolut sau relativ, a determinat o utilizare eficient a resurselor, favoriznd schimburile comerciale ntre indivizi i ri. Avantajul absolut un productor deine un avantaj absolut ntr-o activitate atunci cnd obine o cantitate anumit de bunuri cu mai puine resurse, n raport cu oricare alt productor (sau atunci cnd, din resurse identice, obine cea mai mare cantitate de bunuri n raport cu ceilali productori). Avantajul relativ (comparativ) un productor deine un avantaj relativ ntr-o activitate atunci cnd realizeaz bunul cu cel mai mic cost de oportunitate n raport cu ceilali productori. Economia de pia reprezint o economie de schimb evoluat, caracterizat prin urmtoarele trsturi: proprietatea privat este considerat inviolabil i garantat, economia funcioneaz pe baza pieei, interesele personale (maximizarea profitului pentru productori i maximizarea utilitii pentru consumatori) sunt primordiale, iar concurena este regulatorul principal. Banii (moneda) reprezint ansamblul mijloacelor de plat care pot fi utilizate pentru efectuarea tranzaciilor pe pia. Nici un flux economic nu se poate desfura fr participarea direct sau indirect a monedei. Indiferent de etapa de evoluie i de coninutul lor economic, banii ndeplinesc funciile: mijloc de msurare a activitii economice, mijloc de schimb, mijloc de plat i mijloc de rezerv de valoare. Agentul economic este orice persoan fizic sau juridic care particip la viaa economic a societii ndeplinind anumite funcii, i avnd anumite comportamente economice. n rndul agenilor economici includem: ntreprinderile, menajurile (gospodriile familiilor), administraiile publice i private, instituiile de credit i asigurri, strintatea. Fluxurile economice reprezint micri permanente de bunuri i servicii, de resurse economice, disponibiliti bneti etc., ntre agenii economici participani la tranzacii. Fluxurile economice reale sunt acele fluxuri care cuprind intrri de resurse economice sau de factori de producie, i ieiri de bunuri i servicii. Fluxurile economice monetare sunt acele fluxuri alctuite din venituri i cheltuieli bneti. Circuitul economic reprezint ansamblul fluxurilor reale i monetare, care concretizeaz tranzaciile dintre agenii economici componeni ai unei economii naionale.

13

Exemplu de circuit economic ntr-o economie simplificat

circuit primar circuit secundar

B. Probleme
1. Fie o economie simplificat n care exist 4 productori A, B, C, D, care dispun de resurse identice sub aspect cantitativ i calitativ, pe baza crora pot obine bunurile economice X i Y dup cum urmeaz: A: 8X sau 4Y B: 12X sau 4Y C: 5X sau 10Y D: 4X sau 6Y S se determine: a) productorul care dispune de avantaj absolut n producerea bunului X, respectiv n producerea bunului Y; b) productorul care dispune de avantaj relativ n producerea bunului X, respectiv n producerea bunului Y; c) decidei condiiile de specializare a agenilor economici A, B, C, D; d) stabilii ctigul realizat n urma specializrii.

C. Teste-gril
1. Un productor deine un avantaj absolut ntr-o activitate atunci cnd: a) obine o cantitate dat de bunuri cu mai puine resurse, n raport cu oricare alt productor; b) obine cea mai mare cantitate de bunuri, n raport cu oricare alt productor; c) obine o cantitate dat de bunuri cu cel mai mare volum de resurse, n raport cu oricare alt productor. 2. Un productor deine un avantaj relativ ntr-o activitate, dac realizeaz bunul: a) cu cel mai mic cost de producie, n raport cu ceilali productori; b) cu cel mai mic cost de oportunitate, n raport cu ceilali productori; c) cu cel mai mic consum de resurse, n raport cu ceilali productori; d) cu cel mai mare pre de vnzare, n raport cu ceilali productori. 14

3. Economia de pia este: a) o economie de schimb; b) o economie concurenial; c) o economie monetar; d) o economie natural. 4. Sunt considerate drept funcii ale monedei: a) mijloc de msurare a activitii economice, mijloc de schimb, mijloc de plat, mijloc de rezerv de valoare; b) msurarea rezultatelor obinute n activitatea economic trecut i prezent, mijloc de rezerv de valoare, mijloc de intermediere a vnzrii-cumprrii; c) mijloc de schimb, mijloc de plat, mijloc de msurare a cheltuielilor efectuate. d) mijloc de msurare a activitii economice, mijloc de schimb, mijloc de plat. 5. Banii ndeplinesc funcia de mijloc de plat atunci cnd: a) se achit o marf cumprat la un magazin; b) se achit salariile; c) se achit impozitele. 6. Banii ndeplinesc funcia de mijloc de schimb atunci cnd: a) se achit chiria proprietarului; b) se restituie un mprumut contractat anterior; c) o persoan achit contravaloarea unei sticle de Coca Cola pe care o cumpr ntr-un magazin. 7. Modelul economiei de pia direcionat spre consum este caracteristic pentru: a) SUA; b) Europa de Vest; c) Japonia. 8. Economia de pia condus administrativ, care pune accentul pe o competiie superioar n vederea cuceririi a tot mai multe piee externe, susinut prin msuri statale, este caracteristic pentru: a) SUA; b) Germania; c) Frana; d) Japonia. 9. Modelul economiei sociale de pia, caracterizat prin atenia deosebit acordat proteciei mediului, dezvoltrii adecvate a educaiei, ocrotirii sntii, asigurrii locurilor de munc i nfptuirii unor programe guvernamentale de protecie social, este caracteristic pentru: a) rilor nordice; b) Italia; c) Germania; d) SUA. 10. Agenii economici pot fi: a) persoane fizice i juridice; b) numai persoane fizice; c) numai persoane juridice. 11. Fluxurile de bunuri de consum la menajuri (de la firme) constituie un exemplu de: a) circuit economic; b) flux economic real; c) flux economic monetar. 15

12. Fluxurilor de munc de la populaie la ntreprinderi le corespund din direcie opus: a) fluxurile monetare de pli reprezentnd salariile pentru munc depus; b) fluxurile monetare de cheltuieli pentru consum ale populaiei; c) fluxurile reale de bunuri economice de la ntreprindere la populaie. 13. n categoria tranzaciilor unilaterale sunt incluse: a) contribuiile pentru asigurri sociale; b) actele de vnzare-cumprare; c) donaiile; d) subveniile de exploatare. 14. Circuitul economic reprezint: a) procesul de circulaie a mrfurilor de la productor la consumator; b) totalitatea fluxurilor economice; c) totalitatea fluxurilor economice reale; d) totalitatea fluxurilor economice monetare.

D. Teme de referate i recenzii


Recenzie la cartea: Daniel Cohen, Bogia lumii, srcia naiunilor, Editura Eurosong & Book, 1998. Recenzie la cartea: John Kenneth Galbraith, Societatea perfect. La ordinea zilei: binele omului, Editura Eurosong & Book, 1997. Fenomenul monetizrii n economiile de pia contemporane. Banii electronici sau banii care nu se vd. Sistemul economic de pia avantaje i limite. Perspectivele economiei de pia. Analiz comparativ a eficienei modelelor contemporane ale economiei de pia. Valenele economice ale modelului nord-european de economie de pia. Specificul modelului economic japonez. Inovaia caracteristic principal a economiei americane. Analiza principalelor categorii de ageni economici n Romnia. Studiu de caz: ntreprinztorul i etapele dezvoltrii unei afaceri proprii n Romnia. Imperativul unei economii funcionale de pia n Romnia n contextul integrrii n Uniunea European n 2007.

16

III. PIAA. CEREREA I OFERTA

A. Definiii
Piaa exprim relaiile dintre agenii economici, ce se desfoar ntr-un anumit spaiu, n cadrul crora se confrunt cererea cu oferta de mrfuri, au loc negocieri i acte de vnzare-cumprare, se formeaz preurile, n condiii de concuren. Cererea de mrfuri exprim cantitatea dintr-un anumit bun care poate fi achiziionat de o persoan, ntr-un interval de timp, pentru un pre unitar dat, considernd date veniturile i preferinele cumprtorilor. Legea cererii arat modificarea cererii la variaia preului, ntr-un raport invers proporional: cnd preul unui bun crete, cererea pentru acesta este n scdere, iar dac preul scade, atunci cantitatea solicitat de cumprtori din bunul respectiv crete. Elasticitatea cererii reprezint sensibilitatea acesteia la modificarea preului sau a venitului. Cererea atipic exprim excepiile de la legea cererii, situaiile n care cererea evolueaz n acelai sens cu preul: a) efectul Giffen (scderea preurilor bunurilor inferioare este nsoit de scderea cererii pentru acestea i deplasarea ei spre bunuri superioare); b) efectul de anticipare din partea consumatorilor; c) efectul de venit nul (reducerea de pre la bunurile foarte scumpe nu determin o cretere a cererii pentru acestea); d) efectul de ostentaie i snobism (unii consumatori cumpr lucruri din ce n ce mai scumpe); e) efectul de informare imperfect (un pre mai ridicat nu indic ntotdeauna o calitate mai bun); f) atunci cnd este cazul unor bunuri importante, fr substitueni creterea preului nu determin o scdere a cererii. Oferta este dat de cantitatea (maxim) oferit spre vnzare, ntr-o perioad de timp, la un anumit pre. Legea ofertei exprim relaia dintre ofert i pre, n cadrul creia oferta evolueaz n acelai sens cu preul. Elasticitatea ofertei n raport de pre reprezint sensibilitatea ofertei la modificrile preului unui bun. Tipurile cererii i ofertei n funcie de valoarea coeficientului de elasticitate Coeficientul de elasticitate a cererii sau ofertei E>1 E=1 E<1 E E=0 Cerere sau ofert Elastic Unitar Inelastic Perfect elastic Perfect inelastic

Paradoxul ofertei exprim excepiile de la legea ofertei, cnd oferta crete chiar i n cazul scderii preului de vnzare. Efectul de venit apare atunci cnd scderea preului pentru un produs determin creterea cererii i achiziionarea, la nivelul aceluiai venit, a unei cantiti mai mari din acel produs, fiind echivalentul unei sporiri a venitului. Efectul de substituie se manifest n cazul bunurilor cu aceeai utilitate, care sunt substituibile, artndu-ne c n cazul majorrii preului pentru un bun cererea acestuia se diminueaz, sporind cererea pentru un bun substituibil, fr s se modifice i preul lui. 17

Echilibrul pieei reflect situaia n care cantitile oferite i cele cerute sunt egale, satisfcndu-se simultan cerinele cumprtorilor i vnztorilor.

B. Formule de calcul
Coeficientul elasticitii cererii i al ofertei pentru un anumit bun se calculeaz cu ajutorul formulelor: Ecp = - (C/C0)/(P/P0) C = C1 C0 P = P1 P0, unde: Ecp coeficientul de elasticitate a cererii, n funcie de pre; C variaia absolut a cererii; P variaia absolut a preului; C0 cererea iniial; C1 cererea curent; P0 preul iniial; P1 preul actual. Ec/p = - %C/%P, unde: %C variaia procentual a cererii; %P variaia procentual a preului. Ec/v = %C/%V, unde: %V variaia procentual a venitului; Ecv coeficientul de elasticitate a cererii, n funcie de venit. Eo/p = (Q/Q0)/(P/P0), unde: Q = Q1 Q0; P = P1 P0. Eo/p = %Q/%P, unde: Eop coeficientul de elasticitate a ofertei, n funcie de pre; Q variaia absolut a ofertei; P variaia absolut a preului; %Q variaia procentual a ofertei; %P variaia procentual a preului; Q0 oferta iniial; P0 preul din perioada anterioar.

C. Probleme
1. n cazul n care coeficientul elasticitii cererii n raport de pre este egal cu 1, determinai cu ct ar fi necesar s se modifice preul (%) pentru o cretere a cererii cu 20% . 2. n situaia n care preul unui bun crete de la 125 u.m. la 375 u.m., iar oferta sporete de la 250 de buci la 500 de buci, s se determine valoarea coeficientului elasticitii ofertei. 3. Cnd preul unui bun scade cu 10%, iar cererea crete cu 25%, s se calculeze coeficientul de elasticitate a cererii. 4. Funciile cererii i ofertei n raport de pre sunt: Cx = 60 2px; Ox = 15 + 3px. Dac preul pieei este 20 u.m., piaa se caracterizeaz prin: a) echilibru; b) excedent de cerere; c) absorbie; d) exces de ofert.

18

5. n tabelul alturat sunt prezentate evoluia cererii i ofertei pentru un anumit bun la diferite valori ale preului acestuia: Preul unitar mii lei 5 6 7 8 9 10 Cererea buc. 20 18 17 16 14 12 Oferta buc. 12 14 15 16 18 21 Deficit ofert (-)/ Exces ofert (+)

a) s se determine deficitul sau excedentul de ofert; b) care este nivelul preului de echilibru? 6. Dac preul unui bun crete cu 30%, iar cererea pentru acesta scade cu 40%, s se determine coeficientul de elasticitate a cererii i tipul acesteia.

D. Teste-gril
1. Care din urmtoarele situaii determin o sporire a cantitii oferite dintr-o marf: a) reducerea numrului firmelor ce produc marfa respectiv; b) creterea concurenei; c) creterea preului unitar; d) diminuarea cheltuielilor de transport. 2. n cazul unei piee cu cerere elastic, modificarea preului determin o modificare procentual a cererii: a) egal; b) mai mare; c) mai mic; d) n acelai sens. 3. Cnd cererea este elastic, preul i venitul vnztorului se modific: a) n acelai sens; b) n sens contrar; c) n acelai sens, dar cu intensiti diferite; d) n sens contrar, dar cu intensiti diferite. 4. n economia de pia cererea i oferta determin: a) plcerea de a cumpra; b) satisfacerea optim nevoilor tuturor; c) plcerea de a vinde; d) stabilirea prioritilor economice. 5. Dac preul pieei este mai mare dect preul de echilibru, piaa bunului respectiv se caracterizeaz prin: a) echilibrul cererii cu oferta; b) deficit de cerere; c) deficit de ofert; d) exces de ofert. 19

6. Dac pe piaa unui bun cererea crete, iar celelalte condiii rmn nemodificate, creterea ofertei este dependent n mod direct de: a) nivelul costului mediu i marginal; b) domeniul de activitate al firmei; c) politica economic; d) mrimea ntreprinderii. 7. Preul de echilibru poate avea un rol hotrtor n fundamentarea deciziilor, dac: a) se formeaz n mod liber; b) se menine constant; c) are tendina de cretere; d) este fixat dinainte. 8. n cazul n care oferta pentru un bun este inelastic la modificarea preului, coeficientul de elasticitate poate fi: a) >1; b) < 1; c) < 0; d) = 0. 9. Cheltuielile unui consumator pentru cumprarea unui bun cresc n situaia n care cererea pentru produsul respectiv este: a) inelastic i preul scade; b) elastic iar preul scade; c) inelastic i preul crete; d) elastic i preul crete. A (b+c); B (a+b); C (c+d)

E. Teme de referate i recenzii


Rolul minii invizibile n activitatea economic. Evoluia ofertei pe piaa unui bun pentru o perioad de 3 ani. Dinamica raportului cerere-ofert, sub influena modificrii preurilor, la principalele produse alimentare, pentru ultimii trei ani. Analiza efectului de venit i de substituie cu exemple din economia actual. Influena inovaiei asupra structurii pieei. Modalitile prin care piaa raionalizeaz consumul bunurilor disponibile n cantiti limitate. Influena pieei unui produs asupra interveniei statului, n sensul restricionrii importului la categoria respectiv de produse. Recenzie la cartea: Michel Didier, Economia: regulile jocului, Editura Humanitas, Bucureti, 1994.

20

IV. COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI

A. Definiii
Utilitatea economic reprezint satisfacia pe care o resimte o persoan ca urmare a consumului unei cantiti determinate dintr-un bun, n anumite condiii de timp i spaiu. Utilitatea individual reprezint satisfacia pe care o resimte o persoan n urma consumrii unei uniti dintr-un bun. Utilitatea total reprezint utilitatea pe care o resimte o persoan n urma consumrii unor cantiti succesive dintr-un bun ntr-o perioad dat. Utilitatea marginal reprezint sporul utilitii totale resimite de o persoan ca urmare a consumrii unei uniti suplimentare dintr-un bun. Legea utilitii marginale (formulat de H. Gossen n 1854) arat c atunci cnd cantitatea consumat dintr-un bun crete, utilitatea marginal a bunului respectiv tinde s se diminueze, pn la a deveni nul n punctul de saturaie. Consumatorul este un agent economic care utilizeaz un bun sau serviciu pentru a-i satisface o nevoie. Comportamentul consumatorului reprezint totalitatea deciziilor tipice consumatorilor care au drept scop maximizarea utilitii. Curba de indiferen (izoutilitate) este curba care exprim ansamblul combinrilor posibile n consumul a dou bunuri, astfel nct nivelul utilitii consumatorului s fie acelai. Punctele de pe aceast curb semnific programe de consum fa de care consumatorul este indiferent, deoarece toate sunt dorite n aceeai msur. Linia bugetului (constrngerea bugetar) exprim limitele bneti ale consumatorului. Optimul (echilibrul) consumatorului exprim acea combinare de bunuri i servicii n consum care, la nivelul bugetului disponibil i al preurilor existente, asigur maximum de utilitate. Grafic, optimul consumatorului corespunde punctului n care linia bugetului este tangent la cea mai nalt curb de indiferen. n acest punct panta linei bugetului (raportul preurilor) este egal cu panta curbei de indiferen (rata marginal de substituie sau raportul utilitilor marginale ale celor dou bunuri).

unde:

E punctul de optim (echilibru) al consumatorului; PS linia bugetului; U1, U2, U3, U4 curbe de indiferen. 21

B. Formule de calcul
Formula de calcul a utilitii marginale Umg = Ut / x (caz discret) Umg = Ux (caz continuu), unde: Ut = variaia utilitii totale; x = creterea cantitii consumate din bunul X; Ux = derivata nti a utilitii. Formula de calcul a ratei marginale de substituie a bunului y cu bunul x RMS = - y / x (caz discret) RMS = -Ux / Uy (caz continuu), unde: y = cantitatea din bunul Y la care consumatorul este dispus s renune; x = cantitatea suplimentar procurat din bunul X, astfel nct consumatorul s-i menin aceeai utilitate. Ecuaia liniei (constrngerii) bugetare B = x*Px + y*Py sau Y = - Px /Py * x + B / Py, unde: x = cantitatea consumat din bunul X; y = cantitatea consumat din bunul Y; B = bugetul; Px = preul bunului X; Py = preul bunului Y. Ecuaia curbei de indiferen dU = 0 Uxdx + Uydy = 0 Condiia matematic de optim (echilibru) al consumatorului Umgx / Umg y = px/ py (caz discret) Ux /Uy = px / py (caz continuu)

22

Metode analitice de determinare a poziiei de optim a consumatorului Metoda I Obiectiv: maxim U = U (x,y) Restricie: y = - px/pyx + B/py U(x, y) = U (x, y(x)) dU/dx = Ux +Uy dy/dx condiie: dU/dx = 0 Ux px/py Uy = 0 Ux/Uy = px/py Ux/px = Uy/py Metoda II Metoda multiplicatorului Lagrange U = U (x, y) B = xpx + ypy L = U (x, y) + (B - xpx - ypy) Condiie: maximizare L (derivatele pariale nule) dL/dx = Ux - px = 0 = Ux/px (1) dL/dy = Uy - py = 0 = Uy/py (2) dL/d = B - xpx - ypy = 0 B = xpx + ypy din relaiile (1) i (2) = Ux/px = Uy/py Ux/Uy = px/py

C. Probleme
1. n tabelul urmtor sunt prezentate date ce evideniaz relaia dintre cantitatea consumat din bunul X (Qx) i utilitatea total (Utx) resimit de o persoan care consum acest bun pe parcursul unei zile. a) Completai tabelul cu datele privind utilitatea marginal (Umx); b) Precizai nivelul consumului de saturaie; argumentai rspunsul. Qx Utx Umx 2. Completai datele din tabelul urmtor (unde Qx reprezint cantitatea consumat din bunul x, Utx reprezint utilitatea total, Umx reprezint utilitatea marginal): Qx Utx Umx 1 30 30 20 2 3 65 10 4 5 83 5 6 7 91 1,9 8 9 94 1 10 0 0 1 7 2 13 3 18 4 22 5 25 6 27 7 28 8 28 9 27

3. tiind c utilitatea marginal a ultimei uniti consumate din bunul x este de trei ori mai mare fa de cea a ultimei uniti consumate din bunul y, s se stabileasc relaia dintre preurile celor dou bunuri, astfel nct consumatorul s-i asigure starea de echilibru (optim). 4. Un consumator dispune de un venit zilnic de 70000 u.m. pentru satisfacerea nevoilor de hran cu bunurile X i Y, care au preuri unitare egale, de 10000 u.m. Pe baza datelor din tabelul urmtor referitoare la utilitatea marginal pe care consumatorul o atribuie diferitelor uniti din bunurile X i Y, determinai programul optim de achiziii al consumatorului i utilitatea resimit.

23

Cantitatea (nr. uniti) 1 2 3 4 5 6

Umx 10 8 6 4 2 0

Umy 8 7 6 5 4 3

5. Se tie c un consumator cumpr dou produse x i y la preurile px = 2000 u.m., py = 1000 u.m., cu un venit de 25000 u.m., funcia de utilitate avnd forma U(x,y) = xy/2. a) Care este structura consumului (cantitile cumprate din fiecare bun) dac utilitatea obinut de consumator este maxim? b) S se determine rata marginal de substituie a produselor, n punctul situat pe curba de indiferen U(x, y) = 20, tiind c n acel punct y = 10. 6. Fie un consumator aflat n situaia de optim economic, care dispune de un buget B i achiziioneaz bunurile x i y la preurile px i py. Presupunnd c preul bunului x crete, n condiiile n care bugetul i preul bunului y rmn constante, reprezentai grafic noua situaie de optim, analiznd efectele de substituire i de venit care apar datorit acestei modificri.

D. Teste-gril
1. Utilitatea economic a unei cri const n: a) cantitatea informaiei pe care o deine; b) calitatea informaiei pe care o deine; c) satisfacia conferit fiecrui cititor de cartea respectiv n anumite condiii determinate; d) nivelul preului. 2. Atunci cnd un consumator ordoneaz diferitele programe de consum spunnd, de exemplu, c bunul C este preferat bunului B, care, la rndul lui este preferat bunului A: a) utilitatea este cardinal msurabil; b) utilitatea este ordinal msurabil; c) utilitatea nu se poate msura n acest caz. 3. Cnd utilitatea marginal a unui bun este pozitiv, dar descresctoare, utilitatea total resimit de ctre un consumator prin mrirea cantitii consumate din bunul respectiv: a) crete; b) scade; c) este constant; d) este egal cu 0. 4. Legea utilitii marginale descrescnde a fost formulat prima dat de: a) H. Gossen; b) J.M. Keynes; c) P.A. Samuelson; d) K. Engel; e) G. Becker. 5. Legea utilitii marginale descrescnde precizeaz c: a) preul unui bun trebuie diminuat pentru a permite consumatorilor s cumpere cantiti suplimentare din acesta; 24

b) unitile suplimentare consumate dintr-un bun vor oferi din ce n ce mai puin satisfacie consumatorului; c) utilitatea total este descresctoare pe msur ce se consum uniti suplimentare dintr-un bun. 6. n punctul de saturaie a consumului: a) utilitatea total este maxim; b) utilitatea marginal este maxim; c) utilitatea total este nul; d) utilitatea marginal este nul. 7. Apa este un bun indispensabil vieii omului, n comparaie cu diamantul; totui apa are un pre mult mai mic n raport cu cel al diamantului. Acest paradox (aparent) se explic astfel: a) Umd < Uma; b) Umd > Uma; c) Utd < Uta; d) Utd > Uta. unde: Umd = utilitatea marginal a diamantului; Uma = utilitatea marginal a apei; Uta = utilitatea total a apei; Utd = utilitatea total a diamantului. 8. Curba de indiferen exprim: a) ansamblul combinaiilor posibile n consumul a dou bunuri, astfel nct nivelul utilitii consumatorului s rmn acelai; b) ansamblul combinaiilor posibile n consumul a dou bunuri, astfel nct nivelul utilitii consumatorului s fie maxim; c) ansamblul combinaiilor posibile n consumul a dou bunuri, astfel nct nivelul utilitii consumatorului s fie minim. 9. Restricia bugetar arat limitele bneti ale abordrii unei situaii de consum. Ecuaia dreptei bugetului este urmtoarea: a) B = X*px + Y *py; unde: px, py = preurile bunurilor X i Y; b) B = X*py + Y*px; X, Y = cantitile din bunurile X i Y; c) Y = -px/py*X + B/py; B = bugetul disponibil. d) B = X*px - Y*py. 10. Rata marginal de substituie a bunului y cu bunul x, reprezint cantitatea din bunul x care este necesar pentru a nlocui o unitate din bunul y, astfel nct: a) utilitatea total s fie maxim; b) utilitatea total s fie constant; c) utilitatea total s fie minim; d) utilitatea total s fie nul. 11. Optimul consumatorului se realizeaz la o combinare de bunuri i servicii n consum care, la nivelul bugetului de care dispune i al preurilor existente, i asigur: a) o cheltuial minim; b) maximum de satisfacie (utilitate); c) minimum de satisfacie (utilitate); d) meninerea obiceiurilor de consum anterioare; e) meninerea constant a utilitii (satisfaciei). 25

E. Teme de referate i recenzii


Recenzie la cartea: Gary Becker, Comportamentul uman. O abordare economic, Editura ALL, Bucureti, 1994. Utilitatea economic i problema msurrii ei de-a lungul timpului. Tradiional i nou n alegerea raional a consumatorului. Dinamica echilibrului consumatorului efectele modificrii venitului i preurilor. Consumatorul rege? Limitri ale opiunii consumatorului n economia de pia contemporan. Analiza modelului actual de consum al populaiei n Romnia. Analiz comparativ a modelului de consum din Romnia i modelelor de consum din rile dezvoltate. Consumul populaiei n calitate de component a dezvoltrii durabile. Studiu de caz: relaia dintre structura consumului pe categorii socio-economice i durata medie de via n Romnia.

26

V. COMPORTAMENTUL PRODUCTORULUI. COMBINAREA FACTORILOR DE PRODUCIE

A. Definiii
Factorii de producie reprezint resursele economice atrase n circuitul economic aflate n micare ca fluxuri i care particip la obinerea bunurilor i serviciilor. Munca este o aciune contient, specific uman, factor de producie primar, ndreptat ctre un scop precis, n cadrul creia sunt puse n micare aptitudinile, experiena i cunotinele ce l definesc pe om, consumul de energie fizic i intelectual n vederea obinerii de bunuri i servicii. Factorul natural reprezint substana i condiiile materiale primare ale produciei, ct i fora motrice virtual, utilizat n producerea bunurilor materiale i serviciilor i se refer, n principal, la pmnt, resursele de ap i de minerale. Capitalul reprezint ansamblul bunurilor reproductibile, rezultate ale unei activiti anterioare, utilizate n producerea de bunuri materiale i servicii destinate realizrii ca mrfuri pe pia n scopul obinerii unui profit. Combinarea factorilor de producie este o modalitate specific de unire a factorilor privit sub aspect cantitativ, ct i din perspectiv structural-calitativ; att din punct de vedere tehnic, ct i economic. Capitalul fix reprezint acea parte a capitalului care particip la mai multe cicluri de producie, consumndu-se treptat i nlocuindu-se la intervale mai mari de timp. Capitalul circulant parte a capitalului constnd n materii prime, materiale, combustibil, semifabricate etc., care se consum integral ntr-un singur ciclu de fabricaie i se nlocuiete dup fiecare ciclu de producie Capitalul fix se confrunt cu fenomenul de uzur: a) uzur fizic deprecierea acestuia ca urmare a utilizrii sau aciunii factorilor naturali; b) uzura moral deprecierea acestuia ca urmare a progresului tehnic. Amortizarea reprezint recuperarea cheltuielilor sau investiiilor n capitalul fix, provenite din uzura acestui capital. Funcia de producie reprezint relaia dintre producia de bunuri i servicii scontat a se obine i cantitile din diferii factori folosii pentru obinerea acesteia. Legea randamentelor neproporionale se poate enuna astfel: dac pentru realizarea unor bunuri este necesar utilizarea mai multor factori de producie i se adaug progresiv aceeai cantitate dintr-un factor folosit, n timp ce cantitatea celorlali factori nu se modific, produsul marginal al factorului variabil crete pn la un punct, dup care descrete. Productivitatea exprim eficiena combinrii factorilor de producie cu scopul realizrii unor efecte utile maxime cu minimum de eforturi i se determin ca raport ntre rezultatele obinute (producia) i cheltuielile efectuate pentru obinerea acesteia. Productivitatea global surprinde efectele combinrii tuturor factorilor de producie, msurnd eficiena de ansamblu a acestora. Productivitatea parial exprim producia obinut prin folosirea fiecrui factor de producie. Productivitatea medie a unui factor de producie exprim eficiena cu care este consumat acesta n procesul de producie, prin raportarea cantitii de produse obinut la cantitatea de resurse utilizate. Productivitatea marginal arat sporul de producie obinut prin consumarea unei uniti suplimentare din factorul de producie respectiv, n condiiile n care ceilali rmn neschimbai.

27

B. Formule de calcul
Funcia de producie Cobb-Douglas: Q = A K L et , unde: Q producia; A constant dimensional; K capitalul; elasticitatea produciei n raport de capital; L munca; elasticitatea produciei n raport de munc; e progresul tehnic; rata progresului tehnic; t timpul.
Observaie: n analizele uzuale, se renun la factorul de progres tehnic, reinndu-se numai factorii capital i munc.

Productivitatea medie a unui factor: Wmx = Q / X, unde: Q producia realizat; X cantitatea consumat din factorul de producie, care poate fi: munca (L), natura (N) sau capitalul (K). Productivitatea marginal: Wmgx = Q / X, unde: Q sporul de producie realizat; X consumul suplimentar din factorul x; Q = Q1 Q0; X = X1 X0. Amortizarea liniar a capitalului fix, ca parte a factorului de producie capital: A = V/ n, unde: A rata anual de amortizare; V valoarea la care a fost achiziionat bunul respectiv; n numrul anilor n care se amortizeaz. Coeficientul uzurii capitalului fix: Cu = UK / K, unde: UK uzura capitalului fix; K capitalul fix. Coeficientul utilitii capitalului fix: Cut = KPt / Kt sau Cut = SKt/Kt, unde: KPt intrrile de capital fix; SKt ieirile de capital fix; Kt stocul de capital fix.

C. Probleme
1. O firm are 150 de salariai i realizeaz 3.000 de produse. Cte persoane ar fi nevoie s mai angajeze firma pentru a-i dubla producia n condiiile creterii productivitii medii a muncii cu 25%? 2. Dac o societate realizeaz o productivitate medie de 1.500 produse/angajat, ntr-o perioad de timp, s se determine productivitatea marginal a muncii, n cazul sporirii cu 80% a produciei i cu 40% a numrului de salariai. 28

3. La o firm 12 salariai lucrau 6 zile pe sptmn, a cte 9 ore/zi i realizau o productivitate medie a muncii de 5 produse/or. Acelai numr de salariai lucreaz 5 zile pe sptmn, a cte 8 ore zilnic i obin aceeai producie sptmnal. S se calculeze indicele productivitii medii a muncii. 4. Valoarea rmas de amortizat a unui echipament de producie, dup 5 ani de utilizare, este de 40 milioane u.m. Care a fost valoarea iniial a produsului n situaia n care a mai rmas doar un an de plat pentru amortizare? 5. Pe baza datelor din urmtorul tabel s se determine productivitatea marginal cnd factorul munc rmne constant la 10 salariai pentru valorile produciei: Q = 34; 36, 44. K (buc) L (salariai) 5 10 15 20 10 30 34 36 40 20 34 38 41 44 30 36 41 45 48 40 40 44 48 52

6. Cum se modific productivitatea medie a muncii dac producia crete cu 200%, iar numrul salariailor cu 150%?

D. Teste-gril
1. Capitalul factor de producie se refer la: a) bunuri economice destinate tranzaciilor pe pia; b) bunuri destinate producerii altor bunuri sau servicii; c) investiiile unei firme; d) creditele contractate la bnci. 2. Uzura moral a capitalului fix implic pentru proprietar: a) profituri mai mari, deoarece se vor folosi utilaje mai performante; b) scderea costului datorit apariiei unor utilaje similare dar mai ieftine; c) pierderi sau costuri mai mari pentru c sunt nlocuite utilajele mai vechi; d) creterea vnzrilor. 3. Sporirea productivitii medii a muncii are ca efect: a) creterea duratei muncii; b) sporirea timpului liber; c) creterea populaiei ocupate; d) reducerea omajului. 4. Amortizarea capitalului fix reprezint: a) o cheltuial de producie; b) un consum de capital fix; c) recuperarea treptat a capitalului fix; d) deprecierea capitalului fix. 5. Uzura fizic a capitalului fix se produce din cauza: a) progresului tehnic; b) utilizrii necorespunztoare; c) aciunii factorilor naturali, mecanici; d) concurenei. 29

6. Cnd productivitatea marginal a unui factor este mai sczut dect productivitatea medie a acestuia, iar cantitatea din acel factor sporete, atunci: a) productivitatea medie i producia cresc; b) productivitatea medie scade i producia crete; c) productivitatea medie i producia scad; d) productivitatea medie scade iar producia nu se modific. 7. Productivitatea marginal a unui factor de producie reprezint: a) sporul de producie obinut prin creterea cu o unitate a factorului respectiv, ceilali reducndu-i consumul cu o unitate; b) sporul de producie obinut prin reducerea cu o unitate a unui factor i creterea, tot cu o unitate, a altui factor; c) producia suplimentar realizat prin sporirea cu o unitate a consumului dintr-un anumit factor de producie, ceilali fiind neschimbai; d) sporul produciei dac toi factorii de producie rmn neschimbai. 8. Nivelul i evoluia productivitii depind de: a) condiiile naturale; b) cantitatea factorilor de producie utilizai; c) calitatea factorilor de producie utilizai; d) nivelul preului bunurilor fabricate. A (a,c,d); B (a,b,c); C (b,c,d). 9. Nivelul productivitii muncii realizate ntr-o firm influeneaz direct proporional: a) costul unitar; b) nivelul salariului; c) costul marginal; d) amortizarea capitalului fix.

E. Teme de referate i recenzii


Importana analizei productivitii medii i marginale a factorilor de producie n adoptarea unor decizii de ctre un manager. Analiza evoluiei productivitii muncii, n ultimii cinci ani, n Romnia. Creterea productivitii i revoluia managerial. Influena progresului tehnic i a transformrilor din economia romneasc asupra randamentului capitalului unei firme. Exemplificai i justificai funcionarea unei societi comerciale care nregistreaz pierderi. Recenzie la cartea: Mihail Manoilescu, Forele naionale productive i comerul exterior, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1986. Recenzie la cartea: Thomas Malthus, Eseu asupra principiului populaiei, Editura Humanitas, Bucureti, 1992.

30

VI. COSTUL DE PRODUCIE

A. Definiii
Costul de producie exprim, n form bneasc, totalitatea cheltuielilor efectuate de ctre agenii economici pentru desfurarea activitii lor, de la producie pn la desfacerea bunurilor sau serviciilor pe pia. Costul contabil reprezint cheltuielile, n bani, suportate de ctre firm din evidena contabil. Costul economic cuprinde n plus, fa de costul contabil, consumul de resurse care nu apare sub form de cheltuieli (munca depus de proprietar). Costul implicit exprim consumul de resurse al firmei neinclus n costul efectiv pltit de aceasta. Costul global (care poate fi: total, fix sau variabil) este cel care nsumeaz toate categoriile de cheltuieli n procesul de producie. Costul fix reprezint acele cheltuieli care, pe termen scurt, sunt independente de volumul produciei realizate. Costul variabil este dat de acele cheltuieli care sunt influenate de nivelul produciei. Costul mediu (care poate fi: total, fix sau variabil) exprim costul global total, fix sau variabil pe unitatea de produs. Costul marginal arat sporul costului total n cazul creterii cu o unitate a produciei obinute. Pragul de rentabilitate este acel punct n care firma nu are profit, dar nici nu este n pierdere (cheltuieli = ncasri) i de la care, dac va mri producia, va realiza profit.

B. Formule de calcul
Costul total global: CTG = CFG + CVG, unde: CFG costul fix global; CVG costul variabil global. CTM = CTG / Q, unde: CTM cost total mediu sau cost unitar; Q producia. CFM = CFG/ Q, unde: CFM cost fix mediu. CVM = CVG / Q, unde: CVM cost variabil mediu. Cmg = CTG / Q sau Cmg = CVG / Q CTG = CTG1 CTG0 CVG = CVG1 CVG0 Q = Q1 Q0, unde: Cmg cost marginal; CT variaia absolut a costului total global; Q variaia absolut a produciei. Pragul de rentabilitate este redat de formula: It = CTG, Pr = 0, unde: It ncasrile totale din vnzarea bunurilor; CTG costul total global sau cheltuielile totale; Pr profit. Nivelul produciei la pragul de rentabilitate: Qr = CFG / (Pv CVM), unde: Pv preul de vnzare. 31

C. Probleme
1. n perioada T0 costul fix este de 100.000 u.m., costul variabil 200.000 u.m. Determinai variaia costului total mediu n cazul n care producia i costul variabil au crescut n T1 cu 10%. 2. Costul variabil n T1 reprezint 3,7 CV0, iar producia este cu 170% mai mare fa de T0. Care este mrimea costului marginal? 3. n perioada de referin producia este 200. n perioada curent: costul total este de 8 milioane u.m., producia scade cu 10%, ca i costul variabil care devine 5,4 milioane u.m. S se determine costul total, costul fix, costul variabil i variabil mediu pentru cele dou perioade. 4. Costul marginal este cu 25% mai mare dect costul total mediu n T0. Costul fix reprezint 25% din costul total n prima perioad i 20% din costul total din perioada actual. Cunoscnd c producia este de 10.000 i costul variabil 2,25 milioane u.m., n T0, ct reprezint costul marginal i variaia produciei? 5. Costul variabil este de 16 milioane u.m., n T0, iar producia 8.000. Dac producia crete cu 20%, iar costul marginal este de 1,5 ori mai mare dect costul variabil mediu din T0, ct reprezint sporul costului total i indicele costului variabil? 6. La un cost fix mediu de 50 u.m. i la o cretere de 4 ori a produciei, direct proporional cu creterea costurilor variabile, costul unitar: a) crete; b) scade; c) este egal cu CFM; d) este mai mic dect CVM. 7. La o firm, preul de vnzare al produselor este de 2 lei/bucat, iar costul fix global reprezint 240 lei. Care este nivelul produciei la pragul de rentabilitate, n condiiile n care costul variabil mediu reprezint 40% din preul de vnzare?

D. Teste-gril
1. Costul total mediu scade cnd: a) salariul crete iar producia scade; b) dinamica productivitii muncii o devanseaz pe cea a salariului mediu; c) crete rata marginal de substituire a muncii cu capitalul; d) cnd sporete uzura fizic determinat de aciunea factorilor naturali. 2. Atunci cnd costul marginal este mai mare dect costul variabil mediu i producia crete, pe termen scurt: a) costul fix descrete; b) costul variabil mediu scade; c) costul total mediu scade; d) costul variabil mediu crete. 3. Dac producia crete iar costul marginal este cresctor i superior costului variabil mediu: a) costul fix este descresctor; b) costul variabil mediu descrete; c) costul total mediu descrete; d) costul variabil mediu crete. 32

4. n cazul n care costul variabil crete direct proporional cu producia, sunt adevrate relaiile: a) Cmg = CTM; b) Cmg = CVM0 = CVM1; c) CVM1> Cmg < CMV0. 5. Costul marginal are aceeai mrime cu: a) costul total mediu; b) costul variabil; c) costul variabil mediu; d) costurile variabile pe care le genereaz modificarea cu o unitate a produciei. 6. Dac productivitatea capitalului crete, n mod normal scad: a) costul total mediu; b) costul total global; c) salariul mediu; d) amortizarea total. 7. Pe termen scurt, dinamica costului total mediu depinde, n primul rnd de: a) costul fix i costul variabil; b) costul variabil i producie; c) costul fix; d) costul de oportunitate.

E. Teme de referate i recenzii


Msuri care ajut firmele s i diminueze costurile de producie. Importana cunoaterii pragului de rentabilitate al unei firme. Relaia dintre dotarea cu factori de producie i evoluia costurilor. Randamentul economic i costurile de producie. Gestionarea optim a costurilor i creterea eficienei economice.

33

VII. CONCURENA I FORMAREA PREURILOR

A. Definiii
Concurena reprezint o confruntare deschis ntre agenii economici pentru realizarea unei poziii ct mai avantajoase pe pia, corespunztoare intereselor proprii. Preul este expresia bneasc a valorii mrfii sau suma de bani care se pltete pentru a dobndi o unitate dintr-un bun economic. Preul de echilibru este preul ce corespunde situaiei n care cererea i oferta sunt egale, adic acel pre la care ntreaga cantitate oferit gsete desfacere iar cumprtorii reuesc s achiziioneze tot volumul de marf pe care l doresc, n baza veniturilor disponibile. Piaa monopolist este piaa caracterizat prin existena unui singur vnztor i a numeroi cumprtori. Piaa oligopolist este piaa caracterizat prin existena unui numr relativ mic de ntreprinderi (cel puin trei) care livreaz ntreaga cantitate de marf. Piaa monopolistic este piaa caracterizat prin existena, ntr-o ramur, a unui numr mare de productori de talie relativ mic i apropiat i prin diferenierea produselor. Piaa de tip monopson este piaa caracterizat prin existena unui singur cumprtor i a numeroi vnztori.

B. Formule de calcul
Condiia de atingere a preului de echilibru C = O, unde: C = cererea; O = oferta. Condiia de maximizare a profitului pentru toate tipurile de pia Vmg = Cmg, unde: Vmg = venitul marginal; Cmg = costul marginal.

C. Probleme
1. Se cunosc urmtoarele date: Pre (u.m.) 100 200 300 400 500 600 700 800 Cererea (buc.) 1000 820 680 580 500 450 410 400 Oferta (buc.) 200 220 250 290 36o 450 580 800

S se reprezinte grafic curba cererii, curba ofertei i s se determine preul de echilibru. 2. Dependena cererii i ofertei din bunul A n raport cu preul unitar al acestuia se exprim prin funciile CA = 50 2pA i OA = 20 + pA. S se stabileasc preul i cantitatea de echilibru i s se traseze curbele cererii i ofertei. 34

3. Un monopolist, a crui funcie de cost este C(q) = 4q2 +10 , se confrunt cu o curb a cererii q = 60 p. S se calculeze producia optim, preul i profitul maxim.

D. Teste-gril
1. n cadrul economiei de pia, concurena realizeaz o selecie a productorilor eliminnd: a) ntreprinderile mici i mijlocii; b) societile care apeleaz la credite; c) firmele care nregistreaz pierderi; d) firmele productoare a unui singur tip de produs. 2. O pia care se apropie cel mai mult de piaa cu concuren perfect este: a) piaa automobilelor; b) piaa operelor de art; c) piaa bursier; d) piaa forei de munc. 3. Manifestarea concurenei n condiii normale nu este posibil atunci cnd: a) exist libertate a agenilor economici; b) preurile se formeaz liber; c) economia este condus n mod centralizat; d) sunt respectate normele comerciale n vigoare. 4. Nu constituie o trstur a pieei cu concuren perfect: a) atomicitatea agenilor economici; b) diversitatea produselor; c) mobilitatea perfect a factorilor de producie; d) transparena perfect a pieei. 5. Preul reprezint: a) expresia bneasc a valorii unei mrfi; b) expresia valoric a cheltuielilor de producie; c) expresia bneasc a utilitii unui bun; d) expresia valoric a profitului unitar. 6. Instituirea unui pre-plafon de producie conduce la: a) surplus de ofert dac preul-plafon este mai mare dect preul de echilibru; b) surplus de ofert dac preul-plafon este mai mic dect preul de echilibru; c) deficit de cerere dac preul-plafon este mai mic dect preul de echilibru; d) surplus de cerere dac preul-plafon este mai mic dect cel de echilibru. 7. Oligopolul presupune: a) muli vnztori i muli cumprtori; b) un singur vnztor i muli cumprtori; c) un singur cumprtor i muli vnztori; d) muli cumprtori i civa vnztori. 8. Piaa care se caracterizeaz prin existena unui numr mare de productori i cumprtori de talie relativ mic i prin diferenierea produselor este: a) piaa cu concuren perfect; b) piaa de oligopol; c) piaa cu concuren monopolistic; d) piaa cu concuren monopsonic. 35

9. Piaa de monopol se aseamn cu piaa de monopson prin: a) existena unui singur vnztor; b) existena unui singur cumprtor; c) omogenitatea produsului; d) posibilitatea unui singur agent economic de a stabili preul. 10. Pe o pia cu concuren perfect, atunci cnd cererea scade mai puin dect oferta : a) preul de echilibru scade iar cantitatea de echilibru crete; b) preul de echilibru crete iar cantitatea de echilibru scade; c) att preul ct i cantitatea de echilibru se reduc; d) att preul ct i cantitatea de echilibru cresc. 11. Indiferent de tipul de pia, o firm i maximizeaz profitul total atunci cnd: a) venitul mediu = costul mediu; b) venitul marginal = venitul mediu; c) costul marginal = costul mediu; d) costul marginal = venitul marginal; 12. Dac preul se afl la un nivel la care se nregistreaz un exces de ofert, atunci se va produce: a) o scdere a preului; b) apariia pieei negre; c) o cretere a preului; d) meninerea preului la acelai nivel. 13. n condiiile pieei cu concuren perfect, atunci cnd se realizeaz echilibrul pe termen lung nu este adevrat c: a) venitul mediu = costul mediu; b) costul marginal = venitul marginal; c) venitul marginal > venitul mediu; d) costul mediu = preul; 14. Preul ndeplinete funcia: a) de stimulare a economisirii; b) de informare; c) de diminuare a risipei; d) de indicator al nivelului de trai. 15. Monopolistul i poate maximiza profitul atunci cnd: a) fixeaz un pre unic ct mai mare; b) fixeaz un pre unic ct mai mic pentru a vinde ct mai multe produse; c) fixeaz preuri diferite pe piee diferite; d) fixeaz un pre unic moderat.

E. Teme de referate i recenzii


Rolul preurilor n economia de pia. Monopolul i preul de monopol. Oligopolul i preul de oligopol. Statul i preurile. Piaa cu concuren monopolistic i formarea preului de echilibru pe o asemenea pia. Relaia dintre tipul de concuren i progresul tehnic. Recenzie la cartea: Porter, Michael E., Avantajul concurenial: Manual de supravieuire i cretere a firmelor n condiiile economiei de pia, Editura Teora, Bucureti, 2001.

36

VIII. PIAA MUNCII I SALARIUL

A. Definiii
Piaa muncii reprezint spaiul economic n cadrul cruia se confrunt cererea de munc cu oferta de munc i au loc negocieri privind angajarea salarial. Nevoia de munc reprezint volumul total de munc necesar desfurrii tuturor activitilor dintr-o economie naional, ntr-o perioad de timp determinat. Cererea de munc este necesarul de munc din partea agenilor economici, la un moment dat, care se satisface prin intermediul pieei muncii, prin relaii de angajare salarial. Oferta de munc este acea parte a populaiei apte de munc ce dorete angajare salarial. Salariul, n accepiune larg, reprezint suma de bani cu care este remunerat factorul de producie munc pentru participarea sa la obinerea rezultatelor unei activiti economice. Salariul nominal brut este suma de bani nscris n contractul de munc al salariatului pentru munca ce urmeaz a fi prestat ntr-o unitate economic. Salariul net este salariul primit de salariat ca venit dup ce au fost sczute din salariul brut impozitul i alte reineri (pentru C.A.S., sntate, fondul de omaj). Salariul real exprim cantitatea de bunuri i servicii care poate fi cumprat cu salariul nominal net, la un nivel dat al preurilor. Salariul minim garantat este acel salariu minimal fixat prin lege, n urma negocierilor sindicate-patronate-guvern. Salariul colectiv este atribuit tuturor salariailor unei firme, cnd rezultatele economico-financiare sunt deosebit de bune. Salariul social reprezint acele venituri care completeaz salariul nominal i care provin de la bugetul de stat. Efectul de venit exprim situaia n care salariatul obine un venit suficient de mare, care-i asigur un standard de via relativ ridicat, astfel nct au loc micorarea timpului muncii i sporirea, corespunztoare, a timpului liber. Efectul de substituie const n reducerea timpului liber i creterea, corespunztoare, a timpului destinat muncii, care-i asigur lucrtorului venituri mai mari.

B. Formule de calcul
Rata de activitate global Ractg = (Populaia activ / Populaia total) 100 Gradul de ocupare Go = (Populaia ocupat / Populaia activ) 100 Salariul real SN , unde: SR = salariul real; SR = P SN = salariul nominal; P = nivelul preurilor. Indicele salariului real ISN SR1 100 i ISR = 100, ISR = IP SR0 unde: ISR = indicele salariului real; SR1 = salariul real din perioada curent; SR0 = salariul real din perioada anterioar; ISN = indicele salariului nominal; IP = indicele preurilor de consum. 37

C. Probleme
1. n 2002, preurile bunurilor de consum au crescut cu 25%, iar salariul nominal cu numai 5%. n acest caz, salariul real: a) crete cu 10%; b) scade cu 16%; c) crete cu 15%. 2. Dac salariul real a crescut cu 20% iar preurile bunurilor de consum au crescut cu 15%, n acest caz salariul nominal: a) crete cu 20%; b) scade cu 15%; c) crete cu 38%. 3. Preurile bunurilor de consum scad cu 8%, iar salariul real scade cu 5%, salariul nominal: a) crete cu 20%; b) crete cu 15%; c) scade cu 12,6%. 4. Salariul nominal scade cu 9%, iar preurile bunurilor de consum cresc cu 15%, salariul real: a) scade cu 20,9%; b) crete cu 15%; c) scade cu 18%. 5. n 2002, salariile nominale au crescut cu 15%, iar preurile bunurilor de consum au crescut cu 18%. n acest caz, salariul real: a) a crescut cu 8%; b) a sczut cu 2,6%; c) a crescut cu 15%.

D. Teste-gril
1. Cererea de munc: a) corespunde cu nevoia de munc; b) este mai mare fa de nevoia de munc; c) include munca femeilor casnice; d) corespunde cu oferta de locuri de munc din partea agenilor economici. 2. Cererea pe piaa muncii este constituit din: a) populaia apt de munc; b) omeri; c) populaia ocupat; d) numrul total de locuri de munc existente la un moment dat i care presupune salarizarea. 3. Oferta de munc constituie pe piaa muncii: a) cererea de munc; b) nevoia de munc; c) locurile de munc salariate; d) o parte a resurselor de munc. 4. Cererea de munc este derivat deoarece: a) decurge din nevoile economico-sociale; b) se datoreaz ofertei de bunuri pe pia; c) este generat de oferta de munc; d) deriv din cererea de bunuri i servicii pe pia. 38

5. Oferta de for de munc se constituie din: a) studeni i militari; b) femei casnice; c) ntreaga populaie a unei ri; d) populaia activ disponibil. 6. Populaia activ disponibil este reprezentat de: a) elevi; b) pensionari; c) militari i studeni; d) populaia ocupat i cei care caut un loc de munc (omerii). 7. Particulariti ale ofertei de munc: a) mobilitate mare; b) necesit o perioad ndelungat pentru formare profesional; c) nu se poate conserva; d) mobilitate redus. 8. Cererea de munc este influenat de: a) nivelul salariului; b) preul factorilor de producie; c) costul marginal al muncii; d) dezvoltarea i apariia de noi activiti. 9. Oferta de munc depinde de: a) totalul populaiei; b) factorul demografic; c) numrul mare de colari; d) dimensiunea populaiei active disponibile. 10. n condiii de criz economic cererea de munc: a) crete; b) scade; c) rmne neschimbat. 11. n condiii de avnt economic, cererea de munc: a) scade; b) rmne constant; c) crete. 12. Salariul real reprezint: a) salariul ncasat de ctre salariai ca urmare a activitii depuse ntr-o unitate economic; b) salariul primit ca urmare a rezultatelor economico-financiare foarte bune; c) cantitatea de bunuri i servicii ce poate fi procurat cu salariul nominal la un nivel dat al preurilor; d) acel venit care contribuie la sporirea salariului nominal. 13. Salariul nominal brut reprezint: a) suma de bani, convenit i prevzut n contractul de munc pentru prestarea muncii ntr-o unitate economic; b) suma de bani pe care o primete angajatul de la angajator; c) suma de bani pltit pentru un serviciu; d) venitul obinut n urma unui credit. 14. Salariul poate fi considerat: a) plat pentru nchirierea forei de munc: b) pre al forei de munc-marf; 39

c) venit pentru angajator; d) nici un rspuns nu este corect. 15. Mrimea salariului este determinat de: a) creterea cheltuielilor cu transportul, chiria .a.; b) sporirea productivitii muncii; c) creterea cheltuielilor cu calificarea; d) scderea ratei dobnzilor. 16. Salariul poate fi considerat: a) un venit; b) un cost; c) un pre al creditului; d) nici un rspuns nu este corect. 17. Salariul real scade cnd: a) salariul nominal crete mai ncet dect cresc preurile la bunurile de consum; b) salariul nominal este constant iar preurile bunurilor economice cresc; c) salariul nominal scade iar preurile la bunurile de consum cresc; d) crete salariul nominal mai mult dect cresc preurile la bunurile de consum. 18. Salariul real crete: a) cnd salariul nominal crete mai repede dect preurile bunurilor de consum; b) cnd salariul nominal este constant iar preurile bunurilor de consum scad; c) cnd salariul nominal crete, iar preurile la bunurile de consum sunt constante; d) cnd salariul nominal este constant iar preurile la bunurile de consum cresc. 19. n definirea standardului de via cel mai mare rol l are: a) salariul real; b) salariul nominal; c) preuri sczute; d) rata dobnzii. 20. Preurile de consum cresc mai puin dect crete salariul real. n acest caz, salariul nominal: a) crete mai mult dect salariul real; b) crete mai puin dect preurile la bunurile de consum; c) crete mai puin dect salariul real; d) nu se modific. 21. Care dintre urmtoarele relaii considerai c este corect? a) salariul real este invers proporional cu salariul nominal; b) salariul real este direct proporional cu dinamica preurilor; c) salariul real crete cnd salariul nominal este constant iar preurile cresc; d) salariul real este ntr-un raport invers fa de preurile la bunurile de consum.

E. Teme de referate i recenzii


Abordri tactice privind conceptul de salariu. Analiza evoluiei standardului de via n Romnia n ultimul deceniu. Relaia dintre salarii i productivitatea muncii n ultimii 5 ani n Romnia. Abordri teoretice cu privire la conceptul de pia a muncii. Locul cererii n sistemul pieei muncii. Oferta de munc: particulariti i tendine actuale. Relaia dintre dezvoltarea economic durabil i ocuparea forei de munc. Starea pieei muncii n Romnia.

40

IX. PROFITUL I RENTA

A. Definiii
Profitul reprezint partea din venitul ncasat n urma vnzrii unor produse realizate de o firm, dup scderea cheltuielilor de producie aferente. Profitul legitim reprezint recompensa ntreprinztorului pentru activitatea desfurat, n contextul respectrii prevederilor legale. Profitul nelegitim este cel realizat ca urmare a nclcrii prevederilor legii, prin sustragerea de la plata taxelor i impozitelor. Profitul brut este suma ce rmne din venitul total dup scderea cheltuielilor de producie. Profitul net reprezint partea rmas din profitul brut dup ce s-au dedus: dobnda capitalului propriu al firmei, salariile, arenda i chiria pentru terenul i cldirea care i aparin acesteia, taxele care se suport direct din profit. Supraprofitul este obinut de acele firme care au o poziie de monopol n producerea i/sau vnzarea unor bunuri. Rata profitului arat gradul de valorificare a capitalului utilizat de firm i msoar totodat rentabilitatea acestuia. Renta reprezint venitul fix obinut de proprietarul unui bun mobiliar sau imobiliar, ca recompens pentru cedarea folosirii unei resurse economice limitate. Preul pmntului se pltete pentru obinerea dreptului de proprietate asupra unei suprafee de teren, prin vnzare-cumprare.

B. Formule de calcul
Masa profitului: Pr = VT CTG Pr net = Pr brut Ipr VT = pv * Q, unde: Pr profitul; VT venitul ncasat; CTG costul total global pentru obinerea produciei Q; pv preul unitar de vnzare; Ipr impozit pe profit. Rata rentabilitii: Rpr = (Pr / CTG)* 100 Rata comercial a profitului: Rpr = (Pr / CA) * 100 Rata economic a profitului: Rpr = (Pr / TA) * 100 Rata financiar a profitului: Rpr = (Pr / AP) * 100, unde: CA cifra de afaceri; TA totalul activelor proprii i mprumutate; AP activele proprii. R = V (C + Pr), unde: R valoarea rentei; V venitul obinut n urma arendrii bunului respectiv; C cheltuielile fcute pentru realizarea venitului respectiv. P = R / d, unde: P preul pmntului; R renta; d rata dobnzii.

41

C. Probleme
1. Dac profitul crete cu 50%, iar costurile scad cu 25%, cum se modific rata profitului raportat la cost? 2. Cnd costul fix mediu este, n T0, 5.000 u.m, costul variabil mediu 10.000 u.m.; n T1 producia se dubleaz iar costul variabil crete cu 125%, cum evolueaz profitul unitar? 3. Dac profitul reprezint 20% din totalul ncasrilor, iar costurile salariale 7%, s se determine rata profitului calculat la acest cost. 4. Costul reprezint, n T0, 80% din ncasri. n T1, acestea cresc cu 10%, iar profitul se dubleaz. Care este evoluia costului total? 5. ncasrile realizate din vnzarea bunurilor economice reprezint 700 milioane u.m. din care 300 milioane u.m. profit. Pentru ca rata profitului n funcie de cifra de afaceri s fie 50%, ce reducere a costului ar fi necesar? 6. Un teren genereaz o rent anual n valoare de 40 milioane u.m., iar nivelul ratei dobnzii bancare este de 20%. Care este preul acelui teren?

D. Teste-gril
1. Cnd preul de vnzare al unui bun crete, producia rmne neschimbat, profitul poate crete dac: a) numai dac va crete i producia; b) costul total mediu este constant; c) costul total mediu scade; d) costul total mediu crete strict proporional cu creterea preului. 2. Preul i costul scad n aceeai proporie. Rata profitului n funcie de cost: a) crete; b) scade; c) nu se modific; d) nici o variant nu este adevrat. 3. Renta este o consecin a: a) excesului de ofert n raport cu cererea unor bunuri; b) preurilor de monopol ridicate; c) creterii puterii de cumprare a populaiei; d) deficitului de ofert n raport cu cererea unor factori de producie cu nsuiri rare. 4. Mrimea profitului unei firme este invers proporional cu: a) ponderea produselor care aduc un profit ridicat; b) creterea preurilor; c) durata unei rotaii; d) creterea ponderii produselor pe care le fabric, cu profit ridicat. 5. Cnd durata unei rotaii a capitalului scade, iar celelalte condiii nu se schimb, profitul: a) scade; b) este egal cu costul mediu; c) nu se modific; d) crete. 6. Dac rata profitului, calculat la cifra de afaceri, este n cretere, reducerea costurilor ar determina: a) creterea profitului; b) reducerea profitului; 42

c) pstrarea nivelului profitului; d) creterea preurilor. 7. Profitul este similar dobnzii i rentei pentru c: a) are aceeai mrime; b) este o form de venit; c) se obine doar n agricultur; d) determin reducerea inflaiei. 8. Profitul se poate deosebi de alte forme de venit, deoarece: a) este un venit meritat; b) este principala surs de finanare a investiiilor; c) este identic cu dobnda; d) are cel mai ridicat nivel. 9. Supraprofitul este: a) obinut doar de ctre monopoluri; b) obinut de ntreprinderile mari, transnaionale; c) necuvenit; d) cel care depete profitul normal.

E. Teme de referate i recenzii


Relaia (legtura) dintre renta economic i concuren. Metode de maximizare a profitului unei firme. Studiu de caz. O firm dispune de urmtoarele active: cldiri n valoare de 800 milioane u.m., construcii speciale 500 mil. u.m., maini i utilaje 200 mil. u.m., unelte i accesorii 30 mil. u.m. Toate activele urmeaz s se amortizeze pe parcursul unei perioade de cinci ani. Cunoscndu-se costul variabil mediu 250.000 u.m., costul total mediu 400.000 u.m., preul unitar 500.000 u.m. i cantitatea vndut de produse 3.000, s se determine: costul fix, variabil, variabil mediu i costul fix mediu; venitul pe produs i venitul total; profitul pe produs i profitul total. Firma are la dispoziie i un teren a crui valoarea este de 100 mil. u.m. i pentru care trebuie s decid ntre a-l vinde i a-l arenda. Rata dobnzii practicat de bnci pentru credite este de 24%, iar pentru depozite de 10%. Pentru creditele n valoare de 750 mil. u.m. i pentru depozitele de 325 mil. u.m. ale firmei s se calculeze dobnda pltit ctre banc pentru credite i cea ncasat la depozite, precum i renta pe care ar ncasa-o n cazul arendrii terenului respectiv. Recenzie la cartea: Richard Lipsey, Alec Chrystal, Economia pozitiv, Editura Economic, Bucureti, 1999.

43

X. PIAA MONETAR. DOBNDA

A. Definiii
Piaa monetar reprezint ansamblul tranzaciilor cu o marf specific moneda (banii). Masa monetar este constituit din totalitatea instrumentelor necesare circuitului bunurilor economice i plilor la un moment dat. Puterea de cumprare a banilor (monedei) reprezint cantitatea de bunuri economice ce se poate cumpra cu o unitate monetar sau cu o sum de bani la un moment dat. Multiplicatorul creditului (multiplicator al banilor) pune n eviden posibilitatea bncilor de a crea bani prin multiplicarea operaiilor de creditare. Rezerva obligatorie este obligaia bncilor comerciale de a rezerva o cot-parte din depozitele ce le au la dispoziie pentru a face fa cererilor de retragere. Banca Naional stabilete procentul ce va reprezenta rata rezervei obligatorii. Dobnda reprezint suma de bani pltit de debitor creditorului pentru dreptul de folosin temporar a mijloacelor bneti mprumutate Rata dobnzii este preul a o sut de uniti bneti mprumutate pe termen de un an. Ctigul bncii este diferena dintre dobnda ncasat i dobnda pltit. Profitul bncii este ctigul din care se scad cheltuielile cu funcionarea instituiei (bncii). Profitul net al bncii este profitul brut din care se scad impozitele i taxele ce revin statului.

B. Formule de calcul
Ecuaia schimbului (a lui Irving Fisher) M V = P Y, unde: M = masa monetar; P = preul la care se efectueaz tranzaciile; Y = volumul de bunuri i servicii supuse tranzaciilor; V = viteza de rotaie a banilor (monedei). Puterea de cumprare a banilor M , unde: Pcb = puterea de cumprare a banilor; Pcb = Ip M = masa monetar; Ip = indicele preurilor bunurilor de consum. Multiplicatorul creditului 1 , unde: Mc = multiplicatorul creditului; Mc = r r = rata rezervei obligatorii. Dobnda simpl: D = C d n, D C = 100 d
d = D 100 C

unde: D = dobnda; C = credit; d = rata dobnzii; n = perioada de acordare (ani).

Dobnda compus D = C (1 + d)n C, unde: n = numrul de ani, perioada de timp; S = C (1 + d)n S = valoarea creditului plus dobnda cumulat peste n ani. 44

Rata real a dobnzii dr = dn i , unde: dr = rata real a dobnzii; dn = rata nominal a dobnzii; i = rata inflaiei.

C. Probleme
1. ntr-o economie naional, masa monetar n T0 a fost de 500 mil. u.m. n perioada T0 T1, volumul bunurilor i serviciilor tranzacionale pe pia sporete cu 50%, preurile cresc cu 20%, iar viteza de rotaie a banilor crete cu 30%. Cu ct a crescut sau a sczut masa monetar? 2. n perioada T0 T1, bncile au acordat credite n valoare de 300 mil. u.m., iar creditele scadente au fost de 200 mil. u.m. tiind c n T0, masa monetar a fost de 500 mld. u.m., s se afle masa monetar n T1. 3. O banc are disponibiliti bneti suplimentare n valoare de 300 mil. u.m., iar rezerva obligatorie este de 22%. Ct reprezint multiplicatorul creditului? 4. Banca Naional schimb 3 mil. de euro n lei la un curs de 3,4 lei un euro. Ce efect va avea asupra masei monetare? Toate celelalte condiii sunt constante. 5. n 2003, preurile la bunurile de consum au crescut cu 14%. Calculai puterea de cumprare a banilor. 6. O banc acord un credit de 500 mil. u.m. cu o rat a dobnzii de 10% pe termen de 6 luni. Ct reprezint dobnda ncasat de banc? 7. Creditele acordate de banc se ridic la valoarea de 600 mil. u.m., iar rata dobnzii este de 20%. Depunerile la banc, de ctre persoanele fizice, reprezint 400 mil. u.m. pentru care se pltete o rat a dobnzii de 10%. Ct reprezint ctigul bncii? 8. Ctigul unei bnci reprezint 300 mil. u.m., iar cheltuielile cu funcionarea se ridic la 5%. Ct este profitul bncii? 9. Un deponent obine de la banc pentru depozitul su o dobnd de 700 mil. u.m. la o rat a dobnzii de 5%. Care a fost mrimea depozitului (creditului)? 10. Un credit n valoare de 80 mii lei cu o rat a dobnzii de 12% se acord pentru o perioad de 3 ani. Ct reprezint dobnda i suma la scaden? 11. Se acord un credit n valoare de 600 mil. u.m. pe o perioad de 5 ani cu o rat a dobnzii de 15%. Creditul este rambursabil n 5 trane egale. S se calculeze, pe baza dobnzii simple, dobnda i suma de rambursat n cel de-al 3-lea an.

D. Teste-gril
1. Piaa monetar reprezint: a) ansamblul actelor de vnzare-cumprare a bunurilor economice; b) plata pentru serviciile bncilor comerciale; c) piaa tranzaciilor cu for de munc; d) ansamblul tranzaciilor cu o marf specific banii; oferta de moned n confruntare cu cererea de moned. 45

2. Masa monetar se definete: a) totalitatea resurselor atrase n circuitul economic; b) economiile n posesia populaiei; c) emisiunea de moned; d) totalitatea instrumentelor necesare circulaiei bunurilor economice i plilor. 3. Multiplicatorul creditului este: a) raportul dintre economii i pre; b) raportul dintre salariul nominal i pre; c) parte a profitului; d) raport dintre disponibilitile bneti suplimentare ale bncilor i mrimea ratei de rezerv obligatorie. 4. Masa monetar se reduce atunci cnd: a) se mrete viteza de rotaie a banilor; b) volumul fizic al bunurilor respective crete; c) se achit creditele de consum la scaden; d) nici un rspuns nu este corect. 5. Mrimea masei monetare depinde de: a) volumul valoric al tranzaciilor cu bunuri i servicii; b) viteza de rotaie a banilor; c) nivelul preurilor; d) msuri la nivel microeconomic. 6. Masa monetar este creat de: a) instituiile guvernului; b) doar de bncile comerciale; c) casele de economii; d) Banca Central i restul bncilor comerciale. 7. Masa monetar este constituit: a) exclusiv din numerar; b) numai din moned scriptural; c) din numerar i moned scriptural; d) din numerar, moned scriptural i alte instrumente cu proprietate de moned i recunoscute pe piaa monetar. 8. Puterea de cumprare a banilor reprezint: a) totalitatea instrumentelor de plat; b) dobnda inclus de banc; c) cantitatea de bunuri i servicii care poate fi cumprat cu o unitate monetar la un moment dat; d) eficiena economic. 9. Puterea de cumprare a banilor crete cnd: a) preurile cresc ntr-un ritm mai mare dect salariile; b) preurile cresc mai ncet dect salariile; c) economia se afl n faza de criz economic; d) salariile sporesc mai mult dect productivitatea muncii.

46

10. Puterea de cumprare a populaiei scade atunci cnd: a) preurile cresc, iar salariile rmn constante; b) salariile nominale cresc ntr-un ritm mai mare dect preurile; c) preurile i salariile cresc n acelai ritm; d) salariile scad iar preurile rmn constante. 11. Populaia este cointeresat s depun economiile la banc cnd rata dobnzii: a) este mai mare dect rata inflaiei; b) este n scdere; c) este mai mic dect rata inflaiei; d) rmne constant. 12. Mrimea ratei dobnzii depinde de: a) cererea i oferta de credite; b) risc; c) durata creditului; d) impozite i taxe. 13. Dobnda ca sum depinde de: a) durata de acordare a creditului; b) nivelul ratei dobnzii; c) dimensiunea creditului; d) rata omajului. 14. Creditele au urmtoarele surse: a) profitul firmelor; b) impozite i taxe; c) veniturile populaiei; d) disponibilitile bneti temporare ale agenilor economici atrase prin sistemul bancar. 15. Rata dobnzii este: a) preul bunurilor economice; b) profitul ntreprinztorului; c) preul exprimat procentual pe termen de un an; d) ctigul bncii. 16. Rata dobnzii este influenat de: a) creterea inflaiei; b) creterea ratei omajului; c) oferta de credit mai mare dect cererea de credit; d) cererea de credit mai mare dect oferta de credit. 17. Cum apreciai c trebuie s fie rata dobnzii fa de rata profitului pentru ca investiiile pe baz de credit s creasc? a) s fie mai mare; b) s fie mai mic; c) s fie egal; d) nici un rspuns nu este corect. 18. Profitul unei bnci este: a) dobnda ncasat; b) dobnda pltit; c) sumele depuse n conturi; d) diferena dintre ctigul bncii i cheltuielile de funcionare.

47

19. Ctigul bancar este: a) oferta de credit; b) cererea de credit; c) dobnda pltit; d) diferena dintre dobnda ncasat i dobnda pltit. 20. Cererea de credit crete cnd: a) rata dobnzii este mic; b) conjunctura economic intern i internaional este favorabil dezvoltrii; c) se stimuleaz creditul de consum i ipotecar.

E. Teme de referate i recenzii


Echilibrul pieei monetare. Caracteristici ale pieei monetare autohtone. Cererea i oferta de moned. Factorii care le condiioneaz. Agregatele monetare i rolul lor n stabilirea politicii monetare. Evoluia pieei monetare ntre remonetizare i demonetizare. Evoluia ratei dobnzii i impactul asupra investiiilor ntreprinztorilor din Romnia. Rolul creditului n economia Romniei. Relaia dintre rata dobnzii i rata inflaiei n Romnia n perioada 2000-2006. Evoluia sistemului bancar n Romnia i rolul su n dezvoltarea economic. Evoluia ratei rezervei obligatorii i impactul asupra dimensiunii operaiunilor de creditare.

48

XI. PIAA CAPITALULUI

A. Definiii
Titlurile de valoare sunt nscrisuri, emise n baza unor legi, care dau posesorilor lor dreptul de a ncasa, anual, un venit variabil sau fix. Principalele titluri de valoare sunt: aciunile, obligaiunile, titlurile de rent i bonurile de tezaur. Aciunea este un titlu de valoare (de proprietate) care dovedete partea pe care o deine posesorul su (acionarul) din capitalul social al unei firme constituite ca societate pe aciuni, i care i d dreptul la un venit anual variabil, numit dividend. Obligaiunea este un titlu de valoare, emis de ntreprinderi, instituii sau de ctre stat, care atest angajarea unui mprumut pe termen mediu sau lung, emitentul obligndu-se s-l ramburseze ntr-un timp determinat i s plteasc deintorului (obligatarului) un venit anual fix, numit cupon sau dobnd. Piaa capitalului reprezint totalitatea tranzaciilor al cror obiect l constituie titlurile de valoare. Ea se scindeaz n piaa primar, care cuprinde totalitatea tranzaciilor al cror obiect l reprezint titlurile de valoare nou emise, i piaa secundar, care include totalitatea tranzaciilor efectuate cu titlurile de valoare emise i plasate anterior. Bursa de valori este o instituie nfiinat pe baze legale i supravegheat de stat, i care are drept scop principal ncheierea de tranzacii cu titluri de valoare emise anterior, dar poate intermedia i tranzacii cu valute i metale preioase. Operaiunile bursiere la vedere sunt acele operaiuni n care transmiterea titlurilor de valoare, de la vnztor la cumprtor, i plata acestora se realizeaz fr amnare (ntr-o singur rund), la cursul zilei. Operaiunile bursiere la termen sunt acele operaiuni care se efectueaz n dou runde: n prima rund, partenerii stabilesc numrul de titluri ce se vor ceda ulterior, la scaden (maxim peste trei luni) i cursul, iar n runda a doua, au loc transmiterea efectiv a titlurilor i plata lor, la cursul anterior fixat. Specific operaiunilor bursiere la termen este caracterul lor speculativ. Speculaie bear ( la baisse) vnztorul mizeaz pe faptul c, pn la termen, cursul titlurilor va scdea, urmnd ca n ziua scadenei s le achiziioneze de pe pia la cursul existent i s le cedeze cumprtorului la cel convenit (mai mare), ctignd din aceast diferen. Speculaie bull ( la hausse) cumprtorul mizeaz pe faptul c pn la termen cursul titlurilor va crete, dar le va primi de la vnztor la cel convenit n momentul ncheierii tranzaciei (mai mic), ctignd din aceast diferen. Randamentul titlului de valoare (rata titlului de valoare) reprezint raportul procentual dintre venitul adus de acel titlu i cursul la care se cumpr. Investiia raional n titluri de valoare se justific numai dac randamentul este mai mare dect rata dobnzii bancare. Ctigul potenial reprezint ctigul ce poate fi obinut prin vnzarea titlurilor la o dat viitoare, i rezult din diferena dintre preul de vnzare i preul de cumprare. Valoarea prezent a venitului viitor reprezint valoarea prezent (actual) a unor fluxuri bneti viitoare, determinat prin metoda actualizrii, care ine cont de factorul timp, pornind de la principiul c o sum prezent S0 valoreaz dup n ani Sn = S0 (1 + a)n , unde expresia (1 + a)n se numete factor de fructificare.

49

B. Formule de calcul
Cursul unei aciuni/obligaiuni C = V/r, unde: C = cursul aciunii/obligaiunii; V = venitul adus de aciune/obligaiune; r = rata nominal a dobnzii anuale; Valoarea prezent a unui venit viitor V0 = Vn/ (1+ r)n, unde: V0 = valoarea prezent a unui venit viitor; Vn = venitul care va fi obinut peste n ani; r = rata nominal a dobnzii anuale; n = numrul de ani. Valoarea prezent a unui flux de venituri viitoare V0 = V1/(1+ r) + V2/(1+ r)2+ + Vn/(1+ r)n, unde:

V0 = valoarea prezent a unui flux de venituri viitoare; V1 = venitul care va fi obinut peste un an; V2 = venitul care va fi obinut peste doi ani; Vn = venitul care va fi obinut peste n ani; r = rata nominal a dobnzii anuale; n = numrul de ani. Randamentul unei obligaiuni Ro = C/P, unde: Ro = randamentul unei obligaiuni; P = preul obligaiunii; C = cuponul obligaiunii. Randamentul unei aciuni Ra = D/P, unde: Ra = randamentul unei aciuni; P = preul aciunii; D = dividendul aciunii. Ctigul potenial al unei obligaiuni Co = C/P0 + (P1 P0)/P0, unde: Co = ctigul potenial al unei obligaiuni; C = cuponul obligaiunii; P0 = preul obligaiunii n perioada T0; P1 = preul obligaiunii n perioada T1.

50

Ctigul potenial al unei aciuni Ca = D/P0 + (P1 P0)/P0, unde: Ca = ctigul potenial al unei aciuni; D = dividendul aciunii; P0 = preul aciunii n perioada T0; P1 = preul aciunii n perioada T1.

C. Probleme
1. Cuponul unei obligaiuni este egal cu 5000 u.m., iar rata anual a dobnzii este 10%. Determinai cursul obligaiunii. n cazul n care rata dobnzii crete la 20%, determinai noul curs al obligaiunii, i comentai evoluia cursului. Cum va evolua cursul dac rata dobnzii va scdea la 5%? 2. Un agent economic dispune de o obligaiune care i aduce anual un venit fix de 9000 u.m. Ce rat a dobnzii practic bncile dac titlul se vinde la burs cu: a) 100000 u.m.; b) 180000 u.m.; c) 90000 u.m. 3. S se determine randamentul i ctigul potenial al unei aciuni pentru care se anticipeaz un dividend de 20000 u.m. i o cretere a preului de la 140000 u.m la 150000 u.m. 4. n momentul T0, cursul aciunilor unei firme este de 3000 u.m. ntre agenii economici A (vnztor) i B (cumprtor) se ncheie un contract pentru vnzarea-cumprarea a 1000 de aciuni, cu scadena n momentul T1. La scaden, cursul aciunilor este 3500 u.m. Care dintre cei doi ageni economici ctig i ct? Care ar fi fost situaia dac la scaden cursul aciunilor ar fi fost 2800 u.m.? 5. O societate pe aciuni a vndut 1000 de titluri de valoare, avnd o valoare nominal de 100000 u.m. La sfritul anului, profitul brut al firmei a fost de 40 milioane u.m. tiind c impozitul pe profit este de 25%, iar jumtate din profitul net se repartizeaz ca venit celor 1000 de acionari, determinai raportul procentual ntre valoarea dividendului i valoarea nominal a unei aciuni. 6. Fie un flux de venituri anuale egal cu 50 milioane u.m. pe o perioad de 3 ani. n condiiile unei rate anuale a dobnzii nominale de 10%, s se determine prin metoda actualizrii valoarea prezent a fluxului de venituri viitoare.

D. Teste-gril
1. Titlurile de valoare sunt nscrisuri, emise n baza unor legi, care dau posesorilor lor dreptul: a) de a ncasa, anual, un venit variabil; b) de a ncasa, anual, un venit variabil sau fix; c) de a ncasa, anual, un venit fix; d) de a ncasa, anual, un profit variabil sau fix. 2. Aciunea este un titlu de valoare care confer posesorului dreptul la un venit anual variabil (de regul), numit: a) cupon; b) dobnd; c) dividend; d) rent. 51

3. Obligatarii sunt: a) creditori ai unitilor care au emis obligaiunile; b) debitori ai unitilor care au emis obligaiunile; c) ageni de schimb care acioneaz n numele clienilor; d) brokeri specialiti. 4. Bonurile de tezaur sunt titluri de valoare, emise de: a) ntreprinderi private; b) Ministerul Finanelor Publice sau administraia bugetelor de stat; c) guvern; d) Trezorerie; e) ntreprinderi de stat. 5. Un investitor raional cumpr titluri de valoare atunci cnd: a) randamentul titlurilor este mai mare dect rata dobnzii bancare; b) randamentul titlurilor este mai mic dect rata dobnzii bancare; c) randamentul titlurilor este egal cu rata dobnzii bancare. 6. Decizia de a investi n titluri de valoare se ntemeiaz pe: a) determinarea valorii actuale a fluxului viitor de venituri; b) ctigul ce se poate obine prin vnzarea titlurilor, la o dat viitoare, pe piaa financiar secundar; c) anticiparea valorii reale actuale a fluxului viitor de venituri; d) durata rentoarcerii banilor investii n aciuni. 7. n principiu, este mai riscant: a) emisiunea de obligaiuni; b) emisiunea de aciuni; c) riscurile sunt egale n cazul emisiunii de obligaiuni i aciuni; d) nu exist riscuri n cazul emisiunii de obligaiuni i aciuni. 8. n cazul unei operaiuni bursiere la termen, cumprtorul ctig atunci cnd: a) cursul titlului crete; b) cursul titlului scade; c) cursul titlului rmne constant. 9. n cazul unei operaiuni bursiere la termen, n urma scderii cursului aciunilor ctig: a) firma care a emis aciunile; b) vnztorul; c) cumprtorul; d) brokerul agent; e) brokerul specialist. 10. n cazul n care rata anual a dobnzii nominale pe pia crete, n mod normal cursul titlurilor pe piaa financiar secundar: a) crete; b) scade; c) cursul titlurilor nu este influenat de evoluia ratei dobnzii.

52

E. Teme de referate i recenzii


Recenzie la cartea: Gheorghe Ciobanu, Bursele de valori i tranzaciile la burs, Editura Economic, Bucureti, 1997. Recenzie la cartea: Marin Frncu, Piee de capital, Editura Tribuna Economic, Bucureti, 1998. Raportul dintre piaa capitalului i piaa monetar. Avantajele finanrii ntreprinderilor prin emisiunea de titluri de valoare. Determinani ai formrii cererii i ofertei de titluri de valoare. Instituiile pieei capitalului n Romnia. Rolul bursei de valori n procesul privatizrii n Romnia. Informatizarea bursei de valori n Romnia. Piaa bursier axul central al economiei corporative americane. Scurt istorie marele boom bursier american din anii 1920, doar un balon speculativ? Analiz comparativ a principalelor burse de valori din rile dezvoltate. Analiza comportamentului investitorului (cumprtorului de aciuni). Analiza comportamentului speculatorului. Tipuri fundamentale de operaiuni speculative la burs. Studiu de caz: exemplu de cumprare i de vnzare ferme de aciuni.

53

XII. PIAA VALUTAR

A. Definiii
Valuta reprezint moneda naional a unui stat, aflat n posesia unor persoane fizice i juridice strine. Piaa valutar reprezint totalitatea tranzaciilor al cror obiect l constituie valutele. Piaa valutar se scindeaz n pia valutar bancar, rezervat operaiunilor valutare realizate de persoane juridice, i piaa caselor de schimb valutar, rezervat operaiunilor valutare realizate de persoane fizice. Convertibilitatea valutar reprezint dreptul rezidenilor i nerezidenilor de a schimba moneda naional cu o alt moned strin, n mod liber, prin vnzare-cumprare pe pia, fr nici o restricie. Cursul valutar (cursul de schimb) reprezint preul unei monede exprimat ntr-o alt moned. Stabilirea cursului valutar se realizeaz prin metoda cotrii, care poate fi direct (de exemplu: 1 = 39 lei) sau indirect (de exemplu: 1 leu = 0,256 ). Operaiunea valutar la vedere (Spot) este o operaiune de vnzare-cumprare de valut la care decontarea se face n maxim 48 de ore lucrtoare, din momentul ncheierii tranzaciei. Operaiunea valutar la termen (Forward) este o operaiune de vnzare-cumprare de valut ce se tranzacioneaz la cursul stabilit n momentul contractrii i se finalizeaz la un termen ulterior (scaden), mai mare de 48 de ore lucrtoare, fixat atunci cnd s-a ncheiat contractul. Operaiunea valutar la termen simpl const n cumprarea de ctre un dealer a unei valute la o anumit dat, ca operaiune la vedere, iar aceast valut este vndut n aceeai zi ca operaiune la termen. Operaiunea valutar la termen complex (Swap) este o operaiune de creditare reciproc intervenit, de regul, ntre dou bnci centrale cu scopul acordrii de mprumuturi (de ctre una din ele unei tere bnci); acest tip de operaiune se poate realiza i ntre marile bnci comerciale, pe baza unor convenii sau aranjamente. Operaiunea valutar de tip Hedging este acea operaiune valutar prin care marii importatori ncearc s evite riscul pierderilor, ce pot aprea atunci cnd valuta necesar plii mrfurilor importate se cumpr la scaden; de aceea, ei efectueaz, la o dat anume (nainte de scaden) o dubl tranzacie: cumpr la vedere cantitatea de valut de care au nevoie, i o vnd la termen. Reuita unei operaiuni de tip Hedging depinde de corectitudinea anticiprii evoluiei cursului de schimb. Balana de pli externe este un instrument economico-statistic n care se includ i se compar ncasrile i plile realizate de o ar, din relaiile sale economice, financiare i monetare cu alte ri, pe o perioad de timp, de regul un an. Practic, balana de pli este o sintez statistic a relaiilor economice i financiare ale unei ri cu strintatea. (M. Didier, Economia: regulile jocului, Editura Humanitas, 1998, p. 193). Datoria extern reprezint suma n valut datorat, la un moment dat, de o ar altor ri i/sau instituii financiare internaionale n baza creditelor primite de stat i de ctre firmele private cu garania statului, i care urmeaz a fi achitat ntr-o perioad mai mare de un an.

B. Probleme
1. n luna martie, cursul de schimb euro-dolar este 1 = 1,10 $. n luna iunie, crete cererea pentru euro cu 10%, datorit extinderii activitilor economice i turismului extern, iar n luna noiembrie, crete oferta pentru euro cu 15%, n condiiile unei elasticiti unitare a cererii pentru valut. Determinai cursul de schimb euro-dolar n lunile iunie i noiembrie. 54

C. Teste-gril
1. Pe piaa valutar bancar se realizeaz operaiuni de ctre: a) persoane fizice; b) persoane juridice; c) numai de ctre bnci; d) numai de ctre Banca Central. 2. Exprimarea cursului valutar sub forma 1$ = 3,4 lei este caracteristic metodei: a) cotrii simple; b) cotrii complexe; c) cotrii directe; d) cotrii indirecte. 3. Dac pe piaa valutar dintr-o ar sporete cererea de dolari, atunci: a) cursul dolarului crete; b) cursul dolarului scade; c) cursul monedei naionale crete; d) cursul monedei naionale scade. 4. Convertibilitatea valutar reprezint: a) dreptul nerezidenilor de a schimba moneda naional cu o alt moned strin, n mod liber, prin vnzare-cumprare pe pia; b) dreptul rezidenilor i nerezidenilor de a schimba moneda naional cu o alt moned strin, cu anumite restricii cantitative impuse de legislaia rii respective; c) dreptul rezidenilor i nerezidenilor de a schimba moneda naional cu o alt moned strin, n mod liber, prin vnzare-cumprare pe pia, fr restricii. 5. Euro este oficial moneda Uniunii Europene, ncepnd cu data de: a) 1 ianuarie 1999; b) 1 ianuarie 2000; c) 1 ianuarie 2001; d) 1 ianuarie 2002. 6. Printre consecinele utilizrii monedei Euro se numr: a) eliminarea comisioanelor de conversie dintr-o moned naional n alta; b) eliminarea riscului ratei de schimb n schimburile comerciale cu ali membrii ai zonei Euro; c) eliminarea transparenei preurilor la bunurile i serviciile n cadrul zonei Euro; d) eliminarea concurenei n zona Euro. 7. Balana activ a unei ri (valoarea exporturilor este mai mare dect a importurilor) are ca rezultat: a) scderea cursului dolarului; b) creterea cursului dolarului; c) creterea cursului monedei naionale; d) scderea cursului monedei naionale. 8. Un ritm mai ridicat al inflaiei din ara A dect n ara B, are drept consecin: a) creterea cursului monedei din ara A i scderea cursului monedei din ara B; b) scderea cursului monedei din ara A i creterea cursului monedei din ara B; c) ritmul inflaiei nu influeneaz cursurile celor dou monede. 9. Dac n ara A rata dobnzii reale este mai mare dect rata dobnzii reale n ara B, atunci: a) crete cursul monedei din ara A, msurat n moneda rii B; 55

b) scade cursul monedei din ara A, msurat n moneda rii B; c) rata dobnzii reale nu are influen asupra cursului celor dou monede. 10. Operaiunile valutare la termen sunt operaiuni n care valuta se transfer efectiv: a) ntr-un interval de timp care depete 24 de ore lucrtoare, calculate de la data ncheierii contractului; b) ntr-un interval de timp care depete 48 de ore, calculate de la data ncheierii contractului; c) ntr-un interval de timp mai mic 48 de ore lucrtoare, calculate de la data ncheierii contractului. 11. Operaiunile de creditare reciproc intervenite, de regul, ntre dou bnci centrale cu scopul acordrii de mprumuturi (de ctre una din ele unei tere bnci), poart denumirea de: a) operaiuni valutare de tip Spot; b) operaiuni valutare de tip Forward; c) operaiuni valutare de tip Hedging; d) operaiuni valutare de tip Swap. 12. Deprecierea cursului valutar ntr-o ar, are drept consecin: a) stimularea exportului; b) frnarea importului; c) nu influeneaz exportul i importul. 13. O ar care este concomitent, i creditor i debitor, se consider c se afl n situaia de creditor net, atunci cnd: a) suma mprumuturilor primite este superioar sumei celor acordate; b) suma mprumuturilor primite este inferioar sumei celor acordate; c) suma mprumuturilor primite este egal cu suma celor acordate. 14. Serviciul datoriei externe reprezint: a) tranele anuale scadente ale mprumutului extern contractat; b) dobnda anual aferent mprumutului extern contractat; c) tranele anuale scadente i dobnda mprumutului extern.

D. Teme de referate i recenzii


Teoria paritii puterii de cumprare i variaiile cursului de schimb. Analiza cauzelor deprecierii cursului valutar n Romnia n perioada 1990-2003. Analiza principalilor factori interni i internaionali de determinare a cursului de schimb. Impactul Euro asupra economiei romneti i a celei europene. Avantajele introducerii Euro pentru cetenii romni din punct de vedere al cltoriilor, cumprturilor i afacerilor. Efectele aprecierii Euro n raport cu dolarul asupra comerului exterior al Romniei. Operaiuni speculative pe piaa valutar. Studiu de caz modul de derulare a unei operaiuni valutare la vedere (Spot). Studiu de caz modul de derulare a unei operaiuni valutare la termen (Forward). Studiu de caz modul de derulare a unei operaiuni valutare de tip Hedging. Problema datoriei externe n economia contemporan. Mecanisme de echilibrare a balanei de pli externe.

56

XIII. EXTERNALITI I BUNURI PUBLICE

A. Definiii
Eecul pieelor nseamn imperfeciuni ale pieelor, concretizate n situaiile de valorificare incomplet a resurselor existente, n eficien redus i dezechilibre. Externalitile reprezint consecine sau efecte care afecteaz viaa i activitatea oamenilor, inclusiv mediul natural. Ele se concretizeaz n costuri (n cazul externalitilor negative) sau beneficii (n cazul externalitilor pozitive) care, dei se produc, nu sunt evideniate n cheltuielile i rezultatele obinute de ctre agenii economici. Costul social exprim ansamblul cheltuielilor i anselor sacrificate, concretizate n costurile suportate de membrii comunitii n urma organizrii i desfurrii unei anumite activiti. Costul privat exprim numai cheltuielile suportate direct de unitile implicate n organizarea i desfurarea acestei activiti. Beneficiul social include, n expresie valoric, toate utilitile de care beneficiaz membrii unei comuniti ca urmare a organizrii i desfurrii unei anumite activiti economice. Beneficiul privat include numai venitul obinut direct de unitile implicate n organizarea i desfurarea activitii. Bunurile publice sunt acele produse sau servicii care sunt unice i egale pentru utilizatori, n sensul c fiecare individ poate beneficia de ele.

B. Formule de calcul
Externaliti pozitive: Beneficiul social = Beneficiul privat + Beneficiul extern Externaliti negative: Costul social = Costul privat + Costul extern

C. Probleme
1. n timpul procesului de producie, o ntreprindere elimin n mediul nconjurtor o anumit cantitate de substane poluante. ntreprinderea, care i desfoar activitatea pe o pia competitiv, primete un pre de 20 u.m. pe produs. Datele care ilustreaz activitatea ntreprinderii sunt cele din tabelul de mai jos: Producia (buci) Costul marginal Costul extern marginal 1 15 4 2 11 4 3 8 4 4 6 4 5 9 4 6 12 4 7 16 4 8 20 4 9 28 4

Se cere s se construiasc curbele venitului marginal, a costului marginal i a costului marginal social. n ce punct i maximizeaz ntreprinderea noastr profitul, considernd c externalitile nu sunt internalizate? Dar dac guvernul percepe o tax de emisiune egal cu costurile externe? 57

D. Teste-gril
1. Externalitile pozitive se concretizeaz n: a) produse destinate pieei externe; b) beneficii neincluse n preurile pieei; c) activiti desfurate n aer liber; d) costuri neincluse n preurile pieei. 2. Costurile de excluziune reprezint: a) cheltuieli necesitate de excluderea de pe pia a firmelor necompetitive, incapabile s reziste concurenilor; b) cheltuieli necesitate de retragerea de pe pia a produselor expirate; c) cheltuieli necesitate de prevenirea, identificarea i sancionarea faptelor de utilizare ilegal de ctre alte persoane a unui bun; d) despgubiri acordate celor trimii n omaj. 3. Care dintre afirmaiile de mai jos este adevrat: a) costurile sociale includ costurile private; b) costurile sociale sunt incluse n costurile private; c) ntre costurile sociale i cele private nu exist nici o legtur; d) costurile sociale = costurile private - costurile externe. 4. Nu constituie cauz a eecului pieelor: a) existena unor costuri tranzacionale semnificative; b) intervenia statului n economie; c) eecul unor negocieri de schimb reciproc avantajos; d) dificultatea individualizrii drepturilor de proprietate. 5. Internalizarea externalitilor negative se realizeaz atunci cnd: a) venitul marginal = costul marginal; b) costul social = 0; c) costul marginal privat = costul marginal social; d) productivitatea = maxim. 6. Soluia lui Roland Coase spune c internalizarea externalitilor: a) poate fi realizat numai prin intervenie guvernamental; b) poate fi realizat, n unele cazuri, fr implicarea autoritilor statale, prin definirea cu claritate a drepturilor de proprietate; c) nu poate fi realizat n practic; d) este ntotdeauna realizabil prin negociere direct. 7. Un bun public se caracterizeaz prin: a) nonexcluziune; b) gratuitate; c) nonrivalitate; d) cost marginal = 0. 8. Constituie intervenii ale statului n vederea corectrii unor eecuri ale pieelor: a) standardele de calitate a mediului; b) finanarea guvernamental a bunurilor publice; c) taxele de emisie a substanelor poluante; d) promovarea legilor antitrust. 58

9. Care dintre urmtoarele situaii sunt externaliti negative i care sunt pozitive? a) vaccinarea antirabic a cinelui dumneavoastr; b) fumatul n restaurant; c) condusul autoturismului sub influena alcoolului; d) zugrvirea casei dumneavoastr. 10. Bunurile publice se deosebesc de bunurile private prin urmtoarele trsturi: a) consumul de bunuri publice este difereniat; b) consumul de bunuri publice este neconcurenial; c) consumul de bunuri publice este indivizibil; d) consumul de bunuri publice este simultan. 11. Principalul furnizor de bunuri publice este statul deoarece: a) astfel se asigur o rezolvare a problemei pasagerului clandestin; b) ntreprinderile private nu pot furniza astfel de bunuri; c) statul cunoate cel mai bine nevoile oamenilor; d) statul este cel mai bun manager posibil. 12. Potrivit lui Vilfredo Pareto, alocarea optim a resurselor are loc atunci cnd: a) toi oamenii au acces la o cantitate egal de bunuri; b) nu exist poluare; c) nu poate avea loc o cretere a bunstrii cuiva fr s provoace o pierdere cel puin unei alte persoane; d) toate nevoile oamenilor sunt satisfcute. 13. ntre beneficiul social i beneficiul privat este o relaie: a) ca de la parte la ntreg; b) ca de la ntreg la parte. 14. Care dintre afirmaiile urmtoare este adevrat: a) exist eficien economic fr eficien social; b) exist eficien social fr eficien economic; c) amndou afirmaiile sunt adevrate; d) amndou afirmaiile sunt false.

E. Teme de referate i recenzii


Intervenia guvernamental n funcionarea pieelor i limitele acesteia. Politici de corectare a externalitilor. Monopolul ca eec al pieei. Bunuri publice i bunuri private. Propunei cteva metode de ecologizare a oraului n care locuii i argumentai eficiena acestora.

59

XIV. CRETEREA I DEZVOLTAREA ECONOMIC

A. Definiii
Creterea economic reprezint procesul de sporire a dimensiunilor rezultatelor economice, determinate de combinarea i folosirea factorilor de producie i reliefate prin sporul indicatorilor macroeconomici produsul intern brut, produsul naional brut i venitul naional. Creterea economic zero reflect situaia n care rezultatele economice i populaia sporesc n acelai ritm, iar nivelul rezultatelor pe locuitor rmne constant. Creterea economic negativ semnific tendina de scdere a rezultatelor macroeconomice pe locuitor, meninndu-se sub control unele corelaii fundamentale de echilibru, cu compromisuri acceptabile pe planul eficienei economice i al nivelului de trai. Dezvoltare economic reprezint creterea economic asociat cu producerea unor schimbri semnificative n structurile economice, tehnologice, sociale i instituionale ale sistemului economic respectiv. Dezvoltarea durabil sau ecodezvoltarea este o strategie de dezvoltare economico-social care are drept scop mbuntirea calitii vieii generaiilor actuale i a celor viitoare, dar i protejarea naturii. Valoarea adugat brut reprezint valoarea nou creat ntr-un stadiu de fabricaie dat, echivalent cu cuantumul salariilor i profitului brut aferente stadiului de producie respectiv, plus amortizarea capitalului fix. Valoarea adugat net reprezint valoarea adugat brut minus amortizarea capitalului fix. Produsul intern brut (PIB) exprim valoarea adugat brut a bunurilor economice destinate consumului final, care sunt obinute n interiorul rii, de ctre ageni economici romni i strini, ntr-o anumit perioad de timp, de regul, un an. Produsul intern net (PIN) reflect valoarea adugat net a bunurilor economice destinate consumului final, care au fost produse n interiorul unei economii naionale, de ctre agenii economici autohtoni i strini, ntr-un anumit interval de timp. Produsul naional brut (PNB) exprim valoarea produciei finale brute obinute de ctre agenii economici naionali, care i desfoar activitatea att n ar, ct i n strintate. Produsul naional net (PNN) arat valoarea adugat net a bunurilor i serviciilor finale obinute de ctre agenii economici naionali, n decursul unei anumite perioade de timp, exprimat n preurile pieii i se determin prin scderea din produsul naional brut a mrimii amortizrii. Venitul naional (VN) reprezint valoarea nou creat i destinat satisfacerii nevoilor de consum i de dezvoltare. Dac este exprimat n preurile pieei: VN = PNN, iar dac se exprim n preurile factorilor de producie: VN = PNB. Deflatorul PNB-ului reprezint raportul dintre PNB nominal i PNB real i msoar schimbarea medie a preurilor bunurilor i serviciilor (IGP). PNB nominal reprezint exprimarea n preuri curente a valorii bunurilor i serviciilor produse ntr-o perioad dat. PNB real reprezint valoarea bunurilor i serviciilor finale exprimate n preurile unui an de referin (de baz). Echilibrul macroeconomic semnific starea de concordan relativ dintre cererea i oferta pe piaa bunurilor i serviciilor, piaa monetar, a capitalului, a muncii, a economiei n ansamblul su, care are la baz utilizarea raional a resurselor i funcionarea normal a structurilor economice. Dezechilibrele economice semnific disfuncionaliti, decalaje ntre cererea i oferta diferitelor piee, cum sunt: excesul de ofert pe piaa bunurilor i pe piaa muncii presiunea, excesul de cerere pe piaa bunurilor i excesul de ofert pe piaa muncii absorbia , excesul de cerere pe piaa bunurilor, a muncii i monetar. 60

B. Formule de calcul
Condiia de echilibru a pieei: C = O, unde: C cererea; O oferta; O = C* + S, unde: C* consumul; S economiile; C = C* + I, unde: I investiiile, deci C* + S = C* + I PIB = CF + FBCF + VS (E I), unde: PIB produsul intern brut; CF consumul final; FBCF formarea brut a capitalului fix; VS variaia stocurilor; E exporturi; I importuri. PIN = PIB A, unde: PIN produsul intern net; A amortizarea sau consumul de capital fix. PNBpp = PIBpp SVABpp, unde: PNBpp produsul naional brut; PIBpp produsul intern brut; SVABpp soldul relaiilor cu strintatea. PNN = PNB A, unde: PNN produsul naional net; PNB produsul naional brut. VNpp = PNB A, unde: VNpp venitul naional exprimat n preurile pieei. VNfp = VNpp Iin, unde: VNfp venitul naional exprimat n preurile factorilor de producie; Iin impozitele indirecte. PGB = PIB + CI, unde: PGB produsul global brut; PIB produsul intern brut; CI consumul intermediar. IGP = (PNB nominal / PNB real) *100, unde: IGP indicele general al preurilor. Rata truism sau rata de facto G *C = s, unde: G rata de cretere a venitului naional; C coeficientul capitalului, raportul dintre investiii i creterea venitului naional; s rata acumulrii, raportul dintre investiii i venitul naional. Rata garantat Gw * Cr = s, unde: Gw rata garantat a venitului naional, care permite ntreprinztorilor meninerea investiiilor; Cr coeficientul necesar al capitalului, care corespunde necesitilor ntreprinztorului.

61

Rata natural Gn * Cr = sau s, unde: Gn rata de cretere natural.

C. Probleme
1. Dac PGB este 6.000 u.m. i este de 1,2 mai mare dect PIB, iar consumul de capital fix este egal cu valoarea investiiilor nete, s se determine consumul intermediar. 2. n situaia n care PGB este 20.000.000 u.m., consumul intermediar reprezint 25% din PGB, iar consumul de capital fix este cu 50% mai mare dect consumul intermediar, s se calculeze valoarea PIN.

D. Teste-gril
1. Dezvoltarea economic durabil reprezint: a) acea form de dezvoltare economic n cadrul creia se urmrete ca satisfacerea cerinelor de consum actuale s nu le compromit pe cele ale generaiilor viitoare; b) existena unor condiii economice, sociale, culturale i de mediu favorabile, componenta economic fiind factorul esenial al dezvoltrii; c) procesul de sporire a rezultatelor economice, determinate de combinarea i folosirea factorilor de producie; d) procesul de lrgire a posibilitilor prin care generaiile actuale i viitoare i pot manifesta pe deplin opiunile n orice domeniu economico-social. 2. Care din urmtoarele nsuiri caracterizeaz tipul intensiv de cretere economic: a) laturile cantitative sunt preponderente, ns influena lor este limitat; b) cea mai mare parte a sporului rezultatelor macroeconomice se datoreaz laturilor calitative ale factorilor de cretere; c) latura cantitativ i calitativ contribuie n mod similar la obinerea rezultatelor macro-economice; d) reflect situaia n care rezultatele macroeconomice sunt obinute prin compromisuri acceptabile pe planul eficienei economice i nivelului de trai. 3. Echilibrul economic general reprezint pe termen lung: a) o tendin spre egalizarea ofertei i cererii pe toate pieele; b) o condiie pentru o economie eficient; c) un raport ntre consum i investiii; d) o egalitate ntre cererea i oferta bunurilor economice; e) o constant a economiilor moderne. A (a, d, e); B (c, d, e); C (a, b). 4. Investiiile nete se calculeaz: a) ca diferen ntre PNB i amortizarea capitalului fix; b) ca diferen ntre PIB i amortizare; c) ca diferen ntre PNN i investiiile brute; d) ca diferen ntre investiiile brute i cele de nlocuire. 5. Cnd pe pia domnete starea de absorbie: a) concurena este ntre vnztori; b) selecia o face cumprtorul; c) este o proast satisfacere a cererii; d) preurile scad. 62

6. n produsul intern brut nu intr: a) investiiile brute; b) consumul de stat de bunuri i servicii; c) consumul intermediar; d) amortizarea capitalului fix. 7. Starea de presiune se manifest prin: a) devansarea cererii de ctre ofert; b) concuren acerb ntre cumprtori; c) stimularea mbuntirii calitii; d) stimularea economiilor. A (a, b); B (a, c); C (b, c, d).

E. Teme de referate i recenzii


Recenzie la cartea: Popescu Maria, Globalizarea i dezvoltarea trivalent, Editura Expert, Bucureti, 1999. Importana progresului tehnologic n procesul de dezvoltare economic. Condiiile necesare realizrii echilibrului economic.

63

XV. PROBLEMA DEZVOLTRII RILOR RMASE N URM DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC A. Definiii
Nivelul dezvoltrii umane indic gradul de dezvoltare i utilizare a potenialului material i uman al unei economii naionale, a msurii n care ara respectiv utilizeaz factorii de producie pentru realizarea maximului de eficien. Subdezvoltarea economic este o etap n procesul progresului caracterizat prin inegaliti flagrante de bogie i srcie, printr-un venit real pe locuitor mult mai mic dect cel din rile dezvoltate. Nivelul de dezvoltare a unor ri se msoar cu ajutorul unui sistem de indicatori, inclusiv indicatorul dezvoltrii umane (HDI), care are trei componente de baz: a) longevitatea msurat prin durata medie de via; b) cunotinele numrul anilor de colarizare; c) standardul de via dat de produsul naional brut pe locuitor. Decalajele economice reprezint diferenele calitative n dezvoltarea economic ntre rile n curs de dezvoltare i cele mai slab dezvoltate, pe de o parte, i rile dezvoltate, pe de alt parte. Strategia dezvoltrii economice reprezint demersul tiinific, coerent, articulat privind obiectivele dezvoltrii economice, mijloacele necesare pentru dezvoltare, politicile de mobilizare a resurselor dezvoltrii i orizontul de timp al acestui proces. Se cunosc mai multe tipuri de strategii: a) dezvoltarea spre interior bazat pe accelerarea creterii economice; b) dezvoltarea spre exterior sporete participarea intens i eficient a economiilor naionale n relaiile economice internaionale; c) dezvoltarea endogen integreaz toate sferele produciei sociale, toate ramurile de baz ale economiei, industriei i agriculturii.

B. Teste-gril
1. Criza alimentar, la nivel mondial, este definit ca: a) lips acut de alimente pentru o mare parte a populaiei globului; b) randamente agricole sczute; c) lips total de irigaii n rile subdezvoltate; d) lipsa investiiilor agricole n rile n curs de dezvoltare. 2. Trsturile comune ale economiilor subdezvoltate sunt legate de: a) nivelul sczut al veniturilor, decalajele economice i repartizarea inegal a capacitii tiinifice i tehnologice a lumii; b) deformarea lor structural i coexistena mai multor tipuri de economie; c) formarea resurselor umane; d) existena unor sisteme economice eterogene aflate ntr-un proces permanent de ajustare, consolidare i ntreptrundere. 3. O economie subdezvoltat se caracterizeaz prin: a) grad sczut de satisfacere a nevoilor; b) eficien redus n utilizarea factorilor de producie i n relaiile economice internaionale; c) ofert diversificat de bunuri de calitate superioar, dar nu la nivelul nevoilor; d) se confrunt cu criza alimentar. A (a + b); B (a + b + d); C (b + d). 4. Printre cauzele care amplific problemele legate de dezvoltare se numr: a) tendina de cretere a populaiei globului n rile slab dezvoltate; 64

b) tendina de reducere a produciei agricole mondiale; c) tendina de eliminare a scindrii populaiei n bogai i sraci; d) irigaiile. 5. Distincia dintre economiile dezvoltate i cele subdezvoltate se axeaz pe: a) mrimea resurselor de care dispun; b) volumul total de bunuri economice realizate; c) gradul de intervenie a statului n economie; d) gradul de satisfacere a nevoilor. 6. Sunt considerate economii dezvoltate cele care: a) produc cele mai multe bunuri; b) elibereaz locuitorii de grija zilei de mine; c) asigur cel mai nalt grad de satisfacere a nevoilor; d) ofer maximizarea profitului agenilor economici.

C. Teme de referate i recenzii


Recenzie la cartea: Aurel Iancu, Politic i economie, Editura Expert, Bucureti, 2000. Importana i rolul organismelor financiare internaionale n susinerea rilor slab dezvoltate economic. Analiza economic a serviciilor sociale. Modele ale politicilor de securitate social.

65

XVI. VENITUL, CONSUMUL, ECONOMIILE I INVESTIIILE

A. Definiii
Venitul naional este valoarea adugat net exprimat n preurile factorilor de producie creat n decurs de un an de ctre agenii economici ai unei ri, n interiorul rii i n strintate. Consumul este acea parte a venitului care se utilizeaz pentru procurarea bunurilor i serviciilor destinate satisfacerii nevoilor curente. Economiile reprezint partea din venit rmas dup scderea consumului. Investiiile nete reprezint acea parte din venit cheltuit pentru creterea capitalului fix i a stocurilor de capital circulant, avnd drept consecin formarea net de capital. Investiiile de nlocuire sunt investiiile realizate din fondul de amortizare, avnd menirea s nlocuiasc n natur capitalul fix uzat fizic i moral. Investiiile brute reprezint totalitatea investiiilor nete i de nlocuire. Multiplicatorul investiiilor exprim relaia dintre sporirea investiiilor i aceea a veniturilor i se exprim ca raport ntre variaia absolut a venitului i aceea a investiiilor. Acceleratorul exprim influena consumului asupra investiiilor i creterii economice.

B. Formule de calcul
Venitul disponibil V = C + E sau V = C + I unde: C = consumul; E = economiile; I = investiiile. nclinaia medie spre consum c=C/V nclinaia medie spre economii e = E / V sau e = 1 c nclinaia marginal spre consum c` = C / V nclinaia marginal spre economii e` = E / V sau e` = 1 c` Investiiile investiii brute = investiii nete + investiii de nlocuire Multiplicatorul investiiilor K = V / I sau K = 1 / e` sau K = 1 / (1 c`) Acceleratorul a = I / C

C. Probleme
1. La o nclinaie marginal spre consum de 0,6: a) nclinaia marginal spre economii este 0,4; b) nclinaia marginal spre economii este 4/10; c) multiplicatorul investiiilor este 4; d) multiplicatorul investiiilor este 2,5.

66

2. O dublare a venitului, de la 1000 la 2000 u.m., corelat cu o cretere a ratei consumului de la 70% la 80%, va face ca economiile: a) s creasc cu 200 u.m; b) s scad cu 100 u.m.; c) s creasc la 100 u.m.; d) s creasc cu 100 u.m.; e) s creasc la 400 u.m. 3. La un multiplicator al investiiilor egal cu 6, nclinaia marginal spre consum este: a) 0,24; b) 0,15; c) 0,83; d) 0,50. 4. Cnd economiile cresc de la 320 la 350 u.m., iar venitul crete de la 500 la 600 u.m., nclinaia marginal spre economii, nclinaia marginal spre consum i multiplicatorul investiiilor vor fi: a) 0,70 0,30 3,33; b) 0,30 0,70 3,00; c) 0,70 0,30 3,00; d) 0,30 0,70 3,33. 5. Dac nclinaia marginal spre economii este 0,4, iar sporul consumului este de 1200 u.m., sporul economiilor este: a) 400 u.m.; b) 600 u.m.; c) 800 u.m.; d) 1200 u.m. 6. Se cunosc urmtoarele date: V0 = 4000 u.m.; C = 4000 u.m.; e= 0,2. Se cere s se calculeze V1. 7. Fa de momentul T0, la momentul T1, venitul crete cu 40%, iar economiile cresc cu 20%. Dac nclinaia medie spre economii n T0 a fost de 20%, nclinaia marginal spre consum este: a) 0,9; b) 0,1; c) 1,1; d) 0,8. 8. Relaia dintre venit i economii poate fi pus n eviden cu ajutorul funciei: E = 0,1V + 50. Se cere: a) funcia consumului corespunztoare acestei interdependene; b) nclinaia marginal spre consum; c) multiplicatorul investiiilor. 9. Se cunosc datele din tabelul de mai jos: Volumul economiilor (u.m.) Amortizarea (u.m.) Rata consumului (%) T0 300 100 70 T1 400 200 75 T2 600 300 80

S se calculeze sporul venitului i investiiilor brute n perioadele T0-T1 i T1-T2.

67

D. Teste-gril
1. Investiiile realizate din fondul de amortizare se numesc: a) investiii brute; b) investiii nete; c) investiii de nlocuire; d) investiii de portofoliu. 2. ntre multiplicatorul investiiilor i nclinaia marginal spre consum este o relaie: a) direct proporional; b) invers proporional; c) de egalitate; d) nu exist nici o relaie. 3. nclinaia marginal spre economii este: a) un numr supraunitar; b) un numr subunitar; c) un numr pozitiv; d) un numr negativ. 4. Acceleratorul (a) scoate n eviden, n condiiile n care are loc o cretere a consumului, faptul c investiiile: a) vor crete cu o mrime egal cu a; b) vor crete de a ori; c) vor crete de a ori mai mult dect sporul consumului; d) vor crete cu o mrime de a ori mai mare dect C. 5. O cretere a venitului personal va determina: a) o cretere a consumului n aceeai proporie cu creterea venitului; b) o cretere a consumului ntr-o proporie mai mare dect a venitului; c) o cretere a consumului ntr-o proporie mai mic dect a venitului; d) acelai nivel al consumului. 6. Sunt forme fundamentale de venituri primare: a) salariul; b) preul; c) profitul; d) renta. 7. ntre factorii obiectivi ce determin modificarea nclinaiei spre consum se numr: a) politica fiscal; b) rata dobnzii; c) cursul de schimb; d) inflaia. 8. Care dintre relaiile urmtoare sunt adevrate: a) C = V + E; b) K = 1 / e`; c) K = 1 /(1-c); d) a = C / I. 9. Dac se ateapt o cretere a fiscalitii, raportul dintre bunurile prezente i cele viitoare se va modifica n favoarea: a) bunurilor prezente; b) bunurilor viitoare. 68

10. n mod normal, rata consumului: a) este mai ridicat n cazul familiilor cu venituri mari; b) este mai ridicat n cazul familiilor cu venituri sczute; c) este aceeai indiferent de veniturile familiilor. 11. ntre nivelul ratei dobnzii i nivelul investiiilor exist o relaie: a) pozitiv; b) negativ; c) de direct proporionalitate; d) de egalitate. 12. Raportul dintre cheltuielile de consum i mrimea venitului se numete: a) rata economiilor; b) nclinaia medie spre consum; c) nclinaia marginal spre consum; d) acceleratorul.

E. Teme de referate i recenzii


Tendine n dinamica i structura consumului populaiei. Rolul investiiilor n dinamica economic. Relaia dintre investiii i ocuparea forei de munc. Realizai, n cadrul grupei dumneavoastr, un studiu de caz cu privire la mobilurile psihologice ale economisirii.

69

XVII. FLUCTUAIILE ACTIVITII ECONOMICE

A. Definiii
Fluctuaiile sezoniere reprezint procesul neliniar, ondulatoriu al activitii economice determinat de factori naturali i sociali. Fluctuaiile ntmpltoare, accidentale ale activitii economice sunt determinate de factori sau evenimente neprevzute. Fluctuaiile ciclice de activitii economice sunt generate de mecanismul de funcionare a economiei i se reproduc cu o anumit regularitate. Ciclicitatea este o form special de evoluie a activitii economice, n cadrul creia alterneaz perioade de cretere susinut cu perioade de ncetinire a creterii, de stagnare sau chiar de declin. Ciclul economic este o perioad de timp determinat, n cadrul creia activitatea economic parcurge n evoluia sa anumite faze ce au caracter repetabil i ntr-o anumit succesiune. Ciclurile economice pe termen scurt reprezint oscilaii subanuale i anuale ale activitii economice. Ciclurile Kitchin, denumite i cicluri ale stocurilor, au o durat de circa 40 de luni. Ciclurile Juglar, denumite i cicluri decenale sau de afaceri, au o durat de circa 10 ani. Ciclurile Kondratieff, denumite i cicluri lungi, au o durat de circa 50 de ani.

B. Teste-gril
1. Ciclurile economice pot fi definite: a) perioada de la nceputul unei contracii a activitii economice pn la nceputul urmtoarei contracii; b) sunt identice cu faza de recesiune; c) se manifest n rile slab dezvoltate; d) nici un rspuns nu e corect. 2. Ciclul Juglar: a) are o durat de 5 ani; b) are o durat de 10 ani; c) se particularizeaz prin fluctuaii sezoniere; d) este un ciclu subanual. 3. Ciclul Kondratieff: a) este un ciclu anual al activitii economice; b) este un ciclu decenal; c) este un ciclu de lung durat, aproximativ 50 de ani; d) este un ciclu de afaceri. 4. Ciclurile pe termen scurt sunt: a) oscilaii anuale; b) oscilaii subanuale; c) oscilaii ale stocurilor; d) cicluri de afaceri. 5. n faza de recesiune se nregistreaz: a) o scdere a ratei omajului; b) o reducere a inflaiei; c) o cretere a falimentelor; d) o scdere a investiiilor. 70

6. n faza de expansiune se nregistreaz: a) o sporire a investiiilor; b) o reducere a ratei omajului; c) o cretere a inflaiei; d) o cretere a cifrei de afaceri. 7. Recesiunea se constituie din: a) criz; b) criz i depresiune; c) relansarea economic; d) politica ratei nalte a dobnzii. 8. Boomul se constituie din: a) numai expansiune; b) punctul de relansare a activitii economice i expansiune; c) politici monetare rigide; d) nici un rspuns nu este corect. 9. J. M. Keynes recomand, n perioada de boom prelungit, pentru politica fiscal: a) sporirea impozitelor; b) scumpirea creditului; c) creterea cheltuielilor publice; d) reducerea impozitelor. 10. n domeniul monetar J. M. Keynes recomand pentru faza de recesiune: a) reducerea ratei dobnzii; b) scumpirea creditului; c) creterea masei monetare; d) reducerea deficitului bugetar. 11. Depirea fazei de recesiune necesit: a) ieftinirea creditului; b) micorarea impozitelor; c) creterea investiiilor; d) reducerea cheltuielilor publice. 12. Punctul de contracie este punctul n care: a) scad variabilele economice care cuantific procesul economic; b) factorii ce concur la frnarea variabilelor economice preiau dominaia asupra factorilor ce ncurajeaz creterea economic; c) factorii ce concur la ncurajarea creterii economice preiau dominaia asupra factorilor ce frneaz creterea economic; d) se intensific factorii perturbatori ai ciclicitii economice. 13. nsuirea principal a fazei de expansiune este dat de faptul c: a) i alimenteaz principiile de meninere din nsi coninutul ei; b) conine i principiile de autonegare; c) are un caracter cibernetic; d) predomin elementele perturbatorii ale ciclicitii.

C. Teme de referate i recenzii


Evoluia ciclic a economiei naionale n perioada tranziiei Romniei la economia de schimb. Teorii privind cauzele ciclului economic. Caracteristici ale evoluiei ciclice, dup 1970, n economia rilor dezvoltate. 71

XVIII. OMAJUL

A. Definiii
omajul este o stare de dezechilibru a pieei muncii, n cadrul creia exist un excedent de ofert de munc fa de cererea de munc. omajul voluntar este forma de omaj caracteristic persoanelor care renun la ocuparea total sau parial, pentru o anumit perioad, n scopul de a cuta un loc de munc mai bine retribuit. omajul ciclic este forma de omaj generat de evoluia ciclului economic. omajul conjunctural este forma de omaj datorat restrngerii activitii economice n unele ramuri, sectoare economice, sub impactul unor factori conjuncturali economici, politici, sociali, interni i internaionali. omajul structural este forma de omaj ce deriv din reconversia unor activiti economice, din restructurrile de ramur i subramur impuse de progresul tehnic, de criza energetic i de materii prime .a. omajul tehnologic este forma de omaj datorat modernizrii tehnologiilor nvechite, a introducerii de noi tehnologii, care impun un nou mod de organizare a produciei i a muncii i, n consecin, o reducere a locurilor de munc. omajul sezonier este forma de omaj determinat de restrngerea activitii economice n anumite ramuri ca, agricultur, construcii industriale i locuine, lucrri publice, turism etc., datorit condiiilor naturale din anumite anotimpuri ale anului. omajul total presupune pierderea locului de munc ca urmare a ncetrii totale a activitii (falimente, restructurarea profilului ntreprinderii, nchiderea unor uniti nerentabile). omajul parial este efectul reducerii duratei de munc sub nivelul stabilit legal cu diminuarea corespunztoare a salariului (sptmn incomplet sau ziua de munc de o durat mai mic). omajul deghizat cuprinde persoanele declarate i nregistrate, la Agenia forei de munc, n categoria de omeri, dar care, n realitate sunt pe piaa gri a muncii.

B. Formule de calcul
Rata omajului Numr de omeri R = 100 Populaia activ

C. Probleme
1. Populaia activ disponibil, n To-T1, reprezint 10 milioane persoane. n aceast perioad, datorit restrngerii activitii i falimentelor unui numr mare de uniti economice, s-au nregistrat 2,5 milioane omeri. Calculai rata omajului. 2. Populaia total a unei ri este de 60 milioane. Populaia inapt de munc reprezint 15% din totalul populaiei. Persoanele apte de munc sunt 42 milioane, din care 45% reprezint populaia ocupat, iar numrul omerilor este de 2 milioane. S se calculeze: a) populaia inapt; b) populaia activ disponibil; c) populaia efectiv activ (populaia ocupat); d) rata omajului. 3. Populaia apt de munc este de 60 milioane, iar populaia ocupat este de 25 milioane. Persoanele aflate n cutarea unui loc de munc sunt n numr de 3 milioane. S se calculeze gradul de ocupare al populaiei apte de munc i rata omajului.
72

D. Teste-gril
1. omajul este: a) caracteristic numai rilor slab dezvoltate; b) prezent numai n rile dezvoltate; c) dezechilibru al pieei muncii, cererea de munc fiind mai mic dect oferta de munc; d) este ntlnit doar n anumite perioade i n anumite ri. 2. omeri pot fi: a) persoanele efectiv active; b) persoanele active disponibile n cutarea unui loc de munc; c) toate persoanele ce au peste 16 ani; d) persoanele casnice. 3. O persoan este omer dac: a) se afl n concediu de boal sau maternitate; b) dac din diferite motive este n concediu fr plat; c) nu are loc de munc, este apt de munc, disponibil i este n cutarea unui loc de munc; d) orice persoan indiferent de vrst. 4. Progresul tehnic genereaz: a) omaj ciclic; b) omaj tehnic; c) omaj voluntar; d) omaj conjunctural. 5. Evoluia ciclului economic poate genera: a) omaj sezonier; b) omaj conjunctural; c) omaj voluntar; d) omaj ciclic. 6. n ce faz a ciclului economic omajul atinge cote ridicate? a) expansiune; b) punctul de relansare; c) criz; d) boom. 7. omajul se poate reduce dar nu elimina n condiii de: a) boom; b) recesiune: c) conjunctur economic intern i internaional nefavorabil; d) nici un rspuns nu este corect. 8. Reconversia unor activiti economice genereaz: a) omaj ciclic; b) omaj tehnologic; c) omaj conjunctural; d) omaj structural. 9. Rata omajului se determin ca raport ntre: a) populaia total i populaia ocupat; b) numr omeri i populaia total; c) numr de omeri i populaia activ disponibil; d) numr de omeri i populaia ocupat. 73

10. Populaia efectiv activ este: a) populaia ocupat, angajat; b) populaia total; c) populaia neocupat; d) populaia apt de munc. 11. Diminuarea omajului este consecina: a) calificrii, recalificrii forei de munc; b) creterii investiiilor la nivel de economie naional; c) sporirii numrului de falimente; d) creterii numrului celor ce emigreaz n scopul de a gsi un loc de munc.

E. Teme de referate i recenzii


omajul: concept, forme, cauze. Costul social al omajului. Politici ale echilibrrii pieei muncii n perioada de tranziie n Romnia. Teoria ocuprii depline.

74

XIX. INFLAIA

A. Definiii
Inflaia reprezint acea stare de dezechilibru economic caracterizat prin creterea generalizat a preurilor i prin scderea puterii de cumprare a banilor. Rata inflaiei reprezint rata modificrii nivelului general al preurilor. Deflaia este opusul inflaiei, i se caracterizeaz prin scderea nivelului general al preurilor. Dezinflaia reprezint fenomenul de ncetinire a ritmului inflaiei. Stagflaia reprezint situaia n care producia stagneaz, fr ca masa monetar s se micoreze, accentundu-se, astfel, dezechilibrul dintre cererea i oferta de bunuri i servicii i fenomenul inflaionist. Slumpflaia reprezint situaia n care, pe fondul unei stri de declin economic, producia naional scade, iar inflaia se manifest cu intensitate ridicat. Indicele preurilor de consum (IPC) este cea mai utilizat unitate de msurare a inflaiei. Acest indice msoar preul achiziionrii, la diferite momente, a unui co standard de produse (produse alimentare, mbrcminte, locuin, combustibili, transport, servicii medicale, educaie i alte bunuri i servicii necesare traiului zilnic), pondernd fiecare pre cu importana economic a produsului respectiv (ponderi fixe). Deflatorul PIB (indicele general al preurilor IGP) reprezint raportul dintre PIB nominal i PIB real. IGP poate fi considerat preul tuturor componentelor PIB (consum, investiii, achiziii guvernamentale, exporturi nete). Acest indicator este diferit de IPC, deoarece este un indice cu ponderi variabile, preurile fiind ponderate conform cantitilor din perioada curent. Cauzele inflaiei pot fi: emisiunea excesiv de moned (inflaie prin moned), excedentul de cerere agregat peste oferta agregat (inflaie prin cerere), creterea costului de producie independent de cererea agregat (inflaie prin costuri) i structura oligopolist sau monopolist a economiei (inflaie prin structuri). Inflaia moderat este acea form a inflaiei caracterizat prin creterea lent i previzibil a preurilor, a crei rat anual este de pn la 6%. Cnd ritmul mediu anual de cretere a preurilor este de pn la 3%, putem vorbi de inflaie linitit (trtoare), iar dac ritmul se aproprie de 10%, putem vorbi de inflaie rapid. Inflaia galopant este acea form a inflaiei a crei rat anual este de peste 10% (ajungnd i peste 100%) i a crei permanentizare duce la grave anomalii de ordin economic. Hiperinflaia este acea form a inflaiei cu efecte economice dezastruoase, caracterizat prin creteri ale preului cu un milion sau chiar cu un trilion la sut anual. Cel mai cunoscut i documentat caz de hiperinflaie a avut loc n Republica de la Weimar n perioada 1922-1924.

B. Formule de calcul
Indicele general al preurilor (IGP) deflatorul PIB IGP = PIB1 / PIB0 * 100 sau Deflatorul PIB = PIB nominal / PIB real unde: PIB1 produsul intern brut exprimat n preuri curente; PIBo produsul intern brut exprimat n preurile perioadei de baz. 75

Indicele preurilor de consum (IPC) 1. Indice de tip Laspeyres: IPC = q1* p1/ q1* p0 unde: q0 cantitatea de bunuri i servicii necesare subzistenei populaiei, n condiii normale; p1 nivelul preurilor n perioada curent; po nivelul preurilor n perioada de baz. 2. Calculul IPC conform metodologiei Uniunii Europene: IPC = W0 Ipi unde: W0i ponderea fiecrui bun n coul general de bunuri din perioada de baz; Ipi indicele elementar al preurilor fiecrei grupe sortimentale care intr n calculul IPC. Rata inflaiei Ri% = IGP% - 100 sau Ri% = IPC% - 100 Indicele puterii de cumprare a banilor IPCU = IMM / IPC unde: sau IPCU = IPCU1 / IPCU0
i

IMM indicele masei monetare; IPCU1 indicele puterii de cumprare n perioada curent; IPCU0 indicele puterii de cumprare n perioada anterioar.

C. Probleme
1. n perioada T0 T1, nivelul general al preurilor bunurilor de consum a crescut cu 12%. Determinai modificarea procentual a puterii de cumprare a banilor ca efect a creterii preurilor, n condiii caeteris paribus. 2. Fie o economie simplificat n care consumatorii cumpr doar trei mrfuri: alimente, locuin i servicii medicale. n urma unei anchete n rndul consumatorilor, se constat c acetia aloc 30% din bugetele proprii pentru procurarea alimentelor, 50% pentru locuin i 20% pentru asisten medical. tiind c n perioada T0 T1, preul bunurilor alimentare a crescut cu 5%, preul locuinelor cu 10%, iar tariful serviciilor medicale cu 8%, determinai indicele preurilor de consum (IPC) i rata inflaiei. 3. n tabelul urmtor este prezentat evoluia preurilor n perioada T0 T1 a 5 bunuri de consum reprezentative, care dein n totalul consumului, n ordine, ponderile: 25%, 20%, 15%, 10%, 30%. a) determinai rata inflaiei; b) tiind c n baza contractelor colective de munc ncheiate ntre federaiile sindicale, patronat i guvern, indexarea salariilor se realizeaz n proporie de 80% din rata inflaiei, determinai majorarea medie a salariilor la nceputul perioadei T2.

76

Bunul A B C D E

Pre unitar n T0 (u.m.) 1000 5000 100000 3000 1500

Pre unitar n T1 (u.m.) 1200 5600 130000 3700 1800

Ponderea n consumul total 0,25 0,20 0,15 0,10 0,30

D. Teste-gril
1. Inflaia reprezint un dezechilibru economic n care: a) masa monetar existent n economie depete necesarul real de moned, ducnd la creterea izolat a unor preuri i la scderea puterii de cumprare a banilor; b) masa monetar existent n economie depete necesarul real de moned, ducnd la creterea generalizat a preurilor i la scderea puterii de cumprare a banilor; c) masa monetar existent n economie nu depete necesarul real de moned; d) masa monetar existent n economie depete necesarul real de moned, ducnd la creterea generalizat a preurilor. 2. Situaia n care economia se afl n declin, producia naional scade, iar inflaia se manifest cu intensitate ridicat, corespunde: a) inflaiei; b) deflaiei; c) stagflaiei; d) slumpflaiei. 3. Emisiunea excesiv de moned peste oferta real de bunuri i servicii, constituie o cauz a: a) inflaiei prin cerere; b) inflaiei prin costuri; c) inflaiei prin moned; d) inflaiei prin structuri. 4. Creterea cheltuielilor de producie independent de cererea agregat constituie o cauz a: a) inflaiei prin cerere; b) inflaiei prin costuri; c) inflaiei prin moned; d) inflaiei prin structuri. 5. Analiznd relaia dintre inflaie i omaj, putem observa c: a) inflaia prin cerere este nsoit, ntr-o anumit proporie, de creterea gradului de ocupare a forei de munc; b) inflaia prin cerere duce la scderea gradului de ocupare a forei de munc; c) nu exist nici o legtur ntre inflaia prin cerere i gradul de ocupare al forei de munc. 6. Un ritm anual mediu de cretere a preurilor care se apropie de 10% corespunde: a) inflaiei trtoare; b) inflaiei moderate; c) inflaiei rapide; d) inflaiei galopante. 77

7. Curba Phillips evideniaz: a) o relaie invers ntre rata inflaiei i rata omajului; b) o relaie direct ntre rata inflaiei i rata omajului; c) o relaie invers ntre rata inflaiei i rata dobnzii la creditele acordate; d) o relaie direct ntre rata inflaiei i rata dobnzii la creditele acordate. 8. n cazul creditelor contractate anterior, inflaia avantajeaz: a) pe creditori; b) pe debitori; c) nu sunt avantajai nici creditorii, nici debitorii. 9. Inflaia poate avea consecine negative asupra comerului exterior deoarece: a) frneaz exportul; b) frneaz importul; c) nu are consecine negative asupra comerului exterior. 10. Inflaia are ca efect: a) stimularea nclinaiei spre consum; b) stimularea nclinaiei spre economisire pe termen scurt; c) stimularea nclinaiei spre economisire pe termen lung. 11. Cercul vicios inflaionist: a) exprim relaia de intercondiionare dintre creterea preurilor la bunurile i serviciile de consum, i indexarea salariilor nominale, fapt ce accentueaz inflaia; b) conduce la concluzia c nu trebuie s se indexeze salariile nominale, pentru c aceasta duce la creterea cererii de bunuri i servicii i, deci la o nou cretere a preurilor, stimulndu-se n continuare accentuarea inflaiei; c) exprim relaia de intercondiionare dintre creterea preurilor la bunurile i serviciile de consum, i creterea salariilor reale, ceea ce stimuleaz dinamica inflaionist. 12. n tabelul urmtor este prezentat evoluia ratei inflaiei n Romnia n perioada 2000-2006.
Rata inflaiei media anual (n%)

2000 Romnia 45,7

2001 34,5

2002 22,5

2003 15,3

2004 11,9

2005 9,0

2006 4,87

Sursa: Anuarul Statistic 2005; Ziarul Financiar 3.05.2007.

Putem afirma c n Romnia, n perioada 2000-2004 a fost: a) hiperinflaie; b) inflaie galopant; c) inflaie rapid; d) inflaie moderat.

78

E. Teme de referate i recenzii


Recenzie la cartea: Pierre Bezbach, Inflaie, dezinflaie, deflaie, Editura Humanitas, Bucureti, 1992. Inflaia fenomen de constrngere fundamental al politicii economice. Indicele preurilor de consum (IPC) i modificarea calitii bunurilor i serviciilor. Deosebiri ntre IPC i deflatorul PIB n msurarea inflaiei. Permanentizarea inflaiei galopante surs de anomalii economice. Efectele dezastruoase ale hiperinflaiei. Efectele inflaiei asupra repartiiei venitului i avuiei populaiei. Inflaia i salariul minim real. Spirala inflaionist rezultat al relaiei dintre creterea preurilor bunurilor i serviciilor de consum i indexarea salariilor nominale. Curba Phillips reflecia relaiei pe termen scurt dintre inflaie i omaj. Teoria modern a inflaiei i rata natural a omajului. Combaterea inflaiei prin msuri de politic deflaionist. Combaterea inflaiei prin msuri de stimulare a creterii ofertei. Studiu de caz: metodologia calculrii IPC n Romnia. Studiu de caz: cercul vicios inflaionist n perioada actual n Romnia.

79

XX. STATUL I ECONOMIA

A. Definiii
Politica bugetar exprim concepia i aciunile statului privind veniturile bugetare, cile i mijloacele de mobilizare a acestora, utilizarea lor pe anumite destinaii, care s serveasc stabilitii i dezvoltrii economice. Bugetul de stat este un document de sintez, elaborat i administrat de ctre Guvern i autorizat prin vot de Parlament, document ce se prezint sub forma unei balane economice n care sunt prevzute veniturile i cheltuielile anuale ale statului. Datoria public nseamn mprumuturile interne i externe contractate de ctre stat. Serviciul datoriei reflect toate plile legate de executarea obligaiilor asumate, adic att rambursarea mprumuturilor, ct i achitarea dobnzilor aferente. Politica fiscal a statului reprezint o anumit concepie a acestuia, precum i un ansamblu de msuri i aciuni privind rolul impozitelor n sistemul veniturilor bugetare, tipurile de impozite, perceperea i modul de folosire a lor ca instrument de stimulare a creterii economice, felul n care este gndit eficacitatea fiscal n ara respectiv. Impozitele directe sunt acele impozite suportate nemijlocit de ctre cei care le pltesc (de exemplu: impozitul pe profit, pe salarii, pe dividende .a.). Impozitele indirecte sunt acele impozite cuprinse n preurile mrfurilor, ncasate odat cu vnzarea acestora, ns suportate de consumatorii finali (de exemplu: taxa pe valoarea adugat, taxele vamale .a.). Rata optim de presiune fiscal constituie acel prag de impunere pn la care i dincolo de care ncasrile fiscale sunt mai slabe.

B. Formule de calcul
Gradul de ndatorare G = (Dp/ PIB)100 sau G = (Dp/PNB)100, unde: Dp = datoria public; PIB = produsul intern brut; PNB = produsul naional brut. Rata marginal de impunere fiscal Img = I/V, unde: I = modificarea impozitelor; V = modificarea venitului. Multiplicatorul cheltuielilor publice K = V /G, unde: V = modificarea venitului; G = modificarea cheltuielilor publice.

C. Probleme
1. n t1 veniturile impozabile ale unei ri au crescut cu 25% fa de t0 cnd erau de 80 mld. u.m. Dac n aceeai perioad nivelul impozitelor totale ncasate a crescut de 1,2 ori, ajungnd la 30 mld. u.m. S se calculeze rata marginal de impunere fiscal. 2. Statul efectueaz cheltuieli publice, sub form de investiii, n valoare de 25 miliarde u.m. S se calculeze sporul de venituri ce se va obine, tiind c multiplicatorul cheltuielilor bugetare este 4. 80

3. Datoria public a unei ri este, n t1, de 40 mld. u.m, jumtate din ct reprezenta n t0. tiind c n t1 PIB-ul este de 400 mld. u.m, cu 25% mai mult dect n t0, s se calculeze gradul de ndatorare a rii respective n t0 i t1. 4. Pentru a asigura relansarea economic, guvernul unei ri decide s scad nivelul impozitelor de la 50% n t0 la 40% n t1. Ca urmare a extinderii activitii agenilor economici, veniturile impozabile sporesc, ajungnd n t1 la 50 mld. u.m., de 1,25 ori mai mult dect n t0. S se calculeze veniturile mobilizate la buget n cele dou perioade. A fost reducerea fiscalitii benefic pentru bugetul de stat?

D. Teste-gril
1. Intervenia statului n economie trebuie s urmreasc: a) creterea salariilor; b) planificarea imperativ; c) funcionarea eficient a ansamblului economic; d) asigurarea unor venituri ct mai mari la bugetul de stat. 2. n totalul veniturilor bugetare ale statului cea mai mare pondere o au: a) cotizaiile pentru asigurri sociale; b) vrsmintele din beneficiul ntreprinderilor de stat; c) ncasrile din impozite i taxe; d) mprumuturile de la organismele financiare internaionale. 3. mprumuturile fcute pentru acoperirea deficitului bugetar reprezint: a) datoria intern; b) datoria public; c) serviciul datoriei externe; d) emisiune de obligaiuni de stat. 4. Gradul de ndatorare a unei ri se evideniaz prin: a) soldul anual al balanei de pli; b) raportul dintre mrimea datoriei publice i PIB.; c) ponderea mprumuturilor externe n acoperirea deficitului bugetar; d) serviciul datoriei publice. 5. Impozitele indirecte: a) sunt nsuite de ctre productori; b) conin elemente de inechitate social; c) sunt suportate de ctre consumatori; d) nu sunt suportate de ctre consumatori. 6. Rata optim de presiune fiscal este: a) acel prag de impunere fiscal ce mulumete pe toi agenii economici; b) o construcie teoretic, imposibil de atins n realitate; c) stabilit de ctre guvern; d) acel prag de impunere care asigur maximul ncasrilor fiscale.

81

7. Scderea nivelului de impunere fiscal are efecte pozitive atunci cnd: a) asigur creterea accentuat a veniturilor impozabile; b) conduce la deficite bugetare; c) stimuleaz disponibilizrile; d) duce la o scdere a cheltuielilor publice pentru obiective sociale. 8. Programarea macroeconomic n cadrul economiei de pia poate fi: a) indicativ; b) incitativ; c) imperativ; d) informal. 9. n condiiile actuale, planificarea macroeconomic: a) are o determinare obiectiv; b) are o determinare subiectiv; c) este un element perturbator al activitii economice; d) este interzis de organismele financiare internaionale. 10. Rolul economic al statului n economia de pia se manifest: a) prin legi antitrust; b) ca partener n operaiuni de schimb; c) prin deinerea n proprietate a unor ntreprinderi; d) prin programe de asisten social. 11. Puterea public acord importan datoriei interne deoarece: a) aceasta nu trebuie pltit ntru-ct este o datorie a statului ctre el nsui; b) aceasta nu este, n principiu, purttoare de dobnzi; c) aceasta contribuie, n principiu, la finanarea nonmonetar a deficitului bugetar; d) este ntotdeauna mai mic dect cea extern.

E. Teme de referate i recenzii


Influena politicii bugetare asupra dinamicii economice. Echilibrul bugetar i problema asigurrii lui. Locul i rolul planificrii macroeconomice ntr-o economie de pia. Investiiile publice i ocuparea forei de munc. Structur i dinamic n politica fiscal. Analizai dinamica veniturilor i cheltuielilor de stat n Romnia, n perioada 1990-2005.

82

XXI. BUNSTAREA I SRCIA. DISTRIBUIA VENITURILOR

A. Definiii
Asigurrile sociale reprezint ansamblul aciunilor i msurilor pe care statul le desfoar n vederea eliminrii, limitrii sau reducerii riscului de venit pentru persoanele care, din motive obiective sau din considerente legislative, nu-i mai pot procura veniturile necesare vieii materiale i spirituale prin propria activitate economic. Nivelul de trai reprezint aspectul cantitativ al satisfacerii nevoilor economice ale unui individ sau ale unei colectiviti. Calitatea vieii reprezint ansamblul condiiilor i sferelor din care se compune viaa integral a omului. Modul de via reprezint forma colectiv (de regul, la nivelul societii) n care sunt valorificate condiiile privind calitatea vieii. Stilul de via reprezint aspectul personalizat, individualizat al modului de via. Puterea de cumprare reprezint cantitatea de bunuri sau/i servicii care pot fi achiziionate cu ajutorul unui activ oarecare (de obicei, moned).

B. Formule de calcul
Indicele venitului real (Ivr) Ivr = Ivn / Ip, unde: Ivn = indicele venitului nominal; Ip = indicele preurilor. Coeficientul puterii de cumprare Pc = Vn / P, unde: Vn = venitul nominal; P = nivelul mediu al preurilor.

C. Probleme
1. Dac salariul nominal al unei persoane crete ntr-un an cu 50%, ajungnd la 3000 u.m., iar indicele preurilor de consum n aceeai perioad este 1,2, s se calculeze modificarea procentual a coeficientului puterii de cumprare a persoanei respective. Nivelul de trai al persoanei respective a crescut sau a sczut? 2. n condiiile n care veniturile nominale cresc cu 5%, iar preurile scad cu 10%, veniturile reale cresc cu: a) 15,5%; b) 15%; c) 5%; d) 16,6%; e) 10,33%. 3. Pe baza datelor din tabelul de mai jos se cere s se construiasc curba Lorenz: Categoria de venit Categoria 1 Categoria 2 Categoria 3 Categoria 4 Categoria 5 Ponderea gospodriilor din fiecare categorie (%) 20 20 20 20 20 Ponderea veniturilor gospodriilor n venitul naional (%) 4 9 16 24 47

Ce se va ntmpla cu aceast curb dac se introduce o cot unic de impozit pe venit? Dar dac se va introduce un impozit cu cote progresive? 83

D. Teste-gril
1. Sunt cauze obiective ale inegalitii veniturilor: a) talentul; b) norocul; c) gradul de instruire; d) experiena profesional; e) vrsta; f) averea motenit. 2. Protecia social: a) se asigur numai de ctre stat; b) este specific numai perioadei de tranziie; c) se adreseaz ntregii populaii; d) este asigurat att de ctre stat, ct i de ctre ageni economici privai. 3. Stabilirea unui nivel minim pe economie al salariului: a) este un amestec inadmisibil n mersul economiei de pia liber; b) limiteaz intrarea sub pragul de srcie a unei pri a populaiei; c) crete nivelului omajului; d) descurajeaz munca. 4. Mecanismul taxei negative: a) asigur returnrile de TVA; b) asigur un venit minim garantat pe economie; c) asigur plata pentru externalitile negative produse; d) asigur plata pentru externalitile negative. 5. Este interzis discriminarea pe motive: a) religioase; b) de vrst; c) de sex; d) rasiale. 6. Modul de via poate fi: a) consumerist; b) naturist; c) ascetic; d) echilibrat. 7. Cel mai important indicator al nivelului de trai l reprezint: a) indicele venitului real; b) durata medie de via; c) PIB/locuitor; d) salariul minim pe economie. 8. Dac rata preului activelor reale este pozitiv, iar rata activelor monetare este mai mare dect rata preului activelor reale, atunci: a) puterea de cumprare a unitii monetare crete, iar puterea de cumprare a activelor monetare scade; b) puterea de cumprare a unitii monetare scade, iar puterea de cumprare a activelor monetare crete; 84

c) puterea de cumprare a unitii monetare scade, iar puterea de cumprare a activelor monetare rmne constant; d) att puterea de cumprare a unitii monetare, ct i puterea de cumprare a activelor monetare scad. 9. Pentru atenuarea disparitilor economice, statul: a) aplic politici antidiscriminatorii; b) subvenioneaz investiia n capitalul uman; c) gestioneaz programe de asigurare a indemnizaiei de omaj; d) ncurajeaz programele de emigrarea populaiei nevoiae. 10. Dintre urmtoarele concepte, o sfer de cuprindere mai larg o are: a) nivelul de trai; b) calitatea vieii. 11. Msurarea puterii de cumprare a venitului nominal se face prin intermediul: a) salariului mediu; b) ratei inflaiei; c) coeficientului puterii de cumprare; d) cursului de schimb valutar.

E. Teme de referate i recenzii


Probleme actuale ale restructurrii sistemului asigurrilor sociale din Romnia. Condiionarea economic a politicii sociale. Aspecte sociale ale reformei. Indicele dezvoltrii umane. Sursele discriminrii economice. Analizai, n cazul Romniei, modificrile curbei Lorenz din ultimii 10 ani.

85

XXII. PROBLEME ACTUALE ALE ECONOMIEI ROMNIEI

A. Definiii
Economia centralizat, de comand, reprezint acea form de organizare i desfurare a activitii economice n care alocarea i utilizarea resurselor sunt consecine ale unor decizii centralizate, impuse agenilor economici de ctre aparatul de stat, pe baza acceptrii la nivel social a unor principii de ierarhizare a prioritilor i intereselor. Economia concurenial, de pia, reprezint acea form de organizare i desfurare a activitii economice, caracterizat prin pluralismul formelor de proprietate, n cadrul cruia predomin proprietatea privat, prin autonomia agenilor economici, a cror motivaie o constituie maximizarea profitului, i existena unui sistem de piee specializate i interdependente, care constituie regulatorul principal al economiei. Liberalizarea economic presupune desfiinarea controlului autoritilor asupra produciei i preurilor i asigurarea rolului predominant al pieei n funcionarea economiei. Privatizarea deine principalul rol n restructurarea sistemului de proprietate i are drept obiectiv nlturarea monopolului proprietii de stat i realizarea pluralismului formelor de proprietate n cadrul crora s predomine proprietatea privat.

B. Teste-gril
1. La sfritul anului 1989, economia Romniei putea fi caracterizat drept: a) o economie natural; b) o economie de schimb; c) o economie de comand, centralizat; d) o economie de pia, liber. 2. n economia Romniei de la sfritul lui 1989 cea mai mare dezvoltare o cunotea: a) industria; b) agricultura; c) turismul; d) sectorul teriar. 3. Costurile sociale ale tranziiei la economia de pia: a) sunt suportate doar de ctre omeri; b) sunt inevitabile; c) apar doar ca urmare a greelilor de politic economic; d) au i o determinare obiectiv. 4. Constituie msuri ale programului de reform: a) construirea unui cadru legislativ stabil capabil s asigure o funcionare eficient a pieelor; b) asigurarea unui loc de munc pentru toi cei dornici s lucreze; c) desfiinarea controlului autoritilor asupra produciei i a preurilor; d) privatizarea unei mari pri a ntreprinderilor de stat. 5. Privatizarea are drept obiectiv: a) mbogirea rapid a unui numr redus de oameni de afaceri; b) eliminarea complet a interveniei statului n economie; c) eficientizarea activitii ntreprinderilor privatizate; d) ndeplinirea unor condiii impuse de ctre organismele financiare internaionale. 86

6. n structura cheltuielilor totale de consum ale populaiei cea mai mare pondere o au: a) cheltuielile pentru medicamente i ngrijire medical; b) cheltuielile pentru asigurarea hranei; c) cheltuielile necesare pentru asigurare unei educaii corespunztoare; d) cheltuielile pentru procurarea de mbrcminte i nclminte. 7. Liberalizarea economic are drept obiectiv: a) desfiinarea controlului autoritilor asupra produciei i preurilor; b) restructurarea sistemului de proprietate i nlturarea monopolului proprietii de stat; c) realizarea unui climat propice de afaceri; d) eliminarea oricrei forme de manifestare a statului n economie. 8. Printre factorii ce au condus la actuala criz a economiei romneti se numr: a) nivelul prea ridicat al investiiilor; b) politica economic adoptat n desfurarea reformei; c) ritmul prea rapid al privatizrii; d) rigiditatea extrem ce caracteriza economia romneasc la nceputul tranziiei. 9. Subveniile de la bugetul de stat: a) trebuie acordate tuturor marilor ntreprinderi care nregistreaz pierderi deoarece falimentul acestora ar ridica mari probleme sociale; b) determin o alocare ineficient a resurselor i de aceea nu trebuie acordate n nici un fel de situaie; c) pot fi acordate pentru anumite produse de strict necesitate i numai anumitor categorii de ageni economici; d) trebuie acordate numai ntreprinderilor profitabile. 10. Dup mai bine de 17 ani de tranziie putem afirma c Romnia este o ar: a) dezvoltat; b) mediu dezvoltat; c) n curs de dezvoltare; d) puternic dezvoltat.

C. Teme de referate i recenzii


Recenzie la cartea: Jan Kregel, Egon Matzer, Gernot Grabher, ocul Pieei, Editura Economic, 1995. Rolul statului n perioada de tranziie. Costurile sociale ale reformei. Metode de privatizare utilizate n Romnia. Criza economiei romneti: cauze i modaliti de soluionare. Efectele restructurrii economiei asupra ocuprii forei de munc. Analizai efectele privatizrii unei ntreprinderi importante din localitatea/judeul dumneavoastr.

87

XXIII. ECONOMIA MONDIAL: CONCEPTE I STRUCTURI

A. Definiii
Economia mondial reprezint un sistem complex, interdependent de ageni ai vieii economice economii naionale, uniuni economice zonale, regionale, transnaionale, companii private i publice, persoane fizice rezidente n diferite ri ale lumii etc., ntre care se dezvolt ample relaii economice, tehnologice, comerciale, financiar-monetare etc., pe baza diviziunii mondiale a muncii, mpreun cu normele juridico-legislative i cu instituiile care reglementeaz i monitorizeaz funcionarea strucurilor componente i a sistemului economic mondial n ansamblul su. Economia deschis stadiu superior al dezvoltrii n profunzime i amplitudine a economiei de pia, caracterizat prin capacitatea sa deosebit de a genera permanent i a ncorpora, n rezultate benefice pentru om i societate, progresele tiinei i tehnologiei, ale dezvoltrii factorilor de producie contemporani i prin nlturarea barierelor structurale, organizaionale i teritoriale care obstrucioneaz manifestarea deplin a principiului eficienei i raionalitii activitii economice. Economiile naionale devenind tot mai deschise, confer prin aceasta economiei mondiale caracterul de entitate organic cu structuri interdependente, deschise la nou. Economia naional reprezint un sistem de ramuri, subramuri, sfere i sectoare de activitate economic, de ageni economici autohtoni, ntre care se creeaz legturi durabile pe baza diviziunii sociale a muncii i a pieei naionale, care funcioneaz n cadrul teritoriului dat al unui stat. Diversitatea tipologic a economiei mondiale semnific coexistena n cadrul sistemului economic mondial a unor structuri economii naionale, tipuri de ageni (companii) economici, forme de organizare i conducere a vieii economice etc., avnd caracteristici care le disting unele de altele i permit gruparea lor n diferite categorii (grupe, subgrupe, clase) specifice. Decalajul economic definete deosebirile cantitative i calitative ntre indicatorii care exprim starea diferitelor structuri ale economiei (economia diferitelor ri, regiuni, sectoare de activitate etc.). Interdependenele economice mondiale reprezint o vast reea matriceal de legturi economice internaionale: pe orizontal ntre ageni economici privai i publici naionali, ntre acetia i companiile transnaionale; pe vertical ntre tot mai muli participani la lanul celor care produc valoare adugat, fiecare dintre ei putnd deveni, la rndul su, nucleul unui sistem matriceal specific. Diviziunea mondial a muncii exprim procesul obiectiv de specializarea economiilor naionale n producia i comercializarea diferitelor bunuri i servicii pe piaa mondial. Privit ca stare, diviziunea mondial a muncii reprezint ansamblul specializrilor existente, la un moment dat, ntre agenii economici, care genereaz interdependenele dintre acetia precum i necesitatea participrii la circuitul economic mondial. Piaa mondial definete, n sens larg, totalitatea raporturilor de vnzare-cumprare de mrfuri, servicii, tehnologii etc. ntre agenii economici participani la circuitul mondial de valori materiale, bneti i spirituale, ale raporturilor de cooperare i confruntare dintre acetia, mpreun cu normele i instituiile care reglementeaz aceste raporturi. Comerul internaional reunete totalitatea fluxurilor de mrfuri i servicii care se deruleaz pe piaa internaional. Datoria extern reprezint totalitatea sumelor n bani i n alte active datorate creditorilor externi de ctre o ar i de ctre rezidenii ei. Lichiditatea internaional oficial reprezint ansamblul resurselor de care dispun autoritile monetare pentru a finana deficitele balanei lor de pli externe. Balana de pli externe este un tablou sintetic sub form contabil, care prezint sistematic ansamblul fluxurilor reale, financiare i monetare intervenite ntre rezidenii unei ri (publici i privai) i restul lumii, n decursul unei perioade de timp, de regul un an. Balana de pli externe cuprinde trei conturi: a) balana tranzaciilor curente (contul curent) format din: balana comercial (venituri din exporturi de mrfuri i pli pentru importul de mrfuri); balana invizibilelor (ncasri i pli pentru servicii); balana veniturilor (ncasri i pli cu titlul de venit din dividende, dobnzi, profituri, rente, salarii);

88

balana transferurilor unilaterale (transferuri de economii bneti, despgubiri, donaii, transferuri n contul acordurilor cu UE, ajutoare publice sau private). b) balana micrilor de capital (contul de capital) include: balana micrilor de capital pe termen scurt (credite acordate sau primite pe termen pn la un an); balana micrilor de capital pe termen lung (credite de export i import, mprumuturi, investiii directe, investiii de portofoliu); balana rezervelor internaionale (rezerve oficiale, creane asupra FMI). c) ajustri (contul de erori i omisiuni). Ordinea economic internaional reprezint normele juridico-legislative i instituiile care reglementeaz i monitorizeaz desfurarea relaiilor economice internaionale.

B. Formule de calcul
Decalaj economic absolut Da = PIB d / nr. loc. d PIB sd/ nr. loc. sd, unde: Da = decalaj absolut; PIB d = produsul intern brut al arii (arilor) dezvoltate n anul n; Nr. loc. d = numrul de locuitori ai rii (rilor) dezvoltate; PIB sd = produsul intern brut al arii (arilor) n curs de dezvoltare n anul n; Nr. loc. sd = numrul de locuitori ai rii (rilor) n curs de dezvoltare. Decalaj economic relativ Dr = PIB loc. sd/PIB loc. d = n % sau ca raport, unde: Dr = decalaj relativ. Adncirea decalajelor economice Da1 - Da0 unde: Da1 = decalaj absolut n perioada curent; Dr1 - Dr0 Da0 = decalaj absolut n perioada de baz; Dr1, Dr0 = decalaj relativ n perioada curent i, respectiv, de baz.

C. Probleme
1. PIB-ul / loc. mediu al rilor dezvoltate n perioada de baz se cifra la 25000 $ i cel din perioada curent 25500 $. PIB-ul / loc. mediu al rilor n curs de dezvoltare n perioada de baz 2500 $ i cel din perioada curent 2600 $. S se calculeze dinamica decalajelor n perioada curent fa de perioada de baz.

D. Teste-gril
1. rile cu o economie dezvoltat se caracterizeaz preponderent prin: a) statul este profund implicat n procesul dezvoltrii economice; b) volumul resurselor investiionale este hotrtor pentru asigurarea creterii economice; c) rolul determinant n susinerea creterii economice revine factorilor intensivi, eficienei utilizrii resurselor. 2. Economii terializate sunt de regul: a) economiile bazate preponderent pe dezvoltarea sectoarelor industriale; b) economii a cror cretere economic e susinut de exporturi; c) economiile n care ponderea serviciilor n PIB este majoritar. 3. Decalajul absolut reprezint: a) diferena ntre nivelurile naionale ale dezvoltrii economice; b) distana care separ civilizaia economic caracteristic rilor dezvoltate de cea a rilor slab dezvoltate i n curs de dezvoltare; c) diferena cantitativ msurat n cifre absolute dintre nivelul indicatorilor macroeconomici ai diferitelor economii naionale. 89

4. Avantajul relativ (comparativ), reprezint: a) ctigul realizat de o entitate economic din tranzaciile efectuate cu mrfuri ori servicii mai ieftine dect ale competitorilor; b) ctigurile realizate de o entitate economic care tranzacioneaz din nomenclatorul su de bunuri i servicii pe cele cu costuri de oportunitate mai mici; c) beneficiul obinut n orice tranzacie economic. 5. Investiiile de capital de portofoliu, reprezint: a) plasamente de capital pentru obinerea pachetului de aciuni de control; b) plasamente de capital pe termen lung; c) capitaluri speculative (fierbini) aflate n cutare de plasamente avantajoase pe perioade scurte de timp. 6. Specializarea intraramur prelucrtoare semnific: a) axarea dezvoltrii unei economii naionale pe ramurile de baz ale industriei prelucrtoare; b) paralelismul structurilor de ramur al economiilor naionale, complementaritatea realizndu-se la nivelul subramurilor, al tipurilor de produse i servicii; c) concentrarea resurselor pe producia i exportul de subansamble, organe de maini, detalii care se ncorporeaz ntr-un produs finit de mare complexitate. 7. Piaa valutar reprezint: a) expresia n bani a raporturilor dintre agenii economici din diferite ri; b) micarea internaional a capitalurilor, a bunurilor i serviciilor exprimat n valut; c) micarea internaional a metalelor preioase. 8. Etalonul monetar este: a) instrument de msurare a valorii aurului; b) valoarea material sau imaterial care exprim comparativ puterea monedelor naionale; c) echivalentul n dolari al unei monede naionale. 9. Operaiunile la vedere (Spot) constau n: a) cumprarea sau vnzarea de valut ce trebuie schimbat efectiv la limitele a 48 de ore ulterioare ncheierii tranzaciei; b) un sistem de definire a valorii monedelor prin diferite tipuri de cursuri valutare; c) vnzarea i cumprarea valutei la cursul stabilit n momentul ncheierii contractului. 10. Paradigma zborului de gsc a fost formulat de: a) economistul romn Aurel Iancu; b) economistul japonez K. Akamatasu; c) economistul englez M. Dorten. 11. Cursurile valutare se formeaz pe piaa valutar: a) n funcie de raportul dintre cererea i oferta de moned naional care se schimb; b) n conformitate cu raportul dintre datoriile i creanele externe ale rii care particip la tranzacie; c) n funcie de dorina mbogirii rapide prin operaiunea de tehnic valutar.

E. Teme de referate i recenzii


Caracteristici actuale ale economiei mondiale. Economia mondial n proces de tranziie. Stri conflictuale n economia mondial. Liberalizare i protecionism n comerul internaional. Recenzie la cartea: Lester R. Brown, Eco-Economie,Crearea unei economii pentru planeta noastr, Editura Tehnic, Bucureti, 2001.

90

XXIV. ECONOMIA MONDIAL LA NCEPUTUL UNUI NOU MILENIU. REGIONALISM I GLOBALIZARE N ECONOMIA MONDIAL

A. Definiii
Scenariu al dezvoltrii economice mondiale reprezint un model explicativ-explorativ al evoluiei economiei mondiale sub impactul factorilor subiectivi, al deciziei asupra dinamicii realitilor economice mondiale. Dezvoltarea unipolar a economiei mondiale nseamn modelarea procesului dezvoltrii, a ordinii economice mondiale de ctre o superputere economic, potrivit propriilor ei interese. Dezvoltarea multipolar a economiei mondiale semnific o evoluie a acesteia sub influena a dou sau mai multe centre de putere economic mondial, aflate n competiie pentru afirmare n interiorul lor, i n lupt pentru dominaie, n afara sferelor lor de influen. Regionalismul n economia mondial reprezint un curent de idei i o viziune strategic privind dezvoltarea lumii, avnd ca punct central intensificarea colaborrii i cooperrii ntre rile fiecrei mari regiuni ale lumii mergndu-se pn la unificarea politicilor lor din domeniile economic, social, de aprare n scopul promovrii n comun pe plan regional i mondial a intereselor lor, al valorificrii superioare a resurselor lor, al ridicrii calitii vieii cetenilor lor. Integrarea economic reprezint un proces contemporan complex de evoluie a economiei mondiale, bazat pe o treapt calitativ superioar a interdependenelor dintre economiile naionale, concretizat n crearea unor entiti economice comune, spaii vaste n care se asigur micarea liber a mrfurilor, capitalurilor i persoanelor prin unificarea politicilor vamale, economice, financiar-monetare ale rilor participante, orientate spre realizarea unei uniuni economice, politice i de aprare. Globalizarea (mondializarea) activitilor economice nseamn integrarea treptat a economiilor naionale n economia mondial, prin liberalizarea progresiv a circulaiei factorilor de producie, a mrfurilor i tehnologiilor, prin sporirea ponderii produciei internaionale integrate n produsul mondial, prin sistemul global, interdependent de funcionare a pieelor, prin amplificarea rolului cooperrii internaionale n elaborarea politicilor economice i aplicarea lor n practic. Ajuns faz final, globalizarea ar nsemna administrarea lumii de ctre fore transnaionale, ca pe o unitate economic integrat. Producia naional integrat reprezint acea parte a produsului mondial generat de activiti economice interdependente ale unor ageni economici naionali i transnaionali. Uniunea European, organizaie de integrare a unor ri europene, reprezint o uniune vamal, o pia comun, o uniune economic i monetar, ce tinde spre realizarea unei uniuni politice, deschis tuturor rilor regiunii. Compania transnaional este o organizaie economic care i desfoar activitatea ntr-un numr mai mare de ri i deine cel puin 25% din activele sale n strintate.

B. Teste-gril
1. Prin integrare economic internaional se nelege: a) absena discriminrilor din raporturile economice dintre ri; b) un proces de dezvoltare a economiei mondiale contemporane, reprezentnd o treapt calitativ superioar a interdependenelor economice dintre ri; c) liberalizarea schimburilor dintre rile diverselor regiuni ale lumii. 2. Criteriile de convergen pentru aderarea la UE sunt: a) inflaia s nu depeasc cel mult 1,5% din media celor mai performante trei ri membre ale UE la acest indicator; b) deficitul bugetar s nu depeasc 5% din PIB; c) nici unul din cele dou criterii precedente nu este corect. 91

3. Romnia este: a) membr a UE; b) ar asociat la UE; c) ar aflat n proces de aderare la UE. 4. Romnia a fost ar asociat la Uniunea European din: a) 1 ianuarie 1995; b) 1 ianuarie 1997; c) 1 ianuarie 1999. 5. Uniunea economic i monetar a fost statuat prin: a) Tratatul de la Roma, adoptat n 1957; b) Actul Unic European, adoptat n 1985; c) Tratatul de la Maastricht, adoptat n 1992. 6. Dezvoltarea durabil a economiei mondiale semnific: a) realizarea unor ritmuri rapide de cretere a PIB-ului mondial; b) mbuntirea calitii vieii cetenilor lumii; c) realizarea unei creteri economice susinute, mbuntirea condiiilor vieii oamenilor i protejarea mediului nconjurtor. 7. Globalizarea cu fa uman a economiei mondiale semnific: a) un proces obiectiv de creare a sistemului economic mondial unic, omogen dominat de reguli i proceduri stabile; b) un sistem armonizat al ntreprinderilor, cu reguli i proceduri stabile, care s depeasc graniele naionale; c) compatibilizarea eficientizrii activitilor economice realizate prin cooperare internaional cu justiia social, cu mprirea echitabil a rezultatelor cooperrii. 8. n perioada 1980-2000, ritmurile cele mai rapide de cretere economic pe plan mondial le nregistreaz: a) industria; b) agricultura; c) sectorul serviciilor.

C. Teme de referate i recenzii


Uniunea European: dezbateri actuale privind evoluia sa viitoare. Conjunctura actual a economiei mondiale: recesiune, stagnare sau avnt economic? Raporturile mondiale de putere economic la nceputul secolului XXI. Recenzie la cartea: Baldwin, Richard; Wyplosz, Charles, Economia integrrii europene, Editura Economic, Bucureti, 2006. Recenzie la cartea: Bondrea Aurelian A., Popescu Ion, Constantinescu Mdlina, Globalizarea: mit i realitate, Editura Economic, Bucureti, 2004.

92

XXV. ROMNIA N ECONOMIA MONDIAL

A. Definiii
Locul unei ri n economia mondial se evideniaz prin analiza comparat a parametrilor cantitativi i calitativi, care caracterizeaz starea la un moment dat i dinamica n timp a economiei rii respective, fa de parametrii medii mondiali ori fa de cei ai diferitelor grupe de ri, ori ri luate individual. Integrarea negativ a unei ri n economia mondial semnific intensificarea dependenei pgubitoare a economiei ei naionale fa de relaiile economice internaionale, deteriorarea indicatorilor ei de nivel de dezvoltare, de potenial economic i de eficien a alocrii i cheltuirii resurselor naionale, fa de indicatorii partenerilor ei externi i, n consecin, scurgerea de venit naional fr echivalent spre exterior. Eficiena relaiilor economice externe se exprim n contribuia acestora la sporirea venitului naional. Rentabilitatea comerului exterior se exprim prin raportul dintre rezultatele (veniturile) i costurile aferente participrii la relaiile economice internaionale, pe ansamblu economiei naionale ori la nivelul fiecrui agent economic cu activitate extern (export, import, cooperare economic i tehnicotiinific etc.). Raportul de schimb (Terms of Trade) exprim raportul dintre volumul valoric al exporturilor i cel al importurilor. Cursul de revenire la export se determin prin raportul dintre preul intern complet de export, exprimat n moned naional (preul de livrare al productorului, plus cheltuielile speciale de export i cheltuielile cu transportul mrfurilor pn la frontier) i preul extern exprimat n valut. F.O.B (Free on Bord) reprezint preul la productor al mrfii plus cheltuielile de transport pn la grani. Cursul de revenire la import se calculeaz prin raportul dintre preul exprimat n moned naional cu care mrfurile importate sunt livrate beneficiarului intern, pre din care se scad taxele vamale i preul extern (C.I.F.) franco frontiera romn, pltit pentru bunurile importate, exprimat n valut. C.I.F. (Cost, Insurance, Freight), respectiv costul mrfii, cheltuielile de asigurare i cele de transport. Cursul de schimb real ntr-o perioad dat, rezult din raportarea indicelui cursului de schimb nominal la indicele preului din aceeai perioad.

B. Formule de calcul
IME =
E , Y

unde: IME nclinaia medie spre export; E valoarea exporturilor; Y venitul naional sau PIB. unde: IE nclinaia marginal spre export; E variaia procentual a exportului; Y sporul procentual al venitului naional din exporturi sau al PIB-ului. unde: Rs raportul de schimb; Ipe indicele preului mediu la export; Ipi indicele preului mediu la import. 93

IE' =

E , Y

Rs = Ipe , Ipi

n care, Ipe =

p 1q 0 , p 0q 0

unde: p1q0 i p0q0 volumul exportului exprimat n preurile din perioada curent i cele din perioada de baz; q0 producia din perioada de baz. unde: Cr/e curs de revenire la export; Pe(v) preul extern (n valut); t cheltuieli de transport; Pi preul intern (n moned naional).

Cr/e = Pi + t , Pe (v)

Cr/i =

Pi - tv , Pe(v)

unde: Cr/i curs de revenire la import; Pi preul intern (n moned naional); tv taxele vamale.

Av =Pe(v) Mv,

unde: Av aport net n valut; Pe preul extern n valut; Mv cheltuielile materiale exprimate n valut la preurile internaionale. unde: Rav rata aportului valutar; Pe preul extern n valut.

Rav =

Av , Pe

C. Probleme
1. Exporturile romneti, n anul 2000 au fost de 11 miliarde dolari SUA, iar n 2003 ele s-au cifrat la 17 miliarde dolari. n aceeai perioad PIB-ul Romniei a crescut de la 31 de miliarde dolari SUA la 35 de miliarde de dolari. nclinaia marginal spre export a fost de: a) 40 %? b) 37,5 %? c) 54 %? 2. Dac n cursul anului 2000, preurile unui volum dat al exporturilor a fost de 1.000.000 lei, iar n 2003 ele ajunseser la 1.200.000 lei, n aceeai perioad preurile unui volum dat al importurilor a crescut de la 1.100.000 lei la 1.500.000 lei, raportul de schimb (Terms of Trade): a) s-a mbuntit, fiind de: ? b) s-a deteriorat, fiind de: ? c) a rmas constant la: ? 3. Pentru un export de marf, o firm romneasc a achitat 1.000 lei, preul mrfii la productor plus 200 lei costul transportului pn la bordul vasului de transport n portul Constana, ncasnd pentru exportul respectiv 300 de dolari SUA. n aceste condiii, cursul de revenire brut la export a fost de: a) 2,5 lei/dolar? b) 3,4 lei/dolar? c) 4,02 lei/dolar? 4. S se calculeze cursul de revenire al unui import de mrfuri n valoare de 852 euro vndut pe piaa intern cu 3.000 lei. Taxa vamal achitat la import a fost n sum de 100 lei. 5. Preul unui lot de marf exportat a fost de 40 milioane dolari, din care 16 milioane dolari a fost valoarea cheltuielilor materiale (inclusiv amortizare) exportabile, calculate la preuri internaionale. S se calculeze rata aportului net n valut.

94

D. Teste-gril
1. Pn n 1989, economia Romniei avea o structur economic: a) agrar; b) industrial; c) industrial-agrar. 2. n prezent, din punct de vedere al nivelului de dezvoltare, Romnia este o ar: a) dezvoltat; b) n curs de dezvoltare; c) slab dezvoltat. 3. Sub aspectul participrii la circuitul economic mondial, Romnia este o ar: a) cu participare intens; b) cu participare sczut; c) cu participare medie. 4. Nivelul ndatorrii externe a Romniei este n prezent: a) ngrijortor; b) sustenabil; c) sczut.

E. Teme de referate i recenzii


Este comerul exterior romnesc un factor de cretere economic? Conceptul de integrare negativ n economia mondial contemporan. Exemplul romnesc. Schimbri n structura fazic i orientarea geografic a comerului exterior al Romniei. Cu privire la dezechilibrul balanei comerciale: cauze i consecine. Efecte ale evoluiei cursului de schimb al leului asupra economiei naionale. Datoria extern a Romniei: dinamic, structur, grad de sustenabilitate.

95

REZOLVRI PROBLEME
I. Probleme: 1. a)

b) Punctul F semnific o situaie de utilizare ineficient a resurselor, deoarece nu sunt folosite integral. Producia de alimente i avioane militare ar putea fi mrit dac resursele s-ar utiliza complet. n schimb, punctul G semnific o situaie imposibil, irealizabil datorit raritii (limitrii) resurselor. c) Fenomenul de cretere economic (care presupune mbuntirea tehnologiilor, creterea volumului de capital i for de munc) poate determina o deplasare a curbei posibilitilor de producie spre colul din dreapta sus al graficului. Astfel, pe msur ce economia se dezvolt, poate produce o cantitate tot mai mare din ambele bunuri. Teste-gril: 1.b; 2.a; 3.c; 4.a; 5.b,c; 6.b; 7.a; 8.c; 9.d; 10.d; 11.b; 12.c; 13.a; 14.a,d; 15.c; 16.a.
II. Probleme: 1. a) Productorul B dispune de avantaj absolut n producerea bunului X, iar productorul C dispune de avantaj absolut n producerea bunului Y, pentru c din resurse identice obin cea mai mare cantitate de bunuri n raport cu ceilali productori. b) Pentru a afla care productor deine avantaj relativ (comparativ) n producerea bunului X, respectiv bunului Y, trebuie s analizm nivelul costului de oportunitate pentru cei patru ageni economici, atunci cnd decid s produc X sau Y.

Productor A B C D

Cost de oportunitate (Co) Co (X) Co (Y) 0,5 Y 2X 0,33 Y 3X 2Y 0,5 X 1,5 Y 0,66 X

Din tabel se observ c n producerea bunului X, agentul economic B dispune de avantaj relativ, deoarece are cel mai mic cost de oportunitate (0,33Y, adic 0,33Y renunare pentru fiecare unitate suplimentar produs din X). 96

Asemntor, n producerea bunului Y, agentul economic C dispune de avantaj relativ, deoarece are cel mai mic cost de oportunitate (0,5X, adic 0,5X renunare pentru fiecare unitate suplimentar produs din Y). c) Conform calculelor economice de la punctul b), condiiile de specializare sunt urmtoarele: Agentul economic A: se specializeaz in producerea bunului X, deoarece CoxA este de 1,5 ori mai mare dect CoxB liderul (0,5Y / 0,33Y = 1,5), n timp ce CoyA este de 4 ori mai mare dect CoyC liderul (2X / 0,5X = 4); Agentul economic B: se specializeaz n producerea bunului X, pentru c deine avantaj relativ; Agentul economic C: se specializeaz n producerea bunului Y, pentru c deine avantaj relativ; Agentul economic D: se specializeaz n producerea bunului Y, deoarece CoxD este de 4,5 ori mai mare dect CoxB liderul (1,5Y / 0,33Y = 4,5), n timp ce CoyD este de 1,32 ori mai mare dect CoyC liderul (0,66X / 0,5X = 1,32). d) Ctig 5,5 X i 4 Y. Teste-gril: 1.a; 2.b; 3.a,b,c; 4.a; 5.b,c; 6.c; 7.a; 8.d; 9.a,c; 10.a; 11.b; 12.a; 13.a,c,d; 14.b.
III. Probleme: 1. Ec/p = - (%C/ %P) Ec/p = 1 %C = + 20% 1 = - (20% / %P) %P = - 20% preurile au sczut cu 20%. 2. Eo/p = (Q / Q0) / (P / P0) Eo/p = [(500 250) / 250] * [125 / (375 125)] = (250/250) * (125 / 250) = Eo/p = 0,5 3. Ec/p = - %C / %P Ec/p = - 25% / - 10% = 2,5 4. C20 = 60 2*20 = 20 O20 = 15 + 3*20 = 75 O > C, exist exces de ofert. 5. Preul de echilibru este Pe = 8 mii lei, situaie n care C = O = 16 buc. Pn la punctul de echilibru exist deficit de ofert, iar peste acest punct avem exces de ofert. 6. Ec/p = - %C / %P = -(- 40%) / 30% = 4 / 3 = 1,33 Ec/p > 1 cerere elastic. Teste-gril: 1.b,c,d; 2.b; 3.b, d; 4.b; 5.d; 6.a; 7.a; 8.b, d; 9.A. IV. Probleme: 1. a)

Qx Utx Umx

0 0

1 7 7

2 13 6

3 18 5

4 22 4

5 25 3

6 27 2

7 28 1

8 28 0

9 27 -1

Utilitatea marginal s-a calculat folosind formula: Umx = Utx/Qx pentru Qx = 0, Umx nu se poate calcula; pentru Qx = 1, Umx = (7-0)/(1-0) = 7; pentru Qx = 2, Umx = (13-7)/(2-1) = 6; pentru Qx = 3, Umx = (18-13)/(3-2) = 5 etc. b) Nivelul consumului de saturaie este Qs = 8, deoarece la acest nivel utilitatea total este maxim (28), dup care ncepe s scad, iar utilitatea marginal este egal cu 0.

97

2. Qx Utx Umx 1 30 30 2
50

3 65
15

4
75

5 83
8

6
88

7 91
3

8
92,9

9 94
1,1

10
95

20

10

1,9

Datele s-au completat folosind formula utilitii marginale: Umx = Utx/Qx pentru Qx = 2, 20= (Ut2 30)/(2-1) Ut2 = 50 pentru Qx = 3, Um3 = (65-50)/(3-2) = 15 pentru Qx = 4, 10 = (Ut4 65)/(4-3)Ut4 = 75 pentru Qx = 5, Um5 = (83-75)/(5-4) = 8 etc. 3. Deoarece condiia de optim este Umx/Umy = px/py 3Umy/Umy = px/py 3 = px/py px = 3py 4. Deciziile consumatorului 1 2 3 4 5 Total Umx/px i Umy/py 10/10000 > 8/10000 8/10000 = 8/10000 6/10000 < 7/10000 6/10000 = 6/10000 4/10000< 5/10000 Qx 1 1 1 3 Qy 1 1 1 1 4 Cheltuieli 10000 20000 10000 20000 10000 70000

Aplicnd succesiv condiia matematic de optim a consumatorului, i innd cont de bugetul disponibil (70000 u.m.), conform calculelor din tabel, programul optim de achiziii va fi de 3 uniti din bunul x i 4 uniti din bunul Y. Utilitatea resimit de consumator n urma acestui program de achiziii este de 50 (adic 10 + 8 + 8 + 7 + 6 + 6 + 5). 5. a) B = px*x + py*y 25 = 2x + y y = 25 2x

Fie = xy/2 curba de indiferen care va fi tangent la dreapta bugetului. Pentru ca soluia acestei ecuaii s fie un punct de tangen, ea trebuie s fie o soluie dubl, adic s verifice i prima derivat: 4x = 25 x = 6,25; y = 25 - 26,25 = 12,5. Deci structura consumului la optim este: x = 6,25 i y = 12,5. Punem condiia ca soluia x = 6,25 s verifice i ecuaia iniial: 2(6,25)2 - 256,25 + 2 = 0 = 39,06. Deci utilitatea maxim este de 39,06. b) U(x,y) = xy/2 20 = 10x/2 x = 4 tiind c n cazul unei funcii continue utilitatea marginal este chiar derivata nti a funciei respective, rezult c: Ry/x = - Ux/Uy = - 1/2y : 1/2x = - 10/4 = - 2,5 (atunci cnd consumul din produsul x se va modifica cu o unitate, consumul din produsul y se va modifica cu 2,5 uniti n sens invers, pentru ca utilitatea total s rmn constant, la nivelul de 20).

x (25 - 2x) 2 = 25x 2x 2 2x 2 25x + 2 = 0 2

98

6.

Situaia de optim economic iniial: A punctul de optim, n care curba de indiferen U1 este tangent la dreapta bugetului (B/px, B/py). n situaia n care preul crete: px1 > px, vom avea o nou dreapt a bugetului (B/px1, B/py), i un nou punct de optim (punctul B). Trasm o dreapt QS paralel la noua constrngere bugetar, astfel nct aceasta s fie tangent n punctul C la curba de indiferen U1. Putem disocia un efect de substituire i un efect de venit: din punctul A n punctul C, avem un efect de substituire (se schimb programul de consum datorit modificrii structurii preurilor, iar nivelul de utilitate U1 este constant): Es = xC xA < 0; din punctul C n punctul B, avem un efect de venit: Ev = xB xC < 0. Totul se petrece ca i cum consumatorul ar fi devenit mai srac, iar constrngerea s-ar deplasa spre stnga. Acest efect de venit arat scderea cantitii consumate din ambele bunuri, n condiiile meninerii preurilor relative i scderii nivelului utilitii la U2; din punctul A n punctul B, avem un efect total: Et = xB xA < 0 ; Et = Es + Ev. Teste-gril: 1.c; 2.b; 3.a; 4.a; 5.b; 6.a,d; 7.b; 8.a; 9.a,c; 10.b; 11.b.
V. Probleme: 1. Per. I: L1 = 150 pers., Q1 = 3.000 buc. Per. II: Q2 = 2Q1; L2 =? Wm/L2 = Wm/L1 + 25%Wm/L1 = 1,25 Wm/L1 Wm/L2 = 1,25 * (q1 / l1) = 1,25 * (3.000 / 150) = 1,25 * 20 = 25 Wm/L2 = Q2 / L2 L2 = 6.000 / 25 = 240 L = 240 150 = 90 pers. 2. I: Wm/L1 = 1.500 II: Q2 = 180% Q1; L2 = 140% L1 Wmg = Q / L = (80%Q1) / (40% L1) = 2*(Q1/L1) Wmg = 2 * Wm/L1 = 2*1.500 = 3.000

99

3. I: L1 = 12*6*9; Wm/L1 = 5 II: L2 = 12*5*8; Q2 = Q1 Wm/L2 / Wm/L1 =? Wm/L2 = Q2 /L2 = Q1 / L2 Wm/L1 = Q1 / L1 (Q1 / L2) / (Q1 / L1) = (1 / L2) * (L1/1) = L1 / L2 = (12*6*9) / (12*5*8) = 135% 4. Perioada de amortizare este de 6 ani, dac ntr-un an care a rmas de plat, rata de amortizare este de 40 mil. u.m., atunci: valoarea iniial = 6 ani * 40 mil.= 240 mil. u.m.. Q Q1 Q0 , unde: = 5. WmgL = L L1 L0 L1 = 10 salariai; L0 = 5 salariai; Q1 = 34 buci; Q0 = 30 buci. 34 4 = = 0,8 buc./salariat WmgL = 30 5 WmgL = 0,8 buc./salariat 6. Q2 = 300% *Q1; L2 =250%* L1 (Wm/L2) / (Wm/L1) *100 = ? Wm/L2 = Q2 / L2 Wm/L1 = Q1 / L1 (3Q1 / 2,5 L1) * (L1/ Q1) = 3 / 2,5 = 120% Wm a crescut cu 20% fa de prima perioad. Teste-gril: 1.b; 2.c; 3.b; 4.a,c; 5.b,c; 6.b; 7.c; 8.A; 9.a,b,c.
VI. Probleme: 1. I: CFG 1= 100.000; CVG1 = 200.000 II: CVG2 = 110%*CVG1 = 1,1*CVG1; Q2 = 110%* Q1 = 1,1*Q1 CTM2 / CTM1 * 100 =? CTG1 = CFG1 + CVG1= 300.000 u.m. CTM1 = CTG1 / Q1 = 300.000 u.m. / Q1 CTM2 = CTG2 / Q2 CTG2 = CFG2 + CVG2 = 100.000 + 220.000 = 320.000 u.m. CTM2 = 320.000 / 1,1 Q1 (320.000 / 1,1*Q1) * (Q1 / 300.000) = 32 / 33 = 97% CTM2 a sczut cu 3% fa de prima perioad. 2. CVG2 = 3,7 CVG1 Q2 = 2,7 Q1 Cmg = CTG /Q = CVG / Q Cmg = (3,7 CVG1 CVG11) / (2,7 Q1 Q1) = (2,7 CVG1) / (1,7 Q1) Cmg = (2,7 /1,7) * CVM1 3. I: Q0 = 200 buc. II: CVG1 = 90%*CVG0; CVG1 = 5.400.000 u.m.; Q1 = 90% Q0; CTG1 = 8.000.000 u.m.; Q1 = 90%*200 = 180 buc. CVM1 = CVG1 / Q1 = 5.400.000 / 180 = 30.000 u.m. CFG1 = CTG1 CVG1 = 8.000.000 5.400.000 = 2.600.000 u.m. 90% CVG0 = 5.400.000, CVG0 = 6.000.000 u.m. CVM0 = CVG0 / Q0 = 6.000.000 / 200 = 30.000 u.m. CTG0 = CVG0 + CFG = 6.000.000 +2.600.000 = 8.600.000 u.m. 4. Cmg = 1,25*CTM0, CVG0 = 2.250.000 u.m. Q0 = 10.000 buc. CFG = 25%* CTG0; CFG = 20%*CTG1

100

CTG0 = CFG + CVG0 CTG0 = 25%*CTG0 + CVG0; 75%*CTG0 = 2.250.000 u.m. CTG0 = 3.000.000 u.m. Cmg = 1,25*CTM0 = 1,25*(CTG0 / Q0) = 1,25*(3.000.000 / 10.000) = 375 u.m. Cmg = CTG / Q CFG = CTG0 CVG0 = 3.000.000 2.250.000 = 750.000 u.m. 750.000 = 20%*CTG1; CTG1 = 750.000 / 20% = 3.750.000 u.m. CTG = CTG1 CTG0 Q = CTG / Cmg = (3.750.000 3.000.000) / 375 Q = 750.000 / 375 = 2.000 buc. 5. I: CVG1 = 16.000.000 lei; Q1 = 8.000 buc. II: Q2 = 120%* Q0; Cmg = 1,5*CVM1 CTG =? , Icvg =? Cmg = 1,5 * (CVG1 / Q1) = 1,5*(16.000.000 / 8.000) = 1,5*2.000= 3.000 u.m. Q2 = 1,2*8.000 = 9.600 buc. Cmg = CTG / Q, CTG = Cmg*Q CTG = 3.000 * 1.600 = 4.800.000 u.m. Cmg = CVG / Q; CVG = 4.800.000 u.m. CVG2 - CVG1 = 4.800.000, CVG2 = 4.800.000 + 16.000.000 CVG2 = 20.800.000 u.m. Icvg = (20.800.000 / 16.000.000)*100 = 130%, Deci CVG2 a crescut cu 30% fa de perioada de baz. 6. CFG = 50 u.m.; CVG1 = 4*CVG0; Q1 = 4*Q0 (CTM1/CTM0)*100 =? CTM0 = CTG0 / Q0 CTM1 = CTG1 / Q1 = (CFG + CVG1) / Q1 CTM1 = (50 + 4*CVG0) / (4*Q0) CTM1 = (50 + 4*CVG0) / (4*Q0) < CTM0 = (50 + CVG0) / Q0 Rspuns corect: b. 7. Qr = CFG / (Pv CVM) Pv = 2 lei/buc. CVM0 = 40% * pv = 40% * 2 = 0,8 lei CFG0 = 240 lei Qr = 240/ (2 0,8) = 240 / 1,2 = 200 buc. Teste-gril: 1.b; 2.d; 3.d; 4.a,b; 5.d; 6.a; 7.b.
VII. Probleme: 1. Preul de echilibru este acela la care cantitatea cerut este egal cu cantitatea oferit, deci Pe = 600. 2. Ca = Oa 50 2Pa = 20 + Pa 30 = 3Pa Pa = 10, Qa =30. 3. Echilibrul este atins n punctul n care costul marginal (Cm) este egal cu venitul marginal (Vm); Cm = dC/ dq Cm = 8q; V = pq; V=(60 q)q; Vm = dV/ dq Vm=60 2q; Vm =Cm; 60 - 2q = 8q; q =6; p = 54. Profitul maxim va fi: Pr = (654) (436+10) = 324 154 = 170. Teste-gril: 1.c; 2.c; 3.c; 4.b; 5.a; 6.d; 7.d; 8.c; 9.d; 10.b; 11.d; 12.a; 13.c; 14.b; 15.c.

101

VIII. Probleme 1. ISN = 105% ISC = 125% SR? unde: SR = salariul real; ISN = indice salariu nominal; IPC = indicele preurilor la bunurile de consum. ISN 105 ISR = = = 84 % IPC 125 Salariul real a sczut cu 16 puncte procentuale (100% 84%) Rspuns corect: b. 2. ISR = 120% IPC = 115% salariul nominal? ISN = ISRIPC = 120%115% = 138% Salariul nominal a crescut cu 38 puncte procentuale (138% 100%) Rspuns corect: c. 3. IPC = 82% ISR= 95% salariul nominal? ISN = ISRIPC = 92%95% = 87,4 % Salariul nominal a sczut cu 12,6 puncte procentuale (100% 87,4%) Rspuns corect: c. 4. ISN = 91% IPC = 115% salariul real? ISN 91% ISR = = = 79,1% IPC 115% Salariul real a sczut cu 20,9 puncte procentuale (100% 79,1%) Rspuns corect: a. 5. ISN = 115% PBC = 118% ISN 115% ISR = = = 97,4 % IPC 118% Salariul real a sczut cu 2,6 puncte procentuale (100% 97,4%) Rspuns corect: b. Teste-gril: 1.d; 2.d; 3.d; 4.d; 5.d; 6.d; 7.b,c,d; 8.a,c,d; 9.a,b,d; 10.b; 11.c; 12.c; 13.a; 14.a,b; 15.a,b,c; 16.a,b; 17.a,b,c; 18.a,b,c; 19.a; 20.a; 21.d. IX. Probleme: 1. Pr1 = 150%*Pr0 ctg1 = 75%*ctg0 (Rpr/ctg1) / (Rpr/ctg0) =? Rpr/ctg1 = 1,5*Pr0 / 0,75*ctg0 Rpr/ctg0 = ctg0 / Pr0 (1,5*Pr0 / 0,75ctg0) * (ctg0 / Pr0) = (1,5 / 0,75)*100 = 200% Rata profitului s-a dublat n perioada actual. 2. I: CFM0 = 5.000 l u.m. CVM0 = 10.000 u.m. II: Q1 = 2*Q0; CVG1 = 2,25*CVG0 Pr unitar =? CFM0 = CFG0 / Q0 = 5.000 u.m. CVM0 = CVG0 / Q0 = 10.000 u.m. CTMO = CFM0 + CVM0 = 15.000 u.m. CTM1 = CTG1 / Q1 = (CFG + CVG1) / 2Q0 Pr unitar = pv CTM, unde: pv preul de vnzare Pr unit. 0 = pv CTM0 Pr unit. 1 = pv CTM1

102

CVG0 = CVM0*Q0 = 10.000 * Q0 Pr = Pr1 Pr0 =? CTM1 = CTG1 / Q1 = (CFG1 + CVG1) / Q1 CFG1 = CFG0 = CFM0 * Q0 = 5.000*Q0 CVG1 = 2,25*CVG0 = 2,25*10.000*Q0 = 22.500*Q0 CTM1 = (5.000*Q0 + 22.500*Q0) / 2Q0 = (27.500*Q0) / 2*Q0 = 13.750 u.m. Pr = (pv CTM1) (pv CTM0) = CTM0 CTM1 = 15.000 13.750 u.m. Pr = 1.250, deci profitul a crescut cu 1.250 u.m./ produs 3. Pr = 20%*V; CS = 7%*V Rpr/ cs =? Rpr/cs = (Pr/CS)*100 = [(20%*V)/ (7%*V)]*100 Rpr/cs = (20/7)*100 = 285% 4. I: CTG1 = 80%*IT1 II: IT2 = 1,1*IT1, Pr2 = 2*Pr1 Pr = IT CTG CTG2/CGT1 =? Pr1 = IT1 CT1 = IT1 80%*IT1 = 20%*IT1 CTG2 = IT2 Pr2 = 1,1*IT1 2*Pr1 (1,1*IT1 2*Pr1) / (80%*IT1) = (1,1*IT1 2*20%*IT1) / (80%*IT1) = = (110%IT1 40%*IT1) / (80%*IT1) = (70%*IT1) / (80%*IT1) = 87,5% Costul total global a sczut cu 12,5% n perioada a doua. 5. IT = 700.000.000 u.m., Pr = 300.000.000 u.m. Rpr/ca = 50% CTG =? Pr = IT CTG, CTG = 700.000.000 300.000.000 = 400.000.000 u.m. n aceast situaie, Rpr/ca = 42,85%, iar pentru a crete la 50%: Rpr/ca = (Pr / CA) * 100 = 50% dac CA = 700.000.000 u.m., iar Pr pentru ca rata s fie 50%, este 350.000.000 u.m., atunci: CTG = CA Pr = 350.000.000 u.m., CTG = 350.000.000 400.000.000 = - 50.000.000 u.m. deci CTG a sczut cu 50.000.000 u.m. 6. Renta = 40.000.000 u.m., d = 20% Preul pmntului = Renta / d P = 40.000.000 / 20% = 200.000.000 u.m. Teste-gril: 1.b,c,d; 2.c; 3.d; 4.c; 5.d; 6.a; 7.b; 8.b; 9.a,d.

103

X. Probleme:
M M 1. M = P y = 1,5 1,2 M 1 = 1 100 100 = 38% 1 0 v 1,3 M0 M0 Masa monetar a crescut cu 38%. 2. M1 = 500 mil. + 300 mil. 200 mil. = 600 mil. u.m. M1 a crescut cu 100 mil. u.m.

3. M c =

1 1 = = 4,5 ori suma maxim pentru creditare este de 1350 u.m. r 22%

4. Masa monetar, ca urmare a schimbului valutar, celelalte condiii fiind constante, va crete cu
10,2 mil lei 3 mil. 3,4 = 10,2 mil lei

5.
M 1 100 100 = = 0,877 100 100 = 12,3%, unde: 14% IP PCB = puterea de cumprare a banilor; M = masa monetar; IP = indice pre; PCB se reduce cu 12,3%. 6. D = C d n 10 1 D = 500 mil u.m. = 25 mil u.m., unde: 100 2 D = dobnda; C = credit; d = rata dobnzii. 7. D. nc. = C d = 600 mil u.m. 20% = 120 mil u.m. D. pl. = C d = 400 mil u.m. 10% = 40 mil u.m. Ctig = Dobnda ncasat dobnda pltit Ctig = 120 mil u.m. 40 mil u.m. = 80 mil u.m. unde: D. nc. = dobnda ncasat; D. pl = dobnda pltit. 8. Profitul bancar = ctig cheltuielile cu funcionarea unitii bancare Chelt. func. = 300 mil 5% = 15 mil u.m. Profit = 300 mil 15 mil = 285 mil u.m. PCB =

9. C = D 100
d

700 mil u.m. = 14 mld u.m. , unde: 5% C = credit; D = dobnda; d = rata dobnzii. 10. Dn = C (1 + d)n C C=

12 D n = 80 mii 1 + 80 mii 100 Dn = 80 mii 1,404928 80 mii Dn = 112.394,24 80.000 = 32.394,24 lei Sn = C(1+d)n Sn = 80 mii 1,404928 = 112.394,24 lei unde: Dn = dobnda dup un numr de ani;

104

C = credit; d = rata dobnzii; n = numr ani; Sn = suma dup n ani. 11. Anul Creditul I 600 mil II 480 mil III 360 mil IV 240 mil V 120 mil S = suma; D = dobnda;

Trana la scaden 120 mil 120 mil 120 mil 120 mil 120 mil

Dobnda 90 mil 72 mil 54 mil 36 mil 18 mil

Suma de plat 210 mil 192 mil 174 mil 156 mil 138 mil

D. pentru primul an = C d = 600 mil 15/100 = 90 mil u.m. S. pentru primul an = 120 mil + 90 mil = 210 mil u.m. D. pentru anul II C = 600 mil 120 mil = 480 mil u.m. D2 = 480 mil 15/100 = 72 mil u.m. S2 = 120 mil + 72 mil = 192 mil u.m. D. pentru anul III 360 mil 15/100 = 54 mil u.m. S3 = 120 mil + 54 mil = 174 mil u.m. Rezultat: pentru al 3-lea an dobnda este de 54 mil u.m. Suma care trebuie napoiat la banc este de 174 mil u.m. Teste-gril: 1.d; 2.d; 3.d; 4.a,b,c; 5.a,b,c; 6.d; 7.d; 8.c; 9.b; 10.a,d; 11.a; 12.a,b,c; 13.a,b,c; 14.d; 15.c; 16.a,c,d; 17.b; 18.d; 19.d; 20.a,b,c.
XI. Probleme: 1. Co = 5000 / 0,1 = 50000 u.m. Co = 5000 / 0,2 = 25000 u.m Co = 5000 / 0,5 = 100000 u.m Se observ c atunci cnd rata dobnzii crete, cursul obligaiunii scade, iar atunci cnd rata dobnzii scade, cursul obligaiunii crete. 2. a) Co = V / r r = V/ Co r1 = 9000 / 100000 = 0,09 = 9 % b) r2= 9000 / 180000 = 0,05 = 5 % c) r3= 9000 / 90000 = 0,10 = 10 % 3. Ra = D / P0 = 20000 / 140000 = 0,14 = 14% Ca = Ra + (P1 P0) / P0 = 0,14 + (150000 14000 ) / 140000 = 0,21 = 21% 4. Agentul economic ctigtor este cumprtorul, deoarece va plti mai puin cu (3500 3000) 1000 = 500000 u.m. n cazul scderii cursului aciunilor, ctigtorul este vnztorul, deoarece va ncasa mai mult cu (3000 2800) 1000 = 200000 u.m. 5. Pnet = Pbrut Ip = 40 25% 40 = 40 10 = 30 mil u.m. dividend = 15 000 000 / 1000 = 15 000 u.m. dividend / val. nominal * 100 = 15 000 / 50 000 * 100 = 30% 6. Venit Coeficient de Valoarea prezent Anul (mil. u.m.) actualizare (mil. u.m.)

1 2 3

50 50 50

1 + 0,1 = 1,1 (1+ 0,1)2 = 1,21 (1+ 0,1)3 = 1,33

45,45 41,32 37,59 105

n tabelul de mai sus, valoarea prezent s-a calculat raportnd venitul la coeficientul de actualizare. Valoarea prezent a fluxurilor de venituri viitoare va fi 45,45 + 41,32 + 37,59 = 124,37 mil. u.m. Teste-gril: 1.b; 2.c; 3.a; 4.b; 5.a; 6.a,b,c,d; 7.a; 8.a; 9.b; 10.b.
XII. Probleme: 1. martie: 1 = 1,10 $ iunie: 1 = (1,10 + 10% 1,10) = 1,21 $ noiembrie: 1 = (1,21 15% 1,21) = 1,02 $ Teste-gril: 1.a,b; 2.c; 3.a,d; 4.c; 5.a; 6.a,b; 7.a,c; 8.b; 9.a; 10.b; 11.d; 12.a; 13.b; 14.c. XIII. Probleme: 1. Iniial maximizarea profitului se realizeaz la Q = 8 deoarece la acest nivel al produciei costul marginal al ntreprinderii (20) este egal cu venitul marginal (preul = 20); n al doilea caz maximizarea profitului are loc la Q = 7, deoarece la acest nivel al produciei costul marginal al ntreprinderii (16) + costul extern marginal (4) = venitul marginal (20). Teste-gril: 1.b; 2.c; 3.a; 4.b; 5.c; 6.b; 7.a,c,d; 8.a,b,c,d; 9.a,d pozitive, b,c negative; 10.b,c,d; 11.a; 12.c; 13.b; 14.a. XIV. Probleme: 1. PGB = 6.000 = 1,2*PIB CCF = investiiile nete CI =? consumul intermediar PGB = PIB + CI 1,2*PIB = 6.000, PIB = 5.000 u.m. CI = PGB PIB = 6.000 5.000 = 1.000 u.m. 2. PIN = PIB - A A = 1,5*CI, CI = 25%*PGB PGB = PIB + CI CI = 25%* 20.000.000 = 5.000.000 u.m. A = 1,5*5.000.000 = 7.500.000 u.m. PIB = PGB CI = 20.000.000 5.000.000 = 15.000.000 u.m. PIN = PIB A = 15.000.000 7.500.000 = 7.500.000 u.m. Teste-gril: 1.a; 2.b; 3.C; 4.d; 5.c; 6.c; 7.B. XV. Teste-gril: 1.b,d; 2.a; 3.B; 4.a; 5.d; 6.c. XVI. Probleme: 1. e = 1 c = 1 0,6 = 0,4 = 4/10; K = 1/ e = 2,5; Rspunsuri corecte: a, b, d. 2. C0 = C0\V0 C0 = 0,7 1000 = 700; E0 = V0 C0 E0 = 1000 700 = 300; c1 = C1\V1 C1 = 0,8 2000 = 1600; E1 = V1 C1 E1 = 2000 1600 = 400; Rspunsuri corecte: d, e. 3. c = 1 1\K = 1- 1\6 = 1 0,17 = 0,83; Rspuns corect: c. 4. E = E1 E0 E = 350 320 = 30; V = V1 V0 = 600 500 = 100; e = E\V = 30\100 = 0,3; c = 1 e = 0,7; K = 1\e = 1\0.3 = 3,33; Rspuns corect: d. 5. c = 1 e = 1 0,4 = 0,6; c = C\V V = C\c V = 1200\0,6 = 2000; E = V C E = 2000 1200 = 800; Rspuns corect: c. 6. c = 1 e = 1 0,2 = 0,8; V = C\c = 4000\0,8 = 5000 ; V = V1 V0 V1 = V0 + V V1 = 4000 + 5000 = 9000. 7. E = 0,2E0; V = 0,4V0; e = E\V = 0,2E0\0,4V0 = 0,5e0 e = 0,50,2 = 0,1 c = 1 e = 1 0,1 = 0,9. Rspuns corect: a;

106

8. C +E = V C = V (0,1V + 50) = 0,9V 50; C = C1 C0 = (0,9V1 50) (0,9V0 50)


= 0,9 (V1 V0) c = C\V = 0,9; K= 1\(1 e) =10.

9. V0 = E0\( 1- c0 ) = 300\0,3 = 1000; V1 = 400\0,25 = 1600; V2 = 600\0,2 = 3000;

V1,0 = V1 V0 = 1600 1000 = 600; V2,1 = 3000 1600 = 1400; Ib0 = In0 + A0 = E0 + A0 = 300 +100 = 400; Ib1 = 400 + 200 = 600; Ib2 = 600+300=900 Ib1,0 = 600 400 = 200; Ib2,1 = 900 600 = 300. Teste-gril: 1.c; 2.a; 3.b,c; 4.d; 5.c; 6.a,c,d; 7.a,b,d; 8.b; 9.a; 10.b; 11.b; 12.b.
XVII. Teste-gril: 1.a; 2.b; 3.c; 4.a,b; 5.c,d; 6.a,b,c,d; 7.b; 8.b; 9.a; 10.a,c; 11.a,b,c; 12.b; 13.a,b,c. XVIII. Probleme: Numr omeri 1. R = 100 PAD 2,5 mil R = 100 = 25 %, 10 mil. unde: R = rata omajului; PAD = populaia activ disponibil. 2. a) Populaia inapt = Rata inapilor populaia tutelar = 15% 60 mil. = 9 milioane ; 100 b) Populaia activ disponibil = populaia efectiv activ + omerii = 18.900.000 + 2 mil. = = 20.900.000 persoane; c) Populaia efectiv activ = populaia apt de munc x rata populaiei efectiv activ = = 42 mil. x 45% = 18.900.999 persoane; Numr omeri 2.000.000 d) Rata omajului = 100 = 100 = 9,6 % Populaia activ disponibil 20.900.000 3. Gradul de ocupare a populaiei apte de munc 25.000.000 populaia ocupat = 100 = 100 = 41,6% populaia apt de munc 60.000.000 Numr omeri 3.000.000 Rata omajului = 100 = 100 = 9,6 % Populaia activ disponibil 25 mil. + 3 mil. Teste gril: 1.c; 2.b; 3.c; 4.b; 5.d; 6.c; 7.a; 8.d; 9.c; 10.a; 11.a,b,d. XIX. Probleme: 1. Ipcu = 100 / 112 * 100 = 89, 28%, deci puterea de cumprare a banilor a sczut cu 100% 89,28% = 10,72% 2. IPC = (105 * 0,30) + (110 * 0,50) + (108 * 0,20) = 108,1%, deci Ri = 108,1% - 100% = 8,1% 3. a) IPC = (1200 / 1000)* 0,25 + (5600 / 5000)* 0,20 + (130000 / 100000)* 0,15 + (3700 / 3000) * 0,10 + (1800 / 1500)*0,30 = 120,23% Ri = IPC 100 = 120,23% 100% = 20,23% b) majorarea salariilor se va face cu 80% 20,23 0,80 = 16,18% Teste-gril: 1.b; 2.d; 3.c; 4.b; 5.a; 6.c; 7.a; 8.b; 9.b; 10.a; 11.a; 12.b. XX. Probleme: 1. V1 = 1,25 V0 = 1,25 80 = 100 mld.; Imp0 = Imp1/1,2 = 30/1,2 = 25 mld.; Img = I/V = (30 25)/ (100 80) = 25 %. 2. V = k I = 4 25 = 100 mld.; 3. Dp1 = 40; Dp0 = 80; PIB1=400; PIB0 = PIB1/1,25 = 400/1,25 = 320; G0 = Dp0/PIB0 = 2,5%; G1= Dp1/PIB1 = 10%. 4. V0 = V1/1,25 = 50/1,25 = 40 mld. Impozitele ncasate sunt n ambele perioade egale cu 20 mld. Teste-gril: 1.c; 2.c; 3.b; 4.b; 5.b,c; 6.d; 7.a; 8.a,b,d; 9.a; 10.a,b,c; 11.c.

107

XXI. Probleme: 1. Ipc = Ivn\Ip = 1,5/ 1,2 = 1,25 Coeficientul puterii de cumprare a persoanei respective va crete cu 25%. 2. ISr = ISn/IP = 1,05/0,9 = 1,166 Rspuns corect: d; 3. Rmne neschimbat; se aplatizeaz. Teste-gril: 1.a,b,c,d,f; 2.d; 3.b,c,d; 4.b; 5.a,b,c,d; 6.a,c,d; 7.a; 8.b; 9.a,b,c; 10.b; 11.c. XXII. Teste-gril: 1.b,c; 2.a; 3.b,d; 4.a,c,d; 5.c; 6.b; 7.a; 8.b,d; 9.c; 10.c. XXIII. Probleme: 1. n perioada de baz: Da = PIB d/loc. PIB sd/loc. = 25.000 2.500 = 22.500 PIB/loc. sd 2.500 Dr = 100 = 100 = 10 % PIB/loc. d 25.000 n perioada curent: Da = 25.500 2.600 = 22.900 2.600 Dr = 100 = 10,2% 25.000 Dinamica decalajelor: Da1 Da0 22.900 22.500 = + 400, adic DA s-a agravat cu 400$ Dr1 Dr0 10,2% 10% = 0,2%, exprim creterea PIB sd n PIB al d, adic o reducere a decalajului relativ. Teste-gril: 1.c; 2.c; 3.c; 4.b; 5.c; 6.b; 7.b; 8.b; 9.a; 10.b; 11.a. XXIV. Teste-gril: 1.b; 2.a; 3.a; 4.a; 5.c; 6.c; 7.c; 8.c. XXV. Probleme: E 1. IE = , adic E = E1 E0 , unde: Y IE nclinaia marginal spre export; Y variaia procentual a venitului naional; E variaia procentual a exportului; E1 export n perioada curent; E0 export n perioada de baz; E = 17 mld 11 mld = 6 mld = 154% Y = 35 mld 31 mld = 4 mld = 112% 154 IE = 100 = 37,5% 112 Rspuns corect: b. Ipe 2. Rs = , unde: Ipi Rs = raport de schimb (Terms of Trade); Ipe = indicele preurilor de export; Ipi = indicele preurilor de import. 1.200.000 lei Ipe = 100 = 120 % 1.000.000 lei 1.500.000 lei Ipi = 100 = 136% 1.100.000 lei
Rs = 120 100 = 88% 136

Rspuns corect: b. 108

+t 3. Cr/e = P i , unde: Pe Cr/e = curs de revenire la export; Pi = preul intern n lei; Pe = preul extern n valut. 1000 + 20 Cr/e = = 3,4 lei/1 dolar SUA 300$ Rspuns corect: b. Pi - tv , unde: 4. Cr/i = Pe(v) Cr/i = curs de revenire la import; tv = taxa vamal; Pe(v) = pre extern n valut. 3000 - 100 Cr/i = = 3,403 lei/1 euro 852 Av 5. Rav = , unde: Pe(v) Rav = rata aport n valut; Av = aport n valut; Av = Pe(v) Mv, unde: Mv = cheltuieli materiale exprimate n valut la preuri internaionale; Pe(v) = pre extern n valut. Av = 40 mil 16 mil = 24 mil.$ 24 Rav = 100 = 60% 40 Teste-gril: 1.c; 2.b; 3.c; 4.b.

109

110

BIBLIOGRAFIE

1. Albert, Michel, Capitalism contra capitalism, Editura Humanitas, Bucureti, 1994. 2. Baldwin, Richard; Wyplosz, Charles, Economia integrrii europene, Editura Economic, Bucureti, 2006. 3. Bauman, Zygmut, Globalizarea i efectele ei sociale, Editura Antet, Bucureti, 1999. 4. Begg, David; Fisher, Stanley, Economics, Ed. McGraw-Hill, 2005. 5. Berinde, M., Regionalism i multilateralism n comerul mondial, Editura Percomex, Bucureti, 2001. 6. Blaug, Mark, Teoria economic n retrospectiv, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1992. 7. Bonciu, Fl., Dinu, M.G., Politici i instrumente de atragere a investiiilor strine directe, Editura Albatros, Bucureti, 2001. 8. Bondrea, Aurelian, Romnia la nceputul secolului XXI. Starea naiunii 2004, Editura Fundaiei Romnia de Mine, Bucureti, 2005. 9. Bondrea, Aurelian A., Popescu Ion, Constantinescu Mdlina, Globalizarea: mit i realitate, Editura Economic, Bucureti, 2004. 10. Brown, Lester (coordonator), Economia, crearea unei economii pentru planeta noastr, Editura Tehnic, Bucureti, 2001. 11. Chirovici, Eugen Ovidiu, Spectacolul reformei vzut de la galerie, Editura Eficient, Bucureti, 1999. 12. Cohen, Daniel, Bogia lumii, srcia naiunilor, Editura Eurosong & Book, Bucureti, 1998. 13. Cordellier, Serge (coordonator), Mondializarea dincolo de mituri, Editura Trei, Bucureti, 2001. 14. Didier, Michel, Economia: regulile jocului, Editura Humanitas, Bucureti, 1994. 15. Dobrescu, Emilian M., Romnografia, Editura Compania, Bucureti, 2000. 16. Enache, Constantin, Mecu, Constantin (coordonatori), Economie Politic, Editura Fundaiei Romnia de Mine, Bucureti, 2007. 17. Friedman, Milton, Capitalism i libertate, Editura Enciclopedic, Bucureti, 1995. 18. Friedman, Thomas, Lexus i mslinul, Editura Fundaiei Pro, Bucureti, 2001. 19. Galbraith, John Kenneth, Societatea perfect, Editura Eurosong & Book, Bucureti, 1997. 20. Gheorghi, V., Cociuban, A., Economie mondial, Editura Politeia, Bucureti, 2002. 21. Gilbert, Abraham-Frois, Economia Politic, Editura Humanitas, Bucureti, 1994. 22. Hayek, Friedrich, Drumul ctre servitute, Editura Humanitas, Bucureti, 1997. 23. Iancu, Aurel, Cunoatere i inovare: o abordare economic, Editura Academiei Romne, Bucureti, 2006. 24. Korten, David, Corporaiile conduc lumea, Editura Antet, Bucureti, 2000. 25. Kregel, J., Matzer, E., Grabher, G., ocul pieei, Editura Economic, Bucureti, 1995. 26. Lipsey, Richard, Chrystal, Alec, Economia pozitiv, Editura Economic, Bucureti, 1999. 27. Martin, H.P., Schumann, H., Capcana globalizrii. Atac la democraie i bunstare, Editura Economic, Bucureti, 2003. 28. Mazilu, Anda, Corporaiile transnaionale i competitivitatea, Editura Economic, Bucureti, 1999. 29. Olson, Mancur, Creterea i declinul naiunilor, Editura Humanitas, Bucureti, 1999. 30. Porter, Michael E., Avantajul concurenial. Manual de supravieuire i cretere a firmelor n condiiile economiei de pia, Editura Teora, Bucureti, 2006. 31. Samuelson, Paul, Nordhaus, William, Economie politic, Editura Teora, Bucureti, 2000. 32. Soros, G., Criza capitalismului global, Editura Polirom, Bucureti, 1999. 33. Stiglitz, Joseph, Globalizarea, Editura Economic, Bucureti, 2003. 34. Stiglitz, Joseph, E., Walsh, Carl, E., Economie, Editura Economic, Bucureti, 2005. 35. Wallessteim, I., Sistemul economiei mondiale, Editura Meridian, Bucureti, 1999. 36. *** Anuarul Statistic al Romniei 2002, 2003, 2004, INS, Bucureti, 2003, 2004, 2005. 37. *** Dicionar MacMillan de Economie Modern, Editura Codecs, Bucureti, 1999. 38. *** 2003 Regular Report on Romanias progress towards accession, Commission of the European Communities. 111

Redactor: Roxana ENE Tehnoredactor: Brndua BRBAT Coperta: Stan BARON Bun de tipar: 16.05.2007; Coli de tipar: 14 Format: 8/61x86 Editura Fundaiei Romnia de Mine Bulevardul Timioara nr. 58, Bucureti, sector 6 Tel / Fax: 021/444.20.91; www.spiruharet.ro e-mail: contact@edituraromaniademaine.ro

112