Sunteți pe pagina 1din 286

EDUCATIO Culegere ntrebri cultur general pentru gimnaziu i liceu.

Bibliografie concurs Teen Fest 2010 Cultura generala Coordonator: VARGA Glad Art: GRANAI Hanelore Biologie: STANA Iulian, TURCU Viloleta, VIGH Melinda Chimie: ALBU Paul, GHINGA Iulia, IGREIU Anamaria, PALCU Amelia, SUCEVEANU Nicoleta, Cultur ardean: MARTIN Antoniu Economie: BLTREU Monica, DNIL Dorina Film: RISTA Bianca, TMA Daniel Filozofie: OPREA Maria Fizic: CPN Smaranda Geografie: GASSER Georgeta Informatic (I.T.): POPESCU Adriana Istorie: HUSZARIK Nicoleta, IONESCU Gabriela, PDUREAN Maria, POPESCU ALINA Alina Lingvistic: NICA Florina Literatur: MARINESCU Livia, TOCACIU Mariana, SGRCEA Silviu Matematic: BORLEA Maria, GONDOR Marius, VLAICU-HERGANE Aurica, STOICA Doina Muzic: DUMITRESCU Alexandra Psihologie: STOICHESCU Tiberius Religie: SINACI Maria Sociologie: GABR Cornelia Sport: ERDEI Emese, IAZBINSKY Gabriel, MEDELEANU Ioana, MIRON Dumitru, ROTARU Diana,
SZOMORU Elena

tiine Politice: MARTIN Antoniu, MOLDOVAN Sorin, RADU Claudia Tehnologii: BIANU Steliana, CRIAN Mihaela, LUPA Corneliu

SPECIFIFICARE CONCURS DE CULTURA GENERALA ARTA: 10-12, 14, 33, 38, 45, 52, 70, 74, 78-81, 84, 85, 87-89, 93, 95, 98,101, 104-106, 108, 111, 114, 117, 119-121, 125 BIOLOGIE: 200-260 ECONOMIE: 90-119 FILOZOFIE: 3,6-9, 14-16, 24, 26, 30, 34, 35-37, 43, 45, 50, 51, 58-60, 65, 67-71, 79, 82, 83, 86, 89, 91 FIZICA: 16, 17, 22, 27, 42, 49, 61, 64, 90, 94, 144, 149 GEOGRAFIE: 400-549 INFORMATICA: TOT ISTORIE: 121-149, 200-249, 350-399 LINGVISTICA: 35-54 LITERATURA: 50-99, 200-245 MATEMATICA: TOT PSIHOLOGIE: TOT SOCIOLOGIE: TOT SPORT: 24-27, 40-44, 55-57, 77 STIINTE POLITICE: TOT TEHNOLOGII: TOT ntrebarile cu numerele mai sus menionate, nu sunt n concurs i sunt marcate cu culoarea rosie n bibliografie.

NTREBRI CULTUR GENERAL

Art 1. Mnstire din Romnia din piatr fuit i profilat, construit de ctre Neagoe Basarab ntre anii 1512 - 1517
pe locul unei vechi mitropolii datnd din 1359? a. Mnstirea Buna Vestire b. Mnstirea Cozia c. Mnstirea Curtea de Arge d. Mnstirea Bistria 2. Cel mai vechi aezmnt monahal din ara Romneasc, situat la 36 km de oraul Trgu-Jiu? a. Mnstirea Govora b. Mnstirea Tismana c. Mnstirea Hurezu d. Mnstirea Moldovia 3. Mnstire ortodox din Romnia situat n comuna iria, Judeul Arad, aezat pe un deal la altitudinea de 427 m ridicat n imediata apropriere a izvorului care poarta denumirea? a. Mnstirea Hodo-Bodrog b. Mnstirea Crian c. Mnstirea Feredeu d. Mnstirea Buna Vestire 4. Lca de cult ortodox considerat unul din cele mai importante centre culturale, religioase i artistice nfiinate n Moldova, aflat la 33 km de oraul Rdui? a. Mnstirea Putna b. Mnstirea Dimitrie Cantemir c. Mnstirea Arbore d. Mnstirea Bogdana 5. Ctitorie a lui Mircea cel Btrn, situat lng rul Olt a crei pictur interioar a fost realizat ntre anii 1390 1391? a. Mnstirea Curtea de Arge b. Mnstirea Cernica c. Mnstirea Crian d. Mnstirea Cozia 6. Veche aezare clugreasc, situat n comuna Vatra Moldoviei la o distan de circa 15 km de comuna Vama, nscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO? a. Mnstirea Putna b. Mnstirea Moldovia c. Mnstirea Bodgana d. Mnstirea Cozia 7. Mnstire din Romnia, situat la 18 km de Rdui, judeul Suceava, atestat la 1582, n timpul domniei lui Petru chiopul? a. Mnstirea Putna b. Mnstirea Dimitrie Cantemir c. Mnstirea Sucevia d. Mnstirea Moldovia 8. Artist faimos care putea picta att cu mana stng, ct i cu cea dreapta? a. Stefan Lucian b. Leonardo Da Vinci c. Vincent van Gogh d. Paul Cezane 9. Templu situat n prezent pe malul Nilului, construit n cinstea zeului Amun n perioada Imperiului nou egiptean din antichitate? a. Templul Karnak b. Templul Philae c. Templul Kom Ombo d. Templul din Luxor 10. Castel situat n Frana, n apropierea satului Chenonceaux din departamentul Indre-et-Loire, fiind unul dintre cele mai celebre i admirate castele de pe Valea Loarei? a. Castelul Chambord b. Castelul Chenonceaux c. Castelul Amboise d. Castelul Saint-Maurice 11. Castel construit pe locul unei mori fortificate de pe rul Cher care dateaz din secolul XI, fiind supranumit castelul femeilor? a. Castelul Chambord b. Castelul Saint-Maurice c. Castelul Amboise d. Castelul Chenonceaux 12. Sit arheologic situat n Munii Hinducu din Afganistan, celebru pentru cele dou statui colosale ale lui Buddha, spate n stnc i distruse de talibani? a. Ansamblul de la Bamian b. Stonehenge c. Siracusa d. Abu Simbel 13. Castel din Austria care a fost cldit ca i o cetate prin ordinul Episcopiei din Bamberg, care n secolul XVI devine prin nvtura lui Martin Luther un centru al Reformaiei religioase?

14.

15.

16. 17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

a. Castelul Alsbach b. Castelul Ambras c. Castel Landshut d. Castelul Waldenstein Mnstire situat ntr-un castel cldit n stilul renaterii pe o stnc deasupra rului Drau, Austria, care azi se afl n proprietatea Misiunii Sngelui Nepreuit, transformat n pensiune? a. Melk b. Wernberg c. Gootweig d. Stift Heiligenkreuz Castel ce reprezint un edificiu cultural istoric situat la sud-est de Innsbruck, construit n stilul renaterii n timpul domniei arhiducelui Ferdinand II von Tirol i n care se gsete un tablou de-al lui Vlad epe? a. Castel Landshut b. Castelul Drachenburg c. Castelul Ambras d. Castelul Bran Monument n Rio de Janeiro, amplasat la sud de ora, pe muntele Corcovado (780 m) n pdurea Tijuca? a. Biserica Candelaria b. Placio da Alvorada c. Palatul Itamaraty d. Cristo Redentor (Cristos Mntuitorul) Palat situat n centrul Pekingului Beijing, unde a trit i a domnit pn la revoluia din 1911 mpratul Chinei din dinastia Ming i Qing? a. Palatul Imperial Chinezesc b. Palatul Potala c. Noul Palat de Var d. Templul Paradisului Complex de cldiri taoiste situate n sudul Beijingului, i vizitate de ctre mpraii dinastiilor Ming i Qing pentru ceremonii anuale de rugciune ctre Cer pentru o recolt bun? a. Templul Paradisului b. Altarul cerului c. Templul Shaolin d. Templele din Bali Monument din Italia care datorit proastei caliti a solului, fundaia acestuia a nceput s se scufunde imediat dup nceperea construciei provocnd nclinarea turnului spre sud? a. Abaia din Farfa b. Monte Grappa c. Turnul din Pisa d. Turnul Eiffel Numele mai multor statui uriae din diferite orae ale fostei Uniunii Sovietice care comemoreaz victoria sovietic mpotriva nazitilor n Marele Rzboi pentru Aprarea Patriei? a. Turnul Ostankino b. Patria Mam c. Lubianka d. Kremlinul Monument n portul Liberty Island care a fost plasat cu scopul de a transmite cltorilor sosii salutul de bun venit pe pmnt American? a. Statuia Libertii b. Casa Alb c. Olympic Tower d. The Orion Monument memorial ridicat n oraul Washington cu scopul de a comemora cele peste 100 milioane de victime ale comunismului? a. Pentagon b. Casa Alb c. Centrul Cultural John Fitzgerald d. Monumentul Victimelor Comunismului Cldire cu 102 etaje situat n oraul New York din Statele Unite ale Americii, construit ntre anii 1929 1931? a. Trump Tower b. Sears Tower c. Empire State Building d. Statuia Libertii Cine a pictat tavanul Capelei Sixtine? a. Michelangelo Buonarroti b. Leonardo da Vinci c. Donatello d. Rafael Construcie, care pn la terminarea primului turn al complexului World Trade Centre, a fost considerat cea mai nalt cldire din lume ntre anii 1931 i 1972? a. Sears Tower b. Willis Tower c. Empire State Building d. Statuia Libertii Complex de cldiri terminat n 1973 la captul sudic al cartierului Manhattan, New York, care a fost distrus n atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001? a. World Trade Center b. Pentagon c. Empire State Building d. Casa Alb Palat n Londra, numit de ctre regale George al III-lea dup o cas pe care cumprat-o n 1761 i pe care a transformat-o ntr-un vast palat?

a. Palatul Westminster b. Palatul Buckingham c. Palatul Updown Court d. Palatul Richmond 28. Palat cunoscut i sub numele de Casa Parlamentului, ce reprezint locul unde se afl cele dou camere ale Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii i Irlandei de Nord? a. Palatul Westminster b. Palatul Buckingham c. Palatul Updown Court d. Palatul Richmond 29. Teatru londonez unde multe din piesele lui William Shakespeare au fost jucate prima dat, reconstruit n 1990, la patru secole dup deschiderea originalului? a. Teatrul Globe b. Belgrade Theatre c. Garrick Theatre d. Teatrul Ziegfeld 30. Cea mai veche construcie din Londra, aflat pe malul nordic al Tamisei, a crei construcie a fost nceput de Wilhelm Cuceritorul n jurul anului 1076 i terminat de William al II-lea? a. Palatul Kensington b. British Library c. Turnul Londrei d. Observatorul Regal din Greenwich 31. Biseric din Londra a crei construcii a fost nceput n secolul XI? a. Catedrala Saint Paul b. Catedrala Westminster c. Catedrala de la Salisbury d. Abbey 32. Cldire de birouri din Bruxelles care gzduiete Comisia European? a. Berlaymont din Bruxelles b. Atomium c. Menneken Pis d. Catedrala Sfntul Mihail i Sfnta Gudura 33. Cldire situat n centrul Berlinului n cartierul Berlin-Tiergarten n care a avut loc prima adunare parlamentar n timpul Imperiului german, ulterior fiind sediul parlamentului Republicii Weimar? a. Neue Wache b. Opera c. Reichstagul d. Pergamon 34. Castel din Scoia, veche fortrea ridicat pe roc vulcanic, care a servit drept baz militar n rzboiul contra Angliei? a. Castelul Stirling b. Castelul Edinburgh c. Castelul Eilean Donan d. Castelul Kilchurn 35. Citadel ruseasc din Moscova, care servete ca reedin oficial i ca principal loc de munc al Preedintelui Federaiei Ruse? a. Kremlinul b. Kazan c. Sankt Petersburg d. Ekaterinburg 36. Pia n Moscova, care reprezint locul din care pornesc, marile strzi ale Moscovei i drumuri ale Rusiei, fiind considerat centrul Moscovei i al Rusiei? a. Piaa Eroilor b. Piaa Unirii c. Piaa Roie d. Piaa Revoluiei 37. Cldire aflat n Washington D.C., care reprezint sediul administraiei prezideniale a Statelor Unite? a. Pentagon b. Casa Alb c. Capitoliul d. Washington Plaza 38. Mnstire din Spania, construit de Felipe II i proiectat de arhitectul ef Juan Bautista de Toledo, care cuprinde n interior Palatul Burbonilor? a. Montserrat b. El Escorial c. Granada d. Guadalupe 39. Monument situat n Paris, n Place de l'toile, la extremitatea vestic a bulevardului Champs-lyses, aflat la intersecia mai multor bulevarde, cum ar fi Grande Arme, Wagram i Champs-lyses? a. Sacr-Coeur b. Turnul Eiffel c. Arcul de Triumf d. Madleine 40. Bulevard important din capitala francez Paris, cu cinematografele, cafenelele i magazinele sale de lux, fiind una dintre cele mai faimoase strzi din lume? a. Champs-lyses b. Montparnasse c. Boulevard Peripherique d. Place de la Concorde 41. Cel mai mare muzeu parizian dup suprafa i printre cele mai cunoscute muzee din lume a crui intrare se face printr-un mini Arc de Triumf?

42.

43.

44. 45.

46.

47.

48. 49.

50. 51.

52.

53.

54.

55.

a. Louvre b. Loara c. Muzeul Orsay d. Muse Rodin Biseric situat n Piaa St. Pierre, pe colina Montmartre din Paris, construit n 1876, sub ndrumarea arhitectului Paul Abadie, n stil romano-bizantin? a. Sainte-Chapelle b. Les Invalides c. Notre-Dame d. Sacr-Coeur Palat regal construit n apropierea Parisului, care a fost reedina regilor Franei Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea i Ludovic al XVI-lea? a. Palatul Versailles b. Palatul Chaillot c. Notre-Dame d. Place de la Concorde Ce pictor olandez a pictat 64 de autoportrete? a. Vincent van Gogh b. Rembrandt c. Hieronymus Bosch d. Jan Frans van Douven Castel din Scoia, printre atraciile cruia se numr Piatra Destinului, deasupra creia monarhii scoieni au fost ncoronai timp de secole? a. Castelul Stirling b. Castelul Eilean Donan c. Castelul Edinburgh d. Castelul Kilchurn Palat care n 1837 a devenit primul muzeu de istorie al Franei, unde n Camera Oglinzilor, a fost semnat un tratat de o importan istoric? a. Place de la Concorde b. Palatul Chaillot c. Louvre d. Palatul Versailles Mnstire din Romnia, situat n satul cu acelai nume, la 36 km de Suceava i la numai 4 km de centrul oraului Gura Humorului? a. Mnstirea Moldovia b. Mnstirea Sucevia c. Mnstirea Vorone d. Mnstirea Humor Cldire din Bucureti, 86 m nlime i 92 m sub pmnt, care are 12 nivele la suprafa i alte 8 subterane? a. Palatul Victoria b. Palatul tirbei-Vod c. Cotroceni d. Palatul Parlamentului Palat situat n centrul Beijingului, supranumit i oraul interzis accesul poporului sau al oamenilor de rnd fiind interzis n incinta acestuia? a. Templul Paradisului b. Palatul Potala c. Noul Palat de Var d. Palatul Imperial Chinezesc Monument istoric i arhitectonic situat n Pasul Bran-Rucr, la 30 de kilometri de Braov? a. Castelul Bran b. Castelul Pele c. Castelul Corvinetilor d. Castelul Bnffy Castel din Sinaia, Romnia, construit ntre 1873 i 1883, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase din Romnia i din Europa? a. Castelul Bnffy b. Castelul Pele c. Castelul Corvinetilor d. Castelul Rnov Arhitect care s-a impus printre personalitile de frunte ale colii de arhitectur romneasc, dominnd activitatea arhitectural din prima jumtate a secolului al 20-lea care n 1945 a fost ales membru titular al Academiei Romne? a. Petre Antonescu b. Liviu Ciulei c. Alexandru Svulescu d. Nicolae Ghica-Budeti Important artist din perioada de vrf a Renaterii italiene, care a trit ntre anii 1475 i 1564 i care s-a remarcat, n pictur, desen, sculptur i arhitectur, dar i ca poet? a. Rafael b. Leonardo Da Vinci c. Vincent van Gogh d. Michelangelo Buonarroti Numele Capelei palatului papal din Vatican considerat una dintre cele mai faimoase comori artistice ale Europei? a. Chigi b. Capela Sixtin c. Capela Cerasi d. Santa Maria del Popolo Unul dintre cele mai vechi i mai mari muzee din lume, care deine pictura Gioconda de Leonado Da Vinci?

a. Louvre b. Georges Pompidou c. Muzeul Orsay d. Muse Rodin 56. Faimos sculptor i pictor italian renascentist care a trit ntre anii 1386 1466? a. Rafael b. Leonardo Da Vinci c. Donatello d. Michelangelo Buonarroti 57. Pictor italian, care a trit ntre anii 1445- 1510, care s-a evideniat prin faptul c figurile pictate de el prezint profunde sentimente umane, personajele sale cu chipuri uor melancolice au, n general, o expresie vistoare? a. Sandro Botticelli b. Giuseppe Bacci c. Donatello d. Michelangelo Buonarroti 58. Pictor francez neoimpresionist, care a trit ntre anii 1859-1891, n a crui stil i concepie s-au fcut simite influenele unei noi revoluii plastice? a. Claude Monet b. Paul Gauguin c. Paul Czanne d. Georges Seurat 59. Pictor italian numit dup oraul su natal, care a trit ntre anii 1571- 1610, fiind considerat precursor al stilului baroc? a. Michelangelo Buonarroti b. Giuseppe Bacci c. Donatello d. Michelangelo Merisi da Caravaggio 60. Cel mai renumit pictor flamand, ce a trit ntre anii 1577-1640 i care n 40 de ani a pictat peste 1400 tablouri i a realizat sute de desene? a. Jean Cocteau b. Paul Gauguin c. Paul Czanne d. Peter Paul Rubens 61. Pictor i arhitect de seam al Renaterii italiene, care a trit ntre anii 1483- 1520, considerat unul din cei mai mari artiti ai tuturor timpurilor? a. Rafael b. Leonardo Da Vinci c. Donatello d. Michelangelo Buonarroti 62. Unul din cei mai cunoscui pictori spanioli din sec. XVII-lea, reprezentant al stilului baroc, care s-a remarcat n special ca portretist la curtea regelui Filip al IV-lea al Spaniei? a. Salvador Dal b. Diego Velzquez c. El Greco d. Francisco de Goya 63. Artist plastic spaniol care a trit ntre anii 1881- 1973, fiind considerat cea mai strlucit personalitate artistic a secolului al XX-lea i unul dintre marii maetri ai penelului, care a rupt definitiv cu conveniile stilului iluzionist i figurativ, dominant nc din perioada Renaterii? a. Salvador Dal b. Diego Velzquez c. Pablo Diego Picasso d. Francisco de Goya 64. Pictor francez, precursor al impresionismului, care a trit ntre anii 1832- 1883, fiind ultimul pictor clasic i totodat primul pictor modern? a. Claude Monet b. Paul Gauguin c. Paul Czanne d. douard Manet 65. Pictor francez care a trit ntre anii 1830- 1903 i a jucat un rol decisiv n unificarea micrii impresioniste i n schimbrile ce au avut loc n arta celei de a doua jumti a secolului al XIX-lea, rol recunoscut ca atare cu mult mai trziu dect cel al altor pictori contemporani cu el? a. Jean Simon Chardin b. Paul Gauguin c. Camille Pissarro d. Gustave Moreau 66. Catedral celebr din Frana, prima capodoper a stilului gotic a crei nume face referire la Sfnta Fecioar, fiind construit pe parcursul a 87 de ani, finalizarea ei realizndu-se n anul 1250? a. Sainte-Chapelle b. Les Invalides c. Notre-Dame d. Sacr-Coeur 67. Pictor francez, care a trit ntre anii 1839-1906, considerat n prezent cel mai mare nnoitor al picturii la sfritul secolului al XIX-lea, pictura lui reprezint puntea de trecere de la impresionism spre cubism? a. Claude Monet b. Paul Gauguin c. Paul Czanne d. douard Manet 68. Mnstire din Romnia, ce constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui tefan cel Mare, fiind ridicat n anul 1488, n numai patru luni i jumtate, ceea ce constituie un record pentru acea vreme?

69.

70.

71.

72. 73.

74.

75.

76.

77.

78.

79.

80.

a. Manastirea Moldovita b. Manastirea Sucevita c. Mnstirea Vorone d. Manastirea Humor Pictor francez, care a trit ntre anii 1848- 1903 a prevzut viitorul, pregtind calea picturii moderne, influennd pe fauviti i pe artitii din gruparea Nabis? a. Claude Monet b. Paul Gauguin c. Paul Czanne d. douard Manet Pictor francez, iniiator al orfismului, care a trit ntre anii 1885- 1941, manifestnd o orientare artistic derivat din cubism? a. Robert Delaunay b. Eugne Delacroix c. Amedeo Modigliani d. douard Manet Pictor spaniol manierist de origine greac, care a tri ntre anii, 1541- 1614, cu o personalitate misterioas, att sub aspectul specificului stilului su, ct i din pricina biografiei lui incomplete, cunoscut mai ales datorit picturilor sale pe teme religioase i ca portretist? a. Salvador Dal b. Diego Velzquez c. El Greco d. Francisco de Goya Castel din Sinaia, devenit mai trziu reedina viitorului rege Ferdinand I al Romniei i al Reginei Maria? a. Castelul Bnffy b. Castelul Pele c. Castelul Corvinetilor d. Castelul Rnov Palat aflat n apropierea altei cldiri guvernamentale numit Whitehall, construit ntre 1837 i 1860 n stil neogotic, dup incendiul devastator din 1834 care a distrus aproape total vechiul parlament britanic? a. Palatul Westminster b. Palatul Buckingham c. Palatul Updown Court d. Palatul Richmond Monument din Brazilia construit cu ocazia aniversrii de 100 de ani de la declararea independenei Braziliei i finalizat cu sprijinul financiar al Franei i Vaticanului? a. Biserica Candelaria b. Placio da Alvorada c. Palatul Itamaraty d. Cristos Mntuitorul Muzeu care a fost palat regal situat n inima oraului Paris, ntre malul drept al rului Sena i Rue de Rivoli, curtea sa principal aflndu-se pe axa bulevardului Champs-lyses, ce a fost deschis prima oar pentru public n 1793, de atunci fiind mbogit n permanen? a. Muse Cluny b. Muse Louvre c. Muse Picasso d. Muse Rodin Pictor i matematician italian, care a trit ntre anii 1420-1492 a crui oper a exercitat o influen puternic asupra multor pictori renascentiti, considerat iniiatorul acelui mre curent artistic din Italia de la sfritul secolului al XV-lea i nceputul celui de- al XVI-lea? a. Paolo Uccello b. Piero della Francesca c. Ambrogio Lorenzetti d. Leonardo de Vinci Important pictor i gravor spaniol, de la rspntia secolelor al XVIII-lea i al XIX-lea, care a trit ntre anii 1746- 1828, reprezentnd un punct de referin pentru dou veacuri de pictur spaniol i la aproape cincizeci de ani pornete ntr-o incursiune n strfundurile misterioase i zbuciumate ale sufletului omenesc, ochiul lui sarcastic, demascator, neiertnd pe nimeni? a. Salvador Dal b. Diego Velzquez c. El Greco d. Francisco de Goya Pictor, gravor i desenator francez, unul din cei mai importani reprezentani ai simbolismului n pictur, care a trit ntre anii 1826-1898, tehnica sa caracterizndu-se printr-o factur suav, care red n mod magistral lumea oniric i plin de simboluri? a. Jean Simon Chardin b. Paul Gauguin c. Camille Pissarro d. Gustave Moreau Capel construit ntre anii 1472 i 1483, n timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea, ce se gsete n dreapta Bazilicii Sfntul Petru i este cunoscut n toat lumea, fiind locul unde se in conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou pap i datorit picturilor murale ale lui Michelangelo? a. Chigi b. Capela Sixtin c. Capela Cerasi d. Santa Maria del Popolo Tablou pictat de Thomas Gainsborough n jurul anului 1785, avnd dimensiunile de 236 x 179 cm i care se gsete la National Gallery, n Londra?

81.

82.

83.

84.

85.

86.

87.

88.

89.

90.

91.

92.

a. Lady Alston b. Mrs. Sarah Siddons c. Plimbarea de diminea d. Discuie n parc Pictur din anul 1822, cu dimensiunea de 2 x 2,5 m, aparinnd lui Eugne Delacroix, care la acea dat avea doar 24 de ani? a. Femei din Alger b. Lupta lui Iacob cu ngerul c. Dante i Vergiliu n Infern d. Intrarea cruciailor n Constantinopol Mnstire situat la poalele muntelui Abantos din munii Sierra de Guadarrama i a fost construit din ordinul lui Felipe II ca s comemoreze Btlia din San Quintin 10 august 1557 asupra trupelor lui Henric II regele Franei? a. Montserrat b. El Escorial c. Granada d. Guadalupe Palat care se nscrie printre cele mai remarcabile monumente din Frana, nu numai prin frumusee, ci i prin prisma evenimentelor al cror martor a fost, reprezentnd un simbol al sistemului monarhiei absolute adoptat de ctre Ludovic al XIV-lea? a. Versailles b. Chaillot c. Avignon d. Place de la Concorde Pnz pictat de Jacques-Louis David n perioada 1805-1807, care are dimensiunile 624 x 979 cm i se gsete la Louvre, Paris? a. Marat asasinat b. Lupta lui Iacob cu ngerul c. Dante i Vergiliu n Infern d. ncoronarea lui Napoleon Pictur mural a lui Leonardo da Vinci, realizat pentru patronul su, ducele Lodovico Sforza din Milano, fiind una dintre cele mai celebre picturi din istoria universal a artelor, se gsete n fosta sal de mese a bisericii dominicane "Santa Maria delle Grazie" din Milano? a. Cina cea de Tain b. Buna Vestire c. Madona din grota cu stnci d. De Divina Proportione Pictur celebr a lui Leonardo da Vinci, realizat n anii 1503-1506, reprezentnd o femeie cu expresie gnditoare i un surs abia schiat? a. Madonna Benois b. Mona Lisa c. Madona din grota cu stnci d. Adorazione dei Magi Pictur de Jan Vermeer van Delft, terminat aproximativ prin anul 1668, n prezent fiind gzduit de Muse du Louvre, n Paris? a. Paharul de vin b. Geograful c. Scrisoare de dragoste d. Astronomul Pictor olandez, unul din cei mai cunoscui reprezentani ai stilului baroc, care a trit ntre anii 1632- 1675, fiind considerat unul dintre cei mai mari pictori olandezi ai vrstei de aur, ntreaga sa oper cuprinznd 37 de tablouri? a. Johannes Vermeer b. Judith Leyster c. Rembrandt d. Hieronymus Bosch Pictur de 349,3 x 776,6 cm, realizat n 1937 de ctre pictorul Pablo Picasso, care a fost expus prima dat la Prado, mai trziu fiind mutat la Museo Reina Sofia unde a fost gsit un spaiu expoziional mai mare pentru imensa pnz? a. Moartea toreadorului b. Fat citind la mas c. Guernica d. Femeie pe fotoliu Pictur realizat de Pablo Picasso, dedicat unui ora basc, bombardat de aviaia german n timpul rzboiului civil din Spania n anul 1937? a. Moartea toreadorului b. Fat citind la mas c. Femeie pe fotoliu d. Guernica Unul dintre cei mai celebri pictori francezi, care a trit ntre anii 1841-1919, creator, mpreun cu Claude Monet, Alfred Sisley i Paul Czanne, al curentului impresionist? a. Pierre-Auguste Renoir b. Paul Gauguin c. Camille Pissarro d. Gustave Moreau Biseric din Paris, a crei interior este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentndu-l pe Iisus rstignit, vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte n 1944, n timpul celui de-al Doilea Rzboi Mondial, fiind ulterior nlocuite? a. Sainte-Chapelle b. Sacr-Coeur c. Notre-Dame d. Les Invalides

93. Unul din cei mai celebri pictori francezi, denumit i "pictorul bucuriilor vieii", pe care dragostea pentru desen, art figurativ i portrete l-a ndeprtat mai trziu de impresionism i sub influena lui Ingres, ncepnd din anul 1883, universul su coloristic devine mai blnd i picteaz trupuri feminine strlucitoare? a. Camille Pissarro b. Paul Gauguin c. Pierre-Auguste Renoir d. Gustave Moreau 94. Bulevard ce pornete din Place de la Concorde spre fostul Place de l'toile (acum Place Charles de Gaulle), locaia Arcului de Triumf, formnd o parte din linia aa-numitei Axe historique? a. Montparnasse b. Boulevard Peripherique c. Champs-lyses d. Place de la Concorde 95. Pictor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru pentru desenele i gravurile sale, care a trit ntre anii 1606- 1669, n epoca ce s-a numit vrsta de aur olandez? a. Johannes Vermeer b. Judith Leyster c. Rembrandt Harmenszoon van Rijn d. Hieronymus Bosch 96. Pictor romn, denumit poetul plastic al florilor, care a trit ntre anii 1868- 1916? a. Sabin Blaa b. Nicolae Grigorescu c. tefan Luchian d. Nicolae Tonitza 97. Pictor i academician romn, fondator al unui curent artistic, caracterizat printr-un colorit grav, concentrat i prin fora de evocare a obiectelor i privelitilor, prinse n mediul lor imediat, care a trit ntre anii 1872- 1949? a. Sabin Balasa b. Nicolae Grigorescu c. tefan Luchian d. Gheorghe Petracu 98. Cldire construit n anul 1928 realizat n stilul Art Deco, fiind denumit cel mai mare obiect de art al Detroit-ului? a. Metropolitan Tower b. Singer Building c. Sears Tower d. Fisher Building 99. Pod situat n partea de vest a Statelor Unite n statul California, inaugurat pe 27 mai 1937, n prima zi de funcionare fiind deschis numai pietonilor, acea zi fiind numit Ziua Pietonilor? a. Podul Sundial b. Golden Gate c. Tacoma Narrows d. Zakim Bunker Hill 100. Pictor i matematician italian, care a trit ntre anii 1420-1492 care i dobndete renumele prin reprezentrile sale artistice n perspectiv i prin formele geometrice, precum i prin cunotinele teoretice formulate n scrierile sale? a. Donato Bramante b. Piero della Francesca c. Ambrogio Lorenzetti d. Leonardo de Vinci 101.Pictur de Eugne Delacroix, n realizarea creia pictorul lucreaz 12-13 ore pe zi, tabloul fiind terminat n mai puin de trei luni, n anul 1822, pnza fiind expus la Salon? a. Femei din Alger b. Lupta lui Iacob cu ngerul c. Dante i Vergiliu n Infern d. Intrarea cruciailor n Constantinopol 102. Catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Viena, un simbol al oraului, i loc al multor evenimente importante din istoria Austriei? a. Hundertwasserhaus b. Domul Sfntul tefan c. Domul Sfntul Andrei d. Domul Sfntul Ioan 103.Pictor impresionist din Frana, care a trit ntre anii 1840-1926 la Paris, mutat la vrsta de ase ani n Normandia, pe care Eugne Boudin, l-a nvat cteva tehnici ale picturii n 1856, urmnd mai trziu studii universitare? a. Claude Monet b. Paul Gauguin c. Paul Czanne d. douard Manet 104.Pictur considerat cea mai renumit oper din istoria picturii, realizat n ulei, pe lemn de plop cu dimensiunea de 77 x 53 cm, n prezent fiind expus la Muzeul Luvru din Paris, fiind atracia principal pentru orice vizitator? a. Madonna Benois b. Gioconda c. Madona din grota cu stnci d. Adorazione dei Magi 105.Arhitect catalan, inspirat de Eugne Viollet-le-Duc, faimos att pentru stilul su unic, ct i pentru proiectele sale puternic individualizate, care a trit ntre anii 1852- 1926?

a. Santiago Calatrava b. Oscar Niemeyer c. Lcio Costa d. Antonio Placid Gaud i Cornet 106.Arhitect catalan, susinut de ctre Eusebi Gell, un industria bogat, pentru care a creat un palat n 1889 (Palau Gell) care va fi nscris mai trziu n patrimoniul mondial al UNESCO , mpreun cu alte opere ale sale ca i Casa Mil (construit n 1907) sau Parcul Gell (amenajat ntre 1900 i 1914)? a. Santiago Calatrava b. Oscar Niemeyer c. Lcio Costa d. Antonio Placid Gaud i Cornet 107.Biseric uria din capitala Cataloniei, Barcelona, la care se lucreaz din anul 1882, terminarea acesteia fiind estimat n anul 2026? a. Sagrada Famlia b. Toledo c. El Escorial d. La Lonja de la Seda 108.Monument de 42 de metri nlime n al crui vrf se gsete o statuie care nfieaz o femeie innd n minile nlate spre cer trei stele, simboliznd cele trei districte istorice ale Letoniei unite: Vidzeme, Latgale i Courland-Semigalia, monumentul fiind uneori numit Milda? a. Sagrada Famlia b. Monumentul Libertii c. Monumentul d. La Lonja de la Seda 109.Sculptor romn care a trit ntre anii 1876-1957, cu contribuii covritoare la nnoirea limbajului i viziunii plastice n sculptura contemporan? a. George Apostu b. Paul Neagu c. Constantin Brncui d. Oscar Spthe 110. Cel mai cunoscut sculptor romn, care a decedat la Paris i a fost ales postum membru al Academiei Romne? a. George Apostu b. Paul Neagu c. Constantin Brncui d. Oscar Spthe 111.Pictor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, ce a fost autorul a 600 picturi, 300 gravuri i peste 2000 desene? a. Johannes Vermeer b. Judith Leyster c. Hieronymus Bosch d. Rembrandt Harmenszoon van Rijn 112.Pod cu o deschidere de 1,280 m, ce leag San Francisco de Sausalito, fiind situat la nord de strmtoarea care face legtura ntre Golful San Francisco i Oceanul Pacific? a. Podul Sundial b. Golden Gate c. Tacoma Narrows d. Zakim Bunker Hill 113. Sculptur monumental a lui Constantin Brncui, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Trgu Jiu, cu o nlime de 29,35 metri, compus din 15 module octaedrice, avnd la extremitile inferioar i superioar cte o jumtate de modul? a. Coloana Infinitului b. Masa tcerii c. Poarta srutului d. Ansamblul Monumental de la Trgu-Jiu 114.Pictur mural a lui Leonardo da Vinci, care msoar 460 x 880 cm i a fost executat n tempera i ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos, n perioada cuprins ntre 1494 i 1497, reprezentnd o scen biblic? a. Cina cea de Tain b. Buna Vestire c. Madona din grota cu stnci d. De Divina Proportione 115. Sculptur monumental a lui Constantin Brncui, ce reprezint o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului Romniei, fiind dedicat soldailor romni din Primul rzboi mondial czui n 1916 n luptele de pe malul Jiului? a. Rugciunea b. Masa tcerii c. Poarta srutului d. Coloana Infinitului 116.Sculptor grec din epoca lui Pericle, unul dintre cei mai importani reprezentani ai perioadei clasice din cultura greac, ce a trit circa ntre anii 500 .e.n- 432 .e.n? a. Myron b. Scopas c. Lysippus d. Phidias 117.Pictor, gravor i desenator francez, unul din cei mai importani reprezentani ai simbolismului n pictur, care mpreun cu Odilon Redon, Edward Burne-Jones i Arnold Bcklin are aceeai nzuin s ajung, cu ajutorul picturii, la ceea ce este invizibil, la sfera subcontientului? a. Jean Simon Chardin b. Paul Gauguin c. Camille Pissarro d. Gustave Moreau

118.

Cea mai important oper a lui a fost Statuia lui Zeus din Olimpia, din aur i filde, care avea o nlime de 12 m i era considerat una dintre cele apte minuni ale lumii antice? a. Myron b. Phidias c. Scopas d. Lysippus 119.Desenator, gravor, grafician, ilustrator de carte i sculptor englez, care a trit ntre anii 1755- 1826, faima de artist dobndind-o ca ilustrator al epopeilor Iliada i Odiseea ale lui Homer, respectiv a Divinei Comedii a lui Dante Aligheri? a. Henry Moore b. John Flaxman c. Allen Jones d. Antonio Canova 120.Capel ce are o form dreptunghiular, msurnd 40,93 metri n lungime i 13,41 metri lime, corespunznd conform tradiiei biblice - dimensiunilor Templului lui Solomon, avnd nlimea de 20,70 metri i plafonul n form de bolt, pereii laterali avnd 12 ferestre, pardoseala din mozaic policrom de marmor? a. Chigi b. Capela Sixtin c. Capela Cerasi d. Santa Maria del Popolo 121.Curent folosit de Vasari ntre anii 1452-1550, ce a avut un cuvnt greu de spus n arhitectur, n pictur i sculptur, care caut simplitatea? a. Clasic b. Baroc c. Rococo d. Renaterea 122.Sculptur celebr a lui Constantin Brncui, n care timpul este reprezentat prin dispunerea circular a celor 12 scaune-clepsidre, care l msoar? a. Rugciunea b. Masa tcerii c. Poarta srutului d. Coloana Infinitului 123.Unul dintre cei mai importani concureni n lupta pentru putere, influen politic i prestigiu din Florena n secolul al XV-lea i al XVI-lea, care printr-o iscusit i n acelai timp crud i nemiloas tactic de intrigi, ajunge dintr-o familie fr importan n una dintre cele mai bogate i influente familii din Italia? a. Borghese b. Borgia c. Fugger d. Medici 124.Sculptor grec despre care Plutarh relata c a fost nsrcinat de Pericle s conduc lucrrile de construcie a Acropolei Ateniene, ndrumnd realizarea i decorarea Partenonului? a. Myron b. Scopas. c. Lysippus d. Phidias 125.Filozof i nvat umanist italian din perioada Renaterii, care a trit ntre anii 1463- 1494, care ntreprinde o ncercare ambiioas de armonizare a tuturor nvturilor vremii sale sub egida cretinismului? a. Giordano Bruno b. Julius Evola c. Pico della Mirandola d. Niccol Machiavelli 126.Sculptor romn printre ale crui capodopere se numr i Poarta Srutului? a. George Apostu b. Paul Neagu c. Constantin Brncui d. Oscar Spthe 127. Pictor olandez, care a trit ntre anii 1853- 1890, tatl lui fiind pastor protestant, iar mama provenea dintr-o familie de pictori i negustori de art, numele lui fiind asociat pentru totdeauna cu floarea soarelui? a. Rafael b. Leonardo Da Vinci c. Vincent van Gogh d. Michelangelo Buonarroti 128. Ultima oper important a lui Leonardo da Vinci, reprezentnd un personaj sfnt, realizat cu trei ani nainte de moartea artistului, evideniind stilul caracteristic al lui da Vinci, bazat n mare parte pe expresivitatea clarobscurului? a. Mona Lisa b. Ioan Boteztorul c. Btlia de la Anghiari d. Cina cea de Tain 129.Pictur n ulei pe pnz de 65 cm x 54 cm, realizat n 1889 de pictorul Vincent Van Gogh, fiind expus n Muzeul dOrsay din Paris? a. Mnctorii de Cartofi b. Autoportret c. Terasa Cafenelei Noaptea d. Noapte nstelat 130. Sculptur monumental a lui Constantin Brncui, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Trgu Jiu, inaugurat la 27 octombrie 1938,modulele din care este compus fiind numite de ctre sculptor mrgele? a. Coloana Infinitului b. Masa tcerii c. Poarta srutului d. Somnul

NTREBRI CULTUR GENERAL

Biologie 1. tiina care se ocup cu studiul tuturor organismelor vii, ct i al entitilor (virusuri, viroizi) i a fenomenelor
legate de acestea? a. Ecologia b. Botanica c. Biologia d. Genetica tiina care studiaz structura i funciile celulelor? a. Histologia b. Citologia c. Morfologia d. Miologia tiina care se ocup cu identificarea i clasificarea indivizilor biologici pe criterii morfo-anatomice, ecofiziologice, biochimice, genetice? a. Taxonomia b. Entomologia c. Ecologia d. Teriologia tiina biologic care studiaz, pe baza diseciei, structura macroscopic, topografia organelor i sistemelor, precum i legturile i relaiile dintre acestea n cadrul organismului uman ca un tot unitar? a. Imunologia b. Biologia c. Anatomia d. Fiziologia Disciplina care se ocup cu studiul microscopic al esuturilor i organelor? a. Histologia b. Citologia c. Morfologia d. Miologia Disciplina care se ocup cu studiul principalelor etape de dezvoltare a embrionului i ftului? a. Imunologia b. Entomologia c. Helmintologia d. Embriologia tiina care studiaz originea, evoluia i variabilitatea biologic a omului n corelaie cu condiionarea sa natural i social-cultural? a. Genetica b. Paleontologia c. Antropologia d. Imunologia tiina care studiaz ereditatea i variabilitatea organismelor?

2. 3.

4.

5. 6. 7.

8.

9. 10. 11.

12.

13.

14.

a. Paleontologia b. Ecologia c. Biochimia d. Genetica tiina care se ocup de studiul comportamentului animal (obiceiuri i deprinderi)? a. Etologia b. Neurobiologia c. Antropologia d. Bionica Studiaz relaiile reciproce dintre organisme i mediul lor de via, biotic i abiotic? a. Citologia b. Ecologia c. Biogeografia d. Paleontologia Sistem deschis care face schimburi de materie, energie i informaie cu mediul nconjurtor, care n cadrul speciei reprezint individul? a. Corpul b. Celula c. Organul d. Organismul Particul submicroscopic, care este format dintr-o teac sau nveli, cu rol de protecie, de natur proteic, numit capsid i genom viral format dintr-o macromolecul de ADN sau ARN? a. Prion b. Bacil c. Virus d. Bacterie Regn care include organismele microscopice, procariote: bacteriile i cianobacteriile, caracteristic pentru ele fiind organizarea simpl i primitiv a corpului? a. Bacteria b. Monera c. Protista d. Eukarya Regn care include organisme ce nu pot fi vzute cu ochiul liber, fiind incluse n grupa microorganismelor i nu au nucleu individualizat? a. Bacteria b. Monera c. Protista d. Eukarya

15. Sistem din organism afectat de ctre S.I.D.A.? a. Sistem circulator c. Sistemul respirator 16. Organ din corp, afectat de tuberculoz? a. Plmnii c. Rinichii 17. Parte a corpului afectat de peritonit? a. Pelvis c. Abdomen 18. Organ al corpului care este afectat de encefalit? a. Plmni c. Rinichi 19. Pierdere temporar sau total a memoriei? a. Cefalee c. Depresie 20. Urm lsat de degete, caracteristic fiecrui individ? a. Urm c. Creast dermic 21. Tulburare mental reprezentat prin nchiderea n sine? a. Autism c. Schizofrenie 22. Singura pasre ce poate nota, dar nu poate zbura? a. Lebda c. Struul 23. Realizatorul legturii dintre muchi i oase? a. Articulaiile c. Fasciile 24. Organ al omului ce este afectat de presbitism?

b. Sistemul muscular d. Sistemul imunitar b. Inima d. Ficatul b. Torace d. Mediastin b. Creier d. Inim b. Convulsie d. Amnezie b. Amprent d. Papil dermic b. Cretinism d. Amnezie b. Raa d. Pinguinul b. Tendoanele d. Tecile conjunctive

a. Plmn b. Inima c. Creier d. Ochi 25. Denumirea ruperii unui os al corpului? a. Fractur b. Luxaie c. Dislocare d. Entors 26. Organisme care nu au nucleu individualizat, ns prezint un nucleoid (macromolecul circular dublu-catenar de ADN) i care nu au mitocondrii, dar prezint ribozomi? a. Procariote b. Eucariote c. Bacterii d. Virusuri 27. Molecul sau macromolecul insolubil, ce are proprietatea s absoarb unde cu lungimi specifice i are o anumit culoare pe care o transmite celulelor, esuturilor, materialelor ce o conin? a. Cromatina b. Cromoplastul c. Cloroplastul d. Pigmentul 28. Macromolecula de ADN, care conine mai multe gene i secvene de nucleotide, cu rol n pstrarea informaiei ereditare a celulei? a. Nucleosomul b. Cromozomul c. Cromatida d. Cromatina 29. Au un rol important n reaciile enzimatice, prin faptul c alctuiesc gruprile active ale unor enzime? a. Proteinele b. Vitaminele c. Coenzimele d. Cofactorul 30. Unitate morfo-funcional elementar a tuturor organismelor procariote i eucariote, reprezentnd un prim nivel de organizare a materiei vii, dotat cu capacitatea de autoreglare, autoconservare i autoreproducere? a. Ribozomul b. Nucleolul c. Celula d. Mitocondria 31. Cele mai simple organisme eucariote, unicelulare, cuprinse n Regnul Protista, denumirea lor nsemnnd primul animal? a. Protoctista b. Procariote c. Bacterii d. Protozoare 32. Mediul intracelular, situat ntre membrana celular i nucleu, al unei celule, constituind masa fundamental a acesteia? a. Citoplasma b. Nucleoplasma c. Carioplasma d. Hialoplasma 33. Structur celular, ce delimiteaz i compartimenteaz coninutul celular, care constituie o barier selectiv pentru pasajul moleculelor i ionilor? a. Peretele celular b. Glicocalixul c. Fosfolipidele d. Membran celular 34. Proprietatea organismului de a menine, n limite foarte apropiate, constantele mediului intern? a. Metabolismul b. Fiziologia c. Homeostazia d. Glicogeneza 35. Proprietate fizic a moleculei, ce i permite s realizeze o legtur puternic cu apa, prin intermediul unei legturi de hidrogen fiind specific moleculelor polare: substanelor cu reea ionic, substanelor cu grupe polare ( - OH, - COOH )? a. Hidrofilia b. Hidrofobia c. Amfifilia d. Higroscopia 36. Structur difereniat n cadrul organismului, alctuit dintr-un grup de esuturi care ndeplinesc unele funcii determinate n cadrul organismului dat? a. Aparatul b. Sistemul c. Organul d. Organismul 37. Grupare de celule strns unite ntre ele care au aceeai form i structur i ndeplinesc aceeai funcie, ntlnite la animale? a. Organul b. Aparatul c. Sistemul d. esutul animal 38. Structur ce nconjoar membrana plasmatic a unor celule (bacterii, plante) avnd rolul principal de a pstra forma celulelor i de a le conferi rezisten mecanic?

39.

40.

41.

42.

43.

44.

45.

46. 47.

48.
49.

50.

51.

a. Membrana celular b. Plasmalema c. Capsula d. Peretele celular Varietate de plante care triesc n sol foarte umed sau pe terenuri parial sau total acoperite de ape, prezint unele modificri structurale, printre care reducerea esuturilor mecanice i de suport ca i a esutului vascular, absena sau reducerea sistemului radicular, prezena de frunze specializate care plutesc pe ap sau sunt foarte divizate, cu cuticul slab dezvoltat sau absent? a. Plante hidrofile b. Plante hidrofite c. Plante hidrogame d. Plante higrofile Pigment albastru, ce poate fi gsit n alge albastre, ataat la membranele fotosintetice, ce ndeplinete funcia de molecule de depozitare a nitrogenului (azotului)? a. Ficoeritrina b. Ficobilina c. Ficocianina d. Porfina Grup de specii de molute cefalopode decapode din subordinul Oegopsida, cu corpul torpiliform, dotate cu cte o pung de cerneal, cu doi ochi bine dezvoltai i noat foarte repede, atingnd lungimea (mpreun cu tentaculele) de 18 m? a. Calmari b. Caracatie c. Sepii d. Midii Categoria sistematic fundamental, inferioar genului i superioar subspeciei? a. Grupa b. Clasa c. Ordinul d. Specia Termen ce descrie ntreaga gam a variabilitii organismelor vii n cadrul unui complex ecologic, care cuprinde diversitatea ecosistemului i diversitatea genetic a unei specii din acest ecosistem? a. Biosfera b. Biodiversitatea c. Populaiile d. Biocenoza Organisme microscopice, de obicei unicelulare, ce fac parte din regnul Monera, Protista, i, unii din regnul Fungi? a. Microorganisme b. Bacterii c. Virusuri d. Protozoare Form de via n care parazitul i procur hrana necesar, de la un alt organism viu numit gazd , cruia i produce carene care duc frecvent la mbolnvirea sau chiar moartea gazdei? a. Metabolism b. Simbioz c. Parazitism d. Prdtorism Vierme parazit lat ce triete pe seama altor organisme i adesea le provoac diferite boli? a. Tenia b. Planaria c. Trichina d. Limbricul Vierme din grupa viermilor inelai parazii, care se prinde cu ventuza superioar de victim i, cu ajutorul zimilor, taie pielea, nmagazinnd sngele n pungi ale intestinului? a. Rma b. Lipitoarea c. Trichina d. Limbricul Viermi cu corpul cilindric, alungit, nesegmentat, acoperit cu o cuticul i ascuit la ambele capete? a. Viermi lai b. Viermi plai c. Viermi inelai d. Viermi cilindrici Viermi cilindrici, simetrici, alungii, cu numeroi reprezentani, avnd dimensiuni de la civa mm la 1-2m, duc o via att parazitar, ct i liberi, n mediul acvatic (marin i dulcicol) i terestru? a. Annelida b. Nematode c. Ascarizii d. Rotiferi Ramur a biologiei care se ocup cu studiul organismelor care sunt ncadrate n regnul Animalia, studiind structura, funciile, comportamentul, dezvoltarea, filogenia, clasificarea animalelor? a. Ecologia b. Zoologia c. Etologia d. Fiziologia Regn destul de mare, avnd peste 100 000 de specii, care se mai numesc i ciuperci? a. Fungi b. Protista c. Basidiomycota d. Ascomycota

52. Organisme cu celule cu structur complex, n care materialul genetic este localizat n nucleul sau nucleele
celulelor, precum ciupercile, protistele, plantele i animalele? a. Procariote b. Eucariote c. Bacterii d. Monera Procesul de fixare a dioxidului de carbon (CO 2 fiind sursa de carbon) din atmosfer de ctre organismele fototrofe, n prezena radiaiilor solare, cu eliminare de oxigen i formare de compui organici foarte variai? a. Respiraie anaerob b. Respiraie celular c. Fotosintez d. Fotoliza Substane organice cunoscute i sub denumirea de glucide, reprezint cantitativ cea mai important surs de obinere a energiei i substanele de rezerv cele mai uor disponibile ale celulelor? a. Amidon b. Vitamine c. Celuloz d. Zaharide Substanele organice grase, insolubile n ap, dar solubile n solveni organici (cloroform, eter, benzen, etc.) cu ajutorul crora se pot extrage din esuturi? a. Lipide b. Albuminele c. Celuloza d. Insulina Substane organice macromoleculare formate din lanuri simple sau complexe de aminoacizi, ce sunt prezente n celulele tuturor organismelor vii n proporie de peste 50% din greutatea uscat? a. Lipide b. Vitamine c. Gliceride d. Proteine Organisme de dimensiuni microscopice, procariote, rspndite n toate mediile de via (ap, aer, sol, roci, zcminte, etc.), fiind ncadrate n regnul Monera mpreun cu algele albastre-verzi? a. Virusuri b. Eucariote c. Bacteriile d. Microorganismele Organite celulare ntlnite n celulele eucariote, denumite i uzine energetice fiindc conin enzimele oxidoreductoare care intervin n procesele energetice celulare? a. Aparatul Golgi b. Mitocondrii c. Ribozomi d. Reticul Endoplasmatic Organite celulare cu membran dubl, ntlnite la plantele verzi, la alge, fiind sediul fotosintezei? a. Cloroplaste b. Ribozomi c. Lizozomi d. Clorofila Pigment respirator (pigmentul rou), al tuturor vertebratelor, fiind prezent n eritrocite, unde are rol n transportul oxigenului i al CO2? a. Hemocianina b. Globina c. Hemoglobina d. Ficoeritrina Organ pereche la animalele vertebrate, fiind parte esenial a sistemului excretor? a. Vezica urinar b. Uretra c. Nefronul d. Rinichi Unul din sistemele eseniale ale organismului care produce, stocheaz i elimin deeurile organismului prin urin? a. Sistem excretor b. Sistem circulator c. Uretra d. Sistem digestiv Pigment de culoare verde, esenial n procesul de fotosintez, prin intermediul acesteia avnd loc transformarea energiei luminoase n energie chimic? a. Cloroplaste b. Cromoplaste c. Cromatofor d. Clorofila Maimu care desemneaz dou specii de maimue, genul Pan, familia hominidelor, ordinul primate, fiind cele mai apropiate animale de specia uman, att fizic, ct i genetic? a. Gorila b. Cimpanzeul c. Urangutanul d. Gibonul Dinte ascuit i lung, aflat ntre dinii incisivi i premolari, foarte dezvoltat la animalele carnivore? a. Canin b. Msea c. Carnasier d. Molar

53.

54.

55.

56.

57.

58.

59. 60.

61.

62.

63.

64.

65.

66. Familie de mamifere carnivore digitigrade, cu corpul zvelt, mldios, gtul scurt, capul aproape rotund, botul scurt, cu coada lung i cu gheare retractile, din care fac parte pisicile, tigrii, leoparzii i leii? a. Felis b. Felidae c. Felinae d. Canide 67. Cel mai mare reprezentant al felidelor? a. Ghepardul b. Leul c. Pantera d. Tigrul 68. Specie rar de tigru, cunoscut, de asemenea, i sub numele de tigrul amur, tigrul coreean, tigrul nord chinezesc sau tigrul Manchurian? a. Tigrul de Indochina b. Tigrul Siberian c. Tigrul Bengal d. Tigrul de Sumatra 69. Una din cele mai mari feline, cu o greutate cuprins ntre 40 - 80 kg, o nlime de 60 - 80 cm i cu o lungime a corpului de pn la 2 m, avnd blana de culoare galben, cu pete negre? a. Leopardul b. Ghepardul c. Tigrul d. Leul 70. Mamifer carnivor din familia Felidae, a crui mascul poate fi recunoscut uor datorit coamei sale i poate cntri pn la 250 kg, femelele fiind mai mici? a. Tigrul b. Ghepardul c. Leul d. Puma 71. Animale roztoare (Rodentia) foarte mici, din familia Muridae, din care fac parte cca. 37 de specii din care unele triesc n pdure iar altele, ca acest animal, triesc n apropierea omului? a. Hamsteri b. Popndi c. oarece de cas d. Lemingi 72. Cele mai mari roztoare acvatice, mamifere de lungime medie, avnd o lungime a corpului de pn la 90 cm, blana de culoare brun-roietic, coada lor neacoperit, fiind mare i lat? a. Hamsteri b. Popndi c. Castori d. Porcuori de Guinea 73. Anul n care au fost adui viermii de mtase n Europa, de un clugr grec, din China? a. 555 b. 55 c. 500 d. 550 74. Pasre a crui cntec, se aude pn la 3 km care triete n Amazonia (Brazilia)? a. Graur b. Privighetoare c. Pasrea colibri d. Pasrea clopot 75. Trunchiul crui conifer este ntotdeauna nclinat spre sud, dup acest semn putnd fi determinate punctele cardinale? a. Bradul b. Molidul c. Pinul d. Jneapnul 76. Arbore care poate tri pn la 5000 de ani? a. Eucalipt b. Baobab c. Arborele Mamut d. Bonsai 77. Unica insect care a fost domesticit de ctre om? a. Albina b. Furnica c. Musca d. Fluturele 78. Ansamblul de organe responsabil cu digestia alimentelor i eliminarea materiilor ce nu au putut fi digerate, cunoscut i sub numele de canal alimentar sau tract gastrointestinal? a. Sistem excretor b. Sistem eliminator c. Sistem digestiv d. Sistem circulator 79. Proces prin care alimentele ingerate sunt transformate n compui mai simpli, care pot fi uor absorbii i asimilai? a. Masticaie b. Digestie c. Ardere d. Circulaie 80. Segmentul iniial, cranial, al tubului digestiv la mamifere i om, fiind o deschidere a corpului care este delimitat lateral de obraji, superior de palat, inferior de planeul bucal? a. Cavitate anterioar b. Cavitatea bucal c. Cavitate gastric d. Orificiu bucal

81. Organ musculos cptuit cu o mucoas care se continu n cavitatea bucal i nazal, fiind o ncruciare a cilor digestive? a. Faringe b. Laringe c. Esofag d. Fose nazale 82. Parte a tractusului digestiv cu funcia de transport a hranei, fiind un tub, ce leag faringele de stomac? a. Laringe b. Faringe c. Esofag d. Cavitate bucal 83. Organul digestiv de depozitare temporar a alimentelor, delimitat de orificiile cardia i pilor, fiind un organ musculos unicameral sau cu mai multe compartimente (la erbivore rumegtoare), n interior cptuit de mucoasa gastric? a. Ierbar b. Stomac c. Ciur d. Duoden 84. Animal acvatic care face parte din ordinul Mollusca, clasa Cephalopoda, care spre deosebire de caracati a pstrat nveliul de protecie i n caz de pericol elimin o substan asemntoare cernelii care reduce vizibilitatea n ap, uurnd refugiul animalului? a. Crustaceul b. Calamarul c. Caracatia d. Sepia 85. Organ vegetativ lateral al tulpinii sau ramurilor, de form plat, care ndeplinete funcia fundamental n procesul de fotosintez, dar servind i la respiraie i transpiraie? a. Tulpina b. Caliciul c. Frunza d. Pedunculul 86. Fruct citric mare, rotund, de culoare galben sau roz, cu miezul zemos i amar, apreciat pentru coninutul bogat n enzime care stimuleaz digestia? a. Portocal b. Mandarin c. Grapefruit d. Pomelo 87. Cel mai mare fruct citric, avnd forma unei pere uriae de pn la 20 cm lungime, de culoare galben-verzuie, cu coaja groas de 1,5 cm, cu pulpa glbuie, acidulat i uor amar? a. Pomelo b. Grapefruit c. Mandarin d. Portocal 88. Organul de nmulire al gimnospermelor i angiospermelor? a. Conul b. Floare c. Inflorescena d. Androceul 89. Ovarul copt (mpreun cu seminele) aparinnd unei plante cu flori, care ajut la rspndirea seminelor? a. Fruct b. Pstaie c. Silicva d. Bac 90. Fuziunea de gamei, avnd drept consecin formarea unui nou organism al aceleiai specii, care poate avea loc fie n exteriorul femelei, fie n interiorul ei? a. Fecundarea b. Ovogeneza c. Gametangiogamia d. Gametogeneza 91. Celule difereniate din punct de vedere sexual, dar nu ntotdeauna sunt difereniate i morfologic? a. Gamei b. Spermatozoizi c. Ovule d. Gametangi 92. Frunze mici, metamorfozate, care alctuiesc mpreun caliciul unei flori, reprezentnd nveliul extern al florilor i ndeplinesc un rol protector, iar cnd sunt verzi au i rol asimilator? a. Carpele b. Sepale c. Petale d. Stipele 93. Organ al plantelor superioare, care poate fi fie liber, adic nenchis n fruct, fie nchis n fruct, care provine din transformarea ovulului n urma fecundaiei? a. Embrionul b. Endospermul c. Cotiledoalene d. Smna 94. Nutrient esenial vieii, solubil n ap, implicat n producia de glucocorticosteroizi i de anumii neurotransmitori, n metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic i al anumitor aminoacizi, n neutralizarea radicalilor liberi i a nitrozaminelor, n reacii imunologice, care faciliteaz absorbia fierului la nivelul tubului digestiv?

a. Vitamina B b. Vitamina A c. Vitamina C d. Vitamina D 95. Cea mai mare articulaie a organismului nostru? a. ncheietura minii b. Cot c. old d. Articulaia genunchiului 96. Categoria sistematic fundamental, inferioar genului i superioar subspeciei? a. Rasa b. Specia c. Subordinul d. Familia 97. Grup de populaii n cadrul unei specii de microorganisme, de plante sau animale, caracterizate prin nsuiri comune de ordin biochimic, fiziologic, morfologic, ecologic, fixate ereditar? a. Rasa b. Specia c. Genul d. Familia 98. ncetare a proceselor vitale la nivelul esuturilor i organelor, faz n care sistemul nervos central prezint leziuni ireversibile i reanimarea nu mai este posibil? a. Hibernare b. Moarte c. Stare de amorire d. Hipoxia 99. Organisme care i sintetizeaz substanele organice necesare, doar prin procesul de fotosintez sau chemosintez? a. Anaerobe b. Autotrofe c. Heterotrofe d. Mixotrofe 100. Organisme care i asigur hrana folosind diferite substane n descompunere (saprofite) sau parazitnd alte organisme vii (parazite)? a. Heterotrofe b. Autotrofe c. Anaerobe d. Mixotrofe 101.Totalitatea transformrilor biochimice i energetice care au loc n esuturile organismului viu? a. Anabolism b. Catabolism c. Metabolism d. Chemosintez 102.Totalitatea proceselor chimice de degradare a substanelor din organism, n special ruperea legturilor dintre atomii de carbon, din moleculele diferitelor substane, fiind nsoit de eliberare de energie? a. Anabolism b. Catabolism c. Metabolism d. Fosforilare oxidativ 103.Procesele chimice de biosintez a substanelor ce intr n alctuirea materiei vii, caracterizate prin consum de energie? a. Anabolism b. Catabolism c. Metabolism d. Glicoliz 104.Pasre din familia Columbidae, cea mai larg rspndit n Europa ce are form de fus, aerodinamic, capul este mic, rotund, mobil i are n partea anterioar ciocul format din maxilare alungite, fr dini, pe corp avnd pene, fulgi i puf produse de piele? a. Vrabia b. Pescru c. Gugutiuc d. Porumbelul 105.Organ la vertebrate, specializat pentru funcia de respiraie? a. Plmn b. Laringe c. Faringe d. Fose nazale 106.Procesul fiziologic fundamental prin care se realizeaz schimbul de gaze? a. Circulaie b. Expiraia c. Respiraie d. Inspiraia 107. Boal cu denumirea popular aprindere de plmni, ce poate avea o form acut sau cronic ce se manifest prin inflamaia cilor pulmonare sau a esutului pulmonar? a. Embolia pulmonar b. Tuberculoza c. Bronita d. Pneumonia 108.Simptom al unei inflamaii, infecii, intoxicaii sau al unei alte boli, ce se manifest prin creterea anormal a temperaturii corpului? a. nroire b. Febr c. Umflare d. Tumefiere

109.Prelungire osoas a sternului, prezent la psri (lipsete la psrile nezburtoare, de exemplu la emu) i la liliac, pe care se inser muchii puternici utilizai la zbor? a. Scapula b. Caren c. Omoplat d. Coracoid 110. Animal, care poate rezista 45 de zile fr s bea ap? a. Lama b. oarece de deert c. Scorpionul d. Cmila 111.Resturi sau urme de plante sau animale moarte care au fost conservate n diverse roci? a. Schelet b. Fosile c. Excremente d. Mulaje 112. Ce pui de mamifer rmne cel mai mult n pntecele mamei sale (20-22 luni)? a. Puiul de cal b. Puiul de cangur c. Puiul de elefant d. Puiul de rinocer 113.Singurul mamifer otrvitor? a. Ornitorinc b. Liliac c. Iac d. Okapi 114.Psri care triesc n sudul Africii, au o locuin colectiv, al crei diametru are 3-5m, care cuprinde cuiburi individuale pentru 800-1000 de exemplare, cuiburile sunt n aa fel plasate nct nu le poate ajunge nici un mamifer carnivor sau arpe? a. Zgan b. Psrile-republicani c. Lstun de mal d. Erete 115.Cea mai veche legum folosit de om? a. Varza b. Ridichea c. Dovleac d. Cartof 116. Specie de arbori coniferi care pot avea nlimea pn la 50 m i diametrul trunchiului pn la 1-1,5 m, cu coroan piramidal-conic, permanent verde? a. Grnia b. Brad c. Pin d. Molid 117.Rspuns biologic complex la factori nocivi, cum ar fi microorganisme patogene, factori iritani, celule bolnave, mecanism prin care organismul lupt mpotriva factorilor cauzatori ai bolii, iniiind totodat procesul de vindecare? a. Durerea b. Febra c. Inflamaia d. Infecia 118. Ptrundere activ sau pasiv a unor germeni patogeni, care o dat ajuni n organism pot rmne la locul porii de intrare, sau s ajung n curentul sanguin? a. Durere b. Infecie c. Inflamaie d. Febr 119.esut special sub form lichid care, prin intermediul sistemului circulator, alctuit din inim i vasele sanguine, transport nutrienii i oxigenul la nivelul esuturilor corpului, de unde preia dioxidul de carbon i produii de catabolism tisular, transportndu-i la nivelul organelor de eliminare? a. Sngele b. Hemoglobina c. Plasma d. Limfa 120. Ramur medicinii interne care se ocup cu sngele, organele care l produc i bolile acestuia? a. Hematopoieza b. Hemofilia c. Hematologia d. Miologia 121.Cancer al celulelor sngelui, n care mduva osoas ncepe s produc prea multe leucocite (celulele albe) i uneori acestea nu-i mai ndeplinesc funciile? a. Leucemie b. Anemie c. Hemofilie d. Leucocitoz 122. Afeciune cromozomial autozomal (o afeciune din natere, care este prezent la copil nc din momentul conceperii) cauzat de prezena unui cromozom 21 suplimentar? a. Sindrom Klinefelter b. Sindromul Down c. Sindromul Pickwick d. Sindrom Turner

123.Categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolat a celulelor i capacitatea acestor celule de a invada alte esuturi din organism, fie prin cretere direct n esuturi adiacente (invazie) sau prin migraia celulelor spre locuri mai ndeprtate n organism (metastaz)? a. Leucemie b. Displazie fibroas c. Sarcom d. Cancer 124.Tumefiere (umfltur) anormal a unui esut din organism, putnd fi malign sau benign? a. Leucemie b. Tumoare c. Sarcom d. Cancer 125. Ansamblul de investigaii clinice i paraclinice care au ca obiectiv definirea strii patologice a unui pacient? a. Analiz b. Istoricul bolii c. Diagnostic d. Semne i simptome 126.Unul din cele mai importante organe ale sistemelor limfatic i imun situat n partea stng a abdomenului, una dintre funciile sale este distrugerea eritrocitelor i trombocitelor btrne, reprezint un depozit foarte important de fier n organism? a. Ganglion b. Timus c. Limf d. Splin 127. Totalitatea ganglionilor, vaselor i a altor corpuri limfatice, care particip la schimbul de substane i este legat de sistemul circulator i sistemul imunitar? a. Sistemul vascular b. Sistemul limfatic c. Sistemul ganglionar d. Sistemul circulator 128.Organ de culoarea roie-nchis, ce cntrete 2 - 2,5 kg, fiind cel mai greu organ al corpului uman situat n partea superioar a abdomenului, sub diafragm? a. Ficat b. Pancreas c. Splina d. Rinichi 129.Boal de natur infecioas cunoscut sub denumirea de hepatit seric? a. Hepatita B b. Ciroz c. Maladia lui Wilson d. Hepatita A 130. Boal cauzat de un agent biologic (virus, bacterie, parazit mono sau multicelular, ciuperc, insect, sau prion - un peptid, o fraciune de protein), care ptrunde n corp prin transmitere, direct, de la persoan la persoan, sau prin vectori? a. Boal viral b. Boal contagioas c. Boal parazitar d. Pneumonie 131.Boal parazitar de piele a mamiferelor i psrilor rspndit pe glob, n care parazitul sap canale n epiderm unde depune excrementele i oule, excreiile parazitului producnd mncrime? a. Trichineloz b. Acarioz c. Scabie d. Boala somnului 132.Mamifer carnivor din familia canidelor, domesticit de cel puin 14.000 de ani, fiind printre cele mai populare animale de companie ai oamenilor? a. Nurc b. Cine c. Pisic d. Dihor 133. ncrengtur de animale nevertebrate, ce au corpul segmentat, acoperit cu chitin, membrele articulate, care include mai multe clase, fiind cel mai bine reprezentat dintre nevertebrate? a. Artropode b. Arahnide c. Insecte d. Crustacee 134.Animale nevertebrate ce fac parte din ncrengtura Arthropoda, subncrengtura Hexapoda, ce alctuiesc cel mai divers grup de pe planet? a. Arahnide b. Milipede c. Centipede d. Insecte 135. Structur osoas compus din opt oase, care conine i protejeaz encefalul? a. Craniul b. Neurocraniul c. Viscerocraniul d. Cutia toracic 136.Ramur a biologiei care se ocup cu studiul embrionului n toate fazele dezvoltrii lui, de la formarea celulei-ou pn la ecloziune sau natere?

a. Histologia b. Epidemiologie c. Embriologia d. Citologia 137. Istoria dezvoltrii unui individ de la natere pn la moarte? a. Citokineza b. Ontogeneza c. Embriologia d. Citogeneza 138.Organ al sistemului nervos central protejat de cutia cranian i nvelit de meninge? a. Encefalul b. Bulb rahidian c. Cerebel d. Emisferele cerebrale 139. Sistem nervos, numit i sistem nervos autonom, care regleaz activitatea organelor interne la vertebrate? a. Sistem nervos somatic b. Sistem nervos periferic c. Sistem nervos vegetativ d. Sistem nervos al vieii de relaie 140. Sistem nervos care asigur legtura dintre organism i mediul extern sau integrarea organismului n mediu? a. Sistem nervos somatic b. Sistem nervos periferic c. Sistem nervos vegetativ d. Sistem nervos central 141. Organ reprezentativ al sistemului cardiovascular, cu rol vital n circulaia sngelui i implicit meninerea vieii? a. Artera b. Creier c. Aorta d. Inima 142. Sistemul nervos care face parte din sistemul nervos vegetativ, responsabil de aa numita reacie fight or flight adic reacia de fug sau lupt n cazul unui pericol? a. Sistem nervos somatic b. Sistem nervos parasimpatic c. Sistem nervos vegetativ d. Sistem nervos simpatic 143.Animal vertebrat, craniat, ce triete n mediu acvatic i respir oxigen dizolvat n ap? a. Pete b. Reptil c. arpe d. oprl 144.Sistem care cuprinde urmtoarele componente: inima i vasele de snge (artere, capilare, vene), prin care se irig organele i esuturile? a. Sistem circulator b. Sistem locomotor c. Sistem vascular d. Sistem respirator 145.Clas de animale ovipare i poichiloterme, de dimensiuni diferite, fiind printre primele animale, care n urm cu aproximativ 350 de milioane de ani n urm au cucerit uscatul? a. Mamifere b. Amfibia c. Reptile d. Peti 146. Clas de vertebrate ovipare, poichiloterme, cu corpul acoperit de o piele groas, solzoas, fr picioare sau cu picioare scurte, dispuse lateral, i cu inima tricameral, din care se cunosc aproximativ 7000 de specii? a. Mamifere b. Amfibia c. Reptile d. Peti 147.Reptil apod, carnivor i uneori veninoas? a. Pisica de mare b. Scorpion c. arpe d. oprl 148. Reptil mare cu corpul acoperit de plci osoase i cu cap alungit, ce triete n apele din rile tropicale? a. Crocodil b. Anaconda c. Wyvern d. Broasca estoas 149.Parte a corpului care are rolul de suport sau sprijin a unui organism? a. Os b. Muchi c. Articulaii d. Schelet 150. Cele mai mari mamifere din lume, ce fac parte din subordinul Mysticeti ai ordinului Cetacea? a. Rinocer b. Balene c. Urs polar d. Elefant 151. Boal provocat de bacilul Koch, contaminarea se face prin intermediul micilor picturi de saliv aflate n suspensie n aer i provenind de la un bolnav? a. Tuberculoz b. Variol c. Scarlatin d. Rujeol

152.Reacia unui organism printr-o aciune automat involuntar neuromuscular declanat de un anumit stimul (excitant)? a. Arc reflex b. Recepie c. Reflex d. Impuls 153.Familia din care face parte cinele? a. Chiroptere b. Canide c. Chinologie d. Felide 154.Substan situat la nivelul encefalului n profunzimea emisferelor cerebrale, n timp ce n mduva spinrii ea ocup o poziie superficial? a. Lichid cefalorahidian b. Substana cenuie c. Substana alb d. Snge 155.Sistemul nervos alctuit din encefal i mduva spinrii? a. Sistemul nervos central b. Sistemul nervos periferic c. Sistem nervos simpatic d. Sistemul nervos autonom 156.Sistem nervos ce cuprinde componente aflate n afara encefalului i a mduvei spinrii: nervii cranieni, nervii spinali i ganglionii nervoi? a. Sistemul nervos central b. Sistemul nervos periferic c. Sistem nervos simpatic d. Sistemul nervos autonom 157.Sistemul nervos implicat n controlul voluntar al micrilor corpului prin recepia stimulilor externi i acionarea muchilor scheletici? a. Sistemul nervos somatic b. Sistemul nervos periferic c. Sistem nervos simpatic d. Sistemul nervos autonom 158. Sistem ce cuprinde organe care recepioneaz diferii excitani din mediul nconjurtor, care sub form de impulsuri bioelectrice sunt transmii de la receptor pe traiectul nervilor la sistemul nervos central? a. Sistemul nervos somatic b. Sistemul nervos periferic c. Sistem nervos simpatic d. Sistemul senzorial 159.Substan dispus n mduva spinrii la interior, sub forma literei H? a. Substana roie b. Substana cenuie c. Substana alb d. Substana galben 160. Reptil arboricol, insectivor, care are proprietatea de a-i schimba culoarea corpului dup cea a mediului, are vedere monocular, fiecare ochi se mic independent de cellalt? a. Cameleonul b. Iguana c. Varanul d. Nprca 161. Lemn care nu plutete pe ap, este un lemn negru, greu, foarte dur, folosit pentru confecionarea unor instrumente muzicale, mobilier, etc.? a. Lemnul de arar b. Lemnul de bambus c. Lemnul de abanos d. Lemnul de castan 162. La om are 10 straturi, cuprinde stratul celulelor fotoreceptoare, care sunt responsabile de transformarea luminii n semnale nervoase? a. Retina b. Globul ocular c. Irisul d. Coroida 163. Parte a ochiului, o diafragm opac prevzut cu o deschidere numit pupil, prin care trec razele de lumin ctre cristalin, ce are pigmeni care dau culoare ochilor? a. Coroid b. Cornee c. Cristalin d. Iris 164.Membran sidefie, de natur conjunctiv, slab vascularizat, avnd rol protector, care n partea anterioar a globului ocular formeaz corneea transparent? a. Tunica extern b. Sclerotica c. Coroida d. Corneea 165. Component a tunicii externe a globului ocular, transparent, avascular, dar bogat inervat? a. Pupil b. Cornee c. Cristalin d. Sclerotica 166.Fenomenul de diminuare a puterii de acomodare a ochiului datorat mbtrnirii?

a. Cataracta b. Strabismul c. Miopia d. Presbitismul 167.Fenomen ce se refer la pierderea progresiv a elasticitii cristalinului odat cu naintarea n vrst la care se adaug, ca factor agravant, pierderii puterii de contractare i relaxare a muchilor ciliari? a. Glaucomul b. Presbitismul c. Miopia d. Iridociclita 168. Organ musculos delimitat de cavitatea bucal prin baza limbii, amigdale, arcul palatin, spre cavitatea nazal delimitarea este realizat de coanele nazale, ieirea postero-ventral din acest organ realizndu-se pe de o parte prin laringe continuat cu traheea, iar pe de alt parte prin esofag? a. Faringe b. Fose nazale c. Bronhii d. Epiglot 169.Capacitatea de a recepiona i interpreta substanele chimice din aer i ap cu ajutorul receptorilor chimici sau receptorilor olfactivi care n cea mai mare parte se gsesc n nas? a. Gustul b. Auzul c. Vzul d. Mirosul 170.Cel mai mare animal slbatic aparinnd familiei Canidae? a. Cinele b. Dingo c. Lupul d. Hiena 171.Pasre care triete n Africa aparine de grupa psrilor alergtoare, fiind cea mai mare pasre care triete n prezent pe pmnt? a. Punul b. Struul c. Kiwi d. Cazuarul 172.tiina plantelor, o ramur clasic a biologiei care st alturi de alte ramuri clasice ca: anatomia, histologia, biologia celular, fiziologia i virologia, ct i de ramuri moderne ca: bioacustica, biochimia, biofizica, biogeografia i biomatematica? a. Botanica b. Zoologia c. Ecologia d. Sistematica 173.Spaiul de pe Pmnt unde exist via, incluznd partea inferioar a atmosferei, partea superioar a uscatului (litosfer) i hidrosfer? a. Biotop b. Mezosfer c. Biocenoz d. Biosfer 174.Orificiu circular sau alungit, negru, de mrime variabil n centrul irisului care regleaz cantitatea de lumin care intr n ochi? a. Pupila b. Corneea c. Nervul optic d. Irisul 175. Plant peren care, n condiii defavorabile, continu s supravieuiasc numai prin organele subpmntene? a. Termofil b. Acidofil c. Geofit d. Mezofil 176.Materia organic moart (frunze moarte i alte resturi vegetale, excremente i cadavre de animale), dar nc nedescompus, care se afl la suprafaa solului? a. Deeuri b. Rumegu c. Litier d. Lizier 177.Calea de circulaie a materiei i energiei ntre nivelurile trofice succesive? a. Reeaua trofic b. Lanul trofic c. Verigi d. Productori-descompuntori 178. Organ al aparatului respirator al mamiferelor, situat n partea anterioar a gtului, n partea superioar a traheei, care realizeaz legtura ntre faringe i trahee, i n care sunt situate corzile vocale? a. Laringe b. Faringe c. Bronhii d. Esofag 179. Pierderea de snge ca urmare a lezrii unui vas de snge i care poate fi intern sau extern? a. Plag b. Circulaie sanguin c. Hemoragie d. Homeostaz 180. Unul din mediile transparente ale ochiului, care funcioneaz ca o lentil, razele de lumin captate suferind n ochi trei refracii, dou dintre ele avnd loc la nivelul su?

a. Umoare apoas b. Umoare sticloas c. Cristalin d. Cornee 181.Posibilitatea de a recepiona i a interpreta undele sonore? a. Organul Corti b. Auz c. Timpanul d. Celulele auditive 182. Margine a unei pduri unde se interfereaz pdurea cu terenul nempdurit? a. Lizier b. Litier c. Cmpie d. Pdurice 183.Metod de imunizare activ profilactic mpotriva unor boli, implic introducerea n corp, pe cale oral sau prin injecii (inoculare), a unor bacterii sau virusuri tratate special pentru acest scop sau a toxinelor acestora pentru a stimula producia de anticorpi? a. Izoimunizare b. Administrare de ser c. Vaccinare d. Transfuzie 184.Arbust tufos, peren, cu lstari trtori, cu tulpini drepte, arcuite spre vrf, cu ghimpi drepi, de forma unor ace, adeseori plasai numai pe partea inferioar, aparine familiei Rosaceae, iar fructul este o polidrup? a. Mangustan b. Mceul c. Fragul d. Zmeurul 185.Preparate biologice dotate cu proprieti antigenice, care declaneaz apariia rspunsului imun la organismele crora li se administreaz? a. Siropuri b. Antialergeni c. Vaccinuri d. Dezinfectante 186. Este cultivat prin parcuri, pe marginea lacurilor (nalt pn la 40m), rdcinile crescute n ap dau natere la nite prelungiri respiratorii- pneumatofori- care se ridic la suprafaa apei nlesnind schimburile gazoase dintre rdcin i mediul extern? a. Laricele b. Chiparosul c. Gingko d. Sakura 187. Boal transmisibil acut produs de un virus, ce se manifest prin febr, dureri la nivelul urechilor, apoi inflamarea i tumefierea glandelor parotide? a. Grip b. Varicel c. Parotidita epidemic d. Variol 188.Totalitatea factorilor abiotici (apa, vntul, energia solar, clima, umiditatea) i relaiile dintre ei? a. Biotop b. Mezosfer c. Biocenoz d. Biosfer 189. Segmentul sistemului digestiv, situat ntre stomac i colon, ce poate avea o lungime de pn la 7-8 m? a. Duoden b. Intestin gros c. Intestin subire d. Cecum 190.Segmentul iniial al intestinului subire, ce leag stomacul de jejun, fiind poziionat n spatele abdomenului i legat cu vezica biliar i pancreas? a. Duoden b. Ileon c. Intestin subire d. Cecum 191. Organ cu funciile de acoperire, delimitare, aprare, comunicare a corpului cu factorii mediului exterior, cu suprafa ntre 1,5-2 m2? a. esutul epitelial b. Membran c. Epiderma d. Pielea 192. Strat epitelial pluristratificat, cornos, avascular, strbtut de fire de pr, canale excretoare ale glandelor sudoripare i de terminaii nervoase libere, ce are grosimea ntre 0,03 - 0,05mm? a. Hipoderm b. Epiderma c. Derma d. Stratul cornos 193. Component a pielii alctuit din esut conjunctiv, bogat vascularizat i inervat, cuprinde glande sebacee, canalele de excreie ale glandelor sudoripare, muchii i rdcina firului de pr (foliculii piloi), corpusculi senzitivi? a. Hipoderm b. Epiderma c. Derma d. Stratul generator 194.nveliul extern al unei flori, fiind alctuit din totalitatea sepalelor acelei flori?

a. Corol b. Caliciu c. Petale d. Androceu 195.Familie de mamifere carnivore mici i mijlocii, cu corpul suplu, coada lung i cu picioarele mici, a cror blan este preioas, din care fac parte dihorii, nevstuicile, jderii? a. Mephitidele b. Mustelidele c. Ursidele d. Canidele 196. Familie de mamifere digitigrade, cu gheare neretractile i cu 4 degete la membrele de dinainte i 5 la cele din spate, din care fac parte cinii, lupii, vulpea, acalul, etc.? a. Mephitidele b. Mustelidele c. Ursidele d. Canidele 197. Stratul profund al pielii format din esut conjunctiv lax bogat n celule cu grsime, conine glomerulii glandelor sudoripare, reeaua vascular subcutanat, unii receptori nervoi: de presiune (Vater-Pacini), de cald (Ruffini)? a. Hipoderma b. Epiderma c. Derma d. Adipocitele 198. Reprezint componenta activ a sistemului locomotor, prin contracie i scurtare produc micare, sunt n numr de cca. 500, reprezint n medie 30-40% din greutatea corpului uman? a. Articulaiile b. Prghiile c. Muchi scheletici d. Sistemul osos 199. Clas de celule specifice pentru sistemul nervos, adaptate la recepionarea i transmiterea informaiei, unitatea elementar (celular), embriologic, anatomic, funcional, trofic i metabolic a sistemului nervos? a. Celulele gliale b. Neuronii c. Nevrogliile d. Receptorii 200. Proieciile ramificate ale neuronilor, ce transmit impulsurile nervoase primite de la alte celule, ctre corpul celular (soma), centripet? a. Receptori b. Axon c. Dendrite d. Sinapse 201. Regiunea de comunicare dintre doi neuroni, sau un neuron i un organ efector (muchi, gland etc.)? a. Sinapsa b. Mediatorul chimic c. Spaiu sinaptic d. Butonii terminali 202.Prelungirea unic neramificat a unui neuron, care conduce impulsul nervos centrifug, dinspre corpul celular (soma) spre periferie, unde contacteaz alte celule nervoase, glande sau muchi prin sinapse? a. Butonul terminal b. Sinapsa c. Axonul d. Dendrita 203. Un organ, prezent n corpul majoritii animalelor, responsabil de sintetizarea hormonilor? a. Glanda exocrin b. Glanda parotid c. Pancreasul d. Glanda endocrin 204. Sistem ce coordoneaz activitatea muchilor, monitorizeaz organele, primete i prelucreaz informaiile primite prin organele de sim i iniiaz aciuni fiind responsabil pentru meninerea homeostaziei (echilibrul intern al corpului)? a. Sistem endocrin b. Sistem locomotor c. Sistemul nervos d. Sistem circulator 205. Celule ce au rolul de susinere a neuronilor, de hrnire a acestora, de digestie a resturilor neuronale? a. Nevrogliile b. Hepatocitele c. Enterocitele d. Neutrofilele 206.Regiune a coloanei vertebrale care cuprinde cele mai mari vertebre ale omului? a. Cervical b. Toracal c. Lombar d. Sacral 207.Medic i om de tiin american de origine romn, specialist n domeniul biologiei celulare, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie i Medicin n anul 1974, ce a trit ntre anii 1912- 2008? a. George Emil Palade b. Emil Racovi c. Grigore Antipa d. Victor Babe

208.

Neuronii pseudounipolari din ganglionii spinali cu dendrit lung, care deservesc sensibilitatea exteroceptiv i proprioceptiv (neuroni somatosenzitivi) i sensibilitatea visceroceptiv (neuroni viscerosenzitivi)? a. neuroni motori multipolari b. neuronii piramidali c. Neuroni senzitivi, receptori d. neuroni de asociaie sau bipolari 209.Punctul n care o fibr muscular vine n contact cu un neuron motor, care aduce impulsurile nervoase de la sistemul nervos central? a. Sinaps axo-dendritic b. Integrare senzorial c. Procesare senzorial d. Jonciune neuromuscular 210.Grup de peptide prezente n snge, implicate n apariia inflamaiilor, provocnd o cretere local a permeabilitii vaselor de snge de calibru mic? a. Amine b. Histamina c. Kinine d. Serotonina 211.Boal cronic care se manifest prin inflamarea mucoasei bronhiilor, fiind cauzat frecvent de o sensibilizare alergic a mucoaselor bronhiilor care ngreuneaz respiraia? a. Pneumoconioze b. Bronit c. Pneumonie d. Astm bronic 212. Peretele muscular al inimii (muchiul inimii), constituit din 2 formaiuni distincte: esutul muscular striat de tip cardiac, contractil sau de execuie i esutul nodal sau excitoconductor, de comand care asigur automatismul inimii? a. Mezocard b. Miocard c. Epicardul. d. Endocardul 213. Vertebrate ovipare adaptate la deplasarea n mediul aerian, dei sunt reprezentani ce triesc doar n mediul terestru? a. Reptile b. Peti c. Psri d. Mamifere 214. Oase-perechi, de obicei arcuite i unite cu coloana vertebral, mpreun cu care formeaz baza scheletului axial? a. Clavicule b. Stern c.Torace d. Coaste 215. Celule ale sistemului imunitar, numite i celule albe, care apr organismul de boli infecioase i corpuri strine? a. Trombocite b. Leucocite c. Eritrocite d. Limfocite 216. Hormon secretat n snge de glanda medulosuprarenal n cazuri de stres, care ajuns n snge determin creterea frecvenei cardiace, a presiunii sanguine, dilatarea bronhiilor i pregtirea organismului pentru o producere masiv de energie prin arderea lipidelor (lipoliz) i sinteza glucozei? a. Norepinefrina b. Tiroxin c. Adrenalin d. Eritropoietina 217.Hormon, secretat de insulele lui Langerhans, ce particip la metabolismul glucidelor, ce are aciunea antagonist glucagonului? a. Insulina b. Parathormonul c. Melatonina d. Oxitocina 218. Sindrom caracterizat prin valori crescute ale glucozei n snge (hiperglicemie) i dezechilibrarea metabolismului? a. Diabet insipid b. Diabet zaharat c. Boala Basedow d. Mixedem 219. Foia visceral a pericardului seros ce acoper complet exteriorul inimii? a. Pericard b. Miocard c. Epicard d. Endocard 220.Parte din sistemul nervos vegetativ mpreun cu sistemul nervos simpatic, numit i sistemul nervos pentru odihn i digestie? a. Somatic b. Periferic c. Parasimpatic d. Senzorial

221.

Parte a diencefalului de o importan major n controlul homeostaziei i n reglarea comportamentelor eseniale pentru supravieuirea individului i a speciei, secret dou tipuri de hormoni ce sunt depozitai n hipofiz? a. Hipotalamus b. Cerebel c. Bulb rahidian d. Talamus 222. Unul dintre cele mai mari ordine care cuprinde fluturi, viespi, albine i furnici? a. Diptera b. Hymenoptera c. Lepidoptera d. Neuroptera 223.Nivel supraindividual de organizare a materiei vii, care descrie totalitatea organismelor vii, vegetale i animale care interacioneaz ntre ele i care convieuiesc ntr-un anumit mediu sau sector din biosfer formnd cu el un tot unitar i care se afl ntr-un echilibru dinamic dependent de acel mediu? a. Populaie b. Biotop c. Biocenoz d. Biosfer 224.Insect din ordinul Lepidoptera, cu aripi colorate i cu ciclu de via neobinuit, ncepnd cu stadiul larvar, de omid? a. Fluture b. Furnica c. Molii d. Musc 225. Afeciune a sistemului imunitar, caracterizat prin infecii oportuniste, neoplasme, disfuncii neurologice i o mare varietate de alte sindromuri? a. Leucemie b. HIV c. SIDA d. Cancer 226.Termen ce definete mecanismele de aprare ale organismului fa de agenii patogeni, apr organismul i fa de modificrile anormale proprii suferite n corp, ca de exemplu celulele bolnave tumorale, pe care le distruge, este o reea complex compus din organe, tipuri celulare i molecule diferite? a. Sistem protector b. Sistemul imunitar c. Sistemul muscular d. Sistem antigen 227.Boal cunoscut i sub denumirea popular de vrsat de vnt, fiind infecioas, eruptiv, acut generalizat, provocat de un virus din grupul Herpes? a. Varicel b. Rubeol c. Rujeol d. Herpes zoster 228.Boal infecioas, numit i crbune emfizematos, produs de Bacillus anthracis, boala este o zoonoz (boal comun omului i animalelor, fiind ntlnit mai frecvent la paricopitate (bovine, caprine, ovine)? a. Febr aftoas b. Antrax c. Bruceloz d. Scabie 229.Animalul cu cea mai lung existen, face parte din familia Proboscidea i care are greutate medie de 2-5 tone, atingnd o nlime de 4 m? a. Rinocer b. Hipopotam c. Elefant d. Tigru Siberian 230. Amin derivat de indol, neurotransmitor prezent n variate organe incluznd sistemul nervos central, are un rol important n apariia depresiei i a anxietii? a. Acetilcolin b. Serotonina c. Histamin d. Nicotin 231.Denumirea celor mai mici vase de snge din organismul uman? a. Venule b. Arteriole c. Capilare d. Varice 232. Membru atipic al familiei pisicilor slbatice mari, Felidae considerat cel mai rapid animal terestru? a. Jaguarul b. Tigrul c. Puma d. Ghepardul 233.Plant carnivor din regiunile cu turbrii, captureaz insecte cu perii glandulari de pe frunze, apoi, cu ajutorul enzimelor secretate, diger proteinele pe care le absoarbe prin periori? a. Dionaea b. Traista-ciobanului c. Roua-cerului d. Utricularia 234. Grupa sanguin, donator universal, care doneaz la toate grupele i primete doar de la grupa ei?

a. 0 b. A c. B d. AB 235.Vas prin care sngele se ntoarce la inim? a. Ven b. Aort c. Capilare d. Arter 236.Organ mixt care face parte att din sistemul digestiv ct i endocrin? a. Hipotalamusul b. Ovarul c. Pancreas d. Testiculul 237.Pasre migratoare care nu clocete, femela depune oule n cuiburi strine care sunt de regul psri cnttoare mai mici? a. Cuc b. Ciocrlie c. Privighetoare d. Vrabie 238. Deficien calitativ sau cantitativ a hemoglobinei, molecul ce se gsete n globulele roii, ce duce la hipoxie (lipsa de oxigen) n organe? a. Eritropoiez b. Tahicardie c. Anemie d. Leucemie 239. Pasre cnttoare din ordinul Passeriformes a crei familie cuprinde circa 92 de specii, cu corpul de dimensiune mijlocie sau mic, cnt n zbor, alearg, i fac cuibul pe sol, depune circa 6 ou pestrie? a. Cuc b. Privighetoare c. Ciocrlie d. Vrabie 240.Organ al plantelor superioare, care are rolul de a susine ramurile, frunzele, florile i fructele, sau de a conduce seva brut de la rdcin spre frunze i seva elaborat de la frunze ctre celelalte organe? a. Rizom b. Tubercul c. Rdcin d. Tulpin 241. Component al florii, ce se gsete n poriunea terminal a peduculului floral i se formeaz prin ngroarea, lirea sau umflarea pedunculului floral, formnd axa florii? a. Androceu b. Perigon c. Periant d. Receptacul 242. Disciplina care studiaz compoziia chimic a corpului animalelor i procesele chimice ce se petrec n el? a. Biochimie b. Zoochimie c. Zootehnie d. Zoologie 243. Este un conifer cu trunchiul drept, nalt pn la 50m, coroana rsfirat i are ramuri aproape orizontale sau puin plecate, dar cu vrfurile arcuite n sus, frunzele sunt lungi de 1-3cm, de culoare verde-deschis, moi i aezate n bucheele, frunzele cad toamna, conurile sunt mici, ovoide sau sferice, este un arbore ocrotit de lege? a. Laricele b. Chiparosul c. Gingko d. Sakura 244.Familie de plante care cuprinde peste 500 de genuri, cu specii deosebit de valoroase: alimentare, furajere, ornamentale, melifere, etc. din care fac parte fasolea, mazrea, lintea, etc.? a. Ranunculacee b. Rosacee c. Leguminoase d. Apiacee 245. Parte a ochiului, este o diafragm opac prevzut cu o deschidere numit pupil, prin care trec razele de lumin ctre cristalin numit i floarea ochiului? a. Retina b. Coroida c. Irisul d. Corneea 246. Organul digestiv la toate animalele pe scara de evoluie biologic (de la sepie pn la om) care poate fi afectat de ulcerul gastric? a. Duodenul b. Pancreasul c. Colonul d. Stomacul 247.Boal ce se manifest prin lipsa poftei de mncare? a. Anorexie b. Anxietate c. Apetit d. Bulimie 248.Fructul format dintr-o singur carpel i const din dou valve ce se deschid de la vrf spre baz rsucindu-se n spiral i aruncnd seminele (la fasole, salcm)? a. Achen b. Pstaie

c. Bac

d. Silicv Pasre din munii Cordilieri, de dimensiuni mari, 1-1,5m lungime, deschiderea aripilor depete 3m, se hrnete cu hoituri (pasre necrofag), dar atac i oi, viei etc., zboar la altitudini mari de 6000-7000m? a. Condor b. Vultur c. Acvil d. Uliu 250.Specie de plante cerealiere aparinnd genului Hordeum care face parte din familia Poaceae, prima plant cerealier cultivat de om pe Terra? a. Gru b. Orzul c. Orzoaic d. Secar 251.Planta exotic arborescent peren din familia Poaceae, subfamilia Bambusoideae, genul Bambuseae cu cea mai mare vitez de cretere 0,40 m n 24 de ore? a. Bambusul b. Eucalipt c. Abanos d. Efedra 252. Conifer ornamental, ocrotit de lege, smna este acoperit incomplet de o cup crnoas, verde la nceput, apoi roie, cu gust dulceag, neotrvitoare (celelalte organe sunt toxice)? a. Jneapnul b. Tuia c. Tisa d. Ienupr 253.Pasrea originar din Asia care a fost naturalizat n multe ri ca pasre de ornament i a crei penaj nupial reprezint o imagine spectaculoas? a. Punul b. Fazanul c. Cocoul de mesteacn d. Ierunc 254. Cea mai mare i cea mai urt mirositoare floare din lume (miros de cadavru pentru a atrage mutele n vederea polenizrii), crete numai n insula Sumatra din Indonezia? a. Floarea cadavru (Rafflesia arnoldi) b. Ppdia c. Orhideea lunii (Phalaenopsis amabilis) d. Melati (Jasminum sambac) 255. Reptile cu pielea cornoas, ngroat ce formeaz solzi mici, ce le protejeaz de uscciune, membre scurte, aezate pe laturile corpului, ndreptate lateral, dar nu servesc la mers, ci la agare de asperitile solului i crare, auz bine dezvoltat, limba este musculoas, mobil, bifurcat la vrf i poate fi uor proiectat afar, care se hrnesc cu insecte, pianjeni i rme? a. Crocodili b. estoase c. oprle d. Varani 256. Lichid incolor, limpede, ocup spaiul dintre cornee i cristalin, produs de procesele ciliare n camera posterioar i ajunge n camera anterioar prin pupil i prsete globul ocular prin filtrul trabecular, respectiv canalul Schlemm? a. Corpul vitros b. Umoarea sticloas c. Umoarea apoas d. Lacrimile 257. Mamifer ce face parte din familia Proboscidea al crui pui cntrete la natere 100 de kg, perioada de gestaie dureaz 20-22 luni? a. Elefant b. Rinocer c. Hipopotam d. Bivol 258. Animal care reprezint emblema naional a Indiei, fiind declarat animal ocrotit nc din anul 2500 nainte de Hristos? a. Tigrul de Indochina b. Tigrul Siberian c. Tigrul Bengalez d. Tigrul de Sumatra 259. Protein filamentoas din snge care intervine n procesul de coagulare? a. Hemoglobina b. Fibrina c. Miozina d. Pepsina 260.Cel mai mare mamifer carnivor care face parte din familia Ursidae (3m lungime, 1m nlime, circa 300 kg greutate)? a. Urs grizzly b. Ursul brun c. Ursul polar d. Ursul panda 261.Specii cu potenial bioecologic ridicat, deci care suport uor modificarea factorilor de mediu, prezentnd o bun plasticitate adaptativ?

249.

a. Specii antopice b. Specii euribionte c. Specii biologice d. Specii stenobionte 262.Specii de vieuitoare care suport greu variaiile de mediu, manifestnd o plasticitate adaptativ limitat, de exemplu animalele poikiloterme la care temperatura corpului nu este constant? a. Specii antopice b. Specii euribionte c. Specii biologice d. Specii stenobionte 263.Hormon specific brbailor produs de celulele Leydig? a. Foliculina b. Testosteron c. Estriol d. Norepinefrina 264.Cel mai mare mamifer de pe Terra? a. Balena albastr b. Cetaceu c. Caalot d. Narval 265. Numele celui ce a descoperit bacilul tuberculozei? a. Pavlov b. Koch c. Palade d. Krogh 266.arpe veninos din familia Viperidae, care cuprinde cca. 80 de specii rspndite n Eurasia i regiunile tropicale i subtropicale din Africa? a. Cobra egiptean b. Anaconda c. arpele cu clopoei d. Vipera 267. Pasre care se poate hrni cu albine, viespi, bondari fr ca veninul s-i duneze (poate captura 200 de albine pe zi)? a. Pupza b. Dumbrveanc c. Prigoria d. Vrabia 268.Are extremitile ciocului ntoarse, se pot ncrucia cnd la stnga, cnd la dreapta, ca un clete, este o adaptare util pentru spargerea conurilor de rinoase, cu ale cror semine se hrnete? a. Prigoria b. Ierunca c. Pupza d. Forfecua 269.Mamifer bovid care poate tri pn la 6000 m altitudine, cu corp masiv, acoperit cu pr lung, de culoare brun, la ceaf are o cocoa? a. Capra carpatina b. Taur c. Iacul d. Okapi 270. Mamifer semiacvatic, care triete n mrile reci din emisfera nordic, cunoscut i sub numele de elefant de mare? a. Pinguin b. Morse c. Foc d. Leu de mare 271. Plant tehnic, care se prezint sub form de tufe, seminele sunt toxice, prin coninutul de 1,5 % Gosypol, fiind foarte util pentru a obine mbrcminte? a. Cnep indian b. Bumbac c. In d. Abaca 272.Specie de plante aromatice din familia Lauraceae, arbore sau arbust, care ajunge pn la 1018 m nlime, originar din zona Mediteranei, cunoscut i sub numele de laur? a. Scorioar b. Dafin c. Chimen d. Rozmarin 273.Plant erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete i tulpini subterane terminate cu tuberculi de form rotund, oval sau alungit, tuberculii comestibili, fiind bogai n amidon? a. Usturoi b. Roia c. Cartof d. Vnta 274. Substan organic ce se gsete n seminele, fructele i tuberculii plantelor i care se folosete n industria alimentar, chimic etc., iar prin hidroliza cu acizi, trece n D-glucoz, cu randament cantitativ? a. Glicogen b. Celuloz c. Amidon d. Glucoz 275.Termen generic care desemneaz mai multe cereale aparinnd genului Triticum, reprezentnd a doua cultur mondial ca mrime dup porumb, a treia fiind orezul? a. Gru b. Orzul c. Orzoaic d. Secar

276.Plant erbacee din familia compozitelor, cu frunze lungi, crestate i cu flori galbene grupate n capitule, numit i flori-galbene? a. Ppdie b. Panselua c. Mueel d. Coada calului 277.Fiecare individ al speciei are pe gt un desen propriu, dup care se poate deosebi de suratele sale, acest desen echivaleaz deci cu o amprent digital? a. Zebr b. Girafa c. Bour d. Tigon 278. Cea mai otrvitoare insect din Romnia, care produce 3-5 mg de venin, asemntor ca putere de distrugere cu cel al unei cobre sau vipere, fiind de mrime mijlocie, de culoare neagr, cu pete roii pe abdomen? a. Cpua b. Vduva neagr c. Tarantula d. Musca ee 279.Regiune a coloanei vertebrale format din 4-5 vertebre unite? a. Coccigian b. Lombar c. Sacral d. Cervical 280.Numrul de falange de la o mn? a. 10 b. 14 c. 12 d. 16 281.Cel mai lung os al scheletului uman? a. Tibie b. Humerus c. Femur d. Peroneu 282.Os al cutiei craniene n care se gsete spat urechea intern? a. Os occipital b. Os frontal c. Os temporal d. Os parietal 283.Osul antebraului care se gsete n continuarea degetului mare? a. Radius b. Cubitus c. Humerus d. Peroneu 284.Etajul inferior al craniului, n care sunt adpostite unele organe de sim i segmentele iniiale ale aparatului respirator i digestiv? a. Craniu b. Viscerocraniu c. Neurocraniu d. Cutie cranian 285.Membran conjunctiv bogat vascularizat i inervat care nvelete suprafaa exterioar a osului cu excepia suprafeelor articulare? a. Fascie b. Teac conjunctiv c. Periost d. Epiteliu 286. Se gsete la adult n toate oasele late i n cele scurte i n epifizele oaselor lungi, are un important rol hematopoietic, de unde i vine i una dintre denumiri? a. Mduv roie b. Trabecule c. Mduva galben d. esut osos spongios 287. Se gsete n toate oasele adultului, cu excepia acelor oase care conin mduv roie, este bogat n celule adipoase deci n rezerve de grsime? a. Mduv hematopoietic b. esut osos compact c. Mduva galben d. Mduva hematogen 288. Cpcel cartilaginos care acoper orificiul laringelui n timpul deglutiiei? a. Epiglota b. Glota c. Vl palatin d. Amigdale 289. Muchiul care separ cavitatea toracic de cavitatea abdominal? a. Abdominal b. Cvadriceps c. Diafragm d. Deltoid 290. Muchi situai superficial, imediat sub piele, de care se inser cu unul din capete? a. Muchi pieloi b. Muchi somatici c. Muchi scheletici d. Muchi ai mimicii 291. Cel mai lung muchi al corpului uman (cca. 50 cm), strbate n diagonal regiunea anterioar a coapsei i trece peste dou articulaii: articulaia coxo-femural i a genunchiului?

a. Solear b. Cvadriceps femural c. Sternocleidomastoidian d. Croitorul 292. Cel mai gros i mai puternic tendon muscular din corpul uman, reprezentnd tendonul comun de inserie pe calcaneu a muchilor: gastrocnemian sau gemeni i solear? a. Tendonul lui Adam b. Tendonul Femural c. Tendonul Gastrocnemian d. Tendonul lui Achile 293. Rsuciri, ndoiri sau ntinderi forate ale ligamentelor fr ca oasele s ias din articulaia lor, avnd ca semne: durere, umflarea articulaiilor, micri dificile sau imposibile? a. Fractur b. Entors c. Artroz d. Luxaie 294. Organ nervos situat n prelungirea mduvei spinrii, denumit i tulpina creierului, alctuit din trei formaiuni, dispuse n trei etaje, de jos n sus: bulbul rahidian, puntea lui Varolio i mezencefalul? a. Bulbul rahidian b. Cerebelul c. Trunchi cerebral d. Telencefalul 295. Organ nervos denumit arborele vieii datorit aspectului de coroan de arbore, n seciune, dat de ntreptrunderea substanelor cenuie i alb? a. Emisferele cerebrale b. Trunchiul cerebral c. Cerebelul d. Bulbul rahidian 296. Se mai numete creier intermediar i este alctuit din patru regiuni dispuse n jurul ventriculului al III-lea: talamus, hipotalamus, epitalamus i metatalamus? a. Metencefalul b. Mezencefalul c. Diencefalul d. Telencefalul 297. Este considerat creierul vegetativ al organismului deoarece are rol complex, fiind centrul superior de integrare a funciilor principale ale organismului (circulaie, respiraie, digestie, metabolism, secreie intern, echilibru), dei are un volum de doar 5-6 cm3? a. Talamus b. Hipotalamusul c. Metatalamus d. Epitalamus 298. Segmentul cel mai dezvoltat al SNC la om, cu un volum de 450-500 cm3, o suprafa de 1400-2200 cm2 i conine peste 14 miliarde de neuroni, cu un numr imens de sinapse ntre ei? a. Scoara cerebral b. Emisferele cerebrale c. Scoara cerebeloas d. Creierul mare 299. Poriune a cortexului cerebral uman, mai nou aprut filogenetic, cu numeroase girusuri, ntindere mare n suprafa, structur complex fiind alctuit din 6 straturi? a. Paleocortexul b. Sistemul limbic c. Neocortexul d. Mezocortex 300.Nervi n numr de 12 perechi, au 2 origini (real i aparent), teritoriul lor de distribuie se gsete la nivelul capului, dup funcie unii sunt senzitivi, alii motori i alii micti? a. Nervii cranieni b. Nervi periferici c. Nervi spinali d. Nervi somatici 301. Pasre la care ritmul activitii cardiace poate atinge 1200 pulsaii pe minut? a. Colibri b. Rndunic c. Lstun d. Porumbel 302.Membran conjunctiv care intervine n osteogenez, n nutriia osului adult i n formarea calusului n caz de fracturi? a. Osteoclaste b. Osteon c. Periost d. Calus 303. Segmentul periferic receptor al analizatorului vizual? a. Retina b. Corneea c. Celulele fotoreceptoare d. Nervul optic 304.Substana fotosensibil din celulele cu bastonae, format din proteina scotopsina i pigmentul proteic retinen, care i d coloraia purpurie i sensibilitatea la lumin? a. Iodopsina b. Keratina c. Rodopsina d. Opsina 305.ntinderea sau ruperea ligamentelor, deplasarea, ieirea captului osului din articulaie?

a. Fractur b. Entors c. Artroz d. Luxaie 306.Poriune a urechii, cavitate osoas plin cu aer la presiunea atmosferic, delimitat de timpan i cele dou ferestre, conine lanul celor trei oscioare? a. Urechea extern b. Urechea intern c. Urechea medie d. Utricula 307. Receptori care se gsesc n muchi, tendoane, articulaii, ligamente, periost? a. Termoreceptori b. Receptorii vestibulari c. Proprioceptorii d. Receptori olfactivi 308.Epiteliu stratificat, pavimentos, keratinizat, inervat, nevascularizat? a. Hipoderma b. Firele de pr c. Derma d. Epiderma 309.arpele veninos care deine recordul pentru lungime (5m)? a. Cobra regal din China b. Anaconda c. Cobra regal din India d. Vipera cu corn 310. A fost descoperit de A. Fleming, bacteriolog englez, descoperire pentru care a primit premiul Nobel n 1955? a. Cefalosporinele b. Aspirina c. Penicilina d. Paracetamolul 311.Boal ce se caracterizeaz prin ngroarea excesiv a stratului de cheratin la nivelul pielii bebeluului, care se nate cu un strat gros de piele, avnd aspectul unei armuri care l jeneaz pe copil la fiecare micare? a. Psoriazis b. Ihtioza c. Eczema d. Seboreea 312. Sunt terminaii ncapsulate, cu structur complex, situate n papilele dermice, n special la nivelul degetelor i buzelor, rare la nivelul trunchiului, absente n tegumentul cu pr, sensibile la atingeri foarte fine i la vibraii cu frecven joas? a. Corpusculii Ruffini b. Cropusculii Pacini c. Corpusculii Meissner d. Cropusculii Krause 313.Se afl n profunzimea dermului i n hipoderm, recepioneaz excitaiile termice de cald, dar sesizeaz i deformrile tegumentului i esuturilor? a. Corpusculii Ruffini b. Cropusculii Pacini c. Corpusculii Meissner d. Cropusculii Krause 314. Boal foarte grav care produce leziuni grave la nivelul SNC, agentul cauzator fiind un virus transmis prin muctura animalelor bolnave (lupi, vulpi, cini, pisici), saliva lor coninnd virusul? a. Rubeola b. Varicela c. Febra aftoas d. Rabia 315.Dermatomicoz rspndit, ciuperca se localizeaz de-a lungul firului de pr i n interiorul lui, distrugndu-l, sau la nivelul pielii lipsite de pr unde apare sub forma unor plci roietice scmoate? a. Micoza b. Tricofiia c. Malaria d. Epidermofii 316. Prin contracia lor se schimb expresia feei, exteriorizndu-se anumite stri psihice, sentimente? a. Muchi pieloi b. Muchi masticatori c. Muchi scheletici d. Muchi ai mimicii 317.Constituie un centru superior de integrare nervoas, cu rolul de a coordona micrile pe care le comand scoara cerebral, asigur tonusul muscular? a. Cortexul b. Cerebelul c. Hipotalamusul d. Telencefalul 318. Boal infecioas provocat de ptrunderea i nmulirea n ficat a unor virusuri, virusul A ptrunde n organism pe cale digestiv, virusurile B, C, D, pe cale extradigestiv, prin contact cu sngele persoanelor bolnave sau prin injecii efectuate n condiii nesterile? a. Malaria b. Boala Lyme c. Pesta d. Hepatita viral acut (HVA) 319. Se gsete sub muchiul croitor, are patru capete de origine care se unesc i se continu cu un tendon puternic, care nglobeaz rotula, denumit tendon rotulian, prin care muchiul se inser pe tibie?

a. Adductor lung b. Biceps c. Tibial d. Muchiul cvadriceps femural 320.Pete selacian, ovovivipar, turtit dorso-ventral, poate atinge 2m lungime, coada lung i flexibil se termin cu un ac veninos, lung de circa 40 cm, cu care atac prada i pe care, n trecut, indienii din America l foloseau ca vrf de sgeat? a. tiuca b. Pisica de mare c. Acul de mare d. Torpila 321.Boal foarte contagioas a copilriei provocat de un virus, caracterizat printr-o erupie generalizat la nivelul pielii, sub forma unor pete roii supradenivelate, boala se mai numete pojar? a. Vrsat de vnt b. Rujeola c. Rubeol d. Varicela 322. Boal infecioas contagioas produs de un virus din grupul Herpes, se manifest prin pete mici roii, rotunde, rspndite neuniform pe tot corpul i care, la scurt timp, se transform n vezicule mici, ca picturile de rou, apoi apar cruste? a. Varicel b. Rujeola c. Rubeol d. Otita 323. Chemoreceptori care sunt neuroni bipolari cu dendrita scurt, groas, se termin printr-o dilataie numit buton care prezint cili? a. Receptorii senzitivi b. Receptorii gustativi c. Receptorii olfactivi d. Receptori acustici 324. Organe specializate n secreia unor substane biologic active, cu aciune specific, denumite hormoni? a. Glandele salivare b. Glandele endocrine c. Glandele exocrine d. Glandele sudoripare 325. Glanda endocrin care se mai numete i creier endocrin datorit interelaiilor sale cu toate celelalte glande endocrine, are un rol foarte important n reglarea funciilor metabolice ale organismului? a. Glanda hipofiz b. Glanda paratiroid c. Glanda tiroid d. Glanda pineal 326. Cea mai obinuit form a hipertiroidismului n care tiroida este mrit i globii oculari sunt proemineni? a. Sindromul Ganser b. Boala Basedow-Graves c. Boala Parkinson d. Sindromul Gilles de la Tourette 327. Hormon polipeptidic cu aciune hipoglicemiant i de stimulare a sintezei lipidelor i proteinelor? a. Tocoferol b. Insulina c. Testosteron d. Colesterol 328.Gland mixt, anex a tubului digestiv, partea endocrin a glandei este reprezentat de insulele Langerhans? a. Suprarenala b. Ovarul c. Pancreasul d. Testiculul 329. Boal provocat de hiposecreia insulinic, manifestat prin hiperglicemie, glucozurie, poliurie, polifagie, polidipsie, cu scdere n greutate? a. Sindrom Cushing b. Boala lui Addison c. Diabetul insipid d. Diabetul zaharat 330.Hormonul maternitii? a. Estrona b. Progesteronul c. Estriol d. Estradiol 331. Boal endemic determinat de lipsa iodului din apa de but, caracterizat prin creterea n volum a glandei tiroide? a. Gua endemic b. Boala lui Basedow c. Nanism tiroidian d. Cretinism tiroidian 332.Boal parazitar provocat de un vierme lat, omul mbolnvindu-se prin consumul de carne de porc cu cisticerci, insuficient tratat termic? a. Teniaza b. Trichineloza c. Leptospiroza d. Giardioza 333.Boal parazitar provocat de un vierme mic, cilindric, al crui ciclu de via presupune 3 gazde: obolan, porc sau mistre, om, omul mbolnvindu-se prin consumul de carne de porc sau vnat neverificat, neavizat sanitarveterinar?

a. Teniaza b. Trichineloza c. Leptospiroza d. Oxiuraza 334. Grup de boli cu poart de intrare digestiv datorate unor microbi ca: stafilococi, streptococi, colibacili, etc. care se pot nmuli pe alimentele contaminate i pstrate necorespunztor? a. Boli congenitale b. Boli infecioase c. Boli parazitare d. Toxiinfeciile alimentare 335.Sistem de canale aeriene intrapulmonare care deriv din ramificarea dicotomic progresiv a bronhiilor principale n plmn? a. Arborele bronic b. Bronhiole c. Alvelole pulmonare d. Trahee 336. Cmrue mici pline cu aer al cror perete este adaptat schimburilor gazoase, numrul lor n cei 2 plmni este de 150-200 milioane i se realizeaz o suprafa de schimb de 150-200 m2? a. Saci pulmonari b. Lobuli pulmonari c. Alveolele pulmonare d. Lobi pulmonari 337.Cmruele inimii n care sngele ajunge din corp i de la plmni, prin intermediul venelor? a. Atrii b. Ventricule c. AS i VS d. AD i VD 338. Cmrua inimii cu peretele cel mai gros, din care sngele oxigenat pleac n corp, prin artera aort? a. Atriu drept b. Ventricul stng c. Atriu stng d. Ventricul drept 339.Specie de insect la care se manifest canibalismul, femela i devoreaz masculul chiar n timp ce are loc mperecherea, provine din Familia Mantidae i se ntlnete n lunci, stepe, la liziera pdurilor, prefernd povrniurile uscate i nsorite? a. Coropinia b. Rdaca c. Clugria d. Tunul 340. Cea mai voluminoas gland endocrin, avnd la adult o greutate de 25-30g? a. Glanda hipofiz b. Glanda paratiroid c. Glanda tiroid d. Timusul 341.Vas prin care sngele oxigenat de la inim ajunge spre toate esuturile i organele? a. Artera aort b. Artera pulmonar c. Vena cav d.Vena pulmonar 342. Circulaia sangvin care asigur transportul sngelui oxigenat de la inim, din ventriculul stng, spre organe i esuturi prin sistemul arterial i capilar, precum i rentoarcerea la inim n atriul drept a sngelui ncrcat cu CO2, prin sistemul venos? a. Circulaia mic b. Circulaia pulmonar c. Circulaia mare d. Circulaia inferioar 343. Circulaia sanguin care asigur transportul sngelui neoxigenat de la inim, din ventriculul drept, spre plmni prin artera pulmonar, schimbul de gaze la nivelul alveolelor pulmonare, precum i rentoarcerea la inim n atriul stng a sngelui ncrcat cu O2, prin patru vene pulmonare (cte dou pentru fiecare plmn)? a. Circulaia sistematic b. Circulaia pulmonar c. Circulaia mare d. Circulaia superioar 344.Sistem de canale aeriene intrapulmonare care deriv din ramificarea dicotomic progresiv a bronhiilor principale n plmn? a. Arborele bronic b. Bronhiolele c. Alveolele pulmonare d. Sacii pulmonari 345. Organ limfoid important, numit cimitirul globulelor roii, deoarece distruge hematiile mbtrnite? a. Splina b. Limf c. Ganglion limfatic d. Timus 346.Gland endocrin legat de hipotalamus, de mrimea bobului de fasole, greutate de 0,5-0,6 g la adult, alctuit din trei lobi, coordoneaz activitatea celorlalte glande endocrine? a. Glanda hipofiz b. Glanda paratiroid c. Glanda tiroid d. Glanda pineal 347.Cauza este obstrucia arterei coronariene, care irig inima, de ctre un cheag de snge?

a. Cardiopatie ischemic b. Infarctul miocardic c. Aritmia cardiac d. Stop cardiac 348. Pigmentul care d culoarea roie a hematiilor i care formeaz combinaii instabile cu gazele respiratorii? a. Ficoeritrina b. Hemoglobina c. Porfina d. Ficobilina 349.Suc digestiv produs de o gland anex a tubului digestiv, se depoziteaz ntr-o vezic n perioadele interdigestive, nu conine enzime? a. Saliva b. Bila c. Suc gastric d. Suc pancreatic 350.Vase prin care sngele neoxigenat se rentoarce la inim din ntregul corp? a. Artere b. Vene cave c. Vene pulmonare d. Capilare 351.Pete care are corpul de un portocaliu-strlucitor brzdat de 3 dungi albe, se adpostete i se hrnete printre tentaculele urzictoare ale anemonelor de mare? a. Heringul b. Scrumbia c. Baracuda d. Petele clovn 352.Boal care se manifest prin pierdere excesiv de lichid prin urin, din cauza producerii insuficiente sau a rezistenei rinichilor la aciunea hormonului antidiuretic (ADH)? a. Sindromul Conn b. Boala Addison c. Diabetul insipid d.Diabetul zaharat 353.Pete care triete n mlatinile cu mangrove i pe coastele mloase, cu ajutorul nottoarelor se poate cra pe rdcinile copacilor, poate rmne afar din ap ore ntregi, respir prin branhii i piele, ochii sunt plasai pe cretet? a. Pisica de mare b. Guvidul crtor c. Guvidul d. Labanul 354.Cmruele inimii din care sngele pleac n corp i la plmni, prin intermediul arterelor? a. Atriile b. Ventriculele c. AS i VS d. AD i VD 355.Cel mai mare rechin din lume, poate atinge 18 m i 20 t, se hrnete cu plancton, depune cele mai mari icre din lume? a. Rechinul-ferstru b. Rechinul boreal c. Rechinul-taur d. Rechinul-balen 356.Psri nezburtoare, imprevizibile i periculoase, triesc n pdurile tropicale, au penaj negru, gt albastru cu rou i o mare formaiune osoas, numit coif, n vrful capului? a. Struii b. Emu c. Casuarii d. Tucanii 357. Vase foarte fine cu calibrul foarte mic, care fac legtura ntre circulaia arterial i cea venoas, vase care puse cap la cap, n corpul uman, au o lungime de aproximativ 2500 km i o suprafa de 6200m2? a. Venule b. Artere c. Arteriole d. Capilare 358. Organ n forma literei H, alctuit din doi lobi laterali unii printr-o poriune de esut glandular numit istm, localizat n dreptul spaiului dintre al 2-lea i al 3-lea inel cartilaginos al traheii? a. Glanda hipofiz b. Glanda paratiroid c. Glanda tiroid d. Timusul 359.Totalitatea genelor unui individ? a. Genotip b. Genofond c. Fenotip d. Cariotip 360.Pasre care are cioc imens, strident colorat? a. Kiwi b. Emu c. Casuar d. Tucan 361.Totalitatea genelor unei populaii? a. Genotip b. Cariotip c. Fenotip d. Genofond 362. Maladie ereditar heterozomal X-linkat, caracterizat prin absena unor factori necesari coagulrii sngelui?

a. Hemoglobinopatia c. Talasemia

b. Hemofilia d. Daltonism

NTREBRI CULTUR GENERAL

Chimie 1. Principiul Aufbau enunat de Bohr in 1916 const n ierarhizarea energetic a orbitalilor s,p,d,f i explic
salturile energetice a cror orbitali? a. s i p b. s i d c. p i d d. d i f Din cele 92 de elemente naturale existente pe Pmnt un numr foarte mic sunt cunoscute n condiii obinuite sub forma de atomi liberi. Care sunt? a. Elementele radioactive b. Metalele grele c. Semimetalele d. Gazele rare Cum se numesc electronii implicai n formarea legturilor chimice?

2.

3.

4.

5.

6.

7. 8.

9. 10.

11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

a. Electroni de legtur b. Electroni de valen c. Electroni nuli d. Electroni liberi Unul din cele mai prestigioase ansambluri arhitectonice ale secolului XX este Atomul din Bruxelles. tii ce model atomic reprezint? a. Grafitul b. Diamantul c. Fierul d. Molibdenul Cum se numesc perechile particulelor elementare (altele dect cele fundamentale : electronul, protonul i neutronul). a. antiparticule b. -particule c. -particule d. -particule n prezent se cunosc circa 50 de specii de atomi radioactivi care au proprietatea de a emana spontan radiaii. Ce fel de proces este acesta? a. Proces electronic b. Proces neutronic c. Proces atomic d. Proces nuclear Cum se numete proprietatea unor elemente chimice de a emana spontan radiaii? a. Radioactivitate b. Fuziune c. Fisiune d. Emitere Glenn Seaborg a obinut n anul 1940 primul element transuranian, rezultat ncununat cu Premiul Nobel n 1951.Care este acest element artificial? a. Poloniu b. Plutoniu c. Californiu d. Uraniu Ce izotop al carbonului este folosit la determinarea vrstei materialelor si relicvelor ce conin carbon? a. 12C b. 14C 13 c. C d. 11C Apreciai de cte ori fisiunea nuclear a unei mase de uraniu produce o energie mai mare fa de aceeai mas de crbune? a. 2103 ori b. 21012 ori 6 c. 210 ori d. 2109 ori Care este intervalul de pH al apelor minerale? a. 5-5,5 b. 2-5,5 c. 5,5-7 d. 8-9 Care este valoarea pH-ului sucului de portocale? a. 2 b. 3,5 c. 4,5 d. 7,5 Care este valoarea pH-ului apei de mare? a. 7 b. 8,5 c. 10,5 d. 4 Care este intervalul de pH al detergenilor i spunurilor? a. 4-6 b. 7-9 c. 9-11 d. 13-14 Care este intervalul de pH al ampoanelor i cremelor cosmetice? a. 6-8 b. 9-12 c. 2-4 d. 4-5,5 Cum se numete materialul care are proprietatea de a arde fiind folosit ca surs de energie? a. Combustibil b. Gaz petrolier lichefiat c. Motorin d. Benzin Cum se numete cldura obinut prin arderea 1 Kg de combustibil solid sau a 1 m3 de combustibil gazos? a. Capacitatea caloric b. Puterea caloric c. Cldura de ardere d. Cldura specific Dintre urmtorii combustibili: metan, hidrogen, crbune i benzin care are cea mai mare putere caloric? a. Metan b. Hidrogen c. Crbune d. Benzin

19. Dintre urmtoarele resurse primare neregenerabile: crbunii, petrolul, isturile bituminoase i gazele naturale
care constituie cele mai mari rezerve mondiale? a. isturile bituminoase b. Gazele naturale c. Crbunii d. Petrolul 20. Care din urmtorii crbuni: antracit, huil, crbune brun, lignit i turb sunt de calitate superioar? a. Huila i lignitul b. Antracitul i huila c. Antracitul i crbunele brun d. Turba 21. Care este valena atomului de carbon? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 22. Substana organic format din carbon i hidrogen? a. Acizi carboxilici b. Hidrocarbur c. Compui aldehidici d. Carbohidrat 23. Ci litri de oxigen consum n medie omul pe or? a. 10 l b. 30 l c. 20 l d. 40 l 24. Cte tone de carbon poate fixa 1 hectar de teren cultivat cu porumb prin fotosintez ntr-un an? a. 8 tone b. 0,1 tone c. 5 tone d. 2 tone 25. n ce ani termenii de nclzire global i efect de ser au ajuns pe prima pagin a ziarelor din strintate? a. 1980 b. 1970 c. 1960 d. 1990 26. Cum se numesc elementele chimice care intr n compoziia substanelor organice? a. Organoleptice b. Organogene c. Microorganice d. Organofite 27. Apreciai numrul aproximativ de compui organici naturali i sintetici ce se cunosc n prezent. a. 1 milion b. 15 milioane c. 0,1 milioane d. 50 milioane 28. Cum se numesc tiinific lanurile de atomi de carbon? a. Catene b. Polimeri c. Lanuri peptidice d. Catrene 29. Cine a fost chimistul suedez care a introdus n anul 1808 n tratatul su de chimie termenul de chimie organic? a. Jacob Berzelius b. Mendeleev c. Von Baeyer d. Alfred Nobel 30. Friderich Wohler, chimist german a realizat pe lng prima sintez organic (ureea,1828) a obinut i a izolat i alte substane organice. Care sunt acestea? a. Piperazina i acetilena b. Acidul galic i cocaina c. Acetilena i cocaina d. Cocaina i -alanina 31. Care este valoarea numrului lui Avogadro? a. 1,0691021 b. 6,0231023 c. 1024 d. 6,0231026 32. Ce denumire poart formula chimic (CaHbOc)n? a. Formula structural b. Formula molecular c. Formula empiric d. Formula brut 33. Ce elemente organogene se pot identifica calitativ prin metoda Lassaigne? a. Carbonul i hidrogenul b. Azotul, sulful i halogenii c. Halogenii d. Oxigenul i azotul 34. Filtratul rezultat la mineralizarea cu sodiu metalic tratat cu soluii de FeSO 4 i FeCl3 formeaz o coloraie albastr (albastru de Berlin).Ce element organogen s-a identificat? a. Carbonul b. Azotul c. Sulful d. Clorul 35. Filtratul rezultat la mineralizarea cu sodiu metalic tratat cu (CH3COO)2Pb formeaz un precipitat negru. Ce element organogen s-a identificat?

36. 37.

38.

39. 40.
41.

42. 43.

44.
45.

46.
47. 48. 49.

50. 51.

a. Carbonul b. Azotul c. Sulful d. Clorul Cum se numete atomul de carbon care realizeaz cele patru covalene cu ali atomi dect cei de carbon? a. Nular b. Primar c. Secundar d. Teriar Cum se numesc catenele care pe lng atomi de carbon conin i atomi ai altor elemente organogene (oxigen, sulf, azot). a. Policatene b. Heterocatene c. Macrocatene d. Polimeri Cum se numesc substanele organice cu aceeai formul molecular, dar cu proprieti fizico-chimice i formule structurale diferite? a. Izomeri b. Diastereoizomeri c. Enantiomeri d. Anomeri Stereoizomerii care prezint aranjamente diferite ale atomilor fa de un plan al moleculei sunt? a. Izomeri de funciune b. Izomeri de caten c. Izomeri geometrici d. Izomeri optici Izomerii care conin n molecul grupe funcionale diferite i care aparin unor clase de substane diferite sunt? a. Izomeri de funciune b. Izomeri de caten c. Izomeri geometrici d. Izomeri optici Cum se mai numete un atom de carbon chiral? a. Carbon asimetric b. Carbon simetric c. Carbon optic activ d. Carbon steric Cum se numete atomul de carbon care realizeaz trei covalene cu ali atomi dect cei de carbon? a. Nular b. Primar c. Secundar d. Teriar Filtratul rezultat la mineralizarea cu sodiu metalic tratat cu soluie de HNO3 i apoi cu soluie de AgNO3 formeaz un precipitat alb, solubil n NH3. Ce element organogen s-a identificat? a. Carbonul b. Azotul c. Sulful d. Clorul Ci atomi de carbon chirali conine glucoza? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 Ci atomi de carbon chirali conine fructoza? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 Ci atomi de carbon chirali conine 2-alanina? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 Ce stare de agregare are butanul, n condiii normale? a. Solid b. Lichid c. Gaz d. Plasm Ce sunt reaciile de descompunere termic ale alcanilor? a. Cracri i dehidrogenri b. Dehidrogenri c. Cracri d. Oxidri Care este combustibilul din buteliile de aragaz? a. Metan b. Etan lichefiat c. Gaz petrolier lichefiat d. Butan-propan lichefiat Dintre metan, etan, propan i butan, care are puterea caloric mai mare, raportat la 1 m3? a. Metan b. Etan c. Propan d. Butan Gazele obinute la arderea unui alcan sunt trecute prin dou vase care conin: unul soluie de acid sulfuric i cellalt ap de var. Ce gaze sunt reinute?

a. CO2 b. H2O(g) c. H2O(g) i CO2 d. Nici unul 52. Izomerii care conin atomi de carbon chirali sunt? a. Izomeri de funciune b. Izomeri de caten c. Izomeri geometrici d. Izomeri optici 53. Care este cel mai simplu alcan cu 3 izomeri de caten? a. Butan b. Pentan c. Hexan d. Propan 54. Ce substan se poate obine prin amonoxidarea metanului? a. Amoniac b. Metil-amina c. Acid cianhidric d. Acid azotic 55. Cum se numete atomul de carbon care realizeaz dou covalene cu atomi, alii dect cei de carbon? a. Nular b. Primar c. Secundar d. Teriar 56. Ce formul chimic are negrul de fum? a. C b. C8 c. CH4 d. CO 57. Ce stare de agregare are etena, n condiii normale? a. Solid b. Lichid c. Gaz d. Plasm 58. Ce stare de agregare are polietena, n condiii normale? a. Solid b. Lichid c. Gaz d. Plasm 59. La oxidarea blnd a alchenelor cu soluie de permanganat de potasiu n mediu slab bazic, culoarea violet a acestora se decoloreaz i se depune un precipitat brun. Care este acesta? a. MnO b. MnO2 c. K2O d. K2O2 60. Sub ce nume mai este cunoscut soluia slab bazic de permanganat de potasiu utilizat ca oxidant blnd al alchenelor? a. Reactiv Bayer b. Oxidant Wohler c. Oxidant Markovnikov d. Reactiv Wurtz 61. Cum se numete tipul de izomerie specific multor clase de substane organice n care o legtur nesaturat sau o grup funcional poate ocupa mai multe locuri n structurile posibile ale substanei? a. Izomerie de poziie b. Izomerie de caten c. Izomerie geometric d. Izomerie optic 62. Cum se numesc polimerii cu proprieti elastice? a. Cauciuc b. Elastomeri c. -polimeri d. Gutaperc 63. Care este monomerul cauciucului natural? a. Izoprenul b. Poliizoprenul c. Gutaperca d. Cloroprenul 64. Cum se numete procedeul de amestecare la cald a cauciucului cu mici cantiti de sulf pentru creterea rezistenei mecanice i chimice? a. Sulfurare b. Topire sulfidic c. Vulcanizare d. Calcinare 65. Cum se numete atomul de carbon care realizeaz o covalen cu un alt atom dect cei de carbon? a. Nular b. Primar c. Secundar d. Teriar 66. Ce culoare are cauciucul natural brut? a. Neagr b. Alb-glbuie c. Verziue d. Roiatic 67. Care este denumirea chimic a acetilenei?

68. 69.
70.

71. 72. 73. 74. 75. 76.


77.

78.
79.

80. 81.
82.

83. 84.

a. Etena b. Etina c. Propina d. Metin Care este starea de agregare a acetilenei, n condiii normale? a. Solid b. Lichid c. Gaz d. Plasm Cum se mai numete acetilura de calciu? a. Carbid b. Silvin c. Salpetru de Chile d. Alaun Ce hidrocarbur aromatic se poate obine prin trimerizarea ciclizant a acetilenei? a. Mesitilen b. Toluen c. Benzen d. Benzin Care secol a fost denumit secolul maselor plastice? a. Secolul XVIII b. Secolul XX c. Secolul XIX d. Secolul XXI Sub ce nume mai este cunoscut propanona? a. Aceton b. Butanon c. Metil-propanon d. Etin Din care substane se obine acrilonitrilul? a. Azot i acetilen b. Acetilena i acid cianhidric c. Metan i acid cianhidric d. Acid azotic Crei clase de hidrocarburi i aparine butadiena? a. Alcani b. Alchene c. Alcadiene d. Alchine Cum mai este notat prescurtat policlorura de vinil? a. PCV b. PVC c. PV d. PC Cum mai este notat prescurtat poliacrilonitrilul? a. PNA b. PAA c. PAN d. PN Cum se mai numesc hidrocarburile aromatice? a. Alchene b. Arene c. Alchine d. Alcadiene Ce stare de agregare are benzenul, n condiii standard? a. Solid b. Lichid c. Gaz d. Plasm Ce stare de agregare are naftalina, n condiii standard? a. Solid b. Lichid c. Gaz d. Plasm Ce hidrocarbur aromatic a fost descoperit n anul 1825 n gazul de iluminat, de ctre Faraday? a. Toluenul b. Metanul c. Propena d. Benzenul De unde provine numele hidrocarburii aromatice benzen? a. De la arborele benzoe b. Benzin c. Nume propus de Kekule d. Nicio variant Din ce balsam a fost izolat toluenul? a. Balsamul de eucalipt b. Balsamul de cocos c. Balsamul negru d. Balsamul de Tolu Cine a propus prima formula chimic structural a benzenului? a. Faraday b. August Kekule c. Berzelius d. Wurtz Ce tip de izomerie prezint hidrocarburile aromatice cu dou catene laterale? a. Izomerie de poziie b. Izomerie de caten c. Izomerie optic d. Izomerie geometric

85. Cine este considerat fondatorul petrochimiei romneti i universale?


a. C.D. Neniescu b. L. Edeleanu c. G. Ostrogovich d. M. Avram 86. Cum se mai numete reacia de alchilare a unei hidrocarburi aromatice cu un compus halogenat i catalizator clorura de aluminiu? a. Reactia Fiedel-Crafts b. Reacie de halogenare c. Reacie orto d. Alchilare aromatic 87. Sub ce denumire se cunoate trinitrotoluenul? a. Dinamit b. Trotil c. Exploziv N d. Nitrobenzen 88. Ce tip de cataliz se utilizeaz n reaciile de substituie cu clor sau brom la catenele laterale ale hidrocarburilor aromatice? a. Eterogen b. Omogen c. Cataliz de suprafa d. Fotochimic 89. ntre ce limite variaz coninutul de carbon n iei? a. 70-75% b. 85-86% c. 92-93% d. 10-20% 90. n ce interval de temperatur distil ieiul? a. 50-150C b. 300-370C c. 30-370C d. 100-370C 91. Ce teorie privitoare la originea ieiului a elaborat n anul 1907 geologul romn Ludovic Mrazec, teorie acceptat astzi? a. Teoria organometalic b. Teoria anorganic c. Teoria Mrazec d. Teoria organic 92. Care este produsul natural neregenerabil ce se prezint ca un lichid vscos, de culoare brun, cu reflexe verzuialbstrui i miros specific? a. Crbune b. Motorina c. Pcura d. Petrolul 93. Care a fost primul ora din Romnia iluminat cu petrol lampant? a. Arad b. Bucureti c. Timioara d. Sibiu 94. Prin ce se determin calitatea unui carburant folosit n motoarele cu ardere intern? a. Cifra benzenic b. Cifra octanic c. Emisiile realizate d. Cifra de ardere 95. n ce ora al Romniei se afl Muzeul Petrolului? a. Ploieti b. Bucureti c. Oneti d. Piteti 96. Care este compusul polihalogenat, neinflamabil utilizat ca solvent i la umplerea stingtoarelor de incendiu? a. CH2Cl2 b. CHCl3 c. CCl4 d. CHBrCl2 97. Cum se numete comercial rina foarte rezistent la temperatur ridicat obinut prin polimerizarea perfluoretenei? a. Polifluoreten b. Teflon c. Polipren d. Fluoropren 98. Cum se numete comercial gazul netoxic, neinflamabil, diclorodifluorometan? a. Freon b. Frigofen c. Frenon d. Metanol 99. Ce stare de agregare are glicerina, n condiii standard? a. Solid b. Lichid c. Gazoas d. Plasm 100. Ce rezulta prin deshidratarea intermolecular a alcoolului etilic ? a. Eter etilic b. Etena c. Etanol d. Acetat de etil

101.

Cum se numete reacia dintre un acid i un alcool? a. Eterificare b. Esterificare c. Transesterificare d. Deshidratare 102. Trinitratul de glicerin intr n compoziia crui exploziv? a. Trinitrotoluenul b. RDX c. HMX d. Dinamita 103.Ce stare de agregare are fenolul, n condiii standard? a. Solid b. Lichid c. Gaz d. Plasm 104. Crei clase de compui hidroxilici i aparine hidrochinona? a. Cetonelor b. Aldehidelor c. Fenolilor d. Alcoolilor 105. Cte grupe OH grefate pe nucleul benzenic conine pirogalolul? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 106. Care este compusul hidroxilic descoperit i izolat n anul 1912 de ctre F.F. Runge n gudronul de la distilarea uscat a crbunilor? a. Toluenul b. Fenolul c. Metanolul d. Pirocatechina 107. Ce acid organic conine oetul alimentar? a. Acid lactic b. Acid propionic c. Acid acetic d. Acid oxalic 108. Ce acid organic se gsete n tmie i smirn? a. Acid galic b. Linanool c. Acid m-metilbenzoic d. Acid benzoic 109. Ce tip de izomerie prezint izomerii orto, meta i para? a. Izomerie de poziie b. Izomerie de caten c. Izomerie optic d. Izomerie geometric 110. Ce acid organic, toxic, se gsete n mcri? a. Acid lactic b. Acid propionic c. Acid acetic d. Acid oxalic 111. De cte ori zaharina (sulfonamida ciclic) este mai dulce fa de zahr? a. 100 ori b. 1000 ori c. 500 ori d. 10 ori 112. Crei clase de compui i aparin fibrele sintetice Nylon? a. Aminelor b. Poliamidelor c. Polialcoolilor d. Azidelor 113. Crei clase de compui i aparin fibrele sintetice Relon? a. Aminelor b. Poliamidelor c. Polialcoolilor d. Poliesterilor 114. Crei clase de compui i aparin fibrele sintetice Terom sau Tercot? a. Aminelor b. Poliamidelor c. Polialcoolilor d. Poliesterilor 115. Cum se numete proprietatea grsimilor nesaturate de a forma sub aciunea oxigenului din aer, pelicule dure, transparente, insolubile i rezistente? a. Sicativare b. Oxidare c. Reducere d. Olio-peliculare 116. Biochimistul englez Max F. Perutz (premiul Nobel n 1962) a elaborat metoda de studiu cristalografic a proteinelor i a determinat structura proteinei ce conine fier. Care este aceasta? a. Insulina b. Hemoglobina c. Pepsina d. Miozina 117. Care este compoziia azotului n proteine?

a. 15,5 20 %. b. 10,5 18,5 %. c. 15,5 18,5 %. d. 10 15 %. 118. Ce tip de proteine sunt hemoglobina din snge, albuminele, globulinele i gluteinele? a. Globulare b. Fibrilare c. Glicoproteine d. Lipoproteine 119. Ce tip de proteine sunt cheratina, colagenul i fibroina? a. Globulare b. Fibroase c. Glicoproteine d. Lipoproteine 120. Ce dizaharida se gsete n trestia de zahr, sfecl, morcovi, pepeni i nectarul unor flori? a. Fructoza b. Glucoza c. Zaharina d. Zaharoza 121. Care sunt cele dou polizaharide constituente ale amidonului? a. Fructoza i amilopectina b. Amiloza i glucoza c. Amiloza i amilopectina d. Glucoza 122. Care plante au cel mai mare coninut n celuloz? a. Bumbacul b. Inul c. Cnepa d. Toate 123. Cum se numete reactivul de culoare albastr care dizolv celuloza? a. Schweizer b. Baeyer c. Pauly d. Sakaguchi 124. n ce ar a fost inventat hrtia, fabricat din scoar de copac, frunze de dud, fibre de bambus i zdrene? a. Grecia b. China c. India d. Germania 125. Ce stare de agregare au spunurile de potasiu? a. Solid b. Lichid c. Gaz d. Plasm 126. Particula cu sarcina electric zero, component a atomului? a. Electron b. Proton c. Nucleon d. Neutron 127. Sarcina electric a atomului este? a. +1 b. -1 c. 0 d. 1/2 128.Ci electroni are pe stratul L atomul cu numrul atomic, Z= 5? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 129. Cum se numete atomul de carbon care realizeaz cele patru covalene cu ali atomi de carbon? a. Nular b. Cuaternar c. Secundar d. Teriar 130. Un orbital poate s fie ocupat maxim de .. electroni? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 131.Ci electroni ncap, maxim, ntr-un substrat de tip p? a. 1 b. 6 c. 5 d. 4 132.Ci orbitali conine un substrat de tip d? a. 1 b. 6 c. 5 d. 4 133.Ce form au orbitalii de tip p? a. Bilobal b. Trilobal c. Sferic d. Polilobal 134.n ce tip de orbital se gsete electronul atomului de hidrogen? a. s b. s i d c. p i d d. d

135.Pe care strat din configuraia electronic a unui element se gsete electronul distinctiv? a. Stratul interimar b. Ultimul strat c. Stratul intermediar d. Primul strat 136. Cine prezint sub form de funcii periodice proprietile elementelor? a. Numrul atomic, Z b. Numrul de mas, A c. Numrul lui Avogadro, N d. Atomul 137. Ce reprezint irurile orizontale ale sistemului periodic, cuprinse ntre dou gaze rare succesive? a. Perioade b. Grupe c. Lantanide d. Actinide 138. Cum se numesc grupele care conin elementele de tip s i p? a. Grupe principale b. Grupe intermediare c. Grupe secundare d. Grupe teriare 139. Indicai tipurile blocurilor de elemente n care este mprit sistemul periodic. a. s, p, d i f b. s, p i d c. p i d d. s i p 140. n ce grup sunt situai halogenii? a. 1 b. 5 c. 11 d. 17 141. Particulele care determin masa atomului? a. Electroni b. Protoni c. Nucleoni d. Neutroni 142. Ce indic, mpreun, numrul atomic, perioada i grupa? a. Caracterul metalic b. Caracterul nemetalic c. Caracterul inert d. Poziia elementelor n sistemul periodic 143. Elementele ale cror electron distinctiv se gsete ntr-un substrat de tip d se numesc? a. metale tranziionale b. metale alcanine c. gaze nobile d. nemetale 144. n blocul de elemente s, numrul grupei 1 sau 2 coincide cu numrul electronilor? a. orbitalul s al ultimului strat b. orbitalul p al ultimului strat c. orbitalul d al ultimului strat d. orbitalul f al ultimului strat 145. Cum se numesc metalele situate n grupa 1? a. metale pmntoase b. metale alcalnine c. metale tranziionale d. metale grele 146.Din ce bloc de elemente fac parte lantanidele i actinidele? a. blocul s b. blocul p c. blocul d d. blocul f 147. Enumerai proprietile neperiodice ale elementelor? a. numr atomic b. masa atomic c. electronegativitatea d. numr atomic i masa atomic 148.Ce reprezint energia necesar smulgerii unui electron dintr-un atom n faz gazoas? a. Energia de ionizare b. Energia primar c. Energia de reacie d. Energia electronic 149. Cum se numesc particulele de materie care provin din atomi, prin cedare sau acceptare de electroni? a. Anioni b. Cationi c. Ioni d. Radicali 150. Ionii pozitivi se formeaz din atomi prin .....de electroni? a. Captare b. Cedare c. Acceptare d. Toate 151.Ce sarcin electric prezint anionii? a. Pozitiv b. Negativ c. Neutr d. Nul 152. Cum se clasific elementele, n funcie de tendina lor de a ajunge la o configuraie stabil de octet sau dublet pe ultimul strat electronic?

a. Metale b. Nemetale c. Metale i nemetale d. Gaze nobile 153. Ce reprezint forele care iau natere ntre atomii unei combinaii chimice? a. Legturi covalente b. Legturi electrovalente c. Legturi chimice d. Legturi coordinative 154.Cum se numete valena elementelor, exprimat prin numrul de electroni pe care atomul unui element i pune n comun cu electronii altui element? a. Covalen b. Electrovalen c. Izovalen d. Semivalen 155. Ce caracter electrochimic prezint sodiul? a. Electropozitiv b. Electroneutru c. Electronegativ d. Toate 156. Recunoatei elementul a crui simbol chimic este N? a. Sodiul b. Niobniul c. Nichelul d. Azotul 157. Precizai elementul chimic care se gsete n proporie de 20%, n procente de volum, n aer? a. N b. O c. Cl d. Ne 158. Cum se numete sarcina formal care se atribuie unui element ntr-o combinaie, n raport cu electronegativitatea sa? a. Numr de oxidare b. Covalen c. Sarcina electronegativ d. Valen 159. Care este valoarea numrului de oxidare pentru substanele elementare? a. 1 b. 2 c. 3 d. 0 160.Cum se denumesc electronii de pe ultimul strat, din structura nveliului electronic al atomului? a. Electroni de legtur b. Electroni de valen c. Electroni nuli d. Electroni liberi 161. De ce natur sunt forele de atracie dintre ionii de semn contrar? a. Legturi covalente b. Fore electrostatice c. Legturi coordinative d. Legturi chimice 162.Cum se numesc compuii formai din ioni pozitivi i negativi i sunt neutri din punct de vedere electric? a. Compui covaleni b. Compui ionici c. Compui metalici d. Compui macromoleculari 163. Ce tip de legturi se manifest n clorura de sodiu? a. Legturi covalente b. Legturi ionice c. Legturi chimice d. Legturi coordinative 164. Numai n ce stare substanele ionice conduc curentul electric? a. n stare uscat b. Soluie c. n topitur d. n soluie i n topitur 165. n ce tipuri de reacii rezult combinaiile ionice cunoscute? a. Reversibile b. Ireversibile c. Exoterme d. Endoretme 166. Sub ce denumiri mai este cunoscut clorura de sodiu? a. Sare de buctrie b. Salpetru de India c. Salpetru de Chile d. Blend 167. Cum se denumete proprietatea unei substane de a se dizolva ntr-un anumit solvent? a. Solubilitate b. Cristalizare c. Recristalizare d. Distilare 168. Numrul ionilor care nconjoar un ion de semn contrar ntr-un cristal se numete? a. Numr de coordinare b. Numr de oxidare c. Numr de ordine d. Numr ionic 169. Ce tipuri de legturi chimice se manifest n molecula de ap?

a. Legturi covalente polare b. Legturi ionice c. Legturi covalente nepolare d. Legturi coordinative 170.Ce tip de legtur chimic se manifest n molecula de oxigen? a. Legturi covalente polare b. Legturi ionice c. Legturi covalente nepolare d. Legturi coordinative 171. Cum se numesc legturile covalente formate prin punerea n comun a mai multor perechi de electroni ntre doi atomi? a. Legturi simple b. Legturi multiple c. Legturi triple d. Legturi duble 172. Ce tip de molecule se formeaz ntre doi atomi care au afinitate diferit pentru electronii de legtur? a. Molecule polare b. Molecule nepolare c. Macromolecule d. Nanomolecule 173. n ce tip de molecule centrul sarcinilor electrice pozitive coincide cu centrul sarcinilor electrice negative? a. Molecule polare b. Molecule nepolare c. Macromolecule d. Nanomolecule 174. Cum se denumesc atomii, ionii sau moleculele care nconjoar ionul sau atomul central, ntr-o combinaie complex? a. Molecule-ion b. Catene c. Radical-complex d. Liganzi 175. Indicai denumirea numrului de molecule sau ioni (liganzi) care intr n structura unui ion complex? a. Numr de coordinaie b. Numr de oxidare c. Numr de ordine d. Numr ionic 176. Prin ce tipuri de legturi chimice se leag liganzii de ionul sau atomul central? a. Legturi covalente polare b. Legturi ionice c. Legturi covalente nepolare d. Legturi covalente coordinative 177. Cror tipuri de molecule le sunt caracteristice interaciile dipol- dipol? a. Molecule polare b. Molecule nepolare c. Macromolecule d. Nanomolecule 178. Indicai punctul de fierbere al apei (c.n.)? a. 100C b. 110C c. 105C d. 90C 179. Enumerai parametri de stare ai gazelor? a. Volumul b. Presiunea c. Temperatura d. Toate 180. Crei valori, pe scara Kelvin, i corespund 10C? a. 273K b. 280K c. 283K d. 300K 181. Care este instrumentul cu ajutorul cruia se msoar presiunea atmosferic? a. Barometru b. Termometru c. Tensiometru d. Turometru 182. Ce volum ocup, n condiii normale de temperatur i presiune, un mol din orice gaz? a. 1 l b. 22,4 l c. 10 l d. 20,4 l 183. Ce reprezint amestecurile omogene formate din dou sau mai multe substane? a. Soluii b. Emulsii c. Geluri d. Fluide 184. Denumii fenomenul n urma cruia o substan lichid, solid sau gazoas se rspndete printre moleculele altei substane, cu formare de soluii? a. Evaporare b. Dizolvare c. Fierbere d. Distilare 185. Care sunt factorii care influeneaz dizolvarea? a. Temperatura b. Agitarea c. Natura solventului i a solvatului d. Toate

186.

Care sunt componentele unei soluii? a. Solvatul b. Solventul c. Apa d. a i b 187. Care este cel mai utilizat solvent? a. Alcoolul etilic b. Acetona c. n-hexanul d. Apa 188. Ce reprezint numrul de moli de substan dizolvat ntr-un litru de soluie? a. Titrul b. Concentraia molal c. Concentraia molar d. Concentraia procentual 189.Ce reprezint cantitatea de substan dizolvat n 100g de soluie? a. Titrul b. Concentraia molal c. Concentraia molar d. Concentraia procentual 190. Cum se denumesc substanele solide cristalizate care includ n reeaua lor cristalin un anumit numr de molecule de ap? a. Cristale b. Molecule c. Cristalohidrai d. Fluide 191. Ce devin prin nclzire cristalohidraii ca urmare a pierderii apei de cristalizare? a. Alauni b. Sruri anhidre c. Substane higroscopice d. Fluide 192. Cum trebuie s fie vitezele celor dou reacii (direct i invers) atunci cnd se stabilete starea de echilibru a procesului respectiv? a. Egale b. Diferite c. Viteza reaciei directe dubl fa de cealalt d. Nule 193. Ce caracter acido-bazic prezint substanele care accept unul sau mai muli protoni? a. Acid b. Bazic c. Neutru d. Amfoter 194. Ce caracter prezint substanele care se comport att ca acizi, ct i ca baze? a. Acid b. Bazic c. Neutru d. Amfoter 195. Care dintre acizii urmtori este un acid mai puternic? a. Acid clorhidric b. Acid carbonic c. Acid fosforic d. Acid acetic 196. Ce caracter prezint o substan a crui pH este egal cu 3? a. Acid b. Bazic c. Neutru d. Amfoter 197. Ce tip de mediu indic un pH egal cu 7? a. Acid b. Bazic c. Neutru d. Amfoter 198. Ce acid se gsete n apa mineral? a. Acid clorhidric b. Acid carbonic c. Acid fosforic d. Acid acetic 199. Ce acid tare este produs de ctre organismul uman? a. Acid clorhidric b. Acid carbonic c. Acid fosforic d. Acid acetic 200. Ce acid organic se gsete n lmi? a. Acid clorhidric b. Acid carbonic c. Acid citric d. Acid acetic 201. Soluia apoas, a crui acid, este oetul? a. Acid clorhidric b. Acid carbonic c. Acid citric d. Acid acetic 202. Care este denumirea uzual a hidroxidului de sodiu?

a. Sod caustic b. Sod calcinat c. Sare gem d. Calcar 203. Care este denumirea uzual a acidului sulfuric? a. Pirit b. Vitriol c. Sulfacid d. Glicocol 204. Care este denumirea uzual a carbonatului de calciu? a. Calcar b. Cret c. Marmur d. Toate 205. Cum se denumete fenomenul n care o particul cedeaz electroni? a. Oxidare b. Reducere c. Neutralizare d. Adsorbie 206. Cum se denumesc reaciile care au loc cu transfer de electroni? a. Redox b. Neutralizare c. De schimb d. Oxidare 207. Cum se numete ramura chimiei care studiaz legtura dintre energia chimic i energia electric, precum i transformrile lor reciproce? a. Chimie-fizic b. Electrochimie c. Fotochimie d. Electroforez 208. Cum se denumete dispozitivul cu ajutorul cruia se obine energie electric, pe baza unor reacii de oxidoreducere? a. Celul galvanic b. Element galvanic c. Pil electric d. Toate 209. Cine a realizat primul generator electrochimic? a. Alessandro Volta b. Stanislao Cannizzaro c. Hans von Pechmann d. Arthur C. Cope 210. Cum se numete electrodul la nivelul cruia are loc procesul de oxidare? a. Catod b. Anod c. Catod de Hg d. Toate 211. Ce proces are loc la nivelul catodului? a. Reducere b. Neutralizare c. Oxidare d. Toate 212. Care este electrolitul utilizat n acumulatorul cu plumb? a. Acid clorhidric b. Acid carbonic c. Acid citric d. Acid sulfuric 213. Ce concentraie procentual trebuie s aib electrolitul n acumulatorul cu plumb pentru ca acumulatorul s fie ncrcat? a. 30% b. 78% c. 38% d. 51% 214.Ce for electromotoare dezvolt un acumulator cu plumb? a. 1 V b. 2 V c. 3 V d. 4 V 215.Cum se numete procesul de degradare superficial sau n adncime a unui metal sub aciunea agenilor chimici din mediu? a. Ruginire b. Coclire c. Coroziune d. Neutralizare 216. Clasificai reaciile chimice n funcie de efectul termic. a. Redox b. Neutralizare c. Esterificare d. Reacii endoterme i reacii exoterme 217. Cantitatea de cldur Q, cedat ntr-o reacie exoterm sau absorbit ntr-o reacie endoterm, se numete? a. Cldur specific b. Capacitate caloric c. Cldur de reacie d. Toate 218. Cum se numesc materialele care constituie sursa de cldur pentru viaa cotidian i pentru diferite procese industriale?

a. Combustibili b. Pcur c. Crbuni d. Benzin 219. Cum se numesc catalizatorii reaciilor biochimice? a. Enzime b. Coenzine c. Co-factori d. Vitamine 220. Cum se numete reacia cu schimb de protoni dintre un acid i o baz? a. Redox b. Neutralizare c. Esterificare d. Reducere 221. Cum se numesc substanele organice (acizi slabi sau baze slabe) care i schimb culoarea n funcie de pHul soluiei? a. Cumarine b. Fenolftaleine c. Hidrochinone d. Indicatori acido-bazici 222. Care este coloraia fenolftaleinei n mediu bazic? a. Albastr b. Incolor c. Rou-carmin d. Alb-glbuie 223. Care este coloraia metiloranjului n mediu acid? a. Albastr b. Incolor c. Roie d. Portocalie 224. Cum se numesc reaciile n care se formeaz substane insolubile n ap? a. Redox b. Neutralizare c. Esterificare d. Precipitare 225. Indicai reactivul utilizat pentru identificarea ionului clorur? a. Clorura cuproas b. Azotatul de argint c. Clorura de bariu d. Amoniacul 226. Indicai reactivul utilizat pentru identificarea ionului sulfat? a. Clorura cuproas b. Azotatul de argint c. Clorura de bariu d. Amoniacul 227. La ce electrod se degaj clorul, n procesul de electroliz al soluiei de clorur de sodiu? a. Catod b. Anod c. Catod de Hg d. Toate 228. Cum este numit chimia hidrocarburilor i a derivailor acestora? a. Chimia anorganic b. Fotochimia c. Chimia organic d. Petrochimia 229. Care este valena atomului de carbon n toi compuii organici? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 230. Clasificai catenele de atomi de carbon n funcie de tipul de legturi care exist ntre atomii de carbon? a. Saturate b. Nesaturate c. Aromatice d. Toate 231. Cum se denumesc substanele care au aceeai formul molecular, dar difer prin structura lor? a. Izomeri b. Diastereoizomeri c. Enantiomeri d. Anomeri 232.Ce categorie de compui reprezint compuii organici care conin n molecula lor numai atomi de carbon i hidrogen? a. Derivai halogenai b. Carbohidrai c. Hidrocarburi d. Arene 233. Hidrocarburile aciclice saturate se numesc? a. Alcani b. Alchene c. Alcadiene d. Alchine 234. Denumii alcanul care conine n molecul un singur atom de carbon? a. Metan b. Etan c. Propan d. Butan

235.

Denumii alcanul care conine n molecul doi atomi de carbon? a. Metan b. Etan c. Propan d. Butan 236. Denumii radicalul monovalent provenit de la metan? a. metil b. metilen c. metiliden d. metin 237. Cum se numesc substanele care se adaug amestecului gazos format din alcani, pentru a depista scurgerile de gaz din conducte sau din butelii? a. Sulfoxizi b. Mercaptani c. Sulfone d. Arene 238. Ce tip de reacii chimice sunt caracteristice alcanilor? a. Adiie b. Eliminare c. Substituie d. Polimerizare 239. Care este denumirea uzual a triclorometanului? a. Freon b. Tetraclorur de carbon c. Gaz grizu d. Cloroform 240. Ce compus organic se formeaz prin piroliza metanului? a. Benzen b. Acetilen c. Cloropren d. Neopren 241. Prin ardere n oxigen sau aer, orice alcan se transform n.......? a. Ap b. Arene c. Dioxid de carbon d. Dioxid de carbon i ap 242. Dintre lemn, crbune, antracit i turb, care are puterea caloric mai mare? a. Lemn b. Crbune c. Antracit d. Turb 243. Cine a descoperit metanul? a. Alessandro Volta b. Stanislao Cannizzaro c. Hans von Pechmann d. Arthur C. Cope 244.Cum se numete gazul exploziv pe care l poate forma metanul n amestec cu aerul? a. Freon b. Gaz de sintez c. Gaz grizu d. Cloroform 245. Bachelita, o mas plastic termorezistent, este un produs de policondensare dintre ..? a. Glucoz i fructoz b. Fenol i etanol c. Fenol i metanal d. Benzaldehid i etanal 246. Care este denumirea farmacochimic a vitaminei C? a. Acid acetic b. Acid ascorbic c. Acid oxalic d. Acid citric 247. Ce clas de hidrocarburi reprezint hidrocarburile aciclice, nesaturate care conin n molecula lor o legtur dubl ntre doi atomi de carbon? a. Alcani b. Alchene c. Alcadiene d. Alchine 248. Ci atomi de carbon conine cea mai simpl alchen? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 249. Produsul de policondensare dintre acidul adipic i 1,6-hexadimetilendiamina este o fibr sintetic numit? a. Relon b. Tercot c. Nylon d. Vscoz 250. Ce clas de compui se obine prin adiia apei la alchene? a. Alcani b. Alchene c. Alcadiene d. Alcooli 251. Cum se denumete procesul prin care mai multe molecule ale unui compus, monomer (sau mer), se leag ntre ele, formnd o macromolecul?

a. Adiie b. Eliminare c. Substituie d. Polimerizare 252. Ce compus macromolecular se obine prin polimerizarea etenei? a. Polieten b. Poliacrilonitril c. Polibutadien d. Cauciuc 253. Cum se denumete compusul macromolecular obinut prin polimerizarea clorurii de vinil? a. Cloropren b. Poliacrilonitril c. Policlorur de vinil d. Polibutadien 254. Ce clas de hidrocarburi reprezint hidrocarburile aciclice, nesaturate care conin n molecula lor o legtur tripl ntre doi atomi de carbon? a. Alcani b. Alchene c. Alcadiene d. Alchine 255. Care este denumirea uzual a celei mai simple alchine? a. Benzen b. Acetilen c. Eten d. Metin 256. Ci atomi de carbon conine propina? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 257.Care dintre urmtorii compui organici reprezint o alchin: butan, 1- pentin, 2- buten, propen? a. Butan b. 1- pentin c. 2- buten d. Propen 258. Ce clas de compui se obine prin adiia total a hidrogenului la alchine? a. Alcani b. Alchene c. Alcadiene d. Alchine 259. Ce compus se obine prin adiia apei la acetilen? a. Propin b. Etanal c. Eten d. Etin 260. Ce temperatur atinge flacra acetilenic, obinut prin arderea acetilenei? a. 3000C b. 300C c. 1300C d. 1800C 261.Pentru ce se utilizeaz flacra oxiacetilenic, obinut prin arderea acetilenei, n sufltorul oxiacetilenic? a. n industria ceramic b. nclzire c. Scop de cercetare d. Sudur 262. Cum se numete cel mai simplu compus din clasa arene? a. Benzin b. Benzen c. Toluen d. Mesitilen 263. Care este raportul atomilor de carbon i hidrogen n molecula benzenului? a. 1:1 b. 1:2 c. 2:1 d. 1:3 264. Cum se numete hidrocarbura aromatic dinuclear cu nuclee condensate? a. Antracen b. Fenentren c. Naftalin d. Bifenil 265. Cum se numete produsul rezultat la trinitrarea toluenului, care n amestec cu azotatul de amoniu este utilizat ca explozibil? a. Nitrobenzen b. Aminotoluen c. Nitrotoluen d. Trinitrotoluen 266. Indicai materia prim pentru obinerea cocsului? a. Pcur b. Crbuni c. Lemne d. Biomas 267.Care este denumirea tiinific a alcoolului de lemn? a. Alcool metilic b. Metanal c. Etanol d. Alcool etilic 268.Care este denumirea tiinific a alcoolului obinut prin fermentaia alcoolic a zaharidelor?

a. Alcool metilic b. Metanol c. Etanal d. Alcool etilic 269. Denumii produsul toxic n care se transform alcoolul etilic prin metabolizarea sa n ficat, compus a crui prezen explic crizele de ficat? a. Alcool metilic b. Metanol c. Etanal d. Etanol 270. Care este antidotul administrat celor care au but sau au inhalat metanol? a. Alcool metilic b. Metanal c. Etanal d. Alcool etilic 271. Care sunt reactivii pentru obinerea trinitratului de glicerin? a. Glicerina i amoniac b. Acid azotic c. Glicerin i acid cianhidric d. Glicerina i acidul azotic 272.Cine a inventat dinamita? a. Alfred Nobel b. Stanislao Cannizzaro c. Arthur C. Cope d. Julius Wilhelm Theodor Curtius 273. n ce an s-a acordat pentru prima dat premiul Nobel? a. 1889 b. 1909 c. 1900 d. 1919 274. Care este denumirea uzual a acidului etanoic? a. Acid clorhidric b. Acid carbonic c. Acid citric d. Acid acetic 275. Denumii procesul de transformare enzimatic a etanolului n acid acetic? a. Fermentaie bacteriologic b. mbtrnire c. Reacie n lan d. Fermentaie acetic 276. Cum se denumete reacia dintre un acid carboxilic i un alcool, prin care se elimin o molecul de ap? a. Eterificare b. Esterificare c. Transesterificare d. Deshidratare 277.Acizii carboxilici care au n molecul o caten liniar cu un numr par de atomi de carbon, mai mare dect patru. Cum se numesc? a. Acizi tari b. Acizi foarte slabi c. Acizi grai d. Poliacizi 278. Ce reprezint srurile de sodiu, potasiu sau calciu ale acizilor grai? a. Lipide b. Spunuri c. Rini d. Detergeni 279.Care este alcoolul care esterificat cu acizii grai formeaz grsimile? a. Etanol b. Fenol c. Glicocol d. Glicerin 280. Care este rolul esenial al grsimilor pentru organism? a. Rezerv de combustibil b. Cretere c. Memorare d. Detoxifiere 281. Cum se numete reacia de hidroliz bazic a grsimilor? a. Eterificare b. Esterificare c. Transesterificare d. Saponificare 282. Care este combustibilul specific pentru creier i sistemul nervos? a. Glucoza b. Fructoza c. Zaharina d. Maltoza 283. Care este reactivul utilizat pentru identificarea amidonului n produsele alimentare? a. F2 b. Cl2 c. Br2 d. I2/KI 284. Denumii proteina din snge care este purttorul de oxigen de la plmni la nivelul celulelor (i de fier)? a. Insulina b. Hemoglobina c. Pepsina d. Miozina 285. Care este polizaharida de schelet din plante, format din resturi de -glucoz?

a. Amidonul b. Celuloza c. Glutenul d. Lactoza 286. Proteinele provin din policondensarea... ? a. Aminelor b. Acizilor organici c. Aminoacizilor d. Toate 287.Cum se denumete procesul de distrugere ireversibil a structurii proteinelor? a. Denaturare b. Condensare c. Oxidare d. Saponificare 288. Indicai esena din menta verde care se folosete la obinerea gumei de mestecat i a pastelor de dini? a. Carvona b. Limonenul c. -terpinol d. Geraniol 289. Indicai denumirea primului medicament de sintez, compusul natural existnd n coaja de salcie? a. Paracetamol b. Aspirin c. Algocalmin d. Morfin

NTREBRI CULTUR GENERAL

Cultur ardean
1. 2. 3. Care este al doilea cel mai important ru care strbate judeul Arad? a. Mureul b. Criul Negru c. Criul Alb d. Criul Repede Care este suprafaa pe care se ntinde judeul Arad? a. 5834 km2 b. 8261km2 2 c. 6897 km d. 7754 km2 Care este procentul aproximativ din suprafaa judeului care se afl n regiunea Banat?

a. 25% b. 10% c. 50% d. 75% 4. Care sunt principala minoritate etnic a judeului Arad? a. Slovacii b. Maghiarii c. Bulgarii d. Germanii 5. Cum se numete cetatea dacic care se presupune c a existat n perimetrul n care astzi se gsete oraul Pecica? a. Marcodava b. Arcidava c. Singidava d. Ziridava 6. Care este cel mai vestic punct al judeului Arad? a. Curtici b. Ndlac c. Vrand d. Peregu Mare 7. Care este cel mai nalt punct din judeul Arad? a. Vrful Pietrii b. Vrful iclu c. Vrful Gina d. Vrful Codru Moma 8. Cte orae, exceptnd municipiul, se gsesc n judeul Arad? a. 8 b. 9 c. 10 d. 7 9. n ce localitate se afl castelul familiei Mocioni? a. Sebi b. Cplna c. Gurahon d. Bata 10. Din ce an este atesat documentar satul Ndab, sat aparintor de oraul Chiineu-Cri? a. 1334 b. 1504 c. 1832 d. 1722 11. n timpul crui domnitor a fost cldit cetatea Lipovei? a. Frederic al II-lea b. Ottokar al II-lea c. Bela al IV-lea d. Bela al III-lea 12. n ce an a fost semnat Pacea de la Passarowitz, n urma creia Lipova a revenit sub dominaia habsburgilor? a. 1718 b. 1797 c. 1801 d. 1699 13. Personalitate emblematic a anului 1918, care proclam unirea Banatului cu Romnia? a. Ioan Suciu b. Sever Bocu c. Vasile Goldi d. Emil Monia 14. Cetate din judeul Arad, atestat din anul 1278, care a fost ridicat cu scop de aprare mpotriva invaziilor ttare? a. Cetatea Liteni b. Cetatea iriei c. Cetatea Fetei d. Cetatea oimo 15. n ce ora se afl cea mai mare comunitate de slovaci din judeul Arad? a. Pecica b. Lipova c. Ndlac d. Curtici 16. Episcop romn, nscut la Pecica n anul 1852? a. Antim Nica b. Silvestru Onofrei c. Teofan Savu d. Roman Ciorogariu 17. n ce stil arhitectural a fost construit vechea cldire a primriei? a. Clasic b. Brncovenesc c. Baroc d. Renascentist 18. n ce localitate se gsete Castelul Konopi, care a aparinut familiei nobiliare maghiare Konopi? a. Odvo b. Conop c. Ineu d. Macea 19. Ci ani a durat construcia Castelului Regal de la Svrin? a. 30 ani b. 60 ani c. 5 ani d. 10 ani 20. Cine a nfiinat parcul dendrologic din jurul Castelului Regal de la Svrin?

21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37.

a. B. Dietrich b. F. Kover c. P. Baciu d. A. Farray n ce localitate s-a nscut scriitorul Ioan Slavici? a. Pncota b. iria c. Ghioroc d. Ineu Care este titlul comediei cu care debuteaz Ioan Slavici n anul 1871, n Convorbiri Literare? a. Fata de biru b. Popa Tanda c. Gura satului d. Comoara Care este denumirea veche a Ineului, sub care a fost atestat n 1214? a. Villa Aqua b. Macra c. Villa Ieneu d. Borosjeno Care dintre urmtoarele sate se afl pe traseul Drumului Vinului? a. Semlac b. Zbrani c. Mini d. imand Unde se afl muzeul memorial A.M. Guttenbrunn? a. Neudorf b. Lipova c. Sntana d. Zbrani n ce stil a fost construit biserica romano-catolic de la Vinga? a. Gotic b. Baroc c. Neogotic d. Rococo Din ce an dateaz biserica romano-catolic de la Vinga? a. 1892 b. 1758 c. 1812 d. 1903 Cum se numete castelul din localitatea Petri? a. Castelul Dietrich b. Castelul Salbek c. Castelul Petri d. Castelul Maro Din ce an este atestat documentar Moneasa? a. 1693 b. 1596 c. 1561 d. 1648 Care este cea mai important staiune balneoclimateric din judeul Arad? a. ofronea b. Dezna c. Moneasa d. Csoaia n ce an a nceput construcia cldirii Teatrului din Arad? a. 1828 b. 1872 c. 1888 d. 1772 n ce an a fost terminat construcia Cetii Aradului ? a. 1783 b. 1703 c. 1695 d. 1759 n ce stil a fost construit Cetatea Aradului? a. Vauban b. Schierhuber c. Harsch d. Messner Care este cea mai veche breasl n Aradul vechi, datnd din 1702? a. Breasla fierarilor b. Breasla tbcarilor c. Breasla lctuilor d. Breasla cojocarilor Cine a nfiinat fabrica de vagoane din Arad? a. Hendel b. Weitzer c. Lengyel d. Popp n ce an devine nalta Preparandie prima coal de nvtori, n limba romn, din Ardeal? a. 1836 b. 1812 c. 1903 d. 1789 Cine a susinut un concert, n anul 1846, n Hotelul Ardealul? a. Johannes Brahms b. Johann Strauss jr

c. Franz Liszt

d. George Enescu

38. Cine a participat ca sufleur, n anul 1868, la spectacolele puse n scen n Teatrul Vechi de ctre trupa lui
Pascaly? a. Deryne b. Eminescu c. Treumann d. Milo 39. Ce tip de zcminte se gsesc n zona Svrinului? a. zcminte de fier b. zcminte de molibden c. zcminte de pirit d. zcminte de sulfuri 40. Care este cea mai important carier de marmur din judeul Arad? a. Gurahon b. Cladova c. Lipova d. Moneasa 41. Care este lungimea pe care o strbare rul Mure pe teritoriul judeului Arad? a. 220 km b. 280 km c. 320 km d. 200 km 42. Pentru ce tip de flor este renumit rezervaia Bezdin? a. Stejari b. Trandafiri slbatici c. Nuferi d. Slcii plngtoare 43. Din ce an este atestat documentar Lipova? a. 1555 b. 1315 c. 1438 d. 1607 44. n ce stil este construit Biserica Srbeasc din Arad? a. Gotic b. Baroc c. Neogotic d. Rococo 45. Care dintre cetile ardene a servit drept reedin princiar pentru voievodul Iancu de Hunedoara? a. Cetatea iria b. Cetatea Agri c. Cetatea oimo d. Cetatea Bulci 46. Familia crui voievod romn a construit Biserica domneasc Adormirea Maicii Domnului din Hlmagiu? a. Rakoczi b. Moga c. Iancu de Hunedoara d. Lackfi 47. Din ce an dateaz mnstirea Hodo-Bodrog? a. 1301 b. 1348 c. 1177 d. 1286 48. Cum se numete rezervaia din localitatea Zimbru? a. Zimbru b. Dorul Laurului c. Prundul Mare d. Dosul Laurului 49. Cine a susinut un concert, n anul 1879, n Hotelul Ardealul? a. Johannes Brahms b. Johann Strauss jr c. Franz Liszt d. George Enescu 50. Pe ce loc a fost plasat Aradul, n anul 1937, n topul celor mai dezvoltate orae din Romnia? a. locul 12 b. locul 4 c. locul 16 d. locul 6 51. Prima atestare documentar a zonei Aradului? a. 1028 b. 1038 c. 1018 d. 1008 52. n ce an se se joac la Arad primul meci oficial de fotbal din Transilvania a. 1889 b. 1890 c. 1899 d. 1909 53. Scriitor i jurnalist ardean care debuteaz n Convorbiri literare (1871), cu comedia Fata de biru? a. Ioan Slavici b. Vasile Goldi c. Ioan Suciu d. Mircea V. Stnescu 54. Ziarist, publicist i scriitor ardean nscut n Oraul Curtici Preedintele Fundaiei Culturale Ioan Slavici din Arad din 2003 i redactor ef al revistei de cultur Relief editat de Fundaia Ioan Slavici?

a. Emil imndan b. Lucian Suciu c. Viorel Gheorghi d. Mircea V. Stnescu 55. Compozitor i folclorist romn care ntre anii 1950 i 1964 a fost directorul Institutului de Folclor din Bucureti, printre lucrrile sale simfonice se numr Petrecere popular i Divertisment rustic? a. Ion Vidu b. Nicolae Brnzeu c. Sabin Drgoi d. George Enescu 56. Preot, crturar i militant romn pentru emanciparea romnilor din Banat, a crui nume apare n satira "Epigonii" a scriitorului Mihai Eminescu? a. Dimitrie ichindeal b. Constantin Diaconovici-Loga c. Caius Iacob d. tefan Augustin Doina 57. Anul n care, dup Paris, Praga, Bruxell, Viena i Londra, ia fiin la Arad cel de al aselea conservator muzical european? a. 1831 b. 1830 c. 1832 d. 1833 58. Matematician ardean nscut n anul 1912, membru al Academiei Romne care a adus contribuii n domeniile mecanicii fluidelor i analizei matematice? a. Dimitrie ichindeal b. Constantin Diaconovici-Loga c. Caius Iacob d. tefan Augustin Doina 59. Militant de seam al micrii de eliberare naional a romnilor din Transilvania i unul dintre organizatorii Marii Adunri Naionale de la Alba Iulia nscut n comuna itarov n anul 1862? a. Sever Bocu b. Ion Fluera c.Vasile Goldi d. Ioan Suciu 60. Scriitor ardean nscut n Cherechiu autor al unor cri de eseuri i reflecii pe marginea poeziei romneti i a poeziei n general: Lampa lui Aladin (1970), Poezie i moda poetic (1972), Orfeu i tentaia realului (1974), Lectura poeziei (1980)? a. Ioan Slavici b. Dorel Sibii c. Moise Nicoar d. tefan Augustin Doina 61. Actor ardean nscut n anul 1971 care a primit premiul pentru cel mai bun actor n cadrul Festivalului de Teatru scurt Oradea 2001 i la Gala Hop Bacau 2006? a. Zoltan Lovas b. Mariana Buruian c. Marian Parfenie d. Ovidiu Ghini 62. n ce secol a fost construit Cetatea Aradului? a. secolul al XVII-lea b. secolul al XVIV-lea c. secolul al XVIII-lea d. secolul al XVI-lea 63. n ce stil a fost construit Palatul Administrativ al Municipiului Arad? a. Vauban b. Renascentist c. Gotic d. Neoclasic 64. Cartier al oraului Arad, care iniial a fost o comun, fiind ulterior nglobat n oraul Arad, devenind un cartier al acestuia unde n vara anului 1906, fizicianul maghiar Lrnd Etvs a efectuat experimente fizice de gravimetrie? a. Prneava b. Aradul Nou c. Miclaca d. Sinicolau Mic 65. Cartier al Oraului Arad fost trg i o cetate, pe malul bnean al Mureului, n dreptul Aradului care s-a alipit de Arad n anul 1948 devenind cartier? a. Poltura b. Aradul Nou c. ega d. Subcetate 66. Localitate din Banat, situat la sud de Arad i de Mure i la est de Aradul Nou, astzi localitatea fiind inclus n municipiul Arad, alipirea a avut loc n 1950? a. Poltura b. Drgani c. ega d. Snnicolau Mic 67. Anul n care a fost nfiinat echipa de fotbal, emblema oraului UTA Arad de ctre baronul Neumann, patronul ntreprinderii Textile Arad? a. 1945 b. 1946

c. 1943

d. 1944

68. Cetate de piatr construit n 1331 cu statut de cetate regal, printre ocupanii ei numarndu-se Iancu de
Hunedoara, regele Sigismund de Luxemburg, Matei Corvin, familia Bathory? a. Cetatea iria b. Cetatea oimo c. Cetatea Aradului d. Cetatea Agri Mnstire considerat a fi printre cele mai vechi monumente de acest fel din Romnia atestat n anul 1177, n care astzi se gsesc valoroase picturi , numeroase manuscrise i alte piese muzeistice? a. Mnstirea Bezdin b. Hodo Bodrog c. Sf. Simion d. Feredeu Staiune balneoclimateric n lunca Mureului, nconjurat de pduri de stejari, care apare n documente din anul 1315? a. Lipova b. Dezna c. Moneasa d. Svrin Monument ce comemoreaza eroismul elevilor colii de subofieri din Radna contra trupelor hitleriste i horthyste? a. Arcul de Triumf b. Monumentul de la Puli c. Monumentul ostailor romni d. Monumentul Sfnta Treime Jurist i un om politic romn, deputat romn n Parlamentul de la Budapesta, participant activ la Marea Unire din 1918. a. tefan Cicio Pop b. Vasile Goldi c. Sever Bocu d. Ioan Suciu Arhitect ardean, care a proiectat Monumentul Eroilor de la Puli n urma ctigrii unui concurs naional? a. Ioan Tolan b. Mihai Pcurar c. Cornelia Kocsis Josan d. Milo Cristea Construcie de crmid nalt de 35 m ce se remarc prin decoraiile ferestrelor i a balcoanelor finalizat n anul 1896? a. Casa cu Lact b. Turnul de ap c. Casa cu Ghiulele d. Teatrul Vechi Care este anul cnd Iacob Hirschl construiete teatrul, acesta poate fi considerat drept cel mai vechi teatru din Romnia? a. 1818 b. 1819 c. 1817 d. 1718 Almanah literar care apare n 1859 editat de Societatea de lectur a elevilor romni fiind considerat prima manifestare literar ardean? a. Biserica i coala" b. Lumina" c. Muguri" d. Gura Satului" Care este cel mai vechi monument al oraului Arad, construit n anul 1721? a. Statuia Libertii b. Statuia Sfntului Jan Nepomuk c. Crucea Martirilor d. Monumentul Sfnta Treime n ce an a fost fondat fabrica de mpletituri i tricotaje Arad(FITA)? a.1921 b.1950 c.1814 d.1935 Dup inundaiile crui an a fost construit trandul Neptun din Arad? a.1940 b.1970 c.1932 d.1900 Compozitor ardean de referin? a.Alexandru Gavra b.Iosif Vulcan c.Sever Bocu d.Sabin Drgoi Gimnast ardean participant la Jocurile Olimpice de la Helsinki in 1952: a.Anca Stoenescu b.Gheorghe Mandache c.Mihai Botez d.Rares Apostol Reeaua de curent electric a intrat n funciune n anul? a.1820 b.1895

69.

70.

71.

72.

73. 74.

75.

76.

77. 78. 79. 80. 81. 82.

c.1915

d.1920

83. Gimnasta ardean medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Moscova?


a.Emilia Eberle b.Valeria Rcil c.Elizabeta Lazr d.Bianca Drgu 84. Canotoare ardean care a obinut n 1975 titlul de campioan a Europei? a.Anca Niulescu b.Valeria Rcil c.Monica Brosovszky d.Clara Somogyi 85. n ce an a fost inaugurat Stadionul ITA? a.1946 b.1950 c.1934 d.1920 86. n ce an a luat fiin Asociaia sportiv Gloria Arad? a.1980 b.1913 c.1948 d.1967 87. Ateneul Popular din Arad s-a nfiinat n anul? a.1950 b.1989 c.1931 d.1955 88. Catedrala catolic este opera arhitectului? a.Szantay Ludovic b.Milos Cristea c.Silvestru Rafiroiu d.Tabacovici Emil 89. n ce an, n timpul celui de al 2-lea rzboi mondial Aradul a fost bombardat n anul? a.1940 b.1944 c.1945 d.1939 90. Personalitate ardean,ministrul insrcinat cu afacerile Transilvaniei,n guvernul Averescu: a.VasileGoldi b.Ioan Slavici c.tefan Cicio Pop d.Iuliu Moldovan

NTREBRI CULTUR GENERAL

Economie
Bltreu Monica, Dnil Dorina

1. Orice lucru care poate fi oferit unei piee, satisfcnd o dorin sau o nevoie? 2.
a. Serviciu b. Produs c. Obiect d. Retail Proces social i managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obin ceea ce le este necesar i doresc prin crearea, oferirea i schimbul de produse i servicii avnd o anumit valoare? a. Marketing b. Branding c. Publicitate d. Merchandising Sistemul social al diviziunii muncii, bazat pe proprietatea privat asupra mijloacelor de producie, fiind un sistem cooperativ, fiecare individ integrndu-se din i n vederea propriului interes, statul neintervenind n aciunile ce fac obiectul pieei? a. Economie financiar b. Politic economic c. Economia de pia d. Econometrie Model al teoriei economice, ce descrie o form ipotetic a pieei n care nici un productor sau consumator nu are puterea de a influena preurile de pe pia? a. Concuren loial b. Concurena perfect c. Concuren neloial d. Comer perfect tiina economic de ansamblu, care cerceteaz toate relaiile economice din domeniul microeconomiei, ca rezultat al deciziilor raionale ale actorilor individuali (familii, firme) i din domeniul macroeconomiei, ca rezultat al interaciunii sistematice a tuturor agregatelor unei economii (cererea agregat, investiiile, nivelul preului)? a. Economie financiar b. Economia politic c. Economia de pia d. Economie instituional Schimb de bunuri i servicii peste granie sau teritorii internaionale? a. Comer mondial b. Comer electronic c. Comer internaional d. Comer perfect Oferta unor mrfuri, n schimbul unor mijloace de plat (bani) sau alte mrfuri de schimb? a. Cerere b. Comer c. Inflaie d. Vnzare Reflectarea bneasc a valorii bunurilor sau serviciilor? a. Bani b. Valoare c. Moned d. Pre Situaia de pe pia n care condiiile necesare pentru existena concurenei perfecte nu sunt satisfcute? a. Concuren perfect b. Concuren imperfect c. Concuren neloial d. Comer perfect Situaie n care exist un singur vnztor al unui bun economic? a. Concuren perfect b. Monopol c. Concuren neloial d. Oligopol Situaie n care exist un numr restrns de cumprtori ai unui bun economic?

3.

4.

5.

6.

7. 8. 9. 10. 11.

a. Oligopol b. Monopson c. Monopol d. Oligopson 12. Cot ce permite exprimarea ponderii deinute de o anumit firm, de un produs ori de o marc n cadrul unei piee de referin? a. Audien b. Cot de pia c. Cot economic d. Rating 13. Atribute ale firmei care concur la realizarea obiectivelor? a. Puncte tari b. Puncte slabe c. Oportuniti d. Ameninri 14. Partea tangibil a unui sistem de compensare, pe care organizaiile o folosesc pentru a arta angajailor cum sunt apreciate performanele? a. Sporuri b. Salarii c. Prime d. Diurne 15. Vnzarea unor produse sub preul de producie, de multe ori cu scopul de a elimina ali concureni de pe pia? a. Antidumping b. Dumping c. Promoie de vnzri d. Oferte 16. Metod de nsemnare a unor produse, prin care se poate identifica firma productoare renumit, care caut s asigure o calitate superioar produselor pentru a-i pstra reputaia? a. Marc comercial b. Licen c. Brevet d. Drept de autor 17. Rezultatul unui proces, adic al unui ansamblu de activiti corelate sau n interaciune, care transform intrri n ieiri? a. Serviciu b. Produs c. Obiect d. Retail 18. Situaie n care exist un numr restrns de vnztori ai unui bun economic? a. Concuren perfect b. Monopol c. Concuren neloial d. Oligopol 19. Element al mrcii care nu se exprim prin cuvinte ci prin imagini? a. Simbol b. Emblem c. Logo d. Monogram 20. Dreptul exclusiv de a reproduce, de a publica sau de a vinde o oper literar, artistic sau muzical? a. Patent b. Drept de autor c. Trademarck d. Copyright 21. Element special realizat din hrtie, carton, material plastic etc., pe care sunt nscrise cteva informaii eseniale necesare identificrii? a. Recipient b. Reet c. Etichet d. Cutie 22. tiina i arta de a convinge clienii s cumpere? a. Marketing b. Branding c. Publicitate d. Merchandising 23. Posibilitatea intrrii pe pia a unui bun sau a unui serviciu fr a se impune bariere, n condiiile liberei concurene? a. Pia liber b. Controlling c. Acces pe pia d. Merchandising 24. Studierea punctelor forte i a punctelor slabe ale unui agent economic/mrci pe o pia, n raport cu oferta concurenei? a. Analiza cererii b. Analiza intern c. Analiza ofertei d. Analiza concurenei 25. Termen mnemotehnic, format din iniialele n limba englez a elementelor de analiz: puncte tari, puncte slabe, oportuniti i ameninri? a. Analiza SMART b. Analiza intern c. Analiza ofertei d. Analiza SWOT

26. Metod de cercetare care const n separarea proceselor i a fenomenelor de pia n scopul stabilirii ct mai
exacte a previziunilor vnzrilor precum i a eventualelor riscuri excesive? a. Analiza cererii b. Analiza concurenei c. Analiza ofertei d. Analiza pieei 27. Factori externi care mpiedic realizarea obiectivelor? a. Puncte tari b. Puncte slabe c. Oportuniti d. Ameninri 28. Volumul global al vnzrilor de bunuri i servicii efectuate, n cursul unei perioade de timp, de un agent economic i msurate prin preurile lor? a. ncasri b. Cifra de afaceri c. Profit d. Venit 29. Situaie n care exist un singur cumprtor al unui bun economic? a. Oligopol b. Monopson c. Monopol d. Oligopson 30. Cost alctuit din costul de achiziie al materiilor prime i materialelor consumate, celelalte cheltuieli directe de producie, precum i cota cheltuielilor indirecte de producie, fiind determinate raional ca fiind legate de fabricarea acestuia? a. Cost de oportunitate b. Cost de producie c. Cost integral d. Cost real 31. Marc nregistrat de ctre unitile din sfera circulaiei bunurilor de consum care indic faptul c un anumit bun este comercializat de ctre o anumit firm sau magazin, care o ofer beneficiarului sub garania sa? a. Marc combinat b. Marca de serviciu c. Marca de fabric d. Marc de comer 32. Situaie n care exist mai muli vnztori de bunuri total diferite? a. Concuren perfect b. Concuren imperfect c. Concuren neloial d. Concuren monopolist 33. Activitatea de programare, coordonare, organizare i conducere pe baz de plan n scopul realizrii unei activiti? a. Planificare b. Tactic c. Strategie d. Metode 34. Sum de bani cerut de un vnztor pentru un produs, serviciu, sau suma valoric la care un consumator renun n schimbul achiziionrii unui produs sau serviciu? a. Pre b. Valoare c. Credit d. Numerar 35. Pre care se formeaz i se modific n funcie de raportul dintre cerere i ofert? a. Pre minim b. Pre de pia c. Pre de vnzare d. Pre mediu 36. Ansamblu de msuri tehnice, economice, organizatorice i de decizii optime ce se iau ntr-o perioad de timp, n cadrul unei ntreprinderi, n vederea realizrii de activiti eficiente i rentabile? a. Planificare b. Tactic c. Strategie d. Metode 37. Bun care este de preferin consumat, n loc s fie folosit la producerea unui alt bun? a. Bun final b. Bun contabil c. Bun Liber d. Bun perisabil 38. Nevoile de bunuri i servicii care se satisfac prin intermediul pieei, adic prin vnzare-cumprare? a. Cererea b. Bun de consum c. Oferta d. Comer 39. Fraciuni din capitalul social al unei societi pe aciuni sau n comandit pe aciuni? a. Pri de interes b. Pri sociale c. Aciuni d. Pri de capital 40. Suma tuturor aporturilor efectuate de asociai n vederea constituirii i funcionrii unei societi comerciale? a. Capital financiar b. Capital fix c. Capital vrsat d. Capital social

41. Atribute ale firmei care mpiedic realizarea obiectivelor ?


42. a. Puncte tari b. Puncte slabe c. Oportuniti d. Ameninri Domeniu al tiinelor economice, ce lucreaz cu mrimi agregate, cerceteaz comportamentul economiei n general, cum ar fi venitul total sau gradul de ocupare al forei de munc, rata inflaiei sau oscilaiile conjuncturale? a. Economie de pia b. Macroeconomie c. Microeconomie d. Economie financiar Valoarea celei mai bune dintre ansele sacrificate, la care se renun atunci cnd se face o alegere oarecare n condiiile resurselor date? a. Cost de oportunitate b. Cost de producie c. Cost integral d. Cost real Exprim ct de mult este afectat cererea de modificarea preului unui produs sau serviciu? a. Elasticitatea cererii n funcie de pre b. Multiplicatorii Lagrange c. Elasticitatea venitului d. Elasticitatea ncruciat Diferena dintre suma maxim pe care consumatorul ar fi dispus s o plteasc pentru o unitate dintr-un bun i suma pe care el o pltete efectiv, msurat n termeni monetari? a. Minusul Consumatorului b. Diferen economic c. Valoare economic d. Surplusul consumatorului Concept generic ce caracterizeaz posibilitatea de a satisface o necesitate uman? a. Dependen b. Necesitate c. Condiionare d. Utilitate Condiionare a individului, o dependen metabolic, fizic, informaional, sau afectiv? a. Dependen b. Necesitate c. Condiionare d. Utilitate Totalitatea mijloacelor materiale i imateriale, i a activitilor care contribuie la producerea de bunuri i servicii? a. Factoring b. Strategia de fabricaie c. Factor de consum d. Factor de producie Influenarea economiei prin msuri politice, prin intermediul statului respectiv a puterii legislative? a. Democraia economic b. Politic economic c. Economie politic d. Politica monetar Termen ce descrie ceea ce se ntmpl atunci cnd cantitile de factori utilizai n producie cresc? a. Economie asociativ b. Economia de scar c. Economie politic d. Economie informal Bun economic care nu este rar, fiind disponibil ntr-o cantitate orict de mare, fr costuri de oportunitate pentru societate? a. Bun final b. Bun contabil c. Bun Liber d. Bun perisabil Bunuri publice care pot fi livrate ca bunuri private, dar care sunt livrate de guvern pentru diferite scopuri (de obicei pentru politic social) i sunt finanate din fonduri publice, cum ar fi taxele i impozitele? a. Bun privat b. Bun public global c. Bun social d. Bun comun Activul patrimonial al societii, n momentul constituirii acesteia? a. Capital financiar b. Capital fix c. Capital vrsat d. Capital social Bun care trebuie consumat mpreun cu un alt bun? a. Bun complementar b. Bun substitutiv c. Bun durabil d. Bun perisabil Cantitatea de bunuri sau servicii pe care un agent economic este dispus s o ofere spre vnzare ntr-o anumit perioad de timp? a. Cererea b. Bun de consum c. Oferta d. Comer

43.

44. 45.

46. 47.

48.

49.
50.

51.

52.

53. 54. 55.

56. Opusul bunurilor durabile, asemntoare cu cele de unic folosin cu specificaia c consumul lor devine
imposibil dup un anumit timp definit ca termen de valabilitate? a. Bun complementar b. Bun substitutiv c. Bun durabil d. Bun perisabil 57. Domeniu al tiinelor economice ce se ocup cu studiul comportamentului economic al diferiilor consumatori (teoria bugetar), al firmei (teoria produciei) i problematica mpririi bunurilor limitate i a venitului limitat? a. Mezoeconomie b. Macroeconomie c. Microeconomie d. Economie financiar 58. Bunurile de care dispune productorul sunt folosite ca materie prim pentru producerea altor bunuri sau materiale ce trebuie prelucrate? a. Bun superior b. Bun intermediar c. Bun de tip capital d. Bun final 59. Indicator macroeconomic care reflect suma valorii de pia a tuturor mrfurilor i serviciilor destinate consumului final, produse n toate ramurile economiei n interiorul unui stat n decurs de un an? a. Produs intern net b. Produs intern brut c. Indicele dezvoltrii umane d. Rata general a economiei 60. Schimbarea procentual iterativ a unei variabile lund n considerare schimbarea procentual iterativ a altei variabile? a. Elasticitatea preului cererii b. Elasticitatea c. Elasticitatea venitului d. Elasticitatea n cruce 61. Obiectul, procesul, proprietatea, serviciul sau funcia, care rezolv o necesitate, care ofer corpului, minii sau afectivitii subiectului acel ceva absolut necesar, sau dorit, la un moment dat? a. Dependen b. Necesitate c. Condiionare d. Utilitate 62. Bunuri cu o calitate ndoielnic, care sunt cerute mai puin atunci cnd venitul crete? a. Bun superior b. Bun intermediar c. Bun inferior d. Bun de tip experien 63. Sum de bani pe care un individ sau o entitate juridic o pltete ctre stat? a. Tax b. Impozit c. Rat d. Dobnd 64. Ramur a economiei care se ocup cu analiza economic a activitilor economice publice? a. Economia financiar b. Microeconomie c. Macroeconomie d. Politica economic 65. Dezechilibru major prezent n economia oricrei ri, reprezentat de o cretere generalizat a preurilor i de scderea simultan a puterii de cumprare a monedei naionale? a. Deflaia b. Datorie public c. Stagflaia d. Inflaia 66. Emisiunea excesiv de moned peste oferta real de bunuri i servicii? a. Inflaie prin moned b. Inflaie prin cerere c. Inflaie prin costuri d. Hiperinflaia 67. Factori externi care concur la realizarea obiectivelor? a. Puncte tari b. Puncte slabe c. Oportuniti d. Ameninri 68. Termen economic ce se refer la o inflaie cu o rat foarte mare i cresctoare? a. Inflaie prin moned b. Inflaie prin cerere c. Inflaie prin costuri d. Hiperinflaia 69. Bunuri economice clasificate uneori ca o subcategorie a bunurilor publice, care sunt exclusibile i nu se afl n relaie de rivalitate cel puin pna la momentul n care apare o congestie? a. Bunuri de tip club b. Bun public global c. Bun de tip capital d. Bun comun 70. Domeniu al tiinelor economice i ntr-un sens mai larg o form special a tiinelor sociale i culturale? a. Vnzri i Marketing b. Economia ntreprinderii c. Economie financiar d. Economia afacerilor

71. Suplimentul de utilitate ce decurge din consumarea unei doze suplimentare dintr-un bun (X), sau raportul
suplimentului de utilitate total la suplimentul de consum din acelai produs? a. Utilitate economic b. Utilitate material c. Utilitate marginal d. Utilitate fizic 72. Ansamblu de instrumente calitative i cantitative de control care sunt introduse pentru coordonarea informaiilor i pentru sprijinirea proceselor de decizie, mai precis pentru management? a. Conducerea firmei b. Controlling c. Organizare d. Logistic 73. Exprim ct de puternic se modific n mod relativ cererea unui bun economic, dac venitul unui buget se modific n mod relativ? a. Elasticitatea preului cererii b. Multiplicatorii Lagrange c. Elasticitatea venitului d. Elasticitatea n cruce 74. Planificare integrat, organizare, impozitare i control al tuturor cursurilor de mrfuri i materiale mpreun cu cursurile de informaii legate de acestea ncepnd de la livratori prin etapele crerii de valori (ex. producie i/sau etape de distribuie) pn la livrarea produselor ctre clieni, inclusiv a eliminrii deeurilor i a reciclrii? a. Conducerea firmei b. Controlling c. Organizare d. Logistic 75. Excedentul de cerere agregat peste oferta agregat? a. Inflaie prin moned b. Inflaie prin cerere c. Inflaie prin costuri d. Hiperinflaia 76. Examinarea situaiilor financiare i a raportrilor contabile ale unei companii, societi, firme sau instituii i consemnarea rezultatelor n cadrul unui raport care certific dac, n opinia auditorilor, raportrile contabile examinate reflect n mod real situaia financiar a companiei? a. Audit de certificare b. Analiz tehnic c. Controlling d. Audit 77. Evaluarea cantitii de bunuri care nu vor putea fi produse, deoarece s-a luat decizia de a produce un alt bun? a. Pre de oportunitate b. Cost de oportunitate c. Pre real d. Cost real 78. Ansamblul metodelor, proceselor, operaiilor asupra materiilor prime, materialelor i datelor pentru realizarea unui anumit produs industrial sau comercial? a. Nanotehnologie b. Tehnologia c. Procedeu d. Ingineria 79. Bun care este de preferin consumat, n loc s fie folosit la producerea unui alt bun? a. Bun superior b. Bun intermediar c. Bun de tip caritabil d. Bun final 80. Grup de oameni care lucreaz mpreun pentru atingerea unui el? a. Sisteme b. Societi c. Organizaii d. Instituii 81. Situaia de pe o pia, n care preul unui bun economic conduce la o egalitate ntre cantitatea cerut i cantitatea oferit? a. Echilibrul pieei b. Utilitate marginal c. Cost de oportunitate d. Cost marginal 82. Spaiul economic n care se ntlnesc, se confrunt i negociaz n mod liber cererea de fora de munc, reprezentat de angajatori i oferta, reprezentat de posesorii de for de munc? a. Piaa valutar b. Piaa bursier c. Piaa mrfurilor d. Piaa muncii 83. Document care reprezint un act unilateral de voin a salariatului care comunic angajatorului, printr-o notificare scris, ncetarea contractului individual de munc? a. Demisia b. Concedierea c. Preaviz d. omaj 84. Clientul de pe piaa muncii? a. Parteneri b. Salariat c. Angajator d. Angajat

85. Prelevarea unei pri din veniturile i/sau averea persoanelor la dispoziia statului n vederea constituirii
resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice? a. Tax b. Impozit c. Rat d. Dobnd Tax aplicat la cumprarea unui produs? a. Tax pe valoare adugat b. Tax cumulat c. Tax unic d. Tax unic cu plat fracionat Sursa constituirii resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice? a. Tax b. Impozit c. Rat d. Dobnd Form grav a omajului cnd nici n perioadele de avnt economic relativ nu se reduce marcant numrul omerilor. Aceasta poate s fie structurat pe cauze i anume: datorit unei calificri necorespunztoare cerinelor, vrstei, sntii sau lipsa dorinei de a lucra cauzat de amplasarea n alte regiuni a locurilor de munc, sau o retribuie (salar) mic? a. omajul voluntar b. omajul cronic c. omajul involuntar d. omaj sezonier Set de activiti necesare pentru a conduce i coordona activitile ntreprinderii? a. Conducerea firmei b. Controlling c. Organizare d. Logistic Produs sau un serviciu ale crui caracteristici, cum ar fi calitatea sau preul, sunt dificil de observat dinainte, ns aceste caracteristici pot fi stabilite asupra consumului? a. Bun superior b. Bun intermediar c. Bun de tip experien d. Bun inferior Societate denumit n legislaia mai veche a Romniei societate anonim? a. Societate comercial b. Societate pe aciuni c. Corporaie d. Concern Form legal de companie, o anumit form de persoan juridic, care are o rspundere limitat n faa legii i fa de proprietarii acesteia? a. Societate cu rspundere limitat b. Societate pe aciuni c. Corporaie d. Concern Ansamblu de aciuni prin care autoritile monetare (banca central, trezoreria etc.) influeneaz asupra cantitii de moned n circulaie, nivelul ratelor dobnzii, cursurile de schimb valutar i ali indicatori economico-monetari n vederea realizrii obiectivelor generale ale politicii economice (de stimulare a activitii economice, ocupare a forei de munc, stabilitate a preurilor etc.)? a. Democraia economic b. Politic economic c. Economie politic d. Politica monetar Bun rezistent, care nu se deterioreaz sau mai exact este un bun util de-a lungul timpului? a. Bun complementar b. Bun substitutiv c. Bun durabil d. Bun perisabil Furnizorul de pe piaa muncii? a. Parteneri b. Salariat c. Angajator d. Angajat Studiul trecutului aciunilor sau altor instrumente financiare n vederea prezicerii trendurilor urmtoare i a lurii deciziilor de investiii? a. Analiza tehnic b. Analiza fundamental c. Calculul consensului d. Audit Punerea la dispoziie a cantitii potrivite din bunurile potrivite, la timpul potrivit, de calitatea potrivit, la costurile potrivite, la locul potrivit? a. Conducerea firmei b. Controlling c. Organizare d. Logistic Funcia managerial distinct care ajut la stabilirea i meninerea unor limite reciproce de comunicare, la acceptarea reciproc i la cooperarea dintre o organizaie i publicul ei? a. Vnzri b. Relaii publice c. Marketing direct d. Plasare

86. 87. 88.

89.
90.

91. 92.

93.

94.
95. 96.

97.

98.

99. Bun economic consumat prea puin, din cauz c indivizii, n mod tipic, iau n considerare mai degrab modul n care acel bun le aduce beneficii, dect beneficiile generate de consum pentru ceilali membri ai societii? a. Bun de tip ncredere b. Bun intermediar c. Bun de tip experien d. Bun meritoriu 100.List cu toate veniturile i cheltuielile? a. Costuri i ncasri fixe b. Costuri i ncasri variabile c. Planificare d. Buget 101.nsumare sau plan al veniturilor i cheltuielilor planificate de guvern? a. Planificare b. Buget guvernamental c. Buget flexibil d. Buget static 102.Totalitatea cheltuielilor prin care statul acoper necesitile publice de bunuri i servicii considerate prioritare ntr-o anumit perioad? a. Cheltuieli curente b. Cheltuieli ordinare c. Cheltuieli extraordinare d. Cheltuieli publice extrabugetare 103.Bun specific care este mprit tuturor membrilor unei comuniti n care toi beneficiaz de el? a. Bun privat b. Bun public global c. Bun social d. Bun comun 104.Fenomen economic care reprezint opusul inflaiei, caracterizat prin scderea preurilor bunurilor i serviciilor? a. Deflaia b. Datorie public c. Stagflaia d. Inflaia 105.Combinaie ntre economie, matematic i statistic? a. Ecomatistic b. Sistem economic c. Socioeconomie d. Econometrie 106.Termenul ntrebuinat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul c evenimente care au loc ntr-o parte a globului au repercusiuni din ce n ce mai ample asupra societilor i problemelor din alte pri ale globului? a. Platform continental b. Geostrategie c. Globalizare d. Geopolitic 107.Societate de capitaluri, asociaii rspunznd pentru pierderile societii doar n limita aciunilor deinute? a. Societate comercial b. Societate pe aciuni c. Corporaie d. Concern 108.Exprim ct de mult se modific costurile, atunci cnd producia unui bun crete (n general cu o unitate infinitezimal)? a. Echilibrul pieei b. Utilitate marginal c. Cost de oportunitate d. Cost marginal 109.Demersul de cumprare sau vnzare prin intermediul transmiterii de date la distan, demers specific politicii expansive a marketingului companiilor comerciale? a. Reele de piee b. Pia virtual c. Comer electronic d. Comer cu ridicata 110.Sistem de organizare comercial, persoan juridic, creia statul i confer autoritatea legal de a aciona ca un tot, ce poate ncheia contracte i poate avea bunuri n proprietate? a. Societate cu rspundere limitat b. Societate pe aciuni c. Corporaie d. Concern 111. Suma estimat pentru care un activ ar putea fi schimbat la data evalurii, ntre un cumprtor hotrt s cumpere i un vnztor hotrt s vnd, ntr-o tranzacie liber (neprtinitoare), dup o comercializare n cunotin de cauz, prudent i fr constrngere? a. Capitalizarea de pia b. Analiza fundamental c. Analiz tehnic d. Valoare de pia 112.Bun pentru care o cretere a preului acestuia va determina oamenii s cumpere chiar mai mult din acel produs? a. Bun Giffen b. Bun global c. Bun durabil d. Bun perisabil 113.Activitile legate de promovarea vnzrilor, publicitate, relaiile publice, promovarea direct i fora de vnzare? a. Managementul marketingului b. Marchandising c. Promovarea d. Publicitate

114.

Activiti ale firmei care fac disponibil produsul clienilor int, vizeaz canalele de distribuie, acoperire, sortimente, stocuri? a. Distribuie b. Planificare c. Depozitare d. Plasament 115.Registru contabil obligatoriu n care se nregistreaz lunar i sistematic, prin regruparea conturilor, micarea i existena tuturor elementelor de activ i de pasiv, la un moment dat? a. Registru Jurnal b. Registru Carte Mare c. Registru Inventar d. Bilan 116.tiina care se ocup cu msurarea, evaluarea, cunoaterea, gestiunea i controlul activelor, datoriilor i capitalurilor proprii, precum i a rezultatelor obinute din activitatea persoanelor fizice i juridice? a. Auditarea b. Contabilitatea c. Fiscalitate d. Management 117.Bun folosit n exact acelai mod ca alt bun, la acelai pre i aceeai calitate, cnd nu exist o intenie special a consumatorului de a prefera un produs fa de un alt produs? a. Bun complementar b. bun substitutiv c. Bun durabil d. Bun perisabil 118.Excedentul de cerere agregat peste oferta agregat? a. Inflaie prin moned b. Inflaie prin cerere c. Inflaie prin costuri d. Hiperinflaia 119.Bunuri folosite pentru producia de capital? a. Bun superior b. Bun intermediar c. Bun de tip capital d. Bun final 120. Reflectarea bneasc a valorii bunurilor sau serviciilor, comparate i corelate prin prisma cantitii, calitii i a altor criterii? a. Bun superior b. Valoare c. Cost d. Pre 121. Teorie care cerceteaz efectele ntlnirii cererii cu oferta pe piaa bunurilor? a. Teoria consumatorului b. Teoria preurilor c. Teoria jocului d. Teoria produciei 122. Contract comercial de creditare la care particip o societate specializat (societate bancar sau o instituie financiar specializat) n ncasarea de facturi denumit factor i o societate comercial furnizoare de produse sau servicii denumit aderent? a. Factor de producie b. Strategia de fabricaie c. Factor de consum d. Factoring 123. Operaiunea care mbrac forma unui contract prin care o persoan numit francizor i acord unei alte persoane, numit beneficiar sau francizat, dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrial sau intelectual, n scopul de producie sau de comercializare a anumitor tipuri de produse i/sau de servicii? a. Factoring b. Franciza c. Drept de autor d. Brevet 124. Transferul activelor care sunt n proprietatea statului sau a societilor comerciale cu capital majoritar de stat ctre investitori privai? a. Privatizare b. Capitalizare c. Acord economic d. Investiie 125.Bun al crui impact asupra utilitii este dificil sau chiar imposibil de stabilit de ctre un consumator? a. Bun de tip ncredere b. Bun intermediar c. Bun meritoriu d. Bun de tip experien 126. Activitate cu caracter comercial care are ca scop obinerea unui profit prin vnzarea de produse sau prestarea de servicii? a. Comer b. Afacere c. Schimb economic d. Troc 127. Canal online de advertising prin care un comerciant (advertiser) pltete unul sau mai muli afiliai (publisher) pentru cumprarea sau completarea unui formular de ctre un vizitator?

a. Marketing direct b. Marketing afiliat c. Marketing pe internet d. Multi Level Marketing 128. Procedeu de lucru specific metodei contabilitii prin intermediul cruia se prezint generalizat activul i pasivul unitilor patrimoniale n etalon bnesc precum i date obinute de unitatea patrimonial la un moment dat? a. Registru Jurnal b. Registru Carte Mare c. Balan de verificare d. Bilan 129. Procedeu specific contabilitii cu ajutorul cruia se ine evidena fiecrui element patrimonial valoric i uneori cantitativ, att n ceea ce privete existentul (soldul) ct i micrile intervenite la elementul patrimonial ntr-o perioad de timp? a. Cont b. Cont contabil c. Balan de verificare d. Cas 130. Procedura de insolven concursual colectiv i egalitar care se aplic debitorului n vederea lichidrii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmat de radierea debitorului din registrul n care este nmatriculat? a. Blocaj economic b. Incapacitate plat c. Faliment d. Radiere 131. Suma metodelor, practicilor i operaiunilor ntreprinse n scopul promovrii i susinerii activitii comerciale la punctul de vnzare, n scopul optimizrii vnzrilor? a. Branding b. Marketing c. Merchandising-ul d. Manufactur 132. Situaia la un moment dat a elementului patrimonial pentru care s-a deschis contul respectiv? a. Sold b. Activ c. Pasiv d. Rezultat 133. Document contabil obligatoriu n care se nregistreaz toate elementele de activ i de pasiv, grupate n funcie de natura lor, inventariate de unitate, potrivit legii? a. Registru Jurnal b. Registru Carte Mare c. Registru Inventar d. Bilan 134. Creterea costurilor de producie, independent de cererea agregat? a. Inflaie prin moned b. Inflaie prin cerere c. Inflaie prin costuri d. Hiperinflaia 135. Doctrin politic i economic care proclam principiul libertii politice i economice a indivizilor, individul i libertile sale constituind elementul central al ntregii doctrine? a. Liberalism b. Comunism c. Capitalism d. Mercantilism 136. Oferta unor mrfuri, n schimbul unor mijloace de plat (bani) sau alte mrfuri de schimb? a. Comer b. Afacere c. Schimb economic d. Troc 137. Teorie care se ocup cu studiul ofertei pe piaa bunurilor? a. Teoria consumatorului b. Teoria preurilor c. Teoria jocului d. Teoria produciei 138. Situaie n care exist un singur vnztor al unui bun economic? a. Monopol b. Monopson c. Oligopol d. Oligopson

NTREBRI CULTUR GENERAL

Film 1. Numrul de premii Oscar pe care le-a ctigat filmul Titanic?


2. a. 7 c. 8 Prinii cinematografului? a. Fraii Wright c. Fraii Lumiere Film n care apar elefani roz la parad? a. Dumbo c. Goofy Personajul ntruchipat de George Gurns n filmul "Oh, God"? b. 11 d. 4 b. Fraii Melies d. Fraii Grimm b. Jumbo d. Pluto

3. 4.

a. Regele Arthur b. Cezar c. Richard Inim de Leu d. Dumnezeu 5. Culoarea lui "C-3PO", robotul din "Rzboiul Stelelor"? a. Portocalie b. Aurie c. Albastr d. Verde 6. Motivul pentru care se duc btlii n "Mad Max II"? a. Rzbunare b. Armament c. Petrolul d. Bijuteriile Coroanei 7. Denumirea castelului creat de Merlyn? a. Mordred b. Galahad c. Percival d. Camelot 8. ara n care a fost montat filmul Shogun? a. Japonia b. SUA c. China d. India 9. Actria principal din filmul "City of Angels"? a. Lucy Liu b. Cameron Diaz c. Meg Ryan d. Drew Barrymore 10. Cel mai renumit premiu n cinematografie? a. Emmy b. Oscar c. Zmeura de Aur d. Grammy 11. Stanley Laurel i Oliver Hardy care au reprezentat celebrul cuplu comic al primei jumti a secolului XX? a. Stan i Charlie b. John i Jack c. Jesse i James d. Stan i Bran 12. Film thriller din 1992 , regizat de Paul Verhoeven i scris de Joe Eszterhas, n rolurile principale Sharon Stone, Michael Douglas? a. Instinct primar b. Unforgiven c. Kramer contra Kramer d. Greu de Ucis 13. Film realizat n anul 1966, scenariul avnd la baz romanul cu acelai nume de Ray Bradbury, filmul fiind regizat de Franois Truffaut, avndu-i n rolurile principale pe Julie Christie, Cyril Cusack i Oskar Werner? a. Batman b. The Reptile c. Fahrenheit 451 d. Blow Up 14. Film science fiction din 2002, regizat de Steven Spielberg adaptat vag dup opera literar cu acelai nume a lui Philip K. Dick avndu-l n rol principal pe Tom Cruise, n rolul lui John Anderton, un ofier de poliie care conduce divizia "pre-crim"? a. Chicago b. The Time Machine c. Solaris d. Raport Special 15. Film poliist a lui Sergiu Nicolaescu, realizat n anul 1972, fiind primul film din seria de 5 filme de acelai gen? a. Cu minile curate b. Accident c. Mihai Viteazul d. Revana 16. Film bazat pe piesa muzical cu acelai nume din 1959, compus de Richard Rodgers pe versurile lui Oscar Hemmerstein II, regizat de Robert Wise, ctigtor n 1966 a premiului Oscar pentru Cea mai bun pelicul? a. Sunetul muzicii b. Ben-Hur c. Vertigo d. My Fair Lady 17. Film american produs n anul 1968, care este ecranizarea romanului (La plante des singes, 1963) scris de Pierre Boulle? a. Absolventul b. Rochy c. Planeta maimuelor d. Filiera Francez 18. Film tiinifico-fantastic francez regizat de Luc Besson, cu Bruce Willis , Gary Oldman, Milla Jovovich, Ian Holm i Chris Tucker? a. Brbai n Negru b. Al cincilea element c. Jurassic Park d. Star Trek 19. Numele celului care mpreun cu prietenii lui rezolva diferite mistere, aprut n celebrul serial de desene animate american realizat de Hanna-Barbera Productions?

a. Scooby Doo b. Goofy c. Pluto d. Butch 20. Film artistic din anul 1986, avndu-l n rol principal pe Tom Cruise, un pilot pe avion de vntoare (F-14) al marinei militare americane? a. O zi deosebit b. Top Gun c. Misiune imposibil d. Legionarul 21. Serial de televiziune american difuzat ntre septembrie 1993 i mai 2002, avnd 9 sezoane i mbinnd elemente science-fiction, fantezie, groaz i mister? a. Dosarele X b. Adevrul Gol-Golu c. Stargate d. Twin Peaks 22. Cunoscut comedie realizat n Frana, avndu-i n distribuie pe Jean Reno i Christian Clavier? a. La vie en rose b. Vizitatorii c. Jandarmul i extrateretrii d. Marele blond cu un pantof negru 23. Film science fiction i de aciune din 1984 regizat i scris de James Cameron care i are ca protagoniti pe Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton i Michael Biehn? a. Gravidul b. Predator c. Terminatorul d. 1984 24. Regizorul filmelor E.T. i Jaws? a. Steven Spielberg b. Martin Scorsese c. Oliver Stone d. Woody Allen 25. Film n care un asasin cyborg este trimis napoi n timp din anul 2029 de ctre o ras de maini inteligente care doresc s extermine rasa uman? a. Terminatorul b. Predator c. Star Trek d. Robocop 26. Celebru film al anilor 50, nominalizat la premiul Oscar la categoria "Cel mai bun film", n rolurile principale avndu-i pe Humphrey Bogart (laureat cu Oscar) i pe Katharine Hepburn? a. Marty b. Regina african c. Comoara din Sierra Madre d. De aici n eternitate 27. Premii americane, diferite de premiile Oscar, pentru filme i seriale, oferite n fiecare an n timpul unei cine de lux? a. Emmy b. Grammy c. Zmeura de Aur d. Premiile Globul de Aur 28. Film n regia lui Francis Ford Coppola, adaptat dup romanul cu acelai nume a lui Mario Puzo? a. Naul b. Omul i visul su c. Marele Gatsby d. Te-ai fcut biat mare 29. Bine-cunoscut comediant i actor britanic devenit celebru prin personajul Mr. Bean? a. Stanley Laurel b. Oliver Hardy c. Alfred Hawthorn Hill d. Rowan Atkinson 30. Film din anul 2003, parodie dup agentul secret James Bond, cu Rowan Atkinson n rolul spionului britanic incompetent, i cu John Malkovich, Natalie Imbruglia i Ben Miller? a. Johnny English b. Latter Days c. Dogville d. Viaa lui David Gale 31. Film din 2003, care spune povestea unei editoare de revist care scrie despre cum s te despari de un tip? a. Latter Days b. American Beauty c. n cutarea lui Nemo d. Cum s scapi de un tip n 10 zile 32. Serial TV de producie romneasc din anul 2006, realizat n studiourile Media Pro Pictures care surprinde viaa de strad din Romnia? a. Trznii n NATO b. Biei Buni c. Chestiunea Zilei d. La Bloc 33. Ce creatur legendar ntlnete Sam n filmul "The Beast Within"? a. Bigfoot b. Monstrul din Lock Ness c. Dragonul Rou d. Unicorn

34. Opusul Premiilor Oscar, premiindu-i pe cei mai slabi actori, scenariti, compozitori, regizori i filme?
a. Emmy b. Grammy c. Zmeura de Aur d. Premiile Globul de Aur 35. Actri i cntrea pop american nscut la 28 septembrie 1987, Houston, Texas, SUA, care s-a fcut cunoscut prin intermediul emisiunii televizate Lizzie McGuire de pe Disney Channel/ABC Kids? a. Hillary Duff b. Avril Lavigne c. Jessica Simpson d. Beyonce 36. Actri de cinematograf, sex-simbol al anilor '60, nscuta la data de 28 septembrie 1934, Paris, care a reuit si transforme iniialele ntr-o legend, care va evoca ntotdeauna frumuseea, plcerea de a tri i libertatea? a. Catherine Deneuve b. Brigitte Bardot c. Audrey Hepburn d. Sophia Loren 37. Actri spaniol nscut la data de 28 aprilie 1974, Madrid, Spania, unul din cele mai cunoscute filme n care ajucat alturi de Tom Cruise fiind Vanilla Sky? a. Kim Bassinger b. Julia Roberts c. Penlope Cruz d. Demi More 38. Film realizat n anul 1998, n regia lui Radu Mihileanu tema fiind cea a Holocaustului, n timpul celui de-al doilea rzboi mondial? a. Trenul pierdut b. Auschwitz c. Trenul vieii d. Lista lui Schindler 39. Realizator, scenarist, productor i actor italian nscut la 12 februarie 1923, la Florena, n Italia? a. Federico Fellini b. Franco Zeffirelli c. Adriano Celentano d. Vittorio De Sica 40. Film din anul 1960 regizat de ctre Federico Fellini? a. Viaa dulce b. Roma, ora deschis c. La Strada d. Uri, murdari i ri 41. Film de aciune i n acelai timp o dram romneasc a casei Artis Film din 2002, avndu-i ca protagoniti pe Marius Bodochi i Andra Negulescu-Bleon? a. Balana b. A fost sau n-a fost? c. Vlad Nemuritorul d. Moartea domnului Lzrescu 42. Actor romn nscut la 14 decembrie 1918, comuna Galbeni, judeul Bacu cu o bogat activitate n teatru, film, televiziune i radio ales membru de onoare al Academiei Romne n 2004? a. Ion Caramitru b. Radu Beligan c. tefan Bnic d. Amza Pellea 43. Film din cinemateca cinematografiei romneti, regizat de Mircea Drgan, lansat n anul 1965, fiind o ecranizare a romanului cu acelai titlu, a lui Mihail Sadoveanu? a. Trenul fantom b. Baltagul c. Neamul oimretilor d. Fraii Jderi 44. Serial de televiziune american avndu-i ca protagoniti pe agenii FBI Fox Mulder (David Duchovny) i Dana Scully (Gillian Anderson)? a. Dosarele X b. Adevrul Gol-Golu c. Stargate d. Twin Peaks 45. Actri de teatru i film care a realizat cupluri celebre alturi de tefan Bnic i mai ales Alexandru Arinel? a. Stela Popescu b. Draga Olteanu Matei c. Aime Iacobescu d. Tamara Buciuceanu 46. Unul dintre cei mai importani actori romni, distingndu-se att n teatru ct i n film, interpretndu-l pe Nea Mrin, binecunoscutul personaj de sorginte popular care ia relevat att de bine disponibilitile pentru comedie? a. Alexandru Arinel b. Amza Pellea c. Mircea Albulescu d. tefan Bnic 47. Film n regia lui Sergiu Nicolescu, una dintre cele mai reuite comedii cu tent parodic din cinematografia romneasc n distribuia cruia i gsim pe Amza Pellea , Stela Popescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu Matei, tefan Bnic, Jean Constantin?

48. 49.

50.

51. 52.

53.

54.

a. Cu minile curate b. Orient Express c. Accident d. Nea Mrin miliardar Cntrea de muzic uoar i actri romnc, cunoscut n special pentru rolul principal din filmul Liceeni? a. Ileana Lazariuc b. Oana Srbu c. Monica Anghel d. Adela Popescu Actor de teatru i film, regizor romn, fost ministru al culturii ntre anii 1997-2000 i director al Teatrului Bulandra ntre 1990-1993 actualmente directorul Teatrului Naional din Bucureti? a. Alexandru Arinel b. Amza Pellea c. Mircea Albulescu d. Ion Caramitru Film romnesc din anul 1986, n regia lui Nicolae Corjos, fiind povestea de dragoste a doi boboci (liceeni n primul an de studii) care se ndrgostesc? a. Liceenii b. Toamna bobocilor c. Melodii la Costineti d. Extemporal la dirigenie Film romnesc din anul 1986, care i are ca protagoniti pe tefan Bnic jr. i pe Oana Srbu? a. Extemporal la dirigenie b. Toamna bobocilor c. Liceenii d. Cstorie cu repetiie Film de aciune i n acelai timp comedie romneasc din 2002, avndu-i ca protagoniti pe Drago Bucur i Dorina Chiriac, doi tineri care se zbat ntr-un ora al manelelor, drogurilor i al curselor ilegale de maini? a. Studentul b. Remucarea c. Trandafirul galben d. Furia Pelicul istoric realizat n 1970 sub bagheta regizoral a lui Sergiu Nicolaescu, avndu-l ca protagonist pe Amza Pellea? a. Cu minile curate b. Accident c. Mihai Viteazul d. Revana Film istoric regizat de Sergiu Nicolaescu n anul 1971? a. Ultimul cartu b. Capcana mercenarilor

55.

56.

57.

58.

59. 60. 61.

c. Mihai Viteazul d. Noi, cei din linia nti Regizor, actor i politician romn dup 1989 devenit cunoscut prin filme ca Dacii (1966), Mihai Viteazul (1970)? a. Liviu Ciulei b. Sergiu Nicolaescu c. Alexandru Dabija d. Ion Caramitru Film istoric n regia lui S. Nicolaescu, realizat n anul 1967, a crui aciune se petrece n preajma anului 88 d. Hr? a. Dacii b. Mihai Viteazu c. Orient Express d. Carol I - Un destin pentru Romania Unul dintre marii actori de comedie romni de teatru, film i televiziune, profesor la Universitatea Naional de Art Teatral i Cinematografic I. L. Caragiale din Bucureti? a. Alexandru Arinel b. Toma Caragiu c. Dem Rdulescu d. tefan Bnic Mare actor i productor american, care a trit ntre anii 1925- 2008 i n afara carierei artistice, s-a fcut remarcat i ca antreprenor, filantrop i pilot de curse? a. Paul Newman b. Kirk Douglas c. Charles Bronson d. Patrick Duffy Actor i productor american, fiul celebrului actor american Kirk Douglas i al actriei Diana Dill? a. Paul Newman b. Michael Douglas c. Charles Bronson d. Patrick Duffy Numele personajului care l interpreteaz pe Spider-Man, rol jucat de Tobey Maguire? a. John Newman b. Jack Smith c. Peter Parker d. Andrew Donald Serial american creat de J. J. Abrams, avnd cinci sezoane, cu Jennifer Garner n rol principal, un agent dublu CIA, care obinuiete s se deghizeze cu diferite costumaii n timpul misiunilor?

62. 63.

64.

65. 66. 67.

68. 69.

a. NYPD Blue b. Alias c. Dosarele X d. Crimele din Midsommer Sitcom american creat de Larry David i Jerry Seinfeld (care joac rolul principal)? a. Familia Bundy b. nalta Societate c. Larry David Show d. Seinfeld Serial ce prezint viaa unui bieel de aproximativ 8 ani cu un IQ foarte mare, ce are un laborator secret plin de tehnologii foarte avansate ascuns n spatele unei biblioteci? a. Felix b. Eu sunt nevstuic c. Johnny Bravo d. Laboratorul lui Dexter Serial de animaie american, creat de Van Partible, avnd acelai nume cu personajul principal, un tip blond, care poart ochelari de soare i un tricou negru i are scopul s gseasc o femeie frumoas? a. Felix b. Eu sunt nevstuic c. Johnny Bravo d. Laboratorul lui Dexter Personaj fictiv din universul Piraii din Caraibe, rolul su fiind interpretat de Johnny Depp? a. Jack Sparrow b. Jake Arch c. Charlie Moore d. Cedric Diggory Protagonista romanului Pe aripile vntului, scris de Margaret Mitchell? a. Scarlett O'Hara b. Vivien Leigh c. Olivia de Havilland d. Hattie McDaniel Personaj fictiv a crui nume real este Don Diego de la Vega, interpretat de mai muli actori, printre care i Antonio Banderas? a. Sirius Black b. Zorro c. Johnston McCulley. d. Don Q Echip format din pisica i oarecele animai, care a stat la baza serialelor de desene animate pline de succes? a. Silvester i Tweety b. Donald i Daisy c. Tom i Jerry d. Lolec i Bolec Film regizat de Sergiu Nicolaescu i difuzat pe posturi TV din Romnia: HBO, Pro TV, Pro Cinema, cunoscut pentru acurateea sa istoric, regizorul dorind ca filmul s fie ct mai aproape de adevr? a. Cu minile curate b. Accident c. Mihai Viteazul d. Revana

70. Personaj fictiv, negativ din filmul Rzboiul stelelor, un puternic lord al Ordinului Sith, ucenic al lui Darth
Sidious, nscut ca Anakin Skywalker? a. Darth Vader b. Yoda c. Leia Organa d. Darth Maul 71. Personaj pozitiv din filmul Rzboiul stelelor, fiul lui Darth Vader? a. Sirius Black b. Prinesa Fiona c. Wolverine d. Luke Skywalker 72. Personaj din romanele lui Ian Fleming i seria unor filme, rolul su fiind jucat de mai muli actori: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan i Daniel Craig ? a. James Bond b. Darth Vader c. GoldenEye d. Goldfinger 73. Agentul 007? a. Dr. No b. Moonraker c. GoldenEye d. James Bond 74. Film american realizat n anul 1985, avndu-i protagoniti pe Marty McFly i pe "Doc" Emmet Brown, care a avut cele mai mari ncasri ale anului 1985? a. Cutnd-o pe Susan b. napoi n viitor c. E.T. Extraterestrul d. Onoarea familie Prizzi 75. Actri britanic, cel mai bine cunoscut pentru performane ca Juliet Hulme n Heavenly Creatures (1994), Rose DeWitt Bukater, Titanic (1997), i Clementine Kruczynski n Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)?

a. Emilia Rose Elizabeth Fox b. Juliane Moore c. Kate Elizabeth Winslet d. Meryl Streep 76. Celebru film american regizat de James Cameron, ctigtor a unsprezece premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film al anului 1997? a. Evita b. Titanic c. Cubul d. Contact 77. Film american cu ncasri record, scris i regizat de Christopher Nolan, bazat pe desenele cu caracter Batman, fiind o continuare a filmului Batman Begins (2005)? a. Cavalerul Negru b. Vagabondul milionar c. Restul e tcere d. Supravieuitorul 78. Personalitate nscut la 30 iulie 1947, culturist, actor i politician republican, austriac american, actualmente servind ca cel de-al treizeciioptulea guvernator al statului California? a. Don Johnson b. Steven Segal c. Jean Claude van Damme d. Arnold Schwarzenegger 79. Titlul unei trilogii cinematografice care ecranizeaz cartea cu acelai nume a lui J.R.R. Tolkien? a. Harry Potter b. Stpnul Inelelor c. Cronicile din Narnia d. Inelul Nibelungilor 80. Personaj celebru, purttor al inelului, n trilogia Stpnul Inelelor? a. Frodo Baggins b. Lordul Sauron c. Gandalf d. Gollum 81. Film de animaie realizat n anul 2001, dup povestirea ilustrat cu acelai nume, scris de americanul William Steig n 1990? a. Regele Leu b. Ratatouille c. Shrek d. n cutarea lui Nemo 82. Film american, lansat n anul 1995, regizat de David Fincher care i are ca protagoniti pe Brad Pitt, respectiv Morgan Freeman? a. Interviu cu un vampir b. Casino c. Pocahontas d. apte 83. Comedie american a casei din 2002, avndu-i ca protagoniti pe Leonardo DiCaprio i Tom Hanks, antrenai ntr-un joc de-a oarele i pisica? a. Cas dulce cas b. American Beauty c. Prinde-m! Dac poi! d. Crash 84. Pseudonimul lui Nicholas Kim Coppola, actor american, laureat al Premiului Academiei Americane de Film n 1996 pentru cel mai bun actor n rol principal, pentru rolul su din filmul Leaving Las Vegas? a. Nicholas Cage b. Owen Wilson c. Orlando Bloom d. Keanu Reeves 85. Actor britanic nscut n 13 ianuarie 1977, Cantenbury, Kent, Anglia care s-a bucurat de succes nc de la nceputul carierei sale cinematografice, datorit rolului "Legolas", din trilogia "Stpnul Inelelor? a. Nicholas Cage b. Mel Gibson c. Orlando Bloom d. Keanu Reeves 86. Film romantico-dramatic adaptat dup cartea din 1936 cu acelai nume de Margaret Mitchell, regizat de Victor Fleming? a. Pe aripile vntului b. Casablanca c. Cleoparta d. Vrjitorul din Oz 87. Actor devenit celebru datorit rolului principal din seria de filme Mad Max? a. Bruce Willis b. Mel Gibson c. Orlando Bloom d. Vin Diesel 88. Actor i regizor englez, nscut la Londra, n Marea Britanie la data de 16 aprilie 1889, fiind considerat unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX, cele mai renumite filme ale lui fiind City Lights (Luminile oraului), Modern Times (Timpuri noi) i The Great Dictator (Dictatorul)? a. Stanley Laurel b. Oliver Hardy c. Alfred Hawthorn Hill d. Charles Spencer Chaplin

89. Actor american, vedet a nenumrate western-uri, care a trit ntre anii 1907- 1979, decoperit de regizorul
Raoul Walsh cu ocazia filmrii n 1930 a westernului The Big Trail, n care juca rolul principal, prietenii i admiratorii numindu- l The Duke? a. John Wayne b. Kirk Douglas c. Charles Bronson d. Michael Douglas 90. Actri american de teatru, televiziune i film, laureat a patru premii Oscar, care a trit ntre anii 1907- 2003, privit n general ca una dintre marile figuri ale istoriei filmului, fiind clasat pe locul I ntr-un top al celor mai mari actori de film ai secolului XX de Institutul American de Film? a. Catherine Deneuve b. Brigitte Bardot c. Katherine Hepburn d. Sophia Loren 91. Cel mai celebru star cinematografic, sex simbol i div pop al secolului douzeci, care a trit ntre anii 19261962 i circumstanele misterioase ale morii ei au fost subiectul multor speculaii, dar nu au reuit s-i tirbeasc reputaia de cea mai legendar figur public a tuturor timpurilor? a. Grace Kelly b. Marilyn Monroe c. Grace McKee d. Zsa Zsa Gabor 92. Cel mai celebru star cinematografic, nscut sub numele de Norma Jeane Mortensen? a. Bette Davis b. Grace Kelly c. Marilyn Monroe d. Zsa Zsa Gabor 93. Film lansat n 2007, ctigtor al Premiului Oscar, scris i regizat de Joel i Ethan Coen avnd n rolurile principale pe Tommy Lee Jones, Josh Brolin i Javier Bardem? a. La Vie en Rose b. American Gangster c. There Will Be Blood d. No Country For Old Men 94. Film american, regizor fiind Ridley Scott, iar protagonist Russell Crowe, n care se prezint aventuri cu gladiatorii din arenele Romei antice? a. Gladiatorul b. Braveheart c. 300 d. Tigris 95. Film despre mafie din anul 1990, regizat de Martin Scorsese i bazat pe romanul Wiseguy de Nicholas Pileggi, reprezentnd povestea adevrat a mafiotului informator Henry Hill? a. Dick Tracy b. Biei buni c. Revenire la via d. Naul: Partea III 96. Actor de film american, nscut n New York City la 17 august 1943, cu o activitate de peste 40 de ani la Hollywood, care a debutat n film cu Trois Chambres Manhattan (1965) n regia lui Marcel Carne? a. Robert de Niro b. Al Pacino c. Michael Douglas d. Kirk Douglas 97. Actor de film american, care a ctigat un premiu Oscar n 1974 pentru cel mai bun actor n rol secundar cu The Godfather Part II i n 1980 un alt premiu al academiei pentru cel mai bun actor cu Raging Bull? a. Patrick Swaize b. Michael Douglas c. Robert de Niro d. Al Pacino 98. Film romantic din 1942, numit astfel dup locul de desfurare al aciunii sale, regizat de Michael Curtiz i avndu- i ca protagoniti pe Humphrey Bogart, n rolul lui Rick Blaine, i pe Ingrid Bergman, n rolul Ilsei Lund? a. Pe aripile vntului b. Prin i ceretor c. Casablanca d. Chicago 99. Cunoscut actri de film, de origine suedez, care a trit ntre anii1915- 1982, laureat cu trei premii Oscar, cel mai cunoscut rol fiind cel din filmul Casablanca (1942) ? a. Ingrid Bergman b. Vivien Leigh c. Marilyn Monroe d. Grace Kelly 100. Film muzical realizat n anul 2002, ctigtor al premiului Oscar pentru cea mai bun pelicul a anului, avndu- i n rolurile principale pe Richard Gere, Catherine Zeta-Jones i Rene Zellweger? a. Sunetul muzicii b. Chicago c. Crossroads d. Moulin Rouge 101. Ecranizare a romanului omonim de Dan Brown, care a avut lansarea mondial pe 19 mai 2006, fiind regizat de Ron Howard?

a. Conspiraia b. Simbolul pierdut c. Codul lui Da Vinci d. nger i demon 102. Film science-fiction ctigtor de Oscar, lansat n 1982 i regizat de Steven Spielberg, care relateaz povestea unui biat, care se mprietenete cu un extraterestru? a. Forrest Gump b. Philadelphia c. Leaving Las Vegas d. E.T. Extraterestrul 103. Film science-fiction, produs the Amblin Entertainment i distribuit de ctre Universal Pictures, lansat pentru prima dat n cinematografe n 1982, relansat n 1985 i apoi "mbuntit" i relansat n 2002 ca o ediie aniversar? a. Cutnd-o pe Susan b. napoi n viitor c. E.T. Extraterestrul d. Onoarea familie Prizzi 104. Film din 1994, regizat de Robert Zemeckis, primind 13 nominalizri la Oscar, ctignd 6 premii i ncasri de 677 de milioane de dolari americani? a. Forrest Gump b. Philadelphia c. Leaving Las Vegas d. Ghici cine vine la cin? 105. Celebru film american al anilor anilor 1960, din distribuia cruia fac parte Katharine Hepburn (laureat cu Oscar pentru cel mai bun rol feminin), Sidney Poitier i Spencer Tracy? a. Lilies of the Field b. Doctor Zhivago c. Ghici cine vine la cin? d. To Kill a Mockingbird 106. Comedie american de animaie realizat n 2008, n regia lui John Stevenson i Mark Osborne i produs la DreamWorks Animation din Glendale, California? a. Regele Leu b. Ratatouille c. Shrek d. Kung Fu Panda 107. Film de aciune din 2003 regizat de Jan de Bont, actria principal fiind Angelina Jolie, iar filmul reprezentnd o continuare a filmului adaptat dup seria faimoaselor jocuri Tomb Raider, primul film fiind Lara Croft: Tomb Raider? a. Tomb Raider: Leagnul Vieii b. Wanted c. Indiana Jones i Templul Blestemat d. Planeta Maimuelor 108. Actri american de film, nscut pe 4 iunie 1975 i Ambasadorul Bunvoinei (Goodwill Ambassador) pentru Organizaia UNHCR (organizaie a Naiunilor Unite de comisari speciali pentru refugiai)? a. Cher b. Kate Winslet c. Heather O'Rourke d. Angelina Jolie Voight 109. Actri american de film, una dintre cele mai frumoase femei din lume, avnd viaa foarte mediatizat, ctignd trei Premii Globul de Aur, dou Premii Organizaia Actorilor de Film i un Premiu al Academiei (OSCAR)? a. Angelina Jolie Voight b. Cameron Diaz c. Julia Roberts d. Jennifer Aniston 110. Actor american, productor de film i activist social, nscut la data de 18 decembrie 1963, care a devenit celebru la mijlocul anilor 1990 dup ce a interpretat rolurile principale n filmele Interview with the Vampire n 1994 i Seven n 1995, fiind fost nominalizat la Premiile Oscar pentru rolul su din filmul Twelve Monkeys din 1996? a. Tom Cruise b. Brad Pitt c. Owen Wilson d. Ashton Kutcher 111. Film science fiction produs, scris, i regizat de Steven Spielberg, ce a ctigat 5 premii Saturn i a fost nominalizat la trei premii Oscar, fiind ultimul proiect pe care regizorul Stanley Kubrick a vrut s-l realizeze, dar murind nainte de nceperea filmrilor; Spielberg i-a dedicat acest film? a. Interviu cu un vampir b. Casino c. Tcerea mieilor d. Inteligen artificial 112. Film de aciune american din anul 1998, regizat de Martin Campbell, distribuia avndu-i ca actori principali pe Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones i Stuart Wilson? a. Legionarul b. Western True Women c. Masca lui Zorro d. Shakespeare in Love

113.

Actor de film i cntre spaniol, nscut pe data de 10 august 1960, care a jucat n filme foarte cunoscute precum Assassins, Evita, Interviu cu un vampir, Mariachi sequels, Philadelphia, Masca lui Zorro i seria Shrek? a. Tom Cruise b. Brad Pitt c. Tom Hanks d. Antonio Banderas 114. Actor britanic de film, nscut la data de 31 decembrie 1937, cunoscut n special pentru rolul doctorului Hannibal Lecter din filmul Tcerea mieilor? a. Richard Gere b. Anthony Hopkins c. Tom Hanks d. Michael Douglas 115. Film tiinifico-fantastic regizat i scris de fraii Wachowski (Andy i Larry) i lansat n 1999, ce are ca tem principal ideea c oamenii triesc ntr-o lume virtual, creat de inteligena artificial, n urma rzboiului purtat ntre oameni i maini, ctignd patru premii Oscar la categoriile tehnice? a. Matrix b. Cubul c. Inelul d. X-Men 116. Al treilea film dintr-o serie bazat pe un serial de televiziune, avndu- l pe Tom Cruise n rolul agentului IMF Ethan Hunt, jucnd alturi de actori ca Philip Seymour Hoffman, Ving Rhames, Michelle Monaghan, Billy Crudup, Keri Russell, Jonathan Rhys-Meyers, Maggie Q, Sasha Alexander, Simon Pegg i Laurence Fishburne? a. Greu de ucis 3 b. Top Gun c. Misiune: Imposibil III d. Naul: Partea III 117. Cunoscut actor american,nominalizat la premiul Oscar pentru rolul din filmul Jerry Maguire, ce a fost cstorit cu actriele Mimi Rogers, Nicole Kidman iar actualmente este cstorit cu actria Katie Holmes? a. Richard Gere b. Tom Hanks c. Tom Cruise d. Mel Gibson 118. Actri australian de film, nscut la data de 20 iunie 1967 care are dubl cetenie, australian i american, fiind i ctigtoare a premiului Oscar? a. Sandra Bullock b. Nicole Kidman c. Kim Bassinger d. Goldie Hawn 119. Film n regia lui Francis Ford Coppola, cu o distribuie impresionant: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, care a primit foarte multe premii, printre care i 3 Oscaruri i 5 Globuri de Aur? a. American Gangster b. Top Gun c. Misiune: Imposibil III d. Naul 120. Actor american, care a trit ntre anii 1924- 2004, ctigtor al premiului Oscar, recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari actori de film ai secolului 20, remarcndu-se datorit rolurilor din filmele Un tramvai numit dorin i On the Waterfront, ambele regizate de ctre Elia Kazan la nceputul anilor 1950? a. Kirk Douglas b. Charles Bronson c. Paul Newman d. Marlon Brando Jr. 121. Film american din 2004, regizat i finanat de actorul Mel Gibson, n care a jucat actria romnc Maia Morgenstern, i care l-a avut n rolul principal pe Jim Caviezel? a. Exilis b. American Gangster c. Orient Expres d. Patimile lui Hristos

NTREBRI CULTUR GENERAL

Filozofie 1. Disciplina autonom a culturii avnd ca obiect cunoaterea formelor i proceselor gndirii? 2.
a. Sociologie b. Metafizic c. Filozofie d. Logica Curent filozofic al crui tez principal este c singura cunoatere autentic este cea tiinific, iar aceasta nu poate veni dect de la afirmarea pozitiv a teoriilor prin aplicarea strict a metodei tiinifice? a. Parnasianism b. Onirism c. Simbolism d. Pozitivism Logician, filozof al limbajului i matematician polonez-american, ce a trit ntre anii 1902-1983 i a fost membru n perioada interbelic a colii de matematic de la Varovia, avnd contribuii importante n filozofie, prin metoda de formalizare a relaiilor dintre expresia i obiectul pe care acestea le denot? a. Gottlob Frege b. Alfred Tarski c. Moritz Schlick d. Saul Kripke Cercetare atotcuprinztoare, sistematic prin care obiectul sau subiectul cercetat este descompus n prile sale, iar acestea sunt ordonate, cercetate i evaluate? a. Analiz b. Sintez c. Dovad (logic) d. Prognoz Propoziie care se presupune ca fiind adevrat pentru scopul argumentului care urmeaz? a. Concluzie b. Raionament c. Judecat d. Asumpie Studiul filozofic al valorilor, regsit n special n etic, estetic, religie? a. Ontologie b. Axiologie c. Cosmologie d. Teleologie Filozof britanic, care a trit ntre anii 1910-1989, care a susinut pozitivismul logic, n acest sens a publicat i crile: Language, Truth and Logic (Limbaj, adevr i logic) n anul 1936 i The Problem of Knowledge (Problema cunoaterii) n anul 1956?

3.

4.

5.
6. 7.

a. Sir Alfred Jules Ayer b. Francis Bacon c. Bertrand Russell d. Graham Priest 8. Poziia filozofic potrivit creia orice eveniment, inclusiv cogniia i aciunea uman, este determinat n mod cauzal de un lan nentrerupt de evenimente anterioare? a. Materialism b. Determinism c. Agnosticism d. Nihilism 9. Propoziie sau nlnuire de propoziii al crui sau al cror coninut poate fi verificat i confirmat prin observaie, prin experien, sau prin demonstraie logic, matematic sau numai discursiv argumentat? a. Adevr b. Argument c. Raiune suficient d. Obiectivitate 10. Una din principalele ramuri ale filozofiei, ce poate fi numit tiina realitii morale, care ncearc elucidarea problemelor morale printr-un demers cognitiv? a. Estetic b. Logic c. Etic d. Metafizic 11. Filozofii greci care l-au precedat pe Socrate i care au fcut speculaii despre natur n ansamblu? a. Relativiti b. Pragmatiti c. Presocratici d. Raionaliti 12. Filozof al Greciei Antice, care a trit aproximativ ntre anii 470 .Hr-399 .Hr? a. Xenofon b. Aristotel c. Platon d. Socrate 13. Filozof grec, considerat printele curentului filozofic cunoscut drept neoplatonism, care a trit ntre anii cca. 205 270 e.n? a. Plotin b. Aristotel c. Epicur d. Epicarmos 14. coal filozofic fondat n Atena de Zenon din Citium n jurul anului 300 .Hr., n perioada elenistic a istoriei antice? a. Scepticism b. Scolastic c. Umanism d. Stoicism 15. Doctrin moral a lui Epicur i a discipolilor si bazat pe teoria etic a fericirii raionale a individului? a. Scepticism b. Epicureism c. Existenialism d. Stoicism 16. Postulat pentru o religie, care este considerat de ctre o grup de oameni drept adevr absolut, infailibil, care nu poate fi pus sub semnul ntrebrii? a. Lem b. Teosofie c. Jainism d. Dogm 17. Poziie filozofic conform creia ntreaga realitate poate fi redus la un singur principiu de baz, respectiv materia? a. Relativism b. Empirism c. Idealism d. Materialism 18. Unul din procesele definitorii, fundamentale ale spiritului uman, care poate fi considerat procesul prim prin care contiina de realitate i de sine apare n subiect raportndu-l la sine i la lumea sa? a. Cunoatere b. Dogm c. nelepciune d. Fanatism 19. coal filozofic greac ntemeiat n secolul V .Hr. de Antistene, un discipol al lui Socrate? a. Scoal cinic b. Scoal milesian c. Scoal cirenaic d. Lyceum 20. Practic a teologiei dintr-un punct de vedere cretin, sau studiul teologic al cretinismului? a. Teologia istoric b. Teologia cretin c. Teologia biblic d. Teologia ortodox 21. Tendin din filosofie i teologie care, ncepnd din perioada tardiv a Evului Mediu, a ncercat s explice i s fac nelese fenomenele supranaturale ale revelaiei cretine cu ajutorul raiunii umane i, mai ales, al filosofiei lui Aristotel?

a. Scepticism b. Scolastic c. Umanism d. Stoicism 22. Doctrin filozofic care afirm c adevrul trebuie s fie determinat n virtutea forei raiunii i nu pe baza credinei sau a dogmelor religioase? a. Relativism b. Pragmatism c. Presocratism d. Raionalism 23. Filosofie asupra moralei, a binelui i a rului, a datoriei? a. Estetic b. Logic c. Etic d. Metafizic 24. Filosof i matematician francez, care a trit ntre anii 1596-1650, cele mai importante opere ale sale fiind Discursul, Meditaiile, Principiile, Pasiunile? a. Ren Descartes b. Baruch Spinoza c. Blaise Pascal d. Voltaire 25. Renumit filozof evreu olandez, de origine sefard cu strmoi de provenien portughez, care a trit ntre anii 1632- 1677, fiind un raionalist i unul din reprezentanii panteismului n timpurile moderne? a. Arthur Schopenhauer b. Baruch Spinoza c. Immanuel Kant d. Karl Marx 26. Filozof francez de origine genevez, scriitor i compozitor, unul dintre cei mai ilutri gnditori ai Iluminismului, care a trit ntre anii 1712- 1778 i a influenat hotrtor, alturi de Voltaire i Diderot, spiritul revoluionar, principiile de drept i contiina social a epocii? a. Ren Descartes b. Jean Jacques Rousseau c. Marchizul de Sade d. Montesquieu 27. Filozof german, principal reprezentant al idealismului n filozofia secolului al XIX-lea, care a trit ntre anii 1770- 1831? a. Wolfgang von Goethe b. Immanuel Kant c. Friedrich Hegel d. Fr. Nietzsche 28. Filozof german, cunoscut, mai ales prin teoria sa asupra primatului "voinei" n sfera reprezentrii lumii i n comportamentul uman, care a trit ntre anii 1788- 1860? a. Arthur Schopenhauer b. Friedrich Engels c. Friedrich Hegel d. Karl Marx 29. Doctrin filozofic i de aciune, caracterizat printr-o accentuare a individualitii, propagarea libertii individuale i a subiectivitii, ce a fost dezvoltat de contribuiile lui Husserl i Heidegger? a. Umanism b. Idealism c. Existenialism d. Empirism 30. Filozof german, cunoscut n primul rnd pentru contribuiile sale n domeniul fenomenologiei, filozofiei valorilor, sociologiei cunoaterii i antropologiei filozofice, pe lng calitatea sa de clasic al filozofiei religiei, care a trit ntre anii 1874- 1928? a. Freiherr von Leibniz b. Martin Heidegger c. Friedrich Hegel d. Max Scheler 31. Ramur a filozofiei care se ocup cu originile, natura i scopurile, metodele i mijloacele cunoaterii de tip tiinific? a. Epistemologia b. Logica c. Etica d. Metafizica 32. Filozofie ce se ocup cu condiiile n care a aprut cultura i cu modul n care aceasta a evoluat n contexte istorice i geografice specifice? a. Filozofie analitic b. Filozofia culturii c. Filosofie existenial d. Filozofia educaiei 33. Sum de idei mprtite de unul sau mai muli gnditori ai unei coli filozofice? a. Studiu filozofic b. Tez filozofic c. Curent filozofic d. Oper filozofic 34. coal filozofic fondat n secolul VI .Hr., ideile asociate cu aceast coal fiind exemplificate de trei filosofi din cetatea ionian Milet: Thales, Anaximandru i Anaximene?

35.

36.

37.

38. 39.

40.

41. 42.

43. 44.
45.

46. 47.

48.

a. Stoicismul b. coala pitagoreic c. coala milesian d. coala eleat Teorie cosmologic, dup care universul este compus din atomi, deoarece se credea c atomii nu se vor transforma niciodat? a. Cosmoism b. Atomism c. Hedonism d. Materialism Important filozof analitic, care a trit ntre anii 1908-2000, una dintre cele mai importante scrieri ale lui fiind Dou dogme ale empirismului? a. W. Van Orman Quine b. Ayn Rand c. Saul Kripke d. Kurt Gdel Concept filosofic al lui Ren Descartes aprut n scrierea Discurs despre metod din anul 1637, la sfritul perioadei Renaterii, punctnd astfel nceputul unei noi etape n istoria culturii umanitii? a. Argument ontologic pentru existena lui Dumnezeu b. Cogito ergo sum c. Metoda ndoielii d. Dualism cartezian Ramur a filozofiei, numit i Teoria cunoaterii tiinifice? a. Epistemologie b. Logic c. Etic d. Metafizic Una din lucrrile cele mai importante ale lui Immanuel Kant, care cuprinde ntreg spectrul filozofiei sale, opera sa capital, n care cerceteaz bazele procesului de cunoatere? a. A priori sintetic b. Critica raiunii practice c. Critica raiunii pure d. Noumenon Doctrina filozofic potrivit creia cunoaterea absolut este imposibil, sau cel puin, c afirmaiile privind cunoaterea pot fi, n principiu, greite? a. Scepticism b. Totalitarism c. Raionalism d. Fallibilism Concept introdus de Karl Popper n filozofia tiinei? a. Falsificabilitatea b. Inducia c. Contradicia d. Fanatismul Acordul la care ajung oamenii, de regul n cadrul unei grupe, cu privire la o anumit tematic fr contradicie ascuns sau fi? a. Inteligen colectiv b. Disens c. Consens d. Unanimitate Concept al filozofiei chineze, care nseamn "cale", "metod" sau "nvtur"? a. Ka-do b. Tao c. Yin-Yang d. Sho-do coal filozofic fondat de Pitagora n secolul VI .Hr.? a. Stoicismul b. coala pitagoreic c. coala milesian d. coala eleat Dou concepte religioase care i au originea n filozofia i metafizica chinez, care reprezint forele primordiale i complementare ce compun universul i toate componentele acestuia? a. Ka-do b. Tao c. Yin-Yang d. Sho-do Doctrina filosofic potrivit creia nu putem obine o cunoatere sigur despre cum sunt lucrurile n realitate? a. Scepticism b. Epicureism c. Existenialism d. Stoicism Concept religios, care literar nseamn "loc ntunecos, pant nordic, mal sudic, noros, sumbru", fiind elementul ntunecat, este trist, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim, i corespunde nopii? a. Yang b.Yin c. Yin-Yang d. Tao Orientare monoteist, fundamental n filozofie, ce consider spiritul ca fiind primordial sub aspectul cronologic i cauzal? a. Relativism b. Empirism c. Idealism d. Materialism

49. Concept religios, care poate avea una din semnificaiile: loc nsorit, mal nordic, strlucire solar, elementul
luminos, a fi fericit, plin de vitalitate, activ, strlucitor, masculin; corespunde zilei? a. Yang b. Yin c. Yin-Yang d. Tao mbuntire a condiiei, ocazional i o apropiere fa de obiectiv? a. Entelehie b. Nous c. Relativism d. Progres Unul din cei mai importani filozofi germani din secolul al XX-lea, care a trit ntre anii 1889- 1976, i a contribuit la reconsiderarea fenomenologiei cu opera sa capital, "Sein und Zeit" ("Fiin i timp")? a. Freiherr von Leibniz b. Martin Heidegger c. Friedrich Hegel d. Max Scheler Descriere de stare asamblabil ntr-un limbaj determinat, pe care o poate extrage un sistem interpretant, din analiz, dup un algoritm determinat, a unor mesaje cu un coninut coerent i relativ complet? a. Premis b. Concluzie c. Axiom d. Rspuns Operaia logic prin care se stabilete coninutul unei noiuni? a. Descriere b. Enun c. Premis d. Definiie Doctrin moral, ce face referire la o cutare exclusiv i excesiv a plcerii, fondat pe baza idealului de nelepciune potrivit cruia fericirea, adic linitea sufletului (ataraxia) este scopul moralei? a. Scepticism b. Epicureism c. Existenialism d. Stoicism Domeniu al filozofiei ce i are nceputurile n lucrarea lui Kant, i n care dezbaterile se axeaz asupra naturii i sensului istoriei? a. tiinelor sociale b. Filozofia istoriei c. Religiei d. Minii Concept care se refer la opinia despre existena divinitii, ce reprezint fie absena credinei n existena divinitii, fie negarea acestei existene? a. Apateism b. Teism c. Ateism d. Deism Categorie filozofic opus concretului, care desemneaz cunoaterea proprietilor eseniale i generale ale obiectelor i fenomenelor? a. Entitate b. Nominalism c. Abstracie d. Abstract Filozof i matematician german, unul din cei mai importani filozofi de la sfritul secolului al XVII-lea i nceputul celui de al XVIII-lea, unul din ntemeietorii iluminismului german, care a trit ntre anii 1646-1716 i a introdus termenul de "funcie"? a. Gottfried Wilhelm von Leibniz b. Martin Heidegger c. Friedrich Hegel d. Max Scheler Ansamblul de proceduri prin care este cuprins conceptual i explicat cauzal ntreaga realitate, sau totalitatea metodelor prin care este descris i motivat existena i particularitile modale ale naturii? a. Aletheia b. Apeiron c. Aporie d. Catharsis Concept, utilizat n discursul contemporan n context literar, religios, medical i al tradiiilor nvate, care semnific a cura? a. Aletheia b. Apeiron c. Aporie d. Catharsis Concept religios, care literar nseamn loc nsorit, pant (deal) sudic, mal (ru) nordic; strlucire solar") este elementul luminos; este fericit, plin de vitalitate, activ, strlucitor, masculin i corespunde zilei? a. Yang b. Yin c. Yin-Yang d. Tao Trire a unui om sub forma unui eveniment trit i astfel perceput de acesta? a. Relativism b. Progres c. Experien d. Esen

50. 51.

52.

53. 54.

55.

56.

57.

58.

59.

60.

61.

62.

63. Propoziiile iniiale ale unui raionament, din care se deduce concluzia? 64.
65. a. Descriere b. Enun c. Premise d. Definiie Printele independenei Indiei i iniiatorul micrilor de revolt neviolente , care a trit ntre anii 1869- 1948? a. Mahatma Gandhi b. Shiva c. Brahma d. Vinu Teolog i filosof umanist italian din timpul Renaterii, care a trit ntre anii 1548- 1600, fiind condamnat i ars pe rug de Inchiziie pentru concepia sa panteist i pentru convingerea asupra infinitii lumii, considerate eretice? a. Robert Bellarmin b. Giordano Bruno c. Bonaventura d. Rosa del Conte Filozof german, care a trit ntre anii 1900- 2002, cunoscut mai ales pentru opera sa monumental din anul 1960, Adevr i metod (Wahrheit und Methode)? a. Hans-Georg Gadamer b. Karl Mannheim c. Erwin Reisner d. Meister Eckhart Poziie filozofic care susine c a fi, n special trecutul i prezentul existenei umane, nu are nicio nsemntate obiectiv, scop, adevr comprehensibil, sau vreo valoare esenial? a. Idealism b. Nihilism c. Relativism d. Scepticism Teorii filozofice care accentuau asupra finalitii aciunilor, a scopului acestora? a. Idealiste b. Nihilism c. Sociologice d. Teleologice Filozofie care cerceteaz exprimarea cultural a omului n limb, scriere, mit, religie, etic, art, economie, organizare statal, mass-media, tiin i tehnologie? a. Filozofie analitic b. Filozofia culturii c. Filosofie existenial d. Filozofia educaiei Filosof antic grec, care afirma cu privire la natura uman faptul c: ,,...antisocialul prin natur nu datorit unor mprejurri ocazionale, este ori un supraom, ori o fiar, ca acela batjocorit de Homer...? a. Plotin b. Aristotel c. Epicur d. Epicarmos Filosof francez ( 1905-1980), unul dintre principalii exponeni ai existenialismului ateu, care afirma c ,,existena precede esena? a. Ren Descartes b. Jean Jacques Rousseau c. Jean -Paul Sartre d. Montesquieu Filosof i filolog german ( 1844-1900), susintor al conceptului de ,,Supraom? a. Wolfgang von Goethe b. Immanuel Kant c. Friedrich Hegel d. Fr. Nietzsche Filosof i scriitor romn, stabilit n Frana, autorul lucrrii ,,Pe culmile disperrii? a. Mircea Eliade b. Gabriel Liiceanu c. Emil Cioran d. Mihai Ursachi Filosoful german, cunoscut prin celebra afirmaie: ;;Dumnezeu a murit? a. Wolfgang von Goethe b. Immanuel Kant c. Friedrich Hegel d. Fr. Nietzsche Suma tuturor tririlor pe care o persoan le-a avut vreodat? a. Relativism b. Progres c. Experien d. Esen Modalitate de gndire i investigare, format dintr-un ansamblu de noiuni i idei, care tinde s cunoasc i s neleag sensul existenei sub aspectele sale cele mai generale, o concepie general despre lume i via? a. Sociologie b. Metaforic c. Filozofie d. Logic Orientare monoteist, fundamental n filozofie, ce consider materia ca fiind factorul secund, dependent de spirit sau chiar neag existena materiei?

66.

67.

68.
69.

70.

71.

72. 73. 74. 75. 76.

77.

a. Relativism b. Empirism c. Idealism d. Materialism 78. Filozof antic grec care i-a scris opera sub forma unor dialoguri n care personajul principal a fost Socrate? a. Xenofon b. Aristotel c. Platon d. Socrate 79. Teolog italian, spiritul cel mai sistematic al Epocii Medievale, cea mai important figur a scolasticii, care d sens supranatural virtuii morale: de la fericire la beatitudine? a. Robert Bellarmin b. Giordano Bruno c. Toma din Aquino d. Rosa del Conte 80. Istoric al religiilor (1907-1986), filosof, sriitor i eseist romn stabilit n Chicago, care teoretizeaz raportul sacru-profan? a. Mircea Eliade b. Gabriel Liiceanu c. Emil Cioran d. Mihai Ursachi 81. Expresia: Omul s-a nscut liber i pretutindeni se afl n lanuri aparine crui filosof? a. Ren Descartes b. Jean Jacques Rousseau c. Immanuel Kant d. Fr. Nietzsche 82. Maetri ai retoricii, ai filozofiei i ai politicii, profesori ambulani care predau, contra cost, nelepciunea, educaia i elocvena? a. Idealitii b. Umanitii c. Nihilitii d. Sofitii 83. Filozof american ( n.1938), adept al filosofiei analitice, autor al lucrrii ,,Anarhie, stat i utopie, unul dintre teoreticienii ,,statului minimal? a. Robert Nozick b. Thomas Jefferson c. John Adams d. Thomas Paine 84. Doctrin care vizeaz reducerea puterilor statului la protecia drepturilor i libertilor individuale, opunndu-se ideii de ,,stat providenial, considernd c indivizii sunt liberi s-i urmreasc propriile interese atta timp ct nu afecteaz drepturile i libertile celorlali? a. Liberalism social b. Liberalism politic c. Democraie d. Capitalism 85. Complex articulat de idei, reprezentri, concepii i atitudini, caracterizate de o retoric ce tinde s o anune drept substitut al (imaginii) realitii? a. Gndiri filozofice b. Idei logice c. Doctrin d. Ideologie 86. Curent filozofic din secolul XX, avndu-i ca reprezentani principali pe filozofii S. Kierkegaard (Danemarca), M. Heidegger i K. Jaspers (Germania), G. Marcel (Frana), L.I. Sestov (Rusia) .a? a. Scepticism b. Epicureism c. Existenialism d. Stoicism 87. Document fundamental, de importan mondial, elaborat la 10 decembrie 1948, care cuprinde drepturile omului? a. Declaraia Universal a Drepturilor Omului b. Tratatul de la Paris c. Pactul de neagresiune d. Tratatul de la Verdun 88. Doctrin conform creia cunotinele sunt nnscute, se afl n spirit nainte de orice nvare? a. Relativism b. Ineism c. Idealism d. Pragmatism 89. Filozof american (1889-1951), unul dintre principalii ntemeietori ai filozofiei analitice, care va afirma: ,,...limitele limbajului meu semnific limitele lumii mele? a. Ludwig Wittgenstein b. Robert Nozick c. Thomas Paine d. John Adams 90. Filozof antic grec ( 490-430 .Hr.), reprezentant al colii eleate, care, pentru a apra doctrina dasclului su, Parmenide, formuleaz mai multe aporii menite s arate dificultile legate de ipotezele multiplicitii i ale devenirii? a. Xenofon b. Zenon c. Platon d. Plotin

91. Curent filosofic dezvoltat n SUA, la sfritul sec. al XIX-lea i nceputul sec. al XX-lea, la iniiativa lui Ch.
Peirce i W. James, avnd ca tez fundamental: semnificaia unui lucru este dat de relevana ei practic? a. Relativism b. Ineism c. Idealism d. Pragmatism Limbajul care este utilizat de fiinele umane pentru vorbire, scriere sau comunicare prin semne? a. Limbaj natural b. Limbaj uman c. Limbaj artificial d. Limbaj animal Transformarea de stare i form a corpurilor, fr schimbarea compoziiei substanelor din care provin? a. Fenomen termic b. Fenomen chimic c. Fenomen biologic d. Fenomen fizic Doctrina care studiaz existena fiinei i semnificaiile ei fundamentale? a. Liberalismul social b. Liberalismul politic c. Ontologia d. Capitalismul

92. 93. 94.

NTREBRI CULTUR GENERAL

Fizic 1. Care este unitate de msur pentru energie n Sistemul Internaional?

a. Coulomb b. Ohm c. Joule d. Watt 2. Ce a descoperit fizicianul Wilhelm Rntgen n 1895? a. Radiaia X b. Atomul c. Radiaia gamma d. Radiaia alfa 3. Cum se numete fenomenul fizic de trecere a unei substane din stare lichid n stare solid? a. Desolidificare b. Solidificare c. Topire d. Evaporare 4. Care este fizicianul care a enunat legea atraciei universale? a. Robert Kirchhoff b. Rudolf Hertz c. Thomas Edison d. Isaac Newton 5. Cine este inventatorul telefonului? a. Benjamin Franklin b. Edwin Herbert Land c. Graham Bell d. Nikola Tesla 6. Inventatorul becului electric, a telegrafului, a fonografului,etc.? a. Edwin Herbert Land b. Benjamin Franklin c. Thomas Edison d. Isaac Newton 7. Care este valoarea constantei viteza luminii n vid sau aer? a. 209.792 km/s b. 309.792 km/s c. 290.792 km/s d. 299.792 km/s 8. Scala cu care se msoar magnitudinea cutremurelor? a. Scara Newton b. Scar logaritmic c. Scara Mercalli d. Scara Richter 9. Care este mrimea fizic msurat cu voltmetrul? a. Tensiunea electric b. Tensiune mecanic c. Tensiune superficial d. Inducia electric 10. Unitatea de msur a forei n Sistemul Internaional? a. Watt b. Volt c. Ohm d. Newton 11. Fizician care a studiat fenomenele electrice, inventnd paratrsnetul? a. Edwin Herbert Land b. Benjamin Franklin c. Thomas Edison d. Isaac Newton 12. Absena materiei ntr-un anumit spaiu? a. Teoria relativitii b. Mediu continuu c. Teoria haosului d. Vid 13. Punctul de pe scara termodinamic la care energia termic a unui sistem i atinge minimul, n sensul c nu se mai poate extrage cldur din sistem? a. Punct de fierbere b. Zero absolut c. Teoria haosului d. Punct de topire 14. Particula elementar responsabil pentru toate fenomenele electromagnetice care are masa de repaus i sarcina electric nule? a. Fotonul b. Electronul c. Quarcul d. Neutornul 15. Fizician italian care a inventat pila electric, numele su fiind dat unitii de tensiune electric (volt)? a. Enrico Fermi b. Alessandro Volta c. Luigi Galvani d. Galileo Galilei 16. Fizician i chimist danez, care a descoperit aciunea magnetic a curentului electric i care a pus n felul acesta bazele electromagnetismului? a. Ludvig Lorenz b. Jens Christian Skou c. H. Christian Oersted d. Niels Bohr 17. Fizician scoian, autorul unui sistem de ecuaii care exprim legile cmpului electromagnetic? a. Clerk Maxwell b. Henry Cavendish c. H. Alexander Fleming d. James Watt

18. Fizician german care a descoperit existena undelor electromagnetice, descoperire ca a stat la baza dezvoltrii
telegrafiei fr cablu i a radioului.? a. Werner von Siemens b. Georg Simon Ohm c. H. Rudolf Hertz d. Nikola Tesla 19. Descrcare electric prin scnteie care se produce n atmosfera terestr cauzat de o diferen de potenial electrostatic? a. Fulger b. Trsnet c. Tunet d. Arc electric 20. Dispozitiv ce transform energia electric n energie mecanic? a. Motor hidraulic b. Electromotor c. Motorul Stirling d. Motor cu aburi 21. Dispozitiv care realizeaz un transfer de energie electromagnetic de la un circuit de curent alternativ primar la altul secundar? a. Condensator b. ntreruptor c. Transformator d. Generator 22. A fost un inventator, fizician, inginer mecanic i inginer electrician american de origine srb care a pus bazele cunotinelor moderne despre curentul alternativ, puterea electric, sistemele de curent alternativ, incluznd sistemele polifazate, sistemele de distribuie a puterii i motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluie Industrial? a. Werner von Siemens b. Georg Simon Ohm c. H. Rudolf Hertz d. Nikola Tesla 23. Important inventator i om de afaceri american la sfrit de secol XIX i nceput de secol XX fiind i cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practic a descoperirilor tiinifice? a. Edwin Herbert Land b. Benjamin Franklin c. Thomas Edison d. Isaac Newton 24. A fost un om de tiin, inventator i, ulterior, industria american, care n anul 1876 a devenit prima persoan care a brevetat un dispozitiv capabil s emit i s recepioneze cuvintele rostite? a. Benjamin Franklin b. Edwin Herbert Land c. Graham Bell d. Nikola Tesla 25. Legea care se exprim astfel: modulul forei de interaciune electrostatic ntre dou sarcini electrice punctiforme este direct proporional cu produsul celor dou sarcini electrice i invers proporional cu ptratul distanei dintre sarcini? a. Legea lui Coulomb b. Legea lui Ampre c. Legea Termodinamicii d. Lega lui Kirchhoff 26. Un tip de dezintegrare radioactiv n care un nucleu atomic emite o particul alfa i se trasform ntr-un atom care are numrul de mas cu 4 mai mic i numrul atomic cu 2 mai mic? a. Dezintegrarea alfa b. Dezintegrarea gamma c. Dezintegrare ionic d. Dezintegrare atomic 27. Unitate de msur n sistemul SI pentru msurarea radioactivitii? a. T Tesla b. Bq Becquerel c. H henry d. Wb weber 28. Fenomenul fizic prin care nucleul unui atom se transform spontan n alt specie de nucleu atomic? a. Radioactivitate natural b. Radioactivitate artificial c. Fisiune d. Explozie nuclear 29. Fenomenul fizic natural prin care corpurile fizice se atrag reciproc, cu o for a crei valoare depinde proporional de masele acestora i invers proporional de ptratul distanei dintre ele? a. Gravitaia b. Atracia terestr c. Relativitate d. Gravitate cuantic 30. Mecanism simplu format dintr-un disc rotitor cu ax fix sau mobil, disc canelat de-a lungul periferiei, care servete la schimbarea sensului sau a direciei unei fore i transmiterea ei prin intermediul unui cablu sau a unui lan care ruleaz pe periferia discului? a. Elevator b. Macara c. Palan d. Scripete

31. Corp caracterizat prin fore de coeziune mici, ce poate curge, poate lua forma vasului n care se afl, prin
alunecarea straturilor sale unele fa de altele? a. Plasm b. Fluid c. Lichid d. Gaz Instrument pentru observarea vizual a curbei ce reprezint variaia n timp a unei mrimi electrice? a. Higrometru b. Micrometru c. Osciloscopul d. Vitezometru Fenomen optic ce const ntr-o strlucire intens observat pe cerul nocturn n regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vnt solar n cmpul magnetic terestru? a. Curcubeu b. Furtun magnetic c. Aurora polar d. Vnt solar Instrument optic folosit la observarea obiectelor ndeprtate, care formeaz imagini virtuale ale acestora? a. Lentila b. Telescop optic c. Lupa d. Luneta Fizician german care a descoperit legile care i poart numele n domeniul reelelor de curent electric, legi care implic urmtoarele mrimi fizice: intensitatea curentului electric, tensiunea i rezistena electric? a. Robert Kirchhoff b. Rudolf Hertz c. Thomas Edison d. Isaac Newton Scar de temperatur, utilizat n cadrul sistemului anglo-saxon de uniti de msur? a. Kelvin b. Fahrenheit c. Celsius d. Mohs Unitate de msur pentru lungime "imperial" (sau anglo-saxon) folosit n special n Statele Unite i n cteva state din Commonwealth, egal cu 25,4 mm? a. Yard b. olul c. Celsius d. Inch Fizician francez, laureat al Premiului Nobel n domeniul fizicii n anul 1903, ca urmare a descoperirii fenomenului de radioactivitate spontan? a. Andr-Marie Ampre b. Louis de Broglie c. A. Henri Becquerel d. Pierre Curie Unitatea de msur pentru impedana electric sau, n curent continuu, pentru rezistena electric? a. Watt b. Volt c. Ohm d. Newton Motor termic cu ardere extern, care utilizeaz energia termic a aburului pentru a produce lucru mecanic? a. Motor hidraulic b. Motor cu abur c. Motor stirling d. Motor Otto Unitatea de timp care corespunde duratei necesare Soarelui pentru a regsi aceeai poziie aparent n raport cu stelele fixe de pe sfera cereasc, poziie observat din acelai loc terestru? a. Timp solar b. An c. An tropic d. Anul sideral Ciclu teoretic, propus n 1820 de un inginer francez, destinat comparrii randamentului termic al mainilor termice? a. Carnot b. Maxwell c. Kelvin d. Planck Mrimea fizic prin care se caracterizeaz capacitatea unui material de a permite transportul sarcinilor electrice atunci cnd este plasat ntr-un cmp electric? a. capacitate electric b. Conductivitatea electric c. conductan electric d. inductan electric Lege care are urmtorul enun: dou corpuri punctiforme de mas m 1 i m2 se atrag reciproc cu o for direct proporional cu produsul maselor corpurilor i invers proporional cu ptratul distanei dintre ele, orientat pe direcia dreptei ce unete centrele de greutate ale celor dou corpuri? a. Gravitaia b. Atracia terestr c. Relativitate d. Legea atraciei universale Fenomen optic i meteorologic care se manifest prin apariia pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci cnd lumina soarelui se refract n picturile de ap din atmosfer?

32. 33.

34. 35.

36. 37.

38.

39.
40. 41.

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

49.

50.

a. Curcubeu b. Furtun magnetic c. Aurora polar d. Vnt solar Motor care elibereaz un jet rapid de fluide pentru a genera contrapresiune n conformitate cu a treia lege a micrii a lui Newton? a. Motor cu ardere intern b. Motor Otto c. Motor Diesel d. Motor cu reacie Motor cu combustie intern, mai exact un motor cu aprindere prin compresie, n care combustibilul se detoneaz prin temperatura ridicat creat de comprimarea amestecului aer-carburant, numele motorului a fost dat dup inginerul german care l-a inventat n 1892 i l-a patentat pe 23 februarie 1893? a. Motorul Wankel b. Motor Otto c. Motor Diesel d. Motor cu reacie Scar de temperatur termodinamic (absolut) unde temperatura de zero absolut este cea mai sczut temperatur posibil? a. Kelvin b. Fahrenheit c. Celsius d. Mohs Corp solid, care poate oscila n jurul unei axe orizontale care nu trece prin centrul su de mas (centrul de greutate) i asupra cruia acioneaz doar greutatea proprie? a. Pendul de torsiune b. Hopa-mitic c. Pendul Foucault d. Pendul fizic Particularizare a legii conservrii energiei la procesele n care intervine micarea termic a materiei, adic micarea dezordonat a unui numr mare de particule (atomi, molecule etc.)? a. Primul principiu al termodinamicii b. Al doilea principiu al termodinamicii c. Paradoxul lui Gibbs (termodinamic) d. Al treilea principiu al termodinamicii Dispozitiv de msurare a temperaturii, cu aplicaii n aproape toate domeniile de activitate practic a omului? a. Temostat b. Termometru c. Pirometru d. Higrometru Lege a fizicii fluidelor, care afirm c un corp scufundat ntr-un fluid este mpins de ctre fluid, de jos n sus, cu o for egal cu greutatea volumului de fluid dezlocuit de acel corp? a. Legea lui Arhimede b. Legea lui Bernoulli c. Teorema lui Bayes d. Legea lui Aristotel Astronom i fizician italian considerat "printe" al tiinei moderne? a. Enrico Fermi b. Alessandro Volta c. Luigi Galvani d. Galileo Galilei Instrument pentru determinarea masei unui corp? a. Altimetru b. Masometru c. Cntar d. Dinamometru Fizician austriac care s-a remarcat prin introducerea teoriei spinului (spin=rotaie)? a. Christian Doppler b. Erwin Schrdinger c. W. Ernest Pauli d. Ernst Mach Unitate de msur a puterii n Sistemul Internaional? a. Watt b. Volt c. Ohm d. Newton Instrument optic format dintr-o lentil convergent sau dintr-un ansamblu convergent de lentile, fixate ntr-o montur, care, aezat n faa unui obiect, d o imagine mrit a acestuia, permind examinarea unor obiecte de mici dimensiuni? a. Periscop b. Telescop optic c. Lupa d. Luneta Fizician olandez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizic n anul 1910, pentru munca sa n domeniul ecuaiei strii gazelor i lichidelor? a. J. D. van der Waals b. Hendrik Lorentz c. Pieter Zeeman d. Frits Zernike Instrument de msur pentru determinarea punctelor cardinale indicnd Polul Nord i Polul Sud magnetic.?

51. 52.

53.
54.

55. 56.
57.

58.

59.

60.
61.

62.

63.
64.

65.

66.

67. 68.

69. 70. 71.

72. 73.
74.

a. Sextant b. Girocompas c. Busola d. Lunet Fizician englez laureat al Premiului Nobel celebru pentru descoperirea neutronului? a. Clerk Maxwell b. Henry Cavendish c. James Chadwick d. James Watt A descoperit i perfecionat principiul de funcionare al frigiderului prin comprimarea i decomprimarea gazelor? a. Wernher von Braun b. Carl von Linde c. Friedrich Whler d. Franz Kolb Fenomenul fizic care const n scderea energiei (i creterea lungimii de und) a unui foton de raze X sau gama, la interaciunea acestuia cu un material? a. Efectul Compton b. Interferena c. Efectul fotoelectric d. Efectul piroelectric Fenomenul invers efectului electrocaloric? a. Efectul Compton b. Interferena c. Efectul fotoelectric d. Efectul piroelectric Renumit om de tiin englez, matematician, fizician i astronom, fost preedinte al Royal Society, savant aflat la originea teoriilor tiinifice care vor revoluiona tiina, n domeniul opticii, matematicii i n special al mecanicii, ce a trit ntre anii 1642- 1727? a. Edwin Herbert Land b. Benjamin Franklin c. Thomas Edison d. Isaac Newton Principiu conform cruia orice corp i menine starea de repaus sau de micare rectilinie i uniform att timp ct asupra sa nu acioneaz alte fore exterioare? a. Principiul lui Fermat b. Principiul echivalenei c. Principiul al doilea al mecanicii d. Principiul al doilea al termodinamicii Mrime fizic fundamental, msurabil, ce determin cantitatea de substan coninut de un corp sau particul, determinabil la nivel macroscopic i msurat, de asemenea, macroscopic i care este o msur a ineriei corpului? a. Cantitatea b. Masa c. Greutatea d. Dimensiunea Variaia vitezei unui punct material, raportat la unitatea de timp? a. Densitatea curentului electric b. Luminan c. Viteza medie d. Acceleraia Proprietatea unui corp de a-i pstra starea de repaus sau de micare rectilinie uniform atunci cnd asupra sa nu acioneaz fore externe? a. Micare circular b. Inerie c. Moment cinetic d. Micare rectilinie neuniform Constant fizic a crei valoare, exprimat n uniti din Sistemul Internaional, este de 299.792,458 m/s? a. Viteza luminii b. Viteza sunetului n vid c. Viteza sunetului d. Viteza luminii n vid Unitate de msur pentru lungime n Sistemul Internaional? a. Centimetru b. Foot c. Inch d. Metrul Unitate de msur pentru mas, n Sistemul Internaional de Uniti de Msur? a. Unitate atomic de mas b. Kilogram c. Gram d. Mol Unitate de msur pentru timp n SI, avnd simbolul s ? a. Secunda b. Minut c. Decad d. Milisecund Unitatea de msur pentru intensitatea curentului electric n sistemul internaional de uniti? a. Amper b. Watt c. Volt d. Coulomb Fenomen fizic care const n deplasarea dirijat a purttorilor de sarcin electric sub aciunea unei diferene de potenial?

75.

76. 77. 78.

79.
80. 81.

82.

83.

84. 85. 86.


87.

88.

89.

a. Lucru mecanic b. Curent electric c. Conductan electric d. Inducie electric Mrime fizic scalar ce caracterizeaz curentul electric i msoar sarcina electric ce traverseaz seciunea unui conductor n unitatea de timp? a. Inducie electric b. Capacitate electric c. Conductan electric d. Intensitatea curentului electric For de inerie ce acioneaz asupra unui mobil care se mic ntr-un sistem aflat n micare de rotaie ? a. Fora Compton b. Fora nuclear tare c. For de frecare d. Foa Coriolis Mrime fizic ce caracterizeaz proprietatea corpurilor de a crea n jurul lor un cmp electric? a. Flux energetic b. Capacitate electric c. Sarcina electric d. Amper Starea unei regiuni a spaiului manifestat prin proprietatea c un mic corp ncrcat electric plasat n aceast regiune este supus aciunii unei fore care nu s-ar exercita dac corpul nu ar fi ncrcat? a. Flux energetic b. Capacitate electric c. Cmp electric d. Inducie electric Simbolul unitii de msur pentru for n Sistemul Internaional de Uniti de Msur? a. W b. V c. d. N Unitate de msur pentru sarcina electric n Sistemului Internaional de Uniti de Msur? a. Farad b. Coulomb c. Ohm d. Amper Schimbarea direciei de propagare a unei unde din cauza schimbrii vitezei de propagare, cel mai adesea la suprafaa de separare dintre dou medii? a. Emisivitate b. Refracia undelor c. Reflexie total d. Reflexia undelor Micare periodic a unui sistem fizic, de o parte i de alta a unei poziii de echilibru, nsoit de o transformare succesiv a unei forme de energie n alta? a. Micarea oscilatorie b. Inerie c. Micare circulat d. Micare rectilinie uniform Fenomenul de suprapunere a dou sau mai multe unde? a. Efectul Compton b. Interferena c. Efectul fotoelectric d. Efectul piroelectric Fizician italian, laureat al Premiului Nobel n anul 1938, care a descoperit fisiunea nucleara? a. Enrico Fermi b. Alessandro Volta c. Luigi Galvani d. Galileo Galilei Mrime fizic egal cu fora pe unitatea de suprafa aplicat pe direcie perpendicular pe acea suprafa? a. Tensiunea mecanic b. Fora c. Permeabilitatea d. Presiunea Parametru de baz al oricrui fenomen ondulatoriu (und), care se propag n spaiu? a. Emisivitate b. Luminozitate c. Lungimea de und d. Lungime Fenomene fizice, care constau dintr-un cmp electric i unul magnetic n acelai spaiu, care se genereaz unul pe altul pe msur ce se propag? a. Radiaie termic b. Undele electromagnetice c. Radiaia solar d. Difracia electronilor Form de existen a materiei, diferit de substan, care apare n vecintatea unui magnet, electromagnet sau a unei sarcini electrice n micare? a. Cmpul magnetic b. Undele electromagnetice c. Cmp electric d. Cmp electromagnetic Mrimea fizic care reprezint rspunsul substanei la aciunea cmpului magnetic extern i se definete ca raportul dintre valoarea magnetizrii (sub aciunea cmpului magnetic de intensitate H) i intensitatea cmpului magnetic? a. Susceptibilitate magnetic b. Cmp magnetic

c. Susceptibilitate electric d. Flux de inducie magnetic 90. Om de tiin englez, care a publicat n anul 1687 lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, n care a descris Legea atraciei universale i, prin studierea legilor micrii corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice? a. Edwin Herbert Land b. Benjamin Franklin c. Thomas Edison d. Isaac Newton 91. Cmp caracterizat n fiecare punct de ctre o mrime fizic vectorial? a. Cmp scalar b. Cmp vectorial c. Cmp electric d. Cmp magnetic 92. Spaiu omogen i izotrop, a crui structur metric este independent cu distribuia materiei n spaiu? a. Distan Minkowski b. Distan euclidian c. Spaiu euclidian d. Spaiu Minkowski 93. Corp natural sau artificial care este capabil s produc n jurul su cmp magnetic? a. Magnet b. Tub catodic c. Conductor d. Electromagnet 94. Fizician i matematician francez, care a trit ntre anii 1775- 1836, fiind considerat unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului? a. Andr-Marie Ampre b. Louis de Broglie c. A. Henri Becquerel d. Pierre Curie 95. Mrimea fizic egal cu numrul de repetri ale unui fenomen periodic n unitatea de timp? a. Inductan electric b. Flux de inducie magnetic c. Und electric d. Frecvena 96. Distana stbtut de suprafaa de und n timp de o perioad? a. Emisivitate b. Luminozitate c. Lungimea de und d. Lungime 97. Unitatea de msur pentru frecven, n Sistemul Internaional? a. Watt b. Volt c. Ohm d. Hertz 98. Fizician german, care a trit ntre anii 1857- 1894, n cinstea cruia,unitatea de msur pentru frecven i poart numele? a. Heinrich Hertz b. Carl von Linde c. Friedrich Whler d. Franz Kolb 99. Senzaie produs asupra organului auditiv de ctre vibraiile materiale ale corpurilor i transmise pe calea undelor acustice? a. Ultrasunet b. Intensitate sonor c. Sunet d. Ecou 100. Fenomenul fizic de emitere i propagare n spaiu a energiei sub form de unde sau de corpusculi? a. Radiaia solar b. Radiaia termic c. Radiaia acustic d. Radiaia 101.Fenomene fizice, care constau dintr-un cmp electric i unul magnetic n acelai spaiu, care se genereaz unul pe altul pe msur ce se propag? a. Und electric b. Und magnetic c. Radiaia electromagnetic d. Radiaie solar 102. Unde electromagnetice utilizate n special pentru transmisii de radio i televiziune, cu frecvene de la civa kilohertzi pn la civa gigaheri? a. Radiaie solar b. Radiaie termic c. Microunde d. Unde radio 103. Radiaii electromagnetice cu o lungime de und mai mare dect cea a domeniului vizibil, dar mai mic dect cea a microundelor? a. Infraroii b. Ultraviolete c. Microunde d. Unde radio 104.Mrime fizic ce caracterizeaz starea de nclzire a unui corp? a. Cldura b. Temperatura c. Presiunea d. Masa

105.Ramur a fizicii care se ocup cu studiul metodelor de obinere a spectrelor, precum i cu msurarea i interpretarea acestora? a. Spectrofizica b. Spectrometria c. Spectronomia d. Spectroscopia 106.Emiterea de electroni din materie n urma absorbiei de radiaie electromagnetic, de exemplu radiaie ultraviolet sau raze X? a. Efectul fotoelectric extern b. Curent electric alternativ c. Curent electric continuu d. Efectul fotoelectric intern 107. Fizician evreu german, apoi apatrid (1896), elveian (1899), emigrat n 1933 n SUA, care a trit ntre anii 1879- 1955 i a crui celebritate se datoreaz n special formulrii teoriei relativitii? a. W. Johannes de Haas b. Albert Einstein c. Erwin Schrdinger d. Niels Bohr 108.Teorie care susine c timpul i distanele unui eveniment msurate de doi observatori au, n general, valori diferite, dar se supun totdeauna acelorai legi fizice? a. Teoria relativitii b. Teoria corzilor c. Teoria relativitii restrnse d. Teoria relativitii generale 109. Acceleraia imprimat unui corp, cauzat de cmpul gravitaional generat de un alt corp? a. Acceleraie b. Atracia gravitaional c. Acceleraia gravitaional d. Fora gravitaional 110. tiina care se ocup cu studiul micrii corpurilor n aer sau n alte medii gazoase? a. Aerofizica b. Aerometria c. Aerodinamica d. Aeronomica 111. Distana dintre dou puncte din spaiu ntre care defazajul relativ al oscilaiilor este de 2 radiani? a. Emisivitate b. Luminozitate c. Lungimea de und d. Lungime 112. Unitate de msur pentru energie, egal cu cantitatea de cldur necesar pentru a ridica temperatura unui gram de ap distilat, aflat la presiune atmosferic normal, cu 10C? a. Celsius b. Caloria c. Concentraie masic d. Putere 113. Unitate de msur fundamental pentru intensitatea luminoas in sistemul internaional de uniti? a. Becquerel b. Lux c. Lumen d. Candel 114.Unitatea de msur a tensiunii electrice n Sistemul Internaional? a. Watt b. Volt c. Ohm d. Amper 115.Diferena de potenial ntre dou puncte ale unui circuit, direct proporional cu energia necesar deplasrii unei sarcini electrice ntre cele dou puncte? a. Intensitate electric b. Tensiunea electromotoare c. Tensiunea electric d. Conductivitate electric 116.Mrime fizic definit ca produsul dintre componenta forei care acioneaz asupra unui corp, n direcia deplasrii punctului ei de aplicaie i mrimea acestei deplasri? a. Lucrul mecanic b. Tensiune mecanic c. Putere d. For 117.Tip de magnet la care cmpul magnetic este produs cu ajutorul curentului electric? a. Magnet permanent b. Tub catodic c. Conductor d. Electromagnet 118.Fizicianul dup care a fost numit unitatea de msur a lucrului mecanic? a. Isaac Newton b. James Watt c. James Prescott Joule d. Michael Faraday 119.Curent electric al crui sens se schimb periodic, spre deosebire de curentul continuu al crui sens este unidirecional? a. Curentul continuu regular b. Curent electric alternativ c. Curent electric unidirecional d. Curent electric periodic

120.Fizician i matematician francez, n cinstea cruia, unitatea de msur a intensitii curentului electric i poart numele? a. Andr-Marie Ampre b. James Prescott Joule c. A. Henri Becquerel d. James Watt 121.Mrimea fizic care caracterizeaz capacitatea unui material de a transmite cldura atunci cnd este supus unei diferene de temperatur? a. Entropie b. Flux termic superficial c. Conductivitatea termic d. Conductan termic 122.Energia transferat ntre un sistem termodinamic i mediul nconjurtor, ntre dou sisteme termodinamice sau ntre diferite pri ale aceluiai sistem termodinamic, n cursul unei transformri termodinamice n care parametrii externi rmn constani? a. Capacitate termic b. Capacitate caloric c. Lucru mecanic d. Cantitate de cldur 123.Principiu conform cruia transferul de cldur se face de la sine doar de la temperatura mai nalt la temperatura mai joas? a. Primul principiu al termodinamicii b. Al doilea principiu al termodinamicii c. Paradoxul lui Gibbs (termodinamic) d. Al treilea principiu al termodinamicii 124.Mrimea fizic egal cu raportul intre intensitatea curentului electric i aria suprafeei normale strbtut de acesta? a. Densitatea cmpului electric b. Densitatea cmpului electromagnetic c. Densitatea de curent electric d. Cantitatea de electricitate 125. Radiaii electromagnetice, care au o lungime de und mai mic dect radiaiile din domeniul vizibil ochiului omenesc? a. Infraroii b. Ultraviolete c. Microunde d. Unde radio 126. Conductor electric metalic sau din crbune, prin care intr sau iese curentul dintr-un mediu conductor sau din vid? a. Electrod b. Catod c. Rezistor d. Termocupl 127.Proces de dializ produs sub aciunea unei diferene de potenial electric, n care electrozii sunt ataai de o parte i de alta a unei membrane? a. Electrizare b. Electroliz c. Dializ electromecanic d. Electrodializ 128.Energia unui corp datorat micrii (de translaie) cu viteza v? a. Energia cinetic b. Catod c. Rezistor d. Termocupl 129.Form specific de energie reprezentnd capacitatea de aciune a unei sarcini electrice n prezena unui cmp electromagnetic? a. Energia electric b. Energie mecanic c. Energia cinetic d. Energie electromagnetic 130.Reacie nuclear care are drept efect ruperea nucleului greu n 2 fragmente de mase comparabile, neutroni rapizi, radiaii i energie termic? a. Fuziune nuclear b. Dezintegrare nuclear c. Radioactivitate d. Fisiunea nuclear 131.Denumirea elementelor care fisioneaz cu neutroni termici? a. Materiale fisionabile b. Materiale fisile c. Materiale radioactive d. Materiale fertile 132.For efectiv de inerie, n ecuaiile dinamicii pentru micarea relativ ntr-un sistem rotitor de coordonate? a. Fora Compton b. Fora nuclear tare c. For de frecare d. Foa Coriolis 133.Mrime fizic egal cu raportul dintre distana parcurs de un corp i intervalul de timp? a. Acceleraia b. Viteza c. Fora d. Impulsul 134.Fizician evreu german care a primit Premiul Nobel pentru Fizic n anul 1921?

a. W. Johannes de Haas b. Albert Einstein c. Erwin Schrdinger d. Niels Bohr 135.Unul dintre fenomenele care se manifest prin fore de interaciune de atracie sau respingere ntre corpuri? a. Interaciune mecanic b. Interaciune magnetic c. Interaciunea electrostatic d. Electrizare 136.Fizician francez, care a trit ntre anii 1736 -1806, renumit pentru descoperirea legii, care i poart numele i care a definit fora electrostatic de atracie sau respingere? a. Antoine Henri Becquerel b. Charles Augustin de Coulomb c. Blaise Pascal d. Andr-Marie Ampre 137. Mrime fizic prin care se exprim proprietatea unui conductor electric de a se opune trecerii curentului electric prin el? a. Tensiune electric b. Impedan electric c. Potenial electric d. Rezisten electric 138. Unitate de msur a rezistenei electrice n Sistemul Internaional? a. Watt b. Volt c. Ohm d. Amper 139.Energie egal cu lucrul mecanic necesar pentru a crete viteza corpului din repaus la viteza curent v? a. Puterea b. Energie mecanic c. Energia cinetic d. Presiunea 140. Fenomen fizic ce apare n cadrul unui circuit electric, ca urmare a aplicrii unei tensiuni electrice alternative? a. Curentul continuu regular b. Curent electric alternativ c. Curent electric unidirecional d. Curent electric periodic 141.Legea conduciei electrice? a. Legea lui Ampere b. Legea lui Bernoulli c. Legea lui Ohm d. Legea lui Kirchhoff 142. Lege ce stabilete legtura ntre intensitatea curentului electric dintr-un circuit, tensiunea electric aplicat i rezistena electric a circuitului? a. Legea lui Ampere b. Legea lui Bernoulli c. Legea lui Ohm d. Legea lui Kirchhoff 143. Simbolul unitii de msur pentru putere n Sistemul Internaional de Uniti? a. W b. V c. d. A 144. Matematician, inventator i inginer scoian, care a activat ntr-o perioad de efervescen a revoluiei industriale, ca fiind cel care a adus importante mbuntiri funcionrii mainii cu abur i care este inventatorul locomotivei cu abur? a. Andr-Marie Ampre b. James Prescott Joule c. A. Henri Becquerel d. James Watt 145. Unitatea de msur pentru lucru mecanic n Sistemul Internaional? a. Newton b. Joule c. Ohm d. Farad 146.Denumirea elementelor care fisioneaz cu neutroni rapizi? a. Materiale fisionabile b. Materiale fisile c. Materiale radioactive d. Materiale fertile 147.Unitatea de msur a presiunii n Sistemul Internaional? a. Newton b. Pascal c. Ohm d. Farad 148.Raportul dintre intensitatea curentului electric care trece prin conductor i aria seciunii transversale a acestuia? a. Densitate cmp electric b. Densitate cmp electromagnetic c. Densitate de curent electric d. Cantitate de electricitate 149.Matematician, fizician i filosof francez, care a trit ntre anii 1623- 1662, avnd contribuii n numeroase domenii ale tiinei, precum construcia unor calculatoare mecanice, consideraii asupra teoriei probabilitilor, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune i vid?

a. Andr-Marie Ampre b. James Prescott Joule c. Blaise Pascal d. James Watt 150. Matematician, inventator i inginer scoian ce a trit ntre anii 1736- 1819, devenind renumit prin inventarea camerei de condensare a aburului separat, respectiv reproiectarea i adaptarea regulatorului centrifugal la mainile sale? a. Andr-Marie Ampre b. James Prescott Joule c. A. Henri Becquerel d. James Watt 151.Principiu care afirm c la trecerea unei raze de lumin prin medii cu densiti diferite, aceasta va urma traiectoria pe care va putea s o parcurg n timpul cel mai scurt? a. Principiul echivalenei b. Principiul lui Fermat c. Principiul 3 al termodinamicii d. Principiul lui Carnnot 152.Procesul prin care dou nuclee atomice reacioneaz pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu mas mai ridicat) dect nucleele iniiale? a. Fuziune nuclear b. Dezintegrare nuclear c. Radioactivitate d. Fisiunea nuclear 153. Element optic transparent delimitat de doi dioptri plani care formeaz ntre ei un unghi diedru i care refract lumina? a. Cronograf b. Osciloscop c. Prism d. Lentil 154. Fenomenul fizic de ntoarcere a undei luminoase, n mediul din care a provenit, dup atingerea unei suprafee de separare a unui mediu? a. Refracie b. Reflexie c. Conversie d. Convexie 155. Echivalentul unei fore de 1 Newton aplicat pe o suprafa perpendicular avnd aria de 1 metru ptrat? a. Newton b. Pascal c. Ohm d. Farad 156. Aparat care msoar i nregistreaz micrile solului, n scopul analizei micrilor seismice provocate de cutremure de pmnt, explozii i alte surse? a. Seismograf b. Derivatograf c. Seismometru d. Cronograf 157. Unitate de msur pentru energie, egal cu cantitatea de cldur necesar pentru a ridica temperatura unui gram de ap, aflat la presiune atmosferic normal, de la 14,5 la 15,5 C? a. Caloria b. Joule c. Cldura specifica d. Capacitate termica 158.Botanist britanic de origine scoian, care a trit ntre anii 1773 1858, care a cercetat i cartografiat flora Australiei, descriind astfel peste 4000 specii noi de plante specifice continentului Australian i a rmas cunoscut n istoria tiinei pentru micarea brownian? a. James Brown b. Robert Brown c. Alexander Brown d. Dan Brown

NTREBRI CULTUR GENERAL

Geografie 1. Muni din Grupa Munilor Apuseni, ce aparine de lanul muntos al Carpailor Occidentali, delimitat la est de
masivul Muntele Mare? a. Munii Oaului b. Munii Bihorului c. Munii Zrandului d. Munii Codru Moma A treia planet de la soare din sistemul nostru solar? a. Mercur b. Venus c. Terra d. Marte Cei mai nali muni din Grupa Munilor Apuseni aparinnd de lanul muntos al Carpailor Occidentali? a. Munii Oaului b. Munii Bihorului c. Munii Zrandului d. Munii Codru Moma Oraul Florilor din Romnia? a. Timioara b. Braov c. Sibiu d. Cluj-Napoca Ora supranumit i"Micul Paris"? a. Bratislava b. Praga c. Zagreb d. Bucureti Capitala Cehiei? a. Bratislava b. Praga c. Zagreb d. Riga Reedina Judeului Vrancea? a. Rmnicu Srat b. Vrancea c. Focani d. Trgovite Jude vecin, n nordul judeului Vrancea?

2.

3. 4.
5.

6.
7. 8.

9. 10.

11. 12.

13. 14.

15. 16.

17. 18.

19.

20.

21.

22.
23.

a. Buzu b. Galai c. Vaslui d. Bacu Tropic care trece prin Australia? a. Racului b. Capricornului c. Leului d. Scorpionului Jude localizat n sudul Romniei, care se ntinde pe o suprafa de 5.765 km i se nvecineaz cu judeele Alba i Sibiu la nord, judeul Arge la est? a. Gorj b. Olt c. Vlcea d. Hunedoara Tropic care trece prin America de Nord? a. Racului b. Capricornului c. Leului d. Scorpionului Jude localizat n sudul Romniei i se nvecineaz cu judeele, judeul Olt la sud i sud-est, judeul Dolj la sudvest, judeul Gorj la vest i judeul Hunedoara la nord-vest? a. Arge b. Olt c. Vlcea d. Dmbovia Reedina judeului Vlcea?. a. Trgovite b. Piteti c. Ploieti d. Rmnicu Vlcea Jude n regiunea Moldova din Romnia, situat n partea de est a rii, ntinzndu-se pe cursul superior i mijlociu al rului Brlad? a. Bacu b. Galai c. Vaslui d. Neam n ce ar se afl cea mai adnc peter cu o singur intrare? a. Portugalia b. Spania c. Columbia d. Kenya Jude ce este situat n vestul rii, n regiunea istoric Banat, Romnia, care dup suprafa este considerat cel mai mare jude? a. Arad b. Cara-Severin c. Timi d. Hunedoara Planet, a doua ca mrime din sistemul nostru solar? a. Saturn b. Terra c. Neptun d. Jupiter Jude n nordul regiunii Moldova din Romnia, a crui altitudine maxim se gsete la vf. Pietrosu 2.100m, vf. Giumalu 1857m, vf. Raru 1651m? a. Botoani b. Iai c. Suceava d. Neam Jude situat n sudul Transilvaniei, n Romnia care numr 188 de localiti si care are, dou municipii, una dintre ele fiind Media? a. Mure b. Sibiu c. Covasna d. Braov Jude aezat n partea de Nord-Vest a Romniei, care se nvecineaz cu judeele Satu Mare i Maramure la Nord? a. Cluj b. Maramure c. Satu Mare d. Slaj Jude aezat n partea de Nord-Vest a Romniei, care se nvecineaz cu judeele, Bihor la vest i sud-vest i Cluj la sud si est? a. Slaj b. Maramure c. Satu Mare d. Cluj Reedina judeului Slaj? a. Sighioara b. Zalu c. Satu Mare d. Slaj Jude situat n partea de sud a rii, pe cursul inferior al rului care i-a dat numele i face parte din categoria judeelor riverane fluviului Dunrea?

24.
25.

26. 27.

28.
29. 30.

31. 32.

33. 34. 35.

36.

37. 38.

39.

a. Gorj b. Dolj c. Olt d. Arge Reedina judeului Olt? a. Slatina b. Trgovite c. Piteti d. Ploieti Jude situat n partea de sud a rii, care se nvecineaz, Nord cu judeul Vlcea iar la Sud cu fluviul Dunrea pe o distan de 45 km, care-l desparte de Bulgaria? a. Gorj b. Dolj c. Olt d. Arge Planet cea mai mare din sistemul nostru solar? a. Saturn b. Neptun c. Uranus d. Jupiter Stat american, component al SUA, nconjurat complet de Oceanul Pacific? a. Alaska b. Hawaii c. California d. Illinois Capitala statului Connecticut? a. Conneticut b. Newark c. Hartford d. Vermont Jude n care se gsesc oraele Caracal, Corabia? a. Olt b. Vlcea c. Prahova d. Buzu Jude ce se afl n nord-estul Romniei, la limita dintre Carpaii Orientali i Podiul Moldovei, cunoscut mai ales pentru frumuseea Masivului Ceahlu i a peisajului n general? a. Botoani b. Iai c. Suceava d. Neam Reedina judeului Neam? a. Buhui b. Piatra Neam c. Roman d. Neam Moneda oficial n Venezuela? a. Bolivar b. Real c. Dolar d. Dinar Personalitate istoric, ce a afirmat pentru prima dat c planetele se nvrt n jurul Soarelui? a. Vasquez b. Nostradamus c. Copernic d. Columb Jude ce se afl n nord-estul Romniei, care se nvecineaz cu Harghita la vest, Suceava la nord? a. Botoani b. Iai c. Suceava d. Neam Jude n regiunea Transilvania din Romnia, a crui nume provine de la rul, care strbate judeul de la NE la SV? a. Mure b. Sibiu c. Covasna d. Braov Jude n regiunea Transilvania din Romnia, delimitat de judeele Satu-Mare, Slaj, Cluj, Bistria-Nsud i Suceava? a. Cluj b. Maramure c. Satu Mare d. Slaj Din ce muni izvorste Dunrea? a. Alpi b. Pdurea Neagr c. Tatra d. Piscul Negru Capitala Ecuadorului? a. Bogota b. Montevideo c. La Paz d. Quito Ci satelii are Jupiter? a. 3 b. 18 c. 27 d. 11

40. Jude n care se gsesc oraele Sighetu Marmaiei si Bora? a. Cluj b. Maramure c. Satu Mare d. Slaj 41. Reedina judeului Maramure? a. Baia Mare b. Satu Mare c. Bora d. Zalu 42. Jude n Moldova, care se nvecineaz cu Judeul Vaslui la sud i cu Judeul Botoani la nord? a. Botoani b. Iai c. Suceava d. Neam 43. Jude situat la confluena Dunrii cu rurile Siret i Prut? a. Buzu b. Galai c. Vrancea d. Brila 44. Crei ri aparin Insulele Feroe? a. Danemarca b. Islanda c. Marea Britanie d. Portugalia 45. Numrul de limbi oficiale vorbite n Canada? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 46. Jude n regiunea Oltenia din Romnia, aflat n Cmpia Olteniei, nvecinat cu judeele Olt la est, Gorj la nord? a. Gorj b. Dolj c. Olt d. Arge 47. Reedina judeului Dolj? a. Craiova b. Trgu Jiu c. Caracal d. Drobeta Turnu Severin 48. Jude situat n regiunea Oltenia, n care se afl oraele Bileti, Calafat? a. Mehedini b. Dolj c. Olt d. Arge 49. Jude n regiunea Muntenia din Romnia, cu reedina la Trgovite? a. Mehedini b. Dmbovia c. Olt d. Arge 50. Judeul este situat n extremitatea SE a Romniei, la Nord fiind delimitat de judeul Tulcea? a. Clrai b. Ialomia c. Teleorman d. Constana 51. Curs de ap ce desparte judeul Constana de judeele Clrai, Ialomia i Brila? a. Buzu b. Mure c. Dunrea d. Dmbovia 52. Jude aezat n partea central-vestic a Romniei, n centrul provinciei istorice Transilvania ce se nvecineaz cu judeele Slaj, Maramure, Bistria-Nsud, Mure, Alba i Bihor? a. Cluj b. Maramure c. Satu Mare d. Slaj 53. Capitala administrativ a Olandei? a. Rotterdam b. Amsterdam c. Bruxelles d. Stockholm 54. Capitala Canadei? a. Montreal b. Toronto c. Vancouver d. Ottawa 55. ara celor 1000 de lacuri? a. Suedia b. Polonia c. Norvegia d. Finlanda 56. Judeul compus din 5 municipii, printre care Turda i Dej? a. Cluj b. Maramure c. Satu Mare d. Slaj 57. Jude n sud-estul regiunii Muntenia din Romnia, reedina sa este municipiul Clrai? a. Clrai b. Ialomia c. Teleorman d. Giurgiu

58. Jude n regiunea Banat din Romnia, ce are ca reedin oraul industrial Reia? a. Arad b. Timi c. Cara-Severin d. Hunedoara 59. Stat supranumit i ara lalelelor? a. Olanda b. Turcia c. Thailanda d. Belgia 60. Unde se afl Normandia? a. Belgia b. Frana c. Germania d. Italia 61. Judeul din Romnia care are cele mai multe orae (15)? a. Prahova b. Mure c. Iai d. Cluj 62. n ce peter se afl cea mai mare stalactit din lume, care are o lungime de 59m? a. Voronya b. Urilor c. Cueva de Nerja d. Mammoth Cave 63. Peter din Romnia situat la cea mai mare altitudine? a. Petera Liliecilor b. Petera Urilor c. Petera Mare d. Petera Muierii 64. Jude, unde gsim oraele, Oelul Rou i Bile Herculane? a. Alba b. Cara-Severin c. Satu Mare d. Bihor 65. Jude situat n sud-estul Romniei, ce se nvecineaz la nord-vest cu judeele Braov i Covasna, la vest cu Prahova? a. Buzu b. Brila c. Tulcea d. Clrai 66. Jude situat n sud-estul Romniei, ce se nvecineaz, la sud cu judeul Ialomia, la est cu Brila, i la nord-est cu Vrancea? a. Buzu b. Brila c. Tulcea d. Clrai 67. Jude din Romnia aflat n sud-estul Transilvaniei, care include regiunile istorice ara Brsei, ara Fgraului? a. Cluj b. Maramure c. Braov d. Sibiu 68. Jude din Romnia aflat n sud-estul Transilvaniei care se nvecineaz cu judeul Mure i Harghita la nord, judeul Covasna la est? a. Cluj b. Braov c. Sibiu d. Buzu 69. Jude din Romnia aflat n sud-estul Transilvaniei care se nvecineaz cu judeul Buzu la sud-est, judeul Prahova, Dmbovia i Arge la sud i judeul Sibiu la vest? a. Cluj b. Braov c. Covasna d. Mure 70. ara al crei drapel are o singur culoare(verde)? a. Libia b. Liban c. Noua Zeeland d. Ecuador 71. Prin ce ara trece meridianul 0 (Greenwich)? a. Japonia b. Marea Britanie c. Portugalia d. Islanda 72. Ce zeu era reprezentat n faimoasa statuie "Colosul din Rodos"? a. Atena b. Zeus c. Helios d. Ra 73. Jude n care se afl Castelul Bran? a. Cluj b. Braov c. Sibiu d. Buzu 74. Jude n Transilvania, din Romnia, care se nvecineaz cu judeele Cluj, la vest, Maramure, la nord, Suceava, la est i Mure la sud?

75.
76. 77.

78.

79. 80.

81. 82. 83.

84.

85.

86.

87.
88. 89. 90.

a. Cluj b. Bistria-Nsud c. Satu Mare d. Slaj Jude transilvnean situat n nord-vestul Romniei, iar reedina de jude se afl la Oradea? a. Cluj b. Maramure c. Bihor d. Arad ara n care se afl cea mai mare peter de sare din lume? a. Chile b. Rusia c. Africa de Sud d. Romnia Cel mai mare ghear din Europa? a. Hornkees b. Lambert c. Fax d. Schlegeiskees Jude din regiunea Moldovei din Romnia, care se nvecineaz la est cu judeul Vaslui, la sud- judeul Vrancea, la vest cu judeul Harghita? a. Neam b. Suceava c. Bacu d. Iai Jude din regiunea Moldovei din Romnia, care se nvecineaz la vest cu judeul Harghita, la nord cu Suceava ? a. Neam b. Suceava c. Bacu d. Iai Judeul care se ntinde de o parte i de alta a Mureului i a Criului Alb situat n vestul Romniei, ce se nvecineaz cu Bihorul la nord i la nord-est cu Alba? a. Cluj b. Mure c. Arad d. Bihor Capitala Estoniei? a. Tallin b. Riga c. Oslo d. Copenhaga Golful n care se afl Dubai? a. Auriu b. Persic c. Arabiei d. Dubai Stat american care are capitala la Juneau? a. Alaska b. Louisiana c. Oregon d. Ohio Jude al Romniei situat n Transilvania, ce se nvecineaz cu judeele Cluj la nord, Sibiu la est,si Hunedoara la sud-vest? a. Cluj b. Alba c. Arad d. Slaj Jude al Romniei situat n Transilvania, ce se nvecineaz cu judeele Arad i Hunedoara la sud-vest i Bihor la nord-vest? a. Alba b. Hunedoara c. Sibiu d. Slaj Podi situat n prile de est i nord-est ale Romniei, continundu-se i dincolo de Prut, n Republica Moldova i Ucraina? a. Podiul Dobrogei b. Podiul Transilvaniei c. Podiul Moldovei d. Podiul Getic Podi care are limitele: nord Prutul superior, est Valea Nistrului (Republica Moldova)? a. Podiul Dobrogei b. Podiul Transilvaniei c. Podiul Moldovei d. Podiul Getic Nume de ar provenit din numele indian "Marele Sat"? a. India b. Australia c. Pakistan d. Canada Planet din Sistemul Solar care are n atmosfera ei 98% heliu? a. Venus b. Marte c. Neptun d. Mercur ara n care se afl cea mai lung conduct de gaz?

a. India b. Australia c. Rusia d. Canada 91. Oraul din Austria n s-a nscut Mozart? a. Budapesta b. Salzburg c. Viena d. Munchen 92. Podi situat n sud-vestul rii, la vest de rul Motru i la poalele Munilor Mehedini, avnd ca limite Valea Motrului la est, Valea Dunrii la vest, Munii Mehedini la nord i Podiul Getic la sud? a. Podiul Dobrogei b. Podiul Transilvaniei c. Podiul Mehedini d. Podiul Getic 93. ara care export cea mai mare cantitate de cafea din lume? a. Brazilia b. Turcia c. Argentina d. Arabia Saudit 94. Oraul n care se afl "Puntea Suspinelor"? a. Chicago b. Sibiu c. Veneia d. Barcelona 95. Podi situat n sudul Romniei ntre Subcarpaii Getici (la nord), rul Dmbovia (la est), Cmpia Romn (la sud), Dunrea i Podiul Mehedini (la vest)? a. Podiul Dobrogei b. Podiul Transilvaniei c. Podiul Mehedini d. Podiul Getic 96. Cea mai bine conservat dintre deltele europene? a. Delta Dunrii b. Delta Rinului c. Delta Volgi d. Delta Tamisei 97. Cel mai mare arhipelag la Terrei (peste 13000 insule)? a. Filipine b. Japonia c. Indonezia d. Bahamas 98. Limba oficial n Brazilia? a. Mexicana b. Spaniola c. Braziliana d. Portugheza 99. Capitala statului Chile? a. La Paz b. Santiago c. Buenos Aires d. Montevideo 100. Cmpie situata in sudul arii noastr? a. Cmpia Brganului b. Cmpia Romn c. Cmpia Brilei d. Cmpia Olteniei 101. Cmpie din Romnia situat pe cursul inferior al Dunrii? a. Cmpia Brganului b. Cmpia Romn c. Cmpia Moldovei d. Cmpia de Vest 102. Alt denumire pentru Cmpia Moldovei? a. Cmpia Brganului b. Cmpia Jijiei c. Cmpia Brilei d. Cmpia Prutului 103. Cmpia n care se afl apele curgtoare Prut, Jijia, Sitna, Baeu, Bahlui? a. Cmpia Brganului b. Cmpia Romn c. Cmpia Moldovei d. Cmpia de Vest 104. Ora aflat n Cmpia Vlsiei? a. Galai b. Iai c. Bucureti d. Piteti 105.Sectorul romnesc al Cmpiei Panonice? a. Cmpia Brganului b. Cmpia Romn c. Cmpia Moldovei d. Cmpia de Vest 106. Cmpie delimitat de grania de stat cu Serbia i Ungaria (n vest), Dealurile de Vest i Carpaii Occidentali (n est)? a. Cmpia Brganului b. Cmpia Romn c. Cmpia Moldovei d. Cmpia de Vest 107.Descendeni direci ai dacilor?

a. Saii b. Moii c. Secuii d. Machedonii 108.Regiune etnogeografic din Romnia situat n Munii Apuseni, pe bazinul superior ale rurilor Arie i Criul Alb cunoscut i ca ara de Piatr? a. ara Moilor b. ara Cibinului c. ara Bihorului d. ara Oaului 109.Capitala Iordaniei? a. Ankara b. Tel Aviv c. Damasc d. Amman 110. Lungimea Zidului Chinezesc? a. 1000 km b. 2000 km c. 3000 km d. 4000 km 111.ara n care se afl oraul Izmir? a. Pakistan b. Turcia c. Iran d. Siria 112. Depresiune intracarpatic axat pe Mureul Superior, ntre Munii Gurghiului (est) i Munii Giurgeului (vest)? a. Depresiunea Giurgeu b. Depresiunea Maramure c. Depresiunea Braov d. Depresiunea Dornelor 113.Regiunea submontan n care se situeaz oraul Sibiu i zonele limitrofe? a. Depresiunea Sibiului b. Depresiunea Transilvaniei c. Depresiunea Braov d. Depresiunea Dornelor 114.Depresiune n Munii Oaului, aflat n judeul Satu Mare? a. Depresiunea Silvaniei b. Depresiunea Maramure c. Depresiunea Oaului d. Depresiunea Dornelor 115.Continentul unde se afl Patagonia? a. Australia b. America de Sud c. America de Nord d. Asia 116.Cea mai lung peter din Romnia? a. Petera Liliecilor b. Petera Urilor c. Petera Mare d. Petera Topolnia 117. Depresiune de eroziune, situat n partea central a Romniei, n zona marginal de sud a Depresiunii Colinare a Transilvaniei, intrnd n contact direct cu munii Fgra? a. Depresiunea Sibiului b. Depresiunea Transilvaniei c. Depresiunea Braov d. Depresiunea Fgra 118. Depresiunea aflat n partea de nord-vest a Munilor Apuseni de-a lungul cursului superior al rului Criul Repede? a. Depresiunea Oaului b. Depresiunea Vad-Borod c. Depresiunea Braov d. Depresiunea Dornelor 119. Muni n care se afl Petera Vntului si Petera Vadu-Criului? a. Munii Pdurea Craiului b. Munii Bihorului c. Munii Zrandului d. Munii Fgra 120.Capitala rii Costa Rica? a. Havana b. Quito c. San Jose d. Santiago 121.Planet creia i aparine satelitul Iapetus? a. Saturn b. Jupiter c. Venus d. Uranus 122. Depresiune dispus n interiorul arcului Carpatic, delimitat de localitile Apaa la nord, Bran la sud, Vldeni la vest i Prejmer spre est? a. Depresiunea Sibiului b. Depresiunea Transilvaniei c. Depresiunea Braov d. Depresiunea Fgra 123.Alt denumire pentru Depresiunea Braovului?

a. ara Moilor b. ara Cibinului c. ara Brsei d. ara Oaului 124.Capitala Australiei? a. Melbourne b. Canberra c. Sydney d. Perth 125.Capitala statului Virginia? a. Orleans b. Wichita c. Sacramento d. Richmond 126. ara n care se afl lacul Titicaca? a. Peru b. China c. Pakistan d. Kenya 127. Depresiune intracarpatic de origine tectono-eroziv, situat pe rul Olt, cu afluenii si Brsa i Rul Negru? a. Depresiunea Sibiului b. Depresiunea Vad-Borod c. Depresiunea Braov d. Depresiunea Fgra 128.Unitate geografic deluroas situat n partea vestic a Carpailor Occidentali? a. Dealurile Criului b. Dealurile Fgetului c. Dealurile de Vest d. Subcarpaii Getici 129.Reedina judeului Gorj? a. Craiova b. Slatina c. Reia d. Trgu Jiu 130. Vulcanul Santorini este situat n? a. Italia b. Grecia c. SUA d. Islanda 131. Cel mai mare ru interior al Banatului? a. Cerna b. Timi c. Cri d. Mure 132. Rul ce izvorte din Carpaii Pduroi din Ucraina, de unde curge spre est, mare parte din curs fiind apoi pe direcia sud-est vrsndu-se n Dunre lng Reni? a. Tisa b. Siret c. Moldova d. Prut 133. Planet creia i aparine satelitul Dione? a. Pluto b. Saturn c. Terra d. Marte 134. Ru ce are o lungime de peste 465 km i traverseaz podiul Somean? a. Tisa b. Criul Repede c. Some d. Criul Negru 135. Ru ce izvorte n Nord-Estul Munilor Apuseni i traverseaz depresiunea Huedin, trectoarea Ciucea, depresiunea Vad-Barod, Dealurile de Vest, Cmpia de Vest i se vars pe teritoriul Ungariei n Tisza? a. Tisa b. Criul Repede c. Some d. Criul Negru 136.Oraul n care se afl Coloseum-ul? a. Istanbul b. Roma c. Atena d. Valencia 137.Singurul stat vecin al Portugaliei? a. Frana b. Andorra c. Italia d. Spania 138.Capitala Taiwanului? a. Taipei b. Osaka c. Shanghai d. Bangkok 139. Ru care mpreun cu rurile Criul Alb i Criul Negru formeaz cele trei Criuri, cele mai importante ruri din regiunea Criana? a. Tisa b. Criul Repede c. Some d. Criul Negru

140.

Ru din judeul Vlcea, afluent al Oltului? a. Cibin b. Bistria Vlcii c. Arge d. Lotru 141. Ru din sudul Romniei care izvorte din Munii Bucegi i se vars la Adncata n rul Ialomia? a. Buzu b. Prahova c. Arge d. Lotru 142. Rul ce izvorte n Munii Poiana Rusc i traverseaz oraele Fget i Timioara, pe teritoriul Romniei? a. Bega b. Timi c. Cerna d. Cri 143.Curs de ap din S-SE Romniei, afluent al Dunrii la Oltenia? a. Buzu b. Prahova c. Arge d. Lotru 144.Cea mai arid ar din lume? a. Yemen b. Siria c. Mauritania d. Coasta de Filde 145.ara n care se afl oraul Odessa? a. Ucraina b. Rusia c. Georgia d. Polonia 146. Crei ri aparine Insula Hokkaido? a. Filipine b. Japonia c. Vietnam d. Coreea de Sud 147.Ru care izvorte din partea central-vestic a culmii principale a Munilor Fgra prin doi aflueni: Buda i Capra? a. Arge b. Dmbovia c. Cerna d. Cri 148. Ru care strbate Carpaii Meridionali, formnd limita dintre grupa Bucegi (la Est) i grupa Fgra (la Vest)? a. Arge b. Dmbovia c. Cerna d. Cri 149. Ru care strbate Subcarpaii, formnd limita dintre Subcarpaii de Curbur (la Est) i Subcarpaii Getici (la Vest)? a. Arge b. Dmbovia c. Cerna d. Cri 150. Ru care curge n Romnia, fiind artera hidrografic principal a municipiului Bucureti? a. Arge b. Dmbovia c. Cerna d. Cri 151.Micarea pe care Pmntul o face n jurul Soarelui? a. Micare de revoluie b. Micare de rotaie c. Micare de spin d. Micare retrograd 152. Unul din cele mai importante ruri din Romnia, care izvorte din munii Hmau Mare, n Carpaii Orientali i curge prin judeele Harghita, Covasna, Braov, Sibiu, Vlcea, Olt i Teleorman? a. Arge b. Dmbovia c. Olt d. Mure 153.Capitala Letoniei? a. Vilnius b. Tallin c. Helsinki d. Riga 154. Cutremurele de pmnt se nregistreaz cu aparatul numit? a. Higrometru b. Seismograf c. Ampermetru d. Girueta 155.Ru care se vars n Dunre lng Turnu Mgurele, la Islaz? a. Olt b. Dmbovia c. Arge d. Mure 156. Rul cu o lungime de 615 km,pe el existnd aproape 30 de lacuri de acumulare?

a. Arge b. Dmbovia c. Olt d. Mure 157.Capitala Elveiei? a. Zurich b. Geneva c. Berna d. Lausanne 158. Rul care trece prin oraele Miercurea Ciuc, Sfntul Gheorghe, Fgra, Rmnicu Vlcea i Slatina? a. Olt b. Dmbovia c. Arge d. Mure 159. Ru care curge n Romnia i Ungaria, n lungime de 761 km i se vars n Tisa? a. Olt b. Dmbovia c. Arge d. Mure 160.n ce ar au fost realizate pentru prima dat primele ploi artificiale din lume? a. Romnia b. Grecia c. Frana d. Australia 161. Ru care izvorte din munii Hmau Mare, strbate Depresiunea Gurghiului i defileul Toplia - Deda? a. Olt b. Dmbovia c. Arge d. Mure 162.Ru ce trece prin municipiul Arad, continu n Ungaria, unde se vars n Tisa? a. Olt b. Mure c. Arge d. Criul Repede 163. Stat din SUA n care se afl oraul Los Angeles? a. Nevada b. Texas c. Arizona d. California 164.Capitala Tunisiei? a. Casablanca b. Tunis c. Cairo d. Alger 165. Ru ce strbate Transilvania dar i culoarul Alba-Iulia - Turda? a. Olt b. Mure c. Arge d. Criul Repede 166. Fluviul care are cel mai mare numr de aflueni? a. Amazonul b. Nilul c. Rul Galben d. Mississippi 167.Munii n care se gsete cel mai lung curs de ap subteran din Romnia? a. Munii Bihorului b. Munii Parng c. Munii Aninei d. Munii Mehedini 168.Ru care n Carpaii Occidentali separ Munii Apuseni de Munii Poiana Rusc, strbate Dealurile de Vest, Cmpia de Vest? a. Olt b. Some c. Criul Alb d. Mure 169. Ru ce izvorte din Munii Apuseni i strbate Romnia i Ungaria prin depresiunile Brad, Gurahon, Zrand, Dealurile de Vest, Cmpia de Vest? a. Olt b. Some c. Criul Alb d. Mure 170. Capitala Irlandei de Nord? a. Dublin b. Belfast c. Brighton d. Edinburg 171.ara nord-european care are drapelul naional n alb i albastru? a. Suedia b. Norvegia c. Finlanda d. Danemarca 172. Ru ce se vars n rul Criul Dublu din Ungaria, unindu-se cu Criul Negru? a. Olt b. Some c. Criul Alb d. Mure 173. Ru ce izvorte din Munii Rodnei n judeul Maramure, strbate Carpaii Orientali, apoi trece prin oraele Bicaz, Piatra Neam i Bacu pentru a se vrsa n Siret n apropierea Bacului?

a. Bistria b. Some c. Criul Alb d. Mure 174. Unitate de relief a Carpailor de Curbur, aparinnd de lanul muntos al Carpailor Orientali avnd cel mai nalt pisc Vrful Goru(1.785 m)? a. Munii Parng b. Munii Bihorului c. Munii Aninei d. Munii Vrancei 175.Cum se mai numesc insulele situate ntre Oceanul Atlantic i Marea Caraibelor? a. Tenerife b. Caraibe c. Bahamas d. Antile 176. Muni aparinnd Grupei Munilor Apuseni avnd cel mai nalt vrf Vrful Drocea(836m)? a. Munii Bihorului b. Munii Parng c. Munii Aninei d. Munii Zrandului 177. Muni din Grupa Munilor Banatului aparinnd de lanul muntos al Carpailor Occidentali cu vrful Piatra Goznei? a. Munii Semenic b. Munii Parng c. Munii Aninei d. Munii Bucegi 178. ara care a vndut Insulele Virgine Americii in 1917? a. Suedia b. Danemarca c. Finlanda d. Germania 179. nveli extern de vieuitoare al Pmntului? a. Toposfera b. Atmosfera c. Biosfera d. Hidrosfera 180.Cel mai ndeprtat punct de centrul Pmntului? a. Mont Blanc b. Hymalaia c. Aconcagua d. Vrful muntelui Chimborazo 181. Cei mai nali i mai greu de strbtut muni din lanul Carpailor Orientali? a. Munii Bihorului b. Munii Parng c. Munii Rodnei d. Munii Oaului 182. Cel mai nalt vrf din Munii Rodnei (2303m)? a. Godeanu b. Moldoveanu c. Caraiman d. Pietrosul Rodnei 183. Munii care sunt nconjurai de Munii arcu la vest, Munii Godeanu, la sud-vest i Munii Vlcan, la sud? a. Munii Retezat b. Munii Parng c. Munii Rodnei d. Munii Oaului 184. ara cu cele mai multe cutremure? a. China b. Japonia c. SUA d. Mexic 185. Care muni despart Europa de Asia? a. Urali i Taurus b. Caucaz i Taurus c. Taurus i Pontici d. Urali i Caucaz 186. Proces de formare a mrilor i oceanelor? a. Hidrogeneza b. Oceanogeneza c. Tasogeneza d. Talasogeneza 187. Primul savant care a afirmat c Pmntul este rotund? a. Aristotel b. Confucius c. Copernic d. Platon 188. ara n care se gsesc cele mai nalte baraje, pe cursurile rurilor, de pe Terra? a. China b. Japonia c. SUA d. Rusia 189. Ora strbtut de Canalul Grande? a. Torino b. Milano c. Veneia d. Roma 190. ara cu cele mai fierbini izvoare din Europa?

a. Macedonia b. Bulgaria c. Islanda d. Frana 191. Linie imaginar, sub form de cerc, care nconjoar Pmntul pe la mijloc, la distan egal de cei doi poli? a. Ecuator b. Tropicul Racului c. Tropicul Capricornului d. Ecuador 192. Muni care fac parte din Carpaii Meridionali, grupa muntoas Retezat-Godeanu i se nal ntre dou depresiuni importante, Petroani i Haeg i ntre dou ruri importante, Rul Mare(la N i E) i Jiul de Vest(la S) ? a. Munii Retezat b. Munii Parng c. Munii Rodnei d. Munii Oaului 193. Grup montan extins, aparinnd Carpailor Occidentali fcnd tranziia ntre grupa major nordic a acestora, Munii Apuseni i grupa major sudic, Munii Banatului? a. Munii Retezat b. Munii Parng c. Munii Aninei d. Munii Poiana Rusc 194.Capitala statului Filipine? a. Manila b. Hanoi c. Seul d. Baku 195. Insula pe care se gsete baza American, Guantanamo? a. Cuba b. Trinidad-Tobago c. Jamaica d. Bahamas 196. Cel mai nalt vrf al Munilor Poiana Rusc, avnd 1.374 m? a. Vrful Poiana Rusc b. Vrful Padeu c. Vrful Cprioara d. Piscul Negru 197. Lan muntos calcaros aflat la sud-vestul Carpailor Orientali, dar care aparine lanului Carpailor Meridionali, gsindu-se n nord-estul acestora? a. Munii Retezat b. Munii Parng c. Munii Rodnei d. Munii Piatra Craiului 198. Munii care sunt strbtui de cea mai nalt osea de la noi din ar, Transalpina, care ajunge pn la altitudinea de 2.200 m, oferind imagini rar ntlnite? a. Munii Retezat b. Munii Parng c. Munii Rodnei d. Munii Piatra Craiului 199.ara cu cele mai nalte i mai fierbini gheizere din lume? a. Islanda b. Noua Zeeland c. Norvegia d. Argentina 200. Cel mai adnc lac vulcanic din SUA? a. Lacul Crater b. Lacul Michigan c. Lacul Yellowstone d. Lacul Ontario 201. Linie imaginar paralel cu ecuatorul, reprezentnd cercul care unete puncte cu aceeai latitudine? a. Longitudine b. Latitudine c. Paralel d. Meridian 202. Deprtarea unui punct la nord sau la sud fa de ecuator? a. Longitudine b. Latitudine c. Paralel d. Meridian 203. Cea mai extins grup montan din Carpaii Meridionali? a. Munii Retezat b. Munii Parng c. Munii Rodnei d. Munii Bucegi 204. Ce Muni din Grupa Munilor Retezat-Godeanu sunt situai n partea de nord-vest? a. Masivul Muntele Mic b. Masivul Muntele Mare c. Piatra Craiului d. Masivul Retezat 205.Capitala Camerunului? a. Zanzibar b. Sanaa c. Yaounde d. Nairobi 206.Capitala statului Georgia, SUA?

a. Miami b. Phoenix c. Richmond d. Atlanta 207. De care ar aparin Insulele Baleare? a. Maroc b. Algeria c. Portugalia d. Spania 208. Linie imaginar, sub form de semicerc, care unete cei doi poli i trece perpendicular peste ecuator? a. Longitudine b. Latitudine c. Paralel d. Meridian 209. Deprtarea unui punct la est sau la vest fa de Primul Meridian? a. Longitudine b. Latitudine c. Paralel d. Meridian 210. Podi situat ntre valea Dunrii n vest i nord i Marea Neagr n est, constituind singura mare unitate extra-carpatic i avnd cele mai vechi structuri geologice i morfologice din Romnia? a. Podiul Getic b. Podiul Dobrogei c. Podiul Moldovei d. Podiul Brilei 211. Grup muntoas aparinnd de Munii Dobrogei cu cel mai nalt pisc Vrful uuiatul (467 m)? a. Munii Dobrogei Superioare b. Munii Dobrogei Inferioare c. Muntele Mic d. Munii Mcin 212. Muni din Grupa Parng, avand cel mai nalt pisc Vrful tefleti( 2.242 m)? a. Munii Retezat b. Munii Parng c. Munii Lotrului d. Munii Bucegi 213.Capitala Malayesiei? a. Dacca b. Kuala Lumpur c. Hanoi d. Taipei 214. Continent n care se afl vulcanul Cotopaxi? a. America de Sud b. Africa c. Asia d. Europa 215. ar care este cunoscut i sub denumirea de ara cerului albastru? a. Rusia b. Mongolia c. Japonia d. Egipt 216. Cea mai nalt capital din lume? a. Ulan Bator b. Alma Ata c. Baku d. La Paz 217. Cel mai vechi masiv muntos din Europa? a. Munii Pdurea Neagr b. Munii Tatra c. Masivul Caledonian d. Munii Mcin 218. Muni din Grupa Carpailor Maramureului i Bucovinei avnd la poale oraul Baia Mare? a. Munii Oa b. Munii Parng c. Munii Guti d. Munii ible 219. Muni situai n nord-vestul Carpailor Orientali, n cadrul lanului munilor vulcanici, ntre Depresiunea Maramure la nord, Munii ible la est, i Depresiunea Baia Mare la sud? a. Munii Oa b. Munii Parng c. Munii Guti d. Munii ible 220. Muni din Apuseni unde are loc un celebru,, trg de fete,,? a. Munii Bucegi b. Munii Gina c. Munii Guti d. Munii ible 221. Care este cea mai mare insul din lume? a. Indonezia b. Australia c. Groenlanda d. Noua Zeeland 222. Care este cea mai mare peninsul de pe glob? a. Peninsula Arabic b. Peninsula Anatolia c. Peninsula Crimeea d. Peninsula Iberic

223.

Cel mai lung ru care strbate integral Romnia? a. Olt b. Some c. Prut d. Mure 224.Fenomen de cutare i ridicare a scoarei terestre? a. Hidrogeneza b. Oceanogeneza c. Orogenez d. Talasogeneza 225. Cel mai mare port Ucrainian? a. Malm b. Murmansk c. Odessa d. Kiev 226. Muni din Grupa Munilor Apuseni avnd cel mai nalt vrf Vrful Pleu, cu 1.112 m? a. Munii Bihor b. Munii Codru Moma c. Munii Zrandului d. Munii Lipovei 227. Care sunt cei mai nali muni din Carpaii Curburii avnd 1954 m altitudine? a. Munii Baraolt b. Munii Buzului c. Munii Ciuca d. Munii Bodoc 228. Substan coninut de partea interioar a Soarelui n cantitate de aproximativ 81%? a. Hidrogen b. Oxigen c. Azot d. Heliu 229. Care este cea mai mare planet din sistemul solar? a. Jupiter b. Uranus c. Saturn d. Neptun 230.Care este cel mai nalt vrf din Grupa Munilor Retezat-Godeanu avnd 2 509 m altitudine? a. Vrful Retezat b. Vrful Peleaga c. Vrful Ppua d. Vrful Iezer 231. Unul din munii cu cea mai mare importan turistic din Carpaii Orientali situat pe teritoriul judeului Neam, la mic distan de oraul Bicaz i de lacul Izvorul Muntelui? a. Muntele Guti b. Muntele Bicaz c. Muntele Ciuca d. Muntele Ceahlu 232. nveli extern solid al Pmntului? a. Litosfera b. Atmosfera c. Ionosfera d. Hidrosfera 233. Muni din cadrul Carpailor Meridionali, mrginii la est de Valea Prahovei, renumii pentru numeroasele staiuni montane ? a. Munii Parng b. Munii Bucegi c. Munii Frgaului d. Munii Retezat 234.Linie imaginar unde ni se pare c cerul se unete cu Pmntul? a. Ecuator b. Linia celest c. Linia orizontului d. Meridian 235. Vast ntindere de uscat, nconjurat total de oceane i mri, cuprinznd i unele insule i arhipelaguri vecine? a. Peninsul b. Continent c. ar d. Regiune georgafic 236. Cel mai nalt punct din munii Bucegi, fiind al optulea vrf din Romnia cu o altitudine de 2.505 m? a. Vrful Omu b. Vrful Gina c. Vrful Caraiman d. Vrful Iezer 237. Grupa central a Carpailor Orientali? a. Munii Giumalu b. Munii Neamului c. Munii Ceahlu d. Carpaii Moldo-Transilvani 238. nveli extern gazos al Pmntului? a. Ionosfera b. Litosfera c. Atmosfera d. Biosfera 239. Muni din Grupa Munilor Apuseni, aparinnd de lanul muntos al Carpailor Occidentali avnd cel mai nalt vrf Vrful Curcubta Mare, cu 1.849 m?

a. Munii Bihor b. Munii Codru Moma c. Munii Zrandului d. Munii Poiana-Rusc 240. Cea mai nalt Grup a Carpailor Orientali avnd altitudinea maxim de 2 303 m? a. Carpaii Maramureului i Bucovinei b. Munii Neamului c. Munii Ceahlu d. Carpaii Moldo-Transilvani 241. Cum se mai numete grupa sudic a Carpailor Orientali? a. Carpaii Maramureului i Bucovinei b. Munii Neamului c. Carpaii de Curbur d. Carpaii Moldo-Transilvani 242. tiina care se ocup cu studiul organismelor, plante i animale, fosile(disprute)? a. Paleologia b. Filologia c. Paleontologia d. Fiziologia 243. Subdiviziunea sudic a Carpailor Occidentali delimitai de Defileul Dunrii la sud, Culoarul Timi-Cerna la est, Cmpia Lugojului la nord i o succesiune de dealuri la vest? a. Munii Banatului b. Munii Codru Moma c. Munii Zrandului d. Munii Poiana-Rusc 244.Cel mai lung canal maritim? a. Canalul Panama b. Canalul Suez c. Canalul Dunre-Marea Neagr d. Canalul Rinului 245. Cea mai mare structur acvatic anoxic din lume? a. Marea Neagr b. Marea Marmara c. Marea Moart d. Marea Chinei de Sud 246.Cel mai adnc lac din Africa? a. Victoria b. Tanganica c. Ciad d. Malawi 247. rm abrupt creat prin abraziune marin sau lacustr? a. Plaj b. Lagun c. Golf d. Falez 248. Adncitur a unei ape(ocean, mare, lac) n uscat? a. Lacustr b. Lagun c. Golf d. Falez 249. nveliul extern de ap al Pmntului? a. Hidrosfera b. Litosfera c. Atmosfera d. Biosfera 250.Bloc mare de ghea desprins din una din calotele polare glaciale ale Terrei, care navigheaz spre zonele calde ale globului? a. Iceberg b. Aisberg c. Ghear plutitor d. Toate 251.Peter descoperit n 1975, cu ocazia unei dinamitri executate la cariera de marmur din zon, dintre principalele obiective turistice ale Munilor Apuseni, ea aflndu-se n judeul Bihor? a. Petera Liliecilor b. Petera Urilor c. Petera Mare d. Petera Topolnia 252. Micarea pe care Pmntul o face n jurul axei sale? a. Micare de revoluie b. Micare de rotaie c. Micare de spin d. Micare de translaie 253. Cea mai joas poriune de uscat de pe Pmnt? a. rmul Mrii Moarte b. rmul Mrii Marmara c. rmul Mrii Japoniei d. rmul Mrii Baltice 254. Peter ce se afl n judeul Bihor, n imediata apropiere a localitii Chicu, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m? a. Petera Scrioara b. Petera Urilor c. Petera Muierii d. Petera Topolnia 255. Peter considerat ca fiind una dintre cele mai mari cu ghea din Romnia, situat pe teritoriul comunei Grda de Sus, judeul Alba, n Munii Apuseni?

a. Petera Scrioara b. Petera Urilor c. Petera Muierii d. Petera Topolnia 256.Mare din Atlanticul oriental, curprins ntre Europa sudic, Asia occidental i Africa de nord? a. Marea Caraibelor b. Marea Mediteran c. Marea Moart d. Marea Chinei de Sud 257.Ocean care comunic cu Marea Mediteran prin strmtoarea Gibraltar? a. Pacific b. Indian c. Atlantic d. Arctic 258.Canal prin care Mare Mediteran comunic cu Marea Roie? a. Canalul Panama b. Canalul Suez c. Canalul Dunre-Marea Neagr d. Canalul Rinului 259. Gura de vrsare a unor fluvii n form de plnie? a. Estuar b. Lagun c. Golf d. Delt 260. Fie ngust de pmnt care leag dou continente sau o peninsul de un continent i separ dou mri sau dou golfuri? a. Plaj b. Istm c. Strmtoare d. Falez 261. Mare care comunic cu Marea Mediteran prin Strmtorile Bosfor i Dardanele? a. Marea Caspic b. Marea Neagr c. Marea Moart d. Marea Azov 262. Poriune ngust de ape ntre dou mase mari de ap(mri sau oceane), care desparte dou uscaturi apropiate? a. Plaj b. Istm c. Strmtoare d. Falez 263. Cea mai ngust strmtoare maritim intercontinental? a. Bosfor b. Dardanele c. Bering d. Capul Horn 264. Mare, component a Mrii Mediterane, aflat ntre Peninsula Balcanic i Peninsula Asia Mic, legat de Marea Marmara i Marea Neagr prin strmtorile Dardanele i Bosfor? a. Marea Adriatic b. Marea Neagr c. Marea Egee d. Marea Azov 265. Cea mai ndeprtat planet de la Soare? a. Neptun b. Pluto c. Saturn d. Uranus 266. Cel mai srat lac din lume? a. Marea Adriatic b. Marea Ionic c. Marea Egee d. Marea Moart 267. Mare, parte component a Mrii Mediterane a crei delimitare estic este de fapt sudul Albaniei i Greciei? a. Marea Adriatic b. Marea Ionic c. Marea Egee d. Marea Moart 268. Mare, parte component a Mrii Mediterane care la vest este mrginit de sudul Italiei i Sicilia? a. Marea Adriatic b. Marea Ionic c. Marea Egee d. Marea Moart 269. Regiunea de coast a Franei la Marea Tirenian, una dintre cele mai cunoscute zone de litoral din lume? a. Coasta de Azur b. Coasta de Filde c. Costa Rica d. Coasta de Aur 270. Insul n Marea Ionic, n Grecia, conform Odiseei lui Homer, aceast insul este patria lui Ulises? a. Creta b. Zakyntos c. Santorini d. Itaca 271. Insula avnd delimitarea cea mai sudic la Marea Egee? a. Creta b. Zakyntos c. Santorini d. Itaca

272.

Insul fluviatil din albia unui ru ce s-a format din aluviunile aduse de acesta si depuse in jurul unui obstacol existent in albie? a. Estuar b. Lacustr c. Ostrov d. Golf 273. Cea mai mare insula a Greciei, a crei suprafa este aproximativ de 8.261 km? a. Skyatos b. Zakyntos c. Santorini d. Creta 274. Ora plasat pe costa de vest a Portugaliei, la Oceanul Atlantic, unde rul Tejo (Tagus), se vars n ocean? a. Lisabona b. Porto c. Cordoba d. Bilbao 275. Ora-land al Germaniei, aidoma unei insule/enclave aflat complet n interiorul landului federal Brandenburg, traversat de rurile Spree i Havel? a. Hamburg b. Berlin c. Munchen d. Frankfurt 276. Vale adnc i ngust, cu pereii aproape verticali, drepi sau in trepte, cu lungimi considerabile? a. Estuar b. Lacustr c. Canion d. Prpastie 277. Cel mai mare ora al Germaniei cu aproximativ 3,4 milioane de locuitori, acoperind o suprafa de aproximativ 892 km? a. Hamburg b. Berlin c. Munchen d. Frankfurt 278.Ora situat pe rul Ishm, considerat centrul industrial i cultural al Albaniei? a. Skopie b. Zagreb c. Salonic d. Tirana 279. Ora situat la poalele muntelui Vitoa, i totodat capitala Bulgariei? a. Tirana b. Varna c. Sofia d. Burgas 280. Din ce sunt construite majoritatea caselor din oraul Tehazi din Sahara? a. Sare b. Piatr c. Crmid d. Lemn 281. Ora austriac, traversat de Dunre, important centru politic internaional, unde i au sediul organizaii de prim mrime, ca Organizaia Naiunilor Unite (Programul Internaional al Naiunilor Unite pentru Prevenirea Consumului de Droguri), Organizaia rilor Exportatoare de Petrol? a. Graz b. Viena c. Salzburg d. Munchen 282. Ora situat pe rul Vltava, n Boemia Central, supranumit i "Oraul celor o sut de clopotnie" sau "Oraul de aur"? a. Bratislava b. Cracovia c. Praga d. Vaovia 283. Ora traversat de fluviul Sena, care mparte oraul n dou pri, malul drept, n partea de nord i malul stng, n partea de sud? a. Lyon b. Paris c. Bordeaux d. Marsilia 284. Ocean n care se afl cel mai mare canion subacvatic de pe Pmnt? a. Indian b. Atlantic c. Pacific d. Arctic 285. Ora care are o populaie de aprox 517.401 locuitori, numr care reprezint 11,4% din ntreaga populaie a Norvegiei i se afl n capul fiordului cu acelai nume, care are 40 insule i 343 de lacuri pe teritoriul oraului? a. Copenhaga b. Oslo c. Helsinki d. Minsk 286. Ora spaniol, construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, avnd puncte importante culturale i turistice care includ faimosul Muzeu Prado, Muzeul Thyssen Bornemisza, Centrul de Art Regina Sofia?

a. Buenos Aires b. Valencia c. Madrid d. Barcelona 287. Cea mai nalt cascad din lume? a. Cascada Victoria b. Cascada Niagara c. Cascada Albastr d. Cascada Angel 288. Ora, situat la confluena rurilor Alzette i Ptrusse, important centru bancar i administrativ, Capitala Cultural European n 2007, mpreun cu Oraul Sibiu din Romnia? a. Monaco b. Lichteinstein c. Luxemburg d. Andorra 289. Cea mai mare cascad din lume ca debit de ap? a. Cascada Victoria b. Cascada Niagara c. Cascada Albastr d. Cascada Angel 290. Ora port pe rul Tamisa, important centru politic, financiar, cultural i artistic al Regatului Unit, i unul din cele mai importante ale lumii? a. Brighton b. Londra c. Rotterdam d. Manchester 291.Ora considerat ca fiind capitala de facto a Uniunii Europene datorit numrului important de instituii ale Uniunii ce i desfoar activitatea, cu toate c UE nu a declarat nici o capital oficial? a. Bruxelles b. Amsterdam c. Strasburg d. Paris 292. tiina care se ocup cu studiul complex al peterilor? a. Cavologia b. Speologia c. Minerologia d. Filologia 293. Ora n care se afl sediile Comisiei Europene (n cldirea Berlaymont) i a Consiliului Uniunii Europene (n cldirea Justus Lipsius situat n faa cldirii Berlyamont)? a. Bruxelles b. Amsterdam c. Strasburg d. Paris 294. Port, i ora de tip radial concentric, situat pe rul cu acelai nume, centrul economic, politic i cultural al Rusiei? a. Ekaterinburg b. Moscova c. Vladivostok d. St. Petersburg 295. Cea mai ntins ar din America de Nord? a. Canada b. Argentina c. Mexic d. SUA 296. Cel mai recent continent descoperit? a. Europa b. Antarctica c. Africa d. Australia 297.Cel mai secetos continent? a. Europa b. Antarctica c. Africa d. Australia 298. Mas compact de ghea ce se formeaz deasupra limitei zpezilor venice? a. Ghear b. Iceberg c. Calot de zpad d. Brum 299. Linie imaginar care unete puncte cu temperatur medie anual sub zero grade, deasupra creia nu sunt condiii pentru topirea zpezilor n ntregime? a. Cercul Polar b. Meridian c. Limita zpezilor venice d. Linia orizontului 300. Ora situat pe malul fluviului Tibru, capitala regiunii Lazio, Italia? a. Ankara b. Milano c. Roma d. Zurich 301. Capitala oficial a rilor de Jos, ns instituiile fundamentale ale statului, Curtea suprem de justiie, guvernul i parlamentul i au sediul n Haga?

a. Amsterdam b. Lisabona c. Rotterdam d. Bruxelles 302. Lan muntos din Europa, care trece prin Norvegia i Suedia i se ntinde pe tot parcursul peninsulei cu acelai nume? a. Munii Atlas b. Munii Scandinaviei c. Munii Anzi d. Munii Taurus 303. Mare epicontinental n nordul Europei, legat de Oceanul Atlantic prin Marea Nordului care, prezint dou golfuri mari, Botnic n nord i Golful Finic i Golful Riga n est? a. Marea Adriatic b. Marea Norvegiei c. Marea Baltic d. Marea Azov 304. Strat gros, compact, de ghea ce acoper suprafee ntinse? a. Ghear b. Iceberg c. Calot glaciar d. Banchiz 305. Suprafa ntins de ghea la suprafaa oceanului, ce se prelungete dealungul rmurilor, n regiunile polare? a. Ghear b. Iceberg c. Calot glaciar d. Banchiz 306. Bloc de ghea de dimensiuni considerabile care plutete pe ocean? a. Ghear b. Iceberg c. Calot glaciar d. Banchiz 307. Peninsule din Europa, ntinzndu-se pe 1000 km de la Alpi n nord la Marea Mediteran central n sud, cunoscut pentru forma ei de cizm? a. Peninsula Arabic b. Peninsula Anatolia c. Peninsula Italic d. Peninsula Iberic 308. Mare a Mrii Mediterane, ce separ Peninsula Italic de Peninsula Balcanic? a. Marea Adriatic b. Marea Neagr c. Marea Egee d. Marea Azov 309. Mase de roci erodate, transportate i depuse dup topirea ghearilor? a. Terase b. Fiorduri c. Golfuri d. Morene 310.Amestec de gaze din atmosfer? a. Aer b. Oxigen c. Azot d. Dioxid de carbon 311. Regiune format din orae de coast i comuniti din partea de vest a oraului Mlaga n sudul Spaniei, n comunitatea autonom Andaluzia? a. Costa Brava b. Costa del Sol c. Costa Rica d. Coasta de Azur 312. Particule lichide sau solide, foarte fine, dispersate n aer sau ntr-un gaz? a. Aerosoli b. Aerofili c. Aerofagi d. Aerogeluri 313. tiina care studiaz manifestarea elementelor atomsferice? a. Metrologia b. Hidrologia c. Meteorologia d. Topologia 314. Temperatura medie anual a Terrei? a. 10C b. 20C c. 25C d. 15C 315. Cea mai mare ar din Europa Occidental? a. Irlanda b. Marea Britanie c. Belgia d. Frana 316. Cea mai veche capital care a fost locuit permanent? a. Londra b. Roma c. Damasc d. Beijing

317.

Rul cel mai lung din peninsula Iberic, a crui bazin hidrografic este cel mai populat, att n Spania ct i n Portugalia fa de alte bazine hidrografice? a. Tajo b. Valira c. Onyar d. Rio Cinca 318. Munte alctuit din gresii, situat n inutul deluros al Cataloniei, unde se gsete Petera Sfnt i Mnstirea Benedictin cu acelai nume? a. Munii Alpi b. Munii Sierra Nevada c. Munii Pirinei d. Muntele Montserrat 319. Lan muntos n sud-vestul Europei, formnd o grani natural ntre Frana i Spania? a. Munii Alpi b. Munii Sierra Nevada c. Munii Pirinei d. Muntele Montserrat 320. Lan muntos ce separ Peninsula Iberic de Frana, ntinzndu-se peste circa 430 km ntre Golful Biscaya la Oceanul Atlantic i Cap de Creus la Marea Mediteran? a. Monte Perdido b. Munii Sierra Nevada c. Munii Pirinei d. Muntele Montserrat 321. Lac aflat n judeul Constana, care are o insul calcaroas, Ovidiu, cu o suprafa de 2 ha? a. Lacul Mangalia b. Lacul Siutghiol c. Lacul Techirghiol d. Lacul Razim 322. Aparat folosit pentru msurarea cantitii de ap czut n timpul precipitaiilor atmosferice? a. Barometrul b. Termometrul c. Higrometru d. Pluviometrul 323. Aparat care nregistreaz umezeala relativ a aerului? a. Hidrometrul b. Termometrul c. Higrometru d. Pluviometrul 324. Lac de acumulare, creat de barajul cu acelai nume pe rul Arge, n 1965, pentru producia de energie electric? a. Lacul Blea b. Lacul Vidraru c. Lacul Rou d. Lacul Sf. Ana 325.Cel mai arid deert din lume? a. Gobi b. Atacama c. Nubian d. Sahara 326. Lac glaciar (format n circ glaciar) situat la o altitudine de 2.040m, n Munii Fgra, Judeul Sibiu? a. Lacul Blea b. Lacul Vidraru c. Lacul Bucura d. Lacul Sf. Ana 327. Lac glaciar situat n Parcul Naional Retezat din Munii Retezat, fiind cel mai mare lac glaciar din Romnia? a. Lacul Blea b. Lacul Vidraru c. Lacul Bucura d. Lacul Sf. Ana 328. Lac de origine vulcanic, fiind singurul astfel de lac de pe ntreg teritoriul Romniei? a. Lacul Blea b. Lacul Vidraru c. Lacul Bucura d. Lacul Sf. Ana 329.Lac aflat n masivul Ciumatul Mare, de pe stnga Oltului, n apropiere de Tunad, aezat pe fundul craterului unui vulcan stins? a. Lacul Blea b. Lacul Techirghiol c. Lacul Bucura d. Lacul Sf. Ana 330. Linii care unesc, pe hrile climatologice, punctele cu aceeai presiune atmosferic? a. Izobare b. Izocore c. Izoterme d. Izomere 331. Regiune cu presiune atmosferic sczut, n partea central, care crete spre exterior? a. Taifun b. Ciclon c. Uragan d. Furtun tropical 332. Aparat folosit pentru msurarea presiunii atmosferice?

a. Barometrul b. Termometrul c. Higrometru d. Pluviometrul 333. Lac de baraj natural format n 1837 i situat lng Cheile Bicazului la poalele lui Hmaul Mare? a. Lacul Blea b. Lacul Vidraru c. Lacul Rou d. Lacul Bucura 334. Cel mai mare lac natural montan din Romnia, ce s-a format prin surparea unui stnci a Muntelui Ghilco? a. Lacul Techirghiol b. Lacul Vidraru c. Lacul Rou d. Lacul Sf. Ana 335. Lac glaciar, localizat n Munii Rodnei, sub vrful Pietrosu, la o altitudine de 1.825 m i care are suprafaa de 3450 mp, adncimea maxim de 2,5 m i lungimea de 84 m? a. Lacul Techirghiol b. Lacul Vidraru c. Lacul Iezer d. Lacul Sf. Ana 336. Lac cu ap dulce, situat n sudul Siberiei (Rusia), care reprezint cea mai mare rezerv de ap dulce din lume 23000 km? a. Lacul Balha b. Lacul Razim c. Lacul Ontario d. Lacul Baikal 337. Lac cu ap dulce, situat n sudul Siberiei (Rusia), cel mai adnc lac de pe glob? a. Lacul Baikal b. Lacul Razim c. Lacul Ontario d. Lacul Balha 338. Deplasarea maselor de aer, pe orizontal, dinspre zonele cu presiune mare spre cele cu presiune mic? a. Uragan b. Ciclon c. Vnt d. Furtun 339. Aparat meteorologic, folosit pentru determinarea direciei i vitezei vntului? a. Higrometru b. Giruet c. Rulet d. Biuret 340. Vnturi periodice intlnite mai ales n Asia de Sud i Sud-Est? a. Criv b. Muson c. Foehn d. Austru 341.Oraul cu cel mai mare numr de locuitori din ntreaga lume? a. Mexico City b. New York c. Londra d. Tokio 342.ar numit i ara nisipurilor i soarelui, a petrolului i gazului? a. Kuwait b. Venezuela c. Irak d. Arabia Saudit 343. Cel mai mare lac din Europa occidental, ce are malurile nordice, vestice i estice n Elveia i malurile sudice n Frana? a. Lacul Constana b. Lacul Biel c. Lacul Geneva d. Lacul Sautet 344. Lac din Europa occidental, n form de corn sau ca o virgul, traversat de la est la vest de fluviul Ron? a. Lacul Constana b. Lacul Biel c. Lacul Geneva d. Lacul Sautet 345. Strmtoare care face legtura dintre Marea Neagr i Marea Azov, separnd Peninsula Crimeea din vest de Peninsula Taman din est? a. Strmtoarea Dardanele b. Strmtoarea Gibraltar c. Strmtoarea Messina d. Strmtoarea Kerci 346. Strmtoare dintre sudul Angliei i nordul Franei ce leag Oceanul Atlantic cu Marea Nordului? a. Strmtoarea Callais b. Strmtoarea Gibraltar c. Strmtoarea Kerci d. Canalul Mnecii 347. Strmtoare care leag Oceanul Atlantic de Marea Mediteran i separ Spania de Maroc? a. Strmtoarea Dardanele b. Strmtoarea Gibraltar c. Strmtoarea Messina d. Strmtoarea Kerci 348. Strmtoare ngust n nord-vestul Turciei, care leag Marea Egee cu Marea Marmara?

a. Strmtoarea Dardanele b. Strmtoarea Gibraltar c. Strmtoarea Messina d. Strmtoarea Kerci 349. Strmtoare lung de 61 km, i 1,2 6 km lime, prin care apa curge n ambele direcii: un curent de suprafa dinspre Marea Marmara spre Marea Egee i un curent de fund, mai rece i mai srat, n direcia opus? a. Strmtoarea Dardanele b. Strmtoarea Gibraltar c. Strmtoarea Messina d. Strmtoarea Bosfor 350.Vnt puternic, cald i uscat, care bate primvara dinspre crestele munilor spre vi, grbind topirea zpezilor? a. Criv b. Muson c. Foehn d. Austru 351. Strmtoare ce alctuiete grania dintre Rumelia, partea european a Turciei i Anatolia partea asiatic? a. Strmtoarea Dardanele b. Strmtoarea Gibraltar c. Strmtoarea Messina d. Strmtoarea Bosfor 352.Cea mai ngust strmtoare folosit pentru navigarea internaional, care conecteaz Marea Neagr de Marea Marmara? a. Strmtoarea Dardanele b. Strmtoarea Gibraltar c. Strmtoarea Bosfor d. Strmtoarea Kerci 353. Ru de 2 290 km lungime care izvorte din Rusia i curge prin Belarus n Ucraina, izvorte din Podiul Central Rus i se vars n Marea Neagr? a. Volga b. Nipru c. Prut d. Nistru 354. n ce mare se gsete cea mai cald ap? a. Marea Marmara b. Marea Mediteran c. Marea Caraibelor d. Marea Roie 355.n care ar se afl Lacul Morii, cunoscut datorit faptului c n el nu triete nici o vieuitoare? a. Brazilia b. Italia c. Tanzania d. Elveia 356. Ru care curge prin Romnia, Ucraina, Slovacia, Ungaria i Serbia, apoi se vars n Dunre lng Belgrad? a. Tisa b. Some c. Mure d. Criul Repede 357. Ru, care este cel mai mare afluent al Dunrii care i adun apele de pe o suprafa de aproximativ 157.186 km? a. Tisa b. Some c. Mure d. Criul Repede 358. Ru, care este al treilea ca lungime din Italia, avnd 406 km i izvorte din munii Apenini i se vars n Marea Tirenian? a. Eufrat b. Arno c. Tibrul d. Tigrul 359.Care este cel mai ntins lac din ara noastr? a. Lacul Techirghiol b. Lacul Vidraru c. Lacul Rou d. Complexul lagunar RazimSinoe 360.Ru, care strbate Roma, aceasta fiind fondat pe malurile sale la aproximativ 25 de km de gura de vrsare n Marea Tirenian? a. Eufrat b. Arno c. Tibrul d. Tigrul 361. Ru din Frana i Elveia ce are o lungime de 812 km care traverseaz oraul Lyon? a. Rhone b. Elba c. Sena d. Rin 362. Singurul ru din Spania care la vrsare prezint o delt i nu un estuar? a. Tajo b. Valira c. Ebro d. Rio Cinca

363.

Fluviu, care are cel mai lung curs de ap din Spania i care izvorte la 70 de kilometri distan de Oceanul Atlantic, la sud de Santander? a. Tajo b. Valira c. Ebro d. Rio Cinca 364. ara cunoscut drept patria zimbrilor? a. Belarus b. Lituania c. Finlanda d. Islanda 365.Cea mai ntins ar din lume? a. Australia b. Rusia c. Canada d. China 366. Cum se numesc norii care un aspect pufos, ca de vat, cu dezvoltare notabil pe vertical i avnd margini clar definite? a. Cumulus b. Nor stratosferic polar c. Ionic d. Cumulonimbus 367.Cel mai lung ru din Frana avnd peste 1000 km i un bazin de peste 117.000 km, mai mult de o cincime din ar? a. Main b. Sena c. Tamisa d. Loara 368. Ru din Frana ce izvorte din Masivul Central n partea sa de nord-est, care curge spre nord prin regiunile Roanne i Nevers pn la Orlans i apoi cotete spre vest prin Tours i se vars n Oceanul Atlantic la SaintNazaire? a. Rin b. Sena c. Tamisa d. Loara 369. Ru din nordul Franei, ce izvorete n Burgundia, avnd cursul spre est apoi spre vest, i se vars n Canalul Mnecii? a. Rin b. Sena c. Tamisa d. Loara 370. Procesul prin care particulele de sol sau de roc sunt desprinse i ndeprtate din loc sub aciunea diferiilor ageni externi(vnt,precipitai,ghea)? a. Tasare b. Eroziune c. Avalan d. Coroziune 371. Aciunea de roadere i lefuire asupra rocilor, exercitat de vntul ncrcat cu gruni de nisip? a. Tasare b. Eroziune c. Avalan d. Coraziune 372.Port n Canalul Mnecii unde se vars Sena? a. Plymouth b. Southampton c. Le Havre d. Calais 373. Ru n Germania, cu o lungime de 524 de km, i unul dintre cei mai importani aflueni ai rului Rin, care curge prin landurile Bavaria i Hessa? a. Rohne b. Main c. Dunre d. Rin 374. Localitate unde rul Main ntlnete i se vars n Rin? a. Koln b. Mainz c. Kiel d. Hamburg 375.Fluviu cu o lungime de 1.091 km, situat n Cehia i Germania, care i are izvorul n Munii Karkonosze i se vars n Marea Nordului? a. Rin b. Sena c. Elba d. Main 376. Acumulri asimetrice de nisip ce reprezint formele cele mai caracteristice ale acumulrii eoliene ? a. Dune b. Movile c. Nmei d. Troiene 377. Cum se numete un izvor natural care are temperatura apei peste temperatura medie a locului geografic fiind unul din rezultatele proceselor vulcanismului?

a. Pru b. Gheizer c. Mofet d. Izvor termal 378. Ru din sudul Marii Britanii care strbate localitile Oxford, Reading, Windsor i Londra, vrsndu-se n Marea Nordului? a. Rin b. Sena c. Tamisa d. Loara 379. Fluviu din vestul Rusiei, cel mai lung din Europa, inima celui mai mare complex hidrografic al continentului? a. Tajo b. Tibru c. Volga d. Dunrea 380.Fluviu, care alturi de Main i Dunre formeaz un culoar de trecere fluvial ntre Marea Neagr i Marea Nordului? a. Rohne b. Main c. Dunre d. Rin 381.Ru care curge pe teritoriul Austriei, Sloveniei i Croaiei unde face grani natural ntre Croaia i Ungaria? a. Mur b. Main c. Nistru d. Rin 382.Podiul Mato Grosso este situat n statul? a. Columbia b. Argentina c. Brazilia d. Venezuela 383.Fluviu din nord-estul Spaniei ce se vars n Marea Mediteran la aproximativ 160 de kilometri de Barcelona? a. Tajo b. Ebro c. Onyar d. RioCinca 384. Relief preponderent n Elveia? a. Cmpie b. Deluros c. Podi d. Muntos 385.Capitala Serbiei? a. Zagreb b. Lublijana c. Skopje d. Belgrad 386. Lan muntos n Italia, care se ntinde pe o lungime de peste 1200 km din sudul rii pn n nordul Italiei? a. Munii Pirinei b. Munii Alpi c. Munii Apenini d. Munii Scandinaviei 387. Lan muntos, de nlime mijlocie, n Europa de vest, extins pe direcia SV-NE, pe o lungime de peste 600 km i circa 80 km lime, pe teritoriile Franei, Elveiei i Germaniei? a. Munii Pirinei b. Munii Alpi c. Munii Apenini d. Munii Jura 388. Substane naturale solide, mai rar fluide, alctuite din unul sau mai multe elemente chimice, care intr n componena rocilor i minereurilor? a. Carbohidrai b. Metale grele c. Sruri d. Minerale 389. Lan muntos la grani dintre Europa i Asia, care se ntinde ntre Marea Neagr i Marea Caspic, trecnd prin Georgia, Armenia, Azerbaidjan i Rusia? a. Munii Pirinei b. Munii Caucaz c. Munii Tatra d. Munii Scandinaviei 390. Cel mai nalt vrf, msurnd 5.642 m al lanului muntos Caucaz? a. Annapurna b. Mont Blanc c. Elbrus d. Lhotse 391.Cel mai nalt vrf din Alpi care afl la grania dintre regiunile Haute-Savoie (Frana) i Valle d'Aosta (Italia)? a. Annapuma b. Mont Blanc c. Elbrus d. Lhotse 392.Peninsul n Europa de nord, fiind alctuit n principal din teritoriile Norvegiei i Suediei? a. Peninsula Arabic b. Peninsula Anatolia c. Peninsula Scandinav d. Peninsula Iberic

393.

Fenomen meteorologic, care const ntr-o aglomeraie de particule de ap aflate n suspensie n atmosfer n apropiere de suprafaa solului, care reduce vizibilitatea orizontal? a. Cea b. Brum c. Chiciur d. Ploaie 394. Singurul fluviu european care curge de la vest la est ? a. Elba b. Dunre c. Tamisa d. Tajo 395. Peninsul n Europa de Nord, format din partea neinsular a Danemarcei i din partea nordic a Germaniei, desprind Marea Nordului de Marea Baltic? a. Peninsula Arabic b. Peninsula Iutlanda c. Peninsula Scandinav d. Peninsula Iberic 396. Peninsula n sud-vestul extrem al Europei mrginit la sud i est de Marea Mediteran, iar la nord i la vest de Oceanul Atlantic? a. Peninsula Arabic b. Peninsula Iutlanda c. Peninsula Scandinav d. Peninsula Iberic 397. Lan muntos din Europa, care se ntinde din Austria i Slovenia pn n sud-estul Franei, trecnd prin nordul Italiei, Elveia, Liechtenstein i sudul Germaniei? a. Munii Pirinei b. Munii Caucaz c. Munii Tatra d. Munii Alpii 398.Sistem montan situat n sudul Europei n Peninsula Balcanic, care ocup partea vestic a acestei peninsula i acoper mai multe ri, de la nord la sud Slovenia, Croaia, Bosnia-Heregovina, Serbia, Muntenegru i Albania? a. Munii Alpi Dinarici b. Munii Taurus c. Munii Tatra d.Munii Alpi 399.Deert n Asia central, fiind ca mrime al doilea din lume dup deertul Sahara? a. Australiei b. Gobi c. Kalahari d. Atacama 400.Lan muntos atingnd nlimea de 5.880 m n Asia central n zona de grani ntre Kazahstan, Rusia (Siberia), Mongolia i China? a. Munii Caucaz b. Munii Altai c. Munii Tatra d. Munii Alpi 401.Cel mai nalt vulcan din Europa? a. Vulcanul Vezuviu b. Vulcanul Etna c. Vulcanul Hekla d. Vulcanul Vulcano 402.Fluviul cu cel mai mare debit hidrografic din lume, avnd totodat cel mai extins bazin hidrografic din lume? a. Nil b. Amazon c. Mississippi d. Gange 403.Numele crui fluviu important din Europa nseamn: a curge? a. Rin b. Sena c. Tamisa d. Loara 404.Cel mai nalt vrf din Java (3676m)? a. Krakatau b. Ijen c. Vulcanul Semeru d. Vulcanul Bromo 405. Ru ce izvorte n Ucraina, n apropiere de grania cu Polonia i se vars n Marea Neagr, care marcheaz grania ntre Republica Moldova i Ucraina pe o poriune mic? a. Mur b. Main c. Nistru d. Rin 406.Unul dintre cei mai renumii vulcani ai lumii, fiind cel mai distructiv din istoria omenirii dupa erupia din 1883, situat n Indonezia? a. Vulcanul Krakatau b. Fuji-Yama c. Vulcanul Semeru d. Vulcanul Bromo 407.Corp ceresc de mas considerabil care orbiteaz n jurul unei stele i care nu produce energie prin fuziune nuclear?

a. Satelit b. Planet c. Meteorit d. Comet 408.Vulcan situat n Indonezia, n strmtoarea Sunda, la 50 de km de coasta de vest a Insulei Java i la 40 de km de Insula Sumatra? a. Vulcanul Semeru b. Ijen c. Vulcanul Krakatau d. Vulcanul Bromo 409.Stratovulcan de pe insula Java cu altitudinea de 3.676 m deasupra nivelului mrii, cel mai nalt munte din Indonezia? a. Vulcanul Vezuviu b. Vulcanul Fuji-Yama c. Vulcanul Semeru d. Vulcanul Bromo 410.Vulcan ce se afl n partea de est a insulei i la sud-est de oraul Surabaya, cu un crater cu diametrul de 500 m, muntele fiind considerat unul dintre cei mai frumoi, dar i cei mai periculoi vulcani din lume? a. Vulcanul Krakatu b. Vulcanul Semeru c. Vulcanul Etna d. Vulcanul Bromo 411.Vulcan situat n partea central a insulei principale din arhipelagul Japoniei (Insula Honshu), n nordul Peninsulei Izu i la vest de Tokio? a. Muntele Fuji b. Muntele Makalu c. Muntele Kongur d. Muntele Unzen 412.Cel mai nalt munte din Japonia (3.776 m)? a. Muntele Fuji b. Muntele Makalu c. Muntele Paektusan d. Muntele Karakorum 413.ara cu un relief dominant de cmpie cu altitudini chiar sub nivelul mrii? a. Belgia b. Surinam c. Angola d. Olanda 414.Vulcanul cu cea mai perfect form conic, simetric de pe Glob? a. Vulcanul Vezuviu b. Vulcanul Fuji-Yama c. Vulcanul Semeru d. Vulcanul Bromo 415.Cel mai nalt punct de pe Pmnt, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mrii? a. Lhotse b. Broad Peak c. Cho Oyu d. Chomolungma 416.Cel mai nalt sistem muntos de pe Pmnt, situat n Asia Central ntre cmpia Indo-Gangetic (la sud) i Podiul Tibet (la nord)? a. Dhaulagiri b. Cho Oyu c. Himalaya d. Annapurna 417.Sistem muntos, care formeaz o barier natural, n special climatic, ntre deerturile muntoase ale Asiei Centrale i zonele tropicale ale Asiei de Sud? a. Lhotse b. Broad Peak c. Cho Oyu d. Himalaya 418.Cel mai nalt vulcan din lume? a. Vulcanul Vezuviu b. Vulcanul Fuji-Yama c. Vulcanul Aconcagua d. Vulcanul Bromo 419.Al doilea munte ca nlime din lume, dup Everest, ce are 8.611 metri i este situat la 1.500 km est de Everest, n mijlocul Asiei? a. Lhotse b. Broad Peak c. Cho Oyu d. K2 420.Fluviu n nordul Chinei, Asia de Est, ce ocup n China locul doi ca lungime? a. Amur b. Fluviul Galben c. Mekong d. Gange 421.Lac srat n Asia Central, situat ntre Kazahstan i Uzbekistan? a. Marea Caspic b. Lacul Aral c. Marea Azov d. Lacul Baikal 422.Ru major al subcontinentului indian, care curge de-a lungul cmpiei cu acelai nume din nordul Indiei, ajungnd pn n Bangladesh? a. Amur b. Fluviul Galben c. Mekong d. Gange

423.Ru lung de 2.510 km, ce izvorte din ghearul Gangotri, din centrul munilor Himalaya, i se vars n golful Bengalului, prin vasta delt din Sunderban? a. Amur b. Lena c. Enisei d. Gange 424.Cel mai nalt vulcan submarin din lume? a. Vulcanul Macarov b. Vulcanul Fuji-Yama c. Vulcanul Kuwae d. Vulcanul Bromo 425.Ru n Orientul Apropiat, ce are 320 km lungime total, care ocup cea mai joas parte a unei fose tectonice i izvorte n munii Antiliban, de unde curge traversnd Libanul spre sud, intr n Israel i se vars n Marea Moart? a. Eufrat b. Iordan c. Mekong d. Obi 426.Fluviul cu cel mai lung estuar, situat n vestul Siberiei , Federaia Rus? a. Eufrat b. Iordan c. Lena d. Obi 427.ar din Europa n care se afl cel mai lung lan vulcanic stins? a. Norvegia b. Portugalia c. Bulgaria d. Romnia 428. Fluviu ce izvorte din Munii Altai, i curge pe direcia aproximativ S-N, prin ntinsa cmpie a Siberiei de Vest , vrsndu-se ca n Marea Kara - Oceanul ngheat, printr-un imens estuar? a. Mekong b. Iordan c. Lena d. Obi 429.Fluviu din Siberia, Rusia, ce are 4.092 km lungime, fiind numit i meridianul siberian, cursul su traversnd centrul Siberiei, urmnd n lung meridianul 90 curgnd din sud spre nord cu vrsare ca i Obi n Marea Kara din Oceanul Arctic? a. Amur b. Lena c. Enisei d. Gange 430.Cel mai lung fluviu din Asia i al treilea din lume din punct de vedere al debitului de ap (dup Amazon i Congo? a. Mekong b. Gange c. Fluviul Galben d. Yangtze 431. Fluviu din Asia, al crui curs se afl n ntregime pe teritoriul Chinei, care se vars n Marea Chinei de Est la 23 km nord de oraul Shanghai? a. Mekong b. Gange c. Yangtze d. Huangpu 432.Ru de 97 km lungime n Republica Popular Chinez care trece prin Shanghai? a. Lena b. Gange c. Yangtze d. Huangpu 433.Form negativ de relief, ngust i alungit, cu panta n descretere n aval, creat prin aciunea apelor curgtoare? a. Vale b. Teras c. Delt d. Cmpie 434.Cele mai crestate rmuri, fiordurile, se ntlnesc n statul? a. Chile b. Canada c. Norvegia d. Regatul Unit 435.Crui vulcan i aparine cea mai lung activitate? a. Vulcanul Vezuviu b. Vulcanul Nyiragongo c. Vulcanul Etna d. Vulcanul Bromo 436.Cel mai activ vulcan din lume din ultimul secol, cu 12 erupii? a. Vulcanul Vezuviu b. Vulcanul Nyiragongo c. Vulcanul Etna d. Vulcanul Aconcagua 437.Cel mai mare i important fluviu din Pakistan, care izvorte din Podiul Tibet (China), de la 5.300 m altitudine, parcurge nord vestul Indiei i strbate lanul munilor Himalaya? a. Obi b. Lena c. Ind d. Huangpu

438.Fluviul care separ munii Hindukush de Himalaya nalt, i se vars printr-o delt de 8.000 km n Marea Arabiei? a. Obi b. Enisei c. Ind d. Mekong 439.Mare situat la nord i separat de Oceanul Pacific de nord de Alaska i Insulele Aleutine? a. Marea Azov b. Marea Bering c. Marea Ionic d. Marea Moart 440.Care vulcan are cel mai mare crater din lume? a. Vulcanul Nyiragongo b. Vulcanul Fuji c. Muntele Aso San d. Vulcanul Vezuviu 441.Cel mai lung rau din Australia? a. Bowen b. Amur c. Don d. Murray-Darling 442.Mare tropical situat la extremitatea vestic a Oceanului Atlantic, mrginit de America Central i de America de Sud? a. Rin b. Sena c. Tamisa d. Marea Caraibelor 443.Mare tropical, situat la extremitatea vestic a Oceanului Atlantic, mrginit la nord i est de lanul de insule Antile, i comunic cu Golful Mexic prin strmtoarea Yucatan? a. Marea Adriatic b. Marea Caraibelor c. Marea Egee d. Marea Mediteran 444. Marea situat ntre Coreea, insulele Kyushu, Borneo, peninsula Indochina, i coasta de est a Chinei? a. Marea Aral b. Marea Japoniei c. Marea Chinei d. Marea Caspic 445. Este o monarhie statul? a. Irlanda b. Islanda c. Luxemburg d. Albania 446.Ocean mrginit n vest de Peninsula Arab i Africa, n est de peninsula Indochina, insulele Sonde i Australia i n sud de Oceanul Antarctic? a. Arctic b. Indian c. Atlantic d. Pacific 447.Marea n care se vars fluvial Nil? a. Marea Caspic b. Marea Moart c. Marea Mediteran d. Marea Marmara 448. Peste cte ri se ntinde cel mai mare deert din lume, Sahara? a. 9 b. 14 c. 12 d. 11 449. Cel mai mare lac din Africa? a. Lacul Nasser b. Lacul Tanganyika c. Lacul Nyasa d. Lacul Victoria 450. Cel mai mare fluviu din Africa care se vars n Oceanul Indian? a. Zambezi b. Orange c. Congo d. Nil 451.Ocean situat n principal n regiunea Polului Nord i este cel mai mic din cele cinci oceane a lumii, fiind cel mai puin adnc dintre acestea? a. Arctic b. Indian c. Atlantic d. Pacific 452.Cel mai nalt munte din America de Nord ? a. Muntele Saint Elias b. Munii McKinley c. Munii Wrangell d. Munii Alaska 453.Din cte ri este alctuit continentul America de Sud? a. 13 b. 14 c. 12 d. 11 454.Cel mai secetos deert din lume?

a. Australiei b. Atacama c. Sahara d. Gobi 455.Ocean mrginit de America de Nord i America de Sud, n vest, i Europa i Africa, n est? a. Arctic b. Indian c. Atlantic d. Pacific 456. Strmtoare care face legtura ntre Oceanul Atlantic i Oceanul Pacific prin sudul Americii de Sud? a. Strmtoarea Drake b. Strmtoarea Bering c. Strmtoarea Dardanele d. Strmtoarea Magellan 457.Capitala Venezuelei? a. Asuncion b. Caracas c. Bogota d. La Paz 458.Capitala Indiei? a. Taipei b. Dacca c. New Delhi d. Mumbay 459.Canal, legtur artificial ntre Oceanul Atlantic cu Oceanul Pacific? a. Canalul Suez b. Canalul Kra c. Canalul Corint d. Canalul Panama 460.Mare interioar care leag Marea Neagr de Marea Egee, separnd astfel partea din Asia a Turciei de partea din Europa? a. Marea Marmara b. Marea Adriatic c. Marea Ionic d. Marea Egee 461. Cel mai puin adnc ocean din lume? a. Arctic b. Indian c. Atlantic d. Pacific 462.ara din America de Sud care are cea mai mare densitate de locuitori? a. Columbia b. Chile c. Uruguay d. Ecuador 463.Strmtoare ce separ Istanbulul n partea sa asiatic i cea european? a. Strmtoarea Bosfor b. Strmtoarea Drake c. Strmtoarea Bering d. Strmtoarea Dardanele 464. Mare continental fr scurgeri spre mare, singura ap curgtoare care o alimenteaz este rul Iordan, care face grania natural dintre Israel, Iordania de Vest i Iordania? a. Marea Marmara b. Marea Moart c. Marea Nordului d. Marea Egee 465.Mare care face parte din Oceanului Atlantic, situat ntre Norvegia i Danemarca la extremitatea estic, Marea Britanie la vest i coastele nordice ale Germaniei, Olandei, Belgiei i Franei la sud? a. Marea Marmara b. Marea Moart c. Marea Nordului d. Marea Egee 466.Cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeei? a. Andorra b. Vatican c. Luxemburg d. Monaco 467. ar situat n Asia Central, avnd capitala la Kabul care nu are ieire la mare? a. Irak b. Afganistan c. Iran d. Pakistan 468.Ocean care conine n jur de 25.000 de insule, mai mult dect conin toate celelate oceane mpreun? a. Arctic b. Indian c. Atlantic d. Pacific 469.Cel mai adnc punct de pe planet, atingnd 11.034 metri adncime? a. Groapa Marianelor b. Groapa Bonin c. Groapa Japoniei d. Groapa indian 470.Golf n Oceanul Indian, situat ntre subcontinentul Indian la vest, peninsula Indochina la nord-est i insulele Andaman i Nicobar la est? a. Golful Aden b. Golful Bengal c. Golful California d. Gloful Texas 471. Golf n Oceanul Indian, ce are ca si principale porturi: Calcutta i Madras?

a. Golful Bengal b. Golful Alaska c. Golful California d. Gloful Mexic 472.Golf ce separ Peninsula Baja California de Mexicul continental? a. Golful Aden b. Golful Bengal c. Golful California d. Gloful Texas 473.n ce stat din SUA se afl cel mai mare canion din lume? a. Arizona b. Colorado c. Florida d. Texas 474.Cele mai lungi chei din Romnia? a. Cheile Ribicioarei b. Cheile Bicazului c. Cheile Nerei d. Cheile Runcului 475.Cel mai mare defileu din Romnia? a. Defileul Bistriei b. Defileul Oltului c. Defileul Mureului d. Defileul Dunrii 476.Pe ce planet de afl cel mai mare canion extraterestru, Valles Marines? a. Venus b. Marte c. Pluto d. Mercur 477.Cea mai lat cascad din lume? a. Cascada Niagara b. Cascada Iguacu c. Cascada Cailor d. Cascada Victoria 478.Golf al Oceanului Pacific situat la rmul vestic al Americii de Nord, ntre peninsula cu acelai nume i Insulele Vancouver? a. Golful Bengal b. Golful Alaska c. Golful California d. Gloful Mexic 479.Golf situat ntre Peninsula Arab i Iran, fiind o prelungire a Mrii Arabiei? a. Golful Aden b. Golful Persic c. Golful California d. Golful Texas 480.Mare care face parte din Marele Rift African, i este cea mai nordic mare tropical a lumii? a. Marea Arab b. Marea Moart c. Marea Roie d. Marea Bering 481.Regiune a Oceanului Indian mrginit de India la est, Pakistan i Iran la nord i Peninsula Arab la vest? a. Marea Arab b. Marea Moart c. Marea Sargaselor d. Marea Bering 482.Numele dat unei zone din Oceanul Atlantic de nord, situat la est de insulele Bahamas sau la nord-est de insulele Antile, n curbura format de cele dou Americi? a. Marea Arab b. Marea Moart c. Marea Sargaselor d. Marea Caspic 483.Cea mai mare cascad din Romnia, care are 150m nlime? a. Cascada Niagara b. Cascada Iguacu c. Cascada Cailor d. Cascada Victoria 484.Munii din Romnia n care se afl cele mai multe cascade? a. Munii Apuseni b. Munii Fgrai c. Munii Ceahlu d. Munii Rodnei 485.Cea mai lung peter din Europa? a. Petera Holloch b. Petera Scrioara c. Petera Mare d. Petera Saint Pierre Martin 486.Regiune din Oceanul Atlantic,numit dup algele cu acelai nume care se acumuleaz la suprafa n aceast zon? a. Marea Arab b. Marea Sargaselor c. Marea Bering d. Marea Caspic 487.Mare din Bazinul Atlantic, situat ntre Europa i Asia, care se nvecineaz cu Rusia, Ucraina, Romnia, Bulgaria, Turcia i Georgia, iar prin Strmtoarea Kerci se ajunge n Marea Azov? a. Marea Arab b. Marea Marmara c. Marea Egee d. Marea Neagr 488.Strmtoare situat ntre Capul Dejnev, Rusia i Capul Prince of Wales, Alaska?

a. Strmtoarea Bosfor b. Strmtoarea Drake c. Strmtoarea Bering d. Strmtoarea Golden Gate 489.Strmtoare care face legtura dintre Oceanul Pacific i Golful San Francisco? a. Strmtoarea Magellan b. Strmtoarea Drake c. Strmtoarea Bering d. Strmtoarea Golden Gate 490.Cea mai adnc peter din lume? a. Petera Holloch b. Petera Scrioara c. Petera Mare d. Petera Saint Pierre Martin 491.Strmtoare care se afl la sudul Americii de Sud, ocolind numeroase insule i desprind America de Sud (Chile i Argentina) de ara de Foc? a. Strmtoarea Magellan b. Strmtoarea Drake c. Strmtoarea Bering d. Strmtoarea Golden Gate 492.Stat care se ntinde n partea de nord a peninsulei cu acelai nume situat n nord-estul Asiei? a. Nepal b. China c. Coreea de Sud d. Republica Popular Democratic a Coreei 493.ar din Asia de est, cu capitala la Seul? a. Thailanda b. Japonia c. Coreea de Sud d. Republica Popular Democratic a Coreei 494.ar din Europa n care se afl cea mai mare peter de ghea? a. Austria b. Elveia c. Frana d. Cehia 495.A crei ri este capital Colombo? a. Cambogia b. Sri Lanka c. Bangladesh d. Myanmar 496.Cel mai mare afluent al Dunrii? a. Tisa b. Siret c. Olt d. Mure 497.ar din Asia de Est, situat pe un lan de insule aflate ntre Oceanul Pacific i Marea cu acelai nume, la est de Peninsula Coreean? a. China b. Japonia c. Coreea de Sud d. Republica Popular Democratic a Coreei 498.Stat cunoscut n romnete i sub numele de ara Soarelui Rsare? a. Cambogia b. Sri Lanka c. Bangladesh d. Japonia 499.Oraul ce se situeaz n partea de mijloc a insulei principale a arhipelagului japonez, Honshu, cel mai populat ora al Japoniei? a. Yokohama b. Hiroshima c. Tokio d. Osaka 500.ar din Orientul Mijlociu n Asia de Sud-Vest la confluena dintre rurile Tigru i Eufrat, care include de asemenea sudul Kurdistanului? a. Cambogia b. Iran c. Bangladesh d. Irak 501.ar din Orientul Mijlociu n Asia de Sud-Vest, ce are frontiere cu Kuweitul i Arabia Saudit la Sud, Iordania la vest, Siria la Nord-Vest, Turcia la Nord i Iran (Persia) la Est? a. Cambogia b. Irak c. Bangladesh d. Afganistan 502.ar ntins pe dou continente, aflat aproape n totalitate n Peninsula Asia Mic, cu 3% din teritoriul su aflat n regiunea Peninsulei Balcanice din Europa de sud-est ce are granie cu opt ri? a. Turcia b. Iordania c. Rusia d. Siria 503. Cel mai mare crater vulcanic aflat n Indonezia, avnd o suprafa de 1775 km2 ? a. Semeru b. Toba c. Krakatu d. Bromo 504.Federaie de apte state Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah, Fujairah, este aezat pe Peninsula Arabic se nvecineaz n sud i n vest cu Arabia Saudit i n est cu Oman?

a. Israel b. Yemen c. Emiratele Arabe Unite d. Kuwait 505.ar n Orientul Mijlociu, pe coasta estic a Mrii Mediterane, care este o democraie parlamentar i se autodefinete ca un stat evreiesc i democratic, potrivit cu mesajul Proclamrii lui la 14 mai 1948? a. Israel b. Siria c. Emiratele Arabe Unite d. Iordania 506.ara care se nvecineaz de la nord la sud, cu Libanul, Siria, Iordania i Egiptul, are ieire la Marea Mediteran, la golful Aqaba i la Marea Moart? a. Liban b. Egipt c. Israel d. Iordania 507.ar arab din nordul Africii i din Orientul Mijlociu, limitat la nord de Marea Mediteran, la est de Fia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba? a. Liban b. Egipt c. Israel d. Iordania 508.ar arab din nordul Africii i din Orientul Mijlociu, limitat la est de Marea Roie, la sud de Sudan iar la vest de Libia? a. Tunisia b. Egipt c. Emiratele Arabe Unite d. Egipt 509.Lacuri din regiunile litorale, rezultate n urma nchiderii golfurilor prin cordoane de nisip (granduri), construite de curenii de ap i valuri? a. Estuare b. Lagune c. Golfuri d. Fiorduri 510.Punct de pe suprafaa Pmntului, situat pe vertical, deasupra locului unde se produce zguduirea iniial a unui cutremur i n care intensitatea cutremurului este maxim? a. Epicentru b. Ecocentru c. Rift d. Epifiz 511.Podiul din care izvorte Fluviul Galben? a. Podiul Siberiei b. Podiul Dekhan c. Podiul Tibet d. Podiul Khorat 512.Und format la suprafaa mrilor sau oceanelor prin micarea oscilatorie a apei, datorit vntului sau cutremurelor? a. Maree b. Flux c. Curent d. Val 513.Aparat care msoar i nregistreaz micrile solului, n scopul analizei micrilor seismice provocate de cutremure de pmnt, explozii i alte surse? a. Derivatograf b. Seismograf c. Topometru d. Spectrometru 514.Cea mai mare ar din Peninsula Arab, numit i "ara celor dou moschei sfinte"? a. Iordania b. Yemen c. Siria d. Regatul Arabiei Saudite 515.ara-argipelag, fiind cea mai mare din lume, avnd 13.700 de insule? a. Indonezia b. Filipine c. Sri Lanka d. Taiwan 516.Gol natural n scoara pmntului cu o lungime mai mare de 5 m? a. Groap b. Peter c. Tavern d. Prpastie 517.Cel mai mare deert de pe continentul Asia? a. Gobi b. Arabia c. Karakum d. Tharr 518.ar n Asia de sud-est, nvecinat cu Cambodgia la est, Golful Thailandei i Malaezia la sud, i cu Marea Andaman i Myanmar la vest? a. Indonezia b. Regatul Thailandei c. Sri Lanka d. Taiwan 519.ar n Asia de sud-est care cuprinde dou teritorii distincte: partea de sud ( Peninsula Malacca i insulele adiacente) i partea de nord a insulei Borneo, a crui capital este Kuala Lumpur?

a. Indonezia b. Regatul Thailandei c. Malaezia d. Myanmar 520.ar aezat n Asia de Sud, n bazinul fluviului Indus, ce se nvecineaz cu Afganistanul n nord-vest , China n nord , cu India la est , Iran la vest i are ieire la Marea Arabiei n sud? a. Cambogia b. Irak c. Pakistanul d. Afghanistan 521.Roc sedimentar neconsolidat, macroporic, de origine eolian, format n cuaternar, de culoare galben, rareori cenuie sau brun, cu aspect poros, constnd mai ales din praf silicios i argilos? a. Magm b. Silvin c. Salpetru de Chile d. Loess 522.Cel mai mic stat asiatic, att din punct de vedere al populaiei ct i al suprafeei, este de asemenea statul cu cea mai mic altitudine maxim din lume? a. Cambogia b. Maldive c. Malaezia d. Myanmar 523. Stat insular format dintr-un grup de atoli din Oceanul Indian, situat la sud-vest de India n Marea Laccadivelor a Oceanului Indian? a. Cambogia b. Filipine c. Malaezia d. Maldive 524.ar din sudul Asiei, pe locul doi n lume dup numrul locuitorilor, granie cu Pakistan la vest, Nepal, Republica Popular Chinez i Bhutan la nord-est, i Banglade i Myanmar la est? a. Myanmar b. Cambogia c. Republica India d. China 525.Cmin al civilizaiei hinduse, centru a unor importante drumuri comerciale, care a jucat un rol major n istoria umanitii, religii care i au originea n aceast ar sunt Brahmanismul, Hinduismul, Sikhismul, Budismul i Jainismul? a. Republica India b. Regatul Thailandei c. Indonezia d. Vietnam 526.Partea superioar, afnat, a litosferei, care se afl ntr-o continu evoluie sub influena factorilor pedogenetici, reprezentnd stratul superficial al Pmntului n care se dezvolt viaa vegetal? a. Roc b. Sol c. Loess d. Magm 527.Disciplin tiinific care se ocup att cu studiul proceselor (fizice, geologice, geomorfologice i hidrogeologice) legate de aciunea ngheului i dezgheului, n regiunile cu nghe peren sau periodic, cu particularitile solurilor i rocilor corespunztoare, ct i cu repartiia lor teritorial? a. Geocriologia b. Geriatria c. Geologia d. Pedologia 528.ar din Asia central, fr ieire la mare, ce se nvecineaz cu Iranul la vest, Pakistanul la sud, aici sunt cea mai mare parte din Munii Hindukush? a. Cambogia b. Irak c. Pakistanul d. Afghanistan 529.ar n Asia Central, nvecinndu-se la nord cu Rusia i la sud cu Republica Popular Chinez? a. Cambogia b. Irak c. Mongolia d. Afghanistan 530.Insul n Asia de Est, n largul coastelor Chinei, fiind situat n Oceanul Pacific? a. Filipine b. Taiwan c. Indonezia d. Japonia 531.Cel mai ntins stat n Asia de Est i cel mai populat stat din lume? a. India b. Iran c. Republica Popular Chinez d. Afghanistan 532. Cel mai populat ora din Statele Unite, zona sa metropolitan fiind una dintre cele mai mari zone urbane din lume? a. New York b. Los Angeles c. Chicago d. San Francisco 533.tiina care studiaz geneza, evoluia, structura i distribuia solurilor?

a. Geocriologia b. Geriatria c. Geologia d. Pedologia 534.Ora considerat unul din cele mai importante din lume datorit influenei sale globale din mass-media, educaie, divertisment, art i mod, de asemenea este i un centru important al afacerilor externe, gzduind sediul central al Organizaiei Naiunilor Unite? a. New York b. Washington DC c. Viena d. San Francisco 535.Ora american care constituie de unul singur Districtul Columbia? a. New York b. Washington DC c. Chicago d. San Francisco 536.Ora american n care se afl Casa Alb (sediul Preediniei) i Capitoliul (sediul Congresului federal)? a. Los Angeles b. Washington DC c. Chicago d. Boston 537.Stat situat n extremitatea nordic a continentului american, iar ca suprafa, este a doua ar a lumii ca ntindere dup Rusia? a. Canada b. Australia c. Brazilia d. China 538.Stat care este mrginit la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific? a. Rusia b. Australia c. Norvegia d. Canada 539.ar situat n America de Nord, mrginit de Belize i Guatemala la sud? a. Canada b. Australia c. Brazilia d. Mexic 540.Cel mai sudic stat din America de Nord i cea mai populat ar vorbitoare de spaniol din lume? a. Canada b. Mexic c. Brazilia d. Argentina 541.ara, situat ntre Canada, Mexic, Oceanul Atlantic i Oceanul Pacific? a. Jamaica b. Canada c. Cuba d. Statele Unite ale Americii 542.ar situat n vestul Americii de Sud, care se nvecineaz la sud-est cu Bolivia, la sud are hotar cu Chile i la vest se afl Oceanul Pacific? a. Peru b. Mexic c. Brazilia d. Argentina 543. ar fr ieire la mare n America de Sud, aezat pe malul rului cu acelai nume, avnd frontier cu Argentina spre sud i sud-vest, cu Brazilia spre nord? a. Paraguay b. Mexic c. Uruguay d. Argentina 544.Singura ar ce ocup un ntreg continent ? a. Canada b. Australia c. Brazilia d. Rusia 545.Degradarea terenurilor din zonele aride, semiaride i ca rezultat al aciunii diferiilor factori, inclusiv ai schimbrilor climatice, precum i datorit activitilor umane? a. Efectul de ser b. Biodegradarea c. nclzirea global d. Deertificarea 546.ar independent situat n partea de nord-vest a Americii de Sud, care se nvecineaz cu Columbia la nord, Peru la est i sud, respectiv cu Oceanul Pacific la vest? a. Peru b. Ecuador c. Uruguay d. Columbia 547.ara creia la aproximativ 965 km spre vest, n Oceanul Pacific, i aparine arhipelagul Insulelor Galpagos? a. Ecuador b. Brazilia c. Uruguay d. Columbia 548.Ora, metropol populat de peste 8.000.000 locuitori n perimetrul urban, aezat la o altitudine de 2640 m deasupra nivelului mrii n Cordillera Oriental n nordul munilor Anzi? a. Buenos Aires b. Santiago c. Bogota d. Brasilia

549.Ora situat la baza munilor , Guadalupe i Monserrate, iar pe vrfurile acestora, care depesc 3200 m nlime ,se afl dou mici biserici care sunt foarte vizitate de turiti i de localnici? a. Rio de Janeiro b. Santiago c. Bogota d. Sao Paolo 550.ar din partea de nord-vest a Americii de Sud, care se nvecineaz cu Venezuela i Brazilia la est, Ecuador i Peru la sud? a. Ecuador b. Brazilia c. Bolivia d. Columbia 551. Capul aflat n sudul Africii, pe coasta Oceanului Atlantic, n Republica Africa de Sud descoperit de Bartolomeo Diaz? a. Capul Palmas b. Capul Horn c. Capul Nord d. Capul Bunei Sperane 552. ar situat n vestul Americii de Sud, care la nord se nvecineaz cu Ecuador i Columbia, la est cu Brazilia? a. Peru b. Mexic c. Brazilia d. Argentina 553. Ora faimos pentru plajele sale cu hoteluri alineate, Copacabana i Ipanema, i pentru carnavalul su anual? a. Buenos Aires b. Santiago c. Rio de Janeiro d. Sao Paolo 554. Statul cu suprafaa cea mai ntins din America de Sud? a. Argentina b. Brazilia c. Uruguay d. Columbia 555. Republic federal ce se nvecineaz la nord cu Bolivia i Paraguay; la est cu Brazilia, Uruguay i Oceanul Atlantic? a. Argentina b. Brazilia c. Uruguay d. Columbia 556. ara care ocup cea mai mare parte din sudul Americii de Sud i are forma unui triunghi cu baza la nord i vrful la Punta Dungeness? a. Bolivia b. Argentina c. Paraguay d. Columbia 557. Lac situat la altitudinea de 3821 m, fiind cel mai mare lac din America de Sud, avnd o suprafa de 9710km? a. Lacul Biwa b. Lacul Titicaca c. Lacul Van d. Lacul Toba 558.Complex vulcanic aflat n Chile i Argentina, fiind una din cele mai dificile regiuni ale Anzilor Cordielieri, fcnd studierea acestora aproape imposibil, acoperind n total o arie de 225 km2? a. Anzi b. Cerro Paranal c. Cotopaxi d. Sierra Nevada de L. Bravas 559. Cel mai nalt munte al continentului American? a. Aconcagua b. Athabasca c. Anzi d. Cerro Paranal 560. Ora faimos pentru imensa statuie a lui Isus Cristos Mntuitorul ("Cristo Redentor") de pe muntele Corcovado? a. Buenos Aires b. Sao Paolo c. La Paz d. Rio de Janeiro 561. Cel mai lung lan muntos din lume, ce se ntinde de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud? a. Cerro Paranal b. Athabasca c. Anzi d. Sierra Nevada de L. Bravas 562. Fluviul cu cel mai mare debit hidrografic din lume, considerat la vrsare n estuarul su (219,000 m/s)? a. Rio Negro b. Amazonul c. Nilul d. Mississippi 563. Fluviul cu cel mai extins bazin hidrografic din lume (6,915,000 km), care acoper cinci ri ale Americii de Sud?

a. Amazonul b. Madeira c. Rio Negro d. Orinoco 564. Aflueni ai fluviului Amazon, care are izvorul n Columbia de sud-est provincia Guiana i lungimea de 2.253 Km? a. Rio Negro b. Orinoco c. Purus d. Madeira 565. Vulcan activ, unul dintre cei mai nali din lume, situat n Munii Anzi, n vestul Cordilierei Orientale, la circa 50 km de Quito (Ecuador), cu o nlime de 5.897 m? a. Cotopaxi b. Pichincha c. Sierra Nevada de Lagunas Bravas d. Cerro Paranal 566. Vrf situat n Munii Anzi, cel mai nalt din Ecuador, cu o nlime de 5.897 m? a. Alpamayo b. Cerro Torre c. Nevado d. Chimborazo 567. Cel mai important i mai mare fluviu din sud vestul Americii de Nord, care izvorte din Munii Stncoi Statul nord American, care se vars n golful Californiei? a. Black River b. Colorado c. Minnesota d. Mississippi 568. Muni de ncreire situai n vestul Americii de Nord, coninnd sporadic i civa vulcani i se ntind pe o lungime de 4.500 - 5.000, avnd limea maxim de 500 - 600 km n statul Colorado? a. Munii Stncoi b. Munii Apalai c. Munii Wrangell d. Munii Wallowa 569.Capitala Chinei? a. Xian b. Beijing c. Katmandu d. Shanghai 570. ara a crui drapel este de culoare alba,iar n centru se afl discul soarelui? a. Vietnam b. Coreea de Nord c. Japonia d. Coreea de Sud 571.Capitala Vietnamului? a. Dacca b. Hanoi c. Manila d. Jakarta 572. Cel mai lung fluviu din America de Nord? a. Black River b. Colorado c. Minnesota d. Mississippi 573. Fluviu ce se unete cu afluenii si principali Missouri i lng oraul St. Louis, (Missouri), iar cu Ohio n statul Illinois? a. Mississippi b. Colorado c. Yazoo d.Arkansas 574. Fluviu care se vars printr-o delt larg la circa 160 km n sudul oraului New Orleans n Golful Mexic? a. Yazoo b. Mississippi c. Black River d. Arkansas 575. Deert nord-american, care acoper pri nsemnate din statele american Arizona, respectiv poriuni semnificative ale sudului i sud-estului statului american California i o parte a nordului statului mexican Baja California? a. Deertul Colorado b. Deertul Mojave c. Deertul Chihuahua d. Deertul Sonora 576. Deert care se ntinde pe coasta pacific a Americii de Sud , fiind considerat cel mai arid deert de pe Glob? a. Deertul Colorado b. Deertul Mojave c. Deertul Chihuahua d. Deertul Atacama 577. Vulcan, mpreun cu aa numitul frate mai mic vulcanul, Iztacchuatl alctuiesc vulcanii gemeni din Mexic,denumirea acestuia pe limba indian a aztecilor fiind tradus muntele ce fumeg? a. Popocatpetl b. Cerro Paranal c. Cotopaxi d. Sierra Nevada de L. Bravas

578.Cea mai mare insul aparinnd Africii? a. Indonezia b. Madagascar c. Australia d. Noua Guinee 579. Cea mai mare insul din Oceania? a. Indonezia b. Noua Zeeland c. Australia d. Noua Guinee 580. Cascada format dintr-un ansamblu de cderi de ap situate la grania dintre statul nord american New York din SUA i provincia Ontario din Canada? a. Cascada Niagara b. Cascada Angel c. Cascada Multnomah d. Cascada Athabasca 581. Fluviu cu lungimea de 3185 km, situat n cea mai mare parte n teritoriul canadian Yukon, care i are izvorul n Alaska i se vars n Marea Bering? a. Chena River b. Yellow River c. Yukon d. Tanana 582. Fluviu cu o lungime de 1.903 km, situat n Teritoriile de Nordvest din Canada, acesta poarta numele unui expolrator scoian care l-a n anul 1789? a. Fluviul Ottawa b. Fluviul Columbia c. Fluviul Sf. Laurenia d. Fluviul Mackenzie 583. Lan de muni mpdurii de nlime mijlocie, ce se ntind pe o distan de 250 km, paralel cu coasta de est nordamerican din provincia Quebec Canada pn n nordul statului Alabama? a. Munii Stncoi b. Munii Apalai c. Munii Wrangell d. Munii Wallowa 584.Cea mai ntins mare din lume? a. Marea Japoniei b. Marea Mediteran c. Marea Baltic d. Marea Caraibelor 585. Unul dintre cele cinci Mari Lacuri din America de Nord, care se mrginete la est cu statele Ohio, Pennsylvania, New York la sud, Michigan la vest, iar cu provincia canadian Ontario la nord.? a. Lacul Ontario b. Lacul Erie c. Lacul Huron d. Lacul Michigan 586. Continent din emisfera nordic, situat aproape n exclusivitate n emisfera vestic, mrginit de Oceanul Atlantic, Oceanul Pacific i Oceanul Arctic? a. America de Nord b. Europa c. Asia d. Africa 587. Canion foarte lung, sinuos i adnc spat de fluviul Colorado? a. Calf Creek b. Canionul Bryce c. Marele Canion d. Canionul Glen 588. Cel mai mare lac dintre cele cinci Mari Lacuri din America de Nord, care la nord este mrginit de provincia Ontario, Canada i de statul Minnesota, SUA, iar la sud de statele SUA Wisconsin i Michigan? a. Lacul Superior b. Lacul Michigan c. Lacul Huron d. Lacul Erie 589. Unul dintre cele cinci Mari Lacuri din America de Nord, i singurul aflat n ntregime pe teritoriul SUA? a. Lacul Ontario b. Lacul Michigan c. Lacul Huron d. Lacul Erie 590. Poriunea ngust de pmnt aflat ntre Marea Caraibelor i Oceanul Pacific, fcnd legtura ntre America de Nord i cea de Sud? a. Honduras b. Costa Rica c. Costa Brava d. Istmul Panama 591. Canal important care traverseaz istmul cu acelai nume n America Central, legnd oceanele Atlantic i Pacific? a. Canalul Panama b. Canalul Suez c. Canalul Grande d. Canalul Mnecii

592.

Deert alctuit n mare parte din nisip rou, cu o granulaie fin care se ntinde din partea nordic a Provinciei Cap din Africa de Sud,n Namibia i Botswana pn n Angola i Zambia pe un teritoriu de peste 1,2 milioane km2? a. Atacama b. Gobi c. Kalahari d. Gibson 593. Deert, care n cea mai mare parte este rezervaie natural ca de exemplu renumita delt a fluviului Okawango care este de fapt o vrsare a apei fluviului n ntregime ntr-o mare de nisip? a. Deertul Colorado b. Deertul Mojave c. Deertul Kalahari d. Deertul Atacama 594. Deert prin care trece o osea ce traverseaz i leag Oceanul Indian cu Oceanul Atlantic, fcnd o legtur comercial important ntre Namibia i Mozambic? a. Deertul Colorado b. Deertul Kalahari c. Deertul Sahara d. Deertul Atacama 595. Cel mai mare ora din Somalia i capital a acestei ri? a. Luanda b. Mogadiscio c. Lagos d. Rabat 596. Capitala Regatului Maroc? a. Luanda b. Mogadiscio c. Nairobi d. Rabat 597.Capitala i n acelai timp cel mai mare ora al Kenyei? a. Johannesburg b. Mogadiscio c. Nairobi d. Rabat 598. Cel mai mare ora din Africa de Sud i capitala provinciei Gauteng? a. Johannesburg b. Mogadiscio c. Nairobi d. Cape Town 599.Capitala statului Senegal? a. Asmara b. Dakar c. Pretoria d. NDjamena 600.Capitala Egiptului? a. Cairo b. Alexandria c. Luanda d. Tunis 601.Capitala Tunisiei? a. Cairo b. Tunis c. Luanda d. Douala 602. Cel mai mare stat din Africa i al zecelea stat din lume ca mrime? a. Kenya b. Algeria c. Sudan d. Africa de Sud 603. ara ce se nvecineaz cu Oceanul Atlantic la vest, cu Mauritania la nord, cu Mali la est, i cu Guinea i Guinea-Bissau la sud ? a. Senegal b. Somalia c. Egipt d. Coasta de Filde 604. ar situat n partea vestic a Africii, cu ieire la golful Guineii, fiind ara cu cea mai mare populaie a acestui continent ? a. Maroc b. Ciad c. Nigeria d. Sudan 605. Capitala Nigeriei(din 1991)? a. Abuja b. Douala c. NDjamena d. Pretoria 606. Cel mai mare deert de pe Pmnt? a. Deertul Gobi b. Deertul Kalahari c. Deertul Sahara d. Deertul Atacama 607. Cel mai mare deert ce se ntinde de la rmul Oceanului Atlantic pn la Marea Roie?

a. Deertul Namib b. Deertul Kalahari c. Deertul Sahara d. Deertul Chalbi 608.Capitala Nigerului? a. NDjamena b. Nyamei c. Luanda d. Windhoek 609. ar ce are frontier cu Marea Mediteran la nord, la vest cu Tunisia i Algeria, la sud-vest cu Nigerul, la sud cu Ciadul , iar la sud-est i est cu Egiptul i Sudanul? a. Libia b. Liban c. Algeria d. Tunisia 610. ar ce se mrginete cu Etiopia la nord, Somalia la est, Tanzania la sud, Uganda la vest i Sudan la nordvest, Oceanul Indian formnd grania ei sud-estic? a. Angola b. Etitreea c. Kenya d. Republica Centrafrican 611. ar ce se nvecineaz cu Eritrea la N, Sudan laV Kenya la S, Somalia la E i Djibouti la N-E ? a. Libia b. Maroc c. Algeria d. Etiopia 612. ar din centrul Africii, a treia ca suprafa de pe continent care are capitala la Kinshasa? a. Congo b. Algeria c. Mauritania d. Camerun 613. Fost colonie francez ce i-a ctigat independena n 1960 cunoscut i ca Congo-Brazzaville sau Congo? a. Congo b. Sudan c. Mauritania d. Tanzania 614. Iniial o colonie german, a fost mprit dup primul rzboi mondial ntre francezi i britanici? a. Congo b. Algeria c. Mauritania d. Camerun 615. Lac situat n Africa de est n Tanzania, Uganda i Kenya la o altitudine de 1.113 de metri este cel mai mare lac de pe continentul african ca suprafa? a. Lacul Tanganyika b. Lacul Victoria c. Lacul Nyasa d. Lacul Tana 616. Lac important n Africa Central i al doilea ca adncime dup lacul Baikal? a. Lacul Tanganyika b. Lacul Victoria c. Lacul Nyasa d. Lacul Balha 617. Sursa Nilului Albastru i cel mai mare lac din Etiopia? a. Lacul Tanganyika b. Lacul Victoria c. Lacul Nyasa d. Lacul Tana 618.Cel mai important fluviu din Africa de Vest care i are izvoarele n statul Burkina Faso? a. Sourou b. Sissili c. Pendjari d. Fluviul Volta 619. Fluviu din Africa ce izvorte din munii Rwandei i Burundi i se vars n Marea Mediteran travernd statele africane: Sudan, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Etiopia i Egipt? a. Nilul b. Volta c. Atbara d. Sobat 620. Cel mai lung fluviu din lume, urmat de Amazon cu 6.440 km? a. Zambezi b. Volta c. Nilul d. Sobat 621. Al patrulea fluviu ca lungime din Africa i cel mai mare fluviu care se vars n Oceanul Indian? a. Niger b. Zambezi c. Nilul d. Congo 622. Cascad care formeaz cea mai mare cdere de ap din Africa (110m)? a. Cascada Albastr b. Cascada Angel c. Cascada Niagara d. Cascada Victoria 623. Dup Nil i Congo este al treilea fluviu ca mrime n Africa?

a. Niger b. Volta c. Nilul d. Congo 624.Al doilea fluviu ca lungime din Africa i pe locul doi n lume dup debitul de ap ? Rspuns Fluviul Congo a. Niger b. Volta c. Sobat d. Congo 625. Lan muntos nalt din nord-vestul Africii avnd o lime de 2300 km, ntinzndu-se pe teritoriul statelor Maroc, Algeria i Tunisia? a. Munii Ahhagar b. Munii Tibesti c. Munii Atlas d. Munii Kilimanjaro 626. Munte, un stratovulcan, situat n nord-estul Tanzaniei care n anul 1987 a fost declarat monument al naturii sub protecia UNESCO? a. Munii Ahhagar b. Munii Tibesti c. Munii Kilimanjaro d. Munii Atlas 627. Muni pariali vulcanici, pariali formai din isturi cristaline, situai n centrul Saharei, pe teritoriul Algeriei? a. Munii Ahhagar b. Munii Tibesti c. Munii Atlas d. Munii Kilimanjaro 628. Fluviul ce izvorete din bazinul Congo situat n Zambia la grania cu Republica Democrat Congo i Angola (2.574 km) i curge prin Angola, Zambia, Botswana, Zimbabwe i Mozambic unde se vars n Oceanul Indian? a. Congo b. Zambezi c. Nilul d. Sobat 629.Cei mai nali muni din Sahara algerian? a. Munii Ahhagar b. Munii Kilimanjaro c. Munii Atlas d. Munii Tibesti 630. Unde este situat insula Montserrat? a. America de Nord b. America Centrala c. America de Sud d. Africa

NTREBRI CULTUR GENERAL

Informatic (I.T)
1. Set de tehnologii dezvoltat de Microsoft care ofer instrumente pentru crearea de legturi ntre aplicaiile desktop i mediul Web?

2.

3. 4. 5.

6.

7. 8.

9.

10. 11.

12. 13.

14. 15. 16.

a. DivX b. ActiveX c. ActiveY d. DirectX Organizaie a grupurilor industriilor americane care colaboreaz cu comitete de standarde din alte ri pentru a dezvolta criterii ce faciliteaz schimburile i telecomunicaiile internaionale? a. ASCII b. ICTAC c. ANSI - American National Standards Institute d. ANRC Fiier legat de un mesaj e-mail ? a. Detaament b. Curier c. Ataament d. Scrisoare Operaie ce necesit un nume de utilizator i o parol pentru accesarea unui anume cont? a. Log Out b. StandBy c. Sign Out d. Log In Imagine miniaturizat (persoan, obiect, animal) special aleas de dvs. pentru a v reprezenta pe internet? a. Mini b. Avatar c. Clip Art d. Emoticon Cea mai mic unitate de date utilizat n informatic, cu valoare egal cu 1 sau 0, abreviat cu ajutorul literei cursive b ce poate fi reprezentat i prelucrat de calculator ? a. Bit b. Octet c. Byte d. Dublet Program de navigare Web? a. Firewall b. Cookie c. Browser d. Net Search Interfaa comun de deschidere a Standardul CGI care definete regulile de rulare a programelor externe n cadrul unui server Web HTTP? a. CGI b. TPI c. HTTP d. HTTPS Mecanism general pe care conexiunile realizate dinspre partea server-ului l poate utiliza pentru a stoca i recupera informaii dinspre partea clientului? a. Cookie b. Cache c. Smart cookie d. Browser Protocol pentru alocarea dinamic de adrese tip IP tuturor computerelor conectate la o reea? a. ANRC b. DHCP c. WWW d. MIRC Serviciu care va permite conectarea calculatorului dvs. la un alt calculator sau la internet prin intermediul unui modem? a. Dial-Up Networking b. Sign-Up Networking c. Log-Up Networking d. Sign-In Networking Serviciu de pot electronic prin intermediul cruia se pot transmite mesaje i fiiere ntre dou calculatoare? a. E-Mail b. Messenger c. Twitter d. MIRC Aplicaie software ce protejeaz un server din cadrul unei reele informatice prin echiparea cu msuri de securitate de tipul: apelare invers sau codare defensiv? a. Cookie b. Antivirus c. Firewall d. Browser Aplicaii tip software ce pot fi descrcate, stocate sau redistribuite gratuit? a. Beeware b. Freeware c. E-ware d. Nulware Protocol internet utilizat pentru a copia fiiere ntre diferite computere conectate la reea? a. WWW b. HTTPS c. TCMI d. FTP Program sau echipament hardware ce transfer date ntre reele informatice, termen cu utilizare frecvent n accesarea site-urilor Internet sau n transferul de mesaje tip e-mail ntre diferite servere? a. Firewall b. Gateway c. Cache d. Browser

17. Limbaj folosit pentru crearea documentelor web reprezentat de o colecie de comenzi de aranjare a elementelor, ce creeaz documente hypertext (pagini Web)? a. HTML b. HREF c. FTP d. FTTP 18. Protocol utilizat pentru conexiunile la site-urile web pentru a aduce documente HTML sau fiiere? a. WWW b. HTTP c. TCMI d. FTP 19. Cuvinte sau fraze care pot s fie subliniate n momentul n care sunt accesate prin click i trimit ctre alte documente Web? a. Netlink b. Weblink c. Hyperlink d. Hipolink 20. Reea mondial de reele de calculatoare care a fost conceput de ctre Advanced Research Projects Agency (ARPA) a guvernului american n anul 1969? a. Netlink b. Weblink c. Intranet d. Internet 21. Organizaie fondat n 1993, destinat nregistrrii numelor de domenii i administrat de Network Solutions, National Science Foundation, AT&T i General Atomics? a. InterNIC b. Intranet c. RPA-Netlink d. Apple 22. Reea informatic local cu acces restrictiv, ce funcioneaz similar cu mediul Web, dar nefiind parte integrant a acestuia? a. Netlink b. Weblink c. Intranet d. Internet 23. Un server de baze de date ce poate fi accesat din limbaje ca php, pearl, java, c/c++, etc? a. Qwerty b. Mysql c. Sql d. FTP 24. Bloc de date transferat n mediul Internet prin utilizarea unui protocol Internet standard (IP)? a. Pachet date b. Ataament c. DataBase d. Pachet IP 25. Program ce returneaza o cerere lansat de ctre un computer conectat la o reea informatic pentru a determina dac un anumit computer este conectat la resursele comune? a. Ping b. Pong c. Ring d. Ding 26. Protocol de comunicare ntre dou calculatoare legate n reea? a. PCP b. PPC c. PPP d. PCC 27. Componenta hardware ce redirecioneaz datele primite de la o reea local (LAN) ctre o linie telefonic de la distan? a. DSL b. Router c. Modem d. LanDisk 28. Program care ofer servicii altor programe pe calculatoare diferite sau pe acelai calculator? a. Server b. Server proxy c. Laptop d. Pentium 29. Sistem ce indexeaz n memoria cache itemuri preluate de pe alte servere, pentru a spori viteza de accesare a acestora? a. NetBook b. Server c. Laptop d. Server proxy 30. Mesaj cu caracter comercial trimis ctre multipli destinatari, prin intermediul adreselor de e-mail, al grupurilor de tiri i discuii online, forumuri, etc? a. Trash b. NetNews c. Add d. Spam 31. Standard de securitate a tranzaciilor online dezvoltat de Netscape Communications pentru a contribui la realizarea de tranzacii comerciale ntr-un mediu Internet confidenial? a. SSL b. PPP c. HTTPS d. FTP

32. Conexiune full-duplex ce se ocup cu depistarea i corectarea erorilor ce apar la transmisie? a. TPI b. TCP c. PCP d. TTP 33. Titulatura oferit persoanelor ce administreaz elementele hardware i software integrate site-urilor Web ale unei companii? a. Webmaster b. WebBoss c. WebDesigner d. WebSter 34. Reeaua Informaional Global - un serviciul de baz n Internet, ce permite accesul la informaia situat pe diferite servere, conectate la reea? a. PCP b. SSL c. WWW d. HTTP 35. Totalitatea paginilor Web, cu un desing comun, unite de o tem comun? a. Webster b. Website c. Weblink d. Webgame 36. Server, ce pstreaz i ofer n reeaua exterioar, date organizate sub forma de Web-pagini? a. Web Server b. Webproxy c. Server d. Server proxy 37. Pagina principal - pagina de start a site-lui? a. Master page b. FirstPage c. Bookmark d. Home Page 38. Program, accesat de client, ce permite vizitatorilor unei pagini Web de a-i exprima prerea proprie despre pagin i de a o transmite autorului? a. Guest Book b. Address Book c. List Book d. Web Book 39. Un site Web ce conine o mulime sistematizat de trimiteri la alte site-uri ce ndeplinete rolul de o sistem de cutare n Internet? a. Web Book b. Web Directory c. Bookmark d. Hypermedia 40. Tehnologie de reprezentare a informaiei n form de blocuri relativ mici, asociativ legate unul cu altul? a. Hyperlink b. NetList c. Bookmark d. Hypermedia 41. Imagine grafic sau un text cu caracter publicitar care este o hiperlegtur la un website cu descrierea detaliat a produsului sau serviciului? a. Banner b. HyperLink c. Poster d. Flyer 42. Numele grupului de calculatoare i al serverelor ntr-o reea care are o IP adres comun? a. Host b. Domain name c. Server proxy d. Hypermedia 43. Adresa paginii Web, ce definete un document n reea (aceasta conine: numele domenului, denumirea fiierului i subdirectoriului, adresa de reea a calculatorului i metoda de acces la fiier)? a. URL b. FTP c. HTTP d. SSL 44. Totalitatea de reguli, ce reglementeaz formatul i procedura de schimb a informaiei ntre dou sau mai multe dispozitive, calculatoare, programe sau procese? a. Web Protocol b. Protocol de informare c. Internet Protocol d. Protocol de comunicare 45. Comanda trimis sistemului automatizat, ce conine cererea de informaie, ntr-un motor de cutare cererea reprezint un numr de cuvinte, simboluri ce caracterizeaz informaia solicitat? a. Query b. Submit c. Demand d. Rule 46. Protocolul de transfer a fiierelor - protocol destinat asigurrii trimiterii i primirii fiierelor dintre main client i server, ce lucreaz n reea i menin protocolul IP/TCP? a. URL b. FTP c. HTTP d. SSL 47. nchirierea unui spaiu pe server, meninerea site-urilor utilizatorilor pe serverul Web?

a. Hosting b. Renting c. Webbing d. Driving 48. Cum se numete tiina procesrii sistematice a informaiei, n special a procesrii cu ajutorul calculatoarelor? a. Contabilitate b. Informatica c. Numerologia d. Matematica 49. Cum se numete partea fizic a unui calculator? a. Hardware b. Carcas c. Software d. Microprocesor 50. Cum se numete un program (sau set de programe) care traduce textul scris ntr-un limbaj de programare (limbajul surs) ntr-un alt limbaj de calculator? a. Decompilator b. Compilator c. Software d. Microprocesor

NTREBRI CULTUR GENERAL

Istorie

1. Cine a fost tatl lui Hercules erou din mitologia Greac? 2. 3. 4. 5. 6.


a. Hades b. Ares c. Cronos d. Zeus An n care Romniei i s-au alipit Transilvania, Bucovina i Basarabia, devenind astfel Romnia Mare? a. 1916 b. 1919 c. 1918 d. 1917 Rege al geto-dacilor care a domnit ntre anii 82 .Hr.-44 .Hr., ntemeietorul statului dac? a. Decebal b. Burebista c. Duras d. Deceneu Zeia protectoare a csniciei, cminului i femeilor mritate n mitologia greac? a. Hera b. Atena c. Afrodita d. Gaia Pionier al aviaiei romne a zburat pentru prima dat cu un aparat mai greu dect aerul? a. Traian Vuia b. Henri Coand c. Aurel Vlaicu d. Grigore Zamfirescu mparat roman care a plnuit o campanie mpotriva dacilor n perioada lui Burebista, dar a fost asasinat n 44 .Hr.? a. Diocleian b. Nero c. Aurelian d. Iulius Caesar Cine a realizat pentru prima dat unificarea triburilor geto-dace? a. Decebal b. Burebista c. Traian d. Deceneu Centru politic i religios al statului dac n timpul lui Burebista? a. Cetatea de la Costeti b. Porlisum c. Sarmisegetuza d. Ziridava Ci ani a domnit tefan cel Mare? a. 42 b. 37 c. 47 d. 46 Personaj biblic, ntemeietor al cretinismului, care a nviat i s-a nlat la ceruri, revenind alturi de DumnezeuTatl? a. Ioan Boteztorul b. Noe c. Moise d. Iisus Hristos Autor al Declaraiei de Independen a SUA, din 4 iulie 1776 ? a. Ulysses S. Grant b. Thomas Jefferson c. George Washington d. Abraham Lincoln Alian militar ntre 1955 i 1991 a rilor din Blocul Sovietic? a. Pactul de la Paris b. Pactul de la Varovia c. Tratatul de la Bon d. Pactul de la Mosco Rege dac, succesor al lui Burebista care a domnit ntre anii 87-106? a. Decebal b. Zalmoxis c. Traian d. Deceneu Ceremonie sacr n Japonia prin care subordonaii i demonstrau loialitatea i demnitatea fa de conductorul lor la moartea acestuia? a. Kendo b. Actul seppuku c. Tanka d. Kemari Preedinte american ce a demisionat n urma scandalului numit Afacerea Watergate din anul 1970? a. J.Fitzgerald Kennedy b. Bill Clinton c. Henri Ford d. Richard Nixon Navigator i explorator portughez ce a realizat prima expediie n jurul lumii pe ap? a. Fernando Magellan b. Vasco da Gama c. Bartolomeo Diaz d. Antnio de Abreu

7. 8. 9. 10.

11. 12. 13. 14.

15. 16.

17. n ce an s-au ncheiat rzboaiele daco-romane? a. 88 b. 102 c. 106 d. 89 18. mprat al Imperiului Roman n timpul domniei cruia imperiul ajunge la ntinderea teritorial maxim? a. G. Aurelius Valerius Diocletianus b. Caius Iulius Caesar c. Marcus Aurelius d. Marcus Ulpius Nerva Traianus 19. Cea mai veche constituie de tip federal din lume? a. Constituia Statelor Unite ale Americii b. Constituia Franei c. Constituia Italiei d. Constituia Marii Britanii 20. Limba vorbit de cartaginezi, care provenea din limba vorbit de fenicieni? a. Basca b. Punic c. Catalana d. Feniciana 21. Ce popor a inventat alfabetul avnd 30 de consoane i nici o vocal? a. Asirienii b. Egiptenii c. Perii d. Fenicienii 22. n ce secol s-a desfurat invazia mongol n Europa? a. Secolul XI b. Secolul XIII c. Secolul XIV d. Secolul XII 23. mprat roman care a domnit din anul 284 pn n anul 305 i a introdus o nou form de guvernare: tetrarhia? a. G. Aurelius Valerius Diocletianus b. Caius Iulius Caesar c. Marcus Aurelius d. Marcus Ulpius Nerva Traianus 24. Cum era supranumit Ludovic al XIV-lea? a. Regele soare b. Cel Prudent c. Marele delfin d. Cel Drept 25. Primul preedinte al Statelor Unite ale Americii? a. Ulysses S. Grant b. Thomas Jefferson c. George Washington d. Abraham Lincoln 26. Instituie legislativ bicameral, format din Senat i Camera Reprezentanilor n Statelor Unite ale Americii? a. Senat b. Camera Reprezentanilor c. Camera comunelor d. Congres 27. Organizaie internaional constituit n 1945, ce are drept scop pacea mondial, respectarea drepturilor omului, cooperarea dintre state? a. UNICEF b. ONU c. NATO d. Crucea Roie 28. Ultimul i cel mai puternic rege al hunilor, domnind ntre anii 433-453? a. Attila b. Bleda c. Ernac d. Hannibal 29. Unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile: a cucerit o mare parte din Asia, punnd temeliile Imperiului Mongol? a. Alexandu cel Mare b. Kubilai han c. Timur Lenk d. Ginghis Han 30. Anul n care Adolf Hitler a devenit cancelarul Reich-ului german? a. 1930 b. 1933 c. 1936 d. 1927 31. Ora din regiunea istoric Palestina, fost centrul religios, politic, economic i administrativ al regatului evreiesc n antichitate? a. Ierusalim b. Constantinopol c. Vatican d. Mecca 32. Unde a domnit Alexandru cel Bun? a. ara Romneasc b. Transilvania c. Dobrogea d. Moldova 33. ar n care a nceput pentru prima dat revoluia industrial? a. Germania b. Frana c. Anglia d. SUA

34. Imperiul care i-a manifestat dominaia n zona mediteranean n secolele XVXVI?
a. Imperiul arist b. Imperiul otoman c. Imperiul austoungar d. Prusia 35. Ora ntemeiat de Constantin cel Mare, care a devenit ulterior capitala Imperiului Bizantin? a. Ankara b. Constantinopol c. Roma d. Ierusalim 36. n urma crui eveniment au fost ndeprtate domniile fanariote din Moldova i ara Romneasc? a. Revoluia de la 1821 b. Pacea de la Adrianopol c. Revoluia de la 1848 d. Tratatul de la Kuciuk-Kainargi 37. Anul n care Adolf Hitler a devenit liderul Partidului Naional Socialist German al Muncitorilor? a. 1918 b. 1919 c. 1920 d. 1921 38. Zeia frumuseii la romani? a. Artemis b. Venus c. Ceres d. Afrodita 39. Avocat romn transilvnean craiul munilor, ce a jucat un rol important n revoluia de la 1848 din Transilvania? a. Avram Iancu b. Popa apc c.Vasile Goldi d. Nicolae Blcescu 40. n ce an Imperiul Otoman a cucerit Constantinopolul determinnd astfel sfritul Imperiului Bizantin? a. 1435 b. 1453 c. 1354 d. 1345 41. Domnitor ce a pus bazele statului romn modern realiznd unirea principatelor Moldova i ara Romneasc? a. Mihai Viteazul b. Alexandru I. Cuza c. Regele Carol I d. Mihail Kogalniceanu 42. Filozof grec, ntemeietorul logicii ca tiin de sine stttoare? a. Platon b. Aristotel c. Socrates d. Epicur 43. Ct a durat Rzboiul de 100 de ani? a. 100 b. 106 c. 110 d. 116 44. Rege al Macedoniei (336-323 .Hr.), unul dintre primii mari strategi i conductori militari din istorie, cuceririle sale spectaculoase fcndu-i pe greci stpni ai Orientului Apropiat? a. Leonidas b. Alexandru cel Mare c. Demostene d. Pericle 45. Data la care Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei? a. 5 ianuarie 1859 b. 4 ianuarie 1858 c. 24 ianuarie 1859 d. 24 ianuarie 1856 46. ntemeietorul religiei islamice i cel mai important profet al Islamului, cea mai recent aprut dintre cele trei religii abrahamice monoteiste (iudaism, cretinism i islam)? a. Mahomed b. Hristos c. Dumnezeu d. Allah 47. Primul rege al Romniei moderne? a. Carol I b. Ferdinand I c. Mihai I d. Al. I. Cuza 48. Tratat internaional semnat pe 27 august 1928 "care milita pentru renunarea la rzboi ca instrument al politicii naionale" (pentru rezolvarea diferendelor internaionale)? a. Tratatul de la Brest-Litovsk b. Pactul de la Varovia c. Pactul de la Paris d. Tratatul de la Nissa 49. Data la care Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al rii Romneti? a. 24 ianuarie 1859 b. 24 ianuarie 1858 c. 23 ianuarie 1859 d. 24 ianuarie 1856 50. Istoric , scriitor i revoluionar romn , autor al lucrrii Romnii supt Mihai Voievod Viteazul?

a. Nicolae Blcescu b. Nicolae Iorga c. Titu Liviu Maiorescu d. A.D Xenopol 51. Btlie cu nume de cod - Operaiunea Overlord - desfurat ntre 6 iunie 19 august 1944,ce a contribuit la nfrngerea armatelor germane din Vestul Europei? a. Eliberarea Parisului b. Btlia pentru Normandia c. Btlia de la Verdun d. Btlia Angliei 52. Rege al Romniei, supranumit ntregitorul? a. Carol I b. Ferdinand I c. Mihai I d. Al. Sturza 53. Palat n care accesul poporului sau a oamenilor de rnd era interzis, de aceea a fost palatul supranumit oraul interzis? a. Palatul Imperial Chinez b. Templul Cerului c. Palatul de var d. Templul Pagodei Albe 54. Porecl dat lui Erwin Johannes Eugen Rommel datorit campaniilor militare reuite pe care le-a repurtat pentru armata german n Campania din Africa de Nord? a. Vulpea african b. Vulpea deertului c. Lupul african d. arpele 55. n ce dat se srbtorete ziua internaional a drepturilor omului? a. 10 decembrie b. 10 noiembrie c. 5 decembrie d. 15 decembrie 56. Parte fortificat a unei aezri, situat pe o colin, constituind citadela vechilor orae greceti, n incinta creia erau cuprinse un ansamblu unitar format din palate, temple, statui, altare? a. Merv b. Agora c. Partenon d. Acropol 57. Preedinte american ntre 1861 i 1865 ce a militat pentru abolirea sclaviei, a fost asasinat la sfritul rzboiului civil american? a. Ulysses S. Grant b. Thomas Jefferson c. George Washington d. Abraham Lincoln 58. Conflict militar, avnd ca i combatani Antanta i Puterile Centrale? a. Primul Rzboi Mondial b. Rzboiul Rece c. Al doilea Rzboi Mondial d. Rzboiul de 100 de ani 59. Rzboi ntre Anglia i Frana desfurat ntre anii 1337-1453? a. Rzboiul celor Dou Roze b. Rzboiul Rece c. Rzboiul franco-prusac d. Rzboiul de 100 de ani 60. Din ce an a participat Romnia la primul rzboi mondial? a. 1912 b. 1914 c. 1916 d. 1918 61. Anul n care Statele Unite ale Americii au intrat n Primul Rzboi Mondial? a. 1915 b. 1917 c. 1916 d. 1918 62. Monument, din judeul Vrancea, ridicat n memoria eroilor romni din timpul primului rzboi mondial? a. Mausoleul din Mrti b. Cimitirul eroilor c. Mausoleul de la Mreti d. Statuia aviatorilor 63. Data la care Primul Rzboi Mondial a luat sfrit? a. 11 octombrie 1918 b. 11 noiembrie 1918 c. 11decembrie 1918 d. 11 septembrie 1918 64. Alian politico-militar participant la primul rzboi mondial i format din Frana, Imperiul Britanic i Imperiul Rus? a. Antanta b. Monstruoasa coaliie c. Puterile axei d. Puterile centrale 65. Stat membru al Antantei, care a ieit din rzboi n 1917? a. Serbia b. Imperiul japonez c. SUA d. Rusia

66. Populaie de origine etnic german, stabilit n sudul i sud-estul Transilvaniei la mijlocul secolului XII,
contribuind la dezvoltarea vieii urbane n Transilvania? a. Sai b. Secui c. Aromni d. vabi Aliana politico-militar participant la primul rzboi mondial format din Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman i Bulgaria? a. Antanta b. Monstruoasa coaliie c. Aliana nord atlantic d. Puterile centrale Domn al arii Romneti, al Ardealului i Moldovei la 1600? a. Mircea cel Btrn b. Mihai Viteazu c. Vlad epes d. Alexandru Ioan Cuza

67.

68.

69. Cosmonaut sovietic, primul om care a cltorit n spaiu?


a. Mihail Gorbaciov b. Iuri Romanenko c. Yuri Gagarin d. Vladimir Kovalionok 70. Ora devenit cetatea de scaun a rii Romneti n timpul lui Mircea cel Btrn? a. Bucureti b. Trgovite c. Craiova d. Curtea de Arge 71. Personaj biblic care a mprit marea n dou? a. Moise b. Noe c. David d. Iisus 72. Domnitor al rii Romneti care a obinut o victorie asupra otilor otomane conduse de Sinan Paa la Clugreni n 13/23 august 1595? a. Mircea cel Btran b. Mihai Viteazu c. Vlad Dracul d. tefan cel Mare 73. Singura femeie prim-ministru a Marii Britanii, supranumit doamna de fier? a. Elisabeth Thatcher b. Margaret Callaghan c. Elisabeth Callaghan d. Margaret Thatcher 74. Tratat de pace ncheiat la sfritul Primului Rzboi Mondial ntre forele Aliate i cele ale Puterilor Centrale? a. Tratatul de la Versailles b. Tratatul de la Paris (1920) c. Tratatul de la Trianon d. Tratatul de la Malta 75. Rege al Romniei, n timpul cruia a fost adoptat prima constituie a rii i a fost proclamat independena de stat a Romniei? a. Carol I b. Ferdinand I c. Mihai I d. Al. Sturza 76. Conflict armat generalizat, desfurat la mijlocul secolului al XX-lea, fiind considerat cel mai mare i mai ucigtor rzboi nentrerupt din istoria omenirii? a. Primul Rzboi Mondial b. Rzboiul Rece c. Al doilea Rzboi Mondial d. Rzboiul de 100 de ani 77. Ofier francez, oceanograf, explorator al vieii subacvatice, care a devenit cunoscut n ntreaga lume n calitate de comandant al navei Calypso? a. L. A. de Bougainville b. Samuel de Champlain c. Jacques Cousteau d. Jacques Cartier 78. Conflict militar, n care s-a folosit pentru prima oar bomba atomic? a. Primul Rzboi Mondial b. Rzboiul Rece c. Al doilea Rzboi Mondial d. Rzboiul din Vietnam 79. Cine a rostit urmtoarele cuvinte veni, vidi, vici am venit, am vzut, am cucerit? a. G. Aurelius Valerius Diocletianus b. Caius Iulius Caesar c. Marcus Aurelius d. Marcus Ulpius Nerva Traianus 80. Statul centralizat format de ctre azteci n 1325, avnd capitala la Tenochtitlan? a. Imperiul Maya b. Imperiul Aztec c. Imperiul Sioux d. Imperiul Inca

81. Monument din Roma antic construit din ordinul mpratului Traian ce cuprinde basoreliefuri cu scene din
rzboaiele daco-romane din 101-102 i 105-106? a. Colosseum b. Arcul de Triumf c. Columna lui Traian d. Forul lui Traian 82. Tratat de pace semnat pe 3 martie 1918, ntre Rusia i Puterile Centrale, marcnd ieirea Rusiei din primul rzboi mondial? a. Tratatul Ribbentrop-Molotov b. Tratatul de la Brest-Litovsk c. Pacea de la Pressburg d. Tratatul de la Bucureti, 1918 83. Perioad caracterizat printr-o scdere dramatic a activitii economice mondiale. Primele semne ale crizei sau manifestat nc din anul 1928? a. Al doilea rzboi mondial b. Prohibiia c. Marea depresiune d. Marea criz social 84. Pap de origine polonez al Bisericii Catolice, episcop al Romei i suveran al Vaticanului ales n 16 octombrie 1978? a. Papa Benedict al XVI-lea b. Papa Ioan Paul al II-lea c. Papa Pius al XII-lea d. Papa Ioan Paul I 85. Golf din Hawaii, unde se afla ntreaga flot american,care a fost atacat de japonezi in dimineaa lui 7 decembrie 1941? a. Pearl Harbor b. Honolulu c. Golful Hawaii d. Golful Persic 86. ara care a ctigat btlia de la Pearl Harbor, aceasta atacnd cu 300 de bombardiere? a. SUA b. Japonia c. China d. Anglia 87. Numele eroului grec care a rpit-o pe Elena i a dus-o n Troia? a. Hector b. Ahile c. Odiseus d. Paris 88. Care a fost primul stat cu regim comunist? a. Rusia b. China c. Cuba d. Coreea 89. Zeia frumuseii n mitologia greac? a. Athena b. Afrodita c. Artemis d. Venus 90. Denumire oficial dat efului de stat al unei republici? a. Prim ministru b. Prim Cancelar c. Rege d. Preedinte 91. Mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocilor i ale romnilor din Transilvania la nceputul secolului XIX? a. Bartolomeu Anania b. Antim Ivireanul c. Andrei aguna d. Ioan Blan 92. Pseudonimul literar al reginei Elisabeta, soia lui Carol I? a. Martha Bibescu b. Carmen Sylva c. Maria de Romnia d. Elena Caragea 93. Locotenent al lui Caesar n Galia, comandant al flotei acestuia la Marsilia (n 49 .Hr.), guvernator al Galiei Transalpine (n 46), a luat parte la conjuraia mpotriva lui Caesar (martie 44)? a. Marc Antoniu b. Brutus Decimus c. Cassius Longinus d. Octavian 94. Pictor , sculptor i arhitect italian desemnat de Papa Iuliu II n 1508 cu pictarea boltei Capelei Sixtine din Palatul Vaticanului? a. Michelangelo Buonarroti b. Leonardo da Vinci c. Donatello d. Rafael 95. Reedina regilor Franei Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea i Ludovic al XVI-lea. Acest palat se nscrie printre cele mai remarcabile monumente din Frana, nu numai prin frumusee, ci i prin prisma evenimentelor al cror teatru a fost?

a. Palatul lyse b. Castelul Chantilly c. Palatul Versailles d. Castelul Chenonceaux 96. Cine a ntemeiat metropola civilizaiei greco-romane din egiptul Antic oraul Alexandria? a. Caesar Iulius b. Alexandru cel Mare c. Demostene d. Marc Aurelius 97. Locul naterii profetului Muhammad, este leagnul islamului, loc de pelerinaj pentru arabi? a. Ierusalim b. Constantinopol c. Mecca d. Istambul 98. Lider politic i militar roman ce a avut o legtur amoroas cu Cleopatra? a. Octavian b. Caius Iulius Caesar c. Domiian d. Marcus Aurelius 99. Personalitate istoric ce a fost conductorul Italiei ntre anii 1922 i 1943, a creat un stat fascist utiliznd propaganda i teroarea de stat? a. Renato Guttuso b. Francisco Franco c. Carlo Fatuzzo d. Benito Mussolini 100. Ultimul mprat al Rusiei care a domnit din 1894 pn la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfritul revoluiei din februarie? a. Alexandru al II-lea al Rusiei b. Nikolai Alexandrovici Romanov c. Mihail al II-lea al Rusiei d. Petru I al Rusiei 101. Domnitor al rii Romneti i, pentru o scurt perioad n 1600, conductor al tuturor celor trei ri ce urmau s formeze Romnia de astzi: ara Romneasc, Transilvania i Moldova? a. Mircea cel Btran b. Mihai Viteazu c. Vlad Dracul d. Alexandru Ioan Cuza 102.Zeul lumii subterane la greci? a. Cronos b. Hades c. Ares d. Hermes 103. Locaia unde s-a desfurat n data de 17 septembrie 1787 Convenia Constituional a Statelor Unite ale Americii? a. New York b. Washington c. Philadelphia d. Atalanta 104. Cine a citit rezoluia Marii Adunri naionale de la Alba Iulia 1 decembrie 1918? a. Vasile Goldi b. tefan Cicio Pop c. Iuliu Maniu d. Ioan Suciu 105. Mareal al Franei, care a ocupat funcia de ef al Statului Francez din 1940 pn n 1944? a. Philippe Leclerc b. Nicolas Oudinot c. Philippe Ptain d. Charles de Gaulle 106. Asociaie voluntar a 53 de state suverane, dintre care cele mai multe au fost colonii britanice? a. Imperiul Britanic b. The Commonwealth c. Perla Coroanei Britanice d. Confederaia Britanica 107. n ce ora se afl sediul central al Organizaiei Naiunilor Unite? a. New York b. Londra c. Washington d. Paris 108. Conductor al regimului comunist din Romnia ntre 1965 1989? a. Gheorghe Gheorghiu-Dej b. Petru Groza c. Nicolae Ceauescu d. Chivu Stoica 109. Numele german al oraului Owicim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, n sudul Poloniei, unde Germania nazist a construit mai multe lagre de concentrare i un lagr de exterminare n zon? a. Kulmhof b. Belzec c. Sobibor d. Auschwitz 110. Teolog, istoric, filolog i filosof iluminist romn, reprezentant al colii Ardelene ; A redactat o serie de lucrri cu caracter istoric i lingvistic, prin care urmrea s informeze pe nvaii strini despre originea roman a poporului i a limbii romne, despre continuitatea romnilor pe teritoriul fostei Dacii; s-a numtat printre autorii cunoscutului memoriu numit Supplex Libellus Valachorum?

a. Petru Pavel Aron b. Samuil Micu c. Ignatie Papp d. Inoceniu Micu 111. Tratat de neagresiune ncheiat ntre Uniunea Sovietic i Germania nazist, semnat la Moscova n la 23 august 1939 prin care cele dou state i mpart sferele de influen n Europa de S-E? a. Pactul Ribbentrop-Molotov b. Tratatul de la Brest-Litovsk c. Tratatul de la Moscova d. Tratatul de la Berlin 112. Ce slujitor al bisericii, n calitatea sa de episcop al Aradului, Ienopolei i Hlmagiului, a contribuit la actul de la 1 decembrie 1918? a. Petru Pavel Aron b. Gheorghe Pop de Bseti c. Ignatie Papp d. Inoceniu Micu Klein 113. Ministru de externe francez n perioada 1948 1952, unul dintre fondatorii Uniunii Europene, autorul politicii de reconciliere franco-germane prin nfiinarea n 1951 a Comunitii Europeane a Crbunelui i Oelului? a. Philippe Ptain b. Paul Reynaud c. Georges Clmenceau d. Robert Schuman 114. Care este deviza Uniunii Europene? a. Egalitate si Unitate b. mpreun din 1957 c. De la egal la egal d. Unitate n diversitate 115. Instituie a Uniunii Europene ce reprezint popoarele statelor membre, peste 450 milioane de ceteni ai Uniunii Europene? a. F.M.I b. Parlamentul European c. Curtea de Justiie d. Consiliul Uniunii Europene 116. Istoric, scriitor, ziarist, om politic, prim-ministru i, mai trziu, ministru de externe, a jucat un rol important n Revoluia de la 1848, n lupta pentru Unirea Principatelor Romne i proclamarea independenei de stat a Romniei? a. Ion Brtianu b. Constantin A. Rosetti c. Dimitrie Ghica d. Mihail Koglniceanu 117. Btlie ntre Vlad epe, domnul rii Romneti i sultanul Mehmed al II-lea al Imperiului Otoman, desfurat lng Trgovite? a. Atacul de noapte b. Btlia de la Clugreni c. Btlia de la Rovine d. Btlia de la Nicopole 118. Filozof al Greciei antice, matematician, scriitor al dialogurilor filozofice i fondatorul Academiei din Atena? a. Socrates b. Aristotel c. Euripide d. Platon 119. Ctitorie a lui Neagoe Basarab, unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectur din ara Romneasc, locul n care se odihnesc regii Romniei? a. Mnstirea Govora b. Mnstirea Cheia c. Mnstirea Curtea de Arge d. Mnstirea Cozia 120. Comerciani i rzboinici scandinavi care n perioada 800-1050 au dominat jumtatea nordic a Europei? a. Celi b. Saxoni c. Vandali d. Vikingi 121.Primul conductor al unui imperiu din Europa occidental de la prbuirea Imperiului Roman? a. Carol cel Mare b. Clovis I c. Ludovic I cel Pios d. Carol al II-lea cel Pleuv 122. Primul om care a pit pe Lun n 20 iulie 1969 rostind urmtoarele cuvinte: Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire? a. James Irwin b. Yuri Gagarin c. John Watts Young d. Neil Armstrong 123. Centru important al Europei, unde se reunesc i i desfoar activitatea: Consiliul Europei, Parlamentul European, Comisia i Curtea European a Drepturilor Omului, Comisia Central a Navigaiei pe Rin, Fundaia European pentru tiin, Institutul Internaional pentru Drepturile Omului? a. Bruxelles b. Luxemburg

c. Strasbourg d. Berlin 124.Serie de procese desfurate ntre 1945 i 1949, celebre pentru faptul c n cadrul lor au fost inculpai importani membri ai conducerii politice, militare i economice a Germaniei Naziste? a. Procesele de la Paris b. Procesele de la Haga c. Procesele de la Nrnberg d. Procesele de la Bon 125. ar al Rusiei ntre 1682 1725 fondatorul oraului Sankt-Petersburg, s-a remarcat prin politica sa reformatoare i deschiderea ctre occident? a. Alexandru I al Rusiei b. Petru cel Mare c. Ecaterina I d. Nicolae I al Rusiei 126.Parte fortificat a unei aezri, situat pe o colin, constituind citadela vechilor orae greceti? a. Acropola b. Meteora c. Partenon d. Merv 127. General, orator i om de stat atenian, conductor al Atenei ntre 443 i 429 .Hr., timp n care a iniiat numeroase reforme democratice, care au transformat oraul ntr-un centru economic, politic, cultural i artistic al lumii greceti? a. Euridice b. Leonidas c. Demostene d. Pericle 128.Ctitorie a lui tefan cel Mare de la sfritul secolului XV cunoscut n ar i n strintate datorit frescelor exterioare cu culori foarte intense, ct i sutelor de figuri bine pstrate n zugrveala de azur? a. Mnstirea Neam b. Mnstirea Vorone c. Mnstirea Prislop d. Mnstirea Putna 129.Confruntarea dintre SUA i URSS desfurat pe plan politic, strategic, ideologic i economic n perioada 1945 1991? a. Primul Rzboi Mondial b. Rzboiul Rece c. Rzboiul celor doua Roze d. Rzboiul de 30 de ani 130.Documentul pe care n 1628 Parlamentul britanic l-a adresat lui Carol I Stuart, prin care i atrgea atenia asupra limitelor puterilor regale? a. Protocolul de la Londra b. Petiia pentru Commonwealth c. Petiia comun d. Petiia dreptului 131.Iluminist francez care a scris celebra oper Despre spiritul legilor? a. Voltaire b. Jean-Jacques Rousseau c. Montesquieu d. Antoine Lavoisier 132. Cum s-a numit vasul la bordul cruia civa puritani care au prsit Anglia la 20 septembrie 1620 au ajuns pe pmntul american? a. Alma b. Mayflower c. L'Esperance d. Rostock 133.Cum s-a numit celebra revolt deschis de coloniile americane mpotriva Angliei n 1773, la Boston? a. Partida de ceai b. Rzboiul de Independen c. Revoluia de catifea d. Joia neagr 134. Om de tiin, gnditor iluminist, diplomat, promotor al culturii i participant al nord-americanilor la rzboiul de independen? a. Abraham Lincoln b. Benjamin Franklin c. James Madison d. Alexander Hamilton 135.Simbol al absolutismului monarhic francez, fortrea care a fost demolat de revoluionari n 14 iulie 1789? a. Versailles b. Bastilia c. Chteau de Vincennes d. Burgul din Nrnberg 136.Cum s-a numit cancelarul care alturi de Wilhelm I a contribuit la unificarea Germaniei? a. Metternich b. Konrad Adenauer c.Helmut Kohl d. Otto von Bismarck 137.Cum s-a numit aliana finalizat n 1907 de ctre Frana, Marea Britanie i Rusia? a. Antanta b. Aliana celor trei mprai c. Tripla Alian d. Puterile centrale 138.Organizaie internaional nfiinat n 1919 cu scopul garantrii pcii internaionale i dezvoltrii cooperrii ntre naiuni?

a. Crucea Roie b. Liga Naiunilor c. Organizaia Naiunilor Unite d. Uniunea Naiunilor 139. Tratat de pace ncheiat n 1920 care recunoate unirea Transilvaniei cu Romnia? a. Tratatul de la Versailles b. Tratatul de la Paris c. Tratatul de la Trianon d. Tratatul de la Svres 140.Cum s-a numit ziua de 24 octombrie 1929, care a marcat nceputul marii crize economice? a. Joia neagr b. Lunea neagr c. Noaptea de Cristal d. Miercurea neagr 141.Doctrin care afirma superioritatea Germaniei, susinnd expansiunea sa n Europa i n lume, precum i unirea ntr-un singur stat a celor de origine german? a. Anticomunismul b. Pannationalism c. Pangermanism d. Un popr, un stat 142.Care este ara asiatic care la sfritul secolului al XIX-lea a izbutit s-i menin independena i s prospere deosebit de repede, dezvoltnd apoi o politic agresiv n Extremul Orient? a. China b. Coreea c. Japonia d. India 143.Preedinte al SUA a crui alegere a declanat secesiunea statelor sudiste, care s-au constituit n Statele Confederate ale Americii? a. Ulysses S. Grant b. Thomas Jefferson c. George Washington d. Abraham Lincoln 144.Operaiunile militare din vara anului 1917 desfurate sub forma unor btlii succesive la Mreti, Mreti, Oituz, prin care armatele romne au oprit armata inamic s-au desfurat sub urmtoarea deviz? a. Am venit, am vzut, am cucerit b. Pe aici nu se trece! c. Zarul este aruncat d. Ori nvingem, ori murim 145.Cum s-a numit economistul britanic a crui teorie a stat la baza ieirii din marea criz din 1929-1933? a. Alfred Marshall b. Ronald Coase c. Richard Stone d. John Keynes 146.Sloganul care definea cel mai bine ideologia nazist? a. Iubirea patriei este legea noastr b. Ori nvingem, ori murim c. Un Popor, un Stat, un conductor d. Arbeit macht frei 147.Conductor al bolevicilor n timpul loviturii de stat din noiembrie 1917, considerat geniul conductor al proletariatului mondial? a. Mihail Gorbaciov b. Boris Eln c. Iosif Vissarionovici Stalin d. Vladimir Ilici Lenin 148.Secretar general al Comitetului central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice ntre anii 1922 1953? a. Mihail Gorbaciov b. Boris Eln c. Iosif Vissarionovici Stalin d. Vladimir Ilici Lenin 149.Persecuia sistematic i politica de anihilare a evreilor europeni de ctre Germania nazist,n perioada celui deal doilea Rzboi Mondial? a. Pogromul b. Holocaustul c. Masacrul de la Odessa d. Genocidul 150. La nceputul anilor 50 americanii au declanat o intens activitate de demascare i suprimare a oricrei activiti antiamericane cruia i-au czut victim numeroi liberali i lupttori pentru pace catalogai drept comuniti. Cum s-a numit aceast aciune? a. Procesul vrjitoarelor din Salem b. Rzboiul rece c. Vntoarea de vrjitoare d. Cruciad anticomunista 151. Sub conducerea lui Mihail Gorbaciov, URSS a trecut printr-o perioad de reforme radicale. Reconstrucia economic (perestroika) i transparena (glasnost) au fost dublate n planul politicii externe. Cum s-a numit aceast doctrin? a. Iubirea patriei este legea noastr b. Ori nvingem, ori murim c. Un Popor, un Stat, un conductor d. Croiete-i propriul drum 152. Personalitate istoric care n 1958 a fost ales ca preedinte al Franei, post pe care l-a pstrat i dup alegerile din 1965, demisionnd din aceast funcie n anul 1969? a. Philippe Leclerc b. Nicolas Oudinot c. Philippe Ptain d. Charles de Gaulle

153.Lupt care a marcat sfritul rzboiului civil american, care s-a desfurat n 9 aprilie 1865? a. Btlia de la Gettysburg b. Btlia de la Appomattox c. Btlia de la Shiloh d. Btlia de la Fort Sumter 154.Mareal al Franei, care a ocupat funcia de ef al Statului Francez din 1940 pn n 1944? a. Philippe Leclerc b. Nicolas Oudinot c. Philippe Ptain d. Charles de Gaulle 155. ar asasinat n anul 1918 mpreuna cu ntreaga sa familie de ctre bolevici la ordinul lui Lenin? a. Alexandru I al Rusiei b. Petru cel Mare c. Nicolae al II-lea al Rusiei d. Nicolae I al Rusiei 156. Cartea sacr a tuturor musulmanilor, care cuprinde revelaiile fcute de Dumnezeu (Allah), prin intermediul ngerului ibrl (Gavril, Gabriel), profetului Muhammad direct n limba arab? a. Septuaginta b. Coran c. Tetravanghelul d. Biblie 157.Casta preoilor hindui care deineau puterea sacr, legai de perpetuarea tradiiilor religioase (sacrificiile rituale efectuate) i intelectuale de transmitere i comentare a nvturilor vedelor? a. Casta Sudra b. Casta Katriya c. Casta Vaisya. d. Casta Brahmanilor 158. Tip de sabie japonez numit de multe ori i "sabie de samurai", curbat cu lungimea lamei mai mare de 60 cm? a. i b. Katana c. Floret d. Spad 159. Doctrin care milita pentru unirea ntr-un singur stat a tuturor popoarelor slave, sub egida Rusiei? a. Comunismul b. Pannationalism c. Pangermanism d. Panslavismul 160. Cea mai nalt construcie din lume, pn n secolul al XIX-lea, ce avea la nceput, 146 m (azi 138 m) nlime, latura de 227 m i cuprinde 2.521.000 m cubi de piatr? a. Marea Piramid din Gizeh b. Sfinxul c. Farul din Alexandria d. Colosul din Rodos 161. Cea mai mare operaiune amfibie din istorie, care a implicat participarea a aproape trei milioane de soldai, care au traversat Canalul Mnecii? a. Operaiunea Market Garden b. Rzboiul fulger c. Debarcarea din Normandia d. Btlia de Pearl Harbor 162.Cel mai n vrst ef al statului francez din toate timpurile pn n prezent, 2009? a. Philippe Leclerc b. Nicolas Oudinot c. Philippe Ptain d. Charles de Gaulle 163. Celebrul conchistador spaniol, cuceritorul Imperiului Inca? a. Pizarro Gonzlez b. Cristbal de Olid c. Bartolomeu Diaz d. Hernn Corts 164. Ora japonez n care a fost aruncat a doua bomb atomic? a. Hiroshima b. Osaka c. Nagasaki d. Tokyo 165. Ministru de externe al Uniunii Sovietice care a semnat n anul 1939 la Moscova n prezena lui Iosif Vissarionovici Stalin Pactul Stalin-Hitler? a. Boris Eln b. Mihail Gorbaciov c. Joachim von Ribbentrop d. Viaceslav Molotov 166. Comandant i strateg militar remarcabil criticat pentru duritatea sa i pentru aplicarea politicii pmntului prjolit n cadrul rzboiului total mpotriva Statelor Confederate ale Americii ce a trit ntre anii 1820 1891? a. James Abram Garfield b. Rutherford Birchard Hayes c. William Tecumseh Sherman d. Robert E. Lee 167. Personalitate istoric care n anul 1922 a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, n urma morii lui Vladimir Ilici Lenin? a. Boris Eln b. Mihail Gorbaciov c. Iosif Vissarionovici Stalin d. Viaceslav Molotov

168.Comandantul Statelor Confederate ale Americii n btlia de la Gettysburg ce a avut loc n 1863? a. James Abram Garfield b. Rutherford Birchard Hayes c. William Tecumseh Sherman d. Robert E. Lee 169. Grdinile lumii antice ce ocupau o suprafa de 15000 m i se ridicau n patru terase pn la 77 metri nlime, iar pe terase erau plantai arbori din mai multe specii, unii dintre ei fiind nali de 24 metri i erau udai de pompe cilindrice al cror secret nu se cunoate nc? a. Grdinile suspendate ale Semiramidei b. Gradinile Zeiei Artemis c. Gradinile Zeiei Neffertiti d. Gradinile suspendate ale Herei 170. Ideologie aprut n Europa dup Primul Rzboi Mondial, care a stat la baza unor partide de extrem dreapt politic, caracterizndu-se prin naionalism extremist, misticism, violen, demagogie social avnd ca i adept pe Benito Mussolini? a. Socialism b. Fascismul c. Nazism d. Comunism 171. Conductorul Uniunii Sovietice ale crui ncercri de reform au dus la prbuirea Uniunii Sovietice? a. Boris Eln b. Mihail Gorbaciov c. Iosif Vissarionovici Stalin d. Viaceslav Molotov 172.Anul n care a czut Zidul Berlinului? Rspuns 1989 a. 1989 b. 1991 c. 1990 d. 2000 173. Ministrul de externe al celui de-al Treilea Reich care a semnat n anul 1939 la Moscova n prezena lui Iosif Vissarionovici Stalin Pactul Stalin-Hitler? a. Wilhelm Keitel b. Mihail Gorbaciov c. Joachim von Ribbentrop d. Viaceslav Molotov 174. Ultima liter a alfabetului grecesc? a. Gama b. Omega c. Sigma d. Upsilon 175. Militar i om politic romn, eful seciei Operaii al Marelui Cartier General al Armatei n primul rzboi mondial, ataat militar la Londra i Paris? a. Ion Victor Antonescu b. Mihail Sturdza c. Constantin Pantazi d. Constantin Ilasievici 176. Personalitate politic, fost prim-ministru al Romniei care a fost judecata la Bucureti de Tribunalul Poporului, fiind declarat criminal de rzboi i condamnat la moarte n anul 1946? a. Ion Victor Antonescu b. Mihail Sturdza c. Constantin Pantazi d. Constantin Ilasievici 177. Liderul delegaiei din 4-11 februarie 1945, care a reprezentat Marea Britanie la Conferina de la Yalta? a. Ronald Reagan b. Winston Churchill c. Robert Anthony Eden d. Neville Chamberlain 178. Prin de Hohenzollern, fiul Regelui Carol al II-lea, fost suveran al Romniei ntre 20 iulie 1927 - 8 iunie 1930, precum i ntre 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947 ? a. Regele Carol III al Romniei b. Prinul Paul de Romniei c. Regele Ferdinand I al Romniei d. Regele Mihai I al Romniei 179. Data care a devenit dup evenimentele din decembrie 1989 ziua naional a Romniei? a. 1 decembrie b. 10 decembrie c. 2 decembrie d. 20 decembrie 180. Prin de Hohenzollern str-strnepot al Reginei Victoria a Marii Britanii i vr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a ? a. Regele Carol III al Romniei b. Regele Mihai II al Romniei c. Regele Ferdinand I al Romniei d. Regele Mihai I al Romniei 181. ntlnire care a avut loc n 4-11 februarie 1945 dintre liderii SUA, Marea Britanie i Uniunea Sovietic, delegaiile fiind conduse de ctre Roosevelt, Winston Churchill, i Stalin? a. Conferina de la Paris b. Conferina de la Malta c. Conferina de la Yalta d. Conferina de la Patsdam

182.

Conductorul Uniunii Sovietice din 1985 pn n 1991, ale crui ncercri de reform au dus la ncheierea rzboiului rece, la ncetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice? a. Boris Eln b. Mihail Gorbaciov c. Iosif Vissarionovici Stalin d. Viaceslav Molotov 183.Conquistadorul care a cucerit Mexicul pentru regii Spaniei? a. Pizarro Gonzlez b. Cristbal de Olid c. Bartolomeu Diaz d. Hernn Corts 184. Credina n Brahman, fiin absolut, impersonal, creatoare a Universului? a. Taoism b. Islam c. Sunnism d. Hinduism 185. Numele capitalei anticei Asirii? a. Cartagina b. Assur c. Babilon d. Byrsa 186. Oraul a fost ocupat de romani n anul 133 d.C. devenind capitala provinciei romane Asia, care a suferit pierderi nsemnate la cutremurele de pmnt din anii 358 i 365 d.C.? a. Didyma b. Milet c. Efes d. Priene 187. Organizaie internaional care are 184 de state membre, ce a fost constituit printr-un tratat internaional n anul 1945, avnd ca scop principal promovarea unei economii mondiale sntoase? a. Organizaia Mondial a Comerului b. Fondul Monetar Internaional c. Organizaia pentru Cooperare i Dezvoltare Economic d. Comunitatea European 188. Om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit n Al Doilea Rzboi Mondial, laureat al Premiului Nobel pentru Literatur n 1953? a. Ronald Reagan b. Winston Churchill c. Robert Anthony Eden d. Neville Chamberlain 189. Conductorul unei formaiuni statale in preajma anului 904 cu populaie romno-slav ce cuprindea bazinele Someului Mic i Almaului, pn la Poarta Meseului? a. Gelu b. Glad c. Menumorut d. Ahtum 190. Ideologie totalitar care a fost aplicat n timpul dictaturii naionaliste a lui Adolf Hitler n Germania? a. Socialism b. Fascismul c. Nazism d. Comunism 191.Imperiu care a cucerit ara Israel, a schimbat numele acesteia, dorind s se piard semnificaia independenei evreieti? a. Imperiul asirian b. Imperiul Roman c. Imperiul Otoman d. Imperiul egiptean 192. Insula, situat n centrul "Golfului San Francisco" California din SUA,pe care iniial a fost construit o fortrea, iar ulterior o nchisoare, nchis n anul 1963? a. Staten Island b. Insulele Aleutine c. Alcatraz d. Long Island 193. Ban al Severinului ncepnd cu anul 1438, voievod al Transilvaniei ntre 1441-1456 i regent al Ungariei ntre 1446-1452, mare comandant militar, tatl regelui Matei Corvin? a. tefan Bathory I b. Iancu de Hunedoara c. Ladislau al V-lea d. Ioan de Rozgony 194. Vrsta la care a murit Alexandru Macedon? a. 23 ani b. 33 ani c. 43 ani d. 32 ani 195. Anul n care a avut loc asediul oraului Belgrad, n care o armat a Imperiului Otoman, condus de sultanul Mehmed al II-lea, a atacat o armat condus de Iancu de Hunedoara, pe atunci regent al Ungariei, aprnd cetatea Belgradului? a. 1456 b.1465 c. 1546 d. 1458

196.

Fiu al sultanului Murad al II-lea care a ajuns la vrsta de 19 ani, sultan al Imperiului Otoman ntre 1444 i 1446, i ntre 1451 i 1481? a. Baiazid I b. Mahomed al II-lea c. Soliman I d. Ibrahim I 197.Ministru de externe francez care a fost iniiatorul Pactului de la Paris semnat pe 27 august 1928? a. Philippe Leclerc b. Nicolas Oudinot c. Philippe Ptain d. Aristide Briand 198. Minune a antichitii, care a fost drmat de peri, n timpul ocuprii Babilonului, tot atunci fiind drmat i Turnul Babel? a. Grdinile suspendate ale Semiramidei b. Gradinile Zeiei Artemis c. Templul lui Zeus d. Farul din Alexandria 199. Denumirea bombei cu plutoniu, detonat n 9 august deasupra oraului Nagasaki, Japonia? a. Little Man b. Fat Man c. Little Boy d. Fat Boy 200.General i om de stat american, militant i factor activ n obinerea independenei fa de Marea Britanie a coloniilor din America de Nord? a. Ulysses S. Grant b. Benjamin Franklin c. George Washington d. Abraham Lincoln 201.General i politician francez, care n 1940 a devenit ef al guvernului francez de exil din Londra, iar n 1945 a fost ales ca i prim-ministru de ctre Parlamentul francez? a. Philippe Leclerc b. Charles de Gaulle c. Philippe Ptain d. Aristide Briand 202.Cuceritor mongol care era chiop din cauza aderenelor de la nivelul rotulei genunchiului drept cauzate de o tuberculoz osoas, care a ntemeiat un vast, dar efemer, stat ce se ntindea din vestul Chinei pn la Marea Caspic i din Pakistan pn n Siria? a. Subotai b. Kubilai Han c. Timur Lenk d. Ginghis Han 203.Zeul suprem al dacilor? a. Deceneu b. Gebeleizis c. Bendis d. Zamolxis 204.Personalitate politic de origine german nscut n anul 1815 supranumit i Cancelarul de fier? a. Adolf Hitler b. Konrad Adenauer c. Leo von Caprivi d. Otto von Bismarck 205.Cte mnstiri a nlat tefan cel Mare? a. 40 b. 42 c. 44 d. 46 206.Denumirea bombei cu uraniu mbogit, detonat n 6 august deasupra oraului Hiroshima, Japonia? a. Little Man b. Fat Man c. Little Boy d. Fat Boy 207.Denumirea generic atribuit unui scandal politic i al unui imens succes mediatic, al anilor 1970 din Statele Unite care a dus la o criz politic-prezidenial fr precedent, culminnd cu demisia preedintelui Statelor Unite? a. Criza Rachetelor b. Afacerea Schmidt c. Vntoarea de vrjitoare d. Afacerea Watergate 208.Doctrin a Statelor Unite care proclama pe 2 decembrie 1823 c puterile europene nu vor mai coloniza i nu se vor mai amesteca n afacerile interne ale Americilor? a. Doctrina Harrison b. Doctrina Reagan c. Doctrina Monroe d. Doctrina Truman 209. Ora-stat n Grecia antic, n peninsula Peloponez, situat pe rul Eurotas? a. Sparta b. Atena c. Corint d. Teba 210.Membru al ilustrei familii de origine bizantin a Cantacuzinilor Domnitor al rii Romneti ntre anii 1678 i 1688 care a luptat mpreun cu turcii la asediul Vienei, unde acetia din urm au fost nfrni? a. erban Cantacuzino b. tefan Cantacuzino c. Constantin Cantacuzino d. Grigore Cantacuzino

211.Zeia nelepciunii, a artelor, a strategiei rzboinice la romani? a. Diana b. Minerva c. Ceres d. Venus 212.Domnitor al rii Romneti ntre 1688 i 1714 n timpul cruia s-a nscut un nou stil arhitectonic? a. Constantin Brncoveanu b. tefan Cantacuzino c. Constantin Cantacuzino d. Grigore Cantacuzino 213.Domnitor considerat fondatorul rii Romneti, care a domnit ntre anii 1310 - 1352? a. Nicolae Alexandru b. Basarab I c. Vladislav I d. Mircea cel Btrn 214.Eunuc chinez, funcionar al curi imperiale (pe timpul dinastiei Han), cunoscut mai ales ca inventator al hrtiei i al procesului fabricrii acesteia? a. Shang Fang Si b. Han Hedi c. Tso Po d. Cai Lun 215.Explorator portughez care a navigat n serviciul regelui Spaniei, primul care a condus o expediie n jurul lumii? a. Fernando Magellan b. Vasco da Gama c. Bartolomeo Diaz d. Antnio de Abreu 216.Preedinte american care a lansat faimoasa provocare "Tear down this wall Drmai acest zid" liderului sovietic Mihail Gorbaciov? a. Richard Nixon b. George H. W. Bush c. Jimmy Carter d. Ronald Reagan 217.Numele unui conflict militar ntre Regatul Ungariei i ara Romneasc, petrecut n toamna anului 1330. Aceast btlie a marcat emanciparea rii Romneti de sub tutela coroanei maghiare? a. Btlia de la Codrii Cosminului b. Btlia de la Posada c. Btlia de la Nicopole d. Btlia de la Clugreni 218.Primul preedinte republican, supranumit Rail Splitter i The Great Emancipator? a. Ulysses S. Grant b. Thomas Jefferson c. George Washington d. Abraham Lincoln 219. Numele femeii pentru care a nceput rzboiului troian? a. Elena b. Athena c. Diana d. Afrodita 220.Una dintre cele mai importante btlii din istoria rii Romneti care a avut loc n data de 17 mai 1395? a. Btlia de la Rovine b. Btlia de la Posada c. Btlia de la Nicopole d. Btlia de la Clugreni 221.Faraon din a IV-a Dinastie, ce a construit n jurul anului 2.560 .e.n o piramid pentru a servi drept mormnt? a. Tutankhamon b. Cheops c. Ramses I d. Imhotep 222.Faa bisericeasc ce a iniiat n 1095, prima cruciad, pentru a rectiga controlul asupra oraului sfnt Ierusalim i a rii Sfinte cretine stpnite n acel moment de musulmani? a. Honoriu al II-lea b. Papa Urban al II-lea c. Nicolae al II-lea d. Papa Urban I 223.Sultan al Imperiului Otoman din 1389 pn n 1402, poreclit fulgerul din cauza personalitii puternice, dar i datorit victoriilor i rapiditii de micare? a. Baiazid I b. Mahomed al II-lea c. Soliman I d. Ibrahim I 224.Personalitate istoric, ce a cucerit Egiptul n anul 332 .e.n? a. Alexandru cel Mare b. Gingis Han c. Iulius Caesar d. Marc Aurelius 225.Feldmareal al Germaniei, n cel de-al doilea rzboi mondial, comandatul general al trupelor germane din Africa? a. Erwin Johannes Eugen Rommel b. Alfred Jodl c. Gnter Kiessling d. Otto von Bismarck 226.Filozof chinez ce a trit n perioada (551 .Hr. - 479 .Hr.) care a influenat decisiv gndirea asiatic? a. Tao Te Ching b. Lao Zi c. Gautama Siddhartha d. Confucius 227.Liderul partidului Garda de Fier?

a. Constantin Pantazi b. Ion Antonescu c. Horia Sima d. Corneliu Zelea Codreanu 228.Btlie ce a avut loc pe data de 25 septembrie 1396 (alte surse consider c btlia a fost purtat pe 28 septembrie), lng o fortreaa dunrean ntre o armat aliat franco valaho maghiar i Imperiul Otoman? a. Atacul de noapte b. Btlia de la Clugreni c. Btlia de la Rovine d. Btlia de la Nicopole 229.Cuceritor mongol, ntemeietorul unui imperiu cu capitala la Samarkand (astzi n Uzbekistan) i al dinastiei timuride, care a durat pn n 1506? a. Attila cel Mare b. Kubilai han c. Timur Lenk d. Ginghis Han 230.Primul rege al israeliilor ales de ctre judectorul Samuel era fiul lui Chi, din tribul lui Veniamin? a. Solomon b. David c. Samuel d. Saul 231.Profet i etnarh care potrivit tradiiei iudaice, este conductorul triburilor israelite ce au ieit din Egipt n jurul anului 1250 .Hr.? a. Solomon b. Moise c. Ioan Boteztorul d. Isaia 232.Comandant al colii Superioare de Rzboi, ef al Marelui Stat Major i ministru de rzboi, din 4 septembrie 1940 pn n ziua de 23 august 1944 a fost prim ministru al Romniei? a. Ion Victor Antonescu b. Mihail Sturdza c. Constantin Pantazi d. Mihai Antonescu 233.Astronaut american, pilot de teste i pilot naval, cunoscut ca fiind primul om care a clcat pe Lun? a. James Irwin b. Yuri Gagarin c. John Watts Young d. Neil Armstrong 234.Liderul delegaiei din 4-11 februarie 1945, care a reprezentat SUA la Conferina de la Ialta? a. Herbert Hoover b. Franklin Delano Roosevelt c. Martin Van Buren d. Harry S. Truman 235.Stpn peste mri n mitologia greac? a. Hades b. Cronos c. Neptun d. Poseidon 236.Unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei nscut n anul 1443, la Cluj care a condus Regatul Ungar ntre 1458 i 1490? a. Ioan de Rozgony b. Matei Corvin c. Iancu de Hunedoara d. tefan Bathory I 237.Personalitate istoric ce a fost al patruzecilea preedinte al Statelor Unite ale Americii a crui politic intransigent n confruntarea cu Uniunea Sovietic n perioada rzboiului rece, a avut o contribuie hotrtoare la prbuirea imperiului comunist din rsritul Europei? a. Herbert Hoover b. Franklin Delano Roosevelt c. Ronald Wilson Reagan d. Harry S. Truman 238.Sultan al Imperiului Otoman, care a ajuns la tron dup asasinarea tatlui su, Murad I i care a ordonat ca fratele su mai mic Yakub s fie omort pentru a preveni astfel o lovitur de stat? a. Baiazid I b. Mahomed al II-lea c. Soliman I d. Ibrahim I 239.Personalitate istoric care n anul 343 .Hr., a fost chemat la Pella, la curtea lui Filip, pentru a desvri educaia tnrului Alexandru cel Mare? a. Pericle b. Arhimede c. Pitagora d. Aristotel 240.Formaiune statal ce a existat n centrul Europei ntre 1804 i 1918. A fost proclamat n anul 1804 n baza domeniilor coroanei familiei Habsburgilor, care deinea din secolul XV coroana imperial german? a. Imperiul austroungar b. Imperiul Austriac c. Imperiul Prus d. Imperiul Ungar 241.Gnditor indian care a trit ntre 563 .Hr. i 483 .Hr. prin a crui gndire a fost creat o religie i filozofie? a. Dalai Lama b. Bodhidharma c. Dharma d. Buddha Shakyamuni 242.General francez din timpul celui de-al doilea rzboi mondial, care a fost avansat postum la gradul de Mareal al Franei n 1952?

a. Philippe Leclerc b. Philippe Ptain c. Claude Victor-Perrin d. tienne Maurice Grard 243.Stat independent din secolul XVII pn n 1871, cnd se creeaz Imperiul German situat pe teritoriul de astzi al Poloniei de NV i Germaniei de Est, ultima capital a acestuia a fost Berlin? a. Landurile din Republica de la Weimar b. Confederaia German c. Regatul Unit al rilor de Jos d. Prusia 244.Personaj din mitologia greac, care a fost mbiat n rul Styx, de ctre Thetys, mama acestuia, pentru al face nemuritor? a. Ahile b. Hector c. Odiseu d. Menelau 245.Ctigtorul Btliei de la Codrii Cosminului din 1497 ce a avut drept combatani pe tefan cel Mare, domnitor moldovean i regele Ioan I al Poloniei (Ioan Albert) al Uniunii Polono-Lituaniene? a. Mircea cel btrn b. Vlad epe c. Mihai Viteazu d. tefan cel Mare 246. Personaj care potrivit unei legende se presupune c a trecut Carpaii din Fgra i s-a stabilit la Curtea de Arge sau Cmpulung unde a ntemeiat un voievodat? a. Negru Vod b. Vlad epe c. Mihai Viteazu d. tefan cel Mare 247.Minune a lumii antice construit n secolul III. .e.n. n Egipt pe insula Pharos, pentru prima oar a fost doar un simbol al portului, apoi a devenit indicator pentru marinari? a. Farul din Alexandia b.Farul din Atena c. Farul din Rodhos d. Statuia lui Zeus 248.Domnitor n ara Romneasc, care a trit ntre anii 1431 - 1476, fiul lui Vlad al II-lea Dracul i al unei nobile transilvnene? a. Negru Vod b. Vlad epe c. Mihai Viteazu d. tefan cel Mare 249.Lider militar i politic englez, cunoscut pentru contribuia sa la revoluia Angliei i pentru rolul su posterior de Lord Protector al Angliei, Scoiei i Irlandei? a. Henry William Paget b. James Oglethorpe c. Thomas Picton d. Oliver Cromwell 250.Domnul Moldovei ntre anii 1400 - 1432, fiul lui Roman I Muatinul? a. Alexandru cel Bun b. Petru Aron c. Roman al II-lea d. Petru al II-lea 251. Domn al Moldovei ntre anii 1457 i 1504, fiul lui Bogdan al II-lea? a. Petru Rare b. tefni Vod c. Alexandru Lpuneanu d. tefan cel Mare 252. Monarhul Regatului unit al Israelului i Iudeii ntre 971 .Hr i 931 .Hr, ca fiu al lui David, considerat un rege nelept? a. Isboet b. David c. Saul d. Solomon 253.Naiunea insular care a fost ocupat militar la sfritul celui de-al doilea rzboi mondial de Puterile Aliate conduse de Statele Unite? a. Australia b. Japonia c. Cuba d. Italia 254. Navigator, ce a trit ntre anii n. 1454 - d. 1512, n drumul su spre America de Sud, descoper rmul Guyanei i rmul sudic al Mrii Caraibelor, fiind primul care i-a dat seama de dimensiunile teritoriului? a. Cristofor Columb b. Amerigo Vespucci c. Carlo Mauri d. Marco Polo 255. Personalitate istoric ce a trit ntre anii 1780 - 1821, i care a nvat carte i limba greac n casa boierului aromn Ioni Glogoveanu, din Craiova, care a fcut din inteligentul i destoinicul biat administrator de moie i care l-a ntrebuinat n afacerile de nego, mai ales la exportul de vite? a. Alexandru Suu b. Ioan Gheorghe Caragea c. Tudor Vladimirescu d. Grigore al IV-lea Ghica 256. Localitatea n care s-a nscut Napoleon Bonaparte n anul 1769?

a. Sardinia b. Ajaccio c. Stromboli d. Corfu 257. Liderul delegaiei din 4-11 februarie 1945, care a reprezentat Uniunea Sovietic la Conferina de la Ialta? a. Mihail Gorbaciov b. Boris Eln c. Iosif Vissarionovici Stalin d. Vladimir Ilici Lenin 258.Imperiu Central european creat n contextul crizei prin care trecea Sfntul Imperiu Roman de Naiune German, care a fost lichidat n anul 1803 sub loviturile Franei bonapartiste? a. Imperiul Austro-ungar b. Imperiul Austriac c. Imperiul Prusac d. Imperiul Ungar 259. Proiect de dezvoltare a primei arme nucleare (bomba atomic) n timpul celui de-al doilea rzboi mondial de ctre Statele Unite ale Americii, Regatul Unit i Canada? a. Proiectul Manhattan b. Proiectul Trinity c. Proiectul Grapple d. Proiectul Castle Bravo 260.Domnitor n ara Romneasc n anii 1448, 1456-1462 i 1476, care s-a nscut n cetatea Sighioara n Transilvania? a. Mircea cel Btran b. Mihai Viteazul c. Vlad Tepe d. Vlad Dracul 261. Cel mai important om politic i militar dup Revoluia francez, ce s-a nscut la data de 15 august 1769, n Ajaccio, Corsica? a. Napoleon Bonaparte b. Charles de Gaulle c. Georges Pompidou d. Cardinalul Richelieu 262. Numele btliei ce a fost purtat n 1944 ntre forele germane i forele Aliailor ca parte a celui de-al doilea rzboi mondial, ntre 6 iunie 19 august? a. Btlia pentru Normandia b. Eliberarea Parisului c. Btlia de la Verdun d. Operaiunea Market Garden 263. Numele celei de-a doua cri a Pentateuhului, deci i a Vechiului Testament i Tanakhului? a. Cele zece porunci b. Exodul c. Geneza d. Cartea lui Iona 264. Btlie ce a avut loc la 18 iunie 1815, n Belgia de astzi, btlie ce pecetluiete practic sfritul Imperiului napoleonian? a. Btlia de la Leipzig b. Btlia de la Dresda c. Btlia de la Ligny d. Btlia de la Waterloo 265. Personalitate a Greciei antice, matematician, scriitor al dialogurilor filozofice i fondatorul Academiei din Atena, prima instituie de nvmnt superior din lumea occidental? a. Platon b. Pitagora c. Thales din Milet d. Euclid 266.Anul n care Napoleon Bonaparte s-a proclamat mprat al francezilor? a. 1801 b. 1802 c. 1803 d. 1804 267. Personalitate care n anul 1806 devine Protector al Confederaiei Rinului? a. Napoleon Bonaparte b. Charles de Gaulle c. Georges Pompidou d. Cardinalul Richelieu 268. Suveran al Imperiului Persan, care n anul 480 pornete ntr-o expediie care urmrea cucerirea Greciei, i care a transformat Atena, prsit de locuitori, n ruine? a. Darius I b. Leonidas c. Darius cel Mare d. Xerxes I 269. Liderul micrii naziste, care a dus o politic de pregtire i de declanare a celui de- al doilea rzboi mondial, precum i de punere n aplicare a unui plan de exterminare n mas a evreilor i de lichidare a adversarilor politici? a. Adolf Hitler b. Iosif Vissarionovici Stalin c. Benito Mussolini d. Vladimir Lenin 270. ara n care s-a nscut Adolf Hitler? a. Germania b. Austria

c. Italia d. Cehia Primul englez care a navigat n jurul lumii n anul 1580? a. Gerardus Mercator b. John Cabot c. James Cook d. Francis Drake 272. Personalitate istoric, prim-ministru al Italiei pentru o perioad de aproape 21 de ani, i mai apoi preedinte al Republicii Sociale de la Salo? a. Benito Mussolini b. Gino Bonichi c. Renato Guttuso d. Giuseppe Garibaldi 273. Personalitate istoric ce a fost cel de-al treizeci i doilea preedinte al Statelor Unite ale Americii (1933 1945)? a. Herbert Hoover b. Franklin Delano Roosevelt c. Ronald Wilson Reagan d. Harry S. Truman 274.Armata aflat sub comanda ducelui de Wellington i a feldmarealului von Blcher n Btlia de la Waterloo, care a avut loc la 18 iunie 1815? a. Armata prusacilor i a rilor de jos b. Armata aliailor si a francilor c. Armata anglo-aliailor i prusacilor d. Armata anglo-aliailor i francilor 275. Eveniment major al epocii moderne petrecut ntre anii 1789-1799 care a dus la rsturnarea Vechiului Regim i la instaurarea unei noi ordini politice i sociale n Frana? a. Restaurarea Vechiului Regim Vichy b. Reconstrucia Bastiliei c. Abdicarea lui Napoleon Bonaparte d. Revoluia francez 276. Numele sub care sunt cunoscute mai multe organizaii rasiste extremiste, dintre care prima a aprut dup Rzboiul civil american n 1865 n statul Tennessee (S.U.A.)? a. ETA b. Ku Klux Klan c. Micara Creativ d. Hamas 277. Rzboi ce a avut loc ntre 1959 i 30 aprilie 1975, ntr-una din rile Asiei? a. Rzboiul din Irak b. Rzboiul din Coreea c. Rzboiul din Japonia d. Rzboiul din Vietnam 278. Rege al Macedoniei n perioada 359-336 .en. i tatl lui Alexandru cel Mare? a. Filip al II-lea al Macedoniei b. Darius cel Mare c. Amyntas al IV-lea d. Perdicas al III-lea 279. Regele fondator al Israelului, care s-a cstorit cu fica lui Saul, Micol, potrivit tradiiei, dup victoria asupra filisteanului Goliat? a. Isboet b. David c. Saul d. Solomon 280. Religia poporului evreu, care a stat la baza religiilor monoteiste cretinism i islam? a. Cabala b. Iudaismul c. Cretinism d. Islam 281. Fortrea construit n timpul domniei lui Carol al V-lea cel nelept, ntre anii 1370 i 1383, de Hugues Aubriot, n Paris, a crui destinaie iniial era cea de aprare a porii Saint-Antoine? a. Castel If b. Bastilia c. Notre Dame d. Castel Versailles 282.Numele tratatului din 1803, care a constat n vinderea de ctre Frana Statelor Unite ale Americii a unei imense suprafee de pmnt din America de Nord? a. Louisiana Purchase b. Tratatul de la Paris (1783) c. Tratatul de la San Ildefonso d. Tratatul de la Paris (1898) 283.Conductor al Atenei n perioada desfurrii Rzboiul peloponesiac? a. Euridice b. Leonidas c. Demostene d. Pericle 284. Regin Egiptean a crui moarte este legendar i felul cum cucerise inimile celor doi generali romani Iulius Cezar i Marc Antoniu, ambiiile privind gloria Egiptului elenistic i opoziia fa de Imperiul Roman, au consacrat-o drept una din cele mai celebre femei din istorie? a. Cleopatra b. Nefertiti c. Ankhesenamen d. Merneith

271.

285.

Personalitate a Revoluiei Italiene cunoscut i cu numele de erou al celor dou lumi pentru aciunile militare ndeplinite att n America de Sud, ct i n Europa n numele independenei i al libertii popoarelor? a. Benito Mussolini b. Gino Bonichi c. Renato Guttuso d. Giuseppe Garibaldi 286. Om politic i orator atenian ce a trit ntre anii 384-322 .Hr. fiind considerat mare orator al Antichitii, imitat pn n Epoca Modern? a. Euridice b. Leonidas c. Demostene d. Pericle 287. Zeul grec al rzboiului din mitologia greac? a. Ares b. Hermes c. Poseidon d. Hefaisos 288. Om politic care a trit ntre anii 37 - 68 i care a fost al cincilea mprat roman al dinastiei iulio-claudiene, se presupune c acesta a dat foc Romei? a. Comodus b. Nero c. Marcus Aurelius d. Claudius 289. Filozof al Greciei antice, student al lui Socrate i nvtor al lui Aristotel? a. Platon b. Pitagora c. Thales din Milet d. Euclid 290. Mormnt din Valea Regilor de lng Teba, descoperit n 1922 de britanicul Howard Carter, singurul mormnt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scpat neprofanat i nejefuit? a. Mormntul lui Cleopatra b. Mormntul lui Tutankhamon c. Mormntul lui Nefferttiti d. Mormntul lui Rames I 291. General i politician roman, victorios la Philippi (42 .Hr.) asupra forelor lui Brutus i Cassius, ucigaii lui Cezar, devine figura dominant a triumviratului, guvernator al provinciilor din Orient? a. Octavian b. Marcus Antonius c. Domiian d. Marcus Aurelius 292. Vale din Egipt unde de-a lungul unei perioade de aproape 500 de ani (sec. 16 .Hr. - sec. 11 .Hr.) au fost construite morminte pentru faraonii i nobilii din Noul Regat Egiptean? a. Valea Deir el-Bahri b. Valea Regilor c. Abu Simbel d. Valea Ammon 293. Conductor persan care este nfrnt la Salamina, astfel i prsete armata, care va fi zdrobit la Plataea (479) i fuge n Asia, unde moare asasinat? a. Darius I b. Leonidas c. Darius cel Mare d. Xerxes I 294. Poet romn, om politic, participant la Revoluia de la 1848 i diplomat, care editeaz revista Poporul suveran, gazet politic i literar, la care colaboreaz Nicolae Blcescu i Cezar Bolliac? a. Ion Ghica b. Constantin Negruzzi c. Dimitrie Bolintineanu d. Nicolae Iorga 295. Conductorul armatei franceze n Btlia de la Waterloo, care a avut loc la 18 iunie 1815? a. Napoleon Bonaparte b. Charles de Gaulle c. Georges Pompidou d. Cardinalul Richelieu 296. Istoric i om politic romn, profesor universitar, membru al Academiei Romne, victim a regimului comunist din Romnia care a trit ntre anii 1898 - 1953? a. Ion Ghica b. Constantin Negruzzi c. G. I. Brtianu d. Nicolae Iorga 297. Ora din Grecia unde a fost construit Statuia lui Zeus? a. Sparta b. Atena c. Corint d. Olympia 298. Eroina revoluiei de la 1848 din ara Romneasc? a. Maria Terezia b. Ana Iptescu c. Maria Banu d. Ecaterina Teodoroiu 299. Conductorul revoluiei de la 1821, care a trit ntre anii 1780 - 1821? a. Alexandru uu b. Ioan Gheorghe Caragea

c. Tudor Vladimirescu d. Grigore al IV-lea Ghica Agenia fondat prin voluntariat, ce supravieuiete prin fonduri guvernamentale i donaii private care a primit n 1965 Premiul Nobel pentru Pace? a. UNICEF b. ONU c. OMS d. Crucea Roie 301. ara ce a sprijinit, Vietnamul de Sud, n Rzboiul din Vietnam? a. Statele Unite b. China c. Rusia d. Iran 302. Ultima lupt la care a participat generalul confederat Robert E. Lee cu Armata Virginiei de Nord nainte de capitularea n faa armatelor uniunii conduse de generalul Ulysses S. Grant? a. Btlia de la Fort Sumter b. Btlia de la Appomattox c. Btlia de la Shiloh d. Btlia de la Gettysburg 303. Regin a Angliei i regin a Irlandei, cunoscut i ca: Regina Fecioar sau Glorian, al aselea i ultimul monarh al casei Tudor? a. Maria I a Angliei b. Elisabeta I c. Mary de Modena d. Ana de Bohemia 304. Zeu egiptean reprezentnd o personificare a soarelui, reprezentat ca un om cu un cap de oim i cu un disc solar deasupra capului? a. Ra b. Seth c. Horus d. Ammon 305. Numele adevarat al martirului naional Horea, conductorul rscoalei rneti de la 1784 din Transilvania? a. Ion Oarg Cloca b. Vasile Ursu Nicola c. Marcu Giurgiu d. Horea Vasile 306. Anul n care Johann Gutenburg a inventat tiparul? a. 1450 b. 1400 c. 1430 d. 1460 307. Ora din Grecia Antic, cunoscut prin preurile ridicate aplicate strinilor, n 146 .Hr. oraul a fost distrus de ctre romani, iar apoi 100 de ani mai trziu a fost reconstruit de Iulius Cezar sub form de colonie roman? a. Sparta b. Atena c. Corint d. Teba 308. Republica a crui preedinte a fost Mao Zedong? a. Republica Socialist Japonez b. Republica Popular Chinez c. Republica Socialist Coreea de Sud d. Republica Sovietic Chinez 309.Ora grecesc n care nou-nscuii bolnavi sau cu diferite deficiene erau asasinai ntr-un mod teribil, fiind acceptai numai copiii capabili de a face fa rzboiului? a. Sparta b. Atena c. Corint d. Teba 310. Ruinele crui ora, distrus de ctre conchistadorii spanioli n 1521, se afl sub oraul Ciudad de Mexico de astzi? a. Chapultepec b. Tenochtitlan c. Itza d. Tlacopan 311. Secol n care regatul Ierusalimului a fost redus la o fie ngust de pmnt de-a lungul rmului mediteranean, pe cuprinsul creia mai existau numai cteva orae ntrite? a. Secolul al XIV-lea b. Secolul al XIII-lea c. Secolul al XV-lea d. Secolul al XVI-lea 312. Secretar de stat american, care a fost iniiatorul Pactulului de la Paris semnat pe 27 august 1928? a. Charles Evans Hughes b. Frank B. Kellogg c. Aristide Briand d. Henry Kissinger 313. Simbol al rzboiului rece, construit n 13 august 1961 i demolat n sptmnile de dup 9 noiembrie 1989? a. Bastilia b. Cortina de fier c. Zidul Berlinului d. Auschwitz 314. Zeul mblsmrilor din mitologia egiptean, reprezentat cu cap de acal, fiind considerat protectorul mumiilor de forele rului pe timp de noapte?

300.

a. Ra b. Anubis c. Seth d. Horus 315. Om politic chinez, ce a trit ntre anii 1893 -1976, lider al Partidului Comunist Chinez care a instaurat o dictatur sngeroas, astfel zeci de milioane de chinezi fiind ucii n timpul n care acesta a condus China? a. Zhang Wentian b. Mao Zedong c. Wu Yi d. Hua Guofeng 316. Rege legendar din mitologia egiptean, celebru prin vigoarea i dreptatea cu care guverna Egiptul; Seth, fratele su, a fost gelos pe el i i-a ntins o curs, reuind s-l asasineze? a. Ra b. Anubis c. Osiris d. Horus 317. Expresie pronunat de ctre Pheidippides, un mesager atenian, care a alergat de la cmpul de lupt pn la Atena, pentru a anuna rezultatul btliei de la Marathon? a. Sparta a nvins! b. Am pierdut! c. Am ajuns! d. Am nvins! 318. Ora n care s-a nscut i se afl statuia Ecaterinei Teodoroiu? a. Tg. Jiu b. Craiova c. Slatina d. Drobeta Turnu-Severin 319. Zeu malefic din mitologia egiptean, fratele lui Isis, Nephthis i Osiris, , stpn al deertului, reprezentat cu trup de ogar, cu coada despicat i cu botul prelung? a. Ra b. Anubis c. Seth d. Horus 320.Anul n care a fost nfiinat NATO? a. 1948 b. 1949 c.1959 d. 1951 321. Rege n Sparta a crui faim lui provine din btlia de la Termopile ce a avut loc n anul 480 .Hr.? a. Leonidas b. Euripide c. Demostene d. Pericle 322. Suveran al Imperiului Persan, fiul lui Darius cel Mare i al Atossei, care se nate n jurul anului 520 .Hr i care reprim cu brutalitate rscoalele Egiptului (486) i Babilonului (482)? a. Darius II b. Leonidas c. Alexandru cel Mare d. Xerxes I 323. Opera arhitecilor Pytheos i Satyos i a sculptorului Scopas, una dintre minunile lumii antice, care poart numele guvernatorului provinciei elenistice Caria (377-353 .C.), pentru care fusese destinat, ca mormnttemplu? a. Statuia lui Zeus b. Mausoleul din Halicarnas c. Farul din Alexandria d. Colosul din Rodos 324. Btlie ce a reprezentat punctul culminant al primei ncercri importante a regelui Persiei Darius I de a cuceri restul Greciei i de a-l aduga Imperiului Persan, asigurndu-i astfel partea cea mai slab a graniei sale vestice? a. Btlia de la Termopile b. Btlia de la Bitinia c. Btlia de la Marathon d. Btlia de la Tirint 325.Distana parcurs de ctre mesagerul atenian, conform unei legende, de la cmpul de lupt pn la Atena, pentru a anuna victoria asupra Persiei n btlia de la Marathon? a. 38 de kilometri b. 42 de kilometri c. 40 de kilometri d. 44 de kilometri 326.Ora n Egiptul Antic, situat la 800 km sud de malul Mediteranei, pe malul stng al Nilului. A fost capitala Egiptului n perioada Regatului Mijlociu i prima jumtate a Regatului Nou, n decursul dinastiilor a XI-a i a XVIII-a? Rspuns Teba (sau Theba) a. Karnak b. Luxor c. Memphis d. Teba 327.Civilizaie, considerat ca fiind una dintre cele mai puternice imperii din Orient n mil. III .Hr., pe cursul mijlociu i superior al rului Tigru unde erau constituite o serie de orae-state: Assur, Ninive? a. Asirienii b. Egiptenii c. Perii d. Fenicienii

328.

Navigator i explorator portughez, fiind primul care a descoperit Capul sudic al Africii? a. Fernando Magellan b. Vasco da Gama c. Bartolomeo Diaz d. Antnio de Abreu 329. Regiune din Orientul Apropiat, care n prezent ine parial de Irak, parial de Siria de est i parial de Turcia de sud, referindu-se la zona dintre rurile Eufrat i Tigru, suprafaa fertil udat de aceste dou ruri, cunoscut ca fiind "Leagnul Civilizaiei omenirii"? a. Stonehenge b. Babilon c. Mohenjo-daro d. Mesopotamia 330. Ora important al lumii antice care a luat fiin n a II-a jumtate a mileniului III .Hr. pe malul Eufratului, n Mesopotamia central? a. Stonehenge b. Babilonul c. Mohenjo-daro d. Mesopotamia 331. Culegere de legi, pstrat ntr-o lung inscripie redactat cu litere cuneiforme alctuit din 3 pri: un prolog, o grupare de 280 de articole i un epilog? a. Acquis comunitar b. Pedeapsa cu moartea c. Codul lui Nefertiti d. Codul lui Hammurabi 332. Ora din Grecia Antic, considerat cel mai important ora dup Atena, locuit nc din epoca de piatr, care era unul dintre cele mai importante centre de comer est-vest i ale cultului Afroditei? a. Sparta b. Atena c. Corint d. Teba 333. Suveran al Regatului Israel, din tribul Iuda, care i-a nceput cariera ca militar n slujba predecesorului su Saul? a. Solomon b. David c. Samuel d. Moise 334. Templul dedicat zeiei Athena Parthenos, ridicat pe acropola Atenei, capodoper a arhitecturii greceti? a. Acropola din Atena b. Mausoleul din Halicarnas c. Sfinxul d. Partenonul 335. Btlie decisiv ce a avut loc n apropierea insulei Levkas, n vestul Greciei pe data de 2 septembrie 31 . Hr. ntre urmaii lui Iulius Caesar, Caius Iulius Caesar Octavian (nepotul lui Caesar) i un general, Marcus Antonius? a. Btlia de la Termopile b. Btlia de la Bitinia c. Btlia de la Actium d. Btlia de la Tirint 336. Prima ar ce a dat femeilor drept de vot? a. Noua Zeeland b. Australia c. Grecia d. Anglia 337. Rege babilonian care a trit ntre anii 1792-1750 .Hr, ce a inventat un cod de legi, una dintre ele fiind enunat astfel Dac cineva acuz pe altcineva, fr s poat aduce vreo dovad, acuzatorul va fi omort? a. Nabu-nasir b. Hammurabi cel Mare c. Nabucodonosor II d. Nabucodonosor 338.Ofier, om de afaceri, profesor i scriitor american ce a servit ca general n armata unionist n timpul rzboiului civil american (18611865) ce a trit ntre anii 1820 1891? a. James Abram Garfield b. Rutherford Birchard Hayes c. William Tecumseh Sherman d. Robert E. Lee 339. Btlie condus de ctre regele Spartei, la care au participat 300 de spartani i 7000 de ali greci ntr-una din cele mai memorabile rezistene din istoria antic mpotriva unei armate persane de 180 000 de oameni? a. Btlia de la Termopile b. Btlia de la Bitinia c. Btlia de la Actium d. Btlia de la Tirint 340. Btlie desfurat la 29 august 1526, n Ungaria ntre forele Regatului Ungariei, conduse de regele Ludovic al II-lea i forele Imperiului Otoman, conduse de Sultanul Suleiman Magnificul? a. Asediul Karsului b. Btlia de la Clugreni c. Btlia de la Sinop d. Btlia de la Mohcs

341.

Ora din Grecia Antic, caracterizat de o cultur rzboinic i atrociti ridicate la grad de tradiie, pmnturile erau cultivate de sclavi, periecii, supravegheai intens, de vreme ce erau mai numeroi dect spartanii, cea ce a provocat diverse revoluii? a. Sparta b. Atena c. Corint d. Teba 342. Ultimul conductor independent al Imperiului aztec, lider al Triplei Aliane ntre 1502 1520? a. Ahuitzotl b. Montezuma c. Itzcatl d. Quetzalcoatl 343. Animalul sacru n vechiul Egipt? a. Pisica b. Crocodilul c. Leul d. Jaguarul 344. Operaiunea americano britanic a Africii de nord franceze n timpul celui de-al doilea rzboi mondial, declanat pe 8 noiembrie 1942? a. Operaiunea Uranus b. Operaiunea Tora c. Operaiunea Albastru d. Operaiunea Saturn 345.Oras, considerat centrul Imperiului Maya de Jos, principalul punct comercial al zonei de cmpie, despre care arheologii afirm faptul c acesta a czut brusc, fie n urma unui incendiu catastrofal, fie din cauza unei revolte a toltecilor ocupai? a. Chichen Itza b. Palenque c. Tenochtitlan d. Yaxchiln 346. Arhitect sirian sau grec, un favorit al mpratului roman Traian, creditat cu numeroase monumente i cldiri, printre care i Podul lui Traian? a. Donato Bramante b. Leon Battista Alberti c. Filippo Brunelleschi d. Apolodor din Damasc 347. Confruntare din anul 238 ntre trupele romane loiale mpratului Maximin Tracul i Gordian I i Gordian al II-lea, doi uzurpatori, una dintre multele btlii de la Cartagina i a fcut parte din criza secolul III din Imperiul Roman, fiind un moment important din anul celor ase mprai? a. Btlia de la Adamclisi b. Btlia de la Cartagina c. Btlia de la Actium d. Btlia de la Tapae 348. Arma destinat pentru sprijinul cu foc al operaiilor forelor lupttoare, constituind mijlocul principal de lovire cu foc a obiectivelor terestre i de la suprafaa apei? a. Cavalerie b. Artilerie c. Infanterie d. Lncier 349. ar n care se afl cmpul de btlie de la Waterloo? a. Belgia b. Frana c. Germania d. Olanda 350.Arabi nomazi care pot fi gsii n aproape toat centura deertic a Africii, extinzndu-se de la coasta Atlanticului a Saharei, pn la Peninsula Sinai i coasta estic a deertului Arabiei? a. Beduini b. Mauri c. Mori d. Turkmeni 351.Zeul protector al Egiptului, fiul lui Isis i al lui Osiris, iar reprezentarea obinuit era un cap de oim? a. Ra b. Anubis c. Seth d. Horus 352.Ora antic n Nordul Africii, localizat n partea estic a Lacului Tunis, n prezent un cartier al oraului modern Tunis din Tunisia? a. Troia b. Cartagina c. Byrsa d. Assur 353.Termen care a fost folosit n Japonia pentru a desemna indivizi aparinnd nobilimii militare, nsemnnd a servi? a. Shogun b. Samurai c. Ninja d. Ierihon 354.Primul mprat Roman, care, dei a pstrat nfiarea Republicii Romane, a condus ca un dictator pentru mai mult de 40 de ani, acesta fiind cunoscut de istorici cu titlul de "Augustus", pe care l-a luat n 27 .Hr.? a. Augustus Caesar b. Gaius Octavius

c. Iulius Caesar d. Marcus Antonius Ora n care se afla sediul NATO? a. Bruxelles b. New York c. Londra d. Paris 356.Filozof german, economist i publicist, ntemeietor mpreun cu Friedrich Engels al teoriei socialismului tiinific, teoretician i lider al micrii muncitoreti? a. Arthur Schopenhauer b. Friedrich Engels c. Friedrich Hegel d. Karl Marx 357.ar invadat de ctre Japonia in anul 1937? a. Coreea b. China c. Thailanda ` d. Indonezia 358.Numele unuia dintre cele mai ntinse imperii din istorie i unul dintre primele imperii globale, a crui prim pas n crearea acestui imperiu a fost fcut n mod involuntar de ctre Cristofor Columb n 1492? a. Imperiul Portughez b. Imperiul Spaniol c. Imperiul Marii Britanii d. Imperiul Francez 359.Navigator italiano-spaniol care a navigat spre vest peste Oceanul Atlantic n cutarea unei rute spre Asia, dar ia ctigat reputaia descoperind un nou continent, America, care a trit ntre anii 1451 1506? a. Cristofor Columb b. Amerigo Vespucci c. Carlo Mauri d. Marco Polo 360.Conductor al armatei persane, n btlia de la Termopile? a. Darius I b. Leonidas c. Darius cel Mare d. Xerxes I 361.Explorator care a adus tutunul i cartoful n Europa? a. Cristofor Columb b. Amerigo Vespucci c. Fernando Magellan d. Vasco da Gama 362.Rzboi declanat dn cauza asasinrii lui Franz Ferdinand i a soiei lui, Sophie n timpul unei vizite de lucru la Sarajevo, Bosnia i Herzegovina pe data de 28 iunie 1914? a. Primul Rzboi Mondial b. Rzboiul Rece c. Al doilea Rzboi Mondial d. Rzboiul din Kosovo 363.Monument neolitic aflat n Anglia, n comitatul Wiltshire, format din patru cercuri concentrice construite din pietre? a. New Grange b. Stonehenge c. Lepenski Vir d. Woodhenge 364.Btlia decisiv a primului rzboi daco-roman, n care mpratul roman Traian l-a nvins pe regele dac? a. Btlia de la Adamclisi b. Btlia de la Cartagina c. Btlia de la Actium d. Btlia de la Tapae 365.Triburile de berberi nomazi din Africa de Nord, care au fost convertii la Islam de arabi n secolul VII i care iau sprijinit pe arabi n cucerirea peninsulei iberice ca trupe de lupt? a. Beduini b. Mauri c. Mori d. Turkmeni 366.Zeia magiei, a vieii i a cstoriei, simbolul armoniei matrimoniale i fidelitii femeii fa de so, n mitologia egiptean, mama lui Horus? a. Neith b. Nut c. Isis d. Tefnut 367.Component principal a Forelor Terestre, destinat s desfoare operaii decisive, independent sau mpreuna cu celelalte arme, n orice zon si pe orice direcie? a. Cavalerie b. Artilerie c. Infanterie d. Lncier 368.Coloan masiv de lemn sau de metal, fixat de carlinga central a navei, n poziie vertical sau uor nclinat spre pup, avnd rolul s susin: la veliere - vergile i velele; la navele cu maini - bigile de ncrcare, antenele radio i de radiolocaie, instalaia de semnalizare optic i luminile de drum la o corabie? a. Prova b. Catarg c. Etambou d. Pupa 369.Titlul folosit pentru desemnarea conductorului Egiptului din perioada pre-cretin i pre-islamic? a. eic b. Faraon

355.

c. Rege d. Sultan 370.Cast militar puternic, i de mai multe ori aceste trupe de cavalerie au acaparat puterea pentru ei nii, de exemplu n Egipt ntre 1250 i 1517 respectiv Siria? a. Beduini b. Mauri c. Mori d. Mameluci 371.Soldat din corpul de elit al vechii infanterii turceti, recrutat la nceput dintre prizonierii de rzboi, iar mai trziu dintre copiii turcii ai populaiilor cretine? a. Ienicer b. Cazac c. Husar d. Spahii 372. Grup multietnic care tria n stepele sudice ale Europei Rsritene i ale Asiei ruseti, care au devenit renumii pentru dorina lor de autoguvernare i pentru miestria militar, n special n domeniul luptei clare? a. Ttari b. Cazaci c. Mameluci d. Mongoli 373.Zeul suprem din panteonul geto-dacic? a. Derzis b. Gebeleizis c. Xamolxis d. Zamolxis 374.Denumire dat membrilor unei foste secte religioase evreieti, care a existat n Palestina n perioada celui de-al doilea Templu, ce au aprut ca un grup distinct imediat dup revolta Macabeilor, fiind considerai descendenii spirituali ai Hasidienilor, conductorii acelei revolte? a. Saduchei b. Rabini c. Farisei d. Zeloi 375.Eveniment ce a mprit cretinismul n dou mari ramuri, vestic (catolic) i estic (ortodox)? a. Marea Schism din 1045 b. Marea Schism din 1050 c. Marea Schism din 1054 d. Marea Schism din 1005 376.ncepnd din 1994, extinderea NATO a mbrcat forma parteneriatului pentru pace. Ca urmare, n cel de-al doilea val de extindere a fost inclus i Romnia. Precizai anul? a. 2000 b. 2002 c. 2004 d. 2006 377.Cum s-a numit planul aplicat de SUA dup al doilea rzboi mondial care a avut drept scop refacerea economic a Europei? a. Panul Roosevelt b. Panul Truman c. Panul Eisenhower d. Planul Marshall 378.Secretarul general al partidului Comunist din Romnia ntre 1945-1965 a fost......? a. Nicolae Ceauescu b. Petru Groza c. Gheorghe Gheorghiu Dej d. Chivu Stoica 379. rile a cror economie se bazeaz pe exploatarea resurselor petroliere sunt grupate n organizaia numit.? a. FOCA b. OPEC c. ATTAC d. CIAM 380.Zeul suprem n mitologia aztec, care este ntlnit ns i n celelalte mitologii din Mezoamerica i este nfiat de cele mai multe ori ca un gigantic arpe cu pene, dup cum ne arat i numele? a. Ahuitzotl b. Montezuma c. Itzcatl d. Quetzalcoatl 381.mprat roman la moartea cruia n 395 dup Hristos Imperiul Roman s-a divizat? a. Constantin cel mare b. Domiian c. Teodosie d. Iustinian 382.n ce stat a aprut pentru prima oar , funcia de prim-ministru? a. Anglia b. Frana c. SUA d. Italia 383. Lider liberal, a condus partidul naional liberal, ntre 1909-1927? a. I.G. Duca b. Ion I. C. Brtianu c. Dinu Breanu d. Iuluiu Maniu 384. n ce ora s-a constituit n octombrie 1918 Consiliul Naional Romn Central? a. Alba Iulia b. Arad c. Bucureti d. Cluj

385.

Cum s-au numit suveranii politici i religioi ai Statului Arab, dup moartea Profetului? a. Emiri b. eici c. Rabini d. Califi 386. Numii regele decapitat n timpul revoluiei franceze(1793)? a . Ludovic al 16-lea b. Ludovic al 14-lea c. Filip al II-lea d. Henric al 4-lea 387. Cetate greac ntemeiat de ionieni supranumit nvtoarea Eladei a. Sparta b. Theba c. Olimpia d. Athena 388. Cel mai important diplomat romn din perioada interbelic, ministrul de externe al Romniei i preedinte al Adunrii Generale a Societii Naiunilor? a. Titu Maiorescu b. Take Ionescu c. N. Titulescu d. Alexandru Marghiloman 389. Ora-stat ntemeiat de colonitii din Megara n secolul 7 .H. pe malul european al Bosforului a. Bizan b. Troia c. Calatis d. Dionisopolis 390. Cine este autorul manifestului cele 95 de teze mpotriva indulgenelor, din 1519 a. Jan Calvin b. Thomas Morus c. Erasmus din Rorerdam d. Martin Luther 391.n ce an a fost adoptat prima Constituie a Romniei moderne? a. 1859 b. 1864 c. 1866 d. 1923 392. Sultan al Imperiului Otoman, cuceritor al Constantinopolului n 1453? a. Soleiman 1 b. Mohamed 1 c. Baiazid d. Mehmed al 2-lea 393. Lider politic interbelic, autorul lucrrii Mein Kampf a. A. Hitler b. Goebels c. Joachim von Ribbentrop d. Eichmann 394. Sub ce nume sunt cunoscute primele legi scrise la Roma , datnd din sec 5 .H.? a. Legile lui Dracon b. Codul lui Hmurabi c .Legile celor 12 table d. Legile lui Grahus 395. Organizaie terorista nfiinat in 1969 n Irlanda? a. IRA b. ETA c. Brigzile Roii d. OPEC 396.Cum se numete Faraonul al crui mormnt a fost descoperit intact n 1922 de englezul H. Carter a. Ramses al 2 b. Nefertiti c. Tutmes al 3l ea d. Tutankamon 397. mprat roman acuzat c n anul 64 a incendiat Roma i a dat vina pe cretini? a. Traian b. Diocleian c. Nero d. Nerva 398. Sultan otoman, cuceritorul Belgradului la 1521? a. Soleiman b. Baiazid Ilderim c. Mohamed al 2-lea d. Osman 1 399. n ce an a avut loc reunificare Germaniei? a.1989 b.1990 c.1992 d. 1991 400. Lider liberal, asasinat n decembrie 1933, n timpul exercitrii funciei de prim ministru? a. I.G. Duca b. Gh. Brtianu c. Ionel Brteanu d. Armand Clinescu 401. Ce stat a druit SUA Statua Libertii? a. Frana b. Anglia c. Canada . d. Italia

402.

Rege al Francilor ncoronat ca i mprat n anul 800? a. Carol cel Mare , b. Oto 1 c. Ludovic 1 d. Pepin cel Scurt 403. Crturar romn, domn al Moldovei ntre 1720-1711? a. Dimitrie Cantemir b. Miron Costin d. erban Cantacuzino c. Constantin Brncoveanu 404. n timpul crui domnitor romn , a fost elaborat primul Cod Civil? a. D.Z.A. Sturza b. Carol I c. Caragea d. A.I. Cuza 405. General cartaginez, conductorul armatei cartagineze, n cel de al 2-lea Rzboi Punic? a. Hamilcar b. Scipio Africanul c. Crassus d. Hanibal 406. Cnd s-a dizolvat tratatul de la Varovia? a. 1991 b.1990 c. 1989 d.1955 407.Conductorul armatei franceze n btlia de la Austherlitz? a. Robespierre b. Napoleon Bonaparte c. Marat d. Danton 408. Care a fost prima monarhie constituional din lume? a. Olanda b. Anglia c. Frana d. Portugalia 409.Cnd s-a creat ONU? a.1919 b.1945 c.1947 d.1949 410. Om de tiin cruia i s-a oferit funcia de Preedinte al Israelului? a. Chaim Weizmann b. A. Einstein c. John von Neumann d. Eichmann 411. Cum s-a numit primul Preedinte american care a vizitat Romnia? a. Gerald Ford b. Richard Nixon c. Bill Clinton d. W. Wilson 412. Preedinte SUA, ctigtor al premiului Nobel pentru pace n 1919? a. R. Nixon b Roosewelt c. W. Wilson d. Truman 413. n ce ara se practic teatrul tradiional Kabuki? a. China b. Japonia c. Coreea d. Tailanda 414. Scriitor, dizident si istoric rus, laureat al premiului Nobel n literatura, pentru cartea Arhipelagul Gulag? a. Anna Ahmatova b. Adejda Mandelstam, c. Andrei Makine d. Alexander Soljenin 415. Ce personalitate istoric a definit patria ca fiind Poporul, iar nu tagma jefuitorilor? a. T. Vladimirescu b. N. Blcescu d. M. Kogalniceanu c. A. Iancu 416. Istoric latin, autorul lucarii Ab urbe condita libri? a. Cicero b. Petronius c. Titus Livius d. Seneca 417.Zeia nelepciunii la romani? a. Junona b. Afrodita . c. Minerva d. Diana 418. Preedinte american, asasinat n 1865, n incinta Teatrului Ford, din Washinton? a. Martin van Buuren b. James Garfield c. Ulysses S. Grant d. A. Lincon 419. Umanist ceh, strlucit pedagog, autor al Didacticii mari (1657)? a. Pestalozzi b. Piaget

420.

c. Comenius d. Erasmus Ce personalitate politica a folosit pentru prima oara termenul cortina de fier? a. Churrchill b. Stalin c. Trumann d. Charles de Gaule

NTREBRI CULTUR GENERAL

Lingvistic 1. tiina care studiaz limba i legile ei? 2.


a. Lingvistica b. Gramatica c. Filologia d. Literatura Sistemul de comunicare alctuit din sunete articulate, specific oamenilor, prin care acetia i exprim gndurile, sentimentele i dorinele? a. Cuvntul b. Limba c. Propoziia d. Dialectul Unitatea fundamental de comunicare a unui neles, care se combin n expresii propoziii i fraze? a. Cuvntul b. Limba c. Fraza d. Propoziia Unitatea comunicativ alctuit din dou sau mai multe propoziii aflate n raport de coordonare sau subordonare? a. Dialectul b. Limba c. Fraza d. Prepoziia Totalitatea cuvintelor dintr-o limb? a. Dicionarul b. Semantica c. Lexiconul d. Vocabularul Ansamblul de reguli care stabilesc scrierea corect a unei limbi? a. Semantica b. Ortografia c. Gramatica d. Caligrafia Modul n care o limb este vorbit n mod uzual sau modul n care cineva rostete un cuvnt? a. Pronunie b. Articulare

3. 4.

5. 6. 7.

c. Accentuare

d. Fonetica

8. Numele generic pentru prefixele i sufixele care se adaug rdcinii cuvintelor pentru a le modifica sensul,
funcia sau rolul? a. Sufix b. Efix c. Afix d. Prefix Stabilirea originii unui cuvnt prin explicarea evoluiei lui fonetice i semantice? a. Dicionarul b. Semantica c. Etimologia d. Vocabularul Partea gramaticii care studiaz modul combinrii cuvintelor n propoziii i al propoziiilor n fraze precum i regulile aferente n vederea realizrii comunicrii ntre oameni? a. Sintaxa b. Sinteza c. Semantica d. Ortografia Forma de comunicare cu un singur predicat? a. Propoziia b. Limba c. Fraza d. Prepoziia Partea principal de propoziie care indic ce face, ce este sau cum este subiectul? a. Subiect b. Predicat c. Complement d. Atribut Partea de vorbire care exprim aciunea,starea sau existena? a. Verbul b. Substantivul c. Adjectivul d. Numeralul Grupul de cuvinte cu neles unitar care se comport din punct de vedere gramatical ca un verb? a. Locuiunea apoziional b. Locuiunea adjectival c. Locuiunea substantival d. Locuiunea verbal Partea de vorbire flexibil care denumete obiecte ( fiine, lucruri, fenomene ale naturii )? a. Verbul b. Substantivul c. Adjectivul d. Numeralul Grupul de cuvinte cu neles unitar care se comport din punct de vedere gramatical ca un substantiv? a. Locuiunea apoziional b. Locuiunea adjectival c. Locuiunea substantival d. Locuiunea verbal Partea de vorbire flexibil care exprim un numr sau ordinea obiectelor prin numrare? a. Verbul b. Numeralul c. Pronumele d. Substantivul Partea de vorbire flexibil care ine locul unui substantiv? a. Adjectivul b. Substantivul c. Pronumele d. Numeralul Partea de vorbire neflexibil prin intermediul creia se exprim senzaii, sentimente, ndemnuri, chemri, sau se imit sunete din natur? a. Interjecia b. Adverbul c. Conjuncia d. Prepoziia Partea secundar de propoziie care determin un substantiv sau un substitut al acestuia? a. Subiect b. Predicat c. Complement d. Atribut Partea secundar de propoziie care determin un verb, un substitut al acestuia, un adjectiv sau un adverb? a. Complement b. Predicat c. Subiect d. Atribut Partea gramaticii care studiaz forma cuvintelor i modificrile acestora n vorbire? a. Filologia b. Sintaxa c. Semantica d. Morfologia Partea de vorbire flexibil care indic nsuirea unui substantiv? a. Verbul b. Substantivul c. Adjectivul d. Numeralul

9. 10.

11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

20. 21. 22. 23.

24. Partea de vorbire flexibil care nu are neles de sine stttor i determin o alt parte de vorbire ( de obicei un
substantiv ),marcnd diverse funcii gramaticale i stilistice ale acestuia? a. Interjecia b. Articolul c. Conjuncia d. Prepoziia 25. Partea de vorbire neflexibil care leag atributul i complementul de cuvintele pe care le determin? a. Prepoziia b. Adverbul c. Conjuncia d. Interjecia 26. Partea de vorbire neflexibil care stabilete raporturile de coordonare i subordonare n propoziie i fraz? a. Interjecia b. Articolul c. Conjuncia d. Prepoziia 27. Partea de vorbire neflexibil care exprim caracteristicile unei aciuni, stri ori nsuiri sau circumstanele aciunilor i strilor? a. Prepoziia b. Adverbul c. Conjuncia d. Interjecia 28. Ramura lingvisticii care se ocup cu studiul sunetelor limbii? a. Etimologia b. Morfologia c. Semantica d. Fonetica 29. Alfabetul aprut n Irlanda ntre secolele I i II e.n., folosit n inscripiile mormintelor i marcarea hotarelor precum i de druizi pentru notarea povetilor, legendelor istorice, poeziilor, arborilor genealogici, etc.? a. Alfabetul fenician b. Alfabetul nabatean c. Alfabetul glagolitic d. Alfabetul celtic, Ogham 30. Alfabet folosit iniial pentru scrierea limbii feniciene dar care mai apoi a dus la apariia altor alfabete folosite astzi? a. Alfabetul fenician b. Alfabetul ebraic c. Alfabetul glagolitic d. Alfabetul arab 31. Cel mai vechi alfabet slav alctuit de Constantin Chiril , n secolul al IX-lea pe baza minusculei greceti , la care a adugat unele semne de origine oriental? a. Alfabetul ebraic b. Alfabetul chirilic c. Alfabetul glagolitic d. Alfabetul latin 32. Segment din lanul vorbirii compus din unul sau mai multe foneme pronunate nentrerupt cu un singur efort respirator ? a. Cuvntul b. Diftogul c. Triftongul d. Silaba 33. Cuvintele formate dintr-o singur silab ? a. Monosilabice b. Bisilabice c. Diftongi d. Plurisilabice 34. Cuvintele formate din trei sau mai multe silabe ? a. Monosilabice b. Bisilabice c. Diftongi d. Plurisilabice 35. Ramur sau varietate a unei limbi, cuprinznd mai multe graiuri, care este caracterizat prin anumite particulariti ? a. Dialectul b. Jargonul c. Argoul d. Sociolectul 36. Varietate sociala a unei limbi, folosit de un individ n procesul comunicrii, ntr-un anumit context sociolingvistic? a. Dialect b. Jargon c. Argou d. Sociolect 37. Subdiviziune a unui dialect al unei limbi, de obicei avnd o arie de rspndire redus? a. Jargon b. Grai c. Regionalism d. Argou 38. Limbaj specific anumitor categorii sociale, care reflect dorinele vorbitorilor de a se distinge de ceilali i care se caracterizeaz prin abundena cuvintelor i a expresiilor pretenioase de obicei mprumutate din alte limbi? a. Jargon b. Grai

c. Dialect d. Argou 39. Carte n care sunt listate alfabetic cuvintele dintr-o anumit limb, mpreun cu definiii, pronunie, etimologie i alte informaii sau cu traducerile lor n alt limb? a. Enciclopedie b. Almanah c. Dicionar d. Vocabular 40. Figura de stil prin care se exprim nsuirile deosebite, neateptate ale obiectelor sau ale aciunilor, impresionndu-l pe cititor? a. Metafor b. Hiperbol c. Anacolut d. Epitet 41. tiina care se ocup cu studiul culturii scrise a popoarelor, n special cu studiul textelor arhaice i al operelor literare, din punct de vedere al limbii, al influenelor suferite, al modului n care ni s-au transmis, etc. precum i cu editarea acestora? a. Lingvistica b. Gramatica c. Filologia d. Fonetica 42. Ansamblu de reguli privitoare la modificarea cuvintelor i mbinarea lor n propoziii i a propoziiilor n fraze? a. Gramatica b. Sintaxa c. Fonetica d. Filologia 43. Ramura lingvisticii care se ocup cu studiul sunetelor dintr-o anumit limb? a. Lingvistica b. Sintaxa c. Filologia d. Fonetica 44. Sunetul care se rostete cu ajutorul unei vocale i nu poate alctui singur silabe? a. Hiatul b. Consoana c. Vocala d. Semivocala 45. Sunetul care se rostete fr ajutorul altui sunet i care poate alctui singur silabe? a. Diftongul b. Consoana c. Vocala d. Semivocala 46. Grupul de sunete alctuit dintr-o vocal plenison i o semivocal , pronunate n aceeai silab? a. Hiatul b. Triftongul c. Vocala d. Diftongul 47. Grupul de sunete alctuit dintr-o vocal plenison i dou semivocale, pronunate n aceeai silab? a. Hiatul b. Consoana c. Diftong d. Triftongul 48. Dou vocale alturate rostite n silabe diferite? a. Hiatul b. Diftong c. Vocala d. Triftongul 49. Ramura lingvisticii care studiaz sensul cuvintelor i al propoziiilor, sprijinindu-se pe regulile sintaxei, fr a se identifica ns cu aceasta? a. Lingvistica b. Morfologia c. Semantica d. Fonetica 50. Ramura lingvisticii care se ocup cu studiul etimologiei numelor proprii? a. Onomastica b. Antroponimia c. Toponimia d. Oronimia 51. Figura de stil care combin doi termeni contradictorii? a. Antitez b. Oximoronul c. Pleonasmul d. Anacolutul 52. Procedeul artistic prin care se modific nelesul propriu al unui cuvnt sau construcia gramatical uzual pentru a da mai mult for unei imagini sau expuneri? a. Antonomaz b. Eufemism c. Figura de stil d. Aliteraie 53. Figura de stil care are la baz o comparaie din care lipsete termenul de comparat, nlocuindu-se astfel termenul propriu, obinuit al cuvntului, cu cel figurat? a. Metafor b. Antitez c. Alegorie d. Epitet 54. Ramura lingvisticii care studiaz originea cuvintelor unei limbi? a. Toponimia b. Etimologia

c. Filologia

d. Fonetica

55. Figur de stil constnd n determinarea unui substantiv sau a unui verb printr-un adjectiv, adverb, menit s
exprime acele nsuiri ale obiectului care nfieaz imaginea lui aa cum se reflect n simirea i fantezia scriitorului? a. Metafor b. Antitez c. Alegorie d. Epitet Figur de stil prin care li se atribuie lucrurilor, obiectelor, fiinelor necuvnttoare, fenomenelor naturii, nsuiri omeneti? a. Metafora b. Personificare c. Metonimia d. Aliteraie Figura de stil care const n repetarea unor cuvinte sau sunete, cu scopul de a crea impresie artistic? a. Repetiia b. Comparaia c. Sinecdoca d. Alegoria Figura de stil care const n alturarea a doi termeni ( personaje, obiecte, aciuni, idei) pe baza unor nsuiri comune, cu scopul de a evidenia caracteristicile primului termen? a. Aliteraia b. Comparaia c. Sinecdoca d. Alegoria Procedeul artistic prin care se exagereaz intenionat nsuirile unui personaj, sau caracteristicile unui obiect , fenomen sau ntmplri cu scopul de a-l impresiona pe cititor? a. Metafor b. Hiperbol c. Oximoron d. Epitet Figura de stil alctuit dintr-o niruire de metafore, comparaii, personificri, formnd o imagine unitar prin care poetul sugereaz noiuni abstracte, antitetice situaiei reale? a. Repetiia b. Comparaia c. Sinecdoca d. Alegorie Figura de stil care opereaz la nivel fonetic i care const n repetarea unei consoane sau a unui grup de consoane cu scopul de a evidenia sensul cuvintelor? a. Aliteraie b. Metafora c. Oximoron d. Alegorie Figura de stil care const n opoziia a dou idei, situaii, personaje, etc., cu scopul de a se evidenia reciproc? a. Metafor b. Antitez c. Alegorie d. Epitet Figura de stil care const n schimbarea topicii cuvintelor dintr-o propoziie sau fraz? a. Inversiune b. Imprecaie c. Enumeraie d. Hiperbol Modalitatea de a face referire la un lucru neplcut, stnjenitor sau care ar putea leza prin nlocuirea termenului literar cu un altul (care-i pstreaz sensul), mai puin ofensiv, indirect sau chiar o metafor? a. Antonomaz b. Eufemism c. Figur de stil d. Aliteraie Cuvintele cu form diferit dar acelai neles? a. Paronime b. Antonime c. Omonime d. Sinonime Profesie din domeniul activitilor literare care are ca obiect transpunerea textelor din diverse domenii scrise ntr-o limb modern sau clasic ntr-o alt limb? a. Actor b. Translator c. Traductor d. Interpret Formulare lingvistic prin care este exprimat o supoziie, o tez sau o poziie personal? a. Afirmaia b. Negaia c. Opoziie d. Antiteza Cel mai rspndit sistem de scriere (alfabet) ? a. Alfabetul chirilic b. Alfabetul ebraic c. Alfabetul grec d. Alfabetul latin

56.

57. 58.

59.

60.

61.

62. 63. 64.

65. 66.

67. 68.

69. Setul de simboluri scrise folosit pentru notarea limbilor vorbite, similar unui alfabet dar n care fiecare simbol
reprezint o silab ? a. Vocabularul b. Lexiconul c. Alfabetul d. Silabarul Semnul de punctuaie care delimiteaz grafic o pauz ntre prile de propoziie sau ntre propoziiile unei fraze , desprindu-le pe baza raporturilor sintactice? a. Apostrof b. Virgul c. Punct i virgul d. Punct Totalitatea schimbrilor pe care le sufer forma unui cuvnt pentru a exprima diferite raporturi gramaticale? a. Flexiunea b. Inflexiunea c. Derivarea d. Acordarea Versul care nu se supune niciunui fel de restricii privind ritmul sau rima? a. Versul alb b. Articularea c. Asonan d. Versul mut Identitatea sunetelor la sfritul a dou sau mai multe versuri, ncepnd cu ultima vocal accentuat? a. Rim b. Ritm c. Asonan d. Msur Substantivul care se scrie cu liter mic i indic obiecte n sensul general al cuvntului? a. Substantivul propriu b. Substantivul defectiv c. Substantivul colectiv d. Substantivul comun Substantivul care se scrie cu majuscule i denumete individual o fiin, un lucru sau un concept pentru a le deosebi de alte fiine sau lucruri din aceeai categorie? a. Substantivul propriu b. Substantivul defectiv c. Substantivul colectiv d. Substantivul comun Grupul de cuvinte cu neles unitar care se comport din punct de vedere gramatical ca o singur parte de vorbire? a. Atribut apoziional b. Subiectul multiplu c. Nume predicativ multiplu d. Locuiunea Partea secundar de propoziie care arat obiectul (fiin, lucru, fenomen) asupra cruia se exercit direct aciunea verbului determinat sau rezultatul aciunii? a. Complementul indirect b. Complementul direct c. Complementul circumstanial de mod d. Atribut apoziional Cazurile complementului indirect? a. Dativ b. Genitiv c. Acuzativ d. Toate Cazul atributului adjectival cnd exprim posesia? a. Dativ b. Nominativ c. Genitiv d. Acuzativ Cazul subiectului gramatical? a. Nominativ b. Genitiv c. Dativ d. Acuzativ ntrebrile subiectului? a. Cine/Ce? b. Care/Cum? c. Ce/Ct? d. Cine/Unde? ntrebrile numelui predicativ n cazul nominativ? a. Care este/Ce este? b. Care este /Cum este? c. Ce este /Ct este? d. Cine este/Ce este ? Felul atributului din cazul nominativ? a. Adjectival b. Apoziional c. Adverbial d. Substantival Cazul care exprim interpelaia direct a unei persoane prin folosirea apelativului? a. Nominativ b. Dativ

70.

71. 72. 73. 74. 75.

76.

77.

78. 79. 80. 81. 82. 83. 84.

c. Acuzativ

d. Vocativ

85. Categoria gramatical a verbului care arat felul n care este privit aciunea sau starea exprimat de acesta din
punctul de vedere al duratei i al gradului de realizare a aciunii? a. Cazul b. Funcia c. Aspectul d. Forma 86. Categorie gramatical asociat unui substantiv, pronume sau adjectiv care exprim funcia sintactic a acestuia ntr-o fraz sau raportul su semantic fa de procesul exprimat de verb? a. Cazul b. Funcia c. Felul d. Diateza 87. Grupul de cuvinte cu neles unitar care se comport din punct de vedere gramatical ca un adjectiv? a. Locuiunea prepoziional b. Locuiunea adjectival c. Locuiunea substantival d. Locuiunea verbal 88. Grupul de cuvinte cu neles unitar care se comport din punct de vedere gramatical ca o conjuncie? a. Locuiunea conjuncional b. Locuiunea adjectival c. Locuiunea verbal d. Locuiunea substantival 89. Semnul de punctuaie care anun vorbirea direct sau o enumerare, o explicaie, o concluzie, marcnd totodat o pauz , n general mai mic dect cea indicat prin punct? a. Linia de pauz b. Dou puncte c. Punct i virgul d. Virgul 90. Prescurtarea ( reducerea n lungime sau n coninut ) a unui cuvnt sau a unei expresii comune, des folosite? a. Aliteraia b. Adimensionare c. Abreviere d. Acronim 91. Unitatea metric format dintr-o silab accentuat urmat de una neaccentuat? a. Iamb b. Distih c. Amfibrah d. Troheul 92. Unitatea metric format dintr-o silab neaccentuat urmat de o silab accentuat? a. Dactil b. Distih c. Iamb d. Troheul 93. Disciplina care studiaz (nc din Antichitate) discursurile al cror scop este convingerea asculttorului? a. Polemic b. Retorica c. Dialectic d. Alocuiune 94. Asocierea neplcut de sunete numit uneori i disonan? a. Cacofonia b. Pleonasm c. Anacolut d. Oximoron 95. Exprimarea unei idei folosind mai multe cuvinte dect este necesar, astfel nct sensurile cuvintelor folosite se suprapun parial sau total? a. Cacofonie b. Pleonasm c. Anacolut d. Oximoron 96. Denumirea folosit n limbaj tipografic pentru literele mari, cunoscute i sub numele de versale? a. Miniatur b. Minuscul c. Majuscula d. Ad literam 97. Metoda de conservare a cuvintelor prin nregistrarea lor pe un suport, folosind anumite semne sau simboluri? a. Codice b. Pictograma c. Cronici d. Scrierea 98. Caracterele sistemului de scriere al Egiptului antic, ce coninea o combinaie de elemente logografice, alfabetice i ideografice? a. Hieroglifele b. Ideograme c. Logograme d. Caligrame 99. Cuvintele cu form diferit i sens opus? a. Paronime b. Antonime c. Omonime d. Sinonime 100. Pronunarea mai intens (mai puternic) a unei silabe dintr-un cuvnt?

a. Triftongul b. Accentul c. Hiatul d. Diftongul 101. Cuvintele cu aceeai form dar cu neles diferit? a. Paronime b. Antonime c. Omonime d. Sinonime 102. Cuvintele care se pronun identic, dar se scriu diferit? a. Omonime b. Paronime c. Omofonele d. Omografele 103. Cuvintele care se pronun diferit dar se scriu identic? a. Omografele b. Omonime c. Omofonele d. Sinonime 104. Fondul principal de cuvinte fr de care nu este posibil comunicarea dintre vorbitorii aceleai limbi? a. Lexicon b. Vocabularul fundamental c. Masa vocabularului d. Dialect 105. Totalitatea cuvintelor mai rar ntrebuinate sau chiar necunoscute de unii vorbitori ai limbii? a. Lexicon b. Vocabularul fundamental c. Masa vocabularului d. Dialect 106. Mijlocul intern de mbogire a vocabularului prin care se formeaz cuvinte noi pornind de la un cuvnt de baz, cu ajutorul prefixelor i/sau al sufixelor? a. Flexiunea b. Compunerea c. Derivarea d. Conversiunea 107. Derivarea realizat att cu prefixe ct i cu sufixe? a. Compunerea b. Derivarea parasintetic c. Derivarea d. Acordarea 108. Mijlocul intern de mbogire a vocabularului care const n formarea unor cuvinte noi prin combinarea a dou sau mai multe cuvinte existente deja n limb? a. Compunerea b. Acordarea c. Conversiunea d. Derivarea 109. Mijlocul intern de mbogire a vocabularului care const n trecerea unui cuvnt dintr-o parte de vorbire n alta? a. Conversiunea b. Derivarea parasintetic c. Derivarea d. Compunerea 110. Sensul principal al cuvntului, care trezete n mintea vorbitorului imaginea obinuit a unui obiect, aciuni sau nsuiri? a. Sensul figurat b. Sensul propriu c. Sensul regional d. Sensul secundar 111. Sensul cuvntului care apare pe planul al doilea n contiina vorbitorilor i de obicei pentru a-l nelege e nevoie de context? a. Sensul figurat b. Sensul propriu c. Sensul lexical d. Sensul secundar 112. Sensul cuvntului obinut din nlocuirea numelui direct al obiectului, fenomenului, aciunii cu numele altui obiect asemntor ? a. Sensul figurat b. Sensul propriu c. Sensul lexical d. Sensul secundar 113. nelesul pe care vorbitorii l atribuie unui cuvnt? a. Sensul figurat b. Sensul propriu c. Sensul lexical d. Sensul secundar 114. Cuvintele care au un singur neles? a. Bisemantice b. Monosemantice c. Polisemantice d. Plurisemantice 115. Cuvintele care au mai multe nelesuri? a. Bisemantice b. Monosemantice c. Polisemantice d. Plurisemantice

116.

Totalitatea cuvintelor care aparin aceluiai domeniu i care au trsturi de sens comune? a. Cmpul lexical b. Familia lexical c. Vocabular fundamental d. Masa vocabularului 117. Substantivele cu aceeai form pentru ambele genuri? a. Colective b. Epicene c. Defective d. Numrabile 118. Substantivele cu form doar pentru singular sau doar pentru plural? a. Comune b. Epicene c. Colective d. Substantivele defective de numr 119. Substantivele cu form de singular dar neles de plural? a. Colective b. Epicene c. Masive d. Numrabile 120.Cazul care exprim participarea afectiv a povestitorului i/sau a asculttorului la cele ntmplate? a. Vocativ b. Dativul etic c. Dativ d. Acuzativ 121. Categoria gramatical specific verbului care exprim raportul dintre subiect, verb i obiect ? a. Genul b. Conjugarea c. Diateza d. Funcia 122. Diateza care indic faptul c aciunea este svrit de subiectul gramatical i suferit de complementul direct ( n cazul verbelor tranzitive )? a. Diateza activ b. Diateza reflexiv c. Diateza simpl d. Diateza pasiv 123. Diateza care indic faptul c subiectul gramatical suport aciunea fcut de complementul de agent? a. Diateza activ b. Diateza reflexiv c. Diateza simpl d. Diateza pasiv 124. Diateza care indic faptul c subiectul gramatical face i suport aciunea? a. Diateza activ b. Diateza reflexiv c. Diateza simpl d. Diateza pasiv 125. Categoria gramatical specific verbului care indic forma pe care o ia aceast parte de vorbire pentru a arta felul n care consider vorbitorul aciunea? a. Modul b. Conjugarea c. Timpul d. Diateza 126. Raportul sintactic stabilit ntre propoziiile de acelai fel (principale sau secundare)? a. Raport de conjugare b. Raport semantic c. Raportul de coordonare d. Raportul de subordonare 127. Raportul sintactic stabilit ntre propoziia subordonat i regenta ei? a. Raport de conjugare b. Raport semantic c. Raportul de coordonare d. Raportul de subordonare 128. Procedeul gramatical care const n transformarea unei pri de propoziie ntr-o propoziie? a. Flexiunea b. Expansiunea c. Inflexiunea d. Articularea 129. Procedeul gramatical care const n reducerea unei propoziii la partea de propoziie corespunztoare? a. Expansiunea b. Contragerea c. Derivarea d. Articularea 130. Propoziia subordonat care ndeplinete funcia de subiect al propoziiei regente? a. Propoziia atributiv b. Propoziia subiectiv c. Propoziia completiv direct d. Propoziia completiv de agent 131. Propoziia subordonat care ndeplinete funcia de nume predicativ pe lng un verb copulativ din regent ? a. Propoziia predicativ b. Temporala c. Propoziia circumstanial consecutiv d. Propoziia subiectiv

132.

Propoziia subordonat care ndeplinete funcia de atribut pe lng un substantiv, pronume sau numeral din propoziia regent? a. Propoziia subiectiv b. Propoziia atributiv c. Propoziia predicativ d. Propoziia completiv de agent 133. Propoziia subordonat care ndeplinete funcia de complement direct pe lng un verb tranzitiv din regent? a. Propoziia completiv direct b. Propoziia subiectiv c. Propoziia predicativ d. Propoziia atributiv 134. Propoziia subordonat care ndeplinete funcia de complement indirect pe lng un verb, adjectiv, adverb sau interjecie verbal din regent? a. Propoziia circumstanial consecutiv b. Propoziia subiectiv c. Propoziia completiv indirect d. Propoziia atributiv 135.Partea secundar de propoziie care indic de cine este fcut aciunea unui verb aflat la diateza pasiv ? a. Complementul de agent b. Complement direct c. Complement circumstanial de loc d. Complement indirect 136.Propoziia subordonat care ndeplinete funcia de complement de agent pe lng un verb la diateza pasiv din propoziia regent? a. Propoziia predicativ b. Temporala c. Propoziia circumstanial condiional d. Propoziia completiv de agent 137. Propoziia subordonat care ndeplinete funcia de complement circumstanial de timp pe lng un verb (sau un nlocuitor al acestuia) din regent? a. Temporala b. Propoziia subiectiv c. Propoziia completiv de agent d. Propoziia completiv direct 138. Propoziia subordonat care ndeplinete funcia de complement circumstanial condiional, artnd o aciune a crei realizare depinde de nfptuirea unei aciuni din propoziia regent? a. Propoziia subiectiv b. Temporala c. Propoziia completiv de agent d. Propoziia circumstanial condiional 139. Propoziia subordonat care indic consecina unei aciuni exprimate n propoziia regent? a. Propoziia atributiv b. Propoziia predicativ c. Propoziia circumstanial consecutiv d. Propoziia circumstanial condiional 140.Categoria specific verbului care indic flexiunea lui? a. Modul b. Conjugarea c. Timpul d. Diateza 141. Partea de vorbire neflexibil cu valoare exclamativ, prin care se exteriorizeaz senzaii, sentimente, manifestri de voin sau se reproduc sunete i zgomote din natur? a. Apoziia b. Conjuncia c. Articolul d. Interjecia 142. Propoziiile alctuite doar din pri principale de propoziii? a. Propoziiile dezvoltate b. Propoziii pozitive c. Propoziiile simple d. Propoziii negative 143. Propoziiile alctuite att din pri principale ct i din pri secundare de propoziie? a. Propoziiile dezvoltate b. Propoziii pozitive c. Propoziiile simple d. Propoziii negative 144. Unitile frazeologice care const n mbinarea de cuvinte cu sens figurat, proprii unei singure limbi i care, traduse cuvnt cu cuvnt ntr-o alt limb, devin un nonsens, pentru c nelesul lor nu poate fi dedus din simpla alturare a prilor lor componente? a. Maxime b. Proverbe c. Expresiile idiomatice d. Sloganuri 145. Unitile frazeologice care, aprute n diverse limbi de circulaie universal, s-au impus, fiind ulterior frecvent folosite n toate limbile? a. Expresii idiomatice b. Arhaisme c. Neologisme d. Formulele i clieele internaionale 146. Unitatea fundamental a comunicrii lingvistice orale i scrise?

147. 148. 149.

a. Silaba c. Litera Cel mai important mijloc de comunicare oral i scris? a. Dialectul c. Fraza tiina care studiaz regulile de pronunare corect? a. Ortografia c. Ortoepia tiina care studiaz regulile de scriere corect? a. Ortografia c. punctuaia

b. Cuvntul d. Textul b. Limba d. Propoziia b. Punctuaia d. Onomastica b. Caligrafia d. Ortoepia

NTREBRI CULTUR GENERAL

Literatur 1. Cine este autorul citatului "Time is waste of money"? 2. 3. 4.


a. Hermann Hesse b. Oscar Wilde c. James Clavell d. Rudyard Kipling Care este cea mai cunoscut carte a lui Paulo Coelho scris n 1988? a. Alchimistul b. Zahir c. Manualul Rzboinicului luminii d. Veronika se hotrte s moar Erou canin care poart n vene sngele strmoilor nordici al romanului ,,Chemarea strbunilor? a. Lucky b. Col Alb c. Cinele Buck d. Lassie Numele agricultorului din Kentucky din romanul Coliba unchiului Tomcare i pierde ferma din cauza datoriilor? a. Bill Simpson b. Arthur Shelby c. Irving Stone d. Michael Brown Autorul operei Zece negri mititei? a. Virginia Woolf b. Roald Dahl c. Rudyard Kipling d. Agatha Christie Autorul romanelor Winnetou partea I, II, III publicat n anul 1893? a. Ernst Jnger b. Karl May c. Richard Wagner d. Johann Wolfgang von Goethe Unde a aprut pentu prima dat citatul A grei e omenesc, a ierta e dumnezeiesc scris de Alex. Pope? a. Pdurea Windsor b. Odiseea c. Eseu despre critic d. Eseu despre om n ce oper eminescian ntlnim versul Vreme trece, vreme vine? a. Glossa b. Epigonii c. Scrisoarea I d. Luceafrul Care este numele operei lui Liviu Rebreanu n care a aprut pentru prima dat citatul Gelozia e sentimentul care te face ridicol i te njosete. Gelozia este umbra iubirii? a. Adam i Eva b. Ciuleandra c. Pdurea spnzurailor d. Jar Numele cavalerului de care s-a ndrgostit Guinevere, soia lui Arthur? a. Percival b. Sir Lancelot c. Gawain d. Galahad Protagonist al romanului Idiotul scris de Fiodor Dostoievski, a crui porecl a dat titlul romanului? a. Alioa Karamazov b. Karakov c. Rodion Romanovici Raskolnikov d. Lev Nikolaevici Mkin

5. 6. 7. 8. 9.

10. 11.

12. Personaj ce provine dintr-o familie de vrjitori pur snge, nu prea nstrii, care mpreun cu Harry Potter i
Hermione Granger fac parte din Casa Cercetailor (Gryffindors)? a. Avada Kadevra b. Doamna Figg c. Ron Weasley d. Argus Filch 13. Renumit scriitor pentru crile de succes pentru copii, dintre care: Uriaul Bun i Prietenos, Matilda, Vrjitoarele, James i piersica uria, Fabrica de ciocolat a lui Charlie? a. Roald Dahl b. Stephen Clarke c. Philip Pullman d. D. H. Lawrence 14. Scriitor german, romancier i dramaturg de dup cel de-al doilea rzboi mondial, laureat al Premiului Nobel pentru Literatur n 1972? a. Heinrich Bll b. Wolfgang Borchert c. Werner Bergengruen d. Johannes Becher 15. Unul dintre cei mai importani eroi ai Greciei mitologice (cunoscut din Iliada), fiul i urmaul la tron al regelui Atreu din Micene i al reginei Aerope? a. Tyndareos b. Agamemnon c. Chrysothemis d. Oreste 16. Scriitor german care n opera Atta Troll: Visul unei nopi de var, a satirizat politica utopic a opozanilor regimului din Germania? a. Heinrich Bll b. Wolfgang Borchert c. Werner Bergengruen d. Christian Johann Heinrich Heine 17. Unicul personaj feminin al comediei "O scrisoare pierdut" de Ion Luca Caragiale? a. Mara b. Anca c. Zoe Trahanache d. Otilia 18. n ce localitate se stabilete Bogdan Petriceicu Hadeu n ultimii ani ai vieii, loc unde a construit un castel i s-a ocupat de practici spiritiste? a. Cmpina b. Ploieti c. Sinaia d. Trgovite 19. n ce localitate s-a nscut William Shakespeare? a. Liverpool b. Brighton c. Stratford-upon-Avon d. Londra 20. Cine a scris nuvela "La ignci"? a. Marin Preda b. Mircea Eliade c. Liviu Rebreanu d. Gala Galaction 21. n ce localitate s-a nscut Ion Creang? a. Hui b. Humuleti c. Iai d. Flticeni 22. Unde a fost ntemniat pentru o perioad lung de timp dmond Dantes, personaj al romanului Contele de Monte Cristo? a. Chteau Chenonceau b. Chteau Fontainebleau c. Chteau d'If d. Chteau Angers 23. Autor al operei Un erou al timpului nostru aprut n anul 1840? a. Alexandr Vertinski b. Grigori Gukovski c. Evgheni Rein d. Mihail Iurievici Lermontov 24. Biat crescut de ctre lupi n jungla indian, personaj din Cartea junglei a lui Rudyard Kipling? a. Mowgli b. Baloo c. Bagheera d. Shere Khan 25. Tragedie n 5 acte (avnd respectiv 5,6,6,6 i 7 scene), scris n versuri de ctre Jean Racine, prezentat la 1 ianuarie 1677 la Htel de Bourgogne? a. Fedra b. Ifigenia c. Antigona d. Brnice 26. Titlul romanului scris de D. Defoe aprut n 1719 n care se povestete aventura unui om naufragiat care a rmas singur pe o insul? a. Denis Duval b. Robinson Crusoe

c. Englezul get-beget

d. La rscruce de vnturi

27. Autor al romanului The Waste Land publicat n anul 1922?


a. Jerome K. Jerome b. Charles Dickens c. Emily Bront d. Thomas Stearns Eliot 28. Autor al romanului Tnrul cpitan Rbnikov publicat n anul 1906? a. Serghei Gorodeki b. Mihail Cehov c. Alexandr Ivanovici Kuprin d. Nikolai Nedobrovo 29. Nuvela de Ioan Slavici n care apar dou personaje cu caractere puternice: crciumarul Ghi i Lic Smdul? a. Mara b. Moara cu Noroc c. Pdureanca d. Alexandru Lpuneanu 30. Care este cel mai cunoscut roman scris de Victor Hugo? a. Istoria unei crime b. Mizerabilii c. Vocile luntrice d. Notre-Dame de Paris 31. Studenta strlucitoare la Hogwarts, care devine prieten apropiat cu Harry Potter i Ron Weasley? a. Hermione Granger b. Avada Kadevra c. Doamna Figg d. Petunia 32. Soul Anei, nalt funcionar, fire rece i ntrovertit, personaj din Anna Karenina de Lev Tolstoi? a. Stepan Arkadievici Oblonski b. Levin c. Alexei Kirilovici Vronski d. Alexei Alexandrovici Karenin 33. Sora mai mare a scriitoarelor: Emily Bront i Anne Bront cunoscut pentru cartea Jane Eyre? a. Maria Branwell Bront b. Alice Bront c. Charlotte Bront d. Jane Bront 34. Autor care a semnat mari opere, cum ar fi Cei trei muchetari sau Contele de Monte-Cristo? a. Alexandre Dumas pre b. Honor de Balzac c. Marcel Proust d. Antoine de Saint-Exupry 35. Cu cine se cstorete protagonistul romanului Ion de Liviu Rebreanu? a. Ana b. Florica c. Maria d. Viorica 36. Personaj al nuvelei "La ignci" ce se ntoarce acas cu tramvaiul de la leciile de pian, pe o cldur "ncins i nbuitoare" fiind obsedat de colonelul Lawrence "i de aventurile lui n Arabia"? a. Domnul Verescu b. Domnul Davidescu c. Domnul Gavrilescu d. Domnul Alexandrescu 37. Scriitor, romancier i om de cultur vab nscut n anul 1852, localitatea Guttenbrunn, Banat, azi Zbrani, judeul Arad, care a avut o mare influen asupra vieii culturale, n special n lumea teatrului din Viena la sfritul secolului al XIX ? a. Hans Bohn b. Carl Spitteler c. Ctlin Dorian Florescu d. Adam Mller-Guttenbrunn 38. Scriitor francez, autor al romanului "Rou i Negru"? a. Stphane Mallarm b. Stendhal c. Ren Maran d. Louis de Boissy 39. Scriitor i poet naturalist britanic, cunoscut pentru romanele sale Tess i Departe de lumea dezlnuit a. Thomas Hardy b. H. C. McNeile c. Stephen Clarke 27 d. Philip Pullman 40. Scriitor german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatur pe anul 1946 cunoscut pentru romanele sale Steppenwolf (Lupul de step), Das Glasperlenspiel (Jocul cu mrgele de sticl)? a. Hermann Hesse b. Oscar Wilde c. James Clavell d. Rudyard Kipling 41. Dramaturg francez din secolul al XVII-lea, autorul pieselor Medeea i Cidul aprut n anul 1637? a. Grard de Nerval b. Voltaire c. Pierre Corneille d. Paul Claudel 42. Scriitor englez, cunoscut pentru Ghidul galaxiei pentru autostopiti, un bestseller vndut n zeci de milioane de copii, care a inspirat un serial de televiziune? a. Adrian Mitchell b. Douglas Nol Adams

c. Robert Burns

d. Matthew Arnold

43. Scriitor englez, cunoscut pentru cri science fiction ca Maina timpului, Rzboiul lumilor, Omul
invizibil, Primul om pe lun i Insula Doctorului Moreau? a. Desmond Cory b. Herbert George Wells c. Robert Burns d. Jonathan Swift Scriitor anglo-irlandez care avea pseudonimul de Dr. Lemuel Gulliver? a. Richard Aldington b. Herbert George Wells c. John Bunyan d. Jonathan Swift Scriitoare britanic cunoscut pentru romanul Frankenstein (1818)? a. Mary Shelley b. Daphne Du Maurier c. Dorothy L. Sayers d. Jane Austen Autor al operei Soldatul de plumb? a. Ludvig Holkberg b. Moritz Melchior c. William Shakespeare d. Hans Christian Andersen Scriere n proz care prezint procesul de formare a personalitii eroului principal sub influena experienei directe? a. Bildungsroman b. Roman biografic c. Roman realist d. Roman existenialist Autorul romanului Doctor Jivago? a. Alexandr Vertinski b. Grigori Gukovski c. Evgheni Rein d. Boris Leonidovici Pasternak Autor al Romanului Ultima noapte de dragoste, ntia noapte de rzboi? a. Marin Preda b. Camil Petrescu c. Liviu Rebreanu d. Mircea Crtrescu Roman care se constituie ca un jurnal, pe care deinutul Victor Petrini l scrie n timpul ultimei sale condamnri i n care i regndete ntreaga via? a. Ultima noapte de dragoste, ntia noapte de rzboi b. Jurnal de bord c. Cel mai iubit dintre pmnteni d. Enigma Otiliei Roman n care se prezint drama unui student care pune la cale uciderea i jefuirea unei btrne cmtare, pentru a-i rezolva problemele financiare? a. Doctor Jivago b. Studentul c. Crim i pedeaps d. Anna Karenina Roman al lui Herman Melville n care se povestesc aventurile cpitanului Ahab, al navei Pequod? a. Submarinul b. Redburn: Prima sa cltorie c. Moby Dick d. Robinson Crusoe Ultimul roman al scriitorului Marin Preda care a aparut in anul 1980 cu cteva sptmni nainte de moartea scriitorului? a. Marele singuratic b. Intruslul c. Cel mai iubit dintre pmnteni d. Moromeii Autorul romanului Vrsta nelepciunii? a. Jean-Paul Sartre b. Hector Malot c. Tristan Tzara d. Franois Rabelais Autorul romanului Portret al artistului n tineree? a. William Golding b. James Joyce c. James Clavell d. Andre Gide Romancier, poet i dramaturg spaniol considerat simbolul literaturii spaniole, cunoscut n primul rnd pentru romanul Don Quijote? a. Dmaso Alonso b. Jos Manuel Castan c. Carlos Ruiz Zafn d. Miguel de Cervantes Saavedra Romancier britanic, autorul romanului mpratul mutelor, laureat al Premiului Nobel pentru literatur n 1983? a. William Golding b. James Joyce c. James Clavell d. Andre Gide Roman scris de Panait Istrati care ncepe cu o dedicaie programatic dedicat celor 11000 de arani romni care au fost omori n timpul rscolei din 1907?

44.

45. 46. 47.

48. 49. 50.

51.

52. 53.

54. 55.

56.

57.

58.

59. 60. 61. 62.

63. 64.

65. 66. 67. 68.

69. 70. 71. 72. 73.

74.
75.

a. Codin b. Rsarit de soare c. Ciulinii Brganului d. Domnia din Snagov Roman scris de Irving Stone n 1961 bazat pe viaa lui Michelangelo Buonarroti? a. Agonie i extaz b. Soia imoral c. i ei au fugit d. Comoara grecilor Roman scris de Camil Petrescu, aprut pentru prima oar n februarie 1933, n dou volume? a. Ultima noapte de dragoste, ntia noapte de rzboi b. Un om ntre oameni c. Enigma Otiliei d. Patul lui Procust Roman romnesc, scris de Nicolae Filimon, considerat ca fiind cea mai important oper a prozatorului? a. Ascanio i Eleonora b. Ciocoii vechi i noi c. Omul de piatr d. O baroneas de poronceal Roman al vieii de familie considerat cel mai cinematografic roman al lui Tolstoi, care a beneficiat de numeroase ecranizri? a. nvierea b. Crim i pedeaps c. Anna Karenina d. Rzboi i pace Roman al lui Fiodor Dostoievski, scris n 1869, n care apare ca i personaj Prinul Mkin? a. Idiotul b. Nopi albe c. Crim i pedeaps d. Fraii Karamazov Romancier, scenarist i regizor de film, fost prizonier de rzboi n al doilea rzboi mondial, devenit celebru pentru romanele Shogun i Tai-Pan? a. William Golding b. James Joyce c. James Clavell d. Andre Gide Autor al romanului Robinson Crusoe? a. Hermann Hesse b. Oscar Wilde c. James Clavell d. Daniel Defoe Pseudonimul literar al lui John Griffith Chaney? a. Ned Land b. Jack London c. Mark Twain d. James Joyce Protagonista romanului Pe aripile vntului, scris de Margaret Mitchell? a. Scarlett O'Hara b. Rhett Butler c. Margaret Mitchell d. Lady Macbeth Primul roman din trilogia autobiografic prin care Lev Tolstoi s-a lansat n cariera de scriitor i n cadrul creia sunt incluse alte dou titluri: Adolescena i Tinereea? a. Cu ce triesc oamenii b. Copilria c. Ivan cel prost d. Confesiunile Primul roman al lui Miguel de Cervantes Saavedra, care dateaz din anul 1585? a. Novelas ejemplares b. Don Quijote de la Mancha c. La Galatea d. Los trabajos de Persiles y Sigismunda Primul mare filosof politic al Renaterii, cunoscut n special pentru faimoasa sa lucrare Principele? a. Francis Beaumont b. Niccol Machiavelli c. Nicolaus Olahus d. Sebastian Brant Personaj din opera O scrisoare pierdut, avocat din opoziie i directorul ziarului "Rcnetul Carpailor? a. Zaharia Trahanache b. Tache Farfuridi c. Agamemnon Dandanache d. Nae Caavencu Din cte versuri este alctuit poemul "Luceafrul" scris de M. Eminescu? a. 392 b. 180 c. 275 d. 1100 Ce reprezint Floarea albastr din opera cu acelai nume scris de ctre poetul Mihai Eminescu? a. Viaa b. Moartea c. Dragostea d. Patima Autor al operei Cele doua fee ale unei estoase? a. H. Melville b. H. P. Lovecraft c. Edgar Allan Poe d. Ernest Hemingway Personaj din romanul Ocolul Pmntului in 80 de zile, care a fost angajat de ctre Phileas Fogg pe post de servitor i care l-a nsoit pe acesta n clatoria sa?

76.

77.

78.

79. 80.

81. 82. 83.


84. 85. 86. 87. 88. 89. 90.

91.

a. Parsi b. Domnul Fogg c. James Foster d. Passepartout Autor al operiei Broasca sltrea din inutul Calaveras? a. Oscar Wilde b. Jack London c. Mark Twain d. James Joyce Cine locuia ntr-o cas fcut din pine, cu acoperiul din cozonac i cu geamurile din zahr din povestea Hansel i Gretel? a. Un ppuar b. O vrjitoare c. O prines d. Un buctrar Cine a adaptat i a publicat povetile Hansel i Greteli Cenureasa? a. Karl May b. Franz Liebhard c. Fraii Grimm d. Heinrich Schuster Autorul romanului Ocolul Pmntului n 80 de zile? a. Jules Verne b. Hector Malot c. Grard Klein d. Ursula K. Le Guin Personaj din romanul Ocolul Pmntului n 80 de zile care locuia n casa de la numrul apte din Saville-row i era unul dintre cei mai ciudai oameni de vaz ai Reform Club-ului din Londra? a. Parsi b. Phileas Fogg c. James Foster d. Passepartout Autorul romanului 20.000 de leghe sub mri? a. Hermann Hesse b. Oscar Wilde c. Jules Verne d. Daniel Defoe Cine este regele harponierilor din romanul 20.000 de leghe sub mri? a. Ned Land b. Jack London c. Mark Twain d. James Joyce Numele fregatei de sub comanda lui Farragut din romanul 20.000 de leghe sub mri? a. Ulysses S. Grant b. John Quincy Adams c. Abraham Lincoln d. Lyndon B. Johnson Autorul romanului Cltorie spre centrul Pmntului? a. Mark Twain b. Oscar Wilde c. Jules Verne d. Jack London Cine iniiaz neobinuita expediie din romanul Cltorie spre centrul Pmntului? a. Otto Lidenbrock b. Passepartout c. Parsi d. Phileas Fogg Autorul operei Micul prin? a. Henri Barbusse b. Paul Bourget c. Georges Bernanos d. Antoine de Saint Exupery Autorul operei Singur pe lume? a. Jean-Paul Sartre b. Hector Malot c. Jules Verne d. Franois Rabelais Autorul romanelor Aventurile lui Tom Sawyer i Aventurile lui Huckleberry Finn? a. Oscar Wilde b. Jack London c. Mark Twain d. James Joyce Cum se numete prietenul lui Tom Sawyer, personaj orfan, din romanul Aventurile lui Tom Sawyer? a. Sid b. Jerry c. Joe indianul d. Huckleberry Finn Oper n care se prezint peripeiile regelui Odiseu (Ulise) i ale nsoitorilor lui din Itaca pe drumul de ntoarcere acas, dup rzboiul troian? a. Odiseea b. Iliada c. Rzboiul troian d. Mahbhrata Titlul romanului n care Ivan Sergheievici Turgheniev prezint conflictul dintre viziunea idealist i umanitar a generaiilor vechi i nihilismul tineretului, problem controversat n cercurile intelectualitii ruse din acea epoc? a. Prima iubire b. Prini i copii

c. Povestirile unui vntor d. Asia 92. Povestire a lui Robert Louis Stevenson despre o personalitate dubl, care a constituit subiectul a numeroase filme? a. Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde b. Dracula c. Frankenstein d. Prinul Otto 93. Cine a adaptat i a publicat povestea Alb ca zpada? a. Karl May b. Franz Liebhard c. Fraii Grimm d. Mark Twain 94. Numele poliistului din piesa O scrisoare pierdut, care reprezint tipul slugarnicului? a. Zaharia Trahanache b. Tache Farfuridi c. Agamemnon Dandanache d. Pristanda 95. Poet tragic grec care a scris Medeea, pe care Aristotel l-a supranumit poetul tragic prin excelen? a. Euripide b. Aristofan c. Menandru d. Eschil 96. Poet i umanist italian care prin povestirile sale reunite n "Decameronul", a influenat nu numai dezvoltarea literaturii italiene, dar a i creat modelul genului de nuvel, reluat n creaia multor scriitori europeni? a. Dino Campana b. Eugenio Montale c. Giovanni Boccaccio d. Francesco Berni 97. Poet, prozator, dramaturg, ef de cenaclu literar, publicist romn nscut n anul 1854? a. Eugen Ionescu b. Alexandru Macedonski c. tefan Augustin Doina d. Ioan Pop de Popa 98. Poet i prozator britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatur n anul 1907? a. Paul Heyse b. Anatole France c. Rudolf Christoph Eucken d. Joseph Rudyard Kipling 99. Poet latin, autor al epopeii n versuri Aeneis (n traducere "Eneida"), considerat epopeea naional a romanilor? a. Attius b. Properiu c. Publius Vergilius Maro d. Quintus Horatius Flaccus 100. Poet grec contemporan, laureat al Premiului Nobel pentru literatur n anul 1963 care a avut debutul editorial cu placheta Strofi (n traducere Cotitura)? a. Giorgos Seferis b. Kostas Varnalis c. Andreas Kalvos d. Konstantinos Kavafis 101. Autorul poemului genealogic Teogonia (n traducere naterea zeilor), consacrat panteonului divinitilor elene, n care folosete tiparul mitului i noiunea vrstelor ? a. Euripide b. Hesiod c. Homer d. Sofocle 102. Poet englez, faimos pentru poemul epic n versuri albe Paradise Lost (n traducere Paradisul Pierdut) care reprezint una dintre pietrele de temelie ale literaturii engleze? a. John Milton b. Ben Jonson c. William Wordsworth d. Samuel Taylor Coleridge 103. Poem eroic al lui Francesco Petrarca referitor la cel De-al Doilea Rzboi Punic, i care l are ca erou pe Scipio Africanul? a. Africa b. Pmntul negru c. Secretul meu d. Adevrul 104. Poem epic anglo-saxon scris n engleza veche ntre secolul al VIII-lea i al X-lea n care sunt descrie faptele eroice ale eroului Beowulf n lupta sa mpotriva montrilor? a. Ohthere b. Beowulf c. Hrothgar d. Hrothulf 105. Personalitate care n anul 1864 iniiaz, la Iai, preleciunile populare, cu prilejul crora va nfiina societatea Junimea alturi de Iacob Negruzzi, Petre Carp, Vasile Pogor i Theodor Rosetti? a. Titu Liviu Maiorescu b. Nicolae Blcescu c. George Clinescu d. Ion Heliade Rdulescu 106. Personajul principal din romanul Pdurea spnzurailor, scris de ctre Liviu Rebreanu? a. Apostol Bologa b. Svoboda

c. Emil d. Tito 107.Personaj central al romanului Crim i pedeaps scris de ctre Fiodor Dostoievski? a. Razumihin b. Svidrigailov c. Sonia Marmeladova d. Rodion Romanovici Raskolnikov 108. Personaj din piesa de teatru "O scrisoare pierdut" a lui Ion Luca Caragiale reprezentant al demagogiei politice? a. Zaharia Trahanache b. Tache Farfuridi c. Agamemnon Dandanache d. Nae Caavencu 109. Roman scris de ctre Margaret Mitchell aprut n 1936, pentru care aceasta a primit Premiul Pulitzer n anul 1937? a. Spune c nu e aa b. Afacerea c. Pe aripile vntului d. Btrnul i marea 110.Personaj important din epopeea homeric "Odiseea, soia lui Ulise, regina insulei Itaca? a. Penelopa b. Nausicaa c. Calipso d. Atena 111. Autoarea unor romane poliiste ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple? a. Virginia Woolf b. Roald Dahl c. Rudyard Kipling d. Agatha Christie 112.Autor al romanului Falsificatorii de bani? a. William Golding b. James Joyce c. James Clavell d. Andre Gide 113. Opera in care se descrie coborrea lui Dante n Infern, trecerea prin Purgatoriu i, n final, ascensiunea n Paradis, pentru a termina cu apoteoza unirii lui cu Divinitatea? a. Divina Comedie b. Viaa nou c. Banchetul d. Despre monarhie 114. Nuvel scris de Lev Tolstoi n 1890 i publicat n 1898, dup care n anul 1917, s-a fcut un film mut cu acelai titlu, n regia lui Yakov Protazanov? a. nvierea b. Adolescena c. Printele Serghi d. Moartea lui Ivan Ilici 115. Numele adevrat al scriitorului i filozofului iluminist francez care se semna cu pseudonimul Voltaire? a. Pascal Quignard b. Jean Baudrillard c. Franois-Marie Arouet d. Franois-Ren de Chateaubriand 116. Sub ce nume scria poetul Ion N. Theodorescu, nscut la Bucureti, n data de 23 mai 1880, pseudonimul su, provenind, din vechiul nume al Argeului, Argesis? a. Tudor Arghezi b. Vasile Aaron c. Constantin Frosin d. Aron Cotru 117. Poet i dramaturg clasic rus, considerat ntemeietorul literaturii ruse moderne care a scris poemul Ruslan i Ludmila? a. Serghei Esenin b. Aleksandr Blok c. Vladimir Maiakovski d. Aleksandr Sergheevici Pukin 118. Filozof al Greciei antice, student al lui Socrate i nvtor al lui Aristotel? a. Platon b. Sofocle c. Pitagora d. Herodot 119. Autor american celebru pentru romanele sale horror, acestea fiind ecranizate aproape n totalitate pe micul sau marele ecran, care a scris cteva lucrri sub pseudonimul de Richard Bachman? a. Ernest Hemingway b. Stephen Edwin King c. O. Henry d. F. Scott Fitzgerald 120. Muchetar din nuvela Dup douzeci de ani care devine contele de La Feresi i motenete o moie lng Blois (moia Bragelonne)? a. Athos b. Porthos c. d`Artagnan d. Aramis 121. Mare poet german, ilustru gnditor i om de tiin, una dintre cele mai de seam personaliti ale culturii universale care s-a nscut la Frankfurt pe Main?

a. Hermann Hesse b. Berthold Auerbach c. Wolfgang Borchert d. Wolfgang von Goethe 122. Autorul romanului "Moromeii"? a. George Clinescu b. Marin Preda c. Zaharia Stancu d. Liviu Rebreanu 123. Crui autor i aparine prima ncercare de roman social din literatura romana? a. Mihail Sadoveanu b. Dinicu Golescu c. Dimitrie Cantemir d. Dimitrie ichindeal 124. La ce coal de magie i vrjitorie merge Harry Potter, alturi de prietenii lui Ron Weasley i Hermione Granger? a. Hogwarts b. Griffendor c. Huflepuff d. Ravenclaw 125. Autor al romanului nvierea care a fost excomunicat de ctre biseric n urma publicrii operei? a. Ivan Turghenev b. Feodor Dostoievski c. Nikolai Gogol d. Lev Tolstoi 126. Vrjitor, care i-a ucis pe prinii lui Harry Potter n misiunea sa de a cuceri lumea vrjitoriei? a. Godric b. Cap-de-Mort c. Draco Malfoy d. Salazard Slitherin 127.Poet care ndeamn la trirea clipei carpe diem i renunarea la cercetarea inutil a viitorului n oda Ad Leuconoen? a. Ovidiu b. Horaiu c. Ausonius d. Tibul 128. Personalitatea care s-a retras din ziaristic la sfritul anului 1889, si a nfiinat revista umoristic Moftul romn n ianuarie 1893? a. I.L. Caragiale b. Iacob Negruzzi c. Petre Carp d. Titu Maiorescu 129. Istoric grec care a trit n secolul al V-lea .Hr considerat printele disciplinei istoriei, prin modul n care a tratat evenimentele pe care le-a consemnat n scrierile sale? a. Xenofon b. Herodot c. Strabon d. Pausanias 130. Filozof latin care spunea ntr-una din epistolele morale adresate lui Lucilius citatul Homines dum docent discunt n traducere nvei, nvnd pe alii? a. Sextus Empiricus b. Seneca c. Philon din Alexandria d. Andronicus din Rhodos 131. Iniiator al romanului modern, nscut la data de 22 aprilie 1894? a. George Clinescu b. Marin Preda c. Zaharia Stancu d. Camil Petrescu 132. n ce an s-a nscut scriitorul George Cobuc? a. 1866 b. 1839 c. 1871 d. 1862 133. n ce localitate se desfoar aciunea din tragedia Romeo i Julieta? a. Pisa b. Verona c. Veneia d. Torino 134. Autorul nuvelei "Vremuri de bejenie"? a. Costache Negruzzi b. Mihail Sadoveanu c. Liviu Rebreanu d. Ioan Slavici 135. Autorul poeziei "Satira duhului meu"? a. Grigore Alexandrescu b. Tudor Arghezi c. George Bacovia d. Mihai Eminescu 136. n ce an s-a nscut Mihail Sadoveanu? a. 1866 b. 1889 c. 1871 d. 1880

137.

Numele personajului care hotrte s abandoneze linitea colibei din sat i s ia n arend crciuma de la Moara cu Noroc, unde se mut cu ntreaga familie: nevasta, doi copii i soacra? a. Ghi b. Lic c. Petric d. Ion 138. Hobbit, posesor al inelului puterii protagonist al romanului Stpnul Inelelor, scris de J. R.R.Tolkien? a. Elendil b. Sauron c. Gollum d. Frodo Baggins 139. Autor al operelor Budulea Taichii i Popa Tanda? a. Costache Negruzzi b. Mihail Sadoveanu c. I.L. Caragiale d. Ioan Slavici 140. Autor al operei Cprioara din vis? a. Ion Barbu b. Vasile Voiculescu c. Mircea Eliade d. George Clinescu 141. Autorul volumului de versuri Ne cheam pmntul? a. Ion Barbu b. Octavian Goga c. Mihai Eminescu d. Ana Blandiana 142. Cine este personajul principal al romanului Moromeii? a. Ilie Moromete b. Nic Moromete c. Paraschiv Moromete d. Achim Moromete 143. Clasic al literaturii romane nscut n Humuleti n anul 1837? a. Ioan Slavici b. Titu Maiorescu c. Ion Creang d. Vasile Pogor 144. Lord al ntunericului care a furit Inelul Puterii din romanul Stpnul Inelelor scris de J. R.R.Tolkien? a. Elendil b. Sauron c. Gollum d. Frodo Baggins 145. Epopee eroic scris n jurul anului 1204 n care este prezentat istoria vieii lui Kriemhild, o prines burgund? a. Gunther b. Gernot c. Giselher d. Cntecul Nibelungilor 146. Scriitor care a folosit 8000 de cuvinte diferite n poemul su "Paradisul Pierdut"? a. William Cowper b. Robert Browning c. William Wordsworth d. John Milton 147. Autorul nuvelei istorice Alexandru Lpuneanu? a. Costache Negruzzi b. Ioan Slavici c. Iacob Negruzzi d. Alexandru Macedonski 148. Opera scris de Honor de Balzac, poveste de dragoste ce se ivete ntre doi tineri aparinnd unor familii vrmae, fiind prezentate rivalitatea dintre familii, o dragoste interzis, cstoria imposibil, diminundu-i valoarea? a. La Vendetta b. Mo Goriot c. n cutarea absolutului d. ranii 149. Erou al snoavelor populare romneti, care este cunoscut pentru umorul i isteimea sa ascunse sub o masc de naivitate i simplitate i care trateaz autoritile steti (popa, boierul, judectorul) cu ndrzneal i ironie usturtoare? a. Verde-mprat b. Pcal c. mpratul Rou d. Harap-Alb 150. Cea mai veche oper important a literaturii franceze? a. Cntecul Nibelungilor b. Decameronul c. Varlaam i Ioasaf d. Cntecul lui Roland 151. Filozof romn care a fost adeptul Grzii de Fier? a. Nae Ionescu b. Mircea Eliade c. Alexandru Surdu d. Mircea Vulcnescu

152.

Fost academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filozof, pedagog, politician i scriitor romn, primministru al Romniei ntre 1912 i 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Romne? a. Titu Liviu Maiorescu b. Nicolae Blcescu c. George Clinescu d. Ion Heliade Rdulescu 153. Filozof englez nscut n 22 ianuarie 1561 la Londra despre care se spune c a fost iniiatorul empirismului i senzualismului modern? a. John Stuart Mill b. Francis Bacon c. William Ockham d. Herbert Spencer 154. Poetul englez care scria poezii de la vrsta de 12 ani, dar prima contribuie major la lumea literar este considerat opera Eseu asupra Criticii care a fost publicat n anul 1711, cnd autorul avea 23 ani? a. William Cowper b. Alfred Tennyson c. George Gordon Byron d. Alexander Pope 155. Poet romn propus de ctre Academia suedez pentru premiul Nobel n anul 1980? a. Ion Vianu b. Nichita Stanescu c. Mircea Crtrescu d. Garabet Ibrileanu 156. Autor al operei Prinul fericit? a. Oscar Wilde b. Jack London c. Mark Twain d. James Joyce 157. Filozof francez, reprezentant al existenialismului, scriitor laureat al Premiului Nobel n anul 1964, care a scris opera La Mort dans l'me (n traducere Cu moartea n suflet)? a. Jean-Paul Sartre b. Hector Malot c. Tristan Tzara d. Franois Rabelais 158. Autor al primului model de monografie istoric? a. Titu Liviu Maiorescu b. Nicolae Blcescu c. George Clinescu d. Ion Heliade Rdulescu 159. Detectiv particular, personaj de ficiune de la sfritul secolului al XIX-lea creat de scriitorul i medicul britanic Sir Arthur Conan Doyle? a. Sherlock Holmes b. Conan Doyle c. John H. Watson, d. Hercule Poirot 160. Prozator care se semna i cu pseudonimul M.S. Cobuz? a. Marin Preda b. Mircea Eliade c. Mihail Sadoveanu d. Ioan Slavici 161. Cea mai nsemnat pies de teatru a lui Bogdan Petriceicu Hadeu aprut n anul 1867? a. Duduca Mamuca b. Rzvan i Vidra c. Micua d. Columna lui Traian 162. Autorul volumelor de poezii: "Omul cu compasul" 1966; "Ipostaze", 1968; "Alter ego", 1970? a. Dorin Baciu b. Vasile Sava c. Emil Brumaru d. tefan Augustin Doina 163. Scriitor care a debutat cu prima poezie Atunci i acum n numrul din 12 - 24 decembrie (nr. 275, p. 1098) din ziarul Tribuna (Sibiu), semnat Tavi? a. Ion Barbu b. Octavian Goga c. Mihai Eminescu d. Ana Blandiana 164. Autorul dramei istorice romantice Despot-Vod? a. Nicolae Iorga b. Lucian Blaga c. Vasile Alecsandri d. George Cobuc 165.Cine a scris povestea Ursul pclit de vulpe n anul 1880? a. Ioan Slavici b. Titu Maiorescu c. Ion Creang d. Vasile Pogor 166.Autorul operei Visul unei nopi de var? a. Edgar Wallace b. Harold Pinter c. William Shakespeare d. Wystan Hugh Auden 167.Autorul poeziei Luceafrul? a. Mihai Eminescu b. George Bacovia

c. Tudor Arghezi d. George Cobuc 168.Scriitor care a semnat piesele de teatru Tamerlan cel Mare, partea I (1587), Tamerlan, partea a II-a (15871588)? a. Adrian Mitchell b. Ben Jonson c. Henry Pottinger Stephens d. Christopher Kit Marlowe 169.Cine a scris opera O noapte furtunoas? a. I.L. Caragiale b. Petre Ispirescu c. Ion Creang d. Mihail Sadoveanu 170.Autor al romanului "David Copperfield"? a. Richard Aldington b. Lawrence Durrell c. Jerome K. Jerome d. Charles Dickens 171.Autor al operei Dragonii Edenului? a. Carl Sagan b. Philip Roth c. Amos Bronson Alcott d. Robert James Waller 172.Autor al operei "Paradisul Pierdut"? a. John Milton b. Ben Jonson c. William Wordsworth d. Samuel Taylor Coleridge 173. Cine a scris Povestea lui Harap Alb? a. Gala Galaction b. Petre Ispirescu c. Ion Creang d. Mihail Sadoveanu 174.Ce vrsta avea I.L. Caragiale cnd a fost numit director al Teatrului Naional din Bucureti, n anul 1888? a. 48 ani b. 36 ani c. 27 ani d. 31 ani 175. Scriitor care a declarat Dac visul unora a fost ori este s ajung n Cosmos, eu viaa ntreag am visat s trec Prutul? a. Grigore Vieru b. George Clinescu c. Eugen Jebeleanu d. Tudor R. Popescu 176. Scriitor ce a intrat n istoria literaturii romne, n principal, datorit operei autobiografice Amintiri din copilrie? a. Ioan Slavici b. Petre Ispirescu c. Mihail Sadoveanu d. Ion Creang 177. Printele literar al personajului Guliver din cartea Cltoriile lui Guliver? a. Rudyard Kipling b. Jonathan Swift c. Edmund Burke d. Terry Pratchett 178. Autorul operei Balade vesele i triste? a. George Toprceanu b. Vasile Alecsandri c. Ion Agrbiceanu d. Grigore Alexandrescu 179.Numele tnrului din romanul Cei trei muchetari care pornete spre Paris n urmrirea visului su de a deveni un muchetar al regelui ? a. Athos b. Porthos c. d`Artagnan d. Aramis 180.Autor al faimoaselor romane Tropicul Cancerului i Tropicul Capricornului? a. Henry Miller b. Ernest Hemingway c. Edgar Allan Poe d. Thornton Wilder 181. Colecie de poeme publicat pentru prima dat n anul 1857, care i-au adus scriitorului Baudelaire popularitatea? a. Madame Bovary b. Florile rului c. La Fanfarlo d. Mici poeme n proz 182. Titlul nuvelei scrise de Costache Negruzzi n care apare citatul Capul lui Mooc vrem? a. Alexandru Lpuneanul b. Pcatele tinereelor c. Toderic d. Muza de la Burdujeni 183. Muchetar care devine abatele d`Herblay i care are o mnstire, personaj din opera Dup douzeci de ani de Alexandre Dumas, continuare a romanului Cei trei muchetari scris de acelai autor ? a. Athos b. Aramis

c. d`Artagnan d. Porthos 184.Pseudonim literar al scriitorului Grigore Piculescu? a. Gala Galaction b. Nicolae Batzaria c. George Baronzi d. Alexandru Vakulovski 185.Autorul volumului de versuri La cumpna apelor 1933? a. Lucian Blaga b. Tudor Arghezi c. George Bacovia d. Victor Vlad Delamarina 186. Autorul operelor Dup melci i Joc second? a. Ion Barbu b. George Bacovia c. Dimitrie Bolintineanu d. Nicolae Iorga 187. Candidat trimis de la centru pentru a fi ales deputat n judeul X, care apare n piesa O scrisoare Pierdut? a. Zaharia Trahanache b. Tache Farfuridi c. Agamemnon Dandanache d. Nae Caavencu 188. Roman scris de Liviu Rebreanu, inspirat dintr-un incident autobiografic n care fratele su, locotenent n Armata Austriac, a fost condamnat la moarte i executat pentru tentativa de a dezerta din armata austroungar? a. Moromeii b. Ion c. Pdurea spnzurailor d. Rfuiala 189. Scriitor romn stabilit n Frana nscut n 8 aprilie 1911, la Rinari? a. Emil Cioran b. Eugen Ionesco c. Mircea Eliade d. Paul Celan 190. Ultimul roman publicat de ctre scriitorul Marin Preda n 1980, la editura pe care acesta o conducea? a. Marele singuratic b. Ferestre ntunecate c. ndrzneala d. Cel mai iubit dintre pmnteni 191.Cte piese de teatru a scris W. Shakespeare n total? a. 3 b. 37 c. 27 d. 11 192. Revista nfiinat de ctre Titu Maiorescu, n anul 1867? a. Convorbiri Literare b. Romnia literar c. Gazeta literar d. Cenaclul Idealist 193. Pseudonimul matematicianului Dan Barbilian? a. Ion Barbu b. George Bacovia c. Dimitrie Bolintineanu d. Nicolae Iorga 194. Celebru scriitor de science fiction care a scris titluri ca Insula Misterioas, 20000 de leghe sub mri i Goana dup aur? a. Jules Verne b. Hector Malot c. Grard Klein d. Ursula K. Le Guin 195. Scriitor care s-a nscut la 5 august 1922, n comuna Silitea-Gumeti, plasa Balaci, judeul Teleorman, fiu al lui Tudor Clrau de profesie plugar"? a. Marin Preda b. Camil Petrescu c. Liviu Rebreanu d. Gala Galaction 196. Scriitor care a publicat in perioada 1888 - 1893 monumentala lucrare Istoria romnilor din Dacia Traian, n 6 volume, prima istorie complet a romnilor scris vreodat pn la momentul respectiv? a. Petre uea b. Ioan Slavici c. Alexandru D. Xenopol d. Leon Negruzzi 197. Numele soiei lui Nechifor Lipan personaj din romanul Baltagul? a. Vitoria Lipan b. Nina Lipan c. Florica Lipan d. Ioana Lipan 198. Autorul romanului Notre Dame de Paris publicat n anul 1831? a. Alexandre Dumas b. Hector Malot c. Jules Verne d. Victor Hugo 199. Personalitate marcant a celei de-a doua jumti a secolului al XIX-lea, academician, autor, diplomat, matematician, om politic i pedagog romn, prim-ministru al Romniei de dou ori, ntre 1866 i 1867,

respectiv ntre 1870 i 1871, preedintele Academiei Romne de patru ori (1876 - 1882, 1884 - 1887, 1890 1893 i 1894 - 1895)? a. Ioan Ghica b. Onisifor Ghibu c. Petru Groza d. Ion Heliade-Rdulescu 200.Autor al operei Cuvinte din btrni, (2 volume, 1878-1881), primul care avea s contribuie la istoria literaturii apocrife din Romnia? a. Nicolae Iorga b. Bogdan Petriceicu Hadeu c. Dinu Pillat d. Mihail Koglniceanu 201.Autorul operei Cderea Constantinopolului? a. Atanasie Popa b. Bogdan Aurescu c. Gheorghe Alexandrescu d. Vintil Corbul 202.Autor al schielor i povestirilor: Strigoaica, Salcmul, Calul, Noaptea, La cmp? a. Marin Preda b. Mircea Eliade c. Mihail Sadoveanu d. Ioan Slavici 203.Director la Institutul de Teorie Literar i Folclor al Academiei Romne n perioada (1949-1965)? a. Titu Liviu Maiorescu b. Nicolae Blcescu c. George Clinescu d. Ion Heliade Rdulescu 204.Numele real al scriitorului tefan Popa? a. Dorin Baciu b. Vasile Sava c. Emil Brumaru d. tefan Augustin Doina 205.Autor care a publicat opera Pe drumuri de munte? a. Petru Popescu b. Calistrat Hoga c. Bogdan Petriceicu Hadeu d. Ioan Pop de Popa 206.Scriitor care a publicat poezia Plumb? a. Lucian Blaga b. Ana Blandiana c. George Bacovia d. Emil Botta 207.Co-autor (mpreun cu fratele su Jacob Grimm) la Dicionarul limbii germane, precum i la celebre culegeri de poveti pe motive populare germane? a. Fritz Grimm b. Wilhelm Grimm c. Friedrich Grimm d. Klaus Grimm 208.Scriitor, poet, filolog i profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru crile fantastice clasice: Hobbitul i Stpnul Inelelor? a. Richard Dawkins b. Richard Adams c. James Joyce d. John Ronald Reuel Tolkien 209.Numele panterei din Cartea junglei al lui Rudyard Kipling? a. Kaa b. Baloo c. Bagheera d. Shere Khan 210.Numele singurei fiice a lui Bogdan Petriceicu Hadeu care a murit n anul 1888? a. Iolanda Hadeu b. Iulia Hadeu c. Ioana Hadeu d. Irina Hadeu 211.Poet, simbol al nelepciunii care l-a cluzit pe Dante prin Infern i Purgatoriu n opera Divina Comedie? a. Ludovico Dolce b. Virgiliu c. Paolo d. Francesca 212.Erou troian, cel mai viteaz dintre acetia, cunoscut din opera Iliada, fiul regelui Priam i al Hecubei i soul Andromaci, cu care a avut un fiu: pe Astyanax? a. Hector b. Diomede c. Apolo d. Priam 213.Personajul principal al basmului scris de Ion Creang care este pclit de Spn iar prin vicleug, acesta l face slug? a. Verde-mprat b. Pcal c. mpratul Rou d. Harap-Alb 214.Oper n care este prezentat evoluia personajului principal, Lefter Popescu i este prezentat drama i degradarea psihic sub influena banului i a norocului? a. Slbiciune b. Prea srac c. Dou loturi d. Decaden

215.

Faimos romancier american, nuvelist, realizator de povestiri, reporter de rzboi, laureat al Premiului Pulitzer n 1953 i laureat al Premiului Nobel pentru Literatur n 1954? a. H. Melville b. H. P. Lovecraft c. Edgar Allan Poe d. Ernest Hemingway 216.Numele personajului din opera Enigma Otiliei, tnr de 18 ani, care vine n Bucureti la unchiul su, Costache Giurgiuveanu, pentru a urma Facultatea de medicin? a. Felix Sima b. Titi c. Costache d. Pascalopol 217.Filosof istoric roman, preceptor al mpratului Nero, ale crui principalele scrieri etice sunt Scrisori morale? a. Plinius b. Marcus Tullius Cicero c. Gaius Gracchus d. Lucius Annaeus Seneca 218.Celebru erou din mitologia greac, cunoscut mai ales datorit epopeii homerice Iliada, care a participat la rzboiul troian, de partea grecilor, fiul zeiei marine Thetys i al muritorului Peleus, nepot al lui Zeus? a. Ahile b. Cheiron c. Poseidon d. Neoptolem 219.Autorul operei Dincolo de nisipuri? a. Ludovic Spiess b. Fnu Neagu c. Victor Rebengiuc d. Ion Caramitru 220.Scriitor care a publicat opera Moartea lui Castor? a. Ioan Alexandru Brtescu-Voineti b. Gellu Naum c. Bogdan Petriceicu Hadeu d. Ion Ghica 221.Scriitor care a publicat Prostia omeneasci Povestea unui om lene? a. I.L. Caragiale b. Petre Ispirescu c. Ion Creang d. Mihail Sadoveanu 222.Autor al romanului Prin i ceretor? a. Ned Land b. Jack London c. Mark Twain d. James Joyce 223.Numele personajului din romanul Prin i ceretor, copil ce ducea o via mizerabil alturi de numeroasa sa familie? a. Tudor b. Edward c. Richard d. Tom Canty 224.Scriitor cruia i aparine citatul Gelozia e sentimentul care te face ridicol i te njosete. Gelozia este umbra iubirii citat, care apare pentru prima dat n opera Jar? a. Marin Preda b. Mircea Eliade c. Liviu Rebreanu d. Gala Galaction 225.Scriitor american, cunoscut mai ales pentru romanul su "Moby Dick", care l-a fcut celebru? a. Harriet Becher Stowe b. Stephen King c. Stephen Hunter d. Herman Melville 226.Numele personajului din mitologia greac, care era o nimf a copacilor, mai exact o driad, devenit celebr ca i iubita lui Orfeu? a. Atena b. Euridice c. Medusa d. Adea 227.Scriitor care debuteaz n anul 1964, la vrsta de 28 de ani, cu volumul de poezii satirice "Singur printre poei"? a. Geo Bogza b. Marin Sorescu c. Nicolae Iorga d. Tudor Arghezi 228.Autor al operei De veghe n lanul de secar? a. Michael Cunningham b. F. Scott Fitzgerald c. Jerome David Salinger d. Robert Silverberg 229.Scriitor care a debutat ca i dramaturg cu comedia intitulat Amor, honor y poder (n traducere Dragoste, onoare i putere)? a. Jos Cadalso b. Dmaso Alonso c. Miguel de Cervantes d. Pedro Caldern de la Barca 230.Cunoscut poet romantic englez, care a scris poemele narative Pelerinajul lui Childe Harold i Don Juan, cel din urm a rmas incomplet din pricina morii poetului? a. Alfred Tennyson b. Al Alvarez

c. George Gordon Noel Byron d. Samuel Taylor Coleridge 231.Numele tigrului din Cartea junglei scris de Rudyard Kipling dumanul lui Mowgli? a. Kaa b. Baloo c. Bagheera d. Shere Khan 232.Scriitoare cunoscut pentru crearea personajului literar Harry James Potter? a. Joanne K. Rowling b. Angie Sage c. Merula Salaman d. Daphne Du Maurier 233.Numele operei cu care a debutat Nichita Stnescu n anul 1960? a. O viziune a sentimentelor b. Clar de inim c. Sensul iubirii d. 11 elegii 234.Personaj feminin, soia lui Othello, din opera lui William Shakespeare? a. Desdemona b. Cassiana c. Victoria d. Emilia 235.Scriitor supranumit i Ceahlul literaturii romne? a. Marin Preda b. Liviu Rebreanu c. Mihail Sadoveanu d. Ion Creang 236.Numele ursului din Cartea junglei al lui Rudyard Kipling? a. Kaa b. Baloo c. Bagheera d. Shere Khan 237.Roman al binecunoscutului scriitor francez Alexandre Dumas, n care se povestete despre viaa lui dmond Dantes care a fost nchis fiind considerat informator al "Cotropitorului" (Napoleon Bonaparte)? a. Laleaua neagr b. Regina Margot c. Dup douzeci de ani d. Contele de Monte-Cristo 238.Autor al comediei intitulate Die Laune des Verliebten (n traducere "Capriciul ndrgostitului")? a. Ernst Jnger b. Karl May c. Richard Wagner d. Johann Wolfgang von Goethe 239.Autorul romanelor Codul lui da Vincii ngeri i Demoni? a. Dan Brown b. Stephen King c. Harriet Becher Stowe d. Ernest Hemingway 240.Scriitor care n anul 1879 a publicat n revista Convorbiri literare piesa O noapte furtunoas? a. I.L. Caragiale b. Eugen Lovinescu c. Ion Creang d. Mihail Sadoveanu 241.Scriitor considerat cel mai mare prozator al literaturii romne? a. Marin Preda b. Liviu Rebreanu c. Mihail Sadoveanu d. Ion Creang 242.Celebrul autor al povestirii sale pentru copii "Cartea Junglei" publicat n anul 1894? a. Hermann Hesse b. Oscar Wilde c. James Clavell d. Rudyard Kipling 243.Autor al tragediei Romeo i Julieta? a. Edgar Wallace b. Harold Pinter c. William Shakespeare d. Wystan Hugh Auden 244.Scriitor care a semnat publicarea culegerii de nuvele fantastice Cetii-le noaptea? a. Ion Minulescu b. Calistrat Hoga c. Marin Sorescu d. Vasile Voiculescu 245.Autor al crii Istoria literaturii romne, compendiu publicat n anul 1945? a. Titu Liviu Maiorescu b. Nicolae Blcescu c. George Clinescu d. Ion Heliade Rdulescu 246. Scriitor i folclorist care a cules i reeditat basmele populare romneti ca de exemplu: Tineree fr btrnee i via fr moarte, Prslea cel voinic i merele de aur, Balaurul cel cu apte capete? a. Ion Agrbiceanu b. Petre Ispirescu c. Ion Creang d. Mihail Sadoveanu 247. Autor al scenariilor de film Nea Mrin miliardar, Revana, Un comisar acuz, Duelul, filme regizate de ctre Sergiu Nicolaescu? a. Vintil Corbul b. Aureliu Busuioc c. Mircea Daneliuc d. Mircea Sntimbreanu

248.

Scriitor ce a semnat publicarea romanului poliist Amndoi n anul 1940? a. Liviu Rebreanu b. Alecu Russo c. Zaharia Stancu d. Mihail Sadoveanu 249. Autorul romanului Delirul? a. George Clinescu b. Gala Galaction c. Marin Preda d. Mihail Sadoveanu 250. Scriitor care a publicat n anul 1930 romanul Baltagul? a. Camil Petrescu b. Petre Ispirescu c. Ion Creang d. Mihail Sadoveanu 251. Numele trilogiei care cuprinde piesele de teatru Iona, Paracliserul i Matca, opere scrise de ctre Marin Sorescu? a. Setea Muntelui de sare b. Exist nervi c. Rceala d. Vrul Shakespeare 252. Numele personajului feminin din romanul Mizerabilii, feti crescut de ticloii soi Thenardier, care i cereau bani n fiecare lun pentru ca micua feti s le fie servitoare? a. Fantine b. Eponine c. Cosette d. Emilia 253. Numele submarinului din cartea "20.000 de leghe sub mri"? a. Nautilus b. Octombrie Rou c. Ullise S. Grant d. SeaDeep 254. Scriitor care a compus versurile imnului "Deteapt-te romne"? a. Vasile Aaron b. Andrei Mureanu c. Anton Pann d. Nicolae Iorga 255. Personaj al unei opere scrise de ctre Charles Dickens, care a fost adoptat de ctre domnul Sowerberry un meter ce fcea sicrie pentru un azil? a. Oliver Twist b. Martin Chuzzlewit c. Nicholas Nickleby d. David Copperfield 256. Scriitor care a murit la 14 septembrie 1993, n Bucureti, la un an dup moartea fratelui su, scriitorul Radu Tudoran? a. Geo Bogza b. Marin Sorescu c. Nicolae Iorga d. Tudor Arghezi 257. Personaj feminin din cartea Coliba unchiului Tom, care a fost salvat de la nec de ctre Tom, n timp ce acetia erau pe un vapor care naviga pe rul Mississippi? a. Ella b. Eva c. Emilia d. Eugenia 258. Autor al romanului Btrnul i marea? a. Mark Twain b. H. P. Lovecraft c. Irving Stone d. Ernest Hemingway 259. Numele personajului din romanul Btrnul i marea, btrn cubanez, srac dar pasionat de mnuitul undiei? a. Jorge b. Santiago c. Miguel d. Humberto 260. Sciitor care a publicat romanul Copiii cpitanului Grant? a. Jules Verne b. Hector Malot c. Paul Verlaine d. Alexandre Dumas fiul 261. Autorul operei epice n proz Testamentul incaului? a. Ernst Jnger b. Karl May c. Richard Wagner d. Johann Wolfgang von Goethe 262. Roman scris de ctre Camil Petrescu n care apare citatul M chinuiam luntric ca s pot s par veseli eu m simeam imbecil i ridicol, fr simul realitii i naiv ca un predestinat coarnelor? a. Ultima noapte de dragoste, ntia noapte de rzboi b. Un om ntre oameni c. Turnul de filde d. Patul lui Procust

263.

Autor al operei Frumoii nebuni ai marilor orae? a. Fnu Neagu b. Radu Stanca c. Nicolae Carandino d. Mircea Daneliuc 264. Roman scris de ctre George Clinescu n care apare citatul Femeia e o fiin slab, victim a fiziologiei ei, orientabil dup brbat, care trebuie s-o ocroteasc i s-i mprumute personalitatea lui.? a. Bietul Ioanide b. Cartea nunii c. Scrinul negru d. Enigma Otiliei 265. Scriitor care a publicat romanul "Fraii Jderi"? a. Marin Preda b. Liviu Rebreanu c. Mihail Sadoveanu d. Ion Creang 266. Personaj feminin din mitologia greac, fiica lui Agamemnon i a Clitemnestrei, personaje ale operei Iliada? a. Medusa b. Ifigenia c. Atena d. Penelopa 267. Autor al capodoperei, "Divina Comedei" poet i filozof italian, om politic florentin, considerat cel mai mare scriitor european din Evul Mediu? a. Dante Alighieri b. Riccardo Bacchelli c. Tommaso Campanella d. Salvatore Quasimodo 268. Personalitate impuntoare i polivalent a culturii interbelice care s-a nscut la Lancrm, lng Alba Iulia, fiind al noulea copil al unei familii de preoi? a. Lucian Blaga b. Tudor Arghezi c. George Bacovia d. Victor Vlad Delamarina 269. Autorul romanului Ultima noapte de dragoste ntia noapte de rzboi? a. Eugen Lovinescu b. Marin Preda c. Camil Petrescu d. Duliu Zamfirescu 270. Autor al ciclurilor Cvartetul din Alexandria i Cvintetul din Avignon? a. Richard Aldington b. Lawrence Durrell c. Jerome K. Jerome d. Charles Dickens 271. Scriitor grec care a devenit cunoscut n 1964 cnd a fost lansat filmul Zorba grecul, bazat pe romanul cu acelai nume scris de acesta? a. Vassilis Vassilikos b. Apostolos Doxiadis c. Alexandros Papadiamantis d. Nikos Kazantzakis 272. Cine a scris fantezia dramatic n trei acte Ria Cria? a. Gala Galaction b. Petre Ispirescu c. Ion Creang d. Mihail Sadoveanu 273. Scriitor, autorul crii Pe culmile disperrii aprute n 1934 n Romnia, ce a fost distins cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitai i premiul Tinerilor Scriitori Romni? a. Emil Cioran b. Eugen Ionesco c. Mircea Eliade d. Paul Celan 274. Autorul romanului S mori frumos!? a. Peter James b. P. G. Wodehose c. Arnold Joseph Toynbee d. James Clavell 275. Avocat, magistrat i poet amator din Georgetown, care a scris versurile imnului naional al Statelor Unite, "The Star-Spangled Banner"? a. Scott Key b. Jeff Hardy c. Walt Whitman d. Ralph Waldo Emerson 276. Scriitor care a publicat romanul-basm Poveste fr sfrit? a. August von Spiess b. Gnter Grass c. Erwin Reisner d. Michael Ende 277. n cte pri este structurat romanul Cltoriile lui Gulliver? a. 3 pari b. 4 pari c. 8 pari d. 11 pari

278.

Personalitate a literaturii romne care a declarat i a susinut ntr-o conferin de la Ateneul Romn din anul 1882, ideea c femeile i merit locul de la marginea societii din cauza creierului lor prea mic? a. Titu Liviu Maiorescu b. Nicolae Blcescu c. George Clinescu d. Ion Heliade Rdulescu 279. Scriitor care a publicat opera Ciberiada? a. Witold Gombrowicz b. Isaac Leib Peretz c. Stanislaw Lem d. Bruno Schulz 280. Roman scris de ctre Camil Petrescu n care apare citatul Cei ce se iubesc au dreptul de via i de moarte unul asupra celuilalt? a. Patul lui Procust b. Un om ntre oameni c. Ultima noapte de dragoste, ntia noapte de rzboi d. Enigma Otiliei 281. Autorul operei Omul invizibil? a. Herbert Wells b. Henry Fielding c. John Braine d. R.K. Narayan 282. Roman scris de ctre Liviu Rebreanu n care apare citatul Iubirea triete venic, fr nceput i fr sfrit Prin iubire cunoti pe Dumnezeu i te nali pn la ceruri ? a. Calvarul b. Rfuiala c. Pdurea spnzurailor d. Ion 283. Autorul poeziilor Ode to a Nightingale (n traducere "Od unei privighetori"), To Autumn (n traducere "Toamna") sau Ode on a Grecian Urn (n traducere "Od la o urn greceasc")? a. John Clare b. John Keats c. Alfred Tennyson d. Geoffrey Chaucer 284. Roman scris de ctre Camil Petrescu n care apare citatul O iubire adevrat nseamn s nu poi gndi contrar ei? a. Patul lui Procust b. Jocul ielelor c. Ultima noapte de dragoste, ntia noapte de rzboi d. Un om ntre oameni 285. Autor care a publicat n anul 1977 cartea The Shining? a. Ernest Hemingway b. Stephen Edwin King c. O. Henry d. F. Scott Fitzgerald 286. Scriitor francez de piese de teatru, director i actor, unul dintre maetrii satirei comice cunoscut mai bine ca i Molire ? a. Voltaire b. Jean Giraudoux c. Jean-Baptiste Poquelin d. Christophe Huysman 287. Autorul romanului Don Quijote de la Mancha? a. Dmaso Alonso b. Jos Manuel Castan c. Miguel de Cervantes Saavedra d. Carlos Ruiz Zafn 288. Crile de succes din evul mediu cretin, al crui autorul este, dominicanul Jacoppo da Voragine, ulterior arhiepiscop de Genova? a. Legenda Aurea b. Maqama c. Cntecul lui Roland d. Cronica pictat de la Viena 289. Personaj din mitologia greac, care l ucide pe eroul grec Ahile cu o sgeat otrvit, care i strpunge clciul? a. Ulise b. Neptun c. Hefaistos d. Paris 290.Autorul operei Concert din muzic de Bach? a. Marin Preda b. Paul Goma c. Lucian Dan Teodorovici d. Hortensia Papadat Bengescu 291. Scriitor care n anul 1885 public "Jadis et Nagurre", care conine i "Art potique", poezie devenit manifest al poeilor simboliti? a. Jules Verne b. Hector Malot c. Paul Verlaine d. Alexandre Dumas fiul 292. Autorul volumului de poezii Cuvinte potrivite publicat n anul 1927? a. Tudor Arghezi b. Vasile Aaron

c. Constantin Frosin d. Aron Cotru Scriitor al romanului Prietenul nostru comun? a. Jerome K. Jerome b. Charles Dickens c. Emily Bront d. Thomas Stearns Eliot 294. Autorul pieselor Antigonai Oedip Rege? a. Euripide b. Hesiod c. Homer d. Sofocle 295. Roman scris de ctre Jules Verne n care apare citatul Oricine i spune canadian i spune francez? a. Insula misterios b. Copiii cpitanului Grant c. 20.000 de leghe sub mri d. Cpitan la cincisprezece ani 296. Autorul operei Ivanhoe? a. Sir Walter Scott b. John Fleming c. Iain Banks d. Alistair MacLean 297. Personalitate creia i aparine citatul Prietenia nseamn un suflet n dou trupuri.? a. Platon b. Sofocle c. Aristotel d. Herodot 298. Scriitor, jurnalist, poet romn, teoretician al avangardei autor al volumului de poezii Ioana Maria publicat n anul 1937? a. Geo Bogza b. Marin Sorescu c. Nicolae Iorga d. Tudor Arghezi 299. Autor al citatului Nu exist cri morale sau imorale. O carte este bine scris sau prost scris. Asta este tot? a. Hermann Hesse b. Oscar Wilde c. James Clavell d. Rudyard Kipling 300. Autor german ce a publicat opera Verdictul n anul 1913? a. Franz Kafka b. Friedrich Krasser c. Otto Eugen Ernst d. Klaus F. Schneider 301. Personaj din romanul lui Lev Tolstoi Anna Karenina, amantul Annei, care aspir la o carier militar, ulterior renun la aceasta? a. Stepan Arkadievici Oblonski b. Levin c. Alexei Kirilovici Vronski d. Alexei Alexandrovici Karenin 302. Personaj feminin din opera Moara cu noroc, soia hangiului Ghi? a. Florica b. Ana c. Maria d. Ioana 303. Ce tip de romane sunt operele Ion, Rscoala, Criorul, Gorila? a. Romane poliiste b. Romane sociale c. Romane moderne d. Romane psihologice 304. Nuvel istoric scris de ctre Costache Negruzzi n care este prezentat asediul cetii Neamului de ctre oastea polon i rezistena ndrjit timp de 5 zile a plieilor moldoveni? a. Alexandru Lpuneanul b. Regele Poloniei c. Sobiescki i romnii d. Aprodul Purice 305. Autor al operei Trecut i prezent? a. Thomas Carlyle b. William Boyd c. Alistair MacLean d. Robert Louis Stevenson 306. Autor care a semnat operele Sprgtorul de nuci, Elixirele diavolului, Urciorul de aur i Domnioara de Scudery? a. Jan van Helsing b. Hans Bohn c. Ernst Theodor Amadeus Hoffmann d. Claus Stephani 307.Romancier, dramaturg i academician romn, autor al nuvelei Catastrofa publicat n anul 1921? a. Marin Preda b. Mircea Eliade c. Liviu Rebreanu d. Gala Galaction 308. Autorul romanului Nicoar Potcoav? a. Gala Galaction b. Petre Ispirescu

293.

c. Ion Creang d. Mihail Sadoveanu Autor al volumului Alfabet poetic, care a ctigat n 1947, premiul Eugen Lovinescu? a. Eugen Ionescu b. Alexandru Macedonski c. tefan Augustin Doina d. Ioan Pop de Popa 310. Ce tip de romane sunt operele Pdurea spnzurailor (1922) Adam i Eva (1925), Ciuleandra (1927) Jar (1934)? a. Bildungsroman b. Romane sociale c. Romane moderne d. Romane psihologice 311. Autorul operei "The Canterbury Tales" ( n traducere "Povestirile din Canterbury")? a. John Clare b. John Keats c. Alfred Tennyson d. Geoffrey Chaucer 312.Poet i fabulist romn, care a scris poezia intitulat "Satira duhului meu"? a. Grigore Alexandrescu b. Tudor Arghezi c. George Bacovia d. Mihai Eminescu 313.Poet german, ilustru gnditor i om de tiin, una dintre cele mai de seam personaliti ale culturii universale autor al operelor Heidenrslein (n traducere "Mceul"), Kleine Blumen, kleine Bltter (n traducere "Flori mrunte, frunze mici") i Die Laune des Verliebten (n traducere "Capriciul ndrgostitului")? a. Ernst Jnger b. Karl May c. Richard Wagner d. Johann Wolfgang von Goethe 314. Prozator i eseist romn contemporan, care debuteaz cu volumul de nuvele Capul Bunei Sperane, autor al romanului "Refugii"? a. Augustin Buzura b. Perpessicius c. Radu Stanca d. Eugen Ionescu 315. Publicist romn care a scris Rondelul rozelor ce mor? a. Eugen Lovinescu b. Alexandru Macedonski c. Costache Negruzzi d. Garabet Ibrileanu 316. Scriitor, jurnalist i diplomat Italian, autorul operelor Sodoma e Gomorrai Kaput? a. Giuseppe Ungaretti b. Curzio Malaparte c. Niccol Machiavelli d. Gianni Vattimo 317. Poet i dramaturg irlandez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatur n 1923, care a publicat lucrrile The Wind Among the Reeds (n traducere Vntul printre trestii), The Land of Heart's Desire (ara mult visat)? a. Brian McAvera b. Oscar Wilde c. John Millington Synge d. William Butler Yeats 318. Scriitor francez, autor al operei Madame Bovary publicat n anul 1857? a. Gustave Flaubert b. Andr Malraux c. Jean-Paul Sartre d. Denis Diderot 319. Poet, dramaturg, prozator, eseist i traductor, autor al romanului Trei dini din fa? a. Geo Bogza b. Marin Sorescu c. Nicolae Iorga d. Tudor Arghezi 320. Numele de natere al poetului simbolist romn George Bacovia? a. George Popescu b. George Constantiniu `c. George Varga d. George Andone Vasiliu 321. Autor al citatului Poetul, ca i soldatul, nu are via personal? a. Nichita Stnescu b. George Bacovia c. Lucian Blaga d. Mihai Eminescu 322.Autor al citatului Lucrul nceput este pe jumtate fcut? a. Attius b. Gaius Valerius Catullus c. Horaiu d. Titus Lucretius Carus 323. Critic i istoric literar romn, autor al piesei de teatru un, mit mongol? a. Mircea Anghelescu b. George Clinescu c. Titu Maiorescu d. Perpessicius

309.

324.Scriitor care s-a nscut la 26 aprilie 1922 n localitatea Cherechiu (actualmente Caporal Alexa), comuna Sntana din judeul Arad (interbelic)? a. Octavian Paler b. Marin Preda c. tefan Augustin Doina d. Marin Sorescu 325. Scriitor romn, filozof i istoric al religiilor, fost profesor al Universitii "Loyola" din Chicago? a. Mircea Eliade b. Alexandru D. Xenopol c. Constantin Noica d. Lucian Blaga 326. Personalitate marcant a celei de-a doua jumti a secolului al XIX-lea, autorul operei Amintiri din pribegie aprute n 1848? a. Ion Ghica b. Gellu Naum c. Bogdan Petriceicu Hadeu d. Ioan A. Brtescu-Voineti 327.Scriitor care a publicat n anul 1828, la Sibiu Gramatica Romneasc iar prin lucrarea lui se dorea a fi un reformator al limbii romne i susinea simplificarea alfabetului chirilic, fonetismul ortografic, mprumutarea neologismelor din latin i din limbile romanice? a. Grigore Brncu b. Alexandru Rosetti c. Bogdan Petriceicu Hadeu d. Ion Heliade Rdulescu 328. Scriitor i jurnalist american, care a scris romanul Col Alb? a. Ned Land b. Jack London c. Mark Twain d. James Joyce 329. Personaj al romanului Contele de Monte-Cristo, procuror care l-a judecat pe dmond Dantes i la ntemniat n Chteau d'If.? a. Maximilien Morrel b. Morcerf c. Noirtier d. Villfort 330. Cal naripat din mitologia greac, fiul lui Poseidon i al Gorgonei Medusa? a. Pegas b. Perseu c. Chrysaor d. Urania 331.Scriitor i medic francez, autor al binecunoscutei legende despre giganii Gargantua i Pantagruel? a. Jean-Paul Sartre b. Hector Malot c. Tristan Tzara d. Franois Rabelais 332.Poet englez, cunoscut n primul rnd pentru poemele sale The Rime of the Ancient Mariner i Kubla Khan? a. Alfred Tennyson b. Al Alvarez c. George Gordon Noel Byron d. Samuel Taylor Coleridge 333. Autorul operei Poil de Carotte (n traducere Morcovea)? a. Jules Renard b. Jean Racine c. Pierre de Marivaux d. Antonin Artaud 334.Roman scris de ctre Charles Dickens, scriitor englez, n care se povestesc evenimentele ce i se ntmpl unui biat n timpul maturizrii acestuia? a. Oliver Twist b. Marile sperane c. David Copperfield d. Colind de Crciun 335. Autorul povestirilor Iapa lui Vod, Sultanul i Taine? a. Mihail Sadoveanu b. Ioan Slavici c. Costache Negruzzi d. Alexandru Macedonski 336.Antologie de poveti culese de-a lungul secolelor de diferii autori, traductori i literai din diferite ri n care o gsim pe Sheherezada? a. 3 de nopi b. 1800 de nopi c. 27 de nopi d. 1001 de nopi 337. Autor al volumului Poezii care a primit Premiul Naional pentru poezie n anul 1924? a. George Cobuc b. Tudor Arghezi c. Octavian Goga d. Vasile Alecsandri 338. Poezie scris de Victor Hugo, care face parte din volumul Frunze de toamn din care este extras citatul Colivia fr psri, stupul fr albine, casa fr copii? a. Razele i umbrele b. Pedepsele c. Cntecele crepusculului d. Cnd copilul vine pe lume

339.

Autor al conceptului filozofic Cogito ergo sum (n latin tradus prin cuget deci exist) aprut n Discurs despre metod (1637) la sfritul perioadei Renaterii? a. Jean-Jacques Rousseau b. Jean-Paul Sartre c. Auguste Comte d. Ren Descartes 340. n ce oper a lui Victor Hugo apare Ideal, absolut, desvrire, infinit cuvinte ntru totul la fel? a. Mizerabilii b. Cromwell c. Regele petrece d. Napoleon cel mic 341. Autorul citatului Cum vei semna, aa vei culege? a. Gaius Gracchus b. Seneca c. Cicero d. Titus Livius 342. Curent literar promovat de ctre scriitorul George Bacovia? a. Realism b. Simbolismul c. Naturalism d. Iluminism 343. Scriitorul care a semnat publicarea dramei Azilul de noapte (1903) i a romanului Mama (1907). a. Maxim Gorki b. Nikolai Minski c. Lev Tolstoi d. Nikolai Gogol 344. Zei din mitologia greac, prezent n opera lui Homer Iliada care nu particip la petrecerea din palatul lui Zeus fiind neinvitat, care a druit mrul de aur celei mai frumoase dintre zeie? a. Enea b. Dido c. Andromeda d. Discordia 345. Autor al operei Nucul lui Odobac? a. Emil Grleanu b. Ionel Teodoreanu c. Ion Agrbiceanu d. Petre Ispirescu

NTREBRI CULTUR GENERAL

Matematic 1. Numerele ntregi nenegative? 2.


a. ntregi b. Naturale c. Reale d. Zecimale O relaie care asociaz fiecrui element dintr-o mulime (domeniul) un element i numai unul singur dintr-o alt mulime (codomeniul)? a. Funcie b. Mulime c. Ecuaie d. Determinant Numerele definite ca fiind n coresponden biunivoc cu punctele de pe o dreapt? a. ntregi b. Naturale c. Reale d. Zecimale Un numr real care se poate exprima drept raportul dintre dou numere ntregi cu numitorul diferit de zero? a. Iraionale b. Naturale c. Raionale d. Zecimale

3. 4.

5.

6.

7.
8. 9.

10. 11. 12.

13. 14. 15.

16.
17. 18. 19. 20.

21.

Fracie zecimal infinit neperiodic? a. Iraionale b. Reale c. Raionale d. Zecimale O propoziie matematic care afirm c dou expresii matematice sunt egale (o identitate) doar pentru anumite valori ale variabilelor implicate n acestea (sau chiar pentru nici o valoare)? a. Funcie b. Mulime c. Ecuaie d. Determinant Mulimea compus din numerele naturale nenule mpreun cu opusele lor i cu numrul zero? a. ntregi b. Naturale c. Reale d. Zecimale Figura geometric determinat din trei puncte necoliniare? a. Romb b. Dreptunghi c. Ptrat d. Triunghi Triunghiul cu toate laturile congruente? a. Triunghi obtuz b. Triunghi isoscel c. Triunghi oarecare d. Triunghi echilateral Poligon convex care are toate unghiurile congruente i toate laturile congruente? a. Poligon neutru b. Poligon neinscriptibil c. Poligonul regulat d. Poligon neregulat Triunghiul care are dou laturi congruente? a. Triunghi obtuz b. Triunghi isoscel c. Triunghi oarecare d. Triunghi echilateral Teorema care d relaia ntre lungimile segmentelor determinate de bisectoarea unui unghi al triunghiului pe latura pe care cade i celelalte dou laturi ale triunghiului? a. Teorema bisectoarei b. Teorema medianei c. Teorema catetei d. Teorema ariilor Termen matematic care desemneaz una din laturile care formeaz unghiul drept al unui triunghi dreptunghic? a. Caten b. Ipotenuz c. Mediatoare d. Catet Triunghi care are un unghi drept? a. Triunghi obtuz b. Triunghi isoscel c. Triunghi dreptunghic d. Triunghi echilateral Teorema care afirm c n orice triunghi dreptunghic, suma ptratelor catetelor este egal cu ptratul ipotenuzei? a. Teorema lui Ceva b. Teorema medianei c. Teorema lui Pitagora d. Teorema ariilor Termen matematic care desemneaz latura care se opune unghiului drept al unui triunghi dreptunghic? a. Bisectoarea interioar b. Ipotenuz c. Mediatoare d. Catet Semidreapta interioar unghiului care mparte unghiul dat n dou unghiuri congruente? a. Bisectoarea interioar b. Median c. Mediatoare d. nlime Segmentul determinat de un vrf al triunghiului i de mijlocul laturii opuse? a. Bisectoarea interioar b. Median c. Mediatoare d. nlime Perpendiculara dus dintr-un vrf al triunghiului pe latura opus? a. Bisectoarea interioar b. Median c. Mediatoare d. nlime Perpendiculara dus n mijlocul unui segment? a. Bisectoarea interioar b. Median c. Mediatoare d. nlime n geometria euclidian se definete ca mulimea tuturor punctelor egal deprtate de un punct fix numit centru? a. Cilindru b. Cerc c. Sfer d. Ptrat

22. Algoritm simplu i vechi de descoperire a tuturor numerelor prime pn la un ntreg specificat? 23. 24. 25.
a. Ciurul lui Turner b. Ciurul lui Atkin c. irul lui Fibbonaci d. Ciurul lui Eratostene O entitate, de regul numr real sau numr complex, care apare n mod natural n matematic i nu se modific? a. Constant b. Median c. Variabil d. Parte ntreag Un poliedru limitat de ase fee de form ptrat? a. Cubul b. Paralelipipedul c. Conul d. Heptaedrul Concept utilizat n matematic reprezentnd segmentul de dreapt care are ca extremiti dou puncte de pe cerc i trece prin centrul cercului? a. Arie b. Medie c. Diametru d. Raz Corp geometric format din ase paralelograme ce aparin unor trei serii de plane paralele? a. Cubul b. Paralelipipedul c. Conul d. Heptaedrul Numr iraional, aproximativ egal cu 3.1415926? a. pi() b. teta() c. sigma () d. psi() Numr iraional reprezentnd raportul dintre circumferina unui cerc i diametrul su n geometria euclidian? a. pi() b. gama() c. sigma () d. psi() Structur tri-dimensional unde suprafeele superioare sunt triunghiulare i converg spre un punct? a. Triedrul b. Conul c. Poligonul d. Piramida Reuniunea a dou semidrepte distincte cu originea comun? a. Punct b. Unghi c. Perimetru d. Segment O procedur de calcul, alctuit din pai elementari necesari pentru rezolvarea unei probleme sau categorii de probleme? a. Integrala b. Difereniala c. Algoritm d. Etapizare Termen de baz al algebrei i analizei matematice fiind definit ca i o mulime infinit care conine toate numerele situate ntre dou numere indicate pe axa numerelor? a. Mulime b. Perimetru c. Baz d. Interval Numr natural care are exact doi divizori: numrul 1 i numrul n sine? a. Numr prim b. Numr complex c. Numr nedivizibil d. Numr perfect Ramur a matematicii, derivat din Aritmetic, ca o generalizare sau extensie a acesteia din urm, care se ocup n a calcula valori necunoscute, reprezentate de litere? a. Analiza b. Geometria c. Algebra d. Statistica Corpul obinut prin rotaia complet a unui triunghi dreptunghic in jurul unei catete? a. Piramid b. Cilindru c. Sfer d. Con circular drept Corpul obinut prin rotaia complet a unui dreptunghi n jurul unei laturi? a. Conul b. Piramid c. Cilindri circular drept d. Paralelipiped dreptunghic O infinitate de puncte coliniare? a. Dreapta b. Segmentul c. Semidreapta d. Planul Numr ntreg egal cu suma divizorilor si, din care se exclude numrul nsui?

26.

27. 28. 29.


30. 31.

32.

33. 34.

35. 36. 37.

38.

39. 40.

41.

42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55.

a. Numr perfect b. Numr prim c. Numr complex d. Numr divizibil Numr ntreg pozitiv care are cel puin un divizor pozitiv n afar de 1 i el nsui? a. Numr prim b. Numr complex c. Numr nedivizibil d. Numr perfect A fost un filosof i matematician grec, originar din insula Samos, care a pus la baza ntregii realiti teoria numerelor i a armoniei? a. Platon b. Pitagora c. Thales din Milet d. Euclid A fost un filosof grec presocratic care a contribuit la dezvoltarea matematicii, astronomiei, filosofiei fiind considerat printele tiinelor? a. Euler b. Euclid c. Thales din Milet d. Heron Numrul real luat fr semn? a. Numr zecimal b. Numr natural c. Parte ntreag d. Modul Cel mai mare numr ntreg mai mic sau egal cu numrul dat? a. Parte zecimal b. Numr natural c. Parte ntreag d. Modul Punctul de intersecie a medianelor ntr-un triunghi? a. Ortocentru b. Centrul de greutate c. Punctul mijlociu d. Centrul cercului circumscris Punctul de intersecie a nlimilor ntr-un triunghi? a. Ortocentru b. Centrul de greutate c. Hipocentru d. Centrul cercului circumscris Dou sau mai multe numere naturale ale cror cel mai mare divizor comun este 1? a. Numere complexe b. Numere perfecte c. Numere primare d. Numere prime ntre ele Unghiul cu vrful pe cerc al crui laturi includ dou coarde ale cercului? a. Unghi la centru b. Unghi drept c. Unghi nscris n cerc d. Unghi n afara cercului Unghi cu vrful n centrul cercului? a. Unghi la centru b. Unghi drept c. Unghi nscris n cerc d. Unghi n afara cercului Msura unui unghi cu laturile n prelungire? a. 3600 b. 7200 c. 1800 d. 2700 Suma msurilor unghiurilor n jurul unui punct? a. 3600 b. 7200 0 c. 180 d. 2700 Suma msurilor unghiurilor unui triunghi? a. 3600 b. 7200 0 c. 180 d. 2700 Suma msurilor unghiurilor unui hexagon? a. 3600 b. 7200 c. 1800 d. 2700 Dreapta care intersecteaz cercul ntr-un singur punct? a. Median b. Tangent c. Mediatoare d. Secant Drepata care intersecteaz cercul n dou puncte distincte? a. Median b. Tangent c. Mediatoare d. Secant Patrulaterul cu laturile opuse paralele? a. Ptrat b. Romb c. Paralelogram d. Trapez

56. Paralelogramul cu un unghi drept? a. Ptrat b. Romb c. Dreptunghi d. Trapez 57. Paralelogramul cu dou laturi consecutive congruente? a. Ptrat b. Romb c. Cub d. Trapez 58. Rombul cu un unghi drept? a. Ptrat b. Trapez isoscel c. Dreptunghi d. Trapez 59. Patrulaterul convex cu dou laturi opuse paralele i dou neparalele? a. Ptrat b. Romb c. Paralelogram d. Trapez 60. Trapezul cu laturile neparalele congruente? a. Ptrat b. Trapez isoscel c. Dreptunghi d. Trapez 61. Numere naturale divizibile cu 2? a. Numere prime b. Numere binare c. Numere impare d. Numere pare 62. Mulimea care nu are nici un element? a. Mulimea vid b. Mulimea nchis c. Mulimea deschis d. Mulimea compact 63. Dou mulimi a cror intersecie este mulimea vid? a. Mulimi egale b. Mulimi disjuncte c. Mulimi conjugate d. Mulimi nulare 64. Msura unui unghi format din dou semidrepte confundate? a. 00 b. 900 0 c. 180 d. 600 0 65. Dou unghiuri cu suma msurilor de 90 ? a. unghiuri complementare b. unghi exterior c. unghiuri suplementare d. unghiuri opuse la vrf 0 66. Dou unghiuri cu suma msurilor de 180 ? a. unghiuri complementare b. unghi exterior c. unghiuri suplementare d. unghiuri opuse la vrf 67. Dou unghiuri cu varful comun i laturile n prelungire? a. unghiuri complementare b. unghi exterior c. unghiuri suplementare d. unghiuri opuse la vrf 68. Un unghi adiacent i suplementar unui unghi al triunghiului? a. unghiuri complementare b. unghi exterior c. unghiuri suplementare d. unghiuri opuse la vrf 69. Segmentul de dreapt care unete mijloacele a dou laturi ale unui triunghi? a. Bisectoare b.Linie mijlocie c. Median d. Mediatoare 70. Teorema care afirm c o paralel la una din laturile unui triunghi determina pe celelalte dou laturi sau pe prelungirile acestora segmente proporionale? a. Teorema lui Ceva b. Teorema lui Pitagora c. Teorema lui Heron d. Teorema lui Thales 71. Triunghiuri care au unghiurile congruente i laturile respectiv proporionale? a. Triunghiuri oarecare b. Triunghiuri asemenea c. Triunghiuri echivalente d. Triunghiuri echilaterale 72. Trapezul care are una din laturile neparalele perpendiculare pe baze? a. Trapez dreptunghic b. Trapez isoscel c. Trapez neisoscel d. Trapez neregulat 73. Trapezul n care unghiurile alturate unei baze sunt congruente? a. Trapez dreptunghic b. Trapez isoscel c. Trapez neisoscel d. Trapez neregulat

74. Paralelogramul cu diagonalele perpendiculare? a. Ptrat b. Romb c. Paralelogram d. Trapez 75. Dou triunghiuri cu arii egale? a. Triunghiuri oarecare b. Triunghiuri asemenea c. Triunghiuri echivalente d. Triunghiuri echilaterale 76. Teorem care afirm c o paralel la una din laturile unui triunghi formeaz cu celelalte dou laturi sau cu prelungirile acestora un triunghi asemenea cu cel dat a. Teorema lui Euclid b.Teorema nlimii c. Teorema lui Pompei d. Teorema fundamental a asemnrii 77. Teorema care afirm c ntr-un triunghi dreptunghic,lungimea nlimii dus din vrful unghiului drept este medie proporional (geometric) ntre lungimile segmentelor determinate de nalime pe ipotenuz? a. Teorema lui Euclid b.Teorema nlimii c. Teorema lui Pompei d. Teorema fundamental a asemnrii 78. Teorema care afirm c ntr-un triunghi dreptunghic lungimea unei catete este medie proporional ntre ipotenuz i lungimea proieciei ei pe ipotenuz? a. Teorema bisectoarei b. Teorema medianei c. Teorema catetei d. Teorema ariilor 79. Segmentul de dreapt care unete dou puncte de pe cerc? a. Coad b.Coard c. Semicerc d. Arc 80. Msura unui unghi unghi nscris ntr-un semicerc? a. 00 b. 900 0 c. 180 d. 600 81. Triunghi ale carui vrfuri aparin unui cerc? a. Triunghi drept b.Triunghi obtuz c. Triunghi nscris n cerc d. Triunghi circumscris cercului 82. Patrulater ale crui vrfuri sunt conciclice? a. Cub b. Patrulater inscriptibil c. Patrulater neinscriptibil d. Ptrat 83. Suma msurilor unghiurilor unui poligon convex cu n laturi? a. : Sn= (n-2)1800 b. : Sn= (n-2)900 c. : Sn= (n-1)1800 d. : Sn= (n-1)3600 84. Triunghi ale crui laturi sunt tangente la cerc? a. Triunghi drept b.Triunghi obtuz c. Triunghi nscris n cerc d. Triunghi circumscris cercului 85. Perpendiculara dus din centrul cercului circumscris unui poligon regulat pe o latur? a. Mediatoare b. Coard c. Apotema poligonului regulat d. nlime 86. Corpul geometric obinut prin secionarea unui con circular drept cu un plan paralel cu baza conului i nlturarea conului mic obinut? a. Trunchi de con circular drept b. Con regulat c. Cilindru d. Triunghi 87. Reuniune a dou semiplane care au aceeai frontier? a. Unghi planar b.Unghi poliedru c. Unghi obtuz d. Unghi diedru 88. Corpul geometric obinut prin secionarea unei piramide cu un plan paralel cu baza i nlturarea piramidei mici obinute? a. Trunchi de piramid b.Triunghi c. Paralelilpiped d. Cub 89. Drepte coplanare care nu au puncte comune? a. Drepte confundate b.Drepte paralele c. Drepte perpendiculare d. Drepte uniforme 90. Un tablou cu m linii i n coloane? a. Deterninant b. Inel

c. Matrice d. Vector 91. Mrimea care n afara valorii numerice este caracterizat prin direcie i sens? a. Deterninant b. Inel c. Matrice d. Vector 92. Curb plan, fcnd parte din familia conicelor ce poate fi definit ca si locul geometric al punctelor dintr-un plan pentru care modulul diferenei distanelor fa de dou puncte fixe, numite focare, este constant? a. Parabola b.Hiperbola c. Conic d. Inel 93. Curb plan, din familia conicelor, ce poate fi definit ca locul geometric al punctelor dintr-un plan situate la egal distan de un punct fix, numit focar, i de o dreapt fix, numit directoare? a. Parabola b.Hiperbola c. Conic d. Inel 94. Modalitate de demonstraie utilizat n matematic prin care plecnd de la adevruri particulare se deduc adevruri generale? a. Analiz matematic b. Inducia matematic c. Progresia geometric d. Progresia aritmetic 95. ir de numere n care fiecare termen, ncepnd cu cel de-al doilea, se obine din precedentul prin adunarea cu acelai numr real, numit raie? a. Analiz matematic b. Inducia matematic c. Statistic d. Progresia aritmetic 96. ir de numere reale al crui prim termen este nenul, iar fiecare termen ncepnd cu cel de-al doilea, se obine din precedentul prin nmulirea cu acelai numr real, diferit de 0 i 1 numit raie ? a. Analiz matematic b. Inducia matematic c. Progresia geometric d. Progresia aritmetic 97. Exponentul puterii la care trebuie ridicat baza pentru a obine numrul dat? a. Logaritmul b.Exponenialul c. Radicalul d. Coeficient 98. O funcie care atribuie oricrei matrice ptrate un numr? a. Deterninant b. Inel c. Matrice d. Vector 99. Mrime care poate s aib diferite valori? a. Coeficient b. Acronim c. Variabila d. Constant 100. Teorem din analiz matematic, care d o metod de a gsi punctele de maxim i minim ale unei funcii derivabile? a. Teorema lui Fermat b. Teorema lui Thales c. Teorema lui Bezout d. Teorema lui Heine 101.Algoritm de mprire a polinoamelor la binomul X a ? a. Schema Pan b. Schema Horner c. Schema Ostrovski d. Schema Cauchy 102. Parte a matematicii care studiaz unghiuri , triunghiuri i funcii trigonometrice precum sinusul, cosinusul, tangenta i cotangenta? a. Geometrie b. Statistic c. Analiz matematic d. Trigonometrie 103.Matricea n care numrul de linii este egal cu numrul de coloane? a. Matricea transpus b. Matricea echivalent c. Matricea ptratic d. Matricea perfect 104.Matricea obinut prin schimbarea liniilor n coloane sau invers? a. Matricea transpus b. Matricea echivalent c. Matricea ptratic d. Matricea perfect 105. Determinantul de ordinul n-1 obinut din determinantul de ordinul n prin suprimarea liniei i i al coloanei j? a. Minorul elementului aij b. Majorul elementului aij c. Elementul aij d. Matricea unitate - In 106.Ce se ntmpl cu valoarea unui determinat prin schimbarea liniilor n coloane?

a. Este nul b. Rmne neschimbat c. Este unitar d. Se dubleaz 107.Valoarea determinantului care are dou linii sau dou coloane identice? a. Este nul b.Este unitar c. Rmne neschimbat d. Se dubleaz 108.Valoarea determinantului n care elementele unei linii sau coloane sunt nule? a. Este unitar b. Este nul c. Rmne neschimbat d. Se dubleaz 109.Valoarea determinantului n care elementele a dou linii sau coloane sunt proporionale? a. Rmne neschimbat b. Este nul c. Este unitar d. Se dubleaz 110.Sistemul de ecuaii liniare cu soluie unic? a. Sistem compatibil determinat b. Sistem compatibil nedeterminat c. Sistem de tip Cauchy d. Sistem de tip Cramer 111.Sistemul de n ecuaii liniare cu n necunoscute, cu determinantul matricii nenul? a. Sistem compatibil determinat b. Sistem compatibil nedeterminat c. Sistem de tip Cauchy d. Sistem de tip Cramer 112.Ecuaia n care necunoscuta este o matrice? a. Nonecuaie b. Ecuaie matriceal c. Ecuaia determinantului d. Ecuaie vectorial 113.Matricea de tipul (m,n) cu toate elementele zero? a. Matricea sistem b. Matricea ideal c. Matricea nul d. Matricea unitate 114.Matricea ptratic cu elementele de pe diagonala pricipal 1 i restul elementelor nule? a. Matricea sistem b. Matricea ideal c. Matricea nul d. Matricea unitate 115.Punct n care funcia nu este continu dei limitele laterale exist i sunt finite? a. punct discontinuu b.punct continuu c. punct de inflexiune d. punct de discontinuitate de prima spe 116.Regul aplicat pentru calculele limitelor de funcii n cazuri exceptate? a. Regula lui lHospital b. Regula lui Cauchy c. Regula lui Cramer d. Regula lui Dirac 117. Panta tangentei la graficul unei funcii derivabile n punctul x0? a. valoarea derivatei funciei f n x0 b. valoarea limitei funciei f n x0 c. valoarea unghiului cu vrful n x0 d. valoarea funciei f n x0 118.Cum se numesc funciile care au proprietatea de a transforma un interval tot ntr-un interval? a. Funcii Wilson b. Funcii Lagrange c. Funcii Fourier d. Funcii Darboux 119.Cum se numesc rdcinile derivatei nti ale unei funcii derivabile? a. Puncte discontinue b. Puncte de ntoarcere c. Puncte de inflexiune d. Puncte critice 120. Cum se numesc punctele n care o funcie este continu i derivatele laterale sunt + sau (sau invers)? a. Puncte discontinue b. Puncte de ntoarcere c. Puncte de inflexiune d. Puncte critice 121. Cum se numete punctul n care funia este continu i derivatele laterale exist, sunt finite, dar funcia nu este derivabil n acel punct? a. Punct discontinuu b. Punct continuu c. Punct de inflexiune d. Punct unghiular 122. Cum se numesc punctele n care funcia este continu i derivatele laterale sunt ambele + (sau ambele )? a. Puncte discontinue b. Puncte de ntoarcere c. Puncte de inflexiune d. Puncte critice 123.Funcia care nu este continu ntr-un punct? a. Funcie discontinu b. Funcie nul

c. Funcie de tip Lagrange d. Funcie inductiv 124.Derivata unei funcii constante? a. - b. Zero c. + d. Unu 125.Funcie definit pe un interval, cu proprietatea c tangenta n oricare punct al graficului funciei f se afl sub grafic? a. Functie concav b. Funcia par c. Funcia convex d. Funcia impar 126.Funcia definit pe un interval, cu proprietatea c tangenta n oricare punct al graficului f se afl deasupra graficului? a. Functie concav b. Funcia par c. Funcia convex d. Funcia impar 127.Algoritm de determinare a numrului de rdcini reale ale unui polinom precum i a intervalelor n care se afl acestea? a. irul lui Fibonacci b. irul lui Rolf c. Ciurul lui Eratostene d. irul lui Rolle 128.Formule care exprim suma i produsul rdcinilor unei ecuaii de gradul al II-lea n funcie de coeficieni? a. Relaiile lui Heron b. Relaiile lui Cauchy c. Relaiile lui Vite d. Relaiile lui Darboux 129.Ecuaie n care necunoscuta apare sub semnul radical? a. Ecuaie iraional b. Ecuaie raional c. Ecuaie complex d. Ecuaie exponenial 130.Un enun matematic despre care se spune c ntr-un anumit context este adevrat sau fals? a. Axiom b. Prepoziia matematic c. Propoziia matematic d. Lem 131.Funcie al crei grafic este simetric fa de axa OY? a. Functie ptratic b. Funcia par c. Funcia convex d. Funcia impar 132.Funcie al crei grafic este simetric fa de origine? a. Functie concav b. Funcia par c. Funcia liniar d. Funcia impar 133.Funcie al crei grafic este o dreapt? a. Functie concav b. Funcia par c. Funcia liniar d. Funcia impar 134.Funcie al crei grafic este o parabol? a. Functie ptratic b. Funcia par c. Funcia convex d. Funcia impar 135.Vectori liniari nenuli cu aceeai direcie? a. Vectori pereche b. Vectori suprapui c. Vectori nuli d. Vectori coliniari 136.Cte grade are un radian? a. 570 b. 250 0 c. 71 d. 770 137.Care este formula cunoscut sub denumirea de Formula fundamental a trigonometriei?

2 c. sin x + cos x = 1; x 0, 2
2 2 a. sin x + cos x = 0; x 0,

2 d. sin x + cos x = 0; x 0, 2
2 2 b. sin x + cos x = 1; x 0,

138.Cum se numete matematicianul francez care a formulat teorema cunoscut sub numele de Teorema creterilor finite? a. Cauchy b. Lagrange c. Fourier d. Darboux 139.Care este proprietatea cunoscut n analiza matematic ca Proprietatea valorilor intermediare? a. Proprietatea lui Rolle b. Proprietatea lui Vite

c. Proprietatea lui Euclid d. Proprietatea lui Darboux 140.Derivat cu ajutorul creia se stabilesc intervale de monotonie i eventualele puncte de extrem ale funciei? a. Derivata I b. Derivata a II-a c. Derivata a III-a d. Derivata monoton 141.Derivata cu ajutorul creia se stabilesc intervalele de convexitate, concavitate i punctele de inflexiune? a. Derivata I b. Derivata a II-a c. Derivata a III-a d. Derivata monoton 142.Numere cunoscute n algebr drept numere imaginare? a. Iraionale b. Complexe c. Reale d. Naturale 143.Algoritm de determinare a celui mai mare divizor comun a dou polinoame? a. Algoritmul lui Euclid b. Schema Horner c. Schema lui Lagrange d. Serie Taylor 144.Ecuaie n care coeficienii termenilor extremi i celor egal deprtai de extremi sunt egali? a. Ecuaie iraional b. Ecuaie raional c. Ecuaia reciproc d. Ecuaie exponenial 145.Operaia prin care se calculeaz mulimea primitivelor unei funcii? a. Integrare b. Derivare c. Inducie matematic d. Statistic 146.Ce reprezint mulimea tuturor primitivelor unei funcii care admite primitive? a. Integrala primitiv b. Integrala nedefinit c. Integrala definit d. Derivata nti 147. Matematician german, profesor la Universitatea Gttingen care a formulat teoria general a integralei definite? a. Ferdinand von Lindemann b. Gottlob Frege c. Carl Friedrich Gauss d. Bernhard Riemann 148.Matematician i filosof german, primul preedinte al Academiei de tiine din Berlin, descoperitorul calculului diferenial i integral? a. Friedrich Wilhelm Bessel b. Adam Ries c. Godfied Wilhelm Leibnitz d. Carl Gustav Jacob Jacobi 149.Matematician, fizician i astronom englez, profesor la Universitatea din Cambridge care a demonstrat n matematic teorema binomului i a pus bazele calculului diferenial? a. Isaac Newton b. John Herschel c. Augustus De Morgan d. Bertrand Russell 150.Care este proprietatea legii de compoziie n care nu conteaz ordinea n care compunem elementele? a. Nedeterminare b. Comutativitatea c. Element neutru d. Asociativitatea 151. Precizai cui i este atribuit axioma Orice mulime nevid majorat ( C R ) admite un cel mai mic majorant? a. Euclid b.Kolmogorov c. Kant d. Cantor 152.Menionai care este metoda de definire a unui ir n funie de termenii anteriori? a. Metoda recurent b.Meroda induciei c. Metoda asociativ d. Metoda determinant 153.Precizai cum se numesc dreptele care se apropie orict de mult de graficele unor funcii care au ramuri spre infinit? a. Primitive b.Asimptote c. Vectori d. Tangente 154.Cum se numete funcia de n ori derivabil pentru orice n natural? a. Funcie nederivabil b. Funcie injectiv c. Funcie parial derivabil d. Funcie indefinit derivabil 155.Numii funcia care are proprietatea c pentru orice valori diferite ale variabilelor se obin valori diferite ale funciei? a. Funcie nederivabil b. Funcie injectiv c. Funcie bijectiv d. Funcie surjectiv

156.

Numii funciile care au proprietatea c pentru orice valoare din codomeniu exist valori n domeniul de definiie aflate n coresponden (univoc)? a. Funcii bijective b. Funcii injective c. Funcii surjective d. Funcii indefinit derivabile 157.Numii condiia ca o funcie s admit invers? a. Funcie surjectiv b. Funcie exponenial c. Funcie iraional d. Funcie bijectiv 158.Dai forma general a funciei exponeniale? a. f : R ( 0, ); f(x) = a x , a 0 , a 1 b. f : R ( 0, ); f(x) = a x , a > 0 , a 1 c. f : R ( 0, ); f(x) = a x , a > 1 , a 1 d. f : R ( ,0 ); f(x) = a x , a > 0 , a 1 159.Care este domeniul maxim de definiie a funciei exponeniale? a. D=R b. D=N c. D=Z d. D=C 160.Care este codomeniul funciei exponeniale? a. C=(-, 0) b. C=(0,-) c. C=(0,+) d. C=(-,+) 161.Care este valoarea oricrei funcii exponeniale pentru valoarea nul a variabilei? a. 1 b. 0 c. d. -1 162.Precizai monotonia funciei exponeniale dac baza este mai mare strict ca 1? a. Funcie strict descresctoare b. Funcie exponenial c. Funcie invariabil d. Funcie strict cresctoare 163.Precizai monotonia funciei exponeniale dac baza este cuprins ntre 0 i 1? a. Funcie strict descresctoare b. Funcie logaritmic c. Funcie exponenial d. Funcie strict cresctoare 164.Precizai monotonia funciei logaritmice dac baza este mai mare dect 1? a. Funcie strict cresctoare b. Funcie constant c. Funcie exponenial d. Funcie strict descresctoare 165.Precizai monotonia funciei logaritmice dac baza a este cuprins ntre 0 i 1 (0<a<1)? a. Funcie strict descresctoare b. Funcie exponenial c. Funcie constant d. Funcie strict cresctoare 166.Precizai valoarea funciei logaritmice pentru valoarea variabilei 1? a. 1 b. 0 c. d. -1 167.Cum se numete logaritmul a crui baz este numrul zece? a. logaritm decimal b.logaritm natural c. logaritm zecimal d. logaritm exponenial 168.Cum se numete logaritmul a crui baz este numrul iraional e? a. logaritm decimal b.logaritm natural c. logaritm zecimal d. logaritm exponenial 169.Care este inversa funciei trigonometrice sinus i cum este definit? a. arcsin : [ - 1,1] - ; 2

c. arcsin : [ 0,1 ] - ; 2 2 170.Care este inversa funciei trigonometrice cosinus i cum este definit? a. arccos : [- 1,1 ] [0, ] b. arccos : [- 1,1 ] [- , ] c. arccos : [0,1 ] [0, ] d. arccos : [- 1, ] [0, 1] 171.Care este inversa funciei trigonometrice tangent i cum este definit? a. arctg : R (- 0,

; 2 2 d. arcsin : [ - 1,0 ] - ; 2 2
b. arcsin : [ - 1,1] -

b. arctg : R (-

,0 )

c. arctg : R (-


2 2 ,

d. arcctg : R (-

, ) 2 2

172.Care este inversa funciei trigonometrice cotangent i cum este definit ? a. arcctg : R (0,) b. tg : R (0,) c. arcctg : R (0,1) d. arcctg : R (-1,) 173.Cum se numete produsul tuturor numerelor naturale de la 1 la p i cum se noteaz? a. Factorial; p! b. Vector; p* c. Inel, p+ d. Primitiv, /p/ 174.Care este numrul permutrilor unei mulimi cu k elemente nenule? a. Pk=k!+1 b. Pk=k! c. Pk=k!k d. Pk=k!/(k+1) 175.Cum se numete o submulime ordonat de k elemente a unei mulimi finite cu n elemente i k n; n, k N i cum o notm? k a. Combinri, C n b. Permutri, Pn c. Mutri, M n d. Aranjamente, An 176.Cum se numete orice submulime cu k elemente a unei mulimi finite cu n elemente nenule i k n; n, k N ? k a. Combinri, C n b. Permutri, Pn
k c. Mutri, M n k d. Aranjamente, An k k

177.

Care este numele sub care este cunoscut formula dezvoltrii (a+b)n? a. Formula lui Reis b. Formula lui Lindemann c. Formula lui Newton d. Formula lui Viete 178. Ci termeni conine dezvoltarea (a+b)n ? a. n b. n-1 c. n+1 d. n+2 179. Cum se numesc coeficienii termenilor (monoamelor) din dezvoltarea (a+b)n? a. Coeficieni binomiali b. Coeficieni polinomiali c. Coeficieni trinomiali d. Coeficieni de baz 180. Cum sunt coeficienii binomiali ai termenilor egali deprtai de extremi n dezvoltarea (a+b)n ? a. Nuli b.Egali c. Diferii d. Primi 181.Precizai forma general a unui numr complex ? a. z = a + bi b. z = a + bi+ci2 2 c. z = a+ci d. z = bi+ci2 2 182. Care este valoarea lui i (i unitatea imaginar)? a. i2=-1 b. i2=-i 2 c. i =1 d. i2=0 183.Care este conjugatul numrului complex z = x + yi? a. z = x 2 - i y b. z = x - i y c. z =x +i y 184.Care este valoarea modulului numrului complex z=a+bi a. : |z| = a 2 + b c. : |z| = a 2 + b 2 185.Care este inversa funciei exponeniale? a. Funcia preexponenial c. Funcia par d. z = x - i y 2 b. : |z| = d. : |z| =
a 2 b 2
a +b

b. Funcia logaritmic d. Funcia iraional

NTREBRI CULTUR GENERAL

Muzic 1. Celebru tenor al secolului XX, care a trit ntre anii 1935- 2007, fiind singurul cntre de oper care a vndut
peste 100 de milioane de nregistrri? a. Josep Carreras b. Luciano Pavarotti c. Placido Domingo d. Nessum Dorma 2. Cunoscut creator italian de instrumente cu coarde, n special viori, rmase celebre pn astzi, care a trit ntre anii 1644- 1737 i a furit aproximativ 1100 de instrumente, din care 600 au rmas cunoscute astzi? a. Giuseppe Verdi b. Antonio Stradivarius c. Georges Bizet d. Antonio Vivaldi 3. Unul dintre cei mai proemineni cntrei de oper ai generaiei sale, fiind absolut remarcabil mai ales n operele scrise de Verdi i Puccini, cariera sa cuprinde peste 60 de roluri interpretate pe diferite scene muzicale ale lumii, dar i numeroase prezene n studiourile de nregistrare, care s-a nscut la data de 5 decembrie 1946 la Barcelona? a. Montserrat Caball b. Pedro Lavirgen c. Josep Carreras i Coll d. Plcido Domingo 4. Compozitorul hiturilor internaionale : "Killer Queen", "Bohemian Rhapsody", "Somebody to Love", "We Are the Champions" i "Little Thing Called Love"? a. David Bowie b. Michael Jackson c. Eric Clapton d. Freddie Mercury 5. Formaie muzical britanic de muzic rock, activ n anii 1970, 1980 i la nceputul anilor 1990, format din Freddie Mercury, Brian May i Roger Taylor n 1970? a. The Beatles b. Queen c. The Bee Gees d. The Rolling Stones 6. Cntrea de crossover clasic, compozitoare, actri i dansatoare de origine englez, nscut n anul 1960 la Berkhamsted, Regatul Unit, cele mai cunoscute albume ale ei fiind Dive, Timeless, Eden? a. Kate Bush b. Alesha Dixon c. Kylie Minogue d. Sarah Brightman 7. Cntre celebru american de muzic pop, nscut la data de 29 august 1958, care a debutat la vrsta de 11 ani, denumit Regele muzicii pop? a. MC Hammer b. Michael Joseph Jackson c. Prince d. Elvis Presley 8. Cntrea pop i o compozitoare din Statele Unite ale Americii, nscut pe data de 18 decembrie 1980, care a semnat cu o cas de discuri imediat dup nregistrarea piesei Reflection pentru filmul Mulan, albumul de debut purtndu-i numele? a. Christina Mara Aguilera b. Jessica Simpson c. Britney Spears d. Kylie Minogue 9. Cntre american de pop, compozitor, productor, dansator, actor, fondator la trupei 'N Sync, ctigtor a ase premii Grammy i al unui premiu Emmy i nscut la data de 31 ianuarie 1981? a. Justin Randall Timberlake b. Mark Feehily c. Lance Bass d. Nick Carter 10. Muzician hip-hop i actor american de origine jamaican, nscut la data de 20 mai 1972, al crui pseudonim este Busta Rhymes? a. Trevor Smith Jr. b. Timothy Zachery Mosley c. Aliaune Thiam d. Jeffrey Atkins 11. Muzician hip-hop i actor american de origine jamaican, care a colaborat n anul 2008 cu Kat DeLuna pentru melodia Run The Show? a. Timothy Zachery Mosley b. Trevor Smith Jr. c. Aliaune Thiam d. Jeffrey Atkins 12. Rapper de origine american, nscut la data de 4 decembrie 1969 n Brooklyn, New York, cunoscut i sub numele de Jay-Z, fiind recunoscut pe plan internaional pentru colaborrile sale consacrate?

a. Shawn Corey b. Marshall Bruce Mathers c. Andre Romelle Zoung d. Calvin Cordozar Broadus 13. Rapper american, productor, director executiv, designer i actor, nscut la data de 4 noiembrie 1969, care n anul 2006 i- a schimbat numele de scen n Diddy? a. Rspuns Sean John Combs b. Marshall Bruce Mathers c. Andre Romelle Zoung d.Shawn Corey 14. Al doilea om ca bogie din industria hip-hop, fiind productor, director executiv, designer i actor? a. Sean John Combs b. Scott Storch c. Kanye West d. Lil Jon 15. Cntre implicat n compania Bad Boy Records, linia de mbrcmite Sean John? a. Scott Storch b. Lil Jon c. Sean John Combs d. Kanye West 16. Rapper american i actor, nscut la data de 20 octombrie 1971 n Long Beach, California, avnd numele adevrat de Calvin Cordozar Broad? a. Snoop Doggy Dogg b. Eminem c. Dr. Dre d. Ja Rule 17. Rapper american, actor i regizor, nscut pe data de 15 iunie 1969, unul dintre cei mai mari artiti din muzica hip-hop, contribuind la crearea genului de rap, gangsta rap, iar numele lui adevrat este O'Shea Jackson? a. Ice Cube b. Usher c. Busta Rhymes d. 50 Cent 18. Unul dintre cei mai bine vndui rapperi din toate timpurile, care a avut succes ncepnd cu anul 2000, a fost de trei ori pe locul I n topurile din Marea Britanie, a avut 3 single-uri pe locul I in topul U.S. Billboard Hot 100 i a ctigat trei premii Grammy? a. Eminem b. Nelly c. Cypress Hill d. Snoop Doggy Dogg 19. Rapper din St. Louis, Missouri, care din anul 1996 a aprut alturi de grupul St. Lunatics, numele lui adevrat fiind Cornell Haynes Junior? a. Nelly b. Eminem c. 50 Cent d. Ice Cube 20. Cntre american de muzic hip-hop, nscut la data de 17 octombrie 1972, n St. Joseph, lng Kansas, numele lui adevrat fiind Marshall Bruce Mathers? a. Eminem b. Coolio c. Snoop Doggy Dogg d.Kid Frost 21. Trup romneasc de muzic dance, nfiinat la Arad n anul 1999 fiind alctuit din Oana, Rudi i Avi? a. Dj Project b. Activ c. Hi-Q d. De La Vegas 22. Trup romneasc care a reuit s atrag atenia publicului prin melodiile :"Sunete","Reasons","Music Is Drivin Me Crazy"? a. Activ b. Dj Project c. Hi Q d. 3 Sud Est 23. Trup romneasc de muzic dance, nfiinat la Timioara n anul 2000, iniial constituit doar din Gino Manzotti i Dj Maxx, n anul 2003 alturndu-se proiectului i Baltagan Elena? a. Activ b. Sistem c. Funky Dj d. Dj Project 24. Cel mai de seam reprezentant al barocului muzical veneian, nscut la Veneia i a trit ntre anii 1678- 1741? a. Johann Sebastian Bach b. Antonio Lucio Vivaldi c. Claudio Monteverdi d. Gerog Friedrich Hndel 25. Trio pop din Gteborg, Suedia, format din Ulf Ekberg (Buddha) i fraii Jonas Berggren (Joker) and Jenny Berggren, care a lansat albumul de debut n anul 1990? a. Ace of Base b. Nightwish c. Sugababes d. The Cardigans 26. Grup mexican de muzic pop care s-a format n anul 2004, alctuit din Anahi, Dulce Maria, Maite Perroni, Alfonso Herrera, Christian Chavez i Christopher von Uckermann?

a. RBD b. Carlos Rivas c. Belanova d. Las Ketchup 27. Formaie olandez de metal simfonic, fondat n anul 1996 de cntreaa Sharon den Adel i chitaristul Robert Westerholt, care a ctigat de cinci ori consecutiv premiul Conamus Exportprijs, ultimul lor album The Heart of Everything atingnd primele poziii n topurile celor mai bine vndute produse n Germania, Olanda i Belgia? a. Within Temptation b. Racoon c. Krezip d. Delain 28. Trup de muzic i umor, abordnd mai multe genuri muzicale (hip hop, folk, rock, latino) pe versuri comice, de satir social, cu teme inspirate din viaa satului, care s-a nfiinat la nceputul anului 2001, avnd primele apariii publice n cadrul Cenaclului Moldavia? a. Zdob i Zdub b. Fr Zahr c. Vita de Vie d. Cassa Loco 29. Grup muzical american, format din ase fete , melodia lor Don't Cha clasndu-se pe prima poziie n peste 15 ri, inclusiv Regatul Unit, Australia, Noua Zeeland i Romnia? a. Sugababes b. Girls Aloud c. Spice Girls d. Pussycat Dolls 30. Unul din cele mai renumite ansambluri corale din Romnia, formaie profesionist a Universitii Naionale de Muzic din Bucureti, fondat i dirijat de maestrul Marin Constantin? a. Corul Naional de Camer Madrigal b. Corul Patriarhiei Romne c. Corul academic Radio d. Corul de Copii Radio 31. Formaie de muzic pop compus din Dan Blan, Radu Srbu i Arsenie Todera, care s-a lansat n Romnia, dei componenii provin din Republica Moldova? a. Studio One b. O- Zone c. Sistem d. Zdob i Zdub 32. Formaie britanic de muzic pop, nfiinat n anul 1994, fiind format din Geri Halliwell, Victoria Beckham, Melanie Brown, Emma Bunton i Melanie Chisholm? a. Sugababes b. No Angels c. Spice Girls d. Girls Aloud 33. Unul dintre grupurile a crui muzic a fost cea mai influent pentru era rock care a urmat, alctuit din John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, i Ringo Starr? a. The Beatles b. Queen c. The Bee Gees d. The Rolling Stones 34. Cel mai faimos i de succes grup n istoria muzicii rock, contoriznd peste 1,1 miliarde de discuri vndute n lumea ntreag? a. Queen b. The Bee Gees c. The Beatles d. The Rolling Stones 35. Formaie de muzic dance din Romnia, alctuit din Adrian Sana, Mihai Gruia, Corneliu Ulici i Sorin Brotnei, o contribuie important n lansarea ei avnd- o i Marius Moga? a. Ackent b. Sistem c. Voltaj d. Fly Project 36. Cntre american de pop care i-a lansat primul album solo n anul 2002, initulat Justified, al doilea album lansndu-se n anul 2006, fiind intitulat FutureSex/LoveSounds? a. Justin Randall Timberlake b. Robbie Williams c. Sean Paul d. Jim Morrison 37. Cntrea american ctigtoare a premiului Grammy, dansatoare, compozitoare, ocazional actri, productoare, scriitoare, nascut la data de 2 decembrie 1981? a. Britney Jean Spears b. Christina Aguilera c. Paris Hilton d. Rihanna 38. Artist care a vndut peste 83 de milionane de discuri n lume i peste 190 milioane de singeluri, a jucat n filme, a scris dou cri, a ncheiat contracte pentru diverse produse, inclusiv pentru propria linie de parfumuri i are propriul joc pentru Nintedo? a. Christina Aguilera b. Britney Jean Spears

c. Kelly Clarkson

d. Jessica Simpson

39. Cntrea din Barbados, care triete n prezent n San Diego, California, nscut la data de 20 februarie 1988,
fiind inspirat de Alicia Keys, Beyonc Knowles i alte cteva cntree originare din Caraibe? a. Christina Aguilera b. Nelly Furtado c. Rihanna d. Nicole Scherzinger 40. Cntre i compozitor englez, nscut la data de 13 februarie 1974, nominalizat la premiile Grammy, i de 15 ori ctigtor al premiilor BRIT, care i-a nceput cariera ca membru al trupei Take That n anul 1990? a. Gary Barlow b. Howard Donald c. Mark Owen d. Robert Peter Williams 41. Cntre englez ce a intrat n Cartea Recordurilor datorit faptului c n doar o zi a vndut mai mult de 1.6 milioane de bilete pentru turneul su mondial din 2006, fiind ctigtorul mai multor premii, inclusiv 15 premii BRIT i 6 premii ECHO, iar n 2004, a fost introdus n UK Music Hall of Fame, fiind votat cel mai bun artist al anilor '90? a. Justin Randall Timberlake b. Robbie Williams c. Sean Paul d. Jim Morrison 42. Solistul trupei rock irlandeze U2, la data de 10 mai 1960, poreclit Bono Vox, fiind nominalizat la trei premii Nobel pentru pace, mpreun cu trupa fiind nominalizat la patru Globuri de aur, un Oscar i dou Grammy? a.Paul David Hewson b. Adam Clayton c. Jason Orange d. Larry Mullen 43. Cntre, crooner i actor american, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor ntr-un rol secundar, n anul 1954, pentru rolul jucat n filmul On the Waterfront, care a trit ntre anii 19151998 ? a. Louis Armstrong b. Ray Charles c. Frank Sinatra d. Barry Manilow 44. Cntre, compozitor, muzician i poet american ale crui contribuii n muzica american sunt comparabile, n faim i influen, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie i Hank Williams, care s- a nscut la data de 24 mai 1941? a. Tome Jones b. Jhonny Mathis c. Bob Dylan d. Marty Wilde 45. Cntre american al crui nume adevrat este Robert Allen Zimmerman, cele mai cunoscute cntece ale lui fiind "Blowin' in the Wind i The Times They Are a-Changin'? a. Bob Dylan b. Tome Jones c. David Bowie d. Jhonny Cash 46. Cntre, compozitor, productor i inginer audio englez, ctigtor al unor premii Grammy, care s-a nscut la data de 8 ianuarie 1947, numele su adevrat fiind David Robert Jones? a. David Bowie b. Jeff Buckley c. Kurt Cobain d. Ian Curtis 47. Interpret rock, actor, compozitor, productor i om de afaceri britanic, nscut la data de 26 iulie 1943, fiind cunoscut mai ales n calitatea sa de vocalist al formaiei rock 'n' roll The Rolling Stones? a. Sir Michael Philip "Mick" Jagger b. Keith Richards c. Charlie Watts d. Ronnie Wood 48. Trup englezeasc alctuit din Brian Jones, Mick Jagger i Keith Richards, care a devenit popular la nceputul anilor 1960, ce a lansat 55 de albume i compilaii, avnd 37 de piese n top-10 singles? a. The Beatles b. Queen c. The Bee Gees d. The Rolling Stones 49. Compozitor, cntre, poet, chitarist al grupului britanic The Beatles, care a trit ntre anii 1940- 1980? a. John Lennon b. Ringo Starr c. George Harrison d. Sir Paul McCartney 50. Cntre i compozitor englez, care s-a nscut la data de 18 iunie 1942 care s-a remarcat iniial ca membru component al formaiei The Beatles i este menionat n Cartea Recordurilor ca fiind compozitorul cu cel mai mare succes din istoria muzicii, nregistrnd 29 de single-uri clasate pe locul nti n clasamentele din Statele Unite? a. John Lennon b. Ringo Starr

c. George Harrison

d. Sir Paul McCartney

51. Cntre, compozitor i textier american, solistul vocal i liderul formaiei rock psihedelice The Doors, care a
trit ntre anii 1943-1971 i a scris versuri sub influnea lui Arthur Rimbaud i William Blake? a. James Douglas Morrison b. John Densmore c. Robby Krieger d. Ray Manzarek Cntre celebru american de muzic pop, a crui cinci albume au devenit cele mai bine vandute albume din ntreaga lume : Off the Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991 ) i History (1995)? a. Elvis Presley b. Prince c. Vanilla Ice d. Michael Joseph Jackson Grup de muzic pop creat de productorul vest-german Frank Farian, a crui perioad de glorie a fost sfritul anilor '70, alturi de ABBA, fiind unul din puinele grupuri occidentale din aceea perioad care au devenit populare n regiuni precum Afica, rile arabe, Iran, Asia de sud-est, Europa de est? a.The Beatles b. Boney M c. Bee Gees d. Hot Chocolate Muzic importat din America de Sud? a. Clasica b. Reagee c. Latino d. Country Artistul/formaia care interpreteaz melodia "Beautiful stranger"? a. Christina Aguilera b. Fergie c. Alicya Keys d. Madonna Artistul/formaia care interpreteaz melodia "Elevation"? a. Switchfood b. U2 c. Green Day d. Mattafix Compozitor care a surzit? a. Beethoven b. Johann Sebastian Bach c. George Enescu d. Dietrich Buxtehude Artistul/formaia care interpreteaz melodia "Obesia"? a. Tokio Hotel b. Direcia 5 c. Animal X d. Evanescence Solistul formaiei "The Doors"? a. Brandon Flowers b. Johnny Cash c. David Bowie d. Jim Morrison Anul n care a avut loc Festivalul de la Woodstock? a.1955 b 1969 c. 1978 d. 1980 Artistul/formaia care interpreteaz melodia Out of the doorway the bullets rip? a. Scorpions b. Queen c. Guns and Roses d. Nazareth Autorul albumului Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player? a. Elton John b. Tom Jones c. Anastacia d. Madonna Artistul/Formaia creia i aparine albumul Yesterday and Today? a. Backstreet Boys b. Take That c. The Beatles d. Green Day Artistul/formaia care interpreteaz melodiaThe Way You Make Me Feel? a. James Brown b. Michael Jackson c. Billie Joe Armstrong d. Kurt Cobain Artistul/formaia care interpreteaz melodia The Winner Takes It All? a. Abba b. Iron Maiden c. Metallica d. Pink Floyd Artistul/formaia care interpreteaz melodia Somebody? a. Elvis Presley b. Bryan Adams

52.

53.

54.
55. 56. 57. 58.

59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66.

c. Bob Dylan

d. Micahel Jackson

67. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Black Velvet?


a. Alannah b. Placebo c. Roxette d. Santana 68. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Blaze Of Glory? a. Tiziano Ferro b. Bryan Adams c. Jon Bon Jovi d. R. Kelly 69. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Dangerous? a. Roxette b. George Michael c. Michael Jackson d. Robbie Williams 70. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Praying For Time? a. Tom Jones b. George Michael c. Elvis Presley d.Robbie Williams 71. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Vision Of Love? a. Madonna b. Gwen Stefani c. Kelly Brianne Clarkson d. Diana Ross 72. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Vogue? a. Hilary Duff b. Gloria Estefan c. Madonna d. Tina Turner 73. Artistul/formaia care interpreteaz melodia The Way You Do The Things You Do? a. Scorpions b. Ub40 c. Secret Garden d. HIM 74. Artistul/formaia care interpreteaz melodia What It Takes? a. Green Day b. Aerosmith c. Depeche Mode d. Coldplay 75. Artistul/formaia care interpreteaz melodia When The Night Comes? a. Joe Cocker b. Justin Timberlake c. Janet Jackson d. Cher 76. Artistul/formaia care interpreteaz melodia All This Time? a. Sting b. Ricky Martin c. Akon d. Ashanti 77. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Wannabe? a. Pussicat Dolls b. Spice Girls c. Maroon 5 d. The Cardigans 78. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Common People? a. U2 b. Pulp c. Smokie d. Roxette 79. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Love Spreads? a. Prodigy b. Placebo c. Stone Roses d. Morcheeba 80. Muzician britanic, cunoscut ca lider al trupei britanice Queen, care a trit ntre anii 1946- 1991 i a murit datorit unor complicaii fcute din cauza SIDA? a. Freddie Mercury b. Brian May c. Roger Taylor d. John Deacon 81. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Praise You? a. Maroon 5 b. Led Zeppelin c. Fat Boy Slim d. HIM 82. Artistul/formaia care interpreteaz melodia A new day has come? a. Diana Ross b. Celine Dion c. Whitney Houston d. Cher 83. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Its my life? a. Bryan Adams b. Jon Bon Jovi

c. Usher

d. Rricky Martin

84. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Dont you cry tonight?


a. Nazareth b. Pink Floyd c. Guns and Roses d. Green Day 85. Artistul/formaia care interpreteaz melodia As long as you love me? a. Take That b. NSync c. Backstreet Boys d. The Kelly Family 86. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Larger than life? a. NSync b. Backstreet Boys c. Coldplay d. Take That 87. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Youre still the one? a. Tina Turner b. Cher c. Shania Twain d. Barbara Streisand 88. Artistul/formaia care interpreteaz melodia 20 de ani? a. Vama Veche b. Voltaj c. Directia 5 d. Holograf 89. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Beat it? a. Axl Rose b. Michael Jackson c. Freddie Mercury d. Whitney Houston 90. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Privirea ta? a. Activ b. Fly Project c. Dj Project d. Voltaj 91. Gen muzical vocal i instrumental, derivat din cntecele de lucru (work songs) i gospel ale populaiei afroamericane, nscut la sfritul secolului al XIX-lea avnd o influen major asupra muzicii de consum? a. Jazz b. Blues c. Rhythm & Blues d. Country 92. Semnificaia R&B- ului? a. Heavy Metal b. Pop c. Hip Hop d. Rhythm and Blues 93. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Lonely? a. Bjrk b. Sean Paul c. Akon d. 50 Cent 94. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Right now na na na? a. Natasha Bedingfield b. Akon c. Gwen Stefani d. Kelly Clarkson 95. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Crazy in love? a. Rihanna b. Pink c. Kelly Rowland d. Beyonce Knowles 96. Artistul/formaia care interpreteaz melodia If I were a boy? a. Madonna b. Whitney Houston c. Mariah Carey d. Beyonce Knowles 97. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Baby Boy? a. Pink b. Beyonce Knowles c. Cher d. Natasha Bedingfield 98. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Cu capu-n nori? a. Akcent b. 3 Sud Est c. Voltaj d. Holograf 99. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Amintirile? a. Fly Project b. Hi Q c. Activ d. 3 Sud Est 100.Artistul/formaia care interpreteaz melodia Vorbe care dor? a. Blexy Girls b. Andreea Bnic c. 3 Sud Est d. Keo

101.

Artistul/formaia care interpreteaz melodia In the club? a. Justin Timberlake b. Akon c. Eminem d. 50 Cent 102.Artistul/formaia care interpreteaz melodia Dac ploaia s-ar opri? a. Holograf b. Cargo c. Iris d. Phoenix 103. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Dac ai ti? a. Voltaj b. Zdob i Zdub c. Animal X d. Direcia 5 104.Artistul/formaia care interpreteaz melodia Nu ne mai tragei pe dreapta? a. Bosquito b. Sarmalele Reci c. Bere Gratis d. Vama Veche 105.Artistul/formaia care interpreteaz melodia Hotel Cimigiu? a. Animal X b. BUG Mafia c. Anda Adam d. Vama Veche 106.Artistul/formaia care interpreteaz melodia Epilog ? a. La Familia b. Vama Veche c. Ozone d. Florin Chilian 107. Artistul/formaia care interpreteaz melodia 18 ani? a. Analia Selis b. Class c. Vama Veche d. Paraziii 108. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Nu am chef azi? a. Nico b. Vama Veche c. Simplu d. Andra 109. Artistul/formaia care interpreteaz melodia De mine? a. Giulia b. Voltaj c. Smiley d. Impact 110.Artistul/formaia care interpreteaz melodia Povestea oricui? a. Via de Vie b. Stefan Bnic Jr. c. Voltaj d. Anna Lesko 111. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Pata pe tine? a. Crush & Alexandra Ungureanu b. Animal X c. Voltaj d. Hi Q 112. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Albinutza? a. Cristina Rus b. Voltaj c. Keo d. Cleopatra Stratan 113.Artistul/formaia care interpreteaz melodia Hero? a. Natasha Bedingfield b. Whitney Houston c. Mariah Carey d. Cher 114. Artistul/formaia care interpreteaz melodia All I want for Christmas is you? a. Madonna b. Mariah Carey c. Kelly Clarkson d. Anastacia 115. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Touch my body? a. Alicia Keys b. Britney Spears c. Mariah Carey d. Ciara 116.Artistul/formaia care interpreteaz melodia Tell Him alturi de Celine Dion? a. Dido b. Barbara Streisand c. Hilary Duff d. Diana Ross 117.Artistul/formaia care interpreteaz melodia Turn off the light? a. Kylie Minogue b. Mandy Moore c. Nelly Furtado d. Jessica Simpson 118. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Maneater? a. Ruslana b. Britney Spears c. Gwen Stefani d. Nelly Furtado

119.Artistul/formaia care interpreteaz melodia Say it right? a. Jennifer Lopez b. Gloria Estefan c. Nelly Furtado d. Shakira 120. Cntrea american devenits cunoscut datorit hitului din 2008 I Kissed a Girl care a atins prima poziie n peste 20 de ri? a. Avril Lavigne b. Ashanti c. Mary J. Blige d. Katy Perry 121. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Hot N Cold? a. Toni Braxton b. Katy Perry c. Janet Jackson d. Mary J. Blige 122.Artistul/formaia care interpreteaz melodia Hung up? a. Kelly Clarkson b. Kyle Minogue c. Madonna d. Gwen Stefani 123.Artistul/formaia care interpreteaz melodia Justify my love? a. Tina Turner b. Cher c. Whitney Houston d. Madonna 124.Artistul/formaia care interpreteaz melodia American life? a. Bon Jovi b. Craig David c. Madonna d. Alanis Morissette 125. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Dont cry for me Argentina? a. Courtney Love b. Shania Twain c. Madonna d. Diana Ross 126. Artistul/formaia care interpreteaz melodia La isla bonita? a. Shakira b. Jennifer Lopez c. Gloria Estefan d. Madonna 127. Artistul/formaia care interpreteaz melodia Red blooded woman? a. Thalia b. Lauryn Hill d. Jessica Simpson d. Kylie Minogue 128. Artistul/formaia care interpreteaz melodia In my arms? a. Gwen Stefani b. Pink c. Danni Minogue d. Kylie Minogue 129. Stil de muzic electronic numit i jungle,ce i are originea la nceputul anilor '90 n scena muzical de breakbeat hardcore i rave din Marea Britanie i a luat fiin cnd armoniile de bas din reggae au fost mixate cu ritmurile breakbeat de hip hop i influene din techno, dar pe o vitez mrit? a. New Age b. Drum And Bass c. Space Music d. Elecrto Funk 130. Gen muzical care a aprut i s-a dezvoltat n Spania, preponderent n regiunea Andaluzia, acest gen fiind caracterizat de o ritmicitare pronunat, iar adesea cntecele acestui gen sunt nsoite de dansul omonim? a. Latino b. Reggae c. Flamenco d. Jazz 131. Chitarist i compozitor, co-fondator al formaiei australiene de muzic hard rock AC/DC cunoscut pentru micrile energice executate pe scen i pentru uniforma de colar pe care o poart n toate concertele sale? a. Malcolm Young b. Bon Scott c. Phil Rudd d. Angus Young 132.Form a muzicii rock, avndu-i rdcinii n rock-ul psihedelic de la nceputul anilor 1960, caracterizat prin folosirea excesiv a chitrilor electrice distorsionate, a chitrii bas i a bateriei? a. Rock and Roll b. Hard Rock c. Rock Alternativ d. Folk Rock 133. Gen de muzic rock de tip anti-establishment (mpotriva conveniilor societii) care s-a dezvoltat ntre 1974 i 1977 n Statele Unite, Marea Britanie i Australia prin trupe precum The Ramones, Sex Pistols, sau The Clash? a. New Wave b. Heavy Metal c. Rock psihedelic d. Punk Rock

134.Gen muzical aprut n anii '20 n sudul SUA care i are originea n muzica irlandez, ns are influene i din alte genuri, cum ar fi blues sau gospel? a. Folk b. Country c. Latino d. Blues 135. Stil de muzic electro-dance, care a luat natere la mijlocul anilor 1980 n oraul Chicago? a. Hip Hop b. Electronica c. Underground d. House 136.Muzic electronic aprut n noiembrie 1974 (data comercializarii in SUA a albumului "Autobahn" de la Kraftwerk) remixat de ctre Disc-jockey n cluburi i la petreceri? a. New Wave b. Deep House c. Techno d. Punk 137. Curent muzical ce descinde din folclorul american, avndu-i rdcinile n anii 1930, Prinii acestui gen fiind considerai cntreii protestatari din anii Marii Crize ? a. Country b. Folk c. Fado d. Latino 138. Subgen al muzicii rock ce mprumut elemente ale muzicii funk unei atmosfere de tip rock? a. Hard Rock b. Funk Rock c. Rock Alternativ d. Folk Rock 139. Artistul/formaia care interpreteaz melodia We dont need no education? a. Elvis Presley b. Pink Floyd c. Freddie Mercury d. Scorpions 140.Trup britanic de rock progresiv format n anul 1964 n Cambridge, Anglia, faimoas prin compoziiile sale n stil de rock clasic revoluionar, texte filozofice, experimente sonore, originalitate, coperte inovative de albume muzicale i spectacole live intens elaborate? a. Metallica b. Nazareth c. Queen d. Pink Floyd 141.Formaie rock american ce s-a format n Los Angeles, California n 1983 care deine recordul pentru cele mai multe single-uri n Billboard Modern Rock Chart, cu un numr de unsprezece, i un record pentru 81 de sptmni de staionare pe locul 1 ntr-un top? a. Guns and Roses b. Roxette c. Red Hot Chili Peppers d. U2 142.Gen evoluat din muzica pop alctuit din 2 componente: rapping i DJing, iar mpreun cu breakdance i graffiti i Beatbox/Beatboxing alctuiesc cele 5 elemente ale culturii acestui gen? a. Pop b. Hip Hop c. House d. Techno 143.Gen muzical spaniol, originar n majoritatea rilor din America Latin, avnd i o contribuie deosebit n cadrul culturii muzicale? a. Reggae b. Latino c. Salsa d. Tango 144.Gen muzical derivat din muzica blues aprut n anii 1940 n Statele Unite ale Americii, captivnd publicul prin caracterul puternic ritmat? a. House b. Rhythm and blues (R&B) c. Rock and Roll d. Rap 145.Cntrea de R&B i actri american ajuns cunoscut datorit faptului c fost principala component a grupului Destiny's Child, formaia de fete cu cele mai mari vnzri din istorie? a. Kelly Rowland b. Beyonc Knowles c. LeToya Luckett d. LaTavia Roberson 146. Formaie de hard rock nfiinat n Sydney, Australia, n 1973 de ctre fraii Angus i Malcolm Young? a. Led Zeppelin b. Guns N Roses c. AC/DC d. Dark New Day 147.Formaie de muzic rock din Marea Britanie cu o componen unic (Jimmy Page , Robert Plant, John Bonham, John Paul Jones), care este considerat unul dintre cele mai cunoscute, respectate, novatoare i inspirante grupuri muzicale ale secolului 20? a. Europe b. Led Zeppelin c. AC/DC d. Van Halen

148.

Trup englez de rock, format n Hertfordshire n 1968 care, alturi de Black Sabbath i Led Zeppelin sunt considerai unii dintre pionerii heavy metal-ului i hard rock-ului, cu toate c membrii ei au refuzat ntotdeauna aceast denumire? a. Deep Purple b. Smokie c. Pink Floyd d. Nazareth 149. Compozitor german i organist din perioada baroc, considerat n mod unanim ca unul din cei mai mari muzicieni ai lumii avnd ca prime compoziii celebra Toccata i Fuga n Re minor? a. Johannes Brahms b. Johann Sebastian Bach c. Johann Strauss d. Franz Liszt 150. Compozitor, violonist, pedagog, pianist i dirijor, considerat cel mai important muzician romn? a. Paul Constantinescu b. Tiberiu Brediceanu c. Florin Bogardo d. George Enescu 151. Violonist, violist, chitarist i compozitor italian , considerat unul dintre cei mai mari violoniti din toate timpurile, avnd o intonaie i o tehnic inovativ perfect? a. Giacomo Puccini b. Giuseppe Verdi c. Antonio Vivaldi d. Niccol Paganini 152.Celebru violonist romn, fost elev al marelui George Enescu? a. Paul Constantinescu b. Tiberiu Brediceanu c. Florin Bogardo d. Ion Voicu 153. Claviaturist (pianist, organist .a.) i cntre autodidact cunoscut ndeosebi pentru implicarea n formaia britanic Pink Floyd ca membru fondator, fidel grupului pentru mai mult de treizeci i cinci de ani? a. Bob Klose b. Nick Mason c. Rick Wright d. Roger Waters 154. Instrument muzical foarte rspndit, n care sunetul este produs de corzi metalice fixate pe o plac de rezonan din lemn, lovite de ciocnele acoperite cu psl, prin intermediul unei claviaturi? a. Vioara b. Chitara c. Pianul d. Harpa 155. Rapper american, pe numele su adevrat Curtis James Jackson III, nscut n Queens (New York)? a. Nelly b. Dr. Dre c. 2 Pac d. 50 Cent 156. Artist care dup ce a renunat la lumea drogurilor pentru a urma o carier n hip-hop, a fost mpucat de 9 ori, n anul 2000? a. Cypress Hill b. Snoop Doggy Dogg c. Dr Dre d. 50 Cent 157.Celebru grup muzical suedez de muzic pop activ din 1972 pn n 1982? a. Boney M b. Abba c. Hot Chocolate d. Roxette 158. Numele formaiei de succes a anilor 70-80 este un acronim, provenind de la iniialele prenumelor celor patru protagoniti? a. The Beatles b. The Bee Gees c. Abba d. The Scorpions 159.Cntrea i muzician din Canada, iniial cunoscut pentru stilul ei skater punk, mai ales n melodii precum Sk8er Boi ? a. Miley Cyrus b. Avril Lavigne c. Ashley Simpson d. Fergie 160. Trup de hip-hop din Romnia, fondat n anul 1993, actualii componeni fiind Tataee, Caddy, Uzzi i DJ Swamp? a. La Familia b. B.U.G. Mafia c. R.A.C.L.A. d. Paraziii 161.Compozitor austriac care a trit n secolul XVIII, unul din cei mai prodigioi i talentai creatori n domeniul muzicii clasice? a. Franz Schubert b. Wolfgang Amadeus Mozart c. Georg Friedrich Hndel d. Johannes Brahms

162.Cntrea american, compozitoare, designer de mod i ocazional actri care a debutat n anul 1992 ca i solista formaiei No Doubt? a. Beyonc Knowles b. Gwen Stefani c. Kelly Rowland d. Jessica Simpson 163.Trup nfiinat la Timioara n anul 1985, n formula: Carol Bleich, Octavian Iepan, Tibi Gajdo, Dinel Tollea, Nae Ionel Tarnotzi i Adrian Brar? a. Via de Vie b. Iris c. Holograf d. Cargo 164.Primul album semnat de aceast trupa este lansat n anul 1992, "Povestiri din gar", conine 9 piese, din care una instrumental? a. Vama Veche b. Talisman c. Cargo d. Iris 165.Formaie care a luat fiin n anul 1977, n Cluj-Napoca, avnd ca membrii pe: Marius 'Bubu' Luca, Cornel Moldovan, Ladislau Balasz, Constantin Cmran, Teo Peter? a. Phoenix b. Compact c. Pasarea Colibri d. Semnal M

NTREBRI CULTUR GENERAL Psihologie 1. tiina care studiaz comportamentul uman, inclusiv funciunile psihice i procesele mentale ca inteligena, memoria, percepia, precum i experienele interioare i subiective cum sunt sentimentele, speranele i motivarea, procese fie contiente, fie incontiente? a. Pedologia b. Psihologia c. Fitologia d. Tipologia Model normativ de aciuni pe care un grup sau o societate le ateapt de la un individ? a. Rol b. Cale c. Rebt d. Retman Concept folosit n psihologie, ce se refer la un tip de procesri cognitive determinate de caracteristicile fizice ale stimulului? a. Analiza ascendent b. Analiz motric c. Analiz senzorial d. Analiza descendent Activitate observabil a unui organism, o interaciune cu mediul su? a. Carism b. Contiin c. Temperament d. Comportament Form de reflectare psihic a realitii, proprie oamenilor, produs al activitii creierului uman?

2.
3.

4. 5.

6.

7.

8. 9. 10. 11. 12.

13. 14.

15.

16.

17.
18.

19. 20.

a. Incontient b. Voin c. Contiin d. Subcontient Afeciune grav ntlnit la om, care se caracterizeaz prin reinerea dezvoltrii psihice i fizice, ce se manifest prin talie mic, degete scurte i groase, picioare scurte i strmbe, fa mare cu fruntea ngust, nas redus n dimensiuni i lat, debilitate mintal, stare psihic de idioie i imbecilitate .a.? a. Debilitate b. Acromegalie c. Imbecilitate d. Cretinism Reacie afectiv de intensitate mijlocie i de durat relativ scurt, nsoit adesea de modificri n activitile organismului, oglindind atitudinea individului fa de realitate? a. Emoia b. Stres c. Curiozitate d. Motivaie Mecanism de supravieuire ce apare ca rspunsul unui om la o ameninare concret, de obicei negativ? a. Percepie b. Frica c. Intuiie d. Fobie Fric de o intensitate extrem, persistent, sesizat de ctre subiect ca fiind iraionl? a. Fric b. Anxietate c. Fobie d. Team Frica de spaii din care ar fi dificil de ieit sau n care ajutorul altei persoane ar fi greu de obinut? a. Agorafobia b. Ranidafobia c. Bibliofobia d. Sociofobia Frica de strini? a. Hematofobia b. Chemofobia c. Islamofobia d. Xenofobia Cea mai nalt treapt spiritual a omului, caracterizat printr-o activitate creatoare ale crei rezultate au o mare nsemntate? a. Trans b. Geniul c. Reea neuronal d. Gndire Somn artificial provocat prin sugestie, n timpul cruia subiectul adormit este supus voinei hipnotizatorului? a. Hipnoza b. Imagine mental c. Insomnie d. Telepatie Nivelul cel mai nalt de prelucrare i integrare a informaiei despre lumea extern i despre propriul nostru eu, prin care se realizeaz saltul calitativ al activitii de cunoatere de la particular la general, de la accidental la necesar, de la simpla constatare a existenei obiectului la interpretarea i explicarea lui legic-cauzal? a. Mentalism b. Geniul c. Reea neuronal d. Gndire Poziie aparte pe continuumul activitii de cunoatere, ce vine n continuarea reprezentrii, bazndu-se direct pe memorie, pe de alt parte, ea deviaz traiectoria care merge spre gndire, fcnd o bucl? a. Telepatie b. Instinct c. Imaginaie d. Imagine mental Primul nivel de organizare a activitii mintale autonome, independent de prezena i aciunea direct a obiectelor externe, avnd ca surs informaiile furnizate de senzaii i percepii? a. Comportament b. Reprezentare c. Curiozitate d. Percepie Semnal sau mesaj conceput s fie transmis sub limitele normale ale percepiei? a. Mesaj subliminal b. Retman c. Rebt d. Minciun Comportamentul uman de a pune deoparte un ideal, pentru a urmri un alt ideal, cu o importan mai mic, dar mai uor de realizat? a. Pozitivism b. Pragmatism c. Voluntarism d. Bergsonism Frica de broate? a. Agorafobia b. Ranidafobia c. Bibliofobia d. Sociofobia Actul prin care cineva i ia singur viaa, fiind considerat de unele religii pcat? a. Eutanasia b. Asasinatul

c. Sacrificiul d. Sinuciderea 21. Credin emoional ntr-un rezultat pozitiv al evenimentelor i mprejurrilor din viaa a unui om? a. Acceptan b. Surpriz c. Mndrie d. Speran 22. Defect general de adaptabilitate, surmenaj, epuizare fizic i psihic fr vreun motiv obiectiv, rigiditate? a. Nevrotism b. Autism c. Ecopraxie d. Sindromul Asperger 23. Stare permanent de tensiune psihic, iritabilitate, lips de ncredere n propria persoan, incapacitate sau rezerve n asumarea unui risc, tremur i alte reacii neurovegetative, diverse semne psihosomatice? a. ADHD b. Anxietate c. Sindromul Gilles de la Tourette d. Anorexia nervoas 24. Sentiment complex, manifestat prin afeciune puternic, manifestat fa de familie (prini, copii sau alte rude), prieteni, parteneri romantici, divinitate, animale, obiecte, patrie, frumos, art .a.m.d? a. Melancolie b. Recunotin c. Dragoste d. Entuziasm 25. Termen prin care se caracterizeaz ataamentul necondiionat al unei persoane sau al unui grup la o idee, doctrin, opinie sau la un scop, animat de un zel orb, fr s se in seam de eventualele consecine pentru sine sau pentru alii? a. Gelozie b. Fanatism c. Ambivalen d. Frustrare 26. Stare emoional de izolare, cnd o anumit persoan se simte de parc nu are contactul cu ceilali sau nu este iubit de nimeni? a. Singurtate b. Melancolie c. Depresie d. Goliciune 27. Sentimentul aprut mereu, indiferent de vrst, n momentul n care acesta a rmas cu anumite sentimente de regret sau rmie, traume ale unor evenimente care s-au ntmplat din vina individului? a. Incontient b. Cunotiin c. Contiin d. Subcontient 28. Ansamblu de modificri clinice i psihofiziologice ce apar la o persoan sntoas, creia i s-a administrat o substan cu acelai nume ca i efectul? a. Efectul terapeutic b. Efectul Charcot c. Efectul Nirvana d. Fenomenul i Efectul Placebo 29. Tulburare a somnului care se manifest prin reducerea duratei i/sau profunzimii lui? a. Hipnoza b. Imagine mental c. Insomnie d. Afazia 30. Frica de cri? a. Agorafobia b. Ranidafobia c. Bibliofobia d. Sociofobia 31. Dispoziia inerent unui organism viu spre un anume comportament? a. Intuiia b. Instinct c. Afazia d. Mentalism 32. Abilitatea de a comunica o informaie de la o minte la alta, fiind o form de percepie extra-senzorial sau cogniie anormal? a. Hipnoza b. Imagine mental c. Somn REM d. Telepatie 33. Denumirea somnului n care ochii se mic? a. Afazie b. Asomnie c. Insomnie d. Somn REM 34. Frica de cultul islamic? a. Hematofobia b. Chemofobia c. Islamofobia d. Xenofobia 35. Afirmaie care este contrazis de ctre experien, observaie sau bun sim, care este oferit n mod premeditat sau spontan prin distorsionarea total sau parial a faptelor i a adevrului sau prin argumentarea selectiv, dar aparent semnificativ, a faptelor? a. Mesaj subliminal b. Retman

c. Remucare d. Minciun 36. Concept fundamental n psihologie i, n tiinele despre om, care exprim faptul c la baza conduitei umane se afl ntotdeauna un ansamblu de mobiluri trebuine, tendine, afecte, interese, intenii, idealuri care susin realizarea anumitor aciuni, fapte, atitudini? a. Emoia b. Stres c. Curiozitate d. Motivaie 37. Dispozitiv care msoar i nregistreaz un numr de parametri fiziologici ai unui subiect uman, aa cum ar fi tensiunea arterial, pulsul, respiraia i conductivitatea pielii, n timp ce acestuia i se pun o serie de ntrebri? a. Poligraf b. Derivatograf c. Sonograf d. Monograf 38. Termen social, etic i religios aplicabil unei colectiviti sau individ, care definete respectul libertii altuia, al modului su de gndire i de comportare, precum i al opiniilor sale de orice natur? a. Toleran b. Afectivitate c. Voin d. Gestaltism 39. Activitate a unei fiine inteligente, care simte i asimileaz cunotinele despre un fenomen n propria sa structur de cunotine i idei anterioare? a. Observaie b. Persuasiune c. Cunoatere d. Raionament 40. Form de influenare, modalitatea de argumentare prin intermediul creia o persoan ncerceac s conving o alt persoan sau un grup de persoane s cread sau s fac un anumit lucru? a. Curiozitate b. Persuasiune c. Cunoatere d. Percepie 41. Stare modificat a contiinei, tehnicile care permit crearea acestei stri, precum i practicile utilizate n timpul acestei stri? a. Hipnoza b. Imagine mental c. Insomnie d. Telepatie 42. Sistem dinamic de cel puin trei judeci ntre care exist o relaie necesar ce determin apariia unei noi judeci pe baza celor precedente? a. Ambivalen b. Raionament c. Senintate d. Logic 43. Derivarea corect din punct de vedere logic a unei afirmaii din alte afirmaii sau argumente (adevrate)? a. Dovad b. Inferen c. Retroducie d. Cazuistic 44. Afirmaie, sau o serie de afirmaii care este utilizat pentru a motiva o alt afirmaie, de exemplu o concluzie? a. Analogie b. Argument c. Raionament inductiv d. Raionament deductiv 45. Frica de comunicare? a. Agorafobia b. Ranidafobia c. Bibliofobia d. Sociofobia 46. Cerere specific de informaie, formulabil lingvistic ce are un rol fundamental n comportamentul uman, indicnd o stare de curiozitate sau indecizie? a. Interogaie b. Exclamaie c. Imprecaie d. Retroducie 47. Chestiune care prezint aspecte neclare, discutabile, care necesit o lmurire, precizare, care se preteaz la discuii, chestiune important care constituie o sarcin, o preocupare (major) i care cere o soluionare (imediat)? a. Enigm b. Mister c. Problem d. Preocupare 48. Categorie a iluzionismului care imit citirea gndurilor, predicia, controlul minii, telepatia, telechinezia, percepia extrasenzorial, cea mai veche? a. Intuiia b. Instinct c. Afazia d. Mentalism 49. Abaterea comportamentului de la normele de via i de la valorile sociale, morale i culturale ale unui grup sau ale unei societi? a. Criz b. Deviana c. Retroducie d. Distrugere

50. Capacitatea gndirii de a acumula cunotine pe baza experienei i a cunotinelor dobndite anterior, fiind i o
metod didactic de predare i nsuire a cunotinelor pornind de la reflectarea senzorial nemijlocit a obiectelor, ct i a fenomenelor studiate? a. Telepatie b. Intuiia c. Imaginaie d. Imagine mental Persoan care poate fi trecut n stare de hipnoz, de trans i despre care, n practicile oculte, se crede c poate comunica cu spiritele i poate servi ca intermediar ntre ele i cei vii? a. Medium b. Vraci c. Psihoterapeut d. Hipnotist Termen care descrie experiena subcontient, alctuit dintr-o succesiune de imagini, sunete, idei, emoii i alte senzaii, care apar de obicei n timpul somnului? a. Vis b. Starea de veghe c. Vis lucid d. Afazie Component a unui proces logic care deriv o concluzie dintr-o premiz, adic extrage o consecin necesar, o informaie specific, dintr-o descriere de stare dat? a. Dovad b. Inferen c. Retroducie d. Cazuistic Medic german, fondatorul teoriei pseudotiinifice a magnetismului animal, numit ulterior mesmerism, ideile i conceptele sale conducndu-l pe James Braid la efectuarea studiilor tiinifice asupra hipnozei? a. Alois Alzheimer b. Robert Koch c. Carl Bergmann d. Franz Anton Mesmer Partea extern a procesului de cunoatere, necesar n cunoaterea prii perceptibile a obiectului de cunoscut, a crui specific este raionalitatea percepiei? a. Observaie b. Persuasiune c. Cunoatere d. Raionament Funcie sau mecanism de orientare, focalizare i fixare a contiinei asupra unui obiect, sarcini, ntrebri, probleme, etc? a. Persuasiune b. Atenia c. Imaginaie d. Concentrare Proces de ghidare al oamenilor pentru a adopta idei, atitudini sau aciuni (raionale sau mai puin raionale), ce se bazeaz pe discuii, nu pe for? a. Observaie b. Persuasiune c. Cunoatere d. Adaptabilitate Operaie a gndirii care const n extragerea proprietilor generale, comune ale unui grup de obiecte, lsndu-se la o parte proprietile lor particulare? a. Abstractizarea b. Taxonomie c. Neutrosofie d. Teosofie Operaie a gndirii ordonate, prin care se obine o judecat nou, numit concluzie din dou judeci anterioare, dintre care prima este denumit premis, iar a doua, termen mediu pe baza raporturilor logice dintre ele? a. Analogie b. Argument c. Raionament inductiv d. Raionament deductiv Capacitatea spiritului uman de a nelege relaii universale i sensul lor i de a aciona conform acestora, inclusiv privitor la propria situaie n via? a. Fantezia b. Judecata c. Raiunea d. Memoria Frica de substane artificiale? a. Hematofobia b. Chemofobia c. Islamofobia d. Xenofobia Termen ce desemneaz un vis n care persoana care viseaz este contient c visez i c visul este n curs de desfurare? a. Vis b. Starea de veghe c. Vis lucid d. Afazie Tulburare a somnului ce poate fi provocat de boli febrile, cardiovasculare, crize abdominale dureroase, nevralgii, hipertensiune, nevroze, psihoze, encefalite, intoxicaii, diabet, uremie, hipertiroidie, surmenaj fizic, intelectual sau moral, criz emotiv .a.?

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

58.

59.

60.

61. 62.

63.

64.

65.

66.

67.

68.

69.

70.

71. 72.

73.

74. 75. 76.

77.

a. Hipnoza b. Imagine mental c. Insomnie d. Telepatie Tulburare a vorbirii care afecteaz exprimarea sau nelegerea limbajului vorbit sau scris n absena oricrei modificri senzoriale sau a unui deficit al aparatului fonator, rezultnd n urma unor leziuni dobndite ale creierului? a. Pitres b. Afazia c. Gnozia d. Praxia Medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al colii psihologice de psihanaliz, Die Traumdeutung (Interpretarea viselor) (1899)? a. Sigmund Freud b. Jacob Levy Moreno c. Julius Wagner-Jauregg d. Simon Wiesenthal Calitatea minii umane de a inventa forme, relaii, proprieti i aciuni noi, deosebite de cele ntlnite n realitatea perceput i descris lingvistic? a. Fantezia b. Judecata c. Raiunea d. Memoria Boal mintal din categoria psihozelor endogene avnd ca i caracteristici apariia unor manifestri psihopatologice majore, cum sunt halucinaiile, deliruri, tulburri formale de gndire, tulburri afective, tulburri de comportament, dezorganizarea personalitii? a. Halucinaia b. Schizofrenia c. Demena d. Delirul Fiziolog, psiholog i medic rus cruia i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Medicin n 1904 pentru cercetri referitoare la sistemul digestiv? a. Ilia Ilici Mecinikov b. Nicolai Sklifosovski c. Iuri Senkevici d. Ivan Petrovici Pavlov Disciplina din cadrul psihologiei care investigheaz modificrile psihologice care survin n viaa individului, de la natere pn la moarte? a. Psihologia dezvoltrii b. Psihologia social c. Psihologia persoanei d. Biopsihologia Tendina membrilor unui grup s i schimbe opiniile, percepiile i comportamentul sub influena normelor grupului din care fac parte? a. Confuzie b. Invidie c. Conformitatea d. Recunotin Subdomeniul psihologiei care studiaz comportamentul individual n context social? a. Psihologia dezvoltrii b. Psihologia social c. Psihologia persoanei d. Biopsihologia Subdomeniul psihologiei, care abordeaz dou aspecte: impactul social asupra comportamentului individual i aporturile personale n iniierea i cristalizarea unor fapte sociale? a. Psihologia dezvoltrii b. Psihologia social c. Psihologia persoanei d. Biopsihologia Denumire generic dat unui ansamblu de metode i tehnici de intervenie asupra psihicului uman aflat n diferite stri de disfuncie adaptativ (nevroze n special)? a. Psihanaliza b. Psihoanaliza c. Terapia comportamentala d. Psihoterapia Activitatea de a evada prin divertisment din realitate, perceput ca fiind neplcut sau nesatisfctoare? a. Efugionism b. Mondialism c. Fanatism d. Heteronormativitate Frica de snge? a. Hematofobia b. Chemofobia c. Islamofobia d. Xenofobia Funcie prin care se moduleaz tonusul nervos, necesar pentru desfurarea celorlalte procese i structuri psihice? a. Persuasiune b. Atenia c. Imaginaie d. Concentrare Stare emergent a unui grup, care se refer la dorina membrilor unui grup de a fi mpreun? a. Efugionism b. Coeziune

c. Persuasiune d. Apartenen 78. Proces psihic care const n ntiprirea, recunoaterea i reproducerea senzaiilor, sentimentelor, micrilor, cunotinelor etc. din trecut? a. Fantezia b. Judecata c. Raiunea d. Memoria 79. Fenomen mental care descrie o stare de atenie asupra unui obiect, asupra unui gnd, asupra contientului, subcontientului sau incotientului? a. Karma b. Meditaia c. Imagine mental d. Chakra 80. Sindromul de adaptare pe care individul l realizeaz n urma agresiunilor mediului; ansamblu care cuprinde ncordare, tensiune, constrngere, for, solicitare, tensiune? a. Stres b. Panic c. Frustrare d. Anxietate

NTREBRI CULTUR GENERAL

Religie 1. Care sunt cele trei mari religii monoteiste ale lumii? 2. 3.
a. Iudaismul b. Cretinismul c. Islamul d. Toate Care nger i-a vestit Fecioarei Maria c l va nate pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu? a. ngerul Mihail b. ngerul Petru c. ngerul Gavriil d. ngerul Andrei Ce a creat Dumnezeu n ziua a patra? a. Lumintorii cerului b. Animalele

4.

5. 6. 7. 8.
9.

10. 11.

12. 13. 14.

15.

16.
17.

18. 19. 20.

c. Pmntul d. Mrile i oceanele Cum se numea socrul lui Moise? a. Joseph b. Ietro c. Seti d. Levi Naterea lui Iisus a avut loc pe vremea domniei unui cunoscut rege al iudeilor. Cum se numete acesta? a. Philippus b. Irod cel Mare c. Josephus d. Archelaus Cum se numesc cele dou surori ale lui Lazr? a. Marta i Elena b. Elena i Maria c. Marta i Magdalena d. Marta i Maria Mare prooroc, fiul preotului Zaharia i al Elisabetei, cunoscut ca ,,naintemergtorul i Boteztorul Domnului? a. Sf. Pavel b. Sf. Ioan c. Sf. Andrei d. Sf. Petru Ora sfnt pentru musulmani, unde fiecare credincios trebuie s ajung mcar o dat n via? a. Mecca b. Medina c. Damasc d. Kaba Mare personalitate a Vechiului Testament care a primit de la Dumnezeu Tablele Legii? a. Aaron b. David c. Moise d. Iosif Arhanghel care s-a luptat cu diavolul? a. Gavriil b. Daniil c. Ilie d. Mihail Numele grupului primelor cinci cri ale Vechiului Testament cunoscute i sub denumirea de ,,Crile lui Moise? a. Geneza b. Pentateuh c. Exodul d. Deuteronom Care este cartea sacr a musulmanilor? a. Coranul b. Septuaginta c. Tora d. Tetravanghel Numele soiei lui Moise? a. Maia b. Miriam c. Sefora d. Helena Ci ani au rtcit evreii prin pustie dup eliberarea din robia egiptean, ndreptndu-se spre Pmntul Fgduinei? a. 3 ani b. 18 ani c. 27 ani d. 40 ani Faraon egiptean pe vremea cruia, afirm Eusebiu de Cezareea, ar fi avut loc exodul evreilor i eliberarea lor din robia egiptean? a. Ramses al II-lea b. Sethos I c. Ramses I d. Merneptah Apostol al Domnului numit i ,,necredinciosul? a. Sf. Ap. Matei b. Sf. Ap. Toma c. Sf. Ap. Ioan d. Sf. Ap. Luca ntemeietorul islamului? a. Mahomed b. Abu Talib c. Abraham d. Ismael Insul pe care Sf. Ioan a scris Cartea Apocalipsei? a. Insula Kos b. Insula Naxos c. Insula Limnos d. Insula Patmos Cum se numete slujitorul arhiereului cruia Petru, n Grdina Ghetsimani, i taie urechea? a. Saul b. Malhus c. Isac d. Iacov Care este cea de-a patra evanghelie din Noul Testament? a. Sfnta Evanghelie dup Matei b. Sfnta Evanghelie dup Luca

c. Sfnta Evanghelie dup Marcu

d. Sfnta Evanghelie dup Ioan

21. Cea mai cunoscut scriere a Americii precolumbiene, aparinnd civilizaiei Maya? 22. 23. 24. 25. 26.
a. Con b. Collasuyu c. Viracocha d. Popol Vuh Lca de cult al evreilor drmat n anul 70 d.Hr. de romani? a. Templul din Ierusalim b. Templul cerului c. Templul din Luxor d. Palatul Nikaia Care era ndeletnicirea lui Abel? a. Brutar b. nvtor c. Pstor d. Fierar Ci oameni au fost salvai n arca lui Noe? a. 8 b. 18 c. 7 d. 11 Personaj al Vechiului Testament numit i ,,ucigaul uriaului? a. Aaron b. David c. Moise d. Iosif Rege al Israelului n timpul domniei cruia a fost ridicat un mre lca de cult al antichitii, pentru a adposti Chivotul Legii, n care se aflau Tablele Legii, toiagul lui Aaron i un vas cu man? a. Roboam b. Iosafat c. Solomon d. Azaria Guvernator roman al Iudeii a crui soie, Claudia, i cere n timpul procesului, s nu i fac nici un ru lui Iisus Nazarineanul? a. Poniu Pilat b. Quirinius c. Irod Antipa d. Itureei Concept hindus potrivit cruia sufletele transmigreaz, nregistrnd reveniri existeniale repetate, purtnd povara faptelor din vieile anterioare? a. Metempsihoz b. Transmigraia c. Rencarnare d. Ezoterism Apostol al Domnului care s-a lepdat de Mntuitorul de trei ori? a. Sf. Ap. Matei b. Sf. Ap. Petru c. Sf. Ap. Pavel d. Sf. Ap. Luca Pentru ce sum a fost vndut Mntuitorul Iisus de Iuda? a. 30 argini b. 1000 argini c. 300 argini d. 100 argini Munte din ara Sfnt pe care a avut loc Schimbarea la Fa a lui Iisus Hristos? a. Muntele Samariei b. Muntele Kineret c. Muntele Tabor d. Muntele Carmel Zeia nelepciunii n panteonul roman? a. Minerva b. Proserpina c. Diana d. Juno Ceti din ara Sfnt distruse de Dumnezeu cu foc i pucioas din cauza frdelegilor i a vieii imorale a locuitorilor? a. Sodoma i eboim b. Bela i Gomora c. Sodoma i Adma d. Sodoma i Gomora Apostolii care au fost prezeni la Schimbarea la Fa a lui Iisus Hristos? a. Petru b. Iacov c. Ioan d. Toi Prooroc al Vechiului Testament care a scos poporul evreu din robia egiptean? a. Aaron b. David c. Moise d. Iosif mprat roman care a ridicat n anul 380 cretinismul la rang de religie oficial n Imperiul Roman? a. Arcadius b. Teodosie I c. Honorius d. Valens Daruri duse de cei trei magi Pruncului Iisus la Naterea Sa?

27.

28.

29. 30.

31.
32. 33.

34.
35.

36.
37.

38.

39. 40. 41.

42. 43.
44. 45.

46.
47.

48. 49. 50. 51. 52.

53.

a. Aur b. Smirn c. Tmie d. Toate Om bogat, ucenic al lui Iisus, care i-a cerut lui Pilat trupul Domnului Hristos, pe care l-a nfurat n giulgiu i l-a pus n mormntul nou al su? a. Gapar b. Iosif din Artimateea c. Balthazar d. Melchior Drumul pe care a avut loc convertirea la cretinism a lui Saul din Tars, cunoscut ulterior ca Apostolul Pavel? a. Drumul regilor b. Drumul Bethleemului c. Drumul Damascului d. Drumul Ierusalimului Vrsta la care, copil fiind, Iisus i uimete la Templu cu ntrebrile i rspunsurile sale pe nvtorii Legii? a. 3 ani b. 18 ani c. 10 ani d. 12 ani Epistola n care Sf. Ap. Pavel vorbete despre ,,Dragoste i bunurile ei? a. I Corinteni b. Galateni c. Efeseni d. Coloseni Catedral dintr-un renumit ora din Germania n care sunt pstrate relicvele celor trei magi? a. Catedrala din Kln b. Catedrala din Aachen c. Catedrala din Kiel d. Catedrala din Strasbourg Divinitate suprem n panteonul maya, zeul cerului, inventatorul scrierii i aprtor al oamenilor? a. Hunah Ku b. Yum Kaax c. Xi Balba d. Itzamna Autorul crii Faptele Apostolilor? a. Sf. Evanghelist Matei b. Sf. Evanghelist Marcu c. Sf. Evanghelist Luca d. Sf. Evanghelist Ioan Vnztoare de purpur din Filipi, originar din Tiatira, care, dup ce primete botezul mpreun cu toi ai casei, i pune casa la dispoziia cretinilor din ora, devenind astfel prima cretin, iar casa ei cea dinti biseric din Europa? a. Maia b. Miriam c. Sefora d. Lidia Apostol al lui Iisus Hristos care a propovduit pe teritoriul patriei noastre, n Dobrogea? a. Sf. Apostol Petru b. Sf. Apostol Andrei c. Sfntul Apostol Filip d. Sf. Apostol Pavel Anul i locul de desfurare a Sinodului ecumenic la care s-a hotrt modul de calcul pentru data Patelui cretin? a. Constantinopol b. Efes c. Niceea d. Roma Anul n care a avut loc Schisma cea Mare? a. 1083 b. 1008 c. 1054 d. 997 Perioada de timp petrecut de evrei n Egipt? a. circa 400 de ani b. circa 300 de ani c. circa 40 de ani d. circa 100 de ani Personalitate cretin a sec. al XVI-lea, primul reformator protestant, supranumit ,,printele Reformei? a. Otto Brunfels b. Thomas Mntzer c. Martin Luther d. Johann Gottfried von Herder Important zeu mesopotamian, protector al Babilonului? a. Shamash b. Marduk c. Enurta d. Ashur Erou mitic i semizeu prezent n mitologia mesopotamian, personaj central al Epopeii care i poart numele i care a domnit n oraul Uruk? a. Ghilgame b. Hadad c. Apsu d. Enlil Zei asiro-babilonian a dragostei i fertilitii? a. Anshar b. Mummu c. Itar d. Kingu

54. Zeu egiptean reprezentnd personificarea soarelui, socotit de egiptologii de azi c a fost zeul suprem?
55. 56. 57. a. Ra b. Imhotep c. Anubis d. Seth Sora mai mare a lui Moise? a. Maia b. Miriam c. Sefora d. Helena Soia zeului egiptean Osiris? a. Isis b. Hathor c. Nephthys d. Sekhmet Faraon care a provocat o adevrat revoluie religioas n Egiptul antic, nlocuind politeismul egiptean cu un sistem religios monoteist care avea ca zeu unic pe Aton? a. Ramses al III-lea b. Tutankhamon c. Akhenaton d. Amenhotep al III-lea Religie politeist ai crei zei principali sunt Vishnu, Brahma i Shiva? a. Taoismul b. Hinduismul c. Budismul d. intoismul Zeia luminii i a soarelui, figur central ntre zeitile panteonului Shinto? a. Kagu-tsuchi b. Izanagi c. Chimata-No-Kami d. Amaterasu Zeia vntorii n mitologia greac? a. Hera b. Persefona c. Artemis d. Selena Fraii lui Zeus, crora le-a druit marea i lumea subpmntean, pstrnd pentru sine pmntul? a. Cronos i Ares b. Poseidon i Hades c. Pan i Helios d. Hermes i Eol Personaj biblic, tatl lui Esau i al lui Iacov? a. Saul b. Malhus c. Isac d. Iacov Cte zile au crescut apele n timpul potopului biblic? a. 39 zile b. 150 zile c. 77 zile d. 110 zile Zeu roman, protectorul porilor, reprezentat ntotdeauna cu dou fee? a. Plutus b. Apollo c. Ianus d. Uranus Sultanul care, cu armata sa, a cucerit Constantinopolul, capitala Imperiului Bizantin n prima jumtate a secolului al XV-lea d. Hr.? a. Mahomed al II-lea b. Mustafa al III-lea c. Abdul-Aziz d. Ahmed I Cel mai cunoscut templu dedicat zeiei Atena, construit n secolul al V-lea . Hr. pe Acropole, considerat a fi un simbol al Greciei antice i a democraiei ateniene? a. Parthenonul b. Templul cerului c. Barocul n Grecia d. Templu apollinic Autorul crii ,,Eclesiastul? a. Roboam b. Iosafat c. Solomon d. Azaria mprat care a declarat cretinismul, prin Edictul de la Milan din anul 313, religie liber n Imperiul Roman? a. Iustinian I cel Mare b. Constantin cel Mare c. Teodosiu al II-lea d. Leon al VI-lea Filozoful Zeitate suprem adorat de geto-daci? a. Gebeleizis b. Bendis c. Zalmoxis d. Pleistoros Primul mprat roman care a ordonat persecuii sngeroase n rndul cretinilor? a. Nero b. Domiian c. Aurelian d. Petronius Maximus

58. 59. 60.

61.
62. 63. 64.

65.

66.

67. 68.
69. 70.

71. Erezie condamnat de Sinodul ecumenic de la Niceea, din anul 325 d. Hr., prin care se susinea c Iisus Hristos nu este consubstanial cu Tatl, ci o fiin creat? a. Maniheism b. Bogomilism c. Nestorianism d. Arianism 72. Personaj al Vechiului Testament care a primit un nou nume: ,,Israel? a. Saul b. Malhus c. Isac d. Iacov 73. Persoan cu autoritate, conductorul rugciunii colective n islam? a. Imam b. Muezin c. Rama d. Adhan 74. Religia politeist tradiional a Japoniei, fost religie de stat, care nu are un ntemeietor anume? a. Taoismul b. Hinduismul c. Budism d. intoism 75. Soia lui Martin Luther? a. Katherina von Bora b. Helena c. Miriam d. Maria Magdalena 76. Anul n care Mahomed fuge de la Mecca la Yathrib (Medina), considerat anul ntemeierii islamului? a. 629 b. 653 c. 622 d. 633 77. Tnr nviat de Sf. Apostol Petru? a. Maia b. Miriam c. Tabita d. Lidia 78. Persoan care cheam, din minaret, credincioii musulmani la rugciunile zilnice? a. Imam b. Muezin c. Rama d. Adhan 79. Autorul Epistolei ctre Romani din Noul Testament? a. Sf. Ap. Matei b. Sf. Ap. Petru c. Sf. Ap. Pavel d. Sf. Ap. Luca 80. Apostol al Lui Iisus care s-a spnzurat? a. Toma b. Iuda c. Matei d. Luca

NTREBRI CULTUR GENERAL

Sociologie
Gabr Cornelia

1. Opoziie, dezacord sau incompatibilitate ntre dou sau mai multe pri, care poate s fie sau s nu fie violent?
a. Conflict b. Grev c. Revolt d. Revoluie 2. Limitare a posibilitilor, datorit unui sistem de reguli? a. Reinere b. Toleran c. Constrngere d. Manipulare 3. Aciunea prin care un actor social (persoan, grup, colectivitate) este determinat s gndeasc i/sau s acioneze ntr-un mod compatibil cu interesele iniiatorului, i nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici de persuasiune i distorsionnd intenionat adevrul, lsnd ns impresia libertii de gndire i de decizie? a. Monitorizare b. Constrngere c. Manipulare d. Inginerie social 4. Ideea care neag concepte precum suveranitatea naional, naiunea, patriotismul sau etnicitatea i pledeaz pentru crearea unei societi globale i supranaionale? a. Cosmopolitism b. Efugionism c. Mondialism d. Globalizare 5. Termenul ntrebuinat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul c evenimente care au loc ntr-o parte a globului au repercusiuni din ce n ce mai ample asupra societilor i problemelor din alte pri ale globului? a. Sfera de influen b. Globalizarea c. Cosmopolitismul d. Mondialismul 6. Teorie satiric din anii '90, conform creia companiile au tendina s promoveze cei mai slabi angajai n poziii de management, pentru a preveni afectarea experienei consumatorilor de ctre respectivii angajai? a. Principiul lui Peter b. Principiul lui Watson c. Principiul lui Dilbert d. Principiul lui McKinley 7. Studiul dinamicii populaiilor umane, ce cuprinde studiul mrimii, structurii i distribuiei populaiei, precum i modul n care o populaie se modific n timp n urma naterilor, deceselor, migraiei i mbtrnirii? a. Mondografia b. Demografia c. Logografia d. Topografia 8. Aciune de protest extrem a salariailor dintr-o organizaie economic sau dintr-o instituie, care se manifestat, n principal, prin ncetarea activitii? a. Conflict b. Grev c. Revolt d. Revoluie 9. Termen prin care se nelege arta de a influena, de a manipula i de a mini, reprezentnd priceperea unor maetri n psihologia maselor de a-i face pe alii s gndeasc i s cread ceea ce maestrulvrea ca acei alii s cread? a. Manipulare b. Structur social c. Micri sociale d. Inginerie social 10. Set de reguli formale sau reguli informale generatoare de ordine n raporturile sociale, reprezentnd regulile jocului sau ntr-o alt exprimare sunt constrngeri create de indivizi pentru a da form interaciunii umane? a. Instituii b. Reglementri c. Tranzacii d. Instituionalism 11. Form de guvernmnt sau de organizare n care nominalizarea este fcut i sarcinile sunt atribuite pe baza abilitii i talentului, nu pe baza averii, originii, legturilor de familie, privilegiilor de clas, dreptului primului ocupant, popularitii sau a altor factori determinani privind poziia social sau puterea politic? a. Tehnocraie b. Autocraie c. Geniocraie d. Meritocraia 12. Grupri mai mari de oameni care convieuiesc, triesc pe un anumit areal geografic mpreun? a. Societi b. Etnii c. Comuniti d. Tabere sociale

13. Difereniere ntre membrii unui grup de indivizi, n special o familie, ai crei membri, n general, au acelai nume de familie? a. Pronume b. Prenume c. Acronim d. Porecl 14. Teorie emis de Dr. Laurence J. Peter, conform creia membrii de succes ai unei organizaii ierarhice sunt, pn la urm, promovai pn la nivelul lor maxim de competen, dup care, o promovare ulterioar i ridic la un nivel pentru care nu mai sunt competeni? a. Principiul lui Peter b. Principiul lui Watson c. Principiul lui Dilbert d. Principiul lui McKinley 15. Regiune de influen politic care nconjoar o ar sau o regiune de influen economic din jurul unui ora? a. Sfer de influen b. Capital de influen c. Domeniu de influen d. Corp de influen 16. Ramur a psihologiei bazat pe lucrarea lui Carl Jung numit Tipuri Psihologice, teoria lui Freud despre contient i subcontient i teoria lui An a lui Antoni Kpiski despre metabolismul informaiei? a. Psihologie cognitiv b. Socionica c. Psihologie clinic d. Psihologie educaional 17. Onoarea i prestigiul ataat poziiei unei persoane n societate? a. Sfera de influen b. Statut social c. Snobism d. Aristocraie 18. Filozof german, economist i publicist, ntemeietor mpreun cu Friedrich Engels al teoriei socialismului tiinific, teoretician i lider al micrii muncitoreti, care a trit ntre anii 1818- 1883? a. Karl Jaspers b. Wilhelm Wundt c. Immanuel Kant d. Karl Marx 19. Concept, o ideologie sau un grup de ideologii, un ansamblu de micri politice care au evoluat i s-au ramificat de-a lungul timpului, un sistem economic? a. Socialism b. Capitalism c. Comunism d. Naionalism 20. Economist politic i sociolog german, fiind considerat unul dintre fondatorii studiului modern al sociologiei i administrrii publice, care a trit ntre anii 1864- 1920? a. Theodor W. Adorno b. Max Horkheimer c. Maximilian Weber d. Jrgen Habermas

NTREBRI CULTUR GENERAL Sport


1. Fost atlet romnc, medaliat cu aur la J.O. de la Mexico 1968, cu bronz la J.O. de la Roma 1960 i Tokio 1964? a. Lia Manoliu b. Iolanda Bala c. Gabriela Szab d.Mihaela Pene Atlet care a obinut medalia de aur la: Roma 1960, Tokio 1964, la proba de sritur n nlime? a. Lia Manoliu b. Iolanda Bala c. Gabriela Szab d. Mihaela Pene Atlet care a obinut medalia de aur la aruncarea suliei la J.O. din 1964 Tokio i medalia de argint la Mexico City 1968? a. Lia Manoliu b. Iolanda Bala c. Gabriela Szab d. Mihaela Pene Atlet care a obinut medalia de aur la sritura in lungime la J.O. din 1968, Mexico City? a. Viorica Viscopoleanu b. Maricica Puica c. Galina Astafei d. Doina Melinte Atlet care a ctigat medalia de aur la proba de 3000m i medalia de bronz la proba de 1500m la J.O. din 1984, Los Angeles? a. Viorica Viscopoleanu b. Maricica Puic c. Galina Astafei d. Doina Melinte Atlet care a ctigat medalia de aur la proba de 800m i medalia de argint la proba de 1500m la J.O. din 1984, Los Angeles? a. Viorica Viscopoleanu b. Maricica Puic c. Galina Astafei d. Doina Melinte Atlet care a ctigat medalia de argint la proba de sritur n nlime la J.O. din 1992, Barcelona? a. Viorica Viscopoleanu b. Maricica Puic c. Galina Astafei d. Doina Melinte Atlet romnc, medaliat cu aur la J.O. de var din anul 2000, la proba de 5000m, bronz i respectiv argint la proba de 1500m la J.O din 1996 i 2000, actualmente retras din activitatea sportiv? a. Lidia imon b. Maria Ciocan c. Gabriela Szabo d. Doina Melinte Atlet romnc, ctigtoarea medaliei de bronz la proba de 1500m la J.O. de var din 2004 de la Atena, care a murit ntr-un accident de main cnd se ntorcea din Bulgaria? a. C. Di-Tomescu b. Iolanda Bala c. Maria Cioncan d. Doina Melinte Atlet romnc, reprezentnd Romnia la Jocurile Olimpice de var din 2008 de la Beijing, medaliat cu aur la proba de maraton? a. C. Di-Tomescu b. Iolanda Bala c. Maria Cioncan d. Doina Melinte Campioana olimpic la maraton la J.O. de la Beijing 2008, declarat atleta anului de Asociaia de maraton i curse? a. C. Di-Tomescu b. Iolanda Bala c. Maria Cioncan d. Doina Melinte Atlet jamaican, eroul J.O. de la Beijing,2008, ctigtor a trei medalii de aur la probele de: 100m, 200m i 4x100m? a. Asafa Powell b. Richard Thompson c. Carl Lewis d. Usain Bolt ntr-o competiie de gimnastic la cte aparate concureaz fetele? a. 3 aparate b. 2 aparate

2.
3.

4. 5.

6.

7. 8.

9.

10.

11.

12.

13.

c. 4 aparate d. 5 aparate 14. ntr-o competiie de gimnastic la cte aparate concureaz bieii? a. 3 aparate b. 6 aparate c. 4 aparate d. 5 aparate 15. Gimnast care la J.O. din 1956, Melbourne a obinut 2 medalii de bronz, la sol i pe echipe? a. Nadia Comneci b. Richard Thompson c. Elena Leutean d. Emilia Eberle 16. Prima gimnast din lume care a primit nota 10 ntr-un concurs olimpic de gimnastic? a. Nadia Comneci b. Richard Thompson c. Elena Leutean d. Emilia Eberle 17. Gimnast romnc, ctigtoare a cinci medalii olimpice de aur, considerat ca fiind una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX? a. Nadia Comneci b. Ecaterina Szabo c. Elena Leutean d. Emilia Eberle 18. Cte medalii olimpice a ctigat Nadia Comneci de-a lungul carierei sale sportive? a. 9 medalii b. 8 medalii c. 10 medalii d. 6 medalii 19. Gimnast nscut n Arad, care la J.O. din 1980, Moscova a obinut 2 medalii olimpice? a. Nadia Comneci b. Ecaterina Szabo c. Elena Leutean d. Emilia Eberle 20. Gimnast, care la J.O. din 1984, Los Angeles, a obinut 4 medalii de aur si 1 medalie de argint? a. Nadia Comneci b. Ecaterina Szabo c. Elena Leutean d. Emilia Eberle 21. Gimnast care la J.O. din 1988, Seoul a ctigat 6 medalii olimpice? a. Nadia Comneci b. Ecaterina Szabo c. Daniela Siliva d. Emilia Eberle 22. Gimnast care a ctigat 4 medalii olimpice la J.O. din 1992, Barcelona? a. Andrea Rducan b. Simona Amnar c. Lavinia Miloevici d. Maria Olaru 23. Gimnast care a participat la 2 ediii ale J.O., 1996 Atlanta i 2000 Sydney, reuind s ctige n total 7 medalii olimpice? a. Andrea Rducan b. Simona Amnar c. Lavinia Miloevici d. Maria Olaru 24. Gimnast romnc, medaliat cu aur pe echipe i argint la individual compus la J.O. de var din 2000 desfurate la Sydney, Australia? a. Andrea Rducan b. Simona Amnar c. Lavinia Miloevici d. Maria Olaru 25. Gimnast roman, ctigtorul medaliei de aur la cal cu mnere la J.O. din 2000, Sydney, acesta fiind primul titlu olimpic pentru gimnastica masculin romneasc? a. Marian Drgulescu b. Marius Urzica c. Sorin Cepoi d. Dan Grecu 26. Gimnast creia i s-a retras medalia olimpica la individual compus n anul 2000, Sydney? a. Andrea Rducan b. Simona Amnar c. Lavinia Miloevici d. Maria Olaru 27. Gimnast romnc, medaliat cu aur pe echipe i argint la srituri la J.O. de la Sydney (2000)? a. Andrea Rducan b. Simona Amnar c. Lavinia Miloevici d. Maria Olaru 28. Gimnast care la J.O. din 2004, Atena a obinut trei medalii olimpice, argint la sol, bronz la srituri i pe echipe? a. Marian Drgulescu b. Marius Urzic c. Sorin Cepoi d. Dan Grecu 29. Gimnast romnc, care a participat la J.O. de la Atena (2004), ctigtoare a 3 medaliei de aur : brn, sol i pe echipe? a. Silvia Stroescu b. Monica Rou c. Oana Ban d. Ctlina Ponor

30. Antrenor romn de gimnastic care a coordonat activitatea lotului olimpic de gimnastic feminin a Romniei n perioada 1981-2005? a. Sorin Cepoi b. Dan Grecu c. Marius Vintil d. Octavian Belu 31. Antrenor romn de gimnastic, care a intrat n Cartea Recordurilor ca cel mai de succes antrenor din lume cu un palmares de 16 medalii de aur la J.O., i un total de 279 de medalii la Campionatele Mondiale i Europene? a. Sorin Cepoi b. Dan Grecu c. Marius Vintil d. Octavian Belu 32. Antrenoare de gimnastic care alturi de Octavian Belu a pregtit echipa naional de gimnastic feminin a Romniei pn n anul 2005? a. Nadia Comneci b. Mariana Bitang c. Marta Krolyi d. Cristina Bonta 33. Cine a fost inventatorul jocului de baschet? a. James Naismith b. Luther Gulick c. John Kundla d. Julius Erving 34. Campioana NBA n anul 1991? a. L. A. Lakers b. Chicago Bulls c. Orlando Magic d. Miami Heat 35. Echipa campioan a Romniei la baschet masculin n anii 2001, 2002? a. West Petrom Arad b. CSU Asesoft Ploiesti c. BC Steaua Bucureti d. BC Dinamo Bucureti 36. Care este durata unui meci de baschet? a. 3x10min b. 3x12min c. 4x10min d. 4x8 min 37. Cte puncte poate fi un co la baschet? a. 1 punct b. 2 puncte c. 3 puncte d. toate variantele 38. Fotbalist romn, poreclit Gscanul (decedat pe data de 26 octombrie 2007), considerat cel mai bun fotbalist n anii: 1966,1967 i 1971? a. Helmut Duckadam b. Florea Dumitrache c. Cornel Dinu d. Nicolae Dobrin 39. Cum se numete portarul care a intrat n cartea recordurilor, dup ce a aprat patru penaltiuri la Sevilia (1986), ctignd astfel Cupa Campionilor? a. Helmut Duckadam b. Florea Dumitrache c. Cornel Dinu d. Nicolae Dobrin 40. Fotbalist romn care n anul 2008 a jucat pe post de funda la Inter Milano dar i la echipa naional de fotbal a Romniei? a. Cristian Chivu b. Cosmin Contra c. Ghorghe Popescu d. Nicolae Constantin Dic 41. Fotbalist romn supranumit briliantul? a. Cristian Chivu b. Gheorghe Hagi c. Ghorghe Popescu d. Adrian Mutu 42. Fotbalist romn supranumit Maradona din Carpai? a. Cristian Chivu b. Gheorghe Hagi c. Ghorghe Popescu d. Adrian Mutu 43. Fost fotbalist romn, component al generaiei de aur devenit impresar? a. Cristian Chivu b. Gheorghe Hagi c. Ghorghe Popescu d. Adrian Mutu 44. Contra crei echipe a jucat Romnia primul meci la Campionatul European de fotbal n 2000 ? a. Anglia b. Portugalia c. Slovenia d. Germania 45. A ctigat mai multe trofee dect oricare alt antrenor din istoria fotbalului englez? a. Arsne Wenger b. Grard Houllier c. Sir Alex Ferguson d. Sven-Gran Eriksson 46. Fotbalist profesionist englez decorat cu Ordinul Imperiului Britanic (OBE), nscut la 2 mai 1975?

a. Alan Shearer b. Michael Owen c. David Beckham d. Steven Gerrard 47. Fost fotbalist, mijloca central, care a jucat 12 ani la Manchester United, fiind cpitan al acestei echipe timp de 8 ani? a. Gary Neville b. Roy Keane c. David Beckham d. Ryan Giggs 48. Fotbalist brazilian care s-a bucurat de succes la nivel internaional, ctignd Cupa Mondial n 1994 i 2002 dar i premiul Juctorul anului FIFA de trei ori, n 1996, 1997 i 2002? a. Ronaldo Luis Nazario deLima b. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro c. Mrio Jardel d. Romrio de Souza Faria 49. Celebru juctor de fotbal francez de origine Algerian, poreclit Zizou? a. Ronaldo b. Ronaldhinio c. Zinedine Zidane d. Pele 50. Juctor de fotbal britanic, ctigtor a numeroase premii precum: cel mai bun tnr juctor din Anglia, cel mai bun juctor din Anglia, cel mai bun mijloca european, cel mai valoros juctor din Premier League i cel mai valoros juctor din UEFA Champions League? a. Alan Shearer b. Michael Owen c. David Beckham d. Steven Gerrard 51. Juctor de fotbal britanic care a jucat ntreaga carier la clubul de fotbal Manchester United admirat pentru modestia de care a dat dovad, pentru atitudinea sa pe teren, pentru pasele sale i golurile nscrise, mai ales cele de la distan? a. Gary Neville b. Roy Keane c. Paul Scholes d. Ryan Giggs 52. n ce ar s-a nscut Diego Armando Maradona? a. Mexic b. Argentina c. Paraguay d. Brazilia 53. Fotbalist argentinian care a ctigat Balonul de argint n anul 2007? a. Javier Saviola b. Lionel Messi c. Diego Maradona d. Gabriel Batistuta 54. Fotbalist galez, care a jucat la Manchester United, n Premier League i n echipa naional de fotbal a rii Galilor, nainte de a se retrage din fotbalul internaional pe 2 iunie 2007? a. Gary Neville b. Roy Keane c. Paul Scholes d. Ryan Giggs 55. Antrenor, manager i fost juctor de fotbal supranumit Der Kaiser (mpratul)? a. Oliver Kahn b. Jrgen Klinsmann c. Johan Cruyff d.Franz Beckenbauer 56. Fotbalist italian care a jucat pentru AC Milan pe parcursul ntregii sale cariere de funda stnga sau centru? a. Clarence Seedorf b. Paolo Maldini c. Filippo Pippo Inzaghi d. Gianluigi Buffon 57. Atacant italian care a marcat ambele goluri din meciul ctigat cu 2-1, de AC Milan mpotriva echipei FC Liverpool din finala Ligii Campionilor UEFA ediia 2006-2007, care s-a desfurat la Atena? a. Clarence Seedorf b. Paolo Maldini c. Filippo Pippo Inzaghi d. Gianluigi Buffon 58. Oraul n care se afl stadionul Wembley? a. Liverpool b. Londra c. Madrid d. Paris 59. Cel mai mare stadion de fotbal din Europa (capacitate de 98787 de locuri)? a. Emirates (stadion) b. Camp Nou c. Anfield d. Old Trafford 60. Echip francez care i disput meciurile de acas pe stadionul State de Gerland? a. AS Monaco FC b. Olympique Lyonnais c. Paris Saint-Germain FC d. FC Nantes 61. Echip de fotbal din prima divizie a Ligii Spaniole care joac pe stadionul Mestalia? a. Sevilla FC b. Valencia CF

c. Atltico Madrid d. FC Barcelona 62. Echip de fotbal cunoscut i sub numele de the gunners? a. Liverpool b. Arsenal Londra c. Manchester United d. Chelsea F.C 63. Club englez de fotbal cunoscut n toat lumea, cu sediul pe Old Trafford? a. Liverpool b. Arsenal Londra c. Manchester United d. Chelsea F.C 64. Club de fotbal din Italia poreclit i btrna doamn? a. Football Club Internazionale Milano b.Juventus Football Club c. AC Milan d. AS Roma 65. Club de fotbal retrogradat ca sanciune pentru mituirea unor arbitri i aranjarea unor meciuri de ctre nalii oficiali ai clubului n scandalul denumit de presa italian calciopoli? a. Catania b. Juventus Football Club c. AC Milan d. Lecce 66. Cel mai de succes club italian pe plan internaional, cu numai puin de 7 Ligi ale Campionilor ctigate? a. Football Club Internazionale Milano b.Juventus Football Club c. AC Milan d. AS Roma 67. Unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Europa fondat n Amsterdam la 18 martie 1900? a. FC Eindhoven b. Ajax Amsterdam c. PSV Eindhoven d. Feyenoord Rotterdam 68. Club sportiv din oraul german Mnchen, cu cele mai mari succese n istoria fotbalului.? a. Borussia Dortmund b. FC Bayern Mnchen c. Schalke 04 d. VfB Stuttgart 69. Club de fotbal din Marsilia, Frana, fondat n anul 1899, care evolueaz n prima lig? a. AS Monaco FC b. Olympique Lyonnais c. Olympique de Marseille d. FC Nantes 70. Club sportiv din Eindhoven, rile de jos, nfiinat n 1913? a. FC Eindhoven b. Ajax Amsterdam c. PSV Eindhoven d. Feyenoord Rotterdam 71. Handbalist roman nscut n 20 august 1945, care a fcut parte din echipa naional a Romniei, dublu campion mondial (1970 i 1974), medaliat cu bronz la C.M din 1967, un loc doi i un loc trei la J.O (1976 respectiv 1972)? a. Radu Voina b. Marian Cozma c. Ghi Licu d. Cristian Gau 72. Juctor italian de fotbal declarat cel mai bun portar de la FIFA World Cup 2006? a. Clarence Seedorf b. Paolo Maldini c. Filippo Pippo Inzaghi d. Gianluigi Buffon 73. Antrenor de handbal, care din 1974 a antrenat echipa de handbal din Zalu pn n 2006 cnd a preluat echipa Oltchim Rmnicu-Valcea? a. Cristian Gau b. Gheorghe Tadici c. Cornel Oelea d. Radu Voina 74. Juctoare de handbal din Romnia, considerat cea mai bun portri din toate timpurile a echipei naionale? a. Ramona Maier b. Luminia Dinu-Huupan c. Valentina Ardean Ilisei d. Glc Ionela 75. Ce juctoare a fost aleas de Federaia Internaional de handbal n echipa ideal a J.O. din 2008, fiind declarat cea mai bun extrem dreapt? a. Ramona Maier b. Luminia Dinu-Huupan c. Valentina Ardean Ilisei d. Glc Ionela 76. Care a fost juctorul de handbal romn care a fost ucis n oraul Veszprm (Ungaria) n 2009? a. Radu Voina b. Marian Cozma c. Ghi Licu d. Cristian Gau 77. De cate ori a ctigat titlul de campioan mondial echipa de handbal masculin a Romniei? a. de 4 ori (1961,1964.1970,1974) b. de 4 ori (1962,1966.1970,1974) c. de 4 ori (1964,1968.1970,1974) d. de 4 ori (1961,1964.1972,1976) 78. Echipa campioan a Romniei la handbal feminin n anul 2008?

79. 80. 81. 82. 83.

84. 85.

86.

87.

88.

89.

90.

91.

92.

a. H.C.M. Roman b. Oltchim Rmnicu Vlcea c. HCM Baia Mare d. HC Zalu Ce loc a ocupat echipa de handbal feminin a Romniei la J.O. de la Beijing, 2008? a. locul VI b. locul V c. locul VII d. locul III Ci pai i permite regulamentul unui juctor de handbal s se deplaseze cu mingea n mn? a. 2 pai b. 4 pai c. 3 pai d. 5 pai Cte schimbri de juctori poate face un antrenor pe parcursul unui meci de handbal? a. 4 schimbri b. 5 schimbri c. 3 schimbri d. nelimitat Pe ce loc s-a clasat selecionata de volei masculin a Romniei la J.O. din 1980, Moscova? a. locul II b. locul III c. Locul V d. locul IV Juctor romn de tenis de cmp, unul dintre cei mai importani juctori ai anilor 70, fiind numrul unu mondial n 1972 i 1973? a. Florin Segrceanu b. Ilie Nstase c. Ion iriac d. Andrei Pavel Fost juctor profesionist de tenis de cmp romn, juctor de hochei i actualmente un influent om de afaceri? a. Florin Segrceanu b. Ilie Nstase c. Ion iriac d. Andrei Pavel Fost juctor profesionist de tenis de cmp al anilor 80, din Germania, ctigtor a 49 de turnee la simplu, fiind cel mai tnr ctigtor al turneului de la Wimbledon,la vremea aceea, medaliat cu aurul olimpic n 1992, Barcelona? a. Lleyton Hewitt b. Boris Franz Becker c. Peter Pete Sampras d. Andre Agassi Fost juctor de tenis , american de origine greac care a activat ntre anii 1988 i 2002, ctignd de 14 ori Marele lem la categoria simplu brbai? a. Lleyton Hewitt b. Boris Franz Becker c. Peter Pete Sampras d. Andre Agassi Juctor profesionist de tenis de cmp, australian nscut la Adelaide, fost numrul unu n clasamentul ATP n anii 1999-2000? a. Lleyton Hewitt b. Boris Franz Becker c. Peter Pete Sampras d. Andre Agassi Juctor profesionist australian de tenis de cmp, ctigtor a 26 de titluri la simplu, printre care unul la US Open (2000), altul la Wimbledon (2002) i 2 titluri la dublu? a. Lleyton Hewitt b. Boris Franz Becker c. Peter Pete Sampras d. Andre Agassi Echip britanic de fotbal care a ctigat cel mai mare numr de Cupe UEFA, Supercupe ale Europei i Cupe ale Ligii? a. Liverpool b. Arsenal Londra c. Manchester United d. Chelsea F.C Juctor profesionist rus de tenis de cmp, nscut la Moscova, care a ctigat 15 titluri la simplu n perioada 1999-2005, printre care unul la US Open-2000 i altul la Australian Open-2005, i de 2 ori ctigtor al Cupei Davis cu echipa Rusiei? a. Andy Roddick b. Marat Safin c. Rafael Rafa Nadal d. Roger Federer Juctor profesionist de tenis de cmp, american care a fost pe poziia unu n clasamentul ATP i a primit n 2003 titlul de juctorul anului din partea ATP? a. Andy Roddick b. Marat Safin c. Rafael Rafa Nadal d. Roger Federer Juctoare profesionist de tenis de cmp din Rusia, deintoare a 3 titluri de Mare lem n anul 2006 (US Open, Wimbledon i Roland Garros)? a. Kim Clijsters b. Maria Sharapova c. Justine Henin d. Serena Williams

93. Juctor spaniol de tenis de cmp, cvadruplu campion al turneelor de Grand lem n perioada 2005-2008,
ctignd turneul de la Wimbledon i de 4 ori turneul de la Roland Garros? a. Andy Roddick b. Marat Safin c. Rafael Rafa Nadal d. Roger Federer 94. Juctoare profesionist de tenis de cmp din Valonia (Belgia), ctigtoare a 7 titluri de Mare lem, medaliat cu aur la J.O. din 2004, Atena, n 2008 numrul 1 n clasamentul mondial WTA? a. Kim Clijsters b. Maria Sharapova c. Justine Henin d. Serena Williams 95. Lungimea unui bazin de not olimpic? a. 50 metri b. 60 metri c. 40 metri d. 100 metri 96. nottoare care la J.O. din 2000 Sydney, a ctigat 2 medalii, argint la proba de 200m mixt i bronz la proba de 400m mixt feminin? a. Diana Mocanu b. Claru-Coad Beatrice Nicoleta c. Noemi Lung d. Camelia Potec 97. nottoare romnc care a ctigat medalia de aur la 200m liber la J.O. din 2004 de la Atena? a. Diana Mocanu b. Claru-Coad Beatrice Nicoleta c. Noemi Lung d. Camelia Potec 98. nottoare romnc, retras din activitatea competiional, ctigtoarea medaliei de aur la J.O. din 2000 (Sydney) la probele de 100m i 200m spate? a. Diana Mocanu b. Claru-Coad Beatrice Nicoleta c. Noemi Lung d. Camelia Potec 99. nottor american, multiplu campion mondial i olimpic la diferite probe de nataie. Este de 14 ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de var (cel mai mare numr de medalii ctigate de orice sportiv) i este deintorul a apte recorduri mondiale? a. Johnny Weissmller b. Eric Shanteau c. Michael Phelps d. Mark Spitz 100.Canotor care a ctigat medalia de aur la proba de 1000m, caiac-canoe la J.O. din 1972, Munchen? a. Serghei Covaliov b. Ivan Patzaichin c. Toma Simionov d. Leon Rotman 101.Sportiv care a obinut medalia de aur n proba de schif simplu feminin la J.O. de la Moscova din 1980? a. Maria Pduraru b. Sanda Toma c. Viorica Susanu d. Elisabeta Lip 102.Canotoare romnc care a obinut 5 medalii de aur, 2 de argint i una de bronz la ase J.O. i a fost de 25 de ori campioan a Romniei? a. Maria Pduraru b. Sanda Toma c. Viorica Susanu d. Elisabeta Lip 103. Lupttor roman, care la proba de lupte greco-romane a obinut medalia de aur n 1972 (Munchen) i medalia de argint n 1976 (Montreal)? a. Alexuc Alin b. Berceanu Gheorghe c. Roman Codreanu d. Munteanu Virgil 104.Lupttor romn, originar din Arad, care a ctigat medalia de bronz la lupte greco-romane n 1976, Montreal i locul VI n 1980, Moscova? a. Alexuc Alin b. Berceanu Gheorghe c. Roman Codreanu d. Munteanu Virgil 105.Singurul juctor care a ctigat Liga Campionilor cu trei cluburi diferite: Ajax Amsterdam (1995), Real Madrid (1998) i AC Millan (2003, 2007)? a. Clarence Seedorf b. Paolo Maldini c. Filippo Pippo Inzaghi d. Gianluigi Buffon 106.Cel mai longeviv sportiv ardean cu o cariera sportiva de peste 60 de ani, antrenor emerit, sensei 8 dani, campion mondial judo-veterani, cetean de onoare al Aradului? a. Sziler Iosif b. Lazar Loghin c. Mihai Botez d. Mariai Arcadie 107. Judoka romnc, medaliat cu aur la J.O. de la Beijing 2008 la categoria 48kg, multipl campioan european i medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale din 2007?

a. Aluas Ioana Maria b. Enache Ramona c. Alina Dumitru d. Vasilan Mirela 108.Celebr judoka romnc, participant la concursul caritabil Dansez pentru tine? a. Pascuta Raluca b. Alina Dumitru c. Samoil Irina d. Marcu Anamaria 109.ara n care s-a inventat ramura sportiv Tae-Kwan-Do? a. Japonia b. Taiwan c. Coreea d. Thailanda 110. Handbalist romnc, inclus n echipa ideal a Campionatelor Europene din Macedonia 2008, fiind declarat cea mai bun extrem stng? a. Ramona Maier b. Luminia Dinu-Huupan c. Valentina Ardean Ilisei d. Glc Ionela 111.Ramur sportiv de origine coreean, faimoas n special pentru loviturile nalte cu piciorul? a. Jujitsu b. Tae-kwan-do c. Aikido d. Tai bo 112.Ramur sportiv de origine japonez, fondat de maestrul Morihei Ueshiba (1883-1969) care se bazeaz pe utilizarea forei adversarului prin aplicarea de tehnici articulare i eschive realizate prin tai sabaki (pivotri n arc de cerc)? a. Tai bo b. Tae-kwan-do c. Aikido d. Jujitsu 113.Ramur sportiv de origine japonez supranumit arta supleei, n care tehnicile utilizate constau n imobilizarea adversarului la podea, strangulri i un numr mare de tehnici articulare? a. Aikido b. Jujitsu c. Tai bo d. Tae-kwan-do 114. Singurul romn campion olimpic la box (Melbourne 1956 categoria 67 Kg) care a ctigat finala, avnd fracturat ncheietura minii drepte? a. Nicolae Linca b. Mihai Leu c. Francisc Vatag d. Rudel Obreja 115.Sportiv romn care a trecut de la box profesionist la raliu? a. Mihai Leu b. Marian Simion c. Dorel Simion d. Francisc Vatag 116. Care este numele celui mai mare pugilist romn, campion mondial WBA (World Boxing Association) la categoria semi-uoar (61.9 Kg) ntre 5 ianuarie 2002 i 24 octombrie 2003? a. Mihai Leu b. Dorin Doroftei c. Dorel Simion d. Rudel Obreja 117.Cel mai celebru boxer al lumii, de trei ori campion mondial la categoria grea, nscut pe data de 17 ianuarie 1942? a. Muhammad Ali b. Laszlo Papp c. Mike Tyson d. Evander Holyfield 118. Campion la Kick Box, primul romn n K1? a. Ctlin Moroanu b. Ionu Iftimoaie c. Ciprian Sora d. Bogdan Uta 119.Halterofil, care a participat la 4 ediii ale J.O. (1984, 1988, 1996, 1992) i a ctigat trei medalii olimpice: aur (1984), argint (1988) i bronz (1996)? a. Adrian Jigu b. Nicu Vlad c. Doru Matei d. Adrian Matea 120.Fost campion la culturism, care i-a ctigat renumele datorit faptului c a ajuns un mare actor i politician? a. Arnold Schwarzenegger b. Bruce Lee c. Hulk Hogann d. Dolph Lundgren 121. Sportiv ardean care a participat la 4 ediii ale J.O., ctignd o medalie de aur n 1988, Seoul, la proba de pistol liber i o medalie de bronz la proba de pistol aer comprimat n 1992, Barcelona? a. Sorin Babii b. Iosif Srbu c. Constantin Antonescu d. Virgil Atanasiu 122. Din ce probe este compus scrima ca sport olimpic?

a. floret, spad i sabie b. sabie c. floret i spad d. sabie i spad 123.Scrimer romnc ctigtoare a trei medalii olimpice, aur i argint la Atlanta, 1996 i bronz la Barcelona,1992? a. Anca Mroiu b. Laura Badea c. Simona Alexandru d. Ana Maria Brnz 124.Singura patinatoare romnc care a reuit s se califice la J.O. de iarn de la Torino 2006? a. Simona Punga b. Roxana Luca c. Vigu Teodora d. Sabina Mriua 125.Unul din cele mai tinere sporturi de iarn care se practic pe zpad, schiurile fiind nlocuite cu o plac? a. Skateboard b. Snowboard c. Ski jumping d. Ski 126.Ct dureaz un meci de hochei pe ghea? a. 4x15minute b. 3x20 minute c. 2x15minute d. 3x15 minute 127.n ce an a debutat la J.O. de iarn hocheiul pe ghea feminin? a. Nagano 1998 b. Oslo 1952 c. Torino 2006 d. Sarajevo 1984 128.Cte cercuri sunt pe steagul olimpic? a. 3 b. 5 c. 6 d. 8 129.Cnd a avut loc prima ediie a Jocurilor Olimpice atestat documentar? a. 776 .Ch b. 932 .Ch c. 774 .Ch d. 814 .Ch 130.Care este cea mai autentic statuie antic a unui sportiv? a. Discobolul lui Miron b. Zeus c. Statuia lui Hercule d. Marcus Aurelius 131.Pedagog francez care a luptat pentru renaterea tradiiei Jocurilor Olimpice? a. Jean Jacues Cousteau b. Honore de Balzac c. Alexandre Dumas d. Pierre de Coubertin 132.Cine a iniiat organizarea n 23 iunie 1894 a Congresului pentru Jocurile Olimpice, devenit mai trziu cunoscutul Comitet Olimpic Internaional? a. Pierre de Coubertin b.Alexandre Dumas c. Descartes Ren d. Roland Garros 133. Cine a fost primul preedinte al Comitetului Olimpic Internaional? a. Octavian Morariu b. Pierre de Coubertin c.Colin Moynihan d. Juan Atonio Samaranch 134. Cnd i unde s-a reluat organizarea Jocurilor Olimpice moderne de var? a. 1900 Paris b. 1896 Atena c. 1924 Chamonix d. 1924 Paris 135.Care ediii ale jocurilor olimpice nu s-au inut din cauza unor evenimente politice? a. 1900, 1918, 1924 b. 1918;1924;1940 c. 1918; 1924; 1944 c. 1918;1940;1944 136.Cte medalii a obinut Romania la J.O. din 1936, Berlin? a. 1 bronz b. 2 aur c. 1 argint d. Nu a obinut nici o medalie 137.Unde s-au desfurat J.O. n 1948? a. Tokio b. New York c. Montreal d. Londra 138.Cte medalii a obinut Romania la J.O. din 1952, Helsinki? a. 4 b. Niciuna c. 3 d. 2 139.Cte medalii a obinut Romania la J.O din 1956, Melbourne? a. 4 b. 8 c. 11 d. 13 140.Cte medalii a obinut Romania la J.O. din 1960, Roma?

a. 11 b. 10 c. 12 d. 14 141.Cte medalii de aur a obinut Romania la J.O. din 1964, Tokio? a. 2 b. 5 c. 9 d. Nu a obinut medalii 142.Cte medalii a obinut Romania la J.O. din 1976, Montreal? a. 1 b. 5 c. 9 d. 27 143.Cte medalii a obinut Romnia la J.O. din 1984, Los Angeles? a. 53 b. 24 c. 16 d. 4 144.Cte medalii olimpice a obinut Romania la J.O. din 1988, Seoul? a. 12 b. 14 c. 17 d. 24 145.Cte medalii a obinut Romania la J.O. din 2008, Beijing? a. 3 b. 5 c. 8 d. 17 146.Care este ara care a ctigat cele mai multe medalii de aur la J.O. de la Beijing, 2008? a. S.U.A. b. Rusia c. China d. Germania 147.Fost pilot de Formula 1, de origine francez, cvadruplu campion mondial n ani: 1985, 1986, 1989 i 1993? a. Alain Prost b. Nelson Angelo Piquet c. Ralpf Schumacher d. Ayrton Senna 148.Fost pilot brazilian de Formula 1, triplu campion mondial n 1988, 1990 i 1991, care a decedat n urma unui accident n timpul Marelui Premiu al Republicii San Marino, n 1994? a. Ayrton Senna b. Ralph Schumacher c. Kimi Raikkonen d. Michael Schumacher 149.Cel mai renumit pilot de formula 1, ctigtor a 7 titluri mondiale? a. Michael Schumacher b. Ralph Schumacher c. Fellipe Massa d. Robert Kubica 150.Fost pilot de formula 1, proprietar al companiei Bambino Holdings care deine 25% din drepturile comerciale asupra Campionatului Mondial de Formula 1? a. Fabio Briatore b. Bernard Charles Ecclestone c. John Howet d. Jean Todt 151.Pilot de formula 1 de origine spaniol, campion mondial n 2005 i 2006? a. Fernando Alonso b. Xavi Alonso c. Carlos Moya d. Juan Carlos Ferrero 152.Fost pilot de Formula 1 supranumit finlandezul zburtor? a. Sami Hyypia b. Tero Pitkamaki c. Mika Hkkinen d. Kimi Raikkonen 153.Cel mai tnr pilot de formula 1 care a ctigat titlul mondial? a. Louis Hamilton b.Kimi Raikkonen. b. Alain Prost d. Ayrton Senna 154.Pilot de formula 1 de naionalitate columbian care a concurat pentru echipele McLaren Mercedes i Williams? a. Nelson Piquet b. Felippe Massa c. Ayrton Senna d. Juan Pablo Montoya 155.Pilot de formula 1 care a concurat pentru Williams i pentru Toyota, concurnd mpotriva fratelui su mai celebru? a. Ralf Schumacher b. Robert Kubica c. Jenson Button d. Nigel Mansel 156.Echip de formula 1, singura care a participat pn acum la toate ediiile Campionatului Mondial de formula 1, lund startul n 776 de curse, fiind astfel cea mai de succes echip din campionat, dominnd cu autoritate toate clasamentele statistice? a. McLarren Mercedes b. Scuderia Ferarri c. Honda d. ING Renault 157.Echip de Formula 1, nscris n campionat n sezonul 2008 cu piloii: Jenson Button i Rubens Barrichello?

a. ING Renault b. Scuderia Ferrari c. Honda F1 Racing d. BMW Sauber 158. Ciclist american, ctigtor de 7 ori consecutiv al Turului Franei? a. Levi Leipheimer b. Cadel Evans c. Lance Armstrong d. Mark Cavendish 159.Joc practicat pe o mas (de obicei verde ce are ase guri numite buzunarele mesei), cu un b, numit tac, folosit pentru a lovi bilele (n numr de 16), ca acestea s se mite pe suprafaa mesei? a. Snooker b. Biliard c. Poker d. Curling 160. Joc asemntor biliardului foarte popular n rile vorbitoare de limb englez (Regatul Unit, Irlanda, Canada, Australia, India i Africa de Sud)? a. Golf b. Polo c. Snooker d. Bridge 161.Juctor profesionist de snooker, poreclit racheta sau magicianul datorit faptului c lovete bilele cu mare vitez? a. John Higgins b. Ronnie O Sulliven c. Shaun Murphy d. Stephen Maquire 162.Juctor profesionist britanic de snooker, deintor a 6 titluri mondiale, depit abia n 1999 de Stephen Hendry? a. John Higgins b. Ronnie O Sulliven c. Shaun Murphy d. Steve Davis 163.Celebru juctor de snooker, decedat la vrsta de 27 de ani din cauza unei forme rare de cancer? a. Ricky Walden b. Mark Joyce c. Dominique Dale d. Paul Hunter 164.Cel mai bun juctor de golf din toate timpurile? a. Angel Cabrera b. Ben Curtis c. David Duval d. Tiger Woods 165.Joc sportiv tradiional romnesc? a. Fotbal b. Oin c. Tenis de masa d. Baschet 166.Joc sportiv, asemntor oinei, n care o minge (ball) de mrimea pumnului este aruncat de un juctor defensiv (pitcher) i este lovit de un juctor ofensiv (batter) cu un b numit round? a. Polo b. Golf c. Cricket d. Basebal 167.Ramur sportiv ce este considerat sportul naional al S.U.A.? a. Fotbal american b. Baschet c. Baseball d. Golf 168. Care este ramura sportiv la care Romnia a obinut 3 medalii de aur la J.O. din 1956, Melbourne? a. Gimnastic b. Badminton c. Kaiac-canoe d. ah 169. Gimnasta care la J.O. din 1956, Melbourne a obinut 2 medalii de bronz, la sol i pe echipe? a. Nadia Comneci b. Elena Leutean c. Simona Amnar d. Emilia Eberle 170. Cte medalii olimpice a ctigat Nadia Comneci de-a lungul carierei sale sportive? a. 8 b. 5 c. 9 d. 4

NTREBRI CULTUR GENERAL

tiine Politice
Martin Antoniu 1. Grup de tiine sociale ce studiaz viaa politic i problemele politicii (politica intern, extern sau internaional, doctrinele politice sau fenomene politice)? a. Studii europene b. tiinele politice c. Drept d. Filozofie Ideologie totalitar care a fost aplicat n timpul dictaturii naionaliste a lui Adolf Hitler n Germania ntre 1933 i 1945? a. Comunism b. Nazismul c. Liberalism d. Fascismul Doctrin politic i economic care proclam principiul libertii politice i economice a indivizilor i se opune colectivismului, socialismului, etatismului i n general, tuturor ideilor politice care pun interesele societii, statului sau naiunii naintea individului? a. Comunism b. Socialism c. Liberalism d. Etatism Regim politic n care sunt respectate drepturile ceteneti, existena pluripartitismului, a constituiei i dreptul la vot? a. Totalitarism b. Democraie c. Monarhie absolutist d. Dictatur Form de guvernmnt, n care cea mai mare, sau ntreaga putere politic este deinut de un mic segment al societii, n general cel mai reprezentativ din punctul de vedere al puterii, exprimat fie prin bani, nrudire, putere militar sau influen politic? a. Oligarhie b. Democraie c. Teocraia d. Tiranie Regim politic unde toat puterea statal este legitimat exclusiv religios? a. Oligarhie b. Democraie c. Teocraia d. Tiranie tiin politic ce studiaz impactul aezrii i poziionrii geografice a unui stat asupra politicii sale externe i interne, precum i impactul factorului spaial asupra politicii internaionale n ansamblu? a. Geopolitica b. Drept internaional c. Doctrine politice d. Teoria conflictelor

2.

3.

4.

5.

6. 7.

8.

9. 10.

11. 12.

13.

14.

15.

16. 17.

18. 19.

20.

21.

Tratat important n economie politic scris de filozoful german Karl Marx i editat parial de Friedrich Engels care aduce o analiz critic a capitalismului i a aplicrii sale n practic? a. Capitalismul b. Capitalul c. Piaa de capital d. Avuia naiunilor Primul mare filozof politic al Renaterii, cunoscut n special pentru faimoasa sa lucrare Principele? a. Benedetto Croce b. Giovanni Pico della Mirandola c. Niccol Machiavelli d. Tommaso Campanella Publicist i filozof politic italian, apropiat de dreapta radical european, un autor pe ct de prolific i strlucit pe att de controversat, principalele sale lucrri Revolta contra lumii moderne , Oamenii printre ruine, Fascismul fiind traduse n toate limbile de circulaie internaional? a. Benedetto Croce b. Giovanni Pico della Mirandola c. Julius Evola d. Tommaso Campanella tiin politic ce studiaz conflictele militare i geneza acestora? a. Managementul conflictelor b. Geopolitic c. Doctrine politice d. Polemologia tiina i practica de guvernare a unui stat, reprezentnd sfera de activitate social-istoric, ce nsumeaz relaiile, orientrile i manifestrile care apar ntre partidele politice, ntre diversele categorii i grupuri sociale, ntre naiuni .a.m.d., n vederea emanciprii conceptelor proprii, n lupta pentru putere sau supremaie ideologic? a. Politica b. Geopolitica c. Statistica d. Sociologia Regim politic n care societatea nu mai dispune de mecanisme capabile s controleze puterea politic i prin urmare, un popor este condus forat de ctre o persoan, un partid, sau un grup de oameni? a. Republic parlamentar b. Democraie c. Monarhie constituional d. Dictatur Formula de democraie avansat caracterizat prin echilibrul constituional dintre valoarea fundamental a democraiei (n spe, egalitatea) i cea a liberalismului (libertatea)? a. Republic parlamentar b. Democraia liberal c. Absolutism d. Anarhie Form de alegeri organizate nainte de expirarea termenului mandatatului parlamentar obinuit, condiia prealabil esenial pentru organizarea acestui tip de alegeri fiind dizolvarea Parlamentului, care se poate face, de regul, la iniiativa fie a efului statului, fie a conductorului guvernului? a. Alegeri parlamentare la termen b. Alegeri anticipate c. Alegeri locale d. Referendum Camera superioar a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii i Irlandei de Nord? a. Camera deputailor b. Camera Lorzilor c. Congres d. Camera Comunelor Sistem de vot majoritar care se bazeaz pe o procedur majoritar (votul pe liste fiind un sistem proporional), ntlnit i sub formula Ctigtorul ia totul? a. Sistem de vot mixt b. Sistem vot pe list c. Sistem vot transferabil d. Sistem vot uninominal Sistem localizat la nivelul sistemului social care ndeplinete funcii de natur politic i privete guvernarea? a. Sistem social b. Sistem economic c. Sistem politic d. Sistem juridic Organizaie a lucrtorilor a crui scop este protejarea drepturilor acestora? a. Patronat b. Partid c. ONG d. Sindicat Doctrin politic aprut ca o reacie la liberalism avndu-i originea n celebrul dicton al contelui Falkland: Atunci cnd nu este necesar s schimbi ceva, este necesar s nu schimbi nimic? a. Socialism b. Liberalism c. Cretin-democraie d. Conservatorism Procesul de consultare direct a cetenilor unei ri n legtur cu un text de lege de o importan cu totul deosebit sau asupra unei situaii de importan naional? a. Alegeri parlamentare la termen b. Alegeri anticipate c. Alegeri locale d. Referendum

22. Uniune de state independente sau de uniti teritoriale autonome, nfiinat pe baza unui acord internaional, prin care se determin condiiile de asociere a statelor i de funcionare a acestora? a. Confederaie b. Stat naional c. Stat naional unitar d. Stat federal 23. Srbtoare celebrat pe data de 9 mai n ntreaga Uniune European drept? a. Ziua Muncii b. Ziua Tineretului c. Ziua Europei d. Ziua Republicii 24. Partid german care a existat ntre anii 1919 (din 1920 cu actualul nume) i 1945, fiind unicul partid politic din Germania nazist ntre 1933 - 1945? a. Partid popular b. Partid Fascist c. Partid democrat muncitoresc d. Partid Nazist 25. Conductor al Partidului Nazist numit cancelar al Germaniei de ctre preedintele rii, Paul von Hindenburg, n 1933? a. Martin Bormann b. Heinrich Luitpold Himmler c. Adolf Hitler d. Reinhard Heydrich 26. Politician care are rolul de autoritate executiv oficial a municipalitii? a. Prefect b. Primar c. Consilier d. Preedinte de consiliu judeean 27. Sistem economic care se distinge prin proprietatea privat asupra factorilor de producie precum i prin producia pentru o pia care stabilete preurile? a. Capitalismul b. Pluralismul politic c. Socialismul d. Regionalismul 28. Ansamblu de aciuni prin care autoritile monetare influeneaz asupra cantitii de moned n circulaie, nivelul ratelor dobnzii, cursurile de schimb valutar i ali indicatori economico-monetari n vederea realizrii obiectivelor generale ale politicii economice (de stimulare a activitii economice, ocupare a forei de munc, stabilitate a preurilor etc.)? a. Politica comercial b. Politica monetar c. Politica conjunctural d. Politica fiscal 29. Republic unde prim-ministrul (sau cancelarul) este eful guvernului, autoritatea executiv n stat, eful statului (Preedintele) avnd, cu mici excepii, funcii simbolice, preedintele fiind ales de parlament? a. Monarhie constituional b. Republica parlamentar c. Republic semi-prezidenial d. Republic prezidenial 30. Ideologie aprut n Europa dup Primul Rzboi Mondial, care a stat la baza unor partide de extrem dreapta politic, caracterizndu-se prin naionalism extremist, misticism, violen, demagogie social etc? a. Comunismul b. Nazismul c. Liberalismul d. Fascismul 31. Organul central executiv al puterii de stat, format din minitri i/sau secretari de stat? a. Prefectura b. Parlament c. Consiliul Suprem al Magistraturii d. Guvern 32. Form de guvernmnt n care preedintele este att eful statului ct i eful executivului acesta fiind ales de popor? a. Monarhie constituional b. Republica parlamentar c. Republic semi-prezidenial d. Republic prezidenial 33. Persoan care conduce un organ de stat, o instituie, o organizaie de stat, o asociaie? a. Preedinte b. Prim-ministru c. Cancelar general d. Secretar general 34. Stat guvernat de un singur partid politic, care-i declar afilierea politic la marxism sau marxism-leninism? a. Stat liberal b. Statul comunist c. Stat fascist d. Stat nazist 35. Form de guvern monarhic ce face parte dintr-un sistem constituional care accept un monarh ereditar sau ales n funcia de ef de stat? a. Monarhie constituional b. Republic parlamentar c. Republic semi-prezidenial d. Republic prezidenial 36. Monarh , de obicei domnitorul suveran al unui imperiu? a. mprat b. Domnitor

c. Rege d. Suveran pontif 37. Corpul legislativ ntr-un stat democratic acesta putnd fi bicameral sau unicameral? a. Prefectura b. Parlamentul c. Consiliul Suprem al Magistraturi d. Guvernul 38. Termen ce desemneaz o federaie de state cu o form de guvernmnt republican? a. Confederaie b. Republic prezidenial c. Republic parlamentar d. Republic federal 39. Forma de guvernare n care monarhul (mprat, ar, sultan, rege, domnitor) dispune integral de puterea suprem n stat, poporul fiind total lipsit de drepturi (monarhie nelimitat)? a. Democraie b. Parlamentarism c. Monarhie constituional d. Absolutismul 40. Corp legiuitor, adeseori camera superioar a unei adunri legislative? a. Senat b. Camera Comunelor c. Camera Reprezentanilor d. Camera Deputailor 41. Apartenena legal a unei persoane fizice la un stat? a. Minoritate b. Cetenie c. Etnie d. Naionalitate 42. Autoritatea administraiei publice locale, constituit la nivel judeean, pentru coordonarea activitii consiliilor comunale i oreneti, n vederea realizrii serviciilor publice de interes judeean? a. Prefectur b. Consiliul judeean c. Consiliul municipal d. Primrie

43. Form de guvernare republican care i confer preedintelui ca ef al statului puteri decisive n cadrul
procesului politic ? a. Sistemul parlamentar b. Consiliul judeean c. Consiliul municipal d. Sistemul prezidenial Sistem legal care este folosit (de obicei dup un anun oficial) atunci cnd o autoritate militar preia controlul n locul administraiei civile obinuite? a. Legea Salic b. Legea Marial c. Legea dreptului d. Apel Regim politic n care populaia exercit puterea n mod direct, de regul, aplicat doar sectorului economic, fiind n mod uzual numit autogestiune? a. Democraie direct b. Democraie liberal c. Monarhie constituional d. Democraie reprezentativ Legtura emoional fa de o ar i de o naiune din motive etnice, politice, culturale sau de alt natur? a. Socialism b. ovinism c. Patriotism d. Naionalism n contextul spionajului informaiilor militare i al propagandei, reprezint difuzarea de informaii voit false, cu scopul de a deruta inamicul cu privire la poziia proprie sau la inteniile de aciune? a. Propagand b. Mrturie mincinoas c. Dezinformarea d. Derutare Schimbare semnificativ care are loc de regul ntr-o perioad relativ scurt de timp? a. Rzboi civil b. Rscoal c. Lovitur de stat (puci) d. Revoluie Rsturnare brusc i neconstituional a puterii legitime a unui stat, impus prin surpriz de o minoritate, de obicei militar, folosind fora? a. Rzboi civil b. Rscoal c. Lovitur de stat (puci) d. Revoluie Conflict armat n care faciunile aflate n conflict sunt segmente ale populaiei aceleiai ri, imperiu sau diviziune politic? a. Rzboi civil b. Rscoal c. Lovitur de stat (puci) d. Revoluie Regim politic n care puterea este exercitat de o persoan aleas de Dumnezeu (din perspectiva susintorilor religiei de stat: profet trimis de Dumnezeu, rege uns al lui Dumnezeu etc.) sau de ctre cler sau o instituie sacr (hierocraie) pe baza unor principii religioase?

44.

45.

46.

47.

48. 49.

50.

51.

52.

53. 54.

55.

56.

57. 58.

59.

60.

61.

62.

63. 64. 65.

a. Oligarhie b. Democraie c. Teocraia d. Tiranie Interdicie declarat mpotriva unui individ, a unui grup social, a unui stat prin care se stabilete refuzul de a cumpra, a vinde sau a ntreine orice fel de relaii cu cei supui acestui procedeu? a. Boicot b. Conspiraie c. Embargo d. Cenzur Prevenirea diseminrii informaiei ctre public de ctre un grup de control? a. Boicot b. Conspiraie c. Embargo d. Cenzur nelegere secret ntre dou sau mai multe persoane, cu scopul comun de a efectua o activitate ilegal, imoral sau cu conotaii negative pentru societate? a. Boicot b. Conspiraie c. Embargo d. Cenzur Conflict militar sau nu, scurt sau de durat, ntre dou sau mai multe grupuri, categorii sociale sau state, pentru realizarea unor interese financiare, etnice, teritoriale, economice i politice? a. Lupt b. Btlie c. Defensiv d. Rzboi Organ de stat specializat n domeniul culegerii, verificrii i valorificrii informaiilor necesare cunoaterii, prevenirii i contracarrii oricror aciuni care constituie, n conformitate cu legile n vigoare, ameninri la adresa siguranei unui stat? a. Administraie local b. Serviciul secret c. Poliia d. Sindicat Acord n legea internaional conclus ntre dou entiti internaionale, dou state i organizaii internaionale? a. nelegere b. Contract c. Tratat d. Parteneriat Persoan nsrcinat cu culegerea de informaii n secret dintr-un anumit teritoriu i transmiterea acestora ctre un centru de sintez i analiz? a. Spion b. GhostNet c. Agent dublu d. Contraspion Form de guvernmnt antic a unor ceti greceti caracteristic epocii de trecere de la oligarhia aristocratic la democraia sclavagist, puterea fiind obinut prin uzurpare, stpnire nedreapt bazat pe asuprire i violen? a. Oligarhie b. Democraie c. Teocraie d. Tiranie Spionajul direct mpotriva sistemului de spionaj al dumanului, cum ar fi recrutarea agenilor n organe de informaii strine? a. Spionaj b. GhostNet c. Agenie dubl d. Contraspionaj Activitate desfurat de una sau mai multe persoane numite spioni, scopul acestora fiind urmrirea unei sau mai multor persoane sau instituii sau ri pentru a afla inteniile sau activitile acestora, pentru a afla ce intenioneaz s fac sau s spun, cu scopul de a informa o ter parte? a. Spionaj b. GhostNet c. Agenie dubl d. Contraspionaj Lege guvernamental care, de regul, este luat dup dezastre naturale, dup o declaraie de rzboi sau n perioade de revolte populare? a. Drept de servitute b. Legea Marial c. Legea dreptului d. Apel Serviciu secret al Statelor Unite ale Americii, nfiinat n anul 1947? a. CIA b. FSB c. NSA d. FBI Serviciul secret al Federaiei Ruse, care este succesorul KGB-ului? a. FBS b. FSB c. NSA d. FBI Metod de lupt politic sau economic, constnd n sistarea organizat a relaiilor cu o persoan (fizic sau juridic) n semn de represalii? a. Boicot b. Conspiraie c. Embargo d. Cenzur

66. Rsturnare brusc i neconstituional a puterii legitime a unui stat , impus de o participare masiv a populaiei
i nu numai, de obicei, folosind fora? a. Rzboi civil b. Rscoal c. Lovitur de stat (puci) d. Revoluie Termen politic care desemneaz cu aproximaie rile n curs de dezvoltare, spre deosebire de rile lumii occidentale? a. Lumea nti b. Lumea a treia c. Lumea a patra d. Lumea a doua Secretar de Stat al Administraiei Americane n timpul lui Richard Nixon i al lui Gerald Ford, ce a jucat un rol cheie n diplomaia mondial ntre 1969 i 1977? a. Kazimierz Brzeziski b. Helmuth Kohl c. Christopher Hitchens d. Henry Alfred Kissinger Organizaie constituit n scopul aprrii i promovrii intereselor profesionale, economice i sociale, culturale i sportive ale membrilor, respectiv a drepturilor acestora prevzute de legislaia muncii i contractele de munc? a. Patronat b. Partid c. ONG d. Sindicat Actul prin care soldaii sau alte tipuri de fore combatante nceteaz luptele i devin prizonieri de rzboi, fie prin voina proprie, fie ca urmare a ordinelor superiorilor? a. Capitulare condiionat b. Capitularea c. Armistiiu d. Capitularea necondiionat Obiect folosit de cele mai multe ori pentru a anuna dorina de capitulare? a. Steag rou b. Steag negru c. Steag alb d. Steag de orice culoare Expresie folosit pentru a descrie spionajul realizat pentru scopuri comerciale, n loc de scopuri de securitate naional? a. Spionaj b. GhostNet c. Spionaj industrial d. Contraspionaj Tip de capitulare care foreaz un oponent s accepte o situaie n care nu poate ctiga nimic prin negociere ori prin manevre diplomatice, sau l poate determina s lupte pn la nfrngerea total? a. Capitulare condiionat b. Capitularea c. Armistiiu d. Capitularea necondiionat Procesul oficial prin care un stat solicit i obine de la alt stat predarea unui cetean suspectat sau acuzat de crim? a. Nebeligeran b. Extrdarea c. Exil d. Transfer Tratat ntre dou sau mai multe state, care consimt s evite rzboiul sau conflictul armat ntre ele chiar dac acestea lupt mpotriva altor state, sau una dintre ele se lupt cu aliaii celeilalte? a. Alian b. Pact de neagresiune c. Tratat d. Agresiune armat

67.

68.

69.

70.

71.
72.

73.

74.

75.

NTREBRI CULTUR GENERAL

Tehnologii
Crian Mihaela, Bianu Steliana 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Proprietatea materialelor de a se topi la diferite temperaturi? a. Volatilitate b. Fuzibilitate c. Metalicitate d. Vscozitate Amestec rezultat prin topirea laolalt a dou sau mai multe metale? a. Amalgam b. Soluie metalic c. Aliaj d. Cositor Produs solid, bogat n carbon, din crbune de pmnt sau reziduuri de petrol? a. Cocs b. Zgur c. Pcur d. Turb Operaie tehnologic prin care semifabricatele sau piesele sunt aduse la form plan sau rectilinie? a. ndreptare b. Liniarizare c. lefuire d. Tasare Operaie de tiere i rsturnare a brazdelor cu plugul? a. Urzire b. Arat c. Grpat d. Plivit Proprietatea materialelor de a putea fi prelucrate n foi subiri, prin procedeul numit laminare? a. Ductilitate b. Rezilien c. Laminare d. Maleabilitate Fenomenul scindrii unui nucleu atomic n mai multe fragmente cu mase de valori comparabile? a. Dezintegrare b. Fisiune c. Reacie nuclear d. Fuziune Operaie tehnologic de desenare a contururilor ce trebuie prelucrate?

9. 10. 11.

12.

13.

14. 15.

16. 17.

18.

19. 20.

21.

22.

23.

a. Desenare b. Marcare c. Trasare d. Conturare Resturile vegetale i dejeciile animale care se transform n gaz combustibil? a. Biomas b. Biogaz c. Bioetanol d. Biocombustibil Proces prin care un spor, un zigot sau un embrion iese din viaa latent i d natere unei plante? a. Canetare b. Prire c. Altoire d. Germinaie Activitatea prin care omul transform obiectele muncii (materiile prime), cu ajutorul mijloacelor de munc n bunuri materiale? a. Proces de fabricare b. Proces de munc c. Proces de inovaie d. Proces de cercetare Proprietatea materialelor de a a-i schimba forma sub aciunea unor fore exterioare i de a ramne deformat dup ce acestea nu mai acioneaz? a. Rigiditate b. Elasticitate c. Morfism d. Plasticitate Asigurarea aprovizionrii controlate cu ap a culturilor agricole n vederea mririi produciei agricole i asigurrii independenei acesteia de condiiile meteorologice? a. Irigare b. Hidratare c. Debitare d. Udare Operaie tehnologic de separare a semifabricatului n buci cu forme i dimensiuni bine stabilite? a. Debitare b. Rezilien c. Urzire d. Filat Totalitatea operaiilor de prelucrare prin care obiectele muncii sunt transformate din materie prim n produs finit? a. Proces de fabricare b. Proces de cercetare c. Proces tehnologic d. Proces industrial Operaie prin care se creeaz spaiul necesar creterii i dezvoltrii plantelor? a. Grpat b. Rrit c. Greblat d. Plivit Operaie prin care firele de urzeal sunt ncruciate perpendicular cu cele de bttur pentru obinerea esturilor? a. Copilit b. Urzire c. Filare d. eserea Persoane sau grupuri de persoane fizice i/sau juridice care particip la activitatea economic a societii i ndeplinesc funcii bine determinate? a. Ageni economici b. Comerciani c. Mediu de afaceri d. Ageni de vnzri Proces n decursul cruia se produc modificri fizice, chimice, biologice, etc.? a. Proces fizico-chimic b. Proces natural c. Proces d. Proces biochimic Operaie de aezare paralel a firelor n vederea obinerii esturilor? a. Urzire b. Filat c. Grpat d. Plivit Hrtie de valoare prin care se dovedete dreptul de proprietate al deintorilor acestora asupra unei pri din capitalul social al societii care a emis-o i n virtutea creia deintorul primete dividende? a. Dividend b. Bon de valoare c. Certificat bancar d. Aciune Operaie tehnologic prin care se ndeprteaz adaosul de material de pe suprafeele piesei, pentru a se obine forma i dimensiunile nscrise n desenul de execuie? a. Pilire b. Decapare c. Polizare d. Copilire Totalitatea aciunilor i a altor titluri de valoare, sume n cont la banca, etc.? a. Capital b. Capital majoritar c. Capital social d. Capital fix

24. Operaie de realizare a ochiurilor, n firele de urzeal, pentru obinerea unui anumit model? a. Filare b. Nvdire c. Urzire d. Catenare 25. Proprietatea materialelor de a rezista la aciunea de degradare lent sub aciunea agenilor chimici din mediul nconjurtor? a. Rezistena la oboseal b. Rezistena la coroziune c. Rezistena la sfiere d. Rezistena la custur 26. Operaie de ndeprtare a vrfurilor lstarilor de pe poriunea ultimelor 6-9 frunze pentru grbirea coacerii? a. Crnit b. ndreptare c. Laminare d. Tasare 27. Produs folosit pentru hrana animalelor? a. Semipreparat b. Furaj c. Rumegu d. Semifabricat 28. Operaie de eliminare a lstarilor de la subsuoara frunzelor pentru grbirea fructificrii? a. Pilire b. Decapare c. Polizare d. Copilire 29. Operaie de mrunire, afnare, nivelare a arturii i distrugerea buruienilor? a. Urzire b. Arat c. Grpat d. Plivit 30. Operaia tehnologic de deformare plastic a unui semifabricat prin care i se modific forma iniial, fr ndeprtare de material? a. Copilire b. Degradare c. ndoire d. tanare 31. Component a aluatului format din fina, ap i drojdie? a. Maia b. Coc c. Dandana d. Amilopectin 32. Proprietatea materialelor de a se deforma ntre doi cilindri care se rotesc n sensuri opuse? a. Sablare b. Laminare c. Forjare d. Decapare 33. Parte din profitul societii care se acord direct proporional cu valoarea aciunilor deinute? a. Dividend b. Bon de valoare c. Certificat bancar d. Aciune 34. Operaia de obinere a unui semifabricat din pulberi, prin nclzire sau presare? a. Procesare b. Cardare c. Laminare d. Sintetizare 35. Operaie realizat cu ajutorul pietrelor abrazive? a. Pilire b. Decapare c. Polizare d. Copilire 36. Proprietatea materialelor metalice de a se mbina prin topire sau presare? a. Maleabilitate b. Conductibilitate c. Ductilitate d. Sudabilitate 37. Operaia prin care laptele este adus la procentul de grsime dorit? a. Normalizare b. Degresare c. Smntnire d. Pasteurizare 38. Totalitatea bunurilor produse prin munc i utilizate pentru obinerea altor bunuri materiale i servicii destinate vnzrii? a. Capital b. Capital majoritar c. Capital social d. Capital fix 39. Aparat ce poate ndeplini o sarcin determinat, modificndu-i automat micrile i nlnuirea operailor dup condiiile de mediu? a. Robot b. Procesor c. Compilator d. Calculator 40. Procedeul prin care laptele este nclzit la temperaturi de 75-850C, n urma cruia sunt distruse microorganismele, iar calitile laptelui rmn nealterate?

41. 42. 43.

44.
45. 46.

47.

48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57.

a. Normalizare b. Degresare c. Smntnire d. Pasteurizare Aparat destinat transmiterii cldurii de la un agent termic mai cald la un agent termic mai puin cald? a. Schimbtor de cldur b. Calorimetru c. Termometru d. Calorimetru adiabatic Material de construcie, sub form de pulbere fin, folosit ca liant hidraulic? a. Glet b. Chit c. Ciment d. Mortar Operaia tehnologic realizat cu ajutorul burghiului? a. Laminare b. Fasonare c. Filetare d. Gurire Material din care se confecioneaz tuburile de protecie ale instalaiilor electrice ngropate? a. Polistiren b. Policlorur de vinil c. Polietilen d. Polipropilen Proprietatea materialelor de a se prelucra prin achiere: gurire, frezare, strunjire, etc? a. Semifabricare b. Procesare c. Prelucrabilitate d. Prefabricare Cheltuiala pe care o face agentul economic pentru producerea i vnzarea bunurilor materiale sau pentru prestri de servicii? a. Capacitate de producie b. Termen de producie c. Limita de producie d. Cost de producie Expresia valoric de ncasat sau de primit efectiv de ctre agenii economici de la alte persoane pentru unele bunuri materiale sau prestri de servicii? a. Dividend b. Remuneraie c. Venit d. Dobnd Accesorii ale tuburilor de protecie unde se execut legturile conductoarelor electrice? a. Doze b. Manete c. Mnere d. Robinete Totalitatea bunurilor materiale i a serviciilor care se ofer spre vnzare? a. Capital b. Piaa de schimb c. Cerere d. Oferta Cel mai bun metal, din punctul de vedere al conductibilitii electrice, utilizat n instalaii electrice? a. Cupru b. Fier c. Nichel d. Crom Proprietatea materialelor de a-i pstra mult timp nsuirile? a. Plasticitate b. Elasticitate c. Durabilitate d. Flexibilitate Amestec de nisip, apa i ciment? a. Glet b. Chit c. Beton armat d. Mortar Operaie de ntindere i rsucire a firului pentru mrirea rezistenei? a. Filare b. Fasonare c. Filetare d. Gurire Aliaj al fierului cu maxim 2,14% carbon? a. Font b. Oel c. Ferit d. Amalgam Proprietatea materialelor de a conduce curentul electric? a. Conductibilitate termic b. Conductibilitate electric c. Dilatare termic d. Dilatare electric Resurse create de om i folosite pentru dezvoltarea activitii turistice? a. Resurse antropice b. Bioresurse c. Resurse regenerabile d. Resurse naturale Form modern de organizare a economiei ntemeiat n special pe proprietatea privat? a. Econometrie b. Mezoeconomie c. Economia de pia d. Comer

58. Proprietatea materialelor de a transmita cldura?


59. 60. a. Conductibilitate termic b. Conductibilitate electric c. Dilatare termic d. Dilatare electric Modul de organizare i conducere a unei ntreprinderi, firme, companii? a. Marketing b. Consultana managerial c. Managementul activitii d. Managementul resurselor umane Bunuri materiale de folosin ndelungat care sunt utilizate n mai multe cicluri de producie, se depreciaz treptat i sunt nlocuite dup o anumit perioad de timp? a. Capital b. Capital majoritar c. Capital social d. Capital fix Salt calitativ ntr-un anumit domeniu de activitate uman? a. Progres b. Regres c. Dezvoltare durabil d. Tranziie Operaia tehnologic realizat cu ajutorul tarodului? a. Filare b. Fasonare c. Filetare d. Gurire Proprietatea materialelor de a putea fi trase n fire foarte subiri, prin procedeul numit trefilare? a. Maleabilitate b. Conductibilitate c. Ductibilitate d. Sudabilitate Cantitate de bunuri i de servicii necesare pentru a acoperi consumul? a. Capital b. Piaa de schimb c. Cerere d. Oferta Proprietatea materialelor de a se opune ptrunderii unui corp strin mai tare dect ele care tinde s le deformeze suprafaa? a. Plasticitate b. Elasticitate c. Duritate d. Rezisten la coroziune Resursele materiale care se consum n ntregime ntr-un singur ciclu de producie i se nlocuiesc dup fiecare nou ciclu? a. Capital circulant b. Capital majoritar c. Capital social d. Capital fix

61. 62. 63.

64.
65.

66.

67. Excedentul ofertei fa de cerere pe piaa forei de munc? a. Inflaie b. omaj c. Stare de tranziie d. Piaa de munc 68. Materiale care provin din carbonizarea lent a resturilor de plante i care, prin ardere rapid n aer, dezvolt o cantitate mare de cldur? a. Biomas b. Biogaz c. Bioetanol d. Combustibili fosili 69. Operaia tehnologic de obinere a benzinei, petrolului lampant, motorinei i pcurii din iei? a. Distilare b. Extracie c. Recristalizare d. Distilare fracionat 70. Proces de degradare lent i progresiv a materialelor metalice, de la suprafa la interior, sub aciunea mediilor chimice active? a. Clire b. Galvanizare c. Coroziune d. Emailare 71. Proprietatea materialelor de a capta i propaga undele sonore? a. Sonoritate b. Acusticitate c. Sonoflexibilitate d. Higroscopicitate 72. Marf special care ndeplinete rolul de intermediar i se schimb oricnd cu orice alta marf? a. Bani b. Bancnote c. Cecuri d. Monede 73. Proprietatea materialelor de a absorbi cu uurin umiditatea din atmosfera? a. Higroscopicitate b. Flexibilitate c. Delicvescen d. Anhidrare

74. Proprietatea materialelor de a reveni complet la forma iniial, dup ce au fost ndoite? a. Plasticitate b. Elasticitate c. Duritate d. Flexibilitate 75. Proprietatea materialelor de a se deforma plastic, la cald sau la rece, prin lovire sau presare? a. Maleabilitate b. Conductibilitate c. Forjabilitate d. Sudabilitate 76. Proprietatea materialelor de a-i modifica lungimea cnd sunt supuse unor eforturi de ntindere? a. Elasticitate b. Conductibilitate c. Alungirea d. Flexibilitate 77. Materiale care se bazeaz pe proprietatea de a se ncrca cu sarcini electrice sub aciunea forelor mecanice i de a se deforma elastic atunci cnd sunt supuse aciunii cmpurilor electrice? a. Materiale ionoizolante b. Materiale piezoelectrice c. Materiale termoizolante d. Materiale fonoizolante 78. Rezistena pe care o opune pielea la solicitarea creat de a n dreptul custurii? a. Rezistena la oboseal b. Rezistena la coroziune c. Rezistena la sfiere d. Rezistena la custur 79. Substane semisolide utilizate la ungerea unor mecanisme cu condiii speciale de funcionare? a. Lubrifiant b. Uleiuri sicative c. Unsoare d. Gel 80. Fora la care materialul, cu o tietur pe o anumit poriune, se rupe prin sfiere? a. Rezistena la oboseal b. Rezistena la coroziune c. Rezistena la sfiere d. Rezistena la custur 81. Cel mai bun metal conductor de curent electric? a. Argint b. Nichel c. Crom d. Platin 82. Proprietatea unui material de a rezista timp ndelungat la aciuni repetate ale unei fore exterioare? a. Rezistena la oboseal b. Rezistena la coroziune c. Rezistena la sfiere d. Rezistena la custur 83. Aliaje fier-carbon cu un coninut de carbon de peste 2,14%? a. Alame b. Font c. Oel d. Bronzuri 84. Tratament termic prin care un oel se nclzete la temperaturi de 750-8800C, dup care se rcete brusc n ap, ulei sau cureni de aer? a. Clire b. Galvanizare c. Coroziune d. Emailare 85. Substan mineral colorat, pulverulent, insolubil n liant, n ap i n solveni, folosit pentru a conferi o anumit culoare materialului de zugrvit sau de vopsit? a. Pigment b. Diluant c. Solvent d. Degresant 86. Aliaj al cuprului cu zincul? a. Alame b. Font c. Alumin d. Bronzuri 87. Lichide volatile folosite ca atare sau n amestec, pentru solubilizarea substanelor peliculogene solide? a. Pigmeni b. Diluani c. Solveni d. Degresani 88. Componente electronice, obinute din materiale semiconductoare, care au proprietatea de a amplifica intensitatea curentului electric? a. Tiristoarele b. Tranzistoarele c. Fotodiodele d. Ledurile 89. Tratament termic prin care se mrete duritatea unei piese la suprafa, miezul rmnnd cu proprietile pe care le-a avut la nceput prin difuzarea carbonului? a. Recoacere b. Galvanizare c. Emailare d. Cementare 90. Component electronic care are rolul de redresare a curentului electric alternativ, lsnd s treac acest curent numai ntr-un singur sens (semialternana pozitiv), transformndu-l n curent continuu?

a. Dioda varicap b. Dioda tunel c. Dioda redresoare d. Dioda zenner 91. Solveni care au rolul de a micora vscozitatea compoziiei, pentru a fi aplicat mai uor pe suprafeele suport? a. Pigmeni b. Diluani c. Solveni d. Degresani 92. Aliaje ale cuprului cu staniu, aluminiu, beriliu, plumb? a. Alame b. Font c. Alumin d. Bronzuri 93. Materiale care mpiedic ptrunderea apei i a umezelii n elementele de construcii, scderea rezistenelor mecanice i a rezistenei la nghe-dezghe a elementelor de construcie? a. Materiale ionoizolante b. Materiale piezoelectrice c. Materiale hidroizolante d. Materiale fonoizolante 94. Operaie care se aplic n special pieselor de uz casnic i const n acoperirea unei suprafee cu o pelicul de ceramic? a. Clire b. Galvanizare c. Coroziune d. Emailare 0 95. Metal de culoare alb, care se topete la temperatura de 658 C, moale i plastic? a. Zirconiu b. Aluminiu c. Hafniu d. Wolfram 96. Capacitatea materialului de a se deforma uor la ncovoiere? a. Elasticitate b. Conductibilitate c. Alungirea d. Flexibilitate 97. Materiale care mpiedic schimbul de cldur dintre ncperile unei construcii sau din interiorul i exteriorul construciei? a. Materiale ionoizolante b. Materiale piezoelectrice c. Materiale termoizolante d. Materiale fonoizolante 98. Soluie de substan peliculogen n solvent volatil cu sau fr adaos de plastifiani i colorani i care dup uscare dau o pelicul lucioas? a. Lac b. Pigment c. Vopsea d. Rin 99. Materiale care au proprietatea de a smulge achii din materialele metalice sau din alte materiale mai dure? a. Pigmeni b. Diluani c. Materiale abrazive d. Degresani 100.Substane care opun rezisten mare la trecerea curentului electric i n care se pot crea cmpuri electrice puternice? a. Materiale ionoizolante b. Materiale electroizolante c. Materiale fotoizolante d. Materiale fonoizolante 101.Materiale care au rolul de a asigura un anumit grad de confort acustic n ncperi, prin mpiedicarea transmiterii zgomotelor din exterior spre interior sau ntre ncperi? a. Materiale ionoizolante b. Materiale fitoizolante c. Materiale fotoizolante d. Materiale fonoizolante 102.Substane care au rolul de a micora plasticitatea i implicit contracia la uscare a argilei? a. Pigmeni b. Diluani c. Materiale abrazive d. Degresani 103.Suspensie de pigmeni n lichid, cu sau fr material de umplutur, care dup uscare dau pelicule opace sau mate? a. Lac b. Pigment c. Vopsea d. Rin 104.Metal de culoare albstruie cu densitate medie i puncte de topire i vaporizare relativ sczute? a. Nichel b. Zinc c. Molibden d. Plumb 105.Material fluid care se interpune ntre suprafeele de contact a dou corpuri solide care se afl n micare relativ, nlocuind frecarea uscat cu frecare lichid? a. Lubrefiant b. Uleiuri sicative c. Unsoare d. Gel

106.Acoperirea unui metal cu un strat din alt metal, folosind o soluie electrolitic? a. Clire b. Galvanizare c. Coroziune d. Emailare 107.Aliaj al cuprului cu zincul i aluminiul? a. Alam b. Font c. Zamak d. Alumin 108.Metal de culoare cenuie cu densitate mare, moale i plastic? a. Nichel b. Zinc c. Molibden d. Plumb

Art
1. c 6. b 11. d 16. d 21. a 26. a 31. b 36. c 41. a 46. d 51. b 56. c 61. a 66. c 2. b 7. c 12. a 17. a 22. d 27. b 32. a 37. b 42. d 47. c 52. a 57. a 62. b 67. c 3. c 8. b 13. d 18. b 23. c 28. a 33. c 38. b 43. a 48. d 53. d 58. d 63. c 68. c 4. a 9. d 14. b 19. c 24. a 29. a 34. b 39. c 44. b 49. d 54. b 59. d 64. a 69. b 5. d 10. b 15. c 20. b 25. c 30. c 35. a 40. a 45. c 50. a 55. a 60. d 65. c 70. a

71. c 76. b 81. c 86. b 91. a 96. c 101. 106. 111. 116. 121. 126.

c d d d d c

72. b 77. d 82. b 87. d 92. b 97. d 102. 107. 112. 117. 122. 127.

b a b d b c

73. a 78. d 83. a 88. a 93. c 98. d 103. 108. 113. 118. 123. 128.

a b a b d b

74. d 79. b 84. d 89. c 94. c 99. b 104. 109. 114. 119. 124. 129.

b c a b d b

75. b 80. c 85. a 90. d 95. c 100. 105. 110. 115. 120. 125. 130.

b d c d b c a

Biologie
1. c 6. d 11. d 16. a 21. a 26. a 31. d 36. c 41. a 46. a 51. a 56. d 61. d 66. b 71. c 76. b 81. a 86. c 91. a 96. b 101.c 106.c 111.b 116.d 121.a 126.d 131.c 136.c 141.d 146.c 151.a 156.b 161.c 166.d 171.b 176.c 181.b 186.b 2. b 7. c 12. c 17. c 22. d 27. d 32. a 37. d 42. d 47. b 52. b 57. c 62. a 67. d 72. c 77. a 82. c 87. a 92. b 97. a 102.b 107.d 112.c 117.c 122.b 127.b 132.b 137.b 142.d 147.c 152.c 157.a 162.a 167.b 172.a 177.b 182.a 187.c 3. a 8. d 13. b 18. b 23. b 28. b 33. d 38. d 43. b 48. d 53. c 58. b 63. d 68. b 73. a 78. c 83. b 88. b 93. d 98. b 103.a 108.b 113.a 118.b 123.d 128.a 133.a 138.a 143.a 148.a 153.b 158.d 163.d 168.a 173.d 178.a 183.c 188.a 4. c 9. a 14. b 19. d 24. d 29. b 34. c 39. b 44. a 49. b 54. d 59. a 64. b 69. a 74. d 79. b 84. d 89. a 94. c 99. b 104.d 109.b 114.b 119.a 124.b 129.a 134.d 139.c 144.a 149.d 154.c 159.b 164.b 169.d 174.a 179.c 184.d 189.c 5. a 10. b 15. d 20. b 25. a 30. c 35. a 40. c 45. c 50. b 55. a 60. c 65. a 70. c 75. c 80. b 85. c 90. a 95. d 100.a 105.a 110.d 115.a 120.c 125.c 130.b 135.b 140.a 145.b 150.b 155.a 160.a 165.b 170.c 175.c 180.c 185.c 190.a

191.d 196.d 201.a 206.c 211.d 216.c 221.a 226.b 231.c 236.c 241.d 246.d 251.a 256.c 261.b 266.d 271.b 276.a 281.c 286.a 291.d 296.c 301.a 306.c 311.b 316.d 321.b 326.b 331.a 336.c 341.a 346.a 351.d 356.c 361.d

192.b 197.a 202.c 207.a 212.b 217.a 222.b 227.a 232.d 237.a 242.b 247.a 252.c 257.a 262.d 267.c 272.b 277.b 282.c 287.c 292.d 297.b 302.c 307.c 312.c 317.b 322.a 327.b 332.a 337.a 342.c 347.b 352.c 357.d 362.b

193.c 198.c 203.d 208.c 213.c 218.b 223.c 228.b 233.c 238.c 243.a 248.b 253.a 258.c 263.b 268.d 273.c 278.b 283.a 288.a 293.b 298.a 303.a 308.d 313.a 318.d 323.c 328.c 333.b 338.b 343.b 348.b 353.b 358.c

194.b 199.b 204.c 209.d 214.d 219.c 224.a 229.c 234.a 239.d 244.c 249.a 254.a 259.b 264.a 269.c 274.c 279.a 284.b 289.c 294.c 299.c 304.c 309.c 314.d 319.d 324.b 329.d 334.d 339.c 344.a 349.b 354.b 359.a

195.b 200.c 205.a 210.c 215.b 220.c 225.c 230.b 235.a 240.d 245.c 250.b 255.c 260.c 265.b 270.b 275.a 280.b 285.c 290.a 295.c 300.a 305.d 310.c 315.b 320.b 325.a 330.b 335.a 340.c 345.a 350.b 355.d 360.d

Chimie
1. 6. 11. 16. 21. 26. 31. 36. 41. 46. 51. 56. 61. 66. 71. 76. d d a a d b b a a a c a a b b c 2. 7. 12. 17. 22. 27. 32. 37. 42. 47. 52. 57. 62. 67. 72. 77. d a b b b b d b d c d c b b a b 3. 8. 13. 18. 23. 28. 33. 38. 43. 48. 53. 58. 63. 68. 73. 78. b b b b d a b a d a b a a c b b 4. 9. 14. 19. 24. 29. 34. 39. 44. 49. 54. 59. 64. 69. 74. 79. c b c c d a b c d d c b c a c a 5. 10. 15. 20. 25. 30. 35. 40. 45. 50. 55. 60. 65. 70. 75. 80. a c d b a c c a c d c a d c b d

81. a 86. a 91. d 96. c 101.b 106.b 111.c 116.b 121.c 126.d 131.b 136.a 141.b 146.d 151.b 156.d 161.b 166.a 171.b 176.d 181.a 186.d 191.b 196.a 201.d 206.a 211.a 216.d 221.d 226.c 231.a 236.a 241.d 246.b 251.d 256.c 261.b 266.b 271.d 276.b 281.d 286.c

82. d 87. b 92. d 97. b 102.d 107.c 112.b 117.c 122.d 127.c 132.c 137.a 142.d 147.d 152.c 157.b 162.b 167.a 172.a 177.a 182.b 187.d 192.a 197.c 202.a 207.b 212.d 217.c 222.c 227.b 232.c 237.b 242.c 247.b 252.a 257.b 262.b 267.a 272.a 277.c 282.a 287.a

83. b 88. d 93. b 98. a 103.a 108.d 113.b 118.a 123.a 128.c 133.a 138.a 143.a 148.a 153.c 158.a 163.b 168.a 173.b 178.a 183.a 188.c 193.b 198.b 203.b 208.d 213.c 218.a 223.c 228.c 233.a 238.c 243.a 248.b 253.c 258.a 263.a 268.d 273.b 278.b 283.d 288.a

84. a 89. b 94. b 99. b 104.c 109.a 114.d 119.b 124.b 129.b 134.a 139.a 144.a 149.c 154.a 159.d 164.d 169.a 174.d 179.d 184.b 189.d 194.d 199.a 204.d 209.a 214.b 219.a 224.d 229.d 234.a 239.d 244.c 249.c 254.d 259.b 264.c 269.c 274.d 279.d 284.b 289.b

85. b 90. c 95. a 100.a 105.c 110.d 115.a 120.d 125.b 130.b 135.b 140.d 145.b 150.b 155.a 160.b 165.c 170.c 175.a 180.c 185.d 190.c 195.a 200.c 205.a 210.b 215.c 220.b 225.b 230.d 235.b 240.b 245.c 250.d 255.b 260.a 265.d 270.d 275.d 280.a 285.b

Cultur ardean
1. c 6. b 11. c 16. d 21. b 26. c 31. b 36. b 2. d 7. c 12. a 17. d 22. a 27. a 32. a 37. c 3. a 8. b 13. b 18. a 23. c 28. b 33. a 38. b 4. b 9. b 14. d 19. a 24. c 29. c 34. d 39. b 5. d 10. a 15. c 20. d 25. d 30. c 35. b 40. d

41. a 46. b 51. a 56. a 61. a 66. d 71. b 76. c 81. c 86. b

42. c 47. c 52. c 57. d 62. c 67. a 72. a 77. b 82. b 87. c

43. b 48. d 53. a 58. c 63. b 68. a 73. d 78. a 83. a 88. d

44. b 49. a 54. a 59. d 64. c 69. b 74. b 79. c 84. b 89. b

45. a 50. b 55. c 60. d 65. b 70. a 75. c 80. d 85. a 90. a

Economie
1. b 6. c 11. d 16. a 21. c 26. d 31. d 36. c 41. b 46. d 51. c 56. d 61. d 66. a 71. c 76. d 81. a 86. a 91. b 96. a 101.b 106.c 111.d 116.b 121.b 126.b 131.c 136.a 2. a 7. b 12. b 17. b 22. a 27. d 32. d 37. a 42. d 47. b 52. c 57. c 62. c 67. c 72. b 77. a 82. d 87. b 92. a 97. d 102.d 107.b 112.a 117.b 122.d 127.b 132.a 137.d 3. c 8. d 13. a 18. b 23. c 28. b 33. a 38. a 43. a 48. d 53. d 58. b 63. a 68. d 73. c 78. b 83. a 88. b 93. d 98. b 103.d 108.d 113.c 118.b 123.b 128.d 133.c 138.a 4. d 9. b 14. b 19. b 24. d 29. b 34. a 39. c 44. a 49. b 54. a 59. b 64. a 69. a 74. d 79. d 84. c 89. b 94. c 99. d 104.a 109.c 114.d 119.c 124.a 129.a 134.c 5. b 10. b 15. b 20. d 25. d 30. b 35. b 40. d 45. d 50. b 55. c 60. b 65. d 70. d 75. b 80. c 85. b 90. c 95. b 100.d 105.d 110.c 115.b 120.d 125.a 130.c 135.a

Film
1. 6. 11. 16. 21. 26. 31. 36. b c d a a b d b 2. 7. 12. 17. 22. 27. 32. 37. c d a c b d b c 3. 8. 13. 18. 23. 28. 33. 38. a a c b c a a c 4. 9. 14. 19. 24. 29. 34. 39. c c d a a d c b 5. 10. 15. 20. 25. 30. 35. 40. b b a b a a a a

41. c 46. b 51. c 56. a 61. b 66. a 71. d 76. b 81. c 86. a 91. b 96. a 101.c 106.d 111.d 116.c 121.d

42. b 47. d 52. d 57. c 62. d 67. b 72. a 77. a 82. d 87. b 92. c 97. c 102.d 107.a 112.c 117.c

43. c 48. b 53. c 58. a 63. d 68. c 73. d 78. d 83. c 88. d 93. d 98. c 103.c 108.d 113.d 118.b

44. a 49. d 54. c 59. b 64. c 69. c 74. b 79. b 84. a 89. a 94. a 99. a 104.a 109.a 114.b 119.d

45. a 50. a 55. b 60. c 65. a 70. d 75. c 80. a 85. c 90. c 95. b 100.b 105.c 110.b 115.a 120.d

Filozofie
1. 6. 11. 16. 21. 26. 31. 36. 41. 46. 51. 56. 61. 66. 71. 76. 81. 86. 91. c b c d b b a a a a b c a a c c b c d 2. 7. 12. 17. 22. 27. 32. 37. 42. 47. 52. 57. 62. 67. 72. 77. 82. 87. 92. d a d d d c b b c b b d c b d c d a a 3. 8. 13. 18. 23. 28. 33. 38. 43. 48. 53. 58. 63. 68. 73. 78. 83. 88. 93. b b a a c a c a b c d a c d c c a b d 4. 9. 14. 19. 24. 29. 34. 39. 44. 49. 54. 59. 64. 69. 74. 79. 84. 89. 94. a a d a a c c c b a b a a b d c b a c 5. 10. 15. 20. 25. 30. 35. 40. 45. 50. 55. 60. 65. 70. 75. 80. 85. 90. d c b b b d b d c d b d b b c a d b

Fizic
1. 6. 11. 16. 21. 26. 31. 36. 41. 46. c c b c c a b b d d 2. 7. 12. 17. 22. 27. 32. 37. 42. 47. a d d a d b c b a c 3. 8. 13. 18. 23. 28. 33. 38. 43. 48. b d b c c a c c b a 4. 9. 14. 19. 24. 29. 34. 39. 44. 49. d a a a c a d c d d 5. 10. 15. 20. 25. 30. 35. 40. 45. 50. c d b b a d a b a a

51. b 56. a 61. b 66. b 71. b 76. d 81. d 86. c 91. b 96. c 101.c 106.a 111.c 116.a 121.c 126.a 131.b 136.b 141.c 146.a 151.b 156.a

52. a 57. c 62. a 67. d 72. a 77. c 82. a 87. b 92. c 97. d 102.d 107.b 112.b 117.d 122.d 127.d 132.d 137.d 142.c 147.b 152.a 157.a

53. d 58. a 63. b 68. b 73. a 78. c 83. b 88. a 93. a 98. a 103.a 108.a 113.d 118.c 123.a 128.a 133.b 138.c 143.a 148.c 153.c 158.b

54. c 59. c 64. d 69. d 74. b 79. d 84. a 89. a 94. a 99. c 104.b 109.c 114.b 119.b 124.c 129.a 134.b 139.c 144.d 149.c 154.b

55. c 60. c 65. c 70. d 75. d 80. b 85. d 90. d 95. d 100.d 105.d 110.c 115.c 120.a 125.b 130.a 135.c 140.b 145.b 150.d 155.b

Geografie
1. 6. 11. 16. 21. 26. 31. 36. 41. 46. 51. 56. 61. 66. b b a c a d b b a b c a a a 2. 7. 12. 17. 22. 27. 32. 37. 42. 47. 52. 57. 62. 67. c c c a b b a b b a a a c c 3. 8. 13. 18. 23. 28. 33. 38. 43. 48. 53. 58. 63. 68. b d d c c c c d b b b c c b 4. 9. 14. 19. 24. 29. 34. 39. 44. 49. 54. 59. 64. 69. a b c b a a d b a b d a b b 5. 10. 15. 20. 25. 30. 35. 40. 45. 50. 55. 60. 65. 70. d c b d c d a b b d d b a a

71. b 76. d 81. a 86. c 91. b 96. a 101.b 106.d 111.b 116.d 121.a 126.a 131.b 136.b 141.b 146.b 151.a 156.c 161.d 166.a 171.c 176.d 181.c 186.c 191.a 196.b 201.c 206.d 211.d 216.d 221.c 226.b 231.d 236.a 241.c 246.b 251.b 256.b 261.b 266.d 271.a 276.c 281.b 286.c 291.a 296.b 301.a 306.b 311.b 316.c 321.b 326.a 331.b

72. c 77. b 82. b 87. c 92. c 97. c 102.b 107.b 112.a 117.b 122.c 127.c 132.d 137.d 142.a 147.a 152.c 157.c 162.b 167.c 172.c 177.a 182.d 187.a 192.a 197.d 202.b 207.d 212.c 217.c 222.a 227.c 232.a 237.d 242.c 247.d 252.b 257.c 262.c 267.b 272.c 277.b 282.c 287.d 292.b 297.d 302.b 307.c 312.a 317.a 322.d 327.c 332.a

73. b 78. c 83. a 88. d 93. a 98. d 103.c 108.a 113.a 118.b 123.c 128.c 133.b 138.a 143.c 148.b 153.d 158.a 163.d 168.d 173.a 178.b 183.a 188.d 193.d 198.b 203.b 208.d 213.b 218.c 223.a 228.a 233.b 238.c 243.a 248.c 253.a 258.b 263.a 268.b 273.d 278.d 283.b 288.c 293.a 298.a 303.c 308.a 313.c 318.d 323.c 328.d 333.c

74. b 79. a 84. b 89. d 94. c 99. b 104.c 109.d 114.c 119.a 124.b 129.d 134.c 139.b 144.c 149.b 154.b 159.d 164.b 169.c 174.d 179.c 184.b 189.c 194.a 199.b 204.a 209.a 214.a 219.c 224.c 229.a 234.c 239.a 244.b 249.a 254.b 259.a 264.c 269.a 274.a 279.c 284.a 289.d 294.b 299.c 304.c 309.d 314.d 319.c 324.b 329.d 334.c

75. c 80. c 85. a 90. d 95. d 100.b 105.d 110.d 115.b 120.c 125.d 130.a 135.b 140.b 145.a 150.b 155.a 160.a 165.b 170.b 175.d 180.d 185.d 190.b 195.a 200.a 205.c 210.b 215.b 220.b 225.c 230.b 235.b 240.a 245.a 250.a 255.a 260.b 265.b 270.d 275.b 280.a 285.b 290.b 295.a 300.c 305.d 310.a 315.d 320.c 325.b 330.a 335.c

336.d 341.d 346.d 351.d 356.a 361.a 366.a 371.d 376.a 381.a 386.c 391.b 396.d 401.b 406.a 411.a 416.c 421.b 426.d 431.c 436.b 441.d 446.b 451.a 456.a 461.a 466.b 471.a 476.b 481.a 486.b 491.a 496.a 501.b 506.c 511.c 516.b 521.d 526.b 531.c 536.b 541.d 546.b 551.d 556.b 561.c 566.d 571.b 576.d 581.c 586.a 591.a 596.d

337.a 342.a 347.b 352.c 357.a 362.c 367.d 372.c 377.d 382.c 387.d 392.c 397.d 402.b 407.b 412.a 417.d 422.d 427.d 432.d 437.c 442.d 447.c 452.b 457.b 462.d 467.b 472.c 477.b 482.c 487.d 492.d 497.b 502.a 507.b 512.d 517.a 522.b 527.a 532.a 537.a 542.a 547.a 552.a 557.b 562.b 567.b 572.d 577.a 582.d 587.c 592.c 597.c

338.c 343.c 348.a 353.b 358.c 363.b 368.d 373.b 378.c 383.b 388.d 393.a 398.a 403.a 408.c 413.d 418.c 423.d 428.d 433.a 438.c 443.b 448.c 453.a 458.c 463.a 468.d 473.a 478.b 483.c 488.c 493.c 498.d 503.b 508.b 513.b 518.b 523.d 528.d 533.d 538.d 543.a 548.c 553.c 558.d 563.a 568.a 573.a 578.b 583.b 588.a 593.c 598.a

339.b 344.c 349.a 354.d 359.d 364.a 369.b 374.b 379.c 384.d 389.b 394.b 399.b 404.c 409.c 414.b 419.d 424.a 429.c 434.c 439.b 444.c 449.d 454.b 459.d 464.b 469.a 474.c 479.b 484.a 489.d 494.d 499.c 504.c 509.b 514.d 519.c 524.c 529.c 534.a 539.d 544.b 549.c 554.b 559.a 564.a 569.b 574.b 579.d 584.b 589.b 594.b 599.b

340.b 345.d 350.c 355.b 360.c 365.b 370.b 375.c 380.d 385.d 390.c 395.b 400.b 405.c 410.b 415.a 420.b 425.b 430.d 435.c 440.c 445.c 450.a 455.c 460.a 465.c 470.b 475.d 480.c 485.a 490.d 495.b 500.d 505.a 510.a 515.a 520.c 525.a 530.b 535.b 540.b 545.d 550.d 555.a 560.d 565.a 570.c 575.d 580.a 585.b 590.d 595.b 600.a

601.b 606.c 611.d 616.a 621.b 626.c

602.c 607.c 612.a 617.d 622.d 627.a

603.a 608.b 613.a 618.d 623.a 628.b

604.c 609.a 614.d 619.a 624.d 629.a

605.a 610.c 615.b 620.c 625.c 630.b

Informatic (I.T)
1. 6. 11. 16. 21. 26. 31. 36. 41. 46. b a a b a b a a a b 2. 7. 12. 17. 22. 27. 32. 37. 42. 47. c c a a c b b d b a 3. 8. 13. 18. 23. 28. 33. 38. 43. 48. c a c b b a a a a b 4. 9. 14. 19. 24. 29. 34. 39. 44. 49. d a b c d d c b d a 5. 10. 15. 20. 25. 30. 35. 40. 45. 50. b b d d a d b d a b

Istorie
1. d 6. d 11. b 16. a 21. d 26. d 31. a 36. a 41. b 46. a 51. b 56. d 61. b 66. a 71. a 76. c 81. c 86. b 91. c 96. b 101.b 106.b 111.a 116.d 121.a 126.a 131.c 136.d 141.c 146.c 2. c 7. b 12. b 17. c 22. b 27. b 32. d 37. d 42. b 47. a 52. b 57. d 62. c 67. d 72. b 77. c 82. b 87. d 92. b 97. c 102.b 107.a 112.c 117.a 122.d 127.d 132.b 137.a 142.c 147.d 3. b 8. c 13. a 18. d 23. a 28. a 33. c 38. b 43. d 48. c 53. a 58. a 63. b 68. b 73. d 78. c 83. c 88. a 93. b 98. b 103.c 108.c 113.d 118.d 123.c 128.b 133.a 138.d 143.d 148.c 4. a 9. c 14. b 19. a 24. a 29. d 34. b 39. a 44. b 49. a 54. b 59. d 64. a 69. c 74. a 79. b 84. b 89. b 94. a 99. b 104.a 109.d 114.d 119.c 124.c 129.b 134.b 139.c 144.b 149.b 5. a 10. d 15. d 20. b 25. c 30. b 35. b 40. b 45. a 50. a 55. a 60. c 65. d 70. b 75. a 80. b 85. a 90. d 95. c 100.b 105.c 110.b 115.d 120.d 125.b 130.d 135.b 140.a 145.d 150.c

151.d 156.b 161.c 166.c 171.b 176.a 181.c 186.c 191.b 196.b 201.b 206.c 211.b 216.d 221.b 226.d 231.b 236.b 241.d 246.a 251.d 256.b 261.a 266.d 271.d 276.b 281.b 286.c 291.b 296.c 301.a 306.a 311.b 316.c 321.a 326.d 331.d 336.a 341.a 346.d 351.d 356.d 361.a 366.c 371.a 376.c 381.c 386.a 391.c 396.d 401.a 406.a 411.b

152.d 157.d 162.c 167.c 172.a 177.b 182.b 187.b 192.c 197.d 202.c 207.d 212.a 217.b 222.b 227.d 232.a 237.c 242.a 247.a 252.d 257.c 262.a 267.a 272.a 277.d 282.a 287.a 292.b 297.d 302.b 307.c 312.b 317.d 322.d 327.a 332.c 337.b 342.b 347.b 352.b 357.b 362.a 367.c 372.b 377.d 382.a 387.d 392.d 397.c 402.a 407.b 412.c

153.b 158.b 163.a 168.d 173.c 178.d 183.d 188.b 193.b 198.a 203.d 208.c 213.b 218.d 223.a 228.d 233.d 238.b 243.d 248.b 253.b 258.b 263.b 268.d 273.b 278.a 283.d 288.b 293.d 298.b 303.b 308.d 313.c 318.a 323.b 328.c 333.b 338.c 343.a 348.b 353.b 358.b 363.b 368.b 373.d 378.c 383.b 388.c 393.a 398.a 403.a 408.b 413.b

154.c 159.d 164.c 169.a 174.b 179.a 184.d 189.a 194.b 199.b 204.d 209.a 214.d 219.a 224.a 229.c 234.b 239.d 244.a 249.d 254.b 259.a 264.d 269.a 274.c 279.b 284.a 289.a 294.c 299.c 304.a 309.a 314.b 319.c 324.c 329.d 334.d 339.a 344.b 349.a 354.a 359.a 364.d 369.b 374.c 379.b 384.b 389.a 394.c 399.b 404.d 409.b 414.d

155.c 160.a 165.d 170.b 175.a 180.d 185.b 190.c 195.a 200.c 205.c 210.a 215.a 220.a 225.a 230.d 235.d 240.b 245.d 250.a 255.c 260.c 265.a 270.b 275.d 280.b 285.d 290.b 295.a 300.a 305.b 310.b 315.b 320.b 325.b 330.b 335.c 340.d 345.a 350.a 355.a 360.d 365.b 370.d 375.c 380.d 385.d 390.d 395.a 400.a 405.d 410.b 415.a

416.c

417.c

418.d

419.c

420.a

Lingvistic
1. a 6. b 11. a 16. c 21. a 26. c 31. c 36. d 41. c 46. d 51. b 56. b 61. a 66. c 71. a 76. d 81. a 86. a 91. d 96. c 101.c 106.c 111.d 116.a 121.c 126.c 131.a 136.d 141.d 146.d 2. b 7. a 12. b 17. b 22. d 27. b 32. d 37. b 42. a 47. d 52. c 57. a 62. b 67. a 72. a 77. b 82. d 87. b 92. c 97. d 102.c 107.b 112.a 117.b 122.a 127.d 132.b 137.a 142.c 147.b 3. a 8. c 13. a 18. c 23. c 28. d 33. a 38. a 43. d 48. a 53. a 58. b 63. a 68. d 73. a 78. d 83. b 88. a 93. b 98. a 103.a 108.a 113.c 118.d 123.d 128.b 133.a 138.d 143.a 148.c 4. c 9. c 14. d 19. a 24. b 29. d 34. d 39. c 44. b 49. c 54. b 59. b 64. b 69. d 74. d 79. c 84. d 89. b 94. a 99. b 104.b 109.a 114.b 119.a 124.b 129.b 134.c 139.c 144.c 149.a 5. d 10. a 15. b 20. d 25. a 30. a 35. a 40. d 45. c 50. a 55. d 60. d 65. d 70. b 75. a 80. a 85. c 90. c 95. b 100.b 105.c 110.b 115.c 120.b 125.a 130.b 135.a 140.b 145.d

Literatura
1. 6. 11. 16. 21. 26. 31. 36. 41. 46. 51. 56. 61. b b d d b b a c c d c d b 2. 7. 12. 17. 22. 27. 32. 37. 42. 47. 52. 57. 62. a c c c c d d d b a c a c 3. 8. 13. 18. 23. 28. 33. 38. 43. 48. 53. 58. 63. c a a a d c c b b d c c a 4. 9. 14. 19. 24. 29. 34. 39. 44. 49. 54. 59. 64. b d a c a b a a d b a a c 5. 10. 15. 20. 25. 30. 35. 40. 45. 50. 55. 60. 65. d b b b a b a a a c b d d

66. b 71. d 76. c 81. c 86. d 91. b 96. c 101.b 106.a 111.d 116.a 121.d 126.b 131.d 136.d 141.b 146.d 151.a 156.a 161.b 166.c 171.a 176.d 181.b 186.a 191.b 196.c 201.d 206.c 211.b 216.a 221.c 226.b 231.d 236.b 241.c 246.b 251.a 256.a 261.b 266.b 271.d 276.d 281.a 286.c 291.c 296.a 301.c 306.c 311.d 316.b 321.a 326.a

67. a 72. a 77. b 82. a 87. b 92. a 97. b 102.a 107.d 112.d 117.d 122.b 127.b 132.a 137.a 142.a 147.a 152.a 157.a 162.d 167.a 172.a 177.b 182.a 187.c 192.a 197.a 202.a 207.b 212.a 217.d 222.c 227.b 232.a 237.d 242.d 247.a 252.c 257.b 262.a 267.a 272.a 277.b 282.c 287.c 292.a 297.c 302.b 307.c 312.a 317.d 322.c 327.d

68. b 73. c 78. c 83. c 88. c 93. c 98. d 103.a 108.d 113.a 118.a 123.c 128.a 133.b 138.d 143.c 148.a 153.b 158.b 163.b 168.d 173.c 178.a 183.b 188.c 193.a 198.d 203.c 208.d 213.d 218.a 223.d 228.c 233.c 238.d 243.c 248.a 253.a 258.d 263.a 268.a 273.a 278.a 283.b 288.a 293.b 298.a 303.b 308.d 313.d 318.a 323.b 328.b

69. c 74. a 79. a 84. c 89. d 94. d 99. c 104.b 109.c 114.c 119.b 124.a 129.b 134.b 139.d 144.b 149.b 154.d 159.a 164.c 169.a 174.b 179.c 184.a 189.a 194.a 199.a 204.d 209.c 214.c 219.b 224.c 229.d 234.a 239.a 244.a 249.c 254.b 259.b 264.d 269.c 274.a 279.c 284.b 289.d 294.d 299.b 304.c 309.c 314.a 319.b 324.c 329.d

70. b 75. d 80. b 85. a 90. a 95. a 100.a 105.a 110.a 115.c 120.a 125.d 130.b 135.a 140.b 145.d 150.d 155.b 160.c 165.c 170.d 175.a 180.a 185.a 190.d 195.a 200.b 205.b 210.b 215.d 220.a 225.d 230.c 235.c 240.a 245.c 250.d 255.a 260.a 265.c 270.b 275.a 280.c 285.b 290.d 295.c 300.a 305.a 310.d 315.b 320.d 325.a 330.a

331.d 336.d 341.c

332.d 337.c 342.b

333.a 338.d 343.a

334.b 339.d 344.d

335.a 340.a 345.a

Matematic
1. b 6. c 11. b 16. b 21. b 26. b 31. c 36. c 41. c 46. d 51. c 56. c 61. d 66. c 71. b 76. d 81. c 86. a 91. d 96. c 101.b 106.b 111.d 116.a 121.d 126.a 131.b 136.a 141.b 146.b 151.d 156.c 161.a 166.b 171.c 176.a 181.a 2. a 7. a 12. a 17. a 22. d 27. a 32. d 37. a 42. d 47. c 52. b 57. b 62. a 67. d 72. a 77. b 82. b 87. d 92. b 97. a 102.d 107.a 112.b 117.a 122.c 127.d 132.d 137.b 142.b 147.d 152.a 157.d 162.d 167.c 172.a 177.c 182.a 3. c 8. d 13. a 18. b 23. a 28. a 33. a 38. a 43. c 48. a 53. b 58. a 63. b 68. b 73. b 78. c 83. a 88. a 93. a 98. a 103.c 108.b 113.c 118.d 123.a 128.c 133.c 138.b 143.a 148.c 153.b 158.b 163.a 168.b 173.a 178.c 183.b 4. c 9. d 14. c 19. d 24. a 29. d 34. c 39. b 44. b 49. c 54. d 59. d 64. a 69. b 74. b 79. b 84. d 89. b 94. b 99. c 104.a 109.b 114.d 119.d 124.b 129.a 134.a 139.d 144.c 149.a 154.d 159.a 164.a 169.b 174.b 179.a 184.c 5. a 10. c 15. c 20. c 25. c 30. b 35. d 40. b 45. a 50. a 55. c 60. b 65. a 70. d 75. c 80. b 85. c 90. c 95. d 100.a 105.a 110.a 115.d 120.b 125.c 130.c 135.d 140.a 145.a 150.b 155.b 160.c 165.a 170.a 175.d 180.b 185.b

Muzic
1. 6. 11. 16. 21. 26. b d b a b a 2. 7. 12. 17. 22. 27. b b a a a a 3. 8. 13. 18. 23. 28. c a a b d b 4. 9. 14. 19. 24. 29. d a a a b d 5. 10. 15. 20. 25. 30. b a c a a a

31. b 36. a 41. b 46. a 51. a 56. b 61. b 66. b 71. c 76. a 81. c 86. b 91. b 96. d 101.d 106.b 111.c 116.b 121.b 126.d 131.d 136.c 141.c 146.c 151.d 156.d 161.b

32. c 37. a 42. a 47. a 52. d 57. a 62. a 67. a 72. c 77. b 82. b 87. c 92. d 97. b 102.b 107.c 112.b 117.c 122.c 127.d 132.b 137.b 142.b 147.b 152.d 157.b 162.b

33. a 38. b 43. c 48. d 53. b 58. b 63. c 68. c 73. b 78. b 83. b 88. b 93. c 98. b 103.d 108.b 113.c 118.d 123.d 128.d 133.d 138.b 143.b 148.a 153.c 158.c 163.d

34. c 39. c 44. c 49. a 54. c 59. d 64. b 69. c 74. b 79. c 84. c 89. b 94. b 99. d 104.d 109.b 114.b 119.c 124.c 129.b 134.b 139.b 144.b 149.b 154.c 159.b 164.c

35. a 40. d 45. a 50. d 55. d 60. b 65. a 70. b 75. a 80. a 85. c 90. c 95. d 100.c 105.d 110.c 115.c 120.d 125.c 130.c 135.d 140.d 145.b 150.d 155.d 160.b 165.b

Psihologie 1. 6. 11. 16. 21. 26. 31. 36. 41. 46. 51. 56. b d d b d a b d a a a b 2. 7. 12. 17. 22. 27. 32. 37. 42. 47. 52. 57. a a b a a c d a b c a b 3. 8. 13. 18. 23. 28. 33. 38. 43. 48. 53. 58. a b a b b d d a a d b a 4. 9. 14. 19. 24. 29. 34. 39. 44. 49. 54. 59. d c d b c c c a b b d d 5. 10. 15. 20. 25. 30. 35. 40. 45. 50. 55. 60. c a c d b c d b d b a c

61. 66. 71. 76.

b a b b

62. 67. 72. 77.

c b b b

63. 68. 73. 78.

c d d d

64. 69. 74. 79.

b a a b

65. 70. 75. 80.

a c a a

Religie
1. 6. 11. 16. 21. 26. 31. 36. 41. 46. 51. 56. 61. 66. 71. 76. d d b b d c c b a b b a b a d c 2. 7. 12. 17. 22. 27. 32. 37. 42. 47. 52. 57. 62. 67. 72. 77. c b a a a a a d a a a c c c d c 3. 8. 13. 18. 23. 28. 33. 38. 43. 48. 53. 58. 63. 68. 73. 78. a a c d c c d b d c c b b b a b 4. 9. 14. 19. 24. 29. 34. 39. 44. 49. 54. 59. 64. 69. 74. 79. b c d b a b d c c a a d c c d c 5. 10. 15. 20. 25. 30. 35. 40. 45. 50. 55. 60. 65. 70. 75. 80. b d a d b a c d d c b c a a a b

Sociologie
1. 6. 11. 16. a c d b 2. 7. 12. 17. c b a b 3. 8. 13. 18. c b b d 4. 9. 14. 19. a d a a 5. 10. 15. 20. b a a c

Sport
1. 6. 11. 16. 21. 26. 31. 36. 41. 46. 51. 56. a d a a c a d c d c c b 2. 7. 12. 17. 22. 27. 32. 37. 42. 47. 52. 57. b c d a c a b d b b b c 3. 8. 13. 18. 23. 28. 33. 38. 43. 48. 53. 58. d c c a b a a d c a b b 4. 9. 14. 19. 24. 29. 34. 39. 44. 49. 54. 59. a c b d d d b a d c d b 5. 10. 15. 20. 25. 30. 35. 40. 45. 50. 55. 60. b a c b b d a a c d d b

61. b 66. c 71. d 76. b 81. d 86. c 91. a 96. b 101.b 106.c 111.b 116.b 121.a 126.b 131.d 136.c 141.a 146.c 151.a 156.b 161.b 166.d

62. b 67. b 72. d 77. a 82. b 87. a 92. b 97. d 102.d 107.c 112.c 117.a 122.a 127.a 132.a 137.d 142.d 147.a 152.c 157.c 162.d 167.a

63. c 68. b 73. b 78. b 83. b 88. a 93. c 98. a 103.b 108.b 113.b 118.b 123.b 128.b 133.b 138.a 143.a 148.a 153.a 158.c 163.d 168.c

64. b 69. c 74. b 79. c 84. c 89. a 94. c 99. c 104.c 109.c 114.a 119.b 124.b 129.a 134.b 139.d 144.d 149.a 154.d 159.b 164.d 169.b

65. b 70. c 75. a 80. c 85. b 90. b 95. a 100.b 105.a 110.c 115.a 120.a 125.b 130.a 135.c 140.b 145.c 150.b 155.a 160.c 165.b 170.c

tiine Politice
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. a c d b d b d a b c c b 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. b a a d a a d b b c a c 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. c b d c c b a d d d d a 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. b c b d d b b d b c b d 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. a c b d c d a a a a d d

13. a 14. d 15. c

28. b 29. b 30. c

43. a 44. d 45. d

58. b 59. d 60. b

73. a 74. b 75. b

Tehnologii
1. b 6. d 11. b 16. b 21. d 26. a 31. a 36. d 41. a 46. d 51. c 56. a 61. a 66. a 71. b 76. c 81. a 86. a 91. b 96. d 101.d 106.b 2. c 7. b 12. d 17. d 22. a 27. b 32. b 37. a 42. c 47. c 52. d 57. c 62. c 67. b 72. a 77. b 82. a 87. c 92. d 97. c 102.d 107.c 3. c 8. c 13. a 18. a 23. c 28. d 33. a 38. a 43. d 48. a 53. a 58. a 63. c 68. d 73. a 78. d 83. b 88. b 93. c 98. a 103.c 108.d 4. a 9. a 14. a 19. b 24. b 29. c 34. d 39. a 44. b 49. d 54. b 59. c 64. c 69. d 74. b 79. c 84. a 89. d 94. d 99. c 104.b 5. b 10. d 15. c 20. a 25. b 30. c 35. c 40. d 45. c 50. a 55. b 60. d 65. c 70. c 75. c 80. c 85. a 90. c 95. b 100.b 105.a