Sunteți pe pagina 1din 9

Curs 1 - Fiziologie BFKTR

1. FIZIOLOGIA CELULEI
1.1.COMPONENTELE PRINCIPALE ALE CELULEI
Componentele principale ale celulei sunt membrana celular, citoplasma i nucleul. (a) MEMBRANA CELULAR (plasmalema) - este un complex molecular lipidoproteic, care delimiteaz celula de mediul extracelular. Plasmalema, organizat conform modelului mozaicului fluid lipidoproteic, cuprinde lipide (fosfolipide, colesterol, glicolipide) i proteine (periferice, integrale, glicoproteine). Principala funcie a membranei celulare este de barier cu permeabilitate selectiv i dinamic, care controleaz schimburile dintre celul i mediul extracelular. Fosfolipidele membranare se dispun n dou straturi, formnd matricea fosfolipidic. Fosfolipidele au extremitatea hidrofil (care atrage apa) orientat spre poriunea periferic a membranei i extremitatea hidrofob (care respinge apa) orientat spre poriunea mijlocie a membranei, formnd un miez hidrofob. Matricea fosfolipidic determin permeabilitatea selectiv a membranei. Datorit acesteia, membrana celular este permeabil pentru molecule liposolubile (ex: uree, etanol, hormoni steroizi) i pentru gazele respiratorii (O 2 i CO 2 ) i constituie o barier pentru ap i substane hidrosolubile. De asemenea, matricea fosfolipidic este surs de mesageri intracelulari (ex: inozitoltrifosfat - IP 3 i diacilglicerolul - DAG), precum i mesageri extracelulari (ex: metaboliii acidului arahidonic), cu funcii biologice multiple. Proteinele membranare - reprezint elementul activ membranar, care determin proprietile i funciile specifice ale membranei. n funcie de relaia stabilit cu matricea fosfolipidic i de rolurile ndeplinite, se descriu proteine periferice (extrinseci) i proteine integrale (intrinseci). Proteinele periferice sunt dispuse fie spre faa intern, fie spre faa extern a membranei, sunt slab ancorate n matricea fosfolipidic i ndeplinesc rol de enzime membranare (ex: acetilcolinestaraza care inactiveaz acetilcolina). Proteinele integrale strbat membrana n ntregime, de pe o fa pe alta a membranei, sunt puternic ancorate n matricea fosfolipidic i ndeplinesc rol de canale pentru ioni (Na+, K+, Ca2+ i Cl-) i ap (agvaporine), de proteine transportoare (carrier) i de receptori membranari. (b) CITOPLASMA (citosolul) reprezint masa celular extranuclear cu o structur complex, la nivelul creia se desfoar funciile vitale ale celulei. Este organizat ntr-o parte nestructurat, hialoplasma, reprezentat de un sistem coloidal cu aspect neomogen n care mediu de dispersie este apa, i ntr-o parte structurat care cuprinde: organitele celulare (comune i specifice), incluziuni citoplasmatice (caracter temporar) i componente ale citoscheletului celular. Organitele celulare comune sunt prezente n toate celulele, unde ndeplinesc roluri comune: ribozomii realizeaz sinteza de proteine celulare reticulul plasmatic neted asigur transportul intracelular al produilor de secreie celular reticulul plasmatic rugos (forma difereniat a reticulului endoplasmatic neted care este cuplat cu ribozomii) asigur sinteza proteinelor i transportul substanelor intracelulare aparatul Golgi - asambleaz n vezicule a produilor de secreie celular lizozomii asigur digestia intracelular a produilor fagocitai, fiind mai numeroi la nivelul leucocitelor mitocondriile asigur producia de energie, nmagazinat sub form de ATP (adenozin-trifosfat) centrul celular (lipsete n neuron) particip la diviziunea celular

Organitele celulare specifice - sunt prezente doar n anumite celule unde ndeplinesc roluri specifice: neurofibrilele se gsesc n neuroni i asigur suportul mecanic i transportul intracelular al veziculelor cu mediator chimic corpii Nissl se gsesc n neuroni, reprezentnd echivalentul reticulului endoplasmatic rugos, i au rol principal n sinteza mediatorilor chimici miofibrilele se gsesc n celulele (fibrele) musculare i reprezint aparatul contractil care asigur contracia muscular 1

Curs 1 - Fiziologie BFKTR (c) NUCLEUL este componenta celular care coordoneaz procesele biologice celulare fundamentale, conine materialul genetic, controleaz metabolismul celular i transmite informaia genetic. n raport cu numrul de nuclei, celulele pot fi: anucleate (ex: eritrocitele adulte), uninucleate (ex: neuronul, celula muscular cardiac i neted), binucleate (ex: hepatocitele) sau multinucleate (ex: macrofagele i celula muscular striat). Nucleul prezint o membran nuclear, carioplasm i unul sau mai muli nucleoli. Membrana nuclear, dubl, are o structur poroas, cu permeabilitate mare. Carioplasma (nucleoplasma) este o soluie coloidal, cu aspect omogen. Cuprinde o reea de filamente subiri, formate din granulaii fine de cromatin, din care, la nceputul diviziunii celulare, se formeaz cromozomii (alctuii din ADN). Nucleolii sunt corpusculi de cromatin condensat, cu rol n sinteza de ARN.

1.2. PROPRIETILE I FUNCIILE MEMBRANEI CELULARE


Proprietile generale ale celulelor sunt: transportul transmembranar, transferul de informaie, metabolismul celular i reproducerea celular. Proprietile specifice doar anumitor celule sunt: excitabilitatea, contractilitatea i activitatea secretorie. Excitabilitatea este proprietatea neuronului i a celulei musculare de a rspunde la aciunea unui stimul printr-un potenial de aciune propagat. Contractilitatea este proprietatea celulei musculare (scheletice, cardiace, netede) de a se scurta sub aciunea unui stimul. Activitatea secretorie este proprietatea celulei epiteliale, din structura glandelor endocrine i exocrine, de a elibera n mediul extracelular substane biologic active sub aciunea unui stimul. Glandele endocrine secret hormoni care sunt eliberai direct n snge, iar glandele exocrine secret enzime, ap i electrolii n diferite caviti ale organismului (ex: glandele salivare n cavitatea bucal) sau la exteriorul organismului (ex: glandele sudoripare la suprafaa pielii).

1.2.1. FUNCIA DE TRANSPORT A MEMBRANEI CELULARE


Transportul transmembranar reprezint procesul de traversare a substanelor prin membrana celular. n funcie de natura forelor care asigur transportul, se descriu: transportul pasiv, transportul activ i transportul vezicular. I. TRANSPORTUL PASIV - este spontan, are loc fr consum de energie (ATP) i se desfoar n sensul reducerii unor gradiente fizice. Transportul pasiv se realizeaz prin 3 mecanisme: difuziunea, osmoza i filtrarea. (a) DIFUZIUNEA reprezint transportul substanelor printr-o membran permeabil pe baza gradientului electrochimic al unei substane. Acest gradient are dou componente: gradientul chimic (diferena de concentraie) - asigur difuziunea substanei dinspre partea cu concentraia mai mare spre suprafaa cu concentraie mai mic gradientul de potenial electric (diferena de sarcini electrice) - asigur difuziunea ionilor ctre faa membranei ncrcat electric cu sarcina de semn contrar Difuziunea se poate realiza prin matricea fosfolipidic i prin proteine integrale ale membranei, cu rol fie de canale ionice, fie de proteine transportoare (carrier). Difuziunea prin matricea fosfolipidic depinde de permeabilitatea selectiv a membranei datorat matricei fosfolipidice, permeabil pentru moleculele liposolubile (ex: uree, etanol, hormoni steroizi) i a gazele respiratorii (O 2 i CO 2 ). Difuziunea prin canale ionice - se realizeaz prin proteine integrale care prezint n structura lor mai multe componente: un por, care asigur permeabilitatea canalului, una sau dou pori, care regleaz fluxul de ioni prin canal, un filtrul de selectivitate, care asigur specificitatea canalului, un senzor de voltaj sau un situs de fixare a ligandului, care asigur mecanismul de operare a canalului. Membrana celular prezint canale pentru sodiu (Na+), potasiu (K+), calciu (Ca2+) i clor (Cl-). Aceste canale ionice permit fie intrarea ionului n celul (influx), fie ieirea lui din celul (eflux), respectnd gradientul electrochimic al ionului. Astfel, canalele de Na+, Ca2+ i Cl- asigur un influx de ioni de Na+, Ca2+, respectiv de Cl-, n timp ce canalele de K+ asigur un eflux de ioni de K+. 2

Curs 1 - Fiziologie BFKTR n funcie de mecanismul care regleaz dinamica canalului i fluxul de ioni prin canal, se descriu: canale ionice de scurgere de Na+/K+ permit fluxul continuu de ioni prin membrana neuronului i a celulei musculare aflat n stare de repaus, conform gradientului electrochimic i n funcie de permeabilitatea selectiv a membranei canalele ionice voltaj-dependente dinamica canalului este dependent de variaia de potenial transmembranar care induce modificri conformaionale ale proteinei integrale, cum ar fi canale rapide de Na+, canale de K+, canale lente de Ca2+ i canalele de Cl-, caracteristice neuronului i celulei musculare canalele ionice operate de ligand dinamica canalului este dependent de fixarea unui ligand (molecul biologic activ) pe un situs specific din structura canalului ionic, care determin modificrile conformaionale ale proteinei integrale. Aceste canale se clasific n: - canale operate de liganzi extracelular fac parte din structura unor receptori ai membranei neuronale postsinaptice (ex: canalul de Na+ activat din structura receptorului nicotinic de la nivelul plcii motorii), iar ligandul este mediatorul chimic (ex: acetilcolina) care se elibereaz la nivelul sinapsei - canale operate de liganzi intracelulari sunt localizate n membrana celulelor epiteliale (ex: canale de Na+, K+, Cl-), iar ligandul este un mesager intracelular (AMPc, Ca2+) Difuziunea facilitat - asigur transportul unor substane organice cum sunt glucoza i aminoacizii. Se desfoar cu ajutorul unei proteine transportoare specifice, care limiteaz transportul pn la o valoare maxim (T max ). Difuziunea facilitat poate fi controlat hormonal. De exemplu, insulina crete difuziunea facilitat a glucozei de 10-20 x prin creterea numrului de proteine transportoare pentru glucoz.

(b) OSMOZA - reprezint difuziunea apei dintr-o soluie osmotic activ, printr-o membran semipermeabil, pe baza gradientul de presiune osmotic (P osm ), dinspre partea cu P osm mai mic (soluie mai diluat) spre partea cu P osm mai mare (soluie mai concentrat). Osmoza se desfoar ntre dou soluii osmotic active, care conin substane (solvii) ce atrag apa, cum ar fi NaCl, glucoz, uree, proteine. O membran se numete semipermeabil dac este permeabil pentru ap (solvent) i impermeabil pentru substanele dizolvate (solvii). Concentraia osmotic (C osm ) reprezint numrul de particule osmotic active dizolvate n unitatea de volum, iar presiunea osmotic (P osm ) reprezint fora care se opune osmozei (transferului de ap) printr-o membran semipermeabil: P osm (atm) = C osm x R x T unde: C osm = concentraia osmotic, R = constanta gazelor, iar T = temperatura (K) (c) FILTRAREA - reprezint transportul apei i a substanelor micromoleculare prin membrane permeabile, pe baza gradientul de presiune hidrostatic (Ph), dinspre partea cu Ph mai mare spre partea cu Ph mai mic. Presiunea hidrostatic reprezint presiunea exercitat de o coloan de lichid pe o suprafa de schimb, datorit greutii sale: Ph (mm Hg) = x g x h unde: = densitatea lichidului, g = acceleraia gravitaional i h = nlimea coloanei de lichid II. TRANSPORTUL ACTIV - se desfoar mpotriva gradientului electrochimic, necesit o protein transportoare specific (carrier), consum ATP i are un caracter limitativ pn la o valoare T max . Transportul activ asigur transportul ionilor i a moleculelor organice i ntreine gradientul electrochimic al substanelor ntre mediul intracelular i extracelular, necesar mecanismelor de transport pasiv. Dup modalitatea de utilizare a energiei, transportul activ poate fi: primar (utilizeaz direct energia rezultat prin hidroliza ATP) i secundar (utilizeaz indirect energia eliberat pentru activitatea pompei Na+/K+). (a) Transportul activ primar utilizeaz direct energia pentru a induce modificri de conformaie ale proteinei transportoare (carrier), care asigur transportul specific al ionilor dinspre partea cu concentraie mai mic spre partea cu concentraie mai mare. Proteina transportoare se numete pomp ionic i are o activitate enzimatic de tip ATP-az (ATP ADP + Pi + E). 3

Curs 1 - Fiziologie BFKTR Principalele pompe ionice sunt pompa Na+/K+ care transport 3Na+ spre exteriorul celulei i 2K+ spre interiorul celulei pentru 1 ATP, i pompa de Ca2+care scoate din celul 2Ca2+ pentru 1 ATP. (b) Transportul activ secundar asigur transportul cuplat al ionilor sau al substanelor organice cu transportul Na+i se realizeaz pe baza gradientului electrochimic al Na+ (concentraia Na+ extracelular Na+ intracelular), ntreinut de pompa Na+/K+. Dac transportul are loc n aceeai direcie cu transportul de Na+, proteina transportoare se numete cotransportor (ex: cotransport Na+/glucoz), iar dac transportul ale loc n direcie opus cu transportul de Na+, proteina transportoare se numete schimbtor ionic (ex: schimbtorul Na+/H+). III. TRANSPORTUL VEZICULAR - este o form de transport activ bazat pe includerea unei substanei ntr o vezicul. Se descriu 3 tipuri de transport vezicular: Endocitoza materialul extracelular este captat ntr o vezicul prin invaginarea membranei celulare i transferat intracelular. Se descriu 3 tipuri particulare de endocitoz: fagocitoza (particule solide), pinocitoza (particule solide i lichid extracelular) i endocitoza mediat de receptor (complexe ligand receptor membranar) Exocitoza materialul intracelular este captat n vezicule care vor fuziona cu membrana celular, urmat de eliminarea coninutului n exteriorul celulei Transcitoza materialul extracelular endocitat la un pol al celulei (polul apical) este transferat la polul opus al celulei (polul bazal), unde este eliminat prin exocitoz

1.2.2. FUNCIA MEMBRANEI CELULARE N TRANSFERUL DE INFORMAIE


Funcia membranei celulare n transferul de informaie const n transformarea informaiei purtat de un mesager primari n rspuns celular specific, ca urmare a interaciunii acestuia cu un receptor membranar i activarea unei ci de semnalizare intracelular. Mesagerii primari sau liganzii sunt molecule extracelulare, fie hidrosolubile (de natur proteic), fie liposolubile (de natur lipidic). Mesagerii primari hidrosolubili nu pot strbate matricea fosfolipidic i determin rspunsul celular numai dac se fixeaz pe receptori membranari. n schimb, mesagerii primari liposolubili pot strbate matricea fosfolipidic i se fixeaz pe receptori citoplasmatici sau nucleari. Receptorii membranari sunt proteine integrale capabile s recunoasc i s interacioneze cu un mesager primar specific i s activeze o cale de semnalizare intracelular. ntre receptori i liganzi pot avea loc 2 tipuri de interaciuni ligand receptor: de tip agonist, cnd formarea complexului ligand-receptor determin, n proporie de 80 100%, rspunsul celular specific, i de tip antagonist, cnd formarea complexului ligand-receptor nu determin rspunsul celular specific. Calea de semnalizare intracelular cuprinde ansamblul de structuri proteice, intramembranare i intracelulare, care asigur rspunsul celular specific. Iniial, mesagerul primar (de ordinul I) acioneaz pe receptorul membranar i determin activarea mesagerului secundar (de ordinul II). Apoi, mesagerul secundar (ex: AMPc, GMPc, Ca2+, IP 3 sau DAG) amplific informaia de 10 x prin activarea mesagerului teriar (de ordinul III). n final, mesagerul teriar care este o proteinkinaz, enzim intracelular care fosforileaz proteine prin ataarea unei grupri fosfat anorganic (Pi), amplific informaia de 100 x prin activarea masei critice de proteine intracelulare. Aceasta genereaz rspunsul celular care poate consta n modificri funcionale, metabolice i/sau structurale ale celulei.

1.2.3. EXCITABILITATEA MEMBRANAR. POTENIALUL TRANSMEMBRANAR


Excitabilitatea este proprietatea membranei de a rspunde rapid i localizat la o variaie de energie (mecanic, electric, termic, chimic) din mediul extracelular, printr-un potenial de aciune propagat. Potenialul transmembranar ntr-un punct al membranei celulare se poate determina cu ajutorul microelectrozilor cuplai la un oscilograf. Astfel, potenialul transmembranar reprezint diferena dintre potenialul nregistrat la nivelul electrodului explorator, plasat la interiorul membranei, i potenialul nregistrat la nivelul electrodului indiferent, plasat la exteriorul membranei. 4

Curs 1 - Fiziologie BFKTR Potenialul de repaus reprezint diferena de potenial de o parte i de alta a membranei, n absena stimulrii. n condiii de repaus, suprafaa intern a membranei este electric negativ, iar suprafaa extern este electric pozitiv. n funcie de tipul de celul, diferena de potenial nregistrat are o valoare cuprins ntre - 60 mV i - 90 mV, iar factorul determinant este repartiia inegal ionilor de Na+ (concentraie mai mare extracelular), respectiv de K+ (concentraie mai mare intracelular), de o parte i de alta a membranei. Ioni Na+ K+ Concentraia intracelular 14 mEq/l 140 mEq/l Concentraia extracelular 140 mEq/l 4 mEq/l

Repartiia inegal a sarcinilor electrice este determinat de un factor pasiv i unul activ. Factorul pasiv - este reprezentat de permeabilitatea selectiv a membranei n repaus, datorat canalelor ionice de scurgere de Na+/K+. Aceste canale determin o permeabilitate de 50 100 de ori mai mare pentru K+ dect pentru Na+ i asigur un eflux masiv de K+ i un influx redus de Na+, ceea ce determin o acumulare net de sarcini pozitive la exteriorul membranei. Factorul activ este reprezentat de pompa Na+/K+ care transport 3Na+ spre exterior i 2K+ spre interior pentru 1 ATP, ntreinnd gradientul electrochimic necesar fluxului de ioni prin canalele de scurgere de Na+/K+. Potenialul de aciune reprezint modificarea temporar, rapid reversibil, a diferenei de potenial de o parte i de alt a membranei, sub aciunea unui stimul prag (liminal). Stimulul se numete prag dac determin depolarizarea membranei pn la o valoare medie de 55 mV (potenial prag). Din acest moment, la locul excitaiei, membrana devine electric pozitiv la interior i electric negativ la exterior, generndu-se automat un potenial de aciune a crei valoare, n momentul atingerii depolarizrii maxime, este cuprins ntre 0 mV i +45 mV n funcie de tipul celular. Mecanismele de producere, aspectul grafic i durata potenialului de aciunea sunt diferite n funcie de tipul de celul excitabil (neuron, celul muscular scheletic, cardiac, neted), dar principiul este acelai: modificarea potenialului de membran se datoreaz unor cureni electrici care apar la trecerea ionilor prin canale voltaj dependente specifice, care se deschid i se nchid la o anumit valoarea a potenialului de membran. Potenialul de aciune are dou faze principale: Depolarizarea (panta ascendent) - determinat de creterea brusc a permeabilitii membranei pentru Na+ sau Ca2+ prin canale ionice voltaj dependente (influx de Na+ i Ca2+) Repolarizarea (panta descendent) - determinat de inactivarea brusc a canalelor Na+ sau Ca2+ i creterea permeabilitii membranei pentru K+ prin canale voltaj-dependente (eflux de K+) Dup restabilirea potenialului de repaus sau a echilibrului electric, pompa Na+/K+ i/sau pompa de Ca2+ reface echilibrul chimic al ionilor prin efluxul ionilor de Na+, influxul ionilor de K+, respectiv efluxul ionilor de Ca2+. Excitabilitatea este condiionat de fazele potenialului de aciune. Astfel se descriu 3 perioade ale excitabilitii membranare: Perioada refractar absolut (PRA) - corespunde cu depolarizarea i prima parte a repolarizrii, cnd membrana este inexcitabil, n sensul c nu rspunde nici la stimuli supraprag Perioada refractar relativ (PRR) - corespunde cu ultima parte a repolarizrii, cnd membrana este hipoexcitabil, n sensul c rspunde submaximal la stimuli supraprag Perioada cu excitabilitatea normal (PEN) - corespunztoare potenialului de repaus, cnd membrana rspunde maximal la stimuli prag, conform legii totul sau nimic

Curs 1 - Fiziologie BFKTR

TESTE GRIL CU RSPUNS UNIC


1. Membrana celular: A. Este un complex molecular glucidoproteic B. Este o barier cu permeabilitate neselectiv i dinamic C. Controleaz schimburile dintre celul i mediul extracelular D. Toate afirmaiile sunt corecte 2. Fosfolipidele membranare: A. Prezint o extremitate hidrofil orientat spre poriunea mijlocie a membranei B. Prezint o extremitate hidrofil orientat spre poriunea periferic a membranei C. Reprezint o barier pentru molecule liposolubile D. Reprezint o barier pentru uree, etanol, hormoni steroizi i gaze respiratorii (O 2 i CO 2 ) 3. Proteinele membranare periferice au rol de: A. Proteine transportoare prin membrana celular B. Canale pentru ioni i ap C. Enzime membranare D. Surs de mesageri intracelulari i extracelulari 4. Rolurile proteinelor integrale ale membranei celulare sunt de: A. Canale pentru ioni i ap B. Proteine carrier C. Receptori membranari D. Toate afirmaiile sunt corecte 5. Partea nestructurat a citoplasmei celulare: A. Cuprinde organite comune i periferice B. Se prezint ca un sistem coloidal neomogen n care mediul de dispersie este apa C. Se mai numete hialoplasm D. Afirmaiile B i C sunt corecte 6. Ribozomii: A. Reprezint un sistem intracelular de transport pentru produi de secreie celular B. Au rol n sinteza de proteine celulare C. Lipsesc n neuroni D. Au rol n digestia intracelular 7. Lizozomii: A. Sunt organite celulare specifice leucocitelor B. Asigur digestia intracelular a substanelor fagocitate de leucocite C. Au rol n sinteza de proteine celulare D. Lipsesc n neuroni i celula muscular 8. Mitocondriile ndeplinesc urmtoarele funcii: A. Particip la diviziunea celular B. Asigur producia de energie (ATP) C. Asigur asamblarea n vezicule a produilor de secreie celular D. Toate afirmaiile sunt false

Curs 1 - Fiziologie BFKTR 9. Urmtoarele celule sunt multinucleate: A. Celula muscular cardiac B. Celula muscular neted C. Celula muscular striat scheletic D. Toate celule menionate 10. Urmtoarele proprieti celulare sunt generale, cu excepia: A. Transportului membranar B. Transferului de informaie C. Contractilitii D. Metabolismului celular 11. Transportul pasiv: A. Necesit obligatoriu o protein transportoare specific (carrier) B. Are loc fr consum de ATP C. Se desfoar n sensul creterii unor gradiente fizice D. Poate fi primar i secundar 12. Difuziunea: A. Reprezint transportul substanelor n sensul gradientului electrochimic B. Este mecanismul de transport al moleculelor liposolubile prin matricea fosfolipidic C. Este mecanismul de transport al ionilor prin canale ionice D. Toate afirmaiile sunt corecte 13. Membrana celular prezint canale ionice: A. Pentru Na+, K+, Ca2+ i ClB. Voltaj dependente, cu o dinamic dependent de variaia potenialului transmembranar C. Operate de liganzi (molecule care se fixeaz pe un situs specific de la nivelul canalului) D. Toate afirmaiile sunt corecte 14. Canalele ionice voltaj dependente nu se gsesc n urmtoarele celule: A. Neuron B. Celula muscular C. Celula epitelial D. n toate celulele menionate 15. Difuziunea facilitat a glucozei: A. Este un transport pasiv B. Este un transport activ limitat pn la o valoare maxim (T max ) C. Se desfoar mpotriva gradientului electrochimic D. Este influenat de insulin care scade numrul de proteine transportoare pentru glucoz 16. Osmoza: A. Este un transport pasiv care necesit o protein transportoare B. Reprezint transportul apei dinspre soluia cu P osm mai mare spre cea cu P osm mai mic C. Reprezint transportul apei dinspre soluia cu P osm mai mic spre cea cu P osm mai mare D. Se realizeaz printr-o membran permeabil pentru ap i solvii

Curs 1 - Fiziologie BFKTR 17. Filtrarea este un mecanism pasiv care se desfoar n urmtoarele condiii: A. La nivelul unor membrane permeabile pentru ap i micromolecule B. La nivelul unor membrane semipermeabile pentru ap C. La nivelul unor membrane semipermeabile pentru micromolecule C. Dinspre partea cu Ph mai mic spre partea cu Ph mai mare 18. Transportul activ membranar: A. Se desfoar mpotriva gradientului electrochimic, de presiune osmotic sau hidrostatic B. Asigur gradientul electrochimic necesar desfurrii mecanismelor de transport pasiv C. Poate fi primar (cotransport) sau secundar (pomp ionic) D. Poate fi primar (schimbtor ionic) sau secundar (cotransport) 19. Pompa Na+/K+: A. Transport 3 Na+ spre exterior 2 K+ spre interior pentru 1 ATP B. ntreine gradientul electrochimic al Na+ care asigur transportul activ secundar C. Este o ATP-az D. Toate afirmaiile sunt corecte 20. O celul poate endocita: A. Material intracelular care este captat n vezicule care vor fuziona cu membrana celular B. Particule solide n cadrul procesului de fagocitoz C. Particule solide i fluid extracelular n cadrul procesului de fagocitoz D. Substane de natur proteic, glucidic sau lipidic 21. Urmtoarele afirmaii referitoare la mesagerii primari sunt corecte: A. Mai poart denumirea de liganzi D. Dac sunt hidrosolubili pot traversa matricea fosfolipidic C. Dac sunt liposolubili se fixeaz pe receptori membranari D. Toate afirmaiile sunt corecte 22. Urmtoarele afirmaii cu privire la receptorii membranari sunt corecte: A. Sunt proteine membranare periferice B. Sunt proteine membranare integrale C. Interacioneaz cu un mesager teriar specific D. Declaneaz ntotdeauna un rspuns celular de tip antagonist 23. Dac formarea complexului ligand receptor determin rspunsul celular specific: A. Are loc o interaciune de tip agonist B. Receptorul a recunoscut ligandul specific C. Receptorul a interacionat cu ligandul specific D. Toate afirmaiile sunt corecte 24. Cile de semnalizare intracelular cuprind: A. Un mesager primar care acioneaz pe receptori membranari i amplific informaia de 10 x B. Un mesager secundar care se formeaz sub aciunea medagerului primar C. Un mesager secundar care amplific informaia de 100 x D. Un mesager secundar care activeaz o masa critic de proteine intracelulare

Curs 1 - Fiziologie BFKTR 25. Rspunsul celulei la aciunea unui mesager primar poate cuprinde modificri ale: A. Metabolismului celular B. Funciilor celulare C. Structurii celulare D. Toate afirmaiile sunt corecte 26. Membrana celulelor excitabile poate rspund specific la o variaie de energie: A. Mecanic B. Electric C. Termic D. Toate afirmaiile sunt corecte 27. Excitabilitatea este proprietatea specific membranei celulare de a rspunde: A. Lent B. Difuz C. Printr-un potenial de repaus D. Printr-un potenial de aciune propagat 28. Msurarea i nregistrarea grafic a potenialului transmembranar: A. Se realizeaz prin tehnica microelectrozilor B. Arat o suprafa electric pozitiv la nivelul electrodului explorator, n absena stimulrii C. Arat o suprafa electric negativ la nivelul electrodului explorator, sub aciunea unui stimul prag D. Utilizeaz un electrod explorator plasat la exteriorul membranei celulare 29. n condiii de repaus, membrana celular: A. Este de 50 -100 de ori mai permeabil pentru K+ dect pentru Na+ B. Prezint un potenial transmembranar de +60 mV, +90 mV C. Prezint pompe de Na+/K+ care transport 2Na+ spre exterior i 3K+ spre interior D. Prezint canale de scurgere care asigur un influx de K+ i un eflux de Na+ 30. Potenialul de aciune membranar : A. Reprezint modificarea rapid reversibil a potenialului transmembranar B. Este declanat de aciunea unui stimul cu valoare prag C. Se produce dac stimulul determin o depolarizare a membranei pn la - 55 mV D. Toate afirmaiile sunt corecte 31. Urmtoarele afirmaii privind fazele potenialului de aciune membranar sunt corecte: A. Depolarizarea membranei este rezultatul unui eflux de K+ B. Repolarizarea debuteaz prin inactivarea brusc a canalelor de Na+ sau Ca2+ C. Aspectul grafic al potenialului de aciune nu difer n raportul cu tipul de celul excitabil D. Nu se asociaz cu modificri ale excitabilitii membranare 32. n perioada refractar relativ, membrana: A. Este inexcitabil B. Rspunde maximal la stimuli prag C. Rspunde submaximal la stimuli supraprag D. Este complet depolarizat R: 1.C; 2.B; 3.C; 4.D; 5.D; 6.B; 7.B; 8.B; 9.C; 10.C; 11.B; 12.D; 13.D; 14.C; 15.A; 16.C; 17.A; 18.B; 19.D; 20.B; 21.A; 22.B; 23.D; 24.B; 25.D; 26.D; 27.D; 28.A; 29.A; 30.D; 31.B; 32. C. 9