Sunteți pe pagina 1din 8

Economie politica (micro+macro)

1.
2. Componentele stiintei economice sunt:

1. stiintele economice fundamentale (economia politica); 2. stiintele economice functionale (management, marketing, finante-banci, contabilitate, statistica, prognoza economica etc.); 3. stiinte teoretico-aplicative de ramura (in industrie, agricultura, comert, transporturi); 4. stiinte istorice economice si ale gandirii economice; 5. economia mondiala; 6. stiintele economice de granita; 7. stiinte ale viitorului. Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii: a. 1,2,3,4,6,7; b. 2,3,4,5,6,7; c. 1,3,4,5,6,7; d. 1,2,4,5,6,7; e. 1,2,3,4,5,6.
ANS: E

2.
31. Cererea poate fi:

1. individuala; 2. partiala; 3. totala; 4. generalizata; 5. agregata sau globala, Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii: a. 2,3,4; b. 1,3,4; c. 1,3,5; d. 2,4,5. e. 1,2,3.
ANS: C

3.
113. Renta funciara este:

Alegeti varianta corecta a. suma de bani pe care proprietarul funciar o plateste la stat; b. un impozit ce se plateste anual de catre proprietarul funciar in virtutea dreptului de propri-etate asupra terenului; c. un venit ce revine proprietarului funciar in virtutea dreptului de proprietate asupra terenului; d. totalitatea cheltuielilor efectuate de proprietarul funciar pentru cultivarea terenului avut in proprietate; e. o forma de exploatare a personalului angajat sa lucreze o suprafata de pamant.
ANS: C

4. Testul nr. 212

Inflatia reprezinta: a) acea stare de dezechilibru economic in care masa monetara existenta in economie depaseste necesarul real de moneda, ducand la cresterea generalizata a preturilor si la scaderea puterii de cumparare a banilor; b) acea stare de echilibru economic in care masa monetara existenta in economie depaseste necesarul de moneda; c) acea stare de echilibru financiar care are ca rezultat cresterea puterii de cumparare a oamenilor; d) acea stare de dezechilibru economic in care masa monetara existenta in economie nu depaseste necesarul real de moneda; e) acea stare de dezechilibru economic in care masa monetara existenta in banci nu depaseste nevoile oamenilor pentru procurarea celor necesare traiului. Alegeti varianta corecta.
RAS; A

5.
-

6.
16. Principalele trasaturi specifice economiei de piata sunt:

1. specializarea producatorilor, a agentilor economici in general; 2. autonomia, independenta agentilor economici; 3. arbitrajul statului in stabilirea preturilor; 4. productia de marfuri generalizata si mijlocirea schimbului de catre bani; 5. concurenta; 6. schimbul in natura (trocul); 7. schimbul de produse. Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii: a. 1,3,4,5 b. 1,2,4,5; c. 3,4,6,7; d. 1,2,3,7; e. 2,4,6,7
ANS: B

7.
33. In functie de elasticitatea cererii fata de pret, se disting mai multe tipuri de cerere, dupa cum urmeaza: 1. cerere inelastica; 2. cerere perfect inelastica; 3. cerere subelastica; 4. cerere elastica; 5. cerere perfect elastica; 6. cerere cu elasticitate unitara; 7. cerere superelastica. Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii: a. 2,3,4,5,7; b. 1,2,3,4,6;

c. 1,2,4,5,7; d. 2,3,5,6,7; e. 1,2,4,5,6; ANS: E

8. Testul nr. 24 Produsul intern brut (PIB) exprima: a) valoarea adaugata bruta a bunurilor si serviciilor ajunse in ultimul stadiu al circuitului economic care au fost produse in interiorul unei tari de catre agentii economici autohtoni si straini, intr-o anumita perioada de timp, de regula, un an; b) valoarea adaugata bruta a bunurilor si serviciilor ajunse in ultimul stadiu al circuitului economic care au fost produse in interiorul unei tari de catre agentii economici autohtoni; c) valoarea adaugata neta a bunurilor si serviciilor ajunse in ultimul stadiu al circuitului economic care au fost produse in interiorul unei tari de catre agentii economici autohtoni; d) valoarea adaugata bruta care a fost produsa de catre agentii economici autohtoni; e) valoarea adaugata neta care au fost produsa in interiorul unei tari de catre agentii straini, intr-o anumita perioada de timp. A
Alegeti varianta corecta.

9. Testul nr. 66 Conceptul de dezvoltare economica durabila semnifica: a) acea forma de dezvoltare economica in cadrul careia se urmareste ca nesatisfacerea cerintelor prezente de consum sa nu compromita sau sa prejudicieze pe cele ale generatiilor viitoare; b) o conceptie de limitare a consumului pe termen lung, pentru a asigura rezervele de razboi; c) acea forma de dezvoltare economica in cadrul careia se urmareste ca satisfacerea cerintelor prezente de consum sa nu compromita sau sa prejudicieze pe cele ale generatiilor viitoare; d) o conceptie de limitare a consumului pe termen lung, pentru a asigura rezervele pentru calamitati naturale; e) o conceptie de asigurare a cerintelor pe termen scurt pentru satisfacerea deplina a consumatorilor. Alegeti varianta corecta. C 10.
138. Serviciul datoriei externe este reprezentat de:

Alegeti varianta corecta. a. dobanda anuala la imprumut; b. transele anuale scadente ale imprumutului; c. transele anuale ale dobanzii; d. transele anuale scadente ale imprumutului si dobanda anuala; e. transele semestriale scadente ale imprumutului si dobanda totala.
ANS: D

11.
34. Legea cererii exprima ................................, in cadrul careia cererea evolueaza in sens invers

fata de pret.

Alegeti fragmentul de text corect din variantele de mai jos: a. opinia cumparatorului si vanzatorului; b. valoarea produsului; c. relatia dintre cerere si pret; d. ipoteza; e. interesele agentilor economici.
ANS: C

12.
106. Profitul net reprezinta:

Alegeti varianta corecta. a. partea din venitul national care ramane dupa ce au fost deduse dobanda la capitalul propriu al intreprinzatorului, salariul ca recompensa pentru activitatea sa, arenda si chiria pentru terenul si cladirea care ii apartin, impozitele si taxele ce se suporta direct din profit; b. partea din profitul net care ramane dupa ce au fost deduse dobanda la capitalul propriu al intreprinzatorului, salariul ca recompensa pentru activitatea sa, arenda si chiria pentru terenul si cladirea care ii apartin, impozitele si taxele ce se suporta direct din profit; c. partea din beneficiul care ramane dupa ce au fost deduse dobanda la capitalul propriu al intreprinzatorului, salariul ca recompensa pentru activitatea sa, arenda si chiria pentru terenul si cladirea care ii apartin, impozitele si taxele ce se suporta direct din profit; d. partea din fondul general de salarizare care ramane dupa ce au fost deduse dobanda la capitalul propriu al intreprinzatorului; e. partea din profitul brut care ramane dupa ce au fost deduse dobanda la capitalul propriu al intreprinzatorului, salariul ca recompensa pentru activitatea sa, arenda si chiria pentru terenul si cladirea care ii apartin, impozitele si taxele ce se suporta direct din profit.
ANS: E

13. Testul nr. 94 Tipul intensiv de crestere economica se defineste prin faptul ca, cea mai mare parte a sporului de rezultate macroeconomice se datoreaza laturilor .. ale factorilor de crestere, maririi eficientei utilizarii lor. a) colaterale; b) cantitative; c) calitative; d) subtile; e) directe. Alegeti varianta corecta.
RAS; C

14. Testul nr. 217 Stagflatia caracterizeaza situatia in care:

a) productia stagneaza, fara ca masa monetara sa se micsoreze, accentuandu-se, astfel, dezechilibrul dintre cerere si oferta si fenomenul inflatie; b) productia se dezvolta, fara ca masa monetara sa se micsoreze, accentuandu-se, astfel, dezechilibrul dintre cerere si oferta si fenomenul inflatie; c) productia se dezvolta, masa monetara se dezvolta, accentuandu-se, astfel, dezechilibrul dintre cerere si oferta si fenomenul inflatie; d) productia stagneaza, fara ca masa monetara sa se micsoreze, realizandu-se un echilibru intre cerere si oferta si fenomenul inflatie; e) productia se dezvolta, fara ca masa monetara sa se micsoreze, accentuandu-se, astfel, dezechilibrul dintre cerere si oferta si fenomenul inflatie. Alegeti varianta corecta.
RAS; A

15. Testul nr. 289 Fluxul (piata) schimburilor valutare reprezinta: a) ansamblul raporturilor care se desfasoara intre agentii economici in legatura cu tranzactiile de vanzare-cumparare de valuta; b) schimbul de valuta intre agentii economici; c) schimbul de valuta intre tari; d) unele raporturi care se desfasoara intre agentii economici straini in legatura cu tranzactiile de vanzare-cumparare de valuta; e) ansamblul raporturilor care se desfasoara intre agentii economici din tara noastra si cei din alte tari. Alegeti varianta corecta.
RAS A

16.
67. Costul de productie reprezinta: Alegeti varianta corecta. a. in forma baneasca, totalitatea cheltuielilor efectuate si suportate de catre agentii economici pentru producerea si desfacerea de bunuri materiale si servicii; b. totalitatea cheltuielilor efectuate pentru producerea si desfacerea de bunuri materiale si servicii; c. cheltuielile pentru desfacerea de bunuri materiale si servicii; d. in forma baneasca, totalitatea cheltuielilor pentru producerea de bunuri materiale si servicii; e. cheltuielile efectuate pentru producerea de bunuri materiale si servicii. ANS: A

17.
103. Prin profit se intelege:

Alegeti varianta corecta. a. partea ramasa din venitul total ce revine intreprinzatorului;

b. partea ramasa din venitul total din care se va scade impozitul catre stat; c. partea ramasa din venitul total ce revine intreprinzatorului dupa ce s-au scazut toate

cheltuielile aferente venitului respectiv; d. venitul total ce revine intreprinzatorului; e. venitul final al societatii din care se va scade impozitul catre stat.
ANS: C

18.
137. Deprecierea cursului valutar al unei monede nationale:

Alegeti varianta corecta. a. defavorizeaza exportul si favorizeaza importul tarii care a emis moneda respectiva; b. defavorizeaza exportul si importul tarii care a emis moneda respectiva; c. favorizeaza exportul si defavorizeaza importul tarii care a emis moneda respectiva; d. defavorizeaza importul tarii care a emis moneda respectiva; e. favorizeaza exportul tarii care a emis moneda respectiva.
ANS: C

19. Testul nr. 176 Fazele ciclului economic sunt: 1. faza de expansiune; 2. faza de ascensiune; 3. faza de stagnare; 4. faza de recesiune; 5. faza intermediara. Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii: a) 1,2; b) 2,3; c) 2,5; d) 1,4; e) 3,5.
RAS; D

20. Testul nr. 238 Datoria publica inseamna: a) imprumuturile externe contractate de catre firme, atunci cand acestea se confrunta cu dificultati financiare; b) imprumuturile externe contractate de catre stat, atunci cand tara respectiva se confrunta cu dificultati economice; c) imprumuturile interne contractate de catre stat, atunci cand tara respectiva se confrunta cu dificultati economice; d) imprumuturile interne sau externe contractate de catre stat, atunci cand tara respectiva se confrunta cu dificultati economice; e) imprumuturile acordate de catre un stat altui stat. Alegeti varianta corecta.

RAS; D

21.
80. Optimul producatorului constituie un criteriu de comportament, de conducere stiintifica, conform caruia producatorul urmareste ca, la un cost de productie total dat, sa , adica sa produca cat mai mult posibil (tinand seama de cererea existenta).

Alegeti varianta corecta din expresiile de mai jos: a. realizeze economii; b. multumeasca pe clienti; c. maximizeze productia obtinuta; d. satisfaca toate cerintele pietei; e. realizeze un echilibru stabil in cadrul productiei.
ANS: C

22.
119. In economia contemporana, moderna, moneda cuprinde:

Alegeti varianta corecta. a. ansamblul mijloacelor de plata care pot fi utilizate direct pentru efectuarea tranzactiilor pe piata; b. totalitatea banilor existenti in banci; c. banii ce pot fi utilizati direct pentru efectuarea tranzactiilor pe piata; d. totalitatea certificatelor de depozit existente la un anumit moment dat; e. totalitatea banilor sub forma de fise existenti pe piata.
ANS: A

23. Testul nr. 221 Formele inflatiei sunt: 1.inflatia taratoare; 2.inflatia ciclica; 3.inflatia neciclica; 4.inflatia moderata; 5.inflatia rapida; 6.inflatia galopanta; 7.inflatia trepidanta. Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii: a) 1,2,3,4; b) 1,5,6,7; c) 2,3,4,7; d) 1,4,5,6; e) 2,3,5,7.
RAS; D

24.

Testul nr. 276 Notiunea de decalaj economic defineste: a) diferentele intre marimile industriilor anumitor tari; b) diferentele intre numarul populatiei ocupate; c) diferentele cantitative si calitative intre indicatorii care exprima starea economiei diverselor tari ori grupe de tari; d) diferentele intre indicatorii care exprima dezvoltarea industriala a tarilor ori grupelor de tari; e) diferentele calitative intre coeficientii de integrare economica. Alegeti varianta corecta. RAS; C 25. Testul nr. 114 Subdezvoltarea economica este un fenomen complex, . de o mare diversitate. a) tehnice; b) stiintifico-tehnice; c) economice, politice, culturale, ideologice; d) diplomatice si economice; e) ale produselor destinate hranei. Alegeti varianta corecta.
RAS; C

ce

sintetizeaza

caracteristici