Sunteți pe pagina 1din 3

TEST DE PERCEPIE SENZORIAL

Instructaj: Citii ntrebarea i alegei rspunsul A, B, C sau D care vi se pare cel mai apropiat de experiena dumneavoastr. Dup ce ai rspuns la cele 15 ntrebri, comparai cu grila de analiz. 1. Cnd v trezii dimineaa, ce remarcai n primul rnd? A. sunetul detepttorului; B. cutai s zrii lumina zilei printre jaluzele; C. v gndii la ziua care v ateapt; D. senzaia de cldur de sub ptur, pe care va trebui s o prsii curnd. 2. V plimbai pe o plaj: A. remarcai zgomotul valurilor i ipetele pescruilor; B. mirosul aerului i senzaia brizei ncrcate de picturi; C. v spunei c ai ales un moment potrivit pentru a v plimba; D. admirai peisajul. 3. Cnd luai autobuzul: A. privii oamenii din jur; B. v cufundai n gndurile d-vs; C. gsii c autobuzele sunt prost climatizate, ntotdeauna este prea cald sau prea frig; D. ascultai conversaiile din jur. 4. La restaurant, n afar de calitatea buctriei, v place: A. s existe o muzic de fond; B. sala s fie frumos decorat; C. scaunele s fie confortabile; D. meniul s fie schimbat des. 5. Cnd v facei cumprturile la supermarket, ce v enerveaz mai mult, n afara faptului c trebuie s ateptai la cas? A. s constatai c preurile au crescut din nou; B. vocea demonstratorului care url ntr-un microfon n sperana c v va face s cumprai ceva; C. s nu gsii produsele d-vs obinuite n acelai loc pentru c amplasamentul raioanelor se schimb des; D. absena contactului uman personalizat; nu exist niciodat un vnztor care s v sftuiasc atunci cnd cutai o informaie precis. 6. Intrnd ntr-o biseric, ceea ce v atrage atenia este: A. mirosul de tmie; B. semiobscuritatea n care distingei licrirea lummrilor i vitraliile; C. linitea; D. nimic nu v reine n mod deosebit atenia, toate bisericile se aseamn puin, dar nu v-ai ntrebat de ce. 7. Cnd plou vara n vacan: A. v spunei c este o zi pierdut; B. apreciai mirosul pmntului umed; C. observai curcubeul; D. ascultai cderea picturilor. 8. Intrai ntr-o discotec: A. gsii c muzica e prea tare sau prea ncet;

B. cutai s observai aranjamentul slii, luminile etc.; C. tii imediat dac ambiana este bun; D. v felicitai c ai rezervat o mas. 9. Vecinii d-vs. se ntorc din concediu: A. arat foarte bine; B. s-a terminat cu linitea, sunt foarte simpatici dar ce glgioi sunt! C. v bucurai pentru ei; D. v gndii c n curnd va fi rndul d-vs s plecai n vacan. 10. Luai benzin de la o pomp cu autoservire: A. controlai atent cifrele luminoase care defileaz pe contor; B. zgomotul dispozitivului automat v anun cnd s-a fcut plinul; C. e bine s ieii la aer, pcat c acum miroase a benzin; D. v gndii la consumul mainii sau la altceva. 11. V gsii ntr-un blci: A. este mult zgomot; B. culorile clueilor i ale tarabelor sunt vii, strlucitoare; C. v simii nghesuit i mpins de mulimea de gur-casc D. v face s v gndii la alte blciuri i le comparai. 12. Suntei n main, pe drum, dar nu d-vs conducei: A. privii peisajul; B. v ocupai s punei muzic sau s cutai un post de radio care v place; C. v destindei; D. ncercai s v gndii la altceva, pentru c suntei tentat s criticai oferul. 13. Facei baie: A. apreciai cldura apei pe corpul d-vs; B. savurai n pace de un moment de linite sau profitai pentru a asculta muzic; C. v spunei c este cu adevrat agreabil s v destindei n acest mod; D. visai privind spuma. 14. ncercai un pulover ntr-un magazin, iar cel pe care l cumprai este: A. cel mai confortabil i agreabil la atingere; B. cel care vi se potrivete cel mai bine cnd v privii n oglind; C. cel despre care v spunei c v va aduce satisfacie; D. cel care, gndindu-v bine, vi se pare cel mai potrivit utilizrii pe care i-o atribuii. 15. Suntei la prieteni i pisica lor vine miorlind s se frece de picioarele d-vs: A. are un aer att de simpatic, nct o luai imediat pe genunchi; B. auzind-o miorlind, v ntrebai ce vrea; C. blana sa este att de moale, c nu rezistai s n-o mngiai; D. v gndii c pisica asta are mult noroc c d-vs suntei prieten cu stapanii ei. Cotare: ncercuii rspunsurile d-vs i facei totalul pentru fiecare rnd. Rndul pe care totalizai cele mai multe rspunsuri corespunde modului d-vs de percepie dominant. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 A A D A B C D A B B A B B C B A B D A B C B C B A A B A D B A V

D C

B C

C B

C D

D A

A D

B A

C D

C D

C D

C D

C D

A C

A D

C D

K DI

Interpretare: Auditiv Trii ntr-un univers al sunetelor, i apreciai pe cei pe care i ntlnii dup sunetul vocii. Cnd vorbii, suntei atent la cuvintele pe care le folosii, cutndu-le pe cele care sun bine i care corespund la ceea ce dorii s spunei. Chiar dac nu suntei muzician, apreciai muzica i vi se ntmpl des s fredonai. Nu suntei un fizionomist, dar recunoatei uor oamenii dup sunetul vocii, mai ales la telefon. V place s sporovii i tii s ascultai,aceasta fiind principala surs a intuiiei i a nelegerii d-vs. Trebuie s rmnei totui vigilent pentru c dialogul d-vs interior nu ateapt dect s preia comanda i aceasta v poate duce uneori foarte departe de real. Vizual Avei simul observaiei i al orientrii, suntei un fizionomist. Cnd nvai ceva, avei nevoie s privii pentru a nelege i a reine. Suntei imaginativ i creativ. Suntei sensibil la decorul care v nconjoar, ceea ce poate de asemenea s v pun n ncurctur uneori. Avei tendina de a v face o idee despre ceilali la prima vedere, ceea ce nu este ntotdeauna n favoarea d-vs. Suntei atent la imaginea proprie, att pentru d-vs, ct i pentru ceilali. Aceasta poate de asemenea s v fie nefavorabil dac v lsai prea uor influenat de aparene; trebuie s ncercai s v temperai rapiditatea de a judeca la prima vedere, confruntnd-o cu dialogul d-vs interior. Kinestezic Suntei sensibil la ambian, tii s fii clduros i s-i facei pe alii s se simt n largul lor. tii s trii, cei cu care v ntlnii v gsesc simpatic pentru c tii din instinct s-i nelegei pe alii. Suntei plin de bun-sim, iar pentru a v convinge trebuie utilizate argumente solide, probe tangibile. Suntei fidel n prietenie i sentimentele v sunt solide i stabile dar, incapabil de a tria, dac suntei dezamgit, deseori este definitiv. V blocai uor cnd simii impresii negative; cnd se ntmpl, pentru a iei din asemenea situaii, trebuie s facei apel la percepia vizual i auditiv pentru a face bilanul i a v adapta comportamentul. Dialog interior Reflectai mult i, deseori, raiunea trece n faa pasiunii. n mod regulat, v spunei c ar fi trebuit s acionai altfel i rsucii problemele n minte pn ce gsii o soluie acceptabil. n multe cazuri avei impresia c trii cu ncetinitorul pentru c percepiile senzoriale le traducei imediat n cuvinte. Este foarte util pentru a comenta (pentru a iei din) situaiile dificile, dar aceasta frneaz considerabil aptitudinea de a tri momentele agreabile. Pentru a ajunge la acest lucru, trebuie s cutai s v dezvoltai percepia vizual, auditiv i kinestezic.