Sunteți pe pagina 1din 21

2. Boala cardiac ischemic - fr denumiri comerciale (ECN) PAG 59-74; 127-137 COMPLEMENT SIMPLU 1.

Etiologia anginei pectorale stabile are n 95% din cazuri drept cauz ateroscleroza coronarian i n 5% din cazuri urmtoarele, exceptnd una ((pag. 64-65)) A: coronarit B: anemie C: pericardit D: tahicardie E: colaps 2. Supradenivelarea persistent de segment ST prezent n derivaiile V1,V2,V3,DII,DIII,aVF, corespunde unui infarct miocardic acut (pg. 69) A: anteroseptal B: inferior i anterior C: inferior i anteroseptal D: septal profund E: inferior i posterior 3. La 2 ore de la debutul durerii, pentru diagnosticul pozitiv al unui sindrom coronarian acut, dintre markerii de necroz miocardic se poate utiliza ((pag. 69)) A: Troponina I B: Troponina T C: Mioglobina D: CK-MB E: ASAT 4. [BCI10005] Stadiul II al Clasificrii Killip se caracterizeaz prin (pg. 71) A: Infarct miocardic complicat cu tulburri de ritm ventricular B: Infarct miocardic complicat cu raluri crepitante care nu depaesc jumtate din ariile pulmonare C: Infarct miocardic complicat cu edem pulmonar acut D: Infarct miocardic cu oc cardiogen E: Infarct miocardic cu hipotensiune i fr raluri de staz pulmonar 5. [BCI10006] n evoluia unui infarct miocardic acut apariia unui suflu holosistolic n spie de roat este sugestiv pentru (pg. 71) A: Insuficien mitral ischemic B: Infarct de ventricul drept asociat unui infarct inferior C: Ruptura peretelui liber ventricular D: Ruptura septului interventricular E: Embolie pulmonar cu regurgitare tricuspidian sever 6. Urmtoarele reprezint contraindicaii ale testelor de ischemie, cu excepia (pag.65) A: IM care dateaz de mai puin de 5 zile

B: Insuficien cardiac sever C: Hipertrofie ventricular stng D: Stenoza aortic strns simptomatic E: Cardiomiopatia obstructiv simptomatic 7. Care din urmtoarele reprezint o CI absolut a tromboliticelor (pag.128) A: Endocardita infecioas B: AIT de mai puin de 6 luni C: AVC ischemic < 6 luni D: Puncie a vaselor mari necompresibile E: Tratament cu AVK 8.Care din urmtoarele reprezint o CI relativ a tromboliticelor (pag.128) A: Sngerare GI care dateaz de mai puin de 1 lun B: Coagulopatie cunoscut, patologie a hemostazei C: Disecie aortic D: Puncie a vaselor mari necompresibile E: Malformaie vascular sau tumor cerebral 9. Inducerea catabolismului hepatic al AVK se produce datorit urmtoarelor medicamente (pag.134) A: AINS B: Griseofulvin C: Cimetidin D: Laxative E: Amiodaron 10. Nu este una dintre caracteristicile durerii () A: Apsare sau constricie B: Sfietoare C: Junghi D: Foarte rapid (angor) E: Arsur (digestiv) 11. Nu caracterizeaz modificrile ECG din pericardita acut () A: Subdenivelare difuz B: Supradenivelare concav n sus C: Subdenivelare convex n sus D: Subdenivelare de PQ E: Fr evoluie spre unda Q 12. Durerea toracic asociat cu asimetrie tensional i ischemia membrelor se regsete n () A: Pneumotorax B: Infarct miocardic C: Pericardit

D: Disecie de aort E: Embolie pulmonar 13. n etiologia angorului stabil nu este inclus () A: Takayasu B: Spasm coronar C: Aterocleroza D: Sifilis E: Lupus 14. ntre testele de ischemie nu este inclus (pg. 65) A: ECG de efort B: Scintigrafie de efort cu dobutamin C: Ecografie cu dobutamin D: Ecografie de efort E: RMN cu dipiridamol 15. Care dintre urmtoarele teste nu are specificitate excelent () A: Ecografia cu dobutamin B: Ecografie de efort C: Scintigrafie de efort D: ECG de efort E: Scintigrafie cu dipiridamol 16. Care din urmtoarele trombolitice nu este utilizat n infarctul miocardic () A: Actilyse B: Streptokinaza C: Urokinaza D: Metalyse E: Tenectaza 17.Reprezint contraindicaie absolut de tromboliz () A: Vrsta>70 ani B: HTA necontrolat C: Endocardita infecioas D: AIT < 6 luni E: Disecie de aort 18. Reprezint CI absolut de tromboliz () A: Ulcer < 1lun B: Sngerare gastrointestinal < 1lun[ C: Masaj cardiac recent D: Ciroz E: Tratament cu AVK

19. [BCI10058] Reprezint efecte secundare ale tromboliticelor () A: Trombocitopenia B: Purpura C: Hemoragia D: Anemia E: Nici una 20. Infarctul miocardic acut apical se vede pe ECG in derivatiile: (pg 69) A: V1V2 B: V3V4 C: V5V6 D: V1V2V3 E: V1V2V3V4 21. In durerea toracica alterarea starii generale sugereaza urmatoarele CU EXCEPTIA: (pg59) A: Tumora rahidiana B: Tumora timica C: Tumora pleurala D: Tumora bronho-pulmonara E: Tumora ORL 22. In diagnosticul durerii toracice febra NU sugereaza: (pg 59) A: Pericardita B: Infarct C: Pneumopatie D: Flebita E: Pleurezie 23. Urmatoarea afirmatie este adevarata despre caracteristicile durerii toracicie: (pg 59) A: Durerea sfasaietoare sugereaza pericardita B: Durata foarte rapida sugereaza angor instabil C: Iradierea in falci sugereaza reflux D: Activarea la palpare sugereaza angor E: Calmarea foarte rapida la trinitrina sugereaza spasm esofagian 24. In durerea toracica urmatoarele semne ECG sunt caracteristice infarctului pe cale de constituire CU EXCEPTIA: (pg60) A: Semn in oglinda B: Subdenivelare focalizata la un teritoriu vascular C: Subdenivelare concava in sus D: Evolutie spre unda Q E: Subdenivelare a ST rezistenta la trinitrina 25. In durerea toracica detresa respiratorie sugereaza urmatoarele cauze CU EXCEPTIA: (pg60) A: Embolie pulmonara

B: Pneumotorax compresiv C: Pericardita cu tamponada D: Pneumopatie hipoxemianta E: EPA din infarct 26. Clasic, NU este indicatie de coronarografie: (PG66) A: Angor atipic B: Angor jenant C: Angor refractar la tratament medical D: Disfunctie ventriculara stanga E: Diagnostic indoielnic in ciuda testului de ischemie 27. Este FALS despre heparine: (pg128) A: Cele nefractionate au greutate moleculara mare B: LMWH sunt obtinute prin selectia lanturilor scurte a polimerilor fragmentati de heparina nefractionata C: Pierderea lanturilor lungi de catre LMWH provoaca o pierdere partiala a efectului anti-Xa D: Pentazaharidul este responsabil de activitatea anti-Xa E: Proportia anti IIa/Xa este de 1 pentru heparinele nefractionate 28. Sunt contraindicatii relative pentru adminsitrarea de heparine cu EXCEPTIA: (PG 130) A: Chirurgie recenta B: Asocierea cu AINS C: Injectii intramusculare D: Pericardita E: Disectia aortica 29. NU este factor de risc tromboembolic la pacientii purtatori de valve mecanice: (PG133) A: Inlocuire valvulara in pozitie aortica B: Antecedente de AVC C: Contrast spontan intens in atriul stang D: SM asociata E: FEVS < 35% 30. In tratamentul infarctului miocardic fara supradenivelare de ST avem, cu EXCEPTIA: (73) A: analgezice B: aspirina C: clopidogrel D: repaus E: betablocante 31. Teritoriile EKG pentru diagnosticul unui infarct INFERIOR sunt: (pag. 69) A: DI, aVL B: DI, DII, aVL C: DII, DIII, aVF

D: DII, DIII, AVL E: DI, DII, DIII

RASPUNSURI COMPLEMENT SIMPLU 1)C 2)D 3)C 4)B 5) D 12) D 13) E 14) B 24) C 15) D 25)C

6) C

7) C

8) D 19)C

9) B; 20),B

10) D

11) C

16) C

17) E 18) B

21)B 31) C

22)D 23) E

26) A

27)C

28)C 29)A 30) A

COMPLEMENT MULTIPLU 1. Diagnosticul de anevrism ventricular stng la un pacient cu infarct miocardic acut se bazeaz pe urmtoarele (pg. 72) A: Persistena supradenivelrii segmentului ST peste 3 sptmni B: Fenomene de insuficien ventricular stng C: Apariia Sindromului Dressler D: Tulburri de ritm ventricular recurente E: Suflu sistolic de insuficien mitral ischemic nou aprut 2. Complicaii mecanice precoce ale unui infarct miocardic acut de ventricul stng sunt (pg. 71) A: Ruptura peretelui liber ventricular B: Sindromul Dressler C: Insuficiena mitral ischemic D: Tromboembolismul pulmonar E: Blocurile atrio-ventriculare 3. Indicaia de cardiostimulare temporar la un pacient cu infarct miocardic anterior se impune n prezena (pg. 71) A: BAV de gradul 2 cu sediul infrahisian B: BAV de gradul 3 cu sediul infrahisian C: Bloc complet de ramura stng cu ritm de fibrilaie atrial D: Alternana de bloc de ramur stng cu bloc de ramur dreapt E: Asocierea bloc de ramur dreapt cu hebloc anterior stng 4. Sindromul coronarian acut fr supradenivelare de segment ST se caracterizeaz prin urmtoarele (pg. 72) A: Apare n special la pacienii tineri fr circulaie colaterala eficient B: Apare deseori la pacieni cu leziuni trivasculare severe i complexe C: Evolueaz frecvent spre insuficien cardiac ischemic D: Asociaza frecvent complicaii mecanice gen ruptur de perete liber ventricular E: Apare consecutiv rupturii plcii de aterom pe fondul unei circulaii colaterale deficitare

5. Aspectul electrocardiografic sugestiv pentru sindromului Prinzmetal este sugerat de urmtoarele (pg. 60) A: Supradenivelare de segment ST difuz tranzitorie B: Supradenivelare de segment ST concav n sus C: Supradenivelare de segment ST gigant convex n sus, unde T gigante D: Supradenivelare de segment ST corectat de nitroglicerin E: Subdenivelare de segment ST focalizat la un teritoriu vascular 6. Care din urmtoarele elemente sugereaz o pericardit acut (pag.60) A: Supradenivelare concav n sus B: Subdenivelare convex n sus C: Supradenivelare ST rezistent la trinitrin D: Subdenivelare ST rezistent la trinitrin E: Subdenivelare a PQ, microvoltaj 7. Spasmul coronarian Prinzmetal este sugerat de (pag.60) A: Supradenivelare ST rezistent la trinitrin B: Supradenivelare ST corectat cu trinitrin C: Supradenivelare focalizat la un teritoriu vascular D: Supradenivelare moderat, fix, neevolutiv E: Supradenivelare gigant, convex n sus, unde T gigante 8. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de markerii de necroz miocardic sunt adevrate (pag.69) A: Troponina I are vrful la 12 ore B: LDH are pozitivare la 48 ore C: Mioglobina se normalizeaz la 3 zile D: CPK-MB se normalizeaz la 2 zile E: TGO-ASAT se normalizeaz la 5 zile 9. Despre Troponina I se pot spune urmtoarele (pag.69) A: Se normalizeaz n Z3 B: Se pozitiveaz n H4 C: Are vrful n H12 D: Se normalizeaz n Z7 E: Are vrful n H24 10. Despre mioglobin sunt adevrate urmtoarele, cu excepia (pag.69) A: Se pozitiveaz la 2-4 ore B: Are vrful la 16 ore C: Se normalizeaz la 3 zile D: Se normalizeaz la 24-36 ore E: Se pozitiveaz la 24 ore 11. Care dintre urmtorii markeri de necroz se monitorizeaz la fiecare 24 ore n SCA cu supradenivelare permanent de ST (pag.70)

A: Mioglobina B: TGO-ASAT C: Troponina D: LDH E: CK 12. Reprezint indicaii ale cardiostimulrii (pag.71) A: BAV indiferent de grad B: asocierea bloc drept i hemibloc anterior stng sau posterior stng C: BAV ale infarctului anterior D: alternana bloc stng/bloc drept E: BAV ale infarctului inferior 13. Despre infarctul de ventricul drept sunt adevrate urmtoarele (pag.71) A: Tratamentul cuprinde diuretice i derivai nitrai B: Se complic frecvent cu stare de oc i tulburri de conducere C: Pe ECG apare supradenivelare a segmentului ST n V3R i V4R D: Prognosticul este pozitiv E: Se evit efectuarea coronarografiei 14. Despre clasificarea internationala Killip se pot spune urmtoarele (pag. 71) A: Mortalitatea n stadiul III este 44% B: n stadiul II ralurile crepitante depesc 1/2 din cmpurile pulmonare C: EPA este prezent n stadiile II-III D: n stadiul I ralurile crepitante nu depesc 1/2 din cmpurile pulmonare E: n stadiul II mortalitate este 30% 15. Contraindicaii relative ale tromboliticelor sunt urmtoarele, cu excepia (pag.128) A: Masaj cardiac recent B: Coagulopatie cunoscut, patologie a hemostazei C: AIT care dateaz de mai puin de 6 luni D: Traumatism cranian<1 lun E: HTA necontrolat peste 180 mmHG 16. Reprezint contraindicaii absolute ale tromboliticelor urmtoarele, cu excepia (pag.128) A: Traumatism sau chirurgie major ce dateaz de mai puin de 21 de zile B: Tratament cu AVK C: Sngerare GI care dateaz c mai puin de 1 lun D: Disecie aortic E: Puncie a vaselor mari necompresibile 17. Potenializarea AVK se produce prin (pag.134) A: Creterea sintezei factorilor vitaminei K-dependeni B: Reducerea nivelului de vit.K C: Inducerea catabolismului hepatic al AVK

D: Diminuarea fixrii proteice E: Creterea nivelului de vit.K 18. Inhibarea AVK se produce prin (pag.134) A: Diminuarea fixrii proteice B: Reducerea sintezei factorilor vitaminei K-dependeni C: Creterea sintezei factorilor vitaminei K-dependeni D: Diminuarea absorbiei digestive E: Inducerea catabolismului hepatic al AVK 19. Prin interaciunea AINS cu AVK se produc urmtoarele, cu excepia (pag.134) A: Diminuarea fixrii proteice B: Creterea absorbiei digestive a AVK C: Reducerea sintezei factorilor vitaminei K-dependeni D: Inhibarea catabolismului hepatic al AVK E: Reducerea nivelului de vit.K 20. Inhibarea catabolismului hepatic al AVK se produce datorit (pag.134) A: Fenitoin B: Allopurinol C: Cloramfenicol D: Chinine E: Ketoconazol 21. Creterea sintezei factorilor vitaminei K-dependeni apare datorit (pag.134) A: AINS B: Amiodaron C: Estrogeni D: Antibiotice E: Corticoizi 22. Care dintre urmtoarele produc diminuarea fixrii proteice a AVK (pag.134) A: AINS B: Hipertiroidismul C: Alcool D: Miconazol E: Fibrai 23. Febra asociat durerii toracice este cauzat de (pg. 59) A: Disecia de aort B: Infarctul miocardic C: Pneumotorax D: Ulcerul gastroduodenal E: Embolia pulmonar

24. ECG-ul n durerea toracic este neinterpretabil n urmtoarele situaii () A: QT lung B: HVS C: BRS D: Digital E: Stimulator cardiac 25. Tulburrile de repolarizare secundare apar n urmtoarele, cu excepia () A: Bloc de ramur B: WPW C: Infarct miocardic D: Repolarizare precoce E: Sindrom Brugada 26. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre D-dimeri () A: Cresc n caz de flebit B: Cresc n caz de embolie pulmonar C: Sunt foarte specifici D: Sunt foarte sensibili E: Au fost foarte puine rezultate fals pozitive 27. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre embolia pulmonar () A: Se confirm prin Eco Doppler pulmonar B: Indicaie de fibrinoliz n caz de embolie pulmonar complicat cu infarct pulmonar C: Anticoagulare numai dup ce dg. este confirmat D: Dg este evocat clinic E: Diagnosticul este sprijinit pe ECG, d-dimeri 28. Tratamentul angorului de efort curprinde () A: Diuretic B: Betablocante C: Statina D: Revasculare prin angioplastie E: Clopidogrel 29. Infarctul miocardic acut cu supradenivelare de ST n teritoriu antero-septo-apical prezint supradenivelare de ST n () A: DI B: V6 C: V2 D: V4 E: aVF

30. Infarctul miocardic acut cu supradenivelare ST n teritoriul infero-latero-bazal prezint supradenivelare de ST n () A: V1 B: V2 C: DI D: aVF E: V9 31. Infarctul miocardic acut cu supradenivelare ST n teritoriu apical prezint supradenivelare de ST n () A: DI B: V3 C: V4 D: V6 E: aVL 32.Tratamentul infarcului miocardic acut cu supradenivelare ST cuprinde () A: IEC din primele ore B: Reperfuzie coronarian pentru orice infarct C: Clopidogrel D: Morfin E: Aspirin 33. Clasificarea internaional Killip () A: Stadiu I cuprinde ocul cardiogen B: Stadiul III are o mortalitate n faza acut de 80-100% C: Stadiul II are o mortalitate n faza acut de 30% D: Stadiul I cuprinde EPA E: Stadiul IV presupune oc cardiogen 34. Tulburrile de ritm post infarct cuprind () A: TV B: RIVA C: BAV D: Fibrilaie atrial E: Extrasistole ventriculare 35. Sindromul Dressler se caracterizeaz prin (pg. 72) A: Pericardit cu artralgii B: Nu necesit tratament C: Sindrom inflamator D: Apare n sptmna 4 E: Se trateaz cu antiinflamatoare

36. ECG n SCA ST- () A: Supradenivelare de ST B: Subdenivelare de ST (n formele uoare) C: Inversia undelor T D: Frecvent normal E: Posibil evoluie spre unda Q 37. Tratamentul postinfarct cu epleron este indicat n caz de () A: La toi pacienii postinfarct B: Dup implantare de stent C: FEVS<40% D: Semne clinice de IVS E: n asociere cu atorvastatin 38.CI absolute de administrare a heparinei sunt () A: Alergia B: Anomalia hemostazei C: Injeciile IM D: HTA sever E: Pericardita 39. Factorii de coagulare dependeni de vitamina K sunt () A: Protrombina B: Proconvertina C: Proteina C i S D: Factor VIII E: Factor Stuart 40. CI ale AVK reprezint () A: HTA malign B: AVC ischemic recent C: Sarcin n al doilea trimestru D: Pericardit E: Alergia 41. Inhib activitatea AVK () A: Cimetidina B: Cloramfenicolul C: Fibraii D: Griseofulvin E: Corticoizii 42. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitor la Clopidogrel () A: Inhib calea ciclooxigenazei B: Se administreaz obligatoriu o lun n caz de stent acoperit C: Blocheaz agregarea mediat de adenozin difosfat D: Trebuie continuat timp de 1 an dup infarct miocardic stentat cu stent activ E: Se administreaz n caz de alergie la aspirin

43. Sunt afirmatii FALSE despre semnele cardio-vasculare in durerea toracica: (pg 59) A: Pulsul paradoxal sugereaza tamponada B: Socul cardiogen sugereaza Infact al VS C: Insuficienta cardiaca dreapta singura sugereaza tamponada D: Asimetria tensionala sugereaza coarctatie de aorta E: Suflul de insuficienta mitrala sugereaza infarct 44. NU caracterizeaza aspectul ECG al anevrismului ventricular stang: (pg60) A: Supradenivelare moderata B: Supradenivelare evolutiva C: Supradenivelare asociata undei Q D: Cel mai frecvent in V2 V3 V4 E: Supradenivelare corectata cu trinitrina 45. Urmatoarele afirmatii despre atitudinea fata de pacientii cu durere toracica sunt adevarate: () A: Orice durere anginoasa tipica va fi spitalizata cu exceptia coronarianului stabil cu ECG si enzime normale B: Orice durere anginoasa chiar si atipica se va spitaliza daca exista anomalii minime ale ECG C: Nu se vor spitaliza pacientii care se prezinta cu simptomatologie de efort si modificari ECG minime D: Orice durere anginoasa tipica trebuie spitalizata E: Daca exista semne evocatoare disectia aortica trebuie investigata in cel mai scurt timp 46. In caz de tulburari conductive secundare infarctului miocaridc, indicatiile cardiostimularii sunt urmatoarele: (pg. 71) A: BAV ale infarctului inferior, de gradele 2 si 3 prost tolerate, care nu raspund la atropina sau isoprenalina B: BAV ale infarctului inferior, chiar daca sunt bine tolerate C: BAV ale infarctului anterior D: Alternanta bloc stang/ bloc drept E: Bloc stang si hemibloc drept 47. Managementul infarctului de ventricul drept cuprinde: (pg. 71) A: Derivati nitrati B: Umplere vasculara(coloizi) C: Diuretice D: Dobutamina E: Coronarografie in urgenta, in vederea unei angioplastii 48. Implantarea unei sonde de cardiostimulare se face in: () A: BAV grad 2 sau 3 prost tolerat B: BAV al infarctului miocardic inferior C: Alternanta bloc stang/ bloc drept D: Bloc de ramura dreapta E: Hemibloc stang

49. Complicatiile SCA non ST sunt: (73) A: Moartea subita B: Anevrism ventricular C: Recidive anginoase D: SCA ST+ E: Insuficienta cardiaca 50. Managementul postinfarct cuprinde in mod obisnuit: (74) A: bilant glucidic anual B: examene izotopice punctual C: tratament cu clopidogrel si aspirina cel putin 1 luna in cazul stentului activ D: ramipril 5-10 mg/zi E: radiografie toracica

51. In cadrul durerii toracice, o insuficienta cardiaca dreapta izolata ne indica: (59)
A: embolie pulmonara B: tamponada C: pericardita D: infarct al ventriculului drept E: miocardita 52. Betablocantele se administreaza in tratamentul angorului stabil ,cu exceptia: (pag.66) A: insuficienta cardiaca B: tahicardie C: bradicardie D: astm E: anemie 53. Sunt cauze de dureri toracice: (60) A: zona zoster B: patologie vezicala C: tumora cervicala D: patologie pancreatica E: patologie renala 54. ECG-ul este dificil interpretabil sau neinterpretabil in urmatoarele situatii: (pag.60) A: stimulator cardiac B: bloc de ramura dreapta C: bloc de ramura stanga D: hipertrofie ventriculara stanga majora E: tulburari metabolice sau administrare de digitalice 55. Care din urmatoarele reprezinta contraindicatii ale testelor de ischemie: (pag.65) A: insuficienta cardiaca severa B: tulburari de ritm ventricular C: stenoza aortica stransa simptomatica

D: tahicardie E: stare de soc 56. Factorii de risc tromboembolic la pacientii purtatori de valve mecanice sunt reprezentati de" (pag.133) A: inlocuire valvulara mecanica in pozitie mitrala tricuspida sau pulmonara B: pericardita C: fibrilatie atriala D: tahicardie ventriculara E: contrast spontan intens in atriul stang 57. Dupa initierea terapiei cu AVK, monitorizarea ulterioara a INR-ului se realizeaza: (135) A: la 24 ore de la debutul tratamentului B: cel mult lunar C: saptamanal pana la stabilizarea la 2 recoltari succesive D: la fiecare 48 ore a INR in zona terapeutica E: in cursul hemoragii sau tl\ulburarilor digestive susceptibile de a modifica eficienta 58. Urmatoarele afirmatii despre farmacocinetica heparinelor sunt adevarate: () A: administrare doar intravenos sau subcutanat B: LMWH are biodisponibilitate mai buna decat heparina nefractionata C: LMWH are fixare proteica mai puternica decat heparina nefractionata D: timpul de injumatatire este 60 minute in administrarea iv si 2-4 ore in sc, pentru heparina nefractionata E: timpul de injumatatire este 4 ore in iv si 12-20 de ore in sc pentru LMWH 59. Produsele disponibile ale heparinelor sunt: () A: heparinat de sodiu 1 ml = 5000 UI: heparina nefractionata intravenoasa B: heparinat de calciu 1 ml = 25 000 UI, 1 mg = 100 - 200 UI: heparina nefractionata subcutanata C: Enoxaparina, 100 mg = 10 000 UI anti-Xa: LMWH D: Nadroparina, 1 ml = 10 250 UI anti-Xa: heparina nefractionata E: Tinzaparina, 1 ml = 20 000 UI anti-Xa: LMWH 60. Indicatiile heparinei nefractionate sunt: () A: preventia bolii tromboembolice venoase: Calciparina 5 000 UI sc, 2 ore inainte, apoi/8 ore, in caz de risc moderat B: tratament curativ al bolii tromboembolice venoase: heparina sc C: SCA cu supradeniverale si fara supradenivelare de ST, INR 2.5-3.5 D: AVC ischemic de origine cardiaca embolica E: fibrilatie atriala, proteza valvulara mecanica, embolie pulmonara, embolie arteriala: 500 UI/kg/zi in 3 injectii

61. Indicatiile LMWH sunt: A: preventia bolii tromboembolice venoase: prima injectie sc 4 ore inainte, apoi 1 injectie sc/zi, in caz de risc moderat B: tratamentul curativ al TVP C: tratamentul curativ al emboliei pulmonare necomplicate D: tratamentul curativ al SCA fara supradenivelare de ST E: tratamentul curativ al SCA cu supradenivelare de ST

62. Indicatiile Fondaparinux sunt: A: preventia bolii tromboembolice venoase: 1 injectie 2,5 mg/zi sc B: curativ pentru TVP: 1 injectie 2,5 mg/zi sc C: curativ pentru embolia pulmonara necomplicata: 1 injectie 7,5 mg/zi sc D: SCA fara supradenivelare permanenta de ST: 1 insectie 2,5 mg/zi sc E: SCA cu supradenivelare permanenta de ST: 1 insectie 2,5 mg/zi sc 63. Contraindicatiile absolute ale heparinelor sunt: A: alergie la heparina B: hemoragii in curs sau recente, in special cerebromeningeale (< 2 saptamani) sau viscerale (10 zile) C: chirurgie neurooftalmologica sau traumatism cranian grav (<1 luna) D: hemofilie, trombopenie E: injectii intramusculare sau intraarticulare 64. Contraindicatii relative ale heparinelor sunt: A: alergie la heparina B: chirurgie recenta C: hemoragie in curs sau recenta D: HTA severa, ulcer gastroduodenal evolutiv, asocierea cu AINS, aspirina, clopidogrel E: endocardita infectioasa ( fara exceptii), pericardita, disectie de aorta 65. Efectele secundare ale heparinelor sunt, cu exceptia: A: hemoragice B: trombopenii C: osteoporoza, hiperkaliemia, eruptii cutanate, cresterea transaminazelor D: gastralgii, greturi, urticarie, alopecie E: aplazii nazale, calcificari epifizale, retard psihomotor 66. Testele de anticoagulare cu heparina sunt: A: TCA 2-3 ori martorul (60 - 90 min) pentru heparina nefractionata B: heparinemie 0,4 - 0,6 UI/ml pentru LMWH C: anti-Xa 0,5 - 1 UI/ml pentru LMWH D: pentru fondaparinux si LMWH in scop preventiv nu sunt necesare, daca nu exista insuficienta hepatica sau renala sau semne hemoragice E: nu sunt necesare teste de coagulare

67.Adaptarea dozelor de heparina se face astfel: A: TCA <2: crestere cu 100 UI/h B: heparinemie <0,4: scaderea cu 100UI/h C: TCA >3 sau heparinemie >0,6: diminuare cu 100UI/h D: TCA >4: oprire 1 ora, apoi reluare diminuand cu 100UI/h E: doza de anti-Xa se adapteaza cu 10-20 UI/kg/zi 68. Frecventa testelor de anticoagulare cu heparina este: A: heparina nefractionata: 4 ore dupa debutul perfuziei sau 4 ore dupa a doua injectie B: heparina hefractionata: 4 ore dupa modificarea dozei C: heparina nefractionata: zilnic, daca nu se fac modificari D: LMWH: 4 ore dupa a doua injectie E: LMWH: 4 ore dupa debutul perfuziei 69. Urmatoarele informatii despre tranzitia AVK-heparina sunt adevarate: A: INR adaptat sau prea crescut: oprirea heparinei (indiferent de TCA) B: INR adaptat sau prea crescut: la nevoie, diminuarea dozei de AVK C: TCA normal: heparina idem, crestere AVK D: TCA prea crescut: diminuarea heparinei, diminuarea AVK E: TCA prea scazut: cresterea heparinei, cresterea AVK 70. Urmatoarele afirmatii despre heparine sunt adevarate: A: heparinele nefractionate au efect anti-IIa, anti-IXa, Xa, XIa B: LMWH se obtin prin selectia lanturilor scurte ale heparinelor nefractionate C: efectul anti-IIa este dat de lanturile lungi D: proportia anti-IIa/Xa pentru LMWH este 3 E: proportia anti-IIa/Xa pentru heparinele nefractionate este 3 71. Tratamentul trombolitic in infarctul miocardic se poate realiza astfel: () A: alteplaza: 15 mg IVD, apoi 0.75 mg/kg/30 min, apoi 0.5 mg/kg/60 min (total <100 mg) B: tenecteplaza: 10 U (2 bolus la interval de o ora) C: streptokinaza: 1,5 M U/45 min D: alteplaza: < 3 ore E: alteplaza: bolus iv de 10 mg in 1-2 min urmat de o perfuzie de 90 mg in 2 ore 72. Urmatoarele afirmatii despre mecanismul de actiune al tromboliticelor sunt adevarate: () A: activarea plasminogenului in plasmina se face mai rapid de catre TBL decat tPA B: heparina intravenoasa continua trebuie asociata TBL spre a evita reocluzia vaselor repermeabilizate C: administrarea heparinei nefractionate se incepe imediat cu tenecteplaza D: administrarea heparinei se incepe la distanta in cazul alteplazei (cand fibrinogenul >1g/l) E: hemisuccinatul de hidrocortizon se asociaza sistemetic streptokinazei: 100 mg bolus iv, apoi perfuzie continua 50 mg/6 ore 73. Indicatiile tromboliticelor sunt urmatoarele: () A: infarctul miocardic diagnosticat in primele 12 ore B: EP cu soc hemodinamic C: tromboza ocluziva valvulara, pentru subiectii cu risc operator scazut D: AVC ischemic in faza acuta: in primele 6 ore dupa aparitia simptomelor, si dupa ce s-a

eliminat diagnosticul de hemoragie intracraniana E: ocluzia unui cateter central cu camera (in situ) 74. Contraindicatiile relative ale fibrinoliticelor sunt: () A: endocardita infectioasa, insuficienta hepatocelulara severa (ciroza), punctia vaselor mari necompresibile B: varsta peste 65 de ani C: disectie aortica D: sangerare gastro-intestinala < 1 luna E: puseu ulceros < 1 luna 75. Urmatoarele sunt contraindicatii absolute ale TBL: () A: AVC ischemic < 6 luni B: AIT < 6 luni C: traumatism cranian <1 luna D: traumatism sau chirurgie majora < 21 zile E: coagulopatie cunoscuta, patologie a hemostazei, tratament cu AVK 76. Efectele secundare ale TBL sunt, cu exceptia: () A: hemoragii B: reactii alergice C: trombopenii D: osteoporoza E: hiperkaliemia 77. Durata tratamentului cu AVK este: () A: TVP distala izolata: 6 saptamani B: TVP proximala cu factor de risc tranzitoriu reversibil ( chirurgie, traumatism, tratamente hormonale): 3 luni C: TVP sau EP idiopatica: cel putin 6 luni ( tratament anticoagulant pe termen lung cu atat mai mult cu cat riscul hemoragic este mai scazut) D: TVP sau EP si cancer: pe viata intotdeauna E: TVP sau EP recidivanta: pe viata 78. Caracteristicile farmacodinamice ale AVK sunt: () A: puternica absorbtie digestiva B: puternica fixare proteica C: metabolism hepatic D: metabolism renal E: fixare proteica de ordinul 75% 79. Urmatoarele afirmatii despre AVK sunt adevarate: () A: Warfarin: timp de actiune 36-72 ore, durata de actiune 3-5 zile B: Acenocumarol: timp de actiune 36-72 de ore, durata de actiune 2-3 zile C: Fluindione: timp de actiune 24-48 ore, durata de actiune 2-3 zile D: Acenocumarol se administreaza de 2 ori pe zi E: Warfarin si Fluindione se administreaza 1 data pe zi

80. Indicatiile AVK in caz de fibrilatie atriala sunt: () A: FiA + SM sau bioproteza: AVK pe termen lung, INR tinta 2-3 B: FiA + proteza mecanica: AVK pe termen lung INR tinta 2.5-3.5 C: scor CHADS2 >=2: AVK pe termen lung INR intre 2.5-3.5 D: scor CHADS2 = 1 AVK pe termen scurt INR intre 2 si 3 sau aspirina 75 -325 mg/zi E: scor CHADS2 = 0 aspirina 75-325 mg/zi 81. Indicatiile tratamentului cu AVK sunt: () A: bioproteza (si plastie) in ritm sinusal: AVK 12 luni, INR intre 2 si 3 B: anevrism ventricular stang postinfarct cu prezenta de tromb C: arteriopatia membrelor inferioare D: prezenta trombozelor venoase pe cateter E: camere implantabile 82. Contraindicatiile AVK sunt, cu exceptia: () A: alaptare, sarcina in primul si al treilea semestru B: alergie la produs C: hemoragie patenta, ulcer gastrodueodenal recent D: HTA maligna, pericardita, anevrism de aorta E: neurochirurgie sau chirurgie oftalmologica recenta, AVC ischemic recent 83. Diminuarea fixarii proteice a AVK este realizata de: () A: AINS, aspirina in doze mari B: sulfamide hipoglicemiante sau antibiotice C: fibrati D: miconazol E: fenitoina 84.Urmatoarele medicamente induc catabolismul hepatic ai AVK: () A: barbiturice, carbamazepina, fenitoina B: meprobamat C: rifampicina D: griseofulvina E: allopurinol 85. Efectele proprii cumarinicelor sunt urmatoarele: () A: gastralgii B: greturi C: urticarie, alopecie, ulceratii bucale D: aplazii nazale E: retard psihomotor 86. Modalitatile de prescriere ale AVK sunt: () A: se va incepe cu 1 comprimat pe zi B: se va incepe cu 3/4 comprimat pe zi la subiectul varstnic, greutate scazuta, insuficienta hepatica sau renala moderata) C: se modifica posologia cu 1/4 comprimat

D: monitorizare ulterioara a INR la 48-96 ore dupa orice modificare a posologiei, la fiecare 24 de ore in zona terapeutica E: se va interzice in mod formal orice injectie intramusculara sau extractie dentara sub AVK, precum si practicarea sporturilor violente 87. Alte molecule anticoagulate: () A: danaparoida B: heparinoide (lepirudina) C: bivalirudina D: dabigatran E: derivati ai hirudinei (danaparoida) 88. Indicatiile anti-GPIIb/IIIa sunt: () A: SCA ST- cu risc crescut B: SCA ST+ in sala de cateterism in caz de tromb masiv C: angioplastie coronara complexa D: AVC E: ACOMI RASPUNSURI COMPLEMENT MULTIPLU 1)A,B,D 2)A,C 8) A ,D,E 14) A, E 3)A,B,D,E 9) B,C,D; 4)B,C 10) B,C,E 5) C,D 11) C,E 6) A,C,E 12)B, C, D ,E 7) B,C,E 13) B, C

15) B,D

16) B, E 17) B,D 21)C,E 26) A,B,D 32)C, D, E 22)A, D, E 27)D,E 33)C,E 23) B,E 28)B,C,D,E 34)A,B,D,E 39)A, B ,C, E 44) B,E 45)A,B,E 50) A, B, D 55) A,B,C,E 60) A,D,E

18) C,D,E

19)B, D, E 20)B, C, E 25) C,D 31) B,C

24) B,C,D,E 29)C,D 30)C, D, E 35)A,C,E 40)A, D, E 46) A,C,D 51) A,B ,D 56) A,C,E 61) A,B,C,D 67) A,C,D,E

36) C, D, E 41)D, E 47) B, D, E 52) A,C,D 57) C,D 62)A,C,D 68) A,B,C,D

37)C,D 42)C, D, E 48) A,C

38)A,B,C 43) B,D

49)A, C, D, E

53) A,C,D,E 54) A,C,D,E 58) A,B,D,E 59)A,B,C,E

63) A,B,D,E 64) B,D 65) D,E 66)A,C,D 69) A,B,C,E 70) A,B,C,D 71) A,B,C 72)A,B,E 76)C,DE 77) A,B,C,E 78)A,B,C 79)A,D,E

73)A,B,E 74)A,E

75) A,C,D

80) A,B,DE

81)B,C,D,E

82)A,B,C

83)A,B,C,D

84)A,B,C,D

85) A,B,C

86)A,B,C,E 87)A,C,D

88) A,B,C