Sunteți pe pagina 1din 71

TESTEDEINIIERE

PENTRUCLASAaVIIa

LIMBAILITERATURAROMN
MATEMATIC

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45



1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A VII-A
Varianta 1

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile
date:

A. La intrarea n Word, pe ecran apare o fereastr cu un document nou, vid. Editarea acestuia
se poate face n mod uzual, iar n document va aprea tot ceea ce se scrie.
n cele ce urmeaz, vom prezenta pe scurt operaiile de baz care se pot executa asupra
documentelor Word: crearea unui nou document, deschiderea unui document existent, salvarea i
nchiderea documentului curent, modalitile de tiprire a acestuia, precum i de vizualizare a
formei tipribile.
1) Deschiderea unui document nou ntr-un format uzual se poate face n orice moment folosind
butonul New de pe bara de instrumente, dar dac se dorete deschiderea de documente de tipuri
speciale, se va folosi opiunea New a meniului File, care permite alegerea unui ablon predefinit
(ca alegere implicit apare Blank Document, cruia i corespunde fiierul ablon uzual
normal.dot).
Un ablon (template) este un cadru sau un schelet existent, pe care se poate construi mai
simplu un document prin pstrarea informaiilor, a stilurilor de scriere i modului de aranjare a
informaiilor oferite de cadrul iniial. Un ablon poate avea locuri rezervate n care s se introduc
informaii noi i eventual s pstreze anumite informaii iniiale, ceea ce face crearea unor
documente mult mai simpl. Dac ablonul este protejat, nu se vor putea face direct modificri n
el, ci va trebui salvat cu un alt nume i deprotejat cu opiunea protect Document din meniul Tools
(aceasta opiune se activeaz dup protejarea documentului cu Tools - Protect Document).
(Operaii de baz asupra documentelor Word, text preluat de pe http://euro.ubbcluj.ro)


1. Fragmentul dat prezint:
a. date despre calculatoare;
b. informaii despre documente care se redacteaz i se pstreaz pe hrtie;
c. operaiile de baz care se pot executa asupra documentelor Word;
d. informaii despre un studiu referitor la computer.

2. Conform informaiilor prezentate n textul dat, la intrarea n Word:
a. apare opiunea New a meniului File;
b. calculatorul afieaz nite cuvinte speciale;
c. pe ecranul calculatorului apare o fereastr cu un document nou, vid;
d. se afieaz Blank Document.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

3. Operaiile de baz care se pot executa asupra documentelor Word sunt:
a. crearea unui document, deschiderea unui document deja existent, salvarea i nchiderea
documentului, vizualizarea formei tipribile, tiprirea;
b. crearea unui document, deschiderea unui document deja existent, salvarea i nchiderea
documentului;
c. salvarea, vizualizarea formei tipribile, tiprirea;
d. vizualizarea formei tipribile, tiprirea.

4. Un ablon este:
a. o form de salvare a documentelor;
b. o posibilitate de modificare a documentelor;
c. un cadru sau un schelet existent, pe care se poate construi mai simplu un document;
d. un document nou.

5. Cuvntul construi (pe care se poate construi mai simplu un document prin pstrarea infor-
maiilor) din textul dat are sensul:
a. elabora;
b. fabrica;
c. nla;
d. zidi.

6. Cuvntul tipribil este derivat:
a. de la cuvntul de baz a tipri, cu sufixul -bil;
b. de la radicalul tipri- cu sufixul -bil;
c. de la cuvntul de baz tip cu sufixul -ribil;
d. de la cuvntul de baz tipar cu sufixul -ibil.

7. Cuvntul oferite din textul dat (modului de aranjare a informaiilor oferite de cadrul iniial)
s-a format prin:
a. compunere;
b. conversiune;
c. derivare;
d. derivare i conversiune.

8. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. e-xis-tent, fi-i-er, in-stru-men-te, ur-mea-z;
b. e-xi-stent, fi-i-er, ins-tru-men-te, ur-mea-z;
c. e-xis-tent, fi-i-er, ins-tru-men-te, ur-mea-z;
d. e-xis-tent, fi-ier, ins-tru-men-te, ur-mea-z.

9. Sunt mprumuturi noi toate cuvintele din seria:
a. opiune, predefinit, uzual, vid;
b. noi, operaiile, opiune, prezenta;
c. bar, deschidere, editare, scriere;
d. document, intrare, protejare, salvat.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

10. Omonimul cuvntului meniu din textul dat apare n enunul:
a. A accesat meniul principal al programului;
b. A avut parte de un meniu special la restaurant;
c. Folosete frecvent butonul Tools din meniul programului Word;
d. Utilizarea frecvent a meniului principal din programul Word nu este recomandat.

B. Eram efectiv blocat. M holbam la Documentul gol din Microsoft Word. Cred c eram n
pan de imaginaie. Cnd se ntmpl, mi simt mintea exact ca pagina aceasta alb, alb, alb la
infinit i nimic altceva.
i atunci am nceput s m ntreb cum e s fii o pagin, o suprafa limitat de un alb intens,
care st i ateapt ca cineva s o umple?
Fr s-mi dau seama, am tastat n grab:
Hei, Untitled, de ce nu ai nume pn nu te numete altcineva?
(Scrisul a aprut din senin pe ecran.) Hm, nimeni nu mi s-a mai adresat pn acum... Era ca i
cum a fi fost invizibil. Toi m trateaz aa. M folosesc ca pe o suprafa virtual pe care pot
s-i dezlnuie cine tie ce talente artistice. Fereasc-m bunul Dumnezeu de oameni ca aceia
care m umplu de vorbe aiurea i m salveaz n mii de copii cu nume diferite. i apropo de nume,
ei nu pot s priceap c, dac eu m numesc ntr-un fel, chiar nu mi doresc circuitele s m
numesc altfel. Asta-i nebunie!
Eu: Deci nu v convine s fie scris... pe dumneavoastr? Atunci de ce mai existai?
Untitled: Ei, a! Ce obrznicie! Auzi, de ce exist! Pi, tu, copile, de ce exiti? n fine, lsnd
aceast lips de maniere la o parte, gsesc c tastatul inutil pe mutra mea este o dovad a unei
totale lipse de maniere. De fapt, cred c toi oamenii tia sunt complet nemanierai. Eu nu sunt
doar o biat foaie de hrtie. Eu... eu sunt virtual. i mi se pare absurd ca cineva s-i expun ideile
pe ceva alb fcut din miliarde de punctulee alturate i care se poate lungi la infinit (n fine, n
funcie de memoria calculatorului).
Eu: Da, recunosc. Avei dreptate. Dar cred c nu v dai seama ct de mult nseamn infinit.
Este att de palpitant s tii c poi s scrii orice, c ai la ndemn suficiente mijloace nct s
poi crea chiar i o oper de art. Despre asta ce mai credei?
Untitled: Ei bine, e adevrat. Pot fi vzut i ca o surs a nesfritului i, pentru c exist
nesfrite variante de a combina cuvintele i literele, poate s rsar orice din foaia aceasta goal.
(Ana Ghenciulescu, Ceva alb care se poate lungi la infinit, Dilematix, nr. 355, 2010)

11. n textul dat se prezint:
a. un dialog imaginar ntre un copil i un document Word afiat pe ecranul calculatorului su;
b. un fragment dintr-un dialog ntre un reporter i un informatician;
c. un interviu pe care un reporter l ia unui creator de programe informatice;
d. niciuna dintre variantele de mai sus.

12. Structura M folosesc ca o suprafa virtual pe care pot s-i dezlnuie cine tie ce talente
artistice. semnific:
a. respectul pentru cei care folosesc calculatorul;
b. modul de utilizare a procesorului;
c. indignarea pentru faptul c oricine poate folosi o suprafa virtual n diverse scopuri;
d. utilizarea suprafeei virtuale a ecranului numai de cei talentai.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

13. Documentul personificat n dialogul imaginar se consider:
a. un banal instrument;
b. o modalitate de a dialoga cu oamenii;
c. o surs a nesfritului;
d. un instrument de calcul matematic.

14. Pentru copilul care poart dialogul imaginar, un document necompletat nseamn:
a. un document care nu a primit nc un nume;
b. un document pe care se poate desena;
c. posibilitatea de a scrie orice, de a crea chiar o oper de art;
d. un instrument de lucru.

15. n structura Eu nu sunt doar o biat foaie de hrtie... apare, ca figur de stil:
a. enumeraia;
b. epitetul;
c. metafora;
d. repetiia.

16. Se dau urmtoarele cuvinte: (1) emoionant; (2) nervos; (3) dureros; (4) cutremurtor. Dintre
acestea, sunt sinonime potrivite pentru adverbul subliniat n secvena Este att de palpitant s
tii c poi s scrii orice:
a. 1 i 2;
b. numai 1;
c. 1 i 3;
d. 1, 2 i 3.

17. n structurile 1. eram n pan de imaginaie.; 2. s fii o pagin; 3. s fie scris (Deci nu v
convine s fie scris... pe dumneavoastr?), verbul a fi are urmtoarele valori morfologice:
a. auxiliar (1), copulativ (2), predicativ (3);
b. predicativ (1), copulativ (2), auxiliar (3);
c. copulativ (1), copulativ (2), auxiliar (3);
d. predicativ (1), auxiliar (2), auxiliar (3).

18. Omonimul cuvntului copii (m salveaz n mii de copii cu nume diferite) apare n varianta:
a. A fcut mai multe copii nainte de a ajunge la coal.;
b. Ei au primit copii ale exerciiilor pentru a le lucra acas.;
c. n parc, se jucau copii.;
d. Nu existau copii pentru documentele solicitate.

19. Verbul la infinitiv din structura care se poate lungi la infinit are funcia sintactic de:
a. complement direct;
b. complement circumstanial de mod;
c. complement indirect;
d. subiect.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

20. Forma de conjunctiv perfect a verbului din structura pentru c exist nesfrite variante
este:
a. ar exista;
b. s existe;
c. ar fi existat;
d. s fi existat.

C.
ce s mai scrii
cnd s-au terminat
cuvintele desfoar
un ecran de tcere
pe care ntr-o clip
vezi viaa ta toat
nvluie-te n el
ghemuiete-te
ntr-un col
(ai voie s tragi spada
o singur dat i
nici atunci primul)
ateapt.
(Romulus Bucur, ce s mai scrii)

21. Verbul a avea din versul s-au terminat are valoare:
a. copulativ;
b. predicativ;
c. de auxiliar;
d. predicativ i de auxiliar;

22. Predicatele din versurile vezi viaa ta toat / nvluie-te n el / ghemuiete-te sunt, n
ordine:
a. vezi, nvluie-te, ghemuiete;
b. vezi viaa, nvluie, ghemuiete;
c. vezi, nvluie-te, ghemuiete-te;
d. vezi viaa, nvluie-te, ghemuiete-te.

23. Verbele care alctuiesc predicatele din primele dou versuri se afl la:
a. diateza activ, respectiv diateza reflexiv;
b. diateza activ;
c. diateza activ, respectiv diateza pasiv;
d. diateza reflexiv.

24. Verbul din ultimul vers al textului citat este la modul:
a. indicativ;
b. condiional-optativ;
c. imperativ;
d. conjunctiv.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

25. Substantivul ecran are, n textul citat:
a. sens propriu de baz;
b. sens propriu secundar;
c. sens figurat;
d. att sens propriu, ct i sens figurat.

26. Poezia lui Romulus Bucur transmite un mesaj referitor la:
a. imposibilitatea exprimrii unor sentimente, triri, prin intermediul cuvintelor;
b. trecerea timpului;
c. mediul n care triete omul;
d. bucuria de a scrie versuri.

27. Titlul poeziei face referire la:
a. posibilitatea de a crea versuri;
b. dezamgirea creatorului, care nu mai poate exprima ceea ce simte;
c. ceea ce ar trebui s exprime creatorul n versuri;
d. posibilii receptori ai textului.

28. Textul C transmite:
a. direct sentimente de regret pentru neputina de a mai da un sens propriei creaii;
b. direct sentimente de linite, de mpcare cu viaa;
c. indirect sentimente de regret pentru neputina de a mai da un sens propriei creaii;
d. indirect sentimente de regret, de melancolie fa de cititor.

29. Un aspect comun al textelor B i C este:
a. ideea de creaie, care poate dobndi sensuri multiple;
b. legtura dintre scriitor i modul n care el creeaz;
c. limbajul folosit;
d. transmiterea unor aspecte din realitatea cotidian.

30. n textele A, B i C apar, n ordine, urmtoarele cuvinte din cmpul lexical al substan-
tivului scris:
a. stiluri, litere, cuvinte;
b. citire, citit, necitit;
c. scriitor, cri, cuvinte;
d. cititor, cri, cuvinte.











FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A VII-A
Varianta 2

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile
date:

A. Am fost ntr-o vreme, pe cnd viaa ncepuse s mi se par att de cenuie nct nu mai
merit s fie trit, un maniac al jocurilor pe computer. Timp de un an de zile am avut nevoie de
doza zilnic de virtualitate: mi fceam toate treburile pe fug, renunasem la mncare i la somn i
mi tremurau minile dup tastatur i mouse. ntrziam la cursuri, pentru c nu m lsam pn nu
rezolvam o situaie dificil de pe ecran, ncepusem s visez peisajele artificioase din jocuri i s
vd sincer (ca Rimbaud altdat) n troleu, n drum spre Universitate, orci verzi i dwarfi
portocalii n loc de trectorii de pe strad. Cnd mi priveam minile aveam cteodat un moment
de panic i tresream: unde naiba mi dispruse arbaleta
*
?
Pe lng multe alte efecte de adnc alienare, jocurile de aciuni i strategie mi-au schimbat, n
acea vreme nu tocmai ndeprtat i nici cu desvrire ncheiat, nsi ideea despre om, despre
trup, despre felul cum arat i funcioneaz bucata asta complicat de materie care ascult
parial de voina noastr. Cci personajele din aceste jocuri, fie ele humans, dwellings sau
critters, sunt, orict de complex ar fi jocul, tot att de diferite de fiinele vii cum este gndirea
computerului de cea omeneasc. Ele nu sunt mai rudimentare
*
n reacii dect organismele, ci sunt
altfel. Dei provin din freamtul imaginarului colectiv, din legendele i din bestiariile medievale
sau din commando-urile moderne, ele nu sunt totui fiine care urmeaz logica basmului, ci o
alta, cu totul nou.
Corpul, n mai toate jocurile de strategie, de beatem up sau de adventure este, n primul
rnd, cuantificat. Eroii cu care te identifici sunt, de fapt, un summum
*
discontinuu de parametri. Nu
e important cum arat ei - pozele i arat cavaleri i cavalerie de toate rasele i mutrele ci
scalele valorice din spatele lor. Ai de ales, de fapt, ntre abstraciuni cu punctaje diferite la diferite
aptitudini: for, inteligen, curaj, iniiative E ca i cnd fiina uman ar veni pe lume cu un
anume potenial vital fix, ce se poate submpri n variabile. Dac vrei s creti inteligena eroului
tu, trebuie s-i scazi fora sau curajul cu acelai numr de puncte.
(Mircea Crtrescu, Pururi tnr, nfurat n pixeli)
*arbalet, -e, s.f.- arm folosit n evul mediu, care const dintr-un arc montat pe un suport.
*rudimentar, -e, adj. primitiv, neevoluat
*summum: gradul cel mai nalt, punct maxim, extremitate.

1. Conform celor prezentate n textul dat, personajele din jocurile pe computer:
a. sunt fiine care urmeaz logica basmului;
b. sunt mai rudimentare n reacii dect organismele;
c. sunt diferite de fiinele vii;
d. sunt asemntoare cu fiinele vii.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

2. Seria cuprinznd numai cuvinte care denumesc personaje din jocurile pe computer este:
a. orci, dwarfi, adventure;
b. adventure, beatem up;
c. orci, dwarfi;
d. orci, beatem up.

3. Secvena care sugereaz obsesia pentru jocurile pe computer este:
a. un maniac al jocurilor pe computer;
b. Ai de ales, de fapt, ntre abstraciuni cu punctaje diferite la diferite aptitudini;
c. E ca i cnd fiina uman ar veni pe lume cu un anume potenial vital fix, ce se poate submpri
n variabile.
d. Dac vrei s creti inteligena eroului tu, trebuie s-i scazi fora sau curajul cu acelai numr
de puncte.

4. Structura jocurile de aciuni i strategie mi-au schimbat [...] nsi ideea despre om, despre
trup, despre felul cum arat i funcioneaz bucata asta complicat de materie care ascult
parial de voina noastr. semnific:
a. imposibilitatea juctorului de a face distincia ntre ceea ce reprezint realitatea n care el triete
i realitatea jocurilor pe calculator;
b. o legtur ntre planul realitii n care triete personajul i lumea jocurilor pe calculator;
c. lipsa de legtur ntre planul realitii i cel al jocurilor pe calculator;
d. asocierea pe care o face juctorul ntre felul n care se definete personalitatea uman i felul n
care sunt concepui eroii jocurilor pe calculator.

5. Se dau urmtoarele cuvinte: (1) s reduc; (2) s diminueze; (3) s scurteze; (4) s ngusteze.
Dintre acestea, sunt sinonime potrivite pentru verbul subliniat n secvena Dac vrei s creti
inteligena eroului tu, trebuie s-i scazi fora sau curajul cu acelai numr de puncte.
a. 1 i 2;
b. numai 1;
c. 1 i 3;
d. 1, 2 i 3.

6. Varianta n care apare un omonim al substantivului doz (Timp de un an de zile am avut
nevoie de doza zilnic de virtualitate) este:
a. i-a cumprat o doz cu suc.
b. Medicul i-a administrat o doz din medicament mai devreme.
c. Mama doz ingredientele pentru prjitur.
d. Sucurile erau n pachete de ase doze .

7. n secvena jocurile de aciuni i strategie mi-au schimbat, n acea vreme nu tocmai ndeprtat
i nici cu desvrire ncheiat cuvintele subliniate s-au format prin:
a. conversiune, respectiv derivare;
b. conversiune;
c. derivare, respectiv conversiune;
d. conversiune, respectiv compunere.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

8. Secvena care conine un verb format prin derivare este:
a. ntrziam la cursuri;
b. Nu e important cum arat ei;
c. Dac vrei s creti inteligena eroului tu;
d. trebuie s-i scazi fora.

9. Cuvntul subliniat n secvena Cnd mi priveam minile aveam cteodat un moment de
panic i tresream s-a format prin:
a. compunere prin subordonare;
b. compunere prin alturare;
c. derivare;
d. conversiune.

10. Sunt mprumuturi noi toate cuvintele din seria:
a. vreme, cenuie, computer, a funciona;
b. computer, a funciona, vital, variabil;
c. joc, personaj, freamt, a proveni;
d. aptitudine, erou, viu, gndire.

B. ...Eti copil mic, de cinci-ase ani. tii s mnnci urt; s dormi solid; s plngi cu o mie
de lacrimi; s rzi cu zece mii de zurgli i tii, mai presus de toate, s te joci. Te joci cu orice:
cu unghia degetului cel mic, de la mn sau picior, i cu barba lui Dumnezeu. [...] Un copil cu o
minge n mn e un copil cu sufletul n mn... Astfel, copilul e, pe rnd, toate jucriile lui: b de
poarc, minge de oin, zmeu, pratie, titirez, arice, cerc, ppu, soldat de plumb, trompet,
daraban, cal de lemn, scrnciob... n clipa cnd jucria pe care-o ine-n mn nu mai e o form a
sufletului su, ci un simplu obiect de distracie, nu mai e copil. Dar atunci e iari, pe rnd, tot ce
citete, toi eroii de poveste, care-l ncnt, toate chipurile vzute la cinematograf i teatru... Apoi
vine dragostea, apoi ncepe viaa. De acum nainte nu mai poate fi nimic altceva dect ce e, aa
cum e.
(Ionel Teodoreanu, La Medeleni)

11. n secvena Dar atunci e iari, pe rnd, tot ce citete, toi eroii de poveste, care-l ncnt,
toate chipurile vzute la cinematograf i teatru... apare, ca figur de stil:
a. enumeraia;
b. epitetul;
c. comparaia;
d. personificarea.

12. Secvena n clipa cnd jucria pe care-o ine-n mn nu mai e o form a sufletului su, ci un
simplu obiect de distracie, nu mai e copil sugereaz:
a. sfritul copilriei;
b. dorina copilului de a se juca;
c. veselia copilului;
d. dorina copilului de a se simi mereu protejat.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

13. Succesiunea unor etape din viaa omului este redat n secvena:
a. Te joci cu orice: cu unghia degetului cel mic, de la mn sau picior, i cu barba lui Dumnezeu.;
b. Apoi vine dragostea, apoi ncepe viaa;
c. Un copil cu o minge n mn e un copil cu sufletul n mn...;
d. tii s mnnci urt; s dormi solid.

14. Un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvntului subliniat (toi eroii de poveste,
care-l ncnt ) este:
a. farmec;
b. admir;
c. iubesc;
d. amuz.

15. Seria care conine numai derivate cu sufixe diminutivale este:
a. jucrie, soldoi, cercule;
b. clu, ppuic, cercule;
c. povestioar, distracie, jucrie;
d. sufleel, soldoi, clu.

16. Cuvintele pratie, titirez, ppu, scrnciob:
a. fac parte din aceeai familie lexical;
b. au sensuri apropiate i forme diferite;
c. sunt n relaie de omonimie;
d. fac parte din acelai cmp lexical.

17. Cuvintele subliniate n secvena s dormi solid; s plngi cu o mie de lacrimi au:
a. sens figurat, respectiv sens propriu de baz;
b. sens propriu de baz, respectiv sens figurat;
c. sens figurat;
d. sens propriu.

18. n secvena s rzi cu zece mii de zurgli i tii, mai presus de toate, s te joci. exist:
a. trei verbe la diateza activ;
b. trei verbe la diateza reflexiv;
c. dou verbe la diateza activ i un verb la diateza reflexiv;
d. un verb la diateza activ, un verb la diateza reflexiv i un verb la diateza pasiv.

19. n secvenele: 1. Eti copil mic, de cinci-ase ani; 2. Astfel, copilul e, pe rnd, toate jucriile
lui, verbul a fi este:
a. predicativ (1), copulativ (2);
b. copulativ (1), predicativ (2);
c. predicativ (1), predicativ (2);
d. copulativ(1), copulativ (2).

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

20. O propoziie simpl este:
a. Eti copil mic, de cinci-ase ani.;
b. s mnnci urt;
c. tii;
d. care-l ncnt.

C.
Noaptea cineva umbl cu hainele mele
i mi le poart.
Dimineaa observ pe pantofi noroi proaspt,
Cine-o fi semnnd la umblet cu mine?

De la o vreme a nceput
S-mi mbrace i gndurile,
Cnd m trezesc nu le mai gsesc niciodat
Unde le-am pus.

Sunt uzate, obosite, cu cearcne
n jurul ochilor.
Se cunoate c cineva a gndit cu ele
Toat noaptea.

Cine s-o fi potrivind la suflet
Cu mine?
(Marin Sorescu, Dedublare)

21. Verbele din versul Se cunoate c cineva a gndit cu ele sunt la diateza:
a. pasiv, reflexiv;
b. activ, reflexiv;
c. activ, pasiv;
d. reflexiv, activ;

22. Predicatele din strofa a doua sunt, n ordine:
a. a nceput, s-mi mbrace, trezesc, nu mai gsesc, am pus;
b. a nceput, s mbrace, m trezesc, nu gsesc, am pus;
c. a nceput, s mbrace, trezesc, nu mai gsesc, am pus;
d. a nceput, s-mi mbrace, m trezesc, nu gsesc, am pus.

23. Verbul a purta din textul dat (Noaptea cineva umbl cu hainele mele/ i mi le poart.) are:
a. sens propriu de baz;
b. sens propriu secundar;
c. sens figurat;
d. att sens propriu, ct i sens figurat.


FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

24. Cuvntul subliniat n versul: Cnd m trezesc nu le mai gsesc niciodat s-a format prin:
a. derivare;
b. compunere prin subordonare;
c. compunere prin alturare;
d. conversiune.

25. n primul vers al poeziei date exist:
a. un cuvnt format prin derivare, un cuvnt format prin compunere i un cuvnt format prin
conversiune;
b. dou cuvinte formate prin conversiune i un cuvnt format prin compunere;
c. un cuvnt format prin derivare, un cuvnt format prin compunere i un cuvnt format prin
conversiune;
d. dou cuvinte formate prin derivare i un cuvnt format prin conversiune.

26. Dou figuri de stil care apar n textul dat sunt:
a. enumeraia i repetiia;
b. enumeraia i metafora;
c. epitetul i repetiia;
d. comparaia i repetiia.

27. Poezia lui Marin Sorescu transmite un mesaj referitor la:
a. ncercarea omului de explora i de a nelege propriul universul interior;
b. dorina de a afla cine seamn cu acela care se confeseaz n text;
c. imposibilitatea ieirii din sine prin vis;
d. ncercarea de a cunoate lumea exterioar.

28. Titlul poeziei face referire la:
a. proiectarea unei umbre n spaiul creatorului;
b. capacitatea creatorului de a-i explora propriile triri;
c. relaia strns dintre dou fiine;
d. identitatea dintre dou fiine umane.

29. n poezia lui Marin Sorescu se exprim:
a. direct sentimente de nelinite n legtur cu propria personalitate;
b. direct sentimente de linite, de mpcare cu sine;
c. indirect sentimente de regret pentru neputina de a nelege ce se ntmpl;
d. indirect sentimente de melancolie pentru propriul destin.

30. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele A, B i C sunt scrise n scopul transmiterii unor informaii despre personalitatea uman.
b. Textele B i C urmresc sensibilizarea cititorului.
c. Textul A prezint informaii despre jocurile pe computer.
d. Textul C urmrete s l conving pe cititor.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A VII-A
Varianta 3

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile
date:

A. Arta de a picta copiii depinde de abilitatea de a surprinde caracterul familiar, sponta-
neitatea incontient i inocena care de multe ori i difereniaz pe copii de aduli. n timp ce
adulii pot aborda i menine o poz, pentru copii este nefiresc s stea nemicai, iar celebrele
portrete de copii reflect din plin acest fapt. Deseori, asemenea capodoperei lui Sargent, Garoaf,
crin, crin, trandafir, copiii au ntr-adevr o anumit poz, iar ndemnarea pictorului trebuie s se
concentreze asupra alegerii gesturilor i a activitilor aparent naturale, dar i pe prezentarea
acestora ntr-un mod care s par spontan i neplanificat. Mai mult dect spontaneitatea n sine,
iluzia de spontaneitate este cea care confer famecul tablourilor reprezentnd copii. [...]
Sargent a experimentat cu o varietate de compoziii nainte de a se decide asupra acestei
versiuni. n ciuda faptului c a fost inspirat de doi copii, tabloul a avut iniial un singur personaj
ntruchipat de Kate Millet, fetia de cinci ani a lui Frank i Lily Millet, gazdele lui Sargent. Kate a
fost nlocuit de Polly i Dorothy Barnard, care erau mai mari i al cror pr deschis la culoare
reflecta strlucirea lmpilor Kate, care avea prul brunet, pozase purtnd o peruc blond.
(Imagini ale copiilor, n colecia Art gallery, nr. 52, 2009)

1. Fragmentul citat prezint:
a. modul n care a procedat pictorul Sargent cnd a creat un tablou n care apreau copii;
b. ntreaga activitate a unui pictor;
c. mai multe tablouri ale unui pictor;
d. sfaturi generale pentru pictorii care intenioneaz s portretizeze copii.

2. Conform informaiilor prezentate n textul dat, copiii sunt greu de reprezentat n tablouri
deoarece:
a. abordeaz i menin uor o poziie n care s fie reprezentai n tablouri;
b. desfoar activiti care nu sunt spontane;
c. pentru ei este nefiresc s stea nemicai;
d. spontaneitatea i inocena lor sunt prea puin interesante pentru un pictor.

3. Un pictor care intenioneaz s portretizeze copii trebuie s aib capacitatea:
a. de a realiza tablouri de dimensiuni mari;
b. de a combina culorile ntr-un mod interesant i atractiv;
c. de a convinge copiii s stea nemicai;
d. de a surprinde caracterul familiar, spontaneitatea i inocena care i difereniaz pe copii de
aduli.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

4. n tabloul intitulat Garoaf, crin, crin, trandafir, Sargent a reprezentat:
a. un copil, Kate Millet;
b. un copil Kate Millet i pe prini Frank i Lily Millet;
c. doi copii Polly i Dorothy Barnard;
d. doi copii cu prul brunet.

5. Cuvntul familiar (depinde de abilitatea de a surprinde caracterul familiar) din textul dat are
sensul:
a. anormal;
b. obinuit;
c. prietenos;
d. familial.

6. Cuvntul nemicai este derivat:
a. de la cuvntul de baz a mica, cu prefixul ne- i sufixul -ai;
b. de la radicalul micat- cu prefixul ne-;
c. de la cuvntul de baz micat cu prefixul ne-;
d. de la cuvntul de baz a mica cu prefixul ne- i sufixul -at;

7. Seria care conine numai cuvinte cu diftongi n seria:
a. adulii, copii, i, trebuie,;
b. alegerii, copii, difereniaz, incontien;
c. asemenea, deseori, strlucirea, varietate;
d. compoziii, ndemnarea, spontaneitate, varietate.

8. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. ab-i-li-ta-tea, car-ac-te-rul, ex-pe-ri-men-tat, spon-ta-ne-i-ta-te;
b. ab-i-li-ta-tea, ca-ra-cte-rul, ex-pe-ri-men-tat, spon-ta-ne-i-ta-te;
c. a-bi-li-ta-tea, ca-rac-te-rul, e-xpe-ri-men-tat, spon-ta-ne-i-ta-te;
d. a-bi-li-ta-tea, ca-rac-te-rul, ex-pe-ri-men-tat, spon-ta-ne-i-ta-te.

9. Sunt mprumuturi noi toate cuvintele din seria:
a. abilitate, experimenta, inocen, spontaneitate;
b. abilitate, art, depinde, nainte;
c. abilitate, blond, compoziie, decide;
d. copii, depinde, surprinde, varietate.

10. Omonimul cuvntului poz din textul dat apare n enunul:
a. A adoptat o poz nefireasc nainte de a i se face portretul.
b. A primit o poz de la rude.
c. i face o poz fetiei.
d. El o poz de aproape.

B. Panoul pictat de Ann acoperea aproape n ntregime peretele din fund al pavilionului.
Fusese lucrat de-a dreptul pe zid, pe tencuiala ud, lucru pe care, dup cte tia Paul, ea nu-l mai
ncercase niciodat pn atunci. Erau dou peisaje, un peisaj de sonde i un peisaj de cmp,
desprite de o ap ce curgea la mijloc, ca o linie de hotar.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

A avut noroc, i spunea lui Paul pictorul pe care-l gsise la pavilion i care-l conducea prin
expoziie. A avut mare noroc. S pictezi o ap n fresc e curat nebunie. i uite c ei i-a reuit.
Vezi ce adncime are, ce claritate!
ntr-adevr, totul era n lucrarea lui Ann mai sigur, mai decis dect n maniera ei obinuit.
Cteva detalii de peisaj, nite flori de cmp, un grup minuscul de vite, n deprtare, aminteau nc
desenul ei mrunt ca un joc glume de peni, dar liniile mari ale panoului, sondele negre, rncile
din primul plan erau pictate robust, cu o linite potolit. Culorile lui Ann, care n tablourile ei
aveau ceva violent metalic, se stingeau pe zid i, fr s devin palide, erau calme.
(Mihail Sebastian, Accidentul)

11. Naratorul din textul dat :
a. nu particip la aciune;
b. este personaj;
c. este Ann;
d. este Paul.

12. n structura Erau dou peisaje, un peisaj de sonde i un peisaj de cmp, desprite de o ap ce
curgea la mijloc, ca o linie de hotar. apar, ca figuri de stil:
a. enumeraia i metafora;
b. inversiunea i enumeraia;
c. enumeraia i comparaia;
d. inversiunea i comparaia.

13. Structura ntr-adevr, totul era n lucrarea lui Ann mai sigur, mai decis dect n maniera ei
obinuit. semnific:
a. pstrarea aceluiai stil de a picta de ctre personajul Ann;
b. modificarea stilului de a picta al lui Ann;
c. asocierea stilului de a picta al lui Ann cu un stil de exprimare oral;
d. noutatea unui stil de a picta.

14. Un element de ndrzneal n lucrarea realizat de Ann este:
a. peisajul cu flori de cmp;
b. sondele negre;
c. reprezentarea apei n fresc;
d. grupul minuscul de vite n deprtare.

15. Pictorul care l conduce pe Paul prin pavilion exprim, n legtur cu lucrarea lui Ann,
sentimente de:
a. bucurie;
b. admiraie;
c. invidie;
d. dispre.

16. Antonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului nebunie (S pictezi o ap n fresc e
curat nebunie.) este:
a. raiune;
b. chibzuial;
c. ndrzneal;
d. necugetare.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

17. Cuvintele subliniate n secvenele 1. Fusese lucrat de-a dreptul pe zid, pe tencuiala ud; 2.
Culorile lui Ann, care n tablourile ei aveau ceva violent metalic, se stingeau pe zid i, fr s
devin palide, erau calme. au:
a. sens propriu de baz, respectiv sens propriu secundar;
b. sens propriu de baz, respectiv sens figurat;
c. sens propriu secundar, respectiv sens figurat;
d. sens figurat..

18. n structura: Culorile lui Ann, care n tablourile ei aveau ceva violent metalic, se stingeau pe
zid i, fr s devin palide, erau calme. apar:
a. dou verbe predicative i dou verbe copulative;
b. dou verbe predicative, un verb copulativ i un verb auxiliar;
c. un verb predicativ, un verb copulativ i dou verbe auxiliare;
d. trei verbe predicative i un verb copulativ.

19. Verbul din structura Fusese lucrat de-a dreptul pe zid este:
a. de conjugarea a IV-a, diateza activ;
b. de conjugarea I, diateza activ;
c. de conjugarea I, diateza pasiv;
d. de conjugarea a IV-a, diateza pasiv.

20. Verbul din propoziia ea nu-l mai ncercase niciodat pn atunci este:
a. predicativ, de conjugarea a III-a, la modul indicativ, timp perfect simplu;
b. predicativ, de conjugarea I, la modul indicativ, timp perfect simplu;
c. predicativ, de conjugarea a III-a, la modul indicativ, timp mai-mult-ca-perfect;
d. predicativ, de conjugarea I, la modul indicativ, timp mai-mult-ca-perfect.

C.
Ca o frunz de platan smuls de vnt,
pleoap cznd peste cuvnt,
strivind ochiul i curgndu-l
odat cu gndul,
Ca un vultur zburnd pe spate cu
ghearele-n sus
ca un vultur zburnd pe spate cu
ghearele-n sus
cel care are pamnt cerul
i lacrime stelele,
Ca un criv ce-i rotete torsul
ce-i alung din nar mirosul
ntocmai ca un delfin azvrlit pe rmuri
cum luntrul din dalt n mrmuri,
Astfel stau i nu merg,
fumeg
i ard, i
nu fumeg.
(Nichita Stnescu, Autoportret)

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

21. n primele patru versuri apar:
a. dou verbe la gerunziu, la diateza activ;
b. un verb la gerunziu i dou verbe la participiu;
c. trei verbe la gerunziu i un verb la participiu;
d. patru verbe la gerunziu;

22. n ultimele patru versuri apar:
a. cinci predicate verbale;
b. patru predicate verbale i unul nominal;
c. dou predicate verbale i dou nominale;
d. patru predicate verbale.

23. Verbele a fumega i a arde din textul dat au:
a. sens propriu de baz, respectiv sens figurat;
b. sens propriu secundar;
c. sens figurat;
d. sens figurat, respectiv sens propriu de baz.

24. Cuvntul subliniat n versul: Astfel stau i nu merg s-a format prin:
a. derivare;
b. compunere prin subordonare;
c. compunere prin alturare;
d. conversiune.

25. Verbele din enumeraia Astfel stau i nu merg, / fumeg / i ard, i / nu fumeg sugereaz:
a. o redefinire continu a imaginii propriei personaliti;
b. tehnica de realizare grafic a unui autoportret;
c. arderea unui foc nainte de stingere;
d. imposibilitatea recunoaterii propriului eu.

26. Poezia lui Nichita Stnescu transmite un mesaj referitor la:
a. asemnarea omului cu elementele naturii;
b. ncercarea creatorului de a-i defini propria personalitate n raport cu elemente universale;
c. posibilitatea evadrii ntr-un alt univers;
d. ncercarea de a cunoate lumea exterioar.

27. Titlul poeziei face referire la:
a. viziunea creatorului asupra lumii;
b. apropierea creatorului de un univers neobinuit;
c. o anumit modalitate de nelegere i de reprezentare a propriului eu;
d. identitatea dintre fiina uman i mediul n care aceasta triete.

28. n poezia lui Nichita Stnescu se exprim:
a. direct stri sufleteti i sentimente;
b. direct aciuni la care particip creatorul;
c. indirect sentimente de regret pentru propria neputin de a deveni altceva;
d. indirect aciuni la care particip creatorul.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

29. n textele A i B apar, n ordine, urmtoarele cuvinte din cmpul lexical al creaiei
plastice:
a. art, portret, compoziie, manier, peisaj, desen;
b. art, abilitate, inocen, panou, pavilion, robust;
c. varietate, spontan, pozase, noroc, fresc, adncime;
d. familiar, strlucirea, pozase, pavilion, fresc, peisaj.

30. Afirmaia corect apare n varianta:
a. Textele A i B se refer la tehnica autoportretului.
b. Textul C propune o viziune original asupra propriului eu.
c. n textele A, B i C apar numeroase figuri de stil.
d. n textele B i C apar numeroase metafore.









FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A VII-A
Varianta 4

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile
date:

A. Sunt multe modaliti de a comunica, de la gesturi cu minile i expresii faciale pn la
dispozitivele de comunicare electronice sofisticate, cum ar fi telefoanele mobile. Limba vorbit este
cea mai comun form de comunicare, pe cnd dezvoltarea scrisului a permis oamenilor s noteze
ideile i cuvintele rostite i s le transmit altora.
O mare parte din primele forme de comunicaie se desfurau direct ntre oameni aflai n
acelai loc. Pe msur ce transportul s-a mbuntit, iar oamenii au explorat noi teritorii, s-a
manifestat necesitatea crerii unor dispozitive de comunicare la distan. Telecomunicaiile sunt
mijloacele care permit comunicarea pe distane mari. Primul dispozitiv de telecomunicaii
important a fost telegraful, folosit pentru prima dat n Europa i n Statele Unite. Acesta a fost
urmat de telefon, radio i televiziune. Televiziunea a avut un impact profund asupra viziunii despre
lume a multor oameni; n prezent exist peste dou miliarde de televizoare n lume. Audienele
televiziunilor, cnd au loc evenimente internaionale majore, cum ar fi conflictele i evenimentele
sportive, se msoar n sute de milioane de telespectatori. n ultimii 20 de ani s-au dezvoltat
serviciile de telefonie mobil.
(Geografia. Enciclopedia pentru nteaga familie)

1. Fragmentul citat prezint:
a. dou modaliti de comunicare frecvent folosite de oameni;
b. informaii referitoare la modalitile de a comunica;
c. felul n care pot comunica oamenii folosind semnele;
d. primele forme de comunicaie.

2. Cea mai obinuit form de comunicare este:
a. folosirea gesturilor i a expresiilor faciale;
b. limba vorbit;
c. radioul;
d. televiziunea.

3. Audiena televiziunilor crete cnd:
a. oamenii nu folosesc telefonia mobil pentru a comunica;
b. crete numrul de televizoare;
c. au loc evenimente internaionale majore, cum ar fi conflictele i evenimentele sportive;
d. oamenii nu ascult radioul.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

4. Primul dispozitiv de telecomunicaii a fost:
a. telefonul;
b. televiziunea;
c. telegraful;
d. radioul.

5. Urmtoarea afirmaie nu este corect::
a. n ultimii 20 de ani s-au dezvoltat serviciile de telefonie mobil;
b. Telecomunicaiile sunt mijloacele care permit comunicarea pe distane mici;
c. n prezent exist peste dou miliarde de televizoare n lume;
d. Telegraful a fost folosit pentru prima data n Europa i n Statele Unite.

6. Cuvntul Statele Unite s-a format prin:
a. derivare;
b. compunere prin alturare;
c. compunere prin abreviere;
d. compunere prin subordonare.

7. Apar numai cuvinte cu hiat n seria:
a. faciale, ideile, comunicaie, crerii;
b. faciale, ideile, minile, expresii;
c. ideile, minile, desfurau, teritorii;
d. minile, desfurau, teritorii, internaionale.

8. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. e-lec-tro-ni-ce, so-fis-ti-ca-te, ex-plo-rat, te-le-vi-zi-u-nea;
b. e-lec-tro-ni-ce, so-fist-i-ca-te, ex-plo-rat, te-le-vi-ziu-nea;
c. elec-tro-ni-ce, so-fis-ti-ca-te, exp-lo-rat, te-le-vi-ziu-nea;
d. e-lec-tro-ni-ce, so-fis-ti-ca-te, exp-lo-rat, te-le-vi-ziu-nea.

9. Cuvintele comunicaie, electronice, telegraf, viziune fac parte din:
a. vocabularul fundamental;
b. fondul principal lexical;
c. masa vocabularului;
d. att din fondul principal lexical, ct i din masa vocabularului.

10. Cuvintele comunicare i comunicaie se afl n relaie de:
a. sinonimie;
b. antonimie;
c. omonimie;
d. paronimie.

B. Posturile de televiziune ncepuser s transmit tiri de ultim or despre trenul de vacan
care generase o situaie, dup cum subliniaser reporterii principalelor canale de tiri, ce
amenina sigurana circulaiei feroviare de pe Valea Prahovei, reprezentnd, n viziunea avizat a
unui zelos reporter, un adevrat atentat la ordinea prestabilit a lumii, n faa biroului de micare
al grii Braov, eful staiei mpreun cu subalternii si se strduiau s explice pentru televiziune i
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

pentru pres situaia fr precedent creat de acceleratul special de vacan care nu respectase
graficul normal al orarului de drum, Pe timpul verii e destul de complicat, explic eful de staie,
dnd primul interviu al serii, precum i primul interviu din viaa lui, E vorba de trenurile speciale
pentru vacan i de coordonarea acestora cu parcursul orar de peste an! V dai seama, totul se
datoreaz datorit trenurilor speciale, ca acesta! eful staiei privete, pierzndu-i dintr-o dat
cuvintele, nspre braul pros al cameramanului care sprijin aparatul de filmat pe umrul drept,
Acceleratul n-a oprit la semnal n gara Braov, rspunde unei ntrebri a reporterului, depind
rapidul de Bucureti care trebuia s plece primul, De aceea am reinut rapidul n gar, pentru
sigurana circulaiei!
(Florina Ilis, Cruciada copiilor)

11. Naratorul din textul dat:
a. nu particip la aciune;
b. este personaj;
c. este autorul;
d. este eful de staie.

12. n text, se face referire la:
a. situaia special a circulaiei feroviare de pe Valea Prahovei;
b. un tren de vacan care nu respect graficul normal al orarului de drum;
c. intervenia televiziunii pentru rezolvarea unei probleme de circulaie feroviar;
d. coordonarea informaiilor despre trenurile de vacan i mersul trenurilor.

13. ntmplarea relatat n text se desfoar n anotimpul:
a. iarna;
b. primvara;
c. vara;
d. toamna.

14. eful de staie ofer explicaii, n primul su interviu, despre:
a. circulaia feroviar pe Valea Prahovei;
b. acceleratul care nu a oprit n gara Braov;
c. trenurile care circul prin gara Braov;
d. orarul trenurilor care circul pe Valea Prahovei.

15. O trstur de caracter a efului de staie care se deduce din textul dat este:
a. agitaia;
b. dezinteresul;
c. arogana;
d. nepsarea.

16. Punctuaia utilizat n text are rolul de a sugera:
a. trecerea rapid de la o aciune la alta;
b. incoerena efului de gar;
c. rapiditatea cu care adreseaz reporterul ntrebri;
d. o atmosfer linitit.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

17. Apare o greeal de exprimare n urmtoarea secven din textul dat:
a. De aceea an reinut rapidul n gar, pentru sigurana circulaiei;
b. acceleratul special de vacan;
c. coordonarea acestora cu parcursul orar de peste an;
d. totul se datoreaz datorit trenurilor speciale, ca acesta!

18. n structura: Posturile de televiziune ncepuser s transmit tiri de ultim or despre trenul
de vacan care generase o situaie, dup cum subliniaser reporterii principalelor canale de tiri,
ce amenina sigurana circulaiei feroviare de pe Valea Prahovei, reprezentnd... apar:
a. cinci verbe predicative i un verb nepredicativ;
b. ase verbe predicative i un verb nepredicativ;
c. ase verbe predicative;
d. patru verbe predicative i dou verbe nepredicative.

19. Verbul din structura eful staiei mpreun cu subalternii si se strduiau este:
a. de conjugarea a IV-a, diateza activ;
b. de conjugarea a III-a, diateza reflexiv;
c. de conjugarea I, diateza activ;
d. de conjugarea a IV-a, diateza reflexiv.

20. Verbul din propoziia care nu respectase graficul normal al orarului de drum este:
a. predicativ, de conjugarea a III-a, mod indicativ, timp perfect simplu;
b. predicativ, de conjugarea I, mod indicativ, timp perfect simplu;
c. predicativ, de conjugarea a III-a, mod indicativ, timp mai-mult-ca-perfect;
d. predicativ, de conjugarea I, mod indicativ, timp mai-mult-ca-perfect.

C.
Pe urm ne vedeam din ce n ce mai des
Eu stteam la o margine-a orei,
tu la cealalt,
ca dou toarte de amfor.
Numai cuvintele zburau ntre noi,
nainte i napoi.
Vrtejul lor putea fi aproape zrit,
i deodat,
mi lsam un genunchi,
iar cotul mi-l nfigeam n pmnt,
numai ca s privesc iarba-nclinat
de cderea vreunui cuvnt,
ca pe sub laba unui leu alergnd.
Cuvintele se roteau, se roteau ntre noi,
nainte i napoi,
i cu ct le iubeam mai mult, cu att
repetau, ntr-un vrtej aproape vzut,
structura materiei, de la-nceput.
(Nichita Stnescu, Poveste sentimental)
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

21. Primele dou verbe din textul dat sunt la timpul:
a. prezent;
b. imperfect;
c. mai-mult-ca-perfect;
d. perfect simplu;

22. Verbele din secvena Cuvintele se roteau, se roteau ntre noi:
a. au sens propriu de baz i intr n structura unei enumeraii;
b. au sens propriu secundar i intr n structura unei repetiii;
c. au sens figurat i intr n structura unor metafore;
d. au sens figurat i intr n structura unei repetiii.

23. Verbul din secvena de cderea vreunui cuvnt, / ca pe sub laba unui leu alergnd are
funcia sintactic de:
a. atribut;
b. complement direct;
c. complement circumstanial de mod;
d. subiect.

24. Verbul iubeam (i cu ct le iubeam mai mult) din textul dat sugereaz:
a. sentimentele poetului pentru iubita lui;
b. implicarea afectiv a creatorului n elaborarea propriei creaii;
c. dispreul creatorului pentru sensurile cuvintelor;
d. dorina poetului de a evada n universul cuvintelor.

25. Versurile Numai cuvintele zburau ntre noi, / nainte i napoi.:
a. conin o metafor care sugereaz comunicarea prin cuvinte;
b. transmit informaii referitoare la o modalitate de comunicare ntre doi oameni;
c. alctuiesc o imagine static;
d. sugereaz imposibilitatea de a comunica.

26. Poezia lui Nichita Stnescu transmite un mesaj referitor la:
a. imposibilitatea de a comunica a creatorului;
b. ncercarea creatorului de a realiza un poem;
c. profunzimea sensurilor care se pot construi cu ajutorul cuvintelor;
d. ncercarea de a nelege un sens al cuvntului.

27. Titlul poeziei face referire la:
a. posibilitatea de comunicare a unor sentimente cu ajutorul cuvintelor;
b. povestea unui ndrgostit;
c. universul sensurilor ascunse;
d. dorina unui creator de a inventa poveti.

28. n poezia lui Nichita Stnescu se exprim:
a. direct stri sufleteti i sentimente;
b. direct aciuni la care particip doi ndrgostii;
c. indirect sentimente de regret pentru neputina de a comunica;
d. indirect sentimente trite de ndrgostit.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

29. n textele A, B i C apar, n ordine, urmtoarele cuvinte din cmpul lexical al mijloacelor
de comunicare:
a. comunicare, tiri, cuvinte;
b. telecomunicaii, tiri, cuvinte;
c. telegraf, televiziune, cuvinte;
d. comunicaie, tiri, vrtej.

30. Afirmaia corect apare n varianta:
a. Textele A i B se refer la tiri de televiziune.
b. Textul C propune o viziune original asupra raportului dintre creator i sensurile cuvintelor.
c. n textele A, B i C apar figuri de stil.
d. n textele B i C apar metafore.

























FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A VII-A
Varianta 5

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile
date:

A. De la primele ncercri de dezlegare a misterului hieroglifelor, din Antichitate, s-a pornit de
la ideea c acestea ar reprezenta o scriere pictografic, unde fiecare semn ar reprezenta un cuvnt.
n acest mod au reieit ns doar desluiri ciudate, care nu aveau niciun neles. n schimb,
Champollion credea c scrisul hieroglific este alctuit, la fel ca i cele europene, din litere. Dar
cum putea dovedi teoria sa?
n textul grecesc aprea numele regelui Ptolemeu. Cam n aceeai poziie din textul hieroglific
se gsea un grup de semne, mprejmuite de un oval, un aa-numit cartu. Champollion a dedus c
aceste semne reprezentau, la rndul lor, cuvntul Ptolemeu, pentru c ce altceva putea fi demn de a
fi scos n eviden?
Dovada faptului c avea dreptate a venit din partea unei alte descoperiri: obeliscul din Philae.
Pe acesta se gseau doar dou inscripii una n limba greac, iar cealalt cu hieroglife. i de
aceast dat, Champollion a gsit numele regelui Ptolemeu ntr-un cartu. n cel de-al doilea
cartu, conform textului grecesc, terbuia s fie nscris numele reginei Cleopatra. ntr-adevr
literele p, o i l din numele lui Ptolemeu se regseau la locul potrivit n cartuul cu Cleopatra,
anume ca al cincilea, al patrulea i, respectiv, al doilea caracter.
Cheia descifrrii hieroglifelor tocmai fusese descoperit!
La doar 23 de ani de la gsirea pietrei de la Rosette, Champollion a putut s prezinte rezul-
tatele cercetrilor. De atunci, 1822 este considerat anul naterii egiptologiei cercetarea tiinific
a Egiptului antic.
(Piramidele, n colecia Ce i cum, enciclopedia Rao)


1. Fragmentul citat prezint:
a. momentul n care Champollion a reuit s descifreze misterul hieroglifelor;
b. informaii referitoare la diverse tipuri de scriere;
c. felul n care pot fi citite textele hieroglifice;
d. nelesurile unor hieroglife.

2. Champollion considera c hieroglifele:
a. sunt un tip de scriere pictografic;
b. sunt indescifrabile;
c. pot fi descifrate numai prin comparaie cu limba greac;
d. reprezint litere, la fel ca n cazul scrisului european.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

3. Dovada teoriei lui Champollion s-a realizat cu ajutorul:
a. descifrrii unor semne;
b. comparrii a dou inscripii de pe obeliscul din Philae;
c. descifrrii unui papirus;
d. unor texte egiptene.

4. Egiptologia reprezint:
a. cercetarea scrierilor hieroglifice;
b. descifrarea hieroglifelor;
c. cercetarea tiinific a Egiptului antic;
d. studiul textelor greceti vechi.

5. Se dau urmtoarele cuvinte: (1) descifrare; (2) recunoatere; (3) descoperire; (4) mrturisire.
Dintre acestea, sunt sinonime potrivite pentru substantivul subliniat n secvena primele
ncercri de dezlegare a misterului hieroglifelor, din Antichitate
a. 1 i 2;
b. numai 1;
c. 1 i 3;
d. 1, 2 i 3.

6. Cuvintele subliniate n secvena n textul grecesc aprea numele regelui Ptolemeu. Cam n
aceeai poziie din textul hieroglific se gsea un grup de semne s-au format prin:
a. derivare, respectiv compunere prin alturare;
b. conversiune;
c. derivare;
d. derivare, respectiv conversiune;

7. Cuvntul neles din textul dat (care nu aveau niciun neles) s-a format prin:
a. derivare;
b. conversiunea verbului la participiu n adjectiv;
c. conversiune verbului la participiu n substantiv;
d. derivare i conversiune.

8. Alctuiesc seria sinonimic a cuvntului demn cuvintele din seria:
a. demnitate, demnitar, nedemn;
b. capabil, respectabil, onorabil;
c. calm, decis, linitit;
d. drept, sobru, detaat.

9. Apar numai cuvinte cu diftongi n seria:
a. hieroglife, ideea, acestea, scriere;
b. hieroglife, ideea, reieit, ciudate;
c. aveau, hieroglife, poziie, gsea;
d. reprezentau, ideea, acestea, inscripii.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

10. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. dez-le-ga-re, mis-te-ru-lui, pic-to-gra-fi-c, ob-e-lis-cul;
b. de-zle-ga-re, mis-te-ru-lui, pic-to-gra-fi-c, o-be-lis-cul;
c. dez-le-ga-re, mi-ste-ru-lui, pic-to-gra-fi-c, o-be-lis-cul;
d. dez-le-ga-re, mis-te-ru-lui, pic-to-gra-fi-c, o-be-lis-cul.

B. Totui, o scrisoare primit ntr-o zi, adus tot de haziaic, l intrig.
Adresa: Domnului Catul Bogdan, Iai. tampila potal: Rnov. Plic oarecare. Hrtia:
obinuit. Scrisul fin, suplu, mrunt i parc mtsos, ca acei crlioni care ies de subt plrie,
tremurnd n vnt uor pe tmpla femeilor delicate.
Iat textul:
Totul ne desparte pe tine i pe mine: distana, oamenii, viaa i poate i destinul. i-aduci
aminte? Ca s-l cunoasc pe Cesar, Cleopatra, nsoit de un singur credincios, a trecut marea cu
barca, nfruntnd-o, s-a lsat nfurat ntr-un sac ordinar i dus pe umeri n palatul lui Cesar, fr
ca nimeni s-i nchipuie c ntr-un ol purtat purtat pe umeri regina Egiptului vine s-l vad pe
Cesar. [...]
Gndete-te la mine ca la o stea desprins din tine i dus n ntunericul fr fund.
L.
Acest L i ddu o btaie de inim fiindc era iniiala lui Luli. [...]
Dar imediat i ddu seama c nu poate fi Luli. Mai dinti era un scris cu totul opus scrisului
ei. Scrisul lui Luli era att de vioi nct se reliefa ager pe foaia de hrtie, ca rndunelele pe sr-
mele vitezei trenului. Aveai impresia c deodat toate literele pot zbura, lsnd foaia goal, alb.
(Ionel Teodoreanu, Lorelei)
*haziaic stpna casei

11. n textul dat naratorul:
a. nu particip la aciune;
b. particip la aciune;
c. se confund cu autorul;
d. este Catul Bogdan.

12. n text, se prezint:
a. un eveniment care se repet n fiecare zi;
b. momentul n care un personaj primete o scrisoare;
c. primirea unui colet;
d. o modalitate de a redacta scrisori.

13. Destinatarul scrisorii este:
a. Luli;
b. haziaica;
c. Catul Bogdan;
d. Cesar.

14. Scrisoarea este expediat de:
a. haziaica;
b. Luli;
c. L;
d. Rnov.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

15. O caracteristic a modului n care scrie Luli este:
a. vioiciunea;
b. viteza;
c. lipsa de estetic;
d. asemnarea cu liniile de nalt tensiune.

16. n structura Aveai impresia c deodat toate literele pot zbura, lsnd foaia goal, alb.
apar, ca figuri de stil:
a. metafora i repetiia;
b. metafora i epitetul;
c. enumeraia i repetiia;
d. metafora i enumeraia.

17. Structura: Gndete-te la mine ca la o stea desprins din tine i dus n ntunericul fr fund.
reprezint:
a. o metafor prin care se sugereaz ndeprtarea a doi oameni;
b. o comparaie prin care se sugereaz apropierea dintre doi ndrgostii;
c. imaginea cerului nstelat;
d. o metafor prin care se sugereaz moartea inspiraiei unui scriitor.

18. n secvena: Dar imediat i ddu seama c nu poate fi Luli. apar:
a. dou verbe predicative i un verb copulativ;
b. o locuiune verbal, un verb predicativ i un verb copulativ;
c. o locuiune verbal i un verb predicativ;
d. o locuiune verbal i dou verbe copulative.

19. n structura Acest L i ddu o btaie de inim fiindc era iniiala lui Luli. apar:
a. dou predicate verbale;
b. un predicat verbal i un predicat nominal;
c. dou predicate nominale;
d. un predicat verbal i dou predicate nominale.

20. Verbul subliniat n propoziia Totui, o scrisoare primit ntr-o zi, adus tot de haziaic, l
intrig. este:
a. predicativ, de conjugarea a III-a, la modul indicativ, timp perfect simplu;
b. predicativ, de conjugarea I, la modul indicativ, timp perfect simplu;
c. predicativ, de conjugarea a III-a, la modul indicativ, timp mai-mult-ca-perfect;
d. predicativ, de conjugarea I, la modul indicativ, timp mai-mult-ca-perfect.

C.
i aa; m suge cuvntul,
i aa; m muc litera A.
Eu sunt pmntul, pmntul
vorbirii cuiva.

i aa; m muc litera F.
Srat cum sunt m muc.
Eu nu tiu de ce, ea tie de ce.
i ce gur are Doamne, de puc.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

i-a pus-o pe inima mea.
Litera I adic, litera I.
Doamne, a rsrit o stea,
o stea scris: A FI...
(Nichita Stnescu, Steaua scris)

21. n text, majoritatea verbelor sunt la timpul:
a. prezent;
b. imperfect;
c. mai-mult-ca-perfect;
d. perfect simplu;

22. Sinonimul potrivit pentru sensul cuvntului a rsrit din textul dat este:
a. a luminat;
b. a invadat;
c. a aprut;
d. a oglindit.

23. Verbele din primele dou versuri ale poeziei sunt la:
a. diateza activ;
b. diateza reflexiv;
c. diateza activ, respectiv diateza reflexiv;
d. diateza reflexiv, respectiv diateza pasiv.

24.Verbul din structura i aa; m muc litera F.:
a. are sens propriu secundar i intr n alctuirea unei metafore;
b. are sens figurat i intr n alctuirea unei metafore;
c. are sens propriu de baz i intr n alctuirea unei personificri;
d. are sens figurat i intr n alctuirea unei repetiii.

25. Versurile Eu sunt pmntul, pmntul / vorbirii cuiva.:
a. conin o metafor care sugereaz ideea de nceput, simbolizat prin litera A;
b. sugereaz prima liter a alfabetului;
c. transmit sentimente de linite;
d. sugereaz imposibilitatea de a comunica.

26. Poezia lui Nichita Stnescu transmite un mesaj referitor la:
a. imposibilitatea de a comunica;
b. importana sensurilor cuvintelor;
c. sensurile literelor alfabetului;
d. ncercarea de a nelege sensurile unui cuvnt.

27. Titlul poeziei face referire la:
a. un simbol al nlrii prin creaie;
b. cerul nstelat;
c. universul cosmic al creatorului;
d. legtura dintre planul terestru i cel cosmic.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

28. n poezia lui Nichita Stnescu se exprim:
a. direct stri sufleteti i sentimente;
b. direct aciuni la care particip creatorul;
c. indirect sentimente de regret pentru neputina de a nelege lumea;
d. indirect sentimente trite de eul creator.

29. n textele A, B i C apar, n ordine, urmtoarele cuvinte din cmpul lexical al scrisului:
a. cuvinte, scrisoare, liter;
b. hieroglife, fin, cuvnt;
c. pictograf, cuvinte, liter;
d. cuvinte, scrisoare, vorbire.

30. Afirmaia corect apare n varianta:
a. Textele A i B se refer la stiluri de scriere.
b. Textul C propune o viziune original asupra raportului dintre creator i sensurile cuvintelor.
c. n textele A, B i C apar figuri de stil.
d. n textul A apar metafore.














Gr i l e de c or ec t ar e t est e Romana Et apa I
ClasaaVIIa
Varianta1 Varianta2 Varianta3 Varianta4 Varianta5
1.c
2.c
3.a
4.c
5.a
6.a
7.b
8.a
9.a
10.b
11.a
12.c
13.c
14.a
15.b
16.b
17.c
18.c
19.a
20.d
21.c
22.c
23.a
24.c
25.c
26.a
27.b
28.a
29.a
30.a
1.c
2.c
3.a
4.d
5.a
6.c
7.b
8.a
9.a
10.b
11.a
12.a
13.b
14.a
15.b
16.d
17.a
18.c
19.d
20.c
21.d
22.b
23.b
24.b
25.b
26.b
27.a
28.b
29.a
30.b
1.a
2.c
3.d
4.c
5.b
6.c
7.a
8.d
9.a
10.d
11.a
12.c
13.b
14.c
15.b
16.b
17.b
18.a
19.c
20.d
21.c
22.a
23.c
24.b
25.a
26.b
27.c
28.a
29.a
30.b
1.b
2.b
3.c
4.c
5.b
6.d
7.a
8.a
9.c
10.a
11.a
12.b
13.c
14.b
15.a
16.a
17.d
18.c
19.d
20.d
21.b
22.d
23.a
24.b
25.a
26.c
27.a
28.a
29.c
30.b
1.d
2.d
3.b
4.c
5.c
6.d
7.c
8.b
9.d
10.d
11.a
12.b
13.c
14.c
15.a
16.b
17.a
18.b
19.b
20.b
21.a
22.c
23.a
24.b
25.a
26.b
27.a
28.a
29.a
30.b
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA a II-a LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA a VII-a


Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile date:


A. Pe 19 aprilie, pentru prima oar, btrnul continent srbtorete Ziua European a
Circului, evenimentul fiind organizat de Asociaia European a Circurilor. Asociaia prezidat de
domnul Urs Pilz, directorul artistic al Festivalului Internaional de Circ de la Monte Carlo, are ca
scop principal promovarea artei circului la cel mai nalt nivel. Astfel, se dorete schimbarea
mentalitilor nvechite, conform crora circul este un blci. [...]
n circul modern, actul cultural este cel care primeaz n realizarea, cu mult curaj, a unor
atracii ce uneori frizeaz imposibilul, pentru c circul nu nseamn politic i frnicie. Arta de
circ este performan de neegalat, o art complex i poate nebunia de a te crede mai puternic
dect fiarele. Circul este templul veseliei, este locul unde adrenalina este oferit spectatorilor cu
preul vieii. Aici trebuie s existe numai respect. Cum anul acesta, pe 8 martie, chiar n ziua
decernrii premiilor celei de-a VIII-a ediii a Galelor, n semn de recunoatere a naltei poziii
ocupate n ierarhia mondial, Circul Varit Globus a primit invitaia oficial de a face parte, ca
membru cu drepturi depline, din Asociaia European a Circurilor, s-a hotrt ca aceast
srbtoare s fie celebrat la Bucureti, alturi de alte capitale europene, prin avanpremiera
noului spectacol, Pdurea fermecat.
(Articol preluat de pe http://www.circulglobus.ro)


1. Conform informaiilor din textul dat, Ziua European a Circului se srbtorete:
a. n timpul Festivalului Internaional de Circ de la Monte Carlo;
b. pe 8 martie;
c. pe 19 aprilie;
d. pe durata unei sptmni.

2. Unul dintre scopurile Asociaiei Europene a Circurilor este:
a. organizarea de spectacole amuzante;
b. organizarea de spectacole periculoase;
c. schimbarea mentalitilor nvechite, conform crora circul este un blci;
d. transmiterea informaiilor legate de Festivalul Internaional de Circ de la Monte Carlo.

3. Decernarea premiilor celei de-a VIII-a ediii a Galelor a avut loc:
a. pe 19 aprilie;
b. pe 8 martie;
c. n timpul Festivalului Internaional de circ;
d. pe 8 aprilie.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2
4. Secvena Arta de circ este performan de neegalat, o art complex i poate nebunia de a te
crede mai puternic dect fiarele. sugereaz:
a. complexitatea spectacolelor de circ;
b. caracterul periculos al artei circului;
c. necesitatea unei pregtiri fizice speciale pentru participarea la spectacole de circ;
d. curajul celor care organizeaz spectacole de circ.

5. Substantivele din secvena se dorete schimbarea mentalitilor nvechite au, n ordine,
urmtoarele funcii sintactice:
a. complement direct, atribut substantival genitival;
b. complement indirect, atribut substantival genitival;
c. complement direct, atribut substantival prepoziional;
d. subiect, atribut substantival genitival.

6. Pronumele relative din secvena actul cultural este cel care primeaz n realizarea, cu mult
curaj, a unor atracii ce uneori frizeaz imposibilul au, n ordine, urmtoarele cazuri i funcii
sintactice:
a. atribut, acuzativ; complement direct, acuzativ;
b. subiect, nominativ; complement direct, acuzativ;
c. subiect, nominativ, subiect, nominativ;
d. subiect, nominativ, complement direct, acuzativ.

7. n secvena s-a hotrt ca aceast srbtoare s fie celebrat la Bucureti, alturi de alte
capitale europene exist:
a. dou pronume demonstrative;
b. dou pronume nehotrte;
c. un adjectiv pronominal demonstrativ i un adjectiv pronominal nehotrt;
d. un pronume demonstrativ de apropiere i un pronume nehotrt.

8. Adjectivele din secvena are ca scop principal promovarea artei circului la cel mai nalt nivel
sunt, n ordine, la urmtoarele grade de comparaie:
a. pozitiv, comparativ de superioritate;
b. pozitiv, superlativ relativ de superioritate;
c. fr grad de comparaie, superlativ relativ de superioritate;
d. fr grad de comparaie, superlativ absolut.

9. Structura subliniat n secvena Arta de circ este performan de neegalat este analizat
corect n varianta de rspuns:
a. adjectiv propriu-zis, atribut adjectival;
b. adjectiv provenit din verb la participiu, atribut adjectival;
c. adjectiv provenit din verb la participiu, nume predicativ;
d. locuiune adjectival, atribut adjectival.



FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3
10. Fraza n care exist un raport de subordonare marcat printr-o locuiune conjuncional
este:
a. n circul modern, actul cultural este cel care primeaz n realizarea, cu mult curaj, a unor
atracii...
b. n circul modern, actul cultural este cel care primeaz n realizarea, cu mult curaj, a unor
atracii ce uneori frizeaz imposibilul, pentru c circul nu nseamn politic i frnicie.
c. s-a hotrt ca aceast srbtoare s fie celebrat la Bucureti...
d. Astfel, se dorete schimbarea mentalitilor nvechite, conform crora circul este un blci.


B. Era momentul potrivit s-i deschid Coradino panarama, relansnd vrtejul iarmarocului*,
fcnd din nou mulimea s se agite i s colcie ca un muuroi de furnici n panic.
De cu sear, la lumina fcliilor, nomazii nlaser de la pmnt un soi de schelet de pasre
rpitoare din scnduri i stlpi pironii cu lanuri i odgoane. Acoperiser apoi eafodajul cu o
pnz de cort murdar, peticit i subiat de vreme. Copii chilugi, venii n zori, i ridicau cu
team poalele pentru a surprinde vrjii, cu o clip mai devreme, spaiul acela tainic cu lumin
puin i aer rarefiat. Vntul umfla i zbtea pnza cortului, ca i cum uriaa pajur ar fi ncercat
n van s-i ia zborul.
n faa cortului se improvizase un pod de scnduri, pe care ambulanii dezvluiau o parte din ce
tiau pentru a ademeni mulimea. Gogeamite pehlivanul cu nfiare de gde, cu capul ras i
trupul uns cu ulei de castane, ndoia drugi i rupea lanuri de oel, cu pieptul i braele sale tatuate,
n timp ce somptuos i solemn, un fachir* cu turban i alvari de mtase ngrozea gospodarii
artndu-i palmele nroite, cu cte un cuit nfipt n ele. Cu gesturi iui i abile, saltimbancii
scoteau panglici multicolore pe nas i flcri pe gur.
(Andrei Oiteanu, Cutia cu btrni)
*iarmaroc trg
*fachir scamator


11. Dou caracteristici ale genului epic care apar n textul dat sunt:
a. prezentarea succesiunii unor aciuni, prezena personajelor (Coradino, fachirul etc.);
b. transmiterea direct a sentimentelor autorului, prezena naratorului;
c. naraiunea ca mod dominant de expunere, absena dialogului;
d. relatarea unor evenimente, exprimarea direct a unor sentimente.

12. Circul se instaleaz:
a. n iarmaroc;
b. n faa unui pod de lemn;
c. n centrul unui ora;
d. n faa unui cort.

13. n secvena somptuos i solemn, un fachir cu turban i alvari de mtase ngrozea gospodarii
apare, ca figur de stil:
a. epitetul;
b. comparaia;
c. personificarea;
d. metafora.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4
14. Secvena Era momentul potrivit s-i deschid Coradino panarama, relansnd vrtejul
iarmarocului, fcnd din nou mulimea s se agite i s colcie ca un muuroi de furnici n panic.
sugereaz:
a. agitaia mulimii curioase, la instalarea circului;
b. bucuria oamenilor care se pregtesc s participe la un spectacol de circ;
c. ngrijorarea mulimii curioase;
d. prezena unui numr mare de trectori.

15. Dou dintre personajele care atrag mulimea sunt:
a. Coradino i saltimbancii;
b. fachirul i saltimbancii;
c. Coradino i copiii;
d. copiii i fachirul.

16. Seria care conine numai substantive articulate este:
a. momentul, panarama, iarmarocului, panic;
b. muuroi, panarama, iarmarocului, lumin;
c. panarama, iarmarocului, palmele, trupul;
d. trupul, pajur, zborul, oel;

17. Primul pronume relativ din secvena se improvizase un pod de scnduri, pe care ambulanii
dezvluiau o parte din ce tiau pentru a ademeni mulimea are urmtoarea funcie sintactic:
a. complement circumstanial de loc;
b. complement circumstanial de mod;
c. complement indirect;
d. complement direct.

18. Cuvntul subliniat n secvena pentru a surprinde vrjii, cu o clip mai devreme, spaiul
acela tainic are o valoare morfologic diferit n enunul:
a. Nu l-am vzut niciodat pe acel om.
b. l cunoate pe acela.
c. Locuiete cu acel copil.
d. n locul acela se ntmplau multe evenimente antrenante.

19. Apare o locuiune prepoziional pentru cazul genitiv n structura:
a. la lumina fcliilor;
b. n faa cortului se improvizase un pod de scnduri;
c. nomazii nlaser de la pmnt;
d. relansnd vrtejul iarmarocului.

20. Exist o conjuncie care marcheaz un raport de coordonare n propoziie n secvena:
a. ndoia drugi i rupea lanuri de oel;
b. rupea lanuri de oel, cu pieptul i braele sale tatuate;
c. Era momentul potrivit s-i deschid Coradino panarama;
d. mulimea s se agite i s colcie ca un muuroi de furnici n panic.



FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5
C.
La Circ...
Un accident banal
Un acrobat,
Un salt mortal []

Almurile din orchestr au tcut,
Iar clovnii din aren au ipat...
Dar publicul din staluri n-a crezut
C poate fi i-un accident adevrat
i-a fluierat...
Zadarnic
.........................................................

Povestea lui?
Hm!...
Povestea mea
A mea,
A ta
i-a altora!...

Acelai accident de circ, banal...
O zi relche,
i-apoi, la fel,
Cu-aceeai balerin lng el,
Alt acrobat...
Alt salt mortal!..
(Ion Minulescu, Ultima or)

21. Cuvintele subliniate n versurile Povestea lui?/Hm!.../Povestea mea /A mea,/A ta/i-a altora!...
au urmtoarele valori morfologice i funcii sintactice:
a. adjectiv pronominal posesiv, atribut adjectival; adjectiv pronominal posesiv, atribut adjectival;
b. pronume personal, atribut pronominal genitival; adjectiv pronominal posesiv, atribut adjectival;
c. pronume posesiv, atribut pronominal genitival; pronume posesiv, atribut pronominal genitival;
d. pronume personal, complement indirect; pronume personal, atribut pronominal genitival.

22. Cuvntul subliniat n secvena C poate fi i-un accident adevrat are valoarea morfologic:
a. adjectiv propriu-zis;
b. adjectiv provenit din verb la participiu;
c. adverb;
d. substantiv.

23. n ultima strof a poeziei exist:
a. dou adjective pronominale demonstrative de identitate;
b. dou pronume demonstrative de identitate;
c. un pronume demonstrativ de identitate i un adjectiv pronominal demonstrativ de identitate;
d. dou adjective pronominale demonstrative de difereniere.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6
24. n secvena Almurile din orchestr au tcut,/Iar clovnii din aren au ipat... apar, ca figuri
de stil:
a. personificarea i enumeraia;
b. epitetul i personificarea;
c. epitetul i enumeraia;
d. epitetul i repetiia.

25. Spectacolul de circ la care se face referire n poezie ar putea semnifica:
a. viaa oricrui om;
b. o modalitate de petrecere a timpului liber;
c. un moment artistic valoros;
d. banalitatea unei manifestri artistice.

26. Organizarea versurilor din prima strof:
a. evideniaz anumii termeni i l implic afectiv pe cititor;
b. are rol n obinerea rimei mperecheate;
c. contribuie la realizarea unor inversiuni;
d. are rol n conturarea unui cadru natural.

27. n textul C se face referire la:
a. drama unui acrobat de la circ, asociat cu drama pe care o poate tri orice om;
b. un spectacol de circ care i amuz pe spectatori;
c. aciunile care se desfoar n arena unui circ;
d. caracteristicile unei arene de circ.

28. Textul C trezete, n sufletul cititorului:
a. tristee;
b. nostalgie;
c. bucurie;
d. nepsare.

29. Un aspect comun al textelor A i B este:
a. prezentarea unor elemente legate de lumea circului;
b. descrierea unor spectacole de circ;
c. transmiterea unor sentimente referitoare la viaa artitilor de circ;
d. prezentarea unor personaje tipice pentru lumea circului.

30. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele A, B i C transmit direct sentimente ale autorilor i fac referire la aspecte legate de lumea
circului.
b. Textele A i B prezint date exacte despre spectacole de circ.
c. Textele B i C reliefeaz anumite sentimente ale autorilor, prin descrierea unor aspecte ale
realitii care determin implicarea afectiv.
d. Niciunul dintre cele trei texte nu ilustreaz implicarea afectiv a autorului.



GRILA DE RASPUNSURI CONCURSUL COMPER
ETAPA A II-A, ANUL SCOLAR 2010 - 2011
Nr.
intrebare
a b c d Punctaj
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
CLASA
I II III IV V VI VII VIII
DISCIPLINA LIMBA ROMANA MATEMATICA
COD C.I.C. ELEV COD C.I.C. MENTOR
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
A
B
C
D
E
F
(Bifeaza casuta corespunzatoare clasei)
(Bifeaza casuta corespunzatoare disciplinei)
Scrie un caracter in ecare casuta de deasupra, apoi bifeaza
in coloanele de dedesubt caracterul corespunzator
Date elev
Nume ..............................................................................................
Prenume ........................................................................................
Scoala .............................................................................................
Localitatea .....................................................................................
Judetul ...........................................................................................
Email ...............................................................................................
IMPORTANT !
Unei intrebari ii corespunde un singur raspuns corect!
Bifeaza casuta corespunzatoare raspunsului corect, cu pix
negru sau albastru inchis astfel: sau
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I
PERFORMAN COMPER
ETAPA NATIONALA LIMBA SI LITERATURA ROMANA
CLASA A VII-A


Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz n gril rspunsul corect la
ntrebrile date:

___A. Cmpia Romn este o cmpie din sud-estul Europei, pe cursul inferior al
Dunrii, cea mai mare parte a ei (cca 80%) situndu-se pe teritoriul Romniei.
Denumirea ei provine de la fostul principat ara Romneasc, iar strinii o numesc
Cmpia Valah (dup Valahia). Cmpia are extensii n Serbia i Bulgaria, unde
este numit Cmpia Dunrii.
Este mrginit la sud i est de Dunre, iar la nord de Podiul Getic, Subcarpaii
i Podiul Moldovei. ntre aceste limite, Cmpia Romn apare ca o depresiune n
sens geologic puternic sedimentat.
Partea cea mai joas (10-20 m altitudine) se afl pe lunca Siretului Inferior, unde,
pe un teritoriu de lent scufundare, s-a format o mare zon de confluene, spre care se
recurbeaz rurile n forma unui evantai. Altitudinea maxim este de 300 m, la
Piteti.
Relieful Cmpiei Romne se caracterizeaz prin vi largi i interfluvii netede,
numite popular cmpuri, cu mici depresiuni formate prin tasare i sufoziune (crovuri).
Prezena nisipurilor determin apariia unui relief de dune, ca n sudul Olteniei,
n estul Cmpiei Romne (de-a lungul Ialomiei, Clmajuiului) i Cmpia Tecuciului
(la Hanu Conachi).
Clima est temperat-continental. n vest se resimt influene mediteraneene, n timp
ce n est amprenta continental este mai accentuat. ndeosebi estul este caracterizat
de veri fierbini i ierni geroase. Crivul, un vnt rece i uscat vine iarna dinspre
nord-est. Temperatura medie multianual este de 8-11C, media lunii este de 18-23C,
a lunii ianuarie variaz ntre -3 -5C n est i -1 -3C n vest. Valoarea medie
multianual a precipitaiilor este de sub 500 mm n est i de 500-700 mm n vest.
(Articol preluat de pe http://ro.wikipedia.org)

1. Conform informaiilor din textul dat, Cmpia Romn:
a. este situat pe cursul inferior al Dunrii;
b. este situat, n cea mai mare parte, n Bulgaria i n Serbia;
c. este dominat de o clim mediteranean;
d. are o temperatur medie multianual de 18-23C .

2. Sunt caracteristice pentru relieful Cmpiei Romne:
a. lunca Siretului Inferior i zona de confluene;
2
b. vi largi i interfluvii netede;
c. podiurile i vile largi;
d. podiurile i nisipurile.

3. O propoziie dezvoltat referitoare la clima Cmpiei Romne este:
a. n vest se resimt influene mediteraneene, n timp ce n est amprenta
continental este mai accentuat.;
b. Temperatura medie multianual este de 8-11C, media lunii este de 18-23C;
c. Valoarea medie multianual a precipitaiilor este de sub 500 mm n est i de
500-700 mm n vest.;
d. Prezena nisipurilor determin apariia unui relief de dune.

4. Cmpia Romn apare:
a. ca o depresiune puternic sedimentat;
b. ca un evantai de ruri;
c. ca o succesiune de dune;
d. ca un podi.

5. Denumirea Cmpiei Romne provine de la:
a. fostul principat ara Romneasc;
b. Valahia;
c. Dunre;
d. Cmpia Valah.

6. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. cm-pi-e, in-fe-ri-or, alt-i-tu-di-nea, ma-xi-m;
b. cli-ma, n-de-o-sebi, in-ter-flu-vii, am-pren-ta;
c. pre-ci-pi-ta-i-i-lor, cont-i-nen-ta-l, in-flu-en-e, multi-an-u-a-l;
d. a-pa-ri-i-a, dins-pre, criv--ul, mult-i-a-nu-a-l.

7. Apar numai cuvinte cu hiat n seria:
a. cmpia, situndu-se, confluene;
b. apariia, interfluvii, medie;
c. medie, iarna, apariia;
d. teritoriu, apariia, influene.

8. Antonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului subliniat n secvena ntre
aceste limite, Cmpia Romn apare ca o depresiune este:
a. spaii;
b. deschideri;
c. granie;
d. nchideri.

3
9. n secvena: Temperatura medie multianual este de 8-11C, media lunii este de
18-23C, a lunii ianuarie variaz ntre -3 -5C n est.... exist:
a. trei numerale cardinale simple i trei numerale cardinale compuse;
b. patru numerale cardinale simple i dou numerale cardinale compuse;
c. trei numerale cardinale simple i trei numerale ordinale compuse;
d. patru numerale cardinale simple i dou numerale ordinale compuse.

10. Structura care conine un adjectiv fr grad de comparaie este:
a. se caracterizeaz prin vi largi;
b. pe un teritoriu de lent scufundare;
c. pe cursul inferior al Dunrii;
d. un vnt rece i uscat.

___B. Soarele ncepe s rsar; cmpia se limpezete de spuma argintie a aburilor
de rou i ntinderea ei care joac acum n nemrginiri de foc rece ptrunde prin ochi
nuntrul omului, l mprtie afar, l golete de frmntrile lui trudnice i
apstoare, pentru ca dup aceea s-l adune la loc, ntr-un fel nou; florile albastre de
cicoare, ale cror priviri mai curate ca adncul cerului rsar din loc n loc pe
marginea drumurilor nguste, i vntul uor al dimineii care face cu grul valuri
asemntoare mrii, i ciocrlia care nete din lan i urc cu spinarea n sus spre
cerul boltit i albastru i ntr-adevr, pitpalacul turburtor i barza care pete rar
printre rzoare, i floarea galben a spicelor de gru care nu s-au copt nc i se
revars n aer din nimic, i drumurile care las satul n urm, i ierburile groase de
pe marginea drumurilor nesate cu scaiei puternici a cror floare uimete ochiul de
la mare distan, toate acestea rzbat cu putere din viaa cmpiei i ptrund nuntrul
omului subjugndu-l.
(Marin Preda, Moromeii)

11. Dou caracteristici ale descrierii care apar n textul dat sunt:
a. prezentarea unui tablou din natur, imaginile artistice vizuale;
b. prezentarea trsturilor unor personaje, imaginile artistice auditive;
c. prezentarea unor aciuni care se desfoar ntr-un cadru natural, imaginile
artistice;
d. surprinderea unui peisaj n lumina nserrii, enumeraiile.

12. Elementul central descris n text este:
a. soarele;
b. cmpia;
c. cerul;
d. florile.

4
13. n secvena florile albastre de cicoare, ale cror priviri mai curate ca adncul
cerului rsar din loc n loc pe marginea drumurilor nguste, apar, ca figuri de
stil:
a. epitetul, metafora;
b. epitetul, enumeraia;
c. epitetul, repetiia;
d. enumeraia, repetiia.

14. Secvena cmpia se limpezete de spuma argintie a aburilor de rou sugereaz:
a. luminozitatea ceoas a unei diminei la cmpie;
b. limpezimea cerului ntr-o diminea de var;
c. strlucirea cmpiei sub aburii de rou;
d. puritatea aerului de cmpie.

15. n secvena ptrund nuntrul omului subjugndu-l. exist:
a. dou verbe predicative, la modul indicativ, respectiv gerunziu;
b. un verb predicativ la modul indicativ i un verb nepredicativ, la modul
gerunziu;
c. dou verbe nepredicative, la modul indicativ, respectiv la modul gerunziu;
d. dou verbe nepredicative, la modul imperativ, respectiv la modul gerunziu;

16. Predicatele din secvena floarea galben a spicelor de gru care nu s-au copt nc
i se revars n aer din nimic sunt exprimate prin verbe predicative la:
a. modul indicativ, timpul perfect compus, respectiv mai mult ca perfect;
b. modul indicativ, timpul perfect compus;
c. modul indicativ, timp perfect compus, respectiv prezent;
d. modul indicativ, timp prezent;

17. Substantivele din secvena ale cror priviri mai curate ca adncul cerului rsar
din loc n loc pe marginea drumurilor nguste au, n ordine, urmtoarele funcii
sintactice:
a. subiect, complement circumstanial de mod, atribut, complement
circumstanial de loc, atribut;
b. complement circumstanial de loc, subiect, atribut, complement circumstanial
de mod, atribut;
c. complement direct, complement circumstanial de mod, atribut, complement
circumstanial de loc, atribut;
d. subiect, complement circumstanial de loc, atribut, complement circumstanial
de mod, atribut.

18. Pronumele relativ din secvena ciocrlia care nete din lan are funcia
sintactic:
a. atribut;
b. subiect;
5
c. complement direct;
d. complement indirect.

19. Cuvntul subliniat n secvena joac acum n nemrginiri de foc rece are o valoare
morfologic diferit de cea din textul dat n enunul:
a. Prul avea ap rece.
b. Metalul este rece la suprafa.
c. I-a rspuns rece.
d. Are o privire rece.

20. Cuvntul subliniat n secvena l mprtie afar are valoarea morfologic i
funcia sintactic de:
a. complement circumstanial de loc, adverb de loc;
b. complement circumstanial de mod, adverb de mod;
c. complement circumstanial de timp, adverb de timp;
d. atribut, adverb de loc.


___C. O, Doamne, dar eu?
Cumpn a unei fntni
Cu ct mai n cer
Cu att mai adnc
Tensionat spre ape,
Privind de acolo cmpia
Ars de secet
i fantomele dropiilor
De mult disprute
Cum ncremenesc cu gtul ntins
i ascult.
(Ana Blandiana, Cmpia)

*dropie - pasre mare de step cu penajul spatelui galben-ruginiu, pieptul i vrful
aripilor albe, capul i gtul sur


21. Cuvntul subliniat n versul Cum ncremenesc cu gtul ntins are valoarea
morfologic i funcia sintactic:
a. adjectiv (provenit din verb la participiu), atribut;
b. adverb, complement;
c. verb la participiu, atribut;
d. substantiv, atribut.


6
22. Cuvntul ncremenesc din textul dat este format prin derivare de la:
a. cremene;
b. cremen-;
c. crem;
d. ncremeni.
23. Versul O, Doamne, dar eu? conine o interjecie care:
a. imit zgomote din natur;
b. are rolul de a transmite sentimente;
c. exprim un ndemn;
d. introduce un substantiv n vocativ.

24. Conjuncia din versurile Privind de acolo cmpia/ Ars de secet/ i fantomele
dropiilor de mult disprute are rolul de a marca:
a. raportul de coordonare dintre dou pri principale de propoziie;
b. raportul de subordonare la nivelul frazei, dintre dou propoziii;
c. raportul de coordonare la nivelul frazei, dintre dou propoziii de acelai fel;
d. raportul de coordonare dintre dou pri secundare de propoziie de acelai fel.

25. Cuvntul subliniat n versul Privind de acolo cmpia este analizat corect n:
a. complement indirect exprimat prin substantiv comun, caz acuzativ;
b. complement circumstanial de loc exprimat prin adverb de loc, caz acuzativ;
c. complement circumstanial de loc exprimat prin adverb de loc;
d. atribut adverbial exprimat prin adverb de loc, caz acuzativ.

26. Versul Cumpn a unei fntni conine:
a. o metafor care sugereaz o ipostaz a creatoarei;
b. o comparaie a creatoarei cu o fntn;
c. o personificare a unei fntni;
d. un epitet referitor la un element al cadrului natural.

27. Dou caracteristici ale genului liric care pot fi descoperite n textul dat sunt:
a. exprimarea direct a unor sentimente, prezena unor mrci ale subiectivitii;
b. exprimarea indirect a sentimentelor, prezena numeroaselor imagini artistice
vizuale;
c. exprimarea direct, prezena numeroaselor imagini artistice vizuale;
d. exprimarea discret a unor sentimente, prezena numeroaselor imagini artistice
auditive.

28. Ideea central pe care o evideniaz textul dat este:
a. ncercarea creatoarei de a se integra n ritmurile universale ale naturii;
b. dorina creatoarei de a se transforma ntr-o fntn;
c. frumuseea unui peisaj de cmpie;
d. pustietatea unui peisaj de cmpie, n care singura form de via este
reprezentat de fntn.
7

29. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele A, B i C sunt literare;
b. Textele A i B sunt nonliterare, textul C este literar;

c. Textele A, B i C includ referiri la o form de relief;
d. Textele A, B i C fac referire la relaie creatorilor cu natura.

30. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele date fac referire numai la aspecte ale realitii;
b. Textul A prezint aspecte ale realitii, textele B i C aspecte ale realitii,
recreate de imaginaia autorului;
c. Textele A i B prezint aspecte ale realitii, n textul C se recreeaz realitatea
n funcie de imaginaia autorului;
d. Niciunul dintre cele trei texte nu valorific aspecte ale realitii.




1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA NATIONALA LIMBA SI LITERATURA ROMANA
CLASA A VII-A



Rspunsuri corecte:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
a b c a a b a b a c a b a a a

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
c a b c a a a b d c a a a c b

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 1 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a VII-a
Varianta 1

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute


Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Rezultatul calculului (2)
8
: (2)
5
(7) (+2) este egal cu:
a. 6 b. 6 c. 22 d. 22

2. Rezultatul calculului (4)
25
: (16
4
)
3
este egal cu:
a. 4 b. 4 c.
4
1
d.
4
1


3. Soluia ecuaiei 2,3 x 4,02 = x 1,81 este egal cu:
a. 2,5 b. 2,9 c. 4,48 d. 1,7

4. Ordinea cresctoare a numerelor x = 1,34, y = 1,3(4), z = 1,(34) este:
a. z < x < y b. x < z < y c. y < z < x d. x < y < z

5. Fie mulimea A = {x e N | x divizibil cu 2 i x divizibil cu 3}. Propoziia fals este:
a. 0 aparine mulimii A b. Mulimea A este infinit
c. 564279634 e A d. 164279634 e A

6. Mulimea A are 65 de elemente. Mulimea B are 70 de elemente. Mulimea A B are 120 de elemente.
Mulimea A B are un numr de elemente egal cu:
a. 0 b. 135 c. 5 d. 15

7. Rezultatul calculului
1 2 2
) 1 (
2
1
) 1 (
4
3
+
|
.
|

\
|
+ +
n n
, pentru orice n e N, este egal cu:
a.
4
5
b.
4
1
c. 5 d.
3
4


8. Un biciclist a parcurs un drum astfel: n prima zi
4
1
din drum, iar a doua zi
6
5
din rest. Dac dup cele
dou zile i-au mai rmas de parcurs 27 de km, atunci ntregul drum are:
a. 216 km b. 72 km c. 224 km d. 80 km

9. La un test, 7 elevi au luat nota 8, ceea ce reprezint 20% din numrul total al elevilor unei clase. Clasa are
n total:
a. 25 elevi b. 35 elevi c. 30 elevi d. 28 elevi


FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 1 2
10. Afirmaia adevrat este:
a. 64 e {x e N , 1 s x
6
s 100} b. C = {0}
c. {a; b; c} c {a; b} d. {|3|; |2|} = {3; 2}

11. Triplul unui numr ntreg x micorat cu 15 este egal cu 6
2
. Numrul x este egal cu:
a. 7 b. 1 c. 7 d. 5

12. Fie mulimea A = {2; 4; 3 ; 64 ; 1,(2); 0}. Numerele raionale sunt n numr de:
a. 1 b. 4 c. 2 d. 5

13. Rezultatul calculului ) 240 3 240 ( 243
2 2
+ este egal cu:
a. 729 b. 9 c. 27 d. 81

14. Msurile unghiurilor unui triunghi sunt direct proporionale cu 4, 6, respectiv 8. Cel mai mare dintre
unghiuri msoar:
a. 90 b. 80 c. 100 d. 70

15. Rezultatul calculului ) 2 3 2 ( 2 ) 3 3 2 2 ( 3 este egal cu:
a. 2 3 3 + b. 2 3 3 c. 11 d. 7

16. Rezultatul calculului
2 2 2 2
24 30 8 15 + + este egal cu:
a. 35 b. 49 c. 31 d. 19

17. Rezultatul calculului
4 2
5 2 : ) 25 2 144 5 ( este egal cu:
a. 1 b. 625 c.
5
1
d.
2
1


18. Rezultatul calculului
9
7
1
25
24
1 + + este egal cu:
a.
15
2
b.
15
17
c.
15
1
d.
15
41


19. Media geometric a numerelor naturale a i b este 6. tiind c a s b, atunci a poate lua:
a. 5 valori b. 3 valori c. 8 valori d. 6 valori

20. Perimetrul paralelogramului ABCD este 86 m, perimetrul triunghiului ACD este 74 m. Lungimea
diagonalei [AC] este egal cu:
A. 12 m b. 31 m c. 40 m d. 36 m

21. Rezultatul calculului
3 4
9
:
48
5
12
1
3 5
3
|
|
.
|

\
|
+ este egal cu:
a.
15
2
b.
5
1
c.
5
3
d.
3
5


22. Rezultatul calculului | 1 2 | | 2 | | 3 2 2 | + + este egal cu:
a. 2 b. 4 c. 4 2 2 d. 4 2 4


FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 1 3
23. Rezultatul calculului (3
58
|2
87
9
29
|) : 32
17
este egal cu:
a. 2
29
b. 4 c. 1 d. 1

24. n dreptunghiul ABCD avem: AB > BC i unghiul dintre diagonale msoar 60. Ducem DP AC,
P e AC. Valoarea raportului
AP
PC
este egal cu:
a. 4 b. 3 c .
4
1
d.
3
1


25. Rezultatul calculului: ( ) ( )
2 2
32 18 2 3 : 36 este egal cu:
a. 26 b. 38 c. 10 d. 4

26. Se tie c a = x
23
y
21
z
19
, b = x
26
y
29
z
31
i a b < 0, iar x, y, z sunt numere ntregi. Despre x se poate
afirma:
a. x este pozitiv b. x este nul
c. x este negativ d. x poate lua orice valoare ntreag

27. Pentru orice n eN, numrul: A =
n n n n
25 2 5 4
2 1 2

+
este egal cu:
a. 4 10
n
b. 20
n
c. 5 4
n
d. 2 10
n


28. n relaia 2 b 2 2 5 2 a + = , a i b sunt numere raionale. Diferena a b este egal cu:
a. 4 b. 6 c. 6 d. 5

29. Trapezul ABCD are AB ,, CD, AB = 19 cm i CD = 7 cm. Ducem MN ,, AB, M e (AD), N e (BC) astfel
nct
3
1
=
AD
DM
. Lungimea segmentului [MN] este egal cu:
a. 10 cm b. 11 cm c. 12 cm d. 13 cm

30. n triunghiul ABC avem unghiul BAC obtuz i m(BAC) = m(ABC) + 60. Dac [CD este bisectoarea
unghiului ACB, D e (AB), atunci msura unghiului BDC este egal cu:
a. 150 b. 135 c. 120 d. 125

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 2 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a VII-a
Varianta 2

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute


Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. n urma efecturii calculului 1 2 + 3 4 + 5 6 + + 99 100 + 50 se obine:
a. 0 b. 50 c. 1 d. 1

2. Mulimea A are 5 elemente numere naturale. Suma lor este 14. Produsul celor 5 numere din A este:
a. 120 b. 0 c. 144 d. 24

3. Rezultatul calculului
5
2
1 : 7
4
1
1
5
2
2
2
3
este:
a. 3 b. 1 c. 2 d. 5

4. Msurile unghiurilor unui triunghi sunt proporionale cu 6, 4, 2. Cel mai mare unghi al triunghiului are
msura de:
a. 120 b. 80 c. 100 d. 90

5. Un elev a obinut media 12,5 puncte la primele patru lucrri de control la matematic. Ce punctaj a
obinut elevul la noul test, la matematic, dac acum are media egal cu 13 puncte?
a. 13 p b. 14 p c. 16 p d. 15 p

6. Rezultatul calculului
32
6
8
1
2
2
+ este egal cu:
a.
4
2
b.
2
2
c. 0 d.
2
1


7. Media geometric a dou numere naturale distincte este 14, iar cel mai mare divizor comun al celor dou
numere este 2. Media aritmetic a celor dou numere este:
a. 50 b. 49 c. 51 d. 100

8. n figura alturat, patrulaterele ABCD i DEFG sunt paralelograme. Determinai
msura unghiului obtuz al paralelogramului ABCD tiind c m(EFG) = 56.
a. 134 b. 124 c. 144 d. 114

9. Calculai suma: S = 1 (1)
1
+ 2 (1)
2
+ 3 (1)
3
+ + 200 (1)
200
+ 201 (1)
201
.
a. 101 b. 20301 c. 101 d. 20301


A
B
C
E
F G
D
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 2 2
10. Numai o afirmaie din cele patru este fals. Aceasta este:
a.
2 2
26 24 e b.
2
2
49
e
c.
4 3 2
2 2 2 2 \ e d. 360 5 729 e

11. Clin, Radu i Liviu fac antrenament la baschet. Clin merge la antrenament din 3 n 3 zile, Radu din 4
n 4 zile, iar Liviu din 6 n 6 zile. Cnd se vor ntlni toi trei la antrenament ulterior datei de 11 ianuarie cnd
au fost mpreun?
a. 23 ianuarie b. 21 ianuarie c. 22 ianuarie d. 24 ianuarie

12. ntr-un patrulater convex, msura unui unghi este media aritmetic a msurilor celorlalte unghiuri.
Ce msur are acest unghi?
a. 135 b. 120 c. 60 d. 90

13. Soluia ecuaiei = +
2 2
4 4 9 x x 5,x, 8, n mulimea numerelor naturale este:
a. 2 b. 3 c. 4 d. 0

14. Dac E = ( ) ( ) ( ) 5 3 3 2 5 2 3 3 1
2 2 2
+ + + , s se precizeze valoarea lui E.
a. 2 3 b. 2 + 3 c. 1 3 d. 1 + 3

15. Cu ocazia srbtorilor de iarn, la un supermarket s-a vndut o cantitate de 375 kg pulp de porc, ceea
ce reprezint 20% in toat cantitatea. Ce cantitate a rmas nevndut n supermarket?
a. 1875 kg b. 1500 kg c. 1400 kg d. 1675 kg

16. ntr-un triunghi, m(A) = 90, bisectoarea AF, F e [BC] este congruent cu latura AC. Perpendiculara
AD dus din A pe BC, D e BC, formeaz cu bisectoarea AF un unghi avnd msura de:
a. 30 b. 6730' c. 2230' d. 1115'

17. Se dau mulimile:
)
`

e = Z Z
3 2
15
x
x A ,
)
`

e
+
e = Z Z
1 2
9
x
x B i C = {x e Z | ,2x 1, s 5}. Suma
elementelor mulimii A B C este egal cu:
a. 12 b. 0 c. 12 d. 18

18. Rezultatul calculului: (15 + 12)(1)
n
(17 + 26)(1)
n+1
+ (43 + 35)(1)
n+2
, pentru orice n numr
natural par, este egal cu:
a. 5 b. 2 c. 2 d. 3

19. Determinai cel mai mic dintre numerele x, y, z care sunt direct proporionale cu numerele 5, 6 i 10, iar
2x + 3y 2z = 128.
a. 80 b. 68 c. 76 d. 160

20. n patrulaterul convex ABCD se tie c m(A) = 90, m(B) = =
3
2
m(A) i m(C) = m(B) + 16.
Atunci m(D) este:
a. 94 b. 134 c. 144 d. 124

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 2 3
21. Efectund calculele: ( ) 24
3
9
2
4
6
2
18
3
6
3 3 2 4 3
|
|
.
|

\
|
+
|
|
.
|

\
|
+ + , se obine:
a. 2 b. 2 3 c. 3 d. 3 2

22. Raportul a dou numere raionale este
8
3
, iar diferena dintre dublul celui mare i triplul celui mic este
70. Produsul celor dou numere este:
a. 9600 b. 600 c. 240 d. 2400

23. Valoarea lui x din proporia
1 15
5 3
5 3 2

=
+
x
este:
a. 1 b.
14
15 5 9 +
c.
9 5 15
14

d. 1

24. n triunghiul isoscel, cu [AB] [AC], se tie m(B) = 2m(A). Msura unghiului A al triunghiului ABC
este egal cu:
a. 45 b. 36 c. 30 d. 60

25. Rezultatul calculului (2
301
,2
301
5
129
,) : 125
42
este:
a. 117 b. 123 c. 125 d. 121

26. Dac a, b, c sunt trei numere ntregi strict pozitive, iar
c a c b b a +
<
+
<
+
1 1 1
, atunci:
a. a > b > c b. b > c > a c. c > b > a d. b > a > c

27. Media geometric a dou numere este 30, iar unul din numere este 12. Aflai media aritmetic a celor
dou numere.
a. 42 b. 44,5 c. 44 d. 43,5

28. Suma a dou numere ntregi este 307. mprind unul dintre numere la cellalt, obinem ctul (40) i
restul 5. Produsul celor dou numere va fi:
a. 2460 b. 2820 c. 2520 d. 2820

29. La un concurs, la fiecare 80 de candidai, 15% au fost respini la proba eliminatorie. Ci candidai au
participat la probele urmtoare dac s-au nscris la concurs 1240 de candidai?
a. 904 b. 1054 c. 1104 d. 1024

30. Dac la un dreptunghi mrim lungimea cu 10% din ea i limea cu 10% din ea, atunci aria sa se mrete
cu:
a. 21% b. 20% c. 121% d. 100%

M
7
Nr.
subiect
Nr.
puncte
a b c d
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1 3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
100 TOTAL PUNCTE
Grila raspunsuri
concursul COMPER
M
E
N
T
O
R
N
u
m
e
P
r
e
n
u
m
e
L
o
c
a
l
i
t
a
t
e
J
u
d
e
t
A
d
r
e
s
a

s
c
o
a
l
a
C
.
N
.
P
.
E
m
a
i
l
S
c
o
a
l
a
T
e
l
e
f
o
n
M
o
b
i
l
D
i
r
e
c
t
o
r

s
c
o
a
l
a
B
.
I
.
/
C
.
I
.

s
e
r
i
a
n
r
.
E
L
E
V
N
u
m
e
P
r
e
n
u
m
e
L
o
c
a
l
i
t
a
t
e
J
u
d
e
t
S
t
r
a
d
a
C
o
d

p
o
s
t
a
l
N
r
.
B
l
.
S
c
.
A
p
.
C
.
N
.
P
.
E
m
a
i
l
C
L
A
S
A
Completarea corecta cu pix albastru este astfel:
Daca veti completa altfel raspunsul tau nu va fi luat in considerare !
O singura varianta de raspuns este corecta !
ATENTIE !
"
D
e
c
u
p
e
a
z
a

p
a
g
i
n
a
!

N
u
m
a
i

a
c
e
a
s
t
a

f
o
a
i
e

e
s
t
e

a
d
m
i
s
a

l
a

c
o
n
c
u
r
s

!
RETINE !
Numai pe aceasta pagina vei putea bifa raspunsul corect !
semnatura
mentor
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 3 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a VII-a
Varianta 3

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute


Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Valoarea absolut a numrului N = 2 + 4 + 6 + + 2010 + 2012 1 3 5 2011 este egal cu:
a. 1006 b. 1005 c. 0 d. 1

2. Dac 5a b = 4 i 6c + d = 10, cu a, b, c, d e Q, atunci valoarea numrului n = 15ac 3bc + 2d 13
este:
a. 7 b. 4 c. 2 d. 9

3. Numerele ntregi pozitive a i b nu sunt divizibile cu 10. Dac ab = 10000, atunci a + b este egal cu:
a. 1000 b. 641 c. 1258 d. 3157

4. Fie ABC un triunghi isoscel, cu AB = AC = 5 cm i m(BAC) > 60. Lungimea perimetrului este un numr
ntreg de centimetri. Cte astfel de triunghiuri pot fi construite?
a. 5 b. 4 c. 3 d. 6

5. Dup efectuarea calculelor numrul:
|
.
|

\
|
+ + + + + + |
.
|

\
| +
+ +
+
+
+
+
+
=
668
1
...
4
1
3
1
2
1
1
2004
2003 2002
...
9
8 7
6
5 4
3
2 1
N , este egal cu:
a. 2672 b. 668 c. 1336 d. 2004

6. Rezultatul calculului: 20 (0 + 6) (20 0) + 6 este:
a. 106 b. 0 c. 126 d. 6

7. Media geometric a dou numere naturale este 24, iar unul din numere este 18. Media aritmetic a celor
dou numere este egal cu:
a. 32 b. 50 c. 20 d. 25

8. Un ring de dans sub forma unui ptrat are suprafaa de
2
49m . Cu ct trebuie mrit latura ptratului
astfel nct ringul s i mreasc suprafaa cu
2
15m ?
a. cu 2 m b. cu 0,5 m c. cu 1,5 m d. cu 1 m

9. Andrei are jumtate din vrsta lui Mihai. Peste 6 ani, Andrei va avea aceeai vrst pe care o are Mihai
acum. Ce vrst are Mihai?
a. 12 ani b. 6 ani c. 24 ani d. 18 ani

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 3 2
10. Calculai: ( )
1
6 6 5 | 2 2 | 2 : 8 2

+ + .
a. 1 b. 1 c. 1 2+ d. 1 6

11. Dac un autoturism parcurge o distan cu viteza de 60 km/h n 50 de minute, n ct timp parcurge
aceeai distan autoturismul care are viteza de 50 km/h?
a. 140 min b. 70 min c. 60 min d. 100 min

12. Aflai valoarea lui x din proporia:
x
1 3 2 3 2 0 2 3
5 ) 4 4 ( : ) 4 (
6 , 0 : 6 , 3 4 25 , 1
5 5 5 +
=
+

.
a. 5 b. 1 c.
10
1
d. 1

13. Se consider paralelogramul ABCD i fie E e AB, F e AC astfel nct DE AB, DF BC. Dac
m(EDF) = 40, atunci m(BAD) este egal cu:
a. 40 b. 60 c. 50 d. 140

14. Scriei n ordine cresctoare numerele:
4 2 3
3 4 2
2 , 3 , 4 a b c = = = .
a. c < a < b b. b < c < a c. c < b < a d. b < a < c

15. Se consider irul 1, 3, 7, 15, 31, 63, Aflai ultima cifr a numrului din ir, aflat pe locul 2010.
a. 3 b. 2 c. 1 d. 4

16. Determinai msura unghiului ascuit al unui paralelogram, tiind c diferena msurilor a dou unghiuri
ale paralelogramului este egal cu 60.
a. 80 b. 70 c. 60 d. 40

17. O gospodin cumpr 2 kg de mere cu preul de 5,5 lei/kg, 2,5 kg cu 4 lei/kg i 1,5 kg cu 2 lei/kg. Ct a
pltit, n medie, pe un kilogram de mere?
a. 3,5 lei b. 4 lei c. 3,75 lei d. 4,5 lei

18. Se consider mulimile:
)
`

e
+

e = N Z
1 2
18
x
x A i
)
`

e = N Z
1 2
15
x
x B .
Produsul elementelor mulimii A B are valoarea:
a. 8 b. 16 c. 2 d. 2

19. Fie diagrama alturat. Stabilii propoziia adevrat.
a. A este submulime a lui N
*
b. {1, 2, 4} _ A
c. 3 e N \ A d. {0, 1, 2} este submulime a lui A

20. Diagonala [BD] a unui romb are lungimea de 25 cm, iar perimetrul rombului este de 1 m. Atunci msura
unghiului obtuz al rombului are msura de:
a. 150 b. 120 c. 135 d. 100

21. Determinai x e Q tiind c: (x
2
+ x) 3 ) 1 ( ) 1 3 ( + + + x = 0.
a. 1 b. 0 c. 1 d.
2
1


A
4
0
1
2
3
5
6
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 3 3
22. Se dau mulimile A = {3, 5, 4} i B = {3, 0, 2}. Formm mulimile S = {,x, + ,y, | x e A, y e B} i

e e = A y B x
y
x
P , . Numrul elementelor mulimii P S va fi:
a. 12 b. 13 c. 10 d. 14

23. ntr-o clas, numrul bieilor este 40% din numrul fetelor. Ce procent din numrul bieilor reprezint
numrul fetelor din clas?
a. 80% b. 125% c. 250% d. 20%

24. Un trapez ABCD are diagonalele perpendiculare. Dac AC = 84 m i BD = 125 m, atunci aria trapezului
este egal cu:
a.
2
2550m b.
2
3500m c.
2
2625m d.
2
5250m

25. Numrul de zerouri cu care se termin numrul
2010 2011 4020 2010
4 5 2 5 N = este egal cu:
a. 2011 b. 2010 c. 2012 d. 1005

26. Care este suma cifrelor numrului 10
97
97?
a. 849 b. 633 c. 858 d. 942

27. Rezultatul calculului: (1900 + 1901 + 1902 + + 1999) (100 + 101 + 102 + + 199) este:
a. 18000 b. 180000 c. 190000 d. 1800000

28. n figura alturat, ABCD este paralelogram. Gsii valoarea lui x.
a. 65 b. 75 c. 70 d. 60

29. Ana scrie, n baza zece, numrul 43786-8-, dar dou cifre s-au ters. Ea spune c este multiplu de 6.
Cte numere care satisfac aceast condiie exist?
a. 20 b. 15 c. 10 d. 17

30. Dac x, y e R sunt soluii ale ecuaiei: (x y 1)
2
+ (x + y 7)
2
= 0, atunci produsul celor dou soluii
va fi:
a. 10 b. 6 c. 12 d. 0

D
C
B
E
150
x
A
45
35
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 4 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a VII-a
Varianta 4

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute


Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Rezultatul calculului: 5 (2) {(5) [(7) + (3) (8)] + (5 + 5)} este:
a. 0 b. 5 c. 2 d. 3

2. Aflai suma a cinci numere ntregi negative consecutive, tiind c produsul lor este 120.
a. 6 b. 9 c. 15 d. 10

3. Fie mulimea: A = {(a, b)|b(1 a)(1)
2k+4
+ (b a)(1)
2k+3
(a b)(1)
k(k+1)
+ 3 = 0, a, b e Z, k e N}.
Atunci numrul elementelor mulimii A este egal cu:
a. 1 b. 2 c. 5 d. 4

4. Fie expresia
n
n
n F
) 1 (
2
) (

= + 3 (1)
n
n, n e N. Valoarea sumei: S = F(1) + F(2) + + F(2010) este:
a. 5025 b. 5025 c. 1005 d. 1005

5. Dac ( ) ( ) ( ) 0 50 48 10 2
2 2 2
s + + c b a , atunci ordonate descresctor, numerele a, b, c e R
sunt:
a. c, b, a b. c, a, b c. b, c, a d. b, a, c

6. n urma efecturii calculelor
2 2
3 4
2 3
3
6 3
2
3
2 3
+ + , rezultatul este:
a.
9
6 5
b.
3
6 5
c.
18
6 5
d.
12
6 5


7. Determinai ab, ptrat perfect, astfel nct (a + 8)(b + 7) = 132.
a. 49 b. 64 c. 36 d. 81


8. Rezultatul calculului
9
1
3
1
2
1
9
1
3
1
2
1
+ + |
.
|

\
|
+ este:
a.
9
4
b. 0 c. 1 d.
9
4


9. Dintr-o clas de 28 de elevi, 16 sunt nscrii la cercul de matematic, 21 sunt nscrii la cercul de
informatic, iar 3 nu sunt nscrii la niciun cerc. Numrul elevilor nscrii la ambele cercuri va fi:
a. 10 b. 7 c. 5 d. 12

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 4 2
10. Dac mulimea A satisface simultan condiiile:
i) A {1, 2, 5} = {1, 2};
ii) A \ {2, 3} = {1};
iii) numrul elementelor mulimii A este 3,
atunci valoarea produsului elementelor din A este:
a. 10 b. 6 c. 30 d. 15

11. Valoarea sumei: S = 1 2 + 3 + 4 5 6 + 7 + 8 97 98 + 99 + 100 este:
a. 0 b. 99 c. 99 d.100

12. Al treisprezecelea termen al irului 5, 10, 20, 40, 80, este:
a. 10240 b. 20480 c. 5120 d. 2560

13. Dac rdcina ptrat a numrului pozitiv
b a
b a

9
5
este
7
6
, atunci fracia
a
b
este egal cu:
a.
19
25
b.
3
25
c.
19
25
d.
2
25


14. Determinai dou numere naturale consecutive tiind c primul reprezint 80% din al doilea. Ct la sut
reprezint ptratul primului numr din ptrat celui de-al doilea numr?
a. 45% b. 64% c. 65% d. 75%

15. Dac
5
3
2 3
=
+
+
b a
b a
, atunci valoarea numrului raional
b a
b a
2 5
2

+
, cu a, b e N, este:
a.
13
1
b.
13
1
c.
13
2
d.
13
3


16. Rezultatul calcului
2
1
2
2
1
:
4
1
1
5
1
2
8
1
: 1 :
3
2
3 3 1
(

|
.
|

\
|
|
.
|

\
|
+ |
.
|

\
|

|
.
|

\
|
+

este:
a. 214 b. 72 c. 81 d. 162

17. Suma numerelor x, y, z pentru care
6 4 3
z y x
= = i xyz = 576 este:
a. 39 b. 32 c. 24 d. 26

18. Dac media aritmetic a patru numere ntregi consecutive este
2
1
, atunci produsul lor este:
a. 4 b. 4 c. 0 d. 6

19. Soluia x a ecuaiei
3
1
1
1
1
1

(x 1) = 2 este:
a. 1 b. 0 c. 1 d. 2

20. Fie A = {x e Z
*
| ,x, s 100} i B = {x e Z \ N | x > 50}. Numrul elementelor mulimii A \ B este:
a. 150 b. 151 c. 101 d. 149

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 4 3
21. Fie A mulimea literelor din cuvntul matematica. Considerm urmtoarea list de propoziii:
a) m e A; b) f e A; c) a e A; d) {a, m} c A;
e) A _ {a, c, e, i, m, t}; f) {a, m, e, t} = {a, e, m, t};
g) {a, c, e, i, m, t} _ A; h) {e} c A.
Numrul afirmaiilor false din lista de mai sus este:
a. 3 b. 4 c. 6 d. 2

22. tiind c x
2
= 121, x > 0, y = 5, atunci valoarea expresiei
2
y x + este:
a. 6 b. 5 c. 7 d. 4

23. Rezultatul calculului:
2 1 2 4 2 4 8 3 6 12 ... 100 200 400
3 1 3 9 2 6 18 3 9 27 ... 100 300 900
+ + + +

+ + + +
este:
a.
9
2
b.
3
4
c.
3
2
d.
9
4


24. Rezultatul calculului
7 0 0 2
2007
+ + +
este:
a. 223 b. 213 c. 75 d. 123

25. O diagonal a unui paralelogram ABCD formeaz cu dou dintre laturile acestuia unghiuri cu msurile
de 20 i 50. Msura unghiului obtuz al paralelogramului este:
a. 150 b. 110 c. 130 d. 100

26. Lungimea laturii unui dreptunghi reprezint 30% din perimetrul dreptunghiului. Valoarea raportului
dintre lungime i lime este:
a.
3
4
b.
2
5
c.
2
3
d.
3
5


27. Se consider triunghiul ABC, cu AB = AC, i M i N mijloacele laturilor AB i AC. Dac AC = 2MN i
BC = 40 cm, atunci perimetrul patrulaterului BMNC este egal cu:
a. 120 cm b. 100 cm c. 70 cm d. 90 cm

28. n figura alturat, OE i OF sunt bisectoarele unghiurilor AOM, respectiv
NOB. Msura unghiului EOF este de:
a. 140 b. 130 c. 150 d. 160

29. Determinai msura unghiului ascuit al paralelogramului tiind c msurile a dou dintre unghiurile sale
egale au msurile 2x + 164 i respectiv 4x 17.
a. 15 b. 5 c. 10 d. 30

30. Dac fiecare latur a unui romb s-ar mri cu 50 cm, atunci perimetrul rombului ar fi de 10 m. Lungimea
laturii rombului este de:
a. 2 m b. 3 m c. 4 m d. 1 m

A O B
F
N
M
E
120
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 5 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a VII-a
Varianta 5

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute


Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Rezultatul calculului ,6 15, + 17 ,14 20, 3 este:
a. 14 b. 26 c. 10 d. 17

2. Restul mpririi numrului n = 9
12
7
12
la 10 este:
a. 3 b. 1 c. 0 d. 4

3. n urma efecturii calculelor: 5(1)
2n+1
+ 4(1)
2n+2
(3)(1)
2n
+ (1)
2n+3
, n e N, obinem:
a. 5 b. 11 c. 10 d. 13

4. S se calculeze suma S = (1 + 2 3 + 4 2009 + 2010) + (1 2 + 3 4 + + 2009 2010).
a. 0 b. 1 c. 2010 d. 2010

5. Numrul maxim al unghiurilor ascuite ale unui patrulater convex este:
a. 3 b. 4 c. 2 d. 1

6. C.m.m.d.c. al numerelor x = (16 12
10
4 12
10
) : (12
6
1728) i y = (7 9
16
+ 18 9
15
) : 3
30
3
2
este egal cu:
a. 144 b. 72 c. 36 d. 18

7. Se consider mulimile A = {x e N | 6 25x 3}, B = {y e N | yy 82 6} i C = {z e N | z z36 4}.
Produsul elementelor mulimii (A B) C este:
a. 64 b. 8 c. 0 d. 96

8. Cte numere raionale distincte are irul: 3 ; 6 , 0 ; 1 ;
5
3
; 75 , 0 ;
4
3
;
4
3
;
4
3
; 5 , 0 ;
2
1
?
a. 5 b. 8 c. 4 d. 6

9. Fie mulimile
)
`

|
.
|

\
|
+ =
2
3
5
6
,
6
1
8
5
,
3
1
2
3
A i B =

;
3
2
2
4
;
5
1
8
3
)
`

+
3
4
9
5
. Numrul propoziiilor
adevrate este egal cu:
a) A B = C; b) A = B; c) card(A B) = 4;
d) A \ B =
)
`

24
11
,
6
7
; e) B \ A =
)
`

9
7
,
40
7
; f) A c B;
g) B c A; h) card A = 2; i) card B = 2.
a. 4 b. 1 c. 3 d. 6

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 5 2
10. Fie trapezul isoscel ABCD cu baza mare AB. Laturile neparalele formeaz un unghi cu msura de 60.
Dac semidreapta (AC este bisectoarea unghiului DAB i CD = 20 cm, atunci perimetrul trapezului ABCD
este egal cu:
a. 100 cm b. 120 cm c. 160 cm d. 140 cm

11. Calculnd
100
181
10
3
2
5
1
2
1
3
100
19
8 + + + , obinem:
a.
100
639
b. 9 c. 10 d. 11

12. Dac 91 , 0
11 8 3
= +
c b a
, atunci valoarea expresiei
200 100 100
1
22 91 8 91 91 3
c b a
E
| | | |
= + +
| |

\ . \ .
este egal
cu:
a. 2 b.
5
1
c.
5
2
d.
2
1


13. Ordinea cresctoare a numerelor a = 35% din |
.
|

\
|

7
4
, b = a + 5%, i
b a
c
1 1
= este:
a. c < a < b b. a < c < b c. a < b < c d. a < c < b

14. Soluia ecuaiei
27
6
3
1
5
3
1
5
4
2 3
|
.
|

\
|
+ = |
.
|

\
|
x este:
a. 9 b. 8 c.
3
2
d.
4
9


15. n paralelogramul ABCD, bisectoarea unghiului ascuit BAD intersecteaz latura CD n F i dreapta BC
n E. Dac AB = 10 cm, AD = 7 cm, atunci lungimea segmentului [CF] este de:
a. 2 cm b. 7 cm c. 3 cm d. 4 cm

16. Mama avea 23 de ani cnd s-a nscut fiica sa i 27 de ani cnd s-a nscut fiul su. Dac x este vrsta
fiului acum i dac tim c tot acum vrsta celor trei mpreun este de 61 ani, atunci x este egal cu:
a. 10 b. 14 c. 6 d. 8

17. Dac
3
32
x
y
= , atunci valoarea numrului
y x
y x
2 , 1 15
3 10
+
+
va fi:
a. 12 b. 8 c. 6 d. 10

18. Vitezele de deplasare ale unui biciclist i ale unei maini se afl n raportul 7 : 15. Dac maina parcurge
o anumit distan n 2 ore i 27 de minute, atunci timpul cnd biciclistul parcurge aceeai distan va fi:
a. 5 h 15 min b. 4 h 54 min c. 5 h 5 min d. 4 h 47 min

19. O persoan depune la o banc suma de 1800 euro cu dobnda anual de 5%. Ce sum va ncasa dup un
an?
a. 1840 b. 1860 c. 1850 d. 1890

20. Fie ABCD un dreptunghi i punctele E, F e AC, astfel nct DE AC i BF AC. Dac EF = AD, atunci
msura unghiului obtuz fcut de diagonalele dreptunghiului este de:
a. 120 b. 135 c. 105 d. 145

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 5 3
21. ntr-o lad sunt 120 de mere, din care 15% sunt stricate. Care este probabilitatea ca, lund un mr la
ntmplare, acesta s fie bun?
a. 0,9 b. 0,75 c. 0,8 d. 0,85

22. Se mparte numrul 1530 n pri direct proporionale cu numerele 3, 2, 4. Cea mai mic din aceste pri
are valoarea:
a. 510 b. 340 c. 170 d. 280

23. Deplasndu-se cu viteza de 12 km/h, un biciclist parcurge distana dintre dou localiti n 150 de
minute. n ct timp ar parcurge aceeai distan dac s-ar deplasa cu viteza de 18 km/h?
a. 1 h 15 min b. 1 h 30 min c. 1 h 40 min d. 1 h 50 min

24. Dintr-o clas de 28 de elevi, doi elevi au obinut nota 5, cinci elevi au obinut nota 6, opt elevi au obinut
nota 7, patru elevi au obinut nota 8, ase elevi au obinut nota 9 i trei elevi au obinut nota 10. Media clasei,
calculat cu dou zecimale, fr rotunjire, este:
a. 7,68 b. 7,83 c. 7,57 d. 8,02

25. Triunghiul ABC este isoscel, AB = AC i m(B) = 40. Se prelungete latura AB cu segmentul BD astfel
nct BD = BC i A e BD. Atunci m(ACD) va fi:
a. 70 b. 30 c. 50 d. 40

26. Fie numerele: 2024 ... 6 4 2 + + + + = x i 2025 2 4 6 ... 2024 2209 y = + + + + + .
Numrul real x y este egal cu:
a. 47 b. 2 c. 2 2 d. 2

27. Suma elementelor mulimii:
)
`

< s e 289 529 x x Z {x e Z | ,x 5, < 20} este:


a. 31 b. 144 c. 82 d. 16

28. n urma efecturii operaiilor n: 48 : 1 5 4 45 4 5 5 2 3

+
(

|
.
|

\
|
+ + + se obine:
a. 3 2 b. 0 c. 3 d. 3

29. Fie numerele: x = 1 9 9 6, y = 19 9 6, z = 1 99 6, t = 1 9 96, v = 19 96.
Cel mai mare numr dintre cele cinci enumerate, este:
a. y b. z c. v d. t

30. n figura alturat, bisectoarele CE, respectiv [BD, formeaz un unghi de 100.
Msura unghiului BAC este de:
a. 30 b. 70 c. 20 d. 40

A
D C
E
100
O
B
x
x
y
y ?
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA a II-a MATEMATIC
CLASA a VII-a


- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute
- Bifai n grila de concurs singurul rspuns corect

1. Considerm punctele A(1, 0); B(1, 2); C(3, 4); D(0, 2); E(3, 5); F(2, 3); G(4, 0);
H(4, 2); I(0, 1) reprezentate ntr-un reper cartezian xOy. Numrul punctelor situate pe axa absciselor este:
A. 2 B. 0 C. 1 D. 3

2. Considerm punctul A(3, 4) n reperul cartezian xOy. Atunci A', simetricul punctului A fa de originea
reperului va avea coordonatele:
A. (3, 4) B. (3, 4) C. (3, 4) D. (3, 4)

3. n reperul cartezian xOy considerm punctele A(0, 2), B(2, 4) i C(6, 0). Determinai msura unghiului
OAB al patrulaterului OABC.
A. 115 B. 135 C. 145 D. 150

4. Fie mulimile A = {0, 1} i B = {1, 2}. Determinai (a, b) e R R, astfel nct relaia x e A y = ax + b
s fie o dependen funcional ntre cele dou mulimi.
A. (3, 1) B. (1, 3) C. (3, 1) D. (3, 1)

5. Flori cumpr 5 trandafiri roii i 17 trandafiri galbeni. Ea i aaz ntr-o vaz pe mas. Probabilitatea ca
lund la ntmplare un trandafir din vaz acesta s fie rou este:
A.
7
22
B.
6
11
C.
5
7
D.
5
22


6. Se tie c a
2
+ 4a 2b + b
2
= 5. Calculai valoarea expresiei (a + b)
2011
+ b
2011
.
A. 2 B. 0 C. 1 D. 1

7. Soluia ecuaiei
1 2 3 2010 2011
... 2011
1 2 3 2010 2011
x x x x x + + + + +
+ + + + + = este:
A. 2011 B. 1 C. 2011 D. 0

8. Rezolvnd ecuaia x
2
= 1 + 3 + 5 + 7 + + 99 obinem soluia negativ:
A. 51 B. 49 C. 52 D. 50

9. Soluia real a ecuaiei |x a
2
+ a + 1| + |a + 3| = 0 este:
A. 10 B. 12 C. 11 D. 11

10. Aflai cel mai mic element al mulimii A = {x e Z , ,x 2011, + ,x + 2011, = 2x}.
A. 2011 B. 0 C. 2010 D. 1

11. Dac a, b, c sunt trei numere reale nenule astfel nct a + b + c = 1 i
1 1 1
0
a b c
+ + = , atunci valoarea
expresiei a
2
+ b
2
+ c
2
este:
A.
4
1
B.
2
3
C. 2 D. 1
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2
12. Valoarea maxim, din mulimea soluiilor naturale, a inecuaiei:

5 4 3 5 4 3
2 3 4 4 3 2
x x x x x x
+ + < + + este:
A. 2 B. 3 C. 4 D. 5

13. n reperul cartezian xOy trapezul dreptunghic ABCD cu m(A) = m(D) = 90
o
are vrful A de
coordonate A(2, 3). tiind c AB || Ox, AB = 4, AD = 5 i CD = 7, coordonatele punctului C n cadranul
nti sunt:
A. C(9, 2) B. C(7, 3) C. C(9, 1) D. C(7, 2)

14. ntr-o clas sunt 12 biei i 9 fete. Se tie c primul elev n ordine alfabetic este o fat. Probabilitatea ca
al doilea elev n ordine alfabetic s fie biat este:
A. 0,8 B. 0,4 C. 0,2 D. 0,6

15. n figura alturat sunt reprezentate cheltuielile fcute de Dan
ntr-o sptmn. Media zilnic a cheltuielilor va fi:
A.
7
26
B.
7
25
C.
7
24
D.
7
27








16. Se consider mulimile A =
6
3
x
x
x


e e
`


)
i B =
{ }
2 2 8 x x x e > . Numrul elementelor
mulimii AB este:
A. 1 B. 2 C. 3 D. 0.

17. Numrul tuturor perechilor de numere ntregi (x, y) care verific condiiile |x 1| s 1 i |2x y| = 3 este:
A. 4 B. 6 C. 8 D. 2

18. Dac preul unui produs s-a scumpit succesiv cu 15% i respectiv cu 10% atunci preul final este,
n procente, mai mare dect preul iniial cu:
A. 25% B. 26,5% C. 22,5% D. 27,5%

19. Mulimea soluiilor ecuaiei
3 5 12 1
2, 75
2 4
x x + +
= este egal cu:
A. B.
1
2

`
)
C. C D. { } 2,5
20. Perimetrul triunghiului ABC avnd lungimile laturilor notate a, b, c i ndeplinind condiia
12 25 6 28 3 2 21 3 4
2 2 2
s + + + + + c c b b a a este:
A. 3 3 3 + B. 2 3 2 + C. 1 3 3 + D. 3 3 +

21. 111 suporteri ai unei echipe de fotbal s-au deplasat cu 27 vehicule, autoturisme de 5 locuri i motociclete
de dou locuri, fiecare vehicul transportnd numrul maxim de persoane admis. Numrul de autoturisme
folosite de suporteri n deplasare este de:
A. 19 B. 23 C. 18 D. 16

6
5
4
3
2
1
L M M J V S D
zi
lei
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3
22. Considerm punctele A(8, 5), B(0, 1), C(7, 2), D(1, 5), E(1, 6), F(2, 1) reprezentate ntr-un reper
cartezian xOy. Dintre acestea numrul celor care se afl pe cercul de centru M(4, 2) i raz r = 5 este:
A. 5 B. 4 C. 3 D. 2

23. Diagonala unei piee publice, avnd forma unui ptrat, este parcurs de Cristian n 40 secunde. tiind c
lungimea pasului lui Cristian este de 8 dm i el face 150 de pai pe minut, numrul de dale dreptunghiulare
de dimensiuni 25 cm 80 cm necesare pentru pavarea pieei este:
A. 2000 B. 32000 C. 16000 D. 12000

24. n triunghiul ABC dreptunghic n A se tie c m( ) B

= 60 i AC = 3 6 cm. Lungimea medianei AM este:


A. 3 4 B. 12 C. 2 6 D. 6

25. Un trapez dreptunghic are bazele de lungimi 10 respectiv 6 cm i un unghi cu msura de 45. Atunci
perimetrul su este:
A. 22 + 2 4 cm B. 18 + 2 2 cm C. 16 +4 2 cm D. 20 + 2 4 cm

26. O tabl de oel n form de ptrat cu latura de 120 cm trebuie vopsit pe ambele pri. Calculai cantitatea
de vopsea necesar, tiind c pentru 45 cm
2
se consum 3 g de vopsea.
A. 19,2 kg B. 1,92 kg C. 0,192 kg D. 192 kg

27. Aria unui trapez ABCD (AB || CD) cu AB = 14 cm, CD = 4 cm, AD = 6 cm, iar BC = 8 cm este:

A. 43,2 cm
2
B. 54,4 cm
2
C. 72,2 cm
2
D. 16,2 cm
2


28. n cercul C(O, R), considerm coardele paralele (AB) i (CD). Dac AB = 12 cm, CD = 16 cm i R = 10 cm,
atunci distana dintre coarde, n cazul cnd centrul cercului este ntre AB i CD, este de:
A. 14 cm B. 2 cm C. 8 cm D. 10 cm

29. Fie ABCDEF un hexagon regulat. Raportul dintre aria triunghiului ACE i aria hexagonului este:
A.
2
1
B.
2
3
C.
2
2
D.
3
1


30. Un romb are diagonalele cu lungimile de 12 cm i 16 cm. Atunci aria patrulaterului format de mijloacele
laturilor rombului este:
A. 64 cm
2
B. 48 cm
2
C. 32 cm
2
D. 96 cm
2



GRILA DE RASPUNSURI CONCURSUL COMPER
ETAPA A II-A, ANUL SCOLAR 2010 - 2011
Nr.
intrebare
a b c d Punctaj
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
CLASA
I II III IV V VI VII VIII
DISCIPLINA LIMBA ROMANA MATEMATICA
COD C.I.C. ELEV COD C.I.C. MENTOR
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
A
B
C
D
E
F
(Bifeaza casuta corespunzatoare clasei)
(Bifeaza casuta corespunzatoare disciplinei)
Scrie un caracter in ecare casuta de deasupra, apoi bifeaza
in coloanele de dedesubt caracterul corespunzator
Date elev
Nume ..............................................................................................
Prenume ........................................................................................
Scoala .............................................................................................
Localitatea .....................................................................................
Judetul ...........................................................................................
Email ...............................................................................................
IMPORTANT !
Unei intrebari ii corespunde un singur raspuns corect!
Bifeaza casuta corespunzatoare raspunsului corect, cu pix
negru sau albastru inchis astfel: sau
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA NATIONALA MATEMATIC
CLASA A VII-A




1. n reperul cartezian xOy reprezentm punctele A(1, 0); B(1, 2); C(3, 4). Triunghiul ABC este:
A. oarecare B. echilateral C. dreptunghic D. isoscel

2. n reperul cartezian xOy considerm punctul A(4, 5). Proiecia punctului A pe axa absciselor este:
A. A'(0, 5) B. A'(4, 5) C. A'(4, 0) D. A'(4, 5)

3. n reperul cartezian xOy considerm punctele A(0, 3 + 1); B(1, 1); C(1, 1). Msura unghiului ABC este de:
A. 90 B. 45 C. 30 D. 60

4. Minimul expresiei x
2
4x + 9, xeR este:
A. 3 B. 4 C. 3 D. 5

5. ntr-un reper cartezian xOy sunt reprezentate punctele A (6, 4), B(4, 4), C(2, 0), M(5, 0), N(1, 2),
P(2, 2). Mai jos sunt enumerate afirmaiile:
i) PM =
2
BC
ii) MN ,, AC iii) BCPM este trapez iv) A
ABC
= 4 A
MNP

Numrul afirmaiilor adevrate este:
A. 4 B. 3 C. 2 D. 1

6. Numrul 2011 1
x
a = + , pentru orice x natural nenul:
A. este iraional B. este natural C. nu este real D. este raional

7. Dac x
1
x
= 4, atunci x
2
+
2
1
x
este egal cu:
A. 16 B. 18 C. 6 D. 14

8. Calculnd [(2x + 5)
2
10(2x + 5)] : (2x 5) obinem:
A. 9 B. 2x 10 C. 2x 5 D. 2x + 5

9. ntr-o coal sunt 800 de elevi. Care este probabilitatea de a exista cel puin doi elevi care-i srbtoresc
ziua de natere n aceeai zi?
A.
800
365
B.
800
366
C. 0 D. 1

10. tiind c
2
2
1
7 a
a
+ = , valoarea pozitiv a numrului
1
a
a
+ va fi:
A. 5 B. 9 C. 3 D. 4

11. Aflai perimetrul triunghiului ABC pentru care avem ,c 4, + | 3 | b = 10a a
2
25, unde a, b, c sunt
lungimile laturilor triunghiului.
A. 16 B. 12 C. 10 D. 1

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2
12. Numerele ntregi x, y, z care verific relaia x
2
+ 2y
2
+ 5z
2
= 39 sunt:
A. x = 4, y = 3, z =1 B. x = 3, y = 4, z =1 C. x = 43, y = 1, z =4 D. x = 4, y = 1, z =3

13. Rezolvnd n mulimea numerelor naturale ecuaia:
(x + 1) + (x + 2) + (x + 3) + ... + (x + 50) = (x + 25)
2
+ 25,
se obine pentru x valoarea:
A. 25 B. 26 C. 50 D. 51

14. Valoarea numrului real a pentru care ecuaia a
2
x + 1 = a + x nu are soluii n R este:
A. 1 B. 1 C. 0 D. 2

15. Soluia ecuaiei 0,1x + 0,01x + 0,001x + 0,0001x = 2
2
0,667 este:
A. 0,3 B. 30 C. 3 D. 300

16. Pe mesele de la nunt s-au pus garoafe n vaze. Dac se pun 3 flori ntr-o vaz rmn 3 garoafe fr vaz.
Dac se pun cte 5 flori, rmn 5 vaze fr flori. Cte flori sunt?
A. 60 B. 55 C. 40 D. 45

17. Adriana are n bibliotec 306 cri, aezate pe trei rafturi. Pe raftul de sus sunt cu 10 cri mai mult dect
pe cel de jos i cu 16 mai puin dect pe cel din mijloc. Numrul de cri de pe raftul din mijloc este:
A. 116 B. 100 C. 90 D. 106

18. Fie mulimile A = {x e Z , x s 3} i B = {x e Z , 11(2x + 1) 3(x + 9) > 6(3x 2)}. Mulimea A B
este egal cu:
A. {3, 2, 0, 4, 5} B. {1, 1} C. C D. {1, 1}

19. Fie A = {1, 0, 1, 2}, B = {0, 1, 2}. Enumerm mai jos o list de relaii ntre mulimile A i B:
i) x y, x e A, y = x + 1, y e B
ii) x y, x e A, y = ,x,, y e B
iii) x y, x e A, y = 1
6
5
6
1
2
+ + x x , y e B
iv) x y, x e A, y = x, y e B
Numrul relaiilor care reprezint o dependen funcional ntre cele dou mulimi este:

A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

20. Un numr de dou cifre mprit la suma cifrelor sale d ctul 5 i restul 11. Dac mprim rsturnatul
su la suma cifrelor sale, obinem ctul 5 i restul 2. Numrul cutat este:
A. 76 B. 67 C. 87 D. 78

21. Pliind n 4 pe lungime i n 3 pe lime o foaie de hrtie, se obine un ptrat. Perimetrul foii nepliate este
de 294 cm. Atunci aria foii nepliate este:
A. 5292 B. 5924 C. 5296 D. 5922

22. Numrul perechilor de numere ntregi (x, y) care verific condiiile ,x 1, s 1 i ,2x y, = 3 este:
A. 4 B. 6 C. 2 D. 8

23. Raportul catetelor unui triunghi dreptunghic este 0,75, iar mediana relativ la ipotenuz are lungimea de
10 cm. Perimetrul triunghiului va fi:
A. 32 B. 64 C. 48 D. 72

24. Fie ABCD un trapez isoscel, cu AB ,, CD i cu diagonalele perpendiculare. Dac AB = 2 cm i CD = 8 cm,
atunci lungimea diagonalei este:
A. 5 2 cm B. 2 8 cm C. 4 cm D. 2 4 cm

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3
25. Calculnd cos 20 + cos 50 sin 70 sin 40 se obine numrul:
A. 2 B. 1 C. 1 D. 0

26. Un paralelogram ABCD are laturile AB = 9 cm, BC = 10 cm. Dac diagonala sa AC = 11 cm, atunci aria
sa va avea valoarea:
A. 2 90 B. 2 C. 2 60 D. 2 120

27. Fie ABCD un trapez dreptunghic cu m( A

) = m( D

) = 90, AB = 8 cm, BC = 5 cm, CD = 12 cm. Aria


patrulaterului cu vrfurile n mijloacele laturilor trapezului este:
A. 30 B. 15 C. 60 D. 25

28. Fie ABCD un ptrat de latur 12 i punctele E e (BC), F e (CD) astfel nct FC = EC =
3
1
BC. Atunci
distana de la punctul E la latura AF este:
A.
36 13
13
B.
13
13 24
C.
20 13
13
D.
13
13 48


29. n cercul circumscris triunghiului ABC diametrul care trece prin C este perpendicular pe bisectoarea
unghiului B

. tiind c m( B

) = 80, atunci msura arcului AB este:


A. 120 B. 160 C. 80 D. 100

30. ntr-un cerc de centru O, unghiurile la centru AOB i BOC au msurile de 140 i 160. Msura unghiului
ABC este:
A. 70 B. 30 C. 80 D. 100






1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA NATIONALA MATEMATICA
CLASA A VII-A



Rspunsuri corecte:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
D C D D A A B D D C B A A B B

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
D A C A A A B C A D C B C A B