Sunteți pe pagina 1din 18

Tehnica speranei matematice n condiii de risc

A elaborat : Cucerenco Fiodor BA32Z

Riscul este o categorie social, economic, politic sau natural, a carei origine se afl in incertitudinea care poate sau nu s genereze o pagub

Analiza problemelor decizionale in condiii de risc implic o evaluare a alternativelor de decizie, a consecinelor lor, considernd c efectele deciziilor nu sunt cunoscute cu siguran.

Deciziile n condiii de risc se caracterizeaz prin mai multe stri ale naturii, fiind cunoscute probabilitatea de manifestare a lor i implicarea unor variabile, care sunt mai puin controlabile i insuficient cunoscute.

Astfel pentru a putea fi atins o eficien economic maxim , se aplic o serie de metode i tehnici de luare a deciziilor n condiii de risc .

i anume aa metode ca :

Metoda utilitii globale ; Simularea; Metoda arborelui decizional; Sperana matematic.

Metoda speranei matematice poate fi utilizat att pentru rezolvarea problemelor decizionale unicriteriale, ct i a problemelor multicriteriale.

Metoda speranei matematice se aplic diferit n funcie de numrul criteriilor decizionale luate n considerare. n aceast situaie se calculeaz utilitatea sintez a variantelor dup criteriile stabilite n funcie de starea condiiilor obiective.

Varianta optim va fi stabilit funcie de utilitatea sintez i probabilitatea apariiei unei anumite stri n situaia unor condiii obiective.

Sperana matematic a rezultatelor unor aciuni comerciale este mrimea medie ponderat a rezultatelor activitilor, ponderile fiind egale cu probabilitile evenimentelor sau strilor naturii.

Exemplu :

Probabilitatea de cerere a hainelor de blan este urmtoarea: - pentru cererea de 20 buc. exist o probabilitate de 50%; - pentru cererea de 30 buc. exist o probabilitate de 30%; - pentru cererea de 50 buc. exista o probabilitate de 20% .

Aplicarea acestor procente asupra valorilor din matricea consecinelor va conduce la rezultatele nscrise n tabelul de mai jos.

Profiturile obinute pentru fiecare variant au fost calculate astfel:

Deci, n condiiile date de risc, profitul maxim va fi obinut pentru varianta V3, pentru care n mod firesc va opta comerciantul.

Aplicarea n practic

Jocurile de noroc (suma medie pe care un juctor se ateapt sa o ctige pentru un anumit pariu repetat de mai multe ori.) Experimente de tot felul .

Concluzie :

Importan major n activitatea de comercializare a tot felul de produse mai ales n R. M. . Probabilitatea larg a aplicrii metodei date n diferite ramuri ale economiei ce necisit cheltuieli mari de resurse financiare. Oferirea posibilitii de anticipare a cheltuielelor de surplus.