Sunteți pe pagina 1din 25

EVALUAREA ACTIVITATII DE PRACTICA PEDAGOGICA I

TRUE/FALSE 1. n conformitate cu Legea invatamantului, Studenii si

absolvenii care opteaz pentru profesiunea didactica sunt obligai s participe la activitile Departamentului pentru Pregtirea Personalului Didactic.
T

1. BAZA NORMATIV-LEGISLATIV A PREGTIRII PENTRU PROFESIA DIDACTIC Certificatul de absolvire a Departamentului pentru Pregtirea Personalului Didactic acord dreptul de exercitare a profesiei didactice n nvmntul secundar, postliceal i superior, potrivit legii. Legea nvmntului nr.84/1995 Art. 68. - (1) Studenii si absolvenii care opteaz pentru profesiunea didactica sunt obligai s participe la activitile Departamentului pentru Pregtirea Personalului Didactic.
2. Practic pedagogic n nvmntul preuniversitar

ANS:

obligatoriu se efectueaz in cadrul Nivelului I (initial) de certificare pentru profesia didactica.

ANS: T Art. 5. Structura i durata practicii pedagogice sunt n conformitate cu planul de nvmnt al DPPD, structurat la nivelul celor dou module. 5.1. n cadrul modulului I cursurile de ZI, FR, ID sunt cu durata de trei ani, pe durata cursului de licen practica pedagogic se desfoar n anul III, semestrul 5 i semestrul 6, avnd 3 ore sptmnal (84 ore total), 5 credite. pg.189 manualul calitatii 3. Practic pedagogic n nvmntul preuniversitar obligatoriu se

efectueaz in cadrul Nivelului II (de aprofundare) de certificare pentru profesia didactica.

ANS: F 5.2. n cadrul modulului II dup obinerea diplomei de licen i anterior susinerii examenului de definitivat, cu durat de doi ani , practica pedagogic se desfoar numai cu studenii care nu au funcionat n nvmnt n perioada dintre parcurgerea modulului I i nscrierea la modulul II, n anul II, semestrul 3, avnd 3 ore sptmnal (42 ore total), 3 creditepg.189 manualul calitatii

PLAN DE NVTMNT pentru programul de studii psihopedagogice de 30 de credite de extensie

pentru Nivelul II (aprofundare) de certificare pentru profesia didactic -absolventi de studii universitareDiscipline de pregtire didactic si practic de specialitate (obligatorii) Didactica domeniului si dezvoltri n didactica specialittii (nvtmnt liceal, postliceal, universitar) II 3 14 2 1 28 14 42 E 5 Practic pedagogic (n nvtmntul liceal, postliceal si universitar) II 4 14 - 3 - 42 42 C 5departamentul de pregatire pedagogica-avizier facultate 4. Pe parcursul colaritii, randamentul procesului nvrii este determinat de msura n care se asigur o corelaie intim ntre elementele teoretice i aplicaiile lor practice.
ANS: T Didactica specialitii are o dubl preocupare: - teoretic: tiin explicativ a proceselor de predare-nvare-evaluare i a legitilor acestora, a coninuturilor propuse prin programele i manualele aferente disciplinelor colare; - practic: tiin aplicativ, urmrind permanent mbuntirea activitii didactice nu numai pe baza rezultatelor propriilor cercetri, ci lund n considerare i descoperirile / rezultatele altor tiine pg.139-CURS COMPLET 5. Toate achiziiile acumulate prin studiul disciplinelor de

specialitate, psihopedagogice i metodice sunt mai bine nelese i devin durabile prin cunoaterea nemijlocit a proceselor educaiei, altfel spus prin contactul direct cu ambiana spiritual, cultural, unde se realizeaz instruirea i educarea copiilor i tinerilor n coal, n sala de clas, n laboratoare, n cabinete, cu grupa de copii, n grdini, la activiti extradidactice etc.
ANS: T Principiul nsuirii temeinice a cunotinelor exprim cerina ca toate achiziiile pe care le dobndesc elevii s le poat utiliza att n activitatea de nvare, asigurndu-i acesteia continuitatea, ct mai ales n scopul integrrii lor socioprofesionale, pe tot parcursul vieii (educaia permanent). Temeinicia presupune durabilitatea i trinicie n timp, precum i profunzime n actul nvrii, capacitatea de a integra cunotinele n sistemele crora le aparin, de a le corela cu cele nsuite anterior, att la aceeai disciplin ct i la altele. Pg.105 curs complet Toate achiziiile acumulate prin studiul disciplinelor de specialitate, socio-psiho-pedagogice i didactice sunt mai bine nelese i devin durabile prin cunoaterea nemijlocit a ambianei colare (procesul de nvmnt) i extracolare (activiti para/pericolare). Mai mult, prin practic, toate cunotinele i competenele dobndite sunt activate, combinate i adaptate la situaii i contexte particulare (ex. predarea aceleiai lecii la clase diferite). Pg.216 curs complet 6. Obiectivele, coninuturile i formele de organizare pe care

le mbrac practica pedagogic sunt concepute inndu-se

seama de solicitrile de competen ale profesiunii didactice, care devin astfel obiective ale programului de formare pentru cariera didactic.
ANS: T Standarde profesionale ale profesiunii didactice Obiectivele, coninuturile i formele de organizare a activitii de practic pedagogic sunt stabilite n funcie de formarea succesiv a unor competene solicitate de profesiunea didactic. ntruct Legea nvmntului nr.84/1995 prevede standarde naionale pentru atestarea calitii de cadru didactic, MEC a elaborat Standardele profesionale pentru predarea n nvmntul primar i Standardele pentru predarea matematicii n gimnaziu, plecnd de la urmtoarele principii-nucleu, principii care exprim concepia actual asupra coninutului specific al profesiei didactice i asupra calitilor unui bun profesor: -cadrul didactic este un bun cunosctor al domeniului i al didacticii disciplinei pe care o pred; -cadrul didactic cunoate elevul i l asist n propria dezvoltare; -cadrul didactic este membru al comunitii; -cadrul didactic are o atitudine reflexiv; -cadrul didactic este promotor al unui sistem de valori n concordan cu idealul educaional. Pg.217 curs complet 7. Competenele desfurate de studeni n timpul practicii

pedagogice sunt axate mai ales pe direcii de activitate, de mare anvergur, cum sunt: organizarea i conducerea procesului didactic, cunoaterea i caracterizarea psihopedagogic a elevilor i a colectivelor de clas, conceperea i proiectarea unitilor de nvare, implicit a leciilor, a activitilor complementare acestora, precum i a sistemului activitilor extradidactice, al activitii metodice i de cercetare tiinific.

ANS: T Obiectivele generale, ce stau la baza formrii viitoarelor competene generale i pe care le avem n vedere prin activitatea de practic pedagogic, sunt urmtoarele: -- cunoaterea documentelor curriculare i colare pe care se fundamenteaz organizarea i conducerea procesului didactic; -- efectuarea / exersarea unor activiti specifice procesului de nvmnt, urmrind valorificarea cunotinelor de Psihologia educaiei, Pedagogie, Didactica specialitii. -- formarea/dezvoltarea capacitii de a cunoate elevii, n vederea tratrii difereniate a acestora. -- dezvoltarea capacitii de autoevaluare - implicarea n realizarea unor activiti complementare leciilor desfurate n coal i n afara colii pg.218 curs complet 8. Potrivit competenelor pe care le implic n mod necesar

profesia didactic, obiectivele generale i specifice ale

practicii pedagogice sunt de esen formativ?


ANS: T Conceptele cu care opereaz categoria de finaliti n practica pedagogic sunt derivate dup principiul cunoscut (de la general la particular) i se ierarhizeaz pe urmtoarele niveluri: -obiectiv fundamental (finalitate general); -obiective generale (viitoare competene generale); -obiective specifice (viitoare competene specifice). Pg.221-curs complet 9. Practica pedagogic ofer studenilor contacte directe cu

realitile colare, n ntreaga lor complexitate.

ANS: T Toate achiziiile acumulate prin studiul disciplinelor de specialitate, sociopsihopedagogice

i didactice sunt mai bine nelese i devin durabile prin cunoaterea nemijlocit a ambianei colare (procesul de nvmnt) i extracolare (activiti para/pericolare). Mai mult, prin practic, toate cunotinele i competenele dobndite sunt activate, combinate i adaptate la situaii i contexte particulare mediului colar concret. Pg.181-manualul calitatii

10. Predarea, neleas ca o dimensiune a procesului de

nvmnt, reprezint, de fapt, activitatea nvtorului/profesorului de organizare i conducere a ofertelor de nvare, care au drept scop facilitarea i stimularea nvrii eficiente la elevi.

ANS: T Predarea, ca dirijare a nvrii, apare ca un complex de procedee de prezentare a materiei sau ca un ansamblu de prescripii evideniate n principalele secvene ale leciei: formularea sarcinilor de nvare i prezentarea algoritmului rezolvrii lor; coordonarea activitii observative (captare, orientare, meninere) prin utilizarea unor metode conversative, a mijloacelor de nvmnt sugestive etc; explicaii de tipul decodrilor; susinerea activitii de nvare; introducerea elementelor de feed-back; dezvoltarea capacitilor autoevaluative pg.182 curs complet 11. Pentru studenii care opteaz pentru cariera didactic,

practica pedagogic are caracter de disciplin obligatorie n cadrul Modulului psihopedagogic.

ANS: T Pentru studenii care opteaz pentru cariera didactic, practica pedagogic are caracter obligatoriu, ca dealtfel toate disciplinele ce intr n trunchiul comun din Planul de nvmnt al D.P.P.D. pg.219 curs complet 12. Mentorii sunt profesori de specialitate, remarcai prin

rezultate deosebite n activitatea de pregtire a elevilor, cu grad didactic I, experien didactic i publicistic

La realizarea obiectivelor i a coninuturilor practicii pedagogice contribuie grupul de profesori-mentori din nvmntul preuniversitar. Mentorii sunt profesori de specialitate remarcai prin rezultate deosebite n activitatea de pregtire a elevilor, grad didactic I, experien didactic i publicistic (activiti metodice, publicaii s.a.), deschidere i nclinaie n munca de ndrumare a viitorilor profesori. Pg.219 curs complet

(activiti metodice, publicaii s.a.), deschidere i nclinaie n munca de ndrumare a viitorilor profesori i care conduc desfurarea practicii pedagogice n coal. ANS: T

13. n etapa de nceput a practicii pedagogice (perioada de

sensibilizare), are loc primul contact direct al studentului cu coala i se urmrete cunoaterea de ctre studenii practicani a principalelor domenii ale activitii din coal.
ANS: T n etapa de nceput a practicii pedagogice (perioada de sensibilizare), n care are loc primul contact cu coala, se urmrete cunoaterea, de ctre studenii practicani, a principalelor domenii ale activitii din coala, dup cum urmeaz: -activitatea de conducere a colii incluznd: planificarea (proiectarea), coordonarea, controlul, evaluarea, decizia, urmrindu-se ca aciuni manageriale n coal: structura organizatoric a unitii de nvmnt, profilul acesteia, baza material, numrul de clase, efectivele de elevi, personalul didactic, planul de activitate al colii, activitatea Consiliului de administraie i a Consiliului pedagogic etc. n acest scop se poart discuii cu directorii colii, se studiaz documentele colare care conin date i informaii n aceste domenii de activitate; -activitatea metodic, de perfecionare la nivelul colii, n care scop se organizeaz ntlniri cu efii catedrelor de specialitate, ai comisiilor metodice corespunztoare domeniului n care se pregtesc studenii; -activitatea de consiliere i orientare prezentat de ctre profesoriidirigini, profesorii de consiliere i orientare colar este un prilej n care li se ofer studenilor practicani informaii cu privire la programele concepute pentru activitile n afara clasei i extracolare; -practica de asisten la lecii constituie activitatea care ofer n mod nemijlocit modele, variante posibile de concepere, organizare i desfurare a procesului didactic. -Pg.231 curs complet 14. Pe parcursul desfurrii leciei, studenii practicani vor

nregistra, n succesiunea lor fireasc, evenimentele ce au loc pe ntregul parcurs al acesteia.

ANS: T Pe parcursul desfurrii leciei, studenii practicani vor nregistra, n succesiunea lor fireasc, evenimentele ce au loc pe ntreaga durat a acesteia. Este recomandabil ca nregistrarea leciilor s se fac pe dou coloane: una cuprinznd etapele (momentele, secvenele, evenimentele) i aciunile ce au

loc, n succesiunea lor, cealalt fiind consacrat eventualelor observaii ale practicantului, care pot privi aspecte reuite ce merit s fie reinute, precum i elemente a cror reuit este ndoielnic; de asemenea, e bine s fie formulate opinii personale, variante ale unor soluii sau alternative posibile. Pg.232 curs complet 15. O etap important n desfurarea practicii pedagogice

este consacrat pregtirii, susinerii i analizei leciilor de prob, operaii pe care studenii trebuie s le efectueze. Angajarea efectiv a studenilor n susinerea leciilor constituie un exerciiu de cea mai mare nsemntate n pregtirea pentru mbriarea carierei didactice.

ANS: T Organizarea, desfurarea i analiza leciilor de prob Aceast etap n desfurarea practicii pedagogice este consacrat pregtirii, susinerii i analizei leciilor de prob, operaii pe care le vor efectua studenii. Implicarea direct n aceast activitate nu este un simplu "exerciiu" de ncercare a resurselor comportamentale proprii, de viitor educator, ce se pot solda, eventual, cu rezultate nesatisfctoare, chiar cu eecuri. n aceast etap studenii practicani iau parte efectiv la exersarea unor activiti "reale", pe care le concep i le conduc nemijlocit, cu titularii disciplinelor (claselor) respective. Pg.234 curs complet 16. Valorificnd i dezvoltnd pregtirea psihopedagogic i

metodic realizat prin cursurile i seminariile de profil, practica pedagogic asigur unitatea dintre teorie i practic, l nva pe viitorul dascl s gndeasc pedagogic, i cultiv spiritul imaginativ, toate constituind premise necesare cristalizrii, n perspectiv, a unui stil pedagogic personal i eficient.

ANS: T Practica pedagogic este activitatea prin care, n anul III de studiu, cele dou laturi ale formrii profesionale (didactic i de specialitate) interacioneaz cu adevrat. Importana practicii pedagogice deriv i din faptul c este singura form prin care se formeaz aptitudinea pedagogic i se pun bazele unui stil didactic personal. Pg.216 curs complet

17. Pentru a atinge un nivel satisfctor al competenei

didactice, nu toate activitile formative i aprofundrile

enumerate sunt considerate eseniale: observarea orelor profesorilor cu experien (asistene la orele profesorilormentori); asistene la leciile/activitile practice inute de colegi; proiectarea activitilor didactice n colaborare cu mentorul, colegii i individual; reflectarea asupra leciilor i evaluarea acestora de ctre profesorii cu experien, de ctre colegi, autoevaluarea; analiza leciilor; familiarizarea cu manualele existente i cu materialele suplimentare folosite n predarea disciplinei.
ANS: F Din acest punct de vedere, proiectarea activitii didactice apare ca un ansamblu de operaii i aciuni de anticipare a acestora, conferindu-i un caracter sistematic, raional i, ca urmare, o eficien sporit. n practica colar, pentru definirea acestei aciuni se folosesc sintagme foarte diverse, precum: proiect de tehnologie didactic, proiect de activitate didactic, plan calendaristic (anual, semestrial), plan de lecie, proiect de lecie, proiect de tehnologie a predrii temei etc. Toi aceti termeni definesc de fapt aceleai aciuni de pregtire, de anticipare a activitii didactice, privit n diversele ei ipostaze. Dei este absolut necesar, proiectarea activitii nu asigur, prin ea nsi succesul demersului didactic. Succesul activitii didactice depinde direct de temeinicia i corectitudinea pregtirii ei, iar pregtirea prealabil este cel puin la fel de important i necesar ca i desfurarea ei. Procesul didactic trebuie privit n perspectiva desfurrii lui pe o perioad de un an colar, secvenionat pe semestre, pe capitole, pe uniti de nvare i, dac e cazul, pe lecii. PG.145 curs complet 18. Practica

pedagogic nu face parte din Modulul psihopedagogic desfurat n cadrul Departamentului pentru Pregtirea Personalului Didactic.

ANS: F Practica pedagogic este activitatea prin care, n anul III de studiu, cele dou laturi ale formrii profesionale (didactic i de specialitate) interacioneaz cu adevrat. Importana practicii pedagogice deriv i din faptul c este singura form prin care se formeaz aptitudinea pedagogic i se pun bazele unui stil didactic personal. Pg.217 curs complet

19. Unitatea de invatare se incheie cu evaluare sumativa. ANS: T O unitate de nvtare determin formarea, la elevi, a unui comportament specific, generat prin integrarea unor obiective de referint sau competente specifice; aceasta se desfsoar n mod sistematic si continuu pe o perioad de timp si se finalizeaz prin evaluare (de regul, sumativ pg.152 curs complet 20. Unitatea de invatare se incheie cu evaluare formativa. ANS: F Din analiza, fie si sumar a finalittilor scolii preuniversitare se desprind cel putin dou observatii semnificative pentru practica educational: dominanta formativului prin accentul pus pe capacitti si competente, precum si faptul c, ntr-o msur mai mare sau mai mic, toate

disciplinele scolare au partea lor de contributie la realizarea acestor finalitti. Evaluarea pe parcursul procesului didactic (evaluarea dinamic). Succesul n activitatea didactic depinde n mare msur de felul n care sunt evaluate procesele de predare-nvare. Altfel spus, evaluarea rezultatelor colare trebuie realizat pe ntreg parcursul procesului didactic, ca o ilustrare a caracterului dinamic al acesteia (I.T.Radu). Evaluarea dinamic se realizeaz din perspectiva a dou modele: evaluare cumulativ (sumativ) i evaluare continu (formativ).

Evaluarea cumulativ se realizeaz prin verificri pariale i se finalizeaz cu ncheieri de bilan asupra rezultatelor, dup perioade mai lungi (capitole, semestru, an colar, ciclu colar). Se apreciaz numai rezultatele i nu procesul. Are loc dup parcurgerea procesului, care nu mai poate fi ameliorat. Acest tip de evaluare ofer informaii necesare pentru desfurarea procesului de nvare n perspectiv mai ndeprtat.
Evaluarea continu (formativ) are loc prin verificarea tuturor elevilor i a ntregii materii. Ea este inclus n procesul de instruire, se realizeaz pe parcurs, dup secvene mici i ofer luarea unor msuri de ameliorare a procesului de recuperare din mers a rmnerii n urm a unor elevi sau a unor secvene din materia parcurs, favoriznd prevenirea eecului. Evaluarea continu se face n mod curent, pe secvene de lecie, la sfritul fiecrei lecii sau dup mai multe lecii constituite n uniti de nvare. n acest fel, evaluarea realizeaz un feed-back continuu, att pentru elevi, ct i pentru profesor. Pg.128 curs complet
FORMATV, -, formativi, -e, adj. Care formeaz aptitudini, deprinderi prin educaie. Din fr. formatif. INFORMATV ~ (~i, ~e) Care conine anumite informaii; cu rol de informare. Comunicat ~. /<it. Informativo INFORMATV, -, informativi, -e, adj. Care are rolul de a informa, care servete ca informator, de informaie. Din fr. informatif.

MULTIPLE CHOICE

Formarea pentru profesiunea didactic include pe lng componenta teoretic i o component practic cu valene formative referitoare la: a. formarea unor abiliti i competene specifice profesiei de cadru didactic prin experimentarea practicii predrii; b. realizarea portofoliului pedagogic; c. realizarea proiectelor didactice.
1. ANS: A Dupa parcurgerea activitatii de practica pedagogica, studentii vor fi capabili de a dovedi comportamentele solicitate prin obiectivele generale si specifice, comportamente ce se subordoneaza obiectivului fundamental: nvatarea si exersarea profesiunii didactice. Aceste comportamente stau la baza dobndirii viitoarelor competente generale si specifice, nsusiri ce intra n structura competentei psihopedagogice. Ele se afla n acord att cu Standardele profesionale pentru profesia didactica, ct si cu competentele-cheie solicitate prin actualele Programe pentru acordarea gradelor didactice. Pg.221 curs complet 2. Practica pedagogic ofer studenilor posibilitatea de a experimenta

rolul de profesor, prednd, evalund i fiind evaluai n acelai timp de ctre:

a. profesorul mentor; b. directorul colii; c. inspectorul colar. ANS: A Dup parcurgerea activitii de practic pedagogic, studenii vor fi capabili de a dovedi comportamentele solicitate prin obiectivele generale i specifice, comportamente ce se subordoneaz obiectivului fundamental: nvarea i exersarea profesiunii didactice. Aceste comportamente stau la baza dobndirii viitoarelor competene generale i specifice, nsuiri ce intr n structura competenei psihopedagogice. Ele se afl n acord att cu Standardele profesionale pentru profesia didactic, ct i cu competenelecheie solicitate prin actualele Programe pentru acordarea gradelor didactice . pg.221Proiectele de lecii, precum i, de la caz la caz, autoanaliza sau analiza detaliat a leciei vor fi consemnate n partea din ndrumtorul de practic destinat special acestui scop. .................................................. Analiza leciilor de prob i a leciei finale se face din trei perspective: a realizatorului leciei, a practicanilor care au observat i a ndrumtorului de practic, urmrindu-se a fi puse n eviden:

-exprimarea aprecierilor asupra leciei de ctre colegii asisteni; formularea unor ntrebri din partea acestora; se vor avea n vedere i variante metodologice posibile de sporire a eficienei leciei susinute; aprecieri cu caracter de concluzii, formulate de ctre coordonatorul de practic; aprecierile acestuia se vor face att cu privire la lecia asistat, ct i la interveniile asistenilor. Pg 235 curs complet

-argumentarea de ctre autorul leciei a strategiei didactice adoptate, cu referire la msura n care au fost realizate att scopul dominant al leciei, ct i obiectivele operaionale propuse;

3. Practica pedagogic vizeaz urmtoarele obiective: a. formarea capacitii studenilor de a opera cu informaii din domeniul tiinelor educaiei; cunoaterea general a realitii colii; orientarea n programele analitice i manualele colare; dobndirea unor deprinderi specifice profesiei de cadru didactic; cunoaterea i interpretarea informaiilor despre elevi i despre clasa de elevi. b. posibilitatea de a experimenta rolul de profesor, prednd, evalund i fiind evaluai n acelai timp; c. formarea de specialiti n domeniul practicii pedagogice;
ANS: A Obiectivele generale, ce stau la baza formrii viitoarelor competene generale i pe care le avem n vedere prin activitatea de practic pedagogic, sunt urmtoarele: -- cunoaterea documentelor curriculare i colare pe care se fundamenteaz organizarea i conducerea procesului didactic; -- efectuarea / exersarea unor activiti specifice procesului de nvmnt, urmrind valorificarea cunotinelor de Psihologia educaiei, Pedagogie, Didactica specialitii. -- formarea/dezvoltarea capacitii de a cunoate elevii, n vederea

tratrii difereniate a acestora. -- dezvoltarea capacitii de autoevaluare -- implicarea n realizarea unor activiti complementare leciilor desfurate n coal i n afara colii. Pg.217 curs complet 1. Obiective generale i specifice ale activitii de practic pedagogic Cunoaterea documentelor curriculare i colare pe care se fundamenteaz organizarea i conducerea procesului didactic; 1.1.Caracterizeaz modul de organizare i de funcionare a unitii de nvmnt, pe principalele tipuri de activiti: activitate de conducere, activitate metodic i de perfecionare, activitatea de consiliere i de orientare. 1.2.Cunoate principalele competene, responsabiliti, ndatoriri i drepturi pe care le reunete profesia de cadru didactic. 1.3.Utilizeaz principalele documente colare: Planul de nvmnt, Programa colar, Planificarea anual, Proiectul unitii de nvare, Proiectul de lecie; 1.4.Stpnete conceptele tiinifice fundamentale din disciplina de specialitate; 1.5.Realizeaz conexiuni cu alte domenii ale cunoaterii; 1.6.Studiaz materiale auxiliare, compar manuale alternative i ia decizii n privina utilizrii lor. Pg.222 curs complet

4. Pregtirea practic n vederea formrii de priceperi si abiliti didactice i pedagogice, se realizeaz prin efectuarea practicii pedagogice n.., cu prilejul creia studenii sunt iniiai n aplicarea celor mai eficiente metode de instruire i educare a elevilor. a. colile de aplicaie; b. liceele pedagogice; c. clasele speciale cu profil pedagogic.
ANS: A Obiective: La sfritul activitii de practic pedagogic, studenii urmeaz a fi n msur s: -s neleag importana practicii pedagogice n sistemul formrii iniiale pentru cariera didactic; -s recunoasc principalele reglementri cu privire la organizarea i la desfurarea practicii pedagogice; -s analizeze obiectivele specifice i activitile corelate lor, propuse prin programa-cadru de practic pedagogic; -s descrie i s asimileze etapele practicii pedagogice i relaiile logice dintre acestea; -s examineze recomandrile cu privire la realizarea portofoliului de evaluare; -s realizeze documentele curriculare stabilite cu profesorii-mentori i cu profesorii coordonatori; -s susin lecii de prob/lecie final, la clasele din colile de aplicaie, dup recomandrile profesorilor-mentori i ale profesorilor coordonatori. Pg.215 curs complet

5. Practica activiti:

pedagogic

cuprinde

urmtoarele

genuri

de

a) activitatea de cunoatere general a colii; activiti de observaie i analiz a leciilor susinute de mentorii din colile de aplicaie; activiti instructiv-educative practice: susinerea leciilor de prob i finale, de ctre studeni; elaborarea caietului de practic pedagogic (ce include planificri, fie de analiz, planuri de lecie, fia psihopedagogic a unui elev, evaluare); b) efectuarea planificrii calendaristice pentru fiecare clas la care se susin lecii de prob de ctre studeni; realizarea de material didactic pentru orele profesorului mentor; c) participarea la olimpiadele colare ale elevilor; participarea la orele de pregtire suplimentar pentru concursurile colare.
ANS: A 2.Sugestii privind coninutul activitilor de practic pedagogic
TIPURI DE ACTIVITI ntlnire cu directorul unitii de nvmnt, cu profesorii-mentori i profesori-dirigini. Participarea la unele activiti metodice ale catedrei de specialitate i/sau ntlniri cu efii catedrelor de specialitate. Construirea unui profil de competene al cadrului didactic Activiti de practic observativ, pe baza unei Grile de observaie, cu consemnarea observaiilor: aspecte reuite ce merit s fie reinute, aspecte ce pot fi mbuntite; Asisten la lecii sau la alte forme de organizare a procesului de nvmnt i consemnarea datelor n Fia de asisten. Discuii de analiz n urma orelor asistate Activiti de proiectare curricular: Planificare anual, Proiectul unei uniti de nvare din trunchiul comun-obligatoriu, Proiectul unei uniti de nvare din Curriculum la Decizia colii (CDS), Proiecte de lecie. Conceperea unui material didactic personal, absolut necesar n predarea unei lecii/sistem de lecii la disciplina de specialitate. Proiectul unei uniti de nvare din CDS Activiti extracolare: excursii, emisiuni radio-tv, schimb de experien cu alte uniti de nvmnt de profil s.a. Participarea la o edin a Comisiei metodice. Activiti de proiectare didactic (unitate de nvare i lecie); Asumarea rolului de manager al procesului educaional OBIECTIVE SPECIFICE 1.1., 1.2. 5.1., 5.2., 5.3., 5.5. 1.2., 1.5. 2.1., 5.6.

2.1.6., 2.1.7., 2.1.8. 2.2.(1-7)

2.3.9., 5.4 2.2.7. 5.1. 5.5., 5.6.

2.2.5. 2.3. (1-14)

Pg.226 curs complet

6. .este profesorul de specialitate dintr-o coal sau liceu care are responsabilitatea de a conduce i coordona practica pedagogic a studenilor, prin intermediul creia acetia aplic noiunile i cunotinele de metodic dobndite n facultate i nva s predea. a. mentorul b. metodistul c. pedagogul
ANS: A La realizarea obiectivelor i a coninuturilor practicii pedagogice contribuie grupul de profesori-mentori din nvmntul preuniversitar. Mentorii sunt profesori de specialitate remarcai prin rezultate deosebite n activitatea de pregtire a elevilor, grad didactic I, experien didactic i publicistic (activiti metodice, publicaii s.a.), deschidere i nclinaie n munca de ndrumare a viitorilor profesori. Pg.219 curs complet
7.

.organizeaz lecii demonstrative i ore de predare pentru studenii practicani, ncadrnd practica pedagogic a acestora n sistemul concret de desfurare a procesului de nvmnt i totodat le ofer acestora posibilitatea de a-i nsui tehnici, metode i procedee didactice ct mai variate.

a. mentorul b. pedagogul c. metodistul


ANS: A

8. .are responsabilitatea ntocmirii fielor de evaluare i a acordrii unei note pentru activitatea didactic a studenilor practicani. a. mentorul b. pedagogul c. metodistul
ANS: A

9. . atrage studenii practicani i n activitile din afara clasei (serbri sau spectacole colare, cercuri pedagogice, edine i consultaii cu prinii). a. mentorul b. pedagogul c. metodistul
ANS: A

10. Practica pedagogic vizeaz dezvoltarea:

a. competenelor privind cunoaterea, nelegerea i de utilizarea operaional adecvat a conceptelor pedagogice i psiho pedagogice; b. abilitilor de explicare i de interpretare a ideilor, a concepiilor, a modelelor, a teoriilor i a paradigmelor n domeniu; c. competenelor de tip practic - aplicativ i de transfer, verificabile n proiectarea, conducerea i evaluarea activitilor de nvare, n utilizarea unor metode, tehnici i instrumente coerente de autocunoatere i de reflexivitate profesional;
ANS: C

11. Studenii care s-au nscris la modulul de pregtire psihopedagogic i metodic efectueaz practic pedagogic: a) nainte s urmeze disciplina Didactica specialitii; b) dup ce urmeaz disciplina Didactica specialitii; c) nu are importan dac au urmat sau nu disciplina Didactica specialitii.
ANS: B Obiectivele generale, ce stau la baza formrii viitoarelor competene generale i pe care le avem n vedere prin activitatea de practic pedagogic, sunt urmtoarele: -- cunoaterea documentelor curriculare i colare pe care se fundamenteaz organizarea i conducerea procesului didactic; -- efectuarea / exersarea unor activiti specifice procesului de nvmnt, urmrind valorificarea cunotinelor de Psihologia educaiei, Pedagogie, Didactica specialitii. - Pg.218 curs complet

12. Studenii care efectueaz practic pedagogic vor ti: a) s i stabileasc obiectivele operaionale ale unei lecii; b) s i aleag judicios strategia; c) ambele variante prezentate.
ANS: C Dup parcurgerea activitii de practic pedagogic, studenii vor fi capabili de a dovedi comportamentele solicitate prin obiectivele generale i specifice, comportamente ce se subordoneaz obiectivului fundamental: nvarea i exersarea profesiunii didactice. Aceste comportamente stau la baza dobndirii viitoarelor competene generale i specifice, nsuiri ce intr n structura competenei psihopedagogice. Ele se afl n acord att cu Standardele profesionale pentru profesia didactic, ct i cu competenelecheie solicitate prin actualele Programe pentru acordarea gradelor didactice. Obiective generale (OG) stau la baza formrii viitoarelor competene generale, motiv pentru care au un grad ridicat de generalitate i de complexitate i sunt urmrite pe durata celor dou semestre de practic pedagogic, orientnd studenii-practicani n dezvoltarea i autoperfecionarea n viitor a aptitudinii pedagogice. Obiectivele specifice (OS), ca etape n demersul ctre atingerea obiectivelor generale, se subordoneaz acestora din urm. Acest fapt este evideniat i prin numerotare. Spre exemplu, OS 2.3. este al treilea OS care expliciteaz OG 2. Totodat, obiectivele specifice coreleaz cu propunerea unor tipuri de

activiti i cu cerinele portofoliului pentru fiecare colocviu de evaluare. Obiective generale i specifice ale activitii de practic pedagogic 2. Cunoaterea documentelor curriculare i colare pe care se fundamenteaz organizarea i conducerea procesului didactic; 2.1.Caracterizeaz modul de organizare i de funcionare a unitii de nvmnt, pe principalele tipuri de activiti: activitate de conducere, activitate metodic i de perfecionare, activitatea de consiliere i de orientare. 2.2.Cunoate principalele competene, responsabiliti, ndatoriri i drepturi pe care le reunete profesia de cadru didactic. 2.3.Utilizeaz principalele documente colare: Planul de nvmnt, Programa colar, Planificarea anual, Proiectul unitii de nvare, Proiectul de lecie; 2.4.Stpnete conceptele tiinifice fundamentale din disciplina de specialitate; 2.5.Realizeaz conexiuni cu alte domenii ale cunoaterii; 2.6.Studiaz materiale auxiliare, compar manuale alternative i ia decizii n privina utilizrii lor.

13. Studenii care efectueaz practic pedagogic vor ti: a) s i aleag corespunztor metodele i mijloacele de nvmnt; b) s mbine diferitele forme de activitate cu elevii; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

14. Studenii care efectueaz practic pedagogic vor ti: a) s respecte principiile didactice n organizarea i n desfurarea orelor; b) s manifeste rigoare tiinific i creativitate n activitatea la clas; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

15. n practica pedagogic, studentul: a) efectueaz ore de asisten la profesorul din coala general sau liceul unde a fost repartizat; b) pred un numr corespunztor de lecii; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

16. n practica pedagogic, studentul: a) ntocmete proiecte didactice, sub ndrumarea profesorului din coal; b) i asist colegii la leciile predate de acetia; c) ambele variante.
ANS: C

17. n practica pedagogic, studentul:

a) ntocmete caietul de practic pedagogic; b) consemneaz, n caietul de practic, observaiile fcute la leciile inute att de profesorul din coal, ct i de ceilali studeni practicani; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

18. n practica pedagogic, studentul particip la: a) diferite activiti educative organizate de coala de aplicaie; b) serbri colare; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

19. n practica pedagogic, studentul particip la: a) ore de dirigenie; b) vizite i excursii tematice; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

20. La sfritul activitii de practic pedagogic, studenii urmeaz a fi n msur s: a) neleag importana practicii pedagogice n sistemul formrii iniiale pentru cariera didactic; b) recunoasc principalele reglementri cu privire la organizarea i la desfurarea practicii pedagogice; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

21. La sfritul activitii de practic pedagogic, studenii urmeaz a fi n msur s: a) ntocmeasc documentele curriculare stabilite cu profesorii-mentori din colile de aplicaie; b) susin leciile de prob i leciile finale, la clasele din colile de aplicaie, dup recomandrile profesorilor-mentori; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

22. n practica pedagogic, studenii se familiarizeaz: a) cu activitile instructiv-educative din coal; b) cu documentele curriculare oficiale, precum i cu cele elaborate de coal; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

23. n practica pedagogic, studenii se ntlnesc: a) cu directorii unitilor de nvmnt;

b) cu profesorii-mentori; c) cu profesori dirigini; d) toate variantele prezentate.


ANS: D

24. n practica pedagogic, studenii: a) vor cunoate drepturile i ndatoririle pe care le presupune meseria de profesor; b) vor nva s identifice componentele procesului de nvmnt; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

25. n practica pedagogic, studenii: a) sunt ndrumai s consulte i apoi s utilizeze programa colar, planificarea calendaristic, proiectele de lecie ale profesorilormentori; b) ntocmesc documente colare necesare n predarea unei lecii; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

26. n practica pedagogic, studenii: a) ntocmesc o planificare anual i proiectul unei uniti de nvare; b) consemneaz n caietele lor de asisten etapele activitilor didactice, la toate leciile sau la alte forme de activitate asistate; c)ambele variante prezentate.
ANS: C

27. n practica pedagogic, studenii devin capabili: a) s proiecteze, s realizeze i s evalueze o secven didactic, o lecie, un grup/modul de lecii; b) s elaboreze fie de asisten i fie de evaluare, n funcie de leciile la care se asist; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

28. n practica pedagogic, studenii: a) proiecteaz activiti didactice cuprinse n Curriculum-ul la decizia colii (CDS); b) propun coninuturi pentru predarea interdisciplinar i crosscurricular; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

29. n practica pedagogic, studenii: a) utilizeaz noile tehnologii ale instruirii asistate de calculator (IAC); b) identific posibilitile de cooperare cu alte medii educaionale; c) ambele variante prezentate.

ANS:

30. n practica pedagogic, studenii: a) sunt ndrumai s corecteze diferite caiete, portofolii, lucrri de control ale elevilor; b) sunt ndrumai s acorde note, propunnd msuri de ameliorare a situaiei, n cazul unui eec colar; c) ambele variante prezentate.
ANS: C

31. Programa colar: a) descrie oferta educaional a disciplinei pentru un parcurs colar determinat de managerul instituiei de nvmnt b) reprezint instrumentul didactic principal care descrie condiiile dezirabile pentru reuita nvrii, exprimate n termeni de obiective, coninuturi i activiti de nvare c) cuprinde modelul didactic al disciplinei, obiective cadru i de referin, coninuturile nvrii, manuale alternative, standarde curriculare de performan
ANS: B

32. Proiectul activitii didactice ndeplinete funciile: a) de anticipare a rezultatelor i de normare a procesului de formare b) de organizare a activitii didactice i de recapitulare a rezultatelor c) de organizare i de reglare a activitii didactice
a. a+b b. a+c c. b+c ANS: B

33. Proiectarea pedagogic a activitilor didactice, se realizeaz pe baza: a) programei colare a ariei curriculare i a ghidurilor metodologice b) programei colare a disciplinei i a manualelor alternative c) programei scolare a disciplinei, a manualului scolar si a ghidurilor metodologice
ANS: C

34. n proiectarea i realizarea activitilor didactice, obiectivele pedagogice ndeplinesc funciile de: a) anticipare i evaluare a rezultatelor nvrii b) organizare i reglare a procesului de formare

c) comunicare i orientare axiologic


a. a+b b. b+c c. a+b+c ANS: C

35. Obiectivele leciei: a) sunt prezentate elevilor pe parcursul leciei, de fiecare dat cnd se trece la un nou obiectiv sau, dup caz, la finalul leciei, pentru a realiza recapitularea b) sunt prezentate elevilor la nceputul leciei pentru a aviza elevul cu privire la noul coninut c) nu se enun, acestea fcnd doar obiectul etapei de proiectare a activitii didactice
ANS: C

36. Coninuturile nvrii: a) sunt predefinite n cadrul programelor curriculare b) sunt obiectivate n documentele colare de planificare c) se structureaz n funcie de logica intern a disciplinei
a. a+b b. b+c c. a+c ANS: B

37. Stimularea i dezvoltarea creativitii se realizeaz prin utilizarea metodelor de tip: a) expozitiv b) algoritmic c) euristic
ANS: C

38. Evaluarea rezultatelor nvrii, se realizeaz prin raportare direct la: a) performana medie a clasei (colectivului) de elevi b) obiectivele proiectate ale leciei c) standardele curriculare de performan, stabilite funcie de media rezultatelor elevilor din clasele de acelai nivel din cadrul unei uniti de nvmnt
ANS: B

39. n evaluarea rezultatelor nvrii, cadrul didactic trebuie s acioneze constant pentru:

a) sporirea obiectivitii b) creterea subiectivitii c) asigurarea unui echilibru subiectivitate


ANS: A

dezirabil

ntre

obiectivitate

40. Aspectele deontologice ale profesiei didactice se refer la: a) cultura tiinific de specialitate b) tiina i arta pedagogic c) dimensiunea etic a aciunii pedagogice
ANS: C

41. Studenii si absolvenii care opteaz pentru profesiunea didactica sunt obligai s participe la activitile Departamentului pentru Pregtirea Personalului Didactic. Aceast prevedere este consemnata in : a) Regulamentul DPPD b) Legea invatamantului c) Statutul personalului didsctic d) Metodologia aplicarii noului curriculum e) Nu exista o asemenea prevedere in nciun document oficial/legislative
ANS: B

42.Caracterizarea modului de organizare i de funcionare a unitii de nvmnt cuprinde: a) activitatea metodica si de perfectionare b) activitatea de consiliere si de orientare c) numai activitatea de conducere d) toate tipurile de activitati specifice
ANS: D

43.Identificarea i descrierea desfurrii fiecrei etape a leciei asistate se consemneza in: a. Planificarea anuala b. Proiectul unitatii de invatare c. Fisa de asistenta d. Metodologia aplicarii noului curriculum
ANS: C

44.n Fia de asisten se menioneaz Tipul leciei a) dupa consultarea cu profesorul mentor b) la sfarsitul orei sau dupa etapa de Comunicare a temei si a unor obiective

c) Nu este obligatorie acesta precizare


1. a+b 2. a+c 3. b+c ANS: A

45. In Fisa de asistenta se consemneaza Scopurile lectiei : a) numai daca sunt comunicate de profesorul mentor la instructaj b) concomitent cu desfasurarea orei, fiind deduse pe baza activitatilor desfasurate de elevi c) nu este obligatorie precizarea/formularea acestora
a.. a+b+c b. a+c c. b+c ANS: A

45. n Fia de asisten se menioneaz datele de identificare ale leciei (data, clasa, obiectul, subiectul, profesorul mentor/studentul practicant) a) Adevarat b) Fals c) Nu este obligatoriu
ANS: A

46.n Fia de asisten se menioneaz Unitatea de invatare din care face parte lecia : a) dupa consultarea planificarii anuale, cu sprijinul profesorului mentor b) nu este obligatoriu
ANS: A

47.n Planificarea anuala a lectiilor se menioneaz Tipul leciei a) Adevarat b) Fals c) Nu este obligatoriu
ANS: B

48.n Proiectul de lectie se menioneaz Tipul leciei a) Adevarat b) Fals c) Nu este obligatoriu
ANS: A

49.n Proiectul unitatii de invatare se precizeaza Tipul leciei a) Adevarat b) Fals c) Nu este obligatoriu
ANS: B

50. n Planificarea anauala sunt formulate titlurile unitatilor de invatare a) Adevarat b) Fals c) Nu este obligatoriu
ANS: A

51.Una dintre cele mai importante capaciti ale personalitii umane pe care o formeaz coala, o reprezint: a. capacitatea de a aplica n practic cele nvate b. capacitatea de organizare i selecie a informaiei c. capacitatea de asimilare a cunotinelor
ANS: A

52.Planul de invatamant al programului de studii psihopedagogice pentru Nivelul I (iniial) de certificare pentru profesia didactic cuprinde practica pedagogic : a) Practica pedagogica in invatamantul primar si gimnazial b) Practic pedagogic n nvmntul preuniversitar obligatoriu c) Practic pedagogic n nvmntul preuniversitar obligatoriu i invatamantul liceal d) Practic pedagogic n nvmntul liceal si universitar
ANS: B

53. Demersul didactic personalizat exprim: a. dreptul profesorului de a lua decizii asupra msurilor pe care le consider cele mai adecvate pentru reuita deplin a ntregului traseu didactic b. traseul predare-nvare-evaluare n activitatea didactic c. rspunderea personal pentru a asigura elevilor un parcurs colar individualizat n funcie de condiiile concrete n care are loc activitatea didactic d. un tip de lecie a. a+b b. a+c c. a+d

d. d ANS: B 54.Cteva dintre obiectivele operaionale ale practicii pedagogice, pe care studenii le au n vedere pe parcursul desfurrii efective a practicii sunt: a. S elaboreze, pe baza Fielor de asisten, cel puin dou Proiecte de lecie b. S propun Fie de evaluare formativ/final, n funcie de lecia la care urmeaz s asiste c. S realizeze un material didactic personal, necesar n predarea unei lecii/sistem de lecii la disciplina de specialitate d. S valorifice cunotinele socio-psiho-pedagogice i metodice dobndite n adoptarea strategiilor didactice adecvate (metode i procedee, mijloace de nvmnt, forme de organizare a activitii elevilor, tratare difereniat, modaliti specifice de evaluare i notare) e. S completeze Fia de caracterizare psihopedagogic a unui elev a. a+b b. a+b+c c. a+b+c+d d. a+b+c+d+e
ANS: D

55.Practica pedagogic i subsumeaz un ansamblu de activiti nct studenii practicani n final: a. cunosc modul specific de organizare i funcionare a unitilor de nvmnt; identific i neleag principalele responsabiliti, ndatoriri i drepturi pe care le incumb calitatea de educator i se integreaz n atmosfera de munc i disciplin specifice colii. b. realizeaz activiti de predare-nvare-evaluare efective cu elevii c. i nsuesc metodele i tehnicile de cunoatere a individualitii elevilor i a grupurilor colare, valorific practic i n condiii variate cunotinele pedagogice n adoptarea formelor de tratare difereniat a elevilor, pentru organizarea i educarea clasei de elevi. a. a b. a+b c. a+b+c

ANS:

56. Cele trei etape importante ale demersului didactic sunt: a. proiectarea activitii didactice b. nregistrarea vodeo a lectiilor c. realizarea activitii didactice d. evaluarea activitii didactice e. sistematizarea i restructurarea activitii didactice
a. b. c. d. a+b b+c a+c+d c+d+e

ANS: C

58. Geografia este inclusa in aria curriculara : a) arte b)limba si comunicare; c)matematica si stiinte; d)om si societate.
ANS: D

59. In completarea curriculum-ului nucleu, scoala poate opta pentru una dintre variantele de curriculum la decizia scolii: a)curiculum nucleu aprofundat; b)curriculum extins ; c)curriculum elaborat in scoala ; d)toate cele trei variante.
ANS: D

60. In formularea obiectivelor atitudinale, in proiectul de lectie, verbele adecvate sunt: a)sa defineasca, sa caracterizeze; b)sa clasifice, sa analizeze ; c)sa manifeste,sa exprime d)sa reprezinte, sa denumesca.
ANS: C

61. Un mijloc de invatamant utilizat in desfasurarea lectie, poate fi: a)dictionarul de specialitate ; b)munca cu manualul c)activitatea frontala ; d)expunere sistematica.
ANS: A

62. In proiectul de lectie, mentionam: a)obiectevele operationale ; b)metode de invatamant; c)mijloace de invatamant; d)toate variantele.
ANS: D

63. Obiectivele operationale se comunica elevilor: a)la inceputul orei; b) in predarea noilor continuturi ; c)la finalul orei ; d)nu se comunica e) la inceputul sau la sfarsitul orei, in functie de strategia didactica.
ANS: E

64. Pentru realizarea unei strategii didactice exploratorii (bazata pe utilizarea de metode de explorare), obiectivele operationale se comunica : a)la inceputul orei; b) pe parcursul predarii noilor continuturi ; c) la finalul orei ; d) nu se comunica
ANS: C

65. In realizarea invatarii depline n clas, metodele utilizate preponderent de profesor sunt: a)expozitive ; b)demonstrative, c)centrate pe activitate elevului; d)practice.
ANS: C

66. Evaluarea randamentului scolar, intr-o strategie de evaluare formativa, se realizeaz, de catre profesor: a)la inceputul orei; b)in transmiterea noilor continuturi; c)la finalul orei ; d)pe tot parcursul orei.
ANS: D

67. In Planificarea anuala din invatamantul general obligatoriu sunt formulate de catre profesor:

a) unitatile de invatre b) obiectivele de referinta c) obiectivele cadru d) obiectivele operationale


ANS: A

68. In Proiectul de lectie sunt formulate de catre profesor: a) unitatile de invatare b) obiectivele de referinta c) obiectivele cadru d) obiectivele operationale
ANS: D

69. Activitatile de invatare proiectate in ultima ora a unitatii de invatare sunt orientate catre : a) reactualizarea notiunilor cheie b) exersarea priceperilor si a deprinderilor c) evaluarea tuturor achizitiilor fundamentale din unitatea de invatare d) evaluarea achizitiilor din ultima ora a unitatii de invatare
ANS: C

70. Resursele unitatii de invatare sunt: a) mijloacele de invatamant b) metodele de invatamant c) fisele de evaluare d) formele de organizare a activitatii elevilor e) timpul de invatare
a. a+b+d+e b. a+b+c c. a+c+d+e ANS: A