Sunteți pe pagina 1din 12

AFECIUNILE PLEURO-PULMONARE SUPURATIVE (Abcesul pulmonar, Boala broniectatic, Gangrenul pulmonar, Pleureziile purulente nespecifice) 1.CS.

Factorul etiologic (mecanismul) principal in dezvoltarea abcesului i gangrenei pulmonare este: A. factorul bronhogen B. traumatismele C. boala broniectactic D. emboliile septice E. rspndirea infeciei din focare purulente din vecintate 2.CS. Cauza principala in dezvoltarea gangrenei pulmonare este: A. reactivitatea imunologica sczuta B. vrsta naintata a pacientului C. bolile concomitente D. flora microbian E. reactivitatea imunologic sczuta i flora microbiana 3.CS. Care flora microbiana mai frecvent provoac declanarea gangrenei pulmonare? A. protozoarele B. fungii C. flora microbiana aeroba gram-pozitiva D. flora microbiana aeroba gram-negativa E. flora microbiana anaeroba neclostridian 4.CS. Care este localizarea mai frecvente a abceselor pulmonare prin aspiraie: A. segmentele bazale anterioare ale lobilor inferiori B. segmentele laterale ale lobilor inferiori C. segmentele apicale ale lobilor superiori D. segmentele anterioare ale lobilor superiori E. segmentele posterioare ale plmnilor /preponderent lobii superior/ 5.CM. Abcesele de origine bronhogenic n majoritatea cazurilor sunt: A. multiple B. periferice C. solitare D. centrale E. bilaterale 6.CM. Abcesele pulmonare secundare unor embolii septice sunt: A. centrale B. multiple C. periferice D. solitare E. bilaterale 7.CS. Care simptom nu este caracteristic pentru I faza a abcesului pulmonar acut? A. tuea B. sindromul de intoxicatie septico-purulenta C. expectoraie purulent D. dispnee E. sindromul algic 8.CM. Care sindrom se diminueaz n faza a dou a abcesului pulmonar acut? A. hemoptizia B. tuea C. expectoraie D. dispnee E. intoxicaie septico-purulenta

9.CS. Sindromul fizic caracteristic pentru faza I a abcesului pulmonar este: A. sindromul de hiperinflatie pulmonara B. sindromul de condensare pulmonara C. devierea mediastinului contralateral D. sindromul fizic cavitar E. sindromul de revrsat pleural 10.CS. Sindromul fizic caracteristic pentru faza a doua a abcesului pulmonar acut: A. sindromul de hiperinflaie pulmonar B. sindromul de condensare pulmonar C. devierea mediastinului contralateral D. sindromul fizic cavitar E. sindromul de revrsat pleural 11.CS. Care metoda paraclinic de diagnostic este mai informativa in faza I a abcesului pulmonar acut ? A. scanarea cu radionuclizi B. bronhoscopia C. tomografia asociata cu puncie transtoracal D. ultrasonografia E. bronhografia 12.CM. Cea mai informativ metod de diagnostic n faza a II a abcesului pulmonar acut este: A. angiopulmonografia B. radiografia de ansamblu n doua proiecii C. scanarea cu radionuclizi D. tomografia E. ultrasonografia 13.CS. Imaginea radiologica caracteristica pentru gangrena pulmonara este: A. condensarea plmnului B. sindromul de hiperinflatie C. formaiune cavitar solitar D. imagine lichidiana plina bine delimitat E. opacitate pulmonara rspndite cu focare de destrucie /fagure de albin/ 14.CS. Cu care forma a empiemului nchistat diagnosticul diferenial a abcesului pulmonar este mai dificil? A. empiem apical B. empiem mediastinal C. empiem interlobar cu fistula bronic D. empiem parietal E. empiem supradiafragmal 15.CS. Cu care dintre formaiunile cavitare ale toracelui diagnosticul diferenial al abcesului pulmonar este mai dificil de efectuat? A. cancerul pulmonar forma atipic B. tuberculoza pulmonara forma excavat C. chist supurat cu fistul bronic D. boala broniectatic E. abces mediastinal 16.CS. Complicaia cea mai frecventa a abcesului piogen pulmonar acut: A. generalizarea procesului septico-purulent cu abcese la distan B. piopneumotoraxul C. hemoragia D. mediastenita acut E. afectarea plmnului sntos 17.CS. Cea mai grav i periculoas complicaie a abcesului pulmonar acut este:

A. pleurezia seroso-fibrinoasa B. pleurezia purulenta C. pleurezia purulenta cu fistula bronic D. hemoragie profuz E. medistenita acut 18.CS. Hemoragia profuz survine mai frecvent n: A. boala broniectatic B. abcesele pulmonare C. tuberculoza pulmonar D. cancerul pulmonar E. gangrena pulmonar 19.CS. Sursa hemoragiei profuze n gangrena i abcesele acute pulmonare mai frecvent este: A. eroziuni ale mucoasei bronhiilor B. ramurile arterei pulmonare C. arterile intercostale D. crja i aorta toracic E. arterile bronice 20.CS. Metoda veritabil de determinare a florei microbiene in abcesul si gangrena pulmonar este: A. n sputa expectorata B. n lichidul de lavaj aspirat C. n coninutul aspirat in timpul bronhoscopiei D. n frotilul nazo-faringian E. n materialul prin puncia transtoracal 21.CM. Metodele principale de tratament ale abceselor i gangrenei pulmonare sunt: A. corecia metabolismului hidro-salin B. antibioticoterapia C. dezintoxicaia D. asanarea locala a focarului purulent E. imunocorecia activ 22.CS. Metoda de elecie pentru asanarea a abcesului pulmonar acut este: A. inhalaii cu aerozoli B. drenajul postural C. toracopleuropneumocinteza cu drenare D. lavajul bronic prin cateterism E. bronhoscopia cu lavaj 23.CS. Metoda de elecie n asanarea a abceselor voluminoase cu sechestre i intoxicaie septic pronunat este: A. toracopneumocinteza cu drenaj B. bronhoscopia C. lavajul bronsic prin cateterism D. microtraheostomia E. toracopneumotomia i drenarea abcesului 24.CS. Care din metodele de hemostaza practic nu este realizabil n hemoragiile din abcesele pulmonare: A. bronhoscopia cu obstruarea bronhiei de drenaj B. colabarea plmnului afectat C. embolizarea arterelor bronice D. toracopneumotomia i suturarea vaselor in cavitatea abcesului E. rezecia pulmonara 25.CS. Metoda terapeutic de elecie n gangrena pulmonara complicat cu hemoragii repetate i importante este: A. bronhoscipia cu lavaj

B. punctia pleurala repetata C. pleurotomie minima (nchisa) D. toracopneumotomie cu tamponament E. rezecia pulmonara 26.CS. Metoda de baza al tratamentului local n cazul rupturei abcesului piogen sau gangrenos n cavitatea pleurala, este: A. bronhoscopia cu lavaj B. puncia pleurala repetat C. pleurotomie minim (nchis) D. toracotomie larg, asanarea, drenarea cavitaii pleurale i abcesului E. rezecia pulmonar 27.CS. n aprecierea rezultatelor tratamentului conservator al abcesului pulmonar acut, care afirmaie nu este corect? A. nsntoirea are loc n 80-85% cazuri B. nsntoirea definitiv (clinic i morfopatologic) - n 25 -40% cazuri C. nsntoirea numai clinica se marcheaz n 35-50% cazuri D. cronicizarea procesului are loc n 50% din cazuri E. mortalitatea constituie 1-2% 28.CM. Care din cauzele enumerate duc la cronicizarea abcesului pulmonar? A. tratamentul consevator ntrziat B. terapia antibacterian defectuoas C. localizarea apical a abcesului D. terapia de detoxifiere neadecvat E. abcesul pulmonar voluminos cu sechestre, asanat defectuos 29.CS. Complicaia cea mai grav a abcesului pulmonar cronic este: A. tuberculizarea cavitii reziduale B. suprainfectarea cu fungi C. amiloidoza visceral D. hemoptizia E. pioscleroza cu broniectazii secundare 30.CS. Metoda cea mai eficace de diagnostic n abcesul cronic este: A. angiopulmonografia B. scanarea cu radionuclizi C. radiografia de ansamblu D. bronhoscopia E. tomografia i bronhografia 31.CS. Care din formele evolutive ale abcesului pulmonar cronic nu vor fi supuse tratamentului chirurgical? A. hemoragii repetate B. cavitate restant asimptomatic C. progresarea piosclerozei D. acutizarea frecvent a procesului septico-purulent E. cancerizarea cavitii restante 32.CS. Metoda de elecie n tratamentul abcesului pulmonar cronic este: A. tratamentul medical general B. bronhoscopie cu lavaj C. toracopneumotomia cu drenaj D. terapia antibacterian E. rezecia pulmonar 33.CM. Care din complicaiile enumerate apar mai frecvent n perioada precoce la bolnavii operai pentru supuraii parenchimatoase pulmonare? A. bronhospasmul

B. plmnul de stres C. atelectaziile D. sindromul de ncrcare bronica E. bronhopneumoniile 34.CS. Cea mai periculoasa complicaie pleurala n rezeciile pulmonare este: A. pleureziile purulente B. fistula bronic C. supuraia plgii D. hemoragiile E. atelectaziile 35.CS. Metoda primordial de profilaxie a empiemului pleural n rezeciile pulmonare efectuate pentru supuraiile parenchimatoase este: A. corecia homeostazei B. administrarea preparatelor antibacteriene C. corecia strii imunologice D. reexpansionarea plmnului i drenarea adecvat E. inhalaii aerozolice 36.CM. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la structura anatomic a plmnilor, nu este corecta? A. plmnul stng este alctuit din doi lobi B. plmnul drept este alctuit din trei lobi C. plmnul stng este alctuit din trei lobi D. plmnul drept este alctuit din doi lobi E. plmnul drept are lob mediu 37.CS. Segmentele lobilor plmnilor sunt urmtoarele, exceptnd: A. lobul superior al plmnului drept are trei segmente /1,2,3/ B. lobul mediu are un segment /4/ C. lobul inferior pe dreapta - 5 segmente /6,7,8,9,10/ D. lobul superior pe stnga - 5 segmente /1,2,3,4,5/ E. lobul inferior pe stnga - 4 segmente /6,8,9,10/ 38.CM. Locul de plecare al arterelor bronice este: A. artera pulmonar B. arterile intercostale C. artera axilar D. artera subclavia E. aorta 39.CS. Mucoasa broniilor este tapetat cu: A. epiteliu alveolar B. epiteliu ciliat C. mezoteliu D. endoteliu E. epiteliu pavimentos 40.CS. Peretele broniilor are urmtoarele straturi, exceptnd: A. stratul mucos i membrana proprie B. stratul muscular C. stratul submucos D. stratul adipos-celular E. stratul fibros-cartilaginos i adventitia 41.CS. Care din indicii volumului respirator nu este corect? A. volumul inspirator de rezerv 1500-2000 ml B. volumul expirator de rezerv - 500 ml C. volumul rezidual - 1000-1300 ml D. volumul respirator - 400-500 ml

E. volumul respirator pe minut - 5000-10000 ml 42.CS. Care din indicii capacitii pulmonare nu este corect? A. capacitatea vital - 3000-4000 ml B. capacitatea total - 4000-5300 ml C. capacitatea inspiratorie - 2400-3200 ml D. capacitatea rezidual funcional - 1500 ml E. capacitatea respiratorie maxim - 128000 ml 43.CS. Care din indicii presiunii gazelor sngelui nu este corect? A. O2 n sngele arterial - 60 mm/Hg B. O2 n sngele venos - 38 mm/Hg C. O2 n sngele arterial - 98 mm/Hg D. CO2 n sngele arterial 37,8 mm/Hg E. CO2 n sngele venos - 42,5 mm/Hg 44.CS. Metodele de examinare ale funciei respiratorii sunt urmtoarele, exceptnd: A. spirometria B. scanarea cu radionuclizi C. spirografia D. spiroergometria E. pneumotahografia 45.CS. Factorii cei mai importani n etiologia bolii broniectatice sunt: A. boala bronsiectatic preponderent este congenital B. factorii ereditari C. factorul mecanic D. factorul infecios E. factorii mecanic i infecios 46.CS. Boala broniectatic se dezvolta pe fondul: A. piosclerosei B. pneumoniei cronice C. parenchimului neschimbat D. emfizemului pulmonar E. empiemului pleural cronic 47.CS. Forma anatomo-patologica a broniectazielor mai frecvent ntlnite este: A. dilataii moniliforme sau varicoase B. dilataii cilindrice C. dilataii sacciforme sau pseudochistoase D. dilataii ampulare E. dilataii mixte 48.CS. Care strat al peretelui bronic este nlocuit cu esut conjunctiv n broniectaziile dezvoltate definitiv i ireversibil (stadiul III)? A. stratul mucos B. stratul submucos C. muchii netezi D. cartilajul E. toate straturile 49.CS. Care este simptomul funcional dominant al bolii broniectatice? A. sindromul algic B. sindromul hemoptoic C. sindromul de intoxicaie septico-purulent D. sindromul bronic E. febra 50.CS. Boala broniectatic afecteaz preponderent:

A. lobul superior al plmnului drept B. lobul mediu al plmnului drept C. lobul superior al plmnului stng D. lobul superior i mediu al plmnului drept E. lobii inferiori 51.CS. Sindromul fizic caracteristic pentru boala broniectatic, este: A. sindromul de hiperinflatie pulmonar B. sindromul de condensare pulmonar C. sindromul fizic cavitar D. sindromul de revrsat pleural E. sindromul bronic 52.CS. Cea mai frecvent complicaie local a bolii broniectatice este: A. pneumopatiile acute B. bronitele acute i subacute C. hemoptiziile D. pleureziile purulente E. piosclerozele 53.CS. Complicaia cea mai grava de ordin general n perioada tardiva a bolii broniectatice este: A. abcese cerebrale B. abcese hepatice C. generalizarea procesului septico-purulent D. abcese subfrenice E. amiloidoza visceral 54.CM. Diagnosticul diferenial al bolii broniectatice este cel mai dificil de efectuat cu una din urmtoarele maladii: A. bronitele supurate fr dilataii bronice B. supuraii bronhopulmonare cronice cu bronsiectazii secundare C. tuberculoza pulmonar D. bronhocelele E. formele chistice sau pseudochistice ale bolilor congenitale pulmonare 55.CS. Metoda cea mai eficace de diagnostic a bolii broniectatice este: A. angiopulmonografia B. radiografia de ansamblu C. tomografia D. bronhografia E. bronhoscopia 56.CS. Care din urmtoarele investigaii paraclinice dau o informaie mai buna despre rezervele funcionale ale plmnilor? A. scanarea cu radionuclizi B. determinarea presiunei O2 i CO2 n snge C. testele ventilatorii D. testele ventilatorii pe plmni separai E. angiopulmonografia 57.CS. Metoda de elecie n pregtirea bolnavilor pentru bronhografie cu boala broniectatic: A. administrarea parenterala a antibioticelor B. administrarea de expectorante C. corecia homeostazei D. terapia de dezintoxicare E. asanarea arborelui bronic 58.CS. Metoda cea mai eficace de asanare a arborelui bronic este: A. inhalaii aerozolice B. drenajul postural

C. lavajul bronic prin cateterism D. administrarea de expectorani E. bronhoscopia + lavaj bronic cu antibiotici, anticepsici i aspiratie 59.CS. Tratamentul strict conservator a bolii broniectatice este indicat n urmtoarele cazuri, exceptnd: A. bolnavii cu boli concomitente decompensate B. stadiile iniiale a maladiei, mai cu seama, la copii C. cazurile de afectare a unui plmn i al unui lob sau mai muli din partea opus D. afectarea limitat a ambilor plmni E. degerescena amiloida grav a organelor interne 60.CS. Tratamentul conservator al bolii broniectatice include obligatoriu urmtoarele masuri, exceptnd: A. corecia homeostazei B. terapia de detoxicare C. dezinfecia broniilor i a cilor aeriene superioare D. combaterea secreiei gastrice E. tratamentul balneo-climatic 61.CS. Tratamentul chirurgical al bolii broniectatice n dependen de procesul local este indicat rar n urmtoarele cazuri: A. broniectazii supurate unilaterale B. plmn broniectatic complet distrus C. broniectazii localizate bilateral bine delimitate D. broniectazii difuze din copilrie, mai cu seam bilaterale, fr complicaie E. broniectazii secundare, mai cu seama, hemoptoice 62.CS. Operaiile radicale n boala broniectatic sunt urmtoarele, exceptnd: A. rezecia segmentar B. lobectomia, bilobectomia C. rezecia cuneiform D. decorticarea pleuro-pulmonar E. pneumonectomia 63.CS. Complicaiile postoperatorii imediate n boala broniectatic sunt urmtoarele, exceptnd: A. trezirea postanestetic tardiv a bolnavului B. hemoragia grav C. ocul de durere D. bronhospasmul E. insuficiena suturilor bronhiei 64.CS. Complicaiile pleurale postoperatorie precoce n rezeciile pulmonare pentru boala broniectatic sunt urmtoarele, cu excepia: A. empiemul pleural B. hematoraxul C. pneumotoraxul D. atelectaziile E. chilotoraxul 65.CS. Complicaiile postoperatorii precoce ale parenchimului i broniilor n rezeciile pulmonare pentru boala broniectatic sunt urmtoarele, cu excepia: A. atelectaziile B. pneumoniile C. ncrcrii broniilor D. edemul pulmonar E. emfizemul cervico-toracic 66.CS. Care din complicaiile postoperatorii imediate n rezeciile pulmonare pentru boala broniectatica necesit reintervenie chirurgicala de urgen major?

A. atelectazia B. ocul de durere C. hemoragia intrapleural D. pneumatoraxul E. inundaia traheo-bronic 67.CS. Seroasa pleurei este tapetat cu: A. epiteliu cilindric ciliat B. epiteliu alveolar C. endoteliu D. mezoteliu E. epiteliu pavimentos 68.CS. In pleur este bine dezvoltat reeaua: A. reeaua vascular arterial B. reeaua vascular venoas C. reeaua vascular limfatic D. reeaua vascular arterial i venoas E. unturile arterio-venoase 69.CS. Care este cauza cea mai frecvent a dezvoltrii pleureziilor purulente nespecifice ? A. afeciunile inflamator-supurative ale broniilor i parenchimului pulmonar B. afeciunile septice din vecintate C. afeciunile septice la distan D. traumatismul toracelui E. operaiile toracice 70.CS. Care flor microbian cea mai frecvent decelat n empiemul pleural nespecific? A. flora microbiana aerob B. flora microbiana anaerob neclostridiana C. fungii D. flora microbiana anaerob clostridian E. flora microbian aerob si flora microbian anaeroba neclostridian 71.CS. Simptoamele funcionale principale n pleureziile acute nespecifice sunt urmtoarele, exceptnd: A. durerea toracic B. tusea C. dispneea D. bradipneea inspiratorie E. polipneea 72.CS. n pleureziile de difuziune (perioada iniial), durerea are urmtorul caracter: A. junghi toracic B. durere toracic difuz C. durere n punct fix D. durere n intercostal E. dureri n spaiul interscapulo-vertebral 73.CS. n pleureziile colectate, durerea poart urmtorul caracter: A. junghiul toracic B. durerea toracic difuz C. durere n punct fix D. durere intercostal E. dureri n spaiul interscapulo-vertebral 74.CS. Care este sindromul fizic caracteristic pentru pleureziile purulente? A. sindromul de hiperinflatie pulmonar B. sindromul de condensare pulmonar C. sindromul fizic cavitar

D. sindromul de revrsat pleural E. sindromul fizic mixt 75.CS. Care din semnele sindromului fizic de revrsat pleural dispar n pleureziile colectate? A. vibraia vocal abolit B. matitatea C. murmurul vezicular abolit D. hipersonoritatea apical E. suflul si frecaturile pleurale 76.CS. Reeind din localizarea pleureziilor nchistate, care afirmaie nu este corect? A. pleurezii apicale B. pleurezii costo-parietale C. pleurezii intersegmentare D. pleurezii mediastinale E. pleurezii interlobare 77.CS. Care metoda de diagnostic este cea mai eficace n pleureziile purulente acute ? A. ultrasonografia B. scanarea plmnilor cu radionuclizi C. radiografia de ansamblu n diferite poziii /de profil, de fa, laterografia/ D. angiopulmonografia E. bronhoscopia 78.CM. In care forma de pleurezie nchistata diagnosticul este foarte dificil? A. n pleureziile apicale B. n pleureziile mediastinale C. n pleureziile diafragmatice D. n pleureziile interlobare E. n pleureziile parietale 79.CS. Care este metoda indispensabil de diagnostic n depistarea pleureziilor nchistate? A. ultrasonografia B. examenul radiologic (radioscopia, radiografia, tomografia/ cu puncia coleciei i examenul citologic a lichidului recoltat) C. scanarea plmnului D. angiopulmonografia E. bronhoscopia 80.CS. Examenul citologic al revrsatului pleural caracteristic pentru pleureziile purulente bacteriale este: A. predominanta limfocitelor B. numrul de leucocite in cmpul de vedere nu mai puine de 50 C. numrul de leucocite intre 50-70 n cmpul de vedere D. numrul de leucocite n cmpul de vedere 100 i mai mult, dintre care 80% neutrofile E. predominana eritrocitelor schimbate 81.CS. Tratamentul conservator al empiemului acut bacterian include urmtoarele masuri, exceptnd: A. terapia de dezintoxicare B. terapia antimicrobian C. evacuarea revrsatului pleural D. asanarea sursei septico-purulente primare E. ameliorarea reactivitii organismului prin imunizarea activ 82.CS. Metoda primordiala n tratamentul local al pleureziilor purulente acute este: A. administrarea intrapleurala a antibioticelor B. evacuarea revrsatului pleural i reexpansionarea plmnului C. toracoscopia cu aspiraia revrsatului pleural D. bronhoscopia cu lavaj i aspiraie bronica

E. cateterizarea v.subclavia cu administrarea parenteral a antibioticelor 83.CS. Metodele tradiionale de evacuare a revrsatului pleural sunt urmtoarele, exceptnd: A. puncia repetat B. pleurotomia minim cu drenaj C. pleurotomia larg fr rezecia coastelor cu drenaj D. pleurotomia larg cu rezecia coastelor i drenaj E. toracoscopia repetat cu aspiraie revrsatului pleural 84.CM. Metoda de evacuare a revrsatului pleural depinde n primul rnd de urmtoarele situaii principale: A. cauza pleureziei B. vrsta bolnavului C. reactivitatea organismului D. caracterul revrsatului i factorul etiologic al pleureziei E. flora microbian 85.CM. Care cauze din cele enumerate pot favoriza cronicizarea empiemului acut ? A. tratamentul ntrziat B. drenarea insuficienta a cavitaii pleurale C. flora microbiana agresiva i rezisten la antibiotice D. reactivitatea imunologic sczut E. boli concomitente decompensate 86.CS. Care este principiul de baza n tratamentul empiemului cronic? A. dezinfectarea cavitaii restante B. terapia cu antibiotice C. tratamentul de dezintoxicare D. corecia homeostazei E. lichidarea cavitaii restante 87.CS. Procedeele chirurgicale contemporane in tratamentul empiemului cronic sunt urmtoarele, exceptnd: A. toracoplastia extrapleural B. toracoplastia intrapleural C. decorticarea pleuro-pulmonar D. decorticarea pleuro-pulmonar asociat cu rezecia pulmonara parial E. plombajul extrapleural cu materiale plastice 88.CS. Care metod de plombaj intrapleural este utilizat n cazuri sporadice ale empiemului cronic pleural fr fistule bronice? A. plombajul cu parafin B. plombajul cu grsimi C. plombajul cu burei din material plastic D. plombajul cu muchi E. plombajul cu bile de acrilat

Key (AFECIUNILE PLEURO-PULMONARE SUPURATIVE): 1A, 2E, 3E, 4E, 5CD, 6BCE, 7C, 8DE, 9B, 10D, 11C, 12BD, 13E, 14C, 15C, 16B, 17D, 18E, 19E, 20E, 2ABCD, 22C, 23E, 24B, 25E, 26D, 27D, 28ABDE, 29C, 30E, 31B, 32E, 33CD, 34D, 35D, 36CD, 37B, 38BDE, 39B, 40D, 41B, 42D, 43A, 44B, 45E, 46C, 47B, 48E, 49D, 50E, 51E, 52B, 53E, 54BE, 55D, 56D, 57E, 58E, 59D, 60D, 61D, 62D, 63E, 64D, 65E, 66C, 67D; 68C; 69A; 70E; 71D; 72A; 73B; 74D; 75E; 76C; 77C; 78BD; 79B; 80D; 81E; 82B; 83E; 84AD; 85ABCDE; 86E; 87E; 88D;