Sunteți pe pagina 1din 9

AFECIUNILE CHIRURGICALE A INTESTINUL GROS 1.CS. Lungimea colonului constituie: A. 50 cm B. 80 cm C. 150 cm D. 200 cm E. 300 cm 2.CS.

Sursa arterial pentru colonul drept este: A. artera mezenteric inferioar B. artera mezenteric superioar C. artera renal dreapt D. artera ileac extern dreapt E. artera ileac intern dreapt 3.CS. Inervaia simpatic a colonului drept provine din: A. plexul hipogastric B. plexul mezenteric superior C. nervii vagi D. simpaticul lombar E. nici una din cele de mai sus 4.CM. Care din urmtorii sunt factori de risc pentru cancerul de colon: A. polipoza rectocolonic familial B. bolile colonice inflamatorii C. diverticuloza colonic D. colecistectomia E. ureterosigmoidostomia 5.CM. Diseminarea cancerului de colon se poate face prin: A. invazia de vecintate B. limfatice C. diseminare hematogen D. diseminare lumenal E. diseminare perineural 6.CM. Care din urmtoarele explorri paraclinice sunt utilizate pentru diagnosticul cancerului de colon: A. anuscopia B. irigografia C. tranzitul baritat D. colonoscopia E. rezonana magnetic nuclear 7.CM. Care din urmtoarele explorri paraclinice sunt utilizate pentru determinarea stadiului evolutiv al unui neoplazm de colon: A. ecografia abdominal B. tomografia computerizat C. rezonana magnetic nuclear D. ECG E. radiografia pulmonar 8.CM. Care din urmtoarele constituie complicaii frecvente ale cancerului de colon: A. ocluzia B. sindromul de malabsorbie C. perforaia D. hemoragia E. septicemia 9.CM. Care din urmtoarele metode sunt folosite n tratamentul cancerului de colon: A. intervenie chirurgical B. radioterapia C. chimioterapia

D. imunoterapia E. imunosupresia 10.CM. Care din urmtoarele constituie obiective majore ale interveniei chirurgicale: A. ndeprtarea leziunii B. refacerea tranzitului colic C. tratamentul complicaiilor (stenoz, perforaii) D. evaluarea leziunilor hepatice E. conservarea unei poriuni ct mai mari de colon 11.CM. Care din urmtoarele metode n chirurgia cancerului de colon au fost introduse n ultimii ani: A. disecia i ndeprtarea ganglionilor limfatici B. suturile mecanice C. circulaia extracorporeal D. rezeciile laparoscopice E. endoscopia intraoperatorie 12.CM. Care din urmtoarele antibiotice sunt utilizate pentru pregtirea preoperatorie a colonului: A. cefalosporinele B. gentamicina C. metronidazol D. ampicilina E. cloramfenicolul 13.CM. Care din urmtoarele principii stau la baza interveniei radicale pentru cancerul de colon drept: A. se rezec colonul drept n ntregime (hemicolectomie dreapt) B. refacerea tranzitului se efectueaz prin ileotranzverzostomie C. concomitent se rezec pediculii vasculoi i limfoganglionii regionali D. refacerea tranzitului se efectueaz de obicei ntr-un al doilea timp E. ablaia ganglionilor de la originea arterei mezenterice superioare este obligatorie 14.CM. Care din urmtoarele medicamente sunt utilizate ca imunoterapie la bolnavii cu neoplasm de colon: A. levamisolul B. 5-fluoruracilul C. BCG D. corynebacterium parvum E. TNF (tumor nechrosis factor) 15.CM. Care din urmtoarele fac parte din tabloul clinic obinuit al unui cancer de colon drept: A. anemia B. febra C. semne de ocluzie intestinal D. tumor palpabil E. sindrom de malabsorbie 16.CS. Dilatarea toxic acut a colonului poate s evolueze la urmtoarea patologie: A. diverticuloza colonului B. polipoza familial difuz C. rectocolita ulceroas nespecific D. colita ischemic E. colita spastic 17.CS. Care din complicaiile enumerate mai jos nu-i caracteristic pentru colita ulceroas nespecific: A. fistulele intestinale interne B. perforaia colonului C. hemoragia intestinal D. malignizarea E. dilatarea toxic a colonului 18.CS. n tratamentul conservativ al rectocolitei ulceroase nespecifice totul e cotect, exceptnd: A. preparatele antibacteriale din grupa salazopirinei B. hormonii steroizi C. preparatele antidiareice D. nutriia parenteral 2

E. antibioticoterapia 19.CS. n maladia Crohn pot evalua toate complicaiile enumerate, cu excepia: A. hemoragia intestinal B. fistulele intestinale interne C. plastroanele intraperitoneale D. stricturile intestinului E. polipoza colonului 20.CS. Schimbri ale mucoasei colonului sub forma "pietrelor de pavaj pot fi depistate la bolnavii cu: A. colit ulceroas nespecific B. polipoz adenomatoas familial C. maladia Crohn D. colit ischemic E. boala Hirshprung 21.CS. Examenul histologic al mucoasei colonului poate depista prezena celulelor Langhans la bolnavii cu: A. boala Hirshprung B. sindromul intestinului excitat C. colit ulceroas nespecific D. maladia Crohn E. colit ischemic 22.CS. Metoda de elecie n tratamentul polipilor colonului este: A . tratamentul cu suc de rostopasc B. polipectomia endoscopic C. aplicarea anastomozei de derivaie D. rezecia colonului E. chimioterapia 23.CS. Metoda de certitudine n diagnosticul polipozei adenomatoase familiale este: A. ultrasonografia B. laparoscopia C. fibrocolonoscopia cu biopsie D. angiografia E. tomografia computerizat 24.CS. Toate simptomele enumerate mai jos sunt caracteristice pentru polipoza adenomatoas familial cu excepia: A. hemoragiei intestinale B. eliminarilor de mucus cu masele fecale C. anemiei D. hipoproteinemiei E. achiliei gastrice 25.CS. Ce afirmaie referitoare la tumorile viloase colice este exact: A. sunt pediculate B. se localizeaz frecvent la nivelul cecului C. se pot transforma n adenocarcinom D. se ntlnete la copii E. au capacitate mic de malignizare 26.CM. Diverticulita sigmoidian poate determina urmtoarele semne clinice: A. febr B. scdere ponderal important C. impstare n fosa iliac dreapt D. anemie E. hiperleucocitoz 27.CM. Care sunt complicaiile posibile ale diverticulozei sigmoidiene: A. hemoragia B. perforaia C. fistulizarea n vezica urinar D. abcesul pericolic E. stenoz inflamatorie 3

28.CM. n cursul colitei ulceroase nespecifice : A. se gsesc emisii gleroase B. se pot ntlni perioade lungi de remisiune C. colonoscopia trebuie fcut sistematic la fiecare puseu acut D. puseele severe se vindec ntotdeauna prin tratament medical intensiv E. leziunile sunt maxime la nivelul colonului drept 29.CM. Ce semne clinice caracterizeaz ocluzia prin volvulus de colon sigmoid: A. oprirea complet a tranzitului pentru materii fecale i gaze B. febr C. snge la tueul rectal D. crize repetate de subocluzie n antecedente E. meteorism asimetric 30.CM. Colita ulceroas nespecific se poate nsoi de urmtoarele complicaii: A. artrit B. uveit C. endocardit D. perforaie E. megacolon toxic 31.CM. n diverticuloza colonului irigografia: A. dispariia haustraiilor colonului sting cu spiculaie fin a sigmoidului B. obstrucia complet a lumenului C. colon cu aspect n teanc de farfurii D. aspect n pantaloon de golf E. aspect de pavaj al colonului 32.CM. Colectomia n diverticuloza colonului este indicat n urmtoare cazuri: A. apariia fistulelor B. hemoragie digestiv C. perforaia D. absena complicaiilor importante E. n caz de diverticulit 33.CM. Boala Crohn i colita ulceroas nespecific sunt boli inflamatorii care au caractere comune. Ce afirmaie referitoare la caracterele comune ale acestor boli este fals: A. predomin la adultul tnr B. pot interesa i colonul C. se pot asocial cu uveit i eritem nodos D. pot recidiva dup colectomia total E. se pot asocia cu fisuri anale 34.CM. Semnele radiologice ale bolii Crohn sunt: A. ileit folicular B. ulceraii C. aerobilie D. stenoze E. fistule 35.CM. Ce semne clinice se pot ntlni n cursul diferitelor complicaii ale diverticulelor colici: A. fecalurie B. rectoragii C. contractur D. constipaie E. leucopenie 36.CM. Caracteristicile principale ale polipozei adenomatoase familiale difuze sunt: A. transmitere autosomal dominant B. malignizare constant C. necesitatea colectomiei totale D. necesitatea supravegherii rectale atente dup colectomie E. malignizarea este rar 4

37.CM. Prevenirea cancerului de colon se poate face prin supravegherea periodic a colonului la persoanele cu risc crescut. Care sunt subiecii cu risc crescut: A. descendenii prinilor operai de cancer de colon B. bolnavii deja operai de polipi colici C. bolnavii cu rectocolit ulcero-hemoragic nespecific cu debut n copilrie, evolund de peste 10 ani D. bolnavii cu constipaie cronic E. bolnavii cu sindrom Peutz-Jeghers 38.CM. Sindromul Peutz-Jeghers: A. este forma clinic cea mai frecvent de tumori maligne ce intereseaz intestinul subire B. se poate manifesta prin accidente ocluzive C. malignizarea este foarte frecvent D. se nsoete de lentiginoz periorificial E. tumorile sunt desmoide 39.CM. n care din urmtoarele boli se poate ntlni limfogranulomatoza: A. boala Crohn B. sindromul de malabsorbie C. diverticuloza colic D. colita ischemic E. polipoza rectocolic 40.CM. Complicaiile polipozei rectocolonice sunt: A. anemia secundar B. denutriia C. ocluzia intestinal prin invaginare D. malignizarea E. perforaia intestinului 41.CM. Interveniile chirurgicale mai rspndite n tratamentul polipozei rectocolonice sunt: A. polipectomia endoscopic B. rectocolectomia total cu ileostomie C. colectomie subtotal cu anastomoz ileorectal D. colotomia cu extirparea zonelor polipoase E. anusul contra naturii 42.CM. Gazul colonic este compus din urmtorii compui chimici: A. azot B. oxigen C. dioxid de carbon D. hidrogen E. metan 43.CM. Factorii care regleaz motilitatea colonului sunt: A. glucagonul B. somatostatina C. colecistochinina D. sistemul nervos intrinsec E. sistemul nervos extrinsec 44.CM. Care operaii se practic n tratamentul bolii Hirschprung: A. operaia Duhammel B. operaia Soave C. operaia Svenson D. operaia Kummel E. Operaia Quenu-Miles 45.CM. Care investigaii sunt mai importante n diagnosticul bolii Hirschprung: A. ecografia abdominal B. irigografia n contrast dublu C. rectoromanoscopia cu biopsia mucoasei rectale dup Svenson D. tomografia prin rezonan magnetic nuclear E. determinarea reflexului recto-anal 5

46.CS. Leziunile anatomo-patologice din stadiile incipiente ale colitei ulceroase nespecifice sunt: A. infiltrarea cu eozinofile la nivelul criptelor Lieberkuhn B. la inspecie mucoasa colonic este tapetat de ulceraii profunde C. mucoasa n totalitate este ingroat D. mucoasa este atrofiat cu zone avasculare E. mucoasa colonic este tapetat de ulceraii granulare superficiale, fiind n totalitate subiat i friabil cu vascularizaie bogat 47.CS. Cel mai frecvent semn al debutului colitei ulceroase nespecifice este: A. scderea ponderal B. diareea sanguinolent C. durerile abdominale D. constipaia E. leziunile dermatologice 48.CS. Colitei ulceroase nespecifice este o boal, care prinde totdeauna: A. colonul B. rectul C. ileonul terminal D. cecul E. jejunul 49.CS. Principalul drog acceptat n tratamentul colitei ulceroase nespecifice, capabil s realizeze remisia episoadelor acute, este reprezentat de ctre: A. derivai de sulfsalazin B. corticosteroizi C. antibiotice cu spectru larg de aciune D. imunodepresoare E. interferonul beta 50.CS. n serul bolnavilor cu colitei ulceroase nespecifice s-a constatat prezena de anticorpi: A. anti-celule cu mucus din peretele enteral B. anti-celule fr mucus din peretele rectal C. anti-celule fr mucus din peretele colonic D. anti-celule cu mucus din peretele colonic E. anti-celule fr mucus din peretele enteral 51.CS. Prevenia degenerescenei maligne n colitei ulceroase nespecifice se face pe baza: A. decelrii hemoragiilor oculte n scaun B. explorrilor imunologice C. explorrilor tomografice D. explorrilor eco-endoscopie E. examenului baritat i colonoscopiei 52.CS. Dintre bolile inflamatorii cronice, diagnosticul diferenial al colitei ulceroase nespecifice cel mai frecvent trebuie fcut cu: A. colite virale B. colite parazitare C. neoplasm de colon D. Boala Crohn E. polipoza rectocolic 53.CS. Cel mai fidel i specific diagnostic n colitei ulceroase nespecifice este realizat prin: A. irigografie B. explorri imunologice C. explorri biologice D. rectosigmoidoscopie endoscopic E. examen copro-parazitar i coproculturi 54.CM. Sinonimele colitei ulceroase nespecifice sunt: A. boala Crohn B. rectocolita ulcero-hemoragic C. colita ulceroas idiopatic D. ileita terminal E. proctosigmoidita eroziv 6

55.CS. Etiologia colitei ulceroase nespecifice este de original: A. bacterian B. necunoscut C. viral D. parazitar E. medicamentoas 56.CM. n patogeneza colitei ulceroase nespecifice sunt incriminai factorii: A. infecioi B. psiho-somatici C. alimentari D. genetici E. imunologici 57.CM. Macroscopic pentru colita ulceroas nespecific sunt caracteristice urmtoarele particulariti: A. leziuni cu caracter segmentar B. afectarea difuz a mucoasei intestinului gros C. leziunile pot fi localizate numai n rect D. leziunile pot fi localizate numai n ileon E. afectarea se rspndeai n direcie proximal 58.CM. Colita ulceroas nespecific poate evalua n urmtoarele variante: A. cronic latent B. acut (fulminant) C. cronic recidivant D. cronic indurativ E. cronic continu (permanent progresiv) 59.CS. Simptoamele locale ale colitei ulceroase nespecifice sunt cele afirmate, cu excepia: A. rectoragie B. dureri abdominale C. febr D. diaree E. constipaie 60.CS. Simptoamele generale ale colitei ulceroase nespecifice sunt cele afirmate, cu excepia: A. anemia B. febra C. astenia D. pierderi ponderale E. hipervolemia 61.CM. Manifestrile extraintestinale (sistemice) ale colitei ulceroase nespecifice sunt: A. iridociclit B. artrite C. uveit D. eritem nodular E. artralgii i mialgii 62.CM. Criteriile endoscopice ale colitei ulceroase nespecifice sunt: A. mucoasa cu aspect granulos B. eroziuni i ulcere de form neregulat C. afectarea segmentar D. pseudopolipi E. hemoragii de contact 63.CM. Criteriile radiologice ale n colitei ulceroase nespecifice sunt: A. mucoasa cu aspect neregulat i granulos B. exulceraii, ulcere subdenivelate C. pseudopolipi D. absena haustrelor E. scurtarea intestinului 64.CM. Complicaiile locale ale colitei ulceroase nespecifice sunt: 7

A. B. C. D. E.

hemoragie profuz megacolon toxic perforaie fistule viscerale stricturi lumenale

65.CM. Complicaiile generale ale colitei ulceroase nespecifice sunt: A. ileus B. abcese n cavitatea abdominal C. tuberculoza intestinal D. sepsis E. anemie sever 66.CM. Datele epidemiologice din literatura universal privitoare la colit ulceroas nespecific citeaz: A. o inciden de 400-600 cazuri noi la 100000 locuitori B. prevalen estimat ntre 40-100 cazuri la 100000 locuitori C. rectocolita ulcero-hemoragic afecteaz n general populaia de ras neagr D. incidena este de 2 ori mai mare la rasa alb fa de restul raselor E. factorul genetic nu pare a juca un rol preponderent 67.CM. La ora actual, care din urmtoarele complicaii ale colitei ulceroase nespecifice necesit tratament chirurgical: A. suspiciunea sau descoperirea unui cancer de colon B. megacolonul toxic cu semne clare de perforaie C. colita acut fulminant, care rspunde la terapia cu corticoizi D. rectoragii masive, ce nu pot fi oprite prin metode conservative E. ocluzie prin stricturi colonice A. 68.CM. Substanele farmacologice, care i-au dovedit eficacitatea n colita ulceroas nespecific, sunt: A. imunostimulantele B. imunodepresoarele C. corticosteroizii D. derivaii acidului 5-aminosalicilic (5-ASA) E. Hormonii tiroidieni 69.CM. Imunitatea are rol n producerea colitei ulceroase nespecifice prin urmtoarele argumente: A. anticorpii anticelul cu mucus sunt prezenii in serul bolnavilor cu colit ulceroas B. anticorpii anticelul cu mucus sunt specifici C. anticorpii anticelul cu mucus sunt constani D. la subiectii cu colit ulceroas nespecific s-a constatat un deficit n producia de imunoglobuline, n special, a celor din clasa Ig G E. fenotipurile HLA-AW 24 i BW 35 sunt mai frecvent corelate cu boala 70.CM. Urmtoarele afirmaii, privind anatomia patologic din colita ulceroas nespecific, sunt adevrate, cu excepia: A. boala intereseaz mucoasa i submucoasa colonului B. rectul este interesat totdeauna i extensia se poate face la ntreg colonul C. ileonul terminal poate prezenta semne de inflamaie moderat i dilataie D. leziunile din colita ulceroas seamn foarte bine cu cele din boala Crohn E. mucoasa este n totalitate subiat, friabil, cu vascularizaie bogat 71.CS. n tratamentul chirurgical al colitei ulceroase nespecifice, una dintre operaii este reprezentat de ctre rectocolectomia total cu ileostomie tip Brooke. Care este cea mai frecvent complicaie, care apare la purttorii de ileostom: A. sindromul de ans aferent B. hemoragiile ulterioare C. infectarea ansei de ileostomie cu eventuala sa obstrucie D. sindromul de malabsorbie cu de perdiie hidro-electrolitic E. ocluzia 72.CS. Culturile aerob-anaerobe ale coninutului colonic n colita ulceroas nespecific: A. au artat modificri specifice ale florei colonice B. au artat modificri nespecifice ale florei colonice C. au artat o cretere a debitului fecal pentru Stafilococcus aureus 8

D. nu au artat modificri ale florei colonice E. nu au artat modificri ale florei colonice dect n cazurile cu evoluie ndelungat 73.CS. Care din urmtoarele complicaii ale colitei ulceroase nespecifice nu necesit tratament chirurgical urgent: A. megacolon toxic B. colit fulminant ce nu rspunde la terapia cortizonic C. ocluzia prin stricturi colonice D. malignizarea E. pseudopolipii colonici 74.CS. n diagnosticul diferenial al colitei ulceroase nespecifice fa de boala Crohn, elementul patologic microscopic, care nu apar deloc n colita ulceroas nespecific i apar n toate cazurile de boala Crohn, constituie: A. inflamaia transmural B. ngroarea submucoasei C. fisuri D. creterea celularitii submucoasei E. granuloame tip Pirogov-Langhans 75.CM. Rolul factorului infecios n etiologia colitei ulceroase nespecifice pare a fi susinut de urmtoarele: A. culturile aerobeanaerobe ale coninutului colic n colita ulceroas nespecific arat creteri ale florei colonice B. creterea titrului anticorpilor anti Escherichia coli la pacienii cu colita ulceroas nespecific C. proliferarea bacterian este facilitat de antibioticele administrate D. anticorpii anticitomegalovirus au frecven mult mai sczut la pacienii cu colita ulceroas nespecific E. prezena agenilor infecioi la aceti pacieni nu pare a avea specificitate 76.CM. Operaiile de elecie n tratamentul chirurgical al colitei ulceroase nespecifice sunt: A. rectocolectomia totala cu ileostomie tip Brooke B. rectocolectomia subtotala cu anastomoza ileo-anala C. rectocolectomia subtotala cu anstomoza ileo-rectala D. colostomia E. operatia Dixon

KEY (AFECIUNILE CHIRURGICALE A INTESTINULUI GROS) 1C; 2B; 3B; 4ABDE; 5ABCDE; 6BD; 7ABCE; 8ABCD; 9ABCD; 10AC; 11BD; 12AC; 13ABC; 14ACD; 15ABD; 16C; 17A; 18E, 19E; 20C; 21D; 22B; 23C; 24E; 25C, 26ADE; 27ABCDE; 28ABC; 29ADE; 30ABCDE; 31AC, 32ABC; 33D; 34ABCDE; 35 ABC; 36ABC; 37ABC, 38BD; 39AC; 40ABCD; 41ABCD; 42ABCDE; 43ABCDE; 44ABC, 45BCE, 46E, 47B, 48B, 49B, 50D, 51E, 52D, 53D, 54BCE, 55B, 56ABCDE; 57BCE, 58BCE; 59C, 60E, 61ABCDE; 62ABDE, 63ABCDE; 64ABC, 65DE, 66BD, 67ABDE, 68BCD; 69ADE, 70D, 71C, 72D, 73E, 74E, 75BCE, 76ABC