Sunteți pe pagina 1din 9

PANCREATITA CRONIC 1.CS. Care din urmtoarele este leziunea anatomopatologic fundamental a pancreatitei cronice? A. Litiaza wirsungiana B.

Necroza C. Fibroscleroza 4. Supuraia E. Pseudochisturile 2.CS. Care din urmtoarele prezente la radiografia abdominal pe gol este specific pancreatitei cronice? A. Ansa sentinella B. Calcificri n aria pancreatic C. Aerocolie D. Imagini hidroaerice E. Stenoza wirsungian 3.CS. Care din urmtoarele msuri dietice are o importan deosebit n tratamentul pancreatitei cronice? A. Aportul crescut de vitamine B. Aportul crescut de proteine C. Reducerea raiei de glucide D. Renunare la alcool E. Creterea aportului de vegetale 4.CS. Care din urmtoarele tratamente medicale poate ameliora simptomatologia pancreatitei cronice? A. Vasodilatatoare B. Vitaminele C. Enzimele pancreatice de substituie D. Colereticele A. Propanololul 5.CS. Care din urmtoarele este indicaia principal a tratamentului chirurgical n pancreatita cronic? A. Scderea ponderal B. Hipertensiunea portal C. Pseudochisturile D. Durerea E. Calcificri pancreatice 6.CS. Care din urmtoarele situaii constituie indicaie pentru operaia Puestow (wirsungo-jejunostomie)? A. Pseudochisturi multiple B. Pseudochisturi infectate C. Wirsung dilatat D. Wirsung nedilatat E. Nici una din cele de mai sus 7.CM. Care din urmtorii factori sunt incriminai n etiologia pancreatitei cronice: A. obstacolul canalar B. alcoolismul C. hipertensiunea portal D. denutriia E. litiaza biliar 8.CM. Care din urmtoarele semne clinice se pot ntlni n pancreatita cronic: A. durerea B. icterul C. steatoreea D. anemia E. scderea ponderal
136377628.doc

9.CM. Care din urmtoarele semne de pancreatita cronic pot fi evideniate prin tomografie computerizat? . Pseudochisturi B. ingustarea coledocului terminal C. canal Wirsung dilatat D. spasm oddian E. microlitiaza coledocului terminal 10.CM. Care din urmtoarele pot fi complicaii ale unui pseudochist pancreatic? 1. ruptura n cavitatea peritoneal B. hemoragie intrachistic C. eroziunea arterei aorte D. stenoza digestiv E. abcedarea 11.CM. Care din urmtoarele constituie metode de tratament ale unui pseudochist pancreatic format? A. Alcoolizarea B. Excizia C. Drenajul intern D. Distrucia cu laser E. Drenajul extern 12.CM. Care din urmtoarele metode pot fi aplicate n tratamentul ascitei pancreatice? A. Nutriia parenteral B. Paracenteza C. Diureticele D. Propranololul E. Tratamentul chirurgical 13.CM. Care din urmtoarele complicaii ale pancreatitei cronice pot necesita tratament chirurgical? A. Obstrucie biliar B. Litiaza wirsungiana cu dilatarea ductului Wirsung i sindrom algic pronunat C. Stenoza digestiv D. Pusee repetate de pancreatita acut E. Hipertensiunea portal 14.CS. Metoda de elecie in tratamentul pseudochistuul postnecrotic al pancreasul n metoda pn la 3 luni este A. Drenajul extern B. Derivatii chistodigestive C. Drenajul wirsungului D. Splenopancreatectomie stinga E. Pancreatectomie totala 15.CS. Cancerul de cap pancreas se traduce prin urmtoarele fenomene, exceptnd: A. Icter progresiv B. Vezicula mare palpabila C. Prurit D. Angiocolita E. Ficat atrofic 16.CM. Pseudochist pancreatic nesupurat manifesta prin: A. Sindrom algic B. Febra C. Simptomatica locala D. Intoxicaia E. Tumora abdominala

136377628.doc

17.CS. Care metoda de tratare a pseudochistului pancreatic format este preferabila ? A. Extirparea B. Marsupializarea C. Drenajul transparietal D. Derivatia interna E. Nici una din ele

18.CS. Explorarea exhaustiva a pancreasului prevede urmtorii, momente, exceptnd: A. Mobilizarea duodenului dup Kocher B. Secionarea ligamentului gastrocolic C. Mobilizarea splinei mpreuna cu poriunea caudala a pancreasului D. Secionarea micului epiploon E. Secionarea ligamentului Teres 19.CS. Alegei volumul optimal interveniei chirurgicale la pseudochist pancreatic format fr semne de abcedare: A. Drenarea externa B. Chistojejunoanastomoza C. Rezecia pancreasului cu nlturarea chistului D. Excizia peretelor chistului E. Marsupializarea chistului 20.CS. Indicai termenul optimal tratamentului chirurgical pseudochistului pancreatic: A. Imediat dup stabilirea diagnosticului B. Dup jugularea semnelor de pancreatic acuta C. Peste 1-2 luni dup acces pancreatitei acute D. Peste 2-3 luni dup acces pancreatitei acute E. Peste 3-4 luni dup acces pancreatitei acute 21.CS. Alegei semn morfologic specific pentru chist pancreatic adevrat: A. Coninutul chistului n forma de gel B. Prezenta septelor in chistul C. Forma sferica chistului D. Lipsa schimbrilor inflamatori n poriunea pancreasului neafectata cu chist E. Prezenta stratului epitelial pe suprafaa interna chistului 22.CS. Care operaie din cauza pancreatitei cronice indurativa cu dereglri permibialitatii ductului pancreatic principal se asocieze cu efect curativ pozitiv: A. corecia permibialitii papila lui Vater B. intervenia la sistem nervos vegetativ C. rezecia pancreasului D. pancreatojejunoanastomaza longitudinala E. pancreatectiomia 23.CS. Alegei factorul care indica la timpul interveniei chirurgicale urgente la chist pancreatic: A. prezenta chistului B. comprimarea stomacului C. pericol eruptiei chistului, infectarea coninutului chistului, hemoragie in chist D. comprimarea intestinului E. mrirea spaiului retrogastral la R-scopia stomacului

136377628.doc

24.CS. Indicai termenul optimal interventiei chirurgicale la fistula pancreatica: A. peste 2 sptmni dup formare fistului B. peste 1-2 luni C. peste 2-3 luni D. peste 3-4 luni E. peste 6 luni 25.CS. In norma presiunea in ductul Wirsung.... A. 300-500 mm H2O B. 250-450 mm H2O C. 100-150 mm H2O D. 50-10 mm H2O E. 700-800 mm H2O 26.CS. Toate afirmaiile privind patogenia PC sunt corecte, EXCEPTND: A. . Exista corelaie direct dintre riscul dezvoltrii PC i consumul zilnic de alcool. B. Pancreatita alcoolic este caracteristic pentru persoane, care se consum alimente cu coninut mic de grsimi i proteine C. . Calciemia, ce se dezvolt acut este stimulator potenial pentru secreia fermenilor D. Produsele alimentare cu coninut sczut de Zink, Cuprul i Selenium, folosite n alimentare n rile n curs de dezvoltare, contribuie la dezvoltarea pancreatitei tropice. E. Pancreatita alcoolic este caracteristic pentru persoane, care se consum alimente cu coninut major de grsimi i proteine 27.CS.Toate confirmaiile referitor la pseudochistul pancreatic sunt veridice, EXCEPTND: A. n lipsa complicaiilor drenarea chistului poate fi efectuata n caz, dac dimensiunile chistului sunt mai mare de 6 cm i dac persist mai mult de 6 sptmni. B. Psedochisturile cu dimensiunile normale ale ductului pancreatic pot fi tratate prin drenarea transcutan C. Pseudochist, situat mai proximal de strictura a ductului pancreatic necesit drenarea transcutan D. Pseudochist, localizat n cefalul pancreasului poate fi drenat endoscopic prin papila duodenala mare sau mica E. n caz de apariie complicaiilor supurative a pseudochistului se efectueaz drenarea extern 28.CM. Nectnd la administrarea a 4 pastile de pancreolipaz (4500 IU lipaz/pastil) la fiecare alimentaie, un pacient de 42 ani, cu pancreatit cronic complicat cu steatoreea, continue diareea,. Alegei cauzele posibile a steatoreei : A. Activitatea insuficient a lipazei in dozele prezente B. Inactivarea lipazei n stomac C. . Contaminarea bacterial nediagnosticat D. Folosirea cimetidinei E. Folosirea omeprazoluli 29.CM. Alegei afirmaii corecte referitor la chisturi congenitale A. Ele se deosibesc de pseudochisturi prin prezena stratului epitelial B. Dac sunt solitare ele sunt prezentate ca tumor abdominal C. . Chisturile multiple rar se asociaz cu alte anomalii congenitale D. Examenul electiv este ultrasonografia abdominal E. Examenul electiv este colangiografie percutanata transhepatica

136377628.doc

30.CS. Pacienta de 55 ani n timp 1 an sufer de diarreea apoas, ce iniial avut caracter intermitent in timp de cteva zile i disparea de sinestttor . Rezultatele cercetrilor bacteriale i investigaiilor pentru invazii de helmini sunt negative. Colonoscopia cu biopsie a diferitelor poriuni a colonului nu a depistat cauza histopatologica a diareei. A fost stabilit diagnosticul de sindrom a colonului iritat. Pacienta acuza diareea permanent n volum mare, de apoas, fr urme sanguine, pierdere ponderal considerabil. Diareea nu are legtur cu actul alimentrii i mai des are caracter nocturn. Datele inspeciei obiective fr deosebiri. Datele de laborator: Hb: 120 g/L, K+: 2.8 mEq/L, Na+: 134 mEq/L, Urea: 12 mmol/L, CO2: 30 mEq/L, Leu: 8600/cm3, Glicemia: 11.5 mmol/L, Cl-: 95 mEq/l, Ht: 36%, Creatinina: 100 mmol/L. Care ar fi investigaia urmtoare necesar n cazul dat. . Determinarea nivelului seric al polipeptidei vasoactive intestinale. B. Nivelul seric al gastrinei. . Nivelul seric al somatostatinei. D. Aprecierea cantitativ a scaunului i electroliilor n timpul foamei pacientei. E. Examenul ultrasonor al organelor cavitii abdominale.

31.CS. Pacienta de 55 ani n timp 1 an sufer de diarreea apoas, ce iniial avut caracter intermittent in timp de cteva zile i disparea de sinestator . Rezultatele cercetrilor bacteriale i invesigaiilor pentru invazii de helmini sunt negative. Colonoscopia cu biopsie a diferitelor poriuni a colonului nu a depistat cauza histopatologica a diareei. A fost stabilit diagnosticul de sindrom a colonului iritat. Pacienta acuza diaree permanent n volum mare, de apoas, fr urme sanguine, pierdere ponderal considerabil. Diareea nu are legtur cu actul alimentrii i mai des are caracter nocturn. Datele inspeciei obiective fr deosebiri. Datele de laborator: Hb: 120 g/L, K+: 2.8 mEq/L, Na+: 134 mEq/L, Urea: 12 mmol/L, CO2: 30 mEq/L, Leu: 8600/cm3, Glicemia: 11.5 mmol/L, Cl -: 95 mEq/l, Ht: 36%, Creatinina: 100 mmol/L. Dac pacientei date ar fi fost efectuat pH- metria gastric, care ar fi rezultatul examinrii? . p 1-2 B. p 3-4 . p 5-6 D. p 7-8 E. pH 6-7

32.CS. O doamn n vrst de 46 ani, cu anamnez alcoolic i pancreatit cronic, timp de 1 lun acuz dureri progresive abdominale. Care investigaie este necesar de efectuat n primul rnd: . Examen ultrasonor B. Colangiopancreatografie retrograd endoscopic . Testele funcionale pancreatice D. Tomografie computerizat . Determinarea 19-9 seric

33.CM. Inflamaie neural intrapancreatica joac rol important n geneza durerilor n PC. Alegei afirmaiile corecte: A. Histologic, nervele pancreatice n PC devin mai mare n dimensiuni i multiple n numr. B. Inflamaie cronica duce la ntrerupere perineurului cu expoziie esutului nervos ctre esutului conjunctiv adiacent C. Organizarea organelelor intraneurale aa ca microtubule este ntrerupta. D. Substana P paradoxal se micoreaz n nervele pancreatice aferente la pacieni cu PC E. Vitamina E paradoxal se micoreaz n nervele pancreatice aferente la pacieni cu PC

136377628.doc

34.CM. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte n privina sindromului algic n caz de PC: A. Dezvoltarea sindromului algic coincide cu dezvoltara insuficienei exocrine a pancreasului. B. Micorarea presiunii intraductale prin chirurgie decompresiva poate micora dureri la pacienii selectai C. Alterare nervilor peripancreatice la examenul histologic este demonstrat la pacienii cu PC. D. Blocada plexului celiac duce numai la ameliorarea limitata la majoritatea pacienilor cu PC. E. Dezvoltarea sindromului algic coincide cu dezvoltarea insuficienei endocrine a pancreasului.

35.CM. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte n privina abceselor pancreatice: A. Sunt asociate cu dezvoltarea distres sindromului respirator la aduli B. Pot fi prevenite prin administrarea profilactica antibioticelor de spectru larg C. Este indicat tratament chirurgical n mod urgent cu debridarea esutului necrotic D. Diagnosticul poate fi stabilit prin puncie percutanata cu ac fin a lichidului peripancreatic E. Tratamentul chirurgical const n aplicarea anastomozelor interne 36.CM. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte n privina pseudochistului pancreatic: A. n lipsa complicaiilor, drenarea pseudochistului trebuie se fie limitata la cazuri cnd pseudochistul are dimensiuni mai mare de 6 cm i persista mai mult de 6 sptmni B. Psedochistul asociat cu ductul pancreatic normal poate fi tratat i prin drenarea percutanat C. Psedochistul, localizat proximal de strictura ductului pancreatic trebuie se fie drenat percutanat D. Psedochistul, localizat n cap pancreatic poate fi drenat endoscopic prin papila duodenala mare sau mica E. n caz de apariie complicaiilor purulente a pseudochistului se efectueaz drenarea extern

37.CS. Pentru a diferenia ascita pancreatica de la ascita cirogena, testul cel mai important este: A. paracenteza abdominala B. Ultrasonografie abdominala C. Tomografie computerizata D. Colangiopancreatografie retrograda endoscopica E. Colangiografie percutanata transhepatica

38.CS. Hipertensia pancreatic poate fi cauzate de: A. Calculi n vezica biliar B. Calculi n ductus hepaticus comunis C. Calculi n ductul cystic D. Calculi nclavat n papila duodenal mare E. Toate enumerate mai sus

39.CM. Alegei afirmaii corecte referitor la dezvoltarea pancreatitei alcoolice: A. Creterea concentraiei enzimelor proteice n sucul pancreatic B. Creterea fluxului sanguine pancreatic C. Creterea permiabilitii ducturilor pancreatice D. Precipitarea de Calciu n ducturile pancreatice E. Spasm sfincterului Oddi

136377628.doc

40.CS. La pacient cu sindromul Zollinger-Ellison s-a depistat neoplazia endocrina multipla de tip I (MEN-I sindrom). Tratamentul adecvat a simptoamelor ulceroase va fi: A. Cimetidina B. Omeprazol C. Rezecie pancreatica D. Streptozocina E. Gastrectomie totala

41.CS. Pentru tratament pseudochistului cefalopancreatic se folosesc toate enumerate procedee chirurgicale cu EXCEPIA: A. Chistoduodenostomie B. Chistogastrostomie C. Chistojejunostomie D. nlturarea segmentului pancreatic afectat E. Drenarea extern

42.CS. Efectul cel mai important n caz de insuficiena pancreatic exocrin este scderea absorbiei de: A. Calciu B. Carbohidrate C. Grsimi D. Vitaminelor E. Proteinelor

43.CS. Pancreatografie, efectuat la pacient n vrsta de 54 ani i care sufer de etilismul cronic, arat semnul salbei de lacuri. Rezolvarea chirurgicala adecvata va fi: A. Colecistectomie cu revizie coledocului B. Colecistectomie cu sfincteroplastie C. Deschiderea longitudinala a ductului pancreatic i aplicarea pancreaticojejunostomiei laterolaterale (longitudinale) D. Rezecie cozii pancreasului i aplicarea pancreaticojejunostomiei E. Pancreatectomie total

44.CS. A. B. C. D. E.

Toate afirmaiile referitor la secretina sunt corecte, EXCEPTND Secretina este stimulator major a secreiei lichidului pancreatic i a bicarbonatelor Micorarea a pH-lui duodenal pn la 4.5 i mai puin duce la stimularea eliberrii secretinei Secretina stimuleaz secreia enzimelor pancreatice Celule, ce produc secretina sunt localizate n poriunea proximala a intestinului subire Colecistokinina poteniaz efectul stimulator a secretinei asupra secreiei bicarbonatelor

136377628.doc

45.CM. Alegei afirmaiile corecte referitor anatomiei pancreatice: A. Cervixul pancreatic este situat anterior i este legat intim cu jonciunea venelor mezenterica superior i lienalis, care formeaz partea caudal a venei porta B. Corpul pancreatic situat retroperitoneal i localizat posterior de aorta C. Poriunea antrala i corp a stomacului contacteaz cu suprafaa anterioara a pancreasului D. Poriune medie a corpului pancreatic este situata la nivelul L1- L2 E. Poriune medie a corpului pancreatic este situata la nivelul Th9- L10

46.CS. Toate afirmaiile referitor la insuleele Langerhans sunt corecte, EXCEPTND: A. 75%-80% din celulele insuleelor sunt beta-celule, care secreta insulina B. 10-20% sunt alfa celule, care secreta glucagons C. 5% sunt d-celule, care secreta polipeptida pancreatica D. Celulele enterochromafine produc 5-hydroxytryptamine E. PP celule produc polipeptid pancreatic

47.CM. Marcherii, ce permit a diferencia patologie benigna a pancreasului de la adenocarcinom sunt: A. CA 19-9 B. CA 125 C. Antigenul carcinoembryonic D. Testul de inhibiie adheziei leucocitare E. Secretina

48.CS. Toate afirmaiile referitor la dezvoltarea pancreatitei alcoolice sunt corecte, EXCEPTND: A. Concentraie crescut enzimelor n sucul pancreatic B. Creterea fluxului sanguin pancreatic C. Creterea permiabilitii ducturilor pancreatice D. Precipitaie calciului n ducturile pancreatice E. Spasmul sfincterului Oddi 49.CS. Icterul la pacienii cu pancreatite acute poate fi cauzat de: A. Compresie coledocului cu esut pancreatic B. Duodenostaza C. Coledocolitiaza D. Hepatita pancreatogen E. Toate enumerate mai sus

50.CS. La pacient cu scderea ponderala i dureri abdominale situate adnc, dar fr icter se suspecta adenocarcinomul pancreatic. Testul diagnostic informativ pentru examenul iniial va fi: A. Angiografie B. Tomografie computerizata C. Laproscopie D. Rezonana magnetic nuclear E. Ultrasonografie

136377628.doc

KEY (PANCREATITA CRONIC) 1C, 2B, 3D, 4C, 5D, 6C, 7ABDE, 8ABCE, 9AC, 10ABDE, 11BCD, 12ABE, 13ABCE, 14A, 15E, 16BD, 17D, 17E, 19B, 20E, 21E, 22D, 23C,24 D, 25A, 26B, 27C, 28ABC, 29ABD, 30D, 31C, 32A, 33ABC, 34BCD, 35ACD, 36ABDE, 37A, 38D, 39ACDE, 40B, 41D, 42C, 43C, 44C, 45ACD, 46C, 47ABC, 48B, 49A, 50B

136377628.doc