Sunteți pe pagina 1din 6

AFECIUNILE CHIRURGICALE A RECTULUI 1.CS Principalele leziuni precanceroase care duc la apariia cancerului rectal sunt: A.

melanoamele cu localizare rectal B. polipii colorectali, tumori viloase, rectocolita ulceroas C. hemoroizii i fistulele perianale D. anorectitele nespecifice, pectenoza E. prolapsul mucos anorectal 2.CS. Grading-ul tumoral rectal reprezint: A. clasificarea n funcie de gradul de difereniere histopatologic B. clasificarea clinic a cancerului rectal C. gradul de invazie tumoral n peretele rectal D. markeri biologici ai cancerului rectal E. metod complementar de tratament al cancerului de rect 3.CS. Cea mai frecvent form anatomopatologic de cancer rectal este: A. adenocarcinomul ulcerovegetant B. adenocarcinomul C. melanomul malign D. carcinomul spinocelular E. rabdomiosarcomul 4.CS. Examinrile specifice n cancerul de rect sunt: A. tomografia computerizat, citologia exfoliativ B. tueul rectal, endoscopia colorectal, irigografia C. echografia pelvian, determinarea antigenului carcinoembrionar D. echografia endoluminal, limfografia, arteriografia E. cromolimfoscopia, echografia transabdominal, citologia exfoliativ 5.CS. Chirurgia de teritoriu n cancerul de rect nseamn: A. extirparea segmentului tumoral al rectului B. extirparea rectului i a ganglionilor mezenterici inferiori C. ndeprtarea rectului tumoral sau a segmentului afectat mpreun cu staiile ganglionare i esutul conjunctiv nconjurtor D. limfadenectomie extins i extirparea segmentului de rect afectat E. exereza tumorii rectale sau a rectului mpreun cu sigmoidul i colonul descendent 6.CS. Principal atitudine chirurgical, care se aplic n cancerul de rect sunt: A. criochirurgia B. electrochirurgia C. amputaia de rect i rezecia rectului D. rectohemicolectomia stng lrgit E. rezecia tumoral cu raze lazer 7.CS. Factorii inhibitori ai carcinogenezei cancerului colorectal sunt: A. alimentaia vegetal, vitamina A, prostoglandinele B. antitripsina, acidul folic C. imunoglobulina A secretant, heparinaza, vitamina E D. seleniul, retinoizii, steroizii vegetali E. tromboplastina tisular, complexul vitaminic B, lipoproteinlipaza 8.CM. Cancerul rectal se poate localiza la urmtoarele niveluri: A. rectului ampular B. jonciunii rectosigmoidiene C. rectului perineal D. foselor ischiorectale E. tecii rectului 9.CM. Principalele grupe de simptome n faza de debut a cancerului rectal sunt: A. scurgerile patologice B. sindromul dureros C. tulburrile defecaiei D. tulburrile neurologice E. sindromul biliopancreatic

10.CM. Cauzele diagnosticului tardivei cancerului rectal sunt: A. evoluie frust ndelungat B. tergiversarea prezentrii la medic C. superficialitatea examinrii bolnavului D. raritatea cazurilor de cancer rectal E. absena investigaiilor moderne 11.CM. Principalii parametri, care stau la baza tratamentului chirurgical n cancerul rectal, sunt: A. localizarea leziunii B. concentraia sanguin a antigenului carcinoembrionar C. stadiul bolii D. rezultatul biopsiei prin endoscopie E. determinarea markerilor tumorali 12.CM. Cele mai utilizate procedee tehnice n exerezele de rect sunt: A. amputaia de rect B. crioterapia C. rezecia de rect D. extirparea endoscopic a tumorii E. excizia tumorii cu raze lazer 13.CM. Leziunile precanceroase incriminate n cancerul colorectal sunt: A. diverticuloza colic B. polipii colorectali C. displaziile vasculare D. rectocolita ulceroas E. megadolicocolonul 14.CM. Tueul rectal d informaii referitoare la: A. tipul histologic tumoral B. localizarea tumorii C. grading-ul tumoral D. extensia tumorii la organele vecine E. grupele ganglionare cu metastaze 15.CM. Interveniile chirurgicale cu viz oncologic n cancerul de rect sunt: A. amputaia rectal B. rezecia rectal C. operaia Hartmann D. rezecia rectal joas mecanic E. colostomia n eav de puc 16.CM. n etiopatogenia cancerului rectal sunt incriminai: A. factorii ereditari B. leziunile precanceroase ale rectului C. factorii alimentari i de mediu D. factorii iatrogeni E. afeciunile hepatopancreatice 17.CM. Metodele moderne de explorare n cancerul rectal sunt: A. tomografia computerizat B. echografia endoluminal C. citologia exfoliativ D. dozarea antigenului carcinoembrionar E. anuscopia cu lumin lateral 18.CM. Principalele simptome ale cancerului rectal sunt: A. rectoragiile mici B. tenesmele rectale C. mucoziti rectale D. senzaia de corp strin intrarectal E. constipaia alternd cu diareea 19.CM. Cei mai importani factori de prognostic n cancerul rectal sunt:

A. factorii clinici B. factorii tumorali C. stadiul clinic D. prezena metastazelor la distan E. dozarea markerilor biologici 20.CS. Cea mai informativ metod de diagnostic a perirectitei acute este: A. irigografia B. angiografia C. rectoromanoscopia D. punia coleciei purulente E. laparoscopia 21.CS. Metoda de elecie n tratamentul perirectitei acute este: A. chimioterapia B. radioterapia C. deschiderea i drenarea perirectitei D. vitaminoterapia E. administrarea sulfanilamidelor 22.CS. Cea mai informativ metoda de diagnostic a perirectitei cronice este: A. ultrasonografia B. colonoscopia C. angiografia D. fistulografia E. tomografia computerizat 23.CS. Metoda de elecie n tratamentul fistulei perirectale este: A. radioterapia B. vitaminoterapia C. antibioterapia D. chimioterapia E. excizia fistulei 24.CS. Cea mai frecvent cauz a fistulelor perirectale este: A. perirectita acut B. hemoroizii C. fisura anal D. coccigodinia E. pruritul anal 25.CS. Din simptoamele enumerate mai jos caracteristic pentru fisura anal este: A. temperatura anal B. leucocitoza C. incontinena de materii fecale D. dereri vii n timpul i dup defecaie E. diaree 26.CS. Metoda de elecie n tratamentul fisurei anale cronice este: A. antibioticoterapia B. excizia fisurei C. radioterapia D. oxigenoterapia E. administrarea spasmoliticelor 27.CS. La 85% din bolnavi fisura anal este localizat: A. la ora 12 B. la ora 3 C. la ora 9 D. la ora 6 si 12 E. la ora 6 28.CS. Intervenia chirurgical de elecie n tratamentul hemoroizilor este considerat: A. aplicarea ligaturii B. operaia Whitehead

C. hemoroidectomie dup procedeul Milligan-Morgan D. electrocoagularea hemoroizilor E. fotocoagularea 29.CS. Complicaia mai rar ntlnit a hemoroizilor este: A. hemoragia B. tromboz C. prolapsul al nodulilor interni D. strangularea cu necroz E. malignizarea nodulilor 30.CM. Ce semne clinice pot suspecta prezena unei tumori viloase rectosigmoidiene: A. rectoragia B. prezena scaunelor geroase C. scaune purulente D. dureri n timpul defecaiei E. crampe musculare determinate de hipokaliemie 31.CM. Boala Crohn se manifest prin urmtoarele semne clinice distructive: A. diareea B. scaune sanguinolente C. intereseaz adultul tnr D. prezint adesea leziuni nedureroase E. mucoasa rectal este congestiv i hemoragic fr zone sntoase 32.CM. Ce afirmaii referitoare la fistulele perianorectale sunt false: A. sunt supuraii acute B. pot recidiva postoperator C. se malignizeaz frecvent D. este necesar fistulografia E. tratamentul fistulei anale este exclusive chirurgical 33.CM. La un brbat n vrst de 42 ani se descoper endoscopic un polip rectal pediculat de 1,0 cm. Atitudinea ulterioar este: A. clism baritat cu dublu contrast B. rezecie anterioar de rect C. polipectomie endoscopic D. hemocult test E. anchet genetic 34.CM. Intervenia chirurgical n hemoroizii de gradul II i III va fi indicat n urmtoarele cazuri: A. cazurile necomplicate B. sarcin C. anemie sever D. hipertensiune portal E. cancer rectal stadiu IV 35.CM. Sindromul fisurar cuprindeurmtoarele semne clinice: A. durere tip arsur la defecaie B. spasm sfincterian C. ulceraie a comisurii posterioare anale D. melen E. hemoroid santinel 36.CM. Amputaia abdomino-perineal a rectului se practic n urmtoarele cazuri: A. cazul tumorii maligne care se atinge la tueul rectal B. cancerul ampular mediu C. cancerul ampular inferior D. cancerul ampular superior E. cancerul rectosigmoidian ocluziv 37.CM. Factorii care favorizeaz apariia hemoroizilor interni sunt: A. sarcina B. constipaia C. hipertensiunea portal

D. tumorile pelvine voluminoase E. cancerul rectal 38.CS. Ocluzia colic secundar cancerului rectosigmoidian operabil, prezentat tardiv se trateaz cel mai bine prin: A. amputaia abdomino-perineal a rectului B. colostomie stng de decompresiune C. rezecie anterioar de rect D. operaia Hartmann E. cecostomie 39.CM. Polipul rectocolic se caracterizeaz prin urmtoarele semne distructive: A. se localizeaz frecvent rectosigmoidian B. reproduce histologic glandele Lieberkuhn C. poate da hemoragie episodic D. este mai frecvent tubulos dect vilos E. se ntlnete la subiecii peste 45 ani 40.CM. Ce tumori benigne colorectale pot fi considerate hamartoame: A. sindrom Gardner B. sindrom Peutz-Jeghers C. polipoza rectocolic familial D. polip juvenil E. lipom 41.CM. Ce semne atrag atenia asupra complicaiilor n boala hemoroidal: A. rectoragia cu snge rou declanat de emisia scaunului B. durere anal acut ce apare dup defecaie i persist cteva ore C. perceperea unei tumori anale de culoare albastru-violaceu D. melena E. febra 42.CM. Investigaiile obligatorii la un bolnav cu patologie a rectului sunt: A. inspecia vizual a regiunii anale B. tueul rectal C. pasajul masei baritate D. anoscopia sau rectoromanoscopia E. sfincterometria 43.CM. Operaiile mai frecvent aplicate n tratamentul chirurgical al prolapsului rectal sunt: A. operaia Hartmann B. operaia Kummel-Zarenin C. operaia Tirshe D. operaia Duhamel E. operaia Mikulitz 44.CS. Lungimea rectului, de la promontoriu pn la linia anorectal, constituie: A. 8-10 cm B. 11-13 cm C. 15-16 cm D. 17-19 cm E. 20-22 cm 45.CM. Particularitile anatomice ale trecerii sigmoidului n rect sunt: A. este situat la nivelul vertebrei sacrale III, ceva mai jos de promontoriu B. dispare mezoul colonului sigmoidian C. intestinul devine imobil D. muchii longitudinali (tenia coli) sunt distribuii uniform pe circumferina rectului E. poart denumirea de rectosigm 46.CM. Segmentele ampulei rectale sunt: A. rectosigmoidal B. superior C. mediu D. inferior E. anorectal

47.CM. Perirectita acut se divizeaz dup urmtoarele criterii: A. dup principiul etiologic B. n funcie de nivelul sediului abceselor, plastroanelor, fuziunilor C. dup raportul dintre triectul fistulei i aparatul sfincterian D. dup gradul de complexitate E. dup timpul trecut de la spitalizarea bolnavului 48.CM. Dup deschiderea abcesului perirectal, se atest urmtoarele variante de finalizare a bolii: A. formarea fistulei rectale (perirectit cronic) B. dezvoltarea perirectitei recidivante cu acutizri ale procesului inflamator C. nsntoire D. dezvoltarea amiloidozei organelor parenhimatoase E. dezvoltarea incontinenei sfincterului obturtoriu anal 49.CS. Metoda de elecie n tratamentul fistulei perirectale este: A. excizia complet a canalului fistulos cu lichidarea orificiului intern al fistulei B. bi de ezut dup defecaie C. splarea fistulei cu soluii antiseptice D. instilaii de antibiotice n canalul fistulos E. microclisme cu ulei de ctin alb, cu colargol 50.CM. n tratamentul fistulelor perirectale se practic urmtoarele tehnici operatorii: A. sfincterolevatoroplastia B. metoda de ligatur C. excizia complet a canalului fistulos cu lichidarea orificiului intern al fistulei D. rezecia fistulei n lumenul rectal cu suturarea straturilor profunde E. incizia longitudinal a fistulei cu reglajul esutului din ductul fistulos

KEY ( AFECIUNILE CHIRURGICALE A RECTULUI) 1B; 2A, 3A; 4B, 5C, 6C, 7D, 8ABC, 9ABC; 10ABC, 11AC, 12AC, 13BD, 14BC, 15ABCD, 16ABCD, 17ABCD; 18ABCDE; 19ABCDE, 20D, 21C, 22D, 23E, 24A, 25D, 26D, 27E, 28C, 29E, 30ABE, 31ABCD, 32AC, 33AC, 34AC, 35ABC, 36ABC, 37ABCDE, 38D, 39ABCDE, 40BD, 41ABC, 42ABD, 43BCE, 44C, 45ABCDE, 46BCD, 47ABCD, 48ABC,49A, 50BCDE