Sunteți pe pagina 1din 5

Patologii autoimmune

Complement simplu 1. Anticorpii anti-CCP sunt foarte specifici pentru: a. Spondilita b. Lupus c. PR d. Sindrom CREST e. Sclerodermie 2. Sunt elemente componente ale sindromului CREST CU EXCEPTIA: a. Calcinoza b. Fenomen Raynaud c. Eritem d. Sclerodactilie e. Telangiectazie 3. Sunt ac asociati cu lupusul indus medicamentos: a. Ac anti-Jo-1 b. Ac anti-PM-1 c. Anticentromer d. Antihistone e. Anti-RNP 4. Sunt anticorpi cautati la interval de 3 luni pentru depistarea sindromului antifosfolipidic CU EXCEPTIA: a. Antiproteinaza-3 b. Antibeta-2 glicoproteina 1 IgG c. Antibeta-2 glicoproteina 1 IgM d. Anticardiolipine e. Anticoagulantul lupic 5. Fractia imunoglobulinei monoclonale care evoca boala Waldenstrom este: a. IgE b. IgM c. IgG d. IgD e. IgA Complement multiplu 6. Sunt afirmatii adevarate despre patologiile autoimune: a. Apar cu o frecventa crescuta la femei b. Unele au o predispozitie genetica c. Au evolutie in pusee d. Exista o boala autoimuna pentru fiecare organ e. Nu depind de factori de mediu 7. Este adevarat despre anticorpii antinucleari: a. Natura lor nu este importanta ci doar prezenta b. Sunt prezenti in 80% din cazurile de LED c. Sunt foarte specifici pentru LED d. Prezinta interes pentru diferentierea diferitelor colagenoze e. Se impart in Anti-ADN si ECT 8. In lupus se intalnesc urmatorii anticorpi CU EXCEPTIA: a. Anti-centromer b. Anti-Sm

c. Anti-histone d. Anti-CCp e. Anti-SSA si SSB 9. Este adevarat despre anticorpii anticitoplasma polinuclearelor neutrofile: a. Sunt prezenti in vasculite necrozante secundare b. Sunt prezenti in vasculite necrozante primitive c. Antiproteinaza 3 sau c-ANCA este foarte specifica pentru sindromul Churg Strauss d. Antiproteinaza 3 sau c-ANCA este foarte specifica pentru sindromul Sjogren e. Antimieloperoxidaza este asociata cu micropoliangeita 10. Sunt afirmatii adevarate despre imunoglobulina monoclonala CU EXCEPTIA: a. Un pic IgM evoca boala Waldenstrom b. Un pic IgA, IgG sau IgD orienteaza catre un mielom c. Poate fi intalnita si in leucemia limfoida acuta d. Poate fi intalnita si in infectii cronice e. Monitorizarea se face prin dozarea ponderala a imunoglobulinelor Raspunsuri: Complement simplu: 1 C. 2 C. 3 D. 4 A. 5 B. Complement multiplu: 6 A, B, C, D. 7 D, E. 8 A, D. 9 B, E. 10 C, E.

LED ,SAFL(SINDROMUL ANTIFOSFOLIPIDIC)


Complement simplu 1. Sunt criterii ACR pentru lupus CU EXCEPTIA: a. Psihoza b. Proteinurie sub 0,5 g/zi c. Pericardita d. Titru anormal de AAN e. AHAI 2. Este criteriu de gravitate pentru lupusul cu afectare cutanata: a. Alopecia b. Sindromul Raynaud asociat c. Vasculita vaselor mici asociata d. Fotosensibilitate anormala e. Afectari polimorfe 3. Sunt leziuni renale de clasa 5 in lupus: a. Glomerulonefrita extramembranoasa b. Leziuni proliferative segmentare c. Leziuni proliferative focale d. Leziuni proliferative difuze e. Afectare mezangiala 4. Sunt semne de activitate a lupusului cu afectare vasculara: a. Alopecia b. AHAI c. Leucopenie d. Limfopenie e. Trombopenie

5. Sunt ac anti-ECT asociati in mod special cu lupusul indus medicamentos: a. Anti-RNP b. Anti-SSA c. Anti-SSB d. Antihistone e. Anti-Sm 6. Sunt parametrii imunologici predictivi pentru puseele de lupus: a. Testul Coombs b. C3C4CH50 c. Anti-beta-2-glicoproteina d. Anticoagulantul lupic e. Antihistonele 7. Sunt examene sistematice in suspiciunea de infectie a unui pacient cu lupus CU EXCEPTIA: a. CRP b. VSH c. Hemoleucograma d. Hemocultura e. Sumar de urina 8. Tratamentul de baza in lupus este: a. Metotrexat b. Azatiopirina c. Hidroxiclorochina d. Ciclofosfamida e. Acid micofenolic 9. Sunt semne clinice ale SAFL CU EXCEPTIA: a. Cel putin un episod de tromboza venoasa profunda sau arteriala a vaselor mici b. Cel putin o moarte fetala inainte de saptamana a 10-a cu fat normal la autopsie c. Cel putin o nastere prematura inainte de saptamana 34 a unui nou-nascut morfologic normal in legatura cu o preeclampsie sau eclampsie sau cu o insuficienta placentara severa d. Mai mult de 3 avorturi spontane consecutive inainte de saptamana a 10-a de saricna cu un bilant exhaustiv negativ e. Cel putin un episod de trombembolie (infarct pulmonar, cardiac) chiar daca exista si alti factori de risc 10. NU face parte din bilantul initial in lupus: a. Examen citobacteriologic al urinei b. Fibrinogen c. C3C4CH50 d. Aglutinine neregulate e. Anticardiolipina Complement multiplu 11. Caracterizeaza lupusul: a. Boala de 8 ori mai frecventa la femei b. La batrani este des indus de betablocante c. Apare in general dupa varsta de 45 ani d. Poate afecta orice organ e. Autoimunitatea este indreptata in principal impotriva membranelor celulelor 12. Sunt criterii ACR pentru lupus: a. Fotofobia b. Lupus discoid c. Rash malar d. Psihoza e. Artrite erozive

13. In lupusul asociat cu SAFL se pot intalni urmatoarele manifestari cardiace: a. Pericardita b. Miocardita c. Endocardita aseptica d. Infarct e. CMHO 14. LED este evocat de urmatoarele afectiuni hematologice: a. AHAI b. Purpura trombocitopenica imunologica c. Purpura Henoch-Schonlein d. Boala Wegener e. Bala Evans 15. Sunt markeri predictivi ai puseelor in lupus: a. Ac Anti-ADN b. Ac Anti-SSA c. C3C4CH50 d. Anti-beta-2-glicoproteina 1 e. Anticardiolipinele 16. In lupus urmatorii ac antifosfolipidici trebuie detectati de cel putin 2 ori la un interval de peste doua saptamani: a. Ac Anti-ADN b. Anticoagulantul lupic c. C3C4CH50 d. Anticardiolipinele e. Anti-beta-2-glicoproteina 1 17. In diagnosticul diferential al lupusului urmatoarele manifestari impun excluderea vasculitei necrozante primitive: a. Sindrom Sjogren b. Vasculita c. Sindrom nefrotic impur d. Poliadenopatii si splenomegalie e. Hiperleucocitoza 18. Fac parte din principalii parametrii biologici de monitorizare a LED: a. Ac Anti-ADN b. Anticoagulantul lupic c. C3C4CH50 d. Anti-beta-2-glicoproteina 1 e. Ac Anti-Sm 19. Sunt elemente care pot fi prezente in SAFL: a. Endocardita Libmann-Sachs b. Miocardita c. Livedo cutanat d. Trombopenie periferica e. VDRL fals pozitiv 20. Sunt elemente ale bilantului initial in lupus: a. Creatininemie b. Hemocultura c. Fibrinogen d. Test Coombs globular e. Colesterol total Raspunsuri: Complement simplu:

1 B. 2 C. 3 A. 4 A. 5 D. 6 B. 7 E. 8 C. 9 E. 10 D. Complement multiplu: 11 A, B, D. 12 B, C, D. 13 A, B, C, D. 14 A, B, E. 15 A, C. 16 B, D, E. 17 B, C. 18 A, C. 19 A, C, D, E. 20 A, C, D, E.