Sunteți pe pagina 1din 4

Psihologie admitere 2012 - Simulare varianta I

1. Cum se numete ansamblul structural funcional care face posibil apariia senzaiilor? a. receptorul; b. zona cortical; c. analizatorul; d. conexiunea invers. 2. Spiritul de observaie reprezint: a. o metod de investigare; b. o atitudine; c. o aptitudine. 3. Legea contrastului senzorial const n: a. evidenierea a doi stimuli care au caracteristici contrare; b. creterea sensibilitii; c. apariia senzaiilor vizuale. 4. Excitantul sensibilitii termice este dat de: a. cunoaterea proprietilor calorice ale obiectelor; b. mecanismele de termoreglare; c. diferena de temperatur dintre corpul propriu i cea a obiectelor exterioare cu care omul intr n contact. 5. Dac un obiect absoarbe toate undele luminoase el este: a. strlucitor; b. negru; c. alb. 6. Prin apsarea uoar asupra unuia dintre ochi constatm o dublare a imaginii. n acest caz vorbim de legea: a. proiectivitii; b. semnificaiei; c. selectivitii 7. Ca expresie, simbolurile figurative se potrivesc procesului psihic numit: a. senzaie; b. percepie; c. reprezentare; d. gndire; e. motivaie. 8. Teoria stadial a dezvoltrii inteligenei a fost elaborat de: a. H.Gardner; b. A.Maslow; c. J. Piaget 9. Silogismul este: a. suport logic al procesrii ascendente; b. expresie logic a raionamentului deductiv; c. proces psihic; d. experiment.
1 din 4

10. Reactualizarea informaiilor const n: a. scoaterea la iveal a celor memorate; b. sublinierea aspectelor importante; c. suprapunerea modelului actual cu cel aflat n mintea subiectului. 11. Ce procedeu al imaginaiei a stat la baza multor inovaii i invenii n tehnic? a. creativitatea; b. brainstorming-ul; c. analogia; d. amplificarea. 12. n care form a somnului apar visele? a. n somnul paradoxal; b. n somnul prelungit; c. n somnul profund. 13. Notele definitorii ale ateniei sunt: a. orientarea; b. selectivitatea; c. concentrarea. 14. Legea efortului minim elaborat de lingvistul german G. Zipf stabilete: a. existena relaiei inverse ntre frecvena i lungimea cuvintelor; b. existena relaiei directe ntre frecvena i lungimea cuvintelor. 15. Trebuina de cunoatere a fiinei umane face parte din categoria: a. trebuinelor primare; b. trebuinelor sociale; c. trebuinelor spirituale. 16. Groaza, mnia i frica fac parte din categoria: a. tririlor afective de provenien organic; b. afectelor; c. emoiilor curente. 17. Patriotismul face parte din categoria: a. emoiilor; b. sentimentelor; c. pasiunilor. 18. Convingerile sunt: a. mesaje transmise de cel apropriat; b. idei adnc implantate n structura personalitii; c. certitudini subiective; d. idei-valoare. 19. Latura relaional-valoric a personalitii este: a. temperamentul; b. aptitudinile; c. caracterul. 20. Stadiile dezvoltrii inteligenei au fost formulate de: a. L.Thurstone; b. J. Piaget; c. C. Spearman. 21. Nivelul maxim de creativitate este atins n:

2 din 4

a. creativitatea productiv; b. creativitatea inovativ; c. creativitatea inventiv; d. creativitatea emergent. 22. Familia face parte din categoria: a. grupurilor primare; b. grupurilor secundare. 23. Funcia catartic a limbajului const n: a. mbogirea i clarificarea cunotinelor; b. exteriorizarea i transmiterea ideilor sau tririlor subiective prin intonaie, ritmul vocii, accent, mimic, gestic; c. detensionare nervoas prin modaliti specifice adaptate fiecrei personaliti. 24. Comportamentul de ajutorare se ntemeiaz pe: a. norma reciprocitii; b. norma utilitii; c. norma atraciei. 25. Din punct de vedere psihologic obstacolul reprezint: a. obiect sau fenomen al realitii; b. rezistena intern resimit de individ n desfurarea unei activiti; c. confruntarea dintre posibilitile individului i cerinele activitii. 26. Cum se numete fenomenul psihic care explic de ce un stimul negru este mai vizibil pe un fond alb dect pe un fond de exemplu verde sau albastru ? a. contrast senzorial succesiv; b. contrast senzorial simultan. 27. Componentele fundamentale ale motivaiei care semnalizeaz dezechilibrrile biopsiho-sociale ale omului sunt: a. trebuinele ; b. motivele ; c. interesele. 28. Supraaprecierea obstacolului poate duce la succes dar se nsoete i de: a. mare consum de energie; b. satisfacii foarte mari; c. acumulare de oboseal 29. Distragerea ateniei este o nsuire negativ, opus: a. mobilitii; b. distributivitii; c. concentrrii; 30. Imaginaia reproductiv se deosebete de reprezentri prin faptul c: a. corespunde datelor din experiena anterioar; b. red date ale realitii cunoscute de subiect; c. rezult dintr-o combinare nou a datelor.

3 din 4

Rspunsuri : 1.c 2.c 3.a 4.c 5.b 6.a 7.c 8.c 9.b 10.a 11.c 12.a 13.a,b,c 14.a 15.c 16.b 17.b 18. b,c,d 19.c 20.b 21.d 22.a 23.c 24.a 25.c 26.b 27.a 28.b 29.c 30.c

4 din 4