Sunteți pe pagina 1din 10

OLIMPIADA DE BIOLOGIE FAZA JUDEEAN

19 MARTIE 2011 CLASA A XI-A


SUBIECTE: I. ALEGERE SIMPL La urmtoarele ntrebri (1-30) alegei un singur rspuns corect, din variantele propuse. 1. Din punct de vedere topografic: A. pedunculii cerebrali sunt situai dorsal fa de epifiz B. discurile Merkel sunt dispuse profund fa de corpusculii Meissner C. muchiul solear este dispus distal fa de muchiul semitendinos D. timusul este dispus ventral fa de stern 2. La nivelul membranei celulare: A. cronaxia este intensitatea unui stimul care acioneaz pe o durat dubl reobazei B. repolarizarea se face iniial prin restabilire electric i ulterior prin restabilire chimic C. hidroliza ATP-ului furnizeaz energie pentru transportul pasiv Na+ / K+ D. canalele ionice pentru Na+ i anioni organici sunt deschise n repaus 3. Dendritele unor neuroni din ganglionii spinali: A. formeaz terminaii primare spiralate n corpusculii neurotendinoi Golgi B. alctuiesc fasciculele Gowers care se ncrucieaz la nivel medular C. fac sinaps cu fibre preganglionare mielinice din mduva spinrii S2-S4 D. culeg informaii de la mecanoreceptori i algoreceptori 4. n reflexele condiionate: A. transmiterea reflexelor este ereditar B. inhibiia de stingere este o inhibiie necondiionat C. arcul reflex se nchide la nivel subcortical D. stimulul iniial necondiionat devine condiionat 5. Identificai asocierea corect dintre fascicule / ci i caracteristici ale lor: A. calea gustativ are protoneuroni n ganglionul nodos B. fasciculul spinocerebelos direct n mduv este dispus dorsal fa de Flechsig C. calea auditiv include corpul trapezoid format din axonii protoneuronilor D. fasciculele corticonucleare au staie n nucleii III, IV, V din mezencefal 6. Conexiunile funcionale ale cerebelului includ cile: A. vestibulo-cerebeloase prin PCM spre arhicerebel B. cortico-ponto-cerebeloase prin PCM spre neocerebel C. spinocerebelos direct prin PCI direct la nucleii lobului anterior D. cerebelo-talamo-cortical prin PCS din paleocerebel 7. Nervii spinali toracali: A. spre deosebire de nervii cranieni micti, au dendrite i axoni pe calea senzitiv B. au fibre vegetative motorii n toate ramurile mixte C. conin, n trunchi, fibre preganglionare lungi amielinice D. au dendrite care prin comunicanta cenuie ajung la nivelul glandelor sebacee 8. Nervii glosofaringieni: A. asigur secreia glandelor salivare i lacrimale B. au originea real a fibrelor gustative n nucleul solitar C. inerveaz muchii faringelui i ai limbii D. culeg informaii gustative din treimea posterioar a limbii

Olimpiada de biologie, clasa a XI-a, faza judeean, 19.03.2011

Page 1

9. Arcurile reflexe vegetative parasimpatice sacrale: A. conduc impulsuri pentru contracia musculaturii prezente la nivelul sistemului excretor B. conin dendrite i axoni att pe calea aferent, ct i pe cea eferent C. au, spre deosebire de arcurile parasimpatice craniene, intestinul gros ca efector D. folosesc acelai mediator chimic n ganglionul previsceral i cu efectorul 10.Asocierea corect pentru ganglionii din sistemul nervos este: A. ggl. celiac trimite fibre postganglionare amielinice spre pancreas B. ggl. spinali de pe rdcina ventral conin i neuroni viscerosenzitivi C. ggl. previscerali conin sinapse ale fibrelor vegetative din nervii III, VII, IX, X D. ggl. paravertebrali sacrali sunt legai prin comunicante albe de mduva din S2-S4 11.n encefalit, urmtoarele enunuri sunt adevrate, cu EXCEPIA: A. sunt prezente simptome precum febra i vrsturile B. agenii patogeni pot s fie reprezentai de virusuri C. are loc un proces inflamator la nivelul creierului D. boala poate s fie precedat de o infecie bacterian de tip rujeol sau de oreion 12. n sensibilitatea tactil epicritic, spre deosebire de cea protopatic: A. dendrita protoneuronului este lung, ajungnd la mecanoreceptorii din submucoase B. axonii deutoneuronilor formeaz n punte decusaia senzitiv C. proiecia cortical se face n ariile somestezice din scoara cerebeloas parietal D. axonii protoneuronilor intr, fr sinaps, n cordoanele medulare posterioare 13.Fusurile neuromusculare: A. au dispunere paralel cu fibrele musculare extrafusale cu nucleii dispui central B. prezint, spre deosebire de fibrele extrafusale, inervaie prin neuronii medulari C. conin fibre musculare modificate, deoarece nu prezint elemente contractile D. permit, prin ntindere i activare, relaxarea reflex a muchiului 14.Tractul optic drept este format din axonii: A. deutoneuronilor care se ncrucieaz n mezencefal B. neuronilor multipolari piriformi din retina nazal de pe partea opus C. celulelor ganglionare din cmpul intern al retinei ochiului stng D. neuronilor multipolari din cmpul extern al retinei stngi 15.Calea olfactiv are urmtoarele caracteristici: A. prezint protoneuronul localizat ntr-un ganglion cranian B. este o cale senzorial format din trei neuroni C. conine axonii deutoneuronilor care strbat lama ciuruit a etmoidului D. are al II lea neuron localizat n bulbul olfactiv 16.La nivelul ochiului: A. un nerv cu origine aparent situat medial de piramidele pontine culege informaii termice B. muchiul oblic superior conine cte o band H n fiecare sarcomer C. axonii protoneuronilor formeaz nervul optic ce pleac prin pata oarb D. scotopsina se descompune n prezena luminii slabe n opsin i retinen 17.Una din afirmaiile legate de analizatorul acustico-vestibular este adevrat: A. la frecvene nalte vibreaz membrana bazilar de la vrful melcului B. tunelul Corti este traversat de axonii neuronilor din ganglionul Corti C. celulele receptoare din macule sunt stimulate att n condiii statice, ct i dinamice D. cele dou rampe (timpanic i vestibular) comunic prin canalul cohlear 18.n cazul creterii concentraiei sangvine a cortizolului: A. scade secreia de CRH B. se intensific gluconeogeneza muscular C. scade rata filtrrii glomerulare D. se intensific rata absorbiei lipidelor

Olimpiada de biologie, clasa a XI-a, faza judeean, 19.03.2011

Page 1

19.Creterea excreiei de azot se datoreaz: A. hiposecreiei corticosuprarenalei B. intensificrii anabolismului celular C. hiperfunciei tiroidiene D. aciunii hormonului de cretere 20.Melatonina: A. influeneaz ritmul nictemeral B. inhib secreia de FSH RH i LH RH C. determin sindromul androgenital, n caz de hipersecreie D. are efect hiperglicemiant 21.Insulina: A. permeabilizeaz membrana celular hepatic i muscular pentru acizi grai B. inhib gluconeogeneza hepatic i stimuleaz proteoliza muscular C. crete catabolismul glucozei n timpul efortului muscular ndelungat D. regleaz metabolismul glucidic, lipidic i mineral 22.Identificai enunul corect legat de hormonii sexuali: A. luteina este sintetizat de celulele tecii externe foliculare B. albugineea ovarian secret hormoni estrogeni C. progesteronul este secretat n cantiti mari dup ovulaie D. FSH stimuleaz secreia de estrogeni i testosteron 23.Hiperglicemia poate fi consecina: A. stimulrii reabsorbiei renale a glucozei de ctre cortizol B. intensificrii glicolizei de ctre insulin C. stimulrii gluconeogenezei din aminoacizi de ctre glucagon D. diminurii consumului tisular de glucoz de ctre adrenalin 24.Micarea de rotaie a capului este realizat sau favorizat de: A. prezena unei articulaii de tip sinartroz B. dintele osos al celei de-a doua vertebre cervicale C. muchii sternocleidomastoidieni i pectorali D. comenzi conduse prin ramura intern a nervilor XI 25.Articulaia dintre oasele gambei i picior: A. reprezint un exemplu de prghie de ordinul III B. are punctul de sprijin situat n planul opus forei active C. include tibia care este dispus lateral fa de fibul D. particip la extensia gambei pe coaps 26.Rotula: A. este un os sesamoid, format prin osificare desmal B. se gsete n profunzimea muchiului flexor al gambei pe coaps C. confer mai mult rezisten articulaiei genunchiului D. este localizat dorsal fa de meniscul articular 27.Muchii anterolaterali ai abdomenului sunt: A. m. oblici interni - situai medial de m. drepi abdominali B. m. transveri formeaz o centur cu rol n inspiraie forat C. m. drepi abdominali flecteaz toracele pe bazin D. m. dinai anteriori - situai deasupra i lateral de m. drepi abdominali 28.Sarcomerul: A. reprezint organitul specific al fibrei musculare B. conine doua benzi luminoase i una ntunecat C. are miofilamente de actin i miozin n discul A D. conine troponin nfurat n spiral n jurul actinei 29.La nivelul fibrei musculare: A. aparatul Golgi elibereaz Ca2+ n sarcoplasm B. impulsul nervos ajunge la miofibrile prin sistemul tubular T C. CP furnizeaz direct energie pentru contracie D. o mic parte din acidul lactic este metabolizat aerob

Olimpiada de biologie, clasa a XI-a, faza judeean, 19.03.2011

Page 1

30.n distrofia muscular Duchenne: A. transmiterea se face de la mama bolnav la biei B. esutul muscular este nlocuit cu esut adipos C. cauza este de natur genetic, fiind o maladie Y linkat D. are loc o atrofiere muscular rapid II. ALEGERE GRUPAT La urmtoarele ntrebri ( 31-60 ) se propun mai multe variante de rspuns, numerotate cu 1,2,3,4. Rspundei cu: A - dac variantele 1, 2 i 3 sunt corecte B - dac variantele 1 i 3 sunt corecte C - dac variantele 2 i 4 sunt corecte D - dac varianta 4 este corect E - dac toate cele 4 variante sunt corecte 31. La nivelul corpului: 1. n micarea de supinaie, osul radius este dispus medial fa de uln 2. muchiul semitendinos este localizat superficial n raport cu muchiul biceps femural 3. n plan sagital, epifiza este localizat anterior fa de hipofiz 4. n seciune transversal prin mduva spinrii, fasciculul olivospinal este dispus periferic 32.La nivelul sinapselor: 1. mediatorul acetilcolin determin contracia muchilor radiari ai irisului 2. impulsul transmis printr-un axon excit toate fibrele din unitatea motorie respectiv 3. componenta postsinaptic poate fi reprezentat de celule epiteliale senzoriale 4. fibre n buchet sunt dispuse la extremitile zonei centrale a fibrelor intrafusale 33.n SNC exist neuroni care: 1. formeaz nuclei de origine ai fibrelor postganglionare amielinice 2. trimit axoni prin ramuri comunicante cenuii 3. formeaz nucleii terminali din trunchiul cerebral ai nervilor cranieni I, II, VIII 4. trimit axoni prin marele nerv splanhnic spre ganglionul celiac 34.La nivelul bulbului se afl urmtoarele structuri / origini ale nervilor cranieni: 1. nucleul terminal pentru fibre care conduc informaii exteroceptive de la pavilionului urechii 2. primul neuron visceromotor preganglionar pentru reflexul ce determin mioz 3. originea real pentru fibre ce determin micri ale laringelui i faringelui 4. deutoneuronii pentru fibre ce aduc informaii gustative de la papilele filiforme 35.n realizarea funciei de conducere: 1. lemniscul lateral - pleac din nuclei senzitivi situai n trunchiul cerebral 2. fasciculul rubrospinal - se ncrucieaz la nivelul mezencefalului 3. fasciculul cortico-ponto-cerebelos - ajunge n neocerebel prin PCM 4. lemniscul trigeminal - conine axonii neuronilor din ganglionul Gasser 36.La funcia de conducere a trunchiului cerebral particip: 1. fasciculele spinocerebeloase Gowers care ajung n lobul posterior al cerebelului 2. fibre corticonucleare pentru zece perechi de nervi cranieni motori 3. fascicule comisurale ce leag etajele trunchiului cerebral 4. lemniscul medial care pleac din nuclei proprii bulbari 37.Rdcina anterioar a nervilor spinali toracali: 1. are fibre visceromotorii i somatomotorii 2. conduce comenzi pentru bronhodilataie 3. conine axoni ai neuronilor somatomotori i 4. are fibre senzitive care ajung la ganglioni intramurali 38.Nervii cranieni care au nuclei motori n bulb: 1. conin fibre visceromotorii cu origine n ganglionii prevertebrali 2. sunt n numr egal cu numrul nervilor spinali cervicali 3. prezint origine aparent n olivele bulbare 4. includ dou perechi de nervi ce intervin n reflexul depresor

Olimpiada de biologie, clasa a XI-a, faza judeean, 19.03.2011

Page 1

39.Fibre preganglionare din nervii pelvici: 1. ca i unele fibre din nervii X, transmit comenzi ce stimuleaz motilitatea tubului digestiv 2. fac sinapse cu neuroni postganglionari din ganglionii juxtaviscerali 3. realizeaz sinapse colinergice, la fel ca i fibrele postganglionare corespunztoare 4. spre deosebire de cele din nervii splanhnici, fac sinaps n ganglioni extranevraxiali 40.Calea aferent vegetativ de pe traseul unor nervi cranieni: 1. conine axonul neuronului viscerosenzitiv, ca prelungire central 2. transmite impulsul nervos prin fibre preganglionare lungi i mielinizate 3. poate conduce informaii de la chemoreceptorii din corpii carotidieni 4. are neuronul dispus n ganglionii ataai nervilor cranieni: III, VII, IX, X 41.Muchii masticatori: 1. au plci motorii cu acetilcolin ca mediator 2. prezint epimisium dispus sub fascia muscular 3. sunt inervai motor de fibre cu origine n punte 4. au endomisium dispus pe fiecare miofibril 42.Trunchiul cerebral are centrii nervoi pentru reflexele somatice: 1. cornean de clipire cu participarea nervului V pe calea aferent 2. oculocefalogir cu implicarea coliculilor superiori de pe faa posterioar a mezencefalului 3. masticator cu transmiterea comenzilor prin fibre motorii din ramura mandibular 4. lacrimal cu participarea fibrelor motorii ale nervului VII pe calea eferent 43.Tractul optic i cel olfactiv prezint urmtoarele caracteristici comune: 1. sunt formai din axoni ai deutoneuronilor 2. au proiecie cortical n paleocortex 3. emit colaterale ctre sistemul reticulat ascendent activator 4. au un traiect intracranian format din trei neuroni 44.n ariile somestezice se elaboreaz senzaii care permit stabilirea: 1. formei i dimensiunilor unui corp 2. intensitii i amplitudinii unui sunet 3. diferenelor de temperatur dintre obiecte 4. texturii i culorii unui obiect 45.Fusul neuromuscular: 1. ca i muchiul scheletic, are fibre musculare cu numeroi nuclei 2. spre deosebire de corpusculul tendinos Golgi, poate avea conexiuni cu ganglionii spinali 3. ca i corpusculii Ruffini, intr n categora proprioreceptorilor 4. spre deosebire de fibrele musculare extrafusale, are sinapse colinergice 46.Referitor la segmentul central al analizatorului kinestezic este adevrat c: 1. este localizat n ariile senzitivo-motorii care mrginesc anul central 2. reprezint zon de proiecie a fibrelor sensibilitii proprioceptive incontiente 3. transform informaiile primite n aciuni motorii corective 4. intr n alctuirea neocortexului de asociaie de pe faa medial 47.Pragul de excitabilitate olfactiv: 1. reprezint cantitatea minim de substan odorant care declaneaz senzaia de miros 2. este crescut pentru eter i sczut pentru mosc 3. variaz n funcie de natura substanelor dizolvate n mucusul din zona mucoasei olfactive 4. este o proprietate a neuronilor receptori multipolari fusiformi din cornetul nazal superior 48.Despre sensibilitatea gustativ sunt adevrate urmtoarele afirmaii: 1. pragul de excitabilitate gustativ este diferit pentru fiecare substan 2. intensitatea senzaiei gustative variaz direct proporional cu concentraia 3. la aciunea ndelungat a unui excitant apare fenomenul de adaptare 4. pentru substanele amare i dulci se manifest cea mai mare sensibilitate 49.Retina: 1. este strbtut de razele de lumin dinspre stratul intern spre cel extern 2. conine att protoneuronul, ct i deutoneuronul cii vizuale 3. are celule receptoare ce conin pigmeni fotosensibili n membrana celular 4. conine celule fotosensibile n toate zonele sale

Olimpiada de biologie, clasa a XI-a, faza judeean, 19.03.2011

Page 1

50.Referitor la mecanismul auzului este adevrat c: 1. undele sonore sunt captate de pavilionul urechii 2. potenialele microfonice sunt preluate de axonii protoneuronilor 3. lanul de oscioare modific intensitatea sunetului 4. oscilaiile endolimfei determin oscilaii ale perilimfei 51.Din nucleii vestibulari pleac fibre prin: 1. fasciculul vestibulo-spinal spre cordoanele posterioare 2. fasciculul vestibulo-cerebelos spre lobul floculo-nodular 3. fasciculul vestibulo-nuclear spre nucleii pontini III, IV, VI 4. fasciculul vestibulo-talamic pentru sinaps cu al III-lea neuron al cii 52.STH-ul: 1. stimuleaz condrogeneza i osteogeneza 2. determin, n hipersecreie la adult, mrirea limbii, ficatului, inimii 3. diminueaz consumul tisular de glucoz, producnd hiperglicemie 4. determin scderea sintezei corpilor cetonici 53.Adrenalina, spre deosebire de glucagon: 1. este un neurohormon catecolaminic 2. stimuleaz glicogenoliza hepatic i muscular 3. inhib majoritatea secreiilor digestive 4. activeaz mecanismele de sintez proteic 54.Boala Addison se caracterizeaz prin: 1. hipertensiune arterial 2. melanodermie 3. edeme i cretere n greutate 4. tulburri gastro-intestinale 55.Diabetul insipid poate aprea ca urmare a lezrii: 1. nucleilor paraventriculari 2. nucleilor supraoptici 3. regiunii mediane hipotalamice 4. tractului nervos hipotalamo-hipofizar 56.Prolactina: 1. menine secreia lactat, alturi de tiroxin 2. stimuleaz dezvoltarea glandelor mamare 3. inhib aciunea FSH n perioada alptrii 4. stimuleaz secreia corpului galben 57.n condiii de frig sau stres crete secreia de: 1. parathormon 2. insulin 3. aldosteron 4. triiodotironin 58.Sindesmozele sunt suturi: 1. solzoase ntre oasele parietale 2. ntre care se interpune tesut fibros 3. dinate ntre oasele parietale i temporale 4. plane ntre oasele nazale 59.Cocoaa: 1. apare datorit accenturii unei curburi a coloanei vertebrale n plan sagital 2. afecteaz, de exemplu, minerii i cizmarii 3. reprezint o exagerare a convexitii dorsale a coloanei vertebrale toracale 4. este prevenit prin controlul greutii i exerciii fizice zilnice 60.n scheletul trunchiului: 1. sternul este un os lat care conine mduv roie 2. coastele prezint posterior douzeci i patru de articulaii 3. vertebra toracic prezint doi pediculi vertebrali, dou procese transverse 4. sternul se articuleaz cu douzeci i dou de oase

Olimpiada de biologie, clasa a XI-a, faza judeean, 19.03.2011

Page 1

III. PROBLEME La ntrebrile 61- 70 alegei rspunsul corect din cele 4 variante propuse 61. n laboratorul de fizic, Drago s-a aezat n ultima banc i l solicit pe Adrian, colegul su, s i spun ce scrie profesorul la tabl. a) Care este defectul de vedere al lui Drago? b) Ce lentile ar trebui s utilizeze Drago pentru a vedea clar scrisul profesorului la tabl? c) Ce particulariti au celulele fotoreceptoare din foveea centralis? a) b) c) A. miopie biconcave sunt conectate prin sinapse cu celulele amacrine B. hipermetropie cilindrice fac sinaps cu dendritele protoneuronului cii C. astigmatism convergente au sensibilitate mic la lumin D. hipometropie divergente conin cte un pigment fotosensibil numit iodopsin 62. La ora de biologie, profesorul propune elevilor si efectuarea unui experiment pentru testarea acuitii tactile. a) Care regiune, din cele testate, are acuitate tactil maxim? b) Care regiune, din cele testate, are acuitate tactil minim? c) Care este corelaia dintre numrul de receptori pe unitatea de suprafa corporal i mrimea ariei de proiecie cortical? a) b) c) A. tegumentul buzelor tegumentul spatelui invers proporionalitate B. vrful limbii toracele posterior direct proporionalitate C. toracele anterior capul nu exist o corelaie D. tegumentul coapsele de egalitate degetelor 63. Ptrunderea accidental a unui corp strin n ochi determin apariia senzaiei de durere, coborrea pleoapei superioare i lcrimare abundent. a) Ce nerv transmite informaia dureroas n situaia descris? b) Prin ce se caracterizeaz nervul care determin aciunea somatomotorie descris? c) Ce tip de fibr nervoas inerveaz glanda lacrimal? a) b) c) A. un nerv cu nuclei senzitivi n toate conine fibre visceromotorii mielinic etajele trunchiului cerebral B. nervul V cu origine n ganglionul are nucleii motori i vegetativi n postganglionar Gasser acelai etaj cerebral C. un nerv ce culege informaii i de la are origine aparent n anul lung limb preolivar D. nervul V prin fibrele din ramura are doi nuclei vegetativi n bulb visceromotorie oftalmic

64.Variaiile diametrului pupilar sunt determinate de cantitatea de lumin. Comanda poate ajunge la efectorul caracteristic prin dou tipuri de fibre nervoase (unele de 1,2 cm, iar altele de 8 mm) i cu viteze diferite de propagare a influxului nervos (de 100 m/s, prin unele fibre i de 10m/s prin altele). a) Care este originea real a cii de conducere n cazul descris? b) Care este asocierea corect dintre reflexul menionat n enun i centrul reflexului / efectul generat? c) n ct timp va ajunge comanda motorie generat din nucleul trunchiului cerebral, la efectorul corespunztor, dac ntrzierea sinaptic este de 1 ms?

Olimpiada de biologie, clasa a XI-a, faza judeean, 19.03.2011

Page 1

b) c) reflexul pupilodilatator 0,00292 ms relaxarea fibrelor cu dispoziie radiar B. reflexul pupiloconstrictor 2,92 ms centrul ntr-un nucleu vegetativ parasimpatic C. nucleul de origine al unui nerv mixt reflex pupilar fotomotor 2,92 x 10 -3 s centrul n nucleul accesor D. nucleul nervului accesor III reflex oculocefalogir 292 x 10 -2 ms ntoarcerea capului spre sursa de lumin 65.n timpul unei excursii pe munte, datorit unui strat de ghea acoperit de zpad, un turist a alunecat i acuz dureri violente la nivelul membrului inferior drept. a) Care sunt semnele pe baza crora putei s afirmai c s-a produs o fractur? b) Ce particulariti au oasele prezente la nivelul membrelor inferioare? c) Ce caracteristici topografice sau funcionale au muchii coapsei / gambei? a) b) c) A suprafaa articular tibie- femurul artrodie cu osul m. semitendinos- dispunere calcaneu deplasat coxal lateral fa de bicepsul brahial B echimoz marcat la metatarsiene i tarsiene 26 m. fesieri determin rotaia nivelul gambei drepte oase lateral a coapsei C ieirea capetelor osoase tibie-dispunere medial fa m. solear- dispunere pe partea din articulaie de peroneu posterioar a gambei D deformarea regiunii fibul-osul mai subire al m. triceps sural determin mediane a gambei gambei extensia piciorului pe gamb A. 66.n laboratorul de biologie, unul dintre elevi este aezat n banc astfel nct tabla se afl n stnga sa. a) Care muchi al gtului va fi n contracie pentru ca elevul s poat privi la tabl? b) Care muchi ai ochilor l vor ajuta pe elev s priveasc la tabl? c) La ce distan fa de tabl trebuie aezat elevul, care prezint vedere normal, pentru ca formarea imaginii pe retin s nu implice efort de acomodare? a) b) c) A. un muchi inervat de nervul XI muchi extrinseci de tip striat 25 cm B. pielosul gtului muchiul inervat de nervul trohlear 3m C. sternocleidomastoidian stng muchiul inervat de fibre cu originea n 6 m punte D. un muchi cu inserie pe stern muchi intrinseci circulari peste 6 m 67. Silviu i Adriana particip la un concurs de dans, iar valsul este punctul lor forte. La un moment dat, n timpul dansului, Adriana calc greit, cade, constatnduse ulterior c epifiza distal a tibiei a ieit din articulaie. a) Ce evenimente pot avea loc la nivelul urechii interne n timpul valsului? b) Care este tipul de articulaie, dup gradul de mobilitate, pentru articulaia afectat? c) Care este enunul corect legat de oasele membrelor inferioare? a) b) c) A endolimfa se deplaseaz n amfiartroz tibia se articuleaz cu fibula sensul forei de inerie B cilii scuri din creste se mobil tip balama patela este dispus cu baza deplaseaz spre cilul lung n sus C membrana bazilar vibreaz artrodie tip a calcaneul i astragalul sunt oase tarsiene D depolarizarea membranei sinovial tip biel- capul femurului se celulelor senzoriale manivel articuleaz cu osul coxal

a) nucleul de origine pentru fibre care prsesc trunchiul cerebral prin fosa interpeduncular nucleul localizat n acelai etaj cu cel care pune n aciune muchiul oblic superior

Olimpiada de biologie, clasa a XI-a, faza judeean, 19.03.2011

Page 1

68. O persoan se prezint la medic datorit unei adipoziti pregnante la nivelul trunchiului, nsoit de o diminuare a masei musculare n regiunea membrelor. a) Care este numele / cauza afeciunii endocrine posibile la aceast persoan? b) Ce alte simptome ar mai putea avea persoana bolnav? c) Care este boala ce ar putea nsoi afeciunea depistat? a) b) c) A boala Addison abdomen destins, voluminos melanodermie B hipersecreia de glucocorticoizi panicul adipos interscapular tetanie superior C boala Cushing astenie fizic sever diabet zaharat D hipersecreia tiroidian piele uscat i ngroat gua endemic 69.Diabetul zaharat este o boala metabolic din ce n ce mai frecvent n zilele noastre. a) Care sunt sistemele / aparatele ce pot fi afectate n cazul acestei boli? b) Care sunt simptomele comune diabetului zaharat i diabetului insipid? c) Care sunt substanele de origine pentru corpii cetonici produi n cazul complicrii diabetului zaharat? a) b) c) A respirator deshidratare, polidipsie glucoza B excretor poliurie, polidipsie acizii grai C nervos glicozurie aminoacizii D cardiovascular acidifierea urinei glicerolul 70. Dup ora n care s-a realizat analiza scheletului i sistemului muscular, elevii unei clase trebuie s gseasc, din tabelul urmtor, varianta care s aib cele trei rspunsuri corecte: a) Ce particulariti structurale / funcionale au fibrele musculare striate? b) Ce relaii exist ntre muchi i elementele pasive ale sistemului locomotor? c) Care este rezultatul contraciei muchilor striai? a) b) c) A actina este o miofibril care muchii bicepi brahiali muchii ciliari circulari are un capt ataat de au inseria pe radius prin contracie reduc raza membrana Z de curbur a cristalinului B ionii de Ca2+ eliberai de muchii muchii tricepi surali reticulul sarcoplasmatic se sternocleidomastoidieni - au determin ridicarea n vrful ataeaz de troponin inserie pe oasele parietale picioarelor C sarcolema este pliat n muchii romboizi au inserie muchii marii dorsali zona contactului cu butonul pe clavicule i origine pe coboar braele i le rotesc terminal coloana vertebral nafar D cea mai mare parte din muchii croitori muchii deltoizi realizeaz acidul lactic pleac spre ficat au origine pe oasele coxale abducia braelor pentru gluconeogenez Not Timp de lucru 3 ore. Toate subiectele sunt obligatorii. n total se acord 100 de puncte (pentru ntrebrile 1-60 cte 1 punct, pentru ntrebrile 61-70 cte 3 puncte, 10 puncte din oficiu).

Olimpiada de biologie, clasa a XI-a, faza judeean, 19.03.2011

Page 1

BAREM DE CORECTARE Nr. item 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

Rspuns C B D D A B B D B A D D B C D B C A C B C C C B B C C C D B

Nr. item 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60.

Rspuns D C D B A D A D B B A A B B B B B A A B C A A C C E D C E A

Nr. item 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70.

Rspuns D B B B D C B C B D

REZOLVARE PROBLEMA 64 t1=d1/v1 = 1,2x10-2/102=1,2x10-4s=0,12x10-3s t2=d2/v2 = 8x10-3/10=8x10-4s=0,8x10-3s t3=2x10-3s t= t1+ t2+ t3=2,92x10-3s

Olimpiada de biologie, clasa a XI-a, faza judeean, 19.03.2011

Page 1