Sunteți pe pagina 1din 705

Acad. Ioanei SINESCU Prof. Dr. Florian POPA Prof. Dr.

Adrian STREINU-CERCEL CULEGERE DE TESTE GRIL PENTRU REZIDENIAT 2012

EDITURA UNIVERSITAR CAROL DAVILA" BUCURETI, 2012 ISBN: 978-973-708-614-3 Editura Universitar Carol Davila" Bucureti a U.M.F. Carol Davila" Bucureti este acreditat de Consiliul Naional al Cercetrii tiinifice din nvmntul Superior (CNCSIS), cu avizul nr. 11/23.06.2004. n conformitate cu prevederile Deciziei Nr. 2/2009 a Consiliului Naional din Romnia privind stabilirea sistemului de credite de educaie medical continu, pe baza cruia se evalueaz activitatea de perfecionare profesional a medicilor, a criteriilor i normelor de acreditare a educaiei medicale continue, precum i a criteriilor i normelor de acreditare a furnizorilor de educaie medical continu, Colegiul Medicilor din Romnia acrediteaz (recunoate) EDITURA UNIVES1TAR CAROL DAVILA, BUCURETI CA FURNIZOR EMC. Coordonatori: Acad. Ioanei Sinescu Prof. univ. dr. Florian Popa Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel Autori: 1. Dr. Bolocan Alexandra medic specialist Chirurgie general doctor n tiine medicale asistent universitar medic rezident Chirurgie general doctorand

2. Dr. Pduraru Dan Nicolae

3. Dr. Constantinescu Sorin

-medic rezident Radiologie i Imagistic medical 4. Dr. Alexa Laura medic specialist Reumatologie medic primar Chirurgie general doctor n tiine medicale confereniar universitar medic primar Medicin intern doctor n tiine medicale asistent universitar medic specialist Neurologie doctorand medic primar Chirurgie generala doctor n tiine medicale ef de lucrri medic rezident Cardiologie doctorand 5. Dr. Ion Daniel

6. Dr. Purcrea Monica Roxana

7. Dr. Alexa Daniel

8. Dr. Stoian Vasile Rzvan

9. Dr. Guu Cristian

10. Dr. Potrniche Alexandra - medic rezident Medicin intern 11. Dr. Ciocan Dnu Nicolae medic rezident Chirurgie general 12. Dr. Jantea Petrua Violeta - medic rezident Medicin intern 13. Dr. Ciocnel Andreea Cristina medic specialist Anestezie i Terapie intensiv 14. Dr. Elian Viviana Iulia

- medic specialist Diabet i boli metabolice asistent universitar 15. Dr. Zamfiroiu Constantin Bogdan - medic rezident O.R.L PREFA ncepnd cu anul acesta, pentru concursul de Rezidenial n locul numeroaselor cri de specialitate care formau bibliografia obligatorie, candidaii vor folosi un singur volum i anume, ediia n limba romn a volumului "Book des ECN"(Epreuves Classantes Nationales (ECN) - Probe Clasificatoare Naionale, aprut n Frana sub coordonarea lui Laurent Karila). Apariia acesteia a fost posibil ca urmare a unui acord deplin ntre rectorii celor ase universiti, membre ale Asociaiei Universitilor de Medicin i Farmacie din Romnia (A UMFR) i reprezint soluia optim pentru tinerii medici de a beneficia de o carte de referin prin diversitatea temelor abordate, compact i complet i, n acelai timp de a fi racordai la cerinele europene ale momentului. Expresie a nelegerii, de ctre decidenii din Sntate a demersurilor ntreprinse pentru calitate n nvmntul superior medical, de cei din "prima linie ", aceasta bibliografie unic standardizeaz pregtirea tinerilor medici, genereaz o competiie corect i conduce la promovarea valorilor autentice. Traducerea a fost efectuat de un grup de ase traductori romni, n timp record, a fost verificat de 32 de medici, i a aprut datorita eforturilor Universitii de Medicin i Farmacie "Iuliu Hatieganu " din Cluj Napoca, la Editura Universitii. Pe linia continuitii n antrenarea tinerilor medici n eforturi calitative i nu cantitative, rectorii celor ase universiti au convenit asupra tematicii de examen de rezidenial. Pe baza acestei tematici, pe linia continuitatii amintite, a fost gandita aceasta CULEGERE DE TESTE GRILA PENTR U REZIDENI A T 2012

TEMATICA I BIBLIOGRAFIA CONCURSULUI DE REZIDENTIAT 2012

BIBLIOGRAFIE: Book Des ECN, ediia n limba romn, redactor Laurent Karila, Editura Medical Universitar Iuliu Haieganu" UMF Cluj-Napoca -2011 1. Starea de ru, pierderea cunotinei, criza comitial la adult (pag. 27-29) 2. Palpitaii (pag. 30-34) 3. Electrocardiograma: Indicaii i interpretri (pag. 35-37) 4. Fibrilaia atrial (pag. 38-40) 5. Tulburri de conducere intracardiac (pag. 41-43) 6. Hipertensiunea arterial la adult (pag. 52-58) 7. Durerea toracic acut i cronic (pag. 59-63) 11 .Insuficiena cardiac la adult (pag. 84-92) 12.Monitorizarea purttorilor de valve i de proteze vasculare (pag. 93-96) 13.Endocardita infecioas (pag. 97-103) 14.Pericardita acut (pag. 104-107) 15. Insuficiena aortic (pag. 108-111) 16.Insuficiena mitral (pag. 112-115) 17.Stenoza aortic (pag. 116-119) 19.Accidente ale anticoagulantelor (pag.^24-126) ^ 20.Prescrierea i supravegherea unui tratament antitrombotic (pag. 127-137) 21.Prescrierea i supravegherea diureticelor (pag. 138-141) 22.Suflul cardiac la copil (pag. 1123-1124) 23.Prescrierea unui regim dietetic (pag. 1270-1272) 24.Edeme ale membrelor inferioare (pag. 1346) CUPRINS

(pag. 142-144) it) (pag. 145-147) la adult (pag. 148-150) 151-156)

181-182) 183-185) (pag. 186-188)

161-168) 169-175) 176-179) 189-192) (pag. 197-202) 203-205)

de oc (pag. 220-223) 217-219) .95 210-216)

cerebrale (pag. 250-259) 260-262) 274-276) .122

,135 la adult (pag. 309-311) 320-324) HIV (pag. 325-328) (pag- 339-341) 370-375) (pag. 367-369) (pag. 329-333) ,195 1. 2. la adult (pag. 403-407) 426-429) 3 i Icpcit X^C^ 1 ^ ^ * (pag. 450-458) 4. Ulcerul gastric i duodenal (far gastrit) (pag. 433-435) 5. Icterul (pag. 445-446) 6. Ciroza i complicaiile acesteia (pag. 459-466) 7. Boala Crohn i rectocolita hemoragic (pag. 439-441) 8. Patolologia hemoroidal (pag. 473-474) Chirurgie visceral................................................................................................ 252 1. Tumorile colonului i ale rectului (pag. 475-478) 2. Tumorile stomacului (pag. 479-480) 3. Tumorile primitive i secundare ale ficatului (pag. 481-484) 4. Tumorile esofagului (pag. 485-487) traumatism abdominal(pag. 491-493) P ' P 7. Sindromul ocluziv (pag. 494-498) 8. Apendicita la copii i aduli (pag. 499-500) 9. Hernia parietal la copil i adult (pag. 504-505)
P

111 ^ ^^ X 01 ^^^^^^^ i 0 ^ Sl^i^l^O It^l ^^S IX.^^

10. Litiaza biliar i complicaiile ei (pag. 508-512) 11. Pancreatita acut (pag. 513-516) 12. Pancreatita cronic (pag. 467-469) 13. Peritonita acut (pag. 517-518) :esittile nutriionale ale femeii gravide 2. Principalele complicaii ale sarcinii (pag. 525-532) 3. Sarcina extrauterin (pag. 533-536)

.....................300 (pag. 521-524) 5 . Anomaliile ciclului menstrual. Metroragiile (pag. 559-561) 8. Patologia tumoral genital pelvin i mamar la femei: 9. Formaiuni tumorale pelvine la femei (pag. 587-589) 10. Tumorile ovariene (pag. 598-600) 11. Tumorile mamare (pag. 601-604) 346 1. Poliartrita reumatoid (pag. 628-631) 2. Spondilita anchilozant (pag. 634-635) 3. Osteoporoza (pag. 636-640) 4. (pag. 645-650) .363 1. 2. Fractura extremitii superioare 3. Fracturi la copil: (pag. 664) 4. Infeciile aci (pag. 669-670) (pag. 653-654) 655-656) ale prilor moi (abces, panariiu, flegmon al tecii) .378

1. Anomalii ale vederii cu debut brutal (pag. 678-685) 2. Ochiul rou i/sau dureros (pag. 686-688) Chirurgie O.R.L ............. ............................................... 1. Otalgii i otite la copiii i aduli (pag. 716-721) 2. Angine i faringite ale adultului (pag. 722-727) 3. Epistaxisul i tratamentul acestuia (pag. 737-739) .389 .406 1. 2. Pacientul (pag. 779-782) biologice, (pag. 776-778) 1. Tulburrile (pag. 913-921) 2. Tulburr 922-925) .421

995-1001) 1. Alimentaia i nevoile nutriionale ale 2. Febra acut la copil (pag. 1039-1041) ..............452 1028-1030)

3. Diareea acut i (pag. 1049-1051) 4. Vrsturile la su 5. Convulsiile la 6. 7. Anginele i 8. 9. 10. 11. 12. 13.

14. la copil (pag. i copil (i tratament) (pag. 1062-1064) i copil (pag. 1079-1081) (pag. 1082-1085) 1068-1069) la sugar i copil (pag. 1099-1101) 1092-1094) 1095-1098) 1105-1106) 1 i 2 la copil. Complicaii (pag. 1109-112) 1121-1122) la termen (pag. 1031-1034)

(pag. 1136-1137) 1. Indicaii i strategii de (pag. 1149-1154) .530 (pag. 1138-1142) i principii de .540 1. 1168-1172). .547

.559 (pag. 12211215-1220), 1224-1226) : tip 1 i 2 la adult. Diagnostic (1236-1238) 1 i 2 la adult. Complicaii acute (1239-1243) tip 1 i 2 la adult. Complicaii cronice (1244-1248) tip 1 i 2 la adult. Tratament (1249-1254) la aduli (pag. 1276-1280)

.587 1. 2. 3. 4. 5. T 6. Tumori de 7. T 1286-1292) (pag. 1295-1296) 1312-1315) 1316-1318) 1319-1322) (pag. 1323-1327) 1328-1331)

1350-1352) (pag. 1353-1357) 1364-1366) (pag. 1367-1369) .624

(pag. 1390-1394) ..670 1383-1384)

.699 1434-1435) cronice (pag. 1436-1437) (pag. 1438-1439) (pag. 1421-1425) (pag. 1426-1428)

CARDIOLOGIE STAREA DE RU, PIERDEREA CUNOTINEI, CRIZA COMIIAL LA ADULT (pag 27-29) 1. Nu face parte dintre cauzele cardiace de lipotimii una din urmtoarele afeciuni: A. Tulburrile de conducere i bradicardiile B. Hipotensiunea arterial C. Tahicardia ventricular D. Embolia pulmonar masiv E. Sindromul Wolf-Parkinson-White 2. Care din urmtoarele forme de pierdere a cunotinei nu necesit spitalizare: A. Sincopa vasovagal tipic, invalidant B. Scurta pierdere a cunotinei asociat unor anomalii neurologice C. Scurta pierdere a cunotinei de etiologie necunoscut D. Cauze aritmice sau de conducere dovedite sau suspectate pe anomalii indirecte ale ECG E. Hipotensiunea ortostatic 3. Care dintre urmatoarele investigaii nu sunt utile n explorarea pierderii de contien? A. RMN cerebral B. nregistrare Holter/24ore C. Explorare electrofiziologic D. Ecografie cardiac E. Tilt test 1 Complement multiplu 1. Nu sunt cauze vasculare de lipotimii sau sincope: A. Sindromul Wolf-Parkinson-White B. Disautonomie neuro-vegetativ C. Embolie pulmonar masiv D. Furt de arter subclavicular E. Fibrilaia atrial

2. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate? A. Caracterul complet (sincop) este un argument n orientarea diagnosticului B. ECG-ul poate releva salve de TV C. ECG-ul poate arta bloc trifascicular D. Durata pierderii cunotinei are valoare n orientare E. Prezena unei faze postcritice prelungite indic o cauz neurologic 3. Care din urmtoarele explorri de a doua intenie nu are valoare n explorarea sincopelor? A. nregistrarea Holter/24ore B. RMN cardiac C. Tilt test D. Ventriculografie E. Coronarografie 4. Care din urmtoarele disfuncii nu reprezint cauza cardic de sincop? A. Stenoza pulmonar B. Sincopa vasovagal C. Tromboza de protez valvular D. Blocul sinoatrial E. Hipotensiunea ortostatic 2 PALPITAII (pag. 30-34) Complement simplu: 1. Nu caracterizeaz fibrilaia atrial: A. Tahicardie neregulat B. QRS nguste C. Macroreintrare n atriul drept D. Fr activitate atrial organizat E. Multiple microreintrri 2. Care dintre urmtoarele afirmaii nu sunt caracteristice extrasistolelor ventriculare maligne? A. Extrasistole care se agraveaz la efort

B. Fenomen R/T C. Fr lipotimie sau sincop D. Extrasistole polimorfe E. QT lung 3. Care dintre urmtoarele afirmaii caracterizeaz sindromul Brugada? A. Mutaia canalului de potasiu B. Zone diskinetice vizibile ecografic C. Cauza necunoscut D. QT lung E. Cord morfologic sntos 4. Care dintre urmtoarele caracterizeaz tahicardia joncional pe un fascicul Kent? A. Atriograme invizibile retrograde B. Aspect de "dini de fierstru" C. QRS nguste D. QRS larg E. Tahicardie neregulat 3 5. Nu reprezint cauz de tahicardii ventriculare: A. Feocromocitomul B. Cardiopatia ischemic C. Tratamentul cu digitalice D. Cardiopatii congenitale E. Postoperator chirurgie cardiac 1. Care dintre urmtoarele afirmaii caracterizeaz displazia aritmogen de VD? A. Displazie grsoas a VD B. Supradenivelare de segment ST n V1-V2-V3 C. Moarte subit cardiac D. Mutaie pe canalul de sodiu E. QT lung 2. Nu caracterizeaz tahicardia ventricular:

A. Tahicardii cu complexe QRS nguste B. Frecvena ntre 100-250/minut C. Tahicardie neregulat D. Susinut (peste 5 secunde) E. Prezena unei disociaie atrio-ventricular A. Bloc de ramur drept B. Mutaie pe canalul de potasiu C. Sindrom Romano-Ward D. Tahicardie ventricular susinut E. QT corectat peste 450 milisecunde 4. Caracterizeaz flutter-ul atrial: A. Tahicardie regulat B. Multiple reintrri n cele dou atrii C. Atriogram prematur n raport cu ciclurile PP precedente i urmtoare D. Conducere fix la ventriculi E. Aspect negativ al undelor n DII, DIII, aVF 4 ELECTROCARDIOGRAMA INDICAII I INTERPRETRI (35-37) 1. QT corectat se calculeaz astfel: A. QT msurat/interval RR B. QT msurat/rdcin cubic interval RR C. Interval RR/QT msurat D. QT msurat/rdcin ptrat interval RR E. QT msurat/interval RR la ptrat A. Indice Sokolov >35mm B. Axa normal 0-120 grade C. Durata sub 80 milisecunde D. Durata peste 120 milisecunde E. Prezena undei R in VI 3. Caracterizeaz unda P:

A. Pozitiv in aVR B. Negativ in derivaiile inferioare C. Durata peste 120 milisecunde D. Negativ in aVR E. Bifazic si negativ in VI in hipertrofia atrial dreapt 1. Caracterizeaz axa dreapt (> 120 grade): A) Infarct inferior B) Hemibloc anterior stng C) Cord verticalizat D) Infarct lateral E) Bloc de ramura dreapt 5 2. Reprezint etiologia unei subdenivelri de segment ST A. Sindrom Printzmetal B. Sindrom coronarian acut C. Wolf-Parkinson-White D. Hipertrofia ventricular stng E. Digital 3. Care dintre urmtoarele sunt cauze de modificri difuze de repolarizare? A. Sindrom Brugada B. Hipertrofia ventricular C. Diselectrolitemii D. Preexcitaie E. Pericardita 4. Caracterizeaz intervalul PR: A. Subdenivelare n pericardita acut B. Alungirea PR n Wolf-Parkinson-White C. PR normal ntre 100-200 milisecunde D. Blocaj intermitent al undelor P dup alungirea progresiv a PR (Mobitz II) E. Blocaj intermitent al undelor P dup alungirea progresiv a PR (Mobitz I)

2. Bilanul etiologic nu cuprinde: A. TSH B. Holter ECG D. Ecografic abdomino-pelvin E. Radiografie pulmonar 3. A. AVK B. Pentru CHADS 2 =1 C. Aspirina pentru CHADS 2 >2 D. ntotdeauna cu E. ntotdeauna AVK 4. ECG-ul n fibrilaia atrial nu cuprinde: A. Tahicardie neregulat B. Ritm ventricular regulat C. Unde atriale D. QRS nguste cu excepia blocului de ramur 5. Care din urmtoarele elemente nu sunt incluse n scorul CHADS 2: A. Vrsta <65 ani B. Boala vascular periferic C. AVC D. Diabetul zaharat E. Infarctul miocardic 6. Nu reprezint metod de cardioversie: A. Tratament cu betablocante

B. Amiodarona C. Digitala D. Metod combinat E. Chinidin 7. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate? A. Este necesar o terapie cu AVK timp de 1 lun anterior conversiei B. FiA prost tolerat se convertete imediat C. FiA necomplicat cu o durat de peste 48 ore se convertete D. FiA necomplicat de mai puin de 48 ore se convestete E. Eficiena antiaritmicelor n prevenia recidivelor este foarte ridicat 8 TULBURRI DE CONDUCERE INTRACARDIAC (pag. 41-43) 1. Nu este adevrat legat de anomaliile funciei sinusale: A. Tratamentul implic implantarea unui stimulator cardiac pentru pauze sinusale > 2 secunde B. Incompentena cronotrop semnific insuficienta accelerare la efort C. Poate fi reprezentat de blocul sinoatrial D. La ECG nu exist diferen ntre disfuncie sinusal i bloc sinoatrial E. Tratamentul implic oprirea medicaiei cronotrop negative 2. Conducerea atrioventricular nu cuprinde unul din urmtoarele etaje: A. Suprahisian B. Nodal C. Hisian D. Intramiocardic E. Di stal 3. Nu face parte dintre etiologiile blocurilor atrioventriculare: A. Boala Chagas B. Lupus C. Amiloidoza D. Boala Lyme

E. Hipokaliemie 1. Caracterizeaz hemiblocul anterosuperior stng: A. Asimptomatic cnd este izolat B. Rotaie axial dreapt C. Expune la risc de BAV grad III D. Frecvent la vrstnic E. QRS ngust 9 2. Caracterizeaz blocul atrioventricular de gradul II: intervalului PR
P8Pg

B. Tipul II presupune blocarea unei unde P dup alungirea progresiv a intervalului PR C. Sediul blocului este distal n tipul Wenckebach D. Sediul blocului este distal n tipul Mobitz E. Este frecvent simptomatic 3 C rEctcrizc z blocul de ramur dreapt * A. QRS ngust B. Asimptomatic dac este izolat C. Apare n embolia pulmonar D. Aspect de RSR' n DI E. Poate fi idiopatic

5. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false? A. Endocardita aortic cu abces septal este cauz de BAV B. n BRS aspectul RR'este n VI C. Prezena BRS face imposibil diagnostic de infarct anterior D. n BRS se va avea n vedere implatarea de stimulator

E. Blocul trifascicular include asocierea BRD+HBAS+BAV grad III 10 HIPETENSIUNE ARTERIAL (pag. 52-58) 1. Care dintre urmtoarele este adevrat? A. Mortalitatea cardiovascular global crescut de 6 ori B. Risc de AVC de 7 ori C. Insuficien cardiac de 5 ori D. Risc de arteriopatie de 4 ori E. Risc de coronaropatie de 6 ori 2. Definirea HTA la MAPA n somn presupune: A. 120/65 B. 125/70 C. 125/65 D. 120/70 E. 125/75 3. Definirea HTA la MAPA la trezire presupune: A. 135/85 B. 135/80 C. 130/80 D. 135/80 E. 130/85 4. HTA de halat alb presupune MAPA normal cu valoare n cabinet A. 135/85 B. 140/90 C. 145/90 D. 140/95 E. 140/85 5. Sunt considerai factori de risc urmtorii, cu excepia: A. Vrsta B. Diabetul

C. Antecedentele familiale de accident cardiovascular precoce D. Fumatul E. HDL > 0,4g/l Complement multiplu 1. Diagnosticul afectrii de organ int presupune: A. Test de efort B. Coronarografie C. Hipertrofie ventricular stng D. Clearance creatinin < 60 ml/minut E. Microalbuminuria semnificativ 2. Semnele clinice de rsunet ale HTA sunt: A. Proteinurie (> 500mg/24ore) B. AVC ischemic C. Boala vascular periferic D. Disecie de aort E. Stenoz aortic 3. Semnele clinice de rsunet ale HTA sunt: A. Insuficien cardiac congestiv B. Accident ischemic tranzitoriu C. Edem papilar D. Insuficien renal E. Sindrom nefrotic 124. Examinrile sistematice n HTA: A. Creatininemie B. Bandelet urinar C. Natremie D. Acid uric ri. 1 ngiiceriae A. Fund de ochi B. Viteza undei de puls

C. Proteinurie D. Ecografie transtoracic E. Eco Doppler al aortei

E. Metildopa

HTA o. mniDitori caicici C. IEC D. ARAU E. Beta blocante 13 9. Cauzele iatrogene de HTA secundar cuprind: A. Antidepresive triciclice B. Acetazolamid ciciosporina D. AINS Jb. corticoizi 10.Nefropatiile cauzatoare de HTA secundar: A. Glomerulonefrite acute D. JNeiropatia aiaDetica E. Nefropatii toxice

13.Sunt cauze de HTA secundar: A. Hipertiroidismul B. Tumori carcinoide C. Acromegalia D. Sindrom Cushing E. Lupus 14 14.Sunt antihipertensive de a doua intenie: A. Diuretice B. Betablocante C. Aliskiren D. Alfa blocante E. Inhibitori calcici 15.Cauze toxice de HTA secundar: A. Ciuperci B. Alcool C. Vopseluri D. Cocaina E. Amfetamine 15 DUREREA TORACIC ACUT I CRONIC (pag. 59-63) 1. Nu i A. B. C. Junghi

D. Foarte rapid (angor) E. Arsur (digestiv) 2. Febra asociat durerii toracice este cauzat de: A. Disecie de aort o. miarct miocardic D. Ulcer gastroduodenal E. Embolia pulmonar 3. Nu caracterizeaz modificrile ECG din pericardita acut: A. Subdenivelare difuz B. Supradenivelare concav n sus bubdenivelare convexa in sus D. Subdenivelare de PQ E. Fr evoluie spre und Q 4. Durerea toracic asociat cu asimetrie tensional i ischemia membrelor se regsete n: A. Pneumotorax B. Infarct miocardic C. Pericardit D. Disecie de aort E. Embolie pulmonar 16 1. ECG-ul n durerea toracic este neinterpretabil n urmtoarele situaii: A. QT lung B. Hipertrofie VS D. Digital E. Stimulator cardiac

17 ANGINA PECTORAL I INFARCTUL MIOCARDIC (pag. 64-74) 1. n etiologia angorului stabil nu este inclus: A. Takayasu B. Spasm coronar C. D. Sifilis E. Lupus 2. ntre testele de ischemie nu este inclus: A. ECG de efort B. Scintigrafie de efort cu dobutamin C. Ecografie cu dobutamin D. Ecografie de efort E. RMN cu dipiridamol 3. Care din urmtoarele teste nu are specificitate excelent? A. Ecografia cu dobutamin B. Ecografie de efort C. Scintigrafie de efort D. ECG de efort E. Scintigrafie cu dipiridamol

1. Tratamentul angorului de efort cuprinde: 2. Diuretic 3. Betablocante 4. Statina 5. Revasculare prin angioplastie 6. Clopidogrel 18

A. DI B. V6 C. V2 D. V4 E. aVF

ST n de ST n: A. VI B. V2 C. DI D. aVF E. V9 4. Infarctul miocardic acut cu supradenivelare ST n teritoriul apical prezint supradenivelare de ST n: A. DI B. V3 C. V4 D. V6 E. aYL 5. Tratamentul infarctului miocardic acut cu supradenivelare ST cuprinde:

A. IEC din primele ore B. Reperfuzie coronarian pentru orice infarct C. Clopidogrel D. Morfin E. Aspirin

19 7. Tulburrile de ritm post infarct cuprind: A. TV B. RIVA C. BAV D. Fibrilaie atrial E. Extrasistole ventriculare 8. Sindromul Dressler se caracterizeaz prin: A. Pericardit cu artralgii B. Nu necesit tratament C. Sindrom inflamator D. Apare n a 4 sptmn E. Se trateaz cu antiinflamatoare 9. ECG-ul n SCA ST -: A. Supradenivelare de ST B. Subdenivelare de ST (n formele uoare) C. Inversia undelor T D. Frecvent normal E. Posibil evoluie spre und Q 10.Tratamentul presupune: A. Fibrinoliz

B. Morfin C. Prasugrel D. Fondaparinux E. Tratamentul factorilor de risc 11 .Tratamentul postinfarct cu eplerenon este indicat n caz de: A. La toi pacienii post infarct B. Dup implantare de stent C. FEVS< 40% D. Semne clinice de IVS E. n asociere cu atorvastatina 20 12.Complicaii SCA ST - cuprind: A. Ruptur de cord B. Anevrism VS C. Tulburri atriale de ritm D. Insuficien cardiac E. Moarte subit 21 ARTERIOPATIA OBLITERANT A AORTEI I MEBRELOR INFERIOARE (75-80) 1. ntre etiologiile rare de anevrism de aort abdominal nu este inclus: A. Behet B. Q Te D. E. 2. Complicaiile anevrismul de aort abdominal nu includ: A. Tromboza B. Ruptura C. Grefa bacterian

D. Embolia E. Compresiile A. Afecteaz brbaii sub 50 ani B. Frecvent la pacieni cu muli factori de risc C. Fr rsunt clinic important D. Este colagenoz E. Afecteaz frevent membrele superioare 4. Clasificarea Leriche-Fontaine: A. Stadiu II: far simptome B. Stadiu IV: dureri permanente C. Stadiu II: claudicaie intermitent de efort D. Stadiu III: tulburri trofice distale E. Stadiu I: far simptome 22 5. Valorile IPS reprezint: A. 0,9-1,3 normal B. < 0,4 ACOMI sever C. >1,3 normal D. 0,75-0,9 ACOMI sever E. 0,4-0,75 ACOMI sever 6. Diagnosticul diferenial al ACOMI n face cu: A. Disecia de aort B. Coarctaia de aort C. D. E. 7. Tratamentul ACOMI cuprinde: A. Repaus la pat B. IEC C. Statina

D. Clopidogrel E. Renunarea la fumat 8. Recomandrile igieno-dietetice al ACOMI cuprind: A. Oprirea fumatului B. Corecia obezitii C. Scderea TA D. Repaus la pat E. Statine ISCHEMIA ACUT A MEMBRELOR (pag. 75-80) 1. ntre mecanismele embolice de ischemie acut se numr: A. Ateromul B. Behet C. Horton D. Sindrom de hipervscozitate E. Cardiomiopatia dilatativ 2. ntre mecanismele embolice de ischemie acut nu se regsesc: A. Mixom B. Anevrism de VS C. Disecia de aort D. Fibrilaia atrial E. Stenoza mitral 3. Nu este unul din semnele clinice ale ischemiei acute: A. Membru rece, palid B. Puls abolit C. Durere brutal i permanent D. Vene plate E. Alungirea timpului de recolorare cutanat 4. Absena pulsului la nivelul gleznei semnific ocluzie la nivelul: A. Aorta B. Arter femural comun

C. Arter femural superficial D. Arter poplitee E. Arterele gambei 24 1. Scopul efecturii ECG n ischemia acut este: A. De rutin B. Etiologic C. Diagnostic D. Hiperkaliemie sever E. Hiponatremie 2. Bilanul preoperator clasic include: A. Radiografie toracic B. Grupa sanguin i Rh C. Hemogram D. Ionogram E. ECG 3. Embolectomia cu sonda Fogarty presupune: A. Abordare sub anestezie general B. Se realizeaz la nivelul triunghiului lui Scarpa C. Reprezint tratamentul n ischemiile acute de trombotic D. Reprezint tratamentul n ischemiile acute de embolic E. Realizeaz leziuni ale peretului vascular 4. Amputaia se realizeaz n caz de: A. Gangren B. Eec al tehnicilor de revascularizare C. Per primam n toate ischemiile acute D. Ischemie depit E. Obstruciile bifurcaiei aortei INSUFICIENA CARDIAC LA ADULT (84-92) Complement simplu:

1. Care este legea Laplace? A. Dilatarea VS cu scderea volumului de ejecie B. Dilatarea VS pentru a menine un volum de ejecie sistolic C. Hipertrofia VS pentru a menine un volum sistolic suficinet D. Hipertrofia VS pentru a reduce tensiunea parietal E. Nici unul din rspunsurile de mai sus 2. Semnul lui Carvalho este: A. Zgomotul Z3 B. Zgomotul Z4 C. Suflu de insuficien mitral D. Suflu de insuficien tricuspidian E. Nici unul din rspunsurile de mai sus 3. Clasa IV NYHA nseamn: A. Limitare franc a activitilor B. Dispnee la activiti obinuite C. Simptome care apar i n repaus D. Fr simptome de repaus E. Nici unul din rspunsurile de mai sus 4. Este cauz de insuficient cardiac cu debit crescut: A. HIV B. Boala Chagas C. Boala Steinert D. Lupus E. Anemie cronic 26 1. Insuficiena cardiac prin suprasarcin de presiune apare n: A. Insuficien mitral acut B. Stenoza aortic C. Cardiomiopatie hipertrofic obstructiv D. HTA

E. Acromegalie 2. Endocrinopatiile cu afectare miocardic sunt: A. Tireotoxicoz B. Sarcin C. Feocromocitom D. Acromegalie E. Addison 3. Factorii clinici de prognostic negativ sunt: A. Disfuncia VD B. Rezistene pulmonare crescute C. Vrsta naintat D. V02 max < 14ml/kgc/minut E. Sincope 4. Regulile igieno-dietetice n insuficiena cardiac prespun: A. Regim srac n sare B. Activitate fizic moderat C. Restricie hidric n caz de hiponatremie D. Vaccinare antimeningococic E. Vaccinare antigripal 5. Medicaia care i-a dovedit eficiena n scderea mortalitii este: A. Betablocante B. Nitrai C. Diuretice de ans D. Antialdosteronice E. IEC 27 6. Antiaritmicele indicate n insuficiena cardiac sunt: A. Chinidin B. Disopiramid C. Propafenon

D. Betablocante E. Amiodaron 7. Care din urmtoarele sunt adevrate: A. TEC reduc mortalitatea prin prevenia remodelarii VS B. Betablocantele se introduc n terapie nainte de IEC C. Betablocantele se introduc n terapie n doza maxim D. Diureticele de ans scad mortalitatea E. IEC reprezint tratamentul de referin al insuficienei cardiace 8. Indicaiile pentru terapia de resincronizare n insuficiena cardiac sunt: A. Insuficien cardiac refractar B. FEVS < 35% indiferent de clasa funcional NYHA C. QRS > 120 milisecunde D. Bloc de ramur stng E. DTDVS > 30mm/m2 9. Intre etiologiile insuficienei cardiace diastolice se numr: A. Hipertrofie miocardic B. Insuficien mitral C. Cardiopatie ischemic D. Pericardit constrictiv E. Insuficient aortic 9 10.Complicaiile transplantului cardiac sunt: A) Respingerea organului B) Insuficien hepatic C) Insuficien renala D) Limfoame E) Infecii oportuniste 28 11.Tratamentului edemului pulmonar acut cuprinde: A. Teofin iv

B. Betablocant n caz de tahicardie C. Derivai nitrai D. Oxigenoterapie E. Furosemid IV MONITORIZAREA PURTTORILOR DE VALVE I PROTEZE VASCULARE (pag. 93-96) Complement simplu: 1. Valvele cu bile sunt: A. Bjork-Shiley B. Saint Jude Medical C. Starr-Edwards D. Biotronik E. Nici una 2. Intervenia Ross este: A. Transpoziia de valv pulmonar n poziie aortic B. Protezare valvular aortic C. Protezare valvular mitral D. Protezare valvular aortic i mitral E. Nici una 3. Homogrefele sunt: A. Prelevate de la pacientul n cauz B. Prelevate de la cadavre C. Realizate din pericard porcin D. Toate cele de mai sus E. Nici una 4. Endocardita tardiv este cel mai frecvent pe valva: A. Aortic B. Mitral C. Pulmonar D. Tricuspidian

E. Sunt egale 30 1. Principalii ageni patogeni implicai n endocardita precoce de A. Stafilococ B. Steptococ C. Steptococ de grup D D. Pneumococ E. Bacili Gram negativi 2. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre tromboza A. Complicaie frecvent B. Cu precdere pe protezele n poziie aortic C. Pot fi obstructive i neobstructive D. nlocuirea de urgen a protezei este obligatorie E. Frecvent apare pe INR corect therapeutic 3. JUegenerescena oioprotezei. A. Mai frecvent la btrni B. Mai rapid n insuficiena renal C Formele brutale necesit chirurgie cardiac D. Mai frecvent la proteza n poziie tricuspid E. Se constat frecvent apariia unei regurgitri ENDOCARDITAINFECIOAS (pag. 97-103)

2. Din grupul HACEK nu face parte: A. Haemophilus B. Actinobacillus

C. Chlamidia D. Eiknella E. Kingella 3. Dintre germenii atipici i/sau intracelulari nu fac parte: A. Bartonella B. Mycoplasma C. Brucella D. Coxiella burnetii E. Cardiobacterium 4. A. 2 B. 5 C. 4 D. 3 E. 6 32 Complement multiplu 1. Semnele periferice de endocardit infecioas sunt: A. Noduli Osler B. Noduli Roth C. Purpur peteial D. Splenomegalie E. Febr 2. ntre criterii minore Duck nu este inclus: A. Febr > 38 grade Celsius B. Purpura janeway C. Vrsta > 60 ani D. Hemoculturi pozitive pentru HACEK E. Anevrism micotic 3. Tratamentul endocarditei cu stafilococi meticilinorezisteni pe valv nativ include:

A. Oxacilin 6 sptmni B. Aminozide 5 zile C. Amoxicilin 6 sptmni D. Vancomicin 6 sptmni E. Penicilin G 6 sptmni 4. Complicaiile renale ale endocarditei infecioase includ: A. Pielonefrita acut B. Infarct renal C. Glomerulonefrita acut D. Insuficien renal acut E. Abces renal 33 A. Gentamicin 15 zile B. Ceftriaxon 6 sptmni C. Vancomicin 6 sptmni D. Oxacilin 6 sptmni E. Rifampicin 6 sptmni 6. A. oc B. De rutin C. n D. E.

34 PERICARDITA ACUT (pag. 104-107) 1. Nu este ntlnit la A. Durere precordiali B. Febr C. Puls paradoxal

D. E. 2. ECG n pericardit acut nu arat: A. Microvoltaj B. Alternan electric C. Tahicardie sinusal D. Bloc atrioventricular E. Supradenivelare difuz ST 1. n etiologia pericarditelor acute se ncadreaz: A. Sindrom Sjogren B. Lupus C. Hodgkin D. Mixedem E. Pancreatita acut 2. n etiologia pericarditelor acute se ncadreaz: A. Idiopatic B. Tuberculoas C. Neoplazic D. Viral E. Limfom MALT 35 3. Semnele clinice de tamponad sunt: A. oc cardiogen B. Edem pulmonar C. Puls Kussmaul D. Creterea presiunii arteriale n inspir t. oemne drepte majore 4. Drenejul chirugical al pericarditei se realizeaz n caz de: A) Tamponad B) Revrsat voluminos persistent sub tratament C) n toate cazurile de lichid n pericard

D) Explorator n scop diagnostic E) n caz de recidive 5. Care dintre urmtoarele afirmaii de spre pericardita cronic constrictiv sunt A. Constricia cavitilor cardiace drepte B. Aspect tip "dip-plateau" al presiunilor intraventriculare stngi C. Revrsat pericardic n cantitate mare D. ngroare pericardic E. Tablou de anasarc 36 INSUFICIENA AORTIC (pag. 120-123) Complement simplu: 1. Sindromul Laubry i Pezzi reprezint: A. Insuficiena aortic pe endocardit acut B. Insuficiena aortic n sifilis C. Insuficiena aortic n lupus eritematos D. Insuficiena aortic i comunicare interventricular E. Insuficiena aortic reumatismal 2. Semnele Musset reprezint: A. Dublu suflu intermitent crural B. Hipus pupilar C. Balansarea capului la fiecare btaie cardiac D. Suflu diastolic n focarul mitral E. Puls capilar 3. Sunt cauze de insuficien aortic acut, cu excepia: A. Endocardita acut B. Disecie de aort C. Boal Marfan D. Aortit sifilitic E. Traumatism thoracic Complement multiplu

1. Intervenia chirurgical Bentall presupune: A. nlocuire valvular aortic B. nlocuirea concomitent a aortei ascendente cu tub dacron C. Reimplantare celor 2 coronare D. Se realizeaz pentru toate formele de insuficien aortic E. Necesit ntotdeauna anticoagularea permanent 37 insuficien aortic se numr'

38 INSUFICIENA MITRAL (pag. 112-115) 1. Reprezint etiologie distrofic a insuficienei mitrale: A. Dilatarea inelului mitral B. Boala Barlow C. Reumatismal D. Mixom al atriului stng E. Lupus 2. Click-ul mezosistolic urmat de un suflu telesistolic apare n insuficiena mitral de cauz: A. Degenerativ B. Sindrom Marfan C. Sclerodermie D. Cardiomiopatie hipertrofic E. Boala Barlow 3. Tipul 3 n clasificarea Carpentier este un mecanism de insuficien mitral prin: A. Restricie

B. Funcional C. Dilatativ D. Prolaps E. Nici unul Indicaiile chirurgiei cardiace n insuficiena mitral sunt: A. Simptome de insuficien cardiac B. FE < 60% C. Tahicardie ventricular D. FiA E. Endocardit bacterian 39 Insuficiena mitral prin ruptur de cordaj se caracterizeaz prin: A. Moarte subit B. Poate apare n context de febr C. Lovitur de bici D. Edem pulmonar acut E. Edeme ale membrelor inferioare ECG n insuficiena mitral: A. Fibrilaie ventricular B. Und P bifazic n VI C. Hipertrofie atrial stng diastolic D. S n V5+R n VI > 35mm E. Fibrilaie atrial s Bilanul preoperator n insuficiena mitral include: A. Holter ECG B. Coronarografie C. Probe funcionale respiratorii D. Consult anestezie E. Cateterism cardiac

Semnele funcionale n insuficiena mitral include: A. Dispnee B. Durere toracic C. Hemoptizii frecvente D. Hepatalgii E. Artralgii 40 STENOZA AORTIC (pag. 116-119) A. stenoza supravaivuiara congenitala B. Stenoza degenerativ C. Bicuspidie D. Stenoza subvalvular E. Nici una de mai sus 2. Pentru un debit cardiac normal o stenoz stns realizeaz un de: A. 50-60mmHg B. 45-55mmHg C. 40-50mmHg D. 45-50mmHg E. 40-45mmHg 3. Suprafaa normal a orificiului aortic este de: A. 3cm 2 B. 2,5cm2 C. 2cm2 D. 2,5-3cm2 E. Nici una 1. Semnele funcionale n stenoza aortic sunt: A. Angor B. Sincop C. Dispnee

D. Suflu mezosistolic E. Palpitaii 2. Complicaii stenozei aortice A. Moarte subit B. Insuficient cardiac C. Endocardit bacterian D. Embolii calcare E. Embolie pulmonar

A. Eco Doppler aort abdominal B. C. D. Probe funcionale respiratorii

42 INSUFICIENA VENOAS CRONIC. VARICE (pag. 120-123) 1. A. Vrsta B. C. Fumatul D.

E. 2. Returul venos nu este asigurat prin: A. Continena valvulelor B. Pompa muscular cardiac C. Presiunea rezidual a reelei arteriale D. Apsarea boitei plantare E. Presiunea negativ generat de respiraie 3. Din tratamentul medicamentos al insuficienei venoase nu face parte: A. Embolizarea B. Medicamente venotonice C. Scleroza varicelor D. Cure termale E. Benzi de contenie

1. Care din A. Clasa 0: B. Clasa 3: tulburri trofice majore cu ulcere C. Clasa 2: insuficien venoas cronic D. Clasa 2: tulburri trofice E. Clasa 1: far jen funcional 43 2. Semnele funcionale include: A. Jen legat de varicele inestetice B. Oboseal n ortostatism C. Sindromul picioarelor nelinitite D. Claudicaia venoas E. Cramp n molet 3. Tulburrile trofice cutanate cuprind: A. Hipodermite cronice B. Ulcer varicos

C. Eczem D. Teleangiectaziile E. Atrofia alb Killian 4. Care din urmtoarele reprezint msuri generale de tratament: A. Scdere ponderal B. Evitarea ortostatismului prelungit C. Repaus la pat D. Contenie elastic E. Vaccinare antitetanic 44 ACCIDENTE ALE ANTICOAGULANTELOR (124-126) 1. n cazul unei alergii la streptokinaz conduita terapeutic va fi: A. Antihistaminic uprirea aaministrarn C. Corticoterapie D. Heparin E. Nici una de mai sus 2. n cazul unei hemoragii majore necontrolate datorate tromboliticelor se A. Acid epacrinic B. Acid docosapentaenoic C. Acid acetic D. Acid tranexamic E. Nici una

3. n caz A. Obinerea unui INR n limite terapeutice B. T C. Vitamina K D. Spitalizare E. Oprire AVK

antivitaminei K se va proceda la: 4. n caz de TIH tip 2 se va proceda la: A. Continuarea terapiei deoarece nu este o form sever B. Continuare cu AVK L . uprirea neparmei D. Iniiere imediat cu heparinoid de sintez Administrare ae protamma 5. Care patologii vresc riscul hemoragie la administrare de AVK? A. Insuficiena renal B. Insuficiena hepatic C. Insuficiena cardiac JJ. 1 romoocitopenie E. Cancere 46 PRESCRIEREA I SUPRAVEGHEREA UNUI TRATAMENT ANTITROMBOTIC (pag. 127-137) Complement simplu: 1. Care din urmtoarele trombolitice nu este utilizat n infarctul miocardic? A. Actilyse B. Streptokinaza C. Urokinaza D. Metalyse E. Tenecteza 2. Reprezint contraindicaie absolut de tromboliz: A. Vrsta > 70 ani B. HTA necontrolat C. Endocardit infecioas D. AIT < 6 luni E. Disecie de aort 3. Reprezint contraindicaie absolut de tromboliz: A. Ulcer < llun B. Sngerare gastrointestinal < llun

C. Masaj cardiac recent D. Ciroz E. Tratament cu AVK 4. Reprezint efecte secundare ale tromboliticelor: A. Trombocitopenia B. Purpura C. Hemoragia D. Anemia E. Nici una Contraindicaiilor absolute de administrare a heparinei sunt: A. Alergie B. Anomalia hemostazei C. Injecii intramusculare D. HTA sever E. Pericardit Factorii de coagulare dependeni de vitamina K sunt: A. Protrombina B. Proconvertina C. Proteina C i S D. Factor VIII E. Factor Stuart Contraindicaii ale AVK reprezint: A. HTA malign B. AVC ischemic recent C. Sarcin in al doilea tromestru D. Pericardit E. Alergie Inhib activitatea AVK: A. Cimetidina B. Cloramfenicol

C. Fibrai D. Griseofulvin E. Corticoizi Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitor la clopidogrel A. Inhib calea ciclooxigenazei B. Se administreaz obligatoriu o lun n caz de stent acoperit C. Blocheaz agregarea mediat de adenozin difosfat D. Trebuie continua timp de 1 an dup infarct miocardic stentat Se admmistreaza in caz de alergie la aspirina 48 PRESCRIEREA I SUPRAVEGHEREA DIURETICELOR (pag. 138-141) 1. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitor la diureticele de ans: A. Creterea natriurezei n tubul contort proximal B. Efect calciuric n doze puternice C. Efect intravenos n 3 ore D. Relaii doz-efect logaritmic E. Doza maxim de furosemid=500mg/zi 2. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitor la diureticele tiazide: A. Efect calciuric B. Reprezentate de furosemid i bumetanid C. Se administreaz n insuficien renal D. Relaie doz-efect liniar E. Efect antiADH utilizat n diabetul insipid nefrogen 3. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitor la diureticele care economisesc potasiu: A. Se administreaz n hiponatremie B. Se asociaz cu IEC C. Se administreaz n hiperaldosteronismul primar D. Se poate administra mpreun cu litiu E. Are efect inhibitor enzymatic

1. Indicaiile diureticelor tiazidice: A. HTA ' B. Encefalopatie hepatic C. Insuficien renal D. Diabet insipid nefrogen E. Alergie la sulfamide 49 2. Contraindicaiile diureticelor de ans: A. Ciroz hepatic Jts. riipercalcemie C. Anasarc D. Obstacol pe cile urinare E. Alptare 3. Efectele secundare ale diureticelor , A. B. C. D. E. Acidoz metabolic hipercloremic 4. Care dintre urmtoarele sunt adevrate despre inhibitorii anhidrazei A. Efect diuretic important B. Hipercapnie C. Se indic n glaucomul acut u. rrovoaca niperaiaosteromsm secunaar E. Alcaloz metabolic 50 DISPNEEA ACUT I CRONIC (pag. 142-144) 1. Hipoxia + hipercapnia se ntlnete n: A. Decompensarea BPOC B. Embolia pulmonar C. Criza de astm D. EPA

E. Insuficien renal 2. ntre semnele de insuficien respiratorie acut nu se numr: A. Cianoza B. Polipneea C. Transpiraii D. Tiraj intercostal E. Agitaia 3. Dispneea cu asimetrie auscultatorie apare n: A. Embolia pulmonar B. Pneumotorace spontan C. Astm paroxistitic D. Dispnee psihogen E. EPA Complement multiplu 4. Sunt cauze de dispnee cronic: A. EPA B. Embolia pulmonar C. Acidoza metabolic D. BPOC E. Pericardit cronic 51 D. Atelectazie E. EPA 6. Hipoxia + hipocapnia se A. Hipoventilaia alveolar B. Embolia pulmonar C. EPA D. Pneumopatie acut E. Decompensare BPOC 52

SUFLUL CARDIAC LA COPIL (pag. 1123-1124) Complement simplu 1. Caracterizeaz suflurile funcionale: A. Sunt rar beningne B. Sunt de obicei diastolice C. Sunt variabile cu poziia D. Frecvent iradiaz E. Apar n caz de endocardit 2. Nu caracterizeaz suflurile funcionale: A. Sunt beningne B. Apar n context de anemie C. ZI i Z2 sunt normale D. Timp auscultatoriu diastolic E. Nici una 3. Comunicarea interatrial se caraterizeaz prin: A. Dedublarea ZI B. Suflu interscapular C. Suflu holosistolic D. Suflu n spi de roat E. Suflu n focarul pulmonarei Complement multiplu 1. ECG n suflurile cardiace este util pentru determinarea: A. Cardiomegaliei B. Tulburrilor de ritm C. Semne de suprancrcare atrial D. Frecvena cardiac E. Tulburri de repolarizare 53 2. Caracterizeaz tetralogia Fallot: A. Suflu mezosistolic n focarul pulmonar

B. Comunicare interatrial C. Dextrocardie D. Stenoz pulmonar E. Uneori stare de ru anoxic 3. Examenul Doppler la ecografia cardiac deceleaz: A. Anatomia cardiac B. Direcia i velocitatea sunturilor C. Msurarea fraciei de scurtare . Masurarea presiunii pulmonare E. Msurarea fraciei de ejecie 54 PRESCRIEREA UNUI REGIM DIETETIC (pag. 1270-1272) 1. Echilibrul alimentar presupune: A. Ritmul prizelor alimentare fixe B. Recomandri dietetice standard C. Evitarea perioadelor lungi ajeun D. Consum zilnic din cele 4 categorii principale E. Nici una de mai sus 2. Scderea densitii calorice nu este indicat n: A. HTA B. Obezitate C. Diabet de tip 2 D. Hipertrigliceridemie E. Hipercolesterolemie 1. Scderea aportului de sare se recomand n: A.Insuficien B. HTA C. Sindrom nefrotic D. Insuficien renal E. Hepatopatie alcoolic respiratorie cronic

2.Scderea aportului de proteine se recomand n: A. Hipertrigliceridemie B. Hipercolesterolemie C. HTA D. Sindrom nefrotic E. Insuficien renal 55 EDEME ALE MEBRELOR INFERIOARE Complement simplu 1. Edeme unilaterale apar n: A. Insuficien renal B. Anumite medicamente C. Insuficien cardiac D. Filariaz E. Nici una 2. Edeme de retenie hidrosalin sunt urmtoarele: A. Edeme ciclice idiopatice B. Denutriie proteic C. Tromboflebit D. Metastaz ganglionar a unui cancer E. Erizipel 1. Tratamentul edemelor include: A. Diuretic antialdosteronic B. Diuretic de ans C. Retenie hidrosalin D. Supravegherea proteinelor serice E. Tratament etiologic 2. Sunt edeme unilaterale: A. Sindrom nefrotic B. Erizipel C. Insuficien cardiac

D. Tromboflebit E. Denutriie proteic 56 3. Bilanul hepatic pentru edeme ale membrelor inferioare cuprinde: A. Funcie hepatic B. Paracentez C. Transaminaze D. Bilirubin E. Albuminemie PNEUMOLOGIE DISPNEEA ACUT I CRONIC (pag. 142-144) 1. Hipoxia + hipercapnia s r>. c-mDoiia pulmonara C. Criza de astm D. EPA E.

A. Embolia pulmonar C. Astm paroxistitic D. Dispnee psihogen E. EPA 4. Sunt cauze de dispnee cronic: A. EPA B. Embolia pulmonar C. Acidoza metabolic D. BPOC E. Pericardit cronic

58 D. Atelectazie E. EPA 6. A. B. C. EPA D. E. +

BPOC TUEA LA ADULT (pag. 145-147) 1. Care dintre urmtoarele reprezint cauz de tuse cronic cu radiografie toracic anormal? A. Embolia pulmonar B. lnrecia cailor aerine superioare C. Corpi strini D. IEC E. Sarcoidoza 2. Nu reprezint cauz de tuse cronic cu A. Astmul bronic B. C. D. E. Cancer bronic 3. Nu reprezint complicaii ale tusei cronice: A. Traumatism laringian B. Sincop C. Fractur de coast

D. Ruptur de muchi drepi abdominali E. Hernie inghinal 4. Care dintre urmtoarele afirmaii despre tratamentul antitusiv este fals? A. bunt indicate la pacientul cu msuiiciena respiratorie cronica B. Sunt contraindicate n caz de hipersecreie bronic C. Exist antitusive cu efect central D. Au ca efect secundar constipaia E. Codeina este antitusiv cu aciune central 60 Complement multiplu 5. Care sunt principalele cauze de tuse acut? A. Mucoviscidoz B. Intoxicaiile cu vapori iritani C. Corpi strini D. Edemul pulmonar E. Anomalie a conductului auditiv extern 6. Reprezint cauze de tuse seac: A. Refluxul gastroesofagian B. Pneumopatie infiltrant difuz infraradiologic C. Cancerul bronic D. Tratament cu IEC E. Broniectazia 7. Reprezint complicaii respiratorii ale tusei: A. Pneumoperitoneul B. Pneumomediastin C. Fractura de coaste D. Traumatism laringian E. Emflzem subcutanat 8. Care sunt efectele secundare ale codeinei? A. Constipaie

B. Risc de dependen C. Diaree D. Depresie respiratorie E. Somnolen 9. Reprezint cauze de tuse cronic cu radiografie toracic anormal: A. Imagini chistice difuze B. Fibroza pulmonar C. Cancerul bronhopulmonar D. Tumor mediastinal E. Sinuzita cronic 61 10. Despre tratamentul simptomatic al tusei sunt adevrate urmtoarele: A. Trebuie administrat cu mare precauie la vrstnic sau copilul mic B. Va ine seama de sevraj tabagic C. Se poate asocia cu tratament anxiolitic D. Este contraindicat n caz de hipersecreie bronic 62 AL] IATORII LA ADULT (pag. 148150)

1. Care A) Apare n B) Rinita C) D) Nu exist o E) Dup tipul de nu e la 10-15 ani sensibilizare, exista J tipuri de nnite 2. Care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat n diagnosticul alergici la adult?

A. Anamneza precizeaza condiiile de mediu i modul de viaa obinuit al B. Precizarea anchetei asupra mediului nconjurtor domestic C. Teste cutanate (prick-test) D. Nu se dozeaz IgE serice specifice t. i est de provocare specitice 3. Care dintre urmtorii nu reprezint pneumalergeni? A. Cini B. Pisici C. Gndaci de buctrie D. Paianjeni E. Acarieni A. n rinitele intermitente de prim intenie sunt antihistaminicele B. n rinitele persitente moderate spre severe se administreaza de prima intenie corticoterapie inhalatorie i oral C. Eficacitatea tratamentului este evaluat la 1 lun E. Desensibilizarea este eficient la pacienii cu form sever de "febr a fnului" 63 Complement multiplu 1. Diagnosticul alergiei la adult implic urmtoarele etape: A. Anamnez amnunit B. Hemoleucogram C. Pletismografie D. Teste multialergice de depistaj E. Teste cutanate 2. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre rinita moderat- sever? A. Activiti sociale perturbate B. Activiti colare/profesionale perturbate C. Somn normal D. Simptome puin jenante E. Simptome jenante 3. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?

A. Noua clasificare ia n considerare mai mult simptomele B. n funcie de numrul de zile simptomatice exista 2 tipuri de rinite C. Rinita intermitent se definete ca simptome de mai puin de 4 ori/sptmn D. Rinita persistent se definete ca durata simptomatologiei > 4 sptmni E. Rinita intermitent se definete ca durata simptomatologiei > 4 sptmni 4. Care dintre urmtoarele afirmaii privind dozarea de IgE serice specifice sunt adevrate? A. Este limitat la 5 pneumalergeni B. Este inutil daca testele cutanate sunt negative C. Este util cnd exist diferene ntre istoricul clinic i testele cutanate D. Este util cand testele cutanate nu sunt disponibile E. Este inutil daca examenul clinic este puin evocator 64 5. Care dintre urmtoarele sunt pneumalergeni? A. Ficus benjamina (planta verde) B. Acarieni C. Mucegaiuri D. Gndacii de buctrie E. Polen 6. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre tratamentul alergiei la adult? A. Eficacitatea tratamentului trebuie evaluat la 3 luni B. n caz de ineficacitate se pot asocia 2 tratamente (antihistaminic si corticoizi inhalator) C. Un rol important n conduita terapeutic l are educaia pacienilor D. n rinita intermitent tratamentul de elecie este antihistamnic sau corticoid inhalator E. n rinita intermitent tratamentul de elecie este antihistamnic sau corticoid oral 65 ASTMUL LA ADULT (pag. 151-156) 1. Care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat?

A. Astmul este o afeciune inflamatorie cronic a cilor aeriene B. Se caracterizeaz prin episoade recidivante de wheezing C. La inflamaie participa mastocitele, eozinofilele i limfocitele T Mmptomeie sunt asociate cu sinarom restrictiv E. Inflamatia este asociat cu hiperreactivitate bronic 2. Care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat despre simptomatologia astmului? A. Wheezing B. Dispnee C. Opresiune toracic D. Tuse E. Apare la amiaz 3. Care dintre urmatoarele afirmaii nu este adevrat n legtur cu agravarea simptomelor astmului? A. Prezena de alergeni B. Efort fizic C. Factori iritani D. Simptomatologie nocturn E. Parazii 4. Care dintre urmtoarele afirmaii legat de examenul fizic nu este adevrat la pacientul cu astm? A. Raluri sibilante B. Expir prelungit C. ngroarea mucoasei nazale D. Sinuzit E. Raluri subcrepitante 66 Complement multiplu 1. Diagnosticul diferenial al astmului pe radiografia toracic include: A. Corpi strini endobronici

B. Cancer bronic C. Insuficien cardiac D. Compresia bronic extrinsec E. Revrsat pleural 2. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate privind exacerbarea astmului? A. Reflect un defect in managementul astmului B. Expunere la factori declanatori C. Pot amenina pe termen scurt viaa D. Funcional, PEF<40% 9 ~ E. Gazometric, criz sever cu normocapnie 3. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate n legtur cu semnele de gravitate ale unui astm? A. PaC02> 40 mmHg B. Frecvena cardiac >120/min C. Anxietate D. Cianoz E. Frecvena respiratorie <30/min 4. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate n legtur cu semnele de gravitate ale unui astm? A. PaC02<40 mmHg B. Transpiraii C. Com D. Linite auscultatorie E. Respiraie paradoxal 67 5. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate n legtur cu semnele care impun o ventilaie spontan? A. Hipercapnie >50 mmHG B. Cianoz

C. Tulburri de contiin E' AgkTe P ^ 6. Care dintre A. Evoluie B.F

C. Suprainfecia este des incrimii D. Afecteaz brbaii <30 ani E. Exitus n ore 7. Care dintre urmtoarele criterii de astm instabil sunt adevrate? A. Agravare n zori B. Variaii ala PEF<30% C. Crize pluricotidiene D. Agravare noaptea E. Creterea consumului de (32 agoniti o. Care dintre urmatoarele anrman este adevarat despre tratamentul exacerbrilor severe? A. Tratamentul de fond al astmului se menine B. Tratamentul de fond nu trebuie intensificat C. Este necesar corticoterapie oral n doz scurt D. Se va administra Prednison 1-1,5 mg/kgc/zi E. Kinetoterapia de drenaj este indicat n caz de obstrucie bronic major 68 9. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat n legtur cu astmul acut grav? A. Tratament imediat cu 02 agonflti inhalator B. Necesity spitalizare C. Nu trebuie monitorizat D. Se administreaz oxigen nazal E. Nu necesit hidratare 10. Care dintre urmtoarele afirmaii caracterizeaz astmul persitent sever?

A. Simptome cotidiene B. Exacerbri care pot influena activitatea i somnul C. Frecvent simptome de astm nocturn > 1 dat/sptmn D. Utilizare zilnic de (32 agoniti inhalator cu durat scurt de aciune E. PEF sau VEMS <60% din valorile prezise, cu variabilitate >30% 69 TUBERCULOZA (pag. 157-160)

A. Transpiraii nocturne B. Hemoptizii C. Radiografia toracic evideniaz infiltrate, noduli, caverne ale lobilor D. Explorarea bacteriologic - examenul direct al BAAR E. Confirmare prin cultur n mediul solid (Bactec) 3. Referitor la tuberculoza miliar, este fals una din urmtoarele afirmaii: B. Radiografia toracic pune diagnosticul pozitiv C. Pe radiografia toracic: sindrom interstiial micronodular difuz i intens A. Ganglioni B. Rinichi C. Urogenital D. Os E. Miocard 70 A. Bilanul biologic naintea instituirii tratamentului tuberculostatic cuprinde: B. Serologie VHB, VHC C. Serologie HIV

D. Hemoleucogram F. Anticorpi antifosfolipidici 5. Cvadriterapia antituberculoas cuprinde urmtoarele, cu excepia: A. Procainamida B. Izoniazida C. rirazmamiaa D. Esmolol E. Rifampicin 6. Urmtoarele afirmaii sunt false, cu excepia: A. Faza de contagiozitate maxim persist 1-3 sptmni dup administrarea tratamentului B. Izolarea pacientului este obligatorie n caz de afectare pulmonar C. Pirazinamida are efecte teratogene . La copii, tratamentul cu etambutoi este obligatoriu E. La pacientul cu HIV in tratament se nlocuiete rifampicina cu rifabutina 7. Monitorizarea terapiei tuberculostatice implic: A. Bilan hepatic la 15 zile dup iniierea tratamentului C. Examen bacteriologic ntre a 10 i a 15-a zi de tratament D. Bilan hepatic o dat la 2 luni E. n caz de citoliz>5 ori normalul se va opri izoniazida 8. Localizarea tuberculozei extrapulmonare cuprinde: A) Pericardit B) Meningit C) Afectare hepatic D) Afectare splenic E) Afectare cutanat BRONHOPNEUMOPATIA OBSTRUCTIV CRONIC (pag. 161-168)

z. JNu caractenzeaza bronita cronica obstructiva cu insuticiena respiratorie cronic: A. be asociaza cu mpoxemii de repaus B. Dispnee de repaus C. Pa02>60 mmHg D. VEMS<35% E. PaC02<2kPa 3. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals n legtur cu BPOC: A. Pentru diagnostic pozitiv se efectueaz explorri funcionale respiratorii cu test de reversibilitate bronica p ^^^ JL Kmticfp rmniVp nKotnmtta KfAtici^S Y VllIVV W V*- WwU wvwv VW

be caractenzeaza prin limitare cronica de debite aeriene 4. Sunt adevrate urmtoarele privind emfizemul panlobular: A. Poliglobulie B. Cardiomegalie C. Cianoz D. Obezitate E. Brbat tnr 72 5. Sunt adevrate urmtoarele privind emfizemul centrolobular: A. Arter pulmonar normal B. CPT foarte crescut C. DLCO sczut D. Presiunea 02 sczut E. Presiunea 02 normal Complement multiplu

6. Sunt adevrate urmtoarele privind emfizemul panlobular: A. Afecteaz toate structurile lobilor B. Se datoreaz toxicelor exogene C. Dispnee intens D. Fr cianoz E. CPT subnormal 7. Sunt adevrate urmtoarele privind emfizemul centrolobular: A. B. IVD frecvent Se datoreaz fumatului

C. Arter pulmonar mrit, far cianoz D. Presiunea C02 normal E. DLCO sczut 8. Care dintre urmtorii sunt factori de risc pentru BPOC? A. Praf de piatr B. Deficit de alfa 1 antitripsin c. so2 D. Polen E. Bumbac 9. Examenul clinic la pacientul cu BPOC poate releva: A. Semnul Hoover B. Hipocratism digital C. Leuconichie D. Scdere n greutate E. Calviie 73

A. Dispnee de efort inconstant B. VEMS/CV <0,7 C. Dispnee de efort E. 50%<VEMS<80% 13. Reprezint indicaie de efectuare a gazometriei: A. Sa02<92% B. VEMS<45% C. VEMS<50% D. Comorbiditate cardiovascular E. Discordan clinico-funcional 14. Reprezint criterii de gravitate n BPOC: A. PaC02>45 mmHg B. Sa02<80% C. pH<7,2 D. Frecvena respiratorie >25/min E. Pa02>60% 74 15. Reprezint criterii de gravitate n BPOC: A. Febr >38,5 gr C B. Scderea vigilenei C. Semne de oc D. PaC02>70 mmHg E. Alcoolism A. PaC02<60 mmHg B. pH<7,3 C. Com

D. PaC02>70 mmHg E. Respiraie abdominal paradoxal A. Confuzie B. Semne de oc C Tulburri recente ale funciilor superioare V^ V M V X. J.VVM V D. Pa02<45 mmHg E. PaC02>45 mmHg A Wi, V WA vfcl X X VVV1XVV V A. V41AV V1XJL.VA w

n BPOC 75 A. Radiografie toracic 1 dat/an B. Spirometrie 1 dat la 2 ani C. Gazometrie arterial/ 3-6 luni D. Gazometrie arterial 1 dat/an E. Sa02 la intervale 76 INFECIIILE BRONHOPULMONARE LA ADULT (pag. 169-175) Complement simplu

1. Legat de pneumonia la adult, urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: A. Nu prezint risc vital B. Prezint sindrom de condensare C. AV>100/minut D. Raluri crepitante E. Febra >37,8 grC 2. n pneumonie, radiografia toracic poate releva urmtoarele, cu excepia: A. Opaciti n focare multiple B. Opaciti interstiiale difuze C. Opacitate parenchimatoas cu bronhogram aeric D. Imagine cavitar E. Opacitate parenchimatoas unic 3. Nu reprezint criterii de spitalizare n pneumonie: A. Afectarea mai multor lobi B. Revrsat pleural C. Presiunea arterial C02<50 mmHg D. Trombocitopenie E. Insuficien renal 4. Scorul CRB65 cuprinde urmtoarele, cu excepia: A. TA sistolic <90 mmHg B. Frecvena respiratorie >3 O/minut C. TA diastolic <50 mmHg D. Confuzie E. Vrsta >65 ani 77 Complement multiplu 1. Care dintre urmtoarele elemente recomand spitalizarea? A. Frecvena cardiac >100/minut B. Temperatura <35 gr C C. Temperatura >40 gr C

D. Cianoz E. TA >90/60 mmHg 2. Reprezint indicaie de spitalizare n secia de ATI: A. TA sistolic <90 mmHg B. Alte afectri organice severe C. Debit urinar >20 ml/or D. Acidoz sever E. TA diastolic <50 mmHg 3. Care dintre urmtoarele elemente sunt n favoarea pneumoniei cu pneumococ? A. Contextul "situaie de risc" B. Junghi toracic C. Prezena unor semne extratoracice D. Leucocitoz cu neutrofilie E. Opacitate alveolar sistematizat 4. Care dintre urmtoarele elemente sunt n favoarea pneumoniei cu Legionella? A. Debut progresiv B. Debut brutal C. Comorbiditi frecvente D. Manifestri neurologice E. Manifestri digestive 78 5. Care sunt agenii patogeni cel mai frecvent ntlnii n pneumonia "la domiciliu"? A. Moraxella catarrhalis B. Klebsiella pneumoniae C. Haemophylus influenzae D. Stafilococul auriu E. Mycoplasma pneumoniae 6. Care dintre urmtoarele afirmaii privind tratamentul antibiotic sunt adevrate? A. 21 zile pentru penumonia cu L. pneumophyla B. 10-14 zile pentru stafilococcus aureus

C. 21 zile pentru pneumonia sever D. In caz de abces pulmonar: amoxicilin 1 g la 8 h + ac clavulanic E. Evaluarea rspunsului terapeutic dup 24-48h 7. Care dintre urmtoarele sunt caracteristice penumoniei cu pneumococ? A. Tratament cu amoxicilin B. Tuse seac C. Sindrom de condensare D. Hiponatremie moderat E. Sindrom inflamator (CRP>200mg/l) 8. Care dintre urmtoarele sunt caracteristice pneumoniei cu anaerobi? A. Tratament cu macrolide timp de 10-14 zile B. Hiponatremie C. Eradicarea focarelor infecioase D. Hemoculturi frecvent negative E. Excavaie cu nivel hidroaeric 9. Care dintre urmtoarele elemente sunt adevrate despre pneumoniile nozocomiale? A) Mortalitate 20-50% B) Sunt favorizate de vrsta naintat C) Semnele apar dup 72 h de spitalizare D) Sepsisul este factor favorizant E) Imobilizarea este factor favorizant 79 10. Care dintre urmtoarele informaii privind bronita acut sunt adevrate? A. Este frecvent vara B. E favorizat de poluarea domestic C. Se efectueaz obligatoriu examen citobacteriologic al sputei D. Tuea poate persista chiar luni E. Radiografia toracic este golden standard 11. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de tratamentul bronitei acute sunt adevrate?

A. Oprirea fumatului B. Sedative ale tusei C. Macrolide D. Diet hiposodat E. Penicilina G 80 DETRESA RESPIRATORIE ACUT LA ADULT. CORPI STRINI LA NIVELUL CILOR AERIENE SUPERIOARE (pag. 176-179) 1. Reprezint cauz de SDRA prin traumatism extratoracic: A. B. C. D. E. A. B. D. E. Arsuri ntinse Sindrom Mendelson Septicemie Hemopatii Colagenoze Necesit ventilaie mecanic sub sedative Uneori ventilaie n decubit ventral Antibioterapie Evitarea anumitor interaciuni medicamentoase

2. Care dintre urmtoarele afirmaii privind managementul SDRA este fals?

C. Adminstrare de N02

3. Reprezint principii de diagnostic etiologic al SDRA: A. B. D. E. A. B. Bronhoscopie pentru LBA Nu necesit bilan infecios extrarespirator CT toracic per primam Diagnostic diferenial cu pancreatite, peritonite Epilepsie Dentiie deficitar

4. Reprezint factori de risc pentru inhalarea de corpi strini:

C. D. E. 81

Cretinism guogen Alcoolism Parkinson

5. Examenul clinic n cazul inhalrii unui corp strin poate releva: A. Febr B. Scdere ponderal C. Wheezing . 1 use cmntoasa E. Murmur vezicular prezent bilateral 6. Care dintre urmtoarele afirmaii privind inhalarea de corpi strini sunt adevrate? A. Frecvent radiografia toracic este anormal B. CT poate vizualiza corpul strin C. Nu se complic cu perforaie bronic D. Poate evolua cu abces pulmonar E. Pe radiografie nu se evideniaz deviaie contralateral a mediastinului 7. Care este atitudinea terapeutic n caz de obstrucie complet a cilor aeriene? A. Manevra Heimlich B. Extracie manual a corpului strin C. Frecvent, extracie chirurgical D. Bronhoscopie rigid sub anestezie local E. Bronhoscopie rigid sub anestezie general 82 HEMOPTIZIA (pag. 181-182) 1. Care dintre urmtoarele afirmaii n legtur cu hemoptizia este fals? A. Reprezint eliminarea de snge rou, aerat, pe gura B. Necesit supraveghere n spital 24-48h C. Provine din cile aeriene subglotice D. Se are n vedere rsunetul hemodinamic E. Niciuna din cele de mai sus

2. Referitor la necesitatea de a cunatifica hemoptizia este fals urmtoarea: A. Hemoptizie masiv: mai mult de 300-500 ml/24h B. Hemoptizie fudroaiant: deces n minute C. Hemoptizie n cantitate mic: sput sanguinolent 50 ml/24h D. Hemoptizie masiv: mai mult de 250 ml 1 dat E. Hemoptizie n cantitate medie: 50-200 ml/24h 1. Reprezint cauz cardiovascular de hemoptizie: A. Stenoza mitral B. Tulburri de hemostaz C. Embolia pulmonar D. Anevrism arterovenos al bolii Rendu-Osler E. Endometrioz bronic 2. Reprezint cauz alveolar de hemoptizie: A. Cancer bronhopulmonar B. Tuberculoza pulmonar comun C. Sindromul Goodpasture D. Lupus E. 83 3. Reprezint principii de management pentru hemoptizia masiv: A. Prevenirea asfixiei B. Perfuzarea cu soluii macromoleculare C. Arteriografie bronic +/- embolizare D. Nu se administreaz oxigenoterapie E. Chirurgia hemostazei 84 PNEUMOTORACELE (pag. 176-179) Complement simplu 1. Nu reprezint semne funcionale ale pneumotoracelui: A. Dispnee de intensitate variabil Sindrom Churg-Strauss

B. Durere n bar C. Durere brutal D. Durere de repaus E. Quinte dureroase de tuse 2. Nu reprezint semne evideniabile la examenul clinic n penumotorax: A. Uneori examenul clinic poate fi normal B. Timpanism la percuie C. Diminuarea vibraiilor vocale D. La auscultaie murmur vezicular prezent E. Uneori, suflu tubar Complement multiplu 1. Despre pneumotoracele spontan primitiv este adevrat c: A. Afecteaz predominant brbaii B. Fumatul e factor favorizant C. 50% dintre pacieni recidiveaz la 2 ani D. Afecteaz adulii tineri E. s 2. Reprezint cauze de pneumotorace spontan secundar: A. B. PAN BPOC Afecteaz adulii brevelini

C. Nodul reumatoid D. Tuberculoz E. 85 3. Reprezint semne radiologice de gravitate: A. Mediastin deplasat contralateral B. Nivel hidroaeric C. Deglobulinizare D. Anomalii ale parenchimului pulmonar Astm

E. Pneumotorace bilateral 86 REVRSATUL PLEURAL (pag. 186-188) 1. Examenul clinic n caz de sindrom de revrsat pleural lichidian nu poate releva: A. Matitate decliv B. Diminuarea vibraiilor vocale C. Abolirea murmurului vezicular D. Suflu pleuretic E. Semne de intoleran 2. Legat de radiografia toracic n revrsatul pleural este fals urmtoarea: A. Linia Damoiseau B. Plmn alb" C. Deplasarea mediastinului contralateral D. Se efectueaz n picioare E. Se efectueaz doar n inciden de fa Complement multiplu 1. Reprezint cauze de transudat: A. Urinotorace B. Mixedem . bmdrom neirotic D. Pancreatit acut E. Chilotorax 2. Sunt adevrate referitor la revrsatul pleural: A. Orice revrsat pleural de natur necunoscut trebuie puncionat B. Pentru revrsatul nchistat e necesara ecografie anterior punciei C. Aspectul macroscopic al lichidului nu conteaz D. Se vor recolta cel puin 2 tuburi pentru analize E. Exudat= raport LDH lichid/LDH snge >0,6 87 PNEUMOPATIA INTERSTIIAL DIFUZ (pag. 189-192)

A. B.

imagini cnistice care predomina m ooii superiori Opaciti lineare care deseneaz o reea cu ochiuri mici

C. La debut, aspect de sticl mat u. uistriDuie penoronica predominanta E. Nici una 2. Alveolita cu neutrofile apare n: A. Lupus B. Sindrom Sjogren C. Sclerodermie D. Histiocitoz x E. Nici una 3. Imaginea specific de histiocitoz x la CT toracic este de: A. Opaciti lineare B. Imagini chistice care predomin n lobii superiori C. Imagini reticulonodulare D. Distribuie peribronic E. Nici una

A. Sruri de aur B. Amiodarona C. Beta blocante ciproiioxacma E. Acid nalidixic de

A. LBA: alveolit cu eozinofile B. Aspect de fagure de miere la CT torace D. Vrsta medie de debut 60 ani E. Hipocratism digital

5. Histiocitoza x se caracterizeaz prin: A. Afecteaz tinerii 20-40 ani, mari fumtori B. LBA: celule care exprim CD la C. Aspect de fagure de miere la CT torace D. Asociat cu consumul de anumite medicarr E. LBA: alveolit cu eozinofile TUMORI PRIMITIVE I SECUNDARE ALE PLMNULUI (pag. 197-202) 1. Cancerele far celule mici nu cuprind: A. Epidermoid B. Mezoteliom C. Adenocarcinom D. Cu celule mari E. Nici una 2. Sindromul Schwartz-Bartter: A. Cecitate unilateral B. Voce bitonal C. Paralizie de membru superior unilateral D. Secreie inadecvat de hormon antidiuretic E. Tromboz de ven cav superioar

3. Extensia locoregional a cancerului bronhopulmonar se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Hipocratism digital B. Sindrom de cav superioar C. Durere toracic D. Wheezing E. Disfagie 4. Factorii profesionali implicai n cancerele far celule mici includ: A. Mangan B. Crom C. Fier D. Nichel E. 90 Complement multiplu 1. Cauzele sindromului de cav superioar includ: A. Limfom B. Timom C. Gu endotoracic D. Carcinom cu celule mici E. Carcinom cu celule mari 2. Limfangita carcinomatoas nu apare n cancerele de: A. Plmn B. Sn C. Prostat D. Rinichi E. Esofag 3. Care dintre urmtoarele sunt adevrate: A. Cancerul de colon evolueaz cu limfangita carcinomatoas B. Cancerul de rinichi poate da metastaz de plmn la mai muli ani Azbest

C. Cancerul de stomac d frecvent noduli pulmonari D. Miliara metastazic este mai frecvent ntlnit n carcinomul medular al tiroidei E. Adenopatiile mediastinale sunt frecvente n cazul cancerului testicular A 4. In prezena unei mutaii a genei EGFR tratmentul de prim linie are la baz: A. Inhibitor al tirozin kinazei B. Gefitinib C. Chimioterapie de a treia generaie n monoterapie D. Cisplatin E. Sruri de platin 91 CHIRURGIE TORACIC EVALUAREA GRAVITII I INVESTIGAREA COMPLICAIILOR PRECOCE LA UN PACIENT CU TRAUMATISM TORACIC (pag. 206-209) 1. Particularitatea plgilor penetrante toracice este reprezentat de: A. Numai de necesitatea de a determina tipul de arm utilizat B. Numai de a reconstitui traseul plgii C. Necesitatea de a determina tipul de arm utilizat i de a reconstitui traseul acesteia D. Necesitatea interveniei chirurgicale ntotdeauna E. Toate afirmaiile de mai sus sunt false 2. Despre ruptura cupolei diafragmatice, sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Este frecevent bilateral B. Este mai frecevent pe partea stng C. Diagnosticul se pune pe tomografia computerizat toracic D. Prezena unui nivel hidroaerice intratoracic, poate preciza diagnosticul E. Ruptura diafragmatic expune la compresia parenchimului pulmonar 3. Referitor la pneumomediastin, este adevarat c: A. Se definete ca prezena aerului n mediastin

B. Pune ntotdeauna viaa n pericol C. Numai tomografia computerizat toracic poate pune diagnosticul D. Uneori amenin prognosticul vital E. Fibroscopia nu este obligatorie 92 sunt adevarate urmatoarele atirman. A. Este legat de o alterare a mecanicii ventilatorii B. Este legat de o contuzie toracic D. Este determinat de un soc cardiogenic legat de o contuzie miocardica sau o disecie coronar n. rite determinata de apariia unei tamponade nemoragice sau gazoase in caz de pneumotorace compresiv 2. Detresa circulatorie, se paote datora: A. Unui oc hemoragie B. Unei contuzii toracice simple C. Unui oc cardiogenic legat de o contuzie miocardica sau o disecie coronara D. Unei suprainfecii a unei plgi mai vechi penetrante E. Unei luxaii extrapericardice a cordului 3. Sunt considerate leziuni parietale rezultate dup un traumatism toracic: A. Fracturile costale B. C. Voletul D. E. 4. A. Pot B. Fractura primei coaste C. Pot _ jC _ A* * . animam.

datorit unei leziuni a

93 A. Este mai frecvent pe partea dreapt B. Este mai frecevent pe partea stng C. Se produce prin compresia toracelui cu contuzie abdominal D. Diagnosticul se bazeaz pe Radiografia toracic E. Prezena unui nivel hidroaeric intratoracic poate preciza diagnosticul deferite de formare B. Este secundar unei leziuni vasculare i/sau pulmonare C. Radiografia toracic cu pacientul n ortostatism i uor rotit spre dreapta pune diagnosticul D. Radiografia toracic cu pacientul n poziie alungit pune diagnosticul 7. Sunt considerate leziuni cardiace, n cazul unui pacient cu traumatism toracic: A. Hemopericardul B. Disecia de aort C. Leziuni valvulare traumatice D. Contuzia miocardic fc. Disecia coronara A. Ecografia B. CT cord C. Se D. n cazul unei E. cu un

determina rrecevent apariia tulburrilor de ritm 94 STOPUL CARDIO-CIRCULATOR (pag. 217-219) 1. Principala cauz a stopului cardiac este: A. Accidentul vascular cerebral B. Edemul pulmonar acut C. Fibrilaia atrial D. Infarctul miocardic acut E. Trombembolismul pulmonar 2. Disocierea electro-mecanic este definit ca: A. Persistena activitii electrice a inimii sau eficacitate hemodinamic B. Persistena activitii electrice far eficacitate hemodinamic C. Lipsa activittii electrice D.TV E. Asistola 3. Care este cea mai frecvent form de stop cardio- respirator A. FV B. Asistola C. Disociaie electro- mecanic D. TV E. FIA 4. Care este doza de adrenalin de iniiere a resuscitrii stopului cardiac: A. 3 mg B. 4 mg C. 1 mg D. 95 5. Care este intervalul de timp la care se poate administra noua doza de adrenalin n cadrul resuscitrii cardiace: lg E. 10 mg

A. 1 min B. 2 min C. 3 min D. 40 min E. 4 min

A. Eliberarea cilor respiratorii B. Intubaia i ventilaia mecanica nu sunt neaprat necesare C. Alternana a 30 de compresii toracice la 2 insuflri D. Realizarea masajului cardiac este cea mai important manevr E. Ritmului masajului cardiac este 100 compresii/min A. Masajul cardiac extern ntr-un ritm de 120 bpm B. Ventilaie gur- la - gur E. Alternana^a 30 de compresii toracice la 2 insuflri
??

lO.Alcanizarea prin administrarea de bicarbonat poate fi efectuat n urmtoarele cazuri, cu excepia: A. n orice caz de resuscitare cardio- respiratorie B. Hiperpotasemie confirmat c. Hiperpotasemie suspectata D. In caz de stop cardiac ntr-o intoxicaie cu stabilizani de membran E. n caz de stop cardiac ntr-o intoxicaie cu antidepresive triciclice

adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Este indicat mai ales dup recuperarea pacientului post- stop cardiac n FV d . V zeaza protej area coronariana C. Se realizeaz prin rcirea pacientului la 32-34 de grade D. Rcirea se face timp de 12-24 ore E. Vizeaz protejarea creierului de reperfuzarea creierului 12.Doza de adrenalin administrat intratraheal n cadrul resuscitrii cardiace prin asistolie este de: A. 4 mg diluate n lOml soluie salin B. 5-10 mg diluate n 20 ml soluie salin C. 5-10 mg diluate n 10 mg soluie salin D. 5-10 mg diluate n 10 ml bicarbonat de sodiu E. 5-10 mg diluate n 10 ml glucoz 13.Primul SEE administrat n cadrul resucitrii stopului cardiac prin FV A. 100J B. 50J C. 300J D. 150-200 J E. 150-250 Jbifazic 97 14.Care este doza de amiodaron administrat n resuscitarea n caz de stop cardiac prin FV este de: A. 150 mg B. 1 fiola C. 300 mg D. 600 mg E. 1200 mg 1. Exemple de situaii n care poate aprea disocierea electro-mecanic pot fi: A. Embolia pulmonar masiv B. Anevrism de aorta nerupt

C. Disecie de aort u. iscnemie ae membre interioare 2. Din cadrul manevrelor de resuscitare de baz fac parte: A. Masajul cardiac intern B. Alternana a 30 de compresii toracice cu 6 insuflri C. Masaj cardiac extern cu 100 de compresii pe minut D. Masaj cardiac intern cu 100 compresii pe minut E. Alternana a 30 de compresii toracice cu 2 insuflri A. Intubaia oro- traheal ct mai rapid B. Eliberarea cilor aeriene C. Masaj cardiac intern cu 100 compresii toracice pe minut D. Notarea orei nceperii manevrerlor de resuscitare mtuoaia oro-traneaie nu reprezint manevre imediat nec C. Masaj cardiac extern 60 compresii pe minut D. Alternarea 30 compresii: 5 insuflri E. Masaj cardiac extern 100 compresii pe minut 5. Referitor la TV sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Nu declaneaz niciodat stopul cardiac cardiac rapid
?

C. Exist cazuri de tv cu ritm lent la o inim sntoas care prezenta puine

o. Aicanimizarea prin administrarea ae DicarDonat poate ii etectuata in A. n orice caz de resuscitare cardio- respiratorie B. Hiperpotasemie confirmat C. Hiperpotasemie suspectat D. n caz de stop cardiac ntr-o intoxicaie cu stabilizani de membran E. n caz de stop cardiac ntr-o intoxicaie cu antidepresive triciclice A. Este indicat mai ales dup recuperarea pacientului post- stop cardiac n

B. Vizeaz protejarea coronarian C. Se realizeaz prin rcirea pacientului la 32-34 de grade D. Rcirea se face timp de 12-24 ore E. Se realizeaz prin rcirea pacientului la 26-30 de grade adevrate urmtoarele afirmaii,cu excepia: A. Este indicat mai ales dup recuperarea pacientului post- stop cardiac n B. Vizeaz protejarea coronarian C. Se realizeaz prin rcirea pacientului la 32-34 de grade D. Rcirea se face timp de 12-24 ore E. Vizeaz protejarea creierului 9.

n FV prin rcirea pacientului la 32-34 de de 12-24 ore de 48 de ore

10.Referitor la resuscitarea stopului cardio- circulator sunt adevrate afirmaiile: A. Dac se presupune c FV a prut de mai mult de 4 minute se administreaz un SEE de 150 j monofazic B. Dup administrarea de SEE nu este necesar reluarea manevrelor de C. Adrenalina este singura catecolamin administrat n caz de asistolie D. La administrarea de adrenalin n caz de asistolie se poate administra i amiodaron administra un bolus de adrenalin pentru a restabili tonusul arterial A. JLiaocaina este recomandata ca tratament antiaritmic B. Scopul administrrii de adrenalin n FV neresponsiv la SEE este de a restabili tonusul arterial C. Administrarea de adrenalin este nsoit de administrarea de atropine n

Amiodarona se admimstreaza in asistolie 100

A. Are aciune oatmotropa pozitiva B. Are aciune vasopresiv susceptibil de a reinstala presiunea diastolic C. Poate fi administrat n asociere cu 3 mg de atropin D. Asistolia este singura indicaie de administrare a adrenalinei E. Doza iniial este de lmg IV

A. Dac nu exist abord venos se adminstreaz intratraheal C. Doza de administrare intratraheal este de 5-10 mg diluat n 10 ml soluiie D. Odat administrat adrenalina via intratraheal nu necesit insuflri multiple E. Repetarea de lmg de adrenalin la 4 minute 101 16. Amiodarona administrat n resuscitarea prin FV are urmtoarele caracteristici: A. Doza iniial este de 150 mg B. Doza iniial este de 300g C. Bolusul este urmat de administrarea cu sering automat D. Se poate administra intratraheal

E. Doza iniial este 300 mg 102 STAREA DE OC (pag. 220-223) 1. Privind ocul hipovolemic este adevrat urmtoarea afirmaie: A. Crete volumul circulat B. Crete debitul cardiac C. Crete aportul de oxigen la celule D. Scade volumul sanguine circulant E. 2. Care este afirmaia fals referitoare la ocul cardiogen: A. Scade funciadepompcardiac B. Crete debitul cardiac Crete pre ncarcarea cardiaca D. Scade aportul de oxigen la esuturi E. Scade debitul cardiac 3. Care este valoarea de presiune arterial minim la care intete n repleia volemic n cadrul ocului: A. <65 mmHg B. >=85 mmHg C. >=100mmHg D. >=65mmHg E. <=55mmHg 1. Privind ocul hipovolemic sunt false urmtoarele afirmaii: A. Debitul cardiac crete B. C. D. Crete aportul de oxigen tisular E. Scade volumul sanguine circulant 103 2. Privind ocul hipovolemic sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Scade funcia de pompa cardiac

B. Crete presarcina cardiac C. Scade aportul de oxigen tisular D. Scade presarcina E. Scade debitul cardiac 3. Mecanisme adaptative n ocul hipovolemic sunt urmtoarele: A. Stimularea parasimpaticului B. Stimularea simpaticului C. Inhibarea simpaticului D. Vasoconstricie E. Tahicardie 4. Mecanisme adaptative n ocul hipovolemic sunt urmtoarele: A. Stimularea simpaticului B. Bradicardie cu creterea extraciei de oxigen la nivel tisular C. Tahicardie D. Inhibarea simpaticului E. Stimularea parasimpaticului

E. Stimularea simpaticului 6. Dintre mecanismele patologice ale strii septice sunt adevrate: A. Vasodilataie masiv B. Creterea extraciei de 02 prin esuturile periferice D. Creterea extragerii de 02 prin esuturile periferice 104 7. Dintre mecanismele patologice ale strii septice sunt false urmtoarele: A. Crete prencarcarea cardiac B. Atingerea cardiac este inconstant C. Vasocostricie periferic

D. Scade extracia de 02 prin esuturile periferice E. Vasodilataie masiv 8. Privind ocul anafilactic sunt false urmtoarele afirmaii: A. Mecanismul patologic este vasoconstricia masiv B. Mecanismul patologic este vasodilataia masiv C. Mecanism adaptativ- stimularea parasimpatic D. Eficiena stimulrii simpatice este crescut E. Eficiena stimulrii simpatice este sczut 9. Privind ocul anafilactic sunt false urmtoarele afirmaii: A. Scade funcia de pomp cardiac B. Mecanism patologic- vasoconstricie masiv C. Mecanism adaptativ- inhibarea simpaticului D. Mecanism adaptativ- stimularea simpaticului E. Mecanism adaptativ- stimularea parasimpaticului 10.Enumerai semnele clinice ale ocului: A. Tahicardie B. Marmorare C. Scderea timpului de recolorare cutanat (mai ales la copii) D. Poliurie E. Oliguria 11.Enumerai semnele clinice ale ocului: A. Bradicardie B. Oliguria C. Bradipnee D. Marmorarea tegumentar E. Creterea timpului de recolorare cutanat

106 17.Din cadrul tratamentului non-specific n cadrul ocului sunt adevrate: A. Spitalizarea n secia de reanimare nu este necesar B. Montarea de sond nazo-gastric este obligatorie C. Oxigeno-terapie D. Intubaie oro-traheal n caz de detres respiratorie E. Ventilaie mecanica n unele cazuri 18.Din cadrul tratamentului non-specifc n cadrul ocului sunt false: A. Necesitatea a 2 ci venoase central este obligatorie

B. Sonda urinar C. Oxigeno-terapia nu este necesar D. n unele cazuri ventilaie mecanic E. Intubaie oro-traheal n caz de detres respiratorie 19.Repleia volemic din cadrul ocului se poate face cu: A. Crista'loizi (glucoz) B. Coloizi (hidroxietilamidon) C. Administrarea ct mai rapid a 500ml ser fiziologic D. Albumina n caz de hipoalbuminemie din ciroza hepatic E. Concentrat trombocitar n caz de anemie 20.Repleia volemic din cadrul ocului se poate face cu: A. Albumina-n anumite cazuri B. Cristaloizi ( ser fiziologic) C. Coloizi (glucoza) D. Concentrate eritrocitar n caz de anemie n cadrul ocului hemoragie E. Cristaloizi( hidroxietilamidon) 21.Tratamentul vasopresor n cadrul ocului se poate face cu: A. Noradrenalin B. Dopamine C. Ser fiziologic D. Coloizi E. Adrenalin 107 22.Tratamentul vasopresor se poate administra n caz de: A. Hipotensiune neresponsiv la umplere volemic B. Nu se poate administra dect dup replaia volemic C. La nceputul tratamentului mpreun cu repleia volemic n caz de tensiune sistolic<=40mmHG D. La nceputul tratamentului mpreun cu repleia volemic n caz de tensiune sistolic <= 60 mmHg

E. Nu se aministreaz niciodat 23.Referitor la administrarea de corticoizi n cadrul ocului sunt adevrate urmtoarele: A. Se administreaz n doze mari B. Sunt indicate n caz de oc septic rezistent la vasopresoare C. Sunt indicate n prima ora D. Necesit tratament specializat E. Se administreaz pentru a compensa insuficiena renal funcional 108 TROMBOZA VENOAS PROFUND DI EMBOLIA PULMONAR (pag. 210-216) Complement simplu*. 1. Semne locale ale trombozei venoase profunde sunt urmtoarele, cu o excepie: A. Edemul gambei B. Cordon venos dur C. Pierderea capacitii de balans al piciorului D. Tegumente reci E. Edem inflamator 2. Nu face parte din semnele funcionale: A. Durere spontan la nivelul gambei B. Semnul Homans C. Durere de-a lungul traiectului venos D. Durere provocat la nivelul gambei E. Subfebrilitate 3. Alturi de semene locale n tromboflebita profund venoas apar semne generale, cu excepia: A. Bradicardie B. Tahicardie C. Pulsul crtor al lui Mahler D. Tahicardie clasic progresiv E. Subfebrilitate

4. Tratamentul trombozei venoase profunde nu necesit spitalizare n urmtoarele condiii: A. Localizare ilio-cav B. Sindrom obstructiv venos sever C. Pacienii sunt tratai exclusiv la domiciliu D. Dac nu este posibil ngrijirea optim la domiciliu E. n caz de risc hemoragie 109 condiii: A. Localizare ilio-cav B. Sindrom obstructiv venos sever C. n caz de insuficien renal sever D. Dac nu este posibil ngrijirea optima la domiciliu E. n caz de localizare poplitee 6. Indicaiile profilaxiei antitrombotice sunt urmtoarele, cu excepia: A. Vrsta pacientului > 75 ani B. Pacienii cu vrsta mai mic de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o decompesare cardiac C. Pacienii cu vrst mai mare de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile cu antecedente tromboembolice D. Pacienii cu vrst mai mare de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o infecie sever E. Pacienii cu vrst mai mare de 40 de ani imobilizai mai mult de 3zile cu sindrom mielo-proliferativ 7. Indicaiile profilaxiei antitrombotice pot fi: A. racieni operai in sera digestive t. racieni ortopedici operai D. Toti pacienii internai n'spital E. Pacienii operai n chirurgia oncologic 8. Semne clinice de embolie pulmonar pot fi, cu excepia:
D.

Jbradipnee

C. Tuse D. Hemoptizie E. ntrirea zgomotului 2 110 9. Semen clinice de tromembolism pulmonar pot fi, cu excepia: A. Tahicardie B. Anxietate C. Transpiraii D. Sincop E. Com - apare ntotdeauna 10.Modificrile EKG care nu pot aprea n cadrul unei emboli pulmonare sunt: A. Aspect de S1Q1 B. Tahicardie sinusal C. Aspect de S1Q3 D. Bloc de ramur dreapt E. Devierea la dreapta a complexului QRS 11 .Radiografia pulmonar n embolia pulmonar poate prezenta urmtoarele modificri, cu excepia: A. Hipertransparen B. Opacitate tringhiular pe fond pleural C. Semnul Westermarck D. Supraelevaia domului pleural E. Pahipleurit 12.Dintre factorii predispozani petru embolia pulmonar cuprini n scorul Wells nu fac parte: A. Antecedente de tromboz venoas profund B. Antecedente de embolie pulmonar C. Frecvena cardiac < 100 bpm D. Hemoptizie E. Frecvena cardiac >100 bpm

111 cu excepia: A. O valoare a D-dimerilor <500micrograme/dl este sigur predictiv negativ B. Angio-CT spiralat al arterelor pulmonare are sensibilitate mare pentru emboliile localizate n amonte de arterele sub-segmentare C. Scintigrafia pulmonar de ventilaie- perfuzie evideniaz un defect de perfuzare corelat cu un defect de ventilaie D. Geografia venoas a membrelor inferioare este utilizat mai puin frecvent n algoritmul de diagnostic al emboliei pulmonare E. Angiografa pulmonar evideniaz un defect de perfuzare ale arterelor 14.Doza de Fondaxaparin este urmtoarea: A. La o greutate de 50-100 kg- 7,5 UI/24 ore sc B. La o greutate de <50 kg - 7,5 mg/24 ore sc D. La o greutate de 50- lOOkg- 7,5 mg/24 h iv E. La o greutate > 100 kg - 10 mg/24h iv 15. Anticoagularea n tromboza venoas profund se face cu: A. Heparina nefracionat - bolus iv 80 Ul/kgc, apoi 2500 Ul/kg/zi iv B. Heparina nefracionat - bolus iv 80 Ul/kgc, apoi 500 Ul/kg/zi iv C. Heparina nefracionat - bolus iv 50UI/kgc, apoi 800 Ul/kg/zi iv D. Heparina nefracionat - bolus iv 50 Ul/kgc, apoi 2500 Ul/kg/zi iv E. Heparina nefracionat - bolus iv 50UI/kgc, apoi 500 Ul/kg/zi iv 1. Semnele clinice funcionale ale trombozei venoase profunde sunt: A. Durere spontan la nivelul gambei B. Semnul Homans C. Durere de-a lungul traiectului venos D. Cordon venos dur E. Edem inflamator 112

generale ca: A. Bradicardie B. Tahicardie C. Pulsul catarator al lui Mahler D. Nu apare nicidata febr E. Subfebrilitate

pozitiv de D-

113 6. Tratamentul trombozei venoase profunde necesit spitalizare n urmtoarele condiii: A. Localizare ilio- cav B Sindrom obstructiv venos sever C. Nu necesit spitalizare niciodat D. Dac nu este posibil ngrijirea optim la domiciliu E. n caz de risc hemoragie 7. Anticoagularea eficient n tromboz venoas profund se poate realiza astfel: A. Se ncepe din momentul punerii dignosticului de certitudine UI/kgc/hP

E. Administrarea de heparin nefracionat necesit dozarea de a PTT

114 10. Doza de fondaxaparin este urmtoarea: A. La o greutate de 50-100 kg- 7,5 UI/24 ore sc B. La o greutate de <50 kg - 7,5 mg/24 ore sc C. Doza nu depinde de clearance-ul creaininei D. La o greutate de 50- 1 OOkg- 7,5 mg/24 h iv E. La o greutate > 100 kg - 10 mg/24 ore, sc 11.Despre tratamentul curativ al trombozei venoase profunde sunt adevrate A. Durata total este de 1 lun B. Durata total este de 3 saptamani C. Tratamentul cu anticoaglante orale poate ncepe din prima zi D. Tratamentul cu heparin sau cu inhibitor de factor Xa va fi oprit la asocierea cu anticoagulante orale cnd se atinge un INR optim la dou determinri E. Tratamentul cu anticoagulante orale este de cel puin 3 luni 12.Tratamentul preventiv al trombozei venoase profunde se poate face cu: A. Exclusive medicamentos B. Esclusiv prin metode mecanice C. Mooizarea precoce postoperatorie

D. Heparine cu greutate molecular mic 13.Tratamentul preventiv al trombozei venoase profunde se poate face cu: A. Exclusiv medicamentos B. Cu heparin nefracionat n caz de clearance al creatininei > 30ml/min C. Cu heparin cu greutate molecular mic n caz de clearance al creatininei < 30 ml/min D. Fondaxiparinux (arixtra 2, 5 mg/24 ore) sx E. Heparin calcic 115 14.Indicaiile profilaxiei antitrombotice A. Pacienii cu vrst mai mic de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o decompesare respiratorie acut B. Pacienii cu vrst mai mare de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o decompesare cardiac C. Pacienii cu vrst mai mare de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o infecie sever D. Pacienii cu vrst mai mare de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o infecie sever E. Pacienii cu vrst mai mare de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o afeciune inflamatorie acut 15.Indicaiile profilaxiei antitrombotice A. Pacienii cu vrst mai mic de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o decompensare respiratorie acut B. Pacienii cu vrst mai mic de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o decompensare cardiac C. Pacienii cu vrst mai mare de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o infecie sever D. Pacienii cu vrst mai mare de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o infecie sever

E. Pacienii cu vrst mai mic de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o afeciune inflamatorie acut 16.Indicaiile profilaxiei antitrombotice A. Vrsta pacientului > 75 ani B. Pacienii cu vrst mai mic de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o decompensare cardiac C. Pacienii cu vrst mai mare de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile cu antecedente tromboembolice D. Pacienii cu vrst mai mare de 40 de ani imobilizai mai mult de 3 zile pentru o infecie sever E. Pacienii cu vrst mai mare de 40 de ani imobilizai mai mult de 3zile cu sindrom mielo-proliferativ 116 17. Indicaiile profilaxiei antitrombotice pot fi: A. B. C. D. E. A. B. C. D. A E. A. B. C. Pacieni operai n sfera digestiv Pacieni operai n sfera urologic non-endoscopic Pacieni ortopedici operai Toi pacienii internai n spital Pacieni operai n chirurgia ambulatorie Dispnee Bradipnee Tuse Hemoptizie
#

18. Semne clinice de embolie pulmonar pot fi:

ntrirea zgomotului 1 Tahicardie Anxietate Transpiraii

19. Semnele clinice de tromembolism pulmonar pot fi:

D. E.

Sincopa nu poate aprea niciodat Coma - apare ntotdeauna

20. Semne clinice de trombembolism pulmonar pot fi: A. Asocierea ntotdeauna a semnelor de tromboza venoas profund B. ntrirea zgomotului 2 n focarul pulmonarei C. Febra D. Simptome congestive cardiace stngi E. Durere toracic 21.Modificrile EKG care pot aprea n cadrul unei embolii pulmonare sunt A. Aspect de S1Q1 B. Tahicardie sinusal C. Bloc de ramur stng D. Bloc de ramur dreapt E. Devierea la stnga a complexului QRS 22.Modificri EKG care pot aprea n caz de embolie pulmonar pot fi: A. Bloc de ramur dreapt B. Devierea la dreapta a QRS C. Unde T negative n V1-V3 D. Aspect S1Q3 care este specific emboliei pulmonare Jb. l anicaraie sinusaia

118 Wells: B. Antecedente de embolie pulmonar nu reprezint un factor de risc C. Semne clinice de tromboz venoas profund D. Tuse E. Frecvena cardiac > 60 bpm
A.

tcocaraiograria

B. Dozare de D- dimeri C. Angio- CT spiralat D . RMN

B. Troponina C cardiac

C. PCR D. VSH E. BNP 119 30.Enumerai cele 3 criterii de evaluare a riscului trombembolismului pulmonar: A. Hipotensiunea arterial B. Bradicardia C. Afectarea miocardic susinut de o cretere a troponinei I sau C D. Disfuncie cardiac dreapt E. Hipertensiune arterial 31 .Durata urmrii tratamentului anticoagulant dup un prim accident tromboembolic este de: A. n absena unui factor favorabil - 3-6 luni B. n caz de neoplazie- 1 an C. Tratament pe via n caz de deficit de proteina S D. n prezenta unui factor favorabil reversibil 6 luni E. Tratamnet pe via n caz de deficit de proteina C 32.Tratamentul anticoagulant pe via n caz de existena unui prim episod de embolie pulmonar se face n urmtoarele cazuri cu excepia: A. Prezena anticoagulantului lupic B. Deficit de protrombin C. Deficit de factor V D. Deficit de proteina S E. Deficit de proteina C 33.Care sunt testele genetice care se pot face pentru elucidarea unei trombofilii: A. Factor XI B. Factor V Leiden C. Homocisteinemie D. Sindrom antifosfolipidic E. Factorul X

120 34.Referitor la embolia pulmonar masiv sunt adevrate afirmaiile: A. Apare atunci cnd este obstrucionate mai mult de 30-50% din patul vascular B. Semnul clinic special este stare de oc cu o presiune artrial sistolic < 110 mmHg C. Diagnosticul difereniar se face cu tamponada cardiac D. Ecografa cardiac sugereaz dilataia major a cavitilor drepte E. Vizualizarea trombilor la nivelul cavitilor drepte apare ntotdeauna 35.Tratamentul simptomatic al emboliei pulmonare masive cuprinde: A. Nu necesit spitalizare n reanimare B. 2 ci venoase periferice C. Oxigenoterapia cu debit mic D. Intubaie i ventilaie mecanic n caz de hipoxemie sever E. Expansiune volemic de prim intenie 36.Enumerai substanele care se administreaz n caz de neresponsivitate la expansiunea volemic a hipotensiunii din cadrul emboliei pulmonare masive: A.Dobutamin B.Noradrenalin C.Dobutamin 5 micrograme/ kg/ora D.Noeradrenalin 0, 5mg/h E.Dobutamin 5 micrograme/ kg/minut 37.Referitor la tromboliza intravenoas din cadrul emboliei pulmonare masive sunt adevrate afirmaiile: Este indicat n emboliile pulmonare confirmate, cu stare de oc Se poate face cu alteplaz, urmat de o soluie de anticoagulare eficient Se face cu alteplaz, neurmat de un tratament anticoagulant ulterior Nu este indicat n formele fr hipotensiune arterial Nu necesit confirmarea formal probabil a diagnosticului 121 NEUROLOGIE PATOLOGIA VASCULAR CEREBRAL I MENINGEAN ACCIDENTELE VASCULARE CEREBRALE (pag. 250-259) 10 micrograme/kg/minut

1. Orice deficit central focal instalat brutal trebuie s fie considerat pn la proba contrarie: A. Tumor cerebral B. Accident vascular cerebral C. Tromboflebit cerebral D. Encefalit E. Epilepsie 2. Diagnosticul diferenial al accidentelor vasculare cerebrale se face cu: A. Hipoglicemia B. Infarctul miocardic C. Hematomul retroperitoneal D. Arteriopatia obliterant periferic E. Scleroza lateral amiotrofic 3. n practic, proporia dintre AVC ischemice i AVC hemoragice este urmtoarea: A. 80% hemoragice i 20% ischemice B. 80% ischemice i 20% hemoragice C. 50% ischemice i 50% hemoragice D. 99% ischemice i 1% hemoragice E. 99% hemoragice i 1% ischemice 4. Sindromul locked-in este secundar unei leziuni localizate: A. n emisferul dominant B. n bulbul rahidian C. Pontin bilateral D. Pontin unilateral E. Talamic bilateral 122

E. Hiperpatie 7. A. Carotide B. Cerebrale C. D. E. Carotide 8. n faa unui AVC valoarea de: A. 140/90 mmHg B. 220/120mmHg C. 160/90 mmHg D. 135/85 mmHg E. 165/95 mm Hg 9. AVC n A. 50% B. 60% C. 70% D. 80% E. 90% 123 10. Principala cauz de infarct cerebral la subiecii sub 45 de ani este reprezentat de: A. Diabetul zaharat B. Hipertensiunea arterial C. Fumatul D. Cardiopatiile emboligene

E. Disecia unei artere cervicale 1. Infarctul sylvian total se caracterizeaz prin: A. Semne de aceeai parte cu leziunea B. Afazie dac este afectat emisferul minor (nondominant) C. Deficit senzitivomotor masiv i proporional D. Hemianopsie lateral omonim E. Tulburare de contient indiferent de mrimea infarctului 2. Infarctul arterei cerebrale anterioare se caracterizeaz prin: A. Deficit motor crural B. Sindrom cerebelos C. Afazie/apraxie D. Deficitul este controlateral leziunii E. Sindrom frontal 3. Sindroamele alterne, reprezint: A. Semne de afectare a trunchiului cerebral B. Afectare senzitiv sau motorie pe hemicorpul contralateral leziunii C. Afectare senzitiv sau motorie pe hemicorpul de aceeai parte cu leziunea D. Afectarea nervilor cranieni de partea controlateral cu leziunea E. Afectarea nervilor cranieni de aceeai parte cu leziunea 124 4. A. Fonaie normal B. Mers'cu pai mici C. Deglutiie normal D. Rs i plns E. Sindrom piramidal bilateral 5. A. Boli B. C. Efortul fizic moderat

D. E. Embolii 6. Factorii de risc pentru ateroscleroza sunt: A. Hipotensiunea arteriala B. Fumatul C. Diabetul insipid D. Hipercolesterolemia E. Vrsta tnr 7. Despre CT-ul cerebral in infarctul cerebral, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Nu este indicat B. Iniial normal C. Uneori semne precoce de ischemie (lipsa de difereniere a substanei albe de D. Vizualizarea trombului intravascular care apare hiperdens E. Hipersemnal pe secvenele FLAIR la cteva ore de la ischemie 8. Semiologie evocatoare de AIT, poate fi: A. Cecitate monoculara tranzitorie B. Tulburri de limbaj (afazie) C. Hemianopsie lateral omonim D. Ataxie cerebeloas E. Incontinena sfincterian; 125 . Hematoamele intraparencnimatoase legate de mpertensiunea arteriala se localizeaz cu predilecie: A. Cortical B. Subcortical In nucleu bazau D. Capsula intern E. Centrul semioval 10. Tromboza venoas cerebral se manifest clinic prin: A. Cefalee acut sau progresiv

B. Crize de epilepsie pariale C. Deficite neurologice focale D. Sindrom parkinsonian iiiMA^AM^liiMn M^nA^nMirtMn Uneori nipertensiune intracraniana 11. Despre tratamentul trombolitic intravenos n infarctul cerebral, sunt A. Se poate face i n cazul unor intervenii chirurgicale recente B. Permite ameliorarea prognosticului funcional n timp C. Este indicat n infarctul cerebral datnd sub 4 ore si 30 minute D. Poate fi amnat pn la 6 ore dup debut E. Se aplic chiar dac pacientul se afl sub anticoagulare eficace 12. Tratamentul antiplachetar n infarctul cerebral se face cu: A. Aspirina B. Atorvastatina C. Clopidogrel D. Aspirina-dipiridamol E. Fenofibrat 13. Infarctul de arter cerebral posterioar superficial se caracterizeaz prin: A. Hemianopsie omonim lateral controlateral B. Alexie i agnozie vizual (in emisferul dominant) C. Hemiplegie predominant facio-brahial D. 126 14. Tratamentul neurochirurgical n infarctul cerebral intr n discuie n unele cazuri particulare rare: A. Infarct lacunar B. Infarct cerebelos cu efect de mas C. Infarct sylvian minor D. Infarct talamic E. Infarct emisferic cu edem cerebral malign extensiv Afazie E. Confuzie (n emisferul minor)

15. Profilaxia secundar dup un infarct cerebral se face cu: A. Antiplachetare B. Statine C. Anti-HTA D. Sevraj de tutun total i definitiv E. Repaus fizic total 16. Despre hematoamele intraparenchimatoase aprute sub tratament anticoagulant, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Apar in cursul unei subdozri B. Apar in cursul unei supradozri C. Apar in cursul unui puseu de HTA D. Sulfatul de protamin are o eficien clar i dovedit n cazul hematoamelor aprute sub heparin E. Administrarea de heparin este total contraindicat 17. Hematoamele intraparenchimatoase legate de angiopatia amiloid: A. Diagnostic suspectat la un individ tnr B. Diagnostic suspectat la un individ vrstnic C. Arterele cerebrale mici sunt fragilizate de depozite amiloide D. Hematoame cu localizare mai ales profund (ganglioni bazali) E. Hematoame cu localizare mai ales lobar (cortico-subcortical) 18. Terenuri favorizante pentru trombozele venoase cerebrale sunt: A. Trombofilie B. Cancere subiacente C. Contraceptive estroprogestative D. Post-partum E. Exces de proteine C,S 127 19.Trombozele venoase cerebrale se manifest clinic: A. Cefalee acut B. Cefalee progresiv

C. Crize de epilepsie cu debut parial D. Deficite neurologice focale E. Edem al membrelor inferioare 20. Referitor la malformaiile arteriovenoase cerebrale, sunt adevrate urmatoareie afirmaii. A. Determin hematoame cu localizare profund (ganglioni bazaii, capsul intern) B. Determin hematoame cu localizare n special lobar (cortico-sucortical) C. Arteriografia cerebral de urgen este contraindicat mai ales la subiecii tineri D. Consultul neurochirurgical nu este necesar E. Sunt ntre o arter cu debit mare i vene de drenaj fr capilare interpuse 128 HEMORAGIA MENINGIAN (pag. 260-262) 1. Hemoragia meningian se definete prin: A. Prezena sngelui n spaiul subarahnoidian B. Prezena sngelui n spaiul subdural C. Prezena sngelui n spaiul peridural D. Prezena sngelui la nivel cerebral intraparenchimatos E. 2. Incidena hemoragiei meningiene nontraumatice este de: A. 1/100.000 B. 2/100.000 C. 3/100.000 D. 4/100.000 E. 5/100.000 3. Hemoragia meningian nontraumatic este determinat de o ruptur de anevrism n urmtoarea proporie: A. Un caz din dou B. Dou cazuri din trei C. Trei cazuri din patru D. Patru cazuri din cinci

E. Trei cazuri din cinci 4. Explorarea imagistic de prim intenie n caz de suspiciune de hemoragie meningian nontraumatice este: A. Ecografic Doppler transcranian B. IRM cerebral C. Ecografie Doppler carotidian D. CT cerebral E. PET-CT 129 5. Orice cefalee cu debut brutal justific efectuarea de CT (sau chiar puncie lombar) de urgen deoarece este considerat a fi, pn la proba contrarie: A. Disecie arterial B. Hemoragie meningean prin ruptur de anevrism C. Tromboflebit cerebral D. Necroza pituitar E. Blocaj LCR Complement multiplu 1. Sunt examinari complementare n caz de suspiciune de hemoragie meningian nontraumatice: A. IRM lombar B. CT cerebral C. Arteriografie cerebral D. Puncie lombar E. PET-CT 2. n caz de suspiciune de hemoragie meningian nontraumatic trebuie luate urmtoarele msuri: A. Prevenirea vasospasmului prin administrare de nimodipin B. Efort fizic moderat C. Tratament antiepileptic la nevoie D. Tratament antalgic cu salicilai

E. Combaterea hiperglicemiei, hipertensiunii, hipertermiei 3. Hemoragia meningiana nontraumatica se manifesta prin: A. Cefalee brutal B. Sindrom meningian inconstant (redoarea cefei, semn Kerning, semn Brudzinski) C. Afazie D. Uneori tulburri de contien E. Uneori asociat cu criz convulsiv 130 4. Complicaiile precoce ale hemoragiei meningiene: A. Moarte subit n timpul rupturii de anevrism B. Vasospasm arterial C. Hidrocefalie acut D. Sechele motorii E. Epilepsie secundar 5. Supravegherea paraclinic n caz de hemoragie meningian presupune: A. PET-CT B. Ecografii Doppler transcraniene repetate pentru identificarea vasospasmului arterial C. Radiografie cranian clasic D. CT cerebral n caz de agravare (identificarea unei resngerari sau hidrocefalii) E. IRM funcional 6. Triada Hakim i Adams care apare n hidrocefalia cu presiune normal const n: A. Hemibalism B. Apraxie C. Mers cu pai mici D. Tulburri sfincteriene E. Deteriorare cognitiv 131 TUMORILE INTRACRANIENE (pag.274-276) Complement simplu: 1. Sindromul de hipertensiune intracranian (HTIC) se caracterizeaz prin:

A. Poate fi cauzat doar de tumorile cerebrale; B. Cefalee vesperal C. Nu este influenat de efort D. Grea i vrsaturi n jet E. Diplopie prin afectarea nervului VI cu valoare localizatoare 2. Diagnosticul final al tumorilor intracraniene se bazeaz pe: A. Examen CT cerebral B. Electroencefalografie C. Anatomopatologie (dup biopsie sau exereza) D. Examen clinic E. Examen IRM cerebral 3. n caz de hidrocefalie acut se recomand de elecie: A. Tratament cu diuretice (furosemid iv) B. Derivaie ventricular extern de urgen C. Tratament cu blocante de calciu (nimodipina) D. Administrarea de antiepileptice (profilactic) E. Antalgice 4. Metastazele cerebrale hemoragice apar in caz de: A. Melanom B. Cancer pulmonar C. Cancer mamar D. Cancer de colon E. Cancer gastric 132 5. Despre meningiom, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Este o tumor benign a meningelui B. Este o tumor malign a meningelui C. Este localizat intracranian intraparenchimatos D. Este localizat extracranian E. Se trateaz medicamentos

Complement multiplu: 1. Circumstanele descoperirii tumorilor intracraniene intraparenchimatoase sunt: A. Deficite neurologice periferice cu instalare progresiv B. Cefalee C. Epilepsie (n general cu debut parial) D. Sindrom de hipertensiune intracranian E. Deficit motor central cu instalare progresiv 2. Tumorile intracraniene intraparenchimatoase sunt situate mai ales: A. In fosa posterioar la copil B. In fosa posterioar la adult C. n emisferele cerebrale la copil D. n emisferele cerebrale la adult E. n emisferele cerebrale indiferent de vrst 3. n funcie de gradul de severitate i malignitate glioamele cerebrale se clasific in: A. Astrocitom (grad nalt cu prognostic nefavorabil) B. Glioblastom (grad sczut) C. Oligodendrogliom D. Glioblastom (grad nalt cu prognostic nefavorabil) E. Astrocitom (grad sczut); 133 4. In caz de suspiciune de tumor cerebral examenul CT este util pentru evaluarea: A. Numrului tumorii B. Riscului de angajare C. Dimensiunii D. Efectului de mas E. Gradului de malignitate 5. Combaterea edemului cerebral se realizeaz prin: A. Echilibrarea aporturilor hidroelectrolitice B. Poziie n ortostatism C. Corticoterapie intravenoas

D. Tratament antiepileptic profilactic E. Tratament hiperosmolar (manitol) 6. Leziuni intracerebrale suspicionate n caz de serologie HIV pozitiv: A. Scleroza multipl malign B. Sarcom Kaposi C. Limfom cerebral D. Tuberculom E. LEMP 7. Despre schwannom (fostul neurinom) acustic, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Este tumor benign a celulelor tecii Schwann B. Este tumor malign a celulelor tecii Schwann C. Tratamentul este chirurgical D. Tratamentul este n special medicamentos E. Afecteaz n principal nervul VIII cranian 134 BOLI INFECIOASE FEBRA ACUT LA ADULT (pag. 309-311) Complement simplu: 1. Semnele de gravitate ale febrei acute sunt urmtoarele, cu excepia: A. Decompensarea unei afeciuni concomitente B. Sepsis grav C. Vrste extreme D. Subieci purttori de material strin E. Insuficien respiratorie cronic 2. Dintre etiologiile parazitare care pot duce la apariia febrei acute la adult, enumerm: A. Oxiuroza B. Amibiaza C. Paludismul D. Ascaridioza E. Lambiaza 3. Apariia febrei acute Ia toxicomani, se datoreaza urmtoarelor patologii, cu excepia:

A. Pneumopatie prin inhalare B. Celulit C. Infecia cu HIV D. Endocardita dreapt E. Endocardita stng 4. Pacientul alcoolic poate prezenta febra acut, n urmtoarele situaii, cu excepia: A. Pancreatit acut B. Infecie cu HIV C. Infecia lichidului de ascit D. Hepatita alcoolic acut E. Delirum tremens 135 5. Contextul social precar, poate duce la apariia febrei acute n urmtoarele situaii, cu excepia: A. Tuberculoza B. Virusul hepatitei B C. Virusul hepatitei C D. Infecia cu HIV E. Delirum tremens 6. In faa unei febre acute , urgenele infecioase sunt urmtoarele, cu excepia: A. Meningoencefalita B. Infeciile lichidului de ascit C. Meningita bacterian D. Malaria cu Plasmodium falciparum E. Febra la un pacient imunodeprimat Complement multiplu: 1. Aspectele importante n febra acut la adult, sunt: A. Febra este sinonim cu infecia B. Toate infeciile provoac febra C. Febra trebuie investigat cu atenie n absena semnelor de gravitate

D. Febra nu este sinonim cu infecia E. Unele infecii pot s nu provoace hipotermie 2. Febrea acut la adult, se poate defini, astfel: A. Temperatura central mai mare de 38C dimineaa B. Temperatura central mai mare de 38,3C seara C. O febr care evolueaz de mai puin de 20 de zile D. Temperatura poate fi masurat la nivelul timpanului E. Febra acut recent dateaza de mai puin de 15 zile 136 3. Pentru a identifica corect febra, este nevoie de urmtoarele: A. Nu are legtur cu masa bolnavului B. Se msoar la nivel axilar C. Se msoar la nivel bucal D. Se face distinctiv ntre febra acut recent i febra acut recent de durat intermediar E. La nivelul timpanului se adaug o valoare de 0,5C 4. Despre febra acut, din punct de vedere fiziopatologic, sunt adevarate urmatoarele: A. Se datoreaza unei disfuncii de termoreglare B. Funcia de termoreglare este asigurat de talamus C. Se datoreaz unor substane pirogene D. Substanele pirogene modific echilibrul mecanismelor de producer/pierdere de cldur la nivel periferic E. Substanele pirogene nu sunt produse de celulele organismului 5. Referitor la substantele pirogene, sunt adevrate urmtoarele: A. Sunt produse de celulele organismului B. Sunt reprezentate de factorul de necroz tumoral C. Sunt reprezentate de interleukine D. Sunt reprezentate de interferon E. Nu intervin n mecanismul de producer/pierdere de cldur la nivel periferic 6. Conduita de urmat n cazul febrei acute la adult, este urmtoarea:

A. Febra nu reprezint o urgen imediat B. Orice febra trebuie asistat C. Se vor caut semnele de gravitate ale unei stri septice D. Se va aprecia tolerana febrei E. Febra trebuie investigat de urgen 137 7. Semnele de gravitate ale febrei acute sunt urmtoarele: A. Coma B. Situaie social precar C. Deshidratare acut D. Purpur E. Semnele de gravitate nu influeneaz evoluia ulterioar a febrei 8. "Terenul cu risc", poate fi un semn de gravitate n cadrul febrei acute. Acesta se refer la : A. Subiect recent operat B. Sarcina C. Vrste extreme D. Deshidratare acut E. Infecie respiratorie acut 9. Anamneza n cazul febrei acute aduce date importante legate de : A. Consumul de substane toxice B. Vaccinrile pacientului sunt la zi C. Este purttor de material strin D. A fost consultat pentru aceasta febr E. Mai important dect anamneza este examenul clinic al pacientului; lO.In cadrul anamnezei de febr acut la adult, se iau in considerare urmtoarele aspecte: A. Pacientul urmeaza tratamente de obicei B. Care sunt caracteristicile febrei C. In ce msur au fost eficiente aceste tratamente

D. Care sunt antecedentele pacientului E. Nu sunt importante circumstanele de apariie ale febrei 138 11 .Etiologii ale febrei acute, pot fi: A. Bacteriene B. Virale C. Parazitare D. Neinfecioase E. Nu exist patologii specific febrei acute 12.Patologiile neinfecioase incriminate n apariia febrei acute sunt: A. Tumori solide B. Boli metabolice C. Boala tromboembolica D. Alergie medicamentoasa E. Prezena de corp strin 13. In funcie de terenul de apariie al febrei acute ca i etiologie, putem s amintim: A. Subieci indiferent de vrst B. Apariie n mediu sanitar C. Toxicomani D. Pacient alcoolic E. Nu este implicat contextual social precar 14. Apariia febrei acute n mediul sanitar, se datoreaz: A. Infeciilor de plag operatorie B. Infeciilor urinare la pacienii sondai C. Bolii tromboembolice D. Infeciilor asociate materialelor strine E. Infeciilor pulmonare 15.Apariia febrei acute la toxicomani, se datoreaz: A. Infeciilor cu HIV B. Infeciilor cu virusurile hepatice B si C

C. Endocarditei stngi D. Celulitei E. Tuberculozei 139 16. Apariia febrei acute la pacienii alcoolici, se datoreaz: A. Pancreatitei cronice B. Pneumopatiei prin inhalare C. Delirum tremens D. Hepatitei B sau C E. Infecia lichidului de ascit 17. Contextul social precar, poate duce la apariia febrei acute n urmtoarele situaii: A. Tuberculoza; B. Infecii urinare deja existente la pacient C. Infecii cu HIV D. Celulit E. Infecii cu virusurile hepatice B si C 18.In faa unei febre acute , urgenele infecioase sunt: A. Septicemia B. Purpura fulminans C. Endocardita infecioasa D. Celulita extensiv E. Boala tromboembolic 19.Examinrile complementare specifice pentru o anumit etiologic n cazul febrei acute, sunt: A. Serologii virale B. Serologii bacteriene C. Radiografie panoramic dentar D. Radiografia sinusurilor E. Hemoleucograma 20.Examenele paraclinice orientative pentru o febra acut sunt:

A. VSH B. Proteina C reactiv C. Hemoculturi D. Bandeleta urinara Examen citobacteriologic de urin E. Tomografii; 140 21. Probele pentru analizele microbiologice vor trebui realizate inainte de orice antibioterapie, cu excepia: A. Celulita extensiv B. oc septic C. Febra la un pacient imunodeprimat D. Purpura fulminans E. Endocardita infecioas 141 GRIPA (pag. 320-324) Complement simplu: 1. Aspectele importante ale gripei sunt urmtoarele, cu excepia: A. Mortalitate direct sczut B. Evoluie epidemic C. Evoluie endemic D. Contagiozitate sczut E. Vaccinare anual 2. Fiziopatologic, n cadrul gripei se disting 4 etape, cu excepia: A. Penetrarea celular graie hemaglutininei B. Eliberarea virionilor, graie neuraminidazei C. Replicare intracelular D. Far liza celular E. Reacie inflamatorie i suprainfecii bacteriene poteniale 3. Despre evoluia epidemic a gripei, sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Se datoreaz unei alunecri genetice

B. Apare bianual C. Este cauzat de virusurile gripale A i B D. Apare modificare minor a genomului E. Virusurile gripale A dau tablouri clinice mai grave 4. Evoluia pandemic a gripei se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Apare datorit unei bree antigenice B. Modificrile genetice survin mai rar dect alunecrile antigenice C. Difuzarea pandemiei este rapid D. Modificarea minor a genomului E. Numai virusurile A au un potenial pandemic 142 5. Podroamele sunt caracterizate de urmtoarele , cu excepia: A. Frisoane B. Cefalee C. Stare general de ru D. Astenie E. Podroamele sunt puin specifice 6. Forma simpl n diagnosticul clinic al gripei se caracterizeaz prin, cu excepia: A. Fisoane B. Artromialgii C. Astenie D. Anorexie E. Febra ridicat 38-40 C 7. Complicaiile gripei sunt urmtoarele ,cu excepia: A. Decompensarea tarelor B. Suprainfecii bacteriene C. Gripa malign D. Artromialgii E. Pneumopatie cu pneumococ 8. Explorrile biologice ale secreiilor respiratorii, presupun urmtoarele, cu excepia:

A. Izolarea virusului pe culturi celulare - metoda de referin B. Izolarea virusului pe culturi celulare se realizeaz n primele 3 zile C. Imunofluorescena indirect pe prelevat nazal, s se realizeze n primele 7 zile D. Detectarea antigenilor virali prin ELISA E. Detectarea directa a genomului prin RT-PCR 143 9. Tratamentul specific al gripei se realizeaz astfel, cu excepia: A. Se administreazp Zanamivir B. Se administreazp Oseltamivir C. Se administreaz antivirale D. Amantadina se administreaz frecvent E. Aciunea antiviralelor este limitat 10.Msurile de ntrerupere a transmiterii n cazul gripei constau in, cu excepia: A. Splatul minilor cu soluii hidroalcolice se realizeaz pentru personalul de ngrijire, pacieni, vizitatori B. Personalul de ngrijire trebuie s poarte ochelari, mnui, halat de protecie la contactul cu pacienii C. Vizitele trebuiesc limitate D. Pacienii i cazurile suspecte nu trebuiesc izolate dac au nceput tratamentul antiviral E. Pacienii i cazurile suspecte sunt izolate 11. Urmtoarele afirmaii legate de virusul HINlv sunt adevrate, cu excepia: A. Combin secvene genomice aviare, porcine i umane B. A nlocuit vechea tulpin A/H1N1 C. Nu a avut o rat mare de mortalitate D. A afectat mai ales persoanele n vrst E. A permis dispunerea devreme a unui vaccin foarte eficace Complemen multiplu: 1. Aspectele importante ale gripei sunt: A. Legat de diversitatea genetica

B. Vaccinare anual C. Contagiozitate D. Morbiditate ridicat E. Are doar evoluie endemic 144 2. Elementele virusologice incriminate n apariia gripei sunt: A. Virusuri ARN B. Virusuri din familia Orthomyxoviridae C. Patogene pentru om sunt Myxovirus influentza D. Virusurile sunt responsabile de infecii respiratorii acute doar la om E. Virusurile sunt responsabile de infecii respiratorii acute la om i la animal 3. Myxovirusuri influeneaz sunt urmatoarele : A. Myxovirus influeneaz A B. Myxovirus influeneaz B si C C. Myxovirus influeneaz B este virus strict uman D. Myxovirus influeneaz C, infecteaz diferite animale E. Myxovirus influeneaz A, este virus strict uman 4. Despre virusurile A din familia Myxovirusuri influeneaz, sunt adevrate urmtoarele: A. Infecteaz diferite animale B. Infecteaz mamifere canine C. Infecteaz cai D. Infecteaz oi E. Psrile constituie rezervorul gripei 5. Despre subtipurile virale ale Myxovirusurilor influente, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Sunt clasificate n funcie de tipurile de hemaglutinin B. Sunt clasificate n funcie de tipurile de neuraminidaz C. Sunt clasificate doar n funcie de tipurile de hemaglutinin D. Sunt clasificate doar n funcie de tipurile de neuraminidaz E. Sunt identificate 16 tipuri de hemaglutinina, i 9 tipuri de neuraminidaz

145 6. Referitor la recombinrile genetice din cadrul gripei, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Sunt frecvente B. Se realizeaz n mod intrinsec C. Se datoreaz schimburilor de gene ntre specii D. Sunt responsabile doar de epidemiile gripale E. Sunt responsabile de epidemiile gripale anuale precum i de pandemii 7. Fiziopatologic, n cadrul gripei se disting 4 etape: A. Penetrarea celular graie neuraminidazei B. Replicare intracelular C. Eliberarea virionilor, graie hemaglutininei D. Liza celular E. Reacie infamatorie i suprainfecii bacteriene poteniale 8. Din punct de vedere fiziopatologic, caracteristic pentru grip sunt urmtoarele aspecte: A. Viremia este inconstant B. Viremia este constant C. Contagiozitatea ncepe inainte de debutul semnelor clinice D. Contagiozitatea ncepe dup debutul semnelor clinice E. Contagiozitatea ncepe odat cu debutul semnelor clinice 9. Epidemiologie, gripa se caracterizeaza prin: A. 1 ransmitere mterumana B. Pe cale respiratorie C. Grad mare de contagiozitate D. Are doar evoluie epidemic E. Are evoluie epidemic , dar i pandemic 10. Evoluia epidemic a gripei, se caracterizeza prin: A. Modificare minor a genomului B. Apare n perioada de toamn - iarn

C. Epidemiile sunt datorate virusurilor A si B D. Virusurile B dau tablouri clinice mai grave E. Virusurile A dau tablouri clinice mai grave 146 11 .Evoluia pandemicp a gripei este caracterizatp de : A. Modificare mare a genomului B. Morbiditate ridicat C. Mortalitate ridicat D. Numai virusurile A au un potenial pandemic E. Numai virusurile B au un potenial pandemic 12. Diagnosticul clinic al gripei se realizeaz trecnd prin urmtoarele etape: A. Noiunea de contaminare i epidemie B. Incubaia C. Forma simpl D. Podroame E. Fr complicaii 13. Diagnosticul clinic al gripei este sugerat de: A. Contextul epidemic este important B. Incubaie 1-3 zile C. Podroame cu apariie brusc D. Forma simpl nu este caracterizat de febr E. Complicaiile sunt reprezentate de suprainfeciile bacteriene 14.Noiune de contaminare i de epidemie, ca i diagnostic clinic al gripei, este definit de: A. Contextul clinic este important B. Perioada de contagiozitate se ntinde de la 2 zile nainte de apariia semnelor clinice C. Perioada de contagiozitate ine pn la 6 zile dup apariia semnelor clinice D. Noiunea de contaminare trebuie cutat n cadrul anamnezei E. Contextul clinic nu este important 15. Podroamele sunt caracterizate de :

A. Febra ridicata B. Cefalee C. Artromialgii D. Stare de ru general E. Podroamele nu sunt caracterizate de simptome manifeste 147 16.Forma simpl n diagnosticul clinic al gripei se caracterizeaz prin: A. Frisoane B. Astenie C. Anorexie D. Febr ridicat 38-40 C E. Febra i frisoanele lipsesc n forma simpl a gripei 17.Complicaiile gripei sunt: A. Suprainfecii bacteriene B. Decompensarea tarelor C. Gripa malign D. Pneumopatie cu pneumococ E. Semnele complicaiilor se atenueaz spontan n 4-7 zile 18. Despre explorrile biologice ce se pot face pentru diagnosticul de grip, sunt adevrate urmtoarele: A. Ale secreiilor salivare B. Ale secreiilor respiratorii C. Ale sngelui D. Serologia sngelui are un mare interes diagnostic E. Explorrile biologice nu sunt relevante pentru diagnostic 19.Explorrile biologice ale secreiilor respiratorii, presupun: A. Izolarea virusului pe culturi celulare B. Detectarea direct a genomului prin RT-PCR C. Detectarea antigenilor virali prin ELISA D. Imunofluorescena indirect pe prelevat nazal

E. Izolarea virusului pe culturi celulare se realizeaz n primele 5 zile 20.Diagnosticul diferenial se realizeaz cu alte virusuri cu tropism respirator, cum ar fi: A. Coronavirus B. Adenovirus C. Bacterii intracelulare D. Enterovirus E. Virusul Epstein- Barr 148 21.Despre tratamentul gripei, putem afirma: A. Este specific B. Sunt necesare msuri de ntrerupere a transmiterii C. Este simptomatic D. Necesit supraveghere E. Nu necesit un tratament aparte 22.Tratamentul specific al gripei se realizeaz astfel: A. Se administreaz antivirale B. Se administreaz Oseltamivir C. Se administreaz Zanamivir D. Amantadina se administrez frecvent E. Nu se administreaz antivirale 23.Tratamentul simptomatic al gripei const n: A. Repaus B. Concediu medical C. Antalgice D. Antipiretice E. Gripa nu necesit repaus 24.Prevenia n cazul gripei const n : A. Vaccinare B. Antivirale C. Masuri de ntrerupere a transmiterii

D. Supraveghere E. Simptomatic 25. Despre vaccinarea n cazul gripei, sunt adevrate urmatoarele afirmaii: A. Prezint un interes major la nivel individual B. Prezint un interes major la nivel colectiv C. Trebuie repetat n fiecare an D. Nu trebuie repetat n fiecare an E. Vaccinarea este eficient n raport cost-eficacitate 149 26.Despre vaccinul n cazul gripei, sunt adevrate: A. Este vorba de un vaccin inactivat B. Este un produs anual pe ou embrionat C. Vaccinul pornete de la o combinaie de tulpini din epidemiile trecute D. Vaccinul apare de mai multe ori pe an E. Vaccinul pornete de la o singur tulpin din epidemiile trecute 27.Referitor la vaccinarea n cazul gripei, sunt adevrate urmatoarele afirmaii: A. Eficacitatea sa depinde de factori intrinseci B. Eficacitatea sa depinde de factori extrinseci C. Este eficient pentru a reduce morbiditatea D. Este eficient pentru a reduce mortalitatea E. Nu este influenat de variaiile genetice ale virusurilor gripale 28. Vaccinul antigripal, este recomandat pentru : A. Subiecii sub 65 de ani B. Personalul din strinatate C. Persoanele aflate n unitile sanitare cu spitalizare de durat medie sau lung, aflate peste 65 de ani D. Contacii de familie ai sugarilor sub 6 luni E. Pacienii care prezint tare asociate (de peste 6 luni) 29. Urmtoarele tare impun vaccinarea antigripal: A. Afeciuni bronhopulmonare cronice

B. Insuficiene cardiace grave C. Drepanocitoze homozigote si dublu heterozigote S/C D. Infecie cu HIV E. Doar diabetul insulinodependent 30.Copiii care prezint factori de risc ai gripei grave sunt: A. Prematurii B. Copiii cu cardiopatie congenital C. Copiii cu patologie pulmonar D. Copiii cu patologie neuromuscular E. Orice copil expus unui risc de apariie a gripei grave 150 31 .Despre antivirale, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Sunt prescrise in mod sistematic B. Se poate administra Oseltamivir C. Precocitatea tratamentului este elementul cheie D. Se trateaz pn la 7 zile dup apariia ultimului caz E. Se trateaz pn la 10 zile dup apariia ultimului caz 32. Referitor la msurile de ntrerupere a transmiterii n cazul gripei, sunt adevrate urmtoarele: A. Nu sunt fundamentale pentru a evita propagarea unei epidemii B. Nu sunt fundamentale pentru a evita propagarea unei pandemii C. Const n evitarea transmiterii aeriene D. Const n evitarea transmiterii indirecte prin contact E. Sunt fundamentale pentru a evita propagarea unei epidemii sau pandemii 33.Msurile de ntrerupere a transmiterii in cazul gripei constau n: A. Pacienii i cazurile suspecte sunt izolate B. Vizitele sunt limitate C. Personalul de ngrijire si pacienii trebuie s poarte mti de protecie D. Splatul minilor cu soluii hidroalcolice se realizeaz doar pentru personalul de ngrijire

E. Vizitele nu trebuiesc limitate 34. Virusul H5N1: A. Este un virus aviar B. A aprut n 2003 C. Nu determin o mortalitate ridicat D. Nu au fost confirmate cazuri de transmitere interuman E. Poate duce la o pandemie deosebit de grav dac virusul se adapteaz mai mult la om 35.Virusul HINlv: A. A aprut in 2009 B. Combin secvene genomice aviare si umane C. A avut o rat mare de mortalitate D. A nlocuit vechea tulpina A/H1N1 E. Combin secvene genomice aviare, porcine si umane 151 INFECIA CU HIV (pag. 325-328) 1. Bilanul iniial n infeciile cu HIV se face lund n considerare urmtoarele, cu excepia: A. Fund de ochi daca CD4<100/mm3 B. Bilan metabolic C. Hemoleucogram D. RMN toracic E. Test genotipic de rezisten 2. Tratamentul antiretroviral nu este recomandat, dac : A. Pacienii sunt peste 50 de ani B. Dac pacientul este simptomatic C. CD4>500/mm3 D. Scdere rapid a CD4 E. Co-infecie VHB sau VHC 3. Localizarea cea mai frecvent a infeciei cu Citomegalovirus n infeciile cu HIV este:

A. Cerebral B. Ginecologic C. Retinian D. Digestive E. Respiratorie 4. Afirmaiile legate de pneumomatoaza pulmonar in infeciile cu HIV sunt adevrate, cu excepia: A. Arat ca o pneumopatie interstiiala febril B. Rezisten la antibioticele clasice C. Tratamentul se realizeaz cu Cotrimoxazol D. Nu se administreaz corticoterapie E. Tratamentul cu cotrimoxazol se face timp de 3 sptmni 152 1. Aspectele importante n infecia cu HIV sunt urmtoarele: A. Importana confidenialitii B. Descoperire accidental C. Profilaxia infeciilor oportuniste D. Serologie realizat numai cu acordul pacientului E. Infecie cronic cu anse de vindecare 2. Referitor la istoria natural a infeciilor cu HIV, sunt adevrate urmatoarele afirmaii: A. Este o infecie cronic, care dureaz toata viaa B. Nu exist vindecare virusologic C. Este determinat de un retrovirus cu ARN D. Nu exist variabiliti genomice a virionilor E. Afecteaz anumite esuturi 3. Referitor la infecia cu HIV, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Infecie acut B. Manifestri clinice dominate de infeciile oportuniste C. Ineficacitatea rspunsului imunitar D. Deficit imunitar progresiv (limfocite CD4)

E. Exist vindecare virusologic 4. Infecia cu HIV are 4 faze. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre acestea? A. Primo-infecia, este deseori asimptomatic B. Faza latent acut C. Faza paucisimptomatic D. Faza simptomatic E. Faza SIDA 153 5. Faza de primo-infecie n infecia cu HIV, se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Este o faz simptomatic B. Scade tranzitor CD4 C. Evoluia este spontan favorabil D. Apare un vrf de replicare viral E. Crete ncrctura viral 6. Faza latent n infecia cu HIV, se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Este o faz cronic B. Diminuare progresiv a CD4 C. Aceast faz dureaz n funcie de fiecare pacient D. Apar infecii oportuniste E. n aceast faz apare de obicei encefalita cu HIV 7. Faza paucisimptomatic n infecia cu HIV, se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Fr deficit imunitar B. Candidoze orale C. Zona Zoster D. Tumori E. Leucoplazia paroasa 8. Faza simptomatic n infecia cu HIV, se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Este faza SIDA B. Casexie

C. Deficit imunitar grav D. Poate apare n aceast faza toxoplasmoza E. Deficit imunitar moderat 9. Despre clasificarea CDC n infecia cu HIV, sunt adevrate urmtoarele: A. A primo-infecia, faza latent B. A - primo-infecia, faza acut C. B- simptomatic cu criteriile A sau C D. B- simptomatic far criteriile A sau C E. C - simptome definind SIDA 154 10. Cele 3 stadii biologice n clasificarea CDC sunt: A. 1 (<500CD4/mm3 i >29%) B. 1 (>500CD4/mm3 i >29%) C. 2 (200-499CD4/mm3i 14-29%) D. 3 (<200/mm3i <14%) E. 3 (>200/mm3i <14%) 11 .Despre diagnosticul infeciilor cu HIV, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Se bazeaz pe serologie B. Serologia este fals negativ n timpul ferestrei serologice C. Rezultatul nu trebuie comunicat pacientului D. Nu se vor testa partenerii sau copiii E. Serologia nu se realizeaza dect cu acordul pacientului 12. Referitor la diagnosticul serologie n infecia cu HIV, sunt adevrate urmtoarele: A. Test negativ = infecie absent B. Test pozitiv = confirmat pe Western blot pe aceeai prob C. Dac Western blot este negativ - se realizeaz o incarcatur viral D. Dac Western blot este pozitiv - infecie recent E. Nu se mai face serologie pe test ELISA 13. Despre atitudinea terapeutic si monitorizarea din infecia cu HIV, sunt adevrate urmtoarele:

A. Nu este necesar bilanul iniial B. Tratamentul antiretroviral C. Asocierea a dou retrovirale D. Doar urmrirea infeciilor oportuniste este suficient E. Aderena la tratament este important 14.Bilanul iniial n infeciile cu HIV, cuprinde: A. Serologie HIV de confirmare B. Cutarea altor infecii cu transmitere sexual C. Tipare limfocitar CD4/CD8 D. ncrctura viral HIV plasmatic E. Fr radiografie toracic 155 15.Indicaia de terapie cu antiretrovirale n infeciile cu HIV se face n urmtoarele condiii: A. Pacientul are CD4<200/mm3 B. CD4<350/mm3 C. Nefropatie HIV D. La pacienii peste 50 de ani E. CD4>500/mm3 16.Tratamentul cu antiretrovirale pentru infecia cu HIV cuprinde: A. 3 antiretrovirale B. 2 inhibitori nucleotidici ai transcriptazei inverse C. Inhibitor al proteazei D. Potenare cu ritonavir E. Fr ritonavir 17. Referitor la tratamentul infeciilor cu HIV, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Se face profilaxia infeciilor oportuniste cu cotrimoxazol B. Este necesar i tratament antialergenic C. Supraveghere clinic i imunovirologic D. Aderena la tratament este important

E. Tratamentul se incepe cu 2 antiretrovirale 18. Despre toxicitatea antiretroviralelor, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Nu au toxicitate cutanat B. Au toxicitate mitocondrial C. Apar complicaii cardio-vasculare D. Apare lipodistrofie E. Nu apare afectarea metabolismului lipidic 19.Principalele complicaii n infeciile cu HIV sunt: A. Apariia infeciilor oportuniste B. La o valoare a CD4 sub 200/mm3 C. La o valoare a CD4 peste 200/mm3 D. Diverse neoplazii E. Complicaiile nu sunt legate de valorile CD4 156 20. Principalele infecii oportuniste n infeciile cu HIV sunt: A. Pneumocitoza pulmonar B. Toxoplasmoza C. Infecia cu citomegalovirus D. Leucemia acut E. Tuberculoza 21.Referitor la pneumocitoza pulmonar aprut n infeciile cu HIV, sunt adevrate urmtoarele: A. Apare cel mai puin frecvent in infeciile cu HIV B. Este legat de un fung, Pneumocystis jiroveci C. Radiografia pulmonar arat o afectare alveolo-interstiial; D. Nu se administreaz antibiotic E. Diagnosticul pozitiv se realizeaz prin evidenierea unor chisturi sau trofozoiti in lavajul bronhoalveolar 22.Despre Toxoplasmoza cerebral in infeciile cu HIV, se poate afirma: A. Reprezint o reactivare a parazitului Toxoplasma gondii

B. n vederea diagnosticului, se realizeaz examene imagistice cerebrale (CT sau RMN) C. Serologie pozitiv pentru Toxoplasma D. Imagistica arat leziuni rotunjite cu aspect de cocard E. Nu apar semne neurologice clinice 23. Despre tratamentul infeciilor cu Citomegalovirus n cadrul infeciilor cu HIV, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Necesit management medical de urgen B. Se face cu Ganciclovir C. Se face cu Valganciclovir D. Se face cu Foscarnet E. Se face cu Cotrimoxazol 157 24.Diagnosticul de infecie cu citomegalovirus , n infeciile cu HIV, se realizeaz cu ajutorul: A. Hemoleucogramei B. Antigenului pp65 C. Secreiei retiniene D. PCR E. Investigaiilor imagistice 25. Tipuri de infecii oportuniste n cadrul infeciei cu HIV sunt: A. Criptococcoza B. Meningite C. LEMP D. Cu micobacterii atipice E. Osteomielite 26. Despre Leucoencefalopatia multifocal progresiv (LEMP) din cadrul infeciei cu HIV, sunt adevrate urmtoarele: A. Este o afeciune demielinizant B. Se datoreaz virusului JC

C. Este responsabil de tulburri neurologice grave D. Este responsabil de tulburri digestive grave E. Nu exist tratament specific 27. Despre Criptococcoza, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Este responsabil de tulburri digestive grave B. Determinat de Cryptococcus neoformans C. Este responsabil de meningoencefalite D. Examenul direct din LCR cu tus de China pune diagnosticul E. Este responsabil de meningite 158 28.Cancerele frecvente aprute n cadrul infeciilor cu HIV sunt: A. Sarcomul Kaposi B. Limfoame non hodgkiniene C. Limfoame primitive cerebrale D. Cancere solide E. Cancere digestive 29.Despre Sarcomul Kaposi aprut n infeciile cu HIV, sunt adevrate urmtoarele: A. Este o tumor cutaneo-mucoas, cu aspect violaceu B. Poate afecta organele profunde C. Diagnosticul este histologic D. Tratamentul antiretroviral face ca leziunile Kaposi s regreseze; E. Nu se administreaz chimioterapii citotoxice 30.Cancerele solide aprute n infeciile cu HIV sunt: A. Cancerul ovarian B. Cancerul de col uterin C. Cancerul anal D. Cancerul pulmonar E. Cancere digestive 31 .Profilaxia n infeciile cu HIV, presupune: A. Profilaxia sanguin

B. Atenie la posibile accidente de expunere C. Profilaxia transmiterii maternofetale D. Aducerea la zi a vaccinrilor E. Profilaxia digestiv 32.Profilaxia sanguin n infeciile cu HIV se realizeaz astfel: A. Excluderea donrii de snge la pacienii infectai B. Selectarea donatorilor C. Nu este necesar selectarea donatorilor D. Depistarea produselor sanguine E. Terapie psihologic la pacienii infectai 159 33.Profilaxia transmiterii maternofetale n infeciile cu HIV, presupune: A. Tratarea mamei n timpul sarcinii B. Tratament profilactic pentru nou-nascut timp de 6 saptamani C. Alptarea este contraindicat D. Natere asistat de o echip specializat E. Alptarea este permis 160 BOLI CU TRANSMITERE SEXUAL: GONOCOCI, CHLAMIDIOZA, SIFILIS (pag 329-333) Complement simplu: 1. Sunt factori de risc ai infeciilor cu transmitere sexual: A. Sexul masculin B. Antecedente de IST C. Imunodepresia D. Antecedente de boli hepatice E. Diabetul 2. Sunt semne locale ale infeciilor cu transmitere sexual, mai puin: A. Erupie cutanat B. Prostatita

C. Adenopatii inghinale D. Dureri pelviene E. Leucoree 3. Despre semnele extragenitale ale infeciei transmise sexual, este adevarat urmtoarea afirmaie: A. Apare senzaie de arsura uretral B. Apare febra C. Apare sindrom Fiessinger-Leroy-Reiter D. Apare sindrom extrapiramidal E. Apar semne de iritaie peritoneal 4. Bilanul clinic n infeciile cu transmitere sexual, cuprinde identificarea: A. Semnelor funcionale B. Serologie HIV 1 si 2 (cu acordul pacientului) C. Semnelor inflamatorii genitale D. Prelevat vaginal in caz de leucoree E. Obiceiurilor sexuale 161 5. Identificai afirmaia greit cu privire la bilanul biologic n infeciile cu transmitere sexual: A. Prelevat uretral n caz de scurgeri sau senzaie de arsur B. TPHA-VDRL C. Serologie HIV 1 si 2 (cu acordul pacientului) D. VSH E. Serologia virusurilor hepatitelor A, B si C 6. Sunt afirmaii corecte despre profilaxia secundar n infeciile cu transmitere sexual, mai puin: A. Vaccinul anti-HPV este recomandat tuturor fetelor in varsta de 14 ani B. Include informarea asupra ITS i a factorilor de risc C. Include identificarea sistematic a ITS asociate D. Include depistarea i tratarea partenerilor

E. Presupune respectarea tratamentelor 7. Sunt manifestri clinice in infecia cu gonococ, cu o excepie: A. Salpingita cu risc de sterilitate tubar B. Anorectita C. Orhiepididimita uni- sau bilateral D. Hematurie E. Cervicita 8. Este adevarat afirmaia, privind tratamentul infeciei cu gonococ: A. Se prefer tratament rapid cu ceftriaxona intramuscular B. Se administreaz cefalosporine de generaie III 7-14 zile C. Antiobioterapia asociat corticoterapiei este tratamentul de prim intenie D. Se prescrie ampicilina+gentamicina i.v. E. Nici un rspuns corect 162 9. Sunt false urmtoarele afirmaii privind manifestrile clinice in infecia cu chlamidia: A. Sindromul Fitz-Hugh-Curtis este o perihepatit ce mimeaza colecistit acut B. Sindromul Fiessinger-Leroy-Reiter asociaz uretrita, conjunctivita i poli artrita C. Faza teriar a LGV asociaz fibroza si tulburri de drenare limfatic D. Faza secundar a LGV presupune apariia unor leziuni cutaneo-mucoase papulare la nivel anal E. Chlamidia trachomatis este frecvent implicat in uretrite si cervicite 10. Identificai afirmaia adevarat despre tratamentul infeciei cu Chlamidia: A. In prostatite se administreaz Cefalosporine B. In LGV Genatamicina i.v. C. In salpingite: Amoxici lina-Acid clavulanic+Doxiciclina D. In uretrite si cervicite: Ciprofloxacina 7 zile E. In orhiepididimite Penicilina G i.v. 1 l.Sunt adevrate urmtoarele despre sifilis: A. n sifilisul primar incubaia este de aproximativ 3 luni B. Neurosifilisul poate aprea in stadiile secundar si teriar

C. Sancrul sifilitic apare n stadiul teriar D. Sifilidele sunt leziuni precoce n cadrul stadiului secundar E. Rozeola sifilitic apare n stadiul primar 12. Alegei afirmaia fals cu privire la manifestrile clinice din sifilisul secundar: A. Apare la 2 sptmni dupa sancru B. Rozeola sifilitic cuprinde macule roz, nepruriginoase, cu intervale de piele sntoas C. Leziunile tardive apar n general pe palme i tlpi D. In acest stadiu pot fi prezente semne generale: febra, adenopatii, hepatosplenomegalie E. In acest stadiu poate s apar neurosifilisul 163 13.Sunt false cu privire la interpretarea diagnosticului serologie in sifilis: A. VDRL- /TPHA-: absena sifilisului sau perioad de incubaie B. VDRL+/THPA+: sifilis C. VDRL-/THPA+: cicatrice serologic a unui sifilis vechi D. VDRL+/TPHA-: fals pozitiv E. VDRL-/THPA+: treponematoza veneric 14.Dintre afirmaiile urmtoare despre tratamentul sifilisului, una singur este adevarat: A. Se utilizeaz Penicilina M B. n sifilisul tardiv: Benzatin benzilpenicilina: 2,4 M UI i.m. x 3 injecii la 3 sptmni distan C. n sifilisul latent precoce: Doxiciclina 200 mg/zi 30 zile, n caz de alergie la Penicilin D. n neurosifilis Gentamicina perfuzii E. n sifilisul primar: Penicilina M 18-24 M Ui/zi; 15.Reacia Herxheimer in sifilisul secundar si teriar presupune urmtoarele, cu excepia: A. Tratament cu paracetamol si corticoizi B. Erupie cutanat C. Febr D. Spasm bronic

E. Poliadenopatii Complement multiplu: 1. Sunt semne locale n infeciile cu transmitere sexual: A. Sancru bucal B. Dureri pelviene C. Orhiepididimita D. Salpingita E. Adenopatii inghinale 164 2. Sunt semne generale n infeciile cu transmitere sexual: A. Conjunctivit B. Febr C. Erupie cutanat D. Leucoree E. Sancru bucal 3. Sunt false cu privire la bilanul serologic n infeciile cu transmitere sexual, mai puin: A. Serologie parazitoze B. TPHA-VDRL C. Prelevat vaginal n caz de leucoree D. Examen coproparazitologic E. Uroculturi 4. Sunt manifestri clinice n infecia cu gonococ: A. Priapism B. Disfuncie erectil C. Cervicit D. Anorectit, deseori asimptomatic E. Dureri abdominale 5. Sunt rspunsuri false cu privire la manifestrile clinice n infecia gonococic: A. Salpingita prezint risc de sterilitate tubar

B. Secundar unei infecii netratate poate sa apar o form diseminat cu febra, poliartrita, pustuloza C. Adenopatiile inghinale sunt manifestri frecvente D. Cervicit este deseori evideniat prin leucoree E. Laringita este deseori asimptomatic 165 6. Sunt afirmaii adevrate referitor la diagnosticul infeciei gonococice: A. Este sugerat de examenul clinic in formele purulente B. Examenul direct este concludent doar la femei C. n formele neclasice se realizeaz culturi D. Se realizeaz un prelevat uretral, naintea primei miciuni E. n caz de suspiciune se pot preleva probe din faringe i anus 7. Despre chlamidioza este adevarat urmtoarea afirmaie: A. Chlamidia trachomatis este o bacterie extracelular B. Chlamidia este responsabil i de infecii digestive C. Chlamidia poate da trahom D. Limfogranulomatoza veneric (LGV) evolueaz in 4 faze E. Sindromul Fiessinger-Leroy-Reiter asociaza uretrita, conjunctivita si poliatrita 8. Sunt adevrate afirmaiile despre limfogranulomatoza veneric: A. Evolueaz in 3 faze B. n faza primar apar leziuni cutaneo-mucoase papulare anale C. Faza secundar apare la ani dupa cea primar D. n faza secundar apar adenopatii, cel mai frecvent inghinale E. Faza teriar este caracterizat de apariia fibrozei i a tulburrilor de drenare limfatic 9. Cu privire la diagnosticul chlamidiozei, sunt false urmtoarele, cu excepia: A. PCR este tehnic de referin B. Serologia este tehnica de referin C. PCR este puin relevant i se realizeaz doar pentru diagnosticarea formelor profunde sau a complicaiilor

D. Serologia nu disociaz Chlamidiae trachomatis de Chlamidiae pneumoniae E. Se recolteaza o prob din mucoasa uretral, o prob de urin, sau un frotiu cervico-vaginal 166 10. Sunt afirmaii corecte privind tratamentul chlamidiozei: A. Depinde de locul infectat B. n leucogranulomatoza veneric: Penicilin G i.v. C. n prostatite i orhiepididimite: fluorochinolone D. n salpingite: Amoxicilin-Acid clavulanic (10 zile)+Doxiciclin (21 zile) E. n uretrite i cervicite: Ciprofloxacina 11. Sunt caracteristice sifilisului primar: A. n acest stadiu poate aprea neurosifilisul B. Sancrul sifilitic apare cel mai frecvent la nivelul palmelor i tlpilor C. Sancrul sifilitic este o ulceraie frecvent unic superficial, indolor D. Sancrul cicatrizeaz spontan E. Pot aprea semne generale ca febra sau hepatosplenomegalie 12.Sunt afirmaii false despre sifilisul secundar: A. Sifilidele sunt leziuni tardive B. Rozeola sifilitic este foarte contagioas C. Semnele generale sunt absente D. Apare la aproximativ ase sptmni dupa sancru E. Se ntlnesc plci mucoase sau alopecie 13.Identificai afirmaiile corecte referitoare la neurosifilis: A. Are ca forme tardive tabesul, goma sifilitic si paralizia general B. Poate sa apar n stadiile secundar si teriar C. Se poate identifica o meningit D. Formele tardive apar frecvent E. Se poate ntlni afectare oftalmic 14.Sunt adevrate despre diagnosticul n sifilis: A. VDRL-ul este un test non-treponemic

B. VDRL+/THPA-: cicatrice serologic a unui sifilis vechi (sau treponematoz non veneric); C. Testul de imunofluorescent indirect se face pentru confirmarea bolii in caz de VDRL-/THPA-; D. THPA este un test non treponemic E. Diagnosticul direct este specific, dar deseori greu de realizat n practic 167 15.Sunt afirmaii adevrate despre sifilis: A. n sifilisul primar se administreaz penicilina G 18-24 M Ui/zi in 6 perfuzii 14-21 zile B. n sifilisul teriar apar manifestri generale C. Sancrul este situat frecvent la nivelul glandului sau vulvei D. Diagnosticul direct presupune realizarea VDRL si THPA E. Sifilidele sunt leziuni papuloase, armii, scuoamoase 16.Despre sifilis sunt adevrate urmtoarele afirmaii, mai puin: A. n caz de alergie la Penicilin G, se administreaz flourochinolone B. VDRL+/THPA- semnific un test fals pozitiv C. n sifilisul primar se prescrie Benzatin benzilpenicilina M UI i.m. x 3 injecii la o sptmn distan D. Sancrul prezint adenopatie neinflamatorie satelit E. Rozeola sifilitic este o leziune precoce n sifilisul secundar 17.Bilanul care trebuie realizat n infeciile cu transmitere sexual, trebuie s cuprind: A. Serologie HIV 1 si 2 (cu acordul pacientului) B. Examen clinic C. Anamneza semnelor funcionale D. Examen imunohistochimic E. Biopsii 18.Sunt afirmaii false cu privire la infeciile cu transmitere sexual, cu excepia: A. Chlamidia este responsabil de infecii oculare B. n infecia gonococic tratamentul presupune administrare de Norfloxacina (250 mg i.m.)

C. Sancrul este caracteristic sifilisului secundar D. Sindromul Fiessinger-Leroy-Reiter asociaz balanita/vaginita, adenopatii inghinale si sterilitate E. n tratamentul sifilisului secundar, n caz de alergie la Penicilina G, se adiministreaz Doxiciclina 168 19. Reacia Herxheimer n sifilis presupune: A. Scurgeri uretrale B. Febr C. Poliadenopatii D. Hepatosplenomegalie E. Erupie cutanat 20. Sunt factori de risc recunoscui pentru apariia infeciilor cu transmitere sexual: A. Consumul de droguri i.v. B. Antecedente de infecii cu transmitere sexuala C. Nivel socio-economic nefavorabil D. Sexul feminin E. Perioada primelor doua decenii ale vieii sexuale 169 INFECIILE NOSOCOMIALE (pag. 339-341) Complement simplu: 1. Aspectele importante n infeciile nosocomiale sunt urmtoarele , cu excepia: A. Aspectele medicale B. Aspectele economice C. Aspectele profilactice D. Aspectele administrative E. Aspectele juridice 2. Despre infeciile nosocomiale, sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Reprezint infecii prezente n perioada de incubaie la nceputul managementului medical

B. Sunt boli frecvente cu mortalitate important C. Se refer la ngrijirea curativ D. Se refer la ngrijirea profilactic E. Se refer la activitatea de diagnosticare 3. O singur afirmaie dintre cele enumerate mai jos este fals: A. Prevalena infeciilor nosocomiale este de 10% B. Bacteriile sunt puin rezistente la tratament C. Mortalitatea cauzat de infeciile nosocomiale este de cteva mii de cazuri pe an D. Infeciile nosocomiale pot surveni i n afara spitalului E. Infeciile nosocomiale pot fi cauzate de infecii de plag operatorie 4. Msurile profilactice pentru combaterea infeciilor nosocomiale sunt urmtoarele, cu exepia: A. Informarea si formarea personalului B. Utilizarea corect a antibioticelor C. Respectarea regulilor de igien D. Neizolarea bacteriilor multirezistente E. Izolarea bacteriilor multirezistente 170 5. Biologic pneumopatiile infecioase se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Hemoculturi negative B. Izolarea unei bacterii din cile respiratorii inferioare C. Lavaj bronhoalveolar D. Hemoculturi pozitive E. Aspiraie endotraheal 6. Diagnosticul infeciilor de plag poate fi sugerat urmtoarele semne, cu excepia: A. Cicatrice inflamat B. Cicatrice purulent C. Examene radiologice eventuale D. Nu necesit examen bacteriologic de plag E. Semnele clinice trebuie s survin n primele 30 de zile de la intervenia chirurgical

7. Afirmaiile despre infeciile legate de catetere sunt adevrate, cu excepia: A. Sunt ntotdeauna infecii nosocomiale B. Diagnosticul este stabilit de o cultur pozitiv a cateterului C. Ele pot fi bacteriemice D. Intervalul de pozitivitate al hemoculturilor recoltate pe cateter va fi mai scurt dect cel al hemoculturilor recoltate la periferie E. Intervalul de pozitivitate al hemoculturilor recoltate pe cateter va fi mai lung dect cel al hemoculturilor recoltate la periferie Complement multiplu: 1. Urmtoarele, reprezint aspectele importante n infeciile nosocomiale: A. Sunt boli frecvente cu mortalitate si morbiditate crescut B. Supravegherea C. Izolarea bacteriilor multirezistente D. Igiena E. Nu se administreaz antibiotic 171 2. Ca i definiie, infeciile nosocomiale reprezint: A. Infecii asociate ingrijirilor medicale B. Orice infecie care survine la un pacient n timpul managementului medical C. Infecia poate surveni ntr-o unitate sanitar D. Infecia poate surveni n afara unitii sanitare E. Nu se refer la activitile de ngrijire curative 3. Despre infeciile nosocomiale, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Au prevalen nalt, peste 30% B. Sunt cauzate de infeciile urinare C. Sunt cauzate de infecii pulmonare D. Sunt cauzate de infecii de plag operatorie E. Bacteriile sunt deseori multirezistente 4. Despre profilaxia infeciilor nosocomiale, sunt adevrate urmtoarele arirmaii: A. Informarea pacientului este obligatorie

B. Semnalarea infeciilor nosocomiale este obligatorie C. Msurile profilactice sunt fundamentale pentru combaterea infeciilor nosocomiale D. Semnalarea infeciilor nosocomiale nu este obligatorie E. Infecia nosocomiala nu poate duce la despgubirea pacientului 5. Referitor la infeciile urinare ca i infecii nosocomiale, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Reprezint procentul cel mai mic de infecii nosocomiale B. Sunt definite pe criteriul epidemiologie C. Sunt definite pe criteriul clinic D. Sunt definite pe criteriul biologic E. Sunt definite pe criteriul radiologie 172 6. Din punct de vedere clinic, infeciile urinare, se caracterieaza prin urmtoarele : A. Febr B. Frison C. Polachiurie D. Dureri pelvine E. Imperiozitate mictionala 7. Infeciile urinare ca i infeciile nosocomiale, se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Sa fie infecie dobndit ntr-o unitate sanitar B. Clinca este puin evident C. Bacteriuria n absena semnelor clinice semnaleaz o colonizare D. Sunt cea mai frecvent cauz de infecii nosocomiale E. Examenul citobacteriologic al urinei nu este neaprat pozitiv 8. Despre pneumopatiile infecioase, din cadrul infeciilor nosocomiale, se A. Reprezint 10% din infeciile nosocomiale B. Diagnosticul se bazeaz pe semne clinice C. Diagnosticul se bazeaz pe semne biologice D. Diagnosticul se bazeaz pe semne radiologice E. Principalul factor de risc este intubarea endotraheal

9. Diagnosticul pneumopatiilor infecioase, n cadrul infeciilor nosocomiale, se face lund n considerare: A. Febra B. Opacitti pulmonare recent aprute C. Hemoculturi negative D. Nu se pot izola bacterii din cile aeriene inferioare E. Antigen urinar Legionella pozitiv 173 10. Despre infeciile de plag operatorie, din cadrul infeciilor nosocomiale, se poate afirma : A. Reprezint pn la 15% dintre infeciile nosocomiale B. Se caracterizeaz prin semne clinice C. Nu apar semne radiologice niciodat D. Apar semne biologice E. Reprezint 10% dintre infeciile nosocomoiale 11. Semnele clinice apar n cazul infeciilor de plag, din cadrul infeciilor nosocomiale: A. La 45 de zile de la intervenia chirurgical B. La 30 de zile de la intervenia chirurgical C. La 2 ani n cazul implantrii de material strin D. n decursul primului an n cazul implantrii de material strin E. n cazul infeciilor de plag ca i infecii nosocomiale, semnele pot surveni oricnd de la intervenia chirurgical 12. Referitor la infeciile legate de catetere, din cadrul infeciilor nosocomiale, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Reprezint 10% dintre infeciile nosocomiale B. Apar mai frecvent in cazul cateterelor periferice C. Apar mai frecvent in cazul cateterelor centrale D. Reprezint 15% dintre infeciile nosocomiale E. Nu sunt ntotdeauna considerate infecii nosocomiale 13.Msurile de igien n cazul infeciilor nosocomiale vizeaz:

A. Igienizarea zilnic a spaiilor conform protocolului stabilit B. Purtarea mnuilor numai sterile C. Purtarea mtilor D. Sterilizarea instrumentelor conform protocolului stabilit E. Eliminarea deeurilor 174 14.n cazul infeciilor nosocomiale, exist situaii care necesit izolarea, cum ar fi: A. Tuberculoza B. Pneumonii bacterine C. Bacterii multirezistente D. Infecii urinare E. Pacient imunodeprimat i 175 SEPTICEMIA (pag. 370-375) Complement simplu: 1. Aspectele importante ale septicemiei sunt urmtoarele, cu excepia: A. Evaluarea toleranei B. Cutarea semnelor de gravitate C. Identificarea unei pori de intrare D. Fr identificarea localizrilor secundare E. Confirmarea bacteriemiei prin hemoculturi 2. Definiia clinic a sindromului de rspuns inflamator sistemic (SIRS), cuprinde urmtoarele, cu excepia: B. Frecvena cardiaca peste 90/min C. Hiperleucocitoza peste 20000/mm3 D. Febra sub 36C E. Leucopenia mai mult de 10% celule imature

3. Tabloul de sepsis asociat cu disfuncia de organ se manifest astfel, cu excepia: A. Insuficien respiratorie B. Consecine hematologice C. Hipotensiune D. Insuficien cardiac grav E. Consecine hemodinamice 4. Consecinele neurologice care apar n tabloul de sepsis, asociat cu disfuncia de organ, sunt: A. Confuzie B. Agitaie C. Dezorientare D. Torpoare E. Febr 176 5. Riscul de hipoperfuzie tisular ce caracterizeaz ocul septic, apare: A. Cnd [(PAS+2PAD/3)] este sub 70mmHg B. Cnd [(PAS+2PAD/3)] este sub 90mmHg C. Cnd [(PAS+2PAD/3)] este peste 70mmHg D. Cnd [(PAS+2PAD/3)] este peste 90mmHg E. Cnd [(PAS+2PAD/3)] este egal cu 70mmHg 6. n diagnosticul de sindrom de rspuns inflamator sistemic, semnele de graviditate imediat sunt, cu excepia: A. Hipotensiune B. Marmorare C. Scderea local a temperaturii cutanate (genunchi) D. Oligurie E. Hipertensiune 7. Hemoculturile pot fi recoltate n orice moment n urmtoarele afeciuni: A. Meningit lntecn urinare C. Endocardit

D. Meningoencefalit E. Pneumonii 8. Elementele n favoarea unei insuficiene de organ sunt, cu excepia: A. Insuficien renal B. Acidoz metabolic C. Trombocitoz D. Coagulare intravasculara diseminat E. Insuficien hepatocelular 9. Examene orientate clinic n cazul septicemiei sunt, cu excepia: A. Examen imagistic specific al situs-ului infectat B. Radiografie toracic C. Examen citobacteriologic al sputei D. Puncie sinusal E. ECBU 177 10. Dac poarta de intrare este tubul digestiv, factorii favorizani pentru apariia septicemiei, sunt, cu excepia: A. Tumorile B. Diverticuloza C. Hipertensiune portal D. Vrst naintat E. Chirurgia 11. Dac poarta de intrare este sistemul urinar, factorii favorizani pentru apariia septicemiei, sunt, cu excepia: A. Prezena obstacolelor pe cile urinare B. Manipulare instrumental C. Sonda vezical permanent D. Alimentaie parenteral E. Sarcin 12. Tratamentul antiinfecios n caz de septicemie se realizeaz astfel, cu excepia:

A. Este iniiat n urgen dup recoltarea probelor microbiologice B. Durata tratamentului este de 10-15zile C. Tratamentul poate fi prelungit la nevoie D. Antibioterapia de prima intenie depinde de germenul suspectat E. Tratamentul nu este ghidat de contextul clinic 13. Monitorizarea clinic n caz de septicemie, ia in calcul urmtoarele, cu excepia: A. Frecvena cardiac i respiratorie B. Presiune arterial C. Tolerana la antibiotice D. Funcii inferioare E. Examen clinic 178 14. Supravegherea tratamentului din punct de vedere clinic, se face lund n considerare urmtoarele, cu excepia: A. Starea general B. Poarta de intrare C. Curba termic D. Localizrile secundare E. Repetarea hemoculturilor Complement multiplu: 1. Termenul bacteriemie desemneaz: A. Prezena bacteriei n snge B. Obiectivarea bacteriemiei ntr-o hemocultur; C. Obiectivarea bacteriemiei n mai multe hemoculturi D. Se prefer termenul de bacteriemie nu de septicemie E. Se prefera termenul de septicemie nu de bacteriemie 2. Definiia clinic a sindromului de rspuns inflamator sistemic (SIRS), cuprinde: A. Lipsa febrei B. Leucopenia < 4000/mm3 C. Febra peste 38 grade Celsius

D. Hiperleucocitoza peste 12000/mm3 E. Frecvena respiratorie si cardiac normal 3. Tabloul de sepsis asociat cu disfuncia de organ, se manifest prin urmtoarele: A. Fr consecine hemodinamice B. Marmorare C. Respiraie normal D. Insuficien renal E. Tulburri de coagulare 4. Despre mortalitatea aparut n cazul ocului septic, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Nu este mare B. Este relativ C. Este de 50% D. Nu este influenat de alte comorbiditi E. Este cu atat mai mare cu ct pacientul prezint un teren fragil 5. Semnele de gravitate imediat n diagnosticul de SIRS sunt: A. Diureza spontan sub 0,5ml/kg/or B. Hipotensiune C. Hipertensiune D. Semne cutanate E. Semne de anomalie a perfuziei tisulare 6. Purpura fiilminans: A. Uneori asociaz febr B. Purpura cu extensie rapid C. Pacientul poate face tratament ambulator D. Purpura fulminans este o urgen vital absolut E. Se manifest cu sindrom meningeal 7. Terenul cu risc in apariia purpurei fulminans este: A. Toxicomanie B. Prezena de material strin

C. Perioada postoperatorie tardiv D. Imunosupresie dobndit E. Fr imunosupresie congenital 8. Referitor la hemoculturi, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Se recolteaz nainte de instituirea oricrei antibioterapii B. Se recolteaza dou flacoane pe serie C. Se fac 3 serii de hemoculturi/24 de ore D. Se recolteaz aproximativ 30ml de snge E. Se recolteaz aproximativ 10ml de snge 180 9. Referitor la hemoculturile pozitive in septicemie, sunt adevrate urmtoarele: A. Confirm bacteriemia B. Dac identificarea arat mai muli germeni diferii se ia n considerare o poart de intrare particular (cutanat, digestiv) C. Este de preferat ca mai multe probe de hemocultur s fie pozitive D. Este vorba de obicei de un singur germen E. Nu poate fi vorba de poarta de intrare cutanat 10.0 singur hemocultur pozitiv sugereaz: A. Germenul este un patogen B. Germenul este un comensal al pielii C. Potenial un contaminant n timpul actului recoltrii D. Este un diagnostic de certitudine de bacteriamie E. Nu este necesar recoltarea altei probe 11. Referitor la hemoculturile negative, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Elimin diagnosticul de bacteriemie B. Pot fi germeni cu cretere lent sau ciuperci C. Nu elimin diagnosticul de bacteriemie D. Pot exista hemoculturi negative n caz de tratament antibiotic recent E. n caz de recoltare nu exist posibilitatea de a avea hemoculturi negative 12.n cazul sindromului inflamator biologic, pot sa apar:

A. Hiperleucocitoza B. Trombocitoza C. PCR ridicat D. Procalcitonina ridicat E. VSH cu valori normale 13.Elementele ce influeneaz diagnosticul n favoarea unei insuficiene de organ sunt: A. Creterea ureei si creatininei n snge B. Acidoza metabolic C. Scderea factorilor de coagulare D. Insuficiena hepatocelular E. Alcaloza metabolic 181 14.Examene orientate clinic n cazul septicemiei sunt: A. Punctie lombar B. Examen citobacteriologic al sputei C. Examen imagistic specific al situs-ului infectat D. Fr radiografie toracic E. ECBU 15.Dac poarta de intrare sunt tegumentele, factorii favorizani pentru apariia septicemiei, sunt: A. Interveniile chirurgicale B. Plgile ' C. Toxicomania D. Montarea de cateter E. Arsurile 16.Dac poarta de intrare sunt cile biliare, factorii favorizani pentru apariia septicemiei, sunt: A. Litiaza biliar B. Cateterismul retrograd C. Chirurgia

D. Alcoolismul E. Toxicomania 17. Dac poarta de intrare este endocardul, factorii favorizani pentru apariia septicemiei, sunt: A. Existena unei valvulopatii B. Chirurgie dentara C. Cateterism retrograd D. Cateter venos E. Toxicomanie 18. Diagnosticul diferenial al septicemiei, se face cu urmtoarele afeciuni: A. oc cardiogen B. Febr acut C. Embolie pulmonar D. Tuberculoz E. oc hipovolemic 182 19.Principiile de management n caz de septicemie constau n: A. Spitalizare de urgen B. Spitalizare ambulatorie C. Montarea unui cateter pentru abord venos D. Montarea unei sonde naso-gastrice E. Supraveghere clinic 20. Meninerea funciilor vitale n caz de oc se realizeaz astfel: A. Oxigenoterapie B. Fr intubare sau ventilare mecanic C. Epurare extrarenal de urgen D. Expansiune volemic E. Tratarea insuficienei circulatorii 11. L/e spre tratamentul antnntecios in caz ae septicemie, sunt aaevarate urmtoarele afirmaii:

A. Este un tratament sigur de la nceput B. Tratamentul antibiotic se face pe cale intravenoas C. Cel mai adesea se face biterapie D. Durata tratamentului este de obicei peste 20 de zile E. Tratamentul este iniial probabilist 22.Monitorizarea clinic n caz de septicemie, ia n calcul urmtorii parametri: A. Temperatura B. Intolerana la antibiotice C. Oximetria pulsului D. Funcii superioare E. Diureza 23. Supravegherea tratamentului din punct de vedere clinic, se face lund n A. Curba termic B. Poarta de intrare C. Repetrea hemoculturilor D. Identificarea unei complicaii iatrogene E. Localizri secundare 183 24. Supravegherea tratamentului din punct de vedere biologic, se face lund n considerare urmtoarele: A. nemograma B. Curba termic C. CPR D. Localizrile secundare E. Hemostaza 25.n caz de persisten a febrei, sunt necesare urmtoarele: A. Repetarea hemoculturilor B. Verificarea porii de intrare C. Identificarea unei complicaii iatrogene D. Verificarea caracterului adecvat al antibioterapiei E. Se determin CPR

184 PROFILAXIA TETANOSULUI (pag. 367- 369) Complement simplu: 1 - Aspectele importante n profilaxia tetanosului sunt urmtoarele, cu excepia: A. Bacterie ubicuitar B. Boal mortal C. Nu trebuie vaccinate persoanele afectate D. Boala trebuie declarat obligatoriu E. Boala permite vaccin cu eficacitate nalt 2. Tratamentul simptomatic al tetanosului const n urmtoarele, cu excepia: A. Alimentaie parenteral B. Anticoagulant profilactic C. Curarizare D. Intubare E. Nu necesit traheotomie 3. n faza de complicaii a tetanosului apar urmtoarele semne, cu excepia: A. Trombocitoza B. Sindroame disautonome C. Decompensarea tarelor preexistente D. Trombocitopenie E. Complicaii de decubit 4. Tratamentul curativ al tetanosului const in urmtoarele, cu excepia: A. Vaccinarea B. Seroterapie C. Antibioterapie sigur de la nceput D. Curarea plgii E. Debridarea plgii 185 A. B. Este o boal infecioas Produs de bacii gram pozitiv, anaerob

C.

Produs de bacii gram negativ aerob

D. Bacilul se gsete n tubul digestiv al animalelor E. Nu este o boal mortal 2. Sunt caracteristici ale tetanosului: A. Ptrunderea n organism se face prin plgi cutanate sau mucoase B. Bacilul nu rezist in condiii de anaerobioz C. Boala se caracterizeaz prin spasticitate muscular D. Dezvoltarea bacteriei nu are efect dect dac pacientul nu este vaccinat E. Toxina se deplaseaz n organism centrifug A. Este responsabil de 400000 decese/an B. Mortalitatea este mai crescut la nou-nscui C. Este a treia cauz de mortalitate la nou-nascui , nxista transmitere interuniana in Czui tetanosuiui E. O vaccinare n mas este singurul mijloc de a controla apariia tetanosului 4. Din punct de vedere clinic, n faza prodromal, boala se manifest astfel: A. Caracteristica principal este apariia trismusului B. Trismusul este permanent C. Trismusul este asociat cu febra foarte mare D. Trismusul este ireductibil E. Aceast faz nu este amenintoare de via, pentru c progresia ei nu este rapid 186 5. Referitor la forma simpl a tetanosului, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Nu apar semne de distonie neurovegetativ B. Este afectat mai nti faringele C. Contracturile sunt generalizate D. Nu sunt afectate trunchiul i membrele E. Diagnosticul este clinic 6. Referitor la tetanos, faza de complicaii a bolii se caracterizeaz prin urmtoarele semne:

A. Suprainfecii, mai ales pulmonare B. Fr decompensarea tarelor existente C. Complicaii tromboembolice D. Fr complicaii de decubit E. Sindroame disautonome 7. Diagnosticul diferenial al tetanosului se face cu: A. Cauze dentare B. Cauze articulare C. Cauze neurologice centrale D. Articulaia temporomandibular E. Meningitele 8. Tratamentul curativ al tetanosului const n: A. Curarea si debridarea plgii B. Nu necesit vaccinare C. Tetanosul este o boal imunizant D. Seroterapie E. Antibioterapie probabilist 187

A. Este obligatorie B. Prima vaccinare cuprinde trei injecii la interval de o lun la varsta de 2,3 si 4 C. La vrsta adult este recomandat un rapel la 10 ani D. Vaccinul conine anatoxina tetanic E. Toxina cu putere patogen

188 MENINGITELE INFECIOASE I MENINGOENCEFALITELE ADULTULUI (pag. 289-293) 1. n cazul unei meningite cu lichid purulent, dac examenul bacteriologic arat coci gram pozitivi, cel mai probabil este vorba, despre: A. Streptoccocus pneumoniae B. Mningococi C. Haemophilus influenzae D. Haemophilus pneumoniae E. Listeria monocytogenes 2. Referitor la meningita cu lichid "purulent", dac examenul bacteriologic direct arat "coci gram pozitivi", sunt adevrate informaiile urmtoare, cu excepia: A. Este determinat mai degraba de pneumococi B. Debutul este brutal C. n cazul n care pacientul are asplenie, atitudinea este de vaccinare i adminsitrarea de Penicilin pe termen lung D. n cazul n care exist antecedente de traumatism cranian, atitudinea de urmat este identificarea i tratarea eventualei bree osteomeningiene E. Apare de obicei ca urmare a unei Rinofaringite 3. Referitor la meningita cu lichid "purulent" , la care examenul bacteriologic direct arat "coci gram negativi", sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Debutul este de obicei brutal B. Apare ca urmare a unei rinofaringite C. Tratament curativ dureaz 7 zile

D. Este determinat mai degrab de ctre miningococi; E. n cazul n care exist n antecedente un traumatism cranian, atitudinea ce trebuie avut in vedere este aceea de identificare a eventualei bree osteomeningiene 189 4. Referitor la meningita cu lichid "purulent", dac examenul bacteriologic direct arat"bacili gram pozitivi", sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Instalarea este brutal B. Instalarea este subacut C. Este vorba probabil de o Li sterioz D. Pot fi afectai nervii cranieni E. Apare mai degrab n cursul sarcinii 5. Referitor la meningita cu lichid "purulent", dac examenul bacteriologic direct arat "barili gram pozitivi", sunt false urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Instalarea este brusc B. Nu sunt afectai nervii cranieni in aceast patologie C. Apare frecevent la purttorii unei bree osteomeningiene D. Apare mai frecevent la cirotici E. Prevenia const n vaccinare Complement multiplu: 15.Sindromul meningeal, se definete prin urmtoarele: F. Febr G. Frison H. Cefalee intens I. Redoare meningeal J. Fotofobie 16.Despre examenul LCR, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Se realizeaz cu ajutorul punciei lombare B. Se realizeaz cu ajutorul punciei sternale C. Diagnosticul de meningit se pune dac exist mai mult de 5 elemente/mm3 D. Meningita se numete "purulent" dac majoritatea elementelor sunt polinucleare E. Meningita se numete "purulent" dac majoritatea elementelor sunt limfocite;

190 17.Despre examenul LCR, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Se realizeaz cu ajutorul punciei lombare B. Diagnosticul de meningit se pune dac exist mai mult de 10 elemente/mm3 C. Meningita se numete "cu lichid claf'dac majoritatea elementelor sunt polinucleare D. Meningita se numete"cu lichid clar" dac majoritatea elementelor sunt limfocite E. Meningita se numete "purulent" dac majoritatea elementelor sunt polinucleare 18.Despre meningita cu lichid "purulent", la care examenul bacteriologic direct arat coci gram pozitivi, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Debutul este n general insidios B. Debutul este n general brutal, cu tulburri de vigilen C. Apare n special, la etilici, splenecetomizai D. Tratamentul curativ este de 15 zile E. n cazul existenei n antecedente a unui traumatism cranian, se are n vedere identificarea i eventual tratarea breei osteomeningiene 19.Despre meningita cu lichid "purulent", la care examenul bacteriologic direct arat "coci gram negativi", sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Este vorba probabil de pneumococi B. Este vorba probabil de meningococi C. Vaccinarea este imposibil pentru serotipurile A i B D. De obicei debutul este insidios E. De obicei debutul este brutal 20.Referitor la meningita cu lichid"purulent" la care examenul bacteriologic arat "coci gram negativi", sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Debutul este brutal B. De obicei apare ca urmare a unei rinofaringite C. Apare mai degrab la btrni D. Apare mai degrab la adulii tineri E. Ca metod de prevenie, subiecii diagnosticai, se declar obligatoriu 191

21.Referitor la meningita cu lichid "purulent", la care examenul bacteriologic direct arat" bacili gram pozitivi", sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Apare ca urmare a unei rinofaringite B. Instalarea este brutal C. Instalarea este subacut D. Apare mai frecvent n sarcin, la nou nscui i la pacienii cirotici E. Tratamentul curativ dureaz 21 de zile 22. Referitor la meningita cu lichid"purulent", la care examenul bacteriologic direct arat" bacili gram pozitivi", sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Instalarea este brutal B. Instalarea este subacut C. Apare ca urmare a unei rinofaringite D. Tratamentul curativ dureaz 7 zile E. Tratamentul curativ dureaz 21 de zile 9. Referitor la meningita cu lichid "purulent", la care examenul bacteriologic direct arat "bacili gram negativi", sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Este vorba cel mai probabil despre Listeria monicytogenes B. Este vorba cel mai probabil despre Strepcoccus pneumoniae C. Este vorba cel mai probabil despre meningococi D. Este vorba cel mai probabil despre Haemophilus influenzae E. O cauz posibil este o infecie n sfera ORL la copiii nevaccinai 23.Despre neuropaludism, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Debutul este insidios B. Debutul este rapid C. Pot apare convulsii D. Se soldeaz cu decesul n absena tratamentului E. Valori mari ale glicemiei apar frecvent 192 24.Despre afeciuni asociate cu neuropaludismul, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Apare hipoglicemia

B. Apare hiperglicemia C. Apare insuficiena respiratorie D. Apare insuficiena renala E. Coagularea intravascular este rareori asociat 25.Diagnosticul diferenial al unei meningite cu HSV se face cu: A. Neuropaludismul B. Listerioza C. Tuberculozele neuromeningiene D. Infecia cu HIV i complicaiile stadiului SIDA E. Astmul bronic 26.Complicaiile meningoencefalitei cu HSV sunt urmtoarele: A. n faza acut - edem i chiar decesul B. n faza cronic - edem i chiar decesul . Epilepsie refractara D. Tulburri de memorie E. Tulburri afazice 27.Despre meningoencefalit cu HSV, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Acest diagnostic se suspecteaz n cazul instalrii brutale sau rapide B. Apare sindromul meningeal (tulburri de memorie, tulburri de comportament) C. Apar semne encefalice (tulburri de memorie, tulburri de comportament) D. Apare sindromul meningeal (cefalee intens, redoarea cefei) E. Complicaiile sunt mai frecevente, cu ct tratamentul este nceput mai trziu 28. Despre meningoencefalita cu HSV, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Tabloul clinic se instaleaz insidios B. Tabloul clinic se instaleaz brusc C. Examenul direct al LCR, nu identific un germene D. RMN-ul sau CT-ul arat n mod tipic leziuni bilaterale E. RMN-ul sau CT-ul arat n mod tipic leziuni unilaterale 193 29.Urmtoarele reprezint complicaii ale meningitelor purulente: A. ocul septic

B. Hidrocefalie cu presiune intracranian crescut C. Com D. Epilepsia E. Tulburri hidroelectrolitice 30.Urmtoarele reprezint complicaii ale meningitelor purulente: A. Hidrocefalia B. Coagularea intravascular diseminat C. Insuficiena renal D. Insuficiena hepatic E. Surditate 194 HEPATO-GASTROENTEROLOGIE DIAREEA ACUT I DESHIDRATAREA LA ADULT (pag. 403-407) Complement simplu: 1. Diareea acut se definete ca: A. Emisia de mai mult de 4 scaune/zi; B. Emisia de scaune moi/lichide; C. Emisia de scaune moi instalat insidios; D. Scaune diareice prezente de aproximativ 10 zile; E. Scaune diareice prezente de aproximativ o lun. 2. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitor la diareea acut? A. Aproximativ 1% din diareile acute necesit spitalizare; B. Reprezint o problem major numai n rile n curs de dezvoltare; C. Reprezint aproximativ 5 milioane din consultaiile de la medicul de familie; D. Nu are cauza infecioas n general; E. Reprezint cauza a aproximativ 2 milioane din concediile medicale; 3. Diareea acut asociaz urmtoarele semne extradigestive: A. Vrsturi; B. Sete; C. Alterarea strii generale;

D. Febr; E. Artralgii; 4. Urmtoarele afirmaii reprezint semne de deshidratare n diareea acut, cu excepia: A. Palpitaii; B. Vertij n ortostatism; C. Sete; D. Alterarea strii generale; E. Uscciunea mucoaselor; 195 5. Sindromul gastroenteric este caracterizat de urmtoarele: A. Afectare colic invaziv; B. Diaree "banal"; C. Diaree profuz i apoas; D. Sindrom septic franc; E. Diaree cu numeroase scaune; 6. Sindromul dizenterie prezint urmtoarele, cu excepia: A. Distructie celular; B. Megacolon toxic; C. Risc de perforaie; D. Sindrom pseudogripal; E. Sindrom rectal; 7. Diareea hidroelectrolitic se caracterizeaz prin: A. Diaree profuz; B. Diaree invaziv; C. Deshidratare uoar; D. Prezena de glere; E. Prezena de snge; 8. Examenul parazitologic al scaunului, este indicat n caz de: A. Diaree nosocomial; B. Diaree persistent;

C. Diaree mai mult de 7 zile, n ciuda tratamentului antibiotic; D. Diaree nsoit de deshidratare sever; E. Sindrom dizenterie; 9. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre explorarea sangvin n diareea acut? A. Hemoculturi doar n caz de febr; B. CRP n mod uzual; C. Bilan hepatic dac exist suspiciune de febr tifoid; D. hemoculturi doar dac exist hipotermie; E. nu este necesar ionograma; 196 10. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre Stafilococul auriu? A. Are perioad de incubaie lung; B. Are peripoada de incubaie scurt; C. Exist 2 enterotoxine; D. Produce un sindrom holeriform; E. Produce diareea cltorilor; 11. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre holer? A. Contaminarea este alimentar; B. Este freceventa n Romnia; C. Vrsturile reprezint un simptom prezent n prim plan; D. Tabloul clinic este n general puin sever; E. Produce deshidratare rapid; 12. Referitor la diareea turitilor, sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Se mai numete i "turista"; B. Este produs de E.coli enterotoxigen; C. Incubaia este scurt; D. Conine toxine termostabile; E. Conine toxine termolabile;

13. Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz sindromul dizenterie produs de Campylobacter Jejuni? A. Tabloul clinic este sever B. Poliradiculonevrita acut Guillain-Barre este recunoscut ca fiind o complicaie postinfectioasa; C. Produce eritem nodos; D. Produce sindrom hemolitic; E. Produce sindrom uremie; 197 14. Urmtoarele afirmaii caracterizeaz sindromul dizenterie produs de Salmonel, cu excepia: A. Pete lenticulare; B. Serologia Widal pot ajuta la stabilirea diagnosticului; C. Scaune diareice cu aspect glbui, de suc de pepene; D. Declararea este obligatorie; E. Prognosticul este bun, chiar i n absena tratamentului; 15. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre principiile de tratament n diareea acut? A. Tratamentul este doar simptomatic; B. Derivate morfinice n diareea invaziv; C. Salmoneloza - macrolid 5 zile; D. Vibrio cholerae - Doxiciclina n doza unic; E. Clostridium difficile - tratament empiric cu Vancomicina i.v 10 zile; 16. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre diareea acut cu Yersinia? A. Yersinia enterocolitic produce un sindrom dizenterie clasic; B. Exist numeroase serotipuri; C. Tabloul clinic este sever; D. Incubaia este scurt; E. Produce o erupie rozeoliforma; 17. Diareea acut cu Shigela este caracterizat de urmtoarele:

A. Produce faimosul sindrom hemolitic - uremie B. Produce un sindrom holeriform C. Exist numeroase serotipuri; D. Conine o enterotoxina termostabil patogena; E. Diareea este un simptom ce apare n plan secund; 18. Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz diareea cu Clostridium perfrigens? A. Incubaia este lung; B. Tablou clinic analog celui din infecia cu Stafilococul auriu; C. Se mai numete i "turista" D. Produce deshidratare amenintoare de via; E. Apar complicaii postinfectioase; 198 19. Gastroenteritele virale sunt caracterizate de urmtoarele, cu excepia: A. Sunt cele mai frecvente; B. Sunt produse de Calcivirus, Rotavirus; C. Transmiterea este interumana; D. Contagiozitatea este crescut; E. Survine frecevent vara; 20. Deshidratarea global din diareea acut este descris prin: A. Sete intens; B. Uscciunea mucoaselor; C. Febr; D. Tulburri neuropsihice; E. Semne de iritaie peritoneal; Complement multiplu: 1. Care din urmtoarele afirmaii despre diareea acut sunt adevrate? A. Reprezint prima cauz de mortalitate infantil n rile din lumea a Ill-a B. Reprezint o problem major de sntate public C. Aproximativ 3% dintre diareile acute necesit management din partea unui medic specialist;

D. Un numr mic de diarei au cauza infecioas; E. Diareea este definit prin emisia de scaune moi sau lichide, cu durata de peste 14 zile; 2. Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz diareea acut? A. Scopul principal este identificarea profilului diareei; B. Semnele generale asociate: sete, erupie cutanat; C. Semnele digestive asociate: grea, vrsturile D. Semne extradigestive asociate: erupie cutanat, artralgii, mialgii; E. Semne de deshidratare: sete, senzaie de uscciune a mucoaselor 199 3 . Deshidratarea global n diareea acut este descris prin: A. Uscciunea mucoaselor; B. Febr; C. oc septic; D. Sete mai intens; E. Tulburri neuropsihice; 4. Deshidratarea extracelular din diareea acut se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Hipotensiune ortostatic; B. Palpitaii; C. Pliu cutanat persistent D. Febr E. Hipotonia globilor oculari 5. Sindromul gastroenteric este definit prin urmtoarele: A. Afectare intestinal; B. Diaree profuz i apoas; C. Sindrom septic moderat D. Sindrom septic franc E. Evoluie rapid favorabil 6. Sindromul gastroenteric este definit prin urmtoarele, cu excepia: A. Afcetare intestinala;

B. Diaree banal C. Diaree hidroelectrolitic D. Diaree invaziv E. Asociaz sindrom pseudogripal 7. Sindromul holeriform este caracterizat de urmtoarele: A. Afectarea intestinal prin mecanism toxic B. Diaree profuz C. Diaree invaziv D. Asociaz subfebrilitate E. Diagnosticul este elocvent prin prezenta de glere 200 8. Sindromul holeriform se caracterizeaz prin urmtoarele cu excepia: A. Diaree hidroelectrolitic B. Sindrom septic moderat C. Deshidratare sever D. Nu prezint risc de mortalitate E. Afectare colic cu distructie celular 9. Sindromul dizenterie este caracterizat prin urmtoarele: A. Scaune numeroase; B. Scaune puin abundente; C. Sindrom septic absent D. Risc de megacolon toxic E. Nu exist risc de perforaie colic lO.Coprocultura pe medii selective este indicat n urmtoarele situaii: A. Sindrom dizenterie; B. Diaree mai mult de 7 zile C. Diaree cu deshidratare sever D. Diaree la un pacient imunodeprimat E. Diaree la revenirea din sejur n zone tropicale 11 .Toxinele pentru Clostridium difficile sunt cauate n urmtoarele situaii:

A. Diaree ce persista dup un tratament antibiotic B. Diaree mai mult de 3 zile C. Diaree mai mult de 7 zile D. Sindrom infecios sever inexplicabil E. Diaree nosocomiala 12.Care din urmataorele investigaii fac parte din examinrile sangvine n cazul unei diarei acute? A. Hemoculturi; B. Hemoleucograma C. CRP D. lonograma sangvin E. Coprocultura 201 13.Examinarea endoscopic n diareea acut are urmtoarele indicaii: A. Dureri abdominale difuze B. Diaree invaziv C. Diaree mai mult de 3 zile D. Diaree persistenta E. Coproculturi negative 14.Gastroenteritele acute virale sunt caracterizate de urmtoarele: A. Sunt rare B. Apar frecvent primvara C. Virusurile responsabile - Calvirus, Rotavirus D. Transmiterea este interumana E. Evoluia este favorabil spontan 15.Sindroamele holeriforme pot genera urmtorii ageni patogeni: A. Bacillus cereus B. E. Coli enteroinvaziv C. Shigela D. Campylobacter jejuni

E. Stafilococul auriu 16.Diareea cu Clostridium difficile se caracterizeaz prin: A. Incubaia este scurt B. Incubaia este lung C. Diareea i durerile i durerile abdominale sunt n prim plan D. Tabloul clinic este puin sever E. Exist doar dou enterotoxine posibile 17.Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre diareea acut cu Bacillus cereus? A. Prezint o toxin termostabila- tablou analog celui din infecia cu Stafilococul auriu B. Toxina patogen induce un tablou holeriform cu deshidratare rapid C. Prezint o toxin termolabil - tablou analog celui din infecia cu Clostridium perfrigens D. Produce o diaree invaziv E. Poate produce poliradiculonevrita Guillain-Barre 202 18.Diareea acut cu Yersinia poate avea urmtoarele particulariti: A. Eritem nodos; B. Yersinia enterocolitic produce sindrom dizenterie clasic C. Exist numeroase serotipuri D. Yersinia pseudutuberculosis - tablou apendicular E. Yersinia este responsabil de majoritatea toxiinfeciilor alimentare colicative 19. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre diareea acut cu Salmonela? A. Produce frecvent manifestri extradigestive B. Poate apare puls disociat C. Poate apare citoliza hepatic D. Poate apare leucocitoza E. Hemoculturile pot stabili diagnosticul 20.Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu privire la tratamentul simptomatic din diareile acute infecioase?

A. Hidratare oral B. Modulatoare de modilitate C. Antisecretoare per os D. Topice adsorbante E. Chinolone 21.Examenul parazitologic al scaunului este indicat n urmtoarele situaii: A. Diaree mai mult de 3 zile B. Diaree mai mult de 7 zile n ciuda tratamentului antibiotic C. Diaree persistenta posttratament antibiotic D. Diaree la un pacient imunodeprimat E. Sindrom infecios sever inexplicabil 22.Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitor la tratamentul diareei a cute? A. Nu se administreaz modulatoare de motilitate B. Se poate administra Racecadotril C. Nu se administreaz antiemetice D. Se pot administra preparate cu Morfin E. Se poate administra tratament antibiotic empiric 203 23.Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre tratamentul antibiotic al diareei acute? A. Tratamentul empiric- aspect invaziv B. n diarea cu Salmonela se administreaz chinolona 5-7 zile C. n diareea cu Campylobacter jejuni se administreaz Metronidazol 14 zile D. n diareea cu Vibrio cholerae, se administreaz Doxiciclina 300 mg n doza unic E. n diareea cu Clostridium difficile se oprete administrarea antibioticului responsabil i se admnistreaza Metronidalzol 204 HEMORAGIA DIGESTIV (pag. 426-429) 1. Despre hemoragia digestiv superioar, sunt adevrate urmtoarele: A. Este determinat de leziuni ale tubului digestiv n aval de unghiul duodeno - jejunal;

B. Cauza frecventa - Malory-Weiss; C. Cauza dominant patologia ulceroas; D. Se manifest doar prin melena; E. Se manifesta prin rectoragii minore; 2. Care din urmtoarele semne i simptome pot fi luate n considerare n algoritmul diagnosticului diferenial n hemoragia digestiv superiora? A. Hemoptizia; B. Sngerarea tip Ori; C. Vrsturi cu coninut gastric de sfecl roie; D. Toate variantele sunt adevrate; E. Nicio varianat nu este corect; 3. Despre clasificarea Forrest, sunt adevrate: A. Clasa IA- hemoragie n pnz; B. Clasa IB- hemoragie n jet; C. Clasa I A- cheag aderent; D. Clasa IIA- cheag aderent; E. Clasa IIC- pete pigmentare; 4. Gravitatea unei hemoragii digestive, se evalueaz prin urmtoarele semne clinice: A. Durere toracic; B. Vertij; C. Semne de oc; D. Testele de coagulare; E. Ionograma; 205 5. Hemoragia digestiv inferioar se caracterizeaz prin: A. Sursa sngerrii este n aval de unghiul duodeno-jejunal; B. Se manifesta prin hematemeza; C. Rar hemoragii diverticulare; D. Se oprete frecevent spontan; E. Frecvent sursa sngerrii este o neoplazie rectal;

6. Care dintre urmtoarele patologii reprezint cauze frecvente de HDS? A. Hipertensiunea portala; B. Esofagita peptica; C. Epistaxisul posterior; D. Neoplasmul gastric; E. Sindromul Mallory-Weiss; 7. Referitor la HDI, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Cea mai frecvent cauz este neoplasmul de colon; B. i are originea n intestinul subire n 90% din cazuri; C. i are originea n colon n 10% din cazuri; D. Tratamentul anticoagulant, reprezint cauza frecvena de HDI; E. Hemoragiile diverticulare reprezint sursa freceventa de HDI; 8. Care dintre urmtoarele afirmaii despre hemoragiile diverticulare sunt adevrate? A. Survin depenedent de complicaiile inflamatorii ale unei diverticulite; B. Nu se tenteaz niciodat hemostaza endoscopic datorit riscurilor majore; C. Reprezint cauza frecvena de HDI; D. Nu sunt dependente de consumul de AINS; E. Diagnosticul se realizeaz endoscopic; 9. Urmtoarele, reprezint cauza de HDS/HDI, cu excepia: A. Medicamente gastrotoxice; B. Consumul de medicamente antiagregante; C. Insuficien hepatic; D. Insuficien renal; E. Consumul de anticoagulante; 206 10. Care dintre urmtoarele afirmaii referitor la hemoragiile digestive, este adevrat? A. EDS se realizeaz chiar dac pacientul este instabil hemodinamic; B. Clasificarea Forrest ghideaz doar tratamentul endoscopic; C. Leziunile ulcerative sunt favorizate doar de aspirin; D. Tratamentul empiric este reprezentat de IPP pe injectomat;

E. Endoscopia are doar rol diagnostic; Complement multiplu: 1. Hemostaza endoscopic se poate realiza n cazul episoadelor de HDS, prin urmtoarele: A. Adminsitrare de ser adrenalinat; B. Ligaturi elastice pentru ulcer; C. Metode termice; D. Clips-uri pentru varicele esofagiene; E. A, C i D sunt variante incorecte; 2. Referitor la HDS, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Sursa sngerrii se afla n amonte de unghiul duodeno -jejunal; B. Nu genereaz niciodat instabilitate; C. Este frecvent grav; D. Se manifesta prin hematemeza; E. Una dintre cauzele frcvente este esofagita peptica; 3. Care dintre urmtoarele afirmaii despre HDS, sunt adevrate? A. Clasificarea Forrest ghideaz tratamentul farmacologic; B. Cele din clasa Forrest I1C i III primesc tratament cu IPP p.o; C. n cazul celor din clasa Forrest IIC se poate folosi ser adrenalinat; D. n cazul celor din clasele Forest IA-B, se administreaz tratament i.v cu IPP timp de 72 de ore; E. n cazul celor din clasele IIA-B, se administreaz tratament i.v cu IPP timp de 24 de ore; 207 4. n cazul HDS conduita terapeutic, poate fi reprezentat de: A. Ligatura endoscopic a varicelor esofagiene; B. Administrarea de Octreotid n ulcerul peptic; C. IPP pe injectomat; D. Leziuni ulcerate - utilizare de ser adrenalinat; E. Clips-uri pentru VE;

5. Sindromul Mallory-Weiss se caracterizeaz prin: A. Ruptura longitudinal subcardiala; B. Prognostic nefavorabil; C. Apare secundar efortului de vrstura; D. Reprezint frecvent o complicaie a cirozei; E. Se instituie tratament analog leziunilor ulcerate; 6. Care dintre

A. IPP pe injectomat; C. Administrare de Octeotrid i.v; D.

7. Care dintre urmtoarele patologii, reprezint cauze rare de HDS? A. Ulceraii Dieulafoy; B. Tumori; C. Wirsungoragn; D. Esofagitapeptica; E. Hemobilia; 8. Clasificarea Forrest este caracterizat prin: A. IA-hemoragii n jet; B. IB - vas vizibil nehemoragic; C. IIA - fond alb; D. IIB - cheag aderent; E. HC-pete pigmentare; 208 9. Care dintre urmtoarele afirmaii reprezint msuri de reanimare? A. Oxigenoterapie; B. Administrarea de IPP; C. Administrarea de MER; D. Montarea unei ci venoase periferice;

E. Umplerea patului vascular; 10. Sunt considerate cauze de ulcer gastric/duodenal, urmtoarele: A. Prezenta Helicobacter pylori; B. Hipertensiunea portala; C. Consumul de AINS: D. Vrsturile repetate; E. Consumul de Aspirin; 11. Endoscopia digestiv superioar are urmtoarele roluri: A. Diagnostic; B. Scderea hipertensiunii portale; C. Prognostic; D. Terapeutic; E. Golirea stomacului; 12. Endoscopia digestiv superioar n urgen se poate efectua n urmtoarele condiii: A. Pacient instabil hemodinamic; B. Doar dac pacientul este intubat i ventilat; C. La pacientul a jeun de 6 ore; D. Dup golirea stomacului cu PEV lent cu eritromicina; E. n cazul apariie tulburrilor strii de contient; 13.Cnd funciile vitale au fost controlate, n HDS anamneza este completat de examen clinicce const n: A. Tueu rectal; B. Examinare ORL: C. Identificarea hipertensiunii portale; D. Palparea abdomenului ce poate decela o formaiune tumoral; E. Identificarea insuficientei hepatocelulare; 209 14.Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la HDI, sunt adevrate? A. Sursa n 90% din cazuri este reprezentat de colon; B. Sursa n 10% din cazuri este reprezentat de rect;

C. Cancerul de colon este frecevent sursa sngerrii; D. Colitele frecvent se manifesta prin diaree i rar prin rectoragii; E. Diverticulul Meckel reprezint o ur frecvena de sngerare; 15.Care din urmtoarele sedii aparin intestinului subire i genereaz HDI? A. Ulceraii datorate AINS; B. Ulceraiile din rectocolita ulcerohemoragica; C. Tumori; D. Diverticuli; E. Angiodisplazia; 16.Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz angiodisplazia? A. Se manifesta prin rectoragii repetate puin abundente; B. Anomalii vasculare; C. Sunt favorizate de consumul de AINS; D. Sediu - colonul; E. Sediu - intestinul subire; 17.Care sunt afirmaiile adevrate despre Colonoscopie? A. Se efectueaz far pregtirea colonului; B. Se efectueaz sub anestezie general; C. Se poate efectua n urgen; D. Se efectueaz n scop diagnostic; E. Nu are rol terapeutic; 18.n leziunile Forest IA, atitudinea terapeutic se caracterizeaz prin: A. Endoscopie cu hemostaza local; B. Se poate reinterveni endoscopic dac hemoragia continua; C. Tratament farmacologie cu Octreotid; D. Intervenie chirurgical; E. Embolizari arteriale sub control radiologie; 210 HEPATITELE VIRALE. ANOMALII BIOLOGICE HEPATICE LA SUBIECTUL ASIMPTOMATIC (pag. 450-458)

Complement simplu: 1. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitor la hepatit viral A? A. Virusul hepatitic A este un virs ADN; B. Se transmite prin produse de snge; C. Diagnosticul se face cu ajutorul anticorpilor IgG; D. Este o infecie frecvent simptomatica; E. Are o incubaie de 2-6 sptmni; 2. Urmtoarele afirmaii despre hepatit viral B sunt adevrate, cu excepia: A. Virusul hepatitic B este un virsu ADN; B. Are o incubaie de 6-12 sptmni; C. Infecie iniial este frecvent simptomatica; D. n Frana aproximativ 0,5% din populaie este infectat; E. Contaminarea este orizontal; 3. Despre hepatit delta, sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Visurul hepatitic D este un virsu ADN; B. Presupune coninfectie cu VHB; C. Infecia acut este adesea asimptomatica; D. Suprainfecia cu VHB are prognostic prost; E. Virusul hepatitic D este un virus defectiv; 4. Referitor la hepatit viral E, sunt adevrate urmtoarele: A. Este produs de un virsu ADN: B. Contaminarea este vertical; C. Incubaia este de 6 saptamani-6 luni; D. Este endemica n Frana; E. Poate genera o hepatit fulminant la gravide;

211 5. Referitor la hepatit viral C, sunt adevrate urmtoarele afirmaii:

A. Contaminarea este parenterala; B. Incubaia virusului este de 6-8 sptmni; C. Infecia iniial este frecvent simptomatica; D. Nu genereaz niciodat hepatite fulminante; E. Poate genera manifestri extrahepatice; 6. Tratamentul antiviral n hepatit viral C, are urmtoarele indicaii: A. Este indicat la un scor Metavir FO; B. Se indica administrarea unui astfel de tratament n cirozele decompensate; C. Nu se administreaz la pacienii cu manifestri extrahepatice; D. Este indicat inclusiv n absena fibrozei semnificative; E. Este propus la cei cu fenotip 1; 7. Care din urmtoarele virusuri sunt nonspecific hepatotrope? A. VHA; B. VHB; C. VHC; D. HSV; E. VHE; 8. Care forma clinica este cea mai frecvena n hepatit acut virala? A. Forma colestatica; B. Forma prelungit; C. Forma anicterica; D. Forma asociat cu manifestri extrahepatice; E. Forma fulminanta; 9. Ecografia abdominal are urmtoarele indicaii n infecia cu VHB, cu excepia: A. Ecografic anual pentru pacienii cu ciroza; B. Ecografie bianual la pacienii cu ciroza; C. Ecografia anual pentru pacienii cu hepatit; D. Ajuta la cutarea semnelor de ciroza; E. Poate detecta precoce prezenta carcinomului hepatocelular; 212

10.Tratamentul antiviral este indicat la pacienii cu hepatit cronic cu VHC, n urmtoarele situaii: A. ADN -VHB> 2000 de copii; B. Creterea persistent a ALAT cu viremie nedetectabil; C. Scor Metavir < A2; D. Scor Metavir >F2; E. ADN-VHB > 10000 U/L; 1 l.Care din urmtoarele afirmaii reprezint strategii terapeutice n hepatit viral B? A. Monoterapie cu Interferon pegilat dac ALAT >2N; B. Rspuns virusologie bun, ALAT >2N i replicare viral moderat - monoterapie cu IFN pegilat; C. La pacienii cu ciroza se prefer analogii nucleotidici; D. La pacienii cu ciroza se prefer Inteferonul pegilat; E. Tratamentul cu Netecavir, se administreaz pe o perioad nedeterminat; 12. Bilanul n hepatit viral B se bazeaz pe urmtoarele, cu excepia: A. Determinarea ncrcturii virale; B. Puncie - biopsie hepatic; C. Ecografic abdominal;' D. Bilan hepatic; E. AAN; 13. Imunoeliminarea n VHB se caracterizeaz prin: A. Replicare viral mare; C. Seroconversie n sistem Hbe; D. Leziuni hepatice minime; E. Leziuni hepatice variabile; 213 14. Diagnosticul n HVB, ia n calcul urmtoarele: A. AgHBs; B. Ac anti HBs; C. Ac anti HVC; D. IgGanti HVD;

E. lgA anti VHA; 15. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre HVB? A. Momentan exist 350.000 de persoane cu hepatit cronic; B. n Frana aproximai 5% sunt infectai; C. n Frana, prevalenta este de 2 ori mai mare dect a HVC; D. 2 miliarde de indivizi din populaia mondial au intrat deja n contact cu VHB; E. 2 din 3 persoane au intrat n contact cu VHB; 16. Istoria natural a unei hepatite are urmtoarea succesiune, cu excepia: A. r aza iniiala de contaminare; B. Faza de incubaie; C. Faza preicterica; D. Faza icteric; E. Nici o variant corect; 17. Hepatit fulminant se definete prin urmtoarele: A. Mortalitate < 50%; B. Encefalopatie hepatic la o sptmn dup apariia icterului; C. Ip<25%; D. Tratamentul se poate efectua i ambulator; E. Nu reprezint o form grav de boal; 18. n hepatit viral C, se recomand identificarea comorbiditatilor asociate, urmrindu-se urmtorii parametri biologici, cu excepia: A. Anticorpii antitiroperoxidaza; B. Anticorpi anti-fibra muscular neted; C. Anti LKM1; D. TSH; E. Ac anti Ro; 214 19.Diagnosticul hepatitei virale E se realizeaz cu ajutorul: A. AgHVE; B. ADN-VHE-snge;

C. ADN -VHE - scaun; D. AC anti VHE; E. Nici o variant nu este corect; 20.Care din urmtoarele virusuri fac parte din grupa Herpes: A. HVA; B. EBV; C. HVB; D. HVD; E. HVC; 21.Urmtoarele afirmaii despre hepatit viral E sunt adevrate, cu excepia: A. Virus ARN; B. Contaminarea feco-orala; C. La femeile gravide este grav; D. Incubaie 2-6 sptmni; E. Endemica n rile dezvoltate; Complement multiplu: 1. Care dintre urmtoarele afirmaii despre hepatite sunt adevrate? A. Toate virusurile hepatotrope sunt ARN; B. VHA + VHE dau n mod excepional hepatite fulminante; C. VHB + VHC sunt responsabile i de hepatitele cronice; D. VHD poate doar s suprainfecteze o gazd VHB +; E. Modul de transmitere este particular fiecrui virus; 2. Faza preicterica n cazul hepatitelor acute, se caracterizeaz prin: A. Asimptomatica; B. Sindrom pseudogripal; C. Erupie cutanat; D. Dureaz 2-6 sptmni; E. Poate genera disconfort subcostal drept; 215 3. Faza icteric n cazul hepatitelor acute, se caracterizeaz prin:

A. Prurit facultativ; B. Icter cu bilirubina neconjugata crescut; C. Hepatomegalie sensibil la palpare; D. Asociaz poliradiculonevrite; E. Durata maxim - 2 sptmni; 4. Formele fulminante de hepatit sunt caracterizate prin: A. Mortalitate > 50% n absena tratamentului; B. IP > 25%; C. Tratamentul se face n seciile AI; D. Se recurge la transplant hepatic n toate situaiile; E. Encefalopatia hepatic apare la mai puin de 2 sptmni de la debutul icterului; 5. Hepatit viral A, se caracterizeaz prin: A. n rile n curs de dezvoltare este rar; B. Incubaia este de 2-6 sptmni; C. Frecvent este asimptomatica; D. Contaminarea este orizontal; E. Nu exist tratament specific; 6. Contaminarea n hepatit cu virus B, se poate face: A. Pe cale sexual; B. Parenteral; C. Vertical; D. Orizontal; E. Feco-orala; 7. Diagnosticul antiviral n HVB este indicat n urmtoarele situaii: A. ADN - VHB > 2000 copii/ml; B. ADN - VHB > 10000 copii/ml; C. Creterea persistent a ALAT cu viremie detectabil; D. Scor Metavir < A2; E. Scor Metavir F2; 216

8. Bilanul hepatic n HVB ndeplinete urmtoarele criterii: A. Bilan hepatic; B. Determinarea ncrcturii virale; C. Biopsia nu reprezint standardul de aur pentru evaluarea fibrozei; D. Scor Metavir; E. Ecografic anual la pacienii cu ciroza; 9. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre virusurile din grupa Herpes? A. Sunt hepatotrope; B. Hepatit este freceventa la pacienii imunodeprimati; C. Febr i angina caracterizeaz primoinfecia HSV1; D. Hepatit viral este deseori asimptomatica; E. Erupia vezicular la nivelul mucoaselor caracterizeaz infecia cu Zona Zoster; 10. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre hepatitele cu virus Delta: A. Sunt produse de virus tip ADN; B. Sunt produse de un virus defectiv; C. Poate coinfecta sau suprainfecta VHB; D. Infecia este frecvent asimptomatica; E. Suprainfecia are un prognostic bun; 11.Care sunt principalele efecte adverse ale Interferonului? A. Anemie; B. Anemie hemolitic; C. Trombocitopenie; D. Sindrom pseudogripal; E. Leucocitoza; 12.Urmtoarele afirmaii despre hepatit viral E sunt adevrate, cu excepia: A. Este produs de un virus ARN; B. Transmiterea este fecal-orala; C. Frecvent apare n Frana; D. Ribavirina se administreaz p.o empiric tuturor pacienilor; E. Diagnosticul se bazeaz pe serologia Ac anti VHE;

217 13.Tratamentul antiviral este indicat la pacienii cu HVC n urmtoarele situaii: A. Metavir F2; B. Pacienilor cu genotip 2; C. Doz de Ribavirina depinde doar de genotipul viral; D. Interferonul Pegilat se administreaz de 3 ori pe sptmn; E. Metavir F4; 14.Evaluarea noninvaziv a fibrozei hepatice, se realizeaz prin: A. Ecografie abdominal; B. Fibroscar; C. Biopsie hepatic; D. Fibrotest; E. Elastografie tranzitorie unidimensionala; 15.Care din urmtoarele afirmaii reprezint contraindicaii temporare sau definitive ale tratamentului antiviral? A. Xeroftalmii; B. Sarcina; C. Hipertiroidia; D. Afeciuni psihiatrice; E. Boli reumatologice; 16.Msurile specifice n hepatit cu VHB sunt reprezentate de urmtoarele: A. Interzicerea consumului de medicamente hepatotoxice; B. Contact sexual neprotejat; C. ngrijirea afeciunilor de lung durat; D. Vaccinarea pacientului; E. Limitarea consumui de alcool; 17.Care sunt paii de urmat dac ARN-VHC este detectabil? A. Bilan hepatic complet; B. Alfa fetoproteina; C. Nu se determina genotipul viral;

D. Nu se vor identifica alte comorbiditati; E. Determinarea ncrcturii virale este opionala; 218 18.Hepatit delta se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Este determinat de un virus ARN; B. Contaminarea este identic cu VHB; _ 4. ___________________ a _ i-? _ - . lniecia este rrecvent asimptomatica;. D. Diagnosticul pozitiv se bazeaz pe detectarea Ag VHD; E. Se indica aprecierea gradului de fibroz; 19.Tratamentul n VHA se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Nu este specific; B. Se recomand repaus tranzitoriu; C. Se evita consumul de medicamente hepatotoxice; D. Ribavirina p.o; E. Interferon pegilat o dat pe sptmn; 20.Hepatit acut virala este caracterizat de: A. Citoliza constant; B. Valorile transaminazelor de 10 ori normalul; C. Predomina eolestaza importanta; D. IgGVHA; E. IgM-anti-HBc; 21.Care din urmtoarele afirmaii despre hepatitele virale sunt adevrate? A. Ag HBs, IgG-HBc - hepatit cronic HVB; B. IgG - VHA - hepatit acut VHA; C. Ac HBs - vaccinare VHB; D. Ag - VHE - hepatit acut VHE; E. Ag HBs + IgM - HBc + IgM -HVD coninfectie VHB + VHD; 22.Form de hepatit cu manifestri extrahepatice se caracterizeaz prin : A. Anemie hemolitic autoimuna;

B. Encefalopatie hepatic; C. Glomerulopatie; D. Leucopeni 6 \ roliradiculonevrita, 219 23.Care din urmtoarele afirmaii despre hepatite sunt adevrate: A. Hepatit cu VHA nu se cronicizeaz; B. VHB - virus ARN; C. Incubaie VHC - 2-4 sptmni; D. Hepatit acut sever este o hepatit acut cu IP>50%; E. n hepatitele fulminante IP<25%; 24.n hepatit VHB imunotoleranta se caracterizeaz prin: A. Replicare viral sczut; B. Transaminaze crescute; C. Enzime hepatice absene; D. Transaminaze normale; E. Seroconversie n sistem Hbe; 25.Imunoeliminarea n VHB are urmtoarele caracteristici: A. Scderea replicrii virale; B. Leziuni hepatice variabile; C. Creterea transaminazelor; D. Se mia numete portaj inactiv; E. Se mai numete rspuns imun; 26.Faza non-replicativa n VHB prezint urmtoarele criterii: A. Transaminaze normale; B. Transaminaze crescute; C. Leziuni hepatice variabile; D. Seroconversie cu sistemul Hbe; E. Replicare viral nedetectabil; 27.Tratamentul antiviral se administreaz n hepatit cu VHB dac: A. n caz de ciroza decompensat, tratamentul se iniiaz de urgen;

B. n caz de ciroza compensat, tratamentul se iniiaz dac ADN -VHB > 2000 U.l/ml; C. Scor Metavir > A2; D. ADN -VHB > 10000 Ui/ml; E. Viremie detectabil i creterea persistent a ALAT; 220 28.Despre tratamentul antiviral n VHC, sunt adevrate urmtoarele: A. Tratamentul depinde de genotipul viral; B. Dup iniierea tratamentului se face PCR cantitativ la 12 sptmni; C. La 12 sptmni ncrctura viral trebuie s scad cu cel puin 3 log; D. Dac viremia nu scade la 12 sptmni se continua tratamentul; E. Tratamentul antiviral se administreaz fr ntrerupere timp de un an; 221 ULCERUL GASTRIC I DUODENAL (pag. 433-435) Complement simplu: 1 - Care din urmtoarele afirmaii cu referire la ulcer, sunt adevrate? A. Ulcer = pierdere de substan a peretelui digestiv, ce afecteaz seroasa B. Ulcer = pierdere de substan a peretelui digestiv ce afecteaz mucoasa C. Incidena este n cretere D. Ulcerul gastric este de 3 ori mai frecevent E. Ulcerul duodenal este mai rar dect cel gastric 2. Circumstanele de diagnostic n ulcerul gastric i cel duodenal pot fi: A. Durere ulceroas tipic n 2/3 din cazuri B. Sediu n hipogastru C. Nu se amelioreaz cu alimentaia D. Durerea este ritmata de mese E. Durerea are caracter de arsur 3. Care dintre urmtoarele afirmaii despre tratamentul din ulcer, sunt adevrate? A. Se administreaz tripla terapie indiferent dac infecia cu Helicobacte r pylori este prezent sau nu

B. Eradicarea Helicobacter pylori se realizeaz doar prin administrea inhibitori de pomp de protoni C. Prescrierea tratamentului cu inhibotori de pomp de protoni are o perioad fix D. Tratamentul n ulcer cu risc provocat de antiinflamatoare nesteroidiene const n admnistrarea de inhibitori de pomp de protoni timp de 6 sptmni E. n ulcerul gastric se efectueaz control endoscopic la 6 sptmni 4. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu privire la ulcerul perfo rat? A. Este urgen medical B. Este urgena chirurgical C. Apare durere difuz abdominal D. Este o complicaie rar E. Tratamentul este endoscopic 222 5. Stenoza din ulcerul gastric sau duodenal se caracterizeaz prin: A. Localizare preferenial la nivelul micii curburi B. Vrsturi alimentare imediat postprandial C. Diagnostic endoscopic i prelevare de biopsii D. Tratament medical de prima intenie cu blocani de pomp de protoni E. Tratament chirurgical de prima intenie Complement multiplu: 1. Care din urmtoarele afirmaii despre ulcer pot fi adevrate? A. Ulcerul este definit prin pierderea de substan a peretelui digestiv afectant musculoas B. Abraziunile i exulceraiile sunt superficiale C. Incidena este n cretere D. Ulcerul gastric apare mai frecvent E. Freceventa ulcerului duodenal este de 3 ori mai mare 2. Care sunt factorii principali ce favorizeaz apariia ulcerului? A. Secreia acid gastrica crescut B. Afectarea barierei mucoasei gastrice

C. Consumul D. Infecia cu Helicobacter pylori E. Ingestia de substane toxice 3. Tabloul clinic din ulcer, se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Durere ulceroas tipic B. Durerea tipic apare la aproximativ din pacieni C. Sediul este epigastric D. Durerea are caracter de arsur E. Durerea are caracter de foame dureroas" 223 4. Care din urmtoarele afirmaii pot constitui circumstane de diagnostic n ulcer? A. Durerea este atipic cu sediul epigastric B. Pirozis C. Descoperire ntmpltoare la endoscopie - rar D. Durere tipic ritmata de mese E. Durere ameliorat de alimentaie 5. Care din urmtoarele afirmaii reprezint argumente pentru diagnosticarea unui neoplasm gastric? A. Alterarea strii generale B. Mas abdominal palpabil C. Adenopatii D. Scdere ponderal E. Noduli carcinomatoi la tueu rectal 6. Care din urmtoarele afirmaii, sunt adevaarte cu privire la endoscopia digestiv superioar? A. Nu permite diagnosticarea ulcerului B. Reprezint un examen cheie pentru diagnostic C. Poate vizualiza una sau mai multe pierderi de substan D. Permite prelevarea de biopsii E. Nu permite diagnosticarea neoplasmului gastric

7. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre tratamentul ulcerului? A. Depinde de sediul leziunii B. Depinde dac exist o infecie Helicobacter pylori C. Tratamentul este acelai indiferent de cauz D. Consumul de medicamente gastrotoxice schimba perioada administrrii tratemtnului E. Tratamentul ulcerului nu difer n funcie de sediul leziunii 224 8. Tratamentul de eradicare a Helicobacter pylori se caracterizeaz prin: A. De prima intentie- dubl terapie B. De prima intenie - tripl terapie C. Tripla terapie = Inhibiotori de pomp de protoni n doza unic + Amoxicilin +Metronidazol D. Tripla terapie = Inhibitori de pomp de protoni n doza dubl +Amoxicilin +Claritromicina E. Tripla terapie se admnistreaza 7-10 zile 9 . Tratamentul cu inhibitori de pomp de protoni se continua timp de 3 sptmni n doza standard n urmtoarele situaii: A. Ulcer duodenal necomplicat B. Ulcer gastric C. Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene D. Administrarea de anticoagulante E. Vrsta peste 50 de ani 9. Care din urmtoarele afirmaii, sunt adevrate cu privire la complicaiile ulcerului? A. Hemoragia este doar acut B. Perforaia reprezint o urgen medical C. Tratamentul chirurgical este de prima intenie n stenoze D. Diagnosticul stenozei se realizeaz endoscopic E. Tratamentul de prima intenie n stenoze const n administrarea de inhibitori de pomp de protoni 225

ICTERUL (pag 445-446) Complement simplu: 1. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la icter, sunt adevrate? A. Se definete prin coloraia galben doar a pielii B. Se definete prin coloraia galben doar a mucoaselor C. Subicterul se definete prin bilirubina > 30 micromoli/1 D. Icterul manifest se definete prin bilirubina > 30 micromoli/1 E. Icterul manifest se definete prin bilirubina < 50 micromoli/1 2. Sindromul Gilbert, este caracterizat de urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Deficit total de glucuronoconugare a bilirubinei B. Transmitere autosomal recesiv C. Afecteaz 5% din populaie D. Tablou clinic normal, excepie icterul moderat i fluctuant E. Nu exist tratament 3. Care din urmtoarele afirmaii despre icterul cu Bilirubina neconjugata sunt adevrate? A. Hemoliza i sindromul Gilbert sunt principalei cauze; B. Hemoliza are drept cauz deficitul parial de glucuronoconjugare al bilirubinei C. Sindromul Gilbert - Hemoglobin are valori sczute D. Bilanul hepatic este anormal n sindromul Gilbert E. Tratamentul consta n administrarea de albumina uman i.v 4. Care din urmtoarele afeciuni maligne pot genera icter de origine extrahepatica? A. Litiaza biliar B. Pancreatita cronic C. Ampulom Vaterian D. Colangita sclerozant primitiv E. Ciroza biliar primitiv 226 5. Diagnosticul prezumtiv al unei tumori de regiune hilar se realizeaz prin: A. Ecoendoscopie

B. Punctie - biopsie C. RMN D. Colangio - RMN E. Ecografic abdominal 1. Icterul de definete prin: A. Coloraia galben a tegumentului B. Coloraie galben a mucoaselor C. Subicter- bilirubina > 30 micromoli/1 D. Icter manifest - bilirubina > 50 micromoli/1 E. Prurit 2. Care din urmtoarele afirmaii despre icter sunt adevrate? A. Icterul cu bilirubina mixt nu are aceeai valoare semiologic cu icterul cu bilirubina conjugat B. Icterul cu bilirubina conjugat asociaz urin de culoare nchis C. Scaunele decolorate sunt specifice icterului cu bilirubina neconjugata D. Urina deschis la culoare caracterizeaz icterul cu bilirubina neconjugata E. Icterul cu bilirubina mixt asociaz scaune decolorate 3. Colesteza intrahepatica, poate avea urmtoarele cauze: A. Obstrucia caii biliare principale B. Obstrucia cailor biliare intrahepatice C. Distructia canaliculelor biliare D. Disfuncia hepatocitara E. Compresia caii biliare principale 227 4. Colestaza extrahepatica este generat de urmtoarele: A. Obstrucia cailor biliare intrahepatice B. Obstrucia caii biliare principale C. Compresia caii biliare principale D. Disfuncie hepatocitara E. Distructia canaliculelor biliare

5. Sindrom Gilbert are urmtoarele caracteritici, cu excepia: A. Deficit parial de glucuronoconjigare a bilirubinei B. Transmitere autozomal dominant C. Afecteaz 5% din populaie D. Determina creterea moderatra a Bilirubinei conjugate <60 micromoli/1 E. Hemoglobin are valori normale 6. Care din urmtoarele patologii reprezint cauze de Icter cu bilirubina neconjuagat? A. Ampulom Vaterian B. Ciroza biliar primitiv C. Colangita sclerozant primitiv D. Hemoliza E. Sindrom Gilbert 7. Care din urmtoarele afeciuni maligne pot genera icter de origine extrahepatica? A. Neoplasmul de cap de pancreas B. Ampulomul Vaterian C. Hepatit autoimun D. Colangita sclerozant primitiv E. Colangiocarcinom 228 8. Care din urmtoarele afeciuni de origine benign, pot genera icter de natur extrahepatica? A. Litiaza biliar B. Tumori infiltrative C. Pancreatita cronic D. Colangita sclerozant primitiv E. Ciroza biliar primitiv 9. Icterul de origine intrahepatic poate avea urmtoarele cauze: A. Ubstrucia caii biliare principale B. Obstrucia cailor biliare intrahepatice C. Disfuncie hepatocelulara

D. Distrugerea canaliculellor biliare E. Compresia cailor biliare intrahepatice 10.Diagnosticul prezumtiv al colestazei extrahepatice se poate realiza cu ajutorul urmtoarelor explorri: A. In pancreatita cronica: - ecoenaoscopie B. n litiaza biliar - de prima intenie - colangio RMN C. Tumori ale regiunii hilare - CT i colangio RMN D. Litiaza biliar - de prima intenie - ecografie abdominal E. Tumori ale confluentului duodeno-pancreatic- CT i ecoendoscopie/puncie 229 CIROZA I COMPLICAIILE ACESTEIA (pag. 459-466) Complement simplu: 1. Care din urmtoarele afeciuni produc frecvent ciroza? A. Hepatit autoimun B. Boala Wilson C. Sindromul Budd - Chiari D. Steatohepatita non-alcoolica E. Ciroza biliar primitiv 2. Urmtoarele afeciuni ce pot genera ciroza sunt rare, cu excepia: A. Deficit ereditar de alfa 1 - antitripsina B. Hemocromatoza C. Boala Wilson D. Colangita sclerozant primitiv E. Hepatit autoimun 3. Sindromul Budd-Chiari este definit prin: A. Hepatit autominuna B. Ciroza biliar primitiv C. Colangita sclerozant primitiv D. Ficat cardiac E. Tromboza venelor suprahepatice

4. Care din urmtoarele semne clinice reprezint semne de hipertensiune portala? A. Angioame stelare B. Eritroza palmar C. Ascita n caz unei ciroze decompensate D. Leuconichie E. Circulaie venoas colaterala abdominal de tip porto-cav 230 5. Urmtoarele semne clinice evideniaz insuficient hepatocelulara, cu excepia: A. Hipocratismul digital B. Eritroza palpara C. Ascita- ciroza decompensat D. Leuconichie E. Incter - ciroza decompensat 6. Urmtoarele modificri biologice sunt prezente n ciroza, cu excepia: A. Anemie B. Trombocitopenie C. Leucopenie D. Gama GT sczut E. Citoliza hepatic variabil 7. Ecografia doppler hepatica poate evidenia urmtoarele complicaii aprute n cadrul cirozei: A. Dilatarea trunchiului portal B. Ci de derivaie C. Tromboza portala D. Splenomegalie E. Inversarea fluxului portal 8. n caz de ascita n ciroza, bilanul biologic const n ruamtoarele, cu excepia: A. Hemoleucograma B. Alfa fetoproteina C. Creatinina

D. Electroforeza proteinelor serice E. Hemoculturi la toi pacienii 9. Tratamentul ascitei infectate spontan, se face cu: A. Cetotaxm B. Ceftriaxona C. Amoxicilin D. Acid clavulanic E. Albumina n ziua 1 231 lO.Diagnosticul infeciei spontane a ascitei se realizeaz cu ajutorul: A. Culturilor care ntotdeauna sunt pozitive B. PMN > 500/mm3 n ascita C. PMN > 1000/mm3 n ascita D. PMN > 250 /mm3 n ascita E. PMN <250 /mm3 n ascita 11. Supravegherea eficacitii tratamentului se realizeaz prin: A. Circumferina abdominal B. Anorexie C. Denutriie D. Insuficien renal funcional E. Edem al membrelor inferioare F. Ginecomastie 12.n cadrul cirozei hepatice, supravegherea toleranei la tratament din punct de vedere al regimului se realizeaz prin: A. Hiponatremie B. Hipopotasemie C. Hiperpotasemie D. Denutriie E. Insuficien renal funcional 13.profliaxia secundar a HDS din varicele esofagiene, se realizeaz prin:

A. TIPS B. Hemostaza endoscopic C. Transplant hepatic D. Sonda Blakemore E. Blocante noncardioselective 14.Diagnosticul diferenial al encefalopatiei hepatice se face cu urmtoarele, cu excepia: A. Hipernatremie B. Hiponatermie C. Hipoglicemie D. Delirium tremens E. Meningita 232 15.Care din urmtorii factori pot declana encefalopatia hepatic? A. Traumatismele B. Consumul de alcool C. Accidentul vascular cerebral D. Hemoragia digestiv superioar E. Hipoglicemia 16. Care din urmtoarele afirmaii reprezint un posibil factor declanator al sindromului hepato-renal? A. Hiponatremia B. Hepatit alcoolic acut C. Hipoglicemia D. Accidentul vascular cerebral E. Encefalopatia Gayet - Wernicke 17. Criteriile majore de diagnostic ale sindromului hepato-renal, sunt: A. Diureza < 500 cm3/24 ore B. Natriureza < 10 mmol/1 C. Proteinurie < 0,5 g/24 pre, n absena obstruciei caiii urinare

D. Natremie <130 mmol/1 E. Osmoza urinara>Osmoza plasmatic 18. Despre hidrotoraxul hepatic, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Lichid bogat n proteine (> 20g/l) B. Se asociaz cu ascita C. Localizarea frecvena este cea stng D. Nu exist tratament E. Nu se efectueaz ecografie cardiac 233 1. Ciroza se definete histologic astfel: A. Proces difuz B. Fibroz mutilant C. Nu distorsioneaz arhitectura normal D. Izoleaz noduli cu structuri anormale 2. Care sunt cele mai frecvente cauze de hepatopatie cronic? A. Hepatit autoimun B. Consumul de alcool C. Ciroza cailor biliare primitive D. Steatohepatita non-alcoolica E. Tromboza venelor suprahepatice 3. Urmtoarele afirmaii reprezint cauze frecvente de hepatopatie cronic: A. Hepatit cronic cu VHB B. Boala Wilson C. Deficit ereditar de alfa 1 antitripsina D. Ciroza biliar primitiv E. Hepatit cronic cu VHC 4. Care din urmtoarele afeciuni reprezint cauze rare ce pot genera ciroza? A. Hepatit viral cu VHB+VHD B. Ficat cardiac C. Hemocromatoza genetic

D. Sindromul Budd - Chiari E. Ciroza biliar primitiv 5. Care dintre urmtoarele afeciuni sunt cauze rare ale hepatopatiei cronice? A. Ciroza biliar primitiv B. Ciroza biliar secundar C. Colangita sclerozant primitiv D. Steatohepatita non-alcoolica E. Consumul cronic de alcool 234 6. Care dintre urmtoarele enunuri reprezint semne de hipertensiune portala? A. Eritroza palmar B. Splenomegalie C. Leuconichie D. Ascita n caz de ciroza decompensat E. Icter 7. Urmtoarele semne pot sugera insuficient hepatocelulara: A. Hipocratismul digital B. Angioame stelare C. Ascita D. Splenomegalie E. Circulaie colateral abdominal 8. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre circulaia colateral abdominal de tip porto-cav? A. Sediu este epigastric B. Sediu este n mezogastru C. Sediu este pe flancuri D. Sediu este periombilical E. Sediu este n hipocondrul drept 9. Care din urmtoarele explorri biologice pot fi modificate n hipersplenism? A. Anemie

B. GGT crescut C. Trombocitopenie D. Fosfataza alcalin crescut E. Leucopenie 10.Insuficient hepatocelulara poate cauza alterarea urmtoarelor constante biologice: A. Fosfataza alcalin crescut; B. Indice de Protrombina sczut C. Factorul V sczut D. Hipoalbuminemie E. Hiperbilirubinemie 235 11. La ecografia doppler hepatic urmtoarele pot fi semne de hipertensiune portal: A. Tromboza portala B. Inversarea fluxului portal C. Splenomegalie D. Circulaie colateral E. Nodul suspect de carcinom hepatocelular 12.Care din urmtoarele afirmaii reprezint complicaii ale cirozei? A. Dilatarea trunchiului portal; B. Tromboza portala C. Splenomegalie D. Nodul suspect de carcinom hepatocelular E. ncetinirea fluxului portal 13.Evaluarea gravitaii cirozei se face cu ajutorul scorului Child-Pugh. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte? A. Encefalopatia hepatic absena =1 punct B. Ascita controlat prin diuretice = 1 punct C. Bilirubina total > 50 micromoli.l = 2puncte D. Albumina 28-35 g/l = 2puncte E. Indicele de Protrombina = 1 punct

14.care din urmtoarele afirmaii fac parte din managementul cirozei? A. Vaccinarea antiHaemophilus B. Vaccinare antigripal C. Vaccinare anti VHA D. Nu se realizeaz tratamentul cauzei E. Nu exist contraindicaii medicamentoase 15.Care din urmtoarele enunuri fac parte din bilanul biologic de investigare a unei ascite? A. Ionograma srica B. Uree C. Creatinina D. Ecografie abdominal E. Examen bacteriologic al ascitei 236 16.Infecia spontan a lichidului de ascit este pus n eviden de urmtoarele semne: A. Febr B. Absena durerilor abdominale C. Starea general alterala D. Encefalopatie hepatic agravata E. Scderea volumului de ascita 17.Tratamentul de urgen n infecia spontan a ascitei presupune: A. Antibioterapie empiric; B. Ceftriaxona; C. Cefotaxin D. Amoxicilin E. Albumina uman i.v n ziua 1 i 3 18.Tratamentul ascitei se poate realiza cu: A. Regim desodat B. Diuretice distale C. Puncie evacuatorie doar n caz de ascita refractara

D. Administrarea doar de diuretice de ansa E. Tratamentul cofactorilor hepatotoxici 19.Supravegherea eficacitii tratamentului ascitei din punct de vedere clinic, se realizeaz prin: A. Hiponatremie B. Reluarea natriurezei C. Hipopotasemie D. Edeme membre inferioare E. Hiperpotasemie 20. Supravegherea toleranei la tratament a ascitei se face prin urmtoarele: A. Insuficien renal funcional B. Anorexie C. Edeme membre inferioare D. Ginecomastie E. Hipopotasemie 237 21. Supravegherea toleranei la tratament a ascitei din punct de vedere a regimului, se face prin urmrirea: A. Hiponatremiei B. Ginecomastiei C. Anorexiei D. Denutriiei E. Hiperpotasemiei 22.Controlarea hemoragiei digestive din varice esofagiene rupte se realizeaz prin: A. Hidratare B. Administrarea de Octreotid C. Endoscopie n urgen<4 ore D. Ligatura endoscopic E. Vitaminoterapie

23.Prevenirea encefalopatiei n hemoragia digestiv din varice esofagiene se face prin administrare de: A. Vitaminoterapie B. Antibiotice per os C. Lactuloza per os D. Hidratare E. Lactuloza prin clism 24.Stadializarea encefalopatiei hepatice, este urmtoarea: A. Stadiul I - asterixis B. Stadiul II- asterixis + inversarea ritmului nictemeral C. Stadiul I - asterixis + sindrom confuzional D. Stadiul III - com E. Stadiul III - posibile semne extrapiramidale 238 25.Diagnosticul diferenial al encefalopatieie hepatice se face cu urmtoarele afeciuni de natur toxic: A. Beia acut B. Hiponatremie C. Delirium tremens D. Hipoglicemie E. Encefalopatie Gayet- Wernicke 26.Care dintre urmtoarele afirmaii, reprezint factori de declanare ai encefalopatieie hepatice? A. Infecii B. Hemoragie digestiv C. Consum de medicamente hepatotoxice D. Accident vascular cerebral E. Hematom subdural 27.Care dintre urmtorii factori pot declana sindromul hepatorenal? A. Hemoragia digestiv

B. Traumati sme C. Hepatit alcoolic acut D. Infecii E. Accident vascular cerebral 28.Care din urmtoarele criterii sunt majore i necesare n diagnosticul sindromului hepatorenal? A. Creterea creatininei peste 130 micromoli/1 n absena tratamentului diuretic B. Absena altor cauze de insuficien renal C. Diureza < 500 cm3/24ore D. Proteinurie < 0,5g/24 ore, n absena obstruciei cilor urinare E. Natremie <130 milimoli/1 239 29.Care din urmtoarele afirmaii reprezint criterii minore de diagnostic al sindromului hepatorenal? A. Absena ameliorrii funciei renale B. Natriureza< 10 milimoli/1 C. Osmolaritate urinara> osmolaritatea plasmatic D. Clearence-ul creatininei < 40 ml/minut E. Natremie< 130 milimoli/1 30.Profilaxia sindromului hepatorenal se realizeaz prin: A. Contraindicarea medicamentelor nefrotoxice B. Antiinflamatoarele nesteroidiene se pot administra C. Tratamentul antibiotic al infeciei spontane a ascitei D. Detectarea i tratamentul unei hepatite alcoolice E. Compensarea punciei ascitei peste 3 1 prin administrarea de Albumina i.v 31 .Hidrotoraxul hepatic, se caracterizeaz prin: A. Lichid bogat n proteine B. Se asociaz cu ascita C. Se localizeaz frecevent pe partea dreapt D. Tratamentul ascitei

E. Puncia pleural 32.Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz sindromul hepatopulmonar? A. prezenta de dilataii vasculare pulmonare B. Hipoxemia nu este legat de existena unturilor intrapulmonare C. Dispnee accentuat n decubit dorsal D. Se diagnosticheaz prin scintigrafie pulmonar E. Singurul tratament este reprezentat de oxigenoterapie 33. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre hipertensiunea portpumonar? A. Complicaie posibil - insuficient cardiac dreapta B. carcaterizata de platipnee C. Administrarea de betablocante este contraindicata D. Transplantul hepatic reprezint opiunea terapeutic adecvat E. Se asociaz cu prezena dilataiilor vasculare pulmonare i a unturilor intrapulmonare 240 BOALA CROHN I RECTOCOLITA HEMORAGIC (pag. 439-441) Complement simplu: 1. Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz rectocolita ulcero-hemoragic? A. Este o boal inflamatorie transmurala B. Este o boal inflamatorie non-transmurala C. Poate afecta n ansamblu ntreg tubul digestiv D. Afecteaz mai frecvent intestinul subire E. Simptomatologia nu depinde de sediul leziunii 2. Care din urmtoarele afirmaii carcaterizeaz rectocolita ulcerohemoragic dar i boala Crohn? A. Sunt boli inflamatorii cu transmitere transmurala B. Sunt boli inflamatorii cu transmitere non - transmurala C. Afectarea anatomic este aceeai D. Au histologie comun

E. Sunt boli inflamatorii cronice cu afectare intestinal 3. Colonoscopia total reprezint examenul cheie n diagnosticarea rectocolitei ulcerohemoragice. Care din urmtoarele afirmaii carcaterizeaza rectocolita ulcerohemoragica? A. Leziuni continue i omogene B. Leziuni discontinue i eterogene C. Leziuni ulcerate +/- aftoide D. Stenoze E. Fistule 4. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu privire la aspectul histologie n rectocolita ulcerohemoragica? A. Leziuni continue i omogene B. Aspect eritematos C. Posibile ulceraii D. Fr granulom epiteloid E. Cu granulom epiteloid i gigantocelular 241 5. Aproximativ 20-30% din pacieni vor suferila un moment dat coloproctecto- mie total cu anastomoza ileo-anala. Aceast intervenie se realizeaz n funcie de 3 indicaii: A. n cazul rectocolitei ulcerohemoragice care rspunde la tratament medical B. n cazul colitei grave ce rspunde la tratament medical C. n cazul apariiei displaziei de grad nalt D. n cazul apariiei denutriiei E. n cazul apariiei de megacolon toxic 6. Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz boala Crohn? A. Boala inflamatorie non-transmurala B. Boala inflamatorie transmurala C. Leziuni continue i omogene D. Afecteaz doar colonul E. Afecteaz doar rectul

7. Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz tabloul clinic al bolii Crohn? A. Simptomatologia nu depinde de localizarea bolii B. Este prezent diareea cu glere i snge C. Este o boal autolimitata D. Este prezent direea cronica la care se asociaz dureri abdominale E. Nu asociaz manifestri extradigestive 8. La colonoscopia total n boal Crohn, poate evidenia urmtoarele, cu excepia: A. Leziuni continue i omogene B. Leziuni discontinue i eterogene C. Leziuni ulcerate +/- neulcerate D. Stenoze E. Fistule 9. Urmtoarele caracteristici histologice sunt specifice bolii Crohn, cu excepia: A. Inflamaie cronic B. Infiltrat cu PMN C. Granulom epitelioid D. Granulom gigantocelular E. Necroza cazeoasa 242 10.Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre videocapsula endoscopic n boala Crohn, cu excepia: A. Nu exist riscuri de retenie a capsulei B. Este util n diagnosticul diferenial al bolilor inflamatorii intestinale C. Evideniaz afectarea ileonului terminal n boal Crohn D. Ajuta la cutarea sindromului Konig E. Exist un risc crescut de retenie a capsulei n caz de stenoza 11. Urmtoarele afeciuni extradigestive se asociaz bolilor inflamatorii intestinale, cu excepia: A. Pelvispondilita reumatismala B. Colangita sclerozant primitiv

C. Uveita D. Eritem nodos E. Amiloidoza 12. n boliel inflamatorii intestinale au fost descrise criteriile clinico-biologice Truelove i Witts ce caracterizeaz gravitatea acestor boli. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? A. Numrul de evacuri pe 24 de ore, sunt mai mult de 6 , fr snge B. Temperatura vesperal > 38 0 C C. Freceventa cardiac > 90 /min D. Hemoglobina > 10,5 g/dl E. PCR> 30 Complement multiplu: 1. Referitor la bolile inflamatorii cronice, ale intestinului, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Incidena anual este de 10 la 100.000 cazuri pe an; B. Incidena anual este de 5 la 100.000 cazuri pe an; C. Aproximativ 10% din pacieni au antecedente familiale de boli inflamatorii cronice ale intestinului; D. Aproximativ 20% din pacieni au antecedente familiale de boli inflamatorii cronice ale intestinului; E. Aproximativ 15% din pacieni au antecedente familaiel de boli inflamatorii cronice ale intestinului; 243 2. Referitor la bolile inflamatorii cronice ale intestinului, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Incidena anual este de 5 la 100.000 de cazuri pe an; B. Tutunul este un factor protector pentru rectocolita hemoragic; C. Tutunul este un factor de risc pentru boala Crohn; D. Tutunul este un factor de risc pentru rectocolita hemoragic; E. Tutunul este un factor protector pentru boala Crohn;

3. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitor la bolile inflamatorii intestinale? A. Sunt boli inflamatorii acute B. Incidena anual este de aproximativ 5 la 100000 de cazuri C. Aproxiamtiv 90% dintre pacieni au antecedente familiale de boli inflamatorii cronice intestinale D. Tutunul este factor de risc pentru apariia bolii Crohn E. Tututnul este factor protector pentru apariia rectocolitei ulcerohemoragice 4. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre bolile inflamatorii cronice intestinale, cu excepia: A. Sunt boli inflamatorii cronice ale intestinului B. Sex-ratio aproximativ 2 C. Cele dou boli au afectare anatomic comun D. Cele dou boli au afectare histologic comun E. Sistemul imunitar intestinal poate fi implicat n declanarea bolii 5. Care din urmtoarele afirmaii, sunt adevrate cu privire la rectocolita ulcerohemoragic? A. Este boal inflamatorie non-transmurala B. Afecteaz i intestinul subire C. Simptomatologia depinde de localizarea leziunilor D. Examenul clinic este srac E. Examenele biologice sunt specifice 244 6. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu privire la colonoscopia total cu ileoscopie n rectocolita ulcerohemoragica? Leziunile sunt discontinue i neomogene A. Leziunile sunt continue i omogene B. Fr interval de mucoasa sntoas C. Exist stenoze i fistule D. Exist ulceraii afioide 7. Care din urmtoarele leziuni histoloce sunt specifice rectocolitei ulcerohe - moragic? A. Intlamaie cronica

B. Infiltrat cu PMN C. Fr granulom epitelioid i gigantocelular D. Granulom epiteloid i gigantocelular E. Necroza cazeoasa 8. Care sunt cele trei C. Cancerul colorectal D. Colita E. 9. Referitor la boal Crohn, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Este o boal inflamatorie intestinala non-transmurala B. Poate afecta tubul digestiv n ansamblu C. Simptomatologia depinde de localizarea leziunilor D. Nu asociaz manifestri extradigestive E. Nu produce fistule sau stenoze 245 10.Care din urmtoarele explorri biologice ajuta la diagnosticul bolii Crohn? A. Explorri biologice specifice ce pun n eviden anemie B. Examen microbiologic al scaunului - negativ C. ASCA + la 2/3 din pacieni D. pAnca + la 2/3 din pacieni E. Sindrom inflamator prezent 11 .Colonocopia total cu ileoscopie poate evidenia n boal Crohn: A. Leziuni discontinue i eterogene B. Absena mucoasei sntoase C. Leziuni ulcerate +/-aftoide D. Stenoze E. Nu evideniaz fistule 12.Umatoarele caracteristice histologice sunt specifice bolii Crohn: A. Inflamaie cronic B. Infiltrat PMN

C. Granulom epitelioid D. Granulom gigantocelular E. Necroza cazeoasa 13.Urmtoarele leziuni histologice sunt comune rectocolitei ulcerohemoragice i bolii Crohn: A. Granulom epiteloid B. Necroza cazeoasa C. Inflamaie cronic D. Infiltrat cu PMN E. Absena granulomului gigantocelular 14.Care din urmtoarele explorri sunt eseniale n diagnosticul afectrii intestinului subire din cadrul bolii Crohn? A. Colonoscopie B. Enterografie CT C. Enterografie RMN D. Videocapsula endoscopica E. Clism baritata 246 15. Boala Crohn se poate complica cu urmtoarele: A. Poate deveni fistulizanta B. Nu produce stenoza C. 70% dintre pacieni pot suferi intervenii chirurgicale D. Tromboza venoas profund E. Colita acut grav , care n cazul acestei boli este mai frecvent dect n cursul rectocolitei ulcerohemoragice 16. n boal Crohn, care din urmtoarele complicaii acute pot surveni n cursul bolii? A. Fistule B. Abcese C. Tromboza venoas profund D. Colita acut grav

E. Stenoze digestive 17.Care din urmtoarele manifestri extradigestive evolueaz evolueaz n paralel cu puseele bolilor inflamatorii cronice intestinale? A. Colangita sclerozant primitiv B. Uveita C. Aftoza bucal D. Artrite E. Pelvispondilita reumatismala 18.Care din urmtoarele manifestri extradigestive evolueaz independent de puseele bolilor inflamatorii cronice intestinale? A. Eritemul nodos; B. Artritele; C. Pelvispondilita reumatismala D. Colangita sclerozant primitiv E. Uveita 247 19.Criteriile Truelove i Witts, reprezint criterii clinico-biologice de severitate n boliel inflamatorii intestinale. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? A. Numrul evacurilor pe 24 de ore >6, cu snge B. Temperatura vesperal < 37,5 C C. Freceventa cardiac < 90 Im in D. Hemoglobina <10,5 g/dl E. Viteza de sedimentare a hematiilor >30 20.Criteriile endoscopice de severitate n bolile inflamatorii cronice intestinale, sunt: A. Ulceraii extinse cu dezlipirea mucoasei B. Ulceraii profunde C. Ulceraii delabrante ce nu dezgolesc muscular D. Ulceraii extinse cu puni mucoase E. Absena ulceraiilor profunde

21.Care din urmtoarele "explorri" fac parte din bilanul diagnosticului de boli inflamatorii cronice intestinale? A. Anamneza B. Colonscopie total cu ileoscopie C. Colonscopie n cazul suspiciunii bolii Crohn D. Radiografii osoase pentru manigestari extradigestive E. Entero-RMN util n diagnosticul rectocolitei ulcerohemoragice 22.Complicaiile pe termen lung ale bolii Crohn sunt reprezentate de urmtoarele: A. Amiloidoza B. Stenoze digestive C. Denutriie D. Tromboza venoas profund E. Neoplasm colo-rectal 248 PATOLOGIA HEMOROIDAL (pag. 473-474) Complement simplu: 1. Referitor la hemoroizi, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Sunt formaiuni vasculare prezente numai la anumii indivizi; B. Hemoroizii externi sunt situai deasupra liniei pectinee; C. Hemoroizii interni sunt situai sub linia pectinee; D. Factorul mecanic implicat n apariia patologiei hemoroidale, este reprezentat de alterarea esutului conjunctiv care ancoreaz hemoroizii de sfincterul intern; E. Factorul vascular implicat n apariia patologiei hemoroidale, este reprezentat de alterarea esutului conjunctiv care ancoreaz hemoroizii de sfincterul intern; 2. Referitor la patologia hemoroidal extern, sunt false urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Diagnosticul se face colonoscopic; B. Diagnosticul se face clinic i colonoscopic; C. Durerea anal este de intenstitate variabil; D. Durerea este ritmata de scaune; E. Durerea este att de puternic, nct poate provoca trezirea din somn;

3. Indicaia de colonoscopie la un pacient cu hemoroizi interni, se pune dup vrsta de: A. 35 de ani; B. 40 de ani; C. 50 de ani; D. 45 de ani; E. 55 de ani; Complement multiplu: 1. Referitor la hemoroizi, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Sunt formaiuni vasculare normale prezente la toi indivizii; B. Sunt formaiuni vasculare ce se gsesc doar la anumii indivizi; C. Hemoroizii externi sunt situai deasupra liniei pectinee; D. Hemoroizii interni sunt situai deasupra liniei pectinee; E. Hemoroizii interni sunt situai sub linia pectinee; 249 2. Reprezint factori favorizani ai apariiei patologiei hemoroidale: A. Factorul mecanic; B. Factorul vascular; C. Sarcina; D. Antecedentele familiale; E. Tulburrile de tranzit - constipaia; 3. Referitor la patologia hemoroidal extern, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Diagnosticul se face colonoscopic; Diagnosticul se face exclusiv clinic; Durerea anal este de intenstitate variabil; Durerea este ritmata de scaune; Durerea este att de puternic, nct poate provoca trezirea din somn; 4. Referitor la patologia hemoroidal intern, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Durerea este de intensitate variabil; B. Sngerrile sunt tipic nedureroase; C. Sngerrile sunt neritmate de scaune;

D. Sngerrile survin n timpul defecaiei; E. Hemoroizii interni sunt descrii dup clasificarea lui Goligher n 4 stadii; 5. Stadializarea Goligher n cazul hemoroizilor interni, este urmtoarea: A. Stadiul I- hemoroizi congestionai, fr prolaps; B. Stadiul III- prolaps reductibili spontan; C. Stadiul I - hemoroizi congestionai, fr prolaps; D. Stadiul II- hemoroizi reductibili spontan; E. Stadiul IV - prolaps permanent i ireductibil; 6. Tratamentul trombozei hemoroidale externe, presupune: A. Antialgice; B. Antiinflamatoare steroidiene; C. Antiinflamatoare nesteroidiene; D. Reglarea tranzitului; E. Topice; 250 A. Reglarea tranzitului; B. Venotonice; C. Intervenie chirurgical de la nceput; D. Tromboza hemoroidal nu se sancioneaz niciodat chirurgical; E. n caz de tromboze hemoroidale repetate, se va lua n considerare tratamentul chirurgical hemoroidectomie; 8. Urmtoarele modaliti terapeutice reprezint posibiliti de instrumental pentru patologia hemoroidal intern: A A. J-'AtaM'l'vU i WAwk/ VA V4* W ivX vV* VAV/I. v AWVH V j B. Ligatura sub control doppler a arterelor hemoroidale; C. Hemoroidectomie clasic; D. Scleroza; E. Fotocoagularea vu infraroii; 9. Urmtoarele modaliti terapeutice reprezint posibiliti de tratament chirurgical pentru patologia hemoroidal intern: A. Scleroza;

T) 1 _ _ _ _ , - l _ _ _ __ d. r otocoaguiarea cu ntraron, D. Hemoroidopexie;

* (IJ-IL 1LC.J-I

E. Ligatura sub control doppler a arterelor hemoridale; 251 CHIRURGIE VISCERAL TUMORILE COLONULUI I RECTULUI (pag. 475-478) 1. Numrul de cazuri de cancer de colon diagnosticate ntr-un an n Frana, este de: A. 24000 B. 12000 C. 11000 D. 23000 E. 10000 2. Numrul de cazuri de cancer de rect diagnosticate ntr-un an n Frana, este de: A. 24000 B. 12000 C. 11000 D. 23000 E.10000 3. Frecvena tipului histologic-adenocarcinom printre tumorile colonului i rectului, este de: A. B. C. D. E. 90% >90% <90% 95% >90%

4. n cazul cancerelor de colon i de rect, cu invazie ganglionar, chimioterapia adjuvant se face pe o perioad de: A. 5 luni B. 6 luni C. 12 luni

D. 9 luni E. 18 luni 252 5. Tratamentul corect pentru cancerul de colon stng perforat, cu peritonit, A. Hemicolectomie stng cu anastomoz B. Operaia Hartmann C. Amputaie de rect pe cale mixt abdomino-perineal D. Operaia MIlligan-Morgan E. Colectomie total 6. Tratamentul corect pentru un cancer cu distensie cecal major, este: A. Hemicolectomie stng cu anastomoz B. Operaia Hartmann C. Amputaie de rect pe cale mixt abdomino-perineal D.Colectomie subtotal cu ileo-recto anastomoz E. Colectomie total 7. n cazul cancerelor de rect mediu sau inferior, dup terminarea radioterapiei, se intervine chirurgical la un interval de: A. 6-8 sptmni; B. 4- 6 sptmni; C. 4-8 sptmni; D. 10 sptmni; E. Nu se mai intervine chirurgical; Complement multiplu: 1. Forma necomplicat de cancer colon i rect se poate manifesta clinic prin: A. Tulburri de transit B. Rectoragii C. Melena D. Hematemez E. Hematochezie 2. Confirmarea diagnostic pentru tumorile colonului i rectului se face prin:

A. Tueu rectal B. Colonoscopie complet C. Colonoscopie virtual D. Irigografie E. Rectoscopie 253 3. Forma complicat de cancer colon i rect se poate manifesta clinic prin: A. Hepatomegalie B. Prezena ganglionului Troisier C. Senzaie de evacuare incomplet D.Febr E. Aprare abdominal 4. Forma complicat de cancer colon i rect se poate manifesta clinic prin: A. Hiperleucocitoz B. Sindrom inflamator C. Tenesme D. Senzaie de evacuare incomplet E. Alterarea strii generale 5. Pentru bilanul terapeutic al cancerului rectal mediu i inferior, sunt indicate urmtoarele investigaii, cu excepia: A. Irigografie B. Ecoendoscopie C. RMN pelvin D. CT toraco-abdominal b. iScmtigrane 6. Referitor la tratatamentul cancerului de colon non-ocluziv, sunt adevrate urmtoarele: A. Pentru cancerul de colon drept se practic hemicolectomie dreapt cu restabilirea continuitii printr-o anastomoz ileo-colic B. Pentru cancerul de colon stng se practic hemicolectomie stng cu restabilirea continuitii printr-o anastomoz ileo-rectal

C. Limfadenectomia se face i pentru cancerul de colon stng la originea vaselor colice drepte din artera mezenteric superioar D. Limfadenectomia se face i pentru cancerul de colon stng la originea vaselor colice drepte din artera mezenteric inferioar E. Limfadenectomia se face i pentru cancerul de colon drept la originea vaselor colice drepte din artera mezenteric superioar 254 7. Intervenia chirurgical cu intenie de radicalitate oncologic pentru cancerul de colon drept, presupune: A. Hemicolectomie dreapt B. Limfadenectomie pe vasele colice drepte, la originea acestora din vasele mezenterice superioare C. Limfadenectomie pe vasele colice drepte, la originea lor din vasele mezenterice superioare i inferioare D. Limfadenectomie pe vasele colice drepte, la originea lor din vasele mezenterice inferioare E. Restabilirea continuitii printr-o anastomoz ileocolic 8. Intervenia chirurgical cu intenie de radicalitate oncologic pentru cancerul de colon stng, presupune: A. Hemicolectomie stng B. Limfadenectomie cu ligatura vaselor mezenterice inferioare C. Lifadenectomie cu ligatura vaselor mezenterice superioare D. Lifadenectomie cu ligatura vaselor mezenterice superioare i inferioare E. Restabiliarea continuitii printr-o anastomoz colorectal 9. n cazul invaziei ganglionare, se poate propune chimioterapie adjuvanta, care n cazul tumorilor de colon i rect se face, cu: A. 5-FU (fluoro-uracil) B. Oxaliplatina CA _ A. Metrotrexat

D.Diflucan E. Fluroblastin 10. Tratamentul n cazul tumorilor de colon, complicat- ocluziv, presupune: A. Stomie n amonte B. Aplicare de endoprotez C. Hemicolectomie carcinologic stng i n al doilea timp anastomoza colorectal D. Hemicolectomie carcinologic stng i anastomoza colo-rectal E. Reechilibrarea i stabilizarea funciilor vitale 255 11. Tratamentul chirurgical corect pentru cancerul rectal superior, este: A. Colectomie stng i rezecie parial a rectului (2 cm sub tumora) B. Limfadenectomie cu ligatura vaselor mezenterice inferioare C. Excizia parial a mezorectului D. Colectomie stng i rezecia parial a rectului (5 cm sub tumora) E. Excizia total a rectului 12. Pentru cancerele de rect localizate la nivelul treimii medii i inferioare, la mai mult de 1 cm distan de sfincter, intervenia chirurgical corect presupune: A. Rezecie anterioar de rect B. Excizia total a mezorectului C. Excizia parial a mezorectului D. Ligatura vaselor mezenterice inferioare E. Sigmoidostomie iliac definitiv 13. Pentru cancerele de rect situate n treimea inferioar, la o distan mai mic de 1 cm fa de sfincter, intervenia chirurgical corect presupune: A. Amputaie pe cale mixt abdomino-perineal B. Excizia parial a mezorectului C. Excizia total a mezorectului D. Limfadenectomie pe vasele mezenterice inferioare E. Sigmoidostomie iliac definitiv 14. Monitorizarea n cazul unui cancer de rect tratat, se face cu:

A.TR B. Ecografie abdominal C. Scintigrafie osoas D. CT toraco-abdominal E. Radiografie toracic 15. Monitorizarea n cazul unui cancer de rect tratat, se face cu: A. CT toracoabdominal B. ACE C. Colonoscopie D. CT pelvis E. Scintigrafie osoas 256 TUMORILE STOMACULUI (pag 479-480) Complement simplu: 1. Al treilea tip de cancer ca frecven n Frana este: A. Cancerul de colon B. Cancerul de prostat C. Cancerul de sn D. Cancerul de rect E. Cancerul de stomac 2. Frecvena adenocarcinoamelor printre tumorile gastrice, este de: A. Mai mult de 90% B. 90% C. Sub 80% D. Mai mult de 80% E. 50% 3. n clasificarea TNM a cancerului gastric - stadiul II, reprezint: A. T1N2M0, T2a/bNlM0, T3N0M0 B. T2a/bN2M0/ T3N1 M0,T4N0M0 C.T3N2M0 D. T1N2M0, T2a/bN 1 M0,T2N0M0

E. T1N2M0, T2a/bN 1 M0,T4N0M0 4. n clasificarea TNM a cancerului gastric - tumora tip T2a, reprezint: A. Tumor extins la subseroas B. Tumor extins la tunica muscular C. Tumor extins la seroas D. Tumor limitata la mucoas sau submucoas (cancer superficial) E. Tumor invadeaz organele vecine 5. n clasificarea TNM a cancerului gastric - tumora tip T2b, reprezint: A. Tumor extins la subseroas B. Tumor extins la tunica muscular C. Tumor extins la seroas D. Tumor limitata la mucoas sau submucoas (cancer superficial) E. Tumor ce invadeaz organele vecine 6. n clasificarea TNM a cancerului gastric - tipul N2 de invazie ganglionar, reprezint: A. 1-5 ganglioni regionali metastatici B. 1-6 ganglioni regionali metastatici C. 7-15 ganglioni regionali metastatici D. > 15 ganglioni regionali metastatici E. Invadarea ganglionilor retropancreatici, mezenterici i paraaortici 7. n cazul cancerului gastric antral, atitudinea corect presupune: A. Gastrectomie total cu gastro-jejuno anastomoz, limfadenectomie, examen anatomopatologic B. Gastrectomie 2/3 cu gastro-jejuno anastomoz, limfadenectomie, examen anatomopatologic C. Gastrectomie 4/5 cu gastrojejunoanastomoz, limfadenectomie, examen anatomoaptologic D. Gastrectomie 2/3 cu gastro-duodeno anastomoz E. Gastrectomie 4/5 cu gastro-duodeno anastomoz 1. Sunt factori de risc pentru dezvoltarea unei tumori gastrice: A. Infecia cu helicobacter pylori

B. Antecedente familiale de cancer gastric C. Antecedente familiale de cancer de colon transvers D. Istoric personal chirurgical - rezecie gastric E. Maladia Menetrier 2. Diagnosticul de tumor gastric, poate fi sugerat clinic de: A. Alterarea strii generale B. Disfagie C. Epigastralgii D. Tulburri de tranzit intestinal E. Episoade de HDS, exteriorizate prin hematemez/melen 258 3. Diagnosticul de tumora gastric, poate fi sugerat clinic, de: A. Vrsaturi postprandiale B. Durere epigastric ce cedeaz la ingestia de alimente C. Episoade de hemoptizie D. Episoade de rectoragii E. Sindrom paraneoplazic: flebit, acanthosis nigricans, anemie hemolitic 4. Confirmarea diagnostic i bilanul extinderii, n cazul tumorilor gastrice, se face cu: A. Ecoendoscopie B. RMN abdominal C. RMN abdomino-perineal D. CT cervico-toraco-abdomino-pelvin E. Endoscopie digestive superioar 5. Tratamentul corect al tumorilor gastrice, presupune: A. n cazul unei tumori rezecabile: - intervenia chirurgical ca prim intenie i apoi chimioterapie postoperatorie B. n cazul unei tumori rezecabile chimioterapie preoperatorie i apoi intervenia chirurgical, far chimioterapie postoperator C. n cazul unei tumori metastatice: - chimioterapie ca tratament unic

D. n cazul unei tumori nerezecabile, responsabil de disfagie: - montarea unei gastrostome E. n cazul unei tumori nerezecabile, responsabil de disfagie: - montarea unei 259 TUMORILE PRIMITIVE I SECUNDARE ALE FICATULUI (pag. 481-484) 1. Despre hiperplazia nodular focal, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Apare predominant la femei cu vrsta cuprins ntre 50 i 60 de ani B. Apare predominant la brbai cu vrsta cuprins ntre 20 i 50 de ani C. Este o leziune asimptomatic depistat ntmpltor, far anomalii ale probelor hepatice D. Este o leziune asimptomatic depistat ntmpltor, cu anomalii ale probelor hepatice E. Este o leziune simptomatic, far anomalii ale probelor hepatice 2. Referitor la adenomul hepatic sunt adevrate urmtoarele, cu excepia: A. Apare predominant la femeile ntre 20 i 50 de ani B. Este o leziune simptomatic n jumatate dintre cazuri (durere) C. Depistarea este ntmpltoare , far anomalii ale probelor hepatice D. Depistarea este ntmpltoare, cu anomalii ale probelor hepatice E. Tratamentul presupune excizie chirurgical 3. Referitor la chistul biliar, sunt adevrate urmtoarele, cu excepia: A. Este cel mai frecvent tip de leziune hepatic benign B. Ecografic: - bine delimitat, margini nete C. Din punct de vedere biologic in limite normale D. Este cea mai frecvent form de cancer hepatic primitiv E. Este o formaiune lichidian nconjurat de epiteliu biliar 4. Referitor la carcinomul hepatocelular, sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Este cea mai frecvent form de cancer hepatic primitiv B. Apare n mai mult de 85% din cazuri pe fondul unui ficat cirotic C. Apare n 85% din cazuri pe fondul unui ficat cirotic

D. Descoperirea se face de obicei n cursul monitorizrii unei ciroze hepatice E. Diagnosticul poate fi sugerat de decompensarea unei ciroze aflate n eviden 260 5, Diagnosticul de carcinoma hepatocelular, este aproape sigur dac valoarea alfa fetoproteine, este: A. >500ng/ml B. >600ng/ml C. <600 ng/ml D. =500 ng/ml E. <500ng/ml 6. Referitor la tumorile hepatice secundare (metastaze), este adevrat c: A. Apare predominant la femeile ntre 20 i 50 de ani B. Atitudinea terapeutic este de abinere dac diagnosticul este sigur C. Ecografia descrie o leziune bine delimitat , anecogen, margini nete, ntrire posterioar D. Sunt cele mai frecvente tipuri de tumori hepatice E. Tratamentul curativ este reprezentat de trasplantul hepatic 7. Sunt considerai factori prognostici, n cazul tumorilor secunda re hepatice (metastaze), urmtorii cu excepia: A. Numrul i localizarea B. Localizarea extrahepatic C. Starea general a pacientului D. Funcia hepatic E. Funcia renal 8. Sunt considerate principii de tratament pentru tumorile secundare hepatice (metastaze) urmtoarele, cu excepia: A. Chmioterapie preoperatorie B. Rezecie complet ntotdeauna desfurat ntr-o singur etap C. Embolizarea portal

D. Intervenia chirurgical se ia n considerare doar dac excizia metastazei poate fi complet E. Tehnici de distrugere localizat 261 Complement multiplu: 1. Sunt tumori hepatice benigne: A. Adenomul B. Hemangiomul C. Carcinomul D. Limfomul E. Hiperplazia nodular focal 2. Referitor la hemangiomul hepatic, sunt adevrate urmtoarele: A. Este n majoritatea cazurilor simptomatic, determinnd durere frecvent la nivelul hipocondrului drept B. Este n majoritatea cazurilor asimptomatic, depistarea sa fiind ntmpltoare C. Probele biologice hepatice sunt frecvent modificate D. Probele biologice hepatice sunt frecvent n limite normale E. Trebuie ntotdeauna monitorizat dup descoperire 3. Referitor la hemangiomul hepatic, sunt adevrate urmtoarele: A. Ecografic este descris ca o formaiune hiperecogen, bine delimitat, neomogen B. Ecografic este descries ca o formaiune hipoecogen, bine delimitat, neomogen C. Ecografic este descris ca o formaiune hiperecogen, bine delimitat, omogen D. Examenul CT far substan de contrast o descrie ca o formaiune hipodens E. Examenul CT fr substan de contrast o descrie ca o formaiune hiperdens 4. Despre hiperplazia nodular focal, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Apare predominant la femei cu vrsta cuprins ntre 20 i 50 de ani B. Apare predominant la brbai cu vrsta cuprinsa ntre 20 i 50 de ani C. Este o leziune asimptomatic depistat ntmpltor, far anomalii ale probelor hepatice D. Este o leziune asimtomatic depistat ntmpltor, cu anomalii ale probelor hepatice

E. Este o leziune simptomatic, far anomalii ale probelor hepatice 262 5. Referitor la adenomul hepatic, sunt adevrate urmtoarele: A. Apare la femeile cu vrsta ntre 20-50 de ani B. Este o leziune simptomatic n 25% din cazuri C. Este o leziune asimptomatic n 50% din cazuri D. Este o leziune simptomatic n 50% din cazuri E. Apar ntotdeauna modificri ale probelor hepatice 6. Referitor la adenomul hepatic, sunt adevrate urmtoarele: A. Depistarea este ntmpltoare B. Apar ntotdeauna anomalii ale probelor hepatice C. Nu apar modificri ale probelor hepatice D. Este o leziune simptomatic n 30-50% din cazuri E. Este o leziune asiptomatic n 20-50% din cazuri 7. Referitor la adenomul hepatic, sunt adevrate urmtoarele: A. Este cel mai frecvent tip de leziune hepatic benign B. Este cel mai frecvent tip de leziune hepatic benign C. Se propune excizia chirurgical, datorit riscului de trasformare malign D. Se indic ncetarea contracepiei estroprogestetive E. Apare la brbaii ntre 20 i 50 de ani 8. Referitor la chistul biliar, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Este cel mai frecvent tip de leziune B. Se propune excizia chirurgical, datorit riscului de transformare malign C. Este o formaiune lichidian nconjurat de epiteliu biliar D. Este n majoritatea cazurilor simptomatic E. Este n majoritatea cazurilor asimptomatic 9. Referitor la chistul biliar, sunt adevrate urmtoarele: A. Tratamentul presupune excizia chirurgical, datorit riscului de trasformare malign B. Indicaia este de abinere terapeutic, far monitorizare

C. Indicaia este de abinere terapuetic, cu monitorizare ecografic la 6 luni E. Analizele biologice sunt n limite normale 263 10. Referitor la carcinomul hepatocelular, sunt adevrate urmtoarele afirmai: A. Este cea mai frecevent form de cancer primitiv B. Este cea mai frecvent form de tumor secundar hepatic C. Apare n mai mult de 85% din cazuri pe fondul unui ficat cirotic D. Ecografia descrie o leziune bine delimitat, cu margini nete cu ntrire posterioar E. Este o formaiune lichidian nconjurat de epiteliu biliar 11. Confirmarea de carcinom hepatocelular prin puncie biopsie hepatic nu este necesar n caz de: A. Nodul de 1-2 cm, cu hipervascularizare evident la 2 examinri imagistice, n caz de ficat cirotic B. Nodul>2 cm cu aspect tipic sau cu alfa fetoprotein >200ng/ml C. Nodul> 3 cm cu aspect tipic sau alfa fetoprotein >200 ng/ml D. Nodul <2 cm cu aspect tipic sau alfa fetoprotein >500 ng/ml E. Nodul >4 cm cu aspect tipic sau alfa fetoprotein > 200 ng/ml 12. Un carcinoma hepatocelular, poate evolua spre: A. Ruptur, hemoragie B. Suprainfecie C. Tromboz portal care va accentua hipertensiunea portal D. Trombembolism pulmonar E. Metastaze (Pulmonare, Osoase) 13. Principalii factori prognostici pentru carcinomul hepatocelular, sunt: A. Dimensiunea i numrul tumorilor B. Funcia hepatic C. Ascita D. Funcia renal E. Prezena metastazelor 264

14. Principalii factori prognostici pentru carcinomul hepatocelular, sunt: A. Scorul Child B. Starea general a pacientului C. Prezena metastazelor D. Prezena trombozei portale E. Funcia renal 15. Pentru carcinomul hepatocelular, sunt considerate principii de tratament curativ, urmtoarele: A. Tratamentul hepatitei cronice B i C B. Rezecia chirurgical C. Distrugerea local (radiofreceven, crioterapie, alcoolizare) D. Chimioembolizare E. Transplantul hepatic 16. Referitor la tumorile hepatice secundare - metastazele, sunt adevrate urmatoarele afirmaii. A. Sunt cele mai rare tipuri de tumori hepatice B. Sunt cele mai frecvente tipuri de tumori hepatice C. Se descoper frecvent n cursul monitorizrii unei ciroze hepatice D. Pot fi sincrone sau metacrone E. Dac valoarea alfa fetoproteinei este mai mare de 500ng/ml, diagnosticul este aproape cert 17. Sunt considerai factori prognostici n cazul diagnosticului tumorilor secundare hepatice (metastaze): A. Numrul i localizarea lor B. Localizarea extrahepatic C. Starea general a pacientului D. Funcia hepatic (dup mai multe cure de chimioterapie) E. Hemoleucograma (dupa mai multe cure de chimioterapie) 265

18. n cazul tumorilor secundare hepatice (metastaze), sunt considerate principii de tratament corecte, urmtoarele: A. Chimioterapie preoperatorie B. Chimioterapie pre- i postoperatorie C. Tehnici de distrugere localizat D. Rezecie complet n una sau mai multe etape E. Intervenia chirurgical nu va fi luat n considerare dect dac excizia metastazei poate fi complet 266 TUMORILE ESOFAGULUI (pag. 485-487) 1. Tipurile histologice de cancer esofagian ntlnite, sunt n numr de: A. 3 B. 2 C. 4 D. 5 E. 1 2. Raportul corect dintre cele dou tipuri histologice de cancer esofagian, este: A. Adenocarcinoame (40%) i Carcinom epidermoid (60%) B. Adenocarcinoame (60%) i Carcinom epidermoid (40%) C. Adenocarcinoame (30%) i Carcinom epidermoid (70%) D. Adenocarcinoame (70%) i Carcinom epidermoid (30%) E. Adenocarcinoame (50%) i Carcinom epidermoid (50%) 3. Tipul histologic de carcer esofagian aflat n cretere, este reprezentat de: A. Adenocarcinom B. Carcinomul epidermoid C. Limfomul Hodkin D. Limfomul Nonhodkin E. Carcinom ductal 4. n clasificarea TNM, stadiul IIA, este reprezentat de: A.
PT1-T2N1M0

B. pT2-3N0M0 C. pT3Nl D. T4N0-1 MO E. Toate cancerele Mia 267 5. Atitudinea terapeutic corect n cancerele esofagiene, este: A. Esofag cervical: - Chimioterapie exclusiv B. Esofag cervical: - Radioterapie exclusiv C. Esofag toracic: -stadiul II - epidermoid :- radiochimioterapie exclusiv D. Esofag toracic stadiul III - ntotdeauna esofagectomie E. Esofag toracic stadiul III - adenocarcinom - exclusiv radioterapie

1. Reprezint factori de risc pentru apariia cancerului esofagian: A. Refluxul gastroesofagian cu esofag Barett pentru apariia carcinomului epidermoid B. Antecedente de cancer ORL pentru apariia carcinomului epidermoid C. Antecedente de cancer ORL pentru apariia adenocarcinomului D. Refluxul gastroesofagian cu esofag Barett pentru apariia adenocarcinomului E. Antecedente de esofagit caustic 2. Reprezint factori de risc pentru apariia cancerului esofagian: A. Intoxicaia alcooltabagic B. Achalazia C. Antecedente de esofagit caustic D. Sclerodermia E. Arsuri termice 268 3. Reprezint semne de extindere n cazul cancerelor esofagiene: A. Durerile mediastinale, celiace

B. Hepatopmegalia C. Carcinomatoza palpabil la tueul rectal D. Ganglionul Troisier E. Prezena simptomatologiei pulmonare 4. Markerii tumorali ce trebuie dozai n vederea confirmrii unui diagnostic de cancer esofagian i evaluarea extinderii, sunt urmtorii: A. ACE B. Ag CSC C. CA 19-9 D. CA 125 E. Toi cei de mai sus 5. Contraindicaiile chirurgicale n cazul cancerelor esofagiene, sunt reprezentate de: A. Ciroza B sau C B. Insuficiena respiratorie C. Insuficiena cardiac D. Insuficiena renal E. Aderena tumorii la aort 6. Contraindicaiile chirurgicale n cazul cancerelor esofagiene, sunt reprezentate de: A. Aderena tumorii la aort B. Aderena tumorii la bronhii C. Aderena tumorii la trahee D. Aderena tumorii la nervii recureni E. Prezena unei tumori sincrone la nivelul colonului 269 7. Referitor la atitudinea terapeutic n cazul cancerelor esofagiene, sunt adevrate urmtoarele: A. Esofag cervical: - radiochimioterapie exclusiv B. Esofag toracic: - stadiul II - esofagectomie precedat ntotdeauna de chimioterapie C. Esofag toracic - stadiul II - esofagectomie precedat de radiochimioterapie D. Esofag toracic : - stadiul II - esofaghectomie precedat uneori de chimioterapie

E. Stadiul III: - adenocarcinom - esofagectomie precedat uneori de chimioterapie sau ae raaiocnimioterapie 8. n cancerele esofagiene, monitorizarea pe termen lung, se face prin: A. Examen clinic B. CT toracoabdominal C. CT cervi-toraco-abdomino-pelvin D. Markeri tumorali E. Endoscopie digestiv superioar 270 TUMORILE PANCREASULUI (pag 488-490) 1. Al 4-lea tip de cancer n Frana, este reprezentat de: A. Esofag B. Pancreas C. Colon D. Sn E. Pulmon 2. Cel mai frecvent tip histologic de cancer de pancreas, este: A. Adenocarcinomul 95% B. Adenocarcinomul 99% C. Carcinomul epidermoid D. Carcinomul scuamos E. Limfomul 3. Localizarea tumorii la nivelul pancreasului este urmtoarea: A. Cap -70% i corp -13% B. Cap - 60% i corp - 20% C. Cap-67% i corp-13% D. Cap - 30% i corp - 40% E. Cap - 65% i corp - 35% Complement multiplu:

1. Reprezint factori de risc pentru apariia cancerului de pancreas: A. Episoade repetate de pancreatit acut . Pancreatita cronica C. Diabetul D. Fumatul E. Antecedentele familiale de cancer panereatic 2. Pentru confirmarea diagnostic i bilanul extensiei, sunt necesare urmtoarele investigaii: A. Ecografia B. Tomografia computerizat C. Ecoendoscopia D. Markeri tumorali E. RMN abdominal 3. n cazul suspiciunii existenei unei tumori pancreatice, ecografia poate decela: A. O mas pancreatic B. Dilatare a cilor biliare intra- i extrahepatice C. Dilatare a canalului Wirsung D. Prezena i sau absena metastazelor hepatice E. Raport al tumorii cu vasele (vena port, artera mezenteric superioar) 4. Reprezint contraindicaii ale exerezei n cazul unei tumori pancreatice: A. Prezena metastazelor C. Invadarea vaselor de snge (mezenterice inferioare, vena port) D. Invadarea vaselor de snge (mezenterice superioare i inferioare) E. Invadarea vaselor de snge (mezenterice superioare, vena port); 5. Reprezint contraindicaii ale exerezei n cazul unei tumori pancreatice: A. Prezena metastazelor B. Prezena carcinomatozei peritoneale C. Invadarea vaselor de snge D. Alterarea major a strii generale E. Markeri tumorali cu valori duble dect normalul 6. Intervenii chirurgicale corecte n cazul prezenei tumorilor rezecabile, sunt:

A. Cancer al capului pancreasului - duodenopancreatectomie cefalic B. Cancer al corpului sau cozii pancreasului - splenopancreatectomie cefalic ln cazul tumorilor metastatice radiocnimioterapie D. n cazul tumorilor nerezecabile sau pacienilor inoperabili - raaiocnikmiotarapie sau doar chimioterapie E. n cazul n care intraoperator se dovedete c tumora este nerezecabil - dubla derivaie (biliodigestiv i gastrojejunal) 272 7. Tratamentul paliativ n cazul cancerelor de pancreas, este reprezentat de: A. Analgezice B. Montarea de proteze biliare C. Montarea de proteze duodenale D. Tratament pentru prurit L.nimioterapie 8. Monitorizarea pe termen lung n cazul pacienilor cu cancere de A. Examen clinic B. CT toraco-abdomino-pelvin C. CT toraco-abdominal D. Markeri tumorali E. Controlul zilnic al glicemiei 273 EVALUAREA SEVERITATII SI IDENTIFICAREA COMPLICAIILOR PRECOCE LA PACIENTUL CU TRAUMATISM ABDOMINAL (pag. 491-493) Complement simplu: 1. Atitudinea obligatorie n toate cazurile de plgi abdominale, este: A. Profilaxia tetanosului i antibioticoprofilaxie B. Plaga nepenetranta- explorarea ntregului tub digestiv; C. Plaga penetrant - debridare, sutura plgii; D. Plaga penetrant - examen sub anestezie general E. Plaga nepetrnat - examen sub anestezie general

2. Complicatiile traumatismului hepatic sunt urmtoarele, cu excepia: A. Embolia gazoas B. Coleperitoneu C. Angiocolita D. Hemobilia E. Fistula pancreatic Complement multiplu: 1. Factorii prognostici implicai n evoluia pacientului cu traumatism pancreatic sunt: A. Plag a canalului Wirsung B. Traumatism splenic asociat C. Afectarea duodenului D. Afectarea colonului E. Afectarea jejunului 2. Sunt considerate complicaii ale trauamtismelor pancreasului: A. Necroza B. Infectarea C. Apariia pseudochistelor D. Fistula pancreatic E. Pancreatita cronic 274 3. Complicaiile traumatismului hepatic sunt urmtoarele, cu excepia: A. Embolia gazoas B. Coleperitoneu C. Angiocolita D. Pancreatita acut E. Fistula pancreatic 4. Managementul traumatismelor hepatice n cazul instabilitii hemodinamice, presupune: A. Explorare B. Control al hemoragiei prin compresia ficatului pe diafragm

C. Tamponare cu ajutor compreselor D. Rezecii hepatice reglate E. Monitorizare 275 SINDROMUL OCLUZ1V (pag. 494-498) Complement simplu: 1. Cea mai frecvent dintre etiologiile ocluzive ale intestinului subire, este: A. Vovulusul B. Invaginaia intestinal acut C. Diverticulul Meckel D. Adenocarcinom al intestinului subire E. Ocluzia prin brid 2. Toate ocluziile sunt nsoite de urmtoarele complicaii, cu excepia: A. Apariia unui al treilea sector B. Insuficiena renal funcional C. Hipovolemie D. Alcaloza metabolic E. Acidoza metabolic 3. Reprezint cauze de ocluzie intestinal la nivelul intestinului subire, prin strangulare urmtoarele, cu excepia: A. Brida B. Hernia strangulat C. Polipi D. Diverticul Meckel E. Invaginaia intestinal acut Complement multiplu: 1. Factorii de risc pentru volvulusul cecului: A. Vrsta > 60 de ani B. Constipaia C. Vrsta ntre 50 i 60 de ani

D. Absena acolrii posterioare a cecului E. Sindromul de intestin scurt 276 2. Factorii de risc pentru sindromul Ogilvie: A. Vrsta ntre 50 i 60 de ani B. Vrsta >60 ani C. Insuficiena cardiac D. Hiperpotasemia E. Hipopotasemia 3. Tratamentul sindromului Ogilvie, presupune: A. Rezecia colonului i trimiterea piesei la antomie patologic B. Tratamentul medical al ocluziei C. Tratamentul etiologic al hiperpotasemiei D. Tratamentul etiologic al hipopotasemiei E. n absena semnelor de severitate - suprimarea ocluziei 4. Tratamentul sindromului Ogilvie n absena semnelor de severitate, presupune suprimarea ocluziei, cu: A. Tub Faucher B. Neostigmina- prostigmin i.v lent C. Colo-exuflare n caz de eec D. Colostomie/colectomie subtotal E. Cecostomie n conformitate cu constatrile locale 5. Reprezint factori de risc pentru apariia volvusului de sigmoid: A. Vrsta> 70 ani B. Constipaia C. Megadolico-sigmoid D. Absena acolrii posterioare a sigmoidului E. Hipopatasemia 6. Sunt implicate n etiologia ocluziilor prin strangulare la nivelul colonului, urmtoarele patologii, cu excepia:

A. Volvusul sigmoidian B. Volvusul de cec C. Hernia strangulat D. Diverticulul Meckel E. Brida 7. Sunt implicate n etiologia ocluziilor prin obstrucie la nivelul colonului: ^^ * ^Vsstz B. Fecalom C. Diverticuloza cu pseudotumor D. Corp strin E. Boala Crohn 8. Sunt implicate n etiologia ocluziilor prin obstrucie la nivelul intestinului subire: A. Polipi B. Diverticuloza cu pseudotumor C. Hematom al peretelui D. Boala Crohn TI? PnuAlM/MMA^/xnX r,. carcinomatoza 9. Tratamanetul chirurgical de urgen al ocluziilor presupune: A. Explorare B. Prelevarea eventualului lichid peritoneal C. Tratarea cauzei i a unei complicaii D. Nu se realizeaz niciodat restabilirea continuitii digestive E. n caz de necroz digestiv, se va realiza o rezecie i un examen 278 BOOK DES Ediia n limba romn BIBLIOGRAFIE: Book Des ECN, ediia n limba romn, redactor Laurent Karila, Editura Medical Universitar "Iuliu Haieganu" UMF Cluj-Napoca 2011

APENDICITA LA COPII I ADULI (pag. 499-500) 1. Cea mai frecevent poziie a apendicelui A. Laterocecal B. Retrocecal C. Pelvin D. Mezoceliac E. Subhepatic 2. Apendicele nu poate fi vizualizat ecografic n: A. 30% din cazuri B. 40% din cazuri C. 50 % din cazuri D. 25% din cazuri E. 20% din cazuri 3. Investigaia cu cea mai bun valoare predictiv negativ n diagnosticul apendicitei acute, este: A. RMN pelvin B. CT C. Ecografic abdominal D. Radiografia abdominal simpl E. Ecografia pelvin 4. Reprezint forme complicate ale apendicitei acute, urmtoarele, cu excepia: A. Abcesul B. Peritonita generalizat C. Ocluzia febril D. Psoita E. lnvaginaia intestinal acut 280 5. Diagnosticul diferenial al apendicitei acute, nu se face cu: A. Volvulusul cecului B. Limfadenita mezenteric

C. Invaginaia intestinal acut D. Colica renal E. Sarcina 6. Tratamentul corect n cazul unui abces abdominal cu origine apendicular, presupune: A. Tratament chirurgical imediat sau drenaj percutan i apendicetomie la distan B. Tratament medical iniial i apendicetomie la distan C. Lavaj peritoneal abundent D. Antibioterapie timp de cel puin 5 zile E. Nici una din variantele de mai sus Complement multiplu: 1. Sunt criterii clinice de diagnostic al apendicitei acute: A. Durere n fosa iliaca dreapt B. Vrsturi C. Greuri D. Febr 37.5 -38.5 grade C E. Tueu rectal dureros 2. Reprezint criterii de diagnostic ecografic n apendicita acut: A. Creterea diametrului apendicelui > 5mm B. Creterea diematrului apendicelui > 8 mm C. Creterea grosimii peretelui >3mm D. Decelarea ecografic a unui stercolit E. Lichid liber periapendicular i n fundul de sac Douglas 281 3. Despre diagnosticul imagistic cu ajutor CT n apendicita acut, se poate afirma c: A. Este examinarea cu cea mai bun valoare predictiv negativ B. Ofer semne suplimentare fa de ecografic C. Ofer aceleai semne ca i la ecografie D. Poate decela ntrirea conturului mucoasei apendicelui, n cazul efecturii CT cu substana de contrast

E. Poate decela infiltrarea grsimii periapendiculare 4. Reprezint forme complicate ale apendicitei acute: A. Abcesul B. Plastronul C. Peritonit generalizat D. Ocluzia febril E. Invaginaia intestinal acut 5. Diagnosticul diferenial al apendicitei acute, se face cu: A. Limfadenita mezenteric B. Infecia urinar C. Torsiunea testicular D. Torsiunea ovarian E. Boala Crohn 6. Diagnosticul diferenial al apendicitei acute, se face cu: A. TBC B. Mucocel apendicular C. Sarcoidoz D. Mucoviscidoz E. Salpingit 7. Tratamentul etiologic la apendicitei acute presupune: A. Apendicectomie B. Antibioterapie intravenos 24-48 de ore C. Prelevare de lichid pentru examen bacteriologic D. Lavaj al cavitii peritoneale E. Trimiterea apendicelui la examen anatomopatologi 282 8. Tratamentul simptomatic al apendicitei acute, presupune: A. Analgezice B. Corecia tulburrilor electrolitice C. Apendicectomie

D. Lavaj al cavitii peritoneale E. Prelevare de lichid pentru examen bacteriologic 9. Tratamentul simptomatic al apendicitei acute, presupune: A. Analgezice B. Corecie a tulburrilor electrolitice C. Bilan preoperator D. Consultaie de anestezie E. Apendicectomie 10. Tratamentul corect n cazul unei peritonite de cauz apendicular, este: A. Lavaj peritoneal abundent B. Apendicetomie C. Tratament antibiotic cel mult 5 zile D. Tratament antibiotic cel puin 5 zile E. Tratament medical inial i apendicetomie la distan 283 HERNIA PARIETAL LA COPIL I ADULT (pag. 504-505) Complement simplu: 1. Referitor la defectele parietale la copil i adult, sunt adevrate urmtoarele _ jCt _A* . afirmaii: A. Hernia corespunde unei exteriorizri a coninutului abdominal printr-un orificiu nenatural B. Hernia corespunde unei exteriorizri a coninutului abdominal printr-un orificiu natural al peretelui abdominal C. Eventraia corespunde unei exteriorizri a coninutului abdominal prin cicatricea u nei laparotomii la scurt timp dup o intervenie chirurgical D. Evisceraiile se disting de eventraii prin prezena peritoneului din jurul viscerelor E. Tratamentul herniei ombilicale este una dintre cele mai frecvente intervenii chirurgicale practicate n Frana

2. Legat de principiile interveniei chirurgicale n cazul herniilor ,sunt adevrate urmatoarele, cu excepia: A. Pentru hernia inghinal: - poziionarea unei plase neresorbabile, fixate la tractul ilio-pubic B. Pentru hernia inghinal - poziionarea unei plase neresorbabile fixate la arcada crural C. Pentru hernia femural - sutura direct, prin coborarea tendonului comun la ligamentul Cooper D. Pentru hernia ombilical - sutura simpl prin puncte separate , fr montarea plasei, indiferent de dimensiunile defectului E. Pentru hernia ombilical - sutura simpl prin puncte separate i poziionarea unei plase neresorbabile n caz de orificiu mare Complement multiplu: 1. Despre hernia ombilical, sunt adevrate urmtoarele: A. Este mai frecvent dect hernia inghinal B. Este mai puin frecvent dect hernia inghinal C. Se produce prin lrgirea inelului ombilical, care msoar n mod normal 2 -3 mm D. Se produce prin lrgirea inelului ombilical, care msoar n mod normal 5-6 mm E. Este mai frecvent la nulipare 284 2. Legat de simptomatologia digestiv aprut n cazul herniilor cu complicaii (strangularea), sunt adevrate urmtoarele: A. Cnd sacul de hernie conine epiplon, tabloul clinic este atenuat, n afara unui ileus reflex B. Cnd sacul de hernie conine colon, apare o durere major i apariia vrsturilor C. Cnd sacul de hernie conine intestin subire, apare o durere major, ocluzie intestinal nalt ti vrsturi precoce D. Cnd sacul de hernie conine intestin subire, apare o durere major i blocarea tranzitului pentru materii fecale i gaze n prim instan

E. Cnd sacul de hernie conine colon, apare blocarea tranzitului pentru materii fecale i gaze n prim instan 3. Principiile interveniei chirurgicale n cura herniilor, sunt: A. Laparotomia sau laparoscopia B. Eliberarea sacului herniar i reintegrarea coninutului n cavitatea abdominal C. Reparaia parietal D. Pentru hernia ombilical este necesar ntotdeauna montarea unei proteze indiferent de dimensiunile defectului E. Pentru hernia inghinal este necesar coborrea tendonului comun la ligamentul Cooper 285 LITIAZA BILIAR I COMPLICAIILE SALE (508-512) 1. Reprezint forme clinice de colecistit acut, urmtoarele cu excepia: A. Colecistit alitiazic B. Colecistit gangrenoas cu abces subhepatic C. Sindromul Mirizii . Colecistit gangrenoasa cu peri tom ta biliara E. Colecistit scleroatrofic 2. Evoluia unui calcul prezent n calea biliar principal, este: A. Asimptomatic, depistndu-se ecografic sau printr-o colangiografie intraoperatorie B. Poate provoca o reacie de migraie litiazic C. Poate cauza o pancreatit acut D. Determina frecvent o pancreatit cronic E. Poate cauza o angiocolit 3. Sunt factori de risc pentru apariia litiazei veziculare: A. Vrsta < 50 de ani B. Sexul masculin C. Obezitatea D. Antecedente personale patologice de cancer de colon stng E. Antecedente personale patologice de cancer esofagian 1. Diagnosticul clinic n colecistit acut, este sugerat de:

A. Durere la nivelul hipocondrului drept, ce persist mai mult de 4 ore B. Durere la nivelul hipocondrului drept, ce persist mai mult de 6 ore C. Febr 38-38.5 grade C D. Icter E. Fr semne de ocluzie 286 2.Ecografia abdominal la pacienii cu colecistit acut, poate decela: A. Calculi n colecist B. Un calcul n infundibul sau n canalul cistic C. ngroarea peretelui vezicular (>4mm), uneori cu aspect dedublat D. Prezena calculilor n calea biliar principal E. Prezena dilataiilor cilor biliare intra sau extrahepatice 3. Tratamentul colecistitei acute litiazice presupune: A. Spitalizare B. Tratament simptomatic C. Antibioterapie intravenoas D. Colecistectomie n primele 48 de ore de la debut E. Colecistectomie n primele 24 de ore de la debut 4. Referitor la ileusul biliar, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Apare secundar unei fistule ntre vezica biliar i duoden B. Este sugerat clinic de episoade repetate de colecistit C. Este prezent ntotdeauna icterul D. Prezena aerobiliazei E. Se poate decela imagistic prezena unui calcul (hiperdens) n fosa iliac dreapt 5. Referitor la triada Charcot, sunt adevrate urmtoarele: A. Presupune prezena durerii biliare, urmat de febr i apoi icter B. Prezena de apar are muscular C. Prezena tulburrilor de tranzit D. Decolorarea scaunului, urina de culoare nchis E. Prezena de frisoane

6. Tratamentul angiocolitei presupune: A. Tratament simptomatic B. Atitudine de urgen, spitalizare C. Antibioterapie intravenoas timp de 10 zile D. ERCP este prima atitudine E. n caz de evoluie favorabil, trebuie tratat litiaza cii biliare principale 287 7. Reprezint factori de risc pentru apariia litiazei veziculare: A. Vrsta>60 de ani B. Sexul feminin C. Obezitatea D. Antecedentele de cancer gastric E. Hemoliza cronic 8. Durerea tipic pentru litiaza vezicular simptomatic necomplicat are urmtoarele caracteristici: A. Este prezent n epigastru sau n hipocondrul drept B. Are un debut brutal cu iradiere spre umrul stng C. Are un debut brutal cu iradiere spre umrul drept D. Este amplificat de inspiraia profund E. Dureaz mai mult de 6 ore 9. Tratamentul etiologic al litiazei veziculare lipsite de complicaii, presupune urmtoarele: A. Colecistectomia deschis ntotdeauna B. Colecistectomie laparoscopic C. Colangiografie intraoperatorie - n cazul depistrii de calculi n calea biliar principal - extracia acestora D. Trimiterea piesei pentru examen anatomopatologi E. Se recomand ntotdeuna regim igieno-dietetic, dupa colecistectomie, la externarea din spital 288

PANCREATITA ACUT (513-516) 1. Sunt etiologii ale pancreatitei acute urmtoarele, cu excepia: A. Consumul de alcool B. Litiaz vezicular C. Hipercalcemia D. Intoxicaia tabacic E. 2. Sunt etiologii ale pancreatitei acute urmtoarele, cu excepia: A.Hipercalcemia B.Hipertrigliceridemia C.Hipercalemia D.Infeciile virale E.Mucoviscidoza 4. Pancreatita este considerat grav dac scorul Ranson este: A. >3 B. > 5 C. > 7 D. < 3 E. < 5 5. Infecia necrozei pancreatice, survine tipic n sptmna: A. 3 B. 2 C. 5 D. 4-6 E. Prima 289 6. Diagnosticul clinic al pancreatitei acute, este susinut de: A. Creterea lipazemiei > 3N B. Creterea lipazemiei > 2N C. Creterea lipazemeiei > 4N

D. Creterea lipazemiei > 5 N E. Creterea lipazemiei > 6 N 1. Despre durerea pancreatic specific pancreatitei acute, este adevrat c: A. Este la nivel epigastric B. Este transfixiant C. Iradiaz spre posterior D. Iradiaz n umrul drept E. Este calmat de anteflexia trunchiului 2. Sunt considerate semne de gravitate n pancreatita acut: A. Obezitatea, crete riscul de PA sever B. Hipotensiunea arterial C. Oliguria D. Prezena echimozelor periombilicale i infiltrarea hematic a flancurilor E. Infarctul miocardic n antecedente 3. Calcularea scorului Ranson la internare presupune urmtoarele elemente: A. Valoarea glicemiei B. Vrsta >45 de ani C. Leucocitoza > 18000/mm3 D. Vrsta > 55 de ani E. Leucocitoza > 16000/mm3 290 4. Calcularea scorului Ranson la internare presupune urmtoarele elemente; A. Scderea bicarbonailor > 4 mmol/1 B. Scderea bicarbonailor < 4 mmol/1 C. A SAT > 6N D. LDH > 1,5 N E. ASAT < 6 N 5. Calcularea scorului Ranson la 48 de ore, presupune urmtoarele elemente: A.Scderea bicarbonailor > 4 mmol/1 B.Scderea bicarbonailor < 4 mmol/1

C.ASAT > 6N D.Calcemia < 2.00 mmol/1 E.Scderea hematocritului la > 10% 6. Reprezint complicaii locale ale pancreatitei acute: A.Colecii B.Abcese C.Infecia necrozei pancreatice D.Perforarea organelor din vecintate E.Hiperglicemia 7. Reprezint complicaii generale al pancreatitei acute: A.ocul septic B.Insuficiena multiogranic C.Hiperglicemia D.Infecia necrozei pancreatice E.Insuficiena renal acut cu hipercalcemie 8. Reprezint complicaii generale al pancreatitei acute: A. ocul septic B. Insuficiena multiorganic C. Hiperglicemia D. Insuficiena renal acut cu hipocalcemie E. Insuficiena renal acut cu hipercalcemie 291 9. Despre infecia necrozei pancreatice, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Survine tipic n cea de-a treia sptmn B. Este complicaia cea mai grav, mortalitatea fiind de 50% C. Este complicaia cea mai grav, mortalitatea fiind de 20% D. Confirmarea se face prin puncie a necrozei i examinare direct + cultur E. Germenii cel mai frecvent ntlnii sunt: Stafilococul auriu i Streptococul beta hemolitic 10. Referitor la infecia necrozei pancreatice sunt adevrate urmtoarele afirmaii:

A. Este complicaia cea mai grav, mortalitatea fiind de aproximativ 80% B. Tabloul clinic este brutal C. Germenii cei mai frecveni sunt Stafilococul auriu i E.Coli D. Tabloul clinic este discret E. Confirmarea se face prin puncia necrozei i examinare direct + cultur 11. Tratamentul iniial al pancreatitei acute presupune: A. Spitalizare obligatorie n secia de reanimare B. Montarea de sond nazogastric ntotdeauna, far excepie C. Corectarea tulburrilor electrolitice D. Repaus absolut E. Tratament etiologic 12. Tratamentul pancreatitei acute grave presupune: A. Reanimare B. Corectarea deficienelor de organ C. Nutriie artificial - parenteral n mod ileal sau enteral D. Nutriie artificial - enteral in mod ileal sau parenteral E. Antibioterapie intravenoas ntotdeauna 13. Tratamentul pancreatitei acute grave presupune: A. Montarea de sond nazogastric la toi pacienii B. Nutriie artificial - enteral n mod ileal sau parenteral C. Drenaj al necrozei, coleciilor - endoscopic sau chirurgical D. n caz de angiocolit sau icter obstructiv sunt indicate ERCP i SE, indiferent de gradul de severitate al PA E. Antibioterapie intravenoas cu spectru larg chiar i n cazurile n care infecia la nivelul necrozei nu este dovedit 292 14. Despre pancreatita acut de etiologie litiazic sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Tratamentul formei grave se face la distan de complicaii B. Tratamentul formei grave se face odat cu complicaiile

C. Tratamentul formei benigne a pancreatitei acute de etiologie litiazic presupune colecistectomia cu colangiografia intraoperatorie ce poate fi realizat n cursul aceleiai internri D. Etiologia biliar trebuie eliminat prin realizarea unei ecografii abdominale E. Calculii veziculari mai mici de 5 mm sunt mai frecvent implicai n apariia episoadelor de pancreatit acut 293 PERITONITA ACUT (517-518) 1. Despre peritonita acut este adevrat, urmtoarea afirmaie: A. Este o urgen medical B. Principalul factor de prognostic este vrsta pacientului C. Este caracteristic pentru aceasta patologie durerea abdomianal cu caracter colicativ D. Majoritatea peritonitelor sunt teriare E. Agenii infecioi sunt de cele mai multe ori multipli, n cazul peritonitelor secundare 2. Despre peritonita acut, este adevrat urmtoarea afirmaie: A. Peritonita postoperatorie (dehiscena anastomotic), este ntotdeauna uor de diagnosticat, tabloul clinic al unui astfel de pacient fiind tipic B. Principalul factor prognostic este vrsta pacientului C. CT abdominal se face la toi pacienii D. Durerea abdominal brutal ce crete progresiv este caracteristic E. Doar peritonitele secundare sunt monomicrobiene 3. Referitor la peritonita acut sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Peritonita secundar corespunde unei perforaii de organ cavitar B. Numai peritonitele primitive sunt monomicrobiene C. Agenii infecioi sunt de cele mai multe ori multipli n cazul peritonitei secundare D. Pincipalul factor prognostic este intervalul de timp scurt pn la intervenia chirurgical E. Antibioterapia cu spectru larg se ncepe ntotdeauna la 12 ore de la internare 4. Lavajul cavitii abdominale se face cu:

A. 8 1 de ser B. 5 1 de ser C. 2 1 de ser D. 20 1 de ser E. 10-15 Ide ser 294 5. Tratamentul etiologic al peritonitei acute presupune urmtoarele, cu excepia: A. Laparotomie B. Explorarea cavitii peritoneale C. Toaleta local cu soluie diluat de antibiotice D. Tratamentul cauzei E. Lavaj al cavitii peritoneale 6. Referitor la tratamentul etiologic al peritonitelor acute, sunt adevrate urmtoarele, cu excepia: A. Laparoscopia nu se ia niciodat n considerare cnd tabloul clinic sugereaz o perionit acut B. Laparotomie C. Explorarea cavitii peritoneale D. Prelevare de probe bacteriologice multiple E. Tratamentul cauzei 1. Referitor la peritonita acut sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Se descriu trei tipuri de peritonit acut B. Peritonita primitiv corespunde infeciilor intraabdominale persistente dup o infecie deja diagnosticat C. Peritonita primitiv corespunde peritonitelor de origine hematogen (tuberculoza, infecia ascitei, dializa peritoneal) D. Peritonita secundar corespunde unei perforaii de organ cavitar E. Majoritatea peritonitelor acute sunt teriare 2. Referitor la pertonitele acute, sunt adevrate urmtoarele afirmaii:

A. Peritonita localizat apare doar atunci cnd mecanismele de aprare ale cavitii abdominale sunt depite de procesul infecios B. Agenii infecioi sunt de cele mai multe ori multipli n cazul peritonitei secundare C. Agenii infecioi sunt de cele mai multe ori multipli n cazul peritonitei teriare D. Numai peritonitele primitive sunt monomicrobiene E. Bacteriile sunt cel mai frecvent rezistente la antibiotice n cazul peritonitelor secundare 295 3. Diagnosticul peritonitei produse prin perforaia diverticulului sigmoidian, este sugerat de: A. Durere abdominal brutal, ce crete progresiv B. Contractura abdominal C. Tueu rectal n limite normale D. Prezena sindromului septic E. Hiperleucocitoza pe baza creterii PMN 4. Tratamentul simptomatic medical presupune: A. Reanimare t>. uxigenoterapie C. Montarea de 2 ci venoase D. Analgezie E. Montarea de sond urinar i sond nazogastric 5. Sunt semne ale unei peritonite postoperatorii: A. Febra B. Tulburri de cunotin C. Agitaie D. Insuficiena renal acut E. Radiografia abdominal simpl este cel mai adesea necesar pentru a confirma diagnosticul 296 PANCREATITA CRONICA (pag. 467-469) 1. Urmtoarele reprezint cauze ale pancreatitei cronice, cu excepia: A. Alcoolul

B. Hipocalcemia cronic C. Hipercalcemia cronic D. Prezenta unei tumori ce obstrueaza canalul pancreatic principal E. Motenirea genetic 2.Principala manifestare iniial a unei pancreatite cronice, este: A. Greaa B. Vrstur C. Durerea D. Scaderea in greutate E. Balonarea 3. Din punct de vedere al evoluiei naturale a unei pancreatite cronice, sunt adevrate urmatoarele afirmaii cu excepia: A. In timpul primilor 5 ani ai bolii, durerile sunt cele care predomin tabloul clinic B. In timpul primilor 5 ani ai bolii nu apar niciodat complicaii C. In timpul urmtorilor 5 ani, dupa primii 5 se observa o diminuare a durerilor D. In timpul urmtorilor 5 ani, dupa primii 5 se observa o oarecare dispariie a puseelor acute E. Dupa cam 10 ani de la diagnosticul unei pancreatite cronice, durerile dispar total, iar manifestrile de insuficienta pancreatic, sunt in prim plan 4. Examenele morfologice urmresc identificarea mai multor tipuri de anomalii. Care din urmatoarele nu sunt decelate? A. Calcificari parenchimatoase B. Stenoze C. Dilatatii D. Chisturi E. Pseudochisturi 297 5. Referitor la tratamentul complicaiilor din pancreatita cronic, sunt adevarate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Pseudochist- supraveghere, tratament endoscopic

B. Pseudochist - supraveghere si daca este cazul tratament chirurgical C. Compresiune de organ - tratament chirurgical de prima intentie D. Pleurezie sau ascita - implantarea pe cale endoscopica a unei proteze in canalul pancreatic E. Insuficienta pancreatic exocrina - enzimoterapie cu enzime pancreatice 6. Urmarirea si monitorizarea clinica, biologica, morfologica a unui pacient cu pancreatita cronica, presupune minatoarele, cu excepia: A. Bilan renal B. Examen clinic C. Glicemie ajeun D. Bilan hepatic E. Ecografie abdominal 1. Referitor la diagnosticul diferenial al pancreatitei acute, sunt adevrate urmatoarele afirmaii: A. Diagnosticul unei tumori de pancreas poate fi luat in seama mai ales dupa varsta de 50 de ani B. O tumora de pancreas poate fi cauza unei pancreatite acute sau cronice C. Se ia in considerare o tumor de pancreas atunci cand apar dilatatii chistice ale canalelor pancreatice D. Riscul de transformare malign a epiteliului canaliculelor pancreatice, trebuie luat in considerare mai ales cand apar dureri pancreatice recidivante la un subiect in varsta 2. Referitor la pseudochistul aparut in cadrul unei pancreatite cronice, sunt adevarate urmatoarele afirmaii: A. Este o colecie extra - sau intrapancreatica de lichid pancreatic, al crui perete este fibroinflamator B. Mecanismul este retentional sau necrotic C. Dupa formarea unuia sau mai multor pseudochiste nu mai apare durerea D. Poate apare compresiunea de organ (Coledoc, vase portale,duoden) E. Poate apare suprainfectie 298

3. Referitor la pseudochistul aparut in cadrul unei pancreatite cronice, sunt adevarate urmatoarele afirmaii: A. Se poate complica cu ruptura pseudochistului cu apariia ascitei pancreatice B. Se poate complica cu hemoragie prin eroziune arteriala C. Se poate suprainfecta D. Nu poate regresa niciodata E. Mecanismul de formare este intotdeauna retentional 4. Examene complementare morfologice de diagnostic al pancreatitei acute, sunt urmatoarele: A. CT abdominal - de prima intentie B. RMN pancreatic - de prima intentie C. RMN pancreatic - de a doua intentie D. Ecoendoscopie E. Ecografie 5. Referitor la tratamentul durerii din pancreatita cronica, pot reprezenta variante de atitudine: A. Se administreaza antalgice in paliere succesive B. Litotritie pentru distrugerea calculilor C. Proteza canalara D. Drenaj transgastric al pseudochistului E. Administrarea de AINS 6. Referitor la tratamentul complicaiilor din pancreatita cronica, sunt adevarate urmatoarele afirmaii: A. Pseudochist - urmrire si tratament chirurgical la nevoie B. Compresiune de organe - tratament chirurgical de prima intentie datorita riscurilor majore la care este expus pacientul C. Compresiune de organe - tratament endoscopic de prima intentie D. Pleurezie sau ascita - implantare pe cale endoscopica a unei proteze in canalul pancreatic "fistulizaf E. Diabet - insulinoterapia este frecvent necesara

299 GINECOLOGIE-OBSTETR1C SARCINA NORMAL. NECESITILE NUTRIIONALE ALE FEMEII GRAVIDE (pag. 521-524) Complement simplu: 1. Data primei ecografii prescrise n sarcina este: A. Sptmna 10 de amenoree B. Sptmnile 11-13 de amenoree C. Sptmna 11 de amenoree D. Sptmna 12-13 de amenoree E. Sptmna 12 de amenoree 2. Consultaia preanestezica n sarcina, are loc n: A. Lun 9 ' B. Lun 8 C. Lun 7 D. n timpul travaliului E. Dup ce se rup membranele 3. Indicele lui Magnin n sarcina reprezint: A. PRR + TM B. PRP + TL C. PRP + TM D. PRR + TL E. PR + TM 4. n sarcina, recoltarea vaginal pentru portajul streptococului B are loc n: A. Luna 9 B. Luna 8 C. Luna 7 D. Luna 6 E. Luna 5 300

3. 1 ratamentui antibiotic mpotriva streptococului Jt> m caz ae sarcina, se A. Dup natere la fat B. Dup natere la mama C. Dup natere att la fat ct i la mama D. n luna 9 E. n timpul travaliului 6. Suplimentarea dozei de acid folie pentru femeile nsrcinate, care prezint un grad de risc se face cu: A. 3mg/zi B. 4mg/zi C. 5mg/zi D. 6mg/zi E. 7mg/zi 7. Referitor la sarcina, factorii de risc sunt reprezentai de urmtorii, cu o A. Vrst B. Talia C. Greutatea D. Antecedentele medicale obstreticale i ginecologice E. Naionalitatea prinilor 8. Referitor la sarcina, urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu o singur A. Termenul teoretizata ultimului ciclu - 14 zile (nceputul gestaiei) + 9 luni B. Regul calculrii termenului teoretic se aplic femeilor care nu au ciclu regulat la 28 de zile C. Trimestrul I: de la 0 la 15 sptmni D. Trimestrul II: de la 15 sptmni la 28 de sptmni E. Trimestrul III: de la 28 de sptmni la 42 de sptmni 301 9. Modificrile normale din timpul sarcinii sunt urmtoarele cu o singur excepie: A. Tensiunea arterial: normal < 14/8 cm Hg B. Proteinuria: normal <300 mg/l

C. Hiperleucocitoza fiziologic: leucocite <14-16 000/mm3 D. Modificarea profilului lipidic E. Creterea VSH-ului 10. Sunt examene paraclinice obligatorii n timpul primei consultaii, cu excepia: A. Grup i factorul Rh B. Serologia rubeolei i a toxoplasmozei C. Serologie HIV, CMV D. Identificarea aglutininelor neregulate E. Proteinuria i glicozuria 1. Se suplimenteaz pentru toate gravidele: A. Vitamina A B. Vitamina D C. Fe D. Acid folie E. Vitamina E 2. Sunt elemente de radiopelvimetrie normal: A. PRP >10cm B. Indicele lui Magnin >23 C. TM>12.5cm D. PRP>10.5cm E. TM> 12cm 3. Scopurile primei ecografii n sarcina sunt: A. Confirmarea vrstei sarcinii B. Diagnosticul precoce al sarcinilor multiple C. Depistarea sindromului Down D. Depistarea anencefaliei E. Corectarea vrstei sarcinii 302 4. Bilanul paraclinic n luna a 6-a de sarcin cuprinde: A. AgHbs

B. Hemograma C. Serologia toxoplasmozei D. Radiopelvimetria E. Depistarea diabetului n sarcina prin testul McDonald 5. Identificai afirmaia corect cu privire la definiia trimestrelor n sarcina: A. Trimestrul I de la 0 la 14 sptmni B. Trimestrul II de la 14 la 28 sptmni C. Trimestrul I de la 0 la 13 sptmni D. Trimestrul III de la 28 la 42 sptmni E. Trimestrul II de la 15 la 28 sptmni 6. Sunt modificri fiziologice n timpul sarcinii: A. Tensiunea arterial <15/8 cm Hg B. Proteinurie > 300 mg/l C. VSH crescut D. Hemoglobina >10g/100ml E. Leucocite < 14-17000/mm3 7. Sunt consultaii obligatorii n lunile 3-9 de sarcin: A. Hemoleucograma B. Anamneza C. Cntrirea D. Identificarea edemelor E. Glicozuria 8, Sunt examene paraclinice obligatorii la prima consultaie n sarcina: A. Serologie HIV B. VDRL C. TPHA D. Proteinuria E. Hemograma 303 9. Sunt examene paraclinice recomandate la prim consultaie n sarcina:

A. Serologie CMV B. Glicozuria C. Hemograma D. RAI E. VDRL 10. Sunt semne simpatice de sarcin: A. Greuri matinale B. Col violaceu C. Uter moale D. Tuberculii Montgomery E. Polakiuria 11. n cazul sarcinii, obiectivele primei consultaii sunt reprezentate de: A. Confirmarea strii sarcinii B. Precizarea debutului sarcinii C. Precizarea termenului teoretic D. Informarea pacientei asupra depistrii sindromului Down E. Evaluarea factorilor de risc 12. Semnele clinice sugestive pentru diagnosticul de sarcin sunt urmtoarele: A. Creterea tensiunii snilor B. Greuri matinale C. Poliuria D. Vrsturi frecvente E. Creterea volumului snilor cu bombarea areolei i creterea glandelor sebacee 13. Referitor la semnele clinice sugestive pentru diagnosticul de sarcin, putem afirma c: A. Semnele simpatice de sarcin sunt inconstante B. La examenul cu speculul: col violaceu, glera cervical prezenta C. La tueul vaginal: uter moale, mai accentuat la nivelul istmului D. La tueul vaginal: volumul uterului normal E. Auscultaia btilor inimii ftului la detectorul ultrasonic, ncepnd din luna a 4 -a

304 14. n primul trimestru de sarcin, este adevrat c: A. Apare creterea n greutate B. nlimea uterului nu este msurabila la palparea abdominal C. Btile inimii ftului nu sunt auzibile cu stetoscopul lui Pinard D. Luarea n greutate este minim sau absena E. Btile inimii ftului sunt auzibile cu stetoscopul lui Pinard 15. Care sunt examenele complementare necesare pentru confirmarea sarcinii? A. Uneori nu este necesar nici un fel de test B. Beta-hCG urinar sau plasmatic C. Ecografic transvaginala D. Ecografic pelvin E. RMN pelvin 16. Modificrile fiziologice din timpul sarcinii sunt reprezentate de: A. Tensiunea arterial normal: <13/7 cm Hg B. Proteinuria normal <200 mg/l C. Leucocite: normal < 14-16 000/mm3 (hiperleucocitoza fiziologic) D. Trombocite: normal > 150 000/mm3 E. Hemoglobina: normal > lOg/lOOml (hemodiluie fiziologic) 17. Referitor la consultaiile obligatorii, nu sunt adevrate urmtoarele: A. Sunt 9 consultaii obligatorii B. Se fac n lunile:' 1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 C. Totdeauna anamneza D. Efectuarea unui examen clinic complet cu: cntrire, msurarea tensiunii arteriale i a temperaturii rectale, msurarea nlimii uterului i identificarea eventualelor edeme E. Bandeleta reactiva urinara: albuminuria, glicozuria i identificarea nitriilor i a leucocitelor n urin 305 18. Nu sunt examene paraclinice obligatorii n timpul primei consultaii, cu excepia: A. Grup i factorul Rh + grup i factorul Rh a soului dac femeia este Rh negativ

B. Serologie HIV, CMV C. Depistarea biochimic a sarcinilor cu risc de trisomie 21 D. VDRL i TPHA E. Proteinuria i glicozuria 19. Examenele paraclinice recomandate n timpul primei consultaii n sarcina sunt: A. Hemograma pentru depistarea anemiei B. Frotiu cervico-vaginal, dac a trecut mult timp de la ultima analiz C. Depistarea biochimic a sarcinilor cu risc de trisomia 21 D. Serologia rubeolei i a toxoplasmozei E. Grup i factorul Rh 21. Referitor la prima ecografie n sarcina: A. Cel mai indicat este a se efectua ntre sptmnile 8-12 de amenoree B. Se confirma sau se corecteaz vrsta sarcinii prin msurarea lungimii craniocaudale i a diametrului biparietal C. Diagnostic precoce al sarcinilor multiple D. Depistarea precoce a unor malformaii severe E. Depistarea trisomiei 21 prin msurarea translucentei nucale 22. Referitor la depistarea trisomiei 21, estimarea riscului combinat se calculeaz n funcie de urmtorii parametrii: A. Vrsta pacientei B. Rh-ul mamei C. Dimensiunea translucentei nucale n primul trimestru D. Rh-ul ftului E. Markerii serici n primul trimestru 306 23. Referitor la depistarea trisomiei 21, n sarcina, sunt adevrate urmtoarele : A. n prezent depistarea are lor prin estimarea riscului combinat B. Femeilor care se afla n grupa de risc crescut li se recomand efectuarea unor biopsii a trofoblastului n sptmna 13

C. Femeilor care se afla n grupa de risc crescut li se recomand efectuarea unei amniocenteze n sptmna 20 D. Analiza cariotipului este singura care poate stabili diagnosticul trisomiei 21 E. Riscul pierderii ftului dup biopsia trofoblastului sau dup amniocenteza este de 7-10% 24. Bilanul paraclinic n luna a 6-a de sarcin presupune : A. Ag Hbs B. Ag Hbc C. Hemograma D. Serologia toxoplasmozei E. Serologie HIV 25. Bilanul paraclinic n luna a 6-a de sarcin presupune : A. Ac anti-VHC B. Trombocitele C. Depistarea diabetului n sarcina la cazurile de risc D. Identificarea albuminei n urin E. Identificarea glucozei n urin 26. Referitor la radiopelvimetrie, n sarcina : A. Se efectueaz n sptmna 37 B. Se calculeaz diametrul promonto-retropubian (PRP) C. Se calculeaz diametrul transvers median (TM) D. Se calculeaz indicele lui Magnin conform: TM - PRP E. Se calculeaz diametrul bispinos al strmtorii mijlocii pelvine 307 27. Din punct de vedere al tratamentului medicamentos, n sarcina, se administreaz urmtoarele elemente suplimentare : A. Acid folie (pentru toate gravidele) B. Vitamina D (pentru sarcina gemelar) C. Fier (pentru sarcina gemelar sau anemie) D. Complexul vitaminic B

E. Calciu 28. Referitor la elementele suplimentare administrate n sarcina, sunt adevrate urmtoarele : A. Suplimentarea cu acid folie previne anomaliile de nchidere a tubului neural B. Pentru femeile care prezint un grad de risc : suplimentarea dozei de acid folie cu 5 mg/zi din momentul conceperii unei sarcini C. Suplimentarea dozei de vitamina D : doza unic de 100 000 UI de vitamina D (per os : o fiol) la nceputul lunii a 7-a D. n caz de anemie (depistata la numrarea globulelor n luna a 3 -a), se recomand o suplimentare de 30-60 mg de fier/zi, pn la corectarea anemiei E. Suplimentarea cu acid folie la femeile cu medicaie antiepileptica 308 PRINCIPALELE COMPLICAII ALE SARCINII (pag 525-532) 1. Referitor la hipertensiunea arterial gestationala, urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu o singur excepie: A. TAs >/= 140mmHg i/sau Tad >/= 90mmHg, far proteinurie ncepnd cu sptmna 20 de amenoree (de sarcin), n absena antecedentelor B. Maneta tensiometrului adaptat morfotipului pacientei C. Msurarea HTA se va efectua dup o perioad de repaus de 15 minute D. Msurarea HTA se efectueaz cu pacienta n poziie eznd, cu braul la nlimea inimii E. Msurarea HTA se efectueaz cu pacienta n ortostatism 2. Preeclampsia sever se poate asocia cu urmtoarele semne, cu excepia : A. Dureri n epigastru B. Vrsturi C. Cefalee persistenta D. ASAT de 5 ori mai mare dect valoarea normal E. Hemoliza 3. Reprezint factori de risc ai preeclampsiei, cu excepia : A. Antecedente de preeclampsie la mama sau la sor

B. Primiparitatea C. Viaa la altitudine mic D. Stresul fizic i psihic E. Perioad scurt de expunere la sperma tatlui/donatorului/inseminatorului 4. Reducerea oxigenrii placentare are urmtoarele efecte, cu excepia: A. Producerea de radicali liberi ai oxigenului B. Producerea de peroxizi toxici pentru celule C. Scderea nivelului de prolactina D. Posibil cretere a apoptozei E. Producia de VEGF placentar 309 5. Urmtoarele reprezint indicaii pentru ntreruperea sarcinii (inducerea travaliului sau operaie cezarian), cu o singur excepie : A. HTA necontrolat B. Eclampsie C. Edem pulmonar acut D. Hem atom retroplacentar E. Trombocitopenie < 100 000 6. Referitor la Sindromul HELLP, o singur afirmaie nu este adevrata : A. Este o complicaie a preeclampsiei B. Tratamentul este realizat prin terminarea sarcinii, prin operaie cezarian sau natere pe cale vaginal, dup caz C. Diagnosticul diferenial se face cu colecistita acut D. Presupune asocierea ; hemoliza+citoliza hepatic+trombopenie E. Sindromul poate aprea n absena oricrui semn de preeclampsie 7. Prevenia medicamentoas a recidivei preeclampsiei se face cu: A. Aspirin B. Biseptol C. Paracetamol D. Nexium

E. Ampicilina 8. Hemoragia genital n al doilea i al treilea trimestru al sarcinii are ca diagnostic posibil: A. MFAU B. MFIU C. MI AU D MOCO E. HAP 9. Conduita impus n cazul riscului de avort tardiv nu cuprinde: B. Efort fizic C. Hemograma D. PCR E. Tocoliza medicamentoas 310 1. Preeclampsia: A. Se mai numete toxemia gravidica B. De obicei debuteaz n a doua jumtate a sarcinii C. Se caracterizeaz prin hipertensiune arterial gestationala asociat cu proteinurie > 300 mg/zi D. n unele cazuri, proteinuria poate lipsi iniial E. Este ntlnit cel mai frecvent la adolescente 2. Este justificat suspectarea unei preeclampsii, n cazul unei HTA de novo, asociat cu: A. Edeme aprute brutal sau agravate rapid B. Uricemia > 300 ^mol/l C. Creterea ASAT peste valoarea normal D. Trombocite < 140 000/mm3 E. Retard de cretere intrauterin 3. Preeclampsia sever se poate asocia cu : A. Hiperreflectivitate osteotendinoasa B. Tulburri de vedere C. Inapetenta

D. Tulburri neurologice E. Edem pulmonar acut 4. Urmtoarele semne nu se asociaz cu preeclampsia sever, cu excepia : A. Proteinuria <3.5 g/zi B. Creatininemia > 100 ^imol/1 C. Oliguria nsoit de diureza < 50 ml/h D. Trombopenia < 100 000/ mm3 E. Sindromul HELLP 311 5. Nu reprezint factori de risc ai preeclampsiei, cu excepia : A. Vrsta naintat a mamei B. Obezitatea C. Insulinorezistena D. Trombofilia E. Intervalul mic ntre dou sarcini 6. Sunt considerai factori de risc ai preeclampsiei: A. Afeciunile autoimune B. HTA cronic C. Sarcinile multiple D. Consumul de alcool E. Fumatul 7. Referitor Ia fziopatologia i anatomo-patologia placentara, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Se produce un defect de invazie vascular trofoblastica B. Apar leziuni patognomonice placentare : leziuni ischemice C. Apare reducerea oxigenrii placentare D. VEGF induce o alterare a permeabilitii capilare E. VEGF perturba coagularea 8. Managementul cazurilor de preeclampsie presupune: A. Tratament n ambulatoriul spitalului

B. Odihn C. Internare n urgen D. Ateptarea are ca rol evitarea naterii premature, far a expune la o serie de complicaii E. Supraveghere permanenta materno-fetala 9. Referitor la tratarea hipertensiunii arteriale sunt adevrate urmtoarele: A. Tratamentul antihipertensiv este indicat dac: TAd > 110 mmHg sau TAs > 160 mmHg B. Se practic o corectare progresiv, mentinan TA la 140/9 C. Antihipertensivele utilizate sunt nicardipin, labetalol, clonidin D. Se recomand expansiunea volemica sistematic 312 10. n sarcina, bilanul HTA n evaluarea complicaiilor nu presupune: A. Hemograma, trombocite B. ASAT, ALAT C. Glucoz D. Bilirubina total i direct E. CRP 11. n sarcina, bilanul HTA n evaluarea complicaiilor presupune: A. GGT B. Creatinemie C. Ionograma D. LDH E. Sumar de urin 12. Nu reprezint indicaii pentru ntreruperea sarcinii (inducerea travaliului sau operaie cezarian) cu excepia: A. Hematom subcapsular hepatic B. HTA controlat C. Semne persistente de iminenta a unei eclampsii D. Sindrom HELLP

E. Fibrilaia arterial 13. Monitorizarea matern presupune : A. Diureza B. Dispnee C. Edeme D. Msurarea TA diminea i sear E. Monitorizarea cardiorespiratorie 14. Referitor la post-partumul pacientei care a avut o preeclampsie, sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia : A. Se recomand monitorizarea pacientei B. Eclampsia sau HELLP nu mai sunt posibile n zilele post-partum C. Este contraindicata bromocriptina dac mama vrea s alpteze D. n post-partum HTA i disfunciile organice regreseaz brusc E. n post-partum HTA i disfunciile organice se pot agrava uneori 313 15. Referitor la eclampsie, sunt adevrate urmtoarele : A. Se caracterizeaz prin apariia convulsiilor i/sau a tulburrilor de contient la o pacient preeclamptica B. Poate fi prima manifestare a preeclampsiei C. Din punct de vedere fziopatologic se produce vasospasm cerebral sau encefalopatie hipertensiv D. Se va trata dup obinerea rezultatului IRM sau CT E. Pacienta se aeaz n decubit dorsal, cu eliberarea cailor respiratorii superioare 16. Tratamentul eclampsiei presupune: A. B. C. D. E. Tratament anticonvulsivant (diazepam sau clonazepam) Tratament hipotensor Tratament contra vasospasmului cerebral i pentru prevenirea recidivelor Este contraindicata administrarea sulfatului de magneziu Operaie cezarian de urgen

17. Referitor la Sindromul HELLP, urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia:

A. B. C. D. E. A. B. C. D. E. 314

Presupune asocierea : hemoliza + citoliza hepatic + trombopenie Este o complicaie a preeclampsiei Nu pune n pericol mama sau ftul Diagnosticul diferenial se face cu steatoza acut gravidica Sindromul nu apare post-partum Este o complicaie frecven a preeclampsiei severe Simptomatologia presupune: metroragie, contracii i suferina fetal Riscuri: CIVD, oc hemoragie matern Operaie cezarian de urgen Tratamentul preeclampsiei asociate

18. Hematomul retroplacentar:

19. Este justificat suspectarea unei preeclampsii dac HTA de novo se asociaz cu: A. Edeme aprute lent B. Scderea ASAT C. Trombocite< 150000/mm3 D. RCI E. Uricemia>35Ommol/1 20. Sunt factori de risc ai preeclampsiei: A. Viaa la altitudini joase B. Antecedente la mama sau o sor C. Stresul fizic i psihic D. Obezitatea E. Insulinorezistena 21. Nu sunt factori de risc ai preeclampsiei: A. Tabagismul B. Intervalul scurt ntre dou sarcini C. Originea asiatic D. Trombofilia E. Nefropatiile

22. Reducerea oxigenrii placentare are ca efecte: A. Producerea de radicali liberi ai oxigenului B. Scderea apoptozei C. Producerea de peroxizi D. Producerea de VEGF placentar E. Creterea VSH 23. Factorul de cretere vascular endoteliala(VEGF): A. Crete VSH B. Perturba coagularea C. mbuntete coagularea D. Crete permeabilitatea capilar E. Altereaz permeabilitatea capilar 315 24. Indicaii pentru ntreruperea sarcinii: A. HAP B. HRP C. Trombocitopenie<50000 D. EBA E. HTA necontrolat 25. Eclampsia: A. Poate fi prima manifestare a preeclampsiei B. Se va trata dup rezultatul IRM sau al CT C. Operaie cezarian de urgen D. Tratament anticonvulsiv E. Tratament hipotensor 26. Sindromul HELLP: A. Este o complicaie a preeclampsiei B. Diagnostic diferenial facil cu steatoza acut gravidica C. Poate fi incomplet D. Nu se trateaz

E. Poate aprea postpartum n 5% din cazuri 27. Etiologia metroragiilor primului trimestru de sarcin cuprinde: A. Sarcin extrauterin B. Avortul spontan C. Sarcina multipl D. Sarcina oprit n evoluie E. Chisturile ovariene 28. Etiologiile MFIU sunt: A. HRP B. PPR C. E. 316 29. Sunt complicaii degenerative grave ale sarcinii femeii diabetice: A. Retinopatie florid B. Coronaropatie C. HTA normal D. Insuficien renal E. Exoftalmia 30. Din echipa diabetologic care supravegheaz femeia gravid nu fac parte: A. Medicul B. Infirmiera C. Dieteticianul D. Asistenta E. Chirurgul 31. Sunt consecine fetale i neonatale ale diabetului gestaional: A. Sensibilitate la infecii B. Avort spontan C. Macrosomie Diabet FIU D. HAP

D. Exces de lichid amniotic E. Complicaii metabolice neonatale 32. Factori de risc pentru diabetul gestaional nu sunt: A. Obezitatea B. Vrsta<35 ani C. MFIU D. Absena malformaiilor E. Macrosomie 317 SARCIN EXTRAUTERIN (pag 533-536) Complement simplu: 1. Sarcin extrauterin poate avea urmtoarele localizri, cu excepia: A. B. C. D. E. Tubara Interstiial Intrauterin Peritoneala Cervical

2. Urmtorii sunt considerai a fi factori de risc ai sarcinii extrauterine far contracepie, cu excepia: A. B. C. D. E. Antecedente de sarcini extrauterine Endometrioza pelvina Antecedente de salpingita Antecedente de intervenii chirurgicale tubare Fecundaia n vitro i transferul intratubar al grneilor

3. Urmtoarele reprezint indicaii ale tratamentului chirurgical n cazul unei sarcini extrauterine, cu excepia : A. B. C. D. Hemodinamica instabil Dureri abdominale severe Hematosalpinge>2 cm la ecografie Insuficien hepatic

E.

Insuficien renal

4. Scorul Fernandez al sarcinii extrauterine se calculeaz n funcie de urmtorii parametrii, cu excepia: A. B. C. D. E. 318 5. Localizarea posibil a sarcinii extrauterine nu poate fi: A. Tubar B. Intrauterin C. Interstiial D. Peritoneal E. Cervical 6. Sarcina heterotopic presupune coexistenta a: A. Dou SEU B. SEU i SIU C. Dou SIU D. Toate cele de mai sus E. Nici o variant 1. Sunt considerai factori de risc ai sarcinii extrauterine far contracepie: A. Vrsta >45 de ani B. Tabagismul C. Frecven crescnd a bolilor cu transmisie sexual D. Tratamente cu clomifen citrat E. Steriletele coninnd progesteron 2. Referitor la tabloul clinic al sarcinii extrauterine care nu s-a rupt, urmtoarele afirmaii sunt corecte, cu excepia: A. Necesit internare de urgen Vrsta gestationala Nivelul hCG Nivelul progesteronului Vrsta mamei Dureri abdominale

B. Apar dureri pelvine violente C. Apare metroragie la nceputul sarcinii D. Prezint grea, vrsturi E. Tueul vaginal evideniaz masa laterouterina palpabil uneori 3. Tabloul clinic al sarcinii extrauterine rupte cuprinde : A. Durere violenta sincopal B. Semne de anemie C. Bradicardie D. Hipertensiune E. Marmorare a tegumentelor 319 4. Bilanul biologic n cazul unei sarcini extrauterine cuprinde : A. Hemograma i trombocite B. Dozajul urinar al beta-hCG C. Dozajul plasmatic al progesteronului D. Grup sangvin E. Factorul Rh 5. Diagnosticul diferenial al sarcinii extrauterine care nu s-a rupt se face cu : A. Avortul B. Ruptura unui chist hemoragie C. Torsiunea anexial D. Ruptura unui anevrism al arterei splenice E. Anexita 6. Diagnosticul diferenial al sarcinii extrauterine care s-a rupt se face cu : A. Ruptura unui chist hemoragie B. Apendicit acut C. Ruptura unui anevrism al arterei splenice D. Ruptura de folicul ovarian E. Chist de ovar torsionat

7. Referitor la tratamentul chirurgical al sarcinii extrauterine, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Se va efectua o laparotomie , n prima instan B. Se poate opta pentru salpingotomie (tratament conservator) C. Se poate opta pentru salpingectomie (tratament radical) D. Alegerea tipului de tratament chirurgical nu depinde starea trompelor i vrsta pacientei E. Alegerea tipului de tratament chirurgical depinde de terenul biologic i de dorina unei sarcini ulterioare 320 8. Nu reprezint indicaii ale tratamentului chirurgical, n cazul unei sarcini extrauterine : A. Durerile abdominale severe B. Obezitatea C. Diabetul zaharat D. Beta-hCG plasmatic < 10 000 UI E. Insuficien renal 9. Scorul Fernandez al sarcinii extrauterine se calculeaz n funcie de urmtorii parametrii: A. Hemoperitoneu B. Dimensiunea hematosalpingelui C. Nivelul prolactinei D. Gradul de obezitate al marnei E. Nivelul hCG 10. Particularitile tratamentului unei sarcini extrauterine rupte sunt: A. Reumplere vascular precoce B. Tratament medicamentos de urgen C. Transfuzie de mas eritrocitara D. Transfuzie de PPC E. Intubare oro-traheala 11. Sunt factori de risc ai sarcinii extrauterine far contracepie:

A. Vrsta<35 ani B. Endometrioza pelvin C. Tratamente cu clomifen citrat D. Antecedente de intervenii chirurgicale tubare E. Tabagismul 12. Semne indirecte ale sarcinii extrauterine sunt: A. Absena sacului gestational intrauterin B. Hematosalpinge C. Hemoperitoneu D. Endometru gros E. Sac gestational extrauterin 321 13. Sunt indicaii de tratament chirurgical ale sarcinii A. B. C. D. E. Scor 14. Nu A. B. C. D. E. >14 <10 <12 >11 >15 15. Au 3 puncte n scorul Fernandez al A. B. Dureri abdominale absene Hemoperitoneu> 1 OOml Scor FernandezdO Hemodinamica instabil Hematosalpinge>3 cm la

C. D. E.

Vrsta gestationala >9

16. Sunt particulariti ale tratamentului pentru sarcin A. B. D. E. 322 TRAVALIUL, NATEREA I POST-PARTUMUL NORMAL (pag 533-536) 1. Travaliul are: A. 2 faze B. 3 faze C. 4 faze D. 5 faze E. Nici o faz 2. Prezentaia nu poate fi: A. Distocica B. n ezut C. Abdominal D. Oblic E. Transversal 3. Referitor la prezentaie, urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. Reprezint partea ftului care se prezint prima la strmtoarea superioar a bazinului B. Prezentaia cefalic reprezint prezentaia cu capul n extensie maxim C. Prezentaia pelvina poate fi n ezut complet sau n ezut incomplet D. Prezentaia transversal se mai numete i distocica E. Prezentaia pelvina n ezut complet: cu picioarele nainte Reumplerea vascular precoce Oxigenarea prin sond nazogastrica (_ . 1 ranstuzia ae masa entrocitara Transfuzia de PPC Montarea a dou ci venoase de calibru adecvat

4. Monitorizarea n timpul travaliului nu presupune urmrirea: A. Frecvenei contraciilor uterine B. Intensittii contraciilor uterine . nlimii prezentaiei tetale D. Densitatii lichidului amniotic E. Nivelului de analgezie epidurala 323 Complement multiplu: 1. Debutul travaliului presupune: A. Lipsa contraciilor uterine B. Contracii uterine neregulate C. Modificri cervicale D. Contracii uterine nedureroase E. Contracii uterine dureroase 2. Prezentaia poate fi: A. Cefalica B. Oblic C. Orizontal D. Transversal E. Pelvina 3. Distocia reprezint: A. O natere uoar prin operaie cezarian B. O natere uoar vaginala C. O natere imposibil vaginala D. O natere dificil prin operaie cezarian E. O natere dificil vaginala 4. Radiopelvimetria n distocie are urmtoarele indicaii: A. Ft n prezentaie pelvina B. Ft n prezentaie cefalic C. Ft n prezentaie distocica D. Cicatrici uterine

E. nlimea gravidei<150cm 5. Sunt monitorizate n timpul travaliului: A. Culoarea lichidului amniotic B. Mirosul lichidului amniotic C. Consistenta lichidului amniotic D. Frecventa contraciilor uterine E. Frecventa ritmului cardiac fetal 324 6. Nu sunt monitorizate n timpul travaliului: A. Culoarea lichidului amniotic B. Mirosul lichidului amniotic C. Consistenta lichidului amniotic D. Compoziia lichidului amniotic E. Aspectul lichidului amniotic 7. Delivrena poate fi: A. Spontan B. Secundar C. Natural D. Artificial E. Dirijat 8. Prima menstruaie postpartum apare la: A. 5 sptmni dac femeia nu alpteaz B. 6-8 sptmni dac femeia nu alpteaz C. n termen de 5 luni dac femeia alpteaz D. n termen de 3 luni dac femeia alpteaz E. La nrcare dac femeia alpteaz 9. La consultaia postnatal: A. Se verific involuia uterin B. Se verific absena durerii C. Se verific continenta

D. Nu se prescrie contracepie E. Se pot prescrie exerciii perineale 10. Referitor la travaliu, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Se caracterizeaz prin contracii uterine dureroase i neregulate B. Poate asocia modificri cervicale C. Debutul travaliului poate fi precedat de pierderea dopului mucos D. Prezint 3 faze: tergerea i dilatarea colului uterin, expulzia i delivrena E. Se caracterizeaz prin contracii uterine dureroase i regulate 325 11. Indicaiile radiopelvimetriei sunt urmtoarele, cu excepia: A. Ft n prezentaie cefalic B. nlimea gravidei >1.50 m C. Antecedente de fractur a bazinului D. Ft n prezentaie pelvina E. Suspiciune de macrozomie fetal 12. Monitorizarea n timpul travaliului presupune urmarirea: A. Sngerarii B. Densitatii lichidului amniotic C. Dilataiei cervical D. Hemogramei la fiecare 30 de minute E. Strii de contient 13. Referitor la ritmul cardiac fetal, urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. Ritmul bazai presupune 120-160 de bti pe minut B. Bradicardia fetal presupune un ritm bazai < 90 bpm C. Tahicardia fetal presupune un ritm bazai > 180 bpm D. Bradicardia fetal presupune un ritm bazai < 110 bpm E. Tahicardia fetal presupune un ritm bazai > 160 bpm 14. Alegei afirmaiile false referitoare la delivrena: A. Reprezint desprinderea i expulzia placentei B. Delivrena natural : placenta iese din tractul genital far nici o intervenie extern

C. Delivrena dirijat: facilitata de o injecie de 10 uniti de oxitocina, n momentul ieirii umrului anterior al copilului D. Delivrena spontan: delivrena ajutat de tragerea de cordonul ombilical pentru a facilita ieirea acesteia din vagin E. Delivrena artificial: extragerea manual a placentei i a membranelor 326 15. Monitorizarea post-partum presupune: A. Monitorizarea n sala de nateri n timpul primelor 12 ore dup natere B. Sngerri genitale exteriorizate C. Cunotina mamei D. Tratament cu anticoagulante orale E. Contracii uterine fiziologice 16. Tratamentul la ieirea din maternitate presupune urmtoarele, cu excepia: A. Microprogestativ n doza continu, de iniiat la ieirea din maternitate B. Dispozitiv intrauterin (DIU) - se va aplica la ieirea din maternitate C. Administrarea suplimentelor de magneziu D. Vaccinarea mpotriva rubeolei n caz de seronegativitate E. Dac este necesar se vor administra inhibitori ai alptrii 327 ANOMALIILE CICLULUI MENSTRUAL. METRORAGIILE (pag 559-561) Complement simplu: 1. Durata maxim a unei menstruaii: A. 5 zile B. 6 zile C. 7 zile D. 8 zile E. 9 zile 2. Amenoreea secundar este: A. Sngerarea n afar menstruaiei

B. Menstruaia n cantitate mic C. Absena menarhei D. Absena menstruaiei pentru mai mult de 3 luni E. Menstruaie prea abunden 3. Sindromul ovarului polichistic nu este asociat cu: A. Spaniomenoreea B. Amenoreea C. Hiperandrogenismul D. Hipomenoreea E. Numrul crescut de foliculi antrali 4. Tratamentul sindromului de ovar polichistic nu presupune: A. Creterea greutii B. Metformin C. Anticoncepionale orale D. Clomifen citrat E. Drilling ovarian 328 5 A. >90 B. >100 C. <100 D. >80 E. <90 6. Diagnosticul diferenial al metroragiilor cauzate de raportul sexual se face cu: A. Cancerul de col uterin B. Polipul endometrial C. Ectropionul D. Adenomioza E. Chistul ovarian 7. Este factor major de risc

A. Fumatul B. Consumul de alcool C. Obezitatea D. Diabetul E. Consumul de droguri 8. La femeile aflate la menopauza, este vorba de o hipertrofie, dac A. C. D. E. >5mm 9. Biopsia endometrial se realizeaz cu ajutorul A. B. Mirena C. D. E. William 329 1. Sngele menstrual este: A. Rou B. Negru C. Coagulabil D. Incoagulabil E. Coagulat 2. Spaniomenoreea presupune: A. Cicluri prea neregulate B. Sngerare n afar menstruaiei C. Cicluri prea rare (>30 zile) D. Menstruaie n cantitate mic E. Cicluri prea rare (>45 zile) >lmm B. >2mm

3. Sindromul ovarului polichistic este asociat cu: A. Menoragie B. Metroragie C. Hiperandrogenism D. Spaniomenoree E. Amenoree 4. Tratamentul sindromului ovarului polichistic presupune: A. Reducerea greutii B. Creterea greutii C. Metformin D. Anticoncepionale oral E. Anticoncepionale i.v. 5. Sunt cauze de metroragie n timpul sarcinii: A. Ectropionul B. Sarcina extrauterin C. Sarcina molar D. Endometrita E. Chistul ovarian 330 6. Sunt cauze de metroragie n afara sarcinii: A. Cancerul endometrial B. Cancerul de col uterin C. Hematomul retroplacentar D. Hiperplazia endometrial E. Endometrita 7. Sunt factori de risc pentru metroragiile cauzate de raportul sexual, infeciile cu: A.HPV B. VHB C. VHC D.HAV

E.

HIV

8. Diagnosticul metroragiilor cauzate de raportul sexual nu se face cu: A. Ectropionul B. Sarcina extrauterin C. Sarcina molar D.Fibromul uterin E. Hiperplazia endometrial 331 HEMORAGIA GENITAL LA FEMEIE (pag 583-586) 1. Cea mai sever hemoragie genital n timpul sarcinii este: A. SEU B. Avort spontan C. Hemoragia delivrenei D. Placenta praevia E. Ruptura uterin 2. Se impune miomectomia prin laparotomie sau laparoscopie n caz de fibrom: A. >lcm B. >2cm C. >3cm D. >4cm E. >5cm l.Cu privire la hemoragia genital la femeie, sunt semne de anemie greu tolerabila: A. Lipotimia B. Transpiraiile C. Vertijul D. Astenia E. Marmorarea 2. Sunt semne de oc, n hemoragia genital la femeie: A. Tahicardia

B. Marmorarea C. Vertijul D. Lipotimia E. Dispnea 332 3. Sunt cauze cervicale de hemoragie genital n afar sarcinii: A. Cancerul endometrial B. Ectropionul C. Cancerul de col uterin D. Cervicita E. Adenomioza 4. Sunt cauze tubare i ovariene de hemoragie genital n afar sarcinii: A. Chistul ovarian B. Cancerul ovarian C. Polipul endometrial D. Sngerarea pe sterilet E. Endometrita 5. Sunt cauze uterine de hemoragie genital n afar sarcinii: A. Sngerarea pe sterilet B. Adenomioza C. Polipul endometrial D. Fibromul uterin E. Hiperplazia endometrului 6. Tratamentul menometroragiei asociate cu adenomioza cuprinde: A. Antifibrinolitice B. Mirena C. Venofer D. Vitamina C E. Estrogeni INFECIILE GENITALE LA FEMEI. LEUCOREEA (pag 576-578)

1. Piosalpingele este un abces al: A. Vulvei B. Uterului C. Ovarului stng D. Ovarului drept E. Trompei uterine Complement multiplu: 1. Vulvovaginitele dau: A. Febr B. Dureri abdominopelvine C. Febra nu apare D. Nu exist dureri abdominopelvine E. Dispariia lactobacililor 2. Leucoreea din endometrita este: A. Hemoragica B. Steril C. Purulenta D. Seroasa E. Murdar 3. Sunt caracteristice clinice ale piosalpingelui: A. Febra B. Lipsa febrei C. Dureri abdominopelvine D. Dureri toracice E. Leucoreea steril 334 PATOLOGIA TUMORAL GENITALPELVIN I MAMAR LA FEMEI FORMAIUNI TUMORALE PELVINE LA FEMEI (pag 587-589) Complement simplu:

1. n cazul unui chist ovarian, urmtoarele semne ecografice sunt evocatoare ale malignitii, cu excepia: A. Ascitei B. Componentei solide importante C. Existenei vegetaiilor D. Vascularizaiei centrale E. Unui indice de rezisten Doppler crescut 2. Referitor la CT-ul abdominopelvin n cazul unei formaiuni tumorale pelvine la femeie, urmtoarele afirmaii sunt greite, cu excepia: A. Reprezint o analiz complementara a ecografici B. Este uor accesibil C. Este mai scump ca RMN-ul D. Are o doz mare de iradiere E. Prezint risc de alergie la injectarea de gadolinium 3. Managementul tumorii anexiale suspecte presupune urmtoarele, mai puin: A. Evaluarea morfologic a tumorii B. RMN pelvin C. CT toracoabdominopelvin D. CA 125 E. CA 19-9 Complement multiplu: l.Piosalpinxul: A.Este un abces tubar B.Reprezint o complicaie a salpingitei C.Apare rar pe sterilet D.Sindromul biologic inflamator este absent E.Se va cuta o imunosupresie 335 2.Adenomioza: A.Reprezint infiltrarea zonei jonciunii cu esut endometrial n cadrul miometrului

B.Dismenoreea debuteaz la cteva zile dup menstruaie C.Uterul poate fi complet invadat de adenomioza D.Patologia este foarte rar E.Poate fi asociat cu un fibrom uterin 3.Ipotezele diagnostice nainte de descoperirea unei formaiuni tumorale pelvine sunt: A. Sarcina avansat B. Tumori benigne ale uterului C. Tumori pancreatice D. Carcinoza peritoneal E. Ascita 4.n cazul unei formaiuni tumorale pelvine la femeie, bilanul clinic p resupune: A.Tueu rectal B.Tueu pelvin destinat determinrii originii formaiunii tumorale E.Cutarea adenopatiilor periferice 5. Referitor la ecografia pelvina in formaiunile tumorale la femei, urmtoarele afirmaii sunt adevrate exceptnd: A.Reprezint o investigaie de prima intenie B.Este o examinare ieftin C.Este greu accesibil D.Iradiaz E.Nu prezint risc iatrogen

336 6.1nvestigaiile complementare n cazul unei formaiuni tumorale pelvine la femeie sunt: A.Beta-hCG (urinara sau plasmatic) B.Ecografia pelvina C.Radiografia pelvina D.RMN pelvin E.CT abdominopelvin

7.Natura organic a unui chist ovarian va fi evocat de prezenta unuia din urmtoarele semne: A.Una sau mai multe vegetaii intrachistice B.Diametrul chistului mai mic sau egal cu 6 cm C.Componenta solid D.Caracterul multilocular E.Peretele subire 8.Referitor la markerii tumorali (CA 125, CA 19-9, CEA), urmtoarele afirmaii sunt adevrate n contextul unei formaiuni tumorale pelvine la femeie, cu excepia: A.Sunt specifici B.Fr scop diagnostic C.Singurul scop: preterapeutic DLa femeia tnr cu un chist presupus benign, dozajul sistematic al CA 125 este recomandat E.Femeii aflate la menopauza i care prezint un chist benign, nu i va fi recomandat dozajul de CA 125 9. n cazul chisturilor ovariene organice, indicaia operatorie este: A.n caz de chist cu aspect organic evideniat de ecografie B.n caz de cretere n volum a chistului C.n caz de modificri morfologice ale chistului D.n caz de alterare a strii generale E.n situaia unei femei tinere 337 lO.n formaiunile tumorale pelvine la femei, ecografia pelvina: A. Iradiaz' B. Este ieftin C. Are risc iatrogen D. Este de prima intenie E. Este uor accesibil 11. Sunt markeri tumorali ai tumorilor pelvine la femeie:

A. CA 125 B. CA 19-9 C. CA 19-10 D. CEA E. CCA 12. n caz de suspectare la ecografic a unui cancer ovarian se impun: A. RMN pelvin B. RMN toracic C. CT toracoabdominal D. CT cerebral E. CA 135 13. Piosalpinxul este un abces: A. Tubar B. Uterin C. Vulvar D. Ovarian E. Tubo-ovarian 338 TUMORILE OVARIENE (pag 598-600) 1. Sunt tumori ovariene epiteliale cu excepia celor: A. Endometrioide B. Cu celule clare C. Cu celule mici D. Nedifereniate E. Seroase 2. Tumorile ovariene, altele dect epiteliale, sunt: A. Mucinoase B. Cu celule germinale C. Epiteliale mixte D. Cu celule clare

E. Cu celule tranziionale 3. Sunt afirmaii false cu privire la chistul de ovar: A. Chisturile ovariene funcionale dispar spontan n cteva luni B. Dac un chist organic prezint caracteristici sugestive pentru malignitate , se va aplica anexectomie de prima intenie C. Nu este necesar administrarea de anticoncepionale pentru a-1 face s dispar D. Chisturile organice vor fi operate E. Nici o afirmaie nu este corect 4. Sunt particulariti ale chisturilor dermoide: A. La radiografia simpl se pot vedea dini B. Sunt tumori maligne C. RMN este puin specific pentru grsimea din interiorul chistului D. Chisturile peste 6 cm nu prezint risc de torsiune E. Investigaia imagistic specific, ce evideniaz grsimea din interior este ecografia 339 5. Clinic, hemoragia intrachistica are urmtoarele semne: A. Aprare muscular abdominal B. Hemoperitoneu C. Durere lombar D. Beta-hCG negativ E. Sngerri vaginale 6. Sunt factori de risc n cancerul ovarian: A. Fumatul B. Diabetul C. Parteneri sexuali multipli D. Mutaia BRCAl sau BRCA2 E. Endometrioza 7. Sunt semne de depistare ale cancerului ovarian, mai puin: A. Metroragie B. Colecie pleural

C. Colecie pericardic D. Adenopatii periferice inghinale E. Dureri pelvine 8. Bilanul preterapeutic n caz de mas ovariana suspecta presupune, cu excepia: A. Scintigrafie osoas B. Ecografie abdominopelvina de referin C. CT (toraco)-abdominal i pelvin D. RMN abdominopelvin cu injecie E. Examen clinic 1. Sunt tumori ovariene epiteliale: A. Rete ovarii B. Metastaze C. Seroase D. Cu celule germinale E. Endometrioide 340 2. Factor de risc al cancerului ovarian, este mutaia: A. BRCAl B. BRCAO C. BRCA2 D. BRCA3 E. BRCC 3. Sunt afirmaii adevrate cu privire la chisturile ovariene benigne: A. Nu este necesar administrarea de anticoncepionale pentru a le face s dispar B. Chisturile ovariene funcionale vor fi operate C. Dac un chist organic prezint caractere de malignitate se aplic anexectomie de prima intenie D. Chisturile ovariene funcionale dispar spontan n cteva luni E. Chisturile ovariene organice nu se pot transforma malign 4. Selectai afirmaiile corecte privind chisturile dermoide:

a /**i _

_ .^y , .,, -l-,-

A. conin rar grsime B. Sunt inoperabile C. Toate chisturile dermoide simptomatice trebuie operate D. Pot conine dini, fragmente de os E. Sunt tumori benigne 5. Privind torsiunea ovarian: A. Durerea este nsoit de vrsturi B. Se practic laparoscopie de urgen cu detorsionare ovarian i eliminare a cauzei C. Aprarea abdominal este minim D. Ovarul se rsucete n jurul pediculului su E. Netratat, poate cauza peritonita septic 6. Sunt semne de depistare n cancerul ovarian: A. Colecia pleural B. Constipaia C. Durerile pelvine D. Metroragiile E. Adenopatiile axilare 341 7. n cazul unei tumori ovariene aparent rezecabila spontan: A. Se practic histerectomie subtotala B. Se realizeaz confirmarea rezecabilitii tumorii C. Dac la examenul extemporaneu se descoper tumora non-epiteliala, se practica laparotomie meaiana D. Se practic anexectomie E. Procedura laparoscopica este contraidicata datorit riscului de diseminare 342 TUMORILE MAMARE (pag 601-604) 1. Argumentele clinice n favoarea unei tumori benigne sunt urmtoarele cu excepia:

A. Prezint tumefiere rotunjit B. Este imobil C. Este bine delimitat D. Are margini nete E. Fr adenopatie suspecta asociat 2. Referitor la chisturile mamare solitare, afirmaiile urmtoare sunt adevrate cu excepia: A. Prezint tumefiere unic B. Sunt imobile C. Sunt regulate D. Sunt uneori dureroase E. Pot fi prezente adenopatii axilare homolaterale non-suspecte Complement multiplu: 1. Argumentele clinice n favoarea unei tumori benigne sunt urmtoarele: A. Tumefiere rotunjit B. Are retragere cutanat supraiacenta C. Are margini neregulate D. Prezint consistenta dura E. Fr adenopatie suspecta asociat 2. Adenofibromul mamar: A. Apare la femeile peste 40 de ani B. Mamografia i ecografia vor confirma aspectul benign i tipic al adenofibroamelor C. Biopsia sub ghidaj ecografic este contraindicata D. Dac nodului nu cauzeaz probleme, se va indica abstinenta terapeutic E. Dac nodului incomodeaz pacient, acesta va fi eliminat chirurgical 343 3. Referitor la adenofibromul mamar, urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: A. Este un nodul mamar izolat B. Este profund C. Este dureros

D. Este imobil E. Este constant indiferent de momentul ciclului 4. Urmtoarele afirmaii despre mastoza sunt false, cu excepia: A. Asocierea leziunilor de diferite tipuri, non inflamatorii, non-neoplazice B. Simptome: mastodinia ciclic cronica cu agravare postmenstruala C. Examinare: unul sau mai muli noduli, chiar un placard, nsoite uneori de scurgeri mamelonare D. Mrimea chisturilor nu este variabil n funcie de momentul ciclului E. Necesita tratament chirurgical 5. Papilomul intraductal: A. Este o tumor benign care se dezvolta din canalele galactoforice B. Este o tumor malign care se dezvolta din canalele galactoforice C. De obicei, determina o scurgere mamelonar uneori hemoragica D. Se efectueaz mamografie, ecografie i galactografie E. Se practic tratamentul medicamentos 6. Abcesul mamar: A. Cele mai multe nu complica alptarea matern B. Cele mai multe complica alptarea matern C. Exist abcese aseptice, favorizate de fumat D. n cazul abceselor aseptice se recomand drenarea abceselor E. Tratamentul: antiinflamatoare + antibiotice 7. Lipomul A. Reprezint o proliferare benign a esutului adipos nconjurat de o capsul B. Este o masa moale, imobil, nedureroas C. Vrsta medie de apariie - 45 de ani D. Mamografiile deceleaza zone hiperclare nconjurate de o capsul fin i opac E. Tratament: chirurgical 344 8. Sunt tumori mamare benigne: A. Mastoza

B. Adenofibromul C. Adenocarcinomul D. Chistul solitar E. Abcesul mamar 9. Factori de risc pentru cancerul mamar: A. Obezitatea B. Menopauza precoce . rrima sarcina precoce D. Nuligestitate E. Mutaia BRCA1 345 REUMATOLOGIE POLIARTRITA REUMATOID (pag.628-631) 1. Reumatismul cronic inflamator cel mai frecvent este reprezentat de : A. Poliartrita reumatoid B. Spondilita anchilopoetic C. Lupus eritematos D. Artrita psoriazic E. Artrite seronegative 2. Poliartrita reumatoid este de obicei o poliartrit "goal", adic nu prezint : A. Tumefacii articulare B. Factor reumatoid C. Simptome/semne extraarticulare D. Sinovit E. Artralgii 3. Scopul tratamentului de fond n poliartrita reumatoid este: A. Tratarea simptomelor clinice B. Vindecarea bolii C. Dispariia factorului reumatoid din ser D. Dispariia anticorpilor anti CCP din ser E Blocarea apariiei leziunilor radiologice

1 / av vwa vv wmmj-1wv1 ivuavmllw^ * wv* v i vgaw v 4. Despre anticorpii anti-CCP n poliartrita reumatoid, sunt adevarate: A. Sunt utili n urmarirea ulterioara a bolii dupa ce s-a stabilit diagnosticul B. Sunt prezeni i n alte reumatisme inflamatorii (sclerodermie, lupus sistemic, sindrom Sjogren) C. Semneaz diagnosticul de poliartrit reumatoid D. Au sensibilitate sczut pentru diagnosticul de poliartrit reumatoid E. Prezenta lor este obligatorie pentru diagnosticul de poliartrit reumatoid 346 5. Diagnosticul diferenial al poliartritei reumatoide cu debut la vrstnici cu prezentare rizoraelic se face cu: A. Spondilit anchilopoetic B. Polimialgia reumatic C. Lupus eritematos sistemic D. Polimiozit E. Artrita psoriazic 6. Tratamentul de fond, de referin n poliartita reumatoid este reprezentat de: A. Leflunomid B. Hidroxiclorochin C. Sulfasalazina D. Metotrexat E. Solumedrol 7. Urmtoarele articulaii sunt respectate n poliartrita reumatoid : A. Interfalangiene proximale B. Metacarpofalangiene C. Interfalangiene distale D. Metatarsofalangiene E. Articulaiile mari 1. Autoanticorpii pe baza crora se poate susine diagnosticul de poliartrit reumatoid sunt:

A. Factorul reumatoid (FR) B. Anticorpii anti-mielin C. Anticorpii anti Musk D. Anticorpii anti-ADN E. Anticorpii antipeptide ciclice citrulinate (anti-CCP) 347 2. Articulaiile interfalangiene distale sunt afectate de preferin n : A. Spondilita anchilopoetic B. Artroza digital C. Artrita psoriazic D. Artrita reumatoid E. Lupus sistemic 3. Lichidul sinovial inflamator n poliatrita reumatoid, prezint, cu excepia: A. Cristale de acid uric B. Limfocite C. Neutrofile D. Bacterii gram-negative E. Proteine 4. Factorii de prognostic ai severitii poliatritei reumatoide sunt: A. Debutul acut poliarticular B. Afectare extraarticular C. Prezena de eroziuni radiografice la diagnostic D. Sindromul inflamator ridicat E. Venituri materiale ridicate 5. Complicaiile poliartritei reumatoide sunt: A. Nodulii reumatoizi B. Vasculita reumatoid C. Fibroza pulmonar D. Sindrom Sjogren secundar E. Sinovita articulaiilor interfalangiene distale

6. Sindromul Caplan reprezint asocierea de: A. Lupus sistemic B. Poliartrit reumatoid C Silicoz D. Amiloidoz E. Pneumocistoz 348 7. Sindromul Felty reprezint : A. Spondilit anchilopoetic B. Splenomegalie C. Hepatomegalie D. Poliatrit reumatoid E. Neutropenie 8. Tratamentul de fond al poliartritei reumatoide se poate face cu A. Aspirin B. Metotrexat C. Leflunomid D. Diclofenac E. Sulfasalazin 9. Terapia biologica n poliartrita reumatoid se poate face cu : A. Prednison B. Etanercept C. Adalimumab D. Infliximab E. Hidroxiclorochin 10.Tratamentul chirurgical n poliartrita reumatoid presupune: A. Sinovectomie artroscopic B. nlocuire articular (protez) C. Osteotomie D. Artrodez E. Sinovectomie deschis

SPONDILITA ANCHILOZANT (pag. 634-635) 1. Urmtorul antigen este prezent n spondilita anchilopoetic: A. HLAB17 B. HLA B27 C. HLA DR 18 D. HLA DR 4 E. HLA DQ 8 2. Semnul Romanus semnific : A. Aspect radiologie de "vertebre ptrate" B. Prezena uveitei anterioare C. Prezena osteofitelor calcaneene D. Durere la mobilizarea coloanei vertebrale cervicale E. Distincii articulare periferice 3. Un tratament eficient al entezopatiilor din spondilita anchilopoetic se face cu: A. Sulfasalazin B. Salazopirin C. Metotrexat D. AINS E. Eritromicin 4. Tratamentul spondilartropatiilor a fost revoluionat prin apariia : A. Imunosupresoarelor B. Aspirinei C. Anti-TNF alfa D. Prednisonului E. Salazopirinei 350 5. n cazul iniierii tratamentului de fond cu anti-TNF alfa pentru spondilita anchilopoetic trebuie exclus istoricul de: A. Tuberculoz primar B. Rectocolit ulcerohemoragic

C. Boal Crohn D. Uveit anterioar E. Psoriazis 1. Sindromul SAPHO cuprinde urmatoarele entiti A. Sinovit B. Acnee C. Pustuloz D. Osteit E. Psoriazis 2. Sponilita anchilozant cuprinde urmtorul grup de boli: A. Lupusul eritematos sistemic B. Artrita reactiv C. Artrita psoriazic D. Spondilartrite asociate cu boli inflamatorii intestinale E. Poliartrita reumatoid 3. Examenul cu bandeleta urinar este indicat n spondilita anchilopoetic pentru a depista: A. Nefropatia cu IgA B. Amiloidoza C. Glomerulonefrita cu complexe imune D. Sindromul Goodpasture E. Glomerulonefrita membranoproliferativ 351 4. Afectarea sacroiliaca din spondilita anchilopoetic se manifest prin: A. Edem fesier B. Durere toracic C. Durere fesier D. Durere la mobilizarea genunchiului E. Durere la manevrele sacroiliace 5. Afectarea entezelor din spondilita anchilopoetic se manifest prin:

A. Durere n molet la mers B. Durere n clci inflamatorie C. Manevra Lasegue pozitiv D. Dureri trohanteriene E. Dureri steraale 6. Manifestrile extraarticulare din spondilita anchilopoetic sunt A. Uveita B. Conjunctivita C. Boala inflamatorie intestinal D. Psoriazis E. Retinita 7. Afectarea rahidian cervical n spondilita anchilopoetic se evideniaza prin: A. Indicele Schober B. Distana occiput-perete C. Distana C7-perete D. Distana menton-stern E. Distana acromion-ureche 8. Un test de diagnostic al spondilitei anchilopoetice l reprezint sensibilitatea la A INS astfel: A. Rapiditatea de aciune B. Lentoarea aciunii C. Simptomele nu sunt influenate de tratamentul cu A INS D. Recul al simptomelor n urmatoarele 48 de ore dupa oprire E. Simptomele nu mai apar la ntreruperea tratamentului 352 OSTEOPOROZA (pag. 636-640) Complement simplu: 1. Urmtoarele afirmaii despre osteoporoz sunt adevarate, cu excepia: A. Este o maladie difuz a scheletului B. Asociaz scderea masei osoase

C. Determin deteriorarea microarhitecturii esutului osos D. Prezint fragilitate osoas crescut E. Are risc sczut de fracturi 2. Scorul T pentru osteopenie este: A. C. > -l >-2 B. ntre - l si -2,5 D. < -2,5 E. <-3,5 3. Teriparatidul reprezint fragment recombinant de: A. STH B. FSH C. Hormon paratiroidian D. Tiroxin E. Prolactin 4. La pacienii cu osteoporoz nainte de vrsta de 70 de ani predomin riscul de: A. Fracturi vertebrale B. Fractur de old C. Fractur de antebra D. Fractur de humerus E. Fractur de femur 353 5. Tratamentul osteoporozei se face pe o perioad de cel puin: A. 1 an B. 6 ani C. 3 ani D. 4 ani E. 5 ani 1. Localizrile uzuale ale fracturilor osteoporotice sunt: A. Fracturi vertebrale

B. Fracturi ale falangelor distale C. Fracturi ale extremitii superioare a femurului D. Fracturi ale extremitii distale a antebraului E. Fracturi costale 2. Sunt argumente n favoarea originii osteoporotice a fracturilor vertebrale: A. Nu prezint semne/deficite neurologice B. Liza pediculului C. Asimetrie vizibil din faa a vertebrei D. Recul al peretelui posterior E. Nu afecteaz coloana cervical 3. Cauzele de osteoporoz secundar sunt: A. Hipercorticism endogen B. Hiperparatiroidism primar C. Gastrectomia D. Mastocitoza sistemic E. Acromegalia 4. Sunt cauze generale de osteopatie fragilizant non-osteoporotic : A. Mielomul B. Metastazele osoase C. Diabetul zaharat D. Osteodistrofia renal E. Hipercolesterolemia 354 5. Indicaiile pentru prescrierea unei densitometrii osoase sunt: A. Fractura vertebral n contextul unei tumori evidente B. Terapie sistemic cu corticosteroizi cel puin trei luni consecutive la o doz >7,5 mg/zi echivalent al prednisonului C. Menopauza nainte de 40 de ani D. Fractura de col femural dup un accident rutier E. Istoric documentat de hipogonadism prelungit

6. Prevenirea osteoporozei primare, se face prin : A. Lupta mpotriva fumatului B. Creterea n greutate C. Sedentarismul D. Lupta mpotriva alcoolismului E. Aport de calciu i vitamina D 7. Care din urmatoarele medicamente pot fi folosite pentru tratamentul osteoporozei? A. Alendronat B. Adalimumab C. Risendronat D. Natalizumab E. Rituximab 8. n tratamentul osteoporozei ranelatul de stroniu, are urmatoarele efecte: A. Reduce riscul de fractur cranian B. Reduce riscul de fractur a degetelor C. Reduce riscul de fractur de old D. Reduce riscul de fracturi costale E. Reduce riscul de fracturi vertebrale 9. Decizia terapeutic n osteoporoz se ia n funcie de urmtorii factori: A. Vrsta > 40 de ani B. Tratament sistemic cu corticoizi timp de 1 lun C. Tulburri ortopedice D. Scderea acuitii vizuale E. Greutate corporal sub 19 kg/m2 355 10.Care din urmatoarele fracturi este considerat a nu fi osteoporotic: A. Fractura de old B. Fractura Pouteau-Colles C. Fracturi ale vertebrelor cervicale D. Fracturi ale craniului

E. Fracturi ale vertebrelor dorsale 356 RADICULALGIA I SINDROMUL DE COMPRESIUNE NERVOASA (pag. 625-627)

1. .Alo C/5 B. C. D. E. C6 7 8 Dl

* 2. Durerea lombar iradiat pe faa anterioar a coapsei i a gambei i care asociaz eventual deficit motor al cvadricepsului i gambierului anterior se ntlnete n afectarea rdcinii: A. B. C. D. E. LI L2 L3 L4 L5

3. n cazul unui pacient peste 65 de ani cu sindrom de canal carpian nu trebuie pierdut din vedere posibilitatea diagnosticului de : A. B. C. D. Amiloidoz Hipertensiune arterial Hipertrigliceridemie Hipertiroidie

E.

Diabet insipid

5, Teritoriul senzitiv C5 cuprinde : A. B. C. D. Partea de sus a umerilor Faa extern a antebraului Faa posterioar a braului Faa intern a braului . Faa extern a coapsei

L Diagnosticul diferenial al afeciunilor radieulare se face cu: A. B. C. Sacroiliita (pseudosciatica n bascul) Afectarea troncular a nervului sciatic popliteu extern Boala arterial obliterant a membrelor inferioare

D. E. A. B. C. D. E. A. B. C. D. E.

Cardiopatia ischemica Pancreatita acut Durere radicular cu iradiere pe faa anterioar a coapsei i a gambei Deficit motor recent, inferior sau egal eu 3 din 5 Sindromul de coad de cal Radiculalgie hiperalgic Tulburri recente ale sfmctemlui legate de afeciunea radicular Acroparestezie nocturn Manevra Tinel pozitiv ROT bicipital abolit Atrofie tenar Hipoestezie n teritoriul nervului radial

2. Indicaiile chirurgicale n cazul unei lombocruralgii, sunt:

3. Urmatoarele semne i simptome apar n sindromul de tunel carpian :

4. Indicaiile chirurgicale n sindromul de tunel carpian sunt: A. ROT tricipital abolit B. Atrofia muscular in loja tenar C. Semne de denervaie la electromiogram D. Parestezii n teritoriul nervului median accentuate de hiperflexia minii E. Deficit motor al opozantului i abductorului scurt al policelui 5. Semnul Lasegue pozitiv semnific afectarea rdcinilor : A. L5 B. SI C. S2 D. S3 E. S4 6. Semiologia afectarii radiculare L3 cuprinde: A. Hipoestezie pe faa anterioar a coapsei pn la genunchi B. Hipoestezie pe faa extern a coapsei C. Deficit motor al cvadricepsului i psoasului

D. Deficit motor al gluteusului medius E. Fr influenarea ROT 5 7. Semiologia afectrii radiculare C7 cuprinde: A. Hipoestezie pe faa intern a braului i antebraului B. Hipoestezie pe faa posterioar a braului i antebraului C. Deficit motor al muchilor extensori ai antebraului pe bra D. Deficit motor al flexorilor degetelor i interosoilor E. ROT tricipital abolit sau diminuat 359 PRESCRIEREA SI MONITORIZAREA ANTIINFLAMATOARELOR CORTICOSTEROIDIENE SI NECORTICOSTEROIDIENE (pag. 645-650) Complement simplu: 1. Coxibii sunt AINS care inhib n mod specific : A. Ciclooxigenaza 1 B. Ciclooxigenaza 2 C. Ciclooxigenaza 3 D. Ciclooxigenaza 4 E. Ciclooxigenaza 5 2. Aspirina are urmtoarele efecte, cu excepia: A. Antiinflamator B. Antiagregant C. Antipiretic D. Analgezic E. Imunosupresor 3. Administrarea AINS prezint risc de insuficien renal acut atunci cnd sunt asociate cu: A. Antivitamine K B. Inhibitori ai ECA

C. Litiu D. Sulfamide E. Fenitoina 4. Doza de atac pentru administrarea prednisonului n poliartrita reumatoid este de: A. 0,01 mg/kgc/zi B. 0,1 mg/klgc/zi C. 1 mg/kgc/zi D. 10 mg/kgc/zi E. 100 mg/kgc/zi 360 5. n terapiiile de scurt durat cu prednison se scade : A. Cu 2,5-5 mg/zi B. Cu 10 mg/zi C. Cu 0,1 mg/kgc/zi D. Cu 10 % din doza anterioar E. Nu este necesar descreterea progresiv Complement multiplu: 1. Care sunt afirmaiile adevrate privind calea de administrare rectal a AINS? A. Toxicitate mai mic pentru stomac comparativ cu administrarea oral B. Toxicitate mai mare pentru stomac comparativ cu administrarea oral C. Toxicitate identic pentru stomac comparativ cu administrarea oral D. Risc de rectit hemoragic E. Risc de hemoroizi 2. Complicaiile digestive intestinale ale AINS sunt: A. Ulcer intestinal B. Polipoz colonic C. Crize de diverticulit sigmoidal n caz boal diverticular colonic D. Polipoz jejunal E. Pusee intestinale ale maladiilor inflamatorii 3. Complicaiile renale ale AINS sunt:

A. Insuficienta renal funcional 5 B. Pielonefrita C. Nefrita acut interstitial imunoalergic D. Leziunile glomerulare minime E. Hiperkaliemia 361 4. Adaugarea sistematic de IPP la AINS neselectivi: A. Vrsta peste 65 de ani B. Antecedente de ulcer gastroduodenal C. Antecedente de intoleran la AINS D. Terapie concomitent cu clopidogrel n scop antiagregant E. Terapie concomitent cu aspirin n scop antiagregant 5. Tratamentul cu steroizi este indicat n : A. Poliartrita reumatoid B. Polimialgia reumatic C. Maladia Horton D. Osteoporoz E. Boala Cushing 6. Efectele adverse ale corticosteroizilor sunt: A. Cretere n greutate prin retenie de lichide B. Hipertensiune arterial C. Diabet insipid D. liipopotasemie E. Cataract 7. Infiltraiile cu corticosteroizi sunt indicate n: A. Artrita septic B. Artroz C. Lombalgie comun D. Sindrom de canal carpian

E. Tendinit 8. Complicaiile infiltraiilor cu corticosteroizi sunt: A. Artrita acut microcristalin B. Hemartroza C. Gonartroza D. Coxartroza E. Ruptura de tendon 362 CHIRURGIA ORTOPEDIC FRACTURA EXTREMITII INFERIOARE A RADIUSULUI LA ADULT (pag. 653-654) Complement simplu: 1. Sunt fracturi extraarticulare ale extremitii inferioare a radiusului la adult: A. Fractura n "T" B. Fractura Putteau-Colles C. Fractura n cruce D. Fractura lui Gerard-Marchand E. Fractura diafizara in"lemn verde" 2. Sunt fracturi articulare ale extremitii inferioare a radiusului la adult, cu o excepie: A. Marginal anterioar B. Marginal posterioar C. n cruce D. Prezint deplasare anterioar E. Cunean extern 3. Identificai afirmaia eronat cu privire la fracturile extremitii inferioare a radiusului la adult dintre urmtoarele: A. Fractura cu deplasare anterioar este extraarticular B. Fractura cunean extern este articular C. Se poate asocia cu o luxaie a capului ulnar la nivelul articulaiei radio -ulnare proximale (fractura lui Galeazzi)

D. Se poate asocia cu o fractur a colului ulnei E. Fractura lui Destot este o fractur articular 4. Diagnosticul pozitiv al fracturii extremitii inferioare a radiusului la adult, presupune analiza, pe radiografia de profil, a: A. Orientaiei glenei radiale B. Indicelui radio-ulnar C. Liniei bistiloidiene D. Demineralizrii osoase E. Cartilajului articular 363 5. Sunt afirmaii adevrate cu privire la fractura extremitii inferioare a radiusului la adult, cu o excepie: A. Durerea i impoten funcional sunt elemente de diagnostic pozitiv B. Pe radiografia de fa a pumnului, analiza orientaiei glenei radiale, reprezint un element de diagnostic C. Daca deplasarea este posterioar, apare deformarea pumnului "n dos de furculi" D. Se pot realiza i radiografii n traciune, sub anestezie E. Edemul reprezint un element de diagnostic pozitiv 6. n fractura extremitii inferioare a radiusului la adult, postoperator, se face diagnosticul urmtoarelor complicaii: A. Compresie a nervului median B. Leziune vascular C. Leziune periostal D. Embolie grsoas E. Sindrom de compartiment 7. Cu privire la fractura extremitii inferioare a radiusului la adult, urmtorele afirmaii sunt false, cu excepia: A. Radiografia n supinaie a antebraului ofer elemente de diagnostic pozitiv B. Apare edem extins al antebraului C. Fractura n "T" este o fractura articular

D. Fractura marginal anterioar este o fractur extraarticular E. Durerea i impotena funcional sunt elemente de diagnostic etiologic Complement multiplu: 1. Sunt fracturi ale extremitii inferioare a radiusului la adult, articulare: A. Marginal anterioar B. Marginala medial C. Putteau-Colles D. Cunean extern E. n cruce 364 2. Fractura extremitii inferioare a radiusului la adult se poate asocia cu: A. Fractur a stiloidei ulnare B. Fractur a colului ulnei C. Luxaie a capului ulnar la nivelul articulaiei radio-ulnare distale D. Fractur Putteau-Colles E. Fractur n "lemn verde" 3. Sunt elemente de diagnostic pozitiv ale fracturii extremitii inferioare a radiusului la adult urmtoarele,cu excepia: A. Impotena funcional B. Febra C. Deformarea pumnului "n dos de furculi", dac deplasarea este anterioar D. Radiografia de fa i profil a pumnului E. Edemul 4. Pe radiografia de fa a pumnului, n cazul unei fracturi a extremitii inferioare a radiusului la adult, se analizeaz urmtoarele pentru un diagnostic pozitiv: A. Orientaia glenei radiale B. Interlinia articular C. Linia bistiloidian D. Indicele radio-ulnar E. Reacia periostal asociat

5. Cu privire la fractura extremitii inferioare a radiusului la adult, selectai afirmaiile false: A. Compresia nervului median face parte din categoria complicaiilor iniiale B. Fractura cunean extern se poate asocia cu o entors scafolunar C. Sindromul de compartiment este o complicaie iniial D. Fractura n cruce este o fractur extraarticular E. Pe radiografia de profil a pumnului se analizeaz indicele radio-ulnar 365 6. n cazul fracturii extremitii inferioare a radiusului la adult, fac parte din categoria fracturilor extraarticulare urmtoarele, mai puin: A. Fractura n cruce B. Fractura cu deplasare anterioar C. Fractura cu deplasare posterioar D. Fractura Putteau-Colles E. Fractura cunean extern 7. Sunt complicaii postoperatorii ale fracturilor extremitii inferioare a radiusului la adult: A. Sindromul de compartiment al lojelor B. Compresia nervului median C. Decompensare a tarei la pacientul vrstnic D. Pierderea autonomiei la pacientul vrstnic E. Deschiderea cutanat 366 FRACTURA EXTREMITII SUPERIOARE A FEMURULUI LA ADULT (pag. 653-654) Complement simplu: 1. Sunt fracturi ale masivului trohanterian, cu excepia celor: A. intertrohanteriene B. Subtrohanteriene C. Pertrohanteriene D. Trohanterodiafizare

E. Trohanteroepifizare 2. Identificai afirmaia adevrat cu privire la clasificarea Garden a fracturilor cervicale reale ale extremitii superioare a femurului la adult: A. Garden III: valgus (angrenat) B. Garden II: far deplasare (angrenat) C. Garden IV: varus cu persisten a unui angrenaj al articulaiei posterioare i orizontalizarea traveelor D. Garden I: varus cu rupturi incomplete E. Nici una din cele de mai sus 3. Fracturile cervicale reale ale femurului: A. Sunt extraarticulare B. Sunt intertrohanteriene C. Sunt intraarticulare D. Nu prezint necroz, cu posibilitatea consolidrii n poziie vicioas E. Sunt subtrohanteriene 4. Sunt adevrate afirmaiile urmtoare cu privire la fracturile masivului trohanterian femural, cu o excepie: A. Sunt fracturi far risc de necroz, dar cu posibilitatea consolidrii n poziie vicioas B. Fracturile pertrohanteriene sunt oblice, de la marele la micul trohanter C. Prezint risc de hematroz D. Fracturile intertrohanteriene sunt orizontale, ntre cele doua trohantere E. Sunt extraarticulare 367 5. Sunt false urmtoarele afirmaii privind fracturile cervicale reale ale femurului la adult, mai puin: A. Prezint risc de necroz secundar a capului femural B. Sunt extraarticulare C. Clasa Garden II reprezint varus cu persisten a unui angrenaj al articulaiei posterioare D. Clasa Garden III reprezint varus cu rupturi complete a traveelor

E. Nu prezint risc de necroz 6. Diagnosticul pozitiv al fracturilor extremitii superioare a femurului la adult se susine n baza urmtoarelor argumente: A. Durere i impoten funcional , cu excepia fracturii dezangrenate IRM old - profil chirurgical Deformare Febr CT old 7. Identificai afirmaia eronat cu privire la diagnosticul pozitiv al fracturilor extremitii superioare a femurului la adult: A. Impotena funcional este un criteriu, mai puin pentru fractura angrenat B. Se efectueaz radiografii seriate:bazin fa+ old fa+ old profil chirurgical al lui Arcelin C. Durerea este un criteriu de diagnostic D. Deformarea const n rsucire, abducie i rotaie interne E. Nici una din variantele de mai sus 8. Diagnosticul diferenial al fracturilor extremitii superioare a femurului la adult se face cu: A. Fractura cadrului obturator B. Fractura ramului inferior al pubisului C. Fractura diafizar femural D. Luxaia de old E. Fractura de ischion 368 9. Complicaiile postoperatorii ale fracturilor extremitii superioare ale femurului la adult sunt, exceptnd: A. Infectarea zonei operate B. Deshidratarea C. Alunecarea D. Leziuni de decubit E. Pierderea autonomiei la pacientul vrstnic Complement multiplu:

1. Sunt afirmaii reale cu privire la fracturile cervicare reale ale extremitii superioare a femurului la adult: A. Sunt fracture extraarticulare B. Prezint risc de necroz secundar a capului femural C. Sunt fracturi trohanterodiafizare D. Prezint risc de hemartroz i hipertensiune E. Fracturile Garden II sunt far deplasare 2. Gsii afirmaiile false cu privire la fracturile masivului trohanterian femural: A. Sunt fracturi intraarticulare B. Pot fi fracturi pertrohanteriene C. Prezint risc de hemartroz D. Posibilitatea consolidrii vicioase este rar ntlnit E. Fracturile intertrohanterienc sunt orizontale 3. Sunt adevrate urmtoarele, cu privire la clasificarea Garden a fracturilor cervicale reale femurale: A. Garden II: cu deplasare (angrenat) B. Garden IV: varus cu ruptur completa C. Garden I: valgus (angrenat) D. Garden III: valgus far deplasare E. Clasificarea Garden se aplic i fracturilor masivului trohanterian 369 4. Sunt fracturi ale masivului trohanterian femural: A. Fracturile subtrohanteriene B. Fracturile trohanterodiafizare C. Fracturile pertrohanteriene D. Fracturile intertrohanteriene E. Fracturile parcelare 5. Selectai afirmaiile adevrate cu privire la clasificarea fracturilor extremitii superioare a femurului: A. Fracturile masivului trohanterian sunt intraarticulare

B. Fractura Garden II este o fractur angrenat C. Fracturile parcelare intereseaz rareori marele trohanter D. Fracturile intertrohanteriene sunt oblice, de la marele la micul trohanter E. Fracturile cervicale reale prezint risc de necroz secundar a capului femural 6. Cu privire la fracturile cervicale reale femurale, sunt afirmaii false, mai puin: A. Sunt fracturi far necroz B. Pot interesa micul trohanter C. Clasa Garden I semnific valgus cu rupturi complete D. Prezint risc de hemartroz i hipertensiune E. Sunt fracturi intraarticulare 7. Cu privire la diagnosticul fracturilor extremitii superioare a femurului la adult, sunt adevrate afirmaiile: A. Apare durerea i impotena funcional, cu excepia fracturii angrenate B. Se efectueaza radiografii seriate de bazin fa + old fa + old profil chirurgical al lui Arcelin C. Diagnosticul diferenial se face cu fractur de simfiz pubian D. Deformarea const n rsucire, adducie i rotaie externe, cu excepia fracturii angrenate E. Investigaia imagistic de referin este IRM de old 370 8. Complicaiile postoperatorii ale fracturii extremitii superioare femurale la adult constau n: A. Deshidratare B. Decompensarea afeciunilor asociate C. Alunecarea D. Leziuni de decubit E. Infectarea zonei operate 9. Sunt complicaii preoperatorii ale fracturii extremitii superioare a femurului la adult: A. Alunecarea B. Deshidratarea

C. Leziuni de decubit D. Pierderea autonomiei la pacientul vrstnic E. Decompensarea afeciunilor asociate 10. Diagnosticul diferenial al fracturilor extremitii superioare femurale se face, mai puin: A. Cu luxaia congenital de old B. Cu fractura cadrului obturator C. Cu necroza septic a capului femural D. Coxartroza E. Fractura de bazin 371 FRACTURI LA COPIL: PARTICULARITI EPIDEMIOLOGICE, DIAGNOSTICE I TERAPEUTICE (pag 664) Complement simplu: 1. Selectai afirmaia adevrat cu privire la particularitile diagnostice ale fracturilor la copil: A. Deformarea plastic presupune angulare epifizar B. Fractura n "butoia de unt" implica impact metafizar C. n clasa Salter 1 apare compresiune axial i leziunea cartilajului de cretere D. Clasa Salter 2 presupune o fractur articular E. n dezlipirea epifizar cartilajul de cretere nu este afectat 2. Sunt afirmaii adevrate cu privire la clasificarea Salter Harris privind fracturile la copil, cu o excepie: A. n clasa 4, urma se prelungete spre metafiza de o parte i spre metafiza de cealalt parte a B. In clasa 2 urma se prelungete spre o metafiz a C. In clasa 1 radiografia este normal daca nu este deplasat D. In clasa 3 apare compresiune axial i leziune a cartilajului de cretere

E. Toate afirmaiile de mai sus sunt adevrate Complement multiplu: 1. Selectai afirmaiile corecte cu privire la fracturile la copil: A. Se nregistreaz mai multe cazuri la biei dect la fete B. Prevenia tromboembolic este indicat i la copil C. Fractura n "butoia de unt" implic impact metafizar D. n clasa Salter 2 a dezlipirii epifizare urma se prelungete spre epifiz E. Deformarea plastic presupune angulare diafizar 372 2. Sunt false afirmaiile privind clasificarea Salter Harris a fracturilor la copil: A. Leziunea este localizat la nivelul cartilajului de cretere B. Clasa 5 presupune compresiune axial i leziune a cartilajului de cretere C. In cadrul clasei 3 urma se prelungete spre metafiz D. n clasa 1 radiografia poate fi normal dac nu este deplasat E. Clasa 2 presupune o fractur articular 373 INFECIILE ACUTE ALE PRILOR MOI (ABCES, PANARIIU, FLEGMON AL TECII) (pag 669-670) Complement simplu 1. Flegmonul digital prezint urmtoarele caracteristici de diagnostic pozitiv: A. Durere pulsatil B. Inflamare pulpar C. Durere la extensia pasiv a degetului D. Impoten funcional a membrului afectat E. Colectarea periunghial 2. n infeciile acute ale prilor moi, biologic, se identific: A. Tulburri de coagulare B. Complexe imune circulante C. Hiperpotasemie D. Valoare ridicat a CRP

E. Hipoleucocitoz 3, Este fals, cu privire la simptomele locale n infeciile acute ale prilor moi: A. n abces, durerea este pulsatil i poate provoca insomnie B. Flegmonul reprezint o infecie propagat ntr-un compartiment anatomic C. Apare febr D. n flegmonul digital durerea apare doar la extensia activ a degetului E. n panariiu apare colectarea periunghial 4. Este un factor favorizant n apariia infeciilor acute ale prilor moi: A. Diabetul B. Fumatul C. Insuficiena hepatic D. Hipertensiunea E. Hipercoagulabilitatea 374 5. Identificai afirmaia fals privind infeciile acute de pri moi: A. Tetanosul poate aprea ca i complicaie B. Radiografia poate identifica nivele hidroaerice gangrenoase C. Febra este un simptom general D. Biologic apare frecvent scderea CRP E. O complicaie posibil este endocardita 6. Managementul terapeutic n caz de artrit (ca situaie de urgen n infeciile acute de pri moi) presupune: A. Terapie cu antibiotic cu spectru larg timp de 45 de zile B. Amputaia segmentului afectat C. Terapie cortizonic D. Terapie cu antibiotic cu spectru larg timp de 7 zile E. Imobilizare gipsat 7. Tratamentul iniial n infeciile acute ale prilor moi, n absena colectrii, presupune: A. Chirurgie de debridare B. Terapie cu penicilin timp de 10 zile

C. Imobilizarea membrului afectat D. Administrare de antipiretice per os E. Administrare de cefalosporine de generaie III Complement multiplu: 1. Selectai afirmaiile false despre infeciile acute ale prilor moi, cu excepia: A. n abces apare colectare fluctuant sau reinut B. Febra este un simptom general C. Imunodepresia poate reprezenta un factor favorizant D. Radiografie este imposibil detecia nivelelor hidroaerice gangrenoase E. Biologic se ntlnete hiperpotasemie 375 2. n flegmon: A. Durerea apare doar la flexia activ a degetului B. Apare creterea volumului degetului C. Durerea este electiv de-a lungul nveliului pn la obstrucia 'n deget de mnu' proximal D. Infecia este propagat ntr-un compartiment anatomic E. Degetul este ncovoiat datorit tensiunii dureroase legate de lichidul din teaca de nveli 3. n stuaiile de urgen ce implic infeciile acute de pri moi: A. n caz de artrit terapia cu antibiotic trebuie s fie de maxim 7 zile B. n stadiul 2 al flegmonului digital se practic deschidere n Z a degetului i sinovectomie digital C. Iniial, n absena colectrii se practic chirurgie de debridare D. Iniial, n caz de colectare, nu sunt necesare antibioticele dup excizia complet, n absena semnelor generale E. Stadiul 3 al flegmonului digital presupune necroza tendonului 4. Despre flegmonul digital sunt adevarate, mai puin: A. n stadiul 3 se practic amputaia B. Stadiul 2: lichid purulent

C. n stadiul 1 se practic ablaie prin cele 2 contraincizii de la extremiti D. Terapia cu antibiotic cu spectru larg face parte din protocolul terapeutic E. n stadiul 3 sechelele sunt rare 5. Sunt afirmaii adevrate cu privire la infeciile acute de pri moi: A. n cazul existenei protezei articulare, o complicaie posibil este artroza B. Bilanul biologic cuprinde hiperleucocitoz i creterea CRP C. n abces apare o colectare fluctuant sau reinut D. n artrit, terapia cu corticosteroizi este una din opiunile n urgen E. Iniial, pentru a preveni extinderea septic, tratamentul n caz de absen colectrii presupune chirurgia de debridare 376 6. Privind flegmonul digital, sunt corecte: A. In stadiul 3 tendonul este nccrotic B. Apare durerea la extensia pasiv a degetului C. Durerea este pulsatil si provoac insomnie /v D. In stadiul 2 se practic deschidere n Z i sinovectomie digital E. Infecia este propagat ntr-un compartiment anatomic. OFTALMOLOGIE ANOMALII ALE VEDERII CU DEBUT (pag. 678-685) Complement simplu 1 .Cea mai frecvent etiologie a ocluziei arterei centrale a retinei este: A. Disecia carotidian BCD E Boala Horton Keratita acut Ateroscleroza Spasmul arterial 2.Factori favorizani ai glaucomului acut prin nchiderea unghiului sunt urmtorii,cu excepia: A. Hipermetropia B. ntunericul

C. Parasimpatomimeticele D. Simpatomimeticele E. Stresul 3.Urmtoarele sunt semne funcionale de keratit acut,cu excepia: A. Durerea B. Scaderea acuitatii vizuale C. Blefarospasmul D. Lacrimarea E. Senzaia de vedere dubla 4.Urmtoarele sunt cauze de scdere a acuitii vizuale cu ochi rou i dureros,cu excepia: A. Keratita acut B. Hemoragia intravitrean C. Glaucomul acut cu unghi nchis D. Sclerita posterioar cu hialit E. Traumatisme 378 5.n anomaliile vederii cu debut brutal examenele complementare cele mai utilizate sunt urmatoarele: A. Perimetria Goldmann: explorarea cilor optice B. Angiografia cu fluorescein: explorarea cilor optice C. Rezonana magnetic D. Tomografia n coeren optic E. PET CT 6 Anomalia brutala a vederii cu ochi alb,calm i dureros de cauz vascular poate fi dat de urmatoarele,cu excepia: A. Ocluzia arterei centrale a retinei B. Compresiunile nervoase C. Cecitatea monocular tranzitorie D. Ocluzia venei centrale a retinei

E. Complicaia neovascularizaiei din cadrul unei degenerescene maculare legate de vrst 7.Urmtoarele afeciuni ale nervului optic determin anomalii brutale ale vederii cu ochi alb,calm i dureros, cu excepia: A. Compresiunile nervoase B. Hialita C. Neuropatia optic retrobulbar D. Neuropatia optic ischemic acut anterioar sau posterioar E. Neuropatia optic ereditar degenerativ Leber 8.Tratamentul ocluziei arterei centrale a retinei nu include: A. Spitalizare B. Corticoterapie intravenos, dac se suspecteaz boala Horton C. Terapia anticoagulant e contraindicat dac se suspecteaz cardiopatie emboligen D. Managementul factorilor de risc cardio-vascular E. Antiagregant plachetar 379 9.Urmtoarele nu sunt semne clinice ale ocluziei venei centrale a retinei: A. Edem papilar B. Vene dilatate i sinuoase C. Noduli albi,pufoi D. Hemoragii retiniene striate E. "Cireaa macular" 10. Despre bilanul minimal n caz de uveit se pot afirma urmtoarele: A. Include hemograma B. Se face tipizarea HLA-B27 C. Include ionograma sanguin D. E pozitiv n 30 % din cazuri E. E negativ n 30 % din cazuri Complement multiplu 1 .Cauzele vasculare ale anomaliei brutale a vederii cu ochi alb,calm si nedureros sunt:

A. Ocluzia arterei centrale a retinei(OACR) B. Compresiunile nervoase C. Cecitatea monoculara tranzitorie D. Hemoragia intravitreana E. Ocluzia venei centrale a retinei(OVCR) 2.Urmtoarele sunt cauze ale afectrii brutale a vederii pe ochi rou i dureros: A. Keratita acut B. Dezlipirea de retin C. Glaucomul acut prin nchiderea unghiului D. Hialita E. Glaucomul neovascular 380 3.Fundul de ochi n cazul ocluziei arterei centrale a retinei evideniaz: A. Edem papilar B. Edem retinian ischemic C. Artere subiri si filiforme D. "Cireaa macular" E. Noduli albi,pufoi 4.0cluzia arterei centrale a retinei poate avea urmtoarele etiologii: A. Disecia de aort B. Ateroscleroza-foarte rar C. Ateroscleroza-cel mai frecvent D. Boala Horton E. Dislipidemia 5.Urmtoarele afirmaii privind tratamentul ocluziei arterei centrale a retinei sunt adevrate: A. Necesit spitalizare B. Corticoterapie per os,dac se suspecteaz boala Horton C. Corticoterapie intravenos,dac se suspecteaz boala Horton D. Managementul factorilor de risc cardio-vascular

E. Tratament anticoagulant dac la CT cerebral se evideniaz sechele dup AVC recent 6. n etiologia ocluziei venei centrale a retinei sunt implicai urmtorii factori: A. HTA B. Diabet i ali factori de risc vascular C. Hipertonie ocular D. Stenoze i ocluzii ale carotidei interne E. Boala Horton 7. Neuropatia optic retrobulbar poate s aib urmtoarea etiologie: A. HTA B. Scleroza multipl C. Intoxicaie alcoolo-tabagic D. Ateroscleroza E. Sarcoidoza 381 8.Urmtorii sunt factori favorizani ai glaucomului acut prin nchiderea unghiului: A. Miopia B. Astigmatismul C. Hipermetropia D. Simpatoliticele E. Simpatomimeticele 9.Urmtoarele sunt semne clinice ale glaucomului acut prin nchiderea unghiului,cu excepia: A. Edemul cornean B. Midriaza areactiv C. Mioza D. Unghi nchis la gonioscopie E. Hipotonie ocular lO.Keratita acut prezint urmtoarele semne funcionale: A. Durere

B. Fotofobie C. Lcrimare D. Midriaza E. Blefarospasm 11. Semne clinice ale uveitei anterioare acute sunt: A. Efectul Tyndall B. Sinechiile irido-cristaliniene C. Precipitate pe endoteliul cornean D. Unghi nchis la gonioscopie E. Hipertonie ocular major 12.Bilanul minimal n caz de uveit cuprinde: A. Hemograma B. Radiografie pulmonar C. Tipizarea HLA-B27 D. CT cerebral E. TPHA-VBRL 382 13.Despre endoftalmit se poate afirma c: A. Cel mai adesea este de origine exogen(postchirurgicala) B. Uneori este endogen C. Trebuie fcut puncia camerei anterioare in urgen(determinri bacteriologice) D. Tratamentul local este antibiotic,antiinflamator,midriatic E. Este nevoie doar de tratament local M.Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre evoluia ocluziei arterei centrale a retinei: A. Dispariia edemului retinian n 4-5 zile B. Atrofia optic definitiv se constituie n cteva sptmni C. Glaucom neovascular n 10-15% din cazuri D. Dispariia edemului retinian n 10-15 zile E. Atrofia optic definitiv se constituie n cteva luni 15.Urmtoarele sunt semne clinice de uveit anterioar acut:

A.Ochi rou nedureros B. Cerc perikeratik C. Scderea acuitii vizuale: variabil D. Durere ocular intens E. Ochi alb i nedureros 383 OCHIUL ROU I/ SAU DUREROS (pag.686-688) Complement simplu 1 .Despre hemoragia sub-conjunctival este adevarat c: A. Trebuie eliminat un puseu de hipertensiune arterial B. Nu trebuie eliminat un corp strin C. Determina fotofobie D. Fluorochinolone ca prima intenie de tratament E. Tratament: evitarea alergenului 2.Urmtoarele sunt semne funcionale de conjunctivit,cu excepia: A. Lcrimare B. Senzaie de nisip n ochi" C. Scaderea sever a acuitii vizuale D. Senzaie de corp strin E. Senzaie de arsur 3.Conjunctivita poate avea urmtoarea etiologic, cu excepia: A. Bacteriana: Stafilococ,Streptococ B. Bacteriana: Haemofilus C. Virala: adenovirus D. Virala: virus gripal E. Alergic 4.Despre conjunctivita de etiologic viral este fals : A. Apare n context epidemic B. Apar secreii clare C. Apare adenopatic pretragian

D. E foarte contagioas E. Apar secreii purulente 384 5.Conjunctivita trachomatoas la copil se trateaz cu: A. Azitromicin local B. Rifampicin per os C. Vitabact D. Azitromicin per os E. Picloxydine 6.Criteriile de gravitate a unei conjunctivite bacteriene sunt urmtoarele, cu excepia: A. Secreii clare abundente B. Chemozis C. Fotofobie D. Lcrimare abundent E. Scderea acuitii vizuale 7.Despre episclerit este adevrat c: A. E rar idiopatic B. Roeaa dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor C. Tratament: corticoterapie sistemic D. Roeaa nu dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor E. Tratament: corticoterapie local n doz ridicat 8.n etiologia scleritei pot fi implicate urmtoarele boli articulare,cu excepia: A. Lupusul eritematos diseminat B. Periartrita nodoas C. Spondilita anchilozant D. Poliartrita reumatoid E. Psoriazisul 9.0chiul rou dureros asociat cu scderea acuitii vizale nu apare n: A. Glaucom neovascular B. EndoftaImit

C. Keratite acute D. Traumatisme E. Uveite posterioare acute 385 lO.Bolile infecioase in care apare sclerit sunt urmtoarele, cu excepia: A. Sifilis B. Herpes C. Boala Lyme D. Scarlatin E. Micoz Complement multiplu 1. Etiologia conjunctivitei poate fi: A. Bacterian(stafilococ, streptococ, Haemophilus) B. Viral(adenovirus) C. Alergic D. Autoimun E. Traumatic 2.Tratamentul conjunctivitei trachomatoase la copil se face cu: A. Tetraciclin local B. Tetraciclin per os C. Azitromicin per os D. Rifampicin local E. Penicilin 3.Urmtoarele nu sunt criterii de gravitate a unei conjunctivite bacteriene: A. Fotofobia BCDE Lcrimarea abundent Pruritul Chemozisul Secreiile clare 386 4.Tratamentul conjunctivitei alergice cuprinde: A. Lavaje oculare B. Evitarea alergenului

C. Fluorochinolone ca prima intenie D. Coliruri antihistaminice si antidegranulante mastocitare E. Cefalosporine 5.Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre episclerit: A. Reprezint roeaa localizat B. Nu dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor C. Dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor D. Este adeseori idiopatic E. Pacientul prezint durere ocular important,intensificat de micrile oculare 6.Ochiul rou dureros asociat cu scderea acuitii vizuale poate fi dat de: A. Glaucom neovascular B. Uveite anterioare acute C. Endoftalmit D. Traumatisme E. Episclerit 7 .Factori de risc pentru infecia suprafeei oculare sunt: A. Grefa de cornee B. Sindrom de ochi uscat C. Diabet neechilibrat D. Obstrucia cilor lacrimale E. Midriaza idiopatic 8.Despre conjunctivitele alergice este adevrat c: A. Sunt bilaterale B. Sunt unilaterale C. Determina prurit D. Apar secreii purulente E. Apar n context epidemic 387 9.Despre sclerit este adevrat c: A. Determin durere ocular important

B. Nu determin durere C. Roeaa dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor D. Roeaa nu dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor E. Adeseori este idiopatic 10. Ochiul rou dureros asociat cu scderea acuitii vizale apare n: A. Traumatisme B. Glaucom cu unghi deschis C. Sclerit posterioar cu hialit: frecvent D. Sclerit anterioar cu hialit: excepional E. Keratite acute 388 CHIRURGIE O.R.L. OTALGII I OTITE LA COPII I ADULI (pag. 716-721) Complement simplu 1. Urmtoarele sunt complicaii ale otitei medii acute,cu excepia: A. Mastoidita B. Abccs cercbral C. Pericondrita pavilionului D. Paralizie facial E. Labirintit 2. Cauza principal a paraliziei faciale la copii este: A. Meningita B. Trombollebita sinusului lateral C. Mastoidita D. Otita medie acut E. Abcesul cerebral 3.0talgia poate fi determinat de urmtoarele,cu excepia: A. Stimularea fibrelor nociceptive care inerveaz urechea interna B. Stimularea fibrelor nociceptive care inerveaz urechea externa C. Stimularea fibrelor nociceptive care inerveaz urechea medie

D. Localizarea eronat a unei dureri provenite dintr-o structur limitrofa E. Stimularea fibrelor nociceptive care inerveaz urechea externa si urechea medie 4.1nervaia senzitiva a urechii externe nu este asigurat de : A. Nervul auriculotemporal- ramur a nervului facial B. Nervul Wrisberg C. Ramul auricular al nervului vag D. Plexul cervical superior E. Nervul auriculotemporal- ramur a nervului trigemen 389 5. Inervaia senzitiva a urechii medii este asigurata de: A. Nervul Wrisberg B. Nervul auriculotemporal C. Plexul cervical superior D.Nervul timpanic i ramurile sale(ramuri ale nervului glosofaringian) E. Nervul timpanic i ramurile sale(ramuri ale nervului facial) 6.Urmtoarele sunt otalgii de origine otologic,cu excepia: A.Catarul tubar B. Prezenta de corp strin C. Osteit a temporalului D. Furuncul al CAE E. Schwanoame ale unghiului ponto-cerebelos 7.Cauza cea mai frecvent a otitei medii acute (OMA) este: A. Schimbare brutal de presiune B. Cltoria cu avionul C. De cele mai multe ori este de natur infecioas D. O boal sistemic inflamatorie E. Granulomatoza Wegener 8.Principalul semn clinic n otita medie acut este: A. Hipoacuzia Tinitusul Instabilitatea Vertijul Otalgia 9.Despre otita medie acut la copii, sunt adevarate urmatoarele afirmaii:

A. Cazurile cu disfuncie funcionala otologic sunt frecvente B. Tabloul clinic este dominat de tinitus C. Formele bilaterale sunt rare D. Cazurile de febra sunt rare E. Deseori,tabloul clinic este dominat de febr 390 lO.In cadrul diagnosticului otitei medii acute,asocierea febra > 38,5 + otalgie important sugereaz: A. Infecie cu virus Coxackie B. Infecie cu Haemophilus influenzae C. Infecie cu pneumococ D. Labirintizarea infeciei 9 E. Infecie cu Proteus mirabilis > Complement multiplu 1. Inervai a senzitiv a urechii externe este asigurat de: A. Nervul auriculotemporal B. Nervul Wrisberg C. Ramul auricular al nervului vag D. Plexul cervical superior(Cl-C2) E. Nervul glosofaringian 2.Dureri asemntoare otalgiilor proiectate prin fibrele nervului IX sunt date de: A. Angin B. Tumori maligne ale cavumului si orofaringelui C. Esofagit D. Dureri dentare E. Migren 3.Otita medie acut de natur infectioas poate fi dat de: A. Pneumococ BCDE

Haemophilus influenzae Pseudomonas aeruginosa Menigococ Legionella 391 4.Miringita viral: A. Se manifest prin durere intens B. Se manifest prin prezena unor bule(flictene)pe membrana timpanic C. De obicei exist i exudat retrotimpanic D. Poate fi asociat cu complicaii precum labirintita E. De obicei nu exist exudat retrotimpanic 5.Complicaiile otitei medii acute sunt: A. Mastoidita B. Paralizia facial C. Abcesul cerebral D.Tromboflebita E. Labirintita 6.Complicarea unei otite medii acute cu meningita se face prin diseminarea germenilor: A. In LCR cu punct de plecare in lichidele labirintice B. Pe cale hematogen C. Pe cale limfatic D. Prin contact de-a lungul dura rnater E. Prin contact de-a lungul arahnoidei T.Tromboflebita sinusului lateral: A. Complicaie a mastoiditei B. Complicaie senzorial a OMA C. Simptome: cefalee D.Uneori determin crize comiiale E .D anizocorie 392 8.Semnele si sipmtomele otitei externe sunt: A. Otalgia B. Hipoacuzia dac obliterarea CAE este complet C. Hipoacuzia dac obliterarea CAE este incomplet sinusului cavernos

D. ntotdeauna febra E. De obicei pacientul nu are febr 9.0tita extern malign: A. Este o infecie cronic a CAE ce apare pe fondul imunodepresiei B. Infecia se extinde progresiv pn la forma de ostcit a osului temporal C. Determin durere intens D. Pielea CAE este inflamat si necrotic E. Se poate complica cu hipoacuzie neurosenzorial 10. Otita seromucoas: A. Se manifest n principal prin hipoacuzie B. Se manifest prin otalgie C. La otoscopie se pot observa bule de aer cu nivel hidroaeric D. Caracterul cronic este dat de durata evoluiei > 3 luni E. Afectarea este de cele mai multe ori unilateral 11 .Indicaiile antibioterapiei n otita medie acut sunt: A.Copil sub 2 ani: antibioterapie de prim intenie B.Copil peste 2 ani: este permis neaplicarea antibioterapiei dac exist posibilitatea de reevaluare n 48-72 de ore si n lipsa simptomelor marcante(febr si durere) C.Aduli: antibioterapie de prim intenie D.Copil peste 2 ani: antibioterapie de prim intenie E.Nici una din variantele de mai sus 393 12.Durata tratamentului antibiotic per os in otita medie acut este: A.Copii < 2 ani : 14 zile B.Aduli: 9 C.Copii > 2 ani: 5 zile D.Copii < 2 ani: 8-10 zile E. Aduli: 10-12 zile 5 14 zile

13.Indicaiile paracentezei pentru precizarea bacteriologic in otita medie acut sunt: A.Copii < 3 luni B.Copii < 3 ani C.Imunodepresie sever D.Eec al primei ncercri de tratament E.Complicaii 14.Tratamentul otitei externe cuprinde urmtoarele msuri: A. Tratament topic auricular cu antibiotic si antiinflamatoare B. Aplicarea unui dren in cazul in care conductul prezint stenoze C. Antiinllamator nesteroidian D. Antibiotic i.m./i.U. E. Evitarea ptrunderii apei in conduct pe parcursul tratamentului 15. Hipertrofia vegetaiilor adenoide este favorizat de: A. Despicturi velopalatine B. Colectivitate C. Mediu alergic D. Reflux gastroesofagian E. Alcool 394 ANGINE I FARINGITE ALE ADULTULUI (pag. 722-727) Complement simplu 1 .Agentul patogen n angina eritemato-pultacee sau eritematoas este: A. Bacterie n cele mai multe cazuri B. Virus n cele mai multe cazuri: Haemophilus influenzae C. Virus n cele mai multe cazuri: rmovirus,VRS... D. Streptococ beta hemolitic grup B n 25% din cazuri E. Streptococ beta hemolitic grup A n 25% din cazuri 2.Urmtoarele sunt angine ulcero-necrotice,cu excepia: A.Herpangina B.Mononucleoza infecioas

C. Sancrul sifilitic D. Angina Vincent E. Angina dat de Treponema pallidum 3.Tratamentul antibiotic n angina eritemato-pultacee se face cu: A. Penicilina V timp de 7 zile B. Amoxicilin 14 zile C. Azitromicin 3 zile D. Amoxicilin 10 zile E. Penicilina V 3 zile 4.n cazul alergiei la penicilin,tratamentul antibiotic recomandat pentru n angina eritemato-pultacee este: A.Amoxicilina B.Nitrofurantoin C.Clotrimazol D.Azitromicin E.Tetraciclin 395 5.Angina pseudomembranoas poate fi dat de : A.Sifilis B.Herpangin C. Streptococ DAngina Vincent E.Corznebacterium diphteriae 6.Angina difteric determin formarea de false membrane care au urmtoarele caracteristici,cu excepia: A. Sunt ngroate,gri B. Cu aderen C. Sngernde D. Acoper uvula E. Nesngernde 7.Urmtoarele afirmaii despre tratamentul anginei difterice sunt false: A. Este o urgen terapeutic

B. Seroterapie de urgen C. Antibioterapie i.v. D. Vaccinare E. Seroterapia este imunizant 8.Tratamentul anginei lui Vincent cuprinde urmtoarele, cu excepia: A. Penicilina V 1 MUI per os de 3 ori /zi B. ngrijire dentar C. Tratament simptomatic D. Penicilina V 10 zile E. Penicilina G 10 zile 9.Herpangina: A Apare la copii peste 7 ani B.Erupir vezicular unilateral C.Este dat de virusul Coxackie A D.Este dat de virusul Coxackie B E.Evolutie afebril 396 10. Amigdalectomia: A.Este propus n cazul anginelor care se repet( 2 pe iarn,dou ierni consecutive) B. Este propus n cazul anginelor care se repet( 4 pe iarn,dou ierni consecutive) C.Nu este indicat n cazul recidivei flegmonului periamigdalian D.Se face sub anestezie local E.Complicaia postoperatorie principal: sepsis Complement multiplu 1 .Angina este asociat clinic cu: A. Odinofagie B. Disfonie C. Febr D. Otalgie reflex frecvent E. Disfagie 2.Angina eritemato-pultacee sau eritematoas este dat de urmtorii ageni patogeni:

A. In cele mai multe cazuri virus(rinovirus,VRS,adenovirus) B. Bacterii n 40% din cazuri C. Bacterii ntr-un sfert din cazuri D. Streptococ beta hemolitic grup A E. Ilaemophilus influenzae 3.Urmtorii sunt factori de risc ai RAA: A. Antecedente personale de RAA B. Antecedente heredo-colaterale de RAA C. Vrsta cuprins ntre 25 i 50 de ani D. Cltorii n regiuni cu endemie RAA E. Vrsta ntre 5 i 25 de ani asociat antecedentelor de episoade multiple de angin cu SGA(streptococ de grup A) 397 4.Tratamentul flegmonului periamigdalian cuprinde: A. Puncie/drenaj sub anestezie general B. Antibioterapie amoxicilin-acid clavulanic Ig de 3ori/zi per os C. Augmentin i.u. n caz de disfagie D. Antalgice E. Amigdalectomie la distan dup al doilea episod 5.Angina pseudomcmbranoas este dat de urmtorii ageni patogeni: A. Corynebacterium diphteriae(difterie) B. Streptococ beta hemolytic grup A C. Mononucleoza infecioas D. Herpes(HSVl) E. Pneomococ 6.Tratamentul anginei difterice: A.Este o urgen terapeutic B .Spitalizare+izolare+cutarea persoanelor cu care a luat contact C.Seroterapie de urgen D.Antibioterapie i.v. :penicilina G timp de 10 zile E.Antibioterapie per os

7.Angina pseudomembranoas difteric are urmtoarele caracteristici: A. False membrane ngroate,gri,cu aderen si sngernde B. False membrane extensive,deseori ntinse dincolo de pilierii amigdalieni si care acoper uvula C. Posibil paralizie velopalatin D. Adenopatii cervicale bilateral E. False membrane limitate la amigdale S.Angina ulceroas se ntlnete in urmtoarele situaii: A.Angina lui Vincent B.Sifilis C.Difterie D.Herpangina E.Angina streptococic 398 9.Urmtoarele sunt caracteristici clinice ale anginei lui Vincent: A. Ulceraie amigdalian nedureroas B.Ulceraie amigdalian neindurat,unilateral C.Ulceraie acoperit de o fals membran gri,aderent D. Semne generale deseori marcate E.Sunt asociate respiraie urt mirositoare si stri bucodentare proaste lO.Referitor la clinica herpanginei,urmtoarele afirmaii nu sunt false: A. Apare la copii cu vrsta < 6 luni B.Erupie vezicular unilateral C.Este cauzat de virusul coxsackie A D.Vindecare rapida in 2-4 zile E.Dac se asociaz veziculelor extremitilor: sindromul mn-picior-gur 11 .Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre amigdalectomie: A.Propus n cazul anginelor care se repet(4 pe iarn,n dou ierni consecutive) B.Indicat in cazul recidivei flegmonului periamigdalian C.Complicaii principale: hemoragie precoce sau n timpul cderii escarelor

D.Se realizeaz sub anestezie local E. In cazul adultului, foarte dureros postoperator 12.Clinic,flegmonul periamigdalian prezint: A. Trismus B. Edem al uvulei C. Semne generale diminuate D. Voce nazonata E. Incurbarea vlului palatin 13.Angina pseudomembranoas difteric: A. Difteria- letal n 10% din cazuri B. Clinic- pacient nevaccinat C. Adenopatii cervicale bilaterale D. Falsele membrane nu depesc pilierii amigdalieni E. Adenopatii cervicale uniaterale 399 14.Diagnosticul pozitiv al mononucleozei infecioase cuprinde: A.Reacia lui Paul-Bunnel-Davidsohn B.Serologia EBV C.Hemograma: sindrom mononucleozic D.TPHA VDRL EAsociere fusospirilar la examinarea direct 15 Angina vezicular bilateral: A.Primo-infecia herpetic(HSV 1) B.Primo-infecia herpetic(HSV 2) C.Clinic- febr ridicat D.Clinic-disfagie 400 EPISTAXISUL I TRATAMENTUL ACESTUIA (pag. 737-739) Complement simplu intens E Asociat de obicei cu o gingivostomatit marcat

1 .Pentru aprecierea abundenei epistaxisului se iau n considerare: A. Originea sngerrii B. Culoarea sngelui C. Durata sngerrii D. Debitul sngerrii E.Dac sngele este sub form de cheaguri 2. Epistaxisul foarte abundent are urmtoarele caracteristici, cu excepia: A. Sngerare bilaterala B. Sngerare unilateral C. Sngerare anterioar i posterioar D. Voma cu snge E. Sngerare foarte mare 3. Epistaxisul nu poate fi confundat cu: A. O sngerare de origine bucala B. O hemoragie digestiv C. Hemoptizie D. Melen E. Hematemez 4. Urmtorii nu sunt factori agravani ai epistaxisului: A. Anxietatea B. HTA C. Coagulopatie D. Boala Rendu - Osler E. insuficiena renal cronic 401 5. Tamponamentul nazal anterior: A. Este eficient in epistaxisul cu originea in partea anterioar a foselor nazale B. Este eficient in epistaxisul cu originea in partea posterioar a foselor nazale C. Nu este eficient in epistaxis D. Face compresie ntre cavum i coane

E. Nici o variant corect 6.n tratamentul epistaxisului dac toate msurile eueaz se pot face urmtoarele, cu excepia: A. Explorarea originii sngerrii sub AG B. Cauterizare vascular C. Ligatur D. Arteriografie E. Nici una din variantele de mai sus 7. Urmtorele nu sunt examinri complementare n diagnosticul epistaxisului: A. Bilan de coagulare B. Bilan al factorilor de risc cardiovascular C. Angiografie obligatorie D. CT dac in urma nazofibroscopiei se indentific leziuni vizibile E. RMN dac in urma nazofibroscopiei se indentific leziuni vizibile 8. Urmtorele nu sunt cauze locale de epistaxis: A. Insuficiena hepatic B. Traumatisme C. Corpi strini n fosele nazale D. Fibrom nazo-faringian E. Epistaxis esenial 9. Boala Rendu- Osler : A. Este angiomatoz autozomal recesiv B. Epistaxisul se poate trata prin scleroterapie C. Anticorpii anti VEGF nu sunt eficieni D. Determin malformaii vasculare doar la nivelul mucoaselor E. Are o transmitere erditar legat de cromozomul X 402 10. Epistaxisul esenial: A. Se intalneste frecvent la batrni B. Este favorizat de frig

C. Este favorizat de efort D. Este o cauz general de epistaxis E. Apare n fractura de piramid nazal Complement multiplu 1 .Cauze generale ale epistaxisului sunt: A. Rinosinuzita B. Eclampsia C. Hemoflia D.Tumori ale sinusurilor nazale E. Carena de vitamina K 2. Semne care pot indica o origine tumoral a epistaxisului sunt: A. Obstrucie nazal unilateral progresiv B. Anizocorie C. Dureri localizate D. Tulburri ale oculomotricitii E. Anosmie 3. Aigurarea hemostazei n tratamentul epistaxisului se poate face prin: A. Compresie bidigital B. Tamponament anterior C. Tamponament posterior D. Embolizarea vaselor incriminate E. Antibiotice 403 4. Tumorile maligne ale foselor nazale, sinusurilor si cavumului care pot determina epistaxis sunt: A. Cilindromul B. Melanomul C. Adenocarcinomul D. Fibromul nazofaringian E. Polipii

5. Boala Rendu-Osler se caracterizez prin apariia de formaii vasculare la nivelul mucoasei: A. Foselor nazale B. Tubului digestiv C. Tractului urinar D. Arborelui respirator E. Uterului 6.Urmtorele sunt cauze locale de epistaxis: A. Trombopatie B. Antiagregante C. Hemoflie D. Rinosinuzit E. Traumatism 7. Fibromul nazo-faringian : A. Este o tumor slab vascularizat B. Este mai frecvent la femei C. Exista risc de sngerare ridiat D. Necesit biopsie pentru diagnostic E. Tumor bogat vascularizat 404 GERIATRIE MBTRNIREA NORMAL: ASPECTE BIOLOGICE, FUNCIONALE I RELAIONALE. DATE EPIDEMIOLOG1CE I SOCIOLOGICE. PREVENIA MBTRNIRII PATOLOGICE (pag.776-778) Complement simplu: 1. Principiile fundamentale ale preveniei mbtrnirii patologice sunt, cu excepia: A. Renunarea la fumat i alcool B. ntreinerea capitalului de baz fizic C. ntreinerea capitalului de baz relaional

D. Practicarea regulat a unei activiti fizice de durat - 60 de minute de mers pe jos zilnic E. Stimulare familial 2. Urmtoarele afirmaii legate de vrsta "fiziologic" sunt adevrate, cu excepia: A. Este determinat de patologiile acute actuale B. Este determinat de patologiile cronice evolutive C. Nu este determinat de patologiile acute actuale D. Efectele mbtrnirii E. Este determinat de eventualele sechele ale unor patologii non -evolutive 3. Cauzele mbtrnirii sunt, cu excepia: A. Fr alterarea AND-uIui Determinate de factori intrinseci Determinate de factori extrinseci Determinate de factori metabolici Scurtarea telomerelor 4. Factorii metabolici implicai n cauzele mbtrnirii sunt, cu excepia: A. Acumularea radicalilor liberi B. Motenirea genetic C. Stresul oxidativ D. Glicozilarea proteinelor E. Pierderea elasticitii esuturilor conjunctive 417 8. Bilanul imagistic n diagnosticul epistaxisului poate cuprinde : A.CT B.RMN C. Angiografie D. Ecografic E. PET CT 9. Factori agravani locali ai epistaxisului sunt urmtorii: A. Alergia B. Prizarea de substane toxice C. Fragilitatea mucoasei D. Coaguloptie

E. Anxietatea 10. Urmatorele afirmaii despre diagnosticul diferenial ntre epistaxisul posterior nghiit i hematemez sunt adevrate: A. Sngele din epistaxis este sub form de cheaguri B. Sngele din epistaxis este rou,necoagulat C. In cazul hemoragiei digestive sngele este necoagulat D. Prezena sngelui rou pe peretele posterior faringian ,exceptnd voma,indic originea nazal E. Toate afirmaiile sunt false 418 5. mbtrnirea cardiac reprezint, cu excepia: A. Este un proces degenerativ B. Adaptare la mbtrnirea vascular C. Diminuarea progresiv a numrului de miocite D. Hipertrofie ventricular dreapt E. Hipertrofia miocitelor restante 6. Procesul degenerativ care apare n cazul mbtrnirii cardiace reprezint, cu excepia: A. Diminuarea progresiv a numrului de miocite B. Hipertrofia miocitelor restante C. Creterea complianei miocardului D. Fibroza miocardic E. Alterarea fazei de umplere ventricular 7. Consecinele clinice ale mbtrnirii cardiace sunt, cu excepia; A. La efort, scderea sensibilitii receptorilor adrenergici B. Debitul cardiac este normal n repaus C. La efort creterea mai puin accentuat a frecvenei cardiace D. Exist risc de insuficien cardiac n cazul pierderii sistolei atriale i mai ales n cazul fibrilaiei atriale E. La efort, creterea sensibilitii receptorilor adrenergici 8. mbtrnirea vascular reprezint, cu excepia:

A. Scderea sensibilitii receptorilor (3-adrenergici B. Scderea sensibilitii baroreceptorilor C. Creterea complianei vasculare D. Diminuarea cantitii fibrelor elastice la nivelul pereilor arterelor mari E. Diminuarea calitii fibrelor elastice la nivelul pereilor arterelor mari 9. Consecinele clinice, n cazul mbtrnirii vasculare sunt, cu excepia: A. Diminuarea presiunii arteriale diastolice B. Creterea presiunii arteriale sistolice C. Tendin la hipotensiune ortostatic D. Tendin de hipertensiune ortostatic E. La persoanele tinere factorul de risc principal n cazul mbtrnirii vasculare este reprezentat de creterea presiunii arteriale diastolice 407 10. mbtrnirea aparatului respirator reprezint, cu excepia: A. Diminuarea suprafeei schimburilor gazoase B. Diminuarea volumelor pulmonare mobilizabile C. Diminuarea eficacitii tusei D. Diminuarea amplitudinii micrilor cutiei toracice n timpul respiraiei E. Creterea funciilor ciliare 11. Consecinele clinice n cazul mbtrnirii pulmonare sunt, cu excepia: A. Scderea VEMS B. PC02 stabil C. Cretere uoar a P02 D. Tolerana crescut la fracturile costale E. Tolerana sczut la imobilizrile toracice pe durata tratamentului ortopedic al fracturilor de humerus 12. mbtrnirea funciei renale reprezint, cu excepia: A. Scderea fluxului sanguin renal B. Scderea numrului de nefroni C. Creterea activitii sistemului renin-angiotensin-aldosteron

D. Diminuarea capacitii de diluare i concentrare a urinei E. Diminuarea posibil a clearance-lui creatininei pn la 60ml/min 13. Consecinele clinice, n cazul mbtrnirii funciei renale sunt, cu excepia: A. Frecvena hipernatremiei B. Tolerana sczut la regimurile desodate C. Frecvena hiponatremiei D. Scderea complicaiilor renale iatrogene E. Frecventa deshidratrii extracelulare 9 14. mbtrnirea neuro-cognitiv, reprezint, cu excepia: A. Creterea timpului de reacie B. Diminuarea ateniei C. Rarefierea substanei albe D. Diminuarea capacitii de nvare E. Creterea neuronilor corticali 408 Complement multiplu: 1. Sperana de via la natere n Frana n 2009 era de : A. 84,5 pentru femei B. 84,5 pentru brbai C. 77,8 pentru brbai D. 77,8 pentru femei E. Aceste date apar datorit scderii mortalitii ntre vrstele de 70 i 90 de ani 2. Evoluia preconizat ntre 2005-2050: A. Numrul persoanelor n vrst de 75 de ani i peste va B. Numrul persoanelor n vrst de 85 de ani i peste va C. Numrul persoanelor n vrst de 75 de ani i peste va D. Numrul persoanelor n vrst de 85 de ani i peste va E. Numrul centenarilor va crete de 5 ori 3. Sperana de via far incapacitate (la natere n 2007),

A. 63,1 pentru brbai B. 64,2 pentru femei C. Crete odat cu sperana de via global D. 64,2 pentru brbai E. 63,1 pentru femei 4. Consecinele sociologice prevzute de evoluia preconizat este: A. Creterea raportului dintre populaia activ i cea inactiv B. Creterea populaiei foarte vrstnice, cel mai adesea bolnavi, deci spitalizai C. Diminuarea raportului dintre populaia activ i cea inactiv D. Necesitatea de a anticipa att creterea cererii n ceea ce privete unitile i pturile de ngrijire instituionalizat, colectiv, ct i creterea ofertei de ngrijiri medicale i de ajutor la domiciliu E. Diminuarea populaiei vrstnice 5. Definiia mbtrnirii este: A. Totalitatea proceselor fiziologice B. Totalitatea proceselor psihologice C. Procesele ce modific structura i funciile unui organ, ncepnd cu vrsta adult D. mbtrnirea nu include procesele psihologice E. mbtrnirea nu include procesele fiziologice crete de 3 ori crete de 4 ori crete de 4 ori crete de 3 ori n Frana este: 409 6. Despre mbtrnire, sunt adevrate urmtoarele: A. Este un fenomen lent B. Este un fenomen progresiv C. Este un fenomen evitabil D. Este un fenomen cu o mare variabilitate inter- i intra-individual E. Este un fenomen inevitabil 7. Cele trei forme de mbtrnire sunt: a

A. mbtrnire reuit B. mbtrnire neobinuit C. mbtrnire patologic a D. mbtrnire obinuit E. mbtrnire nereuit 8. mbtrnirea reuit reprezint: A. Simplul efect al timpului care trece B. Fr patologii evolutive C. Cu patologii evolutive D. Consevarea capacitilor funcionale E. Fr consevarea capacitilor funcionale 9. Urmtoarele afirmaii legate de mbtrnirea reuit sunt false: A. Fr patologii evolutive B. Cu limitarea relativ a capacitilor funcionale C. Conservarea capacitilor funcionale D. Simplul efect al timpului care trece E. Cu patologii cronice evolutive 10, mbtrnirea obinuit reprezint: A. Patologii cronice evolutive B. Limitarea relativ a capacitilor funcionale C. Fr patologii evolutive D. Simplul efect al timpului care trece E. Conservarea capacitilor funcionale 410 11 .mbtrnirea patologic reprezint: A. Patologii cronice evolutive B. Provocarea de handicapuri C. Dependena care poate ajunge pn la dependena total pentru toate activitile vieii cotidiene

D. Fr patologii cronice evolutive E. Fr provocarea de handicapuri 12.Urmtoarele afirmaii legate de mbtrnirea patologic sunt false: A. Patologii cronice evolutive B. Fr patologii cronice evolutive C. Dependena care poate ajunge pn la dependena total pentru toate activitile vieii cotidiene D. Provocarea de handicapuri E. Fr provocarea de handicapuri 13.n funcie de vrst se disting 3 stadii ale mbtrnirii: A. "Btrnii tineri" ntre 60 i 70 de ani B. "Btrnii" ntre 75 i 85 de ani C. "Btrnii btrni" 85 de ani i peste D. "Btrnii tineri" ntre 65 i 75 de ani E. "Btrnii" ntre 70 i 80 de ani 14.n funcie de stadiile mbtrnirii, se pot afirma urmtoarele: A. Este mai puin de luat n considerare vrsta "fiziologic" B. Geriatria se ocup n general de pacienii de peste 80 de ani C. Geriatria se ocup n general de pacienii de peste 75 de ani D. Este mai puin de luat n considerare vrsta "cronologic" E. Cele doua vrste, cea "fiziologic" si cea "cronologic" sunt la fel de importante n procesul de mbtrnire 15.Vrsta "fiziologic" este determinat de: A. Patologiile cronice evolutive B. De eventualele sechele ale unor patologii non-evolutive C. De patologiile acute actuale D. Efectele mbtrnirii 16.Cauzele mbtrnirii sunt: A. Complet elucidate \" E. Nu are legtur cu nici o afirmaie enunat mai sus

B. Multifactoriale C. Alterarea AND-ului D. Scurtarea telomerelor E. Incomplet elucidate 17.Factorii metabolici implicai n cauzele mbtrnirii sunt: A. Glicozilarea proteinelor responsabil pentru pierderea elasticitii tesuturilor conjunctive B. Stresul oxidativ C. Acumularea radicalilor liberi D. Factorii metabolici nu reprezint cauze de mbtrnire E. Motenirea genetic a,
t

18.mbtrnirea cardiac reprezint: A. Adaptare la mbtrnirea vascular B. Hipertrofie venticular dreapt C. Este un proces degenerativ D. Hipertrofie ventricular stng E. Diminuarea progresiv a numrului de miocite 19.Procesul degenerativ care apare n cazul mbtrnirii cardiace reprezint: A. Sporirea contribuiei sistolei atriale la umplerea ventriculului B. Diminuarea progresiv a numrului de miocite C. Hipertrofia miocitelor restante D. Fibroza miocardic E. Scderea complianei miocardului cu alterarea fazei de umplere ventricular 20.Consecinele clinice ale mbtrnirii cardiace sunt: A. Debitul cardiac este normal n repaus B. Exist risc de insuficien cardiac n cazul pierderii sistolei atriale i mai ales n cazul fibrilaiei atriale C. La efort, scderea sensibilitii receptorilor adrenergici D. La efort creterea mai puin accentuat a frecvenei cardiace

E. Debitul cardiac nu este normal n repaus 412 21. mbtrnirea vascular reprezint: A. Diminuarea calitii fibrelor elastice la nivelul pereilor arterelor mari B. Diminuarea cantitii fibrelor elastice la nivelul pereilor arterelor mari C. Diminuarea complianei vasculare D. Creterea sensibilitii baroreceptorilor E. Scderea sensibilitii receptorilor P-adrenergici 22.Consecinele clinice n cazul mbtrnirii vasculare sunt: 5 A. Diminuarea presiunii arteriale diastolice B. Scderea presiunii sistolice C. Tendina de hipotensiune ortostatic D. Tendina de hipertensiune ortostatic E. Creterea presiunii arteriale diastolice 23.mbtrnirea aparatului respirator reprezint: A. Asocierea vrstei cu expunerea la factorii de mediu B. Diminuarea funciilor ciliare C. Creterea suprafeei schimburilor gazoase D. Diminuarea volumelor pulmonare mobilizabile E. Diminuarea eficacitii tusei 24. Consecinele clinice n cazul mbtrnirii pulmonare sunt: A. Scderea uoar a P02 B. Creterea VEMS C. Tolerana sczut la febr sau infecii D. Tolerana sczut la fracturile costale E. PC02 instabil 25. mbtrnirea funciei renale reprezint: A. Creterea fluxului sanguin renal B. Creterea numrului de nefroni

C. mbtrnirea funciilor tubulare D. Diminuarea activitii sistemului renin-angiotensin-aldosteron E. Slaba reactivitate a sistemului renin-angiotensin-aldosteron 26. Consecinele clinice n cazul mbtrnirii funciei renale sunt: 9 A. Frecvena complicaiilor renale iatrogene B. Dispariia hiponatremiei C. Frecventa deshidratrii extracelulare D. Tolerana crescut la regimurile desodate E. Frecvena insuficienei renale acute 27. mbtrnirea neuro-cognitiva reprezint: A. Diminuarea timpului de reacie B. Diminuarea neuronilor corticali C. Diminuarea capacitii de nvare D. Creterea ateniei E. Rarefierea substanei albe 28. Consecinele clinice n cazul mbtrnirii neuro-cognitive sunt: A. Rsunet puternic asupra autonomiei n stare bazal B. Sindroamele confuzionale apar n cazul stresului postoperator C. Sindroamele confuzionale apar n cazul stresului psihologic D. Nici un rsunet asupra autonomiei n stare bazal E. Sindroamele confuzionale apar n cazul patologiei medicale acute 29. mbtrnirea sistemului muscular reprezint: A. Creterea masei grase cu repartiie android B. Diminuarea progresiv a forei musculare C. Sarcopenia D. Scderea masei grase E. Diminuarea progresiv a forei musculare poate fi i cauza lipsei de exerciii fizice 30. Consecinele clinice n cazul mbtrnirii sistemului muscular sunt: A. Consecine metabolice cu insulinorezisten J

B. Dificulti de deplasare C. n mod normal nu afecteaz activitatea motorie D. Fr dificulti de deplasare E. Dificultile de deplasare apar de obicei dup un repaus prelungit la pat 414 31 .Definiia preveniei mbtrnirii patologice cuprinde: A. Prevenia primar - evitarea apariiei unor boli B. Prevenia secundar - evitarea agravrii i a recidivelor unor boli C. Prevenia secundar - evitarea consecinelor unor boli D. Prevenia teriar - evitarea complicaiilor unor boli E. Nu exist prevenie teriar 32.Principiile fundamentale ale preveniei mbtrnirii patologice sunt: A. ntreinerea capitalului de baz intelectual B. Prevenia bolilor infecioase prin vaccinare C. Profilaxia cardio - vascular D. Tratarea precoce a afeciunilor susceptibile de a provoca decompensarea cascad a patologiilor comice evolutive E. Fr conservarea capitalului muscular PACIENTUL VRSTNIC: PARTICULARITI SEMIOLOGICE, PSIHOLOGICE, TERAPEUTICE (pag. 779-782) Complement simplu: 1. nainte de a face prescrierea, trebuie s se in cont de urmtorii factori, cu excepia: A. Greutatea i estimarea funciei renale prin formula Cockroft B. Se va determina dac pacientul poate s-i administreze singur medicamentul C. Nu este obligatoriu s se cunoasc ntotdeauna ansamblu reetei/reetelor D. Se va verifica dac ngrijirile n cazul patologiei respective sunt rambursate 100% de asigurarea de sntate E. Se vor revedea indicaiile fiecrui pacient 2. Regulile de management pentru un pacient vrstnic bolnav sunt, cu excepia:

A. Dup faza acut, evaluarea i adaptarea tratamentului pe termen lung al patologiilor comice, stabilind pentru fiecare doza raportul beneficiu/risc i planul de supraveghere B. Daca pacientul este spitalizat, se vor evita complicaiile nosocomiale C. Daca pacientul este spitalizat, se vor evita accidentele iatrogene medicamentoase D. Se vor avea n vedere ntotdeauna componentele cognitive E. Managementul poate fi realizat doar de un singur medic 3. Managementul pacientului trebuie s cuprind ntotdeauna, cu excepia: A. Cunoaterea tratamentului pacientului B. Fr s se omit automedicatia 5 C. Examen clinic complet, inclusiv tueu rectal D. Anamneza nu este important E. ECG 4. Urmtoarele situaii pot crete riscul iatrogen la persoanele n vrst, cu excepia: A. Polipatologia i polimedicaia cresc riscul de interaciuni medicamentoase B. Comunicarea ntre diveri medici este necesar n acest situaie C. Pot aprea modificri ale capacitii de eliminare a medicamentelor D. Sensibilitatea sczut a unor organe la tratament E. Lipsa reevalurii tratamentelor prescrise i rennoite pe termen lung 416 Complement multiplu: 1. Polipatologia: A. Pacientul de 75 de ani i peste sufer n medie de 5 pn la 7 boli cronice B. Aceste boli interfer cu altele C. Tratamentul unei boli poate decompensa o alt boal D. Tratamentele bolilor nu pot interaciona ntre ele E. Cele mai frecvente boli sunt cele cardio-vasculare, diabetul, fbrilaia atrial, demena 2. Vulnerabilitatea: A. Diminuarea rezervelor funcionale B. Diminuarea capacitilor de adaptare

C. Pacientul nu va reaciona ntr-o faz acut D. Este o stare dinamica E. Creterea capacitilor de adaptare 3. Vulnerabilitatea poate fi definit ca o : A. Fragilitate social B. Fragilitate psihologic C. Fragilitate medical D. Vulnerabilitatea se situeaz ntre mbtrnirea reuit i dependent total, evoluia sa putnd fi accelerat de orice patologie acut intercurent E. Tipurile de fragiliti nu se asociaz niciodat 4. Consecinele asupra diagnosticului: A. Pacientul este examinat de obicei n stadiul de decompensare B. Investigarea i tratarea patologiei acute intercurente permit o revenire complet la starea de echilibru anterioar C. ntotdeauna trebuie fcut un bilan complex al afeciunilor D. Investigarea i tratarea patologiei acute intercurente permit o revenire incomplet la starea de echilibru anterioar E. Un eveniment acut poate demasca o patologie cronic nediagnosticat pn atunci Ml 5. Consecinele asupra prognosticului: A. Decompensarea unei funcii este un prognostic mai bun atunci cnd este vorba de o afeciune acut intercurent B. Decompensarea unei funcii este un prognostic mai bun n cazul unei evoluii terminale a unei patologii cronice C. Diferena dintre decompensarea n faz acut i decompensarea n faz cronic permite fixarea obiectivele globale de tratament D. Diferena dintre decompensarea n faz acut i decompensarea n faz cronic permite transmiterea unei informaii clare aparintorilor E. Reprezint obiectivul de a trata patologia acut 6. Consecinele terapeutice:

A. Reprezint obiectivul de a trata o boal cronic preexistent B. Intensific temporar tratamentul patologiei acute C. Reprezint obiectivul de a trata o boal acut D. Intensific temporar tratamentul patologiei cronice decompensate E. Permit fixarea obiectivele globale de tratament 7. Regulile de management pentru un pacient vrstnic bolnav: A. Este un management global B. Efectuat de o echip multidiscipUnar C. Identificarea rapida a patologiilor acute D. Se vor avea n vedere ntotdeauna componentele sociale E. Nu este nevoie de un management global 8. Managementul pacientului trebuie s cuprind ntotdeauna: A. Reconstituirea tuturor antecedentelor B. Se poate omite automedicaia C. Analiza situaiei cu studierea factorului declanator D. Contactarea medicului currant E. Consultarea biletelor de externare recente 418 9. Riscul iatrogen este mai crescut la persoanele n vrst, deoarece: A. Pot aprea modificri farmacocinetice datorate vrstei B. Pot aprea modificri ale capacitii de eliminare a medicamentelor C. Polipatologia i polimedicaia nu cresc riscul de interaciuni medicamentoase D. Din cauza polipatologiei, crete numrul de medici care prescriu medicaie E. Sensibilitate sczut a unor organe la tratament 10.Urmtoarele situaii pot crete riscul iatrogen la persoanele n vrst: A. Polipatologia i polimedicaia cresc riscul interaciunilor medicamentoase B. Sensibilitatea crescut a unor organe la tratament C. Lipsa reevalurii tratamentelor prescrise i rennoite pe termen lung D. Problemele de respectare a tratamentului E. Comunicarea ntre diveri medici nu este necesar n acest situaie

/v 11 .nainte de a face prescrierea: A. Trebuie s se cunoasc ntotdeauna ansamblu reetei/reetelor B. Ierarhizarea patologiilor, inndu-se cont de prerea pacientului C. Explicarea efectelor benefice ateptate de la medicament D. Explicarea modalitilor de supraveghere i planificarea controalelor E. In aceste situaii nu se ine cont de prerea pacientului 12.Momentul prescrierii reprezint: A. Alegerea medicamentului cu cele mai puine efecte secundare cunoscute B. Stabilirea duratei tratamentului, far stabilirea criteriilor ntreruperii C. Redactarea reetei corespunztoare personalizate D. Stabilirea datei urmtorului control E. Informarea tuturor medicilor care consulta pacientul 13.Dupa prescriere: A. Nu se mrete niciodat doza far a verifica n prealabil modul n care a fost administrat medicamentul B. Se va verifica n mod regulat dac raportul beneficiu/risc este n continuare favorabil C. Nu se va nceta niciodat supravegherea D. ncetarea tratamentului atunci cand nu mai este indicat E. Raportul beneficiu/cost nu se va lua n discuie n acest situaie 419 14.ncetarea tratamentului se realizeaz : A. Cnd nu mai este indicat B. Dac devine contraindicat C. n cazul reaciilor adverse D. In cazul n care nu se respect prescrierea E. Tratamentul nu poate fi ntrerupt 15.ncetarea tratamentului se realizeaz, cu excepiile: A. Cnd se mrete doza, indiferent de modul n care a fost administrat B. Cnd apar contraindicaii

C. n cazul n care nu se respect prescrierea D. n cazul reaciilor adverse s E. Chiar cnd este indicat, dar starea pacientului se mbuntete 420 PSIHIATRIE TULBURRI ANXIOASE, TULBURRI FOBICE, TULBURRILE OBSESIV COMPULSIVE,TULBURRILE CONVERSIVE, STAREA DE STRES POSTTRAUMATIC I TULBURRILE DE ADAPTARE (pag 913-921) Complement simplu 1. Diagnosticul diferenial al tulburrilor de panic se face cu: A. Adicii B. Schizofrenie C. Depresii D. Caren de vitamin B6 E. Sindrom coronarian acut 2. Diagnosticul diferenial al tulburrilor de panic se face cu urmtoarele afeciuni, cu excepia: A. Feocromocitom B. Pneumonie C. Hipertiroidism D. Hipoglicemie E. Tulburri electrocardiografice 3. Evoluia tulburrilor de panic poate fi descris astfel, cu excepia: A. Vindecarea dureaz ntre cteva sptmni i cteva luni B. Implicaii socio-profesionale C. Risc suicidar D. Posibilitatea recidivelor ulterioare E. Remisie n peste 50% din cazuri

4. Managementul tulburrilor de panic, reprezint, cu excepia: A. Psihoterapie de inspiraie analitic B. n formele grave i invalidante, instituirea unei reele de ngrijiri C. Se administreaz inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei D. Durata tratamentului cu inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei este de 6 sptmni E. Tratamentul simptomatic cu benzodiazepine se face timp de 12 sptmni 421 5. Diagnosticul de tulburare anxioas generalizat se realizeaz astfel, cu excepia: A. Afecteaz mai ales persoanele de sex masculin B. La copii, anxietatea generalizat se manifest prin simptome somatice mai puin variate dect la aduli C. Simptomele trebuie s persiste mai mult de ase luni i se manifest prin:astenie, insomnie,palpitaii D. Nu apar comorbiditati E. Pot apare depresii, adicii 6. n evoluia tulburrii anxioase generalizate pot apare urmtoarele fenomene, cu excepia: A. Tulburri de panic B. Dependen C. Izolare social D. Cronicizare E. Acutizare 7. Managementul tulburrii anxioase generalizate se realizeaz astfel, cu excepia: A. Psihoterapie de inspiraie analitic B. Tratament curativ pe baz de antidepresive, fr efectuarea bilanului preterapeutic C. Tratament simptomatic pentru a controla manifestrile anxioase acute D. Antidepresive triciclice pentru tratamentul de a doua intenie E. Psihoterapie cognitiv i comportamental 8. Diagnoticul anxietii sau fobiei sociale se realizeaz pe baza unor criterii, cu excepia:

A. Contientizarea caracterului morbid al tulburrii B. Teama de a tremura C. Teama de a nu se comporta umilitor sau ridicol n faa unor persoane de sex opus D. Fr inhibiie comportamental E. Dificulti poteniale pe plan social, profesional, afectiv 422 9. Agorafobia se poate manifesta astfel, cu excepia: A. Teama de spaii largi B. Teama de transporturi n comun C. Teama de consultaii prelungite D. Teama de tuneluri E. Afecteaz 6% din aduli de obicei de sex masculin (18-35 ani) lO.Obsesiile cele mai frecvente sunt, cu excepia: A. Cele de contaminare B. Nevoia de a aranja lucrurile ntr-o ordine precis C. ndoieli repetate D. Verificarea E. Imagini sexuale 1 l.Compulsiile cele mai frecvente sunt, cu excepia: A. Imagini sexuale B. Splatul pe mini C. Aranjarea D. Verificarea E. Rectificarea 12. Actele mentale cele mai frecvente sunt: A. Rectificarea B. Imagini sexuale C. Cele de contaminare D. Splatul pe mini E. Aritmonania

13. Comorbiditatile ntlnite n cazul TOC, pot fi urmtoarele, cu excepia: A. Sindromul Gilles de la Tourette B. Bulimie C. Depresie concomitent D. Micri anormale E. Tulburri de dispoziie 423 14. Diagnosticul diferenial al TOC se face cu urmtoarele afeciuni, cu excepia: A. Amintiri vivide repetitive B. Patologie organic C. Tulburare delirant D. Adicii E. Tulburri anxioase 15.Tipurile de psihoterapie cognitiv - comportamental n caul TOC sunt, excepia: A. Metode de relaxare B. Forma interactiv C. Desensibilizare D. Scala Y-BOCS E. Fr putere de afirmare individual 16.Caracteristicile clinice ale tulburrilor conversive sunt, cu excepia: A. Variabilitatea evoluiei simptomului B. Poate lua aspectul oricrei patologii psihiatrice sau somatice C. Indiferena pacientului fa de tulburrile sale D. Urmrirea beneficiilor secundare E. Prezena unei cauze organicc 17.Manifestrile acute ale tulburrii de conversie sunt, cu excepia: A. Lipotimie B. Agitaie psihomotorie C. Micri anormale, tremurturi D. Anosmie

E. Crize pscudo-convulsive 18.Manifestrile cronice ale tulburrii de conversie sunt, cu excepia: A. Afeciuni urologice B. Sincope C. Paraplegie D. Anestezie E. Dureri diverse 424 19. Stresul acut se manifest astfel, cu excepia: A. Anxietate B. Hipervigilena C. Tulburri de somn D. Flash-back E. Reamintirea evenimentului este voluntar 20.Simtomele disociative n traumatismele violente sunt reprezentate de, cu excepia: A. Simptomele disociative sunt asociate cu un risc crescut de evoluie ctre o stare de stres posttraumatic B. Detaare C. Dificultti de concentrare 9 D. Derealizare E. Depersonalizare 21.Manifestrile clinice ale strii de stres posttraumatic sunt urmtoarele, cu excepia: A. Anxietate B. Hipervigilena C. Sindromul de repetiie D. Pacientul are capacitate de concentrare E. Tendina la izolare 22.Complicaiile strii de stres posttraumatic sunt urmtoarele, cu excepia: A. Implicai sociale i/sau profesionale

B. Dependene C. Adicii D. Depresie secundar E. Alte tulburri anxioase 23.Managementul strii de stres posttraumatic se realizeaz astfel, cu excepia: A. Desensibilizare prin micri oculare B. Tratament cu antidepresive inhibitorii ai recaptarii serotoninei dac tulburarea dureaz mai mult de un an C. n caz de eec utilizarea unor antidepresive din clasa IMAO D. n caz de eec administrare de triciclice E. Tratamentele se fac minimum 3 luni 425 24. Anxietatea de separare este caracterizat de urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Survine n urma unui eveniment traumatizant B. Anxietatea este de intensitate considerabil, declanat de o separare C. Conduita de evitare apare numai la copii D. Afecteaz 1-5% din copii E. Poate apare exacerbarea tulburrii 25.Simptomele tulburrii de adaptare sunt urmtoarele, cu excepia: A. Simptome emoionale B. Oboseal C. Cefalee D. Tulburri de memorie sau cognitive E. Nu sunt influenate simptomele de factorii stresani 26. Factorii de stres sunt urmtorii, cu excepia: A. Dificulti sociale B. Teama de nlimi C. Problemele familiale D. Divor E. Pensionare

Complement multiplu 1.Tulburrile anxioase cuprind: A. Fobie specific B. Tulburare anxioas nespecific C. Starea de stres posttraumatic D. Anxietate social E. Starea de stres cronic 426 2.Urmloarele tipuri de afeciuni se ncadreaz ca i tulburri anxioase: A. Tulburri de panic cu sau fr agorafobie B. Tulburri obsesiv - compulsive C. Starea de stres acut D. Agorafobie cu sau fr tulburri de panic E. Fobie nespecific 3. Diagnosticul tulburrilor de panic: A. Debut ntre 35-45 de ani B. Asociere posibil cu agorafobie C. Evitarea anumitor situaii pentru a preveni declanarea unui nou atac de panic D. Tulburare mai frecvent la brbai E. Declanat de diferii factori stresani 4. Evoluia tulburrilor de panic poate fi descris astfel: A. Remisie n 30-40% din cazuri B. Cronicizare pe fondul agravrii agorafobiei C. Fr posibilitatea recidivelor ulterioare D. Vindecarea dureaz peste 1 an E. Pot apare complicaii 5. Managementul tulburrilor de panic, reprezint: A. Tratarea crizei de angoas B. Tratament simptomatic cu benzodiazepine C. Psihoterapie de susinere

D. Fr risc de dependen al benzodiazepinelor E. Tratament curativ cu antidepresive 6. Diagnosticul de tulburare anxioas generalizat se realizeaz astfel: A. Afecteaz mai ales persoanele de sex feminin B. Apariia involuntar a unei anxieti provocate de anumite evenimente negative din viaa pacientului C. Prezenta comorbiditatilor 9 D. Preocupri pe care pacientul nu reuete s le controleze E. La aduli, anxietatea generalizat se manifest prin simptome somatice mai puin variate dect la copii 427 7. Evoluia tulburrii anxioase generalizate: A. Fr complicaii B. Acutizare C. Remisii D. Cronicizare E. Tulburri depresive 8. Managementul tulburrii anxioase generalizate se realizeaz astfel: A. Tratarea crizei de angoas acut B. Pacientul i controleaz singur anxietatea C. Psihoterapie de susinere D. Depistarea i tratarea unei cauze organice acute i/sau a unei comorbiditi organice E. Nu se administreaz tratament simptomatic 9. Diagnoticul anxietii sau fobiei sociale: A. Afecteaz 8-10% din aduli B. Inhibiie comportamental C. Frica de a fi judecat negativ de cei din jur D. Teama de a susine examene orale E. Evoluie variabil far remisii

10. Tratamentul medicamentos n cazul anxietii sau fobiei sociale este: A. Benzodiazepine B. Antidepresive, inhibitori selectivi ai rccaptarii serotoninei C. Beta blocante noncardioselective D. Antidepresive, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei pe o durat de 3 luni E. Benzodiazepine pe o durat de cel puin 12 luni 11. Diagnosticul agorafobiei este caracterizat de urmtoarele situaii: A. Teama de spaii largi B. Anxitate care sc poate transforma ntr-un atac de panic n caz de expunere la situaie fobogena C. Conduite de evitare D. Persoane sau obiecte contrafobice E. Evoluie variabil far remisii 428 12. Agorafobia poate fi asociat cu anumite tulburri din copilrie, cum ar fi: A. Teama de consultaii prelungite B. Anxietatea de separare C. Ambuteiaje D. Terori le nocturne E. Fobia colar 13. Complicaiile agorafobiei sunt reprezentate de: A. Depresie B. Nu apar tulburri anxioase C. Implicaii sociale D. Fr comportamente adictive E. Imlicatii profesionale 14. T ratamentul medicamentos n cazul agorafobiei se face cu urmtoarele tipuri de medicamente: A. Betablocante noncardiosclective B. Benzodiazepine pentru o perioad scurt de timp

C. Antidepresive inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei pe o durat de cel puin 6-12 luni D. Benzodiazepine pentru o perioad de 6-12 luni E. Nu se administreaz betablocante noncardioselective 15. Att n cazul anxietii ct i n cazul agorafobiei, pe lng tratamentul medicamentos, se poate face: A. Psihoterapie de susinere B. Hipnoz doar n cazul agorafobiei C. Terapie cognitiv comportamental D. Psihoterapie psihodinamic E. Psihoterapie de susinere se face doar n cazul anxietii 429 16. Fobia colar, se caracterizeaz prin: A. Afecteaz 1% din populaie, preponderen masculin B. Copiii au dificulti colare C. Rmne pstrarea interesului pentru coal D. Apariia brusc a fricii de a merge la coal , indiferent de vrsta E. Anxietate asociat cu teama copilului de a fi separat de mama sa nainte de vrsta de 6 ani 17. Fobia colar cuprinde urmtoarele aspecte, cu excepiile: A. Copii far dificulti colare B. Apariia brusc a fricii de a merge la coal , dup vrsta de 8 ani C. Anxietate asociat cu teama copilului de a fi separat de mama sa nainte de vrsta de 6 ani D. Se pierde interesul pentru coal E. Afecteaz 2% din populaie, preponderen masculin 18. Simptomatologia fobiei de coal este: A. Imobilizare prelungit B. Anxietate cu tulburri somatice C. Enurezis

D. Tulburri de somn E. Fr simptome regresive 19. Evoluia fobiei de coal poate fi astfel: A. Nefavorabil n toate cazurile , indiferent de schema terapeutic aplicat B. Favorabil pe plan colar i social la jumtate din cazuri C. Frica de coal persist , dar se reuete integrarea social la o treime din cazuri D. Favorabil pe plan colar i social la o treime din cazuri E. Frica de coal persist, dar se reuete integrarea social la jumtate din cazuri 430 20. Diagnosticul TOC este reprezentat de: A. Asociaz n mod variabil 2 tipuri de simptome: obsesii i compulsii B. Afecteaz 3% din populaia general C. Compulsiile sunt n stare pur la copii D. Obsesiile n stare pur sunt mai rare E. Este o boal care afecteaz numai adulii 21. Ce sunt obsesiile? A. Pierdere de timp important mai mult de 2 ore pe zi B. Anxietate sau detres considerabil C. Imagini recurente persistente D. Pacientul face eforturi pentru a le ignora i reprima prin alte afeciuni sau gnduri E. Obsesia nu are consecine asupra activitilor sociale, profesionale sau colare 22. Ce reprezint compulsiile? A. Comportamente sau acte mentale repetitive cu scopul de a se opune unei obsesii B. Pacientul se folosete de aceste acte mentale pentru a reduce anxietatea C. Neconstientizarea caracterului morbid al tulburrii D. Pierdere de timp important mai mult de 1 or pe zi E. Fr consecine asupra activitilor sociale 23. n cazul TOC, pot fi ntlnite comorbiditati, de exemplu: A. Tricotilomania B. Ticuri motorii

C. Ticuri verbale D. Schizofrenia E. Tulburare delirant 24. Evoluia TOC este caracterizat de: A. Fr implicaii sociale B. Cronicizare C. Recidive D. Remisii E. Rspuns slab la tratament - factor nefavorabil 431 25. Managementul n cazul TOC: A. Antidepresive cu aciune curativ B. Psihoterapia de sprijin C. Psihoterapia cognitiv comportamental este capital n aceast afeciune D. Terapie familial E. Fr psihoterapie psihodinamic 26. Tratamentul medicamentos n TOC const n: A. Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) B. Triciclice C. IMAO n caz de chimiorezistena D. Toleran mai bun a IMAO E. Durat tratamentului 6 luni 27. Caracteristicile clinice ale tulburrilor conversive sunt: A. Se raporteaz la nevroza isteric descris de Freud B. Reversibilitatea simptomului C. Absena unei cauze organice D. Simptomele nu sunt simulate E. Are aspectul doar a unei patologii somatice 28. Argumentele clinice n favoarea diagosticului de tulburare conversiva sunt: A. Bilan somatic modificat

5 B. Personalitate histrionic sau pasiv dependent C. Raport specific cu ngrijitorii sau ngrijirile D. Simptomatologie histrionic tipic E. Relaie comprehensiv ntre tulburrile prezentate i contextul psihologic 29. Manifestrile acute ale tulburrii de conversie sunt: A. Sincope B. Indispoziie C. Hemiplegie D. Cecitate E. Contracturi musculare generalizate 432 30. Manifestrile cronice ale tulburrii de conversie sunt: A. Contracturi musculare localizate B. Diplopie C. Tremurturi D. Surditate E. Hiperestezie 31. Care dintre urmtoarele manifestri psihice ale tulburrilor de conversie sunt adevrate? A. Crize pseudo-convulsive B. Tristee C. Diplopie D. Anxietate E. Fobie 32. Diagnosticul diferenial al tulburrilor de conversie se face cu urmtoarele patologii: A. Tulburare delirant B. Patologie organic C. Adictii ?

D. Tulburri somatoforme E. Tulburri de dispoziie 33. Managementul tulburrilor de conversie, se refer la: A. Spitalizare obligatorie indiferent de form de manifestare a bolii B. Indentificarea i excluderea unei cauze organice C. Psihoterapie analitic sau de inspiraie analitic D. Tratament psihotrop n cazul decompensrii unei alte patologii psihiatrice E. Evitarea prescripiilor de medicamente inutile 34. Stresul acut se manifest astfel: A. Repetarea evenimentului B. Apare imediat dup un eveniment traumatizant C. Retrire spontan sau provocat D. n stresul acut nu apar gnduri obsedante sau comaruri E. Evitare 433 35. Simtomele disociative n traumatismele violente sunt reprezentate de: A. Pacient contient B. Rtciri C. Dezorientare D. Fr depersonalizare E. Amnezie 36. Urmtoarele afirmaii caracterizeaz starea de stres posttraumatic: A. Apare dup o lun de la eveniment, n prelungirea strii de stres acut B. Poate apare la cteva sptmni, luni, sau chiar ani dup evenimentul traumatizant C. Intereseaz mai mult sexul masculin D. Sunt importante antecedentele psihiatrice ale pacientului E. Sunt importante tulburrile de personalitate ale pacientului 37. La copii, principalele argumente clinice ale strii de stres posttraumatic sunt: A. Evitare B. Sindromul de repetiie

C. Angoas de separare D. Comportament regresiv E. Acuzc somatice 38. Evoluia strii de stres posttraumatic este: A. Vindecare B. Evoluie cronic n 50% din cazuri 9 C. Stabilizare D. Agravarea tulburrii E. Nu se poate vorbi de vindecare n cazul unui stres posttraumatic 39. Managementul strii de stres posttraumatic se realizeaz astfel: A. Identificarea i tratarea comorbiditatilor B. Furnizarea de informaii pacientului i anturajului su C. Terapie de susinere D. Fr tehnici de hipnoz E. Terapie cognitiv comportamental 434 40. Anxietatea de separare este caracterizat de urmtoarele afirmaii: A. Afecteaz 10% din copii B. Apare nainte de pubertate C. Se remite D. Anxietatea este de intensitate mic E. Conduita de evitare poate persista i la maturitate 41. Diagnosticul n cazul tulburrii de adaptare se refer la: A. Afecteaz mai ales sexul masculin B. Este o tulburare tranzitorie C. Poate s se repete n mod regulat sau s evolueze spontan D. Apare la 3 luni dup evenimentul stresant i nu trebuie s persiste mai mult de 6 luni dup dispariia factorului de stres

E. Investigarea unei tulburri de personalitate a unei tulburri depresive, anxioase i a unei adicii 42. Factorii de stres sunt urmtorii: A. Conjugopatii B. Cstoria C. Locuri aglomerate D. Dificulti colare E. Stres de avion 43. Tulburarea de adaptare poate mbrca mai multe forme clinice, cum ar fi: A. Tulburare de adaptare far modificri emoionale B. Tulburare de adaptare cu anxietate C. Tulburare de adaptare far perturbri de conduit D. Tulburare de adaptare cu dispoziie depresiv E. Tulburare de adaptare mixt 44. Managementul tulburrii de adaptare se refer la: A. Tratament medicamentos n funcie de forma clinic B. Administrare de antidepresive chiar i n cazul formei cu dispoziie depresiv C. Terapie comportamental - cognitiv D. Intervenii scurte E. Terapie de grup n caz de expunere normal la un factor de stres 435 TULBURRI PSIHICE N PERIOADA SARCINII I TULBURRI ALE POST- PARTUMULUI (pag 922-925) Complement simplu 1. Tulburrile psihopatologice minore i tranzitorii din perioada sarcinii sunt urmtoarele, cu excepia: A. Anxietate n timpul sarcinii B. Grea n primul trimestru de sarcin C. Vrsturi n primul trimestru de sarcin D. Atitudine ambivalen fa de sarcin

E. Perioada disforic de scurt durat 2. Urmtoarele afirmaii legate de depresia din timpul sarcinii sunt adevrate, cu excepia: A. Atitudine ambivalen fa de sarcin B. Autodepreciere C. Labilitate emoional D. Anhedonie E. Ruminaii anxioase 3. Negarea sarcinii este reprezentat de, cu excepia; A. Atitudine ambivalen fa de copil nainte de natere B. Creterea numrului de complicaii obstetricale C. Somatizare D. Rat mare a mortalitii perinatale E. Tulburri de interaciune mam - copil 4. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate n ceea ce privete post - partumul blues, cu excepia: A. Tulburare caracterizat prin manifestri disforice acute tranzitorii B. Dureaz o lun C. Apare ntre a IlI-a i a IV-a zi D. Apare concomitent cu lactaia E. Nu se va evoca niciodat un sindrom depresiv sau o depresie 436 5. Elementele diagnostice ale post - partum-ului blues, cuprind, cu excepia: A. Hiperestezie afectiv cu stri de tristee B. Depistarea sistematic a ideilor de suicid C. Devalorizare D. Culpabilizare E. Iritabilitate 6. Diagnosticul depresiei postpartum, se contureaz dup urmtoarele aspecte, cu excepia:

A. Depistarea sistematic a ideilor de suicid B. Fobie de impulsie C. Devalorizare D. Astenie E. Alte semne clinice de depresie 7. Urmtoarele afirmaii legate de depresia postpartum sunt adevrate, cu excepia: A. Dureaz 3-12 luni B. Recidiv n 30-50% din cazuri C. Alterarea precoce a relaiei mam - copil D. Perturbarea dezvoltrii psihologice a copilului E. Depresie acut 8. Tabloul clinic al melancoliei delirante se caracterizeaz prin, cu excepia: A. Risc suicidar B. Risc infanticid C. Autoacuzare D. Risc de abandon E. Depresie sever cu anxietate 437 9. Diagnosticul diferenial n cazul depresiei postpartum se face cu urmtoarele afeciuni, cu excepia: A. Infecii B. Retenie azotat C. Tromboflebit cerebral D. Manie E. Melancolie 10.Tratamentul depresiei postpartum const n, cu excepia: A. Consiliere psihologic B. Participarea activ a tatlui la psihoterapie C. Monitorizare n ambulatoriu D. Timoregulatoare

E. Antipsihotice atipice 11 .Urmtoarele afirmaii legate de episodul maniacal sunt adevrate, cu excepia: A. Survine n primele 15 zile B. Poate apare un tablou clinic cu elemente depresive melancolice coexistente C. Episodul se ncheie cu elemente depresive D. Poate apare un tablou clinic de episod maniacal cu tematic de grandoare centrat pe copil E. Apare riscul infanticid Complement multiplu 1. Tulburrile psihopatologice minore i tranzitorii din perioada sarcinii sunt: A. Episod delirant acut B. Labilitate emoional 5 C. Dependen afectiv D. Posibile perturbri de somn i alimentaie E. Evoluie posibil spre schizofrenie 438 2. Tulburarea psihotic din timpul sarcinii: A. Este o afeciune mai puin frecvent n timpul sarcinii B. Are rol "protector" n timpul sarcinii C. Poate evolua spre schizofrenie D. Se poate caracteriza prin episod delirant acut E. Somatizare 3. Depresia din timpul sarcinii se caracterizeaz prin: A. Identificarea antecedentelor personale i/sau familiale de depresie B. Dependen afectiv C. Vrsturi incoergibile D. Are rol "protector" al sarcinii E. Episod depresiv major cu elemente melancolice 4. Tulburrile anxioase din timpul sarcinii, sunt reprezentate de:

A. Agorafobie B. Agravarea TOC C. Atitudine ambivalen fa de copil naintea naterii D. Stare de stres posttraumatic (dup natere) la o femeie care a avut o prim sarcin traumatizant sau o natere dificil E. Ameliorarea tulburrilor de panic 5. Negarea sarcinii este reprezentat de: A. Creterea numrului de nateri premature B. Agorafobie C. Absenta monitorizrii obstetricale 9 D. Agravrea TOC E. Patologii psihiatrice preexistente 6. Managementul tulburrilor psihice trebuie realizat astfel: A. Tratamente medicamentoase B. Spitalizare n caz de simptomatologie delirant C. Psihoterapie de sprijin D. Spitalizare n caz de risc suicidar E. Tratament ambulatoriu n orice situaie 439 7. Managementul n primul trimestru de sarcin se realizeaz astfel: A. Anxiolitice nonbenzodiazepinice B. Sismoterapie naintea anesteziei generale C. Evitarea prescrierii medicamentelor psihotrope D. Neuroleptice din clasa fenotiazinelor E. Dac este necesar n primul trimestru de sarcin se va realiza stricta supraveghere obstetrical i psihiatric 8. n al doilea i al treilea trimestru de sarcin, managementul se realizeaz astfel: A. Antidepresive imipraminice B. Nu se administreaz medicamente psihotrope

C. Tratamente de substituie pentru opiacee D. Timoregulatoare E. Antipsihotice atipice 9. Factorii de risc ai post - partum-ului blues sunt: A. Apariia lactaiei B. Antecedentele personale de depresie C. Naterea propriu - zis D. Antecedentele familiale de depresie E. Antecedente de sindrom premenstrual invalidant 10.Elementele diagnostice ale post - partum-ului blues, cuprind: A. Anxietate B. Nelinite C. Tulburri de somn D. Plns E. Fobie de impulsie 11 .Evoluia post - partum-ului blues: A. Dureaz 1-7 zile B. Regresie parial C. Depresie postnatal D. Psihoz puerperal dup o sptmn sau dou E. Regresie spontan 440 12.Tratamentul post - partum-ului se realizeaz astfel: A. Antidepresive dup bilanul preterapeutic B. Sprijin din partea anturajului C. Abordare psihodinamic D. Sprijin din partea echipei medicale E. Nu se administreaz tratament medicamentos 13.Urmtoarele afirmaii legate de depresia postpartum, sunt adevrate: A. Survine la 2-8 sptmni de la natere

B. Concomitent apariiei lactaiei C. Poate prelungi un post - partum blues D. Caracterizat prin manifestri disforice acute tranzitorii E. Survine la o lun dup natere 14.Diagnosticul depresiei postpartum, se contureaz dup urmto arele aspecte: A. Astenie B. Culpabilizare C. Plns repetat D. Conduite contrafobice E. Iritabilitate 15.Evoluia depresiei postpartum: A. Depresie cronic B. Fr alterarea relaiei mam - copil C. Perturbarea dezvoltrii psihologice a copilului D. Dureaz 3 luni E. Perturbarea dezvoltrii psihologice a adolescentului 16.Managementul depresiei postpartum se realizeaz astfel: A. Antidepresive dup bilanul preterapeutic B. Psihoterapie de sprijin C. Neuroleptice D. Abordare psihodinamic E. Abordare cognitiv i comportamental 441 17.Tabloul clinic al melancoliei delirante se caracterizeaz prin: A. Agitaie B. Durere moral C. Moarte D. Rutin E. Conduite contrafobice 18. Psihoza puerperal:

A. Apare dup primele 2-3 sptmni de la natere B. Are ca risc antecedentele personale de tulburri de dispoziie C. Are risc de abandon D. Are risc de suicid E. Are risc infanticid 19.Prodromurile caracteristice psihozei puerperale sunt enumerate mai jos: A. Insomnie B. Plns repetat C. Comaruri D. Comportament bizar E. Manifestri depresive n cursul ultimelor sptmni de sarcin 20.Tabloul clinic al psihozei puerperale cuprinde: A. Stri delirante acute B. Sindrom confuzional C. Fluctuaii de dispoziie i tematic delirant centrat pe copil D. Stri delirante nesistematizate E. Comportament bizar 21. Evoluia depresiei postpartum: A. Este nefavorabil B. Recidive n postpartum de 50% sau 30% n cazul unei sarcini ulterioare C. Poate evolua ctre o tulburare bipolar D. Poate evolua spre schizofrenie E. Are o evoluie favorabil 442 22.Tratamentul depresiei postpartum const n: A. Spitalizare voluntar B. Spitalizare la cererea unui ter C. Separarea precoce dintre mam i copil D. Benzodiazepinice E. Neuroleptice sedative

23.Episodul maniacal: A. Survine n primele 20 de zile B. Poate apare un tablou clinic mixt C. Poate apare un tablou clinic cu elemente delirante halucinatorii D. Episodul se ncheie cu elemente maniacale E. Apare riscul suicidal PSIHIATRIE PEDIATRICA DEZVOLTAREA PSIHOMOTORIE A SUGARULUI I A COPILULUI: ASPECTE NORMALE I PATOLOGICE (SOMN, ALIMENTAIE, CONTROL SFEVCTERIAN, PSIMOTRICITATE, LIMBAJ, INTELIGENA) CREAREA UNEI LEGTURI PRECOCE PARINI-COPIL I IMPORTANA EI. TULBURRI DE NVARE (pag. 995-1001) Complement simplu: 1. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre motricitate la natere? A. Motricitate spontan, simetric B. Tonus axial este puternic C. Tonusul segmentar al membrelor este puternic D. Este permis dezvoltarea controlului postural E. Prehensiune cubito-palmara prezenta 2. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre prehensiune? A. Dispariia grasping-ului spre 5 luni B. La 3 luni este posibil prehensiunea cubitopalmar C. La 4 luni este prehensiunea median D. La 6 luni copilul trece obiectele dintr-o mn n alta E. Activitatea motric este subordonat de reflexele primare 3. Referitor la relaia copilului cu corpul i cu ceilali, urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: A. Rspunde la zmbet la vrsta de 4-6 sptmni B. ntre 0-3 luni este capabil s fixeze cu privirea C. La 4 luni prezint zmbet selectiv

D. Imit micri E. La 6 luni se privete n oglind 444 4. Care din urmtoarele afirmaii legate de motricitatea sugarului, sunt adevrate? A. La vrsta de 6-7 luni poate executa micri alternative de flexie-extensie a membrelor inferioare cu sprijin B. La 9 luni st n ezut far sprijin C. La 6 luni poate ridica capul cnd este n decubit dorsal D. La 24 de luni poate urca scrile far s alterneze picioarele E. La 18 luni lovete mingea cu piciorul 5. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la prehensiune sunt adevrate? A. La 8 luni face pens digital B. La 15-18 luni prinde i d drumul unui obiect fin C. ncepnd cu vrsta de 2 ani are independen manual D. La 18-24 de luni introduce un obiect n altul E. Mnnc singur la 3 ani 6. n relaia cu corpul i cu ceilali a sugarului, urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. Recunoate persoanele apropiate B. Are fric de strini, la 8 luni a C. ncepe s se opun la 9 luni D. Contientizeaz sexul E. Controlul sfincterian nocturn prezent la 3-4 ani 7. Legat de vederea nou-nscutului i a sugarului sunt adevrate urmtoarele, cu excepia: A. La natere nou-nscutul percepe formele i lumina B. La natere reflexul fotomotor este prezent C. Sugarul urmrete cu privirea i vede un unghi deschis D. La 3 luni urmrete un obiect care se mica la 180

E. La 9 luni privete n toate direciile 8. Care din urmtoarele afirmaii legate de auz sunt adevrate? A. Nou nscutul tresare la 2 sptmni de la natere B. Reflexul cohleo-palpebral este prezent de la natere C. La 2 luni identific sursa de unde vine zgomotul D. La o lun anumite stimulri auditive modifica comportamentul copilului E. La 4 luni ntoarce capul spre sursa sonor 445 9. Urmtoarele afirmaii despre vorbire la sugar, sunt adevrate, cu excepia: A. La sfritul celei de a Il-a luni gngurete B. La 6 luni articuleaz primele silabe C. La 8-9 luni silabisete repetat automat "tata", "mama" D. La 10-12 luni - cuvinte- fraza E. La 18-22 luni - primele propoziii juxtapuse 10.ntrzierea achiziiilor corespunztoare vrstei prezint urmtoarea cronoligie, cu excepia: A. Peste 5 luni nu-i poate susine capul B. Peste 7 luni - absena prehensiunii voluntare C. Peste 9 luni - hipertonia membrelor D. Peste 12 luni - nu gsete obiectul ascuns E. Peste 18 luni - nu distinge form de coninut 1 l.Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu privire la enurezis? A. Apare frecvent la fete B. Este un reflex dobndit C. Apariia este diurn D. Evoluia este favorabil spontan E. Retenia este voluntar 12.Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu privire la encoprezis, cu excepia: A. Defecaia este involuntar n absena unei afeciuni organice B. Apariia este nocturn

C. Forma secundar este mai frecvent D. Este mai grav dect enurezisul E. Retentia este voluntar ? 13.Pica se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Vrsta de debut este 6-12 luni B. Ingerare de ghips C. Frecvent este asociat cu o alt tulburare mental D. Timp de 2 luni ingereaz substane nealimentare E. Apare la copii cu vrste ntre 1 i 3 ani 446 M.Mericismul se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Apare la copii cu vrste ntre 3 i 12 luni B. Regurgitarea alimentelor parial digerate C. Prezint micri de suciune cu limba D. Copilul este uor iritabil, flegmatic ntre episoade E. Nu asociaz tulburri psihologice 15.Urmtoarele afeciuni reprezint tulburri psihotice, cu excepia: A. Autismul Kanner B. Sindromul Rett C. Sindromul Asperger D. Tulburare dezintegrativa a copilriei E. Mericismul 16.Urmtoarele afirmaii despre perturbarea relaiei parinte-copil sunt adevrate, cu excepia: A. Stimularea excesiv B. Stimularea necorespunztoare C. Perturbarea reciprocitii relaiei D. Fenomene de regresie E. Fenomene de progresie

17.Dificultile de scris se caracterizeaz prin urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Apare n jurul vrstei de 7-8 ani B. Greeli de ortografie, gramatic C. Organizare incoerent a paragrafelor D. Exprimare incorect n scris E. Eec colar Complement multiplu: 1. Urmtoarele afirmaii despre prehensiune, sunt adevrate: A. La 4 luni face prehensiune cubito-palmar B. La 6 luni face prehensiune median C. La 4 luni trece obiectele dintr-o mn n alta D. Tonusul axial este diminuat E. Imita micrile 2. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate n relaia copilului cu corpul i ceilali? 3 A. Rivalitate familial B. Control sfincterian nocturn la 1-2 ani C. La 15- 18 luni face turnuri din cuburi D. La 9 luni face pens digital E. Rspunde Ia prenume 3. Urmtoarele afirmaii cu privire la motricitate, sunt adevrate, cu excepia: A. La 6-7 luni st n poziie eznd cu sprijin B. La 8 luni se deplaseaz prin ntoarcere C. La 8 luni st n picioare far sprijin D. La 18 luni merge singur E. La 4 ani copiaz triunghiul 4. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre vedere, cu excepia: A. La o lun fixeaz cu privirea B. La 9-24 de luni lrgete progresiv cmpul vizual C. La 5 luni urmrete un obiect care se mica la 180

D. La natere nu prezint reflex fotomotor E. La 9 luni privete n toate direciile 5. Care din urmtoarele afirmaii, sunt adevrate despre vorbire? A. La 4 luni - lalalizare B. La 6 luni - silabe repetate automat C. La 9-10 luni reacioneaz la mai multe cuvinte familiare D. La 16-18 luni - cuvinte fraza E. La 2 ani - construiete propoziii corecte 448 6. Care din urmtoarele afirmaii definesc ntrzierea achiziiilor corespunztoare vrstei? A. Peste 6 luni nu poate susine capul B. Peste 7 luni - absena prehensiunii voluntare C. Peste 9 luni i privete minile i se joac cu ele D. Peste 12 luni arunc obiectele oferite E. Peste 24 de luni - mers neachiziionat 7. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu privire la retardul mintal? A. IQ < 80 B. 70 <IQ<85 - debilitate moderat C. 50< IQ<70 - debilitate uoar D. 30< IQ<50 - debilitate profund E. IQ<30 - ntrziere profund 8. Diagnosticul diferenial al encoprezisului, se face cu: A. Malformaii B. Epilepsie C. Fecalom D. Boala Hirschprung E. Somnambulism 9. Pica se caracterizeaz prin: A. Se ntlnete la 10-30 % din copiii cu vrsta de 1-6 ani

B. Vrsta de debut este la 24 de luni C. Copiii inger ghips, vopsele D. Ingerarea de substane nealimentare are loc cel puin o lun E. Nu asociaz tulburri mentale lO.Mericismul reprezint o tulburare de conduit alimentar, care se caracterizeaz prin A. Apare la copii cu varsta de 1-6 ani B. Regurgitare repetat a alimentelor C. Regurgitare de alimente total digerate D. Are poziii caracteristice E. Copilul este coleric ntre episoade 449 11 .Enurezisul se caracterizeaz prin: A. Miciuni active complete B. Miciuni involuntare C. Frecvent se ntlnete la fete D. Apariia este diurn E. Are evoluie spontan favorabil 12.Diagnosticul diferenial al autismului Kanner se face cu: A. Sindrom de X - fragil B. Sindromul Rett C. Afeciuni metabolice D. Tulburare dezintegrativ a copilriei E. Sindrom Asperger 13.Diagnosticul autismului Kanner, este sugerat de: A. Apariia frecvent dup 3 ani B. Apare mai frecvent la fete dect la biei C. Apar tulburri de coordonare motorie D. Inflexibilitate E. Absena contactului vizual 14.Perturbarea relaiei parinte-copil, apare n:

A. Stimulare excesiv B. Stimulare necorespunztoare C. Tulburarea reciprocitii relaiei D. Fenomene de progresie E. Fenomene de regresie 15.Dificultile de calcul matematic se caracterizeaz prin: A. Apare la copii de 7 ani B. Poate fi afectat componenta lingvistic C. Pot fi afectate componentele perceptive i atenionale D. Pot apare perturbri emoionale E. Competenta intelectual este normal 450 16.Dificultile de scris se caracterizeaz prin A. Apar ntre vrstele de 7 -10 ani B. Greeli de ortografie i gramatic C. Afectarea componentei atenionate D. Afectarea componentei perceptive E. Tulburare de comportament, depresie PEDIATRIE ALIMENTAIA I NEVOILE NUTRIIONALE ALE SUGARULUI I COPILULUI (pag. 1028-1030) Complement simplu: 1. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii referitoare Ia alimentaia copilului cu o excepie: A. Pn la vrsta de 4-6 luni - lapte sau formule pentru sugari B. Vrsta de 4 luni reprezint perioada de diversificare alimentar C. De la 4-6 luni la 12 luni - lapte sau formule de continuare D. 4-6 luni - 12 luni reprezint perioada de diversificare alimentar E. 1-3 ani- lapte de cretere i alimentaie diversificat 2. Care este vrsta optim de ncepere a diversificrii alimentaiei? A. 4 luni

B. nainte de 3 luni C. Dup 12 luni D. 4-6 luni - 12 luni E. Dup 3 ani 3. Nevoile nutriionale ale copilului la 3-6 luni sunt, cu o excepie: A. Apa - 150 ml/kg/zi B. Calorii - 90 kcal/kg/zi C. Proteine - 2 g/kg/zi D. Calciu - 400 mg/zi E. Fier - 8mg/zi 4. Nevoile nutriionale ale copilului la natere sunt, cu o excepie: A. Apa - 80-100 ml/kg/zi B. Calorii - 90 kcal/kg/zi C. Proteine - 2 g/kg/zi D. Calciu - 400 mg/zi E. Fier - 6 mg/zi 452 5. Care este cantitatea de alimentaie lactate la vrsta de 4-6 luni - l an? A. 250 ml B. 400ml C. 300ml D. 500ml E. 1000 ml 6. Introducerea proteinelor animale n alimentaie se face la vrsta de: A. 6 luni B. 4 luni C. 1 an D. 9 luni E. 7-8 luni 7. Introducerea cerealelor cu gluten se face de la vrsta de :

A. 4 luni B. Peste 1 an C. 7-8 luni D. Peste 9 luni E. Peste 6 luni Complement multiplu: 1. Care sunt contraindicaiile excepionale pentru alptarea maternal? A. HIV B. Infecie maternal cu herpes C. Galactozemie D. Febra sugarului E. Viroza respiratorie a mamei 2. Care sunt beneficiile alptarii materne? A. Avantaje psiho-afective n relaia mama - copil B. Prezena proteinelor cu proprieti protective - Ig E C. Compoziie perfect adaptabil nevoilor copilului D. Nu conine proteine alergizante E. Conine acizi grai eseniali pentru dezvoltarea cerebral 3. Care sunt principiile alptarii materne? A. Precoce, n primele zile de via B. La cererea sugarului C. De 6-8 ori pe zi D. Durata de >30 min la fiecare sn E. De 10-14 ori pe zi 4. Care sunt suplimentele necesare administrate copilului n cazul n care alptarea maternal este exclusiv? A. Vitamina A B. Vitamina K o dat pe lun C. Vitamina D zilnic D. Vitamina K o data pe sptmn

E. Vitamina E 5. Laptele hipoalergic are urmtoarele proprieti: A. Este obinut prin hidroliza proteinelor de vac B. Se utilizeaz n caz de alergie la laptele de vac C. Prezint risc de alergii ncruciate D. Se utilizeaz n caz de atopii familiale E. Se administreaz n caz de glicogenoza 6. Laptele far lactoz are urmtoarele indicaii: A. Gastroenterocolita sever a copilului peste 1 luna B. Galactozemie C. Glicogenoza D. Atopie familil E. Alergie la lapte de vac 7. Nevoile nutriionale ale copilului la natere sunt: A. Apa - 120-150 ml/kg/zi B. Calorii 90 kcal/kg/zi C. Proteine 2 g/kg/zi D. Calciu - 40 mg/zi E. Fier - 6 mg/zi 454 8. Nevoile nutriionale ale copilului la natere sunt: A. Apa - 80-1 OOml/kg/zi B. Calorii - 90 kcal/kg/zi C. Proteine - 2,2 g/kg/zi D. Calciu - 40 mg/zi E. Fier - 8mg/zi 9. Nevoile nutriionale ale copilului lalO zile de la natere sunt: A. Apa - 120-150 ml/kg/zi B. Calorii - 90 kcal/kg/zi C. Proteine - 2,2g/kg/zi

D. Calciu - 400 mg/zi E. Fier - 8 mg/zi 10. Nevoile nutriionale ale copilului lalO zile de la natere sunt: A. Apa - 120-150 ml/kg/zi B. Calorii - 120 kcal/kg/zi C. Proteine - 2 g/kg/zi D. Calciu - 40 mg/zi E. Fier - 6 mg/zi 11. Nevoile nutriionale ale copilului la 3-6 luni sunt: A. Apa -150 ml/kg/zi B. Calorii - 90 kcal/kg/zi C. Proteine - 2 g/kg/zi D. Calciu - 400 mg/zi E. Fier - 6 mg/zi 12. Nevoile nutriionale ale copilului la 3-6 luni sunt: A. Apa - 150 ml/kg/zi B. Calorii - 110 kcal/kg/zi C. Proteine - 2,2g/kg/zi D. Calciu - 400 mg/zi E. Fier - 6 mg/zi 13. Nevoile nutriionale ale copilului la 6 luni sunt: A. Apa -150 ml/kg/zi B. Calorii - 110 kcal/kg/zi C. Proteine - 2 g/kg/zi D. Calciu - 400 mg/zi E. Fier - 8 mg/zi 14. Nevoile nutriionale ale copilului la 1 an sunt: A. Apa-110 ml/kg/zi B. Calorii - 110 kcal/kg/zi C. Proteine - 2 g/kg/zi

D. Calciu - 400 mg/zi E. Fier - 1 Omg/zi 456 FEBRA ACUT LA COPIL (pag. 1039-1041) Complement simplu: 1. Febra este definit ca : A. Temperatur periferic mai mare de 38 grade Celsius B. Temperatur central mai mare de 39 grade Celsius C. Temperatur central mai mare de 38 grade Celsius D. Temperatur periferic mai mare de 38,5 grade Celsius E. Temperatur central mai mare de 38,5 grade Celsius 2. Sunt semne de gravitate care apar la copiii cu febra, cu excepia: A. Tegumente marmorate B. Frisoane C. Tulburri neurologice D. Nu apar tulburri hemodinamice E. Tahicardie 3. La copilul cu vrsta sub 3 luni cele mai frecvente infecii sunt urmtoarele, cu excepia: A. Enterococci B. Streptococ grup A C. E. coli D. Listeria monocytogenes E. Streptococ grup B 4. Sunt indicaii de examinri paraclinice la copiii ntre 3 i 36 de luni n caz de febr urmtoarele, cu excepia: A. Febra ru tolerat B. Febra cu semne de gravitate C. Febra far semne de gravitate care dureaz mai mult de 24 de ore D. Teren cu risc particular - de exemplu uropatie cunoscut E. Febra far semne de gravitate care dureaz mai mult de 48 - 72 de ore

457 5. Semnele care apar n meningocemie sunt urmtoarele cu excepia: A. Purpura B. Redoare de ceafa C. Timp de recolorare cutanat < de 3 secunde D. Aspect toxic al copilului E. Leziuni purpurice >2mm diametru Modificri care apar n meningite sunt urmtoarele, cu excepia: Fontanela bombat Tulburri de contien Purpura Stare de ru epileptic Redoare de ceafa 7. n infecia urinar apar urmtoarele semne i simptome la copiii > 3 luni, cu excepia: A. Letargie B. Tulburri de contien C. Iritabilitate D. Disurie E. Vrsturi 8. n infecia urinar apar urmtoarele semne i simptome la copiii > 3 luni: A. Letargie B. Tulburri de contien C. Iritabilitate D. Polakiurie E. Urin tulbure 9. n pneumopatii apar urmtoarele, cu excepia: A. Tahipnee B. Sa02<95% C. Raluri ronflante D. Raluri crepitante E. Cianoz 458 10. Sunt semne ale bolii Kawasaki, cu excepia:

A. Conjuctivit aseptic B. Adenopatie cervical C. Erupie polimorfa D. Exantem E. Edem al extremitilor Complement multiplu: 1. Enumerai semnele de gravitate care apar la copii cu febr: A. Tegumente marmorate B. Frisoane C. Tulburri neurologice D. Nu apar tulburri hemodinamice E. Tahicardie 2. La copilul cu vrsta sub 3 luni cele mai frecvente infecii sunt cu: A. Enterococci B. Streptococ grup A C. E. coli D. Listeria monocytogenes E. Streptococ grup B 3. Care sunt investigaiile care se fac n caz de febr la sugarii sub 6 sptmni? A. Hemograma B. Hemocultura C. Puncie lombar D. CT cerebral E. Examen de urin 459 4. Managementul n caz de febr la sugari sub 6 sptmni cuprinde: A. Nu necesit spitalizare B. Tripla antibioterapie cu cefalosporin de generaia a doua, amoxicilin i aminoglicozid C. Adaptarea antibioterapiei la germenii evideniai n culturi

D. Tripla antibioterapie cu aminoglocozide, amoxicilin i cefalosporin de generaia a treia E. ntreruperea antibioterapiei dup 48 ore, dac culturile sunt negative 5. Investigaiile care trebuie fcute la copiii ntre 6 sptmni i 3 luni n caz de febr: A. Hemoleucograma B. Hemoculturi C. RMN D. Ecografie abdominal E. Puncie lombar 6. Enumerai indicaiile de examinri paraclinice la copiii ntre 3 i 36 de luni n caz de febr: A. Febra ru tolerat B. Febra cu semne de gravitate C. Febra fr semne de gravitate care dureaz mai mult de 24 de ore D. Teren cu risc particular - de exemplu uropatie cunoscut E. Febra fr semne de gravitate care dureazmai mult de 48 - 72 de ore 7. Care sunt indicaiile de puncie lombar la copilul febril ntre 3 i 36 luni? A. Se face de rutin B. Febr greu de tolerat C. Prezena semnelor de gravitate D. Prezena semnelor neurologice E. Nu se practic la aceti copii 460 8. Cauzele cele mai frecvente de febr la copilul ntre 3 luni i 36 de luni sunt: A. Infecii urinare 5 B. Meningitele C. Infecii ORL D. Infecii digestive E. Infecii respiratorii

9. Despre antibioterapia n caz de febr la copiii ntre 3 i 36 de luni sunt adevrate: A. Are indicaie dac punctul de plecare bacterian este evident B. Se administreaz aminoglicozide de prim intenie C. Se administreaz cefalosporine de generaia a doua de prim intenie D. Se administreaz macrolide de prim intenie E. Se administreaz cefalosporine de generaia a treia de prim inten ie 10. Semnele care apar n meningocemie sunt: A. Purpura B. Redoare de ceafa C. Timp de recolorare cutanat < de 3 secunde D. Aspect toxic al copilului E. Leziuni purpurice > 2mm diametru 11 .Modificri care apar n meningite sunt: A. Fontanela nemodificat B. Tulburri de contien C. Purpura D. Stare de ru epileptic E. Redoare de ceafa 12.n infecia urinar apar urmtoarele semne i simptome la copiii> 3 luni: A. Letargie B. Tulburri de contien C. Iritabilitate D. Polakiurie E. Di surie 461 13.n infecia urinar apar urmtoarele semne i simptome la copiii> 3 luni: A. Letargie Vrsturi Poft de mncare crescut Iritabil itate Disurie 14.n pneumopatii apar urmtoarele: A. Tahipnee

B. Bradipnee C. Raluri romflante D. Raluri crepitante E. Cianoz 15. n pneumopatii apar urmtoarele: A. Raluri bronsice B. Sa02> 98% Cianoz Raluri crepitante Tahipnee 16. Enumerai cel puin 4 semne din boala Kawasaki: A. Conjuctivit septic Adenopatie cervical Erupie polimorf Enantem Edem al extremittilor 17.Managementul febrei la copilul ntre 3 i 36 de luni cuprinde urmtoarele msuri: A. Tratament de prim intenie - Metamizol B. Alternana Paracetamol cu AINS pentru febra greu tolerat C. Buturi calde D. Acoperirea copilului E. Tratamentul se indic la o temperatur peste 38,5 grade Celsius 462 DIAREEA ACUT I DESHIDRATAREA LA SUGARI I COPII (pag. 1049-1051) Complement simplu: 1. Deshidratarea extracelular are urmtoarele semne, cu o excepie: A. Tahicardie B. Oligurie C. Hipotensiune D. Hipotonia globilor oculari E. Extremiti reci 2. Deshidratarea extracelular prezint urmtoarele semne cu excepia: A. Extremiti marmorate B. Febr

C. Vene jugulare colabate D. Alungirea timpului de recolorare E. Tahicardie 3. Sunt semne de hipovolemie din cadrul deshidratrii extracelulare, cu o excepie: A. Mucoase uscate B. Tahicardie C. Hipotensiune D. Vene jugulare turgescente E. Tegumente marmorate 4. Sunt semne de deshidratare intracelular, cu o excepie: A. Tulburri neurologice B. Mucoase uscate C. Hipotonia globilor oculari D. Febra E. Vene jugulare colabate 463 5. Managementul deshidratrii n caz de pierdere mai mic de 5% din greutatea corporal se face prin : A. Rehidratare intravenoas B. Expansiune volemic C. Soluii de rehidratare oral, n cantiti mari D. Rehidratare cu sond nazogastric E. Soluii de rehidratare oral, n cantiti mici 6. Sunt semne ale sindromului hemolitic uremie, cu o excepie: A. Purpura trombocitopenic B. Oligoanurie C. Poliurie D. Astenie E. Paloare Complement multiplu:

1. Sunt semne de deshidratare intracelular: A. Tulburri neurologice B. Tegumente marmorate C. Lipotonia globilor oculari D. Febr E. Vene jugulare colabate 2. Sunt semne de deshidratare intracelular, cu o excepie: A. Extremiti reci B. Mucoase uscate C. Hipotonia globilor oculari D. Febr E. Sete puternic 464 3. Sunt semne de hipovolemie din cadrul deshidratrii extracelulare: A. Mucoase uscate B. Tahicardie C. Hipotensiune D. Febr E. Tegumente marmorate 4. Sunt semne de hipovolemie din cadrul deshidratrii extracelulare, cu excepia: A. Tulburri neurologice B. Tahicardie C. Hipotensiune D. Vene jugulare turgescente E. Hipotonia globilor ocular 5. Sunt semne de hipovolemie din cadrul deshidratrii extracelulare: A. Mucoase uscate B. Tahicardie C. Hipotensiune D. Sete puternic

E. Tegumente marmorate 6. Deshidratarea extracelular prin contracia sectorului interstiial duce la apariia urmtoarelor semne: A. Piele uscat B. Sete puternic C. Cearcne D. Depresia fontanelei E. Tegumente marmorate 7. Sunt semne de hipovolemie din cadrul deshidratrii extracelulare, cu o excepie: A. Cercane B. Tahicardie C. Depresia fontanelei D. Vene jugulare turgescente E. Tegumente marmorate 465 8. Managementul deshidratrii cu mai mult de 10% din greutatea corporal se face astfel: a A. ncercare de rehidratare oral B. Rehidratare numai pe sonda nazogastric C. Expansiune volemic D. Rehidratare intravenoas E. Soluii de rehidratare oral - GES 45 9. Enumerai criterii de spitalizare n caz de deshidratare: A. Deshidratare > 5% B. Intoleran digestiv parial C. Vrsta < 3 luni D. Prematuritate E. Boal cronic preexistent 10.Enumerai criterii de spitalizare n caz de deshidratare:

A. Deshidratare >10% B. Intoleran digestiv total C. Deshidratare >5% n caz de euare a rehidratrii orale D. Boal cronic preexistent E. Vrsta < 6 luni 11 .Anamneza pentru diagnosticul diareei acute trebuie s precizeze: A. Noiunea de contagiozitate B. Teren predispozant C. Tratament antibiotic D. Mod de instalare, evoluie E. Nici un rspuns correct 12.Examenul clinic la pacienii cu diaree cuprinde: A. Semne de deshidratare B. Semne de sindrom hemolitic uremie n infecia cu E. Coli O 157-H17 C. Semne de denutriie n caz de diaree acut D. Semne de sepsis E. Oligoanurie 466 13.Enumerai semne ale sindromului hemolitic uremie: A. Purpura trombocitopenic B. Oligoanurie C. Poliurie D. Astenie E. Paloare 14.Enumerai virusuri care pot da diaree acut: A. Adenovirus B. Rotavirus- cel mai puin frecvent C. CMV D. Herpes virus E. Vibrio cholera

15.Enumerai cauze bacteriene de diaree acut: A. Shigella B C D E Salmonella CMV Clostridium difficile Escherichia coli pathogen 16.Cauze parazitare de diaree acut: A. Giardia intestinalis B. Entamoeba hystolityca C. Vibrio cholera D. Cryptosporidium hominis E. Borelia 17.Enumerai analize utile pentru evidenierea statusului de deshidratare sever: A. lonograma urinar B. lonograma sangvin C. Bicarbonat D. Hemoleucograma E. VSH 467 18.Enumerai examinri complementare care se pot face n caz de semne septice din diareea acut: A. PCR B. Hemoculturi C. Exudat faringian D. Coprocultur E. Hemogram 19.Enumerai indicaiile pentru efectuarea coproculturii: A. Prezen de snge n scaun B. Imunocompeten C. Scaune numeroase D. Revenirea pacientului dintr-o zon endemic E. Este obligatorie la toi copiii cu diaree 20.Tratamentul diareei acute se face cu:

A. Repaus digestiv B. Lapte cu lactoz C. Hidrolizat de protein de lapte de vac pentru vrsta de <3 luni D. Antibioterapie adaptat n caz de diaree bacterian dovedit E. Antisecretorii 468 VRSTURILE LA SUGAR l COPIL (pag. 1062-1064) Complement simplu: 1. Cauze medicale ale vrsturilor sunt cu excepia: A. Insuficiena hepatic acut B. Tulburri hidroelectrolitice C. Meningitele D. Hemoragie meningian E. Insuficien renal acut 2. Cauze chirurgicale ale vrsturilor acute sunt, cu excepia: A. Sindrom ocluziv B. Gastroenterocolit acut C. Volvulus D. In vagi narea intestinal acut E. Apendicita acut 3. Cauze chirurgicale ale vrsturilor acute sunt, cu excepia: A. Invaginare intestinal acut B. Brida C. Apendicita acut D. Insuficient renal acut 5 E. trangulare hernial 4. Examenul clinic al copilului cu vrsturi cuprinde urmtoarele cu excepia: A. Evaluarea unui focar infecios asociat B. Palpare abdominal pentru decelarea unei cauze chirurgicale

C. Evaluarea semnelor digestive i extradigestive D. Existena deshidratrii E. Existena denutriiei 469 5. Cauze medicale infecioase care pot duce la apariia vrsturilor la copil pot fi cu o excepie: A. Focar ORL B. Focar pulmonar C. Apendicita acut D. Gastroenterocolita acut E. Meningita 6. Cauze neurologice care determin apariia vrsturilor acute sunt, cu o excepie: A. Meningita B. Hemoragie meningeal C. Hematom intracerebral D. Toxice E. Traumatism cranian 7. Referitor la stenoza piloric sunt adevrate afirmaiile cu o excepie: A. Predomin la sexul masculin B. Tratamentul este chirurgical C. Apetit pstrat D. Alcaloz hipercloremic E. Stare de denutriic 8. Referitor la stenoza piloric sunt adevrate afirmaiile cu o singur excepie: A. Palpare abdominal- olive piloric B. Diagnosticul poate fi confirmat numai prin CT abdominal C. Starea de denutriie D. Stare de deshidratare variabil E. Vrstura n jet 9. Care este doza de Domperidona indicat n vrstur?

A. 0,1-0,4 mg/kg/24 h i.v. B. 0,2- 0,4 mg/kg/24 h p.o. C. 0,2-0,4 mg la 8 ore p.o. D. 0,2-0,4 mg/kg/8 ore p.o. E. 0,2- 0,4 mg/kg/8 ore i.v. 470 Complement multiplu: 1. n cazul prezenei vrsturilor, anamneza poate oferi urmtoarele informaii: A. Vrsta i antecedentele personale i familiale B. Semne digestive C. Consecinele asupra strii pacientului D. Focarul infectios asociat 9 E. Caracterul vrsturilor (frecven, aspect) 2. Enumerai cauze metabolice de apariie a vrsturilor: A. Toxice B. Cetoacidoz diabetic C. Aminoacidopatii D. Reflux gastro-esofagian E. Stenoz piloric 3. Enumerai cauze neurologice de apariie a vrsturilor: A. Epilepsie B. Hipertensiune intracranian C. Aminoacidopatii D. Toxice E. Tulburri hidro-electrolitice 4. Enumerai cauze medicale infecioase: A. Apendicita acut B. Gastroenterocolita acut C. Stenoza piloric

D. Meningita E. Focar infecios ORL 5. Despre stenoza piloric sunt adevrate urmtoarele, cu excepia: A. Predomin la sexul feminin B. Diagnosticul este confirmat de CT abdominal C. Apare la un interval de 2-8 sptmni D. Vrsturi n jet E. Are agravare progresiv 471 6. Despre stenoza piloric sunt adevrate urmtoarele, cu excepia: A. Tratamentul chirurgical este de prim intenie B. Vrsturile apar imediat dupa mas C. Denutriie D. Deshidratare E. Diagnosticul e confirmat de Rx 7. Despre stenoza piloric sunt adevrate urmtoarele: A. Predomin la sexul masculin B. Vrsturile sunt bilioase C. Vrsturile apar la distan de mese D. Diagnosticul e confirmat de ecografia abdominal E. Scade apetitul 8. Despre stenoza piloric sunt adevrate urmtoarele: A. Oprirea creterii ponderale B. Alcaloza hipocloremic C. Acidoza hipercloremic D. Vrsturi n jet E. Vrsturi la distan de mese 9. Despre stenoza piloric sunt adevrate urmtoarele: A. Diagnosticul este confirmat de ecografia abdominal B. Tratamentul - echilibrare hidro - electrolitic

C. Predomin la sexul masculin D. Scade apetitul E. Palpare abdominal - olive piloric 10.Enumerai investigaiile paraclinice care ne pot orienta asupra strii copilului cu vrsturi acute: A. Ionograma B. PCR C. Uree, creatinin D. PH E. Radiografie toracic 472 11 .Enumerai investigaiile paraclinice care ne pot orienta asupra strii copilului cu vrsturi acute: A. Glicemie B. Uree, creatinin C. Radiografie abdominal D. PH E. Ionogram 12.Investigaiile paraclinice pentru evidenierea unui focar infecios sunt: A. PCR B. HLG C. PH D. Calcemie E. Hemoculturi 13. Investigaii le paraclinice pentru evidenierea unui focar infecios sunt: A. HLG B. Puncie lombar C. Ionogram D. PCR E. Sumar de urin

473 CONVULSIILE LA SUGAR I COPIL (pag. 1079-1081) Complement simplu: 1. Despre encefalita herpetic sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Pacienii prezint crize focale brahiocefalice B. Crizele sunt subintrante cu evoluie spre ru epileptic C. Are un debut brusc D. Vrsta < 1 an E. Starea de constien este afectat progresiv 2. Despre encefalita herpetic sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Vrsta medie este de 7,5 luni B. Are un debut progresiv C. Are un debut cu sindrom febril D. Alterarea brusc a strii de contient E. Convulsiile sunt ntrziate 3. Doza de Acyclovir n tratamentul epilepsiei herpetice este de: A. 500 mg/m2/12 ore B. 500g/m2/8ore C. 500mg/8 ore D. 500 mg/ m2/ 8ore E. 50 mg/m2/8 ore 4. Durata tratamentului encefalitei herpetice este de: A. 21 zile B. 15-21 zile C. 15 zile D. 30 zile E. 10 zile 474 5. Caracteristicile encefalitei post- infecioase sunt urmtoarele, cu excepia: A. Debut brusc

B. Febra este ridicat C. Tulburrile de contien apar de la debut D. EEG evideniaz unde lente difuze E. Vrsta - 5 ani 6. Caracteristicile encefalitei post- infecioase sunt urmtoarele, cu o excepie: A. Convulsii - stare de mal epileptic B. Febra este moderat C. Tulburrile de contien sunt progresive D. EEG evideniaz unde lente difuze E. Vrsta- 5 ani 7. Caracteristicile encefalitei acute cu replicare viral are urmtoarele caracteristici, cu o excepie: A. CT- hipodensiti focale B. EEG- unde lente C. Anomalii neurologice - puin importante D. Debut - progresiv E. Varsta - <1 an i adolescent 8. Pot da convulsii ocazionale, cu o excepie: A. AVC la sugar B. Boli metabolice ale ciclului ureei C. Insuficien respiratorie D. Insuficien renal E. Sindrom de sevraj la nou- nscut 9. Crizele convulsive simple febrile au o durat de: A. Mai mult de o or B. Mai puin de 30 min C. Mai puin de 5 min D. Mai puin de 15 min E. Mai mult de 15 min 475

10.Crizele generalizate pot avea caracteristicile, cu o excepie: A. Absene atipice B. Crize tonico - clonice C. Crize atonice D. Au debut parial simplu E. Crize mioclonice 1 l.Care este doza de valium administrat la copilul cu convulsii: A. 0,5 mg/kg i.v. B. 0,5 mg/kg i.m. C. 0,5 mg/zi D. 0,5 mg/kg intrarectal E. 1,5 g/kg Complement multiplu: 1. Sunt manifestri paroxistice neepileptice: A. Sincopa B. Micri piramidale C. Micri oculare normale D. Migrene E. Mioclonii i manifestri motorii 2. Sunt manifestri paroxistice neepileptice: A. Ticuri B. Fenomene paroxistice diurne C. Mioclonii D. Spasmul hohotului de plns E. Sincopa 476 3. Despre encefalita herpetic sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Vrsta medie este de 12 luni B. Are un debut progresiv C. Are un debut cu sindrom febril

D. Alterarea brusc a strii de contien E. Convulsiile sunt ntrziate 4. Despre encefalita herpetic sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Pacienii prezint crize focale brahiocefalice B. Crizele sunt subintrnte cu evoluie foarte rar spre ru epileptic C. Are un debut brusc D. Vrsta <1 an E. Starea de contien este afectat progresiv 5. Diagnosticul de encefalit herpetic se face prin: A. EEG - unde rapide B. PCR pentru virusul HSV C. Dozarea interferonului alfa D. RMN- hipodensiti corticale E. CT- hiperdensitate T2 frontoparietal 6. Tratamentul encefalitei herpetice se face cu: A. Antiedematos I. Anticonvulsivante Acyclovir timp de 21- 30zile ). Acyclovir timp de 10 zile l. Acyclovir timp de 15-21 zile 7. Caracteristicile encefalitei post- infecioase sunt: A. Debut progresiv B. Febra este moderat C. Tulburrile de contien apar de la debut D. EEG evideniaz unde lente difuze E. CT- hipodensiti focale 8. Caracteristicile encefalitei post - infecioase sunt: A. Debut brusc B. Febra este ridicat C. Tulburrile de constien apar de la debut D. EEG evideniaz unde lente difuze E. Vrsta - 5 ani 9. Caracteristicile encefalitei post - infecioase sunt: A. Convulsii - stare de mal epileptic

B. Febra este moderat C. Tulburrile de contien sunt progresive D. EEG evideniaz unde lente difuze E. Vrsta - 5 ani 10.Caracteristicile encefalitei acute cu replicare viral are urmtoarele caracteristici: A. CT- hipodensiti difuze B. EEG - unde lente C. Anomalii neurologice - focale D. Febra - moderat E. Vrsta - <1 an i adolescent 11 .Caracteristicile encefalitei acute cu replicare viral are urmtoarele caracteristici: A. CT- hipodensiti focale B. EEG - unde lente C. Anomalii neurologice - puin importante D. Debut - progresiv E. Vrsta - <1 an i adolescent 12.Pot da convulsii ocazionale: A. Hematom subdural B. Intoxicaii cu alcool C. Insuficien hepatic D. Insuficien renal E. Sindrom hemolitic - uremie dat de E. coli O 147 478 13. Pot da convulsii ocazionale: A. AVC la sugar B. Boli metabolice ale ciclului ureei C. Insuficien respiratorie D. Insuficien renal E. Sindrom de sevraj la nou - nscut 14.Convulsiile febrile simple sunt definite ca:

A. Apar la sugar i copil ntre 1 luna i 5 ani B. Asociaz febra C. Pot exista semne de infecie intracranian D. Apar la sugar i copil ntre 3 luni i 5 ani E. Nu asociaz febra 15. Crizele generalizate pot avea caracteristicile: A. Absene atipice B. Crize tonico- clonice C. Crize atonice D. Au debut parial simplu E. Crize mioclonice 16.Crizele parial complexe au urmtoarele caracteristici A. Au debut parial simplu B. Pot fi vegetative C. Pot fi psihice D. Debutul este urmat de tulburri de contien E. Pot fi senzoriale 17.Managementul convulsiilor la copii cuprinde: A. Poziie de siguran B. Anticonvulsivant- valium administrat intravenos C. Antipiretice D. Antibioterapia va fi evitat E. Anticonvulsivant- valium administrat intrarectal EPILEPSIA COPILULUI (1082-1085) Complement simplu: 1. Mutaia genei SCNA1 este caracteristic A. Sindromului Down B. Sindromului hemolitic- uremie C. Sindromului Dravet D. Sindromul Tourette

E. Sindromul Titze 2. Epilepsiile idiopatice au urmtoarele caracteristici cu o excepie: A. Apar la subieci normali B. Apar la pacieni cu leziuni cerebrale C. Pot exista antecedente familiale D. Apar la pacieni fr deficit motor E. Pacieni fr antecedente semnificative 3. Caracteristicile crizelor grand - mal sunt urmtoarele, cu o excepie: A. Au prognostic prost Apar dimineaa, la trezire Sunt favorizate de privarea de somn Apar la pubertate Crize tonico - clonice generalizate BCD E 4. Sindromul West este caracterizat de urmtoarele, cu o excepie: A. Epilepsie severa n primul an din via B. Spasme n flexie C. Hipsaritmie la EEG D. Regresia achiziiilor E. Apare n context febril 480 5. Sindromul Lennox- Gastaut se caracterizeaz prin urmtoarele, cu o excepie: A. Hipsaritmie la EEG B. Crize tonice axiale C. Anomalii bifrontale pe EEG D. Retard intelectual E. Epilepsie sever cu debut la 3-5 ani 6. Sindromul Doose se caracterizeaz prin, cu excepia: A. Epilepsie rar B. Debut njur de 3 ani C. Prognostic foarte variabil D. Debut cu crize violente generalizate

E. Anomalii bifrontale pe EEG 7. Epilepsia generalizat se caracterizeaz prin urmtoarele, cu o excepie: A. Descrcare epileptic cu origine ntr-o zona cerebral localizat B. La EEG- anomalii difuze bilaterale C. Absen D. Atonie E. Criz tonic Complement multiplu: 1. Evaluarea iniial a epilepsiei are urmtoarele obiective: A. Cutarea argumentelor clinice, paraclinice care s permit diagnosticul sindromic B. Nu este necesar eliminarea altor afeciuni care pot da aceleai simptome C. Se va preciza evoluia sindromului D. Se va anuna diagnosticul E. Se va adapta managementul la pacient 481 2. Bilanul neurologic i neoropsihic al pacienilor cu epilepsie cuprinde: A. Teste psihometrice standardizate B. Msurarea perimetrului cranian C. Evaluarea dezvoltrii psihomotorii nu este necesar D. Evaluarea semnelor morfologice E. Evaluarea consecinelor epilepsiei asupra funciilor cognitive 3. Bilanul paraclinic n cazul pacienilor cu epilepsie cuprinde: A. EEG - numai de somn la toi copiii B. RMN cerebral - pentru evidenierea unui focar epileptogen C. SPECT n caz de epilepsie uoar D. Examinri genetice - mutaia genei SCNA2 E. Examinri biologice 4. Epilepsiile idiopatice au urmtoarele caracteristici: A. Apar la subieci normali B. Apar la pacieni cu leziuni cerebrale

C. Pot exista antecedente familiale D. Apar la pacieni far deficit motor E. Pacieni far antecedente semnificative 9 5. Caracteristicile epilepsiei petit mal sunt: A. Debuteaz njur de 10 ani B. Apare ntr-un procent de 5-10% dintre copii C. Bolnavul nu prezint pierderi ale contactului cu mediul D. EEG - aspect de vrf - unda de 3 Hz E. Favorizat de privarea de somn 6. Caracteristicile crizelor grand - mal sunt: A. Au prognostic prost B. Apar dimineaa, la trezire C. Sunt favorizate de privarea de somn D. Crize tonico - clonice generalizate E. Apar la pubertate 482 7. Sindromul West este caracterizat de: A. Epilepsie sever n primii 3 ani din via B. Spasme n flexie C. Hipsaritmie la EEG D. Regresia achiziiilor E. Apare n context febril 8. Sindromul Dravet este caracterizat de: A. Crize mioclonice B. Crize tonicoclonice C. Absene tipice D. Epilepsie sever in primul an de via E. Apare n context febril nainte de 3 luni 9. Sindromul Lennox- Gastaut se caracterizeaz prin:

A. Hipsaritmie la EEG B. Spasme n flexie C. Anomalii bifrontale pe EEG D. Retard intelectual E. Epilepsie sever cu debut la 3-5 ani 10.Sindromul Doose se caracterizeaz prin, cu excepia: A. Epilepsie rar B. Debut njur de 3 luni C. Prognostic foarte favorabil D. Debut cu crize violente generalizate E. Anomalii bifrontale pe EEG 11.Epilepsia generalizat se caracterizeaz prin: A. Descrcare epileptic cu origine ntr-o zon cerebral localizat B. La EEG - anomalii difuze bilaterale C. Absen D. Atonie E. Criz tonic 483 12.Epilepsia parial se caracterizeaz prin: A. Descrcare electric care intereseaz de la nceput majoritatea creierului B. Simptomele clinice sunt n funcie de topografie C. Anomaliile EEG= difuze bilateral D. Exist posibilitatea de generalizare secundar E. Anomaliile EEG - focale 13.Managementul terapeutic al epilepsiilor cuprinde: A. Tratament farmacologic - monoterapie de prim intenie B. Tratament chirurgical - de prim intenie C. Tratament chirugical - n caz de epilepsie rezistent la tratament D. Rezecia focarului epileptogen se face de rutin E. Calostomie

484 ANGINELE I FARINGITELE COPILULUI (pag. 1068-1069) Complement simplu: 1. Rinofaringit poate fi definit prin: A. Afeciune inflamatorie a faringelui i foselor nazale, care afecteaz exclusiv copiii mari B. Afeciune inflamatorie a faringelui i amigdalelor palatine, foarte frecvent la copiii mici C. Afeciune inflamatorie a faringelui i foselor nazale, cel mai frecvent de origine bacterian D. Afeciune inflamatorie a faringelui i foselor nazale, cel mai frecvent de origine viral E. Afeciune inflamatorie a amigdalelor palatine 2. Tratamentul rinofaringitei se face cu urmtoarele, cu excepia: A. Antibioterapie ntotdeauna B. Antipiretice C. Antibiotic local i colir nu este eficient n caz de conjuctivit purulent izolat D. Splturi ale foselor nazale cu ser fiziologic nu ajut E. Febr persistent mai mult de 2 zile justific administrarea de antibiotic 3. Angina poate fi definit ca: A. Afeciune inflamatorie a amigdalelor palatine, cel mai adesea de origine bacterian B. Afeciune inflamatorie a faringelui, foarte frecvent la copiii mici C. Afeciune inflamatorie a amigdalelor palatine, cel mai adesea de origine viral, mai ales la vrsta de peste 3 ani D. Afeciune inflamatorie a faringelui i foselor nazale E. Afeciune inflamatorie a amigdalelor palatine, cel mai frecvent de origine viral, mai ales la copii sub 3 ani 485 4. Tabloul clinic de angin cuprinde urmtoarele semne i simptome, cu excepia: A. Febra B. Odinofagie

C. Poate asocia sinuzite D. Adenopatii cervicale E. Otalgie reflex 5. Anginele veziculoase se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Apar vezicule pe fond eritematos la nivelul amigdalelor palatine B. Apar eroziuni pe fond eritematos la nivelul amigdalelor i vlului palatin C. Evoc mai degrab etiologic viral D. Evoc mononucleoza cu EBV E. Evoc angina herpetic cu HSV tip I 6. Tratamentul anginelor dac testul TDR este pozitiv se face cu amoxicilin timp de: A. 6 sptmni B. 14 zile C. 7 zile D. 6 zile E. 10 zile 7. n tratamentul anginelor, copiilor alergici la amoxicilin li se administreaz: A. Cefalosporin de generaia ntia B. Cefalosporine de generaia a doua sau a treia timp de 2 sptmni C. Cefalosporine de generaia ntia timp de 4-5 zile D. Cefalosporine de generaia a doua sau a treia timp de 4-5 zile E. Macrolide de prim intenie 486 Complement multiplu: 1. Tabloul clinic din rinofaringite este cu: A. Rinoree anterioar B. Tuse iritativ, cu accentuare dimineaa C. Otita congestiv apare ntotdeauna D. Rinoree posterioar E. Rinoree seroas sau purulent 2. Tabloul clinic din rinofaringite este cu:

A. Rinoree posterioar seroas B. Tuse iritativ, cu accentuare nocturn C. Otita congestiv D. Conjuctivita nu poate aprea E. Rinoree seroas sau purulent 3. Tabloul clinic din rinofaringite este cu: A. Conjunctivit B. Nu apare febr C. Otit congestiv D. Tuse productiv E. Adenopatii cervicale 4. Despre rinofaringit sunt adevrate urmtoarele: A. Este o afeciune inflamatorie a faringelui i foselor nazale de origine exclusiv viral B. Evoluia este spontan favorabil n mai puin de o sptmn C. Se poate complica cu otit medie D. Se poate complica cu pneumonie E. Se poate complica cu sinuzit 5. Despre rinofaringit sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Este cea mai puin frecvent patologie infecioas la copii B. Are evoluie spontan favorabil n mai puin de o sptmn C. Se poate complica cu sinuzit D. Este cel mai frecvent de origine viral E. Nu se poate complica cu otita medie 487 6. Tabloul clinic din rinofaringite este cu: A. Rinoree seroas i purulent care poate duce la obstrucia nazal B. Otit congestiv C. Conjunctivit D. Adenopatiile cervicale nu pot aprea E. Tuse productiv

7. Tratamentul rinofaringitei se face cu: A. Spltura foselor nazale cu ser fiziologic B. Antipiretice n caz de febr C. Antibioterapie n mod constant D. Antibioterapie sistemic n caz de conjunctivit izolat E. Tratament antibiotic n caz de complicaie bacterian 8. Tabloul clinic al anginelor cuprinde: A. Adenopatii cervicale unilaterale B. Febr, adesea ridicat C. Otalgie reflex D. Odinofagie E. Nu apar modificri ale orofaringelui 9. Tabloul clinic al anginelor cuprinde: A. Febr ridicat B. Pot asocia tulburri digestive C. Otalgie reflex D. Adenopatii cervicale unilaterale E. Febra apare rar 10. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre angine: A. Sunt afeciuni inflamatorii ale amigdalelor palatine B. Sunt adesea de origine viral C. Apar cel mai frecvent la vrsta de peste 6 ani D. Apar cel mai frecvent la vrsta sub 3 ani E. Apar cel mai frecvent la vrsta de peste 3 ani 488 11. Anginele cu streptococ se complic cu : A. RAA B. Abces retrofaringian C. Pielonefrit D. Glomerulonefrit

E. Sinuzit 12.Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre anginele pseudomembranoase: A. Vezicule i eroziuni pe amigdale B. False membrane groase i aderente de amigdale i pilieri C. Infecia se poate extinde la lueta D. Trebuie s se suspecteze o infecie fusospirilar E. Trebuie s se suspecteze o infecie herpetic 13.Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre anginele pseudomembranoase: A. Vezicule i eroziuni pe amigdale B. False membrane groase i aderente de amigdale i pilieri C. Trebuie s se suspecteze o mononucleoza cu EBV D. Sugereaz angina Vincent E. Trebuie s se suspecteze difteria 14.Anginele ulcero- necrotice au urmtoarele caracteristici: A. Sunt frecvente la copii B. Sugereaz o angin herpetic C. Sugereaz o angin Vincent D. Sunt rare la copii E. n caz de ulceraii unilaterale sau agranulocitoz relev o leucemie 15.Anginele veziculoase au urmtoarele caracteristici: A. Sugereaz angina Vincent B. Evoc o etiologie bacterian C. Evoc o hepangin cu Coxsackie B D. Evoc o angin herpetic cu HSV tip I E. Apar vezicule i eroziuni pe fond eritematos pe amigdale i vlul palatin 489 16. Anginele veziculoase se caracterizeaz prin: A. Apar vezicule pe fond eritematos la nivelul amigdalelor palatine B. Apar eroziuni pe fond eritematos la nivelul amigdalelor i vlului palatin C. Evoc mai degrab etiologic viral

D. Evoc mononucleoz cu EBV E. Evoc angin herpetic cu HSV tip I 17. Anginele pseudomembranoase necesit urmtoarele investigaii speciale: A. Exudat faringian B. Serologie pentru HVS tip I C. Serologie pentru EBV D. Hemoleucograma E. Serologie pentru virusul Coxsackie A 490 INFECIILE BRONHOPULMONARE LA SUGAR I COPIL (pag. 1099-1101) Complement simplu: 1. Diagnosticul de broniolita acut la sugar se pune pe urmtoarele cu excepia: A. Tuse productiv asociat cu detres respiratorie B. Sugar sub 2 ani C. Raluri crepitante care evoc o bronho-alveolita D. Apar n epidemii de iarna, de obicei virale E. Este precedat de o faza de rinofaringit 2. Diagnosticul diferenial al broniolitei se face cu urmtoarele afeciuni, cu excepia: A. Tuse convulsiv B. Cardiomiopatie C. Pericardit D. Cardiopatie congenital E. Infecie pulmonar bacterian 3. Fac parte din criteriile de gravitate ale broniolitei urmtoarele, cu excepia: A. Hipoxemia B. Hipercapnia C. Somnolenta s D. Tuse seac n cvinte

E. Polipnee superficial 4. Tratamentul n ambulatoriu al broniolitei const n: A. Kinetoterapie respiratorie B. Dezobstrucie nazal cu ser fiziologic C. Antibioterapie ntotdeauna D. Fracionarea meselor s E. Asociere amoxicilin - clavulinat 491 5. Diagnosticul de bronit acut la copil se pune pe urmtoarele, cu excepia: A. Tuse B. Febra C. Raluri crepitante D. Detres respiratorie E. Raluri bronice 6. Indicaiile de efectuare a unei radiografii pulmonare n caz de bronit sunt, cu excepia: A. Pneumonii recidivante B. Febr inexplicabil C. Raluri crepitante, subcrepitante D. Tuse febril far tahipnee E. Suspiciune de inhalare de corp strin 7. Diagnosticul de pneumonii la copii se pune pe urmtoarele, cu excepia A. Polipnee B. Tuse C. Febr D. Raluri bronice la auscultaie E. Insuficien respiratorie 8. Doza de Amoxicilin la copiii sub 3 ani este de: A. 80-100 mg/kg/zi n 2 prize

B. 100-120 mg/zi n 3 prize C. 80- 100 mg/zi n 3 prize D. 100-120 mg/zi n 3 prize E. 80-100 mg/kg/zi n 3 prize 9. Doza de Ceftriaxone la copiii mai mici de 3 ani este de: A. 100 mg/kg/zi B. 100 mg/zi C. 50 mg/zi D. 50 mg/kg/zi E. 80-100 mg/kg/zi 492 10.Doza de Amoxicilin la copiii peste 3 ani este: A. 80- 100 mg/kg/zi n 3 prize B. 80-120 mg/kg/zi n 2 prize C. 100-120 mg/zi n 3 prize D. 100-120 mg/zi n 2 prize E. 100-120 mg/kg/zi n 3 prize 11 .Tratamentul cu Amoxicilin pentru pneumoniile la copii dureaz: A. 14 zile B. 5 zile C. 7 zile D. 2 sptmni E. 10 zile 12.Care este clasa de antibiotic administrat n pneumoniile la copii n caz de alergie la peniciline: A. Cefalosporine de generaia a doua B. Macrolide C. Carbapenemi D. Fluoroquinolone E. Cefalosporine de generaia a treia

Complement multiplu: 1. Diagnosticul de broniolita acut la sugar se pune pe: A. Tuse productiv asociat cu detres respiratorie B. Sugar sub 2 ani C. Raluri crepitante care evoc o bronho - alveolit D. Apar n epidemii de iarn, de obicei virale E. Este precedat de o faza de rinofaringit 493 2. Diagnosticul de broniolit acut la sugar se pune pe: A. Tuse seac asociat cu detres respiratorie B. Sugar sub 2 luni C. Raluri crepitante care evoc o bronho - alveolit D. Apar n epidemii de iarn de obicei virale E. Tuse seac asociat cu raluri sibilante 3. Diagnosticul diferenial al broniolitei se face cu: A. Tuse convulsiv B. Cardiomiopatie C. Pericardit D. Cardiopatie congenital E. Infecie pulmonar bacterian 4. Tuea convulsiv se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Tuse uscat care este continu B. Apare la copilul imunizat C. Apare la copilul la care exist contaminare D. Apare n cvinte E. Este o boal cu care se face diagnosticul diferenial al broniolitei 5. Enumerai criterii de gravitate n broniolit: A. Hipotonie B. Somnolen C. Tuse seac n cvinte

D. Hipercapnie E. Bradipnee 6. Enumerai criterii de gravitate n broniolit acut: A. Hipoxemie B. Polipnee superficial C. Epuizare respiratorie D. Hipertonie E. Dificulti de alimentare 494 7. Reprezint criterii de spitalizare n caz de broniolit: A. Sugar de vrsta mic < 6 luni B. Cardiopatie C. Patologie respiratorie cronic D. Polipnee marcat >60 respiraii/min E. Diflcultti de alimentatie 9 A. Somnolen B. Aspect toxic C. Apnee D. Prematuritate <35 sptmni E. Sugar de vrsta mic < 3 luni 9. Reprezint criterii de spitalizare n caz de broniolit: A. Dificultate de alimentaie - <1/3 din numrul obinuit de mese pe zi B. Polipnee - > 60 FR/min C. Apnee D. Insuficien respiratorie E. Vrsta sugarului < 6 luni 10.Tratamentul n ambulatoriu al broniolitei const n: A. Kinetoterapie respiratorie 9 8. Reprezint criterii de spitalizare n caz de broniolit:

B. Dezobstrucie nazal cu ser fiziologic C. Antibioterapie ntotdeauna D. Fracionarea meselor E. Asociere amoxicilin - clavulinat 11 .Tratamentul n spital al broniolitei const n: A. Meninerea hidratrii i nutriiei corecte - 90-100 ml/kg/zi B. Oxigenoterapie n caz de insuficien respiratorie C. Poziie procliv dorsal la 30 de grade D. Supravegherea atent a frecvenei respiratorii E. Hidratare intravenoas obligatorie 495 12.Tratamentul n spital al broniolitei const n : A. Oxigenoterapie n caz de insuficien respiratorie B. Supraveghere atent a Sa02 C. Supravegherea strii hemodinamice D. Alimentaie intravenoas dac alimentaia enteral este greu tolerat E. Poziie procliv dorsal la 60 de grade 13.Diagnosticul de bronit acut la copil se pune pe: A. Tuse B. Febr C. Raluri crepitante D. Detres respiratorie E. Raluri bronice 14.Indicaiile de efectuare a unei radiografii pulmonare n caz de bronita sunt: A. Pneumonii recidivante B. Febr inexplicabil C. Raluri crepitante, subcrepitante D. Tuse febril far tahipnee E. Suspiciune de inhalare de corp strin 15.Tratamentul bronitei acute Ia copii const n:

A. Antibioterapie n caz de febr < 38 grade Celsius B. Tratament simptomatic al febrei C. Dezobstrucie nazal cu ser fiziologic D. Macrolide de prim intenie E. Amoxicilin + acid clavulanic 16.Diagnosticul de pneumonii la copii se pune pe: A. Polipnee B. Tuse C. Febr D. Raluri bronice la auscultaie E. Insuficien respiratorie 496 17.Criteriile de gravitate n caz de pneumonie sunt: A. Sindrom infectios sever 9 B. Insuficien respiratorie C. Vrsta peste 1 an a copilului D. Alterarea strii generale E. Patologie cardiac cronic 18.Tabloul clinic din pneumonia cu Streptoccoc pneumonia este : A. Este instalat progresiv B. Are semne generale marcate C. Febr important D. Erupie polimorf asociat E. Poate asocia otita medie 19.Pneumonia cu Mycoplasma pneumonia prezint urmtorul tablou clinic: A. Debut progresiv B. Asociaz frecvent otita medie C. Febr de intensitate mare D. Erupie polimorf

E. Semne generale marcate 20.n pneumonii radiografia toracic poate evidenia: A. Focarul pulmonar alveolar B. Complicaii ca i pleurezia C. Pahipleurita D. Abces E. Caverne 21.Se pot efectua urmtoarele examinri complementare n pneumonii: A. Hemocultura n caz de suspiciune de bacteriemie cu Mycoplasma pneumonia B. PCR din secreiile nazale pentru decelarea mycoplasmei C. Hiponatremie n caz de infecic cu pneumococ D. Hemogram E. PCR 497 22.Tratamentul pneumoniilor la copilul sub 3 ani se face cu: A. Amoxicilin n doz de 100-120 mg/kg/zi n 2 prize B. Cefalosporine de generaia a doua n caz de alergie la peniciline C. Cefotaxime n doz de 50 mg/kg/zi D. Ceftriaxone n doz de 50 mg/kg/zi E. Amoxicilin n doz de 80-100 mg/kg/zi n 3 prize, timp de 10 zile 23.Diagnosticul pleropneumopatiilor se pune pe: A. Matitate la percuie B. Diminuarea murmurului vezicular C. Dureri abdominale importante D. Radiografia toracic este irelevant E. Hipersonoritate pulmonar 24.Diagnosticul de pleuropneumopatii se pune pe: A. Radiografia toracic evideniaz revrsat pleural B. Matitate la percuie C. Radiografia toracic relev hipertransparena pulmonar

D. Diagnosticul este confimat de puncia pleural E. Durerile abdominale nu sunt de mare amploare 25.Etiologia cea mai frecvent a pleuropneumopatiilor este dat de: A. Pneomococ B. Mycoplasma pneumonia C. Streptococ beta hemolytic D. Staflococ E. Streptococ A 498 ALERGIILE RESPIRATORII LA COPIL (pag. 1092-1094) Complement simplu: 1. Care este prevalena astmului la copil: A. 2-10% B. 2-6% C. 2-12% D. 6-12% E. 12% 2. Care este prevalena astmului la adult: A. 2-12% B. 6-12% C. 2-6% D. 10% E. 2-10% 3. Care este sex ratio n astmul alergic: A. 1,5-3% fete - baieti B. 1,3- 3,3% baieti - fete C. 1,5-3,3 baieti - fete D. 1,5- 3,5 fete - baieti E. 1,5- 2,3 baieti - fete 4. Sunt factori de risc endogeni pentru astmul alergic urmtorii, cu o excepie:

A. Stres psihologic B. Obezitate C. Teren genetic D. Infecii respiratorii E. Factori emoionali 499 5. Definiia astmului alergic este, cu excepia unei afirmaii: A. Astm nsoit de eczem B. Astm nsoit de rinit alergic C. Nu are legur cu atopia familial D. Astm nsoit de alergie alimentar E. Astm nsoit de rinit sezonier 6. Astmul persistent sever se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Exacerbari - >2 n ultimele 6 luni B. Simptome nocturne - >2 nopi /'lun C. Simptome diurne - >2 zile/ sptmn D. Are repercusiuni uoare asupra vieii E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de aciune - > 4 zile/luna 7. Astmul persistent uor spre moderat se caracterizeaz prin urmtoarele, cu o cxcepie: A. Exacerbri- >2 n ultimele 6 luni B. Simptome nocturne - 1-2 nopi /luna C. Simptome diurne - 1-2 zile/ sptmn D. Are repercusiuni importante asupra vieii E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de aciune - 1 sau 2 zile/sptmn 8. Definiia rinitei alergice cuprinde urmtoarele, cu o excepie: A. Rinita cronic B. Inflamaia mucoasei nazale indus de alergeni C. Include obstrucie nazal

D. Este nsoit de rinoree E. Nu este nsoit de secreii posterioare 9. Rinita alergic cuprinde un procent de: A. 10-20% din populaia general B. 10-30% din populaia general C. 20-40% din populaia general D. 10-40% din populaia general E. 30% din populaia general 500 Complement multiplu: 1. Enumerai factori endogeni implicai n patologia astmului alergic: A. Teren genetic B. Stres psihologic C. Poluare la domiciliu D. Obezitate E. Factori emoionali 2. Enumerai factori exogeni implicai n patologia astmului: A. Pneumoalergeni prezeni n aer B. Acarieni C. Polen D. Obezitate E. Mucegai 3. Enumerai factori exogeni implicai n patologia astmului: A. Tabagismul B. Materialele de construcii C. Dioxidul de azot D. Acidul sulfuric E. Terenul genetic 4. Definirea astmului alergic la copilul sub 36 de luni se face pe baza: A. Orice episod dispneic cu raluri sibilante

B. Repetarea episodului dispneic de cel puin 5 ori de la natere C. Este strns legat de vrsta de debut D. Nu este legat de cauza declanatoare E. Nu este legat de existena sau neexistena unor atopii 5. Definiia astmului alergic este: A. Astm nsoit de eczem B. Astm nsoit de rinit alergic C. Nu are legtur cu atopia familial D. Astm nsoit de alergie alimentar E. Astm nsoit de rinit sezonier 6. Examinri complementare necesare pentru diagnosticarea astmului alergic sunt: A. Prick - test cutanat permite testarea sensibilitii de tip 1 B. Teste la alergeni alimentari - pneumalergeni C. Teste la alergeni respiratori la copiii > 36 luni D. Dozare de IgE la copiii sub 36 luni E. Teste la alergeni alimentari - trofalergen 7. Astmul intermitent se caracterizeaz prin: A. Exacerbri - >2 n ultimele 6 luni B. Simptome nocturne - <1 noapte /lun C. Simptome diurne - <1 / sptmn D. Are repercusiuni uoare asupra vieii E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de aciune - < 1 zi/semestru 8. Astmul intermitent se caracterizeaz prin: A. Exacerbri - 0-1/an B. Simptome nocturne - 1-2 nopi /lun C. Simptome diurne - <1 / sptmn D. Nu are repercursiimi asupra activitilor zilnice E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de aciune - 1-2 zile/saptamana 9. Astmul persistent uor spre moderat se caracterizeaz prin:

A. Exacerbri- >2 n ultimele 6 luni B. Simptome nocturne - <1 noapte /lun C. Simptome diurne - 1-2 zile/ sptmn D. Are repercusiuni uoare asupra vieii E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de aciune - <1 zi/semestru 502 10. Astmul persistent uor spre moderat se caracterizeaz prin: A. Exacerbri- >2 n ultimele 6 luni B. Simptome nocturne - 1 -2nopi /lun C. Simptome diurne - 1-2 zile/' sptmn D. Are repercusiuni importante asupra vieii E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de aciune -1 sau 2 zile/sptmn 11 .Astmul persistent sever se caracterizeaz prin: A. Exacerbri- >2 n ultimele 6 luni B. Simptome nocturne - <1 noapte /luna C. Simptome diurne - >2 zile/ sptmn D. Are repercusiuni uoare asupra vieii E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de aciune - > 4 zile/lun 12.Astmul persistent sever se caracterizeaz prin: A. Exacerbri - >2 n ultimele 6 luni B. Simptome nocturne - >2 nopi /lun C. Simptome diurne - 1-2 zile/ sptmn D. Are repercusiuni importante asupra vieii E. Administrarea de beta 2 mimetice cu aciune scurt - >4 zile/lun 13.Tratamentul astmului alergic se face n funcie de gradul de severitate astfel: A. Astmul intermitent - corticoizi inhalatori n doz mic B. Astmul sever - corticoizi inhalatori n doz mare, cu sau far beta mimetice cu durat lung de aciune C. Astmul uor - corticoizi inhalatori n doz mare

D. Astmul intemitent - far tratament de fond E. Astmul uor - corticoizi inhalatori n doz mic/medie 14. Definiia rinitei alergice cuprinde: A. Rinita cronic B. Inflamaia mucoasei nazale indusa de alergeni C. Include obstrucie nazal D. Nu este nsoita de rinoree E. Nu este nsoita de secreii posterioare 503 15.Definiia rinitei alergice cuprinde: A. Rinita cronic B. Inflamaia mucoasei nazale indus de alergeni C. include prurit nazal D. Nu poate fi asociat cu conjunctivita E. Nu poate fi insotit de simptome bronice 16.Despre rinita alergic polenica intermitent sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Debuteaz ntre 1 an i 30 de ani B. Apare frecvent la pubertate C. Se mai numete boala "fnului" D. Are simptome ca: secreie nazal, strnut E. Are manifestri de hipersensibilitate imediat depinznd de Ig G 17.Tratamentul rinitei alergice intermitente polenice cuprinde: A. Imunoterapie specific B. Eviciune alergic C. Antibioterapie D. Corticoizi intravenos E. Antihistaminice 18.Tratamentul rinitei alergice intermitente polenice const n: A. Corticoizi inhalatori

B. Cromone C. Decongestionante D. Antiinflamatorii nesteroidiene E. Antialgice 19.Despre rinita alergic persistent sunt adevrate afirmaiile: A. Este indus de expunerea cronic a pacientului sensibilizat la alergeni B. Simptomele sunt prezente >4 zile/sptmn timp de cel puin 4 sptmni C. nsoit de strnut, rinoree D. Pruritul nazal este mai important ca n rinita intermitent E. Are o prevalen ntre 10-40% 504 ASTMUL LA COPIL (pag. 1095-1098) Complement simplu : 1. Astmul moderat se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Puls paradoxal - absent B. PEF- 60- 80 C. Pa02- >60 mmHg D. PaC02< 45 mmHg E. Sa02-90-95% 2. Astmul uor se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Puls paradoxal- absent B. PEF>80% C. Pa(!)2- normal D. PaC02> 45 mmHg E. Sa02->95% 3. Astmul uor se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Dispnee - la mers B. Vorbire - normal C. Stare de contien - agitaie de obicei D. Utilizarea muchilor accesori - neobinuit

E. Raluri sibilante - moderate 4. Astmul sever se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Dispnee - alimentaie imposibil B. Vorbire - normal C. Stare de contien - agitaie de obicei D. Utilizarea muchilor accesori - obinuit E. Raluri sibilante - importante 5. Iminena de stop respirator se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Somnolen B. Confuzie C. Asinergie toraco-abdominal D. Bradicardie E. Raluri sibilante importante 6. Astmul sever se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Puls paradoxal - prezent B. PEF<- 60 C. Pa02- <60 mmHg D. PaC02< 45 mmHg E. Sa02-<90% 7. Astmul necontrolat se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Simptome diurne >6/ sptmn B. Limitarea activitilor C. Simptome nocturne D. Utilizarea beta 2 agonitilor - <2/ sptmn E. VEMS/PEF- sczut 8. Tratamentul crizei de astm nu se va face cu: A. Oxigenoterapie B. Nebulizri cu beta 2 mimetice sau cu aciune scurt timp de 30 min C. Corticoterapie general D. Anticolinergice

E. Poate necesita ventilaie mecanic Complement multiplu: 1. Astmul uor se caracterizeaz prin: A. Dispnee - la mers B. Vorbire - fraze izolate C. Stare de contien - agitaie posibil D. Utilizarea muchilor accesori - neobinuit E. Raluri sibilante - absente 506 2. Astmul uor se caracterizeaz prin: A. Puls paradoxal- absent B. PEF<80% C. Pa02- normal D. PaC02< 45 mmHg E. Sa02-90-95% 3. Astmul uor se caracterizeaz prin: A. Dispnee - la mers B. Vorbire - normal C. Stare de contien - agitaie de obicei D. Utilizarea muchilor accesori - neobinuit E. Raluri sibilante - moderate 4. Astmul uor se caracterizeaz prin: A. Puls paradoxal - poate fi prezent B. PEF>80% C. Pa02- normal D. PaC02> 45 mmHg F. Sa02->95% 5. Astmul moderat se caracterizeaz prin: A. Puls paradoxal - absent B. PEF - 60- 80 C. Pa02 - >60 mmHg

D. PaC02< 45 mmHg E. Sa02 - 90-95% 6. Astmul moderat se caracterizeaz prin: A. Dispnee - dificulti de alimentaie, sugar prea linitit, sunete mai scurte B. Vorbire - normal C. Stare de contien - agitaie de obicei D. Utilizarea muchilor accesori - obinuit E. Raluri sibilante - moderate 507 Astmul sever se caracterizeaza prin: Dispnee- in repaus Vorbire- cuvinte izolate Stare de contienta- agitatie de obicei Utilizarea muchilor accesori- neobinuita Raluri sibilante- moderate 8. Astmul sever se caracterizeaz prin: A. Dispnee - alimentaie imposibil B. Vorbire - normal C. Stare de contien - agitaie de obicei D. Utilizarea muchilor accesori - obinuit E. Raluri sibilante - importante 9. Iminena de stop respirator se caracterizeaz prin: A. Somnolen B. Confuzie -C. Asinergie toraco-abdominal D. Tahicardie E. Raluri sibilante importante 10. Iminena de stop respirator se caracterizeaz prin: A. Absena pulsului paradoxal care sugereaz epuizare respiratorie B. Silentium la auscultaie

C. Frecven respiratorie >30/ min D. De obicei agitaie E. Confuzie 11 .Astmul sever se caracterizeaz prin: A. Puls paradoxal - present B. PEF<- 60% C. Pa02- >60 mmHg D. PaC02< 45 mmHg E. Sa02-<90% 508 12. Astmul controlat se caracterizeaz prin: A. Simptome diurne - <=2/ sptmn B. Limitarea activitilor - da C. Simptome nocturne - niciunul D. Utilizarea beta 2 agonitilor - <=2/ sptmn E. VEMS/PEF - normal 13. Astmul parial controlat se caracterizeaz prin: A. Simptome diurne - <=2/ sptmn B. Limitarea activitilor - da C. Simptome nocturne - da D. Utilizarea beta 2 agonitilor - >2/ sptmn E. VEMS/PEF- normal 14. Astmul necontrolat se caracterizeaz prin: A. Simptome diurne > 6/ sptmn B. Limitarea activitilor - da C. Simptome nocturne - da D. Utilizarea beta 2 agonitilor - <2/ sptmn E. VEMS/PEF- sczut 15.Tratamentul crizei de astm se va face cu: A. Oxigenoterapie

B. Nebulizri cu beta 2 mimetice cu aciune scurt timp de 30 min C. Corticoterapie general D. Anticolinergice E. Nu poate necesita ventilaie mecanic 16.Criza de astm sever se caracterizeaz prin: A. PEF<60% din valoarea teoretic B. Semne clinice importante C. Tratamentul poate dura 1-3 ore D. Ameliorarea bun dup 1 or de tratament E. Tratamentul se face cu beta 2 adrenergice cu aciune rapid, anticolinergice, corticoterapie general 09 17.Tratamentul de fond al astmului cuprinde: A. Antileucotriene B. Corticosteroizi C. Betablocante D. Alfa mimetice E. Beta 2 adrenergice cu aciune lung 510 INFECIILE URINARE LA COPIL. LEUCOCITURIA (pag. 1105-1106) Complement simplu: 1. Scintigrafia renal cu DM SA se poate face la un interval de: A. 6 ani de la infecie B. 6 luni de la infecie C. 1 lun de la infecie D. 3 luni de la infecie 5 E. 6 sptmni de la infecie 2. Diagnosticul de pielonefrit este confirmat n caz de leucociturie de: A. Peste 10 4/ml Peste 103/ml

Peste 10/ml Peste 104/dl Sub 10 5/ml 3. Diagnosticul de pieonefrit este confirmat de prezena unei bacteriurii unice de: A. Peste 103/ml B. Peste 104/ml C. Peste 105/ml D. Peste 104/1 E. Peste 105/1 Spitalizarea copilului cu pielonefrit se face la vrsta de: Sub 3 ani Sub 1 an Sub 6 luni Sub 3 luni Sub 2 ani 511 5. Tratamentul antibiotic n caz de pielonefrit dureaz: A. 2 sptmni B. O lun C. 14 zile D. 5 zile E. 10 zile 6. Care este doza de Ceftriaxon administrat la copiii cu pielonefrit? A. 2g/zi B. 50 mg/zi C. 50 mg/kgc/zi D. lg/kgc/zi E. 50 mg/kgc/zi n 2 prize 7. Care este doza de amoxicilin administrat la copiii cu pielonefrit? A. 50 mg/kgc/zi, doz unic B. 100 mg/kgc/zi n doz unic

C. 100 mg/kgc/zi n 2-3 doze, far a depi 3g/zi D. lOOmg/kgc/zi n 3-4 doze, far a depi 4g/zi E. lOOmg/kgc/zi n 3-4 doze, far a depi 1 g/zi 8. Doza de Gentamicin administrat la copiii cu pielonefrit este de: A. 3g/zi B. 3 mg/kgc/zi p.o o dat pe zi C. 3mg/zi iv, im doz unic D. 3 mg/kgc/zi iv, im, n 2 prize E. 3 mg/kgc/zi iv, im doz unic Complement multiplu: 1. Semne funcionale urinare ale pielonefritei sunt: A. Disurie B. Oliguria C. Febr D. Urina urt mirositoare E. Polakiurie 512 2. Diagnosticul clinic al pielonefritei poate fi pus pe: A. Febr B. Dureri lombare - apar ntotdeauna C. Febr D. Vrsturi E. Disurie 3. Elemente care fac parte din tabloul clinic al pielonefritei sunt: A. Tegumente palide B. Dureri lombare - inconstante C. Alterarea strii generale - apare ntotdeauna D. Polakiurie E. Disurie 4. Elemente care fac parte din tabloul clinic al pielonefritei sunt:

A. Tegumente marmorate B. Hipotensiune C. Vrsturile nu apar n pielonefrite D. Dureri lombare - constant E. Nu apar tulburri hemodinamice 5. Bandeleta urinar identific prezena urmtoarelor elemente: A. Leucocituriei B. Hematuriei C. Eozinofilelor D. Glicozurie E. Nitrii prezeni 6. Care sunt excepiile care nu exclud diagnosticul de infecie urinar n cazul n care bandeleta urinar este negativ: A. Sugarii sub 3 sptmni B. Antibioterapie C. Copii sub 3 ani D. Leucocitoza E. Leucopenie 513 7. Ecografia renal n caz de pielonefrit poate evidenia: A. Abces renal B. Reflux vezico-uretral C. Anomalii de ci excretoare D. Uropatie subiacent E. Se practic n cazuri excepionale 8. Despre cistografia retrograd sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: A. Se realizeaz ntotdeauna la primul episod de pielonefrit, fiind o metod de diagnostic eficient B. Se efectueaz la 6 luni de la infecie C. Se efectueaz n caz de dilatare uretral

D. Se efectueaz n caz de dilatare pielocalceal E. Nu necesit repetarea n caz de recidiv a infeciei 9. Hemocultura se recolteaz n pielonefrit n caz de: A. Afebrilitate B. Tulburri hidro-electrolitice C. Frisoane D. Tulburri hemodinamice E. Se recolteaz la orice pacient cu pielonefrit 10.Enumerai examinrile complementare care ajut la diagnosticarea pielonefritei: A. Sumarul de urina B. Urocultura C. Hemograma care evideniaz leucocitoza cu polinucleare sczute D. Hemocultura n caz de afebrilitate E. Procalcitonina crescut 11 .Enumerai examinrile complementare care ajut la diagnosticarea pielonefritei: A. PCR B. Cistografia retrograd la toi pacienii C. Examenul sumar de urin D. Scintigrafia renal cu DMSA de la primele ore ale diagnosticrii E. Hemocultura n caz de bacteriemie 514 12.Asocierea de aminoglicozid n tratamentul pielonefritei se face n cazurile: A. Vrsta > 3 ani B. Uropatie malformativ cunoscut C. Sepsis D. Nu se asociaz niciodat E. Vrsta > 3 luni 13.Tratamentul oral de ntreinere n pielonefrite se face cu: A. Cotrimoxazol B. Fluoroquinolone la sugar

C. Aminoglicozide D. Cefixim E. Ceftriaxone 14. Tratamentul oral de ntreinere n pielonefrite se face cu: A. Cefixim la sugari sub 6 luni B. Cotrimoxazol de la 6 luni C. Gentamicina n doz de 3 mg/zi D. Cefixim de la 6 luni E. Fluoroquinolone la adolescent 15.Diagnosticul de cistit se pune pe: A. Dureri lombare B. Sindrom inflamator prezent C. Absena febrei D. Di surie, polakiurie E. Incontinenta urinar 515 BOLI DE NUTRIIE LA COPIL DIABETUL ZAHARAT TIP II SI II LA COPIL (pag. 1109-1112 ) Complement simplu: 1. Sindromul cardinal cuprinde urmtoarele, cu o excepie: A. Polifagie B. Cretere n greutate C. Polidipsie D. Poliurie osmotic E. Scdere n greutate 2. n cetoacidoza diabetic se ntlnesc urmtoarele, cu o excepie: A. Dispnee B. Deshidratare global C. Polipnee D. Greuri

E. Astenie 3. n cetoacidoza diabetic se ntlnesc urmtoarele, cu o excepie: A. Polipnee B. Respiraie Kussmaul C. Dureri abdominale D. Vrsaturi E. Tulburri de contien apar ntotdeauna 4. Diagnosticul de confirmare a diabetului zaharat se face prin: A. O glicemic a jeun > 7 mmol/1 B. Glicozurie i cetonuie C. 2 glicemii a jeun > 11 mmol/1 D. Glicemic plasmatic < 11 mmol/1 E. Glicemie plasmatic < 7 mmol/1 516 5. Insulinodependena este confirmat de valoarea foarte redus a : A. Insulinemia i peptidul C B. Glucagonemia C. Amilazemia D. Lipazemia E. PCR 6. Fac parte din criterii de severitate a diabetului urmtoarele, cu o excepie: A. Acidoza sever B. Vrsta < 5 ani C. Tulburri hemodinamicc D. Tulburri de contien E. Hipercapnie Fac parte din criterii de severitate ale diabetului urmtoarele, cu o excepie: Deshidratare sever Alcaloz sever Hipocapnie

PaC02<l 5mmol/l Tulburri hemodinamice 8. Care este un semn neuroglicopenic al hipoglicemiei? A. Tahicardie B. Convulsii C. Tremurturi D. Anxietate E. Transpiraii 9. Este un semn adrenergic al hipoglicemiei: A. Astenie B. Convulsii C. Tulburri de vorbire D. Parestezii E. Tulburri de vedere 517 lO.Nivelul Hb glicozurate trebuie meninut la nivelul: A. > 7,5% . B. <7,5% C. <5% D. <75% E. <2.5% Complement multiplu: 1. Sindromul cardinal din DZ cuprinde: A. Oliguria B. Polidipsie C. Poliurie osmotic datorit hematuriei D. Scdere n greutate E. Polifagie 2. Cetoacidoza cuprinde urmtoarele: A. Polipnee

B. Dispnee C. Respiraie Kussmaul D. Astenie E. Bradicardie 3. Cetoacidoza cuprinde urmtoarele: A. Greuri B. Dureri abdominale C. Tulburri de contien - ntotdeauna D. Com - ntotdeauna E. Deshidratare global 4. Cetoacidoza cuprinde urmtoarele: A. Vrsturi B. Polipnee C. Bradipnee D. Bradicardie E. Astenie 518 5. Diagnosticul de confirmare al diabetului zaharat se face prin: A. Glicemie plasmatic>l 10 mmol/1 B. Glicemie plasmatic> 7 mmol/1 C. Glicemie plasmatic> 11 mmol/1 D. Glicozurie+ cetonurie E. 2 glicemii a jeun >7 mmol/1 6. Caracterul autoimunal DZ este confirmat de: A. Anticorpi anti GAD B. Anticorpi anti IIA-1B C. Anticorpi antiinsulin D. Anticorpi anti celule - insulare E. Anticorpi antiglucagon 7. Fac parte din criteriile de severitate ale DZ:

A. Alcaloza sever B. Deshidratarea C. Tulburri hemodinamice D. Vrsta < 10 ani E. Hipocapnia 8. Fac parte din criteriile de severitate ale diabetului zaharat: A. Vrsta < 5 ani B. Hiperglicemii neglijate C. Alcaloza D. Hipercapnia E. Tulburri de contien 9. Ionograma din cetoacidoza diabetic are urmtoarele modificri: A. Hipersodemie B. Hiposideremie C. Hipopotasemie D. Hiperpotasemie E. Hiposodemie 10.Managementul iniial al cetoacidozei cuprinde: A. Na CI 9%o- 30 ml/kgc/30 min B. KC1 C. Insulin i.v continuu D. Insulin 0,5 Ul/kg/h E. NaCl 9%o 20 ml/kg/20 min 11 .Monitorizarea pacienilor cu cetoacidoz cuprinde: A. Gliccmii din sngele capilar B. Gazometrie C. HLG D. lonogram seric E. PCR 12.Hipoglicemia din diabetul zaharat prezint urmtoarele semne adrenergice:

A. Bradicardie B. Anxietate C. Transpiraii D. Convulsii E. Tulburri de echilibru 13.Hipoglicemia din diabetul zaharat prezint urmtoarele semne adren ergice: A. Tahicardie B. Tulburri de vorbire C. Tulburri de vedere D. Parestezii E. Tremurturi 14. Hipoglicemia din diabetul zaharat prezint urmtoarele semne neuroglicopenice: A. Astenie B. Anxietate C. Transpiraii D. Convulsii E. Tulburri de echilibru 520 15.Hipoglicemia din diabetul zaharat prezint urmtoarele semne neuroglicopenice: A. Tulburri de vorbire B. Tulburri de contien C. Parestezii D. Tremurturi E. Tulburri de vedere 16.Managementul hipoglicemiei const n: A. p.o- numai glucide cu absorbie rapid B. p.o- numai glucide cu absorbie lent C. i.v- glucagon D. Glucoza 30% iv E. p.o- glucide cu absorbie rapid i lent

17.Fac parte din complicaii pe termen lung al DZ: A. Retinopatia B. Neuropatia C. Hepatopatia D. Nefropatia E. Insuficiena respiratorie 18. Raia caloric la pacienii cu diabet zaharat const n: A. 50% proteine B. 30% lipide C. 30% glucide cu absorbie lent D. Limitarea glucidelor cu absorbie rapid E. 20 % proteine 19. Schema de insulin la copii cu diabet zaharat autonomi este: A. 2- 3 injecii/zi B. Insulin cu aciune rapid nainte de mese C. Gustare ora 10 D. Insulina cu aciune lent seara E. Doza total de insulin 1 Ul/kg/zi OBEZITATEA LA COPIL (pag. 1121-1122) Complement simplu: 1. Obezitatea de gradul 1 se definete la un copil printr-un IMC superior: A. Percent lei 67 B. Percent lei 90 C. Percent lei 97 D. Percent lei 98 E. Percent lei 95 2. Obezitatea de gradul 2 se definete printr-un IMC care depete: A. 20 kg/m2 B. 30kg/m2 C. 50 kg/ m2 D. 25 kg/ m2

E. 35 kg/m2 3. Care este prevalena obezitii la vrstele 3-10 ani? A. 21,2% B. C. D. 35% 30% 15%

E. 16,5% 4. Care este prevalena obezitii la vrsta de 11-14 ani: A. 21,2% B.16, 5% C. D. E. 522 Complement multiplu: 1. Enumerai complicaiile cardiovasculare i metabolice ale obezitii: A. Hipotensiunea arterial B. Steatoz hepatic C. HTA D. Dislipidemii E. Trigliceride normale 2. Enumerai complicaiile cardiovasculare i metabolice ale obezitii: A. Hiperinsulinism B. Insulin-rezisten C. HTA D. Hiper HDL-colesterol E. Steatoz hepatic 3. Pot fi complicaii ale obezitii: A. Astmul bronic B. Sindromul de apnee obstructiv de somn 15% 25% 20%

C. Emfizemul pulmonar D. Fibroza pulmonar E. HTA 4. Pot fi complicaii ale obezitii: A. Epifizita oldului B. Genu- valgum C. Adipomastia D. Tulburri depresive nu pot aprea E. Steatoz hepatic 5, Enumerai afeciuni care pot da obezitate: A. Hipertiroidism B. Hipercorticism C. Sindromul Prader Wili D. Hipotiroidism E. Anorexie EVALUAREA I NGRIJIREA NOU-NSCUTULUI LA TERMEN (pag. 1031-1034) Complement simplu: 1. Care este greutatea normal a unui nou-nscut? A. 2000g B. 2500g C. 3000g D. 5000g E. ntre 2200 i 2500g 2. Care este lungimea normal a nou-nscutului? A. 70 cm B. 65 cm C. 40 cm D. Nu exist o lungime normal E. 50 cm

3. Sunt datele care trebuie cunoscute n legur cu istoricul sarcinii, cu o excepie: A. Serologia HIV maternal B. Serologia HBV maternal C. Rezultatul ecografiilor prenatale D. Paritatea nu intereseaz E. Rh-ul mamei 4. Referitor la scorul Apgar 2 puncte se acord pentru urmtoarele, cu o singur excepie: A. Frecven cardiac - peste 100 batai pe minut (bpm ) B. Respiraie - normal C. Culoare - cianoza extremitilor D. Flectarea celor 4 membre E. Reactivitate - puternic 524 5. Referitor la scorul Apgar 1 punct se acord pentru urmtoarele, cu o excepie: A. Frecven cardiac - sub 100 bbm B. Respiraie - normal C. Culoare - cianoza extremitilor D. Flectarea membrelor inferioare E. Reactivitate - slab 6. Imediat dupa natere, nou- nscutului i se vor administra, cu excepia: A. Vitamin K B. Vitamin D C. Colir oftalmic antibiotic D. Punere la sn E. Primul biberon n primele ore 7. Bolile cele mai frecvente depistabile n primele zile de la natere care au tratament accesibil sunt, cu o excepie: A. Hipotiroidisin congenital B. Hiperplazie congenital de suprarenale

C. Sindromul Down D. Fenilcetonurie E. Mucoviscidoz Prematuritatea este definit ca vrsta gestaional sub: 28 s 36 37 s 39 s s 32 s

9. Prematuritatea foarte mare este, la o vrst gestatinal, sub: A. 32 s B. 37 s C. 35 s D. 34s E. 28 s 525 lO.Prematuritaea mare este la o vrsta gestatinal: A. 28-32 s B. Sub 37 s C. Sub 35 s D. Sub 28 s E. Sub 27 s 11.Cauze pentru retard de cretere intrauterin pot fi, cu o excepie: A. Vrsta mamei <20 ani B. Vrsta mamei>30 ani C. Hipertensiune arterial a mamei D. Anomalii de poziie a placentci E. Infecii fetale 5 Complement multiplu: 1. Care sunt datele care trebuie cunoscute n legtur cu istoricul sarcinii? A. Paritatea

B. Grupa sanguine ABO C. Rh-ul mamei nu are importan D. Medicamentele administrate n sarcin E. Prezena sau absena intravaginal a streptococului B 2. Care sunt datele care trebuie cunoscute n legtur cu istoricul sarcinii? A. Serologia HIV materna! B. Seroligia HBV maternal C. Rezultatul ecografiilor prenale D. Paritatea nu intereseaz E. Rh-ul mamei 526 3. Care sunt datele care trebuie cunoscute n legtur cu naterea? A. Prezentaia ftului nu influeneaz naterea B. Caracteristicile lichidului amniotic C. Durata rupturii membranelor D. Administrarea de antibiotic n timpul travaliului nu poate influena copilul E. Ritmul cardiac fetal 4. Referitor la scorul Apgar 2 puncte se acord pentru: A. Frecven cardiac - sub 1 OObbm B. Respiraie - normal C. Culoare - roz D. Flectarea membrelor inferioare E. Reactivitate - puternic 5. Referitor la scorul Apgar 2 puncte se acord pentru: A. Frecven cardiac - peste 1 OObbm B. Respiraie - normal C. Culoare - cianoza extremitilor D. Flectarea celor 4 membre E. Reactivitate - puternic 6. Referitor la scorul Apgar 1 punct se acord pentru:

A. Frecven cardiac - peste 1 OObbm B. Respiraie - neregulat C. Culoare - cianoza extremitilor D. Flectarea celor 4 membre E. Reactivitate - slab 7. Referitor la scorul Apgar 1 punct se acord pentru: A. Frecven cardiac - sub 1 OObbm B. Respiraie normal C. Culoare - cianoza extremitilor D. Flectarea membrelor inferioare E. Reactivitate - slab 8. La examenul cardio-vascular la natere se pot decela: A. Auscultarea unui suflu B. Auscultaie pulmonar - FR < 30/min C. Timpul de recolorare cutanat - normal > 30 s D. Absena pauzelor respiratorii mai mari de 10 s E. Anomalii ale pulsurilor 9. Managementul nou-nscutului n primele zile const n: A. Supravegherea curbei ponderale - nou-nscutul pierde 20% din greutatea iniial n primele 10 zile B. Verificarea calitii alimentaiei C. Depistarea celor mai frecvente boli congenitale D. Examinarea clinica la ieirea din maternitate E. Depistarea precoce a icterului 10.Enumerai bolile cele mai frecvente depistabile n primele zile de la natere care au tratament accesibil: A. Hipotiroidism congenital B. Hiperplazie congenital de suprarenale C. Sindromul Down D. Fenilcetonurie

E. Mucoviscidoza 11 .Despre infecia materno-fetal sunt adevrate: A. Germenii cei mai frecveni- Stafilococ, Streptococ A B. Riscul cel mare este n caz de rupturi premature de membrane C. Trebuie s se ia n considerare n caz de orice prematuritate inexplicabil D. Tratamentul de prim intenie - dubla antibioterapie E. Depistarea semnelor de instabilitate hemodinamic 12.Tripla antibioterapie n cazul de infecie materno-fetal se face cu: A. Cefalosporina de generaia a doua B. Cefalosporina de generaia a treia C. Aminoglicozid D. Macrolid E. Ampicilin 528 13.Enumerai riscurile la care sunt supui prematurii: A. Risc de detres respiratorie - imaturitatea surfactantului nainte de sptmna 32 B. Risc digestiv - imaturitate intestinal C. Risc infecios- indiferent de vrsta gestaional D. Risc hemodinamic - persistena canalului arterial E. Risc major de hipotermie 14.Cauze pentru retard de cretere intrauterin pot fi: A. Vrsta mamei < 20 ani B. Vrsta mamei >30 ani C. Hipertensiune arterial a mamei D. Anomalii de poziie a placentei E. Infecii fetale 15.Cauze pentru retard de cretere intrauterin pot fi: A. Infecii cu toxoplasm B. Anomalii cromozomiale

C. Sarcin unic D. Infarct de placent E. Tromboz de placent 16.Enumerai cauzele pricipale ale depresei respiratorii neonatale: A. Infecie pulmonar B. Cardiopatie congenital C. Boala membranelor hialine - poate aprea la toi nou-nscuii D. Pneumothorax E. Inhalare de lichid amniotic 17.Diabetul gestaional poate duce la : A. Hiperglicemii neonatale - principalul risc B. Prematuritate C. Macrosomie D. Risc de traumatism obstetrical din cauza greutii ftului E. Moartea ftului n uter MEDICIN INTERN LUPUSUL ERITEMATOS DISEMINAT. SINDROMUL ANTIFOSFOLIPIDIC (pag. 1138-1142); 1. Referitor la Lupusl sistemic, sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Boala sistemic prin excelen B. Afecteaz n principal femeile peste 45 ani C. Autoimunitatea este ndreptat D. Poate fi indus de medicamente E. Debutul poate fi brusc 2. Urmtoarele reprezint criterii de diagnostic n LED, cu excepia: A. Rash malar B. Artrit eroziv C. Fotosensibilatate D. Pleurezie E. Pericardit

3. Afectarea hematologic n LED este caracterizat de urmtoarele: A. Anemie normocrom normocitar B. Leucopenie < 5G/L constat de 2 ori C. Trombopenie < 150 G/L D. Limfopenie <1,8 G/L constat de 2 ori E. Anemie hemolitic autoimun 4. Anomaliile imunologice asociate LED sunt urmtoarele, cu excepia: A. Anticorp anti-AND nativ B. Anticorp anti -Ro C. Anticorp anti-Sm D. Anticorpi anticardiolipin E. Anticoagulant lupic 530 5. Afectarea cutanat n lupus este caracterizat de urmtoarele: A. Este monomorfa B. Asociaz vasculita a vaselor mari C. Se distinge doar lupus acut D. Frecvena este de 60-75% E. Depozite de complement sunt prezente doar n pielea cu leziuni 6. Artralgii i artrite n LED sunt caracterizate de: A. Frecvena este de 10-30% B. Afecteaz articulaiile mari C. Sunt forme cronice n general D. Afecteaz frecvent oldul su umrul E. Afecteaz frecvent articulaiile mici i mijlocii 7. Afectarea sistemului nervos n LED, este caracterizat de urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Cefalee migrenoas B. Epilepsie C. Coree

D. Mielit E. Polinevrit multiplex 8. Urmtoarele afirmaii caracterizeaz anticorpii antifosfolipidici: A. Anticoagulantul lupic B. Anti-beta-2-glicoproteina 1 C. Anticardiolipinele D. Toate afirmaiile sunt adevrate E. Nici o afirmaie nu este adevrat 9. Care din urmtoarele afirmaii definesc un eveniment obstetrical n LED? A. Cel puin- o natere prematur nainte de sptmna a 36-a de sarcin B. < 3 avorturi spontane consecutiv C. Cel puin o moarte fetal nainte de sptmna a 10-a de sarcina cu ft normal la autopsie D. Mai multe episoade de tromboz venoas profund E. Nou-nscut morfologic anormal n legtur cu o preeclamsie 10. Bilanul iniial n lupus urmrete urmtoarele criterii: A. Electroforeza proteinelor urinare B. Proteina C reactiv C. Ecografie abdominal D. Computer tomografie toracic E. Test Coomb globular 1 l.Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz LED? A. Este favorizat de administrarea de anticoncepionale progesteronice B. Este favorizat de consumul de contraceptive cu cantitate mic de estrogen C. Este favorizat de traumatisme D. Este favorizat de consumul de contraceptive cu cantitate mare de estrogen E. Este favorizat de medicamente (blocante de Ca) 12.Ncfropatia lupic este caracterizat de urmtoarele anomalii histologice: A. Clasa 6 - fibroz difuz B. Clasa 3 - afectare mezangial

C. Clasa 2 - leziuni glomerulare minime D. Clasa 4- glomerulonefrit extraraembranoas E. Clasa 5- leziuni proliferative focale 532 Complement multiplu: 1. Care din urmtoarele afirmaii despre afecatarea cutanat n LED sunt adevrate? A. Orice leziune cutanat trebuie biopsiat B. Lupusul acut i cel subacut se limiteaz la afectarea cutanat exclusiv C. Biopsia evideniaz modificri histologice doar n esutul sntos D. Examinarea n IF evideniaz depozite de Ig G i IgM E. Vasculita n aceast patologie afecteaz vasele mijlocii 2. Afectarea hematologic n LED este caracterizat de : A. Poliadenopatia cervical este rar B. Splenomegalie C. Leucopenia apare n puseu de activitate D. Purpura trombocitopenic E. Anemie hemotic autoimun 3.Care din urmtoarele afirmaii fac parte din criteriile ARA hematologice, de diagnostic al LED? A. Anemie hemolitic autoimun B. Trombopenie < 100G/L C. Limfopenie < 1.5G/L constant de 2 ori D. Titrai anormal de AAN E. Leucocitoz> lOOg/L 4. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la imunologia LED sunt adevrate? A. A AN sunt prezeni la 95% din LED B. AAN sunt specifici LED C. Anti ADN sunt specifici LED D. Anti-ECT prezeni n diferite colagenoze E. Antihistonele sunt asociate cu lupusul indus medicamentos

533 5. Bilanul n LED include: A. Radiografie toracic B. Biopsii cutanate doar din esutul afectat C. Examinare RMN cerebral D. Puncie articular E. EKG sistematic indiferent de simptomatologie 6. Care din urmtoarele reprezint criterii ARA imunologice? A. Serologia sifilisului disociat B. Anticorpi anti- Adn nativ C. Anticorpi anti- SM D. Antirombina III E. Anticogulantul lupic 7. Care din urmtorii sunt factori predictivi ai puseelor de LED? A. C5 B. AAN C. C3-C4-CH-50 D. Anti-ADN E. Anti-ECT 8. Diagnosticul diferenial al lupusului se face cu sclerodermia, lund n considerare, urmtoarele: A. Raynaud sever B. Anti-scl70 C. Artrite D. Sjogren E. Anti -ECT de tip centromer 9. Monitorizarea pacientul cu lupus trebuie s in seama de urmtoarele criterii: A. Control oftalmologie anul sub hidroxicloroxhin B. Dozarea AAN C. Anticorpi anti-ADN se normalizeaz

D. Creterea fraciunilor C3 E. Normalizarea fraciunilor C4 si CH 50 534 10. Criteriile ACR folosite n diagnosticul LED, sunt reprezentate de: A. Titrul normal de AAN B. Artrite erozive C. Fotosensibilitate D. Convulsii E. Ulceraii ale mucoasei esofagiene 1 l.Care din urmtoarele pot reprezenta afectare cutanat n LED? A. Alopecie B. Depozite de complement la nivelul jonciunii dermo-epidermic C. Prezente n 60-70% din cazuri D. Fotosensibilitate E. Leziuni i la nivelul pielii sntoase 12.Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre afectarea renal din LED: A. Leziunile din clasele 2, 3, 4 necesit tratament imunosupresor B. PBR are rol diagnostic n lupus C. Leziunile din clasele 4 i 5 justific tratament imunosupresor D. Afectarea clasic este sindromul nefrotic pur E. Depozite lg A n 1F 13. Afectarea sistemului nervos n lupus se caracteriezeaz prin: A. Cefalee neobinuit B. Tromboflebit cerebral C. Nu asociaz epilepsie D. Polinevrite multiplex E. Poate mima o scleroz multipl 14.n timpului puseului de lupus urmtorii parametrii imunologici pot fi afectai: A. Fraciunile de C3 scad 9

B. Falsa serologie VDRL pozitiv C. Anticardiolipine Ig A D. Posibil deficit ereditar de C4 E. Hipogamaglobulinemie 535 15.Sindromul antifosfolipidic poate fi caracterizat de: A. Insuficiena aortic B. Endocardita Libman-Sachs C. Livedo cutanat D. Trombopenie central E. Falsa serologie VDRL pozitiv 16. Afectarea pulmonar din LED, se caracterizeaz prin : A. Embolie pulmonar B. Afectare interstiial fibrozant frecvent C. HTAP D. Pleurezie trasudativ E. Pleurezie exudativ 17.Diagnosticul diferenial al lupusului se face cu : A. Granulomatoza Wegener B. Boala Horton C. Sclerodermie D. Poliarterita nodoas E. Poliartrita reumatoid 18. Bilanul iniial n lupus cuprinde: A. AAN ' B. Anti-ADN C. Hemoleucograma D. Transaminaze E. Proteinurie 536

PATOLOGII AUTOIMUNE (pag. 1136-1137) Complement simplu: 1. Anticorpii antihistone sunt caracteristici: A. Sindrom Sjogren B. Polimiozitei C. Sclerodermiei D. Boala Wegener E. Lupusului indus medicamentos 2. Boala Waldenstrom este caracterizat de: A. IgM B. IgG C. Ig A D. IgD E. Complement sczut 3. Anticorpii Anti-ADN sunt caracteristici urmtoarelor afeciuni imunologice: A. CREST B. Poliartrit reumatoid C. Lupus eritematos D. Polimiozita E. Boala mixt de esut conjunctiv 4. Care din urmtoarele afirmaii reprezint principii de tratament i sugereaz necesitatea monitorizrii pe termen lung n patologiile autoimune? A. Imunosupresoarele sunt indicate n toate formele de boal B. Tratamentul simptomatic este suficient ntotdeauna C. Corticoterapia d rezultate n toate formele de boal D. Imunosupresoarele sunt indicate n formele coprticorezistentc E. Nu exist efecte adverse 537 5. Urmtoarele afirmaii referitoare la patologiile autoimune sunt adevrate, cu excepia: ,

A. Exist predispoziie genetic B. Frecvena este crescut la barbai C. Factorii de mediu pot declana boli autoimune D. Se produc autoantigene E. Nu inciden crescut Complement multiplu: 1.Urmtoarele afirmaii despre factorul reumatoid, sunt adevrate: A. Prezent n poliartrita reumatoid B. Specific poliartritei C. Identificat n colagenoze D. Prezent n crioglobulinemii E. Reflect activitatea bolii 2.Sindromul Gougerot-Sjogren este caracterizat de: A. Anti-RNP B. Anti CCp C. Anti-SSA D. Anti-SSB E. Anti-Sm 3. Anticorpii antisintetaze asociai miozitei inflamatorii sunt urmtorii: A. Anti-Jo-1 B. Anti-SCL-70 C. Anti-PM-1 D. Anticorpi antifosfolipidici E. Anticorpi anticentromer 538 4. Care din urmtorii anticorpi reprezint anticorpi anti-ECT? A. AntnPM-1 B. Anti- Sm C. AAN D. Antihistone

E. Anticentromer 5. Imunoglobulina monoclonal poate fi gsit i n: A. LLC B. Limfoame C. Infecii cronice D. Lupus E. CREST RADIOLOGIE INDICAII I STRATEGII DE UTILIZARE ALE PRINCIPALELOR EXAMENE IMAGISTICE (pag. 1149-1154) Complement simplu: 1. Selectai afirmaia incorect cu privire la radiografie: A. Se folosesc n realizarea ei radiaiile X B. Exist posibilitate a injectrii de substane de contrast vascular C. Ofer o analiza tridimensional D. Este contraindicat n sarcin E. Are costuri reduse de realizare 2. Riscurile pentru pacient n cazul radiografiei sunt: A. Insuficien cardiac B. Insuficien renal acut n caz de utilizare a substanelor de contrast vascular C. Nu exist riscul iradierii D. Disecie esofagian n cazul efecturii pasajului esogastroduodenal al bariului E. Nu prezint riscuri sau contraindicaii 3. Investigaiile radiografice care presupun administrarea unor produse de contrast non vasculare sunt, cu o excepie: A. Histerografia B. Colangiografia C. Artrografia D. Irigografia

E. Arteriografia 4. Ecografia: A. Prezint riscul iradierii cu radiaii X B. Este contraindicat la pacienii politraumatizai C. Se pot utiliza substane de contrast specifice D. Are costuri ridicate de efectuare E. Prezenta de pacemaker reprezint o contraindicaie absolut 540 5. Afirmaia fals cu privire la ecografic este: A. Principiul realizrii este cel al ultrasunetelor B. Prezint posibilitatea analizei Doppler arterial sau venos C. Nu prezint riscuri sau contraindicaii D. Nu se realizeaz la pacienii ce prezint arsuri peste 25% din suprafaa corpului E. Este neinvaziv 6. Contraindicaiile n computer tomografie sunt: A. La iradiere: femei gravide B. Insufien multipl de organe C. Nu se efectueaz la sugari i copiii cu vrsta sub 4 ani D. Prezena de corpuri strine intraoculare E. Nu se efectueaz la pacienii oncologici n stadiu terminal 7. Cu privire la computer tomografie sunt false urmtoarele, cu excepia: A. Se realizeaz cu ajutorul ultrasunetelor B. Are ca avantaj rezoluia spaial C. nainte de examenul computer tomografie se verific ntotdeauna fosfatemia D. Exist posibilitatea folosirii produselor de contrast vascular: fluorodezoxiglucoza E. Nu se poate efectua n urgen datorit timpului ndelungat de examinare 8. Identificai afirmaia fals dintre urmtoarele: 9 9 A. Radiografia i computer tomografia se realizeaz cu ajutorul radiaiilor X B. Ecografia este operator dependent

C. Unul dintre riscurile n computer tomografie este extravazarea substanelor de contrast D. Examinarea prin rezonan magnetic este o investigaie iradiant E. Imagistica prin rezonan magnetic prezint posibilitatea de injectare a substanelor de contrast vascular 541 9. nainte de a efectua un examen computer tomografie se verific urmtoarele, cu o excepie: A. B. C. D. E. Absena sarcinii Creatininemia i se calculeaz clearance-ul la creatinin Prezena antecedentelor heredo-colaterale de neoplazie Prezena unui teren atopic alergic Protocol de hidratare n caz de clearance al creatininei ntre 30 si 60

ml/min 10. Alegei afirmaia incorect cu privire la scintigrafie i PET-CT: A. B. C. corp D. E. A. B. C. D. E. A. B. Scintigrafia prezint printe limite lipsa de rezoluie spaial PET-CT-ul prezint risc de fbroz nefrogenic n ecografie: colecistit acut n RMN: compresiunea medular n CT: politraumatism n RMN: pneumomediastin n radiografie: fracturi RMN CT+RMN Scintingrafia folosete radiaii radioactive Sunt contraindicate n sarcin i alptare Prin scintigrafie i PET-CT se poate realiza un bilan global al ntregului

11. Reprezint urgene de diagnostic n radiologie urmtoarele, cu o excepie :

12. n caz de compresiune medular, diagnosticul n urgen este pus de:

C. D. E. 542

Radiografie Ecografie Scintigrafie

13. Diagnosticul de urgen n cazul disecie de aort se pune prin: A. B. C. D. E. A. B. C. D. E. a 15. In caz de meningoencefalit se efectueaz: A. B. C. D. E. A. B. C. D. E. CT cerebral cu administrare a substanei de contrast iodate Radiografie cranian n incidena de fa i profil RMN cerebral RMN al coloanei vertebrale cervicale CT al regiunii cervicale Tumori osoase Compresiune medular Spondilodiscit Rahialgii Hernii discale Radiografia toracelui i abdominal pe gol RMN mediastinal CT Ecografe PET-CT Angiografie RMN a vaselor intracerebrale CT cerebral Ecografe transfontanelar Radiografia sinusurilor anterioare ale feei RMN cerebral

14. n caz de traumatism cranian, la pacientul simptomatic, se efectueaz:

16. n patologia coloanei vertebrale, scintigrafia se realizeaz n caz de:

17. Identificai excepia dintre afirmaiile urmtoare, cu referire la examinrile radi o logice ce se efectueaz n embolia pulmonar: A. B. C. D. E. 543 18. CT-ul abdomino-pelvin se efectueaz n urmtoarele patologii abdomino- pelvine, cu o excepie: A. Peritonit B. Apendicit C. Ischemie vascular D. Diverticulit E. Condromalacie 19. n pielonefrita complicat se realizeaz: A. Radiografie renovezi cal simpl B. CT abdominal C. UroRMN D. Urografie E. Cistografie 20. n scleroza multipl se efectueaz: A. RMN cerebral B. CT cerebral cu administrare de substana de contrast I.V. Angiografe cerebral Radiografie de a turceasc PET-CT Complement multiplu: 1. Contraindicaiile n cazul efecturii radiografiei sunt: A. Prezena de proteze metalice B. Sarcina C. Insuficiena hepatic Angio CT toracic Ecografe transtoracic Scintigrafie pulmonar RMN pulmonar Ecografe Doppler venoas a membrelor inferioare

D. Insuficiena renal n caz de administrare de substan de contrast vascular E. Efectuarea unei alte radiografii cu mai puin de o lun n urm 544 2. Computer tomografia, spre deosebire de ecografie, are urmtoarele particulariti, cu excepia: A. Este contraindicat la femei gravide B. Nu prezint riscuri C. Este rapid D. Are avantajul folosirii substanelor de contrast E. Prezint riscul de a produce decompensarea unei insuficiene cardiace stngi 3. nainte de efectuarea unei computer tomografii se verific ntotdeauna: A. Creatininemia B. Antecedentele alergice C. Absenta sarcinii t D. Funcia tiroidian E. Hemoleucograma 4. Alegei afirmaiile incorecte cu privire la contraindicaiile examinrii prin rezonana magnetic: A. Nu se efectueaz la pacienii cu stimulator cardiac B. Se poate efectua la pacienii cu pace-maker, doar n prezena medicului cardiolog C. Prezena de valve cardiace este o contraindicaie absolut D. Claustrofobia este o contraindicaie absolut E. Nu prezint contraindicaii absolute 5. n cazul unui traumatism cranian, la un pacient simptomatic, se efectueaz urmtoarele investigaii imagistice, cu excepia: A. RMN cerebral cu angioRMN a veselor intracerebrale B. CT cerebral C. Radiografie calot cranian D. Radiografie sinusuri anterioare ele feei

E. Radiografie a piramidei nazale 545 6. CT-ul cerebral se efectueaz n urmtoarele situaii: A. Scleroz multipl B. Traumatism cranian C. Meningoecefalit D. Cefalee E. Tulburri ale strii de cunotien 7. n cazul unei tumori osoase la nivelul coloanei vertebrale se pot realiza: A. RMN medular n urgen B. Scintigrafie C. Radiografii D. Angio CT al coloanei vertebrale E. RMN al coloanei vertebrale 8. Radiografia toracelui se realizeaz n urmtoarele patologii: A. Sarcoidoz B. Disecie de aort C. Embolie pulmonar D. Edem pulmonar acut E. Pneumopatie 9. n pancreatit investigaiile imagistice sunt, mai puin: A. Amilazemia B. WirsungoRMN C. CT abdominopelvin D. Irigografie E. Radiografie abdominal pe gol 10.CT-ul abdominopelvin se efectueaz n: A. Peritonit B. Tumori hepatice C. Apendicit

D. Obstrucie biliar mecanic E. Sngerri abdominale 546 DERMATOLOGIE INFECII CUTANEO-MUCOASE BACTERIENE I MICOTICE (pag. 1168-1172) INFECII CUTANATE BACTERIENE Complement simplu: 1. Despre foliculit sunt false urmtoarele afirmaii: A. Din punct de vedere clinic leziunea elementar este o macul B. Agentul n cauz este cel mai des Staphylococcus aureus C. Tratamentul presupune antiseptice locale D. Reprezint o inflamaie a foliculului pilosebaceu E. Toate afirmaiile sunt adevrate 2. Identificai afirmaia adevrat despre furuncul: A. Furunculoza reprezint repetarea furunculilor timp de mai multe luni B. Tratamentul presupune antiseptice sau antibiotice locale i reguli de igien C. Reprezint o infecie profund a foliculului pilosebaceu cu Streptococcus D. Furunculul antracoid reprezint o aglomerare de furunculi cu febra i adenopatii E. Clinic starea general este conservat 3. Complicaiile n cazul furunculului sunt urmtoarele, mai puin: A. Furunculoza B. Furunculul antracoid C. Stafilococia malign a feei D. Foliculita agravat E. Repetarea furunculilor timp de mai multe luni 547 4. Tratamentul formelor complicate ale furunculului cuprinde: A. Corticoterapie B. Internare de urgen C. Msuri de carantin

D. Tratament ambulatoriu E. Tratament cu Diflucan 5. Identificai afirmaia fals privind impetigo: A. Este o infecie cutanat superficial cu Staphylococcus aureus B. Este o infecie contagioas C. Impetigo bulos apare n special la copii i vrstnici D. Vindecarea este lent, implicnd cicatrici cheloide E. Este foarte frecvent la copii 6. Sunt adevrate afirmaiile cu privire la tratamentul infeciilor cutanate stafilococice: A. n formele localizate este suficient o toalet cu ap i spun i msuri de igien asociate B. Pentru formele severe se recomand antibioterapie per os C. n formele moderate se administreaz antibiotic per os activ pe Staphylococcus aureus D. n formele localizate se prescriu antiseptice locale E. Oxacilina n formele moderate se administreaz pn la 45 de zile 7. Diagnosticul clinic n erizipel presupune: A. Debut insidios B. Diabetul reprezint un factor favorizant C. Subfebrilitate D. Adenopatie satelit sensibil E. Stare general profund alterat 548 8. Sunt complicaii hemoragice n cazul erizipelului, cu o excepie: A. Flebita B. Limfedeme C. Recidiva D. Abcesul E. oc septic 9. Sunt complicaii generale n cazul erizipelului:

A. Decompensarea tarelor B. Recderea C. Fasceita necrotizant D. Flebita E. Gangrena 10. Selectai afirmaia corect despre fasceita necrotizant: A. Biologic apare hepatocitoliza B. Este nsoit de alterarea major a strii generale C. Se poate trata la domiciliu D. Local apare o erupie papulopustuloas E. Nu necesit tratament chirurgical de urgen 11. Tratamentul erizipelului sever sau al pacientului cu comorbiditi presupune: A. Administrare AINS B. Tratamentul simptomatic presupune administrare presupune monoantibioterapie C. Tratament ambulatoriu D. Tratamentul preventiv implic i contenie elastic pentru prevenia limfedemului E. Macrolidele se prescriu ca tratament simptomatic 12. n caz de erizipel sever, tratamentul etiologic se bazeaz pe: A. Penicilina M B. Penicilina G C. Eritromicina, n caz de alergie la spiramicin D. Azitromicina E. Ampicilina 13. Privind tratamentul erizipelului sever sau al pacientului cu comorbiti, sunt false urmtoarele, mai puin: A. Prevenia implic vaccinare antitetanic B. Tratamentul antialgic presupune administrare AINS C. Tratamentul anticoagulant este contraindicat D. Tratamentul simptomatic se face cu antibiotic local E. Montarea unui cateter central este obligatorie

Complement multiplu: 1. Sunt afirmaii adevrate cu privire la diagnosticul i tratamentul foliculitei: A. Agentul care determin aceast patologie este Staphylococcus aureus B. Reprezint o inflamaie a foliculului pilosebaceu C. Leziunea elementar este o papulopustul centrat pe firul de pr D. Este o afeciune contagioas E. Se trateaz cu antibiotic per os 2. Circumstanele favorizante n cazul furunculului sunt: A. Antibioterapie prelungit B. Diabet C. Manipulare intempestiv D. Igien precar E. Imunodepresie 3. Cu privire la diagnosticul i tratamentul furunculului, sunt false: A. Reprezint o infecie profund a folicului pilosebaceu B. Este o urgen dermatologic C. Tratamentul presupune antiseptice sau antibiotice locale D. Clinic, leziunea este o macul centrat pe firul de pr E. Stafilococia malign a feei, ca i complicaie, prezint risc de tromboz a sinusului cavernos 550 4. Despre impetigo sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Impetigo bulos apare mai ales la copii i vrstnici B. Diagnosticul se face prin examenul sub lampa UV C. Absena febrei este caracteristic D. Boala este auto/hetero-inoculabil E. Erupia este caracterizat de prezena unor vezicule sau bule superficiale, coninut tulbure 5. Despre epidermoliza stafilococic, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Are drept cauz toxina secretat de stafilococul auriu

B. Se face diagnostic diferenial cu sclerodennia C. Afecteaz n general vrstnicii D. Clinic, apare eritemul difuz E. Este o urgen medical 6. Identificai afirmaiile false cu privire la tratamentul infeciilor cutanate stafilococice: A. Pentru formele severe: spitalizare i antibioterapie i.v. B. n formele moderate se prescrie oxacilina per os timp de 8-10 zile C. n formele localizate se utilizeaz antiseptice locale D. Se recomand corticoterapie topic E. n formele moderate penicilina G este antibioticul de prim intenie 7. Selectai afirmaiile adevrate privind diagnosticul clinic n erizipel: A. Arteriopatia obliterant reprezint factor favorizant B. Debutul este brutal cu febr mare (39-4(f C) C. Poarta de intrare poate fi reprezentat de o eroziune D. Starea general este marcat alterat E. Adenopatia satelit sensibil i limfangita sunt ntotdeauna prezente 8. n erizipel, sunt examinri complementare n caz de teren fragilizat suspiciune de complicaie urmtoarele, cu excepia: A. Hemocultura B. Urocultura C. VSH D. Proteina C reactiv E. Fibrinogen 9. Sunt forme clinice de erizipel: A. Erizipel bulohemoragic B. Erizipel ulceronecrotic C. Erizipel recidivant D. Erizipel gangrenos E. Eriziper bilateral (rar) 10. Sunt complicaii hemoragice ale erizipelului:

A. Flebita B. Limfedem C. Necroza D. Fasceita necrotizant E. Gangrena 11. Sunt complicaii generale n erizipel, cu excepia: A. Complicaii poststreptococice B. Abces C. Nedecompensarea tarelor D. MSOF E. Ulceraie 12. Referitor la fasceita necrotizant sunt adevrate urmtoarele: A. Nu constituie urgen medico-chirurgical B. Apariia ei e favorizat de administrarea de AINS C. Biologic se identific un sindrom inflamator moderat D. Clinic apar zone hiperestezice E. Este nsoit de alterarea major a strii generale 552 13. Tratamentul etiologic al erizipelului sever sau al pacientului cu comorbiditi implic: A. Monoantibioterapie activ asupra streptococului beta hemolitic B. Tratament antialgic C. n caz de alergie la penicilina G se folosesc macrolide D. Durata antibioterapiei este de 10-14 zile E. Eritromicina este antibioticul de prim intenie 14. Afirmaiile urmtoare cu privire la tratamentul preventiv al erizipelului sever sunt false: A. Se face contenie elastic pentru prevenia limfedemului B. Tratamentul antialgic profilactic se face n caz de erizipel rccidivant C. Tratamentul anticoagulant preventiv se face n caz de pierdere a mobilitii D. Se face vaccinare antitetanic dac vaccinarea nu este la zi

E. Se prescriu antimicotice topice 15. Cu privire la complicaiile erizipelului sunt false urmtoarele, cu excepia: A. Coagularea intravascular diseminat este o complicaie general B. ocul hemoragie face parte din categoria complicaiilor generale C. Fasceita necrotizant este o complicaie frecvent D. Printre complicaii se poate numra i decompensarea tarelor E. Dintre complicaiile hemoragice face parte tromboza venoas profund 553 INFECII CUTANATE MICOTICE Complement simplu: 1. Clinic, n candidozele cutanate se disting: A. Candidoza marilor pliuri B. Onicomicoza C. Perionixis D. Candidoza bucal E. Onichie secundar 2. n candidoza mucoaselor se disting clinic urmtoarele, cu excepia: A. Candidoza bucal se poate extinde la mucoasa esofagian la imunodeprimai B. Gustul metalic apare n glosita candidozic C. n candidoza comisurilor labiale apare perles fisurat i macerat D. In candidoza genital, mucoasa este eritematoas i edematiat E. Toate afirmaiile sunt adevrate 3. Despre tratamentul candidozelor, sunt adevrate: A. Profilactic se administreaz antibiotic cu spectru larg de aciune B. Tratamentul antifungic local se prescrie timp de 2-4 sptmni pentru unghii C. Se face toaleta local cu soluii antiseptice D. Tratamentul general la imunodeprimai presupune administrare de amfotericina B E. Nici un rspuns corect 4. Sunt false cu privire la diagnosticul candidozelor: A. Se confirm prin examen micologic

B. n cea unghial, presupune decuparea unui fragment din lama unghial C. Se bazeaz pe suspiciunea clinic D. Cultura se face pe mediu Sabouraud E. Presupune examen cu lampa Wood 554 5. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre dermatofii, cu excepia: A. Sunt ciuperci ntotdeauna patogene B. Sunt keratinofile C. Pot afecta i mucoasele D. Sunt ciuperci filamentate E. Se clasific dup specie sau modul de transmitere 6. Kerionul reprezint: A. O infecie bacterian B. O infecie viral C. O tricofitie supurat D. Onicomicoz supurat E. Panariiu suprainfectat 7. Este adevrat despre dermatofitoza pielii glabre: A. Afecteaz, n general, pielea feei B. Leziunile necesit diagnostic diferenial cu sclerodermia C. Leziunile sunt foarte pruriginoase D. Leziunile sunt de tip nodular E. Dermatofitoza pliurilor nu contamineaz mna 8. Examenul cu lampa Wood n dermatofitoze poate evidenia: A. Genul i specia incriminat B. Fluorescena galben glbuie a firului de pr pentru dermatofitoza cu Microsporum C. Fluorescena este absent n cazul dermatofitozei cu Microsporium D. Fluorescena verde pal n dermatofitoza cu Trichophyton E. Toate rspunsurile sunt false

9. Sunt antifungice locale folosite n dermatofitoze: A. Ketoconazol B. Metronidazol C. Ketonal D. Ciclopiroxolamina E. Ciprofloxacina 10. Sunt adevrate cu privire la tratamentul dermatoftozelor: A. Antifungicele locale se prescriu pentru 7-10 zile B. Tratamentul tricofitiilor poate dura pn la peste 6 sptmni C. Griseofulvina este un antifungic local D. Presupune izolare sub carantin E. Toate rspunsurile false 11. Cu privire la pitiriazisul veri color, sunt false urmtoarele afirmaii: A. Este provocat de o levur saprofit a epidermului B. Tratamentul se face cu derivai topici ai imidazolului C. Prezint contagiozitate ridicat D. Apare n special la adultul tnr E. Prezint fluorescent verde-pal la examenul cu lampa Wood Complement multiplu: 1. Sunt afirmaii adevrate cu privire la candidoze: A. Sunt afeciuni provocate de ciuperci din genul levuri B. n candidoza bucal apar depozite albicioase, gust metalic iar limba este lcuit C. Tratamentul presupune antibioterapie cu spectru larg D. n candidoza genital mucoasa este edematiat i eritematoas E. n candidoza pliurilor mici apare perionixis; 2. Referitor la tratamentul candidozelor, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Obiectivul este suprimarea factorilor favorizani B. Toalet cu spun acid C. Toalet cu spun alcalin D. Tratament local la imunodeprimai

E. Tratament general la imunodeprimai 556 3. Selectai rspunsurile corecte n cazul candidozei unghiale: A. La nivelul patului unghia! se ntlnesc depozite albicioase ca i la nivelul limbii B. Diagnosticul se pune prin confirmarea prin examen micologic, printr-un examen direct C. Diagnosticul se pune prin confirmarea prin examen micologic, realizat prin decuparea unui fragment de lam unghial D. Tratamentul se face timp de 2-4 sptmni E. Tratamentul se face timp de 6 luni 4. Despre dermatofitoze, sunt adevrate urmtoarele: A. Dermatofitie: - infecie derinatofitic datorat unui tropism pilar B. Tricofitie: - infecie dermatofitic datorat unui tropism pilar C. Tricofitia este legat de un rspuns imun excesiv al gazdei mpotriva dermatofitului D. Kerion reprezint tricofitie supurat cu inflamaie major, legat de un rspuns imun excesiv al gazdei E. Nici un rspuns nu este corect 5. Despre pitiriazisul versicolor, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Reprezint o afeciune cauzat de o bacterie (Pytyrosporum ovale) B. Reprezint o afeciune cauzat de o ciuperc de tip levura {Pytyrosporum ovale) C. Pytyrosporum ovale este o levur saprofit a epidermului D. Pytyrosporum ovale este o levur saprofit a dermului E. Pytyrosporum ovale este o levur saprofit a hipodermului 6. Despre pitiriziasul versicolor, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Apare n special la copii B. Apare n special la vrstnici C. Apare n special la adultul tnr D. Are contagiozitate crescut E. Are contagiozitate sczut 557

7. Despre pitiriazisul versieolor, sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Apare n special la adultul tnr B. Apare n special la copii C. Leziunea tipic este macula cu scuam fin de culoare roz/bej D. Leziunile sunt situate tipic n partea superioar a trunchiului E. Leziunile sunt situate tipic n jumtatea inferioar a trunchiului 8. Despre tratamentul pitiriazisului versieolor, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Se face cu derivai topici ai Imidazolului B. Aplicarea este unic ntotdeauna C. Aplicarea se face ntotdeauna repetat D. Aplicarea se poate face n doz unic sau repetat E. Se face tratamentul animalului, n caz de agent zoofil 9. Despre dermatofitoza unghial, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Nu se asociaz cu afectarea interdigital B. Se asociaz cu afectarea plantar C. Se asociaz cu afectarea interdigital D. Nu se asociaz cu afectarea planatar E. Afecteaz partea distal i lateral a lamei unghiale 10. Tratamentul dermatoftozelor, presupune: A. Antifungice locale pentru afectrile extinse B. Antifungice locale pentru afectrile locale - tratament cu durata de 6-12 luni C. Antifungice locale pentru afectrile locale - tratament cu durata de 1-8 sptmni D. Examen al familiei n caz de agent antropofil E. Tratarea animalului n caz de agent zoofil 558 ENDOCRINOLOGIE-DIABET-BOLI METABOLICE GUA I NODULUL TIROIDIAN. HIPERTIROIDISMUL. HIPOTIROIDISMUL (pag. 1215-1226) Complement simplu: 1. Prezena unei consistene lemnoase la palparea tiroidei este sugestiv pentru:

A. Gua endemic B. Cancerul tiroidian C. Gua multiheteronodular D. Tiroidita De Quervain E. Boala Basedow 2. Inflamaia guii poart denumirea de: A. Struma ovarii B. Tiroidit C. Strumit acut D. Distiroidie . Sindrom Schmidt 3. Tratamentul frenator al axului tireotrop cu levotiroxin: A. Este cu atat mai eficient cu ct gua este mai mare B. Este un tratament curativ al guii C. Are ca obiectiv meninerea TSH n limite normale D. Are ca obiectiv meninerea TSH la limita de jos a valorilor normale E. Este de elecie n cazul nodulilor tiroidieni 4. Examenul cheie n managementul diagnostic al nodulilor tiroidieni suspeci ecografic este: A. Puncia aspirativ cu ac fin B. Scintigrama tiroidian C. Dozarea anticorpilor antireceptor TSH D. Radioiodocaptarea tiroidian E. Dozarea FT3 i FT4 559 5. Tratamentul de elecie n cazul nodulilor tiroidieni este: A. Alcoolizarea B. Tratamentul cu iod radioactiv C. Chirurgical D. Tratament supresor cu levotiroxin

E. Monitorizarea clinic i ecografic 6. Care dintre urmtoarele caracteristici clinice ridic suspiciunea malignitii n cazul unui nodul tiroidian? A. Consistenta moale a nodulului ? B. Dimensiuni <3 cm C. Creterea rapid n dimensiuni D. Nodul mobil fa de planurile supra sau subiacent E. Margini regulate la palpare 7. Care dintre urmtoarele examinri confirm diagnosticul de Boala Basedow? A. TSH sczut + FT4 crescut B. Anticorpi antitireoperoxidaz pozitivi C. Anticorpi antitireoglobulin pozitivi D. CRP crescut E. Anticorpi antireceptor TSH pozitivi 8. Tratamentul iniial n majoritatea hipertiroidismelor este: A. Administrarea de iod radioactiv B. Chirurgical C. Administrarea de ATS D. Administrarea de corticoizi E. Administrarea de soluie Lugol 9. Monitorizarea toleranei la tratamentul cu ATS a unui pacient cu Boala Graves Basedow se face prin: A. Hemograma i TSH B. Hemograma i VSH C. TSH i FT4 D. Hemograma i bilan hepatic E. TSH, FT4 i anticorpi antireceptori TSH 560 10.Diagnosticul hormonal de certitudine ai hipotiroidismului se face cnd:

A. TSHcrescut + FT4 sczut B. TSH sczut + FT4 crescut C. TSH sczut + FT4 normal D. TSH crescut + FT4 normal E. TSH crescut + anticorpi antiTPO pozitivi 11. Diagnosticul de insuficien hipofizar tireotrop se pune atunci cnd: A. TSH crescut + FT4 sczut B. TSH sczut + anticorpi antitireoglobulin pozitivi C. TSH crescut + FT4 sczut D. TSH sczut + FT4 normal E. TSH sczut + FT4 sczut 12.Tratamentul de substituie cu levotiroxin: A. Se administreaz dup mas B. Se monitorizeaz prin dozarea TSH i FT4 C. Se administreaz ntreaga doz necesar de la nceput D. Se administreaz n doze progresiv crescnde E. TSH trebuie meninut la limita de jos a valorilor normale Complement multiplu: 1. n care din urmtoarele afeciuni apare jen sau durere la palparea tiroidei: A. Boala Graves Basedow B. Tiroidita cronic autoimun C. Tiroiditele subacute i acute D. Gusa polinodular E. Hematocelul 561 2. Cretinismul endemic se caracterizeaz prin: A. Retard mintal reversibil B. Diplegie spastic C. Tulburri neurologice cu pierderea sensibilitii periferice D. Mixedem

E. Retard statural 3. Putem spune c este vorba de o gu dac volumul tiroidian msurat ecografic este: A>15 ml la femeie B. >18 ml la femeie C. >20 ml la brbat D. >18 ml la brbat E.>16 ml la adolescent 4. Complicaiile tiroidectomiei sunt: A. Hipercalcemie temporar B. Paralizia recurenial C. Cicatricea hipertrofic sau cheloid D. Criza acut tireotoxic E. Hipotiroidismul 5. Caracteristicile clinice i ecografice sugestive pentru nodul tiroidian malign sunt: A. Creterea rapid a nodulului B. Dimensiuni >3 cm C. Adenopatii submandibulare D. Hiperecogenitate la ecografic E. Hipervascularizatie la ecografia Doppler 6. n cazul unui nodul tiroidian care dintre urmtoarele argumente anamnestice pledeaz pentru o cauz malign? A. Administrarea de iod n copilrie B. Antecedente familiale de carcinom medular tiroidian C. Vrsta ntre 20 i 60 de ani D. Sexul masculin E. Antecedente familiale de boli autoimune tiroidiene 562 7. Tratamentul cu iod radioactiv: A. Reprezint tratamentul de elecie al nodulilor tiroidieni B. Este neindicat ca prim intenie n nodulii tiroidieni maligni

C. Este total contraindicat n caz de oftalmopatie Basedow D. Este contraindicat n caz de sarcin E. Se face n cazurile n care chirurgia este contraindicat 8. Semnele clinice de hipertiroidism sunt: A. Transpiraiile B. Tremorul C. Fotofobia D. Depresia E. Semnul taburetului 9. Diagnosticul hormonal de certitudine al hipertiroidismului presupune efectuarea dozrii: A. TSH B CDE Transaminazelor hepatice FT4 Anticorpilor antireceptor TSH CRP 10.Contraindicaiile scintigrafiei cu iod sunt: A. Alergia la iod BCD Sarcina Nodului tiroidian malign Insuficiena cardiac Boala Basedow 11 .Diagnosticul de tiroidita De Quervain presupune: A. TSH sczut B. TSH crescut C. CRP crescut D. CRP sczut E. FT4 crescut 63 12.Absena captrii iodului la scintigrafie (scintigrafia alb) apare n caz de: A. Tiroidit De Quervain B. Tiroidit cronic autoimun C. Hipertiroidism prin administrare de hormoni tiroidieni

D. Hipertiroidism post-partum E. Hipertiroidism Ia amiodarona tip II 13.Hipertiroidismul De Quervain se trateaz cu: A. A INS B. ATS C. Iod radioactiv D. Chirurgie E. Corticoizi 14. Opiunile terapeutice pentru hipertiroidism sunt: A. Antitiroidiene de sintez B. Iod radioactiv C. A INS D. Prednison E. Chirurgie 15.n hipertiroidismul indus de amiodarona de tip I: A. Ecografia Doppler tiroidian este normal B. Tratamentul se bazeaz pe administrarea de ATS C. Tratamentul este cu corticoizi D. Exist o patologie tiroidian preexistent E. Tratamentul se face cu AINS 16.Care din urmtoarele semne clinice sunt sugestive pentru hipotiroidism: A. Astenie B. Frilozitate C. Bradicardie D. Constipaie E. Dismenoree 564 17. Asocierea a dou dintre urmtoarele afeciuni reprezint sindromul Schmidt: A. Tiroidita Hashimoto B. Boala Graves-Basedow

C. Insuficiena hipofizar D. Insuficiena suprarenal autoimun E. Anemia Biermer 18.FT4 normal asociat cu TSH sczut poate semnifica: A. Boala Basedow B. Hipertiroidism T3 C. Nodul tiroidian malign D. Tiroidita cronic autoimun cu hashitoxicoz E. Hipertiroidism frust 565 DIABETUL ZAHARAT DE TIP 1 I 2 LA ADULT DIAGNOSTIC (pag 1236-1238) Complement simplu: 1. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? A. Diabetul MODY este o form de diabet zaharat tip 2 B. Diabetul zaharat de tip 2 poate avea component ereditar C. Diabetul zaharat de tip 2 presupune distrugere autoimun D. Pacienii cu diabet zaharat de tip 2 sunt frecvent normo sau subpoderali E. Pacienii cu diabet zaharat de tip 2 sunt n general tineri 2. Despre diabetul zaharat tip 2 urmtoarele afirmaii sunt adevarate, cu excepia: A. Este insulinodependent B. Cel mai frecvent apare la tineri sub 35 ani C. Presupune distrugere autoimun n 95% din cazuri D. Reprezint 25% din cazurile de diabet; E. Simptomatologia debuteaz rapid a 3. In diabetul zaharat de tip 1 evoluia: A. Implic complicaii microangiopatice indiferent de tratament B. 75% din cazuri intr n remisie C. Recidiva post remisie nu este obligatorie D. Peptidul C negativ presupune un echilibru glicemic dificil

E. Faza de remisie presupune creterea necesarului de insulin 4. Se pot asocia diabetului zaharat tip 2 urmtoarele, cu excepia: A. Dislipidemia B. Deficitul absolut de insulin C. Hipertensiunea arterial D. Obezitatea E. Steatoza hepatic 566 5. Diagnosticul de excludere al diabetului zaharat de tip 2 se face cu: A. Diabetul cortico-indus B. Hemocromatoz C. Diabetul tip MODY D. Neoplasmul pancreatic E. Toate cele de mai sus Complement multiplu: 1. Bilanul n diabetul zaharat tip 2 include: A. FSH ' B. Fierul i transferina C. Glicemia D. Transaminazele E. Serologia HIV 2. Diabetul tip LADA presupune: A. Debut tardiv i progresiv B. Absenta anticorpilor anti GAD C. Insulinodependen dup 5-10 ani D. Instalarea rapid a cetoacidozei E. Glicemie a jeun peste 126mg/dl n dou ocazii diferite 3. Despre diabetul tip MODY se poate spune c: A. Este un tip de diabet zaharat ce presupune o mutaie genetic B. Apare dup vrsta de 20 ani

C. n diabetul MODY 3 apare mutaia genei HNFla D. Exist o ereditate familial important E. Este o form de diabet zaharat tip 2 4. La debutul diabetului zaharat tip 1 apare: A. Cretere n greutate B. Sindrom poliuro-polidipsic C. Durere abdominal D. Cetoz E. Tulburri vizuale 567 5. Urmtoarele afirmaii sunt false: A. Diabetul MODY 3 se transmite auzomal dominant B. Diabetul tip 2 este diabet pancreatic C. Cetoacidoza poate fi favorizat de infecii acute D. n diabetul tip 1 apar autoanticorpi E. Diabetul tip LADA este o form de diabet tip 2 6. Pacienii cu diabet zaharat: A. Prezint un deficit relativ sau absolut de insulin B. Au glicemia a jeun peste 106mg/dl la dou determinri diferite C. 95% prezint cetoacidoz inaugural D. Pot asocia HTA, dislipidemie, obezitate E. Au vrsta peste 35 ani 568 DIABETUL ZAHARAT DE TIP 1 I 2 LA ADULT COMPLICAII ACUTE (pag. 1239-1243) Complement simplu: 1. Factor declanator al cetoacidozei diabetice nu poate fi: A. Infecia acut B. Sarcina C. Corticoterapia

D. Steatoza hepatic E. Infarctul miocardic acut 2. Cetoacidoza diabetic este: A. Determinat de o caren sever de insulin B. Favorizat de infecii acute, patologie cardio-vascular, sarcin C. Diagnosticat prin prezena glicemiei peste 200mg/dl D. Caracterizat prin tulburri de constien, obnubilare, stupor E. Diagnosticat i tratat de urgen 3. Cetoacidoza diabetic: A. Complic 15% din cazurile de diabet zaharat tip 2 B. Are o rat de mortalitate peste 5% C. Reprezint ntotdeauna o complicaie inaugural a diabetului D. n peste 20% din cazuri pacienii intr n com E. Presupune un pH>7,3 4. Tratamentul cetoacidozei nu impune: A. Insulinoterapia B. Aport de potasiu C. Administrare de soluii glucozate D. Aport de calciu E. Administrare de ser izoton 5. Complicaiile cetoacidozei pot fi urmtoarele, cu excepia: A. Trombembolia pulmonar B. Pancreatita acut C. Hemoragia digestiv superioar D. Pneumonia acut E. Edemul cerebral 6. Despre coma hiperosmolar sunt adevrate urmtoarele: A. Este cauzat de un deficit absolut de insulin B. Apare la tinerii cu diabet zaharat tip C. pH >7,3

D. Nu apare acidoz E. Deshidratrea este moderat 7. Factor favorizant al comei hiperosmolare nu poate fi: A. O infecie intercurent B. Diareea prelungit C. Lipsa senzaiei de sete D. Infarctul miocardic acut E. Consumul de sulfonilureice 8. Acidoza lactic indus de metformin este: A. Frecvent B. Agravat de hipoxie C. Indus de o producie exagerat de lactat D. Favorizat de insuficiena suprarenal E. Determinat de scderea metforminemiei 9. n starea hiperosmolar: A. Deshidratarea este mai puin sever dect n cetoacidoz B. Nu este necesar aport suplimentar de potasiu C. Insulinoterapia se ncepe cu 0,1 U/kg/h D. Glicemia trebuie adus ct mai repede la normal E. Nu se folosete glucoz pentru reechilibrare 570 10.Urmtoarele simptome nu sunt ntlnite n acidoza lactic: A. Transpiraii profuze B. Crampe musculare C. Vrsturi D. Polipnee E. Colaps Complement multiplu: 1. Sunt complicaii acute ale diabetului: A. Retinopatia proliferativ

B. Cetoacidoza C. Coma hiperosmolar D. Neuropatia vegetativ E. Insuficiena coronarian 2. n cetoacidoz apare: A. Obnubilare B. Respiraie Kussmaul C. Edeme D. Grea 3 E. Durere abdominal 3. Care este ordinea corect? A. Poliuriedeshidratare hiperglicemie B. Producie de corpi cetonici>acidoz>lipoliz C. Hiperglicemie * poliuriedeshidratare D. Lipoliz^producie de corpi cetonici>acidoz E. Hiperglicemie lipolizAcidoz 4. Despre cetoacidoza diabetic sunt adevrate afirmaiile: A. Are o rat de mortalitate sub 1% B.Inciden ntre 4,6 i 8 la mai de pacieni diabetici C.Este mai frecvent la pacienii cu diabet tip MODY D. Poate fi corectat prin scderea dozei de insulin E.Se poate complica tromboembolic, infecios, hemoragie 5. Fiziopatologia comei hiperosmolare: A. Lipoliza este moderat B. Deshidratarea este major C. Apare deficit absolut de insulin D. Acidoz important E. Asociaz hiperglicemie cu hiperosmolaritate 6. Acidoza lactic este agravat de:

A. Boal renal incipient B. oc septic C. Anemie sever D. Insuficien hepatic grav E. Hemocromatoz 7.Factori favorizani ai comei hiperosmolare pot fi: A. Consumul de diuretice B. Diareea, vrsturile C. Infarctul miocardic acut D. BPOC-ul E. Sarcina 8.Complicaii ale comei hiperosmolare pot fi: A. Pneumonia acut B. Pielonefrita C. Tireotoxicoza D. Trombembolismul pulmonar E. Hemoragia digestiv superioar 572 9.Acidoza lactic- parametrii biologici: A. Metforminemia poate fi normal B. Presiune C02 sczut C. Bicarbonat sczut D. Gaura anionic sczut E. pH sczut 10. In legtur cu starea hiperosmolar sunt false afirmaiile: A. Echilibrarea volemic se face cu ser fiziologic i soluii glucozate B. Insulinoterapia se temporizeaz pn la ieuirea din com C. Este necesar corectarea deficitului de potasiu D. Antibioterapia crete riscul de edem cerebral E. Se administreaz heparin n doz profilactic

11 .Prevenia apariiei comei hiperosmolare se face prin: A. Aportul de ap adecvat la vrstnic Evitarea administrrii de corticoizi la pacienii diabetici Tratarea prompt a infeciilor Trecerea de pe insulin pe antidiabetice orale Monitorizarea zilnic a tensiunii arteriale 12.n cetoacidoza sever se ntlnesc urmtoarele perturbri: A. pH sub 7 B. Bicarbonatul sub 20mmol/l C. Qsmolaritate peste 330m0sm/kg D. Gaura anionic sub 10 mmol/1 E. Corpi cetonici abseni 13.Hipokaliemia: A. Este rar prezent n cetoacidoz B. Crete riscul de stop cardiac C. Se corecteaz n funcie de ionogram D. Nu modific electrocardiogram E. Poate fi corectat dup normalizarea glicemiei 14.Despre acidoza lactica sunt adevarate urmtoarele afirmaii: A. Mortalitatea poate ajunge la 50% din cazuri B. Nivelul de lactat sanguin depete 5-6mmol/l C. Este ntlnit doar la cei n tratament cu metformin D. Declanat de un episod de insuficien renal acut E. Excesul de metformin poate fi nlturat prin hemodializ 15.Poate duce la apariia cetoacidozei: A. O infecie B. Un accident vascular cerebral C. Adminstrarea excesiv de insulin D. Administrarea de dexametazon E. Anxietatea 574

DIABETUL ZAHARAT DE TIP 1 I 2 LA ADULT COMPLICAII CRONICE (pag. 1244-1248) Complement simplu: 1. n retinopatia diabetic neproliferativ nu apar: A. Microanevrisme B. Exudate C. Hemoragii D. Neovase E. Dilatare capilar 2. Prevalena retinopatiei diabetice: A. Este de 50% dup 15 ani de evoluie B. Ajunge la 90% dup 20 ani de evoluie C. Este invers proporional cu nivelul glicemiei D. Este definit ca numr de cazuri noi raportat la numrul total de diabetici E. Nu depinde de durata diabetului 3. Despre maculopatie este fals afirmaia: A. Poate avea form ischemic sau edematoas B. Forma cea mai sever este cea edematoas C. Este diagnosticat prin angiografie cu fluorescein D. Edemul macular localizat este inconjurat de exudate E. Edemul macular difuz trebuie fotocoagulat n gril 4. Nefropatia diabetic incipient: A. Apare n primii ani de la diagnosticul diabetului B. Tensiunea arterial este crescut C. Nu sunt prezente leziuni anatomice D. Albuminuria este ntre 30-300mg/g creatinin E. Pacientul este simptomatic 575 5. Despre nefropatia diabetic este greit afirmaia: A. Apare la aproape 50% din cazurile de diabet tip 1

B. Rar debuteaz la peste 25 de ani de la diagnostic C. Este favorizat de un control glicemic slab D. Hipertensiunea arterial reprezint un factor de risc E. Vrful de inciden este la 10 ani de la debutul bolii 6. La pacientul diabetic: A. Cea mai frecvent cauz de AVC este fibrilaia atrial B. Angioplastia d rezultate mai bune dect bypassul C. Prognosticul pe termen scurt este mai prost dect la nediabetici D. Nu se face coronarografie din cauza afectrii renale frecvente E. Durerile toracice sunt frecvente 7. Afectarea piciorului la un diabetic poate fi dat de urmtoarele, cu excepia: A.Neuropatie B. Osteoartropatie C. Arteriopatie D. Retracie Dupuytren E. Ulceraii 8. Osteoatropatia diabetic: A. Precede un mal perforant plantar B. Poate duce la prabusirea boitei plantare C. Succede o leziune cutanat superficial D. Const n distrugerea articulaiilor metacarpiene E. Este o complicaie acut a diabetului tip 1 9. Arteriopatia membrelor inferioare: A. n stadiul 4 durerea este de repaus B. n stadiu 5 apare necroz C. De obicei sunt leziuni unice D. Tratamentul este conservator a E. In stadiul 2 apare claudicaia intermitent 576

Complement multiplu: Panfotocoagularea: Are indicaie n retinopatia proliferativ Se face pentru ndeprtarea microanevrismelor Este indicat n dezlipirea de retin Este contraindicat n sarcin Reprezint coagularea ntregii suprafee retiniene 2. Complicaiile microangiopatice sunt determinate de: A. Distensia peretelui capilarelor B. Ruptura peretelui vascular C. Scderea presiunii intracapilare D. Tromboza capilarelor E. Scderea porozitii membranei bazale 3. Tratamentul retinopatiei diabetice presupune: A. Tratament anticoagulant B. Control glicemic strict C. Control bun al tensiunii arteriale D. Terapie laser E. Tratament chirurgical 4. Infeciile la pacientul diabetic: A. Micozele pot fi cutanate, bucale, genitale B. Pielonefritele sunt frecvent asimptomatice C. Sunt rar tratate cu antibiotic deoarece poate crete glicemia D. Pot evolua pn la osteoliz E. Complic leziunile trofice ale membrelor inferioare 5. Neuropatia vegetativ: A. Depistat prin testarea cu monoflamentul B. Afecteaz cel mai frecvent membrele inferioare C. Poate da i gastroparez D. Poate aparea hipotensiune ortostatic

E. Diareea diabetic este predominant diurn, postprandial 6. Polineuropatia diabetic: A. Afectarea este bilateral i simetric B. Afecteaz centripet membrele C. Durerile sunt predominant diurne D. Afectarea motorie apare de la debut E. Reflexele osteotendinoase pot fi diminuate sau abolite 7. Despre neuropatia diabetic sunt adevrate afirmaiile: A. Mononevrita poate afecta nervii cranieni IV,V,VII B. Simptomatologia este predominant nocturn C. Neuropatia vegetativ poate afecta aparatul digestiv i genito-urinar D. Afectarea senzitiv artrokinetic este evideniat cu monofilamentul E. Tratamentul este preventiv (echilibrarea diabetului) i simptomatic 8. n arteriopatia membrelor inferioare: A. Apariia gangrenei distale duce de multe ori la amputaie B. Chirurgia de revascularizaie este mai puin eficient fa de nediabetici C. Leziunile sunt frecvent unice D. Predomin la nivel proximal E. Neuropatia este frecvent asociat 9. Sunt adevrate afirmaiile: A. Testul ECG de efort este frecvent negativ la diabetici B. Ischemia miocardic silenioas este mai rspndit la diabetici C. Este nevoie de screening al bolii cardiace ischemice la diabetici D. Durerile toracice sunt rare sau chiar absente E. Nu se face coronarografie din cauza riscului de insuficien renal 10.n nefropatia diabetic incipient: A. Apare n primii ani B. Sunt prezente leziuni anatomice ale glomerulilor i membranei bazale C. Poate apare i glomeruloscleroz D. Microalbuminurie ntre 30 i 300 mg/g creatinin

E. Tensiunea arterial este normal 578 11.Despre nefropatia diabetic sunt adevrate afirmaiile: A. Este Tecomandat reducerea aportului proteic B. Tensiunea arterial trebuie meninut sub 120/60mmHg C. Echilibrarea glicemic trebuie s fie ct mai bun D. Se folosete corticoterapia pentru scderea inflamaiei E. Terapia nu este influenat de proteinurie 12. Sunt adevrate afirmaiile: A. Distensia peretelui capilarelor duce la apariia de microanevrisme B. In arteriopatie apar leziuni multiple, seriate C. n neuropatie evoluia simptomelor este centrifug D. Tromboza capilarelor duce la edeme i exudaii E. In nefropatia macroalbuminuric apare glomeruloscleroz DIABETUL ZAHARAT DE TIP 1 I 2 LA ADULT TRATAMENT (pag. 1249-1254) Complement simplu: 1. Nu este o complicaie a tratamentului cu insulina: A. Hipoglicemia B. Alergia C. Cetoacidoza D. Creterea n greutate E. Lipodistrofia 2. Monitorizarea biologic la o persoan cu diabet se face prin: A. Glicemie venoas saptmnal B. HbAlc lunar C. Microalbuminurie de 4 ori pe an D. Creatinin seric de 4 ori pe an E. Bilan lipidic anual 3. Obiectivele controlului ponderal la un diabetic sunt:

A. Circumferina taliei sub 80 cm la brbai B. Circumferina taliei sub 94 cm la femei C. IMC sub 25 kg/m2 D. IMC sub 30 kg/m2 la brbai E. Toate cele de mai sus 4. Este adevrat afirmaia: A. n diabetul zaharat tip 1 deficitul de insulin este absolut B. Tratamentul cu insulin este rezervat pacienilor cu diabet zaharat tip 1 C. n diabet nu se administreaz antiagregante plachetare din cauza riscului de sngerare D. Dieta hipoglucidic este obligatorie doar la pacienii cu diabet tip 2 E. Diabetul zaharat contraindic sarcina 580 5. Urmtorii factori de risc cadio-vascular trebuie combtui la un diabetic: A. Fumatul B. Hipertensiune arterial C. Hipercolesterolemia D. Obezitatea E. Toate cele de mai sus Complement multiplu: 1. Dezechilibrul glicemic n sarcin poate duce la: A. Malformaii 3 B. Hiperglicemie neonatal C. Preeclampsie D. Macrosomie E. Insuficient coronarian 2. Insulinorezistena poate fi sczut prin: A. Activitate fizic B. Scdere ponderal

C. Metformin D. Sulfamide hipoglicemiante E. Acarboz 3. HbAlc: A. La o persoan nediabetic are valori ntre 6% i 7% B. Se recomand determinarea standardizat prin HPLC C. Reflect echilibrul glicemic din ultimele 3 luni D. Poate fi fals sczut n anemii E. Poate influena decizia de schimbare a tratamentului 581 4. Despre insulin sunt false afirmaiile: A. Nu se folosesc dou tipuri de insulin la acelai pacient B. Exist variaii de absorbie intra i interindividuale C. Schema terapeutic poate fi modificat de pacient n funcie de aportul alimentar D. Doza nu trebuie sa depaeasc lu/kgc/zi E. Crete riscul de apariie a hipoglicemiei 5. Absorbia insulinei poate fi influenat de: A. Lipodistrofiile hipertrofice B. Lungimea acului cu care se injecteaz C. Ora la care se face injecia D. Doz E. Cantitatea de glucide ingerate a 6. In sarcin poate apare: A. Ameliorarea retinopatiei B. Scderea HbAlc C. Creterea necesarului de insulin D. Macrosomia fetal E. Agravarea nefiropatiei 7. Despre tratamentul diabetului zaharat tip 2 sunt incorecte afirmaiile:

A. Prima etap este reprezentat de regimul igienodietetic B. HbAlc peste 7,5% sub tratament cu metformin impune iniierea insulinoterapiei C. Metfonninul este cel mai bine tolerat antidiabetic oral D. La persoanele vrstnice riscul de hipoglicemie impune un tratament mai puin intensiv E. Sulfamidele cresc secreia de insulin 582 8. Prevenia evenimentelor cadiovasculare la pacientul diabetic impune: A. Tratamentul cu statin doar dac LDL depete 1,9g/l B. Angiografia la toi pacienii cu suspiciune de arterit C. Meninerea TA sub 130/80mmHg D. Asocierea de antiagregant plachetar la pacienii cu risc crescut E. Sevrajul tabagic 9. Regimul igienodietetic n diabetul zaharat este: A. Prima linie terapeutic n diabetul tip 2 B. Hipocaloric hipoglucidic n tipul 1 de diabet C. Hipocaloric hipolipidic n tipul 2 de diabet D. Necesar pentru atingerea echilibrului glicemic E. Bazat pe alimente cu index glicemic crescut OBEZITATEA LA ADULT (pag. 1286-1280) Complement simplu: 1. Circumferina taliei: A. Se msoar la o treime de spina iliac anterosuperioar pe linia medioaxilar B. Este corelat cu grsimea visceral C. Confer risc cardiovascular crescut dac depete 88cm la femei Di 104cm la brbai D. Confer risc cardiovascular crescut dac depete 90cm la femei Gi 102cm la brbai E. Confer risc cardiovascular crescut dac este sub 80cm la femei si 102cm la brbai 2. Una din urmtoarele afeciuni nu este o complicaie a obezitii: A. Astmul bronic

B. Hipertensiunea arterial C. Diabetul zaharat tip 1 D. Hernia hiatal E. Limfedemul 3. Una din urmtoarele afeciuni nu este o complicaie a obezitii: A. Trombembolismul pulmonar B. Infarctul miocardic acut C. Sindromul ovarelor polichistice D. Sindromul de apnee n somn E. Sarcoidoza 4. Despre tratamentul obezitii este fals afirmaia: A. inta este o scdere ponderal de 5-10% B. Iniial este recomandat regimul alimentar i exerciiile fizice C. Medicaia poate fi administrat dac IMC >30Kg/m2 D. Chirurgia bariatric este indicat n caz de eec al celorlalte metode E. Complicaiile odat aprute, nu mai pot fi influenate de tratament 584 Complement multiplu: 1. ntre cauzele obezitii secundare nu se numr: A. Hipertiroidismul B. Insul inorezistena C. Factorii genetici D. Factorii comportamentali E. Tumorile hipotalamice 2. Evaluarea de rutin a unui pacient obez include: A Antecedentele familiale de obezitate B.Ancheta alimentar C.Spirometrie D.Evaluarea IMC E.Testul ECG de efort

3. n investigarea cauzelor creterii n greutate la un pacient obez se urmresc: A. Tulburrile psihologice B. Interveniile chirurgicale C. Consumul de A INS D. Modificarea stilului de via E. Modificri hormonale 4. Sunt contraindicaii ale chirurgiei bariatrice: A. IMC < 39kg/m2 B. Tulburrile severe de comportament alimentar C. Alcoolismul D. Afeciunile grave cu risc vital E. Diabetul zaharat 5. Despre anorexia nervoas sunt false afirmaiile: A. Este caracterizat prin perioade de scdere ponderal alternnd cu cretere important n greutate B. Are drept cauz o percepie alterat a imaginii corporale C. Asociaz tulburri hidroelectrolitice: hiponatremie, hiperpotasemie, hipocloremie D. Asociaz amenoree, tulburri de dinamic sexual E. Are inciden crescut la femei tinere 585 6. Confer risc de apariie a obezitii: A.Antecedentele heredocolaterale de obezitate B.Bulimia nervoas C Anorexia nervoas D.Nivelul crescut de activitate fizic (culturism) E.Regimul de via dezorganizat 7. Despre obezitate sunt adevrate afirmaiile: A. Este definit ca IMC>30 kg/m2 B. Este cauz de insulinorezisten i sindrom metabolic C. Poate duce la complicaii grave, amenintoare de via D. Iniierea tratamentului se face n spital

E. Este necesar o intervenie prompt cu regim alimentar restrictiv i scdere ponderal ct mai mare 8. Despre obezitate sunt adevrate afirmaiile: A.n sindromul metabolic se asociaz cu hipertensiunea arterial, dislipidemia, tulburri ale metabolismului glucidic B.n hipercorticism obezitatea este de tip ginoid i asociaz semne de hipercatabolism C. Pot apare modificri ale glicemiei, profilului lipidic, transaminazelor, ionogramei D. Spitalizarea se impune pentru iniierea tratamentului E. Tratamentul urmrete att scderea ponderal ct mai ales meninerea greutii obinute 586 UROLOGIE INFECIILE URINARE LA ADULT. LEUCOCITURIA (pag. 1286-1292) Complement implu: 1. Referitor la infeciile urinare la adult, sunt adevarate urmtoarele cu excepia: A. Afecteaza cel mai adesea femeile B. In cazul barbailor infeciile apar rar i in majoritate <50 ani C. La femei exista 2 vrfuri de incidena ? D. Apar rar prin infecii hematogene E. La brbai apar rar i in majoritate>50 ani 2. Criterii de cistita acut complict sunt urmtoarele, cu excepia : A. Uropatie B. Sarcina C. Imunodepresie D. Femeie intre 15 i 65 de ani E. Diabet 3. Nu reprezint complicaii ale prostatitei acute : A. Retenia acut de urina B. Abcedarea

C. ocul septic D. Prostatodinia E. Evoluia spre o forma cronic 4. Referitor la prostatita cronic, putem afirma c sunt adevarate urmtoarele , cu excepia: A. Reprezint o infecie cronic a glandei prostatice, din cauza absenei sau insuficienei tratamentului unei prostatite acute B. Sunt prezente semne urinare funcionale : disurie, arsuri micionale, dureri la ejaculare C. ECBU este cel mai adesea negativ D. Se efectueaz ECBU de control la 3 luni de la oprirea tratamentului E. Prostatidiniile pot fi foarte invalidante 587 5. Nu reprezint factori de risc in infeciile urinare nosocomiale : A. Sondajul vezical B. Vrsta peste 50 de ani C. Constipaia D. Sexul feminin E. Diabetul 6. In cazul leucocituriei leucocite nealterate apar in A. Imunodepresie; Tumora de vezic Nefropatie tubulointerstiiala cronic Infecie vaginal Litiaza vezical Complement multiplu: 1. Nu sunt factori favorizani ai infeciilor urinare la adult, cu excepia: A. Sarcina B. Diabetul C. Bilharzioza D. Antibioticele E. Dispozitive de contraceptie intrauterine 2. Examenul citobacteriologic al urinei (ECBU) presupune urmtoarele:

A. Se efectueaz inaintea oricrei antibioterapii B. Se efectueaz la mai puin de 4 ore de la ultima miciune C. Se colecteaz urina de la inceputul jetului; D. Presupune examen direct, cultura i antibiograma E. Presupune analiz imunohistochimica 588 3. Din punct de vedere clinic, in cistita acut avem urmtoarele semne : A. Semne funcionale urinare : arsuri micionale, imperiozitate, polakiurie B. Urina tulbure fr miros C. Cteodat hematurie macroscopic D. Febr E. Durere in fosa iliac dreapt, imitnd patologie apendicular 4. Vorbim despre cistite acute simple recidivante cand sunt intrunite urmtoarele : A. <4 episoade pe an B. ECBU sistematic C. La un pacient diabetic D. Tratament antibiotic lung adaptat la antibiogram E. Istoric de litiaza urinar 5. Nu reprezint factori de risc in pielonefrita acut, cu excepia : A. Sexul feminin B. Raport sexual cu miciune postcoitala C. Contraceptivele orale D. Refluxul vezico-ureteral E. Avortul spontan 6. ngrijirea unei pielonefrite acute simple se face ambulator, cu excepia : A. Sarcinii B. Vrstei intre 15-65 de ani C. Vomei D. Bunei tolerane clinice E. Diabetului

7. ngrijirea unei pielonefrite acute obstructive presupune : A. Spitalizare B. Drenaj al urinei in urgen prin montarea unei sonde ureterale sau efectuarea unei nefrostomii percutanate C. Tratament al obstacolului in urgen D. Antibioterapie dubl, parenteral, cu o durat total de 10 zile E. Tratament ambulator 589 8. Referitor la prostatita acut sunt adevarate urmtoarele : A. Exista semne funcionale urinare : disurie, polakiurie, arsuri micionale, dureri perineale B. Absena febrei C. Efectuare de ECBU, hemoculturi, bilan inflamator D. Nu este recomandat efectuarea unei ecografii pelviene postmicionale E. Apare exclusiv la vrstnici 9. In timpul sarcinii se produc urmatoarele modificri ale tractului urinar, cu excepia: A. Compresia ureterului stng B. Inhibarea peristaltismului cilor urinare C. Acidifierea urinei D. Glicozurie patologic E. Mrirea ncrcrii microbiene vulvo-perineale 10. Infeciile urinare aparute in timpul sarcinii prezint urmtoarele particularitai de ingrijire A. ECBU sistematic in caz de febr sau de simptomatologie urinar izolat B. Bacteriuriile asimptomatice nu necesita tratament C. Dup un episod de infccie urinar, realizarea sistematica a unui ECBU la 2 luni pan la natere D. Rifampicina, sulfamidele, chinolonele i tetraciclinele sunt contraindicate in timpul sarcinii E. Orice pielonefrita trebuie spitalizat i trebuie s beneficieze de ecografe renal

11. Referitor la infeciile urinare nosocomiale, sunt adevarate urmtoarele : *7 A. Pentru infeciile din blocul operator se pastreaz o intarziere de 30 de zile B. Este infecia nosocomiala cea mai frecvent C. Germenii sunt cel mai adesea multirezisteni D. Dac pacientul sondat are ECBU pozitiv la 24 de ore de la suprimarea sondei, trebuie tratt E. Diareea i diabetul sunt considerai factori de risc 590 RETENIA ACUT DE URINA (pag. 1295-1296) Complement simplu : 1. Referitor la retenia acut de urin, sunt adevarate urmtoarele cu excepia : A. Este vorba de o imposibilitate total i brutal de a urin B. Diagnosticul de retenie acut de urin este clinic C. Sunt necesare i examinri complementare D. Managementul const in drenajul de urgenta al urinei E. Globul vezical, la palpare, trezete nevoia de a urina Complement multiplu: 1. Referitor la globul vezical, putem afirma c : A. Apare bombarea regiunii hipogastrice B. Este dureros C. Este convex D. Palparea nu trezete nevoia de a urina E. Este o urgen chirurgical 2. Cteterul suprapubian, ca i masura de management in retenia acut de urina, este contraindict in: A. Prostatita acut B. Traumatism de bazin C. Absena de glob vezical D. Portaj aorto-femural E. Tumora de vezic

3. In cazul managementului reteniei acute de urin, sunt msuri asociate : A. ECBU pe urina drenat B. Golire vezical progresiva cu clampare (10 minute) la fiecare 300 ml pentru a evita hemoragia ex vacuo C. Cuantificarea urinei recoltate D. Slaba hidratare a pacientului E. Punerea unui dispozitiv de drenaj sub asepsie strict 591 4. In retenia acut de urin din cauza formrii de cheaguri intravezicale, sunt adevarate urmtoarele afirmaii: A. hematurie macroscopic anterioara frecvent B. Indepartarea manual a cheagurilor C. Punerea unui cteter suprapubian D. Lavaj continuu pana la obinerea de urin limpede E. Cistoscopia este este o metoda indispensabil de diagnostic 592 LITIAZA URINAR (pag. 1312-1315) Complement implu : 1. Referitor la litiaza urinar, sunt adevarate urmtoarele cu excepia : A. Apare la 5-10% din populaia general B. Sex-ratio : 3 brbai la 1 femeie C. Varf de inciden : intre 20 i 60 de ani D. Recidive frecvente E. Afecteaz cu preponderen rasa alb 2. In litiaza urinar, diagnosticul clinic se pune pe urmtoarele, cu excepia : A. Colic renal B. Insuficiena renal acut C. Hematurie D. Anurie E. Iradierea spre organele genitale externe homolaterale

3. Referitor la tratamentul colicii renale complicate nu este adevarat: A. Oprirea alimentaiei orale B. Supraveghere ambulatorie, apoi intoarcere la domiciliu cu autosupraveghere durerii, diurezei i febrei C. In caz de febr, antibioterapie parenteral D. Antialgice, antispasmodice E. Tratarea unei eventuale hiperkaliemii Complement multiplu: 1. Litiaza calcica : A. Are o frecven de 85% B. Calcul ii sunt radioopaci C. Compoziia calculului poate fi reprezentat de oxalat de calciu sau fosfat de calciu D. Factori favorizani: hipercalcemie, hiperuricemie, hiperoxalurie E. Este cea mai intalnit 593 2. Litiaza fosfoamoniacomagnezian : A. Are o frecven de 15 % B. Calculii sunt radioopaci C. Cretere rapida, deseori voluminoas (coraliform); D. Factori favorizani: pH urinar acid (<6), infecii urinare cu germeni productori de ureaze E. Prezint risc inalt de pielonefrit 3. Referitor la colica renal sunt adevarate urmtoarele cu excepia : A. Durere lombara acut B. Iradiere spre organele genitale C. Existena poziiei antalgice D. Absena semnelor funcionale digestive E. Risc de insuficien ranal cronic 4. Sunt utile in examinarea litiazei urinare urmtoarele: A. Radiografia abdominal simpla;

B. Ecografia renal C. Urografie intravenoas D. Uretrografie retrograd E. CT abdomino-pelvin far injecie (nativ) 5. Din punct de vedere al examinarii litiazei urinare, nu sunt adevarate cu excepia : A. Radiografia abdominal simpl permite identificarea calculilor radioopaci B. Ecografia renal precizeaz topografia unui calcul migrat pelvin C. Urografia intravenoas precizeaz topografia calculului D. CT abdomino-pelvin far injecie nu pune in eviden calculii milimetrici transpareni E. Uro-CT ofer avantajele UIV i CT abdomino-pelvin 594 6. Tratamentul colicii renale simple presupune: A. AINS i.v. apoi per os B. Antialgice i.v. apoi per os C. Oprirea alimentaiei orale D. Filtrarea urinei E. Restrictie hidrica in timpul perioadelor dureroase 7. Reprezint indicaii de ablatie a calculului renal A. >10 mm B. Calculi bilaterali C. Calculi pe rinichi unic D. Durere rezistena la tratamentul medical bine efectuat E. Calcul unic 8. Referitor la regulile igieno-dietetice ce au ca scop prevenirea recidivelor litiazei urinare, putem afirma ca : A. Litiaza calcic : cur de diurez, lupta contra reziduului postmicional B. Litiaza fosfoamoniacomagneziana : cur de diureza, dezinfecie urinar C. Litiaz uri c : cur de diureza , tratament hipouricemiant D. Litiaz cistinica : cur de diurez, alcalinizarea urinei E. Sunt contraindicate in caz de diabet

9. In cazul unei colici nefretice, diagnosticul diferenial se face cu : A. Compresie extrinsec : adenopatie, fbroza retroperitoneal B. Obstacol endoluminal C. Colecistit acut D. Ulcer perforat E. Apendicit acut 10. Referitor la evoluia litiazei renale, sunt false urmtoarele afirmaii: A. Eliminare spontana a calculului B. Recidiv rar C. Complicaiile sunt reprezentate de : insuficiena renal acut, ruptur caii excretoare, urinom D. Nu determin sechele E. Predispune la infecii urinare 595 PATOLOGIA TUMORAL BENIGN I MALIGN A APARATULUI UROGENITAL MASCULIN HIPERTROFIA BENIGN DE PROSTATA (pag. 1316-1318) Complement implu: 1. Scorul IPSS cu privire la hipertrofia benign de prostata presupune : A. 20-30 puncte : simptome severe B. Evalueaza simptomele i impactul asupra vieii C. 8-19 puncte : simptome moderate D. 0-7 puncte : simptome absente E. Are o valoare clinica puin important, avnd mai mult scop didactic 2. Identificai afirmaiile adevarate cu privire la bilanul complementar al hipetrofiei benigne de prostata, cu excepia : A. Presupune efectuarea CT pelvin cu substan de contrast LV. B. Presupune dozarea PSA C. Presupune efectuarea debitmetriei i msurarea reziduului postmicional D. Efectuarea ECBU E. Efectuarea ecografiei reno-vezico-prostatice

3. Semnele funcionale urinare obstructive in hipertrofia benign de prostat sunt urmtoarele, cu o excepie : A. Disurie B. Picturi retardate C. Urgenturie D. Jet urinar intrerupt E. Retenie vezical cronic 4. Sunt semne funcionale urinare iritative in hipertrofia benign de prostat : A. Disuria B. Nicturia C. Retenia vezical cronic D. Jetul urinar intrerupt E. Anuria 596 5. Identificai afirmaia eronat cu privire la complicaiile hipertrofiei benigne de prostata : A. Hidronefroza este o complicaie cu impact asupra aparatului urinar superior B. Poate s apar retenie acut de urin C. Prostatita este o complicaie cu impact vezi cal D. Pielonefrita este o complicaie cu caracter imediat E. La nivelul vezicii poate s apar litiaz de staz 6. Afirmaia corect cu privire la efectele secundare ale medicaiei folosite in tratamentul hipertrofiei benigne a prostatei: A. Alfablocantele pot da impoten B. Inhibitorii 5 alfa-reductazei pot avea ca efect secundar ginecomastie C. Fitoterapia este cea mai agresiva din punct de vedere al efectelor secundare D. Greaa poate s apar post administrare de inhibitor al 5 alfa-reductazei E. Alfa blocantele pot avea ca efect secundar scaderea libidoului 7. Sunt adevarate urmtoarele afirmaii cu privire la managementul terapeutic al hipertrofiei benigne de prostat, cu o excepie :

A. Alfa blocantele au ca mod de aciune deschiderea colului vezica! s B. Scorul IPSS mic impune abinere de la terapie i supraveghere C. Eficacitatea tratamentului cu inhibitor de 5 alfa reductaza apare dupa 6 luni D. Alfa blocantele au aciune imediat E. Biterapia este de prima intenie 8. Mijloacele chirurgicale de tratament al hipetrofiei benigne de prostat sunt urmtoarele, mai puin: A. Rezecie transuretral a prostatei B. Endoprotez uretral Fabian C. Adenomectomie transvezical D. Incizie cervicoprostatic E. RTUP 597 9. Sunt indicaii ale tratamentului chirurgical in hipetrofia benign a prosta tei: A. Tumora vezicala asociat ; B. Adenom > 60 g = RTUP ; C. Adenom < 30 g = adenomectomie transvezical ; D. Tratament medicamentos eficient, dar pacient tanar ; E. Adenom < 60 g = ICP ; 10.Monitorizarea pacienilor cu hipertrofie benign de prostat se face prin urmtoarele mijloace, mai puin : A. Tueu rectal B. Ecografic C. Masurarea PSA D. Scor IPSS E. Masurarea creatiniei Complement multiplu : 1. In hipertrofia benign prostatic, la tueul rectal prostata are urmtoarele caracteristici:

A. Prostata neteda B. Prostata indolor C. anul median pstrat D. Prostata mrit de volum E. Prost regulat 2. Sunt semne funcionale obstructive in hipetrofia benign a prostatei urmtoarele : A. Polakiuria B. Nicturia C. Urgenturia D. Retenia vezical cronic E. Disuria 598 3. In hipetrofia benign a prostatei sunt semne funcionale iritative urmtoarele, cu excepia: A. Jet urinar intrerupt B. Urgenturia C. Polakiuria D. Nicturia E. Disuria 4. Nu sunt corecte urmtoarele afirmaii cu privire la diagnosticul clinic al hipertrofiei benigne a prostatei, cu excepia : A. La tueul rectal anul median al prostatei pstrat B. Urgenturia este un semn funcional iritativ C. Prezenei de simptome moderate li se atribuie un scor IPSS intre 8 i 19 D. Retentia vezi cal cronic este un semn funcional obstructiv 5 ? E. Simptomele aparatului urinar inferior se vor clasa in simptomatologia sever 5. Bilanul complementar in hipertrofia benign a prostatei presupune efectuarea urmtoarelor: A. ECBU

B. IRM pelvin C. PSA total D. CT pelvin E. Ecografic reno-vezico-prostatic 6. Complicaiile cu impact vezical ale hipertrofiei benigne a prostatei sunt: A. Insuficiena renal cronic obstructiv B. Hematurie C. Prostatit D. Litiaza de staz E. Diverticuli vezicali 599 7. In hipertrofia benign a prostatei pot s apar urmtoarele complicaii: A. Hidronefroza B. Miciuni prin revarsare C. Anuria D. Pielonefrita E. Pielonefroza 8. Alfa blocantele, in tratamentul medicamentos al hipertrofei benigne a prostatei, au urmtoarele caracteristici: A. Au ca mod de aciune relaxarea muchilor netezi prostatici B. Ca efect secundar poate aparea ginecomastia C. Au aciune imediata D. Pot da ejaculare retrograd, ca efect secundar E. Prezint risc de retentie urinar acut, dac administrarea este oprit brutal 9. Cu privire la tratamentul medical in hipertrofia benign a prostatei, nu sunt adevarate afirmaiile urmatoare, cu excepia : A. Tratamentul medical se adreseaza doar pacienilor simptomatici B. Inhibitorii 5 alfa-reductazei prezint eficacitate dupa 6 luni C. Se prefera in HBP complicat cu insuficiena renal cronic D. Alfa blocantele pot avea ca efect secundar scaderea libidoului

E. La pacienii cu jena simptomatic uoar i scor IPSS mic se practic supraveghere i abinere de la terapie 10. Efectele secundare ale inhibitorilor de 5 alfa-reductaza in tratamentul HBP sunt: A. Hipotensiune ortostatic B. Ginecomastie C. Grea '5 D. Impotena E. Aritmii 600 1 l.Sunt afirmaii eronate cu privire la tratamentul chirurgical HBP : A. Se efectueaz in caz de HBP complict cu calculi vezicali B. Rezecia transuretral se efectueaz dac greutatea adenomului depete 60 g C. Adenomectomia transvezical se facc prin laparotomie D. Incizia ccrvicoprostatic nu retrage adenomul E. In caz de tumor vezical asociat se prefer abinerea de la tratamentul chirurgical 12.In tratamentul chirurgical al HBP : A. Rczecia transuretrala a prostatei prezint risc de sindrom de RTUP in caz de rezecie > 1 ora B. Are indicaie in caz de tumor vezical asociat 5 C. Adenomectomia transvezical se efectueaz in cazul unui adenom < 60 g D. Incizia cervicoprostatic asigura ejaculare conservat E. In cazul unui adenom < 30g se practica ICP 13.Tratamentele alternative in HBP sunt: A. ICP B. Endoprotez uretral Fabian C. Sonda vezical a demcure D. Sc prefer in caz de tumor vezical asociat

E. Nici una de mai sus 14.Monitorizarea HBP se realizeaz prin urmtoarele metode, cu excepia A. Catalog micional B. Tueu rectal C. Scor IPSS D. Biopsie prostatica E. RMN pelvin 601 15.Indicaiile-tratamentului chirurgical in HBP sunt A. HBP complicat cu hematurie B. Dorina pacientului C. Tratament medical euat D. Tumor vezical asociat E. RTUP in caz de adenom > 60 g 602 TUMORI DE PROSTATA (pag. 1319-1322) Complement simplu: 1. Sunt factori de risc pentru tumorile prostatice, cu o excepie : A. Originea etnic B. Antecedente personale de cancer de sn C. Antecedente personale de hipertrofie benign a prostatei D. Tratament cu androgeni E. Forme familiale 2. Identificai afirmaia eronat cu privire la diagnosticul tumorilor de prostat : A. Creterea izolat a PSA total B. Hematurie/hemospermie C. Anomalie la tueul rectal D. Dureri in regiunea anal E. Insuficiena renal cronic obstructiv

Examenul clinic in tumorile prostatei presupune : Identificarea la tueul rectal a unui nodul dur Tueul rectal ntotdeauna pozitiv Antecedente familale de tumori testiculare in anamnez Palparea unei formaiuni perianale Modificri ale scaunului 4. Creterea PSA poate sa apar in raport cu umatoarele etiologii, mai puin : A. Prostatita B. Sondaj vezical C. Ejaculare recent D. Hipertrofie benign de prostat E. Retenie acut de urin 603 5. Cu privire la examenul anatomopatologic, in cazul tumorilor prostatice, este adevarat afirmaia : A. Un scor Gleason 4 traduce un grad mediu difereniat B. Un scor Gleason 2 traduce un grad bine difereniat C. D informaii asupra extinderii sau nu de capsula prostatei D. Adenocarcinomul este prezent in peste 50% din cazuri E. Cu ct scorul Gleason este mai sczut, cu att prognosticul este mai rezervat 6. Identificai afirmaia greita cu privire la precauiile prealabile biopsiei in tumorile prostatice: A. ECBU steril B. Verificarea bilanului hemostazei C. Preparare rectal D. Antibioprofilaxie E. Repaus sexual 7. Principalele complicaii ale biopsiei prostatice sunt: A. Prostatita acut B. Prostatita cronic C. Disurie D. Peritonita E. Diseminare locoregional

8. Identificai afirmaia eronat privind riscul D'AMICO in tumorile prostatice A. Riscul intermediar se traduce prin PSA intre 11-20 ng/ml B. Riscul ridict apare la pacieni in stadiu clinic T2c ; C. Scor Gleason < 6 indic risc sczut de efracie capsular D. RMN-ul prostatic se efectueaz doar in cazurile cu risc crescut E. La pacienii cu risc sczut nu se face bilan de extensie 604 9. Bilanul de extensie in tumorile prostatice in cazul pacienilor cu risc intermediar sau ridict de efracie capsular cuprinde : A. Ecografie transrectal B. Dozare PSA total C. Scintigrafie osoas D. RMN pelvin E. Disecie ganglioni inghinali 10. Nu este adevarat afirmaia cu privire la tratamentul curativ chirurgical al tumorilor prostatice : A. Presupune ablaia prostatei i a veziculelor seminale B. Se prefera in stadiile T1/T2/T3, NI, MO C. Reprezint prostatectomie total D. Are ca efecte secundare incontinena urinar cel mai adesea tranzitorie E. Disfunctia erectil este un efect secundar frecvent > 11. Cu privire la radioterapia prostatica conformational in tumorile prostatice nu este adevarata afirmaia: A. Presupune o doza de cel puin 65 Gy B. Este fractionat C. Are ca efecte secundare cistita i rectita rdice D. Are rezultate mai bune dect chirurgia in cazul disfunciei erectile E. In caz de recidiv la un pacient ca a avut o prim radioterapie, chirurgia secundar este imposibil

12. Managementul terapeutic al tumorilor prostatice presupune : A. Prostatectomia totala implic ablaia prostatei i a ampulei rectale, cu colostoma definitiv B. In stadiul metastatic se practic doar hormonoterpie C. In stadiul avansat local se practic prostatectomie total cu evidare ganglionar D. Efectul de flare up presupune creterea ireversibila a secreiei de LH la inceputul tratamentului cu agonist LHRH E. In stadiul localizat, de prim intenie este supresia androgenic 605 13.Monitorizarea in tumorile prostatice presupune, mai puin : A. Dozaj PSA regulat B. In stadiu metastatic scintigrafie osoas anual C. Ecografic transrectal la 6 luni D. Tueu rectal E. In stadiul metastatic se supravegheaz testosteroneinia 14.In stadiul metastatic al tumorilor prostatice : A. Radioterapia se cupleaz cu hormonoterapia de lunga durata B. Ca urmare a efectului de fiare up, orice hormonoterapie trebuie sa inceapa cu 15 zile de tratament cu antiestrogeni C. Pulpectomia testicular se propune la pacienii ce refuz tratamentul radioterapie D. Blocajul androgenic complet presupune administrare de agonist LHRH i antiandrogen E. Tratamentul simptomatic asociat are eficacitate redus Complement multiplu : 1. Diagnosticul in tumorile prostatice are ca moduri de relevre : A. Anomalie la tueul rectal B. Hematurie C. Dureri hipogastrice chiar in stadiile puin avansate D. Descoperire anatomopatologic pe fragmente de rezecie pentru hipertrofia benign a prostatei

E. Tulburri de tranzit intestinal 2. In tumorile prostatice, la tueul rectal se observ : A. Asimetrie de consisten a prostatei B. tergerea anului median C. Infiltrarea veziculelor seminale D. Poate fi normal E. Identificarea unui nodul dur 606 3. Referitor la cancerul prostatic, sunt adevarate urmtoarele : A. Este -a doua cauza de deces de cauze neoplazice B. Este hormonodependent C. Ca i origine etnic, populaiile cele mai afectate sunt caucazienii i cele asiatice D. Antecedentele persoanale de cancer renal reprezint un factor de risc E. Are o incidena de 20/50000/an 4. Creterea PSA poate fi intalnit in urmtoarele cazuri, altele dect tumorile prostatice, cu excepia: A. Sondaj vezical B. Tueu rectal recent cu masaj prostatic aplicat C. Biopsie prostatic D. Infecii urinare repetate E. Prostatita 5. Privind diagnosticul de certitudine al tumorilor prostatice : A. Se face prin biopsii prostatice ecoghidate B. Biopsia prostatica se face sub rahianestezie C. Se preiau minim 5 biopsii din fiecare lob D. Biopsia poate avea ca i complicaie hematuria E. Ca i precauii prealabile biopsiei se executa antibioprofilaxia, prepararea rectal a bilanul hemostazei i ECBU (steril) 6. Complicaiile principale in urma efecturii biopsiei prostatice sunt urmtoarele, cu excepia :

A. Rectoragii B. Constipaie C. Fistula perianal D. Infecie urinar E. Prostatit acut 607 7. Scorul Gleason in tumorile prostatice : A. Cu ct este mai sczut, cu att prognosticul este mai slab B. Reprezint gradul de difereniere celular C. Un scor Gleason 2 reprezint un grad bine difereniat D. Un grad nedifereniat reprezint prognostic slab E. Un scor Gleason 8 reprezint grad mediu difereniat 8. Nu sunt afirmaii adevarate in legtur cu bilanul de extensie al tumorilor prostatice, mai puin: A. Pacienii cu risc sczut de efracie capsular au scor Gleason 6/7 B. PSA> 20 ng/ml traduce un risc ridicat de efracie capsular C. La pacienii cu risc intermediar de efracie capsular se efectueaz CT pelvin D. La pacienii cu risc sczut de efracie capsular este obligatorie scintigrafia osoas E. RMN-ul prostatic face diferenierea intre stadiul T2 i T3 9. Stadiul T2 al tumorilor prostatice reprezint : A. T2a > 50 % dintr-un lob B. Tumora limitat a prostatei C. T2c afectare a ambilor lobi D. T2b > 50 % dintr-un lob E. Cancer non-palpabil 10. In clasificarea TNM 2010 (a aptea ediie) a tumorilor de prostat : A. N 1 traduce adenopatii metastatice B. Mlb traduce metastaze viscerale C. T3b traduce invazie a veziculelor seminale D. MO traduce metastaze la distan, neevaluate

E. Tic traduce cancer detectat prin biopsii realizate pentru PSA normal 11 .In stadiul localizat al tumorilor prostatice se practica : A. Ablaia prostatei i a veziculelor seminale B. Prostatectomia total are ca efecte secundare anejacularea, disfuncia erectil i incontinena urinar tranzitorie C. Radioterapia prostatic conformaional cu o doz de minim 65 Gy D. Supraveghere activ dac sperana de viata depete 10 ani E. Hormonoterapie 608 12.Tratamentul simptomatic asociat in stadiul metastatic al tumorilor prostatice presupune urmtoarele , mai puin : A. Decompresie medular chirurgical B. Radioterapie prostatic conformaional C. Antialgice de palier 3 D. Rezecie transuretral prostatic E. Medicaie antiemetic 13.Cu privire la stadiul avansat local al tumorilor prostatice : A. Tratamentul este paliativ B. Radioterapia se face in doz de 70 Gy intre apte i opt sptmni; C. Reprezint stadiul T3, NO, MO D. Hormono-terapie, dar nu mai mult de trei luni datorit efectelor adverse E. Se efectueaz doar hormonoterapie 14.Monitorizarea in tumorile prostatice presupune : A. Dozaj PSA regulat Scintigrafie prostatic anual CT toraco-abdomino-pelvin in stadiul metastatic Tueu rectal Evaluarea testosteronemiei in stadiul metastatic 15.Sunt afirmaii false cu privire la efectul de fiare up in tumorile prostatice : A. Reprezint creterea tranzitorie a secreiei de LH la inceperea tratamentului cu agonist LHRH B. Poate antrena o cretere a masei tumorale

C. Se poate asocia cu compresie medulara pe metastaza osoas D. Orice tratament cu agonist LHRH trebuie sa inceap cu 5 zile de tratament cu antiandrogeni E. Apare ca urmare a radioterapiei prostatice conformaionale 609 16.Examenul histopatologic in cancerul de prostat : A. Relev adenocarcinom in peste 95% din cazuri B. Presupune ntocmirea scorului Gleason C. Evalueaz extinderea in raport cu capsula prostatei D. Un scor Gleason de 2,3,4 reprezint un grad nedifereniat E. Un scor Gleason de 5,6,7 reprezint un grad mediu difereniat 17.Cu privire la explorrile biologice in tumorile prostatice, sunt afirmaii false urmtoarele, cu excepia: A. Un dozaj al PSA total < 4 ng/ml reprezint un dozaj normal, eliminnd suspiciunea de cancer prostatic B. Un dozaj al PSA total > 4 ng/ml este peste limita normal, fiind necesare biopsii prostatice C. Creterea PSA poate s apar i in hipetrofia benign a prostatei D. PSA-ul este o protein specific a cancerului prostatei E. PSA poate crete dup sondaj vezical 610 TUMORI DE RINICHI (pag. 1323-1327) Complement simplu: 1. Cu privire la epidemiologia i factorii de risc in tumorile renale sunt adevarate urmtoarele, cu o excepie : A. Este o forma rar de cancer B. Apare la adulii < 40 ani C. Transplantul renal reprezint un factor de risc D. Este al treilea tip de cancer urologic E. Tabagismul este un factor de risc

2. Sunt factori de risc pentru tumorile renale : A. Litiaza renal cronic B. Pielonefrite repetate C. Consumul de droguri D. Scleroza tuberoasa Bourneville E. Infecii urinare repetate 3. In diagnosticul clinic al tumorilor renale sunt adevarate urmtoarele, mai puin : A. Reprezint o descoperire intmpltoare ca urmare a imagisticii abdominale B. Apar dureri lombare C. Apare hematuria microscopic D. Apare varicocelul, mai ales de parte stanga E. Ca semne generale se pot intalni: febra, transpiraia, alterarea strii generale 4. Dintre urmtoarele afirmaii despre sindroamele paraneoplazice in tumorile renale, una singura este adevarat : A. Sunt frecvente aprnd in peste 25% din cazuri B. Scderea vitezei de sedimentare C. Hiperuricemie D. Hiponatremie E. Anemie inflamatorie 611 5. Urmtoarele reprezint indicaii ale punciei- biopsie renale, mai puin : A. Suspiciune tumora de suprarenal B. Suspiciune de tumora benign la imagistic C. Suspiciune de limfom sau metastaz intrarenal D. Pacient cu risc chirurgical ridicat(rinichi unic) E. naintea unui tratament adjuvant in formele metastatice extinse 6. In tumorile renale, ecografia renal i abdominal relev : A. Tumora slab vascularizat B. Invazia venei renale C. Tumora neomogen, hipoecogen

D. Afectarea capsulei renale E. Tumora hiperecogen 7. Sunt false urmtoarele afirmaii cu privire la examenele imagistice in tumorile renale: A. Uro-CT este un examen de referin B. Se evalueaza rinichiul contralateral datorita posibilitii existenei cancerului sincron C. Ecografia renal evideniaz o tumor cu invazie intraparenchimatoas, vascularizat, neomogen, hipoecogen D. Prin uro-CT este imposibil evaluarea adenopatiilor lombo-aortice E. Tromboza venei renale sau cave inferioare se demonstreaz prin uro -CT 8. Managementul in tratamentul tumorilor renale presupune : A. Nefrectomia parial are ca indicaii tumora in stadiu T2 a i b B. In nefrectomia lrgit se practic ablaia rinichiului, a grsimii perirenale pana la fascia Gerota i eventual la suprarenal C. Tratamentul cu antiangiogenice are eficient redus datorit hipovascularitatii tumorilor renale D. In nefrectomia parial este obligatorie clamparea pediculului vascular E. Nefrectomia lrgit este de prima intenie in cazul tumorilor metastatice 612 9. Sunt afirmaii false cu privire la angiomiolipom : A. Este compus din esut gras, muscular neted i vase sanguine B. Poate aparea bilateral C. Imagistica este cvasipatognomonic D. Este cea mai rar tumor solid a rinichiului E. Dac tumora depete 4cm exist risc de hemoragie in retroperitoneu sau calea excretoare superioar lO.Cu privire la chistul renal sunt adevarate urmtoarele : A. Impune tratament chirurgical obligatoriu B. CT : leziune tisular cu efect invaziv C. Clasificarea Bosniak cuprinde ase stadii D. Este o afeciune ereditar

E. Este foarte frecvent asimptomatic Complement multiplu : 1. Nu sunt factori de risc pentru tumorile renale, cu excepia : A. Litiaza renal B. Transplantul renal C. Dializa cronic D. Consumul de alcool E. Facomatoze 2. Diagnosticul clinic al tumorilor renale presupune apariia : A. Contactului lombar B. Polakiuriei C. Hematuriei D. Insuficienei renale cronice E. Feocromocitomului 3. Sunt sindroame paraneoplazice in cancerul renal: A. Hiperkaliemia B. Anemia C. Febra de lung durat D. HTA E. Poliglobulia 4. Sunt adevarate afirmaiile cu privire la sindroamele paraneoplazice din cancerul renal: A. Anemia apare datorit pierderilor renale de Fe B. Febra de lung durat apare datorit eliberrii de substane pirogene sau de citokine C. HTA apare datorit reteniei saline D. Poliglobulia apare datorit secreiei inadecvate de EPO E. Colestaza anicteric are prognostic slab 5. Sunt false cu privire la uro-CT in tumorile renale : A. Este un examen de referina B. Nu se efectueaz de rutin datorit complicaiilor secundare administrrii substanei de contrast iodate

C. Relev o mas ce deformeaz conturul renal D. Urmrete detecia adenopatiilor Iomboaortice E. Masa descoperita este omogen, cu densiti lichidiene 6. Cu privire la puncia-biopsia renal in cazul tumorilor renale sunt adevarate : A. Se recomand de rutina B. Este indicat in suspiciunea de angiomiolipom C. Se execut inaintea unui tratament in formele metastatice extinse D. Are indicaie pentru excluderea unui chist de tip II Bosniak E. Se indic in caz de suspiciune de tumor benign la imagistic 614 7. Nu sunt adevarate urmtoarele afirmaii cu privire la nefrectomia parial in cancerul renal, cu excepia : A. Reprezint o tehnic de chirurgie conservatoare B. Are indicaie in tumorile de talie mic 9 C. Presupune analiza histopatologic a piesei D. Se practic in stadiul T2, NO, MO E. Se execut clamparea pediculului vascular 8. Nefrectomia lrgit in tumorile renale presupune : A. Extirparea masei tumorale cu pastrarea rinichiului restant B. Analiza anatomopatologic a piesei operatorii C. Clampare prealabil a pedicului vascular D. Pastrarea obligatorie a glandei suprarenale datorit dezechilibrului hormonal ce l -ar produce extirparea acesteia E. Este indicat tumorilor < 4 cm 9. Sunt adevarate afirmaiile cu privire la evoluia i monitorizarea tumorilor renale : A. Supravieuirea global este de 60%, foarte variabil conform stadiului TNM B. Dupa chirurgia conservatoare se supravegheaz creatininemia i VSH-ul C. Are ca scopuri supravegherea funciei renale i a rinichiului controlateral D. Se urmrete diagnosticul precoce al unei recidive locale sau la distan

E. Dup nefrectomie lrgit se urmrete funcia renal prin urografii 10. Angiomiolipomul: A. Este o tumor rar a rinichiului B. Poate s fie bilateral C. Este avascular D. Tratamentul presupune embolizare sau chirurgie conservatoare dac este simptomatic E. Imagistica trebuie susinut de examen anatomopatologic 615 1 l.Sunt adevarate urmtoarele cu privire la oncocitomul renal : A. Este o tumor malign renal B. Diagnosticul diferenial cu cancerul de rinichi este dificil C. Imagistica relev cicatrice central in mijlocul leziunii D. Este necesar explorarea chirurgical pentru proba histopatologic E. Administrarea de chimioterapice este obligatorie preoperator 12. Identificai afirmaiile false cu privire la chistul renal: A. Impune tratament chirurgical, datorit riscului crescut de malignizare B. La examinarea CT se observ o leziune cu coninut lichidian hipodens, cu contururi regulate C. Clasificarea Bosniak permite clasificarea de la benign la foarte suspect D. Tratamentul este conservator E. La eco Doppler se constat vascularizaia important 616 TUMORI DE TESTICUL (pag. 1328-1331) Complement simplu: 1. Referitor la tumorile de testicul, sunt adevarate urmtoarele afirmaii: A. 5% dintre tipurile de cancer la barbat B. Varf de frecven intre 25 i 35 de ani C. Fr depistare in masa : instruirea autopalparii D. >60% dintre cazurile diagnosticate la un stadiu limitat la testicul

E. Este un tip de cancer intalnit la copii 2. In cazul tumorilor de testicul, nu sunt considerai factori de risc cu excepia A. Antecedente de cancer de prostat B. Atrofie testicular postraumatic C. Sindromul Dovvn D. Hermafrodismul E. Hernia inghinal 3. Diagnosticul diferenial al tumorilor testiculare se face cu urmtoarele, cu excepia : A. Traumatism testicular B. Epididimita C. Orhita D. Periorhita nodular E. Orhiepididimita 4. In cazul tumorilor de testicul, bilanul extinderii (realizat dupa chirurgie) presupune urmtoarele, cu excepia : A. CT cerebral B. CT toraco-abdomino-pelvin C. Radiografie toracic standard D. Scintigrafie osoas E. PET-scan in caz de seminom 617 5. Referitor la managementul imediat al tumorilor testiculare, este fals afirmaia: A. Este o urgen chirurgical B. Este necesara o informare clar, loial i adecvat a pacientului C. Este necesar consimmntul in scris al pacientului D. Necesita tratament chirurgical E. Se impune dozaj al markerilor tumorali serici 4 luni dupa orhiectomie 6. Din punct de vedere anatomopatologic sunt considerate tumori non-germinale cu excepia: A. Gonadoblastom

B. Sarcom C. Teratom D. Tumori cu celule Sertoli E. Tumora adenomatoida 7. Urmtoarele afirmaii referitoare la clasificarea postoperatorie a cancerelor testiculare - TNM 2009 sunt adevarate, cu excepia: A. pT3 tumora care invadeaz cordonul spermatic, cu sau fr invazie vascular sau limfatic B. pT4 tumora care invadeaz peretele scrotal C. N3 adenopatie >4 cm D. Mx metastaze la distanta non-evaluabile E. S0 Markeri normali 8. Referitor la clasificarea postoperatorie a cancerelol testiculare TNM 2009, nu este adevarat: A. SI LDH <1.5 N B. S3 AFP>10000 C. S2 hCG 5000-50000 D. S3 LDH >10 N E. SI AFP 1000-10000 618 9. Referitor la tratamentele complementare ale tumorilor de testicul, este adevarat urmatoarea afirmaie: A. Seminomul nu este chimiosensibil B. Seminomul nu este radiosensibil C. Stadiu localizat NO, MO: chimioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace homolaterale D. Stadiu localizat NO, MO : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace contralaterale E. N3 sau Ml : polichimioterapie cu BEP

10. Urmtoarele afirmaii referitoare la tratamentele complementare aplicate in cazul tumorilor testiculare nu sunt adevarate, cu excepia: A. Seminomul nu este chimio- i radio sensibil B. Stadiu localizat NI, MO : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace homolaterale C. Stadiu localizat NO, Ml : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace homolaterale D. Stadiu localizat NO, MO : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace homolaterale E. N2 sau Ml : polichimioterapie cu BEP Complement multiplu: 1. Referitor la tumorile de testicul sunt adevarate urmtoarele, cu excepia: A. Cancer la brbatul tnr B. Un examen testicular normal elimin diagnosticul C. Reprezint 1% dintre tipurile de cancer la barbat D. Disgenezia testicular (Klinefelter) nu reprezint un factor de risc E. Vrful de frecven intre 20 i 35 de ani 2. Sunt considerai factori de risc pentru apariia cancerului de testicul: A. Ectopia testicular inghinal B. Criptorhidia C. Disgenezia testiculara (Klinefelter) D. Factorii genetici E. Atrofia testicular infectioas 619 3. In cazul unei tumori de testicul, anamneza evideniaz : A. Identificarea factorilor de risc B. Marirea in volum a burselor C. Durere testiculara de tip intepatura, junghi D. Antecedente personale patologice E. Durere testiculara acut prin necroza sau hemoragie intratumoral

4. Despre diagnosticul clinic in cazul tumorilor de testicul, sunt adevarate : A. Examenul testicular nu se face bilateral i comparativ B. Identificarea unei mase dure, dureroase C. Semnul Chevassu pozitiv D. Leziune opac la transiluminare E. Un examen testicular normal nu elimin diagnosticul 5. in cazul tumorilor testiculare, examenul testicular trebuie sa indeplineasca urmtoarele condiii: A. S fie bilateral i comparativ B. S identifice o mas dur C. S identifice o mas dureroas D. S constate conservarea anului epididimotesticular E. S pun in eviden o leziune opac la transiluminare 6. In cazul unei tumori de testicul, examenul general presupune : A. Palpare doar a ganglionilor inghinali B. Alterarea strii generale C. Hepatomegalie D. Identificarea edemelor membrelor inferioare E. Ginecomastie (prin secreie crescut de estrogen) 7. Diagnosticul diferenial al tumorilor testiculare se face cu : A. Epididimit B. Orhit C. Orhiepididimit D. Hidatita Morgagni; E. Hidrocel 620 8. In cazul tumorilor testiculare, diagnosticul diferenial nu se face cu : A. Hematocel B. Chist epididimar C. Traumatism testicular

D. Hernia inghino-scrotal ncarcerat E. Torsiune a cordonului spermatic 9. Examinarile complementare in cazul unei tumori testiculare, cuprind : A. Ecografie Doppler testicular bilateral B. Radiografie toracic standard C. Ecografie testicular D. CT toraco-abdomeno-pelvin E. Biopsie 10. Ecografia Doppler testicular : A. Se face unilateral B. Este indispensabil C. Evidentiaza masa omogen, hipoecogen D. Cteodata masa hipervascularizat E. Masa neomogen, hipoecogen 11. Sunt markeri serici tumorali : A. C. D. LDH HCG GUT B. Alfafetoproteina

E. Dozaj la diagnostic i 2 sptmni dupa orhiectomie 12. Referitor la tratamentul chirurgical al tumorilor testiculare, urmtoarele afirmaii nu sunt adevarate cu excepia : A. Orhiectomie pe cale scrotal B. Clampare prealabil a cordonului spermatic C. Prelevri de markeri tumorali in cordon D. +/ - montarea de protez testicular (indiferent de prezena sau absena infeciei); E. Trimiterea piesei pentru analiza anatomopatologic 621 13. Referitor la tumorile testiculare, din punct de vedere anatomopatologic nu sunt adevarate urmtoarele:

A. Tumorile germinale reprezint 60% B. Seminomul este o tumor non-germinala C. Coriocarcinomul este o tumora non-seminomatoas D. Tumorile non-seminomatoase reprezint 60 % din totalul tumorilor germinale E. Tumora Brenner aparine tumorilor germinale 14. Sunt considerate tumori non-germinale din punct de vedere anatomopatologic, cu excepia: A. Tumori cu celule Leydig B. Androblastom C. Carcinom embrionar D. Mezoteliom E. Tumori de sac vitelin 15. Tumorile non-germinale se clasific in : A. Seminom B. Tumori ale cordoanelor sexuale i ale stromei gonadale C. Tumori ale primordiului gonadal D. Tumori non-seminomatoase E. Tumori ale anexelor i ale esuturilor de susinere 16. Referitor la clasificarea postoperatorie TNM 2009 a tumorilor testiculare, urmtoarele sunt adevarate cu excepia : A. pT= tumori primitive B. pT0=far tumori primitive eviden C. pTl= tumora limitat la testicul far atingerea epididimului D. pT2- tumora limitat la testicul i epididim, far invazie limfatic, vascular sau a vaginalei E. pT4= tumora care invadeaz peretele scrotal 622 17. Referitor la clasificarea postoperatorie TNM 2009 a tumorilor testiculare urmtoarele nu sunt adevarate cu excepia: A. pTis carcinom in situ

B. Nx adenopatii non-evaluabile C. NI adenopatie <2 cm cel mai mare diametru D. N2 adenopatie intre 2 i 4 cm E. N3 adenopatie >4 cm 18. Referitor la clasificarea postoperatorie TNM 2009 in cazul tumorilor testiculare, SI presupune: A. LDH < 1.5N B. hCG 5000-50000 C. LDH 1.5-10 N D. hCG <5000 E. AFP 1000-10000 19. Referitor la clasificarea postoperatorie TNM 2009 in cazul tumorilor testiculare, S2 presupune urmtoarele, cu excepia: A. LDH 1.5-10 N B. hCG >50000 C. AFP <1000 D. hCG 5000-50000 E. AFP >10000 20. Urmtoarele afirmaii referitoare la tratamentele complementare aplicate n cazul tumorilor testiculare sunt adevarate, cu excepia: A. Seminomul este chimio- i radio sensibil B. Stadiu localizat NI, MO : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace homolaterale C. Stadiu localizat NO, Ml : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace homolaterale D. Stadiu localizat NO, MO : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace contralaterale E. N3 sau Ml : polichimioterapie cu BEP 623 NEFROLOGIE

INSUFICIENA RENAL ACUT. ANURIA (pag. 1350-1352) Complement simplu 1. Insuficiena renal acut presupune: A. Scdere brusc i important a filtrrii glomerulare B. Calcul obinuit al ratei filtrrii glomerulare (RFG) C. Este nsoit mereu de oligoanurie D. Nu se asociaz cu diureza conservat E. Este ireversibil 2. Criteriile clinice de gravitate n insuficiena renal acut: A. Hiperkaliemie periculoas(manifestri EKG) B. Encefalopatia uremic C. Uree >40 micromoli/1 D. Acidoz metabolic E. Alcaloz metabolic 3. Sunt criterii biologice care necesit epurarea extrarenal de urgen n cazul IRA: A. Edem pulmonar acut rezistent la tratamentul medicamentos B. Encefalopatie hipertensiv C. Encefalopatie uremica D. Acidoza metabolic sever E. Alcaloz metabolic 4. Ecografia abdominal este util n stabilirea diagnosticului de: A. IRA funcional B. IRA organice C. IRA obstructive D. Necroza tubulara acut E. Fibroza pulmonar 624 5. Anamneza sugereaz IRA obstructiv prin urmatoarele, cu excepia: A. Pacieni vrstnici B. Antecedente litiazice C. Semne funcionale urinare

D. Expunere la substane toxice E. Cancer prostatic 6. Urmatoarele elemente sugereaz IRA obstructiv, cu excepia: A. Dureri lombare BCD E HTA Polachiurie nocturn Hematurie microscopic Hipertrofie prostatic la tueu rectal 7. Examenul n IRA obstructiv evideniaz urmtoarele, cu excepia: A. Uneori polirie B. Glob vezical C. Purpur D. Hipertrofie prostatic la tueu rectal E. Polachiurie nocturn 8. Sunt cauze de obstrucie a cilor urinare sunt urmtoarele, cu excepia: A. Diuretice B. Litiaz urinar C. Fibroz retroperitoneal D. Adenom de prostat E. Mas abdomino-pelvin 9. Tratamentul IRA obstructiv se refer la: A. Sond vezical n cazul unui obstacol supravezical B. Nefrostomie n cazul unui obstacol subvezical C. Cateter suprapubian n cazul unul unui obstacol subvezical D. Tratament diuretic E. Repaus hidric 625 10. Tratamentul IRA obstruetiv presupune urmtoarele, cu excepia: A. Drenaj urinar n urgen B. Clampaj n glob vezical cronic C. Compensarea diurezei

D. Administrarea de diuretice E. Prevenirea hemargiei a vacuo Complement multiplu 1. Punctia biopsie renala (PBR) este indicat n: A. Necroza tubul ar acut B. Este obligatorie n nefropatia interstiial acut C. Aproape ntotdeauna sindrom glomerular D. Inutil n suficien renal acut postrenal E. Se practica in caz de incertitudine diagnostic 2. Glomerulonefrita rapid progresiva (GNRP): A. Se caracterizeaz prin semilune B. Este o urgen nefrologic C. Este o urgen urologic D. Poate avea cauze postinfecioase E. Se clasific n funcie de prezena depozitelor 3. Vasculite pauci-imune asociate cu GNRP: A. Wegener B. Sarcoidoz C. Poliangeit microscopic D. Churg Strauss E. Sindromul Goodpasture 626 4. Sindromul Goodpasture se caracterizeaza prin: A. Prezena anticorpilor antiMGB B. Depozite liniare de IgG pe membranele bazale glomerulare C. Depozite granulare D. Absena depozitelor E. Sindrom pulmo-renal 5. Sunt Cauze de GNRP cu depozite granulare: A. Lupus eritematos acut diseminat

B. Granulomatoza Wegener C. Nefropatie cu IgA D. Crioglobulinemie E. Purpur reumatoid 6. GNRP se caracterizeaz prin: A. Existena unei proliferri extracapilare B. Poate avea cauze postinfecioase C. Este clasificat n funcie de prezena depozitelor D. Vasculitele cu ANCA au depozite granulare E. Afecteaz vasele mari 7. Sindromul nefritic se caracterizeaz prin: A. Este tipic glomerulonefrielor postinfecioase B. Diminuarea complementului seric D. Exist un interval liber de 1-6 saptamani ntre debutul infeciei i semnele renale D. Creterea complementului seric E. Cauz secundar poate fi sarcoidoz 8. Insuficiena renal acut reprezint: A. Scderea brusc i important a filtrrii glomerulare B. Se asociaz cu creterea creaininei C. Scderea lent progresiv a filtrrii glomerulare D. Calculul RFG prin metodele obinuite nu poate fi utilizat E. Diureaza este pstrat 627 9. Insuficienta renal acut poate fi nsoit de: A. Oligoanurie B. Diurez conservat C. Diurez <500 ml/24h D. Rinichi mici ecografic E. Diurez nu poate fi conservat 10. Criteriile clinice de gravitate n insuficiena renal acut se refera la:

A. Encefalopatie uremic B. Encefalopatie hepatic C. EPA rezistent la tratament medicamentos D. K > 6.5 micromoli/1 E. Acidoz metabolic sever 11. Criteriile biologice de gravitate n insuficiena renal acut: A. BLBT > 4 mg/dl B. K > 6.5 micromoli/l C. Acidoza metabolic sever D. Uree > 40 micromoli/1 E. Alcaloz metabolic 12. Criteriile de epurare extrarenal de urgen n cazul insuficienei renale acute sunt: A. Hiperkaliemie periculoas (K>6.5 micromoli/1) B. Encefalopatie uremic C. Acidoz metabolic D. Alcaloz metabolic E. Edem pulmonar acut 13. Sugereaz o cauz obstructiv a insuficienei renale: A. Dilatare pielocaliceale la ecografia renal B. Globul vezica! C. Expunerea la substane toxice D. Semnele funcionale renale E. Mas tumoral palpabil 628 14. Examenul clinic n insuficiena renal acut obstructiv evideniaz: A. Diurez variabil B. Glob vezical C. Edeme gambiere D. Mas pelvian E. Hipertrofie prostatic

15. Sunt cauze de insuficient renali acut obstructiv: 9 A. Fibroza retroperitoneal B. Administrarea de AINS C. Litiaz urinar D. Mas abodmino-pelvin E. Diabet zaharat 16. Tratamentul insuficienei renale acute obstructive presupune: A. Montare de sond vezical sau cateter suprapubian n cazul unui obstacol subvezical B. Ureterostomie n cazul unui obstacol supravezical C. Nefrostomie n cazul unui obstacol supravezical D. Administrarea de diuretice E. Restricie hidric 17. Tratamentul insuficienei renale acute obstructiv trebuie s in cont de prevenirea: A. Hemoragiei vezicale a vacuo B. Sindrom de ndeprtarea a obstacolului dupa dczobstrucie C. Necrozei tubulare acute D. Trombozei de arter renal E. Compensarea diurezei 18. Tratamentul insuficienei renale acute obstructiv presupune: A. Intervenie chirugical n urgena n caz de febr B. Clampaj n caz de glob vezical cronic C. Compensarea diurezei pentru prevenirea sindromului de ndepartare a obstacolului D. Administrarea de anticoagulant E. Administrarea de hipocalcemiante 629 19. Medicamente implicate n etiologia insuficienei renale acute funcional: A. Rifampicin B. IEC C. J3- lactamine

D. AINS E. Cisplatin 20. Sunt cauze de hipovolemie relativ i insuficien renal acut funcional: A. Ciroz B. Sindrom nefrotic C. Arsuri D. Insuficien cardiac E. Fistul digestiv 21. Cauze de hipovolemie real i insuficien renal acut funcional: A. Fistul digestiv BCD Diuretice Insuficien suprarenalian Ciroz Insuficien cardiac 22. Tratamentul insuficienei renale acute funcionale presupune: A. Intervenie chirurgical de urgen n caz de febr B. Tratament etiologic C. Prevenirea hemoragiei vezicale a vacuo D. ntrzierea tratamentului poate duce la necroz tubular acut E. Restaurarea hemodinamicii n caz de oc 23. Insuficiena renal acut organic se refer la afectarea: A. Tubilor B. Glomerurilor C. Interstiiului D. Este reversibil n majoritatea cazurilor E. Vaselor 630 24. Diagnosticul insuficienei renale acute organice presupune: A. Ecografie renal modificat B. Ecografie renal normal

C. Semne clinice legate de patologia cauzal D. Urina diluat i natriurez conservat E. Hiperaldosteranism secundar 25. Necroz tubular acut se asociaz cu: A. Hematurie sau albuminurie B. Fr HTA, hematurie sau albuminurie C. Este o cauz rar de insuficien renal acut organic D. Este o cauza frecven de insuficien renal acut organic E. Rash cutant 26. Necroza tubulara acuta (NTA) apare n context de: A. Ischemie renal prelungit B. Obstrucie i /sau precipitare intratubular de "toxice" C. Obstrucie subvezical D. Administrare de substane toxice E. Insuficien renal funcional prelungit 27. Urmtoarele substane pot fi incriminate n etiologia NTA: A. Vancomicina B.IEC C. Cisplatina D. Substane de contrast iodate E. Fenitoina 28. NTA poate aprea n urmtoarele situaii: A. Mielom multiplu BCDE Administrare de AINS Hemoliz intravascular acut oc i insuficien renal funcional prelungit Administrare de chinolone 29. Urmtoarele medicamente pot determin NT A: A. Metotrexat B. Rifampicina

C. Aciclovir D. A INS E. Fenitoin 30. NT A prin precipitare intratubular de "toxice" se refer la: A. Enzime musculare B. Acid uric si fosfat de calciu C. Lan uor de imunoglobine D. Cisplatinp E. Gamaglobuline 31. Nefropatia interstiiala acut (NIA) reprezint: A. O cauza de insuficien renal acuta organic B. Cel mai frecvent apare prin mecanism imun C. Poate aprea n contextul administrrii unor medicamente D. Este cea mai frecvent cauza de insuficienta renal acut organic E. Diureza este rar pas trat 32. Privind NT A sunt adevrate urinatoarele: A. PBR este obligatorie B. Este necesar tratamentul cauzei subiacente C. Are evoluie cel mai ades favorabil 9 D. Mecanismul este imunoalergic E. Poate produce GNRP 33. NIA poate prezenta clinic: A. Diurez adesea conservat B. Rash cutanat C. Artralgii D. Hipotensiune arterial E. Febr 632 34. Medicamentele incriminate in etiologia NI A:

A. Cisplatin B. Allopurinol C. Rifampicin D. Chinolone E. Sulfamide 35. Cauzele glomerulare de insuficien renal acut sunt: A. Sindrom nefrotic impur B. Sindrom nefritic C. Necroza tubular acut D. GNRP E. NIA INSUFICIENA RENAL CRONIC (pag. 1353-1357) Complement simplu: 1. Care din urmtoarele reprezint o complicaie metabolic n insuficiena renal cronic: A. Hiperkaliemia B. Guta C. Acidoza metabolic D. Hipocalcemia E. Impotena 2. Care din urmtoarele afirmaii reprezint o complicaie hidro-electrolitic a insuficienei renale cronice? A. Hipocalcemia B CDE Hiperpotasemia Hiperfosfatemia Hipernatremia Hipopotasemia 3.Rinichiul are rol hormonal. Care din urmtorii hormoni este sintetizat de ctre rinichi? A. Somatotrop B. TSH C. ACTH D. Eritopoietin (EPO) E. ADH

4. Rinichiul are rol n: A. Sinteza de EPO B. Sinteza reninei C. Hidroxilarea alfa a vitaminei D D. Toate afirmaiile sunt adevrate E. Toate afirmaiile sunt false 634 5. Care din urmatoarele afirmaii reprezint un semn clinic n uremie: A. Artralgiile B. Crampele C. Cefaleea D. Anorexia E. Pirozisul 6. Care este tratamentul de elecie n insuficien renal cronic ? A. Hemodializa B. Dializa peritroneal C. Epurarea extrarenal D. Tratament cu EPO E. Transplant renal 7. Epurarea extrarenal este nceput la o RFG de: A. 15 ml/min B. 10 ml/min C. 5 nl/min D. 100 ml/min E. 30 ml/min 8. Care dintre urmtoarele reprezint contraindicaii n dializa peritoneal? A. Traheostoma B. Insuficiena respiratorie acut C. Casexia D. Bolile inflamatorii cronice

E. Antecedente de diverticul Meckel 9. Nefroprotecia se realizeaz prin controlul proteinuriei: A. < 0.5g /24l B. < 1 g / 24h C. >lg / 24h D. > 3g / 24h E. < 3g / 24 h 10. Care din urmtoarele reprezint obiective clinice n insuficiena renal cronic? A. Meninerea hipocalcemiei B. Meninerea hipofosfatemiei C. Meninerea anemiei D. Meninerea calcemiei la nivele normale E. Meninerea hipopotasemiei 1 l.Care din urmtoarele afirmaii sunt adevarate: A. Std 1- 60-90 ml/min B. Std 2 >90 ml/min C. Std 4 15-29 ml/min D. Std 5 30-59 ml/min E. Std 3 <15 ml/min 12.Conduita terapeutic n stadiul 3 este: A. Std 2 - se ncepe tratamentul de substituie B. Std 1 - diagnostic etiologic C. Std 3 - corectarea factorilor de progresie D. Std5 - tratatarea efectelor insuficienei renale cronice E. Std 4 - vaccinarea anti VHB 13.Care din urmtoarele reprezint indicaii absolute pentru iniierea tratamentului de epurare extra-renala (EER): A. Hipopotasemie B. Hipernatremie C. Acidoza respiratorie sever

D. Alcaloza metabolic E. Acidoza metabolic sever 14.Controlul tensiunii arteriale se realizeaza prin: A. IEC B. Spironolacton C. Beta blocant D. Blocant de calciu E. Nitrati 5 636 15.Care din urmtoarele sunt reguli de nefroprotecie: A. Aportul de sare >6g/zi B. Aportul de sare >100 mmol/zi C. Aportul de sare <6g/zi D. Aportul de sare 2g/zi E. Aportul de sare >10 g/zi 16. EER la pacienii diabetici este iniiat la o RFG de: A. > 15 ml/min B. <15 ml/min C. 15 ml/min D. >10 ml/min E. <10 ml/min 17.nscrierea pe lista de transplant se realizeaz dac: A. RFG < 1 Oml/h B. Indiferent de vrst C. In funcie de comorbiditi D. Chiar dac exist contraindicaii chirurgicale E. nainte de nceperea EER 18.Care din urmtorii sunt factori de risc cardio-vascular: A. Hipopotasemia

B. Hiperfosfatemia C. Hipocalcemia D. Hipercalcemia E. Hiperpotasemia 19.Hemodializa necesit: A. Cateter arterial B. Cateter venos central C. Fistula arteriovenoas D. Cateter femoral E. Cateter epidural 20.Dializa peritoneal: A. Se poate realiza toat viaa B. Nu este bine tolerat hemodinamic C. Se realizeaz doar ntr-un centru specializat D. Nu are contraindicaii E. Permite cruarea capitalului venos 21. Aportul de calciu n insuficiena renal cronic este de: A. > 1200mg/24h B. 2000 mg/24h C. 1500 mg/24h D. <1200mg/24h E. 1 OOOmg /24h 22. Nefroprotecia se realizeaz prin: A. Fumat B. Regim limitat de fosfai C. Acidoza metabolic D. Scderea absorbiei de calciu E. Scderea absorbiei de potasiu 23.n insuficiena renal cronic obiectivele clinice sunt: A. Corectarea anemiei > 12g/dl

B. Evitarea acidozei mixte C. Concentraia de bicarbonat > 23 mmol/1 D. Meninerea K < 4,5 mmol/1 E. Scderea n greutate 24. Urmtoarele afirmaii reprezint complicaii cardio-vasculare, cu excepia: A. Pericardit B. Cardiopatie hipertrofic C. Ateroscleroza accelarat D. Cardiopatie dilatativ E. HTA 638 25. Care din urmtoarele afirmaii reprezint o complicaie imunohematologic: A. Anemia feripriv B. Anemia megaloblastic C. Anemia aregenerativ macrocitar D. Anemia prin caren de EPO E. Anemia periferic 26. Neuropatie periferic reprezint o complicaie: A. Hormonal B. Metabolic C. Neurologic D. Metabolismului osos E. Hidro-electrolitic 27. Care din urmtoarele reprezint consecine imunohematologice? A. Anemia prin deficit de fier B. Anemia prin deficit de folai C. Anemia prin deficit de EPO D. Scderea timpului de sngerare E.Anemia prin deficit de B12

28.La ce RFG insuficiena renal cronic este un factor de risc cardio-vascular independent? A. 60-90 B. <60 C. 45-59 D. <44 E. 30-44 29. Trombopatia uremic are urmtoarele consecine : A. Crete INR-ul B. Crete PT C. Crete timpul de sngerare D. Crete TCA E. Scade timpul de sngerare 639 30. Urmtoarele afirmaii reprezint obiective clinice n IRC, cu excepia: A. Meninerea calcemiei n limite normale B. Asigurarea unui status nutriional satisfctor C. Meninerea volemiei in limite normale D. Evitarea acidozei metabolice E. Tratarea factorilor de risc cardio-vascular 31. Scderea fertilitii i amenoreea sunt consecine de cauz: A. Imunologic B. Neurologic C. Hormonal D. Metabolic E. Lipidic 32. n IRC este necesar identificarea i corectarea factorilor de risc cardiovascular, ns unul din urmtorii reprezint un factor de risc independent: A. Diabetul zaharat B. Dislipidemia

C. Obezitatea D. Hiperfosfatemia E. Insuficiena renal cronic 33. Meninerea unei concentraii de bicarbonat peste 23 mmol/1 este necesar pentru: A. Corectarea acidozei metabolice B. Evitarea acidozei metabolice C. Corectarea alcalozei metabolice D. Meninerea kaliemiei E.Evitarea scderii dozelor de diuretice 34. Insuficiena renal discret este carcaterizat de o RFG de: A. 30-59 ml/min/1.73m2 B. > 90 ml/min/1.73m2 C. < 15 ml/min/1.73m2 D. 60-90 ml/min/1.73m2 E. 15-29 ml/min/1.73m2 640 35. Insufieciena renal preterminal este caracterizat de o RFG de: A. 60-90 ml/min/1.73m2 B. 30-59 ml/min/1.73m2 C. < 15 ml/min/1.73m2 D. 15-29 ml/min/1.73m2 E. > 15 ml/min/1.73m2 36. Printre contraindicaiile de efectuare a dializei peritoneale se numr urmtoarele, cu excepia: A. Antecedente de sigmoidit diverticular B. Condiii de locuit insalubre C. Insuficien respiratorie cronic D. Rectocolit ulcero-hemoragic E. Neoplasm

37. Indicaiile absolute iniierii terapiei de substituie n IRC sunt urmtoarele, cu excepia: A. Pericardit uremic B. Hiperkaliemia rezisten la tratamentul medical C. Acidoz metabolic uoar D. Sindrom uremie E.Acidoz metabolic sever Complement multiplu: 1. Care din urmtoarele reprezint complicaii hidro-electrolitice n insuficiena renal cronic: A. Creterea acidului uric B. Acidoza metabolic C. Hipocalcemia D. Hiperpotasemia E. Hiperpotasema 641 2. Care din urmtoarele reprezint consecine hormonale: A. Impotena B. Anemie normocitar C. Amenoreea D. Trombopenia E. Anemia normocrom 3. Ateroscleroza accelarat reprezint o complicaie a insuficienei renale cronice i este favorizat de: A. HTA B. Hipernatremie C. Acumulare de toxine D. Dislipidemie E. Hiperfosfatemie 4. Rinichiul are rol hormonal:

A. Sinteza EPO B. Sinteza reninei C. Sinteza vitaminei S D. Activarea vitaminei D E. Hidroxilare P a vitaminei D 5. Care din urmtoarele reprezint consecine n metabolismul fosfo-calcic i osos A. Hipocalcemia iniial B. Hipocalcemia tardiv C. Hiperparatoroidismul D. Hiperfosfatemia E. Hipofosfatemia 6. Care din urmtoarele reprezint consecine neurologice: A. Neuropatia central B. Neuropatia periferic C. Deficitul motor D. Crizele tonico-clonice E. Encefalopatia 642 7. RFG corespunztoare stadiilor insuficienei renale sunt: A. Std 2: 60-90 ml/min B. Std 1: 100 ml/min C. Std 5: < 15 ml/min D. Std 4: 10-30 ml/min E. Std 3: 30-59 ml/min 8. Care dintre urmtoarele semne clinice fac parte din uremie: A. Crampe B. Mialgii C. Astenie D. Prurit E. Anorexie fa de carbohidrai

9. n insuficiena renal cronic aportul de fosfai se realizeaz prin: A. Lactate B. Legume C. Ou D. Carne E. Pete 10.Controlul TA in IRC se realizeaz prin: A. Spironolacton B. Diuretice de ans C. Diuretice tiazidice D. p blocante E. IEC 11 .Controlul K in IRC se realizeaz prin: A. Regim restrictiv de KC1 B. Corectarea alcalozei metabolice C. Administrarea de rini schimbtoare de ioni D. Insulina E. PEV cu glucoz 643 12. Care din urmtoarele afirmaii reprezint obiective clinice in IRC? A. Meninerea Ca n limite normale B. Volemia n limite normale C. Evitarea alcalozei metabolice D. Corectarea anemiei >10g/'dl E. Meninerea K <5 mmol/1 13.Nefroprotecia are urmtoarele reguli: A. Aport de proteine 1 g/zi B. Aport sare <6 g/zi C. Proteinuria <0.5g/24h D. TA< 130/80 mmHg

E. Hipofosfatemie 14.Terapia de substituie se iniiaz: A. Mod normal la 10 ml/min B. RFG< 20ml/min C. RFG 15ml/min D. RFG 15-29 ml/min E. RFG < 90 ml/min 15. Dializa peritoneal are urmtoarele contraindicaii principale: A. Boli inflamatorii intestinale B. Insuficiena respiratorie acut C. Denutriie i hipoalbuminemie D. Caexie E. Intervenii chirurgicale i aderente 16. Principalele contraindicaii ale dializei peritoneale sunt: A. Obezitatea B. Stoma digestiv C. Ulcer gastric D. Insuficiena respiratorie acut E. Boala Crohn 644 17.Supravegherea regulat n IRC se realizeaz la: A. 1 consult pe lun daca RFG= 1 Oml/min B. La 2 luni dac RFG > 10 ml/min C. La 6 luni dac RFG> 30 ml/min D. La 3 luni dac RFG > 30 ml/min E. La 1 an dac RFG > 30 ml/min 18. nscrierea pe lista de transplant se realizeaz: A. Daca RFG < lOml/h B. In absena neoplaziilor C. In absena infeciilor

D. n funcie de vrst 9 E. n funcie de comorbiditi 19.1ndicaii absolute pentru EER la iniiere sunt: A. Pericardita uremic B. Hipovolemia C. Acidoza metabolic sever D. Anemia E. Hiperpotasemia refractar 20.Care din urmtoarele reprezint consecine imunohematologice n IRC: A. Anemia prin deficit de B12 B. Anemia prin deficit de folai C. Anemia prin deficit de fier D. Anemia prin deficit de EPO E. Creterea timpului de sngerare 21.Pentru transplantul renal sunt necesare: A. ABO B. ANA C.Rh D.HLA E. ANCAp 545 22.Ag anti HLA se vor doza la anumite intervale de timp: A. 3 luni B. 1 lun C. Dupa transfuzii D. 2 luni E. Niciodat 23.n vederea transplantului este necesar explorarea vaselor iliace externe i a vezicii urinare cu ajutorul:

A. Doppler aorto-iliac B. Ecografie abdominal C. Uretrocistografie ascendent D. Uretrocistografie micional E. Radiografie abdominal simpl 24. Dializa peritoneal: A. Este ambulatorie continu B. Se rcalizeaza intr-un centru specializat C. Se realizeaza la domiciliu D. Este automatizat E. Este bine tolerat hemodinamic 25. Afirmaiile adevarate cu privire la hemodializa sunt: A. Se realizeaza intr-un centru specializat B. Se realizeaza la domiciliu C. Presupune montarea unui cateter venos central D. Fistula arteriovenoas E. Presupune montarea unui cateter arterial 26.Reprezint reguli de nefroprotecie, urmtoarele: A. ncetarea fumatului B. Echilibrarea diabetului zaharat C. Proteinurie > 1 g/zi D. Proteinurie < 0.5 g/zi E. Corectarea dislipidemiei 646 27.Care din urmtoarele reprezint semne clinice rare n uremie: A. Astenia B. Anorexia C. Pericardita uremic D. Crampele E. Neuropatia periferic

28.Care din urmtoarele reprezint semne clinice rare n uremie: A. Neuropatia periferic Anorexia Encefalopatia uremic Pruritul Pericardita uremic 29.Care din urmtoarele afirmaii sunt adevarate? A. EER se iniiaz doar dac apar semne clinice B. Transplantul se realizeaz dac RFG > 20 ml/min C. Hipervolemia este uor de controlat D. Sunt obligatorii Rh, ABO E. Dozarea la 3 luni de Ac anti HLA 30.Controlul bilanului fosfo-calcic se realizeaz prin: A. Aport de calciu < 1000mg/24h B. Corectarea carenei de vitamina D C. Regim bogat n carne D. Administrarea de chelatori de fosfat E. Administrarea de derivai hidroxilai al vitamina D 31 .Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? A. Tiazidele se administreaza la RFG < 30ml B. Diureticele de ans RFG> 30ml C. Controlul proteinuriei cu IEC D. Controlul proteinuriei cu ARA E. Furosemidul se administreaz RFG < 30ml 32.In stadiul 3 al IRC conduita terapeutic este caracterizat de : A. Diagnostic etilogic B. Tratamentul eficient al IRC C. Corectarea factorilor de progresie D. Pstrarea capitalului venos E. Tratament de substituie 33.In stadiul 2 al IRC conduita terapeutic este: A. Cutare i corectarea factorilor de progresie Tratament

Vaccinarea anti VHB Cutarea i tratamentul factorilor de risc cardio-vasculari Tratament de substituie 34.Obiectivele clinice n IRC sunt urmtoarele: A. Atenie la medicaia nefrotoxic B. Volemie normal C. Scderea n greutate D. Meninerea K la < 5.5 mmol/1 5 E. Evitarea alcalozei metabolice 35.Care din urmtoarele afirmaii reprezint markeri ai afectrii renale? A. Poliurie BCD E Disurie Hematurie Leucociturie Proteinurie 36.Care din urmtoarele reprezint consecine metabolice ? A. Hiperpotasemie B. Hiperuricemie C. Dislipidemie mixt D. Acidoza metabolic E. Hiperpotasemie 648 37.Rinichiul are rol n reglarea volemiei prin? A. Sinteza renin-angiotensin B. Natriureza de presiune C. Reglare electrolitic D. Sinteza de EPO E. Activarea vitaminei D 38.Consecinele cardio- vasculare in IRC sunt: A. HTA B. Cardiopatie dilatativ C. Ateroscleroz accelerat

D. Pericardit E. Hiponatremie 39.Care dintre urmtoarele afirmaii reprezint consecine cardio-vasculare ale IRC? A. Cardiopatie hipertrofic B. Retenie hidrosodat C. Hipotensiune D. Pericardit E. Hipopotasemie 40.Insuficiena renal cronic reprezint: A. Scderea acut a RFG B. Este ireversibil C. RFG <90 ml/min D. RFG< 60 ml/min E. Este reversibil 41. Stadiul 3 de IRC a fost divizat n doua substadii, care sunt acestea? A. 3a RFG 15-29 ml/min B. 3b RFG 30-44 ml/min C. 3a RFG 30-44 ml/min D. 3a RFG 30-44 ml/min E. 3b RFG 30-59 ml/min 649 42.Insuficiena renal cronic este caracterizat prin: A. Scderea cronic a RFG B. Scderea RFG cel puin 3 luni C. Adesea reversibil D. RFG > 1 Oml/min E. RFG< 60ml/min 43.Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false cu privire la IRC? A. std 1 RFG > 90 ml/min B. std 3 RFG= 44-59 ml/min

C. std 2 RFG= 60-90 ml/min D. std 4 RFG- 30-44 ml/min E. std 5 RFG< 15 ml/min 44.Urmtoarele reprezint consecine neurologice ale IRC, cu excepia: A. Encefalopatia hepatic B. Neuropatia periferic C. Encefalopatie uremic D. Neuropatie central E. Deficit motor 45.Urmtoarele reprezint obiective clinice in IRC, cu excepia: A. Corectarea anemiei>l j g/dl B. Evitarea acidozei mixte C. Administrarea de bicarbonat 23 mmol/1 D. Meninerea K la 5.5 mmol/1 E. Meninerea volemiei la limite normale 46.Corectarea anemiei in IRC se realizeaz prin: A. Admin strare de B12 B. Admin strare de Fier C. Admin strare de MER D. Admin strare de acid folie E. Admin strare de PPC 650 47. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre anemia din insuficiena renal cronic ? A. Anemie normocrom normocitar B. Consecina imunohematologic C. Consecina metabolic D. Anemie macrocitar E. Consecina hormonal 48.Care din urmtoarele reprezint obiective clinice n insuficiena renal cronic?

A. nceperea tratamentului de substituie daca este necesar B. Corectarea anemiei C. Cutarea i tratarea efectelor IRC D. Evitarea acidozei metabolice E. Meninerea kaliemiei la < 6 mmol/1 49. Urmtoarele semne clinice sunt frecvente n uremie, cu excepia: A. Astenie B. Crampe C. Pericardita uremic D. Prurit E. Encefalopatia uremic 50. Urmtoarele afirmaii reprezint markeri de afeciune renal n IRC, cu excepia: A. Nitrii prezeni n sedimentul urinar BCDE Leucociturie Hematurie Cilindrurie Proteinurie 51. Una din regulile de nefroprotecie este reprezentat de corectarea factorilor cardiovasculari, acetia fiind reprezentai de: A. Greutate B. Dislipidemie C. Diabet zaharat D. Hiperfosfatemie E. Hipercalcemie 651 53. Controlul acidozei metabolice se realizeaz prin: A. Meninerea concentraiei de bicarbonat la valori de > 23 mmol/1 B. Administrare de ap Vichy C. Creterea dozelor de diuretic D. Administrare de ap Salvetat E. Scderea dozelor de diuretic 21. Care din urmtoarele reprezint reguli de nefroprotecie?

A. Aport de protide echivalent cu 0.8-1 g/kg/zi B. Supraveghere medical regulat (lunar dac RFg = 30ml/min) C. Existena unui echilibru a valorilor glicemice D. Controlul proteinuriei < lg/24 h E. Controlul aportului de sare > lOOmmol/zi 22. Care din urmtoarele consecine sunt de origine cardio-vasculara? A. HTA B. Cardiopatie dilatativ C. Pericardit D. Ateroscleroz accelarat E. Hiperkaliemia 23. La realizarea nefroproteciei controlnd presiunea arteriala i proteinuria se pot utiliza: A. Regim desodat B. Diuretice tiazidice daca RFG < 30ml/min C. Diuretice de ans daca RFG < 30ml/min D. IEC E. ARA2 24. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? A. Corectarea anemiei se realizeaz prin administrare de EPO IV B. Aportul de calciu nu va depi 1200mg/zi C. Neoplazia reprezint o contraindicaie pentru dializei peritoneale D. Pericardita uremic reprezint o indicaie absolut de EER E. Supravegherea medical este recomandat o dat la 3 luni dac RFG > 30 ml/min 652 25. Care din urmtoarele reprezint complicaii ale insuficienei renale cronice? A. Deficit imunitar moderat B. Hipopotasemia C. Impotena D. Dislipidemia mixt

E. Obezitatea 26. Terapia de substituie n insuficiena renal cronic se realizeaz n funcie de stadializare. Care din urmtoarele stadii sunt descrise corect? A. std I- RFG 60-90 ml/min/1.73m2 B. std II- insuficien renal sever C. std III- RFG 30-59 ml/min/1.73m2 D. std IV- RFG 15-29 ml/min/1.73m2 E. std V- RFG < 15 ml/min/1.73m2 27. Terapia de substituie la diabetici se va instala la o RFG de 15 ml/min, deoarece: A. Valorile glicemice sunt greu de corectat B. Suprancrcarea hidrosodat este frecvena C. Nu se pot administra diuretice tiazidice D. Nu se pot administra medicamente din clasa IEC E. Este imposibil de controlat retenia hidrosodat 28. Dializa peritoneal reprezint o terapie de substituie ideal n IRC. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. Este bine tolerat hemodinamic B. Permite cruarea capitalului venos C. Se poate efectua la pacienii cu boli inflamatorii cronice D. Se poate efectua chiar dac pacientul prezint hipoalbuminemie E. Poate fi ambulatorie continu sau automatizat 653 NEFROPATIIGLOMERULARE (pag. 1364-1366) 1. Nefropatiile glomerulare sunt caracterizate prin: A. Depozite glomerulare cu localizare variabil B. Proliferarea de celule endocapilare C. Alterarea MBG D. Proliferarea de celule extracapilare E. Toate afirmaiile sunt adevrate 2. Sindromul glomerular este definit prin:

A. Proteinurie < 3g/dl B. Leucociturie C. Corpi cetonici D. Hematurie E. Nitrii prezeni 3. Sindromul nefrotic este caracterizat de: A. Protenurie < 3g/24h B. Hipoalbuminemie>3g/l C. Protenurie >3g/24h D. Hematurie brusc E. Leucociturie 4. Bilanul imunologic n nefropatiile glomerulare curpinde: A. HIV B. Ac anti ADN C. VHB D. VHC E. HBAlc 654 5. Bilanul inflamator n nefropatiile glomerulare este realizat prin dozarea: A. ANCA B. C4 C. AAN D. C3 E. PCR 6. Urmtoarele reprezint cauze primare de nefropatii glomerulare, cu excepia: A. LGM B. GEM C. HSF D. AA E. MPGN

7. Urmtoarele reprezint nefropatii glomerulare neproliferative, cu excepia: A. LGM B. Nefropatia cu IgA C. GEM D. HSF E. Amiloidoza 8. Urmtoarele sunt nefropatii neproliferative, cu excepia: A. LES B. Vasculite ANCA C. Glomerulonefrita membrano-proliferativ D. Nefropatia IgA E. Glomerulonefrita extramembranar 9.Sunt afirmaii adevarate privind sindromul Alport: A. Apar anomalii ale structurii colagenului II B. Are transmitere autosomal dominant la 75% C. Hematurie adesea microscopic D. Evolueaz ctre IRC la femei E. Afectare vestibular 655 10. MPGN este caracterizat prin: A. Proliferare celular extracapilar B. SN impur C. SN pur D. Anomalii ale colagenului tip IV E. Sindromul Goodpasture 11. Sindromul nefrotic este caracterizat de urmtoarele, cu excepia: A. Hematurie macroscopic B. Edeme C. Insuficient renal acut D. HTA

E. Hematurie microscopic 12. Tratamentul etiologic in LGM se realizeaz cu: A. Imunosupresoare B. lEC C. ARA D. Corticoterapie E. Statine Complement multiplu: 12. GNRP este caracterizat prin: A. Insuficien renal progresiv B. Hematurie macroscopic C. Proteinurie glomerular D. Hematurie microscopic E. Proteinurie moderat 656 13. Urmtoarele fac parte din bilanul imunologic: A. VHC B. C3 C. AAN D. ANCA E. CRP 14. Puncia biopsie renal (PBR) are urmatoarele indicaii: A. La aduli se realizeaz sistematic B. Diabet zaharat C. Amiloidoz D. Copii cu sindrom nefrotic ce nu rspund la tratament E. Nefropatii genetice 15. Tratamentul simptomatic al glomerulopatiilor se realizeaz cu: A. IEC B. Corticoterapie

C. ARA2 D. Imunosupresoare E. Statine 16. Care din urmtoarele reprezint cauze de nefropatii glomerulare? A. Amiloidoz B. LES C. Nefropatia cu Ig A D. HSF E. GEM 17. Care din urmtoarele reprezint cauze de glomerulonefrite proliferative: A. Nefropatia IgA BCD Amiloidoz LGM GMP Vasculite ANCA + 657 18. Cauze secundare n glomerulopatii pot fi: A. Infecii virale (V gripal) B. Infecii streptococice C. Lupus D. Neoplasme E. Amiloidoz 19. Nefropatia cu Ig A este caracterizat de: A. Cea mai frecvent GN cronic B. Femei C. Btrni D. Hematurie microscopic persistent E. HTA 20.MPGN este caracterizat prin: A. SN pur

B. Glomerulopatie proliferativ focal C. Proliferarea celulelor endocapilare D. Sindrom nefritic E. Poate avea cauza secundar (VHC) 21.Clasificarea LEAD este: A. Cls 1 -glomeruli normali B. Cls 2- depozite vizibile la IF C. Cls 4 -GN proliferativ difuz D. Cls 6- glomeruloscleroz incipient (> 90% glomeruli sclerozai) E. Cls 3- GN proliferativ focal 22. Sindromul Alport este caracterizat de: A. Asocierea hematuriei macroscopice B. Afectare oculara C. Hiperacuzie de percepie D. Sn pur E. Alterarea structurii colagenului tip V 658 23.Tratamentul etiologic n GEM const n: A. Corticoterapie B. Statine C. Imunosupresoare D. Antibiotice E. Antiinflamatoare 24.MPGN este caracterizat prin: A. Grup heterogen de glomerulopatii B. Prezena de depozite C. SN pur D. Sindrom nefritic E. Proliferea cel endocapilare 25.Sindromul Alport se caracterizeaz prin:

A. Transmitere x-linkat B. Rar transmitere autosmal recesiv C. Hematurie microscopic D. Insuficien renal cronic la barbai E. Anomalii ale structurii colagenului IV 26. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitor la PBR? A. Nefropatia Ig A- proliferare mezangial IF B. Clasa 1 LEAD- depozite vizibile IF C. MPGN- proliferare endocapilar D. Clasa 3 LEAD- GN proliferativ difuz E. Nefropatia Ig A- proliferare mezangial la MO 27.Nefropatia Ig A: A. Frecvent este secundar B. Hematurie macroscopic post episoade infecioase C. Persoane tinere D. Tratament simpromatic n formele moderate E. IRC la 10 ani 28.Care din urmtoarele principii de tratament sunt adevrate? A. LGM - corticoterapie B. Nefropatia Ig A - tratament simptomatic i in formele uoare C. GEM- tratament simptomatic D. Nefropatia Ig A forme severe- corticoterapie E. GEM- imunosupresoare 29.Hematuria microscopic apare n: A. SN B. Sindrom nefritic acut C. Sd Alport D. GNRP E. Nefropatia Ig A 30.Nefropatia neproliferativ este caracterizat de:

A. Absena hematuriei B. Hematurie microscopic> 100.000/ml C. Hematurie < 100.000/ml D. Hematurie macroscopic> 100.000/ml E. Hematurie microscopic <1 Q3/ml 31.Serologia viral n nefropatiile glomerulare cuprinde: A. ANCA B. HIV C. VHB D. VHC E. PCR. 32.GNRP este carcaterizat prin: A. IR rapid progresiv B. Proteinurie tubular C. Hematurie macroscopic abundent D. Proteinurie moderat E. Proteinurie glomerular 660 33.Care din urmtoarele reprezint excepii de la PBR? A. Diabet zaharat B. Lupus C. Amiloidoz D. Sd Alport E. Nefropatia Ig A 34.Urmtoarele reprezint GN proliferative: A. Nefropatia Ig A B. Vasculite ANCA C. MPGN; D. Amiloidoz E. Lupus

35.Glomerulopatiile pot aprea secundar urmtoarelor patologii: A. Lupus B. Amiloidoz C. HSF D. E. VHB VHC

36. Despre nefropatia Ig A, sunt adevrate urmtoarele: A. Hematurie macroscopic B. Proliferare mezangial Ia IF C. Apare frecvent la brbai D. Hematurie microscopic persistent E. Proteinurie variabil 37.Despre Sindromul Alport sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Transmitere autosomal dominant rar B. Transmitere autozomal recesiv rar C. Anomalii ale colagenului IV D. Hematurie microscopic E. IRC la brbai 661 38.Sindromul Alport se caracterizeaz prin: A. Afectare ocular B. Hipoacuzie de percepie C. IRA D. Transmitere autosomal dominant rar E. IRC n special la brbai 39.LEAD se caracterizeaz prin: A. Cls 1 glomeruli normali la MO B. Cls 5 glomerulonefrit proliferai v C. Cls 6 glomeruloscleroz D. Cls 4 glomerulopatii proliferative difuze

E. Cls 2 glomerulopatii mezangiale vizibile IF 40.Urmatoarele reprezint leziuni n glomerulopatii: A. Proliferearea membranei bazale B. Proliferare endocapilar C. Proliferarea celulelor extracapilare D. Depozite glomerulare E. Alterarea MBG 662 NEFROPATIILE VASCULARE (pag. 1367-1369) 1. Sindromul hemolitic uremie are urmtoarele cauze: A. Ocluzia arterei renale B. Coronarografia C. Nefropatiile glomerulare D. Tratamentul antigoagulant E. Stenoza de arter renal Simptomatologia n ocluzia arterei renale este: Durere abdominal Lombalgie Diaree Icter Disurie 3. Simptomatologia n boala embolilor cu cristale de colestrol este: A. Astenie B. Livedo C. Durere abdominal D. Lombalgie E. Insuficien ventricular dreapt 4. Diagnosticul endarteritei fibroase se realizeaz prin, cu excepia: A. Proteinurie redus B. Absena hematuriei

C. Hipertrofie ventricular stng D. Retinopatie hipertensiv E. Hipereozinofilie 5. Diagnosticul fibrozei interstiiale se realizeaz prin? A. Protenurie masiv B. Hematurie C. Hipertrofie ventricular dreapt D. Retinopatie hipertensiv E. Rinichi de dimensiuni crescute ecografic 6. Nefroangioscleroza malign este definit prin: A. Retinopatie hipertensiva gr II B. Edem pulmonar acut C. Creterea haptoglobinei D. Teste Coombs + E. Hiperpotasemie 7. Boala emboliilor cu cristale de colesterol are ca etiologic: A. Brbai peste 50 ani B. Pacienii far factori de risc C. Tratament anticoagulant D. Manoper endovascular (trombendarterectomie) E. Coronarografie 8. Angioplastia percutanat se realizeaz frecvent n stenoza arterei renale n urmtoarele situaii: A. Stenoza ateromatoaz B. Femei cu displazie fibromuscular C. Stenoza de peste 75% D. Rinichi mai mici de 8 cm E. HTA controlat 9. Care din urmtoarele afirmaii reprezint cauze ale sdr hemolitic-uremic? A. Cardiopatie emboligen

B. Disecie arterial C. E. CoiiO 157 D. Tromb aortic E. Feocromocitom 664 10.Tratamentul ocluziei arteriale const n: A. Corticoterapie B CDE Revasculare chirurgical IEC ARA2 Controlul volemiei 11 .Diagnosticul stenozei i ocluziei arterei renale se realizeaz cu ajutorul: A. Ecografic B. Angio-Ct spiral C. Arteriografie D. Angio-RMN E. Ecografie Doppler 12. Urmtoarele reprezint cauze ale stenozei arterei renale: A. Disecie arterial BCDE Tromb aortic Stenoz ateromatoas Displazie fibromuscular Cardiopatie emboligen 12.Urmtoarele reprezint cauza de stenoz arterei renale, cu excepia: A. Disecie arterial B. Tromb aortic C. Stenoza ateromatoas D. Displazie fibromuscular E. Cardiopatie emboligen 13.Care din urmtoarele reprezint simptome n ocluzia arterei renale? A. HTA acut B. Creterea LDH C. Encefalopatie

D. Insuficiena renal acut cu hematurie microscopic E. Lombalgii 665 14.Care din urmtoarele pot fi cauze de sindrom hemolitic-uremic? A. HTA acut B. Neoplasm C. Gemcitabina D. Ciclosporina E. Preeclamsia 15.Care din urmtoarele medicamente pot cauza sindrom hemolitc-uremic? A. Mitomicina C B. Gemcitabina C. 5-fluorouracil D. Ciclosporina E. Tacrolimus 16.Sindromul hemolitic uremie postinfecios este caracterizat prin: A. Diaree mucosanguinolent B. Trombopenie C. Hematurie D. Proteinurie E. ictcr 17.Nefroangioscleroza benign urmrete urmtoarele criterii de diagnostic: A. Microalbuminurie B. Hematurie C. Hipertrofie ventricular dreapt D. Retinopatie hipertensiv E. Proteinurie redus 18.Diagnosticul emboliei cu cristale de colesterol se realizeaz prin: A. Hipereozinofilie B CDE

Sindrom inflamator IRC Edem pulmonar acut Teste Coombs + 666 19.Angioplastia percutanat n stenoza de arter renal se face n: A. HTA uoar B. Edem pulmonar acut C. IR progresiv cu rinichi mai mari de 8 cm D. Stenoza arterei >75% bilateral sau pe rinchi unic E. Displazie fibromuscular 20.Tratamentul nefroangioslcerozei maligne presupune: A. Revascularizare chirurgical B. Controlul volemiei C. Angioplastia percutanat D. Simptomatic E. Tratament anti HTA (TAs< I lOmmHg) 21 .Nefroangioscleroza malign microangiopatic este caracterizat de: A. Anemie hemolitic B. Scderea haptoglobinei C. BLB direct normal D. Creterea LDH E. Creterea haptoglobinei 22.Arteriografia este o metod: A. Invaziv B. Nefrotoxic C. Un examen de referin D. Sensibil E. Studiaz fluxul arterial 23.Angio-CT spiral este o metod: A. Contraindicat la cei cu implant spiral B. Puin fiabil

C. Are sensibilitate crescut D. Examinare invaziv E. Nefrotoxic 24.Diagnosticul stenozei de arter renal se realizeaz prin : A. Agravarea IR dupa administrarea de IEC B. Hiperpotasemie C. Proteinurie >3g/24h D. Suflu abdominal E. Edeme pulmonare repetate 25.Diagnosticul emboliei cu cristale de colesterol se realizeaz prin: A. Trombopenie B. Hipopotasemie C. Encefalopatie hepatic D. Insuficien ventricular dreapt E. Hematurie 26.Diagnosticul emboliei cu cristale de colesterol se realizeaz prin: A. La F.O- emboli de cristale de colesterol B. Purpura degetelor de la picior C. Insuficien ventricular dreapt D. Livedo E. Microangiopatie trombotic 27.Tratamentul nefroangiosclerozei se realizeaz prin: A. Tratarea factorilor de risc cardiovasculari B. Tratamentul HTA C. Angioplastie percutanat D. Revascularizare chirurgical E. Nefroprotecie 28.Sindromul hemolitic-uremic este caracterizat prin urmtoarele leziuni: A. Displazie fibromuscular B. Stenoza lumenului arterei prin tromb fibrinos

C. Stenoza ateromatoas D. Microangiopatie trombotic E. Ocluzia arterei renale 668 29.Nefroangioscleroza malign este caracterizat de urmtoarele leziuni: A. Proliferare miofibroblastic a arterelor arcuate i interlobulare B. Ocluzia trombilor fibrinoi C. Microangiopatia trombotic D. Displazia fibromuscular E. Stenoza ateromatoas HEMATOLOGIE-ONCOHEMATOLOGIE ANEMIA (pag. 1376-1378) Complement simplu: 1. Anemia macrocitar este definit printr-un VEM de: A. >_ 80L B. 81-90fL C. > lOOfL D. <lOOfL E. <80 fi 2. Sindromul clinic anemic este caracterizat de urmtoarele, cu excepia: A. Paloare cutaneo-mucoas B. Suflu sistolic degenerativ C. Cefalee D. Astenie E. Dispnee 3. Care din urmtoarele afirmaii este adevrata? A. Carena marial este caracterizat de feritin sczut 9 9 B. Hemoglobina la nou-nscut < 14 g/dl C. Anemia la barbat Hb< 15g/dl

D. Anemiile hemolitice sunt caracterizate de test Coombs negativ E. Tratamentul cu Fe p.o lOOmg 4. Anemia aregenerativ normocitar este reprezentat de urmtoarele, cu excepia: A. Aplazie medular B. Leucemie acut C. Disfunctie tiroidian 9 D. Melanoame E. Inflamaie cronic 670 5. Urmtoarele sunt cauze de anemie hemolitic, cu excepia: A. Toxice B. Paludism C. Deficit de G6PD D. Medicamente E. Boal celiac 6. n anemia microcitar dac feritina i PCR sunt normale, se vor efectua: A. Electroforeza proteinelor serice B. Numrtoare de retioculocitc C. Electroforeza Hb D. Sideremie E. Test Coombs 7. Tratamentul anemiei macrocitare este cu: A. Fe B. B12 si folai C. Hidroxiuree D. Contraceptive E. Bl si B6 8. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: A. Thalasemia heterozigot PCR -normal

B. Carena marial PCR- normal C. Anemia inflamatorie are feritina sczut D. In carena marial feritina este sczut E. Anemia inflamatorie PCR crescut Complement multiplu: 1. Urmtoarele pot fi cauze ale carenei mariale: A. Afeciuni psihiatrice B. Afeciuni digestive C. Sngerari ginecologice D. Alcoolism E. Boal celiac 671 Primele examinri efectuate n anemia hemolitic sunt: Testul Coomb indirect Frotiu sanguin Feritina PCR Bilirubina indirect n cancerul de colon putem avea: Feritina normal Anemie mixt Anemie macrocitar PCR crescut Caren marial 4. Anemia aregenerativ macrocitar se gsete n urmtoarele situaii: A. Hemopatii mieloide B. Leucemie acut C. Alcoolism D. Tratament cu hidroxiuree E. IRC

5. Sindromul anemic este definit prin: A. Vertij B. Suflu sistolic funcional C. Cianoz D. Suflu sistolic n focarul mitral E. Dispnee 6. n anemie normo/macrocitar aregenrativ se vor efectua: A. Numrtoare de reticulocite B. PCR C. Electroforeza proteinelor urinare D. Mielograma E. TSH 672 7. Tratamentul carenei mariale se face cu: A. Fe po 200 mg/zi B. Contraceptive orale C. Chirurgia tumorilor de colon D. Administrare de Bl2 E. Administrarea folailor 8. Anemia aregenerativ normocitar se caracterizeaz prin: A. Toate invaziile medulare B. Mielodisplazii C. Metastaze medulare D. Inflamaii cronice E. Eritroblastopenia 9. Principalele anemii hemolitice sunt reprezentate de: A. Anemii autoimune B. Mecanice C. Paludism D. Limfoame

E. Drepanocitoz 10. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate n anemia microcitar: A. Anemie carenial B. Se dozeaz feritina C. VEM < 90 fL D. Anemie inflamatorie E. Se dozeaz reticulocitele 11.Cauze de anemie normocitar sau macrocitar regenerativ sunt: A. Sngerare ginecologic B. Anemie hemolitic C. Deficit de G6PD D. IRC E. Hemoragie acut 12.n anemia carenial a 2-a strategie de diagnostic este reprezentat de: A. Sideremie B. Endoscopie digestiv superioar C. Transferin D. Endoscopie digestiv inferioar E. PCR 13.Urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. Dac nu exist un diagnostic evident se efectueaz mielograma B. Se efectueaz transfuzii nainate de a preciza diagnosticul C. Microcitoza se administreaz B l 2 D. Anomaliile hemogramei se indic mielograma sistematic E. Se administreaz Fe indiferent de tipul anemiei 14.Confirmarea hemolizei se realizeaz prin: A. Haptoglobin crescut B. Bilirubin indirect crescut C. Teste Coomb + D. Frotiu sangiun

E. Electroforeza proteinelor serice 15. Referitor la anemie, urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: A. n anemia inflamatorie feritina este sczut B. n thalasemia heterozigot feritina este normal C. n carena marial PCR este sczut D. n anemia inflamatorie PCR crescut E. n carena marial feritina este sczut 16.Complicaiile tratamentului cu Fe sunt urmtoarele: A. Grea B. Vrsturi C. Melen D. Dureri abdominale E. Colorarea scaunului n negru 674 17. Referitor la anemie, urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: A. n cazul anemiilor procedura de diagnostic debuteaz cu valoarea VEM B. Nou-nscutul are o Hb> 16 g/dl C. Femeia nsrcinat n trimestrul II< 10.5 g/dl D. Boala celiac asociaz deficit de absorbie B12 E. Anemia periferic este o anemie aregenerativ 18.Despre anemia macrocitar sunt adevrate: A. Examinarea fundamental debuteaz cu reticulocitele (Rt %) B. PCR crescut C. VEM> lOOfL D. Rt %> 150.000/mm3 (regenerativ) E. Dozarea TSH 19.Alcoolismul poate determina: A. Anemie macrocitar B. Anemie normocitar C. Anemie aregenerativ

D. Defict de vitamina B12 E. Anemie microcitar 20.Mielograma sistematic se efectueaz in caz de: A. Blati circulani B. Feritina normal C. Trombopenie D. Neutropenie E. PCR crescut 21. Anemia aregenerativ normocitar este caracterizat de: A. VEM 81-99fL B. VEM > lOOfL C. Aplazie medular D. PCR crescut E. IR acut 675 22. Anemia aregenerativ macrocitar se caracterizat prin: A. Hiposideremie B. PCR crescut C. Hipotransferinemie D. Carena de B12 E. Carena de folai 31. n diagnosticarea unei anemii, endoscopia digestiv superioar este necesar n urmtoarele situaii: A. La brbai B. La femeile fr o cauz evident C. Cnd exist o simptomatiologie digestiv D. n cazul prezenei menoragiilor E. In cazul bolii celiace 32. n thalsemia heterozigot ntlnim urmtoarele : A. Feritina normal

B. Feritina crescut C. PCR normal D. Electroforeza proteinelor E. PCR crescut 676 ANOMALII ALE HEMOSTAZEI SI COAGULRII (pag. 1383-1384) 1. Urmtorii factori ai coagulrii sunt dependeni de vitamina K, cu excepia: A. II B. VII C. V D. IX E. X PT exploreaz activitatea urmtorilor factori, cu excepia: I II VII IX X 3. TCA ofer detalii legate despre: A. Calea intrinsec B. Hemostza primar C. Calea extrinsec D. Calea comun E. Factorul VII 4. PT ofer detalii despre: A. Calea intrinsec B. Calea extrinsec C. Hemostaza primar D. Factorul IX E. Factorul XI

PFA are rol n: Hemostaza primar Calea comun Calea intrinsec Cale extrinsec Hemostaza primar 6. n ce condiii PT este sczut i TCA este normal? A.Deficit de IX B.Factor VIII sczut; CAnticoagulant lupic D.Deficit de vitamina K E.Tratament cu heparin 7. PT normal i TCA prelungit caracterizeaz urmtoarele afeciuni, cu excepia: A. Boala Von Willebrand B. Hemofilie B C. Insficien hepatic D. Deficit de factor XII E. Hemofilie A 8. CIVD este caracterizat de urmtoarele, cu excepia: A. TCA sczut B. PT sczut C. Fibrinogen sczut D. Trombopenie E. D-dimeri crescui Maladia Von Willebrand este caracterizat de: T sczute TCA sczut PT normal PT crescut TCA crescut 10.Deficitul de vitamina K este cauzat de urmtoarele: A. Carene alimentare B. Malabsorbie C. Colestaz D. Toate de mai sus

E. Niciuna 678 Complement multiplu: 1. Prin TCA este explorat activitatea urmtorilor factori: A. II B. VII C. I D. IX E. XIII 2. PT exploreaz urmtoarele: A. Calea comun B. Hemostaza secundar C. Calea intrinsec D. Calea extrinsec E. Hemostaza primar 3. PT exploreaz activitatea urmtorilor factori: A. II B. VII C. IX D. X E. XI 14. Urmtoarele afeciuni sunt cauze de PT normal i TCA prelungit: A. CIVD B. Boala Von Willebrand C. Deficit de factor II D. Factor VII sczut E. Deficit de factor IX 15. Dac PT este normal, TCA este normal, trombocitele au valori normale pacientul sngereaz, explorarea paraclinica va urmri (pg 1384): A. PFA

B. D-dimeri C. Dozarea factor XIII D. Dozarea de factor IX E. Dozarea factorului X 16. Care din urmtorii factori sunt dependeni de vitamina K? A. II B.VII C.VII D.IX E.X 17.Fibrinogenul exploreaz: A. Hemostaza primar BCDE Calea comun Calea intrinsec Calea extrinsec Hemostaza secundar 18. PT sczut i TCA normal apar n urmtoarele afeciuni: A. Deficit de factor VII B. Deficit de factor XI C. Carene alimentare D. Colestaz E. Malabsorbtie 19. PT sczut i TCA normal nu apar n urmtoarele afeciuni: A. Hemofilie B B. Deficit de factor VII C. Deficit de factor IX D. Deficit de factor XIII E. Deficit de factor XI 20.Boala Von Willebrand este caracterizat de: A. TCA normal B. TCA prelungit C. Factor Von Willebrand sczut D. PFA prelungit

E. Factor VIII adesea sczut 680 21.La pacienii cu deficit de factor VII la care nu s-au administrat vitamina K se pot face urmtoarele investigaii: A. Dozarea factorului VII B. Se administreaz vitamina K C. Nu se dozeaz factorul VII D. Se dozeaz factorul II E. Se dozeaz factorul V 22. Care din urmtoarele reprezint cauze frecvente de PT sczut i TCA prelungit? A. Deficit de factor VII B. Insuficien hepatic C. CIVD D. Defict de factor IX E. Administrare de vitamina K 23. Ce factori sunt dozai dac PT este cu valori normale i TCA este prelungit? A. Factor VII B. Factor VII C. Factor IX D. Factor X E. Anticoagulant lupic 24.Care din urmtoarele afirmaii referitoare la factorul XIII sunt adevrate? A. Exploreaz PT B. Intervine n hemostaza secundar C. Este factor de consolidare a cheagului D. Intervine n calea intrinsec E. Exploreaz TCA 25. Anticoagulantul lupic este caracterizat de urmtoarele : A. Timp de reptilaz prelungit B. Depinde de vitamina K

C. PT prelungit D. Contribuie la consolidarea chegului E. Este alterat n tratamentul cu heparin 681 26. Despre hemostaz, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. PFA are rol n hemostaza secundar B. TCA are rol n hemostaza secundar C. Fibrinogenul are rol n hemostaza secundar i cale comun D. PT are rol n calea intrinsec E. Trombocitele au rol n calea intrinsec 682 MIELOMUL MULTIPLU (pag. 1390-1394) Complement simplu: Urmtoarele afirmaii despre mielomul multiplu sunt adevrate, cu excepia: A. Incidena este de 4/1 milion B. Incidena crescut la barbai C. Mai puin de 2% din cazuri apar la vrsta de > 40 ani D. Mai frecvent la asiatici E. Mai frecvent la negri Mielomul multiplu se caracterizeaz prin: A. Prezena imunoglobulinei monoclonale Ig A 60-65% B. Ig G 60-65% C. Lanuri uoare 20% D. Lanuri grele 15% E. Lanuri uoare 5% Rata de supravieuire n mielomul multiplu este de: A. 10 ani B. 15 ani C. 5 ani D. 5 luni

E. 5 sptmni 4. Manifestrile clinice n mielomul multiplu sunt urmtoarele , cu excepia: A. Dureri mecanice B. Fracturi patologice C. Dureri mai ales la nivelul situsurilor hematopoiezei active D. Fracturi n special la nivelul coloanei vertebrale E. Fracturi de metacarpiene 683 5.Urmtoarele aspecte radiologice pot fi evideniate n mielomul multiplu, cu excepia: A. Osteopenie difuz B. Fracturi cu tasri vertebrale C. Leziuni osoase expansive cu ntindere n prile moi D. Leziuni osteolitice cu contur neregulat E. Demineralizare 6. Aspectul RMN sugestiv pentru mielomul multiplu: A. Leziuni focale hiperdense in TI, hipodense in T2 B. Aspect de " piper i sare" ca urmare a zonelor de osteocondensare C. Infiltraie difuz a mduvei D. n caz de contraindicase a RMN, CT nu este util E. Leziuni focale, triunghiulare 7. Mielomul osteocondensant se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Apare frecvent la 30-40% B. Prezint leziuni osteocondensante focale sau difuze C. Incidena rar de 3-4% D. Incidena scade odat cu vsta E. Leziuni osteolitice plurifocale sau difuze 8. Sindormul POEMS se asociaz cu: A. Hipertrofia bulei lui Bichat B. Organomegalie C. Fr endocrinopatii

D. Mononevrita multiplex E. Unghii albastre 9. Sindromul POEMS se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Se ncadreaz n categoria mielomulio osteolitic B. Edem papilar C. Disglobulinemie monoclonal (Ig A, Ig G lambda) D. Polineuropatie E. Nivel de VEGF mic 684 10.Complicaiile afectrii osoase n mielomul multiplu, sunt: A. Hipocalcemie B. Afeciuni neurologice C. Hipoproteinemie D. Organomegalie E. Hiperfosfatemie 11 .Neuropatia periferic declanat de imunoglobulinemia monoclonal se asociaz cu: A. Amiloidoza AL B. Thalidomida C. Lenalidomida D. Compresie medular E. Amiloidoza AA 12. Complicaii le hematologice n mielomul multiplu sunt urmtoarele, cu excepia: A. Anemia B. Policitemia C. Sindrom hemoragie D. Sindrom infecios E. Sindrom mielodisplazic 13.Cauze frecvente de anemie n mielomul multiplu sunt: A. Sindromul anemic autoimun B. Sindorm carenial

C. Sindrom infecios D. Insuficiena renal cronic E. Sindrom mielodisplazic 685 14.Sindromul hemoragie n mielomul multiplu se datoreaz urmtoarelor mecanisme, cu excepia: A. Trombopenie B. Activitate pro-X a amiloidozei AL C. Trombopatie indus de hiperproteinemie D. Dereglri ale coagulrii induse de proprietile imunoglobulinei monoclonale E. Tmunodepresie 15. Sindromul infeci os n mielomul multiplu este asociat cu: A. Diminuarea imunoglobulinelor monoclonale B. Risc ridicat prin chimioterapie prin limfopenie C. Imunodepresie D. Cel mai puin frecvente sunt infeciile pulmonare E. Infecii cu strafilococ 16.Insuficiena renal prerenal n mielomul multiplu este consecina a: A. Amiloidozei B. Necrozei tubular acut C. Deshidratrii celular n cursul hipercalcemiei D. Bolii depozitelor monotipice neorganizate E. Afectrii glomerulare secundar crioglobulinemiei 17. Insuficiena renal organic glomerular din mielomul multiplu, se datoreaz: A. Afectrii glomerulare secundar crioglobulinemiei B. Necrozei tubulare acute C. Litiazei secundare unei hipercalciurii cronice D. Sindromului de hipervascozitate E. Amiloidozei AA 18. Sindromul Randal reprezint:

A. Glomerulonefrit imunotactic B. Boala depozitelor monotipice neorganizate C. Tubulopatie mielomatoas D. Afectare glomerular datorat crioglobulinemiei E. Afectare tubular proximal 686 19.Factori favorizani ai complicaiilor tromboembolice n mielomul multiplu sunt: A. Imuglobulina cu proprieti trombembolice B. Activitatea anti-X a amiloidozei C. Trombopenie D. Sindrom carenial E. Sindrom nefritic 20.Poliartrita cu aspect hipertrofie al articulaiilor poate aprea n mielomul multiplu ca o consecin a: A. Amiloidozei B. Leziunilor osteolitice C. Sindromului mielodisplazic D. Infiltraiei mduvei osoase E. Sindromului carenial 21. Urmtoarele afirmaii legate de amiloidoz sunt adevrate, cu excepia : A. Infiltrarea cu lanuri uoare monoclonale solubile B. Diagnosticul se face cu coloraie rou de Congo C. Presupune infiltrare la nivelul tubului digestiv D. Hematomul periorbitar " n ochelari" quasi patognomonic E. Neuropatie periferic senzitivo-motorie preogresiv distal 22.Manifestrile clinice i biologice legate de mielomul CRAB se refer la urmtoarele, cu excepia: A. Insuficien renal B. Anemie C. Leziuni osoase

D. Sindrom de hipervscozitate E. Osteopenie sever 687 23.Urmtoarele investigaii sunt utile n evaluarea mielomului multiplu, cu excepia: A. Dozarea cantitativ a imunoglobulinelor B. Creatinina seric C. EEG D. LDh, PCR E. Calcemie 24.Criteriile CRAB n mielomul multiplu se refer la urmtoarele: A. Leziuni osoase: liz osoas B. Calcemie crescut cu cel puin 2.5 mmol/1 fa de limita superioar a valorii normale C. Creatinina seric > 1.73 mmol/1 D. Anemie cu Hg < 12g/dl E. Infecii bacteriene recidivante (> 10 episoade/ an) 25.Gamapatia monoclonal cu semnificaie nedeterminat se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Prezena a cel puin unui criteriu CRAB B. Plasmocitoz medular < 10% C. Prezena unei proteine monoclonale n ser < 3g/100ml D. Absenta criteriilor CRAB s E. Se prescurteaz MGUS 26.Criteriile diagnostice n mielomul multiplu sunt: A. Plasmocitoza medular > 10% B. Prezena a minim 2 criterii CRAB C. Plasmocitoza medualar > 30% D. Calcemie > 1.75 mmol/1 E. Osteocondensare 688

27.Mielomul indolent se carcaterizeaz prin: A. Prezena unei proteine monoclonale n ser > 5g/100ml B. Prezena a cel puin unuia din criteriile CRAB C. Plasmocitoza medular > 30% D. Plasmocitoza medular < 10% E. Prezena unei proteine monoclonale n ser > 3 g/lOOml 28.Care din urmtoarele caracterizeaz plasmocitomul solitar: A. Prezenta criteriilor CRAB B. Maduva osoas cu > 10% plasmocite C. Localizare unic a plasmocitelor monoclonale la nivelul oaselor sau tisular D. RMN coloan vertebral i pelvis ce evideniaza leziuni E. Biopsia nu este necesar 29.Stadiul I al clasificrii Solomon i Durie n mielomul multiplu presupune: A. Hemoglobina < lOg/dl B. 0.6 x 102 celule/m2 C. Calcemia > 3 mmol/1 D. Multiple leziuni litice E. Os normal sau plasmocitom izolat 30.Stadiul II al clasificrii Solomon i Durie n mielomul multiplu presupune: A. 2 din criteriile stadiului I B. 1 din criteriile stadiului II C. Hb< 8.5 g/dl D. Mas tumoral intermediar E. Calcemie normal 31. Stadiul II al clasificrii Solomon i Durie n mielomul multiplu presupune: A. Funcie renal anormal B. Calcemie> 5 mmol/1 C. Multiple leziuni litice D. < 102 celule/m2 E. Ig G < 70%

689 32. Factorii cu prognostic negativ n mielomul multiplu sunt: A. Vrsta tnr B. Albumina seric crescut C. Anomali cromozomiale D. Prezena plasmocitelor mature E. Hipocalcemia 33.Urmtoarele anomalii cromozomiale indic un prognostic negativ n mielomul multiplu, cu excepia: A. t(4.,14) B. Aneuploidie C. del (17p) D. 13/13q E. Hipodiploidie 34.Indicele de prognostic internaional n mielomul multiplu se refer la: A. std I rata de supravieuire medie este de 44 luni B. std I p2m<3.5 mg/dl, albumin < 35g/dl C. std II rata de supravieuire medie este de 29 luni D. std II P2m >3,5mg/dl i albumin < 55g/l E. std III are o rata de supravieuire de 44 luni 35.Stadiul III n mielomul multiplu, conform indicelui de prognostic internaional se refer la: A. Rata de supravieuire medie de 29 de luni B. P2m< 5,5 mg/l C. f32m< 3,5 mg/l D. Rata de supravieuire medie de 44 luni E. Rata de supravieuire medie de 62 luni 690 Complement multiplu: 1. Urmtoarele afirmaii despre mielomul multiplu sunt adevrate:

A. Incidena este crescut la tineri B. Incidena este mai mare la brbai C. Media de supravieuire este de 5 ani D. Rar apare nainte de 40 ani E. Apare frecvent la asiatici 2. Mielomul multiplu se caracterizeaz prin: A. Imunoglobulina monoclonal Ig G 60-60% B. Imunoglobulina monoclonal IG A 60-65% C. Lanuri uoare 15% D. Profil rar IG F, Ig M, Ig E E. Ig A 35% 3. Care din urmtoarele reprezint manifestri clinice n mielomul multiplu? A. Fracturi patologice n special la nivel toracal B. Dureri la nivelul oaselor plate i lungi C. Dureri mecanice D. Dureri la nivelul articulaiilor pumnului E. Fracturi patologice ale coloanei dorso-lombare 4. Leziunile radiologice sugestive pentru mielomul multiplu sunt: A. Leziuni osteolitice cu contur net B. Osteopenie difuz fr leziuni osteolitice C. Leziuni osteolitice cu contur neregulat infiltrativ D. Fracturi i tasri vertebrale cu aspect osteoporotic E. Leziuni osoase expansive n prile moi 691 5. n mielomul multiplu leziunile RMN caracteristice sunt: A. Rar apar modificri la nivelul oaselor plate i lungi B. Aspect de "sare i pipef'cu anomalii de semnal discrete, punctiforme C. Leziuni focale, rotunde, hipodense n TI D. Evidenierea epiduritei E. Infiltrarea uniform a maduvei

6. Radiografiile standard n mielomul multiplu se fac la nivelul urmtoarelor segmente: A. Craniu B. Humerus C. Radius D. Femur E. Metatarsiene 7. RMN de coloan i bazin n mielomul multiplu are urmtoarele obiective: A. Cercetarea compresiei medulare sau radiculare B. Starea peretelui posterior al vertebrei C. Evideniarea epiduritei D. Leziunile sunt numai de tip osteolitic E. Evideniaz aspect de inflitraie uniform a mduvei 8. Sindormul POEMS se asociaz cu: A. Polineuropatie B. Edeme gambiere C. Anomalii cutanate D. Lezuni osteolitice E. Endocrinopatii 692 9. Care din urmtoarele reprezint complicaii ale afectrii osoase n mielomul multiplu? A. Hipercalcemie B. Hipofosfatemie C. Neuropatie indusa de tratament D. Anemie E. Imunodepresie IG.Complicaiile hematologice n mielomul multiplu sc refer la: A. Anemie B. Compresie medular C. Sindrom hemoragie D. Insuficient renal acut

5 E. Sindrom infecios 11. Sunt cauze rare de anemie n mielomul multiplu: A. Sindrom infecios B. Sndrom carenial C. Apoptoza precursorilor eritrocitari D. Insuficiena renal cronic E. Activitatea anti-Xa amiloidozei AL 12. Sindromul hemoragie n mielomul multiplu se datoreaz urmtoarelor cauze: A. Trombopenie B. Sindrom carenial C. Trombocitoz D. Trombopatii induse de hiperproteinemie E. Activitatea anti-X a amiloidozei AL 13.Sindromul infecios n mielomul multiplu este caracterizat de: A. Infecii pulmonare B. Pneumocistoz postehimioterapie C. Scderea limfocitelor postehimioterapie D. Diminuarea imunoglobulinelor reziduale E. Infecii cu Klebsiela 693 14.Cauze frecvente de anemie n mielomul multiplu sunt: A. Fals anemie prin hemodiluie B. Sindrom anemic autoimun C. Infiltraie medular osoas D. Iatrogen (chimioterapie) E. Sindrom mielodisplazic 15.Neutropenia indus de chimioterapie n mielomul multiplu este responsabil pentru: A. Hemoragii B. Infecii urinare

C. Infecii cu HSV, VZV D. Pneumocistoz E. Infecii cu Pneumococ 16.Complicaiile determinate de componenta monoclonal n mielomul multiplu sunt: A. Complicaii trombembolice B. Insuficiena renal C. Sindrom de hipervscozitate D. Sindrom infecios E. Sindrom nefritic 17.Insuficiena renal prerenal n mielomul multiplu este consecina urmtoarelor cauze: Amiloidoza Necroza tubular acut Deshidratare extracelular n cursul hipocalcemiei Pierderi digestive (vrsturi) Tubulopatie mielomatoas 694 18.Insuficiena renal organic glomerular apare prin urmtoarele mecanisme: A. Tubulopatie mielomatoas B. Litiaz secundar unei hipercalciurii cronice C. Afectare glomerular datorit crioglobulinemiei D. Sindrom Randall E. Sindrom Fanconi 19.Factorii favorizani ai complicaiilor tromboembolice n mielomul multiplu sunt: A. Tratamentul: thalidomida, lenalidomide B. Starea neoplazic C. Vrsta tnr a pacienilor D. Mobilittea redus datorit complicaiilor neurologice E. Sindromului de hipervscozitate 20.Urmtoarele afirmaii legate de amiloidoz sunt adevrate: A. Apare numai n mielom

B. Lanul uor poate avea o activitatea anti-X cu sindrom hemoragie C. Lanul uor al imunoglobulinei este adesea lambda D. Infiltrare cu lanuri uoare monoclonale insolubile E. Diagnostic prin biopsie vaginal 21 .Amiloidoz presupune infiltrarea urmtoarelor organe: A. Rinichi B. Inim C. Aparat genital D. Tub digestiv E. Ficat 22.Diagnosticul n amiloidoz presupune urmtoarele: A. Coloraie cu rou de Congo B. Biopsie rectal C. Biopsie hepatic D. Biopsie a glandelor accesorii E. Biopsie grsime subcutanat abdominal 695 23.Amiloidoz se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Poliartrit cu aspect hipertrofie al articulaiilor B. Sindrom Sicca C. Sindrom infecios D. Cardiopatie restrictiv E. Neuropatie periferic asimetric 24.Manifestrile clinice sau biologice legate de mielom CRAB presupun: A. Hipercalcemie B. Anemie C. Insuficien renal D. Febr E. Leziuni osoase 25.Evaluarea mielomului multiplu presupune urmtoarele investigaii:

A. Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare B. Electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare C. Mielograma cu studiu citogenetic D. Puncie biopsie renal E. Proteinurie pe 24 h 26.Care din urmtoarele reprezint criterii diagnostice n mielomul multiplu: A. Plasmocitoza medular > 10% B. Prezena a cel puin 2 criterii CRAB C. Prezena n ser/urina a unei proteine monoclonale D. Prezena a cel puin unia din criteriile CR AB E. Infecii bacteriene recidivante (> 2 episoase/ an ) 27.Criteriile CRAB se refer la: A. Calcemie > 2,75 mmol/1 B. Creatinina seric > 173 mmol.l C. Anemie < lOg/dl D. Anemie cu < 4 g/dl far de limita superioar E. Osteopenie uoar 696 28.Gamapatia monoclonal cu semnificaie nedeterminat se carcterizeaz prin: A. Prezena unei proteine monoclonale n ser > 3g/100ml B. Prezena unei proteine monoclonale n ser < 3g/100ml C. Absenta criteriilor CRAB ? D. Plasmocitoza medular < 10% E. Plasmocitoza medular > 10% 29.Mielomul asimptomatic se caracterizeaz prin: A. Prezena unei proteine monoclonale n ser > 3g/100ml B. Plasmocitoza medular < 10% C. Absena criteriilor CRAB D. Plasmocitoz medular > 10%

E. Prezena unei proteine monoclonale n ser < 3g/100ml 30.Plasmocitomul solitar este definit prin: A. Mduv osoas normal B. Absenta criteriilor CRAB 9 C. Localizare multipl a plasmocitelor monoclonale la nivelul oaselor sau tisular D. RMN coloan i pelvis ntotdeauna n limite normale E. Se confirm prin biopsie 31.Calsificarea lui Solomon i Durie n mielomul multiplu se refer la: A. std I presupune 0.6x1012celule/m2 B. std II presupune 0.6-1,2x 1012celule/m2 C. std III se refer la > 1012celule/m2 D. Hb< lOg/dl intr n criteriile std I E. Std III calcemie <3mmol/1 32.Std III al clasificrii lui Solomon i Durie n mielomul multiplu const n: A. Mas tumoral >1012celule/m2 B. Calcemie > 5 mmol/1 C. Multiple leziuni litice D. Niveluri ridicate de Ig monoclonale E. Ig monoclonal urinar >12g/24h 697 33.Factorii de prognostic negativ n mielomul multiplu sunt: A. PCR ridicat B. Citologie plasmoblastic C. Vrst tnr D. Hemoglobin seric sczut E. Albumin seric sczut 34.(2 microglobulina n mielomul multiplu indic urmtoarele aspecte: A. Valoarea > 5,5 mg/dl caracterizeaz std III ISS B. Valoarea crescut -prognostic sever

C. Valoarea < 3,5 mg/dl i albumina > 3,5g/dl se asociaz cu o rat de supravieuire de 62 luni D. Std II ISS se carcaterizeaz prin > 5,5 mg/dl E. Std I ISS rata de supravieuire medie de 62 luni 35.Factorii de prognostic negativ n mielomul multiplu: A. Vrsta naintat B. Plasmocitoza medular crescut C. Albumina seric sczut D. LDH sczut E. Crestinina seric crescut 698 ONCOLOGIE CANCERUL: EPIDEMIOLOGIE, CANCEROGENEZA, DEZVOLTARE TUMORAL, CASIFICARE (pag. 1421-1425) Complement simplu: 1. Cel mai frecvent tip de cancer (ca mortalitate), la brbat este: A. Prostata B. Plmn C. Colorectal D. Cavitate bucal, faringe E. Vezica urinar 2. Cel mai frecvent tip de cancer (ca mortalitate), la femeie este: A. Colorectal B. Plmn C. Endometru D. Ovar E. Sn 3. Dintre urmtoarele tumori, una singur nu are origine ectodermic: A. Ependimom B. Tumori de plex coroid

C. Carcinoame paramalpighiene D. Melanoame E. Simpatoblastoame 4. Dintre alterrile moleculare n cadrul oncogenezei, una singur este rspunzt oare de moartea celular: A.Potenialul de neoangiogenez BCD E Activarea cilor de transducia a semnalului Potentialul invaziv metastatic Apoptoz Independena n raport cu semnalele de inhibare a creterii 699 5. "Terapia molecular intit"se refer la, cu excepia: A. Terapia aplicat la o singura anomalie genetic B. Apariia unei noi generaii de medicamente, paralel cu dezvoltarea unei viziuni moleculare C. Poate fi individualizat tratamentul n funcie de pacient D. Terapiile intite vizeaz toate anomaliile moleculare incriminate n apariia neoplaziei E. Terapiile moleculare intite se disting de medicamentele citotoxice vechi Complement multiplu: 1. Cancerul este o boal: A. Monoclonal B. Cu populaii policlonale C. Genetic D. Multifactorial E. Unifactorial 2. Principalii factori de risc incriminai n apariia diverselor forme de cancer sunt: A. Sn - estrogeni B. Prostata - tutun C. Colorectal - alimentaie incorect D. Vezica urinar - tutun E. Prostata - androgeni

3. n apariia cancerului sunt incriminate: A. Oncogena- transform o celul normal n celul tumoral B. Anti- oncogene se numesc i gene supresoare tumorale C. Oncogena nu are rol n transformarea malign D. Oncogenele au efect dominant E. Anti- oncogenele sunt regulatori pozitivi ai creterii celulare 700 4. Despre neoangiogenez, este adevrat c: A. Este indispensabil cnd tumora depete 5mm3 B. Celulele tumorale au capacitatea de a dezvolta vase de neoformaie sanguine, permind dezvoltarea unor tumori C. Inhibarea angiognezei reprezint o noua abordare terapeutic D. Principalii factori angiogenici sunt: VEGF,FGF,PDGF E. PDGF - factor de cretere derivate din trombocite 5. Carcinogeneza se explic astfel: A. Carcinogeneza de cmp B. Carcinogeneza ntr-o singur etap C. Carcinogeneza de cmp explic apariia cancerelor sincrone sau metacrone D. Pentru formarea cancerului sunt necesare mai multe anomalii moleculare E. Carcinogeneza n mai multe etape 6. Carcinoamele de origine epitelial sunt: A. Meningioame B. Melanoame C. Carcinoame epidermoide D. Ependimom E. Adenocarcinoame 7. Carcinoamele dezvoltate avnd originea n esutul mezenchimal, sunt: A. Se numesc sarcoame B. Au punct de plecare n muchiul striat i se numesc leiomiosarcom C. Au punct de plecare n grsime i se numesc liposarcom

D. Au punct de plecare n esutul conjunctiv i se numesc fibrosarcoame E. Au punct de plecare n muchiul striat i se numesc rabdomiosarcoame 8. Tumorile cu origine ectodermic sunt: A. Glioame B. Schwanoame C. Neuroblastoame D. Tumori germinale E. Osteosarcomul 701 9. Tumorile embrionare sunt: A. Tumori germinale B. Carcinoame epidermoide C. Neuroblastom D. Ganglioneuroni E. Nefroblastomul 10.Clasificarea TNM: A. Este clasificarea prognostic principal B. Este o clasificare clinic C. Permite foarte adesea stabilirea strategiei terapeutice (tip de tratament i secvena) D. Este o clasificare eseniala n majoritatea tipurilor de cancer E. Nu poate impune o strategie terapeutic 1 l.n funcie de clasificarea TNM , cancerele se mai pot clasifica n funcie de extensia tumoral n: A. Clasificarea FIGO pentru ovar B. Clasificarea Breslow pentru sn C. Clasificarea Dukes n cancerele colorectale D. Clasificarea Breslow pentru melanoame E. Clasificarea FIGO pentru uter 12.Clasificarea n grade de histoprognostic:

A. ine cont de diferenierea tumorilor B. Este o clasificare rafinat C. O tumora bine difereniat, va avea un prognostic mai bun dect o tumor nedifereniat D. Acesta clasificare ia n considerare criteriile morfologice (anizocitoz) E. Nu ia n considerare numrul de mitoze 702 13.Clasificarea n funcie de markerii tumorali: A. Markerii tumorali au o valoare prognostic foarte important B. Pentru tumorile germinale alfa-fetoproteina ajut la stabilirea diagnosticului i prognosticului C. Pentru tumorile germinale LDH ajut la stabilirea diagnosticului i prognosticului D. Pentru tumorile germinale HCG ajut la stabilirea diagnosticului i prognosticului E. Markerii tumorali nu au o valoare prognostic 14.Clasificarea n funcie de biologia molecular: A. Se bazeaz pe prezena alterrilor moleculare B. Alfa-fetoproteina este un marker de biologie molecular C. Se bazeaz pe expresia receptorilor pentru diveri factori de cretere D. Activarea factorilor de cretere favorizeaz proliferarea tumoral E. Activarea factorilor de cretere confer tumorii un caracter mai agresiv 15.Din punct de vedere anatomopatologic, constanta R se refer la: A. R1 - invazie macroscopic a marginilor B. RO - margini libere, fr invazie C. R2 - margini invadate microscopic D. R1 - margini invadate microscopic E. Constanta R nu are relevan pentru examenul anatomopatologic 703 FACTORII DE RISC, PREVENIA I DEPISTAREA CANCERELOR (pag. 1426-1428) Complement simplu:

1. Fumul de tutun conine o multitudine de ageni chimici, cu excepia: A. Nitrozamine B. Benzen C. Polonium -210 radioactiv D. Hidrocarburi heterociclice E. 20 de ageni chimici sunt cancerigeni 2. Factori incriminai n apariia cancerelor profesionale sunt urmtorii, cu excepia: A. Arsenicul B. Radiaii ionizante 3 C. Praf de lemn D. Clorura de vinii E. Nu exist hepatita C sau D profesional 3. Scopul depistrii neoplaziilor este, cu excepia: A. S aib o bun sensibilitate B. S aib o bun specificitate; C. S fie cu puine efecte secundare D. S permit depistarea cancerului n orice stadiu de evoluie E. S fie o metod fiabil, puin costisitoare Complement multiplu: 1. Principalii factori de risc n apariia cancerului sunt: A. Expunerea la ultraviolete B. Alcoolul C. Azbestul D. Tutunul E. Hipoestrogenie n cancerul de sn 704 2. Referitor la tutun, sunt adevrate urmtoarele: A. Este cel mai important factor de risc n apariia cancerului B. Poate fi evitat n totalitate

C. Este responsabil de 45% de decese prin cancer D. Este implicat n oncogeneza numeroaselor tipuri de cancere E. Cea mai bun prevenie este evitarea nceperii consumului de tutun 3. Despre factorii profesionali implicai n apariia cancerului, sunt adevrate: A. Azbestul este agentul cel mai frecvent implicat B. Azbestul produce aproximativ 550 cazuri de mezoteliom C. Azbestul produce aproximativ 2200 cazuri de cancer pulmonar D. Radiaiile ionizante sunt factorul cel mai frecvent de apariie a neoplaziilor E. Cancerele profesionale trebuie s fac obiectul unei declaraii specific 4. Principalele ocupaii care implic expunerea la azbest, sunt urmtoarele: A. Constructorii B. Constructorii industriali C. Muncitorii care prelucreaz metalul D. Mecanicii auto E. Sudorii 5. Arsenicul cauzeaz urmtoarele cancere profesionale: A. Angiosarcomul B. Cancerul hepatic C. Carcinomul epidermoid cutanat D. Cancer de vezica urinar E. Cancer etmoidal 6. Gudronul i derivatele crbunelui, duc la apariia urmtoarelor forme de cancer profesional, cu excepia: A. Cancer pulmonar B. Cancer de vezica urinar C. Carcinom epidermiod cutanat D. Cancer al sinusurilor feei E. Cancer hepatic 7. Praful de lemn duce la apariia urmtoarelor tipuri de cancere profesionale: A. Cancer hepatic

B. Cancer al etmoidului C. Leucemie D. Cancer al sinusurilor feei E. Osteosarcom 8. Radiaiile ionizante, duc la apariia urmtoarelor tipuri de cancere profesionale: A. Leucemie B. Cancer pulmonar C. Cancer de vezic urinar D. Osteosarcom E. Cancer hepatic 9. Expunerea la ultraviolete: A. Poate provoca apariia melanoamelor B. Poate provoca apariia cancerelor de piele C. Lezeaz direct AND-ul D. Aceste ipuri de cancere apar mai ales la populaia cu fototip deschis la culoare E. Nu reprezint tipuri de cancere n cretere 10. Alimentaia joa un rol probabil n apariia urmtoarelor tipuri de cancere: A. Cancerul colorectal B. Cancerul hepatic C. Cancerul de sn D. Cancerul de vezic urinar E. Cancerul de stomac 11 .Infeciile pot duce la apariia neoplaziilor, prin urmtoarele tipuri de virusuri: A. Virusul papiloma uman B. Virusurile hepatitice B sau C C. Infecia cu HIV D. Virusul HTLV1 E. Numai virusul HTLV2 706 12. Virusul papiloma uman (HPV) i cancerul:

A. Dintre tipurile HPV, 16 i 18 sunt oncogene B. Rol recunoscut pentru provocarea cancerelor anale C. Rol recunoscut pentru provocarea cancerelor anogenitale D. Cea mai ntlnit infecie viral cu transmitere sexual din lume E. Nu exist n prezent un vacin disponibil pentru prevenirea cancerului de col 13.Despre relaiile unor virusuri i cancere, sunt adevrate: A. HTLV1 si HTLV2 responsabile pentru apariia anumitor limfoame B. Epstein-Barr responsabil pentru apariia carcinoamelor naso-faringiene C. HHV8 responsabil de sarcomul Kaposi D. VHB i VHC incriminate n apariia cancerelor hepatice E. n cazul infeciilor cu HI V, acestea nu pot fi incriminate n apariia cancerelor 14.Principiile de prevenie n cazul neoplaziilor sunt: A. Prevenia primar B. Prevenia secundar C. Prevenia tertiar D. Prevenia primar reprezint mpiedicarea apariiei unui al doilea cancer E. Prevenia secundar reprezint evitarea apariiei cancerului pornind de la o leziune precanceroas 15.Tipurile de prevenie n cazul cancerelor se definesc astfel: A. Prevenia primar - evitarea apariiei cancerului B. Prevenia secundar - reprezint evitarea apariiei cancerului pornind de la o leziune precanceroas C. Prevenia teriar - mpiedicarea apariiei unui al doilea cancer D. Prevenia primar - diminuarea fumatului i a consumului de alcool E. Prevenia teriar - principalul aspect asupra cruia putem aciona este diminuarea fumatului 707 16. Scopul depistrii neoplaziei: A. Rcducc mortalitatea specific a cazurilor de cancer depistate B. Depistarea trebuie s fie fiabil, puin costisitoare

C. S permit depistarea cancerului n stadiu incipient D. S iniieze un tratament n scop curativ E. Depistarea unui cancer precoce este util chiar dac beneficiile legate de supravieuire lipsesc 17. Despre depistarea generalizat a cancerelor, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: s A. Este asemntoare cu cea individualizat B. Se bazeaz pe o politic de sntate public C. Se bazeaz pe o politic de depistare a cancerului D. Exist bugete specifice pentru screening E. Cu rambursare 100% a estului de depistare 18.Despre depistarea individual a cancerelor, sunt adevrate: A. Se bazeaz pe responsabilitatea individual a pacientului B. Pacientul trebuie s solicite aceasta depistare medicului su C. Exist bugete specifice pentru screening D. Se bazeaz pe o politic de sntate public E. Este distinct de depistarea generalizat 19.Genele implicate n apariia diferitelor forme de cancer sunt: A. Mutaia genei p53 n Sindromul Li-Fraumeni B. Gena MLH1 n cancerul de sn C. Gena MLH2 n cancerul colorectal D. Gena BRCA1 n cancerul de sn E. Gena RET n neoplaziile endocrine multiple 20. Principalele politici de screening n Frana sunt: A. Mamografie - cancer de sn B. Test hemocult - cancerul colorectal C. Frotiu de col uterin - cancerul de col i endometru D. Ecografie san - cancerul de sn E. Nu sunt relevante teste de screening 708

LEUCEMII ACUTE (pag. 1434-1435) Complement simplu: 1. Diagnosticul i prognosticul leucemiei acute (LA) se bazeaz pe urmtoarele afirmaii, cu excepia: A. Studiul molecular B. Studiul citogenetic C. Examinarea morfologic a blatilor doar din maduva osoas D. Imunofenotipare E. Examinarea morfologic a blatilor din snge 2. Insuficiena medular n cadrul leucemii lor acute se manifest cu excepia: A. Anemie B. Netropenie C. Infecii n sfera O.R.L D. Coagulare intravascular diseminat E. Fr sepsis 3. Proliferarea blastic n diagnosticul clinic al LA, poate duce la apariia, cu excepia: A. Localizri cerebrale B. Localizri testiculare C. Splenomegalie D. Localizri digestive E. Adenopatii 4. Hiperleucocitoza blastic se manifest prin urmtoarele, cu excepia: A. Febra aproape constant B. Hemoragie cerebromeningeal C. Coagulopatia asociat este frecvent D. Poate aprea detres respiratorie E. Nu apar fenomene neurologice 709 5. Examinarea medular prin mielogram i biopsie osteomedular arat urmtoarele elemente cu excepia:

A. Mduv bogat n celule B. Mduv bogat n megacariocite C. Maduva conine cel puin 20% blati D. Mduv srac n megacariocite E. Uneori poate conine 100% blati 6. Grupul de prognostic favorabil al leucemii lor acute, n funcie de citogenetic, se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. Include t (8;21), t (15;17) i inv.(16) sau t (16;16) B. 20% dintre cazuri ntre 15-60 de ani C. Vindecarea pare sa depeasc 2/3 din cazuri, aproximativ 75% n caz LAP D. Rata de supravieuire la 5 ani este de 40% E. La pacienii tineri se caracterizeaz prin rate ridicate de rspuns complet (>85%) 7. Grupul de prognostic nefavorabil al leucemiilor acute, n funcie de citogenetic, se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. 30% din cazuri ntre 15-60 de ani B. Cariotipuri complexe (3 anomalii asociate sau mai multe) C. Monosomice 5 sau 7 D. Anomalii ale 3q E. Anomalii n 18p 8. Alte teste pentru diagnosticul leucemiilor acute sunt, cu excepia: A. Cutare CID B. Hiperkaliemie C. Hiperuricemie D. Hipocalcemie E. Hipercalcamie 710 Complement multiplu 1. Leucemiile acute reprezint: A. Un grup heterogen de proliferri clonale maligne ale celulelor susa hematopoetice

B. Celule progenitoare C. Precursori medulari ai celulelor sanguine D. Prezint blocaj al maturrii ntr-un stadiu imatur E. Nu se produce sindrom tumoral n LA 2. Diagnosticul i prognosticul LA se bazeaz pe: A. Examinarea morfologic a blatilor din snge B. Examinarea morfologic a blatilor din maduva osoas C. Imunofenotipare D. Studiul molecular E. Fr studiul citogenetic 3. Cele 3 mari subtipuri de leucemii acute sunt: A. Leucemia acut de novo B. Leucemia acut secundar C. Leucemia acut indus de chimio/radioterapie D. Leucemia acut iatrogen E. Leucemia acut etanolic 4. Proliferarea blastic n diagnosticul clinic al LA, poate duce la apariia: A. Fr adenopatii B. Fr splenomegalie C. Hepatosplenomegalie D. Localizri gingivale E. Localizri testiculare 711 5. Hiperleucocitoza blastic se caracterizeaz prin: A. Nu are semne clinice dect atunci cnd este major >100000 B. Apare sindromul de leucostaz C. Semnele clinice sunt neurologice D. Nu apar semne respiratorii E. Nu apare febr 6. LA se mai poate manifesta clinic astfel:

A. Sindrom hemoragie prin coagulopatie de consum B. Trombopenie central C. Liza blastic declanat de chimioterapie D. Poate apare fibrinoliza E. Nu apare fibrinoliza n LA 7. Coagulopatia de consum (CID), n cazul leucemiilor acute: A. Poate fi nsoit sau nu de fibrinoliz B. Este mai frecvent n cazurile de LAM3 C. Este mai frecvent n cazul LAM monocitar D. Nu afecteaz sistemul nervos E. Este mai frecvent n LAM hiperleucocitar la aciunea tratamentului 8. Coagulopatia de consum (CID), n cazul leucemiilor acute, apare n urmtoarele situaii, cu excepia: A. La orice tip de LA B. LAM3 C. LAM monocitar D. LAM hiperleucocitar la aciunea tratamentului E. Numai n cazul LAM3 9. Hemoleucograma, n LA: A. Este normal B. Apare trombopenie important C. Leucopenia D. Hiperleucocitoz E. Anemie non-regenerativ 712 10.Imunofenotiparea n cazul leucemiior acute: A. Este indispensabil B. Identific antigene de suprafa CD, cluster of differentiation C. Facc distincia ntre LAL i LAM D. Exist cazuri de LA bifenotipic

E. Nu exist diferee ntre LAM i LAL 11. Citogenetica n cazul leucemiilor acute: A. Permite caracterizarea alterrilor moleculare ale LA B. Evideniaz translocaii C. n funcie de citogenetic se disting 3 grupe de prognostic al leucemiilor acute D. Face distincia ntre LAL i LAM E. Identific antigene de suprafa CD, cluster of differentiation 12. Grupul de prognostic favorabil al leucemiilor acute, n funcie de citogenetic: A. 40% dintre cazuri B. Include t (8;21), t < 15; 17) i inv.(16) saut(16;16) C. La pacienii tineri se caracterizeaz prin rate ridicate de rspuns complet (>85%) D. Rata de supravieuire este de 10% la 5 ani E. Vindecarea pare sa depeasc 2/3 din cazuri 13. Grupul de prognostic nefavorabil al leucemiilor acute, n funcie de citogenetic, se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Monosomice 5 sau 7 B. Deleia 5q C. Anomalii ale 7q D. Anormaliti n 1 Iq, t (6,9); t (9;22) E. Anomalii n 17p 713 14. Grupul de prognostic intermediar al leucemiilor acute, n funcie de citogenetic, se caracterizeaz prin urmtoarele: A. Cariotipuri normale B. Rata de supravieuire la 5 ani este de 40% C. 30% din cazuri ntre 15-60 de ani D. Rata de supravieuire este de 10% la 5 ani E. 20% dintre cazuri ntre 15-60 de ani 15.Biologia molecular n cazul leucemiilor acute:

A. Punerea n eviden a amplificrii genice B. Punerea n eviden prin PCR a transcrierilor diverse C. Trancricrile sunt corespunztoare anomaliilor citogenetice D. Transcrierile pot avea rol terapeutic E. Transcrierile nu au rol prognostic 16. Alte teste pentru diagnosticul leucemiilor acute sunt: A. Bilan al hemostazei 9 B. Bilan metabolic C. Puncie lombar D. Puncie pleural E. Aspirat bronic 714 LEUCEMII LIMFOIDE CRONICE (1436-1437) Complement simplu: 1. Diagnosticul clinic are urmtoarele caracteristici, cu excepia: A. Adenopatie B. Splenomegalie C. Anemie D. Trombopenie E. Zona zoster 2. Imunofenotipul limfocitelor B se caracterizeaz prin ,cu excepia: A. Exprim lan greu adesea IgM B. Dou lanuri de tip uor kappa sau lambda C. Markeri de difereniere B D. Marker CD5 E. Marker CD 19 3. Diagnosticul diferenial al leucemiilor limfoide comice se face cu urmtoarele patologii, cu excepia: A. Limfom de manta

B. Boala Waldenstrom C. Limfoame maligne D. Infecii virale E. Infecii bacteriene Complement multiplu: 1. Leucemia limfoid cronic se definete : A. Proliferare monoclonal B. Infiltrare medular C. Infiltare sanguin D. Fenotip B sau uneori Fenotip T E. Fr infiltrare ganglionar 2. Monoclonalitatea populaiei limfocitare n leucemiile limfoide comice: A. Este afirmat pentru proliferrile de tip B B. Prezena unei Ig monoclonale de intensitate crescut la suprafaa limfocitelor C. Cel mai adesea de natur IgM D. Leucemia limfatic cronic, rmne o boal incurabil pentru marea majoritate a pacienilor E. Prezena unei Ig monoclonale de intensitate sczut la suprafaa limfocitelor 3. Monoclonalitatea populaiei limfocitare n leucemiile limfoide comice este cuprins n urmtoarele afirmaii corecte, cu excepia: A. Prezena unei Ig monoclonale de intensitate sczut la suprafaa limfocitelor B. Cel mai adesea de natur IgG C. Este afirmat pentru proliferrile de tip B D. Leucemia limfatic cronic, rmne o boal incurabil pentru marea majoritate a pacienilor E. Descoperit la timp, aceast boal se poate trata 4. Clasificarea Binet n cazul leucemiilor limfoide comice: A. Stadiul A mai puin de trei arii ganglionare afectate B. Stadiul B mai mult de trei arii ganglionare afectate C. Stadiul C anemie i/sau trombopenie

D. Stadiul A - supravieiurea este de 6 ani E. Stadiul C - supravieiurea este de 4 ani 5. Diagnosticul clinic are urmtoarele caracteristici: A. Pacieni sub 50 de ani B. Fr complicaii infecioase C. Sindrom tumoral D. Hiperlimfocitoz E. Fr insuficien medular 716 6. Hemoleucograma n cazul leucemiilor limfoide comice arat: A. Anemie B. Trombopenie C. Trombopenie autoimun D. Marker de difereniere B E. Marker CD5

7. Diagnosticul diferenial al leucemiilor limfoide comice se face urmtoarele patologii: A. Hiperlimfocitoza reacional B. Limfom de manta C. Leucemie cu tricoleucocite D. Boala Waldenstrom E. Limfoame maligne LIMFOAME MALIGNE (pag. 1438-1439) Complement simplu: 1. Urmtoarele afirmaii despre Limfomul Burkitt sunt adevrate, cu excepia: A. Apare la copii s aduli tineri B. Risc mare de liz, n cazul unei mase tumorale mari C. Sindromul de liz tumoral este caracterizat print-o eliberare important de produse intracelulare n circulaia pacienilor D. Apare de obicei la persoanele mai n vrst E. Poate duce la apariia unui risc de insuficien renal acut

2. Bilanul de extensie al limfoamelor agresive la adult cuprinde, cu excepia: A. Endoscopic digestiv superioar B. CT toraco-abdomino-pelvin, PET/CT C. Explorri biologice D. Nu necesit determinri serologice E. ECG i ecocardiografie nainte de administrarea antraciclinei Complement multiplu: 1. Despre limfoamele maligne la aduli sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Grup heterogen de proliferri limfoide maligne B. Sunt formate din 2 subgrupuri C. Unele reprezint o urgen terapeutic - Boala Hodgkin D. Cele 2 subgrupuri sunt: Boala Hodgkin i limfoamele non-Hodgkin E. Urgen terapeutic este limfomul Burkitt 2. Circumstanele de descoperire a unui limfom malign sunt: A. Sindromul tumoral B. Alterarea strii generale C. Sindrom de ven cav inferioar D. Sindrom ocluziv E. Fr adenopatii 718 3.Despre prelevarea biopsiei ganglionare, sunt adevrate: A. Trebuie realizat adecvat B. Trebuie sa fie suficient de mare C. Cu esut intact, care nu este necrozat D. Trebuie s permit o clasificare precis E. esutul de biopsie dac este suficient poate fi i necrozat 4.Tehnicile de laborator folosite pentru diagnosticul limfoamelor maligne sunt: A. Histologice B. Citologice C. Congelare

D. Citogenice E. Fr tehnica de amprent 4.Referitor la fenotipare, sunt adevrate: A. O singura identitate este suficient pentru identificarea unor anomalii genetice B. n limfoamele agresive Burkitt anomalia genetic este c-myc C. n limfoamele de manta, anomalia este t(l 1;14) D. Clasificarea Ann Arbor permite prezicerea prognosticului pacienilor E. Dou identiti sunt suficiente pentru identificarea unor anomalii genetice 5. Principalele forme de limfoame maligne se pot clasifica astfel: A. Limfoame B cu celule mici B. Limfom Burkitt la btrni C. Limfom Hodgkin D. Limfom Burkitt E. Limfoame B cu celule mari 6.Limfoamele B cu celule mari: A. Reprezint un grup heterogen de LNH (limfom non Hodgkin) B. Reprezint 1/3 din LNH C. Reprezint 1/2 din LNH D. Cele mai frecvente sunt afectrile ganglionare E. Printre afectrile extraganglionare pot fi cele din sfera ORL i digestive 719 7.Bilanul de extensie a limfoamelor agresive la adult cuprinde: A. Clinic B. Histologic C. Nu necesit controale radiologice D. Serologie HIV,HBV,HCV,HTLV-1 E. Bilan pretransfuzie 8. Referitor la clasificarea Ann-Arhor n cadrul limfoamelor maligne, sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. Stadiul I - un singur teritoriu afectat i o singur afectare visceral

B. Stadiul 1 - un singur teritoriu afectat C. Stadiul II - cel puin dou teritorii ganglionare afectate de aceeai parte a diafragmei D. Stadiul III - afectare supra- i sub diafragmatic E. Stadiul IV - afectare visceral hepatic, pulmonar sau medular 720 ERAT la CAPITOLUL PNEUMOLOGIE INSUFICIENA RESPIRATORIE CRONIC (pag. 203-205)

D.

scleroza laterala amiotrorica

C. Sindromul Guillan-Barre D. Spondilartrita anchilozant E. Hipocalemia t tmm si- _ -1 _ i" * __ tl_. ... _'__ jjj 'j* _ z. urmatoareie aiectiuni nu reprezint cauze mecanice ae insuficienta respiratorie cronic restrictiv, cu excepia: A.Obezitatea B.Botulismul C.Miopatiile D.Miozitele E.Hipofosforemie 3. Urmtoarele afirmaii nu reprezint cauze musculare si neurologice de insuficient respiratorie cronic restrictiv, cu excepia: A. Afectarea parietal B. Cifoscolioza C. Deformare toracic important D. Hipokalemia E. Spondilartrita anchilozant

5 in 5 ani 2. Urmtoarele afirmaii reprezint msuri de ameliorare a oxigenrii in


^ C t ^ytClT^I j310 gpi 1*3.^0 1*10 B. Oprirea fumatului C. Prevenirea infeciilor respiratorii D. Oxigenoterapie de lung durat E. Ventilaie asistat insuficienta respiratorie cronica: A. Kinetoterapie respiratorie B. Oxigenoterapie de scurt durat C. Ventilaie spontan cu presiune pozitiv inspiratorie D. Ventilaie asistat E. Ventilaie spontana cu presiune pozitiv expiratorie

4. Urmtoarele reprezint mecanisme de aciune ale asistentei ventilatorii mecanice: A. Creterea ventilaiei alveolare B. Punerea in repaus a muchilor respiratori C. Scaderea ventilaiei pulmonare D. Normalizarea comenzii respiratorii secundare coreciei alterarilor nocturne ale schimburilor gazoase E. Creterea compliantei pulmonare si toracice secundare utilizrii de volume curente importante in timpul nopii 5. Urmtoarele reprezint metode de ventilaie la domiciliu: A. Ventilaie cu presiune pozitiva intermitent B. Ventilaie cu presiune pozitiva continu C. Ventilaie cu presiune negativa continu D. Ventilaie prin traheotomie E. Ventilaie cu presiune negativ pe masca nazal in timpul nopii 6. Urmatoarele atitudini terapeutice, reprezint metode de tratament etiologic: A. Chirurgie corectoare a unei scolioze B. Decorticare pleurala C. Corticare pleurala D. Pierderea in greutate este necesara la toti pacienii E. Stimularea diafragmei prin pacemaker diafragmatic in cursul unor afeciuni neurologice: Director: Conf. Dr. Ing. Victor Lorin Purcrca Secretar tiinific: Conf. Dr. Bogdan Voi cui eseu Tehnoredactare: Dan Nicolae Pduraru, Alexandra Bolocan, Sorin Constantinescu, Graziella Grozavu Coperta: Graziella Grozavu Format A4 Bun de tipar: Aprilie 2012, Aprut: Aprilie 2012 O Copyright 2012 Toate drepturile aparin Editurii Universitare Carol Davila" Editura Universitar Carol Davila" B-dul Eroii Sanitari nr. 8, sector 5, Bucureti Tel: 021.318.08.62 int. 199 CARDIOLOGIE

STAREA DE RAU, PIEDEREA CUNOSTIINTEI, CRIZA COMITIONALA LA ADULT (27-29) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: PALPITATII (30-34) 1.ACE 2.E 2.BCE 3.A 3.BD 4.BE

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: 1.AC

2.C 2.AD

3.E 3.AD

4.C 4.AE

5.A

ELECTROCARDIOGRAMA - INDICATII SI INTERPRETARI (35-37)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.D COMPLEMENT MULTIPLU: FIBRILATIA ATRIALA (38-40) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: | 4.BC 1.CDE

2.C 2.BCDE

3.D 3.CE 4.AE

2.D 5.AB E

3.A 6 ACE 7.BD W

TULBURARI DE CONDUCERE INTRACARDIACA (41-43) COMPLEMENT SIMPLU: 1.A COMPLEMENT MULTIPLU: HIPERTENSIUNEA ARTERIALA (52-58) 1.ADE 2.D 2.AD 3.E 3.BCE 4.CD 5.BDE

COMPLEMENT SIMPLU: 1.A COMPLEMENT MULTIPLU: 1.CDE

2.D 2.BC

3.A 3.ABCD

4.B 4.ABDE

5.E 5.ABCD

6.AD

7.DE

8.AB 13.ABCD

9.CDE 14.CD

10.ABC 15.BDE

11.BDE 12.ACD

DUREREA TORACICA ACUTA SI CRONICA (59-63)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.D COMPLEMENT MULTIPLU:

2.E

3.C 3.ABD

4.D 4.DE

1.BCDE 2.CD

ANGINA PECTORALA SI INFARCTUL MIOCARDIC (64-74) COMPLEMENT SIMPLU: 1.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.CDE ^ 7.ABDE 11.CD COMPLEMENT SIMPLU: 1.D COMPLEMENT MULTIPLU: ISCHEMIA ACUTA A MEMBRELOR (75-80) 4.BC 5.AB 6.BE 7.BCD 8.ABC 12.DE 2.A 3.E 8.AC 9.CDE 10.CDE 2.C 3.D 3.CDE 4.BC 5.CDE 1.BCDE 2.CD B

ARTERIOPATIA OBLITERANTA A AORTEI SI MEMBRELOR INFERIOARE (75-80)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.E ^ 2.C " COMPLEMENT MULTIPLU: INSUFICIENTA CARDIACA LA ADULTA (84-92) 1.BD 2.ABCD

3.C 3.BD

4.E 4.ABD

COMPLEMENT SIMPLU: 1.E COMPLEMENT 1.BCD

2.D 2.ACD

3.C 3.CDE

4.E 4.ABCE 5 .ADE

MULTIPLU: 6.DE 11.CDE MONITORIZAREA PURTATORILOR DE VALVE SI PROTEZE VASCULARE (93-96) 7.AE 8.CDE 9.ACD 10.ACDE

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: ENDOCARDITA INFECTIOASA COMPLEMENT SIMPLU: COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ADE PERICARDITA ACUTA (104-107) COMPLEMENT SIMPLU: 1.E COMPLEMENT MULTIPLU: 1.D (97-103) 1.AE

2.A 2.CD

3.B 3.BCE

4.A

2.C

3.E 3.BD

4.B 4.BCE 5.ACE

1.ABCD 2.CD

2.D 3.ACE 4.AB 5.ADE

1.BCDE 2.ABCD

INSUFICIENTA AORTICA (120-123)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.D COMPLEMENT MULTIPLU: 1.ABC

2.C 2.CDE

3.D 3.ABC

INSUFICIENTA MITRALA (112-115) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: 1.ABD 2.E 2.BCD 3.A 3.BE 4.CDE 5.ABD

STENOZA AORTICA (116-119) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: INSUFICIENTA VENOASA CRONICA. VARICE (120-123) 2.C 3.A 3.ABE 4.CDE 5.BD 1.ABCE 2.ABCD

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: 1.BD

2.B 2.ABCD

3.A 3.C 4.ABDE

ACCIDENTE ALE ANTICOAGULANTELOR (124-126)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU:

2.D 5.ABD

3.BCDE 4.CD

PRESCRIEREA SI SUPRAVEGHEREA UNUI TRATAMENT ANTITROMBOTIC (127-137)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: 1.ABC

2.E 2.ABCE

3.B 3.ADE

4.C 4.DE 5.CDE

PRESCRIEREA SI SUPRAVEGHEREA DIURETICELOR (138-141) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: DISPNEEA ACUTA SI CRONICA (142-144) 1.AD 2.E 2.ADE 3.C 3.AE 4.CD

COMPLEMENT SIMPLU: 1.A COMPLEMENT 4.DE

2.E 5.AB

3.B 6.BCD

MULTIPLU: SUFLUL CARIDAC LA COPIL (1123 -1124)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: 1.BDE

2.D 2.ADE

3.E 3.BD

PRESCRIEREA UNUI REGIM DIETETIC (1270-1272) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: EDEME ALE MEMBRELOR INFERIOAREA COMPLEMENT SIMPLU: COMPLEMENT MULTIPLU: PNEUMOLOGIE DISPNEEA ACUTA SI CRONICA (142-143) COMPLEMENT SIMPLU: 1.A COMPLEMENT MULTIPLU: TUSEA LA ADULT (145-147) 4.DE 2.E 5.AB 3.B 6.BCD 1.BCE 2.B D 3.CE 1.D 2.B 1.BCD 2.B 2.DE

COMPLEMENT SIMPLU: 1.E COMPLEMENT MULTIPLU: 10.ABD 5.BCD

2.A 6.ABCD

3.E 7.ABCE

4.A 8.ABDE 9.ABCD

E ALERGIILE RESPIRATORII LA ADULT (148-150)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.E ^ COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BCD ASTMUL LA ADULT (151-156)

2.D

3.E 3.ABCD

4.B | 4.ABE 5.ABCD

1.ABDE 2.ABE

COMPLEMENT SIMPLU: 1.D " COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABD TUBERCULOZA (157-160) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU:

2.E

3.E 3.ABCD 8.ACE

4.E 4.BD 9.ABD 5.ACD 10.CE

1.ABCD 2.ABCE 7.BCE

2.E

3.B. 6.ABCE

4.E 7.ABC 8.ABCD

GRESIT 5.AD

BRONHOPNEUMOPATIA OBSTRUCTIVA CRONICA (161-168)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.A COMPLEMENT MULTIPLU: 11.B E

2.C ^^^F

3.D 8.ABCE 13.ACDE 18.BD

4.E 9.ABD 14.AD 19.ABCD

5.D 10.BCE 15.ABE 20.ACE

6.ABCD 7.ABC 12.BC

16.BCD 17.ABD

INFECTIILE BRONHOPULMONARE LA ADULT (169-175) COMPLEMENT SIMPLU: 1.A COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ACD 11.ABC DETRESA RESPIRATORIE ACUTA LA ADULT .CORPI STRAINI LA NIVELUL CAILOR AERIENE SUPERIOADE (176-179) COMPLEMENT SIMPLU: 1.A COMPLEMENT MULTIPLU: HEMOPTIZIA (181-182) 3.ACE 2.C 4.ABDE 5.ACD 6.BD 7.ABE 7.ACDE 8.CDE 9.ABD 10.BD 1.BCD 2.D 2.ABD 3.C 3.BDE 4.C 4.ACDE 5.ACDE

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: PNEUMOTORACELE (176-179) 1.ACD

2.D 2.CDE 3.ABCE

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: 1.ABD

2.E 2.BCDE 3.ABDE

REVARSATUL PLEURAL (186-188)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: 1.ABC

2.E 2.ABE

PNEUMOPATIA INTERSTITIALA 189-192) DIFUZA (

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: 1.ABC

2.C 2.ABE

3.B 3.ACE 4.BD 5.ABC

TUMORI PRIMITIVE SI SECUNDARE ALE PLAMANULUI (197-202)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: CHIRURGIE TORACICA

2.D

3.A 3.BDE

4.A 4.ABD

1.ABCD 2.DE

EVALUAREA GRAVITATII SI INVESTIGAREA COMPLICATIILOR PRECOCE LA UN PACIENT CU TRAUMATISM TORACIC (206-209) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BD 7.ACDE 8.AD 1.ABC 2.A 2.ACE 3.A 3.ACD 4.ACE 5.BCE

STOPUL CARDIO-CIRCULATOR (217-219) COMPLEMENT SIMPLU: 1.D 6.E 11.B COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BCDE 7.ACD 11.ACD 12.ACE 16.CE STAREA DE SOC (220-223) 8.CDE 13.ABE 9.ABCD 14.ABC 10.CE 15.ACE 1.AC 2.B 7.B 12.C 2.CE 3.B 8.A 13.E 3.ABD 4.C 9.A 14.C 4.ABE 5.BCDE 5.E 10.A

COMPLEMENT SIMPLU: 1.D

2.B

3.D

COMPLEMENT MULTIPLU:

1.ACD 6.ADE

2.CDE 7.AC

3.BCE 8.ACD 13.BDE 18.AC 23.BDE (210-216)

4.AC 9.ABCE 14.BC 19.BCD

5.BDE 10.ABE 15.BCD 20.ABD

11.BDE 12.ACD 16.BCD 17.CDE 21.ABC 22.AC TROMBOZA VENOASA PROFUNDA SI EMBOLIA PULMONARA COMPLEMENT SIMPLU: 1.D 6.B 11.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABDE 7.AE 11.CDE 12.CDE 16.ACD 17.ABC E 21.BD 26.AC 22.ABCE 27.ABC 1.ABC 2.E 7.D 12.C 2.BE

3.A 8.B 13.C 3.BCE 8.ADE 13.DE 18.ACD 23.BCD 28.ABDE 33.BCD

4.C 9.E 14.A 4.CDE 9.ABE 14.BCDE 19.ABC 24.ABC 29.ABE 34.ACD

5.E 10.A 15.B 5.ABD 10.DE 15.CD 20.BCE 25.ABDE 30.ACD 35.BDE

31.ACE 32.BC 36.BDE 37.ABD NEUROLOGIE

PATOLOGIA VASCULARA CEREBRALA SI MENINGEANA.ACCIDENTELE VASCULARE CEREBRALE (250-259) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BD 7.BCD 8.ABCD 9.CD 10.ABCE 1.CD 2.A 7.D 2.ADE 3.B 8.B 3.ABE 4.C 9.C 4.BDE 5.A 10.D 5.DE

11.BC 16.BC COMPLEMENT SIMPLU: 1.A COMPLEMENT MULTIPLU: 6.CDE 1.BCD

12.ACD 17.BCE 2.E 2.ACE

13.ABE 18.ABCD 3.E 3.ABDE

14.BE 19.ABCD 4.D 4.ABC

15.ABCD 20.BE 5.B 5.BD

HEMORAGIA MENINGIANA (260-262)

TUMORILE INTRACRANIENE (274-276) COMPLEMENT SIMPLU: 1.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BCDE 7.ACE BOLI INFECTIOASE FEBRA ACUTA LA ADULT (309-311) COMPLEMENT SIMPLU: 1.E 6.B COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BCDE 7.ABCD 11.ABC 12.ABCD D 16.BCE 17.ACE 21.BD GRIPA (320-324) 18.ABCD 19.ABCD 20.ABCD 8.ABC 13.BCD 9.ABCD 14.ABCD 10.ABCD 15.ABD 1.CDE 2.ABCD 3.BCD 4.ACD 5.ABCD 2.C. 3. E 4.B 5 .E 2.C 3.B 3.CDE 4.A 4.ABCD 5.A 5.ACE 1.BCDE 2.AD

COMPLEMENT SIMPLU: 1.D 6.B 11.D

2.D 7.D

3.B 8.C

4.D 9.D

5.D 10.D

COMPLEMENT MULTIPLU:

1.ABCD 2.ABCE 6.ABCE 7.BDE 11.ABC 12.ABD D 16.ABC 17.ABCD D 21.ACD 22.ABC 26.ABC 27.ABCD 31.ABC 32.CDE D

3.ABC 8.AC 13.ABCE 18.BC 23.ABCD 28.BDE 33.ABC

4.ABCE 9.ABCE 14.ABCD 19.ABCD 24.ABC 29.ABCD 34.ABE

5.ABE 10.ABCE 15.ABCD 20.ABCD 25.ABCE 30.ABCD 35.ADE

INFECTIA CU HIV (325-328) COMPLEMENT SIMPLU: 1.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABC 7.BCE 8.ABCD 13.BE 18.BCD 23.ABCD 28.ABCD H | 33.ABCD 9.ADE 14.ABCD 19.ABD 24.BC 29.ABCD 10.BCE 15.ABCD 20.ABC 25.ABCD 30.BCD 11.ABE 12.ABCD 16.ABC 17.ABCD D 21.BCE 22.ABCD 26.ABC 27.BCDE E 31.ABC 32.ABD D BOLI CU TRANSMITERE SEXUALA: GONOCOCI, CHLAMIDOZA, SIFILIS (329-333) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.A 11.B COMPLEMENT 2.A 7.D 12.A 3.C 8.A 13.E 3.BC 4.C 9.D 14.B 4.CD 5.D 10.C 15.D 5.CE 2.C 3.C 3.BCD 4.D 4.ACDE 5.BCD

1.ABCD 2.ABC

1.ACDE 2.ACE

MULTIPLU: 6.ACDE 7.CE 11.CDE 12.BC 16.AC 17.ABC W 8.BDE 13.ABC 18.AE 9.ADE 14.ACE 19.BCE 10.ACD 15.BCE 20.BCDE

INFECTIILE NOSOCOMIALE (339-341)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.D 6.D COMPLEMENT MULTIPLU:

2.A 7.E

3.B 3.BCDE 8.BCDE 13.ACDE

4.D 4.ABC 9.ABE 14.ACE

5.A 5.BCD 10.ABD

1.ABCD 2.ABCD 6.ACDE 7.ACD 11.BD 12.AC

SEPTICEMIA (370-375)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.D 6.E 11.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BDE

2.C 7.C 12.E

3.D 8.C 13.D 3.BDE 8.ABC 13.ABCD 18.ACE 23.ABE 3.A 3.ABCE 8.ADE

4.E 9.D 14.E 4.CE 9.ABC 14.ABCE 19.ACE 24.ACE 4.C 4.ABD 9.ABCD

5.A 10.D 5.ABDE 10.ABC 15.BCDE 20.ACDE 25.ABCD

1.ABCD 2.ABCD 7.ABD

11.BCD 12.ABCD 16.ABC 17.ABDE 21.BCE 22.ACDE PROFILAXIA TETANOSULUI (367-369) COMPLEMENT SIMPLU: COMPLEMENT MULTIPLU: * 6.ACE 7.ABCD 1.CE 2.ACD 1.C 2.E

5.BDE 10.ABCD

11.D MENINGITELE INFECTIOASE COMPLEMENT SIMPLU: 1.A COMPLEMENT MULTIPLU: 20.ABD 21.CDE E 24.ACE 25.ABCD 29.ACD 30.ABE E H EPATO-GASTRO ENTEROLOGIE DIAREEA ACUTA SI DESHIDRATAREA LA ADULT (403-407) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.D 11.E 16.A COMPLEMENT MULTIPLU: 6.CD 11.AE 16.BC 7.AB 12.ABCD 17.AC 8.DE 13.BDE 18.ABD 23.ABDE 9.ABD 14.CDE 19.BCE 10.AC 15.AE 20.BCD 1.AB 2.A 7.A 12.C 17.C 2.CDE 3.E 8.C 13.B 18.A 3.ABDE 4.D 9.C 14.E 19.E 4.ACE 5.B 10.B 15.D 20.E 5.AE 26.ACDE 27.ACDE 28.BCD 22.ACD 9.DE 23.BCD 2.E 3.E 17.ADE 4.A 18.BCDE 5.D 19.BE SI MENINGOENCEFALITELE ADULTULUI (289-293)

15.CDE 16.ACD

21.ABD 22.BD HEMORAGIA DIGESTIVA (426-429)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.A COMPLEMENT MULTIPLU:

2.C 7.E

3.E 8.C 3.ABD

4.C ^^^^ 9.E 4.ACDE

5.D 10.D 5.CE

1.ABCD 2.ACD

6.BDE

7.ABCE

8.ADE 13.ACE 18.ABDE

9.ACE 14.AD

10.ACE 15.ACE

11.ACD 12.CDE 16.BDE 17.BCD

HEPATITELE VIRALE. ANOMALII BIOLOGICE HEPATICE LA SUBIECTUL ASIMPTOMATIC (450-45

COMPLEMENT SIMPLU: 1.E 6.D 11.C 16.E 21.E COMPLEMENT MULTIPLU: 1.BCD

2.C 7.D 12.E 17.C 2.BC

3.A 8.C 13.C 18.E 3.AC 8.ABD 13.AB 18.CD 23.ACE 28.AB

4.E 9.A 14.A 19.D 4.ACE 9.ABD 14.BDE 19.ABC 24.CD

5.C 10.D 15.D 20.B 5.BCE 10.BC 15.ABD 20.ABE 25.BCE

6.ABCD 7.BCE 11.ACD 12.CD 16.ACE 17.AB 21.ABC 22.ACE E 26.ABC 27.ACE E ULCERUL GASTRIC SI DUODENAL (433-435)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BCD ICTERUL (445-446) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT 1.ABE

2.D 2.CD 7.ABD 2.A

3.E 3.ACE 8.BDE 3.A 3.BCD

4.B 4.ADE 9.CD 4.C 4.BC

5.C 5.ABCE 9.DE 5.D 5.BD

1. ACD 2.BDE

MULTIPLU: 6. DE 7.ABE 8.ACD 9.BCD 10.CDE CIROZA SI COMPLICATIILE ACESTEIA (459-466)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.D 6.D 11.C 16.B COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BD 16.AD 21.CD 1.ABD

2.B 7.C 12.D 17.C 2.BD 7.AB 17.ACE 22.BD

3.E 8.E 13.E 18.B 3.AE 8.AD 13.ADE 18.BE 23.CE 28.ABD 33.ACD

4.E 9.A 14.A 4.BDE 9.ACE 14.BC 19.BD 24.CDE 29.BCE

5.C 10.D 15.D 5.ABC 10.BCDE 15.ABC 20.ADE 25.ACE 30.ADE

11.BCD 12.BD

26.ABC 27.ACD 31.BCE 32.AD

BOALA CROHN SI RECTOCOLITA HEMORAGICA (439-441)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.B 11.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BC 1.BC

2.E 7.D 12.C 2.ABC 7.ABC

3.A 8.A 3.DE ! 8.ACD 13.CD 18.CD

4.D 9.E 4.BCD 9.BC 14.BCD 19.ADE

5.C 10.A 5.ACD 10.BCE 15.ACD 20.ABD

11.ACD 12.ABCD 16.ABC 17.BCD D 21.ABD 22.ACE

PATOLOGIA HEMOROIDALA (473-474)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.D COMPLEMENT MULTIPLU: 1.AD

2.C 2.CDE

3.B 3.BC 8.ADE 4.BDE 9.CDE 5.ADE

6.ACDE 7.ABCE CHIRURGIE VISCERALA TUMORILE COLONULUI SI RECTULUI (475-478) COMPLEMENT SIMPLU: 1.A 6.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABE 7.ABE 1.ABC 2.B 7.A 2.BCDE

3. B 3.DE 8.ABE 13.ACDE

4.B "

5.B

4.AB 9.AB 14.ABDE

5.AE 10.ABCE 15.ABC

11.BCD 12.ABD

TUMORILE STOMACULUI (479-480) COMPLEMENT SIMPLU: 1.E 6.B COMPLEMENT MULTIPLU: TUMORILE PRIMITIVE SI SECUNDARE ALE FICATULUI (481-484) 2.A 7.C 3.AE 4.ADE 5.CE 3.A 4.B 5.A.

1.ABDE 2.ABCE

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.AC 11.AB 1.ABE

2.D 7.E 2.BD 7.CD 12.ABCE

3.D 8.B 3.CD(481) 8.ACE 13.ABCE

4.C 4.AC 9.BE 14.ABCD

5.A 5.AD 10.AC 15.BDE

16.BD

17.ABCD

18.ACDE

TUMORILE ESOFAGULUI (485-487)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.A COMPLEMENT MULTIPLU: 1.BDE

2.A 2.ABCD

3.A 3.ABCD 8.ABDE

4.B 4.AB

5.B 5.ABCE

6.ABCD 7.ADE TUMORILE PANCREASULUI (488-490)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU:

2.A

3.A 3.ABCD 8.ABCD 4.ABE(489) 5.ABCD

1.BCDE 2.ABCD 6.ABDE 7.ABCD

EVALUAREA SEVERITATII SI IDENTIFICAREA COMPLICATIILOR PRECOCE LA PACIENTUL CU TRAUMATISM ABDOMINAL(491-493) COMPLEMENT SIMPLU: 1.A COMPLEMENT MULTIPLU: SINDROMUL OCLUZIV (494-498) 1.AC 2.E 2.ABCD 3.DE 4.ABCE______ |

COMPLEMENT SIMPLU: 1.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.DE

2.E

3.C 3.BDE 8.ACDE 4.ABC 9.ABCE 5.ABC

1.ABDE 2.BCE 7.BCD

APENDICITA LA COPII SI ADULTI (499-500) COMPLEMENT SIMPLU: 1.A 2.B 3.B 4.E 5.A

6.A COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABCE 7.ACDE COMPLEMENT SIMPLU: COMPLEMENT MULTIPLU LITIAZA BILIARA SI COMPLICATIILE SALE (508-512 COMPLEMENT SIMPLU: 1.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABCE 7.ABCE PANCREATITA ACUTA (513-516) COMPLEMENT SIMPLU: 1.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABCD 7.ABC 11.CDE 12.ABD PERITONITA ACUTA (517-518) COMPLEMENT SIMPLU: 1.E 6.A COMPLEMENT MULTIPLU: PANCREATITA CRONICA (467-469) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.A 2.C 3.B 4.D 5 .C 1.ACD 2.BD 3.ABDE 4.ABCD 5.ABCD 2.D 3.E 4.E 5.C 8.ABCD 13.BCD 9.ACD 14.ACDE 10.CDE 2.C 4.A 3.ADE 5.A 4.CD 6.A 5.ACE 1.ABCE 2.ABCD 8.ACDE 9.BCD 2.ABDE 3.C 3.ABCE 4.ABDE 5.ADE 1.ABCE 2.ABC 1.BC 2.ACE 3.ABC 1.B 2.D 8.AB 9.ABCD 10.ABD HERNIA PARIETALA LA COPIL SI ADULT (504-505) 1.ABCD 2.BCDE 3.ACDE 4.ABCD 5.ABDE

COMPLEMENT MULTIPLU:

1.ABDE 2.ABDE 6.ACDE

3.ABC

4.ACD

5.ABCD

GINECOLOGIE-OBSTETRICA SARCINA NORMALA.NECESITATILE NUTRITIONALE ALE FEMEII GRAVIDE (521-524) COMPLEMANT SIMPLU: 6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.CD 16.CDE 22.ACE 27.AC COMPLEMENT SIMPLU: 6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABCE 7.ACDE 8.BCE 13.ABCE 18.BCDE 23.BE 28.AC 9.ABC 14.BCD 19.CD 24.BCE 29.ABD 10.CE 15.ABC 20.BCDE 25.ACDE 30.DE 11.ABCD 12.ACD 16.ABCE 17.CE 21.BC 26.AC 22.ACD 27.ABDE 1.ACD 7.A 2.ACE 8.B 3.ABDE 9.B 4.CDE 5.ABCD 1.E 7.BCDE 17.AB 23.ABD 28.ACDE _ 2.D 3.C 4.C 5.E 8.BCD 13.AC 18.ADE 24.ACD 9.AC 14.BCD 19.ABC 25.BCDE 10.ADE 15ABD 21.BCDE 26.ABCE 11.ABCE 12.ABE 1.BD 7.E 2.CD 8.B 3.ABDE 9.D 4.ABC 10.C 5.BE 1.B 2.B 3.C 4.B 5.E

PRINCIPALELE COMPLICATII ALE SARCINII (525-532)

31.BCDE 32.BD SARCINA EXTRAUTERINA(533-536) COMPLEMENT 1.C 2.E 3.C 4.D 5.B

SIMPLU: 6.B COMPLEMENT MULTIPLU: 6.AC 16.ACDE TRAVALIUL, NASTEREA SI POST-PARTUMUL NORMAL (533-536) COMPLEMENT SIMPLU: COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BCDE 7.ACDE 11.AB 16.BC ANOMALIILE CICLULUI MENSTRUAL.METRORAGIILE(559-561) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABDE 7.AE HEMORAGIA GENITALA LA FEMEIE(583-586) 8.BCDE 1.AD 2.D 7.C 2.AE 3.D 8.E 3.CDE 4.A 9.D 4.ACD 5.BC 5.B 12.ACE 8.BD 13.BC 9.ABCE 14.BD 10.BCDE 15.BCE 1.CE 2.ABDE 3.CE 4.ADE 5.ADE 1.B 2.C 3.D 4.D 7.ABCE 8.BCD 13.ACD 9.ABE 14.BCD 10.ACD 15.BD 11.BCDE 12.ABCD 1.ABD 2.CE 3.ABE 4.ACDE 5.AC

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.AB 1.CD

2.D 2.BD 3.BCD 4.ABD 5BCDE

INFECTIILE GENITALE LA FEMEI. LEUCOREEA(576-578) COMPLEMENT SIMPLU: 1.E

COMPLEMENT MULTIPLU:

1.CDE

2.CE

3.AC

PATOLOGIA TUMORALA GENITALA PELVINA SI MAMARA LA FEMEI.FORMATIUNI TUMORALE PELVINE LA FEMEI(587- 589) COMPLEMENT SIMPLU: 1.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABDE 11.ABD TUMORILE OVARIENE(598-600) 7.ACD 12.AC 8.ADE 13AE 9.ABC 10.BDE 1.ABE 2.B 2.ACE 3.E 3.ABDE 4.BCE 5.CD

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABCD TUMORILE MAMARE(601-604) 1.CE

2.B 7.C 2.AC 7.BD

3.E 8.A 3.ACD

4.A 4.CDE

5.D 5.ABD

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BCE REUMATOLOGIE POLIARTRITA REUMATOIDA(628-631) COMPLEMENT SIMPLU: 1.A 6.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BC _ 1.AE 1.AE

2.B 2.BDE 7.ACD | | 3.BCD 8.ABDE 4.AC 9.ADE 5.ACD

2.C 7.C 2.BC 7.BDE

3.E 3.AD 8.BCE

4.C 4.ABCD 9.BCD

5.B 5.ABCD 10.ABDE

SPONDILITA ANCHILOZANTA(634-635) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABCD OSTEOPOROZA(636-640) 7.BCDE 8.AD 1.ABCD 2.A 2.BCD 3.D 3.AB 4.C 4CE 5.A 5. BDE

COMPLEMENT SIMPLU: 1.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ADE 1.ACD

2.B 2.AE 7.AC

3.C 3.ABCD 8.CE

4.A 4.ABD 9.CDE

5.D 5.BCE 10.CD

RADICULALGIA SI SINDROMUL DE COMPRESIUNE NERVOASA(625-627) COMPLEMENT SIMPLU: COMPLEMENT MULTIPLU 6.AC 7.BCE PRESCRIEREA SI MONITORIZAREA ANTIINFLAMATOARELOR CORTICOSTEROIDIENE SI NECORTICOSTEROIDIENE(645- 650) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 1.CD 6.ABDE CHIRURGIA ORTOPEDICA FRACTURA EXTREMITATII INFERIOARE A RADIUSULUI LA ADULT(653-654) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.E COMPLEMENT MULTIPLU: 1.ADE 2.D 7.C 2.ABC 3.AC 4.BCD 5.CDE 3.C 4.A 5.B 2.E 2.ACE 7.BCDE 3.B 3.ACDE 8.ABE 4.B 4.ABCE 5.E 5.ABC 1.ABC 2.BCDE 3.ABD 4.BCE 5.AB 1.C ^JM 2.D ^^P M 3.A 4.B 5.A

6.AE

7.AD

FRACTURA EXTREMITAII SUPERIOARE A FEMURULUI LA ADULT(653-654)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.E 6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.DE TERAPEUTICE(664) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: 1.ACE 1.ADE

2.B 7.D 2.ACD 7.ABD

3.B 8.A 3.BC 8.CDE

4.C 9.B 4.ABCD 9.BE

5 .A 5.BCE 10.ACDE

FRACTURI LA COPIL. PARTICULARITATI EPIDEMIOLOGICE, DIAGNOSTICE SI 2.D 2.CE

INFECTIILE ACUTE ALE PARTILOR MOI(ABCES, PANARITIU, FLEGMON AL TECII) (669-670) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.A COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABDE OFTALMOLOGIE ANOMALII ALE VEDERII CU DEBUT(678-685) COMPLEMENT SIMPLU: 1.D 6.B COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABCD 7.BCE 11.ABC 12.ABCE 8.CE 13.ABCD 9.CE 14.ABC 10.ABCE 15.BC 7.B 8.C 3.ABCD 9.E 4.CD 10.D 5.ACD 1.ACE 2.ACE 2.C 3.D 4.B ^^^ 5.A 1.ABC 2.D 7.B 2.BCDE 3.BD 4.AE 5. BDE 3.E 4.A 5. D

OCHIUL ROSU SI/SAU DUREROS (686-688)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.A 6.A COMPLEMENT MULTIPLU:

2.C 7.B

3.D 8.B 3.CE 8.AC

4.E 9.E 4.ABD 9.AD

5.D 10.D 5.ACD 10.AE

1.ABC 2.CD 6.ABCD 7.ABCD

CHIRURGIE ORL OTALGII SI OTITE LA COPII SI ADULTI(716-721) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABD 7.ACD 8.ABE 13.ACDE 9.ABDE 14.ABE 10.ACD 15.ABCD 11.ABC 12.CD 2.D 7.C 3.A 8.E 3.ABC 4.A 9.E 4.ABDE 5.D 10.C 5.ABCE

1.ABCD 2.AB

ANGINE SI FARINGITE ALE ADULTULUI(722-727)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.E COMPLEMENT MULTIPLU: 1.ACD

2.A 7.E 2.ACDE

3.C 8.E 3.ADE 8.AB 13.ABC

4.D 9.C 4.BCDE 9.BDE 14.ABC

5.E 10.B 5.AC 10.CDE 15.ACDE

6.ABCD 7.ABCD 11.ABC 12.ABDE E EPISTAXISUL SI TRATAMENTUL ACESTUIA(737-739) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.E 2.B 7.C

3.D 8.A

4.E 9.A

5. A 10. C

COMPLEMENT MULTIPLU:

1.BCE 6.DE

2.ACD 7.CE

3.ABCD 8.ABC

4.ABC 9.ABC

5.ABD 10.ACD

GERIATRIE IMBATRANIREA NORMALA: ASPECTE BIOLOGICE, FUNCTIONALE SI RELATIONALE. DATE EPIDEMIOLOGICE SI SOCIOLOGICE. PREVENTIA IMBATRANIRII PATOLOGICE(776-778) COMPLEMENT SIMPLU: 6.C 11.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABDE 7.ACD 11.ABC 12.BE 16.BCDE 17.ABC 21.ABCE 22.AC 26.ACE 27.BCE 31.ABCD 32.ABCD PACIENTUL VARSTNIC: PARTICULARITATI SEMIOLOGICE, PSIHOLOGICE, TERAPEUTICE(779-782) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.CD PSIHIATRIE TULBURARI ANXIOASE, TULBURARI FOBICE, TULBURARILE OBSESIV-COMPULSIVE, TULBURARILE CONVERSIVE, STAREA DE STRESS POST-TRAUMATIC SI TULBURARILE DE ADAPTARE(913-921) 7.ABCD 8.ACDE 13.ABCD 9.ABD 14.ABCD 10.ABCD 15.AE 11.ABCD 12.ACDE 2.E 3.D 3.ABCD 4.D 4.ACDE 5.ACD 1.ABCE 2.ABCD 8.ACD 13.BCD 18.ACDE 23.ACDE 28.BCDE 9.BE 14.CDE 19.BCDE 24.ACD 29.ABCE 10.BC 15.ABCD 20.ABCD 25.CDE 30.ABCE 1.ACE 7.E 12.C 2.ABE 8.C 13.D 3.ABC 9.D 14.E 4.BCD 5.ABC 10.E 1.D 2.C 3.A 4.B 5.D

COMPLEMENT SIMPLU:

1.D 6.E 11.A 16.E 21.D 26.B

2.B 7.B 12.E 17.D 22.B

3.E 8.D 13.E 18.B 23.E 3.BCE 8.ABCD 13.ACE 18.BCD 23.ABCD 28.BCDE 33.BCDE 38.ACD 43.BDE

4.D 9.E 14.A 19.E 24.C 4.ABE 9.ABCD 14.BCE 19.CD 24.BCDE 29.AB 34.ABCE 39.ABCE 44.ACDE

5.D 10.D 15.E 20.C 25.E 5.ABCE 10.ABC 15.ACD 20.ACD 25.ABCD 30.ABDE 35.BCE 40.BCE

COMPLEMENT MULTIPLU:

1.ABCD 2.ABCD 6.BCD 7.CDE

11.ABCD 12.BDE 16.ACE 17.DE 21.BCD 22.ABD 26.ABC 27.ABCD 31.BDE 32.ABDE 36.ABDE 37.BCDE 41.BCDE 42.ABD MULUI (922-925) COMPLEMENT SIMPLU: 6.C 11.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABCD 7.CE 11.ACD 12.BDE E 16.ABDE 17.ABCD 21.BCD 22.ABCE 1.BCD 2.ABCD 7.E 1.D 2.C

TULBURARI PSIHICE IN PERIOADA SARCINII SI TULBURARI ALE POST-PARTU 3.C 8.D 3.ACE 8.ACDE 13.AC 18.ABDE 23.BC 4.B 9.B 4.ABDE 9.BDE 14.ACDE 19.ACDE 5.B 10.D 5.ACE 10.ABCD 15.ACE 20.ACD

E PSIHIATRIE PEDIATRICA DEZVOLTAREA PSIHOMOTORIE A SUGARULUI SI A COPILULUI: ASPECTR NORMALE SI PATOLOGICE (SOMN, ALIMENTATIE, CONTROL SFINCTERIAN, PSIHO-MOTRICITATE, LIMBAJ, INTELIGENTA) CREAREA UNEI LEGATURI PRECOCE PARINTI COPIL SI IMPORTANTA EI. TULBURARI DE INVATARE(995-1001) COMPLEMENT SIMPLU: 6.E 11.D 16.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BCE 16.ABE 7.DE 8.ACD 13.CDE 9.ACDE 14.ABCE 10.BDE 15. BCE 11.ABE 12.ABC 1.AB 7.C 12.B 17.A 2.AE 3.CDE 4.CD 5.ACD 8.B 13.B 9.D 14.D 10.C 15.E 1.C 2.D 3.C 4.C 5.C

PEDIATRIE ALIMENTATIA SI NEVOILE NUTRITIONALE ALE SUGARULUI SI COPILULUI(1028-1030) COMPLEMENT SIMPLU: 6.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BC FEBRA ACUTA LA COPIL(1039-1041) 7.BE 8.ABC 13.BCE 9ACD 14.ABCE 10.ABE 11.ACD 12.ABD 1.AC 7.E 2ACDE 3BC 4CD 5.AD 1.B 2.D 3.B 4.C " ^^ ^ 5.D

COMPLEMENT SIMPLU:

1.C 6.C

2.D 7.B

3.B 8.B 3.ACE 8.CE | 13.ABDE

4.C 9.C 4.CDE 9.AE ^^ 14.ADE

5.C 10.D 5.ABE 10.ABDE 15.CDE

COMPLEMENT MULTIPLU:

1.ABCE 2.ACDE 6.ABDE 7.BCD 11.BDE 12.ACDE 16.BCDE 17.BE

DIAREEA ACUTA SI DESHIDRATAREA LA SUGARI SI COPII(1049-1051)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.D 6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ACD D 1.ACD

2.B 2.BCDE 7.BDE

3.A 3.BCE 8.CD 13.ABDE 18.ABDE

4.E 4.AE 9.CDE 14.AC 19.AD _ _

5.E 5.BCE 10.ABCD 15.ABDE 20.CDE

11.ABC 12.ADE 16.ABD 17.ABC VARSATURILE LA SUGARI SI COPIL (1062-1064)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.A 6.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABC E 1.ABE

2.B 7.D | 2.ABC 7.ACD

3.D 8.B 3.AB 8.ABDE 13.ABDE

4.C 9.D 4.BDE 9.ABCE "

5.C 5.AB 10.ACD

11.ABD 12.ABE

CONVULSIILE LA SUGAR SI COPIL (1079-1081)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.C 11.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABE E 16.AD EPILEPSIA COPILULUI - 1085) (1082 COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.E COMPLEMENT MULTIPLU: 1.ADE

2.D 7.C 2.ACDE 7.BCD

3.D 8.C 3.BCE 8.ACDE 13.ABDE

4.B 9.D 4.ADE 9.ABDE 14.BD

5.B 10.D 5.ABC 10.BCE 15.ABCE

11.ABD 12.ABD __ _ 17.ACDE ^^

2.B 7.A

3.A 3.BE 8.ABC 13.ACE

4.E 4.ACDE 9.CDE

5.A 5.BD 10.BCE

1.ACDE 2.ABDE 6.BCDE 7.BCD 11.BCD 12.BDE E

ANGINELE SI FARINGITELE COPILULUI (1068-1069)

COMPLEMENT SIMPLU:

1.D 6.D

2.B 7.D 2.ABCE 7.ABE

3.E ^E

4.C

5 D

COMPLEMENT MULTIPLU:

1.ADE 6.ABC

3.ACE 8.BCD 13.BCE

4.BCE 9.ABC 14.CDE

5.BCD 10.ABD 15.DE

11.ABD 12.BC

16.ABC 17.ACD E IMFECTIILE BRONHOPULMONARE LA SUGAR SI COPIL (1099-1101) COMPLEMENT SIMPLU: 1.A 2.C 3.D 4.C 5.C 6.D 7.D 8.E 9.D 10.E 11.E 12.E COMPLEMENT MULTIPLU: 1.BCDE 2.ACDE 3.ABDE 4.CDE 5.ABD 6.ABCE 7.BCDE 8.ABC 9.BCD 10.ABDE 11.BCD 12.ABCD 13.ABDE

14.ABCE 15.BCE 16.ABCE 17.ABDE 18.BCE 19.AD 20.ABD 21.BCDE 22.CDE 23.ABC 24.ABD 25.ADE ALERGIILE RESPIRATORII LA COPIL (1092-1094) COMPLEMENT SIMPLU: 1.D 6.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ACE 16.AE ASTMUL LA COPIL (1095-1098) COMPLEMENT SIMPLU: 1.A 6.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ACD 7.ABC 8.ACDE 13.BCD 9.ABC 14.ABCE 10.ABE 15.ACD 11.ABE 12.ACDE 16.ABE 17.ABE INFECTIILE URINARE LA COPIL. LEUCOCITURIA (1105-1106) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B l 2.A 3.C 4.D 5.E 1.ACD 2.D 7.D 2.ACD 3.C 8.B 3.ABDE 4.BCE 5.BCDE 4.C 5.E 7.BCE 17.ABE 8.ACD 13.BDE 18.ABC 9.ACD 14.ABC 19.ABC 10.ABCE 15.ABC 11.ACE 12.ABDE 2.E 7.D 3.C 8.E 3.ABCD 4.D 9.D 4.ADE 5.ABDE 5.C

1.ABDE 2.ABCE

6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BE BOLI DE NUTRITIE LA COPIL 1.ADE

7.D 2.ACDE 7.ACD

8.E 3.BDE 8.ABE 13.AD 4.AB 9.CD 14.DE 5.AE 10.ABE 15.CDE

11.ACE 12.BC

DIABETUL ZAHARAT TIP 1 SI 2 LA COPIL (1109-1112) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ACD 16.DE COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: EVALUAREA SI INGRIJIREA NOU NASCUTULUI LA TERMEN (1131-1134) 1.BCD 7.BCE 17.ABD 2.B 2.ABCE 8.ABE 13.ADE 18.BDE 3.E 3.ABE 9.CE 14.ADE 19.BD 4.A 4.ABCE 5.BCD 10.BCE 15.ABE 1.BDE 2.A 7.B 2.ACD 3.E 8.B 3.ABE 4.B 9.D 4.ABE 5.A 10.B 5.CDE

11.ABD 12.AB OBEZITATEA LA COPIL (1121-1122)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.B 11.B COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BCE

2.E 7.C

3.D 8.D 3.BCE 8.ADE 13.BDE

4.C 9.E 4.BCE 9.BCDE 14.ACDE

5.B 10.A 5.ABDE 10.ABDE 15.ABDE

1.ABDE 2.ABCE 7.ACDE

11.BCE 12.BCE 16.ABD 17.BCDE E

MEDICINA LUPUSUL ERITEMATOS DISEMINAT. SINDROMUL ANTIFOSFOLIPIDIC (1138-1142) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.E 11.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABCE 7.CD 11.ABD 12.BC E 16.ACE 17.ACE PATOLOGII AUTOIMUNE (1136-1137) COMPLEMENT SIMPLU: 1.E COMPLEMENT MULTIPLU: RADIOLOGIE 1.ACD 2.A 2.CD 1.AD 2.B 7.E 12.A 2.BCE

INTERNA

3.E 8.D 3.ABD 8.ABE 13.ABE 18.ABC

4.B 9.C 4.ACDE 9.ACE H 14.ABD

5.D 10.E 5.ACD 10.CD 15.BCE

3.C 3.AC

4.D 4.ABDE

5.B 5.ABC

INDICAII SI STRATEGII DE UTILIZARE ALE PRINCIPALELOR EXAMENE IMAGISTICE (1149-1154) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.A 11.D 16.A COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BDE DERMATOLOGIE INFECTII CUTANEO-MUCOASE BACTERIENE SI MICOTICE (1168-1172) 7.BCE 8.ADE 9.BC 10.ACE 1.BD 2.B 7.B 12.A 17.D 2.BDE 3.E 8.D 13.C 18.E 3.ABC 4.C 9.C 14.B 19.E 4.BCE 5.D 10.E 15.C 20.A 5.ACDE

INFECTII CUTANATE BACTERIENE COMPLEMENT SIMPLU: 1.A 6.C 11.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.DE E INFECTII CUTANATE MICOTICE 7.BC 8.BE 13.ACD 9.ACE 14.BE 10.ABD 15.BE 11.BCD 12.BE 1.ABC 2.C 7.D 12.B 2.BCE 3.D 8.E 13.A 3.BD 4.ACDE 5.AD 4.B 9.A 5.D 10.B

COMPLEMENT SIMPLU: 1.A 6.C 11.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.DE 1.ABD

2.C 7.C 2.ACE 7.BE

3.E 8.B 3.CE 8.AC

4.E 9.D 4.BD 9.BCE

5. C 10.B 5.BC 10.CDE

ENDOCRINOLOGIE-DIABET-BOLI METABOLICE GUSA SI NODULUL TIROIDIAN, HIPERTIROIDISMUL, HIPOTIROIDISMUL (1215-1226) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.C 11.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BD 7.BDE 8.ABE 13.AE 18 BE ^ 9.AC 14.ABE 10.AB 15.BD 11.ACE 12.ACDE 16.ABC 17.AD ^^ ^ D 1.CE 2.C 7.C 12D 2.BDE 3.BCE 4.BCDE 5.ABE 3.D 8.C 4.A 9.D 5.C 10.A

DIABETUL ZAHARAT DE TIP 1 SI 2 LA ADULT. DIAGNOSTIC (1236-1238)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: 6.AD 1.BCD

2.D 2.ACE

3.D 3.ACD

4.B 4.BCDE

5.E 5.BE

DIABETUL ZAHARAT DE TIP 1 SI 2 LA ADULT. COMPLICATII ACUTE (1239-1243) COMPLEMENT SIMPLU: 1.D 6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BCD 7.ABC 8.ABD 13.BC 9.ACE 14.ABDE 10.BD 15.ABD 11.ABC 12.AC CRONICE (1244-1248) COMPLEMENT SIMPLU: 1.D 6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABE 11.AC 7.ACE 12.ABE 8.ABE 9.BCD 10.BCE 1.AC 2.A 7.D 2.ABD 3.B 8.B 3.BCDE 4.D 9.E 4.ABDE 5.CD 5.E 1.BC 2.C 7.C 2.ABDE ^ . 3.A 8.B 3.CD _ _ 4.D 9.C 4.BE 5.E 10.A 5.ABE

DIABETUL ZAHARAT DE TIP 1 SI 2 LA ADULT. COMPLICATII

DIABETUL ZAHARAT DE TIP 1 SI 2 LA ADULT. TRATAMENT (1249-1254)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: 1.ACD

2.E 2.ABC

3.C 3.BCDE 8.CDE ^

4.A 4.AD 9.ACD

5.E 5.ABD

6.BCDE 7.CDE OBEZITATEA LA ADULT 1286) (1280-

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABE UROLOGIE 1.CE

2.C 2.ABD 7.ABC

3.E 3.ABDE 8.ACE

4.E 4.BCD 5.AC

INFECTIILE URINARE LA ADULT.LEUCOCITURIA (1286-1292) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.AC 11.ABC E RETENTIA ACUTA DE URINA (1295-1296) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C COMPLEMENT MULTIPLU: LITIAZA URINARA (1312-1315) 1.ABC 2.CDE 3.ACE 4.ABC 7.AB 8.AC 9.ACD 10.ADE 1.ABC 2.AD 3.AC 4.BD 5.AD 2.D 3.D 4.D 5.C

COMPLEMENT SIMPLU: 1.E COMPLEMENT MULTIPLU: 1.BCE

2.B 2.AC

3.B 3.CD 8.BCD 4.ABCE 9.ABC 5.ACE 10.BD

6.ABDE 7.BCD

PATOLOGIA TUMORALA BENIGNA SI MALIGNA A APARATULUI UROGENITAL MASCULIN. HIPERTROFIA BENIGNA DE PROSTATA (1316-1318) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.B COMPLEMENT MULTIPLU: 2.A 7.E 3.C 8.B 3.AE 4.B 9.A 4.BCD 5.D 10.B 5.ACE

1.ABDE 2.DE

6.BCDE 7.AB 11.BE 12.ABDE TUMORI DE PROSTATA (1319-1322)

8.ACDE 13.BC

9.ABE 14.DE _ _

10.BD 15.BCD

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.E 11.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.AE 1.ABD

2.D 7.A 12.B 2.ADE 7.BCD

3.A 8.D 13.C 3.AB 8.BE 13.BC

4.E 9.C 14.D 4.CD 9.BCD 14.ACDE

5.C 10.A 5.ACDE 10.AC 15.DE

11.ABC 12.BE 16.ABC 17.BCE E TUMORI DE RINICHI (1323-1327)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.CE 1.BCE

2.D 7.D 2.AC 7.ABC

3.C 8.B 3.BCDE 8.BC

4.E 9.D 4.BDE 9.ABCD

5.A 10.E 5.BE 10.BD

11.BCD 12.AE TUMORI DE TESTICUL (1328-1331)

COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.BD 1.BD

2.B 7.C 2.BCE 7.ABC

3.D 8.E 3.AE 8.ABD

4.C 9.E 4.CDE 9.AD

5.E 10.D 5.ABDE 10.BDE

11.ABC 12.BCE 16.CD NEFROLOGIE 17.AB

13.ABE 18.AD

14.CE 19.AD

15.BCE 20.BCD

INSUFICIENTA RENALA ACUTA. ANURIA (1350-1352) COMPLEMENT SIMPLU: 1.A 2.B 3.D 4.C 5.D 6.B 7.C 8.A 9.C 10.D COMPLEMENT MULTIPLU: 1.CDE 2.ABDE 3.ACD 4.ABE 5.ACDE 6.ABC 7.ABC 8.ABDE 9.ABC 10.AC 11.BCD 12.ABCE 13.ABDE 14.ABDE

15.ACD 16.ABC 17.ABE 18.ABC 19.BD 20.ABD 21.ABC 22.BD 23.ABCE 24.BCDE 25.BD 26.BDE 27.ACD 28.ACD 29.AC 30.ABC 31.ABC 32.CD 33.ABCE 34.BCDE 35.ACD INSUFICIENTA RENALA CRONICA (1353-1357) COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.E 11.C 16.C 21.D 26.C 31.C 36.E 2.B 7.B 12.E 17.E 22.B 27.C 32.E 37.C 3.D 8.D 13.E 18.B 23.C 28.B 33.B 4.D 9.A 14.A 19.C 24.D 29.C 34.D 5.B 10.D 15.C 20.E 25.D 30.E 35.C

COMPLEMENT MULTIPLU:

1.BE 6 BE 11.AC

2.ABCE 7 ACE 12.ABD

3.ACDE 8 ACD 13.BCD 18.BC 23.ACD 28.ACE 33.AD 38.ACD 43.BD 48.BD 21.AC 26.CDE 3.C 8.E 14.AD 19.ADE 24.ABDE 29.BDE 34.ABCE 39.CD 3.B 8.B 12.ABE

4.ABD 9 ADE 14.AC 19.ACE 24.ACDE 29.DE 34.ABD 39.ABD 44.ADE 49.CE 22.ACD 27.BE 4.B 9.D 15.ACE 20.CDE 25.ABE 30.AC 35.ABDE 40.BCDE 4.E 9.C 13.ABE

5.BCD 10 BCE 15.BCE 20.DE 25.ABD 30.BDE 35.CDE 40.BD 45.ABC 50.AD 23.ACDE 28.ABE 5.E 10.B 16.CDE 21.ACE 26.BCE 31.BCD 36.ACDE

16.ABE 17.AD 21.ACD 22.AD 26.ABDE 27.CE 31.CDE 32.BCD 36.BC 41.BD 46.BD D 24.BDE 25.ACD NEUROPATII GLOMERULARE (1364-1366) COMPLEMENT SIMPLU: 1.E 6.D 11.A COMPLEMENT MULTIPLU: E 17.BC 22.AB 18.CDE 23.AC 2.D 7.B 12.D 37.AB 42.ABE 47.ABE

51.ABC 52.ABCD

12.ACD 13.BCD

27.BCD 28.ADE 32.ADE 33.ACD 37.ABC 38.ABD NEUROPATIILE VASCULARE (1367-1369) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.B COMPLEMENT 2.B 7.E

5.D 10.B 14.BCDE

11.BCD 12.CD

MULTIPLU:

E 15.ABD 16.ACDE E 20.BE 21.ABD 22.ABC 27.ABE 23.CE 28.BD m 24.ADE 29.AC 25.ABE 26.ABD 17.ADE 18.AB 19.BCD

HEMATOLOGIE-ONCOHEMATOLOGIE ANEMIA (1376-1378) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABDE 7.ABC 11.BCE 12.ACE 16.ADE 17.ADE 21.ACD 22.DE ANOMALII ALE HEMOSTAZEI SI COAGULARII (1383-1384) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.D COMPLEMENT MULTIPLU: 16.ABD 17.BE E 21.BC 26.BCE MIELOMUL MULTIPLU (1390-1394) 22.BCE 23.BCE 24.ACE 25.AC 18.ACDE 19.ACDE 20.BCDE 2.D 7.C 3.A _ 8.A 3.ABD 4.B _ 9.C 14.BD 5.E 10.D 15.AC 8.CDE 13.AD 18.ACDE 31.ABCE 9.ABCE 14.BCD 19.ACD 32.ACD 10.ABD 15.AC 20.ACD 2.B 7.B 3.A 8.C 3.ABDE 4.ACD 5 .ABE 4.C 5 .E

1.ABCE 2.BE

1.ACDE 2.BD

COMPLEMENT SIMPLU: 1.B 6.C

2.B 7.C

3.C 8.B

4.A 9.A

5.D 10.B

11.A 16.C 21.A 26.A 31.C COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABD 11.AB 1.BCD

12.B 17.A | 22.D 27.E 32.C 2.ACD 7.ABC 12.ADE

13.D 18.B 23.C 28.C 33.B 3.ABCE 8.ACE 13.ABD 18.CD 23.ABD 28.BCD 33.ACDE

14.B 19.A 24.A 29.E 34.D 4.ABDE 9.AC 14.ACD 19.ABD 24.ABDE 29.ACD 34.ABCE

15.C 20.A 25.A 30.D 35.A 5.BCD 10.ACE 15.BCD 20.BCD 25.ABCE 30.ABE 35.ABCE

16.ABC 17.CD 21.ABD 22.ABDE 26.ACD 27.ABC E 31.ABC 32.ACDE ONCOLOGIE

CANCERUL:EPIDEMIOLOGIE, CANCEROGENEZA, DEZVOLTARE PULMONARA, CLASIFICARE (1421-1425) COMPLEMENT SIMPLU: 1.A COMPLEMENT MULTIPLU: 6.CE E FACTORII DE RISC, PREVENTIA SI DEPISTAREA CANCERELOR (1426-1428) 7.ACDE 8.AB 13.BCDE 9.ACE 14.ACDE 10.ABCD 15.BD 11.ACD 12.ABCD 2.E 3.C 3.ABD 4.D 4.BCDE 5.A 5.ACDE

1.ABCD 2.ACDE

COMPLEMENT SIMPLU: 1.E COMPLEMENT MULTIPLU:

2.E

3.D 3.ABCE 4.ABCD 5.AC

1.ABCD 2.ABDE

6.ABC D

7.BD

8.ABD 13.ABCD 18.ABE

9.ABCD 14.ABCE 19.ACDE

10.ACE 15.ABCD 20.AB

11.ABC 12.ABCD 16.ABC 17.BCDE D LEUCEMII ACUTE (1434-1435) COMPLEMENT SIMPLU: 1.C 6.D COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABCD 7.ABCE 11.ABD 12.BCE 16 ABC LEUCEMII LIMFOIDE CRONICE (1436-1437) COMPLEMENT SIMPLU: 1.E COMPLEMENT MULTIPLU: 6.ABC LIMFOAME MALIGNE (1438-1439) 7.ABCD 1.ABCD 2.ACDE 2.B 2.E 7.E

3.D 8.E 3.ABC 8.AE 13.ABDE

4.E 4.CDE 9.ACDE 14.AB

5.B 5.ABC 10.ABCD 15.ABCD

1.ABCD 2.ABCD

3.C 3.CE 4.ABCE 5.CD

COMPLEMENT SIMPLU: 1.D COMPLEMENT MULTIPLU: 5.CDE

2.D 3.ABCD 7.ABDE 4.ABCD 8.BCDE 4.BCDE

1.ABDE 2.ABD 6.ABDE H

ERATA LA CAPITOLUL PNEUMOLOGIE INSUFICIENTA RESPIRATORIE CRONICA (203-205) COMPLEMENT SIMPLU: 1.D COMPLEMENT 1.AC 2.A 2.ADE 3.D 3.ADE 4.A 4.ABDE 5.E 5.AD

MULTIPLU: 6.ABE