Sunteți pe pagina 1din 38

INDICAII GENERALE PENTRU FOAIA DE RSPUNSURI LA TEST Timpul real de testare pentru aceast poriune a testului va fi de 2 ore i 55 de minute.

Exist cinci seciuni, fiecare cu o limit de timp de 35 de minute. Supraveghetorul v va spune cnd s ncepei i cnd s punei punct fiecrei seciuni. Dac terminai o seciune nainte de oprirea cronometrrii, v putei verifica rspunsurile doar pentru seciunea respectiv; nu ncepei s consultai o alt seciune de test sau s lucrai la alt seciune fie pe broura de testare, fie pe foaia de rspunsuri. Exist mai multe tipuri de ntrebri n test, i la fiecare tip de ntrebare trebuie s rspundei conform indicaiilor speciale. Verificai c ai neles indicaiile de rspuns valabile pentru fiecare tip de ntrebare nainte s ncercai s rspundei la oricare dintre ntrebrile la seciunea respectiv. Nu toat lumea va termina toate ntrebrile n intervalul de timp alocat. Nu v grbii, ncercai s avei un ritm de lucru constant i ct de repede posibil, fr a sacrifica din corectitudine. V sftuim s v folosii eficient timpul pus la dispoziie. Dac vi se pare c o ntrebare este extrem de grea, mergei la urmtoarea i revenii la ntrebarea grea dup ce ai terminat seciunea. DUP POSIBILITILE DVS. ALEGEI CEL MAI CORECT RSPUNS LA FIECARE NTREBARE. NU SE SCAD PUNCTE PENTRU RSPUNSURILE GREITE.

SECIUNEA I Timp alocat 35 de minute 26 de ntrebri Indicaii: ntrebrile din aceast seciune se bazeaz pe raionamentul coninut n scurtele afirmaii sau extrase. n cazul anumitor ntrebri, este posibil ca mai multe dintre rspunsurile la alegere s rspund la ntrebare. Totui, trebuie s alegei rspunsul cel mai bun, adic, cel care rspunde cel mai corect i mai precis la ntrebarea respectiv. Nu trebuie s facei presupuneri care sunt, conform bunului sim, neplauzibile, superflue sau incompatibile cu pasajul. Dup ce ai ales rspunsul cel mai bun, nnegrii spaiul corespunztor de pe foaia cu rspunsuri. 1. Obsesia economitilor cu consumul ca o msur a bunstrii economice ne-a mpiedicat s nelegem care este adevrata natura a bunstrii economice. Suntem foarte puin satisfcui cnd ni se deterioreaz hainele, ni se depreciaz automobilele sau cnd se termin benzina n rezervoare i trebuie nlocuit. Autorul susine c: (A) (B) (C) (D) (E) bunstarea economic nu poate fi definit doar n termenii consumului satisfacia este posibil fr consum nu pot fi elaborate msuri valabile ale consumului produsele moderne sunt create s se uzeze devreme satisfacia poate oferi o msur adecvat cantitativ a bunstrii economice

2. Comentatorul: Muli consider c eliberarea de clorfluorocarboni (CFC) n atmosfer are un efect nociv asupra oamenilor, deoarece distruge stratul de ozon, ceea ce permite ca Pmntul s fie atins de o cantitate crescut de radiaie cu ultraviolete. ns, n urm cu 300.000 de ani, o supernova a deteriorat foarte mult stratul de ozon, i nu a existat un efect nsemnat asupra strmoilor notri. Datorit faptului c distrugerea cauzat de supernova a fost mult mai mare dect efectul estimat al clorfluorocarbonilor de astzi, nu exist nici un motiv pentru a crede c aceste substane chimice din atmosfer duneaz astfel oamenilor. Care dintre urmtoarele idei, dac ar fi adevrat, ar slbi foarte mult argumentul comentatorului? (A) Influenele extraterestre asupra stratului de ozon au tendina de a se produce mult mai rar dect cele terestre. (B) Evenimentele naturale, cum ar fi erupia vulcanilor, continu s deterioreze n prezent stratul de ozon. (C) Strmoii notri deineau caracteristicile genetice care-i fceau mult mai rezisteni dect noi la efectele nocive ale radiaiei cu ultraviolete. (D) Stratul de ozon se regenereaz foarte greu, mpiedicnd procesele de contra-reacie. (E) Cercettorii au descoperit c au avut loc modificri genetice ale strmoilor notri n intervalul de timp cnd Pmntul a fost afectat de supernova. 3. Motivul pentru care Larson nu poate ndeplini sarcina este c are programat n acelai timp o activitate pe care nu o poate evita. Pe de alt parte, motivul pentru care Franks nu poate ndeplini misiunea este c nu prea are agresivitatea solicitat de sarcin. Prin urmare, sarcina trebuie s-i fie alocat lui Parker, singurul ef din serviciul de transport n afara lui Larson i Franks. De care dintre presupunerile urmtoare depinde argumentul: (A) Larson are agresivitatea solicitat de sarcin. (B) Sarcina nu-i poate fi alocat dect unui ef al serviciului de transport. (C) Franks ar fi primit sarcina, dac ar fi avut agresivitatea necesar pentru ndeplinirea sarcinii. (D) Sarcina nu-i poate fi alocat unei persoane care are o activitate programat n acelai timp. 2

(E) Nimeni dintre cei care nu sunt efi ai serviciului de transport nu are agresivitatea pe care o solicit sarcina. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 4. Ziarist: Analitii susin c cei nscui imediat dup cel de-al doilea rzboi mondial ating acum vrsta de 50 de ani i ncep s-i planifice foarte serios viaa la pensie. Acest lucru i va face s se transforme din consumatori, n marea lor majoritate, n persoane care economisesc. Astfel, este concluzia acestor analiti, vor ncepe s curg din ce n ce mai muli bani pe piaa valorilor mobiliare, conducnd la creteri continue ale preurilor pe aciuni. Dac aceast tendin ar fi adevrat, analitii ar avea doar de ctigat, ns sunt mult prea optimiti. Pe msur ce scade consumul, vor scdea i profiturile comerciale, prin urmare nu se vor justifica preurile mari pentru aciuni, aadar e mult mai probabil ca banii acestor persoane s se ndrepte mai degrab spre alte investiii i nu spre aciuni. Care dintre urmtoarele reprezint ceea se dorete a fi argumentul ziaristului? (A) ncearc s submineze argumentul analitilor, punnd sub semnul ndoielii veridicitatea premizelor acestuia (B) ncearc s submineze argumentul analitilor, sugernd c acetia l prezint din motive care se refer la interesul personal (C) ncearc s submineze argumentul analitilor, trgnd o concluzie alternativ pe baza premizelor acestuia (D) Susine c este corect n fapt concluzia analitilor, dar sugereaz c este cumva mult prea optimist (E) Susine concluzia analitilor, ns face acest lucru pe baza unor probe diferite 5. ntrebare care nu mai se noteaz. 6. Maria: Muzica pop este o art inferioar, deoarece exagereaz rolul pe care-l joac iubirea n viaa cotidian i, prin urmare, nu reuete s reprezinte corect realitatea. Theo: Muzica pop nu trebuie s reflecte realitatea; ndeplinete alte funcii artistice, cum ar fi, s ofere fantezii i consolare, i s-i ajute pe oameni s creeze puin romantism n vieile lor adesea grele. Ar trebui s-nelegi muzica pop nainte de a o condamna. Acest dialog sprijin cel mai bine afirmaia c Maria i cu Theo nu sunt de acord cu privire la ideea c (A) arta superioar n general creeaz iluzia consolrii (B) anumite arte inferioare exagereaz rolul pe care-l joac iubirea n viaa cotidian (C) arta ar trebui s reprezinte mereu realitatea aa cum ar putea fi, nu aa cum este aceasta (D) arta nu trebuie s reprezinte corect realitatea pentru a fi superioar (E) muzica pop nu ar trebui s fie considerat o form de art 7. S-a creat recent un hormon artificial care sporete producia de lapte la vaci. Crearea sa i-a fcut pe anumii legiuitori s propun ca etichetele pentru lapte s trebuiasc s furnizeze consumatorilor informaii cu privire la substanele artificiale folosite la producerea laptelui. Aceast propunere nu ar trebui s fie pus n practic: imaginai-v doar ce-ar fi s ncerci s enumeri fiecare fertilizator sintetic utilizat la producerea fnului i a grunelor pe care le-au consumat vacile sau fiecare fungicid utilizat pentru a mpiedica distrugerea acestor grune! Argumentul decurge din (A) propunerea unui curs alternativ de aciune pentru a atinge obiectivele propunerii mpotriva creia se pronun 3

(B) aducerea unor argumente pentru a demonstra c propunerea mpotriva creia se pronun, dac ar fi strict pus n practic, ar conduce la consecine absurde (C) utilizarea exemplelor specifice pentru a demonstra c o alternativ la propunerea mpotriva creia se pronun ar ndeplini mai bine elurile spre care se ndrepta propunerea original (D) introducerea unui caz asemntor cu cel analizat, pentru a demonstra c o punere n practic general a propunerii mpotriva creia se pronun ar fi imposibil (E) punerea sub semnul ntrebrii a motivaiei celor care au fcut propunerea mpotriva creia se pronun CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 8. ncrederea, care nu poate exista n absena respectului reciproc, este esenial n cazul oricrei relaii de durat, personal sau profesional. Totui, relaiile personale, cum ar fi cstoria sau prietenia, mai au nevoie n plus de afinitatea natural. Dac o relaie personal trebuie s dureze, trebuie s fie susinut de cei doi piloni ai respectului reciproc i ai afinitii. Dac afirmaiile de mai sus sunt adevrate, atunci care dintre urmtoarele trebuie s fie, de asemenea, adevrat? (A) Prietenia susinut doar pe ncredere i pe respect mutual nu va fi de lung durat. (B) n contextul oricrei relaii profesionale, respectul reciproc presupune ncrederea. (C) Dac o relaie personal este susinut de respectul reciproc i de afinitate va dura mult vreme. (D) Relaiile personale, cum ar fi cstoria sau prietenia, sunt mult mai de durat dect relaiile profesionale. (E) Dac o cstorie se bazeaz pe o afinitate natural, este garantat c va dura. 9. Utilizarea propoziiilor de genul aa cum a spus cutric sau aa cum o spune i zicala sugereaz c citatul care urmeaz tocmai a fost ilustrat. Astfel de propoziii sunt incorect utilizate atunci cnd tocmai s-a dat un aparent contra-exemplu. Care dintre urmtoarele situaii conine o folosire necorespunztoare a unei astfel de propoziii, n conformitate cu principiul enunat anterior? (A) Fatima era o matematician care se gndea adesea la problemele de matematic nerezolvate, dei i era neplcut s i se reaminteasc c majoritatea vor rmne probabil nerezolvate pe durata vieii ei. Aa cum o spune i zicala, E ciudat ct de multe trebuie s afli nainte s-i dai seama ct de puine tii (B) Prietenii lui Harold au rmas surprini cnd le-a spus c-i lsase portofelul acas i i-a cerut cuiva s-i mprumute bani. Mai fcuse aa ceva de multe ori nainte. Aa cum a spus Halliard, Puterea zgrceniei e la fel de inevitabil i de calculabil ca fora gravitaiei. (C) Cel mai bun model de aspirator era i cel mai scump de pe pia, dar pe Roger l-ar fi fcut nefericit s-l cumpere. Pentru c, dei nu voia dect ce-i mai bun, era i foarte econom i nu i-ar fi iertat niciodat dac i-ar fi cheltuit banii. Aa cum spune i zicala: Un bnu economisit e un bnu ctigat. (D) Lui Sharon i plceau pisicile, ns soul ei era alergic la pisici. Cu toate astea, din cnd n cnd voia s-o nsoeasc la expoziiile de pisici. Aa cum spune i zicala: Cnd i mpari viaa cu cineva, trebuie s-i mprteti i pasiunile. (E) Raoul i-a petrecut anul planificnd i pregtindu-se pentru o excursie fantastic la schi. I-a plcut foarte mult s fac schi pn cnd i-a rupt piciorul i a trebuit s stea dou sptmni n spital. Aa cum spune i zicala: Totu-i bine cnd se termin cu bine. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE

10. Rachel: Dei artitii contemporani se bucur c au scpat de constrngerile care-i apsau pe predecesorii lor, aceast libertate a cauzat un mare declin al calitii artei. Marile lucrri pot fi produse doar atunci cnd artitii se lupt s se exprime n cadrul limitelor impuse de la exterior. James: Oamenii s-au artat ntotdeauna critici cu privire la arta din vremea lor. Uit tot, cu excepia importantelor lucrri din epocile trecute. Din moment ce nc nu au fost uitate lucrrile contemporane inferioare, oamenii din ziua de astzi cred greit c orice art contemporan este, n general, inferioar fa de arta dintr-o perioad anterioar. Avnd n vedere afirmaiile lor, Rachel i James se angajeaz ntr-un dialog n contradictoriu cu privire la ideea c: (A) arta contemporan are o calitate mai sczut dect arta dintr-o perioad anterioar (B) artitii contemporani sunt constrni de aceleai limite ca i predecesorii lor (C) marile lucrri sunt produse doar atunci cnd un artist se lupt cu limitele (D) arta inferioar din epocile trecute este, n general, uitat (E) se poate evalua corect calitatea artei doar dac a fost produs n epocile trecute 11. Costul mediu al produselor de bcnie va crete din nou luna viitoare. n consecin, ne putem atepta ca untul i oule s coste mai mult luna viitoare. Raionamentul viciat din argumentul de mai sus creeaz un paralelism foarte apropiat cu unul dintre raionamentele urmtoare. Care este acesta? (A) Preul benzinei a crescut n fiecare lun anul trecut. Prin urmare, luna viitoare ne putem atepta s pltim mai mult pentru benzin. (B) Ori reduce guvernul impozitele, ori intr economia n recesiune. Probabil c guvernul nu va reduce taxele. Prin urmare, economia va intra n recesiune. (C) Timpul mediu petrecut de persoanele sub 20 de ani n faa televizorului a crescut recent ntr-un ritm foarte rapid. Prin urmare, timpul pe care-l petrec copiii de clasa a patra uitndu-se la televizor trebuie s fi crescut n ultima vreme. (D) Deoarece zahrul este ingredientul principal al ngheatei, preul ngheatei crete ori de cte ori crete preul zahrului. Ne ateptm ca preul zahrului s creasc luna viitoare. Prin urmare, ne putem atepta ca preul ngheatei s creasc luna viitoare. (E) Preurile la imobiliare scad cnd scade numrul de persoane cu vrste cuprinse ntre 20 i 30 de ani, iar acest numr va descrete n deceniul urmtor. Prin urmare, preurile la imobiliare vor scdea n respectiva perioad. 12. Biologii au observat anormaliti de reproducere a petilor care triesc n apele aflate imediat n avalul fabricilor de hrtie. O cauz posibil ar fi dioxina pe care fabricile de hrtie o elibereaz zilnic i care poate altera concentraia de hormoni a petilor. Totui, este puin probabil ca dioxina s fie cauza, deoarece petii i recupereaz concentraiile normale de hormoni relativ repede cnd fabricile i nceteaz ocazional activitatea i dioxina se descompune foarte ncet n mediul nconjurtor. Care dintre urmtoarele afirmaii, dac ar fi adevrat, ar slbi foarte mult fora argumentului iniial? (A) Anumite studii care demonstreaz c petii i revin repede cnd nceteaz activitatea fabricilor au fost finanate de productorii de hrtie. (B) Rata la care se descompune dioxina variaz n funcie de condiiile n care este expus. (C) n doar cteva ore, curenii obinuii ai unui ru poart mult n aval dioxina prezent n ap. (D) Unii peti nu i-au revenit repede de pe urma schimbrilor fiziologice induse de modificrile concentraiilor de hormoni. (E) Legtura dintre concentraiile de hormoni i anormalitile de reproducere nu este pe deplin neleas. 5

13. Dac piesa ar fi reuit, ar fi adaptat pentru un film sau ar fi jucat la Festivalul Deceniului. Dar nu are succes. Trebuie, din pcate, s concluzionm c nici nu va deveni un film i nici nu va fi jucat la Festivalul Deceniului. Raionamentul argumentului este viciat deoarece argumentul (A) nu reuete s trag concluzia c piesa nici nu va fi adaptat pentru un film i nici nu va fi jucat la Festivalul Deceniului, n loc de nici una nici alta. (B) nu reuete s explice de ce piesa nu are succes (C) egaleaz valoarea estetic a piesei cu succesul ei comercial (D) presupune, fr a da justificare, c nu mai exist alte soluii pentru pies n afara adaptrii pentru un film sau a prezentrii ei la Festivalul Deceniului (E) nu reuete s recunoasc c, dac piesa nu satisface o condiie suficient, asta nu o mpiedic s satisfac o condiie suficient diferit n sensul adaptrii ei pentru un film sau al prezentrii la Festivalul Deceniului. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 14. Fizicianul: Pentru a investiga bolile cauzate de dezechilibrele hormonale, un anumit cercettor dorete s studieze, printre altele, 200 de copii ale cror glande pituitare nu reuesc s produc cantitile obinuite de hormon uman de cretere (HUC). Studiul ar nsemna s li se administreze copiilor o versiune sintetic a HUC pe o perioad de doi ani. ns cercetarea medical ar trebui s fie permis doar dac poate s dezvluie informaii importante despre o boal i dac se tie c presupune doar un risc minim pentru subieci. Studiul pe care-l propune cercettorul ar trebui interzis. Care dintre urmtoarele, dac ar fi adevrat, ar justifica i mai mult argumentarea fizicianului? (A) Resursele cheltuite pe studiul privind HUC ar putea fi alocate cercetrii care ar putea avea drept rezultate nite tratamente medicale pentru boli mult mai grave dect cele cauzate de dezechilibrele hormonale. (B) Unui numr de circa 10.000 de copii i s-a administrat deja HUC sintetic, fr efecte secundare evidente. (C) S obii un consimmnt dat n deplin cunotin de cauz din partea copiilor este imposibil, deoarece acetia nu sunt suficient de maturi pentru a nelege problemele medicale complexe. (D) Dei dezechilibrele hormonale pot cauza boli, nu constituie ele nsele boli. (E) Efectele pe termen lung ale HUC sintetic nu au fost niciodat testate i sunt necunoscute. 15. La cererea locuitorilor din Grove Park au fost create pe toate strzile din cartier denivelri pentru reducerea vitezei. Totui, dei traficul cauzeaz zgomot i aglomeraie n Grove Park, acest remediu este mult prea injust. Cartierul nu este o comunitate privat, iar strzile au fost fcute pe bani publici, prin urmare toi oferii au dreptul s le utilizeze ori de cte ori doresc. Raionamentul acestui argument este foarte vulnerabil n sensul c poate fi criticat pe baza faptului c (A) ignor c e posibil ca denivelrile pentru reducerea vitezei s nu reueasc s reduc vitezele cu care circul oferii care trec prin acest cartier (B) scap din vedere c e posibil ca oferii care trec frecvent prin acest cartier s aib viteze mari (C) nu ofer nici un fel de prob c oferii s-ar fi plns de noile denivelri pentru reducerea vitezei instalate n cartier (D) conine presupunerea tacit c locuitorii cartierelor ar trebui s aib dreptul s restricioneze traficul prin comunitile lor (E) presupune, fr a da vreo justificare, c denivelrile pentru reducerea vitezei i mpiedic pe oferi s utilizeze strzile unde se afl astfel de dispozitive 6

16. Criticul literar: Adesea, motenitorii unui scriitor de succes se decid s publice manuscrisele i scrisorile rmase de pe urma autorului decedat, indiferent de meritele lor artistice. Totui, muli autori au manuscrise despre care consider c nu ar trebui s fie publicate i de care nu ar dori s fie asociat n mod public numele lor nici chiar dup moarte. Prin urmare, un scriitor de succes care decide s nu publice un manuscris recent terminat ar trebui s-l distrug imediat. Care dintre afirmaiile urmtoare, dac ar fi adevrat, pune cel mai puternic sub semnul ndoielii, temeinicia sfatului criticului literar? (A) Unii scriitori a cror oper devine i popular i respectat dup moartea lor nu au primit recunoaterea literar pe durata vieii lor. (B) Scriitorii care se bucur de un anumit grad de faim se pot atepta ca o anumit parte a corespondenei lor personale s devin public dup moartea lor. (C) Evalurile fcute de majoritatea scriitorilor de succes cu privire la operele lor finalizate de curnd sunt mult prea dure i sunt adesea revizuite ulterior. (D) Majoritatea volumelor publicate postum ar fi fost publicat de ctre autor dac ar fi trit. (E) Unii motenitori ai scriitorilor de succes nu se consider calificai s evalueze meritele unei opere literare. 17. n practic, guvernul va avea ultimul cuvnt de spus cu privire la drepturile ceteanului, deoarece poliia va face ce spun funcionarii guvernului i instanele. Asta nu nseamn ns c perspectiva guvernului este n mod necesar i cea corect; oricine care crede c aa e, trebuie s considere c cetenii au doar acele drepturi morale pe care guvernul alege s le acorde, ceea ce nseamn c nu au deloc drepturi morale. Care dintre urmtoarele exprim cel mai corect concluzia argumentului? (A) Cetenii nu au deloc drepturi dac nu spune guvernul c le au. (B) Ce spun funcionarii guvernului i instanele c sunt drepturile acordate cetenilor s-ar putea s nu fie corect. (C) Cetenii au drepturi dac guvernul nu spune c nu le au. (D) Poliia e ntotdeauna de acord cu funcionarii guvernului i cu instanele cu privire la care sunt drepturile cetenilor. (E) Ar trebui s ncercm mereu s susinem drepturile cetenilor mpotriva perspectivei guvernului cu privire la care sunt aceste drepturi. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 18. Exist dovezi care sugereaz c strmoii notri din caverne i lefuiau majoritatea silexurilor mult mai mult dect ar fi fost necesar pentru vntoare. Prin urmare se pare c oamenii primitivi deineau sim estetic. Care dintre urmtoarele afirmaii, dac ar fi adevrat, ar slbi foarte mult fora argumentului iniial? (A) Majoritatea silexurilor utilizate de strmoii din caverne nu erau foarte lefuite. (B) Peterile unde au fost gsite silexuri foarte lefuite nu erau decorate cu picturi rupestre. (C) Exist dovezi c aceste silexuri foarte lefuite erau utilizate la ceremoniile religioase. (D) Silexurile erau adesea utilizate de oamenii primitivi pentru treburi cotidiene altele dect vntoarea. (E) Nu se nelege suficient care ar fi fost avantajele pe care le-ar fi avut simul estetic pentru oamenii cavernelor. 19. Ziarist: Majoritatea Americii de Nord i a Europei occidentale este mult mai mpdurit, are mult mai puine ploi acide i o calitate mai bun a aerului prin comparaie cu cincizeci de ani n urm. Dei acest lucru se poate datora n bun parte politicilor susinute de ecologiti, totui, devin mult mai 7

credibile afirmaiile populaiei care resping previziunile referitoare la iminena unei catastrofe ecologice i susin c politicile de mediu care restricioneaz excesiv utilizarea resurselor naturale ar putea diminua bogia necesar n sensul adoptrii i susinerii politicilor care au avut drept consecin toate aceste mbuntiri. Care dintre urmtoarele, dac ar fi adevrat, ar ntri cel mai mult raionamentul ziaristului? (A) Naiunile i acumuleaz bogia n mare parte prin utilizarea industrial a resurselor naturale descoperite pe teritoriile lor. (B) Cu ct este mai avansat tehnologia utilizat de industria unei naiuni, cu att este mai mare capacitatea sa de a aloca o parte din resursele sale programelor sociale. (C) Majoritatea dezastrelor ecologice are loc din cauze care nu pot fi controlate de oameni. (D) Dac s-ar fi pus n practic un compromis ntre susintorii creterii economice i ecologiti i nu politicile actuale, ar fi existat mult mai puin progres n ceea ce privete mediul nconjurtor. (E) Preocuparea artat de o naiune n sensul sntii i integritii ecosistemelor sale naturale conduce la o cretere a bogiei sale. 20. Critic: Muli istorici susin c, atunci cnd i trateaz subiectele, sunt foarte puin afectai de prejudecile de natur moral sau estetic, ca i cercettorii din domeniul tiinelor naturale. ns cu siguran nu putem accepta aceste susineri ale obiectivitii, pentru c e foarte uor s gsim exemple de explicaii istorice false, care conin prejudecile autorilor, indiferent c sunt de natur ideologic sau nu. Raionamentul criticului este foarte vulnerabil n sensul c poate fi criticat pe baza faptului c (A) accept fr tgad c modelul de obiectivitate oferit de tiinele naturale ar trebui s se aplice i altor domenii (B) ofer dovezi care submineaz mai mult dect susin concluzia la care ajunge (C) nu reuete s admit c muli istorici folosesc metode al cror scop este s dezvluie i s ofere o compensaie pentru prejudeci (D) accept fr tgad c anumite lucrri istorice care includ prejudeci sunt redactate de istorici al cror scop este s fie obiectivi (E) nu reuete s admit c nu toate explicaiile istorice care includ ideologii sunt false 21. Dei evidenele geologice conin anumite referine privind ciocnirile puternice cu meteorii care ar preceda extinciile n mas, au existat i multe extincii care nu au urmat unor ciocniri puternice cu meteorii deja cunoscute. n mod similar, exist multe evidene referitoare la ciocniri puternice cu meteorii care nu par s fi fost urmate de extincii n mas. Prin urmare, evidenele geologice sugereaz c nu exist o legtur cauzal consecvent ntre ciocnirile puternice cu meteorii i extinciile n mas. Care dintre urmtoarele presupuneri ar conduce n mod rezonabil la concluzia argumentului? (A) Dac ar exista o legtur cauzal consecvent ntre ciocnirile puternice cu meteorii i extinciile n mas, atunci toate ciocnirile puternice cu meteorii ar fi urmate de extincii n mas. (B) ntre ciocnirile puternice cu meteorii i extinciile n mas nu poate exista o legtur cauzal consecvent dac multe extincii n mas nu au urmat ciocnirilor puternice cu meteorii. (C) Dintre extinciile n mas care nu au urmat nici unei ciocniri cu meteorii deja cunoscute, foarte puine au fost precedate de ciocniri puternice cu meteorii care nu au fost nregistrate n evidenele geologice. (D) Dac nu exist nici o legtur cauzal consecvent ntre ciocnirile puternice cu meteorii i extinciile n mas, atunci nu se poate ca toate extinciile n mas s fi urmat unor ciocniri puternice cu meteorii. (E) Ar putea exista o legtur cauzal consecvent ntre principalele ciocniri cu meteorii i extinciile n mas, chiar dac nu orice ciocnire cu meteorii ar fi precedat unei extincii n mas. 8

CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 22. Atunci cnd factori care nu pot fi controlai, cum ar fi lipsa ploii, cauzeaz pierderi ale recoltei de gru a fermierilor, comercianii de ngrminte i de semine, precum i transportatorii i mecanicii i pierd profitul, iar furnizorii de motorin nu mai pot vinde suficient combustibil pentru a avea un ctig. Care dintre argumentele de mai jos urmeaz n mod logic informaiilor prezentate anterior? (A) Dac nu prosper activitile comerciale care aprovizioneaz fermierii, acest lucru se datoreaz faptului c nici agricultura nu prosper. (B) Dac cantitatea de ap de ploaie este sub medie, atunci pierd bani toate acele activiti comerciale care fac profit de pe urma aprovizionrii fermierilor. (C) Dac a fost afectat creterea plantelor de lipsa ploii, fermierii nu sunt rspunztori pentru consecinele pierderii recoltei de gru. (D) Dependena unei ri de agricultur poate conduce la crize economice importante. (E) Consecinele secetei nu se limiteaz doar la impactul secetei asupra productivitii agricole. 23. Putem cunoate doar anumite consecine ale fiecrei aciuni pe care o lum. Prin urmare, perspectiva c nu putem ti n fiecare situaie care aciune este corect din punct de vedere moral ar fi adevrat dac o aciune corect din punct de vedere moral ar fi acelai lucru ca i o aciune care s aib cele mai bune consecine. Concluzia urmeaz logic dac se adopt una dintre presupunerile urmtoare (A) Cu anumite ocazii putem afla c este incorect din punct de vedere moral s lum o anumit msur. (B) Cu anumite ocazii putem s aflm care aciune este corect din punct de vedere moral. (C) Ca s tii c o msur are cele mai bune consecine trebuie s tii care sunt toate consecinele aciunii respective. (D) Doar consecinele imediate ale aciunilor noastre sunt relevante pentru a stabili dac acestea sunt sau nu corecte din punct de vedere moral. (E) O aciune poate fi corect din punct de vedere moral pentru o singur persoan n mod special, fr s fie corect din punct de vedere moral pentru toat lumea. 24. n cadrul procedurilor instanelor penale, avocaii aprrii ncearc ocazional s stabileasc dac nvinuitul a fost sau nu prezent la comiterea unei infraciuni cu ajutorul comparaiei ADN-ului nvinuitului cu ADN-ul sngelui sau al firelor de pr gsite la locul faptei. Dei ADN-ul fiecrei persoane este unic, adesea testele ADN nu pot s fac distincia dintre mostrele de ADN prelevate de la mai multe persoane. Prin urmare, e o greeal s exonerezi de rspundere o persoan suspectat doar pentru c ADN-ul su nu s-a potrivit cu mostrele de ADN prelevate de la locul faptei. Care dintre urmtoarele reprezint viciul raionamentului de mai sus? (A) Presupune fr justificare c utilizarea probelor materiale la identificarea suspecilor nu este niciodat eronat. (B) Face confuzia ntre testul care identific incorect mostrele ADN ca provenind de la aceeai persoan i testul care arat greit c mostrele prelevate de la o singur persoan provin de la mai multe persoane. (C) Generalizeaz cu privire la credibilitatea tuturor metodelor folosite la identificarea celor implicai n comiterea de infraciuni pe baza unor rezultate obinute n urma utilizrii doar a ctorva metode. (D) Se bazeaz pe datele experimentale ale testelor ADN despre care nu s-a demonstrat c sunt valabile n condiii reale. (E) Nu reuete s demonstreze c probele materiale prelevate de la locul faptei sunt singurul tip de probe care ar trebui s fie admise n cadrul procedurilor instanelor penale. 9

CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 25. Anumii vizitatori ai parcului desfoar activiti care sunt foarte duntoare animalelor. Cu siguran, dac ar fi tiut c aceste activiti duneaz foarte mult animalelor, nimeni nu le-ar fi desfurat. Aadar trebuie s conchidem c anumii vizitatori nu tiu c aceste practici duneaz foarte mult animalelor. Care dintre argumentele urmtoare se bazeaz un tip de raionament foarte asemntor celui utilizat n argumentul anterior? (A) Unii dintre cei care au lucrat la proiectul euat vor fi dai afar. Toat lumea din departament a jucat un rol important n proiectul respectiv. Prin urmare, unii din departament vor fi dai afar. (B) Unii dintre cei care au semnat petiia se numrau printre susintorii primarului. Totui, primarul ia denunat pe toi cei care au semnat petiia. Prin urmare, primarul i-a denunat pe unii dintre propriii suporteri. (C) Unii dintre cei chestionai la ieirea de la urne i au domiciliul n afara oraului. Totui, cei cu drept de vot la alegerile municipale nu-i au domiciliul n afara oraului. Prin urmare unii dintre cei chestionai la ieirea de la urne nu pot vota la urmtoarele alegeri municipale. (D) Toi cei cinci care s-au ocupat cu planificarea iniial poart rspunderea pentru aceast problem. Cu toate astea, nici unul nu vrea s-i asume rspunderea pentru situaia creat. Prin urmare, civa dintre cei rspunztori pentru problem nu vor s-i recunoasc rspunderea. (E) Anumii membri ai partidului liberal sprijin ordonana propus. ns toi membrii consiliului local se opun ordonanei propuse. Prin urmare, anumii membri ai consiliului local nu sunt liberali. 26. Creterea rapid a populaiei poate fi dezastruoas n cazul unui orel. La modul ideal ar trebui s existe cel puin un funcionar al primriei la suta de locuitori. Cnd se mut mult prea muli oameni ntr-un anumit loc deodat, serviciile primriei care rspund cu utilitile i aprobrile sunt repede depite. Majoritatea bugetelor de primrie nu permit angajarea imediat a noului personal. Care dintre urmtoarele afirmaii, dac ar fi adevrat, ntrete cel mai mult argumentul? (A) n cazul scderilor bugetare, oraele mici au tendina s pun pe locul prioritar serviciile municipale de baz, reducnd serviciile mai puin eseniale. (B) Noii locuitori ai oricror orae vin cu idei noi referitoare la modul n care ar trebui administrat oraul. (C) Anumite orae mari pot s absoarb creterile rapide de populaie mult mai uor dect o bun parte a oraelor mici. (D) Rata sczut a omajului reprezint unul dintre motivele principale pentru care oamenii se mut n alte orae. (E) Noii locuitori ai majoritii oraelor mici nu ncep s plteasc impozitele municipale dect dup cel puin un an. STOP DAC AI TERMINAT NAINTE DE EXPIRAREA TIMPULUI, V PUTEI VERIFICA DOAR CEEA CE AI LUCRAT N CADRUL PREZENTEI SECIUNI. NU NCEPEI S LUCRAI LA O ALT SECIUNE A TESTULUI.

10

SECIUNEA II Timp alocat 35 de minute 27 de ntrebri Indicaii: Fiecare pasaj din prezenta seciune este urmat de un set de ntrebri la care trebuie s rspundei pe baza afirmaiilor sau a referirilor fcute n pasajul respectiv. n cazul anumitor ntrebri, s-ar putea ca mai multe rspunsuri la alegere s fie posibile. Cu toate acestea, trebuie s alegei cel mai bun rspuns; adic rspunsul care se potrivete cel mai exact cu ntrebarea respectiv, rspunsul cel mai complet, i s nnegrii spaiul corespunztor de pe foaia de rspunsuri. Numrul mare de catastrofe naturale din ultimii ani cum ar fi cutremure, furtuni puternice i inundaii care au afectat populaia mai multor ri au obligat instituiile de asisten, societile i naiunile s reevalueze modurile n care reacioneaz dup producerea acestor dezastre. Credina lor este c modurile tradiionale de a reaciona n faa catastrofelor naturale s-au dovedit de mai multe ori ineficiente, chiar n anumite cazuri mai mult au distrus dect au ajutat comunitile deja grav atinse de aceste crize brute i neateptate. Tradiional, sprijinul a avut la baz premiza c asistena n situaiile post-catastrofe naturale este mai eficient dac este acordat imediat dup producerea evenimentului. Au mai avut, de asemenea, prioritate i cantitatea de ajutoare materiale, programele i personalul, n credina c impactul negativ al unei catastrofe poate fi mai bine contracarat printr-o infuzie mare i rapid de asisten. Criticii susin c o astfel de perspectiv creeaz adesea un set nou de probleme pentru comunitile deja grav atinse. Echipele de experi nechemai i personalul toi au nevoie de hran i adpost precum i transporturile necoordonate de bunuri i instituirea de programe care nu sunt conforme nevoilor locale pot conduce repede la o catastrof secundar, deoarece infrastructura local, deja greu ncercat, cedeaz la presiunea acestui mare influx de resurse. n anumite cazuri, tone de alimente au disprut pentru a ajunge s fie comercializate cu amnuntul pe pieele locale, i, n lipsa unor proceduri contabile corespunztoare, miliarde de dolari de ajutoare au disprut fr a mai putea fi recuperate. Pentru a avea o abordare mai eficient, experii recomand schimbarea de perspectiv, concentrarea pe termen lung. Pentru ca o reacie s aib efecte durabile, susin respectivii experi, este necesar ca membrii comunitii s defineasc forma i metoda de asisten care se potrivete cel mai bine cu nevoile lor. Cu mult nainte de apariia unei situaii de criz, ar trebui ncurajat dialogul cu masele n scopul facilitrii pregtirii comunitilor cel mai probabil s fie afectate de o catastrof natural, pentru ca, imediat dup instalarea crizei, instituiile de asisten s se poat baza pe membrii comunitilor afectate care s preia conducerea. Efectul practic al acestei abordri este c asistena ia forma unei reacii la dorinele exprimate ale celor afectai i nu a unei msuri imediate, dei mai puin informate, n favoarea acestora. Dei propunerea pare s fie temeinic, reuita ei depinde de modul n care va reaciona o comunitate important, i anume, donatorii. Tradiional, donatorii persoane fizice, juridice, fundaii i agenii guvernamentale au reacionat cel mai adesea doar imediat dup ce s-a instalat situaia de criz. Cu toate acestea, comunitile afectate de dezastre au, de obicei, mai multe necesiti pe termen lung, cum ar fi reconstruirea caselor i a drumurilor, astfel sunt, de asemenea, cruciale lunile i anii de dup eveniment. Donatorii care-i incorporeaz dialogul cu membrii comunitilor afectate n planurile lor de ajutor ar putea elabora strategii care s utilizeze asistena imediat mult mai eficient i s ofere sprijin pentru problemele cu care se confrunt comunitile n anii de dup catastrofa natural. 1. Care dintre urmtoarele exprim cel mai precis principala idee enunat n pasaj? (A) Cea mai util reacie n caz de catastrof natural este urmtoarea: instituiile de asisten le permit victimelor s dicteze tipul de ajutor pe care trebuie s-l primeasc, ceea ce ar conduce mai probabil la alocarea de ajutor pe termen lung, mai curnd dect imediat.

11

(B) Cantitatea de ajutoare acordate dup o catastrof natural reflect mai mult dorinele donatorilor dect necesitile beneficiarilor, iar n anumite cazuri, mari cantiti de ajutoare sunt mai curnd distructive dect de ajutor. (C) Este greu s organizeze asistena care s rspund nevoilor pe termen lung, deoarece, prin definiie, este necesar ca instituiile de asisten s se concentreze pe instituirea unui dialog adecvat cu beneficiarii, furnizorii i donatorii. (D) Eforturile de asisten n urma dezastrelor au fost marcate de deficiene care atest nevoia ca donatorii i instituiile de asisten s comunice cu comunitile afectate pentru a vedea cum lear putea ndeplini mai bine nu numai nevoile pe termen scurt, ci i pe cele pe termen lung. (E) Dei anii de dup o catastrof natural sunt cruciali pentru comunitile grav atinse, zilele i sptmnile imediat dup criz sunt cele care capteaz atenia donatorilor, prin urmare instituiile de asisten sunt obligate s adopte rolul de mediatori ntre cele dou extreme. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 2. Care dintre urmtoarele exemple ilustreaz cel mai bine tipul de reacie la catastrofe naturale recomandat de experii menionai n alineatul al treilea? (A) Dup inundaii, funcionarii locali resping trei propuneri mai scumpe nainte de a accepta planul contractantului de a controla debitul unui ru local cu ajutorul unui dig. (B) n baza unui plan elaborat cu mai muli ani n urm de ctre o instituie de asisten dup consultri cu donatorii i membrii comunitii, instituia de asisten ofer adpost temporar imediat dup inundaii i ajut ulterior la reconstruirea caselor distruse de potop. (C) Imediat dup inundaii, mai multe instituii de asisten diferite, fiecare acionnd independent, trimit importante transporturi de bunuri pentru comunitatea afectat, mpreun cu echipe de voluntari foarte motivai, dar neinstruii, pentru a coordona distribuirea ajutoarelor. (D) La solicitarea donatorilor si, o instituie privat de asisten amn furnizarea oricrui tip de sprijin pentru victimele unor inundaii pn la finalizarea unui studiu detaliat cu privire la tipurile de asisten de pe urma creia ar beneficia cel mai bine pe termen lung comunitatea afectat. (E) Dup potop, funcionarii guvernamentali conving societile comerciale locale s-i creasc plafoanele de ajutoare pe care le pot acorda i s direcioneze mai mult asisten pentru comunitatea din jurul lor. 3. Cu care dintre afirmaiile urmtoare ar putea autorul pasajului s fie de acord? (A) Planurile de ntrajutorare dup catastrofele naturale sunt potrivite doar pentru comunitile cel mai probabil s fie afectate. (B) Cnd comunitile afectate de catastrofe naturale i-au exprimat nevoile pe termen lung, de obicei donatorii au reacionat pentru a le ndeplini pe acestea. (C) Ar fi mai probabil ca donatorii s acorde mai multe ajutoare n caz de catastrofe dac ar avea ncredere c s-ar folosi mult mai eficient dect n prezent. (D) Nu cantitatea de ajutoare, ci modul n care acestea sunt gestionate este sursa problemelor actuale privind ajutoarele n caz de catastrofe naturale. (E) Puine comuniti dintre cele afectate de dezastre au o nevoie crucial de ajutoare pe termen scurt. 4. n ultimul alineat, autorul discut despre donatori, n special pentru (A) A pune n eviden un grup de persoane influente care au rezistat schimbrilor referitoare la eforturile i reaciile tradiionale n faa catastrofelor naturale (B) A demonstra c nevoile donatorilor i ale beneficiarilor de ajutoare contrasteaz profund n ceea ce privete reacia n caz de dezastru 12

(C) A arta c punerea n aplicare a unui program de ntrajutorare eficient n caz de catastrofe necesit o nou abordare din partea donatorilor, precum i a instituiilor de asisten (D) A ilustra c instituiile de asisten i donatorii mprtesc perspective similare cu privire la scopurile reaciei n caz de catastrofe, ns nu convin asupra modurilor corecte de a reaciona (E) A recunoate c e posibil ca reforma programelor de asisten n caz de catastrofe naturale, dei necesar, s nu aib loc din cauza dezacordurilor dintre donatori 5. Se poate concluziona din extras c autorul ar putea fi nclinat s considere c schimbarea ctre o abordare mai de durat, n sensul ajutoarelor n caz de catastrofe naturale, s-ar referi la care dintre ideile urmtoare? (A) un progres de pe urma cruia ar beneficia comunitile afectate i furnizorii de ajutoare care au un interes comun n sensul eficientizrii i al bunei gestionri a eforturilor de asisten (B) o schimbare care ar sprijini comunitile s-i rezolve mult mai eficient nevoile lor viitoare, dar care ar avea o consecin inevitabil, reducerea drastic a ajutorului pe termen scurt, adic a alimentelor i a medicamentelor (C) o perspectiv care le-ar permite beneficiarilor de ajutoare s-i rezolve nevoile lor pe termen lung, dar care nu ar rezolva proasta gestionare care mpiedic eforturile de asisten pe termen scurt (D) o micare care, chiar dac are cele mai bune intenii, ar fi probabil subminat de neacceptarea de ctre donatori a noilor metode de furnizare de asisten (E) nceputul unui nou curent n care beneficiarii de asisten s joace un rol important dup o catastrof, iar donatorii un rol minor, ceea ce ar schimba structura programelor tradiionale de asisten 6. Care dintre urmtoarele concluzii referitoare la catastrofele naturale i eforturile de ntrajutorare este susinut cel mai mult de pasaj? (A) Dei de mult vreme au fost constatate la nivelul programelor internaionale de asisten dup dezastre, deficienele s-au agravat n ultimii ani datorit numrului crescut de cereri pentru resursele limitate ale instituiile de asisten. (B) n urm cu civa ani, comunitile locale i exprimaser foarte puin interesul de a-i asuma rspunderea propriei pregtiri, ceea ce i-a fcut pe donatori i pe instituiile de ntrajutorare s nu contientizeze potenialele probleme. (C) Numeroasele eforturi de ntrajutorare de acum civa ani au avut drept consecin att de mari cantiti de ajutoare, c majoritatea necesitilor au fost ndeplinite, n ciuda dovezilor de ineficien i de proast gestionare i puine comuniti beneficiare au pus sub semnul ntrebrii metodele tradiionale de reacie n faa catastrofelor naturale. (D) Membrii comunitilor afectate de dezastre au susinut de mult vreme c ei ar trebui s fie cei care s stabileasc ordinea eforturilor de ntrajutorare, ns instituiile de asisten au contientizat doar de puin vreme ct de valabile le sunt argumentele. (E) O serie de eforturi de ntrajutorare irosite n ultimii ani au oferit ilustrri dramatice ale programelor de asisten puse n practic de donatori i instituii, populaiile afectate de dezastre asumndu-i doar o foarte sczut rspundere. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE Preceptele morale incluse n jurmntul lui Hippocrat, pe care-l depun obligatoriu doctorii atunci cnd i ncep practica medical, au fost de mult vreme considerate ca fiind baza imutabil a eticii medicale, care-i leag pe medici de o comunitate moral care se pstreaz n ciuda barierelor temporale, culturale i naionale. Pn nu de curnd, promisiunile exprimate n acest jurmnt de exemplu, s acionezi n principal n beneficiul i nu pentru a le face ru pacienilor i s te conformezi diferitelor standarde de conduit profesional, inclusiv pstrarea ncrederii pacienilor preau chiar insensibile la vocile puternice ale cercettorilor i ale societii care le contestau. Criticii susin c jurmntul este nvechit; regulile 13

morale fixe, afirm ei, sunt incompatibile cu ideile moderne mai flexibile despre etic. Jurmntul i ncurajeaz pe medici s adopte o poziie de autoritate care dispreuiete intimitatea i autonomia pacientului. n plus, accentul pus pe pacientul individual fr a avea n vedere contextul social lrgit frustreaz rolul n ascensiune pe care-l joac doctorul, de protector al planurilor de sntate, i mpiedic operarea forelor concureniale de pe pia, care, aa cum consider anumii critici, ar trebui s determine calitatea, preul i distribuia asigurrilor de sntate, la fel cum se ntmpl i cu celelalte mrfuri. Jurmntul mai este viciat i din cauza omisiunilor: nu menioneaz chestiuni contemporane vitale, cum ar fi experimentele pe oameni i legturile dintre medici i ceilali lucrtori sanitari. Anumii oponeni reputai citeaz chiar dubiile istoricilor cu privire la originea i autorul jurmntului, prezentnd dovezi c a fost redactat de un mic grup de doctori reformiti din Grecia antic i c timp de mai multe secole nu a fost acceptat uniform de medicii practicani. Aceast problem istoric poate fi eliminat chiar de la nceput, deoarece este irelevant n ceea ce privete adecvarea prezent a jurmntului. Indiferent de originea specific a textului su care, trebuie s admitem, este nesigur cei din fiecare generaie care-i evalueaz critic coninutul i-l judec pentru a vedea dac exprim principii valabile de etic medical devin, ntr-un anumit sens, autorii lui. Ba chiar mai important, nici argumentele fundamentate, morale privind valorile contemporane i chestiunile noi relevante nu pot nega nevoia pacienilor de a li se garanta c doctorii vor urmri n cursul tratamentului scopurile corespunztoare, n conformitate cu standardele de profesionalism general acceptabile. Pentru a rezolva aceast nevoie, ar trebui pstrat valoarea esenial a binefacerii care nu intr, de fapt, n conflict cu majoritatea elurilor reformatorilor cu nite adaptri spre sfritul jurmntului, pe baza unei combinaii de revizuire, adugare i interpretare modern. De fapt, exist deja o tradiie a reinterpretrii finalului din formularea tradiional; de exemplu proscrierea din jurmnt, formulat vag i arhaic, a tierii pentru a gsi piatra s-ar fi putut ca odat s serveasc la interzicerea chirurgiei, ns n prezent, datorit tehnicilor chirurgicale mai sigure i mai eficiente, se nelege ca o promisiune de a practica avnd n vedere propriile limite profesionale, ceea ce rmne o garanie necesar pentru sigurana i bunstarea pacienilor. 7. Care dintre urmtoarele puncte descrie cel mai corect ideea principal a pasajului? (A) Jurmntul lui Hippocrat ar trebui reevaluat cu foarte mare atenie, n special n ceea ce privete rolul doctorului, pentru a avea sigurana c regulile sale morale fundamentale nc se aplic i n prezent. (B) n ciuda criticilor recente aduse jurmntului lui Hippocrat, o anumit versiune a acestuia, care va continua s-i asigure pe pacieni de profesionalismul doctorilor i de tratamentul binefctor, ar trebui s fie pstrat. (C) Codurile deontologice elaborate pentru o anumit societate ntr-un anumit moment dat s-ar putea s-i piard anumite aspecte concrete de aplicat n cadrul societilor ulterioare, ns-i pot pstra un scop moral fundamental util. (D) Criticile jurmntului lui Hippocrat, bazate pe valorile contemporane i pe noile chestiuni medicale relevante, nu pot nega nevoia pacienilor de a li se da toate asigurrile. (E) Ideile moderne despre etic, n special etica medical, mpiedic necesitatea i adecvarea unui singur cod de etic medical cum este jurmntul lui Hippocrat. 8. Care dintre urmtoarele descrie cel mai bine organizarea materialului prezentat n pasaj? (A) Se descrie un principiu general, se nainteaz critici ale principiului i se fac modificri ale principiului n lumina acestor critici. (B) Se prezint un set de critici i se iau n considerare i se resping posibilele replici la respectivele critici. (C) Se discut istoricul unui anumit cod de conduit, se menioneaz criticile codului, care sunt parial acceptate, i, n consecin, codul se modific. (D) Se formuleaz un principiu general, se prezint o aprare parial a respectivului principiu i se discut i se resping criticile principiului. 14

(E) Se discut tradiia care st la baza unui anumit cod de conduit, se menioneaz criticile la adresa codului respectiv, i se prezint o aprare general a codului. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 9. Care dintre urmtoarele puncte este citat n pasaj ca fiind valoarea de la baza jurmntului lui Hippocrat care nu ar trebui s pun nici o problem majoritii reformitilor? (A) Crearea unei comuniti de doctori din toate erele, naiunile i culturile (B) Progresul constant i mbuntirea tiinei medicale (C) Oferirea de ngrijiri medicale tuturor persoanelor, indiferent de posibilitatea lor de plat (D) Aciunea doctorilor n beneficiul pacienilor (E) Respectarea regulilor morale prestabilite, chiar i avnd n vedere vocile contestatoare ale societii 10. Scopul principal al autorului pasajului este: (A) s afirme nevoia continu a societii pentru un cod care s includ anumite principii (B) s-i pedepseasc pe criticii din cadrul comunitii medicale care susin reinterpretarea unui cod care include anumite principii (C) s susin c dubiile istoricilor cu privire la originea unui anumit cod sunt irelevante n sensul interpretrii acestuia (D) s sublinieze argumentele contra i n favoarea revizuirii unui cod care include anumite principii (E) s propun revizuirea unui cod care include anumite principii care s sporeasc aplicabilitatea codului la timpurile moderne 11. Pe baza informaiilor oferite de pasaj, se poate concluziona c una dintre propoziiile urmtoare ar putea s fie adugat n mod logic la pasaj ca o propoziie final; care este aceasta? (A) Faptul c astfel de reinterpretri sunt att de uoare, totui, sugereaz c a fost, poate, prematur respingerea de ctre noi a chestiunii istorice. (B) Totui, atunci cnd reinterpretarea treptat nu este posibil, s-ar putea s fie necesare chiar revizuiri ale valorii eseniale a jurmntului. (C) Astfel, doar simpla lips de imaginaie i nu anumite schimbri ale profesiei medicale sau ale societii n general care i-a motivat pe criticii jurmntului lui Hippocrat. (D) Din cauza acestei tradiii de reinterpretare a jurmntului lui Hippocrat, n consecin, ideile moderne despre etica medical trebuie s fie mult mai flexibile dect n trecut. (E) n ciuda numeroaselor provocri noi cu care se confrunt profesia medical, prin urmare nu exist nevoia real a unei revizuiri pe scar larg a jurmntului lui Hippocrat. 12. Fiecare dintre urmtoarele este menionat n pasaj ca o critic la adresa jurmntului lui Hippocrat, CU EXCEPIA uneia: (A) Jurmntul ncurajeaz atitudinea autoritar a medicilor. (B) Versiunea jurmntului utilizat n prezent nu este identic cu jurmntul formulat n Grecia antic. (C) Jurmntul nu se refer dilemele medicale moderne care nu ar fi putut fi prevzute n Grecia antic. (D) Absolutismul jurmntului este incompatibil cu abordrile contemporane ale moralitii. (E) Accentul jurmntului pe pacientul individual este adesea incompatibil cu o industrie medical de pia.

15

13. Care dintre urmtoarele poate fi folosit pentru a descrie cel mai corect atitudinea autorului fa de criticii jurmntului lui Hippocrat? (A) Sprijin entuziast (B) Respingere uimit (C) Dezacord motivat (D) Neutralitate strict (E) Acord reinut 14. Care dintre urmtoarele ar fi cel mai potrivit titlu pentru acest pasaj, dac ar trebui s apar ca articol de ziar? (A) Anticii contra modernilor: idei n conflict referitoare la etica medical (B) Jurmintele hipo-critice: de ce susintorii ngrijirilor medicale ncearc s abroge un cod antic? (C) Eroarea genetic n epoca mariajelor genetice: de ce nu conteaz originile jurmntului lui Hippocrat? (D) Mna moart a lui Hippocrat: eliminarea monopolului ideilor antice cu privire la medicina modern (E) Reeta pentru jurmntul lui Hippocrat: lifting facial sau operaie major? CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE Un lichen se compune dintr-o ciuperc aflat n simbioz (adic o relaie reciproc avantajoas) cu o alg. Dei au fost determinate mai demult aproape toate ramurile arborelui genealogic complex, evoluionist, al ciupercilor, originile evoluioniste ale ciupercilor care intr n componena lichenilor au rmas un mister. ns, un nou studiu bazat pe ADN a pus n eviden legtura dintre ciupercile care formeaz licheni i alte ramuri cunoscute dinainte ale arborelui genealogic al ciupercilor. Studiul relev c aceste ciuperci care formeaz lichenii nu numai c nu sunt ciudenii, ci sunt rude apropiate ale ciupercilor obinuite, cum ar fi drojdia de bere, hribii i ciuperca ce transmite boala ulmilor. Aa s-ar explica i asemnarea vizibil dintre anumii licheni i cele mai obinuite forme de ciuperci. n general, ciupercile reprezint nite complicaii pentru cercettori. Sunt, de obicei, parazite sau triesc n simbioz, iar cercettorii nu sunt adesea foarte siguri dac examineaz ADN-ul fungoid sau cel al organismului asociat. Iar ciupercile care intr n componena lichenilor sunt foarte greu de studiat n special. Au puine trsturi individuale de form sau structur i sunt, de obicei, dificil de izolat de partenerele lor, algele, cu care ntrein o simbioz extrem de delicat. n anumite cazuri, alga este mpletit ntre straturile de esut fungoid, alteori, ciuperca crete prin pereii celulari ai algei pentru a-i lua hrana, i esuturile celor dou organisme sunt n ntregime ntreptrunse i inseparabile. De aceea a durat foarte mult i a fost complicat clasificarea definitiv a ciupercilor care intr n componena lichenilor din cadrul familiei ciupercilor. n concluzie au ajuns s fie considerate automat un grup separat de ciuperci cu origine evoluionist necunoscut. ns, datorit utilizrii noilor instrumente de analiz care permit izolarea ADNului ciupercilor din legturile parazitare sau simbiotice, cercettorii au putut stabili secvena ADN a unei anumite gene descoperite la 75 de tipuri de ciuperci, n cadrul crora se includ i 10 specii de ciuperci care formeaz licheni. Pe baza acestor analize, cercettorii au descoperit 5 ramuri ale arborelui genealogic al ciupercilor, unde se includ specii de ciuperci care formeaz licheni. n plus, cercettorii subliniaz c este posibil ca, pe msur ce se analizeaz mai multe ciuperci care intr n componena lichenilor, s se descopere c aparin altor ramuri ale arborelui ciupercilor. O implicaie a noii cercetri desfurate n domeniu este c se ofer dovezi n sprijinul respingerii presupunerii evoluioniste de lung durat, conform creia interaciunile parazite evolueaz cu timpul spre o benignitate sporit i, eventual, spre simbioz, pentru ca paraziii s nu-i distrug gazdele. Adugarea ciupercilor care formeaz lichenii pe poziii din cadrul ramurilor arborelui genealogic al ciupercilor arat c aceast presupunere nu este adevrat n cazul lor. Ciupercile duntoare i benigne pot acum s apar 16

i n stadiile iniiale i n cele ulterioare ale istoriei evoluioniste a ciupercilor. Dat fiind noua configuraie a arborelui genealogic al ciupercilor pe baza datelor studiului privind lichenii, se pare c ciupercile pot evolua spre mutualism i apoi, la fel de uor, se pot rentoarce ctre parazitism. 15. Care dintre urmtoarele puncte descrie cel mai corect ideea principal a pasajului? (A) Noul studiu sugereaz c ciupercile nu sunt numai parazite, ci i organisme care triesc n simbioz. (B) Noul studiu a relevat c ciupercile care intr n componena lichenilor constituie o specie distinct de ciuperci. (C) Noul studiu privind originile evoluioniste ale ciupercilor care formeaz licheni le pune n eviden strnsa legtur cu diferite specii de alge. (D) Noul studiu a izolat ADN-ul ciupercilor care formeaz licheni i le-a pus n eviden legtura cu arborele genealogic al ciupercilor. (E) Noul studiu privind componenta fungoid a lichenilor explic asemnrile vizibile dintre licheni i ciuperci prin intermediul originilor lor evoluioniste comune. 16. Care dintre urmtoarele descrie cel mai corect scopul autorului din ultimul alineat al pasajului? (A) S sugereze c noul studiu respinge presupunerea conform creia ciupercile care formeaz lichenii sunt organisme care triesc preponderent n simbioz i nu organisme parazite (B) S arate c descoperirile bazate pe noul studiu privind clasificarea ciupercilor au implicaii care afecteaz o presupunere de lung durat a tiinei evoluioniste (C) S explice scopurile fundamentale ale clasificrii ciupercilor pentru a poziiona aceast clasificare n cadrul domeniului lrgit al tiinei evoluioniste (D) S demonstreze c o presupunere fundamental a tiinei evolutive se verific pe baza noului studiu referitor la clasificarea ciupercilor (E) S explice cum pot evolua legturile din simbiotice n pur parazitare CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 17. Care dintre urmtoarele descrie cel mai corect organizarea pasajului? (A) Explicarea dificultii de clasificare a lichenilor; descrierea secvenei de ADN pentru ciupercile care formeaz licheni; rezumatul implicaiilor acestei descrieri (B) Definiia lichenilor; discuia privind noile descoperiri referitoare la istoria evoluionist a lichenilor; aplicarea acestor observaii n sensul susinerii unei teorii evoluioniste (C) Definiia lichenilor; discuia referitoare la problema de clasificare a componentelor lor fungoide; rezolvarea acestei dificulti i implicaiile consecinelor studiului (D) Discuia legturii simbiotice care formeaz licheni; discuia modului n care noul studiu distinge ciupercile parazitare de cele simbiotice; implicaiile acestui studiu (E) Explicarea naturii simbiotice a lichenilor; discutarea problemelor pe care le pune aceasta cercettorilor geneticieni; sublinierea implicaiilor pe care le au aceste probleme asupra teoriei evoluioniste 18. Conform pasajului, eliminarea cruia dintre obstacolele urmtoare le-a permis cercettorilor s identifice originea evoluionist a ciupercilor care compun lichenii? (A) ADN-ul ciupercilor care formeaz licheni nu a fost uor de separat de cel al algelor asociate. (B) Ciupercile care compun licheni sunt greu de distins de celelalte ciuperci obinuite cu care sunt strns nrudite. (C) Ciupercile care formeaz licheni au fost grupate separat de celelalte ciuperci incluse n arborele genealogic al ciupercilor. 17

(D) Ciupercile care compun licheni se ntlnesc mult mai rar dect celelalte ciuperci care sunt mai uor de recunoscut. (E) ADN-ul ciupercilor care formeaz licheni este cu mult mai complex dect cel al altor ciuperci. 19. Care dintre urmtoarele idei, dac ar fi adevrat, ar slbi mult atitudinea critic a autorului fa de presupunerea c interaciunile parazitare evolueaz, n general, ctre simbioz? (A) Teoreticienii evoluioniti postuleaz n prezent c interaciunile simbiotice evolueaz, n general, ctre un mai mare grad de parazitare i nu viceversa. (B) Arborele evoluionist al ciupercilor este cumva mai complex dect cel al organismelor similare parazitare sau simbiotice. (C) ADN-ul ciupercilor implicate n interaciuni simbiotice este cu mult mai greu de izolat dect cel al ciupercilor implicate n interaciuni parazitare. (D) Plasarea ciupercilor care formeaz licheni ca grup separat n cadrul arborelui genealogic al ciupercilor a ascuns faptul c ciupercile parazitare au evoluat uneori mult mai trziu dect cele simbiotice. (E) Ramurile din arborele genealogic al ciupercilor care au evoluat de la simbioz la parazitare se sting de obicei la scurt vreme dup aceea. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE Urmtorul pasaj a fost scris la sfritul anilor 1980. Lupta pentru a obine recunoatere juridic a drepturilor btinailor este una dificil i, chiar dac un drept este introdus n lege, nu exist nici o garanie c viitorul nu va aduce schimbri ale legislaiei care s submineze dreptul respectiv. Din acest motiv, n 1982, guvernul federal al Canadei a extins protecia constituional a acelor drepturi ale btinailor deja recunoscute prin lege. Aceast protecie a fost lrgit pentru a include populaiile indian, inuit i metis, cele trei grupuri despre care se consider, n general, c formeaz populaia btina din Canada. ns aceast decizie a pus pe umerii instanelor provinciilor sarcina enorm de a interpreta i de a traduce n hotrri concrete limbajul constituional general respectiv. Rezultatul a fost o recunoatere i o stabilire neuniforme ale drepturilor btinailor, n ciuda eforturilor continue ale acestor populaii de a aborda problemele legate de drepturile lor. Drepturile btinailor din Canada sunt definite prin constituie ca fiind drepturile populaiilor btinae de proprietate asupra terenurilor i a resurselor acestora, dreptul inerent al societilor btinae la autoguvernare i dreptul la recunoaterea juridic a obiceiurilor indigene. Apar ns probleme cu aplicarea acestor drepturi concepute n sens larg. De exemplu, dei s-ar putea s par foarte simplu s se ncuviineze recunoaterea juridic a obiceiurilor indigene, este extrem de problematic interpretarea sensului juridic exact al cuvntului indigen. Intenia proteciei constituionale este s se recunoasc doar acele obiceiuri tradiionale de lung durat, i nu cele de obrie recent; prin urmare instanele provinciilor le solicit populaiilor btinae s ofere documentaia juridic n sensul c orice obicei pe care ncearc s-l protejeze a fost practicat de suficient de mult vreme un criteriu care a fost definit n practic ca nsemnnd nainte de stabilirea suveranitii britanice asupra teritoriului respectiv. Totui, pentru a-i susine aciunile, aceast cerin le vine greu de ndeplinit societilor btinailor, deoarece se bazau adesea pe o tradiie oral i nu pe evidene scrise. Mai mult, chiar dac populaiile btinae reuesc s conving instanele c anumite drepturi concrete ar trebui recunoscute, este greu adesea s se stabileasc exact ce nseamn aceste drepturi. S analizm cererile teritoriale ale btinailor. Chiar i atunci cnd se stabilete complet titlul de proprietate al btinailor asupra anumitor teritorii, rmne problema interpretrii nelesului respectivului titlu de proprietate. ntr-un dosar din 1984 din Ontario, un grup de btinai a susinut c drepturile sale de proprietate ar trebui interpretate ca titlu deplin de proprietate n sensul contemporan al proprietii private, care permite vinderea fie a terenului fie a resurselor sale. ns instana provinciei Ontario a decis c legea recunoscuse anterior btinailor doar dreptul de utilizare a terenului i, prin urmare a acordat drepturile 18

minime de proprietate pentru a permite doar supravieuirea comunitii. n aceast situaie, hotrrea instanei provinciei Ontario a fost excesiv de conservatoare atunci cnd a evaluat legislaia curent. n mod cu totul regretabil, se pare c grupul nu va avea ctig de cauz dac nu-i transfer dosarul de la instana provinciei la Curtea Suprem a Canadei, care va fi, sperm, mai insistent n sensul unei aplicri satisfctoare a reformelor constituionale. 20. Care dintre urmtoarele precizeaz cel mai corect ideea principal a pasajului? (A) Hotrrile mult prea conservatoare ale instanelor provinciilor din Canada au reprezentat o barier n calea reformelor constituionale care au dorit protejarea drepturilor btinailor. (B) Sarcina copleitoare plasat pe umerii instanelor provinciilor de a interpreta limbajul constituional din Canada a stopat eforturile populaiilor btinae de a ctiga drepturi depline asupra terenurilor. (C) Limbajul constituional care dorea protejarea drepturilor btinailor din Canada a fcut n aa fel nct protecia acestor drepturi s fie nesigur pn acum, din cauza dificilei sarcini de interpretare a acestui limbaj. (D) Reformele constituionale menite s protejeze drepturile btinailor din Canada au fost, de fapt, folosite de anumite instane ale provinciilor pentru a se limita aceste drepturi. (E) Eforturile militanilor pentru drepturile btinailor de a susine reformele constituionale din Canada s-ar putea s aib sori de izbnd dac dosarele ar fi audiate la Curtea Suprem i nu la instanele provinciilor. 21. Care dintre urmtoarele descrie cel mai corect scopul principal al autorului enunat n pasajul de text: ns aceast decizie a pus pe umerii instanelor provinciilor sarcina enorm de a interpreta i de a traduce limbajul constituional general respectiv n hotrri concrete? (A) S demonstreze c deciziile instanelor provinciilor se conformeaz arareori scopurilor reformelor constituionale (B) S localizeze sursa unei probleme sistemice n cazul proteciei drepturilor btinailor din Canada (C) S identifice sursa concret a problemelor care apar n cazul aplicrii reformelor constituionale din Canada (D) S descrie un aspect al procesului prin care se pun n aplicare reformele constituionale n Canada (E) S critice utilizarea limbajului general n cadrul Constituiei canadiene CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 22. Pasajul afirm explicit c s-a intenionat ca una dintre ideile urmtoare s fie consecina proteciei constituionale a drepturilor btinailor; care este aceasta? (A) Definirea tipului de drepturi de proprietate care se aplic societilor btinailor (B) Instituirea Curii Supreme din Canada ca arbitru al drepturilor btinailor (C) Recunoaterea obiceiurilor tradiionale, dar nu i a celor de origine mai recent (D) Clarificarea tuturor grupurilor care compun populaia btina din Canada (E) Crearea guvernelor locale pentru comunitile de btinai 23. Pasajul furnizeaz probe pentru a susine c autorul are o atitudine negativ fa de una dintre ideile urmtoare (A) Reformele constituionale din 1982 care au mpovrat instanele provinciilor cu sarcina interpretrii (B) Problemele de interpretare a termenilor indigen i titlu de proprietate 19

(C) Criteriul utilizat la stabilirea obiceiurilor care sunt mult prea recente pentru a merita protecia constituional (D) Cerina ca populaiile btinae s furnizeze documente pentru obiceiurile tradiionale (E) Definiia titlului de proprietate aa cum a fost impus de instana provinciei n 1984 24. Pasajul ofer probe care sugereaz c autorul ar fi mai nclinat s adere la una dintre propunerile urmtoare (A) Populaiile btinae din Canada nu ar trebui s fie inute rspunztoare conform legislaiei federale din Canada. (B) Uneori, tradiia oral ar trebui s fie considerat drept documentaie juridic a anumitor obiceiuri ale btinailor. (C) Comunitilor btinae ar trebui s li se acorde protecia deplin a tuturor obiceiurilor lor. (D) Instanelor provinciilor nu ar trebui s li se acorde competena de a decide n speele n care se pune problema drepturilor btinailor. (E) Limbajul utilizat n Constituia canadian ar trebui s specifice mai clar situaiile n care se aplic reformele. 25. Care dintre urmtoarele, dac ar fi adevrat, ar atribui mai mult ncredere autorului, atunci cnd face afirmaia din pasajul: n aceast situaie, hotrrea instanei provinciei a fost excesiv de conservatoare atunci cnd a evaluat legislaia curent. (A) Alte instane din Ontario interpretaser utilizarea ca incluznd vnzarea terenului sau a resurselor sale. (B) Hotrrea a creat mii de locuri de munc, deoarece a acordat spre utilizare terenul respectiv unei companie de exploatare a lemnului. (C) Deciziile anterioare ale instanelor din Ontario au fcut distincia ntre dreptul de utilizare i dreptul de vnzare ale terenului. (D) Hotrrea a impulsionat grupurile de btinai din alte provincii s-i nainteze cereri pentru terenuri instanelor respective. (E) nainte de decizia respectiv instana provinciei nu mai audiase nici un dosar referitor la reformele constituionale. 26. Pe baza informaiilor din pasaj, autorul ar fi mai nclinat s fie de acord cu una dintre afirmaiile urmtoare referitoare la dosarul din 1984 din Ontario (A) Hotrrea instanei a fost contrar direct limbajului n care au fost formulate reformele constituionale care protejeaz drepturile de proprietate ale btinailor n sensul modern complet. (B) Curtea Suprem rmne ultima speran n sensul recunoaterii depline a drepturilor de proprietate ale populaiilor btinae, deoarece instanele provinciilor nu au competena de a decide asupra definiiei drepturilor de proprietate. (C) Dac ar fi existat evidene scrise clare c grupul ocupase teritoriul nainte de instituirea suveranitii britanice, instanele ar fi aprobat probabil preteniile btinailor. (D) Decizia nesatisfctoare de la dosar a fost rezultatul presiunii politicienilor conservatori i a altor interese conservatoare. (E) Instana a neles corect intenia reformelor constituionale, ns nu le-a aplicat bine deoarece nu a interpretat cum trebuie legtura lor cu legislaia existent. 27. Pasajul, ca ntreg, poate fi descris cel mai corect ca fiind (A) Un argument care subliniaz nevoia ca militanii pentru anumite drepturi s adopte cteva strategii (B) Un studiu complet al eforturilor fcute n sensul garantrii proteciei anumitor drepturi 20

(C) O examinare a problemelor asociate cu eforturile de protecie a anumitor drepturi (D) Un argument n favoarea necesitii de revizuire a definiiei anumitor drepturi (E) O ncercare de a corecta nenelegerile legate de protecia anumitor drepturi STOP DAC AI TERMINAT NAINTE DE EXPIRAREA TIMPULUI, V PUTEI VERIFICA DOAR CEEA CE AI LUCRAT N CADRUL PREZENTEI SECIUNI. NU NCEPEI S LUCRAI LA O ALT SECIUNE A TESTULUI.

21

SECIUNEA III Timp alocat 35 de minute 22 de ntrebri Indicaii: Fiecare grup de ntrebri din aceast seciune se bazeaz pe un set de condiii. Ar putea fi util ca, atunci cnd rspundei la anumite ntrebri, s desenai o diagram pe care s v bazai. Alegei rspunsul care reflect cel mai corect i mai complet fiecare ntrebare i nnegrii spaiul corespunztor de pe foaia de rspunsuri. ntrebrile 1-6 ntr-o dup-amiaz, Patterson are planificate ntlniri individuale cu fiecare dintre cei cinci clieni Reilly, Sanchez, Tang, Upton i Yansky i se mai duce i la sal s fac nite exerciii. Sesiunea de antrenament i cele cinci ntlniri pe care le are Patterson cu clienii ncep fiecare la fix: 1:00, 2:00, 3:00, 4:00, 5:00 sau 6:00. Trebuie s se aplice urmtoarele condiii: Patterson s se ntlneasc cu Sanchez cu ceva timp nainte de antrenament. Patterson s se ntlneasc cu Tang la ceva timp dup antrenament. Patterson s se ntlneasc cu Yansky fie imediat nainte, fie imediat dup antrenament. Patterson s se ntlneasc cu Upton cu ceva timp nainte s se ntlneasc cu Reilly. 1. Care dintre urmtoarele ar putea fi un program acceptabil al sesiunii de antrenament i al ntlnirilor lui Patterson, n ordine, de la 1:00 la 6:00? (A) Yansky, antrenament, Upton, Reilly, Sanchez, Tang (B) Upton,Tang, Sanchez, Yansky, antrenament, Reilly (C) Upton, Reilly, Sanchez, antrenament, Tang, Yansky (D) Sanchez, Yansky, antrenament, Reilly, Tang, Upton (E) Sanchez, Upton, antrenament, Yansky, Tang, Reilly 2. Cu ci dintre cei cinci clieni s-ar putea ntlni Patterson la ora 1:00? (A) Unu (B) Doi (C) Trei (D) Patru (E) Cinci 3. La care dintre orele urmtoare NU se poate ntlni Patterson cu Upton? (A) 1:00 (B) 2:00 (C) 3:00 (D) 4:00 (E) 5:00 4. Dac Patterson se va ntlni cu Sanchez cu o or nainte de a se ntlni cu Yansky, atunci fiecare dintre urmtoarele ar putea fi adevrat, CU EXCEPIA UNEIA: (A) Patterson se ntlnete cu Reilly la 2:00. (B) Patterson se ntlnete cu Yansky la 3:00. (C) Patterson se ntlnete cu Tang la 4:00. (D) Patterson se ntlnete cu Yansky la 5:00 (E) Patterson se ntlnete cu Tang la 6:00. 22

5. Dac Patterson se ntlnete cu Tang la 4:00, atunci care dintre urmtoarele trebuie s fie adevrat? (A) Patterson se ntlnete cu Reilly la 5:00. (B) Patterson se ntlnete cu Upton la 5:00. (C) Patterson se ntlnete cu Yansky la 2:00. (D) Patterson se ntlnete cu Yansky la 3:00. (E) Antrenamentul lui Patterson este la 2:00. 6. Care dintre urmtoarele ar putea fi ordinea ntlnirilor lui Patterson, de la prima la ultima? (A) Upton, Yansky, Sanchez, Reilly, Tang (B) Upton, Reilly, Sanchez, Tang, Yansky (C) Sanchez, Yansky, Reilly, Tang, Upton (D) Sanchez, Upton, Tang, Yansky, Reilly (E) Sanchez, Upton, Reilly, Yansky, Tang CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE ntrebrile 7-12 Exact ase persoane Lulu, Nam, Ofelia, Pachai, Santiago i Tyrone sunt singurii participani la un turneu de ah care const n patru partide, jucate una dup cealalt. Doar dou persoane joac fiecare partid, i fiecare persoan joac cel puin o partid. Trebuie s se aplice urmtoarele condiii: Tyrone nu joac nici n prima, nici n cea de-a treia partid. Lulu joac ultima partid. Nam joac doar o partid, i nu mpotriva lui Pachai. Santiago joac exact dou partide, una chiar nainte i cea de-a doua chiar dup singura partid n care joac Ofelia. 7. Care dintre urmtoarele ar putea fi o list corect a participanilor care joac n fiecare dintre cele patru partide? (A) Prima partid: Pachai, Santiago; cea de-a doua partid: Ofelia, Tyrone; cea de-a treia partid: Pachai, Santiago; cea de-a patra partid: Lulu, Nam. (B) Prima partid: Lulu, Nam; cea de-a doua partid: Pachai, Santiago; cea de-a treia partid: Ofelia, Tyrone, cea de-a patra partid: Lulu, Santiago (C) Prima partid: Pachai, Santiago; cea de-a doua partid: Lulu, Tyrone; cea de-a treia partid: Nam, Ofelia; cea de-a patra partid: Lulu, Nam (D) Prima partid: Nam, Santiago; cea de-a doua partid: Nam, Ofelia; cea de-a treia partid: Pachai, Santiago; cea de-a patra partid: Lulu, Tyrone (E) Prima partid: Lulu, Nam; cea de-a doua partid: Santiago, Tyrone; cea de-a treia partid: Lulu, Ofelia; cea de-a patra partid: Pachai, Santiago 8. Care dintre urmtorii participani ar putea juca n dou partide consecutive? (A) Lulu (B) Nam (C) Ofelia (D) Santiago (E) Tyrone 9. Dac Tyrone joac n cea de-a patra partid, atunci care dintre urmtoarele ar putea fi adevrat? 23

(A) Nam joac n cea de-a doua partid. (B) Ofelia joac n cea de-a treia partid. (C) Santiago joac n cea de-a doua partid. (D) Nam joac o partid mpotriva lui Lulu. (E) Pachai joac o partid mpotriva lui Lulu. 10. Care dintre urmtoarele ar putea fi adevrat? (A) Pachai joac mpotriva lui Lulu n prima partid. (B) Pachai joac mpotriva lui Nam n cea de-a doua partid. (C) Santiago joac mpotriva Ofeliei n cea de-a doua partid. (D) Pachai joac mpotriva lui Lulu n cea de-a treia partid. (E) Nam joac mpotriva lui Santiago n cea de-a patra partid. 11. Care dintre urmtoarele este o list complet i corect a participanilor care NU POT juca mpotriva lui Tyrone n nici o partid? (A) Lulu, Pachai (B) Nam, Ofelia (C) Nam, Pachai (D) Nam, Santiago (E) Ofelia, Pachai 12. Dac Ofelia joac n cea de-a treia partid, care dintre urmtoarele trebuie s fie adevrat? (A) Lulu joac n cea de-a treia partid. (B) Nam joac n cea de-a treia partid. (C) Pachai joac n prima partid. (D) Pachai joac n cea de-a treia partid. (E) Tyrone joac n cea de-a doua partid. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE ntrebrile 13-17 Un album conine fotografii cu apte prieteni: Raimundo, Selma, Ty, Umiko, Wendy, Yakira, Zack. Prietenii apar n imagini fie singuri sau n grup, unii cu ceilali, conform urmtoarelor: Wendy apare n fiecare fotografie n care intr Selma. Selma apare n fiecare fotografie n care intr Umiko. Raimundo apare n toate fotografiile n care nu intr Yakira. Nici Ty, nici Raimundo nu apar n fotografiile n care intr Wendy. 13. Care dintre urmtoarele ar putea fi o list complet i exact a prietenilor care apar mpreun ntr-o fotografie? (A) Raimundo, Selma, Ty, Wendy (B) Raimundo, Ty, Yakira, Zack (C) Raimundo, Wendy, Yakira, Zack (D) Selma, Ty, Umiko, Yakira (E) Selma, Ty, Umiko, Zack 14. Dac Ty i Zack apar mpreun ntr-o fotografie, atunci care dintre urmtoarele trebuie s fie adevrat? 24

(A) Selma apare i ea n fotografie. (B) Yakira apare i ea n fotografie. (C) Wendy apare i ea n fotografie. (D) Raimundo nu apare n fotografie. (E) Umiko nu apare n fotografie. 15. Care este numrul maxim de prieteni care ar putea intra ntr-o fotografie n care nu apare Yakira? (A) ase (B) Cinci (C) Patru (D) Trei (E) Doi 16. Dac Umiko i cu Zack apar mpreun ntr-o fotografie, atunci ci ali prieteni trebuie, de asemenea, s intre n respectiva fotografie? (A) Patru (B) Trei (C) Doi (D) Unu (E) Zero 17. Dac exact trei prieteni apar mpreun ntr-o fotografie, atunci fiecare dintre urmtoarele ar putea fi adevrat, CU EXCEPIA UNEIA (A) Selma i Zack apar mpreun n fotografie. (B) Ty i Yakira apar mpreun n fotografie. (C) Wendy i Selma apar mpreun n fotografie. (D) Yakira i Zack apar mpreun n fotografie. (E) Zack i Raimundo apar mpreun n fotografie. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE ntrebrile 18-22 Aliana de export const n exact trei naiuni: naiunea X, naiunea Y i naiunea Z. Fiecare naiune din alian export exact dou dintre produsele urmtoare: portocale, orez, soia, ceai i gru. Fiecare dintre aceste produse este exportat de cel puin una dintre naiunile care formeaz aliana. Se aplic urmtoarele condiii: Nici una dintre naiuni nu export i gru i portocale. Naiunea X export soia, dac i numai dac i naiunea Y face la fel. Dac naiunea Y export orez, atunci naiunile X i Z export amndou ceai. Naiunea Y nu export nici un produs pe care-l export naiunea Z. 18. Care dintre urmtoarele ar putea fi o list corect de produse exportate de fiecare dintre naiuni? (A) Naiunea X: portocale, orez; naiunea Y: portocale, ceai; naiunea Z: soia, gru (B) Naiunea X: portocale, ceai; naiunea Y: portocale, orez; naiunea Z: soia, gru (C) Naiunea X: portocale, gru; naiunea Y: portocale, ceai; naiunea Z: orez, soia (D) Naiunea X: orez, gru; naiunea Y: portocale, ceai; naiunea Z: portocale, soia (E) Naiunea X: soia, orez; naiunea Y: portocale, ceai; naiunea Z: soia, gru 25

19. Dac naiunea X export soia i ceai, atunci care dintre urmtoarele ar putea fi adevrat? (A) Naiunea Y export portocale. (B) Naiunea Y export orez. (C) Naiunea Y export ceai. (D) Naiunea Z export soia. (E) Naiunea Z export ceai. 20. Dac naiunea Z export ceai i gru, atunci care dintre urmtoarele trebuie s fie adevrat? (A) Naiunea X export portocale. (B) Naiunea X export ceai. (C) Naiunea X export gru. (D) Naiunea Y export orez. (E) Naiunea Y export soia. 21. NU SE POATE ntmpla ca i naiunea X i naiunea Z s exporte unul dintre urmtoarele produse; care este acesta? (A) portocale (B) orez (C) soia (D) ceai (E) gru 22. Care dintre urmtoarele perechi NU POATE REPREZENTA cele dou produse pe care le export naiunea Y? (A) portocale i orez (B) portocale i soia (C) orez i ceai (D) orez i gru (E) soia i gru STOP DAC AI TERMINAT NAINTE DE EXPIRAREA TIMPULUI, V PUTEI VERIFICA DOAR CEEA CE AI LUCRAT N CADRUL PREZENTEI SECIUNI. NU NCEPEI S LUCRAI LA O ALT SECIUNE A TESTULUI.

26

SECIUNEA IV Timp alocat 35 de minute 25 de ntrebri Indicaii: ntrebrile din aceast seciune se bazeaz pe raionamentul coninut n scurtele afirmaii sau pasaje. n cazul anumitor ntrebri, este posibil ca mai multe dintre rspunsurile la alegere s rspund la ntrebare. Totui, trebuie s alegei rspunsul cel mai bun; adic, cel care rspunde cel mai corect i mai precis la ntrebarea respectiv. Nu trebuie s facei presupuneri care sunt, conform bunului sim, neplauzibile, superflue sau incompatibile cu pasajul. Dup ce ai ales rspunsul cel mai bun, nnegrii spaiul corespunztor de pe foaia cu rspunsuri. 1. Politicile primarului McKinney au fost adesea criticate pe motiv c avantajeaz doar locuitorii bogai ai oraului, ns aceasta nu e o evaluare corect. Cteva dintre politicile lui McKinney au avantajat clar i pe locuitorii oraului cu mai puin dare de mn. McKinney a susinut activ anul trecut propunerea de scdere a impozitelor prea mari pentru proprieti. Datorit acestei descreteri a impozitelor s-a dezvoltat mai mult oraul, ceea ce a permis stoparea crizei de locuine i stabilizarea nivelului chiriilor. Care dintre ideile urmtoare exprim cel mai corect principala concluzie a argumentului? (A) E imposibil de afirmat dac McKinney apr mai mult interesele celor bogai dect pe cele ale sracilor. (B) Politicile d-lui McKinney au fost adesea criticate c ar fi dirijate doar n favoarea locuitorilor bogai ai oraului. (C) Scderea impozitelor pe proprietate pe care a susinut-o McKinney a dus la o cretere a dezvoltrii oraului. (D) Nu este justificat critica conform creia politicile lui McKinney au favorizat doar bogtaii. (E) Eforturile lui McKinney au sprijinit stoparea crizei de locuine i au stabilizat nivelul chiriilor. 2. Purttorul de cuvnt al unei uzine a susinut c nu ar trebui s i se cear acesteia s epureze apa din mlatinile nconjurtoare i a mai afirmat c, dei apele reziduale ale uzinei au poluat terenurile umede n ultimii ani, nu uzina poart rspunderea, din moment ce exist un contractant independent care se ocup n ntregime de evacuarea apelor reziduale ale fabricii. Care dintre urmtoarele argumente confirm cel mai mult principiul care st la baza raionamentului din declaraia purttorului de cuvnt? (A) Un studiu recent a subliniat c li se permite celor peste dou treimi din numrul total al profesorilor din district s predea ore n cadrul disciplinelor pentru care nu au beneficiat de nici o pregtire organizat. Prin urmare, prinii elevilor din district ar trebui s verifice calificrile profesorilor copiilor lor. (B) Nu sunt de acord cu politica conform creia prinii ar trebui s fie inui rspunztori pentru infraciunile comise de copiilor minori. Pn la urm, aceti adolesceni au i ei mintea lor i aleg liber s fac ceea ce fac, adesea n moduri care nu reflect dorinele prinilor lor. (C) Studenii au dreptate cnd obiecteaz cu privire la temele de lectur, care conin, n majoritatea lor, materiale care nu sunt acoperite la ore, i nu ar trebui s li se cear studenilor s citeasc att de mult pentru a avea note mari la curs. (D) Nu ar trebui s i se permit ultimului numit n cadrul comisiei de premiere s ia parte la selecia pentru ctigtorul din acest an. Spre deosebire de fiecare membru al comisiei, acesta are o rud care particip la concurs. (E) n ciuda ntregii publicitii fcute, sunt sceptic cu privire la afirmaiile politicianului c tocmai s-a ntors din acel stuc ndeprtat. Chiar n urm cu dou zile, un ziarist a stat de vorb cu stenii i a spus c nici unul nu a afirmat c l-ar fi vzut pe politician n ultimele cteva luni. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 27

3. Purttorul de cuvnt din industria nylonului: Chiar dac bumbacul i nylonul sunt utilizate n scopuri asemntoare, unii au o noiune eronat c bumbacul este natural, iar nylonul nu este. Totui, principalele componente ale nylonului provin din petrol i azotul din atmosfer. n mod clar atmosfera este natural. Iar petrolul provine din iei, care, la rndul lui, provine de la vechile plante o surs natural. Care dintre urmtoarele principii, dac e valabil, sprijin cel mai mult justificarea raionamentului purttorului de cuvnt din industria nylonului? (A) Substana nu este natural doar dac funcia pe care o ndeplinete nu este natural. (B) Substana este la fel de natural ca i procesele care duc la producerea ei. (C) Substana este natural dac i cel mai mic component al ei este natural. (D) O substan poate fi mai natural dect alta, dac este derivat n ntregime din substane naturale. (E) Substana este natural dac originile principalelor sale componente sunt naturale. 4. Productorii i vnztorii de calculatoare ne spun c, n scopul utilizrii, complexitatea legat de conectarea diferitelor componente ale calculatoarelor personale nu este un obstacol rspndit, ns este greit. Clienii care-i instaleaz accesorii la calculatoare trebuie s-i asume n ntregime rspunderea pentru instalarea de cabluri i comutatoare care s satisfac specificaiile misterioase. Multe accesorii necesit aplicaii de calculator suplimentare care poate face ca alte accesorii s nu mai funcioneze; de exemplu, dac adaugi un modem e posibil s nu mai mearg imprimanta. Care dintre urmtoarele, dac ar fi adevrat, ar slbi foarte mult argumentul? (A) Manualele de instruciuni ale calculatoarelor explic, de obicei, rolurile cablurilor i ale comutatoarelor. (B) Softul pentru accesorii poate fi adesea obinut pe gratis. (C) Instalarea unor accesorii va deveni extrem de uoar n viitorul apropiat. (D) Calculatorul personal se vinde, de obicei, ca parte a unui pachet care include accesorii i instalare gratuite. (E) Atunci cnd proiecteaz programe sau accesorii, productorii de calculatoare au rar n vedere uurina de instalare. 5. obolanii alimentai cu doze mari de zaharin, ndulcitor artificial, dezvolt cristale de siliciu care sunt toxice pentru celulele care cptuesc vezica. Cnd se regenereaz celulele, unele sunt canceroase i formeaz tumori. Spre deosebire de obolani, oarecii hrnii cu doze mari de zaharin nu fac cancer de vezic. Care dintre urmtoarele idei, dac ar fi adevrat, face tot posibilul pentru a rezolva discrepana aparent din cadrul informaiei anterioare? (A) Proteinele din urin care reacioneaz cu zaharina i formeaz cristale de siliciu se gsesc la obolani, nu i la oareci. (B) Celulele vezicii se regenereaz mult mai repede la oareci dect la obolani. (C) E mult mai posibil ca dozele mari de zaharin s produc cristale de siliciu, prin comparaie cu dozele mici. (D) Cristalele de siliciu sunt toxice doar pentru celulele care cptuesc vezica i nu pentru celelalte celule ale vezicii. (E) S-a demonstrat c ali ndulcitori artificiali n doze mari produc cristale de siliciu la oareci i nu la obolani. 6. Dei am putea nlocui frumosul pod vechi de pe Rul Negru, care este ns distrus, cu un pod suspendat de beton, ar trebui s-l nlocuim de fapt cu un pod de cabluri, chiar dac ar fi mult mai scump dect un pod 28

de beton. Acest cost suplimentar se justific foarte clar pentru c este important s pstrm frumuseea vadului rului. Care dintre urmtoarele este o presupunere de care depinde argumentul? (A) Nu este cu mult mai scump s ntreii un pod de cabluri prin comparaie cu un pod suspendat de beton. (B) Podul suspendat de beton nu ar avea nici un avantaj practic fa de podul de cabluri. (C) Trebuie pstrat frumuseea vadului rului. (D) Dac se construiete noul pod de cabluri, majoritatea celor care-l vor vedea vor considera c fondurile suplimentare au fost bine cheltuite. (E) Construirea unui pod de cabluri peste Rul Negru ar produce un rezultat mult mai satisfctor din punct de vedere estetic dect ridicarea unui pod suspendat de beton. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 7. Un aparat obinuit de tuns gazonul care consum motorin emite pe or la fel de mult material poluat ca i un automobil. Luate laolalt, aceste aparate contribuie foarte mult la poluarea aerului vara. Din moment ce aparatele electrice de tuns iarba nu emit substane poluante pentru atmosfer, oamenii ar putea reduce poluarea dac ar alege aparatele electrice i nu cele pe baz de motorin ori de cte ori ar fi posibil. Care dintre urmtoarele, dac ar fi adevrat, ar susine foarte mult argumentul? (A) Gazonul ajut la curarea atmosferei, nlocuind substanele poluante cu oxigenul. (B) Prin comparaie cu aparatele pe motorin, cele electrice de tuns iarba sunt mult mai scumpe de achiziionat i de ntreinut. (C) Puterea necesar pentru o or de funcionare a aparatului electric de tuns gazonul cauzeaz mai puin poluare dect funcionarea timp de o or a unui automobil. (D) Majoritatea productorilor de aparate de tuns iarba pe motorin ncearc s le reproiecteze pentru a reduce emisiile de poluani. (E) Prin comparaie cu automobilele, aparatele de tuns gazonul sunt folosite mai puine ore pe an. 8. Ariel: Subveniile guvernului nu susin niciodat arta, pentru c rolul acesteia este s conteste valorile societii. Valorile unei societi sunt, totui, exprimate de guvernul ei, iar artitii nu pot contesta tocmai instituia de care depind. Sasha: Sunt de acord c arta ar trebui s conteste valorile societii. Totui, chiar prin natura sa, un guvern democratic respect dezacordul i ncurajeaz contestarea propriilor valori. Prin urmare, ntr-o societate democratic, subveniile guvernamentale pentru art garanteaz angajamentul total al artitilor fa de propriile lucrri i exprimarea lor liber. Dialogul susine afirmaia c Ariel i Sasha nu sunt de acord dac (A) Rolul artei este s conteste valorile societii (B) Valorile unei societi sunt exprimate de guvernul su (C) Artitii se pot exprima liber ntr-o societate nedemocratic (D) Subveniile pentru art oferite de un guvern democratic sprijin arta (E) Doar guvernele care respect dezacordul pot garanta distribuia echitabil a subveniilor pentru art 9. Expertul n sntate public: Pn nu de curnd, oamenii credeau c aplicaiile cercetrii din biochimie vor avea succes deplin asupra microorganismelor care cauzeaz bolile umane. Totui, cercetarea medical actual ne arat c aceste microorganisme se reproduc att de repede, nct medicamentele create pentru a ucide o specie nu fac dect s stimuleze evoluia altor specii imune la respectivele medicamente. Prin 29

urmare, o strategie raional de sntate public ar pune mai mult accentul dect cea prezent pe informarea complet a oamenilor cu privire la transmiterea bolilor cauzate de microorganisme, pentru a ncerca s scad incidena acestor boli. Dintre urmtoarele, care exprim cel mai precis concluzia tras de expertul n sntate public? (A) Un medicament care omoar o specie de microorganism cauzator de mbolnvire poate stimula evoluia unei specii rezistente la medicamente. (B) Pacientul care contracteaz o boal cauzat de microorganisme nu poate fi vindecat eficient prin metodele actuale. (C) Nu exist nici un motiv ntemeiat pentru a schimba politica de sntate public. (D) Nimeni dintre cei complet informai cu privire la bolile cauzate de microorganisme nu va cdea victim a acestor boli. (E) Anumite abordri anterioare ale politicii de sntate public au ignorat faptul c microorganismele cauzatoare de boli se reproduc ntr-un ritm rapid. 10. Acceptarea entuziast a stilurilor de via ascetice evideniate n scrierile rmase de la autorii monahi arat c societile medievale erau mult mai puin preocupate de ctigul bnesc dect sunt culturile occidentale contemporane. Raionamentul argumentului poate fi foarte uor criticat pentru c (A) Folosete incorect termenul ascetic (B) Generalizeaz pe baza unui eantion care poate s nu fie reprezentativ (C) Aplic incorect societilor medievale standarde contemporane (D) Insereaz opinii personale n ceea ce se vrea o dezbatere pe fond (E) nainteaz premize care nu sunt consecvente CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 11. ntre 1976 i 1985, deeurile chimice erau deversate n Golful Cod. n prezent, 3% din populaia de cod cu aripioar albastr are nottoarele deformate, iar consumatorii prevztori au ncetat s mai cumpere acest soi de pete. Dorind s fie compensai financiar de societile care au deversat substanele chimice, reprezentanii industriei de pescuit din Golful Cod au susinut c, din moment ce se tie c mutaiile genetice pot fi cauzate de aceste substane chimice, prezena lor n Golful Cod trebuie s fi cauzat deformarea nottoarelor codului. Rspunsul la fiecare dintre ntrebrile urmtoare ar putea fi util n scopul evalurii afirmaiei reprezentanilor, CU EXCEPIA UNUIA. Care este ntrebarea? (A) Care este incidena de nottoare deformate la codul cu aripioare albastre care nu este expus substanelor chimice ca cele deversate n Golful Cod? (B) Care a fost incidena de nottoare deformate la codul cu aripioare albastre din Golful Cod nainte s fi nceput deversarea de substane chimice? (C) Consumul de cod cu aripioare albastre cu nottoare deformate din Golful Cod a cauzat probleme de sntate oamenilor? (D) Codul cu aripioare albastre este mai nclinat s contracteze pe cale natural boli care ar putea cauza deformri ale nottoarelor ca cele prezentate de codul cu aripioare albastre din Golful Cod? (E) Mai exist i ali poluani care modific genele n Golful Cod n afara deeurilor chimice care au fost deversate de companii? 12. Ziarist: Dac ai primi o scrisoare nesemnat cel mai probabil ai avea ndoieli cu privire la adevrul coninut. ns articolele de tiri includ adesea afirmaii din surse anonime, iar acestea sunt, de obicei, citate 30

respectuos. Are sens s fii sceptic cu privire la aceste surse, pentru c, la fel ca i n cazul scrisorilor nesemnate, anonimatul face posibil introducerea afirmaiilor neadevrate sau denaturate fr a trebui s dai socoteal. Argumentul ziaristului ncepe prin a (A) Sublinia c ntr-o anumit situaie s-ar presupune c se adopt o anumit atitudine, pentru a susine c o atitudine similar ar fi justificat ntr-o situaie analog (B) Face o analogie ntre atitudinea adoptat n mod obinuit ntr-o anumit situaie i atitudinea diferit adoptat de obicei ntr-o alt situaie, i conchide c ultima atitudine se justific mai mult dect prima (C) Concluziona c o anumit atitudine ar fi justificat n toate situaiile de o anumit natur motivnd c aceast atitudine se justific ntr-o situaie ipotetic de acest tip (D) Pune sub semnul ntrebrii un anumit tip de dovad, deoarece face o analogie ntre respectiva prob i alte dovezi pe care argumentul le demonstreaz ca fiind, de obicei, false (E) Pune sub semnul ntrebrii motivele celor care prezint anumite informaii i conchide c, din acest motiv, e probabil ca informaiile s fie false 13. Cresc furturile de opere de art din muzee. Majoritatea acestor artefacte furate este vndut unor colecionari particulari bogai. n consecin, deoarece hoii fur ceea ce clienii sunt interesai s cumpere, muzeele ar trebui s se concentreze mai mult pe sistemele de siguran ale artefactelor cel mai valoroase. De care dintre presupunerile urmtoare depinde cel mai mult argumentul? (A) Hoii de opere de art fur att obiecte valoroase, ct i obiecte mai puin valoroase. (B) Operele de art care nu sunt foarte valoroase nu sunt foarte cutate de colecionarii particulari foarte bogai. (C) Hoii de opere de art fur n principal din muzeele care nu au sisteme bune de siguran. (D) Majoritatea muzeelor ofer acelai nivel de siguran att pentru artefactele valoroase, ct i pentru cele mai puin valoroase. (E) Colecionarii particulari bogai i vnd uneori artefactele furate altor colecionari particulari bogai. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 14. Cantitile insuficiente de ploaie pot cauza scderea culturilor i creterea preurilor produselor agricole. Evidenele arat c, pe durata unei situaii de criz recente dintr-o anumit ar, scderea culturilor i creterea preurilor produselor agricole au impulsionat guvernul s preia distribuirea produselor alimentare, ntr-un efort de prevenire a foametei. Astfel, e probabil ca vremea s fi jucat un rol important n sensul apariiei situaiei de criz. Raionamentul argumentului poate fi lesne criticat pe motiv c (A) Conchide, doar pe baza faptului c perioada insuficient de ploaie a avut loc naintea instalrii situaiei de criz n ara respectiv, c ploile insuficiente au cauzat criza respectiv (B) Nu ia n consideraie posibilitatea ca lipsa de ploaie s nu fi fost suficient de acut pentru a justifica preluarea de ctre guvern a distribuiei de alimente (C) Folosete echivoc termenul de criz pentru a se referi i la o criz politic i la o criz economic (D) Conchide, doar pe baza faptului c un eveniment ar fi putut cauza altul, c primul eveniment l-a cauzat pe cel de-al doilea (E) Accept fr s tgduiasc c orice condiie necesar pentru creterea preurilor produselor agricole, este i suficient n acest sens 31

15. Costul taxelor semestriale la o anumit universitate se bazeaz pe numrul de cursuri la care se nscrie studentul n semestrul respectiv. Dei preul pe curs la universitatea respectiv nu a crescut n ultimii patru ani, muli dintre studeni care-i puteau permite plata taxelor atunci cnd s-au nscris pretind acum c acest lucru nu mai este posibil. Fiecare dintre urmtoarele idei, dac ar fi adevrat, ajut la rezolvarea discrepanei aparente de mai sus, CU EXCEPIA UNEIA: (A) Salariile de la facultile universitii au crescut puin n ultimii patru ani. (B) Numrul de cursuri pe semestru la care trebuie s se nscrie studenii de la zi este anul acesta mult mai mare dect n trecut. (C) Costul de trai n vecintatea universitii a crescut n ultimii doi ani. (D) Universitatea le acord noilor studeni un numr mare de burse care sunt rennoite n fiecare an pentru studenii care au medii mari. (E) Universitatea a transformat marea majoritatea a posturilor administrative cu jumtate de norm, pe care erau ncadrai n general studenii, n posturi cu norm ntreag, pentru persoane care nu sunt studeni. 16. Oamenii nu se simt mulumii dac nu au senzaia c ceilali au nevoie de ei. Totui, majoritatea celor din societatea modern pot atinge acest sentiment c sunt indispensabili doar n cadrul cercului familial i de prieteni, deoarece aproape toat lumea tie c slujba pe care o are ar putea fi ndeplinit de oricare altcineva dintre atia alii. Care dintre urmtoarele este susinut cel mai puternic de afirmaiile de mai sus? (A) Oamenii care-i dau seama c alii le-ar putea ndeplini rolurile profesionale la fel de bine nu pot fi deloc mulumii de vieile lor. (B) Natura societii moderne submineaz n fapt importana vieii de familie n sensul mulumirii de sine. (C) Majoritatea oamenilor din societatea modern este mulumit de viaa privat chiar dac oamenii nu sunt fericii la locul de munc. (D) Marea majoritate a oamenilor din societatea modern nu apreciaz slujbele pe care le are. (E) Foarte puini oameni din societatea modern i pot gsi mulumirea n afara cercului de legturi interpersonale private. 17. Criticul de art: Critica se concentreaz pe dou aspecte: primul, dac valoarea unei opere de art este intrinsec i al doilea: dac judecile referitoare la calitatea unei opere de art sunt obiective sau sunt o chestiune de gust. Aceste aspecte sunt n legtur, pentru c, dac valoarea unei opere de art nu este intrinsec, atunci este cu siguran extrinsec, i, prin urmare, judecile referitoare la calitatea unei opere pot s fie doar o chestiune de gust. Raionamentul criticului de art poate fi foarte uor criticat deoarece accept fr tgad c (A) Judecile referitoare la calitatea unei opere de art sunt ntotdeauna o chestiune de gust (B) Oamenii sunt de acord uneori cu privire la judecile care sunt doar o chestiune de gust (C) Judecile referitoare la valoarea extrinsec nu pot fi obiective (D) Judecile referitoare la valoarea intrinsec sunt ntotdeauna obiective (E) Valoarea unei opere de art este uneori intrinsec CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 18. Descentralizarea permite funcionarea autonom a serviciilor unei instituii mari, ceea ce las ntotdeauna loc unei planificri mai realiste i ncurajeaz foarte mult inovaiile, deoarece oamenii care rspund de luarea deciziilor sunt direct implicai n punerea n aplicare a politicilor pe care le elaboreaz. 32

Descentralizarea mai permite, de asemenea, i administraiei centrale s se concentreze pe chestiuni globale la nivel de instituie, fr s mai fie copleit de detaliile operaiunilor cotidiene. Care dintre urmtoarele este susinut cel mai puternic de afirmaiile de mai sus? (A) n instituiile mari unde serviciile nu funcioneaz autonom, planificarea nu este foarte realist. (B) Inovaiile nu sunt ntotdeauna ncurajate la nivelul instituiilor mari centralizate. (C) n cazul instituiilor mari, avantajele descentralizrii sunt mult mai mari dect dezavantajele. (D) Administraiile centrale ale instituiilor mari rspund, de obicei, parial de detaliile operaiunilor cotidiene. (E) Oamenii implicai direct n punerea n aplicare a politicilor sunt ntotdeauna capabili s ia decizii inovatoare i realiste cu privire la acestea. 19. Conform anumitor astronomi, o dat la fiecare 100 de milioane de ani, n medie, Pmntul este lovit de un meteorit suficient de mare pentru a cauza o epoc glaciar. Ultimul asemenea incident a avut loc n urm cu aproape 100 de milioane de ani, deci ne putem atepta ca Pmntul s fie atins de un astfel de meteorit n viitorul apropiat, ceea ce garanteaz clar finanarea pentru a se stabili dac exist mijloacele de a ne proteja planeta mpotriva impactului cu acest meteorit. Raionamentul argumentului poate fi criticat pe baza faptului c (A) Face o previziune necontestat pe baza probei care stabilete doar probabilitatea mare a unui eveniment dezastruos (B) Presupune, fr a aduce justificri, c probabilitatea de a avea loc un astfel de eveniment ntmpltor nu este afectat de ideea c evenimentul a avut loc ntr-o perioad n care ar fi fost de ateptat s se petreac (C) Se ndeprteaz de la proba referitoare la frecvena medie a unui eveniment ctre o previziune concret referitoare la momentul n care va avea loc urmtorul asemenea eveniment (D) Nu specific posibilitatea ca, dac un asemenea meteorit ar lovi din nou Pmntul, ar putea cauza, ntr-adevr o epoc glaciar (E) Presupune, fr a aduce justificri, c se pot gsi nite mijloace fezabile pentru a mpiedica impacturile cu meteorii mari 20. Datele studiilor evideniaz c o majoritate covritoare de copii de nou ani poate identifica corect principalele mrci de igri. Totui, dintre cei care le recunosc corect, doar un procent de sub 1% fumeaz. Prin urmare, exist o slab legtur sau nu exist nici o legtur ntre recunoaterea unei mrci de igri i fumat. Care dintre urmtoarele utilizeaz un tip de raionament viciat asemntor celui de mai sus? (A) Nu este fondat preocuparea referitoare la efectul pe termen lung al micilor cantiti de mercur din ocean asupra delfinilor. Au fost inui sub observaie timp de trei luni 1000 de delfini expui la cantiti mici de mercur din apa de mare, iar acestea nu au avut nici un efect asupra animalelor. (B) Muli copii de zece ani viseaz s devin actori. Cu toate astea, e foarte puin probabil s se gndeasc serios s devin actori, pentru c majoritatea prinilor i descurajeaz copiii s urmeze o asemenea carier extrem de competiional. (C) Majoritatea dentitilor recomand folosirea fluorului pentru a se reduce apariia cariilor, ns puini recomand s renunm cu totul la dulciuri; prin urmare, utilizarea fluorului e probabil mai eficient dect evitarea dulciurilor n sensul prevenirii cariilor. (D) Un procent mare de persoane fac sport moderat n decursul vieilor lor, ns durata medie de via a celor care practic sportul nu este cu mult mai mare dect cea a persoanelor care fac puine exerciii fizice sau deloc. Prin urmare exist o slab legtur sau nu exist nici una ntre practicarea cu moderaie a exerciiilor fizice i starea bun de sntate. 33

(E) Majoritatea oamenilor nu-i poate numi reprezentanii legislativi. Cu toate acestea, nu conteaz foarte mult, deoarece, atunci cnd a fost chestionat, majoritatea a dovedit o cunoatere adecvat a aspectelor politice actuale. 21. Eticheta se opune ferm i limbajului obscen i limbajului maliios, ns asta nu nseamn c exprimarea ar trebui restricionat prin lege. Eticheta nu se opune necesar nici exprimrii ideilor ofensatoare. Dicteaz n schimb c exist situaii n care exprimarea ideilor cu potenial ofensator, deranjante sau controversate nu este adecvat i c, dac este adecvat, exprimarea i dezbaterea acestor idei trebuie fcute ntr-o manier civilizat. Care dintre urmtoarele judeci corespunde cel mai mult principiilor etichetei enunate mai sus? (A) Vecinii nu ar trebui s fie nici nepai nici morocnoi unii cu ceilali atunci cnd se ntlnesc pe strad. (B) Atunci cnd procurorii solicit depoziia unui martor cooperant, ar trebui s o fac fr a-l interoga intensiv. (C) Ar trebui s existe restricii referitoare la exprimare doar dac marea majoritate a populaiei consider exprimarea ca fiind ofensatoare sau plin de ur. (D) Ziaritii la o conferin de pres nu ar trebui s-i pun unui politician ntrebri care-l pot pune n ncurctur cu privire la o chestiune politic controversat. (E) Moderatorul unei discuii n grup cu privire la o chestiune moral controversat nu ar trebui s le permit participanilor s-i adreseze injurii. 22. Singurele nregistrri existente din trecut care sunt transferate pe compact discuri sunt cele despre care casele de discuri consider c se vor vinde suficient de bine pe compact discuri pentru a fi profitabile. Prin urmare, majoritatea nregistrrilor de jazz clasic nu va fi transferat pe compact discuri, deoarece la staiile de radio sunt date puine dintre acestea. Concluzia de mai sus urmeaz logic doar dac se presupune una dintre urmtoarele idei (A) Puine dintre nregistrrile anterioare despre care casele de discuri consider c pot fi transferate profitabil pe compact discuri sunt nregistrri de jazz clasic. (B) Puine compact discuri cu nregistrri de jazz clasic sunt date la staiile de radio. (C) Singurele nregistrri date la staiile de radio sunt cele despre care casele de discuri consider c pot fi vndute cu profit dac sunt nregistrate pe compact discuri. (D) Majoritatea caselor de discuri este mai mult interesat s scoat profit dect s pstreze nregistrrile de jazz clasic. (E) Casele de discuri consider c nici o nregistrare care nu este dat la radio nu ar fi profitabil dac ar fi transferat pe compact disc. 23. Economistul specializat pe agricultur: n ultimii ani, au ncetat de fapt creterile produciei de cereale n lume. Creterile ulterioare vor fi extrem de dificile; majoritatea terenului arabil utilizabil a fost deja cultivat pentru un randament ct mai apropiat de maximum. ns cererea mondial de cereale a sporit constant, n principal datorit unei creteri continue a populaiei. Prin urmare este posibil o lips acut de cereale. Care dintre urmtoarele descrie cel mai precis rolul jucat de afirmaia din argumentul economistului specializat pe agricultur conform creia creterile ulterioare ale produciei mondiale de cereale vor fi extrem de dificile? (A) Este una dintre cele dou concluzii trase de economistul specializat pe agricultur, ns nici una nu este utilizat pentru a o susine pe cealalt. (B) Este descrierea unui fenomen, o explicaie cauzal care reprezint principala concluzie a argumentului. 34

(C) Este singura premis prezentat pentru a susine principala concluzie a argumentului. (D) Este o previziune, pentru care este prezentat ca justificare principal prima afirmaie a economistului specializat pe agricultur. (E) Este o concluzie intermediar care este prezentat ca prob n sensul principalei concluzii a argumentului. CONTINUAI CU PAGINA URMTOARE 24. Bardis: Cercetrile aprofundate arat c reclamele televizate afecteaz obiceiurile consumatorilor legate de achiziionarea diferitelor produse. Unii oameni conchid pe baza acestei idei c imaginile violente de la televizor cauzeaz uneori un comportament violent. ns eficiena publicitii televizate ar putea fi rezultatul acelor imagini transmise, special create n scopul modificrii obiceiurilor legate de achiziionarea diferitelor produse, n timp ce scopul violenei televizate nu este s cauzeze un comportament violent. Prin urmare, putem conchide n deplin siguran c imaginile violente televizate nu cauzeaz violen. Raionamentul lui Bardis este viciat datorit faptului c argumentul (A) Se bazeaz pe o concluzie greit derivat din faptul c reclamele pot modifica comportamentul i susine c reclamele pot cauza un comportament violent (B) Nu face distincia dintre un tip de comportament i un tip de stimul care poate afecta sau nu comportamentul (C) i submineaz propriile susineri punnd sub semnul ntrebrii puterea de convingere a reclamelor televizate (D) Conchide c o afirmaie este fals pe baza unei greeli din argumentaie menite s sprijine respectiva afirmaie (E) Nu ia n considerare posibilitatea ca intenia argumentului pe care-l combate s se refere la o chestiune separat 25. Sarah: Regulamentele noastre referitoare la evaluarea personalului sunt vagi i, prin urmare, dificil de interpretat. De exemplu, regulamentele susin c un membru al personalului care nu are rezultatele nesatisfctoare va fi concediat, ns nu definesc ce nseamn randament nesatisfctor. Prin urmare, anumii angajai pot fi concediai doar pentru c opiniile lor personale sunt n conflict cu cele ale efilor lor. Care dintre urmtoarele generalizri, dac sunt aplicabile firmei unde lucreaz Sarah, susine cel mai tare raionamentul ei? (A) Randamentul care se nscrie undeva sub ateptri are drept consecin msuri disciplinare care se concretizeaz prin concediere. (B) Interpretarea regulamentelor este o prerogativ care aparine n exclusivitate efilor. (C) Un regulament vag poate fi folosit pentru a-i face s rspund pentru rezultatele lor pe cei crora li se adreseaz. (D) Un regulament vag poate fi folosit pentru a-i ine n posturi subordonate pe cei crora li se adreseaz. (E) Angajaii consider n general c regulamentele concrete sunt mai corecte dect cele vagi. STOP DAC AI TERMINAT NAINTE DE EXPIRAREA TIMPULUI, V PUTEI VERIFICA DOAR CEEA CE AI LUCRAT N CADRUL PREZENTEI SECIUNI. NU NCEPEI S LUCRAI LA O ALT SECIUNE A TESTULUI.

35

TEMA DE REDACTARE O firm de arhitectur este ntr-o cretere spectaculoas i are nevoie de spaiu suplimentar. Firma se decide dac s se extind i s-i remodeleze cldirea existent, aflat n apropierea centrului oraului sau s-i construiasc o nou cldire la periferia oraului. Redactai argumentaia n sensul alegerii unei variante dintre cele dou, bazndu-v pe urmtoarele elemente: Fr cheltuieli prea mari, firma trebuie s pun la dispoziie un spaiu de lucru funcional, convenabil i confortabil pentru personalul al crui numr este n cretere. Firma dorete s creeze o cldire notabil din punct de vedere arhitectural pentru a transmite un mesaj clienilor poteniali i pentru a-i ntri imaginea i reputaia.

Firma i are n prezent sediul ntr-o cldire istoric important din punct de vedere arhitectonic care a devenit asociat cu imaginea sa. Cldirea este amplasat ntr-un cartier popular, istoric, al oraului, aproape de cartierul comercial i cu acces la transportul n comun. Totui, parcarea este dificil i costisitoare. Extinderea i remodelarea ar trebui s respecte restriciile stringente ale cartierului istoric, ceea ce ar limita variantele de proiectare i ar crete complexitatea lucrrilor de construcie. Proiectul ar trebui s sublinieze dou dintre punctele tari ale firmei: proiectarea de ansambluri adiionale care s se completeze estetic cu structurile existente i crearea de spaii de activitate moderne n cldirile mai vechi. Firma este recunoscut pentru astfel de activiti i domin acest sector de afaceri la nivelul oraului, care are un mare numr de cldiri vechi. Alternativ, firma poate construi o nou cldire la periferia oraului n propriul su stil arhitectural distinctiv, care integreaz o cldire n peisaj i n mediul existent. Pentru o cldire nou este necesar achiziionarea de teren, ns, astfel, s-ar pune la dispoziie mai mult spaiu dect n cazul celeilalte variante, iar lipsa constrngerilor arhitectonice ar permite mai mult libertate de proiectare i o mai mare eficien n crearea de spaiu de lucru. Totui, periferia oraului nu este bine deservit de mijloacele de transport n comun i muli dintre angajai care vin cu maina la serviciu se vor confrunta cu o navet destul de lung. Totui, aici ar exista suficient de mult spaiu pentru parcare. Firma consider c majoritatea lucrrilor ulterioare de arhitectur va consta din noi cldiri, construite n afara oraului. WP-L025-A CIORN Nu scriei eseul n acest spaiu.

36

FOAIA CU RSPUNSURILE CORECTE SECIUNEA I 1. A 2. C 3. B 4. C 5. 1 6. D 7. B 8. A 9. E 10. A 11. C 12. C 13. E 14. E 15. E 16. C 17. B 18. D 19. A 20. D 21. A 22. E 23. C 24. B 25. C 26. E SECIUNEA II 1. D 2. B 3. D 4. C 5. A 6. E 7. B 8. E 9. D 10. A 11. E 12. B 13. C 14. E 15. D 16. B 17. C 18. A 19. E 20. C 21. B 22. C 23. E
1

ntrebare care nu se noteaz

37

24. B 25. A 26. E 27. C SECIUNEA III 1. E 2. B 3. C 4. D 5. B 6. E 7. A 8. A 9. A 10. A 11. C 12. E 13. B 14. E 15. D 16. B 17. A 18. A 19. A 20. E 21. C 22. C SECIUNEA IV 1. D 2. B 3. E 4. D 5. A 6. E 7. C 8. D 9. C 10. B 11. C 12. A 13. B 14. D 15. A 16. E 17. C 18. A 19. C 20. A 21. E 22. E 23. E 24. D 25. B 38