Sunteți pe pagina 1din 9

La urmtoarele ntrebri (61-80) alegei un singur rspuns corect: 61. Afirmaia incorect este: A.

grsimile sunt esteri ai glicerinei cu acidul acetic B.soluia apoas de formaldehid de concentraie 40% se numete formol C.radicalul hidrocarbonat este partea hidrofob a spunului D.poriunea hidrofil a unui spun este reprezentat de gruparea polar carboxilat (-COO-) E. esterii sunt derivai funcionali ai acizilor carboxilici 62. Referitor la celobioz sunt corecte afirmaiile, cu excepia: A. este un dizaharid reductor B. legtura eteric este dicarbonilic alfa- glicozidic C. prin hidroliz formeaz numai beta-glucoz D. are acelai coninut procentual de carbon ca i maltoza E. are acelai coninut procentual de carbon ca i zaharoza 63. Referitor la compusul alanil-glicil- serin este corect afirmaia: A. este un tripeptid simplu B. conine 2 legturi COO-NH-, denumite peptidice C. este un dipeptid mixt D. face parte din categoria polipeptidelor E. conine o grup amino liber 64. Prin fermentarea a 135 g glucoz s-au obinut 28,56 l CO2 (c.n.). Randamentul reaciei este(mase atomice: H-1, C-12, O-16): A. 85% B. 80% C. 90% D. 94% E. 72% 65. Afirmaia incorect este: A. grupa carbonil este de tip aldehid n aldoze i de tip ceton n cetoze B. glucoza este o aldoz, iar fructoza este o cetoz C. metanalul pot fi att component metilenic ct i carbonilic D. n soluie apoas, anomerii alfa i beta se transform unul n cellalt prin intermediul formei aciclice, cu stabilirea unui echilibru E. aldozele reduc reactivii Tollens i Fehling 66. Este corect afirmaia: A. hemoglobina este o protein insolubil B. keratina este un glucid C.albumina este o protein conjugat D. acetatul de sodiu este un ester E. valina este un aminoacid esenial

67. Structura aldolului format prin condensarea a 2 molecule de benzaldehid este:

E. benzaldehid nu se poate condensa cu ea insi 68. Sunt posibile reaciile, cu excepia: A) acid acetic+ Mg B) acid acetic +MgO C) acid propionic+Al (OH)3 D) acid acetic+CaCO3 E) acid propionic+acetat de Na 69. Afirmaia adevrat despre amidon este: A.amiloza reprezint structura ramificat a moleculei B.prin hidroliza acid sau enzimatic se formeaz fructoza C.amilopectina nu are o structur ramificat D.este polizaharida de rezerv ntlnit n regnul animal E. d cu iodul o reacie caracteristic 70. Prin amestecarea a 120 g soluie de acid acetic cu concentraia 30% cu 240 g soluie de acid acetic cu concentraia 15% se obine o soluie cu concentraia (mase atomice: H-1, C12, O-16): A. 100% B. 30% C. 20% D. 15% E. 10% 71. Nu are caracter reductor: A. glucoza B. zahrul invertit C. zaharoza D. lactoza E. formaldehida
2

72. Afirmaia corect este: A. monozaharidele pot hidroliza B. n fructoz raportul atomic C:H:O este 1:2:1 C. zaharoza este o polizaharid D. celuloza este solubil n ap E. glicogenul are o structur asemntoare amilozei 73. ntr-un amestec de propanal i butanon numrul compuilor rezultai teoretic prin condensare aldolic (condensri dimoleculare i fr stereoizomeri )este de: A. 2 B. 3 C. 4 D. 5 E. 6 74. Dac monozaharidul manoz difer de glucoz numai prin configuraia C2, atunci structura -manozei este:
CH2 H H OH OH H CH2 H H OH H OH H H OH OH OH H OH O OH OH O H CH2 H H OH H OH CH2 H H OH OH H OH H H OH H H OH O OH CH2 OH H H H OH OH OH H OH O H OH O OH

A.

B.

C.

D.

E.

75. Referitor la valin este incorect afirmaia: A. este un aminoacid ce prezint n molecul un radical hidrofob B. are caracter amfoter C. este un aminoacid monoamino-monocarboxilic D. n soluie bazic se afl sub form de anion E. este acidul 3-amino-2-metilbutanoic 76. Sarea de calciu a unui acid monocarboxilic saturat conine 21,5% calciu. Referitor la acest acid este corect afirmaia(mase atomice: H-1, C-12, O-16, Ca-40): A. este un acid mai tare dect acidul acetic B. are constanta de aciditate mai mare dect a acidului formic C. este acidul propionic

D. nu ionizeaz n soluie apoas E. pH-ul unei soluii apoase a acestui acid poate fi 11 77. Este un aminoacid diaminoamino-monocarboxilic: A. serina B. cisteina C. lisina D. leucina E. acidul glutamic 78. Nu este derivat funcional al acidului acetic: A. acetamida B. clorura de acetil C. anhidrida acetic D. propionatul de etil E. acetonitrilul 79. Nu poate fi grup prostetic: A. o grsime B. un metal C. un aminoacid esenial D. acidul fosforic E. o zaharid 80. Se trateaz 1000 ml soluie de zahr invertit cu reactiv Tollens i se depun 216 g Ag. Cantitatea de substan organic (n grame) din care a provenit zahrul invertit a fost de(mase atomice: H-1, C-12, O-16, Ag-108): A. 360 B. 342 C. 180 D. 300 E. 470

La urmtoarele ntrebri (81-100) rspundei cu : A. Dac numai soluiile 1,2 i 3 sunt corecte B. Dac numai soluiile 1 i 3 sunt corecte C. Dac numai soluiile 2 i 4 sunt corecte D. Dac numai soluia 4 este corect E. Dac toate cele patru soluii sunt corecte 81.Glucoza, spre deosebire de fructoz: 1) este uor solubil n ap 2) aparine seriei D 3) intr n constituia zaharozei 4) este o aldohexoz 82. Grsimile nesaturate: 1.pot fi sicative 2.pot fi hidrogenate 3.pot fi lichide 4.sunt hidrofobe 83. Referitor la condensarea formaldehidei cu fenolul sunt corecte afirmaiile: 1. se obin produi cu importan practic, numii fenoplaste 2. n funcie de condiiile de lucru se obin compui diferii 3. produsul macromolecular obinut n mediu acid se numete novolac 4. n mediu bazic i la cald rezult bachelita C sau rezita, compus cu structur tridimensional 84. Afirmaiile corecte sunt: 1. aminoacizii naturali sunt beta-D-aminoacizi 2. aminoacizii care nu pot fi sintetizai de om i animale se numesc aminoacizi eseniali 3. prin condensarea monozaharidelor se obin di-, tri-, tetra-... polipeptide 4. amfionii aminoacizilor se formeaz prin transfer al protonului de la grupa carboxil la grupa amino 85. Nu rezult un precipitat rou crmiziu la tratarea cu reactiv Fehling a: 1. fructozei 2. maltozei 3. zaharozei 4. lactozei

86. Nu sunt reacii de saponificare: 1. hidroliza bazic a acetatului de fenil 2. hidroliza acid a trioleinei 3. hidroliza acid a tristearinei 4. hidroliza bazic a tripalmitinei 87. Referitor la aminoacizi sunt corecte afirmaiile: 1. grupa cu caracter bazic din molecula unui aminoacid este grupa carboxil 2. aminoacidul lipsit de activitate optic este serina 3. un dipeptid conine 2 legturi peptidice 4. peptidele sunt produi de hidroliz parial ai proteinelor 88. Afirmaii corecte sunt: 1. proteinele fibroase sunt insolubile 2. prin hidroliza total a proteinelor conjugate se obin -aminoacizi i o substana ce apare n structura proteinei ca grupare prostetic 3. albuminele sunt solubile n ap 4. denaturarea proteinelor se face numai sub aciunea agenilor chimici 89. Urmtoarele zaharide sunt formate numai din glucoz, cu excepia: 1. amidonul 2. celuloza 3. maltoza 4. zaharoza 90. Sunt corecte afirmaiile, cu excepia: 1. detergenii sunt ageni activi de suprafa 2. acetatul de etil este sarea de sodiu a acidului acetic 3. trioleina formeaz prin hidrogenare total tristearina 4. din alanin, cistein i valin pot rezulta numai 3 dipeptide mixte 91. Se pot condensa numai aldolic: 1. acetaldehida cu izobutanalul 2. ciclohexanona cu propanal 3. benzaldehida cu 2-metilpropanal 4. formaldehida cu etanal 92. Sunt corecte afirmaiile: 1. n formarea glucopiranozei prin ciclizarea glucozei sunt implicate gruparea OH din poziia 5 i gruparea carbonil din poziia 1 2. n ciclizarea fructozei cu formare de fructofuranoz sunt implicate gruparea OH din poziia 5 i gruparea carbonil din poziia 2 3. dup natura enzimelor care intervin n hidroliza unor zaharide se poate identifica configuraia hidroxilului glicozidic 4. fructoza liber are ciclu piranozic, obinut prin adiia hidroxilului din poziia 6 la grupa carbonil

93. Referitor la reacia de oxidare blnd a aldozelor sunt corecte afirmaiile: 1. se poate realiza cu ap de brom 2. se poate realiza cu soluie de hidroxid de diaminoargint(I ) 3. este utilizat la identificarea aldozelor 4. evideniaz caracterul oxidant al aldozelor 94. Referitor la un amestec echimolecular de glucoz i fructoz cu masa 36 g sunt corecte afirmaiile(mase atomice: H-1, C-12, O-16, Cu-64, Ag-108): 1. amestecul reacioneaz cu 0,2 moli de Cu(OH)2 2. la reducerea amestecului se consum 0,2 moli de hidrogen 3. la oxidarea amestecului cu reactiv Fehling se depun 14,4 g de Cu2O 4. la oxidarea amestecului cu reactiv Tollens se depun 14,4 g de precipitat rou-crmiziu 95. Referitor la un amestec echimolecular de maltoz i zaharoz ce conine 3 moli de zaharoz sunt corecte afirmaiile (mase atomice: H-1, C-12, O-16, Cu-64, Ag-108): 1. la tratarea amestecului cu reactiv Tollens se depun 3 atomi de Ag 2. la tratarea amestecului cu reactiv Fehling se depun 3 moli de precipitat rou-crmiziu 3. amestecul reacioneaz cu 9 moli de reactiv Tollens 4. raportul molar glucoz:fructoz n soluia rezultat dup hidroliza acid a amestecului este 3:1 96. Sunt corecte afirmaiile, cu excepia: 1. denumirea peptidelor se formeaz din numele aminoacidului C-terminal la care se adaug, ca prefix, numele radicalilor celorlali aminoacizi 2. din pentapeptidul alanil-glicil-seril-valil-lisin pot rezulta prin hidroliz parial 3 tripeptide 3. numrul de sarcini pozitive ale peptidului lisil-glutamil-lisil-alanil-lisin la pH= 1 este 4 4. cisteina este un hidroxiaminoacid 97. Afirmaiile corecte sunt: 1. dizaharidele reductoare exist sub forma a 2 anomeri 2. D-glucoza i D-fructoza din zaharoz au acelai heterociclu 3. alfa-glucoza i beta-glucoza sunt anomeri 4. hidroxilul glicozidic este la fel de reactiv n reaciile de eterificare sau esterificare ca i celelalte grupe hidroxil 98. Proteine insolubile sunt: 1. keratina 2. hemoglobina 3. colagenul 4. albumina 99. Referitor la acidul oleic sunt corecte afirmaiile: 1. este un acid gras polinesaturat 2. este un acid dicarboxilic 3. este izomerul trans 4. are n molecul 18 atomi de carbon

100. Referitor la denaturarea proteinelor sunt corecte afirmaiile, cu excepia: 1. este un proces fizico-chimic 2. determin alterarea structurii proteinei 3. are ca rezultat pierderea funciilor fiziologice(biochimice) a proteinei 4. rezult aminoacizi

Rspunsuri: 61-A 62-B 63-E 64-A 65-C 66-E 67-E 68-E 69-E 70-C 71-C 72-B 73-E 74-D 75-E 76-C 77-C 78-D 79-C 80-B 81-D 82-E 83-E 84-C 85-B 86-A 87-D 88-A 89-D 90-C 91-B 92-E 93-A 94-A 95-C 96-D

97-B 98-B 99-D 100-D