Sunteți pe pagina 1din 84

UNIVERSITATEA TEHNIC DE CONSTRUCII BUCURETI

TESTE GRIL PENTRU ADMITEREA N NVMNTUL SUPERIOR

Bucureti 2007
1

Lucrarea este destinat candidailor la concursul de admitere n

Universitatea Tehnic de Construcii Bucureti, n anul universitar


20072008 i cuprinde 20 de teste similare testului de admitere. Fiecare test conine 18 probleme i anume: 12 probleme de matematic i 6 probleme de fizic, elaborate n conformitate cu programa analitic anunat pentru concursul de admitere. La sfritul lucrrii sunt prezentate rspunsurile corecte. Avem convingerea c orice candidat care va rezolva cu atenie toate testele prezentate n lucrare va promova cu succes concursul de admitere.

PROGRAMELE ANALITICE PENTRU PROBELE DE CONCURS

MATEMATICA
A. ALGEBRA
1. Funcia liniar. Inecuaii de gradul I. Funcia ptratic. Inecuaii de gradul II. Sisteme de ecuaii. 2. Progresii aritmetice i progresii geometrice. 3. Funcia exponenial i funcia logaritmic. Ecuaii i inecuaii exponeniale i logaritmice. 4. Permutri, aranjamente, combinri. Binomul lui Newton. 5. Polinoame. Ecuaii algebrice de grad superior. 6. Matrice. Determinani. Rangul unei matrice. 7. Sisteme liniare.

B. ELEMENTE DE ANALIZ MATEMATIC


1. Limite de funcii. Continuitate. 2. Funcii derivabile. Aplicaii la studiul funciilor. 3. Integrala definita. Calculul ariilor i volumelor.

C. GEOMETRIE
1. Vectori. Operaii cu vectori. 2. Determinarea ariilor i volumelor folosind calculul sintetic sau vectorial: poliedre, corpuri rotunde. 3. Elemente de geometrie analitic n plan: dreapta, aria unui triunghi, coliniaritatea a trei puncte, cercul.

D. TRIGONOMETRIE
1. 2. 3. 4. Cercul trigonometric. Funcii trigonometrice. Formule trigonometrice. Ecuaii trigonometrice. Rezolvarea triunghiului oarecare. Forma trigonometric a unui numr complex.

FIZIC

A. Principiile mecanicii newtoniene i tipuri de fore:


1. 2. 3. 4. 5. Principiile I, II i III; Fora de frecare; Fora de tensiune; Fora elastic. Modelul corpului elastic; Fora centripet.

B. Cinematica punctului material:


1. Micarea rectilinie uniform a punctului material; 2. Micarea rectilinie uniform variat a punctului material; 3. Micarea uniform circular a punctului material.

C. Teoreme de variaie i legi de conservare n mecanic:


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Lucrul mecanic (mrime de proces). Putere mecanic; Energia mecanic (mrime de stare); Teorema variaiei energiei cinetice a punctului material; Energia potenial gravitaional; Energia potenial elastic; Conservarea energiei mecanice; Lucrul mecanic efectuat de forele conservative; Teorema variaiei impulsului mecanic i legea conservrii impulsului.

TESTUL 1
1. Fie x1 i x2 rdcinile ecuaiei x 2 + x + 5 = 0 . S se calculeze expresia E = 5 S + P , unde S = x1 + x2 i P = x1 x2 . a) 1 b) 1 c) 0 d) 2 e) -3

2. S se rezolve ecuaia: a) -8 b) 8

log 3 (1 x) = 2 .
c) 6 d) -6 e) -1

3. Fie S1 = 1 + 2 + ... + n i S 2 = 12 + 2 2 + ... + n 2 . S se calculeze (2n + 1) S1 S 2 . expresia: E = 3 a) n 3 b) n 2 (n + 1) c) n( n 2 + 1) d) n 3 n 2 + n e) 0

2 x 3

4. S se rezolve ecuaia:

x 1 x = 0. 1 2 1

a)

1 2

b) -1

c) 2

d) -

1 2

e) 0

5. S se calculeze:

lim

1 + x 2 + 2x . x c) 1 d) 2 e)

a) 0

b) 3

6. Fie f : R R , f ( x) = x 2 e x . S se calculeze f (10 ) (0) .

a) 91

b) 101

c) 100
5

d) 90

e) 99

/2

7. S se calculeze:

/ 2

(sin 3 x 2 sin x)dx .


c)
3 2

a) 1

b) -1

d) 0

e) -

1 2

8. S se determine mulimea x R pentru care arctg x < a) ( , 1) b) (0, 1) c) ( , 0) d) (1, 2)

x . 1 + x2
e) (0, )

9. S se calculeze aria ABC , unde A(1, 1) , B ( 1, 2) , C ( 2, 1) .

a)

1 2

b) 1

c) -

1 2

d)

1 4

e) 2

10. S se afle unghiul dintre vectorii OA i OB , unde O(0, 0), A( 3,1),

1 B , 1 3
a)

b)

c)

d)

e) arc cos 2

11. Aria lateral a unui con circular drept este 2, iar aria total 3. S se afle unghiul dintre nlimea i generatoarea conului.

a)

b)

c)

d)

e)

12. S se rezolve ecuaia:

cos( arc cos x ) = cos( 2arc cos x ) + 1 .

a) x1 = 0, x2 = d) x1 =

1 ; 2

b) x1 = 1, x2 = 1 ; e) x1 =
6

c) x1 = 1, x2 = 0 ;

3 1 , x2 = ; 2 2

1 , x2 = 0 2

13. Firul AB este fixat in A de tavanul unui vagon iar n B are prins un

corp cu greutatea 50 N. Cnd vagonul este n micare uniform variat, firul formeaza cu direcia vertical un unghi egal cu 300. Tensiunea din fir in acest moment este: a) 25 N b) 25 2 N c) 50 N d) 50 3 N e) 100
3 N 3

14. Firul inextensibil 0A, fixat in 0, are prins n A un corp cu greutatea 18

N. Firul este ntins n poziie orizontal iar apoi corpul este lsat liber. n cursul micrii tensiunea maxim din fir este: a) 72N b) 64N c)54N d)36N e)18N.

15. ntr-o micare pe o suprafa orizontal, un corp se oprete dup 4 s

la distana 16,8 m fa de punctul de lansare. Coeficientul de frecare la alunecarea corpului pe suprafa ( g = 10 m/s2 ) este: a) 0,1 b) 0,15 c) 0,21 d) 0,25 e) 0,30

16. Un corp cu masa 5 kg aflat iniial n repaus este supus aciunii forelor F1 = 6 N i F2 = 8 N ale cror direcii sunt perpendiculare. ntre

momentele t1 = 3 s i t2 = 5s, energia corpului crete cu: a) 160 J b) 180 J c) 200 J d) 212 J e) 250 J

17. Un resort fixat la un capat are prins la cellalt capt un corp cu masa m. Tragnd de corp se deformeaza resortul cu xo i apoi se las liber. n

cursul micrii viteza maxim a corpului este 8 m/s. nlocuind corpul cu unul avnd masa m = 4m i deformnd resortul cu xo = 0,5 xo, viteza maxim a micrii este: a) 2 m/s b) 4 m/s c) 12 m/s
7

d) 15 m/s

e) 8 m/s

18. Un cerc situat n plan vertical are diametrul vertical AB si coarda AC

de forma unor tije rigide subtiri pe care pot culisa fr frecare inele metalice. Inelul lsat liber n A ajunge n B n 0,4 s. Inelul lsat liber n A ajunge n C n timpul: a) 0,2 s b) 0,4 s c) 0,6 s d) 0,8 s e) 1,2 s

TESTUL 2
1. S se determine m R astfel nct: x 2 + mx + m 2 m > 0 , x R .
4 a) m 0, ; 3 4 b) m 0, ; 3 4 e) m , . 3 4 c) m ( ,0 ) , ; 3

d) m ( ,0] ;

2. S se rezolve ecuaia:

3 log 3 x = 1 . x

a) x = 1

b) x = 1

c) x = 3

d) x = 1

e) x =

1 3

2 = 10 . 3. S se determine n N * astfel nct C n

a) 10

b) 5

c) 8

d) 4

e) 6

3 1 4. S se calculeze A12 , unde A = 1 3 . 1 1 1 1 0 1 12 12 2 2 ; b) ; c) a) 212 ; 1 0 1 0 1 1 1 0 1 0 12 2 d) 2 6 ; e) 0 1 0 1 .


3 ( x + 1 3 x 1 ). x

5. S se calculeze:

lim

a) 0

b)

2 3

c) 1

d)

1 2

e)

6. S se afle aria mulimii plane mrginite de graficul funciei f : (0, ) R, f ( x ) = x ln x , axa Ox i dreptele x = 1 i x = e .

a)

e2 1 4

b)

e2 + 1 4

c)

e2 3 4
9

d)

2e 2 + 1 4

e)

e2 + 3 4

1 arc tg , x 0 7. S se determine a R astfel nct funcia f ( x) = s x x=0 a , fie continu pe R .

a)

b) -

c)

d) nu exist a R cu aceast proprietate

e) 0 .

8. S se calculeze f ' (0) , unde f ( x) = arc tg

x 1 , x R \ { 1}. x +1
d)

a) 2

b) 1

c) -1

e) -2

9. S se determine x [0, ] astfel nct sin x + cos x = 0 .

a)

b)

3 4

c)

d)

2 3

e)

5 6

10. S se afle aria triunghiului de laturi a = 2, b = 3, c = 4 .

a)

135 4

b)

135

c)

134 2

d) 6

e)

135 2

11. Mrimea unghiului format de tangentele duse din punctul M la un cerc de raz 1 este de 600. S se afle distana de la M la centrul cercului.

a) 3

b)

c)

d)

3 2

e) 2

12. O piramid patrulater regulat are latura bazei 10 i nlimea 12. S se afle distana de la centrul bazei la o muchie lateral.

a) 14

b) 16

c)

60 97
10

d)

60 91

e)

60 93

13. Fora F deplaseaz un corp cu acceleraia 4m/s2 i pe al doilea corp cu

acceleraia 6m/s2. Legnd corpurile, fora F le deplaseaz cu acceleraia:

a) 5 m/s2

b) 4,8 m/s2

c) 4 m/s2

d) 3 m/s2

e) 2,4 m/s2

14. Suspendnd un corp la captul unui fir vertical, firul se alungete cu

1,2 mm. Trgnd orizontal de fir, corpul se deplaseaz uniform pe o suprafa orizontal cu frecare iar resortul se alungeste cu 0,2 mm. Trgnd orizontal de fir astfel nct corpul s se deplaseze uniform accelerat cu acceleraia a = g/2, unde g este acceleraia cderii libere, firul se alungete cu: a) 0,3 mm b) 0,5 mm c) 0,6 mm d) 0,8 mm e) 2 mm

15. ntr-o micare uniform variat un mobil a parcurs 24 m pn la oprire.

Distana parcurs de mobil n prima jumtate a duratei micrii este: a) 20 m b) 18 m c) 16 m d) 12 m e) 8 m

16. ntr-o micare uniform ncetinit un mobil strbate prima jumtate din

distana pn la oprire n 2,5 s. Cealalt jumtate o strbate n: a) 1,5 s b) 3 s c) 4,5 s d) 7,5 s e) 6s

17. Energia egal cu 1kWh (kilowattor) exprimat n J (joule) este

a) 1,8 MJ

b)2,4 MJ

c)3,2 MJ

d)3,6 MJ

e) 4 MJ

11

18. Dou corpuri identice se deplaseaz cu vitezele 15 m/s i respectiv 20

m/s dup dou direcii perpendiculare. n urma ciocnirii plastice, viteza ansamblului devine: a) 12,5 m/s b) 18 m/s c) 22,5 m/s d) 25 m/s e) 30 m/s

12

TESTUL 3
1. ntr-o progresie aritmetic primul termen a1 = 5 i raia r = 4 . S se afle S11 = a1 + a2 + ... + a11 .

a) 275

b) 300

c) 250
1 lg 9 lg 2 E = 100 2 .

d) 280

e) 375

2. S se calculeze:

a)

3 2

b)

9 4

c)

4 9

d)

2 3

e)

1 2

3. Pentru ce valori m R ecuaia x 2 2mx + m 2 1 = 0 are rdcini complexe?

a) (0, )

b) ( , 0)

c)

d) (0, 1)

e) R care e) - 1 ecuaia

4. S se determine pentru aR 4 3 2 x 4 x + 3 x + 2 x + a = 0 admite rdcina 1 + i .

a) - 2

b) - 4

c) - 3
x

d) - 6

5. S se calculeze:

x 32 lim . x x
c) 1 d) e
1 2

a) e

b) e 1

e) e

3 2

6. Fie f : R R , f ( x) = ln(1 + x 2 ) mx . S se determine astfel nct f ' ( x ) > 0, x R .

m R,

a) ( 1, 1)

b) (0, 1)

c) ( , 1)

d) (1, )

e) ( 1, 0)

13

7. S se calculeze aria mulimii plane mrginit de graficul funciei f : R R , f ( x) = x 2 4 , axa Ox i dreptele x = 1, x = 1 .

a)

22 3

b) 22

c)

16 3

d)

14 3

e) 11

8. S se determine a R astfel nct

xe x dx = 1.
0

a) 0

b) 1

c) - 1

d) 2

e)

1 2

9. S se afle aria triunghiului ABC, unde A(1,1,0) , B ( 2,1,1) i C (1,1,2) .

a)

b)

3 2

c) 2 3

d) 2 2

e)

10. ntr-un con circular drept este nscris o sfer de raz 1. tiind c mrimea unghiului de la vrfului seciunii axiale este de 600, s se calculeze aria total a conului.

a) 6

b) 9

c) 10

d) 7

e) 15

11. S se calculeze:

sin 40o + sin 20 o E = . cos 40o + cos 20 o

a)

1 2

b)

c)

3 3

d)

3 2

e)

2 2

12. S se afle lungimea nlimii din O a tetraedrului OABC, unde O (0,0,0) , A(1,1,0), B ( 2,1,1, ) i C (1,1,2) .

a)

1 2

b)

c) 2
14

d)

e)

2 3

13. Sub aciunea simultan a forelor egale cu 3 N i respectiv 4 N un corp

2 62062/P <</MCID 7 >e este:25 Tm( a fo)Tj14.006 . Unghiul format de cu masa 2 kg se deplaseaz cu acceleraia 2,5 m/s221424

direciile celor dou fore este: a) 300

a) 0,5 s

b) 1,2 s

c) 1,8 s

d) 2 s

e) 4 s

18. Corpurile cu masele 0,1 kg i respectiv 0,3 kg se deplaseaz pe o

direcie comun, unul spre celalalt, cu vitezele 20 m/s i respectiv 4 m/s. Dup ciocnirea unidimensional, primul corp se deplaseaz n sensul vitezei iniiale cu viteza sistemului a sczut cu: a) 10 J b) 14 J c) 18 J d) 21 J e) 25 J 5 m/s. n urma ciocnirii, energia cinetic a

16

TESTUL 4
1. Se consider funciile f : R R ,
f ( x ) = x + 2 i : ,

7. Funcia f : [0, ) [0, ) , f ( x) =

x+2 x +1

a) este strict concav, b) are 2 puncte de extreme local, c) are un punct de inflexiune, d) este strict cresctoare, e) este strict descresctoare
1

8. I =

x sin xdx
0

este b) sin1+cos1, c) cos1-sin1, d) sin1, e) cos1

a) sin1-cos1,

r r ( O, i , j ) , se consider vectorii 9. n reperul cartezian r r r r vn = (n 2 1)i + (2n ) j , n N . S se calculeze lungimea vectorului vn .


a)

n2 + 1

b) n 2 + 1

c) n 2 + 2 n 1 d) n 2 + 2n 1 e) n 2 + 4 n + 1

10. Lungimea nlimii care cade pe ipotenuza triunghiului dreptunghic ABC cu catetele AB=3 i AC=4 este

a) 3

b) 2

c)

12 5

d) 4

e) 5

11. Produsul cos 0 o cos 1o cos 2 o ... cos 179 o cos 180 o este

a)

1 2 30

b)

1 210 310

c)

1 2 30

d) 0

e) 1

12. Ct este aria triunghiului C) = ? m( BA 6

ABC

n care

AB=1,

AC=2

a) 2

b)

c) 1

d)

3 4

e)

1 2

18

13. n 2,5 s impulsul unui corp a crescut de la 40 Ns la 60 Ns. Fora care

a modificat impulsul are valoarea: a) 8 N b) 12 N c) 16 N d) 24 N e) 40 N

14. Un corp cu greutatea 30 N este deplasat pe o suprafa orizontal de

fora constant F=50 N astfel nct fora de frecare la alunecarea corpului pe suprafa este nul. Lucrul efectuat de for pentru deplasarea corpului pe distana 12 m este: a) 480 J b) 450 J c) 400 J d) 250 J e) 100 J

15. Un corp aruncat pe o suprafa orizontal parcurge pn la oprire 6,25

m. Dublnd viteza iniial a micrii, distana pn la oprire este: a) 30 m b) 25 m c) 20 m d) 12,5 m e) 8 m

16. Un corp cu masa egal cu 0,1 kg se deplaseaz dup legea: x(t ) = 3 +

5 t + 2 t2. Lucrul mecanic efectuat de fora rezultant ntre momentele t1 = 3 s si t2 = 8 s este: a) 27 J b) 36 J c) 45 J d) 54 J e) 63 J

17. Un corp cu masa 0,4 kg n micare liber ntr-un cmp conservativ i

modific viteza de la 18 m/s la 12 m/s. Variaia energiei poteniale a corpului n cursul acestui proces este: a) 12 J b) 18 J c) 36 J d) 44 J e) 72 J

19

18. Corpul cu masa M aflat n repaus este ciocnit de corpul cu masa m.

Dac ciocnirea este plastic M se deplaseaz cu 2,6m/s. Dac ciocnirea este elastic, dup ciocnire M se deplaseaz cu viteza : a) 1,3m/s e) 7,8m/s b)2,6m/s c)5,2m/s d)6,4m/s

20

TESTUL 5
1. tiind c ecuaia x 3 x 2 + m = 0 , m R , are rdcina x1 = 1 i , s se determine m i celelate dou rdcini.

a) m = 2, x 2 = 1 + i, x3 = 1 , b) m = 2, x 2 = 1 + i, x3 = 1 , c) m = 2, x 2 = 1 + i, x3 = 1, d) m = 1, x 2 = 1 + i, x3 = 1, e) m = 2, x 2 = 1 + i, x3 = 1
x 2. Soluiile ecuaiei (ln x )2 + ln 2 = 0 sunt e

a) {2, 1}

b) e 1 ,

}
(

c)

{ e 1 , e}

d) e

2,

e) { e 2 , e}

3. Se consider binomul dezvoltrii binomului ?

2+3

)100 . Ct este termenul din mijloc al


51

49 2 49 351 52 2 26 3 48 51 a) T53 = C100 , b) T50 = C100 , c) T52 = C100 2 3 49 ,

50 25 50 50 2 25 350 , e) T d) T51 = C100 51 = C100 2 3

4. Dac x1 , x 2 , x3 sunt rdcinile ecuaiei x 3 2 x + 1 = 0 x1 x2 x3 A = x2 x3 x1 , care dintre afirmaiile urmtoare este adevrat ? x x x 3 1 2

a) rang(A)=1, b) A 3 = I 3 , c) det A 0 , d) A 2 = 0 , e) det(A)=0


5. Calculai:

sin x . x x lim
b) c) nu exist d) 0 e)

a) 1

6. Cte asimptote verticale are graficul funciei f : R { 1,2} R , 1 f ( x) = ? (x + 1) (x + 2)

a) 2

b) 3

c) 1
21

d) 0

e) 4

7. Se consider funcia f : R R , f ( x ) = sin x . Aria suprafeei plane cuprinse ntre graficul funciei f , axa Ox i dreptele de ecuaii x = 0 i x = 2 este

a) 1

b) 3

c) 2

d) 4

e) 3

8. Derivata funciei f : R R , este

f ( x ) = x + arctgx , n punctul x = 0

a) 1

b) 1

c) 0

d) 1

e) 2

9. n sistemul de coordonate xOy se consider punctele A(1,1) i O(0,0). Ecuaia dreptei OA este

a) y = x + 1

b) x + y = 0

c) y = x

d) x + y = 1 e) y = x 2

10. Triunghiului dreptunghic ABC cu catetele AB=4, AC=3, i se circumscrie un cerc. Raza acestui cerc este

a) 5

b) 3

c) 2

d) 4

e) 5

11. Ct este modulul numrului complex z = 1 i ?

a) 1

b) 2

c)

d)

e) 1

12. Mulimea soluiilor ecuaiei sin x cos x =


este , 2 2 a) d) , , 6 6 , , 4 4 b) e) , , 8 8 , 3 3

1 situate n intervalul 4

c)

5 5 , , , , 12 12 12 12

13. Coeficientul de frecare la alunecarea unui corp cu greutatea 20 N pe

un plan nclinat cu 300 fa de orizontal este =


22

1 2 3

. Fora paralel cu

planul care mpiedic alunecarea corpului pe plan are valori cuprinse n intervalul: a) 10 N ; 12 N N e) 5 N; 15 N
14. Legea de micare a unui mobil este: x (t) = 15 + 12 t 0,75 t2 .

b) 8 N; 12 N

c) 4 N ; 20 N

d) 6 N; 16

Mrimile sunt exprimate in S.I.. Distana parcurs de mobil pn la oprire este: a) 96 m b) 48 m c) 112 m d) 200 m e) 256 m

15. Un mobil are o micare uniform ncetinit. Prima jumtate a distanei

pn la oprire o parcurge n 6,2 s. A doua jumtate a distanei o parcurge n: a) 12,4 s s


16. O for egal cu 4 N acionnd pe distana egal cu 9 m crete viteza

b) 15 s

c) 17,4 s

d) 18,6 s

e) 24,8

unui corp cu masa 0,3 kg de la zero la 10 m/s. Lucrul forei de frecare efectuat n timpul micrii corpului este: a) 15 J 25 J
17. Lsat liber, un corp n cdere are la nlimea 14,7m fa de sol viteza

b) 21 J

c) 20 J

d) 19 J

e)

9,8m/s. Viteza micrii la sol ( g =9,8m/s2) este :

23

a) 49m/s 19,6m/s

b) 12,9m/s

c) 16m/s

d) 15,4m/s

e)

18. O bil n micare ciocneste elastic dar nu centric o bil identic aflata

n repaus. Unghiul dintre direciile micrilor bilelor dup ciocnire este: a) 1500 b) 1200 c) 900 d) 600 e) 300

24

TESTUL 6
8 + A1 este egal cu : 1. S se calculeze C10 6

a) 726

b) 51

c) 240

d) 126

e) 96

2. Ct este suma celor dou soluii complexe ale ecuaiei x 4 = 1 ?

a) 0
3.

b) 2 ntr-o
2006

c) -2 aritmetic

d) 2i

e) -2i

progresie .

a4 = 7

a11 = 21 .

Calculai

S 2006 =
a) 4012

k =1

ak

b) 2005 2006 c) 20052

d) 4010

e) 20062

1 1 1 4. Fie A = 2 3 . Atunci Rang ( A) < 3 pentru 4 9 2

a) {0,1}

b) { 1,1} c) { 2,4} d) {2,3}

e) { 3,2}

5. S se determine valorile parametrilor a i b astfel nct funcia 3 f : ( 0, ) R , f ( x) = ln x x ( 0, e ] s fie derivabil pe (0, ) .

ax + b

x>e

a) a = 0 , b = 1 , d) a R , b = 1 ,
6.

b) a =

1 , b = 2 , e

c) a =

3 , b = 2 , e

e) a R , b = 1 la graficul funciei

Aflai

asimptota ctre .

f : (, 1] [0, ) R,

f ( x) = x 2 + x x

a) y = x

b) y = 1

c) y =
25

1 2

d) y = x +

1 2

e) x =

1 2

7. Pentru f : R R,

f ( x) = ln x + x 2 + 9 , calculai f ( 4) .

a)

1 5

b) 0

c)

1 9

d)

1 4

e) ln 9

8. Fie f : 0, R , f ( x) = sin x . Volumul corpului de rotaie determinat 2 de aceast funcie este

a)

2 12

b)

c)

2 8

d)

2 6

e)

2 4

9. n sistemul cartezian de coordonate xOy se consider A(2,-3) , B(-1,4). Atunci : r r r r r r b) AB = 3i 7 j , c) AB = 3i + 7 j , a) AB = i + j , r r r r d) AB = i 7 j , e) AB = i + 7 j

10. n sistemul cartezian de coordonate xOy se consider dreptele d n : (n + 1) x + (n 1) y 2n = 0 , ()n N . S se afle coordonatele punctului A de intersecie a dreptelor d 0 i d1 .

a) (2,2)

b) (1,0)

c) (0,0)

d) (1,1)

e) (-1,1)

11. Aria patrulaterului cu vrfurile n A(3,3), B(7,5), C(8,4), D(2,1) este :

a) 7
12. Dac z =

b)

15 2

c) 8

d) 6

e) 9

3+i

)2006 , atunci partea real, Re z , a numrului z este


b) Re z = 2 2006 , c) Re z =
3
2005

a) Re z = 2 2005 , d) Re z =

1003

3 e) Re z = 2
26

2005

13. Pe un plan nclinat cu 300 fa de orizontal, un corp lsat liber alunec

uniform (g=10 m/s2). Dac planul este nclinat cu 600 fa de orizontal,

acceTj14.0278 0 0 14.0278 316 c 0ETE026002 T0(a0ceT0140027010.00211 Tc 14831e28

18. Valoarea medie intre doua puncte a forei invers proportional cu

ptratul distanei este egal cu media geometrica a valorilor forei n cele dou puncte.

Pamntul are raza medie R = 6370 km i la suprafaa sa g0 = 9,8 m/s2. Un corp cu masa m = 100 kg este deplasat uniform de la suprafaa Pmntului pn la nlimea h = 230 km. Lucrul mecanic pentru aceasta deplasare este: a) 217,55 MJ e) 84 MJ b) 183,4 MJ c) 150 MJ d) 121,12 MJ

28

TESTUL 7
1. Fie ecuaia x 3 + x 2 + mx + 8 = 0 , m R . Pentru ce valori ale lui m , produsul a dou rdcini ale ecuaiei este egal cu 2?

a) 22

b) 20

c) 24

d) 10

e) 10

3 = C1 . 2. S se afle mulimea valorilor lui x care satisfac ecuaia 3 C x x

a) {3}

b) {0, 3}

c) {6}

d) {9}

e) {3, 9}

2 1 1 0 3. Care este suma elementelor matricei X , dac X 1 1 = 1 0 ?


a) 2 b) 1 c) 3 d) 0 e) 4

4. S se afle mulimea tuturor valorilor x R , pentru care are loc inecuaia 5 log 4 x + log x 4 < . 2

a) (1, 2)

b) (

1 , 2) 2

c) (0, 1) ( 2, 16) d) (1, + )

e) (0, + )

5. Fie f : (0, ) R , f ( x) =

x 2 + 1 ln

f (1) .
a)
2 2

x2 + 1 + 1 . S se calculeze x

b)

c) ln 2

d)

2 ln( 2 + 1) e)

6. Fie f : R R , f ( x) =

x + 1, dac 3 ax 2, dac

x 1 . Pentru care valoare a lui x >1

a,

funcia f este continu pe R ? a) 1 b) -1 c) 0


29

d) 2

e) -2

7. Fie f : R R , f ( x ) = ( x + 1)e x 1 . Calculai S = f d (1) f s (1) .

a) 4 e

b) 4

c) -4

d) 0

e) -2

8. Fie f : (0, + ) R , f ( x ) = 2 x x ln x . S se calculeze aria mulimii mrginite de graficul lui f , axa Ox i dreptele x = 1 , x = e .

a)

3e 5 4

b)

3e 2 5 2

c)

3e 5 2

d)

3e 2 2 4

e)

3e 2 5 4

9. Aria triunghiului isoscel ABC ( AB = AC ) este egal cu 12 . Dac BC = 6 , care este perimetrul acestui triunghi ?

a) 15

b) 17

c) 12

d) 24

e) 16

10. Care este aria total a unui paralelipiped dreptunghic cu muchiile de 3 , 4, 5 ?

a) 60

b) 94

c) 12

d) 282

e) 180

11. Calculai cos 75 0 .

a)

b)

6+ 4

3+ 4

c)

3 2 4

d)

e)

6 4

3+ 5

12. Se dau punctele A(1, 2) , B (9, 2) , C (7, 4) . Aria triunghiului ABC este:

a) 12

b) 24

c) 6

d) 36

e) 10

30

13. Corpurile identice A si B sunt prinse cu un fir de mas neglijabila. Se

trage vertical n sus de corpul A cu o for egal cu 20 N astfel nct sistemul se deplaseaz uniform accelerat. Tensiunea n fir n cursul micrii este: a) 10 N b) 15 N c) 29 N d) 25 N e) 30 N

14. La mijlocul distanei parcurse de un mobil ntr-o micare uniform

ncetinit pn la oprire, viteza micrii acestuia este 8 m/s. Viteza iniial a micrii mobilului este:

a) 16 m/s m/s

b) 8 3 m/s

c) 8 2 m/s

d) 8 5 m/s

e)

32

15. Dependena de timp a vitezei micrii unui mobil este: v(t) = 3+ 0,25

t. Durata n care mobilul parcurge 40 m de la plecare este:

a) 16 s

b) 8 s

c) 6 s

d) 4 s

e) 2 s

16. Impulsul unui sistem in miscare creste cu 20%. Cresterea procentuala

a energiei cinetice intre aceleasi momente este: a) 10% b) 20% c) 34% d) 44% e) 56%

17. Firul inextensibil AB este fixat n A i are prins n B un corp cu

greutatea G. Dac tensiunea din fir este mai mare decat 2G firul se rupe. Unghiul maxim cu care poate fi deviat firul fa de orizontal astfel nct acesta s nu se rup n cursul micrii este: a) 900 b) 750 c) 600
31

d) 450

e) 300

18. Din punctul A un corp poate ajunge la sol fie n cdere liber, fie

deplasndu-se fr frecare pe un plan nclinat cu 300 fa de orizontal. La cderea liber, cmpul gravitaional dezvolt puterea medie 650 W. Puterea medie dezvoltat de cmp la deplasarea pe planul nclinat este:

a) 240 W

TESTUL 8
1. Ecuaia x 3 + mx 2 = 0 , m < 0 , are rdcinile x1 , x2 , x3 . tiind c
4 + x 4 + x 4 = 18 , s se calculeze x1 x1 + x 2 + x3 . 2 3

a) 4

b) 3

c) 2

d) 1

e) 5

8 + C1 2. S se calculeze C10 5.

a) 18

b) 15

c) 24

d) 50

e) 40

2 1 2 3. Fie A = 3 3 . S se calculeze det( A A) .


a) 3 b) -93 c) -3 d) 93 e) 100

4. Pentru ce valori ale parametrului real a , sistemul ax + y + z = 0 , x + ay + z = 0 , x + y + az = 0 , are soluie unic ?

a) {2, 1}

b) {-1}

c) {1}

d) {2}

e) R {2, 1 }

5. Fie f : (0, + ) R , f ( x ) = 2 x + ax ln x . S se determine a astfel nct f (1) = 1.

a) a = 0

b) a = 1

c) a = e

d) a = e 1

e) a = 1

6. Fie f : R R , f ( x) = f ( x) lim = 3. x + x

x 2 + 1 + mx . S se determine m astfel inct

a) 3

b) -1

c) 1

d) 2

e) -2

33

7.

S se gseasc parametrul real m astfel nct graficul funciei x f : Dm R, f ( x) = , s admit un punct de inflexiune n m x3 x = 1 .

a)

1 8

b)

1 4
1

c)

1 2

d) 1

e) -1

8. Calculai:

a) ln 2 +

; 6 1 16 d) ln 2 + arctg 2 ; e) + . ln 5 5 6
1 1 arctg ; 2 2
b) ln 2 +

(x 2

dx . + 4)( x + 1)
c)
1 16 1 + arctg ; ln 10 5 2

9. Care este lungimea razei cercului circumscris unui triunghi dreptunghic cu catetele egale cu 6 i 8 ?

a) 6

b) 1,5

c) 8

d) 4

e) 5

10. Care este volumul unui cub, a crui diagonal este 10 3 ?

a) 10000

b) 1000

c) 125 3

d) 125

e) 500

11. Calculai sin 15 0 .

a)

b)

c)

6 4

6+ 4

3+ 4

d)

3 2 4

e)
3+ 5 2

12. Se dau punctele A(1, 1) , B ( 2, 6) , C (0, 2) . Perimetrul triunghiului ABC este:

a) 6 2 d) 17 2

b) 5 2 + 2 17 e) 6 2 + 2 7

c) 6 2 + 2 17

34

13. Corpurile cu masele m1si m2 = nm1 prinse cu un fir fr mas se

deplaseaz fr frecare pe un plan orizontal sub aciunea forei F. Cnd fora acioneaz asupra corpului cu masa m1, tensiunea n fir este de 60N iar cnd acioneaza asupra celuilalt corp, tensiunea din fir este 15 N. Numrul n este n acest caz : a) 1,5 b) 2 c) 2,5 d) 4
x1(t) = 5t + 1,5t2

e) 6. i

14. Legile de micare a dou mobile sunt:

respectiv x2(t) = 50t + b. Valoarea minim a lui b pentru care mobilele se ntlnesc este: a) -337,5 m b)-200 m c)-100 m d)-400 m e)-300 m

15. Un corp este lansat de la baza unui plan nclinat spre vrful su.

Durata urcrii pe plan este 3s i durata coborrii 2s. Raportul dintre acceleraia de urcare i acceleraia de coborre este: a) 3 b) 2,25 c) 2 d) 1,25 e) 0,75

16. O bil cu masa 0,8 g lsat liber la nlimea 9 m fa de o suprafa

orizontal dur ciocnete inelastic aceast suprafa i urc la nlimea 4 m. Durata ciocnirii este 0,2 ms. Fora medie cu care bila a acionat asupra suprafeei la ciocnire este (g = 9,8 m/s2 ): a) 6,42 N b) 71,2 N c) 88,5 N d) 9,5 N e) 12 N

35

17. Un punct material se mic rectiliniu dup legea: x(t)=3t2+4t+10.

Intervalul de timp ntre momentele cnd viteza atinge valorile 10 m/s i respectiv 70 m/s este: a) 6 s b) 10 s c) 60 s d) 25 s e) 2 s

18. Dou corpuri n micare pe o direcie comun se ciocnesc plastic.

nainte de ciocnire sistemul are energia cinetic 32 J i impulsul 4 Ns. n urma ciocnirii energia cinetic a sistemului scade cu 8 J. Viteza sistemului dup ciocnire este: a) 16 m/s b) 8 m/s c) 6 m/s d) 5 m/s e) 3 m/s

36

TESTUL 9
1. Pentru ce valori ale parametrului real m , 3 x 6 x 2 + mx 6 = 0 are rdcinile n progresie aritmetic ?

ecuaia

a) 10

b) 13

c) 11

d) 15

e) 3

2 = 153 . 2. S se afle mulimea valorilor lui x , pentru care C x

a) {17 , 18}

b) {19}

c) {17, 19}

d) {20}

e) {18}

1 1 2 1 X = 3. Care este suma elementelor matricei X , dac ? 0 1 1 0


a) 1 b) 2 c) 0 d) 3 e) 4

4. S se afle mulimea tuturor valorilor x R , pentru care are loc inecuaia log 1 (3x 2 5 x 3) < log 1 (4 x 3) .
2 2

5 + 61 ; a) + , 6 d) (3, + ) ;

b) ( , 0) ; e) (1, + ) .

3 c) , + ; 4

5. Fie f : ( , 2) [5, + ) R , f ( x) =

f (6) .
a)

x5 . S se calculeze x+2

7 2 128

b)

7 2 64

c)

7 2 32

d)

7 2 16

e)

7 2 8

37

6. Fie f : (0, + ) R , f ( x) =

2 ln x 1 . Calculai f (e) . x2 4 e4
d)

a)
7.

4 e2
Care

b)

4 e2
sunt

c)

4 e6

e)

4 e4

asimptotele la graficul x2 + 1 3 ? funciei f : R - R , f ( x) = 2 2x 3 2 1 3 1 1 a) x = , y = ; b) y = , x = , x = ; 3 2 2 2 2 3 1 3 1 1 c) x = , y = , y = ; d) x = , y = ; 2 3 2 2 2 3 1 e) x = , y = , y = 1 . 2 2

{}

8. Fie f : ( 1, + ) R , f ( x ) = x ln( x + 1) . S se calculeze aria mulimii mrginite de graficul lui f , axele de coordonate i dreapta x = 1.

a) 3 2 ln 2 2

1 ln 2 b) 2

c) 5 2 ln 2 2

d)

3 ln 2 2

e) 3 ln 4

9. Care este lungimea razei cercului nscris ntr-un triunghi dreptunghic cu catetele egale cu 3 i 4 ?

a) 2,5

b) 3

c) 1,5

d) 2

e) 1

10. Care este raportul dintre aria lateral i aria total a unui con circular drept, tiind c raza bazei este egal cu 3 , iar nlimea este egal cu 4 ?

a) 0,625

b) 0,125

c) 0,375

d) 0,5

e) 0,333

11. Calculai cos

2 + cos . 3 3
c)

a) 1

b) 0

3
38

d)

e)

3 1 2

12. Care este distana de la punctul P (6, 8) la dreapta de ecuaie 8x 6 y + 5 = 0 ? 1 1 1 1 1 a) b) c) d) e) 3 5 10 2 4

13. La capetele unui resort cu k = 400 N/m sunt prinse corpurile cu masele

0,4 kg i respective 0,6 kg. Fora F = 12 N acioneaz vertical n sus asupra corpului cu masa 0,4 kg. n cursul micrii sistemului deformaia resortului este: a) 18 mm b) 12 mm c) 6 mm d) 4 mm e) 2 mm

14. Pe un disc orizontal, la distan

16. Doua astre sferice au densiti egale. La suprafaa astrului cu raza R1

acceleraia cderii libere a corpurilor este 8m/s2. La suprafaa astrului cu raza R2 = 2R1 acceleraia cderii libere este: a) 32 m/s2 m/s2
17. La deformarea unui resort fora F = 20N efectueaz lucrul mecanic L =

b) 24 m/s2

c) 16 m/s2

d) 12 m/s2

e) 4

5 J. Constanta elastic a resortului este: a) 100 N/m b) 80 N/m c) 60 N/m d) 40 N/m e) 20 N/m

18. Un corp este aruncat vertical n sus de la sol cu viteza iniial 8 m/s.

Simultan, de pe aceeai vertical se las liber un corp identic. n urma ciocnirii plastice corpurile se opresc. nlimea de la care a fost lsat liber al doilea corp ( g = 10m/s2) este : a) 6,4m b) 5,2m c)3,2m d) 2,8m e) 2m

40

T E S T U L 10
x 1 1 1. S se rezolve ecuaia: 1 x 1 = 0 . 1 1 x

a) x1 = x2 = 1, x3 = 2; b) x1 = x2 = x3 = 1; c) x1 = x2 = 1, x3 = 2 ; d) x1 = x2 = 1, x3 = 2 ; e) x1 = x2 = 1, x3 = 2 .
2. S se rezolve ecuaia: ln2x ln x = 0; x > 0

a) 1, 2

b) 1, e

c) 2, e

d) 1, e2

e) 1, 2e

3. S se rezolve inecuaia:

1+ x > 0. x

a) (0, 1)

b) 0);

(-1, c) ( ,1) (0, ) d) ( ,0) (1, ) e) (0, 1].

2 2 C4 + A4 4. S se calculeze: 3!

a) 1

b) 2

c) 5

d) 3

e) 20

sin 2 x 5. S se calculeze: lim 2 . x 0 x + x 2 cos x


a) limita nu exist b) 0 c) 2 d) 1 e) 1/2

2e x , x0 6. Funcia f : R R, f ( x) = ax + b, x < 0
a) b = 2, a R d) a = 2, b = 1 b) a = b = 1 e) b = 0, a R
41

este continu pentru: c) a, b R

7. Dac f (x) = x5 + e2x s se calculeze f (x).

a) f (x) = 5 x 4 - e2x ; b) f ( x) = 5 x 4 + 2e2 x ; c) f ( x) = 5 x 4 - 2e2 x ; d) f ( x) = 5 x 3 + e2 x ; e) f ( x) = 5 x 4 + e2 x.

8. S se calculeze:

ln xdx .
c) -1 + 2ln 2 d) 2ln 2 + 2 e) 2ln 2

a) 2ln 2 + 1

b) ln 2

9. S se calculeze: sin 30o + tg 45o + cos 60o .

a) 3

b) 0

c) 1

d) 2

e) -1

10. Un triunghi dreptunghic avnd catetele AB = 4 i AC = 3 se rotete n jurul ipotenuzei BC. S se calculeze volumul corpului obinut.

a)

36 5

b) 10

c) 9

d) 48

e)

48 5

11. S se calculeze aria triunghiului dreptunghic avnd ipotenuza BC = 13 i cateta AB = 5.

a) 30

b) 25

c) 32

d) 48

e) 36

12. Fie punctele A (2, -1) i B ( 4, 3); s se determine coordonatele mijlocului M al segmentului [AB].

a) M (2, 1) b) M (3, 1)

c) M (2, 2)

d) M (3, 2)

e) M (3, 2)

42

13. Corpurile cu greutile G1 i respective G2 = G1 sunt prinse la capetele

unui fir trecut peste un scripete fix. Pe fir este intercalat un resort cu constanta k = 320 N/m. n cursul micrii deformaia resortului este 2 cm.Greutatea G1 are valoarea: a) 4 N b) 6 N c) 8 N d) 12 N e) 18 N

14. Lsat liber pe un plan nclinat cu (sin = 0,2 ) fa de orizontal, un

corp coboar uniform de-a lungul planului. Lansat cu 8m/s spre vrful planului, corpul se opreste la distanta (g = 10m/s2) : a) 4m b) 6m c) 8m d) 12m e) 24m

ri unifor024C8 4 15. Pe o pista circular se deplaseaz doi cicliti n micri uniforme.

Cnd se deplaseaz n acelari uniformo0414.0278 0 0 14.0278 306.65c 0n029973 398.24

17. Apa unei fntni arteziene

urc la nlimea 5 m. Aria seciunii

conductei la ieirea apei este 10 cm2, densitatea apei 1000 kg / m3 i g = 10 m/s2. Puterea minim dezvoltat de pompa care antreneaz apa este: a) 850 W b) 700 W c) 680 W d) 600 W e) 500 W

18. Un proiectil n repaus explodeaza n trei fragmente. Impulsurile a dou

fragmente sunt egale cu 30 Ns fiecare i direciile acestora formeaz ntre ele un unghi de 600. Impulsul celui de-al treilea fragment este:

a) 30 3 Ns

b) 30 2 Ns

c) 30 Ns

d) 20 Ns

e) 15 Ns

44

T E S T U L 11
11 1 1. S se calculeze determinantul: 1 2 3 . 14 9

a) 2

b) 1

c) 3

d) 10

e) -2

2. S se rezolve ecuaia: log x + 2 x + log x ( x + 2) =

5 . 2
e) 8

a) -1

b) 2

c) 3

d) 4

5. 3. S se calculeze: 3! + C7

a) 30

b) 25

c) 27

d) 28

e) 36

4. S se calculeze suma ptratelor rdcinilor ecuaiei: x2 x 2 = 0.

a) 10

b) 7

c) 3

d) 5

e) 2

x 2 ax + b 5. Fie f : R \{0} R, f (x) = , unde a, b R ; s se x determine valorile lui a i b astfel nct dreapta de ecuaie y = - 2 s fie tangent graficului funciei n punctul de abscis x = 1.
a) a = b = 1; d) a =1, b = 3 ; b) a = 4, b = 2 ; e) a = 4, b = 1. c) a = b = 2 ;

x+2 sin 5 x 6. S se calculeze: lim + 2 . x 0 3 x x + 6

a) 2

b) 1

c) 3

d) -1

e) -2

45

/2

7. S se calculeze:

sin x cos xdx .


c) 3 d) -1 e) 2

a) 1

b) 1/2

8. Fie f : (0, ) R , f (x) = x3 + ( ln x )2 ; s se calculeze f (1) .

a) e+2

b) 2

c) 3

d) 4

e) 1

9. S se determine x (1, ) astfel nct triunghiul de laturi x, x +3 i x + 4 s fie dreptunghic.

a) 2

b) 1 + 2

c) 4

d) 1 + 2 2

e) 2 +

10. S se calculeze raza unui cerc de arie 16 .

a)

b) 2

c) 3

d) 5

e) 4

11. Fie punctele A (1, 2), B (- 1, 3) i C (0, 1); s se calculeze produsul scalar al vectorilor AB i AC .

a) 1

b) 3

c) -3

d) -1

e) 2

12. S se calculeze lungimea diagonalei unui cub de latur 3.

a) 27

b) 3 3

c) 3 2

d)

e)

13. La suprafaa Pmntului, asimilat unei sfere cu raza 6370 km,

acceleraia cderii libere a corpurilor este 9,8 m/s2. Viteza unui sistem capabil s descrie o micare circular la suprafaa Pmntului( prima viteza cosmic ) este:
46

a) 12km/s

b) 11,2 km/s

c) 9,3 km/s

d) 7,9 km/s

e) 6 km/s

14. Un corp iniial n repaus este supus aciunii forei orizontale egal cu

15 N o durat egal cu 4s. Dup 6s de la ncetarea aciunii acestei fore corpul se oprete. Fora de frecare la alunecarea corpului pe plan este: a) 8 N b) 6 N c) 4 N d) 3,5 N e) 2,4 N

15. Un corp cu masa 5,2 kg se poate deplasa cu frecare ( = 0,2) pe o

suprafa orizontal. Fora F orizontal aduce corpul la viteza 10m/s pe distana 20m. Puterea medie dezvoltat de aceast for n cursul micrii ( g = 10m/s2) este : a) 82W b) 96W c)110W d)117W e)150W

16. Doua plane nclinate cu acelasi unghi ( sin = 0,6 ) fa de

orizontal au muchia de la baza comun. Un corp lsat liber la nlimea 1,2 m fa de baza planelor ajunge pe celalalt plan la nlimea 0,8 m. Coeficientul de frecare la alunecarea corpului acelai pe ambele plane este: a) 0,6 b) 0,5 c) 0,25 d) 0,2 e) 0,15

17. Un resort vertical cu captul superior fixat are k = 100 N/m. Cnd

resortul este netensionat se prinde de captul liber un corp cu masa 0,1 kg i se las liber. n cursul micrii (g = 10 m/s2) deformaia maxim a resortului este: a) 10cm b) 7,5 cm c) 6 cm
47

d) 4,2 cm

e) 2 cm

18. Coeficientul de frecare la alunecarea unui corp pe un plan orizontal

este =0,2. Corpul lansat pe suprafa parcurge n 3 s distana egal cu 32 m. Durata micrii de la lansare la oprire este: a) 10 s b) 8 s c) 6 s d) 5 s e) 4 s

48

T E S T U L 12
1. S se calculeze f (A) pentru f (x) = x2 5 x + 3 i A = . 3 3 a) ; 0 0
0 0 2 1

b) ; 3 1

2 1

c) ; 3 1

d) ; 0 3

2 0

e) 1

0 1 . 1

2. ntr-o progresie geometric primul termen este egal cu 2, iar raia este - 2. S se calculeze suma primilor 3 termeni ai acestei progresii.

a) 4

b) 6

c) -4

d) 8

e) -2

3. S se rezolve ecuaia: 4x 3 2x + 2 = 0.

b) x 1 = 2, x 2 = 0; a) x1 = x2 = 1; d) x1 = 3, x 2 = 0; e) x 1 = x 2 = -1.
4. S se rezolve ecuaia: x 2 4 x + 5 = 0.

c) x 1 = 0; x 2 = 1;

a) 1, 2 ;

b) - 2 i;

c) 1 i;

d) 2 i ;

e) 1, 3.

a + xe nx 5. Fie f : R R, f (x) = lim , unde a R ; s se determine n 1 + e nx valorile lui a astfel nct funcia f s fie continu.
a) 2 b) - 1 c) nu exist d) 1 e) 0

6. Dac f (x) = sin x + cos x, care dintre urmtoarele relaii este ndeplinit:

a) f + f = 0 ; d) f + f = 1 ;

b) f - f = 0; c) f + f = 0 ; e) f - f = 0.

7. Asimptota orizontal a funciei f : R R, f (x) =


49

x2 3 x + 2 este: x2 +1

a) y = 0;

b) y = 1;

c) nu exist;

d) y = 2 ;

e) y = -1.

8. S se calculeze volumul corpului obinut prin rotirea n jurul axei Ox a

graficului funciei f (x) = e a) (e 1) ;

, x [ 0, 1]. c)

b) (e + 1);

d) (e2 1);

e)

(e 1) . 2

9. S se calculeze panta dreptei care trece prin punctele A ( 2, 1) i B (0, 3).

a)

1 2

b) 1

c) 3

d) -1

e) 2

10. S se calculeze volumul cubului de latur 3.

a) 3 3

b) 27

c) 3 2

d) 30

e) 27

11. n triunghiul isoscel ABC ( AB = AC ) se dau: BC = 4 2 i mediana BD = 5 ( unde D AC ). S se calculeze lungimea laturii AC.

a) 6

b) 2 2

c) 3 2

d) 3

e) 4

12. S se determine modulul i argumentul redus pentru numrul complex z = 1 + i.

a) z = 2 2 , arg z =

b) z = 2 , arg z =
4

c) z = 2 , arg z = ;

3 3 e) z = 2 , arg z = . 4

d) z = 2, arg z = ;

13. Un mobil parcurge o distan astfel: o ptrime cu viteza 2,5 m/s, dou

cincimi cu viteza 8 m/s iar restul cu viteza 7 m/s. Viteza medie a micrii este:
50

a) 3 m/s

b) 4 m/s

c) 5 m/s

d) 6 m/s

e) 6,5 m/s

14. Viteza cu care a fost lansat vertical n sus un corp care revine n

punctul de lansare dup 2,4 s (g=10 m/s2) este: a) 2 m/s b) 4 m/s c) 6 m/s d) 8 m/s e) 12 m/s

15. Acceleraia micrii circulare uniforme a unui mobil este 1,5 m/s2.

Prin dublarea razei cercului i a frecvenei micrii, acceleraia devine: a) 12 m/s2 b) 8 m/s2 c) 6 m/s2 d) 4 m/s2 e) 3 m/s2

16. Un mobil n micare uniform cu viteza unghiular 4 rad/s pe un cerc

cu raza 0,25 m parcurge n 10 s distana: a) 4 m b) 10 m c) 20 m d) 30 m e) 40 m

17. Un corp poate fi deplasat uniform n vrful unui plan nclinat cu 450

fa de orizontala fie direct pe vertical, fie pe plan. n primul caz lucrul mecanic efectuat pentru urcare este 50 J iar n al doilea caz este 60 J. Coeficientul de frecare la alunecarea corpului pe plan este: a) 0,1 b) 0,15 c) 0,2 d) 0,25 e) 0,3

18. Dou corpuri cu masele de 1 kg i respectiv 3 kg sunt legate printr-un

fir subire trecut peste un scripete ideal. Diferena de nivel iniial ntre corpuri este 3,75 m (g=10 m/s2). Diferena de nivel ntre corpuri va deveni 6,25 m dup: a) 1s sau 2s b) 4 s c) 2 s sau 3 s
51

d) 5 s

e) 0,5s sau 1,5s

T E S T U L 13
1. S se calculeze suma primilor 10 termeni ai unei progresii aritmetice (an ), dac a1 = 2 i a3 = 8.

a) 155

b) 147
1 0

c) 144

d) 139

e) 157

3 2. Dac A = , s se calculeze A . 1 1

a) ; 3 1

0 0

b) ; 3 1

1 0

c) ; 3 1

d) ; 3 3

2 0

e) 1

0 1 . 1

2 x + y = 4 3. S se rezolve sistemul: . x y = 1
a) x =2, y = 1 ; d) x = y = -1 ; b) x =1, y = 3; e) x = y = 1. c) x =1, y = 2;

4. S se rezolve inecuaia: x2 4 x + 5 2.

a) ( ,1) (3, ) ; d) [ 1, 3] ;

b) (2, 3) ; e) ( 1, 3].

c) ( ,0) (1, ) ;

5. Asimptota oblic a funciei f : R R, f (x) =

2 x 3 + 3x 2 + 1 este: x2 + 1

a) y = 2x +1; b) y = x + 3; c) nu exist; d) y = 2x - 3 ; e) y = 2x + 3.

x 2 + ax + 2, x 0 6. Fie f : R R, f (x) = , unde a, b R . b ln( x 1 ), x 0 + + > S se determine valorile lui a i b astfel nct funcia f s fie continu i derivabil pe R.
a) a = 1, b = 2; d) a =1, b = 3 ; b) a = 4, b = 2 ; e) a = b = 1.
52

c) a = b = 2 ;

7. Dac f (x) = x7 + tg x , s se calculeze f (0).

a) -1

b) 1
1

c) 2

d) 6

e) 8

8. S se calculeze:

(e 2 x

+ x)dx .
e2 c) 2 e2 d) +1 2

a) e 1

e2 b) 1 2

e) e 2

9. Fie un con circular drept n care generatoarea este egal cu 5, iar raza bazei cu 3; s se calculeze raportul dintre volumul conului i volumul sferei nscris n con.

a) 3

b)

7 3

c) 4

d)

8 3

e)

10 3

10. Expresia

sin x cos x + este egal cu: cos x sin x


b)

a)

3 sin 2 x

2 sin x

c) 1

d)

1 sin 2 x

e)

2 sin 2 x

11. S se calculeze aria triunghiului dreptunghic isoscel avnd ipotenuza egal cu 2 2 .

a) 2

b) 4

c) 6

d)

e) 3

12. S se calculeze v , dac v = 3i + j k .

a) 3

b)

10

c) 2 3

d)

11

e)

13

53

13. Un corp este lansat n sus de-a lungul unui plan nclinat cu unghiul

=300 i avnd coeficientul de frecare = 2 1 3 cu viteza v0=30 m/s. El se


ntoarce la baza planului cu viteza: a) 10 2 m/s b) 30 m/s c) 10 3 m/s d) 15 m/s e) 5 3 m/s

14. Un corp se deplaseaz rectiliniu sub aciunea forei variabile cu

poziia: F(x)=8x+20. Lucrul mecanic efectuat de aceast for la deplasarea corpului ntre x1=2 m i x2=10 m este: a) 272 J b) 136 J c) 544 J d) 44 J e) 124 J

15. n urma ciocnirii perfect elastice a dou corpuri ce au viteze diferite,

impulsul primului corp se dubleaz iar impulsul celuilalt scade la jumtate. Raportul supraunitar al vitezelor iniiale este: a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 8

16. O rachet se deplaseaz n cmpul gravitaional al Pmntului de la o

nlime (msurat de la sol) egal cu raza Pmntului pn la o nlime dubl. n cursul acestei micri, acceleraia gravitaional sub aciunea creia se deplaseaz racheta scade de: a) 2 ori b) 3 ori c) 4 ori d) 2,25 ori e) 9 ori

17. n dou secunde consecutive, un corp aflat n micare uniform

accelerat strbate distanele 10 m i respectiv 15 m. n urmtoarele 3 secunde, el strbate distana:

54

a) 45 m

b) 60 m

c) 75 m

d) 90 m

e) 120 m

18. Trei pomi sunt plantai pe un rnd la interval de 2 m. nlimile lor

sunt 2 m, 4 m i respectiv 1,5 m iar vitezele lor de cretere sunt 20 cm/an, 8 cm/an i respectiv 14 cm/an. Vrfurile lor vor fi coliniare dup: a) 5 ani b) 12 ani c) 20 ani d) 25 ani e) 40 ani

55

T E S T U L 14
1. Mulimea {x N | x 2 + x 2 = 0} este egal cu:

a) {1,2}

b) {1}

c)

d) {-2,1}

e) {-2}

2. Mulimea numerelor reale x pentru care

x2 x + 1 1 este: x2 + x + 1
d) [-1, + ) e)

a) R

b) [1, + )

c) [0, )

3. Minimul funciei de gradul al II-lea, f : R R, f(x) = 2 x 2 x + 1 este:

a) 1

b) 7

c) 1

d) 0

e) 2

4. Fie polinomul f = X n + 1 ( n + 1) X + n , n N*. Care din urmtoarele polinoame divide f ?

a) X3 1

b) X + 1

c) ( X 1)( X + 1)

d) ( X 1) 3

e) ( X 1) 2

5. S se calculeze lim

x2

x2 . x 4 16
c) 1

a) 1

32

b) 1 16

d)

e) 1

64

x 2 , x [0,1] 6. Fie f : [0,2] R , f ( x) = . Care este valoarea ] ( 2 x 1 , x 1 , 2 1 3 expresiei E = f + f(1)+ f ? 2 2


a) 5 b) 3
1

c) 4

d) 6

e) 5

7. S se calculeze

x ln (x 2

+ 1)dx.

56

a) ln2

b) 2ln2-1

c) ln2-

1 2

d) 1

e) 4ln2

8. S se calculeze aria mulimii cuprins ntre curbele y =


y= x2 . 2

1 i 1 + x2

a) +

1 2

b)

1 + 2 3

c)

1 2 3

d)

e)

3 2

9. Fie triunghiul isoscel ABC n care AB=AC=20 i BC=24. Raza cercului circumscris triunghiului ABC este:

a) 25

b) 10

c) 12

d) 5

e) 22

10. Pentru ce valoare a lui m R punctul de coordonate (2m+5,2m-1) se afl pe dreapta x-2y-4=0 ?

a) 0

b) 1

c) 1

d) 3

e) 3

11. Piramida OABC are baza ABC un triunghi echilateral cu latura egal cu a, iar feele OAB, OBC, OCA sunt triunghiuri dreptunghice n O. Volumul piramidei este egal cu:

a3 2 a) 24

b)

a3 2

a3 3 c) 18

a3 d) 3

a3 5 e) 3

12. Volumul cilindrului circular drept circumscris unui cub cu muchia a este:

a)

a 3 2

b)

a3 2 3

c)

a3 8

d)

a3 4

e) a 3

13. Un corp cade liber de la nlimea 80 m (g=10 m/s2). Durata

impactului cu solul este 10-2 s. Corpul se nfige n sol pe distana:

57

a) 0,1 m

b) 0,2 m

c) 2 m
1 3

d) 4 cm

e) 8 cm

14. Pe un plan nclinat cu =300 i =

se afl un corp. Planul nclinat

se deplaseaz n direcie orizontal astfel nct corpul urca uniform pe plan. Acceleraia planului nclinat este: a) g 3 b) 2 g 3 c) 3 g 3 d) g e)
g 2

15. Un corp cu masa 1 kg este lansat pe vertical cu viteza 10 m/s de la

nlimea 50 m (g=10 m/s2). La sol corpul ciocnete talerul unui resort (masa talerului este neglijabil iar constanta resortului este 1100 N/m). Alungirea maxim a resortului are valoarea: a) 1 m b) 20 cm c) 10 cm d) 2 cm e) 40 cm

16. Dac se comprim un resort cu forele 10 N, respectiv 25 N, lungimea

sa va fi 120 cm i respectiv 90 cm. Alungind resortul cu fora12,5 N, lungimea sa va fi: a) 165 cm b) 150 cm c) 135 cm d) 105 cm e) 225 cm

17. Un corp lansat pe orizontal strbate pn la punctul de contact cu

solul distana 20 m n direcia lansrii. Dac ar fi lansat cu vitez dubl i de la nlime dubl, distana msurat pe orizontal pn la punctul de contact cu solul ar fi: a) 80 m b) 20 m c) 40 m d) 40 2 m e) 40 3 m

18. La int, ntre momentul sosirii glonului (v=800 m/s) i cel al sosirii

sunetului (c=340 m/s) se scurg 2,3 s. Glonul a fost tras de la distana:


58

a) 1250 m

b) 1296 m

c) 1360 m

d) 1880 m

e) 1480 m

T E S T U L 15
1. Restul mpririi polinomului X4+X2+1 la X2-X+1 este:

a) X-1

b) X+1

c) 1

d) 0

e) X2+X+1

2. Mulimea soluiilor ecuaiei exponeniale 9x - 3x - 6 = 0 este:

a) {0,1}

b)

c) {3}

d) {1}

e) {1,3}

3. Soluia inecuaiei log x ( x 1) > 0 este:

a) x (2, ) b) x = 1

c) x (0,1)

d) x (1, )

e) x (0,2 ) \{1}

4. tiind c polinomul f = 2X3-9X2+6X-1 are o rdcin egal cu 2+ 3 s se afle celelalte rdcini:

a) 2- 3 , -2+ 3 ;
d) 2- 3 , ;
1 2

b) -2- 3 , -2+ 3 ;

c) -2- 3 , ;

1 2

1 e) - ,2- 3 . 2

2 x + 1, pentru x 1 , unde a R. Funcia f 5. Fie f : R R, f ( x) = 2 4 ax , pentru x > 1 este continu pe R dac a este egal cu:
a) 1 b) 0 c) -1 d) -

1 4

e) -

1 2

6. S se calculeze aria figurii mrginit de dreptele y = x, y = -x, y = 1.

a) 1

b) 2
1

c)

1 2

d) 4

e)

1 4

7. S se calculeze

1 1 + x dx. e 0 x

59

a) 38. Fie

1 e

b) 1+
R

1 e

c) 1

d)

1 e

e) 3+

1 e

+ R i+ i+ e

a) 2

b) 2,82

c) 5,82

d) 4

e) 3,46

15. Acceleraia gravitaional la suprafaa Pmntului este g=10 m/s2. La

suprafaa altei planete cu densitate dubl i raz tripl fa de ale Pmntului, acceleraia gravitaional are valoarea: a) 60 m/s2 b) 120 m/s2 c) 30 m/s2 d) 15 m/s2 e) 180 m/s2

16. Pe un plan orizontal fr frecare este aezat un corp cu masa 2 kg. Pe

acesta este aezat alt corp cu masa 1 kg, coeficientul de frecare ntre corpuri fiind 0,1. Corpul inferior este tras cu o for orizontal astfel nct corpurile s lunece unul fa de cellalt (g=10 m/s2). Valoarea minim a forei este: a) 5 N b) 6 N c) 3 N d) 1 N e) 12 N

17. Un glon cu masa 20 g i viteza 600 m/s strpunge o sfer de lemn,

ieind cu viteza 400 m/s. Sfera de lemn are masa 1 kg i este suspendat de un fir vertical cu lungimea 3,2 m. n urma impactului, sfera deviaz de la vertical cu un unghi al crui cosinus are valoarea (g=10 m/s2): a) 0,75 b) 0,4 c) 0,5 d) 0,8 e) 0,2

18. La captul unei brci cu lungimea 7 m i masa 150 kg se afl un elev

cu masa 60 kg. Elevul se deplaseaz n cellalt capt al brcii. n acest timp, barca s-a deplasat cu: a) 9 m b) 1 m c) 4 m d) 2 m e) 5 m

61

T E S T U L 16
1. Cte numere de patru cifre distincte se pot forma cu cifrele 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 ?

a) 720

b) 5040

c) 24

d) 4320

e) 4200

2. S se determine dou polinoame de gradul al treilea al cror produs s fie X6+X5+X4+X3-X2+X-1.

a) X3+X-1, X3-X+1; b) X3+1, X3-3X2+1; c) X3+X-1, X3+X2+1; d) X4+X2-1, X3+X+1; e) X3+X-2, X3-X2+X+1.
3. Dac x1, x2, x3 sunt rdcinile polinomului f= X3+aX2+bX+c atunci 2 + x 2 + x 2 este egal cu: suma x1 2 3

a) a2-2b;

b) a2;

c) b2-c;

d) a2+b2+c2;

e) a2+b2.

4. Suma S=1+a2+a4++a2n, unde a 1 , este egal cu:

a 2n + 2 a 2 a 2n a 2n + 2 1 a 2n ; b) ; c) ; d) ; a 1 a2 1 a2 1 a2 1 a 2n +1 e) . a2 1
a)

ln x , pentru x 1 , unde a R. Pentru 5. Fie f : (0, ) R, f ( x) = x 1 x =1 a, pentru ce valoare a lui a funcia f este continu pe (0, ) ? a)

1 e

b) 1

c) -1

d) e

e) 0

62

6.

asimptote verticale are graficul funciei 1 f ( x) = x 5 + ? x a) una; b) dou; c) nici una; d) trei;

Cte

f : R * R,

e) patru.

7. Fie f : (- 1, ) R, f ( x) = x ln ( x + 1). S se determine intervalul I care are proprietatea c funcia f este strict cresctoare pe I.

a) (-1,0)

b)

( 1, )

c) [0, )

1 d) , e) 2

( 1,2].

8. S se calculeze

x2 + 1 dx. x
c) -

a) 1

b)

3 2

3 2

d)

3 -ln2 2

e)

3 +ln2 2

9. Care este ordinea cresctoare a numerelor a = sin

c = cos ? 6 a) a<b<c; b<a<c.

, b = tg , 4 4

b)

a<c<b;

c)

b<c<a;

d)

c<b<a;

e)

10. Pentru ce valori ale sin 2 x (m + 3) sin x + 3m = 0 are soluii?

lui

m R

ecuaia

a) m (-3,-1); d) m [-1,1];

b) m ( ,1) (1, ) ; e) m (1,3].

c) m=3;

11. Fie A(-2,1) i B(3,1). S se afle coordonatele punctului M pentru care MA + MB = 0 .


1 a) ,1 2 1 b) ,2 2

c) (0,0)

d) (1,1)

1 e) 1, 2

63

12. Fie un trapez isoscel cu unghiurile ascuite egale cu

, circumscris 3

unui cerc de raz R. Aria acestui trapez este:

8 3 2 R d) 2 2 R2 e) 3 3 R2 3 13. n ultimele dou secunde ale cderii libere, un corp strbate o distan
a) 4R2 b) 3R2 c) de trei ori mai mare dect n secunda precedent (g=10 m/s2). Corpul a czut de la nlimea: a) 256,25 m b) 160 m c) 151,25 m d) 320 m e) 225 m

14. Btaia unui corp lansat sub unghi de 300 de la sol este 1400 m.

Lansnd corpul sub unghiul 600, btaia devine: a) 1400 m b)1400 2 m c) 1400 3 m d)1400 6 m e)700 m

15. Un corp cu masa 1 kg, aezat pe un plan orizontal cu frecare, este tras

cu o for F=8N ce face unghiul cu orizontala. Acceleraia corpului este maxim pentru =450. Coeficientul de frecare ntre corp i plan este:
1 2 3

a) 2

b)

2 2

c) 1

d)

e) 2

16. ntr-un vagonet cu masa 200 kg ce se mic cu 10 m/s se las s cad

vertical de la nlimea 4 m (g=10 m/s2) un sac cu masa 50 kg. n urma ciocnirii se degaj cldura: a) 450 J b) 1250 J c) 4 kJ d) 3,75 kJ e) 2 kJ

64

17. Pentru a ridica un corp cu masa 10 kg vertical n sus cu acceleraia 2

m/s2, se folosete un scripete dublu. Corpul ce trebuie atrnat la cellalt capt al dispozitivului are masa: a) 10 kg b) 0,8 kg c) 2 kg d) 3 kg e) 1,5 kg

18. Pe un lac, o barc poate strbate o distan dus-ntors cu viteza medie

20 km/h. Pe un ru ce curge cu viteza 5 km/h, barca poate strbate aceeai distan dus-ntors cu viteza medie: a) 20 km/h b)21,25 m/h c) 22,5 km/h d)18.75 m/h e)20,75 m/h

65

T E S T U L 17
1. Fie ecuaia x 2 + (m + 1) x + m 2 = 0 , m R i x1 , x2 rdcinile sale.

Pentru ce valori ale lui m avem: x12 + x22 < 1 ? a) m < 1 b) m > 2 c) m (,0) (2, ) d) m (1,2) e) m (1,2)

2. S se calculeze M = 1 + 4 + 7 + ... + 3n + 1
(3n + 2)( n + 1) 2

a) 100

b)

c) 3n + 2

d) (3n + 2) n / 2

e) n

3. Care este modulul numerelor complexe a + bi = 1 + i ?


4

a) 2

b) 1

c) 3

d)

e)

4. S se afle mulimea tuturor valorilor x R , pentru care are loc inecuaia e x 1 < 1 ?

a) x < 2

b) x < 1

c) (0, 1) ( 2, ) d) (1, + )

e) (0, + )

5. Fie f : (0, ) R , f ( x) =

x 2 + 1 . S se calculeze f (1) . d)

a)

2 2

b)

c) 1

2 1

e) 2

6. Fie f : R R , f ( x) = x + a . Pentru ce valoari ale lui a , funcia f este continu pe R ?

a) 1

b) -1

c) 0

d) (, )

e) (0, )

7. Fie f : R R , f ( x) = x + 1 . Calculai S = f d (1) f s(1) .


66

a) 1 b) -1 c) 2 d) 0 e) -2 8. Fie f : (0, + ) R , f ( x) = x 2 ln x . S se calculeze aria mulimii mrginite de graficul lui f , axa Ox i dreptele x = 1 , x = e . a)

3e 5 4

b)

3e 2 5 2

c)

2e 3 + 1 9

d)

3e 2 2 4

e)

3e 2 5 4

9. Aria triunghiului dreptunghic ABC (BC este ipotenuza) este egal cu 12 , iar suma catetelor este 11. Se cere valoarea ipotenuzei.

a) 15

b) 8

c) 6

d)

69

e)

73

10. Care este aria total a unui tetraedru regulat de muchie 1 ?

a)

b) 9

c) 1

14. Un planor are viteza 180 km/h. nlimea maxim la care se poate

ridica (g=10 m/s2) este: a) 125 m b) 250 m c) 500 m d) 144 m e) 225 m

15. Pentru ca un corp aezat pe un plan nclinat sub unghiul 300 s nu

lunece pe plan, trebuie presat pe plan cu o for minim egal cu greutatea sa. Coeficientul de frecare are valoarea: a) 0,21 b) 0,23 c) 0,27 d) 0,42 e) 0,22

16. Dou corpuri cu masele 1 kg i respectiv 2 kg sunt legate printr-un fir

subire trecut peste un scripete ideal. De corpul mai uor se trage vertical cu o for astel nct el coboar uniform accelerat cu acceleraia 1 m/s2 (g=10 m/s2). Fora cu care trebuie susinut scripetele este: a) 20 N b) 25 N c) 30 N d) 44 N e) 27 N

17. Motorul unui autovehicul cu masa 1 t are puterea 150 kW. Panta

rampei de nclinare maxim pe care o poate urca autovehiculul cu viteza constant 108 km/h este (g=10 m/s2):
1 2

a) 1

b)

3 3

c)

3 2

d)

e) 0,6

18. O minge de tenis cu masa 100 g este aruncat de rachet cu viteza

216 km/h. Pe durata ciocnirii racheta se deplaseaz 20 cm. Fora medie de impact ntre rachet i minge este: a) 800 N b) 900 N c) 1 kN d) 1,2 kN e) 1,8 kN

68

T E S T U L 18
1. Dac rdcinile ecuaiei x 2 + x + 1 = 0 sunt x1 i x2 , s se calculeze
x13 + x 2 3 .

a) 1

b) 2

c) 3

d) 0

e) 5

2. Fie a, b, c, d, o progresie geometric de raie q > 0. Dac d/b = 9 i b a = 10, s se afle c.

a) 11

b) 21

c) 30

d) 0

e) 45

3. Care numr este mai mare ?

a)

b)

c)

d)

e) 2

4. S se rezolve inecuaia ln(ln( x 1)) > 1 .

a) x > 1

b) x > e

c) x > e e

d) x > e e + 1

e) x > 5

5. S se calculeze :
1 2

x5 1 . x 1 x 1 lim
c) 4 d) e) 0

a) 5

b)

6. Fie funcia f : R R , f ( x) = e valoare a funciei pe intervalul [0 , 1] ?

x2 2

. Care este cea mai mare

a) 0

b) 1

c) 2

d)

2 e

e)

69

7. Funcia

f : [0, ) [0, ) , f ( x) =

x+2 . Cte asimptote are x +1


d) 0 e) 4

aceast funcie ? a) 1
1

b) 2

c) 3

8. Dac I =

xe x

dx atunci
c) I > 3 d) I < 0 e) I > 5

a) I < 1

b) I > 2

r r ( O, i , j ) , se consider vectorii 9. n reperul cartezian r r r r vn = (n 2 1) i + (2n ) j , n N . Fie Ln lungimea vectorului vn . S se L calculeze lim n n n2
a) b) 0 c) 1 d) -1 e) 2

= 900 ) are lungimea nlimii 10. Un triunghi dreptunghic isoscel ABC ( A din A egal cu 3. Dac S este aria triunghiului, atunci care afirmaie este adevrat?
a) S < 1 b) S = 9 c) S >15 d) S > 20 e) 14,4 <S<15

11. E = sin 6 x + cos 6 x este

a) 1

b) -1

c) sin 2 2 x + 1

d)1

3 sin 2 2 x e) 2 sin 4 x 4

12. Aria triunghiului ABC este 100. Mijloacele laturilor acestui triunghi formeaz un nou triunghi, A1 B1C1 . Mijloacele laturilor triunghiului A1 B1C1 formeaza un alt triunghi, A2 B2 C 2 , i aa mai departe. S se afle cel mai mare n astfel nct aria triunghiului An Bn C n s fie mai mare dect 0,1.

a) 2

b) 5

c) 4

d) 10

e)

70

13. O molecul se deplaseaz n direcie orizontal cu viteza 500 m/s ntre

doi perei verticali ce se deplaseaz pe aceeai direcie, unul spre cellalt, cu vitezele de 1 m/s fiecare. Dup cinci ciocniri, viteza moleculei a devenit: a) 510 m/s b) 495 m/s c) 500 m/s d) -500 m/s e) 505 m/s

14. Puterea maxim dezvoltat de motorul unui vehicul este 75 kW. Fora

de rezisten la naintare este proporional cu ptratul vitezei (Frez=kv2 cu k=0,6 kg/m). Viteza maxim ce poate fi atins de vehicul este: a) 180 km/h b) 244 km/h c)216 km/h d) 150 km/h e) 320 km/h

15. Coeficientul de frecare ntre picturile de ap i acoperiul unei case

este

1 . Pentru ca apa s se scurg ct mai repede de pe acoperi, panta 3

acestuia trebuie s fie:


1 3
1 2

a) 3

b) 2

c) 1

d)

e)

16. De la nlimea 20 m se lanseaz pe orizontal un corp care strbate

distana 100 m n direcie orizontal pn la punctul de cdere (g=10 m/s2). Viteza lansrii a fost: a) 25 m/s b) 40 m/s c) 50 m/s d) 80 m/s e) 100 m/s

71

17. n cursul micrii unui corp cu masa 2 kg, forele conservative

efectueaz lucrul 110 J, cele neconservative efectueaz lucrul de -50 J iar impulsul corpului se dubleaz. Viteza corpului a devenit: a) 12 m/s b) 14,1 m/s c) 3,46 m/s d) 24,6 m/s e) 20 m/s

18. n timpul t, un punct material strbate distana d cu viteza v1, apoi se

deplaseaz un timp t cu viteza v2, apoi se deplaseaz cu viteza v3 pe distana 2d. Viteza medie n cursul acestei micri este: a) 5 m/s b) 7/3 m/s c) 11/3 m/s d) 17/4 m/s e) 6 m/s

72

T E S T U L 19
1. S se rezolve inecuaia

1 1 2 . x 1 x 3x + 2
b) x (1,2 ) (3, ] , e) x ( ,1) (2,3] c) x (1,2 ) ,

a) x ( ,1) (2, ], d) x (3, ],

2. S se afle m astfel nct ntre rdcinile ecuaiei x 2 mx + 8 = 0 s

existe relaia x1 = 2 x 2 . . a) m=-2, b) m=6 sau m=-6, c) m=2, d) m=8, e) m=12 sau m=-12

3. Se consider binomul a + b . Dac suma coeficienilor binomiali de

)n

rang par este 64, ct este n ? a) 7 b) 6 c) 8 d) 10 e) 9

1 m x 4. Aflai m astfel nct determinantul matricei A = 0 x 1 s fie 1 1 1

diferit de zero pentru ( )x R. a) m =

3 , 4

3 b) m , , , 4

3 c) m , , 4

d) m R ,

e) m .

5.

Fie funcia

f :RR ,

sin( x + 1) x 2 x 2 x < 1 1 x = 1 . S se f ( x) = ( x 2 + x + 1) x > 1

calculeze 2 + 2 pentru cazul n care funcia f este continu pe R. a) 1 b) 2 c) 3 d) 9 e) 10

73

6. Fie funcia f : R R ,

f ( x ) = 2 x + cos x . Atunci :

a) f este strict cresctoare, puncte de extrem local, surjectiv


1

b) f este strict descresctoare,

c) f are

d) f are puncte de inflexiune,

e) f nu este

7. S se calculeze lim

1 dx . x n +1
c) 0 d) ln2 e) -ln2

a) 1

b) 1

8. Aria suprafeei cuprinse ntre curbele de ecuaii y = x 2 i y 2 = 8 x

este a)
2 2 1 , 3

b)

8 , 3

c)

7 , 3

d) 4,

e)

40 3

9. n reperul cartezian xOy, se consider punctele : A(1,1), B(4,2),

C(2,4), D(-2,3). S se calculeze aria patrulaterului ABCD. a) 4


10.

b) 19

c) 11

d) 3

e) 19

e) x 2 + y 2 8 x 10 y + 16 = 0
12. Soluiile ecuaiei sin 2 x + 3 sin x + 2 = 0 sunt
(4n + 1) (4k 1) a) x n Z , b) x k Z, 2 2 (4k 1) c) x k Z , d) x {(2n 1) n Z }, 4 (4k 1) e) x k Z 4

13. O bomb cu masa 150 kg este proiectat astfel nct cznd de la

nlimea 8 km s poat penetra planee de beton cu grosimea 1 m nainte de detonare. Pentru aceasta, fora de rezisten din partea betonului nu trebuie s depeasc valoarea: a) 180 kN b) 720 kN c) 2,4 MN d) 12 MN e) 28 MN

14. De la sol trebuie lansat un proiectil care sa poat trece peste un turn cu

nlimea 12 m aflat la distana 16 m n direcie orizontal. Pentru aceasta, viteza minim a proiectilului trebuie s fie: a) 8 5 m/s b) 20 m/s c) 10 3 m/s d) 25 m/s e) 20 2 m/s

15. Un corp se deplaseaz rectiliniu dup legea x=4t2-8t-12. ntre

momentul cnd corpul este n repaus i momentul cnd trece prin origine, el strabate distana: a) 8 m b) 4 m c) 12 m d) 10 m e) 16 m

16. Un corp cu masa 2 kg este lansat sub unghiul cu viteza 25 m/s de la

nlimea 120 m. Corpul va atinge viteza 28 m/s la nlimea:


75

a) 16 m

b) 62.75 m

c) 98 m

d) 112.05 m

e) 140 m

17. Dou corpuri cu masele 1 kg i respectiv 3 kg sunt prinse printr-un fir

subire trecut peste un scripete ideal. Scripetele este ridicat cu acceleraia 1 m/s2 fa de sol. Acceleraiile corpurilor fa de sol sunt: a) 5 m/s2 m/s2 b)1,5 i 6 m/s2 c) 4 i 6 m/s2 d) 2 i 4 m/s2 e) 6,5 i 4,5

18. Pe un plan nclinat cu unghiul =600 i avnd unghiul de frecare

=450, un corp lsat liber parcurge distana 7,3 m n timpul:


a) 4 s b) 12 s c) 10 s d) 1 s e) 2 s

76

T E S T U L 20
1. tiind c ecuaia x 3 mx 2 2 x + 6 = 0 , m R , are o rdcin x1 = 2 , s se determine m i celelalte dou rdcini.

a) m = 3, x 2 = 2 , x3 = 3 , c) m = 7, x 2 = 2 , x3 = 1 , e) m =

b) m = 7, x 2 = 2 , x3 = 1 , 5 d) m = , x 2 = 2 , x3 = 3 , 3

5 , x2 = 3

2 , x3 = 3

2. Suma modulelor soluiilor ecuaiei 2 2 x + 2 9 2 x + 2 = 0 este: a) 9 d) 1 b) 1 c) 3 e) 9 4 4


3. Pentru ce valoare a parametrului real m , rdcinile ecuaiei x 3 6 x 2 + 11x m = 0 sunt n progresie aritmetic ?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 6

e) -3

x + my + z = 0 4. S se determine m R , astfel nct sistemul x + y + mz = 0 x + 2y + z = 0 admit soluie diferit de soluia nul.

a) m R { 1,2}, b) m { 1,2}, e) m ( ,1) (2, )


3

c) m { 1,2}

d) m (1,2 ) ,

5. S se calculeze lim

x3 x 2 + 1 x2 + x
c) 3

x3 + 2x 2 2 x 2 3x
d)

.
e) 1

a) 0

b) 1

6. Fie funcia f : (0, ) R , minim a acestei funcii ?

f ( x) = x ln x .

Care este valoarea

a) 1

b) e

c) 1

d)

e) 1

77

ln x . Calculai aria suprafeei x 1 determinat de graficul funciei f , axa Ox i dreptele de ecuaie x = e 2 i x = e . 1 e2 1 e2 1 5 3 b) , c) , d) , e) a) e , e 2 2e 2 2e 2


7. Fie funcia

f : (0, ) R , f ( x) =

x 2 ( x + 1) 8. Pentru funcia f : R R , f ( x) = x2 + 1

13. La un interval de 4 s se lanseaz de la sol vertical n sus dou corpuri

identice cu viteza 100 m/s fiecare. n momentul ntlnirii are loc o ciocnire plastic. Viteza corpului rezultat n urma ciocnirii este: a) 0
14.

b) 20 m/s

c) 40 m/s

d) 10 m/s

e) 100 m/s

79

18. Pentru ca anvelopele unei maini ce se deplaseaz cu viteza 108 km/h

s nu fie solicitate la frecare ntr-o curb cu raza 200 m, unghiul de supranlare trebuie s aib tangenta egal cu: a) 0,3 b) 0,05 c) 0,25 d) 0,2 e) 0,45

80

RSPUNSURI
TESTUL 1 1. c) 2. a) 3. e) 4. d) 5. b) 6. d) 7. d) 8. c) 9. a) 10. d) 11. e) 12. a) 13. e) 14. c) 15. c) 16. a) 17. a) 18. b)

TESTUL 2 1. c) 2. d) 3. b) 4. e)

5. a) 6. b) 7. d) 8. b)

9. b) 10. a) 11. e) 12. c)

13. e) 14. d) 15. b) 16. d)

17. d) 18. a)

TESTUL 3 1. a) 2. b) 3. c) 4. d)

5. e) 6. c) 7. a) 8. c)

9. e) 10. b) 11. c) 12. e)

13. d) 14. a) 15. c) 16. c)

17. d) 18. d)

TESTUL 4 1. b) 2. a) 3. d) 4. e

5. c) 6. d) 7. e) 8. a)

9. b) 10. c) 11. d) 12. e)

13. a) 14. a) 15. b) 16. d)

17. c) 18. c)

TESTUL 5 1. b) 2. e) 3. d) 4. e)

5. d) 6. a) 7. d) 8. e)

9. c) 10. a) 11. c) 12. c)


81

13. b) 14. b) 15. b) 16. b)

17. e) 18. c)

TESTUL 6 1. b) 2. a) 3. e) 4. d)

5. c) 6. c) 7. a) 8. e)

9. c) 10. d) 11. b) 12. a)

13. c) 14. d) 15. b) 16. d)

17. d) 18. a)

TESTUL 7 1. d) 2. a) 3. e) 4. c)

5. b) 6. a) 7. c) 8. e)

9. e) 10. b) 11. d) 12. a)

13. a) 14. c) 15. b) 16. d)

17. c) 18. b)

TESTUL 8 1. a) 2. d) 3. c) 4. e)

5. b) 6. d) 7. a) 8. c)

9. e) 10. b) 11. a) 12. c)

13. d) 14. a) 15. b) 16. c)

17. b) 18. e)

TESTUL 9 1. c) 2. e) 3. a) 4. d)

5. b) 6. e) 7. c) 8. a)

9. e) 10. a) 11. b) 12. d)

13. a) 14. b) 15. a) 16. c)

17. d) 18. c)

TESTUL 10 1. a) 5. e) 2. b) 3. c) 4. d) 6. a) 7. b) 8. c)

9. d) 10. e) 11. a) 12. b)

13. a) 14. c) 15. a) 16. a)

17. e) 18. a)

82

TESTUL 11 1. a) 5. e) 2. b) 3. c) 4. d) 6. a) 7. b) 8. c)

9. d) 10. e) 11. a) 12. b)

13. d) 14. b) 15. d) 16. e)

17. e) 18. c)

TESTUL 12 1. a) 5. e) 2. b) 3. c) 4. d) 6. a) 7. b) 8. a)

9. d) 10. e) 11. a) 12. b)

13. c) 14. e) 15. a) 16. b)

17. c) 18. a)

TESTUL 13 1. a) 5. e) 2. b) 3. c) 4. d) 6. a) 7. b) 8. c)

9. d) 10. e) 11. a) 12. d)

13. c) 14. c) 15. b) 16. d)

17. c) 18. d)

TESTUL 14 1. b) 5. a) 2. c) 3. b) 4. e) 6. a) 7. c) 8. c)

9. a) 10. d) 11. a) 12. a)

13. b) 14. a) 15. a) 16. a)

17. d) 18. c)

TESTUL 15 1. d) 5. a) 2. d) 3. a) 4. d) 6. a) 7. a) 8. a)

9. a) 10. c) 11. d) 12. c)

13. a) 14. c) 15. a) 16. c)

17. a) 18. d)

83

TESTUL 16 1. a) 5. b) 2. c) 3. a) 4. c) 6. a) 7. c) 8. e)

9. b) 10. d) 11. a) 12. c)

13. c) 14. a) 15. c) 16. c)

17. a) 18. d)

TESTUL 17 1. c) 5. a) 2. b) 3. e) 4. b) 6. d) 7. d) 8. c)

9. e) 10. a) 11. c) 12. c)

13. c) 14. a) 15. c) 16. d)

17. b) 18. b)

TESTUL 18 1. b) 5. a) 2. e) 3. c) 4. d) 6. b) 7. b) 8. a)

9. c) 10. e) 11. d) 12. c)

13. a) 14. a) 15. a) 16. c)

17. b) 18. c)

TESTUL 19 1. e) 5. e) 2. b) 3. a) 4. c) 6. a) 7. c) 8. b)

9. e) 10. d) 11. e) 12. b)

13. d) 14. a) 15. e) 16. d)

17. e) 18. e)

TESTUL 20 1. a) 5. e) 2. c) 3. d) 4. b) 6. a) 7. d) 8. b)

9. c) 10. a) 11. c) 12. e)

13. a) 14. e) 15. a) 16. b)

17. c) 18. e)

84