Sunteți pe pagina 1din 45

Diareea acuta la copil

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [M1132001] Care dintre urmatoarele bacterii incriminate in producerea diareei la sugar poseda cinci tipuri de tulpini patogene: enterotoxigen, enteroinvaziv, enteroadeziv, enteropatogen, enterohemoragic: (pag. 349) A: Yersinia enterocolitica B: Shighella C: Salmonella D: Escherichia coli E: Staphylococcus aureus Vezi raspuns 2. [M1132002] Urmatoarele mecanisme de aparare ale gazdei impotriva agentilor patogeni ai diareei acute sunt adevarate, cu EXCEPTIA: (pag. 349) A: Aciditate gastrica B: Secretie locala adecvata de IgA secretor C: Motilitatea intestinala D: Stimularea adenilciclazei enterocitare E: Microflora saprofita intestinala Vezi raspuns 3. [M1132003] Tratamentul antimicrobian al unei diarei acute este justificat in urmatoarele situatii, cu EXCEPTIA: (pag. 355, 356) A: Coproculturi pozitive B: Scaune cu mucus, puroi si/sau sange C: Coprocitograma cu peste 10 PMN/camp D: Tablou clinic sever: scaune lichide numeroase, febra, deshidratare acuta >= 10% E: Circumstante epidemiologice sugestive pentru o infectie bacteriana: spitalizare recenta, mediu sociocultural precar, malnutritie asociata, varsta mica, igiena deficitara, etc Vezi raspuns 4. [M1132004] Urmatoarele afirmatii referitoare la mecanismul de producere a bolii diareice acute prin germeni enteroinvazivi sunt adevarate, cu exceptia: (pag. 350) A: Boala poate fi produsa de virusuri B: Boala poate fi produsa de Clostridium difficile C: Dupa infectie, germenele prolifereaza in lumenul intestinal colonizind si colonul D: Microorganismul se multiplica in enterocit si determina aparitia unei inflamatii acute la nivelul mucoasei intestinale E: La nivelul mucoasei intestinale apar hiperemie, edem, ulceratii si exudat intraluminal Vezi raspuns 5. [M1132005] Urmatoarele afirmatii privind mecanismul diareei produse de Giardia lamblia sunt adevarate, cu exceptia: (pag. 351) A: Parazitul actioneaza ca o membrana mecanica impiedicind absorbtia B: Parazitul nu produce injurie directa la nivelul mucoasei intestinale C: in cursul bolii se elibereaza exotoxine parazitare D: Parazitii determina o reactie imunologica impotriva gazdei E: Motilitatea intestinala este afectata Vezi raspuns 6. [M1132006] Urmatoarele enunturi explica de ce boala diareica la sugar se complica precoce cu deshidratare severa, cu exceptia: (pag. 352) A: Pierdere insensibila mai mare decit adultul

B: Volum redus de apa extracelulara C: Pierderi fecale de apa mari D: Turn-over intestinal rapid E: Sensibilitate crescuta la enterotoxine Vezi raspuns 7. [M1132007] In tratamentul bolii diareice acute se recomanda tratament antibiotic in urmatoarele circumstante, cu exceptia: (pag. 355) A: Stari de malnutritie la orice virsta B: Mediu socio-economic si cultural precar C: Dovada etiologiei virale D: Sugar alimentat artificial E: Scaune cu mucus, puroi si singe Vezi raspuns 8. [M1132008] Care din urmatoarele tipuri de E Coli care provoaca diaree acuta este incriminat in producerea sindromului hemolitic uremic: (pag. 349) A: E Coli enteropatogen B: E Coli enterotoxigen C: E Coli enteroinvaziv D: E Coli enterohemoragic O157 H7 E: E Coli enteroadeziv Vezi raspuns 9. [M1132009] Urmatorii factori sunt considerati favorizanti pentru aparitia diareii acute la sugar, cu o singura exceptie: (pag. 351) A: Alimentatia artificiala B: Conditii defectuoase de igiena C: Malnutritia D: Varsta mica E: Malformatiile obstructive ale tubului digestiv Vezi raspuns 10. [M1132010] Simptomatologia diareilor acute infectioase se caracterizeaza prin urmatoarele semne si simptome, cu o singura exceptie: (pag. 352) A: Anorexie B: Varsaturi C: Scaune lichide, frecvente D: Hepatosplenomegalie E: Febra Vezi raspuns

11. [M1132011] Tratamentul dietetic al diareii acute care evolueaza la un sugar de 3 luni alimentat artificial se face in felul urmator, cu o singura exceptie: (pag. 354, 355) A: Continuarea alimentatiei anterioara imbolnavirii B: Solutii orale de rehidratare orala (gesol) C: Dieta de tranzitie cu supa de morcov D: Realimentarea progresiva cu lapte delactozat E: Realimentarea progresiva cu lapte de soia daca se suspecteaza alergie la proteinele laptelui de vaca Vezi raspuns 12. [M1132012] Solutiile pentru rehidratare orala au urmatoarea compozitie, cu o singura exceptie Toate ingredientele sunt dizolvate in apa fiarta si racita: (pag. 29, 354) A: ClNa B: Bicarbonat de sodiu C: ClK D: Fosfati

E: Glucoza Vezi raspuns 13. [M1132013] Urmatoarele reprezinta mecanisme de aparare ale organismului gazda impotriva infectiei digestive cu germeni bacterieni cu exceptia: (pag. 349) A: Secretia pigmentilor biliari B: Aciditatea gastrica C: Imunitatea locala intestinala care include secretia locala de IgA secretor D: Microflora saprofita intestinala E: Secretia de mucus Vezi raspuns 14. [M1132014] Urmatoarele afirmatii in legatura cu fiziopatologia diareii acute sunt corecte, in afara de: (pag. 351) A: Accelerarea peristaltismului intestinal limiteaza absorbtia apei si electrolitilor din lumen B: Este interferat procesul de transport celular activ pentru apa si sodiu C: Lichidele pierdute pe cale digestiva sunt izotone D: Este tulburata in special digestia proteinelor E: Activitatea dizaharidelor intestinale este scazuta Vezi raspuns 15. [M1132015] In cazul diareilor survenite dupa antibioterapie orala indelungata, agentul patogen incriminat este (pag. 349) A: Klebsiella B: Vibrio choberae C: Clostridium difficile D: Salmonella E: Shigella Vezi raspuns 16. [M1132016] Urmatoarele afirmatii in legatura cu diareea acuta sunt corecte, in afara de: (pag. 349) A: Diareea acuta de etiologie infectioasa se transmite pe cale fecal/orala B: Diareile acute de etiologie virala nu asociaza sindrom de deshidratare acuta C: in diareile acute de etiologie virala, rotavirusul este cel mai frecvent intalnit D: Rotavirusul este un important agent nozocomial E: Rotavirusul este responsabil de diareile acute contactate in spital in timpul sezonului rece Vezi raspuns 17. [M1132017] Urmatoarele afirmatii in legatura cu etiologia diareilor acute sunt corecte, in afara de: (pag. 349) A: E Coli enterotoxigen este cauza principala a diareilor acute ale sugarului B: E Coli enterohemoragic, serotipul O157 H7 este cea mai frecventa cauza a colitei hemoragice C: E Coli O157 H7 este intalnit in diareea sanghinolenta de la debutul sindromului hemolitic uremic (SHV) D: Salmonella netiphyca este a doua cauza, ca frecventa a diareei bacteriene la sugarii mai mici de 6 luni E: Shigella este agentul etiologic cel mai frecvent izolat in diareea noului nascut Vezi raspuns 18. [M1232018] Intervin in apararea locala impotriva agentilor patogeni care produc diaree acuta urmatoarele mecanisme, cu EXCEPTIA: (pag. 349) A: aciditatea gastrica B: secretia locala de IgA C: motilitatea intestinala D: peristaltica gastrica E: microflora saprofita intestinala Vezi raspuns

19. [M1232019] Urmatoarele bacterii enteropatogene produc diaree acuta prin mecanism citotoxic, cu EXCEPTIA: (pag. 351) A: Shigella B: E Coli enteropatogen C: E Coli enterohemoragic D: Clostridium difficile E: Salmonella Vezi raspuns 20. [M1232020] Diareea cu germeni enteroinvazivi are urmatoarele caracteristici, cu EXCEPTIA: (pag. 352) A: debut cu febra B: alterarea rapida a starii generale C: anorexie D: scaune voluminoase, lucioase, deschise la culoare E: produse patologice in scaune: puroi, singe Vezi raspuns 21. [M1232021] Cantitatea de lichide care se recomanda in rehidratarea formelor usoare de deshidratare in cazul diareilor acute la copil este de: (pag. 354) A: 20 ml/kg B: 30 ml/kg C: 40 ml/kg D: 50 ml/kg E: 100 ml/kg Vezi raspuns 22. [M1232022] Cantitatea de lichide care se recomanda in rehidratarea formelor medii de deshidratare in cazul diareilor acute la copil este de: (pag. 354) A: 20 ml/kg B: 30 ml/kg C: 40 ml/kg D: 50 ml/kg E: 100 ml/kg Vezi raspuns 23. [M1232023] Cantitatea de lichide recomandata in rehidratarea orala la copilul cu diaree acuta se administreaza in decurs de: (pag. 354) A: 2ore B: 4ore C: 8ore D: 16 ore E: 12 ore Vezi raspuns 24. [M1332024] Urmatoarele examene de laborator sunt patologice in diareea acuta la copil cu EXCEPTIA: (pag. 352-353) A: Coprocitograma cu PN B: Coprocultura pozitiva C: Steatoree abundenta D: Examen coproparazitologic pozitiv pentru Giardia E: Kit - Rotazim -Elisa pozitiv Vezi raspuns 25. [M1332025] Solutia (Gesol) folosita pentru rehidratare orala in diareea acuta contine urmatorii compusi cu EXCEPTIA: (pag. 354) A: NaCl B: Bicarbonat de Sodiu C: KCl

D: Carbonat de Calciu E: Glucoza Vezi raspuns 26. [M1332026] Mentionati care este virusul enteropatogen responsabil de 25% din cazurile de diaree acuta: (pag. 349) A: adenovirus enteric B: astrovirus C: Rotavirus D: Calcivirus E: Norwalk-like virus Vezi raspuns 27. [M1332027] Mentionati carui tip de E Coli apartine serotipul 157 H 7 (pag. 349) A: enteropatogen B: enterotoxigen C: enteroinvaziv D: enterohemoragic E: enteroadeziv Vezi raspuns 28. [M1332028] Care dintre germenii enuntati, este a doua cauza ca frecventa in rindul etiologiilor bacteriene ale diareei la sugarii sub 6 luni: (pag. 349) A: E Coli B: Salmonella netiphyca C: Shigella D: Campylobacter pylori E: Yersinia enterocolitica Vezi raspuns 29. [M1332029] Mecanismele diareei prin germeni enteroinvazivi sunt urmatoarele cu EXCEPTIA: (pag. 350) A: germenul prolifereaza in lumenul intestinal B: colonizeaza eventual si colonul C: aderenta germenilor D: elibereaza enterotoxine E: invazia mucoasei intestinale si apoi inflamatie Vezi raspuns 30. [M1432030] Toate datele urmatoare despre diareea acuta produsa de rotavirus sunt corecte, in afara de: (pag. 350) A: Perioada de incubatie este de 48-72 ore B: Invazia virala se asociaza cu scaderea numarului de enterocite C: Incidenta maxima este semnalata la copilul in varsta de 0-4 luni D: Evolutie autolimitata E: Scaderea activitatii dizaharidazice Vezi raspuns 31. [M1432031] Care din afirmatiile urmatoare despre mecanismul diareei parazitare este falsa: (pag. 351) A: Parazitul determina o reactie imunologica impotriva gazdei B: Parazitul actioneaza ca o membrana mecanica, impiedicand absorbtia intestinala C: Accelereaza turnoverul mucoasei intestinale D: Se multiplica in enterocit si determina aparitia unei inflamatii acute E: Altereaza tiparul normal al motilitatii intestinale Vezi raspuns 32. [M1432032] Aportul lichidian minimal recomandat pentru un sugar de 6 luni cu deshidratare usoara prin diaree este (pag. 354)

A: 75mlKgcorp B: 60ml/Kg corp C: 100ml/Kg corp D: 150ml/Kg corp E: 50 ml/kg corp Vezi raspuns 33. [M1432033] Care dintre urmatoarele este cea mai frecventa cauza de diaree acuta la sugari si copii: (pag. 349) A: Greselile alimentare B: Bacteriile C: Virusurile D: Parazitii E: Substantele chimice Vezi raspuns 34. [M1432034] Coprocitograma este examenul de laborator prin care se numara (pag. 352) A: Hematiile B: Celulele epiteliale C: Leucocitele D: Bacteriile E: Granulele de amidon Vezi raspuns 35. [M1532035] Care din urmatoarele afirmatii privind diareea acuta cu rotavirus la copil este falsa? (pag. 350, 351, 352) A: este mai frecventa la sugar si copilul mic (intre 4-24 de luni) B: este mai frecventa in cursul verii C: rotavirusul invadeaza vilozitatile intestinului subtire D: boala diareica este precedata de varsaturi E: de obicei, boala este autolimitata Vezi raspuns 36. [M1532036] Aspectul caracteristic deshidratarii acute la sugari, comparativ cu varstele mari, este dat de urmatoarele, cu EXCEPTIA: (pag. 352) A: volumul mai mic la sugar al apei extracelulare B: pierderea fecala de apa mai mare ca raspuns la infectiile intestinale C: turn-over zilnic instestinal mai rapid D: sensibilitatea crescuta la enterotoxine E: sugarul are o pierdere insensibila mai mare Vezi raspuns 37. [M1532037] OMS si UNICEF au propus pentru rehidratarea orala in tratamentul diareilor acute la copil urmatoarea varianta: (pag. 353) A: administrarea de ceai zaharat 5% B: administrarea de apa fiarta si racita C: administrarea de solutii hipertone de NaCl D: administrarea unor solutii hidroelectrolitice cu adaos de glucoza E: administrarea de ser fiziologic Vezi raspuns 38. [M1532038] Urmatoarele tipuri de E Coli sunt incriminate in producerea diareei acute la sugar, cu EXCEPTIA: (pag. 349) A: enteropatogen B: enterotoxigen C: enterohemoragic D: enteroadeziv E: enterosepsis Vezi raspuns

39. [M1532039] Mecanismele prin care bacteriile enteropatogene produc diaree la copil sunt urmatoarele, cu EXCEPTIA: (pag. 350) A: mecanismul invaziv B: mecanismul citotoxic C: mecanismul osmolar D: mecanismul toxigenic E: mecanismul de aderenta Vezi raspuns 40. [M1532040] Urmatoarele sunt mecanisme de aparare a organismului gazda impotriva agentilor patogeni care produc diaree acuta, cu EXCEPTIA: (pag. 349) A: aciditatea gastrica B: secretia de amilaza pancreatica C: imunitatea locala intestinala (secretia locala de Ig A secretor) D: secretia de mucus E: microflora saprofita intestinala Vezi raspuns 41. [M2232041] Care dintre afirmatiile referitoare la diareea acuta sunt valabile: (pag. 348) A: este definita ca eliminarea prea rapida a unor scaune de consistenta normala; B: in cazul diareilor repetate consecinta este malnutritia; C: toti agentii etiologici se transmit prin produse de sange; D: pot aparea endemii cu Salmonella; E: transmiterea prin alimente contaminate nu este posibila Vezi raspuns 42. [M2232042] Care etiologie virala este mai des intalnita in diareea acuta: (pag. 349) A: adenovirusul; B: picornavirusul; C: rotavirusul; D: parainfluenzae tip B; E: parainfluenzae tip A; Vezi raspuns 43. [M2232043] Se considera ca cea mai importanta cauza a diareilor bacteriene la sugar este: (pag. 349) A: Shigella; B: Salmonella; C: E Coli enterotoxigen; D: E Coli enteroinvaziv; E: E Coli enterohemoragic Vezi raspuns 44. [M2232044] Care este agentul infectios implicat in declansarea sindromului hemolitic uremic: (pag. 349) A: E Coli enterohemoragic tipul A4 H7; B: E Coli enteroadeziv; C: E Coli enterohemoragic serotipul O157 H7; D: Salmonella grup B; E: Klebsiella Vezi raspuns 45. [M2232046] Mecanismul diareei prin enteroinvazivi nu implica: (pag. 350) A: secretia unei citotoxine; B: aderenta germenilor de mucoasa; C: invazia mucoasei; D: multiplicare in enterocit; E: inflamatie cu ulceratia mucoasei Vezi raspuns

46. [M2232047] Care dintre afirmatiile legate de modul de actiune al enterotoxinelor nu sunt valabile: (pag. 350-351) A: se leaga de un receptor specific al mucoasei; B: stimuleaza adenilciclaza; C: produce secretia activa de apa si electroliti; D: determina diaree secretorie; E: determina diaree motorie Vezi raspuns 47. [M2232048] Leucocitele sunt prezente in scaun in diareea prin mecanism: (pag. 352) A: citotoxic; B: enteroinvaziv; C: enterotoxigen; D: enteroaderent; E: nu depinde de mecanism Vezi raspuns 48. [M2232049] Bacteriile enteropatogene pot produce diaree prin urmatoarele mecanisme, cu exceptia: (pag. 350) A: citotoxic; B: parazitar; C: invaziv; D: aderenta; E: toxigenic Vezi raspuns 49. [M2232050] Care este mecanismul de actiune al Vibrio cholerae? (pag. 351) A: citotoxic; B: toxigenic; C: parazitar; D: invaziv; E: aderenta Vezi raspuns 50. [M2232051] Care afirmatie este falsa despre diareea produsa prin aderenta? (pag. 351) A: se produce prin disolutia glicocalixului; B: scade capacitatea de absorbtie efectiva a marginii in perie; C: E Coli enteropatogen actioneaza prin acest mecanism; D: apare aplatizarea vilozitatilor; E: E Coli nu poate adera decat de mucoasa colonului; Vezi raspuns 51. [M2232052] Care antibiotice se indica in diareile cu Clostridium difficile? (pag. 356) A: Ampicilina; B: Vancomicina; C: Ceftriaxon; D: Biseptol; E: Cloramfenicol Vezi raspuns 52. [M2232053] Care afirmatie nu este adevarata despre principiile de rehidratare in diareile la copil? (pag. 353-354) A: in deshidratarile usoare se indica 50 ml/kg de lichid; B: solutiile care contin mai multe molecule stimuleaza absorbtia; C: solutiile tip GESOL contin 3,5 g KCl; D: Na se afla in solutiile de rehidratare orala in concentratie de 50 mEq/l; E: solutiile hipotone au risc de intoxicatie cu apa Vezi raspuns

53. [M2532054] Identificati afirmatia incorecta despre examenele de laborator din boala diareica acuta: (pag. 351,352) A: Prezenta elementelor patologice (mucus, puroi, sange) in scaun sugereaza diaree cu germeni enteroinvazivi B: Leucocitele (>10/camp) sunt prezente in scaun in infectiile cu germeni enteroinvazivi C: pH-ul acid al scaunelor pledeaza pentru originea bacteriana a diareei D: pH-ul < 5,5 al scaunelor pledeaza pentru cauze neinfectioase de diaree E: coprocultura ramane examenul crucial Vezi raspuns 54. [M2532055] Loperamidul se administreaza in diareea acuta in doza de: (pag. 355) A: 3mg/Kg B: 5mg/Kg C: 1mg/Kg D: 0,2mg/Kg E: 0,5mg/Kg Vezi raspuns 55. [M2532056] Parazitul care produce tipic diaree severa si prelungita la copiii cu imunodeficienta (SIDA) este: (pag. 349) A: Giardia lamblia B: Cryptosporidium C: Pneumocystis carini D: Enterobius vermicularis E: Taenia saginata Vezi raspuns 56. [M2532057] Cel mai intalnit virus enteropatogen responsabil de diareea acuta este: (pag. 349) A: Adenovirusul enteric B: Parvovirusul C: Coronavirusul D: Calicivirusul E: Rotavirusul Vezi raspuns 57. [M2532058] Fractiunea termostabila a enterotoxinei E Coli are urmatoarele caracteristici, cu o exceptie: (pag. 349) A: Nu se fixeaza pe enterocit B: Efectele sunt limitate la intestin C: Stimuleaza adenilatciclaza D: Are greutate moleculara mare E: Este foarte slab antigenica Vezi raspuns 58. [M2532059] Mecanismele de aparare pe care trebuie sa le depaseasca agentul patogen in producerea diareei acute sunt urmatoarele, cu o exceptie: (pag. 350) A: Motilitatea intestinala B: Fagocitoza C: Aciditatea gastrica D: Secretia de mucus E: Microflora saprofita intestinala Vezi raspuns 59. [M2532060] Care din urmatoarele afirmatii privind factorii favorizanti ai diareei acute este falsa? (pag. 351) A: Copilul mic are o rata de expunere mai crescuta la germeni enteropatogeni B: Numarul de receptori pentru rotavirus situati pe enterocit creste cu varsta C: Alimentatia artificiala creste mult riscul de diaree

D: Malnutritia este un factor favorizant important E: Imunitatea precara a sugarului contribuie la susceptibilitatea sa crescuta la infectii Vezi raspuns 60. [M2532061] Agentul antimicrobian recomandat in enteroinfectia cu Yersinia enterocolitica este: (pag. 356) A: Ampicilina B: Furazolidon C: Acid nalidixic D: Vancomicina E: Nu necesita tratament (se vor trata numai septicemiile) Vezi raspuns 61. [M2532062] Care este antibioticul cu care se trateaza starea de purtator de Salmonella? (pag. 356) A: Nu se trateaza B: Cloramfenicol C: Cefotaxim D: TMP-SMX E: Metronidazol Vezi raspuns 62. [M2532063] Agentul patogen implicat in etiologia diareei acute survenite dupa antibioterapie orala indelungata este: (pag. 349) A: Salmonella B: Pseudomonas aeruginoasa C: Clostridium difficile D: E Coli enteropatogen E: Clostridium perfringens Vezi raspuns 63. [M2532064] Identificati afirmatia incorecta despre tabloul clinic al diareei acute cu germeni enteroinvazivi: (pag. 352) A: este prezenta febra B: este prezenta anorexia C: scaunele contin elemente patologice (mucus, puroi,sange) D: scaunele sunt emise intotdeauna in numar foarte mare E: se asociaza alterarea rapida si severa a starii generale Vezi raspuns 64. [M2532065] Cea mai tipica reprezentare a mecanismului diareei prin actiune toxigena este data de : (pag. 351) A: Shigella B: Giardia lamblia C: Vibrio cholerae D: E Coli enteropatogen E: Clostridium difficile Vezi raspuns 65. [M2632066] Cea mai frecventa cauta a colitei hemoragice este: (pag. 349) A: E Coli enteropatogen B: E Coli enterotoxigen C: E Coli enterohemoragic D: E Coli enteroadeziv E: E Coli enteroinvaziv Vezi raspuns 66. [M2632067] Urmatoarele afirmatii despre diaree sunt adevarate, cu exceptia: (pag. 352) A: Deshidratarea;

B: Pierdere in greutate; C: Scaderea taliei; D: Diminuarea senzoriului; E: Febra Vezi raspuns 67. [M2632068] Care din urmatoarele afirmatii este adevarata referitor la Clostridium difficile: (pag. 350) A: Produce diaree prin mecanism citotoxic; B: Produce diaree prin mecanism invaziv; C: Produce diaree prin mecanism toxigenic; D: Produce diaree prin mecanism aderenta; E: Produce diaree prin imposibilitatea hidroxilarii acizilor grasi Vezi raspuns 68. [M2632069] Care din urmatoarele tipuri de E Coli nu este incriminat in producerea diareei la sugar: (pag. 351) A: E Coli enteroadeziv; B: E Coli enteropatogen; C: E Coli enteroneinvaziv; D: E Coli enterotoxigen; E: E Coli enterohemoragic Vezi raspuns 69. [M2632070] Urmatoarele afirmatii privind diareea cu Rotavirus sunt adevarate, cu exceptia: (pag. 352) A: Diareea este precedata de varsaturi; B: Scaunele diareice apar dupa varsaturi; C: Starea generala nu este sever influentata; D: Sugestiv este contextul epidemiologic diaree de vara; E: Varsaturile dureaza 8-12 ore Vezi raspuns 70. [M2632071] Simptomele clinice ale diareei cu germeni enteroinvazivi sunt urmatoarele, cu exceptia: (pag. 352) A: Febra; B: Alterarea rapida si severa a starii generale; C: Anorexie severa; D: Scaunele contin elemente patologice; E: Varsaturi "in jet, fara greturi Vezi raspuns 71. [M2632072] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pag. 352) A: Diagnosticul de diaree acuta nu se poate sustine in afara simptomului cardinal al bolii, si anume aparitia de scaune lichide; B: Diagnosticu de diaree acuta se sustine numai pe aparitia eritemului fesier ; C: Diagnosticul de diaree acuta se sustine pe: aparitia varsaturilor si a colicilor abdominale ; D: Diagnosticul de diaree acuta se sustine pe: schimbarea comportamentului copilului (mai capricios, indispus, inapetent) E: Diagnosticul de diaree acuta se sustine numai dupa ce 2 sau mai multe scaune sunt lichide Vezi raspuns 72. [M2632073] In diareea acuta, aparitia sindromului acut de deshidratare plaseaza bolnavul in categoria: (pag. 352) A: Diareilor usoare; B: Diareilor de gravitate medie; C: Diareilor grave; D: Aparitia complicatiilor; E: Exista si o alta afectiune concomitenta

Vezi raspuns 73. [M2632074] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pag. 352) A: Tenesmele si modificarile tonusului sfincterului anal sunt mai probabile in infectia dizenterica ; B: Tenesmele si modificarile tonusului sfincterului anal sunt simptome obligatorii ale bolii diareice acute; C: Tenesmele si modificarile tonusului sfincterului anal sunt simptome prezente nuami la copilul mare cu diaree acuta; D: Tenesmele si modificarile tonusului sfincterului anal sunt prezente nuami la sugarul cu diaree acuta, E: Tenesmele si modificarile tonusului sfincterului anal sunt prezente numai in cadrul aparitieie sindromului acut e deshidratare Vezi raspuns 74. [M2632075] Eritemul fesier este legat de urmatoarele conditii patologice: (pag. 352) A: Frecventa mai mare a scaunelor si modificarea ph-ului acestora favorizeaza aparitia eritemului fesier; B: Frecventa mai mare a scaunelor si modificarea ph-ului acestora nu favorizeaza aparitia eritemului fesier; C: Eritemul fesier apare doar in conditii de igiena precara; D: Eritemul fesier este legat de tipul alimentatiei primite de sugar; E: Eritemul fesier apare si in alte stari patologice decat in diareea acuta Vezi raspuns 75. [M2832076] Diareea prin mecanism enterotoxigen include urmatoarele aspecte, cu exceptia: (pag. 350) A: Aderarea germenului la mucoasa B: Eliberarea de enterotoxine C: Cuplarea enterotoxinei pe un receptor specific al mucoasei D: Scaderea concentratiei de AMPC E: Perturbarea transportului apei si electrolitilor Vezi raspuns 76. [M2832077] Referitor la solutia hidroelectrolitica sunt corecte urmatoarele cu exceptia: (pag. 354) A: NaCl, 3,5 g B: NaHCO3, 2,5 g C: KCl, 1,5 g D: Glucoza, 20 g E: Apa, 0,1 l Vezi raspuns 77. [M2932078] n caz de diaree, efectuarea unei coprocitograme are drept scop: (pag. 352, paragraf 17) A: Identificarea leucocitelor prezente n scaun, n caz de infectie cu germeni enteroinvazivi (mai mare de 10/camp) B: Identificarea pe cmpul microscopic al agentului patogen C: Determinarea unui titru crescut de anticorpi n infectiile cu rotavirus D: Aprecierea pierderilor de apasi Na pe cale renala E: Determinarea pH-ului n scaunele diareice Vezi raspuns 78. [M2932079] Care bacterie reprezinta cel mai bine mecanismul citotoxic in producerea diareei acute: () A: Shigella; B: Streptococ; C: V. cholarae; D: Yersenia enterocolitica;

E: Ps. aeruginosa. Vezi raspuns 79. [M2932286] Fractiunea termostabila (TS) a enterotoxinei E. coli se caracterizeaza prin: () A: greutate moleculara mare B: capacitate de fixare pe gangliozidele GM1 din peretii enterocitului C: antigenitate mare D: capacitate de stimulare a adenilciclazei E: asemanare cu toxina holerica Vezi raspuns 80. [M1132079] Urmatorii agenti etiologici ai diareilor infectioase apar cu izbucniri epidemice, cu EXCEPTIA: (pag. 348) A: Rotavirus B: Shighella C: Giardia D: Salmonella E: Astrovirus81. [M1132080] Care dintre urmatoarele examene de laborator sunt considerate cele mai utile pentru stabilirea etiologiei infectioase a unei diarei acute? (pag. 352, 353) A: Hemograma B: Coprocitograma C: Coprocultura D: Examenul sumar de urina E: Testul ELISA (Kitul Rotazim) Vezi raspuns 82. [M1132081] Compozitia corecta a celei mai populare dintre solutiile GESOL utilizate in tara noastra este urmatoarea, cu EXCEPTIA: (pag. 354) A: NaCl: 3,5 g B: KCl: 2,5 g C: Bicarbonat de sodiu: 1,5 g D: Glucoza: 20 g E: Apa: 1000 ml Vezi raspuns 83. [M1132082] Tratamentul dietetic al diareei acute in formularea de mai jos cuprinde erori frecvente in practica pediatrica din tara noastra Care sunt acestea? (pag. 354, 355) A: Dieta hidrica cu apa fiarta si racita B: Hidratarea orala cu solutii hidroelectrolitice tip GE-SOL C: Suspendarea alimentatiei cu lapte de mama pe durata diareei acute si inlocuirea sa cu dieta de tranzitie D: Introducerea in realimentare a unui lapte sarac in lactoza E: Reintroducerea preparatului cu care era alimentat anterior in diareile acute simple Vezi raspuns 84. [M1132083] Care din urmatoarele afirmatii privind mecanismul diareii prin actiune toxigena sunt adevarate: (pag. 350, 351) A: Etiologia poate sa fie virala sau parazitara B: Boala poate sa fie produsa de unele suse de Escherichia coli C: Germenii adera cu pilii la nivelul mucoasei intestinale si elibereaza una sau mai multe enterotoxine D: Scaunele contin mucus, puroi si singe E: Mucoasa intestinala prezinta leziuni histologice Vezi raspuns 85. [M1132084] Care din urmatoarele afirmatii privind modelul enteroinvaziv de boala diareica acuta sunt adevarate: (pag. 350) A: Boala poate fi produsa de virusuri

B: Boala poate fi produsa de Vibrio cholerae C: Boala poate fi produsa de Escherichia coli D: Aderenta germenilor este favorizata de mai multe mecanisme active (chemotaxis, adeziune bacteriana specifica, etc E: in diareile entroinvazive produse de Sallmonela, hemoculturile sunt negative Vezi raspuns 86. [M1132085] Care din urmatoarele afirmatii privind modelul citotoxic de boala diareica acuta sunt adevarate: (pag. 350) A: Citotoxinele sunt substante de origine bacteriana care produc alterare si moarte celulara B: Boala poate fi produsa de Yersinia enterocolitica C: Boala poate fi produsa de Escherichia coli D: Cel mai tipic agent bacterian care produce diaree acuta prin mecanism citotoxic este Shigella E: Tratamentele indelungate cu antibiotice orale favorizeaza aparitia diareii citotoxice produsa de Clostridium difficile Vezi raspuns 87. [M1132086] Care din urmatoarele afirmatii privind diareea acuta produsa de virusurile enteropatogene sunt adevarate: (pag. 349, 350) A: Rotavirusurile sunt responsabile de 25% din cazurile de diaree acuta B: Boala poate fi produsa de parvovirusuri C: Rotavirusurile nu produc leziuni la nivelul mucoasei intestinului subtire D: Boala diareica acuta produsa de rotavirusuri apare cel mai frecvent la nou-nascuti E: Boala diareica acuta de etiologie virala este autolimitata Vezi raspuns 88. [M1132087] Care din urmatoarele afirmatii privind tratamentul bolilor diareice acute sunt corecte: (pag. 353, 354) A: Prima etapa a tratamentului dietetic este dieta hidrica B: Dieta de tranzitie presupune administrarea unor vegetale antidiareice C: Realimentarea intr-o boala diareica la un sugar in primele 6 luni de viata se va face cu un preparat de lapte care sa contina cantitati crescute de lactoza D: in boala diareica de tip enterotoxigen, prioritara este terapia de rehidratare, in timp ce in boala diareica de tip enteroinvaziv, prioritar este tratamentul antiinfectios E: in bolile diareice entroinvazive sunt indicate antibiotice pe cale orala, neresorbabile Vezi raspuns 89. [M1132088] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pag. 354) A: Rehidratarea orala cu Gesol este recomandata in toate bolile diareice acute cu sindrom de deshidratare sub 10% din greutate B: Gesol-ul reconstituit ca solutie contine 50 mEqNa/l C: Prezenta glucozei in solutia de Gesol favorizeaza absorbtia ionilor de K D: Dieta de tranzitie a unei boli diareice acute se face exclusiv cu Gesol E: Rehidratarea parenterala devine obligatorie in toate bolile diareice acute in care deshidratarea depaseste 10% din greutate Vezi raspuns 90. [M1132089] Agentii etiologici ai diareii acute infectioase se transmit pe cale fecal-orala Urmatoarele bacterii sunt incriminate Sesizati exceptiile: (pag. 348) A: Salmonela B: Streptococul hemolitic C: Shigela D: Eseherichia coli E: Mycoplasma pneumoniae Vezi raspuns 91. [M1132090] Virusurile enteropatogene incriminate in etiologia diareilor acute produc diaree cu coproculturi negative Acestea sunt urmatorii: (pag. 349)

A: Virusul urlian B: Virusul hepatitic A C: Virusul herpetic D: Rotavirus E: Adenovirus enteric Vezi raspuns 92. [M1132091] Urmatorii factori sunt considerati protectori pentru a evita aparitia diareii la sugar: (pag. 351) A: Alimentatia naturala B: Starea buna de nutritie C: Vaccinari obligatorii efectuate la timp D: Administrarea zilnica de vitamina D oral E: Administrarea periodica de vitamine Vezi raspuns 93. [M1132092] Originea bacteriana a diareilor acute este demonstrata de urmatoarele examene de laborator: (pag. 352, 353) A: Coproculturi pozitive pentru germeni enteropatogeni B: Leucocitoza sau leucopenie cu devierea la stanga a formulei leucocitare C: Reactanti de faza acuta pozitivi D: Hiperglicemie E: Scaune cu pH acid Vezi raspuns 94. [M1132093] Identificati afirmatiile exacte din urmatoarele enumerari: (pag. 352, 353) A: Diareea cu rotavirus este precedata de varsaturi, dupa care apar scaune diareice apoase cu coproculturi negative B: Febra este caracteristica diareilor infectioase cu germeni enteroinvazivi C: Coprocitograma este pozitiva in infectiile digestive cu rotavirus D: pH-ul scaunului este alcalin in diareile bacteriene E: Coprocultura negativa exclude posibilitatea unei diarei bacteriene Vezi raspuns 95. [M1132094] Urmatoarele antibiotice sunt recomandabile in tratamentul diareilor acute bacteriene: (pag. 356) A: Penicilina B: Oxacilina C: Trimetroprim/sulfametoxazina D: Ciprofloxacina E: Cefalosporine de generatia III-a Vezi raspuns 96. [M1132095] Urmatoarele antibiotice sunt recomandabile in tratamentul diareilor acute bacteriene: (pag. 356) A: Ampicilina B: Cloramfenicol C: Penicilina D: Oxacilina E: Acid nalidixic Vezi raspuns 97. [M1132096] Preparatele dietetice recomandate in realimentarea sugarilor care sufera de diaree acuta au urmatoarele caracteristici Identificati erorile: (pag. 354) A: Sunt hipocalorice B: Lipidele din produs sunt in totalitate de origine vegetala C: Sunt foarte sarace in lactoza D: Sunt sarace in proteine E: Contin adausuri de amidon si dextrinmaltoza

Vezi raspuns 98. [M1132097] Tratamentul dietetic al sugarului alimentat natural care sufera de diaree acuta simpla, nu impune schimbarea alimentatiei Argumentele pentru aceasta atitudine sunt urmatoarele Identificati erorile: (pag. 355) A: Laptele de mama contine factori hormonali si enzimatici de neinlocuit B: Laptele de mama contine substante cu actiune antimicrobiana C: Laptele de mama are o cantitate redusa de lactoza D: Laptele de mama are osomolaritate ridicata E: Laptele de mama asigura in mod optim nevoile calorice si de crestere ale sugarului Vezi raspuns 99. [M1132098] Etapele (treptele) care trebuie parcurse in tratamentul diareii acute fara deshidratare severa sunt: (pag. 353, 354, 355) A: inlocuirea pierderilor hidroelectrolitice B: Realimentarea C: Administrare de medicamente antidiareice D: Recuperarea malnutritiei E: Tratament antimicrobian (antibiotic) Vezi raspuns 100. [M1232099] In boala diareica acuta urmatorii agenti etiologici survin endemic: (pag. 348) A: rotavirus B: calicivirus C: astrovirus D: coronavirus E: rinovirus Vezi raspuns

101. [M1232100] Urmatorii agenti etiologici survin epidemic in boala diareica acuta: (pag. 348) A: salmonella B: shigella C: giardia D: rotavirus E: calicivirus Vezi raspuns 102. [M1232101] Prin aderenta produc diaree acuta urmatoarele bacterii enteropatogene: (pag. 351) A: E Coli enteropatogen B: Clostridium difficile C: E Coli enterohemoragic D: P.aeruginosa E: V.cholerae Vezi raspuns 103. [M1232102] Factorii favorizanti ai diareei acute sunt: (pag. 351) A: virsta mica B: malnutritia preexistenta C: diversificarea tardiva D: alimentatia artificiala in primul trimestru de viata E: alimentatia naturala Vezi raspuns

104. [M1232103] Dintre antibioticele recomandate in gastroenterita cu Shigella la copil fac parte: (pag. 356) A: Ampicilina B: Eritromicina C: Tetraciclina D: Metronidazolul E: Acidul nalidixic Vezi raspuns 105. [M1232104] Dintre antibioticele recomandate in gastroenterita cu Salmonella la copil fac parte: (pag. 356) A: Ampicilina B: Eritromicina C: Tetraciclina D: Metronidazolul E: Ceftriaxona Vezi raspuns 106. [M1232105] Dintre antibioticele recomandate in gastroenterita cu Vibrio cholerae la copil fac parte: (pag. 356) A: Ampicilina B: Eritromicina C: Tetraciclina D: Metronidazolul E: TMP-SMX (trimetoprim-sulfametoxazol) Vezi raspuns 107. [M1232106] Dintre antibioticele recomandate in enteroinfectia cu Clostridium difficile la copil fac parte: (pag. 356) A: Vancomicina B: Eritromicina C: Tetraciclina D: Metronidazolul E: Acidul nalidixic Vezi raspuns 108. [M1232107] Campylobacter jejuni, implicat in etiologia enteroinfectiilor la copil, este sensibil la urmatoarele substante antibacteriene: (pag. 356) A: Eritromicina B: Furazolidon C: Gentamicina D: Cloramfenicol E: Vancomicina Vezi raspuns 109. [M1332108] Mentionati bacteriile enteropatogene cu mecanism invaziv in diareea acuta la copil: (pag. 351) A: Shigella B: Yersenia enterocolitica C: Salmonella D: V. cholerae E: Campylobacter Vezi raspuns 110. [M1332109] Identificati mecanismele prin care bacteriile enteropatogene produc diaree: (pag. 350) A: Invaziv B: Citotoxic C: Imun

D: Toxigenic E: Aderenta Vezi raspuns 111. [M1332110] Mentionati care sunt afirmatiile care caracterizeaza diareea cu rotavirus la copil: (pag. 352) A: Diareea este precedata de varsaturi B: Scaunele diareice apar dupa varsaturi C: Starea generala nu este sever influientata D: Context epidemiologic sugestiv "diaree de vara" E: Varsaturile dureaza 8-12 ore Vezi raspuns 112. [M1332111] Precizati indicatiile tratamentului antibiotic (antimicrobian) in cazurile nedovedite bacteriologic de diareea acuta la copil: (pag. 355-356) A: Aspectul clinic este sugestiv pentru diareea acuta bacteriana (scaun cu mucus, puroi si sange) caracteristice germenilor enteroinvazivi B: Anamnestic se constata reunite conditii epidemiologice sugestive pentru infectii bacteriene cum sunt externarea recenta sau transfer dintr-o sectie de nou nascuti sau sugari unde exista cazuri de diaree infectioasa,crese sau alte colectivitati de copii C: Varsta mare, sugar alimentat natural D: Stari de malnutritie la orice varsta E: Mediu sociocultural precar, saracie, promiscuitate, lipsa de respectare a celor mai elementare conditii de igiena Vezi raspuns 113. [M1332112] Care din urmatoarele afirmatii nu reprezinta semne si simptome ale bolii diareice acute: (pag. 352) A: scaune diareice B: colici intestinale C: apetit exagerat D: varsaturi E: scaune steatoreice Vezi raspuns 114. [M1332113] Mentionati care sunt mecanismele de aparare si barierele organismului gazda pe care agentul patogen trebuie sa le depaseasca pentru a produce diaree: (pag. 349) A: Aciditatea gastrica B: Imunitatea locala intestinala -inclusiv secretia locala de IgA secretor C: Motilitatea intestinala D: Secretia de mucus E: Flora patogena intestinala Vezi raspuns 115. [M1332114] Mecanismul diareei prin actiune toxigena cuprinde urmatoarele afirmatii corecte: (pag. 350) A: germenul adera la niv B: eliberare de enterotoxine C: legarea enterotoxinelor de un receptor specific D: microorganismul se multiplica si determina aparitia unei inflamatii acute a mucoasei pina la ulceratie E: toxina produce secretia activa si abundenta de apa si electroliti la nivelul lumenului intestinal Vezi raspuns 116. [M1332115] Diareea acuta are urmatorii factori favorizanti: (pag. 351) A: Sugarul are o imunitate dobindita precara si nu are anticorpi protectori suficienti B: Copilul mic are o rata mai mica de expunere la germenii enteropatogeni C: Exista susceptibilitate legata de varsta, numarul receptorilor pentru rotavirus si E Coli de

pe enterocit scade cu varsta D: Alimentatia artificiala scade mult riscul de diaree E: Malnutritia preexistenta Vezi raspuns 117. [M1332116] Urmatoarele semne caracterizeaza diareea cu germeni enteroinvazivi: (pag. 352) A: alterarea rapida si severa a starii generale B: debut afebril C: anorexie uneori severa D: scaune cu mucus, puroi, sange E: numeroase scaune apoase (peste 20/zi,emise exploziv) Vezi raspuns 118. [M1432117] Care sunt agentii infectiosi responsabili de diaree acuta cu evolutie endemica: (pag. 348) A: Salmonella B: Rotavirus C: Calicivirus D: Shigella E: Giardia Lamblia Vezi raspuns 119. [M1432118] Care sunt agentii bacterieni responsabili de diaree acuta prin mecanism de aderenta: (pag. 351) A: E Coli enteropatogen B: Shigella C: Yersinia enterocolitica D: E Coli enterohemoragic E: Vibrio cholerae Vezi raspuns 120. [M1432119] Deshidratarea acuta din boala diareica este mai precoce, mai frecventa si mai grava la sugar fata de adult, deoarece: (pag. 352) A: Sugarul are o pierdere mai mare de apa decat adultul B: Suprafata corporala, raportata la greutate, este mai mare la adult decat la sugar C: Volumul apei extracelulare este mai mare la sugar fata de adult D: Volumul apei intracelulare este mai mare la adult fata de sugar E: Apare circulatia libera a cationilor intre lichidul intracelular si cel interstitial Vezi raspuns 121. [M1432120] Rehidratarea orala cu solutii gluco-electrolitice este importanta si moderna. Urmatoarele afirmatii despre continutul unui litru de solutie gluco-salina (gesol, oresol) sunt adevarate: (pag. 354) A: NaCl = 2,5 gr B: Bicarbonat de sodiu = 3,5 gr C: KCl = 1,5 gr D: Glucoza = 20 gr E: Aminoacizi Vezi raspuns 122. [M1432121] Boala diareica acuta cu Clostridium Dificile este sensibila la urmatoarele antibiotice, in afara de: (pag. 356) A: Ampicilina B: Cefotaxim C: Vancomiciyne D: Gentamicina E: Metronidazol Vezi raspuns

123. [M1432122] Care sunt cazurile de boala diareica acuta nedovedite bacteriologic, la care se recomanda tratamentul antibiotic (pag. 355-356) A: Aspect clinic sugestiv de diaree acuta bacteriana (scaune cu produse patologice) B: Sugar alimentat artificial C: Standard socio-cultural scazut D: Stari de malnutritie la orice varsta E: Sugarul mare si copilul mic Vezi raspuns 124. [M1432123] Care sunt preparatele de lapte sau produsele dietetice cu osmolaritate crescuta contraindicate in realimentarea prematurului si sugarului mic cu boala diareica acuta (pag. 358) A: Morinaga NL 33 B: Nutramigen C: Progestimil D: Laptele de mama E: Laptele de vaca Vezi raspuns 125. [M1432124] Diagnosticul paraclinic al infectiei digestive cu rotavirus apeleaza la urmatoarele tehnici: (pag. 353) A: Testul Elisa B: Coprocitograma C: Microscopia cu imunofluorescenta D: Examenul coprochimic E: Coprocultura Vezi raspuns 126. [M1432125] Care sunt principalele consecinte clinice si fiziopatologice ale diareei acute: (pag. 352) A: Inapetenta B: Deshidratarea C: Riscul infectios crescut D: Malnutritia E: Anemia Vezi raspuns 127. [M1432126] Care sunt agentii bacterieni care determina diareea acuta prin mecanism predominant citotoxic: (pag. 351) A: E Coli enterohemoragic B: Salmonella C: Shigella D: E Coli enteropatogen E: Yersinia enterocolitica Vezi raspuns 128. [M1532127] Dupa modul de actiune, medicamentele antidiareice se clasifica in: (pag. 355) A: adsorbante B: medicamente care scad secretia intestinala C: medicamente ce amelioreaza motilitatea intestinala D: medicamente ce amelioreaza microflora intestinala E: medicamente ce amelioreaza imunitatea specifica a organismului Vezi raspuns 129. [M1532128] Mecanismele prin care Giardia lamblia poate produce boala diareica sunt: (pag. 351) A: injurie directa la nivelul mucoasei intestinale, cu accelerarea turnoverului acesteia

B: eliberare de exotoxine C: invazia celulelor mucoasei intestinale D: membrana mecanica impiedicand absorbtia E: declansarea unei reactii imunologice impotriva gazdei Vezi raspuns 130. [M1532129] Aderenta germenilor enteroinvazivi este favorizata de urmatoarele mecanisme: (pag. 350) A: reactie imunologica impotriva gazdei B: chemotaxis C: adeziune bacteriana specifica D: adeziune prin structuri specifice atasate E: eliberarea de endotoxine Vezi raspuns 131. [M1532130] Caracteristicile clinice ale diareilor cu germeni enteroinvazivi sunt: (pag. 352) A: debutul cu febra B: alterarea rapida a starii generale C: anorexia este uneori severa (impiedica rehidratarea orala) D: scaunele sunt lipsite de elemente patologice (mucus, puroi, sange) E: intotdeauna scaunele sunt in numar foarte mare Vezi raspuns 132. [M1532131] Principiile de preparare a produselor dietetice de realimentare in diaree includ: (pag. 357, 358) A: sursele de proteine sunt: laptele, cazeina hidrolizata enzimatic, soia B: lipidele din produsele dietetice sunt partial sau total vegetale C: produsele dietetice au un continut crescut in lactoza D: problema osmolaritatii produselor dietetice trebuie sa intereseze pediatrul E: produsele trebuie sa aiba un gust placut pentru a fi acceptate de sugar Vezi raspuns 133. [M1532132] In pediatria clasica dieta de tranzitie administrata in diareea acuta cuprinde: (pag. 354) A: carnea mixata B: supa de zarzavat C: supa de morcov D: apa de orez E: pulberea de roscove Vezi raspuns 134. [M1532133] Solutia electrolitica de rehidratare orala poate contine: (pag. 354) A: NaCl B: CaCl C: bicarbonat de sodiu D: K Cl E: glucoza Vezi raspuns 135. [M1532134] Caracteristicile diareei cu E Coli enterotoxigen sunt: (pag. 352) A: este obligatoriu insotita de febra B: poate sa aiba ca unic simptom numeroase scaune apoase C: din anamneza este absenta notiunea de contact in cadrul unor colectivitati de sugari D: se poate asocia cu greturi, varsaturi E: scaunele sunt emise exploziv Vezi raspuns 136. [M1532135] Pentru identificarea rotavirusurilor se utilizeaza: (pag. 353)

A: microscopia cu imunoflorescenta B: coprocultura C: examenul scaunului intre lama si lamela D: testul ELISA E: coprocitograma Vezi raspuns 137. [M2232045] Care agent patogen poate produce diaree prin mecanism enterotoxigen, invaziv si citotoxic: (pag. 351) A: Vibrio cholerae; B: Salmonella; C: Shigella; D: E Coli enterohemoragic; E: Campylobacter Vezi raspuns 138. [M2232136] Despre diareile acute la copii nu sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pag. 348-349) A: numarul deceselor la sugarii sub un an sunt in stransa legatura cu greutatea mica la nastere; B: un factor care influenteaza aparitia diareilor acute este virulenta germenilor; C: diareile cu astrovirus survin endemic; D: mecanismele de aparare ale gazdei sunt un factor determinant in aparitia diareei acute; E: 20% dintre coproculturi raman negative in cazurile de diarei acute Vezi raspuns 139. [M2232137] Care afirmatii sunt adevarate despre etiologia diareilor acute? (pag. 348349) A: Shigella poate determina epidemii; B: rotavirusul este un foarte important agent nozocomial; C: E Coli enterotoxigen este considerata cauza principala a diareilor acute ale sugarului; D: adenovirusul este cel mai frecvent agent etiologic viral al diareilor acute; E: Giardia lamblia este mai frecventa la adult decat la copil Vezi raspuns 140. [M2232138] Care afirmatii sunt false despre diareile cu E Coli? (pag. 348,349,351) A: se cunosc 5 tipuri de E Coli incriminate in producerea diareilor al sugar; B: E Coli enterohemoragic este considerat cauza principala a diareilor acute ale sugarului; C: enterotoxina E Coli are o fractiune termostabila si una termolabila; D: enterotoxina termostabila este foarte puternic antigenica; E: E Coli enteropatogen actioneaza prin mecanism toxigenic Vezi raspuns 141. [M2232139] Ce se poate afirma despre etiologia diareilor acute la copil? (pag. 349) A: E Coli enterohemoragic tipul O 157 H7 este cea mai frecventa cauza a colitei hemoragice; B: Yersinia enterocolitica este vehiculata prin produse de sange; C: diareile cu Criptosporidium apar numai la copii imunocompetenti; D: Salmonella netyphica determina diaree la copii peste varsta de 6 luni; E: rotavirusul este un foarte important agent nozocomial Vezi raspuns 142. [M2232140] Care afirmatii sunt false despre etiologia diareilor al copii? (pag. 349) A: Clostridium perfringens este un agent etiologic posibil al diareilor la copii; B: Giardia lamblia este mai frecventa la copil decat la adult; C: Shigella este mai frecventa dupa varsta de 6 luni; D: Pseudomonas determina diaree dupa antibioterapie prelungita; E: Campylobacter pylori nu poate fi intalnit la sugarii sanatosi Vezi raspuns

143. [M2232141] Despre diareea acuta se poate afirma ca: (pag. 348-349) A: etiologia cu Shigella este mai frecventa sub varsta de 6 luni; B: transmiterea directa de la om la om este o cale posibila de contaminare; C: 80% dintre coproculturi raman negative in cazurile de diarei acute; D: parvovirusul este un virus enteropatogen; E: E Coli enteroinvaziv a fost intalnit in prodroamele cu scaune sangvinolente din sindromul hemolitic uremic Vezi raspuns 144. [M2232142] Care sunt mecanismele de aparare antidiareica ale organismului? (pag. 349) A: aciditatea gastrica; B: microflora saprofita intestinala; C: secretia de mucus; D: motilitatea intestinala; E: secretia locala de IgM Vezi raspuns 145. [M2232143] Shigella secreta o citotoxina care are urmatoarele actiuni: (pag. 350) A: este neurotoxica; B: este nefrotoxica; C: inhiba puternic sinteza de proteine; D: activeaza mediatori ai inflamatiei; E: inhiba mediatorii inflamatiei Vezi raspuns 146. [M2232144] Agentii etiologici bacterieni ai diareilor se transmit: (pag. 348) A: pe cale aerica; B: pe cale fecal-orala; C: alimente contaminate; D: pe cale hematogena; E: apa contaminata Vezi raspuns 147. [M2232145] Care dintre diareile bacteriene pot surveni epidemic; (pag. 348) A: cu enterobacter; B: cu Salmonella; C: cu Shigella; D: cu Klebsiella; E: cu Proteus Vezi raspuns 148. [M2232146] Care etiologie virala este implicata in diareea survenita endemic: (pag. 348) A: rotavirus; B: adenovirus; C: calcivirus; D: astrovirus; E: virus sincitial respirator Vezi raspuns 149. [M2232147] Pentru aparitia diareei acute infectioase intra in actiune urmatorii factori: (pag. 349) A: tratamentul anterior cu antibiotice; B: frecventa expunerii la germenii enteropatogeni; C: virulenta germenilor; D: mecanismele de aparare ale gazdei; E: intensitatea expunerii la agentii enteropatogeni Vezi raspuns 150. [M2232148] Care afirmatii referitoare la etiologia cu rotavirus sunt reale: (pag. 349)

A: este responsabil de 25% din cazurile de diaree acuta; B: afecteaza in special copilul mare; C: determina deshidratare acuta; D: este un important agent nozocomial; E: actioneaza prin mecanism citotoxic Vezi raspuns 151. [M2232149] Precizati virusurile enteropatogene responsabile de diaree acuta: (pag. 349) A: parvovirusul; B: adenovirusul enteric; C: virusul paragripal; D: rotavirusul; E: Norwalk-like virusul Vezi raspuns 152. [M2232150] Precizati care sunt tipurile de E Coli patogene: (pag. 349) A: enterotoxigen; B: enterohemolitic; C: enteroinvaziv; D: enterohemoragic; E: enteroadeziv Vezi raspuns 153. [M2232151] Care sunt tulburarile produse de rotavirus la nivelul mucoasei intestinale? (pag. 350) A: invazia epiteliului vilozitar; B: cresterea activitatii dizaharidazelor; C: afecteaza functia de absorbtie intestinala; D: creste numarul de celule mature de absorbtie; E: afecteaza predominant ileonul Vezi raspuns 154. [M2232152] Care enunturi referitoare la enterotoxina E Coli enterotoxigen nu sunt valabile? (pag. 349) A: contine o fractiune termolabila; B: contine o fractiune termostabila; C: nici o fractiune nu este influentata termic; D: toxina termolabila este asemanatoare cu toxina holerica; E: nici o fractiune nu este antigenica Vezi raspuns 155. [M2232153] Fractiunea termostabila a enterotoxinei E Coli are urmatoarele proprietati: (pag. 349) A: se fixeaza pe enterocit; B: nu se fixeaza pe enterocit; C: stimuleaza adenilciclaza; D: este slab antigenica; E: blocheaza absorbtia vilozitara de Na si Cl Vezi raspuns 156. [M2232154] Efectele fractiunii termolabile a enterotoxinei E Coli asupra mucoasei enterale sunt: (pag. 349) A: blocheaza absorbtia de Na la nivelul vilozitar ; B: favorizeaza absorbtia de Cl la nivel vilozitar; C: blocheaza absorbtia de Cl la nivel vilozitar; D: antreneaza secretia de HCO3 de catre celulele din cripte; E: nu intervine in procesul de absorbtie enterala a electrolitilor Vezi raspuns

157. [M2232155] Mecanismele de aparare ale mucoasei digestive sunt: (pag. 349) A: secretia de mucus; B: imunitatea locala prin IgA secretor; C: absenta motilitatii intestinale; D: microflora saprofita; E: secretia de enzime intestinale Vezi raspuns 158. [M2232156] Selectati afirmatiile corecte referitoare la infectia cu rotavirus: (pag. 350) A: este foarte rara sub 4 luni; B: are maxim de frecventa in primii 2 ani de viata; C: nou nascutul poate excreta virusul fara semne clinice; D: nu invadeaza epiteliul vilozitar; E: incubatia este lunga, in medie 7 zile Vezi raspuns 159. [M2232157] Care sunt bacteriile care produc diaree prin mecanism enteroinvaziv: (pag. 351) A: Shigella; B: Clostridium difficile; C: Vibrio cholerae; D: Salmonella; E: Campylobacter Vezi raspuns 160. [M2232158] Selectati germenii care produc diaree prin mecanism citotoxic: (pag. 351) A: Salmonella; B: E Coli enteropatogen; C: E Coli enterohemoragic; D: Clostridium difficile; E: E Coli enterotoxigen Vezi raspuns 161. [M2232159] Care sunt germenii patogeni care produc diaree prin mecanism toxigen: (pag. 351) A: Yersinia enterocolitica; B: E Coli enteropatogen; C: Clostridium difficile; D: Salmonella; E: Vibrio cholerae Vezi raspuns 162. [M2232160] Mentionati bacteriile care nu produc diaree prin enteroaderenta: (pag. 351) A: Vibrio cholerae; B: Shigella; C: E Coli enteroinvaziv; D: E Coli enteropatogen; E: E Coli enterohemoragic Vezi raspuns 163. [M2232161] Care bacterii pot produce diaree atat prin mecanismul citotoxic cat si de enteroaderenta? (pag. 351) A: Clostridium difficile; B: Salmonella; C: Vibrio cholerae; D: E Coli enteropatogen; E: E Coli enterohemoragic Vezi raspuns 164. [M2232162] Care bacterii nu pot produce diaree prin mecanism enteroinvaziv: (pag.

351) A: Clostridium difficile; B: E Coli enterotoxigen; C: E Coli enterohemoragic; D: Shigella; E: Salmonella Vezi raspuns 165. [M2232163] Factorii favorizanti ai diareei acute la sugari sunt: (pag. 351) A: rata crescuta de expunere la enteropatogeni; B: malnutritia; C: aparare imunitara deficitara; D: alimentatia naturala; E: numar scazut de receptori pentru rotavirus Vezi raspuns 166. [M2232164] Precizati mecanismele care favorizeaza diareea: (pag. 351-352) A: accelerarea peristaltismului; B: scaderea secretiei active de Na in lumen; C: cresterea secretiei active de apa in lumen; D: scaderea activitatii dizaharidazelor; E: cresterea activitatii lactazei Vezi raspuns 167. [M2232165] Diareea cu germeni enteroinvazivi evolueaza: (pag. 352) A: fara febra; B: cu febra; C: cu alterarea severa a starii generale; D: cu scaune foarte numeroase; E: cu scaune cu mucus si sange Vezi raspuns 168. [M2232166] Coproculturile negative in diareile acute etichetate clinic ca infectioase, se explica prin : (pag. 352-353) A: tratament antibiotic anterior; B: insamantarea tardiva a scaunului dupa recoltare; C: pH-ul alcalin al scaunelor; D: etiologie parazitara; E: etiologie virala Vezi raspuns 169. [M2232167] In deshidratarea severa sunt prezente: (pag. 353) A: ochi incercanati; B: tegumente uscate; C: poliurie; D: sete vie; E: scadere in greutate Vezi raspuns 170. [M2232168] Pierderile usoare de lichide se vor corecta dupa principiile: (pag. 354) A: vor fi inlocuite in primele 4 ore; B: vor fi inlocuite in primele 10 ore; C: cantitatea pentru sugar va fi de 50 ml/kg; D: cantitatea pentru sugar va fi de 200 ml/kg; E: daca nu varsa se folosesc solutii orale de rehidratare Vezi raspuns 171. [M2232169] Dezideratele realimentarii sunt: (pag. 354) A: instituirea precoce; B: introducerea unui preparat de lapte delactozat;

C: dieta hiperproteica; D: sa ofere aport caloric adecvat; E: sa inlocuiasca lipidele animale cu lipide vegetale Vezi raspuns 172. [M2232170] In tratamentul dietetic al diareilor acute se folosesc: (pag. 354) A: Milupa HN; B: Pepti Junior; C: Humana heilnahrung; D: Similac; E: Lactovit Vezi raspuns 173. [M2232171] Utilizarea preparatelor dietetice delactozate se impune in realimentarea: (pag. 355) A: dupa orice diaree acute; B: nou nascutilor; C: sugarilor pana la 3 luni; D: malnutritilor; E: sugarilor cu intoleranta la soia Vezi raspuns 174. [M2232172] Motivele pentru care se continua alimentatia cu lapte matern in diareea acuta : (pag. 355) A: este hipocaloric; B: aduce aport crescut de proteine; C: are osmolaritate mica; D: are actiune antimicrobiana; E: are factori enzimatici Vezi raspuns 175. [M2232173] Ameliorarea microflorei intestinale se obtine cu : (pag. 355) A: Enterolactil; B: Imodium; C: Furazolidon; D: Colimicina; E: Bactisubtil Vezi raspuns 176. [M2232174] Medicatia folosita pentru reducerea peristaltismului intestinal este: (pag. 355) A: Loperamid; B: subsalicilatul de bismut; C: Diphenoxylate de atropina; D: Enterolactil; E: Kreon Vezi raspuns 177. [M2232175] Clostridium difficile este sensibil la: (pag. 356) A: Ampicilina; B: Vancomicina; C: Metronidazol; D: Acid nalidixic; E: Ceftriaxon Vezi raspuns 178. [M2232176] Preparatele dietetice de lapte care folosesc cazeina hidrolizata enzimatic sunt: (pag. 357) A: Humana H;

B: Al-Soy; C: Lactovit; D: Nutramigen; E: Progestamil Vezi raspuns 179. [M2232177] Avantajele preparatelor dietetice ce contin trigliceride cu lant mediu sunt: (pag. 357) A: nu necesita bila pentru a fi emulsionate; B: sunt lent hidrolizate; C: sunt rapid hidrolizate; D: acizii grasi sunt absorbiti direct in sistemul port; E: acizii grasi se elimina prin scaun Vezi raspuns 180. [M2232178] Produsele dietetice cu proteine din soia au urmatoarele proprietati: (pag. 357) A: nu contin lactoza; B: contin numai lipide vegetale; C: nu dau alergii alimentare; D: pot produce alergii alimentare E: au continut scazut de lactoza Vezi raspuns 181. [M2232179] Septicemiile cu Yersinia enterocolitica cu punct de plecare enteral raspund la tratament cu : (pag. 356) A: Gentamicina; B: Acid nalidizic; C: Ciprofloxacina; D: Ampicilina; E: Trimetoprim-sulfametoxazol Vezi raspuns 182. [M2232180] Care afirmatii sunt corecte despre mecansimul de producere al diareei infectioase? (pag. 349-350) A: colonizarea intestinului se produce ulterior ingestiei microorganismului; B: nu este necesara multiplicarea la nivelul mucoasei; C: apare perturbarea motilitatii; D: se asociaza meterorism toxic; E: orice cauza care creste motilitatea favorizeaza inmultirea excesiva a bacteriilor Vezi raspuns 183. [M2232181] Care afirmatii sunt adevarate referitor la mecanismul diareei prin germeni enteroinvazivi? (pag. 350) A: germenul prolifereaza strict la nivelul intestinului subtire; B: forteaza enterocitul sa treaca la endocitoza si sa inglobeze germenul; C: este necesara adeziunea germenilor prin fimbrii sau pili; D: microorganismul se multiplica in enterocit; E: apare hiperemie, edem si exsudat intraluminal Vezi raspuns 184. [M2232182] Care afirmatii sunt false referitor la mecanismul enteroinvaziv de producere a diareei? (pag. 350) A: bacteriile nu pot coloniza si colonul; B: enterocitul endociteaza germenul; C: nu este necesara aderenta microorganismului la epiteliul vilozitar; D: apare o inflamatie acuta care merge pana la ulceratie; E: se elimina chinine si metaboliti ai acidului arahidonic Vezi raspuns

185. [M2232183] Care afirmatii sunt adevarate despre mecanismul citotoxic de producere a diareei? (pag. 350) A: citotoxinele pot produce moartea celulei; B: cel mai tipic agent bacterian care actioneaza prin acest mecanism este Salmonella; C: shiga-toxina este stimulatoare a sintezei de proteine; D: Vibrio cholerae actioneaza prin acest mecanism; E: shiga-toxina este secretogena Vezi raspuns 186. [M2232184] Care afirmatii sunt false? (pag. 351) A: shiga-toxina poate determina convulsii; B: citotoxinele actioneaza asupra unor mediatori ai inflamatiei; C: Campylobacter pylori actioneaza prin mecanism citotoxic; D: E Coli enterohemoragic actioneaza prin mecanism citotoxic; E: Shigella, cel mai tipic agent citotoxic, este capabila sa actioneze si prin aderenta Vezi raspuns 187. [M2232185] Care afirmatii sunt adevarate despre mecanismul toxigen de producere a diareei? (pag. 350-351) A: germenul adera cu pilii de mucoasa intestinala; B: enterotoxina se leaga de un receptor specific al mucoasei; C: interactiunea enterotoxina-receptor scade concentratia de cAMP; D: se produce tulburarea transportului apei si electrolitilor; E: fractiunea termolabila a E Coli se leaga de un receptor din mucoasa Vezi raspuns 188. [M2232186] Care afirmatii sunt false despre mecanismul toxigen de producere a diareei? (pag. 350-351) A: apare secretia abundenta de apa si electroliti in lumen; B: fractiunea termostabila a toxinei E Coli se leaga ireversibil de un receptor de pe mucoasa; C: toxina holerica stimuleaza adenilat ciclaza; D: germenul adera cu pilii de muocasa; E: Clostridium difficile actioneaza prin mecanism toxigen Vezi raspuns 189. [M2232187] Care sunt mecanismele prin care poate actiona Shigella? (pag. 351) A: invaziv; B: aderenta; C: toxigenic; D: hemoragic; E: citotoxic Vezi raspuns 190. [M2232188] Care afirmatii sunt adevarate despre E Coli enterohemoragic? (pag. 351) A: toxina are o fractiune termostabila; B: poate actiona prin mecanism invaziv; C: tipul O157 H7 este cauza colitei hemoragice; D: poate actiona prin mecanism citotoxic; E: poate actiona prin mecanism toxigenic Vezi raspuns 191. [M2232189] Care sunt mecanismele de actiune ale parazitilor care determina diaree? (pag. 351) A: impiedica absorbtia; B: determina o reactie imuna impotriva gazdei; C: elibereaza endotoxine;

D: diminua turnoverul celulelor mucoasei; E: altereaza tiparul normal al motilitatii Vezi raspuns 192. [M2232190] Care sunt factorii favorizanti ai diareei? (pag. 351) A: alimentatia naturala; B: imunitatea precara; C: malnutritia preexistenta; D: numar crescut de receptori pentru rotavirus pe enterocit; E: rata mai crescuta de expunere a copilului la enteropatogeni Vezi raspuns 193. [M2232191] Care afirmatii sunt adevarate despre factorii favorizanti ai diareei? (pag. 351) A: in primul an de viata exista toleranta imuna pentru antigenele proteice; B: numarul receptorilor enterocitari pentru toxina termostabila a E Coli creste cu varsta; C: alimentatia naturala are un efect protector; D: enterocolita cu Clostridium difficile, favorizata de antibioterapia prelungita, este frecventa la copil; E: malnutritia preexistenta este un factor favorizant Vezi raspuns 194. [M2232192] Care afirmatii sunt false despre Clostridium difficile? (pag. 351) A: determina diarei dupa antibioterapie prelungita; B: la copil poate lipsi receptorul pentru toxina germenului; C: produce diaree prin mecanism toxigenic; D: la copil poate lipsi un mediator pentru raspunsul inflamator determinat de toxina; E: nu determina enterocolita dupa antibioterapia prelungita Vezi raspuns 195. [M2232193] Care afirmatii sunt adevarate despre principiile de realimentare in diaree? (pag. 356) A: MCT favorizeaza absorbtia trigliceridelor cu lant scurt; B: MCT necesita bila pentru a fi emulsionate; C: acizii grasi sunt absorbiti direct in sistemul port; D: preparatele de soia se indica in alergiile la proteinele laptelui de vaca; E: se indica realimentarea cu produse complet delactozate Vezi raspuns 196. [M2232194] Care medicatie este indicata in shigelloze? (pag. 356) A: Metronidazol; B: Biseptol; C: floroquinolone; D: Ampicilina; E: Tetraciclina Vezi raspuns 197. [M2232195] Care bacterii determina diaree prin mecanism enteroinvaziv? (pag. 351) A: Yersinia enterocolitica; B: Campylobacter; C: Salmonella; D: Clostridium difficile; E: Pseudomonas aeruginosa Vezi raspuns 198. [M2232196] Care afirmatii sunt adevarate despre fiziopatologia diareei acute? (pag. 351) A: prostaglandinele determina incetinirea peristaltismului intestinal; B: scade secretia activa de apa si electroliti in lumen; C: apar dezechilibre hidroelectrolitice;

D: apare un sindrom acut de deshidratare; E: lichidele pierdute sunt hipotone Vezi raspuns 199. [M2232197] Care afirmatii sunt false despre fiziopatologia diareei acute la copil? (pag. 351-352) A: este tulburata in special digestia proteinelor; B: creste secretia activa de apa si Na in lumen; C: absorbtia de apa este stimulata; D: peristaltismul este incetinit; E: moleculele osmotic active acumulate in lumen determina diaree osmotica Vezi raspuns 200. [M2232198] Care sunt motivele pentru care un sugar se deshidrateaza mai usor decat un adult? (pag. 352) A: are o pierdere insensibila de apa mai mare; B: are un volum mai mare de apa intracelulara; C: exista un turn-over intestinal mai rapid; D: exista o sensibilitate crescuta la enterotoxine; E: sugarul are o pierdere fecala de apa mai mare decat la varstele mari Vezi raspuns 201. [M2232199] Care sunt consecintele modificarilor fiziopatologice din diareea acuta la copil? (pag. 352) A: tulburari de crestere; B: varsaturile; C: malnutritia; D: deshidratarea; E: apetit exagerat Vezi raspuns 202. [M2232200] Care afirmatii sunt adevarate despre semnele clinice din diareea acuta la copil? (pag. 352) A: diareile cu enteroinvazivi nu se insotesc de febra; B: infectia dizenterica asociaza tenesme si modificare a tonusului anal; C: pot aparE Colici, manifestate prin agitatie; D: diareea cu rotavirus apare fara prodroame; E: apare anorexie Vezi raspuns 203. [M2232201] Care afirmatii sunt false referitor la manifestarile din cadrul diareei acute la copil? (pag. 352) A: scaunele din diareea cu enteroinvazivi sunt foarte numeroase; B: diareea cu rotavirus este precedata de varsaturi; C: apare eritem fesier; D: diareea cu enteroinvazivi nu asociaza elemente patologice in scaun; E: se asociaza anorexie si stagnare ponderala Vezi raspuns 204. [M2232202] Care sunt afirmatiile false despre manifestarile clinice in diareea acuta la copil? (pag. 352) A: debutul bolii este de cele mai multe ori insidios; B: diareea cu rotavirus apare in special in sezonul cald; C: scaunele din diareile cu enteroinvazivi sunt aproape lipsite de materie fecala; D: apare febra in special in diareile cu enteroinvazivi; E: diareea cu rotavirus este precedata de varsaturi Vezi raspuns 205. [M2232203] Care sunt afirmatiile adevarate despre diareile cu enteroinvazivi? (pag. 352) A: apar leucocite in scaun;

B: nu asociaza febra; C: asociaza alterarea rapida a starii generale; D: scaunele sunt in numar foarte mare; E: anorexia poate impiedica rehidratarea orala Vezi raspuns 206. [M2232204] Care sunt afirmatiile false despre diagnosticul de laborator al diareei acute? (pag. 352-353) A: formula leucocitara este deviata la dreapta in diareile cu gram negativi; B: leucocitele sunt prezente numai in infectiile cu enteroinvazivi; C: coprocultura este intotdeauna pozitiva; D: exista un test ELISA pentru identificarea rotavirusului; E: pentru diagnosticul salmonelozelor se pot folosi metode serologice Vezi raspuns 207. [M2232205] Care afirmatii sunt adevarate despre diagnosticul de laborator al diareilor acute? (pag. 353) A: cresterea de 2 ori a anticorpilor antisalmonella este suficienta pentru diagnostic; B: continutul scazut in glucoza al scaunului apare in diarei neinfectioase; C: pH-ul alcalin al scaunului pledeaza pentru cauze neinfectioase de diaree; D: anticorpii vibriocizi apar la 7-14 zile de la aparitia manifestarilor clinice; E: infectia lambliazica se poate diagnostica printr-un test ELISA Vezi raspuns 208. [M2232206] Care afirmatii sunt false despre tratamentul diareilor acute? (pag. 353-354) A: adaugand glucoza 2% la solutia de NaCl administrata pentru rehidratare, absorbtia de lichide se mentine nealterata; B: se contraindica administrarea numai de apa sugarului datorita riscului de convulsii hiponatremice; C: solutiile hipertone administrate sugarului cresc riscul diareilor osmotice; D: solutiile care contin mai putine molecule stimuleaza absorbtia; E: sub rehidratarea orala numarul scaunelor scade invariabil Vezi raspuns 209. [M2232207] Care afirmatii sunt adevarate despre tratamentul diareilor acute? (pag. 354355) A: dieta de tranzitie se paote administra mai mult de 24 de ore; B: realimentarea rapida scade numarul si volumul scaunelor; C: lipidele din produsele de realimentare se inlocuiesc cu lipide vegetale; D: dieta de tranzitie se administreaza in cantitate de sub 100 ml/kg; E: in alergia la laptele de vaca se administreaza produse cu proteine din soia Vezi raspuns 210. [M2232208] Caror categorii de sugari li se indica preparate exclusiv delactozate? (pag. 355) A: nou nascutilor; B: copiilor malnutriti; C: copiilor eutrofici; D: sugarilor alaptati; E: sugarii sub 3 luni alimentati artificial Vezi raspuns 211. [M2232209] Care sunt categoriile de medicamente antidiareice? (pag. 355) A: reglatori ai motilitatii intestinale; B: antisecretorii; C: amelioratori ai microflorei intestinale; D: adsorbante; E: antiinflamatorii nesteroidiene Vezi raspuns

212. [M2232210] Care bacterii cauzatoare ale diareei la copil sunt sensibile la TrimetoprimSulfametoxazol? (pag. 356) A: Yersinia enterocolitica; B: Clostridium difficile; C: Campylobacter jejuni; D: Shigella; E: Vibrio cholerae Vezi raspuns 213. [M2232211] Care afirmatii sunt adevarate referitor la polimerii de glucoza inclusi in produsele dietetice pentru copiii cu diaree acuta? (pag. 357-358) A: pot atinge dimensiunile moleculei de amidon; B: sunt usor hidrolizati; C: au osmolaritate mare; D: nu sunt alergenici; E: mecanismul enzimatic de digestie specific este mai rar afectat in diareile acute Vezi raspuns 214. [M2232212] Care sunt avantajele trigliceridelor cu lanturi medii utilizate in dieta copiilor cu diaree acuta? (pag. 357) A: favorizeaza si absorbtia trigliceridelor cu lanturi lungi; B: necesita bila pentru a fi emulsionate; C: sunt recomandate in caz de malabsorbtie a celor cu lanturi lungi; D: pot fi indicate in celiachie; E: sunt contraindicate in fibroza chistica Vezi raspuns 215. [M2232213] Care sunt principiile pe care trebuie sa le asigure produsele de lapte pentru realimentarea sugarului cu diaree? (pag. 357) A: sa asigure nevoile nutritionale ale sugarului; B: sa poata fi administrate intr-un volum de lichide adecvat; C: sa includa toate principiile nutritive necesare varstei; D: osmolaritatea nu este un criteriu important; E: sa aiba gust placut Vezi raspuns 216. [M2232214] Care sunt principiile respectate de produsele de realimentare a sugarilor cu diaree? (pag. 357) A: sa aiba un continut scazut de lactoza; B: sa aiba un continut crescut de lactoza; C: sa contina lipide partial sau total vegetale; D: sa aiba o sarcina osmotica compatibila cu functia rinichiului la aceasta varsta; E: produsele care contin trigliceride cu lant mediu sunt indicate in realimentare Vezi raspuns 217. [M2532215] Urmatoarele afirmatii despre medicamentele antidiareice sunt corecte: (pag. 355) A: Sunt considerate remedii simptomatice B: Loperamidul nu este contraindicat la sugari C: Adsorbantele nu adsorb substante nutritive D: Se recomanda dupa varsta de 2-3 ani E: Lomotilul nu are actiune asupra hiperperistaltismului Vezi raspuns 218. [M2532216] In cadrul inlocuirii pierderilor hidroelectrolitice in boala diareica acuta, administrarea numai de apa duce la: (pag. 353) A: Riscul de aparitie a convulsiilor hiponatremice B: Riscul de aparitie a diareilor osmotice

C: Scaderea Na seric D: Riscul de aparitie a crizelor hipoglicemice E: Riscul de intoxicatie cu apa Vezi raspuns 219. [M2532217] Diareile acute ce survin endemic sunt determinate de: (pag. 348) A: Rotavirus B: Shigella C: Salmonella D: Astrovirus E: Calicivirus Vezi raspuns 220. [M2532218] Mecanismul citotoxic in producerea diareei este valabil in cazul urmatoarelor bacterii: (pag. 351) A: Shigella B: Vibrio cholerae C: Ps. aeruginosa D: Clostridium difficile E: E Coli enteropatogen Vezi raspuns 221. [M2532219] Care din urmatoarele se aplica in cazul mecanismului diareii prin aderenta? (pag. 351) A: bacteriile actioneaza ca o membrana mecanica B: este necesara existenta unui receptor specific intestinal C: se produce disolutia glicocalixului D: se produce aplatizarea vilozitatilor E: scade capacitatea de absorbtie a marginii in perie Vezi raspuns 222. [M2532220] Diareea acuta cu aparitie epidemica e produsa de: (pag. 348) A: Giardia B: Astrovirus C: Salmonella D: Shigella E: Rotavirus Vezi raspuns 223. [M2532221] Mecanismele de actiune ale E Coli enteropatogen sunt urmatoarele: (pag. 351) A: Disolutia glicocalixului B: Retentie activa de apa si sodiu C: Aplatizarea vilozitatilor D: Reactie imunologica impotriva gazdei E: Inhiba sinteza de proteine Vezi raspuns 224. [M2532222] Rotavirusul ca agent etiologic al diareei acute la copil: (pag. 349,350) A: Invadeaza epiteliul mucoasei intestinului subtire B: Incubatia este de 4-7 zile C: Stimuleaza activitatea dizaharidazelor D: Este responsabil de 25% din cazurile de diaree acuta E: Evolutia bolii are caracter autolimitat Vezi raspuns 225. [M2532223] Care din urmatoarele afirmatii despre germenii enteroinvazivi sunt adevarate? (pag. 350) A: Prolifereaza in lumenul intestinal

B: Adera de celulele intestinale C: Elibereaza endotoxine D: Se multiplica in enterocite E: Produc hiperemie, edem, ulceratie intraluminal Vezi raspuns 226. [M2532224] Care din urmatorii fac parte din categoria germenilor enteroinvazivi? (pag. 351) A: Shigella B: Salmonella C: Yersinia enterocolitica D: Clostridium difficile E: Pseudomonas aeruginosa Vezi raspuns 227. [M2532225] Mecanismul toxigenic al diareei acute consta in: (pag. 350,351) A: Germenii adera la mucoasa intestinala prin intermediul pililor B: Germenii elibereaza una sau mai multe enterotoxine C: Toxinele actioneaza ca o membrana mecanica D: Efectul toxinelor la nivel celular este cresterea concentratiei AMPc E: Tulburarea transportului apei si electrolitilor Vezi raspuns 228. [M2532226] Mecanismul de aderenta in producerea bolii diareice acute este specific urmatorilor germeni: (pag. 351) A: Shigella B: E Coli enteropatogen C: E Coli enterohemoragic D: Salmonella E: Vibrio cholerae Vezi raspuns 229. [M2532227] Mecanismele prin care Giardia lamblia produce diaree sunt: (pag. 351) A: Membrana mecanica, impiedicand absorbtia B: Injurie directa asupra mucoasei C: Elibereaza endotoxine D: Reactie imunologica impotriva gazdei E: Altereaza tiparul normal al motilitatii intestinale Vezi raspuns 230. [M2532228] Diareea cu germeni enteroinvazivi debuteaza cu: (pag. 352) A: Cefalee intensa B: Febra C: Alterarea rapida si severa a starii generale D: Scaune apoase abundente E: Anorexie Vezi raspuns 231. [M2532229] Diareea cu rotavirus este caracterizata de: (pag. 350-352) A: Debut cu scaune diareice explozive B: Debut cu varsaturi care dureza 8-12 ore C: Stare generala sever influentata D: Context epidemiologic de diaree de iarna E: Evolutie autolimitata Vezi raspuns 232. [M2532230] Diareea cu E Coli enterotoxigen este caracterizata prin: (pag. 352) A: Contact in colectivitati de sugari B: Insotita obligatoriu de febra

C: Scaune explozive D: Scaune apoase E: Asocierea frecventa cu varsaturi, dureri abdominale Vezi raspuns 233. [M2532231] Diagnosticul retroactiv de holera se stabileste prin determinarea: (pag. 353) A: Anticorpilor neutralizanti ai toxinelor B: Anticorpilor antifibra musculara neteda C: Anticorpilor aglutinanti D: Anticorpilor vibriocizi E: Anticorpilor fixatori de complement Vezi raspuns 234. [M2532232] Pentru determinarea rotavirusurilor se folosesc urmatoarele teste: (pag. 353) A: Coprocitograma B: Determinarea anticorpilor fixatori de complement C: ELISA D: Coprocultura E: Microscopia cu imunofluorescenta Vezi raspuns 235. [M2532233] Solutia electrolitica de rehidratare orala contine urmatorii compusi: (pag. 354) A: KCl B: NaCl C: Bicarbonat de calciu D: Bicarbonat de sodiu E: Glucoza Vezi raspuns 236. [M2532234] Dieta de tranzitie in tratamentul bolii diareice acute se caracterizeaza prin: (pag. 354) A: Cantitate de 150ml/Kg B: Durata mai mica de 24 de ore C: Foloseste mucilagiu de orez D: Foloseste supa de morcov E: Aport caloric suficient Vezi raspuns 237. [M2532235] Urmatoarele afirmatii despre realimentare in diareea acuta la copil sunt adevarate: (pag. 354,355) A: Incepe imediat dupa inlocuirea pierderilor hidroelectrolitice B: Se poate face cu un produs dietetic fara, sau sarac in lactoza C: Utilizeaza trigliceride cu lant mediu D: Nu se foloseste amidonul E: Se evita preparatul cu care este alimentat anterior sugarul Vezi raspuns 238. [M2532236] Medicamentele antidiareice actioneaza prin: (pag. 355) A: Ameliorarea motilitatii intestinale B: Ameliorarea microflorei intestinale C: Adsorbtie D: Scaderea secretiei intestinale E: Cresterea rezistentei organismului la infectii Vezi raspuns 239. [M2532237] Tratamentul antibiotic in boala diareica acuta la copil este folosit in cazurile cu coproculturi negative atunci cand: (pag. 355,356)

A: Exista stari de malnutritie B: Externare recenta C: Mediul socio-cultural este precar D: Aspectul clinic este sugestiv pentru diareea acuta bacteriana E: Varsta mica la sugar alimentat natural Vezi raspuns 240. [M2532238] In tratamentul infectiei acute cu Vibrio cholerae se recomanda: (pag. 356) A: Gentamicina B: Tetraciclina C: Metronidazol D: TMP-SMX E: Furazolidon Vezi raspuns 241. [M2532239] Care din urmatoarele sunt produse dietetice avand la baza proteinele din lapte? (pag. 357) A: Humana H B: Similac C: Morinaga NL33 D: Robebi E: Milupa HN25 Vezi raspuns 242. [M2532240] Produsele utilizate in alergia la proteinele laptelui de vaca sunt urmatoarele: (pag. 357) A: Milumil B: Similac C: Nutramigen D: Humana H E: Progestemil Vezi raspuns 243. [M2532241] Sursele vegetale lipidice din produsele dieteteice folosite in realimentarea din boala diareica sunt urmatoarele: (pag. 357) A: Ulei de porumb B: Ulei de florea soarelui C: Soia D: Ulei de masline E: Nuca de cocos Vezi raspuns 244. [M2532242] E Coli enterohemoragic serotipul O 157 H7 este implicata in etiologia urmatoarelor entitati: (pag. 349) A: Sepsis B: Prodroame cu scaune sanguinolente din sindromul hemolitic uremic C: Boala Crohn D: Colita hemoragica E: Sindrom de colon iritabil Vezi raspuns 245. [M2632243] Etiologia infectioasa a bolii diareice acute poate fi suspectata in urmatoarele situatii: (pag. 348) A: Diareile din cresa; B: Diareile aparute in alte colectivitati de sugari; C: Diareile nosocomiale; D: Diareile aparute in familii cu nivel socio-cultural scazut; E: Diareile aparute la schimbarea preparatului de lapte Vezi raspuns

246. [M2632244] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pag. 350) A: Rotavirusul este responsabil de 25% din cazurile de diaree acuta; B: Diareea este totdeauna o diaree infectioasa; C: Rotavirusul este un foarte important agent nosocomial; D: Diareea cu rotavirus se asociaza totdeauna cu deshidratare acuta; E: Frecventa maxima a BDA cu rotavirus este intre 4-24 luni Vezi raspuns 247. [M2632245] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pag. 349) A: Shigella este o etiologie mai frecventa a BDA dupa varsta de 6 luni; B: Shigella este mai frecventa la copil decat la adult; C: Shigella este rara inainte de 6 luni; D: Shigella se intalneste si la sugarii sanatosi; E: Shigella are o incidenta crescuta in colectivitatile de sugari Vezi raspuns 248. [M2632246] Pentru a produce diaree, agentul patogen trebuie sa depaseasca diferite bariere de aparare ale organismului-gazda, si anume: (pag. 349) A: Aciditatea gastrica; B: Imunitatea locala intestinala, care include secretia locala de iga secretor; C: Motilitatea intestinala; D: Microflora saprofita intestinala; E: Secretia pancreatica Vezi raspuns 249. [M2632247] In boala diareica acuta, sub actiunea germenilor enteropatogeni, se constata urmatoarele: (pag. 351) A: Accelerarea peristaltismului intestinal; B: Incetinirea motilitatii intestinale; C: Cresterea secretiei active de apa si sodiu in lumen; D: Aparitia de scaune mai frecvente si mai lichide; E: Oprirea tranzitului intestinal Vezi raspuns 250. [M2632248] Copilul mic are o rata mai crescuta de expunere la germeni enteropatogeni prin: (pag. 351) A: Contaminare fecal-orala; B: Contaminarea veselei; C: Contaminarea alimentelor; D: Tendinta de a duce obiecte si mana murdara la gura; E: Contaminarea prin particulele din aer Vezi raspuns 251. [M2632249] Urmatoarele bacterii enteropatogene determina diaree acuta prin mecanism citotoxic: (pag. 351) A: E Coli enteropatogen; B: Salmonella; C: E Coli enterohemoragic; D: Shigella; E: Clostridium difficile Vezi raspuns 252. [M2632250] Care din urmatoarele nu reprezinta semne si simptome ale bolii diareice aute: (pag. 352) A: Scaune diareice apoase, cu elemente patologice (mucus, sange, puroi) ; B: Apetit vorace; C: Colici abdominale; D: Varsaturi;

E: Scaune steatoreice Vezi raspuns 253. [M2632251] Urmatorii agenti sunt inclusi in modelul toxigenic al diareei acute: (pag. 351) A: Salmonella; B: Pseudomonas aeruginosa; C: Vibrio cholerae; D: Campylobacter; E: Clostridium difficile Vezi raspuns 254. [M2632252] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pag. 352) A: Modificarea consistentei scaunelor este de obicei precedata de stagnare ponderala, anorexie, varsaturi; B: Modificarea consistentei scaunelor nu este de de obicei precedata de stagnare ponderala, anorexie, varsaturi; C: Febra poate insoti diareile infectioase, in special cele cu germeni invazivi ; D: Febra nu poate insoti diareile infectioase, n special cele cu germeni invazivi ; E: Febra apare numai in cadrul sindromului acut de deshidratare Vezi raspuns 255. [M2632253] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate in boaa diareica acuta: (pag. 352) A: Colicile intestinale, care preced eliminarea sacunelor, manifestate prin agitatie, pot completa tabloul bolii; B: Colicile abdominale sunt simptome obisnuite la varsta de sugar; C: In formele usoare si medii de boala diareica acuta se mentine posibilitatea administrarii de lichide po; D: In formele usoare si medii de doala diareica acuta, rehidratarea parenterala este obligatorie; E: In formele usoare si medii de boala diareica acuta, nu se impune modificarea alimentatiei sugarului Vezi raspuns 256. [M2632254] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre diareea cu E Coli enterotoxigen: (pag. 352) A: Poate sa nu fie insotita de febra; B: Febra este obligatorie; C: Sa aiba ca unic simptom numeroase scaune apoase (uneori peste 20/zi); D: Scaunele sunt emise exploziv (aspect holeriform); E: Scaunele nu sunt emise exploziv Vezi raspuns 257. [M2632255] Diareea cu germeni enteroinvazivi (E Coli enteroinvaziv, Shigella, Salmonella) se caracterizeaza prin urmatoarele: (pag. 352) A: Debuteaza cu febra; B: Alterarea rapida si severa a starii generale; C: Anorexie, uneori severa (impiedica rehidratarea orala); D: Starea generala este in mod obisnuit buna; E: Febra este totdeauna absenta Vezi raspuns 258. [M2632256] In diareea cu germeni enteroinvazivi (E Coli enteroinvaziv, Shigella, Salmonella), scaunele: (pag. 352) A: Au aspect tipic; B: Contin elemente patologice (mucus, puroi, sange); C: C D: D

E: E Vezi raspuns 259. [M2632257] Coprocultura este examenul crucial, dar in multe laboratoare ea este negativa, in ciuda aspectului bacterian al diareii Care sunt motivele: (pag. 352-353) A: Inceperea tratamentului antibiotic inainte de recoltarea coproculturii; B: intarzierea pe drum sau in laborator a produsului patologic inainte de insamantate; C: Timpul indelungat necesar pentru cultivarea si identificarea germenului prin metode microbiologice clasice; D: Tehnicile clasice ale laboratorului de bacteriologie nu identifica virusurile; E: Exista insa rezultate fals pozitive sau fals negative care necesita interpretare Vezi raspuns 260. [M2732258] Diareea acuta la sugar si copil recunoaste urmatorii factori etiologici: (pag. 348) A: Salmonella B: Shigella C: Giardia D: virusuri enteropatogene E: virusurile hepatitice Vezi raspuns 261. [M2732259] Tipurile de E Coli incriminate in producerea diareii la sugar sunt: (pag. 349) A: enteropatogen B: enterotoxigen C: enteroinvaziv D: enterohemoragic E: nepatogen Vezi raspuns 262. [M2732260] Mecanismele de aparare in diareea infectioasa sunt reprezentate de: (pag. 350) A: aciditatea gastrica B: imunitatea locala intestinala C: motilitatea gastrica D: secretia de mucus E: absenta florei saprofite intestinale Vezi raspuns 263. [M2732261] Factorii avorizanti pentru aparitia diareii la copil sunt: (pag. 351) A: malnutritia B: daibetul zaharat C: alimentatia artificiala D: antibioterapia E: boala inflamatorie cronica intestinala Vezi raspuns 264. [M2732262] Examenele de laborator in diareea acuta a copilului includ: (pag. 352) A: sumarul de urina B: exminarea macroscopica a scaunului C: coprocitograma D: coprocultura E: exudatul faringian Vezi raspuns 265. [M2732263] Solutiile hidroelectrolitice e rehidratare orala propuse de OMSsi UNICEF contin: (pag. 352) A: Na 50 mEq/l B: Na 30 mEq/l

C: K 20 mEq/l D: Cl 50-65 mEq/l E: glucoza 20 g/l Vezi raspuns 266. [M2732264] Tratamentul antibiotic in diareea acuta la copil se impune cand: (pag. 355) A: etiologia s-a dovedit virala B: etiologia s-a dovedit bacteriana C: aspectul clinic este de diaree bacteriana D: varsta mica, sugar alimentat artificial E: conditii socio-economice precare Vezi raspuns 267. [M2732265] Produsele dietetice avand la baza proteinele din lapte sunt: (pag. 357) A: Humana H B: Humana H + MCT C: Milupa HN 25 D: Milupa 2 E: Morinaga NL 33 Vezi raspuns 268. [M2732266] Secventa gesturilor terapeutice in SDA hipotona este: (pag. 361) A: tratamentul de urgenta al sindromului de deshidratare acuta B: rehidratarea orala C: tratamentul antibiotic parenteral D: corectarea modificarilor biologice asociate E: initirea realimentarii cu preparate dietetice fara lactoza Vezi raspuns 269. [M2732267] Cosecintele gastroenterocolitei grave sunt: (pag. 365) A: agravarea malnutritiei B: prelungirea intolerantei secundare la lactoza C: intoleranta la proteinele din laptele de vaca D: infectii repetate E: aparitia sindromului de colon iritabil Vezi raspuns 270. [M2832268] Patogenia enterocolitei cu rotavirus este sustinuta de urmatoarele: (pag. 350) A: Incubatie de 4-7 zile B: Invazia epiteliului microvilozitar C: Scaderea activitatii dizaharidazice D: Boala este autolimitata E: Frecventa maxima in primele 4 luni de viata Vezi raspuns 271. [M2832269] Nevoile fiziologice de apa si electroliti sunt: (pag. 363) A: Apa, 80 100 ml /kgc /24ore B: Natriu, 12mEq/ kgc/ 24ore C: Kaliu, 1 mEq / kgc / 24 ore D: Calciu, 1ml / kgc E: Calciu gluconic10%, 2 ml / kgc / 24 ore Vezi raspuns 272. [M2832270] Nevoile fiziologice de apa si electroliti sunt urmatoarele, cu exceptia: (pag. 363) A: Apa, 80 100 ml /kgc /24ore B: Natriu, 12mEq/ kgc/ 24ore C: Kaliu, 1 mEq / kgc / 24 ore

D: Calciu, 1ml / kgc E: Calciu gluconic10%, 2 ml / kgc / 24 ore Vezi raspuns 273. [M2832271] Referitor la Solutia hidroelectrolitica sunt corecte urmatoarele: (pag. 354) A: NaCl, 3,5 g B: NaHCO3, 2,5 g C: KCl, 1,5 g D: Glucoza, 20 g E: Apa, 0,1 l Vezi raspuns 274. [M2832272] Diareea prin mecanism enterotoxigen include urmatoarele aspecte: (pag. 350) A: Aderarea germenului la mucoasa B: Eliberarea de enterotoxine C: Cuplarea enterotoxinei pe un receptor specific al mucoasei D: Scaderea concentratiei de AMPC E: Perturbarea transportului apei si electrolitilor Vezi raspuns 275. [M2832273] Patogenia enterocolitei cu rotavirus este sustinuta de urmatoarele, cu exceptia: (pag. 350) A: Incubatie de 4-7 zile B: Invazia epiteliului microvilozitar C: Scaderea activitatii dizaharidazice D: Boala este autolimitata E: Frecventa maxima in primele 4 luni de viata Vezi raspuns 276. [M2832274] Pentru infectia bacteriana enterala cu diseminare hematogena pledeaza urmatoarele, cu exceptia: (pag. 363) A: Nr B: Nr C: Indicele leucocitar > 0,2 D: VSH >20mm / ora E: Proteina C reactiva negativa Vezi raspuns 277. [M2832275] Pentru infectia bacteriana enterala cu diseminare hematogena pledeaza urmatoarele, cu exceptia: (pag. 363) A: Nr B: Nr C: Indicele leucocitar < 0,2 D: VSH >20mm / ora E: Proteina C reactiva negativa Vezi raspuns 278. [M2932276] Care din urmatoarele afirmatii, legate de enterotoxina E Coli sunt adevarate? (pag. 349, paragraf 8) A: Fractiunea termolabila este antigenicasi nu se fixeaza pe enterocit B: Fractiunea termostabila adenilciclaza si conduce la acumularea de AMPc n intestin C: Fractiunea termolabila blocheaza absorbtia de Na +, si Clde catre vilozitatile intestinale D: Fractiunea termostabila are greutate moleculara mare si este asemanatoare toxinei holerice E: Fractiunea termolabila se fixeaza pe gangliozidele GM1 din peretii enterocitului Vezi raspuns 279. [M2932277] Indicati bacteriile enteropatogene care produc diaree prin mecanism de tip

invaziv (pag. 351, Tabel 11-2) A: Salmonella B: Shigella C: Clostridium difficile D: V.cholerae E: Escherichia coli enteroinvaziv Vezi raspuns 280. [M2932278] Care din urmatoarele elemente pot fi considerate drept bariere ale organismului gazda cu rol in aparare impotriva agentilor patogeni implicati in etiologia diareei? (pag. 349, paragraf 15) A: PH gastric cresut B: Secretie de mucus C: Microflora saprofita intestinala D: Imunitatea locala intestinala E: Reducerea motilitatii intestinale Vezi raspuns 281. [M2932279] Testul ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) este folosit n cazul identificarii: (pag. 353, paragraf 1si 2) A: Rotavirusului B: Giardiei C: Escherichia coli D: Leucocitelor si mononuclearele prezente n scaun E: Enzimelor intestinale Vezi raspuns 282. [M2932280] Care medicamente antidiareice amelioreaza motilitatea intestinala: () A: kaolin-pectin; B: atropina; C: octreotid; D: loperamid; E: scopolamina Vezi raspuns 283. [M2932281] Care bacterii implicate in diareile acute sunt sensibile la ampiciline: () A: Sallmonela; B: Yersenia enterocolitica; C: Clostridium difficile; D: V. cholarae; E: E. colli. Vezi raspuns 284. [M2932282] Ce tipuri de mecanisme de actiune exista in producerea diareei acute: () A: citotoxic; B: invaziv; C: vasogenic; D: aderenta; E: toxigen. Vezi raspuns 285. [M2932283] Medicamentele utilizate in diareea copilului sunt urmatoarele cu exeptia: (M2932283) A: kaolin pectin B: algocalmin C: atropina D: imodium E: metoclopramid Vezi raspuns

286. [M2932284] Loperamid: (M2932284) A: se mai numeste lomotil B: inhiba secretia intestinala C: intarzie miscarile intestinale D: reduce durata diareii E: RECOLONIZEAZA LUMENUL INTESTINAL Vezi raspuns 287. [M2932285] In diareea cu E.Coli enterotoxigen: (rezi 08) A: apare in totdeauna febra B: scaunele sunt apoase, frecvente, emise exploziv C: contexul epidemiologiccontact in colectivitati de sugari este prezent D: alterarea rapida si severa a starii generale este intotdeauna prezenta E: tratamentul cu subsalicilat de bismut inhiba secretia intestinala excesiva Vezi raspuns 288. [M2932287] In absenta coproculturilor pozitive, tratamentul antibiotic al unui copil cu diaree acuta este necesar in urmatoarele situatii: () A: scaune cu puroi si sange B: varsta mica, alimentatie naturala C: malnutritie D: constatare anamnestica a prezentei unui context epidemiologic sugestiv pt infectia bacteriana E: diaree precedata de varsaturi, stare generala slab influentata si context epidemiologic de \ Vezi raspuns 289. [M2932288] In diareea cu E. coli enterotoxigen: () A: apare intotdeauna febra B: scaunele sunt frecvente, apoase, emise exploziv C: contextul epidemiologic (contact in colectivitati de sugari) este prezent D: alterarea rapida si severa a starii generale este intotdeauna prezenta E: tratamentul cu subsalicilat de bismut inhiba secretia intestinala excesiva Vezi raspuns

1D 2D 3D 4B 5B 6B 7C 8D 9E 10 D 11 A 12 D 13 A 14 D 15 C 16 B

17 E 18 D 19 E 20 D 21 D 22 E 23 B 24 C 25 D 26 C 27 D 28 B 29 D 30 C 31 D 32 E

33 B 34 C 35 B 36 A 37 D 38 E 39 C 40 B 41 B 42 C 43 C 44 C 45 A 46 E 47 B 48 B

49 B 50 E 51 B 52 C 53 C 54 D 55 B 56 E 57 D 58 B 59 B 60 E 61 A 62 C 63 D 64 C

65 C 66 C 67 A 68 C 69 D 70 E 71 A 72 C 73 A 74 A 75 D 76 E 77 A 78 A 79 D 80 AE

81 BCE 82 BC 83 AC 84 BC 85 ACD 86 ACDE 87 ABE 88 ABD 89 AE 90 BE 91 DE 92 AB 93 AB 94 ABD 95 CDE 96 ABE 97 AD 98 CD 99 ABCE 100 ABC 101 ABC 102 AC 103 ABD 104 AE 105 AE 106 CE 107 AD 108 ABCD 109 ABCE 110 ABDE 111 ABCE 112 ABDE 113 CE 114 ABCD 115 ABCE 116 ACE 117 ACD 118 BC 119 AD 120 AC 121 CD 122 ABD

123 ABCD 124 BCE 125 AC 126 BD 127 ACD 128 ABCD 129 ABDE 130 BCD 131 ABC 132 ABDE 133 CDE 134 ACDE 135 BDE 136 AD 137 AB 138 AE 139 ABC 140 BDE 141 AE 142 DE 143 BD 144 ABCD 145 ACD 146 BCE 147 BC 148 ACD 149 BCDE 150 ACD 151 ABDE 152 ACDE 153 AC 154 CE 155 BCDE 156 ACD 157 ABD 158 ABC 158 ADE 160 BCD 161 AE 162 ABC 163 DE 164 ABC

165 ABC 166 ACD 167 BCE 168 ABDE 169 ABDE 170 ACE 171 ABDE 172 ABC 173 BCD 174 CDE 175 AE 176 AC 177 BC 178 DE 179 ACD 180 AB 181 ACE 182 ABCD 183 BCDE 184 AC 185 AE 186 CE 187 ABDE 188 BE 189 ACE 190 CD 191 ABE 192 BCDE 193 CE 194 CE 195 CDE 196 BCD 197 ABC 198 CD 199 ACD 200 ACDE 201 ABCD 202 BCE 203 AD 204 AB 205 ACE 206 AC

207 BDE 208 DE 209 BCE 210 ABE 211 ABCD 212 ADE 213 BDE 214 ACD 215 ABCE 216 ACDE 217 AD 218 ACE 219 ADE 220 ADE 221 CDE 222 ACD 223 ACE 224 ADE 225 ABDE 226 ABC 227 ABDE 228 BC 229 ABDE 230 BCE 231 BDE 232 ACD 233 ACD 234 CE 235 ABDE 236 ABCD 237 ABC 238 ABCD 239 ABCD 240 BD 241 ACE 242 CE 243 ACE 244 BD 245 ABCD 246 ACE 247 AC 248 ABCD

249 ACD 250 ABCD 251 ACDE 252 BE 253 BC 254 AC 255 AC 256 ACD 257 ABC 258 ABD 259 ABCD 260 ABCD 261 ABCD 262 ABD 263 ACD 264 ABCD 265 ACDE 266 BCDE 267 ABCE 268 ACDE 269 ABC 270 BCD 271 ABC 272 DE 273 ABCD 274 ABCE 275 AE 276 BE 277 BCE 278 BCE 279 ABE 280 BCD 281 ABC 282 ABDE 283 AE 284 ABDE 285 BE 286 BC 287 BCE 288 ACD 289 BCE