Sunteți pe pagina 1din 48

Herniile peretelui abdominal

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [CS46001] Hernia Richter: (pag 1582) A: este o hernie lombara B: este intotdeauna formata din peretele antemezenteric al intestinului C: este o hernie epigastrica D: se insoteste intotdeauna de ocluzie intestinala E: este situata intraparietal Vezi raspuns 2. [CS46002] Triunghiul Petit: (pag 1601) A: are varful in jos B: este marginit de muschiul oblic extern, creasta iliaca, muschiul sacro-spinal C: este acoperit de muschiul latissimus dorsi D: este marginit de muschiul oblic extern, muschiul latissimus dorsi, creasta iliaca E: este situat lombar superior Vezi raspuns 3. [CS46003] Hernia Richter se caracterizeaza prin: (pag 1582) A: sacul de hernie coboara pana la testicol si umple scrotul B: apare prin triunghiul superior Grynfeltt C: prezinta semnul Howship Romberg D: interfereaza cu irigatia colostomiei si aderarea pungii de colostoma E: continutul sacului consta numai dintr-un perete intestinal Vezi raspuns 4. [CS46004] Hernia Spiegel se caracterizeaza prin: (pag1601) A: este hernie epigastrica ce apare de-a lungul portiunii subombilicale a liniei semilunare B: interventia clasica este hernioplastia Mayo C: este hernie ventrala ce apare de-a lungul portiunii subombilicale a liniei semilunare D: presiunea pe nervul obturator determina durere in regiunea soldului E: se practica tehnica Stoppa pentru intarire Vezi raspuns 5. [CS46005] Hernia inghinala este definita: (pag 1587) A: protruzia unui sac peritoneal prin fascia transversalis care ocoleste orificiul miopectineal B: hernie ventrala ce apare de-a lungul portiunii subombilicale a liniei semilunare C: C D: protruzia unui sac peritoneal prin fascia transversalis care traverseaza orificiul miopectineal E: hernie epigastrica ce apare de-a lungul portiunii subombilicale a liniei semilunare Vezi raspuns 6. [CS46007] Herniile femurale au urmatoarele caracteristici () A: nu sunt frecvente,reprezentand doar 2,5% din h B: apar frecvent la varstnicele multipare C: reductibilitatea se observa mai ales in ortostatism D: cele reductibile se confunda cu un chist sinovial sau cu un ganglion marit E: aparitia suflului venei femurale ridica suspiciunea de incarcerare Vezi raspuns 7. [CS46008] Herniile peretelui abdominal au loc frecvent la nivelul urmatoarelor zone, cu exceptia: (1582)

A: inghinal B: ombilic C: inciziilor chirurgicale D: liniei albe E: triunghiului lombar superior Grynfelt Vezi raspuns 8. [CS46009] Cea mai frecventa zona afectata intr-o hernie de perete abdominal este cea: (pg 1583) A: inghinala B: ombilicala C: dupa inciziile inghinale D: liniei albe E: triunghilul Petit Vezi raspuns 9. [CS46010] Hernioplastia Mayo se foloseste in urmatoare hernie a peretetlui abdominal: (pg 1601) A: hernia epigastrica B: hernia Spigel C: hernia ombilicala D: hernia lombara E: hernia parastomala Vezi raspuns 10. [CS46011] Presuinea pe nervul obturator determina durere in regiunea soldului, a genunchiului si pe partea interna a coapsei si este cunoscut sub numele de semnul Howship Romberg (pg 1602) A: hernia parastomala B: hernia pelvina C: fernia postincizionala D: hernia ombilicala E: hernia epigastrica Vezi raspuns

11. [CS46012] Hernia la nivelul fosei obturatoare se caracterizeaza prin: (pg 1602) A: semnul Duchene B: semnul Gray C: semnul Kernig D: semnul Howship Romberg E: semnul Mahler Vezi raspuns 12. [CS46013] Mecanismul obturator, de la nivelul inelului profund, din zona inghinala este dat de: (pg 1585) A: ligamentul Henle B: muschiul oblic intern C: mschiul oblic extern D: muschiul cremaster E: fascia transversalis Vezi raspuns 13. [CS46014] Principala cauza de esec al tuturor hernioplastiilor este: (pg1589) A: obezitatea pacientului B: infectia C: tensiunea suturii D: abordul inghinal E: defectul aponevrozei

Vezi raspuns 14. [CS46015] Standardul mondial in cura herniilor cu care sunt comparate toate tehnicile este? (pg 1590) A: operatia MARCY B: operatia MCvay C: operatia Bassini-Shouldice D: hernioplastia properitoneala E: hernioplastia tension-free Vezi raspuns 15. [CS46016] Care tehnica este indicata la femei pentru a repara o hernie inghinala indirecta primara? (pg 1590) A: tehnica Lotheissen B: inchiderea simpla a inelului profund cu fire neresorbabile C: tehnica Bassini Shouldice D: hernioplastia laparoscopica E: inchiderea simpla a inelului profund cu fire resorbabile Vezi raspuns 16. [CS46017] Profilaxia infectiilor in cazul hernioplastiilor cu proteze nerseorbabile consta in urmatoarele cu o exceptie? (pg 1593) A: tehnica chirurgicala precisa B: respectarea asepsiei C: folosirea antibioticelor topice D: antibioterapie profilactica la proteze de orice dimensiune E: drenajul seroamelor si hematoamelor Vezi raspuns 17. [CS46018] Rata recurentelor herniilor dupa o orumarire de 10 ani,in urma folosirii tehnicilor clasice este: (pag 1599) A: 1-5% B: 1-10% C: 1-3% D: 10-15% E: 5-10% Vezi raspuns 18. [CS46019] Marimea herniei este determinata de : (pag.1582) A: orificiul herniar B: marimea viscerului herniat C: dimensiunea gatului herniei si a volumului sacului destines D: defectul peretelui cavitatii de unde se produce hernia E: nici una de mai sus Vezi raspuns 19. [CS46020] Manevra taxis reprezinta : (pag.1582) A: iesirea completa a sacului herniar la nivelul peretelui B: iesirea intraparietala a sacului herniar C: reducerea manuala a sacului de hernie D: prezenta sacului herniar in interiorul cavitatii E: reducerea spontana a sacului de hernie Vezi raspuns 20. [CS46021] Care este frecventa herniilor inghinale? (pag.1583) A: la femei mai frecvent decat la barbate B: aceeasi frecventa la femei si barbate C: sunt mai frecvente la varstnici D: apar mai frecvent la copii

E: apar de 25 ori mai frecvent la barbati decat la femei Vezi raspuns 21. [CS46022] Herniile femurale reductibile pot fi confundate cu : (pag.1583) A: ganglion limfatic marit B: chist sinovial C: hernie inghinala incarcerate D: cu o safena varicoasa E: hernie Richter Vezi raspuns 22. [CS46023] Nervul genital este : (pag.1586) A: motor numai B: senzitiv numai C: senzitiv si motor D: se formeaza la nivelul T12 L1 E: nu este un nerv de care sa fie interesat chirurgul Vezi raspuns 23. [CS46024] Un sac de hernie indirecta este complet daca : (pag.1586) A: sacul coboara pana la cordonul primitive B: sacul nu coboara in scrot C: nu coboara pana la testicul D: coboara pana la testicul dar nu umple scrotal E: coboara pana la testicul si umple scrotul Vezi raspuns 24. [CS46025] Sacii herniilor directe trec prin : (pag.1587) A: inelul profund si ajung la nivelul scrotului B: Sacii Herniilor femurale trec prin calanul femural printr-un defect la nivelul partii mediale a tecii femurale C: orificiul neopectineal Fruchaud D: planseul slab al canalului inghinal E: canalul femoral Vezi raspuns 25. [CS46026] Hemioplastia prin folosirea ligamentului Cooper reface: (pag.1590) A: numai inelul profound B: numai triunghiul Hasselbach C: numai canalul femoral D: nici una de mai sus E: toate de mai sus Vezi raspuns 26. [CS46027] Hernia Spiegel : (pag.1601) A: este o hernie frecventa B: este usor de diagnosticat C: este o hernie ventrala D: apare de-a lungul portiunii supraombilicale E: cele mai mici se inchid cu proteze Vezi raspuns 27. [CS46028] In boala eventrationala : (pag.1602) A: diafragmul se contracta impotriva viscerelor abdominale B: nu este esentiala evaluarea functiei respiratorii si a gazelor sanguine C: peretele abdominal nu-si pierde integritatea D: functia diafragmului este eficienta E: disfunctia respiratorie este caracteristica Vezi raspuns

28. [CS46029] Hernia pelviana : (pag.1602) A: apare anterior la barbati B: apare posterior la femei C: necesita proteza in stare septica D: anterioara apare numai la femei si ajunge in labia mare E: cele mai rare sunt herniile obturatorii Vezi raspuns 29. [CS46030] Herniile parastomale : (pag.1602) A: interferaza cu irigatia colostomei si aderarea pungii de colostoma B: nu interfereaza cu irigatia colostomei C: nu interfereaza cu aderarea pungii de colostoma D: herniile paracolostomice sunt mai rare decat cele paraileostomice E: se prefera pt Vezi raspuns 30. [CS46031] Hernia reprezinta: (p1582) A: exteriorizarea unui viscer din cavitatea in care este continut B: eviscaratia unui organ C: exteriorizarea unui viscar din cavitatea in care este continut fara a exista continuitate a peretelui abdominal la exterior D: defectul la nivelul stratului aponevrotic cel mai profund al abdomenului E: diverticul peritoneal Vezi raspuns 31. [CS46032] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu exceptia: (p1582) A: orificiul herniar este reprezentat de defectul la nivelul stratului aponevrotic cel mai profund al abdomenului B: sacul herniar este un diverticul al peritoneului C: marimea herniei este influentata de orificiul herniar D: hernia reprezinta exteriorizarea unui viscer din cavitatea in care este continut E: herniile pot fi:interna,intraparietala si externa Vezi raspuns 32. [CS46033] Urmatoarele afirmatii despre herniile inghinale sunt false: (p1583) A: nu toate herniile trebuie rezolvate chirurgical B: toate herniile trebuie rezolvate chirurgical C: herniile strangulate produc durere intensa,hiperesteyie,ocluyie intestinala si semne si simptome ale sepsisului D: taxisul este contraindicat in cazul herniilor strangulate in care ste preyent sepsisul sau daca se presupune gangrenarea continutului E: hernia strangulata spre difrenta de cea ireductibila nu se mareste si nu transmite impulsul cand pacientul tuseste Vezi raspuns 33. [CS46035] Herniile ombilicale frecvente la sugari se inchid spontan daca defectul aponevrotic este (pg1601) A: 2,5cm B: 2cm C: 1,5cm D: 3-4cm E: nu se inchid niciodata spontan Vezi raspuns 34. [CS46036] Pneumoperitoneul progresiv folosit in cura herniilor incizitionale este mentinut (pg.1603) A: 1 zi B: 3 zile

C: 1-3 zile D: 2-4 zile E: 10-20 zile Vezi raspuns 35. [CS46037] Ligamentul lui Henle reprezinta: (Pg. 1584) A: O portiune din teaca subtire a muschiului oblic extern atasata de teaca femurala B: Stratul fascial al transversului aflat la marginea superioara a aponevrozei femurale C: Tendonul dreptului abdominal care se recurbeaza lateral pe pecten pubis D: O portiune din aponevroza oblicului intern E: Condensarea fasciala in jurul vaselor epigastrice inferioare Vezi raspuns 36. [CS46038] Cordonul spermatic contine urmatoarele elemente, cu exceptia: (Pg. 1586) A: Artera epigatrica inferioara B: Venele testiculare C: Artera deferentiala D: Grasime E: Nervi vegetativi Vezi raspuns 37. [CS46040] Despre hernia Spiegel este fals ca : () A: trebuie facut diagnostic diferential cu sarcomul peretelui abdominal B: cel mai frecvent apar acolo unde linia semilunara este cea mai larga si cea mai slaba C: fascia spiegel este formata din unirea aponevrozelor oblicului extern si transversului D: afectarea nervilor cutanati anteriori T10-T12 provoaca disconfort E: apar pe linia semilunara subombilical Vezi raspuns 38. [CS46041] Hernia pelvina : () A: se manifesta frecvent ca o masa palpabila la examenul rectal sau pelvin B: tratamentul de electie este tehnica Leslie C: apare mai ales la barbati D: durerea caracteristica, invariabil prezenta este cunoscuta ca semnul Howship Romberg E: daca nu exista o stare septica, tratamenul consta in protezare Vezi raspuns 39. [CS46042] Afirmatia gresita despre boala eventrationala este : () A: principala caracteristica este disfunctia respiratorie B: detasarea insertiilor tendinoase ale muschilor abdominali largi agraveaza eventratiile laterale C: reducerea viscerelor in abdomen in timpul interventiei poate provoca deces prin insuficienta respiratorie D: pneumoperitoneul este mentinut 10-20 de zile E: defectele de peste 10 cm au tendinta la recurenta Vezi raspuns 40. [CS46043] Hernia Richter: (pag 1582) A: continutul sacului consta numai dintr-un perete intestinal B: rareori e implicat peretele intestinal antimezenteric C: strangularea e insotita intotdeauna de ocluzie intestinala concomitenta D: sacul poate contine colonul sigmoid, cecul si ureterul E: se mai numeste hidrocel comunicant Vezi raspuns 41. [CS46044] Operatia McVay: (pag 1590) A: presupune suturarea aponevrozei transversalis la ligamentul inghinal B: reface arcul aponevrotic al transversului prin suturarea la ligamentul Cooper, medial, si teaca femurala, lateral

C: inciziile de relaxare nu sunt obligatorii D: considera ca structura cea mai potrivita pentru suturarea aponevrozei transversului e ligamentul inghinal E: consta numai in micsorarea inelului profund largit Vezi raspuns 42. [CS46045] Printre zonele herniare afectate mult mai rar se numara: (pag. 1582) A: linia semilunara a lui Spiegel B: triunghiul lombar superior Grynfeltt C: inciziile chirurgicale D: zonele paraombilicale E: ombilicul Vezi raspuns 43. [CS46046] Hernioplastia prin folosirea ligamentului Cooper: (pag. 1590) A: consta in special din ligatura inalta a sacului si aproximarea tendonului conjunct si a muschiului oblic intern pentru a fi unite de ligamentul inghinal prin fire separate B: spatiul properitoneal este accesat printr-o incizie transversala mica la nivelul cadranului inferior C: consta in inchiderea canalului inghinal D: refacerea arcului aponevrotic al transversului se realizeaza prin suturarea la ligamentul Cooper si teaca femurala E: muschiul oblic intern si fascia transversalis sunt suturate la nivelul tecii femurale si ligamentului inghinal Vezi raspuns 44. [CS46047] Ligamentul inghinal provine din (pg 1584) A: fibrele inferioare ale aponevrozei oblicului extern B: fibrele inferioare ale aponevrozei oblicului intern C: fibrele inferioare ale aponevrozei transversului D: fibrele inferioare ale aponevrozei dreptului abdomnial E: fibrele inferioare ale aponevrozei iliopsoasului Vezi raspuns 45. [CS46048] Muschiul cremaster provine din (pg1584) A: fibrele inferioare ale aponevrozei oblicului extern B: fibrele inferioare ale aponevrozei oblicului intern C: fibrele inferioare ale aponevrozei transversului D: fibrele inferioare ale aponevrozei dreptului abdomnial E: fibrele inferioare ale aponevrozei iliopsoasului Vezi raspuns 46. [CS46049] Ligamentul Henle provine din (pg1584) A: oblicul extern B: oblicul intern C: aponevroza transversului D: tendonul muschiului drept abdominal E: tendonul iliopsoasului Vezi raspuns 47. [CS46050] Hernia Richter contine in sacul hernial: (pag 1582) A: Peretele intestinal antimezenteric B: Mezenterul C: Epiplonul D: Un viscer strangulate E: Nimic Vezi raspuns 48. [CS46051] Condesarea fasciala in regiunea vaselor epigastrice inferioare este cunoascut

sub numele de: (pag 1584) A: Bandeleta lui Thomson B: Ligamentul Hesselbach C: Ligamentul henle D: Fascia transversalis E: Tractul iliopubic Vezi raspuns 49. [CS46052] Care nerv este mixt (senzitiv si motor)in regiunea inghinala: (pag 1586) A: N.iliohipogastric B: N. ilioinghinal C: N. genital D: N.iliohipogastric si n. ilioinghinal E: Cei 3 nervi Vezi raspuns 50. [CS46053] Hernia ce se dezvolta sub ligamentul inghinal este: (pg.1583) A: hernia inghinala oblica externa B: hernia inghinala oblica interna C: hernia Spiegel D: hernia femurala E: hernia inghinala directa Vezi raspuns 51. [CS46054] Hernia crurala este rar intalnita : (pg.1583) A: la copii B: la femei C: la barbati D: la tineri E: la adulti Vezi raspuns 52. [CS46055] Probabilitatea ca o hernie inghinala sau femurala sa se stranguleze este mai rara: (pg.1583) A: n primele 3 luni de la aparitie B: n primele 4 luni de la aparitie C: n primele 5 luni de la aparitie D: n primele 6 luni de la aparitie E: n primele 7 luni de la aparitie Vezi raspuns 53. [CS46056] Cea mai mare rata a strangularii dintre toate herniile o are: (pg.1583) A: hernia inghinala B: hernia ombilicala C: hernia femurala D: hernia epigastrica E: hernia pelvina Vezi raspuns 54. [CS46057] Primul chirurg care a descris si desenat cu acuratete zona inghinala a fost: (pg.1583) A: Anson B: Mc Vay C: Fruchand D: Cooper E: Shouldice Vezi raspuns 55. [CS46058] La canalul inghinal singurul strat important din punct de vedere al chirurgului

este: (pg.1584) A: stratul superficial format de oblicul extern B: stratul superficial format de oblicul intern C: stratul profund aponevrotico-fascial al abdomenului D: tesutul grasos E: ligamentul inghinal Vezi raspuns 56. [CS46059] Interventia chirurgicala clasica pentru hernia ombilicala este: (pag.1601) A: tehnica Marcy B: tehnica Cheatle-Henry C: tehnica Mayo D: tehnica Lichtenstein E: tehnica Stopa Vezi raspuns 57. [CS46060] Semnul Howship-Romberg apare in: (pag 1602) A: hernie inghinala indirecta B: hernie inghinala directa C: hernie femurala D: hernie obturatorie E: hernie perineala Vezi raspuns 58. [CS46061] Marginea laterala a inelului profund este formata din: (pag. 1585) A: aponevroza oblicului extern B: aponevroza oblicului intern C: fascia transversalis D: muschiul transvers abdominal E: muschiul cremaster Vezi raspuns 59. [CS46062] Vasele cremasteriene: (pag. 1584) A: provin din vasele epigastrice superioare B: strabat peretele anterior al canalului inghinal prin propria lor gaura C: nu fac parte din cordonul spermatic D: sunt insotite de nervul femural E: nu pot fi sectionate fara a leza testicolul Vezi raspuns 60. [CS46063] Vascularizatia viscerelui exteriorizat este compromisa n: (pg.1582) A: hernia ncarcerata B: hernia strangulata C: hernia ireductibila D: hernia cu pierderea dreptului la domiciliu E: bubonocelul Vezi raspuns 61. [CS46064] Strangularea intestinului poate sa apara fara ocluzie intestinala concomitenta n: (pg.1582) A: hernia Spiegel B: hernia Clocquet C: hernia Richter D: hernia Moschowitz E: hernia Laugier Vezi raspuns 62. [CS46065] Unul din cele mai frecvente locuri de producere a herniilor abdominale: (pg.1583)

A: regiunea ombilicala B: regiunea epigastrica C: regiunea femurala D: regiunea pelvina E: regiunea inghinala Vezi raspuns 63. [CS46066] In cadrul hernioplastiei posterioare, firele se pun: (pag. 1591) A: lateral de cordon B: medial de cordon C: superior de cordon D: inferior de cordon E: nu se pun fire Vezi raspuns 64. [CS46067] In procedeul GPRVS, se foloseste urmatorul tip de plasa: (pag.1592) A: Marlex B: Mersilene C: Surgipro D: Trelex E: Gore-Tex Vezi raspuns 65. [CS46068] Triplul strat Bassini este constituit din: (pag. 1590) A: muschiul oblic intern, muschiul transvers abdominal, aponevroza transversului B: muschiul oblic extern, muschiul oblic intern, muschiul transvers abdominal C: muschiul oblic intern, muschiul transvers abdominal, fascia transversalis D: muschiul oblic intern, muschiul transvers abdominal, tendonul conjunct E: muschiul oblic intern, muschiul transvers abdominal, tractul iliopubic Vezi raspuns 66. [CS46069] Referitor la tratamentul herniilor femurale la barbat sunt adevarate urmatoarele afirmatii, cu exceptia: (pag. 1591) A: presupune refacerea ligamentului Cooper, prin tehnica McVay B: presupune folosirea unei proteze permanente properitoneale C: presupune doar ligatura cu cateva fire, sub ligamentul inghinal D: toate afirmatiile sunt adevarate E: toate afirmatiile sunt false Vezi raspuns 67. [CS46070] Despre tratamentul herniilor femurale mici la femei sunt false urmatoarele afirmatii, cu exceptia: (pag. 1591-1593) A: presupune refacerea ligamentului Cooper B: se poate realiza prin implantarea unui dop cilindric de Marlex sau a unui dop conic din bucati de plasa de polipropilena C: consta in cateva fire intrerupte deasupra ligamentului inghinal D: abordul este median Cheatle-Henry E: toate afirmatiile sunt false Vezi raspuns 68. [CS46071] Reprezinta cause de hernie inghinale, cu exceptia: (pag. 1588) A: deficitele musculare B: ascita C: dializa peritoneala D: activitatea fizica viguroasa E: deformarile osoase ale pelvisului Vezi raspuns 69. [CS46072] Herniile femurale strangulate sunt cel mai bine tratate prin: (pag 1591)

A: Abord properitoneal B: refacerea McVay a ligamentului Cooper C: astuparea cu un dop cilindric de polipropilena D: ligatura inalta a sacului herniar E: tehnica Bassini Vezi raspuns 70. [CS46073] Herniile femurale (pag 1583) A: Sunt mai frecvente la barbati decat la femei B: Sunt intotdeauna ireductibile C: Reprezinta o forma de hernie inghinala indirecta D: Apar la varful trigonului Scarpa E: Apar mai frecvent la multiparele varstnice Vezi raspuns 71. [CS46074] Condensarea fasciala in regiunea vaselor epigastrice inferioare este cunoscuta drept: (pag 1584) A: Ligamentul Cooper B: Bandeleta lui Thomson C: Ligamentul Henle D: Ligamentul interfoveolar Hesselbach E: Arcul crural profund Vezi raspuns 72. [CS46075] Urmatoarele tehnici de hernioplastie sunt anterioare cu exceptia: (pag. 15891591) A: Marcy B: Bassini C: McVay-Lotheissen D: Shouldice E: Cheatle-Henry Vezi raspuns 73. [CS46076] Despre Gore-Tex sunt adevarate urmatoarele afirmatii cu exceptia: (pag. 1592) A: este PTFE B: nu prezinta pori C: permite stagnarea lichidului serosangvinolent D: este inert E: nu determian fibroplazia sau inflamatia Vezi raspuns 74. [CS46077] Infectia, ca si complicatie in patologia herniilor, apare in procent de: (p.1605) A: 15% B: 25% C: 30% D: 10% E: 40% Vezi raspuns 75. [CS46078] Nevralgia reziduala, complicatie a hernioplastiei inghinale, prezinta urmatoarele caracteristici cu exceptia: (p.1597, 1598) A: apare mai frecvent dupa hernioplastia inghinala anterioara B: poate fi cauzata de un neurinom C: este o complicatie precoce D: depresia apare frecvent E: durerea este doar localizata Vezi raspuns

76. [CS46079] Sunt mai frecvente herniile inghinale la barbati decat la femei de aproximativ: (pag.1583) A: 20 ori B: 25 ori C: 5 ori D: 15 ori E: 35 ori Vezi raspuns 77. [CS46080] La barbati raportul hernii inghinale indirecte hernii directe este de: (pag.1583) A: 2:1 B: 1:1 C: 3:1 D: 3:2 E: 1:2 Vezi raspuns 78. [CS46081] Herniile femurale: (pag.1583) A: Reprezinta o forma de hernie inghinala directa B: Reprezinta o forma de hernie inghinala indirecta C: Sunt frecvente D: Cel mai frecvent se prezinta ca o masa reductibila de dimensiunile unei nuci E: Reprezinta 25% din herniile inghinale Vezi raspuns 79. [CS46082] Vasele cremasteriene: (pag.1584) A: Provin din vasele epigastrice superioare B: Provin din vasele epigastrice inferioare C: Deservesc doar muschiul cremaster D: Fac parte din cordonul spermatic E: Strabat peretele anterior al canalului inghinal Vezi raspuns 80. [CS46083] In ceea ce priveste hernioplastia Bassini - Shouldice, despre triplul strat Bassini sunt adevarate, cu exceptia: (pg 1590) A: este format din fascia transversalis B: este format din C: este format din muschiul transvers D: triplul strat este suturat la nivelul ligamentului iliopectineal E: triplul strat este suturat la nivelul ligamentului inghinal Vezi raspuns 81. [CS46084] Pentru ca hernioplastia sa aiba succes, plasa trebuie sa indeplineqasca urmatoarele conditii, cu exceptia: (pg 1594) A: sa fie extinsa medial de mecanismul obturator B: sa infasoare strans cordonul spermatic C: sa fie cat mai larga D: sa acopere teaca dreptilor pe mai mult de 1 cm E: sa fie extinsa lateral dincolo de mecanismul obturator Vezi raspuns 82. [CS46085] Care dintre urmatoarele tipuri de hernii, apar in special la casectici, batrani si sexul feminin? (pag 1602) A: hernia pelvina B: hernia parastomala C: hernia postincizionala D: hernia femurala E: hernia inghinala Vezi raspuns

83. [CS46086] Care dintre urmatorii factori exacerbeaza hernia ombilicala? (pag 1601) A: constipatia B: ascita C: traumatismul abdominal D: nuliparitatea E: casexia Vezi raspuns 84. [CS46087] Hernioplastii clasice anterioare sunt, CU EXCEPTIA: () A: operatia Bassini orignala B: tehnica Marcy C: operatia Bassini-Shouldice D: tenhica McVay-Lotheissen E: abordul Cheatle-Henry Vezi raspuns 85. [CS46088] In cazul herniilor tratate prin tehnica GPRVS, recurente apar in urmatoarele cazuri, CU EXCEPTIA: () A: spatiul properitoneal nu este clivat suficient de larg B: proteza este prea mare C: proteza nu are forma corespunzatoare D: proteza este prea mica E: proteza este implantata incorect Vezi raspuns 86. [CS46089] Cea mai frecventa complicatie a herniei inghinale este: (pag 1583) A: necroza B: orhita ischemica C: atrofie testiculara D: strangularea E: infectia Vezi raspuns 87. [CS46090] Herniile strangulate sunt: (pag.1593) A: majoritatea sunt hernii inghinale femurale B: majoriatea sunt hernii ale liniei albe C: rata cea mai mare a strangularii o reprezinta herniile inghinale indirecte D: rata cea mai mare a strangularii o reprezinta herniile femurale E: majoritatea sunt hernii inghinale directe Vezi raspuns 88. [CS46091] Inchiderea simpla a inelului in hernii inghinale este de ales pentru: (pag. 1590) A: femeile cu hernii inghinale directe B: femeile cu hernii inghinale indirecte C: pentru toate ferneile D: pentru femei si barbati E: procedeul este scos din uz Vezi raspuns 89. [CS46092] Toate herniile trebuie rezolvate chirurgical cu exceptia: (pag 1583) A: Herniile inghinale B: Hernia epigastrica C: Hernia lombara D: Hernia cu colet larg si sac mic E: Hernia parastomala Vezi raspuns 90. [CS46093] Caracteristicile orhitei ischemice sunt urmatoarele: (pag 1597)

A: Manifestarile clinice dispar dupa 2-5 zile B: Durerea e constanta si nu se remite decat chirurgical C: Gangrena ca o complicatie frecventa D: Debut brusc E: Apare insidios Vezi raspuns 91. [CS46094] Herniile abdominale apar frecvent la nivelul, cu exceptia: (1582) A: regiunile inghinale B: difragm C: perineu D: linia semilunara E: linia alba Vezi raspuns 92. [CS46095] Marginea laterala a inelului inghinal profund e formata de (1585) A: m transvers abdominal B: fascia transversalis C: m oblic extern D: m oblic intern E: aponevroza m transvers Vezi raspuns 93. [CS46096] Examenul fizic al unui pacient cu hernie inghinala se face in urmatoarea pozitie: () A: ortostatism; B: clinostatism; C: decubit lateral; D: pozitie ginecologica; E: pozitie Schober. Vezi raspuns 94. [CS46099] In herniile inghinale tehnica Marcy consta in: () A: micsorarea inelului profund B: plicatura fascirei trensversalis C: intarirea tendonului conjunct D: refacerea ligamentului Cooper E: plasarea unei plase sintetice Vezi raspuns 95. [deceneum] Semnul Howship-Romberg este dat de () A: Durerea pe partea externa a coapsei B: Presiunea pe nervul obturator C: Presiunea pe vena safena mare D: Presiunea pe nervul sciatic E: Durere in testicol Vezi raspuns 96. [samyrahh] Cum este cunoscut de catre englezi stratul aponevroticofascial al transversului aflat la marginea superioara a aponevrozei femurale? () A: arc crural profund B: tract iloipubic C: bandeleta lui Thomson D: arc aponevroticofascial E: tract aponevroticofascial Vezi raspuns 97. [CM46001] Herniile epigastrice: (pag 1601) A: se gasesc la nivelul linea alba

B: sunt frecvent reductibile C: sunt asimptomatice D: cura lor se efectueaza, de obicei, cu ajutorul unei ncizii tegumentare verticale E: prezinta defecte aponevrotice mari Vezi raspuns 98. [CM46002] Semnul Howship-Romberg : (pag 1602) A: reprezinta o masa palpabila, la examenul pelvin sau rectal in portiunea supero-mediala a coapsei B: apare in herniile obturatorii C: se datoreaza presiunii pe nervul obturator D: apare in herniile perineale E: reprezinta durere inregiunea soldului, genunchiului, pe partea interna a coapsei Vezi raspuns 99. [CM46003] Cura chirurgicala a herniilor post incizionale la obezi are o morbiditate crescuta datorita urmatoarelor afectiuni asociate: (pag 1602) A: HTA B: diabet zaharat C: afectiuni cardiace si renale D: intertrigo purulent E: degenerarii grase a muschilor laterali abdominali Vezi raspuns 100. [CM46004] Reducerea viscerelor abdominale in momentul curei chirurgicale a herniilor postincizionale poate determina moarte prin: (pag 1602) A: reducerea presiunii abdominale B: compresie pe vena cava inferioara C: inducerea pneumoperitoneului D: edem la nivelul mezenterului E: insuficienta respiratorie Vezi raspuns 101. [CM46005] Hernioplastia inghinala posterioara cu material protetic: (pag 1595) A: se efectueaza prin tehnica Stoppa- marea proteza de intarire a sacului visceral B: este de ales pentru herniile recurente C: nu se efectueaza la obezi D: este de ales pentru herniile determinate de boli ale tesutului conjunctiv E: se efectueaza numai cu anestezie generala Vezi raspuns 102. [CM46006] In cazul infectiilor precoce care implica proteze: (pag 1593) A: se poate astepta integrarea protezelor de poliester si PTFE timp de 3-4 saptamani B: se efectueaza numai antibioterapie topica C: lipsa de expunere a protezei duce la formarea de sinusuri D: se efectueaza spalarea materialului purulent E: protezele de polipropilena sunt intolerante la infectiile precoce Vezi raspuns 103. [CM46007] Herniile femurale, forme de hernie inghinala directa se caracterizeaza prin: (pag 1583) A: nu sunt frecvente B: apar frecvent la femei C: apar in special la multiparele in varsta D: se prezinta intotdeauna ca o masa ireductibila E: in partea mediala a bazei triunghiului femural Scarpa Vezi raspuns 104. [CM46008] In hernia inghinala anterioara clasica se folosesc urmatoarele hernioplastii:

(pag 1589) A: tehnica Marcy B: tehnica McVay-Lotheissen C: hernioplastia prin folosirea ligamentului Cooper D: tehnica Mayo E: hernioplastia Rives-Stoppa Vezi raspuns 105. [CM46009] In herniile peretelui abdominal se folosesc urmatoarele materiale protetice pentru hernioplastii: (pag 1592) A: Marlex B: Surgipro C: Mersilene D: Prolene E: Wiley Vezi raspuns 106. [CM46010] In hernia inghinala, complicatiile cele mai frecvente ale hernioplastiei inghinale sunt urmatoarele: (pag 1597-1598) A: nevralgia reziduala B: tromboza cordonului spermatic C: orhita ischemica D: atrofia testiculara E: neurinom Vezi raspuns 107. [CM46011] Herniile femurale cu orificii mici la femei se trateaza astfel: (pag 1591) A: folosind tehnica Bassini B: proteza permanenta properitoneala C: astupare cu un dop cilindric dintr-o proteza de polipropilena D: refacerea McVay a ligamentului Cooper E: incizie inghinala Vezi raspuns 108. [CM46012] Despre herniile postincizionale () A: obezitatea si infectia reprezinta 2 cauze majore B: caracteristica fiziopatologica principala e disfunctia respiratorie C: exista risc de deces prin insuficienta respiratorie sau compresia venei cave superioare D: ca tratament,inchiderea simpla poate fi utila E: in h largi doar unirea marginilor poate duce la orecurenta de peste 50% Vezi raspuns 109. [CM46013] Despre herniile pelvine () A: cele difuze mari apar frecvent dupa nefrectomii B: cele mai frecvente sunt cele din fosa obturatorie C: se stranguleaza frecvent D: in cele perineale s howship romberg este prezent la jumatate din pacienti E: cele perineale anterioare se gasesc doar la barbati cu posibilitatea ocuparii mai ales a fosei ischiorectale Vezi raspuns 110. [CM46014] Despre hernia lombara se poate spune: () A: se poate trata prin inchidere simpla in cele mici B: triunghiul petit este acoperit de fascia superficiala C: triunghiul Grynfelt este marginit de oblicul intern,sacrospinali si coasta a Xa D: cele congenitale sau traumatice sunt rare E: h difuze mari se produc frecvent dupa nefrectomie Vezi raspuns 111. [CM46015] Herniile epigastrice ()

A: se produc prin protuzia grasimii intraperitoneale printre fibrele musculare ale dreptilor abdominali B: frecvent ireductibile C: prezinta invariabil deficit aponevrotic mic D: sunt multiple E: disconfortul e mai mare decat marimea lor Vezi raspuns 112. [CM46016] Hernia ombilicala () A: apare frecvent la femeile cu sarcini repetate B: mai desc se stranguleaza intestinul subtire si epiploonul C: se poate produce ruptura in ascita cronica a cirozei D: la sugar se inchide spontan cand e mai mica decat 1,5 cm E: frecvent se utilizeaza hernioplastia Mayo Vezi raspuns 113. [CM46017] Nevralgia in hernii () A: poate apare precoce sau tardiv B: asociata cu depresie,afectarea rel interpersonale C: in cazul neurinoamelor,are caracter mai rar de arsura D: in dezaferentare,are intensitate variabila,modificata de pozitie E: in dezaferentare durerea are debut tardiv cel putin dupa o saptamana Vezi raspuns 114. [CM46018] Cele mai importante contributii in anatomia zonei inghinale au fost aduse de: (1583) A: Cooper B: Bechterew C: Anson si McVay D: Fruchaud E: Charles McBurney Vezi raspuns 115. [CM46019] Inr-o hernie inghinala, pentru chirugi, cel mai important strat este cel situat profund si anume cel aponevrotico fascial, alcatuit din: (1584) A: muschiul drept abdominal B: muschiul transvers abdominal C: aponevroza transversului D: fascia transversalis E: muschiul oblic intern Vezi raspuns 116. [CM46020] Nu apartin cordonului spermatic: (1584) A: canalul deferent si artera acestuia B: artera si venele testiculare C: nervi vegetativi D: vasele cremasterice E: nervul genital Vezi raspuns 117. [CM46021] Continutul sacului intr-o hernie inghinala indirecta, poate fi obtinut prin alunecarea: (1587) A: colonului sigmoid B: cecului C: ureterului D: vezicii urinare E: duodenului Vezi raspuns

118. [CM46022] In zona inghinala, orificiul miopectinal reprezinta un cadru musculo-osos, fiind marginit de: (1587) A: superior muschiul oblic intern si transvers abdominal B: lateral muschiul iliopsoas C: posterior muschiul oblic extern D: medial muschiul drept abdominal si fascia sa E: inferior pecten pubis Vezi raspuns 119. [CM46023] In etiologia herniei inghinale sunt implicati urmatorii factori: (1588) A: deficit de factor Leiden B: ortostatismul C: clinostatismul D: deficite musculare muschiul oblic intern E: denervarea mecanismului obturator Vezi raspuns 120. [CM46024] Hernioplastia inghinala anterioara clasica cuprinde: (1589) A: tehnica Marcy B: operatia Bassini C: tehnica McVay Lotheissen D: tehnica Stoppa E: tehnica laparoscopica Vezi raspuns 121. [CM46025] Care din urmatoarele face parte din etapa disectiei canalului inghinal in cura clasica prin abord anterior? (pg1589) A: deschiderea canalului inghinal B: sectionarea cremasterului C: pastrarea ramurii genitofemurale a N. genitofemural D: sectionarea N ilioinghinal E: mobilizarea cordonului spermatic Vezi raspuns 122. [CM46026] Care sunt pasi importanti pe care multi chirurgi ii omit in cursul curei herniilor? (pg 1589) A: sectionarea muschiului cremaster B: excizia inelului profund C: sectionarea peretelui posterior al canalului inghinal D: deschiderea canalului inghinal E: mobilizarea cordonului spermatic Vezi raspuns 123. [CM46027] Care sunt cele 3 zone refacute prin tehnica folosiroo ligamentului Cooper? (pg.1590) A: triunghiul HESSELBACH B: orificiul inghinal superior C: canalul femural D: triunghiul PETIT E: orificiul inghinal profund Vezi raspuns 124. [CM46028] Orhita ischemica, complicatie dupa cura herniilor: (pg.1597) A: debuteaza dupa 2-5 zile B: debutul este brusc C: este cauzat de tromboza venei iliace D: testiculul este tumefiat E: poate remite sau evolua spre atrofie testiculara

Vezi raspuns 125. [CM46029] Dintre simptomele herniilor fac parte urmatoarele: (pag 1582) A: disconfort mai accentuat la inceputul zilei si redus in timpul noptii B: disconfort mai accentuat la sfarsitul zilei si redus in timpul noptii C: durere intensa urmata de hiperestezie D: ocluzie intestinala E: semne si simptome ale sepsisului Vezi raspuns 126. [CM46030] Referitor la etiologia herniilor inghinale sunt adevarate urmatoarele: (pag 1588) A: majoritatea se transmit genetic B: toate herniile indirecte sunt congenitale si se datoreaza unui proces vaginal patent C: prezenta potentialului de dezvolarea unei hernii inseamna ca aceasta se va si dezvolta D: la herniere contribuie si deficitele musculare E: in cazul pacientilor cu hernii au fost demonstrate fracturarea fibrelor elastice Vezi raspuns 127. [CM46031] Hernioplastia clasica cuprinde urmatoarele parti: (pag 1589) A: disectia canalului inghinal B: anestezia locala C: refacerea orificiului miopectineal D: inchiderea canalului inghinal E: amplasarea unui tub de dren Vezi raspuns 128. [CM46032] Zonele cel mai frecvent afectate de hernii sunt: (pag 1582) A: regiunea inghinala B: ombilicul C: linia alba D: diafragmul E: mediastinul Vezi raspuns 129. [CM46033] Complicatii rare,dar importante ale herniei,sunt: (pag 1597) A: orhita ischemica si atrofia testiculara B: nevralgia C: eventratii D: evisceratii E: hernia de disc Vezi raspuns 130. [CM46034] Hernia : (pag.1582) A: este externa daca sacul iese complet din peretele abdominal B: este interna daca sacul este in interiorul cavitatii C: este intraparietala daca sacul este in exteriorul peretelui abdominal D: este externa daca sacul este la nivelul peretelui abdominal E: este intraparietala daca sacul este la nivelul peretelui Vezi raspuns 131. [CM46035] Cele mai frecvente regiuni herniare sunt : (pag.1582) A: inghinala B: ombilicala C: diafragmului D: linia semilunara Spieghel E: perineul Vezi raspuns

132. [CM46036] Herniile nedetectabile prin examen fizic pot fi demonstrate : (pag.1583) A: ecografic B: hematologic C: CT D: RMN E: herniografia Vezi raspuns 133. [CM46037] Herniile femurale : (pag.1583) A: se vor prezenta intotdeauna ca o masa ireductibila de dimensiunea unei nuci B: sunt localizate in partea mediala a bazei triunghiului femural Scarpa C: ganglionii limfatici din canalul femural nu inconjoara sacul D: herniile femurale reductibile pot fi confundate cu o safena varicoasa E: un singur ganglion marit sau un chist sinovial nu pot mima o hernie femurala Vezi raspuns 134. [CM46038] Stratul profund aponevrotico-fascial al abdomenului este format din : (pag.1584) A: muschiul oblic extern B: muschiul transvers abdominal C: aponevroza transversului D: muschiul oblic intern E: fascia transversalis Vezi raspuns 135. [CM46039] Portiunea suspendata a ligamentului inghinal este : (pag.1584) A: imobila B: partial imobila C: mobila ,atasata de teaca femurala D: atasata de teaca femurala prin teaca subtire a muschiului oblic extern E: atasata de teaca femurala prin muschiul oblic intern Vezi raspuns 136. [CM46040] Canalul inghinal este format din : (pag.1585) A: anterior aponevroza muschiului oblic exern B: posterior aponevroza transversului abdominal si fascia transversalis C: medial muschiul oblic intern D: lateral muschiul transvers abdominal E: intern aponevroza transversului si fascia transversalis Vezi raspuns 137. [CM46041] Cordonul spermatic : (pag.1586) A: incepe de la nivelul inelului profound B: contine canalul deferent si artera ce-l insoteste C: contine artera si venele testiculare D: nervul genitofemural E: limfatice , nervi vegetativi ,grasime Vezi raspuns 138. [CM46042] Orificiul neopectineal reprezinta zona inghinala marginita : (pag.1587) A: superior de muschiul oblic extern si transvers B: lateral de muschiul iliopsoas C: inferior de muschiul oblic intern D: medial de dreptul abdominal impreuna cu teaca sa E: inferior de pecteu pubis Vezi raspuns 139. [CM46043] Clasificarea herniilor se face in functie : (pag.1587) A: tipul lor

B: organele herniated C: localizarea lor D: volumul sacului herniat E: diametrul gatului sacului Vezi raspuns 140. [CM46044] Reducerea fortei aponevrozei si fasciei transversalis se datoreaza distrugerii tesutului conjunctiv datorita : (pag.1588) A: fumatului B: imbatranire C: stress fizic determinat de presiunea abdomenului D: boli hematologice E: boli sistemice si de tesut conjunctiv Vezi raspuns 141. [CM46045] Herniile sunt abordate chirurgical : (pag.1588) A: anterior prin incizie abdominala B: posterior prin incizie abdominala C: anterior prin incizie laterala D: posterior prin incizie inghinala E: anterior prin incizie inghinala Vezi raspuns 142. [CM46046] Hernioplastia clasica are urmatoarele parti : (pag.1589) A: hernioplastia simpla prin folosirea ligamentului Cooper B: disectia canalului inghinal C: hernioplastia Bassini-Shouldice D: refacerea orificiului miopectineal E: inchiderea canalului inghinal Vezi raspuns 143. [CM46047] Refacerea orificiului miopectineal se realizeaza prin : (pag.1589) A: tehnica Marcy de refacere prin micsorarea inelului profund largit B: sectionarea muschiului cremaster si a peretelui posterior al canalului inghinal C: hernioplastia Bassini Shouldice ce reface orificiul miopectineal superior de ligamentul inghinal D: ligatura inalta a sacului herniar E: hernioplastia prin folosirea ligamentului Cooper Vezi raspuns 144. [CM46048] Ligatura inalta a sacului : (pag.1591) A: se realizeaza la sugari ,copii si unii barbati tineri B: se realizeaza in cazul herniilor directe C: se realizeaza in cazul herniilor indirecte D: operatia este similara cu hernioplastiile clasice Ferguson E: nici una Vezi raspuns 145. [CM46049] Materialele protetice folosite pentru hernioplastie : (pag.1592) A: protezele de tip Marlex, Trelex si Prolene se pot inlocui usor una cu alta B: plasa Surgipro este compusa din poliester Dacron C: plasa Mersilene este o proteza din poliester Dacron D: Gore-Tex este politetrafluoroetilena expandata E: protezele din polipropilena si poliester nu determina un raspuns fibroblastic prompt Vezi raspuns 146. [CM46050] Infectiile precoce ce implica protezele : (pag.1593) A: nu necesita tratament specific B: trebuie tratate riguros si agresiv

C: intreaga proteza trebuie expusa imediat D: este necesar si tratament local E: antibioterapia sistemica este esentiala Vezi raspuns 147. [CM46051] Care sunt complicatiile importante ale hernioplastiei : (pag.1597) A: infectia B: febra C: orhita ischemica D: disconfortul post-operator E: nevralgia reziduala Vezi raspuns 148. [CM46052] Urmatoarele afirmatii despre hernile peretelui abdominal sunt false: (p1582) A: hernia se considera reductibila cand viscerul exteriorizat poate fi readus in abdomen si ireductibila cand nu mai este posibil B: reducerea chirurgicala sacului herniar se numeste taxis C: incarcerarea se refera la o hernie ireductibila pe cale de strangulare D: hernia Richter: continutul sacului consta numai dintr-un perete intestinal(intotdeauna cel antimezenteric) E: in cazul herniei Richter strangularea intestinului se insoteste intotdeauna de ocluzie intestinala Vezi raspuns 149. [CM46053] Despre strangularea herniilor se poate afirma: (p1582) A: strangularea reprezinta un eveniment serios intotdeauna,putand fi fatala B: in hernia strangulata vascularizatia viscerului exteriorizat este compromisade obicei la nivelul coletului C: in hernia strangulata vascularizatia viscerului exteriorizat este compromisade obicei la nivelul sacului,in portiunea distala D: hernia incarcerata este ireductibila dar nu e obligatoriu sa devina strangulate E: hernia incarcerata este ireductibila si e obligatoriu sa devina strangulate Vezi raspuns 150. [CM46054] Regiunile herniare abdominale sunt: (p1582) A: frecvent regiunea inghinala, ombilicul,linia alba,linia semilunara Spieghel, diafragmul si inciziile chirurgicale B: frecvent perineul,gaurile obturatorii si sciatice ale pelvisului C: rareori perineul,triunghiul lombar superior si inferior,si gaurile obturatorii si sciatice ale pelvisului D: herniile apar numai unde aponevrozele si fasciile sunt lipsite de suport muscular E: herniile apar atat in zonele cu suport muscular cat si in cele lipsite de suport muscular Vezi raspuns 151. [CM46055] Siptomatologia herniilor peretelui abdominal cuprinde: (p1582) A: manifestarile sunt specifice B: manifestari nespecifice determinate de continutul sacului si de presiunea exercitata pe structurile vecine C: disconfortul este accentuat dimineata si noaptea D: durerea testiculara au drept cauza hernia inghinala E: durerea inghinala fara o hernie demonstrabila nu semnifica debutul unei hernia Vezi raspuns 152. [CM46056] Urmatoarele afirmatii despre strangularea herniilor sunt adevarate: (p1583) A: strangularea reprezinta cea mai serioasa si mai frecventa complicatie a herniilor si poate fi fatala B: strangularea creste morbiditatea si mortalitatea si necesitatea anesteziei generale sau regionale si creste necesitatea spitalizarii C: strangularea este mai bine tolerata la varstele extreme

D: probabilitatea strangularii unei hernii variaza cu localizarea si durata si continutul ei E: probabilitatea de strangulare a herniei inghinale si femurale este mai ridicata in primele 3 luni Vezi raspuns 153. [CM46057] Herniile inghinale sunt clasificate astfel: (p1583) A: hernii indirecte B: hernii directe C: herniile femurale reprezinta o forma de hernii inghinale indirecte D: herniile femurale reprezinta o forma de hernii inghinale directe E: hernii directe -traiectul este oblic si inainte Vezi raspuns 154. [CM46058] Diagnosticul herniilor cuprinde: (p1583) A: in mod tipic sacul herniar si continutul sau transmit un impuls vizibil atunci cand pacientul tuseste sau la effort B: hidrocelul poate mima o hernie reductibila C: herniile sunt greu de diagnosticat la examenul fizic,ecografia efectuindu-se de rutina D: herniile sunt usor de diagnosticat la examenul fizic,in ortostatism E: ecografia,CT,RMN,herniografia cu substanta de contrast se efectueaza daca ex fizic nu este relevant pentru diagnostic Vezi raspuns 155. [CM46059] Herniile inghinale se caracterizeaza prin: (p1583) A: regiunea inghinala reprezinta sediul cel mai frecvent al herniilor abdominale B: B:F=25:1 C: cele dezvoltate deasupra crestei femurale sunt inghinale iar cele dezvoltate sub aceasta se numesc femurale D: herniile indirecte sunt mai frecvente la femei E: la femei sunt mai frecvente herniile directe Vezi raspuns 156. [CM46060] Urmatoarele afirmatii referitoare la herniile directe sunt adevarate: (p1583) A: sacul iese direct afara si inainte B: sacul herniei trece oblic sau indirect catre scrot C: diferentierea clinica intre o hernie directe si indirecta este importanta deoarece difera tratamentul aplicat D: herniile directe sunt rare la femei E: la barbati strangularea herniei directe produce strangularea concomitenta a cordonului spermatic si a testiculului Vezi raspuns 157. [CM46061] Herniile femurale sunt caracterizate prin: (p1583) A: reprezinta o forma a herniei inghinale indirecte B: reprezinta o forma a herniei inghinale directe C: sunt frecvente D: sunt mai frecvente la multiparele varstnice si rare la barbate E: se prezinta ca masa ireductibila de marimea unei nuci la nivelul triunghiului Scarpa Vezi raspuns 158. [CM46062] Despre herniile femurale se poate afirma: (p1583) A: interventia chirurgicala trebuie sa se faca rapid B: probabilitatea de strangulare a herniei femurale e mai mare in primele 3 luni C: probabilitatea de strangulare creste dupa 3 luni D: hernia femurala reductibila trebuie diferentiata de o safena varicoasa E: hernia femurala de tip Richter se diagnosticheaza tardiv deoarece nu determina ocluze intestinala iar manifestarile locale sunt minime Vezi raspuns

159. [CM46063] Despre hernia femurala nu se poate afirma: (p1583) A: sunt foarte frecvente B: sunt mai frecvente la barbate C: este mai frecventa de partea dreapta D: este mai frecventa pe partea stanga deoarece canalul femural este blocat de colon E: herniile femurale se prezinta intotdeauna ca masa ireductibila de marimea unei nuci Vezi raspuns 160. [CM46064] Regiunile herniare afectate frecvent sunt (pg.1582) A: diafragmul B: gaurile obturatoare C: ombilicul D: gauruile sciatice E: limia semilunara a lui Spiegel Vezi raspuns 161. [CM46065] Stratul aponevrotico fascial al transversului aflat la marginea superioara a aponevrozei femurale este (pg.1584) A: tractul iliopubic B: arc crural profound C: pilierul inferior al inelului profound D: pilierul superior al inelului profound E: bandelete lui Thomson Vezi raspuns 162. [CM46066] Nervii regiunii inghinale de care este interesat chirurgul sunt (pg.1586) A: genitofemural B: ilio-inghinal C: femoral D: iliohipogastric E: hipogastric Vezi raspuns 163. [CM46067] Cordonul spermatic contine (pg.1586) A: canalul deferent B: nervi vegetative C: artera si vena cremasteriana D: limfatice E: rgasime Vezi raspuns 164. [CM46068] Orificiul miopectineal este marginit de (pg.1587) A: superior-muschiul transvers abdominal B: superior-muschiul oblic intern C: superior-muschiul oblic extern D: lateral-muschiul drept abdominal E: medial-muschiul ileopsoas Vezi raspuns 165. [CM46069] Cauzele herniilor inghinale sunt (pg.1588) A: virsta B: denervarea mecanismului obturator in urma inciziilor joase pentru apendicectomie C: insuficienta congenitala sau dobindita a muschiului oblic extern la nivel inghinal D: eforturi extreme E: ortostatismul Vezi raspuns 166. [CM46070] Orificiul miopectineal e marginit de urmatoarele elemente: (Pg. 1587) A: Superior- oblicul intern si transversul abdominal

B: Posterior- muschiul iliopsoas C: Medial- dreptul abdominal impreuna cu teaca sa D: Anterior- muschiul iliopsoas E: Inferior- pecten pubis Vezi raspuns 167. [CM46071] Despre tehnica Marcy de refacere a orificiului miopectineal e adevarat ca : (Pg. 1589-1590) A: Nu consta doar in micsorarea inelului profund largit B: Este indicata numai la barbati C: E numita frecvent inchiderea simpla a inelului D: Reprezinta tehnica de electie pentru femeile cu hernii inghinale directe E: Operatia reface anatomia inelului inghinal profund Vezi raspuns 168. [CM46072] Despre testiculul feminizant este adevarat ca : (Pg. 1591) A: Apare la 1% din fetele cu hernii B: Apare in special in caz de hernie bilaterala C: Poate fi depistat prin testul de cromatina printr-un frotiu din mucoasa genitala D: Daca testul de cromatina e negativ gonada va fi scoasa din canalul inghinal E: La fetite se va biopsia pentru identificare Vezi raspuns 169. [CM46073] Despre proteza tip plasa Mersilene sunt false afirmatiile : (Pg. 1592) A: E moale B: E rigida C: E supla D: E elastica E: E plastica Vezi raspuns 170. [CM46074] Hernioplastiile tension-free nu sunt recomandate in urmatoarele cazuri : (Pg. 1594-1595) A: Hernii determinate de boli ale tesutului conjunctiv B: Femei cu hernii indirecte primare C: Hernii inghinale recurente la barbati D: Hernii inghinale complexe si complicate E: Hernii primare simple la barbati Vezi raspuns 171. [CM46075] Printre complicatiile hernioplastiei inghinale se numara : (Pg. 1597) A: Orhita ischemica B: Atrofia prostatei C: Epididimita acuta D: Uretrita E: Nevralgia reziduala Vezi raspuns 172. [CM46076] Despre tratamentul herniei postincizionale este adevarat ca : () A: inchiderea simpla a defectelor este recomandata in cazul defectelor mici B: inchiderea simpla a defectelor nu este recomandata nici in cazul defectelor mici C: tehnica Rives Stoppa este indicata in toata herniile postincizionale lombare si abdominale D: inca de la inceput, dezvoltarea fibroasa tine pe loc proteza ( principiul Pascal ) E: la inceput pacientul poate tolera doar cantitati mici de aer, astfel se poate insufla intial 1 L de aer Vezi raspuns 173. [CM46077] Despre proteza Mersilene folosita pt tratamentul herniei postincizionale este adevarat ca : ()

A: trebuie sa depaseasca marginile defectului cu 12-14 cm B: firele de tractiune-fixare Rives se plaseaza la distanta de 7-8 cm C: proteza poate fi plasata si intraperitoneal D: firele de fixare nu sunt necesare daca proteza ajunge in fosa iliaca si in spatiul Retzius E: distanta cu care proteza trebuie sa depasesca inf si sup este de 4-5 cm Vezi raspuns 174. [CM46078] Alegeti afirmatiile corecte : () A: muschiul cremaster provine din fibrele inferioare ale muschiului oblic intern B: muschiul cremaster provine din fibrele inferioare ale muschiului oblic extern C: vasele cremasteriene provin din vasele iliace D: portiunea suspendata a lig inghinal este mobila deoarece este prinsa de teaca femurala numai de teaca subtire a mm oblic extern E: portiunea suspendata a lig inghinal este mobila deoarece este prinsa de teaca femurala numai de teaca subtire a mm oblic intern Vezi raspuns 175. [CM46079] Alegeti afirmatiile corecte : () A: condensarea fasciala in regiunea vaselor epigastrice superioare formeaza ligamentul interfoveolar B: ligamentul Hasselbach este portiunea tendonului dreptului abdominal ce se recurbeaza lateral pe pecten pubis C: ligamentul Hasselbach este portiunea tendonului transversului abdominal ce se recurbeaza lateral pe pecten pubis D: vasele cremasteriene nu fac parte din cordonul spermatic E: prin abord posterior se indeparteaza doar peritoneul pt vizualizarea stratului aponevroticofascial profund Vezi raspuns 176. [CM46080] Alegeti afirmatiile adevarate despre canalul inghinal : () A: marginea laterala este formata din aponevroza muschiului transvers B: marginea mediala este formata din aponevroza muschiului transvers C: marginea laterala este formata din fascia muschiului transvers D: marginea mediala este formata din fascia muschiului transvers E: unghiul de intrare in inelul superficial este obtuz lateral si ascutit medial Vezi raspuns 177. [CM46081] Alegeti afirmatiile adevarate : () A: nervul hipogastric este in pozitie normala , la varful cordonului spermatic, doar la 60% din persoane B: nervul genital se formeaza la nivel T12-L1 C: nervul genital poate inlocui nervul iliohipogastric cand acesta este deficient D: Nervul inghinal inerveaza baza penisului si pielea regiunii inghinale E: nervul genital inerveaza muschiul cremaster Vezi raspuns 178. [CM46082] Hernia strangulata: (pag 1583) A: se mareste atunci cand pacientul tuseste B: produce ocluzie intestinala C: produce semne si simptome ale sepsisului D: transmite impulsul atunci cand pacientul tuseste E: daca e prezent sepsisul, taxisul e contraindicat Vezi raspuns 179. [CM46083] Chirurgii considera drept complicatii ale hernioplastiei inghinale, urmatoarele: (pag 1597) A: orhita ischemica B: nevralgia reziduala C: recurentza

D: atrofia testiculara E: infectia Vezi raspuns 180. [CM46084] Nevralgia reziduala dupa hernioplastie: (pag 1598) A: apare prin sectionarea nervilor senzitivi inghinali B: durerea se dezvolta intotdeauna precoce postoperator C: apar modificari ale dispozitiei si comportamentului D: poate avea drept cauza un neurinom E: durerea din neurinom e identica cu cea prin dezaferentare Vezi raspuns 181. [CM46085] Recurentele dupa hernioplastii: (pag 1599-1600) A: sunt rare la pacientii cu hernii directe B: sunt mai frecvente la pacientii cu hernii directe combinate cu hernii indirecte C: recurentele directe apar de obicei in zona tuberculului pubian D: recurentele dupa plug-repairs apar datorita atrofiei mecanismului obturator E: recurentele dupa hernioplastiile anterioare cu proteze se pot trata anterior cu proteza de tip plug Vezi raspuns 182. [CM46086] Herniile Spiegel: (pag 1601) A: se dezvolta sub creasta femurala B: sunt hernii interparietale C: pot sa apara oriunde de-a lungul liniei semilunare D: muschiul drept abdominal impreuna cu teaca sa favorizeaza dezvoltarea mediala E: daca sunt mici nu necesita protezare Vezi raspuns 183. [CM46087] Herniile lombare: (pag 1601-1602) A: sunt congenitale B: sunt spontane C: apar in triunghiul Grynfelt D: nu apar in triunghiul Grynfelt deoarece acesta e acoperit de latissimus dorsi E: pot sa apara dupa nefrectomii Vezi raspuns 184. [CM46088] Despre hernioplastiile inghinale se poate afirma faptul ca: (pag. 1594-1596) A: Hernioplastiile tension-free se bazeaza pe un dop din material protetic care obtureaza defectul aponevrotic B: Hernioplastiile tension-free sunt contraindicate in cazul herniilor determinate de boli ale tesului conjunctiv C: Hernioplastia laparoscopica este mai putin riscanta decat hernioplastia deschisa si determina mai putina durere postoperator D: Hernioplastia inghinala posterioara consta in folosirea unei proteze neresorbabile largi care inlocuieste fascia transversalis E: GPRVS transinghinala este indicata doar in cazurile cand nu exista o hernie inghinala complexa Vezi raspuns 185. [CM46089] Dupa cura chirurgicala a herniilor inghinale , nevralgia reziduala cronica: (pag. 1599-1600) A: Poate fi determinata de manipularea chirurgicala a nervilor senzitivi inghinali in timpul hernioplastiei B: Durerea se dezvolta intotdeauna precoce si este de mare intensitate C: O cauza de nevralgie reziduala este reprezentata de neurinom D: Tratamentul nevralgiei reziduale se realizeaza usor, prin administrare de antalgice E: Sectionarea completa a nervului genital este cea mai frecventa cauza de producere a nevralgiei

Vezi raspuns 186. [CM46090] Recurentele herniilor inghinale: (pag. 1599-1600) A: Sunt mult mai frecvente la pacientii cu hernii indirecte B: Recurentele indirecte sunt determinate de refacerea insuficienta a inelului profund C: Majoritatea recurentelor directe apar in zona tuberculului pubian D: Recurentele dupa GPRVS se abordeaza posterior si se trateaza prin adaugarea unei extensii la proteza existenta E: Tratarea simultana a herniilor inghinale bilateral reprezinta una din cauzele de recurenta Vezi raspuns 187. [CM46091] Herniile Spiegel: (pag. 1602) A: Sunt interparitale si continute de aponevroza muschiului oblic intern B: Fascia Spiegel este mai slaba imediat sub linia arcuata si deasupra vasele epigastrice inferioare C: Sunt rare si dificil de diagnosticat daca nu sunt mari D: Pot sa apara inferior de vasele epigastrice E: Cura lor necesita proteza indiferent de marime Vezi raspuns 188. [CM46092] Reducerea presiunii intraabdominale prin eventratie: (pag. 1602) A: Determina edem la nivelul mezenterului B: Duce la distensia si hipertonia viscerelor cavitare C: Produce staza in sistemul venos splanhnic si vena cava inferioara D: Este contracarata prin contractia dreptilor abdominali, care retine viscerele in abdomen E: Trebuie mentinuta si dupa cura chirurgicala a herniei, pentru a evita cresterea brusca a presiunii intraabdominala Vezi raspuns 189. [CM46093] Sacii herniilor inghinale: (pag. 1586-1587) A: Trec prin planseul canalului inghinal B: Numai rareori forteaza inelul superficial si ajung la nivelul scrotului C: La nivelul inelului profund ocupa partea postero-laterala a cordonului D: Sacii herniilor directe pot fi mimati de lipoamele cordonului spermatic E: Sacul herniei indirecte este complet daca coboara pana la testicul si umple scrotul Vezi raspuns 190. [CM46094] Tabloul clinic al unei hernii necomplicate poate cuprinde (pg 1582) A: disconfort ce se accentueaza la sfarstiul zilei si dispare noaptea B: durere testiculara C: durere inghinala fara hernie vizibila reprezinta hernie la debut D: hiperestezie E: aparitia unui impuls palpabil cand bolnavul tuseste Vezi raspuns 191. [CM46095] Afirmatii adevarate despre hernia femurala: (pg1583) A: e mai frecventa la barbati decat la femei B: raportul Hernie femurala:hernie inghinala la barbati e 2:1 C: in general e ireductibila D: e o varianta de hernie inghinala directa E: riscul strangularii e mai mare decat la herniile inghinale Vezi raspuns 192. [CM46096] Nervii senzitivi ai zonei inghinale sunt (pg1584) A: ilioinghinal B: iliohipogastric C: obturator D: femural E: genito femural ramura genitala

Vezi raspuns 193. [CM46097] Urmatoarele afirmatii despre hernia directa sunt adevarate (pg 1587) A: este un proces vaginal persistent ce aluneca prin inelul profund B: sacul herniar patrunde prin triunghiul Hesselbach C: ajunge frecvent pana la scrot fortand inelul superficial D: Vezica urinara aluneca frecvent in sacul herniar E: cel mai frecvent sacul e continut in aponevroza oblicului extern Vezi raspuns 194. [CM46098] Urmatoarele afirmatii despre Tehnica Marcy din chirurgia herniilor abdominale sunt adevarate (pg1589) A: e tehnica de ales pentru femeiile cu h indirecte B: reface triunghiul Hesselbach C: e folosita cu succes in herniile directe D: e indicata in toate cele 3 tipuri de hernii inghinale E: reface doar inelul profund Vezi raspuns 195. [CM46099] Urmatoarele afirmatii despre Tehnica Bassini din chirurgia herniilor abdominale sunt adevarate (pg1590) A: e indicata numai in herniile indirecte B: reface atat inelul profund cat si triunghiul Hesselbach C: predispune la hernii femurale D: refacerea nu este anatomica E: E Vezi raspuns 196. [CM46100] Urmatoarele afirmatii despre Tehnica McVay din chirurgia herniilor abdominale sunt adevarate (pg1590) A: e indicata in toate cele 3 tipuri de hernii inghinale B: reface arcul aponevrotic al transversului prin suturare la ligamentul Cooper C: se pot face incizii de relaxare dar nu sunt obligatorii D: e indicata in h femurale mari ale femeilor si toate herniile femurale la barbati E: e indicata numai in herniile indirecte la femei Vezi raspuns 197. [CM46101] Plasa Mersilene (pg1592) A: este din PTFE B: are memorie plastica C: are o structura granulara care previne alunecarea D: este din poliester Dacron E: e o tesatura de fibre monfilament de polipropilena Vezi raspuns 198. [CM46102] Urmatoarele afirmatii legate de hernia ombilicala sunt adevarate (pg 1601) A: e mai frecventa la barbati B: orice hernie ombilicala la sugari se opereaza C: starile predispozante pot fi obezitatea si sarcinile repetate D: se poate rupe in prezenta ascitei E: dg ei e dificil pentru ca este intraparietala Vezi raspuns 199. [CM46103] Continutul cordonului spermatic este: (pag1586) A: Artera si venele testiculare B: N.iliohipogastric si n. ilioinghinal C: Canalul deferent D: Grasime E: Muschiul cremaster

Vezi raspuns 200. [CM46104] Care sunt investigatiile folosite pt hermiile nedectabile: (pag 1583) A: CT si RMN B: Scintigrafia cu substanta de contrast C: Herniografia D: Radiografia abdominal ape gol E: Ecografia Vezi raspuns 201. [CM46105] Triunghiul Grynfelt in care poate aparea hernia ombara este format din: (pag 1602) A: coastaXII B: m. latissimi dorsi C: m. oblic intern D: m. oblicextern E: m. sacrospinal Vezi raspuns 202. [CM46106] Bazele hernioplastiei inghinale anterioare sunt:: (pag 1589) A: deschiderea canalului inghinal B: folosirea unui dop din material protetic care poate obstrua defectul aponevrotic C: reconstructia orificiului miopectineal D: abordarea spatiului properitoneal se face printr-o incizie transversala E: realizarea de inciziide relaxare pentru a reduce tensiunea parietala Vezi raspuns 203. [CM46107] Complicatiile ale hernioplastiilor inghinale sunt: (pag 1598-99) A: Hemoragii importante B: Orhita ischemica si atrofia testiculara C: Gangrene si necroza locala D: Nevralgie si neurinom E: Durere indusa de modificari ale pozitiei si fara exargerbari paroxistice spontane Vezi raspuns 204. [CM46108] GPRVS unilaterala sepoate realiza printr-o incizie: (pag 1596) A: Abdominala transversala B: Abdominala verticala C: Inghinala anterioara D: Transinghinala E: Subinghinala Vezi raspuns 205. [CM46109] Termenul de tension-free Lichtenstein : (pag 1595) A: Foloseste proteze Gore-Tex B: Se realizeaza printr-o incizie inghinala anterioara C: E o hernioplastie in care se face repararea defectului parietal D: E folosita pt herniile inghinale indirecte recurente cu defecte nu preamari E: Se poate folosi un dop din material protetic care poate obstrua defectul aponevrotic Vezi raspuns 206. [CM46110] Stratul profund aponevrotico-fascial al abdomenului este format din: (pg.1584) A: oblicul extern B: oblicul intern C: transversul abdominal D: aponevroza transversului E: fascia transversalis Vezi raspuns

207. [CM46111] Stratul aponevrotico-fascial al transversului mai este cunoscut si sub numele: (pg.1584) A: tractul ilio-pubic B: distensia stinghiei C: bandeleta lui Thompson D: arc crural profund E: ligamentul Cooper Vezi raspuns 208. [CM46112] Peretele posterior al canalului inghinal este format din: (pg.1585) A: aponevroza transversului abdominal B: fascia lata C: fascia transversalis D: aponevroza oblicului extern E: aponevroza oblicului intern Vezi raspuns 209. [CM46113] Cordonul spermatic este format din: (pg.1586) A: ligamentul rotund B: canalul deferent si artera C: artera si venele testiculare D: nervii vegetativi si limfaticele E: o cantitate variabila de grasime Vezi raspuns 210. [CM46114] Nervii regiunii inghinale de care este interesat chirurgul sunt: (pg.1586) A: iliohipogastrici B: ilioinghinali C: lombosciatic D: genitofemural E: ramurile genitale ale nervului genito-femural Vezi raspuns 211. [CM46115] Organele intraoperitoneale care pot aluneca ntr-un sac indirect sunt: (pg 1587) A: colonul sigmoid B: colonul transvers C: cecul D: marele epiploon E: ureterele Vezi raspuns 212. [CM46116] Orificiul miopectineal este marginit de: (pg.1587) A: muschiul oblic extern B: muschiul oblic intern si transvers C: muschiul ilioproas D: muschiul drept abdominal cu teaca sa E: pecten pubis Vezi raspuns 213. [CM46117] Factorii care contribuie la aparitia herniei alaturi de incapacitatea fasciei transversalis sunt: (pg.1588) A: ortostatismul oamenilor B: alimentatia bogata n proteine C: deficitele musculare D: distrugerea tesutului conjunctiv E: distensia abdominala Vezi raspuns

214. [CM46118] Pricipalele caze ale eventratiei postoperatorii sunt: (pag 1602) A: efortul fizic B: obezitate C: bolile de colagen D: infectia E: bolile sistemice Vezi raspuns 215. [CM46119] In boala eventrationala reintroducerea viscerelor in abdomen determina: (pag 1602) A: revenire spectaculoasa la normal B: moarte prin insuficienta cardiaca C: moarte prin compresia venei cave inferioare D: moarte prin insuficienta respiratorie E: nimic Vezi raspuns 216. [CM46120] Obiectivele curei chirurgicale in hernia postincizionala includ: (pag.1603) A: inchiderea defectului parietal B: reinstaurarea presiunii abdominale normale C: reinsertia tendinoasa a mm.abdominali laterali D: reinsertia mm tansvers abdominal E: reinstaurarea volumului abd ominal normal Vezi raspuns 217. [CM46121] Proteze de polipropilena sunt: (pag 1592) A: Mersilene B: Rives C: Marlex D: Prolene E: Gore- Tex Vezi raspuns 218. [CM46122] Tipuri de Hernioplastii anterioare: (pag.1589) A: GPRVS B: Hernioplastia Cheatle- Henry C: Hernioplastia Marcy D: Hernioplastia Bassini-Shouldice E: Hernioplastia prin folosirea ligamentului Cooper Vezi raspuns 219. [CM46123] Factori predispozanti pentru dezvoltarea unei hernii sunt: (pag. 1588) A: ortostatismul B: deficiente mesculare C: fumat D: imbatranire E: dieta saraca in fructe si legume Vezi raspuns 220. [CM46124] Intr-un sac indirect pot aluneca: (pag. 1587) A: colonul sigmoid B: cecul C: ureterele D: ileonul E: rectul Vezi raspuns 221. [CM46125] Hernioplastiile tension-free: (pag. 1594)

A: sunt indicate in cazul herniilor determinate de boli ale tesutului conjunctiv B: sunt contraindicate in cazul herniilor determinate de boli ale tesutului conjunctiv C: nu sunt necesare la femeile cu hernii indirecte primare D: nu sunt adecvate pentru tratarea majoritatii herniilor inghinale recurente la barbati E: sunt adecvate pt tratarea majoritatii herniilor inghinale recurente la barbati Vezi raspuns 222. [CM46126] Complicatiile importante ale hernioplastiei inghinale sunt: (pag. 1597) A: orhita ischemica B: nevralgia reziduala C: rare D: mai frecvente dupa hernioplastia inghinala posterioara E: mai frecvente dupa hernioplastia inghinala anterioara Vezi raspuns 223. [CM46127] Herniile recurente sunt determinate de: (pag. 1599) A: tensiunea excesiva la locul suturilor B: tesuturile insuficiente C: hernioplastiile inadecvate D: herniile nedepistate E: infectia plagii operatorii Vezi raspuns 224. [CM46128] Hernia ombilicala: (pag. 1601) A: apare mai frecvent la barbati B: este frecventa la sugari C: interventia chirurgicala este recomandata la toti sugarii D: apare mai frecvent la femei E: strangularea colonului si omentului este destul de rara Vezi raspuns 225. [CM46129] Herniile lombare: (pag. 1601) A: apar prin triunghiul inferior Grynfeltt B: apar prin triunghiul superior Petit C: cura lor este imposibila fara folosirea unei proteze D: pot fi spontane E: cele traumatice sunt frecvente Vezi raspuns 226. [CM46130] Din punct de vedere anatomic elementele importante ale unei hernii sunt: (pg1582) A: viscerul herniat B: orificiul C: traiectul herniei D: sacul herniar E: dimensiunile herniei Vezi raspuns 227. [CM46131] Marimea herniei este data de : (pg.1582) A: dimensiunile viscerului herniat B: dimensiunea gtului sacului C: volumul sacului destins D: obezitate E: vrsta Vezi raspuns 228. [CM46132] Herniile strangulate produc: (pg.1583) A: regurgitatii B: durere

C: hiperestezie D: ocluzie intestinala E: semne si simptome ale sepsisului Vezi raspuns 229. [CM46133] Herniile femurale se prezinta ca: (pg.1583) A: o masa ireductibila B: o masa voluminoasa deasupra liniei Malgaigne C: o masa de dimensiunea unei nuci D: se afla in partea mediala a bazei triunghiului femural Scarpa E: se afla pe linia bispinoasa Vezi raspuns 230. [CM46134] Herniile inghino-femurale mai frecvente sunt: (pg.1583) A: hernia inghinala indirecta dreapta B: hernia inghinala directa stnga C: hernia inghinala indirecta stnga D: hernia femurala de partea dreapta E: hernia femurala de partea stanga Vezi raspuns 231. [CM46135] Hernia inghinala strangulata: (pg1583) A: creste mortalitatea si morbiditatea B: necesita anestezie generala sau locala C: necesita spitalizare D: la batrni se efectueaza cu anestezie locala E: datorita costurilor se efectuaza cu anestezie locala Vezi raspuns 232. [CM46136] n cazul herniilor mbatrnirea determina: (pg.1583) A: scaderea incidentei herniilor B: probabilitatea strangularii C: necesitatea spitalizarii D: ruptura spontana a nvelisurilor E: cresterea incidentei herniilor Vezi raspuns 233. [CM46137] Regiunile afectate frecvent de hernii sunt, cu exceptia: (pag.1583) A: trigon lombar superior B: linia alba C: ombilic D: incizii E: perineu Vezi raspuns 234. [CM46138] Inelul profund prezinta urmatoarele raporturi: (pag.1585) A: lateral: muschiul transvers B: pilier inferior: arc aponevrotic din fascia transversalis C: pilier superior: tract iliopubic D: medial: aponevroza transversului E: medial: fascia transversalis Vezi raspuns 235. [CM46139] Orificiul mio-pectineal Fruchard are urmatoarele raporturi: (pag.1587) A: superior: Oblic inferior B: lateral: ilio-psoas C: inferior: pecten pubis D: medial: drept abdominal

E: lateral: transversul abdominal Vezi raspuns 236. [CM46140] Hernioplastiile inghinale anterioare clasice inca folosite sunt: (pag. 1589) A: Marcy B: Bassini C: McVay-Lotheissen D: Peter E: Bernard-Lucy Vezi raspuns 237. [CM46141] Despre tipul de plasa Mersilene se poate spune: (pag.1592) A: fibre monofilament de polipropilena B: fire impletite C: textura granulara D: tendinta mare de incurbare cand este intins E: fire de Dacron Vezi raspuns 238. [CM46142] Recurentele herniilor sunt determinate de: (pag.1599) A: tensiune B: tesut insuficient C: hernioplastie inadecvata D: hernii negasite E: fire de sutura tip CatGut Vezi raspuns 239. [CM46143] Referitor la tehnica McVay de refacere a orificiului miopectineal sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pag 1590-1592) A: consta in suturarea arcului aponevrotic al transversului la ligamentul Cooper si teaca femurala B: se realizeaza prin suturarea aponevrozei transversului la ligamentul Cooper - lateral si la teaca femurala medial C: sutura in partea mediala a tecii femurale se numeste sutura de tranzitie D: inciziile de relaxare nu sunt necesare E: excizia portiunii mediale a tractului iliopubic este un pas al disectiei important pentru plasarea corecta a firelor Vezi raspuns 240. [CM46144] Hernioplastia tension-free Lichtenstein presupune: (pag. 1594-1595) A: folosirea unei plase de polyester cu dimensiunea de 8x16 cm B: suturarea protezei circumferential la muschiul oblic intern, teaca dreptilor si marginea ligamentului inghinal C: sectionarea muschiului cremaster, vaselor cremasteriene si nervului genital D: suturarea marginii superioare a protezei la muschiul oblic extern nu este intotdeauna necesara E: hernia directa se pozitioneaza cu ajutorul unui fir neresorbabil, pentru netezirea planseului canalului inghinal Vezi raspuns 241. [CM46145] Nervul genital: (pag 1586, 1594) A: are originea la nivelul T12-L1 B: inerveaza muschiul cremaster si tegumentul de aceeasi parte a scrotului si labiei C: participa la formarea manunchiului vasculo-nervos, impreuna cu vasele cremasteriene D: poate substitui nervul ilioinghinal cand acesta este deficient E: este sectionat in timpul hernioplastiei tension-free Lichtenstein Vezi raspuns 242. [CM46146] Semnul Howship-Romberg: (pag. 1602)

A: este definit ca prezenta durerii la nivelul soldului, genunchiului si regiunii interne a coapsei B: este caracteristic herniilor lombare C: apare datorita presiunii pe nervul obturator D: este prezent la 80% din pacientii cu hernia obturatorii E: se mai numeste semnul balamalei Vezi raspuns 243. [CM46147] Cei trei nervi senzitivi ai zonei inghinale sunt: (pag 1584) A: nn obturator B: lateral cutanat C: nn iliohipogastric D: nn ilioinghinal E: ramuri genitale din nn Vezi raspuns 244. [CM46148] Printre componentele cordonului spermatic se afla: (pag 1586) A: Arterele testiculare B: Venele testiculare C: Vase cremasteriene D: Canal deferent E: Grasime Vezi raspuns 245. [CM46149] Hernioplastiile tension-free: (pag 1594-1595) A: Se folosesc pentru tratarea herniilor inghinale complexe sau complicate B: Se folosescin tratarea herniilor primare simple la barbati C: Constau in hernioplastie cu material protetic fara repararea defectului parietal D: Sunt indicate in tratamentul herniilor recurente E: Constau in disectie, refacere si inchidere Vezi raspuns 246. [CM46150] Hernioplastia prin tehnica Stoppa (GPRVS): (pag 1596) A: Reprezinta prima optiune de ales in tratamentul herniilor B: Este o tehnica eficienta, anatomica, tension-free C: Se adreseaza herniilor recurente D: Este de ales in tratamentul herniilor complexe E: Folseste ca material protetic de electie Goretexul Vezi raspuns 247. [CM46151] Complicatiile importante ale hernioplastiilor inghinale sunt: (pag 1597) A: Orhita ischemica cu atrofie testiculara B: Impotenta C: Hidrocelul D: Nevralgia reziduala E: Limfedem scrotal Vezi raspuns 248. [CM46152] Durerea prin dezaferentare aparuta in urma hernioplastiilor are urmatoarele caracteristici: (pag 1599) A: Are caracter de arsura cu debut tardiv B: Variaza cu pozitia C: Au loc frecvent exacerbari paroxistice D: Percutia locului nu determina accentuarea durerii E: Are debut precoce Vezi raspuns 249. [CM46153] Pacientii obezi cu eventratii largi prezinta risc operator crescut pentru: (pag 1603)

A: Complicatii septice B: Disfunctie respiratorie C: Embolie pulmonara D: Embolie gazoasa E: Pneumoperitoneu Vezi raspuns 250. [CM46154] Herniile epigastrice (pag 1601) A: De obicei sunt asimptomatice B: Sunt frecvent ireductibile C: Prezinta defecte aponevrotice mari D: Cura lor se efectueaza cu ajutorul unor incizii tegumentare orizontale E: Protuzia se realizeaza printre fibrele incrucisate ale tecii dreptului la nivelul liniei mediane Vezi raspuns 251. [CM46155] Herniile nedetectabile prin examen fizic pot fi demonstrate de radiolog folosind: (pag 1583) A: Ecografia B: Scintigrafia C: Herniografia D: Rezonanta magnetica E: Computer-tomografia Vezi raspuns 252. [CM46156] Stratul aponevrotico-fascial al transversului aflat la marginea superioara a aponevrozei femurale mai este numit si: (pag 1584) A: Arcul aponevrotic al muschiului transvers abdominal B: Tractul ileopubic C: Arcul crural profund D: Pilierul superior al inelului profund E: Bandeleta lui Thomson Vezi raspuns 253. [CM46157] Hernia strangulata (pag 1582) A: Este mai frecventa la herniile cu orificiile mai mici B: Este acelasi lucru cu hernia incarcerata C: La nivelul ei vascularizatia este compromisa, de obicei de la nivelul varfului D: Potentialul de strangulare este principalul motiv pentru cura unei hernii E: Reprezinta imposibilitatea reducerii unei hernii Vezi raspuns 254. [CM46158] Cordonul spermatic contine: (pag 1586) A: Canalul deferent B: Nervul genitofemural C: Artera testiculara D: Artera canalului deferent E: Vasele cremasteriene Vezi raspuns 255. [CM46159] Hernia femurala strangulata de tip Richter (pag 1583) A: Determina ocluzie intestinala B: Determina manifestari locale importante C: Este indicata de un suflu la nivelul venei femurale D: Prezinta morbiditate si mortalitate semnificative E: Diagnosticarea ei este intarziata Vezi raspuns 256. [CM46160] Despre herniile femurale sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pag. 1583) A: reprezinta o forma de hernie inghinala indirecta

B: sunt frecvente C: apar la femei>barbati D: clinic se prezinta ca o masa ireductibila de dimensiuni mici in partea mediala a trigonului Scarpa E: apar mai frecvent pe dreapta>stanga Vezi raspuns 257. [CM46161] Despre hernia Richter urmatoarele afirmatii nu sunt adevarate: (pag. 1583) A: apare frecvent B: morbiditatea este scazuta C: diagnosticul este usor si precoce D: determina ocluzie intestainala tardiv E: peretele intestinal prezinta gangrena Vezi raspuns 258. [CM46162] Despre inelul profund al canalului inghinal sunt adevarate: (pag. 1585) A: stalpul superior este format de bandeleta Thompson B: stalpul superior este format de tractul iliopubic C: stalpul inferior este format de arcul crural profund D: marginea mediala este formata de aponevroza muschiuli transvers si de fascia transversalis E: marginea laterala este formata de transversul abdominal Vezi raspuns 259. [CM46163] In cordonul spermatic se gasesc: (pag. 1586) A: canalul deferent B: artera si venele testiculare C: plexul pampiniform D: ganglionul Cloquet-Rossenmuller E: grasime Vezi raspuns 260. [CM46164] Factorii care determian incapacitatea fascieie transversalis de a retien sacul visceral in orificiul miopectinela sunt: (pag. 1588) A: clinostatismul B: deficitul muscular C: distensia abdominala din ascita D: deformarile osoase ale pelvisului E: operatiile abdominale in antecedente Vezi raspuns 261. [CM46165] Hernioplastia clasica are 3 parti: (pag. 11589) A: disectia canalului inghinal B: sectionarea muschilor cremasteri si a peretelui posterior al canalului inghinal C: refacerea orificiului miopectineal D: refacerea arcului aponevrotic al transversului E: inchiderea canalului inghinal Vezi raspuns 262. [CM46166] Urmatoarele afirmatii despre herniile inghinale sunt adevarate, cu exceptia: (p.1587, 1588) A: herniile femurale prevasculare sunt rare B: toate herniile indirecte sunt congenitale C: hernioplastia properitoneala presupune un abord prin incizie inghinala D: carcinomul de colon poate determina hernie inghinala E: herniile femurale pot trece si prin teaca femurala anterioara Vezi raspuns 263. [CM46167] Hernioplastia laparoscopica: (p.1596, 1597)

A: se utilizeaza la numai 15% dintre hernii B: este mai putin riscanta decat hernioplastia deschisa C: rata recurentelor este mai mica decat in cazul hernioplastiei deschise D: este mai putin dureroasa postoperator E: necesita maini experimentate Vezi raspuns 264. [CM46168] Care dintre urmatoarele informatii referitoare la herniile inghinale sunt false: (p.1583) A: reprezinta o forma de hernie inghinala B: sunt mai frecvente la barbati C: sunt localizate in general in partea laterala a triunghiului femural Scarpa D: poate fi mimata de un ganglion limfatic marit E: hernia de tip Richter are o mortalitate crescuta Vezi raspuns 265. [CM46169] Hernioplastiiile tension-free nu sunt utilizate la: (p.1594) A: herniile recurente la femei B: herniile recurente la barbati C: herniile indirecte primare la femei D: pacientii cu hernii determinate de boli ale tesutului conjunctiv E: herniile indirecte la barbati Vezi raspuns 266. [CM46170] Pacientii obezi cu eventratii largi prezinta un risc postoperator crescut pentru: (p.1603) A: disfunctie respiratorie B: complicatii septice C: nevralgie reziduala D: orhita ischemica E: embolie pulmonara Vezi raspuns 267. [CM46171] Hernioplastia inghinala anterioara clasica: (p.1589, 1590) A: in disectia completa este sectionat cremasterul impreuna cu manunchiul sau vasculonervos B: principala cauza a recurentelor herniilor indirecte este reprezentata de refacerea insuficienta a inelului profund C: odata cu chirurgia herniei inghinale se poate trata si hidrocelul D: tehnica Marcy consta in refacerea orificiului miopectineal superior de ligamentul inghinal E: hernioplastia Bassini-Shouldice este indicate numai in herniile directe Vezi raspuns 268. [CM46172] Herniile pelvine: (pag.1602) A: Sunt rare B: Cele mai frecvente sunt herniile obturatorii C: Nu apar la batrani D: Sunt mai putin frecvente la sexul feminin E: Apar la casectici Vezi raspuns 269. [CM46173] Hernioplastiile tension-free au urmatoarele contraindicatii: (pag.1594-1595) A: Hernii determinate de boli ale tesutului conjunctiv B: Femei cu hernii indirecte primare C: Hernii inghinale recurente la barbati D: Cura herniei primare simple la barbati E: Hernii inghinale complexe sau complicate Vezi raspuns

270. [CM46174] Manifestarile si semnele orhitei ischemice in cadrul hernioplastiei inghinale sun urmatoarele: (pag.1597) A: Debut insidios B: Nu sunt evidente in primele 2-5 zile de la hernioplastie C: Testicolul si cordonul spermatic se tumefiaza D: Retractia testiculului si cordonului spermatic E: Consistenta scazauta a testiculului Vezi raspuns 271. [CM46175] Urmatoarele afirmatii despre herniile epigastrice sunt adevarate: (pag.1601) A: Sunt ireductibile B: Prezinta defecte aponevrotice mari C: Defectele aponevrotice sunt mici si uneori multiple D: Creaza mult mai mult disconfort in comparatie cu dimensiunile lor E: Cura chirurgicala este asemanatoare cu cea pentru herniile ombilicale Vezi raspuns 272. [CM46176] Herniile lombare pot fi: (pag.1601) A: Congenitale B: Indirecta C: Spontane D: Traumatice E: Directa Vezi raspuns 273. [CM46177] Din punctul de vedere al chirurgului care opereaza o hernie, important este stratul profund aponevroticofascial al abdomenului, format din: (pg 1584) A: aponevroza transversului B: ligamentul inghinal C: muschiul transvers abdominal D: fascia transversalis E: muschiul oblic intern Vezi raspuns 274. [CM46178] In ceea ce priveste herniile inghinale, inelul profund este format din: (pg 1585) A: aponevroza transversului, lateral B: aponevroza transversului,medial C: fascia transvralis,medial D: muschiul transvers abdominal,medial E: muschiul transvers abdominal, lateral Vezi raspuns 275. [CM46179] In ceea ce priveste herniile inghinale, orificiul miopectineal este delimitat astfel: (pg 1587) A: muschiul oblic intern,inferior B: muschiul transvers abdominal, superior C: muschiul iliopsoas,inferior D: muschiul oblic intern,superior E: pecten pubis, inferior Vezi raspuns 276. [CM46180] Despre herniile inghinale indirecte sunt adevarate: (pg 1587) A: toate sunt congenitale B: 80% sunt congenitale C: se datoreaza unui proces vaginal patent D: prezenta potentialului de dezvoltare a unei hernii inseamna ca aceasta se va dezvolta la un moment dat E: inchiderea procesului vaginal continua pana la 2 ani

Vezi raspuns 277. [CM46181] Distrugerea tesutului conjunctiv datorat stresului fizic, in herniile inghinale, se datoreaza: (1588) A: boli de tesut conjunctiv B: fumat C: boli sistemice D: presiunea intraabdominala E: deficitele musculare Vezi raspuns 278. [CM46182] In herniile inghinale, tehnica Marcy reprezinta: (pg 1590) A: Numai micsorarea inelului profund largit B: indicate la barbatii cu hernii indirecte la care lezarea inelului profund este mare C: este de ales la femeile cu hernii indirecte D: inelul profund este inchis cu fire resorbabile E: plasarea unuia sau doua fire la nivelul arcului aponevrotic al muschiului transvers Vezi raspuns 279. [CM46183] Care sunt cele mai frecvente regiuni herniare? (pag 1582) A: regiunea inghinala B: ombilicul C: linia alba D: perineul E: gaurile obturatorii si sciatice ale pelvisului Vezi raspuns 280. [CM46184] Care dintre urmatoarele afirmatii privind gerniile peretelui abdominal sunt adevarate? (pag 1582-1583) A: hernia este definita drept exteriorizarea unui viscer din cavitatea in care este continut prin intermediul unui defect la nivelul peretelui B: din punct de vedere anatomic elemetele importante al unei herni sunt orificiul si sacul herniar C: in hernia strangulata vascularizatia viscerului exteriorizat nu este compromisa D: herniile care se dezvolta deasupra crestei femurale sunt femurale sau crurale E: herniile care se dezvolta sub creasta femurala sunt sunt femurale sau crurale Vezi raspuns 281. [CM46185] Care sunt factorii care determina incapacitatea faciei transversalis de a retine sacul visceral in orificiul miopectineal? (pag 1588) A: ortostatismul B: deficite musculare C: distrugerea tesutului conjuctiv D: distensia abdominala E: consulmul de alcool Vezi raspuns 282. [CM46186] Care sunt complicatiile cele mai importante al hernioplastiei inghinale? (pag 1579-1598) A: orhita ischemica B: nevralgia reziduala C: eventratiile D: hidrocel E: orhiepididimita Vezi raspuns 283. [CM46187] La care categorie de pacienti apar mai frecvent herniile pelvine? (pag 1602) A: casectici B: copii

C: batrani D: sexul feminin E: sexul masculin Vezi raspuns 284. [CM46188] Care sunt principalele cauze ale apapritiei herniilor postincizionale? (pag 1602) A: obezitatea B: sarcina C: constipatia D: ascita E: infectiile Vezi raspuns 285. [CM46189] Factori implicati in etiologia herniilor abdominale sunt, CU EXCEPTIA: () A: presiunea intraabdominala B: inciziile inalte pentru apendicectomie C: fumatul D: diverse boli de tesut conjunctiv E: cancerul de colon Vezi raspuns 286. [CM46190] Hernioplastia prin folosirea ligamentului Cooper reface: () A: inelul profund B: canalul femural C: ligamentul Henle D: triunghiul Hesselbach E: ganglionul Rossenmuller Vezi raspuns 287. [CM46191] Despre hernioplastia inghinala posterioara (tehnica Stoppa-GPRVS) putem afirma: () A: se poate efectua unilateral B: toate tipurile de GPRVS se pot efectua ca interventiide o zi C: este sinonima cu marea proteza de intarire a sacului visceral D: se poate efectua bilateral E: nu este o tehnica tension-free Vezi raspuns 288. [CM46192] Hernioplastiile tension-free pot folosi proteze cum ar fi: () A: Dacron B: Trelex C: Prolene D: Marlex E: Surgipro Vezi raspuns 289. [CM46193] Despre hernia Spiegel putem afirma: () A: toate herniile Spirgel sunt usor de diagnosticat clinic B: pot fi diagnosticate prin CT C: pot fi diagnosticate prin ecografie D: sunt hernii ventrale E: sunt hernii lombare Vezi raspuns 290. [CM46194] Tehnica hernioplastiei tension-free Lichtenstein consta din duturarea circumferentiala a unei proteze (plase) la: () A: muschiul oblic intern B: teaca dreptilor abdominali

C: marginea ligamentului inghinal D: vena safena E: ligamentul Cooper Vezi raspuns 291. [CM46195] Sacul herniei inghinale indirecte trece: (pag.1593) A: oblic B: direct catre scot C: direct si inainte D: oblic sau direct catre scrot E: oblic sau indirect catre scrot Vezi raspuns 292. [CM46196] Hernia inghinala afecteaza: () A: numai barbatii B: sunt afectate ambele sexe C: in raport egal pe sexe D: predominant grupa de varsta 40-60 ani E: predominant barbatii Vezi raspuns 293. [CM46197] Herniile strangulate produc: (pag. 1583) A: durere B: hipoestezie C: ocluzie intestinala D: necroza E: semne ale sepsisului Vezi raspuns 294. [CM46198] Zone herniare rare sunt: (pag. 1582) A: perineu B: gaurile obturatorii si sciatice C: linia semilunara Spieghel D: triunghi lombar superior Grynfeltt E: triunghiul lombar inferior Petit Vezi raspuns 295. [CM46199] Zone herniare sunt: (pag. 1582) A: diafragmul B: triunghiul Grynfeltt C: marginea interna a dreptilor abdominali D: inciziile chirurgicale E: marginea externa a dreptilor abdominali Vezi raspuns 296. [CM46200] Care din afirmatii nu sunt adevarate? (pag. 1601, 1602) A: herniile epigastrice sunt frecvent reductibile B: herniile spiegeliene apar deasupra portiunii supraombilicale a liniei Spiegel C: cura herniei lombare se face cu proteza sau lambou mioaaponevrotic D: semnul Howship - Romberg apare la jumatate din pacientii cu hernie pelvina E: hernia perineala anterioara se intalneste atat la barbate cat si la femei Vezi raspuns 297. [CM46201] Factorii de risc sau predispozanti pentru hernia ombilicala sunt: (pag 1601) A: A Obezitatea B: B Varsta inaintata C: C Sarcinile D: D Sexul feminin E: E Sexul masculin

Vezi raspuns 298. [CM46202] Locul de aparitie al herniilor congenitale spontane sau traumatice este: (pag 1601) A: A De-a lungul portiunii subombilicale a liniei semilunare Spiegel B: B Prin triunghiul superior Grynfeltt C: C Prin triunghiul inferior Grynfeltt D: D Prin triunghiul inferior Petit E: E Prin triunghiul superior Petit Vezi raspuns 299. [CM46203] Herniile pelvine apar in special la pacietii: (pag 1602) A: A De sex masculin B: B De sex feminin C: C Pacienti casectici D: D Batrani E: E Supraponderali Vezi raspuns 300. [CM46204] Cauzele principale ale herniei postincizionale sunt (pag 1602) A: A Hipertensiunea B: B Afectiunile cardiace C: C Diabetul D: D Obezitatea E: E Infectiile Vezi raspuns 301. [CM46205] Dintre zonele herniare cel mai des implicate sunt: (pag 1582) A: A Regiunile inghinale B: B Perineul C: C Gaurile obturatorii ale pelvisului D: D Gaurile sciatice ale pelvisului E: E Ombilicul Vezi raspuns 302. [CM46206] Caracteristicile herniei epigastrice sunt: (pag 1601) A: A Frecvent ireductibile B: B Prezinta invariabil defecte aponevrotice mici C: C Defectele aponevrotice sunt rare D: D Uneori sunt multiple E: E Prezinta mai mult discomfort comparativ cu dimensiunile lor Vezi raspuns 303. [CM46207] Tehnica chirurgicala Marcy de refacere a orificiului miopectineal (1589) A: consta numai in micsorarea inelului inghinal profund largit B: e indicata in toate herniile directe si indirecte C: reface si trigonul Hasselbach D: se mai numeste si inchiderea simpla a inelului E: e indicata la barbatii si femeile cu hernii inghinale indirecte Vezi raspuns 304. [CM46208] Herniile abdominale apar frecvent la nivelul: (1582) A: regiunile inghinale B: triunghiul Grynfeltt C: perineu D: linia semilunara E: linia alba Vezi raspuns 305. [CM46209] Codronul spermatic contine: (1586)

A: canal deferent B: canal epididimar C: grasime D: artera testiculara E: nervi vegetativi Vezi raspuns 306. [CM46210] Herniile inghinale cu orificii mici la femei se trateaa prin: (1591) A: tehnica Bassini B: sunt astupate cu un dop cilindric dint-o proteza de polipropilena C: tehnica McVay D: proteza permanenta properitoneala E: tehnica Marcy Vezi raspuns 307. [CM46211] Urmatoarele proteze folosite pentru hernioplastie sunt elastice, semirigide, cu memorie plastica si se curbeaza cand sunt intinse in 2 directii odata: (1592) A: Surgipro B: Mersilene C: Marlex D: Prolene E: Gore-tex Vezi raspuns 308. [CM46212] Care sunt complicatiile hernioplastiei inghinale (1597) A: orhita ischemica B: recurenta C: atrofia testiculara D: nevralgia reziduala E: rejetul materalului prostetic Vezi raspuns 309. [CM46213] In eventratiile mari,vechi: (1602-1603) A: reducerea poate cauza moartea B: initial au fost operabile C: pneumoperitoneul se mentine 1-2 zile D: nu apare insuficienta respiratorie prin ridicarea fortata a diafragmului E: se insufla aer pana cand pacientul simte o durere in umar Vezi raspuns 310. [CM46214] Hernia epigastrica: () A: apare de-a lungul linie albe; B: frecvent este ireductibila; C: pot fi multiple si mici; D: apare de-a lungul linie Spiegel; E: frecvent este insotita de protuzia epigastrului. Vezi raspuns 311. [CM46215] Hernia postincizionala sau eventratia postoperatorie are urmatoarele repercusiuni: () A: imbunatatirea miscarii diafragmului; B: disfunctia respiratorie; C: edemul mezenterului; D: durerea de spate; E: edemul Quinke. Vezi raspuns 312. [CM46216] Cele mai frecvente regiuni anatomicie implicate in producerea herniilor sunt:

()

A: orificiile obturatorii; B: perineul; C: triunghiul lombar Petit; D: inghinale; E: ombilic. Vezi raspuns 313. [CM46217] Hernioplastia inghinala se poate complica cu: () A: orhita ischemica B: atrofia testiculara C: nevralgia reziduala D: disfunctia erectila E: hematurie Vezi raspuns 314. [CM46218] Caracteristicile herniei femurale cu orificiu mic la femei sunt: () A: se trateaza sub ligamentul inghinal B: se astupa cu proteza de polipropilena C: asocierea rara cu hernii situate deasupra ligamentului inghinal D: se trateaza prin refacerea ligamentului McVay E: pentru tratament chirurgical este suficienta disectia si rezectia sacului herniar Vezi raspuns 315. [CM46219] In tratamentul chirurgical al herniilor, tehnica tension-free este: () A: contraindicata la femeile cu hernii indirecte primare B: indicata in herniile determinate de boli ale tesutului conjunctiv C: contraindicata in majoritatea herniilor recurente la barbati D: contraindicata in herniile complicate E: indicata in herniile primare simple la barbati Vezi raspuns 316. [CM46220] GPRVS (marea proteza de intarire a sacului visceral)este o tehnica: () A: eficienta B: fiziologica C: anatomica D: tension-free E: ineficienta Vezi raspuns 317. [CM46221] Care dintre urmatoarele afirmatii despre herniile femurale sunt adevarate: () A: sunt o forma de hernie inghinala directa B: sunt o forma de hernie inghinala indirecta C: herniile femurale de tip Richter strangulate determina ocluzie intestiala D: herniile femurale sut mai frecvente pe partea stanga E: diagnosticul diferential se face cu-n ganglion limfatic marit sau un chist sinovial Vezi raspuns 318. [CS46006] Herniile inghinale au drept caracteristici urmatoarele, cu exceptia (pg. 1583) A: la barbati h. directe sunt de 2 ori mai frecvente ca la femei B: h. scrotala reprezinta o h. directa C: la femei cele directe sunt rare D: la barbati strangularea h indirecte afecteaza cordonul spermatic E: h femurala este o forma de h inghinala directa Vezi raspuns 319. [CS46034] Despre indicatiile chirurgicale ale herniilor se poate afirma cu exceptia: (p1583) A: toate herniile trebuie rezolvate chirurgical

B: exceptii de la tratamentul chirurgical nu exista C: exceptia de la tratament chirurgical o poate constitui hernia cu colet larg si sac mic ca se dezvolta lent D: braurile si centurile chirurgicale sunt utile in tratamentul herniilor mici cand interventia chirurgicala e contraindicate E: braurile sunt contraindicate in cazul herniilor femurale Vezi raspuns 320. [CS46039] Despre hernia ombilicala este adevarat ca : () A: la sugar se inchide spontan daca este mai mica sau egala cu 1,5 cm B: strangularea cecului este frecventa C: hernioplastia Mayo este tehnica clasica cel mai frecvent folosita ca tratament D: defectul mai mare de 2 cm la sugar trebuie tratat chirurgical E: cand defectul este mic se poate sutura cu cateva fire din poliester Vezi raspuns 1B 2D 3E 4C 5D 6E 7E 8A 9C 10 B 11 D 12 B 13 C 14 C 15 B 16 D 17 C 18 C 19 C 20 E 21 D 22 C 23 E 24 D 25 E 26 C 27 E 28 D 29 A 30 A 31 C 32 B 33 C 34 E 35 C 36 A 37 C 38 E 39 B 40 A 41 B 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 B B A B D A B C D C A C D C C D D C B C E A B C C B D A E D E C D E B A A B D A A 83 B 84 E 85 B 86 D 87 D 88 B 89 D 90 E 91 C 92 A 93 A 94 A 95 B 96 A 97 AD 98 BCE 99 ABCD 100 BE 101 ABD 102 CD 103 ACDE 104 ABC 105 ABCD 106 ACDE 107 AC 108 ABDE 109 BC 110 BDE 111 BCDE 112 ACD 113 ABE 114 ACD 115 BCD 116 DE 117 ABC 118 ABDE 119 BDE 120 ABC 121 ABE 122 AC 123 ACE 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 ADE BCDE ABDE ACD ABCD AB ABE ABCD ACDE ABD BCE CD ABD ABCE BDE ACDE ABCE BE BDE ACE ACD ACD BCDE CE BCE ABD ACD BE ABE ABD ADE ABC AD BDE ABDE ABD ACE ABCE ABD ABDE AB 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 BDE ACE CE ABE BE ABCD AE AC CDE AD DE BD DE BCE ABD ACD BCE BCE ABCE ABD AC BC BCD AC ABE AE CDE ABE BDE AE BCD ABD CD CD ACD ACE ACE AC BDE ACDE BE 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 CDE ACD AC BCDE ABE ACE BCDE ACDE BD CD ABC CD CDE ABCD ABC BCD ABCE ABCD BD CD BD BC BCDE ACD AD ABC BCE AE ADE BCD ABC BCE ABCD ACE B BCDE AC CDE ABDE BC BCD 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 AD ACD ABC BE ACDE BCE AD ACD CDE CDE BCD CDE ABE BCD ACE CD DE BC BCD ABE AB ABE ABCE ABCD ACDE ACD ACD BCE BDE ACE ABCD ACE ABC ABE ABCD AB ACD AE BE ABD ACD

288 289 290 291 292

BCDE BCD ABC AE BE

293 294 295 296 297

ACE ABDE ABD ABE ACD

298 299 300 301 302

BD BCD DE AE ABDE

303 304 305 306 307

AD ADE ACDE AB ACD

308 309 310 311 312

ABCD AE ABC BCD DE

313 314 315 316 317

ABC ABC ADE ACD AE

318 AB 319 AB 320 AD

S-ar putea să vă placă și