Sunteți pe pagina 1din 72

Hiperplazia si carcinomul prostatic

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [C1247001] Care din urmatoarele manifestari clinice ale adenomului de prostata nu este caracteristica in faza de prostatism: (pag. 2908) A: polakiurie B: disurie C: diminuarea jetului urinar D: incontinenta urinara E: jet urinar terminal intrerupt Vezi raspuns 2. [C1247002] Adenomul de prostata se dezvolta din zona prostatei: (pag. 2906) A: periferica B: centrala C: tranzitionala D: istmica E: fibromusculara Vezi raspuns 3. [C1247003] Valoarea normala a antigenului prostatic specific este de: (pag. 2911) A: 0,4 ng/ml B: 0-4 ng/ml C: 4-10 ng/ml D: 10-14 ng/ml E: 40 ng/ml Vezi raspuns 4. [C1247004] Greutatea medie a prostatei la adult este de: (pag. 2905) A: 10-15 grame B: 15-20 grame C: 20-25 grame D: 25-30 grame E: 30-35 grame Vezi raspuns 5. [C1247005] Care din urmatoarele alfa blocante este cel mai eficient in tratamentul adenomului de prostata: (pag. 2916) A: Alfuzosin B: Terazosin C: Tamsulosin D: Doxazosin E: Prazosin Vezi raspuns 6. [C1248001] Tratamentul de electie al cancerului de prostata localizat este () A: tratament hormonal B: radioterapia C: prostatectomia radicala D: crioterapia E: telecobaltoterapia Vezi raspuns 7. [C1248002] Cancerele prostatice care se dezvolta din ductele prostatouretrale sunt: (pag.

2922) A: adenocarcinoame B: limfosarcoame C: miosarcoame D: carcinoame tranzitionale E: carcinoame epidermoide Vezi raspuns 8. [C1248003] Tehnica cea mai sigura pentru aprecierea adenopatiei neoplazice in cancerul de prostata si obligatorie pentru stadializare este: (pag. 2927) A: limfografia B: tomografia computerizata C: limfadenectomia pelvina D: scintigrafia ganglionara E: rezonanta magnetica nucleara Vezi raspuns 9. [C1248004] Cele mai frecvente metastaze ale cancerului de prostata sunt cele: (pag. 2922) A: pulmonare B: osoase C: hepatice D: cerebrale E: ganglionare Vezi raspuns 10. [C1248005] Prima statie ganglionara interesata in invazia limfatica a cancerului de prostata este reprezentata de ganglionii: (pag. 2922) A: obturatori B: iliaci C: hipogastrici D: aortolombari E: inghinali Vezi raspuns

11. [C1248006] Adenopatia iliaca comuna de 4 cm dimetru este stadializata din punct de vedere al invaziei ganglionare in stadiul: (pag. 2923) A: N1 B: N2 C: N3 D: M1a E: M1b Vezi raspuns 12. [C1347006] La un pacient cu un adenom de prostata de 50 g si reziduu vezical >100 ml, tratamentul adecvat este: (pag. 2916-2917) A: transuretroincizia prostatei B: prostatectomia totala C: transuretrorezectia prostatei D: adenomectomia transvezicala E: fitoterapia Vezi raspuns 13. [C1347007] Cel mai eficient alfa-blocant este: (pag. 2916) A: Doxazosin B: Prazosin C: Tamsulosin D: Indoramin E: Terazosin

Vezi raspuns 14. [C1347008] La un pacient cu obstructie severa prin adenom de prostata, debitmetria urinara evidentiaza: (pag. 2911) A: scaderea timpului mictional B: un debit mediu de 6-8 ml/sec C: un debit maxim > 15 ml/sec D: reziduu vezical < 100 ml E: nici unul din aspectele enuntate Vezi raspuns 15. [C1347009] In hipertrofia benigna, prostata are urmatoarele caracteristici, cu o exceptie: (pag. 2910) A: marita de volum B: fluctuenta si dureroasa C: bine delimitata la periferie D: consistenta ferm elastica E: sant median disparut Vezi raspuns 16. [C1347010] Din volumul glandei prostatice normale, zona tranzitionala reprezinta in jur de: (pag. 2905) A: 95% B: 70% C: 5% D: 20% E: 30% Vezi raspuns 17. [C1347011] Adenomul de prostata se dezvolta din: (pag. 2905-2906) A: zona centrala B: zona periferica C: zona tranzitionala D: toate zonele anterior enuntate E: zona fibro-musculara Vezi raspuns 18. [C1348007] Diagnosticul pozitiv de cancer de prostata se stabileste prin: (pag. 2924) A: tuseu rectal B: numai prin examen histologic C: examen clinic general D: anamneza cu evidentierea factorilor de risc E: urografie intravenoasa Vezi raspuns 19. [C1348008] In clasificarea Gleason a cancerului de prostata stadiul G2 reprezinta: (pag. 2921) A: adenocarcinom mediu diferentiat B: adenocarcinom slab diferentiat C: adenocarcinom anaplazic D: adenocarcinom bine diferentiat E: adenocarcinom nediferentiat Vezi raspuns 20. [C1348009] Stadiul T3c in cancerul de prostata are ca element specific invazia: (pag. 2923) A: capsulei prostatice B: colului vezical C: rectului

D: veziculelor seminale E: sfincterului extern Vezi raspuns 21. [C1348010] Stadiul D1 din clasificarea AUA a cancerului de prostata are drept corespondent o tumoare clasificata TNM astfel: (pag. 2923) A: T4aN3M1 B: T3bN0M0 C: T2bN1M0 D: T3a +T3b E: T3c Vezi raspuns 22. [C1348011] Un adenocarcinom prostatic cu scor Gleason 7 este considerat: (pag. 2921) A: slab diferentiat B: nediferentiat C: mediu diferentiat D: bine diferentiat E: foarte bine diferentiat Vezi raspuns 23. [C1348012] Tehnica cea mai sigura de apreciere a adenopatiei neoplazice pelvine in cancerul de prostata este: (pag. 2927) A: echografia B: computer-tomografia C: limfadenectomia pelvina D: RMN E: radiografia de bazin Vezi raspuns 24. [C1447012] Greutatea medie a prostatei la adult este de: (pag. 2905) A: 10-15 grame; B: 15-20 grame; C: 20-25 grame; D: 25-30 grame; E: 30-40 grame Vezi raspuns 25. [C1447013] Care din afirmatiile privind retentia completa de urina este adevarata: (pag. 2901) A: Este favorizata de medicatia alfa-blocanta; B: Este favorizata de administrarea de finasterid; C: Poate apare dupa expunerea la frig sau in conditii de stress; D: Apare doar in stadiile avansate ale evolutiei adenomului; E: Se insoteste intotdeauna de degradarea functiei renale Vezi raspuns 26. [C1447014] Care dintre urmatoarele afirmatii privind prostata este adevarata: (pag. 2905 - 2906) A: Adenomul de prostata se dezvolta intotdeauna din portiunea periferica; B: Zona periferica si centrala reprezinta aproximativ 5% din volumul glandei; C: Zona tranzitionala reprezinta aproximativ 95% din volumul glandei; D: Adenocarcinomul de prostata nu se dezvolta niciodata din portiunea periferica E: Nici una din cele de mai sus Vezi raspuns 27. [C1447015] Retentia incompleta de urina cu distensie vezicala apare cand volumul rezidiului postmictional este: (pag. 2908) A: 100-200 ml;

B: 200-300 ml; C: Peste 300 ml; D: Peste 50 ml; E: Numai cand depaseste 500 ml Vezi raspuns 28. [C1447016] Lungimea uretrei supramontanale normale este de: (pag. 2908) A: 3-5 cm; B: 2-3 cm; C: 5-7 cm; D: 4-6 cm; E: 2-4 cm Vezi raspuns 29. [C1448013] Dintre simptomele tipice cancerului de prostata nu face parte: (pag. 2923) A: Disuria; B: Durerea loco-regionala; C: Polakiuria; D: Constipatia; E: Durerea osoasa Vezi raspuns 30. [C1448014] Pentru gradul Gleason 4, utilizat in diagnosticul adenocarcinomului de prostata, este specific urmatorul aspect microscopic: (pag. 2921) A: Adenocarcinom mediu diferentiat; B: Adenocarcinom bine diferentiat; C: Adenocarcinom slab diferentiat; D: Adenocarcinom foarte bine diferentiat; E: Adenocarcinom anaplazic Vezi raspuns 31. [C1448015] Dintre urmatorii markeri utilizati in diagnosticul cancerului de prostata, doar unul mai are valoare semnificativa la ora actuala: (pag. 2929) A: LDH; B: Fosfataza acida prostatica; C: Leucinaminopeptidaza; D: Colesterolul urinar; E: Fosfataza alcalina serica Vezi raspuns 32. [C1547017] Pacient in varsta de 65 de ani cu adenom de prostata complicat Care dintre investigatiile urmatoare nu este utila: (pag. 2914) A: urografia; B: pielografia retrograda; C: arteriografia hipogastrica; D: tomografia computerizata; E: rezonanta magnetica nucleara Vezi raspuns 33. [C1547018] Eficienta tratamentului cu blocante alfa-adrenergice in adenomul de prostata se datoreaza: (pag. 2916) A: prezentei receptorilor adrenergici la nivelul colului vezical; B: relaxarii sfincterului uretral extern; C: reducerii volumului prostatei cu pana la 20%; D: prezentei receptorilor adrenergici in detrusor; E: efectului asupra musculaturii striate a planseului pelvin Vezi raspuns 34. [C1547019] Care dintre urmatoarele afirmatii legate de retentia completa de urina ce

poate apare in evolutia unui adenom de prostata sunt corecte? (pag. 2910) A: reprezinta o complicatie grava si care ameninta viata pacientului; B: se poate complica cu ruptura spontana a vezicii urinare, ruptura ce poate fi intra-sau extra-peritoneala; C: reclama rezolvare chirurgicala de urgenta adenomectomie transvezicala; D: apare numai in cazul prostatelor mai mari de 80 cm3; E: poate surveni oricand in evolutia adenoamelor de prostata Vezi raspuns 35. [C1547020] Care dintre urmatoarele afirmatii despre hematuria din adenomul de prostata este corecta: (pag. 2909) A: face parte din tabloul clinic clasic al bolii, alaturi de disurie si polakiurie; B: nu apare in tabloul clinic decat daca pacientul are, in afara afectiunii prostatice, si o alta cauza de sangerare (de exemplu cancer renal); C: este intotdeauna abundenta si poate duce la retentie completa prin cheaguri; D: nu reprezinta un semn foarte frecvent in adenomul de prostata; E: este patognomonica pentru litiaza vezicala secundara adenomului Vezi raspuns 36. [C1548016] Cea mai fidela investigatie de rutina utilizata pentru diagnosticul metastazelor osoase ale cancerului prostatic este: (pag. 2928) A: Scintigrafia osoasa; B: Radiografia osoasa; C: Fosfataza alcalina serica; D: Punctia bioptica osoasa; E: Tomografia computerizata Vezi raspuns 37. [C1548017] Diagnosticul pozitiv (de certitudine) al cancerului de prostata se stabileste prin: (pag. 2924) A: Tuseu rectal; B: Determinarea PSA seric; C: Ecografie transrectala; D: Examen histologic; E: Tuseu rectal + PSA seric + ecografie transrectala Vezi raspuns 38. [C1548018] Cele mai frecvente metastaze ale cancerului prostatic sunt: (pag. 2922) A: Pulmonare; B: Renale; C: Osoase; D: Hepatice; E: in corpii cavernosi Vezi raspuns 39. [C1548019] Tratamentul de electie in cancerul de prostata localizat este: (pag. 2930) A: Orhidectomia; B: Prostatectomia radicala; C: Radioterapia; D: Crioterapia; E: Hormonoterapia Vezi raspuns 40. [C1548020] Triada exploratorie utilizata ca screening pentru cancerul prostatei este: (pag. 2925) A: Tuseu rectal, PSA, PAP; B: Tuseu rectal, PSA, punctie prostatica; C: PSA, ecografie transrectala, punctie prostatica; D: Tuseu rectal, PSA, ecografie transrectala;

E: Tuseu rectal, ecografie transrectala, radiografie reno-vezicala simpla Vezi raspuns 41. [C1548021] Tratamentul de electie in cancerul de prostata avansat local este: (pag. 2931) A: Hormonoterapia; B: Chimioterapia; C: Imunoterapia; D: Tratamentul chirurgical; E: Radioterapia Vezi raspuns 42. [C1647021] Din punct de vedere fiziologic prostata este o glanda cu secretie: (pag. 2907) A: exclusiv externa B: exclusiv interna C: atat externa cat si interna D: nu are secretie externa E: nu are secretie interna Vezi raspuns 43. [C1647022] In mod normal, lungimea uretrei supramontanale este de: (pag. 2098) A: 1-2 cm B: 2-3 cm C: 3-5 cm D: 5-6 cm E: 6-7 cm Vezi raspuns 44. [C1647023] Din punct de vedere clinic, adenomul de prostata evolueaza in trei faze succesive: (pag. 2908) A: prostatism, retentie incompleta de urina fara distensie vezicala, retentie incompleta de urina cu distensie vezicala B: prostatism, retentie incompleta de urina fara distensie vezicala, insuficienta renala cronica C: retentie incompleta de urina fara distensie vezicala, hematurie, insuficienta renala cronica D: retentie incompleta de urina cu distensie vezicala, insuficienta renala cronica, prostatism E: polakiurie nocturna, disurie initiala, mictiune in doi timpi Vezi raspuns 45. [C1647024] Rasunetul urografic al adenomului de prostata asupra aparatului urinar superior este intodeauna: (pag. 2913) A: absent B: unilateral si asimetric C: bilateral si simetric D: vizibil doar la nivelul segmentelor ureterale pelvine E: nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata Vezi raspuns 46. [C1647025] Conform anatomiei zonale a prostatei (modelul McNeal), adenomul de prostata se dezvolta din: (pag. 2906) A: zona periferica B: zona centrala C: zona tranzitionala D: zona fibro-musculara E: zona apicala Vezi raspuns 47. [C1648006] T3 in clasificarea TNM a carcinomului de prostata reprezinta: () A: tumora extinsa extracapsular B: tumora limitata la prostata

C: tumora fixata sau care invadeaza structurile adiacente altele decat vaziculele semiale D: tumora ce intereseaza o jumatate dintr-un lob prostatic sau mai putin E: tumora ce intereseaza ambii lobi prostatici Vezi raspuns 48. [C1648022] Antigenul prostatic specific este: (pag. 2928) A: o fractiune ADN B: o fractiune ARN C: o glicoproteina D: o lipoproteina E: o enzima proteolitica Vezi raspuns 49. [C1648023] Clasificarea Gleasson a cancerelor prostatice ia in considerare: (pag. 2921) A: gradul de diferentiere B: gradul de diferentiere si modul de crestere C: gradul de diferentiere si modul de crestere si dezvoltare D: gradul de diferentiere si modul de dezvoltare E: nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata Vezi raspuns 50. [C1648024] Un factor de risc principal in aparitia cancerului prostatic este: (pag. 2920) A: istoricul familial B: dieta bogata in grasimi C: expunerea la Cadmium D: vasectomia E: nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata Vezi raspuns 51. [C1648025] In functie de gradul de diferentiere celulara, clasificarea UICC imparte neoplasmele prostatice in: (pag. 2921) A: bine diferentiate, mediu diferentiate, slab diferentiate B: bine diferentiate, mediu diferentiate, slab diferentiate, nediferentiate C: foarte bine diferentiat, bine diferentiat, mediu diferentiat, slab diferentiat, nediferentiat D: nediferentiat E: displazie simpla, displazie moderata, displazie agravata Vezi raspuns 52. [C1648026] In concordanta cu clasificarea Gleasson, adenocarcinoamele prostatice mediu diferentiate au scoruri cuprinse intre: (pag. 2921) A: 2-4 B: 3-5 C: 5-7 D: 4-6 E: 4-5 Vezi raspuns 53. [C1648027] Dupa modelul anatomiei zonale a prostatei (McNeal), cancerul prostatic se dezvolta cel mai frecvent din: (pag. 2920) A: zona centrala B: zona tranzitionala C: zona periferica D: zona fobro-musculara E: nu exista zona prostatica in care frecventa aparitiei cancerului sa fie semnificativ mai crescuta Vezi raspuns 54. [C2247026] Protocolul minim de examinare pentru adenomul de prostatanecomplicat nu cuprinde: (pag. 2914) A: Scorul obstructiv/iritativ

B: PSA C: Volumetria prostatei D: Examenul urografic E: Ecografia transrectala Vezi raspuns 55. [C2247027] Sindromul post TUR-P: (pag. 2917) A: Apare secundar folosirii unui lichid de irigatie hiperton B: Se caracterizeazaprin bradicardie, hipertensiune, edem cerebral C: Se caracterizeazaprin bradicardie, hipotensiune, hipovolemie D: Se caracterizeazaprin bradicardie, hipervolemie, hipernatriemie E: Se caracterizeazaprin bradicardie, hipervolemie, hiponatriemie Vezi raspuns 56. [C2247028] Despre electrovaporizarea transuretralanu NU este adevarata afirmatia: (pag. 2917) A: Consta in distrugerea termicaa tesutului adenomatos B: Este folositao temperaturade 100 grade Celsius C: Are un control al hemostazei superior TUR-P D: Seobtine specimen histologic E: Se foloseste un curent de 280 W Vezi raspuns 57. [C2247029] Urmatoarele sunt false referitor la adenomul de prostata: (pag. 2908) A: Lungimea uretrei supramontanale se alungeste B: Colul vezical poate avea aspect de trefla C: Uneori lobii prostatici ascensioneazatrigonul D: Distensia vezicii urinare poate determina ureterohidronefroza E: Initial peretele vezicii urinare se subtiazasi formeazadiverticuli Vezi raspuns 58. [C2247030] Doza de Omnic n tratamentul adenomului de prostataeste: (pag. 2916) A: 8-10 mg/zi B: 4-8 mg/zi C: 0,4-0,8 mg/zi D: 0,04-0,08 mg/zi E: 0,8-1 mg/zi Vezi raspuns 59. [C2247031] Detrusorul instabil se defineste astfel: (pag. 2911) A: Aparitia de contractii vezicale cu intensitate mai micade 15 cm apala un volum urinar vezical sub 300 ml B: Aparitia de contractii vezicale cu intensitate mai micade 15 cm apala un volum urinar vezical peste 300 ml C: Aparitia de contractii vezicale cu intensitate mai mare de 15 cm apala un volum urinar vezical peste 300 ml D: Aparitia de contractii vezicale cu intensitate mai mare de 15 cm apala un volum urinar vezical sub 300 ml E: Nici un raspuns corect Vezi raspuns 60. [C2247032] Nu este semn obstructiv al adenomului de prostata: (pag. 2909) A: Scaderea calibrului si fortei jetului urinar B: Disuria finala C: Senzatia de evacuare vezicalaincompleta D: Disconfortul mictional E: Mictiunea n doi timpi Vezi raspuns 61. [C2247033] Urmatoarea afirmatie referitoare la litiaza vezicala secundaraadenomului de

prostataeste falsa: (pag. 2909) A: Pacientul descrie durere hipogastrica B: Pacientul prezintapolakiurie de effort C: Simptomele pot culmina cu retentia de urina D: Durerea este mobila n functie de pozitia bolnavului E: Simptomele se exacerbeazanocturn Vezi raspuns 62. [C2247034] Rasunetul urografic al adenomului de prostataasupra aparatului urinar superior este: (pag. 2913) A: Bilateral si asimetric B: Unilateral C: Asimetric D: Bilateral si simetric E: Nici un raspuns corect Vezi raspuns 63. [C2247035] Urmatoarea afirmatie privitor la examinarea ecografica la pacientii cu adenom de prostata este falsa: (pag. 2912) A: Ecografia nu este utila n diagnosticul diferential cu cancerul prostatic B: Valoarea ecografiei este amplificata de punctia prostatei sub control ecografic C: Poate aprecia forma prostatei D: Metoda transrectalase numara printre cele uzuale E: Este repetabila Vezi raspuns 64. [C2248028] Cea mai frecventa afectiune maligna a barbatului este reprezentatade : (pag. 2919) A: cancerul vezicii urinare B: cancerul pulmonar C: cancerul prostatic D: cancerul de colon E: cancerul gastric Vezi raspuns 65. [C2248029] Despre anatomia patologicaa cancerului de prostata sunt adevarate urmatoarele: (pag. 2921) A: n clasificarea Gleason sunt considerate 4 grade principale B: n calcularea scorului Gleason, aspectul minoritar nu se nsumeazael fiind irelevant C: adenocarcinoamele prostatice mediu diferentiate conform scorului Gleason au punctajul ntre 6 si 8 D: scorul Gleason maxim este 10 E: scorul Gleason minim este 1 Vezi raspuns 66. [C2248030] Cele mai frecvente metastaze ale cancerului prostatic sunt: (pag. 2922) A: pulmonare B: hepatice C: rectale D: osoase E: cerebrale Vezi raspuns 67. [C2248031] Un cancer prostatic invadant n muschii ridicatori anali, cu adenopatie neoplazicacu un ganglion de 3 cm iliac extern drept se clasifica: (pag. 2923) A: T3cN2M0 B: T4aN2M0 C: T4bN3M0 D: T4bN2M0

E: T4bN2M1 Vezi raspuns 68. [C2248032] Tratamentul de electie al fazei local avansate n cancerul de prostata este: (pag. 2931) A: radioterapia B: imunoterapia C: chirurgia D: hormonoterapia E: chimioterapia Vezi raspuns 69. [C2248033] Cea mai eficientametodade ablatie a productiei de andogenice de origine testicularaeste: (pag. 2931) A: radioterapia B: orhidectomia C: analogii de LH-RH D: antiandrogenii E: estrogenii Vezi raspuns 70. [C2248034] Cea mai nouasi mai senzitivametodade stadializare este: (pag. 2929) A: utilizarea PSA B: utilizarea PSA + RMN transrectal C: detectia celulelor tumorale circulante coroborat rezultatul cu nivelul PSA D: utilizarea PSA velocity E: utilizarea PSA density Vezi raspuns 71. [C2347036] Adenomul de prostata se dezvolta din (pag. 2905-2906) A: zona centrala B: zona periferica C: zona tranzitionala D: oricare din zonele anterior enuntate E: zona fibro-musculara Vezi raspuns 72. [C2347037] Din volumul glandei prostatice normale, zona tranzitionala reprezinta in jur de: (pag. 2905) A: 95% B: 70% C: 5% D: 20% E: 30% Vezi raspuns 73. [C2347038] In hipertrofia benigna, prostata are urmatoarele caracteristici, cu o exceptie: (pag. 2910) A: marita de volum B: fluctuenta si dureroasa C: bine delimitata la periferie D: consistenta ferm elastica E: sant median disparut Vezi raspuns 74. [C2347039] La un pacient cu obstructie severa prin adenom de prostata, debitmetria urinara evidentiaza: (pag. 2911) A: scaderea timpului mictional B: un debit mediu de 6-8 ml/sec

C: un debit maxim > 15 ml/sec D: reziduu vezical < 100 ml E: nici unul din aspectele enuntate Vezi raspuns 75. [C2347040] Daca toate cele trei diametre ale prostatei, determinate echografic, sunt de 5 cm, greutatea aproximativa a glandei este de: (pag. 2912) A: 100 g B: 60 g C: 120 g D: 50 g E: 80 g Vezi raspuns 76. [C2347041] In tratamentul medical al adenomului de prostata, cel mai eficient alfablocant este: (pag. 2916) A: Doxazosin B: Prazosin C: Tamsulosin D: Indoramin E: Terazosin Vezi raspuns 77. [C2347042] La un pacient cu un adenom de prostata de 50 g si reziduu vezical > 100 ml, tratamentul adecvat este: (pag. 2916-2917) A: transuretroincizia prostatei B: prostatectomia totala C: transuretrorezectia prostatei D: adenomectomia transvezicala (deschisa) E: fitoterapia Vezi raspuns 78. [C2347043] La un pacient cu un adenom de prostata de 100 g si reziduu vezical de 200 ml, tratamentul potrivit este: (pag. 2917) A: fitoterapia B: prostatectomia totala C: transuretroincizia prostatei D: adenomectomia deschisa E: transuretrorezectia prostatei Vezi raspuns 79. [C2347044] Eficienta unor tratamente medicamentoase este insuficient demonstrata: (pag. 2916) A: Doxazosin (Cardura) B: Tamsulosin (Omnic) C: Finasterida (Proscar) D: Fitoterapia E: Mepartricina (Ipertrofan) Vezi raspuns 80. [C2347045] Ejacularea retrograda are incidenta cea mai redusa dupa: (pag. 2916-2917) A: prostatectomie totala B: TUR-P C: TUI-P D: adenomectomie deschisa E: nici una din variantele anterior expuse Vezi raspuns81. [C2348035] Cancerele de prostata sunt in marea lor majoritate: (pag. 2920) A: sarcoame B: lipoame

C: mioloposarcoame D: adenocarcinoame E: carcinoame tranzitionale Vezi raspuns 82. [C2348036] Invazia rectului in cancerul de prostata se realizeaza rar datorita: (pag. 2922) A: proximitatii cu prostata B: capacitatii mici de invazie a cancerului C: protectiei conferita de aponevroza Denonvilliers D: rectul nu are raport cu prostata E: protectiei rectului de catre seroasa peritoneala Vezi raspuns 83. [C2348037] T1c este tumora: (pag. 2923) A: descoperita incidental histologic B: descoperita in urma depistarii unui PSA crescut C: decelabila clinic D: invadeaza vezica urinara E: invadeaza ambii lobi prostatici Vezi raspuns 84. [C2348038] Cea mai redutabila complicatie obstructiva a cancerului prostatic este: (pag. 2924) A: polakiuria B: disuria C: retentia completa de urina D: imperiozitatea mictionala E: senzatia de golire incompleta a vezicii Vezi raspuns 85. [C2348039] PSA density este definita ca: (pag. 2929) A: raportul dintre PSA seric si PSA urinar B: diferenta de nivel seric a PSA masurat doi ani consecutiv C: raportul dintre PSA seric si volumul prostatic D: raportul dintre masa prostatica si PSA urinar E: cantitatea de PSA produsa in 24 ore Vezi raspuns 86. [C2348040] Adenopatia iliaca comuna de 6 cm diametru este stadializata: (pag. 2923) A: N1 B: N2 C: N3 D: M1a E: M1b Vezi raspuns 87. [C2547046] La pacientii cu adenom de prostata, uretrocistoscopia este obligatorie: (pag. 2914) A: n toate cazurile B: daca pacientul a avut sau are hematurie C: dacascorul IPSS este mai mare de 15 D: dacavolumul prostatei depaseste 60 cc E: nainte de initierea tratamentului alfa-blocant Vezi raspuns 88. [C2547047] Care dintre tehnicile de investigatie de mai jos NU face parte dintre investigatiile necesare la adenoamele de prostatacomplicate? (pag. 2914) A: urografia intravenoasa B: pielografia retrograda

C: arteriografia hipogastrica D: tomografia computerizata E: rezonanta magnetica nucleara Vezi raspuns 89. [C2547048] Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la hematuria din adenomul de prostata este corecta? (pag. 2909) A: face parte din tabloul clinic clasic al bolii, alaturi de disurie si polakiurie B: apare ntotdeauna tardiv, n faze avansate ale bolii C: este totdeauna abundentasi conduce la retentie completa prin cheaguri D: apare n tabloul clinic doar daca pacientul are si o altacauzade sngerare (ex E: nu reprezintaun semn foarte frecvent n adenomul de prostata Vezi raspuns 90. [C2547049] Complicatiile infectioase ale adenomului de prostatasunt reprezentate de: (pag. 2909) A: cistite acute si cronice B: pionefrite acute si cronice C: pionefroze D: perinefrite E: pelviperitonite Vezi raspuns 91. [C2547050] Tratamentul medicamentos n cazurile cu adenom de prostatanecomplicat este: (pag. 2916) A: rezervat pacientilor ale caror co-morbiditati contraindicainterventia chirugicala B: de ales la pacientii care au avut hematurie si infectie urinara C: administrat pacientilor oligosimptomatici sau asimptomatici D: prima alegere terapeutica E: foarte adesea inefcient astfel carata renuntarii la tratament este foarte nalta Vezi raspuns 92. [C2547051] Care dintre urmatoarele afirmatii legate de Finasteride (Proscar) -medicament folosit n tratamentul medicamentos al adenomului de prostata-sunt corecte? (pag. 2916) A: este un analog Lh-Rh B: este un antiandrogen ce reduce concentratia de dihidrotestosteron (DHT) C: este un inhibitor de aromatazace poate reduce volumul prostatei cu peste 30% D: este un inhibitor de 5 alfa reductazace poate reduce volumul prostatei cu peste 30% E: are ca efect restabilirea raportului estrogeni-androgeni Vezi raspuns 93. [C2547052] Eficacitatea tratamentului cu alfa blocante n adenoul de prostata se datoreaza: (pag. 2916) A: prezentei receptorilor adrenergici la nivelul colului vezical B: reducerii volumului prostatei C: actiunii asupra componentei statice a obstructiei D: prezentei receptorilor adrenergici n mucoasa vezicala E: efectului placebo Vezi raspuns 94. [C2547053] Care dintre urmatoarele afirmatii legate de retentia completade urina ce poate apare n evolutia adenomului de prostatasunt corecte? (pag. 2910) A: reprezintao complicatie gravacare amenintaviata pacientului B: se poate complica cu ruptura spontanaa vezicii urinare, rupturace poate fi intra-sau extraperitoneala C: reclamainterventie chirurgicala de urgenta- adenomectomie transvezicala D: apare numai n cazul prostatelor mai mari de 80 cc E: poate surveni oricnd n evolutia unui adenom de prostata

Vezi raspuns 95. [C2547054] Greutatea medie a prostatei unui barbat adult sanatos este de: (pag. 2905) A: 5-10 grame B: 10-15 grame C: 15-20 grame D: 20-25 grame E: 25-30 grame Vezi raspuns 96. [C2547055] La nivelul coliculului seminal, uretra si schimbadirectia (se anguleaza) cu un unghi de: (pag. 2905) A: 10 grade B: 15 grade C: 20 grade D: 25 grade E: 30 grade Vezi raspuns 97. [C2547056] Este cunoscut conceptul anatomiei zonale a prostatei introdus de McNeal Adenomul de prostatase dezvoltadin: (pag. 2906) A: zona tranzitionala(formatadin glande periuretrale) B: zona centrala C: zona periferica D: zona fibromusculara E: zona jonctionala Vezi raspuns 98. [C2547057] n fiziopatologia adenomului de prostata, modificarile ce se nregistreazala nivelul detrusorului ca mecanisme de compensare a obstructiei sunt reprezentate de: (pag. 2907) A: hiperplazie B: hipertrofie C: hipoplazie D: hipotrofie E: metaplazie Vezi raspuns 99. [C2547058] Diverticulii vezicali ce apar n fazele avansate ale adenomului de prostata, au peretele format: (pag. 2908) A: din mucoasasi detrusor decompensat B: numai din mucoasa C: numai din detrusor D: din mucoasasi uroteliu anaplazic E: din mucoasasi uroteliu metaplazic Vezi raspuns 100. [C2547059] Faza de prostatism din evolutia clinicaa adenomului de prostataare urmatoarele manifestari clinice majore: (pag. 2908) A: polakiuria predominant diurna B: disuria C: hematuria D: infectiile urinare repetate E: incontinenta prin prea plin Vezi raspuns 101. [C2547060] Simptomele si semnele clinice din adenomul de prostatasunt clasificate n: (pag. 2909) A: iritative si obstructive

B: iritative, obstructive si hemoragice C: iritative, obstructive, hemoragice si infectioase D: iritative, obstructive, hemoragice, infectioase si litiazice E: nici unul dintre raspunsurile anterioare nu este corect Vezi raspuns 102. [C2547061] Germenii cel mai frecvent implicati n cistitele acute si cronice la pacientii cu adenom de prostatasunt reprezentati de: (pag. 2909) A: streptococ B: stafilococ C: gonococ D: pneumococ E: Seratia Vezi raspuns 103. [C2547062] Pentru determinarea prin ecografie a volumului si greutatii prostatei la pacientii cu simptomatologie clinicade adenom de prostata, este necesara cunoasterea: (pag. 2912) A: volumului vezical pre- si postmictional B: grosimii peretelui vezical C: structurii si formei prostatei D: celor trei diametre ale prostatei E: tehnicii de ecografie transrectala Vezi raspuns 104. [C2547063] Diagnosticul diferential dintre adenomul de prostatasi cancerul de prostata este stabilit numai de: (pag. 2915) A: tuseul rectal B: PSA C: ecografia transrectala D: particularitatile simptomatologiei E: examenul histologic Vezi raspuns 105. [C2547064] Criteriul de alegere a caii de abord -transuretrala sau transvezicala-n tratamentul chirrgical al adenomului de prostatanecomplicat este reprezentat de: (pag. 2916) A: prezenta sau absenta hematuriei B: prezenta sau absenta reziduului postmictional C: intensitatea simptomatologiei D: volumul (greutatea) prostatei E: toate criteriile de mai sus Vezi raspuns 106. [C2548041] Cele mai frecvente metastaze ale cancerului prostatic sunt: (pag. 2922) A: pulmonare; B: renale; C: osoase; D: hepatice; E: in corpii cavernosi Vezi raspuns 107. [C2548042] Diagnosticul pozitiv (de certitidine) al cancerului de prostata se stabileste prin: (pag. 2924) A: tuseul rectal; B: determinarea PSA seric; C: echografie transrectala; D: examen histologic; E: tuseu rectal + PSA seric + echografie transrectala Vezi raspuns

108. [C2548043] Metoda cea mai sigura pentru aprecierea adenopatiei neoplazice pelvine in cancerul prostatic este: (pag. 2927) A: tomografia computerizata; B: limfadenectomia pelvina; C: echografia transrectala; D: limfografia; E: rezonanta magnetica nucleara transrectala Vezi raspuns 109. [C2548044] Cea mai fidela investigatie utilizata de rutina pentru diagnosticul metastazelor osoase ale cancerului prostatic este: (pag. 2928) A: scintigrafia osoasa; B: radiografia osoasa; C: fosfataza alcalina serica; D: punctie biopsie osoasa; E: tomografia computerizata Vezi raspuns 110. [C2548045] Triada exploratorie utilizata ca screening pentru cancerul prostatei este: (pag. 2925) A: tuseul rectal, PSA, PAP; B: tuseu rectal, PSA, punctie prostatica; C: PSA, echografie transrectala, punctie prostatica; D: tuseu rectal, PSA, echografie transrectala; E: tuseu rectal, echografie transrectala, radiografie reno-vezicala simpla Vezi raspuns 111. [C2548046] Tratamentul de electie in cancerul de prostata avansat local este: (pag. 2931) A: hormonoterapia; B: chimioterapia; C: tratamentul paleativ; D: tratamentul chirurgical; E: radioterapia Vezi raspuns 112. [C2548047] Tratamentul de electie in cancerul de prostata localizat este: (pag. 2930) A: orhidectomia; B: prostatectomia; C: radioterapia; D: crioterapia; E: hormonoterapia Vezi raspuns 113. [C2548048] Varianta histologica cea mai frecventa a cancerului de prostata este: (pag. 2920) A: adenocarcinomul; B: carcinomul tranzitional; C: sarcomul; D: displazia intraductala; E: carcinomul epidermoid Vezi raspuns 114. [C2548049] In cancerul prostatei scintigrafia osoasa obiectiveaza metastazele inaintea radiografiilor conventionale: (pag. 2928) A: cu 3 luni; B: cu 9 luni; C: cu 12 luni;

D: cu 18 luni; E: cu peste 2 ani Vezi raspuns 115. [C2548050] In tratamentul cancerului de prostata in faza metastatica efectul "flare -up" apare la administrarea de: (pag. 2932) A: analogi de LH-RH; B: antiandrogeni puri; C: antiandrogeni steroidieni; D: flutamida; E: estrogeni Vezi raspuns 116. [C2548051] Antigenul prostatic specific este produs de: (pag. 2928) A: componenta stromala; B: zona periferica; C: componenta epiteliala si stromala; D: componenta epiteliala; E: zona centrala Vezi raspuns 117. [C2548052] Majoritatea cancerelor prostatice se dezvolta in zona: (pag. 2920) A: centrala; B: anterioara; C: periferica; D: mediana; E: tranzitionala Vezi raspuns 118. [C2548053] In clasificarea Gleason, carcinoamele prostatice slab diferentiate au urmatorul scor: (pag. 2921) A: 1-3; B: 5-7; C: 2-4; D: 8-10; E: 7-9 Vezi raspuns 119. [C2548054] Supravietuirea medie a pacientului cu cancer prostatic in stadiul metastatic este: (pag. 2931) A: 6 luni; B: 12 luni; C: 18 luni; D: 24 luni; E: peste 24 de luni Vezi raspuns 120. [C2548055] Cancerele prostatice sunt multicentrice in: (pag. 2922) A: 20% din cazuri; B: 35% din cazuri; C: 50% din cazuri; D: 70% din cazuri; E: 85% din cazuri Vezi raspuns 121. [C2548056] PSA seric are valori normale: (pag. 2928) A: intre 0 si 2 ng/ml; B: intre 0 si 4 ng/ml; C: intre 4 si 10 ng/ml; D: sub 10 ng/ml;

E: intre 0 si 4 mg/ml Vezi raspuns 122. [C2647065] Embriologic, prostata apare la embrionul de: (pag. 2905) A: 8 saptamani B: 10 saptamani C: 12 saptamani D: 14 saptamani E: 16 saptamani Vezi raspuns 123. [C2647066] Embriologic, prostata are: (pag. 2905) A: originea din sinusul uro-genital B: origine wolffiana C: origine wolffiana si din sinusul uro-genital D: origine din mugurele Bourneville E: origine din mugurele Bourneville si sinusul uro-genital Vezi raspuns 124. [C2647067] Microscopic, tesutul fibro-muscular din componenta prostatei reprezinta: (pag. 2905) A: 1-10% B: 10-30% C: 30-50% D: 50-70% E: 70-90% Vezi raspuns 125. [C2647068] La nivelul coliculului seminal uretra prostatica isi schimba directia cu un unghi de: (pag. 2905) A: 10 B: 20 C: 30 D: 40 E: 50 Vezi raspuns 126. [C2647069] Din punct de vedere embriologic, zona periferica si cea tranzitionala a prostatei se dezvolta din: (pag. 2906) A: sinusul urogenital B: canalul mezonefric Wolff C: sinusul urogenital si canalul mezonefric Wolf D: canalul Bourneville E: canalul Bourneville si sinusul urogenital Vezi raspuns 127. [C2647070] Hipertrofia prostatica benigna incepe sa se dezvolte in jurul varstei de: (pag. 2906) A: 35deani B: 45deani C: 55deani D: 65deani E: 75deani Vezi raspuns 128. [C2647071] Hiperplazia stromala a prostatei este stimulata de: (pag. 2906) A: hormoni androgeni B: hormoni estrogeni C: hormoni paratiroidieni

D: hormoni androgeni si estrogeni in egala masura E: hormoni androgeni si estrogeni, preponderent insa cei androgeni Vezi raspuns 129. [C2647072] Hipertrofia prostatica benigna (BPH), conform modelului McNeal, se dezvolta din prostata: (pag. 2906) A: tranzitionala B: periferica C: centrala D: fibro-musculara E: periferica si fibro-musculara Vezi raspuns 130. [C2647073] Adenomul prostatic fiind un obstacol permanent in evacuarea urinara, duce la cresterea presiunii intravezicale de la 20-40 cm apa la: (pag. 2907) A: 40-60 cm apa B: 50-70 cm apa C: 40-70 cm apa D: 50-100 cm apa E: 50-60 cm apa Vezi raspuns 131. [C2647074] In tratamentul medicamentos al adenomul prostatic, "alfa-blocant 1-a" selectiv este: (pag. 2916) A: alfuzosin B: prazosin C: terazosin D: doxazosin E: tamsulosin Vezi raspuns 132. [C2648058] Un rol important in etiopatogenia cancerului de prostata are: (pag. 2920) A: dieta bogata in proteine B: hormonii androgeni C: hormonii tiroidieni D: infarct miocardic in antecedente E: istoricul familial nu are importanta Vezi raspuns 133. [C2648059] Cancerul prostatic da cel mai frecvent metastaze in: (pag. 2922) A: plamini B: ficat C: creier D: oase E: rinichi Vezi raspuns 134. [C2648060] Stadiul T3N1Mx in adenocarcinomul de prostata inseamna: (pag. 2922,2923) A: tumora limitata la prostata, adenopatii mai mici de 2 cm, nu exista metastaze la distanta B: tumora se extinde extracapsular, adenopatie mai mare de 5 cm, nu au fost evaluate metastazele la distanta C: tumora intereseaza ambii lobi prostatici, ganglionii limfatici regionali nu au putut fi evaluati, nu exista metastaze la distanta D: tumora se extinde extracapsular, adenopatie interesind un singur ganglion cu diametru pina la 2 cm, nu au fost evaluate metastazele la distanta E: tumora invadeaza colul vezical, adenopatie interesin un singur ganglion, nu au fost evaluate metastazele la distanta Vezi raspuns

135. [C2648061] Manifestarile adenocarcinomului de prostata se caracterizeaza (pag. 2923) A: mai ales polakiurie diurna B: hematurie macroscopica rara dar abundenta C: hematuria macroscopica nu este caracteristica D: nu poate apare retentia incompleta de urina E: nu apare disuria Vezi raspuns 136. [C2648062] Cea mai inofensiva si mai ieftina metoda de a detecta un cancer de prostata este: (pag. 2924,2925) A: PSA B: tuseul rectal C: urografia intravenoasa D: urosonografia E: punctia biopsia prostatica ecoghidata Vezi raspuns 137. [C2648063] Antigenul specific prostatic se determina uzual din: (pag. 2929) A: urina B: tesut prostatic, prin punctie C: tesut prostatic, prin masaj prostatic D: ser E: sperma Vezi raspuns 138. [C2648064] Care este tehnica cea mai sigura de apreciere a adenopatiilor neoplazice cu scopul stadializarii cancerului de prostata? (pag. 2926,2927) A: extirparea ganglionilor obturatori si iliaci B: rezonanta magnetica nucleara C: tomografia computerizata D: limfadenectomia laparoscopica a ganglionilor lombo aortici E: ecografia prostatica transrectala Vezi raspuns 139. [C2847075] Adenomul de prostata se dezvolta din urmatoarele zone ale prostate: (pag. 2906) A: periferica B: tranzitionala C: centrala D: istmica E: fibromusculara Vezi raspuns 140. [C2847076] Greutatea medie a prostatei la adult este de: (pag. 2905) A: 10-15 grame B: 20-25 grame C: 15-20 grame D: 25-30 grame E: 30-35 grame Vezi raspuns 141. [C2847077] Valoarea normala a antigenului prostatic specific (PSA) este de: (pag. 2911) A: 0,4 ng/ml B: 10-14 ng/ml C: 4-10 ng/ml D: 0-4 ng/ml E: 40 ng/ml Vezi raspuns

142. [C2847078] Tratamentul de electie al adenomului de prostata sub 60 de grame cu retentie incompleta de urina este: (pag. 2916-2917) A: transuretroincizia prostatei (TUI-P) B: prostatectomia radicala C: fitoterapia D: adenomectomia transvezicala E: transuretrorezectia prostatei (TUR-P) Vezi raspuns 143. [C2847079] Debitmetria urinara la un pacient cu adenom de prostata sugereaza obstructie severa daca: (pag. 2911) A: scade timpul mictional B: debitul urinar mediu este de 20 ml/sec C: nici unul din aspectele enuntate D: reziduu vezical < 100 ml E: debitul maxim > 15ml/sec Vezi raspuns 144. [C2847080] Ureterohidronefroza ca o complicatie a adenomului de prostata este: (pag. 2913) A: absenta B: bilaterala si simetrica C: unilaterala si asimetrica D: vizibila doar la nivelul segmentelor ureterale pelvine E: nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata Vezi raspuns 145. [C2847081] Greutatea medie a prostatei la adult este: (pag. 2905) A: 2-4 g B: 10-15 g C: 15-20 g D: 20-100 g E: 100-200 g Vezi raspuns 146. [C2847082] In adenomul de prostata, faza de retentie incompleta cu distensie apare cind reziduul depaseste capacitatea fiziologica a vezicii: (pag. 2908) A: 100-300 ml B: 150-200 ml C: 300-400 ml D: 400-800 ml E: 600-800 ml Vezi raspuns 147. [C2847083] Care din neoplasmele de prostata au un raspuns favorabil hormonoterapiei: (2922) A: carcinoame tranzitionale; B: sarcoame; C: leiomiosarcoame; D: limfoame; E: adenocarcinomul. Vezi raspuns 148. [C2848065] Tratamentul de electie al cancerului de prostata localizat este: (pag. 2930) A: tratament hormonal B: radioterapia C: prostatectomia radicala D: crioterapia E: telecobaltoterapia

Vezi raspuns 149. [C2848066] Cancerele prostatice care se dezvolta din ductele prostatouretrale sunt: (pag. 2922) A: adenocarcinoame B: carcinoame tranzitionale C: miosarcoame D: limfosarcoame E: carcinoame epidermoide Vezi raspuns 150. [C2848067] Cancerul de prostata metestazeaza frecvent in: (pag. 2922) A: plamin B: ganglioni C: ficat D: creier E: osoase Vezi raspuns 151. [C2848068] Prima statie ganglionara interesata in invazia limfatica a cancerului de prostata este reprezentata de ganglionii: (pag. 2922) A: inghinali B: iliaci C: hipogastrici D: aortolombari E: obturatori Vezi raspuns 152. [C2848069] Diagnosticul pozitiv de cancer de prostata se stabileste prin: (pag. 2924) A: examen histologic B: tuseu rectal C: examen clinic general D: anamneza cu evidentierea factorilor de risc E: urografie intravenoasa Vezi raspuns 153. [C2848070] In faza local avansata cancerul de prostata nu se trateaza prin: (pag. 2931) A: prostatectomie B: limfadenectomie C: radioterapie D: blocada androgenica E: chimioterapie Vezi raspuns 154. [C2848071] Adenocarcinomul de prostata cu scor Gleason 7 este considerat: (pag. 2921) A: slab diferentiat B: mediu diferentiat C: nediferentiat D: bine diferentiat E: foarte bine diferentiat Vezi raspuns 155. [C2848072] Tehnica cea mai sigura de apreciere a adenopatiei neoplazice pelvine in cancerul de prostata este: (pag. 2927) A: echografia B: computer-tomografia C: RMN D: limfadenectomia pelvina E: radiografia de bazin

Vezi raspuns 156. [C2848073] Diagnosticul diferential al cancerului de prostata nu se face cu: (pag. 2925) A: adenomul de prostata B: tuberculoza prostatica C: prostatita cronica D: chistul prostatic E: litiaza prostatica Vezi raspuns 157. [C2848074] Antigenul prostatic specific este: (pag. 2928) A: o fractiune ADN B: o fractiune ARN C: o enzima proteolitica D: o lipoproteina E: o glicoproteina Vezi raspuns 158. [C2848075] Neoplasmul de prostata reprezinta: (pag. 2919) A: cea mai frecventa afectiune maligna a barbatului B: a doua afectiune maligna a barbatului C: a treia afectiune maligna a barbatului D: a patra afectiune maligna a barbatului E: o afectiune maligna extrem de severa Vezi raspuns 159. [C2848076] Incidenta maxima in functie de virsta a cancerului de prostata este: (pag. 2919) A: sub 40 de ani B: 40-50 ani C: 45-55 ani D: dupa 80 de ani E: 60-80 ani Vezi raspuns 160. [C2848224] Doza de Omnic : (pg. 258 Rezidentiat 2007) A: 2 mg x 2/zi B: 10 mg x 2/zi C: 4-8 mg/zi D: 0,4-0,8 mg/zi E: 5-10 mg/zi Vezi raspuns 161. [C2848225] Care din combinatiile medicamentoase de mai jos nu relizeaza blocada androgenica maxima? (pg. 274 Rezidentiat 2007) A: orhidectomie+androcur B: orhidectomie+Nilutamida C: Leuprolid+Casodex D: Estradurin+Triptorelin E: Goserelin+Flutamid Vezi raspuns 162. [C2848226] Care din medicamentele de mai jos au ca efect secundar intoleranta la alcool? (pg.273) A: Etinilestradiol B: Cyproterone acetat C: Nilutamid D: Flutamid E: Leuprolid

Vezi raspuns 163. [C2848229] Care din neoplasmele de mai jos se considere limfofil si osteofil () A: carcinomul de san B: neoplasmele colo-rectale C: carcinomul de col uterin D: adenocarcinomul de prostata E: carcinomul gastric Vezi raspuns 164. [C1247083] Pentru adenomul prostatic necomplicat protocolul de examinare minim cuprinde: (pag. 2914) A: ecografie abdominala B: ecografie transrectala C: uroflowmetrie D: urografie E: uretrocistoscopie de evaluare Vezi raspuns 165. [C1247084] Care din urmatoarele caractere clinice ale prostatei la tuseul rectal nu sunt caracteristice pentru adenomul de prostata: (pag. 2910) A: prostata marita de volum, simetrica B: prostata sensibila la palpare C: sant median disparut D: consistenta moale, fluctuenta E: limitele prostatei foarte bine delimitate de structurile vecine Vezi raspuns 166. [C1247085] Examenul ecografic la bolnavii cu adenom de prostata este deosebit de util pentru: (pag. 2912) A: aprecierea volumului prostatic B: aprecierea reziduului vezical C: diagnosticul diferential cu cancerul prostatei D: aprecierea cauzei hematuriei E: decelarea complicatiilor adenomului Vezi raspuns 167. [C1247086] Semnele obstructive in adenomul de prostata sunt: (pag. 2909) A: disconfortul mictional B: polakiuria diurna C: scaderea calibrului si fortei jetului urinar D: imperiozitatea mictionala E: senzatia de evacuare vezicala incompleta Vezi raspuns 168. [C1247087] Complicatiile tardive ale tratamentului chirurgical al adenomului de prostata sunt: (pag. 2917) A: orhiepididimita acuta B: fistula urinara hipogastrica C: impotenta D: incontinenta E: hemoragia Vezi raspuns 169. [C1247088] Tratamentul minim-invaziv al adenomului de prostata include: (pag. 2917, 2918) A: terapia cu laser B: HIFU C: TUNA

D: Electrovaporizarea transuretrala E: TUIP Vezi raspuns 170. [C1247089] Indicatiile absolute pentru instaurarea unei forme de tratament la pacientii cu adenom de prostata sunt: (pag. 2915) A: simptomatologie de tip prostatism B: retentie incompleta de urina cu reziduu vezical > 50 ml C: litiaza vezicala secundara D: infectii urinare persistente E: distensia aparatului urinar superior Vezi raspuns 171. [C1247090] Care din urmatoarele caracteristici apartine sindromului post TUR-P: (pag. 2917) A: tahicardia B: hipotensiunea C: hiponatremia D: edemul cerebral E: hipercloremie Vezi raspuns 172. [C1247091] Rasunetul adenomului de prostata asupra vezicii urinare si aparatului urinar superior este reprezentat de aparitia: (pag. 2908) A: hipertrofiei detrusorului B: diverticulilor vezicali C: refluxului vezicoureteral D: insuficientei renale E: ureterohidronefrozei unilaterale Vezi raspuns 173. [C1248077] Explorarile obligatorii ca screening la barbatii de peste 45 ani pentru decelarea cancerului de prostata sunt reprezentate de: (pag. 2925) A: tuseu rectal B: ecografie abdominala C: PSA D: PAP E: ecografie transrectala Vezi raspuns 174. [C1248078] Factorii de risc principali ai cancerului de prostata sunt: (pag. 2920) A: varsta peste 50 ani B: istoricul familial C: rasa alba D: dieta bogata in grasimi E: expunerea la Cadmium Vezi raspuns 175. [C1248079] Cancerul de prostata in faza local avansata cuprinde stadiile: (pag. 2931) A: T2bN0M0 B: T2bN1M0 C: T3aN0M0 D: T3bN0M0 E: T3aN1M0 Vezi raspuns 176. [C1248080] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la cancerul de prostata sunt corecte: (pag. 2922) A: metastazarea se face pe calea limfaticelor perineurale

B: peste 80% din metastazele osoase sunt osteolitice C: invazia rectului se realizeaza frecvent D: metastazarea se face pe calea anastomozelor Batson E: focarul initial al cancerului prostatic se dezvolta centrifug Vezi raspuns 177. [C1248081] Blocada androgenica maxima se realizeaza prin una din urmatoarele asocieri: (pag. 2932) A: orhiectomie + analogie de LH-RH B: analogie de LH-RH + antiandrogeni C: analogie de LH-RH + estrogeni D: orhiectomie+ antiandrogeni E: orhiectomie + estrogeni Vezi raspuns 178. [C1248082] Care din urmatoarele preparate utilizate in tratamentul hormonal al cancerului prostatei fac parte din clasa antiandrogenilor puri: (pag. 2932) A: Clortrianisen B: Goserelin C: Casodex D: Androcur E: Flutamida Vezi raspuns 179. [C1347092] Finasterida: (pag. 2916) A: scade concentratia serica si la nivelul prostatei a estrogenilor B: este un inhibitor de 5-alfa-reductaza C: scade volumul prostatic D: este un analog GnRH E: amelioreaza debitmetria urinara Vezi raspuns 180. [C1347093] In adenomul de prostata, faza de prostatism se caracterizeaza prin urmatoarele manifestari clinice majore: (pag. 2908) A: polakiurie diurna B: polakiurie nocturna C: senzatia de evacuare vezicala incompleta D: urgency E: dribbling terminal Vezi raspuns 181. [C1347094] Semnele obstructive mai frecvent observate in adenomul de prostata sunt: (pag. 2909) A: polakiuria B: disuria C: imperiozitatea mictionala D: scaderea calibrului si fortei jetului urinar E: senzatia de evacuare vezicala incompleta Vezi raspuns 182. [C1347095] Urmatoarele complicatii pot marca evolutia adenomului de prostata: (pag. 2909-2910) A: insuficienta renala cronica B: cancerul renal C: adenomita D: litiaza vezicala E: retentia completa de urina Vezi raspuns

183. [C1347096] Sindromul postTUR-P se caracterizeaza prin: (pag. 2917) A: hipervolemie B: scleroza cervico-prostatica C: hiponatremie D: hemoragie E: edem cerebral Vezi raspuns 184. [C1347097] Clinic, adenomul de prostata evolueaza in mai multe faze: (pag. 2908) A: adenomita B: prostatism C: hipertrofie a detrusorului D: retentie incompleta fara distensie E: retentie incompleta cu distensie Vezi raspuns 185. [C1347098] In adenomul de prostata, retentia incompleta de urina cu distensie vezicala se caracterizeaza prin: (pag. 2907) A: reziduu vezical sub 300-350 ml B: hipertrofie a detrusorului C: reziduu vezical mai mare de 300-350 ml D: ureterohidronefroza bilaterala si simetrica E: falsa incontinenta de urina Vezi raspuns 186. [C1348083] Tratamentul unui cancer de prostata stadializat T2N0M0 nu poate cuprinde: (pag. 2930) A: radioterapie B: orhidectomie C: administrarea de estrogeni D: prostatectomie radicala E: chimioterapie Vezi raspuns 187. [C1348084] O tumoare de prostata clasificata C1 de catre AUA poate avea ca elemente caracteristice: (pag. 2923) A: invazia veziculelor seminale B: invazia capsulei prostatice unilateral C: invazia rectului D: invazia capsulei prostatice bilateral E: tumora este de orice tip dar prezinta extensie ganglionara Vezi raspuns 188. [C1348085] Prin tuseu rectal nu se pot descoperi tumori prostatice ce corespund stadiilor: (pag. 2924) A: T1a B: B1 C: C1 D: T1c E: A2 Vezi raspuns 189. [C1348086] Potentialul invaziv al cancerului de prostata creste proportional cu: (pag. 2922) A: dimensiunea tumorii B: varsta pacientului C: grading-ul tumoral D: numarul de rude barbati E: scorul Gleason

Vezi raspuns 190. [C1348087] Factorii de risc principali ai adenocarcinomului de prostata sunt: (pag. 2920) A: expunerea la cadmiu B: istoricul familial C: rasa D: vitamina D E: varsta Vezi raspuns 191. [C1447099] Adenomul de prostata in faza de prostatism se caracterizeaza prin: (pag. 2908) A: Polakiurie nocturna; B: Disurie progresiva; C: Aparitia rezidiului vezical; D: Diminuarea jetului urinar; E: Semne de insuficienta renala Vezi raspuns 192. [C1447100] Hematuria macroscopica in adenomul de prostata: (pag. 2909) A: Nu este un semn frecvent; B: Are drept cauza principala ruperea unor vase ectaziate ale jonctiunii ureterovezicale; C: Poate surveni dupa cateterismul evacuator; D: Nu este niciodata totala sau cu cheaguri; E: Prezenta sa este patognomonica pentru adenomul de prostata asociat cu litiaza vezicala Vezi raspuns 193. [C1447101] Care dintre urmatoarele afirmatii privind finasteridul, utilizat in tratamentul adenomului de prostata sunt adevarate? (pag. 2916) A: Scade volumul prostatei; B: Nu influenteaza volumul prostatei; C: Inhiba 5 alfa-reductaza; D: Reduce nivelul seric al testosteronului; E: Reduce concentratia intraprostatica a DHT (di-hidro-testosteron) Vezi raspuns 194. [C1447102] Care dintre urmatoarele simptome nu sunt de tip iritativ, conform scorului Boyarsky: (pag. 2909) A: Dribblingul terminal; B: Mictiunea in doi timpi; C: Imperiozitatea mictionala; D: Polakiuria diurna; E: Disconfortul mictional Vezi raspuns 195. [C1447103] Adenomita (infectia adenomului de prostata) are urmatoarele caracteristici: (pag. 2909 - 2910) A: La tuseul rectal prostata are sensibilitate normala; B: Se insoteste de durere perineala; C: Este posibila evolutia spre retentie acuta de urina; D: Procesul de adenomita poate face mai usoara adenomectomia; E: Febra si frisoanele nu apar niciodata in adenomite Vezi raspuns 196. [C1447104] Care dintre afirmatiile privind tuseul rectal in adenomul de prostata sunt adevarate: (pag. 2909) A: Nu este esentiala in evaluarea pacientilor cu adenom de prostata; B: Pozitia de examinare genupectorala este cea mai informativa; C: Limitele organului sunt imprecis delimitate; D: santul median este disparut partial sau total;

E: Sensibilitatea prostatei este normala Vezi raspuns 197. [C1447105] Complicatiile infectioase ale adenomului de prostata: (pag. 2909) A: Pot fi reprezentate de pielonefrita acuta sau cronica; B: Sunt secundare obstacolului subvezical; C: Pot fi consecinta manevrelor de sondaj uretrovezical; D: Tratamentul antibiotic conform antibiogramei nu este eficient daca nu este indepartat obstacolul subvezical; E: Germenii cei mai frecvent implicati sunt cei gram pozitivi Vezi raspuns 198. [C1447106] Care dintre urmatoarele alfa blocante folosite in tratamentul adenomului de prostata sunt cu actiune de lunga durata: (pag. 2916) A: Tamsulosin; B: Doxazosin; C: Alfuzosin; D: Prazosin; E: Terazosin Vezi raspuns 199. [C1447107] Care dintre afirmatiile privind parametrii uroflowmetriei sunt adevarate? (pag. 2911) A: Volumul urinar normal este 125-300 ml; B: Durata normala a mictiunii este de 30-45 sec; C: Debitul urinar maxim (peak flow) normal este peste 15 ml/sec; D: Pentru o masurare exacta, volumul urinar trebuie sa depaseasca 125-150 ml; E: Debitul urinar mediu (average flow) normal este de 12 ml/sec Vezi raspuns 200. [C1447108] Indicatiile absolute pentru inceperea tratamentului adenomului de prostata sunt: (pag. 2915) A: Simptomatologia severa si complicatiile acesteia; B: Distensia aparatului urinar superior; C: Simptomatologia de tip prostatism; D: Retentia completa de urina; E: Infectiile urinare Vezi raspuns 201. [C1448088] Cele mai frecvente complicatii perioperatorii ale prostatectomiei radicale sunt: (pag. 2930) A: Tromboza venoasa profunda; B: Supuratiile parietale; C: Impotenta; D: Limfocelul pelvin simptomatic; E: Infectiile urinare Vezi raspuns 202. [C1448089] Principalii factori de risc implicati in etiologia adenocarcinomului de prostata sunt: (pag. 2920) A: Antecedentele familiale; B: Dieta bogata in grasimi animale; C: Expunerea la cadmiu; D: Varsta inaintata; E: Rasa Vezi raspuns 203. [C1448090] Care din urmatoarele nu constituie localizari frecvente ale metastazelor cancerului de prostata: (pag. 2922) A: Plamanii;

B: Oasele bazinului; C: Tegumentele; D: Ficatul; E: Rinichii Vezi raspuns 204. [C1448091] Din blocada androgenica utilizata in tratamentul cancerul de prostata local avansat pot face parte: (pag. 2931) A: Estrogenii; B: Antiandrogenii; C: Cisplatina; D: Orhidectomia bilaterala; E: Analogii LH-RH Vezi raspuns 205. [C1448092] Cele mai frecvente efecte adverse ale tratamentului cu analogi de LH-RH in cancerul de prostata sunt: (pag. 2932) A: Ginecomastia; B: Intoleranta la alcool; C: Pneumonia interstitiala; D: Greturile; E: Scaderea adaptarii la intuneric Vezi raspuns 206. [C1448093] Triada exploratorie utilizata in screening-ul cancerului de prostata consta din: (pag. 2925 - 2926) A: Determinarea PSA; B: Scintigrafia osoasa; C: Tuseul rectal; D: Echografia transrectala; E: Radiografia de bazin Vezi raspuns 207. [C1448094] Dintre antiandrogenii puri utilizati in tratamentul cancerului de prostata avansat nu fac parte: (pag. 2932) A: Androcur; B: Flutamida; C: Casodex; D: Megestrol acetat; E: Nilutamida Vezi raspuns 208. [C1547109] Complicatiile imediate si perioperatorii ale interventiei chirurgicale clasice pentru adenomul de prostata (adenomectomia deschisa) sunt reprezentate de: (pag. 2917) A: peritonita acuta; B: ocluzia intestinala; C: fistula urinara hipogastrica; D: orhiepididimita acuta; E: hemoragia Vezi raspuns 209. [C1547110] Care dintre urmatoarele afirmatii despre litiaza vezicala secundara adenomului de prostata sunt corecte? (pag. 2909) A: se datoreaza stazei urinare vezicale si/sau infectiei urinare; B: calculul se poate elimina spontan daca este mai mic de 8mm diametru si are suprafata regulata; C: determina hematurie declansata de efort; D: determina simptomatologie nocturna mai zgomotoasa decat cea diurna datorita contactului prelungit al calculului cu aceeasi zona de mucoasa vezicala;

E: poate fi rezolvata prin administrarea asocierii inhibitor de 5 alfa reductaza alfa blocant Vezi raspuns 210. [C1547111] Tuseul rectal reprezinta examenul clinic de baza in adenomul de prostata Pentru executarea corecta a acestei manevre pacientul poate fi asezat: (pag. 2910) A: in decubit dorsal; B: in decubit ventral; C: in pozitie ginecologica; D: in pozitie genupectorala; E: in decubit lateral Vezi raspuns 211. [C1547112] Tuseul rectal reprezinta examenul clinic de baza in adenomul de prostata Care dintre urmatoarele afirmatii despre datele obtinute prin tuseul rectal sunt corecte? (pag. 2910) A: prostata este marita de volum si cel mai adesea asimetrica; B: prostata este dureroasa; C: glanda este bine delimitata; D: consistenta este ferm elastica; E: veziculele seminale sunt palpabile Vezi raspuns 212. [C1547113] Indicatiile absolute pentru instituirea unei forme de tratament chirurgical in adenomul prostata sunt reprezentate de: (pag. 2915) A: insuficienta renala obstructiva; B: retentia completa de urina; C: litiaza vezicala secundara; D: hematuria macroscopica episodica; E: infectiile urinare persistente Vezi raspuns 213. [C1547114] In diagnosticul diferential al adenomului de prostata cu patologia obstructiva uretrala pot fi necesare: (pag. 2915) A: uretroscopia; B: uretrografia retrograda si anterograda; C: ecografia transuretrala sau peniana externa; D: profilul uretral; E: secretia uretrala Vezi raspuns 214. [C1547115] Diagnosticul diferential al adenomului de prostata se face cu: (pag. 29142915) A: cancerul prostatic; B: tumorile vezicale; C: stricturile uretrale; D: tumorile renale pentru ca si acestea dau hematurie; E: periuretrita acuta Vezi raspuns 215. [C1547116] Intre manifestarile urinare ale adenomului de prostata, semnele iritative sunt reprezentate de: (pag. 2909) A: polakiurie nocturna si diurna; B: imperiozitate mictionala; C: disconfort mictional (durere, arsura); D: hematurie initiala; E: hematurie terminala Vezi raspuns 216. [C1548095] Factorii de risc principali pentru cancerul de prostata sunt: (pag. 2920)

A: Varsta; B: Vitamina D; C: Rasa; D: Istoricul familial; E: Factorii hormonali Vezi raspuns 217. [C1548096] Despre punctia biopsie prostatica se pot face urmatoarele afirmatii: (pag. 2925) A: nu necesita anestezie; B: este contraindicata in cancerul avansat local; C: se efectueaza transrectal; D: poate fi ghidata ecografic; E: nu are complicatii Vezi raspuns 218. [C1548097] Diagnosticul diferential al cancerului de prostata se face cu: (pag. 2925) A: Adenomul de prostata; B: Tuberculoza prostatica; C: Prostatita cronica; D: Chistul prostatic; E: Litiaza prostatica Vezi raspuns 219. [C1548098] In cancerul prostatei, antigenul prostatic specific (PSA) seric este util pentru: (pag. 2929) A: Alegerea metodei terapeutice; B: Stabilirea variantei histologice; C: Monitorizarea postterapeutica; D: Diagnosticul pozitiv; E: Stadializarea bolii Vezi raspuns 220. [C1548099] Cele mai frecvente complicatii tardive ale prostatectomiei radicale sunt: (pag. 2930) A: Hemoragia; B: Incontinenta urinara; C: Incontinenta anala; D: Edemele scrotului si membrelor pelvine; E: Impotenta sexuala Vezi raspuns 221. [C1548100] Despre manifestarile clinice ale cancerului de prostata se pot face urmatoarele afirmatii: (pag. 2923-4) A: Hematuria nu este caracteristica; B: Nu toate cancerele prostatice produc induratia glandei identificata palpator, prin tuseu rectal; C: Polakiuria este asemanatoare cu cea din adenomul de prostata; D: Disuria este provocata de un nodul periferic; E: Durerea locala este unul dintre primele semne Vezi raspuns 222. [C1548101] In clasificarea TNM, cancerul de prostata localizat cuprinde tumorile codificate astfel: (pag. 2930) A: T1N1 M0; B: T3N0 M0; C: T1N0 M0; D: T2N0 M0; E: Tx N0M0

Vezi raspuns 223. [C1548102] Pentru tratamentul hormonal al cancerului prostatic exista urmatoarele tipuri de antiandrogeni: (pag. 2932) A: Puri; B: Steroidieni; C: Analogi de LH-RH; D: Selectivi; E: Citotoxici Vezi raspuns 224. [C1647117] Indicatiile absolute pentru instaurarea unei forme de tratament, in adenomul de prostata, sunt: (pag. 2915) A: simptomatologie de tip "prostatism" B: hematurie macroscopica episodica C: litiaza vezicala secundara D: retentie incompleta de urina cu rezidiu vezical > 50 ml E: retentia completa de urina Vezi raspuns 225. [C1647118] Indicatiile relative pentru tratamentul adenomului de prostata sunt urmatoarele: (pag. 2915) A: litiaza vezicala secundara B: retentia completa de urina C: simptomatologie de tip "prostatism" D: hematurie macroscopica episodica E: infectiile urinare persistente Vezi raspuns 226. [C1647119] In cadrul simptomatologiei adenomului de prostata, semnele obstructive sunt urmatoarele: (pag. 2909) A: disurie initiala B: polakiurie diurna C: disconfortul mictional D: senzatia de evacuare vezicala incompleta E: mictiune in doi timpi Vezi raspuns 227. [C1647120] Complicatiile infectioase, in cadrul adenomului de prostata, sunt secundare: (pag. 2909) A: bacteriemiei episodice B: obstacolului subvezical C: stazei urinare D: manevrelor de sondaj efectuate E: mictiunii in doi timpi Vezi raspuns 228. [C1647121] In tratamentul medicamentos al adenomului de prostata au indicatie urmatoarele clase de medicamente: (pag. 2916) A: alfa-blocante B: beta-blocante C: inhibitori de 5 alfa reductaza D: inhibitori de colinesteraza E: inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei Vezi raspuns 229. [C1647122] In cadrul transuretrorezectiei prostatei (TUR-P), "sindromul post TUR-P" are urmatoarele semne care-l caracterizeaza: (pag. 2917) A: bradicardie

B: tahicardie C: hipotensiune arteriala D: hipertensiune arteriala E: edem cerebral Vezi raspuns 230. [C1647123] Pentru adenomul de prostata necomplicat, protocolul de examinare minim cuprinde: (pag. 2914) A: Examenul clinic complet + tuseul rectal + scorul obstructiv/iritativ B: Radiografia renovezicala simpla C: Volumetria prostatei D: Uroflowmetria E: Urografia intra-venoasa Vezi raspuns 231. [C1647124] Adenomectomia deschisa, ca tratament chirurgical al adenomului de prostata, se poate efectua: (pag. 2917) A: transvezical B: transuretral C: retropubian D: pararectal E: perineal Vezi raspuns 232. [C1648103] In tratamentul cancerului prostatic, care dintre urmatoarele medicamente fac parte din clasa antiandrogenilor: (pag. 2932) A: cyproterone acetat B: buserelin acetat C: flutamida D: clorotrianisen E: estracyt Vezi raspuns 233. [C1648104] In cadrul tratamentului cancerului prostatic, prin care din urmatoarele metode se realizeaza blocada androgenica maxima: (pag. 2932) A: prostatectomie radicala + orhidectomie B: prostatectomie radicala + antiandrogeni C: orhidectomie + antiandrogeni D: orhidectomie + analogi LH-RH E: analogi LH-RH + antiandrogeni Vezi raspuns 234. [C1648105] Prostatectomia radicala, in cancerul de prostata, se poate realiza pe cale: (pag. 2930) A: transvezicala B: retropubiana C: perineala D: laparoscopica E: transuretrala Vezi raspuns 235. [C1648106] Care dintre urmatoarele principii generale de tratament al cancerului prostatic sunt adevarate: (pag. 2930) A: baza tratamentului cancerului prostatic este radiosensibilitatea B: baza tratamentului cancerului prostatic este hormonodependenta C: prostatectomia radicala si, in cazuri selectionate radioterapia, pot vindeca definitiv bolnavul D: hormonoterapia, in cazuri selectionate, poate vindeca bolnavul E: tratamentul cu viza paliativa este unic si consta in radioterapie Vezi raspuns

236. [C1648107] Care dintre urmatoarele sunt considerate forme clinice ale cancerului prostatic: (pag. 2924) A: latenta B: polakiurica C: poliurica D: hematurica E: cu insuficienta renala Vezi raspuns 237. [C1648108] In cadrul cancerului prostatic, grupe ganglionare limfatice regionale sunt cele: (pag. 2923) A: periprostatice B: periuretrale C: perivezicale D: obturatorii E: presacrate Vezi raspuns 238. [C1648109] Metastazarea in cancerul prostatic se face pe calea: (pag. 2922) A: limfaticelor perineurale B: anastomozelor venoase Batson C: plexului venos Santorini D: venelor hemoroidale E: limfaticelor periuretrale Vezi raspuns 239. [C1648110] Factorii de risc principali in aparitia cancerului prostatic sunt: (pag. 2920) A: expunerea la Cadmium B: varsta C: istoricul familial D: rasa E: factorii hormonali Vezi raspuns 240. [C1648111] Factorii de risc potentiali in aparitia cancerului prostatic sunt: (pag. 2920) A: istoricul familial B: rasa C: vasectomia D: expunerea la Cadmium E: vitamina D Vezi raspuns 241. [C2247125] Retentia completade urina se manifestaclinic prin: (pag. 2907) A: Glob vezical tare B: Glob vezical moale C: Glob vezical median D: Glob vezical sensibil la palpare E: Glob vezical nedureros Vezi raspuns 242. [C2247126] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre adenomul de prostata: (pag. 2906-2907) A: Se dezvolta din prostata tranzitionala, periuretrala B: Reprezinta un obstacol tranzitor n evacuarea urinii C: Detrusorul se atrofiaza datoritaobstructiei instalate D: n timp apare reziduu vezical E: Obstructia apare prin scaderea calibrului uretral Vezi raspuns

243. [C2247127] Examinarea urografica la pacientii cu adenom de prostataeste obligatorie: (pag. 2912) A: La toti pacientii cu adenom de prostata B: La pacientii cu adenom si hematurie C: La pacientii cu adenom si altapatologie urinaraasociata D: La pacientii cu adenom necomplicat E: Cnd cistoscopia nu transeazacauza hematuriei Vezi raspuns 244. [C2247128] Uretrocistoscopia la pacientii cu adenom de prostata se caracterizeaza prin: (pag. 2914) A: Este obligatorie la pacientii cu adenom si hematurie B: Nu este prima etapanaintea rezectiei endoscopice C: Evidentiazapermeabilitatea uretrei D: Nu poate evalua capacitatea vezicii urinare E: Evidentiaza vezica fortata Vezi raspuns 245. [C2247129] Indicatii absolute pentru instaurarea unei forme de tratament n adenomul de prostatasunt: (pag. 2915) A: Retentie incompleta de urinacu reziduu vezical mai mare de 50 ml B: Simptomatologie de tip prostatism C: Infectii urinare persistente D: Adenomul de prostatanu necesita tratament E: Litiaza vezicala secundara Vezi raspuns 246. [C2247130] Urmatoarele afirmatii sunt false: (pag. 2915) A: Tratamentul adenomului de prostata depinde de evolutia bolii B: Tratamentul adenomului de prostata depinde de severitatea simptomatologiei C: Tratamentul adenomului de prostata depinde de prezenta complicatiilor D: Toti barbatii cu adenom de prostatanecesitatratament chirurgical E: Tot mai multi pacienti sunt supusi tratamentului chirurgical Vezi raspuns 247. [C2247131] Diagnosticul difential al adenomului de prostatase face cu: (pag. 2915) A: Prostatodinia B: Patologia obstructivauretrala C: Litiaza renala D: Scleroza de col vezical E: Cancerul rectal Vezi raspuns 248. [C2247132] Litiaza prostatica: (pag. 2915) A: Se poate aprecia urografic B: Nu se trateazaniciodataprin prostatectomie totala C: Este nevoie ntotdeauna de prostatectomie totala D: Se caracterizeazaecografic prin semnul "sacului cu nuci E: Se poate depista prin tomografie computerizatapelvina Vezi raspuns 249. [C2247133] Printre investigatiile apartinnd protocolului minim de examinare a adenomului de prostata se numara: (pag. 2914) A: RMN B: Uroflowmetria C: Tuseul rectal D: Pielografia retrogradaD E: CT Vezi raspuns

250. [C2247134] Indicatiile relative pentru tratamentul adenomului de prostata sunt: (pag. 2915) A: Distensia aparatului urinar superior B: Hematuria macroscopicaepisodica C: Infectiile urinare persistente D: Insuficienta renala obstructiva E: Simptomatologie de tip prostatism Vezi raspuns 251. [C2247135] Transuretrorezectia prostatei: (pag. 2916-2917) A: Este cel mai frecvent procedeu utilizat n chirurgia adenomului de prostata B: Indicatia cea mai frecventase pune n faza de prostatism C: Morbiditatea generala este n jur de 18% D: Mortalitatea este n jur de 0,2% E: Complicatia tardivacea mai frecventa este "sindromul post TUR-P Vezi raspuns 252. [C2247136] Complicatiile tardive ale TUR-P sunt: (pag. 2917) A: Sindromul post TUR-P B: Priapism C: Incontinentaurinara D: Malignizarea adenomului E: Sclerozacervico-prostatica Vezi raspuns 253. [C2247137] Despre transuretroincizia prostatei se poate afirma: (pag. 2917) A: Procedeul este indicat prostatelor mari B: Vindecarea postoperatorie este dificila C: Incidentaredusa a ejacularii retrograde D: Lipseste specimenul histopatologic E: Procedeul este indicat prostatelor mici Vezi raspuns 254. [C2247138] Tratamentul medicamentos al adenomului de prostatanu cuprinde: (pag. 2916) A: Beta blocante B: Alfa blocante C: Numai alfa1 blocante selective D: Finasterida E: Fitoterapia Vezi raspuns 255. [C2247139] Despre alfa blocante n tratamentul adenomului de prostata este adevarat: (pag. 2917) A: Amelioreaza debitmetria cu 50-70% B: Se pot folosi alfa blocante neselective C: Alfa blocantele selective sunt cele mai eficiente D: Cardura este un alfa 1 blocant cu duratascurtade actiune E: Eficienta le-a fost certificataprin scaderea scorului simptomatic cu 90% Vezi raspuns 256. [C2247140] Despre Finasterida utilizatan terapia adenomului de prostataeste edevarat: (pag. 2916) A: Este un inhibitor de 5 alfa reductaza B: Apartine fitoterapiei C: Este un inhibitor al reabsortiei estrogenilor D: Scade volumul prostatic E: Efectele favorabile se observadupa1 lunade tratament Vezi raspuns

257. [C2247141] Adenomectomia deschisa: (pag. 2917) A: Se practicala majoritatea pacientilor cu adenom de prostata B: Se indican adenoamele mari C: Complicatia majoraimediataeste hemoragia D: Principiul interventiei variazan functie de abord E: Are complicatii tardive Vezi raspuns 258. [C2247142] Indicatiile pentru adenomectomie deschisa sunt: (pag. 2917) A: Adenoame necomplicate B: Adenom si litiazavezicalasecundarace nu poate fi rezolvata endoscopic C: Adenom concomitent cu diverticuli vezicali D: Adenoame mai mici de 60 g E: Simptomatologie intensa Vezi raspuns 259. [C2247143] Complicatiile tardive ale adenomectomiei deschise sunt: (pag. 2917) A: Orhiepididimita acuta B: Hemoragia C: Fistula urinara hipogastrica D: Ejacularea retrograda E: Impotenta Vezi raspuns 260. [C2247144] Nu sunt semne obstructive: (pag. 2909) A: Disuria initiala B: Disuria finala C: Disconfort mictional D: Imperiozitate mictionala E: Mictiune n doi timpi Vezi raspuns 261. [C2247145] Secretia interna a prostatei cuprinde: (pag. 2907) A: Alfa fetoproteina B: Antigenul prostatic embrionar C: Antigenul prostatic specific D: Fosfataze acide E: Prostaglandine Vezi raspuns 262. [C2247146] Despre distensia aparatului urinar superior secundara adenomului de prostata sunt adevarate: (pag. 2910) A: se datoreazarefluxului vezico-ureteral B: este o complicatie majora C: se manifestatotdeuna clinic zgomotos D: nu are n general manifestari clinice E: are ca rezultat final insuficienta renala Vezi raspuns 263. [C2247147] n transuretrorezectia prostatei: (pag. 2916) A: limita distalaa rezectiei este reprezentatade veru montanum B: limita lateralaeste reprezentata de fibrele capsulare C: se practica inclusiv rezectia de veru montanum D: rezectia cuprinde si veziculele seminale E: se preferairigatia cu lichid izoton Vezi raspuns 264. [C2247148] Disuria marcatadin faza de prostatism a adenomului de prostatase caracterizeazaprin: (pag. 2908)

A: Prostata este foarte voluminoasa B: Suferintaclinicamarcata C: Suferintaclinicadiminuata D: Lob median obstructiv (fenomen de clapeta) E: Disuria nu apare n faza de prostatism Vezi raspuns 265. [C2247149] Faza de prostatism din evolutia adenomului de prostatase manifestaprin: (pag. 2908) A: Polakiurie diurnasi nocturna B: Mictiuni prin prea plin C: Vezica urinarase poate palpa prin tuseu rectal D: Diminuarea jetului urinar E: Disurie progresiva Vezi raspuns 266. [C2247150] Semnele clinice iritative ale adenomului de prostatasunt: (pag. 2909) A: Disuria finala B: Polakiuria diurna C: Senzatia de evacuare vezicala incompleta D: Disuria initiala E: Imperiozitatea mictionala Vezi raspuns 267. [C2247151] Complicatiile infectioase ce pot sa apara n evolutia adenomului de prostata: (pag. 2909) A: Sunt secundare obstacolului subvezical B: Sunt mai frecvent implicati germeni Gram-pozitiv C: Sunt secundare stazei urinare D: Manevrele de sondaj vezical previn infectiile E: Tratamentul antibiotic nu este eficient n lipsa rezolvarii cauzei Vezi raspuns 268. [C2247152] Printre complicatiile adenomului de prostatase numara: (pag. 2909-2910) A: Cistita cronica B: Litiaza vezicala C: Adenomita D: Retentia completa de urina E: Tumora renala Vezi raspuns 269. [C2247153] Hematuria macroscopicaaparutan cadrul adenomului de prostata: (pag. 2909) A: Este un semn foarte frecvent B: Este rar initiala C: Poate fi totala, abundenta D: Nu este gravan general E: Poate surveni dupacateterism evacuator rapid Vezi raspuns 270. [C2247154] Valorile normale ale parametrilor de uroflowmetrie sunt: (pag. 2911) A: Volumul urinar 100-125 ml B: Debitul maxim>20 ml/secunda C: Durata mictiunii 10-12 secunde D: Durata mictiunii 20 secunde E: Debitul mediu 12 ml/secunda Vezi raspuns 271. [C2247155] Tuseul rectal la un pacient cu adenom de prostata: (pag. 2910) A: Este examinarea clinicade bazan aceasta afectiune

B: Prostata este marita de volum si frecvent asimetrica C: Prostata este neuniforma D: Se pot palpa veziculele seminale normale E: Este o metodade orientare asupra diagnosticului Vezi raspuns 272. [C2247156] Determinarea reziduului vezical la un pacient cu adenom de prostata: (pag. 2911) A: Poate fi apreciat clinic B: Poate fi apreciat prin sondaj evacuator C: Poate fi apreciat urografic D: Ecografia postmictionalasi scintigrafia nu aduc informatii E: Instituirea tratamentului se face la un reziduu de peste 50 ml Vezi raspuns 273. [C2247157] n explorarea uroflowmetricadebitul urinar depinde de: (pag. 2911) A: Forta de contractie a detrusorului B: Rezistenta ntlnitala nivelul uretrei C: Functionarea complexului neuron-cale de transmitere-efector D: Prezenta de diverticuli vezicali E: Coordonarea detrusor/sfincter Vezi raspuns 274. [C2247158] n adenomul de prostatafaza de retentie incompleta cu distensie se caracterizeazaprin: (pag. 2908) A: Urgency B: Hidronefroza C: Insuficientarenala D: Doar polakiurie nocturna E: Apare la debutul bolii Vezi raspuns 275. [C2247159] Retentia completade urinaaparutaca si complicatie a adenomului de prostata: (pag. 2910) A: Nu apare dupapranzuri copioase B: Nu se trateazade baza prin rezolvarea obstacolului subvezical C: Poate aparea la frig D: Poate fi provocatade tranchilizante E: Se trateazacu sedative Vezi raspuns 276. [C2247160] Semnul urografic major al adenomului de prostata: (pag. 2913) A: Imagine lacunara asimetrica B: Imagine lacunaracu concavitatea n sus C: Imagine lacunarasimetrica D: Nu se modifica traiectul ureterelor terminale E: Aspect de uretere "n crlig de undita Vezi raspuns 277. [C2247161] Examenul ecografic la pacientii cu adenom de prostata: (pag. 2911-2912) A: Este usor de efectuat B: Aduce putine informatii despre patologia prostatei C: Este preferat pentru nceperea investigatiilor D: Este util pentru aprecierea reziduului vezical, dar inutil pentru aprecierea formei prostatei E: Ecografia perineala nu oferanici o informatie Vezi raspuns 278. [C2247162] Tomografia computerizatasi rezonanta magneticanuclearan adenomul de prostata: (pag. 2913-2914)

A: Reprezinta o rutinan imagistica adenomului de prostata B: Sunt utile n diagnosticul diferential C: Sunt utile n diagnosticul complicatiilor D: Sunt utile mai ales n diagnosticul pozitiv al adenomului de prostata E: Nu reprezintao rutinan imagistica adenomului de prostata Vezi raspuns 279. [C2248112] Referitor la cancerul prostatic: (pag. 2919) A: majoritatea bolnavilor ajung sa aiba expresie clinica B: incidenta bolii este foarte micala barbatul sub 40 ani C: agresivitatea este direct proportionalacu vrsta D: evolutia bolii este lenta E: dezvoltarea cancerului prostatic nu depinde de balanta dintre rata de proliferare si moarte celulara Vezi raspuns 280. [C2248113] Despre etiopatogeneza cancerului prostatic sunt adevarate urmatoarele: (pag. 2919) A: mutatiile receptorilor androgenici sunt posibil implicate n etiologia neoplazica B: dezvoltarea cancerului prostatic nu depinde de balanta dintre rata de proliferare si moarte celulara C: procesul de metilare al ARN-ului detine un rol important n carcinogeneza D: metastazarea osoasase explicaprin prezenta factorilor de crestere pentru oase prosduse de celulele neoplazice prostatice E: neoplasmul prostatic se prezintasub o formalatentasi o formaclinic evidenta Vezi raspuns 281. [C2248114] Factorii de risc principali n cancerul de prostatasunt: (pag. 2920) A: rasa B: dieta bogatan grasimi C: factorii hormonali D: vitamina E: istoricul familial Vezi raspuns 282. [C2248115] Factorii de risc probabili implicati n cancerul de prostata sunt: (pag. 2920) A: istoricul familial B: vasectomia C: vitamina D D: dieta bogatan grasimi E: factorii hormonali Vezi raspuns 283. [C2248116] Potentiali factori de risc in cancerul de prostata sunt: (pag. 2920) A: vitamina A B: factorii hormonali C: rasa D: varsta E: expunerea la Cadmium Vezi raspuns 284. [C2248117] Despre patogenia cancerului de prostata sunt adevarate urmatoarele: (pag. 2920) A: majoritatea sunt leiomiosarcoame B: celulele acinare prostatice sunt rar punctul de plecare al neoplasmului prostatic C: neoplasmul intraductal reprezinta o leziune precanceroasa D: existao mare varietate de modificari atipice si hiperplazice E: modificarile premaligne apar n glandele atrofice si postatrofice

Vezi raspuns 285. [C2248118] Despre anatomia patologicaa cancerului de prostata sunt adevarate urmatoarele: (pag. 2920, 2922) A: displazia intraductalaeste reprezentatade acini de aspect aparent normal, care prezintansa atipii celulare B: adenocarcinomul prostatic reprezinta o variantahistologicamai rara C: carcinoamele trnzitionale se dezvoltadin ductele prostato uretrale D: sarcoamele prostatice reprezinta 10-20% din cancerele prostatice E: cancerele coloidale sunt variante foarte rare Vezi raspuns 286. [C2248119] Despre adenocarcinomul prostatic sunt adevarate urmatoarele: (pag. 29202921) A: 70% se dezvoltadin zona periferica B: 30-40% se dezvoltadin zona centrala C: o micaparte a cancerelor prostatice sunt multicentrice D: modalitatile de apreciere a celulelor neoplazice se bazeaza numai pe gradul de diferentiere celulara E: n gradul G1 de diferentiere celulara neoplasmele prostatice sunt bine diferentiate Vezi raspuns 287. [C2248120] Despre adenopatia neoplazicadin cancerul prostatic se poate afirma: (pag. 2922) A: limfaticele locale sunt invadate precoce B: statiile ganglionare de invazie includ si ganglionii obturatori, hipogastrici, iliaci C: ganglionii mediastinali nu reprezintastatie de invazie D: edemul penoscrotal este rezultat al blocajului complet al statiilor ganglionare pelvine E: limfedemul membrelor pelvine survine n fazele tardive Vezi raspuns 288. [C2248121] Despre metastazele din cancerul de prostatase poate afirma: (pag. 2922) A: metastazele apar precoce dacagradingul tumoral este foarte mare B: metastazele osoase sunt osteolitice sub 20% C: metastazele osoase foarte frecvente se constatala oasele bazinului, vertebrelor, omoplatului D: metastazele cutanate sunt absente E: pancitopenia reprezintaconsecinta metastazarii osoase Vezi raspuns 289. [C2248122] Despre metastazele din cancerul de prostatase poate afirma: (pag. 2922) A: neoplasmele cu scor Gleason 9 prezintainvazie neoplazicalimfatica in momentul diagnosticului B: ganglionii supraclaviculari nu reprezintastatie de metastazare C: ganglionii supraclaviculari nu reprezintastatie de metastazare D: metastazele apar precoce dacagradingul tumoral este mic E: metastazele retroorbitare sunt rare Vezi raspuns 290. [C2248123] Despre clasificarea TNM a cancerului prostatic sunt adevarate: (pag. 2923) A: T1b tumora descoperitaincidental histologic interesnd maximum 5% din tesutul rezecat B: T2c tumora intereseazaambii lobi prostatici C: T3c tumora invadeazaveziculele seminale D: N2 adenopatie multipla, cu nici un ganglion mai mare de 5 cm E: M1a metastaze osoase Vezi raspuns 291. [C2248124] Despre clasificarea TNM a cancerului prostatic sunt adevarate: (pag. 2923)

A: T1 tumora inaparentaclinic si imagistic B: T2b tumora intereseazamai mult de jumatate din ambii lobi prostatici C: T4a tumora invadeazarectul D: N3 adenopatie multiplacu nici un ganglion mai mare de 5 cm E: M1a metastaze n ganglionii presacrati Vezi raspuns 292. [C2248125] Despre manifestarile clinice ale cancerului de prostatade poate afirma: (pag. 2923-2924) A: hematuria este caracteristica B: disuria are evolutie constant progresiva C: retentia incompletade urinase poate manifesta prin falsaincontinenta D: polakiuria este predominat vesperala E: retentia completade urinareprezintacea mai redutabilacomplicatie iritativa Vezi raspuns 293. [C2248126] Despre cancerul de prostatade poate afirma: (pag. 2924) A: tuseul rectal reprezintaexamenul cardinal pentru detectarea unui neoplasm prostatic B: tuseul rectal are sensibilitate foarte mare, nct poate detecta un cancer prostatic stadiu T1 C: la tuseul rectal prostata se poate prezenta marita, dura, neregulata, bine individualizatade structurile vecine D: ocluzia intestinalareprezintao modalitate de evolutie a cancerului prostatic E: examenul de certitudine este reprezentat de rezonanta magnetica nucleara Vezi raspuns 294. [C2248127] Despre diagnosticul cancerului de prostatasunt adevarate: (pag. 2924-2925) A: diagnosticul pozitiv se stabileste pe baza specimenului histologic B: aspiratia prostaticacitodiagnosticanu este de preferat deoarece nodulii mici nu se pot aborda C: punctia biopsie prostaticaeste contraindicata datoritariscului de nsamntare D: rezultatele aspiratiei prostatice citodiagnostice sunt superioare punctiei biopsie prostatice ghidate ecografic E: nu rar diagnosticul se pune pe piesele de transuretrorezectie endoscopica a prostatei Vezi raspuns 295. [C2248128] Examenul ecografic n cancerul de prostata: (pag. 2926) A: se poate efectua pe cale transuretrala B: cel mai informativ este examenul pe cale transrectala C: are avantajul de a detecta adenopatia pelvina tumoralasecundaracancerului prostatic D: nodulii prostatici au aspect hipoecogen n 1/3 din cazuri E: invazia veziculelor seminale n ecografia transrectalase stabileste n 1/2 din cazuri Vezi raspuns 296. [C2248129] Investigatiile radiologice n cancerul de prostata: (pag. 2927-2928) A: radiografia renovezicalasimplaeste utilan diagnosticul pozitiv al cancerului prostatic B: radiografia renovezicalasimplaeste optionalan depistarea metastazelor osoase C: radiografia toracicaeste utilan evidentierea adenopatiei mediastinale D: urografia intravenoasa nu are valoare n fazele incipiente ale bolii E: scintigrafia osoasacu Tc99 este cea mai fidelainvestigatie pentru diagnosticul metastazelor osoase Vezi raspuns 297. [C2248130] Despre antigenului specific prostatic (PSA) n cancerul de prostata: (pag. 2928-2929) A: valorile normale ale sunt ntre 0-10 ng/ml B: este specific cancerului prostatic C: este un marker de maximaimportantan aprecierea evolutiei cu vizaoncologica D: reprezintacel mai fidel marker tumoral prostatic

E: peste 75% din pacientii cu valoria ale PSA peste 50 ng/ml prezinta adenopatie tumorala Vezi raspuns 298. [C2248131] Despre tratamentul cancerului prostatic se poate afirma: (pag. 2930) A: confortul mictional al pacientului nu se ia n considerare n fata prognosticului B: tratamentul medical nu face ca boala saregreseze, ci doar sastationeze pentru o perioadade timp C: baza tratamentului este hormonodependenta D: tratamentul paliativ este hormonal, chirurgical, radio si chimioterapic E: radioterapia, chiar la cazuri selectionate, nu poate vindeca definitiv pacientul Vezi raspuns 299. [C2248132] n tratamentul cancerului de prostata n faza local avansata: (pag. 2930) A: tratamentul de electie este radioterapia B: prostatectomia este indicata n majoritatea cazurilor C: asocierea blocadei androgenice nu amelioreaza prognosticul acestei faze D: tratamentul recidivelor pelvine duparadioterapia cu intentie radicalaconsta n prostatectomia de salvare E: hipofizectomia si adrenalectomia au indicatie la cazuri selectionate Vezi raspuns 300. [C2248133] Tomografia computerizata n cancerul de prostata: (pag. 2926) A: este superioaraecogafiei transrectale B: este inferioaraecogafiei transrectale C: este inferioaraRMN transrectal D: este superioara RMN transrectal E: nu se utilizezan diagnosticul cancerului de prostata Vezi raspuns 301. [C2248134] Limfadenectomia pelvina in diagnosticul cancerului prostatic: (pag. 2927) A: este cea mai sigura metoda pentru aprecierea adenopatiei neoplazice pelvine B: este obligatorie pentru stadializarea cancerului de prostata C: modern se poate efectua prin chirurgie laparoscopica D: se utilizeaza in mod optional pentru stadializare E: aria de disectie este foarte larga Vezi raspuns 302. [C2248135] Despre prostatectomia radicala sunt adevarate: (pag. 2930) A: se poate realiza pe cale retropubiana B: nu se poate realiza laparoscopic datoritadificultatilor tehnice C: se poate realiza transuretral D: se poate realiza laparoscopic E: se poate complica cu impotenta Vezi raspuns 303. [C2248136] Radioterapia pentru cancer prostatic localizat: (pag. 2930) A: se adreseazastadiilor A1, A2 si B1, B2, N0, M0 B: nu reprezintaalternativapentru prostatectomia radicala C: are rezultate comparabile cu prostatectomia radicala D: riscul de recidivaeste de 50 ori mai mare duparadioterapie comparativ cu interventia chirurgicala E: nu se aplica n acest stadiu Vezi raspuns 304. [C2248137] Alternative de tratament n cancerul prostatic n faza metastatica: (pag. 2931-2932) A: estrogenii B: orhidectomia

C: analogi LH-RH D: antiandrogeni E: nici un raspuns corect Vezi raspuns 305. [C2248138] Antigenul specific prostatic (PSA): () A: scaderea la zero sugereazaextirparea oncologicaa prostatei neoplazice B: valorile peste 10 ng/ml sugereazapenetratie capsulara C: valorile peste 50 ng/ml sugereazaadenopatia tumorala D: valorile normale sunt ntre 4-8 ng/ml E: valorile sub 4 ng/ml sugerezaneoplasm intracapsular (pag Vezi raspuns 306. [C2248139] Cancerul de prostata localizat se considera: (pag. 2930) A: T1 B: T2 C: T3 D: A1 E: A2 Vezi raspuns 307. [C2248140] Nodulul canceros n neoplasmul de prostata: (pag. 2924) A: este dur B: localizat frecvent n periferia prostatei C: localizat frecvent n zona centralaa prostatei D: n stadiul T1 se poate palpa la tuseul rectal E: palpabil, limitat la jumatatea unui lob prostatic, este stadiul T1c Vezi raspuns 308. [C2248141] Polakiuria n cancerul de prostata: (pag. 2924) A: este asemanatoare cu cea din adenomul de prostata B: este ntlnita pe tot parcursul zilei C: nu este legata de volumul tumorii prostatice D: se explica prin iritatia tumoralaa colului vezical E: are intensitate variabila Vezi raspuns 309. [C2248142] Cistoscopia n evaluarea cancerului de prostata: (pag. 2928) A: este optionalan diagnostic B: evidentiazainvazia tumorala C: nu evidentiazanodulii de permeatie tumorala D: poate decela coexistenta altor leziuni neevidentiate prina alte metode E: nici un raspuns corect Vezi raspuns 310. [C2248143] Urografia intravenoasan cancerul de prostata: (pag. 2927) A: are valoare si n fazele incipiente ale bolii B: evidentiazalacuna vezicala _n dom_ C: evidentiazasemnul Couvelaire D: nu poate aprecia rezidiul postmictional E: evidentiazadistensia vezicala Vezi raspuns 311. [C2248144] Complicatiile radioterapiei n cancerul de prostatapot fi: (pag. 2931) A: edeme ale scrotului B: edeme ale membrelor pelvine C: sngerari rectale D: cistite radice E: recidive rapide Vezi raspuns

312. [C2248145] Care din urmatoarele gesturi chirurgicale se adreseazapacientilor cu invazie pelvina, obstructie rectala, ureteralasau uretrala: (pag. 2933) A: nefrostomia B: dializa C: cistostomia D: ureterostomia E: prostatectomia Vezi raspuns 313. [C2248146] Tratamentul endocrin second-line n cancerul de prostatainclude: (pag. 2932) A: Bromcriptina B: Ketoconazolul C: Spironolactona D: Tamsulosinul E: Proscarul Vezi raspuns 314. [C2248147] Diagnosticul diferential al metastazelor osoase aparute n cancerul de prostata se face cu leziunile osoase aparute n: (pag. 2925) A: mielomul multiplu B: boala Paget C: osteoporoza D: litiaza prostatica E: osteogeneza imperfecta Vezi raspuns 315. [C2248148] Urmatoarele afirmatii despre limfadenectomia pelvinasunt adevarate: (pag. 2927) A: se poate realiza laparoscopic B: este metoda de electie pentru aprecierea adenopatiei pelvine C: prezervarea drenajului limfatic medial de artera iliaca externa previne edemul limfatic al membrelor pelvin D: se realizeazantotdeauna prin chirurgie deschisa E: nici un raspuns corect Vezi raspuns 316. [C2248149] RRVS n cancerul de prostatapoate arata: (pag. 2927) A: litiaza prostatica B: litiaza vezicala C: dilatarea cavitatilor renale bilateral D: dilatarea cavitatilor renale unilateral E: metastaze osoase Vezi raspuns 317. [C2248150] Prostatectomia radicala se poate realiza: (pag. 2930) A: laparoscopic B: transperitoneal C: perineal D: retropubian extraperitoneal E: nici un raspuns corect Vezi raspuns 318. [C2248151] Urmatorii antiandrogeni sunt puri: (pag. 2932) A: Casodex B: Flutamida C: Nilutamida D: Megestrol acetat

E: A,B,C Vezi raspuns 319. [C2248152] Sunt estrogeni utilizati n terapia cancerului de prostata (pag. 2931) A: clorotrianisen B: estradurin C: casodex D: nilutamida E: estracyt Vezi raspuns 320. [C2248153] Diagnosticul diferential al cancerului de prostatainclude: (pag. 2925) A: hemoroizi simptomatici B: adenom de prostata C: prostatitaacuta D: cancer rectal E: tuberculoza prostatica Vezi raspuns 321. [C2248154] Ecografia prostaticatransrectala n diagnosticul cancerului de prostata: (pag. 2926) A: este mai informativa dect tuseul rectal B: este o investigatie ieftina C: este neivaziva D: permite detectarea adenopatiei pelvine E: este primul examen care se efectueaza Vezi raspuns 322. [C2347163] In adenomul de prostata, retentia incompleta de urina cu distensie vezicala se caracterizeaza prin: (pag. 2907) A: reziduu vezical sub 300-350 ml B: hipertrofie a detrusorului C: reziduu vezical mai mare de 300-350 ml D: ureterohidronefroza bilaterala si simetrica E: falsa incontinenta de urina Vezi raspuns 323. [C2347164] In adenomul de prostata, faza de prostatism se caracterizeaza prin urmatoarele manifestari clinice majore: (pag. 2908) A: polakiurie diurna B: polakiurie nocturna C: senzatia de evacuare vezicala incompleta D: urgency E: dribbling terminal Vezi raspuns 324. [C2347165] Clinic, adenomul de prostata evolueaza in mai multe faze: (pag. 2908) A: adenomita B: prostatism C: hipertrofie a detrusorului D: retentie incompleta fara distensie E: retentie incompleta cu distensie Vezi raspuns 325. [C2347166] Semnele obstructive mai frecvent observate in adenomul de prostata sunt: (pag. 2909) A: polakiuria B: disuria C: imperiozitatea mictionala D: scaderea calibrului si fortei jetului urinar

E: senzatia de evacuare vezicala incompleta Vezi raspuns 326. [C2347167] Urmatoarele complicatii pot marca evolutia adenomului de prostata: (pag. 2909-2910) A: insuficienta renala cronica B: cancerul renal C: adenomita D: litiaza vezicala E: retentia completa de urina Vezi raspuns 327. [C2347168] Care din semnele urografice enumerate nu este semnificativ pentru precizarea diagnosticului de adenom de prostata: (pag. 2912-2913) A: imagina lacunara simetrica cu convexitatea in sus la nivelul vezicii urinare B: rinichiul mut urografic unilateral C: imagine lacunara pelvina D: imagine lacunara pielica E: uretere terminale in carlig de undita Vezi raspuns 328. [C2347169] Finasterida: (pag. 2916) A: scade concentratia serica si la nivelul prostatei a estrogenilor B: este un inhibitor de 5-alfa-reductaza C: scade volumul prostatic D: este un analog GnRh E: amelioreaza debitmetria urinara Vezi raspuns 329. [C2347170] Sindromul postTUR-P se caracterizeaza prin: (pag. 2917) A: hipervolemie B: scleroza cervico-prostatica C: hiponatremie D: hemoragie E: edem cerebral Vezi raspuns 330. [C2347171] Mepartricina (Ipertrofan): (pag. 2916) A: inhiba alfa-5-reductaza B: scade concentratia serica a estrogenilor C: determina relaxarea colului vezical D: scade concentratia estrogenilor la nivel prostatic E: diminua hiperplazia stromei Vezi raspuns 331. [C2347172] Distrugerea termica a tesutului adenomatos este realizata de: (pag. 29172918) A: termoterapie B: electrovaporizare transuretrala C: HIFU D: TUR-P E: YAG laser Vezi raspuns 332. [C2348155] Triada exploratorie utilizata in screeningul cancerului de prostata consta din: (pag. 2925-2926) A: determinarea PSA B: scintigrafia osoasa C: tuseul rectal D: ecografia transrectala

E: radiografia de bazin Vezi raspuns 333. [C2348156] Dintre antiandrogenii puri utilizati in tratamentul cancerului de prostata avansat fac parte: (pag. 2932) A: androcur B: flutamida C: casodex D: megestrol acetat E: nilutamida Vezi raspuns 334. [C2348157] Stadiul C din clasificarea AUA reprezinta: (pag. 2923) A: extensie in tesutul celulo-grasos periprostatic B: extensie la ganglionii regionali C: ureterohidronefroza prin obstructie tumorala D: extensie la colul vezical E: extensie la veziculele seminale Vezi raspuns 335. [C2348158] Ecografia de stadializare a cancerului prostatic se poate efectua pe cale: (pag. 2926) A: abdominala B: transuretrala C: perineala D: transrectala E: transureterala Vezi raspuns 336. [C2348159] Modificari evidentiate de urografie in cancerul de prostata pot fi: (pag. 2927) A: dislocarea bazei vezicii urinare B: reziduu vezical C: semnul Couvelaire D: semnul Frostberg E: lacuna vezicala _in dom_ Vezi raspuns 337. [C2348160] Rezultate fals pozitive la scintigrafia osoasa pentru depistarea metastazelor apar in: (pag. 2928) A: boala Paget B: cancere osoase secundare C: degenerari artritice D: osteoporoza E: traumatisme in antecedente Vezi raspuns 338. [C2348161] Complicatiile estrogeno-terapiei in cancerul de prostata sunt: (pag. 2931) A: infarct B: fibrilatii paroxistice C: toxicitate renala D: toxicitate hepatica E: edeme Vezi raspuns 339. [C2348162] Durerile osoase cauzate de metastazele osoase din cancerul de prostata se trateaza prin: (pag. 2932) A: radioterapie B: rezectii paleative C: antalgice majore

D: hormonoterapie E: chimioterapie Vezi raspuns 340. [C2348163] Cele mai frecvente complicatii ale radioterapiei in cancerul de prostata sunt: (pag. 2931) A: sangerari rectale B: impotenta C: edeme ale membrelor pelvine D: stricturi ureterale E: diaree Vezi raspuns 341. [C2348164] Ce scor Gleason poate avea un bolnav ce prezinta adenocarcinom de prostata clasificat ca fiind slab diferentiat? (pag. 2921) A: 7 B: 4 C: 8 D: 3 E: 9 Vezi raspuns 342. [C2348165] Stadiul N2 din clasificarea TNM a adenocarcinomului de prostata este rerezentat de: (pag. 2923) A: adenopatie cu interesarea unui ganglionil de 3 cm diametru B: adenopatie cu trei ganglioni toti de 2 cm diametru C: adenopatie cu doi ganglioni, unul de 4 cm si unul de 6 cm diametru D: adenopatie cu sase ganglioni, unul de 2 cm, trei de 3 cm si 2 de 4 cm diametru E: adenopatie ce 3 ganglioni toti de 0,5 cm Vezi raspuns 343. [C2348166] Tratametul unui cancer T2aN0M0 nu poate cuprinde: (pag. 2930) A: radioterapie B: crioterapie C: administrare de estrogeni D: prostatectomie radicala E: chimioterapie Vezi raspuns 344. [C2348167] Blocada androgenica maxima se poate face asociind in diferite combinatii urmatoarele: (pag. 2931-2932) A: etinilestradiol B: orhidectomie C: ciproterone acetat D: buserelina E: flutamida Vezi raspuns 345. [C2348168] Prostatectomia radicala se poate realiza: (pag. 2930) A: pe cale retropubiana B: laparoscopic C: pe cale transvezicala D: pe cale transuretrala E: pe cale perineala Vezi raspuns 346. [C2547173] Semnele iritative ale adenomului de prostatasunt reprezentate de: (pag. 2909) A: polakiurie nocturnasi diurna

B: imperiozitate mictionala C: disconfort mictional (durere, arsura) D: hematurie initiala E: hematurie terminala Vezi raspuns 347. [C2547174] Semnele obstructive ale adenomului de prostata sunt reprezentate de: (pag. 2909) A: disurie B: aparitia herniei inghinale de slabiciune C: mictiune n doi timpi D: durere pelvinacolicativa E: false senzatii Vezi raspuns 348. [C2547175] Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la litiaza vezicalasecundara adenomului de prostatasunt corecte? (pag. 2909) A: se datoreazastazei urinare vezicale si/sau infectiei urinare B: determina hematurie declansatade efort C: determinasimptomatologie nocturnamai zgomotoasadect cea diurna datoritacontactului prelungit al calculului cu aceeasi zonade mucoasavezicala D: poate fi rezolvata prin administrarea asociata de inhibitor de 5 alfa reductaza, alfablocant si fitoterapie (aceasta din urman scopul solubilizarii calculului) E: calculul poate fi eliminat spontan dacaare sub 8 mm diametru si suprafataregulata Vezi raspuns 349. [C2547176] Tuseul rectal reprezinta examinarea clinicade baza in diagnosticul adenomului de prostata. In vederea acestei examinari, pacientul poate fi asezat: (pag. 2910) A: in pozitie ginecologica B: in decubit dorsal C: in decubit ventral in pozitie ginecologica D: in pozitie genu-pectorala E: in decubit lateral Vezi raspuns 350. [C2547177] Diagnosticul diferential al adenomului de prostata se face cu: (pag. 29142915) A: cancerul prostatic B: tumorile vezicale C: tumorile uretrale D: tumorile renale - pentru casi acestea dau hematurie E: periuretritele cronice Vezi raspuns 351. [C2547178] Sindromul post-TURP apare dupatransuretrorezectia prostatei n cazul folosirii pentru spalare a unui lichid hipoton Sindromul se caracterizeazaprin: (pag. 2916) A: bradicardie, hipotensiune si edem cerebral B: bradicardie, hipertensiune si edem cerebral C: tahicardie, hipotensiune si edem cerebral D: tahicardie, hipertensiune si edem cerebral E: hipervolemie, hemodilutie si diselectrolitemie Vezi raspuns 352. [C2547179] Complicatiile imediate si perioperatorii ale interventiei chirurgicale clasice pentru adenom de prostata(adenomectomia deschisa) sunt reprezentate de: (pag. 2917) A: peritonita acuta B: ocluzia intestinala C: fistula urinarahipogastrica D: orhiepididimita acuta E: hemoragia

Vezi raspuns 353. [C2547181] Tuseul rectal reprezinta examenul clinic de baza n adenomul de prostata Care dintre urmatoarele afirmatii despre datele obtinute prin tuseul rectal sunt corecte? (pag. 2910) A: prostata este marita de volum si, cel mai adesea, asimetrica B: prostata este dureroasa C: glanda este bine delimitata D: consistenta este ferm-elastica E: veziculele seminale sunt palpabile Vezi raspuns 354. [C2547182] Indicatiile absolute pentru instituirea tratamentului chirurgical adenomul de prostata sunt reprezentate de: (pag. 2915) A: insuficienta renala obstructiva B: retentia completade urina C: litiaza vezicalasecundara D: hematuria macroscopicaepisodica E: infectiile urinare persistente Vezi raspuns 355. [C2547183] Pentru diagnosticul diferential al adenomului de prostatacu patologia obstructivauretrala pot fi necesare: (pag. 2915) A: uretroscopia B: uretrografia anterogradasi retrograda C: ecografia transuretralasau peniana externa D: profilul uretral E: secretia uretrala Vezi raspuns 356. [C2547184] Coliculul seminal ("veru montanum") reprezinta: (pag. 2905,2916) A: portiunea subsfincterianaa uretrei B: locul unde se deschid n uretra penianaductele ejaculatoare C: limita distalaa transuretrorezectiei pentru adenom de prostata(TURP) D: zona principala a prostatei -conform anatomiei zonale descrisade McNeal E: locul unde se deschid n uretra prostaticacanalele ejaculatoare Vezi raspuns 357. [C2547185] Hiperplazia prostaticacaracteristicaadenomului de prostata este reprezentatade modificari ce intereseaza(implica): (pag. 2906) A: tesutul glandular B: tesutul conjunctiv elastic C: tesutul conjunctiv fibros D: tesutul fibro-muscular E: capsula prostatica Vezi raspuns 358. [C2547186] Ipotezele privind etiologia adenomului periuretral sunt: (pag. 2906) A: hipogonadismul B: reinductia sinusului uro-genital C: blocada androgenica D: teoria maladiei de cmp urotelial E: stimularea estrogenica Vezi raspuns 359. [C2547187] Polakiuria din tabloul clinic al adenomului de prostatarecunoaste drept cauze: (pag. 2907) A: refluxul vezico-ureteral B: iritatia cervicaladeterminatade adenom

C: scaderea timpului de umplere vezicala prin aparitia reziduului postmictional D: prelungirea timpului mictional E: reducerea volumului urinar/mictiune Vezi raspuns 360. [C2547188] Ureterohidronefroza din fazele avansate ale adenomului de prostataeste: (pag. 2907) A: unilaterala B: bilateralasi simetrica C: bilateralasi asimetrica D: cauza de insuficientarenala E: consecintaa insuficientei renale Vezi raspuns 361. [C2547189] Care dintre compusii enumerati mai jos NU se gasesc n secretia internaa prostatei normale? (pag. 2907) A: antigenul specific prostatic B: testosteron C: dihidrotestosteron D: dihidroepiandrosteron E: androstendion Vezi raspuns 362. [C2547190] Reziduul vezical ce apare n faza de retentie incompletafaradistensie vezicaladin evolutia unui adenom de prostata este decelabil: (pag. 2908) A: ecografic B: urografic C: scintigrafic D: prin cateterism ureteral E: prin punctie suprapubiana Vezi raspuns 363. [C2547191] Adenomita (infectia adenomului periuretral) se manifesta clinic prin: (pag. 2909) A: durere lombaracu caracter colicativ B: durere lombaracu caracter de nefralgie C: disurie progresivapnala retentia completa de urina D: febra, frison E: durere scrotala Vezi raspuns 364. [C2547192] Presiunea intraabdominala crescutadin momentul mictiunii la un pacient cu adenom de prostatacare face efort pentru a urina, conduce la aparitia: (pag. 2910) A: refluxului vezico-ureteral unilateral B: refluxului vezico-ureteral bilateral C: hemoroizilor si herniilor D: eventratiei si evisceratiei E: tulburarilor de evacuare rectala Vezi raspuns 365. [C2547193] Examenele de laborator lucrate din urinaindicate n adenomul de prostata sunt: (pag. 2910) A: examenul sumar de urina B: urocultura C: citologia urinara D: antigenul prostatic specific E: fosfataza acidaprostatica Vezi raspuns 366. [C2547194] Debitmetria urinara(uroflowmetria) -investigatie de baza n diagnosticul

adenomului de prostata- evalueaza: (pag. 2911) A: volumul urinar B: diureza C: durata mictiunii D: debitele mediu si maxim E: debitele minim, mediu si maxim Vezi raspuns 367. [C2547195] Indicatiile relative pentru tratamentul BPH sunt: (pag. 2915) A: simptomatologia de tip "prostatism" B: hematuria macroscopicaepisodica C: infectiile urinare persistente D: litiaza vezicala E: insuficienta renala obstructiva Vezi raspuns 368. [C2547196] Complicatiile postoperatorii tardive ale adenomectomiei transvezicale (deschise) sunt: (pag. 2917) A: incontinenta de urina B: impotenta (disfunctia erectila) C: ejacularea retrograda D: anejacularea E: astenospermia Vezi raspuns 369. [C2548169] Blocada androgenica maxima in cancerul de prostata metastatic se realizeaza prin urmatoarele asocieri: (pag. 2932) A: orhiectomie + antiandrogeni; B: orhiectomie + analogi de LH-RH; C: orhiectomie + estrogeni; D: estrogeni + analogi de LH-RH; E: analogi de LH-RH + antiandrogeni Vezi raspuns 370. [C2548170] In functie de anatomia zonala a prostatei, cancerul prostatei se poate dezvolta in urmatoarele zone: (pag. 2932) A: centrala; B: mediana; C: tranzitionala; D: anterioara; E: periferica Vezi raspuns 371. [C2548171] In cancerul prostatei, antigenul prostatic specific seric (PSA) este util pentru: (pag. 2929) A: alegerea metodei terapeutice; B: stabilirea variantei histologice; C: monitorizarea postterapeutica; D: diagnostic pozitiv; E: stadializarea bolii Vezi raspuns 372. [C2548172] Diagnosticul diferential in cancerul prostatei se face cu: (pag. 2925) A: adenomul de prostata; B: tuberculoza prostatica; C: prostatita cronica; D: chistul prostatic; E: litiaza prostatica Vezi raspuns

373. [C2548173] Cele mai frecvente complicatii tardive ale prostatectomiei radicale sunt: (pag. 2930) A: hemoragia; B: incontinenta urinara; C: incontinenta anala; D: edemele scrotului si membrelor pelvine; E: impotenta sexuala Vezi raspuns 374. [C2548174] Pentru tratamentul hormonal al cancerului prostatic exista urmatoarele tipuri de antiandrogeni: (pag. 2932) A: puri; B: steroidieni; C: analogi de LH-RH; D: selectivi; E: citotoxici Vezi raspuns 375. [C2548175] Tratamentul cancerului de prostata metastatic se face cu: (pag. 2931) A: estrogeni; B: progesteron; C: antiandrogeni; D: analogi de LH-RH; E: orhidectomie Vezi raspuns 376. [C2548176] Factorii de risc principali pentru cancerul de prostata sunt: (pag. 2920) A: varsta; B: vitamina D; C: rasa; D: istoricul familial; E: factorii hormonali Vezi raspuns 377. [C2548177] Despre punctia biopsie prostatica se pot face urmatoarele afirmatii: (pag. 2925) A: nu necesita anestezie; B: este contraindicata in cancerul avansat local; C: se efectueaza transrectal; D: este ghidata echografic; E: nu are complicatii Vezi raspuns 378. [C2548178] In clasificarea TNM, cancerul de prostata localizat cuprinde tumorile codificate astfel: (pag. 2930) A: T1N1M0; B: T3N0M0; C: T1N0M0; D: T2N0M0; E: TxN0M0 Vezi raspuns 379. [C2548179] Despre manifestarile clinice ale cancerului de prostata se pot face urmatoarele afirmatii: (pag. 2923-4) A: hematuria nu este caracteristica; B: nu toate cancerele prostatice produc induratia glandei identificata palpator, prin tuseul rectal; C: polakiuria este asemanatoare cu cea din adenomul de prostata; D: disuria este provocata de un nodul periferic;

E: durerea locala este unul din primele semne Vezi raspuns 380. [C2548180] Despre metodele de stadializare ale cancerului prostatic se pot face urmatoarele afirmatii: (pag. 2926-7) A: obiectivele limfadenectomiei pelvine constau in extirparea ganglionilor obturatori si iliaci pentru examinarea histologica; B: stadiul T1 nu este detectat prin tuseu rectal; C: echografia transrectala este ideala pentru depistarea adenopatiei neoplazice pelvine; D: tomografia computerizata este inferioara echografiei transrectale in examinarea tumorii prostatice; E: radiografia reno-vezicala simpla pune in evidenta metastazele osoase, care in 80% din cazuri sunt osteocondensante Vezi raspuns 381. [C2548181] Urmatoarele afirmatii despre biopsia prostatica sunt adevarate: (pag. 2925) A: se face in majoritatea cazurilor pe cale transrectala; B: se poate complica frecvent cu fistula uretro-rectala; C: se poate face numai sub ghidaj echografic; D: se poate face prin transuretrorezectia endoscopica a prostatei; E: este contraindicata in cancerul de prostata localizat Vezi raspuns 382. [C2548182] In cancerul de prostata metastazarea se face: (pag. 2922) A: pe cale deferentiala; B: pe calea limfaticelor perineurale; C: pe cale venoasa prin anastomozele Batson: D: pe cale periuretrala; E: prin limfaticele spermatice Vezi raspuns 383. [C2548183] In cadrul clasificarii TNM a cancerului prostatei, categoria T3 include: (pag. 2923) A: invazia colului vezical; B: extensia extracapsulara; C: invazia sfincterului extern; D: invazia veziculelor seminale; E: invazia orificiilor ureterale Vezi raspuns 384. [C2548184] In cancerul prostatei, evaluarea ganglionilor limfatici regionali se face prin: (pag. 2923) A: examen CT; B: examen RMN; C: examen clinic; D: echografie; E: limfangiografie Vezi raspuns 385. [C2548185] Clasificarea Gleason al carcinoamelor prostatice ia in considerare: (pag. 2921) A: multicentricitatea tumorii; B: cele mai frecvente doua aspecte tumorale considerate aspect primar si secundar; C: zona prostatica de aparitie a tumorii; D: modul de crestere si dezvoltare a tumorii; E: gradul de diferentiere al tumorii Vezi raspuns 386. [C2548186] In cancerul prostatei, la tuseul rectal se poate constata: (pag. 2924) A: glanda marita de volum;

B: consistenta moale-elastica; C: o buna delimitare de structurile vecine; D: santul median sters; E: glanda normala cu un nodul dur Vezi raspuns 387. [C2548187] In etiopatogenia cancerului prostatic sunt incriminate mai multe mecanisme: (pag. 2919) A: balanta dintre rata de proliferare celulara si cea de moarte celulara; B: susceptibilitatea genetica; C: fumatul; D: productia de factori de crestere pentru oase; E: retentia cronica de urina Vezi raspuns 388. [C2548188] Displazia intraductala (PIN) se caracterizeaza prin: (pag. 2920) A: acini de aspect normal; B: hiperplazie atipica adenomatoasa; C: atipii celulare; D: necroza celulara; E: microinvazie Vezi raspuns 389. [C2548189] In cancerul prostatei, ganglionii limfatici regionali sunt: (pag. 2923) A: iliaci comuni; B: inghinali profunzi; C: periprostatici; D: obturatori; E: presacrati Vezi raspuns 390. [C2548190] Factorii probabili de risc pentru cancerul prostatei sunt: (pag. 2920) A: dieta bogata in grasimi; B: varsta; C: testosteronul; D: vasectomia; E: prostatitele cronice Vezi raspuns 391. [C2548191] Din punct de vedere clinic exista mai multe forme de cancer prostatic: (pag. 2919) A: insidioasa; B: acuta; C: latenta; D: cu evolutie rapida; E: manifesta clinic Vezi raspuns 392. [C2548192] Printre formele manifeste clinic de cancer prostatic se numara: (pag. 2924) A: forma cu disurie; B: forma cu retentie de urina; C: forma cu disfunctie erectila; D: forma cu insuficienta renala; E: forma cu manifestari ale metastazelor Vezi raspuns 393. [C2647197] Secretia interna a prostatei cuprinde compusi ca: (pag. 2907) A: fosfataze acide B: fosfataze alcaline C: prostaglandine

D: acid oxalic E: alfa-lipoproteina Vezi raspuns 394. [C2647198] In adenomul prostatic, faza de retentie incompleta fara distensie, se caracterizeaza prin: (pag. 2908) A: aparitia rezidiului vezical ce nu depaseste capacitatea fiziologica a vezicii B: aparitia rezidiului vezical ce depaseste capacitatea fiziologica a vezicii C: permanentizarea polakiuriei diurne D: permanentizarea nicturiei E: dezvoltarea lobului prostatic median Vezi raspuns 395. [C2647199] In adenomul prostatic, faza de retentie incompleta cu distensie se manifesta clinic prin: (pag. 2908) A: polakiurie intensa B: glob vezical tare, palpabil si percutabil suprapubian C: glob vezical moale, palpabil si percutabil suprapubian D: glob vezical dureros spontan si la palpare E: disconfort mictional Vezi raspuns 396. [C2647200] In adenomul prostatic, semne iritative sunt: (pag. 2909) A: disurie initiala B: polakiurie nocturna C: mictiune in doi timpi D: imperiozitate mictionala E: senzatia de evacuare vezicala incompleta Vezi raspuns 397. [C2647201] Cauze de hematurie macroscopica in adenomul prostatic pot fi: (pag. 2909) A: hiperpresiune urinara cu ruperea fornix-ului caliceal B: ruperea vaselor mucoasei ce acopera adenomul prostatic C: ruperea unor ectazii vasculare secundare hipertrofiei prostatice D: hipertrofia prostatica in sine E: polakiuria intensa si permanenta Vezi raspuns 398. [C2647202] Adenomita, infectia adenomului periuretral, se manifesta clinic prin: (pag. 2910) A: durere locala perineala B: durere locala presacrata C: chilurie D: absenta rezidiului vezical datorita polakiuriei extreme E: disurie progresiva Vezi raspuns 399. [C2647203] Uroflowmetric, pacientii cu adenom prostatic, cu obstructii medii ca severitate au: (pag. 2911) A: debitul mediu - average flow -de 8-10ml/sec B: debitul mediu - average flow -de 6-8 ml/sec C: debitul maxim - pick flow -10-12 ml/sec D: debitul maxim - pick flow -5 ml/sec E: debitul maxim - pick flow -8-9 ml/sec Vezi raspuns 400. [C2647204] Uroflowmetric, pacientii cu adenom prostatic, cu obstructii severe ca severitate au: (pag. 2911) A: debitul mediu - average flow -8-10 ml/sec

B: debitul mediu - average flow -6-8 ml/sec C: debitul maxim - pick flow -10-12 ml/sec D: debitul maxim - pick flow -5 ml/sec E: debitul maxim - pick flow -8-9 ml/sec Vezi raspuns 401. [C2647205] Semne urografice caracteristice in adenomul prostatic sunt: (pag. 2913) A: imagine lacunara simetrica cu convexitate craniala la nivelul bazei vezicii urinare B: modificarea traiectului ureterelor terminale, cu aspect de uretere ascensionate "in carlig de undita" C: ureterohidronefroza bilaterala secundara asimetrica D: imagine lacunara cu contur neregulat la nivelul bazei vezicii E: in adenomul prostatic semnele urografice apar doar la nivelul vezicii, nu si la nivel uretero-pielo-caliceal Vezi raspuns 402. [C2647206] In adenomul prostatic, adenomectomia deschisa se efectueaza: (pag. 2917) A: transpubian B: retropubian C: transvezical D: perineal E: ilioinghinal Vezi raspuns 403. [C2648193] Care dintre urmatorele afirmatii sunt corecte privind anatomia patologica a cancerului de prostata? (pag. 2921,2922) A: stadiul final este carcinomatoza prostato-pelvina, sau _pelvisul inghetat_ B: cancerele prostatice sunt in marea lor majoritate sarcoame C: G2 inseamna adenocarcinom mediu diferentiat conform clasificarii UICC D: Scorul Gleason se calculeaza isumind valoarea aspectului celular dominant si cel minoritar E: Invazia rectului se realizeaza in stadii initiale Vezi raspuns 404. [C2648194] Diagnosticul diferential al adenocarcinomului de prostata trebuie facut cu: (pag. 2925) A: adenomul prostatic B: litiaza vezicala C: prostatita cronica D: prostatita acuta E: toate raspunsurile sunt corecte Vezi raspuns 405. [C2648195] Modificarile evidentiate de urografia iintravenoasa in cancerul de prostata sant: (pag. 2927,2928) A: dislocarea bazei vezicii urinare si aparitia ureterohidronefrozei asimetrice in fazele tardive B: modificari de capacitate vezicala deja din fazele incipiente ale bolii C: mutism renal din fazele tardive D: hematurie macroscopica din fazele tardive E: urografia intravenoasa, depasita actualmente de mijloacele moderne, nu are valoare in cancerul de prostata Vezi raspuns 406. [C2648196] Care sunt afirmatiile corecte despre PSA? (pag. 2928,2929) A: valorile normale se situeaza intre 0-4 ng/ml B: PSA este specific cancerului de prostata C: valorile normale se situeaza intre 0-14 g/ml D: utilitatea PSA se regaseste in diagnosticul pozitiv al cancerului de prostata E: PSA este specific adenomului de prostata Vezi raspuns

407. [C2648197] Care sunt principiile generale ale tratamentului cancerului de prostata? (pag. 2930) A: cancerul de prostata nu este hormonodependent B: prostatectomia radicala este metoda de electie in toate stadiile bolii C: tratamentul medical nu regreseaza boala D: indiferent de varsta, stadiu, prognostic, se va efectua confortul mictional al bolnavului E: cancerul de prostata este hormonodependent Vezi raspuns 408. [C2648198] Tratamentul cancerului de prostata localizat (T1, T2, N0, M0) (pag. 2930) A: TURP este metoda chirurgicala recomandata in acest stadiu B: tratamentul de electie in acest stadiu este orchidectomia C: in cadrul prostatectomiei radicale are loc extirparea in bloc a prostatei, veziculelor seminale si a tesutului grasos periprostato-seminal D: prostatectomia radicala este precedata intotdeauna de limfadenectomia loco-regionala E: radioterapia se adreseaza stadiilor fara adenopatie neoplazica si fara diseminari metastatice Vezi raspuns 409. [C2648199] Blocada androgenica maxima se poate obtine prin urmatoarele asocieri: (pag. 2931,2932) A: orhidectomie + radioterapie B: TURP + analogi LH-RH C: orhidectomie + antiandrogeni D: Estracyt + Flutamida E: analogi LH-RH + Flutamida Vezi raspuns 410. [C2847207] In faza de prostatism a adenomului de prostata sunt caracteristice: (pag. 2908) A: polakiuria B: disuria C: diminuarea jetului urinar D: incontinenta urinara E: jet urinar terminal intrerupt Vezi raspuns 411. [C2847208] Protocolul de examinare minim pentru diagnosticul adenomului de prostata este: (pag. 2914) A: ecografie abdominala B: ecografie transrectala C: uroflowmetrie D: uretrocistoscopie de evaluare E: urografie Vezi raspuns 412. [C2847209] Sindromul post TUR-P se caracterizeaza prin: (pag. 2917) A: hipotensiunea B: hipercloremie C: tahicardia D: edemul cerebral E: hiponatremia Vezi raspuns 413. [C2847210] Pentru diagnosticul de adenom de prostata la tuseul rectal se evidentiaza: (pag. 2910) A: prostata marita de volum, simetrica B: prostata sensibila la palpare C: sant median disparut

D: consistenta moale, fluctuenta E: limitele prostatei foarte bine delimitate de structurile vecine Vezi raspuns 414. [C2847211] Examenul ecografic al aparatului urinar la pacientii cu adenom de prostata este util pentru: (pag. 2912) A: aprecierea volumului prostatic B: aprecierea reziduului vezical C: aprecierea ecostructurii prostatei D: diagnosticul litiazei vezicale secundare E: diagnosticul infectiei urinare Vezi raspuns 415. [C2847212] Sindromul urinar obstructiv in adenomul de prostata se caracterizeaza clinic prin: (pag. 2909) A: disurie B: scaderea calibrului si fortei jetului urinar C: polakiuria diurna D: imperiozitatea mictionala E: senzatia de evacuare vezicala incompleta Vezi raspuns 416. [C2847213] Complicatiile posibile in evolutia adenomului de prostata: (pag. 2909-2910) A: insuficienta renala cronica B: vezica urinara multidiverticulara C: adenomita D: adenocarcinomul de prostata E: retentia completa de urina Vezi raspuns 417. [C2847214] Rasunetul adenomului de prostata asupra vezicii urinare este reprezentat prin: (pag. 2908) A: hipertrofiei detrusiorului B: diverticulilor vezicali C: refluxului vezicoureteral D: insuficientei renale E: ureterohidronefroza bilaterala simetrica Vezi raspuns 418. [C2847215] Semnele urografice care pledeaza pentru diagnosticul de complicatii ale adenomului de prostata sunt: (pag. 2913) A: uretere ascensionate B: rinichi mut urografic C: ureterohidronefroza bilaterala D: imagine lacunara la nivelul peretelui vezical lateral E: diverticulii vezicali Vezi raspuns 419. [C2847216] Finasterida (pag. 2916) A: scade concentratia serica si la nivelul prostatei a estrogenilor B: este un inhibitor de 5-alfa-reductaza C: scade volumul prostatic D: este un analog GnRH E: nu amelioreaza debitmetria urinara Vezi raspuns 420. [C2847217] Retentia incompleta de urina cu distensie vezicala data de adenomul de prostata se caracterizeaza prin: (pag. 2907) A: glob vezical

B: reziduu vezical sub 100 ml C: reziduu vezical mai mare de 300-350 ml D: ureterohidronefroza unilaterala E: falsa incontinenta de urina Vezi raspuns 421. [C2847218] Hematuria macroscopica in adenomul de prostata: (pag. 2909) A: este un semn frecvent B: este produsa de ruperea unor vase ectaziate ale jonctiunii ureterovezicale C: poate surveni dupa cateterismul evacuator ca hematurie ex vacuo D: este totala cu sau fara cheaguri E: hematuria de efort patognomonica pentru adenomul de prostata asociat cu litiaza vezicala Vezi raspuns 422. [C2847219] Adenomectomia deschisa: (pag. 2917) A: se poate efectua transvezical, retropubic sau perineal B: nu se recomanda in cazul adenoamelor peste 60 de grame C: complicatia majora imediata este hemoragia D: orhiepididimita poate sa apara postoperator E: ejacularea retrograda apare postoperator Vezi raspuns 423. [C2847220] Tratamentul medicamentos eficient al adenomului de prostata se face cu: (pag. 2916) A: inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei B: inhibitori de 5-alfa reductaza C: beta-blocante D: inhibitori de colinesteraza E: alfa-blocante Vezi raspuns 424. [C2847221] Care sunt complicatiile infectioase ale adenomului de prostata? (pag. 2909) A: perinefrita B: pionefritele acute si cronice C: pionefroza D: cistita acuta si cronica E: adenomita Vezi raspuns 425. [C2847222] Diagnosticul diferential al adenomului de prostata se face cu: (pag. 29142915) A: cancerul prostatic B: tumorile vezicale C: stricturile uretrale D: abcesul prostatic E: prostatita cronica Vezi raspuns 426. [C2847223] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate ? (pag. 2905) A: Prostata este o glanda anexa pelvisubperitoneala B: Prostata cintareste 100-200 g C: Prostata are forma de trunchi de con inversat cu baza mare in sus D: Prostata este strabatuta de uretra prostatica E: Prostata are dimensiuni medii de 4/4-5/3 cm Vezi raspuns 427. [C2847224] Secretia interna a prostatei cuprinde urmatorii produsi: (pag. 2907) A: Antigenul prostatic specific (PSA)

B: Gamma-seminoproteina C: Antigenul specific membranar prostatic D: Fosfataze acide E: Glucoza Vezi raspuns 428. [C2847225] Evolutia clinica a adenomului de prostata cuprinde urmatoarele faze: (pag. 2909) A: Preprostatism B: Prostatism C: Retentie incompleta fara distensie D: Retentie incompleta cu distensie E: Retentie completa de urina Vezi raspuns 429. [C2847226] Conform scorului Boyarski, semnele iritative in adenomul de prostata sunt: (pag. 2909) A: Polakiuria nocturna B: Polakiuria diurna C: Imperiozitatea mictionala D: Disconfortul mictional (durere, arsura) E: Disurie initiala Vezi raspuns 430. [C2847227] Care dintre urmatoarele reprezinta semne obstructive in adenomul de prostata conform scorului Boyarski: (pag. 2902) A: Polakiuria diurna B: Imperiozitatea mictionala C: Disconfortul mictional (durere, arsura) D: Disuria initiala E: Mictiunea in doi timpi Vezi raspuns 431. [C2847228] Examinarea markerilor prostatici importanti cuprinde: (pag. 2911) A: antigenul prostatic specific (PSA) B: antigenul carcinoembrionar C: CPK creatinfosfokinaza D: Fosfataza acida prostatica E: Gamma seminoproteina Vezi raspuns 432. [C2847229] Examinarea markerilor prostatici importanti cuprinde: (pag. 2911) A: antigenul carcinoembrionar B: CPK creatinfosfokinaza C: GTP gammaglutamil transpeptidaza D: seminogelina E: Beta FGF (fibroblast growth factor) Vezi raspuns 433. [C2847230] In debitmetria urinara, valorile normale ale urmatorilor parametrii sunt: (pag. 2911) A: volumul urinar 125-300 ml B: volumul urinar 100-200 ml C: durata mictiunii 10-12 s D: durata mictiunii 5-10 s E: debitul mediu avarage flow 12 ml/s Vezi raspuns 434. [C2847231] Diagnosticul deferential al adenomului de prostata se face cu: (2915)

A: cancerul de prostata; B: litiaza prostatica; C: litiaza veziculara; D: cancerul de rect; E: vezica neurologica. Vezi raspuns 435. [C2847232] Formele clinice ale cancerului prostatic sunt: (2924) A: urgency; B: latenta; C: hematurica; D: polakiurica; E: cu insuficienta renala. Vezi raspuns 436. [C2847233] Este obligatoriu ca screening la barbatii peste 45 de ani in depistarea cancerului prostatic: (2925 2926) A: tuseu vaginal; B: ECHO abdominal; C: tuseu rectal; D: PSA; E: ECHO transrectala. Vezi raspuns 437. [C2848200] Care din urmatorii markeri tumorali au valoare diagnostica in cancerul de prostata: (pag. 2929) A: fosfataza acida prostatica B: fosfataza alcalina serica C: antigenul specific prostatic D: antigenul carcinoembrionar E: alfafetoproteina Vezi raspuns 438. [C2848201] Screeningul cancerului de prostata este reprezentat de: (pag. 2925) A: tuseu rectal B: ecografie abdominala C: PAP D: PSA E: ecografie transrectala Vezi raspuns 439. [C2848202] Cancerul de prostata: (pag. 2922) A: metastazarea se face pe calea anastomozelor Batson B: metastazele osoase sunt osteocondensate in majoritatea cazurilor C: cancerul prostatic se dezvolta centrifug D: cel mai frecvent metastazeaza pe cale hematogena E: invazia rectului se realizeaza rar Vezi raspuns 440. [C2848203] Blocada androgenica maxima se realizeaza prin: (pag. 2932) A: analogie de LH-RH+antiandrogeni B: orhiectomie + analogie de LH-RH C: analogie de LH-RH + estrogeni D: orhiectomie + estrogeni E: orhiectomie + antiandrogeni Vezi raspuns 441. [C2848204] Medicamentele antiandrogeni puri: (pag. 2932) A: Androcur

B: Goserelin C: Casodex D: Clortrianisen E: Flutamida Vezi raspuns 442. [C2848205] Prostatectomia radicala se poate efectua pe cale: (pag. 2930) A: retropubica extraperitoneala B: retropubica transperitoneala C: laparoscopica D: transvezicala E: perineala Vezi raspuns 443. [C2848206] PSA este util in: (pag. 2929) A: screening B: diagnosticul pozitiv C: stadializarea cancerului prostatic D: monitorizarea postterapeutica E: stabilirea greutatii prostatei Vezi raspuns 444. [C2848207] Tratamentul unui cancer de prostat stadializat T2N0M0 poate cuprinde: (pag. 2930) A: radioterapie B: orhidectomie C: administrarea de estrogeni D: prostatectomie radicala E: chimioterapie Vezi raspuns 445. [C2848208] Simptomele tipice cancerului de prostata sunt: (pag. 2923) A: disuria B: durerea loco-regionala C: polakiuria D: constipatia E: durerea osoasa Vezi raspuns 446. [C2848209] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate? (pag. 2929) A: peste 50% din pacientii cu PSA peste 10 ng/ml au penetratie capsulara B: valoarea PSA peste 50 ng/ml se coreleaza cu adenopatia tumorala la peste 75% din pacienti C: valori ale PSA mai mari de 10 ng/ml sunt caracteristice cancerelor fara adenopatie neoplazica D: cresterea valorilor PSA dupa operatie semnifica recidiva tumorala in 40% din cazuri E: scaderea la zero a nivelului PSA dupa radioterapie sugereaza eficacitatea curei Vezi raspuns 447. [C2848210] Care din urmatorii markeri tumorali sunt utilizati pentru diagnosticul de cancer prostatic? (pag. 2929) A: LDH B: fosfataza acida prostatica C: leucinaminopeptidaza D: PSA E: fosfataza alcalina serica Vezi raspuns 448. [C2848211] Tratamentul estrogenic al cancerului de prostata metastazat se face cu:

(pag. 2931) A: megestrol acetat B: dietil-stilbestrol C: etinilestradiol D: estradurin E: goserelin Vezi raspuns 449. [C2848212] Punctia biopsie prostatica (pag. 2925) A: necesita anestezie B: nu este contraindicata in cancerul avansat local C: se efectueaza transrectal D: poate fi ghidata ecografic E: are complicatii Vezi raspuns 450. [C2848213] Antigenul prostatic specific (PSA) seric nu este util pentru: (pag. 2929) A: stadializarea bolii B: stabilirea variantei histologice C: monitorizarea postterapeutica D: diagnosticul pozitiv E: alegerea metodei terapeutice Vezi raspuns 451. [C2848214] In carcinogeneza tumorii prostatice un rol important este atribuit defectelor ce apar la nivelul locusurilor ce deservesc genele de inhibitie tumorala de pe cromozomii: (pag. 2919) A: 8p B: 10q C: 13q D: 16q E: 19q Vezi raspuns 452. [C2848215] Factorii de risc principal in aparitia cancerului de prostata sunt: (pag. 2920) A: virsta B: istoricul familial C: rasa neagra D: dieta bogata in grasimi E: factori hormonali Vezi raspuns 453. [C2848216] Care dintre urmatorii reprezinta factori probabili de risc in cancerul de prostata: (pag. 2920) A: dieta bogata in grasimi B: factori hormonali C: vasectomia D: expunerea la Cadmiu E: vitamina A Vezi raspuns 454. [C2848217] Care dintre urmatorii reprezinta factori potentiali de risc in cancerul de prostata: (pag. 2920) A: dieta bogata in grasimi B: vasectomia C: expunerea la Cadmiu D: vitamina A E: vitamina D -invers proportional Vezi raspuns

455. [C2848218] Care dintre urmatorii nu sunt considerati factori probabili de risc in cancerul de prostata: (pag. 2920) A: dieta bogata in grasimi B: factori hormonali C: virsta D: istoricul familial E: rasa neagra Vezi raspuns 456. [C2848219] Care dintre afirmatiile urmatoare sunt adevarate: (pag. 2921) A: 70% dintre neoplasmele de prostata se dezvolta din zona periferica B: 15 -20% din neoplasmele de prostata se dezvolta din zona centrala C: 10 -15% din neoplasmele de prostata se dezvolta din zona tranzitionala D: majoritatea cancerelor prostatice sunt multicentrice E: majoritatea cancerelor prostatice sunt unicentrice Vezi raspuns 457. [C2848220] In cancerul de prostata cu metastaze apar urmatoarele modificari biochimice: (pag. 2922) A: scaderea fosfatazelor acide prostatice (PAP) B: crestarea fosfatazelor acide prostatice (PAP) C: scaderea antigenului prostatic specific (PSA) D: cresterea antigenului prostatic specific (PSA) E: scaderea creatinfosfokinazei (CPK) Vezi raspuns 458. [C2848221] Care dintre afirmatiile de mai jos sunt adevarate despre ecografia in neoplasmul de prostata: (pag. 2926) A: ecografia transrectala este mai informativa decit tuseul rectal B: este mai ieftina decit CT si RMN C: este mai invaziva decit CT si RMN D: poate realiza stadializarea cu o acuratete de 30% E: evidentiaza invazia veziculelor seminale in 5% din cazuri Vezi raspuns 459. [C2848222] In tratamentul HBP care metode NU se bazeaza pe distrugerea termica a tesutului adenomatos (pg.260 din "Rezidentiat 2007") A: TUI-P B: HIFU C: TULIP D: TUNA E: ILT Vezi raspuns 460. [C2848223] Deobicei in tratamentul medicamentos al adenomului de prostata se asociaza urmotoarele medicamente (pg. 258 Rezidentiat 2007) A: inhibitor de 5-alfa reductaza B: inhibitor al reabsorbtiei estrogenilor C: antiaromataze D: analogi de GnRH E: blocante alfa 1a selective Vezi raspuns 461. [C2848227] In stadializarea cc. de prostata adenopati la nivelul ganglionilor iliaci comuni, intre 2-5 cmm este considerata categoria: (pg. 267) A: N2 - stadializarea TNM B: N3 - stadializarea TNM C: M1a - stadializarea TNM D: ST. D1 -stadializarea AUA

E: ST. D2 - stadializarea AUA Vezi raspuns 462. [C2848228] Se considera metastaze mai rar intilnite ale adenocarcinomului de prostata (pg. 264) A: peritoneale B: renale C: in corpii cavernosi D: de omoplat E: cerebrale Vezi raspuns 463. [C2848230] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate in legatura cu polakiuria nocturna intensa: () A: urgency(pacientul trebuie sa urineze rapid dupa declansarea senzatiei de mictiune) B: are legatura cu excesele alimentare sau lichidiene (alcool) C: se poate normaliza dupa disparitia stimulului D: este asociata cu scaderea jetului urinar E: este asociata cu durata mai lunga a mictiunilor Vezi raspuns 464. [C2848231] Portiunea glandulara a prostatei este reprezentata de: () A: zona periferica B: zona centrala C: reprezinta 95% din volumul glandei D: glande periuretrale E: zona tranzitionala Vezi raspuns 465. [C2848232] Secretia interna prostatica cuprinde urmatorii compusi: (pg.2907) A: lipide B: electroliti C: lichid seminal D: fructoza E: acid citric Vezi raspuns 466. [C2848233] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre displazia intraductala (PINprostatic intraepithelial neoplasia): () A: este reprezentata de acini cu aspect anormal B: se prezinta sub trei forme C: PIN2 se confunda adeseori cu hiperplazia atipica adenomatoasa D: displazia intraductala nu este o conditie pentru dezvoltarea unui cancer E: descoperirea PIN3 implica un control bioptic periodic Vezi raspuns 467. [C2848234] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu privire la estrogenii utilizati in tratamentul cancerului de prostata: () A: Se adreseaza cancerului de prostata in faza local avansata B: Sunt reprezentati de Dietilstilbestrol, Etinilestradiol, Mepartricina(Ipertrofan) C: Au ca si actiune primara suprimarea nivelului de LH D: Asocierea orhidectomiei nu amelioreaza supravietuirea E: Principalele complicatii ale utilizarii lor sunt cardiace, pulmonare, ginecomastia si toxicitatea hepatica Vezi raspuns 468. [C2848235] Semnele obstructive intalnite in adenomul de prostata sunt: () A: disuria initiala B: polakiuria nocturna

C: disconfortul mictional D: senzatia de evacuare vezicala incompleta E: mictiunea in doi timpi Vezi raspuns 469. [C2848237] Complicatiile cele mai frecvente ale radioterapiei utilizate in cancerul de prostata sunt: () A: digestive B: urologice C: impotenta sexuala D: hipotensiune E: dermatita radica Vezi raspuns 470. [C2848326] Indicatiile absolute pentru instituirea unei forme de tratament in adenomul de prostata sunt: () A: retentia incompleta de urina cu rezidium vezical mai mare de 50 ml B: distensia aparatului urinar superior- ureterohidronefroza C: hematuria macroscopica episodica D: infectiile urinare persistente E: litiaza vezicala secundara Vezi raspuns 471. [Deeabg24] Reprezinta indicatie absoluta pentru tratament in adenomul de prostata : () A: retentia incompleta de urina cu rezidium vezical mai mare de 50 ml B: distensia aparatului urinar superior - ureterohidronefroza C: hematuria macroscopica episodica D: infectiile urnare persistente E: litiaza vezicala secundara Vezi raspuns 472. [iulisa_] Metastazele osoase ,in cancerul de prostata ,cele mai frecvente sunt la nivelul(2922) : (C2848229) A: oasele bazinului B: vertebre C: femur D: corpii cavernosi E: omoplat Vezi raspuns

1D 2C 3B 4B 5C 6C 7D 8C 9B 10 A 11 D 12 C 13 C 14 B 15 B

16 C 17 C 18 B 19 D 20 D 21 C 22 C 23 C 24 B 25 C 26 E 27 C 28 A 29 D 30 C

31 B 32 C 33 A 34 E 35 D 36 A 37 D 38 C 39 B 40 D 41 E 42 C 43 C 44 A 45 C

46 C 47 A 48 C 49 C 50 A 51 B 52 C 53 C 54 D 55 E 56 D 57 E 58 C 59 D 60 D

61 E 62 D 63 A 64 C 65 D 66 D 67 D 68 A 69 B 70 C 71 C 72 C 73 B 74 B 75 B

76 C 77 C 78 D 79 D 80 C 81 D 82 C 83 B 84 C 85 C 86 D 87 B 88 C 89 E 90 A

91 D 92 D 93 A 94 E 95 C 96 E 97 A 98 B 99 B 100 B 101 A 102 E 103 D 104 E 105 D

106 C 107 D 108 B 109 A 110 D 111 E 112 B 113 A 114 B 115 A 116 D 117 C 118 D 119 D 120 E 121 B 122 C 123 C 124 D 125 C 126 A 127 A 128 B 129 A 130 D 131 E 132 B 133 D 134 D 135 C 136 B 137 D 138 A 139 B 140 C 141 D 142 E 143 C 144 B 145 C 146 C 147 E 148 C 149 B 150 E

151 E 152 A 153 E 154 B 155 D 156 D 157 E 158 A 159 D 160 D 161 D 162 C 163 D 164 ABCE 165 BD 166 ABCE 167 CE 168 CD 169 ABCD 170 BCE 171 BCD 172 ABCD 173 ACE 174 AB 175 CD 176 ADE 177 BD 178 CE 179 BCE 180 BDE 181 BDE 182 ACDE 183 ACE 184 BDE 185 CDE 186 BCE 187 BD 188 ADE 189 CE 190 BCE 191 ABD 192 AC 193 ACE 194 AB 195 BCD

196 DE 197 ABCD 198 BE 199 ACDE 200 ABD 201 ABDE 202 ADE 203 CE 204 BDE 205 AD 206 ACD 207 AD 208 CDE 209 AC 210 CDE 211 CD 212 ABC 213 ABCD 214 AC 215 ABC 216 ACD 217 ACD 218 ABCE 219 CDE 220 BE 221 ABC 222 CD 223 AB 224 CDE 225 CDE 226ADE 227 BCD 228 AC 229 ACE 230 ABCD 231 ACE 232 AC 233 CE 234 BCD 235 BC 236 ADE 237 ADE 238 AB 239 BCD 240 CDE

241 ACD 242 AD 243 BC 244 ACE 245 AE 246 DE 247 ABD 248 AE 249 BC 250 BCE 251 ABCD 252 CE 253 CDE 254 AC 255 BC 256 AD 257 BCE 258 BC 259 DE 260 CD 261 CDE 262 ABDE 263 ABE 264 BD 265 DE 266 BE 267 ACE 268 ABCD 269 CE 270 CE 271 AE 272 ABCE 273 ABCE 274 BC 275 CD 276 CE 277 AC 278 BCE 279 BD 280 ADE 281 AE 282 DE 283 AE 284 CD 285 ACE

286 AE 287 BDE 288 ABCE 289 AE 290 BCD 291 AC 292 BC 293 ACD 294 AE 295 AB 296 CDE 297 CE 298 CD 299 AD 300 BC 301 ABC 302 ADE 303 AC 304 ABCD 305 ABCE 306 ABDE 307 AB 308 ACDE 309 BD 310 BCE 311 ABCD 312 ACD 313 ABCE 314 ABC 315 AB 316 ABE 317 ABCD 318 ABCE 319 ABE 320 BCE 321 ABC 322 CDE 323 BDE 324 BDE 325 BDE 326 ACDE 327 BCD 328 BCE 329 ACE 330 BDE

331 ABCE 332 ACD 333 BCE 334 ADE 335 ABCD 336 ABCE 337 ACE 338 ADE 339 ACD 340 ABCE 341 CE 342 ABDE 343 CE 344 BCDE 345 ABE 346 ABC 347 AC 348 AB 349 ADE 350 AC 351 AE 352 CDE 353 CD 354 ABC 355 ABCD 356 CE 357 AD 358 BE 359 BC 360 BD 361 BCDE 362 ABC 363 CD 364 CE 365 AB 366 ACD 367 ABC 368 ABC 369 AE 370 ACE 371 CDE 372 ABCE 373 BE 374 AB 375 ACDE

376 ACD 377 ACD 378 CD 379 ABC 380 ABDE 381 AD 382 BC 383 BD 384 ABDE 385 DE 386 ACDE 387 ABD 388 AC 389 CDE 390 AC 391 CE 392 ABDE 393 AC 394 AC 395 AC 396 BD 397 BC 398 AE 399 AC 400 BD 401 AB 402 BCD 403 ACD 404 ACD 405 AC 406 AD 407 DE 408 CDE 409 CE 410 ABCE 411 ABCD 412 ADE 413 ACE 414 ABCD 415 ABE 416 ABCE 417 ABC 418 ACE 419 BC 420 ACE

421 CDE 422 ACDE 423 BE 424 DE 425 ACDE 426 ACDE 427 ABCD 428 BCD

429 ABCD 430 DE 431 ADE 432 DE 433 ACE 434 ABE 435 BCE 436 CDE

437 AC 438 ADE 439 ABCE 440 AE 441 CE 442 ABCE 443 ABCD 444 AD

445 ABCE 446 ABDE 447 BD 448 BCD 449 BCDE 450 BE 451 ABCD 452 ABC

453 AB 454 BCDE 455 CDE 456 ABCD 457 BD 458 AB 459 AD 460 AE

461 CE 462 ABCE 463 BC 464 ABC 465 BDE 466 BDE 467 CDE 468 ADE

469 ABCE 470 ABE 471 ABE 472 ABCE