Sunteți pe pagina 1din 45

Insuficienta cardiaca

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [cristing] Insuficienta cardiaca de tip diastolic apare in urmatoarele situatii, cu exceptia: () A: cardiomiopatie hipertrofica B: cardiomiopatie hipertensiva C: cardiomiopatie restrictiva D: pericardita uscata E: pericardita constrictiva Vezi raspuns 2. [livius77] In cadrul insuficientei cardace , clasa functionala II NYHA , tratamentul medicamentos corespunzator este reprezentat de : () A: un inhibitor al enzimei de conversie B: dobutamina C: un diuretic D: digoxin E: transplantul cardiac Vezi raspuns 3. [M010101] Diureza persista in cazul folosirii diureticelor tiaziddice aproximativ: () A: 4h B: 8h C: 10h D: 12h E: 24h Vezi raspuns 4. [M1110000] O umplere diastolica ventriculara deficitara poate sa apara in: (pag 1420) A: Stenoza aortica cu valva mitrala normala B: stenoza mitrala C: insuficienta mitrala D: HTA E: insuficienta aortica Vezi raspuns 5. [M1110001] NU este o afirmatie adevarata privind hipertrofia concentrica ventriculara: (pag. 1420) A: Apare in conditiile unei solicitari cronice de presiune B: Insuficienta aortica este o cauza majora C: Implica un raport crescut intre grosimea peretelui si diametrul cavitatii ventriculare D: Poate fi urmarea unei hipertensiuni arteriale netratate E: Statusul hiperfunctional stabil poate precede cu cativa ani insuficienta cardiaca Vezi raspuns 6. [M1110002] femeie cu hipertensiune jugulara venoasa in varsta de 40 ani prezinta edeme ale membrelor inferioare recent aparute care pot fi: (pag. 1424) A: Edeme gravitationale B: Hipoalbuminemia C: Edeme premenstruale D: Insuficienta cardiaca dreapta E: Boala varicoasa Vezi raspuns

7. [M1110003] NU este un efect al tratamentului cu digoxina: (pag. 1429) A: Stimularea Na-K-ATPazei membranare B: Prelungirea perioadei refractare efective a nodului atrioventricular C: Producerea unei vasodilatatii reflexe la cei cu insuficienta cardiaca D: imbunatatirea golirii ventriculare E: Cresterea automatismului si activitatii electrice ectopice Vezi raspuns 8. [M1110004] Care dintre urmatoarele tulburari de ritm este caracteristica intoxicatiei digitalice: (pag. 1429) A: Bigeminism supraventricular B: Tahicardia sinusala C: Tahicardia atriala nonparoxistica cu bloc atrioventricular variabil D: Tahicardia ventriculara E: Tahicardia jonctionala atrioventriculara Vezi raspuns 9. [M1110006] In care din urmatoarele cauze de insuficienta cardiaca vasodilatatoarele NU sunt utile terapeutic ? (pag. 1428) A: Insuficienta aortica B: Hipertensiune arteriala sistemica C: Cardiomiopatia restrictiva D: Infarctul miocardic E: Rezistenta vasculara sistemica crescuta Vezi raspuns 10. [M1210007] Care din urmatoarele reprezinta vasodilatatorul ideal in insuficienta cardiaca acuta: (pag. 1428) A: hidralazina B: nitroglicerina C: minoxidilul D: nitroprusiatul de sodiu E: prazosinul Vezi raspuns

11. [M1210008] La pacientii cu insuficienta cardiaca medicamentul de electie pentru fibrilatia atriala este reprezentat de: (pag. 1430) A: chinidina B: procainamida C: flecainida D: amiodarona E: xilina Vezi raspuns 12. [M1310009] La pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva foarte severa (anasarca) schema tratamentului diuretic cuprinde: (pag. 1427) A: Asocierea hidroclorotiazidei cu doze mici de spironolactona B: Numai spironolactona in doze mici C: Asocierea unui diuretic de ansa cu un diuretic tiazidic si cu spironolactona D: Asocierea de spironolactona cu triamteren E: Asocierea de triamteren cu amilorid Vezi raspuns 13. [M1310010] La pacientii cu insuficienta cardiaca prin disfunctie sistolica, administrarea inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei: (pag. 1425) A: Este indicata numai in clasa NYHA IV B: Este contraindicata in clasele NYHA I si IV C: Se administreaza numai in clasele NYHA II si III

D: Este indicata in toate clasele NYHA, daca tensiunea arteriala sistolica este =100 mmHg E: Nu are indicatii Vezi raspuns 14. [M1310011] Administrarea vasodilatatoarelor arteriale sistemice nu se recomanda in tratamentul urmatoarei forme de insuficienta cardiaca: (pag. 1428) A: Cu disfunctie sistolica izolata a ventriculului stang B: Cu edeme si ascita C: Cu disfunctie sistolica si diastolica a ventriculului stang D: Cu disfunctie diastolica izolata a ventriculului stang E: Cu leziuni de regurgitare mitrala sau aortica Vezi raspuns 15. [M1310012] Conditiile minime necesare pentru afirmarea diagnosticului clinic de insuficienta cardiaca congestiva cu ajutorul criteriilor Framingham sunt: (pag. 1424) A: Prezenta unui criteriu major si a unui criteriu minor B: Prezenta a doua criterii majore si a unui criteriu minor C: Prezenta unui criteriu major si a doua criterii minore D: Prezenta a trei criterii minore E: Prezenta unui criteriu major Vezi raspuns 16. [M1310013] Care dintre masurile terapeutice de mai jos nu se aplica in edemul pulmonar acut? (pag. 1431) A: Administrarea intravenoasa de morfina B: Oxigenoterapie C: Administrarea intravenoasa de furosemid D: Administrarea orala de spironolactona, 200 mg E: Administrarea intravenoasa a nitroprusiatului de sodiu Vezi raspuns 17. [M1310014] Care dintre urmatoarele afirmatii privind intoxicatia digitalica sunt gresite? (pag. 1429) A: Anorexia, greata si varsaturile sunt semne precoce de toxicitate B: Extrasistolia ventriculara bigeminata, tahicardia ventriculara si blocurile atrioventriculare aparute in cursul digitalizarii sunt manifestari de toxicitate C: Tahicardia atriala neparoxistica cu bloc variabil nu este caracteristica intoxicatiei digitalice D: Administrarea chinidinei, verapamilului, propafenonei si amiodaronei la pacientii digitalizati creste concentratia plasmatica a digitalei, favorizand efectele toxice E: in prezenta demnelor de intoxicatie, nivelul seric al digitalei depaseste 2 ng/ml Vezi raspuns 18. [M1410015] Care sunt limitele intre care variaza in mod normal debitul cardiac: (pag. 1421) A: 2-2,5 l/min/m2 B: 2-3 l/min/m2 C: 2,5-3,5 l/min/m2 D: 2,2-3 l/min/m2 E: 2,2-3,5 l/min/m2 Vezi raspuns 19. [M1410016] Cate din criteriile Framingham sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului de insuficienta cardiaca: (pag. 1424) A: 1 major si 2 minore B: 2 majore si 1 minor C: 2 majore si 2 minore D: 1 major si 1 minor E: 2 majore si 3 minore Vezi raspuns

20. [M1410017] Digitala este mult mai benefica in tratamentul insuficientei cardiace din: (pag. 1429) A: cardiopatia ischemica cronica B: cardiomiopatia hipertrofica C: miocardita D: stenoza mitrala in ritm sinusal E: anemie Vezi raspuns 21. [M1410018] Care din urmatoarele medicamente nu cresc riscul de intoxicatie digitalica si nu necesita reducerea dozelor de digitala: (pag. 1429) A: chinidina B: metoprololul C: verapamilul D: amiodarona E: propafenona Vezi raspuns 22. [M1410019] Care din urmatoarele medicamente se folosesc in managementul insuficientei cardiace diastolice pentru prevenirea sau regresia fibrozei miocardice: (pag. 1430) A: amiodarona B: captoprilul C: furosemidul D: amrinona E: digoxinul Vezi raspuns 23. [M1410020] Care este antiaritmicul de electie folosit la pacientii cu insuficienta cardiaca ce prezinta tahiaritmii: (pag. 1430) A: chinidina B: procaindamida C: amiodarona D: flecainida E: sotalolul Vezi raspuns 24. [M1510021] Hipertrofia ventriculara excentrica, ca mecanism adaptator al unei solicitari hemodinamice crescute, se intalneste intr-una din urmatoarele afectiuni: (pag. 1420) A: stenoza mitrala B: stenoza aortica C: insuficienta aortica D: hipertensiunea arteriala E: pericardita cronica constrictiva Vezi raspuns 25. [M1510022] In care din urmatoarele afectiuni care au condus la instalarea insuficientei cardiace ascita masiva apare mai frecvent: (pag. 1424) A: hipertensiunea arteriala B: infarctul miocardic C: endocardita infectioasa D: cardiomiopatia hipertrofica E: pericardita constrictiva Vezi raspuns 26. [M1510023] La pacientii cu insuficienta cardiaca severa aportul zilnic de sare trebuie redus la: (pag. 1426) A: 0,5-1g B: 4-6g

C: 6-10g D: 10-15g E: 20-30g Vezi raspuns 27. [M1510024] Amrinona si milrinona fac parte din clasa bipiridine si sunt utilizate in tratamentul: (pag. 1430) A: hipertensiunii arteriale B: tulburarilor de ritm supraventriculare C: tulburarilor de ritm ventriculare D: bloc atrioventricular de gradul III E: insuficientei cardiace severe Vezi raspuns 28. [M1510025] Unul din urmatoarele medicamente vasodilatatoare are efect predominant asupra venelor: (pag. 1428) A: Hidralazina B: Minoxidilul C: Prazosinul D: Nitroglicerina E: Captoprilul Vezi raspuns 29. [M1510026] La pacientii cu insuficienta ventriculara stanga severa cu evolutie indelungata, ortopneea si congestia pulmonara pot diminua intr-una din situatiile urmatoare: (pag. 1423) A: producerea unui infarct miocardic acut al ventriculului stang B: instalarea fibrilatiei atriale C: cresterea brusca a tensiunii arteriale D: aparitia insuficientei ventriculului drept E: ruptura unui cordaj al valvei mitrale Vezi raspuns 30. [M1610027] Tabloul clinic al IC dr Include urmatoarele semne si simptome, cu EXCEPTIA: (pag. 1422) A: Hepatomegale B: Distensia venoasa periferica C: Edeme periferice D: Dispneea paroxistica nocturna E: Ascita Vezi raspuns 31. [M1610028] Mecanismele implicate in patogeneza dispeei din IC includ urmatoarele cu EXCEPTIA: (pag. 1423) A: Hipertensiune pulmonara veno capilara B: Edemul interstitial pulmonar C: Cresterea compliantei pulmonare D: Cresterea travaliului muschilor respiratori E: Activarea receptorilor pulmonari Vezi raspuns 32. [M1610029] In insuficienta cardiaca, mecanismul adaptativ Frank Starling intervine prin: (pag. 1417) A: Reducerea postsarcinii B: Cresterea presarcinii C: Reducerea presarcinii D: Cresterea postsarcinii E: Scaderea volumului telediastolic Vezi raspuns

33. [M1610030] Tratamentul vasodilatator al IC cu inhibitori ai enzimei de conversie este recomandat in urmatoarele situatii: (pag. 1425) A: Clasele functionale III si IV NYHA B: in insuficienta cardiaca pe fond de stenoze valvulare C: Ca ultima electie D: Toate clasele functionale NYHA E: Numai in insuficienta cardiaca de tip sistolic Vezi raspuns 34. [M2210031] Hipertrofia ventriculara de tip concentric se caracterizeaza prin: (pag. 1420) A: cresterea raportului dintre grosimea peretelui si diametrul cavitatii ventriculare B: mentinerea relativ constanta a raportului dintre grosimea peretelui si diametrul cavitatii ventriculare C: dilatarea cavitatii ventriculare fara cresterea masei musculare D: dilatarea cavitatii ventriculare cu cresterea masei musculare E: cresterea grosimii pericardului Vezi raspuns 35. [M2210032] Care dintre mecanismele fiziopatologice de mai jos, dintr-o tahiaritmie NU este implicat in precipitarea unei insuficiente cardiace: (pag. 1420) A: reducerea perioadei de umplere ventriculara B: inducerea disfunctiei miocardice de natura ischemica C: pierderea pompei atriale D: scaderea presiunii intraatriale E: cresterea presiunii intraatriale Vezi raspuns 36. [M2210033] Substratul fiziopatologic al redistributiei debitului cardiac in insuficienta cardiaca cu debit mic este: (pag. 1422) A: vasodilatatia mediata de parasimpatic B: cresterea presiunii sistemice venoase C: cresterea presiunii sistemice capilare D: vasoconstrictia mediata de catre sistemul nervos adrenergic E: cresterea presiunii in atriul drept Vezi raspuns 37. [M2210034] Simptomul cel mai frecvent intalnit in insuficienta cardiaca este: (pag. 1423) A: respiratia periodica sau ciclica B: dispneea C: senzatia de plenitudine abdominala D: nicturia E: oboseala Vezi raspuns 38. [M2210035] Care este semnul dominant in insuficienta cardiaca acuta: (pag. 1423) A: hipotensiunea arteriala B: cresterea tensiunii arteriale diastolice C: cresterea tensiunii arteriale sistolice D: cresterea amplitudinii pulsului periferic E: cianoza buzelor si a unghiilor Vezi raspuns 39. [M2210036] Care este semnul obiectiv ce tradeaza o insuficienta cardiaca severa: (pag. 1423) A: pulsul alternant B: pulsul periferic cu amplitudine diminuata C: tensiunea arteriala diastolica ocazional crescuta D: pulsul periferic nemodificat E: bradicardia

Vezi raspuns 40. [M2210037] Care este conditia fiziopatologica in care bolnavii cu insuficienta cardiaca veche NU prezinta raluri pulmonare (crepitante, umede): (pag. 1424) A: cresterea presiunii venoase pulmonare B: cresterea presiunii capilare pulmonare C: cresterea drenajului limfatic al fluidului alveolar D: cresterea presiunii arteriale sistemice E: scaderea debitului cardiac Vezi raspuns 41. [M2210038] Care dintre criteriile Framingham de mai jos este major pentru diagnosticul insuficientei cardiace congestive: (pag. 1424) A: hepatomegalia B: pleurezia C: tahicardia mai mare sau egala de 120 batai pe minut D: galopul (Z 3) E: edemele periferice Vezi raspuns 42. [M2210039] Care este clasa de medicamente care administrata precoce la pacientii asimptomatici cu dilatare si/sau hipertrofie cardiaca a intiziat dezvoltarea insuficientei cardiace: (pag. 1425) A: diureticele B: vasodilatatoarele C: betablocantele D: digitalicele E: inhibitorii enzimei de conversie Vezi raspuns 43. [M2210040] Excesul de diuretice la bolnavii cu insuficienta cardiaca NU determina: (pag. 1426) A: expansiunea volumului lichidului interstitial B: hipovolemie C: reducerea debitului cardiac D: slabiciune marcata E: alterarea functiei renale Vezi raspuns 44. [M2210041] Care dintre efectele enumerate NU apartine diureticelor tiazidice administrate in insuficienta cardiaca cronica medie sau moderata: (pag. 1426) A: cresterea excretiei de calciu B: scaderea excretiei de calciu C: inhibarea selectiva a reabsorbtiei clorurii de sodiu in segmentul cortical distal de dilutie D: determinarea excretiei unei urini hipertone E: facilitarea hiponatremiei de dilutie Vezi raspuns 45. [M2210042] Care dintre diureticele enumerate este tiazidic: (pag. 1426) A: metolazona B: torsemida C: hidroclorotiazida D: acidul etacrinic E: bumetanida Vezi raspuns 46. [M2210043] Efectul advers care NU se instaleaza la administrarea pe termen lung a tiazidelor este: (pag. 1426) A: hiperuricemia

B: acidoza metabolica C: hipopotasemia D: alcaloza metabolica E: hiperglicemia Vezi raspuns 47. [M2210044] Care dintre efectele adverse de mai jos NU apartine acidului etacrinic: (pag. 1427) A: surditatea tranzitorie B: amauroza C: rashul cutanat D: granulocitopenia E: surditatea permanenta Vezi raspuns 48. [M2210045] Care este medicamentul a carui actiune diuretica NU depinde de prezenta aldosteronului: (pag. 1427) A: amiloridul B: aldactona A C: spironolactona D: lisinoprilul E: nitroprusiatul de sodiu Vezi raspuns 49. [M2210046] Care dintre actiunile enumerate mai jos NU caracterizeaza vasodilatatoarele urilizate in tratamentul insuficientei cardiace: (pag. 1428) A: cresterea presiunii telediastolice in ventriculul stang B: cresterea volumului bataie C: cresterea debitului cardiac D: scaderea presiunii capilare pulmonare E: reducerea presiunii telediastolice in ventriculul stang Vezi raspuns 50. [M2210047] Vasodilatatorul ideal util in tratamentul insuficientei cardiace acute este: (pag. 1428) A: minoxidilul B: nitroprusiatul de sodiu C: captoprilul D: hidralazina E: prazosinul Vezi raspuns 51. [M2210048] La bolnavii cu insuficienta cardiaca congestiva digitala NU determina: (pag. 1429) A: vasodilatatie reflexa B: vasoconstrictie venoasa si arteriala C: scaderea activitatii simpatice D: cresterea activitatii vagale E: cresterea automatismului Vezi raspuns 52. [M2210049] Care este tulburarea de ritm caracteristica intoxicatiei digitalice: (pag. 1429) A: fibrilatia ventriculara B: bigeminismul ventricular C: tahicardia ventriculara D: tahicardia atriala nonparoxistica cu bloc atrioventricular variabil E: extrasistolia ventriculara Vezi raspuns

53. [M2210050] Administrarea potasiului in intoxicatia digitalica este contraindicata in: (pag. 1429) A: extrasistolia ventriculara B: bigeminismul ventricular C: prezenta varsaturilor D: blocul atrioventricular E: tahicardia sinusala Vezi raspuns 54. [M2210051] In doze foarte mici, de 1-2 mg/Kgcorp/minut dopamina NU produce: (pag. 1430) A: vasoconstrictie renala B: vasodilatatie mezenterica C: vasodilatatie renala D: cresterea excretiei de sodiu E: cresterea fluxului sanguin renal Vezi raspuns 55. [M2210052] Care dintre efectele de mai jos NU apartin dobutaminei: (pag. 1430) A: cresterea semnificativa a presiunii arteriale sistemice B: efectul cardioaccelerator slab C: efectul inotrop pozitiv puternic D: cresterea debitului cardiac E: scaderea rezistentei vasculare periferice Vezi raspuns 56. [M2210053] Combaterea depresiei respiratorii induse de morfina administrata in edemul pulmonar acut se face cu: (pag. 1431) A: ahipnon B: naloxon C: miofilin D: anapetol E: fenitoin Vezi raspuns 57. [M2310054] Care din afirmatiile privind tulburarile de ritm din insuficienta cardiaca este adevarata? (pag. 1430) A: Aritmiile pot fi tratate fara riscuri numai cu antiaritmice din clasa I B: Amiodarona este agentul terapeutic de electie la pacientii cu fibrilatie atriala simptomatica C: Tratamentul cu blocante betaadrenergice are efecte proaritmice D: Tahiaritmiile apar ca urmare a hiperkaliemiei induse de diureticele de ansa E: Toate cele de mai sus Vezi raspuns 58. [M2310055] Care dintre masurile de mai jos previne depletia de potasiu la pacientii cu insuficienta cardiaca, tratati cu diuretice tiazidice? (pag. 1426) A: Administrarea zilnica a diureticului tiazidic B: Administrarea de metolazona C: Asocierea de digoxin D: Administrarea intermitenta a diureticului tiazidic, in asociere cu spironolactona E: Toate masurile enumerate mai sus Vezi raspuns 59. [M2310056] Criteriile Framingham minore pentru diagnosticul insuficientei cardiace include: (pag. 1424) A: Dispneea de efort B: Tahicardia (peste 120 batai/minut) C: Hepatomegalia

D: Tusea nocturna E: Toate manifestarile mai sus mentionate Vezi raspuns 60. [M2310057] Ortopneea este: (pag. 1423) A: Dispneea din astmul bronsic acut B: Respiratia Cheyne Stokes C: Dispneea precipitata de asezarea in pozitia de decubit dorsal D: Dispneea care apare in ortostatism si se amelioreaza in decubit dorsal E: Dispneea cu aparitie exclusiv nocturna Vezi raspuns 61. [M2310058] Care dintre urmatorii factori nu poate precipita insuficienta cardiaca? (pag. 1420) A: Anemia B: Infectia C: Aritmia D: Stenoza aortica valvulara E: Efortul fizic Vezi raspuns 62. [M2310059] Care dintre urmatorii factori nu poate cauza insuficienta cardiaca cu debit crescut? (pag. 1421) A: Anemia B: Hipertiroidismul C: Cardiomiopatia dilatativa D: Sarcina E: Fistula arterio-venoasa Vezi raspuns 63. [M2310060] Care dintre urmatoarele conditii poate genera o insuficienta cardiaca dreapta izolata? (pag. 1422) A: Stenoza aortica valvulara B: Insuficienta mitrala C: Stenoza pulmonara valvulara D: Pericardita constrictiva E: Miocardita Vezi raspuns 64. [M2310061] Care dintre urmatoarele mecanisme adaptative neuroumorale nu se intalneste in insuficienta cardiaca? (pag. 1422) A: Activarea sistemului renina angiotensina aldosteron B: Activarea sistemului nervos simpatic C: Scaderea secretiei de hormon antidiuretic D: Cresterea secretiei peptidului natriuretic atrial E: Scaderea capacitatii de eliminare a apei Vezi raspuns 65. [M2310062] Legea Laplace stabileste relatia intre: (pag. 1427) A: Tensiunea intraparietala miocardica si produsul intre presiunea intraventriculara si raza ventriculului B: Presiunea intraventriculara si produsul intre tensiunea intraparietala miocardica si raza ventriculului C: Tensiunea intraparietala miocardica si produsul intre presiunea intraventriculara si diametrul ventriculului D: Tensiunea intraparietala si raportul intre presiunea intraventriculara si raza ventriculului E: Raza ventriculului si raportul intre presiunea intraventriculara si tensiunea intraparietala Vezi raspuns

66. [M2310063] Digoxinemia recunoaste ca valori terapeutice obisnuite concentratiile de: (pag. 1429) A: 2-4ng/ml B: 1 -1,5 ng/ml C: 1 -1,5 mg/ml D: 2-4mg/ml E: sub 1 ng/ml Vezi raspuns 67. [M2510064] Hipertrofia ventriculara excentrica, ca mecanism adaptator al unei solicitari hemodinamice cronice crescute, se ntalneste ntr-una din urmatoarele afectiuni: (pag. 1420) A: stenoza mitrala B: stenoza aortica C: insuficienta aortica D: hipertensiunea arteriala E: pericardita cronicaconstrictiva Vezi raspuns 68. [M2510065] Tahiaritmiile sunt factori precipitanti ai insuficientei cardiace prin urmatorul mecanism: (pag. 1420) A: cresterea presiunii n circulatia venoasasistemica B: cresterea tensiunii arteriale C: reducerea perioadei de umplere ventriculara D: reducerea inotropismului E: cresterea volumului telediastolic ventricular Vezi raspuns 69. [M2510066] Care este cel mai frecvent simptom al insuficientei cardiace: (pag. 1423) A: cefaleea B: dispneea C: palpitatiile D: slabiciunea musculara E: anxietatea Vezi raspuns 70. [M2510067] La pacientii cu insuficienta ventriculara stnga severa cu evolutie ndelungata, ortopneea si congestia pulmonara pot diminua ntr-una din situatiile urmatoare: (pag. 1423) A: producerea unui infarct miocardic acut al ventriculului stng B: instalarea fibrilatiei atriale C: cresterea brusca a tensiunii arteriale D: aparitia insuficientei ventriculului drept E: ruptura unui cordaj al valvei mitrale Vezi raspuns 71. [M2510068] n care din urmatoarele afectiuni care au condus la instalarea insuficientei cardiace ascita masiva apare mai frecvent: (pag. 1424) A: endocardita infectioasa B: cardiomiopatia hipertrofica C: infarctul miocardic D: pericardita constrictiva E: hipertensiunea arteriala Vezi raspuns 72. [M2510069] Hidrotoraxul din insuficienta cardiaca prezinta urmatoarele trasaturi: (pag. 1424) A: face parte din criteriile majore Framingham pentru diagnosticarea insuficientei cardiace congestive B: apare mai ales cnd existao presiune crescutaatt n venele sistemice ct si n cele pulmonare

C: apare mai frecvent n cavitatea pleuralastnga dect n cea dreapta D: se nsoteste de febrasi frisoane E: cel mai frecvent este cu lichid hemoragic Vezi raspuns 73. [M2510070] La pacientii cu insuficienta cardiaca severa aportul zilnic de sare trebuie redus la: (pag. 1426) A: 0,5-1g B: 4-6g C: 6-10g D: 10-15g E: 20-30g Vezi raspuns 74. [M2510071] Care dintre urmatoarele medicamente vasodilatatoare are efect predominant la nivelul venelor: (pag. 1428) A: Captoprilul B: Hidralazina C: Minoxidilul D: Prazosinul E: Nitroglicerina Vezi raspuns 75. [M2510072] Antiaritmicul de electie pentru tratamentul fibrilatiei atriale si a tahiaritmiilor ventriculare asimptomatice prelungite din insuficienta cardiaca este: (pag. 1430) A: Chinidina B: Flecainida C: Propafenona D: Amiodarona E: Verapamilul Vezi raspuns 76. [M2510073] Ce efect al Dopaminei apare n plus la administrarea acesteia n doze mai mari (peste 10 micrograme/kg/min): (pag. 1430) A: efect inotropic pozitiv B: stimularea receptorilor specifici dopaminergici C: stimularea receptorilor beta-adrenergici D: stimularea receptorilor alfa-adrenergici E: vasodilatatie renalasi sistemica Vezi raspuns 77. [M2610074] Tabloul clinic al I dr Include urmatoarele semne si simptome, cu exceptia: (pag. 1422) A: Hepatomegale B: Distensia venoasaperiferica C: Edeme periferice D: Dispneea paroxistica nocturna E: Ascita Vezi raspuns 78. [M2610075] Mecanismele implicate n patogeneza dispneei din IC includ urmatoarele cu exceptia: (pag. 1423) A: Hipertensiune pulmonaraveno capilara B: Edemul interstitial pulmonar C: Cresterea compliantei pulmonare D: Cresterea travaliului muschilor respiratori E: Activarea receptorilor pulmonari Vezi raspuns

79. [M2610076] Semnele clinice relevante pentru IC includ urmatoarele, cu exceptia: (pag. 1423) A: Galopul protodiastolic (zgomot IV) B: Pulsul alternant C: Pulsul paradoxal D: Distensia venelor jugulare E: Reflux hepato jugular Vezi raspuns 80. [M2610078] In insuficienta cardiaca, mecanismul adaptativ Frank Starling intervine prin: (pag. 1417) A: Reducerea postsarcinii B: Cresterea presarcinii C: Reducerea presarcinii D: Cresterea postsarcinii E: Scaderea volumului telediastolic Vezi raspuns 81. [M2610079] Tratamentul vasodilatator al IC cu inhibitori ai enzimei de conversie este recomandat n urmatoarele situatii: (pag. 1425) A: Clasele functionale III si IV NYHA B: n insuficienta cardiaca pe fond de stenoze valvulare C: Ca ultimaelectie D: Toate clasele functionale NYHA E: Numai n insuficienta cardiaca de tip sistolic Vezi raspuns 82. [M2810080] Hepatomegalia si ascita din insuficienta cardiaca se diferentiaza de cea din ciroza hepatica prin: (pag. 1428) A: Punctia-biopsie hepatica B: Paracenteza C: Serologia pentru virusuri hepatitice D: Percutie E: Cresterea presiunii venoase si prezenta refluxului hepatojugular Vezi raspuns 83. [M2810081] Hipertrofia ventriculara excentrica, ca mecanism adaptator al unei solicitari hemodinamice crescute, se intalneste intr-una din urmatoarele afectiuni: (pag. 1420) A: stenoza mitrala B: stenoza aortica C: insuficienta aortica D: hipertensiunea arteriala E: pericardita cronica constrictiva Vezi raspuns 84. [M2810082] La pacientii cu insuficienta ventriculara stanga severa cu evolutie indelungata, ortopneea si congestia pulmonara pot diminua intr-una din situatiile urmatoare: (pag. 1423) A: producerea unui infarct miocardic acut al ventriculului stang B: instalarea fibrilatiei atriale C: cresterea brusca a tensiunii arteriale D: aparitia insuficientei ventriculului drept E: ruptura unui cordaj al valvei mitrale Vezi raspuns 85. [M2810083] Mecanismele implicate in patogeneza dispneei din IC includ urmatoarele cu exceptia: (pag. 1423) A: Hipertensiune pulmonara veno -capilara B: Edemul interstitial pulmonar C: Cresterea compliantei pulmonare

D: Cresterea travaliului muschilor respiratori E: Activarea receptorilor pulmonari Vezi raspuns 86. [M2810084] Amrinona si milrinona sunt utilizate in insuficienta cardiaca pentru efectul lor inotrop (+) actionand prin: () A: inhibarea pompei Na/K ATP-azei; B: stimularea receptorilor beta adrenergici; C: inhibarea fosfodiesterazei; D: stimulrea receptorilor alfa1 parasimpaticomimetici; E: cresterea tonusului vagal. Vezi raspuns 87. [M2810280] Care dintre urmatoarele efecte este caracteristic administrarii dobutaminei: (1430) A: stimuleaza receptorii dopaminergici B: efect cardioaccelerator puternic C: este utila in tratamentul hipotensiunii arteriale cu ICcongestiva D: efect inotrop pozitiv slab E: tensiunea arteriala constanta Vezi raspuns 88. [M2810282] Scopul administrarii diureticelor, vasodilatatoarelor sia agentilor inotropi este: (1431) A: presiunea capilara pulmonara 20 mmHg B: presiunea atriu drept 5-8 mmHg C: index cardiac < 2 (l/min)/m2 D: rezistenta vasclara sistemica 1500 dyne x s x cm-5 E: presiunea atriu drept 10 mmHg Vezi raspuns 89. [M2810283] Efectul suplimentarii cu O2 100% este urmatorul: (1431) A: scade presiunea intraalveolara B: reduce transsudarea fluidului in cavitatea alveolara C: creste intoarcerea venoasa in torace D: creste presiunea in capilarul pulmonar E: crste transsudarea fluidului in cavitatea alveolara Vezi raspuns 90. [Dr.Quine] Care sunt factorii precipitanti ai IC refractare: (pag.1431) A: infectie urinara B: endocardita infectioasa C: aritmii D: anemie E: hipovolemie Vezi raspuns 91. [DRQuine] In prevenirea fibrozei si promovarea regresiei fibrozei se folosesc urmatoarele medicamente: (pag.1430) A: inhibitori ai enzimei de conversie B: amilorid C: spironoloactona D: agenti antiischemici E: agonisti beta-adrenergici Vezi raspuns 92. [DrQuinne] Cauze de insuficienta cardiaca diastolica: (pag. 1421) A: pericardita constrictiva B: ischemie acuta miocardica

C: cardiomiopatie hipetrofica D: cardiomiopatie hipertensiva E: diabet zaharat Vezi raspuns 93. [inaM2810] Chinidina, amiodarona, propafenona si verapamilul la pacientii digitalizati duce la cresterea concentratiei plasmatice a digitalei prin: () A: reducerea volumului sau de distributie B: cresterea volumului sau de distributie C: cresterea eliminarii renale D: scaderea eliminarii renale si extrarenale E: cresterea eliminarii extrarenale Vezi raspuns 94. [M1110005] La un pacient de 82 ani digitalizat cronic apar: anorexie, greata, palpitatii (pag. 1429) A: Insuficienta renala B: Hipocalcemia C: Infarctul miocardic acut D: Hipotiroidismul E: Depletia de magneziu Vezi raspuns 95. [M1110084] Sunt cauze de insuficienta cardiaca fara modificari decelabile ale functiei miocardului: (pag. 1420) A: Miocarditele virale B: Embolia pulmonara masiva C: Criza hipertensiva acuta D: Infarctul miocardic acut E: Excesul de solutii si electroliti parenteral Vezi raspuns 96. [M1110085] Caracterizeaza insuficienta cardiaca acuta: (pag. 1421) A: Posibila aparitie prin necroza miocardica acuta intinsa B: Preponderenta formei diastolice de boala C: Scaderea tensiunii arteriale sistemice D: Absenta edemelor la membrele inferioare E: Asocierea cu un debit cardiac crescut Vezi raspuns 97. [M1110086] Criteriile majore (Framingham) pentru diagnosticul insuficientei cardiace congestive includ: (pag. 1424) A: Cardiomegalie B: Dispnee de efort C: Dispnee paroxistica nocturna D: Pleurezie E: Galop (Z3) Vezi raspuns 98. [M1110087] De electie, in tratamentul edemelor cardiace cronice moderate se indica: (pag. 1427) A: Furosemidul B: Metolazona C: Spironolactona D: Clorotiazida E: Bumetanida Vezi raspuns 99. [M1110088] In insuficienta cardiaca, la cresterea postsarcinii ventriculare contribuie

urmatoarele influente: (pag. 1422, 1427) A: Cresterea concentratiei serice a catecolaminelor circulante B: Activarea sistemului renina-angiotensina C: Inhibarea peptidului natriuretic atrial D: Cresterea probabila a nivelului hormonului antidiuretic in ser E: Activarea sistemului nervos adrenergic Vezi raspuns 100. [M1110089] La un bolnav cu insuficienta cardiaca refractara care prezinta slabiciune, tensiune arteriala sistolica 75 mmHg, azotemie prerenala, natriemie 130 mEq/l pot fi utile: (pag. 1431) A: Dobutamina intravenos B: Amrinona C: Nitroprusiat de sodiu D: Amiloridul E: Inhibitorii enzimei de conversie Vezi raspuns 101. [M1110090] Sunt factori asociati cu un prognostic nefavorabil in insuficienta cardiaca: (pag. 1432) A: O fractie de ejectie sub 25% B: Natriemia = 145 mEq/l C: Potasemia = 2,9 mEq/l D: Absorbtia maximala de oxigen = 14 (ml/Kg)/min E: Extrasistole ventriculare frecvente Vezi raspuns 102. [M1210091] Insuficienta cardiaca cu debit scazut apare secundar: (pag. 1421) A: bolii cardiace ischemice B: bolilor pericardului C: fistulei arteriovenoase D: bolii Paget E: hipertensiunii Vezi raspuns 103. [M1210092] Insuficienta cardiaca cu debit crescut apare la pacienti cu: (pag. 1421) A: hipertiroidism B: valvulopatii C: cardiomiopatii dilatative D: anemie E: sarcina Vezi raspuns 104. [M1210093] Folosind criteriile Framingham pentru diagnosticul insuficientei cardiace, se poate stabili diagnosticul clinic de insuficienta cardiaca in prezenta: (pag. 1424) A: dispnee paroxistica nocturna, tuse nocturna, tahicardie =120 b/min B: dilatarea venelor gatului, edeme periferice, raluri C: dispnee de efort, hepatomegalie, pleurezie D: tahicardie =120 b/min, hepatomegalie, tuse nocturna E: galop (Z3), cardiomegalie, tuse nocturna Vezi raspuns 105. [M1210094] Folosind criteriile Framingham pentru diagnosticul insuficientei cardiace, se poate stabili diagnosticul clinic de insuficienta cardiaca in prezenta: (pag. 1424) A: edem pulmonar acut, , cardiomegalie, hepatomegalie B: reflux hepatojugular prezent, hepatomegalie, tahicardie =120 b/min C: edeme periferice, hepatomegalie, pleurezie D: dispnee de efort, hepatomegalie, edeme periferice E: dispnee paroxistica nocturna, galop (Z3), tahicardie =120 b/min

Vezi raspuns 106. [M1210095] Factori asociati cu un prognostic nefavorabil in insuficienta cardiaca sunt: (pag. 1432) A: fractia de ejectie mult scazuta (< 25%) B: cresterea concentratiei sanghine a sodiului ( >133 mEq/l) C: incapacitatea de a merge pe plan orizontal in pas normal 9 minute D: scaderea concentratiei sanghine a potasiului (< 3mEq/l) E: extrasistole supraventriculare frecvente la monitorizarea Holter Vezi raspuns 107. [M1210096] Care din urmatoarele vasodilatatoare actioneaza aproape numai la nivelul venelor: (pag. 1428) A: hidralazina B: prazosinul C: minoxidilul D: nitroglicerina E: izosorbid dinitratul Vezi raspuns 108. [M1210097] Pot reduce toleranta pacientilor la digitala: (pag. 1429) A: varsta tanara B: ischemia C: insuficienta renala D: hipocalcemia E: depletia de magneziu Vezi raspuns 109. [M1210098] Pot reduce toleranta pacientilor la digitala: (pag. 1429) A: cardioversia electrica B: hipotiroismul C: accidentul vascular cerebral D: infarctul miocardic acut E: varsta inaintata Vezi raspuns 110. [M1210099] Care din urmatoarele diuretice nu trebuiesc administrate singure la pacientii cu hiperkaliemie, insuficienta renala sau hiponatremie: (pag. 1427) A: spironolactona B: triamterenul C: amiloridul D: furoseminul E: bumetanida Vezi raspuns 111. [M1210100] La un bolnav cu edeme cardiace cronice usoare sau moderate, fara hiperglicemie, fara hiperuricemie sau fara hipokaliemie, care sunt diureticele de electie in administrare orala: (pag. 1427) A: spironolactona administrata singura B: amiloridul administrat singur C: metolazona D: tiazidicele E: acidul etacrinic Vezi raspuns 112. [M1210101] In managementul disfunctiei diastolice care din urmatoarele categorii de droguri previn fibroza si promoveaza regresia fibrozei: (pag. 1430) A: inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei B: diureticele de ansa

C: spironolactona D: agentii antiischemici E: restrictia de sare Vezi raspuns 113. [M1210102] In managementul disfunctiei ventriculare imbunatatirea relaxarii ventriculare se poate realiza prin: (pag. 1430) A: agonisti beta-adrenergici B: tratarea ischemiei C: blocanti ai canalelor de calciu (in cardiomiopatia hipertrofica) D: spironolactona E: dializa sau plasmafereza Vezi raspuns 114. [M1210103] Care din urmatoarele medicamente duc la cresterea concentratiei plasmatice a digitalei la pacientii digitalizati: (pag. 1429) A: chinidina B: verapamilul C: amiodarona D: propafenona E: nitroglicerina Vezi raspuns 115. [M1310104] La initierea tratamentului edemului pulmonar acut se aplica urmatoarele masuri: (pag. 1431) A: Intubatia orotraheala si ventilatie asistata B: Administrarea intravenoasa repetata de morfina in doze de 2 pana la 5 mg C: Pacientul va fi mentinut in pozitie sezanda, cu picioarele atarnand la marginea patului D: Se va administra diuretic de ansa intravenos (furosemid, acid etacrinic, bumetanid) E: Se va administra nitroprusiat de sodiu in perfuzie intravenoasa Vezi raspuns 116. [M1310105] Care dintre urmatoarele afirmatii cu privire la actiunea digitalei sunt adevarate: (pag. 1429) A: Are efect inotrop pozitiv, prin inhibarea ATP-azei Na/K dependente din miocard B: Alungeste perioada refractara a nodului atrioventricular prin efect vagal, ceea ce explica reducerea frecventei ventriculare in fibrilatia si flutterul atrial C: Creste frecventa sinusala, atat la subiectul normal cat si la cel cu insuficienta cardiaca D: Deprima excitabilitatea miocardului ventricular E: Induce vasoconstrictie arteriala si venoasa la subiectii normali Vezi raspuns 117. [M1310106] Urmatoarele elemente se incadreaza in criteriile majore Framingham pentru diagnosticul insuficientei cardiace congestive: (pag. 1424) A: Cardiomegalia B: Hepatomegalia C: Galopul (zgomotul 3) D: Edemele periferice E: Refluxul hepatojugular prezent Vezi raspuns 118. [M1310107] Intre factorii care pot reduce toleranta la digitala, favorizand efecte toxice ale acesteia se includ: (pag. 1429) A: Insuficienta renala B: Anemia C: Hipoxia D: Varsta avansata E: Hipocalcemia Vezi raspuns

119. [M1310108] Care dintre urmatoarele afirmatii cu privire la icterul din insuficienta cardiaca congestiva cronica sunt corecte? (pag. 1424) A: Icterul este o manifestare tardiva a insuficientei cardiace B: Icterul se datoreaza obstructiei mecanice intrahepatice C: Icterul este determinat de staza hepatica cronica, prelungita D: Profilul biochimic al icterului se caracterizeaza prin hiperbilirubinemie libera si conjugata, in contrast cu valorile normale ale transaminazelor hepatice E: Concentratiile sanguine ale transaminazelor sunt adesea crescute Vezi raspuns 120. [M1310109] Urmatoarele elemente se incadreaza in criteriile minore Framingham pentru diagnosticul insuficientei cardiace congestive: (pag. 1424) A: Presiunea venoasa crescuta (> 16 cm H2O) B: Cardiomegalia C: Edemul pulmonar acut D: Tahicardia (= 120 batai/minut) E: Tusea nocturna Vezi raspuns 121. [M1310110] Intre cauzele insuficientei cardiace cu debit crescut se numara: (pag. 1421) A: Fistula arteriovenoasa B: Hipotiroidismul C: Hipertensiunea arteriala D: Boala Paget E: Anemia Vezi raspuns 122. [M1310111] Intre mecanismele patogenice ale insuficientei cardiace congestive se includ: (pag. 1422) A: Activarea sistemului nervos parasimpatic B: Scaderea secretiei de peptide natriuretice atriale C: Activarea sistemului renina angiotensina aldosteron D: Hipersecretia de hormon antidiuretic E: Scaderea nivelului plasmatic al noradrenalinei Vezi raspuns 123. [M1310112] Interventia inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei poate modifica istoria naturala a insuficientei cardiace cronice cauzate de disfunctia sistolica a ventriculului stang, prin: (pag. 1428) A: Prevenirea sau intarzierea aparitiei tabloului clinic al insuficientei cardiace manifeste B: Reducerea mortalitatii prin insuficienta cardiaca post infarct miocardic C: Cresterea capacitatii de efort D: Controlul, ameliorarea sau remisiunea simptomelor de insuficienta cardiaca E: Cresterea prevalentei tahiaritmiilor ventriculare severe si a mortii subite Vezi raspuns 124. [M1410113] Pulsus alternans se observa cel mai adesea la pacientii cu insuficienta cardiaca din: (pag. 1424) A: cardiomiopatii B: hipertensiune arteriala C: insuficienta mitrala D: fibrilatie atriala E: defect septal atrial Vezi raspuns 125. [M1410114] In insuficienta cardiaca ascita masiva apare cel mai frecvent la pacientii cu: (pag. 1424) A: valvulopatii tricuspidiene

B: valvulopatii aortice C: valvulopatii mitrale D: valvulopatii pulmonare E: pericardita constrictiva Vezi raspuns 126. [M1410115] Care din urmatoarele simptome si semne reprezinta criterii majore pentru diagnosticul insuficientei cardiace: (pag. 1424) A: dispneea paroxistica nocturna B: edemele periferice C: dilatarea venelor gatului D: hepatomegalia E: dispneea de effort Vezi raspuns 127. [M1410116] Reactiile adverse ale diureticelor tiazidice sunt: (pag. 1426) A: acidoza metabolica B: hiperuricemia si hiperglicemia C: rash-ul cutanat D: trombocitopenii si granulocitopenii E: tusea Vezi raspuns 128. [M1410117] Diuretice economisitoare de potasiu sunt: (pag. 1426) A: acidul etacrinic B: spironolactona C: metolazona D: amiloridul E: indapamida Vezi raspuns 129. [M1410118] Scaderea postsarcinii cu ajutorul diverselor vasodilatatoare determina: (pag. 1428) A: reducerea presiunii telediastolice a ventriculului stang B: scaderea consumului de oxigen C: scaderea volumului bataie si a debitului cardiac D: scaderea usoara a presiunii aortice E: cresterea presiunii capilare pulmonare Vezi raspuns 130. [M1410119] Care din urmatoarele vasodilatatoare actioneaza asupra patului arterial si venos: (pag. 1428) A: hidralazina B: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei C: prazosinul D: minoxidilul E: nitroprusiatul de sodiu Vezi raspuns 131. [M1410120] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la digoxin sunt false: (pag. 1428) A: are un timp de injumatatire de 3 zile B: 85% este excretat prin urina C: raportul intre clearence-ul digoxinului si cel al creatininei endogene este de 0,8 D: spironolactona poate inhiba secretia tubulara de digoxin E: la pacientii cu functie renala normala se atinge un platou al concentratiei plasmatice si tisulare dupa 3 zile de administrare zinica, fara doza de incarcare Vezi raspuns 132. [M1410121] Care sunt factorii ce reduc toleranta la digitala: (pag. 1429)

A: varsta avansata B: nfarctul miocardic acut C: cardioversia electrica D: hipermagneziemia E: hipertiroidismul Vezi raspuns 133. [M1410122] Printre semnele de intoxicatie digitalica se numara: (pag. 1429) A: anorexie, greata, varsaturi B: crestere in greutate C: nevralgii, delir D: vedere colorata in galben E: tulburari de ritm si de conducere Vezi raspuns 134. [M1410123] Care sunt cele mai eficiente amine simpatomimetice folosite in tratamentul insuficientei cardiace: (pag. 1430) A: norepinefrina B: dopamina C: epinefrina D: isoproterenolul E: dobutamina Vezi raspuns 135. [M1410124] Factori de prognostic nefavorabil in insuficienta cardiaca sunt: (pag. 1432) A: fractia de ejectie sub 25% B: cresterea concentratiei de peptid natriuretic atrial circulant C: hipernatremia D: hiperpotasemia E: extrasistole atriale frecvente la monitorizarea Holter Vezi raspuns 136. [M1510125] Care dintre urmatoarele masuri terapeutice se aplica in tratamentul edemului pulmonar acut secundar insuficientei ventriculare stangi: (pag. 1431-32) A: oxigenoterapie cu presiune pozitiva B: mentinerea pacientilor in pozitie sezanda, cu picioarele atarnand la marginea patului C: administrarea de morfina intravenos, repetat la nevoie D: administrarea de beta-blocante intravenos E: administrarea de diuretice de ansa intravenos Vezi raspuns 137. [M1510126] Redistribuirea debitului cardiac scazut ca mecanism compensator in insuficienta cardiaca are drept scop asigurarea necesarului de oxigen la urmatoarele organe vitale: (pag. 1422) A: tegument B: musculatura scheletica C: miocard D: viscere abdominale E: creier Vezi raspuns 138. [M1510127] In care din urmatoarele situatii patologice se poate instala o insuficienta cardiaca acuta: (pag. 1421) A: defectul septal interatrial B: infarctul miocardic acut intins C: ruptura unei valve cardiace D: cardiomiopatia dilatativa E: pericardita cronica constrictiva Vezi raspuns

139. [M1510128] Insuficienta cardiaca congestiva este caracterizata de o serie de mecanisme adaptative neuroumorale printre care: (pag. 1422) A: activarea sistemului nervos adrenergic B: activarea sistemului renina-angiotensina-aldosteron C: producerea de substante vasodilatatoare (bradikinina, prostaglandine) D: cresterea eliberarii de hormoni tiroidieni E: cresterea eliberarii de hormon antidiuretic Vezi raspuns 140. [M1510129] Care dintre urmatoarele semne clinice pot face parte din tabloul clinic al insuficientei cardiace: (pag. 1423-24) A: edeme declive asimetrice, predominant la nivelul membrului inferior drept B: frecatura pleurala C: zgomot III sau IV la ascultatia cordului D: hepatomegalie pulsatila cu semne de hipertensiune venoasa sistemica E: ascita Vezi raspuns 141. [M1510130] Actiunea digitalicelor glicozidice la nivelul cordului prezinta unele din urmatoarele aspecte: (pag. 1428-29) A: efect inotropic pozitiv B: cresterea automatismului C: cresterea activitatii electrice ectopice D: cresterea vitezei de conducere a influxului E: prelungirea perioadei refractare efective a nodului atrio-ventricular Vezi raspuns 142. [M1510131] Printre efectele adverse ale administrarii diureticelor tiazidice se numara: (pag. 1426) A: hipopotasemia B: hipocalcemia C: alcaloza metabolica D: acidoza metabolica E: hipoglicemia Vezi raspuns 143. [M1510132] Tabloul clinic al intoxicatiei digitalice poate cuprinde urmatoarele manifestari: (pag. 1429) A: anorexie, greata si varsaturi B: oligurie C: tulburari de ritm ventriculare (extrasistolie ventriculara, tahicardie ventriculara) D: tahicardie atriala nonparoxistica cu bloc atrio-ventricular variabil E: insuficienta hepatica Vezi raspuns 144. [M1510133] In insuficienta cardiaca cronica severa se produce o scadere ponderala importanta mergand pana la casexie prin urmatoarele mecanisme: (pag. 1424) A: tulburarea absorbtiei intestinale datorata congestiei venelor intestinale B: dezvoltarea frecventa a neoplasmului hepatic C: anorexia, greata si varsaturile de cauza centrala produse prin intoxicatie digitalica D: cresterea ratei metabolismului datorita travaliului crescut al muschilor respiratori si cresterii necesarului de oxigen al cordului hipertrofiat E: instituirii dietei hiposodate cu un aport zilnic de sare sub 6g Vezi raspuns 145. [M1610134] IC cu debit crescut apare in (pag. 1421) A: Anemie B: Fistule arterio venoase

C: Hipertiroidism D: Cardiomiopatii dilatative E: Boala Paget Vezi raspuns 146. [M1610135] Dispneea paroxistica nocturna are drept cauze: (pag. 1423) A: Reducerea intoarcerii venoase periferice B: Depresia centrului respirator in cursul somnului C: Scaderea presiunii partiale a oxigenului arterial D: Reducerea stimularii adrenergice a miocardului E: Wheezing secundar bronhospasmului Vezi raspuns 147. [M1610136] Respiratia Cheyne Stokes din IC prezinta urmatoarele mecanisme si manifestari: (pag. 1423) A: Este o respiratie periodica sau ciclica B: Creste sensibilitatea centrului respirator la presiunea partiala a CO2 din sangele arterial C: Apare frecvent la pacientii cu AS cerebrala D: Este favorizata de alungirea timpului de circulatie plaman creier E: Perioadele de hiperventilatie si hipocapnie sunt urmate de apnee Vezi raspuns 148. [M1610137] Criteriile majore " Framingham " pentru diagnosticul IC congestive cuprind: (pag. 1424) A: Dispneea paroxistica nocturna B: Ralurile de staya pulmonara C: Tuse nocturna D: Pleurezie E: Galop (zgomot III) Vezi raspuns 149. [M1610138] Spironolactonele in terapia IC: (pag. 1427) A: Actioneaza printr un mecanism de inhibitie competitiva a aldosteronului B: Induc o diureza bogata in sodiu C: Produc retentie de potasiu D: Actioneaza numai in prezenta concentratiilor serice crescute aldosteron E: Efectul maxim apare la 24 h de la administrare Vezi raspuns 150. [M1610139] Activarea neurohormonala in IC induce cresterea postsarcinii prin urmatoarele mecanisme: (pag. 1427) A: Actiunea simpatoadrenergica B: Cresterea catecolaminelor circulante C: Scaderea nivelului sanguin al hormonului antidiuretic D: Actiunea sistemului renina angiotensina - aldosteron E: Blocarea angiotensinei II Vezi raspuns 151. [M2210140] Insuficienta cardiaca este acea stare fiziopatologica in care: (pag. 1419) A: cordul insuficient face fata necesitatilor cu pretul unui volum diastolic anormal crescut B: cordul insuficient face fata necesitatilor cu pretul unui volum sistolic anormal crescut C: cordul insuficient face fata necesitatilor cu pretul unui volum diastolic anormal scazut D: cordul insuficient face fata necesitatilor cu pretul unui volum sistolic anormal scazut E: cordul este incapabil de a pompa sangele intr-un ritm satisfacator pentru necesitatile tisulare Vezi raspuns 152. [M2210141] Insuficienta cardiaca este frecvent expresia unei tulburari de contractilitate miocardica (insuficienta miocardica) si se instaleaza in urmatoarele afectiuni (pag. 1419)

A: embolia pulmonara masiva B: miocarditele virale C: crizele hipertensive acute D: cardiomiopatii E: ruptura unei cuspe aortice Vezi raspuns 153. [M2210142] In care dintre afectiunile enumerate insuficienta cardiaca NU este expresia unor modificari ale functiei miocardice (pag. 1420) A: miocarditele virale B: cardiomiopatiile C: infarctul miocardic D: embolia pulmonara masiva E: ruptura unei cuspe aortice Vezi raspuns 154. [M2210143] Insuficienta cardiaca prin insuficienta miocardica poate rezulta si ca urmare a unor anomalii extramiocardice cum sunt (pag. 1420) A: cardiomiopatiile B: infarctul miocardic C: anomaliile valvulare D: crizele hipertensive acute E: embolia pulmonara masiva Vezi raspuns 155. [M2210144] Sindrom clinic de insuficienta cardiaca instalat in urma unei solicitari mecanice bruste a unui cord normal care depaseste capacitatea miocardului se intampla in: (pag. 1420) A: ateroscleroza coronariana B: stenoza mitrala C: ruptura unei cuspe aortice D: embolia pulmonara masiva E: criza hipertensiva acuta Vezi raspuns 156. [M2210145] Inauficienta cardiaca rezultata in conditiile unei functii miocardice normale NU este caracteristica: (pag. 1420) A: miocarditelor virale B: anomaliilor valvulare cu suprasolicitare hemodinamica de lunga durata C: cardiomiopatiilor D: pericarditelor constrictive fara interesarea miocardului E: fibrozei endocardice Vezi raspuns 157. [M2210146] Afectiuni cronice care evolueaza cu insuficienta cardiaca cu functie miocardica normala, in care se produce o reducere a umplerii ventriculare datorata unei anomalii mecanice sunt: (pag. 1420) A: embolia pulmonara masiva B: criza hipertensiva din feocromocitom C: stenoza mitrala D: stenoza tricuspidiana E: pericardita constrictiva fara interesarea miocardului Vezi raspuns 158. [M2210147] Afectiunile in care insuficienta cardiaca are ca substrat fiziopatologic asocierea intre alterarea functiei miocardului si anomaliile mecanice sunt: (pag. 1420) A: bolile cardiace congenitale B: crizele hipertensive acute C: ruptura unei cuspe aortice

D: valvulopatiile E: miocarditele virale Vezi raspuns 159. [M2210148] In care dintre afectiunile enumerate substratul fiziopatologic al insuficientei cardiace NU este asocierea intre o anomalie mecanica cu alterarea functiei miocadrului: (pag. 1420) A: defectul de sept interventricular B: pericardita constrictiva cu interesarea miocardului C: miocardita virala D: cardiomiopatia alcoolica E: infarctul miocardic acut Vezi raspuns 160. [M2210149] Anomaliile extramiocardice care evolueaza clinic cu insuficienta cardiaca al carei substrat fiziopatologic este insuficienta miocardica sunt: (pag. 1420) A: ateroscleroza coronariana care duce la ischemie si infarct B: miocardita virala C: cardiomiopatia dilatativa D: cardiopatiile valvulare E: criza hipertensiva din feocromocitom Vezi raspuns 161. [M2210150] Insuficienta cardiaca NU se defineste prin: (pag. 1419) A: incapacitatea cordului de a pompa sangele intr-un ritm satisfacator necesitatilor tisulare B: retentia anormala de sare si apa (starea congestiva) in care nu sunt tulburari ale functiei cardiace C: existenta unui debit cardiac inadecvat de cauza noncardiaca D: capacitatea cordului insuficient de a face fata necesitatilor cu pretul unui volum diastolic anormal crescut E: tulburarea frecventa a contractilitatii miocardului Vezi raspuns 162. [M2210151] Hipertrofia ventriculara de tip excentric se caracterizeaza prin: (pag. 1420) A: dilatarea cavitatii ventriculare B: cresterea masei musculare C: mentinerea diametrului cavitatii ventriculare D: mentinerea relativ constanta a raportului dintre grosimea peretelui si diametrul cavitatii ventriculare E: cresterea rportului dintre grosimea peretelui si diametrul cavitatii ventriculare Vezi raspuns 163. [M2210152] Hipertrofia ventriculara de tip excentric se produce in: (pag. 1420) A: insuficienta aortica B: insuficienta mitrala C: stenoza aortica valvulara D: solicitarile de volum E: hipertensiunea arteriala netratata Vezi raspuns 164. [M2210153] Hipertrofia ventriculara de tip concentric se produce in: (pag. 1420) A: solicitarile cronice de presiune B: solicitarile cronice de volum C: stenoza aortica valvulara D: insuficienta aortica E: hipertensiunea arteriala netratata Vezi raspuns 165. [M2210154] Care dintre afectiunile enumerate pot constitui factori precipitanti a unei

decompensari cardiace la bolnavi cu afectiune cardiaca anterior compensata: (pag. 1420) A: artroza generalizata primitiva B: pneumonia pneumococica C: spondilita anchilozanta D: fibrilatia atriala paroxistica E: transfuziile de sange Vezi raspuns 166. [M2210155] Care dintre bolile de mai jos NU reprezinta factori precipitanti ai insuficientei cardiace la bolnavi cu afectiune cardiaca anterior compensata (pag. 1420) A: gonartroza decompensata algic si functional B: endocardita infectioasa C: pneumonia interstitiala (atipica) D: aportul alimentar suplimentar in cadmiu E: emotiile excesive Vezi raspuns 167. [M2210156] Insufieienta cardiaca poate fi precipitata la bolnavi cu afectiune cardiaca anterior compensata de catre: (pag. 1420) A: mediul exagerat de calduros B: cresterea brusca a valorilor tensiunii arteriale C: atacul acut de artrita gutoasa D: bradiaritmiile severe E: colica biliara Vezi raspuns 168. [M2210157] Endocardita infectioasa precipita insuficienta cardiaca prin: (pag. 1420) A: disectia aortei B: lezarea suplimentara a valvelor C: anemie D: poliglobulie E: febra Vezi raspuns 169. [M2210158] Insuficienta cardiaca de tip sistolic se caracterizeaza prin: (pag. 1421) A: incapacitatea ventriculului de a se relaxa normal B: incapacitatea ventriculului de a se contracta normal C: incapacitatea ventriculului de a se umple normal D: incapacitatea ventriculului de a ejecta o cantitate suficienta de sange E: prezenta unui debit cardiac scazut Vezi raspuns 170. [M2210159] NU caracterizeaza insuficienta cardiaca de tip sistolic: (pag. 1421) A: simptomele legate de hipoperfuzie B: debitul cardiac crescut C: debitul cardiac scazut D: incapacitatea ventriculului de a se relaxa normal E: incapacitatea ventriculului de a se contracta normal Vezi raspuns 171. [M2210160] Inauficienta cardiaca de tip diastolic se caracterizeaza prin: (pag. 1421) A: incapacitatea ventriculului de a se contracta normal B: incapacitatea ventriculului de a ejecta o cantitate suficienta de sange C: incapacitatea ventriculului de a se relaxa normal D: incapacitatea ventriculului de a se umple normal E: cresterea presiunii de umplere Vezi raspuns 172. [M2210161] NU sunt caracteristice insuficientei cardiace de tip diastolic: (pag. 1421)

A: ccaderea debitului cardiac B: cresterea presiunii de umplere C: deficitul de relaxare normala a ventriculului D: deficitul de umplere normala a ventriculului E: incapacitatea ventriculului de a se contracta normal Vezi raspuns 173. [M2210162] Inauficienta cardiaca de tip diastolic poate fi produsa de: (pag. 1421) A: cresterea rezistentei la umplerea ventriculara B: incapacitatea ventriculului de a ejecta o cantitate suficienta de sange C: scaderea capacitatii diastolice a ventriculului D: tulburarea procesului de relaxare ventriculara E: fibroza si infiltrarea miocardului Vezi raspuns 174. [M2210163] Cauze de insuficienta cardiaca de tip diastolic produsa prin cresterea rezistentei la umplerea ventriculara precum si scaderea capacitatii diastolice a ventriculului sunt: (pag. 1421) A: pericardita constrictiva B: cardiopatia ischemica cu fibrilatie atriala permanenta C: cardiomiopatia restrictiva D: cardiomiopatia hipertrofica E: infarctul miocardic acut Vezi raspuns 175. [M2210164] In care dintre afectiunile enumerate mai jos insuficienta cardiaca este cu debit scazut: (pag. 1421) A: boala Paget B: spondilita anchilozanta C: cardiopatia hipertensiva D: cardiopatia ischemica E: stenoza mitrala Vezi raspuns 176. [M2210165] Insuficienta cardiaca cu debit crescut se intilneste la bolnavii cu: (pag. 1421) A: fistule arteriovenoase B: disectie de aorta C: boala Addison D: hipertiroidism E: boala Paget Vezi raspuns 177. [M2210166] In care dintre afectiunile de mai jos insuficienta cardiaca NU este cu debit crescut: (pag. 1421) A: pericardita bacilara B: insuficienta aortica C: anemia pernicioasa D: hipertiroidismul E: cardiomiopatia dilatativa Vezi raspuns 178. [M2210167] In care dintre afectiunile de mai jos insuficienta cardiaca NU este cu debit scazut: (pag. 1421) A: boala beri-beri B: cardiomiopatia dilatativa alcoolica C: cardiopatia hipertensiva D: anemie E: hipertiroidism

Vezi raspuns 179. [M2210168] Situatiile care determina insuficienta cardiaca acuta sunt instalarea brusca a: (pag. 1421) A: infarctului miocardic acut, intins B: rupturii unei valve C: stenozei aortice D: cardiomiopatiei ischemice cronice, dilatative E: stenozei mitrale Vezi raspuns 180. [M2210169] Manifestarile clinice caracteristice insuficientei cardiace stangi sunt: (pag. 1422) A: hepatomegalia de staza B: dispneea cu ortopneea C: edemele periferice D: dispneea paroxistica nocturna E: distensia venoasa sistemica Vezi raspuns 181. [M2210170] In insuficienta cardiaca dreapta sunt mult mai evidente: (pag. 1422) A: dispneea paroxistica nocturna B: hepatomegalia de staza C: semnele de distensie venoasa sistemica D: dispneea cu ortopnee E: edemele periferice Vezi raspuns 182. [M2210171] In insuficienta cardiaca dreapta din stenoza valvulara pulmonara sunt mai putin obisnuite: (pag. 1422) A: edemele periferice B: hepatomegalia de staza C: ortopneea D: dispneea paroxistica nocturna E: semnele date de distensia venoasa sistemica Vezi raspuns 183. [M2210172] In insuficienta vantriculata stanga din stenoza aortica sunt mai putin obisnuite (pag. 1422) A: dispneea paroxistica nocturna B: ortopneea secundara congestiei plamanilor C: distensia venoasa sistemica D: edemul in pelerina E: edemul scrotal Vezi raspuns 184. [M2210173] Enumerati cauze de insuficienta cardiaca predominant stanga: (pag. 1422) A: stenoza valvulara pulmonara B: hipertensiunea arteriala paroxistica din feocromocitom C: tromboembolismul pulmonar si hipertensiunea pulmonara secundara D: infarctul miocardic E: stenoza aortica Vezi raspuns 185. [M2210174] Care dintre bolile de mai jos nu determina insuficienta cardiaca predominant dreapta: (pag. 1422) A: tromboembolismul pulmonar B: fibrilatia atriala paroxistica C: stenoza aortica

D: stenoza valvulara pulmonara E: infarctul miocardic acut Vezi raspuns 186. [M2210175] In care situatii se instaleaza manifesari clinice de insuficienta cardiaca dreapta, chiar daca solicitarea hemodinamica anormala initiala a fost a ventriculului stang: (pag. 1422) A: hipertensiune arteriala paroxistica B: hipertensiune arteriala sistemica de lunga durata C: cardiopatie ischemica cu infarct miocrdic vechi D: cardiopatie ischemica cu fibrilatie atriala permanenta E: infarct miocardic acut, intins Vezi raspuns 187. [M2210176] Mecanismele insuficientei cardiace retrograde sunt: (pag. 1422) A: cresterea presiunii la nivelul atriului drept B: dilatarea ventriculului drept C: cresterea presiunii in sistemul venos situat in spatele ventriculului insuficient D: scaderea debitului sanguin in sistemul arterial E: activarea sistemului renina-angiotensina-aldosteron Vezi raspuns 188. [M2210177] Mecanismele insuficientei cardiace anterograde sunt: (pag. 1422) A: scaderea debitului sanguin in sistemul arterial B: cresterea presiunii in sistemul venos din spatele ventriculului insuficient C: scaderea perfuziei renale si retentia hidrosalina secundara D: cresterea reabsorbtiei excesive de sodiu in tubul contort proximal E: cresterea presiunii sistemice venoase si capilare Vezi raspuns 189. [M2210178] In insuficienta cardiaca anterograda retentia de apa si sodiu NU este consecinta: (pag. 1422) A: cresterii presiunii sistemice venoase B: scaderii perfuziei renale C: cresterii presiunii sistemice capilare D: activarii sistemului renina-angiotensina-aldosteron si resorbtiei tubulare distale crescute a sodiului E: resorbtiei excesive de sodiu in tubul contort proximal Vezi raspuns 190. [M2210179] In insuficienta cardiaca retrograda retentia de apa si sare NU survine ca urmare a: (pag. 1422) A: cresterii presiunii sistemice venoase B: cresterii presiunii sistemice capilare C: scaderii perfuziei renale D: reabsorbtiei excesive de sodiu in tubul contort proximal E: reabsorbtiei tubulare distale crescute a sodiului Vezi raspuns 191. [M2210180] Care sunt formele de insuficienta cardiaca instalate in infarctul miocardic acut intins cu soc: (pag. 1422) A: insuficienta cardiaca retrograda B: insuficienta cardiaca cu debit crescut C: insuficienta cardiaca retrograda si anterograda D: insuficienta cardiaca anterograda E: insuficienta cardiaca acuta Vezi raspuns 192. [M2210181] Redistributia debitului cardiac, mecanism compensator in insuficienta

cardiaca cu debit scazut vizeaza: (pag. 1422) A: musculatura B: creierul C: rinichiul D: miocardul E: tegumentul Vezi raspuns 193. [M2210182] Redistributia debitului cardiac intr-o insuficienta cardiaca cu debit scazut poate fi responsabila de urmatoarele manifestari clinice: (pag. 1422) A: retentia hidrosalina si instalarea edemelor B: subfebrilitatea C: roseata si caldura tegumentelor D: oboseala musculara E: greata secundara insuficientei renale Vezi raspuns 194. [M2210183] Mecanismele neuroumorale adaptative din insuficienta cardiaca implica: (pag. 1422) A: scaderea eliberarii hormonului antidiuretic B: cresterea concentratiei circulante a angiotensinei II C: cresterea eliberarii hormonului antidiuretic D: scaderea concentratiei aldosteronului E: cresterea concentratiei de norepinefrina Vezi raspuns 195. [M2210184] Mecanismele adaptative neuroumorale din insuficienta cardiaca congestiva determina: (pag. 1422) A: scaderea rezistentei vasculare sistemice B: retinerea potasiului si magneziului C: cresterea rezistentei vasculare sistemice D: retentia hidrosalina E: eliminarea potasiului Vezi raspuns 196. [M2210185] Retentia hidrosalina si edemele masive instalate la bolnavii cu cardiopatie ischemica sunt consecinta: (pag. 1423) A: redistributiei debitului cardiac B: cresterii presiunii venoase sistemice C: reducerii perfuziei renale D: cresterii concentratiei de aldosteron E: scaderii concentratiei de renina-angiotensina Vezi raspuns 197. [M2210186] Bolnavii cu insuficienta cardiaca cronica congestiva netratati prezinta, indiferent de mecanismele implicate in retentia hidrosalina: (pag. 1423) A: scaderea fluidului interstitial B: cresterea volumului sanguin total C: cresterea cantitatii de sodiu din organism D: cresterea cantitatii de potasiu din organism E: cresterea fluidului interstitial Vezi raspuns 198. [M2210187] Ortopneea, ca expresie a insuficientei cardiace apare datorita: (pag. 1423) A: redsistributiei debitului cardiac la nivelul creierului B: cresterii presiunii hidrostatice in capilarul pulmonar C: redistributiei sangelui de la nivelul abdomenului si membrelor inferioare spre torace D: ascensionarii diafragmului in clinostatism E: redistribuirii sangelui in miocard

Vezi raspuns 199. [M2210188] Dispneea paroxistica (nocturna) NU se caracterizeaza prin: (pag. 1423) A: crize severe de dispnee persistenta in pozitie sezanda B: dispnee legata de decubit care dispare in pozitie sezanda C: tuse si wheezing persistente in pozitie sezanda D: tuse nocturna in clinostatism ameliorata de pozitia sezanda E: stare de anxietate Vezi raspuns 200. [M2210189] Care dintre formele de dispnee enumerate NU apartin insuficientei cardiace: (pag. 1423) A: respiratia apneustica B: respiratia Cheyne-Stokes C: ortopneea D: respiratia Kussmaul E: dispneea paroxistica nocturna Vezi raspuns 201. [M2210190] Care dintre simptomele de mai jos sunt nespecifice insuficientei cardiace: (pag. 1423) A: dispneea de effort B: dispneea de repaus C: anorexia si greata D: senzatia de plenitudine abdominala E: oboseala, slabiciunea Vezi raspuns 202. [M2210191] NU apartin insuficientei cardiace urmatoarele manifestari clinice: (pag. 1423) A: confuzia mentala B: insomnia C: nicturia D: artrita E: expectoratia muco-purulenta Vezi raspuns 203. [M2210192] Semnele obiective care releva cresterea presiunii venoase sistemice la bolnavii cu insuficienta cardiaca sunt: (pag. 1423) A: distensia venelor jugulare B: diminuarea pulsului periferic C: cresterea tensiunii arteriale diastolice D: pozitivarea refluxului hepatojugular E: bradicardia sinusala Vezi raspuns 204. [M2210193] Caracterele semiologice ale edemelor cardiace sunt: (pag. 1424) A: simetria la membrele inferioare B: dispozitia frecvent decliva C: asimetria la membrele inferioare D: dispozitia frecvent proximala E: predilectia pentru brate si fata Vezi raspuns 205. [M2210194] Hidrotoraxul din insuficienta cardiaca congestiva este prezent: (pag. 1424) A: mai frecvent in cavitatea pleurala dreapta B: mai frecvent in cavitatea pleurala stanga C: mai frecvent cand exista o presiune crescuta in ambele sisteme venoase (in venele sistemice si in venele pulmonare)

D: mai frecvent cand exista o hipertensiune arteriala sistemica E: mai frecvent in blocul atrio-ventricular complet Vezi raspuns 206. [M2210195] In insuficienta cardiaca ascita masiva este intilnita cel mai frecvent la bolnavii cu: (pag. 1424) A: valvulopatii tricuspidiene B: pericardita constrictiva C: cardiopatie ischemica D: cardiopatie hipertensiva E: valvulopatii mitrale Vezi raspuns 207. [M2210196] Substratul fiziopatologic al icterului instalat tardiv in evolutia insuficientei cardiace congestive este: (pag. 1424) A: staza hepatica prelungita B: alterarea functionala hepatica C: hipoxia hepatocitului D: hipertrofia lobulara centrala E: atrofia lobulara centrala Vezi raspuns 208. [M2210197] Cauzele casexiei cardiace din insuficienta cardiaca cronica severa sunt: (pag. 1424) A: cresterea ratei metabolismului B: scaderea concentratiei sanguine a factorului de necroza tumorala C: tulburarea absorbtiei intestinale datorata congestiei venelor intestinale D: cresterea concentratiei sanguine a factorului de necroza tumorala E: scaderea ratei metabolismului Vezi raspuns 209. [M2210198] Semnele urinare din insuficienta cardiaca cronica congestiva sunt: (pag. 1423) A: nicturia B: poliuria C: oliguria D: albuminuria E: conce ntratia urinara scazuta de sodiu Vezi raspuns 210. [M2210199] Semnele radiologice din insuficienta cardiaca sunt: (pag. 1424) A: distensia venelor pulmonare B: distensia arterelor pulmonare C: redistributia spre baze a circulatiei venoase pulmonare D: redistributia spre varfuri a circulatiei venoase pulmonare E: prezenta lichidului pleural Vezi raspuns 211. [M2210200] Care dintre criteriile Framingham de mai jos NU sunt majore pentru diagnosticarea insuficientei cardiace congestive: (pag. 1424) A: dispneea de effort B: dispneea paroxistica nocturna C: tusea nocrturna D: edemele periferice E: prezenta refluxului hepatojugular Vezi raspuns 212. [M2210201] Criteriile majore (Framingham) pentru diagnosticarea insuficientei cardiace

congestive sunt: (pag. 1424) A: cresterea presiunii venoase peste 16 cm H2O B: presiune venoasa crescuta peste 8 cm H2O C: edemul pulmonar acut D: hepatomegalia E: tahicardia > sau = 120 batai/min Vezi raspuns 213. [M2210202] Criteriile minore (Framingham) pentru diagnosticarea insuficientei cardiace congestive sunt: (pag. 1424) A: edemele periferice B: dilatarea venelor gatului C: hepatomegalia D: ralurile crepitante E: tahicardia > sau = 120 batai/min Vezi raspuns 214. [M2210203] Clasele de medicamente utile in tratamentul insuficientei cardiace congestive cronice sunt: (pag. 1425) A: blocantele canalelor de calciu B: metilxantinele C: glicozizii digitalici D: inhibitorii enzimei de conversie E: diureticele Vezi raspuns 215. [M2210204] Reducerea lucrului mecanic al inimii la bolnavii cu insuficienta cardiaca congestiva se obtine prin: (pag. 1425) A: reducerea activitatii fizice B: administrarea metilxantinelor C: administrarea vasodilatatoarelor D: scaderea ponderala la obezi E: odihna intermitenta in timpul zilei Vezi raspuns 216. [M2210205] Controlul excesului de fluide la bolnavii cu insuficienta cardiaca se obtine prin: (pag. 1425) A: reducerea capitalului de sodiu al organismului B: reducerea capitalului de potasiu al organismului C: cresterea excretiei urinare a sodiului D: reducerea sodiului din alimentatie E: reducerea aportului de potasiu din alimentatie Vezi raspuns 217. [M2210206] Regimul alimentar hiposodat recomandat in insuficienta cardiaca presupune: (pag. 1426) A: excluderea alimentelor cu continut mare de sare B: adaugarea de sare in alimente in timpul meselor C: evitarea adausului de sare in timpul prepararii alimentelor D: reducerea aportului zilnic de sare din alimentatie la 6-10 grame clorura de sodiu E: evitarea adaugarii de sare in alimente in timpul meselor Vezi raspuns 218. [M2210207] Mecanismele de actiune ale diureticelor de ,,ansa" constau in: (pag. 1426) A: inhibitia reversibila a reabsorbtiei de sodiu in portiunea ascendenta a ansei Henle B: inhibitia competitiva a aldosteronului in jumatatea distala a tubului contort C: inhibitia reversibila a reabsorbtiei potasiului in portiunea ascendenta a ansei Henle D: inhibitia reversibila a reabsorbtiei clorului in portiunea ascendenta a ansei Henle E: retentia de potasiu

Vezi raspuns 219. [M2210208] Contraindicatiile tratamentului cu antagonisti ai aldosteronului sunt: (pag. 1427) A: insuficienta cardiaca B: insuficienta renala C: hiponatriemia D: hipernatremia E: hiperkalemia Vezi raspuns 220. [M2210209] Care dintre vasodilatatoarele enumerate utilizate in tratamentul insuficientei cardiace actioneaza aproape numai la nivelul venelor: (pag. 1428) A: prazosinul B: hidralazina C: minoxidilul D: nitroglicerina E: isosorbiddinitratul Vezi raspuns 221. [M2210210] Categoriile de bolnavi predispusi la intoxicatie digitalica sunt: (pag. 1429) A: varstnicii B: hipopotasemicii C: hipoxicii D: hipercalcemicii E: hipertiroidienii Vezi raspuns 222. [M2210211] Riscul de intoxicatie digitalica creste la pacientii tratati cu: (pag. 1429) A: amiodarona B: spironolactona C: propafenona D: miofilin E: verapamil Vezi raspuns 223. [M2210212] Care sunt aminele simpaticomimetice cele mai eficiente in tratamentul insuficientei cardiace refractare cu o componenta reversibila: (pag. 1430) A: isoprenalina B: milrinona C: amrinona D: dopamina E: dobutamina Vezi raspuns 224. [M2210213] Tratamentul hiponatriemiei, manifestare tardiva a insuficientei cardiace refractare se face cu: (pag. 1431) A: diuretice de ansa in doze mari B: simpaticomimetice (dopamina si dobutamina) C: tiazidice D: restrictia ingestiei de apa E: intreruperea temporara a tratamentului cu diuretice Vezi raspuns 225. [M2210214] Morfina administrata in edemul pulmonar acut determina: (pag. 1431) A: reducerea vasoconstrictiei adrenergice arteriolare B: reducerea vasoconstrictiei adrenergice venoase C: reducerea anxietatii D: cresterea vasoconstrictiei capilarelor pulmonare

E: cresterea vasoconstrictiei adrenergice venoase Vezi raspuns 226. [M2210215] Care sunt masurile de urgenta in edemul pulmonar acut: (pag. 1431) A: pozitia clinostatica B: administrarea de oxigen 100% C: administrarea intravenoasa repetata de morfina D: administrarea intravenoasa repetata de naloxon E: administrarea intravenoasa de furosemid Vezi raspuns 227. [M2210216] Factori de prognostic nefavorabili in insuficienta cardiaca: (pag. 1432) A: fractia de ejectie de aproximativ 50% B: concentratia sanguina a sodiului mai mica de 133 mEq/l C: fractia de ejectie mai mica de 25% D: extrasistolele supraventriculare frecvente la monitorizarea Holter E: concentratia sanguina a potasiului mai mica de 3 mEq/l Vezi raspuns 228. [M2310217] Intre criteriile Framingham majore pentru diagnosticul insuficientei cardiace sunt incluse: (pag. 1424) A: Tusea nocturna B: Dispneea paroxistica nocturna C: Dispneea de efort D: Edemul pulmonar acut E: Presiunea venoasa crescuta (peste 16 cm H2O) Vezi raspuns 229. [M2310218] Care din masurile de mai jos diminua riscul de embolie pulmonara in insuficienta cardiaca congestiva? (pag. 1425) A: Repausul absolut la pat B: Miscarile active ale membrelor inferioare C: Tratamentul anticoagulant D: Administrarea de diuretice E: Ciorapii elastici Vezi raspuns 230. [M2310219] Indicati care din urmatorii factori sunt asociati cu un prognostic nefavorabil al insuficientei cardiace: (pag. 1432) A: Cresterea absorbtiei maximale de oxigen B: Fractia de ejectie mult scazuta (sub 25 %) C: Scaderea concentratiei sanguine a potasiului (sub 4,5 mEq/l) D: Scaderea concentratiei de norepinefrina E: Extrasistole ventriculare frecvente la monitorizarea Holter Vezi raspuns 231. [M2310220] Tratamentul hiponatremiei din insuficienta cardiaca refractara presupune urmatoarele masuri: (pag. 1431) A: Ameliorarea statusului cardiovascular, in masura posibilului B: Cresterea dozelor de diuretice de ansa C: Intreruperea temporara a terapiei cu diuretice D: O ingestie marita de apa E: Administrarea de solutii saline hipertone Vezi raspuns 232. [M2310221] Glicozidele digitalice produc: (pag. 1429) A: Cuplarea excitatiei cu contractia la nivelul membranei si intracelular B: Inhibarea transportului de calciu prin membrana fibrelor miocardice C: Cresterea continutului de calciu din miocite

D: Scaderea automatismului ventricular E: Prelungirea perioadei refractare efective a nodului atrioventricular Vezi raspuns 233. [M2310222] Toleranta pacientilor la digitala, cu risc de efecte toxice, poate fi redusa de: (pag. 1429) A: Varsta inaintata B: Hipoxie C: Insuficienta renala D: Hipocalcemie E: Hipermagnezemie Vezi raspuns 234. [M2310223] Managementul disfunctiei diastolice miocardice presupune: (pag. 1430) A: Restabilirea contractiei atriale si mentinerea sincroniei atrio-ventriculare B: Ameliorarea ischemiei miocardice C: Imbunatatirea relaxarii ventriculare D: Stimularea simpatoadrenergica cu dopamina E: Corectarea bradiaritmiilor prin implantare de pacemakeri Vezi raspuns 235. [M2310224] In intoxicatia digitalica, administrarea de potasiu: (pag. 1429) A: Este tratamentul de electie al blocului atrioventricular total B: Se face numai pe cale orala C: Se asociaza cu intreruperea tratamentului digitalic D: Este contraindicata la pacientii cu insuficienta renala acuta si hiperpotasemie E: Este obligatorie, indiferent de valorile potasemiei Vezi raspuns 236. [M2310225] Blocarea terapeutica a sistemului renina angiotensina aldosteron se obtine cu ajutorul urmatoarelor medicamente: (pag. 1419) A: Digoxin B: Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei C: Diuretice de ansa D: Blocante ale receptorilor angiotensinei II E: Antagonisti ai aldosteronului Vezi raspuns 237. [M2310226] Prototipul insuficientei cardiace acute este reprezentat de un pacient care, plecand de la o stare generala buna, dezvolta: (pag. 1421) A: Un infarct miocardic intins B: O ruptura a unei valve C: O cardiomiopatie dilatativa D: O stenoza aortica valvulara E: O cardiomiopatie restrictiva Vezi raspuns 238. [M2310227] Care dintre organele corpului, enumerate mai jos, primesc, in cazul insuficientei cardiace, un flux sanguin in mod preferential, prin redistributia debitului cardiac? (pag. 1422) A: Rinichiul B: Tegumentele C: Creierul D: Musculatura scheletica E: Miocardul Vezi raspuns 239. [M2310228] Mecanismele adaptative neuroumorale din insuficienta cardiaca pot genera urmatoarele consecinte: (pag. 1422)

A: Retentia hidrosalina B: Eliminarea sodiului C: Eliminarea potasiului D: Cresterea rezistentei vasculare periferice E: Scaderea presiunii venoase sistemice Vezi raspuns 240. [M2310229] Casexia din insuficienta cardiaca cronica severa se produce prin: (pag. 1424) A: Cresterea ratei catabolismului B: Tulburarea absorbtiei intestinale C: Tulburari metabolice si hidroelectrolitice secundare administrarii cronice de diuretice D: Cresterea nivelului plasmatic al factorului de necroza tumorala E: Scaderea sintezei proteinelor si pierderea de proteine prin urina Vezi raspuns 241. [M2510230] Factorii precipitanti ai insuficientei cardiace sunt: (pag. 1420) A: scaderea aportului alimentar de sodiu B: infectiile C: anemia D: aritmiile E: transfuziile de snge Vezi raspuns 242. [M2510231] n care din urmatoarele afectiuni se poate instala o insuficienta cardiaca acuta: (pag. 1421) A: defectul septal interatrial B: ruptura unei valve cardiace C: cardiomiopatia dilatativa D: infarctul miocardic acut ntins E: pericardita cronicaconstrictiva Vezi raspuns 243. [M2510232] Redistribuirea debitului cardiac scazut ca mecanism compensator n insuficienta cardiaca asigura un aport de oxigen normal sau aproape normal la urmatoarele organe: (pag. 1422) A: creier B: viscere abdominale C: miocard D: musculaturascheletica E: tegument Vezi raspuns 244. [M2510233] Insuficienta cardiaca congestiva este caracterizata de o serie de mecanisme adaptative neuroumorale printre care: (pag. 1422) A: activarea sistemului nervos adrenergic B: activarea sistemului renina-angiotensina-aldosteron C: producerea de substante vasodilatatoare (bradikinina, prostaglandine) D: cresterea eliberarii de hormoni tiroidieni E: cresterea eliberarii de hormon antidiuretic Vezi raspuns 245. [M2510234] Edemele periferice, hepatomegalia de stazasi distensia venoasa sistemica pot apare tardiv in insuficienta cardiaca determinata de o valvulopatie aortica veche datorita urmatoarelor mecanisme: (pag. 1422) A: instalarii hipertensiunii pulmonare B: cresterii gradientului arterio-venos al oxigenului C: cresterii rezistentei de umplere ventriculara D: modificarilor biochimice (depletia de norepinefrinasi alterarea activitatii ATP-azei

miozinei) E: retentiei de apasi sare Vezi raspuns 246. [M2510235] Edemul pulmonar acut ca manifestare clinica a insuficientei cardiace prezinta urmatoarele semne si simptome: (pag. 1423-24) A: febra B: junghi toracic C: dispnee intensa D: expectoratie purulenta E: raluri n ambele cmpuri pulmonare Vezi raspuns 247. [M2510248] n tratamentul insuficientei cardiace refractare pot fi utile: (pag. 1431) A: Nitroprusiatul de sodiu B: Tosilatul de bretiliu C: Dobutamina D: Amrinona E: Metoprololul Vezi raspuns 248. [M2510249] Pacientii cu insuficienta cardiacasi urmatorii factori de risc aditionali ar trebuii sa primeasca tratament anticoagulant: (pag. 1430) A: hipertensiune arteriala B: fibrilatie atriala C: trombozavenoasa D: embolie pulmonarasau sistemica E: infectii pulmonare Vezi raspuns 249. [M2610077] Criteriile minore Farmingham pentru diagnosticul IC congestive NU includ (pag. 1424) A: Edeme periferice B: Dispnee de effort C: Hepatomegalie D: Presiune venoasa crescuta > de 16 cm H2O E: Reflux hepatojugular Vezi raspuns 250. [M2610250] IC cu debit cardiac crescut apare n urmatoarele conditii: (pag. 1421) A: Cardiomiopatii restrictive B: Fistule arterio venoase C: Hipertiroidism D: Cardiomiopatii dilatative E: Boala Paget Vezi raspuns 251. [M2610251] Dispneea paroxistica nocturna are drept cauze: (pag. 1423) A: Cresterea ntoarcerii venoase periferice B: Depresia centrului respirator n cursul somnului C: Cresterea presiunii partiale a oxigenului arterial D: Reducerea stimularii adrenergice a miocardului E: Wheezing secundar bronhospasmului Vezi raspuns 252. [M2610252] Respiratia Cheyne Stokes din IC prezinta urmatoarele mecanisme si manifestari: (pag. 1423) A: Este o respiratie periodicasau ciclica B: Creste sensibilitatea centrului respirator la presiunea partiala a CO2 din sngele arterial

C: Apare frecvent la pacientii cu AS cerebrala D: Este favorizatade alungirea timpului de circulatie plamn creier E: Perioadele de hiperventilatie si hipocapnie sunt urmate de apnee Vezi raspuns 253. [M2610253] Criteriile majore (pag. 1424) A: Dispneea paroxistica nocturna B: Ralurile de staza pulmonara C: Tuse nocturna D: Pleurezie E: Galopul protodiastolic (zgomot III) Vezi raspuns 254. [M2610254] Spironolactona n terapia IC: (pag. 1427) A: Actioneaza printr un mecanism de inhibitie competitivaa aldosteronului B: Induc o diureza bogatan sodiu C: Produc retentie de potasiu D: Actioneaza numai n prezenta concentratiilor serice crescute aldosteron E: Efectul maxim apare la 24 h de la administrare Vezi raspuns 255. [M2610255] Activarea neurohormonala n IC induce cresterea postsarcinii prin urmatoarele mecanisme: (pag. 1427) A: Actiunea simpatoadrenergica B: Cresterea catecolaminelor circulante C: Scaderea nivelului sanguin al hormonului antidiuretic D: Actiunea sistemului renina angiotensina-aldosteron E: Blocarea angiotensinei II Vezi raspuns 256. [M2610256] Digoxinul n tratamentul insuficientei cardiace: (pag. 1428-1429) A: Creste rata de supravietuire B: Este indicat la bolnavii cu IC si FA C: Amelioreazacalitatea vietii bolnavilor D: Scade perioada refractara efectiva a nodului AV E: Creste activitatea vagala Vezi raspuns 257. [M2610257] In tratamentul IC, dobutamina administrata in doze renale: (pag. 1430) A: Actioneaza asupra receptorilor dopaminergici B: Are efect inotrop pozitiv C: Scade rezistenta vasculara periferica D: Actioneaza asupra receptorilor beta1 si beta2 E: Actioneaza asupra receptrorilor alfa Vezi raspuns 258. [M2610258] n tratamentul aritmiilor din IC, sunt recomandate urmatoarele droguri: (pag. 1430) A: Chinidina B: Flecainida C: Procainamida D: Amiodarona E: Betablocantele Vezi raspuns 259. [M2710259] In insuficienta cardiaca hiponatremia de dilutie apare (pag. 1422) A: de la debut B: la pacientii cu insuficienta cardiaca severa C: prin cresterea eliberarii hormonului atrial natriuretic

D: prin cresterea activitatii axului renina-angiotensina-aldosteron E: prin terapie agresiva cu diuretice de ansa Vezi raspuns 260. [M2710260] Urmatoarele boli pot determina disfunctie diastolica ventriculara (pag. 1421) A: ischemia miocardica acuta B: cardiomiopatia hipertensiva C: cardiomiopatia hipertrofica obstructiva D: cardiomiopatia restrictiva E: pericardita constrictiva Vezi raspuns 261. [M2710261] Criteriile majore ale diagnosticului insuficientei cardiace includ: (pag. 1424) A: edemele periferice B: dispneea de effort C: dispneea paroxistica nocturna D: galopul ventricular E: cardiomegalie Vezi raspuns 262. [M2710262] In insuficienta cardiaca ralurile pulmonare pot fi: (pag. 1424) A: absente B: crepitante C: ronflante D: sibilante E: nici o varianta din cele prezentate mai sus Vezi raspuns 263. [M2710263] In tratamentul insuficientei cardiace spironolactona: (pag. 1427) A: competitioneaza hiperaldosteronismul secundar B: actioneaza pe receptori aldosteronici al nivelul tubului contort distal si colector C: are efect diuretic maxim din primele 24 ore D: are efect diuretic amplificat de asocierea cu diureticele de ansa E: poate avea ca efecte secundare hipoKemia si ginecomastia Vezi raspuns 264. [M2810264] La aparitia edemelor din insuficienta cardiaca contribuie: (pag. 1422) A: stimularea sistemului renina-angiotensina-aldosteron B: cresterea eliberarii hormonului antidiuretic C: scaderea capacitatii rinichiului de a excreta apa D: cresterea presiunii venoase E: cresterea hormonului natriuretic atrial Vezi raspuns 265. [M2810265] Tratamentul disfunctiei diastolice a ventriculului stang se face prin: (pag. 1430) A: cresterea contractilitatii miocardului B: prevenirea tahicardiei C: tratarea si prevenirea ischemiei miocardice D: prevenirea fibrozei si promovarea regresiei fibrozei E: imbunatatirea relaxarii ventriculare Vezi raspuns 266. [M2810266] Administrarea gradata de beta-blocante(metoprolol,carvedilol,bucindolol)in insuficienta cardiaca: (pag. 1430) A: este contraindicata B: nu aduce beneficii C: amelioreaza simptomele de inuficienta cardiaca

D: imbunatateste toleranta la efort E: intarzie evolutia insuficientei cardiace Vezi raspuns 267. [M2810267] Morfina administrata in edemul pulmonar acut cardiogen: (pag. 1431) A: reduce anxietatea B: scade vasoconstrictia adrenergica C: in doze mari poate produce depresie respiratorie D: se foloseste in doze de 2 pana la 5 mg E: este contraindicata Vezi raspuns 268. [M2810268] Intre mecanismele patogenetice ale insuficientei cardiace congestive se includ: (pag. 1422) A: Activarea sistemului nervos parasimpatic B: Scaderea secretiei de peptide natriuretice atriale C: Activarea sistemului renina angiotensina aldosteron D: Hipersecretia de hormon antidiuretic E: Scaderea nivelului plasmatic al noradrenalinei Vezi raspuns 269. [M2810269] Redistribuirea debitului cardiac scazut ca mecanism compensator in insuficienta cardiaca are drept scop asigurarea necesarului de oxigen la urmatoarele organe vitale: (pag. 1422) A: tegument B: musculatura scheletica C: miocard D: viscere abdominale E: creier Vezi raspuns 270. [M2810270] Insuficienta cardiaca congestiva este caracterizata de o serie de mecanisme adaptative neuroumorale printre care: (pag. 1422) A: activarea sistemului nervos adrenergic B: activarea sistemului renina-angiotensina-aldosteron C: producerea de substante vasodilatatoare (bradikinina, prostaglandine) D: cresterea eliberarii de hormoni tiroidieni E: cresterea eliberarii de hormon antidiuretic Vezi raspuns 271. [M2810271] Respiratia Cheyne -Stockes din IC prezinta urmatoarele mecanisme si manifestari: (pag. 1423) A: Este o respiratie periodica sau ciclica B: Creste sensibilitatea centrului respirator la presiunea partiala a CO2 din sangele arterial C: A pare frecvent la pacientii cu AS cerebrala D: Este favorizata de alungirea timpului de circulatie plaman -creier E: Perioadele de hiperventilatie si hipocapnie sunt urmate de apnee Vezi raspuns 272. [M2810272] Care medicamente produc cresterea concentratiei plasmatice a digitalei? () A: Chinidina B: Captopril C: Verapamil D: Amiodarona E: Propafenona Vezi raspuns 273. [M2810273] Icterul este produs prin urmatoarele mecanisme patogene: (1424) A: alterarea functiei hepatice

B: hipoxia hepatocitului C: obstructie biliara extrahepatica D: atrofie lobulara centrala E: staza hepatica prelungita Vezi raspuns 274. [M2810274] Care sunt mecanismele fiziopatogenice prin care se produce alcaloza metabolica induca de administrarea de clorotiazida? (1426) A: secretia crescuta de H B: scaderea reabsorbtiei de HCO3 C: substituent pentru depozitele intracelulare reduse de potasiu D: secretie scazuta de H E: cresterea reabsorbtiei de HCO3 Vezi raspuns 275. [M2810275] Care afirmatii privind metolazona sunt adevarate (1426) A: este un derivat de quinetazona B: nu actioneaza la acelasi nivel ca si tiazidele C: potenta este similara tiazidelor D: actioneaza la acelasi nivel ca si tiazidele E: nu este eficienta in insuficienta renala moderata Vezi raspuns 276. [M2810276] Care dintre urmatoarele vasodilatatoare sunt considerate " echilibrate"? (1428) A: inhibitorii enzimei de conversie B: nitroglicerina C: minoxidilul D: nitroprusiatul de sodiu E: prazosinul Vezi raspuns 277. [M2810277] Efectele administrarii digitalice asupre cordului sunt urmatoarele: (1429) A: cresterea automatismului B: scade activitatea ectopica C: viteza de coducere a influxului este accelerata D: efect vagal crescut E: prelungesc perioada refractara efectiva a NAV Vezi raspuns 278. [M2810278] Digitala este mult mai benefica in urmatoarele situatii: (1429) A: boala cardiaca ischemica cronica B: cardiomiopatii C: stenoza mitrala D: HTA E: boli valvulare sau congenitale cardiace Vezi raspuns 279. [M2810279] Tratamentul intoxicatiei digitalice consta in: (1429) A: administrarea de K B: intreruperea digitalei C: xilina D: amiodarona E: b-blocante Vezi raspuns 280. [M2810281] Administrarea gradata a beta-blocantilor in IC prezinta urmatoarele efecte: (1430) A: nrautatesc simptomele de IC

B: imbunatatesc functia VS C: inrautatesc toleranta la efort D: intensifica IC E: intarzie evolutia IC la pacientii cu IC moderat severe (II si III) Vezi raspuns 281. [M2810284] Pot intra in categoria criteriilor majore Framingham utile in diagnosticul insuficientei cardiace: () A: scaderea in greutate >= 4,5 kg pe parcursul a 5 zile de tratament; B: hepatomegalie; C: edem pulmonar acut; D: edeme periferice; E: dispnee paroxistica nocturna. Vezi raspuns 282. [M2810285] Rx. Toracic in insuficienta cardiaca poate decela: () A: redistributia spre varf a circulatiei venoase; B: plaman hiperclar unilateral; C: distensia venelor pulmonare; D: hiperinflatie, bule; E: dilatatia cordului. Vezi raspuns 283. [M2810286] Actiunea urmatorelor diuretice economisitoare de potasiu, utilizate in insuficienta cardiaca, nu depinde de existenta aldosteronului: () A: spironolactona; B: furosemidul; C: triamteren; D: aldactona; E: amilorid. Vezi raspuns 284. [M2810287] Insuficienta cardiaca cu debit scazut apare secundar in urma: (1421) A: Bolilor percardului B: Bolilor cardiace ischemice C: Hipertensiunii D: Bolii Paget E: Fistulei arteriovenoase Vezi raspuns 285. [M2810288] Reprezinta factori de prognostic nefavorabil in insuficienta cardiaca: () A: fractia de ejectie sub 25% B: clasa functionala I - II NYHA C: aritmia extrasistolica ventriculara clasa III - IV LOWN D: kaliemia intre 3,5 - 5 mEq/l E: natremia sub 130 mEq/l Vezi raspuns 286. [M2810289] In insuficeinta cardiaca prognosticul este nefavorabil cand: ((pag 1432)) A: scaderea % de norepinefrina B: reducerea absorbtiei maximale de O2 (<15 ml/kg/min) C: scaderea % sangvine a Na (< 136 mEq/l) D: scaderea % sangvine a K ( < 5 mEq/l) E: cresterea peptidului natriuretic circulant Vezi raspuns 287. [M2810290] Reprezinta factori precipitanti in insuficienta cardiaca: () A: infarctul miocardic acut B: infectiile pulmonare

C: tromboflebita superficiala D: endocardita infectioasa E: tratamentul cu diuretice tiazidice in conditiile unei rate de filtrare glomerulara normala Vezi raspuns 288. [M281091] Revarsatul pleural din insuficienta cardiaca: () A: apare prin trecerea in exces a lichidului din interstitiul pumonar prin pleura viscerala B: are caractere de transsudat C: poate fi bilateral D: tratamentul diuretic modifica caracterele biochimice ale lichidului E: se datoreaza concentratiei scazute a albuminei in sange Vezi raspuns 289. [M281092] In insuficienta cardiaca cronica, redistributia debitului cardiac se face preferential catre: () A: rinichi B: cord C: creier D: tegumente E: musculatura scheletica Vezi raspuns 290. [momo3542] Limitele vasodilatatoarelor in insuficienta cadiaca sunt: (pag 1428) A: insuficienta cardiaca acuta din infarctul de miocard B: dilatatia cardiaca marcata C: insuficienta valvulara D: in scaderea postsarcinii E: insuficienta cardiaca diastolica Vezi raspuns

1D 2A 3D 4B 5B 6D 7A 8C 9C 10 D 11 D 12 C 13 D 14 D 15 C 16 D 17 C 18 E 19 A 20 A 21 B

23 C 24 C 25 E 26 A 27 E 28 D 29 D 30 D 31 C 32 B 33 D 34 A 35 D 36 D 37 B 38 A 39 A 40 C 41 D 42 E 43 A

45 C 46 B 47 B 48 A 49 A 50 B 51 B 52 D 53 D 54 A 55 A 56 B 57 B 58 D 59 E 60 C 61 D 62 C 63 C 64 C 65 A

67 C 68 C 69 B 70 D 71 D 72 B 73 A 74 E 75 D 76 D 77 D 78 C 79 C 80 B 81 D 82 E 83 C 84 D 85 C 86 C 87 E

89 B 90 ACD 91 ACD 92 ABCD 93 AD 94 AE 95 BC 96 ACD 97 ACE 98 BD 99 ABDE 100 ABCE 101 ACDE 102 ABE 103 ADE 104 AD 105 ABE 106 AD 107 DE 108 BCE 109 ABDE

111 CD 112 ACD 113 ABC 114 ABCD 115 BCDE 116 ABE 117 ACE 118 ACD 119 ACE 120 DE 121 ADE 122 CD 123 ABCD 124 AB 125 AE 126 AC 127 BCD 128 BD 129 ABD 130 BCE 131 AE

133 ACDE 134 BE 135 AB 136 ABCE 137 CE 138 BC 139 ABE 140 CDE 141 ABCE 142 AC 143 ACD 144 ACD 145 ABCE 146 BCD 147 ACDE 148 ABE 149 ABC 150 ABD 151 AE 152 BD 153 DE

22 B 155 CDE 156 DE 157 CDE 158 AD 159 CDE 160 AD 161 BC 162 ABD 163 ABD 164 ACE 165 BDE 166 AD 167 ABD 168 BCE 169 BDE 170 BD 171 CDE 172 AE 173 ACDE 174 ACD

44 A 175 CDE 176 ADE 177 ABE 178 ADE 179 AB 180 BD 181 BCE 182 CD 183 CDE 184 BDE 185 BCE 186 BCD 187 ABC 188 ACD 189 AC 190 CDE 191 ACDE 192 BD 193 ABD 194 BCE

66 B 195 CDE 196 ACD 197 BCE 198 BCD 199 BD 200 AD 201 CDE 202 DE 203 AD 204 AB 205 AC 206 AB 207 ABCE 208 ACD 209 ACDE 210 ADE 211 ACD 212 AC 213 ACE 214 CDE

88 B 215 ACDE 216 ACD 217 ACE 218 ACD 219 BCE 220 DE 221 ABCD 222 ABCE 223 DE 224 BDE 225 ABC 226 BCE 227 BCE 228 BDE 229 BCE 230 BE 231 AC 232 ACE 233 ABC 234 ABC

110 ABC 235 CD 236 BDE 237 AB 238 CE 239 ACD 240 ABD 241 BCDE 242 BD 243 AC 244 ABE 245 ADE 246 CE 247 ACD 248 BCD 249 DE 250 BCE 251 ABDE 252 ACDE 253 ABE 254 ABC

132 ABC 255 ABD 256 BCE 257 AC 258 DE 259 BCE 260 ABCD 261 CDE 262 ABCD 263 ABD 264 ABCD 265 BCDE 266 CDE 267 ABCD 268 CD 269 CE 270 ABE 271 ACDE 272 ACDE 273 ABDE 274 ACE

154 BC 275 ACD 276 ADE 277 ADE 278 ADE 279 ABCE 280 BE 281 ACE 282 ACE 283 CE 284 ABC 285 AC 286 BE 287 ABD 288 ABC 289 BC 290 ABCE