Sunteți pe pagina 1din 61

Insuficienta renala

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [CSIR001] Cilindrii leucocitari si granulosi nepigmentati intr-un examen sumar de urina se intalnesc in: () A: leziuni glomerulare; B: nefrita interstitiala; C: boli renale cronice; D: nefrita tubulointerstitiala acuta; E: ateroembolia. Vezi raspuns 2. [DrZoom43] sindromul hepatorenal () A: este o forma usoara de IRA B: apare numai in contextul cirozei hepatice C: este o forma de azotemie renala intrinseca D: apare prin cresterea relativa a rezistentei in sistemul vascular renal E: se instaleaza intotdeauna brusc Vezi raspuns 3. [DrZoom45] Hipovolemia induce raspunsuri prin urmatoarele, cu o EXCEPTIE: () A: sistemul nervos simpatic B: noradrenalina C: histamina D: sistemul renina-angiotensina-aldosteron E: AVP Vezi raspuns 4. [DrZoom47] Azotemia din sindr. hepatorenal poate fi precipitata de urmatoarele, cu o EXCEPTIE: () A: administrarea exagerata de diuretice B: administrarea exagerata a vasodilatatoarelor C: administrarea exagerata a inhibitorilor de ciclooxigenaza D: administrarea exagerata de transfuzii de sange E: paracenteza Vezi raspuns 5. [DrZoom48] Sunt toxine exogene, care pot produce necroza tubulara acuta, urmatoarele cu o EXCEPTIE: () A: acetaminofen (paracetamol) B: aminoglicozide C: cisplatin D: acid uric E: ciclosporina Vezi raspuns 6. [DrZoom50] Care din urmatoarele toxice determina IRA atat prin vasoconstr. intrarenala cat si prin toxicitate directa asupra epiteliului tub. proximal: (1660) A: acetaminofen B: subst. de radiocontrast C: cisplatin D: ciclosporina E: amfotericina B Vezi raspuns 7. [IR10002] Urmatoarea afectiune este factor de sensibilizare in cresterea ureei, azotului si creatininei sanguine ,in cadrul nefropatiei datorata substantelor de constrast : () A: Infarctul miocardic acut B: Sponilita anchiolzanta C: Hemoragia postpartum

D: Mielomul multiplu E: Guta Vezi raspuns 8. [IR10004] Perturbarile echilibrului potasiului ,in cadrul IRC, sunt responsabile de simptomele clinice ,la o rata a RFG de : () A: 6 ml/min B: 22 ml/min C: 12 ml/min D: 15 ml/min E: 44 ml/min Vezi raspuns 9. [M0000005] Aportul de proteine la pacientii dializati cronic este: () A: 0,8 g/kg/zi B: 0,5 g/kg/zi C: 1,6 g/kg/zi D: 2,0 g/kg/zi E: 1,3 g/kg/zi Vezi raspuns 10. [M1251000] Leziunile renale induse de acetaminofen pot fi limitate prin administrarea in primele 24 de ore de: (pag 1664) A: Allopurinol B: Vitamina C C: N-acetil-cisteina D: Etanol E: Metothrexat Vezi raspuns

11. [M1251001] Sindromul hepatorenal este o: (pag. 1658) A: forma de insuficienta renala cronica consecutiva cirozei hepatice B: forma de insuficienta renala acuta prin necroza tubulara acuta C: forma de insuficienta renala acuta prerenala D: intoxicatie cu o substanta nefro-si hepatotoxica E: glomerulonefrita la pacienti cu hepatita acuta Vezi raspuns 12. [M1251002] Care dintre urmatoarele medicamente poate produce nefropatie acuta toxica (necroza tubulara acuta): (pag. 1660) A: digoxinul B: aminoglicozidele C: anticalcicele D: diureticele E: preparatele de vitamina D Vezi raspuns 13. [M1251003] Sub raport anatomopatologic, leziunea principala din insuficienta renala acuta ischemica/toxica este: (pag. 1660) A: proliferarea extracapilara glomerulara B: proliferarea tubulara C: vasculita D: necroza tubulara acuta E: infiltratul leucocitar in ansele glomerulare Vezi raspuns 14. [M1251004] Urmatoarele anomalii se pot imbunatatii dau nu (progresand) cu un program optim al terapiei cu dializa si al tratamentului asociat: () A: hemoragia gastrointestinala B: halena uremica C: gastroenterita

D: echimozele E: asterixisul Vezi raspuns 15. [M1251006] In cadrul insuficientei renale cronice de obicei nu necesita tratament,cu exceptia: () A: hiperuricemia necomplicata B: hipermagneziemia C: hiperamilazemia D: hipertrigliceridemia E: hiperkalemia Vezi raspuns 16. [M1251007] In cadrul insuficientei renale cronice sunt neobisnuite urmatoarele tulburari ,cu exceptia: () A: cetozei B: hiperkalemiei si hiperglicemiei usoare C: hiperkalemiei si hiperglicemiei severe D: neutrofiliei severe E: hemocromatozei si hemosiderozei Vezi raspuns 17. [M1251008] La pacientii cu insuficienta renala cronica pot aparea: (pag.1669 tabel) A: hemocromatoza-anomalie dermatologica obisnuita,mai ales la pacientii cu dializa B: tulburari endocrino-metabolice precum hiperplazia celulelor germinale C: tulburari dermatologice precum hipotermia uremica D: tulburari metabolice-endocrine precum scaderea nivelului Lp(a) E: tulburari dermatologice datorate hiperparatiroidismului secundar(scaderea turgorului tegumentar) Vezi raspuns 18. [M1251009] La pacientii cu insuficienta renala cronica, in cadrul anomaliilor dermatologice nu este inclusa: (1669 tabel 1673) A: hemocromatoza B: scaderea turgorului tegumentelor C: hipotermia uremica D: mucoasa uscata din cauza tendintei la febra inalta din uremie E: hemosideroza Vezi raspuns 19. [M1252001] In insuficienta renala cronica leziunile renale sunt: (pag. 1667) A: deseori reversibile ducand la recastigarea functiei renale B: deseori ireversibile, conducand la distructia progresiva a masei nefronilor C: totdeauna vasculare D: totdeauna tubulare E: unilaterale Vezi raspuns 20. [M1252002] Termenul de uremie desemneaza in general: (pag. 1667) A: concentratia ureei in plasma B: concentratia ureei in sange C: tabloul clinic care corespunde cresterii ureei in sange D: sindromul clinic care rezulta din pierderea marcata a functiei renale E: cresterea acidului uric in sange Vezi raspuns 21. [M1252003] Caracteristica obisnuita a insuficientei renale cronice este: (pag. 1669) A: anuria B: semne si simptome de uremie instalate precoce C: reducerea dimensiunilor rinichilor la ecografie, radiografie renala pe gol D: cresterea dimensiunilor rinichilor E: poliglobulie Vezi raspuns 22. [M1252004] Hipertensiunea arteriala la pacientii cu insuficienta renala cronica-uremie are drept cauza

principala: (pag. 1671) A: hipertensiunea arteriala maligna B: supraincarcarea lichidiana C: hiperreninemia severa D: infectia urinara E: secretia excesiva de catecolamine Vezi raspuns 23. [M1351004] Cea mai raspndita forma de insuficienta renala acuta este reprezentata de: (pag. 1657) A: IRA obstructiva B: azotemia prerenala C: necroza tubulara acuta prin nefrotoxice D: necroza tubulara acuta prin soc hipovolemic E: IRA asociata glomerulopatiilor Vezi raspuns 24. [M1351005] Terapia specifica a IRA instrinseci stabilizate, datorate ischemiei sau nefrotoxicitatii, consta n: (pag. 1664) A: corticoterapie B: diuretice C: solutii saline D: solutii alcaline E: nu exista terapie specifica Vezi raspuns 25. [M1351006] Insuficienta renala acuta datorata traumatismelor sau interventiilor chirurgicale majore se nsoteste de o mortalitate de: (pag. 1666) A: 60% B: 5% C: 10% D: 97% E: 1% Vezi raspuns 26. [M1351007] Excretia fractionata de sodiu n azotemia renala intrinseca este de: (pag. 1663) A: <1% B: >1% C: < 0 D: 0 E: 100% Vezi raspuns 27. [M1352005] Aportul caloric la pacientii dializati adecvat ar trebui mentinut la: (pag. 1668) A: 15 kcal/kg/zi B: 25 kcal/kg/zi C: 35 kcal/kg/zi D: 50 kcal/kg/zi E: 60 kcal/kg/zi Vezi raspuns 28. [M1352006] Care dintre factorii de mai jos nu contribuie la intoleranta la glucoza din insuficienta renala cronica ? (pag. 1668) A: rezistenta periferica la actiunea insulinei B: nivelul crescut al glucagonului C: cresterea concentratiei potasiului intracelular D: excesul de catecolamine E: acidoza metabolica Vezi raspuns 29. [M1352007] Care dintre factorii de mai jos nu se numara printre cauzele precipitarii sau agravarii hiperkaliemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica: (pag. 1670) A: sindromul Fanconi

B: hemoliza C: traumatismele D: tratamentul cu betablocanti E: tratamentul cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei Vezi raspuns 30. [M1352008] Principala cauza a hipertensiunii arteriale din uremie este: (pag. 1671) A: hiperreninemia B: supraincarcarea lichidiana C: tratamentul cu eritropoietina D: hipertrofia ventriculara stinga E: endotelina Vezi raspuns 31. [M1352009] Cauza principala a anemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica este: (pag. 1672) A: diminuarea sintezei de eritropoietina B: prezenta inhibitorilor eritropietinei C: hemoliza D: pierderile sangvine gastro-intestinale E: deficitul de acid folic si de vitamina B12 Vezi raspuns 32. [M1352010] La pacientii uremici, hiperuricemia, daca se asociaza cu guta, trebuie tratata cu: (pag. 1674) A: hidroclorotiazida B: blocanti alfa-adrenergici C: spironolactona D: calcitriol E: allopurinol Vezi raspuns 33. [M1451008] Cel mai sensibil indice de diagnostic diferential intre azotemia prerenala si azotemia renala intrinseca este: (pag. 1663) A: densitatea urinara specifica B: raportul creatinina urinara / creatinina plasmatica C: concentratia sodiului urinar D: excretia fractionata a sodiului E: examenul sedimentului urinar Vezi raspuns 34. [M1451009] Hipocalcemia, complicatie a insuficientei renale acute, se poate manifesta prin urmatoarele, cu EXCEPTIA: (pag. 1664) A: parestezii periorale B: scurtarea intervalului QT C: modificari nespecifice ale undei T D: convulsii E: confuzie Vezi raspuns 35. [M1451010] In limitarea leziunilor renale induse de acetaminofen poate fi utilizat: (pag. 1664) A: allopurinolul B: etanolul C: dimercaprolul D: N-acetil-cisteina E: acidul oxalic Vezi raspuns 36. [M1451011] Acidoza metabolica din insuficienta renala acuta: (pag. 1664) A: este insotita de gaura anionica serica scazuta B: este foarte severa cand insuficienta renala acuta complica boli hepatice C: diminueaza hiperkalemia, promovand influxul potasiului in celule D: se datoreaza acizilor nevolatili rezultati din catabolism, in cantitate de 300 mmol/zi E: poate fi tratata exclusiv dialitic

Vezi raspuns 37. [M1452011] Deteriorarea functiei plachetare in insuficienta renala cronica se datoreaza efectului urmatoarei toxine uremice: (pag. 1667) A: uree B: creatinina C: paratormon D: acid guanidinosuccinic E: moleculele mijlocii Vezi raspuns 38. [M1452012] Hipokalemia la pacientii cu insuficienta renala cronica poate fi datorata urmatoarelor cauze, cu EXCEPTIA: (pag. 1670) A: administrare de trimetoprim B: terapie diuretica excesiva C: sindrom Fanconi D: acidoza tubulara renala E: boli tubulointerstitiale dobandite Vezi raspuns 39. [M1452013] Urmatoarele afirmatii referitoare la anomaliile cardiopulmonare din uremia cronica sunt exacte, cu EXCEPTIA: (pag. 1671) A: edemul pulmonar al uremicilor raspunde prompt la dializa B: pacientii dializati cronic prezinta aterogeneza accelerata C: boala chistica medulara renala se insoteste totdeauna de hipertensiune D: supraincarcarea lichidiana e principala cauza a hipertensiunii in uremie E: pericardita uremica este o indicatie de incepere a dializei Vezi raspuns 40. [M1452014] Insuficienta renala cronica evidenta apare in momentul scaderii filtrarii glomerulare renale sub valoarea de: (pag. 1667) A: 50% din normal B: 35% din normal C: 70% din normal D: 20% din normal E: 5% din normal Vezi raspuns 41. [M1551012] In care din urmatoarele situatii se produce insuficienta renala acuta prin mecanism prerenal: (pag. 1658) A: Embolie pulmonara masiva B: Vezica neurogena C: Fibroza retroperitoneala D: Sindrom hemolitic-uremic E: Leptospiroza Vezi raspuns 42. [M1551013] Azotemia de cauza renala intrinseca este data de: (pag. 1658) A: Sindromul hepatorenal B: Purpura trombotica trombocitopenica C: Pancreatita acuta D: Tamponada cardiaca E: Hipertensiune pulmonara Vezi raspuns 43. [M1551014] Care din urmatoarele elemente sugereaza insuficienta renala acuta: (pag. 1661) A: Osteodistrofia renala B: Neuropatia C: Cresterea rapida a ureei si creatininei serice D: Rinichii mici sau cicatrici renale evidentiabile radiologic E: Proteinuria nefrotica Vezi raspuns

44. [M1551015] In azotemia prerenala indusa de pierderi de plasma (arsuri) se administreaza: (pag. 1664) A: Snge B: Solutii izotone saline C: Solutii hipotone saline D: Solutii saline hipertone E: Diuretice Vezi raspuns 45. [M1551016] Biopsia renala este indicata n insuficienta renala acuta n urmatoarele situatii: (pag. 1658, 1663) A: Insuficienta renala din pancreatite B: Insuficienta renala din necroza papilara C: Insuficienta renala din sindromul hepto-renal D: Nefrita alergica interstitiala E: Insuficienta renala din mielomul multiplu Vezi raspuns 46. [M1551017] Care din urmatoarele complicatii metabolice ale insuficientei renale acute nu necesita tratament: (pag. 1666) A: Hipervolemia B: Hiperkaliemia C: Hiponatremia D: Acidoza metabolica severa E: Hiperuricemia Vezi raspuns 47. [M1551018] Hiperkaliemia din insuficienta renala acuta se trateaza cu: (pag. 1665) A: ACE inhibitori B: carbonat de calciu C: dializa D: oprirea administrarii de antiacide E: nutritie parenterala Vezi raspuns 48. [M1552015] Bolnavii cu insuficienta renala cronica, mai ales cei cu rinichi polichistic au o incidenta crescuta a: (pag. 1673) A: Infectiei cu Helicobacter Pylori B: Pancreatitei C: Pruritului uremic D: Gastrinoamelor E: Diverticulozei Vezi raspuns 49. [M1552016] Care din urmatorii hormoni se comporta ca o "toxina uremica": (pag. 1668) A: Prolactina B: Glucagonul C: Insulina D: Hormonul paratiroidian E: Hormonul luteinizant Vezi raspuns 50. [M1552017] Alterarea metabolismului carbohidratilor in insuficienta renala cronica se manifesta prin: (pag. 1668, 1669) A: Scaderea insulinei circulante B: Hipoglicemie C: Accelerarea curbei de scadere a glucozei sanguine dupa incarcare orala D: Rata scazuta de utilizare a glucozei de catre tesuturile periferice E: Necesar crescut de insulina la pacientii diabetici Vezi raspuns 51. [M1552018] In insuficienta renala cronica exista: (pag. 1669) A: Scaderea trigliceridelor

B: Cresterea HDL-colesterol C: Scaderea nivelului plasmatic al antigenului lipoproteinei A D: Scaderea lipogenezei datorita insulinei E: Colesterol seric normal Vezi raspuns 52. [M1552019] Hiperkaliemia poate fi produsa iatrogen in insuficienta renala cronica de catre, cu exceptia: (pag. 1670) A: Tiazide B: Spironolactona C: Trimetoprim D: Beta-blocante E: Ciclosporina Vezi raspuns 53. [M1552020] In pericardita uremica se evita: (pag. 1671) A: Dializa B: Pericardocenteza C: Pericardectomia D: Anticoagularea E: Instilarea de glucocorticoizi intrapericardic Vezi raspuns 54. [M1651019] Alegeti cauzele de insuficienta renala acuta (azotemie intrinseca) ireversibila (pag. 1658) A: debitul cardiac scazut B: vasodilatatia sistemica C: vasoconstructia renala D: mielomul multiplu E: necroza corticala renala bilaterala Vezi raspuns 55. [M1651020] Alegeti cauze ale insuficientei renale acute (IRA) intrinseci (azotemia renala intrinseca), de obicei ireversibile (pag. 1660) A: obstructia ureterala bilaterala B: insuficienta renala acuta ateroembolica datorata embolizarii cu cristale de colesterol a vascularizatiei renale C: sechestrarea de fluide n spatiul extravascular D: glomerulonefrita proliferativa difuza E: pielonefrita acuta Vezi raspuns 56. [M1651021] Alegeti valorile principalilor indici urinari care caracterizeaza insuficienta renala acuta intrinseca (azotemia renala intrinseca) (pag. 1663) A: excretia fractionata a sodiului peste 1% B: indexul insuficientei renale sub 1 C: raportul creatinina urinara/creatinina plasmatica sub 20 D: concentratia sodiului urinar sub 10 E: densitatea specifica urinara peste 1,018 Vezi raspuns 57. [M1651022] Alegeti situatiile care administrarea diureticelor este indicata (si argumentata) insuficienta renala acuta (IRA) (pag. 1665) A: asocierea hiponatremiei B: asocierea unei hipocalcemii severe C: prezenta hipervolemiei D: asocierea hiponatremiei si hipoosmolaritatii E: prezenta cetoacidozei metabolice Vezi raspuns 58. [M1651023] Alegeti afirmatiile corecte n legatura cu sindromul insuficientei renale acute (IRA) (pag. 1657) A: insuficienta renala acuta este o cauza principala de mortalitate datorita n mare parte gravitatii bolilor

care produc insuficienta renala acuta B: insuficienta renala acuta este un sindrom care apare la aproximativ 5% din totalul internarilor din unitatile de terapie intensiva C: oliguria (sub 100 ml/24 ore) este invariabila (constanta) D: insuficienta renala acuta prerenala (azotemia prerenala) se caracterizeaza prin compromiterea invariabila a parenchimului renal E: insuficienta renala acuta intrinseca (azotemia renala) reprezinta aproximativ 5% din totalul cazurilor de insuficienta renala acuta Vezi raspuns 59. [M1651024] Alegeti afirmatiile corecte n legatura cu insuficienta renala acuta prerenala (azotemia prerenala) (pag. 1657) A: este cea mai rara forma de insuficienta renala acuta B: dupa restaurarea fluxului sanguin renal azotemia prerenala este lent reversibila C: poate complica o multime de boli renale parenchimatoase D: antiinflamatoriile nesteroidice (AINS) care activeaza ciclooxigenaza compromit rata filtrarii glomerulare (RFG) si la indivizii sanatosi E: hipoperfuzia severa sau prelungita poate conduce la azotemie renala intrinseca Vezi raspuns 60. [M1652021] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la osteodistrofia renala (pag. 1670) A: osteomalacia indusa de aluminiu este legata de depozitarea aluminiului la nivelul osteoidului frontal B: osteomalacia indusa de aluminiu implica un turnover osos crescut C: simptomele clinice ale osteodistrofiei renale sunt prezente la majoritatea pacientilor cu insuficienta renala cronica avansata D: osteita fibroasa chistica este mai frecventa la adulti decit la copii E: hiperparatiroidismul secundar se instaleaza mai frecvent brusc Vezi raspuns 61. [M1652022] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la tratamentul hiperparatiroidismului secundar din uremie (pag. 1671) A: administrarea de antiacizi ce contin citrati este indicata B: administrarea agentilor orali ce leaga fosfatul este utila C: nu se asociaza administrarea hidroxidului de aluminiu cu carbonatul de calciu D: se urmareste reducerea nivelului Pt sub 120 pg/ml E: administrarea de corticoizi este contraindicata Vezi raspuns 62. [M1652023] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la hipertensiunea arteriala (HTA) din stadiu final al bolii renale (pag. 1671) A: reninemia este de obicei normala B: restrictia de apa nu amelioreaza HTA C: in nefropatiile cu pierdere de sare HTA poate lipsi D: HTA nu se amelioreaza prin dializa E: nitropusiatul administrat iv nu controleaza in general HTA Vezi raspuns 63. [M1652024] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la pericardita uremica (pag. 1671) A: revarsatul pericardic este de obicei serocitrin B: anticoagulantele sistemice sunt recomandate in toate cazurile C: aparitia pericarditei nu este evitata prin dializa timpurie D: pericardiocenteza si instilarea de glucocorticoizi pot fi eficiente in tamponada pericardica E: pericardita uremica continua sa fie o complicatie obisnuita (comuna, frecventa) Vezi raspuns 64. [M1652025] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu homeostazia potasiului in insuficienta renala cronica (pag. 1670) A: cei mai multi pacienti prezinta hiperpotasemie inca din stadiile incipiente B: efectele hiperpotasemiei asupra cordului sunt neglijabile C: triamterenul nu influenteaza nivelul seric al potasiului D: beta-blocantele pot scadea potasemia E: perturbarile echilibrului potasiului sunt responsabile de simptomele clinice doar daca rata filtrarii

glomerulare (RFG) scade sub 10 ml/min Vezi raspuns 65. [M2251025] Sindromul hepatorenal este o forma de (pag. 1658) A: insuficienta renala acuta B: insuficienta hepatica acuta C: insuficienta cardiaca congestiva D: septicemie E: intoxicatie cu substante nefrotoxice Vezi raspuns 66. [M2251026] Azotemia din sindromul hepatorenal nu se poate instala in conditiile: (pag. 1658) A: hemoragiilor B: paracentezei C: administrarii exagerate de vasoconstrictoare D: administrarii exagerate de inhibitori ai ciclooxigenazei E: administrarii exagerate de diuretice Vezi raspuns 67. [M2251027] Azotemia prerenala poate fi determinata de urmatoarele cauze cu exceptia uneia: (pag. 1658) A: hipovolemie B: debit cardiac crescut C: crestere relativa a rezistentei in sistemul vascular renal D: hipoperfuzie renala cu deteriorarea raspunsului autoreglator E: sindrom de hipervascozitate Vezi raspuns 68. [M2251028] incidenta insuficientei renale acute dupa administrarea de nefrotoxice este crescuta in urmatoarele situatii cu exceptia uneia (pag. 1660) A: varstnici B: insuficienta renala cronica preexistenta C: hiervolemie D: expunere comcomitenta la alte toxine E: hipovolemie "efectiva" Vezi raspuns 69. [M2251029] Incidenta nefropatiei datorata subsantelor de contrast pare a nu fi in legatura cu: (pag. 1660) A: doza B: utilizarea de agenti de contrast nonionici C: diabet zaharat D: varsta E: litiaza renala Vezi raspuns 70. [M2251030] In insuficienta renala acuta prin nefrita interstitiala alergica nu se intalnesc frecvent: (pag. 1662) A: cilindrii leucocitari B: eozinofiliurie C: proteinurie nefrotica D: vasculita leucocitoclastica E: eozinofilie sistemica Vezi raspuns 71. [M2251031] Teste de confirmare a azotemiei postrenale include urmatoarele cu exceptia: (pag. 1662) A: radiografia renala simpla B: pielografia retro/anterograda C: ultrasunete D: biopsie renala E: tomografie computerizata Vezi raspuns 72. [M2251032] Elemente care sugereaza o insuficienta renala cronica in diferentiere cu o insuficienta renala

acuta sunt urmatoarele cu exceptia : (pag. 1662) A: anemia B: neuropatia C: semne radiologice de osteodistrofie renala D: rinichi mici cicatriceali E: hipercalcemia Vezi raspuns 73. [M2251033] Hipertenesiunea arteriala maligna ca si cauza probabila de insuficienta renala acuta nu se suspicioneaza la pacientii cu: (pag. 1661) A: hipertensiune arteriala severa B: insuficienta ventriculara stanga C: retinopatie hipertensiva si edem papilar D: disfunctie neurologica E: osteodistrofie renala Vezi raspuns 74. [M2251034] Rabdomioliza nu este sugerata de prezenta : (pag. 1661) A: hiperpotasemiei B: hiperfosfatemiei C: hiperuricemiei D: hipervolemiei E: cresterea CPK Vezi raspuns 75. [M2251035] Acidoza din insuficienta renala acuta nu este severa in urmatoarele conditii : (pag. 1664) A: cetoacidoza diabetica B: cetoacidoza din inanitie C: acidoza lactica D: dupa intoxicatie cu etilen glicol E: hipocalcemie Vezi raspuns 76. [M2251036] Supraincarcarea volemica nu se trateaza cu: (pag. 1665) A: aport de sare B: diuretice C: ultrafiltrare D: dializa E: restrictie de apa Vezi raspuns 77. [M2251037] Tratamentul hiperpotasemiei nu include administrarea de : (pag. 1665) A: gluconat de calciu B: bicarbonat de sodiu C: glucoza cu insulina D: dializa E: diuretice economisitoare de potasiu Vezi raspuns 78. [M2252026] Termenul de "uremie" este folosit pentru a desemna: (pag. 1667) A: Nivelul normal de uree din snge B: Nivelul normal de azot din snge C: Nivelul de uree din snge, indiferent de valoare D: Un sindrom clinic si biologic ntlnit n insuficienta renala severa, n care se ntlnesc att cresterea nivelului de cataboliti azotati n snge, ct si simptome si semne clinice datorate insuficientei renale E: Cantitatea crescuta de uree eliminata n urina Vezi raspuns 79. [M2252027] In uremie, cresterea acidului guanidinosuccinic este responsabila de: (pag. 1667) A: Deteriorarea functiei plachetare, prin interferenta cu prostaglandinele B: Deteriorarea functiei leucocitare C: Deteriorarea functiei plachetare, prin inteferenta cu factorul III plachetar

D: Anemie E: Hiperlipemie Vezi raspuns 80. [M2252028] Moleculele cu greutate medie ("moleculele mijlocii") sunt cunoscute ca fiind implicate n fiziopatologia uremiei (pag. 1667) A: 100-200 daltoni B: 100-1 000 daltoni C: 500 - 12 000 daltoni D: 50 000 - 100 000 daltoni E: 200 000 - 1 000 000 daltoni Vezi raspuns 81. [M2252029] La pacientii cu uremie, moleculele cu greutate medie ("moleculele mijlocii"), retinute n snge datorita deficitului de eliminare renale, sunt responsabile de: (pag. 1667) A: Morbiditatea si mortalitatea din insuficienta renala B: Hipertensiunea arteriala la pacientii uremici C: Cresterea filtrarii per nefron restant D: Scaderea filtrarii per nefron restant E: Vasodilatatia din uremie Vezi raspuns 82. [M2252056] Hipotermia din insuficienta renala cronica se explica prin: (pag. 1668) A: Inhibarea pompei de Na de catre toxinele uremice B: Hiperparatiroidism, cu cresterea calciului din snge C: Hiperpotasemia, frecventa n insuficienta renala D: Hiperfosfatemie E: Hipofosfatemie Vezi raspuns 83. [M2252057] "Plamnul uremic" reprezinta o forma particulara de congestie pulmonara, care apare chiar n absenta suprancarcarii lichidiene, datorita: (pag. 1669) A: Reducerii surfactantului n insuficienta renala cronica B: Cresterii permeabilitatii membranei alveolocapilare C: Modificarile valvei mitrale D: Respiratiei Kussmaul E: Acidozei Vezi raspuns 84. [M2252158] Hiperparatiroidismul secundar din insuficienta renala cronica se caracterizeaza prin urmatoarele modificari la nivelul oaselor: (pag. 1670) A: Osteita fibrochistica B: Osteoscleroza C: Depunere de saruri de aluminiu in oase D: Depunere de amiloid in oase E: Rahitism renal Vezi raspuns 85. [M2351038] Dilatarea autoreglatoare a arteriolelor aferente care mentine RFG este maxima la o medie a presiunii arteriale sistemice de: (pag. 1657) A: 80 mmHg B: 60 mmHg C: 100 mmHg D: 90 mmHg E: 120 mmHg Vezi raspuns 86. [M2351039] Care din afirmatiile de mai jos privind sindromul hepato-renal este adevarata? (pag. 1658) A: este o forma de IRC B: afectarea hepatica este o complicatie a insuficientei renale C: complica frecvent bolile hepatice cu hipertensiune portala D: histopatologic, este o forma de glomerulonefrita

E: se insoteste de vasodilatatie intrarenala continua Vezi raspuns 87. [M2351040] Care din afirmatiile de mai jos privind nefrita interstitiala alergica este falsa? (pag. 1662) A: apare dupa ingestia recenta a unui medicament (antibiotic, diuretic, captopril) B: se insoteste de febra, rash sau artralgii C: eozinofiluria este frecventa D: proteinuria este absenta E: la biopsia cutanata a rashului se poate depista vasculita leucocitoclastica Vezi raspuns 88. [M2351041] Nefrotoxicitatea metalelor grele poate fi prevenita prin administrarea de: (pag. 1664) A: etanol B: allopurinol C: N-acetilcisteina D: dimercaprol E: agenti alcalinizanti ai urinii Vezi raspuns 89. [M2352058] Care sunt efectele uremiei asupra metabolismului ? (pag. 1668-9) A: hipotermie B: deteriorarea capacitatii de metabolizare a glucozei C: ateroscleroza prematura D: toate E: niciunul Vezi raspuns 90. [M2352059] Care manifestari sunt considerate anomalii clinice in uremie? (pag. 1669) A: paloarea tegumentara B: varsaturi C: crize epileptice D: toate E: niciunul Vezi raspuns 91. [M2352060] Afectarea osoasa in IRC cuprinde (pag. 1670) A: osteita fibroasa chistica B: osteomalacia C: boala osoasa adinamica D: toate E: niciunul Vezi raspuns 92. [M2352061] Tratamentul hiperparatiroidismului secundar din IRC se poate face prin: (pag. 1671) A: dieta cu restrictie de fosfati B: carbonat de calciu C: calcitriol D: toate E: nici unul Vezi raspuns 93. [M2352062] Pacientii cu IRC pot avea tensiunea arteriala normala in urmatoarele situatii: (pag. 1671) A: terapie antihipertensiva B: deshidratare C: pierdere renala de sare D: toate E: nici unul Vezi raspuns 94. [M2352063] Care este cel mai important factor implicat in aparitia anemiei renale: (pag. 1672) A: hemoliza B: pierderi sangvine gastro-intestinale

C: diminuarea biosintezei de eritropietina D: inhibitori de eritropoietina E: heparina Vezi raspuns 95. [M2551042] Hiperkalemia din IRA este exacerbata de: (pag. 1664) A: Hemodilutie B: Acidoza C: Hipocalcemie D: Hiponatremie E: Hipofosfatemie Vezi raspuns 96. [M2551043] In limitarea leziunilor renale induse de acetaminofen este utila: (pag. 1664) A: bromhexina B: N-acetil-cisteina C: Teofilina D: doxiciclina E: izopropil-noradrenalina Vezi raspuns 97. [M2551044] Care din urmatoarela substante folosite n tratamentul IRA nefrotoxice sunt agenti chelatori (pag. 1664, 1665) A: Allopurinolul B: Dimercaprolul C: Etanolul D: N-acetil-cisteina E: Bicarbonatul de sodiu Vezi raspuns 98. [M2551045] Alegeti metoda alternativa hemodializei n tratamentul IRA dintre urmatoarele: (pag. 1666) A: Plasmafereza B: Suntul portosistemic transjugular C: Transplantul renal D: Hemodiafiltrarea venovenoasa continua E: Circulatia extracorporeala Vezi raspuns 99. [M2551046] n care din urmatoarele situatii se produce insuficienta renala acuta prin mecanism prerenal: (pag. 1658) A: Embolie pulmonara masiva B: Vezica neurogena C: Fibroza retroperitoneala D: Sindrom hemolitic-uremic E: Leptospiroza Vezi raspuns 100. [M2551047] Azotemia de cauza renala intrinseca este data de: (pag. 1658) A: Sindromul hepatorenal B: Purpura trombotica trombocitopenica C: Pancreatita acuta D: Tamponada cardiaca E: Hipertensiune pulmonara Vezi raspuns 101. [M2551048] Care din urmatoarele elemente sugereaza insuficienta renala acuta: (pag. 1661) A: Osteodistrofia renala B: Neuropatia C: Cresterea rapida a ureei si creatininei serice D: Rinichii mici sau cicatrici renale evidentiabile radiologic E: Proteinuria nefrotica Vezi raspuns

102. [M2551049] n azotemia prerenala indusa de pierderi de plasma (arsuri) se administreaza: (pag. 1664) A: Snge B: Solutii izotone saline C: Solutii hipotone saline D: Solutii saline hipertone E: Diuretice Vezi raspuns 103. [M2551050] Biopsia renala este indicata n insuficienta renala acuta n urmatoarele situatii: (pag. 1658, 1663) A: Insuficienta renala din pancreatite B: Insuficienta renala din necroza papilara C: Insuficienta renala din sindromul hepto-renal D: Nefrita alergica interstitiala E: Insuficienta renala din mielomul multiplu Vezi raspuns 104. [M2551051] Care din urmatoarele complicatii metabolice ale insuficientei renale acute nu necesita tratament: (pag. 1666) A: Hipervolemia B: Hiperkaliemia C: Hiponatremia D: Acidoza metabolica severa E: Hiperuricemia Vezi raspuns 105. [M2552064] Care din urmatoarele anomalii clinice din uremie sunt induse doar dupa initierea dializei (pag. 1669) A: Amenoreea B: Hipotermia C: Sindromul picioarelor nelinistite D: Hipocomplementemia E: Limfocitopenia Vezi raspuns 106. [M2552065] La pacientii cu insuficienta renala cronica, hipotermia poate fi data de toxinele uremice prin: (pag. 1668) A: cresterea enzimei de conversie a angiotensinei B: scaderea lipoprotein-lipazei C: acumularea tetrahidrofolatului D: inhibitia pompei de sodiu E: cresterea fosfolipazei A2 Vezi raspuns 107. [M2552066] n insuficienta renala cronica functia renala este suficienta pentru a mentine pacientul fara simptome atunci cnd rata filtrarii glomerulare este redusa la: (pag. 1667) A: 35-50% din normal B: 25-30% din normal C: 15-20% din normal D: 5-10% din normal E: sub 5% din normal Vezi raspuns 108. [M2552067] Administrarea eritropoietinei n nsuficienta renala cronica determina: (pag. 1672) A: Hemocromatoza B: cresterea productiei de endotelina C: Hemoliza D: supresia eritropoiezei E: fibroza medulara Vezi raspuns 109. [M2552068] Bolnavii cu insuficienta renala cronica, mai ales cei cu rinichi polichistic au o incidenta

crescuta a: (pag. 1673) A: Infectiei cu Helicobacter Pylori B: Pancreatitei C: Pruritului uremic D: Gastrinoamelor E: Diverticulozei Vezi raspuns 110. [M2552069] Care din urmatorii hormoni se comporta ca o "toxina uremica": (pag. 1668) A: Prolactina B: Glucagonul C: Insulina D: Hormonul paratiroidian E: Hormonul luteinizant Vezi raspuns 111. [M2552070] Alterarea metabolismului carbohidratilor in insuficienta renala cronica se manifesta prin: (pag. 1668, 1669) A: Scaderea insulinei circulante B: Hipoglicemie C: Accelerarea curbei de scadere a glucozei sanguine dupa incarcare orala D: Rata scazuta de utilizare a glucozei de catre tesuturile periferice E: Necesar crescut de insulina la pacientii diabetici Vezi raspuns 112. [M2552071] In insuficienta renala cronica exista: (pag. 1669) A: Scaderea trigliceridelor B: Cresterea HDL-colesterol C: Scaderea nivelului plasmatic al antigenului lipoproteinei A D: Scaderea lipogenezei datorita insulinei E: Colesterol seric normal Vezi raspuns 113. [M2552072] Hipokaliemia poate fi produsa iatrogen in insuficienta renala cronica de catre: (pag. 1670) A: Tiazide B: Spironolactona C: Trimetoprim D: Beta-blocante E: Ciclosporina Vezi raspuns 114. [M2552073] In pericardita uremica se evita: (pag. 1671) A: Dializa B: Pericardocenteza C: Pericardectomia D: Anticoagularea E: Instilarea de glucocorticoizi intrapericardic Vezi raspuns 115. [M2651052] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu sindromul insuficientei renale acute (IRA) (pag. 1657) A: insuficienta renala acuta este o cauza principala de mortalitate datorita in mare parte gravitatii bolilor care produc insuficienta renala acuta B: insuficienta renala acuta este un sindrom care apare la aproximativ 5% din totalul internarilor din unitatile de terapie intensiva C: oliguria (sub 100 ml/24 ore) este invariabila (constanta) in cursul IRA D: insuficienta renala acuta prerenala (azotemia prerenala) se caracterizeaza prin compromiterea invariabila a parenchimului renal prin mecanism toxic ischemic E: insuficienta renala acuta intrinseca (azotemia renala) reprezinta aproximativ 5% din totalul cazurilor de insuficienta renala acuta Vezi raspuns

116. [M2651053] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu insuficienta renala acuta prerenala (azotemia prerenala): (pag. 1657) A: este cea mai rara forma de insuficienta renala acuta in unitatile de terapie intensiva B: dupa restaurarea fluxului sanguin renal si a presiunii de ultrafiltrare azotemia prerenala este lent reversibila C: poate complica o multime de boli renale parenchimatoase ischemice D: antiinflamatoriile nesteroidice (AINS) care activeaza ciclooxigenaza compromit rata filtrarii glomerulare (RFG) si la indivizii sanatosi E: hipoperfuzia severa sau prelungita poate conduce la azotemie renala intrinseca Vezi raspuns 117. [M2651054] Alegeti cauzele de insuficienta renala acuta ireversibila (pag. 1658) A: debitul cardiac scazut B: vasodilatatia sistemica C: vasoconstructia renala D: mielomul multiplu E: necroza corticala renala bilaterala Vezi raspuns 118. [M2651055] Alegeti cauze ale insuficientei renale acute (IRA) intrinseci (azotemia renala intrinseca), de obicei ireversibile: (pag. 1660) A: obstructia ureterala bilaterala B: insuficienta renala acuta ateroembolica datorata embolizarii cu cristale de colesterol a vascularizatiei renale C: sechestrarea de fluide in spatiul extravascular D: glomerulonefrita proliferativa difuza endocapilara E: pielonefrita acuta bilaterala Vezi raspuns 119. [M2651056] Alegeti valorile principalilor indici urinari care caracterizeaza insuficienta renala acuta intrinseca (azotemia renala intrinseca): (pag. 1663) A: excretia fractionata a sodiului peste 1% B: indexul insuficientei renale sub 1 C: raportul creatinina urinara/creatinina plasmatica sub 20 D: concentratia sodiului urinar sub 10 E: densitatea specifica urinara peste 1,018 Vezi raspuns 120. [M2651057] Alegeti situatiile in care administrarea diureticelor este indicata (si argumentata) in insuficienta renala acuta (IRA): (pag. 1665) A: asocierea hiponatremiei si a hipopotasemiei B: asocierea unei hipocalcemii severe C: prezenta hipervolemiei D: asocierea hiponatremiei si hipoosmolaritatii E: in prezenta cetoacidozei metabolice Vezi raspuns 121. [M2651058] Alegeti situatiile n care glomerulonefrita poststreptococica epidemica este mai comuna (frecventa) (pag. 1693) A: la copii ntre 2 si 6 ani B: la adolescenti C: la adulti D: la vrstnici E: la gravide Vezi raspuns 122. [M2651059] Precizati care este intervalul n care dupa o infectie faringiana (faringita) poate sa se dezvolte glomerulonefrita acuta poststreptococica (pag. 1693) A: imediat dupa debutul faringitei B: n medie dupa 10 zile C: dupa 3 saptamni D: dupa 2-6 ani

E: dupa 2-6 luni Vezi raspuns 123. [M2651060] Precizati care poate fi cauza durerilor din flancurile abdominale din cursul evolutiei unei glomerulonefrite poststreptococice (pag. 1693) A: proliferarea endocapilara B: depunerea de fibrina n spatiul capsulei Bowman C: distensia capsulei renale D: oliguria E: hipervolemia Vezi raspuns 124. [M2651061] Precizati intervalul n care titrul anticorpilor circulanti mpotriva unor exoenzime streptococice atinge niveluri maxime (un vrf) dupa infectie (pag. 1693) A: dupa 3-4 luni B: n mod obisnuit n primele 6-8 saptamni C: n primele 2 saptamni D: la circa 1 luna E: dupa 7 zile Vezi raspuns 125. [M2651062] Precizati care este doza/zi de administrare a ciclophosfamidei n tratamentul glomerulonefritei rapid progresive (nefrita cu anticorpi anti MBG) (pag. 1695) A: 1 mg/Kg/zi B: 2 mg/zi C: 5-10 mg/zi D: 2-3 mg/zi E: 2-3 mg/Kg/zi Vezi raspuns 126. [M2651063] Precizati care din afirmatiile de mai jos sunt corecte (pag. 1692) A: n sindromul nefritic acut debutul insuficientei renale acute este lent (n luni de zile) B: n sindromul nefritic acut edemul si hipertensiunea se dezvolta din cauza afectarii ratei filtrarii glomerulare (RFG) si reducerii reabsorbtiei tubulare de apa C: n glomerulonefrita proliferativa focala sunt afectati peste 50% din glomeruli D: n sindromul nefritic acut debutul oliguriei (< 400 ml urina/zi) este brusc E: n sindromul nefritic acut hematuria este mai frecvent microscopica Vezi raspuns 127. [M2652074] Alegeti criteriile obligatorii care pot defini prezenta unui sindrom nefrotic (SN) (pag. 1695) A: prezenta cilindrilor celulari sau granulosi B: proteinuria peste 3,5 mg / 1,73 mp suprafata corporala / 24 ore C: proteinurie cu continut in albumine de peste 3,5 g / 1,73 mp suprafata corporala D: prezenta unui proteinurii peste 3,5 g / 1,73 mp suprafata corporala / 24 ore E: prezenta edemelor si hipoalbuminemiei Vezi raspuns 128. [M2652076] Alegeti afirmatiile corecte referitoare in proteinurie (pag. 1696) A: proteinuria normala (fiziologica) nu depaseste 300mg/ 24 ore B: proteinuria tubulara (de tip tubular) rezulta din insuficienta reabsorbtiei proteinelor filtrate in mod normal la nivel glomerular C: proteinuria glomerulara rezulta prin filtrarea proteinelor plasmatice prezente in exces in circulatie D: proteinuria tubulara nu depaseste 5 g/24 ore E: cand valoarea proteinuriei tubulare depaseste 3,5g / 24ore determina sindrom nefrotic Vezi raspuns 129. [M2652077] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la sindromul nefrotic (pag. 1696) A: proteinuria depaseste 2,5 g/24 ore B: anemia apare ca o consecinta a pierderii urinare a proteinei care leaga calciferolul C: sindromul nefrotic poate complica orice boala care perturba ncarcatura electronegativa a membranei bazale glomerulare (MBG) D: biopsia renala este indicata la majoritatea copiilor cu sindrom nefrotic

E: boala cu leziuni minime (nefropatia cu leziuni glomerulare minime) nu raspunde la glucocorticoizi Vezi raspuns 130. [M2652078] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la boala cu leziuni minime (nefropatia cu leziuni glomerulare minime) (pag. 1696) A: apare la 80% din cazurile de sindrom nefrotic la copii sub 16 ani B: tipic se prezinta ca un sindrom nefrotic, cu sediment urinar bogat (malign) C: in marea majoritate a cazurilor boala este secundara D: la copii proteinuria este cel mai frecvent neselectiva E: evolueaza frecvent spre insuficienta renala Vezi raspuns 131. [M2652079] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la modificarile observate la examenul in microscopie electronica a biopunctatului renal (pag. 1697) A: trasatura patognomonica din glomerulopatia cu leziuni minime consta in proliferarea mezangiala B: estomparea pedicelelor (proceselor pediculate) este evidenta in glomerulonefrita membrano-proliferativa tip C: stergerea (estomparea) podocitelor si trecerea catre celule spumoase este prezenta in nefropatia membranoasa D: depozitele hialine si scleroza caracteristice glomerulopatiei cu leziuni minime este initiata de formarea complexelor electrono-dense E: estomparea pedicelelor (proceselor pediculate) celulelor epiteliale vicerale (pedocitelor) dand impresia fuzionarii pedicelelor este patognomonica glomerulopatiei cu leziuni minime Vezi raspuns 132. [M2652080] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la osteodistrofia renala (pag. 1670) A: osteomalacia indusa de aluminiu este legata de depozitarea aluminiului la nivelul osteoidului frontal B: osteomalacia indusa de aluminiu implica un turnover osos crescut C: simptomele clinice ale osteodistrofiei renale sunt prezente la majoritatea pacientilor cu insuficienta renala cronica avansata D: osteita fibroasa chistica este mai frecventa la adulti decit la copii E: hiperparatiroidismul secundar si osteita fibroasa chistica sunt mai frecvente la adulti decat la copil Vezi raspuns 133. [M2652081] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la tratamentul hiperparatiroidismului secundar din uremie: (pag. 1671) A: este indicata administrarea de antiacizi ce contin citrati B: este utila administrarea agentilor orali ce leaga fosfatul C: nu se asociaza administrarea hidroxidului de aluminiu cu carbonatul de calciu D: se urmareste reducerea nivelului Pt sub 120 pg/ml E: administrarea de corticoizi este contraindicata Vezi raspuns 134. [M2652082] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la hipertensiunea arteriala (HTA) din stadiu final al bolii renale: (pag. 1671) A: reninemia este de obicei normala sau scazuta B: restrictia de apa nu amelioreaza HTA C: in nefropatiile cu pierdere de sare HTA poate lipsi D: HTA nu se amelioreaza prin dializa E: nitroprusiatul administrat iv nu controleaza in general HTA secundara Vezi raspuns 135. [M2652083] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la pericardita uremica: (pag. 1671) A: revarsatul pericardic este de obicei serocitrin, rareori hemoragic B: anticoagulantele sistemice sunt recomandate in toate cazurile C: aparitia pericarditei nu este evitata prin dializa timpurie D: pericardiocenteza si instilarea de glucocorticoizi pot fi eficiente in tamponada pericardica E: pericardita uremica continua sa fie o complicatie obisnuita (comuna, frecventa) datorita initierii precoce a dializei Vezi raspuns 136. [M2652084] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la terapia hiperkalemiei din insuficienta renala cronica: (pag. 1670)

A: kayexalatul este utilizat in controlul pe termen scurt al hiperkalemiei indusa de acidoza B: sulfonat polistirenul de sodiu administrat rectal se utilizeaza in asociere cu administrarea sorbitolului C: administrarea de inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei (ECA) poate scadea hiperpotasemia D: administrarea pentamidinei este utila (recomandata) E: corectia cu bicarbonat de sodiu este tratamentul de electie in hiperkalemia indusa de acidoza Vezi raspuns 137. [M2652085] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu homeostazia potasiului in insuficienta renala cronica: (pag. 1670) A: cei mai multi pacienti prezinta hiperpotasemie inca din stadiile incipiente B: efectele hiperpotasemiei asupra cordului sunt neglijabile C: triamterenul nu influenteaza nivelul seric al potasiului D: administrarea de albuterol sub forma nebulizanta nu scade potasemia E: perturbarile echilibrului potasiului sunt responsabile de simptomele clinice doar daca rata filtrarii glomerulare (RFG) scade sub 10 ml/min Vezi raspuns 138. [M2652241] Precizati care sunt semnele malnutritiei protein-calorice la bolnavii cu uremie: (pag. 1668) A: hiperhidratarea osmotica a celulelor B: hipertermia C: astenia D: pierderea masei corporale proteice si a depozitelor adipoase E: scaderea ponderala Vezi raspuns 139. [M2653072] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu sindromul insuficientei renale acute (IRA) insuficienta renala acuta este o cauza principala de mortalitate datorita in mare parte gravitatii bolilor care produc insuficienta renala acuta () A: insuficienta renala acuta este un sindrom care apare la aproximativ 30% din totalul internarilor din unitatile de terapie intensiva B: oliguria (sub 100 ml/24 ore) este invariabila (constanta) C: insuficienta renala acuta prerenala (azotemia prerenala) se caracterizeaza prin compromiterea invariabila a parenchimului renal D: insuficienta renala acuta intrinseca (azotemia renala) reprezinta aproximativ 5% din totalul cazurilor de insuficienta renala acuta E: insuficiena renal acut intrinsec (azotemia renal) reprezint aproximativ 5% din totalul cazurilor de insuficien renal acut Vezi raspuns 140. [M2951232] Barbat in varsta de 75 de ani prezinta oligurie si durere in hipogastru, unde se papleaza o masa tumorala;creatinina=3 mg/dl, potasiu=5,8 mEq/l.Care din urmatoarele manevre este cea mai justificata in acest caz? () A: hemodializa B: sondaj urinar C: urografie D: CT abdominal E: citoscopia Vezi raspuns 151. [IR10003] Principii esentiale de terapie la pacientii edematosi cu IRC nedializati,sunt urmatoarele : () A: Bicarbonat de sodiu i.v. 20-30 mmol/zi B: Diuretice tiazidice C: Chelatori de calciu D: Restrictia moderata a consumului de sodiu E: Restrictie usoara a aportului de apa Vezi raspuns 152. [M0000001] Anomalii clinice determinate de uremie in IRC: () A: astenie B: anorexie C: constipatie D: greata

E: crestere in greutate Vezi raspuns 153. [M0000002] In IRC cresc urmatorii hormoni: (PG.1667-1668) A: gonadortopi B: glucacon si insulina C: catecolamine D: prolactina E: hormon luteinizant Vezi raspuns 154. [M0000003] Efectele uremiei asupra intregului organism se manifesta prin: () A: concentratii scazute de sodiu intracelular B: hiperhidratate osmotica C: balanta negativa a azotului D: cresterea volumului intracelular, scaderea volumului extracelular E: cresterea masei corporale proteice si a depozitelo adipoase Vezi raspuns 155. [M0000004] Sunt "toxine" uremice: () A: compusi guanidino B: produsi finali avansati de glicozilare C: mioinozitol D: triptofan E: gliconi Vezi raspuns 156. [M0000006] Potasiul in IRC (pg. 1668) A: este crescut intracelular B: este normal extracelular C: scade prin pierderi excesive( diaree, diuretice ) D: creste ATP-aza Na/ K E: aport inadecvat sau restrictia severa recomandata de medic Vezi raspuns 157. [M0000007] Care afirmatii sunt adevarate in IRC: () A: apare hipertermia prin inhibarea transportului Na-ului din celule B: glicemie dupa infometare este normala sau vag ridicata C: cetoza si hiperglicemia severa apar frecvent D: alterarea raspunsului la insulina E: scaderea utilizarii glucozei in tesuturile periferice Vezi raspuns 158. [M0000008] Intoleranta la glucoza in IRC se datoreaza: () A: scaderii utilizarii glucozei in tesuturile periferice B: cresterea sodiului intracelular C: acidoza metabolica D: nivel crescut de catecolamine, glucagon E: nivel crescut de prolactina, gonadotrop Vezi raspuns 159. [M0000009] In IRC: () A: scade rata epurarii trigiceridelor din circulatie B: creste antigenul lipoproteinei C: hipocatabolismul insulinei D: hipocatabolismul nitratilor E: hipertrigliceridemie Vezi raspuns 160. [M0000010] Investigatii imagistice pentru ap.renal in IRC: () A: echografie B: radiografie toracica

C: urografie D: RMN E: TC Vezi raspuns 161. [M1251005] cadrul dezechilibrului de dializa si al dementei de dializa pot aparea () A: dementa B: dispraxia de vorbire C: miocloniile D: convulsiile E: nici o varianta de mai sus nu e corecta Vezi raspuns 162. [M1251064] Care dintre urmatoarele medicamente trebuie evitate sau folosite cu precautie la pacientii hipovolemici: (pag. 1664) A: diureticele B: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei I C: antiinflamatoarele nesteroidiene D: vitaminele din grupul B E: anticalcicele Vezi raspuns 163. [M1251065] Care dintre urmatoarele masuri terapeutice sunt indicate la pacientii cu insuficienta renela acuta oligurica si hipervolemie: (pag. 1665) A: restrictia aportului de sare si de apa B: restrictia de glucide C: restrictia de proteine D: dializa cu ultrafiltrare E: doze mari de spironolactona Vezi raspuns 164. [M1251066] Tratamentul hiperkaliemiei in insuficienta renala acuta include: (pag. 1665) A: restrictia aportului de alimente bogate in potasiu B: administrarea de bicarbonat C: administrarea i D: dializa E: administrarea de alfablocante Vezi raspuns 165. [M1251067] Printre indicatiile initierii dializei in insuficienta renala acuta sunt: (pag. 1666) A: angina pectorala la oligurici B: hiperhidratarea la oligurici C: deshidratarea extrema D: hiperkaliemia severa la oligurici E: poliuria care nu poate fi controlata medicamentos Vezi raspuns 166. [M1251068] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt valabile in insuficienta renala acuta: (pag. 1657) A: in toate formele de insuficienta renala acuta exista o reducere brusca a filtrarii glomerulare B: pacientii au frecvent oligurie sau anurie C: toti pacientii au oligurie sau anurie D: de cele mai multe ori functia renala isi revine dupa episodul de insuficienta renala E: pacientii au frecvent modificari de osteopatie renala severa Vezi raspuns 167. [M1251069] Care dintre urmatoarele categorii de factori etiologici pot duce la insuficienta renala acuta prerenala: (pag. 1658) A: hipovolemia B: sechestrarea lichidelor in spatiul extravascular C: scleroza tubilor D: scleroza glomerulilor E: proliferarea celulelor endoteliale renale

Vezi raspuns 168. [M1251070] Insuficienta renala acuta intrinseca poate apare in: (pag. 1658) A: glomerulonefritele acute B: sindromul Fanconi C: nefropatia toxica sau ischemica acuta (necroza tubulara acuta) D: nefritele interstitiale acute E: glomeruloscleroza segmentala si focala Vezi raspuns 169. [M1251071] Azotemia postrenala poate fi determinata de: (pag. 1660) A: obstructia acuta a arteriolelor aferente B: obstructia unui ureter (cand celalalt rinichi este indemn) C: obstructia ambelor uretere D: obstructia unui ureter, daca rinichiul contralateral este afunctional E: obstructia colului vezical Vezi raspuns 170. [M1251072] Obstructia subvezicala a tractului urinar poate fi produsa de: (pag. 1660) A: adenomul prostatic B: carcinomul prostatic C: vezica neurogena D: ligatura accidentala a unui ureter E: hipovolemie Vezi raspuns 171. [M1251073] Insuficienta renala acuta mioglobinurica se poate intalni dupa: (pag. 1660) A: traumatisme extinse B: ischemie musculara (de ex C: hipertensiunea arteriala D: mielomul multiplu E: hiperuricozurie Vezi raspuns 172. [M1251074] Printre semnele de deshidratare se numara: (pag. 1661) A: turgorul cutanat redus B: hipotensiunea arteriala C: bradicardia D: scaderea debitului urinar E: cresterea presiunii venos centrale Vezi raspuns 173. [M1251075] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt valabile in insuficienta renala acuta: (pag. 1657) A: in toate formele de insuficienta renala acuta exista o reducere brusca a filtrarii glomerulare B: pacientii au frecvent oligurie sau anurie C: toti pacientii au oligurie sau anurie D: de cele mai multe ori functia renala isi revine dupa episodul de insuficienta renala E: pacientii au frecvent modificari de osteopatie renala severa Vezi raspuns 174. [M1252086] Principalele trei cauze care produc insuficienta renala cronica sunt: (pag. 1667) A: rinichii polichistici de tip autosomal dominant B: diabetul zaharat C: glomerulopatiile D: hipertensiunea arteriala E: litiaza renourinara Vezi raspuns 175. [M1252087] La pacientii cu insuficienta renala cronica, asimptomatici, care dintre factorii de mai jos pot compromite functia renala si mai mult conducand la simptome si semne de uremie evidenta: (pag. 1667) A: administrarea de medicamente nefrotoxice B: deshidratarea C: o obstructie de tract urinar

D: o infectie intercurenta E: o stare de stres nervos Vezi raspuns 176. [M1252088] Care dintre urmatoarele tulburari ale fluidelor si electrolitilor se intalnesc obisnuit in uremie: (pag. 1669) A: expansiunea si contractarea volemica B: acidoza metabolica C: hiperkalemia D: hipofosfatemia E: hipercalcemia Vezi raspuns 177. [M1252089] Tratamentul hiperkalemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica cuprinde administrarea de: (pag. 1670) A: spironolactona B: bicarbonat de sodiu C: sare fara sodiu D: diuretice (furosemid) E: glucoza si insulina administrate intravenos Vezi raspuns 178. [M1252090] Osteodistrofia renala si afectarea osoasa metabolica includ: (pag. 1670) A: boala Paget B: spondilartropatia cervicala C: osteita fibroasa chistica D: osteomalacia E: osteoscleroza Vezi raspuns 179. [M1252091] Amiloidoza legata de dializa cuprinde: (pag. 1670) A: rahitism de tip renal B: sindrom de tunel carpian C: osteita fibroasa chistica D: osteomalacia E: artropatia umarului Vezi raspuns 180. [M1252092] Anemia din insuficienta renala cronica este: (pag. 1672) A: hipocroma, microcitara B: normocroma, normocitara C: consecinta diminuarii biosintezei de eritropoetina de catre rinichiul bolnav D: consecinta unei hemolize masive E: o anomalie care apare in mod regulat si contribuie la simptomatologia IRC Vezi raspuns 181. [M1252093] Tratamentul anemiei din insuficienta renala cronica: (pag. 1672) A: se efectueaza, de preferinta ,cu transuzie de masa eritrocitara B: se efectueaza, de preferinta, prin administrarea de eritropoetina C: trebuie instituit la toti pacientii cu IRC D: se instituie daca hematocritul este mai mic de 30% E: imbunatateste functia cardiaca Vezi raspuns 182. [M1252094] In insuficienta renala cronica, neuropatia periferica: (pag. 1672) A: apare precoce in evolutie B: este obisnuita in IRC avansata C: este o indicatie ferma de initiere a dializei sau transplantului renal D: initial implicarea nervilor motori depaseste implicarea nervilor sensitivi E: initial implicarea nervilor sensitivi o depaseste implicarea nervilor motori Vezi raspuns 183. [M1252095] In insuficienta renala cronica, terapia conservatoare( nondializa, nontransplant), instituita

timpuriu: (pag. 1673) A: inlatura definitiv nevoia tratamentului de substitutie a functiilor renale B: controleaza simptomele si minimalizeaza complicatiile C: incetineste progresiunea insuficientei renale D: nu influenteaza evolutia IRC E: trebuie sa mentina debitul urinar la un nivel convenabil Vezi raspuns 184. [M1252096] In tratamentul conservator (nondializa, nontransplant) al insuficientei renale cronice, dieta hipoproteica: (pag. 1673) A: este obligatorie, avand un beneficiu clinic incontestabil B: poate reduce, daca este initiata timpuriu anorexia, greata sivrsaturile C: poate fi eficienta, daca se initiaza timpuriu, in incetinirea progresiei bolii renale D: trebuie aplicata cu atat mai restrictiv (cantitate de proteine mai reduse) cu cat insuficienta renala este mai severa E: nu trebuie aplicata in insuficienta renala, fiind o masura terapeutica depasita Vezi raspuns 185. [M1351076] Acidoza metabolica din IRA se trateaza cu: (pag. 1665 - tabel 270-4) A: carbonat de litiu B: bicarbonat de sodiu C: gluconat de calciu D: restrictie de proteine in dieta E: dializa Vezi raspuns 186. [M1351077] Hiperkaliemia din insuficienta renala acuta se trateaza cu: (pag. 1665) A: Hidroxid de aluminiu B: Glucoza cu insulina C: Bicarbonat de sodiu D: Restrictie de apa E: Rasini schimbatoare de ioni Vezi raspuns 187. [M1351078] Tulburarile hemodinamice care se pot complica cu azotemie prerenala sunt reprezentate de: (pag. 1657) A: hipovolemie B: hipervolemie C: debitul cardiac scazut D: vasodilatatia sistemica E: vasoconstrictia renala selectiva Vezi raspuns 188. [M1351079] Medicamentele implicate in aparitia azotemiei prerenale sunt: (pag. 1658) A: inhibitorii ciclooxigenazei B: beta-lactaminele C: rifampicina D: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei E: ciclosporina Vezi raspuns 189. [M1351080] Agenti etiologici ai nefritelor interstitiale care pot cauza azotemie renala intrinseca pot fi: (pag. 1658) A: beta-lactaminele B: leptospiroza C: sarcoidoza D: aminoglicozidele E: hipertensiunea arteriala accelerata Vezi raspuns 190. [M1351081] Azotemia postrenala se poate datora: (pag. 1658) A: vezicii neurogene

B: infectiilor candidozice C: hiperplaziei prostatice D: necrozei papilare E: fibrozei retroperitoneale Vezi raspuns 191. [M1351082] Din punct de vedere clinico-patologic, este utila mpartirea cauzelor azotemiei acute intrinseci renale n: (pag. 1658) A: boli ale vaselor renale mari B: boli ale microcirculatiei si ale glomerulilor C: IRA ischemica si nefrotoxica D: boli datorate unui obstacol ureteral bilateral E: boli tubulo-interstitiale Vezi raspuns 192. [M1351083] n IRA intrinseca de cauza ischemica, rata de filtrare glomerulara se reduce deoarece: (pag. 1659) A: exista o inhibitie a baroreceptorilor centrali B: presiunea ultrafiltrarii glomerulare este redusa ca o consecinta a scaderii fluxului sangvin renal C: fluxul filtratului glomerular n tubi este obstruat prin cilindri alcatuiti din celule epiteliale si detritusuri necrotice D: exista un reflux al filtratului glomerular prin epiteliul glomerular afectat E: se acumuleaza snge n circulatia portala Vezi raspuns 193. [M1351084] Elemente clinice care sustin diagnosticul de azotemie prerenala pot fi: (pag. 1661) A: setea si vertijul ortostatic B: hipertensiunea ortostatica C: presiunea venoasa jugulara crescuta D: scaderea sudoratiei axilare E: turgorul cutanat scazut Vezi raspuns 194. [M1351085] Teste de confirmare utile n diagnosticul IRA asociata cu glomerulonefrite sau vasculite sunt: (pag. 1662-tabel 270-2) A: scaderea fractiei C3 a complementului B: biopsia renala C: determinarea acidului uric seric D: hemoculturi E: urocultura Vezi raspuns 195. [M1351086] Hiperkaliemia din IRA poate fi deosebit de severa n urmatoarele situatii: (pag. 1664) A: rabdomioliza B: azotemie prerenala C: sindrom de liza tumorala D: nefrita interstitiala acuta E: hemoliza Vezi raspuns 196. [M1352097] Modificarile adaptative, compensatorii ale nefronilor restanti in insuficienta renala cronica sunt: (pag. 1667) A: distructia progresiva B: reducerea masei renale C: hipertrofia structurala si functionala D: hiperfiltrarea E: scleroza Vezi raspuns 197. [M1352098] Cauzele principale ale insuficientei renale cronice sunt actualmente: (pag. 1667) A: glomerulonefritele B: diabetul zaharat

C: rinichiul polichistic D: nefropatiile obstructive E: hipertensiunea arteriala Vezi raspuns 198. [M1352099] Printre "toxinele uremice" se numara: (pag. 1667) A: ureea B: creatinina C: acidul guanidino-succinic D: carbohidratii E: hormonul paratiroidian Vezi raspuns 199. [M1352100] Tulburarile metabolismului lipidic din uremie se caracterizeaza de obicei prin: (pag. 1669) A: hipertrigliceridemie B: scaderea HDL-colesterolului C: cresterea colesterolului total D: cresterea lipoproteinei (a) E: cresterea epurarii trigliceridelor din circulatie prin lipoproteinlipaza Vezi raspuns 200. [M1352101] Tulburarile hidro-electrolitice caracteristice insuficientei renale cronice sunt: (pag. 1669, tabel 271-2) A: expansiunea volemica B: hiponatremia C: hiperkaliemia D: hipocalcemia E: hipofosfatemia Vezi raspuns 201. [M1352102] In tratamentul hiprekaliemiei din insuficienta renala cronica se folosesc: (pag. 1670) A: triamteren B: bicarbonat de sodiu C: sulfonat polistiren de sodiu D: albuterol E: insulina si glucoza Vezi raspuns 202. [M1352103] Tulburarile cardivsculare ce pot fi corectate sau ameliorate prin dializa sunt: (pag. 1669, tabel 271-2) A: hipertensiunea arteriala B: edemul pulmonar C: pericardita D: ateroscleroza E: hipotensiunea arteriala Vezi raspuns 203. [M1352104] Un rol benefic in incetinirea progresiei insuficientei renale cronice il au: (pag. 1673) A: restrictia proteica B: triamterenul C: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei D: aspirina E: eritropoietina Vezi raspuns 204. [M1451087] Insuficienta renala acuta secundara administrarii substantelor de radiocontrast se caracterizeaza prin: (pag. 1660) A: frecventa crescuta in cazul utilizarii agentilor de contrast nonionici, cu osmolaritate joasa B: mediatorul responsabil de vasoconstrictia intrarenala este angiotensina II C: incidenta crescuta la pacientii cu mielom multiplu D: substanta de contrast produce insuficienta renala mai ales prin toxicitate asupra epiteliului tubular proximal E: riscul dezvoltarii insuficientei renale acute este dependent de doza substantei de contrast

Vezi raspuns 205. [M1451088] Medicamente responsabile de producerea azotemiei renale intrinseci prin necroza tubulara acuta sunt: (pag. 1660) A: cisplatin B: trimetoprim C: peniciline D: acyclovir E: aminoglicozide Vezi raspuns 206. [M1451089] Urmatoarele afirmatii referitoare la fiziopatologia insuficientei renale acute sunt false: (pag. 1658, 1660) A: mioglobina este un factor stimulator al bioactivitatii acidului nitric B: acidoza promoveaza formarea cilindrilor in cazul rabdomiolizei C: pacientii cu hepatopatii complicate cu hipertensiune portala si ascita au de obicei volum plasmatic scazut D: leziunea cea mai importanta in insuficienta renala acuta ischemica este la nivelul segmentului S3 al tubului proximal E: cisplatinul este responsabil de producerea nefropatiei interstitiale alergice Vezi raspuns 207. [M1451090] Examenul sedimentului urinar in insuficienta renala acuta poate oferi urmatoarele informatii: (pag. 1661) A: cristale de oxalati si hipurati in intoxicatia cu etilenglicol B: eozinurie (>5% din leucocitele urinare) in insuficienta renala acuta ateroembolica C: cilindrii granulari pigmentati in azotemia prerenala D: hematurie si piurie in insuficienta renala acuta din boli prostatice E: absenta cilindrilor in 20-30% din cazurile de insuficienta renala acuta ischemica Vezi raspuns 208. [M1451091] Insuficienta renala acuta intrinseca ischemica se caracterizeaza prin: (pag. 1662, 1663) A: cilindrii hialini la examenul sedimentului urinar B: excretia fractionata a sodiului > 1% C: densitate urinara specifica > 1018 D: sodiu urinar > 20 mmol/l E: raport uree / creatinina plasmatica < 10-15 Vezi raspuns 209. [M1451092] Urmatoarele afirmatii caracterizeaza complicatiile insuficientei renale acute: (pag. 1663, 1664) A: alcaloza metabolica poate exacerba hiperkalemia B: acidoza metabolica este severa in intoxicatia cu etilenglicol C: anemie severa in absenta hemoragiei poate sugera microangiopatie trombotica D: infectia poate complica 50-90% dintre cazurile de insuficienta renala acuta E: potasiul seric creste cu 2 mmol/l/zi in insuficienta renala acuta oligoanurica Vezi raspuns 210. [M1452105] Anomalii clinice si biologice ce se dezvolta la pacientul uremic numai dupa initierea terapiei prin dializa sunt: (pag. 1669) A: hipotermia B: hipocomplementemia C: hipertrigliceridemia D: dementa de dializa E: amenoreea Vezi raspuns 211. [M1452106] Neuropatia periferica din insuficienta renala cronica avansata: (pag. 1669, 1672) A: este predominent senzitiva in stadiile initiale B: este o indicatie ferma de incepere a hemodializei cronice C: afecteaza predominent membrele superioare D: nu este ameliorata intotdeauna de terapia dialitica E: este exclusiv motorie

Vezi raspuns 212. [M1452107] Factorii responsabili de intoleranta la glucoza a pacientului uremic sunt: (pag. 1668) A: excesul de potasiu intracelular B: acidoza metabolica C: scaderea nivelului de St si prolactina D: cresterea glucagonului E: rezistenta periferica la actiunea insulinei Vezi raspuns 213. [M1452108] Anomaliile hemostazei in insuficienta renala cronica sunt caracterizate de: (pag. 1672) A: deteriorarea consumului de protrombina B: cresterea activitatii factorului III plachetar C: prelungirea timpului de sangerare D: raspuns la terapia cu desmopresin E: hemoragii spontane gastrointestinale si cerebrale Vezi raspuns 214. [M1452109] La pacientii cu insuficienta renala cronica in stadiul uremic pot fi intalnite urmatoarele efecte asupra metabolismului: (pag. 1669) A: scaderea nivelului plasmatic al antigenului lipoproteinei a Lp(a) B: cresterea colesterolului total C: scaderea HDL-colesterol D: hipertrigliceridemie E: sensibilitate crescuta la actiunea insulinei Vezi raspuns 215. [M1452110] Urmatoarele afirmatii caracterizeaza osteodistrofia renala din insuficienta renala cronica: (pag. 1670, 1671) A: fracturile costale apar mai frecvent in osteomalacia aluminica B: amiloidoza legata de dializa se manifesta prin sindrom de tunel carpian C: antiacidele cu citrat scad absorbtia digestiva a aluminiului D: acidoza metabolica induce osteoporoza si decalcifiere osoasa E: anomaliile histologice ale osteodistrofiei renale sunt prezente la 90% din pacientii cu insuficienta renala cronica avansata Vezi raspuns 216. [M1551093] Inhibitorii enzimei de conversie sunt utili n tratamentul insuficientei renale acute asociata: (pag. 1665) A: Diabetului zaharat B: Sindromului nefrotic C: Hipertensiunii D: Sarcinii ectopice rupte E: Sclerodermiei Vezi raspuns 217. [M1551094] Indicatiile absolute ale dializei n insuficienta renala acuta sunt: (pag. 1666) A: H ipocalcemia B: Hiponatremia C: Semnele sindromului uremic D: Hipervolemia netratabila E: Hiperkaliemia rezistenta la masurile conservatoare Vezi raspuns 218. [M1551095] Prognosticul sever n insuficienta renala acuta este legat de: (pag. 1666) A: Creatinina mai mare de 3 mg/dl B: pH arterial mai mare de 7,2 C: Acid uric mai mare de 15 mg/dl D: Uree peste 100 mg/dl E: Oligurie sub 400 ml/zi la prezentare Vezi raspuns

219. [M1551096] Hipervolemia din insuficienta renala acuta se trateaza cu: (pag. 1665) A: Solutii saline hipotone B: Bicarbonat de sodiu C: Tiazide D: Diuretice de ansa E: Restrictie de apa si sare Vezi raspuns 220. [M1551097] Care din elementele urmatoare sugereaza azotemia prerenala: (pag. 1663) A: Excretia fractionala a sodiului mai mica de 1 B: Concentratia urinara a sodiului mai mare de 20 mmol/L C: Raport uree urinara / uree plasmatica mai mic de 3 D: Densitate urinara mai mare de 1018 E: Raport uree / creatinina plasmatica mai mic de 10 Vezi raspuns 221. [M1551098] Rabdomioliza este sugerata de: (pag. 1663) A: Cresterea creatin-kinazei serice (izoenzima MM) B: Hipercalcemie C: Hiperuricemie D: Hiperkaliemie E: Hiperfosfatemie Vezi raspuns 222. [M1551099] Vasoconstrictia intrarenala produce insuficienta renala acuta intrinseca n urmatoarele situatii iatrogene: (pag. 1658, 1660) A: Antiinflamatoarele nesteroidiene B: Cisplatinium C: Ciclosporina D: Produsele de contrast radiologic E: Cefalosporine Vezi raspuns 223. [M1551100] Eozinuria caracterizeaza insuficienta renala acuta din: (pag. 1661) A: Mielomul multiplu B: Nefrita alergica interstitiala post-antiinflamatoare nesteroidiene C: Sindromul hepatorenal D: Mioglobinurie E: Starile ateroembolice Vezi raspuns 224. [M1552111] Anemia normocroma, normocitara din insuficienta renala cronica se datoreaza: (pag. 1672) A: Deficitului de transferina B: Hemolizei C: Pierderii de acid folic D: Pierderilor gastrointestinale E: Scaderii biosintezei de eritropoietina Vezi raspuns 225. [M1552112] Reducerea rapida a nivelului potasiului seric in insuficienta renala cronica se poate obtine cu: (pag. 1670) A: Rasini schimbatoare de ioni B: Insulina C: Glucoza D: Albuterol E: Fludrocortizon Vezi raspuns 226. [M1552113] Hipokaliemia prin pierderea primara a potasiului in urina apare in insuficienta renala cronica in urmatoarele conditii: (pag. 1670) A: Glomerulonefrite

B: Diabet zaharat C: Sindrom Fanconi D: Hipertensiune arteriala esentiala E: Acidoza tubulara renala Vezi raspuns 227. [M1552114] Hipertensiunea din insuficienta renala cronica este consecinta: (pag. 1671) A: Supraincarcarii lichidiene B: Excesului de catecolamine C: Excesului de glucocorticoizi D: Excesului de insulina E: Excesului de renina Vezi raspuns 228. [M1552115] Anomaliile factorului III plachetar in insuficienta renala cronica au urmatoarele particularitati: (pag. 1671, 1672) A: Se datoreaza prezentei antitrombinei III B: Se coreleaza cu nivelul plasmatic al acidului guanidinosuccinic C: Se corecteaza prin administrarea de globulina antihemofilica D: Se corecteaza prin dializa E: Sunt determinante in pericardita uremica la dializati Vezi raspuns 229. [M1552116] In insuficienta renala cronica, tulburarile neurologice specifice dializei cronice sunt: (pag. 1672) A: Sindromul Alzheimer B: Sindromul Korsakoff C: Sindromul Munchaussen D: Sindromul dementei de dializa E: Sindromul dezechilibrului de dializa Vezi raspuns 230. [M1552117] Produsii finali ai metabolismului acizilor aromatici cu rol de "toxine uremice" in insuficienta renala cronica sunt: (pag. 1668) A: Creatinina B: Triptofanul C: Acidul guanidinosuccinic D: Tirozina E: Fenilalanina Vezi raspuns 231. [M1552118] Tratamentul osteomalaciei induse de aluminiu consta in: (pag. 1671) A: Terapie fizicala B: Desferoxamina C: Corticoizi D: Antiinflamatoare nesteroidiene E: Dializa cu flux crescut Vezi raspuns 232. [M1552119] Care din urmatoarele manifestari cutanate sunt frecvente in insuficienta renala cronica la pacientii dializati: (pag. 1673) A: Pruritul B: Echimozele C: Paloarea D: Hemocromatoza E: Uscaciunea mucoaselor Vezi raspuns 233. [M1651101] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu necroza tubulara acuta (pag. 1647) A: poate fi determinata (cauzata) de infectii B: este de obicei cauza de insuficienta renala cronica (IRC) C: poate fi determinata (cauzata) de substante nefrotoxice D: este de obicei cauza de insuficienta renala rapid progresiva (IRRP)

E: este cauza obisnuita (frecventa) de insuficienta renala acuta (IRA) Vezi raspuns 234. [M1651102] Alegeti afirmatiile corecte n legatura cu sindromul hepatorenal (pag. 1658) A: este o forma particulara, agresiva de insuficienta renala cronica (IRC) B: azotemia se poate instala progresiv, n saptamni sau luni C: azotemia poate fi precipitata de administrarea exagerata a diureticelor D: complica frecvent insuficienta hepatica datorata cirozei hepatice E: retentia activa de sodiu este un raspuns tardiv alaturi de vasoconstrictia intrarenala Vezi raspuns 235. [M1651103] Alegeti valorile principalilor indici urinari care caracterizeaza insuficienta renala acuta (IRA) prerenala (azotemia prerenala) (pag. 1663) A: concentrarea sodiului urinar mai mare de 20 mmol/l B: raportul dintre ureea urinara si cea plasmatica sub 3 C: raportul uree/creatinina plasmatica sub 10-15 D: raportul creatinina urinara/creatinina plasmatica peste 40 E: indexul insuficientei renale sub 1 Vezi raspuns 236. [M1651104] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la hiperkaliemia din insuficienta renala acuta (IRA) (pag. 1664) A: acidoza metabolica poate exacerba hiperkaliemia prin scaderea efluxului de potasiu din celule B: hiperkaliemia sub 6,0 mmol/l este n general asimptomatica C: hiperkaliemia este mai redusa n IRA datorata rabdomiolizei D: la pacientii cu hemoliza si sindrom de liza tumorala hiperkaliemia este severa E: aparitia de anomalii (tulburari) electrocardiografice se nregistreaza n cazurile de hiperkaliemie severa Vezi raspuns 237. [M1651105] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la hiperfosfatemia din insuficienta renala acuta (IRA) (pag. 1664) A: n caz de hemoliza hiperfosfatemia este usoara B: depozitarea metastatica a fosfatului de calciu poate duce la hipofosfatemie simptomatica C: hiperfosfatemia severa apare secundar rabdomiolizei D: rezistenta tesuturilor la actiunile paratormonului (Pt) poate agrava hiperfosfatemia E: hiperfosfatemia usoara este aproape invariabila n IRA Vezi raspuns 238. [M1651106] Alegeti masurile terapeutice considerate a fi utile n insuficienta renala acuta (IRA) (pag. 1665-1666) A: nu exista masuri profilactice specifice, de importanta suprema B: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) trebuie utilizati cu precautie la pacientii cu boala renovasculara C: diureza alcalina fortata poate agrava leziunile renale datorate metotrexatului D: restrictia aportului de proteine la aproximativ 0,6 g / Kg / zi, proteine cu valoare biologica mare este indicata E: aportul caloric trebuie redus paralel cu cresterea azotemiei Vezi raspuns 239. [M1651107] Alegeti indicatiile posibile ale biopsiei renale insuficienta renala acuta (IRA) (pag. 1663) A: insuficienta renala acuta de cauza prerenala B: situatiile care cauza azotemiei renale intrinseci este neclara C: sindromul hemolitic uremic D: IRA secundara vasculitelor E: pielonefrita acuta Vezi raspuns 240. [M1651108] Alegeti factorii (indicatorii) de prognostic rezervat din insuficienta renala acuta (IRA) (pag. 1666) A: oliguria (sub 400 ml/zi) la prezentare B: vta intata C: insuficientele pluriorganice

D: prezenta unor deteriorari subclinice ale functiei renale E: creatinina serica peste 3 mg/dl la prezentare Vezi raspuns 241. [M1651109] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la nefritele interstitiale alergice induse de medicamente (pag. 1661) A: prezenta cilindrilor granulari mari (hialini) sunt probabil datorati fibrozei interstitiale B: prezenta cilindrilor hematici sunt caracteristici C: prezenta cilindrilor granulosi nepigmentari sunt sugestivi pentru nefrita interstitiala D: evidentierea unei eozinurii (peste 5% din leucocitele urinare) este obisnuita nefritele alergice induse de medicamente E: nefrita interstitiala indusa de antiinflamatoarele nesteroidice urina pot predomina limfocitele Vezi raspuns 242. [M1652120] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la anomaliile hematologice la bolnavii cu uremie (pag. 1672) A: hemoliza este o cauza importanta de anemie B: pierderile de singe sunt exagerate la pacientii hemodializati C: tratamentul cu eritropoetina trebuie instituit daca hematocritul este mai mic de 30% D: terapia parenterala sau orala cu fier este contraindicata E: hemocromatoza este o complicatie obisnuita la pacientii dializati si tratati cu eritropoetina (EPO) Vezi raspuns 243. [M1652121] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la anomaliile (tulburarile) neuromusculare din uremie (pag. 1672) A: incapacitatea de concentrare, somnolenta si insomnia sunt simptome timpurii B: miocloniile apar in uremia terminala C: neuropatia periferica este obisnuita in fazele precoce ale insuficientei renale D: in cadrul neuropatiilor periferice membrele superioare sunt afectate mai mult decit cele inferioare E: anomaliile electroencefalografice nespecifice pot persista si dupa aplicarea tratamentului prin dializa Vezi raspuns 244. [M1652122] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la terapia conservatoare a insuficientei renale progresive (pag. 1674) A: dieta cu continut scazut in proteine initiata timpuriu (la o RFG peste 40-50 ml/min) nu incetineste progresia bolii renale B: scaderea presiunii sanguine sub o valoare medie de aproximativ 95 mm Hg incetineste progresia bolii renale C: hiperuricemia trebuie tratata cu allopurinol numai daca se asociaza guta D: tratamentul timpuriu al hiperparatiroidismului secundar nu previne instalarea osteodistrofiei renale la pacientii uremici E: pentru evitarea calcificarilor viscerale produsul calciu-fosfor trebuie mentinut peste 70 Vezi raspuns 245. [M1652123] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu sindromul insuficientei renale cronice (IRC) (pag. 1648) A: IRC implica scaderea ratei filtrarii glomerulare (RFG) pe o perioada de cel putin 3 la 6 luni B: prezenta cilindrilor hematici in sedimentul urinar este specifica pentru IRC C: cresterea diametrului cilindrilor granulosi reflecta hipertrofia nefronilor functionali D: in stadiu final al oricarei nefropatii tubulointerstitiale urina contine multe proteine si numerosi cilindri chiar daca s-a instalat IRC E: indiferent de cauza, IRC este rezultatul distructiei progresive si ireversibile a nefronilor Vezi raspuns 246. [M1652124] Alegeti anormalitatile (manifestarile) clinice si biologice declansate de cresterea ureei sanguine in insuficienta renala cronica (IRC) (pag. 1667) A: anorexia B: deteriorarea functiei plachetare C: voma D: hipocalcemia E: cefaleea Vezi raspuns

247. [M1652125] Precizati produsii rezultati din metabolismul proteinelor si aminoacizilor (pag. 1668) A: produsi finali avansati de glicozilare B: metilguanidina C: creatinina D: fenilalanina E: glucoronoconjugatii si agliconii Vezi raspuns 248. [M1652126] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la tulburarile metabolismului carbohidratilor din cursul uremiei (pag. 1668) A: hiperglicemia severa este neobisnuita B: nivelurile glicemiei dupa infometare sunt de obicei ridicate C: rata utilizarii glucozei in tesuturile periferice este diminuata D: nivelul glicogenului este scazut E: la diabeticii insulino-dependenti necesarul de insulina creste paralel cu azotemia progresiva Vezi raspuns 249. [M2251110] Insuficienta renala acuta este un sindrom caracterizat prin: (pag. 1657) A: declin rapid al ratei de filtare glomerulara(ore-saptamani) B: declin rapid progresiv al ratei de filtare glomerulara(saptamani-luni) C: declin lent progresiv al ratei de filtare glomerulara(ani-decade) D: reducerea recenta a valorilor ureii si creatininei serice E: tulburari hidro electrolitice si acidobazice Vezi raspuns 250. [M2251111] Care dintre urmatoarele afirmatii privind insuficienta renala acuta nu este adevarata: (pag. 1657) A: oliguria este prezenta intotdeauna in tabloul clinico-biologic al insuficientei renale acute B: insuficienta renala acuta este intotdeauna reversibila C: insuficienta renala cauta este cauza principala de morbiditate si mortalitate intraspitaliceasca D: insuficienta renala acuta poate complica o gama larga de boli E: insuficienta renala acuta postrenala se caracterizeaza prin obstructie la nivelul tubilor renali Vezi raspuns 251. [M2251112] Azotemia prerenala : (pag. 1657) A: este forma cea mai putin frecventa de insuficienta renala acuta B: se datoreste hipoperfuziei renale C: este ireversibila D: nu are parenchimul renal deteriorat E: poate trece in forma de azotemie renala intrinseca ischemica Vezi raspuns 252. [M2251113] Azotemia prerenala poate complica o varietate de tulburari hemodinamice: (pag. 1657) A: hipovolemia B: debitul cardiac scazut C: vasoconstrictia sistemica D: vasodilatatia renala sistemica E: vasodilatatia sistemica Vezi raspuns 253. [M2251114] In insuficienta renala acuta prerenala baroreceptorii activati declanseaza ca urmare a hipovolemiei si reducerii tensiunii arteriale medii raspunsuri neuroumorale ce vizeaza: (pag. 1657) A: activarea sistemului nervos simpatic B: activarea sistemului renina angiotensina aldosteron C: eliberarea de argin vasopresina D: eliberarea de eritropoetina E: eliberarea de vitamina D2 Vezi raspuns 254. [M2251115] Noradrenalina,angiotensina II si arginin vasopresina determina in insuficienta renala acuta prerenala : (pag. 1657)

A: vasodilatatie in paturile vasculare "neesentiale" B: cresc pierderea de sare prin glandele sudoripare C: stimuleaza setea si apetitul la sare D: accentueaza retentia renala de apa si sare E: poliurie Vezi raspuns 255. [M2251116] Sindromul hepatorenal complica frecvent: (pag. 1658) A: ciroza hepatica B: tumorile hepatice C: rezectia hepatica D: obstructia biliara E: pancreatita acuta Vezi raspuns 256. [M2251117] Insuficienta renala acuta poate progresa in cadrul sindromului hepatorenalachiar, dupa asigurarea volemiei, ca urmare a: (pag. 1658) A: vasoconstrictiei intrarenale continue B: hipoperfuziei si ishemiei determinate de factori circulanti eliberati de ficat C: septicemiei D: nefrotoxicelor E: vasodilatatiei sistemice Vezi raspuns 257. [M2251118] Care dintre urmatoarele afirmatii privind sindromul hepatorenal sunt corecte: (pag. 1658) A: vasoconstrictie intrarenala si retentia activa de sodiu sunt raspunsuri timpurii la insuficienta hepatica B: vasoconstrictia intrarenala si retentia de sodiu pot precede alterarea hemodinamica sistemica C: bolile hepatice cu hipertensiune portala au de obicei volum plasmatic crescut cu hipervolemie "efectiva" D: azotemia se poate instala progresiv E: azotemia poate fi precipitata de o serie de factori hemodinamici Vezi raspuns 258. [M2251119] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte: (pag. 1658) A: termenii de insuficienta renala acuta si necroza tubulara acuta sunt sinonimi B: azotemia prerenala si insuficienta renala ischemica sunt un aspect al manifestarii hipoperfuziei renala C: insuficienta renala acuta ischemica difera de azotemia prerenala prin aceea ca hipoperfuzia induce afectarea ischemica a epiteliului tubular D: ischemia poate conduce la necroza corticala bilaterala E: axzotemia renala intrinseca poate fi produsa de obstructia ale vaselor renale mari Vezi raspuns 259. [M2251120] insuficienta renala acuta ischemica apare cel mai frecvent dupa: (pag. 1658) A: interventiile chirurgicale B: traumatisme severe C: hemoragii D: septicemii E: stari de hiperhidratare Vezi raspuns 260. [M2251121] Azotemia prerenala poate fi determinata de stari de : (pag. 1658) A: pierderi gastrointestinale de fluide B: vasoconstrictie sistemica C: vasodilatatie renala D: sindrom hepatorenal E: mielom multiplu Vezi raspuns 261. [M2251122] Azotemia renala intrinseca poate fi determinata de : (pag. 1658) A: obstructia arterei si venei renale B: intoxicatie cu etilenglicol C: administrare de substante de contrast D: leptospiroza E: tuberculoza renala

Vezi raspuns 262. [M2251123] Azotemia postrenala poate fi determinata: (pag. 1658) A: depozite intratubulare de acid uric B: pielonefrita acuta C: sindrom hemolitico uremic D: necroza papilara E: hiperplazie prostatica Vezi raspuns 263. [M2251124] Azotemia postrenala nu este determinata de : (pag. 1658) A: nefrite interstitiale infiltrative B: rabdomioliza C: rejet de alogrefa renala D: vezica neurogena E: fibroza retroperitoneala Vezi raspuns 264. [M2251125] Azotemia prerenala nu este data de : (pag. 1658) A: compresie ureterala externa B: inhibitori ai enzimei de conversie C: hemoliza D: sarcoidoza E: hipertensiune pulmonara Vezi raspuns 265. [M2251126] In faza incipienta a insuficientei renale acute ischemice rata de filtare glomerulara se deteroreaza datorita:: (pag. 1659) A: cresterii presiunii de ultrafiltrare glomerulara B: obstruarii fluxului filtratului glomerular in tubi C: refluxului filtratului glomerular prin epiteliul tubular afectat D: vasodilatatiei ischemice E: debitului cardiac scazut Vezi raspuns 266. [M2251127] Leziunea ischemica din insuficienta renala acuta ischemica este mai importanta in: (pag. 1659) A: portiunea tubulara medulara a tubului proximal B: portiunea medulara a ramurei ascendente groase a ansei lui Henle C: portiunea medulara a ramurei descendente groase a ansei Henle D: corticala E: glomerul Vezi raspuns 267. [M2251128] Ischemia celulara din IRA determina: (pag. 1659) A: alterari ale energeticii celulare B: alterari ale transportului ionilor C: modificarii integritatii membranare D: cresterii filtrarii glomerulare E: vasodilatatiei intrarenale Vezi raspuns 268. [M2251129] Ischemia renala din IRA duce la: (pag. 1659) A: epuizarea ATP B: inhibitia transportului activ de sodiu C: edematierea celulei D: dezintegrarea citoscheletonului E: pierderea calciului intracelular Vezi raspuns 269. [M2251130] Ischemia renala poate duce la urmatoarele modificari : (pag. 1569) A: alterarea metabolismului fosfolipidic

B: formarea radicalilor liberi C: peroxidarea lipidelor membranare D: accentuarea transportului activ de sodiu E: acumularea calciului intracelular Vezi raspuns 270. [M2251131] Care dintre urmatoarele afirmatii este corecta privind faza de recuperare a insuficientei renale acute intrinseci: (pag. 1659) A: se caracterizeaza prin regenerarea celulelor tubulare B: rata de filtare glomerulara revine brusc C: se poate complica cu diureza marcata D: diureza marcata apare datorita reducerii excretiei apei si sarii retinute E: diureza marcata apare ca urmare a utilizarii diureticelor Vezi raspuns 271. [M2251132] Nefropatia datorata substantelor de contrast se caracterizeaza prin: (pag. 1660) A: crestere acuta in 24-48 h a ureii si creatininei serice B: reversibilitate C: varful in 10-15 zile D: rezolutia in 21 zile E: rezolutia in 30 zile Vezi raspuns 272. [M2251133] Nefropatia datorata substantelor de contrast apare mai frecvent la persoane cu (pag. 1660) A: insuficienta cardiaca congestiva B: infectie urinara C: insuficienta renala cronica preexistenta D: diabet zaharat E: mielom multiplu Vezi raspuns 273. [M2251134] Care dintre urmatoarele afirmatii privind insuficienta renala acuta produsa de aminoglicozide este corecta: (pag. 1660) A: apare dupa 20 zile de la expunere B: se produce prin inducere de leziuni mitocondriale C: inhibarea activitatii ATP-azei D: inhibarea transportului solvitilor E: leziuni mediate de radicali liberi asupra membranei celulare Vezi raspuns 274. [M2251135] Printre cauzele de rabdomioliza se numara (pag. 1660) A: leziuni le de strivire B: convulsiile C: efortul excesiv D: alcoolismul E: hipovolemia Vezi raspuns 275. [M2251136] Mioglobina si hemoglobina produc insuficienta renal acuta ca urmare a: (pag. 1660) A: efectelor toxice asupra celulelor epiteliale tubulare B: inducerii formarii de cilindrii C: hipovolemiei D: acidozei E: activarii bioactivitatii dioxidului nitric Vezi raspuns 276. [M2251137] Care dintre urmatoarele afirmatii privind modificarile morfologice din insuficienta renala acuta nefrotoxica sunt adevarate: (pag. 1660) A: leziuni morfologice importante in portiunea contorta a tubului proximal B: leziuni morfologice importante in portiunea dreapta a tubului proximal C: necroza celulelor tubulare este mai importanta decat in insuficienta renala acuta ischemica D: necroza este foarte severa in portiunea rectilinie a tubului proximal E: necroza celulelor tubulare este mai putin importanata decat in insuficienta renala acuta ischemica

Vezi raspuns 277. [M2251138] In azotemia prerenala se intalnesc: (pag. 1662) A: cilindrii hialini B: Fe Na>1% C: UNa>10 meq/l D: densitate specifica >1018 E: rezolvarea rapida a insuficientei renale acute dupa refacerea perfuziei renale Vezi raspuns 278. [M2251139] In necroza tubulara acuta se intalnesc (pag. 1662) A: cilindrii epiteliul ui tubular B: Fe Na<1% C: Na urinar >20 meq /l D: densitate specifica <1015 E: cilindrii mari Vezi raspuns 279. [M2251140] In azotemia renala intrinseca prin ateroembolism se intalneste: (pag. 1662) A: manipulare recenta a aortei B: noduli subcutanati C: livedo reticularis D: eozinofilie E: complement normal Vezi raspuns 280. [M2251141] In insuficienta renala cronica se intalnesc rinichi normali/crescuti in: (pag. 1662) A: glomerulonefrite B: pielonefrite C: nefropatie diabetica D: boala rinichilor polichistici E: amiloidoza Vezi raspuns 281. [M2251142] Diagnosticul de azotemie prerenala este sustinut de urmatoarele manifestari clinicobio;ogice: (pag. 1661) A: sete,vertij ortostatic B: hipotensiune ortostatica C: presiune venos centrala crescuta D: turgor cutanat crescut E: scaderea sudoratiei axilare Vezi raspuns 282. [M2251143] Nefropatia urica cauza de insuficienta renala acuta este sugerata de : (pag. 1663) A: hiperuricemie >15 mg/dl B: hiperpotasemie C: hipofosfatemie D: cresterea LDH E: hiperuricemie <10 mg/dl Vezi raspuns 283. [M2251144] Punctia biopsie renala in insuficienta renala acuta intrinseca se face : (pag. 1663) A: dupa excluderea insuficienteti renale acute pre/postrenale B: cand etiologia este neclara C: in caz de glomerulonefrite /v asculite D: in prezenta de nefrite interstitiale acute E: in nefropatii dupa substante de contrast Vezi raspuns 284. [M2251145] Insuficienta renala acuta deterioreaza: (pag. 1663) A: excretia renala de sodiu B: reabsorbtia apei

C: reabsorbtia potasiului D: homeostazia cationilor divalenti E: mecanismele acidifierii urinare Vezi raspuns 285. [M2251146] Care dintre urmatoarele afirmatii este corecta: (pag. 1663) A: in azotemia prerenala raportul dintre creatinina urinara si cea plasmatica >40 B: raportul dintre ureea urinara si cea plasmatica >3 in azotemia renala intrinseca C: osmolaritatea urinara <300 mmol/kg HO in azotemia renala intrinseca D: raportul uree/creatinina plasmatica >20 in azotemia prerenala E: indexul insuficientei renala <1 in azotemia prerenala Vezi raspuns 286. [M2251147] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte referitoare la indicii urinari dignostici in azotemia prerenala: (pag. 1663) A: Fe Na>1 B: cocentratia urinara a sodiului >10 C: densitatea specifica a urinii >1018 D: sediment urinar :cilindrii hialini E: osmolaritatea urinara ,500 mmol/Kg H2o Vezi raspuns 287. [M2251148] Care dintre urmatoarele afirmatii cu privire la indicii urinari dignostici in azotemia renala intrinseca sunt corecte: (pag. 1663) A: Fe Na>1% B: concentratia sodiului urinar >20 mmol/l C: densitatea specifica a urinii >1018 D: osmolaritatea urinii <300mmol/kg H20 E: sedimentul urinar:cilindrii granulsi maro "noroiosi " Vezi raspuns 288. [M2251149] Care dintre urmatoarele afirmatii rferitoare la cresterea potasiului seric in insuficienta renala acuta sunt corecte: (pag. 1664) A: la pacientii cu oligurie/anurie B: se datoreste excretiei alterate a a potasiului perfuzat si ingerat C: apare ca urmare a eliberarii sale de la nivelul epiteliului tubular D: in acidoza E: in hipovolemie Vezi raspuns 289. [M2251150] Hipocalcemia din insuficienta renala acuta se datoreste: (pag. 1664) A: depozitelor metastatice a fosfatului de calciu B: rezistentei tesuturilor la actiunea PTH C: valorilor crescute ale 1,25 dihidroxivitaminei D D: hipovolemiei E: hiperpotasemiei Vezi raspuns 290. [M2251151] Factorii care contribuie la aparitia anemiei sunt: (pag. 1664) A: hemoliza B: hemoragiile C: hemoconcentratia D: cresterea timpului de supravietuire a hematiilor E: deteriorarii eritropoiezei Vezi raspuns 291. [M2251152] Complicatiile fazei de recuperare a insuficientei renala acute pot fi : (pag. 1664) A: hipernatremia B: hiperpotasemia C: hipomagneziemia D: hipofosfatemia E: hipocalcemia

Vezi raspuns 292. [M2251153] Diureza alcalina fortata poate preveni : (pag. 1664) A: nefropatia urica acuta B: leziunile renale datorate metotrexatului C: rabdomiolizei D: nefropatiei obstructive E: ateroembolismului Vezi raspuns 293. [M2251154] In tratamentul insuficientei renale acute fluidele trebuie administrate lent in functie de : (pag. 1665) A: presiunea venos centrala B: presiunea venoasa jugulara C: debitul urinar D: valoarea PTH E: hematocrit Vezi raspuns 294. [M2251155] Acidoza metabolica se trateaza cu: (pag. 1665) A: regim hiperproteic B: bicarbonat de sodiu C: gluconat de calciu D: restrictie de proteine in dieta E: dializa Vezi raspuns 295. [M2251156] In insuficienta renala acuta sunt indicate urmatoarele mijloace dietetice: (pag. 1665) A: aport1g/kg/zi proteine B: hidrati de carbon 100g/zi C: aport 0,6g/kg/zi proteine D: hidrati de carbon 50g/zi E: aport de alimente bogate in fosfor Vezi raspuns 296. [M2251157] Indicatiile absolute ale dializei in IRA include: (pag. 1666) A: simptome /semne ale sindromului uremic B: tratamentul hipervolemiei refractare C: tratamentiul acidozei metabolice refractare la tratament D: tratamentul hiperpotasemiei E: tratamentul anemiei Vezi raspuns 297. [M2251158] Cresterea ratei mortalitatii in insuficienta renala acuta se intalneste in :: (pag. 1666) A: stari posttraumatice B: stari postobstreticale C: la varstnici D: la persoane cu insuficiente multiple de organ E: stari postchirurgicale Vezi raspuns 298. [M2251159] Hiperfosfatemia din insuficienta renala acuta se trateaza prin: (pag. 1666) A: restrictia aportului de fosfat din dieta B: carbonat de calciu C: hidroxid de aluminiu D: dializa E: bicarbonat de sodiu Vezi raspuns 299. [M2252127] Cele mai frecvente doua cauze de insuficienta renala cronica sunt n prezent: (pag. 1667) A: Pielonefritele cronice B: Pielonefritele acute

C: Nefropatia din diabetul zaharat D: Boala polichistica renala cu transmitere autosomal dominanta E: Nefropatia hipertensiva Vezi raspuns 300. [M2252128] Termenul de uremie implica: (pag. 1667) A: Cresterea catabolitilor azotati n snge B: Prezenta de semne si simptome de insuficienta renala C: Modificari hormonale legate de alterarea functiei renale D: Perturbari metabolice consecutive alterarii functiei renale E: Cresterea filtrarii glomerulare n ansamblul ei Vezi raspuns 301. [M2252129] Cresterea ureei n snge este responsabila de: (pag. 1667) A: Artrita B: Anorexie C: Astenie, D: Voma E: Cefalee Vezi raspuns 302. [M2252130] Printre substantele al caror nivel creste in uremie sunt: (pag. 1667) A: Ureea B: Creatinina C: Glucoza D: Gammaglutamiltranspeptidaza E: Bilirubina Vezi raspuns 303. [M2252131] Care dintre urmatorii hormoni au niveluri serice crescute n insuficienta renala cronica: (pag. 1667) A: Insulina B: Parathormonul C: Glucagonul D: Prolactina E: Adrenalina Vezi raspuns 304. [M2252132] Printre modificarile fiziopatologice ale pacientilor cu insuficienta renala cronica avansata se numara: (pag. 1667) A: Alcaloza respiratorie B: Alterarea pompei Na, cu perturbarea concentratiei intracelulare de Na C: Inhibitia fluxului de Ca la nivelul membranelor celulare D: Hipomagneziemia severasi constanta E: Alcaloza metabolica Vezi raspuns 305. [M2252133] Ca urmare a alterarii pompei de sodiu, celulele sufera modificari n sensul: (pag. 1668) A: Ratatinarii B: Cresterii n volum (hiperhidratare osmotica) C: Ruperii membranelor mitocondriale D: Ruperii membranelor lizozomale, cu eliberarea de enzime proteolitice n citosol E: Cresterii concentratiei intracelulare de sodiu Vezi raspuns 306. [M2252147] Care dintre urmatoarele afirmatii privitoare la pacientii cu insuficienta renala cronica avansata este valabila: (pag. 1669) A: Acesti pacienti nu sunt capabili sa reduca eliminarea urinara de apasi sodiu n conditiile unor pierderi extrarenale hidrosaline B: Acesti pacienti nu sunt capabila sa creasca eliminarea urinara de apasi sodiu n conditiile unui aport alimentar hidrosalin crescut C: Acesti pacienti sunt capabili sa reduca eliminarea urinara de apasi sodiu n conditii de pierderi extrarenale hidrosaline

D: Acesti pacienti sunt capabili sa creasca eliminarea urinara de apasi sodiu n conditiile unui aport alimentar hidrosalin crescut E: Acesti pacienti nu prezinta modificari n echilibrul apei si sodiului Vezi raspuns 307. [M2252148] Care dintre urmatoarele circumstante poate accentua hiperkaliemia pacientilor cu insuficienta renala cronica? (pag. 1670) A: Hemoliza B: Traumatismele extinse C: Infectiile D: Aportul de snge conservat E: Tratamentul cu dializa Vezi raspuns 308. [M2252149] Care dintre urmatoarele medicamente trebuie evitate sau folosite cu precautii extreme n insuficienta renala cronica, pentru a evita hiperkaliemia? (pag. 1669) A: Amiloridul B: Spironolactona C: Triamterena D: Furosemidul E: Torasemidul Vezi raspuns 309. [M2252150] Care dintre urmatoarele medicamente pot contribui la cresterea postasiului seric la pacientii cu insuficienta renala cronica? (pag. 1670) A: Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei B: Beta-blocantele C: Spironolactona D: Anabolizantele E: Analogii de vitamina D3 Vezi raspuns 310. [M2252151] Hiperpotasemia din insuficienta renala cronica poate fi exacerbata de: (pag. 1670) A: Acidoza metabolica B: Alcaloza respiratorie C: Administrarea de ciclosporina D: Administrarea de bicarbonat E: Administrarea de glucoza Vezi raspuns 311. [M2252152] Tratamentul hiperpotasemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica se face cu: (pag. 1670) A: Bicarbonat iv, mai ales la pacientii cu acidoza metabolica B: Rasini schimbatoare de ioni C: Sulfat de magneziu administrat iv D: Glucoza cu insulina E: Diuretice Vezi raspuns 312. [M2252153] In insuficienta renala cronica, principalele cauze ale acidozei metabolice sunt: (pag. 1670) A: Diminuarea producerii de substante tampon (scaderea amoniogenezei) B: Scaderea capacitatii de secretie a hidrogen-ionilor la nivelul tubilor renali C: Aportul oral insuficient de bicarbonat D: Aportul excesiv de hrana vegetala E: Tratamentul cu rasini schimbatoare de ioni Vezi raspuns 313. [M2252154] Care dintre urmatoarele modificari osoase fac parte din osteodistrofia renala? (pag. 1670) A: Osteita fibroasa chistica B: Osteomalacia C: Boala osoasa adinamica D: Sindromul de tunel carpian

E: Osteoscleroza Vezi raspuns 314. [M2252155] Calcifierile metastatice si ale partilor moi din insuficienta renala cronica se localizeaza n special: (pag. 1671) A: In jurul articulatiilor B: In vasele de snge C: In miocard D: In ochi E: In peretele tubului digestiv Vezi raspuns 315. [M2252156] Principalele mecanisme de producere ale hipertensiunii arteriale din insuficienta renala cronica sunt: (pag. 1671) A: Hipervolemia B: Hiperreninismul C: Cresterea debitului cardiac datorita tahicardiei D: Hipertiroidismul E: Hiperfunctia corticosuprarenaliana Vezi raspuns 316. [M2252157] In boala osului adinamic sau aplastic, se ntlnesc urmatoarele modificari histologice: (pag. 1670) A: Cresterea osteoidului B: Depunere excesiva de calciu la nivelul osului C: Depunere excesiva de fosfati la nivelul osului D: Scaderea osteoidului E: Osteofibroza Vezi raspuns 317. [M2351160] Printre cauzele IRA prerenale se numara: (pag. 1657) A: debit cardiac scazut B: pierderi de fluide prin diureza osmotica C: hipoperfuzie renala indusa de inhibitorii de ciclooxigenaza D: administrarea de substante de contrast iodate E: sindromul hemolitic uremic Vezi raspuns 318. [M2351161] Care din afirmatiile privind nefropatia cauzata de substantele de contrast este adevarata? (pag. 1660) A: are ca substrat histopatologic o afectare glomerulara B: este o forma intotdeauna ireversibila de IRA C: este mai frecventa la diabetici si la bolnavii cu mielom multiplu D: se insoteste de vasoconstrictie intrarenala E: se caracerizeaza prin excretie fractionata crescuta de sodiu Vezi raspuns 319. [M2351162] Urmatoarele elemente pot fi utile in stabilirea caracterului acut sau cronic al insuficientei renale: (pag. 1661) A: valoare Hb, Ht B: valoarea creatininei si ureei serice C: masurarea taliei renale prin ecografie D: sumarul de urina E: examenul radiologic al scheletului pentru evidentierea semnelor de osteodistrofie renala Vezi raspuns 320. [M2351163] Printre factorii precipitanti ai sindromului hepato-renal se numara: (pag. 1658) A: hemoragia B: paracenteza C: diureticele D: vasoconstrictoarele E: AINS

Vezi raspuns 321. [M2351164] Eozinofiluria poate aparea in urmatoarele situatii: (pag. 1661) A: IRA prin pielonefrita acuta B: IRA ateroembolica C: nefritele interstitiale alergice la medicamente D: necroza tubulara acuta ischemica E: necroza tubulara acuta la substantele de contrast iodate Vezi raspuns 322. [M2351165] In rabdomioliza se pot intilni urmatoarele anomalii biochimice: (pag. 1663) A: cresterea creatinkinazei (izoenzima MM) B: hipokaliemie C: hiperfosfatemie D: hipocalcemie E: hiperuricemie Vezi raspuns 323. [M2351166] In ceea ce priveste proteinuria care apare in necroza tubulara acuta, urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pag. 1661) A: este, in mod caracteristic, <1 g/zi B: este, in mod caracteristic, >3 g/zi C: se datoreaza insuficientei reabsorbtii a proteinelor filtrate si excretiei detritusurilor celulare D: are drept cauza lezarea barierei de filtrare glomerulara E: este constituita in majoritate din lanturi usoare Vezi raspuns 324. [M2351167] Urmatoarele elemente orienteaza diagnosticul spre IRA din sindromul hemolitic uremic: (pag. 1662) A: antecedente de infectie gastro-intestinala recenta B: trombocitoza C: tratament cu ciclosporina D: anemie feripriva E: prezenta schizocitelor pe frotiu Vezi raspuns 325. [M2351168] Sindromul de liza tumorala se caracterizeaza prin: (pag. 1662) A: hiperuricemie >15 mg% B: hipokaliemie C: hipofosfatemie D: posibilitatea aparitiei IRA prin necroza tubulara acuta toxica E: complica tratamentul bolilor limfo-sau mieloproliferative Vezi raspuns 326. [M2351169] Printre complicatiile frecvente ale IRA se numara: (pag. 1663) A: alcaloza metabolica B: acidoza metabolica C: hiperkaliemia D: hiperfosfatemia E: supraincarcarea volumului intravascular Vezi raspuns 327. [M2351170] Administrarea de solutii hipotone de NaCl sau izotone de glucoza la un pacient cu IRA are urmatoarele riscuri: (pag. 1663) A: hipokaliemie B: hiponatremie C: hiperosmolaritate D: supraincarcare volemica, cu edem cerebral E: edem pulmonar acut Vezi raspuns 328. [M2351171] Urmatoarele masuri sunt adecvate pentru tratamentul hiperkalemiei din IRA: (pag. 1665) A: dializa (dializant cu K scazut)

B: restrictia aportului de proteine C: administrarea de glucoza tamponata cu insulina D: administrarea de bicarbonat de sodiu E: administrarea de gluconat de calciu 10% Vezi raspuns 329. [M2351172] Conservarea RFG in timpul hipoperfuziei usoare se realizeaza prin urmatoarele mecanisme compensatoare: (pag. 1657) A: autoreglare prin relaxarea celulelor musculare netede din arteriola aferenta B: sinteza redusa de PG vasodilatatoare (PC, PG E2) C: sinteza redusa de oxid nitric D: vasoconstrictie preferentiala a arteriolei eferente sub actiunea Angiotensinei II E: autoreglare prin relaxarea celulelor musculare netede din arteriola eferenta Vezi raspuns 330. [M2351173] Mecanismele prin care hipercalcemia poate compromite RFG, producind IRA, sunt: (pag. 1660) A: vasoconstrictie intrarenala B: vasodilatatie intrarenala C: depunerea de fosfat de calciu in rinichi D: obstructie tubulara E: toxicitate directa asupra celulelor epiteliale tubulare Vezi raspuns 331. [M2351174] Care din indicii de mai jos caracterizeaza IRA prerenala? (pag. 1663) A: excretia fractionata de sodiu <1 B: concentratia Na urinar >20 C: densitatea urinara <1015 D: raportul uree/creatinina plasmatica >20 E: indexul de IR <1 Vezi raspuns 332. [M2351175] Constatarea unui grad marcat de acidoza metabolica la un pacient cu IRA sugereaza: (pag. 1663) A: cetoacidoza diabetica B: cetoacidoza de inanitie C: acidoza lactica complicind hipoperfuzia generalizata a tesuturilor D: intoxicatia cu metanol sau etilen glicol E: azotemie prerenala prin pierderi gastro-intestinale de fluide Vezi raspuns 333. [M2352197] Care dintre urmatoarele substante sunt considerate toxine uremice? (pag. 1667-8) A: creatinina B: acidul guanidinosuccinic C: fenilalanina D: peptidul natriuretic atrial E: triptofanul Vezi raspuns 334. [M2352198] Care sunt efectele uremiei asupra compozitiei organismului? (pag. 1668) A: cresterea concentratiei intracelulare de sodiu B: scaderea concentratiei intracelulare de sodiu C: scaderea concentratiei de K intracelular D: malnutritie protein-calorica E: retentie de apa si sare Vezi raspuns 335. [M2352199] Deficitul concentratiei de K intracelular in IRC rezulta din: (pag. 1668) A: dieta bogata in potasiu B: restrictie impusa de postasiu de catre medic C: diuretice D: varsaturi

E: diaree Vezi raspuns 336. [M2352200] Hiperkaliemia in IRC poate fi indusa de: (pag. 1669) A: acidoza B: inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei C: beta-blocante D: diuretice de ansa E: hipoaldosteronism hiporeninemic Vezi raspuns 337. [M2352201] Tratamentul hiperkaliemiei din IRC se poate face cu: (pag. 1670) A: bicarbonat de sodiu B: rasini schimbatoare de ioni C: glucagon D: glucoza E: albuterol Vezi raspuns 338. [M2352202] Anomaliile radiologice in IRC la pacientii nedializati sunt urmatoarele: (pag. 1670) A: ingustarea marginilor de crestere ale oaselor B: resorbtie osoasa osteoclastica C: eroziuni subperiostale D: osteoscleroza E: fracturi costale Vezi raspuns 339. [M2352203] In patogenia osteitei fibrochistice sunt implicate urmatoarele mecanisme: (pag. 1671) A: cresterea fosfatilor serici B: cresterea calciului seric C: cresterea secretiei parathormonului D: scaderea 1,25 (OH)2 D3 E: alterarea functiei receptorului 1,25 (OH)2 D3 in os si intestin Vezi raspuns 340. [M2352204] Etiologia pericarditelor la pacientii cu insuficienta renala cronica poate fi: (pag. 1671) A: uremica B: virala C: boala sistemica D: infarct miocardic transmural E: hiperparatiroidism Vezi raspuns 341. [M2352205] Administrarea eritropoietinei umane combinate pentru tratamentul anemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica se poate face: (pag. 1672) A: inainte de initierea dializei B: dupa initierea dializei C: daca hematocritul este < 30% D: doza este de 25 50U/ Kg greutate corporala administrata subcutanat E: administrarea eritropoietinei se face si intramuscular Vezi raspuns 342. [M2352206] Rezistenta la terapia cu eritropoietina umana combinata se poate datora: (pag. 1672) A: deficitului de fier B: hipertensiunii arteriale C: hiperparatiroidismului D: inflamatiei cronice E: bolilor hematologice primare Vezi raspuns 343. [M2352207] Care tulburari endocrino-metabolice pot fi intalnite in insuficienta renala cronica: (pag. 1673)

A: hiperparatiroidism B: amenoree C: impotenta D: malnutritie E: nici una Vezi raspuns 344. [M2352208] Rata de filtrare glomerulara poate fi estimata cu acuratete buna prin: (pag. 1673) A: clearance uree B: clearance creatinina C: media determinarilor simultane ale clearance-urilor creatininei si ureei D: tehnica clearance-ului iothalamatului E: nici una Vezi raspuns 345. [M2551176] Azotemia prerenala se poate datora: (pag. 1658) A: cirozei cu ascita B: sindromului hemolitic uremic C: hiperplaziei prostatice D: diabetului zaharat E: necrozei papilare Vezi raspuns 346. [M2551177] Azotemia renala acuta intrinseca este data de: (pag. 1658) A: obstructia arterei renale B: glomerulonefrite si vasculite C: fibroze retroperitoneala D: obstacol ureteral E: leptospiroza Vezi raspuns 347. [M2551178] IRA intrinseca de cauza ischemica, difera de azotemia prerenala prin: (pag. 1658) A: afectarea epiteliului tubular B: prezenta produsilor de degradare a fibrinei n ser C: aparitia preponderenta la caucazieni D: asocierea sindromului renopulmonar E: posibilitatea aparitiei necrozei corticale Vezi raspuns 348. [M2551179] Elemente care sustin diagnosticul de insuficienta renala acuta sunt: (pag. 1657) A: Proteinuria B: Hematuria C: Oliguria D: Retentia de deseuri azotate E: Edemele Vezi raspuns 349. [M2551180] Care sunt argumentele pentru a afirma o IRA asociata unei glomerulonefrite sau vasculite: (pag. 1662) A: scaderea C3 B: istoric de hepatita B sau C C: ASLO crescut D: cresterea mioglobinei E: istoric de toxoplasmoza Vezi raspuns 350. [M2551181] Pentru IRA asociata sindromului hemolitic-uremic / purpurei trombotice trombocitopenice pledeaza: (pag. 1662) A: cresterea CPK B: anticorpii anti-DNA C: anomaliile neurologice D: Anovulatia

E: Febra Vezi raspuns 351. [M2551182] Cei mai sensibili indici de diagnostic diferential intre forma prerenala si forma renala intrinseca a azotemiei renale sunt: (pag. 1663) A: osmolaritatea urinara B: raportul ntre ureea urinarasi plasmatica C: raportul ntre creatinina urinara si creatinina plasmatica D: excretia fractionata a sodiului E: indexul insuficientei renale Vezi raspuns 352. [M2551183] Ca si complicatie a insuficientei renale acute, hipocalcemia se poate manifesta prin: (pag. 1664) A: Ataxie B: alungirea intervalului QT C: modificari ale undei T D: convulsii E: edem cerebral Vezi raspuns 353. [M2551184] Administrarea etanolului la bolnavii cu IRA nefrotoxica, inclusiv dializati este utila deoarece: (pag. 1664) A: inhiba metabolismul etilenglicolului la acid oxalic B: are rol chelator C: reduce conversia metanolului n acid formic D: limiteazagenerarea de acid uric E: inhiba ciclooxigenaza Vezi raspuns 354. [M2551185] Acidoza metabolica din insuficienta renala acuta poate fi deosebit de severa n urmatoarele situatii: (pag. 1664) A: sepsis B: inanitie C: anemie pernicioasa D: lactatie E: boli hepatice Vezi raspuns 355. [M2551186] Inhibitorii enzimei de conversie sunt utili n tratamentul insuficientei renale acute asociata: (pag. 1665) A: Diabetului zaharat B: Sindromului nefrotic C: Hipertensiunii D: Sarcinii ectopice rupte E: Sclerodermiei Vezi raspuns 356. [M2551187] Hiperkaliemia din insuficienta renala acuta se trateaza cu: (pag. 1665) A: Hidroxid de aluminiu B: Glucoza cu insulina C: Bicarbonat de sodiu D: Restrictie de apa E: Rasini schimbatoare de ioni Vezi raspuns 357. [M2551188] Indicatiile absolute ale dializei n insuficienta renala acuta sunt: (pag. 1666) A: Hipocalcemia B: Hiponatremia C: Semnele sindromului uremic D: Hipervolemia netratabila E: Hiperkaliemia rezistenta la masurile conservatoare

Vezi raspuns 358. [M2551189] Prognosticul sever n insuficienta renala acuta este legat de: (pag. 1666) A: Creatinina mai mare de 3 mg/dl B: pH arterial mai mare de 7,2 C: Acid uric mai mare de 15 mg/dl D: Uree peste 100 mg/dl E: Oligurie sub 400 ml/zi la prezentare Vezi raspuns 359. [M2551190] Hipervolemia din insuficienta renala acuta se trateaza cu: (pag. 1665) A: Solutii saline hipotone B: Bicarbonat de sodiu C: Tiazide D: Diuretice de ansa E: Restrictie de apa si sare Vezi raspuns 360. [M2551191] Care din elementele urmatoare sugereaza azotemia prerenala: (pag. 1663) A: Excretia fractionala a sodiului mai mica de 1 B: Concentratia urinara a sodiului mai mare de 20 mmol/L C: Raport uree urinara / uree plasmatica mai mic de 3 D: Densitate urinara mai mare de 1018 E: Raport uree / creatinina plasmatica mai mic de 10 Vezi raspuns 361. [M2551192] Rabdomioliza este sugerata de: (pag. 1663) A: Cresterea creatin-kinazei serice (izoenzima MM) B: Hipercalcemie C: Hiperuricemie D: Hiperkaliemie E: Hiperfosfatemie Vezi raspuns 362. [M2551193] Vasoconstrictia intrarenala produce insuficienta renala acuta intrinseca n urmatoarele situatii iatrogene: (pag. 1658, 1660) A: Antiinflamatoarele nesteroidiene B: Cisplatinium C: Ciclosporina D: Produsele de contrast radiologic E: Cefalosporine Vezi raspuns 363. [M2551194] Eozinuria caracterizeaza insuficienta renala acuta din: (pag. 1661) A: Mielomul multiplu B: Nefrita alergica interstitiala post-antiinflamatoare nesteroidiene C: Sindromul hepatorenal D: Mioglobinurie E: Starile ateroembolice Vezi raspuns 364. [M2552209] n stadiile initiale ale insuficientei renale cronice modificarile caracteristice sunt: (pag. 1667) A: Hipertensiunea B: Uremia C: distructia progresiva a masei nefronilor D: Hematuria E: hipertrofia structurala a nefronilor restanti Vezi raspuns 365. [M2552210] Cauzele rare de insuficienta renala cronica sunt: (pag. 1667) A: mielomul multiplu B: diabetul zaharat C: hiperuricemia

D: hipertensiunea arteriala E: Amiloidoza Vezi raspuns 366. [M2552211] Care din elementele de mai jos nu sunt prezente totdeauna n insuficienta renala cronica (pag. 1669) A: reducerea debitului urinar B: cresterea concentratiilor serice ale ureei si creatininei C: reducerea dimensiunilor rinichilor la ecografie, radiografie pe gol sau urografie D: Hipernatremia E: Hiperpotasemia Vezi raspuns 367. [M2552212] Hipertensiunea arteriala la pacientii cu insuficienta lipseste n: (pag. 1671) A: cardiomiopatia dilatativa B: boala polichistica renala C: deshidratare D: bolile de colagen E: afectiunile tubulointerstitiale Vezi raspuns 368. [M2552213] Care dintre urmatorii hormoni au niveluri crescute n mod obisnuit n insuficienta renala cronica: (pag. 1667) A: Prolactina B: Insulina C: Noradrenalina D: Eritropoietina E: Pt Vezi raspuns 369. [M2552214] Creatinina poate cauza efecte adverse n insuficienta renala cronica dupa convertirea n: (pag. 1667) A: Ciclopentanperhidrofenantren B: acid etilendiaminotetraacetic C: Sarcozina D: Hidroxitriptamina E: Metilguanidina Vezi raspuns 370. [M2552215] Care dintre urmatoarele tulburari gastrointestinale din insuficienta renala cronica se amelioreaza dupa un program optim de dializasi tratamentul asociat (pag. 1669) A: Ascita idiopatica B: Hepatita C: Anorexia D: Greata sivrsaturile E: Halena uremica Vezi raspuns 371. [M2552216] Care din urmatoarele medicamente trebuie folosite cu precautie n insuficienta renala cronica datorita riscului hiperkalemiei: (pag. 1670) A: Ciclosporina B: Albuterol C: Trimetoprim D: carbonat de calciu E: amilorid Vezi raspuns 372. [M2552217] Administrarea eritropoietinei la bolnavii cu n insuficienta renala cronica nu se asociaza cu: (pag. 1672) A: riscul de hemosideroza B: cresterea severitatii hipertensiunii C: activarea cascadei complementului

D: ameliorarea coagulopatiei E: cresterea riscului de infectie Vezi raspuns 373. [M2552218] Care anomalii hidroelectrolitice sunt rare n insuficienta renala cronica: (pag. 1668, 1669, 1670, 1671) A: Hipernatremia B: Hipokalemia C: Hipermagneziemia D: Hiperhidratarea osmotica a celulelor E: Acidoza metabolica Vezi raspuns 374. [M2552219] Neuropatia periferica din insuficienta renala cronica: (pag. 1672) A: afecteaza predominant nervii senzitivi B: afecteaza predominant membrele superioare C: este obisnuita in IRC avansata D: este o indicatie ferma de initiere a dializei sau transplantului renal E: se poate solda cu tetraplegie flasca Vezi raspuns 375. [M2552220] Anemia normocroma, normocitara din insuficienta renala cronica se datoreaza: (pag. 1672) A: Deficitului de transferina B: Hemolizei C: Pierderii de acid folic D: Pierderilor gastrointestinale E: Scaderii biosintezei de eritropoietina Vezi raspuns 376. [M2552221] Reducerea rapida a nivelului potasiului seric n insuficienta renala cronica se poate obtine cu: (pag. 1670) A: Rasini schimbatoare de ioni B: Insulina C: Glucoza D: Albuterol E: Fludrocortizon Vezi raspuns 377. [M2552222] Hipokaliemia prin pierderea primara a potasiului n urina apare n insuficienta renala cronica n urmatoarele conditii: (pag. 1670) A: Glomerulonefrite B: Diabet zaharat C: Sindrom Fanconi D: Hipertensiune arteriala esentiala E: Acidoza tubulara renala Vezi raspuns 378. [M2552223] Hipertensiunea din insuficienta renala cronica este consecinta: (pag. 1671) A: Suprancarcarii lichidiene B: Excesului de catecolamine C: Excesului de glucocorticoizi D: Excesului de insulina E: Excesului de renina Vezi raspuns 379. [M2552224] Anomaliile factorului III plachetar n insuficienta renala cronica au urmatoarele particularitati: (pag. 1671, 1672) A: Se datoreaza prezentei antitrombinei III B: Se coreleaza cu nivelul plasmatic al acidului guanidinosuccinic C: Se corecteaza prin administrarea de globulina antihemofilica D: Se corecteaza prin dializa E: Sunt determinante n pericardita uremica la dializati

Vezi raspuns 380. [M2552225] In insuficienta renala cronica, tulburarile neurologice specifice dializei cronice sunt: (pag. 1672) A: Sindromul Alzheimer B: Sindromul Korsakoff C: Sindromul Munchaussen D: Sindromul dementei de dializa E: Sindromul dezechilibrului de dializa Vezi raspuns 381. [M2552226] Produsii finali ai metabolismului acizilor aromatici cu rol de "toxine uremice" n insuficienta renala cronica sunt: (pag. 1668) A: Creatinina B: Triptofanul C: Acidul guanidinosuccinic D: Tirozina E: Fenilalanina Vezi raspuns 382. [M2552227] Tratamentul osteomalaciei induse de aluminiu consta in: (pag. 1671) A: Terapie fizicala B: Desferoxamina C: Corticoizi D: Antiinflamatoare nesteroidiene E: Dializa cu flux crescut Vezi raspuns 383. [M2651195] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu necroza tubulara acuta (pag. 1647) A: poate fi determinata (cauzata) de infectii B: este de obicei cauza de insuficienta renala cronica ireversibila C: poate fi determinata (cauzata) de substante nefrotoxice D: este de obicei cauza de insuficienta renala rapid progresiva (IRRP) E: este cauza obisnuita (frecventa) de insuficienta renala acuta (IRA) Vezi raspuns 384. [M2651196] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu sindromul hepatorenal: (pag. 1658) A: este o forma particulara, agresiva de insuficienta renala cronica (IRC) B: azotemia se poate instala progresiv, in saptamini sau luni C: azotemia poate fi precipitata de administrarea exagerata a diureticelor D: complica frecvent insuficienta hepatica datorata cirozei hepatice E: retentia activa de sodiu este un raspuns tardiv alaturi de vasoconstrictia intrarenala, care poate preceda alterarea hemodinamica Vezi raspuns 385. [M2651197] Alegeti valorile principalilor indici urinari care caracterizeaza insuficienta renala acuta (IRA) prerenala (azotemia prerenala) (pag. 1663) A: concentrarea sodiului urinar mai mare de 20 mmol/l B: raportul dintre ureea urinara si cea plasmatica sub 3 C: raportul uree/creatinina plasmatica sub 10-15 D: raportul creatinina urinara/creatinina plasmatica peste 40 E: indexul insuficientei renale sub 1 Vezi raspuns 386. [M2651198] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la hiperkaliemia din insuficienta renala acuta (IRA): (pag. 1664) A: acidoza metabolica poate exacerba hiperkaliemia prin scaderea efluxului de potasiu din celule B: hiperkaliemia sub 6,0 mmol/l este in general asimptomatica C: hiperkaliemia este mai redusa in IRA datorata rabdomiolizei D: la pacientii cu hemoliza si sindrom de liza tumorala hiperkaliemia nu este severa E: aparitia de anomalii (tulburari) electrocardiografice se inregistreaza in cazurile de hiperkaliemie severa Vezi raspuns

387. [M2651199] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la hiperfosfatemia din insuficienta renala acuta (IRA) (pag. 1664) A: in caz de hemoliza si stari hipercatabolice hiperfosfatemia este usoara B: depozitarea metastatica a fosfatului de calciu poate duce la hipofosfatemie simptomatica C: hiperfosfatemia severa apare secundar rabdomiolizei D: rezistenta tesuturilor la actiunile paratormonului (Pt) poate agrava hiperfosfatemia E: hiperfosfatemia usoara este aproape invariabila in IRA Vezi raspuns 388. [M2651200] Alegeti masurile terapeutice considerate a fi utile in insuficienta renala acuta (IRA): (pag. 1665-1666) A: nu exista masuri profilactice specifice, de importanta suprema B: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) trebuie utilizati cu precautie la pacientii cu boala renovasculara C: diureza alcalina fortata poate agrava leziunile renale datorate metotrexatului D: restrictia aportului de proteine la aproximativ 0,6 g / Kg / zi, proteine cu valoare biologica mare este indicata E: aportul caloric trebuie redus paralel cu cresterea azotemiei si kaliemiei Vezi raspuns 389. [M2651201] Alegeti indicatiile posibile ale biopsiei renale in insuficienta renala acuta (IRA): (pag. 1663) A: insuficienta renala acuta de cauza prerenala B: in situatiile in care cauza azotemiei renale intrinseci este neclara C: sindromul hemolitic uremic D: IRA secundara vasculitelor E: IRA de cauza postrenala Vezi raspuns 390. [M2651202] Alegeti factorii (indicatorii) de prognostic rezervat din insuficienta renala acuta (IRA) (pag. 1666) A: oliguria (sub 400 ml/zi) la prezentare B: declinul lent al functiei renale C: insuficientele pluriorganice D: prezenta unor deteriorari subclinice ale functiei renale E: creatinina serica peste 3 mg/dl la prezentare Vezi raspuns 391. [M2651203] Precizati care din anticorpii circulanti sunt mai caracteristici (sensibili) pentru infectia streptococica cutanata (pag. 1693) A: anti-nicotil adenin dinucleotidaza (ANAD-aza) B: antihialuronidaza (AH-aza) C: anti-dezoxiribonucleaza (ADN-aza) D: antistreptolizina 0 (ASLO) E: antistreptokinaza (ASK-aza) Vezi raspuns 392. [M2651204] Precizati care din afirmatiile de mai jos sunt ntlnite n glomerulonefrita cu semilune idiopatica limitata renal (pag. 1695) A: este mai frecventa la pacientii de vrsta medie si naintata B: pacientii prezinta deseori sindrom nefritic C: nivelurile fractiunii C3 a complementului sunt tipic scazute D: sunt detectati anticorpi anti-MBG E: nivelurile fractiunii C3 a complementului sunt tipic normale Vezi raspuns 393. [M2651205] Precizati care din entitatile enumerate evolueaza ca si glomerulonefrite pauci-imune (pag. 1693,1695) A: glomerulonefrita postrstreptococica B: poliarterita nodoasa microscopica C: glomerulonefritele postinfectioase nestreptococice D: glomerulonefrita cu semilune idiopatica limitata renal

E: granulomatoza Wegener Vezi raspuns 394. [M2651206] Precizati care din afirmatiile referitoare la sindromul nefritic acut sunt corecte (pag. 1692) A: fluxul sanguin renal scade ca rezultat al obstructiei spatiului de filtrare al capsulei Bowman B: rata filtrarii glomerulare (RFG) este compromisa datorita vasoconstrictiei intrarenale C: examenul urinii evidentiaza mai frecvent proteinurie nefrotica (peste 3,5 g/24 ore) D: hematuria este mai frecvent macroscopica E: examenul urinii evidentiaza n mod caracteristic cilindrii hematici si hematii deformate Vezi raspuns 395. [M2652240] Precizati produsii rezultati din metabolismul proteinelor si aminoacizilor (pag. 1668) A: produsii finali de glicozilare B: metilguanidina C: creatinina si creatina D: fenilalanina si indolii E: glucoronoconjugatii si agliconii Vezi raspuns 396. [M2652242] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la tulburarile metabolismului carbohidratilor din cursul uremiei: (pag. 1668) A: hiperglicemia severa si cetoza sunt neobisnuite B: nivelurile glicemiei dupa infometare sunt de obicei ridicate C: rata utilizarii glucozei in tesuturile periferice este diminuata D: nivelul glucagonului este scazut E: la diabeticii insulino-dependenti necesarul de insulina creste paralel cu cresterea azotemiei Vezi raspuns 397. [M2652243] Alegeti care din tulburarile neuromusculare ale unui bolnav uremic persista sau se dezvolta in ciuda unui program optim de dializa: (pag. 1669) A: tulburarile de somn B: letargia C: miocloniile D: crampele musculare E: sindromul picioarelor nelinistite Vezi raspuns 398. [M2652244] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la anomaliile hematologice la bolnavii cu uremie (pag. 1672) A: in IRC hemoliza este o cauza importanta de anemie B: la pacientii hemodializati pierderile de sange sunt exagerate C: tratamentul cu eritropoetina trebuie instituit daca hematocritul este mai mic de 30% D: terapia parenterala sau orala cu fier este contraindicata E: hemocromatoza este o complicatie obisnuita la pacientii dializati si tratati cu eritropoetina (EPO) Vezi raspuns 399. [M2652245] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la anomaliile (tulburarile) neuromusculare din uremie (IRC): (pag. 1672) A: incapacitatea de concentrare, somnolenta si insomnia sunt simptome timpurii B: miocloniile si coreea sunt prezente de obicei in fazele avansate C: neuropatia periferica este obisnuita in fazele precoce ale insuficientei renale D: in cadrul neuropatiilor periferice membrele superioare sunt afectate mai mult decit cele inferioare E: dupa aplicarea tratamentului prin dializa anomaliile electroencefalografice dispar in toate cazurile Vezi raspuns 400. [M2652246] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la terapia conservatoare a IRC (insuficientei renale progresive): (pag. 1674) A: dieta cu continut scazut in proteine initiata timpuriu (la o RFG peste 40-50 ml/min) incetineste progresia bolii renale B: scaderea presiunii sanguine sub o valoare medie de aproximativ 95 mm Hg nu incetineste progresia bolii renale C: hiperuricemia trebuie tratata cu allopurinol numai daca se asociaza guta

D: tratamentul timpuriu al hiperparatiroidismului secundar nu previne instalarea osteodistrofiei renale la pacientii uremici E: pentru evitarea calcificarilor viscerale produsul calciu-fosfor trebuie mentinut sub 70 Vezi raspuns 401. [M2653261] Alegeti factorii (indicatorii) de prognostic rezervat din insuficienta renala acuta (IRA) (pag. 1666) A: oliguria (sub 400 ml/zi) la prezentare B: vrsta naintata C: insuficientele pluriorganice D: prezenta unor deteriorari subclinice ale functiei renale E: creatinina serica peste 3 mg/dl la prezentare Vezi raspuns 402. [M2851213] Azotemia prerenala se poate datora: (pag. 1658) A: pancreatitei acute B: ventilatiei mecanice cu presiune pozitiva C: cirozei hepatice cu ascita D: sindromului de hipervascozitate E: obstructiei arterei renale Vezi raspuns 403. [M2851214] Cauze ale azotemiei renale intrinseci pot fi: (pag. 1658) A: boli ale microvascularizatiei renale B: necroza tubulara acuta C: nefrite interstitiale D: hipoalbuminemia E: rejectie de allogrefa renala Vezi raspuns 404. [M2851215] Azotemia postrenala se poate datora: (pag. 1658) A: necrozei papilare B: depozitelor intratubulare obstructive C: fibrozei retroperitoneale D: vezicii neurogene E: fimozei Vezi raspuns 405. [M2851216] Azotemia prerenala se asciaza in mod caracteristic cu: (pag. 1661) A: sediment urinar acelular B: cilindri hialini C: cilindri granulosi D: cilindrileucocitari E: hematurie Vezi raspuns 406. [M2851217] Azotemia renala intrinseca se caracterizeaza prin: (pag. 1663) A: excretie fractionata a sodiului <1 B: concentratia sodiului urinar>20mmol/l C: densitatea specifica urinara <1,015 D: raport uree urinara si plasmatica <3 E: raport creatinina urinara si plasmatica>20 Vezi raspuns 407. [M2851218] Complicatii ale insuficientei renale acute pot fi: (pag. 1663) A: supraincarcarea volumului intravascular B: hiponatremie C: hiperkaliemie D: hipomagneziemie E: acidoza metabolica Vezi raspuns

408. [M2851219] Tratamentul hiperkaliemiei din insuficienta renala acuta se face cu: (pag. 1665) A: rasini schimbatoare de ioni B: gluconat de magneziu C: dializa D: bicarbonat de sodiu E: glucoza si insulina Vezi raspuns 409. [M2851220] Acidoza metabolica din insuficienta renala acuta se trateaza cu: (pag. 1665) A: restrictia aportului de apa B: restrictie de proteine in dieta C: bicarbonat de sodiu D: dializa E: evitarea solutiilor intravenoase hipotone Vezi raspuns 410. [M2852247] In uremie apar urmatoarele tulburari ale fluidelor si electrolitilor: (pag. 1669) A: alcaloza metabolica B: acidoza metabolica C: expansiunea si contractarea volemica D: hipernatremia si hiponatremia E: hiperkaliemia si hipokaliemia Vezi raspuns 411. [M2852248] Tulburari metabolice endocrine din uremie sunt: (pag. 1669) A: intoleranta la carbohidrati B: osteomalacie C: hipertrigliceridemie D: hipotermie E: hipertermie Vezi raspuns 412. [M2852249] Tulburari cardivsculare datorate uremiei sunt: (pag. 1669) A: hipertensiunea arteriala esentiala B: insuficienta cardiaca C: pericardita D: cardiomiopatia E: ateroscleroza accelerata Vezi raspuns 413. [M2852250] Tulburari hematologice din uremie pot fi: (pag. 1669) A: poliglobulia B: leucocitoza C: diateza hemoragica D: cresterea susceptibilitatii la in fectii E: hipercomplementemia Vezi raspuns 414. [M2852251] Hiperkalimia persistenta dupa tratament medicamentos se poate datora: (pag. 1670) A: aportului excesiv de potasiu B: oliguriei C: acidozei acute D: hipoaldosteronismului hiporeninemic E: hiperaldosteronismului hiperreninemic Vezi raspuns 415. [M2852252] Corectia hiperkaliemiei in insuficienta renala cronica se face cu: (pag. 1670) A: diuretice de ansa B: fludrocortizon C: albuterol D: oxifenisatin E: rezorcinoli Vezi raspuns

416. [M2852253] Hipokaliemia poate apare in insuficienta renala cronica datorita: (pag. 1670) A: diminuarii capacitatii rinichilor de a conserva potasiul B: dietei sarace in potasiu C: terapiei diuretice D: pierderilor gastrointestinale de potasiu E: acidozei Vezi raspuns 417. [M2852254] Transfuziile in insuficienta renala pot contribui la: (pag. 1672) A: hipokalimie B: alcaloza C: supresia eritropoiezei D: aparitia hepatitelor E: aparitia hemosiderozei Vezi raspuns 418. [M2951221] Cauze de azotemie prerenala pot fi: (pag. 1658) A: Obstructia arterei renale B: Calculi pe ureter C: Arsuri D: Ciroza cu ascita E: Aritmii Vezi raspuns 419. [M2951222] Cauze de azotemie renala intrinseca pot fi: (pag. 1658) A: Substante de contrast B: Fimoza C: Purpura trombotica trombocitopenica D: Ciroza cu ascita E: Obstructia arterei renale Vezi raspuns 420. [M2951223] Referitor la examenul de urina in IRA este adevarat (pag. 1661) A: anuria sugereaza obstructia incompleta a tractului urinar B: in azotemia prerenala sedimentul este caracteristic acelular C: proteina Tamm-Horsfall poate fi prezenta in urina in conditii normale D: cilindrii hematici nu indica leziune glomerulara E: proteinuria>1g/zi sugereaza leziunea barierei de ultrafiltrare glomerulara Vezi raspuns 421. [M2951224] Biopsia renala poate fi indicata in (pag. 1663) A: glomerulonefrite B: litiaza ureterala C: nefrite interstitiale alergice D: sdr. de deshidratare severa E: sdr. hemolitic uremic Vezi raspuns 422. [M2951225] Indicatiile absolute pentru dializa includ (pag. 1666) A: simptomele sau semne ale sdr.uremic B: nivele ale uree sangvin >100mg/dl C: trat.hipokaliemiei D: trat.alcalozei E: nivele ale uree sangvin <100mg/dl Vezi raspuns 423. [M2951227] In cazul IRA ischemica, unde se afla localizata cel mai frecvent leziunea? ((pag 1659)) A: portiunea tubulara corticala a tubului proximal B: portiunea tubulara medulara a tubului proximal C: portiunea medulara a ramurii ascendente subtiri a ansei Henle D: portiunea corticala a ramurii ascendente groase a ansei HENLE

E: portiunea medulara a ramurii ascendente groase a ansei Henle Vezi raspuns 424. [M2951228] Care din urmatoarele tulburari se dezvolta doar dupa initierea terapiei prin dializa, din cadrul IRC ((1669, tabel)) A: Asterixis B: Peritonita C: Hipocomplementemie D: Crampe musculare E: Echimoze Vezi raspuns 425. [M2951229] n prezent, cele mai frecvente cauze ale insuficienei renale cronice sunt: () A: Hipertensiune arterial B: Rinichi polichistici C: Hipotensiunea arterial D: Diabetul zaharat E: Glomerulonefritele Vezi raspuns 426. [M2951230] Simptomele cele mai timpurii ale uremiei pot fi: () A: tulburarile subtile ale functionarii SNC si modificarile de comportament usoare B: tulburarile subite ale functionarii SNC precum hemoragia intracerebrala spontana C: incapacitatea de concentrare si greselile de rationament D: somnolenta si tresaririle musculare E: somnolenta dar si insomnia Vezi raspuns 427. [M2951231] In cadrul tratamentului insuficientei renale cronice: () A: antiacidele si laxativele continand magneziu trebuie evitate B: reducerea nivelurilor parathormonului sub 120pg/ml la pacientii uremici nu e dorita C: in osteomalacia indusa de aluminiu terapia consta si in evitarea continua a aluminiului D: antiacizii ce contin citrat ar trebui evitati daca se administreaza si medicamente ce contin aluminiu E: este importanta evitarea mentinerii productiei de calciu-fosfor in limite normale Vezi raspuns 428. [M2952255] Sunt toxice uremice urmatoarele (pag. 1668) A: metilguanidina B: creatinina C: ureea D: indoli E: stimulatori ai actiunii somatostatinei si insulinei Vezi raspuns 429. [M2952256] In uremie intalnim urmatoarele tulburari neuromusculare (pag. 1669) A: miopatie B: cefalee C: nistagmus D: asterixis E: crize epileptice Vezi raspuns 430. [M2952257] In uremie intalnim urm (pag. 1669) A: hiperuricemie B: hipertermie C: hipotrigliceridemie D: hiperparatiroidism E: malnutritie Vezi raspuns 431. [M2952258] Pericardita din IRC se caracterizeaza prin (pag. 1671) A: este cauzata de toxinele metabolice de retentie B: tablou clinic diferit de alte pericardite

C: revarsatul pericardic este rareori hemoragic D: nu se recomanda dializa E: se evita anticoagulantele sistemice Vezi raspuns 432. [M2952259] Referitor la anemia normocroma,normocitara din IRC sunt false (pag. 1672) A: apare rareori B: eritropeieza este deprimata in IRC datorita toxinelor de retentie asupra maduvei osoase C: adm De eritropoietina umana recombinata este contraindicata D: hemoliza este o componenta majora a anemiei din IRC E: pierderile sanguine gastrointestinale contribuie la anemie Vezi raspuns 433. [M2952260] In tratamentul hiperpotasemiei aparute in IRA sunt adevarate urmatoarele: (pg 1665) A: se administreaza gluconat de calciu B: se suplimenteaza diureticele care cresc potasiu C: dam spironolactona D: administram rasini schimbatosre de ioni (sulfonat polistirenic de sodiu) E: restrictionam aportul de apa Vezi raspuns 434. [M2952262] Urmatoarele anomalii neuromusculare sunt obisnuite in uremia terminala: () A: miocloniile B: insomnia C: somnolenta D: convulsiile E: coreea Vezi raspuns 435. [M2952263] In faza incipienta a insuficientei renale acute ischemice: () A: exista reflux al filtratului glomerular prin epiteliul tubular afectat B: presiunea ultrafiltrarii glomerularee este crescuta C: leziunea ischemica este mai putin importanta in portiunea medulara a tubului proximal D: fluxul filtratului glomerular in tub este obstruat E: lezarea ischemica este importanta in portiunea medulara a ramurii ascendente groase a ansei Henle Vezi raspuns 436. [M2952264] In insuficienta renala cronica: () A: potasiul intracelular este normal B: acidoza metabolica induce un influx de potasiu in celule C: potasiul intraceluelar este scazut D: creste activitatea ATP-azei sodiu potasiu dependende E: potasiul seric este de obicei normal sau crescut Vezi raspuns

1B 2D 3C 4D 5D 6E 7D 8A 9E 10 C 11 C 12 B

13 D 14 A 15 E 16 B 17 C 18 D 19 B 20 D 21 C 22 B 23 B 24 E

25 E 26 B 27 C 28 C 29 A 30 B 31 A 32 E 33 D 34B 35 D 36 B

37 D 38 A 39 C 40 D 41 A 42 B 43 C 44 B 45 D 46 E 47 C 48 E

49 D 50 D 51 E 52 A 53 D 54 E 55 B 56 A 57 C 58 A 59 E 60 A

61 B 62 C 63 D 64 E 65 A 66 C 67 B 68 C 69 E 70 C 71 D 72 E

73 E 74 D 75 E 76 A 77 E 78 D 79 C 80 C 81 A 82 A 83 B 84 A

85 A 86 C 87 D 88 D 89 D 90 D 91 D 92 D 93 D 94 C 95 B 96 B 97 B 98 D 99 A 100 B 101 C 102 B 103 D 104 E 105 D 106 D 107 A 108 B 109 E 110 D 111 D 112 E 113 A 114 D 115 A 116 E 117 E 118 B 119 A 120 C 121 A 122 B 123 C 124 D 125 E 126 D 127 D 128 B 129 C 130 A 131 E

132 A 133 B 134 C 135 D 136 E 137 E 138 D 139 A 140 B 141 C 142 ABDE 143 ABE 144 ABD 145 ACD 146 ABCE 147 AC 148 ABCD 149 ABCE 150 BD 151 BDE 152 ABD 153 BCDE 154 BC 155 ABCD 156 BCE 157 BDE 158 ACD 159 ABCE 160 ACDE 161 ABCD 162 ABC 163 AD 164 ABCD 165 BD 166 ABD 167 AB 168 ACD 169 CDE 170 ABC 171 AB 172 ABD 173 ABD 174 BCD 175 ABCD 176 ABC 177 BDE 178 BCDE

179 BE 180 BCE 181 BDE 182 BCE 183 BC 184 BC 185 BDE 186 BCE 187 ACDE 188 ADE 189 ABC 190 ACDE 191 ABCE 192 BCD 193 ADE 194 ABD 195 ABD 196 CD 197 BE 198 ABCE 199 ABD 200 ABCD 201 BCDE 202 ABC 203 AC 204 CE 205 ADE 206 AE 207 ABDE 208 BDE 209 BCD 210 BD 211 ABD 212 BDE 213 ACDE 214 CD 215 BE 216 CE 217 CDE 218 AE 219 CDE 220 AD 221 ACDE 222 CD 223 BE 224 BDE 225 BCDE

226 CE 227 AE 228 BD 229 DE 230 BDE 231 BE 232 ABCE 233 ACE 234 BCD 235 DE 236 BDE 237 CE 238 BD 239 BCD 240 ABCE 241 CDE 242 BC 243 ABE 244 BC 245 ACE 246 ACE 247 BCD 248 AC 249 AE 250 ABE 251 BDE 252 ABE 253 ABC 254 CD 255 ABCD 256 AB 257 ABDE 258 BCDE 259 ABCD 260 ADE 261 ABCD 262 DE 263 ABC 264 ACD 265 BC 266 AB 267 ABC 268 ABCD 269 ABCE 270 ACE 271 AB 272 ACDE

273 AB 274 ABCD 275 ABCD 276 ABE 277 ADE 278 ACD 279 ABCD 280 CDE 281 ABE 282 ABD 283 ABCD 284 ADE 285 ACDE 286 ABE 287 ABDE 288 ABCD 289 AB 290 ABE 291 ACD 292 ABC 293 ABC 294 BDE 295 BC 296 ABCD 297 ACDE 298 ABC 299 CE 300 ABCD 301 BCDE 302 ABC 303 ABCD 304 BC 305 BE 306 AB 307 ABCD 308 ABC 309 ABC 310 AC 311 ABDE 312 AB 313 ABCE 314 ABCD 315 AB 316 DE 317 ABC 318 CD 319 ACE

320 ABCE 321 BC 322 ACDE 323 AC 324 ACE 325 ADE 326 BCDE 327 BDE 328 ACDE 329 AD 330 AC 331 ADE 332 ABCD 333 ABCE 334 ACDE 335 BCDE 336 ABCE 337 ABDE 338 BCDE 339 ACDE 340 ABCD 341 ABCD 342 ACDE 343 ABCD 344 CD 345 AD 346 ABE 347 AE 348 CD 349 ABC 350 CDE 351 DE 352 BCD 353 AC 354 ABE 355 CE 356 BCE 357 CDE 358 AE 359 CDE 360 AD 361 ACDE 362 CD 363 BE 364 CE 365 ACE 366 ACDE

367 BCE 368 ABE 369 CE 370 CDE 371 ACE 372 ACE 373 AB 374 ACDE 375 BDE 376 BCDE 377 CE 378 AE 379 BD 380 DE 381 BDE 382 BE 383 ACE 384 BCD 385 DE 386 BE 387 CE 388 BD 389 BCD 390 ACE 391 BC 392 AE 393 BDE 394 BDE 395 BCD 396 AC 397 ADE 398 BC 399 AB 400 ACE 401 ABCE 402 ABCD 403 ABCE 404 ACDE 405 AB 406 BCDE 407 ABCE 408 ACDE 409 BCD 410 BCDE 411 ABCD 412 BCDE 413 CD

414 ABCD 415 ABC 416 ABCD 417 CDE

418 CDE 419 ACE 420 BCE 421 ACE

422 AB 423 BE 424 BCD 425 AD

426 BE 427 ABCD 428 ABCD 429 ABDE

430 ADE 431 AE 432 ACD 433 AD

434 ADE 435 ADE 436 CE