Sunteți pe pagina 1din 36

Litiaza urinara

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [alindoc2] care din urmatoarele nu este cauza de litiaza urinara prin hipercalcemie (C2846227) A: idiopatica B: sdr. lapte-alcaline C: hipertiroidism D: boli neoplazice E: cistinuria Vezi raspuns 2. [C1246001] Lacuna cu mantel simptom? pe urografia intravenoasa sugereaza un: (pg 2831) A: calcul radiotransparent B: chist renal C: adenom de prostata D: calcul radioopac E: cancer urotelial Vezi raspuns 3. [C1246002] Care din urmatoarele masuri de metafilaxie este specifica litiazei urice: (pg 2839) A: administare de vitamina B6 B: administrarea de Nefrix C: administrare de ortofosfati D: alcalinizare urinara E: restrictia dietetica a metioninei Vezi raspuns 4. [C1246003] Durerea hipogastrica accentuata la finalul mictiunii, iradiind in gland si perineu sugereaza: (pg 2829) A: litiaza ureterala distala B: litiaza vezicala C: litiaza prostatica D: litiaza ureterala proximala E: litiaza uretrala Vezi raspuns 5. [C1246004] Cristalizarea substantelor dizolvate, trecand prin etapele: microcristale, macrocristale, microcalculi se produce in: (pg 2826) A: tubul contort proximal B: tubul contort distal C: tubii colectori D: papila renala E: interiorul limfaticelor renale Vezi raspuns 6. [C1246005] Cea mai comuna cauza dehipercalcemie asociata litizei urinare este: (pg 2827) A: hipervitaminoza D B: imobilizari prelungite C: hipertiroidismul D: sindromul Cushing E: hiperparatiroidismul primar

Vezi raspuns 7. [C1246006] Reprezinta factori de risc ai litiazei urinare, cu EXCEPTIA: () A: tulburari ale metabolismului fosfatic B: starea de incordare C: tulburari discrinice D: hidratarea excesiva E: ereditatea Vezi raspuns 8. [C1346006] Varful incidentei in cazul litiazei urinare este intre: (pg 2825) A: 10-20 ani B: 40-60 ani C: 20-40 ani D: 60-80 ani E: 50-70 ani Vezi raspuns 9. [C1346007] In teoria Carr privind litiaza urinara depunerea precipitatelor are loc in: (pg 2827) A: membrana bazala a tubilor colectori B: pe suprafata papilei renale C: in tubii renali D: in interiorul limfaticelor renale E: in cavitatea caliceala Vezi raspuns 10. [C1346008] Calciul este prezent in compozitia calculilor urinari in: (pg 2827) A: 30% din cazuri B: 50% din cazuri C: 70% din cazuri D: 90% din cazuri E: 10% din cazuri Vezi raspuns

11. [C1346009] Cura de diureza in litiaza cistinica se face cu cantitati de lichid ce trebuie sa ajunga la: (pg 2838) A: 8-10 litri B: 2-3 litri C: 5-7 litri D: 12-15 litri E: 1-2 litri Vezi raspuns 12. [C1346010] Hipercalciuria renala impune administrarea de: (pg 2839) A: vitamina B6 B: pirofosfati C: acid acetohidroxemic D: ortofosfati E: D-penicilamina Vezi raspuns 13. [C1446011] Urmatoarele afirmatii cu privire la incidenta litiazei urinare sunt adevarate, cu exceptia: (pg 2825) A: Distributia geografica a litiazei urinare este neuniforma; B: Varful de incidenta este reprezentat de segmentul de varsta 40 60 de ani; C: Incidenta generala este de 0,1% in tarile dezvoltate; D: Boala litiazica nu este rar intalnita in copilarie;

E: Incidenta litiazei urinare este foarte scazuta in zona Africii tropicale de sud. Vezi raspuns 14. [C1446012] Dintre calculii urinari radioopaci nu face parte si cel format din: (pg 2827) A: Oxalat de calciu; B: Xantina; C: Cistina; D: Oxalat de calciu; E: Fosfat amoniaco-magnezian. Vezi raspuns 15. [C1446013] Dintre indicatiile terapeutice primare ale monoterapiei prin nefrolitotomie percutanata nu fac parte si: () A: Calculii renali cu diametrul peste 3 cm; B: Calculii coraliformi; C: Calculii renali multipli, cu diametru sub 2 cm; D: Calculii de cistina; E: Calculii renali asociati cu stenoza jonctiunii pielo-ureterale. Vezi raspuns 16. [C1446014] Din metafilaxia litiazei litiazei urinare urice nu face parte: (pg 2839) A: Restrictia aportului alimentar de proteine animale; B: Administrarea de Uralyt U; C: Alcalinizarea urinii; D: Administrarea de D-penicilamina; E: Administrarea orala de citrat de sodiu. Vezi raspuns 17. [C1446015] Dintre teoriile patogenice implicate in litogeneza urinara nu face parte si: (pg 2826) A: Teoria matriciala; B: Teoria nucleului de precipitare; C: Teoria infectioasa; D: Teoria suprasaturarii urinii; E: Teoria inhibitorilor. Vezi raspuns 18. [C1546016] Dizolvarea medicamentoasa a calculilor este posibila doar in: (pg 2838) A: litiaza calcica; B: litiaza fosfo-amoniaco-magnezica; C: litiaza urica D: litiaza xantinica; E: litiaza oxalica. Vezi raspuns 19. [C1546017] Care din urmatoarele explorari biochimice nu prezinta interes la pacientii cu litiaza urinara: (pg 2830) A: uricozuria; B: glicozuria; C: glicozuria; D: fosfaturia; E: oxaluria. Vezi raspuns 20. [C1546018] Cea mai eficienta masura profilactica in litiaza urinara este: (pg 2838) A: alimentatia hipercalorica; B: alimentatia hipocalorica; C: cura de sete; D: cura de diureza;

E: efortul fizic intens. Vezi raspuns 21. [C1546019] Prin litotritie in litiaza urinara se intelege: (pg 2832) A: fragmentarea calculului; B: dizolvarea acestuia; C: analiza compozitiei chimice; D: extragerea in totalitate; E: eliminarea spontana. Vezi raspuns 22. [C1546020] Terapia de _prima linie_ a litiazei urinare este reprezentata de: (pg 2836) A: chirurgia deschisa; B: dizolvarea medicamentoasa; C: litotritia extracorporeala; D: nefrolitotomia percutanata; E: cura de diureza. Vezi raspuns 23. [C1546021] In anuria obstructiva pacientul prezinta: (pg 2830) A: glob vezical; B: vezica uscata; C: vezica de lupta; D: vezica multidiverticulara; E: vezica hiperspastica. Vezi raspuns 24. [C1646012] Terapia de prima linie a litiazei urinare pentru calculii cu diametru sub 2 cm este reprezentata (pg.2836) () A: nefrolitotomia percutana B: cura de diureza C: chirurgia deschisa D: litotritia extracorporeala E: dizolvarea medicamentoasa a calculilor Vezi raspuns 25. [C1646022] Care dintre urmatoarele tipuri de calculi urinari este radiotransparent: (pg 2827) A: fosfat de calciu B: oxalat de calciu C: fosfat amoniaco-magnezian D: xantina E: nici unul din calculii enumerati mai sus Vezi raspuns 26. [C1646023] Din punct de vedere al relatiei densitate calcul urinar - radioopacitate, cea mai mare densitate si cel mai intens radioopac este calculul compus din: (pg 2827) A: fosfat de calciu B: oxalat de calciu C: fosfat amoniaco-magnezian D: cistina E: acid uric Vezi raspuns 27. [C1646024] Cea mai importanta si in acelasi timp eficienta masura profilactica generala in preventia litiazei urinare este: (pg 2838) A: regim alimentar sarac in oxalati B: reducerea aportului alimentar proteic C: cura de diureza

D: evitarea imobilizarilor prelungite E: evitarea deshidratarii Vezi raspuns 28. [C1646025] In litiaza cistinica, pe langa restrictia dietetica fata de metionina si alcalinizarea urinii, se administreaza chelatori de cistina cum ar fi: (pg 2839) A: captoprilul B: cyproterone acetat C: D-penicilamina D: vitamina D E: hidroclorotiazide Vezi raspuns 29. [C1646026] Formarea calculilor urinari, in cadrul teoriei matriceale, presupune existenta unei matrici organice precursoare. Aceasta este compusa doar din: (pg 2826) A: albumine B: globuline C: albumine si globuline D: albumine, globuline si glicozaminoglicani E: albumine, globuline, glicozaminoglicani si mucoproteine Vezi raspuns 30. [C1646027] Litiaza urinara secundara recunoaste drept una din cauze ca fiind: (pg 2827) A: cistinuria B: uricozuria C: hiperparatiroidismul hipercalcemic D: obstructii de tract urinar E: sindroame mieloproliferative Vezi raspuns 31. [C2246028] Vrful de inciden al litiazei urinare este: (pg 2825) A: 20-40 de ani B: n copilrie C: 40-60 de ani D: 60-80 de ani E: nici un rspuns corect Vezi raspuns 32. [C2246029] Care din urmtoarele situaii impun nefrectomia n cazul unei litiaze renale (pg 2833) A: rinichiul unic chirugical B: rinichiul unic congenital C: rinichiul n potcoav D: rinichiul distrus morfo-funcional prin pionefroz E: calculul coraliform Vezi raspuns 33. [C2246030] Cea mai important msur profilactic a litiazei urinare este: (pg 2838) A: cura de diurez B: administrarea de ortofosfai C: administrarea de pirofosfai D: administrarea de vitamina B6 E: administrarea de vitamina B1 Vezi raspuns 34. [C2246031] Hipercalciuria din acidoza tubular renal impune administrarea de : (pg 2839) A: vitamina B1 B: vitamina B6 C: pirofosfai

D: ortofosfai E: bicarbonat de Na Vezi raspuns 35. [C2246032] Prin termenul de litolopaxie se nelege (pg 2832) A: fragmentarea calculului cu unde produse n exteriorul corpului B: extragerea parial a calculului C: extragerea total a calculului D: dizolvarea calculului E: nici un rspuns corect Vezi raspuns 36. [C2246105] Prin litiaza renal la limit se nelege: (pg 2836) A: diametrul calcului ntre 2-3cm B: litiaza multipl cu volum mai mare de 5 cmc C: calculi coraliformi complei D: diametrul 1-2cm E: orice litiaz multipl Vezi raspuns 37. [C2246144] Procedee minim invazive sunt: (pg 2832) A: ESWL B: NLP C: ureterolitotomia D: nefectomia E: A i C Vezi raspuns 38. [C2346033] Teoria lui Randal spune ca materialul litogen se depune: (pg 2827) A: in tubii renali B: in limfaticele renale C: in membrana bazala a tubilor colectori D: pe suprafata calicelor E: in bazinet Vezi raspuns 39. [C2346034] Nefrectomia totala este indicata in litiaza renala in cazul: (pg 2833) A: litiazelor polare cu dilatatie importanta a cavitatii B: hematuriei macroscopice C: litiazei coraliforme D: pionefrozei litiazice E: pielonefritei litiazice Vezi raspuns 40. [C2346035] Un calcul renal cu diametru de 0,5 cm, asimptomatic, situat in bazinet, are indicatie de: (pg 2834) A: ESWL B: NLP C: tratament medical D: interventie chirurgicala E: URS retrograda Vezi raspuns 41. [C2346036] URS se practica in cazul: (pg 2837) A: litiazei vezicale B: litiazei uretrale C: litiazei veziculare D: litiazei ureterale E: nu se mai practica

Vezi raspuns 42. [C2346037] In ceai se gasesc cantitati crescute de: (pg 2839) A: pirofosfati B: cistina C: oxalati D: ortofosfati E: xantina Vezi raspuns 43. [C2346038] Majoritatea cazurilor de litiaza renala se rezolva actualmente prin: (pg 2835) A: NLP B: chirurgie deschisa C: URS D: ESWL E: TUR Vezi raspuns 44. [C2546039] Care este frecventa prezentei calciului in structura calculilor urinari: (pg 2827) A: 2%; B: 25% C: 50% D: 90% E: 99% Vezi raspuns 45. [C2546040] Litiaza de infectie are urmatoarea compozitie: (pg 2828) A: oxalat de calciu; B: fosfoamoniacomagneziana; C: fosfat de calciu; D: acid uric; E: cistina. Vezi raspuns 46. [C2546041] In anuria obstructiva pacientul prezinta_: (pg 2830) A: glob vezical; B: vezica uscata; C: vezica de lupta; D: vezica multidiverticulara; E: vezica hiperspastica. Vezi raspuns 47. [C2546042] In litiaza urinara, prin litotritie se intelege: (pg 2832) A: dizolvarea calculului; B: fragmentarea calculului; C: extragerea in totalitate; D: analiza compozitiei chimice; E: eliminarea spontana. Vezi raspuns 48. [C2546043] Care din urmatoarele explorari biochimice nu prezinta interes la pacientii cu litiaza urinara_: (pg 2930) A: calciuria; B: uricozuria; C: glucozuria; D: fosfaturia; E: oxaluria. Vezi raspuns

49. [C2546044] Terapia de prima linie pentru calculii < 2 cm este (pg 2836) A: cura de diureza; B: dizolvarea medicamentoasa; C: litotritia extracorporeala; D: nefrolitotomia percutanata; E: chirurgia deschisa. Vezi raspuns 50. [C2546045] In chirurgia deschisa a litiazei renale, abordul standard este reprezentat de: (pg 2833) A: ureterotomie; B: nefrotomie; C: pielotomie; D: nefrostomie; E: nefropexie. Vezi raspuns 51. [C2546046] Dizolvarea medicamentoasa a calculilor este posibila doar in_: (pg 2838) A: litiaza xantinica; B: litiaza calcica; C: litiaza fosfoamoniacomagneziana; D: litiaza urica; E: litiaza oxalica. Vezi raspuns 52. [C2546047] Cea mai eficienta masura profilactica in litiaza urinara este_: (pg 2838) A: repausul fizic; B: cura de sete; C: cura de diureza; D: alimentatia hipercalorica; E: alimentatia hipocalorica. Vezi raspuns 53. [C2546048] Principala indicatie a ureteroscopiei retrograde este reprezentata de: () A: calculul uretral; B: calculul vezical; C: calculul ureteral pelvin; D: calculul ureteral lombar; E: calculul pielic. Vezi raspuns 54. [C2546049] Care din urmatoarele modalitati terapeutice ale litiazei urinare este cea mai putin agresiva: (pg 2835) A: nefrolitotomia percutanata(NLP); B: ureteroscopia retrograda(URSR); C: ureteroscopia anterograda(URSA); D: litotritia extracorporeala(ESWL); E: chirurgia deschisa. Vezi raspuns 55. [C2646050] Calculul de acid uric este: (pg 2827) A: slab radioopac B: foarte radioopac C: moderat radioopac D: radiotransparent E: calcul rar intilnit in patologia urologica Vezi raspuns 56. [C2646051] Prezenta insuficientei renale la un pacient litiazic renal cu rinichi controlateral

normal morfofunctional traduce: () A: existenta unei obstructii si la nivelul cailor excretorii din partea rinichiului normal morfofunctional B: existenta unei colectii septice in rinichiul litiazic obstructiv C: existenta unei creatinemii normale D: existenta obligatorie a unei obstructii subvezicale E: nici una dintre raspunsurile de mai sus Vezi raspuns 57. [C2846052] Imaginea lacunara cu "mantel simptom"pe urografia intravenoasa sugereaza un: (pg 2831) A: chist parapielic B: calcul radiotransparent C: cheag bazinetal D: calcul radioopac E: tumora uroeliala Vezi raspuns 58. [C2846053] Indicatiile tratamentului urologic al litiazei urinare sunt cu exceptia: (pg 2835) A: calculii cu diametru mai mare de 1 cm B: calculii asociati cu infectie urinara C: calculii caliceali D: calculii asociati cu obstructia caii urinare E: calculii asociati cu dureri persistente necontrolate medicamentos Vezi raspuns 59. [C2846054] UPR este metoda radiologica de investigare morfologica a caii urinare superioare la pacientii cu: (pg 2831) A: polialergie B: rinichi mut urografic C: hematurie D: retentie de urina E: nefrocalcinaza Vezi raspuns 60. [C2846055] Durerea hipogastrica accentuata la finalul mictiunii, iradiind in gland si perineu sugereaza_: (pg 2829) A: litiaza ureterala B: litiaza uretrala C: litiaza prostatica D: litiaza pielica E: litiaza vezicala Vezi raspuns 61. [C2846056] Cea mai comuna cauza de hipercalcemie asociata litiazei urinare este: (pg 2827) A: hiperparatiroidismul primar B: imobilizari prelungite C: hipertiroidismul D: spasmofilia E: hipervitaminoza D Vezi raspuns 62. [C2846057] Litiaza radioopaca (cu continut de calciu) apare la: (pg 2827) A: 30% din cazuri B: 90% din cazuri C: 70% din cazuri D: 50% din cazuri E: 10% din cazuri Vezi raspuns

63. [C2846058] Hipercalciuria renala se trateaza cu: (pg 2839) A: vitamina B6 B: ortofosfati C: acid chenodezoxicolic D: pirofosfati E: D-pinicilamina Vezi raspuns 64. [C2846059] In anuria obstructiva pacientul prezinta (pg 2830) A: glob vezical B: vezica multidiverticulara C: vezica de lupta D: vezica goala E: vezica hiperspastica Vezi raspuns 65. [C2846060] Virful de incidenta al urolitiazei sub aspectul virstei il reprezinta intervalul: (pg 2825) A: 10 - 20 ani B: 20 - 40 ani C: 20 - 30 ani D: 40 - 60 ani E: 60 - 80 ani Vezi raspuns 66. [C2846061] Incidenta globala a calculilor cu continut calcic este de: (pg 2827) A: 29% B: 71% C: 16% D: 8% E: 1% Vezi raspuns 67. [C2846062] Ce procent din calculii reno-ureterali sunt abordati prin litotritie extracorporeala (ESWL): (pg 2834) A: 90% B: 10% C: 8% D: 1% E: 4% Vezi raspuns 68. [C2846063] Cea mai importanta si in acelasi timp eficienta masura profilactica in recidiva litiazica este cura de diureza, aportul lichidian trebuie sa asigura o diureza zilnica de: (2838) A: 5-7 litri; B: 1,5 2 litri; C: 2,5-3 litri; D: 1-2 litri; E: 3-4 litri. Vezi raspuns 69. [2846229] Urmatoarele situatii predispun la formarea litiazei urinare: () A: imobilizari prelungite ortopedice B: hipervitaminoza D C: sindrom Cusing D: obstructii de tract urinar E: aport de calciu excesiv prin alimentatie Vezi raspuns

70. [alindoc] cauze de litiaza urinara prin hipercalcemie sunt: () A: imobilizari prelungite B: cistinuria C: boli neoplazice D: medicamente E: hipervitaminoza D Vezi raspuns 71. [C1246063] ESWL este imposibila tehnic sau slab eficienta in caz de: (pg 2836) A: rinichi ectopic B: calcul ureteral impactat C: calcul bazinetal de 2,5 cm diametru, fara hidronefroza D: calcul de acid uric E: bolnav cu cifoscolioza marcata Vezi raspuns 72. [C1246064] Indicatiile tratamentului urologic al litiazei urinare sunt: (pg 2835) A: calculii cu diametru mai mare de 1 cm B: calculii asociati cu infectie urinara C: calculii caliceali prizonieri? D: calculii asociati cu obstructia caii urinare E: calculii asociati cu dureri persistente necontrolate medicamentos Vezi raspuns 73. [C1246065] Protocolul de diagnostic standard al litiazei urinare va include obligatoriu: (pg 2830) A: anamneza B: ecografia aparatului urinar C: radiografia renovezicala simpla D: pielografia retrograda E: determinarea ionogramei serice Vezi raspuns 74. [C1246066] Litiaza de acid uric apare in: (pg 2826, 2827) A: Sarcoidoza B: Sindroame mieloproliferative C: Tratamente citostatice D: Infectii E: Guta Vezi raspuns 75. [C1246067] Teoriile patogenice care s-au impus in litogeneza sunt: (pg 2826) A: teoria matriciala B: teoria lui Randall C: teoria nucleului de precipitare D: teoria- suprasaturarea urinii E: teoria litiazei intranefronale Vezi raspuns 76. [C1246068] Litiaza urinara radiotransparenta este cea de: (pg 2827) A: Cistina B: Xantina C: Fosfat amoniacomagnezian D: Acid uric E: Oxalat de calciu Vezi raspuns 77. [C1246069] Tratamentul de urgenta in anuria litiazica consta in: (pg 2830)

A: hemodializa B: drenaj intern al caii urinare superioare C: drenaj extern al caii urinare superioare D: administrarea de Furosemid E: ESWL Vezi raspuns 78. [C1246070] Monoterapia prin nefrolitotomie percutanata (NLP) este preferata in indicatia terapeutica primara a: (pg 2836, 2837) A: calculilor pe rinichi in ectopie pelvina sau incrucisata B: calculii coraliformi C: calculilor cu rinichi compromis morfo-functional D: calculilor cistinici E: calculilor mari cu diametru mai mare de 3 cm Vezi raspuns 79. [C1346071] Contraindicatiile absolute ale litotritiei extracorporeale sunt: (pg 2835) A: pielonefrita acuta B: asocierea insuficientei renale C: tulburarile echilibrului fluidocoagulant D: tuberculoza urinara netratata E: graviditatea Vezi raspuns 80. [C1346072] Protocolul diagnostic standard in litiaza urinara va include obligatoriu: (pg 2830) A: echografia aparatului urinar B: ionograma serica C: calciuria D: radiografia renovezicala simpla E: scintigrama renala Vezi raspuns 81. [C1346073] Factorii de risc pentru litiaza urinara sunt: (pg 2825) A: tulburari ale metabolismului oxalic B: sexul masculin C: starea de incordare D: denutritia E: apa cu continut calcic scazut Vezi raspuns 82. [C1346074] Relatia dintre infectia urinara si litiaza urinara este: () A: apare in absolut toate cazurile de litiaza B: poate precede aparitia litiazei C: nu exista nici o relatie D: toate infectiile urinare ascund o litiaza E: este frecvent asociata litiazei Vezi raspuns 83. [C1346075] Caracteristicile unei colici renale ce indica prezenta unui calcul in ureterul distal sunt: (pg 2828-2829) A: iradiere spre organele genitale externe si fata interna a coapsei B: iradierea ascendenta in lomba C: asocierea cu polakiuria D: pozitia antalgica E: tenesme vezicale Vezi raspuns 84. [C1346076] Metafilaxia specifica in litiaza cistinica cuprinde: ()

A: acidifierea urinara B: restrictie dietetica a metioninei C: administrarea de hidroclorotiazide D: administrarea de D-penicilamina E: alcalinizare urinara cu pH 6,2-6,8 Vezi raspuns 85. [C1346077] Ecografia: (pg 2831) A: deceleaza si calculii radiotransparenti B: ofera informatii functionale C: necesita conditii speciale de efectuare D: este oricand repetabila E: ofera informatii morfologice despre rasunetul obstructiei Vezi raspuns 86. [C1346078] Criteriile de risc prognostic in cazul litiazei urinare sunt: (pg 2830) A: piuria B: curba febrila C: morfologia aparatului urinar D: hematuria E: probele de functie renala Vezi raspuns 87. [C1346079] Modalitatile revelatoare clinic pentru litiaza urinara sunt: (pg 2829) A: piuria B: insuficienta renala C: cefaleea D: hematuria E: jet urinar nemodificat Vezi raspuns 88. [C1446080] Dintre factorii de risc ai litiazei urinare fac parte si: (pg 2825) A: Tulburarile metabolismului calcic; B: Expunerea la temperaturi reduse; C: Factorii genetici; D: Compozitia crescuta in azotati a apei potabile; E: Excesul alimentar proteic. Vezi raspuns 89. [C1446081] Printre factorii de risc prerenali implicati in litogeneza urinara se numara si: (pg 2825-2826) A: Varsta; B: Tulburarile metabolismului calcic; C: Scaderea volumului urinar; D: Alimentatia; E: Hipercalciuria. Vezi raspuns 90. [C1446082] Chirurgia deschisa a litiazei renoureterale isi pastreaza indicatia pentru: (pg 2837) A: Litiaza renala multipla, cu calculi cu diametrul sub 2 cm; B: Litiaza coraliforma cu dispunere preponderent in calice; C: Litiaza renala pe rinichi compromis morfofuntional; D: Calculii renali unici cu diametrul peste 3 cm; E: Litiaza renala asociata cu stenoza de jonctiune pielo-ureterala. Vezi raspuns 91. [C1446083] In litiaza reno-ureterala la gravida urmatoarele afirmatii nu sunt adevarate: (pg 2829-2830)

A: Se caracterizeaza prin episoade frecvente de pielonefrita acuta; B: Are o incidenta de 1/3000 de internari obstetricale; C: Impune intreruperea sarcinii; D: Are o incidenta de 1/2500 de nasteri; E: Sunt frecvente infectiile urinare persistente, refractare terapeutic. Vezi raspuns 92. [C1446084] Dintre operatiile deschise indicate in tratamentul litiazei renale nu fac parte: (pg 2833) A: Pielotomia; B: Pieloplastia; C: Nefrotomia; D: Marea nefrotomie anatrofica; E: Drenajul cu sonda Cook. Vezi raspuns 93. [C1446085] Litiaza urinara metabolic activa are urmatoarele caracteristici: (pg 2834) A: Produce colici subintrante; B: Pacientii au eliminat cel putin un calcul in ultimul an; C: Da infectii urinare agresive clinic; D: Este data de un calcul cunoscut care a crescut in volum in ultimul an; E: Produce obstructii severe ale aparatului urinar. Vezi raspuns 94. [C1446086] Cele mai importante masuri de metafilaxie a litiazei urinare oxalice sunt: (pg 2839) A: Dieta restrictiva in oxalati; B: Alcalinizarea urinii; C: Administrarea de vitamina B6; D: Tratamentul cu alfa-mercapto-propionil-glicina; E: Dieta restrictiva in proteine animale. Vezi raspuns 95. [C1546087] In litiaza urinara, localizarea calculului in litotritia extracorporeala cu unde de soc (ESWL) se realizeaza: (pg 2832) A: scintigrafic; B: endoscopic; C: radiologic; D: ecografic; E: intraoperator. Vezi raspuns 96. [C1546088] Explorarea imagistica a pacientilor cu litiaza urinara include: () A: ecografia aparatului urinar; B: arteriografia renala; C: urografia intravenoasa; D: flebografia; E: radiografia renovezicala simpla. Vezi raspuns 97. [C1546089] Alcalinizarea urinii in litiaza urinara se poate realiza prin: (pg 2839) A: aport alimentar proteic; B: cura de diureza; C: bicarbonat de sodiu; D: citrat de potasiu; E: cura de sete. Vezi raspuns 98. [C1546090] Care din urmatoarele elemente chimice sunt factori favorizanti ai litiazei

urinare? () A: calciul; B: magneziul; C: zincul; D: oxalatul; E: potasiul. Vezi raspuns 99. [C1546091] Calculii radiotransparenti pot avea una din urmatoarele compozitii chimice: (pg 2827) A: acid uric; B: fosfat de calciu; C: xantina; D: oxalat de calciu; E: fosfat amoniaco-magnezian. Vezi raspuns 100. [C1546092] Intre modalitatile revelatoare clinic ale litiazei urinare pot fi enumerate: (pg 2829) A: hematuria; B: piuria; C: nefromegalia; D: poliuria; E: durerea. Vezi raspuns 101. [C1546093] Litotritia extracorporeala (ESWL) in litiaza urinara este contraindicata in: (pg 2835) A: insuficienta renala; B: coagulopatii; C: litiaza coraliforma; D: graviditate; E: litiaza ureterala. Vezi raspuns 102. [C1646094] Care dintre urmatoarele tipuri de calculi urinari sunt radiotransparente: (pg 2827) A: cistina B: acid uric C: xantina D: fosfat amoniaco-magnezian E: oxalat de calciu Vezi raspuns 103. [C1646095] Corespunzator teoriei inhibitorilor cristalizarii urinare, care dintre urmatoarele substante face parte din aceasta (pg 2826) A: magneziul B: zincul C: sodiul D: potasiul E: citratii Vezi raspuns 104. [C1646096] Ecografia, in litiaza urinara, deceleaza: (pg 2831) A: atat calculii radioopaci cat si cei radiotransparenti situati in rinichi B: atat calculii radioopaci cat si cei radiotransparenti situati in ureter C: atat calculii radioopaci cat si cei radiotransparenti situati in vezica urinara D: modificarile functionale renale E: rasunetul obstructiv al litiazei Vezi raspuns

105. [C1646097] Nefrostomia percutanata "a minima" se efectueaza: (pg 2833) A: in anestezie locala B: numai in anestezie de conducere C: numai in anestezie generala D: sub control ecografic E: sub control fluoroscopic Vezi raspuns 106. [C1646098] In litiaza aparatului urinar superior, printr-un canal de lucru percutanat sunt posibile: (pg 2832) A: nefrolitotomia percutanata B: nefrotomia C: litotritia ureteroscopica anterograda D: ureterotomia E: nefrotomia anatrofica Vezi raspuns 107. [C1646099] Extragerea chirurgicala deschisa a unui calcul renal se face: (pg 2833) A: prin toracotomie posterioara B: prin lombotomie C: incizie anterioara pararectala retroperitoneala D: in anestezie de conducere E: in anestezie generala cu intubatie oro-traheala Vezi raspuns 108. [C1646100] Abordul chirurgical deschis al unui calcul vezical se face: (pg 2833) A: pe cale perineala B: prin talie hipogastrica C: in rahianestezie D: in anestezie generala cu intubatie oro-traheala E: pe cale transuretrala Vezi raspuns 109. [C2246101] Criteriile de risc prognostic ce trebuie precizate de la nceput n litiaza urinar sunt: (pg 2830) A: debitul urinar B: curba febril C: probe de funcie renal D: morfologia aparatului urinar E: nici un rspuns corect Vezi raspuns 110. [C2246102] Protocolul diagnostic standard include n mod obligator: (pg 2830) A: anamneza B: examen clinic general i urologic C: dozarea calcemiei D: dozarea creatininei serice E: determinarea pH urinar Vezi raspuns 111. [C2246103] Dup extragerea calcului prin pielolitotomie montarea unui drenaj ureteral intern se impune n urmtoarele situaii: (pg 2833) A: coexistena supuraiei cavitare B: restana litiazic deliberat C: dilataia important D: insuficiena renal E: drenajul se impune n toate situaiile Vezi raspuns

112. [C2246104] Indicaiile ESWL n tratamentul litizi urinare sunt: (pg 2835) A: calculi renali cu diametrul maxim de 2-3 cm B: calculi renali cistinici C: calculi vezicali D: calculi ureterali lombari i pelvini E: B,C,D Vezi raspuns 113. [C2246106] Particularitile pacientului care limiteaz aplicarea ESWL sunt: (pg 2836) A: obezitatea B: cifoscolioza marcat C: diabetul zaharat D: litiaza multipl E: ESWL nu este limitat de nici o particularitate a pacientului Vezi raspuns 114. [C2246107] Contraindicaiile absolute ale ESWL sunt: (pg 2835) A: graviditatea B: tulburrile echilibrului fluido-coagulant C: insuficiena renala D: pielonefrita acut E: litiaza uric Vezi raspuns 115. [C2246108] Contraindicaiile relative ale ESWL sunt: (pg 2835) A: pielonefrita acut B: tuberculoza renal netratat C: graviditatea D: litiaza uric E: insuficina renal Vezi raspuns 116. [C2246109] Tratamentul litiazei cistinice cuprinde: (pg 2839) A: resticia dietetic a metioninei B: alcalinizarea urinar C: administrarea de Cuprenil D: administrarea de chelatori de cistin E: acidifierea urinar Vezi raspuns 117. [C2246110] Urmtoarele complicaii pot aprea dup ESWL: (pg 2837) A: hematomul renal postprocedural B: hematurie macoscopic C: leziuni parenchimatoase D: stenoze ureterale E: stenoze uretrale Vezi raspuns 118. [C2246111] Ureteroscopia retrograd este util n litiaza: (pg 2837) A: bazinetal B: lombar C: ureteral iliac D: ureteral pelvin E: n orice localizare a calculului Vezi raspuns 119. [C2246112] Situaii care reduc aplicabilitatea ESWL: (pg 2836)

A: calcul n diverticul caliceal B: calcul cistinic C: calcul ureteral impactat D: calculi multipli E: calculi de oxalat- monohidrat Vezi raspuns 120. [C2246113] Care dintre urmtoarele corespondene ntre tipul calculului i gradul de radioopacitate/radiotransparen sunt corecte: (pg 2827) A: fosfat amoniaco-magnezian-foarte radioopac B: fosfat de Ca-foarte radioopac C: oxalat de Ca-radioopac D: acid uric-radioopac E: xantin-radiotransparent Vezi raspuns 121. [C2246114] Urmatoarele afirmatii privind litiaza cistinica sunt false cu exceptia: (pg 2826) A: este o tubulopatie de natura genetica B: are o incidenta de aproximativ 25% in cadrul litiazei urinare C: afecteaza varsta tanara (debut in copilarie) D: evolutie lent progresiva E: uneori duce inexorabil la insuficienta renala si deces timpuriu Vezi raspuns 122. [C2246115] Urmtoarele substane se opun fenomenului de cristalizare urinar: (pg 2826) A: magneziul B: potasiul C: clorul D: citraii E: acidul ribonucleic Vezi raspuns 123. [C2246116] Consecinele fiziopatologice i anatomo-patalogice ale litiazei urinare sunt: (pg 2828) A: obstrucia urinar B: infecia urinar C: metaplazia malpighian D: durerea E: hematurie Vezi raspuns 124. [C2246117] Urmtoarele afirmaii legate de litiaza urinar sunt corect: (pg 2828) A: ureeaza este produs de majoritatea bacteriilor Gram negative B: litiaza struvitic este tipul de litiaza post-infecie C: litiaza struvitic este moderat radioopac D: iritaia cronic de contact generat de calcul generat de calcul poate degenera n adenocarcinom renal E: corect B,C,D Vezi raspuns 125. [C2246118] Urmtoarele afirmaii legate de hematuria din litiaza urinar sunt corecte: (pg 2829) A: traduce prezena unui calcul mobil B: precede durerea C: are n mod tipic caracterul provocat D: poate fi macroscopic E: cea macroscopic se deceleaz la proba Addis

Vezi raspuns 126. [C2246119] Urmtoarele elemente pot nsoi litiaza vezical: (pg 2829) A: polachiuria diurn B: jen dureroas hipogastric C: durerea hipogastric accentuat la finalul miciunii D: A,B,C E: nici un rspuns corect Vezi raspuns 127. [C2246120] Urmtoarele afirmaii despre litiaza urinar sunt corecte cu excepia: (pg 2829) A: litiaza aparatului urinar inferior de regul nu asociaz semne de infecie urinar de tip parenchimatos B: hematuria traduce mobilizarea calculului C: n colica renal pacientul prezint poziia antalgic similar abdomenului acut D: IRC de tip obstructiv are particularitatea duratei scurte a stadiului compensat E: nefralgia exclude semnul Giordano la examenul obiectiv Vezi raspuns 128. [C2246121] Urmtoarele afirmaii legate de anuria litiazic sunt corecte: (pg 2830) A: reprezint o urgen medico-chirurgical B: riscul vital este datorat hipopotasemiei C: se impune drenajul intern sau extern al cii urinare D: asociaz adesea globul vezical E: la cateterizarea uretro-vezical apare vazica uscat Vezi raspuns 129. [C2246122] Care din urmtoarele gesturi se impun n cazul unei gravide n luna a 6-a cu colici urinare reintrante i infecii urinare repetate, n plin puseu acut: (pg 2830) A: drenajul ureteral cu cateter autostatic dublu J B: nefrostomia percutan a minim C: nefrectomia D: pielolitotomia E: ureterolitotomia Vezi raspuns 130. [C2246123] Care dintre urmtoarele diuretice pot fi incriminate n apariia litiazei urinare: (pg 2831) A: hidroclorotiazide B: Amilorid C: Triamteren D: Furosemid E: Spironolacton Vezi raspuns 131. [C2246124] Urmtoarele afirmaii legate de explorrile imagistice n litiaza urinar sunt corecte: (pg 2831) A: RRVS permite evidenierea a 90% dintre calculi B: RRVS este indispensabil chirurgiei percutane C: UPR este metoda clasic de investigare morfologic a cii urinare n cazul rinichiului mut urografic strict postoperator D: ecografia deceleaz att calculi radioopaci ct i radiotranspareni E: ecografia este metoda de elecie n diagnosticul calculilor ureterali Vezi raspuns 132. [C2246125] Urmtoarele afirmaii privind litotriia extracorporeal sunt corecte: (pg 2832) A: localizarea calculilor se face radiologic i/sau ecografic

B: este un procedeu invaziv C: produce dezintegrarea calculului cu unde de oc produse extracorporeal D: nu se poate efectua n condiii de ambulator E: necesit ntotdeauna anestezie/analgezie Vezi raspuns 133. [C2246126] Urmtoarele situaii impun montarea unui drenaj ureteral intern dup rezolvarea prin chirurgie deschis a calculilor ureterali: (pg 2833) A: coexistena pielonefritei acute B: coexistena unei litiaze renale C: rinichiul unic congenital D: diabetul zaharat E: hipertensiunea arterial Vezi raspuns 134. [C2246127] Indicaiile abordului transperitoneal pentru chirurgia deschis a litiazei urinare sunt : (pg 2833) A: ectopia pelvin B: ectopia incruciat C: litiaza multipl D: rinichiul n potcoav E: graviditate Vezi raspuns 135. [C2246128] Conform clasificrii bolii litiazice dup Smith 1974 litiaza renal poate fi : (pg 2834) A: litiaza metabolic activ B: litiaza chirurgical activ C: litiaza chirurgical i metabolic inactiv D: litiaza nedeterminat E: litiaza coraliform Vezi raspuns 136. [C2246129] Chirurgia deschis a litiazei urinare se limiteaz actualmente la urmtoarele situaii: (pg 2837) A: litiaza coraliform dispus preponderent n calice B: litiaza renal pe rinichi n ectopie pelvin sau ncruciat C: graviditate D: diabet zaharat E: pacient pediatric Vezi raspuns 137. [C2246130] Chirurgia deschis a litiazei urinare se limiteaz actualmente la urmtoarele situaii_: (pg 2837) A: litiaza bilateral B: litiaza pe rinichi distrus morfofuncional (indicatie de nefrectomie) C: litiaza coraliform dispus preponderent n calice D: eecul ESWL E: toate rspunsurile Vezi raspuns 138. [C2246131] Monoterapia prin nefrolitotomie percutan este preferat n indicaia terapeutic primar a: (pg 2836) A: calculi mari cu diametru peste 3 cm B: calculi coraliformi C: calculi urici D: graviditate E: pacient pediatric Vezi raspuns

139. [C2246132] Monoterapia prin nefrolitotomie percutan este preferat n indicaia terapeutic primar a_: (pg 2836) A: calculi cistinici B: calculi oxalici C: calculi asociind stenoza jonciunii pielo-caliceale D: rinichi unic congenital E: litiaz multipl Vezi raspuns 140. [C2246133] Urmatoarele anomalii ale caii urinare superioare nu permit eliminarea fragmentelor in cazul efectuarii ESWL: (pg 2836) A: calcul asociat cu stenoza jonctiunii pielo-ureterale B: rinichiul unic chirurgical C: strictura ureterala D: calculul cistinic E: calculul oxalic Vezi raspuns 141. [C2246134] Indicaiile chirurgiei n cazul litiazei vezicale cuprind (pg 2837) A: calculi imposibil de fragmentat endoscopic B: asocierea adenomului de prostat C: litiaza uric D: existena diverticulului vezical E: A,C Vezi raspuns 142. [C2246135] Soluia terapeutic ideal a dizolvrii medicamentoase a calculilor urinari s-a concretizat total sau parial n cazul litiazei: (pg 2838) A: urice B: cistinice C: oxalice D: struvitice E: A,B Vezi raspuns 143. [C2246136] Litiaza oxalic primar i hiperoxaluria de ingestie vor fi tratate: () A: prin administrare de vitamina B6 B: prin administrare de pirofosfai C: diet restrictiv de oxalai D: administrare de Uralyt U E: administrare de ortofosfai Vezi raspuns 144. [C2246137] Litiaza uric necesit: (pg 2839) A: administraera de Uralyt U B: restricie dietetic de proteine animale C: administrare de bicarbonat de Na D: toate de mai sus E: A,C Vezi raspuns 145. [C2246138] Litiaza struvitic beneficiaz de : (pg 2839) A: acidifiere urinar B: alcalinizare urinar C: antibioterapie intit D: administrare de hidroxiuree E: B,D Vezi raspuns

146. [C2246139] Anomaliile renale de poziie care nu permit localizarea/bombardarea calculilor n cadrul ESW (pg 2836) A: rinichi n ectopie pelvin B: rinichi n localizare joas C: rinichi supranumerar D: rinichi unic congenital E: anomaliile renale nu mpiedic efectuarea ESWL Vezi raspuns 147. [C2246140] NLP este riscant sau chiar contraindicat n urmtoarele situaii: (pg 2837) A: rinichi n potcoav B: rinichi n ectopie pelvin C: splenomegalie D: cifoscolioz marcat E: rinichi supranumerar Vezi raspuns 148. [C2246141] Cele dou principii care stau la baza conceptului multimodalitii sunt: (pg 2837) A: principiul minimei morbiditi B: principiul minimei invaziviti C: principiul costului minim D: toate de mai sus E: A i B Vezi raspuns 149. [C2246142] Urmtoarele elemente sunt importante n chirurgia deschis a litiazei renale: (pg 2833) A: menajarea jonciunii pielo-ureterale n timpul pielotomiei B: hipotermia local poate reduce hipoxia local C: autotransplantul este o intervenie utilizat pentru litiazele complicate pe rinichiul unic D: toate de mai sus E: doar A i C Vezi raspuns 150. [C2246143] Nefrotomia este un gest grevat de riscul (pg 2833) A: infecios B: hemoragic C: infarctului miocardic concomitent D: tromboembolismului pulmonar E: A i C Vezi raspuns 151. [C2346145] Calculul uretral este sugerat de: (pg 2829) A: dureri hipogastrice B: disurie marcata C: mictiuni in jet slab D: dureri perineale E: dureri lombare Vezi raspuns 152. [C2346146] Calculul uretral poate fi: (pg 2838) A: extras prin chirurgie deschisa B: fragmentat prin ESWL C: dislocat anterograd in vezica D: dislocat in vezica si fragmentat endoscopic E: lizat chimic Vezi raspuns

153. [C2346147] Abordul pentru litiaza ureterala se face prin incizie: (pg 2833) A: iliaca B: pelvina C: abdominala D: perineala E: lombara Vezi raspuns 154. [C2346148] Examenul clinic in litiaza renala poate constata: (pg 2831) A: semne de guta B: semne de sindrom Cushing C: sarcoidoza D: piurie E: ascita Vezi raspuns 155. [C2346149] Consecintele fiziopatologice si anatomopatologice ale litiazei urinare sunt: () A: hipertensiune arteriala B: obstructia urinara C: insuficienta respiratorie D: metaplazia malpighiana E: infectia urinara Vezi raspuns 156. [C2346150] Protocolul diagnostic standard in litiaza urinara va include obligatoriu_: (pg 2830) A: radiografia reno-vezicala simpla B: scintigrama renala C: ionograma serica D: calciurie E: ecografia aparatului urinar Vezi raspuns 157. [C2346151] Contraindicatiile absolute ale ESWL sunt: (pg 2835) A: tuberculoza urinara netratata B: asocierea insuficientei renale C: pielonefrita acuta D: graviditatea E: tulburarile echilibrului fluido-coagulant Vezi raspuns 158. [C2346152] In litiaza urinara, localizarea calculului in ESWL se realizeaza: (pg 2832) A: scintigrafic B: endoscopic C: radiologic D: ecografic E: intraoperator Vezi raspuns 159. [C2346153] Calculii radiotransparenti nu pot avea una din urmatoarele compozitii chimice: (pg 2827) A: acid uric B: fosfat de calciu C: xantina D: oxalat de calciu E: fosfat amoniaco-magnezian Vezi raspuns

160. [C2346154] ESWL este imposibila tehnic sau slab eficienta in caz de_: (pg 2836) A: rinichi ectopic B: calcul bazinetal de 2,5 cm diametru, fara hidronefroza C: calcul ureteral impactat D: calcul de acid uric E: bolnav cu cifoscolioza marcata Vezi raspuns 161. [C2346155] Litiaza de acid uric apare in_: (pg 2826-2827) A: sindromul lapte - alcaline B: sindroame mieloproliferative C: tratamente citostatice D: infectii E: guta Vezi raspuns 162. [C2346156] Monoterapia prin NLP este preferata in indicatia terapeutica primara a: (pg 2836-2837) A: calculilor pe rinichi in ectopie pelvina sau incrucisata B: calculii coraliformi C: calculilor cu rinichi compromis morfo-functional D: calculilor cistinici E: calculilor mari cu diametru mai mare de 3 cm Vezi raspuns 163. [C2346157] Cele mai importante masuri de metafilaxie a litiazei urinare oxalice sunt_: (pg 2839) A: dieta restrictiva in oxalati B: alcalinizarea urinii C: administrarea de vitamina B6 D: tratamentul cu D-penicilamina E: dieta restrictiva in proteine animale Vezi raspuns 164. [C2346158] Abordul chirurgical deschis al unui calcul vezical se face_: (pg 2833) A: pe cale perineala B: pe cale hipogastrica C: cu rahianestezie D: cu anestezie generala E: pe cale transurerala Vezi raspuns 165. [C2546159] Intre factorii de risc ai litiazei urinare pot fi enumerati urmatorii: (pg 2825) A: tulburarile metabolismului calcic; B: denutritia; C: excesul alimentar proteic; D: polidipsia; E: ereditatea. Vezi raspuns 166. [C2546160] Principalele teorii patogenice referitoare la litiaza urinara sunt: (pg 2826) A: teoria suprasaturarii urinare; B: teoria hormonala; C: teoria matriciala; D: teoria nucleului de precipitare; E: teoria inhibitorilor cristalizarii urinare. Vezi raspuns 167. [C2546161] Care din urmatoarele substante se opun fenomenului de cristalizare urinara:

(pg 2826) A: uratii; B: oxalatii; C: citratii; D: potasiul; E: pirofosfatii. Vezi raspuns 168. [C2546162] Matricea organica a calculilor urinari contine: (pg 2826) A: albumine; B: globuline; C: acizi nucleici; D: glicozaminoglicani; E: mucoproteine. Vezi raspuns 169. [C2546163] Intre cauzele de litiaza urinara se pot identifica: (pg 2826) A: hipertiroidismul; B: diabetul insipid; C: sindromul Cushing; D: guta; E: hiperparatiroidismul primar. Vezi raspuns 170. [C2546164] Care din urmatoarele elemente chimice sunt factori favorizanti ai litiazei urinare: (pg 2826) A: magneziul; B: calciul; C: fierul; D: potasiul; E: oxalatul. Vezi raspuns 171. [C2546165] Continutul calcic al calculilor urinari se traduce prin: (pg 2827) A: radioopacitate; B: forma calculilor; C: marimea calculilor; D: densitatea calculilor; E: duritatea calculilor. Vezi raspuns 172. [C2546166] Calculii radiotransparenti pot avea una din urmatoarele compozitii chimice_: (pg 2827) A: acid uric; B: fosfat de calciu; C: xantina; D: oxalat de calciu; E: cistina. Vezi raspuns 173. [C2546167] Sub raport topografic, litiaza urinara poate fi: (pg 2827) A: vezicala; B: corticala; C: pielica; D: caliceala; E: ureterala. Vezi raspuns 174. [C2546168] In compozitia calculilor urinari pot fi intalnite: (pg 2827) A: proteine;

B: lipide; C: glucide; D: saruri minerale; E: medicamente Vezi raspuns 175. [C2546169] Intre consecintele fiziopatologice si anatomopatologice ale litiazei urinare pot fi enumerate: (pg 2828) A: ureterohidronefroza; B: insuficienta renala; C: acidoza tubulara; D: infectia urinara; E: metaplazia uroteliala. Vezi raspuns 176. [C2546170] Dintre modalitatile revelatoare clinic ale litiazei urinare pot fi enumerate: (pg 2829) A: hematuria; B: poliuria; C: piuria; D: nefromegalia; E: durerea. Vezi raspuns 177. [C2546171] Care din urmatoarele elemente patogenice sunt implicate in producerea nefralgiei: (pg 2829) A: obstructia completa; B: obstructia incompleta; C: obstructia acuta; D: obstructia cronica; E: obstructia subvezicala. Vezi raspuns 178. [C2546172] Hematuria din litiaza renala este: (pg 2829) A: initiala; B: totala; C: terminala; D: de efort; E: in doi timpi. Vezi raspuns 179. [C2546173] Colica renala presupune: (pg 2829) A: obstructie ureterala bilaterala; B: obstructie ureterala incompleta; C: obstructie ureterala unilaterala; D: obstructie ureterala completa; E: obstructie uretrala. Vezi raspuns 180. [C2546174] Calculul uretral este sugerat de_: (pg 2829) A: nefromegalie; B: nefralgie; C: glob vezical; D: durere perineala; E: disurie. Vezi raspuns 181. [C2546175] Protocolul diagnostic standard al litiazei urinare include: (pg 2830) A: urocultura; B: urografia intravenoasa;

C: echografia; D: explorarea endoscopica; E: tomografia computerizata. Vezi raspuns 182. [C2546176] Echografia aparatului urinar poate oferi urmatoarele informatii: (pg 2831) A: deceleaza calculii radioopaci; B: deceleaza calculii radiotransparenti; C: deceleaza dilatatiile cavitatilor intrarenale; D: apreciaza secretia renala; E: apreciaza grosimea parenchimului. Vezi raspuns 183. [C2546177] Intre elementele de risc prognostic la pacientul cu litiaza urinara pot fi enumerate: (pg 2830) A: infectia urinara; B: anuria; C: febra; D: cristaluria; E: dilatatia caii urinare. Vezi raspuns 184. [C2546178] In litiaza urinara, localizarea calculului pentru litotritia extracorporeala cu unde de soc(ESWL) se realizeaza: (pg 2832) A: endoscopic; B: radiologic; C: scintigrafic; D: echografic; E: intraoperator. Vezi raspuns 185. [C2546179] Explorarea imagistica a pacientilor cu litiaza urinara include_: (pg 2831) A: arteriografia renala; B: flebografia spermatica; C: echografia aparatului urinar; D: urografia intravenoasa; E: radiografia renovezicala simpla. Vezi raspuns 186. [C2546180] Alcalinizarea urinii in litiaza urinara se poate realiza prin_: (pg 2839) A: cura de diureza; B: bicarbonat de sodiu; C: cura de sete; D: citrat de potasiu; E: aport alimentar proteic. Vezi raspuns 187. [C2546181] Clasificarea bolii litiazice urinare sub raport evolutiv cuprinde: (pg 2834) A: microlitiaza urinara; B: litiaza nedeterminata; C: litiaza coraliforma; D: litiaza chirurgical activa; E: litiaza metabolic inactiva. Vezi raspuns 188. [C2546182] Litotritia extracorporeala cu unde de soc(ESWL) este ineficienta in urmatoarele conditii: (pg 2836) A: pacientii slabi; B: rinichi ectopic pelvin;

C: litiaza vezicala; D: calcul impactat; E: calcul imobil. Vezi raspuns 189. [C2546183] In litiaza urinara, litotritia extracorporeala cu unde de soc(ESWL) este contraindicata in: (pg 2835) A: litiaza coraliforma; B: insuficienta renala; C: litiaza ureterala; D: graviditate; E: coagulopatii. Vezi raspuns 190. [C2546184] In litiaza urinara, monoterapia prin nefrolitotomie percutanata(NLP) este indicata in: (pg 2836) A: calculii mari; B: calculii mici; C: calculii coraliformi; D: calculii cistinici; E: calculii ureterali. Vezi raspuns 191. [C2546185] Metafilaxia specifica a litiazei oxalice presupune administrarea de: (pg 2839) A: vitamina B2; B: vitamina B6; C: citrati; D: oxalati; E: pirofosfati. Vezi raspuns 192. [C2546186] Scintigrafia renala este utila in: (pg 2831) A: rinichiul mut urografic; B: rinichiul ectopic; C: rinichiul dublu; D: rinichiul malrotat; E: insuficienta renala. Vezi raspuns 193. [C2546187] Intre investigatiile optionale ale pacientilor cu litiaza urinara pot fi enumerate: (pg 2830) A: pielografia retrograda; B: urografia intravenoasa; C: scintigrafia renala; D: radiografia renovezicala simpla; E: explorarea endoscopica. Vezi raspuns 194. [C2646188] In cazul anuriei obstructive: (pg 2830) A: apare hiperpotasemie B: apare hipopotasemie C: apare retentia acuta de urina D: apare retentia cronica de urina E: trebuie sa instituim un drenaj intern sau extern al caii urinare superioare Vezi raspuns 195. [C2646189] Explorarile imagistice mai frecvent folosite in stabilirea diagnosticului de litiaza urinara sunt: (pg 2831) A: tomografia computerizata

B: scintigrafia C: urografia intravenoasa D: radiografia renovezicala simpla E: uretero-pielografia retrograda Vezi raspuns 196. [C2646190] Cum este litotritia extracorporeala? (pg 2832) A: neinvaziv B: poate fi efectuat fara analgezie C: necesita obligatoriu push back renal al unui calcul ureteral lombar D: nu poate fi efectuat fara analgezie E: de obicei necesita mai multe zile de spitalizare Vezi raspuns 197. [C2646191] Cu ajutorul ecografului decelam: (pg 2831) A: calculii radiotransparenti din vezica B: calculii radioopaci din ureterul iliac C: atat calculii radioopaci cat si cei radiotransparenti situati in vezica urinara D: calculii renali radioopaci E: modificarile functionale ale rinichiului Vezi raspuns 198. [C2646192] Efectuarea pielolitotomiei necesita: (pg 2833) A: clamparea arterei renale B: montare de sonda Cook de preferinta prealabil operatiei C: abord transperitoneal in caz de rinichi in potcoava D: lombotomie in ectopie incrucisata E: lombotomie Vezi raspuns 199. [C2646193] In chirurgia deschisa pentru litiaza ureterala se practica: (pg 2833) A: incizie lombara B: incizie pelvina in rahianestezie C: sutura bresei ureterale cu fir continuu de vicryl D: sutura ureterului cu fire izolate neresorbabile E: sutura ureterului cu fire izolate de catgut Vezi raspuns 200. [C2646194] Un calcul la nivelul ureterului lombar inferior, de cca 7 mm are indicatie de: (pg 2834) A: ureterolitotomie B: ureterolitotomie laparoscopica C: NLP D: tratament conservator E: in unele cazuri ESWL Vezi raspuns 201. [C2646195] Montarea unei nefrostomii percutanate in boala litiazica: (pg 2834) A: este un procedeu fara rost, care poarta riscul infectiei B: este un procedeu simplu C: permite reluarea peristalticii ureterale D: contraindica efectuarea ESWL E: se indica cand durerile sunt mari si nu pot fi controlate medicamentos, iar ecografic nu se deceleaza staza pielocaliceala Vezi raspuns 202. [C2646196] Care sunt indicatiile ESWL? (pg 2835-2836) A: calculi ureterali pelvini cu diametru > 2 cm B: bolnav cu obezitate excesiva

C: calcul bazinetal cu diametru < 2 cm D: graviditatea E: calcul ureteral lombar cu diametru < 2 cm Vezi raspuns 203. [C2646197] NLP devine riscant sau este contraindicat in cazul: (pg 2837) A: rinich in potcoava B: calcul cistinic C: stenoza de jonctiune pieloureterala D: esecul ESWL E: splenomegalie Vezi raspuns 204. [C2646198] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate? (pg 2825, 2827) A: exista un mecanism unic al litogenezei B: sindroamele de litiaza calcica idiopatica reprezinta 7-8 % din totalitatea cazurilor de litiaza C: hiperpatatiroidismul primar este cea mai comuna cauza de hipercalcemie asociata litiazei urinare D: incidenta litiazei renale este de 0,1% in populatia generala in tarile dezvoltate E: factorii genetici nu se numara printre factorii de risc al litiazei renale Vezi raspuns 205. [C2646199] Care este relatia intre infectia urinara si litiaza urinara? (pg 2828) A: litiaza urinara intotdeauna premerge infectia urinara B: infectia constituie ea insasi un factor litogen C: litiaza fosfat amoniaco-magneziana sau struvitica de obicei nu este consecinta infectiei urinare D: germenii gram-pozitivi urinari au capacitatea de a transforma ureea urinara E: forma clinica severa de infectie urinara cel mai frecvent este asociata litiazei Vezi raspuns 206. [C2646200] Care sunt caracteristicile colicii renale litiazice? (pg 2828, 2829) A: poate apare ca singurul semn B: durerea apare brusc si are un caracter provocat C: durerea iradieaza spre virful piciorului D: ca si in abdomenul acut bolnavul are o pozitie antalgica E: poate sa apara la bolnav fara istoric litiazic sau urinar cunoscut Vezi raspuns 207. [C2646201] Litiaza aparatului urinar inferior (vezica, uretra) se manifesta prin: (pg 2829) A: dureri la nivel hipogastric B: dureri la nivel pelviperineal C: tulburari mictionale D: febra in cele mai multe cazuri E: tulburarile mictionale pot cauza si retentie de urina Vezi raspuns 208. [C2846202] ESWL este imposibila tehnic sau slab eficienta in caz de__: (pg 2836) A: bolnav cu cifoscolioza marcata B: calcul de acid uric C: calculul bazinetal de 2,5 cm diametru, fara hidronefroza D: calcul ureteral impactat E: rinichi ectopic Vezi raspuns 209. [C2846203] Protocolul de diagnostic standard al litiazei urinare va include obligatoriu_: (pg 2830)

A: scintigrafia renala B: ecografia aparatului urinar C: radiografia renovezicala simpla D: pielografia retrograda E: examenul clinic Vezi raspuns 210. [C2846204] Litiaza de acid uric apare in__: (pg 2826, 2827) A: Guta B: Sindroame mieloproliferative C: tratamente citostatice D: hemofilie E: sarcoidoza Vezi raspuns 211. [C2846205] Litiaza urinara radioopaca este cea de: (pg 2827) A: cistina B: xantina C: fosfat amoniacomagnezian D: acid uric E: oxalat de calciu Vezi raspuns 212. [C2846206] Tratamentul de urgenta in anuria litiazica consta in_: (pg 2830) A: sondajul vezical B: ESWL C: drenaj extern al caii urinare superioare D: administrarea de Furosemid E: drenaj intern al caii urinare superioare Vezi raspuns 213. [C2846207] Nefrolitotomie percutanata (NLP) este indicata in: (pg 2836-2837) A: calculii coraliformi B: calculii pe rinichi in ectopie pelvina sau incrucisata C: oinefroza calculoasa D: calculii cistinici E: calculii mari cu diametru mai mare de 3 cm Vezi raspuns 214. [C2846208] Litiaza renala poate evolua cu: (pg 2830, 2831) A: retentie de urina B: hidronefroza C: insuficienta renala D: pielonefrita acuta E: anurie Vezi raspuns 215. [C2846209] Contraindicatiile absolute ale litotritiei extracorporeale (ESWL) sunt: (pg 2835) A: pielonefrita acuta la gravide B: insufucienta renala C: hemofilia D: tuberculoza urinara netratata E: graviditatea Vezi raspuns 216. [C2846210] Protocolul diagnostic in litiaza urinara va include: (pg 2830) A: echografia aparatului urinar B: urografia C: calciuria

D: radiografia renovezcala simpla E: scintigrama renala Vezi raspuns 217. [C2846211] Factorii de risc pentru litiaza urinara sunt_: (pg 2825) A: apa cu continut calcic scazut B: graviditatea C: stresul D: avitaminidoza D E: tulburari ale metabolismului oxalic Vezi raspuns 218. [C2846212] Calcul in ureterul distal se caracterizeaza clinic prin colici renale: (pg 28282829) A: cu iradierea ascendenta in lomba B: cu iradiere spre fata interna a coapsei C: cu polakiuria D: cu disurie E: cu tenesme vezicale Vezi raspuns 219. [C2846213] Echografia aparatului urinar in litiaza urinara (pg 2831) A: deceleaza calculii radiotransparenti si radioopaci B: ofera informatii morfo-functionale asupra rinichiului C: nu necesita conditii speciale de efectuare D: nu este repetabila E: nu poate identifica complicatiile obstructive Vezi raspuns 220. [C2846214] Calculii urinari radioopaci sunt de: (pg 2827) A: oxalat de calciu B: xantina C: cistina D: fosfat de calciu E: fosfat amoniaco-magnezian Vezi raspuns 221. [C2846215] Litotritia extracorporeala ESWL este indicata in urmatoarele cazuri: (pg 2836) A: calcul renal pe rinichi transplantat B: calcul in diverticul caliceal C: calcul ureteral lombar D: calcul din oxalat de calciu E: cifoscolioza marcata Vezi raspuns 222. [C2846216] Chirurgia deschisa a litiazei renoureterale este indicata pentru (pg 2837) A: litiaza renala multipla, cu calculi cu diametrul sub 2 cm B: litiaza renala asociata cu stenoza de jonctiune pielo-ureterala C: litiaza renala pe rinichi compromis morfofunctional D: calculii renali unici cu diametrul peste 3 cm E: Litiaza coraliforma C3 cu dispunere preponderent in calice Vezi raspuns 223. [C2846217] Operatiile deschise indicate in tratamentul litiazei renale sunt: (pg 2833) A: pielotomia B: pieloplastia C: nefrotomia D: marea nefrotomie anatrofica

E: nefrostomia Vezi raspuns 224. [C2846218] Dizolvarea medicamentoasa a calculilor nu este posibila doar in: (pg 2838) A: litiaza calcica B: litiaza fosfo-amoniaco-magnezica C: litiaza urica D: litiaza xantinica E: litiaza oxalica Vezi raspuns 225. [C2846219] Localizarea litiazei urinare poate fi (pg 2827) A: ureterala B: caliceala C: vezicala D: pielica E: corticala Vezi raspuns 226. [C2846220] Urografia intra-venoasa este: (pg 2831) A: un test morfo-functional B: utila in diagnosticul calculilor radioopaci C: un test pur morfologic D: un test pur functional E: utila in diagnosticul calculilor radiotransparenti Vezi raspuns 227. [C2846221] Teoriile patogenice ale formarii urolitiazei sunt: (pg 2826) A: teoria suprasaturarii urinii B: teoria matriceala C: teoria nucleului de precipitare D: teoria inhibitorilor cristalizarii urinare E: teoria genetica Vezi raspuns 228. [C2846222] Care dintre urmatoatele cauze de litiaza urinara reprezinta sindroame tubulare renale (tubulopatii): (pg 2826) A: hipercalcemia idiopatica B: sarcoidoza C: sindromul lapte-alcaline D: acidoza tubulara renala de tip I E: cistinuria Vezi raspuns 229. [C2846223] Care dintre urmatoarele cauze de litiaza urinara reprezinta enzimopatii: (pg 2827) A: hiperoxaluria primara B: xantinuria C: infectii D: derivatii urinare E: obstructii de tract urinar Vezi raspuns 230. [C2846224] Urmatoarele componente fac parte din calculii cu incidenta globala rara (1%): (pg 2827) A: urati B: xantina C: proteine D: droguri

E: oxalat de Ca Vezi raspuns 231. [C2846225] Care dintre urmatoarele reprezinta etape obligatorii din protocolul diagnostic standard al urolitiazei: (pg 2830) A: anamneza B: examenul clinic general si urologic C: radiografia renovezicala simpla D: ecografia aparatului urinar E: CT Vezi raspuns 232. [C2846226] Care din urmatoarele reprezinta indicatii de indepartare a calculului din calea urinara superioara: (pg 2835) A: calculi cu diametrul < 1 cm B: calculi cu diametrul > 1 cm C: calculi asociati cu dureri persistente, necontrolabile medicamentos D: calculi asociati cu obstructia caii urinare E: calculi asociati cu infectia caii urinare Vezi raspuns 233. [C2846227] Nefralgia cronica, in cadrul clinicii litiazei urinare: (2829) A: tradeaza obscturctia cronica incompleta; B: este carecteristica litiazei inclavate in tija caliceala; C: durerea este paroxistica; D: semnul Giordano este negativ; E: Giordano pozitiv. Vezi raspuns 234. [C2846228] Tratamentul minim invaziv in litiaza urinara este reprezentat de: (2835) A: ESWL; B: URS; C: Chirurgia deschisa; D: Cura de diureza; E: NLP. Vezi raspuns 235. [C2846229] Pentru diagnosticul imagistic al litiazei urinare: () A: urografia intravenoasa B: arteriografia renala C: ecografia aparatului urinar D: cavografia E: tomografia computerizata Vezi raspuns 236. [C2846230] Anuria litiazica beneficiaza de urmatoarele metode terapeutice: () A: administarea de furosemid si manitol B: hemodializa C: drenaj extern al caii urinare superioare D: ESWL E: drenaj intern al caii urinare superioare Vezi raspuns 237. [d_imola] Cantitati crescute de oxalati se gasesc in> ((pag. 2839)) A: cafea B: proteine animale C: cola D: ciocolata E: ceai Vezi raspuns

238. [d_imola1] Masurile generale de metafilaxie in litiaza urinara sunt: ((pag. 2838)) A: alcalinizarea urinara B: cura de diureza C: evitarea pierderilor prin transpiratie abundenta D: restrictia aportului alimentar de proteine animale E: evitarea expunerilor solare si a imobilizarilor prelungite Vezi raspuns 239. [tanya_22] In litiaza urinara (2834) A: calculii mici, asimptomatici se urmaresc la 6 luni B: calculii simptomatici nu necesita spasmolitice C: in litiaza uretrala se face corectia chirurgicala a patologiei favorizante D: litiaza chirurgical activa se manifesta prin colici subintrante E: 95 % din terapia ESWL nu necesita internare Vezi raspuns

1E 2A 3D 4B 5B 6E 7D 8C 9D 10 D 11 C 12 D 13 B 14 B 15 C 16 D 17 C 18 C 19 B 20 D 21 A 22 C 23 B 24 D 25 D 26 A 27 C 28 C 29 E 30 D 211 ACE

31 A 32 D 33 A 34 E 35 C 36 A 37 B 38 C 39 D 40 C 41 D 42 C 43 D 44 D 45 B 46 B 47 B 48 C 49 C 50 C 51 D 52 C 53 C 54 D 55 D 56 B 57 B 58 C 59 B 60 E 216 ABD

61 A 62 B 63 B 64 D 65 B 66 B 67 A 68 C 69 ABCD 70 ACD 71 ABE 72 ABDE 73 ABC 74 BCE 75 ACD 76 BD 77 BC 78 BDE 79 BCE 80 AD 81 ACD 82 BE 83 BCE 84 BD 85 ADE 86 BCE 87 ABD 88 ACE 89 ABD 90 BC 221 CD

91 CD 92 BE 93 BD 94 AC 95 CD 96 ACE 97 CD 98 AD 99 AC 100 ABCE 101 ABD 102 BC 103 ABDE 104 ACE 105 ADE 106 AC 107 BE 108 BC 109 ABCD 110 ABD 111 ABCD 112 AD 113 AB 114 ABC 115 AB 116 ABCD 117 ABC 118 CD 119 ABCE 120 BCE 226 AE

121 ACE 122 ABDE 123 ABC 124 ABC 125 ACD 126 ABCD 127 CDE 128 ACE 129 AB 130 AC 131 AD 132 AC 133 ABC 134 ABD 135 ABCD 136 AB 137 BC 138 AB 139 AC 140 ABCD 141 AB 142 ABE 143 ABC 144 ABCD 145 ACD 146 AB 147 ABCD 148 ABE 149 ABC 150 AB 231 ABCD

151 BCD 152 AD 153 ABE 154 ABCD 155 BDE 156 AE 157 BDE 158 CD 159 BDE 160 ACE 161 BCE 162 BDE 163 AC 164 BC 165 ABCE 166 ACDE 167 CDE 168 ABDE 169 ACDE 170 BE 171 AD 172 AC 173 ACDE 174 ADE 175 ABDE 176 ACDE 177 BD 178 BD 179 CD 180 CDE 236 CE

181 ABC 182 ABCE 183 ABCE 184 BD 185 CDE 186 BD 187 BDE 188 BCD 189 BDE 190 ACD 191 BE 192 AE 193 ACE 194 AE 195 CD 196 AB 197 ACD 198 CE 199 ABE 200 DE 201 BC 202 CE 203 AE 204 CD 205 BE 206 BE 207 ABCE 208 ADE 209 BCE 210 ABC

212 CE 213 ADE 214 BCDE 215 ABCE

217 CE 218 ACE 219 AC 220 ACDE

222 CE 223 ACD 224 ABDE 225 ABCD

227 ABCD 228 DE 229 AB 230 ABCD

232 BCDE 233 ABE 234 BE 235 ACE

237 ACDE 238 BCE 239 ACDE