Sunteți pe pagina 1din 33

Lupusul eritromatos sistemic

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [M1153001] Rash-ul malar apare in urmatoarele afectiuni: (pag. 2063) A: lupus discoid B: sclerodermie C: lupus eritematos sistemic D: artrita reumatoida E: boala Lyme Vezi raspuns 2. [M1153002] Manifestarea cardiaca cea mai frecventa la pacientul cu lupus eritematos sistemic, este: (pag. 2065) A: stenoza aortica B: infarctul miocardic C: pericardita D: insuficienta pulmonara E: blocul AV Vezi raspuns 3. [M1253003] Care din urmatoarele afirmatii despre lupusul indus medicamentos nu este adevarata: (pag. 2066) A: apare la persoane predispuse genetic B: poate fi indus de contraceptivele orale C: se caracterizeaza imunologic prin anticorpi anti-histone D: de regula necesita corticoizi in doze mari E: afecteaza foarte rar sistemul nervos central Vezi raspuns 4. [M1253004] Care dintre urmatoarele medicamente nu produce lupus medicamentos: (pag. 2066) A: interferon alfa B: izoniazida C: procainamida D: propafenona E: chinidina Vezi raspuns 5. [M1253005] Care din urmatoarele afirmatii nu sunt adevarate pentru lupusul neonatal: (pag. 2066) A: este indus de trecerea prin placenta a anticorpilor anti-Ro B: se manifesta prin eruptie cutanata C: necesita tratament cu dexametazona sau azatioprina la nou-nascut D: poate sa se prezinte cu trombocitopenie tranzitorie E: poate sa determine bloc atrioventricular permanent Vezi raspuns 6. [M1253006] Alegeti afirmatia falsa privind manifestarile articulare din LES: (pag. 2062) A: artrita este de regula intermitenta B: artrita este frecvent eroziva C: pot sa apara deformari articulare in gat de lebada D: artralgiile pot fi disproportionat de mari fata de tabloul obiectiv E: examenul obiectiv poate decela tumefierea difuza a mainilor si picioarelor Vezi raspuns 7. [M1253007] Care dintre urmatoarele etiologii ale miopatiei este improbabila in LES: (pag. 2062) A: inflamatoare B: granulomatoasa C: hipokaliemica

D: medicamentoasa (cortizonica) E: medicamentoasa (la antimalarice) Vezi raspuns 8. [M1253008] Alegeti afirmatia falsa despre anticorpii antifosfolipidici: (pag. 2067) A: pot sa determine VDRL fals pozitiv B: se asociaza cu trombozele arteriale si venoase C: pot determina avorturi spontane D: se asociaza cu valvulopatii E: se asociaza frecvent cu hemoragii Vezi raspuns 9. [M1353009] Care din urmatorii autoanticorpi au incidenta cea mai mare in lupusul eritematos sistemic: (pag. 2063) A: anticorpi anti Sm B: anticorpi anti ADN (ds) C: anticorpi anti RNP D: anticorpi anti Ro (SSA) E: anticorpi anti La (SSB) Vezi raspuns 10. [M1353010] Care sunt cele mai frecvente manifestari clinice in lupusul eritematos sistemic ? (pag. 2064) A: cutanate B: osteoarticulare C: renale D: neurologice E: cardio-pulmonare Vezi raspuns

11. [M1453011] Cu nefrita lupica se asociaza titruri crescute de: (pag. 2062) A: anticoagulant lupic B: anticorpi antiRo/La(SS-A/SS-B) C: anticrpi antihistone D: anticorpi antifosfolipide E: IgG anti-AND Vezi raspuns 12. [M1453012] Care din urmatoarele medicamente nu induc lupus: (pag. 2066) A: contraceptive orale B: propranolol C: practolol D: etosuximide E: D-penicilamina Vezi raspuns 13. [M1453013] Cea mai frecventa manifestare nervoasa in lupusul meritematos sistemic este: (pag. 2063) A: psihoza B: cefaleea C: infarctul focal D: disfunctia cognitiva usoara E: disfunctia hipotalamica Vezi raspuns 14. [M1453014] Care din urmatoarele sindroame din cadrul lupusului eritematos sistemic nu raspund la tratamentul cu glucocorticoizi: (pag. 2065) A: sindromul nefrotic B: sindromul trombotic C: sindromul hemoragipar D: sindromul nefritic E: sindromul sicca Vezi raspuns

15. [M1553015] Care dintre urmatoarele tipuri de autoanticorpi au specificitate pentru lupusul eritematos sistemic: (pag. 2063) A: antinucleari B: anti-Sm C: anti-RNP D: anti-Ro E: antihistone Vezi raspuns 16. [M1553016] Decelarea in serul pacientilor cu lupus eritematos sistemic a anticorpilor anti-P ribozomal se coreleaza cu: (pag. 2063) A: tromboze recidivante B: avorturi spontane C: hemoliza autoimuna D: psihoza sau depresia datorita afectarii SNC E: afectarea renala Vezi raspuns 17. [M1553017] Afectarea neurologica la pacientii cu lupus eritematos sistemic se exprima clinic prin: (pag. 2063) A: convulsii B: encefalita multifocala C: meningita purulenta D: sindrom de involutie cerebrala E: atrofie de lob temporal Vezi raspuns 18. [M1553018] Doza de metilprednisolon administrata in "puls terapia" pacientilor cu lupus eritematos sistemic este: (pag. 2067) A: 1000 mg iv 3-5 zile B: 1000 mg iv zilnic C: 1 mg/kgc/zi D: 1 mg/kgc saptamanal E: 50-100 mg/zi 3 zile Vezi raspuns 19. [M1553019] Doza de azatioprina administrata per os la pacientii cu lupus eritematos sistemic este: (pag. 2068) A: 1 mg/kgc/zi B: 1 mg/kgc saptamanal C: 2-3 mg/kgc/zi D: 5 mg de 3 ori pe saptamana E: 1000 mg/zi Vezi raspuns 20. [M1553020] Pentru prevenirea trombozelor arteriale si venoase la pacientii cu LES si sindrom antifosfolipidic cel mai eficient medicament este: (pag. 2068) A: warfarina B: aspirina C: heparina D: trombostopul E: prednisonul Vezi raspuns 21. [M1653021] Care din urmatoarele date de laborator nu este util in aprecierea eficientei tratamentului si evolutiei bolii: (pag. 2065-2066) A: Anticorpii antinucleari B: Proteinuria de 24de ore C: Anticorpii anti AND dc D: VSH E: Proteina C reactiva

Vezi raspuns 22. [M1653022] In inducerea lupusului medicamentos este incriminat: (pag. 2066) A: Metilprednisolonul B: Eritromicina C: Cefalosporinele D: Clorpromazinul E: Metoclopramidul Vezi raspuns 23. [M1653023] Din arsenalul terapeutic al LES fac parte urmatoarele medicamente: (pag. 2068) A: Sarurile de aur B: Anticorpii monoclonali anti TNFalfa C: Ciclofosfamida D: D-penicilamina E: Penicilina in tratarea infectiilor streptococice Vezi raspuns 24. [M1653024] Urmatoarele manifestari pleuropulmonare pot apare in cadrul LES, cu EXCEPTIA: (pag. 2065) A: Pneumonia lupica cu raspuns favorabil la glucocorticoizi B: Revarsatul pleural C: Hemoragia masiva intraalveolara D: Sdr Caplan E: Pneumonia infectioasa, cea mai frecventa cauza de infiltrat pulmonar in LES Vezi raspuns 25. [M1653025] Manifestarile musculoscheletale in LES se caracterizeaza prin: (pag. 2062) A: Tumefactia simetrica predominant a articulatiilor metacarpofalangiene si interfalangiene distale B: Deformarile articulare lipsesc in LES C: Eroziunile osoase sunt rare D: Miopatia este exclusiv de cauza inflamatorie E: Asocierea cu Anticorpi anti Jo1 Vezi raspuns 26. [M1653026] Efectul advers cel mai important al Hidroxiclorochinei este (pag. 2067) A: Intoleranta digestiva B: Hepatotoxicitatea C: Toxicitatea retiniana D: Fibroza pulmonara E: Aplazia medulara Vezi raspuns 27. [M2253027] Lupusul eritematos sistemic este mai frecvent la: (pag. 2062) A: Femei la vrsta avansata B: Femei la vrsta procreatiei C: Femei la orice vrsta D: Sexul feminin n copilarie E: Copii de orice sex Vezi raspuns 28. [M2253028] Lupusul eritematos sistemic este mai frecvent la: (pag. 2062) A: Femei la vrsta procreatiei B: Barbati tineri C: Femei la varsta avansata D: Barbati vrstnici E: Copii Vezi raspuns 29. [M2253029] In patogeneza lupusului intervin in special: (pag. 2062) A: Perturbari ale metabolismului fosfolipidelor B: Perturbari imunologice C: Perturbari ale metabolismului acidului uric

D: Modificari n structura glicoproteinelor E: Infectia bacteriana Vezi raspuns 30. [M2253030] Interventia caror tipuri de celule este decisiva n declansarea lupusului eritematos sistemic n modele experimentale: (pag. 2062) A: Neutrofile B: Limfocite de tip T C: Eritrocite D: Celule foliculare tiroidiene E: Celule sinoviale Vezi raspuns 31. [M2253031] Deformarile articulatiilor la pacientii cu lupus eritematos sistemic sunt: (pag. 2062) A: Neobisnuite (la aproximativ 10% dintre pacienti) B: Frecvente (peste trei sferturi dintre pacienti) C: Foarte frecvente (aproape la toti pacientii) D: Constante si patognomonice E: Absente Vezi raspuns 32. [M2253050] Procentajul pacientilor cu lupus eritematos sistemic care evolueaza fara complicatii care sa puna n pericol viata este de aproximativ: (pag. 2068) A: 10% B: 25% C: 40% D: 60% E: 80% Vezi raspuns 33. [M2253051] In lupusul eritematos sistemic, hidroxiclorochina este recomandata mai ales pentru tratamentul: (pag. 2067) A: Manifestarilor renale B: Manifestarilor cardiace C: Manifestarilor psihice D: Manifestarilor cutanate E: Manifestarilor gastroenterologice Vezi raspuns 34. [M2253052] Principalul efecte secundar al hidroxiclorochinei, medicament folosit tratamentul lupusului eritematos, este: (pag. 2067) A: Toxicitatea renala B: Precipitarea atacurilor de guta C: Retinopatia D: Valvulopatiile E: Favorizarea infectiilor oportunistice Vezi raspuns 35. [M2253053] Manifestarile severe din lupusul eritematos sistemic beneficiaza de tratament cu pulsuri de glucocorticoizi n urmatoarea posologie: (pag. 2067) A: Metilprednisolon, 1 g pe zi, n perfuzie i v , timp de 3-5 zile B: Metilprednisolon, 10 mg pe zi, i C: Prednison, 1-2 mg/kg corp/zi, n administrare unica D: Betametazona, 1 mg pe zi E: Dexametazona, 1 mg pe zi Vezi raspuns 36. [M2253054] In lupusul eritematos sistemic, pulsurile i v de ciclofosfamida se fac cu urmatoarele doze: (pag. 2068) A: 10-15 mg pe kg corp, zilnic, timp de 2 saptamani B: 1-2 mg pe kg corp, lunar, timp de 6 luni C: 4-5 mg pe kg corp, lunar, timp de 6 luni

D: 10-15 mg pe kg corp, lunar, o data la 4 saptamni E: 100-200 mg pe kg corp, n doza unica Vezi raspuns 37. [M2253055] Ciclofosfamida se poate administra oral, in lupusul eritematos sistemic, in urmatoarea doza: (pag. 2067) A: 1,5-2,5 mg pe kg pe zi B: 10-15 mg pe kg corp pe zi C: 100-150 mg pe kg corp pe zi D: 3500 mg pe zi E: 1g pe zi Vezi raspuns 38. [M2353218] Care din urmatoarele afirmatii cu privire la manisfestarile musculo-scheletale din LES nu sunt adevarate (pag. 2062) A: in LES sunt afectate cel mai frecvent articulatiile interfalangiene proximale si metacarpofalangiene ale mainii, pumnii si genunchii B: Eroziunile osteoarticulare sunt frecvente in LES C: in LES nu apar noduli subcutanati D: Aproape toti pacientii prezinta artralgii si mialgii E: Miopatia poate fi inflamatorie sau secundara tratamentului Vezi raspuns 39. [M2553063] Cea mai frecventa manifestare neurologica la pacientii cu lupus eritematos sistemic este: (pag. 2063) A: nevrita optica B: disfunctia hipotalamica C: paralizia de nervi cranieni D: disfunctia cognitiva usoara E: psihoza Vezi raspuns 40. [M2553064] Semnificatia testului pozitiv pentru anticorpi antinucleari in lupusul eritematos sistemic este: (pag. 2065) A: diagnostic cert de lupus B: nespecific C: diagnostic improbabil D: diagnostic imposibil E: de specificitate Vezi raspuns 41. [M2553065] Prezenta anticorpilor antihistone se coreleaza cu: (pag. 2066) A: lupusul eritematos sistemic B: boala mixta de tesut conjunctiv C: lupusul indus medicamentos D: risc crescut de afectare renala E: prezenta sindromului antifosfolipidic Vezi raspuns 42. [M2553066] Doza de ciclofosfamida pentru pulsterapia intravenoasa in lupusul eritematos sistemic este: (pag. 2068) A: 2-3 mg/kg/zi B: 1,5-2,5 mg/kg/zi C: 1 mg/kg/zi lunar D: 1000 mg zilnic E: 10-15 mg/kg la fiecare 4 saptamini Vezi raspuns 43. [M2553067] Anticorpii anticardiolipina sunt decelati prin: (pag. 2065) A: testul fosfolipidelor neutre B: timpul Russell C: timpul de protrombina D: tehnica ELISA

E: timpul de singerare Vezi raspuns 44. [M2553068] Cea mai frecventa manifestare cardiaca in lupusul eritematos sistemic este: (pag. 2065) A: insuficienta valvulara B: pericardita C: infarctul miocardic D: miocardita E: insuficienta cardiaca Vezi raspuns 45. [M2553069] Tratamentul indicat in sindroamele trombotice din lupusul eritematos sistemic utilizeaza: (pag. 2065) A: imunosupresoare B: glucocorticoizi C: anticoagulante D: glucocorticoizi si agenti citotoxici E: antiagregante Vezi raspuns 46. [M2553070] Cea mai severa manifestare oculara in lupusul eritematos sistemic este: (pag. 2065) A: sindromul sicca B: episclerita C: nevrita optica retrobulbara D: uveita E: vasculita retiniana Vezi raspuns 47. [M2553071] Care este investigatia ce orienteaza tratamentul nefritelor lupice active: (pag. 2063) A: proteinuria /24h B: urografia i v C: biopsia renala D: hematuria E: cilindruria Vezi raspuns 48. [M2653075] Alegeti cauze ale insuficientei renale acute (IRA) intrinseci (azotemia renala intrinseca), de obicei ireversibile (pag. 1660) A: obstructia ureterala bilaterala B: insuficienta renala acuta ateroembolica datorata embolizarii cu cristale de colesterol a vascularizatiei renale C: sechestrarea de fluide n spatiul extravascular D: glomerulonefrita proliferativa difuza E: pielonefrita acuta Vezi raspuns 49. [M2653076] Alegeti valorile principalilor indici urinari care caracterizeaza insuficienta renala acuta intrinseca (azotemia renala intrinseca) (pag. 1663) A: excretia fractionata a sodiului peste 1% B: indexul insuficientei renale sub 1 C: raportul creatinina urinara/creatinina plasmatica sub 20 D: concentratia sodiului urinar sub 10 E: densitatea specifica urinara peste 1,018 Vezi raspuns 50. [M2653077] Alegeti situatiile n care administrarea diureticelor este indicata (si argumentata) n insuficienta renala acuta (IRA) (pag. 1665) A: asocierea hiponatremiei B: asocierea unei hipocalcemii severe C: prezenta hipervolemiei D: asocierea hiponatremiei si hipoosmolaritatii E: n prezenta cetoacidozei metabolice Vezi raspuns

51. [M2653078] Manifestarile musculoscheletale in LES se caracterizeaza prin: (pag. 2062) A: Deformarile articulare lipsesc in LES B: Miopatia este exclusiv de cauza inflamatorie C: Asocierea cu Anticorpi anti Jo1 D: Eroziunile osoase sunt rare E: Tumefactia simetrica predominant al articulatiilor metacarpofalangiene si interfalangiene distale Vezi raspuns 52. [M2653079] Anticorpii anti ADN dublu catenar: (pag. 2063) A: Sunt specifici pentru afectarea pulmonara severa B: Se intilnesc cu frecventa similara la bolnavii cu LES primar si la cei cu lupus indus C: Se intilnesc si in alte colagenoze, nefiind specifici pentru LES D: Se intilnesc la 70% din bolnavii diagnosticati cu LES E: Titrul seric se coreleaza cu severitatea afectarii cardiace Vezi raspuns 53. [M2653080] Anticorpii anticardiolipina se asociaza cu urmatoarele manifestari, cu exceptia: (pag. 2063) A: Boala valvulara cardiaca B: Tromboze venoase si arteriale C: Trombocitoza D: Avorturi spontane E: Trombocitopenie Vezi raspuns 54. [M2653081] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate, cu exceptia: (pag. 2063) A: LES este mai frecvent intilnit la femeile aflate la virsta procreatiei B: In lupusul discoid leziunile tegumentare se vindeca fara sechele C: Rash-ul malar este o eruptie eritematoasa fixa, plata sau reliefata, pe obraji si piramida nazala D: Ac anti RNP sunt specifici pentru boala mixta de tesut conjunctiv E: Lupusul neonatal este determinata de transmiterea transplacentara la fat a Ac anti-Ro materni Vezi raspuns 55. [M2653082] Anticorpii specifici lupusului indus sunt: (pag. 2066) A: Ac anti-Jo1 B: Ac anti Sm C: Ac anti AND dc D: Ac anti RNP E: Ac antihistone Vezi raspuns 56. [M2653083] Efectul advers cel mai important al Hidroxiclorochinei este (pag. 2067) A: Fibroza pulmonara B: Toxicitatea retiniana C: Hepatotoxicitatea D: Aplazia medulara E: Intoleranta digestiva Vezi raspuns 57. [M2653084] Din arsenalul terapeutic al LES fac parte urmatoarele medicamente: (pag. 2068) A: Sarurile de aur B: Anticorpii monoclonali anti TNFalfa C: Ciclofosfamida D: D-penicilamina E: Penicilinele in tratarea infectiilor streptococice Vezi raspuns 58. [M2653085] Urmatoarele afirmatii sunt corecte: (pag. 2063) A: Titrul inalt de Ac anti ADN dc se asociaza cu dermatita din lupusul subacut B: Anticoagulantul lupic este corelat cu nefrita lupica C: Trombozele sunt mai frecvente la cei cu Ac anticardiolipina in titru inalt D: Hipocomplementemia este prezenta la majoritatea bolnavilor cu lupus indus medicamentos E: Lupusul neonatal este produs prin trecerea anticorpilor materni anti Sm prin placenta

Vezi raspuns 59. [M2653086] Anticoagulantul lupic si Ac anticardiolipina se asociaza cu urmatoarele manifestari clinice, exceptind: (pag. 2064) A: Tromboza B: Avorturi spontane C: Trombocitopenie D: Boala valvulara cardiaca E: Vasculita cerebrala Vezi raspuns 60. [M2653087] Lupusul eritematos discoid (LED): (pag. 2063) A: Se intilneste la aproximativ 5% din pacientii cu LES B: Leziunile sunt localizate pe ariile cutanate expuse la soare C: Nu are un caracter desfigurant D: Leziunile sunt reversibile, nu lasa cicatrici E: Peste 20% din pacientii cu LED dezvolta ulterior LES Vezi raspuns 61. [M2653088] Ac antinucleari (AAN): (pag. 2065) A: Sunt specifici LES B: Pot fi prezenti si la persoanele sanatoase C: Spre deosebire de factorul reumatoid, incidenta ei nu creste cu inaintarea in varsta D: Testul negativ exclude diagnosticul de LES E: Titrul crescut nu reprezinta un marker de activitate al bolii lupice Vezi raspuns 62. [M2653089] Care din urmatoarele medicamente nu sunt implicate in declansarea unui lupus indus medicamentos: (pag. 2066) A: Hidralazina B: Procainamida C: Eritromicina D: Izoniazida E: Contraceptivele orale Vezi raspuns 63. [M2853090] Manifestari musculo-scheletale in lupusul eritematos sistemic sunt urmatoarele, cu exceptia: (pag. 2062) A: tenosinovite B: deformari articulare C: tumefactii asimetrice fusiforme ale articulatiilor interfalangiene proximale ale mainii D: edematierea difuza a mainilor si picioarelor E: miopatia inflamatorie sau secundara tratamentului Vezi raspuns 64. [M2853091] In legatura cu sarcina la o pacienta cu lupusul eritematos sistemic sunt adevarate urmatoarele, cu exceptia: (pag. 2066) A: se intalnesc frecvent avorturi spontane si nou nascuti morti B: lupusul eritematos sistemic se agraveaza in proportie mare in caz de sarcina C: glucocorticoizii (exceptand dexametazona si betametazona) nu produc anomalii fetale D: se pot administra doze mici de aspirina pana in ultima luna de sarcina E: lupusul neonatal consta in eruptie tegumentara si (rar) bloc atriovantricular permanent Vezi raspuns 65. [M2853092] Urmatoarele afirmatii despre lupusul eritematos sistemic sunt adevarate, cu exceptia: (pag. 2064-2065) A: pericardita este cea mai frecventa mainifestare a lupusului cardiac B: anticoagulantul lupic apartine unei familii de anticorpi antifosfolipidici C: pneumonia lupica raspunde la glucocorticoizi D: hemoliza apare in proportie mare la acei pacienti cu test Coombs pozitiv E: infarctele de miocard din lupus pot fi rezultatul vasculitei Vezi raspuns

66. [M2853093] Cel mai bun test screening pentru LES este: () A: AAN; B: Atc-anti-Ro; C: Atc- anti-La; D: Atc-anti-RNP; E: Atc-anti-His. Vezi raspuns 67. [M295396] NU este o afirmatie adevarata privind lupusul eritematos sistemic: () A: Ig G anti-ADN in titruri inalte se asociaza cunefrita lupica B: tratamentul cu glucocorticoizi este cauza frecventa de necroza ischemica a osului si durere de sold C: eroziunile articulare apar rareori D: disfunctia cognitiva usoara este rar intalnita E: tratamentul cu azatriopina poate genera o pancreatita acuta Vezi raspuns 68. [M295403] Anomaliile care permit celulelor B si T autoreactive sa domine spectrul imun in LES includ defecte ale, cu exceptia: (pag.2062) A: Tolerantei B: Apoptozei C: Retelei idiotipice D: Generarii celulelor reglatorii E: Distrugerii autoanticorpilor Vezi raspuns 69. [M295405] In legatura cu patogenia LES sunt adevarate urmatoarele afirmatii, cu exceptia: (pag.2062) A: Structura antigenelor care stimuleaza producerea de autoanticorpii este in investigatii B: Unii anticorpi anti-ADN reactioneaza cu laminina din MBG C: Anticorpii anti-La (SS-B) sunt asociati rareori cu anticorpii anti-Ro (SS-A) D: Distrugerea tisulara apare daca acesti anticorpi pot fixa complementul in momentul cuplarii cu antigenul E: Alterarea functiei celulare dupa legarea anticorpilor de membrane poate apare si independent de activarea complemetului Vezi raspuns 70. [M295410] Care anticorpi se transmit prin placenta pentru a declansa lupusul neonatal? () A: AAN B: anti-Sm C: anti-ADNds D: antihistone E: anti-Ro Vezi raspuns 71. [mimi2008] La pacientii cu nefrita lupica activitatea bolii este reflectata de: (pag. 2065) A: proteinuria peste 0,5g/zi B: prezenta anticorpilor antiSm C: scaderea complementului D: depozitarea imunoglobulinei in mezangiu E: aparitia insuficientei renale Vezi raspuns 72. [cm122222] Anticorpii anti Ro: () A: se asociaza cu lupusul la batrani B: poate produce nefrita C: arata o deficienta mostenita de C\' D: se asociaza cu lupusul cu anticorpi antinucleari pozitivi E: asociati cu lupusul discoid Vezi raspuns 73. [cm444444] structura antigenelor ce stimuleaza prod de autoanticorpi: () A: pot fi din mediul extern B: este in investigatii C: unele sunt derivate din self(nucleosomi,ribonucleoproteine,antigene de pe suprafata eritr si limf) D: altele mimeaza selful(componentele virusului stomatitei veziculare imita peptide ale antigenului Sm)

E: unii autoanticorpi induc boala prin reactie indirecta cu antigenele lor, cum sunt cei directionati impotriva antigenelor de pe suprafata eritrocitelor si limfocitelor Vezi raspuns 74. [M1153093] Miopatia din lupusul eritematos sistemic poate fi cauzate de: (pag. 2062) A: hipopotasemie B: pusee de activitate ale bolii C: glucocorticoizii D: ciclofosfamida E: plasmafereza Vezi raspuns 75. [M1153094] Lupusul eritematos cutanat subacut este caracterizat prin: (pag. 2063) A: afectarea sistemului nervos central B: dermatite recurente extensive C: prezenta anticorpilor anti-Ro(SS-A) D: prezenta antigenului HLA-DR3 E: prezenta anticorpilor anti-ADNds ( dublu catenar) Vezi raspuns 76. [M1153095] Urmatoarele tipuri de autoanticorpi pot fi prezenti la pacientii cu lupus eritematos sistemic: (pag. 2063,2065) A: anticorpi antifosfolipidici B: anticorpi anti-Ro (SS-A) C: anticorpi anti SCL-70 D: anticorpi anticitoplasma de neutrofil E: anticorpi antiADNds( dublu catenar) Vezi raspuns 77. [M1153096] Nefropatia lupica severa se asociaza cu: (pag. 2063) A: prezenta poliartritei B: hipocomplentemie C: titru crescut de anticorpi anti-ADNds ( dublu catenar) D: sexul feminin E: anomalii urinare persistente Vezi raspuns 78. [M1153097] Manifestarile pulmonare din lupusul eritematos sistemic, cuprind: (pag. 2065) A: accese bronhospastice B: pleurezie C: hipertensiune pulmonara D: pneumonie interstitiala E: formatiuni nodulare Vezi raspuns 79. [M1153098] In nefrita lupica, leziunile renale active potential reversibile sunt: (pag. 2065) A: necroza glomerulara B: fibroza interstitiala C: infiltrate inflamatorii interstitiale D: vasculita necrozanta E: semilunile celulare epiteliale Vezi raspuns 80. [M1153099] Intre manifestarile neurologice din lupusul eritematos sistemic, fac parte: (pag. 2063) A: crize comitiale B: neuropatie periferica C: mielita transversa D: stenoza de canal spinal E: nevrita optica Vezi raspuns 81. [M1153100] Tromboza la pacientii cu lupus eritematos sistemic poate fi asociate cu: (pag. 2064) A: leziunea vasculitica

B: trombocitoza C: anticorpi antifosfolipidici D: starea febrila E: nefrita Vezi raspuns 82. [M1153101] In lupusul neonatal pot aparea (pag. 2066) A: trombocitopenie tranzitorie B: nefrita C: pericardita D: bloc AV permanent E: titru crescut de anticorpi anti-Ro(SS-A) maternali Vezi raspuns 83. [M1153102] Tratamentul pacientilor cu lupus eritematos sistemic include: (pag. 2067,2068) A: metilprednisolon B: ciclofosfamida C: salazopirina D: hidroxiclorochina E: plasmafereza Vezi raspuns 84. [M1153103] Tratamentul puls de metilprednisolon la pacientii cu lupus eritamatos sistemic este indicat in cazul prezentei de: (pag. 2067) A: pusee acute de boala lupica B: artrite periferice C: necroza de cap femural D: glomerulonefrita proliferativa E: sacroileita Vezi raspuns 85. [M1253104] Care dintre urmatoarele manifestari constituie criterii pentru clasificarea lupusului eritematos sistemic (LES) ? (pag. 2064) A: lupusul discoid B: pneumonita lupica C: fotosensibilitatea D: alopecia E: ulceratiile orale Vezi raspuns 86. [M1253105] Ce medicatie ati alege pentru tratamentul unei paciente cu LES care are pe prim-plan artralgii si astenie? (pag. 2067) A: glucocorticoizi in doze medii B: antiinflamatoare nesterioidiene C: antimalarice D: azatioprina E: pulse-terapie cu metilprednisolon Vezi raspuns 87. [M1253106] Care dintre urmatoarele efecte secundare medicamentoase nu apartin corticoterapiei pentru tratamentul LES: (pag. 2067) A: acnee B: alopecie C: necroza aseptica osoasa D: psihoze E: meningita aseptica Vezi raspuns 88. [M1253107] Care din afirmatiile de mai jos privind ciclofosfamida sunt adevarate? (pag. 2068) A: este cel mai eficace imunosupresor B: poate sa determine miopatie hipokaliemica C: este indicata in glomerulonefrita lupica

D: se poate administra in pulse-uri la 4 saptamani E: poate sa produca cistita toxica Vezi raspuns 89. [M1253108] Tratamentul de prima intentie al osteoporozei cortizonice din lupus nu include: (pag. 2067) A: bisfosfonati B: calcitonina C: estrogenii D: calciu E: vitamina D Vezi raspuns 90. [M1253109] In tratamentul eritemului facial din lupus se pot utiliza: (pag. 2067) A: antimalarice B: creme-ecran cu factor de protectie sub 10 C: dapsona D: retinoizi E: azatioprina Vezi raspuns 91. [M1253110] Medicul de familie va intreaba care dintre urmatoarele masuri ar putea fi indicate, la nevoie, unei paciente cu LES care are si insuficienta aortica: (pag. 2068) A: vaccinare antigripala B: vaccinare antipoliomielitica C: profilaxie antibiotica in cazul interventiilor stomatologice D: vaccinare pneumococica E: izoniazida pentru chimioprofilaxia tuberculozei Vezi raspuns 92. [M1253111] Care sunt interventiile posibile pentru mentinerea unei sarcini la pacientele cu LES si sindrom antifosfolipidic? (pag. 2066) A: doze mici de aspirina pana in ultima luna B: doze mici de aspirina asociate glucocorticoizilor in doze mari C: doze mici de aspirina asociate glucocorticoizilor in doze mici D: anticoagulare cu heparina subcutan in doua prize zilnice E: glucocorticoizi in doze mici Vezi raspuns 93. [M1253112] Care din urmatoarele afirmatii privind autoanticorpii din LES sunt corecte? (pag. 2063) A: anticorpii anti-Sm sunt specifici pentru LES B: anticorpii anti-ADNss se asociaza cu nefrita C: anticorpii anti-La se asociaza cu un risc redus pentru nefrita D: anticorpii anti-proteina P ribozomala se coreleaza cu afectarea SNC E: prezenta anticorpilor anti-ADNdc este obligatorie pentru diagnosticul LES Vezi raspuns 94. [M1353113] Care din urmatorii markeri genetici pot fi asociati cu lupusul eritematos sistemic? (pag. 2062) A: HLA- DR2 B: HLA- DR3 C: HLA-B27 D: HLA-B8 E: HLA - DQW2 Vezi raspuns 95. [M1353114] In care din urmatoarele entitati pot fi intalniti anticorpii anti-RNP: (pag. 2063) A: spondilita anchilozanta B: polimiozita C: lupus eritematos sistemic D: sclerodermie E: boala mixta a tesutului conjunctiv Vezi raspuns

96. [M1353115] Care din urmatoarele manifestari clinice si paraclinice se asociaza cu prezenta anticorpilor antifosfolipide ? (pag. 2063) A: tromboza B: avorturi spontane C: trombocitopenia D: hemoliza E: boala valvulara cardiaca Vezi raspuns 97. [M1353116] Care din urmatoarele reprezinta criteriile pentru diagnosticul de lupus eritematos sistemic ale Colegiului American pentru Reumatism (1982)? (pag. 2064) A: fotosensibilitate B: ulceratii orale C: hipercomplementemie D: anticorpi anti ADN ds E: anticorpi anti-nucleari Vezi raspuns 98. [M1353117] Care din urmatoarele articulatii sunt cel mai frecvent afectate in lupusul eritematos sistemic ? (pag. 2062) A: interfalangienele proximale ale mainii B: metacarpofalangiene C: pumni D: glezne E: genunchi Vezi raspuns 99. [M1353118] Care din urmatoarele leziuni tegumentare vasculitice sunt prezente in lupusul eritematos sistemic ? (pag. 2063) A: purpura B: infarcte la nivelul patului unghial C: paniculita D: vasculita urticariana E: telangiectazii Vezi raspuns 100. [M1353119] Care din urmatoarele afirmatii cu privire la manifestarile clinice din lupusul eritematos sistemic sunt adevarate? (pag. 2063,2064,2065) A: unii pacienti cu lupus eritematos cutanat subacut nu prezinta anticorpi antinucleari B: cea mai frecventa manifestare neurologica este disfunctia cognitiva usoara C: tromboza vasculara este caracteristica numai pentru vasele de calibru mic D: cea mai frecventa cauza de infiltrate pulmonare la pacientii cu lupus eritematos sistemic este infectia E: manifestarile oculare in LES sunt reprezentate de: vasculita retiniana, conjunctivita, episclerita, nevrita optica Vezi raspuns 101. [M1353120] Care din urmatoarele medicamente induc sindrom lupus like? (pag. 2066) A: D-penicilamina B: metil dopa C: chinidina D: interferon alpha E: metotrexat Vezi raspuns 102. [M1353121] Care din urmatoarele manifestari imunologice se pot intalni in lupusul indus medicamentos? (pag. 2066) A: AAN B: VDRL fals pozitiv C: factorul reumatoid D: Ac anticardiolipina E: Ac anti Ro Vezi raspuns

103. [M1353122] Care din urmatoarele manifestari imunologice diferentiaza un lupus eritematos sistemic de un lupus indus medicamentos? (pag. 2066) A: anticorpi anti ADNds B: anticorpi antinucleari C: VDRL fals pozitiv D: hipocomplementemia E: anticorpi antifosfolipide Vezi raspuns 104. [M1353123] Pentru care din urmatoarele manifestari sistemice se poate folosi hidroxiclorochina (antimalarice de sinteza) ca tratament de fond in lupusul eritematos sistemic? (pag. 2067) A: serozita B: manifestari cutanate C: artrita D: astenia fizica E: manifestari oculare Vezi raspuns 105. [M1353124] Care din urmatoarele manifestari ale lupusului eritematos sistemic nu raspund la imunosupresie? (pag. 2068) A: tulburarile de coagulare B: pneumonia lupica C: serozita D: paniculita E: glomerulonefrita in faza finala Vezi raspuns 106. [M1353125] Agentii citotoxici folositi in LES pentru controlul bolii active sunt: (pag. 2067) A: vincristina B: azatioprina C: ciclofosfamida D: clorambucilul E: ciclosporina Vezi raspuns 107. [M1453126] Lupusul eritematos sistemic este o boala sistemica care: (pag. 2062) A: este mai frecventa la rasa alba B: rezulta din distrugere tisulara C: afecteaza in special femeile D: are o prevalenta de 1,5-2 cazuri la 100000 de locuitori in mediul urban E: apare de obicei la varsta procreatiei Vezi raspuns 108. [M1453127] In lupusul eritematos cutanat subacut: (pag. 2063) A: artritele sunt frecvente B: sunt prezenti anticorpi anti-RNP C: nu se intalneste nefrita lupica D: leziunile tegumentare pot fi inelare sau psoriaziforme E: sunt prezenti intotdeauna anticorpi antinucleari Vezi raspuns 109. [M1453128] Elemente de prognostic sever in lupusul eritematos sistemic sunt: (pag. 2066) A: trombocitopenia B: hipercomplementemia C: anemia D: hipoalbuminemia E: hipertensiunea arteriala Vezi raspuns 110. [M1453129] Risc crescut de a dezvolta nefrite severe prezinta pacientii cu: (pag. 2063) A: hipertensiune arteriala severa

B: hipocomplementemie C: diabet zaharat D: anticorpi anti-Ro E: anomalii urinare persistente Vezi raspuns 111. [M1453130] Raspuns terapeutic la tratamentul cu antimalarice in lupusul eritematos sistemic il au: (pag. 2067) A: pleurezia B: artritele C: nevrita optica D: astenia E: dermatitele Vezi raspuns 112. [M1453131] Care din urmatoarele entitati nu fac parte din criteriile pentru clasificarea lupusului eritematos sistemic: (pag. 2064) A: lupus discoid B: anticorpi anti-Ro C: vasculita retiniana D: afectare neurologica E: ulceratii orale Vezi raspuns 113. [M1553132] Miopatia din lupusul eritematos sistemic poate avea urmatoarele cauze: (pag. 2062) A: inflamatorie (in timpul perioadelor de activitate a bolii) B: vasculita sistemica C: hipopotasemia D: tratament indelungat cu glucocorticoizi E: tratament indelungat cu hidroxiclorochina Vezi raspuns 114. [M1553133] Manifestarile cutanate care pot fi intalnite la pacientii cu lupus eritematos sistemic sunt: (pag. 2063) A: eruptie eritematoasa maculopapulara predominant in zonele expuse la soare B: alopecie C: hiperpigmentare axilara si palmara D: purpura E: telangiectazii Vezi raspuns 115. [M1553134] Afectarea renala in lupusul eritematos sistemic consta in: (pag. 2063) A: glomerulonefrita mesangiala B: glomerulonefrita proliferativa focala C: displazie chistica renala D: litiaza oxalica E: sindrom nefrotic Vezi raspuns 116. [M1553135] Criteriile din 1982 ale Asociatiei Americane de Reumatologie pentru clasificarea lupusului eritematos sistemic includ: (pag. 2064) A: lupus discoid B: artrite C: ulceratii orale D: osteonecroza ischemica E: miopatii si/sau miozita Vezi raspuns 117. [M1553136] Testele pentru decelarea anticoagulantului lupic sunt: (pag. 2065) A: timpul partial de tromboplastina B: timpul Howell C: timpul Russel

D: testul fosfolipidelor neutre E: testul Coombs Vezi raspuns 118. [M1553137] Manifestarile oculare intalnite in lupusul eritematos sistemic sunt: (pag. 2065) A: vasculita retiniana B: cataracta C: glaucomul D: aparitia corpilor citoizi E: episclerita Vezi raspuns 119. [M1553138] Factorii care agraveaza prognosticul bolnavilor cu lupus eritematos sistemic sunt: (pag. 2066) A: anemia B: hipoalbuminemia C: nevrita optica D: sindromul nefrotic E: hipertensiunea arteriala Vezi raspuns 120. [M1553139] Efectele adverse ale hidroxiclorochinei administrata la pacientii cu lupus eritematos sistemic includ: (pag. 2067) A: greturi si varsaturi B: diaree C: toxicitate retiniana D: miopatie E: neuropatie Vezi raspuns 121. [M1553140] Pentru tratamentul eritemului facial fotosensibil la bolnavii cu lupus eritematos se pot utiliza: (pag. 2067) A: glucocorticoizi topici B: chinacrina C: D-penicilamina D: retinoizi E: Dapsona Vezi raspuns 122. [M1653141] Anticorpii anti ADN dublu catenar: (pag. 2063) A: Se asociaza cu afectare renala B: Se intilnesc cu frecventa similara la bolnavii cu LES primar si la cei cu lupus indus C: Se intilnesc si in alte colagenoze, nefiind specifici pentru LES D: Se intilnesc la 70% din bolnavii diagnosticati cu LES E: Titrul seric se coreleaza cu activitatea clinica a bolii Vezi raspuns 123. [M1653142] Urmatoarele manifestari ale LES nu raspund la tratamentul cu imunosupresoare: (pag. 2068) A: Tulburarile de coagulare B: Anomaliile comportamentale C: GN in stadiul final D: Manifestarile neurologice E: GN focala proliferativa Vezi raspuns 124. [M1653143] Criteriile de diagnostic in LES sunt: (pag. 2064) A: Artrita simetrica cu eroziuni si decalcificari juxtaarticulare B: Trombocitoza C: Ulceratii orale sau nasofaringiene nedureroase observate de medic D: Teste serologice fals pozitive pentru lues E: Pericardita afirmata clinic sau EKG Vezi raspuns

125. [M1653144] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pag. 2062/2063/2066/2066) A: LES este mai frecvent intilnit la femeile aflate la virsta procreatiei B: Rash-ul malar este o eruptie eritematoasa fixa, plata sau reliefata, pe obraji si piramida nazala C: In lupusul discoid leziunile tegumentare se vindeca fara sechele D: Lupusul neonatal este determinata de transmiterea transplacentara la fat a Ac anti-Ro materni E: Ac anti RNP sunt specifici pentru boala mixta de tesut conjunctiv Vezi raspuns 126. [M1653145] Copiii nascuti din mame cu LES prezinta: (pag. 2066) A: Anomalii fetale induse de glucocorticoizii administrati mamei pentru suprimarea activitatii bolii B: Trombocitoza tranzitorie C: Eruptii tegumentare D: Rar bloc AV permanent E: Trombocitopenie tranzitorie Vezi raspuns 127. [M1653146] Bolnavii cu nefrita lupica (NL): (pag. 2063) A: In fazele incipiente ale bolii sunt asimptomatici B: Forma de NL difuz proliferativa in absenta tratamentului duce la insuficienta renala C: Au complement seric crescut D: Ac anti AND dc in titru mare E: Biopsia renala nu este necesara pentru precizarea formei de NL Vezi raspuns 128. [M1653147] In tratamentul LES: (pag. 2067) A: Serozitele indiferent de gravitate obliga la administrare de glucocorticoizi B: Artralgiile si mialgiile beneficiaza de AINS C: Manifestarile cutanate raspund la Hidroxiclorochina D: Pacientii cu NL tratati cu Ciclofosfamid fac mai frecvent insuficienta renala E: Anticonceptionalele orale sunt interzise la pacientele cu istoric de tromboza Vezi raspuns 129. [M2253148] Lupusul eritematos sistemic este mai frecvent urmatoarele grupuri populationale: (pag. 2062) A: Negrii B: Hispanici si asiatici C: Semiti D: Toti albii din Statele Unite E: Toti albii din Europa Vezi raspuns 130. [M2253155] Autoanticorpii din lupusul eritematos sistemic sunt directionati impotriva: (pag. 2062) A: Unor molecule proprii organismului (self) B: Unor constituente ale eritrocitelor sau trombocitelor C: Unor antigene straine care mimeaza antigenele proprii (self) D: Unor structuri din creasta neurala E: Unor hormoni, de ex. estrogeni Vezi raspuns 131. [M2253156] Autoanticorpii formati la pacientii cu lupus pot induce boala prin: (pag. 2062) A: Activarea unor hormoni, de ex B: Fixarea directa pe antigenele corespunzatoare, localizate, de ex C: Atasarea de membranele celulare, de ex D: Blocarea canalelor lente de calciu E: Blocarea receptorilor adrenergici Vezi raspuns 132. [M2253157] Simptomele generale la pacientii cu lupus includ: (pag. 2062) A: Oboseala B: Febra C: Anorexie D: Pierdere ponderala E: Manifestari de ateroscleroza Vezi raspuns

133. [M2253158] Manifestarile musculoscheletale din lupusul eritematos diseminat includ: (pag. 2062) A: Pareza musclara flasca B: Paralizii ale muschilor fetei C: Mialgii D: Artralgii, artrite E: Pareza musculara spastica Vezi raspuns 134. [M2253159] Care sunt articulatiile cel mai frecvent afectate in lupusul eritematos sistemic: (pag. 2062) A: Interfalangiene proximale B: Metacarpofalangiene C: Coloanei vertebrale D: Genunchi E: Mana Vezi raspuns 135. [M2253160] Miopatia la pacientii cu lupus eritematos sistemic poate fi consecutiva: (pag. 2062) A: Proceselor inflamatorii musculare B: Hiposodemiei C: Hipokaliemiei D: Tratamentului cu glucocorticoizi E: Tratamentului cu hidroxiclorochina Vezi raspuns 136. [M2253161] La pacientii cu lupus eritematos sistemic, modificarile cutanate includ de regula: (pag. 2063) A: Cicatrici cheloide B: Teleangiectazii C: Eruptie maculopapulara D: Rash facial malar, n "fluture" E: Varice Vezi raspuns 137. [M2253168] La pacientii cu lupus eritematos sistemic, trombocitopenia severa, cu sngerare si purpura, se poate trata cu: (pag. 2064) A: Splenectomie B: Doze mari de corticoizi C: Clorochina D: Hidroxiclorochina E: Transfuzii de snge Vezi raspuns 138. [M2253169] Anticoagulantul lupic poate fi recunoscut prin: (pag. 2065) A: Scurtarea timpului Quick B: Scurtarea timpului de coagulare pe lama C: Prelungirea timpului partial de tromboplastinasi imposibilitatea de a corecta aceasta anomalie prin adaugare de plasma normala D: Modificarea timpului Russell cu venin de vipera E: Scurtarea timpului Howell Vezi raspuns 139. [M2253170] La pacientii cu lupus eritematos sistemic, care dintre urmatoarele manifestari se ntlnesc n prezenta anticorpilor anticardiolipinasi a anticoagulantului lupic: (pag. 2065) A: Trombopenie B: Tromboze arteriale si venoase C: Artrite septice D: Artrite aseptice E: Pericardita Vezi raspuns 140. [M2253171] Care dintre urmatoarele manifestari cardiovasculare se intalnesc frecvent la pacientii cu lupus eritematos sistemic: (pag. 2065)

A: Hipertensiunea arteriala B: Anevrismul aortic disecant C: Anevrismele cerebrale D: Pericardita E: Endocardita Libman-Sachs Vezi raspuns 141. [M2253172] Manifestarile pulmonare frecvent ntlnite la pacientii cu lupus includ: (pag. 2065) A: Pleurezia -colectia pleurala B: Pneumoniile infectioase C: Pneumonia lupica D: Adenopatiile mediastinale determinate de limfoame, cu compresiune traheala E: Bronsiectaziile Vezi raspuns 142. [M2253173] La pacientii cu lupus eritematos sistemic se intalnesc frecvent urmatoarele manifestari gastrointestinale_: (pag. 2065) A: Eructatiile B: Greturi C: Diaree D: Crampe abdominale E: Tulburari severe de deglutitie Vezi raspuns 143. [M2253180] Care dintre urmatoarele leziuni histologice din nefropatia lupica sunt de tip cronic si de regula ireversibile: (pag. 2065) A: Semilunele glomerulare fibroase B: Semilunele glomerulare celulare C: Fibroza interstitiala D: Atrofia tubulara E: Proliferarea endocapilara Vezi raspuns 144. [M2253181] Care dintre urmatoarele leziuni din nefropatia lupica sunt putin probabil sa raspunda la imunosupresie: (pag. 2065) A: Proliferarea endocapilara B: Semilunele celulare C: Depunerile hialine D: Scleroza glomerulara E: Fibroza interstitialasi atrofia tubulara Vezi raspuns 145. [M2253182] Care dintre urmatorii anticorpi sunt cei mai specifici pentru diagnosticul de lupus eritematos sistemic: (pag. 2065) A: Anticorpii anticitoplasmatici tip c B: Anticorpii anti-ADN dublu catenar C: Anticorpi anti-Sm D: Anticorpii antifosfolipidici E: Anticorpii anti-membrana bazala glomerulara Vezi raspuns 146. [M2253183] In care dintre urmatoarele situatii pot apare anticorpi antinucleari: (pag. 2065) A: Indivizi normali (in titru mic) B: Indivizi normali (in titru mare) C: Lupus eritematos sistemic D: Anumite medicamente E: Sindrom Goodpasture Vezi raspuns 147. [M2253184] In care dintre urmatoarele situatii pot apare anticorpi antinucleari: (pag. 2065) A: Lupus eritematos sistemic B: Alte boli autoimune n afara lupus-ului

C: Boli inflamatorii cronice D: Infectii virale E: Diabet zaharat Vezi raspuns 148. [M2253185] Care dintre urmatoarele enunturi sunt adevarate privitoare la diagnosticul lupusului eritematos sistemic: (pag. 2065) A: Anticorpii antinucleari sunt prezenti la 95% dintre pacienti, dar nu sunt absolut specifici B: Anticorpii anti-ADN dublu catenar si anti-Sm au o specificitate diagnostica ridicata C: Prezenta complexelor imune circulante este testul diagnostic cel mai utilizat D: Scaderea complementului este patognomonica pentru diagnosticul de lupus eritematos sistemic E: Anticorpii anticitoplasmatici sunt decisivi pentru diagnostic Vezi raspuns 149. [M2253186] Anomaliile hematologice ale pacientilor cu lupus eritematos sistemic includ de regula: (pag. 2065) A: Trombocitoza B: Leucocitoza cu neutrofilie importanta C: Trombopenia D: Anemia E: Poliglobulia Vezi raspuns 150. [M2253187] Anomaliile hematologice din lupusul eritematos sistemic includ: (pag. 2065) A: Leucopenie B: Trombopenie C: Anemie D: Limfocitoza importanta E: Eozinofilie Vezi raspuns 151. [M2253188] Modificarile urinare din nefrita lupica includ: (pag. 2066) A: Proteinurie B: Hematurie C: Cilindrurie D: Bacteriurie E: Piurie Vezi raspuns 152. [M2253189] Gravidele cu lupus eritematos sistemic si anticorpi anticardiolipina sau anticoagulant lupic prezinta un risc crescut de: (pag. 2066) A: Avorturi spontane B: Fat mort intrauterin C: Icter sever al nou-nascutului D: Malformatii ale organelor derivate din creasta neurala E: Hemoragii fetale intracraniene Vezi raspuns 153. [M2253190] Care dintre urmatoarele scheme terapeutice au fost utilizate la gravidele cu lupus eritematos sistemic si anticorpi antifosfolipidici: (pag. 2066) A: Glucocorticoizi si ciclofosfamida n doza mare B: Aspirina n doza mica pna n ultima luna de sarcina C: Doze mici de aspirina asociata glucocorticoizilor si heparinei subcutanate D: Glucocorticoizi, azatioprinasi ciclofosfamida E: Glucocorticoizi, aspirina, ciclofosfamidasi micofenolat-mofetil Vezi raspuns 154. [M2253191] Criteriile Asociatiei Americane pentru Reumatism pentru diagnosticul lupusului includ: (pag. 2066) A: Lupus discoid B: Artrite C: Anticorpii anticitoplasmatici D: Anticorpii antinucleari

E: Serozita Vezi raspuns 155. [M2253192] Criteriile de diagnostic pentru lupusul eritematos sistemic stabilite de Asociatia Americana pentru Reumatism includ: (pag. 2066) A: Anticorpi antimitocondriali B: Anticorpi antinucleari C: Fotosensibilitate D: Afectarea renala E: Deformarile articulare Vezi raspuns 156. [M2253193] Criteriile de diagnostic n lupusul eritematos diseminat stabilite de Asociatia Americana pentru Reumatism includ: (pag. 2066) A: Afectarea hematologica B: Afectarea neurologica C: Afectarea gastroenterologica D: Afectarea renala E: Artritele Vezi raspuns 157. [M2253194] In criteriile Asociatiei Americane pentru Reumatism de diagnostic al lupusului eritematos sistemic, la capitolul de modificari hematologice sunt incluse: (pag. 2066) A: Limfocitoza B: Anemia hemolitica C: Leucopenia D: Trombopenia E: Anemia feripriva Vezi raspuns 158. [M2253195] Care dintre medicamentele de mai jos pot cauza lupus indus medicamentos? (pag. 2066) A: Nifedipina B: Hidralazina C: Izoniazida D: Procainamida E: Metildopa Vezi raspuns 159. [M2253196] Care dintre medicamentele de mai jos pot cauza lupus indus medicamentos? (pag. 2066) A: Interferonul B: Chinidina C: Hidralazina D: Contraceptivele orale E: Penicilina Vezi raspuns 160. [M2253197] Dupa care dintre substantele de mai jos se ntlneste cel mai frecvent lupusul indus de medicamente? (pag. 2066) A: Hidantoina B: Procainamida C: Hidralazina D: Contraceptivele orale E: Ethosuximida Vezi raspuns 161. [M2353217] Care din urmatoarele simptome generale sunt prezente n LES (pag. 2062) A: oboseala B: transpiratiile C: febra D: anorexia E: pierderea ponderala Vezi raspuns

162. [M2353219] Care din urmatoarele manifestari clinice si paraclinice nu se asociaza cu prezenta Ac antifosfolipide (pag. 2063) A: Tromboza B: Leucopenia C: Avorturi spontane D: Pleurezia E: Trombocitopenia Vezi raspuns 163. [M2353220] Rash-ul malar caracteristic LES se poate localiza pe: (pag. 2063) A: Obraji B: Piramida nazala C: Gt D: Barbie E: Urechi Vezi raspuns 164. [M2353221] Care sunt manifestarile neuro-psihice mai putin frecvente n LES (pag. 2063) A: disfunctia cerebeloasa B: infarctele focale C: psihoza D: sindroamele organice cerebrale E: disfunctia cognitiva usoara Vezi raspuns 165. [M2353222] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate n ceea ce priveste prezenta Ac anti-nucleari la pacientii cu LES (pag. 2065) A: diagnosticul de LES este confirmat de prezenta anticorpilor antinucleari B: Ac antinucleari reprezinta cel mai bun test screening C: Un test AAN pozitiv este specific pentru LES D: Ac antinucleari apar n titruri scazute la unii indivizi normali E: Ac antinucleari pot fi prezenti si n alte boli autoimune, infectii virale, procese inflamatorii cronice Vezi raspuns 166. [M2353223] Care din urmatoarele anomalii hematologice pot fi prezente n LES (pag. 2065, 2066) A: anemia normocroma normocitara B: anemia hemolitica C: leucopenia D: limfocitoza E: trombocitopenia Vezi raspuns 167. [M2353224] Care din urmatoarele medicamente pot induce sindroame lupus-like (pag. 2066) A: methotrexatul B: D-penicilamina C: hidralazina D: hidroxiclorochina E: chinidina Vezi raspuns 168. [M2353225] Care din urmatorii factori asociaza un prognostic sever al bolii lupice (pag. 2066) A: creatinina serica peste 1,4 mg/dl B: hipertensiunea arteriala C: proteinurie peste 2,6 gr/24 ore D: anemia E: artrita Vezi raspuns 169. [M2353226] Care din urmatoarele manifestari clinice din LES raspund la tratamentul cu antimalarice (pag. 2067) A: leziunile tegumentare

B: nefrita C: artrita D: serozita E: astenia Vezi raspuns 170. [M2353227] Care din urmatorii agenti citotoxici sunt folositi n LES pentru controlul bolii active (pag. 2067) A: azathioprina B: ciclosporina C: ciclofosfamida D: clorambucilul E: vinblastina Vezi raspuns 171. [M2553228] Criteriile din 1982 ale Asociatiei Americane de Reumatologie pentru clasificarea lupusului eritematos sistemic includ: (pag. 2064) A: fotosensibilitate B: alopecie C: serozita D: splenomegalie E: endocardita Libman-Sachs Vezi raspuns 172. [M2553229] Leziunile renale active reversibile cu risc crescut de progresie spre insuficienta renala in lupusul eritematos sistemic include: (pag. 2065) A: vasculita necrozanta B: semilunele fibroase C: atrofia tubulara D: semilunele celulare epiteliale E: necroza glomerulara Vezi raspuns 173. [M2553230] Care din urmatoarele medicamente pot induce lupus: (pag. 2066) A: interferon alfa B: clonidina C: procainamida D: chinidina E: hidralazina Vezi raspuns 174. [M2553231] Care din manifestarile lupusului eritematos sistemic nu raspund la imunosupresie: (pag. 2068) A: afectarea miopatica B: sindromul antifosfolipidic C: glomerulonefrita in faza finala D: afectarea articulara E: anomaliile compostamentale Vezi raspuns 175. [M2553232] Lupusul neonatal consta in: (pag. 2066) A: eruptie tegumentara B: bloc atrioventricular permanent C: trombocitopenie tranzitorie D: afectare renala E: convulsii Vezi raspuns 176. [M2553233] Pneumonia lupica determina frecvent: (pag. 2065) A: hemoragie intraalveolara B: dispnee C: infiltrate fugace radiologice D: arii de atelectazie E: hipertensiune pulmonara

Vezi raspuns 177. [M2553234] Cele mai frecvente manifestari clinice in lupusul eritematos sistemic sunt: (pag. 2064) A: cutanate B: renale C: mioartralgice D: trombotice E: sistemice Vezi raspuns 178. [M2553235] Pancreatita acuta in lupusul eritematos sistemic este produsa de: (pag. 2065) A: administrarea glucocorticoizilor B: administrarea ciclosporinei C: administrarea azatioprinei D: activitatea bolii E: hidroxiclorochina Vezi raspuns 179. [M2553236] Care din modificarile histologice renale in lupusul eritematos sistemic impun teapie imunosupresiva: (pag. 2065) A: membranoproliferarea B: proliferarea difuza C: proliferarea focala D: vasculita necrozanta E: membranoasa fara proliferare Vezi raspuns 180. [M2553237] Diagnosticul de laborator al lupusului eritematos sistemic localizat la nivelul SNC presupune: (pag. 2064) A: punctie lombara B: teste pentru anticorpi antineuronali C: electroencefalograma D: angiograme E: examen RMN Vezi raspuns 181. [M2553238] Prezenta anticorpilor anti Ro ( SS-A) in lupusul eritematos se asociaza cu: (pag. 2063) A: lupusul indus medicamentos B: lupusul cu AAN negativi C: risc hemoragic D: sindrom Sjogren E: deficienta mostenita a complementului Vezi raspuns 182. [M2553239] Titrurile crescute de anticorpi anti ADNds in lupusul eritematos sistemic au semnificatie de: (pag. 2063) A: indicator al activitatii clinice B: risc de nefrita C: relativa specificitate pentru boala D: risc de infectii E: risc trombotic Vezi raspuns 183. [M2553240] Criteriile din 1982 pentru diagnosticul de lupusul eritematos sistemic cu anomalii imunologice include: (pag. 2064) A: anticorpi anti RNP B: anticorpi anti ADNdc C: VDRL fals pozitiv D: test Coombs pozitiv E: anticorpi anti Sm Vezi raspuns

184. [M2553241] Tratamentul trombocitopeniei severe din lupusul eritematos sistemic consta in: (pag. 2065) A: doze mari de glucocorticoizi B: splenectomie C: gamaglobuline intravenos D: imunosupresoare E: plasmafereza Vezi raspuns 185. [M2553242] Asocierea nivelurilor foarte scazute ale CH50 cu valori normale ale C3 in lupusul eritematos sistemic are semnificatie de: (pag. 2065) A: pozitivitate pentru AAN B: asociere frecventa cu LES C: deficienta congenitala D: asociere cu sindromul antifosfolipidic E: prognostic rezervat Vezi raspuns 186. [M2553243] Lupusul eritematos cutanat subacut se exprima clinic prin: (pag. 2063) A: afectare neurologica B: artrite C: cicatrici D: dermative extensive recurente E: fotosensibilitate Vezi raspuns 187. [M2553244] Leziunile din lupusul eritematos discoid constau in: (pag. 2063) A: cicatrici B: alopecie ireversibila C: telangiectazii D: hiperpigmentare E: obstructii foliculare Vezi raspuns 188. [M2553245] Efectele adverse ale tratamentului cu agenti citotoxici in lupusul eritematos sistemic constau in: (pag. 2067) A: diabet zaharat B: infectii herpes zoster C: alopecie D: risc de malignitate E: supresia maduvei osoase Vezi raspuns 189. [M2553246] Indicatiile tratamentului cu antimalarice in lupusul eritematos sistemic sunt: (pag. 2067) A: artritele B: dermatitele C: vasculita retiniana D: astenia E: serozita Vezi raspuns 190. [M2553247] Datele de laborator in nefrita lupica activa include: (pag. 2066) A: proteinuria /24h B: cilindrii celulari C: hematuria D: leucocituria E: creatinina serica Vezi raspuns 191. [M2553248] Care din urmatoarele caracteristici definesc artritele din lupusul eritematos sistemic: (pag. 2064) A: durere sau tumefiere B: afectare a doua sau mai multe articulatii

C: caracter eroziv D: caracter intermitent E: evolutie favorabila Vezi raspuns 192. [M2553249] Cele mai frecvente manifestari hematologice in lupusul eritematos sistemic sunt: (pag. 2064) A: anemia normocitara normocroma B: leucopenia < 4000/mm3 C: limfopenia < 1500/mm3 D: anemia hemolitica E: anticoagulantul lupic Vezi raspuns 193. [M2553250] Manifestarile clinice ale prezentei anticoagulantului lupic si anticardiolipinei sunt: (pag. 2065) A: tromboze arteriale si venoase B: trombocitopenia C: insuficienta cardiaca D: avorturi recurente E: embolii renale Vezi raspuns 194. [M2553251] Bolile cu care lupusul eritematos sistemic poate fi confundat sunt: (pag. 2066) A: scleroza multipla B: epilepsia C: artrita reumatoida D: purpura trombocitopenica idiopatica E: panarterita nodoasa Vezi raspuns 195. [M2553252] Formele de nefrita lupica cu evolutie favorabila sunt: (pag. 2063) A: nefrita mezangioproliferativa B: nefrita proliferativa difuza C: nefrita mezangiala D: nefrita proliferativa focala usoara E: nefrita cu titru crescut de anti ADNds Vezi raspuns 196. [M2553253] Care din urmatoarele caracteristici definesc lupusul indus medicamentos (pag. 2066) A: manifestari renale rare B: titruri mari de anti ADNds C: alterari ale ratei de acetilare D: persistenta simptomelor la sistarea administrarii medicamentelor E: manifestari sistemice si poliartrita frecvente Vezi raspuns 197. [M2653262] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la nefritele interstitiale alergice induse de medicamente (pag. 1661) A: prezenta cilindrilor granulari mari (hialini) sunt probabil datorati fibrozei interstitiale B: prezenta cilindrilor hematici sunt caracteristici C: prezenta cilindrilor granulosi nepigmentari sunt sugestivi pentru nefrita interstitiala D: evidentierea unei eozinurii (peste 5% din leucocitele urinare) este obisnuita n nefritele alergice induse de medicamente E: n nefrita interstitiala indusa de antiinflamatoarele nesteroidice n urina pot predomina limfocitele Vezi raspuns 198. [M2653263] Bolnavii cu nefrita lupica (NL): (pag. 2063) A: In fazele incipiente ale bolii sunt asimptomatici B: Biopsia renala nu este necesara pentru precizarea formei de NL C: Au complement seric crescut D: Ac anti AND dc in titru mare E: Forma de NL difuz proliferativa in absenta tratamentului duce la IRA Vezi raspuns

199. [M2653264] Criteriile de diagnostic in LES sunt (pag. 2064) A: Proteinuria de 0.2g/zi B: Artrita simetrica cu eroziuni si decalcificari juxtaarticulare C: Crize comitiale fara alte cauze D: Trombocitoza E: Teste serologice fals pozitive pentru lues Vezi raspuns 200. [M2653265] Urmatoarele manifestari pleuropulmonare pot apare in cadrul LES: (pag. 2065) A: Pneumonia lupica cu raspuns favorabil la glucocorticoizi B: Hemoragia masiva intraalveolara C: Revarsatul pleural D: Sdr Caplan E: Pneumonia infectioasa, cea mai frecventa cauza de infiltrat pulmonar in LES Vezi raspuns 201. [M2653266] Urmatoarele analize de laborator sunt utile in aprecierea eficientei tratamentului si evolutiei LES: (pag. 2065-2066) A: VSH B: Proteinuria de 24 de ore C: Proteina C reactiva D: Anticorpii antinucleari E: Anticorpii anti AND dc Vezi raspuns 202. [M2653267] Copiii nascuti din mame cu LES prezinta (pag. 2066) A: Anomalii fetale induse Dexametazona administrata mamei pentru suprimarea activitatii bolii B: Trombocitoza tranzitorie C: Eruptii tegumentare D: Rar bloc AV permanent E: Trombocitopenie tranzitorie Vezi raspuns 203. [M2653268] In inducerea lupusului medicamentos sunt incriminate urmatoarele medicamente: (pag. 2066) A: Alfa-interferonul B: Eritromicina C: Cefalosporinele D: Clorpromazinul E: D-penicilamina Vezi raspuns 204. [M2653269] In tratamentul LES: (pag. 2067) A: Artralgiile si mialgiile beneficiaza de AINS B: Manifestarile cutanate se agraveaza la administrarea de Hidroxiclorochina C: Pacientii cu NL tratati cu Ciclofosfamid fac mai frecvent insuficienta renala D: Serozitele indiferent de gravitate obliga la administrare de glucocorticoizi E: Anticonceptionalele orale sunt interzise la pacientele cu istoric de tromboza,0 Vezi raspuns 205. [M2653270] Urmatoarele manifestari ale LES raspund la tratamentul cu imunosupresoare (pag. 2068) A: Tulburarile de coagulare B: Anomaliile comportamentale C: GN in stadiul final D: Manifestarile neurologice E: GN focala proliferativa Vezi raspuns 206. [M2653271] Lupusul indus medicamentos se intilneste cel mai frecvent dupa administrare de (pag. 2066) A: Eosuximide B: Hidralazina C: Procainamida

D: Anticonceptionale orale E: D-penicilamina Vezi raspuns 207. [M2653272] In LES tratamentul imunosupresor agresiv se impune in urmatoarele cazuri: (pag. 2065) A: Glomerulonefrita mezangiala B: Glomerulonefrita focala proliferativa C: Glomerulonefrita difuza proliferativa D: Glomerulonefrita membranoproliferativa E: In toate situatiile mai sus mentionate Vezi raspuns 208. [M2653273] Anomaliile hematologice intilnite in LES sunt: (pag. 2065, 2066) A: Anemia normocroma, normocitara B: Trobocitoza ca marker de inflamatie C: Anemia hemolitica prin Ac antieritrocitari D: Leucocitoza cu limfopenie E: Leucopenia cu neutropenie Vezi raspuns 209. [M2653274] Factori de prognostic nefavorabil in boala lupica sunt: (pag. 2066) A: Hipertensiunea arteriala B: Creatinina serica de 1,8mg% C: Proteinuria de 2g/24 h D: Starea socioeconomica precara E: Hipoalbuminemia si hipocomplementemia in momentul diagnosticului Vezi raspuns 210. [M2653275] Urmatoarele afirmatii referitoare la tratamentul pacientilor cu sindrom antifosfolipidic sunt adevarate, cu exceptia (pag. 2065, 2068) A: Sindroamele trombotice raspund la glucocorticoizi B: Heparina previne trombozele arteriale si venoase C: Warfarina in administrare cronica, este cel mai eficient medicament in prevenirea trombozelor arteriale si venoase la bolnavii cu sindrom antifosfolipidic D: Rolul Aspirinei in prevenirea trombozelor arteriale este neclar E: Sindroamele hemoragipare raspund de obicei la glucocorticoizi Vezi raspuns 211. [M2853276] Efectele nedorite ale terapiei cronice cu glucocorticoizi include: (pag. 2067)) A: miopatii B: psihoza C: hiperkalemie D: insomnie E: infectii Vezi raspuns 212. [M2853277] Criteriile din 1982 pentru clasificarea lupusul eritematos sistemic sunt: (pag. 2064) A: serozita B: lupus discoid C: fotosensibilitate D: convulsii sau psihoza fara alte cauze E: proteinurie sub 0,5 g% sau mai mare decat 3+ sau cilindri celulari Vezi raspuns 213. [M2853278] Manifestari clinice in lupusul eritematos sistemic pot fi urmatoarele (pag. 2064) A: paniculite B: poliartrite erozive C: ascita D: hepatomegalie E: diaree Vezi raspuns

214. [M2853279] Urmatoarele manifestari clinice nu pot apare in lupusul eritematos sistemic: (pag. 2064) A: diare B: splenomegalie C: poliartrite erozive D: disfunctie cognitiva E: sindrom nefritic Vezi raspuns 215. [M2853280] Intre criteriile Asociatiei Americane pentru Reumatism folosite in vederea diagnosticarii lupusului eritematos sistemic sunt prezente urmatoarele: (pag. 2064) A: ulceratii orale B: anemie hemolitica C: alopecie D: convulsii fara alte cauze E: miocardita Vezi raspuns 216. [M2853281] Medicamentele care pot determina cel mai frecvent un sindrom asemanator lupusului eritematos sistemic sunt: (pag. 2066) A: procainamida B: izoniazida C: hidralazina D: poctolol E: D-penicilamina Vezi raspuns 217. [M2853282] In legatura cu tratamentul in lupusul eritematos sistemic sunt adevarate urmatoarele (pag. 2067) A: dermatitele din lupusul eritematos sistemic pot raspunde la antimalarice B: glucocorticoizii sistemici se administreaza la pacientii cu boala invalidanta C: imunizarile cu vaccin gripal si pneumococi sunt interzise D: dozele de prednison de 15 mg ziolnic sau mai putin de obicei nu suprima axul hipotalamo-hipofizar E: unele cazuri de lupusul eritematos sistemic beneficiaza de tratament curativ Vezi raspuns 218. [M2853283] Urmatoarele manifestari clinice ale lupusului eritematos sistemic nu apar in criteriile Asociatiei Americane pentru Reumatism (pag. 2064) A: proteinurie peste 0,5 g% B: alopecie C: ulceratii nazofaringiene D: VDRL fals pozitiv E: miopatii/miozita Vezi raspuns 219. [M2953284] Tabloul clinic din LES este caracterizat prin (pag. 2062-2063) A: autoanticorpii nu sunt detectati la debutul bolii B: 15-25% din pacientii cu LE discoidal vor dezvolta ulterior LES C: la debut poate interesa un singur organ D: apare disfunctie cognitiva severa foarte frecvent E: nefrita difuza evolueaza spre IRC fara tratament Vezi raspuns 220. [M2953285] In LES anticoagulantul lupic,anticardiolipina,vdrl poziriv se asociaza cu (pag. 2063) A: lupus medicamentos B: tromboza C: manifestari renale D: boala valvulara cardiaca E: avorturi provocate Vezi raspuns 221. [M2953286] Diagnosticul de LES se poate pune cu o specificitate de 98% si o sensibilitate de 97% (pag. 2064) A: rash malar

B: artrite C: ac anti-ADN negativi D: proteinurie<0,5g i cilindri celulari E: serozit Vezi raspuns 222. [M2953287] Lupusul indus medicamentos poate fi produs de: (pag. 2066) A: metil-dopa B: etosuximide C: clorpromazina D: d-penicilamina E: amiodarona Vezi raspuns 223. [M2953288] Referitor la prezena anticorpilor antinucleari n LES urmtoarele afirmaii sunt false: (pag. 2063) A: anemia hemolitic este corelat cu prezena anticorpilor antieritrocitari B: anticorpii anti-ADN sunt specifici i sensibili. C: anticorpii anti-SM sunt sensibili dar nu specifici D: anticorpii anti-RNP asociaz la pacienii cu LES fr anticorpi anti-ADN risc crescut de nefrit E: prezena anticorpilor antinucleari n LES nu este specific acestei afeciuni Vezi raspuns 224. [M2953289] Evidentiati care din urmatoarele criterii de diagnostic pentru LES sunt corecte: () A: atc anti Sm; B: rash malar; C: AAN; D: artrite erozive; E: fotosensibilitate. Vezi raspuns 225. [M2953290] In ceea ce priveste LES si sarcina este adevarat: () A: fertilitatea este scazuta; B: frecvent intalnim avorturi spontane; C: frecvent intalnim nou-nascuti morti; D: fertilitate este normala; E: se pot folosi ca si tratament dexametazona si betametazona. Vezi raspuns 226. [M295391] Medicamentele cele mai frecvent implicate in producerea lupusului sunt: () A: chinidina; B: metildopa; C: clorpromazina; D: procainamida; E: hidralazina. Vezi raspuns 227. [M295392] In LES care anticorpi se asociaza cu risc SCAZUT pentru nefrita lupica (pg.2065) A: AAN B: Anti ADN C: Anti Ro D: Anti RNP E: Anti La Vezi raspuns 228. [M295393] In LES care din urmatorii mediatori se asociaza cu trombicitopenie (pg. 2063) A: AAN B: Anti Ro C: Antifosfolipide D: Antihistone E: Antitrombocite Vezi raspuns

229. [M295394] In tratamentul gravidelor cu SLE nu pot folosi urmatoarele glucocorticoizi fiindca nu sunt inactivati de enzimele placentare si astfel pot afecta fatul: (pg. 2066) A: prednison B: prednisolon C: metilprednisolon D: dexametazona E: betametazona Vezi raspuns 230. [M295395] Sunt autoanticorpi caracteristici lupusului eritematos sistemic: () A: anti-ADNds B: anti-SCl 70 C: anti-Jo 1 D: anti-Sm E: anti-SRP Vezi raspuns 231. [M295398] Sunt afirmatii ADEVARATE privind vasculita din lupusul eritematos sistemic: () A: vasculita retiniana se asociaza cu aparitia corpilor citoizi adiacenti vaselor B: se asociaza cu ulceratii orale si ale nasului C: este cauza endocarditei Liebman Sachs D: forma intestinala de vasculita poate determina perforatie intestinala E: la nivel renal vasculita necrozanta produce modificari ireversibile putin probabil responsive la imunosupresoare Vezi raspuns 232. [M295399] Sunt afirmatii ADEVARATE privind lupusul eritematos sistemic: () A: in alopecia din lupusul eritematos discoid parul se regenereaza B: simpla pozitivare a testului AAN nu este specifica pentru LES C: sindroamele trombotice raspund la glucocorticoizi D: in lupusul neonatal poate apare o trombocitopenie tranzitorie E: leucopenia din LES se asociaza frecvent cu infectii intercurente Vezi raspuns 233. [M295400] In osteoporoza : (2067) A: se suplimenteaza doza de calciu (1000 mg/zi) B: se adminisreaza bicarbonat de Na C: la cei cu calciurie >120 mg se adauga vit. D de 1-3 ori/saptamana D: se administreaza calcitonina E: sunt utili si bifosfonatii Vezi raspuns 234. [M295401] Pacientii cu nefrita lupica fac mai rar IR daca sunt tratati cu: (2067) A: glucocorticoizi B: azatioprina C: ciclofosfamida D: hidralazina E: metildopa Vezi raspuns 235. [M295402] In LES: (2068) A: Azatioprina este cel mai putin toxic medicament B: ciclofosfamida este cel mai eficace medicament C: ciclofosfamida este cel mai toxic D: se poate administra o data la 4 saptamani avand taxocitate mai crescuta E: se poate administra si zilnic 1,5-2,5 mg/kg/zi Vezi raspuns 236. [M295404] Argumentele pentru predispozitia genetica LES includ: (pag.2062) A: Cresterea concordantei pentru boala la gemenii monozigoti comparativ cu cei dizigoti B: O frecventa de 10 pana la 15% a pacientilor cu un membru al familiei afectat

C: O frecventa de 10 pana la 15% a pacientilor cu mai mult de un membru al familiei afectat D: Corelatiile anumitor gene cu boala E: Corelatiile anumitor gene cu anumiti autoanticorpi Vezi raspuns 237. [M295406] Criterii hematologice pentru Les sunt: (2064) A: leucopenie <4000/ul B: trombocitopenie <150 000 C: limfopenie <1500/ul D: anemie hemolitica E: vasculita Vezi raspuns

1C 2C 3D 4D 5C 6B 7B 8E 9B 10 B 11 E 12 B 13 D 14 B 15 B 16 D 17 A 18 A 19 C 20 A 21 E 22 D 23 C 24 D 25 C 26 C 27 B 28 A 29 B 30 B 31 A 32 B 33 D 34 C

35 A 36 D 37 A 38 B 39 D 40 B 41 C 42 E 43 D 44 B 45 C 46 E 47 C 48 B 49 A 50 A 51 D 52 D 53 C 54 B 55 E 56 B 57 C 58 C 59 E 60 B 61 B 62 C 63 C 64 B 65 D 66 A 67 D 68 E

69 C 70 E 71 C 72 ABC 73 ABCD 74 ABC 75 BCD 76 ABE 77 BCE 78 BCD 79 ACDE 80 ABCE 81 AC 82 ADE 83 ABDE 84 AD 85 ACE 86 BC 87 BE 88 ACDE 89 CE 90 ACD 91 ACDE 92 ABD 93 BCD 94 ABDE 95 BCDE 96 ABCE 97 ABDE 98 ABCE 99 ABCD 100 ABDE 101 ABCD 102 ABCD

103 AD 104 BCD 105 AE 106 BCD 107 BCE 108 ACD 109 CDE 110 BE 111 BDE 112 BC 113 ACDE 114 ABDE 115 ABE 116 ABC 117 ACD 118 ADE 119 ABDE 120 CDE 121 ABDE 122 ADE 123 ABC 124 CE 125 ABDE 126 CDE 127 ABD 128 BCE 129 AB 130 ABC 131 BC 132 ABCD 133 CD 134 ABDE 135 ACDE 136 BCD

137 AB 138 CD 139 AB 140 DE 141 ABC 142 BCD 143 ACD 144 DE 145 BC 146 BC 147 ABCD 148 AB 149 CD 150 ABC 151 ABC 152 AB 153 BC 154 ABDE 155 BCD 156 ABDE 157 BCD 158 BCDE 159 ABCD 160 BC 161 ACDE 162 BD 163 ABDE 164 ABCD 165 ABDE 166 ABCE 167 BCE 168 ABCD 169 ACE 170 ACD

171 AC 172 ADE 173 ACDE 174 BCE 175 ABC 176 BCD 177 CE 178 ACD 179 ABC 180 ABCE 181 BDE 182 ABC 183 BCE 184 ABCD 185 BC 186 BDE 187 ABCE 188 BCDE 189 ABD 190 ABCE 191 ABDE 192 ABC 193 ABD 194 ABCD 195 CD 196 ACE 197 CDE 198 ADE 199 CE 200 ABCE 201 ABDE 202 ACDE 203 ADE 204 AE

205 DE 206 BC 207 BCD 208 AC 209 ABDE 210 AB 211 ABDE 212 ABCD 213 ACE 214 CE 215 ABD 216 AC 217 ABD 218 BE 219 CE 220 ABD 221 ABE 222 ABCD 223 BCD 224 ABCE 225 BCD 226 DE 227 DE 228 CE 229 DE 230 AD 231 ABD 232 BD 233 ACDE 234 ABC 235 ABCE 236 ACDE 237 ACD