Sunteți pe pagina 1din 35

1. [M1130000] Carenta carei vitamine duce la instalarea anemiei pernicioase?

(pag 28) A: B1 B: B2 C: B6 D: B12 E: acid ascorbic Vezi raspuns 2. [M1130001] Necesarul estimat pentru apa (ml/kg/zi) la diferite varste este corect, cu EXCEPTIA: (pag. 23) A: Nou-nascut: 120-135 ml B: Sugar de 3 luni: 140-160 ml C: Sugar de 6 luni: 130-150 ml D: Sugar de 9 luni: 125-145 ml E: Sugar de 12 luni: 120-135 ml Vezi raspuns 3. [M1130002] Necesarul de proteine estimat la diferite varste este corect, cu EXCEPTIA: (pag. 24) A: Sugar: 3,2-3,6 g/kg/zi B: Copil intre 1 si 3 ani: 23 g/zi C: Copil intre 4 si 6 ani: 30 g/zi D: Copil intre 7 si 10 ani: 34 g/zi E: Adolescent: 50 g/zi Vezi raspuns 4. [M1130003] Urmatoarele afirmatii sunt corecte, cu EXCEPTIA: (pag. 23, 26) A: Nou-nascutul alimentat la san creste intr-un ritm optim cu o ratie de 100 kcal/kg/zi B: Raportul ideal calorii/proteine este de 45-50 kcal pentru fiecare gram de proteine C: Nou-nascutul alimentat artificial creste intr-un ritm optim cu o ratie de 110 kcal/kg/zi D: Un procentaj de 35-40% din calorii trebuie sa rezulte din metabolizarea lipidelor E: Pentru fiecare 100 kcal sunt necesare 12 g de apa Vezi raspuns 5. [M1130004] Necesarul de vitamine pentru sugari este corect, cu EXCEPTIA: (pag. 27, 28) A: Vitamina A: 750 g (2250 u B: Vitamina B12: 0,3 g/zi C: Vitamina C: 20-30 mg/zi D: Vitamina D: 100 g (400 u E: Vitamina E: 3 mg/zi Vezi raspuns 6. [M1130005] Urmatoarele formule de lapte si solutii concentrate au indicatii corecte, cu EXCEPTIA: (pag. 40, 41, 42) A: Alprem, Pre-aptamil; alimentatia prematurilor B: Humana HN, Milupa HN25: intoleranta la lactoza C: Isomil, Alsoy: alergie la proteinele laptelui de vaca D: Paediasure-Abbot; solutie concentrata pentru sugari cu nutritie enterala E: Portagen: fenilcetomerie Vezi raspuns 7. [M1130006] Urmatoarele afirmatii privitoare la dezavantajele diversificarii precoce a alimentatiei sunt corecte, cu EXCEPTIA: (pag. 43) A: Glutenul introdus precoce favorizeaza celiachia B: Favorizeaza obezitatea de aport (exogena) C: Diversificarea precoce favorizeaza deprinderea procesului de masticatie D: Solicita functii digestive insuficient maturizate E: Conduce la incarcatura osmotica excesiva pentru functii renale incomplet dezvoltate Vezi raspuns

8. [M1130007] Urmatoarele afirmatii despre lipidele alimentare sunt corecte, cu EXCEPTIA: (pag. 25) A: Trigliceridele reprezinta majoritatea surselor alimentare naturale de lipide B: Trigliceridele cu lanturi medii sunt recomandate in formulele destinate sugarilor sanatosi alimentati artificial C: Lipidele alimentare reprezinta cea mai importanta sursa energetica D: Lipidele poseda un important rol structural E: Lipidele reprezinta vehiculul vitaminelor liposolubile Vezi raspuns 9. [M1130008] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate, cu EXCEPTIA: (pag. 23) A: Cantitatea de apa din organismul copilului (70-75%) este diferita de cea de la adult; B: Necesarul de apa la varste mici este mai mic decat la varsta matura; C: Sugarul are o suprafata corporala mai mare corespunzatoare fiecarui kg/greutate; D: Sugarul mic isi pastreaza cu dificultate balanta hidrica, deshidratandu-se usor; E: Pentru fiecare 100kcal sunt necesare 12 g de apa si aceasta variabil, dupa raportul diferitelor macronutriente din compozitia hranei Vezi raspuns 10. [M1130009] Urmatoarele afirmatii referitoare la ratia calorica a sugarului sunt adevarate, cu exceptia: (pag. 23) A: Metabolismul bazal reprezinta la sugar 50 kcal/kg; B: Necesarul de crestere este de 0,5-1 kcal pentru fiecare gram de spor ponderal; C: Nou nascutul creste intr-un ritm optim cu 100kcal/kg/zi daca sursa este laptele matern si cu 10% mai multe calorii daca sugarul este alimentat artificial; D: Necesarul caloric in primul an de viata se cifreaza la 80-120 kcal/kg; E: Raportul ideal calorii/proteine este de 32-35 kcal pentru fiecare gram de proteine Vezi raspuns 11. [M1130010] Urmatoarele afirmatii referitoare la principiile de nutritie ale sugarului si copilului sunt adevarate, cu exceptia: (pag. 24, 25, 26) A: Pentru toata perioada de sugar, necesarul de proteine este de 12-14 g/kg/zi; B: Nevoia de glucide este de 12 g/kg/zi pentru sugar si copilul mic si de 10g/kg/zi pentru celelalte varste; C: Acizii grasi esentiali nu pot fi sintetizati in organism; D: Necesarul de lipide din alimentatie este egal cu cantitatea de lipide care sa asigure prin ardere 35-40% din totalul ratiei calorice; E: Pentru nou nascuti, necesarul de sodiu este de 2,5mmol/100 kcal Vezi raspuns 12. [M1130011] Valorile normale ale compozitiei laptelui matern sunt urmatoarele, cu exceptia: (pag. 29, 30) A: Lipide 3-6 g/100 ml; B: Glucide 6-7g/100 ml; C: Proteine 0,7- 2,1g/100ml; D: Sodiu 20mmol/l; E: Calciu 350mg/l Vezi raspuns 13. [M1130012] Urmatoarele afirmatii privind metabolismul apei la sugar, comparativ cu adultul, sunt corecte, cu exceptia: (pag. 23) A: Procentajul de apa din organismul sugarului este mai mare decat cel de la adult B: Necesarul de apa este mai mic C: Pierderile insensibile, raportate la suprafata corporala, sunt mai mari D: Pierderile urinare de lichide sunt mai mari, din cauza incapacitatii de concentrare a urinii E: in conditiile de temperatura crescuta a mediului, sugarul mic isi pastreaza cu dificultate balanta hidrica Vezi raspuns

14. [M1130013] Urmatoarele afirmatii in legatura cu aportul proteic la sugar sunt corecte, in afara de: (pag. 24, 31, 38) A: IgA secretor din laptele matern nu are valoare nutritiva B: Proteinele din soia constituie o alternativa pentru sugarii cu alergie la proteinele laptelui de vaca C: Prelungirea alimentatiei naturale intarzie aparitia alergiei alimentare D: Necesarul de proteine la prematur este de 1,5 - 1,7g/Kg/zi E: Necesarul de proteine pentru sugar este de 2 - 2,2g/Kg/zi Vezi raspuns 15. [M1130014] Urmatoarele afirmatii in legatura cu aminoacidul taurina sunt corecte, cu exceptia: (pag. 29, 38) A: Taurina este un aminoacid care nu poate fi sintetizat de organismul prematurilor B: Se gaseste in cantitate mare in laptele matern C: Se adauga in formulele pentru prematuri D: Are rol in sinteza substantelor neurotransmitatoare E: Are rol in reglarea echilibrului acido bazic Vezi raspuns 16. [M1130015] Urmatoarele stari patologice ale mamei contraindica alimentatia la san, in afara de: (pag. 44) A: Lues B: Tuberculoza activa C: Stare febrila D: Stare septica E: Infectie HIV Vezi raspuns 17. [M1130016] Diversificarea precoce are urmatoarele dezavantaje, cu exceptia: (pag. 43) A: Favorizeaza aparitia anemiei feriprive carentiale B: Realizeaza incarcatura osmotica mare care suprasolicita rinichiul sugarului C: Favorizeaza obezitatea de aport D: Aport de proteine vegetale cu valoare biologica inferioara celor din lapte E: Glutenul introdus precoce favorizeaza aparitia celiachiei la sugarii cu predispozitie genetica Vezi raspuns 18. [M1130017] Human milk fortifiers (HMF) sunt produse destinate prematurilor cu greutate mica (sub 1800g) alimentati natural Una dintre urmatoarele afirmatii in legatura cu acesti fortifianti ai laptelui uman este incorecta; identificati-o (pag. 38) A: Se adauga la alimentatia naturala B: Promoveaza un ritm de crestere optim si o mineralizare osoasa buna C: Au continut redus in calciu D: Au continut ridicat de vitamina D E: Se pot asocia si in alimentatia cu formule Vezi raspuns 19. [M1130018] Urmatoarele afirmatii in legatura cu hidratii de carbon din compozitia formulelor sunt corecte, cu o singura exceptie: (pag. 33, 34) A: Formulele de start contin lactoza in proportii apropiate celor din laptele matern B: Cantitatea de lactoza scade la zero in formulele dietetice destinate alimentarii sugarilor cu gastroenterita C: Glucoza este un constituient obisnuit al formulelor D: Dextrin-maltoza este constituientul esential al formulelor dietetice E: Majoritatea formulelor actuale nu contin oligozaharide Vezi raspuns 20. [M1230019] Care din urmatoarele produse reprezinta standardul de aur pentru

alimentatia la nounascutul la termen si la sugarul pana la 6 luni este: (pag. 44) A: laptele praf Milupa B: laptele praf Humana C: laptele de Vaca D: laptele de mama E: laptele praf Nan Vezi raspuns 21. [M1230020] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (pag. 44) A: orice nou-nascut care poate sa suga, indiferent de greutate, va fi pus la san B: prematurii cu greutate foarte mica, care nu au reflex de deglutitie, vor fi alimentati la san C: sugarii cu despicaturi labio-palatine mari vor fi alimentati la san D: in starile febrile ale mamei sugarii vor fi alimentati la san E: ragadele si mastita la mama sunt indicatii de alimentatie la san Vezi raspuns 22. [M1230021] Necesarul de apa la nou-nascut este de: (pag. 23) A: 300-500 ml/kg/zi B: 100-150 ml/kg/zi C: 70-85 ml/kg/zi D: 40-60 ml/kg/zi E: 120-135 ml/kg Vezi raspuns 23. [M1230022] Necesarul de proteine pentru perioada de sugar este de: (pag. 24) A: 3-5 g/kg/zi B: 4-6 g/kg/zi C: 2-2,2 g/kg/zi D: 34 g/zi E: 70 g/zi Vezi raspuns 24. [M1230023] Doza de vitamina D recomandata este: (pag. 28) A: 1200 UI/zi la sugar B: 400 UI/zi la toate varstele C: 400 UI/zi la copilul mare D: 800 UI/zi la copilul mare E: 400 microg/zi la toate varstele Vezi raspuns 25. [M1330024] Care este principalul cation intracelular: (pag. 26) A: Clorul B: Calciul C: Fosforul D: Iodul E: Potasiul Vezi raspuns 26. [M1330025] Care dintre elementele citate mai jos este principalul electrolit al organismului: (pag. 27) A: Potasiul B: Sodiul C: Calciu D: Fosforul E: Magneziul Vezi raspuns 27. [M1330026] Conform ESPGAN -SCF 1993 -urmatoarele preparate reprezinta formule speciale cu EXCEPTIA: (pag. 35)

A: formule hipocalorice B: formule pentru prematuri si nou nascuti C: formule delactozate sau hipolactozate D: formula junior (pentru sugari si copii pina la 3 ani) E: formule elementale Vezi raspuns 28. [M1430027] Limita superioara a aportului caloric la nou-nascut este de: (pag. 23) A: 120 kcal/kg B: 100 kcal/kg C: 165 180 kcal/kg D: 80 120 kcal/kg E: Nici un raspuns de mai sus nu este corect Vezi raspuns 29. [M1430028] Necesarul caloric pentru metabolismul bazal este de: (pag. 23) A: 120 kcal/kg (sugar) si 40 kcal/kg (adult) B: 100 kcal/kg (sugar) si 30 kcal/kg (adult) C: 30 kcal/kg (sugar) si 10 kcal/kg (adult) D: 50 kcal/kg (sugar) si 20 kcal/kg (adult) E: 70 kcal/kg (sugar) si 25 kcal/kg (adult Vezi raspuns 30. [M1430029] Necesarul energetic (kcal/kg) pentru prematurul alimentat enteral se deduce din sumarea urmatoarelor componente: (pag. 24) A: Metabolismul bazal + activitate musculara minima B: Metabolismul bazal + activitate musculara minima + pierderi fecale C: Metabolismul bazal + activitate musculara minima + stres ocazionat de scaderea temperaturii ambiante + pierderi fecale + cresterea (inclusiv termogeneza) D: Nici o varianta corecta E: Cresterea + stres ocazionat de scaderea temperaturii ambiante + pierderi fecale + metabolism bazal Vezi raspuns 31. [M1430030] Din metabolizarea unui gram de glucide (G), proteine (P) si lipide (L) rezulta urmatoarele calorii: (pag. 24) A: G: 3 kcal, P: 6 kcal, L: 9 kcal B: G: 4,2 kcal, P: 4 kcal, L: 9 kcal C: G: 4 kcal, P: 4,2 kcal, L: 9 kcal D: G: 5 kcal, P: 6 kcal, L: 10 kcal E: G: 6 kcal, P: 5 kcal, L: 8 kcal Vezi raspuns 32. [M1430031] Care dintre urmatorii aminoacizi sunt esentiali: (pag. 24) A: Valina B: Treonina C: Leucina D: Triptofan E: Toate raspunsurile sunt corecte Vezi raspuns 33. [M1430032] Necesarul proteic la sugar este de: (pag. 24) A: 3,2 3,6 g/kg/zi B: 2 2,2 g/kg/zi C: 1,5 1,8 g/kg/zi D: 1,2 1,4 g/kg/zi E: 0,9 1,1 g/kg/zi Vezi raspuns

34. [M1430033] Necesarul de glucide la sugar, copil mic si celelalte categorii de varsta este de: (pag. 24) A: 12 g/kg/zi (sugar, copil mic) , 10 g/kg/zi (celelalte categorii de varsta) B: 10 g/kg/zi (sugar, copil mic), 8 g/kg/zi (celelalte categorii de varsta) C: 8 g/kg/zi (sugar, copil mic), 6 g/kg/zi (celelalte categorii de varsta) D: 14 g/kg/zi (sugar, copil mic), 12 g/kg/zi (celelalte categorii de varsta) E: 16 g/kg/zi (sugar, copil mic), 14 g/kg/zi (celelalte categorii de varsta) Vezi raspuns 35. [M1430034] Care dintre urmatoarele afirmatii privind necesarul de lipide din alimentatia copilului sunt adevarate: (pag. 24) A: Necesarul de lipide din alimentatie este de 3,5 6 g /kg/zi la sugar B: Cantitatea de lipide din alimentatie reprezinta 35 40 % din totalul ratiei calorice C: Minimum-ul lipidic este de 1,5 g/kg/zi D: Necesarul lipidic din alimentatie este de 4,5 g/kg/zi la varsta de 1 3 ani E: Toate afirmatiile de mai sus sunt corecte Vezi raspuns 36. [M1430035] Continutul in sodiu al laptelui de vaca este de: (pag. 26) A: 2,5 mmol/g B: 2,5 mmol/100 kcal C: 6,5 mmol/l D: 23 mmol/l E: 23 mmol/kg Vezi raspuns 37. [M1430036] Cantitatea de fier in momentul nasterii este de: (pag. 26) A: 50 mg/kg B: 60 mg/kg C: 75 mg/kg D: 90 mg/kg E: 100 mg/kg Vezi raspuns 38. [M1430037] Valoarea energetica a laptelui uman este de: (pag. 29) A: 97 kcal/100ml B: 87 kcal/100ml C: 77 kcal/100ml D: 67 kcal/100ml E: 57 kcal/100ml Vezi raspuns 39. [M1430038] Cantitatea de proteine din laptele de vaca este de: (pag. 33) A: 1,2 ? 3g/100ml B: 0,5 ? 1g/100ml C: 25 ? 35 mg/100 ml D: 40 ? 60 mg/100 ml E: 3,5 ? 5g/100ml Vezi raspuns 40. [M1430039] Indicatiile nutritiei enterale la bolnavii gravi sunt: (pag. 47) A: Esofagita postcaustica B: Diareea cronica nespecifica C: Sindromul de intestin scurt D: Insuficienta hepatica E: Toate variantele sunt corecte Vezi raspuns

41. [M1430040] Necesarul estimat de apa la nou-nascut este de: (pag. 23) A: 100 150 ml/kg zi B: 170 200 ml/kg zi C: 130 150 ml/kg zi D: 100 110 ml/kg zi E: 140 160 ml/kg zi Vezi raspuns 42. [M1530041] Care dintre urmatoarele afirmatii privind lipidele din alimentatie este falsa? (pag. 25) A: sunt cea mai importanta sursa energetica B: au un important rol structural C: au rol de vehicul pentru vitaminele liposolubile D: prin fermentatie asigura un pH acid al scaunelor E: majoritatea surselor alimentare naturale este reprezentata de trigliceride Vezi raspuns 43. [M1530042] Care dintre urmatoarele proteine este absenta din compozitia laptelui uman? (pag. 29) A: seroproteine B: cazeina C: ovalbumina D: proteine de membrana a globulelor de grasime E: proteine celulare Vezi raspuns 44. [M1530043] Taurina din laptele matern are urmatoarele roluri, cu EXCEPTIA: (pag. 29) A: amelioreaza absorbtia lipidelor B: favorizeaza colonizarea intestinului cu lactobacil bifidus C: neuromodulator D: neurotransmitator E: structural, fiind incorporat in proteine Vezi raspuns 45. [M1530044] Contraindicatii materne ale alimentatiei naturale sunt urmatoarele, cu EXCEPTIA: (pag. 44) A: tuberculoza activa B: starile febrile, starile septice C: diabetul D: infectia HIV diagnosticata la mama E: neoplaziile Vezi raspuns 46. [M1530045] Urmatorii hidrati de carbon sunt reprezentati in laptele de mama, cu EXCEPTIA: (pag. 29) A: monozaharide B: dizaharide C: amidon D: glicoproteine E: glicosfingolipide Vezi raspuns 47. [M1530046] Doza de vitamina D recomandata pentru toate varstele este de: (pag. 28) A: 4000 ui/zi B: 400 ui/zi C: 10000 ui/zi D: 1000 ui/zi E: 1000 ui/sapt Vezi raspuns

48. [M2530047] Despre ratia calorica a sugarului sunt adevarate urmatoarele afirmatii, cu exceptia: (pag. 23) A: Ratia calorica a sugarului este ratia cu care creste B: Foamea este un indicator fidel al nevoilor calorice dupa varsta de 6 saptamani C: Prematurul necesita un aport caloric mai mare D: Limita superioara a aportului caloric la nou-nascut este 165-180Kcal/Kg/zi E: Necesarul caloric in primul an de viata este de 80-120Kcal/kg/zi Vezi raspuns 49. [M2530048] Necesarul de glucide pentru sugar si copilul mic este urmatorul: (pag. 24) A: 8g/Kgc/zi B: 10g/Kgc/zi C: 12g/Kgc/zi D: 15g/Kgc/zi E: 20g/Kgc/zi Vezi raspuns 50. [M2530049] Care din urmatoarele afirmatii este adevarata? (pag. 24,25) A: Prematurii cu varsta de gestatie intre 30-34 de saptamani au o activitate crescuta a lactazei intestinale B: Nou-nascutul nu poate digera amidonul C: Lactaza este o enzima situata la nivelul marginii in perie a epiteliului intestinal D: Fibrele sunt surse importante de calorii E: Lactoza este monozaharid Vezi raspuns 51. [M2530050] Identificati afirmatia incorecta despre rolul vitaminei A: (pag. 27) A: Doza recomandata de vitamina A este de 450g/zi la sugari B: Surse importante de vitamina A sunt laptele, oul, ficatul de peste C: Provitamina A este de origine vegetala D: Hemeralopia este un semn al hipovitaminozei A E: xeroftalmia nu este legata de metabolismul vitaminei A Vezi raspuns 52. [M2530051] Urmatoarele sunt formule speciale de lapte, cu exceptia (pag. 41) A: Alsoy B: Alprem C: Preaptamil D: Nan HA E: Similac Vezi raspuns 53. [M2530052] Urmatoarele formule de lapte sunt speciale, cu exceptia: (pag. 35) A: Delactozate sau hipolactozate B: Hipocalorice C: Hipoalergenice D: Elementale E: Pentru prematuri sau nou-nascuti Vezi raspuns 54. [M2530053] Diversificarea precoce are urmatoarele avantaje, cu exceptia: (pag. 43) A: Proteinele vegetale au o valoare biologica superioara celor din lapte B: Favorizeaza dezvoltarea structurilor orale solicitate in procesul de masticatie C: Ritm mai alert de crestere si spor ponderal D: Ofera aport suplimentar de vitamine, fier, fibre E: incepe de la varsta de 3 luni Vezi raspuns

55. [M2530054] Diversificarea precoce in alimentatia sugarului se face la: (pag. 43) A: 1 luna B: 6 saptamani C: 2 luni D: 3 luni E: 6 luni Vezi raspuns 56. [M2530055] Contraindicatiile alimentatiei naturale, care tin de mama, sunt urmatoarele cu exceptia: (pag. 44) A: Neoplazii B: Infectia HIV C: Starile febrile D: Ragadele E: Luesul matern Vezi raspuns 57. [M2530057] Care din urmatoarele afirmatii in legatura prezenta Ca in laptele uman este falsa? (pag. 30) A: concentratia Ca variaza foarte mult B: raportul Ca/P este constant C: continutul in Ca al laptelui nu depinde de starea nutritionala a mamei D: continutul in Ca al laptelui este crescut prin adausul de vitamina D E: raportul Ca/P este mai mare in colostru decat in laptele matur Vezi raspuns 58. [M2530058] Anemia din primele 6-8 saptamani de viata poate avea urmatoarele cauze, cu exceptia: (pag. 27) A: Scaderea cantitatii de hemoglobina A1 B: Scaderea precursorilor eritroizi C: Durata mai scurta de viata a hematiilor incarcate cu hemoglobina fetala D: Absorbtia scazuta a fierului E: Aport insuficient de Fe Vezi raspuns 59. [M2530059] Urmatoarele afirmatii despre vitamina E sunt adevarate cu exceptia: (pag. 28) A: Forma cea mai activa bilogic este a-tocoferolul B: Doza recomandata pentru primul semestru de viata este 3mg/zi C: Cel mai important rol este cel antioxidant D: Sursele de vitamina E sunt uleiurile vegetale E: Administrarea la prematuri poate induce o anemie hemolitica Vezi raspuns 60. [M2530060] Urmatoarele formule de lapte au indicatii corecte, cu o exceptie: (pag. 42) A: Alprem prematuri B: Humana 2 formula de continuare C: Alsoy formula de continuare D: Similac special care 24 prematuri E: Nan HA - formula hipoalergenica Vezi raspuns 61. [M2530061] Arderea hidratilor de carbon asigura din necesarul de calorii zilnic: (pag. 24) A: 10% B: 30% C: 25-40% D: 40-50% E: peste 50% Vezi raspuns

62. [M2530062] Necesarul de lipide din alimentatie trebuie sa asigure: (pag. 26) A: 10-20% din totalul ratiei calorice B: 35-40% din totalul ratiei calorice C: 40-60%din totalul ratiei calorice D: 20-35% din totalul ratiei calorice E: Peste 60%din totalul ratiei calorice Vezi raspuns 63. [M2630063] Prin alimentatie mixta se intelege (pag. 45) A: Introducerea alimentelor solide in alimentatia sugarului ; B: Trecerea treptata de la o alimentatie exclusiv lactata la o alimentatie variata; C: Alimentatie in primele 4 luni de viata cu lapte de mama si alimentatia cu biberonul cu formule D: alimentatia cu diferite formule de start E: alimentatia cu diferite formule de continuare si formule speciale Vezi raspuns 64. [M2630064] Care din urmatoarele afirmatii sunt false: (pag. 29-44,45) A: Proteinele din laptele de mama sunt influentate de variatiile aportului alimentar al mamei; B: Proteinele din laptele de mama sunt alcatuite din cazeina si proteinele lactoserului ; C: Laptele de tranzitie de la ziua 4-6 pana in ziua a 10-a ; D: Laptele matur isi definitiveaza compozitia intre a 10-a si a 30-a zi dupa nastere ; E: Compozitia laptelui matur este constanta pe tot parcursul alimentatiei Vezi raspuns 65. [M2630065] Dupa varsta de 4 luni, cantitatea necesara de lapte de mama la o masa este: (pag. 23) A: 100-120 ml ; B: 160-180 ml ; C: 80ml ; D: 60-80 ml ; E: 200-220 ml Vezi raspuns 66. [M2630066] Care din urmatoarele afirmatii nu este adevarata: (pag. 30) A: Laptele de vaca este mai bogat in minerale decat laptele de mama; B: Laptele de vaca este de 3 ori mai bogat in proteine fata de laptele de mama ; C: Laptele de vaca necesita un timp mai mare de digestie gastrica decat laptele de mama ; D: Componentul incriminat in alergia la proteinele laptelui de vaca este betalactoglobulina ; E: Lactoferina prezenta in cantitati crescute in laptele de vaca protezeaza sugarul de aparitia anemiei feriprive Vezi raspuns 67. [M2630067] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate referitor la alimentatia artificiala cu formule, cu exceptia: (pag. 45) A: Se administreaza la ore fixe; B: Cantitatea de produs pentru 24 ore este egala cu nevoia de lichide, C: Numarul de mese se stabileste in functie de varsta si greutatea sugarului ; D: Prepararea produsului se face 1 data pe zi pentru 24 ore E: Relatia afectiva dintre mama si sugar exista Vezi raspuns 68. [M2630068] Necesarul de apa in ml/kg la un sugar de 9 luni este: (pag. 23) A: 170-200; B: 125-145; C: 130-150; D: 120-135; E: 100-150

Vezi raspuns 69. [M2630069] Trigliceridele cu lanturi medii (C:8 C:10) se caracterizeaza prin urmatoarele, cu exceptia: (pag. 25) A: Se absorb intacte ; B: Sunt hidrolizate prealabil, apoi absorbite la nivelul intestinului subtire C: Se absorb direct in microcirculatia portala ; D: Sunt constituienti a produselor dietetice indicate in afectiuni in care exista tulburari de absorbtie intestinala ; E: Denumirea lor internationala este MCT Vezi raspuns 70. [M2630070] Fibrele alimentare se caracterizeaza prin urmatoarele, cu exceptia: (pag. 2428) A: Se pot digera ; B: Nu sunt surse de calorii ; C: Fac parte din grupa hidratilor de carbon ; D: Asigura consistenta scaunelor si participa la reglarea tranzitului intestinal ; E: Absorb apa, acizii organici si mineralele Vezi raspuns 71. [M2630071] Lipidele laptelui uman sunt reprezentate in procent de 98-99% de: (pag. 29) A: Colesterol B: Trigliceride C: Esteri de colesterol D: Fosfolipide E: Acizi grasi polinesaturati Vezi raspuns 72. [M2630072] Care din urmatoarele afirmatii este corecta (pag. 45) A: Alimentatia mixta consta in combinatia alimentatie la san si alimentatie cu biberonul B: Alimentatia mixta consta in combinatia alimentatie la san si alimentatie cu lingurita C: Alimentatia mixta consta in trecerea de la alimentatia cu biberonul la alimentatia cu luingurita D: Alimentatia mixta consta in trecerea de la alimentatia la san la alimentatia cu biberonul E: Alimentatia mixta consta in trecerea de la alimentatia la san la alimentatia cu lingurita Vezi raspuns 73. [M2630073] Necesarul de apa la nou-nascutul la termen este de (pag. 23) A: 170-200 ml/Kg/zi; B: 115-125 ml/Kg/zi; C: 130-200 ml/Kg/zi; D: 100-150 ml/Kg/zi; E: 200-250 ml/Kg/zi Vezi raspuns 74. [M2730074] O curba ponderala satisfacatoare la sugar este dovada: (pag. 23) A: unui aport caloric adecvat B: unui aport caloric insuficient C: un indicator al nevoilor calorice crescute D: un indicator al unei stari de nutritie deficitare E: nu reprezinta un indicator al nutritiei Vezi raspuns 75. [M2730075] Necesarul caloric in primul an de viata este: (pag. 23) A: 60-80 kcal/kg B: 80-100 kcal/kg C: 80-120 kcal/kg D: sub 60 kcal/kg

E: peste 120 kcal/kg Vezi raspuns 76. [M2730076] Diversificarea alimentatiei reprezinta: (pag. 43) A: introducerea progresiva de alimente solide si semisolide in alimentatia sugarului eutrofic cu varsta mai mare de 4-5 luni B: introducerea formulelor de lapte praf la sugarul care nu mai primeste lapte matern C: introducerea unui aliment nou la sugarul de 4-5 luni D: introducerea alimentelor cu lingurita E: ablactarea Vezi raspuns 77. [M2730077] Alimentatia parenterala (AP) reprezinta: (pag. 47) A: folosirea caii venoase pentru asigurarea aportului de substante nutritive, in conditiile in care calea digestiva este compromisa B: folosirea caii venoase pentru administrarea solutiilor de electroliti C: folosirea sondei nazo-gastrice D: folosirea caii venoase alaturi de calea digestiva E: folosirea caii venoase pentru administrarea de antibiotice Vezi raspuns 78. [M2830078] Agentii antimicrobieni din laptele uman sunt urmatorii cu exceptia: (pag. 31) A: Lactoferina B: Lizozim C: IgA secretor D: Fibronectina E: Alfa -lactalbumina Vezi raspuns 79. [M2830079] Adaosurile speciale in formule sunt urmatoarele cu exceptia: (pag. 42,43) A: Acizii linoleic si alfa linolenic B: Acizi grasi polinesaturati cu catena lunga C: Taurina, carnitina D: Lactoza E: Lactuloza Vezi raspuns 80. [M2830080] Referitor la calendarul diversificarii alimentatiei sunt adevarate urmatoarele, cu exceptia: (pag. 38,42) A: Sucul de fructe, 6 saptamani B: Fainosul cu gluten, dupa 6-7 luni C: Carnea de pasare sau vita la 5-6 luni D: Galbenusul de ou la 6 luni E: Carnea de peste, 5 luni Vezi raspuns 81. [M2830189] Referitor la Necesarul Zilnic de proteine, sunt adevarate urmatoarele, cu exceptia: (pag. 24) A: Sugar = 2,2 g B: Copil1-3 ani= 23 g C: Copil4-6 ani= 30 g D: Copil7-10ani= 34 g E: Sugar=2 g Vezi raspuns 82. [M2930081] Necesarul de glucide din alimentatie prematurilor este de: (pag. 40, tabel 2.9) A: 6 -8 g/kg/zi B: 12 g/kg/zi C: 18 -20 g/kg/zi

D: 3,5 -6 g/kg/zi E: 1 -2 g/kg/zi Vezi raspuns 83. [M2930082] Necesarul de apa a unui nou nascut la termen este de: (pag. 23, tabel 2.1) A: 220 ml/kg/zi B: 100 - 150 ml/kg/zi C: 90 -100 ml/kg/zi D: 50 -100 ml/kg/zi E: 40 -50 ml/kg/zi Vezi raspuns 84. [M2930083] Urmatoarele vitamine sunt adaugate in toate formulele de lapte pentru sugari, cu exceptia: (34) A: vitmamina B6 B: vitamina C C: vitamina E D: vitamina A E: vitamina D Vezi raspuns 85. [M2930208] Agentii antimicrobieni din laptele uman sunt urmatorii, cu exceptia: () A: lactoferina B: lizozimul C: Ig A secretorie D: fibronectina E: cazeina Vezi raspuns 86. [M2930211] Nutritia enterala cu laptele matern este posibila la sugar in urmatoarele situatii, cu EXCEPTIA: () A: lipsa reflexului de deglutitie B: malformatii maxilo-faciale C: mama diagnosticata cu infectie HIV D: esofag operat E: insuficienta hepatica Vezi raspuns 87. [M2930217] Cine nu face diferenta dintre nutritia enterala si cea parenterala, la adulti sau copii? () A: E un bou B: E o vaca C: Idiot D: Orb E: toate variantele de mai sus Vezi raspuns 88. [M1130083] Urmatoarele afirmatii despre compozitia laptelui uman sunt corecte, cu EXCEPTIA: (pag. 29, 30) A: Proteine in colostru: 1,1 g/ 100 ml B: Hidrati de carbon: 6-7 g/ 100 ml C: Lipide: 3-6 g/ 100 ml D: Proteine in laptele uman (matur): 2 g/ 100 ml E: Cazeina: 0,2 g/100 ml Vezi raspuns 89. [M1130084] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la necesarul energetic (kcal/kg) estimat pentru prematurul alimentat enteral sunt adevarate: (pag. 24) A: Metabolism bazal= 47kcal/kg;

B: Activitate musculara minima = 40 kcal/kg; C: Stres ocazionat prin scaderea temperaturii ambiante = 100 kcal/kg; D: Pierderi fecale = 15kcal/kg; E: Cresterea, inclusiv termogeneza care rezulta din metabolizare = 45kcal/kg Vezi raspuns 90. [M1130085] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la laptele uman sunt adevarate: (pag. 29, 30, 31) A: Valoarea energetica a laptelui uman acopera nevoile energetice din primul trimestru de viata, fiind de 95kcal/kg/zi B: in primele 3 luni de lactatie, continutul in aminoacizi esentiali asigura necesarul de crestere a sugarului; C: Raportul Ca/P este 5; D: Fierul este foarte bine absorbit din laptele uman datorita cantitatii mari de lactoza, lactoferina si continutului redus de cazeina; E: Alimentatia sugarului cu lapte de femeie are efecte antialergice Vezi raspuns 91. [M1130086] In care din urmatoarele situatii se recomanda alimentatia parenterala : (pag. 47) A: Prematurii cu greutate foarte mica ( sub 1800 g); B: Nou-nascutii supusi tratamentului chirurgical pentru corectarea unor malformatii digestive; C: Nou-nascutii extrasi prin operatie cezariana; D: Nou-nascutii cu Apgar mai mic de 6 E: Cazurile de diaree nespecifica asociate cu malabsorbtie si malnutritie severa,care nu tolereaza nici un fel de formula dietetica Vezi raspuns 92. [M1130087] Care din urmatoarele sunt indicatii de nutritiei enterala: (pag. 47) A: Prematuri cu greutate foarte mica ( sub 1800g); B: Esofagita postcaustica; C: Sindromul de intestin scurt; D: Stari hipermetabolice (arsuri, sepsis) E: Cazurile de diaree nespecifica asociate cu malabsorbtie si malnutritie severa, care nu tolereaza nici un fel de formula dietetica Vezi raspuns 93. [M1130088] Care din urmatoarele sunt formule speciale de lapte: (pag. 38, 40, 41, 42) A: Bebelac; B: Conformil; C: Alprem; D: AL110 E: Isomil Vezi raspuns 94. [M1130089] Urmatoarele afirmatii privind necesarul caloric la sugar sunt corecte, cu exceptia: (pag. 23, 24) A: Raportul ideal calorii/proteine in alimentatie pentru o crestere optima a nou nascutului este de 32-35 Kcal B: Nevoile calorice ale prematurului sanatos cu greutate foarte mica sunt reduse in comparatie cu nou nascutul la termen C: Un procent de 40-50% din calorii trebuie sa rezulte din metabolismul hidratilor de carbon D: Un procent de 40% din calorii este asigurat din metabolizarea proteinelor E: Aportul caloric recomandat pentru prematur, cu varsta gestationala 27-33 saptamani, este 120 Kcal/Kg/zi Vezi raspuns 95. [M1130090] Cateva particularitati privind aportul energetic la sugar sunt prezentate mai

jos; identificati afirmatiile corecte: (pag. 23) A: Foamea este un indicator fidel al nevoilor calorice la sugarul sanatos B: Curba ponderala ascendenta la sugar este dovada unui aport caloric adecvat C: Prematurii au nevoie de aport caloric proportional mai mic decat nou nascutul la termen D: Necesarul de calorii pentru metabolismul bazal este mai mic la sugar decat la adult E: Pentru o crestere optima, necesarul aportului de calorii la sugarul alimentat artificial este cu 10% mai mare decat a sugarului alimentat natural Vezi raspuns 96. [M1130091] Lipidele sunt macronutrienti esentiali in nutritia sugarului; identificati afirmatiile corecte: (pag. 25) A: Reprezinta cea mai importanta sursa energetica B: Majoritatea surselor alimentare naturale de lipide sunt reprezentate de trigliceride C: Digestia si absorbtia acizilor grasi nu difera in functie de lungimea catenelor D: in functie de pozitia si numarul dublelor legaturi, acizii grasi nesaturati au functii biologice diferite E: Trigliceridele cu lanturi medii se absorb direct in circulatia porta fara a fi hidrolizate Vezi raspuns 97. [M1130092] Formulele delactozate se caracterizeaza prin urmatoarele, cu exceptia: (pag. 38) A: Lactoza reprezinta doar 50% din continutul in hidrati de carbon B: Dextrinmaltoza si amidonul reprezinta 50% din hidratii de carbon C: Lipidele au sursa vegetala sau mixta D: Sunt bogate in trigliceride cu lanturi medii (MCT) E: Sursa de proteine este laptele de vaca Vezi raspuns 98. [M1130093] Formulele din soia au urmatoarele indicatii majore: (pag. 38) A: Intoleranta secundara la lactoza B: Alimentatia prematurilor C: Alergia sau intoleranta la proteinele laptelui de vaca D: Galactozemia E: Intoleranta la gluten Vezi raspuns 99. [M1130094] Pentru evitarea alergiei alimentare la proteinele din laptele de vaca se fac urmatoarele recomandari dietetice: (pag. 42) A: Prelungirea alimentatiei naturale B: Formule delactozate C: Diversificare tardiva D: Formule hipoalergenice E: Formule elementale Vezi raspuns 100. [M1130095] Urmatoarele afirmatii in legatura cu laptele matern sunt corecte, cu exceptia: (pag. 29, 30, 31, 95) A: Sugarul alimentat natural nu necesita suplimentare de vitamina D B: Sugarul alimentat natural necesita suplimentare de taurina C: Agentii antimicrobieni din laptele matern sunt lactoferina, lizozimul, IgA secretor D: Valoarea energetica a laptelui uman este de 670 Kcal/l E: Colostrul contine mai multe proteine decat laptele matern Vezi raspuns 101. [M1130096] Comparand compozitia laptelui de mama cu cea a laptelui de vaca, notam urmatoarele afirmatii corecte: (pag. 30) A: Cantitatea de lactoza in laptele uman este de 7g/dl B: Laptele uman contine oligozaharide in cantitate de peste 10 ori mai mare C: Cantitatea de cazeina este aceeasi in ambele tipuri de lapte

D: IgA secretor si lactoferina se gasesc in cantitate mai mare in laptele de femeie E: Lactoza se gaseste in aceeasi cantitate in ambele tipuri de lapte Vezi raspuns 102. [M1130097] Agentii antimicrobieni din laptele uman sunt urmatorii, in afara de: (pag. 31) A: Lactoferina B: Complementul C: Lizozimul D: Proteina C reactiva E: IgA secretor Vezi raspuns 103. [M1130098] Notati afirmatiile corecte in legatura cu rolul biologic al unor proteine din laptele uman: (pag. 31) A: Factorul de crestere epidermala (EGF) are rol in maturarea tractului gastro-intestinal B: Factorul de crestere insulin-like are rol in maturarea tractului gastro-intestinal C: Lactoferina este factor de crestere al enterocitelor D: Cazeina are rol antiinfectios E: Beta-lactoglobulina are rol antialergenic Vezi raspuns 104. [M1130099] Compozitia formulelor pentru prematuri include urmatoarele in afara de: (pag. 38) A: Continut in proteine mai ridicat decat in formulele de start B: Calciu si fosfor in cantitate redusa C: Suplimentare cu taurina D: Hidratii de carbon sunt reprezentati in exclusivitate de lactoza E: Lipidele sunt in proportie de 50% trigliceride cu lanturi medii de atomi de carbon (MCT) Vezi raspuns 105. [M1130100] Urmatoarele afirmatii in legatura cu compozitia formulelor pentru sugari sanatosi sunt corecte, cu exceptia: (pag. 33, 34) A: Raportul cazeina/proteine din zer este 40/60 B: Hidratii de carbon sunt reprezentati de glucoza C: Lipidele sunt reprezentate in exclusivitate de trigliceride cu lanturi medii de atomi de carbon (MTC) D: Concentratiile de electroliti sunt similare celor din laptele de femeie E: Toate formulele contin fier Vezi raspuns 106. [M1130101] Formulele hipoalergenice sunt recomandate sugarilor cu istoric familial pozitiv pentru alergie Notati afirmatiile corecte: (pag. 35, 38, 41) A: Se administreaza profilactic B: Sursa de proteine este reprezentata de hidrolizat proteic C: Sunt preparate delactozate D: Sunt preparate hipocalorice E: Preparatele de lapte din soia constituie o varianta dietetica indicata in alergia la proteinele laptelui de vaca Vezi raspuns 107. [M1130102] Identificati afirmatiile inexacte referitoare la formulele de continuare (followup): (pag. 38, 39) A: Sunt recomandate sugarilor cu varsta cuprinsa intre 1 -6 luni B: Cantitatea de proteine este comparabila cu a formulelor de start C: Hidratii de carbon sunt reprezentati de lactoza, maltodextrina si amidon D: Nu contin adausuri speciale E: Sunt suplimentate cu fier Vezi raspuns

108. [M1130103] Urmatoarele afirmatii in legatura cu compozitia formulelor de lapte delactozate sunt corecte, cu exceptia: (pag. 38, 41) A: Indicatia majora de utilizare este reprezentata de intoleranta la dizaharide (sindrom postenteritic) B: Cantitatea de lactoza este foarte mult scazuta, uneori sunt lipsite complet de lactoza C: Scaderea cantitatii de lactoza se soldeaza cu scaderea cantitatii de calorii (sunt hipocalorice) D: Din cauza continutului scazut in calorii nu pot fi administrate decat perioade limitate de timp E: Grasimile sunt reprezentate de trigliceride cu lanturi medii (MTC) Vezi raspuns 109. [M1130104] Identificati afirmatiile incorecte din urmatoarea enumerare: (pag. 44, 100) A: Orice nou nascut, indiferent de greutate care poate sa suga, va fi pus la san B: Nu exista lapte uman de calitate necorespunzatoare C: Sugarul alimentat natural care nu creste in greutate este confruntat cu hipogalactie materna D: Infectia HIV a mamei nu este o contarindicatie pentru alimentatia naturala E: Sugarul alimentat natural nu necesita suplimentare medicamentoasa de vitamina D Vezi raspuns 110. [M1130105] Formulele speciale pentru prematuri sunt adaptate nevoilor speciale de crestere ale acestora si au urmatoarele caracteristici Identificati afirmatiile corecte: (pag. 38) A: Continutul in proteine este mai ridicat decat in formulele de start B: Cantitatea de calciu si fosfor este mai mica decat formulele de start C: Sunt suplimentate cu taurina D: Lipidele sunt alcatuite din trigliceride cu lanturi medii (MCT) in proportie de 50% E: Hidratii de carbon sunt reprezentati de lactoza in proportie de 100% Vezi raspuns 111. [M1230106] Care sunt contraindicatiile alimentatiei la san: (pag. 44) A: prematurul care are reflex de deglutitie B: tuberculoza activa C: neoplaziile D: starile septice E: infectia HIV Vezi raspuns 112. [M1230107] Care sunt performantele sugarului de la nastere pana la 5 luni: (pag. 46) A: reflex de supt si inghitire B: reflex de propulsie a limbii C: reflex de fixare pentru supt D: deschide gura cand vede lingurita apropiidu-se E: controlul bun al capului Vezi raspuns 113. [M1230108] Care sunt performantele gurii copilului intre 5 si 9 luni: (pag. 46) A: mestecare rotativa B: misca alimentele dintr-o parte in alta a gurii C: incepe sa controleze pozitia alimentelor in gura D: miscari de rontaire sus-jos, jos-sus E: pozitionarea bolului alimentar intre maxilare Vezi raspuns 114. [M1230109] Formulele de lapte pentru sugari sunt clasificate in: (pag. 34,35) A: formule de start B: formule de continuare C: formule speciale

D: formule adaptate E: formule hipoalergenice Vezi raspuns 115. [M1230110] Formulele de start pentru sugar, care pot fi administrate de la nastere pana la 6 luni (un an), sunt: (pag. 34,35) A: formule hipercalorice B: formule elementale C: formule hiperenergetice D: formule adaptate E: formule hipoalergenice/hipoantigenice Vezi raspuns 116. [M1230111] Diversificarea precoce are urmatoarele avantaje: (pag. 43) A: favorizeaza dezvoltarea structurilor orale solicitate in procesul de masticatie B: induce cu usurinta un ritm mai alert de crestere si spor poderal C: proteinele vegetale au valoare biologica superioara celor din lapte D: ofera un aport suplimentar de vitamine, fier, fibre E: realizeaza o incarcatura osmotica mare Vezi raspuns 117. [M1230112] Diversificarea alimentatiei se efectueaza la varsta de: (pag. 43) A: 5-6 luni la sugarul alimentat exclusiv la san B: 4-4 luni la sugarul alimentat artificial C: 7-8 luni la sugarul alimentat la san D: 5-5 luni la sugarul alimentat artificial E: la 8 luni la sugarul alimentat mixt Vezi raspuns 118. [M1230113] Urmatoarele vitamine sunt liposolubile: (pag. 27) A: vitamina E B: vitamina D C: vitaminele A si K D: vitamina B12 E: vitamina B6 Vezi raspuns 119. [M1230114] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt ADEVARATE: (pag. 29,31) A: lactoferina este o glicoproteina din ser B: lactoferina poate lega fierul C: cazeina este un aminoacid esential D: lactoza este un monozaharid E: galactoza este un component al lactozei Vezi raspuns 120. [M1330115] Sursele importante de Vitamina D sunt: (pag. 27) A: origine in piele sub actiunea razelor ultraviolete B: ou C: morcov, spanac D: peste E: unt Vezi raspuns 121. [M1330116] Care dintre afirmatiile privind efectele excesului de proteine in alimentatie sunt adevarate: (pag. 24) A: acidoza B: cresterea ureei C: edeme D: malnutritie tip Kwashiokor E: regimurile hiperproteice la varste mici nu-s avantajoase

Vezi raspuns 122. [M1330117] Regimul hipoproteic se soldeaza cu urmatoarele perturbari: (pag. 24) A: edeme B: malnutritie tip Kwashiorkor C: acidoza D: uree crescuta E: efecte complexe- necesar un raport optim intre minerale si cantitatea de proteine Vezi raspuns 123. [M1330118] Valoarea energetica a laptelui uman, variaza in functie de urmatorii factori: (pag. 29) A: factori socioeconomici B: greutatea si talia copilului C: starea nutritionala a mamei D: paritatea mamei E: momentul zilei si distanta fata de data nasterii Vezi raspuns 124. [M1330119] Agentii antimicrobieni din laptele uman sunt: (pag. 31) A: lactoferina B: lizozimul C: cazeina D: IGF1 (insulin -like growt factor) E: IgA secretor Vezi raspuns 125. [M1330120] Care dintre afirmatiile privind magneziu sunt adevarate: (pag. 27) A: este cel mai important cation bivalent intracelular B: joaca rol de cofactor enzimatic la nivelul mitocondriilor C: este constituientul principal al hemoglobinei D: rol in mentinerea excitabilitatii neuromusculare E: este absolut necesar sintezei hormonilor tiroidieni Vezi raspuns 126. [M1330121] Care afirmatii privind fierul nu sunt adevarate: (pag. 27) A: este constituientul principal al hemoglobinei B: este constituient principal al oaselor si dintilor C: se gaseste si in citocromi D: circula in singe legat de o beta globulina, transferina E: este un electrolit predominant intracelular(98%) Vezi raspuns 127. [M1330122] Mentionati care sunt factorii de crestere din laptele uman: (pag. 31) A: cazeina B: EGF (epidermal growt factor) C: lizozimul D: IGF1 (insulin -like growt factor I ) E: lactoferina (enterocyte growt - promoting role) Vezi raspuns 128. [M1330123] Identificati care sunt formulele de continuare: (pag. 35) A: formule de start B: formule pentru sugari intre 5 - 12 luni C: formule delactozate D: formule pentru sugari si copii pina la 3 ani (formula junior ) E: formule pentru prematuri si nou nascuti Vezi raspuns

129. [M1330124] Dintre adausurile speciale pentru formule pentru sugari mentionati care sunt acizii grasi esentiali care nu pot fi sintetizati in organism: (pag. 43) A: taurina B: carnitina C: acidul linoleic D: lactuloza E: acidul alfa -linoleic Vezi raspuns 130. [M1330125] Mentionati care dintre preparatele enumerate mai jos sunt solutii concentrate pentru nutritie enterala la copil (pag. 42) A: Paediasure (Abbott) B: Alprem (Nestle) C: Pulmocare (Ross) D: Isomil (Abbott Ross) E: Osmolite (Ross) Vezi raspuns 131. [M1430126] Care dintre urmatoarele afirmatii privind aminoacizii esentiali sunt corecte: (pag. 24) A: Taurina este un aminoacid esential pentru prematur B: Taurina nu poate fi sintetizata de echipamentul enzimatic al prematurului C: Taurina se gaseste in cantitate mica in laptele uman D: Taurina se adauga in formulele de lapte pentru prematur E: Taurina se gaseste in cantitate mare in laptele uman Vezi raspuns 132. [M1430127] Aportul zilnic de calciu la copil este de: (pag. 26) A: 180200mg B: 177 mg in primele 4 luni de viata C: 70 mg la pubertate D: 380mgla 3 4ani E: Toate raspunsurile sunt corecte Vezi raspuns 133. [M1430128] Anemia din primele 6 8 saptamani de viata se datoreaza: (pag. 27) A: Alimentatiei B: Absorbtiei scazute a fierului C: Scaderii cantitatii de hemogobina D: Scaderii precursorilor eritroizi E: Duratei scurte de viata a hematiilor ce contin hemoglobina fetala Vezi raspuns 134. [M1430129] Care dintre urmatoarele afirmatii despre lactoferina este corecta: (pag. 31) A: O glicoproteina din zer B: Identificata in sucul intestinal C: Identificata in lacrimi si sudoare D: Identificata ca factor de crestere E: Identificata in sucul pancreatic Vezi raspuns 135. [M1430130] Raportul cazeina/proteina din zer este de: (pag. 33) A: 40/60 in laptele uman matur B: 50/50 in laptele uman hipermatur C: 90/10 in laptele de vaca D: 70/30 in laptele de vaca E: Nici o varianta de mai sus nu este corecta Vezi raspuns

136. [M1430131] Diversificarea precoce a alimentatiei are urmatoarele avantaje: (pag. 43) A: Favorizeaza dezvoltarea structurilor orale solicitate in procesul de masticatie B: Induce cu usurinta un ritm mai alert de crestere si spor ponderal C: Ofera un aport suplimentar de vitamine, fier, fibre D: Favorizeaza obezitatea de aport E: Proteinele vegetale au valoare biologica inferioara celor din lapte Vezi raspuns 137. [M1530132] Regimurile hiperproteice la varstele mici determina: (pag. 24) A: acidoza B: alcaloza C: cresterea valorilor ureei D: edeme E: kwashiorkor Vezi raspuns 138. [M1530133] Agenti antimicrobieni din laptele uman sunt: (pag. 31) A: IgA secretor B: lactoferina C: lizozimul D: cazeina E: taurina Vezi raspuns 139. [M1530134] Diversificarea precoce a alimentatiei sugarului: (pag. 43) A: este indicata la toti sugarii eutrofici B: se face la varsta de 3 luni C: favorizeaza dezvoltarea structurilor orale solicitate in procesul de masticatie D: ofera un aport suplimentar de vitamine, fier, fibre E: induce cu usurinta un ritm mai alert de crestere si spor ponderal Vezi raspuns 140. [M1530135] Dintre dezavantajele majore ale diversificarii precoce a alimentatiei sugarului fac parte: (pag. 43) A: solicitarea timpurie a functiilor digestive, intr-un moment cand acestea nu sunt suficient maturate B: realizarea unei incarcaturi osmotice mari pentru un rinichi incomplet dezvoltat functional C: suprasolicitarea aparatului cardiovascular D: favorizarea obezitatii de aport E: favorizarea aparitiei celiachiei prin glutenul introdus precoce Vezi raspuns 141. [M1530136] Printre indicatiile nutritiei enterale la copiii grav bolnavi se afla: (pag. 47) A: esofagita postcaustica B: diaree cronica nespecifica C: icterul prelungit D: stari hipermetabolice (arsuri, sepsis) E: coma prelungita Vezi raspuns 142. [M1530137] Care dintre urmatoarele proteine ale laptelui de mama nu sunt absorbite, neavand rol in nutritie, dar indeplinind functii antiinfectioase? (pag. 24) A: cazeina B: lactoglobulina C: IgA secretor D: lactoferina E: lactalbumina Vezi raspuns 143. [M1530138] Care din urmatoarele afirmatii in legatura cu vitamina E sunt adevarate?

(pag. 28) A: cel mai important rol este cel antioxidant B: previne retinopatia prin prematuritate C: nu este esentiala pentru crestere si dezvoltare D: deficienta sa la prematuri poate induce o forma de anemie hemolitica E: sursele naturale sunt uleiurile vegetale (soia, floarea soarelui) Vezi raspuns 144. [M1530139] Care din urmatoarele fac parte din grupa formulelor speciale de lapturi folosite in alimentatia sugarului? (pag. 38) A: formulele de continuare B: formulele de start C: formulele pentru prematuri D: formulele din lapte de vaca fara lactoza E: formulele din soia Vezi raspuns 145. [M1530140] In alimentatia sugarilor, cele mai alergizante alimente sunt considerate urmatoarele: (pag. 44) A: fainosul cu lapte B: oul C: pestele D: carnea de pasare E: capsunile Vezi raspuns 146. [M2530056] Urmatoarele afirmatii despre lipide sunt adevarate, cu exceptia: (pag. 25) A: trigliceridele reprezinta 98% din sursele alimentare de lipide B: trigliceridele cu lanturi medii se absorb intacte fara hidroliza, in circulatia portala C: absorbtia si rolul fiziologic al diferitelor tipuri de acizi grasi variaza mult D: acizii grasi esentiali sunt denumiti si PUFA E: contraindicatia majora a trigliceridelor cu lanturi medii o reprezinta afectiunile cu tulburarea absorbtiei intestinale Vezi raspuns 147. [M2530141] Urmatoarele afirmatii privind nutritia sunt false cu exceptia: (pag. 23) A: Nevoile calorice ale prematurului sunt mai reduse comparativ cu nou nascutul la termen B: Raportul ideal calorii/proteine care asigura o crestere optima este de 32-35Kcal pentru fiecare gram de proteine C: Nou-nascutul creste intr-un ritm optim cu 100Kcal/Kg/zi daca sursa este lapte matern si cu 10% mai multe calorii daca este alimentat artificial D: Metabolismul bazal este de 20Kcal/Kg/zi la sugar si de 50Kcal/Kg/zi la adult E: Prematurul cu greutate foarte mica necesita un aport caloric de 120Kcal/Kg/zi Vezi raspuns 148. [M2530142] Necesarul de proteine in perioada de crestere este de: (pag. 24) A: 3,2-3,6g/Kg/zi la prematur B: 2-2,2 g/Kg/zi la sugar C: 23g/zi la 1-3 ani D: 30g/zi la 4-6 ani E: 100g/zi la adolescent Vezi raspuns 149. [M2530143] Precizati care este rolul lipidelor in alimentatie: (pag. 25) A: Cea mai importanta sursa energetica B: Furnizeaza 50% din necesarul de calorii C: Rol de vehicul pentru vitaminele liposolubile D: Rol structural E: Rol principal plastic

Vezi raspuns 150. [M2530144] Urmatoarele afirmatii despre utilizarea Fe sunt corecte: (pag. 27) A: Depozitele de Fe existente la nastere sunt suficiente pana la 4 luni B: Prematurii necesita suplimentarea alimentatiei cu Fe C: Anemia din primele 6-8 saptamani de viata este de cauza exclusiv nutritionala D: Cantitatea de Fe necesara cresterii depinde exclusiv de sursele alimentare dupa varsta de 6 luni E: Laptele matern are un continut crescut de Fe, insa cu o absorbtie redusa Vezi raspuns 151. [M2530145] Care din urmatoarele afirmatii despre vitamina D sunt corecte? (pag. 28) A: Sursele alimentare importante de vitamina D sunt pestele, oul, untul B: Laptele uman contine o cantitate mica de vitamina D liposolubila C: Vitamina D2 se sintetizeaza in piele sub actiunea razelor ultraviolete D: Formulele de lapte imbogatite in vitamina D acopera necesarul E: Rahitismul apare frecvent la sugarul alimantat natural Vezi raspuns 152. [M2530146] Care din urmatoarele afirmatii despre proteinele din laptele matern sunt false? (pag. 29,31,33) A: Proteinele laptelui uman sunt 1,1g/100ml in colostru si 2g/100ml in laptele matur B: In primele 3 luni continutul in aminoacizi esentiali al laptelui matern asigura necesarul de crestere a sugarului C: Lactoferina a fost identificata ca factor de crestere D: Cazeina are rol antiinfectios E: Laptele matur are un raport cazeina/seroproteine de 40/60 Vezi raspuns 153. [M2530147] Identificati afirmatiile incorecte despre formulele de start: (pag. 34,35) A: Se administreaza de la nastere pana la 4-6 luni B: Au ca sursa de proteine soia C: Formulele hipoalergenice sunt indicate in diareea cronica a sugarului D: Pot fi administrate pana la 3 ani E: gustul neplacut este datorat cantitatii mari de aminoacizi liberi Vezi raspuns 154. [M2530148] Urmatoarele afirmatii despre formulele speciale pentru prematuri sunt adevarate: (pag. 38) A: Nu necesita suplimentarea cu taurina B: Continutul in proteine este mai ridicat decat in formulele de start C: Lipidele sunt reprezentate in proportie mica de MCT D: Cantitatea de Ca si fosfor este aporape dubla fata de formula standard E: Proteinele sunt predominant din zer Vezi raspuns 155. [M2530149] Formulele de lapte din soia sunt indicate in: (pag. 39) A: Galactozemie B: Fibroza chistica C: Alergia la proteinele din laptele de vaca D: Tirozinemie E: Intoleranta la lactoza Vezi raspuns 156. [M2530150] Dezavantajele diversificarii precoce in alimentatia sugarului sunt: (pag. 43) A: Solicitarea timpurie a functiilor digestive imature B: Nu permite un spor ponderal satisfacator C: Glutenul introdus precoce favorizeaza aparitia celiachiei D: Realizeaza o incarcare osmotica redusa E: Proteinele vegetale au o valoare biologica inferioara celor din lapte

Vezi raspuns 157. [M2530151] Care din urmatorele afirmatii privind alimentatia naturala sunt adevarate? (pag. 44) A: Orice nou-nascut care poate sa suga, indiferent de greutate, va fi pus la san B: Neoplaziile nu contraindica alimentatia la san C: Alimentatia naturala nu necesita suplimentarea cu vitamina D D: Prematurii cu greutate mica la nastere, chiar daca au reflex de deglutitie, nu vor fi alimentati la san E: Nu exista lapte uman de calitate necorespunzatoare Vezi raspuns 158. [M2530152] Care din urmatoarele afirmatii reprezinta caracteristici ale alimentatiei artificiale la sugar? (pag. 45) A: se administreaza la ore fixe B: cantitatea de produs pe 24 de ore este jumatate din nevoia de lichide C: numarul de mese depinde de varsta si greutatea copilului D: numarul de mese depinde de tiparul alimentar al copilului E: in cadrul acestui tip de alimentatie nu se stabileste o relatie afectiva intre mama si copil Vezi raspuns 159. [M2530153] Categoriile de copii care sunt candidati pentru o alimentatie parenterala sunt: (pag. 46) A: prematurii cu greutate foarte mica (sub 1800 g) B: postmaturii C: nou-nascutii supusi tratamentului chirurgical pentru corectarea unor malformatii digestive D: cazurile de diaree nespecifica asociate cu malabsorbtie si malnutritie severa E: nou-nascutii dupa primele 24 de ore de viata Vezi raspuns 160. [M2530154] Indicatiile alimentatiei enterale sunt: (pag. 47) A: scor Apgar 9 B: nou-nascutul eutrofic in primele 24 de ore de nastere C: Esofagita postcaustica D: Arsuri E: Tulburari de deglutitie Vezi raspuns 161. [M2530155] Indicatiile nutritiei parenterale la sugar sunt urmatoarele: (pag. 47) A: Nou-nascutii supusi unor interventii chirurgicale pentru corectarea unor malformatii digestive B: Prematurii cu greutate sub 1800g, in anumite conditii C: Boala diareea acuta severa simpla D: toxicoza E: lipsa laptelui de mamat Vezi raspuns 162. [M2530156] Care din urmatoarele afirmatii privind echilibrul hidric la copil sunt adevarate? (pag. 23) A: Cantitatea de apa din organismul copilului este procentual mai mare decat a adultului B: pierderile insensibile nu se raporteaza la suprafata corporala C: Sugarul isi pastreaza cu dificultate balanta hidrica, deshidratandu-se usor D: Exista o incapacitate de concentrare a urinii la varste mici E: Necesarul estimat de apa la nou-nascut este peste 200ml/Kg/zi Vezi raspuns 163. [M2530157] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la nutritia sugarului sunt false? (pag. 23-26) A: Cantitatea de apa necesara nou-nascutului este de 100-150ml/Kg/zi

B: Necesarul de proteine este de peste 3g/Kg/zi C: Necesarul glucidic este mai mic 10g/Kg/zi D: Necesarul de lipide este de 3,5-6g/Kg/zi E: Raportul ideal calorii/proteine este de 32-35Kcal pentru un gram de proteine Vezi raspuns 164. [M2530158] Regimurile alimentare hiperproteice la copil duc la: (pag. 24) A: Edeme B: Acidoza C: Malnutritie de tip kwashiorkor D: Cresterea valorii ureei E: Anemie carentiala Vezi raspuns 165. [M2530159] Comparand laptele de mama cu cel de vaca se afirma urmatoarele: (pag. 30) A: Lactoza este prezenta numai in laptele de vaca B: Laptele de mama are o concentratie de saruri minerale mai mare ca laptele de vaca C: Lactoza in laptele uman este in concentratie mai mare decat in laptele de vaca D: Oligozaharidele se gasesc in concentratie de 10 ori mai mare in laptele de mama E: Betalactoglobulina este specifica laptelui matern Vezi raspuns 166. [M2530160] Caracteristicile lactozei din laptele uman sunt: (pag. 29) A: Unica sursa de galactoza, cu rol in mielinizarea sistemului nervos B: Favorizeaza metabolizarea calciului si fosforului C: Favorizeaza un pH intestinal alcalin D: Este alcatuita dintr-o molecula de galactoza si una de fructoza E: Stimuleaza sinteza lactozei intestinale Vezi raspuns 167. [M2530161] Principii ale unei diversificari corecte a alimentatiei sunt: (pag. 43) A: Primul aliment introdus este sucul de fructe la 4 luni B: La 5 luni masa de fructe va inlocui o masa de lapte C: Fainosul de grau este optim la 4 luni D: Carnea de orice tip se introduce la 5-6 luni E: Albusul de ou, pestele si capsunile se introduc dupa 1 an, Vezi raspuns 168. [M2530162] Care din urmatoarele afirmatii privind Fe sunt adevarate? (pag. 26,27) A: Este constituent principal al hemoglobinei si mioglobinei B: Formele de depozit sunt feritina si transferina C: Pentru prematuri se recomanda de la nastere un aport de 2mg/Kgc D: Cantitatea de Fe in momentul nasterii este 250-300mg E: Necesarul de Fe recomandat este de 6mg/zi pentru primele 5 luni si 10mg/zi pana la 1 an Vezi raspuns 169. [M2530163] Care din urmatoarele afirmatii privind HMF (Human Milk Fortifiers) sunt adevarate? (pag. 38) A: Sunt produse destinate prematurilor alimentati exculsiv natural si care cantaresc sub 1800g B: Au continut ridicat in Ca si vitamina D C: Nu se asociaza cu alte formule D: Stimuleza mineralizarea osoasa E: Promoveaza un ritm de crestere optima Vezi raspuns 170. [M2530164] Solutiile concentrate pentru nutritie enterala: (pag. 42) A: Contin proteine predigerate

B: Au vegetalele ca sursa de lipide C: Au lactoza ca sursa de glucide D: Sunt imbogatite cu taurina si carnitina E: Pot fi utilizate ca supliment nutritional in malnutritia protein-calorica Vezi raspuns 171. [M2630165] Care din urmatoarele afirmatii privind diversificarea alimentatiei sunt false: (pag. 43) A: Alimentul nou introdus va fi administrat initial cu biberonul; B: Diversificarea alimentatiei se incepe cand copilul e in stare perfecta de sanatate; C: Introducerea alimentului nou se face brusc; D: Se pot introduce concomitent doua alimente; E: Diversificarea alimentatiei sugarului alimentat exclusiv la san se face la 4-41/2 luni Vezi raspuns 172. [M2630166] Care din urmatoarele afirmatii despre laptele uman nu sunt adevarate: (pag. 29-31) A: Laptele uman este alimental ideal pentru hranirea sugarului in primele 6 luni de viata; B: Hidratii de carbon sunt reprezentati de lactoza si de oligozaharide ; C: Taurina amelioreaza absorbtia lipidelor si favorizeaza colonizarea intestinului cu lactobacil bifidus ; D: Rolul lactoferinei este numai antiinfectios ; E: Raportul cazeinei/seroproteine este variabil Vezi raspuns 173. [M2630167] Care din urmatoarele sunt contraindicatii permanente ale alimentatiei la san: (pag. 44) A: Ragadele ; B: Luesul mamei ; C: Mastita; D: Septicemia mamei; E: Tuberculoza activa a mamei Vezi raspuns 174. [M2630168] Care din urmatoarele afirmatii despre colostru sunt adevarate: (pag. 29,30,31) A: Este un lichid galbui; B: Are un continut mai mare de lactoza si grasimi decat laptele de mama matur ; C: Este secretat in ultimul trimestru de sarcina ; D: Contine vitamine liposolubile si Ig in cantitati mai mici decat laptele matur ; E: Este laptele cel mai bine suportat in perioada neonatala Vezi raspuns 175. [M2630169] Care din urmatoarele afirmatii despre formulele hipoalergenice sunt adevarate: (pag. 35) A: Proteinele sunt divizate in peptide, fara epitopii; B: Gustul acestor formule este neplacut; C: Produsele hipoalergenice au o valoare nutritiva mai mare; D: Nu au indicatie in diareea cronica a sugarului; E: Sunt recomandate copiilor cu teren alergic mostenit si in alergia fata de proteinel laptelui de vaca Vezi raspuns 176. [M2630170] Factori de protectie antiinfectioasa ai laptelui matern sunt: (pag. 30-31) A: Factorii celulari ; B: Imunoglobulinele ; C: Lactoferina ; D: Mucina ; E: Factorul antistreptococic

Vezi raspuns 177. [M2630171] Diversificarea precoce are urmatoarele avantaje: (pag. 43) A: Crestere ponderala rapida; B: Aport suplimentar de vitamine, fier si fibre; C: Favorizeaza dezvoltare orale ; D: Incarcatura osmotica mare, E: Spor caloric Vezi raspuns 178. [M2630172] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre vitamina K: (pag. 28) A: Forma liposolubila poate sa fie sintetizata de catre bacteriile lumenului intestinal; B: Hipovitaminoza K este mai frecventa la sugarul alimentat natural ; C: Hipovitaminoza K conduce la tulburari de sinteza a factorilor de coagulare ; D: Hipervitaminoza K favorizeaza huiperbilirubinemia ; E: Antibioterapia orala cu antibiotice de spectru larg produce hipervitaminoza K Vezi raspuns 179. [M2630173] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre proteine: (pag. 24) A: Au rol in crestere; B: Asigura materialul neceasr sistemului de aparare imuna; C: Regimul hipoproteic duce la edeme hipoproteice; D: Procesul industrial de preparare a formulelor scade potentialul alergogen al proteinelor laptelui de vaca ; E: Rolul principal al proteinelor este cel energetic Vezi raspuns 180. [M2630174] Sodiul, principalul electrolit al organismului, se caracterizeaza prin urmatoarele: (pag. 26) A: Nevoia de sodiu la nou-nascut este de 2,5 mmol/kg ; B: Laptele de vaca are un continut mai mic de sodiu, comparativ cu laptele de mama ; C: Alimentatia precoce a sugarului cu lapte de vaca incarca osmotic organismul, D: Aportul excesiv de sodiu predispune la hipertensiune arteraila ; E: Sodiul este un electrolit intracelular Vezi raspuns 181. [M2630175] Fierul, constituentul principal al hemoglobinei, are urmatoarel caracteristici (pag. 26,27) A: Circula in sange legat de o betaglobulina transferina; B: Depozitele de fiar existente la nastere sunt suficiente, la nou-nascutul la termen, pana la varsta de 4 luni, C: Prematurii necesita suplimentarea alimentatiei cu fier, D: Anemia din primele 6 saptamani de viata ste de cauza nutritionala ; E: Sistarea laptelui de mama favorizeaza absorbtia fierului Vezi raspuns 182. [M2630176] Cei mai importanti aminoacizi liberi din laptele uman sunt (pag. 29) A: Acidul glutamic B: Acidul vanil-mandelic C: Taurina D: Cazeina E: Acidul stearic Vezi raspuns 183. [M2630177] Urmatoarele afirmatii sunt corecte: (pag. 30) A: Compozitia electrolitica a laptelui uman variaza cu momentul lactatiei B: Laptele matur are continut mai scazut de sodiu si clor decat colostrul C: Concentratia calciului din laptele uman variaza in cursul lactatiei D: Continutul in fier al laptelui uman descreste logaritmic cu perioada de lactatie

E: In primele luni de viata aportul zilnic de fier asigurat de laptele uman fiind de numai 0,30 mg/zi este favorizata aparitia anemiei feriprive Vezi raspuns 184. [M2630178] Urmatoarele afirmatii sunt corecte cu privire la lactoferina: (pag. 31) A: Este o glicoproteina din zer care leaga fierul B: Se gaseste in concentratie mai mare in laptele matur decat in colostru C: Stimuleaza absorbtia fierului D: Are rol bacteriostatic si chiar bactericid pentru germenii patogeni enterici E: Recent a fost identificata ca factor de crestere Vezi raspuns 185. [M2730179] Apa, pentru organismul uman reprezinta: (pag. 23) A: un constituent esential al organelor si tesuturilor B: vehicul pentru excretia metabolitilor C: constituent al sudorii D: umidificator al cailor respiratorii E: substanta oncogena Vezi raspuns 186. [M2730180] Care dintre afirmatiile urmatoare sunt adevarate? (pag. 24) A: proteinele sunt constituenti obligatorii ai alimentelor pentru copii B: proteinele din alimente asigura materialul necesar pentru sinteza hormonilor C: proteinele din alimente asigura dezvoltare sistemului nervos D: proteinele din alimente nu sunt esentiale pentru copil E: proteinele din alimente sunt importante pentru copilul cu varsta de peste 3 ani Vezi raspuns 187. [M2730181] Sursa exclusiva de proteine in primele luni de viata este: (pag. 24) A: laptele uman B: laptele de vaca C: laptele praf D: laptele uman sau formula de lapte praf E: carnea si derivatele de lapte Vezi raspuns 188. [M2730182] Care dintre urmatorii aminoacizi sunt esentiali? (pag. 24) A: treonina si valina B: leucina si izoleucina C: histidina D: fenilalanina E: nici unul de mai sus Vezi raspuns 189. [M2730183] Glicogenul, singura forma de depozitare a hidratilor de carbon este stocat in: (pag. 24) A: ficat B: muschi C: cord D: splina E: sistem nervos central Vezi raspuns 190. [M2730184] Lipidele din alimentatie au functii: (pag. 25) A: cea mai importanta sursa de energie B: rol structural C: vehicul pentru vitaminele liposolubile D: vehicul pentru vitaminele hidrosolubile E: rol antiinfectios

Vezi raspuns 191. [M2730185] PUFA, componente majore ale lipidelor structurale: (pag. 25) A: alcatuiesc membranele celulare B: au rol in transportul transmembranar C: au rol in imunitate D: sunt reglatori ai metabolismului colesterolului E: nu au rol in dezvoltarea specifica a creierului Vezi raspuns 192. [M2730186] Necesarul de electroliti pentru organismul uman este: (pag. 25) A: Na = 2,5 mmol/kg pentru nou nascut B: K = 4,5 mmol/100kcal C: Ca = 50 mg/100kcal D: P = 160 mg/zi E: Mg = 60 mg/zi Vezi raspuns 193. [M2730187] Laptele matern contine: (pag. 30) A: proteine 1,1/100ml B: proteine 2,4 g/100ml C: hidrati de carbon (lactoza) 6-7 g/100ml D: lipide 8 g/100ml E: electroliti Vezi raspuns 194. [M2730188] Formulele de lapte praf pentru sugarii sanatosi sunt reprezentate de: (pag. 35) A: formule de start B: formule de continuare C: formule speciale D: formule hiperenergetice E: preparate din lapte de vaca Vezi raspuns 195. [M2830190] Comparativ cu laptele uman, laptele de vaca este mai sarac in urmatoarele componente, exceptand: (pag. 30) A: Lactoza B: Oligozaharide C: Cazeina D: Beta lactoglobulina E: Sodiul Vezi raspuns 196. [M2830191] Formulele speciale pentru prematuri comparate si cu formulele de start sunt caracterizate de urmatoarele: (pag. 38) A: Asigurarea a 20-24 Kcal la 30 ml B: Continut de proteine mai ridicat C: Cantitate de calciu si fosfor dubla D: Proteine predominant din cazeina E: Suplimentare cu taurina Vezi raspuns 197. [M2830192] Dieta elementala si semielementala se caracterizeaza prin: (pag. 38,42) A: Contine principii nutritive usor digerabile B: Macronutrientii sunt predigerati C: Cazeina este hidrolizata enzimatic D: Lipidele sunt 90% trigliceride cu lant mediu E: Continut redus de lactoza Vezi raspuns

198. [M2830193] Dezavantajele precoce ale Diversificarii alimentatiei sunt: (pag. 43) A: Dezvoltarea precoce a structurilor necesare masticatiei B: Solicitarea timpurie a functiilor digestive C: Incarcatura osmotica mare D: Favorizeaza obezitatea E: Accelerarea cresterii Vezi raspuns 199. [M2830194] Referitor la calendarul diversificarii alimentatiei sunt adevarate urmatoarele: (pag. 42,43) A: Sucul de fructe, 6 saptamani B: Fainosul cu gluten, dupa 6-7 luni C: Carnea de pasare sau vita la 5-6 luni D: Galbenusul de ou la 6 luni E: Carnea de peste, 5 luni Vezi raspuns 200. [M2830195] Dieta elementala si semielementala se caracterizeaza prin urmatoarele, cu exceptia: (pag. 38,42) A: Contine principii nutritive usor digerabile B: Macronutrientii sunt predigerati C: Cazeina este hidrolizata enzimatic D: Lipidele sunt 90% trigliceride cu lant mediu E: Continut redus de lactoza Vezi raspuns 201. [M290217] URMATOARELE AFIRMATII SUNT ADEVARATE DESPRE DIVERSIFICAREA PRECOCE: (43) A: FAVORIZEAZA DEZVOLTAREA STRUCTURILOR ORALE SOLICITATE IN PROCESUL DE MASTICATIE B: NU FAVORIZEAZA OBEZITATEA DE APORT C: PROTEINELE VEGETALE AU VALOARE BIOLOGICA SUPERIOARA CELOR DIN LAPTE D: INDUC CU USURINTA UN RITM MAI ALERT DE CRESTERE SI SPOR PONDERAL E: OFERA UN APORT SUPLIMENTAR DE VITAMINE ,FIER ,FIBRE Vezi raspuns 202. [M290218] URMATOARELE AFIRMATII DESPRE ALIMENTATIA MIXTA SUNT FALSE: (45) A: PRESUPUNE COMBINAREA ALIMENTATIEI LA SAN CU ALIMENTATIA CU BIBERONUL B: INTAI SE ADMINISTREAZA FORMULELE DE LAPTE C: EXISTA 2 METODE :METODA ALTERNATIVA SI METODA COMPLEMENTARA D: PRESUPUNE COMBINAREA ALIMENTATIEI LA SAN CU MASA DE FRUCTE E: FORMULELE COMPLEMENTARE SE ADMINISTREAZA IN MOD IDEAL CU LINGURITA Vezi raspuns 203. [M290219] Alimentatia parenterala presupune: (47) A: 140 ml lichide(0,71 kcal/ml) pt 100 kcal B: Volumul maxim de lichide tolerat este de 250 ml/kg C: pierderile inregistrate prin transpiratii profuze nu se iau in considerare D: aportul de lichide pentru a compensa pierderile prin febra sunt 5-10ml/kg/24 ore pentru fiecare grad de temperatura care depaseste 37 grade celsius E: pierderile de lichide prin hiperventilatie sunt de 5-20 ml/100kcal/24 ore Vezi raspuns 204. [M2930196] Excesul de proteine din alimentatie sugarilor poate determina: (pag. 24, paragraf 2) A: Acidoza B: Cresterea valorilor ureei C: Kwashiorkor D: Edeme periferice

E: ncetinirea procesului de crestere Vezi raspuns 205. [M2930197] Care este rolul lactoferinei, din compozitia laptelui de mama? (pag. 31, paragraf 3) A: bacteriostatic B: favorizeaza absorbtia fierului C: intervine in sinteza lactozei D: antirahitic E: catalizeaza hidroliza proteinelor Vezi raspuns 206. [M2930198] Care din urmatorii constituenti ai laptelui de mama au actiune antimicrobiana: (pag. 31, tabel 2.5) A: Ig A secretorie B: Mucina C: Fibronectina D: Lactoferina E: Alfa fetoproteina Vezi raspuns 207. [M2930199] Care din urmatoarele alimente trebuie introduse dupa varsta de un an in alimentatia copilului: (43) A: galbenus de ou; B: albus de ou; C: fragi; D: capsunile; E: pestele. Vezi raspuns 208. [M2930200] Falimentul? alimentatiei naturale este cel mai frecvent opera medicului pediatru, care recurge cu mare usurinta la alimentatia artificiala din: (45) A: comoditate; B: necunoastere; C: supraaprecierii valorii formulelor; D: costului redus; E: gratuitatii acordatede MS. Vezi raspuns 209. [M2930201] Tipurile de formule pentru sugari sunt: (M2930202) A: formule hiperenergetice, sarace in sodiu B: formule de continuare C: formule adaptate D: formule hiperlactozate E: formule cu acid piruvic Vezi raspuns 210. [M2930202] iNDICATIILE MAJORE ALE PRODUSELOR DIN SOIA SUNT: (M2930202) A: intoleranta secundara la fructoza B: intoleranta la proteinele din laptele matern C: intoleranta la proteinele din laptele de vaca D: galactozemia E: deficitul de alfa-1-antitripsina Vezi raspuns 211. [M2930203] Pentru imbunatatirea calitatii proteinelor acestea sunt imbunatite cu: (M2930203) A: metionina

B: taurina C: carnitina D: acizi omega 3 E: fructoza Vezi raspuns 212. [M2930204] Formulele speciale includ (M2930204) A: formule pentru prematuri B: formule din soia C: formule pentru postmaturi D: formulele de continuare E: formule hipoalergenice Vezi raspuns 213. [M2930205] Despre diversificarea alimentatiei se pot face urmatoarele afirmatii cu exceptia: (M2930205) A: introducerea progresiva a alimentelor nu se face mai devreme de 7 luni B: masa de fructe este introdusa precoce (la 3 luni) C: alimentele alergizante se introduc dupa varsta de 1 an D: branza de vaci este primul aliment introdus E: sucul de fructe are o consistenta crescuta de la inceput Vezi raspuns 214. [M2930206] Alimentatia la san: (M2930206) A: este gold standard in primele 8 luni de viata B: nou nascutul va fi pus la san in primele 3-6 ore de viata C: contraindicatiile alimentaTiei la san tin intotdeuna de mama D: o mama luetica nu isi poate alimenta propriul copil E: se recomanda pregatirea sanilor pentru alaptare inca inainte de nastere prin masaj, frectionari ale mameloanelor, etc Vezi raspuns 215. [M2930207] Despre vitamine sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (M2930207) A: deficitul de vitamina E poate induce o forma de anemie hemolitica B: deficitul de vitamina B1 duce la aparitia beri-beri C: deficitul de B12 nu determina aparitia anemiei D: vitamian D se adinistreaza obligatoriu in primele 6 luni E: pentru om sursele de vitamina C sunt exclusiv endogene Vezi raspuns 216. [M2930209] Formulele hipoalergenice pentru sugari: () A: se obtin prin hidroliza enzimatica B: au indicatie majora in diareea cronica a sugarului C: se recomanda in alergia la proteinele laptelui de vaca D: nu au rol profilactic la sugari cu istoric familial pentru alergii E: au ca dezavantaj gustul neplacut Vezi raspuns 217. [M2930210] Mecanismele celulare si moleculare ale sintezei si secretiei lactate sunt/ () A: exocitoza B: sinteza si secretia lipidelor C: sinteza si secretia proteinelor D: secretia oligoelementelor E: transocitoza moleculelor din interstitiu si plasma Vezi raspuns 218. [M2930212] Lactoferina, prin chelarea fierului din laptele matern: () A: inhiba absorbtia corespunzatoarea fierului din laptele matern B: posibil stimuleaza absorbtia corespunzatoare o fierului din laptele matern

C: are efect bacteriostatic D: inhiba aderarea bacteriilor la epiteliu E: contribuie la rolul enzimatic al cazeinei, din a carei compozitie face parte Vezi raspuns 219. [M2930213] Lactoza din laptele matern: () A: stimuleaza sinteza lactazei intestinale B: are rol in mielinizarea sistemului nervos C: are rol de factor bifidus D: inhiba dezvoltarea microfloeri intestinale E: favorizeaza absorbtia paracelulara de calciu Vezi raspuns 220. [M2930214] Pierderea de fecale la sugar este mai mare decat la adult deoarece: () A: volumul apei extracelulare este mai mare B: turn-overul intestinal este mai mare C: infectiile digestive impiedica absorbtia D: sensibiliatea la enterotoxine este mai mare E: malnutritia este mai frecventa Vezi raspuns 221. [M2930215] Referitor la aportul proteic din alimentatia copiilor, este ADEVARAT ca: () A: sursa exclusiva de proteine in prima luna de viata este reprezentata de laptele matern B: taurina este un aminoacid esential in perioada de copil mic C: lactoferina nu se absoarbe, neavand rol in nutritie D: regimurile hiperproteice la varste mici conduc la acidoza E: cazeina este sursa de aminoacizi esentiali Vezi raspuns 222. [M2930216] Sunt corecte: (23) A: la 6 luni un necesar estimat de apa de 130-150 ml/kg/zi B: la 6 luni un necesar estimat de apa de 120 - 135 ml/kg/zi C: la 12 luni un necesar estimat de apa de 125 - 145 ml/kg/zi D: la 12 luni un necesar estimat de apa de 120 - 135 ml/kg/zi E: la 3 luni un necesar estimat de apa de 140 - 160 ml/kg/zi Vezi raspuns

1D 2A 3A 4B 5A 6E 7C 8B 9B 10 B 11 A 12 D 13 B 14 D 15 E

16 A 17 A 18 C 19 C 20 D 21 A 22 B 23 C 24 B 25 E 26 B 27 D 28 C 29 D 30 C

31 B 32 E 33 B 34 A 35 E 36 D 37 C 38 D 39 E 40 E 41 A 42 D 43 C 44 E 45 C

46 C 47 B 48 B 49 C 50 C 51 E 52 E 53 C 54 A 55 D 56 E 57 D 58 E 59 E 60 C

61 D 62 B 63 C 64 E 65 B 66 E 67 D 68 B 69 B 70 A 71 B 72 A 73 D 74 A 75 C

76 A 77 A 78 E 79 D 80 E 81 E 82 B 83 B 84 E 85 E 86 C 87 E 88 AD 89 ADE 90 ABDE 91 ABC 92 BCD 93 CDE 94 BD 95 ABE 96 ABDE 97 AB 98 ACD 99 ACDE 100 AB 101 BD 102 BD 103 ABC 104 BD 105 BCE 106 ABE 107 AD 108 CD 109 DE 110 ACD 111 BCDE 112 ABC 113 CDE 114 ABC 115 DE 116 ABD 117 AB 118 ABC 119 ABE 120 ABDE

121 ABE 122 ABE 123 ACDE 124 ABE 125 ABD 126 BE 127 BDE 128 BD 129 CE 130 ACE 131 ABDE 132 AB 133 CDE 134 ACDE 135 ABC 136 ABC 137 AC 138 ABC 139 BCDE 140 ABDE 141 ABDE 142 CD 143 ABDE 144 CDE 145 BCE 146 DE 147 BCE 148 ABCD 149 ACD 150 ABD 151 AB 152 AD 153 BCD 154 BDE 155 ACE 156 ACE 157 AE 158 ACD 159 ACD 160 CDE 161 AB 162 ACD 163 BC 164 BD 165 CD

166 AB 167 BE 168 ADE 169 ABDE 170 ABDE 171 ACDE 172 BD 173 DE 174 ACE 175 ABE 176 ABCD 177 ABCE 178 ABCD 179 ABCD 180 ACD 181 ABCE 182 AC 183 ABCD 184 ACDE 185 ABCD 186 ABC 187 ABCD 188 ABCD 189 AB 190 ABC 191 ABCD 192 ACDE 193 ACE 194 AB 195 CDE 196 ABCE 197 ABC 198 BCD 199 ABCD 200 DE 201 ADE 202 BD 203 ABE 204 AB 205 AB 206 ABCD 207 BCDE 208 ABC 209 ABC 210 CD

211 ABC 212 AB 213 ABDE 214 BE 215 AB 216 ACE 217 ABE 218 BC 219 ABE 220 ABD 221 ACDE 222 ADE