Sunteți pe pagina 1din 52

Spondilita anchilozanta, artrita spondilatropatii nediferentiate

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [2000000] Debutul SA in adolescenta se coreleaza cu: () A: prognostic bun B: ameliorarea dupa tratament C: prognostic prost cu afectarea mai frecventa si severa a soldului D: afecteaza numai articultiile periferice E: nu necesita nici un tratament Vezi raspuns 2. [2000001] Indometacinul se da in doze divizate de: () A: 1g|kg corp B: 75-150mg|zi C: 500mg|zi D: 30g|zi E: 0,05mg Vezi raspuns

reactiva

si

3. [cs 10509] care dintre urmatoarele date de laborator indica o boala sevare in SA? (pag 2096) A: imunoglobulinele A B: VSH crescut C: fosfataza alcalina crescuta D: anemia normocroma normocitara E: HLA B27 Vezi raspuns 4. [CS 24567] pacientii cu HIV si ARe, multi dintre acestia avand leziuni tegumentare severe, acestea in special, raspund la tratamentul sistemic cu: (pag 2100) A: indometacin B: fenilbutazona C: azatioprina D: zidovudina E: metotrexat Vezi raspuns 5. [CS27001] Spondilita anchilozanta se asociaza cu antigenul de histocompatibilitate (pag.2094) A: HLA DR 4 B: HLA DR 3 C: HLA B27 D: HLA B26 E: HLA Dw 16 Vezi raspuns 6. [CS27002] Pentru diagnosticul SA se folosesc in mod curent criteriile: (pag.2096) A: Manchester modificate B: New York modificate C: Roma modificate D: Paris modificate E: Stockholm modificate Vezi raspuns 7. [CS27003] Caracteristic pentru artrita reactiva din punct de vedere radiologic este : (pg 2098) A: pintenii la insertia fasciei plantare B: sindesmofitele marginale

C: periostita cu formarea reactiva de os D: osteoporoza difuza E: eroziuni marginale cu pastrarea spatiului articular Vezi raspuns 8. [CS27004] Artrita reactiva poate fi insotita de urmatoarele simtome generale, cu exceptia: (pg 2098) A: febra B: scaderea in greutate C: oboseala D: anorexia E: stare generala alterata Vezi raspuns 9. [CS27005] Spondilartropatia nediferetiata mai pote fi denumita, cu exceptia: (pg 2100) A: sindrom Reiter B: simplu spondilartropatie C: oligoartrita seronegativa D: oligoartrita nediferentiata E: sindrom Reiter incomplet Vezi raspuns 10. [CS27006] Artrita reactiva este mai frecventa intre: (pg. 2097) A: 40-60 ani B: 20-40 ani C: 30-50 ani D: > 60 ani E: 18-40 ani Vezi raspuns

11. [CS27007] In antecedentele pacientilor cu simptome de artrita reactiva poate fi prezent un episod infectios inaintea cu: (pg. 2098) A: 1-4 sapt B: 4-8 sapt C: 1-4 luni D: 3-6 sapt E: 3-6 luni Vezi raspuns 12. [CS27008] Artrita reactiva se defineste astfel: (p2097) A: sindrom Riter B: triada artrita uretrita si conjunctivita C: sindrom clinic aparut la un organism gazda cu susceptibilitate genetica si initiat de un agent etiologic D: spondilartropatie nediferentiata E: obligatoriu asociata cu HLA-B27 Vezi raspuns 13. [CS27009] Dintre bacteriile incriminate pentru declansarea artritei reactive nu fac parte (p2097) A: Yersinia B: shigella C: Salmonela D: stafilococus epiermidis E: ureaplasma urealyticum Vezi raspuns 14. [CS27010] Diagnosticul artritei reactive se face: (p2098) A: radiologic B: clinic C: de laborator D: ultrasonografic E: ct Vezi raspuns

15. [CS27011] Keratoderma blenorrhagica nu se caracterizeaza prin (p2098) A: este o leziune caracteristica artritei reactive B: apare pe tegument C: apare pe mucoase D: sunt fecvente la nivel palmar si plantar E: evolueaza spre crusta Vezi raspuns 16. [CS27012] In spondilita anchilozanta , sacroileita este una din : (pag. 2094) A: manifestarile initiale B: manifestarile tardive C: manifestrile precoce D: complicatiile bolii E: manifestarile absente Vezi raspuns 17. [CS27013] Entezita din spondilita anchilozanta apare ca: (pag 2095) A: modificari inflmatorii nespecifice, cicatrici si hipervascularizatie B: leziuni inflamatorii, erozive care se pot osifica C: manifestari inflamatorii clinice ca boala intestinala D: tesut cicaticeal E: simptom initial Vezi raspuns 18. [CS27014] Testul Schober utilizat in spondilita anchilozanta este o metoda de: (pag 2095) A: apreciere a extensiei coloanei vertebrale B: apreciere a expansiunii toracice C: apreciere a evolutiei bolii D: apreciere a flexiei coloanei vertebrale E: apreciere a debutului bolii in adolescenta Vezi raspuns 19. [CS27015] Cel mai frecvent implicata in cazurile de artrita reactiva sporadice si endemice a fost (pg.2097) A: S. sonnei B: S. flexneri C: S. boydii D: S. disenteriae E: Altele Vezi raspuns 20. [CS27016] Diagnosticul de ARe este: (pg.2098) A: Clinic B: Paraclinic C: De laborator D: Radiologic E: nici un raspuns Vezi raspuns 21. [CS27017] Despre artrita reactiva e fals: (pg2097) A: apare la pacienti HLA B27 pozitivi B: celulele T care raspund specific la Ag organismului declansator sunt prezente si in singele periferic C: ARe postveneriana predomina la sexul masculin D: Cele mai multe microorganisme care declanseaza boala supravietuiesc intracelular E: S. flexneri a fost cel mai frecvent implicata in cazurile sporadice si epidemice Vezi raspuns 22. [CS27018] Nu este manifestare a artritei reactive: (pg2098) A: infiltrate pleuro pulmonare B: insuficienta aortica C: fibroza hepatica D: tulburari de conducere atrio-ventriculara

E: leziuni ale sistemului nervos central si periferic Vezi raspuns 23. [CS27019] Pot determina manifestari de artrita reactiva urmatorii germeni, cu exceptia: (pag. 2097) A: Shigella B: Salmonella C: Campylobacter D: Yersinia E: Haemophyllus Vezi raspuns 24. [CS27020] Specia cea mai frecvent implicata in artrita reactiva este: (pag. 2097) A: Shigella typhy B: Shigella sonnei C: Shigella flexneri D: Shigella dysenteriae E: Shigella boydii Vezi raspuns 25. [CS27021] Medicamentul de prima intentie in tratamentul artritei peactive este: (pag. 2099) A: Aspirina B: Prednisonul C: Fenilbutazona D: Indometacin E: Ibuprofen Vezi raspuns 26. [CS27022] Este demonstrat clar rolul benefic in artritele reactive al: (pag 2100) A: Antibioticelor B: Penicilaminei C: AINS D: Sarurilor de aur E: Antimalaricelor Vezi raspuns 27. [CS27023] Tratamentul uveitei in artritele reactive consta in: (pag 2100) A: Tratament simptomatic B: Antibioterapie C: Antimalarice D: Tratament agresiv cu glucocorticoizi E: Penicilamina Vezi raspuns 28. [CS27024] Care e grupa de varsta cel mai frecvent afectata de artritele reactive ? (pag. 2097) A: 5-18 ani ; B: 18-40 ani ; C: peste 40 ani ; D: sub 5 ani ; E: Nu exista o grupa de varsta mai frecvent implicata Vezi raspuns 29. [CS27025] Care dintre urmatoarele manifestari clinice NU se intalneste in artitele reactive? (pag.2098) A: Balanita circinata ; B: Insuficienta aortica ; C: Infiltratele pleuropulmonare ; D: Hepatita autoimuna ; E: Blocurile atrioventriculare Vezi raspuns 30. [CS27026] Diagnosticul artritei reactive este: (pag. 2098) A: clinic si radiologic B: radiologic

C: clinic D: radiologic si de laborator E: clinic si de laborator Vezi raspuns 31. [CS27027] Care dintre urmatoarele denumiri nu este corecta in cazul spondilartropatiilor: (pag. 2100) A: spondilartropatie nediferentiata B: oligoartrita seropozitiva C: oligoartrita seronegativa D: oligoartrita nediferentiata E: sindrom Reiter incomplet Vezi raspuns 32. [CS27028] Denumirea mai veche a spondilitei ankilopoietice este: (p.2094) A: boala Lev B: boala Bechterew C: boala Lenegre D: boala Mondor E: sindrom Sheehan Vezi raspuns 33. [CS270289] In familiile pacientilor cu SA, prevalenta bolii este de : (p.2094) A: 10-30% B: 10-20% C: 15-20% D: 15-30% E: 20-30% Vezi raspuns 34. [CS270290] Dupa atacuri recurente irisul prezinta urmatoarele modificari, cu exceptia: (p.2095) A: hemoragii in flacara B: cicatrici C: modificari inflamatorii nespecifice D: hipervascularizatie E: macrofage incrcate cu pigment Vezi raspuns 35. [CS270291] Sunt complicatii rare ale SA cu evolutie indelungata: (p.2095) A: prostatita B: anchiloza totala de coloana C: sindromul de coada de cal si fibroza progresiva a lobului superior pulmonar D: uveita anterioara acuta E: sacroileita Vezi raspuns 36. [CS270292] Referitor la diagnosticul SA prin analize de laborator, sunt adevarate, cu exceptia: (p.2096) A: anemie usoara normocroma, normocitara B: fosfataza alcalina crescuta, la pacientii cu forma severa de boala C: scaderea capacitatii vitale D: HLA27 este prezent la aproximativ 80%din pacienti E: masuratorile fluxului aerian sunt normale Vezi raspuns 37. [CS270293] Referitor la HSID (hiperostoza scheletala idiopatica difuza) sunt adevarate, cu exceptia: (p.2096) A: cacificarea importanta a ligamentelor paraspinoase B: spatiile intervertebrale nu sunt pastrate C: osificarea ligamentelor paraspinoase D: apare aspectul de "ceara prelinsa" E: articulatiile diartrodiale nu sunt afectate Vezi raspuns 38. [CS270294] Artrita reactiva apare preponderent la pacientii cu varsta: (p.2096)

A: sub 5 ani B: sub 3 ani C: intre 15-35 de ani D: intre 18-40 de ani E: intre 20-40 de ani Vezi raspuns 39. [CS270295] Articulatiile cele mai frecvent afectate in artita reactiva sunt, cu exceptia: (p.2098) A: articulatia subtalara B: glezna C: genunchi D: interfalangiana a halucelui E: metacarpofalangiana Vezi raspuns 40. [CS270296] Urmatoarele manifestari clinice caracterizeaza artrita reactiva, cu exceptia: (p.2098) A: balanita circinata B: dactilita C: tendinita D: fasceita E: irita Vezi raspuns 41. [CS270297] Lezinile cutaneomucoase si unghiale din artrita reactiva sunt, cu exceptia: (p.2098) A: balanita circinata B: ulceratii orale superficiale, tranzitorii, asimptomatice C: keratoderma blenorrhagica D: perionixis E: hipercheratoza subunghiala Vezi raspuns 42. [CS270298] Lichidul sinovial in artita reactiva prezinta urmatoarea caracteritica: (p.2098) A: culoare galbuie B: leucocitoza cu neutrofilie C: culoare alb murdar D: leucocitoza cu limfocite crescute E: leucopenie cu neutrofilie Vezi raspuns 43. [CS270299] Spondilartropatia nediferentiata este diagnosticata la pacientii, cu exceptia: (p.2099) A: care au uretrita gonococica in antecedente B: care nu au o infectie in antecedente care ar putea declansa artrita reactiva C: care nu intrunesc criteriile pentru SA D: care au manifestari specifice de boala (spondilartropatie) E: care nu au enterita in antecedente Vezi raspuns 44. [CS270300] Referitor la spondiartropatia cu debut juvenil sunt adevarate, cu exceptia: (p2100) A: apare oligoartita asimetrica B: e mai frecventa la baieti C: apare intre 10-14 ani D: apare predominant la membrele inferioare E: e prezenta entezita Vezi raspuns 45. [CS270301] Referitor la Hiperostoza scheletala idiopatica difuza este adevarata urmatoarea afirmatie: () A: este o varianta de artrita B: spatiile intervertebrale sunt sterse C: prezinta calcificarea lg vertebral anterior D: apare la copii si tineri E: este o varianta de spondilita anchilozanta Vezi raspuns

46. [CS270302] Complicatiile tratamentului pentru Spondilita anchilozanta sunt urmatoarele cu exceptia () A: HDS B: insuficienta aortica C: insuficienta mitrala D: insuficienta respiratorie E: nefropatia amiloidotica Vezi raspuns 47. [CSSA001] Intr-un sepsis prognosticul este inflluentat cel mai mult de: () A: varsta; B: boala de baza; C: variabile metereologice; D: ciclul circadian; E: agentul etiologic. Vezi raspuns 48. [CSSA002] Criteriile New York utilizate in diagnosticarea spondilitei ankilozante sunt urmatoarele, cu exceptia: () A: istoric de durere inflamatorie la nivelul spatelui; B: limitarea miscarilor coloanei lombare in plan sagital; C: limita expansiunii cutiei toracice; D: sacroileita radiografic; E: istoric de durere mecanica la nivelul spatelui. Vezi raspuns 49. [M1154001] Antigenul de histocompatibilitate HLA-B27 este prezent in proportie de 90% la pacientii cu urmatoarele afectiuni: (pag. 2095) A: boala Behcet B: spondilita anchilozanta C: artrita reumatoida D: sindrom Sjogren E: boala mixta de tesut conjunctiv Vezi raspuns 50. [M1154002] Intre manifestarile precoce ale spondilitei anchilozante se numara: (pag. 2094) A: fibroza pulmonara B: sacroileita C: rash-ul cutanat D: limitarea flexiei coloanei crevicale E: eritemul nodos Vezi raspuns 51. [M1254003] Care dintre urmatoarele caracteristici nu se constituie in criterii de definire a caracterului inflamator al durerilor vertebrale din spondilita anchilozanta ? (pag. 2095) A: debutul insidios B: redoarea matinala C: ameliorarea cu exercitiul sau activitatea D: debutul peste 60 de ani E: durata mai mare de 3 luni (inaintea prezentarii la medic) Vezi raspuns 52. [M1254004] Care dintre modificarile radiologice vertebrale enumerate nu este caracteristica spondilitei anchilozante? (pag. 2096) A: scleroza reactiva a marginilor anterioare a corpilor vertebrali cu eroziuni la acest nivel (aspect de vertebra patrata) B: anchiloza osoasa a articulatiilor interapofizare posterioare. C: prezenta osteofitelor D: prezenta sindesmofitelor. E: rectitudinea coloanei vertebrale lombare. Vezi raspuns

53. [M1254005] Care dintre urmatoarele manifestari extraarticulare nu face parte din tabloul clinic al spondilitei anchilozante ? (pag. 2095) A: uveita anterioara acuta B: manifestarile enterale C: insuficienta aortica D: sindromul sicca E: nefropatia cu IgA Vezi raspuns 54. [M1254006] Care dintre afirmatiile privind testul Schober este adevarata ? (pag. 2095) A: reprezinta o metoda de evaluare a expansiunii toracice B: reprezinta o metoda de apreciere a flexiei coloanei lombare C: reprezinta metoda de evaluare a mobilitatii si durerii la nivelul articulatiei soldului D: reprezinta metoda de evaluare semicantitativa a secretiei lacrimale E: reprezinta o manevra de provocare a durerii la nivelul articulatiilor sacroiliace Vezi raspuns 55. [M1254007] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tabloul clinic al spondilitei anchilozante nu este adevarata? () A: debutul bolii este, in majoritatea cazurilor, dupa 40 de ani. B: in forma cu debut juvenil tabloul clinic este dominat de artritele periferice sientezite. C: simptomele constitutionale (febra, anorexie, scadere ponderala, transpiratii nocturne) pot constitui modalitati de debut ale bolii. D: durerea toracica si limitarea expansiunii cutiei toracice pot reprezenta forme de debut ale bolii. E: artritele de sold si umeri pot apare precoce in evolutia bolii. Vezi raspuns 56. [M1254008] Care dintre urmatoarele modificari nu se constituie in criterii de diagnostic ale spondilitei anchilozante definite? (pag. 2096) A: istoric de durere inflamatorie de spate. B: limitarea miscarilor coloanei lombare in plan sagital si frontal. C: limitarea expansiunii cutiei toracice. D: sacroileita definita radiologic E: prezenta sindesmofitelor lombare. Vezi raspuns 57. [M1254009] Care dintre urmatoarele caracteristici nu se constituie in criterii de definire a caracterului inflamator al durerilor vertebrale din spondilita anchilozanta ? (pag. 2095) A: debutul insidios. B: redoarea matinala. C: ameliorarea cu exercitiul sau activitatea D: debutul peste 60 de ani E: durata mai mare de 3 luni (inaintea prezentarii la medic) Vezi raspuns 58. [M1354010] Care dintre urmatoarele bacterii enterice sunt cert implicate in patogenia SA? (pag. 2095) A: Klebsiella pneumoniae B: Clostridium difficile C: Gardnerella vaginalis D: Borrelia burgdorferi E: Micoplasma pneumoniae Vezi raspuns 59. [M1354011] Care este cea mai frecventa manifestare extraarticulara la pacientii cu SA?-grila corectata (pag. 2095) A: insuficienta aortica B: uveita acuta anterioara C: boala inflamatorie intestinala D: uretrita E: pleurezie Vezi raspuns

60. [M1354012] Care este cea mai frecventa indicatie de interventie chirurgicala la pacientii cu spondilita anchilozanta? (pag. 2097) A: artrita severa de sold B: insuficienta aortica C: subluxatia atlanto-axoidiana D: artrita de genunchi E: atacurile de irita Vezi raspuns 61. [M1454013] Cea mai frecventa manifestare extraarticulara in spondilita anchilozanta este: (pag. 2095) A: insuficienta aortica B: colita ulceroasa C: uveita acuta anterioara D: pericardita constrictiva E: nefropatia cu IgA Vezi raspuns 62. [M1454014] Care din urmatoarele preparate nu are un rol terapeutic in spondilita anchilozanta: (pag. 2097) A: sulfasalazina B: metotrexat C: diclofenac D: glucocorticoizii sistemici E: aspirina Vezi raspuns 63. [M1454015] Cea mai serioasa complicatie a afectarii coloanei vertebrale este: (pag. 2096) A: spondilolistezis B: "coloana de bambus " C: artrita inflamatorie D: anchiloza osoasa E: fractura Vezi raspuns 64. [M1554016] Metotrexatul administrat in spondilita anchilozanta este eficient in ameliorarea: (pag. 2096) A: sacroileitei B: artritei periferice C: manifestarilor oculare D: complicatiilor renale E: prevenirea complicatiilor pulmonare Vezi raspuns 65. [M1554017] Afectarea renala in spondilita anchilozanta consta din: (pag. 2095) A: nefropatie mezangiala cu imunoglobuline A B: necroza papilara C: litiaza oxalica D: insuficienta renala acuta E: necroza corticala acuta Vezi raspuns 66. [M1554018] Doza de sulfasalazina utilizata in spondilita anchilozanta este: (pag. 2096) A: 0,5 g/zi B: 1 g/zi C: 2-3 g/zi D: 2-3 g/saptamana E: 0,5 g/kgc/zi Vezi raspuns 67. [M1554019] Atigenul de histocompatibilitate cel mai frecvent intalnit la pacientii cu spondilita anchilozanta este: (pag. 2094) A: HLA-B27 B: HLA-A2 C: HLA-B3 D: HLA-DR2

E: HLA-DRw4 Vezi raspuns 68. [M1554020] Metotrexatul administrat in spondilita anchilozanta este eficient in ameliorarea: (pag. 2096) A: sacroileitei B: artritei periferice C: manifestarilor oculare D: complicatiilor renale E: prevenirea complicatiilor pulmonare Vezi raspuns 69. [M1654021] In SA urmatoarele afirmatii sunt corecte, cu EXCEPTIA: (pag. 2096) A: Sulfasalazina amelioreaza testele inflamatorii si reduce simptomele articulare B: Artritele periferice reactioneaza favorabil la administarea de Metotrexat C: Glucocorticoizii sistemici nu si-au dovedit rolulul terapeutic D: Efectele adverse ale Fenilbutazonei sunt anemia aplastica si agranulocitoza E: Fenilbutazona in doze de 75mg administrata o data pe zi este cel mai eficient agent terapeutic in SA Vezi raspuns 70. [M2254023] Aprecierea flexiei coloanei lombare se poate face prin: (pag. 2095) A: presiune directa B: testul Schober C: testul Meyenburg D: testul Rose E: testul Heller Vezi raspuns 71. [M2254024] Uveita acuta anterioara in spondilita anchilozanta intereseaza: (pag. 2095) A: irisul B: camera anterioara C: camera posterioara D: sclerotica E: muschii ciliari Vezi raspuns 72. [M2254025] Afectarea coloanei cervicale in spondilita anchilozanta determina: (pag. 2095) A: flectarea posterioara a gatului B: flectarea anterioara a gatului C: flectarea laterala a gatului D: distorsiunea gatului E: torticolis Vezi raspuns 73. [M2254026] Constituirea semnelor fizice sugestive de spondilita anchilozanta poate sa nu fie precedata de: (pag. 2095) A: dureri cu caracter progresiv B: dureri constante C: febra D: pierdere ponderala E: simptome semnificative Vezi raspuns 74. [M2254027] Scaderea mobilitatii zonelor afectate in spondilita anchilozanta este proportionala cu: (pag. 2095) A: gradul anchilozei B: spasmul muscular C: intensitatea durerii D: intensitatea procesului inflamator E: varsta pacientului Vezi raspuns 75. [M2254028] Spondilita anchilozanta este o boala: (pag. 2094) A: degenerativa

B: metabolica C: inflamatorie D: neoplazica E: endocrina Vezi raspuns 76. [M2254029] Spondilita anchilozanta face parte din grupul: (pag. 2094) A: spondiloartopatiilor B: afectiunilor reumatice C: pleonestozelor D: poliartritelor cronice evolutive E: pancondritelor Vezi raspuns 77. [M2254030] Tesutul de granulatie la nivelul coloanei vertebrale in spondilita anchilozanta se localizeaza la: (pag. 2094) A: nivelul inelului fibros al discului cartilaginos B: la marginea corpului vertebral C: la nivel encondral D: la jonctiunea dintre inelul fibros cartilaginos si marginea corpului vertebral E: la nivelul corpului vertebral Vezi raspuns 78. [M2254031] Care este cea mai serioasa complicatie a afectarii coloanei vertebrale in spondilita anchilozanta? (pag. 2096) A: osteoporoza B: cifoza C: fractura D: luxatia E: hoperlordoza Vezi raspuns 79. [M2254032] Care segment al coloanei vertebrale este cel mai frecvent afectat de fractura la pacientii cu spondilita anchilozanta? (pag. 2096) A: cervical B: toracic superior C: toracic inferior D: lombar E: sacrat Vezi raspuns 80. [M2254033] Care test are valoare diagnostica in spondilita anchilozanta? (pag. 2096) A: prezenta HLA B27 B: cresterea vitezei de sedimentare a eritrocitelor C: cresterea nivelului proteinei C reactive D: cresterea fosfatazei alcaline E: nici unul Vezi raspuns 81. [M2254034] Care sunt cele mai precoce modificari radiologice ale articulatiilor sacroiliace in spondilita anchilozanta? (pag. 2096) A: voalarea marginilor corticale ale osului subcondral B: eroziunile C: scleroza D: pseudolargirea spatiului articular E: stergerea articulatiei Vezi raspuns 82. [M2254035] La ce nivel apar cel mai precoce modificarile radiologice la nivelul coloanei vertebrale in spondilita anchilozanta? (pag. 2096) A: in coloana cervicala B: la jonctiunea lombosacrata C: la nivelul articulatiilor sacroiliace

D: la nivelul vertebrelor toracale E: la nivelul cozii de cal Vezi raspuns 83. [M2254036] Pentru precizarea diagnosticului de spondilita anchilozanta, care dintre criteriile New York trebuie sa insoteasca prezenta radiografica a sacroileitei? (pag. 2096) A: istoric de durere inflamatorie in spate B: limitarea miscarilor coloanei lombare C: limitarea expansiunii toracice D: nici unul E: unul Vezi raspuns 84. [M2254037] Care dintre preparate constituie tratamentul specific al spondilitei anchilozante? (pag. 2096) A: indometacinul B: fenilbutazona C: sulfasalazina D: nici unul E: orcare Vezi raspuns 85. [M2254038] Coloana de bambus apare in: (pag. 2095) A: artrita reactiva B: spondilartropatiile nediferentiate C: spondilartropatiile diferentiate D: spondilita anchilozanta E: sindromul Behcet Vezi raspuns 86. [M2254039] Vilozitatile sinoviale exuberante in spondilita anchilozanta sunt prezente in: (pag. 2095) A: artrita reumatoida B: sacroileita C: afectarea vertebrala D: artrita periferica E: spondilartropatia juvenila Vezi raspuns 87. [M2254040] Ce afectiuni renale pot insoti spondilita anchilozanta? (pag. 2095) A: glomerulonefrita cronica B: pusee de glomerulonefrita acuta C: nefroza D: nefropatia cu IgA E: litiaza Vezi raspuns 88. [M2254041] In spondilita anchilozanta este insotita obligator de: (pag. 2095) A: Klebsiella pnuominiae B: bacterii enterice C: HLA B27 D: toate elementele de mai sus E: nici unul din elementele de mai sus Vezi raspuns 89. [M2254042] Rata prevalentei bolii in familiile cu spondilita anchilozanza este intre : (pag. 2094) A: 7-9 % B: 1o-20 % C: 21-30 % D: 31-40% E: peste 50% Vezi raspuns 90. [M2254143] Expansiunea toracica in spondilita anchilozanta : (pag. 2095)

A: se masoara in expiratie maxima B: se masoara in inspiratie maxima C: constituie diferenta intre insipiratia maxima si expiratia maxima D: este de 5 cm sau mai mult E: este peste 15 cm Vezi raspuns 91. [M2254144] in stadiile precoce ale spondilitei anchilozante durerea poate fi: (pag. 2095) A: persistenta B: intermitenta C: absenta D: paroxistica E: declansata de miscari Vezi raspuns 92. [M2254181] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la spondilita anchilozanta NU este adevarata? () A: sacroileita se manifesta precoce B: leziunea entezitica, initial eroziva, se poate osifica in final C: insuficienta aortica este urmarea ulceratiilor vasculitice ale cuspidelor valvei aortice D: debutul in adolescenta al bolii afecteaza sever si frecvent soldul E: cand apare, artrita de genunchi este frecvent asimetrica Vezi raspuns 93. [M2354043] Care din urmatoarele afirmatii cu privire la artrita periferica din SA sunt false (pag. 2095) A: este asimetrica B: aparein orice stadiu de boala C: se intsneste la aproximativ 30% din pacienti D: este frecvent simetrica E: se insoteste de redoare matinala Vezi raspuns 94. [M2354044] Care este cea mai frecventa manifestare extraarticulara in SA (pag. 2095) A: uveita anterioara acuta B: insuficienta aortica C: pleurezia D: conjunctivita E: uretrita Vezi raspuns 95. [M2354045] Ce apreciaza testul Schober (pag. 2095) A: flexia coloanei vertebrale cervicale B: extensia coloanei vertebrale lombare C: flexia coloanei vertebrale lombare D: flexia coloanei vertebrale dorsale E: extensia coloanei vertebrale cervicale Vezi raspuns 96. [M2354046] Care este valoarea normala a testului Schober (pag. 2095) A: 5 cm B: 4 cm C: 3 cm D: 2 cm E: 1 cm Vezi raspuns 97. [M2354047] Care din urmatoarele antigene ale complexului major de histocompatibilitate se coreleza cu SA (pag. 2094) A: HLA DR2 B: HLA B27 C: HLA DR4 D: HLA B8 E: HLA DR3

Vezi raspuns 98. [M2354048] Care din urmatoarele bacterii sunt cert implicate in patogenia SA (pag. 2095) A: Neisseria gonorrhoeae B: Klebsiella pneumoniae C: Ureoplasma urealyticum D: Borrelia Burdorferi E: Clostridium difficile Vezi raspuns 99. [M2554049] In spondilita anchilozanta este determinat frecvent antigenul de histocompatibilitate: (pag. 2094) A: HLA-DR4 B: HLA-DRw C: HLA-B27 D: HLA-DR16 E: HLA-DR3 Vezi raspuns 100. [M2554050] Manifestarea precoce in spondilita anchilozanta este: (pag. 2094) A: artrita cricoaritenoidiana B: aspectul de C: osteofitoza D: mononevrita multiplex E: sacroileita Vezi raspuns 101. [M2554051] Afectarea renala in spondilita anchilozanta este frecvent data de: (pag. 2095) A: infarctul renal B: nefropatie interstiaiala C: glomerulonefrita acuta rapid progresiva D: nefropatia cu IgA E: insufucienta renala acuta Vezi raspuns 102. [M2554052] In cadrul diagnosticului diferenetial cu spondilita anchilozanta, calcificarea si osificarea ligamentelor paraspinoase poate apare in (pag. 2096) A: artrita reumatoida B: hiperostoza scheletala idiopatica difuza C: herniile intraspongioase D: polimiozita E: sclerodermie Vezi raspuns 103. [M2554053] In tratamentul non-medicamentos al spondilizei anchilozante, cel mai important mijloc este: (pag. 2096) A: repausul B: drenajul postural C: regimul hipolipidic D: exercitiul fizic E: corectia cu aparat gipsat Vezi raspuns 104. [M2554054] Administrarea de glucocorticoizi local in spondilita anchilozanta este recomandata in cazul: (pag. 2097) A: entezopatiilor persistente B: fracturilor pe osteoporoza C: formarii sindesmofitelor D: simfizarii articulatiilor sacroiliace E: subluxatiei atlantoaxiale Vezi raspuns 105. [M2554055] Cel mai frecvent indicatia tratamentului chirurgical ortopedic in spondilita anchilozanta este

recomandata pentru: (pag. 2097) A: artrita umarului B: artritele antepiciorului C: artrita severa de sold D: sacroileita E: artrita cotului Vezi raspuns 106. [M2654063] HLA-B 27: (pag. 2094) A: Se intilneste in artropatia psoriazica periferica B: Este markerul genetic al SASN C: Este absent la bolnavii cu boala Crohn care asociaza afectare articulara D: Se intilneste la peste 90% din pacientii cu spondilita psoriazica E: Este prezent la 60% din bolnavii diagnosticati cu spondilita anchilopoetica (SA) Vezi raspuns 107. [M2654064] In SASN raspunsul terapeutic cel mai bun s-a obtinut la administrarea de: (pag. 2096) A: Ketoprofen B: Fenilbutazona C: Naproxen D: Indometacin E: Diclofenac Vezi raspuns 108. [M2654065] Urmatoarele afirmatii referitoare la tratamentul artritelor reactive sunt adevarate, cu EXCEPTIA: (pag. 2099-2100) A: Sulfasalazina la pacientii cu artrita reactiva persistenta B: Indometacin 75-150mg/zi C: Fenilbutazona ca medicatie de prima alegere D: Sarurile de aur si D-Penicilamina sunt ineficiente E: Leziunile entezitice beneficiaza de administrarea intralezionala de glucocorticoizi Vezi raspuns 109. [M2654066] Durerea inflamatorie de coloana in SA, se caracterizeaza prin: (pag. 2095) A: Exacerbare nocturna B: Debut peste 50 de ani C: Nu se asociaza cu redoare matinala D: Localizare in regiunea lombara superioara E: Ameliorare la repaus Vezi raspuns 110. [M2654067] In SA : (pag. 2096) A: Nivelul seric de Ig A normal B: Expansiunea cutiei toracice >5 cm C: Creste capacitatea vitala D: Scade capacitatea functionala reziduala E: Distanta occiput perete creste Vezi raspuns 111. [M2654068] Urmatoarele afirmatii referitoare la uveita anterioara din SA sunt false, cu exceptia: (pag. 2097) A: Debutul este insidios B: Este o manifestare extraarticulara rara C: Atacurile sunt tipic unilaterale D: Nu intereseaza irisul E: Glucocorticoizi si agenti midriatici sunt ineficienti Vezi raspuns 112. [M2654069] Sunt caracteristice pentru SA: (pag. 2094) A: Debutul in decada a patra sau a cincea de viata B: Frecventa de trei ori mai mare a bolii la femei C: Asocierea cu HLA-B27 este independenta de severitatea bolii

D: Factorii de mediu nu sunt implicati in patogenia bolii E: Concordanta la gemenii monovitelini este de 90% Vezi raspuns 113. [M2654070] Care din urmatoarele modificari de la nivelul coloanei vertebrale caracterizeaza SA: (pag. 2094) A: Absenta artritei la nivelul articulatiilor interapofizare B: Osteoscleroza platourilor vertebrale C: Sindesmofite mari, nonmarginala D: Aspectul patrat al vertebrei E: Osteofitoza Vezi raspuns 114. [M2654071] La bolnavii cu SA putem intilni: (pag. 2094) A: Stenoza aortica B: Nefropatia cu Ig A este exceptionala C: Uveita anterioara apare la 75% din pacienti D: Leziuni inflamatorii microscopice ale colonului si valvei ileocecale E: Fibroza lent progresiva a lobului pulmonar inferior Vezi raspuns 115. [M2654072] In SA postura pacientului sufera urmatoarele modificari: (pag. 2096) A: Anchiloza in flexie a articulatiilor coxofemurale B: Spre deosebire de artrita reumatoida, nu apare flexum de genunchi C: Hiperlordoza cervicala D: Stergerea cifozei dorsale E: Accentuarea lordozei lombare Vezi raspuns 116. [M2654073] In SA, examinarea radiologica a articulatiilor sacroiliace releva: (pag. 2096) A: Demineralizare severa, difuza periarticulara B: Modificarea radiologica precoce o reprezinta pseudolargirea spatiului articular C: Anchiloza osoasa cu disparitia spatiului articular este exceptionala D: Modificarile si progresiunea leziunilor sunt deobicei asimetrice E: Modificarile radiologice la nivelul articulatiilor sacroiliace apar inaintea celor de la nivelul coloanei vertebrale Vezi raspuns 117. [M2854074] Urmatoarele afirmatii referitoare la spondilita anchilozanta sunt adevarate, cu exceptia: (pag. 2094) A: afecteaza in primul rand scheletul axial B: sacroileita este o manifestare precoce a spondilitei anchilozanta C: artrita periferica consta din hipoplazie sinoviala, infiltrare limfoida si formare de panus D: rata concordantei la gemenii monozigoti este estimata la 50% E: asocierea cu HLA B27 este independenta de severitatea bolii Vezi raspuns 118. [M2854075] Urmatoarele manifestari clinice pot apare in spondilita anchilozanta, cu exceptia: (pag. 2095) A: durere surda cu debut insidios B: durerea se exacerbeaza in timpul zilei si se amelioreaza dupa repaus C: cea mai serioasa complicatie a afectarii coloanei vertebrale este fractura D: poate fi prezenta prostatita E: in stadiile precoce ale bolii durerea tinde sa fie permanenta si apoi devine intermitenta Vezi raspuns 119. [M2854243] Urmatoarele modificari ale coloanei vertebrale sunt prezente in spondilita anchilozanta, cu exceptia: (pag. 2095-2096) A: fracturi de coloana cervicala B: anchiloza totala a coloanei vertebrale C: osteoporoza coloanei vertebrale D: disparitia lordozei dorsale E: disparitia cifozei toracale Vezi raspuns

120. [m2954251] Printre complicatiile spondilitei anchilozante pot fi intalnite urmatoarele exceptie: () A: sindromul de coada de cal B: amiloidoza C: hds D: pielonefrita E: uveita Vezi raspuns 121. [M2954252] doza de sulfasalazina utilizata in tratamentul spondilitei anchilozante este de () A: 2-3mg/zi B: 2-3g/zi C: 2-3 mg/kgcorp/zi D: 7.5-15mg/sapt E: 2-3g/sapt Vezi raspuns 122. [M2954258] Cat la suta dintre pacientii cu artrita reactiva sunt incapabili de munca sau sunt obligati sa-si schimbe ocupatia datorita persistentei simptomelor articulare: (pag.2098) A: Mai putin de 1% B: Mai putin de 10% C: Mai mult de 50% D: Mai mult de 80% E: Nici una dintre variantele de mai sus Vezi raspuns 123. [CM165972] sindromul Reiter inseamna: (pag 2097) A: tendinita B: artrita C: sinovita D: uretrita E: conjunctivita Vezi raspuns 124. [CM165973] bacteri declansatoare pentru artrita reactiva sunt (pag 2097) A: shigella sonnei B: C. jejuni C: C. trachomatis D: salmonella E: S. disenteriae Vezi raspuns 125. [CM165974] cele mai frecvent afectate in artrita reactiva sunt urmatoarele articulatii (pag 2098) A: articultia subtalara B: genunchiul C: interfalangiana a halucelui D: umar E: cot Vezi raspuns 126. [CM165975] leziunile cutaneo-mucoase din artrita reactiva sunt urmatoarele: (pag 2098) A: ulceratii orale profunde, tranzitorii, adesea simptomatice B: keratoderma blenorrhagica pe plante si palme C: keratoderma blenorrhagica cu leziuni extinse la pacientii imunocompetenti D: balanita circinata la pacientii circumcisi E: cruste similare cu cele din keratoderma blenoragica la pacientii circumcisi Vezi raspuns 127. [CM165977] urmatoarele elemente indica suferinta gonococcica diseminata: (pag 2099) A: artrita predomina la nivelul memebrelor inferioare B: absenta durerii de spate C: leziuni tegumentare veziculare caracteristice bolii gonococice D: cultura pozitiva gonococica de la nivelul ueretrei sau colului

E: raspunsul la antibioterapie Vezi raspuns 128. [CM27001] Artrita periferica in SA consta din (pag. 2094) A: depozite de fibrina B: hiperplazie sinoviala C: formare de panus D: vilozitati sinoviale exuberante E: infiltrare limfoida Vezi raspuns 129. [CM27002] Indicati afirmatiile false privind caracteristicile durerii din SA (pag. 2095) A: este surda B: este acuta C: debutul este brusc D: se exacerbeaza nocturn E: la cateva luni dupa debut devine persistenta si bilaterala Vezi raspuns 130. [CM27003] Sindromul Reiter cuprinde (pag. 2097) A: Conjunctivita B: Irita C: Artrita D: Uretrita E: Prostatita Vezi raspuns 131. [CM27004] Artrita reactiva (pag. 2097) A: consecutiva unei infectii enterale apare predominant la sexul masculin B: postveneriana apare predominant la sexul masculin C: consecutiva unei infectii enterale apare in mod egal la ambele sexe D: postveneriana apare in mod egal la ambele sexe E: postveneriana apare predominant la sexul feminin Vezi raspuns 132. [CM27005] Bacterii declansatoare pentru ARe sunt: (pag. 2097) A: Chlamydia trachomatis B: Shigella flexneri C: Klebsiella D: Neisseria meningitidis E: Salmonella Vezi raspuns 133. [CM27006] Tratamentul ARe include (pag 2099, 2100) A: Penicilamina B: Indometacin C: Saruri de aur D: Sulfasalazina E: Metotrexat Vezi raspuns 134. [CM27007] Evidentiati afirmatiile adevarate: (pg 2097) A: artritele reactive se refera la artritele acute nepurulente, complicatii ale unei infectii cu orice localizare in organism B: infectiile pot fi frecvent enterale sau urogenitale C: agentul infectios cel mai frecvent implicat este S. boydii D: in cele mai multe studii 60-85% din pacienti sunt B27+ E: incidenta este mai mare in mediul rural Vezi raspuns 135. [CM27008] Bacterii declansatoare ale artritei reactive sunt: (pg 2097) A: Shigella B: Salmonella

C: C. thrachomatis D: Y. enterocolitica E: Moraxella catarralis Vezi raspuns 136. [CM27009] In ceea ce priveste urmatoarele date epidemiologice in legatura cu artrita reactiva, sunt adevarate: (pg 2097) A: incidenta in mediul rural este 1:1000 B: artrita reactiva postvenerica este mai frecventa la barbati C: pentru artrita reactiva infectiosa enterala raportul pe sexe este 1:1 D: debutul bolii este frecvent intre 18-40 ani E: 60 - 85% din pacienti sunt B27Vezi raspuns 137. [CM27010] Sindromul Reiter: (pg 2097) A: include artrita reactiva B: poate fi dat de virusul sincitial respirator C: este caracterizat de triada: atrita, uretrita, conjunctivita D: poate apare in asociere cu leziuni cutaeomucoase E: este inclus in artrita reactiva Vezi raspuns 138. [CM27011] Suferinta gonococcica diseminata si artrita reactiva au in comun: (pg 2009) A: raspuns pozitiv la antibioterapie B: durere de spate frecventa C: punct de plecare venerian si associat cu uretrita D: intereseaza fervent si membrele superioare E: interesarea membrelor inferioare Vezi raspuns 139. [CM27012] Artropatia psoriazica si artrita reactiva au in comun: (pg 2099) A: debutul gradat B: asimetria articulatiilor afectate C: debutul acut D: leziuni tegumentare similare histologic E: afectarea unghiilor Vezi raspuns 140. [CM27013] Artropatia psoriazica se diferentiaza de artrita reactiva prin: (pg 2099) A: debutul gradat B: afectarea membrelor superioare C: mai putin asociata cu periostita D: prezenta durerilor de spate E: absenta ulceratiilor orale, uretritei, simptomelor intestinale Vezi raspuns 141. [CM27014] In ceea ce priveste spondilartropatiile nediferentiate este adevarat: (pg 2099) A: nu fac dovada unei infectii in antecedente B: fac dovada unei infectii in antecedente C: nu indeplinesc criteriile spondilitei anchilozante D: indeplinesc criteriile spondilitei anchilozante E: raspuns favorabil la antibioterapie Vezi raspuns 142. [CM27015] Tratamentul medicamentos in artrita reactiva poate fi: (pg 2099-2100) A: fenilbutazona 100 mg 3-4x/zi ca si prima intentie B: sulfasalazina 3 g /zi intr-o artrita reativa persistenta C: zidovudina este utila in HIV + artrita reactiva D: glucocorticoizi intralezional in tendinite si leziuni entezice E: indometacin 75- 150 mg/zi ca si prima intentie Vezi raspuns

143. [CM27016] Urmatoarele specii bacteriene pot fi implicate in declansarea unei artrite reactive: (pg. 2097) A: Chlamydia trachomatis B: Shigella flexneri C: Salmonella D: Yersinia enterocolitica E: Helicobacter pylori Vezi raspuns 144. [CM27017] Manifestari urogenitale din AR sunt: (pg. 2098) A: Uretita B: Prostatita C: Cervicita D: Vaginita E: Salpingita Vezi raspuns 145. [CM27018] Manifestari articulare din AR sunt: (pg. 2098) A: artrita asimetrica B: artrita simetrica C: cel mai frecvent sunt afectate articulatiile membrelor inferioare D: cel mai frecvent sunt afectate articulatiile pumnul si degetele mainii E: dactilita (degetul in carnacior) esta un semn distinctiv pt Vezi raspuns 146. [CM27019] Sunt adevarate urmatoarele afirmatii despre tratamentul AR: (pg. 2100) A: tratamentul de prima intentie e reprezentat de indometacin B: doza max. de sulfasalazina este de 15 mg/sapt. C: doza max. de sulfasalazina este de 3 g/zi D: glucocorticoizii sistemici sunt folositi de rutina E: tratamentul antibiotic prompt si adecvat al unei uretrite induse de Chlamydia poate perveni AR ulterioara Vezi raspuns 147. [CM27020] Despre spondilartropatia cu debut juvenil sunt adevarate urmatoarele informatii : (pg. 2100) A: debuteaza cel mai frecvnt la fete intre 7-16 ani B: debuteaza cel mai frecvnt la baieti intre 7-16 ani C: oligoartrita esta simetrica, predominant la nivelul membrului superior D: oligoartrita este asimetrica, predominant la nivelul membrului inferior E: prevalenta HLA B 27 esta de 80% Vezi raspuns 148. [CM27021] Artrita gonococica, spre deosebire de AR: (pg. 2099) A: intereseaza in mod egal extremitatile superioare si inferioare B: durerea de spate este prezenta C: o cultura gonococica pozitiva la nivelul uretrei sau colului uterin exclude diagnosticul de AR D: o cultura gonococica pozitiva la nivelul uretrei sau colului uterin nu exclude diagnosticul de AR E: intereseaza predominant extremitatile inferioare Vezi raspuns 149. [CM27022] Urmatoarele afirmatii despre artrita reactiva sunt adevarate: (p2097) A: se intalneste predominant la indivizii care au mostenit gena HLA-B27 B: boala e frecventa intre 18-40 ani C: boala e frecventa sub 5 ani si la varstnici D: artrita reactiva postveneriana e mai frecventa la barbati E: artrita reactiva postveneriana e mai frecventa la femei Vezi raspuns 150. [CM27023] Artrita din artrita reactiva se caracterizeaza prin: (p2098) A: asimetrica B: aditiva C: prindere de noi articuilatii in cateva zile,maxim 1-2 saptamani D: articulatiile cele mai frecvent afectate sunt: genunchiul,glezna,art subtalara,metatarsofalangiana si interfalangiana a halucelui

E: cele mai frecvent implicate articulatii sunt: pumnul,degetele mainii,policele Vezi raspuns 151. [CM27024] Caracteristicile artritei din artrita reactiva sunt: (p2098) A: asimetrica B: putin dureroasa C: dactilia este caracteristica si patognomonica pentru artrita reactiva D: tendinita si fasceita sunt caracteristice E: durere puternica la nivelul tendonului rotulian Vezi raspuns 152. [CM27025] Degetul in carnacior este intalnit in urmatoatrele situatii: (p2098) A: artrita reactica B: spondilita anchilozanta C: artrita psoriazica D: poliartrita reumatoida E: spondilartropatii nespecifice Vezi raspuns 153. [CM27026] Dintre manifestarile clinice ale artitei reactive fac parte: () A: artrita B: leziunile urogenitale C: leziunile maligne D: leziuni cutaneomucoase E: afectare oculara frecventa p2098 Vezi raspuns 154. [CM27027] Manifestari rare ale artritei reactive sunt: (p2098) A: tulburari de conducere atrio-ventriculare B: insuficienta aortica C: stenoza mitrala D: infiltrate pleuropulmonare E: balanita circinata Vezi raspuns 155. [CM27028] Examenul de laborator in artrita reactiva releva: (p2098) A: VSH crescut in perioada acuta a bolii B: leucocite cu PMN in lichidul sinovial C: B27 pozitiv la 50-75% din pacienti D: poate fi prezenta dovada serologica a unei infectii recente E: sacroileita se instaleaza precoce Vezi raspuns 156. [CM27029] Artrita reactiva se diferentiaza de artrita gonococica prin: (p2099) A: gonococica si tenosinovita intereseaza in mod egal extremitatile superioare si inferioare B: artrita reactiva intereseaza in mod egal extremitatile superioare si inferioare C: cultura gonococica de la nivelul uretrei sau colului exclude artrita reactiva D: durerea de spate e frecventa in ARe E: in ARe simptomele predomina la nivelul membrelor inferioare Vezi raspuns 157. [CM27030] Artrita reactiva se diferentiaza de artrita psoriazica prin: (p2099) A: unele modificari radiologice din psoriazis nu se intalnesc si in ARe dar apar tarziu in evolutie B: artrita psoriazica debuteaza gradat C: artrita psoriazica debuteaza brusc D: artrita psoriazica afecteaza art superioare si inferioare in mod egal E: artrita psoriazica nu se asociaza cu ulceratii bucale,uretrite sau simptome intestinale Vezi raspuns 158. [CM27031] Diagnosticul de spondilartropatie se face: (p2099) A: la pacienti care nu fac dovada unei infectii in antecedente care ar putea declansa Are B: pacienti care nu intrunesc criteriile pentru SA C: radiologic

D: pe teste de laborator E: pacienti care nu au manifestaria clinice de SA sau Are Vezi raspuns 159. [CM27032] Tratamentul ARe cuprinde: (p2100) A: AINS B: exercitiul fizic C: antibioterapie(in uretrita cu clamidia) D: sarurile de aur E: antimalaricele Vezi raspuns 160. [CM27033] Modul tipic de prezentare in spondilartropatia cu debut juvenil consta in: (p2100) A: frecventa la baieti B: varsta peste 16 ani C: oligoartrita asimetrica predominanta la membrele inferioare D: entezita E: sinovita Vezi raspuns 161. [CM27034] In spondilita anchilozanta, leziuni ale coloanei vesterbale sunt urmatoarele: (pag 2094) A: prezenta tesutului e granulatie la jonctiunea dintre inelul fibros al discului cartilaginous di marginea corpului vertebral B: osteoporoza difuza C: vertebre patrate D: erodarea corpilor vertebrali la marginea discului E: dactilita Vezi raspuns 162. [CM27035] Unii pacienti se prezinta cu simptome constitutionale, in spondilita anchilozanta, ca: (pag 2095) A: febra B: anorexie C: transpiratii nocturne D: uveita E: pierdere ponderala Vezi raspuns 163. [CM27036] Spondilita anchiloizanta se poate complica cu: (pag 2096) A: fractura de membru inferior B: fractura a coloanei vertebrale C: tetraplegie D: sindromul coada de cal E: fibroza progresiva a lobului superior pulmonary Vezi raspuns 164. [CM27037] Date radiografice intalnite in spondilita anchilozanta sunt urmatoarele: (pag 2094, 2096) A: sacroileita B: vertebre patrate C: sindesmofite marginale D: periostita E: coloana de bambus Vezi raspuns 165. [CM27038] Bacterii identificate ca fiind declansatoare pentru artitra reactiva sunt : (pag 2097) A: Salmonella B: Y. enterocolitica C: C. jejuni D: C. trachomatis E: E. coli Vezi raspuns 166. [CM27039] Manifestarile clinice ale artitrei reactive sunt: (pag 2098) A: oligoartitra seronegativa

B: boala multisistemica severa C: artitra asimetrica D: monoartitra izolata E: tumefactie difuza a unui deget sau al halucelui Vezi raspuns 167. [CM27040] Artitra reactiva are date in comun cu artitra psoriazica acestea incluzand: (pag 2099) A: asimetria artitrelor B: asocierea cu uveita C: afectare unghiala D: ulceratii bucale E: degetul in carnacior Vezi raspuns 168. [CM27041] Tratamentul spondilartropatiei nediferentiate este: (pg.2100) A: AINS B: Saruri de aur C: Terapia fizica D: Penicilina E: Similar cu cel al altor spondilartropatii Vezi raspuns 169. [CM27042] Modul tipic de prezentare in spondilartropatia cu debut juvenil este: (pg.2100) A: Oligoartrita simetrica predominant la nivelul membrelor inferioare B: Oligoartrita asimetrica predominant la nivelul membrelor superioare C: Oligoartrita asimetrica predominant la nivelul membrelor inferioare D: Entezita fara alte manifestari extraarticulare E: Entazita asociata cu alte manifestari extraarticulare Vezi raspuns 170. [CM27043] Spondilartropatia cu debut juvenil incepe cel mai adesea la (pg.2100) A: Fete B: Baieti C: 1-7 ani D: 7-16 ani E: 16-23 ani Vezi raspuns 171. [CM27044] Leziunile uro-genitale ce pot apare in evolutia A (pg.2098) A: uretrita B: cistita C: prostatita D: cervicita E: salpingita Vezi raspuns 172. [CM27045] Manifestari rare ale SA (pg.2098) A: infitrate pleuro-pulmonare B: Insuficienta renala C: tulburari de conducere c-v D: insuficienta Aortica E: leziuni ale SNC si SN periferic Vezi raspuns 173. [CM27046] Simptomele generale ce apar frecvent in A (pg.2098) A: oboseala B: febra C: cefalee D: stare de rau general E: pierdere ponderala Vezi raspuns

174. [CM27047] Sdr Reiter cuprinde: (pg2097) A: artrita B: boala behcet C: uretrita D: diaree E: conjunctivita Vezi raspuns 175. [CM27048] Sunt manifestari clinice ale artritei reactive : (pg2098) A: balanita circinata B: artrita simetrica C: acantozis nigricans D: keratoderma blenorrhagica E: uveita anterioara Vezi raspuns 176. [CM27049] Sunt manifestari clinice ale artritei reactive : (pg2098) A: stare de bine general B: sacroileita acuta C: uretrita D: tendinita E: fasceita Vezi raspuns 177. [CM27050] Aspecte radiologice in artrita reactiva sunt : (pg2098) A: largirea spatiului articular B: osteoporoza juxtaarticulara in forme usoare sau initiale de boala C: pinteni la insertia fasciei plantare D: periostita cu formare reactiva de os E: sacroileita ca sechela tardiva Vezi raspuns 178. [CM27051] Artrita gonococica se caracterizeaza prin : (pg2099) A: simptomele predomina la nivelul extremitatii inferioare B: durere de spate C: leziuni tegumentare veziculare caracteristice D: raspunde la antibioterapie E: tenosinovita tinde sa afecteze in mod egal extremitatile superioare si inferioare Vezi raspuns 179. [CM27052] Artropatia psoriazica se caracterizeaza prin : (pg2099) A: artrite simetrice B: uveita C: deget in cirnacior D: nu se asociaza cu uretrita E: afecteaza in principal extremitatile superioare Vezi raspuns 180. [CM27053] Pot constitui manifestari clinice ale artritei reactive: (pag. 2098) A: Artrita asimetrica, aditiva B: Orhita C: Balanita D: Degetul "in carnacior" E: Febra Vezi raspuns 181. [CM27054] Manifestarile de laborator ale artritei reactive includ: (pag. 2098) A: VSH crescut in faza cronica B: Anemie severa C: Reactanti de faza acuta crescuti D: Uneori pot aparea culturi pozitive pentru microorganisme E: Leucocitoza cu neutrofilie in lichidul sinovial

Vezi raspuns 182. [CM27055] Manifestari radiologice ale artritei reactive pot fi: (pag. 2098) A: Fracturi patologice B: Periostita cu formare de os C: Eroziuni marginale D: Pierderea spatiului articular E: Osteoporoza generalizata Vezi raspuns 183. [CM27056] In cazul in care artrita reactiva nu raspunde la AINS se pot folosi: (pag. 2100) A: Azatioprina B: Ciclosporina C: Metotrexat D: Saruri de aur E: Penicilamina Vezi raspuns 184. [CM27057] In artrita reactiva pot fi folositi corticosteroizi pentru tratamentul: (pag 2100) A: Uveita B: Pacientilor infectati cu HIV C: Tendinitelor D: Leziunilor uro-genitale E: Leziunile sistemului nervos Vezi raspuns 185. [CM27058] Sunt corecte urmatoarele afirmatii cu privire la artrita reactiva: (pag. 2097) A: Este o artrita acuta nepurulenta B: Nu necesita tratament C: Este o complicatie a unei infectii D: Se asociaza cu HLA B 27 E: Este o artrita acuta purulenta Vezi raspuns 186. [CM27059] Artrita reactiva se intalneste mai frecvent la (pag 2097) A: Indivizii intre 18 si 40 de ani B: Varstnici C: Femei D: Indivizii cu genotip HLA B27 E: Indivizii cu genotip HLA DR-4 sau DR-1 Vezi raspuns 187. [CM27060] Date de laborator intalnite in artrita reactiva: (pag 2098) A: Anemia moderata B: VSH scazut in timpul fazei acute C: Posibil o crestere marcata a anticorpilor fata de anumite bacterii D: Lichidul sinovial cu un numar crescut de leucocite cu predominanta neutrofilelor E: Lichid sinovial cu numar normal de leucocite Vezi raspuns 188. [CM27061] Manifertarile clinice caracteristice ale artritei reactive includ: (pag 2098) A: Dactilita B: Poliartrita simetrica C: Uretrita D: Artrita predominanta a membrelor superioare E: Tulburari de conducere atrio-ventriculara Vezi raspuns 189. [CM27062] Artrita reactiva are in comun cu artrita psoriazica: (pag 2099) A: Debutul gradat B: Simptomele intestinale C: Dactilita

D: Afectarea preferentiala a extremitatilor superioare E: Asocierea cu uveita Vezi raspuns 190. [CM27063] Leziunile urogenitale in artrita reactiva: (pag 2098) A: Pot aparea oricand in evolutia bolii B: Afectarea prostatei este rar intalnita C: Uretrita poate fi rezultatul fazei reactive a bolii D: Cervicita nu este cauzata decat de infectia declansatoare, nu de procesul reactiv E: Uretrita poate fi suparatoare sau asimptomatica Vezi raspuns 191. [CM27064] Diagnosticul artritei reactive: (pag 2098-2099) A: Este in principal paraclinic B: Trebuie luat in considerare la orice pacient cu artrita sau tendinita inflamatorie C: Tipizarea B27 nu este utila in cazurile atipice D: Datele radiologice au o mare valoare diagnostica E: Este afirmat in principal prin date clinice Vezi raspuns 192. [CM27065] Care dintre urmatoarele elemente sunt comune artritei reactive si artropatiei psoriazice ? (pag.2099) A: Simetria artritelor ; B: Debutul gradat ; C: Afectarea unghiala ; D: Degetul in carnacior E: Asocierea cu uveita Vezi raspuns 193. [CM27066] Tratamentul artritelor reactive- care sunt afirmatiile adevarate ? ((pag.2099-2100 )) A: Fenilbutazona 100mg de 3 ori pe zi este AINS de electie ; B: Antibioterapia prompta a uretritei induse de CHLAMYDIA C: Glucocorticoizii sistemici nu se folosesc de rutina ; D: Rareori simptomele artritei acute sunt ameliorate complet ; E: Entesopatiile beneficiaza de metotrexat intralezional; Vezi raspuns 194. [CM27067] Care din urmatoarele afirmatii despre clinica artritelor reactive sunt false ? (pag.2098) A: De obicei, simptomele musculoscheletale au debut brusc ; B: Artrita este simetrica si aditiva ; C: Durerea la nivelul articulatiei afectate este de obicei foarte intensa ; D: Cele mai frecvente articulatii afectate sunt cele ale membrelor superioare ; E: Afectarile oculara si cutaneomucoasa sunt rare Vezi raspuns 195. [CM27068] Care dintre urmatoarele aspecte morfopatologice sunt adevarate in cazul artritelor reactive? (pag.2097-2098) A: Entesita se intalneste in mod exceptional ; B: Este o artrita purulenta ; C: Keratoderma blenoragica este nediferentiabila de artrita psoriazica ; D: Entesita poate duce in final la osificarea insertiei ligamentare afectate ; E: Leziunile urogenitale pot fi si urmarea unui process reactiv steril Vezi raspuns 196. [CM27069] Care dintre urmatoarele aspecte ale spondilitei si sacroileitei din artritele reactive sunt adevarate? (pag.2098) A: Sacroileita este mai frecvent asimetrica ; B: Spondilita poate incepe oriunde de-a lungul coloanei vertebrale ; C: Sindesmofitele sunt grosolane, pornind din mijlocul corpului vertebral ; D: Anchiloza coloanei lombare, ca sechela a artritei reactive, este foarte frecventa ; E: Sunt sechele precodee in evolutia artritei reactive Vezi raspuns

197. [CM27070] Care dintre urmatoarele aspecte radiologice se intalnesc in formele initiale de artrite reactive ? (pag.2098) A: Eroziunile marginale ; B: Modificarile radiologice pot fi absente ; C: Pierderea spatiului articular ; D: Pinteni la insertia fasciei plantare ; E: Osteoporoza juxtaarticulara Vezi raspuns 198. [CM27071] In artritele reactive sunt intalnite urmatoarele modificari patologice: (pag. 2097) A: sinoviala diferita histologic de cea din artropatiile inflamatorii B: entezita C: modificari reumatice D: keratoma blenoragicum E: leziuni de tip psoriazic Vezi raspuns 199. [CM27072] Modificarile de laborator din artrita reactiva sunt: (pag. 2098) A: anemie severa B: reactanti de faza acuta normali C: HLA B 27 pozitiv in procent variabil D: lichid sinovial :leucocitoza cu neutrofilie E: uneori culturi pozitive la nivelul mucoasei infectate Vezi raspuns 200. [CM27073] Manifestarile clinice din artritele reactive cuprind: (pag. 2098) A: keratoderma blenoragicum B: dactilita in carnacior C: tendinita si fasceita D: insuficienta cardiaca congestiva E: prostatita Vezi raspuns 201. [CM27074] Articulatiile cel mai frecvent afectate in artrita reactiva sunt: (pag. 2098) A: sold si umeri (articulatiile centurilor) B: metatarsofalangienele si interfalangiana a halucelui C: coaloana cervicala D: genunchiul E: degetele mainii Vezi raspuns 202. [CMSA001] In sepsis ca manifestari cutanate poate aparea si eritrodermia generalizata. Aceasta sugereaza o infectie cu: () A: S. pneumonie; B: S. pyogenes; C: S. aureus; D: Ps. aeruginosa; E: Neiserria meningitis. Vezi raspuns 203. [CMSA002] Hipotesiunea aparuta in cadrul socului septic este produsa de: () A: NO; B: adrenalina; C: PAF; D: TxA2; E: bradikinina. Vezi raspuns 204. [CMSA003] Mediatorii rezultatii sub actiunea enzimei COX din fosfolipidele membranare sunt: () A: LT4; B: TxA2; C: PAF;

D: PGE2 E: Prostacicline. Vezi raspuns 205. [CMSA004] Care medicamente sunt eficiente in spondilita ankilozanta: () A: saruri de Au; B: indometacin; C: agenti imunosupresivi; D: fenilbutazona; E: sulfasalazina. Vezi raspuns 206. [CMSA005] Sindromul Reiter cuprinde: () A: artrita; B: uretrita; C: conjunctivita; D: corioretinita; E: leziuni cutaneomucoase. Vezi raspuns 207. [CMSA006] Artrita psoriazica spre deosebire de artrita reactica se deosebeste prin: () A: predomina prinderea articulatiilor membrelor superioare; B: nu avem ulceratii orale; C: debut gradat; D: dubut acut; E: deget carnacior. Vezi raspuns 208. [CS270210] fenilbutazona a fost considerat cel mai eficient agent in SA, dar folosirea sa este restransa datorita reactilor adverse grave. care sunt acestea? (pag 2096) A: hemoragie digestiva superioara cu soc hipovolemic B: insuficienta renala acuta C: anemie hemolitica D: agranulocitoza E: anemia aplastica Vezi raspuns 209. [M1154076] Entesita din spondilita anchilozanta este caracterizata prin: (pag. 2095) A: leziuni inflamatorii B: osteopenie C: lezinu erozive D: necroza extinsa E: osificare in evolutie Vezi raspuns 210. [M1154077] La pacientii cu spondilita anchilozanta redoarea articulara apare in mod caracteristic: (pag. 2095) A: dupa perioada de inactivitate B: in ortostatism prelungit C: matinal D: dupa efort fizic E: cu intermitente pe tot parcursul unei zile Vezi raspuns 211. [M1154078] La pacientii cu spondilita anchilozanta in evolutie pot apare urmatoarele modificari radiologice: (pag. 2096) A: vertebre patrate B: osteofite gigante C: sindesmofite D: largirea spatiului articular sacroiliac E: articulatii sacroiliace Vezi raspuns

212. [M1154079] Afectare cardiaca in spondilita anchilozanta se manifesta prin: (pag. 2095,2096) A: insuficienta aortica B: aritmii frecvente C: pericardita D: endocardita E: tulburari de conducere Vezi raspuns 213. [M1154080] Tratamentul medical in spondilita anchilozanta se face cu: (pag. 2096, 2097) A: indometacin B: sulfasalazina C: saruri de aur D: hidroxiclorochin E: metotrexat Vezi raspuns 214. [M1154081] Hiperostoza difuza idiopatica este caracterizata de: (pag. 2096) A: calcificarea ligamentelor paraspinoase B: debut la pacienti cu virsta medie C: predominenta la pacienti de sex feminin D: osificarea ligamentelor paraspinoase E: manifestari clinice severe Vezi raspuns 215. [M1154082] Entesita din spondilita anchilozanta este caracterizata prin : (pag. 2095) A: leziuni inflamatorii B: osteopenie C: lezinu erozive D: necroza extinsa E: osificare in evolutie Vezi raspuns 216. [M1154083] La pacientii cu spondilita anchilozanta redoarea articulara apare in mod caracteristic: (pag. 2095) A: dupa perioada de inactivitate B: in ortostatism prelungit C: matinal D: dupa efort fizic E: cu intermitente pe tot parcursul unei zile Vezi raspuns 217. [M1154084] Debutul in adolescenta al spondilitei anchilozante este corelat frecvent cu: (pag. 2095) A: artrite periferice distale B: iridociclita C: afectarea articulatiei coxofemurale D: remisiuni spontane E: prognostic sever Vezi raspuns 218. [M1254085] Care dintre urmatoarele afirmatii privind modificarile de laborator din spondilita anchilozanta sunt adevarate ? (pag. 2096) A: cresterea vitezei de sedimentare a eritrocitelor la majoritatea pacientilor cu boala activa B: nivelurile serice de IgA sunt frecvent crescute C: factorul reumatoid este constant prezent D: anticorpii antinucleari sunt constant prezenti E: cresterea nivelului proteinei C reactive la majoritatea pacientilor cu boala activa Vezi raspuns 219. [M1254086] Care dintre urmatoarele afirmatii privind spondilita anchilozanta la femei nu sunt adevarate (pag. 2095) A: exista o prevalenta crescuta a artritelor periferice B: exista o prevalenta crescuta a nefropatiei cu IgA

C: exista o prevalenta crescuta a insuficientei aortice D: boala progreseaza mai frecvent catre anchiloza totala a coloanei vertebrale E: exista o prevalenta crescuta a anchilozei cervicale izolate Vezi raspuns 220. [M1254087] Care dintre urmatoarele evenimente nu reprezinta potentiale complicatii tardive ale spondilitei anchilozante ? (pag. 2096) A: Fibroza progresiva a lobului pulmonar superior B: Amiloidoza C: Blocul atrioventricular D: Splenomegalia si leucopenia E: Pleurezia si/sau pericardita Vezi raspuns 221. [M1254088] Care dintre urmatoarele afirmatii despre tratamentul cu Sulfasalazina in spondilita anchilozanta sunt adevarate? (pag. 2096) A: amelioreaza simptomatologia articulara periferica B: se administreaza in doze de 1 - 1,5 gr/24 h C: amelioreaza testele inflamatorii de laborator D: amelioreaza interesarea axiala E: opreste evolutia bolii Vezi raspuns 222. [M1254089] Care dintre urmatoarele afirmatii privind modificarile radiologice ale articulatiilor sacroiliace in spondilita anchilozanta sunt adevarate ? (pag. 2096) A: modificarile radiologice ale articulatiilor sacroiliace apar in general dupa cele de la nivel vertebral B: la nivelul articulatiilor sacroiliace modificarile sunt de obicei asimetrice C: cele mai precoce modificari la nivelul articulatiilor sacroiliace sunt reprezentate de voalarea marginilor corticale ale osului subcondral, eroziuni si scleroza subcondrala D: modificarile articulatiilor sacroiliace pot fi evidentiate, fara echivoc, inca de la debutul bolii, chiar in formele usoare de boala E: tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara pot evidentia modificarile articulatiilor sacroiliace intr-un stadiu mai precoce decat radiografia simpla Vezi raspuns 223. [M1254090] Care dintre urmatoarele afirmatii privind modificarile de laborator din spondilita anchilozanta sunt adevarate (pag. 2096) A: cresterea vitezei de sedimentare a eritrocitelor la majoritatea pacientilor cu boala activa B: nivelurile serice de IgA sunt frecvent crescute C: factorul reumatoid este constant prezent D: anticorpii antinucleari sunt constant prezenti E: cresterea nivelului proteinei C reactive la majoritatea pacientilor cu boala activa Vezi raspuns 224. [M1354091] Care din urmatoarele elemente caracterizeaza durerea de debut din spondilita anchilozanta? (pag. 2095) A: durerea este surda, cu debut insidios B: durerea este simtita profund in regiunea lombara inferioara sau gluteala C: durerea este insotita de redoare matinala D: durerea se accentueaza cu miscarea si se amelioreaza dupa perioada de inactivitate E: durerea se amelioreaza in timpul noptii Vezi raspuns 225. [M1354092] Care din urmatoarele reprezinta caracteristicile de postura pentru pacientii cu forme severe, netratate de spondilita anchilozanta: (pag. 2095) A: disparitia lordozei lombare B: scolioza dorsolombara C: proiectia anterioara a coloanei cervicale D: cifozarea coloanei cervicale E: accentuarea cifozei toracale Vezi raspuns

226. [M1354093] Care din urmatoarele teste de laborator sunt prezente la pacientii cu spondilita anchilozanta? (pag. 2096) A: HLA-B27 B: IgA la valori mari C: factorul reumatoid D: Ac antinucleari E: HLA DR4 Vezi raspuns 227. [M1354094] Prin ce se caracterizeaza din punct de vedere anatomo-patologic artrita periferica in spondilita anchilozanta: (pag. 2094) A: hiperplazie sinoviala B: infiltrare limfoida C: vilozitati sinoviale exuberante D: angiogeneza E: depozite de fibrina Vezi raspuns 228. [M1354095] Prin ce se caracterizeaza atacurile acute de uveita anterioara in spondilita anchilozanta? (pag. 2095) A: sunt unilaterale B: sunt bilaterale C: au tendinta la recurenta D: fotofobie E: lacrimare Vezi raspuns 229. [M1354096] Care din urmatoarele afirmatii cu privire la hiperostoza scheletala idiopatica difuza (HSID) sunt adevarate? (pag. 2096) A: n HSID se osifica deobicei ligamentul anterior vertebral B: n HSID spatiile intervertebrale sunt pastrate C: n HSID articulatiile sacroiliace sunt afectate D: HSID este mai frecventa la barbati dect la femei E: HSID se ntlneste la adultii de vrsta medie Vezi raspuns 230. [M1354097] Care din urmatoarele afirmatii cu privire la aspectul radiologic al sacroileitei din spondilita anchilozanta sunt adevarate? (pag. 2096) A: n SA modificarile si progresia leziunilor la nivelul articulatiilor sacroiliace sunt deobicei simetrice B: n SA sacroileita este unilaterala C: progresia leziunilor la nivelul articulatiilor sacroiliace poate duce la pseudolargirea spatiului articular D: atunci cnd apare fibroza si apoi anchiloza osoasa, articulatiile sacroiliace se sterg radiografic E: modificarile radiologice ale articulatiilor sacroiliace apar tardiv dupa afectarea vertebrala Vezi raspuns 231. [M1354098] Care din urmatoarele elemente caracterizeaza durerea de debut din spondilita anchilozanta? (pag. 2095) A: durerea este surda, cu debut insidios B: durerea este simtita profund n regiunea lombara inferioara sau gluteala C: durerea este nsotita de redoare matinala D: durerea se accentueaza cu miscarea si se amelioreaza dupa perioada de inactivitate E: durerea se amelioreaza n timpul noptii Vezi raspuns 232. [M1354099] Care din urmatoarele reprezinta caracteristicile de postura pentru pacientii cu forme severe, netratate de spondilita anchilozanta: (pag. 2095) A: disparitia lordozei lombare B: scolioza dorsolombara C: proiectia anterioara a coloanei cervicale D: cifozarea coloanei cervicale E: accentuarea cifozei toracale Vezi raspuns

233. [M1454100] Elementele radiologice prezente in spondilita anchilozanta sunt: (pag. 2096) A: sindesmofite marginale B: sacroileita C: osteofite D: periostita E: osteoporoza juxtaarticulara Vezi raspuns 234. [M1454101] Spondilita anchilozanta este puternic asociata cu: (pag. 2094) A: insuficienta aortica B: entezita C: sindromul Felty D: colita ulceroasa E: boala Chrohn Vezi raspuns 235. [M1454102] Artrita periferica in spondil ita anchilozanta consta din: (pag. 2094) A: depozite de fibrina B: formare de panus C: hiperplazie sinoviala D: vilozitati sinoviale E: ulceratii Vezi raspuns 236. [M1454103] In spondilita anchilozanta cu debut juvenil predomina: (pag. 2095) A: durerea toracica B: colita ulceroasa C: artritele periferice D: uveita E: entezita Vezi raspuns 237. [M1454104] Durerea in spondilita anchilozanta: (pag. 2095) A: are un debut brusc B: este insotita de redoare matinala C: se exacerbeaza in cursul noptii D: se accentueaza la miscare E: este simptomul initial al bolii Vezi raspuns 238. [M1454105] Criteriile New York pentru diagnosticul spondilitei anchilozante cuprind: (pag. 2096) A: sacroileita definita radiologic B: prezenta HLA B27 C: storic de durere inflamatorie de spate D: sindrom inflamator E: limitarea expansiunii cutiei toracice Vezi raspuns 239. [M1554106] Atacurile de irita intalnite in spondilita anchilozanta sunt controlate eficient prin administrarea de: (pag. 2097) A: antiinflamatoare nesteroidiene B: glucocorticoizi locali C: agenti midriatici D: cortizon intravenos E: azatioprina Vezi raspuns 240. [M1554107] Indicati anomaliile biologice care apar in spondilita anchilozanta: (pag. 2096) A: cresterea IgA B: prezenta factorului reumatoid

C: cresterea nivelului seric al proteinei C reactive D: prezenta de anticorpi antinucleari E: anemie normocroma normocitara Vezi raspuns 241. [M1554108] Cele mai precoce modificari radiologice la nivelul articulatiilor sacroiliace evidentiate la bolnavii cu spondilita anchilozanta sunt: (pag. 2096) A: pseudolargirea spatiului articular B: disparitia interliniei articulare C: voalarea marginilor corticale ale osului subcondral D: eroziunile marginilor corticale ale osului subcondral E: osteoscleroza marginilor corticale ale osului subcondral Vezi raspuns 242. [M1554109] In cazurile severe, netratate de spondilita anchilozanta, in evolutie apar urmatoarele modificari clinice: (pag. 2095) A: accentuarea lordozei lombare B: disparitia cifozei toracale C: atrofie fesiera D: contracturi in flexie ale soldului E: flexia compensatorie a articulatiei genunchiului Vezi raspuns 243. [M1554110] Complicatiile neurologice care pot apare la pacientii cu spondilita anchilozanta in stadiu avansat sunt: (pag. 2096) A: tetraplegie B: sindrom de coada de cal C: sindrom de tunel carpian D: meningita acuta E: semne de encefalita focala Vezi raspuns 244. [M1554111] Manifestarile cardiace intalnite la pacientii cu spondilita anchilozanta sunt: (pag. 2096) A: pericardita exudativa B: pericardita constrictiva C: tulburari de conducere D: insuficienta aortica E: insuficienta cardiaca hipodiastolica Vezi raspuns 245. [M1554112] Criteriile New York (1984) modificate pentru diagnosticul spondilitei anchilozante includ: (pag. 2096) A: sacroileita definita radiologic B: prezenta osteofitelor C: istoric de durere inflamatorie de spate D: limitarea miscarilor coloanei vertebrale n plan sagital si frontal E: limitarea expansiunii cutiei toracice Vezi raspuns 246. [M1554113] Atacurile de irita intalnite in spondilita anchilozanta sunt controlate eficient prin administrarea de: (pag. 2097) A: antiinflamatoare nesteroidiene B: glucocorticoizi locali C: agenti midriatici D: cortizon intravenos E: azatioprina Vezi raspuns 247. [M1554114] Indicati anomaliile biologice care apar in spondilita anchilozanta: (pag. 2096) A: cresterea IgA B: prezenta factorului reumatoid C: cresterea nivelului seric al proteinei C reactive

D: prezenta de anticorpi antinucleari E: anemie normocroma normocitara Vezi raspuns 248. [M1654022] In SA: (pag. 2096) A: Expansiunea cutiei toracice >5 cm B: Creste capacitatea vitala C: Scade capacitatea functionala reziduala D: Distanta occiput perete scade E: Nivelul seric de Ig A este frecvent crescut Vezi raspuns 249. [M1654115] Explorarile de laborator in SA evidentiaza: (pag. 2096) A: Cresterea VSH si PCR, corelata cu boala activa B: FAL intotdeauna normala C: AAN frecvent prezenti D: Factor reumatoid negativ E: Anemie normocroma, normocitara Vezi raspuns 250. [M1654116] Hiperostoza scheletala idiopatica difuza (HSID) se caracterizeaza prin: (pag. 2096) A: Afectarea articulatiilor diartroidale B: Calcificarea si osificarea ligamentelor paraspinoase C: Prezenta sindesmofitelor D: Aspect radiologic de 'ceara prelinsa' prin calcificarea inelului fibros E: Articulatii sacroiliace normale Vezi raspuns 251. [M1654117] Decesul in SA se datoreaza: (pag. 2096) A: Traumatismelor coloanei vertebrale cu sectiune medulara B: Infarctului miocardic in context vasculitic C: Hemoragiilor digestive postmedicamentoase D: Amiloidozei renale E: Septicemiei Vezi raspuns 252. [M1654118] Artritele periferice in SA se caracterizeaza morfopatologic prin: (pag. 2094) A: Hiperplazie sinoviala B: Formarea de panus C: Vilozitati sinoviale exuberante D: Eroziuni cartilaginoase centrale E: Ulceratii si depozite de fibrina Vezi raspuns 253. [M2254121] Afectarea soldului cu anchiloza in spondilita anchilozanta determina: (pag. 2095) A: contracturi cu flexie compensate B: contracturi cu flexie necompensate C: flexia genunchiului D: scaderea in inaltime E: disparitia lordozei lombare Vezi raspuns 254. [M2254122] Evolutia spondilitei anchilozante este: (pag. 2095) A: progresiva B: lenta C: variabila D: stationara E: inconstanta Vezi raspuns 255. [M2254123] Semnele clinice in spondilita anchilozanta pot fi urmatoarele: (pag. 2095) A: redoare usoara

B: semne radiologice echivoce de sacroileita C: anchiloza totala a coloanei vertebrale D: artrita severa de sold E: durere constanta Vezi raspuns 256. [M2254124] Debutul spondilitei anchilozante in adolescenta se coreleaza cu: (pag. 2095) A: afectarea mai frecventa a coloanei vertebrale B: afectarea mai frecventa a soldului C: afectarea mai severa a articulatiei interesate D: prognostic mai favorabil E: prognostic nefavorabil Vezi raspuns 257. [M2254125] Evolutia spondilitei anchilozante la femei se caracterizeaza prin: (pag. 2095) A: progresiune mai severa spre anchiloza totala a coloanei B: progresiune rara spre anchiloza totala a coloanei C: anchiloza cervicala izolata mai frecventa D: artrite periferice mai frecvente E: artrite periferice sporadice Vezi raspuns 258. [M2254126] In tarile industrializate atritele periferice apar: (pag. 2095) A: n procent de 50% B: distal de sold C: distal de umeri D: precoce E: tardiv Vezi raspuns 259. [M2254127] In tarile in curs de dezvoltare artritele periferice apar: (pag. 2095) A: sporadic B: frecvent C: constant D: precoce E: tardiv Vezi raspuns 260. [M2254128] Prezenta sindesmofitelor in spondilita anchilozanta determina: (pag. 2095) A: disparitia lordozei lombare B: accentuarea lordozei lombare C: atrofie fesiera D: accentuarea cifozei toracale E: dureri paroxistice Vezi raspuns 261. [M2254129] Evolutia spondilitei anchilozante catre formare de sindesmofie poate fi datorata: (pag. 2095) A: severitatii bolii B: lipsei tratamentului C: varstei naintate D: artritelor periferice concomitente E: afectarii concomitente a soldului Vezi raspuns 262. [M2254130] Progresia spondilitei anchilozante poate fi urmarita prin: (pag. 2095) A: masurarea naltimii pacientului B: masurarea expansiunii toracice C: masurarea distantei dintre occiput si peretele de care se sprijina pacientul D: intensificarea durerilor E: diminuarea durerilor Vezi raspuns

263. [M2254131] La debutul spondilitei anchilozante cele mai specifice examinari reflecta: (pag. 2095) A: sensibilitatea dureroasa a regiunii afectate B: pierderea mobilitatii coloanei C: limitarea flexiei anterioare a corpului D: limitarea extensiei coloanei lombare E: limitarea expansiunii cutiei toracice Vezi raspuns 264. [M2254132] Atacurile de uveita in spondilita anchilozanta sunt: (pag. 2095) A: unilaterale B: bilaterale C: recurente D: dureroase E: nsotite de fotofobie Vezi raspuns 265. [M2254133] Uveita in spondilita anchilozanta poate fi: (pag. 2095) A: anterioara B: posterioara C: precedand spondilita D: concomitenta cu spondilita E: apar in faza complicatiilor Vezi raspuns 266. [M2254134] Spondilita anchilozanta poate fi insotita de : (pag. 2095) A: insuficienta aortica B: insuficienta renala C: insuficienta cardiaca congestiva D: enterita E: colita Vezi raspuns 267. [M2254135] Semnele clinice de afectare a umerilor in spondilita anchilozanta pot fi: (pag. 2095) A: limitarea miscarilor B: durere la mobilizare C: diminuarea expansiunii toracice D: scaderea flexibilitatii corpului E: testul Schober negativ Vezi raspuns 268. [M2254136] Care dintre urmatoarele boli reumatismale sunt asociate cu alele HLA B27: (pag. 2094) A: Sindromul Reiter B: Artrita reactiva C: Spondilita anchilozanta D: Lupusul eritematos sistemic E: Artrita psoriazica Vezi raspuns 269. [M2254137] Spondilita anchilozanta poate afecta: (pag. 2094) A: Scheletul axial B: Sistemul nervos central C: Ficatul D: Structurile extraarticulare E: Aritculatiile periferice Vezi raspuns 270. [M2254138] Spondilita anchilozanta debuteaza predominent: (pag. 2094) A: la copii B: la femei C: la barbati D: in a treia decada de viata E: in a cincea decada de viata

Vezi raspuns 271. [M2254139] Spondilita anchilozanta mai este denumita: (pag. 2094) A: Sindrom Sjogren B: Boala Marie-Strumpel C: Boala Zurier D: Boala Bechterew E: Sindrom Springer Vezi raspuns 272. [M2254140] Modificarile morfopatologice initiale ale sacroileitei din spondilita anchilozanta sunt: (pag. 2094) A: afectarea cartilajului sacrat B: afectarea cartilajului iliac C: apartia unui tesut de granulatie D: erodarea articulatiilor E: procese de osificare Vezi raspuns 273. [M2254141] Leziunile coloanei vertebrale in spondilita anchilozanta includ: (pag. 2094) A: osificarea encondrala continua B: osteoporoza difuza C: artrita periferica D: hiperplazia sinoviala E: vertebre patrate Vezi raspuns 274. [M2254142] Durerea la nivelul articulatiilor sacroiliace in spondilita anchilozanta poate fi provocata prin: (pag. 2095) A: palpare in zonele osoase B: presiune C: manevre ce solicita articulatia D: palparea in zonele de contractura musculara E: genuflexiune Vezi raspuns 275. [M2254145] in stadiile avansate ale spondilitei anchilozante durerea poate fi: (pag. 2095) A: continua B: intermitenta C: cu perioade de exacerbare D: paroxistica E: absenta Vezi raspuns 276. [M2254146] Ce leziuni predomina in formele juvenile de spondilita anchilozanta? (pag. 2095) A: simptomele axiale B: artitele periferice C: endezita D: simptomele axial E: localizarile sacroiliace Vezi raspuns 277. [M2254147] Care sunt comlicatiile cardiovasculare in spondilita anchilozanta? (pag. 2096) A: insuficienta aortica B: insuficienta mitrala C: tulburarile de conducere D: blocul atrioventricular E: stenoza aortica Vezi raspuns 278. [M2254148] Care sunt factorii ce pot induce o evolutie letala in spondilita anchilozanta? (pag. 2096) A: prostatita acuta

B: traumatismele coloanei vertebrale C: hemoragiile digestive superioare D: insuficienta aortica E: insuficienta respiratorie Vezi raspuns 279. [M2254149] Care valori sunt biologice pot fi crescute in spondilita anchilozanta? (pag. 2096) A: viteza de sedimentare a eritrocitelor B: proteina C reactiva C: hematocritul D: factorul reumatoid E: anticorpii antinucleari Vezi raspuns 280. [M2254150] Care pot fi modificarile respiratorii in spondilita anchilozanta? (pag. 2096) A: reducerea fluxului aerian B: scaderea capacitatii vitale C: cresterea capacitatii functionale reziduale D: scaderea functiei ventilatorii E: fibroza progresiva a lobului pulmonar superior Vezi raspuns 281. [M2254151] Stergerea radiografica in sacroileita din spondilita anchilozanta se datoreste: (pag. 2096) A: progresiunii eroziunilor B: sclerozei C: fibrozei D: anchilozei E: puseelor de artrita acuta Vezi raspuns 282. [M2254152] Care examinare poate preciza mai precoce diagnosticul de spondilita anchilozanta? (pag. 2096) A: artroscopia B: tomografia computerizata C: ecografia D: rezonanta magnetica nucleara E: examenul radiologic Vezi raspuns 283. [M2254153] Modificarile radiologice ale coloanei lombare in spondilita anchilozanta sunt: (pag. 2096) A: rectitudinea determinata de pierderea lordozei B: scleroza reactiva C: vertebre patrate D: osteoporoza E: sindesmofite Vezi raspuns 284. [M2254154] Care principiu nu este cuprins in criteriile de de diagnostic New York modificate? (pag. 2096) A: limitarea miscarilor coloanei lombare n plan sagital si frontal B: sacroileita definita radiologic C: absenta durerilor constante D: prezenta artritelor periferice E: limitarea expansiunii cutiei toracice la valorile standard pentru varsta si sex Vezi raspuns 285. [M2254155] Care sunt elementele cele mai imoprtante in tratamentul spondilitei anchilozante? (pag. 2096) A: administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene B: administrare de steroizi C: exercitiilele fizice D: regimul alimentar E: cresterea mobilitatii Vezi raspuns

286. [M2254156] Ce efecte are administrarea de sulfasalazina? (pag. 2096) A: reduce simptomele articulare B: amelioreaza rezultatele testlor inflamatorii de laborator C: scade simptomele sacroileita D: interfereaza redoarea coloanei vertebrale E: nu are efecte benefice evidente Vezi raspuns 287. [M2254157] Ce tipuri de celule contine tesutul de granulatie din sacroileita in spondilita anchilozanta? (pag. 2095) A: limfocite B: plasmocite C: eritrocite D: mastocite E: condrocite Vezi raspuns 288. [M2254158] Care sunt modificarile cartilajului sacroileal in spondilita anchilozanta? (pag. 2095) A: erodare B: regenrarea fibrocartilajului C: osificare D: liza E: obliterare articulara Vezi raspuns 289. [M2254159] Care sunt modificarile morfopatologice la nivelul coloanei vertebrale in spondilita anchilozanta? (pag. 2095) A: formare de tesut de granulatie B: formare de sindesmofite C: osificare encondrala D: erodare E: hipertrofie Vezi raspuns 290. [M2254160] Entezita se caracterizeaza prin: (pag. 2095) A: leziuni granulare B: leziuni erozive C: leziuni ulcerative D: tendinta la osificare E: tendinta la cicatrizare Vezi raspuns 291. [M2254161] Insuficienta aortica in spondilita anchilozanta poate fi insotita de : (pag. 2095) A: ingrosarea cuspelor valvei aortice B: ateromatoza arcului aortic C: proliferare intimala D: bloc atrioventricular E: lipsa semnului Valsalva Vezi raspuns 292. [M2254162] Ce leziuni digestive pot insoti spondilita anchilozanta? (pag. 2095) A: gastrita hipertrofica B: gastrita atrofica C: ileita terminala D: modificari inflamatorii microscopice ale colonului E: modificari inflamatorii microscopice ale valvulei ileocecale Vezi raspuns 293. [M2254163] Simptomele de debut ale spondilitei anchilozante pot fi: (pag. 2095) A: durerea cu debut insidios B: durerea lombara C: redoare matinala

D: redoare vesperala E: nici un semn Vezi raspuns 294. [M2254164] Zonele dureroase in spondilita anchilozanta pot fi: (pag. 2095) A: jonctiunea costovertebrala B: abdomenul inferior C: marele trohanter D: tuberozitatea ischiatic E: calciele Vezi raspuns 295. [M2254165] Simptomele de baza in spondilita anchilozanta sunt: (pag. 2095) A: febra B: transpiratiile nocturne C: anorexia D: durerea E: redoarea articular Vezi raspuns 296. [M2254166] Modificarile radiologice sacroiliace in spondilita anchiolzanta pot fi evidentiate: (pag. 2096) A: precoce B: dupa cateva saptamani de la debut C: dupa cativa ani D: dupa 1-2 ani E: conditionat de evolutia bolii Vezi raspuns 297. [M2254167] Durerea inflamtorie in spondilita anchilozanta are urmatoarele caractere: (pag. 2096) A: debut brusc B: durata mai mare de 3 luni pana la primul consult medical C: redoare articulara D: ameliorarea cu exercitiul E: persistenta Vezi raspuns 298. [M2254168] Durerea din spondilita anchilozanta trebuie diferentiata de dureri: (pag. 2096) A: infectioas B: metabolice C: de efort D: maligne E: de suprasolicitare Vezi raspuns 299. [M2254169] Sindesmofitele marginale in spondilita anchilozanta au urmatoarele caractere: (pag. 2096) A: leaga succesiv corpii vertebrali anterior B: leaga succesiv corpii vertebrali lateral C: nu sunt vizibili radiologic D: sunt vizibili radiologic E: dau aspectul de vertebra patrata Vezi raspuns 300. [M2254170] Printre complicatiile spondilitei anchilozante pot fi intalnite urmatoarele: (pag. 2096) A: prostatita B: insuficienta renala cronica C: amiloidoza D: hepatita cronica E: splenomegalia Vezi raspuns 301. [M2254171] Care dintre factorii de mai jos pot lipsi in spondilita anchilozanta? (pag. 2096) A: factorul reumatoid

B: anticorpii antinucleari C: nivelurile serice scazute de IgA D: modificarile lichidului sinovial in formele asociate cu alte boli inflamatorii articulare E: nivelurile crescute de IgA Vezi raspuns 302. [M2254172] Despre tratamentul spondilitei ankilozante cu fenilbutazona: (pag. 2096) A: poate cauza anemie aplastica B: e indicat in formele severe de boala C: poate produce albuminurie D: poate produce agranulocitoza E: este indicat ca utilizarea sa se limiteze la formele severe de boala care nu raspund la alt tratament datorita riscului mare de reactii adverse severe Vezi raspuns 303. [M2254173] Care dintre urmatorii agenti nu s-a dovedit ca ar fi eficient in tratamentul spondilitei anchilozante? (pag. 2097) A: sarurile de aur B: penicilamina C: glucocoricoizii sistemici D: antiiflamatoarele nesteroidiene E: gucocorticoizii intraleziionali sau intraarticulari Vezi raspuns 304. [M2254174] Cum si unde se administreaza glucocorticoizi in tratamentul spondilitei anchilozante? (pag. 2097) A: prin ghidare ecografica B: prin ghidare radiologica C: prin ghidare CT D: in articulatia sacroiliaca E: in canalul rahidian Vezi raspuns 305. [M2254175] Tratamentul chirurgical in spondilita anchilozanta este indicata in: (pag. 2097) A: artrita severa de sold B: artritele sacroiliace C: artritele periferice D: artritele scapuloumerale E: subluxatia atlantoaxiala Vezi raspuns 306. [M2254176] Spondilita anchilozanta poate beneficia de tratament cu glucocorticoizi administrati local uin urmatoarele forme: (pag. 2097) A: redorile ireductibile ale soldului B: entezopatii persistente C: entezopatii refractare la antiinflamtorii D: irita E: prostatita Vezi raspuns 307. [M2254177] Boala cardiaca coexistenta cu spondilita anchilozanta poate impune: (pag. 2097) A: administrare de cardiotonice B: implantare de peacemaker C: administrare de diuretice D: nlocuirea valvei aortice E: bypass Vezi raspuns 308. [M2254178] Asocierea cu HLA B27 in spondilita anchilozanta este: (pag. 2094) A: prevalenta B: congenitala C: dependenta de severitatea bolii

D: independenta de severitatea bolii E: independenta de evolutia bolii Vezi raspuns 309. [M2254179] In patogenia spondilitei anchilozante intervin: (pag. 2094) A: factorii genetici B: factorii de mediu C: factorii metabolici D: vta E: depletia imunitara Vezi raspuns 310. [M2254180] Care din bolile intestinale insotesc mai frecvent spondilita anchilozanta? (pag. 2094) A: colitita ulceroasa B: tuberculoza ileocecala C: boala Crohn D: sindromul Ortner E: cancerul de colon Vezi raspuns 311. [M2354181] Care sunt simptomele generale prezente la pacientii cu SA (pag. 2095) A: febra B: anorexie C: scadere ponderala D: astenie fizica E: transpiratii nocturne Vezi raspuns 312. [M2354182] Care din urmatoarele manifestari sunt dominante la pacientii cu SA cu debut juvenil (pag. 2095) A: artritele periferice B: spondilita C: entezita D: manifestarile digestive E: uveita Vezi raspuns 313. [M2354183] Prin ce se caracterizeaza atacurile de uveita anterioara acuta din SA (pag. 2095, 2097) A: sunt unilaterale B: sunt bilaterale C: au tendinta la recurenta D: produc durere, lacrimare, fotofobie E: sunt controlate eficient prin administrare locala de glucocorticoizi in asociere cu agenti midriatici Vezi raspuns 314. [M2354184] Care din urmatoarele semne fizice sunt sugestive pentru SA avansata (pag. 2095) A: accentuarea cifozei toracale B: scolioza dorso-lombara C: flectarea anterioara a gatului D: disparitia lordozei lombare E: cifozarea coloanei cervicale Vezi raspuns 315. [M2354185] Care din urmatoartele modificari paraclinice sunt prezente in SA (pag. 2096) A: fosfataza alcalina crescuta B: Ig A serica crescuta C: factor reumatoid prezent D: Ac. antinucleari prezenti E: Complement seric scazut Vezi raspuns 316. [M2354186] Care din urmatoarele aspecte caracterizeaza insuficienta ventilatorie din SA (pag. 2096)

A: scade capacitatea vitala B: scade capacitatea functionala reziduala C: creste capacitatea functionala reziduala D: masuratorile fluxului aerian sunt normale E: VEMS scazut Vezi raspuns 317. [M2354187] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu privire la hiperostoza scheletala idiopatica (HSID) (pag. 2096) A: HSID se caracterizeaza prin calcificarea si osificarea ligamentelor paraspinoase B: HSID se caracterizeaza prin osificarea progresiva a straturilor superficiale ale inelului fibros C: articulatiile diartrodiale nu sunt afectate D: spa?iile intervertebrale sunt pastrate E: articulatiile sacroiliace sunt normale Vezi raspuns 318. [M2354188] Care din urmatoarele afirmatii cu privire la aspectul sacroileitei din SA sunt false (pag. 2096) A: sacroileita din SA este unilaterala B: modificarile si progresia leziunilor la nivelul articulatiei sacroiliace sunt simetrice in SA C: modificarile radiologice ale articulatiilor sacroiliace apar in general tardiv dupa afectarea vertebrala D: cand apare fibroza si anchiloza osoasa articulatiile sacroiliace se sterg pe radiografie E: progresia eroziunilor la nivelul articula?iilor sacroiliace duce la pseudolargirea spatiului articular Vezi raspuns 319. [M2354189] Care din urmatoarele criterii nu apartin criteriilor New York (1984) modificate pentru diagnosticul de SA (pag. 2096) A: istoric de lombosacralgie inflamatorie B: sacroileita definita radiologic C: artrita periferica D: talalgia E: limitarea miscarii coloanei lombare in plan sagital si frontal Vezi raspuns 320. [M2354190] Care din urmatoarele entitati sunt incluse in grupul spondilartropatiilor (pag. 2094) A: sindromul Reiter B: spondilita anchilozanta C: poliaritrita reumatoida D: artrita reactiva E: spondilartrita juvenila Vezi raspuns 321. [M2354191] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu privire la spondilita anchilozant? (SA) (pag. 2094) A: SA este o boala inflamatorie B: SA afecteaza predominant scheletul axial C: SA nu afecteaza articulatiile periferice D: SA este prototipul spondilartropatillor E: SA este mai frecventa la sexul masculin Vezi raspuns 322. [M2354192] Care din urmatoarele afirmatii sustin rolul terenului genetic in patogenia SA (pag. 2094) A: 90% din pacien?ii cu SA sunt HLA B27 pozitivi B: in famillile pacientilor cu SA prevalenta bolii este de 10-20% printre rudele adulte de gradul 1 care au mostenit B27 C: SA este asociata cu bolile inflamatorii intestinale D: bolile inflamatorii intestinale sunt un factor de risc pentru SA E: raspandirea SA in lume urmeza cu aproximatie prevalenta HLA B27 in populatie Vezi raspuns 323. [M2354193] Din punct de vedere anatomo-patologic artrita periferica in SA se caracterizeaza prin (pag. 2094) A: hiperplazie sinoviala B: vilozitati sinoviale

C: depozite de fibrina D: infiltrare limfoida E: aglomerari de plasmocite Vezi raspuns 324. [M2354194] Prin ce se caracterizeaza lombalgia din SA (pag. 2095) A: debut insidios B: redoare matinala C: ameliorare in repaus D: debut sub 40 de ani E: localizata in regiunea lombara inferioara sau gluteala Vezi raspuns 325. [M2554195] Care din urmatoarele trasaturi pot fi atribuite spondilitei anchilozante: (pag. 2094) A: afecteaza scheletul axial B: boala debuteaza frecvent in copilarie C: prevalenta este mai mare la femei D: poate afecta articulatiile periferice E: este prototipul spondiloartropatiilor Vezi raspuns 326. [M2554196] Aspecte radiologice sugestive pentru spondilita anchilozanta sunt: (pag. 2094) A: prezenta sindesmofitelor B: vertebre patrate C: osteoporoza vertebrala difuza D: aspectul de coloana de bambus E: osteofitoza vertebrala Vezi raspuns 327. [M2554197] Artrita periferica din spondilita anchilozanta se caracterizeaza prin: (pag. 2094) A: hiperplazie sinoviala B: infiltrare limfoida C: formare de panus D: aglomerare de plasmocite E: vilozitati sinoviale exuberante si depozite de fibrina Vezi raspuns 328. [M2554198] Manifestarile cardiace observate in evolutia spondilitei anchilozante sunt: (pag. 2095) A: insuficienta tricuspidiana B: cardiomiopatia restrictiva C: insuficienta aortica D: stenoza mitrala E: bloc atrioventricular Vezi raspuns 329. [M2554199] In spondilita anchilozanta afectarea tubului digestiv este constatata: (pag. 2095) A: esofagian B: duodenal C: la nivelul colonului D: la nivelul fornixului gastric E: la nivelul valvei ileo-cecale Vezi raspuns 330. [M2554200] Cele mai frecvente manifestari extraarticulare in spondilita anchilozanta sunt: (pag. 2095) A: entezita paravertebrala B: nefropatia cu IgA C: irita D: stenoza aortica E: achalazia Vezi raspuns 331. [M2554201] In patogeneza spondilitei anchilozante se retin: (pag. 2095) A: prezenta antigenului HLA-B27

B: deficienta de glucozamina a cartilajului C: proliferarea necontrolata a osteoclastelor D: cresterea IgA seric E: inflamatia imuna Vezi raspuns 332. [M2554202] Durerea in spondilita anchilozanta este: (pag. 2095) A: lombara inferioara sau gluteala B: accentuata de miscare C: ameliorata la repaus D: insotita de redoare matinala E: nu apare nocturn Vezi raspuns 333. [M2554203] In spondilita anchilozanta palparea este dureroasa frecvent in urmatoarele localizari: (pag. 2095) A: la nivelul articulatiei radio-carpiene B: la jonctiunea costovertebrala C: la nivelul proceselor spinoase D: la nivelul tuberozitatii ischiatice E: la nivelul calcaiului Vezi raspuns 334. [M2554204] In debutul juvenil al spondilitei anchilozante sunt dominante: (pag. 2095) A: artritele periferice B: vasculita C: cresterea titrului ASLO D: pericardita E: entezita Vezi raspuns 335. [M2554205] Examenul obiectiv in spondilita anchilozanta evidentiaza: (pag. 2095) A: limitarea flexiei anterioare a coloanei vertebrale B: cresterea mobilitatii in extensia coloanei vertebrale C: diminuarea expansiunii cutiei toracice D: test Schober peste 7 cm E: contractura musculaturii paravertebrale Vezi raspuns 336. [M2554206] Care din urmatoarele teste au utilitate in urmarirea evolutiei spondilitei anchilozante: (pag. 2095) A: masurarea inltimii corpului B: testul Schober C: distanta occiput-perete D: determinarea expansiunii toracice E: biopsia cutanata Vezi raspuns 337. [M2554207] Debutul spondilitei anchilozante in adolescenta se caracterizeaza prin: (pag. 2095) A: vindecare spontana B: prognostic prost C: afectarea frecventa a soldului D: are o evolutie variabila E: se vindeca sub tratament in perioada maturitatii Vezi raspuns 338. [M2554208] Complicatiile spondilizei anchilozante care reduc speranta de viata sunt: (pag. 2096) A: entezita B: fracturile coloanei vertebrale cu afectare medulara C: hemoragiile digestive postmedicamentoase necontrolate D: insuficienta aortica E: insuficienta respiratorie

Vezi raspuns 339. [M2554209] Care din urmatoarele date nu sunt observate in spondilita anchilozanta: (pag. 2096) A: prezenta factorului reumatoid B: cresterea VSH C: antigenul HLA B27 D: cresterea IgA serice E: prezenta anticpropilor antinucleari Vezi raspuns 340. [M2554210] Explorarea radiologica a sacroileitei din spondilita anchilozanta descrie: (pag. 2096) A: voalarea marginilor osoase B: eroziuni osoase C: aparitia geodelor la nivelul sacrului D: pseudolargirea spatiului articular E: formarea de punti osteofitice Vezi raspuns 341. [M2554211] Mentionati doua din urmatoarele tehnici care pot evidentia precoce modificarile din spondilita anchilozanta: (pag. 2096) A: radiografia simpla B: tomografia computerizata C: rezonanta magnetica nucleara D: osteodensitometria E: ecografia Vezi raspuns 342. [M2554212] Criteriile de diagnostic ale spondilitei anchilozante cuprind: (pag. 2096) A: sacroileita definit? radiologic B: osteofitoza C: prezen?a anticorpilor antinucleari D: istoric de durere inflamatorie a spatelui E: limitarea mi?c?rilor coloanei lombare ?i a expansiunii cutiei toracice Vezi raspuns 343. [M2554213] Dintre efectele adverse severe ale fenilbutazonei, se mentioneaza: (pag. 2096) A: anemia aplastica B: ototoxicitatea C: agranulocitoza D: scaderea acuitatii vizuale E: osteoporoza Vezi raspuns 344. [M2554214] Artritele periferice din spondilita anchilozanta pot fi ameliorate sub tratament cu: (pag. 20962097) A: colchicina B: sulfasalazina C: saruri de aur D: penicilamina E: metotrexat Vezi raspuns 345. [M2554215] In tratamentul spondilitei anchilozante se utilizeaza: (pag. 2096) A: indometacinul B: penicilamina C: fenilbutazona D: allopurinolul E: colchicina Vezi raspuns 346. [M2554216] Irita din spondilita anchilozanta beneficiaza de tratament cu: (pag. 2097) A: glucocorticoizi local

B: saruri de aur C: agenti midriatici D: colchicina E: vitamina D Vezi raspuns 347. [M2554217] Manifestarile cardiace din spondilita anchilozanta sunt corectate eficient prin: (pag. 2097) A: protezarea valvei aortice B: tratamentul cu coronarodilatatoare C: implantarea de pacemaker D: protezarea valvei mitrale E: decompresia lichidului pericardic Vezi raspuns 348. [M2654218] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu sindromul insuficientei renale cronice (IRC) (pag. 1648) A: IRC implica scaderea ratei filtrarii glomerulare (RFG) pe o perioada de cel putin 3 la 6 luni B: prezenta cilindrilor hematici in sedimentul urinar este specifica pentru IRC C: cresterea diametrului cilindrilor granulosi reflecta hipertrofia nefronilor functionali D: in stadiu final al oricarei nefropatii tubulointerstitiale urina contine multe proteine si numerosi cilindri chiar daca s-a instalat IRC E: indiferent de cauza, IRC este rezultatul distructiei progresive si ireversibile a nefronilor Vezi raspuns 349. [M2654219] Alegeti anormalitatile (manifestarile) clinice si biologice declansate de cresterea ureei sanguine in insuficienta renala cronica? (IRC) (pag. 1667) A: anorexia B: deteriorarea functiei plachetare C: voma D: hipocalcemia E: cefaleea Vezi raspuns 350. [M2654220] Precizati produsii rezultati din metabolismul proteinelor si aminoacizilor (pag. 1668) A: produsi finali avansati de glicozilare B: metilguanidina C: creatinina D: fenilalanina E: glucoronoconjugatii si agliconii Vezi raspuns 351. [M2654227] Urmatoarele afectiuni sunt incadrate in grupul SASN: (pag. 2094) A: Artrita enteropatica B: Sdr Reiter C: Artrita gonococica D: Spondilita psoriazica E: Spondilartropatia juvenila Vezi raspuns 352. [M2654228] In SA urmatoarele afirmatii sunt corecte: (pag. 2096) A: Glucocorticoizii sistemici nu si-au dovedit rolul terapeutic B: Artritele periferice reactioneaza favorabil la administarea de Me?otrexat C: Sulfasalazina amelioreaza testele inflamatorii si reduce simptomele articulare D: Efectele adverse ale Fenilbutazonei sunt anemia aplastica si agranulocitoza E: Fenilbutazona in doze de 75mg administrata o data pe zi este cel mai eficient agent terapeutic in SA Vezi raspuns 353. [M2654229] Explorarile de laborator in SA nu evidentiaza: (pag. 2096) A: Factor reumatoid negativ B: FAL intotdeauna normala C: AAN frecvent prezenti D: Cresterea VSH si PCR, corelata cu boala activa

E: Anemie normocroma, normocitara Vezi raspuns 354. [M2654230] Hiperostoza scheletala idiopatica difuza (HSID) se caracterizeaza prin : (pag. 2096) A: Aspect radiologic de coloana de bambus B: Articulatii sacroiliace normale C: Afectarea articulatiilor diartroidale D: Calcificarea si osificarea ligamentelor paravertebrale E: Prezenta sindesmofitelor Vezi raspuns 355. [M2654231] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate : (pag. 2096) A: Insuficienta respiratorie poate fi cauza de deces in SA B: Cea mai grava complicatie a afectarii coloanei vertebrale in SA este fractura C: Tulburarile de ritm si conducere lipsesc in SA D: HSID apare mai frecvent la femei E: In HSID spatiile intervertebrale sunt pastrate Vezi raspuns 356. [M2654232] Decesul in SA se datoreaza in special: (pag. 2096) A: Amiloidozei renale B: Traumatismelor coloanei vertebrale cu sectiune medulara C: Infarctului miocardic in context vasculitic D: Hemoragiilor digestive postmedicamentoase E: Septicemiei Vezi raspuns 357. [M2654233] Afirmatiile de mai jos referitoare la SASN sunt false: (pag. 2098,2099) A: Artrita psoriazica se asociaza cu ulceratii bucale si uretrita B: In artrita reactiva simptomele predomina la extremitatile inferioare C: Keratoderma blenorhagica este caracteristica SA D: In artritele reactive sacroileita este frecvent asimetrica E: Sindesmofitul este caracteristic artritei reactive Vezi raspuns 358. [M2654234] Precizati care sunt manifestarile comune artritelor reactive si artropatiei psoriazice: (pag. 2099) A: Uveita, afectarea unghiala B: Asimetria artritelor, aspect de deget in cirnat C: Ulceratii bucale D: Uretrita E: Leziuni tegumentare similare histologic Vezi raspuns 359. [M2654235] La examenul clinic al unui pacient cu SA avansata, constatam: (pag. 2095-2096) A: Stergere lordozei lombare cu accentuarea cifozei dorsale B: Distanta occiput perete nemodificata C: Flexum de sold si genunchi D: Testul Schober -10/15 E: Suflu sistolic la focarul aortei Vezi raspuns 360. [M2654236] In SA : (pag. 2096) A: Debutul in adolescenta se coreleaza cu afectarea severa a soldurilor B: La barbati anchiloza totala a coloanei este rara C: Forma periferica de SA apare inspecial la barbati D: Anchiloza cervicala izolata inregistreaza o prevalenta mai mare la femei E: Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate Vezi raspuns 361. [M2654237] Durerea inflamatorie lombara din SA are urmatoarele caractere: (pag. 2096) A: Debut peste varsta de 60 de ani

B: Debut insidios C: Durata mai mare de 3 luni D: Redoare matinala E: Ameliorare la miscare Vezi raspuns 362. [M2654238] Criteriile de diagnostic New York pentru SA sunt: (pag. 2096) A: Limitarea miscarilor coloanei lombare in plan frontal si sagital B: Limitarea expansiunii cutiei toracice C: Insuficienta aortica sau bloc AV D: Absenta factorului reumatoid si AAN E: Scaderea capacitatii vitale si cresterea capacitatii reziduale functionale Vezi raspuns 363. [M2654239] Urmatoarele afirmatii referitoare la SA sunt false, cu exceptia: (pag. 2096) A: Factorul reumatoid poate fi prezent in serul bolnavilor cu SA B: Cresterea VSH si PCR caracterizeaza formele active de boala C: Pacientii cu boala severa prezinta cresterea fosfatazei alcaline D: Cresc nivelurile serice ale IgG si IgM E: Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate Vezi raspuns 364. [M2854240] Dintre manifestarile clinice prezente in spondilita anchilozanta putem mentiona: (pag. 2095) A: dureri osoase declansate de palpare B: durere toracica C: durerea si redoarea gatului prin afectarea coloanei cervicale D: febra, transpiratii nocturne, anorexia E: durerea se localizeaza mai rar la nivelul jonctiunii costovertebrale Vezi raspuns 365. [M2854241] Urmatoarele afirmatii referitoare la spondilita anchilozanta sunt false, cu exceptia: (pag. 2094-2095) A: asocierea cu HLA B27 este independenta de severitatea bolii B: colita ulceroasa si boala Crohn sunt factori de risc pentru spondilita anchilozanta independent de HLA B27 C: uveita acuta anterioara apare la aproximativ 20% din pacienti D: artrita inflamatorie a articulatiilor interapofizare este destul de rara E: insuficienta aortica apare la un numar destul de mare de pacienti Vezi raspuns 366. [M2854242] Date de laborator intalnite in spondilita anchilozanta sunt urmatoarele, cu exceptia(grila corectata!): (pag. 2096) A: HLA B27 este prezent la toti pacientii B: proteina C reactiva are niveluri crescute C: anticorpi antinucleari constant prezenti D: masuratorile fluxului aerian sunt in general anormale E: pacientii cu boala severa pot prezenta valori usor scazute ale fosfatazei alcaline Vezi raspuns 367. [M2854244] Sunt adevarate urmatoarele afirmatii referitoare la tratamentul spondilitei anchilozante: (pag. 2096-2097) A: nu se cunoaste un agent terapeutic care sa modifice progresiunea bolii B: fenilbutazona poate produce agranulocitoza C: metotrexatul se administreaza cu succes in cazul artritelor periferice D: se pot administra cu rezultate benefice glucocorticoizi sistemici sau saruri de aur E: cea mai frecventa indicatie de interventie chirurgicala este corectia flexiei extreme a coloanei vertebrale Vezi raspuns 368. [M2854245] Despre hiperostoza scheletala idiopatica difuza sunt adevarate urmatoarele: (pag. 2096) A: este o forma clinica de spondilita anchilozanta B: apare la barbatii tineri si este rara la batrani si femei C: este adesea catalogata ca o varianta de artroza D: pacientii sunt asimptomatici sau au redoare matinala

E: produce modificari radiografice severe si simptome usoare Vezi raspuns 369. [M2954246] Criteriile de diagnostic ale spondilitei anchilozante nu includ: (pag. 2096) A: Limitarea miscarilor coloanei lombare in plan sagital si frontal B: Prezenta anticorpilor antinucleari C: Sacroileita definita radiologic D: Redoare matinala a articulatiilor mainii E: Valori crescute ale probelor inflamatorii Vezi raspuns 370. [M2954247] Modificarile radiologice ale coloanei vertebrale in spondilita anchilozanta pot cuprinde: (pag. 2096) A: Tasare vertebrala B: Hernie discala C: Punti osoase D: Rectitudinea vertebrala E: Osteoporoza Vezi raspuns 371. [M2954248] Afectarile extraarticulare din spondilita anchilozanta: (pag. 2095) A: Pneumonita B: Uveita posterioara C: Hepatita autoimuna D: ingrosarea valvelor aortice E: Nefropatie cu IgA Vezi raspuns 372. [M2954249] Referitor la corelatia dintre spondilita anchilozanta si Ag HLA B27 urmatoarele afirmatii sunt corecte(GRILA CORECTATA): (pag. 2094) A: Unii pacienti au atat spondilita anchilozanta cat si boala Crohn cu HLA B27 pozitiv B: Rata concordantei la gemenii monozigoti este 100% C: Exista corelatie evidentiata statistic intre HLA B27 si Spondilita anchilozanta D: in studii populationale 5-10% din adultii cu HLA B27 au Spondilita anchilozanta E: in studii populationale 1-2% din adultii cu HLA B27 au Spondilita anchilozanta Vezi raspuns 373. [M2954250] Referitor la tabloul clinic din spondilita anchilozanta sunt false urmatoarele afirmatii: (pag. 2095) A: Debutul are loc dupa 50 de ani B: Afectarea cervicala este precoce C: Uveita este cea mai frecventa afectare extraarticulara D: Durerea lombara este persistenta de la inceput E: Simptomele initiale sunt generale (astenie, fatigabilitate), urmate de cefalee rebela Vezi raspuns 374. [M2954254] Hiperostoza scheletala idiopatica difuza se caracterizeaza prin: () A: articulatii sacoiliace normale B: prevalenta mai mare la femei C: osificarea ligamentelor paraspinoase D: articulatii apofizare normale E: reducerea pana la disparitie a spatiilor intervertebrale Vezi raspuns 375. [M2954256] In spondilita anchilozanta cele mai frecvente zone osoase cu sensibilitate crescuta sunt: (2095) A: Marele trohanter B: Jonctiunea costovertebrala C: Articulatia temporomandibulara D: Calcaiele E: Procesele spinoase Vezi raspuns

376. [M2954257] In artrita reactiva modificarile de la nivelul unghiilor constau in: (pag.2098) A: Onicoliza B: Onicomicoza C: Coloratie galbuie proximala D: Coloratie galbuie distala E: Hipercheratoza subunghiala Vezi raspuns 377. [M2954260] Scaderea mobilitatii coloanei vertebrale in spondilita anchilozanta: () A: este proportionala cu gradul anchilozei osoase B: se asociaza cu limitarea flexiei anterioare a coloanei C: se evidentiaza cu ajutorul testului Schirmer D: se poate datora si spasmului muscular secundar inflamatiei E: reprezinta unul dintre criteriile New York de diagnostic Vezi raspuns 378. [M2954261] Diferentierea artritei reactive de artrita gonococica se face prin: () A: interesarea in mod egal a extremitatilor superioare si inferioare B: durerea de spate frecvent prezenta C: interesarea predominanta a extremitatilor inferioare D: prezenta unei infectii in antecedente E: prezenta leziunilor urogenitale Vezi raspuns

1C 2B 3C 4D 5C 6B 7C 8D 9A 10 E 11 A 12 C 13 C 14 B 15 C 16 C 17 B 18 D 19 B 20 A 21 B 22 C 23 E 24 C 25 D 26 C 27 D 28 B

29 D 30 C 31 B 32 B 33 B 34 A 35 C 36 D 37 B 38 D 39 E 40 E 41 D 42 B 43 A 44 C 45 C 46 A 47 B 48 E 49 B 50 B 51 D 52 C 53 D 54 B 55 A 56 E

57 D 58 A 59 B 60 A 61 C 62 D 63 E 64 B 65 A 66 C 67 A 68 B 69 E 70 B 71 A 72 B 73 E 74 B 75 C 76 A 77 D 78 C 79 A 80 E 81 A 82 C 83 E 84 D

85 D 86 D 87 D 88 E 89 B 90 C 91 A 92 C 93 D 94 A 95 C 96 A 97 B 98 B 99 C 100 E 101 D 102 B 103 D 104 A 105 C 106 B 107 B 108 C 109 A 110 E 111 C 112 C

113 D 114 D 115 A 116 E 117 C 118 B 119 E 120 D 121 B 122 E 123 BDE 124 ABCD 125 ABC 126 BE 127 BCE 128 BCE 129 BC 130 ACD 131 BC 132 ABE 133 BDE 134 ABD 135 ABCD 136 BCD 137 CDE 138 CE 139 BDE 140 ABE

141 BDE 142 BCDE 143 ABCD 144 ABCE 145 ACE 146 ACE 147 BDE 148 AD 149 ABD 150 ABCD 151 ABD 152 AC 153 ABDE 154 ABD 155 ABCD 156 ADE 157 ABE 158 AB 159 ABC 160 ACD 161 ABCD 162 ABCE 163 BCDE 164 ABCE 165 ABCD 166 BCDE 167 ABCE 168 ACE

169 CD 170 BD 171 ACDE 172 CD 173 ABDE 174 ACE 175 ADE 176 BCDE 177 BCDE 178 CDE 179 BCDE 180 ACDE 181 CDE 182 BCD 183 AC 184 AC 185 ACD 186 AD 187 ACD 188 AD 189 CE 190 ACE 191 BE 192 CDE 193 BCD 194 BCDE 195 CDE 196 ABC

197 BE 198 BDE 199 CDE 200 ABCE 201 BD 202 BC 203 ACE 204 BDE 205 BDE 206 ABC 207 ABC 208 DE 209 ACE 210 AC 211 ACE 212 AE 213 ABE 214 ABD 215 ACE 216 AC 217 CE 218 ABE 219 BCD 220 DE 221 AC 222 CE

223 ABE 224 ABC 225 ACE 226 AB 227 AB 228 ACDE 229 ABDE 230 ACD 231 ABC 232 ACE 233 AB 234 DE 235 BC 236 CE 237 BCE 238 ACE 239 BC 240 ACE 241 CDE 242 CDE 243 AB 244 CD 245 ACDE 246 BC 247 ACE 248 DE

249 ADE 250 BE 251 ACD 252 ABD 253 ACD 254 ACE 255 ACD 256 BCE 257 BCD 258 BCE 259 BD 260 ACD 261 AB 262 ABC 263 BCDE 264 ACDE 265 ACD 266 ACDE 267 AB 268 ABCE 269 ADE 270 CD 271 BD 272 BC 273 ABE 274 ABCD

275 BC 276 BC 277 ACD 278 BCDE 279 AB 280 ABE 281 CD 282 BD 283 ABCE 284 CD 285 CE 286 AB 287 ABDE 288 ABCE 289 ABCD 290 BD 291 ACD 292 DE 293 ABC 294 ACDE 295 DE 296 CE 297 BCD 298 ABD 299 ABD 300 AC

301 ABCE 302 ABDE 303 ABC 304 CD 305 AE 306 BCD 307 BD 308 AD 309 AB 310 AC 311 ABCE 312 AC 313 ACDE 314 ACD 315 AB 316 ACD 317 ACDE 318 AC 319 CD 320 ABDE 321 ABDE 322 ABE 323 AD 324 ABDE 325 ADE 326 ABCD

327 ABC 328 CE 329 CE 330 ABC 331 ADE 332 AD 333 BCDE 334 AE 335 ACE 336 ABCD 337 BC 338 BCDE 339 AE 340 ABD 341 BC 342 ADE 343 AC 344 BE 345 AC 346 AC 347 AC 348 ACE 349 ACE 350 BCD 351 ABDE 352 ABCD

353 BC 354 BD 355 ABE 356 ABD 357 ACE 358 ABE 359 AC 360 AD 361 BCDE 362 AB 363 BC 364 ABCD 365 ABC 366 ACDE 367 ABC 368 CDE 369 BDE 370 CDE 371 DE 372 ACE 373 ABDE 374 ACD 375 ABDE 376 ADE 377 BDE 378 BC