Sunteți pe pagina 1din 38

Tromboembolismul pulmonar

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [CSTEP001] 4Una din complicatiile amenintatoare de viata ale utilizarii heparinei in TEP, este hemoragia. In astefel de cazuri se foloseste urmatorul antidot: () A: stropina; B: desferoxamina; C: protamina sulfat; D: morfina; E: fenitoina. Vezi raspuns 2. [DR2OG114] NECROZA CUTANATA () A: e indusa de heparina B: e indusa de enoxaparina C: e indusa de warfarina D: e indusa de heparina nefractionata E: e indusa de dalteparina Vezi raspuns 3. [DR2OG115] GAZELE ARTERIALE IN DIAGNOSTICUL TEP () A: SUNT FFF UTILE B: NU SUNT UTILE C: SE FAC IN PRIEMELE 6 ORE D: SE FAC LA INTERNARE E: SE FAC LA 24-48 DE ORE Vezi raspuns 4. [DR2OG116] mutatia punctiforma dtermina () A: substitutia uni amionaocid glutamina cu arginina in poz 508 B: substitutia uni amionaocid glutamina cu arginina in poz 1691 C: substitutia uni nucleotid adenina cu arginina D: substitutia uni amionaocid glutamina cu arginina in poz 506 E: substitutia uni nucleotid adenina cu glutamina Vezi raspuns 5. [DR2OG119] DACA APARE HEMORAGIA CA REACTIE ADEVRSA () A: se adm in contiunare heparina B: se poate adm protamina suflat C: se creste doza de heparina D: se adm vitamina k E: se adm sangze izogrup Vezi raspuns 6. [M1144001] Care este cel mai frecvent factor implicat in starile de hipercoagulabilitate ereditare existente la pacientii cu T.E.P. ? (pg 1620) A: Deficienta proteinei S B: Tulburari ale plasminogenului C: Factorul V Leiden D: Deficienta proteinei C E: Deficienta antitrombinei III Vezi raspuns 7. [M1144002] Ce procent dintre pacientii cu tromboza venoasa pelviana sau tromboza

venoasa proximala a membrelor inferioare netratate au T.E.P.: (pg 1620) A: 25% B: 33% C: 50% D: 75% E: 90% Vezi raspuns 8. [M1144003] Prezenta infarctului pulmonar indica un T.E.P.: (pg 1620) A: Mic B: Moderat C: intins D: Masiv E: Moderat spre intins Vezi raspuns 9. [M1144004] Care dintre urmatoarele simptome si semne nu este sugestiv pentru un T.E.P. masiv: (pg 1620) A: Dispnee B: Sincopa C: Cianoza D: Hipotensiune E: Durere pleurala Vezi raspuns 10. [M1244005] Ischemia miocardica din trombembolismul pulmonar se explica prin: (pg 1620) A: reducerea rezistentei vasculare pulmonare B: reducerea tensiunii parietale a ventriculului drept C: comprimarea arterei coronare stangi D: scaderea debitului ventriculului stang si a presiunii arteriale sistemice E: hipertrofia ventriculara stanga Vezi raspuns

11. [M1244006] Diagnosticul diferential al trombembolismului pulmonar se face cu: (pg 1621) A: pancreatita acuta hemoragica B: hipertensiunea arteriala esentiala C: cardiomiopatia obstructiva D: angina instabila E: accidentul vascular cerebral Vezi raspuns 12. [M1244007] Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la angiografia pulmonara in trombembolismul pulmonar nu este adevarata? (pg 1621) A: angiografia pulmonara selectiva este cea mai specifica explorare pentru diagnosticul trombembolismului pulmonar B: angiografia nu poate insa detecta embolii de 1 2 mm C: diagnosticul presupune aspect de defect de umplere intraluminal D: avascularitatea este semn diagnostic E: intreruperea traiectului reprezinta semn secundar de trombembolism Vezi raspuns 13. [M1244008] Care dintre urmatoarele metode de terapie primara specifica nu se indica in trombembolismul pulmonar? (pg 1622) A: tromboliza B: dobutamina C: betablocante D: embolectomia E: fragmentarea si dispersia distala

Vezi raspuns 14. [M1344009] Care din urmatoarele teste de sange are cea mai mare valoare in diagnosticul TEP? (pg 1621) A: gazele sangvine arteriale B: presiunea O2 C: nivelul D dimerului plasmatic D: dozarea TGO E: dozarea LDH Vezi raspuns 15. [M1344010] Indicati doza de initiere a tratamentului cu warfarina in TEP. (pg 1623) A: 2-4 mg B: 7,5-10 mg C: 10-12 mg D: 3-5 mg E: 1-3 mg Vezi raspuns 16. [M1344011] Care este examenul de laborator necesar pentru urmarirea tratamentului cu heparina in TEP? (pg 1622) A: numaratoarea de trombocite B: indicele de protrombina C: determinarea hemoglobinei D: timpul de tromboplastina partial activata E: dozarea fibrinogenului Vezi raspuns 17. [M1344012] Care este cauza imediata, obisnuita de deces in TEP? (pg 1620) A: tulburari de ritm supraventricular B: infarct micardic acut C: insuficienta cardiaca dreapta progresiva D: pneumotorax E: infectii respiratorii supraadaugate Vezi raspuns 18. [M1444013] Principala explorare imagistica pentru diagnosticul tromboembolismului pulmonar este: (pg 1621) A: ultrasonografia venoasa B: radiografia toracica C: scintigrafia pulmonara D: ecocardiografia E: rezonanta magnetica nucleara Vezi raspuns 19. [M1544014] Cauza imediata, obisnuita de deces in tromboembolismul pulmonar este: (pg 1620) A: hemoptizia masiva B: pleurezia masiva C: septicemia D: insuficienta cardiaca dreapta progresiva E: embolia cerebrala Vezi raspuns 20. [M1544015] Ce modificare sanguina poate fi pusa in evidenta prin metoda ELISA in timpul trombolizei endogene din tromboembolismul pulmonar: (pg 1621) A: cresterea nivelului D-dimerului plasmatic al fibrinei B: scaderea activatorului tisular al plasminogenului C: cresterea factorului XII de contact Hageman

D: scaderea nivelului proteinei C E: cresterea exprimarii glicoproteinei IIb-IIIa plachetare Vezi raspuns 21. [M1544016] Care din urmatoarele aspecte ale scintigrafiei pulmonare semnifica o mare probabilitate de tromboembolism pulmonar: (pg 1621) A: scintigrama de perfuzie normala cu scintigrama de ventilatie cu zona neventilata B: scintigrama de perfuzie cu defecte de perfuzie in aceleasi zone cu zonele neventilate la scintigrama de ventilatie C: scintigrama de perfuzie si ventilatie normale D: scintigrama de perfuzie cu prezenta a mai multe defecte de perfuzie segmentara in prezenta unei ventilatii normale la scintigrama de ventilatie E: scintigrama de perfuzie normala cu scintigrama de ventilatie cu doua sau mai multe defecte de ventilatie segmentare Vezi raspuns 22. [M1544017] Care din urmatoarele explorari disponibile este cea mai specifica pentru stabilirea diagnosticului definitiv de tromboembolism pulmonar: (pg 1621-1622) A: electrocardiografia B: radiografia toracica C: ecocardiografia D: scintigrafia pulmonara de ventilatie E: angiografia pulmonara Vezi raspuns 23. [M1544018] Efectul anticoagulant complet al warfarinei se instaleaza de obicei: (pg 1623) A: dupa 15 minute B: dupa 2 ore C: dupa 12 ore D: dupa 24 de ore E: dupa 5 zile Vezi raspuns 24. [M1544019] Terapia primara a tromboembolismului pulmonar constand in liza cheagului prin tromboliza consta in administrarea: (pg 1622-1623) A: heparinei nefractionate B: heparinelor cu greutate moleculara mica C: warfarinei D: activatorului de plasminogen tisular recombinat E: aspirinei Vezi raspuns 25. [M1644020] In tromboembolismul pulmonar nivelul D-dimerului plasmatic este: (pg 1621) A: Scazut B: Crescut C: Nemodificat D: Specifici E: Fara valoare Vezi raspuns 26. [M1644021] Cea mai specifica explorare in tromboembolismul pulmonar este: (pg 1621) A: Nivelul D-dimerului B: Angiografie pulmonara selectiva C: Valoarea factorului de coagulare D: Ecografia sistemului venos profund E: Venografia (flebografia) Vezi raspuns 27. [M1644022] Care dintre simptomele de mai jos nu apare in mod obisnuit in

tromboembolismul pulmonar (pg 1620) A: Tahicardia B: Bradicardia C: Tusea sau hemoptizia D: Durerea pleurala E: Cianoza Vezi raspuns 28. [M1644023] Administrarea de heparina in bolus se face in tromboembolismul pulmonar cu o doza de: (pg 1622) A: 5000-10000 unitati B: 10000-15000unitati C: sub 5000 unitati D: peste 30000unitati E: nu se administreaza in bolus Vezi raspuns 29. [M1644024] Pacientii cu tromboembolism pulmonar raspund la tromboliza pana la: (pg 1623) A: 2 zile B: 5 zile C: 14 zile D: 30 de zile E: peste 30 de zile Vezi raspuns 30. [M2244025] Care din urmatoarele fac parte din triada Vircow (pg 1620) A: hipercolesterolemia B: hipocoagulabilitatea C: hipercoagulabilitatea D: deficienta proteinei S E: deficienta proteinei C Vezi raspuns 31. [M2244026] Care din urmatoarele fac parte din triada Vircow_ (pg 1620) A: hipercolesterolemia B: hipocoagulabilitatea C: staza D: deficienta proteinei S E: deficienta proteinei C Vezi raspuns 32. [M2244027] Care din urmatoarele fac parte din triada Vircow__ (pg 1620) A: hipertrigliceridemia B: hipocoagulabilitatea C: deficienta proteinei S D: traumatism local al peretelui vaselor E: deficienta proteinei C Vezi raspuns 33. [M2244028] Care este cea mai frecventa predispozitie ereditara la hipercoagulabilitate (pg 1620) A: varsta B: sexul feminin C: sexul masculin D: rezistenta la proteina C activata E: deficienta proteinei S Vezi raspuns

34. [M2244029] Care din urmatorii factori nu precipita TEP (pg 1620) A: sarcina B: chimioterapia C: HTA D: imobilizarea E: obezitatea Vezi raspuns 35. [M2244032] Care este cauza obisnuita de deces in trombembolismul pulmonar? (pg 1620) A: disfunctia ventriculara stanga B: disfunctia ventriculara dreapta C: insuficienta cardiaca globala D: complianta pulmonara scazuta E: alterarea schimbului de gaze Vezi raspuns 36. [M2244033] Care este cel mai frecvent simptom in TEP? (pg 1620) A: tahicardia B: dispneea C: sincopa D: hipotensiunea arteriala E: tusea Vezi raspuns 37. [M2244034] Care este cel mai frecvent semn in TEP? (pg 1620) A: dispnee B: tahicardia C: hipotensiunea D: sincopa E: hemoptizia Vezi raspuns 38. [M2244035] Care din elementele de mai jos nu indica un TEP masiv? (pg 1620) A: sincopa B: hipotensiunea arteriala C: dispnee D: tusea E: cianoza Vezi raspuns 39. [M2244036] Una din afirmatiile de mai jos privind semnele "clasice" din TEP este fals? (pg 1621) A: subfebrilitatea B: tahicardia C: fibrilatia atriala D: jugulare turgescente E: componenta pulmonara a zgomotului II accentuata Vezi raspuns 40. [M2244037] Cu care din urmatoarele boli nu se face diagnosticul diferential al TEP? (pg 1621) A: angina instabila B: pneumonia C: anevrism aortic D: pericardita E: costocondrita Vezi raspuns 41. [M2244038] Care din urmatoarele nu fac parte din modificarile clasice radiologice in TEP? (pg 1621)

A: semnul Westermark B: cocoasa lui Hapton C: opacitate triunghiulara cu varful la pleura D: olighemie focala E: artera pulmonara dreapta largita descendenta Vezi raspuns 42. [M2244039] Care din urmatoarele afirmatii privind scintigrafia pulmonara sunt false? (pg 1621) A: este principala explorare imagistica pentru diagnosticul TEP B: un defect de perfuzie scintigrafic indica un flux sangvin absent sau scazut C: scintigrama de ventilatie scade specificitatea scintigramei de perfuzie D: scintigrama de ventilatie anormala indica plaman cu modificari, neventilati E: prezenta a 2 sau mai multe defecte de perfuzie segmentarain prezenta unei ventilatii normale, sugereaza o mare probabilitate scintigrafica de TBP Vezi raspuns 43. [M2244040] Care din urmatoarele afirmatii privind TEP sunt false? (pg 1621) A: scintigrama pulmonara este in mod special utila daca rezultatele sunt normale sau aproape normale B: diagnosticul de TEP ese foarte putin probabil la pacientii cu scintigrama normala sau aproape normala C: diagnsoticul este de apx 70% sigur la pacientii cu scintigrama cu mare probabilitate pozitiva D: mai putin de 1/2 din pacientii cu TEP confirmat angiografic au o scintigrama pozitiva E: 40% din pacientii cu mare suspiciune clinica de TEP si probabilitate mica scintigrafica au TEP la angiografie Vezi raspuns 44. [M2244041] Semnele secundare de TEP la angiografia pulmonara nu cuprind: (pg 1621) A: olighemia segmentara B: avascularitatea C: vase periferice sinuoase D: o faza arteriala prelungita cu umplere rapida E: ocluzia brusca a vaselor Vezi raspuns 45. [M2244042] Care din afirmatiile privind terapia primara in TEP sunt false? (pg 1622) A: se poate realiza prin embolectomie B: este rezervata si pacientilor cu TEP recurent C: consta in lizarea cheagului prin tromboliza D: se efectueaza de rutina in primele 6 ore E: este rezervata si pacientilor cu insuficienta cardiaca dreapta cu risc crescut de deces Vezi raspuns 46. [M2244043] Care din urmatoarele afirmatii privind tratamentul cu heparina in TEP sunt false? (pg 1622) A: heparina previne formarea in continuare a trombului B: heparina poate dizolva trombul deja existent C: heparina se leaga,fixeaza si accelereaza activitatea antitrombinei III D: heparina permite mecanismelor fibrinolitice endogene sa lizeze cheagul deja format E: dupa 5-7 zile de administrare, trombul rezidual incepe sa se stabilizeze Vezi raspuns 47. [M2244044] In cazul examenului fizic din tromboembolismul pulmonar al tinerilor anterior sanatosi singurul semn prezent poate fi: (pag.1621) A: subfebrilitatea B: bradicardia C: disconfortul toracic usor

D: tusea seaca persistenta E: anxietatea Vezi raspuns 48. [M2244045] In cadrul TEP,heparina: (pag.1622) A: fixeaza si inhiba antitrombina III B: inhiba direct trombina(factorulIIIa) C: previne gama carboxilarea si activeaza factorul IIa D: nefractionata este degrevata de complicatia trombocitopeniei E: se leaga de antitrombina III si ii accelereaza activitatea Vezi raspuns 49. [M2344044] Care este cea mai frecventa anomalie intalnita in starile de hipercoagulabilitate ereditare la pacientii care sufera un tromboembolism pulmonar? (pg 1620) A: deficienta proteinei C B: deficienta antitrombinei III C: deficienta proteinei S D: tulburari ale plasminogenului E: rezistenta la proteina C activata Vezi raspuns 50. [M2344045] Urmatorii factori pot precipita tromboembolismul pulmonar cu exceptia: (pg 1620) A: sarcina B: interventiile chirurgicale C: chimioterapia in cancer D: mobilizarea precoce postoperatorie E: cateter venos central permanent Vezi raspuns 51. [M2344046] Care din modalitatile neimagistice de diagnostic sunt utile pentru diagnosticul tromboembolismului pulmonar? (pg 1621) A: dozarea gazelor sangvine arteriale B: determinarea D-dimerului plasmatic C: calcularea gradientului oxigenului alveolo-capilar D: scintigrafia pulmonara E: masurarea PO2 arterial Vezi raspuns 52. [M2344047] Durata anticoagularii la un pacient cu tromboembolism pulmonar si neoplasm de pancreas este: (pg 1623) A: 3 luni B: 6 luni C: 12 luni D: timp nedefinit E: 6 saptamani Vezi raspuns 53. [M2344048] Clasic, in tromboembolismul pulmonar, doza initiala de heparina este: (pg 1622) A: 10000-15000 u in bolus B: 1000-1500 u/h, perfuzie continua C: 5000-10000 u in bolus D: 500-1000 u in bolus E: sub 5000 u in bolus Vezi raspuns 54. [M244228] Reprezinta o manifestare clinica sugestiva de trombembolism pulmonar mic: ()

A: hipotensiune arteriala B: sincopa C: durerea pleurala insotita de tuse si hemoptizie D: cianoza severa E: turgescenta jugulara Vezi raspuns 55. [M2544049] Cel mai frecvent factor ereditar incriminat n producerea trombembolismului pulmonar este: (pg 1620) A: deficiena proteinei C B: deficiena antitrombinei III C: factorul V Leiden D: deficiena proteinei S E: deficitul de plasminogen Vezi raspuns 56. [M2544050] Cea mai comun surs a emboliilor paradoxale este reprezentat de trombii venoi provenii din: (pg 1620) A: venele pelvine B: venele pulmonare C: venele femurale D: venele gambei E: venele membrelor superioare Vezi raspuns 57. [M2544052] Cel mai frecvent simptom ntlnit n trombembolismul pulmonar este: (pg 1620) A: durerea pleural B: tusea C: hemoptizia D: dispneea E: subfebrilitatea Vezi raspuns 58. [M2544053] Cel mai frecvent semn ntlnit n trombembolismul pulmonar este: (pg 1620) A: anxietatea B: cianoza C: transpiraia D: hipotensiunea arterial E: tahicardia Vezi raspuns 59. [M2544054] Rolul principal n apreciera riscului vital n trombembolismul pulmonar i, deci, n indicarea trombolizei venoase periferice i a embolectomiei aspirative revine: (pg 1622) A: radiografiei pulmonare B: gazometriei C: scintigramei pulmonare D: echocardiografiei E: flebografiei de contrast Vezi raspuns 60. [M2544055] Indicaiile inseriei unui filtru n vena cav inferioar pentru profilaxia trombembolismului pulmonar sunt urmtoarele, cu EXCEPIA: (pg 1623) A: trombozei venoase recurente, n ciuda anticoagulrii corecte B: trombozei venoase izolate a gambei C: pacienilor cu sngerri active D: pacienilor cu insuficien cardiac dreapt care nu sunt candidai pentru

tromboliz E: pacienilor cu risc extrem de crescut Vezi raspuns 61. [M2644056] Cauza imediata a decesului in tromboembolismul pulmonar este (pg 1620) A: Angina apectorala B: IMA C: Fibrilatia atriala D: Insuficienta cardiaca dreapta progresiva E: Infarctul pulmonar Vezi raspuns 62. [M2644057] In tromboembolismul pulmonar nivelul D-dimerului plasmatic este_: (pg 1621) A: Scazut B: Crescut C: Nemodificat D: Specifici E: Fara valoare Vezi raspuns 63. [M2644058] Cea mai specifica explorare in tromboembolismul pulmonar este_: (pg 1621) A: Nivelul D-dimerului B: Angiografie pulmonara selectiva C: Valoarea factorului de coagulare D: Ecografia sistemului venos profund E: Venografia (flebografia) Vezi raspuns 64. [M2644059] Care dintre simptomele de mai jos nu apare in mod obisnuit in tromboembolismul pulmonar_ (pg 1620) A: Tahicardia B: Bradicardia C: Tusea sau hemoptizia D: Durerea pleurala E: Cianoza periorala Vezi raspuns 65. [M2644060] Administrarea de heparina in bolus se face in tromboembolismul pulmonar cu o doza de_: (pg 1622) A: 5000-10000 unitati B: 10000-15000unitati C: sub 5000 unitati D: peste 30000unitati E: nu se administreaza in bolus Vezi raspuns 66. [M2644061] Pacientii cu tromboembolism pulmonar raspund la tromboliza pana la_: (pg 1623) A: 5 zile B: 10 zile C: 14 zile D: 30 zile E: peste 30 zile Vezi raspuns 67. [M2644062] Trombii venosi pot emboliza in circulatia arteriala printr-un: (pg 1620) A: Foramen oval B: Foramen rotund

C: Foramen spinos D: Hiatus E: Linie de fractura Vezi raspuns 68. [M2644063] Care este cel mai frecvent simptom in TEP: (pg 1620) A: Dispnee B: Tachicardie C: Cianoza periorala D: Febra E: Ameteli Vezi raspuns 69. [M2644064] Scintigrafia pulmonara este pozitiva in TEP in aproximativ: (pg 1821) A: 90% B: 85% C: 80% D: 70% E: 50% Vezi raspuns 70. [M2644065] Angiografie pulmonara selectiva poate detecta embolii de: (pg 1621) A: 1-2 mm B: 2-4 mm C: 4-6 mm D: sub 1 mm E: peste 10 mm Vezi raspuns 71. [M2644066] Durata anticoagularii in TEP este de: (pg 1623) A: 7 zile B: 14 zile C: 3 luni D: 6 luni E: 12 luni Vezi raspuns 72. [M2644225] Care este cauza primordiala in decesul prin trombembolismul pulmonar (pagina 1620) () A: edemul pulmonar B: insuficienta ventriculara dreapta C: insuficienta cardiaca stanga D: tensiunea parietala a ventriculului stang E: bombarea septului Vezi raspuns 73. [M2644231] Trombembolismul pulmonar masiv este sugerat de uramtoarele manifestari, CU EXCEPTIA: () A: sincopa B: dispnee severa C: cianoza D: durere pleurala E: hipotensiune arteriala severa Vezi raspuns 74. [M2844067] Cea mai frecventa predispozitie ereditara la hipercoagulabilitate este (pg 1620) A: hiperfibrinogenemia B: factorul V Leiden

C: hipocomplementemia D: insuficienta corticosuprarenala E: trombocitoza Vezi raspuns 75. [amabodea] Care afirmatii sunt adevarate in privinta flebografiei de contrast: (pag. 1622) A: este mai frecvent utilizata decat ultrasonografia B: este utila pentru diagnosticul trombozei venoase izolate de gamba sau TVP recurent C: ocazional determina alergii sau flebite la substanta de contrast D: nu este costisitoare si in general foarte bine tolerata de pacienti E: se justifica atunci cand exista o disconcordanta intre suspiciunea clinica si rezultatul ultrasonografiei Vezi raspuns 76. [CMTEP001] Consecintele fiziopatologice ale unei embolii pulmonare sunt: () A: complianta pulmonara crescuta; B: alterarea schimburilor gazoase; C: rezistenta vasculara pulmonara crescuta; D: rezistenta scazuta a cailor respiratorii; E: disfunctia VD. Vezi raspuns 77. [CMTEP002] Simptomul si semnul cel mai frecvent intalnite in TEP sunt: () A: cianoza; B: hTA; C: dispneea; D: sincopa; E: tahicardia. Vezi raspuns 78. [CMTEP003] Tratamentul medical in TEP este reprezentat de anticoagulante. Atat heparina cat si warfarina duc in cele din urma la afectarea concentratiei urmatorilor factori ai coagularii: (pg 1622-1623) A: 2; B: 8; C: 14; D: 7; E: 9. Vezi raspuns 79. [DR2OG111] complicatiile wafarinei () A: sangerarea B: necroza cutanata C: trombocitopenia D: osteopenia E: osteoporza Vezi raspuns 80. [DR2OG112] COMPLICATIILE HEPARINEI () A: hemoragia B: necroza cutanata C: trombocitopenia D: osteopenia E: osteoporza Vezi raspuns 81. [DR2OG113] CONTRAINDICATIILE TROMBOLIZEI () A: boala intracraniana B: traumatisme

C: interventii chirurgicale recente D: trmoza venoasa recurenta E: sangerarea Vezi raspuns 82. [DR2OG117] FACTORII CARE POT PRECIPITA TEP () A: aco B: obezitatea C: traumatissme D: cancer E: pneumonia Vezi raspuns 83. [DR2OG118] TEREAPIA MEDICALA PRIMARA A TEP () A: embolectomie de aspiratiie B: tromboliza C: dobutamina D: pulverizarea mecanica E: trombendarectomia Vezi raspuns 84. [DR2OG120] warfarina () A: previne g carboxilarea B: e un anatgonist de vit k C: previne activarea fact coagularii 2,5,7,9 D: previne activarea fact coagularii 2,5,7,9,10 E: previne activarea fact coagularii 2,7,9 10 Vezi raspuns 85. [ella_kor] Care sunt metodele de profilaxie a TEP in interventiile chirurgicale generale cu risc crescut? () A: IPC sau sosete cu compresie progresiva plus heparina nefractionata B: Heparina fractionata 5000 u/ 8h C: Dalteparina 2500u pe zi D: IPV izolat E: Dalteparina 5000u pe zi Vezi raspuns 86. [M1144068] Anticoagulantele orale de tip Warfarina (Coumadina) se folosesc in tratamentul profilactic al T.E.P. la pacientii cu urmatoarele afectiuni: (pg 1623) A: Fractura de sold sau pelvis B: Interventie chirurgicala toracica C: Interventie chirurgicala in cancere genitale D: Interventii chirurgicale urologice E: Neurochirurgie Vezi raspuns 87. [M1144069] Care din urmatoarele grupe de pacienti trebuie sa primeasca tratamentul anticoagulant pe timp nedefinit: (pg 1623) A: Cu T.V.P. proximala a membrelor inferioare B: Cu T.V.P. de gamba C: Cu un episod de T.E.P. D: Cu un cancer subiacent nevindecat E: Cu obezitate importanta Vezi raspuns 88. [M1144070] Care din urmatoarele afirmatii privind terapia trombolitica in T.E.P. sunt adevarate: (pg 1623) A: Previne descarcarea continua de serotonina

B: Activatorul tisular de plasminogen este administrat in doze de 100 mg C: Riscul de hemoragie intracraniana este de 5% D: Pacientii raspund la tromboliza numai in primele 24-48 de ore de la instalarea T.E.P. E: Tromboliticul poate duce la regresia rapida a insuficientei cardiace Vezi raspuns 89. [M1144071] Care din urmatoarele semne si simptome sugereaza adesea un embolism pulmonar mic, localizat distal: (pg 1620-1621) A: Dispneea B: Cianoza C: Tusea D: Hemoptizia E: Durerea pleurala Vezi raspuns 90. [M1144072] Implantarea unui filtru al venei cave inferioare are urmatoarele indicatii: (pg 1623) A: Anticoagularea nu se poate efectua din cauza sangerarii active B: Tromboza venoasa recurenta, sub tratament anticoagulant corect C: Prevenirea T.E.P. recurent la pacientii cu insuficienta cardiaca dreapta care nu sunt candidati pentru tromboliza D: Pacientii cu T.E.P. intins E: Pacientii cu infarct pulmonar Vezi raspuns 91. [M1144073] Care dintre urmatoarele masuri terapeutice sunt utilizate in prevenirea trombembolismului pulmonar la pacientii cu interventii chirurgicale oculare: (pg 1623) A: Dalteparina 5000 u. s.c. la 12 ore B: Dalteparina 2500 u. s.c. o data pe zi C: sosete cu compresie gradata D: Compresie pneumatica intermitenta E: Heparina nefractionata 5000 u la 12 ore Vezi raspuns 92. [M1144074] are dintre urmatoarele semne aparute la angiografia pulmonara permit diagnosticul de T.E.P.: (pg 1622) A: Defect de umplere intraluminal intr-o proiectie B: Ocluzia brusca a vaselor C: Olighemia segmentara D: Faza arteriala scurtata E: Vase periferice sinuoase, ascutite. Vezi raspuns 93. [M1244075] Care dintre urmatorii factori predispozanti pentru tromboza venoasa generatoare de tromboembolism pulmonar se include in triada descrisa de Virchow ? (pg 1620) A: hipercoagulabilitatea B: obezitatea C: rezistenta vasculara pulmonara crescuta D: staza E: traumatismul local al peretelui vascular Vezi raspuns 94. [M1244076] Care sunt factorii ce pot precipita aparitia tromboembolismului pulmonar ? (pg 1620) A: deshidratarea B: hipotermia C: contraceptive orale D: cateter venos central permanent

E: chimioterapia Vezi raspuns 95. [M1244077] Efectele emboliei pulmonare sunt: (pg 1620) A: reducerea rezistentei vasculare pulmonare B: cresterea rezistentei cailor aeriene C: hipoventilatia alveolara D: complianta pulmonara crescuta E: complianta pulmonara scazuta Vezi raspuns 96. [M1244078] Pacientii cu trombembolism pulmonar masiv prezinta: (pg 1620) A: durere accentuata ca urmare a infarctului pulmonar B: hipotensiune arteriala sistemica C: functia cordului drept normala D: indicatie pentru tromboliza sau embolectomie E: trombembolism extins anatomic Vezi raspuns 97. [M1244079] Care sunt cauze ale emboliei pulmonare netrombotice? (pg 1620) A: embolia tumorala B: embolia grasoasa C: embolia osoasa D: embolia cu lichid amniotic E: embolia ateromatoasa Vezi raspuns 98. [M1244080] Trombembolismul pulmonar masiv este sugerat de urmatoarele simptome si semne: (pg 1620) A: durere pleurala intensa B: sincopa C: hemoptizie D: dispnee E: cianoza Vezi raspuns 99. [M1244081] Trombembolismul pulmonar mic prezinta urmatoarele simptome si semne: (pg 1620) A: durere pleurala B: tuse C: hemoptizie D: colaps E: sincopa Vezi raspuns 100. [M1244082] Anomaliile clasice ale electrocardiogramei in trombembolismul pulmonar sunt urmatoarele: (pg 1621) A: bradicardia sinusala B: fibrilatia atriala recent instalata C: unda T negativa in derivatia V3 D: axul QRS este la peste 90 grade E: aspect de unda S in derivatia III Vezi raspuns 101. [M1244083] Complicatiile heparinoterapiei in trombembolismul pulmonar sunt: (pg 1622) A: leucopenia B: trombocitopenia C: hemoragia D: osteopenia

E: accelerarea VSH Vezi raspuns 102. [M1244084] Ecocardiografia in trombembolismul pulmonar: (pg 1621) A: este utila in evaluarea rapida a suspectilor de trombembolism B: poate servi la diferentierea de tamponada cardiaca C: nu este utila in diagnosticul diferential cu disectia de aorta D: evidentiaza disfunctia ventriculara dreapta E: nu serveste la stabilirea riscului si prognosticului trombembolismului pulmonar Vezi raspuns 103. [M1344085] Factorii predispozanti pentru tromboza venoasa (Virchow) sunt: (pg 1620) A: traumatismul local al peretelui vaselor B: obezitatea C: neoplaziile D: hipercoagulabilitatea E: staza Vezi raspuns 104. [M1344086] Ce simptome si semne indica un tromboembolism pulmonar masiv? (pg 1620) A: dispnee B: hemoptizie C: sincopa D: hipotensiune E: febra Vezi raspuns 105. [M1344087] Care din urmatoarele metode terapeutice fac parte din terapia primara a TEP? (pg 1622) A: tromboliza (venoasa periferica) B: agenti inotropi C: insertia de filtre pe vena cava inferioara D: agenti antiinflamatori nesteroidieni E: embolectomie chirurgicala Vezi raspuns 106. [M1344088] Complicatiile terapiei cu heparina sunt in special: (pg 1622) A: hemoragia B: trombocitopenia C: cresterea nivelului bilirubinei serice D: leucocitoza E: alungirea timpului de protrombina Vezi raspuns 107. [M1344089] Indicatiile pentru insertia unui filtru pe vena cava inferioara in TEP sunt: (pg 1623) A: cand anticoagularea nu se poate efectua B: tromboza venoasa recurenta C: profilaxie la pacientii cu risc extrem de crescut D: sarcina E: cancer genital Vezi raspuns 108. [M1344090] Contraindicatiile trombolizei in TEP sunt: (pg 1624) A: traumatisme recente B: hipertensiunea arteriala C: boala intracraniana D: interventii chirurgicale recente

E: insuficienta cardiaca Vezi raspuns 109. [M1344091] Notati explorarile neinvazive imagistice uzuale in diagnosticul TEP: (pg 1621) A: radiografia toracica B: scintigrama pulmonara C: ecocardiografia D: ultrasonografia sistemului venos E: rezonanta magnetica nucleara Vezi raspuns 110. [M1344092] Enumerati avantajele utilizarii heparinelor cu greutate moleculara mica fata de heparina nefractionata in TEP. (pg 1623) A: capacitate mai redusa de legare cu proteinele plasmatice B: timp de actiune mai scurt C: biodisponibilitate mai mare D: raspunsul legat de doza mai previzibil E: timp de injumatatire mai lung Vezi raspuns 111. [M1344093] Embolia pulmonara poate avea urmatoarele efecte: (pg 1620) A: rezistenta vasculara pulmonara crescuta B: alterarea schimbului de gaze C: hiperventilatie alveolara D: rezistenta crescuta in caile aeriene E: complianta pulmonara crescuta Vezi raspuns 112. [M1344094] Care sunt factorii ce pot precipita tromboembolismul pulmonar? (pg 1620) A: interventiile chirurgicale B: contraceptivele orale C: cancerul D: cateter venos central permanent E: tratamentul cu antibiotice Vezi raspuns 113. [M1444095] Dintre factorii ce pot precipita tromboembolismul pulmonar, fac parte: (pg 1549, 1620) A: perioada postpartum B: casexia C: chimioterapia in cancer D: convalescenta postoperatorie E: leziuni ale maduvei spinarii Vezi raspuns 114. [M1444096] Din punct de vedere fiziopatologic, embolia pulmonara poate avea urmatoarele efecte: (pg 1620) A: rezistenta crescuta a cailor aeriene B: rezistenta pulmonara scazuta C: hipoventilatie alveolara D: alterarea schimbului de gaze E: hiperventilatia alveolara Vezi raspuns 115. [M1444097] Alegeti variantele corecte ale sindroamelor clinice din tromboembolismul pulmonar (TEP): (pg 1620) A: in TEP masiv apare hipokinezie ventriculara dreapta la ecocardiografie, dar presiune arteriala sistemica normala

B: in TEP mic spre moderat, functia cordului drept este normala si presiunea arteriala sistemica normala C: in TEP moderat spre intins apare hipotensiune arteriala sistemica D: Prezenta infarctului pulmonar nu se insoteste de durere, putand fi usor trecuta cu vederea E: TEP masiv se insoteste de hipotensiune arteriala sistemica Vezi raspuns 116. [M1444098] Alegeti dintre simptomele si semnele clinice enumerate, pe cele care indica un TEP masiv: (pg 1620) A: durerea pleurala B: sincopa C: cianoza D: tusea E: hemoptizia Vezi raspuns 117. [M1444099] Diagnosticul diferential al tromboembolismului pulmonar se face cu: (pg 1621) A: astmul B: infarctul miocardic C: abdomenul acut D: miocardita E: exacerbarea BPOC Vezi raspuns 118. [M1444100] Electrocardiograma clasica din tromboembolismul pulmonar include: (pg 1621) A: tahicardie sinusala B: fibrilatie atriala cronica C: unda S in derivatia I D: unda Q in derivatia V2 E: unda T negativa in derivatia V2 Vezi raspuns 119. [M1444101] Terapia primara in tromboembolismul pulmonar consta in: (pg 1622) A: anticoagulare cu heparina B: embolectomie C: lizarea cheagului prin tromboliza D: anticoagulare cu heparine cu greutate moleculara mica E: agenti inotropi Vezi raspuns 120. [M1444102] In care din urmatoarele conditii se indica plasare de filtru pe vena cava inferioara, pentru prevenirea tromboembolismului pulmonar: (pg 1623) A: tromboza venoasa recurenta B: ca terapie primara a tromboembolismului pulmonar C: ca terapie adjuvanta D: cand anticoagularea nu se poate efectua din cauza sangerarii active E: ca profilaxie la pacientii cu risc extrem de crescut Vezi raspuns 121. [M1544103] Care dintre urmatorii factori pot precipita producerea tromboembolismului pulmonar: (pg 1620) A: efortul fizic B: sarcina C: interventiile chirurgicale D: cateterul venos central permanent E: imobilizarea

Vezi raspuns 122. [M1544104] Hipercoagulabilitatea, ca factor predispozant pentru tromboza venoasa, este intalnita in mai multe afectiuni ereditare: (pg 1620) A: mutatia punctiforma in gena factorului V, denumita factor V Leiden B: hemofilia C: deficienta proteinei C D: deficienta proteinei S E: deficienta antitrombinei III Vezi raspuns 123. [M1544105] Embolia pulmonara poate avea urmatoarele efecte fiziopatologice: (pg 1620) A: rezistenta vasculara pulmonara crescuta B: complianta pulmonara crescuta C: alterarea schimbului de gaze D: hiperventilatia alveolara E: rezistenta crescuta a cailor aeriene Vezi raspuns 124. [M1544106] Care din urmatoarele semne si simptome indica un tromboembolism pulmonar mic, localizat distal, langa pleura: (pg 1620-1621) A: tusea B: hemoptizia C: cianoza D: durerea pleurala E: hipotensiunea Vezi raspuns 125. [M1544107] Care din urmatoarele manifestari clinice indica un tromboembolism pulmonar masiv: (pg 1620-1621) A: febra B: cianoza C: dispneea D: hipotensiunea E: sincopa Vezi raspuns 126. [M1544108] Care din urmatoarele semne electrocardiografice pot fi intalnite in tromboembolismul pulmonar: (pg 1621) A: tahicardia sinusala B: axul complexului QRS la peste 90 grd C: alungirea intervalului PR D: supradenivelare de segment ST in derivatiile V4-V6 E: fibrilatie sau flutter atrial recent instalat Vezi raspuns 127. [M1544109] Care dintre urmatoarele proprietati farmacocinetice ale heparinelor cu greutate moleculara mica le deosebesc de heparinele nefractionate: (pg 1622-1623) A: prezinta o capacitate mai mica de legare de proteinele plasmatice B: au o biodisponibilitate mai mare C: raspunsul legat de doza mai previzibil D: timp de injumatatire mai lung E: prezinta efect procoagulant Vezi raspuns 128. [M1544110] Contraindicatiile trombolizei ca terapie primara in tromboembolismul pulmonar cuprind: (pg 1623) A: riscul de tromboembolism pulmonar recurent

B: tromboza venoasa profunda C: bolile intracraniene D: interventiile chirurgicale recente E: traumatismele Vezi raspuns 129. [M1644111] Triada de factori predispozanti pentru tromboza venoasa dupa Virchow este: (pg 1620) A: Traumatismul local al peretelui vaselor (leziune endoteliala) B: Hipertensiunea arteriala C: Hipercoagulabilitate D: Staza venoasa E: Fibrinogenemie scazuta Vezi raspuns 130. [M1644112] Embolia pulmonara poate avea urmatoarele efecte_: (pg 1620) A: Rezistenta vasculara pulmonara crescuta (spasm arteriolar pulmonar) B: Alterarea schimbului de gaze C: Hiperventilatie alveolara D: Rezistenta crescuta a cailor aeriene E: Modificarea valorilor Doppler-ului arterial Vezi raspuns 131. [M1644113] Embolia pulmonara netrombotica poate avea urmatoarele etiologii: (pg 1620) A: Embolia grasoasa B: Embolia tumorala C: Disectia de aorta D: Trombi situate in VS E: Folosirea de droguri intravenoase Vezi raspuns 132. [M1644114] Simptomele tromboembolismului pulmonar sunt: (pg 1620) A: Dispneea B: inrosirea fetei C: Hipotensiunea D: Cianoza E: Frisoane Vezi raspuns 133. [M1644115] Diagnosticul diferential in tromboembolismul pulmonar se face cu: (pg 1620) A: IMA B: Pneumonie C: Pericardita D: Boli de colagen E: Astmul bronsic Vezi raspuns 134. [M1644116] Explorarile imagistice neinvazive in diagnosticarea tromboembolismului pulmonar sunt: (pg 1621) A: Radiografia toracica simpla (Rx toracic) B: Ecografia abdominala C: Ultrasonograia venoasa D: Scintigrafie pulmonara E: Tomografia prin emisie de pozitroni (TEP) Vezi raspuns 135. [M1644117] Terapia primara a tromboembolismului pulmonar cuprinde: (pg 1622)

A: Tromboliza venoasa periferica (sistemica) B: Ligatura arterei pulmonare C: Tromboliza selectiva prin cateter D: Trombendarterectomie si embolectomie de aspiratie E: inlocuirea portiunii de vena afectata cu proteza de dacron Vezi raspuns 136. [M1644118] Tromboliza in tromboembolism pulmonar conduce la urmatoarele efecte: (pg 123) A: Dizolva o mare parte a trombului arterial pulmonar obstruant anatomic B: Previne descarcarea continua de serotonina C: Dizolva o mare parte din masa trombului apartinand venelor pelviene D: Induce vasoconstrictie la nivelul circulatiei membrelor inferioare E: Determina modificari la nivelul secretiei pancreatice Vezi raspuns 137. [M2244030] Care din afirmatiile referitoare bla efectele care pot fi produse de embolia pulmonara sunt false? (pg 1620) A: alterarea schimbului de gaze B: hiperventilatia alveolara C: complianta pulmonara crescuta D: rezistenta crescuta a cailor aeriene E: rezistenta vasculara pulmonara scazuta Vezi raspuns 138. [M2244031] Care dintre afirmatiile referitoare la efectele care pot fi produse de embolia pulmonara sunt false? (pg 1620) A: complianta pulmonara cerscuta B: hiperventilatia alveolara C: alterarea schimbului de gaze D: rezistenta scazuta a cailor aeriene E: rezistenta vasculara pulmonara crescuta Vezi raspuns 139. [M2244119] Triada Vircow consta in: (pg 1620) A: traumatism local al peretelui vaselor B: hipercolesterolemie C: hipercoagulabilitate D: staza E: hipertrigliceridemie Vezi raspuns 140. [M2244120] Urmatoarele nu fac parte di triada Vircow (pg 1620) A: traumatism local al peretelui vascular B: hipercolesterolemia C: staza D: hipercoagulabilitatea E: hipertrigliceridemia Vezi raspuns 141. [M2244121] Care sunt factorii care pot precipita TEP (pg 1620) A: interventiile chirurgicale B: emacierea C: traumatisme D: HTA E: obezitatea Vezi raspuns 142. [M2244122] Care din afirmatiile de mai jos nu fac parte din factorii care pot precipita TEP

(pg 1620) A: interventiile chirurgicale B: emacierea C: traumatismele D: HTA E: obezitatea Vezi raspuns 143. [M2244123] Care sunt factorii care pot precipita TEP_? (pg 1620) A: contraceptivele orale B: sarcina C: cancerul D: chimioterapia E: emacierea Vezi raspuns 144. [M2244124] Embolia pulmonara poate avea urmatoarele efecte (pg 1620) A: rezistenta vasculara pulmonara scazuta B: alterarea schimbului de gaze C: rezistenta vasculara pulmonara crescuta D: hipoventilatia alveolara E: complianta pulmonara crescuta Vezi raspuns 145. [M2244125] Embolia pulmonara poate avea urmatoarele efecte_ (pg 1620) A: complianta pulmonara crescuta B: hiperventilatia alveolara C: rezistenta vasculara pulmonara scazuta D: rezistenta scazuta a cailor aeriene E: alterarea schimbului de gaze Vezi raspuns 146. [M2244126] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la cauza imediata, obisnuita de deces in TEP este falsa (pg 1620) A: insuficienta cardiaca globala B: rezistenta vasculara pulmonara crescuta C: disfunctia ventriculara stanga D: hiperventilatia alveolara E: disfunctia ventriculara dreapta Vezi raspuns 147. [M2244127] Etiologii posibile pentru embolia pulmonara netrombotica includ? (pg 1620) A: embolia grasa B: embolia tumorala C: embolia gazoasa D: hipercoagulabilitatea E: deficienta proteinei S Vezi raspuns 148. [M2244128] Care din urmatoarele afirmatii privind etiologia posibila pentru embolia pulmonara sunt adevarate? (pg 1620) A: embolia tumorala B: hipercoagulabilitate C: deficienta proteinei C D: deficienta proteinei S E: embolia gazoasa Vezi raspuns 149. [M2244129] Care din urmatoarele afirmatii privind cela mai frecvent simptom in TEP sunt

false? (pg 1620) A: tahicardia B: dispneea C: hipotensiunea arteriala D: tusea E: sincopa Vezi raspuns 150. [M2244130] Care din urmatoarele privind cel mai frecvent semn in TEP sunt false? (pg 1620) A: dispneea B: tahicardia C: sincopa D: hemoptizia E: hipotensiunea arteriala Vezi raspuns 151. [M2244131] Care din elementele de mai jos indica un TEP masiv? (pg 1620) A: dispneea B: sincopa C: tusea D: hipotensiunea arteriala E: cianoza Vezi raspuns 152. [M2244132] Care din elementele de mai jos nu indica un TEP masiv_? (pg 1620) A: tusea B: hemoptizia C: durerea pleurala D: cianoza E: sincopa Vezi raspuns 153. [M2244133] Care din elementele de mai jos sugereaza un embolism pulmonar mic? (pg 1620) A: durerea pleurala B: tusea C: hemoptizia D: dispneea E: cianoza Vezi raspuns 154. [M2244134] Care din elementele de mai jos nu sugereaza un embolism pulmonar mic? (pg 1620) A: tusea B: durerea pleurala C: cianoza D: dispneea E: sincopa Vezi raspuns 155. [M2244135] Semnele "clasice" din TEP sunt? (pg 1621) A: tahicardia B: subfebrilitatea C: jugulare turgescente D: componenta pulmonara a zgomotului II accentuata E: fibrilatia atriala Vezi raspuns

156. [M2244136] Diagnosticul diferential al TEP se face cu: (pg 1621) A: infarct miocardic acut B: angina instabila C: pneumonia D: insuficienta cardiaca congestiva E: anevrism aortic Vezi raspuns 157. [M2244137] Daignosticul diferential al TEP se face cu: (pg 1621) A: infarct miocardic acut B: exacerbarea BPCO C: anevrism aortic D: astm bronsic E: pericardita Vezi raspuns 158. [M2244138] Diagnosticul diferential al TEP se face: (pg 1621) A: astmul bronsic B: hipertensiunea pulmonara primitiva C: fracturi costale D: anevrism aortic E: pneumotorax Vezi raspuns 159. [M2244139] Diagnosticul diferential al TEP se face cu_: (pg 1621) A: pericardita B: anevrism aortic C: costocondrita D: anxietatea E: bronsita Vezi raspuns 160. [M2244140] Anomalii clasice pe ekg in TEP include? (pg 1621) A: tahicardia sinusala B: fibrilatia atriala C: flutter atrial recent instalat D: extrasistolia ventriculara E: bigeminism ventricular Vezi raspuns 161. [M2244141] Anomalii clasice pe ekg in TEP include_? (pg 1621) A: unda S in D I B: unda Q in V5 C: unda T negativa in V3 D: unda S in V3 E: unda Q in V3 Vezi raspuns 162. [M2244142] Anomalii clasice pe ekg in TEP includ ? (pg 1621) A: unda T negativa in V3 B: flutter atrial recent instalat C: unda Q in derivatia V3 D: extrasistolia ventriculara E: unda S in derivatia DI Vezi raspuns 163. [M2244143] Modificarile clasice radiologice in TEP include? (pg 1621) A: olighemia focala B: semnul Westermarck

C: densitate periferica in forma de banda deasupra diafragmului D: opacitate cu forma triunghiulara E: artera pulmonara dreapta largita descendenta Vezi raspuns 164. [M2244144] Care din urmatoarele afirmatii privind ecografia in TEP sunt adevarate? (pg 1621) A: se bazeaza pe pierderea compresibilitatii venoase B: aproximativ 2/3 din pacientii cu TEP nu au TVP evidenta ecografic C: valoarea ecografiei venoase este certa pentru TVP proximala a membrelor inferioare la pacientii asimptomatici D: nu este sensibila pentru screeningul TVP la pacientii asimptomatici internati E: este prima explorare efectuata de urgenta Vezi raspuns 165. [M2244145] Carte din urmatoarele afirmatii privind scintigrafia pulmonara sunt adevarate? (pg 1621) A: este principala explorare imagistica pentru diagnosticul TEP B: un defect de perfuzie scintigrafica indica un flux sangvin absent sau scazut C: scintigrama de ventilatie scade specificitatea scingramei de perfuzie D: scintigrama de ventilatie anormala indica plamini cu modificari neventilati E: prezenta 2 sau mai multe defecte de perfuzie segmentara Vezi raspuns 166. [M2244146] Care din urmatoarele afirmatii privind TEP sunt adevarate? (pg 1621) A: scintigrama pulmonara este in mod special utila daca rezultatele sunt normale sau aproape normale B: diagnosticul de TEP este foarte putin probabil la pacientii cu scintigrama normala sau aproape normala C: diagnosticul este aproximativ 70% sigur la pacientii cu scintigrama cu mare probabilitate pozitiv D: mai putin de 1/2 din pacientii cu TEP confirmat angiografic au o scintigrama pozitiva E: 40% din pacientii cu mare suspiciune clinica de TEP si probabilitate mica scintigrafica au TEP la angiografie Vezi raspuns 167. [M2244147] Care din urmatoarele afirmatii privind ecocardiografia in TEP sunt adevarate? (pg 1621) A: este utila pentru trierea rapida a bolnavilor acuti B: este esential a se efectua inaintea scintigrafiei pulmonare C: este o explorare neinvaziva obligatorie D: poate face diagnosticul diferential E: ajuta la stabilirea riscului si prognosticului Vezi raspuns 168. [M2244148] Care din afirmatiile urmatoare privind ecocardiografia in TEP sunt false? (corectata) (pg 1621) A: ajuta la stabilirea riscului si prognosticului B: este explorare noninvaziva obligatorie C: este preferata inaintea scintigrafiei pulmonare D: ajuta la stabilirea diagnosticului diferential E: este utila pentru trierea rapida a bolnavilor acuti Vezi raspuns 169. [M2244149] Care din urmatoarele afirmatii privind angiografia pulmonara sunt adevarate? (pg 1621) A: este cea mai specifica explorare disponibila pentru stabilirea diagnosticului definitiv de TEP B: poate detecta emboli de 1-2 mm

C: poate detecta emboli doar cu dimensiuni mai mari de 3 mm D: se efectueaza de rutina E: un diagnostic definitiv de TEP depinde de vizualizarea unui defect de umplere intraluminal in mai mult de o proiectie Vezi raspuns 170. [M2244150] Care din urmatoarele afirmatii privind angiografia pulmonara sunt false? (pg 1621) A: diagnosticul definitiv de TEP depinde de vizualizarea unui defect de umplere intraluminal in mai mult de o proiectie B: poate detecta emboli de dimensiuni doar peste 3 mm C: se efectueaza de rutina D: este cea mai specifica explorare disponibila pentru stabilirea diagnosticului de TEP E: poate detecta emboli de 1-2mm Vezi raspuns 171. [M2244151] Semnele secundare de TEP la angiografia pulmonara includ: (pg 1621) A: ocluzia brusca a vaselor B: olighemia segmentara C: o faza arteriala prelungita cu umplere rapida D: vase periferice sinuoase E: avascularitatea Vezi raspuns 172. [M2244152] Care din afirmatiile privind terapia primara in TEP sunt adevarate? (pg 1622) A: consta in lizarea trombului prin tromboliza B: se efectueaza de rutina C: se poate realiza prin embolectomie D: este rezervata pacientilor cu risc crescut de moarte E: este rezervata doar pacientilor cu TEP recurent Vezi raspuns 173. [M2244153] Care din urmatoarele afirmatii privind tratamentul cu heparina in TEP sunt adevarate? (pg 1622) A: heparina se leaga,fixeaza si accelereaza activitatea antitrombinei III B: heparina previne formarea in continuare a trombului C: heparina permite mecanismelor fibrinolitice endogene sa lizeze cheagul deja format D: heparina poate dizolva trombusul deja format E: dupa 5-7 zile de administrare, trombusul rezidual incepe sa se stabilizeze Vezi raspuns 174. [M2244154] Care din urmatoarele afirmatii privind tratamentul cu heparina in TEP sunt corecte? (pg 1622) A: cea mai importanta reactie adversa este hemoragia B: protamina sulfat se administreaza doar in caz de hemoragii intracraniene C: trombocitopenia asociata heparinei are de obicei consecinte clinice D: daca numarul trombocitelor scade cu mai mult de 50% fata de normal, heparina ar trebui intrerupta E: pacientii care primesc tratament de lunga durata cu heparina pot dezvolta osteopenie Vezi raspuns 175. [M2244155] Care din urmatoarele afirmatii privind tratamentul cu heparina in TEP sunt false_? (pg 1622) A: trombocitopenia asociata heparinei are de cele mai multe ori semnificatie clinica B: protamina sulfat se administreaza doar in caz de hemoragie intracraniana C: cea mai importanta reactie adversa este hemoragia D: pacientii care primesc tratament de durata cu heparina pot sa dezvolte si osteoporoza E: A+B+C

Vezi raspuns 176. [M2244156] Care din efectele secundare ale heparinei in tratamentul TEP sunt reale? (pg 1622) A: poate sa dezvolte osteopenie B: poate sa dezvolte osteoporoza C: poate sa dezvolte fracturi pe os normal D: cresterea transaminazelor apare frecvent E: poate sa duca la anemie megaloblastica Vezi raspuns 177. [M2244157] Care din efectele secundare ale tratamentului cu heparina sunt false? (pg 1622) A: poate sa duca la anemie megaloblastica B: cresterea transaminazelor apare rar C: poate sa dezvolte osteopenie D: poate sa dezvolte osteoporoza E: poate sa dezvolte fracturi pe os patologic Vezi raspuns 178. [M2244158] Care din urmatoarele afirmatii privind tratamentul cu heparine cu greutate moleculara mica sunt adevarate? (pg 1623) A: prezinta o capacitate mai mica de legare de proteinele plasmatice decat heparina conventionala B: au o biodisponibilitate mai mare C: au un timp de injumatatire mai lung decat heparina clasica D: raspunsul legat de doza este adesea imprevizibil E: au primit avizul FDA pentru tratamentul TEP Vezi raspuns 179. [M2244159] Care din urmatoarele afirmatii privind tratamentul TEP cu Warfarina sunt adevarate? (pg 1623) A: este un antagonist de vitamina K B: previne gamma-carboxilarea C: previne activarea factorilor coagularii II, III, VII D: previne activarea factorilor coagularii II,VII,VIII,IX E: previne activarea factorilor coagularii II,VII,IX,X Vezi raspuns 180. [M2244160] Care din afirmatiile privind anticoagularea in TEP sunt adevarate? (pg 1623) A: dupa intreruperea anticoagularii , riscul TEP recurent este mare B: rata recurentei a fost de 2 ori mai mare la pacientii care au primit anticoagulant numai 6 saptamani C: pacientii obezi trebuie sa primeasca anticoagulant pe timp limitat D: este indicat o anticoagulare de 1 an pentru un TEP E: este indicata o anticoagulare de 6 luni pentru un TEP Vezi raspuns 181. [M2244161] Indicatiile montarii de filtre pe vena cava inferioara sunt : (pg 1623) A: sangerare activa in TEP B: tromboza venoasa recurenta C: prevenirea TEP recurent la pacientii cu ICC care sunt candidati la tromboliza D: profilaxia la pacientii cu risc extrem de cerscut E: poate fi folosit filtru Greenfield suprarenal Vezi raspuns 182. [M2244162] Care din urmatoarele afirmatii privind tromboliza in TEP sunt adevarate? (pg 1623) A: duce in toate cazurile la regresia rapida a insuficientei cardiace drepte

B: scade rata mortalitatii C: scade recurenta TEP D: nu are contraindicatii majore E: se paote efectua in primele 14 zile Vezi raspuns 183. [M2244163] Care din afirmatiile urmatoare privind tromboliza in TEP sunt adevarate? (pg 1623) A: dizolva o mare parte din tromb B: dizolva trombul in totalitate C: previne descarcarea continua de serotonina D: agraveaza hipertensiunea pulmonara E: dizolva o mare parte din sursa trombului Vezi raspuns 184. [M2244164] Care din afrimatiile privind tromboliza in TEP sunt adevarate? (pg 1623) A: regimul trombolitic preferat este cu activatori ai plasminogenului tisular recombinat B: regimul trombolitic preferat este cu streptokinaza C: pacientii raspund la tromboliza doar in primele 12 ore D: pacientii par sa raspunda la tromboliza pina la 14 zile E: tromboliticul se administreaza intramuscular sau subcutan Vezi raspuns 185. [M2244165] Contraindicatiile trombolizei in TEP includ: (pg 1623) A: boala intracraniana B: interventiile chirurgicale recente C: traumatismele D: varsta mai mare de 75 de ani E: varsta peste 80 de ani Vezi raspuns 186. [M2244166] Care din afirmatiile cu privire la tromboendarterectomia pulmonara sunt adevarate? (pg 1623) A: indicatiile ii cuprind pe pacientii dispneici la eforturi mici B: indicatiile ii cuprind pe pacientii dispneici in repaus C: poate reduce mult hipertensiunea pulmonara D: poate chiar vindeca hipertensiunea pulmonara E: au indicatie de tromboendarterectomie toti pacientii diagnosticati cu TEP Vezi raspuns 187. [M2244167] Care din afirmatiile legate de profilaxia TEP sunt adevarate? (pg 1624) A: are o importanta majora B: nu este neaprat obligatorie fiind foarte costisitoare C: este de obicei eficienta D: se efectueaza doar la pacientii cu TEP masiv E: este de 2 feluri: mecanica si farmacologica Vezi raspuns 188. [M2244168] Prevenirea TEP la pacientii cu proteza de sold se poate face cu: (pg 1623) A: Warfarina (INR propus 2-2.5) 4-6 saptamani B: Warfarina (INR propus 2.5-3) 4-6 saptamini C: Warfarina (INR 2.5-3) 2-3 saptamani D: heparina cu greutate moleculara mica, 5-14 zile E: heparina cu greutate moleculara mica, 3 saptamani Vezi raspuns 189. [M2344169] Care sunt factorii predispozanti pentru tromboza venoasa inclusi in triada lui Virchow? (pg 1620) A: hiperlipoproteinemia

B: hipercoagulabilitatea C: traumatismul local al peretelui arterial D: hipertensiunea arteriala E: staza Vezi raspuns 190. [M2344170] Tromboembolismul pulmonar survine: (pg 1620) A: la aproximativ 50% din pacientii cu tromoza venoasa pelvina sau tromboza venoasa proximala profunda a membrelor inferioare B: la aproximativ 80% din pacientii cu tromoza venoasa izolata a gambei C: frecvent la pacientii cu tromoza venoasa a extremitatilor superioare D: la aproximativ 60% din pacientii cu tromoflebite superficiale E: rar la pacientii cu tromboza venoasa izolata a gambei Vezi raspuns 191. [M2344171] Fiziopatologic embolia pulmonara poate avea urmatoarele consecinte: (pg 1620) A: complianta pulmonara crescuta B: aparitia unui sunt stanga-dreapta C: bronhoconstrictie D: rezistenta vasculara pulmonara crescuta E: cresterea tensiunii parietale la nivelul ventriculului drept Vezi raspuns 192. [M2344172] Cresterea rezistentei vasculare pulmonare determina: (pg 1620) A: dilatarea ventriculului drept cu scaderea tensiunii parietale B: ischemie miocardica prin comprimarea arterei coronare drepte C: bombarea septului interventricular in interiorul ventricului stang D: disfunctia ventriculara dreapta E: umplere crescuta a ventricului stang Vezi raspuns 193. [M2344173] Pacientii cu tromboembolism moderat spre intins prezinta: (pg 1620) A: hiperkinezie ventriculara dreapta B: presiune arteriala sistemica normala C: indicatii de terapie primara pentru prevenirea emboliei pulmonare recurente D: hipotensiune arteriala sistemica E: presiune arterila pulmonara normala Vezi raspuns 194. [M2344174] Urmatoarele semne si simptome se pot intalni la un pacient cu tromboembolism mic: (pg 1620) A: sincopa B: tuse C: hipotensiune arteriala D: durere pleurala E: hemoptizie Vezi raspuns 195. [M2344175] Un pacient cu tromboembolism masiv prezinta: (pg 1620) A: dispnee B: tahicardie C: hipertensiune arteriala sistemica D: cianoza E: indicatie de terapie primara cu tromboliza sau embolectomie Vezi raspuns 196. [M2344176] Diagnosticul diferential al tromboembolismului pulmonar se face cu_: (pg 1621)

A: hipertensiunea pulmonara primitiva B: pneumonie C: colecistita acuta D: pneumotorax E: infarctul miocardic acut Vezi raspuns 197. [M2344177] Care dintre afirmatiile referitoare la D-dimerul plasmatic sunt adevarate? (pg 1621) A: nivelul crescut al D-dimerului plasmatic reflecta tromboliza endogena B: reactia D-dimer ELISA nu poate fi folosita pentru excluderea tromboembolismului pulmonar C: la pacientii cu septicemie se intalnesc nivele crescute ale D-dimerului D: valorile crescute ale D-dimerului sunt specifice tromboembolismului pulmonar E: este mai putin util decat gazele arteriale in diagnosticul tromboembolismului pulmonar Vezi raspuns 198. [M2344178] Clasic, in tromboembolismul pulmonar, se descriu urmatoarel modificari electrocardiografice: (pg 1621) A: unda S in DI B: flutter atrial recent instalat C: bradicardie sinusala D: axa QRS este la peste 90 grd E: unda T negativa in V3 Vezi raspuns 199. [M2344179] radiografia toracica este sugestiva pentru tromboembolismul pulmonar in cazul: (pg 1621) A: unei radiografii toracice normale la un pacient dispneic B: unei calcificari a butonului aortic C: unei artere pulmonare drepte largite D: unei cardiomegalii asociata cu staza vasculara pulmonara E: evidentierii unei densitati periferice in banda deasupra diafragmului Vezi raspuns 200. [M2344180] Care dintre afirmatiile referitoare la ultrasonografia venoasa efectuata la apcientii cu tromboembolism pulmonar este adevarata? (pg 1621) A: evidentiaza tromboza venoasa profunda la toti pacientii cu tromboembolism pulmonar B: este extrem de utila pentru evidentierea trombusului cu localizare in venele pelvine C: are valoare certa la pacientii simptomatici in ambulator cu tromboza venoasa profunda proximala a membrelor inferioare D: este o metoda sensibila pentru screeningul trombozei venoase profunde la pacientii asimptomatici internati E: subestimeaza frecventa trombozei venoase proximale a membrulor inferioare la pacientii cu interventii ortopedice sau neurochirurgicale Vezi raspuns 201. [M2344181] Complicatiile posibile in cazul terapiei cu warfarina sunt: (pg 1623) A: sangerare B: introdusa singura in cazul unei perioade trombotice active dezvolta un potential trombogen C: necroza cutanata D: embriopatia warfarinica E: trombocitopenia mediata imun Vezi raspuns 202. [M2344182] Insertia unui filtru pe vena cava inferioara este recomandata in urmatoarele situatii: (pg 1623) A: cand anticoagularea nu se poate efectua

B: tromboza venoasa recurenta C: ca terapie adjuvanta asociata trombolizei D: profilaxia tromboembolismului pulmonar la pacientii cu risc extrem de crescut E: terapie primara in tromboembolismul pulmonar masiv Vezi raspuns 203. [M2344183] In momentul initierii terapiei cu warfarina la un pacient cu tromboembolism pulmonar trebuie tinem cont de: (pg 1623) A: cresterea nivelurilor proteinei C si S B: dezvoltarea unui potential trombogen C: instalarea efectului complet al warfarinei ce necesita de obicei 10 zile D: necesitatea suprapunerii timp de 5 zile a heparinei si warfarinei E: efectul procoagulant al warfarinei ce poate fi accentuat prin suprapunerea heparinei pentru 5 zile Vezi raspuns 204. [M2344184] Terapia primara in tromboembolismul pulmonar se refera la: (pg 1622) A: anticoagularea cu heparina B: tromboliza venoasa periferica C: tromboliza locala prin cateter D: embolectomie E: anticoagulare cu warfarina Vezi raspuns 205. [M2344185] Terapia primara este indicata in urmatoarele situatii: (pg 1622) A: pacientii cu risc crescut de moarte prin insuficienta cardica dreapta B: pacienti cu tromboembolism mic dar cu durere pleurala importanta C: pacienti cu disfunctie ventriculara dreapta ecocardiografic D: pacienti care prezinta mai putin de 30% din scintigrama pulmonara afectata de tromboembolismul pulmonar E: pacienti cu risc de tromboembolismul pulmonar in ciuda anticoagularii adecvate Vezi raspuns 206. [M2544051] Trombembolismul moderat spre ntins se asociaz cu: (pg 1620) A: de obicei, cu infarct pulmonar B: presiune arterial sistemic normal C: hipokinezie ventricular la echografie D: funcie normal a cordului drept E: embolectomia reprezint singura metod terapeutic Vezi raspuns 207. [M2544186] Factorii predispozani dobndii ai trombembolismului pulmonar sunt: (pg 1620) A: interveniile chirurgicale B: obezitatea C: sarcina D: cateterismul venos periferic permanent E: chimioterapicele antimicrobiene Vezi raspuns 208. [M2544187] Efectele fiziopatologice ale emboliei pulmonare sunt: (pg 1620) A: creterea rezistenei vasculare pulmonare B: creterea rezistenei n cile respiratorii C: hipercoagulabilitatea n sistemul venos pulmonar D: scderea complianei pulmonare E: hipoventilaia alveolar Vezi raspuns 209. [M2544188] Creterea rezistenei vasculare pulmonare consecutiv

trombembolismului pulmonar este datorat: (pg 1620) A: untului pulmonar dreapta - stnga B: obstruciei arteriale C: hipercapniei D: vasoconstriciei mediat de serotonin E: bronhoconstriciei Vezi raspuns 210. [M2544189] Alterarea schimbului gazos la nivelul membranei alveolo-capilare, n cadrul trombembolismului pulmonar este datorat: (pg 1620) A: creterii spaiului mort alveolar B: creterii complianei pulmonare C: untului dreapta - stnga D: bronhoconstriciei E: reducerii suprafeei de schimb gazos Vezi raspuns 211. [M2544190] Scderea complianei pulmonare ntlnit la pacienii cu trombembolism pulmonar este secundar: (pg 1620) A: edemului pulmonar B: creterii sintezei de surfactant C: hemoragiei pulmonare D: reducerii patului vascular E: hipercoagulabilitii Vezi raspuns 212. [M2544191] Consecinele creterii rezistenei vasculare pulmonare, la pacienii cu trombembolism pulmonar, sunt urmtoarele: (pg 1620) A: dilataia i disfuncia ventricular dreapt B: bombarea paradoxal a septului interventricular C: dilataia i disfuncia ventricular stng D: scderea perfuziei arteriale coronariene E: infarctul de ventricul drept Vezi raspuns 213. [M2544192] Insuficiena cardiac dreapt progresiv, care este cea mai obinuit cauz de deces n trombembolismul pulmonar, este determinat de: (pg 1620) A: creterea rezistenei vasculare pulmonare B: umplerea sczut a ventriculului drept C: creterea presiunii parietale D: ischemia miocardic E: creterea presiunii arteriale sistemice Vezi raspuns 214. [M2544193] Care dintre urmtoarele afirmaii despre trombembolismul pulmonar masiv sunt adevrate: (pg 1620) A: este consecina unui trombembolism ntins anatomic B: asociaz hipotensiunea sistemic C: se nsoete de o funcie normal a ventriculului drept D: tratamentul anticoagulant ofer anse mari de supravieuire E: tromboliza este inutil Vezi raspuns 215. [M2544194] Pacienii cu trombembolism pulmonar mic spre moderat prezint: (pg 1620) A: funcie normal a cordului drept B: hipokinezie ventricular la echografie C: colaps circulator

D: anticoagularea sau filtrul venos n vena cav inferioar reprezint atitudini terapeutice adcvate E: pronostic bun Vezi raspuns 216. [M2544195] Care dintre urmtoarele afirmaii privind infarctul pulmonar sunt FALSE: (pg 1620) A: indic, de obicei, un trombembolism pulmonar moderat spre sever B: ntotdeauna este dureros C: este localizat parahilar D: complic, de regul, trombembolismul pulmonar mic E: are pronostic bun, cu anticoagulare adecvat Vezi raspuns 217. [M2544196] Posibilele etiologii ale emboliei pulmonare netrombotice sunt: (pg 1620) A: embolia gras B: deficitul de protein S C: embolia gazoas D: deficitul de protein C E: embolia tumoral Vezi raspuns 218. [M2544197] Trombembolismul pulmonar masiv este sugerat de urmtoarele simptome i semne: (pg 1620) A: durerea pleural B: dispneea C: sincopa D: cianoza E: hipotensiunea arterial Vezi raspuns 219. [M2544198] Trombembolismul pulmonar mic, localizat distal, lng pleur este sugerat de: (pg 1620-1621) A: durerea pleural B: sincop C: hipotensiunea arterial D: tuse E: hemoptizie Vezi raspuns 220. [M2544199] Semnele clasice ale trombembolismului pulmonar sunt: (pg 1621) A: subfebrilitatea B: tahicardia C: hipotensiunea arterial D: accentuarea componentei pulmonare a zgomotului II E: turgescena jugularelor Vezi raspuns 221. [M2544200] Nivelele plasmatice crescute ale D-dimerilor indic: (pg 1621) A: trombembolismul pulmonar B: infarctul miocardic C: pericardita D: septicemia E: hipertensiunea arterial sistemic Vezi raspuns 222. [M2544201] Anomaliile electrocardiografice clasice ale trombembolismului pulmonar sunt urmtoarele: (pg 1621) A: tahicardia sinusal

B: devierea la stnga a axului QRS C: flutterul sau fibrilaia recent instalat D: Unda S n D1, unda Q n V3 i o unda T negativ n V3 E: blocul de ramur stng Vezi raspuns 223. [M2544202] Semnele radiografice clasice ale trombembolismului pulmonar sunt: (pg 1621) A: oligemia focal B: arter pulmonar dreapt lrgit C: opacitate "n band" supradiafragmatic D: lrgirea butonului aortic E: reducerea bazal a transparenei pulmonare Vezi raspuns 224. [M2544203] In cazul trombembolismului pulmonar, urmatoarele afirmatii cu privire la scintigrama pulmonar sunt adevarate: (pg 1621) A: scintigrama pulmonara este principala explorare imagistic pentru diagnosticul trombembolismului pulmonar B: un defect de perfuzie scintigrafic indic un posibil trombembolismul pulmonar C: prezena a 2 sau mai multe defecte de perfuzie segmentare, n prezena unei ventilaii normale indic trombembolismul pulmonar D: scintigrama pulmonara este utila daca rezultatul radiologic este normal sau aproape normal, sau dac este o mare probabilitate de trombembolism pulmonar E: o scintigrama pulmonara normala sau aproape normala poate fi ntalnit n trombembolismul pulmonar Vezi raspuns 225. [M2544204] Semnele angiografice care stabilesc diagnosticul de trombembolismul pulmonar sunt: (pg 1621) A: ocluzia brusc a vaselor B: hipervascularizaia unui plmn C: o faz arterial prelungit, cu umplere lent D: vase periferice sinuoase, ascuite E: defect de umplere intraluminal, n mai mult de o proiecie Vezi raspuns 226. [M2544205] Principalele mecanisme pentru care heparina este indicat n tratamentul trombembolismului pulmonar sunt: (pg 1622) A: accelereaz activitatea antitrombinei III B: efectul antiagregant plachetar C: previne extinderea trombusului D: permite mecanismelor fibrinolitice endogene s lizeze cheagul E: activarea direct a mecanismelor fibrinolitice endogene Vezi raspuns 227. [M2544206] Principalele complicaii ale tratamentului cu heparin n trombembolismul pulmonar sunt: (pg 1622) A: hemoragia B: trombocitoza C: trombocitopenia D: tromboze arteriale(sindromul cheagului alb) sau venoase E: osteoporoza Vezi raspuns 228. [M2544207] Necroza cutanat indus de warfarin poate fi legat de: (pg 1623) A: dozele iniiale mari de warfarin B: reducerea proteinei S

C: reducera proteinei C D: administrarea concomitent a heparinei E: n cursul unor stri trombotice n care heparina este retras din tratament Vezi raspuns 229. [M2544208] Anticoagularea trebuie meninut: (pg 1623) A: 6 sptmni pentru tromboza venoas izolat a gambei B: 3 luni pentru tromboza venoas izolat a gambei C: 6 luni pentru tromboza venoas proximal a membrelor inferioare D: 12 luni pentru trombembolismul pulmonar E: nelimitat pentru pacienii obezi sau cu o neoplazie subiacent Vezi raspuns 230. [M2544209] Tromboliza cu activator de plasminogen tisular recombinat, administrat continuu, n perfuzie endovenoas, timp de 2 ore la pacienii cu trombembolism pulmonar, conduce la: (pg 1623) A: dizolvarea trombusului arterial pulmonar obstruant B: fixarea i accelerarea activitii antitrombinei III C: dizolvarea trombusului din venele pelvine sau profunde ale membrelor inferioare D: scderea hipertensiunii pulmonare prin stimularea descrcrii de serotonin E: reducerea probabilitii recurenei trombembolismului pulmonar Vezi raspuns 231. [M2644210] Triada de factori predispozanti pentru tromboza venoasa dupa Virchow este_: (pg 1620) A: Traumatismul local al peretelui vaselor (leziune endoteliala) B: Hipertensiunea arteriala C: Hipercoagulabilitate D: Staza venoasa E: Fibrinogenemie scazuta Vezi raspuns 232. [M2644211] Trombii venosi dislocati de obicei embolizeaza in: (pg 1620) A: Circulatia arteriala pulmonara B: Circulatia arteriala printr-un foramen ovale existent C: Circulatia arteriala a membrelor superioare D: Circulatia arteriala a membrelor inferioare E: Circulatia arteriala carotidiana Vezi raspuns 233. [M2644212] Embolia pulmonara poate avea urmatoarele efecte__: (pg 1620) A: Rezistenta vasculara pulmonara crescuta (spasm arteriolar pulmonar) B: Alterarea schimbului de gaze C: Hiperventilatie alveolara D: Rezistenta crescuta a cailor aeriene E: Modificarea valorilor Doppler-ului arterial Vezi raspuns 234. [M2644213] Embolia pulmonara netrombotica poate avea urmatoarele etiologii_: (pg 1620) A: Embolia grasoasa B: Embolia tumorala C: Disectia de aorta D: Trombi situate in VS E: Folosirea indelungata de antibiotice Vezi raspuns 235. [M2644214] Simptomele tromboembolismului pulmonar sunt_: (pg 1620) A: Dispneea

B: Inrosirea fetei C: Hipotensiunea D: Greata E: Frisoane Vezi raspuns 236. [M2644215] Diagnosticul diferential in tromboembolismul pulmonar se face cu_: (pg 1620) A: IMA B: Pneumonie C: Endocardita D: Boli de colagen E: Astmul bronsic Vezi raspuns 237. [M2644216] Explorarile imagistice neinvazive in diagnosticarea tromboembolismului pulmonar sunt_: (pg 1621) A: Radiografia toracica simpla (Rx toracic) B: Ecografia abdominala C: Tomografia simpla D: Scintigrafie pulmonara E: Tomografia prin emisie de pozitroni (TEP) Vezi raspuns 238. [M2644217] Terapia primara a tromboembolismului pulmonar cuprinde_: (pg 1622) A: Tromboliza venoasa periferica (sistemica) B: Ligatura arterei pulmonare C: Tromboliza selectiva prin cateter D: Trombendarterectomie si embolectomie de aspiratie E: Inlocuirea portiunii de vena afectata cu proteza de Dacron Vezi raspuns 239. [M2644218] Tromboliza in tromboembolism pulmonar conduce la urmatoarele efecte_: (pg 1623) A: Dizolva o mare parte a trombului arterial pulmonar obstruant anatomic B: Creste tensiunea arteriala C: Dizolva o mare parte din masa trombului apartinand venelor pelviene D: Induce vasoconstrictie la nivelul circulatiei membrelor inferioare E: Determina modificari la nivelul secretiei pancreatice Vezi raspuns 240. [M2644219] Facorii predispozanti pentru TEP sunt: (pg 1620) A: Interventiile chirurgicale B: Obezitate C: Sarcina D: Traumatismul local E: Infarctul pulmonar Vezi raspuns 241. [M2644220] Nu sunt factori ce pot precipita tromboembolismul pulmonar: (tabel pag.1620) A: perioada postpartum B: accidentul vascular cerebral prin el insusi C: cateter venos periodic D: aparatele gipsate E: cancerul ocult Vezi raspuns 242. [M2644221] Triada lui Virchov se caracterizeaza prin: ()

A: traumatismul local al peretelui arterial B: traumatismul local al peretelui vascular C: hipercoagulabilitatea D: hipocoagulabilitatea E: staza Vezi raspuns 243. [M2644222] In legatura cu profilaxia trombembolismului pulmonar, sunt adevarate urmatoarele: (pag. 1624) A: Are o importanta redusa B: Poate fi farmacologica C: Poate fi mecanica D: Poate fi chirurgicala E: Aceste masuri profilactice de obicei nu dau rezultate Vezi raspuns 244. [M2644223] In legatura cu tromboliza sunt adevarate urmatoarele: (pag. 1623) A: Poate duce la regresia rapida a insuficientei cardiace congestive B: Poate fi mecanica C: Nu are contraindicatii majore D: Exista un risc de aproximativ 1% pentru hemoragie intracraniana E: Minimalizarea riscului de hemoragie se realizeaza prin screeningul atent al pacientilor pentru contraindicatiile trombolizei Vezi raspuns 245. [M2644224] Din ce cauza scade complianta pulmonara in situatia unui embolism pulmonar (pagina 1620) () A: Edem B: Bronhoconstrictie C: Pierderea surfactantului D: Hemoragia pulmonara E: Agentii neuroumorali Vezi raspuns 246. [M2644227] Teapia adjuvanta in tratamentul TEP este () A: incarcarea volemuca B: antiinflamatori nesteroidieni C: sprijin psihologic D: suplimentarea cu oxigen E: morfina Vezi raspuns 247. [M2644228] Terapia primara a trombembolismului pulmonar cuprinde: () A: tromboliza sistemica sau locala, pe cateter B: embolectomia pe cateter sau chirurgical C: incarcarea volemica D: administrarea de digitala intravenos E: administrarea de diuretice de ansa intravenos Vezi raspuns 248. [M2644229] In trombembolismul pulmonar diagnosticul diferential se face cu: () A: sindroamele coronariene cute B: pneumotoraxul C: ulcerul perforat D: bronsiectazile suprinfectate E: pericardita lichidiana Vezi raspuns 249. [M2644230] Reprezinta elemente de diagnostic pozitiv al trombembolismului pulmonar:

()

A: nivelul D-dimerului plasmatic (ELISA) sub 50ng/ml B: prezenta a doua sau mai multe defecte de perfuzie la scintigrama, in prezenta unei ventialtii normale C: cresterea presiunii oxigenului arterial D: vizualizarea angiografica in mai multe proiectii a unui defect de umplere intraluminal E: prezenta unei adenopatii hilare Vezi raspuns

1C 2C 3B 4D 5B 6C 7C 8A 9E 10 D 11 D 12 B 13 C 14 C 15 B 16 D 17 C 18 C 19 D 20 A 21 D 22 E 23 E 24 D 25 B 26 B 27 B 28 A 29 C 30 C 31 C 32 D 33 D 34 C 35 B 36 B

37 B 38 D 39 C 40 C 41 C 42 C 43 C 44 D 45 D 46 B 47 E 48 E 49 E 50 D 51 B 52 D 53 C 54 C 55 C 56 D 57 D 58 E 59 D 60 B 61 D 62 B 63 B 64 B 65 A 66 C 67 A 68 A 69 E 70 A 71 E 72 B

73 D 74 B 75 BCE 76 BCE 77 CE 78 AE 79 AB 80 ACDE 81 ABC 82 ABCD 83 BC 84 ABE 85 AE 86 ACD 87 DE 88 ABE 89 CDE 90 ABC 91 CD 92 BCE 93 ADE 94 CDE 95 BE 96 BDE 97 ABD 98 BDE 99 ABC 100 BCD 101 BCD 102 ABD 103 ADE 104 ACD 105 ABE 106 AB 107 ABC 108 ACD

109 ABCD 110 ACDE 111 ABCD 112 ABCD 113 ACD 114 ADE 115 BE 116 BC 117 ABE 118 AC 119 BC 120 ADE 121 BCDE 122 ACDE 123 ACDE 124 ABD 125 BCDE 126 ABE 127 ABCD 128 CDE 129 ACD 130 ABCD 131 ABE 132 ACD 133 ABCE 134 ACD 135 ACD 136 ABC 137 CE 138 AD 139 ACD 140 BE 141 ACE 142 BD 143 ABCD 144 BC

145 BE 146 ABCD 147 ABC 148 BCD 149 ACDE 150 ACDE 151 ABDE 152 ABC 153 ABC 154 CDE 155 ABCD 156 ABCD 157 ABDE 158 ABCE 159 ACDE 160 ABC 161 ACE 162 ABCE 163 ABCE 164 AD 165 ABDE 166 ABDE 167 ADE 168 BC 169 ABE 170 BC 171 ABDE 172 ACD 173 ABCE 174 ADE 175 AB 176 ABD 177 AB 178 ABC 179 ABE 180 ABD

181 ABDE 182 BCE 183 ACE 184 AD 185 ABC 186 ABCD 187 ACE 188 AD 189 BE 190 AE 191 CDE 192 BCD 193 BC 194 BDE 195 ABDE 196 ABDE 197 AC 198 ABDE 199 ACE 200 CE 201 ABCD 202 ABD 203 BD 204 BCD 205 ACE 206 BC 207 ABC 208 ABD 209 BD 210 ACE 211 AC 212 ABDE 213 ACD 214 AB 215 ADE 216 AC

217 ACE 218 BCDE 219 ADE 220 ABDE 221 ABD 222 ACD 223 ABC 224 ABCD 225 ACDE 226 ACD 227 ACDE 228 ACE 229 BCDE 230 ACE 231 ACD 232 AB 233 ABCD 234 AB 235 AC 236 ABE 237 AD 238 ACD 239 AC 240 ABCD 241 BCD 242 BCE 243 BC 244 DE 245 ACD 246 BCD 247 AB 248 ABE 249 BD