Sunteți pe pagina 1din 42

Tuberculoza pulmonara diagnostic, tratament)

[doar CM] [doar CS]

(forme

clinice,

< Inapoi 1. [DR2OG100] SILITUBERCULOZA nescesita prelungirea tratamentului cu ce putin () A: 1 luna B: 3 luna C: 2 luna D: 4 luna E: 6 luna Vezi raspuns 2. [DrZoom38] In America de Nord si Europa, rezistenta primara apare cel mai frecvent la: (1119) A: rifampicina B: izoniazida C: pirazinamida D: etambutol E: streptomicina Vezi raspuns 3. [DrZoom39] Cea mai frecventa si mai importanta reactie adversa la tratamentul tbc este: (1118) A: artrita gutoasa produsa de pirazinamida B: trombocitopenia autoimuna data de rifampicina C: nevrita optica (etambutol) D: hepatita E: pruritul Vezi raspuns 4. [M1103000] Profilaxia chimioterapica a tuberculozei se realizeaza cu: (pag 1120) A: Rifampicina B: Izoniazida C: Pirazinamida D: Etambutol E: Streptomicina Vezi raspuns 5. [M1103001] Tuberculoza la copiii mici (primara) este aproape invariabil insotita de: (pg 112) A: Revarsat pleural B: Empiem tuberculos C: Atelectazie D: Limfadenopatie hilara/mediastinala E: Bronsiectazii Vezi raspuns 6. [M1103002] In tratamentul initial, zilnic, al tuberculozei la adult, doza de Izoniazida recomandata este de: (pg 1117) A: 5mg/Kg; maxim 300mg B: 10mg/Kg; maxim 600mg C: 15mg/Kg; maxim 900mg D: 20mg/Kg; maxim 1200mg E: Nici una din aceste doze

Vezi raspuns 7. [M1103003] In tratamentul initial, zilnic, al tuberculozei la adult, doza de Rifampicina recomandata este de: (pg 1117) A: 5mg/Kg; maxim 300mg B: 10mg/Kg; maxim 600mg C: 15mg/Kg; maxim 900mg D: 20mg/Kg; maxim 1200mg E: Nici una din aceste doze Vezi raspuns 8. [M1203004] Diagnosticul definitiv al tuberculozei este certificat prin: (pg 1115-1116) A: Cultura, cu izolarea si identificarea M tuberculosis intr-o proba diagnostica, reprezentata, in majoritatea B: Radiografia toracica anormala, la un pacient cu simptome respiratorii C: Intradermoreactia la PPD pozitiva D: Bronhoscopie E: Diagnostic serologic, bazat pe detectarea anticorpilor impotriva antigenelor micobacteriene Vezi raspuns 9. [M1203005] Vindecare tuberculozei depinde in mod esential de: (pg 1117) A: complianta pacientului la tratament B: suportul social C: suportul material D: igiena E: alimentatia Vezi raspuns 10. [M1203006] Monitorizarea raspunsului la tratamentul antituberculos beneficiaza esential de: (pg 1118) A: Evaluarea bacteriologica prin culturi seriate B: Evaluarea radiologica prin radiografii toracice seriate C: Evaluare prin intradermoreactia la PPD, seriata D: Evaluare prin bronhoscopie cu biopsii` E: Evaluare prin test serologic pentru anticorpi impotriva antigenelor micobacteriene Vezi raspuns

11. [M1203007] Care dintre urmatoarele chimioterapice antituberculoase este (sunt) utilizate in strategiile de chimioterapie profilactica: (pg 1120) A: Izoniazida B: Rifampicina C: Pirazinamida D: Etambutolul E: Streptomicina Vezi raspuns 12. [M1303008] Cea mai frecventa rezistenta primara a M. tuberculosis in Europa este la: (pg 1119) A: etambutol B: streptomicina C: pirazinamida D: izoniazida E: rifampicina Vezi raspuns 13. [M1403009] Tabloul clinic in tuberculoza pulmonara secundara prezinta: (pg 1112, 1113) A: semne sI simptome specifice: febra, frisoane si junghi toracic B: semne si simptome nespecifice: febra, transpiratii nocturne, anorexie, scadere ponderala,

astenie C: in cazuri foarte rare hemoptizie D: tuse, dispnee si wheezing E: stetacustica pulmonara relevanta pentru tuberculoza Vezi raspuns 14. [M1403010] In diagnosticul tuberculozei urmatoarele afirmatii legate de examenul bacteriologic sunt corecte, cu o exceptie: (pg 1115, 1116) A: sunt necesare trei probe de sputa B: recoltarea sputei trebuie facuta preferabil dimineata C: in cazul fragmentelor tisulare este obligatorie pastrarea lor in formaldehida pana la insamintarea pe mediul de cultura D: microscopia directa furnizeaza rezultate immediate E: rezultatele furnizate de culturile micobacteriene necesita o perioada mai lunga de timp (4 -8 saptamani) Vezi raspuns 15. [M1403011] Aspectul radiologic pulmonar tipic in asocierea tuberculoza - SIDA este: (pg 1116) A: tabloul clasic, cel al leziunilor localizate la nivelul lobului superior, cu infiltrate si caverne B: leziuni cavitare tipice C: leziuni infiltrative segmentare D: nici un aspect radiologic nu este patognomonic E: miliara tuberculoasa Vezi raspuns 16. [M1403012] Proceduri diagnostice suplimentare pentru diagnosticul tuberculozei pulmonare, in anumite situatii, pot fi urmatoarele, cu EXCEPTIA: (pg 1116) A: inducerea productiei de sputa prin nebulizare ultrasonica de ser hiperton B: fibrobronhoscopia C: lavajul bronho-alveolar D: lavajul gastric matinal E: rezonanta magnetica nucleara Vezi raspuns 17. [M1403013] Doza de isoniazida recomandata in tratamentul tuberculozei este de: (pg 1117) A: 10mg/kg corp, maxim 600mg/zi, indiferent de ritmul de administrare B: 5mg/kg corp, maxim 300mg/zi in administrare zilnica, putind fi crescuta doza la copii C: 20mg/kg corp, indiferent de ritmul de administrare D: 5mg/kg corp, maxim 300mg/zi in administrare zilnica, putind fi crescuta doza la adulti E: 15 mg/kg corp, indiferent de ritmul de administrare Vezi raspuns 18. [M1403014] Reactia adversa cea mai frecventa din timpul tratamentului pentru tuberculoza este: (pg 1118) A: nevrita optica B: hepatita toxica medicamentoasa C: hiperuricemia D: trombocitopenia E: lezarea nervului optic Vezi raspuns 19. [M1403015] Regimul terapeutic recomandat in tratamentul tuberculozei in situatia unui caz nou cu frotiu sau cultura poziva este: (pg 1118) A: 2 luni HRZ urmat de 2 luni HR B: 2 luni HRZES urmat de 4 luni HR C: 2 luni HRZE urmat de 4 luni HR D: 3 luni HRZE urmat de 3 luni HR

E: 3 luni HRZE urmat de 5 luni HR Vezi raspuns 20. [M1503016] Tuberculoza pulmonara primara are urmatoarele caractere principale: (pg 1112) A: Se intalneste frecvent la copii B: Rezulta din reactivarea unei infectii latente C: Leziunea ce ia nastere dupa infectie este de obicei centrala D: Se asociaza cu limfadenopatie periferica E: in majoritatea cazurilor leziunea nu se vindeca spontan Vezi raspuns 21. [M1503017] Tuberculoza pulmonara postprimara (secundara) se caracterizeaza prin: (pg 1112) A: Se intalneste frecvent la copii B: Rezulta din infectia strict exogena cu agenti patogeni C: Este localizata de obicei in segmentele apicale si posterioare ale lobilor superiori D: Leziunile se vindeca spontan, fara tratament E: Prezenta sputei perlate Vezi raspuns 22. [M1503018] Printre medicamentele de prima linie folosite in tratamentul tuberculozei pulmonare sunt mentionate si urmatoarele cu exceptia unuia. Care este acesta: (pg 1117) A: Izoniazida B: Rifampicina C: Ciprofloxacina D: Pirazinamida E: Etambutolul Vezi raspuns 23. [M1503019] Cel mai important impediment in calea vindecarii bolnavilor cu tuberculoza pulmonara este reprezentat de: (pg 1117) A: Chimiorezistenta dobandita B: Lipsa de aderenta a pacientilor la regimurile terapeutice C: Costul ridicat al medicatiei D: Toxicitatea crescuta a medicatiei E: Deficiente ale personalului medical care supravegheaza administrarea medicatiei Vezi raspuns 24. [M1503020] Dozele zilnice de Izoniazida recomandate pentru tratamentul initial al tuberculozei pulmonare la adult sunt: (pg 1117) A: 15 mg/Kg, maxim 1 g B: 15-25 mg/Kg C: 5 mg/Kg, maxim 300 mg D: 10 mg/Kg, maxim 600 mg E: 15-30 mg/Kg, maxim 2 g Vezi raspuns 25. [M1503021] Contraindicatia majora a chimioterapiei profilactice cu Izoniazida este determinata de: (pg 1120) A: Ulcerul duodenal cronic B: Boala hepatica activa C: Hiperuricemia si artralgiile D: Nevrita optica E: Pruritul si tulburarile gastrointestinale Vezi raspuns 26. [M1603022] Tratamentul tuberculozei cuprinde: (pg 1117) A: Cefalosporine

B: Ciclosporina C: Streptomicina D: Gentamicina E: Amfotericina Vezi raspuns 27. [M1603023] Medicamentele antituberculoase de linia doua sunt: (pg 1106) A: Gentamicina B: Etionamida C: Norfloxacina D: Dapsona E: Colistina Vezi raspuns 28. [M1603024] Intradermoreactia la PPD: (pg 1116) A: Are valoare considerabila in diagnosticul tuberculozei active B: Nu are importanta deosebita in screening ul infectiei cu M.tuberculosis C: Asigura un argument suplimentar pentru diagnosticul tuberculozei in cazurile cu culturi negative D: Reactiile fals negative sunt rare la pacientii imunodeprimati E: Reactiile fals negative sunt rare la pacientii cu tuberculoza agresiva Vezi raspuns 29. [M2203025] Regimul terapeutic de electie in tuberculoza pulmonara cuprinde (pg 1117) A: o faza initiala de 6 luni B: o faza initiala de 2 luni C: o cura medie de 6-8 luni D: un tratament intensiv de o luna E: un tratament energic de 9 luni Vezi raspuns 30. [M2203026] Durata tratamentului in tuberculoza pulmonara poate fi redusa la 4 luni (pg 1117) A: la cei disciplinati B: la cei cu BK+ in culturi dar negativi la examenul direct al sputei C: la cei cu BK- in culturi D: la cei cu aspect radiologic necaracteristic E: la cei afebrili si asimptomatici Vezi raspuns 31. [M2203027] Dozele indicate in tratamentul initial al tuberculozei pulmonare sunt (pg 1117) A: izoniazida 5 mg/kgcorp B: izoniazida 10 mg/kgcorp C: izoniazida 15 mg/kgcorp D: izoniazida 10 tablete pe zi indiferent de greutate E: izoniazida se administreaza de preferinta injectabil Vezi raspuns 32. [M2203028] Tuberculoza pulmonara primara are urmatoarele date: (pg 1112) A: se intilneste frecvent la adolescenti B: are localizare adeseori in zonele pulmonare superioare C: cand prevalenta TBC este mare se localizeaza frecvent in campurile pulmonare medii si inferioare D: evolueaza frecvent cu hemoptizie E: adesea apare in sarcina Vezi raspuns 33. [M2203029] Tuberculoza pulmonara primara (pg 1112)

A: este mai frecventa la sugari B: evolueaza extensiv la gravide C: este secundara unei infectii initiale cu bacil Koch D: frecvent leziunile sunt apicale E: se asociaza adesea cu HIV Vezi raspuns 34. [M2203030] Tuberculoza primara pulmonara (pg 1112) A: este frecventa in sudul SUA B: afecteaza predominant batranii C: leziunea postinfectie este de obicei centrala D: se asociaza cu adenopatie lobara E: frecvent se complica cu reactie pleurala Vezi raspuns 35. [M2203031] In tuberculoza primara pulmonara la copii mici adenopatia hilara poate determina (pg 1112) A: crize astmatice B: compresie bronsica si atelectazie C: compresie vasculara si hemoptizie D: compresie pe nervul laringeu E: compresie vagala Vezi raspuns 36. [M2203032] In tuberculoza primara pulmonara diseminarea hematogena (pg 1112) A: este foarte rara B: este totdeauna simptomatica C: evolueaza tipic cu hemoptizie D: determina crize astmatice E: este frecventa si adesea simptomatica Vezi raspuns 37. [M2203033] Tuberculoza miliara (pg 1112) A: este frecventa la fumatori B: complica adesea leziunile cavitare C: este frecventa la imunodeprimati D: este secundara pleureziei bacilare E: se complica frecvent cu leziuni fibrocavitare Vezi raspuns 38. [M2203034] Tuberculoza secundara (pg 1112) A: este frecventa la copii mici B: evolueaza benign la sugari C: afecteaza bazele pulmonare D: se localizeaza si in segmentele superioare ale lobilor inferiori E: se complica cu leziuni miliare Vezi raspuns 39. [M2203035] In tuberculoza postprimara tabloul clinic (pg 1112) A: este specific B: debuteaza cel mai frecvent cu jughi toracic C: este insidios D: este dominat de febra inalta E: este sugerat de dispneeea in crize nocturne Vezi raspuns 40. [M2203036] Tuberculoza postprimara recunoaste urmatoarele date clinice: (pg 1112) A: sindrom febril prelungit B: subfebrilitate cu caracter intermitent

C: transpiratii matinale, abundente D: tuse tipica, chintoasa, suieratoare E: dispnee nocturna Vezi raspuns 41. [M2203037] Hemoptizia in tuberculoza postprimara (pg 1113) A: reprezinta o eventualitate foarte rara B: frecvent se poate manifesta prin striuri sanghine C: este tipica doar pentru leziunile extinse D: reprezinta o complicatie majora, frecventa, adesea letala E: este mai frecventa la tineri Vezi raspuns 42. [M2203038] Pentru diagnosticul tuberculozei pulmonare primare la copiii mici (pg 1116) A: se preleveaza sputa matinala B: se recolteaza toata sputa diurna C: se preleveaza sputa prin brnhocopie D: se determina culturi din produsul prelevat prin lavaj gastric matinal E: se determina culturi pentru BK din scaun Vezi raspuns 43. [M2203039] Regimul terapeutic de electie in aproape toate formele de tuberculoza la adult, consta intr-o: (pg 1118) A: faza initiala de 3 luni (izoniazida+rifampicina+pirazinamida), urmata de o faza de continuare de 3 luni (izoniazida+rifampicina) B: faza initiala de 2 luni (izoniazida+rifampicina+pirazinamida), urmata de o faza de continuare de 4 luni (izoniazida+pirazinamida) C: faza initiala de 2 luni (izoniazida+rifampicina+etambutol), urmata de o faza de continuare de 3 luni (etambutol+streptomicina) D: faza initiala de 2 luni (izoniazida+rifampicina+pirazinamida), urmata de o faza de continuare de 4 luni (izoniazida+rifampicina) E: faza initiala de 2 luni (izoniazida+rifampicina), urmata de o faza de continuare de 4 luni (rifampicina+pirazinamida) Vezi raspuns 44. [M2203040] Pleurezia tuberculoasa se caracterizeaza prin (pg 1115) A: lichid pleural purulent, cu multe limfocite B: concentratia glucozei in lichidul pleural, normala sau usor crescuta C: exudat cu concentratia proteinelor sub 50% din concentratia proteinelor serice D: exudat cu leucocite: 500-2500 pe microlitru E: exudat cu celule mezoteliale in numar crescut Vezi raspuns 45. [M2203041] Medicamentele din linia a doua de tratament al tuberculozei (pg 1118) A: au o eficienta similara cu cele din prima linie B: sunt bine tolerate de pacienti C: sunt putin toxice D: pot fi folosite si ca tratament initial al tuberculozei E: se folosesc doar in cazurile rezistente la tratamentul din prima linie Vezi raspuns 46. [M2203042] Urmatoarea posologie este recomandata pentru medicamentele antituberculoase in regimurile intermitente (pg 1118) A: streptomicina: 15 mg/kgc B: izoniazida: 15mg/kgc C: rifampicina: 25-30 mg/kgc D: pirazinamida: 10-15 mg/kgc E: etambutol: 50-70mg/kgc Vezi raspuns

47. [M2203043] Pacient varstnic, cu tuberculoza pulmonara dezvolta in timpul tratamentului cu tuberculostatice, artralgii si hiperuricemie. Care din urmatoarele medicamente sunt incriminate in aparitia artritei gutoase? (pg 1119) A: streptomicina B: pirazinamida C: rifampicina D: hidrazida E: cicloserina Vezi raspuns 48. [M2203044] Care din urmatoarele tuberculostatice poate fi implicat in aparitia trombocitopeniei autoimune? (pg 1118) A: PAS B: ofloxacina C: izoniazida D: etionamida E: rifampicina Vezi raspuns 49. [M2303045] Despre tuberculoza pulmonara primara se pot afirma urmatoarele, cu exceptia (pg 1112) A: in zonele cu prevalenta scazuta se intalneste mai frecvent la copii B: poate fi localizata in campurile pulmonare mijlocii C: leziunea se asociaza cu limfadenopatie paratraheala D: poate determina aparitia de empiem E: leziunea este de obicei periferica Vezi raspuns 50. [M2303046] Agentii de prima linie in tratamentul tuberculozei sunt, cu exceptia (pg 1117) A: pirazinamida B: streptomicina C: etionamida D: rifampicina E: isoniazida Vezi raspuns 51. [M2303047] Aspectul radiologic in tuberculoza pulmonara poate evidentia urmatoarele, cu exceptia (pg 1115) A: aspect normal B: aspect de nodul solitar C: aspect de leziune localizata frecvent la nivelul lobului inferior D: infiltrate alveolare difuze E: imagine de caverna Vezi raspuns 52. [M2303048] La inceputul evolutiei bolii tuberculoase pot apare, cu exceptia (pg 1112) A: transpiratii nocturne B: astenie C: dispnee severa D: alterarea starii generale E: febra Vezi raspuns 53. [M2303049] In evolutia tuberculozei pulmonare pot apare urmatoarele , cu exceptia (pg 1116) A: durere toracica B: hemoptizie masiva C: sputa purulenta

D: febra cel mai frevent in platou E: sindrom de detresa respiratorie Vezi raspuns 54. [M2503050] Cea mai frecvent cale de transmitere a tuberculozei pulmonare n prezent este: (pg 1110) A: Aspirarea agenilor patogeni care colonizeaz orofaringele B: Diseminare hematogen C: Inhalarea particulelor infectante D: Laptele crud infectat E: Calea transcutanat Vezi raspuns 55. [M2503051] Global se apreciaz c dintre persoanele infectate cu Mycobacterium tuberculosis vor dezvolta boala aproximativ: (pg 1110) A: 50% B: 40% C: 20% D: 30% E: 10% Vezi raspuns 56. [M2503052] Riscul de apariie a tuberculozei active la persoanele infectate cu bacili tuberculoi este crescut n caz de tratament cu: (pg 1111) A: Antibiotice prelungite B: Antimicotice C: Imunosupresoare D: Antiaritmice E: Antihipertensive Vezi raspuns 57. [M2503053] Caracterele principale ale tuberculozei pulmonare primare sunt: (pg 1112) A: Frecvena crescut la copii B: Apariia ca urmare a reactivrii unei infecii latente C: Apariia dup infecie a unor leziuni centrale D: Asocierea cu limfadenopatii periferice E: Lipsa de vindecare spontan n majoritatea cazurilor Vezi raspuns 58. [M2503054] Caracterele principale ale tuberculozei pulmonare postprimare (secundare) sunt: (pg 1112) A: Localizarea n segmentele apicale i posterioare ale lobilor superiori B: Frecvena crescut la copii C: Vindecarea spontan fr tratament D: Absena sputei hemoptoice E: Originea din infecia strict exogen cu ageni patogeni Vezi raspuns 59. [M2503055] Tuberculoza primar se caracterizeaz prin urmtoarele aspecte cu excepia: (pg 1112) A: Rezult n urma unei infecii iniiale cu bacili tuberculoi B: Se ntlnete frecvent la copii C: Este localizat adesea n cmpurile pulmonare mijlocii i inferioare D: Leziunea se vindec numai sub tratament E: Diseminare hematogen frecvent Vezi raspuns 60. [M2503056] O persoan cu infecie cu M. tuberculosis dovedit prin testare cutanat, care dobndete i infecia cu HIV prezint un risc anual de dezvoltare a

tuberculozei active de: (pg 1115) A: 1% B: 3 - 15% C: 20 - 25% D: 40% E: 50% Vezi raspuns 61. [M2503057] Folosirea chimioterapiei profilactice cu Izoniazid are drept contraindicaie major: (pg 1120) A: Boala hepatic activ B: Ulcerul duodenal cronic C: Guta D: Nevrita optic E: Tulburrile gastrointestinale Vezi raspuns 62. [M2503058] n tratamentul iniial al tuberculozei pulmonare la adult se recomand urmtoarea doz zilnic de izoniazid: (pg 1117) A: 5 mg/Kg, maxim 300 mg B: 15 mg/Kg, maxim 1 g C: 15 - 25 mg/Kg D: 10 mg/Kg maxim 600 mg E: 15 - 30 mg/Kg, maxim 2 g Vezi raspuns 63. [M2603059] Tratamentul TBC cuprinde: (pg 1117) A: Betalactamine B: Ciclosporina C: Streptomicina D: Gentamicin E: Amfotericin Vezi raspuns 64. [M2603060] TBC primar pulmonar este caracterizat prin: (pg 1112) A: Se ntlnete frecvent la aduli B: Radiologic apare polimorfism lezional C: Este localizat n cmpurile pulmonare apicale D: Leziunea se asociaz cu limfadenopatie hilar sau paratraheal E: n majoritatea cazurilor leziunea nu se vindec spontan Vezi raspuns 65. [M2603061] Intradermoreacia la PPD este: (pg 1116) A: Reacia de hipersensibilitate de tip II B: Este cel mai larg utilizat pentru screeningul infeciei cu M. Tuberculosis C: Are o sensibilitate i o specificitate crescut D: Este o reacie de hipersensibilitate tip III E: Reaciile fals negative nu sunt frecvente la pacienii imunodeprimai Vezi raspuns 66. [M2603062] Contraindicaiile profilaxiei cu Izoniazid includ prezena: (pg 1120) A: Astmului bronic B: BPOC C: Infarctului miocardic acut D: Bolii hepatice active E: Neoplasmului bronhopulmonar Vezi raspuns 67. [M2603222] Celule esentiale implicate n imunitatea celulara n TBC: (pag. 1111)

A: Euzinofile B: Pneumocite C: Limfocite T D: Limfocite B E: Celule mezoteliale Vezi raspuns 68. [M2803063] Tuberculoza genitourinara se caracterizeaza prin: (pg 1113) A: reprezinta 90% din totalul cazurilor de tuberculoza extrapulmonara B: sumar de urina patologic cu hematurie si cilindri hialini C: piurie cu urocultura negativa si urina acida D: nu raspunde la tratament E: face parte din formele clinice de tuberculoza primara Vezi raspuns 69. [M2803064] Reactia adversa cea mai frecventa si cea mai importanta a tratamentului tuberculozei este: (pg 1118) A: hepatita B: hiperuricemia si artralgiile-cea mai importanta reactie medicamentoasa C: nevrita optica produsa de rifampicina D: tulburari psihice E: ulcer gastric Vezi raspuns 70. [M2803065] In lipsa tratamentului TBC postprimara evoluaza catre: () A: cronicizare; B: vindecare spontana; C: stagnare; D: deces; E: acomodare. Vezi raspuns 71. [M2803237] In prezent,sursa cea mai frecventa de infectie cu M.tuberculosis este: () A: pacientul cu tuberculoza pulmonara contagioasa B: pacientul cu pleurezie tuberculoasa C: pacientul cu tuberculoza genitourinara D: laptele crud ce contine M.bovis E: reactivare endogena Vezi raspuns 72. [M2803240] Diagnosticul de tuberculoza ganglionara se poate face prin: () A: intradermoreactia la PPD B: identificarea clinica a adenopatiilor laterocervicale C: biopsie ganglionara D: radiografie pulmonara E: testare HIV Vezi raspuns 73. [M2803244] Sunt elemente ce sustin diagnosticul de tuberculoza pulmonara, CU EXCEPTIA: () A: prezenta factorilor de risc B: scleroza miocardica C: prezenta simptomelor respiratorii D: aspect radiologic de infiltrare in lobii superiori si caverne E: identificarea BAAR la examenul microscopic al sputei Vezi raspuns 74. [mx00004] care este doza indicata pentru administrarea intermitenta (de trei ori pe saptamana) pentru etambutol? ()

A: 5mg/kg B: 10mg/kg C: 12mg/kg D: 15-20mg/kg E: 25-30mg/kg Vezi raspuns 75. [mx00005] care este terapia adecvata tratamentului unui pacient nou ce prezinta culturi negative ? (p.1118) A: 2 luni HRZE + 4 luni HR B: 2 luni HRZE + 2 luni HR C: 2 luni HRZS + 4 luni HR D: 3 luni HRZE + 3 luni HR E: 2 luni HZES + 7 luni HE Vezi raspuns 76. [tbc00011] care din urmatoarele antibiotice de linia a II a se poate administra pe cale orala? (43) A: Rifampicina B: Kanamicina C: Amikacina D: etionamida E: Capreomicina Vezi raspuns 77. [coralia] factori determinanti importanti ai transmiterii m. tuberculosis () A: intimitatea B: durata contactului C: gradul de infectiozitatate al cazului D: mediul E: temperatura Vezi raspuns 78. [DR2OGo92] joaca rol in virulenta m tuberculosis () A: lipoarabinomananul B: cord factors C: lipidele pereetelui celular D: trehalozele acilate E: m tuberculosis Vezi raspuns 79. [DR2OGo93] CAILE DE TRANSMITERE A BACILILOR TUBERCULOSI () A: transcutanat B: sexual C: transpalcentar D: tuse E: stranut Vezi raspuns 80. [DR2OGo94] RISCUL DE DEZVOLTARE A BOLII DEPINDE DE () A: fac exogeni B: fact endogeni C: succeptibilitatea individuala de boala D: nivelul eficientei imunitatii mediate celular E: contact Vezi raspuns 81. [DR2OGo95] PROTEINA NRAMO ARE ROLUL DE A () A: regla rezistenta

B: regla succeptibilitatea la inf C: multiplica bacilii D: distrugerea macrofageleor E: produce protectie prin limfokine Vezi raspuns 82. [DR2OGo96] TNF alfa contribuie la () A: distrugerea micobacteriilor B: scadere ponderala C: febra D: distrugerea macrofageleor E: formarea granuloamlor Vezi raspuns 83. [DR2OGo97] CRESTEREA M TUBERCULOSISI E STIUMULATA DE URMATOARELE CU EXCEPTIA () A: imunitatea scazuta B: pres scazuta a oxigenului C: ph crescut D: ph neutru E: ph scazut Vezi raspuns 84. [DR2OGo98] TUBERCULOM () A: provoaca crize epiletice B: semne de focar C: cefalee D: tuloburari mentale E: confuzie Vezi raspuns 85. [DR2OGo99] PERSOANELE CU AFECTIUNI MEDICALE CU RISC INALT SUNT cu () A: dz B: boala reanla terminala C: boli hematologice D: gastrita cronica E: obezitate Vezi raspuns 86. [DrZoom37] Care din urmatoarele dau hepatita semnificativa: (1118) A: izoniazida B: rifampicina C: pirazinamida D: etambutolul E: streptomicina Vezi raspuns 87. [gyanynab] TNF alfa contribuie in TBC pulmonar la: (1111) A: distrugerea micobacteriilor B: hipergamaglobulinemie C: febra D: scadere in greutate E: formarea granuloamelor Vezi raspuns 88. [gyanynac] macrofagele alveolare in TBC secreta : (1111) A: IL1 -febra B: IL6 -hipergamaglobulinemie C: IL2 -febra

D: TNF alfa E: IL8 Vezi raspuns 89. [M101011] Piridoxina (10-25 mg/zi) trebuie adaugata: () A: Alcoolicilor B: Persoanelor malnutrite C: Gravidelor D: Pacientiilor cu bronsita cronica E: Pacientiilor cu insuficienta renala cronica, DZ sau cu infectie HIV care au asociata si neuropatia Vezi raspuns 90. [M1103065] Care din afirmatiile urmatore, privind tuberculoza secundara, sunt adevarate: (pag. 1112) A: Este localizata de obicei in segmentele apicale si posterioare ale lobilor superiori B: Gradul afectarii parenchimului pulmonar variaza in limite largi, de la mici infiltrate la boala cavitara extinsa C: Ganglionii limfatici hipertrofiati pot comprima bronhiile cauzand atelectazie segmentara sau lobara D: Diseminarea hematogena este frecventa si poate induce cele mai severe manifestari E: Dupa formarea cavernelor, continutul necrotic lichefiat este descarcat in caile respiratorii, determinand leziuni satelite Vezi raspuns 91. [M1103066] Sunt considerate medicamente de prima linie in tratamentul tuberculozei, urmatoarele, cu EXCEPTIA: (pag. 1117) A: Cicloserina B: Izoniazida C: Pirazinamida D: Etionamida E: Rifampicina Vezi raspuns 92. [M1103067] Sunt creditate cu hepatotoxicitate, punand probleme speciale la pacienti cu boala hepatica activa, urmatoarele medicamente: (pag. 1119) A: Streptomicina B: Rifampicina C: Pirazinamida D: Izoniazida E: Etambutolul Vezi raspuns 93. [M1103068] Care din afirmatiile urmatoare privind medicamentele de prima linie in tratamentul tuberculozei sunt adevarate: (pag. 1117) A: Realizeaza concentratii serice maxime la 2-4 ore si eliminarea aproape completa in 24 ore B: Asocierea lor permite scaderea dozelor individuale cu pastrarea efectului C: Sunt recomandate pe baza activitatii lor bactericide si de sterilizare D: Administrarea asociata, dar intermitenta, mareste riscul chimiorezistentei E: Se caracterizeaza printr-o rata scazuta de inducere a chimiorezistentei Vezi raspuns 94. [M1103069] Care din afirmatiile urmatoare privind monitorizarea raspunsului la tratament in tuberculoza sunt adevarate: (pag. 1118) A: Evaluarea bacteriologica este metoda preferata de monitorizare a raspunsului la tratament B: Evaluarea radiologica este metoda preferata de monitorizare a raspunsului la tratament C: La sfarsitul celei de-a treia luni, aproape toti pacientii trebuie sa prezinte culturi negative

D: La unii pacienti conversia (negativarea) frotiului poate urma conversiei culturilor; acest fenomen se datoreaza probabil expectoratiei si vizualizarii microscopice a bacililor morti E: Prezenta frotiurilor pozitive dupa 5 luni trebuie considerata un indiciu al esecului terapeutic Vezi raspuns 95. [M1103070] Care din afirmatiile urmatoare privind vaccinarea BCG sunt adevarate: (pag. 1120) A: Vaccinarea BCG realizeaza profilaxia tuberculozei secundare B: Estimarile eficacitatii in cadrul studiilor randomizate a variat intre 80% si 0% C: Studiile au descoperit existenta unor rate mai inalte ale eficacitatii protectiei la nou nascuti si copii mici fata de meningita tuberculoasa si tuberculoza miliara D: Efectele secundare cele mai frecvente sunt ulceratia la locul vaccinarii si limfadenita regionala E: Vaccinarea BCG induce reactivitate la PPD Vezi raspuns 96. [M1203071] Clasificarea tuberculozei pulmonare recunoaste, in prezent, urmatoarele tipuri: (pag. 1112) A: tuberculoza primara B: tuberculoza postprimara (secundara) C: tuberculoza pleurala D: tuberculoza cailor respiratorii superioare E: tuberculoza ganglionara Vezi raspuns 97. [M1203072] Tuberculoza primara prezinta una sau mai multe dintre urmatoarele caracteristici: (pag. 1112) A: Rezulta in urma unei infectii initiale cu bacilul tuberculos B: Rezulta din reactivarea endogena a unei infectii latente C: Este localizata, de obicei, in campurile pulmonare mijlocii si inferioare D: Este localizata, de obicei, in segmentele apicale si posterioare ale lobilor pulmonari superiori E: Este mai frecventa la copil Vezi raspuns 98. [M1203073] Simptomele care pot sugera tuberculoza pulmonara pot fi: (pag. 1112) A: febra B: transpiratiile nocturne C: scaderea din greutate D: hemoptizia E: durerea precordiala Vezi raspuns 99. [M1303074] Hemoptizia poate surveni, in tuberculoza ca o consecinta a: (pag. 1112) A: aspergilomului B: anevrism Rasmussen C: anevrism micotic D: histoplasmoza E: erodarea unui vas din peretele unei caverne Vezi raspuns 100. [M1303075] In legatura cu tuberculoza pulmonara se poate afirma, cu EXCEPTIA: (pag. 1112-1113) A: se poate intalni hipernatremie datorita secretiei inadecvate de hormon antidiuretic B: majoritatea pacientilor prezinta modificari patologice la examenul fizic toracic C: boala extensiva poate fi cauza de sindrom de detresa respiratorie a adultului D: in unele cazuri la examenul fizic se poate observa hipocratism digital E: ralurile inspiratorii pot aparea mai frecvent dupa tuse

Vezi raspuns 101. [M1303076] Despre vaccinul BCG sunt false urmatoarele afirmatii: (pag. 1120) A: poate prezenta ca si complicatie limfadenita regionala B: poate prezenta ca si complicatie infectie diseminata si deces C: nu prezinta ca si complicatie osteomielita D: dimensiunea reactiei la testul PPD efectuat ulterior poate prezice gradul de protectie E: raspunsul tisular local incepe la 2 -3 zile dupa vaccinare Vezi raspuns 102. [M1303077] Piridoxina se adauga obligator regimului terapeutic ce contine izoniazida la urmatoarele categorii de pacienti: (pag. 1117) A: femei care alapteaza B: pacienti cu SIDA C: vegetarieni D: pacienti infectati HIV E: pacienti cu insuficienta renala cronica Vezi raspuns 103. [M1303078] Intre medicamentele de linia a doua in tratamentul tuberculozei se includ: (pag. 1117) A: amoxicilina+acid clavulanic B: clofazimina C: sparfloxacina D: tiacetazona E: ciclosporina Vezi raspuns 104. [M1303079] Sunt tuberculostatice de prima linie: (pag. 1117) A: pirazinamida B: etionamida C: rifampicina D: PAS E: streptomicina Vezi raspuns 105. [M1303080] Despre tratamentul tuberculozei urmatoarele afirmatii sunt false, cu EXCEPTIA: (pag. 1117) A: la pacientii cu culturi negative , durata tratamentului poate fi redusa la 4 luni B: tratamentul intermitent este mai putin eficient decat cel continuu C: in general, in prima faza a tratamentului se administreaza izoniazida, rifampicina, pirazinamida D: rifampicina, izoniazida, pirazinamida si etambutolul se administreaza de regula pe cale orala E: tiacetazona este un tuberculostatic de prima linie Vezi raspuns 106. [M1403081] Tuberculoza pulmonara primara: (pag. 1112) A: se intilneste frecvent la copii in zonele cu prevalenta inalta a tuberculozei B: este localizata de obicei in campurile pulmonare mijlocii si inferioare C: se asociaza frecvent cu limfadenopatie hilara sau paratraheala D: leziunea Ghon reprezinta forma activa a bolii E: leziunile sunt de oicei periferice Vezi raspuns 107. [M1403082] Tuberculoza pulmonara primara evolueaza spre boala manifesta clinic: (pag. 1112) A: in special la copiii cu deficite imune, malnutritie sau infectie HIV B: frecvent sub forma unui revarsat pleural

C: in formele severe poate apare cavitatia acuta D: prin diseminare hematogena E: vindecarea se obtine in putine cazuri Vezi raspuns 108. [M1403083] In tuberculoza postprimara: (pag. 1112) A: leziunile pulmonare sunt polimorfe B: localizarile predilecte sunt in segmentele apicale si posterioare ale lobilor superiori si in segmentele superioare ale lobilor inferiori C: nu se poate vorbi de remisiune spontana D: raspunsul la tratament este nefavorabil in majoritatea cazurilor E: aproximativ 1/3 din pacientii netratati decedeaza prin tuberculoza pulmonara severa in decurs de cateva saptamani sau luni Vezi raspuns 109. [M1403084] Mediile de cultura utilizate pentru izolarea micobacteriilor in diagnosticul tuberculozei sunt: (pag. 1116) A: mediul Sabouraud B: mediul Middlebrook C: mediul Lowenstein -Jensen D: mediul geloza -sange E: mediul Pike Vezi raspuns 110. [M1403085] IDR la tuberculina: (pag. 1116) A: este utilizata in screening-ul infectiei cu M tuberculosis B: are valoare limitata in diagnosticul tuberculozei active, datorita sensibilitatii si specificitatii sale reduse C: pot apare reactii fals negative la pacientii imunodeprimati sau la cei cu tuberculoza agresiva D: pot apare reactii pozitive si dupa infectii cu micobacterii netuberculoase sau dupa vaccinarea BCG E: testul pozitiv confirma diagnosticul de boala activa Vezi raspuns 111. [M1403086] Agent de prima linie in tratamentul tuberculozei este: (pag. 1117) A: kanamicina B: rifampicina C: etionamida D: cicloserina E: isoniazida Vezi raspuns 112. [M1403088] Regimul terapeutic de electie in majoritatea cazurilor de tuberculoza, atat la adulti cat si la copii presupune: (pag. 1117) A: o faza initiala de 2 luni cu administrarea numai a isoniazidei si rifampicinei B: o faza de consolidare de 4 luni cu administrarea de isoniazida si rifampicina C: faza initiala de 2 luni cu administrarea de isoniazida, rifampicina, pirazinamida +/etambutol sau streptomicina D: asocierea piridoxinei la pacientii cu risc crescut de deficienta a acestei vitamine E: administrare zilnica obligatorie pe toata durata tratamentului Vezi raspuns 113. [M1403089] Referitor la monitorizarea tratamentului tuberculozei prin evaluare bacteriologica: (pag. 1118) A: presupune doua examene de sputa (la inceputul si sfarsitul tratamentului) B: peste 80% dintre pacienti vor avea culturile din sputa negative la sfarsitul lunii a 2-a de tratament C: la sfarsitul celei de-a 3-a luni de tratament aproape toti pacientii trebuie sa prezinte

culturi negative D: persistenta culturilor pozitive la 3 luni de tratament sau peste aceasta perioada ridica suspiciunea de esec terapeutic E: conversia (negativarea) frotiului BAAR se produce inaintea conversiei culturilor Vezi raspuns 114. [M1503090] Diagnosticul definitiv al tuberculozei pulmonare depinde de izolarea si identificarea Mycobacterium tuberculosis intr-o proba de sputa Probele trebuie: (pag. 1116) A: Inoculate pe un mediu pe baza de agar sau cu ou B: Incubate la 20 C in atmosfera de CO2 5% C: Inoculate pe mediul Lowenstein-Jensen D: Supravegheate 4-8 saptamani pe medii solide deoarece au o crestere lenta E: Incubate la 37 C in atmosfera de CO2 5% Vezi raspuns 115. [M1503091] Izolarea si identificarea Mycobacterium tuberculosis intr-o proba de sputa se face modern prin utilizarea mediilor lichide Aceasta presupune: (pag. 1116) A: Detectarea radiometrica a cresterii B: Identificarea prin teste biochimice a tulpinilor micobacteriene izolate C: Identificarea tulpinilor izolate prin probe pentru acizii nucleici D: Timp scazut necesar pentru izolarea si stabilirea speciei la 2-3 saptamani E: Timp necesar pentru izolarea si stabilirea speciei de 4-6 saptamani Vezi raspuns 116. [M1503092] Care dintre medicamentele urmatoare folosite in tratamentul tuberculozei pulmonare fac parte din agentii terapeutici de prima linie utilizati in aceasta afectiune: (pag. 1117) A: Kanamicina B: Izoniazida C: PAS D: Pirazinamida E: Etionamida Vezi raspuns 117. [M1503093] Monitorizarea raspunsului la tratament al tuberculozei pulmonare prin examen microscopic al frotiului BAAR se realizeaza: (pag. 1118) A: Daca efectuarea de culturi micobacteriene nu are valoare practica B: La2, 5si6 luni C: Lunar D: Launan E: Daca TBC este chimiorezistenta Vezi raspuns 118. [M1503094] Modalitatile de administrare ale tratamentului in tuberculoza pulmonara sunt: (pag. 1117) A: Zilnic pe toata durata curei B: O data pe luna C: De trei ori pe saptamana D: De doua ori pe saptamana E: Saptamanal Vezi raspuns 119. [M1503095] Tuberculoza chimiorezistenta este rezultatul: (pag. 1119) A: Monoterapiei B: Terapiei combinate, adica in regimuri de 2-3 chimioterapice antituberculoase C: Lipsei de complianta a pacientului care nu a luat terapia prescrisa in mod curent D: Folosirii curelor de 6-9 luni E: Folosirii curelor de 12-18 luni Vezi raspuns

120. [M1503096] La pacientii cu insuficienta renala cronica chimioterapia antituberculoasa trebuie sa respecte anumite reguli suplimentare: (pag. 1119) A: Nu se recomanda utilizarea aminoglicozidelor B: Etambutolul este utilizat in toate schemele terapeutice fara restrictii C: Izoniazida, rifampicina si pirazinamida pot fi administrate in dozele uzuale in cazurile de insuficienta renala usoara pana la moderata D: Dozele de izoniazida si pirazinamida trebuie reduse la toti pacientii cu insuficienta renala cronica in program de hemodializa E: Pirazinamida se administreaza in doze reduse la toti pacientii cu insuficienta renala cronica severa, cu exceptia celor ce sunt supusi hemodializei Vezi raspuns 121. [M1603097] Tuberculoza primara se poate complica cu: (pag. 1112) A: Tuberculoza miliara B: Comprimare bronsica cu obstructie si atelectazie segmentara sau lobara C: Meningita tuberculoasa D: Bronsita cronica E: Emfizem obstructiv prin obstructie partiala a bronsiilor de catre ganglionii hipertrofiati Vezi raspuns 122. [M1603098] Procedurile diagnostice suplimentare din tuberculoza sunt: (pag. 1116) A: Inducerea productiei de sputa prin nebulizare ultrasonica de ser hiperton B: Tomografia computerizata C: Bronhoscopia fibroscopica D: Probe prelevate prin lavaj gastric matinal E: Hemocultura Vezi raspuns 123. [M1603099] In tarile cu prevalenta inalta de tuberculoza programele de control al tuberculozei trebuie sa se bazeze pe urmatoarele elemente cheie: (pag. 1121) A: Detectarea cazurilor predominant prin detectare activa B: Detectarea cazurilor predominant prin detectare pasiva C: Administrarea unei cure standard de chimioterapie de scurta durata la toti pacientii cu frotiuri din sputa pozitive D: Administrarea supravegheata a medicamentelor E: Depistare prin test PPD Vezi raspuns 124. [M2203100] Tratamentul tuberculozei pulmonare cu strptomicina (pag. 1117) A: este indicat in toate cazurile B: reduce mortalitatea C: conduce la vindecare in toate cazurile D: s sociaza rar cu dezvoltarea rezistentei la streptomicina E: conduce frecvent la aparitia rezistentei la streptomicina Vezi raspuns 125. [M2203101] Tratamentul tuberculozei pulmonare cu rifampicina (pag. 1117) A: reprezinta o medicatie bacteriostatica B: impune un tratament de lunga durata C: are reactii adverse severe D: a condus la reducrea tratamentului sub 12 luni E: alaturi de izoniazida si priazinamida reprezinta un tratament standard Vezi raspuns 126. [M2203102] Agenti de prima linie in tratamentul tuberculozei pulmonare sunt urmatoarele medicamente (pag. 1117) A: izoniazida B: rifampicina

C: nolicinul D: streptomicina E: amikacina Vezi raspuns 127. [M2203103] Avantajele agentilor teraputice din prima linie a tratamentului tuberculozei pulmonare sunt (pag. 1117) A: activitate antibacteriana B: lipsa reactiilor adverse C: au activitate de sterilizare bacteriana D: nu influenteaza functia hepatica E: au rata scazuta de inducere a chimiorezistentei Vezi raspuns 128. [M2203104] Medicamentele din linia a doua in tratamentul tuberculozei pulmonare (pag. p1117) A: sunt indicate la bolnavii cu alergii medicamentoase B: au activitate bactericida C: sunt indicate in cazul chimiorezistentei ca medicamente de prima linie D: au un grad de toxicitate redus E: au un grad ridicat de intoleranta Vezi raspuns 129. [M2203105] Medicamentele de linia a doua include (pag. 1117) A: kanamicina B: strptomicina C: amikacina D: ampicilina E: cicloserina Vezi raspuns 130. [M2203106] Derivatii de rifampicina cu actiune prelungita (pag. 1117) A: nu sunt indicati de rutina in tuberculoza pulmonara B: au indicatii restranse C: includ rifabutinul D: includ rifapentinul E: sunt in curs de evaluare Vezi raspuns 131. [M2203107] Tratamentul actual al tuberculozei pulmonare cuprinde (pag. 1117) A: o faza initiala de 2 luni B: administrarea initiala de tripla asociere: izoniazida, rifampicina si pirazinamida C: tratament initial cu streptomicina si rifampicina D: se recomanda un tratament injectabil initial cu streptomicina zilnic o luna E: un tratament adjuvant cu corticoizi Vezi raspuns 132. [M2203108] Faza de continuare a tratamentului initial sau faza de sterilizare cuprinde (pag. 1116) A: o perioada de 6 luni B: o perioada de 4 luni C: in functie de evolutia clinica perioada poate fi scurtata la 6 saptamani D: se administreaza izoniazida si rifampicina E: de obicei se administreaza in doze zilnice Vezi raspuns 133. [M2203109] In tratamentul initial al tuberculozei pulmnare rifampicina se administreaza (pag. 1117) A: in doze de 10mg/kgcorp

B: maximum 600mg/zi C: in doza initiala de 20mg/kgcorp D: se prefera forma injectabila E: maximum pe zi este de 800mg Vezi raspuns 134. [M2203110] Streptomicina se administreaza in tratamentul initial al tuberculozei pulmonare (pag. 1117) A: in toate cazurile la adult B: in doze de 15 mg/kgcorp C: maximum 1 g/zi D: se poate administra oral E: se administreaza numai la gravide Vezi raspuns 135. [M2203111] Tuberculoza pulmonara primara (pag. 1112) A: afecteaza regiunea pulmonara superioara B: evolueaza cu febra mare C: frecvent determina dispnee D: leziunea este periferica E: leziunea se vindeca spontan Vezi raspuns 136. [M2203112] Tuberculoza pulmonara primara (pag. 1112) A: este frecventa in tarile nordice B: se asociaza cu leziuni faringiene C: leziunea pulmonara poate sa nu fie detectata pe radiografia toracica D: leziunea evolueaza cu febra si frisoane E: leziunea se transforma intr-un mic nodul calcifiat Vezi raspuns 137. [M2203113] Tubercolza pulmonara primara la copii cu defecte imunitare (pag. 1112) A: poate evolua lent, insidios B: poate progresa rapid cu manifestari clinice C: adesea se poate complica cu rujeola D: leziunea initiala ramane strict localizata E: leziunea se extinde frecvent, cu revarsat Vezi raspuns 138. [M2203114] Tuberculoza pulmonar primara la copii cu malnutritie sau HIV (pag. 1112) A: leziunea poate evolua cel mai des treptat spre micsorare B: leziunea initiala se poate extinde rapid C: leziunea se complica adesea cu ascita D: leziunea se complica cu revarsat pleural E: se complica totdeauna cu empiem tuberculos bilateral Vezi raspuns 139. [M2203115] Tuberculoza primara pulmonara la copii mici (pag. 1112) A: este foarte rar insotita de adenopatie lobara B: este frecvent asociata cu adenopatie periferica C: totdeauna se insoteste de adeonaptie hilara D: evolueaza spre cavitatie E: se vindeca fara sechele, spontan Vezi raspuns 140. [M2203116] Diseminarea hematogena in tuberculoza primara pulmonara (pag. 1112) A: este manifestare benigna B: poate induce tuberculoza cavitara C: poate determina leziuni granulomatoase in diferite organe

D: la subiectii imunodeprimati evolueaza cu hepatita asociata E: la cei imunodeprimati poate determina tuberculoza miliara sau meningita tuberculoasa Vezi raspuns 141. [M2203117] Tuberculoza postprimara are urmatoare elemente (pag. 1112) A: se localizeaza adesea apical B: rezulta din reactivarea endogena a unei infectii latente C: complica adesea o leziune pleurala D: determina frecvent leziuni extrapleurale E: se complica cu adenopatie hilara Vezi raspuns 142. [M2203118] Tuberculoza pulmonara secundara (pag. 1112) A: evolueaza adesea cu infiltrate apicale B: frecvent se vindeca spontan C: la subiectii netratati evolueaza letal la cca 1/3 din cazuri D: se manifesta prin determinari extrapulmonare E: frecvent se complica cu cancer pulmonar Vezi raspuns 143. [M2203119] Tuberculoza pulmonara secundara evolueaza adesea cu: (pag. 1112) A: junghi toracic B: dispnee in crize C: febra hectica D: febra E: transpiratii nocturne Vezi raspuns 144. [M2203120] Durerea toracica in tuberculoza secundara (pag. 1113) A: poate aparea in prezenta cavernelor mari B: are caracter pleuritic C: seamana cu durerea din angina pectorala D: se insoteste de sughit rebel E: apare in caz de leziuni subpleurale Vezi raspuns 145. [M2203121] Examenul clinic-fizic pulmonar in tuberculoza secundara (pag. 1113) A: este esential pentru diagnostic B: este de utilitate restransa C: toti bolnavii prezinta raluri bronsice diseminate D: ocazional se precep raluri ronflante E: uneori se percepe suflu amforic Vezi raspuns 146. [M2203122] Manifestarile sistemice in tuberculoza secundara include (pag. 1113) A: subfebrilitatea B: rubeoza faciala C: faciesul zigomatic D: febra hectica E: scaderea ponderala Vezi raspuns 147. [M2203123] In tuberculoza secundara se poate nota (pag. 1113) A: frecvent facies congestionat B: adesea paloarea tegumentelor C: anemie usoara D: limfocitoza E: uneori hiponatremie Vezi raspuns

148. [M2203124] Cheia diagnosticului de tuberculoza pulmonara este data de (pag. 1115) A: tabloul clinic nespecific B: sindromul febril acut C: indicele inalt de suspiciune D: sindromul bronsitic cronic E: examenul radiologic sugestiv cu infiltrate in lobii superiori Vezi raspuns 149. [M2203125] Diagnosticul de tuberculoza pulmonara este suspicionat atunci cand (pag. 1115) A: pacientul prezinta tablou clinic de suspiciune B: are febra intermitenta C: are radiografia toracica anormala D: are pe radiografie infiltrate in lobii superiori E: prezinta la radiografie caverne in lobii superiori Vezi raspuns 150. [M2203126] Pacientii cu tuberculoza pulmonara si imunosupresie evolueaza adesea cu (pag. 1115) A: aspecte radiologice tipice, cavitare B: infiltrate apicale bilaterale C: aspecte atipice la radiografia pulmonara D: infiltrate in regiunile pulmonare inferioare E: adenopatii hilare gigante Vezi raspuns 151. [M2203127] Examenul microscopic al BAAR in diagnosticul tuberculozei pulmonare (pag. 1116) A: se efectueaza din probe de sputa recoltate vesperal B: se solicita o proba de sputa din perioada febrila C: se recolteaza 3 probe de sputa matinal D: se solicita recoltarea prin bronhoscopie a sputei E: se efectueaza pe frotiu din sputa matinala Vezi raspuns 152. [M2203128] Determinarea moderna a culturii micobacteriene se face prin: (pag. 1116) A: utilizare mediilor lichide B: folosirea mediului cu ou sau cu agar C: detectarea radiometrica a cresterii bacteriene D: identificarea tulpinilor izolate prin probe pentru acizii nucleici E: identificare prin teste biochimice Vezi raspuns 153. [M2203129] Examenul radiologic pulmonar in tuberculoza pulmonara (pag. 1116) A: este totdeauna sugestiv pentru diagnostic B: poate releva infiltrate pulmonare apicale C: arata adesea cavitati pulmonare apicale D: uneori poate fi normal E: noteaza adesea revarsate pleurale Vezi raspuns 154. [M2203130] Examenul radiologic pulmonar in tuberculoza pulmonara (pag. 1116) A: releva adesea infiltrate situate bazal B: releva cavitati solitare posterobazale C: arata leziuni infiltrative apicale D: poate arata un aspect radioscopic normal E: este patognomonic mai ales la cei cu SIDA Vezi raspuns

155. [M2203131] In tratamentul tuberculozei pulmonare testarea sensiblitiatii la medicamente (pag. 1116) A: este facultativa B: este obligatorie la toti pacientii C: este obligatorie doar la copii D: este necesara la cei alregici E: este obligatorie in caz de recadere dpa un prim tratament Vezi raspuns 156. [M2203132] Diagnosticul clinic de tuberculoza pulmonara cu culturi negative pentru bacilul Koch (pag. 1116) A: se infirma categoric B: se sustine prin argumente epidemiologice certe C: se sustine prin intradermoreactie la PPD pozitiv D: se poate afirma prin raspuns bun la tratament E: se sustine prin modificari pozitive radiologice postterapeutice Vezi raspuns 157. [M2203133] Factorii ce sustin diagnosticul de boala micobacteriana netuberculoasa sunt (pag. 1116) A: prezenta focarului de tuberculoza inactiva B: lipsa factorilor de risc pentru tuberculoza C: test cutanat pozitiv la PPD D: prezenta unei boli pulmonare obstructive cronice E: prezenta unei intradermoreactii negative la PPD Vezi raspuns 158. [M2203134] Teste adjuvante de diagnostic in tuberculoza pulmonara secundara sunt (pag. 1116) A: teste serologice pentru determinarea antigenului bacterian B: teste biochimice serologice C: detectarea acidului tuberculostearic prin cromatografia lichidului cefalorahidian in meningita bacilara D: nu sunt specifice si patognomonice E: sunt in stadiu de evaluare clinica Vezi raspuns 159. [M2203135] Urmatoarele doze sunt recomandate pentru medicamentele utilizate in tratamentul initial al tuberculozei la adult (pag. 1118) A: izoniazida: 15 mg/kg, zilnic B: pirazinamida: 5mg/kg, zilnic, maxim 300mg C: rifampicina: 10mg/kg, zilnic, maxim 600mg D: amikacina: 1g/zi E: etambutol: 15-25 mg/kg, zilnic Vezi raspuns 160. [M2203136] Tuberculoza pulmonara primara se caracterizeaza prin (pag. 1114) A: leziuni la nivelul campurilor pulmonare superioare B: leziune centrala cu adenopatie hilara C: leziune periferica cu adenopatie hlara D: leziune periferica cu adenopatie paratraheala E: leziuni la nivelul campurilor pulmonare mijlocii si inferioare Vezi raspuns 161. [M2203137] Tuberculoza postprimara (pag. 1114) A: afecteaza frecvent segmentele superioare ale lobilor inferiori B: de obicei este localizata in segmentele apicale si posterioare ale lobilor superiori C: poate evolua spre remisiune spontana

D: poate evolua spre sindromul detresei respiratorii a adultului E: cronicizata, nu reprezinta un risc pentru eliminarea bacililor tuberculosi in mediul inconjurator Vezi raspuns 162. [M2203138] Pericardita tuberculoasa se caracterizeaza prin: (pag. 1113) A: prevalenta la tineri in prezent B: aparitie frecventa la pacientii infectati cu HIV C: revarsat pleural de tip exudat, frecvent hemoragic D: evolutie fatala in lipsa tratamentului E: absenta frecaturii pericardice Vezi raspuns 163. [M2203139] Tuberculoza genitourinara poate evolua cu (pag. 1115) A: dureri pelvine si tulburari menstruale B: polakiurie, disurie C: dureri lombare si hematurie D: examen sumar de urina in limite normale E: infertilitate Vezi raspuns 164. [M2203140] Spondilita tuberculoasa: (pag. 1115) A: implica cel mai frecent un corp vertebral B: afecteaza la adult vertebrele toracice superioare C: afecteaza la adult vertebrele lombare superioare D: colapsul corpilor vertebrali conduce la aparitia unui abces paravertebral "rece" E: poate evolua cu paralizie Vezi raspuns 165. [M2203141] Morbul Pott: (pag. 1115) A: implica frecvent doi sau mai multi corpi vertebrali B: aparitia cifozei se observa din stadiile intermediare ale bolii C: procesul infectios nu difuzeaza niciodata la nivelul peretelui toracic D: procesul infectios se poate manifesta si cau n abces de psoas E: leziunile mari produc sindrom de compresiune medulara Vezi raspuns 166. [M2203142] Tuberculoza miliara poate evolua cu (pag. 1116) A: meningism B: splenomegalie C: hepatomegalie D: examen oftalmologic negativ pentru tuberculi coroidieni E: cu leziuni de tip caverna cu diametru de 2mm diseminate in ambele campuri pulmonare Vezi raspuns 167. [M2203143] Tuberculoza sistemului nervos central (pag. 1115) A: nu evolueaza cu hidrocefalie B: are o evolutie mai scurta decat a meningitei bacteriene C: este frecvent o complicatie a tuberculozei pulmonare miliare D: examinarea LCR releva un numar crescut de leucocite cu predominanta limfocitelor din faza initiala E: in faza initiala numarul leucocitelor din LCR poate fi crescut prin predominanta neutrofilelor Vezi raspuns 168. [M2203144] Intradermoreactia la PPD utilizata ca test diagnostic in tuberculoza pulmonara (pag. 1115) A: are o valoare certa in diagnosticul tuberculozei active B: reactile fals negative sunt frecvente la pacientii cu tuberculoza cronica

C: este utilizat in toate cazurile cu culturi de bacil Koch din sputa pozitive D: reactiile fals negative sunt frecvente la cei cu tuberculoza agresiva E: este extrem de util pentru diagnosticul tuberculozei in cazurile cu culturi negative Vezi raspuns 169. [M2203145] Tuberculoza gastrointestinala (pag. 1114) A: este localizata cel mai frecent la nivelul colonului descendent B: se poate confunda clinic cu boala Crohn C: poate evolua cu dureri abdominale D: poate evolua cu hematochezie E: tratamentul tuberculostatic este exclusiv Vezi raspuns 170. [M2203146] Tuberculomul (pag. 1114) A: este o manifestare frecventa a tuberculozei B: se manifesta clinic prin crize epileptice C: nu apar niciodata in evolutie semne de focar D: pentru diagnostic se impune examen CT sau RMN E: leziuni inelare ce fixeaza substanta de contrast pot sugera aceasta forma clinica de tuberculoza Vezi raspuns 171. [M2203147] In tuberculoza pulmonara se pot intalni urmatoarele semne fizice (pag. 1115) A: paloare B: hipocratism digital C: suflu amforic D: raluri ronflante datorate obstructiei bronsice partiale E: raluri sibilante Vezi raspuns 172. [M2203148] In analizele de laborator la un pacient cu tuberculoza pulmonara se poate remarca (pag. 1116) A: anemie usoara B: leucocitoza C: hiponatremie datorita sindromului de secretie inadecvata a hormonului antidiuretic D: anemie severa E: hipopotasemie Vezi raspuns 173. [M2203149] Tuberculoza genitourinara (pag. 1114) A: poate fi asimptomatica B: decurge cu leziuni distructive severe ale rinichilor C: sumarul de urina este patologic in 100% din cazuri D: culturile efectuate din trei probe matinale de urina furnizeaza un diagnostic definitiv in aproape 90% din cazuri E: examenul de urina evidentiaza albuminurie si hematurie Vezi raspuns 174. [M2203150] Agentii de prima linie in tratamentul tuberculozei sunt (pag. 1117) A: izoniazida B: kanamicina C: streptomicina D: amikacina E: rifampicina Vezi raspuns 175. [M2203151] Agentii de prima linie in tratamentul tuberculozei (pag. 1118) A: sunt administrati in totalitate pe cale orala

B: au concentratiile serice maxime la 6 ore C: au o rata crescuta de inducere a chimiorezistentei D: au o capacitate crescuta de a preveni recaderea E: sunt intens bactericide Vezi raspuns 176. [M2203152] Medicamentele ce pot fi utilizate in cazurile de tuberculoza rezistente sunt (pag. 1118) A: etambutol B: ofloxacina C: etionamida D: pirazinamida E: PAS Vezi raspuns 177. [M2203153] In linia a doua de tratament a tuberculozei pot fi folosite urmatoarele medicamente (pag. 1118) A: tiacetazona B: clofazimina C: cicloserina D: amoxicilina+acid clavulanic E: etambutolul Vezi raspuns 178. [M2203154] Urmatoarea posologie este recomandata pentru medicamentele antituberculoase in regiunle zilnice (pag. 1118) A: etambutol: 15-25 mg/kgc B: streptomicina: 15 mg/kgc C: pirazinamida: 5-10 mg/kgc D: rifampicina: 15-20 mg/kgc E: izoniazida: 10 mg/kgc Vezi raspuns 179. [M2203155] In tratamentul tuberculozei, piridoxina este adaugata regmului terapeutic (pag. 1118) A: in dozele de 50-100 mg/zi B: la pacientii cu IRC C: la diabetici D: la gravide E: in toate cazurile de anemie Vezi raspuns 180. [M2203156] Regimul optim de tratament pentru femeile gravide cu tuberculoza pulmonara este (pag. 1119) A: cu streptomicina 2 luni B: izoniazida si rifampicina 6 luni C: izoniazida si rifampicina, suplimentat cu etambutol in primele 2 luni D: pirazinamida 2 luni E: de9luni Vezi raspuns 181. [M2203157] Pacientii cu tuberculoza pulmonara si boala hepatica severa asociata pot fi tratati cu (pag. 1119) A: izoniazida+ rifampicina B: etambutol C: pirazinamida D: rifampicina E: streptomicina Vezi raspuns

182. [M2203158] Ce schema de tuberculostatice puteti utiliza la un caz cu tuberculoza pulmonara rezistenta la toate medicamentele din prima linie? (pag. 1118) A: cicloserina+ofloxacina+PAS+etionamida B: amikacina+capreomicina C: ofloxacina+etionamida+cicloserina+amikacina D: PAS+cicloserina+ofloxacina+capreomicina E: PAS+amikacina+capreomicina Vezi raspuns 183. [M2203159] Care dintre urmatoarele afirmatii despre tuberculom sunt false? (pag. 1114) A: este o manifestare frecventa a tuberculozei B: se manifesta clinic prin crize epileptice C: nu apar niciodata in evolutie semne de focar D: pentru diagnostic se impune examen CT sau RMN E: leziuni inelare ce fixeaza substanta de contrast pot sugera aceasta forma clinica de tuberculoza Vezi raspuns 184. [M2203160] Agentii de prima linie in tratamentul tuberculozei nu cuprind (pag. 1117) A: izoniazida B: kanamicina C: streptomicina D: amikacina E: rifampicina Vezi raspuns 185. [M2203161] Care din afirmatiile de mai jos referitoare la administrarea streptomicinei in tratamentul initial al tuberculozei pulmonare sunt gresite (pag. 1117) A: se administreaza in toate cazurile la adult B: se administreaza in doze de 15mg/kgcorp C: se administreaza maximum 1g zilnic D: se poate administra oral E: se administreaza numai la gravide Vezi raspuns 186. [M2203162] Durata tratamentului in tuberculoza pulmonara nu poate fi redusa la 4 luni (pag. 1117) A: la cei disciplinati B: la cei cu BK+ in culturi dar negativi la examenul direct al sputei C: la cei BK-in culturi D: la cei cu aspect radiologic necaracteristic E: la cei afebrili si asimptomatici Vezi raspuns 187. [M2203163] Medicamentele de a doua linie in tratamentul tuberculozei NU cuprind: (pag. 1117) A: kanamicina B: streptomicina C: amikacina D: ampicilina E: cicloserina Vezi raspuns 188. [M2203164] Medicamentele din linia a doua in tratamentul tuberculozei pulmonare (pag. 1117) A: nu sunt indicate la bolnavii cu alergii medicamentoase B: nu au activitate bactericida C: nu sunt indicate in cazul chimiorezistentei ca medicamente de prima linie

D: au un grad de toxicitate ridicat E: au un grad scazut de intoleranta Vezi raspuns 189. [M2203165] Care din urmatoarele afirmatii despre tuberculoza pulmonara secundara sunt false (pag. 1112) A: evolueaza adesea cu infiltrate apicale B: frecvent se vindeca spontan C: la pacientii netratati evolueaza letal in cca 33% din cazuri D: se manifesta prin determinari extrapulmonare E: frecvent se complica cu cancer pulmonar Vezi raspuns 190. [M2203166] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tuberculoza primara pulmonara sunt false (pag. 1112) A: este frecventa in tarile nordice B: se asociaza cu leziuni faringiene C: leziunea pulmonara poate sa nu fie detectata pe radiografia toracica D: leziunea evolueaza cu febra si frisoane E: leziunea se transforma intr-un mic nodul calcifiat Vezi raspuns 191. [M2203167] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tuberculoza pulmonara primara la copii cu defecte imunitare sunt false: (pag. 1112) A: paote evolua lent, insidios B: poate progresa rapid cu manifestari clinice C: adesea se poate complica cu rujeola D: leziunea initiala ramane strict localizata E: leziunea se extinde frecvent cu revarsat Vezi raspuns 192. [M2203168] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tuberculoza pulmonara primara la copii mici sunt false (pag. 1112) A: este foarte rar insotita de adenopatie lobara B: este frecvent asociata cu adenopatie periferica C: totdeauna se insoteste de adenopatie hilara D: evolueaza spre cavitatie E: se vindeca fara sechele spontan Vezi raspuns 193. [M2203169] In tuberculoaz primara pulmonara la copii mici adenopatia hilara NU poate determina (pag. 1112) A: crize astmatice B: compresie bronsica si atelectazie C: compresie vasculara si hemoptizie D: compresie pe nervul laringeu E: compresie vagala Vezi raspuns 194. [M2203171] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tuberculoza pulmonara primara sunt false (pag. 1112) A: se intalneste frecvent la adolescenti B: are localizare adeseori in zonele pulmonare superioare C: cand prevalenta tuberculozei este mare se localizeaza frecvent in campurile pulmonare medii si inferioare D: evolueaza frecvent cu hemoptizie E: adesea apare in sarcina Vezi raspuns

195. [M2203172] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tuberculoza pulmonara primara sunt false (pag. 1112) A: este mai frecventa la sugari B: evolueaza extensiv la gravide C: este secundara unei infectii initiale cu bacil Koch D: frecvent leziunile sunt apicale E: se asociaza adesea cu HIV Vezi raspuns 196. [M2203173] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tuberculoza pulmonara primara sunt false (pag. 1112) A: este frecventa in sudul SUA B: afecteaza predominant batranii C: leziunea postinfectie este de obicei centrala D: se asociaza cu adenopatie lobara E: frecvent se complica cu reactie pleurala Vezi raspuns 197. [M2203174] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tuberculoza pulmonara primara sunt false (pag. 1112) A: afecteaza regiunea pulmonara superioara B: evolueaza cu febra mare C: frecvent determina dispnee D: leziunea este periferica E: leziunea se vindeca spontan Vezi raspuns 198. [M2203175] Unele din urmatoarele afirmatii referitoare la dozele indicate in tratamentul initial al tuberculozei pulmonare sunt gresite (pag. 1117) A: izoniazida 5mg/kgcorp B: izoniazida 10 mg/kgcorp C: izoniazida 15 mg/kgcorp D: izoniazida 10 tablete pe zi indiferent de greutate E: izoniazida se administreaza de preferinta injectabil Vezi raspuns 199. [M2203176] Care dintre urmatoarele afirmatii privind spondilita tuberculoasa sunt false (pag. 1115) A: implica cel mai frecvent un corp vertebral B: afecteaza la adult vertebrele toracice superioare C: afecteaza la adult vertebrele lombare superioare D: colapsul corpilor vertebrali conduce la aparitia unui abces paravertebral rece E: poate evolua cu paralizie Vezi raspuns 200. [M2203177] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tuberculoza gastrointestinala sunt false (pag. 1114) A: este localizata cel mai frecvent la nivelul colonului descendet B: se poate confunda clinic cu boala Crohn C: poate evolua cu dureri abdominale D: poate evolua cu hematochezie E: tratamentul tuberculostatic este exclusiv Vezi raspuns 201. [M2203178] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tuberculoza genitourinara sunt false (pag. 1114) A: poate fi asimptomatica B: decurge cu leziuni distructive ale rinichilor C: sumarul de urina este patologic in toate cazurile

D: culturile efectuate din trei probe matinale de urina furnizeaza un diagnostic definitiv in 90% din cazuri E: examenul de urina evidentiaza albuminurie si hematurie Vezi raspuns 202. [M2203179] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tuberculoza primara pulmonara sunt false (pag. 1114) A: afecteaza frecvent segmentele superioare ale lobilor inferiori B: de obicei este localizata in segmentele apicale si posterioare ale lobilor superiori C: poate evolua spre remisiune spontana D: poate evolua spre sindromul detresei respiratorii a adultului E: cronicizata nu reprezinta un risc pentru eliminarea bacililor tuberculosi in mediul inconjurator Vezi raspuns 203. [M2303180] Despre tuberculoza postprimara se poate afirma in mod fals: (pag. 1113) A: leziunea poate fi localizata in segmentele superioare ale lobilor inferiori B: nu determina in general boala cavitara extensiva C: determina leziuni satelite in interiorul plamanilor D: poate produce pneumonia tuberculoasa E: aproximativ 67% din pacientii netratati decedeaza Vezi raspuns 204. [M2303181] Modificarile de laborator frecvente in tuberculoza pulmonara sunt, cu exceptia (pag. 1113,1114) A: anemie severa B: limfocitoza C: hipernatremie D: leucocitoza E: secretie inadecvata de SIADH Vezi raspuns 205. [M2303182] Despre examenul clinic in tuberculoza pulmonara nu se pot afirma urmatoarele (pag. 1114) A: majoritatea pacientilor au modificari detectabile la examenul fizic B: pot prezenta raluri expiratorii, mai ales dupa tuse C: apare suflu tubar in zonele cu caverne mari D: paloare in unele cazuri E: se pot auzi raluri ronflante Vezi raspuns 206. [M2303183] Despre diagnosticul tuberculozei pulmonare sunt adevarate urmatoarele, cu exceptia (pag. 1115) A: se pot utiliza frotiuri de sputa colorate auramina-rodamina B: se poate utiliza examenul microscopic al probelor colorate Kinyoun C: coloratia cu fucsina bazica Ziehl-Neelsen este nesatisfacatoare D: pentru detectarea cresterii micobacteriei pe cultura sunt necesare 2-3 saptamani E: detectarea cresterii se poate face si prin utilizarea mediilor lichide Vezi raspuns 207. [M2303184] Tratamentul tuberculozei pulmonare include: (pag. 1117) A: etambutol 10 mg/kg zilnic B: lobectomia C: rifapentin administrat o data pe saptamana D: isoniazida 15mg/kg zilnic E: amikacina injectabila Vezi raspuns 208. [M2303185] Pacientii cu afectiuni hepatice pun probleme in cazul administrarii: (pag.

1119) A: isoniazidei B: aminoglicozide C: etambutol D: pirazinamida E: rifampicina Vezi raspuns 209. [M2303186] Despre tuberculoza pulmonara nu se pot afirma urmatoarele (pag. 1116) A: intradermoreactia cu PPD este cea mai larg utilizata metoda de screening B: in absenta unui istoric de vaccinare BCG un test cutanat negativ poate furniza un argument in plus pentru diagnostic C: IDR la tuberculina are sensibilitate si specificitate mare D: testarea PPD se face cu 5 unitati injectate subcutanat E: intradermoreactia este citita la 48-72 ore, urmarind diametrul longitudinal al reactiei Vezi raspuns 210. [M2303187] Despre tuberculoza pulmonara se poate afirma (pag. 1119) A: rezistenta dobandita se dezvolta in timpul curei cu un regim adecvat B: tratamentul tuberculostatic nu repr ezinta contraindicatie pentru alaptare C: pacientii pot fi tratati pana la 24 luni D: tratamentul cu pirazinamida nu trebuie intrerupt daca apare artrita gutoasa E: in cazul aparitiei tulburarilor gastro-intestinale tratamentul trebuie intrerupt Vezi raspuns 211. [M2303188] Despre vaccinarea BCG nu se pot afirma: (pag. 1120) A: raspunsul tisular local incepe la 2-3 saptamani B: nu poate cauza complicatii grave C: nu poate determina osteomielita D: limfadenita regionala apare la 1-10% din cei vaccinati E: induce reactivitate la PPD Vezi raspuns 212. [M2303189] Despre particularitatile tratamentului tuberculozei pulmonare se poate afirma, cu exceptia (pag. 1119) A: silicotuberculoza necesita prelungirea tratamentului cu cel putin 3 luni B: pacientii cu boala hepatica severa pot fi tratati cu streptomicina C: pacientii aflati sub tratament pot prezenta cresterii de 3 ori a aminotransferazelor dar acestea sunt asimptomatice D: etambutolul nu determina nevrita optica E: prezenta frotiurileor pozitive dupa 5 luni este un indiciu al esecului terapeutic Vezi raspuns 213. [M2303190] Urmatoarele medicamente nu determina in general afectiuni oculare: (pag. 1117) A: pirazinamida B: streptomicina C: isoniazida D: etambutol E: rifampicina Vezi raspuns 214. [M2303191] Despre tuberculoza pulmonara sunt false, cu exceptia: (pag. 1112) A: tuberculoza este clasificata de obicei in tuberculoza pulmonara si extrapulmonara B: gradul afectarii parenchimului variaza in limite largi C: la inceputul bolii apar semne specifice D: imaginea radiologica tipica este de infiltrat in lobii superiori E: prezenta frotiurilor pozitive dupa 4 luni de tratament este considerata esec terapeutic

Vezi raspuns 215. [M2303192] Despre tuberculoza pulmonara nu se pot afirma urmatoarele: (pag. 1118) A: evaluarea bacteriologica este metoda preferata de monitorizare a tratamentului B: in timpul tratamentului pacientii trebuie monitorizati pentru toxicitatea medicamentoasa C: la pacientii cu varsta inaintata transaminazele serice trebuie masurate in mod repetat D: rifampicina nu necesita intrerupere in cazul aparitiei trombocitopeniei E: in cazul insuficientei renale cronice, pirazinamida nu poate fi administrata in doze uzuale Vezi raspuns 216. [M2303193] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate privind tuberculoza pulmonara: (pag. 1118) A: regimul terapeutic pentru gravide cuprinde: isoniazida, pirazinamida, suplimentate cu etambutol B: se poate practica pneumectomie ca tratament C: artralgiile produse de pirazinamida sunt tratate cu fenilbutazona D: intoleranta la medicamente se poate manifesta ca prurit E: hepatita este reactia adversa cea mai de temut in timpul tratmentului Vezi raspuns 217. [M2303194] Medicamente incluse in tratamentul tuberculozei pulmonare sunt: (pag. 1117) A: ciclosporina B: clofazimina C: amoxicilina+acid clavulanic D: ofloxacina E: capreomicina Vezi raspuns 218. [M2503195] Dintre speciile patogene apartinnd complexului Mycobacterium tuberculosis cele care pot determina infectie la om sunt: (pag. 1109) A: Mycobacterium tuberculosis B: Mycobacterium bovis C: Mycobacterium africanum D: Nocardia E: Rhodococcus Vezi raspuns 219. [M2503196] Factorii determinanti ai riscului de dezvoltare a bolii dupa infectia tuberculoasa sunt: (pag. 1110 - 1111) A: Vrsta -n special adolescenta si adultul tnar B: Coinfectia cu HIV C: Silicoza D: Hemofilia E: Infarctul miocardic acut Vezi raspuns 220. [M2503197] In tuberculoza primara se intalnesc frecvent ca forme de manifestare: (pag. 1112) A: Pleurezia B: Limfadenopatia hilarasau mediastinala C: Peritonita TBC D: Tuberculoza miliara E: Meningita tuberculoasa Vezi raspuns 221. [M2503198] Probele de sputa prelevate pentru izolarea si identificarea Mycobacterium tuberculosis trebuie: (pag. 1116) A: Incubate la 37 grade C n atmosfera de CO2 5%

B: Inoculate pe un mediu pe bazade agar si ou C: Incubate la 26 grade C n atmosfera de CO2 5% D: Inoculate pe mediul Lwenstein -Jensen E: Supravegheate 4 -8 saptamni Vezi raspuns 222. [M2503199] Utilizarea mediilor lichide pentru izolarea si identificarea M tuberculosis presupun: (pag. 1116) A: Identificarea tulpinilor micobacteriene izolate prin teste biochimice B: Detectarea radiometricaa cresterii C: Identificarea tulpinilor izolate prin probe pentru acizii nucleici D: Timp necesar pentru izolarea si stabilirea speciei de 4-6 saptamni E: Timp necesar pentru izolarea si stabilirea speciei de 2 -3 saptamni Vezi raspuns 223. [M2503200] Medicamentele de prima linie folosite n tratamentul tuberculozei pulmonare cuprind: (pag. 1117) A: Izoniazida B: Rifampicina C: Ciprofloxacina D: Pirazinamida E: Etambutolul Vezi raspuns 224. [M2503201] Agentii terapeutici de prima linie folositi n tratamentul tuberculozei pulmonare cuprind: (pag. 1117) A: Izoniazida B: Kanamicina C: PAS D: Etionamida E: Pirazinamida Vezi raspuns 225. [M2503202] Afectarea nervului optic poate apare sub tratamentul cu urmatoarele chimioterapice antituberculoase: (pag. 1118) A: Izoniazida B: Rifampicina C: Streptomicina D: Pirazinamida E: Etambutolul Vezi raspuns 226. [M2503203] Aparitia chimiorezistentei n terapia tuberculozei este favorizata de: (pag. 1119) A: Folosirea curelor scurte de 6 -9 luni B: Folosirea curelor lungi de 12 -18 luni C: Lipsa de complianta a pacientilor care nu au luat terapia prescrisa n mod curent D: Monoterapie E: Terapia combinata, adica n regimuri de 3 - 4 chimioterapice antituberculoase Vezi raspuns 227. [M2503205] Chimioterapia profilactica in tuberculoza pulmonara este justificata la: (pag. 1120) A: Contactii apropiati ai cazurilor contaginoase care prezintareactii pozitive la testarea cutanatala PPD cu un diametrul mai mare sau egal cu 15 mm al suprafetei indurate B: Sugarii si copii care au venit in contact cu cazuri contagioase si au test PPD negativ C: Persoanele infectate cu HIV cu test cutanat la PPD negativ si care au un risc crescut de dezvoltare a tuberculozei si sunt anergice la testarea cu alte antigene ce provoaca hipersensibilitate de tip intarziat, cum ar fi Candida si cele de oreion

D: Reactii pozitive la testarea cutanataPPD cu un diametru mai mare sau egal cu 10 mm la persoanele cu infectie cu HIV E: Persoane cu risc foarte scazut de dezvoltare a tuberculozei in caz de infectie cu diametrul de 10 mm sau mai mic al suprafetei de induratie Vezi raspuns 228. [M2503206] n tuberculoza pulmonara se pot folosi urmatoarele modalitati de administrare a tratamentului: (pag. 1117) A: O data pe luna B: Zilnic pe toata durata curei C: De 3 ori pe saptamna D: Saptamnal E: De 2 ori pe saptamna Vezi raspuns 229. [M2503207] Reactiile fals negative la intradermoreactia PPD pot sa apara la: (pag. 1116) A: Pacientii imunodeprimati B: Pacientii cu tuberculoza agresiva C: Pacientii vaccinati BCG D: Pacientii infectati cu M tuberculosis, dar faraboalaactiva E: Pacienti sensibilizati prin infectii cu micobacterii netuberculoase Vezi raspuns 230. [M2503208] Reactiile pozitive la intradermoreactia la PPD apar la: (pag. 1116) A: Pacientii vaccinati BCG B: Pacientii imunodeprimati C: Pacientii infectati cu M tuberculosis, dar fara boala activa D: Pacienti sensibilizati prin infectie cu micobacterii netuberculoase E: Pacientii cu tuberculoza activa Vezi raspuns 231. [M2503209] La bolnavii hepatici urmatoarele chimioterapice antituberculoase trebuie folosite cu prudenta datorita hepatotoxicitatii: (pag. 1119) A: Izoniazida B: Etambutolul C: Rifampicina D: Pirazinamida E: Ciprofloxacina Vezi raspuns 232. [M2503210] Urmatoarele chimioterapice antituberculoase pot fi administrate n siguranta deplina la gravide: (pag. 1119) A: Izoniazida B: Rifampicina C: Etambutolul D: Streptomicina E: Vincristina Vezi raspuns 233. [M2503211] Esecul tratamentului antituberculos trebuie suspectat atunci cand: (pag. 1119) A: Culturile din sputaale pacientului raman pozitive dupa2 luni de tratament B: Frotiurile BAAR raman pozitive dupa 5 luni de tratament C: Culturile din sputaale pacientului raman pozitive dupa 3 luni de tratament D: Frotiurile BAAR raman pozitive dupa 3 luni de tratament E: Culturile din sputaale pacientului raman pozitive dupa 5 luni de tratament Vezi raspuns 234. [M2503212] Rifampicina folosita n terapia tuberculozei pulmonare poate determina

urmatoarele efecte adverse: (pag. 1118 - 1119) A: Afectare hepatica B: Trombocitopenie autoimuna C: Nevritaoptica D: Afectare renala E: Tulburari cardiace Vezi raspuns 235. [M2603213] Speciile apartin complexului M Tuberculosis sunt: (pag. 1109) A: M tuberculosis B: M arium C: M bovis D: M scrofulaceum E: M Africanum Vezi raspuns 236. [M2603214] Bacili acido-alcoolo-rezistenti sunt: (pag. 1109) A: M tuberculosis B: Nocardia C: Streptococcus pneumoniae D: Haemophylus influenzae E: Pseudomonas aeruginosa Vezi raspuns 237. [M2603215] Urmatoarele forme de tuberculoza sunt contagioase: (pag. 1110) A: Tuberculoza osteo-articularafarafistulacutanata B: Tuberculozapulmonaracavitara C: Tuberculozapulmonaracu frotiu din sputa negativ si culturi pozitive D: Tuberculom E: Tuberculoza pericardica Vezi raspuns 238. [M2603216] Urmatoarele afirmatii sunt corecte n tuberculoza pleurala: (pag. 1113) A: Afectarea pleuralaeste frecventan tuberculoza secundara B: Lichidul pleural n tuberculoza pleurala poate fi hemoragic C: Lichidul pleural este exudat, cu predominenta celulelor mezoteliale D: PH-ul lichidului pleural peste 7,2 E: Se poate rezolva spontan Vezi raspuns 239. [M2603217] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate n tuberculoza post primara: (pag. 1112-1113) A: Rezulta n urma unei infectii initiale cu bacili tuberculosi B: Rezulta din reactivarea endogenaa unei infectii recurente C: Este localizatade obicei n lobul mediu drept D: Apare frecvent sputastriatacu snge E: Semnele fizice sunt importante Vezi raspuns 240. [M2603218] Meningoencefalita TBC se caracterizeaza printr-un lichid cefalorahidian: (pag. 1115) A: BAAR sunt vizualizati pe frotiul direct efectuat din sedimentul LCR n 80% din cazuri B: Hiperglicorahie C: Hiperproteinorahie D: Eozinofile n numar crescut E: Elemente celulare cteva sute/mm3 initial predominant PMN ulterior nlocuite cu limfocite Vezi raspuns 241. [M2603219] Agenti de prima linie n tratamentul tuberculozei: (pag. 1117)

A: Izoniazida B: Penicilina C: Cicloserina D: Rifampicina E: Etambutol Vezi raspuns 242. [M2603220] Metode de diagnostic pozitiv n tuberculoza pulmonara: (pag. 1115-1116) A: Examen microscopic al BAAR B: BCG C: Proceduri radiologice D: Intradermoreactia Cassoni E: Cultura micobacteriana Vezi raspuns 243. [M2603221] Manifestari clinice in tuberculoza pulmonara: (pag. 1112-1113) A: Febra B: Dispnee C: Transpiratii nocturne D: Artralgii E: Hemoptizie Vezi raspuns 244. [M2803223] Tuberculoza primara pulmonara se caracterizeaza prin: (pag. 1112) A: vindecare spontana in majoritatea cazurilor B: poate evolua spre tuberculoza miliara la imunodeprimati C: este tuberculoza de tip adult D: imaginea radiologica sechelara este de mic nodul calcificat E: afectarea pleurala este frecventa in tuberculoza primara Vezi raspuns 245. [M2803224] Toracocenteza in tuberculoza pleurala evidentiaza: (pag. 1113) A: caracter de transudat B: este tipica prezenta mononuclearelor in stadii avansate C: lichid de culoare galbuie sau hemoragic D: frecvente celule mezoteliale E: caracter de exudat Vezi raspuns 246. [M2803225] Diagnosticul in meningita TBC necesita: (pag. 1115) A: punctie lombara-facultativ B: culturi din LCR C: CT,RMN D: punctie lombara- obligatoriu E: biopsie in caz de tuberculom Vezi raspuns 247. [M2803226] Diagnosticul radiologic in tuberculoza pulmonara se bazeaza pe: (pag. 1116) A: infiltrat la nivelul lobului superior pulmonar B: caverna la nivelul lobului superior pulmonar C: topografia apicala are caracter exclusiv D: poate fi intalnit orice aspect radiologic E: un film normal nu exclude diagnosticul Vezi raspuns 248. [M2803227] Intradermoreactia la PPD se caracterizeaza prin: (pag. 1116) A: are cea mai mare valoare in diagnosticul tuberculozei active B: sensibilitate si specificitate reduse C: nu exista reactii fals negative

D: reactiile fals negative sunt frecvente la pacientii imunodeprimati E: reactia pozitiva inseamna obligatoriu tuberculoza activa Vezi raspuns 249. [M2803228] Dintre agentii de prima linie in tratamentul tuberculozei fac parte: (pag. 1117) A: kanamicina B: izoniazida C: amikacina D: rifampicina E: etambutolul Vezi raspuns 250. [M2803229] Medicamentele de linia a doua in tratamentul tuberculozei au urmatoarele caracteristici: (pag. 1117) A: un grad ridicat de intoleranta si toxicitate B: includ si antibiotice chinolonice C: include si amoxicilina/ acid clavulanic D: un nivel ridicat al eficientei E: include streptomicina Vezi raspuns 251. [M2803230] Monitorizarea raspunsului la tratamentul tuberculozei se bazeaza pe: (pag. 1118) A: evaluarea radiologica este metoda preferata B: in regimurile de 6 luni, 20% din pacienti vor avea culturi din sputa negative C: prezenta frotiurilor pozitive dupa 5 luni inseamna esec terapeutic D: evaluarea bacteriologica nu este recomandata E: urmarirea toxicitatii medicamentoase Vezi raspuns 252. [M2803231] Tratamentul TBC cuprinde urmatoarele medicamente de prima linie: () A: izoniazida; B: etambutol; C: rifabutin; D: streptomicina; E: capreomicima. Vezi raspuns 253. [M2803232] Manifestarile nespecifice intr-o afectare pulmonara a BK pot fi: () A: febra; B: transpiratii nocturne; C: anorexie; D: crestere in greutate; E: astenie. Vezi raspuns 254. [M2803233] Evidentiati efectele advrse ale medicamentelor de prima linie utilizate in TBC: () A: pirazinamida --> artrita gutoasa; B: nevrita optica --> cicloserina; C: leziuni optice --> streptomicina; D: rifampicina este lipsita de efecte adverse; E: isoniazida --> toxicitate hepatica. Vezi raspuns 255. [M2803234] Despre tratamentul TBC in sarcina sunt adevarate urmatoarele: ((1119)) A: Tratamentul este de 9 luni cu etambutol, rifampicina, izoniazida B: Tratamentul este de 9 luni cu izoniazida, rifampicina si primele 2 luni streptomicina

C: Tratamentul este de 9 luni cu izoniazida si rifampicina D: In primele 2 luni se administreaza izoniazida rifampicina etambutol E: Streptomicina produce leziuni pe al 7-lea nerv cranian Vezi raspuns 256. [M2803235] Referitor la examenul LCR din meningita TBC este adevarat: (pg 1115) A: proteinele 100-800 mg/dl B: culturi pozitiva in pana la 50% din cazuri C: glucoza scazuta D: predomina monocitele in faza initiala E: oricare dintre parametri se poate incadra in limite normale Vezi raspuns 257. [M2803236] Despre intradermoreactia la PPD urmatoarele afirmatii sunt adevarate: (p 1116) A: are valoare limitata in diagnosticul tuberculozei activa B: la pacientii imunodeprimati intotdeauna reactiile sunt fals-negative C: persoanele sensibilizate prin micobacterii netuberculoase pot avea reactii pozitive D: persoanele vaccinate BCG nu au reactii pozitive E: in cazurile cu culturi negative nu are nici o valoare Vezi raspuns 258. [M2803239] Celule esentiale implicate in imunitatea celulara in TBC: (pag 1111) A: Macrofage B: Pneumocite C: Limfocite T D: Limfocite B E: Celule mezoteliale Vezi raspuns 259. [M2803242] Care din urmatoarele elemente au valoare ridicata in diagnosticul tuberculozei pulmonare active: () A: identificarea BAAR in frotiul de sputa B: detectarea serologica a antigenului micobacterian C: intrademoreactia pozitiva la PPD D: aspectul radiologic pulmonar cu infiltrate si caverne in lobii superiori E: identificarea BAAR intr-un fragment biopic dintr-un ganglion limfatic Vezi raspuns 260. [M2803243] In pleurezia tuberculoasa: () A: punctia-biopsie pleurala este diagnostica in 70% din cazuri B: lichidul pleural are caractere de exudat C: cultura bK din lichid este intotdeauna pozitiva D: se impune drenajul pleural chirurgical ca adjuvant al chimioterapiei E: se poate intalni simultan o leziune parenchimatoasa pulmonara Vezi raspuns 261. [M303239] Pot juca un rol in virulenta M. tuberculosis: () A: cord factors B: acizii micolici C: lipoarabinomanul D: trehalozele acilate E: acizii grasi cu lant lung Vezi raspuns 262. [M3803237] Impartirea regimurilor terapeutice in tbc se face astfel: () A: faza initiala sau bacteriostatica B: faza initiala sau bactericida C: faza secundara sau bactericida

D: faza secundara sau de sterilizare E: faza de contiunuare sau de sterilizare Vezi raspuns 263. [M3803238] Care dintre urmatoarele afirmatii privind diseminarea hematogena in tuberculoza primara pulmonara sunt false: ((pag. 1112)) A: este foarte rara B: este totdeauna simptomatica C: evolueaza tipic cu hemoptizie D: determina crize astmatice E: este frecventa si adesea asimptomatica Vezi raspuns 264. [M3803244] La pacientii cu tuberculoza activa si infectie HIV: () A: regimul de tratament trebuie prelungit intotdeauna pana la 12 luni B: intradermoreactia la PPD poate fi fals negativa C: formele extrapulmonare sunt mai frecvente D: frotiurile din sputa sunt mai rar pozitive decat la cei fara infectie HIV E: se impune profilaxia cu izoniazida Vezi raspuns 265. [MX00001] selectati variantele corecte in tratamentul TBC intermitent () A: izoniazida 15mg/kg max. 900 mg B: etambutol 15-25mg/kg C: etambutol 25-30mg/kg D: streptomicina 25-30 mg/kg max. 1 g E: rifampicina 10mg/kg max.600 mg Vezi raspuns 266. [MX00002] alegeti variantele corecte corespunzatoare tratamentului bisaptamanal al TBC (pag.1147) A: izoniazida 15mg/kg max. 900 mg B: rifampicina 10 mg/kg max 600 mg C: pirazinamida 15-30 mg/kg max.4 g D: etambutol 50 mg/kg E: streptomicina 15 mg/kg max 1.5 g Vezi raspuns 267. [MX00003] Manifestarile cutanate ale tuberculozei includ: (pag. 1115) () A: ulcere cronice B: scrofuloza C: psoriazis vulgar D: eritem nodos E: abcese cronice Vezi raspuns 268. [MX00006] Tuberculoza genito-urinara la barbati se complica cu : () A: afectarea epididimului B: orhita C: prostatita D: cc. prostatic E: afectiuni urinare Vezi raspuns 269. [MX00007] Empiemul tuberculos: () A: apare si prin ruptura unei caverne B: apare printr-o fistula bronhopleurala C: drenajul pleural nu este necesar D: poate duce la fibroza pleurala severa

E: revarsatul nu este purulent Vezi raspuns 270. [MX00008] Referitor la intreruperea tratamentului antituberculos: (1118) A: Acesta trebuie intrerupt in cazul cresterii ASAT de pana la 3 ori B: Streptomicina trebuie intrerupta in cazul lezarii nervului optic C: Izoniazida trebuie intrerupta in cazul aparitiei trombocitemiei autoimune D: Pirazinamida trebuie intrerupta in cazul aparitiei hiperuricemiei E: Rifampicina trebuie intrerupta in cazul aparitiei trombocitemiei autoimune Vezi raspuns

1C 2B 3D 4B 5D 6A 7B 8A 9A 10 A 11 A 12 D 13 B 14 C 15 D 16 E 17 B 18 B 19 C 20 A 21 C 22 C 23 B 24 C 25 B 26 C 27 B 28 C 29 B 30 C 31 A 32 C 33 C 34 E 239 BD 240 CE

35 B 36 E 37 C 38 D 39 C 40 B 41 B 42 D 43 D 44 D 45 E 46 B 47 B 48 E 49 A 50 C 51 C 52 C 53 D 54 C 55 E 56 C 57 A 58 A 59 D 60 B 61 A 62 A 63 C 64 D 65 B 66 D 67 C 68 C 245 BCE 246 BCDE

69 A 70 D 71 A 72 C 73 B 74 E 75 B 76 D 77 ABCD 78 BD 79 ACDE 80 BCD 81 AB 82 ABCE 83 BE 84 AB 85 ABC 86 ABC 87 ACDE 88 ABD 89 ABCE 90 ABE 91 AD 92 BCD 93 ACE 94 ACDE 95 BCDE 96 AB 97 ACE 98 ABCD 99 ABE 100 AB 101 CDE 102 ABDE 251 CE 252 ABD

103 ABCD 104 ACE 105 ACD 106 ABCE 107 ABCD 108 ABE 109 BC 110 ABCD 111 BE 112 BCD 113 BCD 114 ACDE 115 ACD 116 BD 117 AB 118 ACD 119 AC 120 ACE 121 ABCE 122 ACDE 123 BCD 124 BE 125 DE 126 ABD 127 ACE 128 CE 129 ACE 130 BCDE 131 AB 132 BDE 133 AB 134 BC 135 DE 136 CE 257 AC 258 AC

137 BE 138 BD 139 CE 140 CE 141 AB 142 AC 143 DE 144 BE 145 BDE 146 AE 147 CE 148 CE 149 ACDE 150 CD 151 CE 152 ACD 153 BCD 154 CD 155 BE 156 BCDE 157 BDE 158 CE 159 CE 160 CDE 161 ABCD 162 BD 163 ABCE 164 CE 165 ADE 166 ABCD 167 CE 168 DE 169 BCD 170 BDE 263 ABCD 264 BCD

171 ABCD 172 ABC 173 ABD 174 ACE 175 DE 176 BCE 177 ABCD 178 AB 179 BCD 180 CE 181 BE 182 CD 183 ACD 184 BD 185 ADE 186 ABDE 187 BD 188 ABD 189 BDE 190 ABD 191 ACD 192 ABD 193 ACDE 194 ABDE 195 ABDE 196 ABCD 197 ABC 198 BCDE 199 ABD 200 AE 201 CE 202 ABDE 203 BE 204 ABC 269 ABD 270 BE

205 ABC 206 CD 207 BCE 208 ADE 209 BCDE 210 BC 211 BC 212 AD 213 ACE 214 ABD 215 DE 216 BDE 217 BCDE 218 ABC 219 ABCD 220 AB 221 ABDE 222 BCE 223 ABDE 224 AE 225 CE 226 CD 227 BC 228 BCE 229 AB 230 ACDE 231 ACD 232 ABC 233 BC 234 AB 235 ACE 236 AB 237 BC 238 BE

241 ADE 242 ACE 243 ABCE 244 ABDE

247 ABDE 248 BD 249 BDE 250 ABC

253 ABCE 254 ACE 255 CD 256 ACE

259 AD 260 ABE 261 AD 262 BE

265 ACE 266 ABD 267 ABDE 268 ABC