Sunteți pe pagina 1din 44

Ulcerul gastric si duodenal

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [M1115000] Despre fiziologia secretiei gastrice este adevarat ca: (pag 1757) A: Somatostatina stimuleaza eliberarea gastrinei B: Stimularea vagala are efect inhibitor asupra secretiei gastrice acide C: Prostaglandinele stimuleaza secretia gastrica acida D: Gastrina stimuleaza secretia gastrica acida E: Ranitidina este un important inhibitor al pompei de protoni Vezi raspuns 2. [M1115001] Osteoporoza si osteomalacia sunt complicatii postoperatorii comune pentru anumite tipuri de interventii chirurgicale practicate pentru ulcer. Precizati care este cea mai frecventa interventie asociata osteomalaciei (pag. 1771) A: vagotomia cu bulbantrectomie B: vagotomia cu piloroplastie C: rezectia gastrica proximala D: rezectia gastrica cu anastomoza gastrojejunala E: rezectia gastrica cu anastomoza gastroduodenala Vezi raspuns 3. [M1115002] Prin examen radiologic baritat cu dublu contrast sansa detectiei ulcerului duodenal este de (pag. 1762) A: 50-55% B: 90% C: 25-30% D: 75-80% E: 60% Vezi raspuns 4. [M1115003] Precizati unde vor penetra cel mai frecvent ulcerele duodenale (pag. 1768) A: in pancreas B: la nivelul colecistului C: in ficat D: in colon E: in tractul biliar Vezi raspuns 5. [M1115004] Osteoporoza si osteomalacia sunt complicatii postoperatorii comune pentru anumite tipuri de interventii chirurgicale practicate pentru ulcer. Precizati care este cea mai frecventa interventie asociata osteomalaciei (pag. 1771) A: vagotomia cu bulbantrectomie B: vagotomia cu piloroplastie C: rezectia gastrica proximala D: rezectia gastrica cu anastomoza gastrojejunala E: rezectia gastrica cu anastomoza gastroduodenala Vezi raspuns 6. [M1215005] Sindromul dumping tardiv, complicatie postoperatorie precoce a ulcerului peptic, se datoreaza: (pag. 1770) A: infectiei cu Helicobacter pylori B: consumului de antiinflamatoare nesteroidiene C: regurgitarii bilei in stomac D: hipoglicemiei prin eliberare excesiva de insulina E: supracolonizarii bacteriene Vezi raspuns

7. [M1215006] La pacientii cu ulcer duodenal se constata prezenta frecventa a: (pag. 1761) A: anticorpilor antirujeolici B: anticorpilor antirubeolici C: anticorpilor anti-herpes simplex D: anticorpilor anti-Shigella E: anticorpilor anti-citomegalovirus Vezi raspuns 8. [M1215007] Cel mai frecvent simptom al ulcerului duodenal este: (pag. 1761) A: varsatura alimentara B: hematemeza C: durerea D: senzatia de greata E: scaderea ponderala Vezi raspuns 9. [M1215008] Care este cel mai precis mijloc de diagnostic al ulcerului duodenal? (pag. 1762-1763) A: examenul baritat B: endoscopia digestiva superioara C: ecografia abdominala D: determinarea secretiei acide gastrice E: testul ureazei pentru evidentierea Helicobacter pylori Vezi raspuns 10. [M1215009] Cea mai redusa rata a complicatiilor aparute dupa interventia chirurgicala pentru ulcer o are: ((pag. 1768-1769) A: vagotomia + antrectomie Billrot I B: vagotomia + antrectomie Billrot II C: vagotomia + piloroplastie D: vagotomia proximala gastrica E: antrectomia izolata Vezi raspuns

11. [M1215010] Pacientii supusi interventiei chirurgicale pentru ulcer peptic, avand un complex de simptome vasomotorii aparute dupa mese, au: () A: ulcer recurent B: sindrom de ansa aferenta C: sindrom dumping D: sindrom Zollinger-Ellison E: malabsorbtie globala Vezi raspuns 12. [M1215011] Sindromul dumping tardiv, complicatie postoperatorie precoce a ulcerului peptic, se datoreaza: (pag. 1770) A: infectiei cu Helicobacter pylori B: consumului de antiinflamatoare nesteroidiene C: regurgitarii bilei in stomac D: hipoglicemiei prin eliberare excesiva de insulina E: supracolonizarii bacteriene Vezi raspuns 13. [M1315012] Care dintre urmatoarele afirmatii cu referire la mecanismele secretiei gastrice nu este adevarata? (pag. 1757) A: Histamina stimuleaza secretia acida gastrica prin cresterea calciului citosolic n celulele parietale. B: Gastrina stimuleaza secretia acida gastrica prin stimularea directa a celulelor parietale. C: Gastrina stimuleaza secretia acida gastrica prin stimularea eliberarii de histamina din celulele ECL. D: Somatostatina inhiba eliberarea de histamina din celulele ECL. E: Stimularea vagala creste secretia acida gastrica si prin eliberarea de gastrina din celulele G antrale. Vezi raspuns

14. [M1315013] Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la reglarea secretiei gastrice este neadevarata ? (pag. 1757) A: Calciul administrat intravenos stimuleaza secretia acida. B: Reducerea pH-ului gastric la 3.0 produce o inhibitie partiala a eliberarii de gastrina C: Secretia gastrica acida este stimulata de cafea si neinfluentata de cafeaua decofeinizata. D: Etanolul pur este un stimulant slab al secretiei acide. E: Prezenta acidului n duoden scade secretia gastrica de acid. Vezi raspuns 15. [M1315014] Referitor la manifestarile din ulcerul duodenal, urmatoarele afirmatii sunt adevarate, cu exceptia: (pag. 1761-1762) A: Durerea epigastrica apare de regula la 90 minute pna la 3 ore dupa mese. B: Durerea ulceroasa necalmata de antiacide, cu iradiere dorsala poate sugera penetratie n pancreas C: La pacientii cu ulcer de canal piloric alimentatia agraveaza simptomatologia D: Hemoragia gastrointestinala care complica ulcerul duodenal se manifesta frecvent prin rectoragii. E: Zona de sensibilitate abdominala este situata la majoritatea pacientilor la jumatatea distantei ombilic-apendice xifoid Vezi raspuns 16. [M1415015] Un pacient cu ulcer duodenal la care durerea este amplificata de alimentatie si care asociaza si varsaturi ne poate atrage atentia asupra urmatoarei complicatii: (pag. 1761) A: penetratie in pancreas B: malignizare C: perforatie D: stenoza pilorica E: toate variantele sunt corecte Vezi raspuns 17. [M1415016] Urmatoarele afirmatii legate de tratamentul infectiei cu Helicobacter Pylori sunt adevarate cu exceptia: (pag. 1763) A: cea mai eficienta este tripla terapie doua saptamani B: asocierea unui antagonist de H2 la tripla terapie sase saptamani creste putin eficienta C: administrarea triplei terapii o saptamana pare la fel de eficienta D: tetraciclina poate genera hepatotoxicitate si anafilaxie E: nlocuirea Tetraciclinei cu Amoxicilina creste putin eficienta Vezi raspuns 18. [M1415017] Care din urmatoarele afirmatii legate de ulcerul gastric este falsa: (pag. 1767) A: durerea este accentuata de ingestia de alimente B: greturile si varsaturile reflecta de obicei obstructie mecanica C: poate apare scadere ponderala datorita aversiunii fata de alimente D: hemoragia apare in 25% din cazuri E: perforatia gastrica se intalneste mai rar decat hemoragia Vezi raspuns 19. [M1415018] Antibioticele utilizate pentru infectia cu Helicobacter Pylori nu includ: (pag. 1764) A: metronidazol B: tetraciclina C: claritromicina D: amoxicilina E: streptomicina Vezi raspuns 20. [M1515019] Daca la un pacient cunoscut cu istoric de ulcer duodenal, durerea ulceroasa devine constanta, nu mai este ameliorata de antiacide sau ingestia de alimente, va orientati catre: (pag. 1761) A: perforatia libera a ulcerului n cavitatea peritoneala B: posibila penetratie n structurile nvecinate C: simptomatologie premergatoare hemoragiei digestive superioare D: stenoza pilorica E: asocierea refluxului gastroesofagian

Vezi raspuns 21. [M1515020] Care dintre urmatoarele medicamente utilizate pentru eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori la pacientii ulcerosi poate determina ca reactie adversa colita pseudomembranoasa: (pag. 1763) A: Metronidazol B: Amoxicilina C: Tetraciclina D: Subsalicilat de bismut E: Inhibitori de pompa de protoni Vezi raspuns 22. [M1515021] Incidenta ulcerului duodenal la rasa alba este mai mare la pacientii cu: (pag. 1761) A: HLA B8 B: HLA DRW3 C: HLA B5 D: HLA DRW4 E: HLA B18 Vezi raspuns 23. [M1515022] Doza standard de lansoprazol utilizata in tratamentul ulcerului duodenal este: (pag. 1766) A: 20 mg/zi B: 20 mg de 2 ori pe zi C: 30 mg/zi D: 40 mg/zi E: 40 mg de 2 ori pe zi Vezi raspuns 24. [M1515023] Ulcerul gastric se localizeaza mai frecvent: (pag. 1767) A: Pe mica curbura B: Pe marea curbura C: Juxtacardial D: La nivelul fornixului E: n regiunea antro-pilorica Vezi raspuns 25. [M1515024] Simptomul cel mai frecvent intalnit in ulcerul gastric este: (pag. 1767) A: durerea epigastrica B: varsatura alimentara C: meteorismul abdominal D: anorexia E: greata Vezi raspuns 26. [M1615025] Urmatoarea afirmatie este falsa: (pag. 1767) A: Ulcerul duodenal este depistat clinic mai frecvent decat ulcerul gastric B: Ulcerele gastrice benigne sunt rare la nivelul fundului stomacului C: AINS sunt responsabile pentru 75-80% din ulcerele gastrice D: Prezenta plicilor gastrice radiante de la marginea ulcerului gastric sugereaza benignitatea E: Pentru excluderea malignitatii la gastroscopie se efectueaza cel putin sase biopsii de la nivelul marginii interne a ulcerului Vezi raspuns 27. [M1615026] Secretia gastrica de bicarbonat este: (pag. 1759) A: inhibata de calciu B: inhibata de agentii colinergici C: inhibata de AINS, cum este aspirina D: stimulata de agentii alfa-adrenergici E: stimulata de etanol Vezi raspuns 28. [M1615027] Urmatorul medicament folosit in tratamentul ulcerului peptic nu este recomandat la femeile la varsta fertila: (pag. 1764)

A: metronidazol B: lansoprazol C: misoprostol D: sucralfat E: cimetidina Vezi raspuns 29. [M1615028] Referitor la ulcerul gastric, urmatoarea afirmatie este adevarata: (pag. 1767) A: mortalitatea prin perforatia unui ulcer gastric este de aproximativ 3 ori mai mare fata de cea prin perforatia unui ulcer duodenal B: hemoragia apare in 55 % din cazuri C: perforatia gastrica se intalneste mai frecvent decat hemoragia gastrica D: ulcerul gastric cu aclorhidrie la pentagastrina este frecvent E: atat ulcerele gastrice benigne cat si cele maligne sunt mai frecvent localizate la nivelul marii curburi Vezi raspuns 30. [M1615029] Urmatoarea afirmatie referitoare la ulcerul duodenal este falsa: (pag. 1761) A: durerea are frecvent caracter de eroziune, taietura sau de arsura B: la circa 60 % dintre pacienti durerea este localizata in partea dreapta a epigastrului C: durerea din ulcerul duodenal apare de regula la 90 de minute pana la 3 ore dupa masa D: episoadele dureroase pot sa persiste pentru intervale de cteva zile pna la saptamni sau luni E: durerea se amelioreaza de regula la cteva minute dupa masa sau dupa administrare de antiacide Vezi raspuns 31. [M2215030] Urmatoarea afirmatie cu privire la omeprazol este adevarata: (pag. 1764) A: blocheaza receptorii H2 B: doza este de 60 mg/zi C: creste metabolismul hepatic al medicamentelor D: stimuleaza pompa de protoni E: doza administrata este de 20 mg/zi Vezi raspuns 32. [M2215031] Secretia acida gastrica poate fi inhibata de: (pag. 1757, 1758) A: ingestia de alimente B: consumul de cofeina C: consumul de bere si vin D: hiperglicemie E: calciu administrat intravenos Vezi raspuns 33. [M2215032] Eliberarea de gastrina este blocata complet la un pH gastric de: (pag. 1758) A: 4,5 B: 3 C: 2 D: 2,3 E: sub 1,5 Vezi raspuns 34. [M2215033] Carbonatul de calciu este folosit de multe decenii in tratarea ulcerului peptic. Care este afirmatia falsa? (pag. 1765) A: Este un antiacid puternic si ieftin B: Aproximativ 10% din calciu ingerat este absorbit C: Ingestia sa determina inhibarea secretiei gastrice acide D: Poate determina aparitia sindromului lapte-alcaline E: In doze excesive creste nivelul seric al calcemiei Vezi raspuns 35. [M2215034] Una din urmatoarele afirmatii este falsa: (pag. 1771) A: la pacientii care au suferit operatie pentru ulcer este comuna prezenta unei steatorei usoare B: la pacientii care au suferit operatie pentru ulcer nu apare niciodata o steatoree usoara

C: steatoreea poate fi demostrata prin teste chimice D: malabsorbtia postoperatorie poate fi cauzata de o pancreatita cronica preexistenta E: malabsorbtia postoperatorie poate fi cauzata de un sprue celiac latent preexistent Vezi raspuns 36. [M2215035] Care afirmatie este corecta? (pag. 1770) A: Vitamina B12 este absorbita in mod activ la nivelul ileonului distal B: Vitamina B12 este absorbita in mod pasiv la nivelul ileonului distal C: Factorul intrinsec secretat de celulele G antrale este necesar absorbtiei vitaminei B12 in ileonul distal D: Factorul intrinsec secretat de celulele enterocromafice gastrice este necesar absorbtiei vitaminei B12 in ileonul distal E: In urma rezectiei gastrice partiale anemia megaloblastica secundara deficitului de vitamina B12 este frecventa Vezi raspuns 37. [M2215036] Dupa rezectia gastrica partiala anemia megaloblastica secundara deficitului de vitamina B12 este rara si apare la: (pag. 1770) A: 20% B: 14% C: 30% D: 10% E: 50% Vezi raspuns 38. [M2215037] La pacientii cu vagotomie si antrectomie pentru ulcer duodenal gastrita bontului se dezvolta la: (pag. 1770) A: 20% B: 30% C: 40% D: 50% E: 60% Vezi raspuns 39. [M2215038] Care afirmatie este corecta ? (pag. 1770) A: Stomacul secreta o cantitate de factor intrinsec de 60 de ori mai mare decat este necesar B: Stomacul secreta o cantitate de factor intrinsec de 80 de ori mai mare decat este necesar C: Stomacul secreta o cantitate de factor intrinsec de 100 de ori mai mare decat este necesar D: Stomacul secreta o cantitate de factor intrinsec de 120 de ori mai mare decat este necesar E: Stomacul secreta o cantitate de factor intrinsec de 130 de ori mai mare decat este necesar Vezi raspuns 40. [M2215039] Dupa interventiile chirurgicale pentru ulcer peptic, frecventa ulcerului recurent este de aproximativ : (pag. 1769) A: 1% B: 5% C: 0,5% D: 20% E: 25% Vezi raspuns 41. [M2215040] Hemoragia digestiva superioara din ulcerul duodenal survine la: (pag. 1768) A: 5-10% din pacienti B: 30-35% din pacienti C: 15-25% din pacienti D: 1-5% din pacienti E: 40-50% din pacienti Vezi raspuns 42. [M2215041] Perforatia libera in cavitatea peritoneala in ulcerul duodenal apare la: (pag. 1768) A: 30% din pacienti B: 0,2% din pacienti C: 15% din pacienti

D: 2-3% din pacienti E: 23% din pacienti Vezi raspuns 43. [M2215042] Cel mai frecvent ulcerul duodenal (in special cel posterior) poate penetra in: () A: splina B: ficat C: colon transvers D: pancreas E: rinichiul stang Vezi raspuns 44. [M2215043] Cati dintre pacientii cu ulcer gastric au concomitent si ulcer duodenal? (pag. 1767) A: 1% B: 5% C: 10% D: 20% E: 25% Vezi raspuns 45. [M2215044] Care este procentul in care antiinflamatoarele nesteroidiene sunt implicate in aparitia ulcerului gastric? (pag. 1767) A: 90% B: 3% C: 1-3% D: 50% E: 15-25% Vezi raspuns 46. [M2215045] Vagotomia tronculara cu antrectomie reprezinta procedeul chirurgical prin care: (pag. 1769) A: se realizeaza vagotomie supraselectiva B: se sectioneaza trunchiul vagal si se efectueaza piloroplastie C: se efectueaza vagotomie proximala gastrica si se extirpa antrul D: se sectioneaza trunchiul vagal, se extirpa antrul cu anastomoza Billroth I sau Billroth II E: se sectioneaza trunchiul nervului vag Vezi raspuns 47. [M2215046] In ulcerul gastri procedeul chirurgical recomandat este: (pag. 1769) A: vagotomie tronculara cu extirparea antrului B: vagotomie selectiva cu piloroplastie C: vagotomie proximala gastrica D: antrectomie cu anastomoza Billroth II E: antrectomie cu anastomoza gastroduodenala Vezi raspuns 48. [M2215137] Afirmatiile adevarate privind testele serologice pentru helicobacter pylori sunt: (pg 1760) A: neinvazive B: diferentiaza intre infectia activa si cea vindecata C: necesita endoscopie D: folosite pentru epidemiologice E: titrul scade rapid dupa eradicare Vezi raspuns 49. [M2315047] Care dintre afirma?iile referitoare la gastrin? nu este adevarat?? (pag. 1757) A: stimularea vagal? determin? cre?terea eliber?rii de gastrin? din celulele G antrale B: gastrina este cel mai puternic stimulant cunoscut al secre?iei gastrice C: secre?ia de gastrin? este stimulat? de somatostatin? D: stimularea vagal? determin? sc?derea pragului de r?spuns al celulelor parietale la concentra?iile gastrinei circulante E: gastrina este prezent? ?i n mucoasa duodenal? Vezi raspuns

50. [M2315048] Cu referire la reglarea secretiei acide gastrice, care dintre afirmatiile urmatoare nu este adevarata? (pag. 1757) A: histamina este cel mai important stimulant al secretiei acide gastrice B: prostaglandinele stimuleaza secretia acida gastrica C: histamina stimuleaza secretia acida gastrica prin cresterea AMPc in celulele parietale D: gastrina este cel mai puternic stimulant cunoscut al secretiei gastrice E: stimulul fiziologic principal al secretiei gastrice acide este ingestia de alimente Vezi raspuns 51. [M2315049] Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la reglarea secretiei acide gastrice este adevarata? (pag. 1757) A: gastrina si acetilcolina stimuleaza puternic productia de AMPc in celulele parietale B: gastrina stimuleaza secretia acida gastrica exclusiv prin actiunea asupra celulelor parietale C: prostaglandinele stimuleaza secretia gastrica acida D: histamina este eliberata de celulele ECL atat prin actiunea gastrinei cat si a activitatii colinergice E: somatostatina stimuleaza eliberarea de histamina din celulele ECL Vezi raspuns 52. [M2315050] Urmatoarele afirmatii privind implicarea Helicobacter pylori in patogeneza ulcerului peptic sunt reale, cu exceptia: (pag. 1760) A: H. pylori produce proteaze si fosfolipaze care determina reducerea grosimii si viscozitatii stratului de mucus B: majoritatea pacientilor colonizati cu H. pylori nu dezvolta niciodata o ulceratie si raman asimptomatici C: prevalenta colonizarii gastrice cu H. pylori scade odata cu varsta D: productia de ureaza de catre microorganism este necesara pentru colonizarea gastrica E: probabilitatea de aparitie a ulcerului duodenal creste odata cu cresterea densitatii bacteriei in antru Vezi raspuns 53. [M2315051] Urmatoarele afirmatii privind terapia de eradicare a H. pylori in ulcerul duodenal sunt adevarate, cu exceptia: (pag. 1764) A: tetraciclina utilizata in schemele de terapie asociata poate fi hepatotoxica B: noua tripl terapie de eradicare include inhibitori de pomp de protoni C: ranitidina citrat de bismut se poate folosi in asociere cu claritromicina D: preparatele pe baza de bismut au rol ion terapia de eradicare a H. pylori E: sucralfatul este inclus in majoritatea schemelor de eradicare a H. pylori Vezi raspuns 54. [M2515052] La pacientii cu ulcer duodenal valorile medii ale debitului acid bazal sunt cuprinse intre: (pag. 1758) A: 2-4 mEq/h B: 3-5 mEq/h C: 4-6 mEq/h D: 5-7 mEq/h E: 6-8 mEq/h Vezi raspuns 55. [M2515053] Secretia gastrica de bicarbonat este stimulata de urmatorii factori cu EXCEPTIA: (pag. 1759) A: Acetazolamida B: Anumite prostaglandine din clasele E si F C: Calciu D: Agentii colinergici E: Dibutiril-guanozinmonofosfatul ciclic Vezi raspuns 56. [M2515054] Precizati care dintre urmatoarele afirmatii cu privire la prostaglandinele endogene sunt false: (pag. 1759) A: Stimuleaza secretia de mucus gastric si de bicarbonat din mucoasa gastrica si duodenala B: Stimuleaza regenerarea celulelor epiteliale C: Participa la mentinerea fluxului sanguin al mucoasei gastrice D: Contribuie la dezvoltarea gastritei erozive hemoragice E: Participa la mentinerea integritatii barierei mucoasei gastrice Vezi raspuns

57. [M2515055] Prevalenta ulcerului duodenal la populatia vestica este estimata a fi cuprinsa intre: (pag. 1759) A: 6-15% B: 5-10% C: 7-12% D: 10-17% E: 15-20% Vezi raspuns 58. [M2515056] Urmatoarele afirmatii cu privire la epidemiologia ulcerului duodenal sunt adevarate cu EXCEPTIA: (pag. 1759) A: Peste 95% din ulcerele duodenale sunt localizate in partea proximala a duodenului B: Se estimeaza ca prevalenta ulcerului duodenal la populatia vestica este cuprinsa intre 15 si 20% C: De regula ulcerele duodenale sunt mai mici de 1 cm in diametru D: Ulcerele duodenale apar aproximativ la fel de frecvent la barbati ca si la femei E: Cel putin 60% din ulcerele duodenale vindecate sufera recurenta Vezi raspuns 59. [M2515057] Urmatoarele afirmatii cu privire la infectia cu Helicobacter pylori sunt corecte cu EXCEPTIA: (pag. 1759) A: H. pylori este prezent la 75-90% dintre pacientii cu ulcer duodenal B: H. pylori este prezent la 75-85% dintre pacientii cu ulcer gastric C: 15-20% dintre persoanele infectate cu H. pylori vor dezvolta un ulcer in timpul vietii D: Infectia preexistenta cu H. pylori creste riscul dezvoltarii ulterioare atat de ulcer duodenal cat si de ulcer gastric E: Nivelul de anticorpi tip IgG impotriva H. pylori se coreleaza direct cu riscul de ulcer duodenal si ulcer gastric Vezi raspuns 60. [M2515058] Rata recidivelor ulcerului peptic in primul an dupa terapia de eradicare, cu succes, a Helicobacter pylori este: (pag. 1760) A: Mai mica de 15% B: Mai mare de 15% C: Mai mica de 10% D: Mai mare de 20% E: 25% Vezi raspuns 61. [M2515059] Cel mai frecvent simptom al ulcerului duodenal este : (pag. 1761) A: Durerea epigastric? B: Grea?a C: V?rs?turile D: Distensia abdominal? E: Pirozisul Vezi raspuns 62. [M2515060] Obiectivul actual al tratamentului ulcerului duodenal este: (pag. 1763) A: Ameliorarea durerii B: Eradicarea Helicobacter pylori ?i vindecarea bolii C: Prevenirea recuren?ei ulceroase D: Prevenirea complica?iilor E: Supresia secre?iei acide gastrice Vezi raspuns 63. [M2515061] Doza standard de Omeprazol utilizata in tratamentul ulcerului duodenal este de: (pag. 1764) A: 30 mg/zi B: 20 mg/zi C: 30 mg de 2 ori pe zi D: 20 mg de 2 ori pe zi E: 40 mg/zi Vezi raspuns

64. [M2515062] Pentru prevenirea ulcerelor induse de antiinflamatoarele nesteroidiene se utilizeaza Misoprostol in doza de: (pag. 1764) A: 100 mg de 4 ori pe zi B: 100 mg de 2 ori pe zi C: 200 mg de 2 ori pe zi D: 200 mg de 4 ori pe zi E: 200 mg de 3 ori pe zi Vezi raspuns 65. [M2515063] Simptomul cel mai frecvent in ulcerul gastric il constitiue: (pag. 1767) A: Anorexia B: Durerea epigastrica C: Greata D: Scaderea ponderala E: Pirozisul Vezi raspuns 66. [M2515064] Aplicarea combinata a examenului radiologic, endoscopic si histologic permite diferentierea ulcerului gastric malign de cel benign cu o acuratete de: (pag. 1767) A: 75% B: 80% C: sub 90% D: peste 97% E: 95% Vezi raspuns 67. [M2515065] Precizati care este cel mai frcvent simptom la pacientii cu ulcer stomal: (pag. 1769) A: Durerea abdominala B: Distensia abdominala C: Eructatiile D: Pirozisul E: Scaderea ponderala Vezi raspuns 68. [M2515066] Sindroamele de ansa aferenta apar mai frecvent dupa urmatoarele tipuri de interventie chirurgicala: (pag. 1770) A: Vagotomie cu piloroplastie B: Vagotomie proximala gastrica C: Antrectomie cu gastrojejunstomie D: Rezectie gastrica partiala cu gastrojejunostomie E: Vagotomie cu antrectomie Vezi raspuns 69. [M2615067] Concentratia estimativa a HCl secretat de celulele parietale este de aproximativ: (pag. 1756) A: 100mM B: 160mM C: 180mM D: 200mM E: 250mM Vezi raspuns 70. [M2615068] Cel mai puternic stimulant cunoscut al secretiei acide gastrice este: (pag. 1757) A: Acetilcolina B: Histamina C: Gastrina D: Colecistokinina E: Somatostatina Vezi raspuns 71. [M2615069] Faza cefalica a secretiei gastrice e determinata de urmatoarele cu exceptia: (pag. 1757) A: Vederea alimentelor

B: Gustul alimentelor C: Mirosul alimentelor D: Distensia mecanica a stomacului E: Anticiparea ingestiei unui aliment Vezi raspuns 72. [M2615070] Secretia gastrica de bicarbonat este inhibata de urmatoarele, cu exceptia: (pag. 1759) A: AINS B: Acetazolamida C: Calciu D: Agenti alfa adrenergici E: Etanol Vezi raspuns 73. [M2615071] Urmatoarele stimuleaza secretia de bicarbonat: (pag. 1759) A: AINS B: AcetazolamidA C: Dibutiril-guanozinmonofosfat ciclic D: Etanol E: Agenti alfa adrenergici Vezi raspuns 74. [M2615072] Cel mai precis mijloc de diagnostic al Ulcerului duodenal este: () A: Examenul radiologic baritat B: Testul HP C: Examenul endoscopic al tractului digestiv superior D: RMN E: Ecografia abdominal? Vezi raspuns 75. [M2815073] Cel mai precis mijloc de diagnostic in ulcerul duodenal este: (pag. 1762) A: examenul baritat B: ecografia abdominala C: endoscopia digestive superioara D: testul ureazei pentru evidentierea Helicobacter Pylori E: determinarea secretiei acide Vezi raspuns 76. [M2815074] Care dintre urmatoarele medicamente utilizarea in eradicarea cu Helicobacter Pylori poate determina ca reactie adversa colita pseudomembranoasa: (pag. 1763) A: amoxicilina B: inhibitori de pompa de protoni C: tetraciclina D: antiacide E: famotidina Vezi raspuns 77. [M2815075] Cea mai fracventa localizare a ulcerului gastric este pe: (pag. 1767) A: marea curbura B: mica curbura C: la nivelul fornixului D: regiunea antropilorica E: juxtacardial Vezi raspuns 78. [M2815076] Dintre interventiile de mai jos, rata cea mai redusa a complicatiilor o are: (pag. 1768) A: vagotomie+antrectomie Billroth I B: vagotomie+antrectomie Billroth II C: vagotomie+piloriplastie D: vagotomie proximala gastrica E: antrectomie izolata

Vezi raspuns 79. [M2815077] Urmatoarele sunt complicatii postoperatorii ale ulcerului peptic, CU EXCEPTIA: (pag. 1770) A: ulcer recurrent B: sindrom de ansa aferenta C: diareea postvagotomie D: constipatia postvagotomie E: sindrom dumping Vezi raspuns 80. [M2915078] Helicobacter Pylori: (pag. 1759-1760) A: Este un bacil anaerob Gram negativ. B: Majoritatea pacientilor colonizati cu HP sunt simptomatici C: Dup colonizare invadeaz mucoasa gastric. D: Produce ureaz ce catalizeaz hidroliza ureei n amoniac i dioxid de carbon. E: Majoritatea persoanelor cu infecie cu Helicobacter Pylori dezvolt ulcer duodenal sau gastric. Vezi raspuns 81. [M2915079] Cel mai puternic stimulant al secreiei acide gastrice este: (pag. 1757) A: Histamina. B: Somatostatina. C: Gastrina. D: Acetilcolina. E: Prostaglandinele. Vezi raspuns 82. [M2915080] Caracteristic operatiei Bilroth II este deficitul de: () A: Zn; B: I2; C: Fe; D: Vitamine grup B; E: Vitamina C. Vezi raspuns 83. [M2915292] Cel mai puternic stimulant cunoscut al secretiei gastrice este: () A: cafeaua B: gastrina C: histamina D: somatostatina E: acetilcolina Vezi raspuns 84. [M291592] Cel mai important stimulant cunoscut al secretiei de acid gastric este: () A: cafeaua B: gastrina C: histamina D: somatostatina E: etanolul Vezi raspuns 85. [M291597] Prin ulcer Curling se intelege: (1771) A: ulcer de stres aparut in urma leziunilor intracraniene B: ulcer determinat de infectia cu HP C: ulcer de stres determinat de interventii chirurgicale D: ulcer determinat de consum exagerat de alcool E: ulcer de stres declansat de arsuri Vezi raspuns 86. [Mirona21] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu exceptia () A: Cimetidina si ranitidina au T1/2 egali de aprox 3 ore B: Ranitidina este hepatotoxica

C: Cimetidina creste prolactinemia D: Cimetidina inhiba anumite sisteme enz cuplate cu citocromul P450 E: Cimetidina si ranitidina au struct chimica asemanatoare cu histamina Vezi raspuns 87. [Movil81] Este antagonist al receptorilor H2 ce determina reducerea secretiei gastrice acide () A: misoprostol B: omeprazol C: peptobismol D: famotidina E: pirenzepina Vezi raspuns 88. [Movila81] Precizati care medicament realizeaza reducerea secretiei gastrice acide prin antagonizarea receptorilor H2: () A: misoprostol B: omeprazol C: peptobismol D: famotidina E: pirenzepina Vezi raspuns 89. [CMN0001] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la ulcerul peptic sunt adevarate: (p. 1759, 1767) A: Ulcerul gastric penetreaza doar mucoasa B: Ulcerul gastric penetreaza dincolo de mucoasa C: Ulcerul duodenal penetreaza doar mucoasa D: Ulcerul duodenal penetreaza mucoasa si submucoasa E: Helicobacter pylori invadeaza mucoasa Vezi raspuns 90. [M1115080] Indicati afirmatiile eronate privind ulcerul recurent postoperator (pag. 1769) A: riscul de ulcer recurent postoperator este mai mare in cazul unui ulcer gastric decat pentru ulcerele duodenale B: ulcerul recurent apare frecvent la nivelul intestinului subtire C: cel mai frecvent este nedureros si de aceea riscul de complicatii este maxim D: examenul baritat descopera aproximativ jumatate din ulcerele situate la nivelul anastomozei (ulcere stomale) E: eficienta pe termen lung a antisecretoarelor in ceea ce priveste preventia recurentei ulcerelor stomale este incerta Vezi raspuns 91. [M1115081] Sindromul de ansa aferenta se caracterizeaza prin urmatoarele, cu exceptia (pag. 1770) A: apare in cazul practicarii vagotomiei cu bulbantrectomie B: apare in cazul rezectiei gastrice cu anastomoza gastrojejunala C: caracteristic apar distensie si durere abdominala in prima ora postprandial D: greata si varsaturile nu sunt caracteristice E: poate genera malabsorbtie Vezi raspuns 92. [M1115082] Indicati care din afirmatiile de mai jos sunt adevarate privind sindromul dumping (pag. 1770) A: sindromul dumping precoce apare la un interval de 60-90 minute dupa mese B: se trateaza prin masuri dietetice C: analogii de somatostatina reprezinta tratamentul standard D: pacientii pot prezenta sincope E: simptomele sunt precipitate de alimentele cu continut lipidic inalt Vezi raspuns 93. [M1115083] Despre implicatiile fumatului n ulcerul duodenal este adevarat ca (pag. 1761) A: se asociaza cu raspuns mai slab la tratament B: creste secretia acida gastrica C: poate precipita golirea accelerata a acidului gastric n duoden D: creste mortalitatea prin ulcer E: favorizeaza metaplazia gastrica

Vezi raspuns 94. [M1115084] Caracteristicile durerii din ulcerul duodenal sunt urmatoarele, cu exceptia (pag. 1761) A: apare de regula n primele 3 ore dupa masa B: cel mai frecvent recidivele sunt nsotite de exacerbarea durerii C: frecvent durerea apare noaptea si scoala bolnavul din somn D: daca este exacerbata de ingestia de alimente/acompaniata de varsaturi sugereaza penetratia ulceroasa E: cel mai frecvent durerea este localizata n partea dreapta a epigastrului Vezi raspuns 95. [M1115085] Despre tratamentul ulcerului duodenal este adevarat ca (pag. 1765, 1766) A: transaminazele pot creste n cursul tratamentului cu ranitidina B: doza de famotidina recomandata este de 40 mg/zi C: sucralfatul neutralizeaza acidul clorhidric D: preparatele de bismut reduc secretia acida gastrica E: omeprazolul nu este indicat n tratamentul pacientilor cu sindrom Zollinger-Ellison Vezi raspuns 96. [M1115086] Identificati afirmatiile eronate privind epidemiologia ulcerului gastric (UG) (pag. 1767) A: incidenta este aproximativ egala pe sexe B: UG se diagnosticheaza mai frecvent dect ulcerul duodenal (UD) deoarece este aproape ntotdeauna simptomatic C: apare de obicei la vrste mai avansate dect UD D: UG benigne sunt frecvent descoperite la nivelul fundului gastric, aria cu densitate de celule oxintice maxima E: gastrita care acompaniaza UG este mai severa n cazul ulcerelor asociate de antiinflamatoare gastrita care acompaniaza UG este mai severa n cazul ulcerelor asociate de antiinflamatoare Vezi raspuns 97. [M1115087] Ulcerul gastric (UG) are urmatoarele caracteristici etiopatogenice, cu exceptia (pag. 1767) A: aproximativ un sfert din pacienti asociaza ulcer duodenal B: nu se asociaza cu hipersecretie acida gastrica C: majoritatea pacientilor prezinta nivele crescute ale gastrinei serice D: aproximativ un sfert din UG sunt cauzate de consumul de antiinflamatoare nonsteroidiene E: evacuarea stomacului este accelerata la pacientii cu UG Vezi raspuns 98. [M1115088] Care din urmatoarele afirmatii privind tratamentul chirurgical al ulcerului sunt adevarate (pag. 1768, 1769) A: vagotomia proximala gastrica este grevata de cea mai mare rata a recurentelor B: mortalitatea n cazul vagotomiei asociind antrectomie este mai mica dect n cazul asocierii vagotomiei cu piloroplastie C: procedeul recomandat pentru tratamentul ulcerelor gastrice este antrectomia cu anastomoza gastroduodenala (Billrot I) D: n caz de vagotomie proximala este obligatorie asocierea cu un procedeu de drenaj E: cea mai redusa rata a complicatiilor postoperatorii se nregistreaza n cazul vagotomiei proximale gastrice Vezi raspuns 99. [M1115089] Indicati afirmatiile eronate privind ulcerul recurent postoperator (pag. 1769) A: riscul de ulcer recurent postoperator este mai mare n cazul unui ulcer gastric dect pentru ulcerele duodenale B: ulcerul recurent apare frecvent la nivelul intestinului subtire C: cel mai frecvent este nedureros si de aceea riscul de complicatii este maxim D: examenul baritat descopera aproximativ jumatate din ulcerele situate la nivelul anastomozei (ulcere stomale) E: eficienta pe termen lung a antisecretoarelor n ceea ce priveste preventia recurentei ulcerelor stomale este incerta Vezi raspuns 100. [M1115090] Sindromul de ansa aferenta se caracterizeaza prin urmatoarele, cu exceptia (pag. 1770) A: apare n cazul practicarii vagotomiei cu bulbantrectomie B: apare n cazul rezectiei gastrice cu anastomoza gastrojejunala C: caracteristic apar distensie si durere abdominala n prima ora postprandial

D: greata si varsaturile nu sunt caracteristice E: poate genera malabsorbtie Vezi raspuns 101. [M1115091] Care din afirmatiile de mai jos referitoare la gastropatia de reflux biliar sunt adevarate (pag. 1770) A: apare la un numar apreciabil de pacienti dupa excluderea duodenului din circuitul digestiv B: afectarea mucoasei este parcelara C: tratamentul consta n administrarea de colestiramina care leaga acizii biliari, facilitnd astfel excretia acestora D: clinic se manifesta prin disconfort abdominal si varsaturi E: pacientii prezinta satietate precoce Vezi raspuns 102. [M1115092] Indicati care din afirmatiile de mai jos sunt adevarate privind sindromul dumping (pag. 1770) A: sindromul dumping precoce apare la un interval de 60-90 minute dupa mese B: se trateaza prin masuri dietetice C: analogii de somatostatina reprezinta tratamentul standard D: pacientii pot prezenta sincope E: simptomele sunt precipitate de alimentele cu continut lipidic nalt Vezi raspuns 103. [M1215093] Care dintre urmatoarele afirmatii, referitoare la ulcerul duodenal, sunt adevarate? (pag. 1759) A: ulcerele penetreaza mucoasa si submucoasa B: fundul ulcerului contine epiteliu intact C: ulcerele duodenale au de obicei peste 1 cm diametru D: majoritatea ulcerelor duodenale sunt localizate in partea proximala a duodenului E: fundul ulcerului poate contine sange sau exudat proteic Vezi raspuns 104. [M1215094] Helicobacter pylori, factor patogen al ulcerului duodenal, se localizeaza in: (pag. 1759) A: stratul superficial al mucusului gastric B: stratul profund al mucusului gastric C: intre stratul de mucus si suprafata apicala a celulelor epiteliale ale mucoasei gastrice D: epiteliul mucoasei gastrice E: submucoasa Vezi raspuns 105. [M1215095] Helicobacter pylori, factor patogen al ulcerului duodenal, este agresiv asupra mucoasei gastrice prin: (pag. 1759-1760) A: productia de ureaza B: secretia factorului activator al trombocitelor C: sinteza complexului glicoprotein-lipidic al stratului de mucus D: productia de superoxizi E: absenta genei cag A Vezi raspuns 106. [M1215096] Prezenta Helicobacter pylori in organismul uman poate fi diagnosticata prin: (pag. 1760) A: cultura din secretia gastrica B: hemocultura C: testul respirator cu uree D: examen histologic al fragmentului de mucoasa gastrica recoltat prin endoscopie E: testul rapid al ureazei Vezi raspuns 107. [M1215097] Noua tripla terapie? in tratarea ulcerului peptic se bazeaza pe: (pag. 1764) A: subsalicilat de bismut B: omeprazol C: claritromicina D: metronidazol E: sucralfat

Vezi raspuns 108. [M1215098] Aparitia ulcerului gastric este favorizata de: (pag. 1767) A: scaderea nivelului seric al gastrinei B: accelerarea evacuarii stomacului C: regurgitarea continutului duodenal D: consumul de antiinflamatoare nesteroidiene E: prezenta ulcerului duodenal Vezi raspuns 109. [M1215099] Complicatiile ulcerului peptic sunt: (pag. 1768) A: hemoragia B: sindromul Zollinger-Ellison C: obstructia D: perforatia E: malignizarea Vezi raspuns 110. [M1315100] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate referitor la vindecarea ulcerului gastric: (pag. 1768) A: Monitorizarea vindecarii se face prin repetarea endoscopiei dupa tratament complet. B: Vindecarea trebuie sa fie completa in doua saptamani de la inceperea tratamentului. C: Absenta micsorarii ulcerului sub terapie medicala este inalt sugestiva pentru malignitate. D: Vindecarea completa aparenta garanteaza benignitatea ulcerului. E: in cazul nevindecarii ulcerului dupa tratament medical complet se preleveaza probe de citologie exfoliativa si de biopsie de la nivelul acestuia Vezi raspuns 111. [M1315101] Medicamentele utilizate pentru eradicarea Helicobacter pylori pot determina urmatoarele efecte secundare: (pag. 1763-1764) A: Amoxicilina- rash cutanat; B: Metronidazolul- alterarea gustului; C: Tetraciclina- hepatotoxicitate; D: Preparatele de bismut- scaune acolice; E: Metronidazolul in cura scurta- convulsii. Vezi raspuns 112. [M1315102] Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la mecanismele implicate n apararea mucoasei gastrice si duodenale la agresiunea clorhidro-peptica sunt neadevarate ? (pag. 1759) A: Mucusul gastric are rol protectiv. B: Concentratia crescuta a sarurilor biliare prin refluxul biliar cu pH alcalin are rol protectiv. C: Ionii de bicarbonat secretati de celulele gastrice epiteliale neparietale au rol protectiv. D: Fluxul sagvin al mucoasei nu constituie un element esential n aparare. E: Prostaglandinele din clasa E mpiedica lezarea mucoasi gastrice. Vezi raspuns 113. [M1315103] Urmatoarele afirmatii referitoare la terapia ulcerului duodenal sunt adevarate (1766) A: Sucralfatul este absorbit la nivelul tractului intestinal n proportie de 90% B: Preparatele de bismut coloidal reduc secretia acida gastrica C: Agentii anticolinergici pot determina aritmii cardiace D: Toate schemele folosite n tripla terapie includ Misoprostol E: IPP pot determina cresteri moderate ale gastrinei serice Vezi raspuns 114. [M1315104] Endoscopia digestiva superioara are valoare n diagnosticul ulcerelor duodenale in urmatoarele situatii (pg 1762) A: atunci cand ulcerul duodenal a fost diagnosticat anterior pe baza examenului radiologic baritat; B: pentru detectarea ulcerelor suspectate in absenta imaginilor radiologice diagnostice; C: pentru excluderea ulcerului ca sursa de hemoragie gastrointestinala activa D: in conditiile n care modificarile radiologice sunt nesugestive privind activitatea ulcerului E: pentru identificarea ulcerelor prea mici sau prea superficiale pentru detectare radiologica Vezi raspuns

115. [M1315105] Urmatoarele afirmatii cu privire la complicatiile ulcerului gastric sunt adevarate: (pg 1767) A: Perforatia gastrica se ntalneste mai frecvent decat hemoragia B: Mortalitatea prin perforatia ulcerului gastric este mai mare decat cea prin perforatia ulcerului duodenal C: Localizarea ulcerului la nivel antral distal poate determina obstructia caii de evacuare D: 50 % din ulcerele gastrice complica prin hemoragie E: Obstructia caii de evacuare este cea mai frecventa complicatie a ulcerului gastric Vezi raspuns 116. [M1315106] Referitor la diagnosticul radiologic al ulcerului gastric se pot afirma urmatoarele (pg 1767) A: Investigatia radiologica poate fi folosita ca unic criteriu de determinare a caracterului malign sau benign B: Benignitatea este sugerata de prezenta pliurilor gastrice radiante de la marginea ulcerului C: 50% din ulcerele care par benigne la examenul radiologic se dovedesc maligne dupa endoscopie D: Ulcerele gastrice maligne sunt mai frecvent localizate la nivelul micii curburi E: Ulcerele gastrice mari sunt mai frecvent maligne dect cele mici Vezi raspuns 117. [M1315107] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate referitor la vindecarea ulcerului gastric_: (pg 1768) A: Monitorizarea vindecarii se face prin repetarea endoscopiei dupa tratament complet B: Vindecarea trebuie sa fie completa n doua saptamani de la inceperea tratamentului C: Absenta micsorarii ulcerului sub terapie medicala este inalt sugestiva pentru malignitate D: Vindecarea completa aparenta garanteaza benignitatea ulcerului E: n cazul nevindecarii ulcerului dupa tratament medical complet se preleveaza probe de citologie exfoliativa si de biopsie de la nivelul acestuia Vezi raspuns 118. [M1315108] Medicamentele utilizate pentru eradicarea Helicobacter pylori pot determina urmatoarele efecte secundare (pg 1763-1764) A: Amoxicilina- rash cutanat B: Metronidazolul- alterarea gustului; C: Tetraciclina- hepatotoxicitate; D: Preparatele de bismut- scaune acolice; E: Metronidazolul n cura scurta- convulsii. Vezi raspuns 119. [M1415109] Care din urmatorii factori au fost asociati cu o incidenta crescuta a ulcerului duodenal: (pg 1761) A: rudele de gradul inti ale pacientilor cu ulcer duodenal B: grupa sanguina A2 C: boala pulmonara cronica obstructiva D: pacienti cu insuficienta renala cronica E: hipoparatiroidism Vezi raspuns 120. [M1415110] Care din urmatoarele elemente caracterizeaza durerea din ulcerul duodenal (pg 1761) A: este accentuata de ingestia de alimente B: durerea apare pana la aprox. 60min. dupa masa C: se amelioreaza la administrarea de antiacide D: la 10% din pacienti este localizata in partea dreapta a epigastrului E: episoadele dureroase pot persista de la cateva zile pana la saptamani sau luni Vezi raspuns 121. [M1415111] Precizati care sunt afirmatiile adevarate legate de explorarea paraclinica a ulcerului duodenal (pg 1762) A: explorarea cu substanta de contrast reprezinta metoda initiala cea mai utilizata B: la examenul baritat ulcerul duodenal tipic se prezinta prin deformarea marcata a bulbului duodenal C: explorarea cu bariu este cel mai precis mijloc de a diagnostica UD D: endoscopia este utila n diagnosticarea ulcerului duodenal superficial E: examenul baritat este util n identificarea ulcerelor mici Vezi raspuns 122. [M1415112] Precizati care din urmatoarele enuntari legate de diagnosticul ulcerului gastric sunt adevarate (pg 1767)

A: prezenta plicilor gastrice radiante la marginea ulcerului sugereaza malignitatea B: ulcerele gastrice mari peste 3cm sunt mai frecvent maligne decat cele mici C: pentru excluderea malignitatii sunt suficiente 2 biopsii de la marginea craterului ulceros D: vizualizarea endoscopica permite aprecierea dimensiunilor ulcerului E: ulcerele generate de AINS sunt de regula mai mari si pot fi diagnosticate radiologic Vezi raspuns 123. [M1515113] Mecanismele de actiune ale inhibitorilor de pompa de protoni in ulcer sunt: (pg 1766) A: stimularea secretiei de mucus protector B: cresterea viscozitatii mucusului gastric C: inhiba retrodifuziunea ionilor H+ D: inactictiveaza ireversibil ATP-aza H+/K+ E: produc inhibitie prelungita a fazelor secretiei acide gastrice Vezi raspuns 124. [M1515114] Incidenta ulcerului duodenal este mai mare la pacientii cu: (pg 1761) A: insuficienta renala acuta B: ciroza hepatica alcoolica C: hiperparatiroidism D: transplant renal E: bronhopneumopatie cronica obstructiva Vezi raspuns 125. [M1515115] La pacientii cu sindrom ulceros, endoscopia digestiva superioara este indicata pentru: (pg 1762) A: confirmarea imaginii de nisa duodenala evidentiata printr-un examen baritat anterior B: aprecierea gradului de deformare a bulbului duodenal C: diagnosticarea ulcerelor care determina hemoragie digestiva superioara D: depistarea ulcerelor la pacienti simptomatici dar fara imagine radiologica caracteristica E: la pacienti cu modificari radiologice nesigure n ceea ce priveste activitatea ulcerului Vezi raspuns 126. [M1515116] Efectele preparatelor de bismut n tratamentul ulcerului duodenal sunt: (pg 1763) A: citoprotectie B: stimularea productiei de mucus si prostaglandine C: antisecretor D: diminuarea tonusului sfincterului piloric E: cresterea peristalticii gastroduodenale Vezi raspuns 127. [M1515117] Mecanismele de actiune a sucralfatului n ulcerul duodenal sunt: (pg 1766) A: Blocarea refluxului gastroesofagian B: Blocarea retrodifuziunii ionilor de H+ C: Diminuarea efectelor nocive ale pepsinei si acizilor biliari D: Reducerea secretiei de gastrina E: Stimularea prostaglandinelor tisulare endogene Vezi raspuns 128. [M1515118] Mecanismele prin care prostaglandinele E actioneaza favorabil n cicatrizarea ulcerului sunt: (pg 1766) A: Stimularea secretiei de mucus gastric B: Diminuarea fluxului sanguin gastric C: Stimularea secretiei de bicarbonat D: Stimularea regenerarii celulelor mucoasei gastrice E: Diminuarea refluxului alcalin biliar n zona antro-pilorica Vezi raspuns 129. [M1515119] Reactiile adverse ale preparatelor de hidroxid de aluminiu utilizate n tratamentul ulcerului duodenal sunt (pg 1764) A: hipotensiune arteriala B: cefalee cu caracter migrenoid C: cresteri tranzitorii ale aminotransferazelor hepatice

D: constipatie E: depletie sistemica de fosfati Vezi raspuns 130. [M1515120] Hiperaciditatea ntlnita frecvent la pacientii cu ulcer duodenal determina aparitia durerii epigastrice prin: (pg 1761) A: spasme esogastrice etajate B: reflux duodeno-gastric C: stimularea acida a receptorilor chimici D: alterarea motilitatii gastrice E: aparitia zonelor de metaplazie intestinala Vezi raspuns 131. [M1515121] Mecanismele de actiune ale inhibitorilor de pompa de protoni n ulcer sunt: (pg 1766) A: stimularea secretiei de mucus protector B: cresterea vscozitatii mucusului gastric C: inhiba retrodifuziunea ionilor H+ D: inactictiveaza ireversibil ATP-aza H+/K+ E: produc inhibitie prelungita a fazelor secretiei acide gastrice Vezi raspuns 132. [M1615122] Urmatoarele afirmatii referitoare la ulcerul duodenal sunt adevarate: (pg 1759) A: sunt de regula mai mari de 1 cm in diametru B: peste 95%din ulcerele duodenale sunt localizate in partea proximala a duodenului C: la populatia vestica prevalenta ulcerului duodenal se estimeaza la 35-55% D: 10% din populatie prezinta manifestari clinice de ulcer ntr-un moment al vietii. E: evolutia naturala a ulcerului netratat consta n vindecare spontana si recurenta Vezi raspuns 133. [M1615123] "Noua tripla terapie" pentru eradicarea H.Pylori cuprinde urmatoarele medicamente: (pg 1764) A: omeprazol B: subsalicilat de bismut C: metronidazol D: tetraciclina E: claritromicina Vezi raspuns 134. [M1615124] Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la H.Pylori sunt false: (pg 1759) A: doar 15-20% dintre persoanele infectate cu H.pylori vor dezvolta un ulcer in timpul vietii B: H.pylori este un bacil spiralat Gram pozitiv C: H.pylori invadeaza mucoasa gastrica D: H. pylori poate adera la suprafetele luminale ale celulelor epiteliale gastrice. E: Ureeaza produsa de H.pylori catalizeaza hidroliza ureei n amoniac si dioxid de carbon. Vezi raspuns 135. [M1615125] Referitor la ulcerul gastric sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (pg 1767) A: incidenta maxima este plasata n cel de-al saselea deceniu B: ceva mai mult de din ulcerele gastrice apar la femei C: durerea epigastrica constituie simptomul cel mai frecvent D: perforatia gastrica se intalneste mai rar dect hemoragia gastrica E: ulcerele gastrice benigne nu sunt niciodata nsotite de gastrita antrala. Vezi raspuns 136. [M1615126] Dozele utilizate in tripla terapie sunt: (pg 1764) A: subsalicilat de bismut 1 tableta de 3 ori pe zi B: subsalicilat de bismut 2 tablete de 4 ori pe zi C: amoxicilina 500mg de 2 ori pe zi D: tetracilina 500 mg de 4 ori pe zi E: metronidazol 250mg de 3 ori pe zi Vezi raspuns

137. [M1615127] Prostaglandinele exogene exercita urmatoarele actiuni care au ca rezultat cresterea apararii mucoasei (pg 1766) A: stimuleaza secretia de mucus gastric B: stimuleaza secretia gastrica si duodenala de bicarbonat C: scad fluxul sanguin gastric D: mentin bariera gastrica impotriva retrodifuziunii ionilor de H+ E: inhiba regenerarea celulelor mucoasei Vezi raspuns 138. [M1615128] Despre diagnosticul H.pylori se poate afirma: (pg 1760) A: H.pylori poate fi identificat in biopsiile de mucoasa gastrica B: H.pylori se evidentiaza clar pe sectiunile histologice colorate cu hematoxilina C: Testul rapid al ureeazei are o sensibilitate de 90% si specificitate de aproape 100% D: Testul respirator cu uree are o sensibilitate de 50-60 % E: Anticorpii (Ig G si Ig A) mpotriva H.pylori au fost identificati in serul indivizilor colonizati cu H.pylori Vezi raspuns 139. [M1615129] Incidenta ulcerului duodenal s-a demonstrat a fi mai mare la pacientii cu: (pg 1761) A: boala pulmonara cronica obstructiva B: ciroza alcoolica C: insuficienta cardiaca D: transplant renal E: hipoparatiroidism Vezi raspuns 140. [M1615130] Incidenta ulcerului duodenal s-a demonstrat a fi mai mare la pacientii cu_: (pg 1761) A: boala pulmonara cronica obstructiva B: ciroza alcoolica C: insuficienta cardiaca D: transplant renal E: hipoparatiroidism Vezi raspuns 141. [M2215131] Care dintre afirmatiile de mai jos sunt adevarate? (pg 1759) A: Infectia cu helicobacter pylori este prezenta la 95-100% dintre pacientii cu ulcer duodenal B: Infectia cu helicobacter pylori este prezenta la 75-85% dintre pacientii cu ulcer gastric C: Infectia cu helicobacter pylori este prezenta la 75-85% dintre pacientii cu ulcer duodenal D: Infectia cu helicobacter pylori este prezenta la 95-100% dintre pacientii cu ulcer gastric E: Helicobacter pylori nu este implicat in ulcerogeneza Vezi raspuns 142. [M2215132] Urmatoarele afirmatii sunt corecte: (pg 1759-1760) A: helicobacter pylori este un bacil microaerofil B: helicobacter pylori poseda un echipament enzimatic sarac C: ureaza produsa de helicobacter pylori il protejeaza de efectele acidului gastric D: helicobacter pylori poseda proteina cu efect chemotactic pentru polimorfonucleare E: microorganismul produce proteaze ce cresc grosimea stratului de mucus Vezi raspuns 143. [M2215133] Testele diagnostice pentru helicobacter pylori sunt: (pg 1760) A: cultura din sucul gastric B: examenul histologic al biopsiilor gastrice C: cultura din biopsiile din mucoasa gastrica D: testul rapid al ureazei E: hemocultura Vezi raspuns 144. [M2215134] Urmatoarele teste diagnostice pentru helicobacter pylori necesita endoscopie: (pg 1760) A: exam histologic B: testul respirator cu uree marcata cu C13 sau C14 C: cultura D: examenul serologic

E: antigenul fecal Vezi raspuns 145. [M2215135] Rata de recidiva a ulcerului este: (pg 1760) A: cu 50% mai mica dupa tratamentul de eradicare a helicobacter pylori B: de 70-80% dupa monoterapie cu antagonisti de H2 C: mai mica de 15% dupa tratamentul de eradicare a helicobacter pylori D: de 98% dupa monoterapie cu antagonisti H2 E: de 45% dupa eradicarea helicobacter pylori Vezi raspuns 146. [M2215136] Coloratiile folosite pentru examinarea histologica in diagnosticul infectiei cu helicobacter pylori sunt: (pg 1760) A: hematoxilina eozina B: Giemsa C: albastru alcian D: Warthin-Starry E: coloratia PAS Vezi raspuns 147. [M2215138] Afirmatiile false privind cultura pentru identificarea helicobacter pylori sunt: (pg 1760) A: este utilizata larg pentru studii epidemiologice B: este esentiala daca apare rezistenta al antibiotice C: nu necesita endoscopie D: nu este utilizata daca apare rezistenta la antibiotice E: are o sensibilitate de 70-95% Vezi raspuns 148. [M2215139] Testul respirator pentru identificarea helicobacter pylori: (pg 1760) A: foloseste carbon marcat C14 sau C13 B: necesita endoscopie C: nu este utilizat pentru monitorizarea terapiei D: este simplu de efectuat E: necesita prealabil tratament cu antibiotice Vezi raspuns 149. [M2215140] Care dintre afirmatiile cu privire la ulcerul duodenal sunt adevarate? (pg 1761) A: Exista o evacuare rapida a stomacului B: Secretia de bicarbonat este crescuta prin acidifierea din lumenul duodenal C: Poate apare metaplazia gastrica a mucoasei duodenale D: Se produce colonizarea cu helicobacter pylori la nivelul metaplaziei gastrice E: Evacuarea gastrica este intarziata Vezi raspuns 150. [M2215141] Afirmatiile adevarate privind implicarea factorilor genetici in patogenia ulcerului duodenal sunt: (pg 1761) A: frecventa la rudele de gradul I este de 10 ori mai mare decat in populatia generala B: se constata frecventa crescuta a grupului 0I secretor C: frecventa la rudele de gradul I este de 3 ori mai mare decat in populatia generala D: se constata frecventa crescuta a grupului 0I nesecretor E: apare frecvent la grupul sanguin AII Vezi raspuns 151. [M2215142] Care dintre afirmatiile de mai jos cu privire la fumat sunt corecte? (pg 1761) A: Se asociaza cu o incidenta crescuta a ulcerului duodenal B: Creste secretia de acid gastric C: Fumatul nu creste secretia acida gastrica D: Inhiba secretia pancreatica de bicarbonat E: Accelereaza golirea gastrica Vezi raspuns

152. [M2215143] Afirmatiile false privind incidenta ulcerului duodenal sunt: (pg 1761) A: este mai mare la fumatori B: este mai redusa la pacientii cu hiperparatiroidism C: este crescuta la pacientii cu ciroza hepatica D: este crescuta la pacientii cu bronhopneumopatie cronica obstructiva E: este scazuta in mastocitoza sistemica Vezi raspuns 153. [M2215144] Este adevarat ca in ulcerul duodenal: (pg 1761) A: stresul contribuie la activarea ulcerului B: personalitatea de tip A se insoteste de cresterea incidentei ulcerului duodenal C: factorii psihici au efect controversat D: stresul nu influenteaza activarea ulcerului E: anxietatea este un factor de activare a bolii Vezi raspuns 154. [M2215145] Durerea din ulcerul duodenal: (pg 1761) A: are frecvent caracter de arsura B: este produsa de stimularea receptorilor chimici C: apare imediat postalimentar D: este determinata de alterarea motilitatii gastrice E: este localizata in hipocondrul drept Vezi raspuns 155. [M2215146] Afirmatiile corecte cu privire la durerea din ulcerul duodenal sunt: (pg 1761) A: durerea nu se amelioreaza dupa ingestia de alimente B: ingestia de alimente este urmata de un rebound al eliberarii de gastrina C: episoadele dureroase sunt mai lungi decat perioadele de acalmie D: apare la 90 min- 3 h dupa masa E: uneori durerea are caracter nedefinit Vezi raspuns 156. [M2215147] Care dintre afirmatiile de mai jos privind ulcerul duodenal sunt false? (pg 1761) A: Modificarea caracterului durerii atentioneaza asupra aparitiei complicatiilor B: O complicatie de temut este malignizarea ulcerului C: Durerea calmata de ingestia de alimente sugereaza obstructie pilorica D: Durerea care iradiaza posterior indica penetratia ulcerului in pancreas E: Hemoragia din ulcerul duodenal se insoteste numai de melena Vezi raspuns 157. [M2215148] Urmatoarele afirmatii cu privire la cimetidina sunt adevarate: (pg 1764) A: este un inhibitor ai pompei de proton B: doza pentru tratarea ulcerului peptic este de 800-1200 mg/zi C: doza pentru tratarea ulcerului peptic este de 300 mg/zi D: creste nivelul transaminazelor serice E: creste metabolismul hepatic al medicamentelor Vezi raspuns 158. [M2215149] Care sunt afirmatiile false cu privire la misoprostol? (pg 1764) A: Este un inhibitor H2 B: Reduce secretia de acid gastric C: Se administreaza pentru eradicarea helicobacter pylori D: Produce constipatie E: Se poate administra in sarcina Vezi raspuns 159. [M2215150] Care sunt afirmatiile false cu privire la sucralfat? (pg 1764) A: Se administreaza cu 3 ore inainte de masa B: Se administreaza cu 1 ora inainte de masa si la culcare C: Este un inhibitor ai pompei protonice D: Leaga pepsina

E: Determina diaree Vezi raspuns 160. [M2215151] Care sunt afirmatiile corecte cu privire la administrarea antiacidelor in tratamentul ulcerului peptic: (pg 1764) A: cele care contin magneziu provoaca constipatie B: determina sindromul lapte-alcaline C: se administreaza la 4 ore dupa mese D: se administreaza la 1 si 3 ore dupa mese si la culcare E: cele care contin aluminiu determina constipatie Vezi raspuns 161. [M2215152] Factorii etiopatogenetici implicati in ulcerul gastroduodenali sunt: (pg 1756, 1768) A: pepsina B: prostaglandinele C: acidul clorhidric D: helicobacter pylori E: AINS Vezi raspuns 162. [M2215153] Unul dintre factorii de agresiune implicati in aparitia ulcerului peptic este acidul clorhidric. Care sunt afirmatiile corecte? (pg 1756) A: Acidul clorhidric este secretat de celulele parietale de la nivelul antrului B: Acidul clorhidric este secretat de mucoasa oxintica de la nivelul corpului si fundului stomacului C: Concentratia de acid clorhidric secretata este de 160 mM D: Etapa finala a secretiei ionilor de hidrogen este pompa de protoni (H+ - K+ ATP aza) localizata la nivelul E: Aceasta pompa de protoni schimba ionul de hidrogen cu ionul de clor la nivelul membranei microvilozitare Vezi raspuns 163. [M2215154] Helicobacter pylori este un factor important in aparitia: (pg 1756) A: polipilor gastrici B: leiomiomului gastric C: ulcerului gastric si duodenal D: limfomului gastric E: cancerului gastric Vezi raspuns 164. [M2215155] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre gastrina: (pg 1757) A: este un factor de agresivitate in aparitia ulcerului peptic B: este un factor de aparare fata de aparitia ulcerului peptic C: este secretata de celulele D ale glandelor fundice gastrice D: stimuleaza secretia acida gastrica E: inhiba secretia acida gastrica Vezi raspuns 165. [M2215156] Urmatoarele afirmatii privind gastrina sunt false: (pg 1757) A: secretia de gastrina este stimulata de somatostatina B: secretia de gastrina este inhibata de somatostatina C: este secretata de celulele G antrale D: este inhibata de neuropeptidul eliberator de gastrina E: poate fi gasita si in mucoasa duodenala Vezi raspuns 166. [M2215157] Secretia acida gastrica este stimulata de: (pg 1757) A: acetilcolina B: somatostatina C: histamina D: gastrina E: prostaglandine Vezi raspuns

167. [M2215158] Urmatoarele afirmatii cu privire la histamina sunt adevarate: (pg 1757) A: este continuta in granulele citoplasmatice din mastocite B: este secretata de celulele parietale C: este continuta in granulele celulelor enterocromafin-like D: este secretata de celulele D antrale E: este secretata de celulele endocrine din glandele oxintice Vezi raspuns 168. [M2215159] Mecanismele de aparare ale mucoasei gastrice sunt: (pg 1758) A: secretia de mucus B: secretia de bicarbonat din celulele epiteliale gastrice C: reinnoirea celulelor epiteliale D: microcirculatia gastrica E: secretia de pepsinogen Vezi raspuns 169. [M2215160] Urmatoarele afirmatii cu privire la somatostatina sunt false: (pg 1758) A: este secretata de celulele D ale mucoasei antrale B: inhiba direct secretia celulelor parietale C: stimuleaza secretia de gastrina D: inhiba eliberarea de histamina E: stimuleaza secretia celulelor parietale Vezi raspuns 170. [M2215161] Urmatoarele afirmatii cu privire la mucusul gastric sunt adevarate: (pg 1759) A: este un factor de aparare al mucoasei gastrice B: grosimea stratului de mucus este crescuta de prostaglandinele E C: grosimea stratului de mucus este redusa de antiinflamatoarele nesteroidiene D: grosimea stratului de mucus este redusa de prostaglandinele E E: faciliteaza retrodifuziunea moleculelor de pepsina Vezi raspuns 171. [M2215162] Care dintre afirmatiile cu privire la helicobacter pylori sunt adevarate? (pg 1759) A: Este un bacil Gram pozitiv B: Este spiralat microaerofilic C: Colonizeaza portiunile profunde ale stratului de mucus D: Este un bacil Gram negativ E: Colonizeaza suprafata stratului de mucus Vezi raspuns 172. [M2215163] Mentionati raspunsurile corecte cu privire la claritromicina (tripla terapie): (pg 1764) A: este un nou antibiotic aminoglicozid folosit in terapia de eradicare a helicobacter pylori B: poate fi utilizata in locul metronidazolului C: rata de eradicarea a helicobacter pylori in tripla terapie cu inhibitori de pompa de protoni este de 90% D: rata de eradicare a helicobacter pylori in tripla terapie cu inhibitori de pompa de protoni este de 70% E: doza este de 250 mg/zi Vezi raspuns 173. [M2215164] Dintre medicamentele utilizate in tratamentul ulcerului peptic este adevarat ca lansoprazolul: (pg 1764) A: inhiba H+/K+ ATP aza B: doza recomandata este de 30mg dimineata si 30 mg seara C: doza recomandata este 30 mg dimineata D: folosirea in doze mari la sobolani cauzeaza tumori carcinoide gastrice E: creste metabolismul hepatic al medicamentelor Vezi raspuns 174. [M2215165] Urmatoarele afirmatii privind antagonistii receptorilor H2 sunt adevarate: (pg 1765) A: sunt inhibitori puternici ai secretiei acide bazale B: sunt inhibitori puternici ai secretiei acide stimulate C: sunt inhibitori puternici ai secretiei de bicarbonat

D: reduc recurenta anuala cu 20% E: rata vindecarii ulcerului peptic este similara cu cea a tratamentului cu antiacide Vezi raspuns 175. [M2215166] Precizati afirmatiile corecte cu privire la cancerul gastric postgastrectomie partiala: (pg 1771) A: apare la 3-4 ani postoperator B: apare la 8 ani postoperator C: apare dupa 15 ani postoperator D: posibilitatea dezvoltarii unui adenocarcinom gastric trebuie luata in considerare la mai multi ani postoperator daca apar simptome abdominale E: apare in primul an postoperator Vezi raspuns 176. [M2215167] Malabsorbtia globala este o complicatie postoperatorie a ulcerului peptic. Care sunt afirmatiile corecte? (pg 1771) A: Scaderea ponderala poate apare ca o manifestare a malabsorbtiei globale B: Scaderea ponderala apare la 60% dintre pacienti dupa rezectia gastrica partiala C: Scaderea ponderala apare la 30% dintre pacienti dupa rezectia gastrica partiala D: Scaderea ponderala apare la 90% dintre pacienti dupa rezectia gastrica partiala E: Scaderea ponderala este mai rara dupa vagotomia fara rezectie Vezi raspuns 177. [M2215168] Malabsorbtia globala este o complicatie postoperatorie pentru ulcerul peptic. Care dintre afirmatiile de mai jos sunt corecte? (pg 1771) A: Scaderea ponderala are drept cauza principala reducerea aportului alimentar B: La subiectii normali dupa 100 g regim lipidic pierderea de grasimi prin scaun este sub 7 g/zi C: La subiectii normali dupa 100 g regim lipidic pierderea de grasimi prin scaun este de 10g/zi D: La subiectii normali dupa 100 g regim lipidic pierderea de grasimi prin scaun este in jur de 15 g/zi E: Pierderea de grasimi la bolnavii cu rezectie gastrica depaseste 15 g/zi Vezi raspuns 178. [M2215169] Cauzele maldigestiei si malabsorbtiei globale care este o complicatie postoperatorie a ulcerului peptic sunt: (pg 1771) A: concentratia mica de bila de la nivelul lumenului intestinal B: evacuarea gastrica rapida C: raspunsul pancreatic redus la ingestia de alimente D: dispersia crescuta a alimentelor in stomac E: tranzitul accelerat al bolului alimentar prin intestinul subtire Vezi raspuns 179. [M2215170] Dintre complicatiile postoperatorii pentru ulcerul peptic fac parte osteomalacia si osteoporoza. Care sunt afirmatiile corecte? (pg 1771) A: Apar frecvent dupa gastrectomii totale B: Apar frecvent dupa vagotomia cu piloroplastie C: Osteomalacia apare frecvent dupa anastomoza de tip Billroth I D: Osteomalacia apare frecvent dupa anastomoza de tip Billroth II E: Sunt secundare malabsorbtiei vitaminei C Vezi raspuns 180. [M2215171] Ostemalacia si osteoporoza sunt complicatii postoperatorii pentru ulcerul peptic operat. Care dintre afirmatii sunt corecte? (pg 1771) A: Apar secundar sindromului Dumping B: Apar secundar malabsorbtiei calciului si vitaminei D C: Incidenta fracturilor la barbatii cu rezectie gastrica este de 2 ori mai mare comparativ cu barbatii fara D: Incidenta fracturilor la barbatii cu rezectie gastrica este de 4 ori mai mare comparitiv cu barbatii fara E: Postoperator se recomanda tratament profilactic cu vitamina D si calciu Vezi raspuns 181. [M2215172] Reglarea secretiei gastrice cuprinde 3 faze: (pg 1757) A: faza cefalica, gastrica si intestinala B: faza cefalica cuprinde componentele corticala si hipotalamica

C: faza cefalica este mediata prin activare simpatica D: faza gastrica rezulta din stimularea receptorilor chimici si mecanici din peretele gastric E: faza intestinala este determinata de prezenta alimentelor din intestinul subtire Vezi raspuns 182. [M2215173] Preparatele de bismult coloidal sunt utilizate in terapia ulcerului. Care afirmatii sunt corecte? (pg 1766) A: Reduc secretia acida gastrica B: Inhiba activitatea pepsinei C: Nu au efect in eradicarea helicobacter pylori D: Stimuleaza secretia de prostaglandine E: Stimuleaza secretia de glicoproteina din mucusul gastric Vezi raspuns 183. [M2215174] Care dintre afirmatiile urmatoare cu privire la dispepsia nonulceroasa sunt corecte? (pg 1762) A: Sunt afectiuni caracterizate prin durere persistenta in etajul abdominal superior B: Sunt afectiuni la care nu se detecteaza o cauza organica C: Prevalenta infectiei cu helicobacter pylori este de 50% D: Helicobacter pylori este responsabil de simptomele acestor pacienti E: Tratamentul de eradicare a helicobacter pylori nu este indicat daca s-a facut dovada absentei infectiei cu HP Vezi raspuns 184. [M2215175] Care dintre afirmatiile urmatoare cu privire la rolul endoscopiei in diagnosticul ulcerului sunt corecte? (pg 1762) A: Nu este necesara in ulcerul duodenal diagnosticat radiologic B: Nu este necesar in caz de hemoragie gastrointestinala C: Are rol in identificare ulcerelor mici nedetectate radiologic D: Are rol la pacientii cu modificari radiologice nesigure E: Are rol in diagnosticarea helicobacter pylori Vezi raspuns 185. [M2215176] Cea mai eficienta strategie de eradicare a helicobacter pylori este tripla terapie. Aceasta consta din asocierea unor medicamente in dozele: (pg 1763-1764) A: subsalicilat de bismut 2 tb de 4 ori/zi B: peptobismol 2 tb de 4 ori/zi C: tetraciclina 250 mg de 4 ori/zi D: amoxicilina 500 mg de 4 ori/zi E: tetraciclina 4x500 mg/zi Vezi raspuns 186. [M2215177] Care dintre afirmatiile urmatoare cu privire la agentii anticolinergici sunt adevarate? (pg 1766) A: Blocheaza receptorii muscarinici din celulele parietale gastrice B: Reduc secretia acida gastrica C: Pirenzepina este un agent colinergic neselectiv D: Pot determina aritmii cardiace E: Atropina este un agent colinergic selectiv Vezi raspuns 187. [M2215178] Dupa vagotomie cu piloroplastie pacientii cu ulcer duodenal pot dezvolta gastrita bontului gastric. Care dintre urmatoarele afirmatii cu privire la gastrita sunt false? (pg 1770) A: Nu contribuie la o absorbtie redusa de vitamina B12 B: Contribuie la o absorbtie redusa de vitamina B12 C: Nu poate progresa catre atrofie gastrica D: Poate apare si dupa vagotomie cu antrectomie E: Poate apare si dupa gastrectomie totala Vezi raspuns 188. [M2215179] Pacientii cu rezectie gastrica partiala nu dezvolta deficit de vitamina B12 deoarece: (pg 1770) A: stomacul secreta o cantitate de factor intrinsec de 100 de ori mai mare decat este necesar B: corpul gastric contine o cantitate mica de celule parietale C: portiunea de stomac rezecat este de regula corpul

D: portiunea de stomac rezecat este de regula antrul E: antrul contine o cantitate mare de celule parietale Vezi raspuns 189. [M2215180] Dupa interventia chirurgicala pentru ulcer pacientii pot prezenta niveluri serice reduse de vitamina B12. Care afirmatii sunt corecte? (pg 1770) A: Factorul intrinsec secretat de celulele parietale gastrice este necesar absorbtiei acesteia B: Mecanismul malabsorbtiei este dat de hipoclorhidria gastrica C: Mecanismul malabsorbtiei este dat de supracolonizarea bacteriana D: Anemia megaloblastica secundara este prezenta invariabil dupa gastrectomie totala E: Anemia megaloblastica secundara este prezenta invariabil dupa gastrectomie partiala Vezi raspuns 190. [M2215181] Dupa o interventie chirurgicala pentru ulcer peptic anemia care poate apare este secundara: (pg 1770-1771) A: unei malabsorbtii a vitaminei B12 B: unei absorbtii deficitare a fierului la pacientii cu vagotomie si piloroplastie C: unei absorbtii deficitare a fierului la pacientii cu gastrojejunostomie Billroth II D: unui aport alimentar deficitar a folatilor E: unui ulcer recurent precoce postoperator Vezi raspuns 191. [M2215182] Dupa interventia chirurgicala pentru ulcer peptic diareea care apare: (pg 1770) A: este secundara vagotomiei supraselective B: este secundara vagotomiei tronculare C: apare la 8 ore postprandial D: apare la 2 ore postprandial E: apare la 6 ore postprandial Vezi raspuns 192. [M2215183] Diareea postvagotomie este secundara urmatoarelor mecanisme: (pg 1770) A: intreruperea fibrelor simpatice care inerveaza viscerele abdominale B: cresterii cantitatii de lichide din intestinul subtire C: golirii intarziate a stomacului D: actiunii osmotice a alimentelor E: intreruperii fibrelor vagale Vezi raspuns 193. [M2215184] Care dintre afirmatiile cu privire la sindromul Dumping precoce sunt false? (pg 1770) A: Apare la un interval de 3 ore dupa mese B: Apare la un interval de 90 min dupa mese C: Simptomele prezentate de pacient sunt ameteli, palpitatii, diaforeza D: Este secundar hipoglicemiei determinata de eliberarea excesiva de insulina E: Se trateaza prin limitarea consumului de lichide la mese Vezi raspuns 194. [M2215185] Care dintre afirmatiile cu privire la sindromul Dumping tardiv sunt false? (pg 1770) A: Apare la 30-60 min dupa mese B: Apare la 90-180 min dupa mese C: Simptomele vasomotorii care apar sunt secundare evacuarii rapide a alimentelor D: Simptomele vasomotorii care apar sunt datorate inhibarii reflexelor autonome secundare distensiei intestinului subtire E: Simptomele nu se amelioreaza cu octreotid 50 micrograme de 3 ori/zi Vezi raspuns 195. [M2215186] Care dintre afirmatiile urmatoare cu privire la sindromul Dumping secundar interventiei chirurgicale pentru ulcer peptic sunt adevarate? (pg 1770) A: In cazurile severe simptomele se trateaza cu un antagonist de somatostatina, octreotid B: Se recomanda un regim dietetic bogat in alimente lichide C: Se recomanda un regim dietetic cu limitarea alimentelor lichide sau solide cu continut de zahar D: Doza de octreotid necesara este de 100 micrograme de 3 ori/zi subcutan

E: Doza de octreotid necesara este de 50 micrograme de 3 ori/zi subcutan Vezi raspuns 196. [M2215187] Gastropatia de reflux biliar poate apare dupa interventia chirurgicala pentru ulcer peptic si se trateaza cu: (pg 1770) A: colestiramina administrata cu scopul legarii acizilor biliari B: devierea continutului duodenal printr-o anastomoza Y a la Roux C: administrare de cisaprid 10 mg inainte de mese si la culcare D: administrare de cisaprid 20 mg inainte de mese si la culcare E: administrare de cisaprid 5 mg inainte de mese si la culcare Vezi raspuns 197. [M2215188] Care dintre urmatoarele afirmatii cu privire la gastropatia de reflux secundara interventiei pentru ulcer peptic sunt adevarate? (pg 1770) A: Refluxul biliar poate fi demonstrat prin scintigrafie cu Tc99m-HIDA B: Un alt termen folosit pentru aceasta complicatie este cel de varsaturi bilioase C: Diagnosticul poate fi stabilit prin endoscopie care evidentiaza inflamatia mucoasei D: Bila refluata este singura raspunzatoare de aparitia simptomelor E: Satietatea precoce care apare nu poate fi ameliorata printr-o anastomoza in Y a la Roux Vezi raspuns 198. [M2215189] Care sunt afirmatiile corecte cu privire la sindromul de ansa aferenta? (pg 1770) A: Se manifesta prin distensia abdominala, durere la 90-120 min postalimentar B: Apare frecvent dupa anastomoza Billroth II C: Distensia abdominala si durerea nu se calmeaza dupa varsaturi D: Este cauzat de drenajul insuficient al ansei intestinale aferente E: Este cauzat de distensia prin secretie biliara si pancreatica Vezi raspuns 199. [M2215190] Care dintre afirmatiile urmatoare cu privire la sindromul de ansa aferenta sunt corecte? (pg 1770) A: Deseori ansa aferenta este dificil de evidentiat cu ajutorul examenului radiologic baritat B: In acest sindrom nivelul amilazelor serice poate fi moderat crescut C: In acest sindrom nu apare cresterea serica a amilazelor D: Tratamentul consta in corectarea chirurgicala a obstructiei incomplete a ansei intestinale aferente E: Tratamentul consta in transformarea anastomozei Billroth II in anastomoza gastroduodenala Vezi raspuns 200. [M2215191] La pacientii cu rezectie gastrica si anastomoza gastrojejunala poate apare sindromul de ansa aferenta. Care sunt afirmatiile adevarate cu privire la aceasta complicatie? (pg 1770) A: Este cauzat de suprapopularea bacteriana a ansei aferente B: Este cauzat de staza in ansa eferenta C: Se insoteste de malabsorbtia grasimilor dar nu si a vitaminei B12 D: Se insoteste de malabsorbtia grasimilor si a vitaminei B12 E: Cedeaza prin tratamentul chirurgical al ansei eferente Vezi raspuns 201. [M2215192] Subliniati afirmatiile corecte referitoare la pacientii cu antrectomie si gastrojejunoanastomoza: (pg 1770) A: hipersecretie acida gastrica secundara cresterii masei celulelor parietale B: hipersecretie acida gastrica secundara eliberarii de gastrina din mucoasa antrala reziduala C: nivelul seric al gastrinei poate fi normal la acesti pacienti D: nivelul seric al gastrinei poate fi moderat crescut la acesti pacienti E: endoscopia cu biopsia anastomozei poate gasi mucoasa antrala Vezi raspuns 202. [M2215193] Care afirmatii sunt corecte referitor la ulcerul recurent (postoperator)? (pg 1769) A: Este determinat de infectia persistenta cu helicobacter pylori B: Este o complicatie a unei rezectii gastrice de obicei defectuoase C: Este depistat in 95% din cazuri prin examen baritat D: Cel mai frecvent simptom este durerea E: Examenul endoscopic nu este indicat decat rareori

Vezi raspuns 203. [M2215194] Mecanismele implicate in aparitia ulcerului recurent postoperator sunt: (pg 1769) A: vagotomia incompleta B: vagotomia supraselectiva C: rezectia gastrica defectuoasa D: persistenta infectiei cu helicobacter pylori E: stenoza gurii de anastomoza Vezi raspuns 204. [M2215195] Dupa interventiile chirurgicale pentru ulcer peptic frecventa ulcerului recurent este aproximativ: (pg 1769) A: 3-10% pentru ulcerele duodenale B: 3-10% pentru ulcerele gastrice C: 2% pentru ulcere gastrice D: 2% pentru ulcerele duodenale E: 20% pentru ulcerul duodenal Vezi raspuns 205. [M2215196] Tratamentul ulcerului recurent dupa interventiile chirurgicale pentru ulcer peptice se face cu: (pg 1769) A: inhibitori de pompa de protoni B: prokinetice C: agonisti de receptori H2 D: vagotomie transtoracica in cazul unei vagotomii anterioare incomplete E: ranitidina, cimetidina, famotidina Vezi raspuns 206. [M2215197] Diagnosticul ulcerului recurent postoperator se stabileste prin: (pg 1769) A: examen baritat in aproximativ 50-60% din cazuri B: evidentierea infectiei cu helicobacter pylori C: examen endoscopic D: determinarea debitului acid bazal E: determinarea debitului acid bazal si stimulat Vezi raspuns 207. [M2215198] Care dintre afirmatiile urmatoare cu privire la ulcerul recurent pe antru restant sunt corecte? (pg 1770) A: Nivelul gastrinei la acesti pacienti poate fi normal sau moderat crescut B: Nivelul gastrinei dupa administrarea de secretina este scazut, constant sau usor crescut C: La pacientii cu gastrinom nivelul gastrinei dupa administrarea de secretina este substantial scazut D: La pacientii cu gastrinom nivelul gastrinei dupa administrarea de secretina este substantial crescut peste 200 ng/l E: Tratamentul consta in rezectia antrului restant Vezi raspuns 208. [M2215199] Complicatiile ulcerului peptic includ: (pg 1768) A: diareea B: perforatia C: penetratia D: sindromul Mallory-Weiss E: obstructia caii de evacuare gastrica Vezi raspuns 209. [M2215200] Principalele tipuri de interventii chirurgicale pentru ulcer sunt: (pg 1768) A: gastrectomia totala B: vagotomie cu antrectomie C: vagotomie cu piloroplastie D: vagotomie supraselectiva cu piloroplastie E: vagotomie proximala gastrica Vezi raspuns

210. [M2215201] Care dintre afirmatiile urmatoare sunt adevarate? (pg 1767) A: Ulcerul duodenal apare cu 10 ani mai tarziu decat ulcerul gastric B: Ulcerul gastric apare cu 10 ani mai tarziu decat ulcerul duodenal C: Din punct de vedere clinic ulcerul duodenal este depistat mai frecvent D: La autopsie ulcerul gastric are aceiasi frecventa cu a ulcerului duodenal E: Ulcerele gastrice sunt superficiale Vezi raspuns 211. [M2215202] Tratamentul sangerarii active din ulcerul peptic se face prin (pg 1768) A: fotocoagulare cu laser B: electrocauterizare C: injectare locala a unui agent vasoconstrictor D: termocauterizare E: antiacide Vezi raspuns 212. [M2215203] Care sunt afirmatiile corecte cu privire la ulcerul gastric? (pg 1767) A: Frecvent este profund depasind mucoasa B: Din punct de vedere histologic prezinta arii de gastrita adiacenta mai extinse decat in ulcerul duodenal C: Din punct de vedere histologic prezinta arii de gastrita adiacenta mai putin extinse decat in ulcerul duodenal D: Aproape toate ulcerele gastrice benigne sunt situate distal de jonctiunea mucoasei antrale cu mucoasa gastrica secretanta de acid gastric E: Aproape toate ulcerele gastrice benigne sunt situate proximal de jonctiunea mucoasei antrale cu mucoasa gastrica secretanta de acid gastric Vezi raspuns 213. [M2215204] Care sunt caracteristicile ulcerului gastric benign? (pg 1767) A: Aproape toate ulcere gastrice benigne sunt situate distal de jonctiunea mucoasei antrale cu mucoasa gastrica secretanta de acid gastric B: Sunt rare la nivelul fundului stomacului C: Sunt frecvent acompaniate de gastrita cronica atrofica corporeala D: Sunt frecvent acompaniate de gastrita antrala cu grade variabile de atrofie a mucoasei E: Gastrita este frecvent prezenta in cele secundare consumului de AINS Vezi raspuns 214. [M2215205] Simptomatologia obstructiei caii de evacuare gastrica include: (pg 1768) A: greturi B: diaree C: distensie abdominala D: scadere din greutate E: varsaturi Vezi raspuns 215. [M2215206] Dintre factorii patogenetici implicati in aparitia ulcerului gastric mentionam: (pg 1767) A: acidul clorhidric si pepsina B: rata secretiei gastrice de acid clorhidric este normala sau scazuta C: helicobacter pylori D: nivelul seric al gastrinei este crescut E: nivelul seric al gastrinei este scazut Vezi raspuns 216. [M2215207] Urmatoarele afirmatii cu privire la ulcerul gastric sunt adevarate: (pg 1767) A: helicobacter pylori este un factor patogenetic important B: contractarea infectiei cu helicobacter pylori se face mai tarziu in cursul vietii fata de pacientii cu ulcer duodenal C: evacuarea gastrica este intarziata D: AINS sunt un factor patogenetic important E: regurgitarea continutului duodenal in stomac nu este implicata in patogeneza Vezi raspuns 217. [M2215208] Care dintre afirmatiile privind ulcerul gastric sunt false? (pg 1767)

A: Durerea epigastrica este simptomul cel mai frecvent B: Durerea nu este accentuata de ingestia de alimente C: Ameliorarea durerii dupa ingestia de antiacide este frecventa comparativ cu ulcerul duodenal D: Scaderea ponderala apare ca rezultat al anorexiei E: Scaderea ponderala nu apare ca rezultat al unui sindrom de malabsorbtie Vezi raspuns 218. [M2215209] Mortalitatea prin perforatie unui ulcer gastric este: (pg 1767) A: de 10 ori mai mare fata de perforatia prin ulcer duodenal B: de 3 ori mai mare fata de perforatia prin ulcer duodenal C: mortalitatea mai mare este determinata de varsta mai inaintata a pacientilor D: mortalitatea mai mare este determinata de invazia masiva a peritoneului prin perforatia gastrica E: mortalitatea mai mare este determinata de intarzierea diagnosticului Vezi raspuns 219. [M2215210] Care dintre afirmatiile urmatoare sunt corecte? (pg 1767) A: Ulcerele gastrice pot fi identificate la examenul radiologic baritat B: Ulcerele gastrice benigne si maligne sunt mai frecvent localizate la nivelul micii curburi C: Ulcerele gastrice produse de AINS sunt mai profunde si pot fi identificate la examenul radiologic baritat D: Pliurile gastrice radiante de la marginea ulcerului gastric sugereaza benignitatea E: 1-8% din ulcerele gastrice benigne la examenul radiologic se dovedesc a fi maligne Vezi raspuns 220. [M2215211] Care sunt afirmatiile corecte cu privire la ulcerul gastric_? (pg 1767) A: Endoscopia permite diagnosticul de localizare si aprecierea dimensiunilor sale B: Pentru excluderea malignitatii sunt necesare cel putin 4 biopsii din marginile ulcerului C: Pentru excluderea malignitatii sunt necesare cel putin 6 biopsii din marginile ulcerului D: Prin combinarea examenelor endoscopic, radiologic si histologic diferentierea de un ulcer malign se face cu o acuratete de 97% E: Prin combinarea examenelor endoscopic si radiologic diferentierea de un ulcer malign se face cu o acuratete de 97% Vezi raspuns 221. [M2215212] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate in ce priveste carbenoxolona: (pg 1768) A: a fost utilizata pentru tratamentul ulcerului gastric B: este un produs de hidroliza a acidului glicirizinic C: reduce secretia acida gastrica D: creste secretia si vascozitatea mucusului gastric E: nu influenteaza durata de viata a celulelor epiteliale gastrice Vezi raspuns 222. [M2215213] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate in ce priveste ulcerul gastric: (pg 1768) A: cele benigne trebuie sa se vindice in 2-3 luni de la inceperea tratamentului B: cele benigne trebuie sa se vindece in 2-3 saptamani de la inceperea tratamentului C: absenta micsorarii ulcerului sub tratament sugereaza malignitatea D: repetarea gastroscopiei nu este necesara dupa tratament E: 70% din ulcerele depistate maligne se pot vindeca incomplet sub tratament medical Vezi raspuns 223. [M2315214] Urmtoarele afirmaii cu referire la mecanismele secreiei gastrice nu sunt adevrate: (pg 1757) A: gastrina stimuleaz secreia gastric acid prin influenarea produciei de AMPc B: acetilcolina stimuleaz producerea de AMPc C: distensia mecanic gastric stimuleaz secreia acid D: histamina reprezint factorul principal de stimulare a secreiei gastrice acide E: stimularea vagal crete secreia acid gastric prin eliberarea de gastrin din celulele G antrale Vezi raspuns 224. [M2315215] Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la mecanismele secreiei gastrice sunt adevrate? (pg 1757) A: stimularea vagal determin inhibarea eliberrii de somatostatin din celulele D antrale

B: gastrina stimuleaz direct celulele parietale gastrice C: histamina determin creterea calciului citosolic in celulele parietale gastrice D: prostaglandinele reduc generarea de AMPc E: gastrina stimuleaz secreia acid prin promovarea eliberrii de somatostatin din celulele D antrale Vezi raspuns 225. [M2315216] Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la mecanismele aprrii mucoasei gastrice si agresiunii clorhidropeptice sunt adevrate? (pg 1759) A: srurile biliare au rol protectiv prin refluxul biliar cu pH alcalin B: bicarbonatul, secretat de celulele gastrice parietale, are rol protectiv C: prostaglandinele particip la meninerea fluxului sanguin al mucoasei gastrice D: grosimea stratului de mucus protector este crescut de prostaglandinele E E: secreia gastric de bicarbonat este stimulat de etanol Vezi raspuns 226. [M2315217] Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la reglarea secreiei acide gastrice sunt adevrate? (pg 1758) A: prezena acidului in duoden crete secreia acid gastric B: etanolul pur este un stimulant slab al secreiei acide gastrice C: hiperglicemia stimuleaz secreia acid gastric D: secretina promoveaz secreia acid gastric prin stimularea secreiei de pepsinogen E: un factor stimulant al secreiei acide gastrice este calciul administrat intravenos Vezi raspuns 227. [M2315218] Urmtoarele afirmaii privind msurarea secreiei acide gastrice sunt false: (pg 1758) A: agentul preferat pentru stimularea debitului acid maximal este pentagastrina B: debitele acide msurate la femei au in general valori mai mari dect cele msurate la brbai C: subiecii cu ulcer gastric au secreia acid normal sau diminuat fa de subiecii normali D: evaluarea debitului acid gastric este util in sindromul Zollinger Ellison E: la pacienii cu ulcer duodenal valorile medii ale DAB sunt cuprinse intre 2-3 mEq/h Vezi raspuns 228. [M2315219] Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la factorii implicai in patogeneza ulcerului duodenal sunt adevrate? (pg 1761) A: factorii genetici au rol in patogeneza ulcerului duodenal B: fumatul nu crete secreia acid gastric C: incidena ulcerului duodenal este mai mic la pacienii cu bronhopneumopatie cronic obstructiv D: ulcerul duodenal este frecvent intilnit inainte de 15 ani E: incidena crescut a ulcerului duodenal la fumtori poate fi determinat de inhibarea secreiei pancreatice de bicarbonat Vezi raspuns 229. [M2315220] Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la tratamentul infeciei cu H. Pylori folosind metronidazol sunt adevrate? (pg 1764) A: folosirea indelungat de metronidazol poate determina apariia convulsiilor B: asocierea alcoolului in timpul terapiei poate cauza reacii analoage celei la disulfiram C: rezistena la metronidazol apare la mai puin de 5% din tulpinile de H. Pylori izolate in America de Nord D: utilizarea metronidazolului poate determina apariia colitei pseudomembranoase E: alterarea gustului este o reacie secundar posibil in cazul utilizrii de scurt durat a medicamentului Vezi raspuns 230. [M2315221] Care dintre urmtoarele afirmaii privind manifestrile clinice ale ulcerului duodenal sunt neadevrate? (pg 1761) A: la pacienii cu ulcer de canal piloric, mesele calmeaz simptomatologia B: durerea epigastric apare postprandial precoce C: hemoragia care complic evoluia ulcerului duodenal se poate manifesta prin hematemez i/sau melen D: modificrile caracterului durerii ulceroase pot sugera apariia complicaiilor E: durerea se amelioreaz la administrarea de antiacide Vezi raspuns

231. [M2315222] Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la mecanismele aciunii prostaglandinelor sunt adevrate? (pg 1766) A: determin creterea fluxului sanguin gastric B: au aciune pe Helicobacter pylori C: stimuleaz secreia de mucus gastric D: inhib secreia gastric i duodenal de ioni de bicarbonat E: stimuleaz regenerarea celulelor mucoasei digestive Vezi raspuns 232. [M2315223] Urmtoarele afirmaii privind terapia in ulcerul duodenal sunt adevrate: (pg 1766) A: schemele de eradicare a Helicobacter pylori includ misoprostolul B: sucralfatul acioneaz prin legarea acizilor biliari, reducnd efectele lor nocive asupra mucoasei C: rolul principal al preparatelor pe baz de bismut in tratamentul UD este determinat de efectul acestora pe H. pylori D: agenii anticolinergici pot determina efecte secundare cardiace E: sucralfatul se absoarbe in tractul intestinal in proporie de 80% Vezi raspuns 233. [M2315224] Urmtoarele afirmaii cu privire la vindecare n ulcerul gastric sunt neadevrate: (pg 1768) A: persistena ulcerului la aceleai dimensiuni dup 2-3 luni de terapie medical corect sugereaz malignitatea B: vindecarea complet aparent confer certitudinea benignitii ulcerului C: nevindecarea ulcerului dup terapia medical complet impune probe bioptice de la nivelul leziunii ulceroase D: monitorizarea vindecrii se face prin examen radiologic gastroduodenal dup tratament complet E: vindecarea trebuie s fie complet la 3 sptmni de tratament Vezi raspuns 234. [M2315225] Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la examenul radiologic n diagnosticul ulcerului gastric sunt reale? (pg 1767) A: 80% din ulcerele gastrice care par benigne la examenul radiologic baritat se dovedesc maligne dup examen anatomopatologic B: ulcerele gastrice produse de AINS pot fi diagnosticate ntotdeauna radiologic C: ulcerele gastrice maligne sunt mai frecvent localizate la nivelul marii curburi gastrice D: investigaia radiologic nu poate fi utilizat ca unic criteriu de stabilire a caracterului malign/benign al unui ulcer gastric E: ulcerele gastrice mari sunt mai frecvent maligne Vezi raspuns 235. [M2315226] Care dintre urmtoarele entiti pot fi complicaii postoperatorii ale ulcerului? (pg 1769) A: gastropatia de reflux biliar B: sindromul de ans aferent C: diareea postvagotomie D: sindromul Zollinger Ellison E: ulcerul recurent Vezi raspuns 236. [M2315227] Care dintre urmtoarele afirmaii privind complicaiile ulcerului sunt adevrate? (pg 1767) A: ulcerele duodenale localizate posterior pot penetra n pancreas B: ulcerele localizate la nivelul canalului piloric pot determina obstrucia evacurii gastrice C: ulcerul la care se evideniaz endoscopic vas vizibil n crater are risc crescut de resngerare D: perforaia liber n cavitatea peritoneal este cea mai frecvent complicaie ntlnit n ulcerul duodenal E: cea mai frecvent complicaie a ulcerului gastric este obstrucia cii de evacuare gastric Vezi raspuns 237. [M2315228] Care dintre urmtoarele afirmaii privind complicaiile hematologice dup interveniile chirurgicale pentru ulcer peptic sunt adevrate? (pg 1771) A: anemia megaloblastic secundar este frecvent n cazul rezeciei gastrice pariale B: hipoclorhidria i supracolonizarea bacterian sunt implicate n malabsorbia vitaminei B12 C: anemia dup intervenie chirurgical pentru ulcer se instaleaz de obicei rapid n cteva sptm

ni D: absorbia deficitar a fierului alimentar poate reprezenta o cauz de anemie la pacienii cu stomac operat i gastojejunoanastomoz E: anemia postoperatorie poate fi secundar pierderii de snge printr-un ulcer recurent precoce Vezi raspuns 238. [M2515229] Secreia acid gastric este stimulat de: (pg 1757) A: Histamin B: Colecistokinin C: Acetilcolin D: Cafea E: Hiperglicemie Vezi raspuns 239. [M2515230] Precizai care dintre urmtorii factori nu inhib secreia acid gastric: (pg 1758) A: Hiperglicemie B: Ingestia de bere i vin C: Prezena acidului n stomac D: Prezena de soluii hipertone sau de grsimi n duoden E: Histamin Vezi raspuns 240. [M2515231] Secreia de mucus este stimulat de: (pg 1759) A: Iritarea mecanic a mucoasei gastrice B: Iritarea chimic a mucoasei gastrice C: Distensia mecanic a stomacului D: Cafea E: Stimularea colinergic Vezi raspuns 241. [M2515232] Indicai care dintre urmtorii factori inhib secreia gastric de bicarbonat: (pg 1759) A: Aspirin B: Acetazolamid C: Calciu D: Agenii alfa-adrenergici E: Etanol Vezi raspuns 242. [M2515233] Precizai care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la infecia cu Helicobacter pylori sunt corecte: (pg 1759) A: Este un bacil scurt, spiralat, Gram negativ B: Poate adera la suprafeele luminale ale celulelor epiteliale gastrice C: Invadeaz mucoasa gastric D: Joac un rol principal n patogeneza ulcerului gastric i duodenal E: Nivelul de anticorpi tip IgG mpotriva H. pylori nu se coreleaz cu direct cu riscul de ulcer gastric i duodenal Vezi raspuns 243. [M2515234] Helicobacter pylori intervine n patogeneza ulcerului gastric i duodenal prin: (pg 1759-1760) A: Producerea de ureaz B: Secreia de factor activator al trombocitelor C: Stimularea secreiei gastrice de bicarbonat D: Producerea de proteaze i fosfolipaze E: Stimularea secreiei de mucus gastric Vezi raspuns 244. [M2515235] Urmtoarele afirmaii cu privire la epidemiologia infeciei cu Helicobacter pylori sunt corecte: (pg 1760) A: Prevalena colonizrii gastrice cu H. pylori crete cu vrsta B: Ratele de infecie cu H. pylori cresc n condiii socioeconomice precare C: n rile n curs de dezvoltare H. pylori apare n general la persoanele de pste 60 de ani

D: Majoritatea pacienilor colonizai cu H. pylori nu dezvolt niciodat o ulceraie E: Rata de infecie cu H. pylori este mai crescut la asiatici Vezi raspuns 245. [M2515236] Prezena Helicobacter pylori n organism nu poate fi identificat prin: (pg 1760) A: Testul respirator cu uree B: Testul rapid al ureazei C: Examen histologic al fragmentului de mucoas gastric recoltat prin endoscopie D: Cultur din secreia gastric E: Hemocultur Vezi raspuns 246. [M2515237] Rolul factorilor genetici n patogeneza ulcerului duodenal este argumentat prin: (pg 1761) A: Frecvena de aproximativ trei ori mai mare a bolii la rudele de gradul nti ale pacienilor cu ulcer duodenal comparativ cu populaia general B: Frecvena crescut a grupului sanguin BIII la pacienii cu ulcer duodenal C: Frecvena crescut a grupului sanguin OI nesecretor la pacienii cu ulcer duodenal D: Incidena crescut la brbaii albi cu ulcer duodenal a antigenului HLA-B5 E: Incidena crescut la brbaii albi cu ulcer duodenal a antigenului HLA-B27 Vezi raspuns 247. [M2515238] Precizai care dintre urmtorii factori intervin n patogeneza ulcerului duodenal: (pg 17601761) A: Helicobacter pylori B: Factorii genetici C: Fumatul D: Prostaglandinele din clasa E E: Dibutiril-guanozinmonofosfatul ciclic Vezi raspuns 248. [M2515239] Incidena ulcerului duodenal este mai mare la pacienii cu: (pg 1761) A: Litiaz renal B: Insuficien renal cronic C: Hiperparatiroidism D: Mastocitoz sistemic E: Ciroz hepatic alcoolic Vezi raspuns 249. [M2515240] Durerea din ulcerul duodenal se caracterizeaz prin: (pg 1761) A: Localizare n partea dreapt a epigastrului la circa 10% dintre pacieni B: Nu trezete pacientul in timpul nopii C: Apare de regul la 90 de minute pn la 3 ore dup mas D: Se accentueaz la cteva minute dup mas E: Se amelioreaz dup administrarea de antiacide Vezi raspuns 250. [M2515241] Pentru diagnosticarea ulcerul duodenal se utilizeaz: (pg 1762) A: Radiografia abdomonal simpl B: Examenul baritat al tractului gastrointestinal superior C: Tomografia computerizat abdominal D: Ecoendoscopia E: Examenul endoscopic al tractului gastrointestinal superior Vezi raspuns 251. [M2515242] Endoscopia digestiv superioar are o mare valoare diagnostic n urmtoarele cazuri: (pg 1762) A: Detectarea ulcerelor suspectate n absena imaginii radiologice diagnostice B: La pacienii cu modificri radiologice nesigure n ceea ce privete activitatea ulcerului C: Examinarea ulcerului diagnosticat pe baza examenului radiologic baritat D: Identificarea ulcerelor prea mici sau prea superficiale pentru a putea fi detectate radiologic E: Identificarea sau excluderea ulcerului ca fiind sursa unei hemoragii gastrointestinale active

Vezi raspuns 252. [M2515243] Endoscopia digestiv superioar are o mare valoare n diagnosticul ulcerului duodenal deoarece permite: (pg 1762) A: Vizualizarea direct i fotografierea ulcerului B: Localizarea ulcerului C: Biopsia de mucoas duodenal pentru definirea caracteristicilor histologice ale ulcerului D: Determinarea mrimii ulcerului E: Stabilirea unei baze de referin pentru confirmarea vindecrii ulcerului Vezi raspuns 253. [M2515244] Precizai care dintre urmtoarele afimaii cu referitoare la ulcerul duodenal sunt corecte: (pg 1753) A: Pentru eradicarea infeciei cu H. pylori cea mai eficient este tripla terapie timp de dou sptmni B: Tripla terapie n combinaie cu administrarea unui antagonist de receptori H2 timp de 6 sptmni mbuntete uor rata de vindecare a ulcerului C: nlocuirea tetraciclinei cu amoxiciclina n tratamentul ulcerului duodenal crete puin eficiena D: Eficiena triplei terapii este mai redus n cazul administrrii timp de o sptmn fa de dou sptmni E: Supresia secreiei acide gastrice nu contribuie dispariia simptomelor Vezi raspuns 254. [M2515245] Medicamentele utilizate pentru eradicarea Helicobacter pylori pot determina urmtoarele efecte secundare: (pg 1763) A: Amoxicilina-reacii alergice B: Tetraciclina-rash cutanat C: Sucralfat-diaree D: Ranitidin-perturbarea gustului E: Cimetidin-creterea creatininei Vezi raspuns 255. [M2515246] Folosirea de scurt durat a metronidazolului n terapia de eradicare a infeciei cu Helicobacter pylori poate determina urmtoarele reacii adverse: (pg 1764) A: Grea B: Voma C: Diaree D: Alterarea gustului E: Constipaie Vezi raspuns 256. [M2515247] Folosirea ndelungat a metronidazolului n terapia de eradicare a infeciei cu Helicobacter pylori poate produce urmtoarele reacii adverse: (pg 1764) A: Parestezii B: Creterea creatininei C: Creterea nivelului transaminazelor serice D: Convulsii E: Constipatie Vezi raspuns 257. [M2515248] Prostaglandinele exogene utilizate n tratamentul ulcerului duodenal exercit urmtoarele aciuni: (pg 1766) A: Stimuleaz secreia de mucus gastric B: Inhib secreia gastric i duodenal de bicarbonat C: Menin sau cresc fluxul sanguin gastric D: Menin bariera gastric mpotriva retrodifuziunii ionilor de hidrogen E: Stimuleaz regenerarea celulelor mucoasei gastrice Vezi raspuns 258. [M2515249] n patogeneza ulcerului gastric sunt implicate: (pg 1767) A: Hiposecreia acid gastric B: Evacuarea ntrziat a stomacului

C: Creterea secreiei gastrice de bicarbonat D: Regurgitarea coninutului duodenal E: Antiinflamatoarele nesteroidiene Vezi raspuns 259. [M2515250] Metodele majore de diagnostic ale ulcerului duodenal sunt: (pg 1767) A: Radiografia abdominal simpl B: Ecografia abdominal C: Examenul radiologic baritat D: Tomografia computerizat abdominal E: Endoscopia digestiv superioar Vezi raspuns 260. [M2515251] Precizai care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la ulcerul recurent sunt corecte: (pg 1769) A: Riscul de apariie este de 3-10% n cazul ulcerelor duodenale B: Recurena este de aproximativ 15% n cazul ulcerelor gastrice C: Recurena este mai frecvent dup vagotomie cu piloroplastie D: Riscul de apariie este sczut dup vagotomia proximal gastric E: Recurena este mai frecvent dup vagotomia cu antrectomie dect dup vagotomie cu piloroplastie Vezi raspuns 261. [M2515252] Menionai care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la rolul examenului baritat n diagnosticul ulcerului recurent sunt adevrate: (pg 1759) A: Constituie investigaia de elecie n diagnosticul ulcerului recurent B: Are o valoare limitat C: Are o valoare diagnostic superioar endoscopiei digestive superioare D: Identific aproximativ 50-60% din ulcerele stomale E: Identific aproximativ 75% din ulcerele stomale Vezi raspuns 262. [M2515253] Manifestrile clinice cele mai frecvente ale gastropatiei de reflux biliar sunt: (pg 1770) A: Saietatea precoce B: Sincopa C: Disconfortul abdominal D: Varsaturile E: Diaforeza Vezi raspuns 263. [M2515254] Sindromul dumping precoce se manifest prin: (pg 1770) A: Palpitaii B: Tahicardie C: Sincope D: Ameteli E: Hipotensiune postural Vezi raspuns 264. [M2515255] Pacienii cu sindrom dumping tardiv prezint: (pg 1770) A: Ameeal B: Dureri osoase C: Palpitaii D: Diaforeza E: Confuzie Vezi raspuns 265. [M2615256] Secreia gastric acid este stimulat de: (pg 1757) A: Gastrina B: Somatostatina C: Histamina D: Acetilcolina E: Prostaglandinele

Vezi raspuns 266. [M2615257] Factorii protectori ai mucoasei gastrice sunt: (pg 1759) A: acidul clorhidric B: Pepsina C: Mucusul D: Bicarbonatul E: Prostaglandinele Vezi raspuns 267. [M2615258] Care din urmtoarele afirmaii referitoare la ulcerul duodenal sunt adevrate: (pg 1759) A: ntre 75-85% dintre pacienii cu UD au infecia cu H.pylori B: Nivelul de anticorpi tip IgG mpotriva H.pylori se coreleaz direct cu riscul de UD C: Doar 15-20% dintre persoaele infectate cu H.pylori vor dezvolta un ulcer n timpul vieii D: n ultimii 40 de ani frecvena UD a cres cut n Statele Unit E: evoluia natural a ulcerului netratat const n vindecare spontan si recuren Vezi raspuns 268. [M2615259] Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la H.Pylori sunt adevrate: (pg 1759-1760) A: H.pylori produce proteaze i fosfolipaze B: H.pylori este un bacil spiralat Gram negativ C: H.pylori invadeaza mucoasa gastric D: H. pylori poate adera la suprafeele luminale ale celulelor epiteliale gastric E: n rile n cus de dezvoltare infecia cu H.pylori este rar Vezi raspuns 269. [M2615260] Carbenoxolona are urmtoarele efecte: (pg 1768) A: reduce secreia acid gastric B: crete durata de via a celulelor epiteliale ale mucoasei gastrice C: crete vscozitatea mucusului gastric D: scade secreia de mucus gastric E: este un produs de hidroliz a acidului glicirizinic Vezi raspuns 270. [M2615261] Urmtoarele afirmaii despre ulcerul recurent sunt adevrate: (pg 1769) A: apare la 5% din pacienii operai pentru ulcer peptic B: Riscul unui ulcer recurent este de 3-10% n cazul ulcerelor duodenale C: Vrsturile sunt cel mai frecvent simptom D: Examenul baritat este cel mai important pentru diagnostic E: Durerea abdominal constituie cel mai frecvent simptom Vezi raspuns 271. [M2615262] Complicaiile tratamentului chirurgical n UG i UD sunt: (pg 1770) A: Gastropatia de reflux biliar B: Constipaia postvagotomie C: Sindromul dumping tardiv D: Sindromul dumping precoce E: Pancreatita acut Vezi raspuns 272. [M2615263] Urmtoarele afirmaii referitoare la tratamentul chirurgical al UD sunt false: (pg 1769) A: Procedeul Billro II presupune anastomoza stomacului restant la duodenul proximal B: Prin vagotomia selectiv sunt secionate numai ramurile vagale care inerveaz stomacul C: Vagotomia proximal gastric cru ramurile vagale care inerveaz antrul. D: Vagotomia cu antrectomie constituie un procedeu cu o rat ridicat de recuren E: Complicaiile imediat ct i tardive sunt mai rare dup vagotomia proximal gastric dect dup vagotomia troncular Vezi raspuns 273. [M2615264] Noua tripl terapie pentru eradicarea H.Pylori cuprinde urmtoarele medicamente: (pg 1764) A: omeprazol

B: amoxicilina C: ranitidina D: ranitidina E: claritromicina Vezi raspuns 274. [M2715265] Secreia gastrica de bicarbonat este stimulata de: (pg 1759) A: ionii de calciu B: prostaglandinele E si F C: alcool D: antiinflamatoarele nesteroidiene E: acetazolamida Vezi raspuns 275. [M2715266] Despre gastrina si secretia ei se pot afirma urmatoarele: (pg 1757) A: secretia este stimulata de somatostatina produsa de celulele D din antru B: este cel mai puternic stimulant cunoscut al secretiei gastrice C: forma heptadecapeptidica este forma principala a gastrinei in mucoasa antrala D: este prezenta si in mucoasa duodenala in zonele proximale E: neuropeptidul inhibitor al secretiei de gastrina este secretat de celulele D antrale Vezi raspuns 276. [M2715267] Pompa de protoni de la nivelul celulelor parietale gastrice este: (pg 1756) A: etapa finala a secretie ionilor de hidrogen B: este o enzima Ca++/K+-ATP-aza C: este localizata la distanta de membrana apicala a celulei parietale D: schimba hidrogenul pentru potasiu prin membrana microvilozitara E: pentru fiecare ion de H+, pompa elibereaza un ion de bicarbonat in circulatia venoasa gastrica Vezi raspuns 277. [M2715268] Implicarea fumatului in ulcerul duodenal se face prin urmatoarele mecanisme: (pg 1761) A: creste secretia acida gastrica B: inhiba secretia pancreatica de bicarbonat C: incetineste trecerea acidului gastric in duoden D: se asociaza cu predispozitia pentru infectia cu Helicobacter Pylori E: fumatorii au o rata de raspuns mai buna la tratamentul citoprotector Vezi raspuns 278. [M2715269] Durerea in ulcer: (pg 1762) A: jumatate din cazurile de recurenta a ulcerului duodenal sunt asimptomatice B: exista o discordanta intre activitatea ulcerului, rezolutia simptomatologiei si vindecarea ulcerului C: absenta durerii de tip ulceros exclude ulcerul D: se insoteste frecvent de scadere ponderala E: se insoteste frecvent de diaree Vezi raspuns 279. [M2815270] Helicobacter Pylori se localizeaza in: (pg 1759) A: submucoasa B: stratul superficial al mucusului gastrice C: stratul profound al mucusului gastrice D: epiteliul mucoasei gastrice E: intre stratul de mucus si suprafata apicala a celulelor epiteliale ale mucoasei gastrice Vezi raspuns 280. [M2815271] Sunt adevarate urmatoarele afirmatii referitoare la ulcerul duodenal: (pg 1761) A: durerea epigastrica este simptomul cel mai frecvent B: apare de regula la 90 minute pana la 3 ore dupa masa sau trezeste pacientul din somn C: durerea se amelioreaza la cateva minute dupa masa sau dupa administrarea de antiacide D: durerea apare imediat dupa masa E: episoadele pot persista de la cateva zile pana la saptamani sau luni Vezi raspuns

281. [M2815272] Factorii favorizanti ai ulcerului duodenal sunt: (pg 1760) A: factorii genetici B: fumat C: consumul de inhibitori de pompa de protoni D: intarzierea evacuarii gastrice E: infectia cu Helicobacter Pylori Vezi raspuns 282. [M2815273] Noua tripla terapie a ulcerului peptic include: (pg 1764) A: omeprazol B: claritromicina C: metronidazol D: subsalicilat de bismuth E: tetraciclina Vezi raspuns 283. [M2815274] Factorii protectori ai mucoasei gastrice sunt : (pg 1759 ) A: mucus B: acidul gastric C: pepsina D: bicarbonat E: prostaglandinele Vezi raspuns 284. [M2815275] Urmatoarele afirmatii privind ulcerul gastric sunt adevarate CU EXCEPTIA: (pg 1768) A: monitorizarea vindecarii se face prin repetarea endoscopiei dupa tratamentul complet B: vindecarea trebuie sa fie completa in 2 saptamani de la inceperea tratamentului C: absenta micsorarii ulcerului sub terapie medicala este inalt sugestiva pentru malignitate D: vindecarea completa garanteaza benignitatea ulcerului E: in cazul nevindecarii ulcerului dupa tratament medical complet se preleveaza probe de citologie exfoliativa si de biopsie de la nivelul acestora Vezi raspuns 285. [M2815276] Antibioticele utilizate pentru infectie cu Helicobacter Pylori sunt: (pg 1764) A: metronidazol B: amoxicilina C: claritromicina D: tetraciclina E: streptomicina Vezi raspuns 286. [M2815277] Prostaglandinele E actioneaza favorabil in cicatrizarea ulcerului prin: (pg 1766) A: diminuarea fluxului sanguine gastric B: stimuleaza secretia de mucus C: stimuleaza secretia de bicarbonate D: stimuleaza regenerarea celulelor mucoasei gastrice E: inhiba secretia de bicarbonate Vezi raspuns 287. [M2815278] Medicamentele folosite in tratarea ulcerului peptic au urmatoarele efecte secundare: (pg 1764) A: ranitidina-perturbarea gustului B: cimetidina-creste nivelul transaminazelor serice C: antiacide-pot produce diaree sau constipatie D: sucralfatul-diaree E: omeprazol-creste metabolismul hepatic al medicamentelor Vezi raspuns 288. [M2815279] Incidenta ulcerului este crescuta la pacientii cu: (pg 1761) A: BPOC B: ciroza hepatica alcoolica C: IRA

D: hiperparatiroidism E: transplant renal Vezi raspuns 289. [M2815280] Helicobacter pylori actioneaza asupra mucoasei prin: (pg 1759-1760) A: productie de ureaza B: productie de superoxizi C: secretie de factor activator al trombocitelor D: sinteza complexului glicoprotein lipidic al stratului de mucus E: absenta genei cag A Vezi raspuns 290. [M2915281] n ceea ce privete ulcerul peptic i medicamentele: (pg 1772) A: Aspirina produce mai frecvent ulcer duodenal dect ulcer gastric. B: Glucocorticoizii nu sunt ulcerogeni. C: Nu exist dovezi c vreunul din AINS ar avea un risc ulcerogenmai mare dect celelalte. D: AINS produc ulcer prin afectarea mai degrab a aprrii mucoasei dect prin exacerbarea factorilor agresivi. E: Discomfortul gastrointestinal dup AINS se coreleaz puternic cu apariia ulcerelor cronice. Vezi raspuns 291. [M2915282] Factorii de risc dovedii pentru leziunile mucoasei produse de AINS sunt: (pg 1772) A: Sexul masculin. B: Asocierea AINS cu glucocorticoizi. C: Vrsta naintat. D: Sexul feminin. E: Infecia cu Helicobacter Pylori. Vezi raspuns 292. [M2915283] Eradicarea Helicobacter Pylori: (pg 1763, 1768) A: Se indic atunci cnd infecia se asociaz cu ulcer gastric. B: Nu e necesar dac ulcerul gastric survine n cursul terapiei cu AINS. C: Se indic atunci cnd infecia se asociaz cu ulcer duodenal. D: Cel mai eficient regim terapeutic pentru eradicare este tripla terapie (preparat de bismut, metronidazol, tetraciclina) E: Asocierea supresiei secreiei acide la tripla terapie nu crete rata de eradicare. Vezi raspuns 293. [M2915284] Helicobacter pylori reprezinta factor de risc pt: () A: ulcerul gastro-duodenal; B: cancerul gastric; C: tbc intestinal; D: diareea cronica; E: limfomul gastric. Vezi raspuns 294. [M2915285] Acetilcolina, direct sau indirect actioneaza asupra celulei pariatele prin: () A: histamina --> receptorii H1; B: direct asupra receptorilor muscarinici; C: gastrina --> implicarea ionului de Calciu; D: somatostatina --> inhibarea secretiei; E: inhibarea ireversibila a pompei de protoni. Vezi raspuns 295. [M2915286] Fumatul intervine in patogeneza ulcerului duodenal prin: () A: nu prin crestea secretiei de suc gastric; B: inhibarea secretiei de bicarbonat la nivelul pancreasului; C: golirea accentuata a stomacului; D: prin intermediul receptorilor M; E: predispozitia la infectia cu Helicobacter pylori; Vezi raspuns

296. [m2915287] Antibioticele utilizate pentru infectia cu Helicobacter Pylori nu includ: () A: metronidazol B: eritromicina C: rifampicina D: amoxicilina E: streptomicina Vezi raspuns 297. [M2915288] Sindromul Dumping-precoce se caracterizeaza prin () A: palpitatii B: ameteli C: hipertensiune arteriala D: crize convulsive E: varsaturi Vezi raspuns 298. [M2915289] activitatea pepsinelor este (1758) A: Maxima la un pH de 4,0 B: maxima la un pH de 2.0 C: redusa la pH neutru sau alcalin D: Redusa marcat la un ph de peste 4,0 E: sunt denaturate si inactivate ireversibil la un pH neurtu sau alcalin Vezi raspuns 299. [M2915290] Care din urmatoarele variante stimuleaza secretia acida gastrica? (pag 1757) A: Berea B: Cafeaua C: Fumatul D: Calciul intravenos E: Hiperglicemia Vezi raspuns 300. [M2915293] Fumatul reprezinta un factor de risc pentru ulcerul duodenal prin: () A: stimularea secretiei gastrice B: inhibarea secretiei pancreatice de bicarbonat C: intarzierea golirii gastrice D: asocierea cu infectia cu H. pylori E: accelerarea golirii gastrice Vezi raspuns 301. [M291591] Peptide mici care inhiba secretia acida: () A: enteroglucagonul B: neurotensina C: peptid intestinal vasoactiv D: urogastrona E: histamina Vezi raspuns 302. [M291594] Somatostatina reduce secretia gastrica acida prin: () A: inibarea ionizarii Ca intracelular B: inhibarea eliberarii de gastrina C: stimularea secretiei de secretina D: inhibarea eliberarii de histamina E: actiune directa asupra celulelor parietale gastrice Vezi raspuns 303. [M291595] Incidenta ulcerului duodenal creste la pacientii cu: () A: ciroza alcoolica B: hipotiroidism C: insuficienta renala cronica D: bronhopneumopatie cronica obstructiva

E: boala inflamatorie intestinala Vezi raspuns 304. [M291596] Factorii de risc asociati cu aparitia ulcerului de stress sunt: () A: hipotensiunea B: arsurile C: interventiiile chirurgicale recente D: degeraturile E: icterul Vezi raspuns

1D 2D 3B 4A 5A 6D 7C 8C 9B 10 D 11 C 12 D 13 A 14 C 15 D 16 D 17 E 18 B 19 E 20 B 21 B 22 C 23 C 24 A 25 A 26 C 27 C 28 C 29 A 30 B 31 E 32 D 33 E 34 C 35 B 36 A 37 B 38 E

39 C 40 B 41 C 42 D 43 D 44 C 45 E 46 D 47 E 48 D 49 C 50 B 51 D 52 C 53 E 54 C 55 A 56 D 57 A 58 B 59 A 60 A 61 A 62 B 63 B 64 D 65 B 66 D 67 A 68 D 69 B 70 C 71 D 72 C 73 C 74 C 75 C 76 A

77 B 78 D 79 D 80 D 81 C 82 C 83 B 84 C 85 E 86 A 87 D 88 D 89 BD 90 AC 91 AD 92 BD 93 ACD 94 BDE 95 AB 96 ABDE 97 AE 98 ACE 99 AC 100 AD 101 DE 102 BD 103 ADE 104 BC 105 ABD 106 CDE 107 BCD 108 CD 109 ACD 110 ACE 111 ABC 112 BD 113 CE 114 BCDE

115 BC 116 BDE 117 ACE 118 ABC 119 ACD 120 CDE 121 AD 122 BD 123 DE 124 BCDE 125 CDE 126 AB 127 BCE 128 ACD 129 DE 130 CD 131 DE 132 BDE 133 ACE 134 BC 135 ACD 136 BDE 137 ABD 138 ACE 139 ABD 140 ABD 141 AB 142 ACD 143 BCD 144 AC 145 BC 146 ABD 147 ACD 148 AD 149 ACD 150 CD 151 ACDE 152 BE

153 ACE 154 ABD 155 BDE 156 BCE 157 BD 158 ACDE 159 ACE 160 BDE 161 ACDE 162 BCD 163 CDE 164 AD 165 AD 166 ACD 167 ACE 168 ABCD 169 CE 170 ABC 171 BCD 172 BC 173 ACD 174 ABE 175 CD 176 ABE 177 ABE 178 ABCE 179 AD 180 BCE 181 ABDE 182 BDE 183 ABCE 184 ACDE 185 ABDE 186 ABD 187 ACE 188 AD 189 ABCD 190 ACDE

191 BD 192 BDE 193 ABD 194 ACDE 195 CE 196 BCD 197 ABCE 198 BDE 199 ABDE 200 AD 201 BCDE 202 ABD 203 ACD 204 AC 205 ADE 206 AC 207 ABDE 208 BCE 209 BCE 210 BCD 211 ABCD 212 ABD 213 ABD 214 ACDE 215 ABCD 216 ACD 217 BC 218 BCDE 219 ABDE 220 ACD 221 ABD 222 ACE 223 AB 224 ABD 225 CD 226 BE 227 BE 228 ABE

229 ABE 230 AB 231 ACE 232 BCD 233 BDE 234 DE 235 ABCE 236 ABC 237 BDE 238 ACD 239 BE 240 ABE 241 ABDE 242 ABD 243 ABD 244 ABD 245 DE 246 ACD 247 ABC 248 BCDE 249 ACE 250 BE 251 ABDE 252 ABDE 253 AB 254 ABE 255 ABCD 256 AD 257 ACDE 258 ABDE 259 CE 260 AC 261 BD 262 ACD 263 ABDE 264 ACDE 265 ACD 266 CDE

267 BCE 268 ABD 269 BCE 270 ABE 271 ACD 272 AD

273 ABE 274 AB 275 BCD 276 ADE 277 BD 278 AB

279 CE 280 ABCE 281 ABE 282 ABC 283 ADE 284 BD

285 ABCD 286 BCD 287 BC 288 ABDE 289 ABC 290 BCD

291 BCD 292 ACD 293 ABE 294 BCD 295 ABCE 296 BCE

297 ABE 298 BDE 299 ABD 300 BDE 301 ABCD 302 BDE

303 ACD 304 ABCE