Sunteți pe pagina 1din 5

1

TESTE
1.Un pacient n vrst de 45 ani prezint o formaiune tumoral de dimensiuni reduse, cu consisten ferm, situat pe poriunea dorsal a piciorului drept, proximal de baza halucelui, superficial fa de planul osos i de tendonul muchiului extensor lung dar profund fa de fascia superficial. Urmtoarele afirmaii privind formaiunea tumoral sunt adevrate, cu excepia: A. Este situat pe faa superioar a piciorului, n apropierea rdcinii halucelui. B. Nu este ataat de metatarsianul I. C. Este situat superficial de fascia profund. D. Este situat superficial fa de tendonul muchiului extensor lung al halucelui. E. Este ataat de capsula articulaiei metatarsofalangian a halucelui. 2.O femeie n vrst de 31 ani, cu antecedente de poliomielit care afecteaz celulele cornului anterior ale segmentelor stngi toracice inferioare i lombare ale mduvei spinrii. La examenul obiectiv, prezint o deformare sever lateral dreapt la flexia coloanei vertebrale. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: A. Virusul poliomielitei atac i distruge celulele cornului anterior motor ale mduvei spinrii. B. Boala const n paralizia muchilor care flecteaz lateral coloana vertebral de partea stng. C. Muchii de pe partea dreapt a coloanei vertebrale nu opun rezisten. D. Deformarea lateral dreapt n flexie este cauzat de degenerarea lent a fibrelor nervoase senzitive cu originea la nivelul muchilor vertebrali de partea dreapt. 3. O femeie n vrst de 20 ani i-a traumatizat la tenis sever glezna stng. Cnd a ncercat s-i mite piciorul, cu faa plantar apre medial, a simit o durere sever. Care este termenul anatomic corect pentru micarea piciorului care a determinat durerea: A. Pronaie. B. Inversiune. C. Supinaie. D. Eversiune. 4. Un brbat de 25 ani, prezint un abces profund n regiunea posterioar a gtului. Urmtoarele afirmaii privind abcesul sunt corecte, cu excepia: A. Abcesul este situat probabil profund de fascia profund. B. Fascia profund determin direcia de propagare a abcesului. C. Abcesul va fi incizat printr-o incizie vertical a pielii. D. Liniile de clivaj sunt importante cnd se iau n consideraie direciile inciziilor tegumentare. E. Abcesul trebuie incizat printr-o incizie orizontal a pielii. 5.Un muncitor de 40 ani sufer o arsur sever la nivelul poriunii anterioare a antebraului drept. Aria arsurii depete 10cm2. Cea mai mare parte a arsurii este superficial i este extins numai n poriunea superficial a dermului. n aria arsurii superficiale, celulele epidermice se vor regenera de la urmtoarele niveluri, cu excepia: A. Foliculilor piloi. B. Glandelor sebacee. C. Marginilor arsurii. D. Terminaiilor profunde ale glandelor sudoripare. 6.O mic arie a arsurii penetrez profund pn la nivelul fasciei superficiale; n aceast zon, celulele epidermice se vor regenera de la urmtoarele niveluri, cu excepia: A. Terminaiile glandelor sudoripare situate pe fascia superficial. B. Marginile arsurii. C. Glandele sebacee.

7. Un brbat de 63 ani, cu un RMN al regiunii toracice inferioare a mduvei spinrii care relev prezena unei formaiuni tumorale care comprim segmentele lombare, prezint o pierdere a sensibilitii pielii pe faa anterioar a coapsei stngi i imposibiltatea de a realiza extensia din articulaia genunchiului stng. Examenul obiectiv relev faptul c muchii din partea anterioar a coapsei stngi sunt atrofiai i atoni iar reflexul rotulian stng este absent. Urmtoarele afirmaii privind pacientul sunt adevrate, cu excepia: A. Tumora ntrerupe funcionarea normal a fibrelor eferente motorii ale membrului inferior stng. B. Muchiul cvadriceps femural, pe faa anterioar a coapsei este atrofiat. C. Pierderea sensibilitii pielii corespunde dermatoamelor L1 L4. D. Absena reflexului rotulian stng se datoreaz implicrii primului segment spinal lombar. E. Pierderea tonicitii musculare este cauzat de ntreruperea arcului nervos reflex. 8.O femeie angajat recent pe post de mainist, lucreaz 8h/zi, ceea ce necesit extensia i flexia repetat din articulaia pumnului. Dup dou sptmni de la angajare, prezint o durere pe faa posterioar a articulaiei radiocarpiene i o tumefiere la acest nivel. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: //?????????????????????? A. Extensia din articulaia radiocarpian se realizeaz prin implicarea mai multor muchi, inclusiv a m. extensor al degetelor. B. Articulaia pumnului este afectat. C. Micrile repetitive, neobinuite, ale tendoanelor prin tecile lor sinoviale pot produce inflamaia traumatic a acestor teci. D. Diagnosticul este cel de tenosinovit traumatic a tendonului lung al m extensor al degetelor. 9. Un biat de 19 ani, este suspectat de leucemie. S-a decis confirmarea diagnosticului prin efectuarea unei biopsii de mduv osoas. Urmtoarele afirmaii privind procedura sunt corecte, cu excepia: A. Biopsia s-a fcut la nivelul extremitii inferioare a tibiei. B. Specimenul de mduv osoas roie poate fi obinut de la nivelul sternului sau al crestei iliace. C. La natere, mduva tuturor oaselor corpului este roie i hematopoietic. D. Activitatea hematoformatoare a mduvei spinrii n multe oase lungi scade gradual cu vrsta i mduva roie este gradual nlocuit cu mduv galben. 10.O femeie de 22 ani prezint o infecie sever pe marginea lateral a unghiei indexului drept. La examenul obiectiv, se observ o serie de linii roii care se extind pe faa dorsal a minii ajungnd pe faa anterioar a antebraului i braului pn la axil. Urmtoarele afirmaii sunt corecte, cu excepia: A. Palparea axilei drepte relev prezena unor noduri limfatice hipertrofiate i sensibile (limfadenit). B. Liniile roii au fost cauzate de vasele limfatice superficiale ale braului care erau roii i inflamate (limfangit). C. Limfa de la nivelul braului ptrunde n torentul circulator prin ductul toracic. D. Limfa infectat ptrunde n capilarele limfatice de la nivelul spaiilor tisulare. RSPUNSURI 1. E tomora este mobil i nu este fixat la nivelul capsulei articulare; tumora este un neurofibrom al nervului digital. 2. D 3. B 4. C incizia pielii la nivelul gtului se face pe direcie orizontal pentru a confirma liniile de clivaj. 5. D 6. C 7. D reflexul patelar implic segmentele medulare L2 L4. 8. B

3
9. 10. A la 19 ani mduv osoas este galben la nivelul extremitii inferioare a tibiei. C limfa membrului membrului superior drept este drenat de ductul limfatic drept.

TEST RECAPITULATIV 1. Pacientul, n poziie anatomic: a. Privete spre lateral b. Are palmele minii orientate spre direcie medial c. Are gleznele separate de civa cm una de alta d. St pe vrfuri e. Are membrele superioare de o parte i de alta a trunchiului 2. Pacientul execut micarea de flexie din articulaia oldului cnd: a. ndeprteaz membrul inferior de linia median, n plan coronar b. Duce membrul inferior spre posterior, n plan paramedian c. Duce membrul inferior spre anterior, n plan paramedian d. Rotete membrul inferior astfel nct faa anterioar a acestuia privete medial e. mic membrul inferior n plan sagital median.

CORESPONDENE Fiecrei structuri de mai jos i corespunde o alt structur cu care se asociaz frecvent: 3. fascia superficial 4. fascia profund 5. muchi scheletic a. divide membrele n compartimente b. esut adipos c. tendon d. nici un rspuns nu este corect Pentru fiecare articulaie de mai jos, indicai tipul de micare pe care l realizeaz: 6. articulaia sternoclavicular 7. articulaia radioulnar superioar 8. articulaia gleznei a. flexia b. luxaia c. i a i b d. nici a nici b Fiecare articulaie de mai jos corespunde unui anumit tip : 9. Articulaiile dintre corpurile vertebrale 10. Articulaia tibiofibular inferioar 11. Suturile oaselor boltei craniene 12. Articulaia pumnului a. Articulaie sinovial b. Articulaie cartilaginoas c. Articulaia fibroas d. Nici un rspuns nu este corect Asociai fiecrui tip de articulaie sinovial de mai jos un exemplu corespuztor:

4
13. 14. 15. 16. 17. Articulaie semimobil (amfiartroz) Articulaie condiloid Diartroze (articulaii mobile) Articulaie carponetacarpian a policelui (permit micarea n 2 direcii) Articulaia metacarpofalangian a indexului a. Articulaia umrului b. Articulaia pumnului c. Articulaia carpometacarpian d. Nici un rspuns nu este corect

Selectai pentru fiecare tip de aciune muscular definiia corespunztoare: 17.Micarea principal (muchi principal).C 18.Fixator.A 19.Sinergist.D 20.Antanogonist.E. A. Muchiul care se contract izometric pentru stabilizarea originii altui muchi. B. Muchiul care se opune aciunii unui m. flexor. C. Muchiul care este principalul responsabil pentru un anumit tip de micare. D. Muchiul care mpiedic micrile nedorite ntr-o articulaie intermediar astfel ca un alt muchi s poat traversa articulaia i s acioneze drept muchi principal pe o articulaie distal. E. Muchiul care se opune aciunii unui muchi principal. Selectai pentru fiecare tip de vas de snge definiia corespunztoare: 21.Arteriol.D 22.Ven port.A 23.Terminaie arterial anatomic.B 24.Venul.C A. Vasul care conecteaz dou paturi capilare. B. Vasul ale crui ramuri terminale nu se anastomozeaz cu ramuri sau artere care irig zone adiacente. C. Vasul care conecteaz vene mari de capilare. D. Artera cu un diametru < 0,1 mm. E. Vasul cu perete subire care are un diametru transversal neregulat. Selectai pentru fiecare structur limfatic o structur sau funcie corespunztoare: 25.Capilar limfatic.B 26.Duct toracic.E 27.Duct limfatic drept.D 28.Nod limfatic.C A. Situat la nivel SNC. B. Dreneaz limfa direct de la esuturi. C. Conine esut limfatic i are att vase aferente ct i vase eferente. D. Dreneaz limfa din partea dreapt a capului i gtului, membrul superior drept i porunea dreapt a toracelui. E. Dreneaz limfa de la nivelul regiunii drepte a abdomenului. 29.Protocolul operator al unui pacient descrie o incizie tegumentar la nivelul peretelui abdominal anterior, paramedian drept infraombilical. Unde exact este situat aceast incizie: A. Pe linia median sub ombilic. B. Pe linia median deasupra ombilicului. C. La dreapta liniei mediane deasupra ombilicului. D. La dreapta liniei mediane sub ombilic. E. Chiar sub procesul xifoidian, pe linie ombilical.

5
30.Dup o criz de periartrit (pericapsulit) a articulaiei umrului stng, pacientul prezint o limitare a unui anumit tip de micare: A. Abducia limitat la 30. B. Rotaia lateral limitat la 45. C. Rotaia medial limitat la 55. D. Flexia limitat la 90. E. Extensia limitat la 45.

RSPUNSURI 1. E 2. C 3. B 4. A 5. C 6. B 7. D 8. A 9. B 10. C 11. C 12. A 13. E 14. A 15. B 16. D 17. C 18. A 19. D 20. E 21. D 22. A 23. B 24. C 25. B 26. E 27. D 28. C 29. D 30. A