Sunteți pe pagina 1din 102

ntrebrile la Examenul de Stat pentru facultatea Medicin, Disciplina Pediatrie, anul universitar 2011- 2012

Copilul sntos. 1. Nutriia i alimentaia copilului. Alimentaia exclusiva la san: definiie, avantaje, cerinte si metode de stimulare si sustinere n viziune contemporana. Cei 10 pai a unei alptri de succes. 2. Alimentatia mixt si artificial a sugarului.Diversificarea alimentaiei sugarului. Alimentaia copilului dup vrsta de 1 an. 3. Creterea i dezvoltarea copilului, definitii, factorii ce influenteaza aceste procese. Aprecierea dezvoltrii fizice a copilului, importanta clinica. . 4. Nou-nscutul sntos. Examinarea somatic i neurologic a nou-nscutului. Grupele de sntate. Aprecierea complex a strii sntii copiilor, grupele de sntate. 5. Particularitti morfo-fiziologice ale sistemului nervos la copii. Factorii care influenteaz dezvoltarea neuropsihic a copiilor. 6. Aprecirea dezvoltrii neuro-psihice a copilului primului an de via. Retardul psihoneurologic. 7. Aprecierea dezvoltrii neuro-psihice a copiilor n vrsta de 2-3 ani. Pregtirea copiilor pentru frecventarea grdiniei (general i specific). 8. Imunoprofilaxia la copii. Calendarul de vaccinare. Indicaii i contraindicaii pentru vaccinare. Neonatologie 9. Asfixia nou-nscutului. Clasificarea, etiologia, patogenia, diagnosticul. Complicaii ale asfixiei. Resuscitarea neonatal. ABC-ul reanimrii neonatale.. 10. Septicemia la nou- nscut. Clasificarea, definiie, etiopatogenia, diagnosticul, tratamentul. 11. Boala hemolitic a nou-nscutului. Icterele hemolitice (eritroblastoza fetal). Definiie, etiopatogenia, diagnosticul, tratamentul. Incompatibilitatea Rh. Definiie, etiopatogenia, diagnosticul, tratamentul. Incompatibilitatea ABO. Definiie, etiopatogenia, diagnosticul, tratamentul. Diagnosticul diferenial al icterelor neonatale. Metode contemporane de tratament n boala hemolitic a nou-nscutului. Icterul hemolitic imun. Definiie, etiopatogenia, diagnosticul, tratamentul. 12. Adaptarea nou-nscutului la viaa extrauterin.Alimentaia nou-nscutului. Prima alimentare. Strile limitrofe ale nou-nscutului. ngrijirea nou-nscutului sntos. Tualeta primar a nounscutului, ngrijirea pielii i a bontului ombilical.Termocontrolul. Hipotermia. Maladii nutriionale. 13. Rahitismul carenial. Definiie. Etiologie. Patogenie. Metabolismul vit. D n organism. Aciunea metaboliilor vit.D asupra organelor int. 14. Rahitismul carenial. Clasificarea. Tabloul clinic. Date biochimice i radiologice. Diagnosticul diferenial. Tratamentul. Profilaxia. 15. Anemiile deficitare la copii. Anemia feripriv a sugarului i copilului. Etiologie. Patogenie. Metabilosmul fierului n organism. Profilaxia. 16. Anemia feripriv la copii. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul i profilaxia anemiilor deficitare la copii. 17. Malnutriia sugarului i copilului mic. Etiologie. Patogenie. Clasificarea. Tabloul clinicoparaclinic. Tratamentul dietetic i medicamentos. Profilaxia. 18. Malnutriia proteic (Kwashiorcor). Etiologie. Patogenie. Tabloul clinico-paraclinic. Tratamentul dietetic i medicamentos. Profilaxia Reumatologie pediatrica 19. Febra reumatismal acut la copii. Etiopatogenie. Semnele clinice. Criteriile de diagnostic. Tratamentul. Complicatii. Profilaxia primar i secundar. Supraveghere. 20. Artrita idiopatic juvenil. Etiopatogenie. Criterii de clasificare ILAR1997. Particularitile clinico-paraclinice ale formei sisitemice. Principiile de tratament. Complicaiile. 21. Artrita idiopatic juvenil. Formele poliarticular i oligoarticular. Diagnostic diferenial. Principiile de tratament. Prognosticul.
1

22. Colagenozele la copii. Criterii de diagnostic ale lupusului eritematos sistemic, dermatomiozitei juvenile, sclerodermiei de sistem. Mecanizmele etiopatogenetice. Principii de tratament. Complicaiile. 23. Purpura Henoch-Schonlein. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Principiile de tratament. Complicaiile. Supraveghere medical.

Sistemul respirator. 24. Febra i sindromul hipertermic la copii. Etiologia i fiziopatologia. Formele clinice. Diagnosticul diferenial. Convulsiile febrile.Tratamentul. 25. Bronitele la copii. Definiie. Bronita acut. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinico-paraclinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. 26. Bronita obstructiv acut la copii. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. 27. Broniolita la copii. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. 28. Pneumonia comunitar la copii. Definiie. Etiologie. Patogenie. Criterii de diagnostic. Particularitile clinice la copiii de vrst fraged. Diagnosticul diferenial. Tratamentul. Supravegherea. Profilaxia. 29. Bronhopneumonia la copii. Definiie. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinico explorativ . Diagnosticul diferenial. 30. Particularitile clinico-radiologice ale diferitor forme de pneumonii la copii n funcie de factorii etiologici: pneumococ, stafilococ, infecii atipice. 31. Conduita terapeutic n pneumonia comunitar. Tratamentul sindromal i terapia antimicrobian al pneumoniilor comunitare la copii. 32. Complicaii pulmonare i extrapulmonare n pneumonii la copii. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Principii de tratament si recuperare Profilaxia. 33. Tratamentul i recuperarea copilului cu pneumonie n condiii de ambulator. Supraveghere medical 34. Bronita cronic la copii. Definiie. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. Supraveghere medical. 35. Bronsiectaziile. Definiie. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. Supraveghere medical. Expertiza vitalittii 36. Malformaiile bronho-pulmonare. Definiie. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. Supraveghere medical. Expertiza vitalit ii. 37. Fibroza chistic (mucoviscidoza). Notiune. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Supraveghere medical. Expertiza vitalittii Alergologie i imunologie. 38. Alergia alimentar la copii. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Terapia, profilaxia. Prognosticul. Supraveghere medical 39. Dermatita atopic. Etiologie. Factori de risc. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratament: diete hipoalergice, terapia topica si sistemica . Prognosticul. Msuri de preventie. 40. Astmul bronic la copii. Definiie. Factorii de risc si factorii triger. Patogenie. Manifestari clinice. Metodele de evaluarea copilului cu astm. Criterii de diagnostic a astmului la copiii de varsta sub 5 ani si dupa 5 ani. Clasificare. Diagnostic diferential. 41. Tratamentul astmului bronic la copii. Terapia de urgenta si terapia de control al astmului. Terapia pe trepte. Particularitatile de terapie in raport de varsta. Complicatiile in astmul bronsic la copil. Starea de ru astmatic: cauzele, tabloul clinic, tratament. Supraveghere medical. Educatia familiei si a copilului cu astm.
2

42. Particularitti morfo-fiziologice ale sistemului imun la copii de diferite vrste. Functiile sistemului imun. Notiune despre sistemul de aprare specific si nespecific. 43. Strile de imunodeficient la copii. Clasificare, tablou clinic, principii de diagnostic si tratament. Sistemul digestiv. 44. Boala diareic acut la sugar. Etiologie. Tablou clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Principii de tratament. 45. Celiachia. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Evoluia. Profilaxia. Supraveghere medical 46. Intolerana la proteinele laptelui de vaci la copii. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. 47. Insuficiena lactazic primar i secundar la copii. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. Supraveghere medical 48. Dereglri funcionale ale tubului digestiv la copii. Etiopatogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Diagnosticul diferenial al pilorispasmului i pilorostenozei. Tratamentul. Profilaxia. 49. Dischineziile (disfuncia) cilor biliare la copii. Etiopatogenie. Formele clinice. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul dietetic i medicamentos. Evoluia. Profilaxia. Hematologie. 50. Purpura trombocitopenic idiopatic la copii. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. Supraveghere medical. 51. Coagulopatii la copii. Hemofilia. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Programele de tratament. Profilaxie. Supraveghere medical. 52. Anemiile hemolitice ereditare(primare). Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia.Supraveghere medical. 53. Anemii hemolitice dobandite(secundare). Etiopatogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. Supraveghere medical. Sistemul renourinar 54. Tubulopatiile la copii. Etiologie. Patogenie. Clasificarea tubulopatiilor dup localizarea afeciunii, sindroamele principale. Tabloul clinico-paraclinic. Diagnosticul diferenial. Tratamentul. Prognosticul. 55. Infecia tractului urinar la copii. Etiologie. Patogenie. Clasificarea. Particularitile pielonefritei la copiii de vrst fraged. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxie. Supraveghere medicale. 56. Enurezisul la copii. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. Prognosticul. 57. Glomerulonefrita acut poststreptococic la copii. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. Prognosticul. Supraveghere medical. 58. Sindromul nefrotic idiopatic la copii. Etiologie. Patogenie. Tabloul clinic. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul. Profilaxia. Prognosticul. Supraveghere medical. Sistemul cardiovascular 59. Malformaii congenitale de cord. Etiologie. Factori de risc. Patogenie. Clasificare. Fazele evolutive fiziopatologice. 60. Malformaii congenitale de cord cu unt stnga-dreapta (canal arterial permiabil, defect septal interatrial, defect septal interventricular, comunicare atrio-ventricular). Fiziopatologie. Manifestrile clinice. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Complicaiile. Principiile de tratament conservativ. Indicaiile la tratamentul cirurgical. Supravegherea de durat. 61. Malformaii congenitale de cord cu unt dreapta-stnga cu leziuni cardio-vasculare obstructive (stenoza arterei i ramurilor pulmonare, coarctaia de aort, arc intrerupt al aortei, stenoza aortic la copii. Fiziopatologie. Manifestrile clinice. Diagnosticul pozitiv i diferenial.
3

62. Malformaii congenitale de cord cianotice ( tetralogia Fallot, trunchi arterial comun, transpoziia comleta si corectata a vaselor mari, maladia Ebtein, sindromul inimii stngi hipoplazice, drenajul venos pulmonar total). Fiziopatologie. Manifestrile clinice. Diagnosticul pozitiv i diferenial. Complicaiile. Principiile de tratament conservativ. Indicaiile la tratamentul cirurgical. Supravegherea de durat. 63. Cardiomiopatiile la copii (cardiomiopatia obstructiva hipertrofica, cardiomiopatia dilatativa i restrictiv). Etiopatogenie. Manifestrile clinice. Diagnostic. Principiile de tratament 64. Miocarditele virale la copii. Etiopatogenie. Clasificare. Particularitile clinice la copii de diferit vrst. Evoluia. Complicaiile. Principiile de tratament. Profilaxia. Supravegherea. 65. Tahicardiile supraventriculare la copii. Etiologie. Tabloul clinic si paraclinic. Ajutorul de urgen. Principiile de tratament. Profilaxia. Supravegherea. 66. Tahicardile ventriculare la copii. Clasificare. Particularitile tabloului clinic. Complicaiile. Ajutorul de urgen. Principiile de tratament. Profilaxia. Supravegherea. 67. Blocurile atrioventriculare la copii. Etiopatogenia. Clasificare. Tabloul clinic i paraclinic. Complicaiile. Principiile de tratament. Profilaxia. Supravegherea. 68. Insuficiena cardiac congestiv la copii. Etiopatogenie. Particularitile tabloului clinic n raport de vrst. Principiile de tratament. Profilaxia.

Testele la Pediatrie
RAHITISM 1. CS Care factor influeneaz absorbia vitaminei D la nivelul intestinului subire? a) Absorbia normal a lipidelor b) Concentraia mrit a proteinelor n hran c) Micorarea electroliilor n hrana copilului d) Concentraia mrit a vitaminelor grupei B n hrana copilului e) Concentraia mrit a glucidelor n hrana copilului --------------------------------------------------------------------2. CS Care metabolit al vitaminei D este cel mai activ? a) Colecalciferol b) 7-dihidroxicolesterol c) 25-oxivitamina D3 d) 24,25-dioxivitamina D3 e) 1,25- dioxivitamina D3 --------------------------------------------------------------------3. CS n care organ se formeaz cel mai activ metabolit al vitaminei D? a) Piele b) Intestin c) Ficat d) Rinichi e) Stomac --------------------------------------------------------------------4. CS Hiperplazia esutului osteoid n rahitism formeaz urmtoarele simptome, cu excepia: a) anul Harrison b) Bose frontale i parietale a craniului c) "mtnii costale" d) "brri rahitice" e) "irag de mrgritare" --------------------------------------------------------------------5. CS Care este necesitatea zilnic fiziologic n vitamina D la copii? a) 40 UI b) 50 UI c) 200 UI d) 300 UI e) 400 UI --------------------------------------------------------------------6. CS Rahitismul carenial de gradul III se caracterizeaz prin urmtoarele simptoame, cu excepia: a) Deformaii osoase pronunate b) Anemie sever c) Afectarea sever a organelor interne d) Retard neuromotor i fizic e) Indicii biochimici ai sngelui normali --------------------------------------------------------------------7. CS Semnele de debut ale rahitismului carenial sunt urmtoarele, cu excepia: a) Craniotabes
5

b) Transpiraie abundent c) Alopecie occipital d) Somn nelinitit e) Dermografism rou, stabil --------------------------------------------------------------------8. CS Semnele osteomalaciei n rahitismul carenial sunt urmtoarele, cu excepia: a) Craniotabes b) Flexibilitatea mrit a bordurilor fontanelei anterioare c) anul Harrison d) Aplatizarea occipital e) Alopecia occipital --------------------------------------------------------------------9. CM Din preparatele vitaminei D fac parte: a) Calciferol b) Oxidevit c) Calcidiol d) Calcitriol e) Bio-splat --------------------------------------------------------------------10. CM Perioada de stare a rahitismului carenial decurge cu urmtoarele semne craniene: a) Craniostenoz b) Aplatizarea occipital c) Cap "ptrat" d) Frunte olimpian e) Bose frontale i parietale --------------------------------------------------------------------11. CM Funcia cror organe este influenat de metabolitul 1,25-dihidrocolecalciferol? a) Intestinul subire b) Rinichii c) Plmnii d) Sistemul muscular e) Glandele paratiroide --------------------------------------------------------------------12. CM Care este rolul parathormonului n patogenia rahitismului carenial? a) Mobilizeaz calciul din oase n condiiile de hipocalciemie b) Stimuleaz sinteza de 1,25(OH)2D3 c) Stimuleaz reabsorbia calciului i magneziului n tubii renali d) Micoreaz excreia fosfailor cu urina e) Mrete excreia bicarbonailor cu urina --------------------------------------------------------------------13. CM Hipotonia muscular ntlnit n rahitismul carenial decurge cu urmtoarele simptome: a) Torace n form de "clopot" b) Abdomen "de broasc" c) Dehiscena muchilor drepi ai abdomenului d) Cifoza dorsolombar e) anul Harrison
6

--------------------------------------------------------------------14. CM Evoluia rahitismului carenial poate fi: a) Acut b) Subacut c) Recidivant d) Latent e) Progresiv --------------------------------------------------------------------15. CM n care organe are loc metabolizarea vitaminei D? a) Piele b) Rinichi c) Ficat d) Plmni e) Intestin --------------------------------------------------------------------16. CM Care tulburri dentare se ntlnesc n rahitismul carenial dobndit? a) Erupia dinilor de lapte ntrzie b) Hipoplazia smalului c) Predispunerea la carie a dentiiei definitive d) Erupia dentar definitiv precoce e) Erupia dentar de lapte precoce --------------------------------------------------------------------17. CM Pentru diganosticarea rahitismului carenial sunt folosite urmtoarele date: a) Examenul clinic b) Modificrile biochimice n snge c) Datele radiologice cu schimbri caracteristice d) Indicii dezvoltrii fizice e) Starea funcional a sistemului cardiovascular --------------------------------------------------------------------18. CM Care factori influeneaz ineficiena razelor solare: a) Latitudinea nordic b) Sticla obinuit c) Concentraia mrit a prafului n aer d) Sezon - primvara e) Pigmentarea cutanat --------------------------------------------------------------------19. CM Ce schimbri la nivelul oaselor lungi sunt caracteristice pentru rahitismul carenial? a) "Brri" rahitice b) Coxa vara c) Genu varum d) Deformaii n form de "O"sau "X" e) anul Harrison --------------------------------------------------------------------20. CM Diagnosticul pozitiv n rahitismul carenial se bazeaz pe: a) Tabloul clinic b) Calciul seric normal sau sczut c) Hiperfosfatemie
7

d) Creterea nivelului parathormonului n snge e) Micorarea nivelului metaboliilor vitaminei D (25(OH)D3, 1,25(OH)2D3) HIPOTROFIA --------------------------------------------------------------------21. CS Tabloul clinic a hipotrofiei dobndite de gradul II se caracterizeaz prin toate, cu excepia: a) Apetitul sczut b) Tolerana digestiv marit c) Scaun instabil d) Turgorul tisular redus e) Musculatura hipoton --------------------------------------------------------------------22. CS Care din factorii enumerai mai jos nu constituie o greeal alimentar calitativ n hipotrofia dobndit: a) Raie insuficient de proteine b) Exces de finoase c) Carena de lipide d) Carena total de calorii e) Numrul de alptri mrit --------------------------------------------------------------------23. CS Tabloul paraclinic al hipotrofiei dobndite de gradul II se caracterizeaz prin urmtoarele schimbri, cu excepia: a) Secreia i aciditatea sucului gastric scade b) Metabolismul bazal scade c) Mobilitatea fagocitelor este redus d) IgA secretorie scade e) Activitatea dizaharidazelor crete --------------------------------------------------------------------24. CS Formele clinice ale hipotrofiei congenitale sunt urmtoarele, cu excepia: a) Neuropatic b) Cardiovascular c) Neurodistrofic d) Encefalopatic e) Neuroendocrin --------------------------------------------------------------------25. CS Care din factorii enumerai mai jos nu constituie o greeal alimentar cantitativ n hipotrofia dobndit: a) Hipogalactia la mam b) Copil anorexic c) Numrul de mese mrit d) Aport insuficient cantitativ, determinat de vomitri cronice e) Dereglri de supt --------------------------------------------------------------------26. CS Hipotrofia congenital poate fi consecina urmtoarilor factori etiologici, cu excepia: a) Gestozele la mam b) Influiena toxic a diferitor factori nocivi profesionali la mam i ft c) Supraalimentaia mamei n timpul sarcinii d) Boli cronice ale mamei
8

e) Alimentaia deficitar a mamei n timpul sarcinii --------------------------------------------------------------------27. CS Hipotrofia dobndit poate fi consecina urmtoarelor malformaii congenitale, cu excepia: a) Pilorostenoza b) Sindactilie c) Megacolon d) Atrezie a cilor biliare e) Malformaii congenitale de cord --------------------------------------------------------------------28. CS Criteriile pentru aprecierea gradului de malnutriie la sugari sunt toate, cu excepia: a) Dispariia treptat a esutului adipos subcutan b) Indicele ponderal c) Factorul etiologic d) Indicele de nutriie e) Tabloul clinic --------------------------------------------------------------------29. CM Tabloul paraclinic al hipotrofiei dobndite de gradul II se caracterizeaz prin: a) Scderea secreiei i aciditii sucului gastric b) Scderea metabolismului bazal c) Scderea IgA secretorii d) Creterea activitii dizaharidazelor e) Reducerea mobilitii fagocitelor --------------------------------------------------------------------30. CM Greeli alimentare calitative ca factori etiologici a hipotrofiei dobndite fac parte: a) Raie insuficient de glucide b) Raie insuficient de proteine c) Carena de lipide d) Numrul de mese mrit e) Folosirea preponderent a proteinelor vegetale --------------------------------------------------------------------31. CM Din greelile alimentare cantitative ca factori etiologici a hipotrofiei dobndite fac parte: a) Apetit sczut la copil b) Aport insuficient cantitativ determinat de vomitri cronice c) Hipogalactie la mam d) Alimentaie artificial e) Dereglri de supt/deglutiie --------------------------------------------------------------------32. CM Criteriile de apreciere a gradului de malnutriie la sugar sunt: a) Curba ponderal b) Dispariia treptat a esutului adipos subcutan c) Indicele ponderal d) Indicele de nutriie e) Factorul etiologic --------------------------------------------------------------------33. CM Hipotrofia dobndit poate fi provocat de urmtorii factori etiologici: a) Alimentari
9

b) Infecii recidivante c) Malformaii congenitale d) Vaccinoprofilaxie e) Enzimopatii ereditare --------------------------------------------------------------------34. CM Tulburrile cronice ale strilor de nutriie la copiii sugari includ urmtoarele: a) Hipotrofie b) Hipostatur c) Paratrofie d) Eutrofie e) Hipoplazie --------------------------------------------------------------------35. CM Tabloul clinic al hipotrofiei dobndite gradul III se caracterizeaz prin: a) Apetit sczut pn la anorexie b) Tolerana digestiv sczut c) Scaun constipat d) Tegumentele pal-roze e) Turgorul i elasticitatea tisular nu sunt schimbate --------------------------------------------------------------------36. CM Istoricul anamnestic al hipotrofiei include: a) Stabilirea antecedentelor infecioase la mam i copil b) Modul n care a decurs sarcina c) Alimentaia mamei nainte i n decursul sarcinii d) Greutatea la natere e) Istoricul anamnestic nu are valoare n diagnosticul hipotrofiei --------------------------------------------------------------------37. CM Tratamentul hipotrofiei const n: a) Depistarea i lichidarea cauzelor ce au provocat hipotrofia b) Dietoterapie c) Fermentoterapie d) Vitaminoterapie e) Antibioticoterapie --------------------------------------------------------------------38. CM Profilaxia hipotrofiei prevede: a) Supravegherea medical activ a sugarului b) Meninerea alimentaiei naturale c) Depistarea precoce i nlturarea greelilor alimentare d) Diversificarea adecvat a alimentaiei naturale e) Tratamentul hipotrofiei --------------------------------------------------------------------39. CM Formele clinice ale hipotrofiei congenitale sunt: a) Cardiovascular b) Neuropatic c) Neurotrofic d) Neuroendocrin e) Encefalopatic
10

--------------------------------------------------------------------40. CM Tabloul clinic al hipotrofiei de gradul III se caracterizeaz prin: a) esutul adipos subcutan dispare pe abdomen i torace b) Faa are form de triunghi c) Pielea este palid, cenuie, flasc d) Atrofie i hipotonie muscular e) Hiporeflexie ALERGIA ALIMENTAR --------------------------------------------------------------------41. CS Alergenul alimentar ntlnit cel mai frecvent la copiii primului an de via: a) Oule b) Laptele de vaci c) Legumele d) Fructele e) Cerealele --------------------------------------------------------------------42. S Rolul principal n patogenia alergiei alimentare o are: a) Infeciile bacteriene b) Sensibilizarea cu creterea nivelului de IgE c) Infeciile virotice d) Influiena unor substane industriale e) Influiena unor substane chimice --------------------------------------------------------------------43. CS Ca barier anatomic a tractului digestiv servete: a) Lamina propria b) Glicoproteinele c) Mucoproteinele d) IgA secretor e) Insuficiena funcional a glandelor tractului digestiv --------------------------------------------------------------------44. CS Calea de sensibilizare cu alergeni alimentari este: a) Alimentar b) Respiratorie c) Cutanat d) Limfogen e) Hematogen --------------------------------------------------------------------45. CS n patogenia alergiei alimentare sunt implicate 4 mecanisme cunoscute, cu excepia: a) Tip reaginic imediat b) Tip non reaginic c) Tip cu formare de complexe imune d) Tip celular mediat e) Instabilitatea membranelor celulare --------------------------------------------------------------------46. CS Diagnosticul diferenial n alergia alimentar se face cu urmtoarele maladiii, cu excepia: a) Insuficiena de alfa1-antitripsin
11

b) Intolerana la lactoz c) Intolerana la gluten d) Maladii gastrointestinale cronice e) Dermatita atopic --------------------------------------------------------------------47. CS Principiile de baz n tratamentul alergiei alimentare sunt urmtoarele, cu excepia: a) Excluderea alergenului alimentar din produsele alimentare b) Terapia medicamentoas c) Terapia local d) Antibioticoterapia e) Imunoterapia --------------------------------------------------------------------48. CS n alimentaia artificial a copilului cu alergie alimentar se recomand urmtoarele, cu excepia: a) Lapte integral b) Chefir c) Biolact d) NAN hipoalergic e) Amestecuri acidulate --------------------------------------------------------------------49. CM Afectarea cutanat n alergia alimentar: a) Exema infantil b) Diateza hemoragic c) Dermatita atopic d) Purpura trombocitopenic e) Urticaria --------------------------------------------------------------------50. CM Afectarea tractului digestiv n alergia alimentar: a) Enterocolonopatia b) Stomatita c) Gastrita d) Intolerana la dizaharide e) Polichistoza pancreasului --------------------------------------------------------------------51. CM Metodele de diagnostic n alergia alimentar: a) Teste de eliminare b) Teste cutanate c) Teste prin inhalaii d) Spirografia e) Testul leucopenic i trombocitopenic --------------------------------------------------------------------52. CM Stri acute n alergia alimentar: a) Exema infantil b) oc c) Colaps d) Celiachia e) Crize de astm bronic
12

--------------------------------------------------------------------53. CM Afectrile aparatului respirator n alergia alimentar poate fi sub form de: a) Rinit b) Laringit c) Pneumonie d) Astm bronic e) Bronit --------------------------------------------------------------------54. CM Formele clinice n alergia alimentar: a) Afectarea tegumentelor b) Afectarea sistemului respirator c) Afectarea sistemului urinar d) Afectarea sistemului gastrointestinal e) Afectarea sistemului nervos --------------------------------------------------------------------55. CM Tipul de sensibilizare n alergia alimentar: a) Monosensibilizare alimentar b) Polisensibilizare alimentar c) Sensibilizare polivalent (combinat) d) Bivalent e) Non-sensibilizare --------------------------------------------------------------------56. CM Aprarea organismului de alergenii alimentari se datoreaz: a) Barierei anatomice b) Lamina propria c) Barierei fiziologice d) Barierei imune e) Histaminei --------------------------------------------------------------------57. CM Metodele instrumentale de diagnostic n alergia alimentar: a) Ultrasonografia organelor interne b) Electrocardiografia c) Fibrogastroduodenoscopia d) Cardiointervalografia e) Rectoromanoscopia --------------------------------------------------------------------58. CM Manifestrile clinice ale reaciilor pseudoalergice: a) Urticarie acut b) Urticarie cronic c) oc anafilactic d) Astm bronic e) Furunculoza --------------------------------------------------------------------59. CM Terapia alergiei alimentare n perioada de acutizare include: a) Hiposensibilizante b) Adsorbeni
13

c) Fermeni d) Biopreparate e) Antibiotice --------------------------------------------------------------------60. CM Indicaiile pentru tratament cu glucocorticoizi n alergia alimentar: a) Status astmaticus b) Dermatita atopic c) oc d) Gastoenterocolita alergic e) Edemul Quinke PIELONEFRITA --------------------------------------------------------------------61. CS Care sindrom clinic n evoluia pielonefritei este caracteristic pentru copiii de vrst fraged? a) Sindromul astenic b) Sindromul dizuric c) Sindromul dispeptic d) Sindromul viremic e) Sindromul neurovegetativ --------------------------------------------------------------------62. CS Care este metoda screening n diagnosticul pielonefritei? a) Cistografia i urografia b) Ultrasonografia rinichilor i scintigrafia rinichilor c) Scintigrafia rinichilor i urografia rinichilor d) Ultrasonografia rinichilor i urografia rinichilor e) Cistografia i ultrasonografia rinichilor --------------------------------------------------------------------63. CS Care este agentul patogen, ntlnit cu o frecven de 80% cazuri n dezvoltarea pielonefritei la copii: a) Stafilococul b) Proteus c) Klebsiella d) Esherihia coli e) Mycoplasma --------------------------------------------------------------------64. CS Copil n vrst de 3 ani la care este stabilit diagnosticul de infecie a tractului urinar, acesta fiind primul episod documentat. Ce examinare include evaluarea imagistic? a) Urografia b) Cistografia c) Ecografia abdominal d) Scintigrafia rinichilor i urografia e) Nici una din cele enumerate mai sus --------------------------------------------------------------------65. CS O feti de 5 ani, anterior sntoas, este diagnosticat cu pielonefrit acut. Ce indice de laborator nu este esenial pentru diagnostic la moment? a) Ureea, creatinina b) Sumarul urinei
14

c) Colestrolul seric, acidul uric d) Urocultura e) Analiza urinei dup Neciporenco --------------------------------------------------------------------66. CS O feti n vrst de 9 ani prezint acuze la dureri periodice n abdomen, dizurie. n analiza sumar a urinei este prezent leucocituria. Primar s-a mbolnvit la vrsta de 6 ani, cnd au aprut dureri n regiunea lombar, periodic leucociturie. Care din examinri nu este obligatorie la moment? a) Sumarul urinei b) Ultrasonografia i scintigrafia rinichilor c) Urografia i cistografia renal d) Biopsia renal e) Clearence-ul creatininei. --------------------------------------------------------------------67. CS Ce investigaie nu este de baz n cazul prezenei enurezei la copil: a) Anamnesticul familial b) Examenul fizical complet c) Urografia d) Biopsia renal e) Cistografia --------------------------------------------------------------------68. CS Ce patologie renal se manifest cu pneumaturie? a) Glomerulonefrita b) Sindromul Alport c) Cistita d) Pielonefrita e) Reflux vezico-renal --------------------------------------------------------------------69. CM Ce metode imagistice confirm diagnosticul de pielonefrit la copii? a) Urografia b) Scintigrafia renal c) Ultrasonografia renal d) Cistografia e) Citoscopia --------------------------------------------------------------------70. CM Factorii de risc n dezvoltarea pielonefrita la copil sunt: a) Focare cronice de infecie b) Infecii intercurente frecvente c) Anemia carenial d) Gastroduodenita acut e) Vulvovaginitele i cistitele --------------------------------------------------------------------71. CM Ce manifestri clinice sunt caracteristice pielonefritei la copiii de vrst fraged? a) Anemia b) Polachiurie c) Febr d) Diaree
15

e) Semne generale de intoxicaie --------------------------------------------------------------------72. CM Factorii predispozani antenatali n dezvoltarea pielonefritei la copii sunt: a) Nefropatia n sarcin b) Pielonefrita cronic la gravid c) Dermatita alimentar acut d) Viroze intercurente frecvente la gravid e) Focare cronice de infecie la gravid --------------------------------------------------------------------73. CM n cazul pielonefritei, cu ce maladie este necesar de efectuat diagnosticul difereniat? a) Glomerulonefrita b) Tuberculoza renal c) Cistita d) Bronita acut e) Bolile diareice acute --------------------------------------------------------------------74. CM Sub ce masc mai frecvent decurge pielonefrita la copiii nou-nscui i sugari? a) Sepsis b) Enterocolit c) Anemie d) Infecie viral respiratorie acut e) Alergie alimentar --------------------------------------------------------------------75. CM Indicai tratamentul pielonefritei acute, forma grav: a) Biterapie antibacterian b) Perfuzii intravenoase c) Monitorizarea diurezei d) Imunosupresante e) Dezagregante --------------------------------------------------------------------76. CM Care sunt indicaiile pentru efectuarea cistografiei micionale? a) Disuria b) Enureza c) Traumatism abdominal d) Prezena la ecografia rinichilor dup micie a urinei riziduale e) Hipertensiune arterial --------------------------------------------------------------------77. CM Care sunt cele mai frecvente manifestri clinice a pielonefritei la copii mai mari de 3 ani? a) Dureri n regiunea lombar b) Disurie c) Diaree d) Dureri n abdomen e) Febr nalt --------------------------------------------------------------------78. CM Principalele simptome clinice ale sindromului cistic" sunt: a) Dureri abdominale
16

b) Polachiuria c) Cefalee d) Dureri n regiunea lombar e) Disuria --------------------------------------------------------------------79. CM Care sunt cauzele enurezei idiopatice la copii: a) Diverticulul uretral b) Predispoziie ereditar c) Tulburri psihoemoionale d) Stenoza uretrei distale e) Traume emoionale --------------------------------------------------------------------80. CM Care sunt indicaiile pentru urografie? a) Colica renal b) Hipertensiunea arterial c) Traumatismul abdominal d) Procesul acut de tuberculoz e) Oligurie GLOMERULONEFRITA --------------------------------------------------------------------81. CS Prin ce sindrom clinic se manifest varianta morfologic a glomerulonefritei minimale? a) Nefritic b) Nefrotic c) Urinar izolat d) Nefrotic cu hematurie i hipertensiune arterial e) Hematuric --------------------------------------------------------------------82. CS Ce variaie morfologic corespunde glomerulonefritei acute rapid progresive? a) GN minimal b) GN mesangio-proliferativ c) GN extracapilar d) GN membrano-proliferativ e) GN difuz sclerozant --------------------------------------------------------------------83. CS Ce sindrom clinic al glomerulonefritei acute n cazul cronicizrii procesului se transform n forma mixt a glomerulonefritei cronice? a) Sindromul nefritic b) Sindromul urinar izolat c) Sindromul nefrotic d) Sindromul hematuric e) Sindromul nefrotic cu hematurie i hipertensiune arterial --------------------------------------------------------------------84. CS Pentru sindromul nefrotic complect n glomerulonefrit acut este caracteristic: a) Hematuria lipsete b) Microhematuria c) Hematurie moderat
17

d) Macrohematurie e) Eritrocite n urin 30-40 mii/ml dup Neciporenco --------------------------------------------------------------------85. CS Care este cel mai frecvent factor etiologic al glomerulonefritei acute? a) Stafilococul b) Streptococul beta-hemolitic c) Virusurile d) Alergia alimentar e) Vaccinrile --------------------------------------------------------------------86. CS Crui tip de glomerulonefrit se asociaz, drept complicaie, insuficiena renal nc din primele zile ale debutului bolii? a) GN acut cu sindrom nefritic b) GN acut cu sindrom nefrotic c) GN acut cu sindrom izolat urinar d) GN malign (rapid progresiv) e) GN acut cu sindrom nefrotic idiopatic --------------------------------------------------------------------87. CS Pentru care sindrom al glomerulonefritei acute este caracteristic hipercolesterolemia? a) Sindromul nefritic b) Sindromul urinar izolat c) Sindromul renal d) Sindromul hematuric e) Sindromul nefrotic --------------------------------------------------------------------88. CS Care este cel mai constant i durabil simptom paraclinic n sumarul urinei n glomerulonefrita acut cu sindrom nefritic? a) Hematuria b) Proteinuria c) Cilindruria d) Micorarea densitii urinei e) Proteinurie masiv --------------------------------------------------------------------89. CM Ce variante morfologice ale glomerulonefritei se pot manifesta clinic cu sindrom nefrotic? a) Mesangio-proliferativ b) GN cu schimbri minimale c) GN membrano-proliferativ d) IgA nefropatia e) GN membranoas --------------------------------------------------------------------90. CM Criteriile de diagnostic ale sindromului nefritic sunt: a) Proteinuria minor b) Hematuria c) Hipertensiunea arterial d) Hipo- i disproteinemia e) Hipercolesterolemia
18

--------------------------------------------------------------------91. CM Care variante morfologice ale glomerulonefritei se pot manifesta clinic cu hematurie? a) Mesangio-proliferativ b) GN minimal c) GN membrano-proliferativ d) IgA nefropatia e) GN membranoas --------------------------------------------------------------------92. CM Care sunt criteriile glomerulonefritei de origine imunocomplex primar? a) Complexii imuni circulani n ser crescui b) Nivel sczut a complementului seric c) Afectarea ambilor rinichi conform ultrasonografiei d) Depozitarea imunoglobulinelor de-a lungul membranei bazale glomerulare e) Date ultrasonografice de afectare unilateral a rinichilor --------------------------------------------------------------------93. CM Ce se indic n tratamentul sindromului nefrotic? a) Saluretice b) Osmodiuretice c) Inhibitori ai aldosteronului d) Metoda de rehidratare e) Diuretice de ans --------------------------------------------------------------------94. CM Criteriile diagnostice ale sindromului urinar izolat sunt: a) Edeme b) Leucociturie tip limfocitar c) Proteinurie mai puin de 2,5 g/24 ore d) Hematurie e) Hipotensiunea arterial --------------------------------------------------------------------95. CM Criteriile diagnostice ale formei mixte n glomerulonefrit sunt: a) Edeme, hematurie b) Proteinurie mai mult de 2,5 g/24 ore c) Proteinurie neselectiv d) Hipo- i disproteinemie e) Hipotensiune arterial --------------------------------------------------------------------96. CM Criteriile de diagnostic ale formei hematurice n glomerulonefrit sunt: a) Hematurie moderat b) Macrohematurie c) Proteinurie pn la 1,0 g/24 ore d) Edeme, anasarc e) Hipercolesterolemia --------------------------------------------------------------------97. CM Dietoterapia n glomerulonefrit include: a) Proteine 1,5 mg/kg b) Fr sare c) Proteine 5 mg/kg
19

d) Limitarea crnii, petelui, brnzei e) Ulei vegetal 15 ml/24 ore --------------------------------------------------------------------98. CM Care sunt indicaiile biopsiei renale n glomerulonefrit? a) Proteinurie i hematurie de etiologie necunoscut b) Hipertensiune arterial de etilogie necunoscut c) Ineficacitatea tratamentului administrat d) Suspecie la amiloidoz e) Tuberculoza renal --------------------------------------------------------------------99. CM Care sunt contraindicaiile biopsiei renale n glomerulonefrit? a) Faza terminal a IRC b) Anevrism al arterei renale c) Rinichi unic d) Hipertensiune arterial e) Evoluia torpid a glomerulonefritei --------------------------------------------------------------------100. CM Care sunt trasturile caracteristice de manifestare a formei maligne a glomerulonefritei? a) Timp ndelungat se menine oligoanuria b) Reducerea filtraiei glomerulare din primele zile de boal c) Proteinurie masiv d) Filtraia glomerular normal e) Cilindrurie evident --------------------------------------------------------------------101. CM Ce simptome extrarenale predomin n glomerulonefrita acut poststreptococic? a) Edeme b) Oligurie c) Hematurie d) Inapeten e) Febr ASTMUL BRONIC --------------------------------------------------------------------102. CS Celula care joac rolul principal n patogenia astmului bronic este: a) Limfocitul b) Celula endotelial c) Eozinofil d) Monocit e) Fibroblast --------------------------------------------------------------------103. CS Care clas de imunoglobuline este implicat n patogenia astmului bronic atopic la copii: a) IgA b) IgD c) IgE d) IgM e) IgG
20

--------------------------------------------------------------------104. CS Veriga principal n patogenia astmului bronic atopic este: a) Procesul inflamator n mucoasa broniilor de origine alergic b) Procesul inflamator al cilor respiratorii de origine virotic c) Procesul inflamator al cilor respiratorii de origine bacterian d) Procese autoimune e) Procesul inflamator al cilor respiratorii de origine micotic --------------------------------------------------------------------105. CS Hiperreactivitatea bronhiilor n astmul bronic este legat de: a) Blocarea beta2-adrenoreceptorilor b) Leziunile morfologice ale peretelui bronhial c) Leziunile imunopatologice ale peretelui bronhial d) Leziunile funcionale e) Leziunile infecioase --------------------------------------------------------------------106. CS Pentru criza de astm bronsic la copii nu este caracteristic: a) Tus spastic cu sput albicioas b) Dispnee expiratorie c) Stare de agitaie, fric, cefalee d) Dispnee inspiratorie e) Accesele survin frecvent noaptea-dimineaa --------------------------------------------------------------------107. CS Care este calea cea mai eficace de administrare a cromoglicatului de sodiu n tratamentul astmului bronic la copii: a) Intravenos b) Submuscular c) Intramuscular d) Inhalator e) Per os --------------------------------------------------------------------108. CS Investigaia care trebuie s fie efectuat la copil cu astm bronic n caz dac dup inhalarea cu salbutamol, s-a dezvoltat tahicardia, este: a) Analiza general a sngelui b) Radiografia cutiei toracice c) Analiza biochimic a sngelui d) ECG e) USG organelor interne --------------------------------------------------------------------109. CM Trsturile patogenetice ale astmului bronic atopic la copii sunt: a) Leziunea morfologic i funcional a peretelui bronhial b) Leziuni imunopatologice c) Hiperreactivitatea bronhiilor d) Leziunile sistemului neuroendocrin e) Procesul infecios --------------------------------------------------------------------110. CM Diagnosticul de astm bronic la copii se pune n baza urmtoarelor date: a) Predispunerea ereditar
21

b) Repatarea acceselor de obstrucie c) Anomalii atopice de constituie d) Dereglri obstructive a broniilor mici la spirogram e) Dereglri restrictive a ventilaiei pulmonare externe conform datelor spirografiei --------------------------------------------------------------------111. CM Astmul bronic la copii trebuie s fie difereniat de urmtoarele patologii: a) Aspiraie de corp strin b) Astmul cardiac c) Mucoviscidoza d) Pneumonia acut e) Bronita obstructiv --------------------------------------------------------------------112. CM Simptomele caracteristice pentru clinica astmului bronic la copiii de vrst fraged sunt: a) Accese repetate de dispnee b) Expiraie prelungit c) Sunet percutor atenuat local d) Raluri umede de calibru mare i mediu n timpul expiraiei e) Respiraie diminuat local --------------------------------------------------------------------113. CM Simptomele clinice ale statusului astmatic la copii sunt: a) Acces de dispnee care nu trece dup terapia tradiional mai mult de 6 ore b) Dereglri din partea sistemului nervos c) Dezvoltarea plmnului mut", dispariia tusei d) Acces de dispnee care a trecut dup 4 ore de la nceputul terapiei e) n plmni respiraie aspr, expiraie prelungit, raluri umede --------------------------------------------------------------------114. CM Criteriile de gravitate pentru astmul bronic la copii sunt: a) Frecvena acceselor de dispnee b) Caracterul i durata acceselor c) Frecvena IRVA d) Frecvena crizelor nocturne e) Tolerana la efort fizic --------------------------------------------------------------------115. CM Cauzele dezvoltrii statusului astmatic la copii sunt urmtoarele: a) Anularea nemotivat a glucocorticoizilor din tratament b) Folosirea hipersensibilizanilor c) Folosirea necontrolat i ndelungat de adrenomimetici d) Acutizarea procesului inflamator n plmni e) Inhalaii de gucocorticoizi --------------------------------------------------------------------116. CM Factorii de risc, crescut n astmul bronic la copii, sunt: a) Predispoziia genetic b) Infeciile virale frecvente cu antibioticoterapia necontrolat c) Diateza alergic n primii ani de via d) Absena maladiilor alergice la rude e) Disfunctia sistemului nervos vegetativ
22

PNEUMONIA ACUT --------------------------------------------------------------------117. CS Pentru pneumoniile destructive este specific: a) Leucopenie b) Leucocitoza > 20x109/l c) Deviere la dreapta a formulei leucocitare d) VSH majorat pn la 20mm/or e) Limfocitoz --------------------------------------------------------------------118. CS Sindromui lobului mediu este: a) Pneumonie franco - lobar a lobului mediu b) Pneumonie destructiv a lobului mediu c) Atelectazie a lobului mediu d) Afectarea izolat a lobului mediu e) Pneumonie n focar a lobului mediu --------------------------------------------------------------------119. CS Diagnosticul definitiv in pneumonie acut ca regul se stabilete in baza: a) Scintigrafiei pulmonare b) Spirograifiei c) Bronhoscopiei d) Radiografiei cutiei toracice e) Bronhografiei pulmonare --------------------------------------------------------------------120. CS Semnul ce nu caracterizeaz bronhopneumonia n focar este: a) Evolueaz cu sindrom toxicoinfecios sever, care domin examenul fizic pulmonar b) Este cea mai frecvent form n pneumologia pediatric c) Se localizeaz bilateral, diseminat sau paravertebral d) Se produce preponderent la sugar i la copilul pn la 5 ani e) Radiologic se exprim prin opaciti cu diametrul pn la 2-3 cm --------------------------------------------------------------------121. CS Care pneumonie va evolua cu sindromul abdominal: a) Pneumoniile polisegmentare b) Pneumoniile interstiiale c) Pneumoniile localizate n segmentele bazale d) Pneumoniile distructive e) Pneumoniile lobului mediu cu component atelectatic --------------------------------------------------------------------122. CS Care semn clinic nu este caracteristic pentru pneumonia segmentar: a) Se afecteaz unul sau cteva segmente b) Tabloul clinic cu expresivitate general minor c) Simptomatica pulmonar este foarte exprimat d) Deseori evolueaz cu component atelectatic e) Radiologic se vizualizeaz printr-o opacitate de form triungiular cu vrful n hil --------------------------------------------------------------------123. CS Indicai simptomul clinic specific pentru pneumonia acut necomplicat:
23

a) Expir lung nsoit de geamt b) Accentuarea zgomotelor respiratorii c) Majorarea excursiilor respiratorii n zona afectat d) Raluri distanionate e) Raluri umede buloase mici i crepitante localizate, ce nu dispar la tuse --------------------------------------------------------------------124. CS Factorul etiologic n pneumonia franco - lobar este: a) Staphilococcus aureus b) Bacilul haemofilus c) Klebsiella pneumoniae d) Streptococul hemolitic e) Pneumococul --------------------------------------------------------------------125. CM Dispensarizarea copiilor ce au suportat pneumonii acute necomplicate include: a) Supravegherea medicului de familie pentru o perioad de 3 luni b) Efectuarea controlului radiologic n dinamic c) Efectuarea probelor funcionale pulmonare n dinamic d) Corecia strilor de fon (anemie, rahitism etc.) e) Efectuarea msurilor de fortificare a statutului fizic prin administrarea de vitamine (A, B5, B12, E) --------------------------------------------------------------------126. CM Criteriile de diagnostic a pneumoniilor acute dup OMS recomandate pentru sectorul primar sunt: a) Tuse b) Polipnee peste >50 res/min c) Prezena sindromului obstructiv d) Dispnee, tahipnee, tiraj intercostal i subcostal e) Refuz la supt --------------------------------------------------------------------127. CM Pentru pneumonia acut sunt caracteristice a) Dispnee n lipsa sindromului obstructiv b) Respiraie nsoit de geamt c) Raluri umede buloase mici localizate d) Emfizem pulmonar e) Tiraj inter- i subcostal --------------------------------------------------------------------128. CM Tabloul clinico-paraclinic pentru insuficiena respiratorie de gradul I sunt: a) Absena dispneei n repaus b) Cianoza perioral constant c) Tensiunea arterial micorat d) Componena gazelor sanguine normal sau uor micorat e) Cianoza perioral se pstreaz la oxigenoterapie cu 40-50% O2 --------------------------------------------------------------------129. CM Variantele clinice n pneumoniile acute necomplicate sunt: a) Pneumonie interstiial b) Pneumonie franco-lobar c) Pneumonie destructin
24

d) Bronhopneumonie n focare confluente e) Pleuropneumonie --------------------------------------------------------------------130. CM Indicaiile pentru puncia pleural sunt: a) Pneumonie destructiv b) Pleurezie fibrinoas c) Piotorax d) Atelectazie a lobului mediu e) Pleurezie exudativ --------------------------------------------------------------------131. CM Pentru pneumoniile cu focare confluente este caracteristic: a) Instalarea focarelor masive de infiltraie pulmonar b) Afectare bilateral c) Focarele de condensare au tendin de destrucie i abcedare d) Evolueaz cu sindrom obstructiv e) Evolueaz cu sindrom toxico-infecios sever --------------------------------------------------------------------132. CM Ce afirmaii pentru pleureziile metapneumonice sunt corecte: a) Se dezvolt concomitent cu procesul pulmonar inflamator b) Pleurezia se dezvolt la a 2-3-a sptmn de la debutul pneumoniei c) Exudatul pleural este seros-fibrinos d) n examenul sngelui se constat majorarea considerabil a VSH-ului (40-60mm/min) e) Complexele imunocirculante sunt majorate --------------------------------------------------------------------133. CM Criteriile de diagnostic n pneumonia acut la copil sunt: a) Prezena tusei b) Respiraia accelerat c) Tirajul spaiilor inercostale d) Dispnee expiratorie e) Cianoza generalizat --------------------------------------------------------------------134. CM Ce afirmaii vor fi corecte pentru pneumonia streptococic: a) Infectare pe cale limfogen b) Procesul de curge cu un component interstiial accentuat c) Debutul maladiei cu simptomatologie nemanifest d) Datele fizicale pulmonare sunt puin informative e) Pleura se afecteaz foarte rar --------------------------------------------------------------------135. CM Ce afirmaii vor fi corecte pentru pneumonia stafilocic: a) Se ntlnete mai frecvent la precolar i colar b) Debutul maladiei este brutal c) Tabloul radiologic este mai srac dect datele fizicale d) Foarte frecvent evolueaz cu pleurezie masiv e) Decurge cu sindrom toxico-infecios foarte sever --------------------------------------------------------------------136. CM Ce date fizicale sunt caracteristice pentru pneumnia franco-lobar:
25

a) Respiraie aspr n plmni b) Sput ruginit c) Emfizem pulmonar d) Crepitaie indux e) Crepitaie redux BRONITA ACUT --------------------------------------------------------------------137. CS n tratamentul bronitei acute simple la copii se utilizeaz: a) Antibiotice b) Cardiace c) Anticoagulante d) Antitusive e) Expectorante --------------------------------------------------------------------138. CS Semnul de reper n bronita acut simpl la copii: a) Dispnea b) Matitate unilateral c) Raluri stabile d) Raluri difuze uscate e) Raluri localizate --------------------------------------------------------------------139. CS Semnul fizic de baz n bronita obstructiv la copii este: a) Matitate toracal b) Inspiraie prelungit c) Expiraie prelungit pe fon de raluri difuze uscate d) Raluri stabilite e) Raluri localizate --------------------------------------------------------------------140. CS Ce semn marcheaz diferena ntre bronita obstructiv i bronita simpl la copii: a) Tusea convulsiv b) Expiraia prelungit pe fon de raluri difuze uscate c) Matitate percutorie d) Tusea bitonal e) Dispnea --------------------------------------------------------------------141. CS Cu ce este legat epidemilogia bronitelor acute? a) Cu infectiile bacteriene b) Cu infeciile virotice respiratorii c) Cu infeciile protozoice d) Cu helmini e) Cu micoze --------------------------------------------------------------------142. CM Cei mai frecveni factori etiologici n morbiditatea bronitelor acute la copii sunt: a) Factorii alergici b) Factorii mecanici c) Factorii bacterieni d) Factorii virotici
26

e) Factorii chimici --------------------------------------------------------------------143. CM Care particulariti anatomo-fiziologice predispun copiii la bronite: a) Dimensiunile cilor respiratorii b) Predispunerea mucoasei la edemaie c) Pozitia mai ridicat a diafragmei d) Dezvoltarea insuficient a cartilajului bronsic e) Diametrul relativ mai mare al vaselor sanguine pulmonare --------------------------------------------------------------------144. CM n tratamentul bronitei acute simple la copii de vrst fraged se utilizeaz: a) Preparate antibacteriene b) Vasodilatatoare c) Expectorante d) Antitusive e) Tratament simptomatic --------------------------------------------------------------------145. CM Semnele obstruciei la copii sunt: a) Inspiraie prelungit b) Expiraie prelungit c) Dispnee expiratorie d) Respiraie zgomotoas e) Raluri difuze uscate i umede (de calibru mare i mijlociu) --------------------------------------------------------------------146. CM Semnele de reper ale unui corp strin n bronhii la copii sunt: a) Debut lent b) Tusea bitonal c) Examenul obiectiv d) Vrsta copilului e) Debut acut --------------------------------------------------------------------147. CM Semnele de reper n broniolit la copii sunt: a) Sunet "de cutie" b) Dispnee pronunat c) Raluri crepitante d) Expiraie prescurtat e) Semne de intoxicaie --------------------------------------------------------------------148. CM Semnele de reper n bronita acut simpl la copii sunt: a) Dispnee b) Percutor sunet de cutie c) Raluri uscate difuze d) Raluri umede de calibru mare si mijlociu e) Raluri localizate --------------------------------------------------------------------149. CM Semnele clinice de reper n bronit obstructiv la copii sunt: a) Expiraie prelungit
27

b) Inspiraie prelungit c) Raluri localizate d) Raluri difuze e) Ralurile se aud la distan --------------------------------------------------------------------150. CM La formularea dianosticului de bronit obstructiv la copii se ine cont de urmtoarele: a) Fonul premorbid b) Starea social a familiei c) Anotimpul d) Factorii ereditari e) Accese repetate de tuse nocturne --------------------------------------------------------------------151. CS Copiii cu ce patologie au predispoziie la bronite? a) Cu reumatism b) Cu viciu cardiac dobndit c) Cu IRVA frecvente d) Cu pielonefrita secundar e) Cu hepatit viral acut TROMBOCITOPATII --------------------------------------------------------------------152. CS Cauza trombocitopatiilor const n: a) Scderea factorului Willebrand b) Disfuncia trombocitar c) Afectarea mixt a hemostazei d) Coagulopatie nedeterminat e) Reducerea numrului de trombocite --------------------------------------------------------------------153. CS Ce investigaie nu confirm diagnosticul de trombocitopenie? a) Mielograma b) Determinarea anticorpilor antitrombocitari c) Aprecierea numrului de trombocite d) Determinarea timpului de sngerare e) Determinarea timpului de coagulare --------------------------------------------------------------------154. CS Pentru confirmarea diagnosticului de trombocitopatie nu are semnificaie: a) Aprecierea caracterului ereditar al maladiei b) Determinarea structurii morfologice a trombocitelor c) Determinarea numrului de trombocite d) Aprecierea funciei fibrinolitice e) Evaluarea factorilor trombocitari --------------------------------------------------------------------155. CS Testul ce nu caracterizeaz sistemul vascular trombocitar: a) Durata sngerrii dup Duke b) Aprecierea numrului de trombocite c) Aprecierea morfologiei trombocitare d) Aprecierea timpului trombinei
28

e) Aprecierea funciilor trombocitare --------------------------------------------------------------------156. CS Trombocitopenia este determinat de: a) Scderea vdit a factorului Willebrand b) Lipsa factorului antihemofilic A c) Disfuncia trombocitar d) Lipsa factorului antihemofilic B e) Reducarea numrului de trombocite --------------------------------------------------------------------157. CS Boala Willebrand se caracterizeaz prin: a) Hemoragii abundente b) Tip hematom de sngerare c) Tip mixt de sngerare d) Hemartroze e) Erupii vascular-purpurale --------------------------------------------------------------------158. CS n purpura trombocitopenic indicaia de urgen pentru splenectomie este: a) Metroragia masiv b) Hemoragia intern c) Hemoragia intracranian d) Hematuria masiv e) Epistaxisul de durat --------------------------------------------------------------------159. CM Cele mai frecvente cauze ce condiioneaz debutul purpurei trombocitopenice idiopatice sunt: a) Vaccinurile profilactice b) Infeciile bacteriene c) Infeciile virale d) Diatezele alergice e) Fondalul premorbid nefavorabil --------------------------------------------------------------------160. CM Confirmarea diagnozei de trombocitopenie const n: a) Determinarea anticorpilor antitrombocitari b) Determinarea timpului de sngerare c) Estimarea mielogramei d) Determinarea timpului de coagulare e) Aprecierea numrului de trombocite --------------------------------------------------------------------161. CM Trombocitopatiile se caracterizeaz prin: a) Caracter ereditar b) Caracter congenital c) Tip hematom de sngerare d) Peteii i echimoze e) Timp ndelungat de sngerare --------------------------------------------------------------------162. CM Trombocitopenia se manifest prin urmtoarele simptoame:
29

a) Gingivoragii b) Epistaxis c) Hematoame d) Echimoze e) Metroragii --------------------------------------------------------------------163. CM n terapia trombocitopatiilor sunt indicate: a) Terapia hormonal - grupul prednizolonei b) Dezagregante - curantil, trental c) Sulfatul de magneziu, carbonat de litiu d) Plasma proaspt congelat e) Masa trombocitar --------------------------------------------------------------------164. CM n trombocitopatii pot fi dereglate urmtoarele funcii: a) Funcia de adgezivitate i agregare b) Funcia de coagulare sanguin c) Funcia de contractibilitate a cheagului sanguin d) Funcia fibrinolitic e) Funcia de autoliz --------------------------------------------------------------------165. CM n tratamentul trombocitopeniilor sunt indicate: a) Terapia hormonala b) Hemostatice locale c) Plasma nativ d) Splenectomia operatorie e) Splenectomia medicamentoasa --------------------------------------------------------------------166. CM Trombocitopeniile la copii au caracter: a) Ereditar b) Congenital c) Autoimun d) Heteroimun e) Neimun --------------------------------------------------------------------167. CM La copii mai frecvent se ntlnesc trombocitopeniile: a) Ereditare b) Congenitale c) Autoimune d) Heteroimune e) Neimune --------------------------------------------------------------------168. CM La un copil cu sindrom hemoragic pronunat i cu reducerea numrului de trombocite au fost administrate urmtoarele preparate. Care indicaii sunt corecte: a) Aplicaii cu acid aminocapronic b) Aplicarea masei hemostatice c) Administrarea subcutanat a heparinei d) Administrarea hormonilor glucocorticoizi
30

e) Perfuzia masei trombocitare --------------------------------------------------------------------169. CM Pentru bolnavii cu purpur trombocitopenic idiopatic nu este caracteristic: a) Sindromul hemoragic cutanat b) Splenomegalia c) Limfadenopatia d) Metroragiile e) Hepatomegalia --------------------------------------------------------------------170. CM Splenectomia n purpura trombocitopenic idiopatic se efectuiaz: a) n forma umed cu evoluie de peste 6 luni b) n forma acut cu sngerri grave c) Suspecie la hemoragie intracranian d) Sindrom hemoragic cutanat generalizat e) Hemoragii n organele interne --------------------------------------------------------------------171. CM Ce afirmaii sunt corecte pentru purpura trombocitopenic: a) Morbiditatea este maxim la vrsta copilriei b) Frecvena formelor acute i cronice este echivalent c) Exist o net predominan a afectrii sexului feminin d) Mai frecvent sunt afectai copiii de 3-7 ani e) Dezvoltarea fizic i psihic a copiilor este n retardare ANEMIILE HEMOLITICE --------------------------------------------------------------------172. CS Pentru criza hemolitic nu este caracteristic: a) diminuarea cantitii de eritrocite b) reticulocitoza c) icterul sclerotegumentar d) hiperbilirubinemia e) fierul seric diminuat --------------------------------------------------------------------173. CS Cel mai informativ criteriu n cadrul hemolizei intravasculare este: a) majorarea bilirubinei indirecte b) reticulocitoza c) icterul d) creterea hemoglobinei plasmatice e) majorarea indicelui color --------------------------------------------------------------------174. CS Criteriul esenial de laborator n hemoliza extravascular este, cu excepie: a) majorarea bilirubinei indirecte b) sferocite, microcite c) majorarea bilirubinei directe d) reticulocitoza e) splenomegalia --------------------------------------------------------------------31

175. CS n cadrul sferocitozei ereditare eritrocitele au urmtoarea caracteristic: a) diametrul majorat b) crete diametrul, se micoreaz grosimea c) scade diametrul, se mrete grosimea d) scade diametrul, se micoreaz grosimea e) eritrocitele nu se schimb --------------------------------------------------------------------176. CS n mielogram n perioada de criz hemolitic n cadrul microsferocitozei ereditare se depisteaz: a) inhibarea stemului eritroid b) hiperplazia tuturor sistemelor c) lipsa de modificri d) sporirea sistemului eritroid e) prezena megacariocitelor --------------------------------------------------------------------177. CS Pentru criza hemolitic n cadrul sferocitozei ereditare nu este caracteristic: a) paliditate b) icter c) mrirea splinei d) mrirea ganglionilor limfatici e) culoarea normal a scaunului --------------------------------------------------------------------178. CS Pentru sferocitoza ereditar nu este caracteristic: a) anemia b) reticulocitoza c) microsferocitoza d) eritrocitele n form de int e) scderea rezistenei osmotice minime a eritrocitelor --------------------------------------------------------------------179. CS Pentru B-talasemie nu este caracteristice: a) anemia b) eritrocitele n form de int c) majorarea fierului seric d) hipocromia e) hipercromia --------------------------------------------------------------------180. CS n anemia falciform se depisteaz totul, n afar de: a) eritrocitele n form de int b) eritrocitele n form de secer c) mrirea nivelului hemoglobinei fetale d) n perioada de criz - ocul hipovolemic e) criza vaso-ocluziv --------------------------------------------------------------------181. CS Anemia hemolitic dobndit, legat de administrarea medicamentelor, este: a) autoimun b) heteroimun c) izoimun
32

d) transimun e) neimun --------------------------------------------------------------------182. CS n cadrul tratamentului anemiei hemolitice imune pe primul plan se impun: a) terapia de substituie b) glucocorticoizii c) splenectomia d) citostaticele e) prepatatele dezagregante --------------------------------------------------------------------183. CS n tratamentul talasemiei nu se folosesc: a) hormoni b) mas eritrocitar c) desferal d) vitamine e) transfuzia celulelor stem --------------------------------------------------------------------184. CS Tratamentul sferocitozei ereditare include totul, n afar de: a) transfuziile regulate de mas eritrocitar b) transfuziile de mas eritrocitar la scderea hemoglobinei sub 60g/l c) splenectomie d) desferal e) terapie simptomatic --------------------------------------------------------------------185. CS Metoda cea mai eficient de tratament n sferocitoza ereditar este: a) transfuzii de mas eritrocitar b) desferal c) splenectomie d) terapia simptomatic e) vitaminoterapia --------------------------------------------------------------------186. CS n tratamentul anemiei hemolitice este contraindicat: a) vitaminoterapia b) preparatele fierului c) desferalul d) transfuziile de mas eritrocitar e) trasfuzia celulelor stem --------------------------------------------------------------------187. CM Criteriile de hemoliz sunt: a) reticulocitopenie b) nivel sczut de eritrocite i hemoglobin c) reticulocitoz d) icteru e) [creterea bilirubinei indirecte --------------------------------------------------------------------188. CM Care afirmaii sunt corecte n cadrul hemolizei intravasculare:
33

a) cauza-sindrom CID b) cauza - transfuziile de snge incompatibil c) hemoglobinemia d) prezena sferocitelor, microcitelor e) hemoglobinuria --------------------------------------------------------------------189. CM Pentru sferocitoza eriditara sunt corecte: a) hemoliza intravascular b) hemoliza intracelular c) eritrocitele n form de int d) microcitoza e) curba Price-Jones deviat n stnga --------------------------------------------------------------------190. CM Pentru sferocitoza eriditara sunt corecte: a) deficitul proteinei membranare b) epistaxisul c) tipul autozom - dominant de transmitere d) splenomegalia e) reducerea rezistenei osmotice minime a eritrocotelor --------------------------------------------------------------------191. CM Pentru criza hemolitic n cadrul microsferocitozei ereditare sunt caracteristice: a) paliditatea b) icterul c) mrirea splinei d) mrirea ganglionilor limfatici e) epistaxisul --------------------------------------------------------------------192. CM n microsferocitoza ereditar se observ: a) suprimarea sistemului eritroid b) reducerea rezistenei osmotice a eritrocitului c) reducerea indicelui de culoare d) reducerea diametrului eritrocitului e) curba Price-Jones deviat n dreapta --------------------------------------------------------------------193. CM Simptomele B-talasemiei sunt: a) diminuarea nivelului de eritrocite i hemoglobin b) eritrocitul sub form de int" c) sporirea nivelului fierului seric d) sporirea indicelui de culoare e) reducerea nivelului fierului seric --------------------------------------------------------------------194. CM n tratamentul talasemiei se folosesc: a) hemotransfuziile b) desferalul c) splenectomia d) prednisolonul e) preparatele fierului
34

--------------------------------------------------------------------195. CM Simptomele clinice ale anemiei falciforme sunt: a) anemia b) icterul c) crizele vaso-ocluzive d) crizele aplastice e) hemoragii --------------------------------------------------------------------196. CM Pentru sferocitoza eriditara sunt corecte: a) se depisteaz n vrsta naintat b) predispoziie la litiaz biliar c) microsferocitoza d) eritrocite sub form de int" e) deficitul proteinei membranare --------------------------------------------------------------------197. CM Pentru B- talasemie sunt caracteristice: a) mrirea hemoglobinei fetale b) dereglarea sintezei lanurilor globinei c) hipocromia d) diminuarea fierului seric e) eritrocitele sub form de int" --------------------------------------------------------------------198. CM Pentru anemia hemolotic prin deficitul de glucozo-6-fosfat dehi-drogenaza sunt corecte: a) criza apare dup administrarea medicamentelor b) hemoliza intravascular c) hemoliza intracelular d) hemoglobinuria e) majorarea bilirubinei indirecte --------------------------------------------------------------------199. CM Pentru anemia hemolitic autoimun sunt corecte: a) debutul lent b) debutul acut c) durerile abdominale, febra, urina ntunecat d) proba Coombs direct negativ e) efectul pozitiv de la glucocorticoizi --------------------------------------------------------------------200. CM n anemia falciform se constat: a) criza megaloblastica b) eritrocite n form de secer c) eritrocite sub form de int" d) majorarea hemoglobinei fetale e) microcite --------------------------------------------------------------------201. CM Tratamentul sferocitozei ereditare include: a) transfuzii regulate de mas eritrocitar
35

b) transfuzii de mas la hemoglobin mai mic de 60 g/l c) splenectomie d) preparate de fier e) terapie simptomatic --------------------------------------------------------------------202. CM n tratamentul talasemiei pot fi folosite: a) mas eritrocitar b) transfuzii de celule stem c) transplant de mduv osoas d) desferal e) preparate de fier --------------------------------------------------------------------203. CM Un copil de 10 luni internat cu t 38,6oC, slbiciune, paliditate, icter, splenomegalie. Tata a suferit de o boal hematologic i lui i-a fost extirpat splina. Analiza sngelui: Hb - 44g/l, Er. - 1,4 x1012/l, IC - 0,94; reticulocite 18%. Diagnosticul preventiv i terapia de urgenta : a) hepatit b) criz hemolitic c) anemie ereditar d) transfuzii de mas eritrocitar e) preparate de fier --------------------------------------------------------------------204. CM Pentru criza hemolitic n cadrul deficitului de glucozo-6-fosfat dehi-drogenaz sunt corecte: a) e legat de administrarea medicamentelor b) se manifest pe fondul infeciei c) reticulocitoz marcat d) hemoglobinemie e) hipocromie --------------------------------------------------------------------205. CM Pentru anemiile hemolitice autoimune sunt corecte: a) se leag cu antigenii termici b) se leag cu antigenii hipotermici c) au caracter ereditar d) debut acut e) dureri n abdomen, febr, icter --------------------------------------------------------------------206. CM Semne de hemoliz intravascular: a) aglutinarea spontan a eritrocitelor b) hemoglobinemie c) hemoglobinurie d) hepatosplenomegalie e) reducerea numrului de reticulocite --------------------------------------------------------------------207. CM Pentru criza hemolitic n sferocitoza ereditar sunt corecte a) paliditatea b) icterul c) hepatomegalia
36

d) splenomegalia e) hemoragiile nazale --------------------------------------------------------------------208. CM Pentru anemia hemolitic prin deficit de glucozo-6-fosfatdehidroge-naz sunt corecte urmtoarele: a) mai frecvent se ntlnete la barbai b) hemoliza - peste 48 ore dup administrarea medicamentelor c) splenectomia eficient d) hemoliza intravascular e) hemoglobinuria --------------------------------------------------------------------209. CM n cadrul talasemiei la bolnavi se observ: a) oasele cutiei craniene au aspectul periei" (semnul ariciului") b) craniul de turn c) reinerea creterii copilului d) hipoplazia mduvei osoase e) urolitiaza i litiaza biliar frecvente --------------------------------------------------------------------210. CM La o feti de 2 ani pe fondul IRVA au aprut brusc paliditatea, icterul, dureri n abdomen, t 38,6 C. S-a depistat splenomegalia. Analiza general a sngelui: Hb - 60 gr/l; Er 2,0x1012/l; IC - 0,9; diametrul eritrocitelor 5,5-6,0 mkm; reticulocite - 15; bilirubin total 76 mmol/l, indirect - 73 mmol/l; ALAT - 0,27, ASAT - 0,32 mmol/l. Care afirmaii sunt corecte: a) criz hemolitic b) hepatit viral c) boal sferocitar d) introducerea masei eritrocitare e) indicarea preparatelor de fier ANEMIILE FIERIPRIVE --------------------------------------------------------------------211. S Nivelul hemoglobinei la nou-nscut imediat dup natere constituie: a) 100-140 g/l b) 110-130 g/l c) 120-140 g/l d) 140-160 g/l e) 180-240 g/l --------------------------------------------------------------------212. CS Nivelul hemoglobinei la sugarul sntos nu trebuie s fie mai jos de: a) 90 b) 100 c) 110 d) 120 e) 130 --------------------------------------------------------------------213. CS Cauza mai frecventa de dezvoltare a anemiei fieriprive la copii este: a) maladiile cronice
37

b) factorul alimentar c) hemoragiile cronice d) dereglarea absorbiei fierului e) bolile infecioase --------------------------------------------------------------------214. CS n diagnosticul anemiei fieriprive cel mai important indice este: a) hipocromia b) prezena sursei de hemoragie c) scderea nivelului fierului seric d) raia alimentar insuficient n fier e) creterea viguroas a copilului --------------------------------------------------------------------215. CS n cadrul anemiei fieriprive se reduc urmtorii factori, n afar de: a) procentul de saturaie a transferinei b) nivelul fierului seric c) nivelul fieritinei n ser d) concentrarea hemoglobinei n eritrocit e) capacitatea fierocaptant a serului sanguin --------------------------------------------------------------------216. CS n tratamentul anemiei fieriprive de gr. II este indicat: a) produselor alimentare vegetale b) transfuzii de snge c) bucatelor preparate din ficat d) preparatelor de fier pentru administrarea peroral e) preparatelor de fier pentru administrarea parenteral --------------------------------------------------------------------217. CS Intensitatea absorbiei fierului din preparatele medicamentoase depinde preponderent de: a) aciditatea sucului gastric b) activitatea amilazei salivare c) starea funciei secretorii a stomacului d) proprietile chimice ale compuilor fierului, care intr n componena preparatelor medicamentoase e) activitatea proteolitic gastric --------------------------------------------------------------------218. CS Anemia "tardiv" a prematurilor este: a) hemolitic b) fieripriv c) posthemoragic d) aplastic e) ereditar --------------------------------------------------------------------219. CS Din care produs alimentar fierul se asimileaz mai bine: a) carne b) fructe c) legume d) finoase e) lactate
38

--------------------------------------------------------------------220. S Pentru anemia B12 deficitar nu este caracteristic: a) tipul megaloblastic de hematopoiez b) dereglarea secreiei factorului intern c) anemia hipercrom d) aportul insuficient al vit. B12 cu produsele alimentare e) sporirea nivelului fierului seric --------------------------------------------------------------------221. S Un copil de3ani are manifestri clinico- paraclinice de anemie fierodeficitar gr.II. Cea mai efIcient metod de tratament este: a) administrarea preparatelor de fier parenteral b) administrarea preparatelor de fier intravenos c) administrarea preparatelor de fier per os pn la normalizarea hemoglobinei d) administrarea preparatelor de fier per os pn la normalizarea hemoglobinei nc 2-3 luni e) numai normalizarea alimentaiei --------------------------------------------------------------------222. CS Copil de 2 luni, nscut prematur, este la alimentaie natural. Analiza general a sngelui: Hb - 130 g/l; Er. - 3,9x1012 /l; Ic.- 0,82; VSH - 7 mm/h. Care recomandaie este optimal: a) administrarea preparatelor de fier n doz curativ b) numai mbuntirea alimentaiei mamei c) numai administrarea preparateor din fier mamei d) administrarea preparatelor de lapte adaptate e) administrarea preparatelor de fier n doza profilactic --------------------------------------------------------------------223. S Pentru deficitul de fier nu este caracteristic: a) mai frecvent se depisteaz la vrsta de 6-24 luni b) copilul se alimenteaz ndeosebi cu lapte i terci de gri c) deficitul de fier decurge asimptomatic d) hipocromie e) nivelul fierului seric este majorat --------------------------------------------------------------------224. CS Tratamentul copiilor de vrst fraged cu anemie fierodeficitar include urmtoarele, excepie fcnd: a) preparatele de fier 4- 5 mg/kg/24 ore per os b) cura de tratament doar pina la normalizarea hemoglobinei c) continuarea tratamentulului 2-3 luni numai dup normalizarea hemoglobinei d) administrarea parenteral a preparatelor de fier n sindromul de malabsorbie 1-2 mg/kg/24 ore e) corecia raiei alimentare --------------------------------------------------------------------225. CS Ce afirmaie nu este corect n cazul anemiilor prin deficit de acid folic: a) administrarea fenobarbitalului influeneaz asupra metabolismului acidului folic b) se dezvolt n patologii maligne c) nu se dezvolt la alimentarea cu lapte de capr d) poate fi n sarcin e) se depisteaz n sindromul de malabsorbie
39

--------------------------------------------------------------------226. CM Cauzele apariiei anemiei fierodeficitare la copii sunt: a) insuficiena fierului n produsele alimentare b) aplazia mduvei osoase c) sindromul de malabsorbie d) cerinele sporite ale copilului n Fe e) bolile infecioase --------------------------------------------------------------------227. CM Depozitul Fe n organism se afl n: a) noduli limfatici b) ficat c) rinichi d) esut muscular e) splin --------------------------------------------------------------------228. M Tabloul clinic al anemiei fierodeficitare include: a) paliditatea tegumentelor b) limfadenopatia c) schimbrile trofice ale pielii, prului, unghiilor d) suflul sistolic la apex e) febra --------------------------------------------------------------------229. M Pentru anemia fierodeficitar sunt caracteristice reducerea urmtorilor indici: a) hemoglobin b) hematocrit c) reticulocitele sngelui periferic d) indicele de culoare e) diminuarea moderat a numrului de eritrocite --------------------------------------------------------------------230. CM n anemia fierodeficitar se observ: a) diminuarea fierului seric b) reducerea capacitii fierocaptante a plasmei c) hipercromia d) hipocromia e) anizocitoza,poichilocitoza --------------------------------------------------------------------231. CM Pentru anemia B12 deficitar sunt caracteristice: a) hematopoieza de tip megaloblastic b) diminuarea reticulocitelor c) anemia hipercrom d) sporirea fierului seric e) anemia microcitar --------------------------------------------------------------------232. M Pentru deficitul latent de fier sunt caracteristice: a) diminuarea hemoglobinei b) nivelul Hb n norm
40

c) testul disferal pozitiv d) reducerea nivelului fierului seric e) reticulocitoza --------------------------------------------------------------------233. CM n condiii fiziologice, fierul se absoarbe mai bine din: a) produsele din carne b) ficat c) produsele din pete d) legume e) fructe --------------------------------------------------------------------234. M Tratamentul anemiei fierodificitare include: a) fermenti b) glucocorticoizi c) vit. B12 d) acid ascorbinic e) preparatele fierului --------------------------------------------------------------------235. M Profilaxia anemiei fierodeficitare la sugari indic: a) preparate de Fe n ultimele 3 luni de sarcina b) alimentarea cu lapte de vaci c) alimentarea natural d) preparate de fier la toi sugarii e) preparate de fier prematurilor pe parcursul primului an de via --------------------------------------------------------------------236. CM Un copil de 7 ani prezint paliditate, cefalee, dureri abdominale. Analiza general a sngelui: Er. - 3,8x1012/l, Hb - 99g/l, Ic - 0,78. Analiza maselor fecale - ou de helmini .Indicaiile optime sunt: a) mebendazolul b) naftamolul c) preperate de fier paranteral d) preperate de fier per os e) biseptolul --------------------------------------------------------------------237. CM Un copil de 2 ani. n anamnez: infecii respiratorii frecvente, ente-rocolit. Este palid, pofta de mncare diminuat. An.general a sngelui: Hb - 92 g/l; Er. - 3,8x1012/l; I.c - 0,72, VSH - 7 mm/h. Sunt corecte ur-mtoarele: a) anemie fierodeficitar b) tratamentul cu preparatele de Fe s fie efectuate pn la normalizarea indicilor sngelui rou c) preparatele de fier s fie administrate pn la normalizarea hemoglobinei plus nc 2 luni d) preparatele de fier administrate parenteral e) doza curativ este de 4-5 mg/kg Fe elementar n 24 ore --------------------------------------------------------------------238. M Un copil de 8 luni este palid, excitat, transpir, tresare,doarme rau. Fontanela mare - 2x3 cm., capul de form patrat, occipit aplatisat. Analiza general a sngelui: Er. - 3,6x1012/l; Hb 89g/l, I.c - 0,74, VSH - 7 mm/h. Diagnosticul prezumtiv: a) anemie gradul I
41

b) anemie gradul II c) rahitism gr. I, evoluie acut d) rahitism gr. II evoluie acut e) rahitism gr II evoluie subacut --------------------------------------------------------------------239. CM Absorbia de fier n intestine se deregleaz n: a) celiachie b) mucoviscidoz c) parazitoze intestinale d) rahitism e) colecistit --------------------------------------------------------------------240. CM Care indici confirm diagnosticul de anemie fierodeficitar: a) diminuarea fierului seric b) mrirea capacitii generale de conjugare a fierului n plasm c) reticulocitoza marcat d) majorarea capacitii latente de conjugare a fierului e) macrocitoza --------------------------------------------------------------------241. CM La reducerea eritrocitelor n cadrul anemiei fierodeficitare se depisteaz: a) anizocitoz, microcitoz b) eritrocite n form de int c) poichilocitoz d) sferocitoz e) macrocitoz --------------------------------------------------------------------242. M Anemia fierodeficitar e necesar de difereniat cu urmtoarele: a) anemia hemolitic dobndit b) talasemie c) anemia B12 deficitara d) hemofilie e) diateza hemoragic --------------------------------------------------------------------243. CM Pentru anemia foliodeficitar sunt corecte: a) se dezvolt la alimentaia cu lapte de capr b) se observa in cadrul sindroamelor de malabsorbtie c) se dezvolt n boli maligne d) poate fi n sarcin e) administrarea fenobarbitalului nu influeneaz asupra metabolismului acidului folic --------------------------------------------------------------------244. CM Un copil de 8 luni. n luna a 7-a i-a fost introdus complement sub form de terci. Scaun abundent, spumos, lipicios. Coprograma: acizi grai +++, spunuri ++. Analiza general a sngelui: Er. 3,5x1012/l. Hb - 90g/l. Indice de culoare 0,76. Care din afirmaiile menionate mai jos sunt corecte: a) mucoviscidoz b) celiachie c) anemie fierodeficitar
42

d) excluderea din alimentaie a terciului din cereale e) administrarea preparate de fier --------------------------------------------------------------------245. M Un copil de 3 luni. Venit n policlinic pentru vaccinare. Analiza sngelui Er.3,8x10x12/l, Hb - 92 g/l. I.C. - 0,72. Deciziile optime: a) permiterea vaccinrii b) aminarea vaccinarii c) prescrierea fierului timp de 2 sptmni d) nu se prescrie administrarea fierului e) prescrierea tratamentului cu preparate de fier n decurs de 2 luni per os --------------------------------------------------------------------246. CM Care din simptomele sunt caracteristice anemiei fieriprive: a) tremurul n extremiti b) modificrile pielii, unghiilor, prului c) splenomegalia d) gustul pervers e) sindromul hemoragic --------------------------------------------------------------------247. CM Anemia microcitar este caracteristic n urmtoarele: a) deficit de fier b) anemia B12-deficitar c) intoxicaie cu plumb d) patologie membranar a eritrocitelor e) talasemie --------------------------------------------------------------------248. CM Anemia macrocitar este caracteristic n urmtoarele: a) anemie B 12-deficitar b) talasemie c) anemia Fanconi d) anemia acid folic deficitar e) enzimopatii --------------------------------------------------------------------249. CM Copil de 8 luni se afl numai la alimentaie natural. Indicele sn-gelui: Hb - 102g/l, Er. - 4,2x10x12/l, I.C. - 0,72. Concentraia de fier seric - 14 mkmol/l. Sunt corecte urmtoarele afirmaii: a) deficitul latent de fier b) anemia fierodeficitar c) introducerea suplementului d) preparate de fier parenteral e) preparate de fier per os pe 2 luni --------------------------------------------------------------------250. CM Un copil de 8 sptmni, nscut prematur cu greutatea de 2500 g. La alimentaie natural. Acuze nu prezint. Analiza general a sngelui este normal. Recomandrile medicului: a) preparate de fier profilactic 1-2 mg/kg corp b) preparate de fier 6 mg/kg corp c) nu necesit preparate de fier
43

d) preparate de fier parenteral e) durata profilaxiei pn la 1 an --------------------------------------------------------------------251. CM n cadrul profilaxiei specifice a anemiei fierodeficitare sunt corecte urmatoarele afirmaii: a) se indic preparate de fier prematurilor de la 8 sptmni b) se indic preparate de fier gravidelor cu sarcin multigemelar c) doza Fe este 5 mg/kg n zi d) doza Fe este 1-2 mg/kg n zi e) durata cursului 1-2 ani BOLI DIFUZE ALE ESUTULUI CONJUNCTIV --------------------------------------------------------------------252. CS n artrita juvenil manifestrile sistemice sunt urmtoarele, cu excepia: a) Febr b) Rash reumatoid c) Limfadenopatie generalizat d) Sindromul Raynaud e) Serozitele (pericardita, pleurezie etc. ) --------------------------------------------------------------------253. CS n care form de artrit juvenil e necesar corticoterapia: a) Forme oligoarticulare b) Forme poliarticulare c) Forma sistemic fr rspuns la antiinflamatoare d) Rash reumatoid e) Iridociclit n debut --------------------------------------------------------------------254. S Care semn tegumentar este specific pentru artrita juvenil: a) Macule roze cu noduli subcutanai b) Rash " n fluture" c) Edem periorbital liliachiu d) ndurarea i subierea pielii feii e) "Livedo" vascular cu necroze distale --------------------------------------------------------------------255. S Care semn cutanat este specific pentru lupusul eritematos sistemic: a) Macule roz cu noduli subcutani b) Edemul periorbital liliaciu c) ndurarea i subierea pielii feei d) Rash-ul n fluture" e) livedo" vascular cu necroze distale --------------------------------------------------------------------256. CS Artrita n lupusul eritematos poate avea urmtoarele semne, cu excepia: a) Oligoartrit b) Poliartrit c) Afectarea articulaiilor mari d) Eroziv e) Asimetric
44

--------------------------------------------------------------------257. CS Pentru confirmarea diagnozei n lupusul eritematos una din datele paraclinice este hotrtoare: a) Anemie b) VSH sporit c) Disproteinemie d) CIC sporit e) Factor antinuclear peste 1:100 --------------------------------------------------------------------258. S Care semn clinic nu este caracteristic pentru dermatomiozit: a) Edemul periorbital liliachiu b) Miozita simetric n centur c) Atonia intestinal d) Nefrita progresant n uremie e) Afeciuni ale coronarelor --------------------------------------------------------------------259. CS Care este medicamentul de elecie n dermatomiozit: a) Hidroxiclorochina b) Metotrexat c) Azotioprim d) Prednisolon e) Indometacin --------------------------------------------------------------------260. CS Care eate articulaia cea mai rar afectat n artrita juvenil: a) Coxofemural b) Radiocarpien c) Acromioclavicular d) Cervicale C1-C2 e) Temporomandibular --------------------------------------------------------------------261. S Ce nu este caracteristic pentru n periarteriita nodoas: a) Leucocitoza b) Eozinofilia c) Antigenul HBs d) Trombopenie e) Hipergamaglobulinemie --------------------------------------------------------------------262. CS n etapa iniial a sclerodermiei sistemice cel mai frecvent semn este: a) Edemaierea pielii b) Anomalii de pigmentare c) Faa cu aspect de masc d) Fenomenul vazomotor paroxistic (Raznaud) e) Ulceraii tegumentare --------------------------------------------------------------------263. CS n sclerodermia sistemic afectarea renal predomin prin: a) Proces inflamator n interstiiu
45

b) Leziuni vasculare severe c) Afectarea bazinetelor d) Prezena refluxului urinar e) Insuficiena renal precoce --------------------------------------------------------------------264. CS Manifestrile articulare n dermatomiozita juvenil sunt urmtoarele , cu excenia: a) artralgii b) artrita neeroziv c) artrita fugace d) artrita deformant e) artrita acut --------------------------------------------------------------------265. CS Prognosticul nefavorabil n dermatomiozita juvenil este determinat de: a) Afectarea muchilor coapsei b) Afectarea muchilor scapulari c) Afectarea muchilor faringelui i esofagului d) Afectarea muchilor intercostali e) Afectarea articulaiilor --------------------------------------------------------------------266. CM Care din explorrile enumerate sunt decisive pentru diagnosticul lupusului eritematos sistemic: a) Hemograma b) Proteinograma c) Anti ADN dublu catenar d) Seromucoidul e) Anticorpi antinucleari --------------------------------------------------------------------267. CM Care din explorrile enumerate nu sunt decisive pentru diagnosticul lupusului eritematos sistemic: a) Anticorpii antinuclear b) Anti ADN dublu catenar c) VSH sporit d) Complecii imunocirculani e) Anticorpi antitrombocitari --------------------------------------------------------------------268. CM Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale n poliarteriita nodoas: a) afectarea vaselor suprarenale b) afectarea vaselor cerebrale c) afectarea vaselor renale d) glomerulonefrita progresiv e) vasculita ureterelor --------------------------------------------------------------------269. CM Care grup muscular sunt mai rar afectate n dermatomiozit juvenil: a) Muchii coapsei b) Muchii gluteali c) Muchii occipitali d) Muchii intestinelor
46

e) Muchii globilor oculari --------------------------------------------------------------------270. CM Care sunt semnele mai informative n diagnosticul sclerodermiei sistemice: a) Subierea i atrofia pielii feii b) Febr c) Disfagia d) Sindromul uric e) ncetinirea pasajului "bolului de bariu"-radiologic --------------------------------------------------------------------271. CM Care sunt medicamentele eficiente n tratamentul sclerodermiei sistemice: a) Indometacin b) Corticoterapie c) Azatioprin d) Antiagregante e) Salicilate --------------------------------------------------------------------272. CM n care din bolile enumerate poate s apar osteonecroza vascular: a) Artrita juvenil b) Artruita psoriatic c) Dermatomiozita d) Sclerodermia sistemic e) Lupusul eritematos sistemic --------------------------------------------------------------------273. CM Care din bolile enumerate poate s apar infarctul miocardic la copil: a) Artrita juvenil b) Lupusul eritematos sistemic c) Dermatomiozita d) Sclerodermia sistemic e) Poliarteriita nodoas --------------------------------------------------------------------274. CM Care afirmaie referitoare la etiopatogenia maladiilor difuze ale esutului conjunctiv sunt adevrate: a) Se includ mediatorii celulari b) Se includ mediatorii plasmatici c) Scad T-helperii d) Sporesc T-supresorii e) Sporesc Ig G --------------------------------------------------------------------275. CM Care preparate sunt selective n artrita juvenil sistemic cu grad nalt de activitate: a) Salicilatele b) Steroizii c) Hidroxiclorochina d) Metotrexat e) Indometacin --------------------------------------------------------------------276. CM Care factori predispozani sunt decisivi n apariia artritei juvenile:
47

a) Anginele des suportate b) Reacii alergice la medicamente c) Microtraumele frecvente d) Cariile dentare e) nclcarea graficului de vaccinare --------------------------------------------------------------------277. CM Factorii predispozani hotrtori n apariia lupusului eritematos sistemic: a) infeciile bacteriene rar suportate b) reacii alergice la medicamente c) expunerea ndelungat la soare d) nclcarea graficului de vaccinare e) vrsta fraged --------------------------------------------------------------------278. CM Care semne clinice mai rar se ntilnesc n lupusul eritematos sistemic: a) afectarea pielii b) afectarea rinichilor c) afectarea ficatului d) afectarea SNC e) valvulopatii --------------------------------------------------------------------279. CM Care din explorrile enumerate sunt hotrtoare pentru diagnosticul lupusului eritematos sistemic: a) Leucopenia b) VSH sporit c) Hipergamaglobulinemia d) Trombocitoza e) anticorpii antinucleari --------------------------------------------------------------------280. CM Care semne clinice sunt hotrtoare n confirmarea artritei juvenile forma sistemic : a) artrita cu durata de 6 sptmni b) febra cu durata mai mare de 14 zile c) lipsa serozitelor d) hepatosplenomegalia e) febra --------------------------------------------------------------------281. M Semne clinice specifice pentru dermatomiazit sunt: a) Edem periorbital liliachiu b) Afectarea muchilor scheletari c) Artrit deformativ d) Afeciuni a coronarelor e) Nefrit progresant n uremie --------------------------------------------------------------------282. CM Semne clinice specifice pentru poliarterita nodoas sunt: a) "Livedo" vascular b) Afectarea rinichilor c) Febr d) Copil afebril
48

e) Hipertensiune arterial --------------------------------------------------------------------283. CM Complicaii frecvente a poliarteritei nodoase sunt: a) Infarct miocardic b) Deformri articulare c) Uremie d) Hemoragii digestive e) Grea , vrsturi --------------------------------------------------------------------284. M Care sectoare a pielii se afecteaz mai rar n sclerodermia sistemic: a) Degetele mnii b) Faa c) Braul , antebraul d) Trunchiul e) Abdomenul --------------------------------------------------------------------285. CM Tratamentul de elecie al sclerodermiei sistemice include urmtoarele: a) antiinflamatoarele nesteroidiene b) d-penicilamina c) colchicina d) corticoterapia e) vasodilatatoarele --------------------------------------------------------------------286. CM Prezena calcificrilor subcutane sau n fascii necesit diagnosticul diferenial al urmtoarelor maladii: a) artita juvenil sistemic b) dermatomiozita c) Lupusul eritematos sistemic d) Sclerodermie sistemic e) Poliareriita nodoad --------------------------------------------------------------------287. M Prezena infarctului miocardic la copil necesit diagnostic diferenial al urmtoarelor maladii: a) dermatomiozita b) lupus eritematos sistemic c) artrita juvenil sistemic d) sclerodermia sistemic e) poliarterita nodoas --------------------------------------------------------------------288. CM Prezena pleureziei izolate , fr opaciti n esutul pulmonar, este caracteristic pentru urmtoarele maladii: a) Artrita juvenil sistemic b) Dermatomiozita c) Lupusul eritematos sistemic d) Sclerodermia sistemic e) Poliarterita nodoas
49

--------------------------------------------------------------------289. CM Prezena hepatomegaliei cu transaminasele crescute necesit diferenierea urmtoarelor maladii: a) Artrita juvenil sistemic b) Dermatomiozita c) Lupus eritematos de sistem d) Sclerodermia sistemic e) Poliarteriita nodoas --------------------------------------------------------------------290. M Modificri n sumarul urinei, sporirea urinei i creatininei n serul sangvin necesit diferenierea urmtoarelor maladii: a) sclerodermia sistemic b) dermatomiozita c) lupusul eritematos sistemic d) poliarterita nodoas e) artritei idiopatice juvenile --------------------------------------------------------------------291. CM La un copil cu diagnosticul de maladie difuz a esutului conjunctiv nedifereniat la radiogramele pulmonare n dinamic se intensific fibroza interstiial. Diagnosticul diferenial include: a) Sclerodermia sistemic b) Poliarterita nodoas c) Dermatomiozita d) Lupusul eritematos sisrtemic e) Artrita idiopatic juvenil --------------------------------------------------------------------292. CM La un copil cu suspecie la maladie difuz a esutului conjunctiv analizele de laborator indic anemia de gr. I, trombocitele peste 400x10 /l, leucocitoz i VSH moderat crescute. Maladiile mai probabile sunt: a) Sclerodermia sistemic b) Poliarterita nodoas c) Lupusul eritematos sisrtemic d) Dermatomiozita e) Artrita idiopatic juvenil --------------------------------------------------------------------293. CM Un copil acuz slbiciuni n membrele inferioare i dispnee inspiratorie. Urmtoarele investigaii sunt decisive pentru confirmarea diagnosticului: a) Proteina seric i fraciile ei b) Ureea c) Enzime serice (LDH, KFK, AST, ALAT) d) Colesterolul e) Electromiografia --------------------------------------------------------------------294. M Pentru confirmarea artritei juvenile sistemice n debut decesive sunt urmtoarele date: a) Hemograma b) VSH c) Trombocitele
50

d) Sumarul urinei e) Antistreptolizina-O --------------------------------------------------------------------295. CM Complicaiile taratemtului cu antiinflamatoare nesteroidiene pot fi: a) Creterea VSH b) Cefaleea c) Sporirea transaminazelor d) Acumularea de lichid n articulaii e) Necroza papilar n rinichi CELIACHIA --------------------------------------------------------------------296. CS Diagnosticul de celiachie se confirm prin: a) Dozarea albuminei n meconiu b) Rectoromanoscopie c) Biopsia mucoasei intestinale d) Dozarea clorului n sudoare e) Examen baritat --------------------------------------------------------------------297. CS Celiachia este o intoleran la: a) Dizaharide b) Gluten c) Lipide animale d) Monozaharide e) Lipide vegetale --------------------------------------------------------------------298. CS Steatoreea cu predominarea acizilor grai este n: a) Alergie alimentar b) Enteropatia exudativ c) Insuficien de lactaz d) Celiachie e) Pancreatit acut --------------------------------------------------------------------299. CS n celiachie este contraindicat: a) Terci din gri b) Terci din hric c) Terci din orez d) Terci din porumb e) Terci din soia --------------------------------------------------------------------300. CS Celiachia este o enteropatie mediat prin mecanisme: a) Enteropatie mediat imun b) Enteropatie bacterian c) Enteropatie parazitar d) Enteropatie alergic e) Toate corecte
51

--------------------------------------------------------------------301. CS Celiachie este o consecin a interaciunii urmtorilor factori, cu excepia: a) Factorul exogen - glutenul b) Factorul genetic (ereditar c) Factori imunologici celulari i umorali d) Factorul enzimatic - insuficiena de peptidaze e) Factorul infecios-parazitar --------------------------------------------------------------------302. CS Celiachia este: a) Maldigestie b) Malabsorbie c) Dereglare a circulaiei limfatice intestinale d) Accelerare a tranzitului intestinal e) Toate corecte --------------------------------------------------------------------303. CS Leziunea caracteristic la biopsia intestinal n celiachie: a) Atrofie vilozitar total sau subtotal b) Infiltrat al mucoasei cu bazofile i mastocite c) Depozite imune din IgE, complement i fibrin d) Hipoplazia criptelor intestinale e) Hipocelularitate n lamina propria --------------------------------------------------------------------304. CS Pentru diagnosticul de celiachie nu sunt valabili: a) Anticorpi antigliadinici IgA b) Anticorpi antiendomisiali IgA c) Anticorpi antinucleari d) Anticorpi antireticulin IgA e) Anticorpi transglutaminazici --------------------------------------------------------------------305. CS Cel mai frecvent celiachia debuteaz la vrsta: a) Neonatal b) Sub 6 luni c) 6-10 luni d) Dup 12 luni e) Pubertate --------------------------------------------------------------------306. CS Celiachia apare la diversificarea alimentaiei cu: a) Pireu din fructe b) Pireu din legume c) Piure din carne d) Paste finoase e) Produse de mare --------------------------------------------------------------------307. CS Care afirmaie nu este corect n tratamentul celiachiei: a) Dietoterapia este esenial n vindecare b) Steroizii sunt frecvent utili n vindecare c) Dispariia semnelor bolii este n sptmni-luni de tratament
52

d) Vitaminele liposolubile trebuie de suplimentat e) Regimul fr gluten pentru toat viaa --------------------------------------------------------------------308. CM Celiachia este intolerana la proteinele din: a) gru b) orz c) soia d) orez e) secar --------------------------------------------------------------------309. CM Celiachia este rezultatul interaciunii urmtorilor factori: a) factorul infecios-parazitar b) infecia viral persistent c) factorul genetic d) factorul toxic-gliadin e) factorul imunologic --------------------------------------------------------------------310. CM Distrugera enterocitelor n celiachie este datorat urmtoarelor: a) efectului toxic al gliadinei b) intermediul Ig E c) mecanismelor imune d) aciunea cronic a virusurilor e) aciunea cronic a microbilor --------------------------------------------------------------------311. CM Leziunile caracteristice la biopsia intestinal n celiachie: a) Hipoplazia criptelor intestinale b) Numr crescut de limfocite intraepiteliale c) Hipocelularitate n lamina propria d) Atrofia vilozitar subtotal e) Doar o reacie vascular --------------------------------------------------------------------312. CM Semnele digestive tipice n celiachie sunt: a) saune apoase, cu mucus, spumoase, frecvente b) diaree cu mucus, puroi, snge c) scaune voluminoase, fetide, steatoreitice d) abdomen voluminos (pseudoascit) e) anorexie rebel constant --------------------------------------------------------------------313. CM Stadiu avansat n celiachie se caracterizeaz prin urmtoarele: a) scaune cu snge, mucus, puroi b) hipocalciemie c) malnutriie sever d) deshidratare e) constipaie --------------------------------------------------------------------314. CM Boala celiac atipic are urmtoarele manifestri:
53

a) sindromul anemic cronic b) osteoporoza prematur c) artrita deformant d) nanism e) neuropatie periferic --------------------------------------------------------------------315. CM Care afirmaii despre tratamentul celiachiei sunt corecte: a) regimul dietetic este unica condiie pentru vindecare b) excluderea parial a glutenului din alimentaie c) excluderea absolut a glutenului din alim d) regimul fr gluten toata viaa e) regimul fr gluten pn la pubertate --------------------------------------------------------------------316. CM Care produse sunt contraindicate n celiachie: a) din orez b) din gru c) din soia d) din secar e) din porumb --------------------------------------------------------------------317. CM Care produse sunt permise n celiachie: a) din hric b) din porumb c) din soia d) din orz e) din secar FEBRA REUMATISMAL LA COPII --------------------------------------------------------------------318. CS Perioada de activitate n febra reumatismal dureaz: a) 1 sptmn b) 2-3 sptmni c) 6-8 sptmni d) 12 sptmni e) 10 zile --------------------------------------------------------------------319. CS Profilaxia secundar a febrei reumatismale fr complicaii cardiace va fi pe o durat de: a) 1 an b) 2 ani c) 10 ani d) 5 ani e) 25 ani --------------------------------------------------------------------320. CS Care manifestare clinic nu este caracteristic n stenoza mitral la copii: a) dispneea b) palpitaiile
54

c) oboseala d) hemoptizia e) suflul diastolic la apex --------------------------------------------------------------------321. CS Care semn nu este caracteristic pentru insuficiena aortal: a) este frecvent asimtomatic b) hipertrofia ventricolului drept c) suflul diastolic n focarul aortal d) hipertrofia ventricolului stng e) poate fi complicat cu insuficiena cardiac --------------------------------------------------------------------322. CS Pentru profilaxia secundar a febrei reumatismale fr complicaii cardiace se vor utiliza urmtoarele medicamente, cu excepia: a) benzatin benzylpenicillina 600 000 la copii <27kg b) ampicillin 500 mg de 2 ori pe zi c) erythromicina 30-40 mg/kg (n alergie la peniciline) d) benzatin benzylpenicillina 1,2 mii la copii > 27 kg e) azitromicina (n alergie la peniciline) --------------------------------------------------------------------323. CS n febra reumatismal pentru eradicarea infeciei streptococice se vor administra urmtoarele preparate, cu excepia: a) procain-penicillina b) phenoxymethylpenicillina c) erythromicina d) sulfadiazina e) roxitromicina --------------------------------------------------------------------324. CS n tratamentul febrei reumatismale cu salicilai nu se va respecta: a) doza iniial va fi de 120 mg/kg b) doza urmtoare n tratament va fi 60-120 mg/kg c) nu se va administra un antacid d) se va administra dup alimentare e) se vor monitoriza trombocitele i durata hemoragiei --------------------------------------------------------------------325. CS Care maladie nu se poate dezvolta dup febra reumatismal: a) artrita cronic b) pericardita izolat c) insuficiena valvelor aortale d) subfebrilitatea prelungit e) insuficiena mitral --------------------------------------------------------------------326. CS Diagnosticul de febr reumatismal, conform criteriilor Jones, poate fi confirmat n prezena unui minimum de: a) 1-2 criterii majore i 1 criteriu obligator minor b) 3 criterii minore c) 4 criterii minore d) 5 criterii minore
55

e) prezena streptococului n exudatul faringian --------------------------------------------------------------------327. CS Eritemul marginal n cadrul febrei reumatismale poate fi: a) cu caracter migrator b) cu durat de sptmni c) cu extindere d) cu prurit e) cu sechele severe tegumentare --------------------------------------------------------------------328. CS Nodulii subcutanai Maynet n febra reumatismal sunt: a) plasai pe toat suprafaa corpului b) cu sediul periarticular c) dureroi d) imobili e) cu durata de luni ntregi --------------------------------------------------------------------329. CS Care din urmtoarele stri este corect n prognosticul coreei: a) prognosticul este nefavorabil cu sechele organice b) prognosticul, n general, este favorabil c) sunt dereglri mintale i de comportament permanente d) prognosticul este nefavorabil n dezvoltarea cardiopatiei dobndite obligatorii e) acutizrile sunt dificil de controlat medicamentos --------------------------------------------------------------------330. CS Febra reumatismal la copii are urmtoarele caracteristici, cu excepie: a) afecteaz articulaiile b) afecteaz cordul c) afecteaz sistemul nervos central d) este de etiologie streptococic e) cu sechele articulare severe --------------------------------------------------------------------331. CS Care boal nu se ncadreaz n maladiile difuze ale esutului de colagen: a) febra reumatismal b) artrita idiopatic juvenil c) sclerodermia d) periarterita nodoas e) dermatomiozita --------------------------------------------------------------------332. CS Manifestrile pleuropulmonare reumatismale sunt: a) frecvente la copii b) excepionale la copii c) confluente d) cu sindrom obstructiv e) cu permanente recidive --------------------------------------------------------------------333. CS Manifestrile clinice ale reumatismului articular acut apar la interval de la infecia streptococic de:
56

a) 2 luni b) 2-3 sptmni c) 6 luni d) 1 an e) 1 zi --------------------------------------------------------------------334. CM Dup care maladii apare puseul reumatismal acut: a) faringit b) sinusit c) stafilodermie d) varicel e) rujeol --------------------------------------------------------------------335. CM Reumatismul articular acut mai frecvent se depisteaz la vrstele: a) sugarului b) prepubertii c) 5-15 ani d) dup 25 ani e) precolare --------------------------------------------------------------------336. CM Primele simptome n debutul reumatismului articular acut sunt: a) febra b) durerile abdominale c) cefaleea d) artralgiile e) oboseala --------------------------------------------------------------------337. CM Afectarea articular n reumatismul articular acut este: a) multipl b) migratorie c) simetric d) eroziv e) cu implicarea coloanei vertebrale --------------------------------------------------------------------338. CM Criteriile clinice ale carditei reumatismale sunt: a) suflul cardiac cu caracter organic ce nu exista anterior atacului b) mrirea cordului c) insuficiena cardiac congestiv d) hipertensiunea e) hipotensiunea --------------------------------------------------------------------339. CM Leziunile endocardului n reumatism se localizeaz cu predilecie la urmtoarele valve: a) tricuspida b) pulmonar c) mitral d) aortal e) mitral i aortal
57

--------------------------------------------------------------------340. CM Criteriile majore n reumatism dup Jones (1944) sunt urmtoarele: a) cardita b) poliartrita c) nodulii subcutanai d) coreea Sydenham e) eritemul nodos --------------------------------------------------------------------341. CM Criteriile minore clinice dup Jones (1944) sunt urmtoarele: a) antecedente de boal cardiac reumatismal b) poliartralgii c) febr d) cardit e) coree Sydenham --------------------------------------------------------------------342. CM Criteriile minore de laborator dup Jones (1944) sunt urmtoarele: a) alungire interval PQ b) reactani de faz acut pozitivi c) HBsAg pozitiv d) sporirea transaminazelor serice e) hipocalciemia --------------------------------------------------------------------343. CM Criteriile obligatorii dup Jones n diagnosticul reumatismului arti-cular acut sunt urmtoarele: a) evidena infeciei streptococice recente b) creterea semnificativ a ASL-O c) prezena streptococului hemolitic n exudatul faringian d) antecedente cu scarlatin recent e) antecedente de rujeol recent --------------------------------------------------------------------344. CM Tratamentul puseului reumatismal are drept obiective urmtoarele: a) tratamentul la domiciliu b) tratamentul etiologic nu este obligatoriu c) tratamentul igieno-dietetic d) tratamentul etiologic al infeciei streptococice e) tratamentul simptomatic antiinflamator --------------------------------------------------------------------345. CM Tratamentul infeciei streptococice n puseul reumatismal se va efec-tua cu urmtoarele preparate antibacteriene: a) amoxicillin b) penicilin c) sulfamide d) eritromicin e) cefalosporine --------------------------------------------------------------------346. CM Corticoterapia n puseul reumatismal este indicat n:
58

a) forma uoar b) formele fr afectare cardiac c) cardit sever d) insuficien cardiac e) pericardit --------------------------------------------------------------------347. CM Corticoterapia oral n puseul reumatismal va fi asociat cu: a) regim alimentar comun b) regim alimentar hiposodat c) reducerea aportului de glucide d) sporirea aportului de proteine e) restricii n aport de potasiu --------------------------------------------------------------------348. CM Prognosticul n puseul reumatismal va fi nefavorabil n prezena: a) gradului nalt de activitate b) copilului de vrst mic c) formei uoare d) formei fr cardit e) copilului purttor de sechele valvulare --------------------------------------------------------------------349. CM Histopatologia procesului reumatismal recunoate urmtoarele stadii a) degenerescena fibrinoid b) necroza fibrinoid c) infiltraie eozinofilic d) proliferativ e) formarea granulomului Aschoff --------------------------------------------------------------------350. CM Enumerai stadiile reversibile histopatologic n procesul reumatismal: a) degenerescena fibrinoid b) necroza fibrinoid c) proliferativ d) formarea granulomului Aschoff e) Infiltraie eozinofilic --------------------------------------------------------------------351. CM Enumerai semnele clinice necaracteristice pentru miocardita reumatismal: a) suflul sistolic neexistent anterior b) mrirea limitelor cordului c) insuficiena circulatorie d) suflul protodiastolic e) dedublarea zgomotului II --------------------------------------------------------------------352. CM Afectarea valvei aortale n reumatism este clinic manifestat prin: a) suflu diastolic b) suflu sistolic c) dedublarea zgomotului II d) zgomotul II asurzit n focarul aortal e) suflu sistolic pe proiecia aortei abdominale
59

--------------------------------------------------------------------353. CM Radiologic insuficiena aortal este exprimat prin: a) mrirea ventricolului stng b) mrirea atriului stng c) dilatarea aortei d) dilatarea atriului drept e) dilatarea ventricolului drept --------------------------------------------------------------------354. CM Insuficiena mitral sever se caracterizeaz prin: a) diminuarea intensitii zgomotului I b) suflu sistolic la focarul valvelor mitrale c) zgomotul II accentuat n focarul a. pulmonare d) suflu diastolic n focarul aortal e) diminuarea intesitii zgomotului II --------------------------------------------------------------------355. CM Datele EcoCG cordului n insuficiena mitral sunt urmtoarele, fac excepie: a) dilatarea cavitii atriului stng b) dilatarea cavitii ventricolului stng c) unt stnga-dreapta la nivelul septului interatrial d) ngroarea valvelor aortale e) ngroarea valvelor mitrale --------------------------------------------------------------------356. CM Care manifestri clinice sunt caracteristice pentru coree: a) micri involuntare distale b) hipotonie muscular c) hipertonie muscular d) instabilitate n poziia romberg e) instabilitate psihoemoional --------------------------------------------------------------------357. CM Afirmai criteriile minore n febra reumatismal (dup Jones), cu excepia: a) febra b) atralgia c) tahicardia d) cardita e) majorarea indicilor reactani ai fazei acute a inflamaiei HEPATITELE CRONICE LA COPII --------------------------------------------------------------------358. CS La instituirea tratamentului antiviral n hepatita cronic viral la copil sunt folosie urmtoarele criterii, n afar de: a) Prezena Ag HBs, Ag Hbe, AND-HBV, Anti Hbcor IgM b) Prezena Anti-HCV, ARN-HCV c) Prezena Anti-Delta, ARN-HDV d) Prezena semnelor clinice e) Transaminaze serice sczute --------------------------------------------------------------------60

359. CS Factorii favorabili pentru un rspuns bun la terapia cu Interferon n hepatitele cronice virale la copil sunt, n afar de : a) Valori foarte crescute ale transaminazelor b) Sexul feminin c) Nivelul moderat crescut al ADN-ului d) Infectare n perioada perinatal e) Durata sub 2-3 ani a bolii --------------------------------------------------------------------360. CS Contraindicaii pentru terapia cu glucocorticoizi n hepatitele cronice la copil sunt toate, n afar de: a) Boala ulceroas b) Osteoporoza pronunat c) Hepatita autoimun d) Ciroz decompensat e) Hipertenzie portal pronunat --------------------------------------------------------------------361. CS Contraindicaii pentru terapia cu citostatice n hepatita cronic la copii sunt toate nafar de : a) Starea precomatoas i comatoas a bolnavului b) Hepatit autoimun c) Infeciile severe d) Leucopenia e) Hipoproteinemie --------------------------------------------------------------------362. CS O ameliorare clinic i biochimic la un pacient cu ciroz biliar primitiv se poate obine prin administrare de: a) Acid ursodezoxicolic b) Glucocorticoizi c) Colchicina d) Ciclosporina n doze mari e) Imuran --------------------------------------------------------------------363. CS Tratamentul pruritului din ciroz biliar primitiv se face cu: a) Vitamina D b) Vitamina A c) Colesteramina d) Silimarina e) Vitamina K --------------------------------------------------------------------364. CS Contraindicaiile absolute la terapia cu interferon n hepatita cronic viral la copii sunt, cu excepia: a) Valori crescute ale transaminazelor b) Ciroz decompensat c) Hepatit autoimun d) Alte boli autoimune e) Depresie n anamnez --------------------------------------------------------------------61

365. CS Pentru sindromul de colestaaz din hepatita cronic la copil nu este caracteristic: a) Bilirubina seric crescut b) Fosfataza alcalin crescut c) Colesterolul crescut d) Betalipoproteinele crescute e) Hiperfibrinogenemie --------------------------------------------------------------------366. CS Ce nu este caracteristic pentru sindromul hepatopriv din hepatita cronic la copil: a) Hipoalbuminemie b) Hiperbilirubinemie c) Hipofibrinogenemie d) Diminu factorii de coagulare e) Scade protrombina seric --------------------------------------------------------------------367. CS Pentru sindromul mezenhimal-inflamator din hepatita cronic la copil nu este caracteristic: a) Hipergamaglobulinemie b) Nivel crescut imunoglobuline serice c) Leucocitoz, neutrofiloz d) Nivel sczut gamaglobuline serice e) Autoanticorpi organ-specifici --------------------------------------------------------------------368. CM Care sunt caracteristicele fazei replicative a hepatitei virale cornice B: a) Antigenul HBe b) Anticorpii antiHbe c) ADN HBV d) Anticorpii antiHBcorIgM e) Antigenul HBs --------------------------------------------------------------------369. CM Care hepatite cronice pot fi tratate cu interferon alfa? a) Autoimuna b) Induse medicamentos c) Hepatita B d) Hepatita C e) Criptogene --------------------------------------------------------------------370. CM Hepatita cronic viral B prezint virusologic: a) ADN- HBV b) HBs Ag c) ARN-HCV d) HBcorAg e) HBe Ag --------------------------------------------------------------------371. CM Care sunt factorii precipitani al encefalopatiei hepatice la copii? a) Hemoragia gastro-intestinal b) Excesul de glucide din alimentaie c) Constipaia
62

d) Consumul exagerat de legume e) Hipopotasemia --------------------------------------------------------------------372. CM Hepatita cronic viral C are caracteristici: a) Prezint anticorpi anti HBcor b) Are ARN-HCV c) Se trateaz cu prednizolon d) Are anticorpi anti HBs e) Are anticorpi anti HCV --------------------------------------------------------------------373. CM Terapia imunosupresiv n hepatita autoimun la copil se face cu urmtoarele preparate: a) Prednisolon b) Azatioprin c) Interferon alfa d) Levamizol e) Delaghil --------------------------------------------------------------------374. CM Sindromul de hepatocitoliz n hepatita cronic la copil este evideniat prin urmtoarele teste: a) Nivel seric crescut al transaminazelor b) Nivel seric crescut lactatdehidrogenaz c) Nivel seric crescut fibrinogen d) Nivel seric crescut bilirubin e) Nivel seric crescut crioglobuline --------------------------------------------------------------------375. CM Sindromul de colestaz n hepatita cronic la copil este evideniat prin urmtoarele teste: a) Nivel seric crescut protrombin b) Nivel seric sczut gama glutamiltranspeptidaza c) Nivel seric crescut fosfataza alcalin d) Nivel seric crescut bilirubin e) Nivel seric crescut crioglobuline --------------------------------------------------------------------376. CM Sindromul hepatopriv n hepatita cronic la copil este evideniat prin urmtoarele teste: a) Nivel seric crescut al transaminazelor b) Hipoalbuminemie c) Nivel seric crescut fosfataza alcalin d) Hipofibrinogenemie e) Hipoprotrombinemie --------------------------------------------------------------------377. CM Marcherii sindromului imuno-inflamator n hepatita cronic la copil sunt: a) Hipergamaglobulinemie b) Hipoalbuminemie c) Nivele crescute imunoglobuline serice d) Hiperfibrinogenemie e) Creterea titrului complementului --------------------------------------------------------------------63

378. CM Enumerai manifestrile clinice extrahepatice din hepatita autoimun la copil: a) Icterul sclerotegumentar b) Artralgii i artrite c) Vergeturi abdominale violacee d) Erupii cutanate maculopapuloase e) Hepatomegalie --------------------------------------------------------------------379. CM Factorii predictivi pentru raspunsul favorabil la terpia antiviral n hepatita cronic viral la copil sunt: a) Nivel crescut de 2-5 ori ale ALT b) Boal de scurt durat c) ncrctura viral redus d) Sexul masculin e) Infecia dobndit perinatal --------------------------------------------------------------------380. CM Care din urmtoarele nu sunt criterii de diagnostic pentru hepatita autoimun la copil? a) Hipergamaglobulinemie b) Anticorpi antinucleari pozitivi c) Prezena markerilor hepatitelor virale d) Rspuns favorabil la corticoterapie e) Nivel seric crescur de cupru --------------------------------------------------------------------381. CM Care din virusurile cu tropism hepatic au potenial demonstrat de cronicizare? a) VHB b) VHC c) VHA d) VHE e) VHD SINDROM HIPERTERMIC I CONVULSIV --------------------------------------------------------------------382. S Pentru convulsiile febrile ale copilului mic nu este caracteristic: a) Apar doar n context febril b) Au durat scurt, de obicei sub 15 min c) Sunt tonico clonice generalizate d) Apar ntre vrsta 6 luni - 5 ani e) Prezena anomaliilor neurologice n perioadele intercritice --------------------------------------------------------------------383. CS Convulsiile febrile simple, benigne se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia : a) Sunt tonico clonice generalizate b) Criza este scurt, sub 15 min c) Criza este unilateral d) Stare neurologic normal postcritic e) Nu se repet n intervalul de 24 ore --------------------------------------------------------------------384. S Pentru convulsiile febrile complexe nu este caracteristic : a) Apar n afara unui context febril
64

b) Durata prelungit a crizei c) Repetarea crizelor n intervalul de 24 ore d) Prezint risc de sechele neurologice e) Pot fi generalizate i unilaterale --------------------------------------------------------------------385. CS Centrul de termoreglare este situat n: a) Mduva spinrii b) Hipotalamus c) Bulbul rahidian d) Cerebel e) Punte --------------------------------------------------------------------386. CS Pierderile de cldur se produc prin , n afar de : a) Iradiere b) Evaporare c) Conducie d) Termoliz e) Convecie --------------------------------------------------------------------387. CS Preparatul de prima intenie n febr la copii este : a) Acid acetilsalicilic b) Diclofenac c) Paracetamol d) Pipolfen e) Analgina --------------------------------------------------------------------388. CS n tratamentul crizei de convulsii febrile la copil, preparatul de elecie este: a) Diazepam b) Glucoza c) Prednizolon d) Peridoxin e) Dimedrol --------------------------------------------------------------------389. CS Calea preferenial de administrare a diazepamului n convulsii la sugari este : a) Intravenoas b) Intrarectal c) Intramuscular d) Prin sond nazogastric e) Percutanat --------------------------------------------------------------------390. CS Tratamentul unui sugar cu febr peste 38C nu va include: a) Descoperirea tegumentelor (dezbrcarea) b) tergerea pielii cu un burete nmuiat n ap cald c) Acetaminofen d) Ibuprofen e) Acid acetilaminosalicilic
65

--------------------------------------------------------------------391. CS Care din afirmaii nu este corect n tratamentul unei stri febrile la copil: a) Preparatul de prima alegere este acetaminofen b) Calea preferenial de administrare acetaminofen este parenteral c) Preparat de alternativ este ibuprofen d) Se va trata obligatopr cauza febrei e) Se vor folosi metode nemedicamentoase (fizicale) --------------------------------------------------------------------392. M Examinarea bacteriologic este necesar n caz de urmtoarele stri febrile: a) Infecii virale acute b) Dureri n abdomen cu diaree c) Erupia dinilor d) Otit acut e) Dureri n regiunea lombar --------------------------------------------------------------------393. CM Convulsiile febrile complexe la copii au urmtoarele manifestri : a) Dureaz peste 15 minute b) Pot genera status convulsiv c) Nu se repet n serie n aceai zi d) Adesea sunt unilaterale e) Apar n afara unui context febril --------------------------------------------------------------------394. CM Convulsiile febrile simple la copii au urmtoarele caracteristici : a) Anamneza neurologic negativ b) Apar n context de febr c) Primar generalizate d) Dureaz peste 15 minute e) Se repet n aceeai zi --------------------------------------------------------------------395. CM Pierderile de cldur se produc prin : a) Iradiere b) Termogenez c) Convecie d) Evaporare e) Conducie --------------------------------------------------------------------396. CM Variaiile nictimerale ale temperaturii corporale sunt determinate de: a) Temperatura mediului b) Activitatea fizic c) Activitatea sistemului endocrin d) Culoarea pielii e) Tranzitul gastrointestinal --------------------------------------------------------------------397. M Cauzele sindromului febril la copii sunt : a) Luxaia congenital de old b) Infecii virale c) Infecii bacteriene
66

d) Febr metabolic e) Hipocalcemia --------------------------------------------------------------------398. CM Substanele pirogene, care provoac febra , se clasific n : a) Pirogene exogene b) Pirogene metabolice c) Pirogene endogene d) Pirogene primare e) Pirogene secundare --------------------------------------------------------------------399. M Pirogene - secundare sunt : a) Bacteriile b) Virusurile c) Prostoglandinele d) Proteina C - reactiv e) Ceruloplasmin --------------------------------------------------------------------400. CM Pentru febr benign ( roz ) sunt caracteristice urmtoarele : a) Piele palid, acrocianoza b) Contiina pstrat c) Extremiti reci d) Rspuns adecvat la antipiretice e) Piele roz , umed --------------------------------------------------------------------401. M Pentru febra malign ( palid ) sunt caracteristice : a) Simptomul ,, pat alb pozitiv b) Rspuns adecvat la antipiretice c) Piele palid, acrocianoz, rece d) Extremiti calde e) Comportament obinuit --------------------------------------------------------------------402. CM Evaluarea copilului cu febr include urmtoarele: a) Aprecierea strii imunologice b) Antropometria c) Rigiditatea muchilor occipitali d) Erupii cutanate generalizate e) Dureri n ureche --------------------------------------------------------------------403. M Cele mai frecvente cauze ale sindromului febril la sugari sunt: a) Otita b) Pneumonia c) Infecia tractului urinar d) Rahitismul e) Anemia carenial MCC
67

--------------------------------------------------------------------404. CS Care este ipoteza contemporan a etiologiei malformaiilor congenitale de cord: a) Infecii intrauterine b) Interaciunea factorilor de mediu i genetici c) Anomalii genetice d) Prevalent aciunea factorilor de mediu e) Nedefinit --------------------------------------------------------------------405. S Ca metod de diagnostic i de tratament contemporan utilizat frecvent la copii cu malformaii congenitale de cord se consider: a) Electrocardiografia b) Cateterism intervenional c) Ecocardiografia d) Coronarografie e) Scintigrafia miocardului --------------------------------------------------------------------406. CS Cea mai frecvent nlnit malformaie congenital de cord la copii este: a) Defect septal interatrial b) Foramen ovale patent c) Canal arterial permiabil d) Defect septal interventricular e) Stenoza aortic --------------------------------------------------------------------407. CS Prevalena malformaiilor congenitale de cord dup O.M.S. este de: a) 2 la 1000 de nateri b) 4 la 1000 de nateri c) 14 la la 1000 de nater d) 8-10 la 1000 de nateri e) 20 la 1000 de nateri --------------------------------------------------------------------408. CS Malformaia congenital de cord cel mai frecvent depistat la nou-nscuii prematuri este: a) Defect septal atrial b) Defect septal ventricular c) Canal arterial persistent d) Coarctaie de aort e) Tetralogia Fallot --------------------------------------------------------------------409. CS Care malformaie este considerat anomalie a tractului de ieire din ventriculul stng: a) Maladia Ebstein b) Defect septal ventricular c) Transpoziia necorectat a vaselor mari d) Sindromul ventriculuui stng hipoplazic e) Stenoza congenital a valvei mitrale --------------------------------------------------------------------410. CS Complicaiile n coarctaia de aort sever la nou-nscuti sunt, cu excepia: a) oc cardiogen b) Acidoz metabolic
68

c) Hemoragie intracranian d) Hipotensiune arterial e) Insuficien cardiac sever --------------------------------------------------------------------411. CS MCC cu unt stnga - dreapta sunt urmtoarele, cu excepia: a) Defect septal ventricular b) Defect septal atrial c) Tetralogia Fallot d) Defectul septului atrioventricular e) Persistena ductului arterial --------------------------------------------------------------------412. CS Imaginea radiologic a cordului de tip coeur en sabot" este carcateristic n: a) Transpoziiea necorectat de vase mari b) Coarctaie de aort c) Anomalia Ebstein d) Tetralogia Fallot e) Vene pulmonare total aberante --------------------------------------------------------------------413. CS Semnul clinic cel mai caracteristic n stenoza pulmonar moderat este: a) Cianoza b) Dispnee de efort c) Sincope d) Crize de ru hipoxic" e) Insuficiena cardiac congestiv --------------------------------------------------------------------414. CS Standardul de aur n stabilirea diagnosticului de drenaj venos pulmonar aberant este: a) Ecocardiografia b) Rezonana magnetic c) Electrocardiografia d) Radiografia toracelui e) Coronarografia --------------------------------------------------------------------415. CS Metoda invaziv de nchidere a canalului arterial permiabil la nou-nscui prematuri este: a) Tehnici paliative b) Banding arteriei pulmonare c) Ocluzionare pe cale endovenoas prin cateterism d) Ligaturarea canalului prin toracotomie e) Prostoglandina E --------------------------------------------------------------------416. CS Clasificarea defectului septal interventricular include tipurile, cu excepia: a) Infundibular b) Muscular c) Infantil d) Tip canal atrioventricular e) Perimembran --------------------------------------------------------------------69

417. CS Anomalii ale tractului de ieire din ventriculul drept sunt, cu excepia: a) Stenoza pulmonar valvular b) Stenoza ramurilor arterei pulmonare c) Tetrologia Fallot d) Atrezia arterei pulmonare e) Ventricul unic --------------------------------------------------------------------418. CS Vrsta optimal de nchidere chirurgical a defectului septal interventricular larg este: a) circa 5 ani b) Pn la 1 an c) 3 ani d) 15 ani e) dup 5 ani --------------------------------------------------------------------419. CS n malformaiile congenitale de cord ductodependente meninerea canalului arterial deschis se efectuiz prin administrarea de: a) Indometacin b) Prostaglandina E c) Imunoglobulin d) Ibuprofen e) Terapie cu oxigen --------------------------------------------------------------------420. S Semnele clinice frecvente ale hipoxiei cronice n Tetralogia Fallot sunt, cu excepia: a) Hipocratism digita b) Poliglobulie c) Absces cerebral d) Leucocitoza e) Accese hipoxice --------------------------------------------------------------------421. CS Indicaie chirurgical major pentru corecia chirurgical n stenoza aortic la copii este: a) Apariia manifestrilor clinice b) Valoarea gradientului presional transvalvular n limitele >50-70 mm Hg c) Hipertrofia ventricului drept d) Dilatarea postenotic considerabil e) Suflu diastolic --------------------------------------------------------------------422. CS Standardul de aur n diagnosticul MCC este: a) Electrocardiografia b) Radiografia cardiopulmonar c) Ecocardiografia bidimensional cu Doppler d) Tomografia computerizat e) Coronarografia --------------------------------------------------------------------423. CS Care este procedura obligatorie postoperatoric la copii purttori de proteze sintetice: a) Profilaxia endocarditei infeciose pe toat viaa b) Tratament anticoagulant sub controlul coagulrii odat la 1 lun c) Cateterism cardiac odat la 6 luni
70

d) Controlul coagulrii odat la 2 sptmni pe toat viaa e) Hemocultura obligatorie odat la 3 luni --------------------------------------------------------------------424. CM Pentru Tetralogia Fallot sunt caracteristice urmtoarele anomalii anatomice: a) Defect septal ventricular b) Stenoz pulmonar c) Defect septal atrial d) Hipertrofia ventricului drept e) Dextropoziia aortei --------------------------------------------------------------------425. M Semnele clinice caracteristice n defectul septal interventricular cu debit mare sunt: a) Dispnee b) Dificulti de alimentaie c) Suflu diastolic d) Deficit nutriional e) Infecii respiratorii recurente --------------------------------------------------------------------426. CM Care manifestri clinice sunt caracteristice n stenoza aortic strns: a) Sincopa b) Fatigabiliatate la efor c) Hipocratism digital d) Dureri anginoase e) Suflu sistolic de ejecie de gradul 3-4 la apex --------------------------------------------------------------------427. CM Aspectele clinice majore n coarctaia de aort sunt: a) Sugar cu insuficien cardiac b) Cianoz difuz c) Hipertensiune arterial prestenotic d) Diminuarea pulsului la membrele inferioare e) Hipotensiune arterial prestenotic --------------------------------------------------------------------428. CM Evoluia natural a defectului septal interventricular depinde de: a) Dimensiunile defectului b) Viteza untului interventricular c) Localizarea defectului d) Presiunea n artera pulmonar e) Grosimea peretelui ventriculului stng --------------------------------------------------------------------429. CM Malformaiile congenitale de cord cianotice cu hipervascularizare n circuitul pulmonar sunt: a) Tetralogia Fallot b) Transpoziia de vase mari necorectat (D transpoziie) c) Defect septal atrial d) Anomalia total de ntoarcere venoas pulmonar e) Canal arterial persistent --------------------------------------------------------------------71

430. M Semne electrocardiografice caracteristice pentru anomalia Ebstein sunt: a) Hipertrofia ventriculului stng b) Bloc de ramur dreapta c) Bloc de ramura stnga d) Hipertrofia atriului drept e) Hipertrofia atriului stng --------------------------------------------------------------------431. CM Complicaiile postchirurgicale n MCC cu unt stnga - dreapta sunt: a) Dereglrile de ritm cardiac i conductibilitate b) Afeciunile vasculare pulmonare c) unturile reziduale d) Endocardita bacterian e) Hemoragii intestinale --------------------------------------------------------------------432. M Defectul septal interatrial mic se caracterizeaz prin: a) Suflu continuu la focarul aortei b) Asimptomatic c) Suflu sistolic discret de cu maximum de auscultaie la baza cordului d) Zgomotul II dedublat e) Dispnee de efort --------------------------------------------------------------------433. CM Criteriile ecocardiografice n canalul atrioventricular complet sunt: a) Defect septal atrial de tip ostium primum b) Defect septal ventricular cu localizare nalt c) Stenoza arterei pulmonare d) Valv atrioventricular unic e) Defect septal ventricular muscular --------------------------------------------------------------------434. CM Medicamentele utilizate n cuparea crizelor hipoxice sunt: a) Morfin b) Diuretice c) Betaadrenoblocani d) Inhibitorii enzimelor de conversie a angiotenzinei II e) Glicozizi cardiaci --------------------------------------------------------------------435. CM Indicaiile pentru nchiderea chirurgical a defectului septal interventricular sunt: a) Intolerana clinic pe tratament medicamentos b) Progresarea hipertensiunii arteriale pulmonare c) Multiple defecte musculare d) Prematuritate e) Instalarea unei complicaii la orice vrst --------------------------------------------------------------------436. CM Factorii postnatali care favorizeaz nchiderea canalului arterial permiabil la nounscut sunt: a) Prematuritatea b) ntreruperea producerii de Prostaglandin E c) Mrirea progresiv a rezistenei vasculare pulmonare
72

d) Reducerea funciei ventriculului drept e) Micorarea progresiv a rezistenei vasculare pulmonare --------------------------------------------------------------------437. CM Care din malformaiile congenitale enumerate se consider malformaie vascular: a) Anomalia Ebstein b) Coarctaia de aort c) Anomaliile artereilor coronariene d) Anomalia arcului aortic e) Ventricul unic --------------------------------------------------------------------438. CM Complicaiile n evoluia defectului septal interventricular neoperat sunt: a) insuficiena cardiac b) Insuficiena aortic c) Hipertensiunea pulmonar d) Trombembolie cerebral e) Endocardit infecioas --------------------------------------------------------------------439. M Cateterismul intervenional este utilizat n corectarea urmtoarelor malformaii la copii: a) Dilatarea stenozelor valvulare b) nchiderea defectelor septale c) Implantarea protezelor valvulare d) nchiderea canalului arterial permiabil e) Dilatarea stenozelei pulmonare --------------------------------------------------------------------440. CM Complicaiile bandingului arterei pulmonare sunt: a) Pericardita b) Paralezia nervului diafragmal c) Aritmii d) Tromboze e) Stenoz funcional a arterei pulmonare --------------------------------------------------------------------441. CM Complicaiile evolutive posibile n canalul atrioventricular parial neoperat sunt: a) Insuficiena mitral b) Endocardita infecioas c) Hipertensiune pulmonar arterial d) Hipertensiune arterial e) Tulburr de ritm atriale --------------------------------------------------------------------442. M Semnele clinice auscultative n hipertensiunea pulmonar sunt: a) Suflu continuu sau diastolic prelungit la baza cordului b) Apariia zgomotului III c) Zgomotul II accentuat i dedublat la focarul pulmonarei d) Hipertensiunea sistemic e) Suflu de regurgitare pulmonar --------------------------------------------------------------------443. CM Complicaiile postoperatorii posibile n Tetralogia Fallot pot fi:
73

a) Insuficiena pulmonar b) Disfuncie ventricular dreapta c) Hipertensiune pulmonar d) Stenoz rezidual pulmonar e) Tahicardii ventriculare --------------------------------------------------------------------444. CM MCC cianogene sunt: a) Ventricol unic b) Trunchiul arterial comun c) Transpoziia de vase mari d) Defect septal ventricular e) Persistena canalului arterial MALABS. --------------------------------------------------------------------445. CS Enzimele pancreasului exocrin sunt urmtoarele, n afar de a) Amilaza b) Lipaza c) Tripsinogen d) Pepsina e) Tripsina --------------------------------------------------------------------446. CS Deficitul secretor pancreatic poate fi determinat de urmtoarele afeciuni, n afar de: a) Mucoviscidoz b) Pancreatitele cronice c) Tumorile pancreatice d) Gastroduodinita e) Traume pancreatice --------------------------------------------------------------------447. CS n condiii normale, flora microbian intestinal este maxim n a) Colon b) Duoden c) Cecum d) Intestinul subire e) Stoma --------------------------------------------------------------------448. CS Enteropatia exudativ primar apare n caz de: a) Limfangiectazie intestinal idiopatic b) Intolerana proteinelor din gru c) Boli alergice d) Infecie intestinal e) Pneumonie netratat --------------------------------------------------------------------449. CS Rolul principal n patogenia enteropatiei de gluten aparine a) Glucidelor b) Gliadine c) Infeciei intestinale d) Helminilor
74

e) Dizenterie --------------------------------------------------------------------450. CS Dieta agliadinic exclude urmtoarele produse, cu excepia a) Crupe de gri b) Crupe de arpaca c) Crupe de hric d) Crupe de gru e) Crupe de orz --------------------------------------------------------------------451. CS Maladiile inflamatoare cronice ale intestinului care decurg cu sindrom de malabsorbie sunt, n afar de a) Boala Crohn b) Rectocolita ulcerohemoragic c) Tuberculoza intestinal d) Enteropatia exudativ e) Colita cronic --------------------------------------------------------------------452. CS Formele monosimptomatice ale celiachiei sunt urmtoarele, n afar de a) Forma hemoragic b) Forma edemic c) Forma cu vom izolat d) Forma anemic e) Forma septic --------------------------------------------------------------------453. CM n celiachie diareea are la baz urmtoarele mecanisme: a) Scderea transportului de aminoacizi prin membrana enterocitelor b) Scderea hidrozei peptidelor mici i dizaharidelor la suprafaa enterocitelor c) Dereglarea absorbiei de ap i de electrolii n duoden i jejun d) Secretarea sporit a apei i electroliilor n intestinul gros e) Hipercalciemia --------------------------------------------------------------------454. CM n celiachie scaunul poate fi a) Voluminos b) Frecvent c) Cu luciu de grsime d) Cu miros neplcut e) Cu striuri de snge --------------------------------------------------------------------455. CM Intolerana de gluten din cereale se caracterizeaz prin: a) Dereglri de absorbie intestinal b) Normalizarea clinic i histologic n lipsa glutenului n hran c) Recidiva clinico - histologic dup introducerea glutenului n hran d) Schimbri histologice atrofice n mucoasa duodenului i intestinului subire e) Secreia majorat de secretin i colecistochinin --------------------------------------------------------------------456. CM Celiachia poate decurge cu afectarea urmtoarelor sisteme:
75

a) Sistemul osos b) Sistemul nervos c) Glandele suprarenale d) Sistemul gastrointestinal e) Sistemul respirator --------------------------------------------------------------------457. CM n celiachie pot aprea urmtoarele dereglri ale sistemului nervos a) Parestezii cu pieredera sensibilitii b) Convulsii c) Ataxii d) Paralizi e) Hidrocefalie --------------------------------------------------------------------458. CM Dietoterapia n celiachie se caracterizeaz prin: a) Excluderea produselor alimentare care conin gluten b) Excluderea laptelui la asocierea insuficienei de lactaz c) Respectarea dietei agliadinice toat viaa d) Introducerea n raion a terciului de gri e) Excluderea srii de buctrie --------------------------------------------------------------------459. CM Dup dieta agliadinic n celiachie unele semne dispar n urmtoarea ordine a) Simptome subiective - peste 3-15 zile b) Restabilirea ponderal ncepe de la a 3 - a sptmn c) Talia corespunde vrstei - peste 1,5 - 2 ani d) Dereglrile histologice se amelioreaz peste 2 sptmni e) Ameliorarea apetitului peste - 3 luni --------------------------------------------------------------------460. CM Boala cronic pulmonar, ntlnit n mucoviscidoz se caracterizeaz prin: a) Obstrucia bronic i broniolic complicat cu infecia secundar b) Viteza de transport mucociliar este foarte redus c) Schimbrile n analiza sumar a urinei sunt pronunate d) Boala este progresiv i duce la insuficiena cronic pulmonar e) Viteza de transport a mucocitelor este mrit --------------------------------------------------------------------461. CM n tabloul clinic al mucoviscidozei se ntlnesc urmtoarele sindroame a) Ileus meconial b) Sindromul diareic cronic c) Tulburri funcionale ale glandelor sudoripare d) Boala cronic pulmonar e) Sindromul convulsiv --------------------------------------------------------------------462. CM n mucoviscidoz se ntlnesc urmtoarele complicaii: a) Retard staturoponderal b) Prolaps rectal c) Insuficien bronhopulmonar cronic d) Diabet zaharat e) Hipercalciemie
76

--------------------------------------------------------------------463. CM n diagnosticul mucoviscidozei sunt folosire urmtoarele criterii a) Testul sudorii pozitiv b) Insuficiena pancreatic exocrin c) Simptomul de obstrucie pulmonar cronic d) Antecedentele familiale sugestive de boal e) Hipercaliemia --------------------------------------------------------------------464. Din examenele paraclinice ale celiachiei fac parte a) Testul de toleran cu lactoz b) Testul sudorii c) Testul de provocare cu gluten d) Biopsia intestinal e) ECG MUC. --------------------------------------------------------------------465. CS Fibroza chistic este o : a) Boal congenital b) Boal monogenic c) Boal dobndit d) Aberaie cromozomial e) Boal poligenic --------------------------------------------------------------------466. CS Fibroza chistic are transmitere a) Autosomal recesiv b) Autosomal dominant c) Legat de X-cromosom d) Multifactorial e) Este dobndit --------------------------------------------------------------------467. CS n fibroza chistic sunt afectate: a) Glandele endocrine secretoare de mucus b) Celule Langerhans c) Glande parietale stomacale d) Glande exocrine secretoare de mucus e) Enterocite --------------------------------------------------------------------468. CS Organele afectate primar n fibroza chistic, cu excepia: a) Pancreasul b) Plmnii c) Cile biliare intrahepatice d) Cordul e) Glandele sexuale masculine --------------------------------------------------------------------469. CS Forma cu debut neonatal al fibrozei chistice este:
77

a) Atrezia cilor biliare b) Pneumonie c) Ileus meconial d) Icter nuclear e) Displazie bronic --------------------------------------------------------------------470. CS Dereglarea primar n fibroza chistic, forma intestinal este: a) Malabsorbia b) Maldigestia c) Limfangiectazia intestinal d) Dereglarea fluxului sanguin intestinal e) Toate corecte --------------------------------------------------------------------471. CS Diagnosticul de fibroza chistic se confirm prin: a) Atrofie vilozitar subtotal la biopsie b) Rectromanoscopie-eroziuni ale mucoasei c) Coprograma-acizi grai crescui d) Amilaza seric crescut e) Nivelul de clor n sudoare crescut --------------------------------------------------------------------472. CS Pentru fibroza chistic nu este caracteristic: a) Nivel crescut de lipaz seric b) Coprograma-gsimi neutre crescute c) Nivel crescut de albumine meconiu d) Testul sudorii pozitiv e) Tripsina n fecale sczut --------------------------------------------------------------------473. CS Diareea n fibroza chistic are urmtoarea caracteristic: a) Scaune apoase, frecvente, spumoase cu mucus, acide b) Polifecalie, fetide, steatoreice, lipicioase, pstoase c) Diareea cu snge, mucus, puroi d) Doar hemocolit e) Diareea cu tenesme --------------------------------------------------------------------474. CS Pentru fibroza chistic nu este caracteristic a) Ileus meconial b) Malnutriia staturoponderal c) Insuficien renal d) Boala pulmonar progresiv e) Insuficiena pancreatic exocrin --------------------------------------------------------------------475. CS Tratamentul de fond n fibroza chistic nu prevede: a) Substituie cu enzime pancreatice b) Antibioticoterapie cronic c) Kinetoterapie d) Dieta fr gluten e) Mucolitice
78

--------------------------------------------------------------------476. CS Excreie crescut a clorului cu sudoare este caracteristic pentru: a) Pancreatit cronic b) Celiachie c) Enteropatie exudativ d) Intoleran la dizaharide e) Fibroza chistic --------------------------------------------------------------------477. CM Caracteristicele genetice ale fibrozei chistice sunt: a) Boala autosomal X-lincat b) Boal monogenic c) Boal autosomal -recesiv d) Boal autosomal -dominant e) Aberaie cromosomial --------------------------------------------------------------------478. CM Organele afectate primar n fibroza chistic sunt: a) Creierul b) Glandele sexuale femenin c) Cile biliare hepatice d) Pancreasul e) Mucoasa traheobronic --------------------------------------------------------------------479. CM Pentru ileusul meconial din fibroza chistic sunt caracteristice: a) Debutez n primele 24-48 ore dup natere b) Diaree, vrsturi, meteorism c) Vrsturi bilioase, deshidratare d) Lipsa eliminrii de meconiu e) Radiologic-absena aerului n colon --------------------------------------------------------------------480. CM Diareea din fibroza chistic are urmtoarele caracteristici: a) Scaune steatoreice, nedigerate b) Scaune voluminoase, lucioase, fetide c) Scaune apoase, frecvente, acide d) Scaune cu mucus, snge, puroi e) Scaune cu aspect normal --------------------------------------------------------------------481. CM Care din manifestrile clinice sunt caracteristice pentru fibroza chistic: a) Alergie alimentar b) Tuse recidivant, dispnee, wheezing c) Diaree cronic-steatoree d) Ileus meconeal e) Malnutriie staturoponderal --------------------------------------------------------------------482. CM Elementele fiziopatologice eseniale n fibroza chistic sunt: a) Secreie de mucus vscos, abundent, deshidratat b) Obstrucia canalelor excretorii ale glandelor exocrine
79

c) Dezvoltarea fibrozei pulmonare d) Secreie normal de mucus e) Secreiile celulelor afectate sunt srace n calciu, proteine --------------------------------------------------------------------483. CM Urmtoarele examene paraclinice confirm diagnosticul de fibroza chistic a) Nivele crescute de IgE serice b) Nivele crescute anticorpi antiendomisiali c) Testul sudorii pozitiv d) Creatoree, steatoree n mase fecale e) Nivele sczute tripsina n masele fecale --------------------------------------------------------------------484. CM Tratamentul fibrozei chistice include urmtoarele: a) Dieta hipercaloric b) Dieta fr gluten c) Mucolitice d) Substituie cu enzime pancreatice e) kinetoterapie --------------------------------------------------------------------485. CM Tratamentul manifestrilor pulmonare din fibroza chistic include urmtoarele: a) Substituie cu surfactant b) Antibioticoterapia c) Imunoglobuline intravenos d) Mucolitice e) Kinetoterapie --------------------------------------------------------------------486. CM Terapia nutriional din fibroza chistic include urmtoarele cu excepia a) Dieta bogat n glucide b) Dieta bogat n lipide c) Suplinire cu vitamine liposolubile d) Substituie cu enzime pancreatice e) Dieta fr gluten HEMOFILIA --------------------------------------------------------------------487. S Caracteristicile hemofiliei sunt urmtoarele, cu excepia: a) sngerrii de tip hematom b) hemartrozei c) hemoragiei ntrziate posttraumatice d) peteiei i echimozelor e) numrului normal de trombocite --------------------------------------------------------------------488. S Hemofilia A incluide: a) deficitul factorului IX b) deficitul factorului VIII c) deficitul factorului XI d) deficitul factorului XII e) deficitul factorului V
80

--------------------------------------------------------------------489. CS n hemoragie la copil cu hemofilia A indicaia optim este: a) plasma proaspt congelat b) plasma nativ c) crioconcentratul d) masa eritrocitar e) masa trombocitar --------------------------------------------------------------------490. CS n tratamentul hemofiliei este contraindicat: a) crioconcentratul b) tamponul hemostatic c) imobilizarea de scurt durat a membrului afectat d) aspirina e) plasma proaspt congelat --------------------------------------------------------------------491. S Hemofilia A este o boal: a) Autosomal-domonant b) Autosomal-recesiv c) X-lincat, recesiv d) Multifactorial e) Toate corecte --------------------------------------------------------------------492. CS Boala Willebrand se caracterizeaz prin: a) sngerare tip hematom b) sngerare tip mixt c) sngerare tip vascular - peteial d) prognostic nefavorabil e) hemartroze frecvente --------------------------------------------------------------------493. S Penru boala Willibrand nu este caractristic: a) reducerea factorului VIII b) adgezia trombocitar diminuat la suprafaa sticlei c) agregarea redus a trombocitelor cu ristocetin d) trombocitopenia e) majorarea timpului de sngerare --------------------------------------------------------------------494. CS Ce parametru nu se modific n hemofilia A: a) timpul de coagulare dup Le-Wait b) nivelul factorului VIII c) timpul tromboplastinei parial activate d) timpul de recalcificare a plasmei e) numrul de trombocite --------------------------------------------------------------------495. CS Pentru hemofilia A nu este caracteristic: a) Durata de sngerare crescut b) timpul de coagulare crescut
81

c) timpul tromboplastinei parial activate crescut d) Durata de sngerare normal e) deficit al factorului VIII --------------------------------------------------------------------496. CS Pentru hemofilia A este caracteristic totul, n afar de: a) debutul rar la vrsta neonatal b) echimoze c) debutul bolii dup 1 an de via d) hemartroze e) hematoame dup traume nensemnate --------------------------------------------------------------------497. CS Tratamentul hemartrozei acute n cadrul hemofiliei nu include: a) indicaia reopoliglucinei b) introducerea crioconcentratului c) imobilizarea articulaiei pe un timp scurt d) puncia articulaiei n cazul hemartrozei evideniate e) aplicarea bandajului elastic --------------------------------------------------------------------498. CS La bolnavi cu artropatie hemofilic nu este corect urmtoarea afirmaie: a) posibilitatea tratamentului chirurgical la gradele III-IV-V b) rentgenoterapia e indicat la gradul III c) rentgenoterapia e indicat la gradul I d) rentgenoterapia e indicat copiilor mai mari de 5 ani e) la gradul V e indicat un curs cu prednisolon --------------------------------------------------------------------499. CS n hemofilie nu este corect urmtoarea afirmaie: a) hemartroza - este o manifestare caracteristic b) crioprecipitatul este mai eficient dect plasma proaspt congelat c) sngerarea ncepe imediat dup traum d) extracia dentar se efectueaz cu pregtire prealabil e) imobilizarea articulaiei la hemartroz e de scurt durat --------------------------------------------------------------------500. CS Pentru hemofilia B nu este corect: a) deficitul factorului IX b) deficitul factoruluiXI c) prognosticul favorabil pentru via d) se ntlnete mai rar dect hemofilia A e) feciorii bolnavului sunt sntoi --------------------------------------------------------------------501. S Diagnosticul hemofiliei se confirm prin: a) probele endoteliale pozitive b) mrirea timpului de sngerare c) peteii i echimoze d) hemartroze, hematoame e) metroragii --------------------------------------------------------------------82

502. CS La diagnosticul difereniat al bolii Willebrand i hemofiliei, nu este n favoarea bolii Willebrand: a) tipul autosomal - dominant al motenirii b) diminuarea agregrii i adegeziei trombocitelor c) majorarea timpului de sngerare d) tip mixt de sngerare e) recesiv, unit cu X-cromosom tip de motenire --------------------------------------------------------------------503. CM Tabloul clinic al hemofiliei se caracterizeaz prin: a) hemoragii multiple b) hematoame c) hemartroze d) echimoze i peteii e) hemoragie peste 1-2 ore dup traum --------------------------------------------------------------------504. CM Diagnosticul de hemofilie se stabilete n baza: a) anamnezei ereditare b) creterii timpului sngerrii dup Duke c) consumului redus al protrombinei d) diminuarea numrului trombocitelor e) sporirea timpului de coagulare dup Le-White --------------------------------------------------------------------505. CM Pentru hemofilie sunt caracteristice: a) timpul sngerarii sporit b) majorarea timpului de coagulare dup Le-White c) timpul tromboplastinei parial activate sporit d) reducerea adgeziei i agregaiei trombocitelor e) deficitul factorului VIII sau IX --------------------------------------------------------------------506. CM Tipul de hemofilie se bazeaz pe: a) insuficiena factorului Willibrand b) deficitul factorului VIII c) deficitul factorului IX d) deficitul factorului XII e) deficitul factorului XI --------------------------------------------------------------------507. CM Care din afirmaii sunt caracteristice pentru Hemofilie: a) Durata de sngerare crescut b) timpului de coagulare crescut c) timpul tromboplastinei parial activate crescut d) Tip hematom de sngerare e) Este o boal genetic --------------------------------------------------------------------508. CM Pentru boala Willebrand sunt caracteristice: a) scderea adeziunii trombocitelor b) deficitul factorului IX c) deficitul factorului XII
83

d) deficitul factorului Willibrand e) majorarea duratei de sngerare --------------------------------------------------------------------509. CM Care din afirmaii sunt caracteristice pentru boala Willibrand: a) transmiterea recesiv, X - lincat b) tipul autosomal - dominant c) diminuarea adeziunii i agregaiei trombocitelor d) tipul mixt de sngerare e) hemartroze frecvente --------------------------------------------------------------------510. CM Pentru bolnavii cu artropatie hemofilic sunt caracteristice urmtoarele afirmaii: a) tratament chirurgical la al III-lea stadiu b) rengenterapia la I stadiu c) rengenterapia la stadiile III-V d) rengenterapia se efectueaz copiilor n vrst peste 5 ani e) terapia cu glucocorticoizi la al V-lea stadiu --------------------------------------------------------------------511. M Pentru hemofilia B sunt caracteristice: a) prezena hematoamelor i hemartrozelor b) majorarea timpului tromboplastinei parial activate c) prognosticul pentru via e favorabil d) deficitul factorului IX e) deficitul factorului XI --------------------------------------------------------------------512. CM Hemofilia A se caracterizeaz prin: a) debutul rar n perioada neonatal b) echimoze c) debutul bolii n a doua jumtate al 2-lea an de via d) hemartroze e) hematoame --------------------------------------------------------------------513. CM Pentru hemofilie sunt adevrate urmtoarele afirmri: a) hemofilia C - se mbolnvesc brbaii i femeile b) hemartroz - manifestare caracteristic a bolii c) hemoragii - intervin imediat dup traum d) hemofilia B se ntlnete mai des ca hemofilia A e) n hemofilie, injeciile intramusculare sunt interzise --------------------------------------------------------------------514. CM n hemofilie se modific urmtorii indici ai coagulogramei: a) timpul tromboplastinei parial activat b) asimilarea protrombinei c) testul cu etanol d) timpul trombinic e) timpul recalcificrii plasme --------------------------------------------------------------------515. CM Pentru terapia transfuzional n hemofilia A sunt corecte:
84

a) tratamentul ncepe imediat dup traum b) se indic crioprecipitat c) crioprecipitat este mai eficient ca plasma proaspt congelat d) doza de 25-30 UA/kg este eficient n terapia plgilor i hematoamelor e) Transfuziile de snge direct de la rude sunt admisibile --------------------------------------------------------------------516. CM Pentru terapia transfuzional simtomatic n hemofilie sunt corecte: a) ncepe n primele ore dup traum b) se indic crioprecipitatul c) crioconcentratul este mai eficient dect plasma proaspt congelat d) doza 25-30 UA/kg este eficient n terapia plgilor mici i hematoamelor e) transfuziile de snge direct de la rude sunt admisibile --------------------------------------------------------------------517. CM n evidena bolnavilor cu hemofilie sunt corecte urmtoarele afirmaii: a) vaccinri contra hepatitei B trebuie efectuate regulat b) imobilizarea de durat a articulaiilor n hemartroze c) aplicarea tamponului hemostatic n traume d) investigaii periodice la HIV e) extracii dentare se efectueaz cu pregtire prealabil --------------------------------------------------------------------518. CM n tratamentul hemofiliei sunt contraindicate: a) crioconcentratul b) plasma proaspt congelat c) imobilizare de durat a articulaiei d) aplicarea local a bintului elastic e) facorul VIII concentrat --------------------------------------------------------------------519. M Programul de terapie a hemartrozei acute la bolnavii cu hemofilie include: a) perfuzii de reopoliglucin b) administrare de crioprecipitat c) imobilizare articular pe 3-4 zile d) fonoforeza cu hidrocortizon e) puncie obligatorie a articulaiei --------------------------------------------------------------------520. M Dispanserizarea bolnavilor cu hemofilie include: a) vaccinoprofilaxie planic b) vaccinoprofilaxie selectiv c) administrarea acidului acetilsalicilic la bolnavii cu infecii respiratirii acute d) diminuarea efortului fizic e) eliberarea de la leciile de educaie fizic --------------------------------------------------------------------521. CM n boala Willebrand nu sunt indicate: a) acidul acetilsalicilic b) dicinonul c) plasma proaspt congelat d) crioprecipitatul e) indometacinul
85

--------------------------------------------------------------------522. CM Pentru diagnosticul diferenial, ntre hemofilie i trombocitopenie, care criterii pledeaz n favoarea hemofiliei: a) hematomul b) epistaxisul, metroragiile c) peteiile i echimozele d) probele endoteliale pozitive e) hemartrozele CARDIOPATII PRIMARE LA COPII --------------------------------------------------------------------523. CS Numii cea mai frecvent form de cardiomiopatie primar ntlnit la copii a) Numii cea mai frecvent form de cardiomiopatie primar ntlnit la copii b) Miocardita acut c) Cardiomiopatia dilatativ d) Cardiomiopatia restrictiv e) Cardiomiopatia peripartum --------------------------------------------------------------------524. CS n diagnosticul miocarditei acute la copii tehnicile de biologie molecular se utilizeaz pentru confirmarea a) Necrozei miocitare b) Prezenei virusului c) Apoptozei celulare d) Inflamaiei miocardului e) Fibrozei interstiiale --------------------------------------------------------------------525. CS Miocardita acut fulminant la sugari debuteaz frecvent cu a) Lipsa semnelor de insuficien cardiac b) Semne de infecie respiratorie acut c) Semne digestive d) oc cardiogen e) Convulsii febrile --------------------------------------------------------------------526. CS Care semn clinic este caracteristic pentru debutul miocarditei acute la un copil mare a) Insuficiena cardiac congestiv b) Infecie respiratorie acut c) Hipertensiune arterial d) Infecie gastrointestinal acut e) Dificulti de alimentaie --------------------------------------------------------------------527. CS Semnele radiologice evocatoare pentru miocardit acut la copil mare sunt, cu excepia a) Cardiomegalie b) Congestie venoas pulmonar c) Silueta cordului cu aspect cord n sabot d) Asocierea revrsatului pericardic e) Edem pulmonar
86

--------------------------------------------------------------------528. CS Izolarea virusurilor n miocardita de etiologie enteroviral la copii poate fi fcut din urmtoarele mostre biologice, cu excepia a) Lichid sinovial b) Scaun c) Lichid cefalorahidian d) Urin e) Miocard --------------------------------------------------------------------529. CS Semnul ecocardiografic evocator n diagnosticul miocarditei acute la copii este a) Hipertensiune pulmonar avansat b) Scderea fraciei de ejecie a ventriculului stng c) Hipertrofia miocardului ventriculului drept d) Prezena revrsatului pericardic e) Insuficien mitral --------------------------------------------------------------------530. CS Care semn clinic nu este comun n miocardita acut la sugar a) Dificulti n alimentaie b) Palpitaii c) Hepatomegalie d) Dispnee e) Tulburri de ritm --------------------------------------------------------------------531. CS n tratamentul de debut al miocarditei acute virale la copii nu se recomand administrarea de a) Antivirale b) Antiinflamatoare steroidiene c) Antiaritmice d) Diuretice e) Remedii inotrop pozitive --------------------------------------------------------------------532. CS Complicaiile majore n miocardita acut la sugari sunt, cu excepia a) oc cardiogen b) Tulburri de ritm cardiac c) Insuficien cardiac congestiv d) Cardiomiopatie hipertrofic e) Tulburri de conducere atrioventricular --------------------------------------------------------------------533. CS Tratamentul cardiomiopatiei dilatative la copil include urmtoarele, cu excepia a) Endocardectomie b) Terapia sindromului de insuficien cardiac c) Prevenirea accidentelor trombembolice d) Terapia aritmiilor e) Transplantul de cord --------------------------------------------------------------------534. CS Manifestarea clinic cea mai comun n cardiomiopatia dilatativ la sugar a) Dispnee la alimentaie
87

b) Sincopa c) Febra d) Dureri toracice e) Palpitaii --------------------------------------------------------------------535. CS Monitorizarea Holter se indic n cardiomiopatiile primare la copil n a) Ritmul idioventricular pe ECG standard b) Dispnee n repaus c) Orice copil cu suspiciune de cardiomiopatie primar d) Tahicardie e) Edeme periferice --------------------------------------------------------------------536. CS Metodele obligatorii de diagnostic n cardiomiopatie primar la copil sunt, cu excepia a) Biopsia endomiocardic b) Electrocardiografia cu nregistrarea Holter c) Ecocardiografia d) Anchet familial complet e) Radiografia cardiopulmonar --------------------------------------------------------------------537. CS Cardiomiopatia hipertrofic la copil difer de cea a adultului prin urmtorul criteriu a) ipertrofie ventricular stng b) Pronostic mult mai nefavorabil c) Nu necesit supraveghere d) Lipsa complicaiilor aritmice e) Sincope --------------------------------------------------------------------538. CS Numii semnul clinic comun n cardiomiopatia hipertrofic la copil de vrst fraged a) Intoleran la efort b) Copil cu suflu sistolic asimptomatic c) Dispnee la efort d) Sincopa e) Palpitaii --------------------------------------------------------------------539. CM Clasificarea etiologic divizeaz cardiomiopatiile primare n urmtoarele grupe a) Genetice b) Acute c) Restrictive d) Virale e) Mixte --------------------------------------------------------------------540. CM Marcherii serici specifici utilizai n diagnosticul de miocardita acut la copii sunt a) Creatininkinaza fracia MB b) Troponina cardiac T c) Lactatdehidrogenaza fraciile 1,2 d) Antistreptolizina O e) Troponina cardiac I
88

--------------------------------------------------------------------541. CM Factorii etiologici virali frecvent implicai n miocarditele acute la copii sunt a) Coxsackie A b) Coxsackie B c) Adenovirus d) Herpesvirus e) Trpanosoma cruzi --------------------------------------------------------------------542. CM Investigaiile instrumentale neinvazive utilizate la copii pentru confirmarea diagnosticului de miocardit sunt a) Radiografia cutiei toracice b) Biopsia endomiocardic c) Electrocardiografia d) Cateterismul cardiac e) Ecocardiografia --------------------------------------------------------------------543. CM Modificrile electrocardiografice sugestive pentru miocardita acut la copii sunt a) Bloc incomplet de ram drept al fasciculului His b) Tahicardie sinisal c) Modificri de segment ST i de und T d) Sindrom de preexcitare ventricular e) Bloc atrioventricular de gradul II sau III --------------------------------------------------------------------544. CM Cele mai comune criterii de diagnostic ecocardiografic n miocardita acut la copii sunt a) Dilatarea cavitii ventriculului stng b) Hipo-/akinezia peretelui ventriculului stng c) Hipertrofia peretelui ventriculului drept d) Scderea fraciei de ejecie e) Hiperkinezia pereilor ventriculului stng --------------------------------------------------------------------545. CM Complicaiile cele mai frecvente n miocardita acut la copil mare sunt a) Cardiomiopatia dilatativ b) Insuficien cardiac congestiv c) Accident vascular cerebral d) Hipertensiune arterial e) Tulburri de ritm i de conducere --------------------------------------------------------------------546. CM Pentru miocardita acut fulminant la copil mic sunt caracteristice urmtoarele semne a) Prodrom viral scurt b) oc cardiogen c) Hipertensiune arterial d) Sindrom convulsiv e) Dimensiuni normale ale cordului la radiografia cardiopulmonar --------------------------------------------------------------------547. CM Diagnosticul diferenial n miocardita acut la copilul mic se face cu urmtoarele entiti clinice a) Deficit de carnitin
89

b) Hipertensiunea pulmonar primitiv c) Originea anormal a arterei coronariene stngi d) Bloc atrio-ventricular congenital e) Coarctaie de aort --------------------------------------------------------------------548. CM Caracteristicile comune ale cardiomiopatiei dilatative la copil a) Cea mai frecvent form de cardiomiopatie primar b) Etiologie mixt (acut/genetic) c) Debuteaz cu accese hipoxice d) Se asociaz cu disfuncie sistolic a ventriculului stng e) Este cea mai frecvent cauz de moarte subit de origine cardiac --------------------------------------------------------------------549. CM Indicai modificrile ECG sugestive n cardiomiopatia hipertrofic la copil a) Modificri ale segmentului ST-T b) ECG normal la sugari c) Semne de hipertrofie ventricular dreapta d) Asocierea de interval QT lung e) Unda Q patologic --------------------------------------------------------------------550. CM Diagnosticul diferenial n cardiomiopatia hipertrofic la sugar se face cu urmtoarele entiti clinice a) Stenoza aortic b) Sindromul Down c) Cardiomiopatia restrictiv d) Miocardita acut e) Glicogenoze --------------------------------------------------------------------551. CM Examinare clinic a rudelor de gradul I a unui copil cu cardiomiopatie hipertrofic va include a) Electrocardiografia b) Ecocardiografia c) Troponine i enzime cardiace d) Consultul geneticianului e) Scintigrafia miocadului --------------------------------------------------------------------552. CM Managementul copilului cu cardiomiopatie hipertrofic include a) Restricii moderate n activitatea fizic cu evitarea sportului de performan b) Blocantele canalelor de calciu la copil asimptomatic c) Betaadrenoblocantele la copil cu variant obstructiv de boal d) Profilaxia endocarditei infecioase pe via e) Digoxina INSUFICIENA CARDIAC --------------------------------------------------------------------553. CS Semnul clinic major n insuficiena cardiac cronic stnga la copil este: a) Durerea precordial b) hepatomegalia
90

c) tahipneea d) edemele periferice e) cefaleea --------------------------------------------------------------------554. CS Criteriu indispensabil n insuficiena cardiac cronic la copil este: a) cardiomegalia b) durere abdominal c) edemele periferice d) dispneea e) tahicardia --------------------------------------------------------------------555. CS Hipotensiunea arterial i diminuarea pulsului este caracteristic n: a) feohromacitom b) oc cardiogen c) insuficien mitral d) insuficien aortal e) insuficien renal --------------------------------------------------------------------556. CS Semnele detresei respiratorii n insuficiena cardiac cronic la copil sunt toate, cu excepia: a) bti ale aripelor nazale b) tirajul c) geamtul d) hepatomegalia e) raluri pulmonare --------------------------------------------------------------------557. CS Semnul clinic major n insuficiena cardiac cronic dreapta la copil este: a) tahipneea b) hepatomegalia c) cardialgia d) sincopa e) tusea --------------------------------------------------------------------558. CS Manifestrile clinice ale debitului cardiac sczut sunt urmtoarele, cu excepia: a) paloare, transpiraii b) ritm de galop c) cardiomegalie d) tahicardie e) zgomote cardiace clare, sonore --------------------------------------------------------------------559. CS Cel mai frecvent insuficiena cardiac la copil debuteaz la vrsta de: a) nou-nscut b) sugar c) precolar d) colar e) adolescent
91

--------------------------------------------------------------------560. CS Pentru monitorizarea terapiei cu digitale este indicat: a) radiografia cordului b) ultrasonografia cordului c) electrocardiografia d) caterismul cardiac e) monitorizarea tensiunii arteriale --------------------------------------------------------------------561. CS Oboseala i paloarea n insuficiena cardiac este cauzat de : a) hiperfuncia cateholaminic b) retenia hidrosalin ocult c) reducerea debitului cardiac d) perturbarea circulaiei coronariene e) edemul pulmonar interstiial --------------------------------------------------------------------562. CS Dispneea paroxistic nocturn apare n: a) astmul cardiac b) astmul bronic c) insuficiena respiratorie d) hipertensiunea pulmonar e) permeabilitatea vascular sporit --------------------------------------------------------------------563. CS Hemoptizia, frecvent n stenoza mitral, e cauzat de: a) compresia nervului recurent de ctre atriul stng b) ruptura venelor bronice dilatate c) edemul pulmonar interstiial d) hipertensiunea arterial e) permeabilitatea vascular sporit --------------------------------------------------------------------564. CS Vocea rguit, bitonal n insuficiena cardiac este cauzat de: a) compresia nervului recurent de ctre atriul stng dilatat b) ruperea venelor bronice dilatate c) edemul pulmonar d) detres respiratorie e) laringospasm --------------------------------------------------------------------565. CS Tulburrile dispeptice (anorexie, greuri, vrsturi) n insuficiena cardiac sunt cauzate de: a) insuficiena hepatic b) insuficiena renal c) congestia venoas splanhic d) edemul cerebral e) gastroduodenit cronica --------------------------------------------------------------------566. CS Semnul precoce n insuficiena cardiac la sugari este: a) tahipneea b) semne meningiale
92

c) oliguria d) cianoza e) paloarea --------------------------------------------------------------------567. CS Creterea n greutate la copil mic cu insuficiena cardiac este cauzat de: a) diatezei limfatico-hipoplastice b) dispneei c) insuficienei hepatice d) edeme e) insuficien renal --------------------------------------------------------------------568. CS Transpiraia profuz n insuficiena cardiac la copil este cauzat de: a) dispnee b) hiperfuncia cateholaminic indus de reducerea debitului car-diac c) edeme d) oboseal e) hipotensiune arterial --------------------------------------------------------------------569. CM Rolul sistemului nervos vegetativ simpatic asupra performanei cardiace const n: a) creterea frecvenei contraciilor cardiace b) creterea fraciei de ejecie c) diminuarea frecvenei contraciilor cardiace d) reducerea duratei potenialului de aciune e) reducerea influxului de Ca n celul --------------------------------------------------------------------570. CM Rolul sistemului nervos vegetativ parasimpatic asupra performanei cardiace const n: a) diminuarea frecvenei contraciilor cardiace b) reducerea duratei potenialului de aciune c) reducerea influxului de calciu ionizat d) majorarea frecvenei contraciilor cardiace e) majorarea debitului cardiac --------------------------------------------------------------------571. CM Semnele de congestie pulmonar n cadrul insuficienei cardiace la copil sunt: a) tahipneea b) dispneea la efort c) tusea d) lipsa ralurilor e) paliditatea --------------------------------------------------------------------572. CM Semnele de congestie venoas sistemic n insuficiena cardiac la copil sunt: a) lipsa edemelor b) ficatul n limitele normei c) hepatomegalia d) edemele periferice e) pulsaia venelor jugulare --------------------------------------------------------------------93

573. CM Semnele insuficienei cardiace cronice la copil sunt: a) bradicardia b) tahicardia c) accentul zgomotului II pe artera pulmonar d) pulsul paradoxal e) ritmul de galop --------------------------------------------------------------------574. CM Radiografia toracic n insuficiena cardiac la copil relev urmtoarele: a) cordul n limitele normei b) staza venoas pulmonar c) trunchiul arterei pulmonare n limitele normei d) cardiomegalie e) lipsa stazei venoase pulmonare --------------------------------------------------------------------575. CM n insuficiena cardiac la copiii de vrst fraged clasa funcional III NYHA/Rose sunt prezente urmtoarele semne: a) tahipnee marcat la efort mic b) dispnee intens la efort mic c) tahipnee n repaos d) retard staturoponderal e) diafarez in repaos --------------------------------------------------------------------576. CM Aciunea preparatelor digitalice are urmtoarele efecte: a) inotrop pozitiv b) batmotrop negativ c) tonotrop pozitiv d) cronotrop negativ e) dromotrop negativ --------------------------------------------------------------------577. CM Efectele pozitive ale digitalizrii n insuficiena cardiac la copiii sunt urmtoarele: a) sporirea frecvenei cardiace b) persistena ralurilor c) ameliorarea simptomelor clinice d) micorarea dimensiunilor cordului e) ameliorarea diurezei --------------------------------------------------------------------578. CM Semnele intoxicaiei cu digitale, conform datelor electrocardiografice, sunt: a) scurtarea intervalului PQ b) prelungirea intervalului PQ c) subdenivelarea segmentului ST d) aritmiile ventriculare e) aritmiile supraventriculare --------------------------------------------------------------------579. CM Manifestrile gastrointestinale n intoxicaia cu digitalice sunt urm-toarele: a) anorexia b) greurile c) vrsturile
94

d) constipaiile e) durerile abdominale --------------------------------------------------------------------580. CM Digitalicele sunt contraindicate n: a) uremie b) bloc sinoatrial c) bloc atrioventricular gr. II, III d) tahicardie e) edem pulmonar --------------------------------------------------------------------581. CM Indicii de performan miocardic sunt urmtorii a) contractilitatea b) frecvena respiratorie c) frecvena cardiac d) presarcina e) postsarcina --------------------------------------------------------------------582. CM Manifestrile cardinale ale insuficiena cardiac cronic la copil sunt urmtoarele: a) cardiomegalia b) cardialgia c) hepatomegalia d) tahipneea e) tahicardia --------------------------------------------------------------------583. CM Grupele de medicamente folosite n insuficiena cardiac cronic la copil sunt:. a) Antagonitii de calciu b) Inhibitorii enzimei de conversie angiotenzin c) Antagonitii de aldosteron d) Betaadrenoblocantele e) Tonicardicele --------------------------------------------------------------------584. CM Investigaiile paraclinice obligatorii n insuficiena cardiac cronic la copil sunt: a) Radiografia cardiopulmonar b) Spirografia c) EcoCG Doppler d) Nivelul peptidelor natriuretice e) Nivelul electroliilor serici --------------------------------------------------------------------585. CM Efectele betaadrenoblocantelor n insuficiena cardiac cronic la copil sunt: a) Reduc frecvena contraciilor cardiace (reducnd consumul O2) b) Efect antiaritmic c) Efect antiischemic d) Efect tonicardic pozitiv e) Efect antioxidant --------------------------------------------------------------------586. CM Selectai rspunsurile incorecte n tratamentul insuficienei cardiace cronice la copil:
95

a) poziia semieznd b) oxigenoterapie c) reducerea volumului alimentar d) aportul sporit de lichide e) nu sunt indicate diureticele --------------------------------------------------------------------587. CM Mecanismele compensatorii cardiace care intervin n condiiile reducerii debitului cardiac sunt urmtoarele: a) dilatarea cavitilor cordului b) hipertrofia fibrelor musculare c) tahicardia d) bradicardia e) cordul cu limitele normale --------------------------------------------------------------------588. CM Semne de staz pulmonar n insuficiena cardiac cronic la copil sunt urmtoarele: a) dispneea b) tahipneea c) wheezingul d) tusea spastic iritativ la efort e) vocea normal --------------------------------------------------------------------589. CM Aciunile Inhibitorilor enzimei de conversie angiotenzinei n insuficiena cardiac cronic la copil sunt urmtoarele: a) redeuce iritabilitatea cardiac (depresor simpatic) b) csade postsarcina c) reduce prasarcina d) scade retenia de sare i ap e) efect inotrop pozitiv --------------------------------------------------------------------590. CM Efecdtele adverse ale Inhibitorilor enzimei de conversie angiotenzinei sunt urmtoarele: a) hipotensiunea arterial b) tusea cronic c) erupii maculopapuloase d) tahicardie e) toxicitate renal --------------------------------------------------------------------591. CM Suprancrcarea cronic de presiune (obstacole n ejecia ventricular-ncrcare sistolic) are loc n: a) hipertensiunea arterial sistemic b) stenoza aortic c) coarctaia de aort d) hipertensiunea arterial pulmonar e) insuficiena aortal --------------------------------------------------------------------592. CM Suprancrcarea cronic de volum-ncrcare diastolic are loc n: a) transfuzii masive, transfuzie fetofetal b) regurgitii aortale, mitrale
96

c) unturi stng-dreapta importante d) coarctaie de aort e) stenoz aortic ---------------------------------------------------------------------

97

RSPUNSURI

RAHITISM 1. A 2. E 3. D 4. A 5. E 6. E 7. A 8. E 9. ABCD 10. ACDE 11. ABDE 12. ABCE 13. ABCD 14. ABC 15. ABC 16. ABC 17. ABC 18. ABCE 19. ABCD 20. ABDE HIPOTROFIA 21. B 22. E 23. E 24. B 25. C 26. C 27. B 28. C 29. ABCE 30. ABCE 31. ABCE 32. ABCD 33. ABCE 34. ABC 35. ABC 36. ABCD 37. ABCD 38. ABCD 39. BCDE 40. BCDE ALERGIA ALIMENTAR 41. B 42. B 43. A 44. A

45. E 46. A 47. D 48. A 49. ACE 50. ABC 51. ABE 52. BCE 53. ABDE 54. ABD 55. ABCD 56. ABCD 57. ACE 58. ABCD 59. ABCD 60. ACE PIELONEFRITA 61. C 62. B 63. D 64. C 65. C 66. D 67. D 68. C 69. ABC 70. ABE 71. CDE 72. ABDE 73. ABCE 74. AB 75. ABC 76. ABD 77. ADE 78. BE 79. BCE 80. ABC GLOMERULONEFRITA 81. B 82. C 83. E 84. A 85. B 86. D 87. E 88. A 89. BCE

90. ABC 91. AD 92. ABCD 93. ABCE 94. BCD 95. ABCD 96. ABC 97. ABDE 98. ABCD 99. ABC 100. ABCE 101. ADE ASTMUL BRONIC 102. C 103. C 104. A 105. A 106. D 107. D 108. D 109. ABCD 110. ABCD 111. ABCE 112. ABD 113. ABC 114. ABDE 115. ACD 116. ABCE PNEUMONIA ACUT 117. B 118. D 119. D 120. D 121. C 122. C 123. E 124. E 125. ADE 126. ABDE 127. ACE 128. AD 129. ABD 130. CE 131. ACE 132. BCDE 133. ABC 134. ABD
98

135. BDE 136. BDE BRONITA ACUT 137. E 138. D 139. C 140. B 141. B 142. ACD 143. ABD 144. ABCE 145. BCDE 146. ABDE 147. BCDE 148. BCD 149. ADE 150. ACDE 151. C TROMBOCITOPATII 152. B 153. E 154. D 155. D 156. E 157. C 158. C 159. ABCD 160. ABCE 161. ADE 162. ABDE 163. CE 164. AC 165. ABDE 166. ACDE 167. CD 168. ABDE 169. BCE 170. ABC 171. ABCD ANEMIILE HEMOLITICE 172. E 173. D 174. C 175. C 176. D 177. D 178. D 179. E 180. C

181. 182. 183. 184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 191. 192. 193. 194. 195. 196. 197. 198. 199. 200. 201. 202. 203. 204. 205. 206. 207. 208. 209. 210.

B B A A C B BCDE ABCE BDE ACDE ABC BD ABC ABC ABCD BCE ABCE ABDE BCE ABCE BCE ABCD BCD ABCD ABDE ABCD ABD ABDE ABCE ACD

232. 233. 234. 235. 236. 237. 238. 239. 240. 241. 242. 243. 244. 245. 246. 247. 248. 249. 250. 251.

BCD AC DE ACE AD ACE BE ABC ABD AC ABE ABCD BCDE AE BD ACE ACD BCE AE ABD

ANEMIILE FIERIPRIVE 211. E 212. C 213. B 214. C 215. E 216. D 217. D 218. B 219. A 220. E 221. D 222. E 223. E 224. B 225. C 226. ACDE 227. BE 228. ACD 229. ABDE 230. ADE 231. AC

BOLI DIFUZE ALE ESUTULUI CONJUNCTIV 252. D 253. C 254. A 255. D 256. D 257. E 258. D 259. D 260. C 261. D 262. D 263. B 264. D 265. C 266. CE 267. D 268. CD 269. CD 270. ACE 271. BCD 272. AE 273. BCE 274. ABE 275. BD 276. BCE 277. BCD 278. CE 279. ACE 280. ABDE

99

281. 282. 283. 284. 285. 286. 287. 288. 289. 290. 291. 292. 293. 294. 295.

ABD ABE ACD DE BCDE BD ABE AC ABC ABC ACDE BE CE ABC BCE

CELIACHIA 296. C 297. B 298. D 299. A 300. A 301. E 302. B 303. A 304. C 305. C 306. D 307. B 308. ABE 309. CDE 310. AC 311. BD 312. CDE 313. BCD 314. ABDE 315. ACD 316. BD 317. ABC FEBRA REUMATISMAL LA COPII 318. D 319. D 320. D 321. B 322. B 323. D 324. D 325. A 326. A 327. A

328. 329. 330. 331. 332. 333. 334. 335. 336. 337. 338. 339. 340. 341. 342. 343. 344. 345. 346. 347. 348. 349. 350. 351. 352. 353. 354. 355. 356. 357.

B B E A B B AB BCE AD ABC ABE CDE ABCD ABC AB ABCD CDE BDE CDE BCDE ABE ABDE AB DE AD ABC ABC CD ABDE CD

378. 379. 380. 381.

BCD ABC CE ABE

SINDROM HIPERTERMIC I CONVULSIV 382. E 383. C 384. A 385. B 386. D 387. C 388. A 389. B 390. E 391. B 392. BDE 393. ABD 394. ABC 395. ACDE 396. ABC 397. BCD 398. ACDE 399. CDE 400. BDE 401. AC 402. CDE 403. ABC MCC B B D D C D D C D B B C C E B B D B C B ABDE

HEPATITELE CRONICE LA COPII 358. E 359. D 360. C 361. B 362. A 363. C 364. A 365. E 366. B 367. D 368. ACDE 369. CD 370. ABDE 371. ACE 372. BE 373. AB 374. AB 375. CD 376. BDE 377. ACE

404. 405. 406. 407. 408. 409. 410. 411. 412. 413. 414. 415. 416. 417. 418. 419. 420. 421. 422. 423. 424.

100

425. 426. 427. 428. 429. 430. 431. 432. 433. 434. 435. 436. 437. 438. 439. 440. 441. 442. 443. 444.

ABDE ABD ACD ACD BD BD ABC BCD ABD AC ABC BDE BCD ABCE ABDE ABE ABCE ACE ABDE ABC MALABS. D D A A B C D C ABCD ABCD ABCD ABCD ABC ABC ABC ABD ABCD ABCD ABCD ACD MUC.

474. 475. 476. 477. 478. 479. 480. 481. 482. 483. 484. 485. 486.

C D E BC CDE ACDE AB BCDE ABC CDE ACDE BDE AE

445. 446. 447. 448. 449. 450. 451. 452. 453. 454. 455. 456. 457. 458. 459. 460. 461. 462. 463. 464.

465. 466. 467. 468. 469. 470. 471. 472. 473.

B A D D C B E A B

HEMOFILIA 487. D 488. B 489. C 490. D 491. C 492. B 493. D 494. E 495. A 496. B 497. A 498. C 499. C 500. B 501. D 502. E 503. ABCE 504. ACE 505. BCE 506. BCE 507. BCDE 508. ADE 509. BCD 510. ACDE 511. ABCD 512. ACDE 513. ABE 514. ABE 515. ABCD 516. ABCD 517. ACDE 518. CD 519. BC 520. BDE 521. AE 522. AE

CARDIOPATII PRIMARE LA COPII 523. C 524. B 525. D 526. A 527. C 528. A 529. B 530. B 531. B 532. D 533. A 534. A 535. C 536. A 537. B 538. B 539. ABE 540. ABCE 541. ABCD 542. ACE 543. BCE 544. ABD 545. ABE 546. ABE 547. ACDE 548. ABD 549. BDE 550. ACE 551. ABD 552. ACD INSUFICIENA CARDIAC 553. C 554. A 555. D 556. D 557. B 558. E 559. B 560. C 561. C 562. A 563. B 564. A 565. C 566. A 567. D 568. B 569. AB 570. ABC

101

571. 572. 573. 574. 575. 576. 577. 578.

ABC CDE BCDE BD ABD ACE CDE BCDE

579. 580. 581. 582. 583. 584. 585. 586.

ABCE ABC ACDE ACDE BCDE ACDE ABCE DE

587. 588. 589. 590. 591. 592.

ABC ABCD ABCD ABCE ABCD ABC

Bibliografie general pentru studenii facultii Medicin la disciplina Pediatrie: Literatura de baz: 1. Cursul predat. 2. Rudi M. Curs de pediatrie. Vol. I. Chiinu, 1999 3. Rusnac T., Rudi M. Curs de pediatrie. Vol. II. Chiinu, 2001 4. Lazr D. Patologie pediatric. Vol. I i II. Bucureti, 1999 5. Ciofu E., Ciofu C. Esenialul n pediatrie. Bucureti, 1999 6. Dezvoltarea copilului i conduita n maladiile nutriionale. Sub red. A. Voloc, V. urea. Chiinu, 2007 7. Behrman R., Kliegman R. Nelson Textbook of Pediatrics. 18-th edition, 2010 8. . . . V - . . , 2002

102