Sunteți pe pagina 1din 7

IX.

3 Metoda strilor limit


Metoda este bazat pe teorii experimentale interpretate statistic. tiinifice i date

Primele dou metode sunt deterministe n care parametrii de baz (aciuni, solicitri, rezistene, caracteristici geometrice) sunt considerate constante, fapt care nu corespunde realitii.
Metoda strilor limit consider aceti parametri drept mrimi variabile i utilizeaz n calcule valorile extreme ale acestora determinate cu anumite probabiliti stabilite dinainte (n mod obinuit valori maxime pentru aciuni i solicitri, iar pentru rezistene i capaciti portante valori minime). n metodele deterministe se folosesc valorile medii ale parametrilor de baz, ceea ce este logic din punct de vedere probabilistic, cci ntr-o distribuie normal Gauss valorile medii ale unei variabile aleatorii sunt cele mai probabile, cu cea mai mare frecven de apariie. 1
curs 8

Metoda strilor limit realizeaz o siguran permanent i omogen pe ansamblul unei structuri i are dou principii fundamentale: definirea i luarea n considerare a strilor limit (stare limit = situaia n care o structur nceteaz s satisfac cel puin una din cerinele pentru care a fost proiectat);

consider n mod independent variabilitatea factorilor care intervin n calculul elementelor structurale, pe baza unui sistem difereniat de coeficieni de siguran utilizai pentru determinarea intensitii aciunilor, a valorii rezistenelor celor dou materiale sau a altor parametri.
Strile limit se mpart n dou mari categorii:

I. Stri limit ultime care corespund valorilor maxime ale capacitii portante i care sunt cele mai periculoase; deci n proiectare se vor lua msuri mai severe de siguran ca acestea s nu fie atinse. Ele pot fi atinse prin:
2 curs 8

1. rezisten rupere cu consumarea unor deformaii plastice i condiia de verificare este: Smax probabil Rmin capabil; 2. pierderea stabilitii formei sau poziiei flambaj; 3. oboseal Primul calcul, cel de rezisten, este obligatoriu pentru toate elementele i structurile, indiferent de rolul lor. Celelalte se verific numai pentru anumite elemente, de exemplu: flambaj pentru elementele comprimate a cror flexibilitate depete o anumit limit, oboseala numai pentru elementele care lucreaz la cicluri de ncrcri repetate. II. Stri limit ale exploatrii normale pentru care nu mai sunt satisfcute condiiile normale de exploatare sau durabilitate i pot fi atinse prin: fisurare: f ef f ad dat n norme funcie de condiiile de agresivitate chimic a mediului; deformaie: fef fad
curs 8

Variabilitatea calitii materialelor (beton i oel) ca i a altor parametri care intervin n proiectare (aciuni, eforturi, caracteristici geometrice) sunt luate n considerare opernd cu valori caracteristice (normate) i valori de calcul.
Rezistenele caracteristice Rk sunt prin definiie acele valori care prezint o probabilitate acceptat n prealabil de a nu fi obinut. Cu alte cuvinte, Rk reprezint valoarea minim obinut cu asigurarea de 95%, adic la ncercri acceptm probabilitatea de 5% de a avea valori mai mici dect Rk.

ezistenele de calcul ale betonului se determin cu relaiile:


Compresiune:

R ck R c m bc m bc R * c bc

4 curs 8

unde: mbc coeficientul condiiilor de lucru al betonului la compresiune, dat n STAS funcie de poziia de turnare i de dimensiunile seciunii transversale ale elementelor; mbc = 0,75; 0,85; 1. bc coeficientul de siguran la compresiune al betonului; bc = 1,35. R*c valoarea de baz a rezistenei de calcul a betonului dat n STAS funcie de clasa betonului.
ntindere:

R tk R t m bt m bt R * t bt

unde: mbt coeficientul condiiilor de lucru al betonului la ntindere, dat n STAS funcie de poziia de turnare i de dimensiunile seciunii transversale ale elementelor; mbt = 0,75; 0,85; 1. bt coeficientul de siguran la ntindere al betonului; bt = 1,50. R*t valoarea de baz a rezistenei de calcul a betonului dat n STAS funcie de clasa betonului.
5 curs 8

n STAS 10107/0 90 se introduce aprecierea calitii betonului prin clas. Clasa betonului reprezint rezistena standardizat exprimat n N/mm2 imediat inferioar rezistenei minime la compresiune determinat pe cuburi cu latura de 141 mm ncercate la 28 de zile n condiii standard, stabilit prin calcul statistic cu probabilitatea de 5%.

Clase standardizate

6 curs 8

7 curs 8