Sunteți pe pagina 1din 60

Grile anul I

1. Intr n categoria incapacitilor civile speciale: a) interzicerea dreptului de a fi tutore sau curator; b) interzicerea drepturilor printesti; c) dobndirea de ctre tutore a unor bunuri din patrimoniul celui aflat sub tutel. 2. Nu au capacitatea de a primi donaii: a) persoana fizic neconceput si organizaiile care au dobndit personalitate juridic; b) medicii si farmacistii si persoanele care practic ilegal profesia de medic sau farmacist, care au tratat o persoan n boala de care a decedat; c) minorii si persoanele puse sub interdicie. 3. Constituie eroare obstacol situaia n care: a) nstrintorul a fcut dovada c a dorit s ncheie un contract de ntreinere si nu de vnzare-cumprare; b) o persoan dobndeste prin cumprare o bijuterie creznd c este din aur, dar n realitate este din bronz; c) o parte crede c a cumprat un imobil care se afl situat n Bucuresti, iar cealalt parte crede c a vndut imobilul situat n Cluj. 4. Constituie error in substantiam situaia cnd: a) o persoan se oblig s plteasc o datorie care nu exist; b) o parte vinde un pian cu plac de fier, iar cealalt parte este convins c a cumprat pianul cu plac de bronz; c) o parte crede c a cumprat autoturismul proprietarului, marca Opel, iar proprietarul a neles c este vorba despre autoturismul Ford. 5. Dolul: a) e o eroare provocat; b) poate interveni n momentul ncheierii actului; c) e o eroare spontan. 6. Dolul se manifest sub forma: a) interceptrii corespondenei; b) ndeprtrii unei persoane prin izolare, de ctre rudele sale; c) calomnii la adresa rudelor cu vocaie succesoral. 7. Dolul: a) este sancionat si cu nulitate relativ; b) d dreptul la o aciune n despgubiri n condiiile rspunderii civile delictuale; c) poate mbrca si forma unei inaciuni. 8. Exist dol prin reticen n situaia: a) necomunicrii strii de graviditate, cu rea-credin, n momentul ncheierii cstoriei; b) necomunicrii bolii grave care ar mpiedica ncheierea cstoriei, dac ar fi cunoscut de cealalt parte; c) folosirii de ctre o persoan a unor mijloace viclene, prin care influeneaz o alt persoan de a dispune cu titlu gratuit n favoarea sa. 9. Nu exist dol atunci cnd: a) eroarea a fost provocat din simpl neglijen; b) cocontractantul cunoaste mprejurarea pretins ascuns; c) este vorba de atenii interesate. 10. Violena: a) poate proveni si de la un ter;

b) priveste integritatea fizic sau bunurile persoanei; c) are un domeniu restrns de aplicare n ceea ce priveste persoanele care o pot invoca. 11. Violena: a) const n ameninarea cu un ru care poate fi numai de natur fizic sau moral; b) poate fi probat prin orice mijloc de prob admis de lege; c) nu cuprinde si situaiile n care ameninarea rezult din mprejurri ce constituie stare de necesitate. 12. Violena: a) are caracterul unui fapt juridic; b) se sancioneaz cu nulitate relativ; c) n cazul actelor bilaterale trebuie s provin de la cealalt parte contractant. 13. Leziunea, ca viciu de consimmnt, se aplic n cazul: a) persoanelor puse sub interdicie; b) persoanelor cu capacitate de exerciiu restrns; c) persoanele lipsite de capacitatea de exerciiu. 14. Leziunea: a) se sancioneaz cu nulitate relativ; b) se sancioneaz cu reducerea sau mrirea uneia dintre prestaii; c) se aplic si n cazul actelor de conservare. 15. Dolul, spre deosebire de leziune: a) e o mprejurare de fapt care mpiedic darea unui consimmnt liber si n deplin cunostin de cauz; b) este aplicabil att actelor unilaterale ct si celor bilaterale; c) poate atrage, n principiu, att anularea actului juridic civil, ct si micsorarea unei prestaii sau mrirea acesteia. 16. Cauza: a) se probeaz prin mijloc de prob admis de lege; b) se prezum ca fiind existent si valabil; c) trebuie s fie prevzut expres n nscrisul constatator al actului juridic civil. 17. Forma cerut ad validitatem: a) este un element constitutiv al actului juridic civil; b) se confund cu forma autentic; c) are ca izvor legea si convenia prilor. 18. Forma cerut ad validitatem este necesar n cazul: a) adopiei; b) recunoasterii unui copil din afara cstoriei; c) contractului de nchiriere a suprafeelor locative. 19. Nerespectarea formei cerute ad probationem se sancioneaz cu: a) nulitatea relativ a actului juridic civil; b) imposibilitatea dovedirii actului juridic civil cu alt mijloc de prob; c) imposibilitatea cunoasterii de ctre teri a existenei si valabilitii actului juridic civil. 20. Aplicaii ale formei cerute ad probationem sunt: a) ipoteca convenional; b) tranzacia; c) contractul de asigurare. 21. Decderea din beneficiul termenului intervine: a) cnd debitorul ajunge n stare de insolvabilitate, indiferent dac este vinovat sau nu de producerea ei; b) cnd debitorul ajunge n stare de insolvabilitate, dac este

vinovat de producerea ei; c) cnd debitorul refuz garaniile asumate fa de creditor. 22. Dac termenul este stipulat n favoarea ambelor pri: a) ele nu pot renuna la beneficiul termenului dect mpreun; b) se prezum renunarea debitorului la beneficiul termenului; c) numai creditorul poate renuna la beneficiul termenului. 23. n cazul unui contract de vnzare-cumprare afectat de o condiie suspensiv: a) n cazul nendeplinirii condiiei, cumprtorul nu poate solicita restituirea preului pltit; b) nainte de ndeplinirea condiiei, dac s-a transmis posesia bunului ctre cumprtor, vnztorul este n msur s cear plata preului; c) n cazul nendeplinirii condiiei, contractul de vnzare-cumprare se desfiineaz cu efect retroactiv. 24. n cazul condiiei suspensive pendente conditione: a) obligaia se poate stinge prin plat; b) creditorul nu poate cere executarea obligaiei; c) creditorul este ndreptit s solicite si s obin garanii pentru creana sa. 25. Lipsa de discernmnt: a) constituie o excepie de la principiul forei obligatorii a actului juridic civil; b) atrage nulitatea relativ a actului juridic civil; c) nu poate fi invocat n cazul actelor juridice unilaterale. 26. Dac termenul este stabilit n favoarea creditorului, atunci: a) debitorul nu-l poate obliga pe creditor s primeasc plata nainte de scaden; b) creditorul poate solicita executarea obligaiei; c) creditorul poate oricnd s renune la beneficiul termenului. 27. Constituie excepie de la principiul resoluto jure dantis, resolvitur jus accipientis, meninerea: a) actelor subsecvente cu executare succesiv; b) actelor de dispoziie cu titlu oneros avnd ca obiect un imobil nscris n cartea funciar; c) actelor de conservare si de administrare cu privire la bunul care formeaz obiectul actului nul. 28. De la principiul retroactivitii efectelor nulitii exist urmtoarele excepii: a) meninerea efectelor n cazul actelor cu executare succesiv; b) meninerea efectelor cstoriei declarate nul n privina copiilor rezultai din acea cstorie; c) meninerea actului de nstrinare lovit de nulitate, dar valabil ca revocare a legatului care are ca obiect bunul ce formeaz obiect si al actului de nstrinare anulat. 29. Conversiunea actului juridic civil nu opereaz n cazul: a) validrii actului prin confirmare; b) ndeplinirii ulterioare a cerinei legale care nu s-a respectat la ncheierea actului juridic civil; c) actului nul care trebuie s se converteasc ntr-un act juridic diferit. 30. Sunt aplicaii ale principiului validitii aparenei n drept: a) oficierea n mod public a cstoriei de ctre un funcionar al primriei care nu are calitatea de ofier de stare civil; b) cazul mandatarului aparent;

c) cazul minorului care declar c e major. 31. Sunt aplicaii ale principiului rspunderii civile delictuale: a) anularea unui act juridic civil ncheiat de minorul fr capacitate de exerciiu, fr a fi reprezentat; b) falsificarea de ctre minor a actului de identitate pentru a induce n eroare pe cocontractant, care l consider major; c) comiterea de ctre un minor a unor delicte civile. 32. Actul juridic civil ncheiat cu nerespectarea legii, n care o parte este de bun-credin, va produce efecte juridice n cazul: a) cstoriei putative; b) dobndirii fructelor de ctre posesorul de bun-credin; c) nstrinrii bunului de ctre ho sau gsitor. 33. Creditorii chirografari: a) au mpotriva debitorului lor o garanie real care s le asigure realizarea creanei; b) au un drept de gaj general numai asupra bunurilor prezente ale debitorilor lor; c) sunt acei creditori crora le sunt opozabile actele ncheiate de debitorii lor si tere persoane. 34. Sunt cauze de nulitatea absolut: a) lipsa discernmntului n momentul ncheierii actului juridic civil; b) lipsa consimmntului datorat erorii-obstacol; c) lipsa autorizaiei administrative sau eliberarea ei cu nclcarea legii. 35. Reprezint cauze de nulitate relativ: a) ncheierea actului juridic civil de o persoan lipsit de capacitatea de exerciiu; b) ncheierea actului juridic civil fr ncuviinarea autoritii tutelare; c) lipsa preului n contractul de vnzare-cumprare. 36. Nulitatea absolut: a) poate fi invocat att pe cale de aciune, ct si pe cale de excepie; b) poate fi invocat numai de persoana ocrotit si al crei interes a fost nesocotit la ncheierea actului juridic civil; c) poate fi invocat si nluntrul termenului de prescripie. 37. Prin excepie, nulitatea absolut poate fi confirmat: a) n cazul cstoriei ncheiate cu nclcarea dispoziiilor legale privitore la vrst; b) n cazul autentificrii donaiilor de ctre mostenitori sau reprezentanii donatorului, dup moartea sa, consimite anterior de ctre autorul lor, fr respectarea formalitilor cerute de lege; c) n cazul ratificrii actelor juridice civile ncheiate de ctre mandatar cu depsirea puterilor conferite prin contractul de mandat. 38. Nulitatea relativ poate fi invocat: a) de persoana ocrotit si al crei interes a fost nesocotit la ncheierea actului; b) de creditorii chirografari ai prii ocrotite; c) de procuror. 39. Confirmarea expres a nulitii relative are loc dac: a) autorul confirmrii actului anulabil este persoana care ar putea invoca nulitatea; b) autorul confirmrii actului renun la dreptul su de a invoca nulitatea relativ;

c) autorul confirmrii este si o persoan cu capacitate restrns de exerciiu. 40. Dup modul de formare, actele juridice civile se clasific n: a) solemne, consensuale si aleatorii; b) reale, solemne si consensuale; c) consensuale, autentice si reale. 41. Dup numrul prilor, actele juridice civile se grupeaz n: a) acte unilaterale si contracte bilaterale; b) contracte unilaterale si bilaterale; c) acte unilaterale, bilaterale si multilaterale. 42. Dup scopul urmrit de pri, actele juridice civile se clasific n: a) liberaliti si acte dezinteresate; b) oneroase si comutative; c) oneroase si gratuite. 43. Dup efectele produse, actele juridice civile se clasific n: a) constitutive, confirmative si de dispoziie; b) constitutive, declarative si translative; c) constitutive, de ratificare si de administrare. 44. Sarcina: a) opereaz de drept; b) este admisibil si n cazul liberalitilor; c) afecteaz eficacitatea actului juridic civil. 45. Sarcina: a) este o modalitate legal a actului juridic civil; b) este o obligaie impus gratificatului de ctre dispuntor numai n actele cu titlu gratuit; c) afecteaz valabilitatea actului n caz de neexecutare a ei. 46. Persoana care dobndeste sau poate dobndi un anumit drept, privit individual, iar nu ca element al unui patrimoniu, este: a) succesor cu titlu universal; b) succesor cu titlu particular; c) creditor chirografar. 47. Persoana care, desi nu este parte la ncheierea actului juridic civil, este inut, dup caz, s profite sau s suporte efectele actului ncheiat de autorul lui, este: a) avnd-cauz; b) donatar; c) ter. 48. Persoana care dobndeste o fraciune dintr-un patrimoniu se numeste: a) legatar cu titlu universal; b) succesor cu titlu universal; c) mostenitor cu titlu universal. 49. Este lovit de nulitate absolut actul juridic civil n care: a) obiectul este ilicit, imoral sau nedeterminat; b) lipseste discernmntul prilor; c) lipseste consimmntul n cazul erorii obstacol. 50. Nulitatea relativ si absolut se deosebesc prin: a) sfera persoanelor care o pot invoca; b) natura normelor juridice care le reglementeaz; c) efectele produse prin declararea lor. 51. Actele de administrare ncheiate de minorul cu vrsta cuprins ntre 14-18 ani: a) sunt valabile fr a fi nevoie de ncuviinarea prealabil a autoritii tutelare;

b) pot fi anulate pentru leziune dac minorul a suferit un prejudiciu major; c) sunt valabile dac sunt ncuviinate numai de ocrotitorul legal. 52. Spre deosebire de nulitatea actului juridic, inopozabilitatea: a) intervine ntotdeauna pentru cauze ulterioare ncheierii actului; b) se aplic numai actului juridic civil cu titlu oneros; c) presupune un act juridic valabil ncheiat. 53. Pendente conditione, condiia suspensiv produce urmtoarele efecte: a) creditorul nu poate ceda dreptul su pe calea cesiunii de crean; b) creditorul poate cere executarea obligaiei; c) creditorul poate lua msuri de conservare a bunului. 54. Eveniente conditione, condiia rezolutorie produce urmtoarele efecte: a) drepturile constituite de dobnditor n favoarea altor persoane se desfiineaz; b) debitorul trebuie s-si execute obligaiile; c) prile trebuie s-si restituie prestaiile efectuate. 55. Avndul-cauz este: a) persoana care ncheie actul juridic civil si dobndeste drepturi si obligaii; b) si persoana care dobndeste de la autorul ei o fraciune dintrun patrimoniu; c) persoana strin de actul juridic civil, care nu a participat nici personal, nici prin reprezentant la ncheierea lui. 56. Nulitatea actului juridic civil: a) priveste att actele juridice ct si faptele juridice stricto sensu; b) se aplic numai contractelor sinalagmatice; c) nu priveste neaprat actul n ntregime, ci doar clauzele nelegale. 57. Nulitatea absolut intervine cnd: a) a lipsit ncuviinarea autoritii tutelare, dac aceasta era obligatorie potrivit legii; b) lipseste consimmntul datorit unei erori obstacol; c) actul juridic civil s-a ncheiat cu depsirea capacitii de folosin a persoanei juridice. 58. Spre deosebire de prescripia achizitiv, prescripia extinctiv: a) stinge dreptul la aciune n sens material; b) are termene mai scurte si mai puine; c) are la baz posesiunea si nu va da, n principiu, nastere dect la o excepie. 59. Spre deosebire de prescripia extinctiv, termenul extinctiv: a) marcheaz stingerea dreptului subiectiv civil si a obligaiei corelative; b) priveste doar domeniul actelor juridice civile; c) se stabileste numai prin lege sau prin voina prilor. 60. Sunt imprescriptibile extinctiv: a) aciunea de partaj care are ca obiect bunuri imobile; b) aciunea de stabilire a domiciliului conjugal; c) aciunea de reintegrare n locuina care constituie domiciliul comun. 61. Sunt prescriptibile extinctiv: a) aciunea n revendicarea bunurilor pierdute sau furate de la terul de bun-credin; b) aciunea de valorificare a privilegiului locatorului; c) aciunea pentru ncredinarea copiilor minori unuia dintre prini.

62. Cauza imediat n contractul de donaie const n: a) transmiterea cu titlu gratuit a unui drept real sau de crean; b) predarea bunului care formeaz obiectul contractului n momentul autentificrii actului; c) intenia de a gratifica. 63. Obiectul actului juridic civil este licit si moral atunci cnd: a) o persoan si-a asumat obligaia de a parcurge not Marea Neagr n schimbul unei sume de bani; b) o persoan acord consultaii juridice fr a avea profesia de jurist, n schimbul unei remuneraii; c) o persoan dobndeste o cas pentru a locui n ea mpreun cu familia. 64. Obiectul actului juridic civil reprezint: a) obiectul raportului juridic nscut din acel act juridic; b) motivaia care a stat la baza ncheierii actului juridic; c) modalitatea de exteriorizare a manifestrii de voin. 65. Forma actului juridic civil const n: a) mijlocul sau modul de exteriorizare a voinei interne; b) exteriorizarea hotrrii luate privind aducerea la cunostina altor subiecte de drept; c) voina exteriorizat a autorului actului. 66. Forma cerut pentru opozabilitatea fa de teri: a) se fundamenteaz pe ideea de protecie a terilor fa de eventualele efecte prejudiciabile ale unor acte juridice; b) are ca scop ocrotirea drepturilor sau intereselor persoanelor care nu au participat la ncheierea actului juridic; c) const n ntocmirea unui nscris n vederea publicitii actului juridic ncheiat de pri. 67. Revocarea, spre deosebire de nulitatea actului juridic civil: a) presupune cauze contemporane si ulterioare ncheierii actului juridic civil; b) se aplic, n principiu, liberalitilor; c) presupune un act valabil ncheiat. 68. Capacitatea de a ncheia acte juridice: a) e o parte a capacitii de folosin; b) se dobndeste la nastere; c) e o stare de drept. 69. Incapacitatea de exerciiu: a) const n inaptitudinea de a avea drepturi si obligaii; b) const n lipsa posibilitii juridice de a exercita personal si singur drepturile si de a-si asuma obligaiile; c) const n lipsirea unei persoane de dreptul de a ncheia un act de dispoziie. 70. Tcerea valoreaz consimmnt cnd: a) legea prevede n mod expres acest lucru; b) potrivit obiceiului locului, tcerii i se atribuie valoare juridic; c) este exprimat n asa fel nct terii s o neleag ca fiind una productoare de efecte juridice. 71. Eroarea obstacol este: a) falsa reprezentare a realitii care mpiedic formarea actului juridic civil; b) falsa reprezentare a realitii ce cade asupra persoanei contractante; c) falsa reprezentare a unor mprejurri care sunt mai puin importante la ncheierea actului juridic civil.

72. n contractul de vnzare-cumprare, scopul imediat const n: a) reprezentarea mental a contraprestaiei; b) prefigurarea remiterii bunului; c) intenia de a gratifica. 73. Cauza fals: a) apare cnd exist o eroare asupra acelor elemente care constituie motivul determinant al consimmntului; b) atrage nulitatea relativ; c) apare atunci cnd vine n contradicie cu normele imperative ale legii. 74. Aplicaii ale formei cerute pentru opozabilitatea fa de teri sunt: a) darea de dat cert nscrisului sub semntur privat; b) notificarea cesiunii de crean; c) contractul de locaiune. 75. Termenul de graie este: a) stabilit de ctre o parte sau pri prin actul juridic civil; b) acel termen a crui dat de mplinire nu este cunoscut n momentul ncheierii actului juridic civil; c) acordat debitorului de instana de fond, n considerarea situaiei sale patrimoniale. 76. Termenul suspensiv: a) afecteaz existena dreptului subiectiv civil si a obligaiei corelative; b) amn nceputul exercitrii dreptului subiectiv civil, respectiv executrii obligaiei corelative; c) este stabilit ntotdeauna de legiuitor. 77. Condiia potestativ pur: a) depinde exclusiv de voina uneia dintre pri; b) depinde exclusiv de voina uneia dintre pri, ct si de un eveniment exterior acesteia; c) depinde exclusiv de voina uneia dintre pri, ct si de voina unei persoane determinate. 78. Spre deosebire de termen, condiia: a) este un eveniment viitor si sigur ca realizare, care produce efecte retroactive; b) afecteaz existena obligaiilor si a drepturilor corelative; c) afecteaz existena obligaiilor si drepturilor si produce efecte pentru viitor. 79. Sarcina, spre deosebire de condiie: a) afecteaz numai actele cu titlu gratuit; b) afecteaz si actele cu titlu gratuit, alturi de cele cu titlu oneros; c) nu creeaz nicio incertitudine cu privire la existena valabil sau la executarea actului juridic civil. 80. Excepiile de la irevocabilitatea actelor juridice bilaterale sunt: a) revocarea donaiei ntre soi; b) retractarea renunrii la mostenire; c) revocarea contractului de mandat de oricare dintre pri. 81. Constituie excepii de la principiul relativitii efectelor actelor juridice civile: a) stipulaia pentru altul; b) revocarea testamentului; c) revocarea contractului de mandat de ctre mandant. 82. Nulitatea, spre deosebire de rezoluiune: a) e o cauz de ineficacitate a actului juridic civil; b) presupune un act juridic civil nevalabil ncheiat;

c) priveste doar contractele sinalagmatice. 83. Nulitatea relativ este atras de urmtoarele cauze: a) lipsa discernmntului n momentul ncheierii actului; b) nclcarea ordinii publice; c) fraudarea legii. 84. Prescripia extinctiv spre deosebire de prescripia achizitiv: a) are caracter sancionator pentru debitorul inactiv al obligaiei corelative; b) const n stingerea dreptului subiectiv neexercitat n termenul stabilit de lege; c) nuntrul termenului stabilit de lege nu-si produce efectele. 85. Decderea, spre deosebire de prescripie extinctiv: a) presupune termene att legale, ct si convenionale; b) e o instituie de ordine public sau privat, n funcie de caracterul normelor ce o reglementeaz; c) marcheaz stingerea dreptului subiectiv civil si a obligaiei corelative. 86. Termenul extinctiv, spre deosebire de prescripia extinctiv: a) priveste doar domeniul actului juridic civil; b) reprezint o instituie de drept civil bazat pe mplinirea unui anumit interval de timp; c) poate izvor numai din voina prilor si a unui organ jurisdicional. 87. Neexecutarea sarcinii: a) afecteaz valabilitatea actului juridic civil; b) afecteaz eficacitatea actului juridic civil; c) d dreptul dispuntorului de a opta ntre a cere rezoluiunea actului juridic civil sau a pretinde executarea n natur a sarcinii. 88. Sarcina n favoarea unui ter: a) e o form de manifestare a stipulaiei pentru altul; b) e o form de manifestare a simulaiei prin interpunere de persoan; c) d posibilitatea terului beneficiar de a cere revocarea actului juridic civil pentru nendeplinirea sarcinii. 89. n cazul termenului suspensiv stipulat n favoarea debitorului: a) executarea obligaiei de ctre debitor nainte de scaden e o plat nedatorat; b) pn la mplinirea termenului, creditorul nu e ndreptit s cear plata de la debitor; c) nainte de mplinirea termenului, creditorul e ndreptit s ia msuri conservatorii cu privire la patrimoniul debitorului. 90. Constituie excepii de la caracterul retroactiv al efectelor condiiei, eveniente conditione: a) fructele culese de cel care a nstrinat bunul rmne ale sale, astfel nct dobnditorul va culege fructele numai din momentul ndeplinirii condiiei; b) actele de administrare fcute de cel care a nstrinat pendente conditione se desfiineaz cu efect retroactiv; c) riscurile produse pendente conditione sunt n sarcina celui care a nstrinat. 91. Condiia, modalitate a actului juridic civil: a) afecteaz existena dreptului subiectiv si a obligaiei corelative; b) este un eveniment mplinit la data ncheierii actului; c) este un eveniment viitor si sigur ca realizare. 92. Actul juridic de confirmare:

a) presupune refacerea actului juridic anulabil; b) reprezint o convenie prin care se ratific un act juridic anulabil; c) valideaz retroactiv actul juridic anulabil. 93. Termenul suspensiv n actul juridic civil produce urmtoarele efecte: a) creditorul este ndreptit s intenteze aciunea oblic sau cea paulian nainte de termen; b) creditorul, pn la ndeplinirea termenului suspensiv, nu poate cere plata de la debitor; c) creditorul, nainte de mplinirea termenului suspensiv, nu poate opune debitorului compensaia sa. 94. Constituie excepii de la principiul retroactivitii efectelor nulitii actului juridic civil: a) meninerea efectelor produse n trecut de un contract cu executare n timp; b) situaia posesorului de bun-credin care nu e exonerat de obligaia de a restitui, odat cu bunul, si fructele culese n perioada ct a durat buna credin; c) anularea cstoriei nu produce efecte fa de copiii din acea cstorie, nici pentru trecut, nici pentru viitor. 95. Fora major reprezint o cauz de: a) suspendare a cursului prescripiei extinctive n cazul aciunii confesorii, ntemeiate pe dreptul de servitute; b) suspendare a cursului prescripiei n cazul aciunii n grniuire; c) suspendare a cursului prescripiei n cazul aciunii negatorii. 96. Cauza fals: a) este un motiv de nulitate relativ, care poate fi invocat, numai de vnztorul de bun-credin; b) este o eroare asupra scopului mediat; c) atrage nulitatea absolut a actului juridic, care poate fi invocat de orice persoan interesat sau de instana din oficiu. 97. Conversiunea actului juridic civil: a) este o condiie necesar pentru exercitarea aciunii n simulaie prin deghizare total; b) este posibil n cazul nulitii absolute; c) este un caz particular de novaie prin schimbare de obiect. 98. Nulitatea absolut: a) poate interveni si n cazul nerespectrii principiului specialitii capacitii de folosin; b) opereaz de drept n cazul contractului de ntreinere, dac este invocat de creditorul obligaiei de ntreinere si n cazul mprumutului fr dobnd; c) nu poate fi invocat de partea creia i este imputabil motivul de nulitate. 99. Pentru a opera conversiunea actului juridic civil: a) este necesar ca unele clauze cuprinse n act s fie anulate, iar altele meninute; b) este necesar ca actul s fie validat prin confirmare sau prin ndeplinirea ulterioar a cerinei legale nerespectate la ncheierea lui; c) actul socotit valabil s ntruneasc toate condiiile de valabilitate, iar aceste condiii s se regseasc n chiar cuprinsul actului anulat. 100. Capacitatea de a ncheia actul juridic civil: a) este o condiie esenial, de fond, general si de eficacitate a actului juridic civil; b) este o stare de drept, spre deosebire de discernmnt, care este

o stare de fapt; c) este o parte a capacitii civile. 101. Forma cerut ad validitatem a actului juridic civil: a) este incompatibil cu manifestarea tacit a voinei; b) d posibilitatea terului interesat de a nesocoti actul juridic invocat de prile acestuia sau de una dintre ele mpotriva sa, n caz de nerespectare; c) este un element esenial, constitutiv al actului juridic civil. 102. n cazul n care condiia suspensiv nu s-a ndeplinit: a) toate drepturile constituite de debitor cu privire la bun se desfiineaz; b) raportul juridic obligaional nu ia nastere; c) toate prestaiile efectuate se vor restitui. 103. Aplicaii ale formei ad validitatem sunt: a) contractul de asigurare; b) contractul de cesiune a drepturilor asupra mrcii; c) exprimarea n scris a consimmntului de a dona esuturi sau organe umane terapeute. 104. Sanciunea nerespectrii formei cerute ad probationem const n: a) nevalabilitatea actului juridic negotium iuris; b) inopozabilitatea actului juridic civil; c) imposibilitatea dovedirii actului cu alt mijloc de prob. 105. n cazul termenului suspensiv, dac: a) debitorul execut obligaia sa nainte de mplinirea termenului, el face o plat valabil, renunnd la beneficiul termenului; b) pn la mplinirea termenului, creditorul poate cere plata de la debitor; c) dup mplinirea termenului, creditorul nu poate opune debitorului compensaia. 106. Condiia rezolutorie este: a) eveniment viitor si sigur de a crui realizare depinde nasterea actului juridic; b) eveniment viitor si nesigur care, pn la realizarea lui, nu suspend existena drepturilor subiective si a obligaiilor corelative; c) o modalitate a actului juridic care const n a da, a face ori a nu face ceva, numai n cuprinsul actului juridic cu titlu gratuit. 107. Pendente conditione, condiia suspensiv produce urmtoarele efecte: a) ncepe s curg prescripia dreptului la aciune; b) creditorul poate cere executarea obligaiei, debitorul fiind inut de aceasta; c) obligaia nu se poate stinge prin compensaie. 108. Eveniente conditione, condiia rezolutorie, dac s-a mplinit, produce urmtoarele efecte: a) debitorul sub condiia rezolutorie suport riscul pieirii bunului, pentru c a dobndit proprietatea lucrului; b) nstrintorul va restitui preul si dobnditorul bunul; c) drepturile constituite de dobnditor se desfiineaz. 109. Constituie excepii de la principiul irevocabilitii, n categoria actelor unilaterale: a) ncetarea contractului de concesiune; b) retractarea renunrii la mostenire; c) revocarea mandatului. 110. Conduce la vicierea consimmntului:

a) condiia care afecteaz un act juridic civil; b) ameninarea care creeaz o temere serioas; c) dolul. 111. Sunt anulabile pentru leziune numai actele juridice care: a) sunt comutative, cu titlu oneros; b) sunt acte de conservare ncheiate de minorul ntre 14-18 ani, fr ncuviinarea ocrotitorului legal; c) sunt acte pgubitoare pentru minor. 112. Pentru valabilitatea obiectului actului juridic civil sunt necesare urmtoarele condiii generale: a) obiectul s constea ntr-un fapt personal al debitorului; b) obiectul s fie licit, moral si posibil; c) cel ce se oblig s fie titularul dreptului. 113. Scopul obligaiei: a) n contractele sinalagmatice const n prefigurarea mental a contraprestaiei; b) n contractele aleatorii const n prefigurarea unei mprejurri viitoare si incerte de care depinde sansa unui cstig sau riscul unei pierderi; c) n contractele reale const n obiectivul urmrit la ncheierea unui astfel de act. 114. Minorul ntre 14-18 este prezumat c: a) are discernmnt juridic n curs de formare; b) nu are discernmnt datorit strii de sntate mintal; c) este ntotdeauna o persoan fizic cu deplin capacitate de exerciiu. 115. Eroarea de fapt este: a) falsa reprezentare a realitii ce cade asupra normelor care determin natura actului juridic civil ce se ncheie; b) falsa reprezentare a realitii unor mprejurri care nu afecteaz valabilitatea actului juridic civil; c) falsa reprezentare a unei situaii faptice la ncheierea actului juridic civil. 116. Dolul incident (incidental) este: a) cel care cade asupra unor elemente determinante la ncheierea actului juridic; b) acela care d nastere unei aciuni n despgubiri; c) acela care nu atrage anulabilitatea actului. 117. Lipsa discernmntului la ncheierea actului juridic civil se poate datora: a) unor tulburri vremelnice, ale minii; b) vrstei naintate, cnd ncheierea unui act juridic civil impune numirea unui curator; c) alienaiei sau debilitii mintale. 118. Lipseste intenia de producere a efectelor juridice: a) cnd manifestarea de voin s-a fcut sub o condiie potestativ simpl; b) cnd manifestarea de voin s-a fcut cu o rezerv mintal, cunoscut de destinatarul acesteia; c) cnd manifestarea de voin a fost fcut din pura complezen. 119. Prin excepie, tcerea valoreaz consimmnt la ncheierea unui act juridic civil cnd: a) dup obicei, tcerea se consider acceptare a succesiunii; b) prile, prin voina lor, stabilesc un asemenea neles al tcerii;

c) succesibilul face un act de dispoziie cu privire la un bun succesoral. 120. Exist eroare asupra naturii juridice a actului cnd una dintre pri: a) crede c se cumpr originalul unui tablou al unei personaliti si, n realitate, tabloul reprezint o copie; b) crede c particip la ncheierea unui anumit act juridic civil, iar cealalt parte crede c ncheie un alt act juridic; c) are n vedere c actul juridic civil are un anumit obiect, iar cealalt parte crede c trateaz asupra altui obiect. 121. Dolul, viciu de consimmnt: a) e o eroare provocat, nu spontan; b) poate consta si ntr-o inaciune, n cazul numit reticen; c) se presupune, adic cel ce pretinde c i-a fost viciat consimmntul, nu trebuie s dovedeasc acest fapt. 122. Leziunea e viciu de consimmnt dac: a) apare dup momentul ncheierii actului juridic civil; b) disproporia de valoare ntre contraprestaii este vdit; c) este o consecin direct si nemijlocit a contractului respectiv. 123. Dac termenul este stabilit numai n favoarea debitorului, atunci: a) debitorul poate plti nainte de termen, de bunvoie, dar nu poate fi obligat la aceasta; b) debitorul poate cere executarea obligaiei nainte de mplinirea termenului, fr ca, creditorul s se poat opune; c) debitorul poate cere executarea nainte de termen dar numai si cu acordul creditorului. 124. Condiia imposibil n actul juridic civil: a) const ntr-un fapt care contravine regulilor de convieuire social; b) desfiineaz actul juridic si atunci cnd este suspensiv; c) desfiineaz actul numai cnd este rezolutorie. 125. Suntem n prezena unei excepii de la principiul forei obligatorii dac: a) prile au prevzut o clauz de dezicere; b) se acord prin lege un termen de amnare general a executrii unor obligaii contractuale de ctre anumii debitori; c) prile au prevzut posibilitatea rennoirii contractului. 126. Constituie excepii aparente de la principiul relativitii: a) cesiunea de crean; b) novaia; c) delegaia. 127. Nulitatea actului juridic: a) lipseste actul juridic de efectele care contravin normelor juridice; b) priveste ncheierea actului juridic; c) priveste eficacitatea actului juridic. 128. Nulitatea absolut intervine cnd: a) actul s-a ncheiat n lipsa ori cu depsirea capacitii de folosin a persoanei juridice; b) a lipsit consimmntul, si lipsa lui se datoreaz lipsei discernmntului; c) actul s-a ncheiat cu nerespectarea unei interdicii care are ca scop protecia unor interese proprii. 129. Nulitatea relativ intervine: a) cnd actul s-a ncheiat n lipsa autorizaiei prealabile cerut de lege pentru anumite acte de dispoziie;

b) cnd actul a fost fcut de interzisul judectoresc; c) cnd consimmntul este viciat prin dol, violen, leziune. 130. Invocarea nulitii relative se face de ctre: a) creditorii chirografari ai prii ocrotite, pe calea aciunii oblice; b) oricine are un interes juridiceste ocrotit si chiar din oficiu de organul de jurisdicie; c) de ctre succesorii prii ocrotite, cu excepia cazurilor n care dreptul la aciune nu se transmite mostenitorilor. 131. Refacerea actului juridic, nul absolut, este valabil dac: a) actul refcut este un act nou care si va produce efectele de la data cnd a fost fcut actul iniial; b) actul refcut este un act nou care si va produce efectele de la data facerii lui; c) actul iniial rmne lovit de nulitate relativ. 132. Confirmarea expres a nulitii relative este un act: a) unilateral, fcut n scopul de a acoperi nulitatea relativ; b) care trebuie s emane de la cel ndreptit s invoce nulitatea; c) ce rezult din acele mprejurri care nu las nicio ndoial asupra inteniei de confirmare a actului anulabil. 133. Intervine nulitatea total atunci cnd: a) nstrinarea unui teren ori a unei construcii, bun comun, de ctre unul dintre soi, s-a fcut fr consimmntul expres al celuilalt so; b) ncheierea actului s-a fcut dintr-o eroare asupra substanei lucrului, iar calitile eseniale ale obiectului au constituit cauza ncheierii actului; c) cstoria este putativ. 134. Constituie excepii de la principiul retroactivitii efectelor nulitii: a) cazul cstoriei desfcute; b) cazul copiilor dintr-o cstorie anulat; c) cazul posesorului de bun-credin care pstreaz fructele. 135. Constituie excepii de la principiul restitutio in integrum: a) cazul persoanelor incapabile; b) cazul posesorului de bun-credin a unui bun mobil; c) cazul actelor de dispoziie, cu titlu oneros, ncheiate cu un subdobnditor de bun-credin. 136. Constituie excepii de la principiul resoluto jure dantis, resolvitur jus accipientis: a) cazul uzucapiunii; b) cazul actelor juridice ncheiate prin nerespectarea unor dispoziii imperative, dar executate n fapt; c) cazul actelor de conservare si de administrare a bunului. 137. Spre deosebire de nulitate, rezoluiunea: a) se aplic tuturor categoriilor de acte juridice; b) se datoreaz neexecutrii culpabile de ctre una din prile contractului sinalagmatic cnd cealalt parte si-a executat obligaiile; c) se analizeaz n cazul executrii contractului. 138. Inopozabilitatea se deosebeste de nulitate, prin faptul c vizeaz: a) nerespectarea unor condiii privind valabilitatea actului; b) doar actul juridic pentru care legea prevede anumite msuri de publicitate; c) n mod deosebit, prile. 139. Caducitatea se deosebeste de nulitate, prin faptul c:

a) opereaz ex nunc; b) presupune numai un act care nu a produs nc efecte; c) presupune un act care nu este valabil ncheiat. 140. n categoria avnzilor-cauz, intr printre alii, si: a) succesorii cu titlu universal ai prilor; b) reprezentanii convenionali ai prilor; c) toate persoanele care, dup ncheierea actului juridic, au contractat cu prile acestuia. 141. Excepii reale de la principiul relativitii efectelor actului juridic sunt, printre altele: a) contractul n favoarea unei tere persoane; b) promisiunea pentru altul; c) reprezentarea. 142. Obligaia asumat sub condiie: a) suspensiv pur potestativ din partea debitorului este valabil; b) rezolutorie cazual este nul; c) pur potestativ din partea creditorului este valabil. 143. n funcie de ntinderea efectelor sale, nulitatea se clasific n: a) nulitate de fond si nulitate de form; b) nulitate total si nulitate parial; c) nulitate de drept si nulitate judiciar. 144. Clasificarea nulitilor n absolute si relative se face n funcie de: a) felul condiiei de valabilitate nendeplinit; b) modul de valorificare; c) natura interesului ocrotit. 145. Forma ad validitatem a actului juridic civil: a) const, n toate situaiile, n ntocmirea unui nscris autentic; b) este incompatibil cu manifestarea tacit de voin; c) este cerut, printre altele, n cazul contractului de asigurare. 146. Nulitatea relativ: a) poate fi acoperit prin confirmare, expres sau tacit, de ctre cel ce o poate invoca; b) poate fi invocat de orice persoan care are interes; c) poate fi invocat numai n cadrul termenului de prescripie extinctiv. 147. Nulitatea virtual (tacit) este aceea care: a) rezult n mod implicit, nendoielnic, din textul de lege; b) rezult n mod explicit dintr-un text legal; c) se deduce, cel mai adesea, din modul de redactare a textelor. 148. Conversiunea actului juridic presupune ndeplinirea urmtoarelor condiii: a) s existe identitate de pri cu cele dou acte juridice; b) unul din acte s fie anulat efectiv si parial; c) s existe un element de diferen ntre actul nul si actul valabil. 149. Pacta sunt servanda este un principiu: a) care guverneaz efectele nulitii actului juridic; b) fundamental al dreptului civil; c) consacrat prin lege numai pentru convenii, nu si pentru acte juridice unilaterale. 150. Pot fi revocate n mod unilateral urmtoarele acte: a) contractul de locaiune ncheiat pe o perioad determinat; b) donaia ntre soi; c) contractul de depozit, de ctre deponent. 151. Nulitatea relativ intervine n cazul:

a) dolului principal; b) predecesului legatarului; c) nendeplinirii formalitilor privind publicitatea imobiliar. 152. n contractele sinalagmatice lipseste scopul imediat cnd: a) obiectul contraprestaiei reprezentate nu exist la ncheierea actului si nici nu poate exista n viitor; b) bunul nu a fost predat; c) exist o eroare asupra motivului determinant. 153. n funcie de criteriul cunoasterii sau necunoasterii momentului cnd se va mplini termenul, exist: a) termen cert; b) termen suspensiv; c) termen voluntar. 154. Termenul de graie se acord: a) n cazul vnzrii de imobile, dac vnztorul e n pericol de a pierde lucrul; b) n cazul plii nedatorate; c) n cazul gestiunii de afaceri. 155. Dac debitorul execut plata nainte de mplinirea termenului: a) face o plat nedatorat; b) face o plat perfect valabil; c) are dreptul de a cere restituirea prestaiei efectuat ca plat. 156. Creditorul, nainte de mplinirea termenului: a) nu poate opune debitorului, compensaia; b) poate cere plata, dac termenul este n favoarea debitorului; c) poate intenta aciunea oblic. 157. Creditorul, pendente conditione: a) poate face acte de conservare a dreptului su; b) nu poate cere si obine garanii; c) nu poate cere executarea obligaiei de ctre debitor. 158. Condiia, n funcie de cauza de care depinde realizarea sau nerealizarea evenimentului, se clasific n: a) condiie mixt; b) condiie suspensiv; c) condiie cauzal. 159. Condiia pur potestativ, este condiia: a) a crei realizare sau nerealizare depinde de voina unei persoane determinate; b) a crei realizare sau nerealizarea depinde exclusiv de voina unei singure pri; c) a crei realizare sau nerealizare depinde de voina unei pri si de fapte exterioare. 160. Condiia mixt este acea condiie a crei realizare depinde de: a) hazard; b) voin uneia sau a celeilalte pri a actului juridic; c) voina unei pri si a altei persoane. 161. Condiia negativ este acea condiie care: a) afecteaz existena actului juridic printr-un eveniment ce urmeaz s nu se ndeplineasc; b) afecteaz nasterea dreptului si obligaiei; c) const ntr-un eveniment sau fapt ce nu se poate realiza, fie sub aspect fizic, fie sub aspect juridic. 162. n cazul n care condiia rezolutorie s-a ndeplinit: a) actul juridic se consolideaz, fiind socotit, de la ncheierea lui, ca pur si simplu;

b) actul juridic este desfiinat cu efect retroactiv; c) prile se afl n aceeasi situaie n care s-ar fi aflat dac nu ar fi ncheiat actul juridic. 163. n materia violenei, ca viciu de consimmnt: a) temerea insuflat celui ameninat trebuie s fie considerabil si actual; b) ameninarea s provin de la un cocontractant; c) sanciunea care intervine este nulitatea absolut a actului juridic.

1. c; 2. b; 3. a, c; 4. b; 5. a, b; 6. a, b; 7. c; 8. a, b; 9. a, b; 10. a, b; 11. b, c; 12. a, b; 13. b; 14. a, b; 15. b; 16. a, b; 17. a; 18. a, b; 19. b; 20. b, c; 21. a, c; 22. a; 23. b; 24. b, c; 25. b; 26. b, c; 27. c; 28. a, b; 29. a, b; 30. a, b; 31. b; 32. a; 33. c; 34. b, c; 35. a, b; 36. a; 37. a; 38. a; 39. a, b; 40. b; 41. c;

42. c; 43. b; 44. c; 45. b; 46. b; 47. a; 48. b; 49. c; 50. a, b; 51. b; 52. a, c; 53. c; 54. a, c; 55. b; 56. c; 57. b, c; 58. a; 59. a, c; 60. b, c; 61. a, b; 62. a, c; 63. c; 64. a; 65. a; 66. a, b; 67. b, c; 68. a, c; 69. b; 70. a, b; 71. a; 72. a; 73. a, b; 74. a, b; 75. c; 76. b; 77. a; 78. b; 79. a, c; 80. a, c; 81. a; 82. b;

83. a; 84. c; 85. a, b; 86. a; 87. b, c; 88. a; 89. b, c; 90. a, c; 91. a; 92. c; 93. b, c; 94. a, c; 95. a; 96. b; 97. b; 98. a; 99. c; 100. b; 101. a, c; 102. b, c; 103. b, c; 104. c; 105. a; 106. b; 107. c; 108. b, c; 109. b; 110. b, c; 111. a, c; 112. b; 113. a, b; 114. a; 115. c; 116. c; 117. a, c; 118. b, c; 119. b, c; 120. b; 121. a, b; 122. b, c; 123. a, b;

124. b; 125. b; 126. a; 130. a, c; 131. b; 132. a, b; 133. a, b; 134. b; 135. a; 136. a, c; 137. b, c; 138. b; 139. a, b; 140. a; 141. a; 142. c; 143. b; 144. c; 145. b; 146. a, c; 147. a, c; 148. a, c; 149. c; 150. b, c; 151. a; 152. a; 153. a; 154. b, c; 155. b; 156. a; 157. a; 158. a; 159. b; 160. c; 161. a; 162. b, c; 163. a;

127. a, b; 128. a; 129. b, c;

Grile anul II partea nti


1. Dreptul de proprietate privat: a) nu se stinge prin nstrinarea bunului; b) este inalienabil, dac titularul lui este statul; c) nu poate avea ca titular statul, dac asupra lucrului s-a constituit un drept de uzufruct n favoarea unei persoane fizice. 2. Dreptul de superficie: a) este prescriptibil extinctiv; b) poate fi aprat prin aciunea confesorie; c) nu poate fi constituit prin legat. 3. Dreptul de superficie: a) este imprescriptibil extinctiv; b) se stinge prin neuz; c) presupune c superficiarul are un drept de proprietate asupra terenului si un drept de folosin asupra construciilor. 4. Dreptul de uz: a) nu poate fi nchiriat; b) are ca obiect o locuin; c) poate fi nstrinat. 5. Bunurile domeniale sunt bunurile: a) imobile sau mobile care aparin numai statului; b) imobile sau mobile asupra crora se exercit fie un drept de proprietate public, fie un drept de proprietate privat; c) care aparin statului si unitilor administrativ-teritoriale. 6. Intr n categoria bunurilor de uz public: a) bibliotecile publice locale; b) echipamente si instalaii n domeniul aprrii naionale; c) drumurile naionale sau locale. 7. Intr n categoria bunurilor de interes public: a) operele de art; b) bogiile subsolului; c) bibliotecile publice naionale. 8. Spre deosebire de dreptul de proprietate privat, dreptul de proprietate public: a) este absolut, exclusiv si perpetuu; b) este imprescriptibil, absolut si exclusiv; c) este imprescriptibil, inalienabil si insesizabil. 9. Dreptul de proprietate public: a) nu poate fi nstrinat si dobndit prin fapte juridice n sens restrns si prin acte juridice de drept privat; b) confer titularului su, atributele de posesie, folosin si dispoziie asupra unui bun, care numai prin natura sa este de uz sau utilitate public; c) constituie expresia juridic a aproprierii comunitare a bunurilor. 10. n noiunea de patrimoniu, spre deosebire de cea de bunuri domeniale, intr: a) drepturile de proprietate asupra bunurilor, precum si toate celelalte drepturi reale, de crean si datorii corespunztoare; b) drepturile si obligaiile patrimoniale, precum si bunurile care formeaz aceste drepturi; c) drepturile si datoriile patrimoniale, prezente si viitoare,

aparinnd unei anumite persoane. 11. Aciunea n revendicare ntemeiat pe dreptul de proprietate public: a) poate fi introdus oricnd, dar numai dac a trecut un an de la deposedarea titularului dreptului; b) dac are ca obiect bunuri mobile, prtul nu poate s opun posesia de bun-credin n condiiile art. 1909 si 1910 C. civ.; c) este imprescriptibil, prtul neputnd s opun reclamantului nici prescripia achizitiv. 12. Dreptul de concesiune se poate constitui asupra: a) infrastructurilor feroviare, portuare, aeroportuare civile; b) tuturor terenurilor proprietate public; c) plajelor, cheiurilor si zonelor libere. 13. Dreptul de concesiune asupra bunurilor proprietate public: a) se poate constitui pentru o perioad de cel puin 49 de ani ncepnd de la momentul semnrii contractului; b) poate fi subconcesionat; c) se constituie prin contract de concesiune care este solemn, sinalagmatic, cu titlu oneros, comutativ, cu executare succesiv si constitutiv de drepturi reale. 14. Cauzele obligatorii de ncetare a contractului de concesiune sunt: a) denunarea unilateral a contractului de ctre concesionar; b) expirarea termenului concesiunii; c) intervenia unui caz fortuit sau de for major. 15. Dreptul de proprietate public se dobndeste prin: a) achiziii publice pentru cauz de utilitate public; b) hotrre a Guvernului, a Consiliului Judeean, respectiv a Consiliul General al Municipiului Bucuresti; c) transferarea unor elemente din coninutul juridic al dreptului de proprietate asupra bunului respectiv ctre stat. 16. Uzufructul, constituit n favoarea unei fizice: a) are caracter esenialmente viager; b) are o durat maxim de 30 de ani; c) nu se transmite la mostenitori, uzufructuarul putnd ceda doar emolumentul dreptului su. 17. Dreptul de administrare: a) are n vedere bunuri care, prin natura lor sau potrivit legii, sunt de uz sau interes public; b) reprezint dreptul de folosin pe care statul l poate constitui asupra bunurilor din domeniul public; c) nceteaz prin reziliere n cazul n care titularul dreptului de administrare nu si execut obligaiile. 18. Bunurile, care formeaz obiectul dreptului de proprietate public a statului: a) nu pot fi posedate de terii achizitori; b) au acelasi regim juridic ca si bunurile proprietate privat a statului, sub aspectul imprescriptibilitii; c) nu pot fi urmrite de creditori pentru realizarea creanei lor. 19. Bunurile din domeniul public al statului: a) nu pot fi nstrinate sau dobndite prin niciun mijloc de drept privat, n afar de vnzarea silit; b) pot forma obiectul executrii silite; c) nu pot forma obiectul constituirii garaniilor reale. 20. Dreptul de administrare: a) se poate constitui numai n favoarea regiilor autonome si

instituiilor publice; b) poate fi constituit sau revocat prin acte de drept administrativ; c) este un drept real principal, inalienabil, constituit de autoritatea competent, cu titlu oneros. 21. Proprietatea comun pe cote-pri presupune c: a) niciunul dintre coproprietari nu are un drept exclusiv asupra unei pri materiale determinate din bunul dobndit n coproprietate; b) fiecare coproprietar are un drept exclusiv si asupra unei cote pri ideale si abstracte din dreptul de proprietate asupra acelui bun; c) actele de folosin materiale a bunului pot fi exercitate de fiecare coproprietar si dac schimb destinaia si modul de utilizare a bunului. 22. n cazul proprietii comune pe cote-pri: a) un coproprietar va putea, fr acordul celorlali, s execute lucrri de transformare sau renovare a bunului; b) productele bunului revin fiecrui coproprietar proporional cu cota parte din dreptul de proprietate asupra bunului comun; c) oricare coproprietar poate solicita remedierea degradrilor cauzate bunului comun sau despgubiri de la autorul lor n condiiile rspunderii civile delictuale. 23. Proprietatea comun pe cote-pri obisnuita nceteaz prin: a) exproprierea bunului; b) uzucapiune, de ctre coproprietarul care a intervertit posesia echivoc ntr-o posesie util ca urmare a actelor de rezisten fa de ceilali coproprietari; c) constituirea unei ipoteci asupra unei pri indivize. 24. Dreptul de proprietate public: a) poate fi aprat prin aciunea n revendicare; b) poate fi dobndit pe cale natural; c) n condiiile legii, d posibilitatea constituirii ipotecii asupra bunurilor ce formeaz obiectul acestui drept. 25. Aciunea n revendicare: a) este prescriptibil sub aspect extinctiv; b) este o aciune petitorie personal; c) se introduce de proprietarul neposesor. 26. Titlul invocat n sprijinul unei aciuni n revendicare poate fi: a) o hotrre judectoreasc de partaj; b) o tranzacie; c) numai un titlu translativ de proprietate. 27. Revendicarea mobilelor se aplic asupra: a) bunurilor mobile corporale; b) bunurilor mobile care formeaz o universalitate; c) bunurilor mobile considerate accesorii ale unui imobil. 28. n cazul admiterii aciunii n revendicare posesorul prt este obligat: a) s restituie bunul liber de orice sarcini cu care ar fi fost grevat cu consimmntul posesorului neproprietar; b) s restituie bunul n natur; c) s restituie indemnizaia de asigurare, dac bunul pierit a fost asigurat. 29. n cazul aciunii n revendicare, dac posesorul prt a fost de bun credin, este obligat: a) s restituie toate fructele lucrului;

b) s restituie fructele pe care le-a ncasat sau perceput pentru perioada intentrii aciunii; c) s restituie fructele pe care le-a ncasat sau perceput pn la data intentrii aciunii. 30. n cazul admiterii aciunii n revendicare posesorul prt are dreptul s cear restituirea: a) cheltuielilor fcute pentru conservarea lucrului; b) cheltuielilor care au sporit valoarea bunului, dar numai n msura sporului de valoare pe care aceste cheltuieli le-a adus lucrului; c) cheltuielilor din simpla plcere. 31. Ca urmare a admiterii aciunii n revendicare, posesorul prt e obligat s restituie: a) bunul, doar n msura n care exist n materialitatea lui; b) bunul n natur sau prin echivalent, la alegerea prtului; c) bunul, n toate situaiile. 32. Termenul de trei ani pentru revendicarea bunului furat sau pierdut este un termen: a) de decdere; b) de prescripie achizitiv; c) de prescripie extinctiv. 33. Aciunea n revendicare este: a) o aciune prescriptibil achizitiv; b) o aciune petitorie real; c) o aciune care n anumite situaii este prescriptibil extinctiv. 34. n aciunea n revendicare: a) reclamantul trebuie s fie proprietar exclusiv al bunului revendicat; b) reclamantul poate s fie si un proprietar aflat n indiviziune; c) titularul si apr dreptul su real asupra bunului si pretinde restituirea lui de la cel care-l stpneste fr temei. 35. n aciunea n revendicare, care are ca obiect bunurile din domeniul public: a) prtul se va putea apra prin invocarea uzucapiunii; b) statul va trebui s fac dovada dreptului de proprietate potrivit principiilor dreptului comun; c) niciodat prtul nu se va putea apra prin invocarea dobndirii proprietii bunurilor mobile corporale prin posesia de bun credin. 36. Aciunea n grniuire poate fi promovat: a) de nudul proprietar; b) de chirias; c) de arendas. 37. Cel care a pierdut sau cruia i s-a furat un lucru mobil, pentru a-l revendica, trebuie s fac dovada faptului c: a) el a fost posesorul lucrului; b) acel lucru a iesit din patrimoniul su fr voia sa; c) bunul revendicat este aproape identic cu cel pierdut sau furat. 38. Respingerea aciunii n revendicare a bunului furat de la proprietar va putea fi obinut de posesor dac: a) de la data furtului au trecut mai mult de 3 ani; b) a fost de bun-credin la momentul cnd a intrat n posesie, n cazul n care a cumprat bunul din trg; c) la data intrrii n posesie a crezut c acela care i-a vndut si predat bunul cu mai mult de 3 ani nainte de introducerea aciunii e adevratul proprietar. 39. Posesorul poate valorifica un drept asupra fructelor bunului

revendicat dac: a) dovedeste existena unui titlu care s confere posesiei sale o aparen de legalitate; b) titlul este lovit de nulitate absolut sau relativ, dac nu s-a cunoscut cauza nulitii; c) a cunoscut viciile titlului su. 40. Restituirea fructelor se datoreaz de la data: a) cererii de chemare n judecat; b) pronunrii hotrrii; c) anterioar cererii de chemare n judecat, dac se dovedeste reaua-credin a posesorului la acea dat. 41. Posesorul de rea-credin va fi obligat s restituie fructele bunului revendicat de la data: a) cererii de chemare n judecat; b) pronunrii hotrrii; c) intrrii sale n posesia bunului revendicat. 42. Domeniul de aplicare al aciunii n revendicare conform dispoziiilor art. 1909 C. civ. are n vedere: a) bunurile corporale; b) bunurile incorporale; c) titlurile la purttor. 43. Revendicarea bunurilor mobile de la posesorul de bun credin atunci cnd adevratul proprietar s-a desesizat voluntar de bunurile sale, presupune ndeplinirea urmtoarelor condiii: a) proprietarul bunului s fi ncredinat voluntar bunul su unui detentor precar; b) detentorul precar s nstrineze bunul unui ter fr acordul proprietarului; c) terul s dobndeasc bunul mobil cu bun-credin de la adevratul proprietar. 44. Aciunea n revendicare a bunurilor mobile n situaia n care adevratul proprietar s-a desesizat involuntar de bunurile sale este ndreptat mpotriva: a) hoului; b) gsitorului; c) terului de bun-credin care a dobndit bunul de la ho sau gsitor. 45. Prin furt n potrivit art. 1909 alin. 2 se nelege: a) iesirea bunului din patrimoniul proprietarului prin furt simplu; b) iesirea bunului din patrimoniu prin tlhrie sau piraterie; c) iesirea bunului din patrimoniu prin svrsirea infraciunii de abuz de ncredere. 46. Cel cruia i s-a furat un bun mobil sau l-a pierdut l poate revendica: a) numai dac terul posesor este de bun-credin; b) numai dac terul posesor este de rea-credin; c) indiferent dac terul posesor este de bun sau rea-credin. 47. Termenul n care poate fi intentat aciunea n revendicare a unui bun mobil pierdut sau furat este: a) un termen de prescripie; b) un termen de decdere; c) un termen convenional. 48. Aciunea n revendicare a unui bun mobil gsit sau furat aparine:

a) numai proprietarului care a pierdut sau cruia i s-a furat bunul; b) si detentorului precar; c) si creditorilor adevratului proprietar. 49. Pentru a beneficia de dispoziiile de protecie ale excepiei prevzute de art. 1910 C. civ., posesorul care a cumprat bunul mobil pierdut sau furat trebuie: a) s fie de bun-credin; b) s nu fi cumprat bunul dintr-un loc public unde se fac n mod obisnuit asemenea operaii; c) s fie n posesia bunului. 50. Aciunea n revendicare are ca scop: a) nasterea unui nou drept de proprietate; b) recunoasterea dreptului de proprietate existent; c) readucerea bunului n patrimoniul reclamantului. 51. Ca efect al aciunii n revendicare, proprietarul este obligat s-l despgubeasc pe posesor: a) numai de cheltuielile utile; b) si de cheltuielile necesare; c) si de cheltuielile voluptorii. 52. Contractul de concesiune este un contract prin care se transmite: a) pe o perioad nedeterminat, dreptul si obligaia de exploatare a unui bun, a unei activiti sau a unui serviciu public n schimbul unei redevene; b) pe o perioad de cel puin 48 de ani, dreptul si obligaia de exploatare a unui bun, a unei activiti sau a unui serviciu public n schimbul unei redevene; c) pe o perioad determinat, de cel mult 49 de ani, dreptul si obligaia de exploatare a unui bun, a unei activiti sau a unui serviciu public n schimbul unei redevene. 53. Dreptul de concesiune se ntemeiaz pe: a) un drept de administrare; b) un drept de folosin; c) un drept de proprietate public. 54. Contractul de concesiune este un contract: a) constitutiv de drepturi reale; b) intuitu personae; c) cu executare dintr-o dat. 55. Contractul de concesiune nceteaz prin: a) denunarea unilateral de ctre concesionar; b) intervenia unui caz fortuit sau de for major; c) reziliere. 56. Dreptul de proprietate public se dobndeste prin: a) achiziii publice efectuate n condiiile legii; b) trecerea unor bunuri din domeniul public al statului sau al unitilor administrativ-teritoriale n domeniul privat al acestora, pentru cauz de utilitate public; c) acte de donaie sau legate acceptate de Guvern, de Consiliul judeean sau de Consiliul local, dup caz, dac bunul intr n domeniul public. 57. Dreptul de proprietate public se caracterizeaz prin faptul c: a) nu poate fi nstrinat si dobndit prin mijloace de drept privat; b) bunurile care fac parte din domeniul public sunt apropriabile; c) bunurile care fac parte din domeniul public al statului pot fi urmrite de creditori pentru realizarea creanelor lor.

58. Proprietatea comun pe cote-pri forat si perpetu nceteaz prin: a) dispariia imobilului; b) la cererea oricrui coproprietar, prin partaj; c) exproprierea imobilului, obiect al coproprietii. 59. Dreptul de uz: a) nu poate fi nchiriat; b) nu poate fi nstrinat; c) are ca obiect o locuin. 60. n cazul proprietii comune pe cote-pri: a) fructele civile se cuvin coproprietarului care le-a perceput; b) posesia exercitat de unul dintre coproprietari este, n principiu, echivoc; c) actele juridice de conservare pot fi efectuate numai cu consimmntul expres al tuturor coproprietarilor. 61. n ceea ce priveste fructele produse de bunul care face obiectul coproprietii: a) se cuvin coproprietarului care a efectuat cheltuieli si a prestat munc pentru producerea si perceperea lor; b) se cuvin tuturor coproprietarilor, proporional cu cota lor parte din dreptul de proprietate asupra bunului; c) coproprietarul care a efectuat cheltuieli pentru producerea fructelor este ndreptit s pretind de la oricare dintre ceilali coproprietari despgubiri. 62. Proprietatea comun pe cote-pri se caracterizeaz prin faptul c fiecare coprtas: a) are un drept exclusiv asupra unei pri determinate din bun; b) are un drept propriu, exclusiv asupra cotei-pri ideale din dreptul asupra bunului comun; c) prin folosina material a bunului, va putea transforma utilizarea lui obisnuita fr acordul unanim al celorlali coprtasi. 63. Oricare dintre coprtasi, fr consimmntul celorlali, poate: a) s ntrerup cursul unei prescripii; b) s greveze cu sarcini reale bunul comun; c) s ncheie un contract care s aib ca obiect repararea bunului. 64. Coproprietatea temporar nceteaz: a) prin partaj; b) prin vnzare de ctre unul dintre coprtasi; c) prin donaie, dac unul dintre coprtasi devine titular al tuturor cotelor-pri. 65. Spre deosebire de proprietatea comun n devlmsie, coproprietatea comun pe cote-pri: a) se poate naste din contract, lege, uzucapiune, etc.; b) reprezint o modalitate a dreptului de proprietate; c) nceteaz prin mpreal. 66. n materia uzucapiunii: a) aceasta nu poate fi invocat pe cale de excepie, ci doar pe cale aciune; b) justul titlu n cazul uzucapiunii prescurtate, trebuie dovedit separat de buna-credin; c) posesorul este considerat proprietar de la data mplinirii termenului uzucapiunii. 67. Dac proprietarul unui teren ridic o construcie cu

materiale aparinnd altei persoane atunci acesta: a) dobndeste dreptul de proprietate asupra construciei, dac este de bun credin; b) este obligat la plata contravalorii materialelor de la momentul efecturii construciei precum si la daune interese, dac este cazul; c) este obligat s plteasc o sum de bani egal cu aceea a cresterii valorii fondului. 68. Pentru a se dobndi proprietatea bunului prin uzucapiunea prelungit posesia trebuie: a) s fie util; b) s se ntemeieze pe un just titlu; c) s fie de bun-credin. 69. Poate servi ca baz a uzucapiunii de 10-20 ani: a) contractul de locaiune; b) hotrrea judectoreasc declarativ; c) hotrrea judectoreasc de adjudecare a unui bun. 70. Indiferent de felul uzucapiunii, termenul se calculeaz astfel: a) ziua n care ncepe prescripia nu se ia n calcul; b) dies a quo intr n calculul prescripiei; c) dies a quem intr n calculul prescripiei. 71. ntreruperea natural a prescripiei achizitive are loc: a) cnd posesorul este si rmne lipsit, n decurs de cel puin 1 an, de folosina lucrului; b) cnd lucrul este declarat imprescriptibil prin lege; c) prin recunoasterea dreptului a crui aciune se prescrie, fcut de cel n folosul cruia curge prescripia. 72. n cazul uzucapiunii de 10-20 de ani: a) buna-credin trebuie s existe n momentul intrrii n posesie; b) este suficient si un titlu putativ; c) nu se poate recurge la jonciunea posesiilor. 73. Termenul uzucapiunii scurte este de 10 ani dac adevratul proprietar a locuit: a) n raza teritorial a tribunalului unde se afl imobilul; b) n raza teritorial a judectoriei unde se afl imobilul; c) n aceiasi localitate cu uzucapantul. 74. Jonciunea posesiilor este posibil dac: a) detenia precar este unit cu posesia; b) cel care invoc jonciunea este un succesor n drepturi al autorului; c) transmiterea posesiei de la posesorul precedent la cel actual are loc n temeiul unui act juridic lovit de nulitate absolut. 75. Posesorul actual va putea invoca jonciunea dac: a) posesia dobnditorului este de aceeasi natur cu aceea a autorului, ambele posesii fiind de bun-credin; b) dobnditorul si autorul sunt de rea-credin, dobnditorul nu va putea uzucapa dect prin posesia de 30 de ani; c) dobnditorul este de rea credin si are just titlu, iar autorul este si el de rea-credin. 76. Uzucapiunea: a) se poate invoca din oficiu; b) poate fi invocat att pe cale de aciune, ct si pe cale de excepie; c) produce efecte retroactive. 77. n situaia n care dobnditorul unui bun imobil are just titlu si este de bun-credin, iar autorul este de rea-credin:

a) dobnditorul poate beneficia de posesia autorului su n cadrul uzucapiunii de 30 de ani; b) dobnditorul ncepe o nou prescripie de 10-20 de ani, putndu-se prevala si de posesia autorului su; c) dobnditorul ncepe o nou prescripie de 10-20 de ani, fr s se prevaleze de posesia autorului su. 78. Termenul pentru uzucapiune, n cazul n care adevratul proprietar a locuit 7 ani n circumscripia aceluiasi tribunal judeean n care este situat imobilul, dup care se mut n raza altui tribunal judeean, este: a) 10 ani; b) 13 ani; c) 17 ani. 79. Nu constituie just titlu: a) hotrrile judectoresti declarative; b) hotrrile judectoresti care constat o convenie translativ dintre prile unui proces; c) conveniile de mpreal. 80. Jonciunea posesiilor reprezint: a) adugarea la termenul posesiei actuale a posesorului a timpului ct bunul a fost posedat de un ter; b) adugarea la termenul posesiei actuale a timpului ct bunul a fost posedat de ctre proprietarul su; c) adugarea la termenul posesiei actuale a posesorului, a timpului ct bunul a fost posedat de autorul su. 81. Uzucapiunea prescurtat: a) se invoc numai pentru a dobndi proprietatea asupra bunurilor imobile; b) se invoc pentru a dobndi proprietatea asupra unei universaliti de bunuri; c) se ntemeiaz pe un titlu ce eman de la adevratul proprietar. 82. Aciunea n revendicare imobiliar este o aciune: a) petitorie; b) posesorie; c) real. 83. Aciunea n revendicare poate fi exercitat: a) de un proprietar aflat n indiviziune; b) de titularul dreptului de proprietate asupra bunului revendicat; c) de posesorul neproprietar. 84. Dac aciunea n revendicare imobiliar este admis atunci: a) prtul are dreptul la restituirea cheltuielilor voluptorii numai dac au fost fcute cu bun-credin; b) se restituie imobilul liber de orice sarcini cu care a fost grevat de prt; c) prtul culege toate fructele pn la rmnerea definitiv a hotrrii de admitere, dac a fost de bun-credin. 85. Exercitarea aciunii n revendicare de ctre proprietarul bunului mobil furat sau pierdut are loc: a) n termen, de cel mult trei ani calculat de la data pierderii sau furtului, indiferent de cel care stpneste bunul; b) n termen de cel mult trei ani, calculat de la data pierderii sau furtului, dac posesorul bunului este de bun-credin; c) n termen de cel puin trei ani calculat de la data pierderii sau furtului, dac posesorul bunului este de rea-credin. 86. n cadrul aciunii n revendicare, proba dreptului de

proprietate: a) presupune ntotdeauna existena unui nscris doveditor al transmisiunii dreptului de proprietate; b) are caracter absolut numai dac se face dovada unui mod originar de dobndire a dreptului de proprietate; c) se realizeaz si printr-un titlu putativ. 87. n temeiul art. 1909 alin. 1 C. civ., prezumia de proprietate: a) este o prezumie iuris et de iure; b) opereaz n favoarea detentorului precar de bun-credin; c) opereaz chiar dac terul dobnditor stpneste bunul, corpore alieno, avnd ns animus possidendi. 88. Aciunea n revendicare: a) poate fi admis numai dac are ca obiect bunuri mobile; b) poate fi exercitat si de creditorii chirografari ai proprietarului; c) poate fi exercitat si mpotriva detentorului precar, dar numai dup mplinirea termenului de prescripie extinctiv a aciunii personale. 89. Cel care dobndeste un bun mobil de la un ho sau gsitor se prezum a fi: a) posesor de bun-credin; b) detentor precar; c) posesor rea-credin. 90. Ca efect al aciunii n revendicare: a) posesorul de bun-credin va putea s rein fructele ncasate sau percepute pn la data intentrii aciunii n revendicare de adevratul proprietar; b) posesorul de bun-credin va restitui fructele pe care le-a cules pentru perioada intentrii aciunii n revendicare; c) posesorul de rea-credin va rmne cu fructele pe care le-a consumat. 91. Dac aciunea n revendicare este admis, atunci prtul poate solicita: a) cheltuielile necesare, precum si cele utile, ns n ce priveste cele din urm, numai n limita sporului de valoare adus bunului; b) toate cheltuielile utile, care, fr a fi fost necesare, aduc un folos, sporind valoarea bunului; c) numai cheltuielile fcute cu conservarea lucrului. 92. Aciunea n revendicare privitoare la dreptul de proprietate public: a) este imprescriptibil extinctiv; b) poate fi paralizat doar prin invocarea uzucapiunii; c) este prescriptibil n privina bunurilor mobile care fac parte din domeniul public. 93. Proba dreptului de proprietate n aciunea n revendicare are caracter absolut dac: a) dreptul de proprietate a fost dobndit prin uzucapiune; b) dreptul de proprietate a fost dobndit prin ocupaiune; c) dovada dreptului de proprietate se face prin titlu. 94. Ca efect al admiterii aciunii n revendicare prtul din proces va executa obligaia de restituire prin echivalent dac bunul: a) a fost dobndit de un ter de bun credin; b) revendicat a format obiectul restituirii; c) a pierit din caz de for major sau caz fortuit, iar posesorul prt n aciunea n revendicare a fost de bun-credin.

1. a; 2. b; 3. a; 4. a; 5. b; 6. a, c; 7. a, b; 8. c; 9. a, c; 10. a, c; 11. b, c; 12. a, c; 13. c; 14. b, c; 15. a, b; 16. a, c; 17. a; 18. c; 19. c; 20. b; 21. a; 22. b; 23. a, b; 24. a, b; 25. c; 26. a, b; 27. a; 28. a, c; 29. b; 30. a, b; 31. a; 32. a;

33. b, c; 34. a, c; 35. b, c; 36. a; 37. b; 38. c; 39. a, b; 40. a; 41. c; 42. a, c; 43. a, b; 44. c; 45. a, b; 46. c; 47. b; 48. a; 49. a; 50. b, c; 51. b; 52. c; 53. c; 54. a, b; 55. b, c; 56. a, c; 57. a, b; 58. a, c; 59. a, b; 60. b; 61. b; 62. b; 63. a, c; 64. a, c;

65. a; 66. b; 67. b; 68. a; 69. c; 70. a, c; 71. b; 72. a; 73. a; 74. b; 75. a; 76. b, c; 77. a; 78. b; 79. a, c; 80. c; 81. a; 82. a, c; 83. b; 84. b; 85. b; 86. b; 87. c; 88. b; 89. a; 90. a, b; 91. a; 92. a; 93. a, b; 94. a, b.

Grile anul II partea a doua


1. Prin institutor nelegem: a) numai cadrele din nvmntul public; b) si cadrele din nvmntul privat; c) si cadrele didactice din nvmntul superior. 2. Pentru angajarea rspunderii institutorilor sau artizanilor este necesar ca: a) fapta elevului s fie svrsit, indiferent de vrsta acestuia; b) fapta elevului sau ucenicului s fie comis n timpul minoritii acestuia; c) pagubele s fie suportate personal de elev sau ucenic. 3. Rspunderea institutorului sau a meseriasului este angajat chiar si atunci cnd: a) cadrul didactic lipseste ori ntrzie de la or n mod culpabil; b) meseriasul prseste atelierul si nu instruieste pe ucenic n legtur cu activitatea pe care urmeaz s o desfsoare; c) elevul sau ucenicul fuge de la orele de curs sau atelier. 4. Rspunderea comitentului este angajat numai dac: a) prepusul a creat prejudiciul n cadrul funciilor ce i s-au ncredinat; b) victima a cunoscut c prepusul a svrsit fapta cu depsirea funciei si chiar prin exerciiul abuziv al acesteia; c) exist legtur ntre fapta prepusului si funcia ncredinat. 5. Fundamentul rspunderii comitentului si are temeiul n: a) culpa prezumat a comitentului; b) reprezentarea comitentului de ctre prepus; c) garantarea de ctre comitent a intereselor victimei. 6. Dac victima prejudiciului pretinde despgubiri att de la comitent ct si de la prepus, atunci: a) ei rspund n calitate de codebitori; b) comitentul rspunde n calitate de garant al intereselor victimei; c) prepusul rspunde n calitate de autor al faptei prejudiciabile. 7. Prin aciunea n regres ndreptat de comitent mpotriva prepusului: a) comitentul cere restituirea n ntregime a despgubirii avansat victimei; b) comitentul se subrog de drept n drepturile victimei mpotriva prepusului su; c) nu poate cere restituirea integral a despgubirii, ntruct rspunderea lor este solidar. 8. Ca efect al aciunii n regres, comitentul: a) preia toate drepturile si aciunile victimei; b) nu va putea pretinde restituirea despgubirii dect pe calea aciunii civile de drept comun, preluat de la victima prejudiciului; c) va putea recupera despgubirea acordat victimei si pe alt cale. 9. Pentru angajarea rspunderii comitentului pentru fapta prepusului, victima trebuie s probeze ntrunirea urmtoarelor condiii speciale: a) existena raportului de prepusenie; b) svrsirea faptei ilicite si prejudiciabile de ctre prepus n cadrul funciilor ncredinate de comitent;

c) pretinderea reparaiei numai de la prepus. 10. Raporturile de prepusenie pot rezulta: a) din raporturile de munc; b) si ocazional ntre membrii unei familii; c) din raportul dintre locator si locatar. 11. Au calitatea de prepus: a) arendasul; b) mandatarul, dac renun la independena sa si accept autoritatea mandantului su; c) militarul n termen. 12. n cazul rspunderii pentru prejudiciile cauzate de animale, au calitatea de paznic juridic al animalului: a) numai proprietarul animalului; b) si persoana creia proprietarul i-a transmis paza juridic (uzufructuarul, chiriasul etc.); c) persoanele care au numai paza material a animalului, cum este prepusul pzitorului juridic. 13. nlturarea rspunderii paznicului juridic poate avea loc prin dovedirea: a) forei majore; b) cazului fortuit; c) faptei victimei nsesi. 14. Pentru angajarea rspunderii n cazul prejudiciilor cauzate de animale, victima trebuie s dovedeasc: a) existena prejudiciului; b) existena raportului de cauzalitate ntre comportamentul animalului si prejudiciu; c) faptul c animalul se afl n paza juridic a unei alte persoane. 15. Prin edificiu, n cazul rspunderii pentru ruina edificiului, nelegem: a) orice construcie ncorporat direct sau indirect la sol; b) construcia destinat folosinei directe a omului; c) construcia realizat de om. 16. Rspunderea pentru ruina edificiului revine: a) numai proprietarului edificiului; b) si superficiarului; c) uzufructuarului. 17. Ruina edificiului angajeaz rspunderea proprietarului numai dac: a) provine din lipsa de ntreinere a edificiului; b) a fost provocat de un viciu de construcie, inclusiv al terenului; c) a fost provocat prin drmarea voluntar a edificiului ori de incendiu. 18. Rspunderea pentru ruina edificiului poate fi nlturat dac proprietarul edificiului dovedeste: a) fora major; b) cazul fortuit; c) fapta victimei. 19. Aciunea n rezoluiunea contractului se invoc: a) numai de partea care a executat sau se declar gata s execute contractul; b) numai de ctre partea care se afl n imposibilitate fortuit de a-si executa obligaia;

c) numai dac debitorul obligaiei imposibil de executat a fost pus n ntrziere. 20. Clauza penal: a) reprezint clauza n temeiul creia are loc rezoluiunea convenional a contractului; b) este prevzut numai pentru obligaii contractuale; c) are ca scop stabilirea anticipat a cuantumului despgubirilor ce urmeaz s fie pltite de debitor n caz de neexecutare, executare necorespunztoare sau executare cu ntrziere a obligaiei asumate. 21. Riscul contractului sinalagmatic: a) n contractele translative de proprietate l suport acea parte care avea calitatea de proprietar al bunului n momentul pieirii fortuite a acestuia; b) n contractele translative care au ca obiect bunuri de gen, de debitorul obligaiei imposibil de executat; c) n contractele netranslative de proprietate, de creditorul obligaiei imposibil de executat. 22. Spre deosebire de rezoluiune, rezilierea: a) face s nceteze efectele contractului numai pentru viitor; b) n toate cazurile, are caracter judiciar; c) are ntotdeauna cauze contemporane sau concomitente cu momentul ncheierii contractului. 23. Dac printr-un contract cu executare instantanee, prile au prevzut o clauz c n cazul n care o parte nu-si va executa obligaiile, cealalt parte este n drept s considere contractul ca desfiinat: a) rezoluiunea va opera pe baza declaraiei unilaterale de rezoluiune a prii ndreptite; b) rezoluiunea va opera dac partea care nu si-a ndeplinit obligaia a fost pus n ntrziere, n formele prevzute de lege; c) rezoluiunea va opera, de ndat ce a expirat termenul de executare, fr ca obligaia s fi fost adus la ndeplinire. 24. ntr-un contract sinalagmatic cu executare dintr-o dat, dac este prevzut un pact comisoriu, atunci: a) se nltur posibilitatea creditorului care si-a executat sau se declar gata s-si execute obligaia, de a cere executarea silit; b) poate fi invocat de debitorul care nu si-a executat obligaia n cazul pactului comisoriu de gradul IV; c) nu mai e nevoie de intervenia instanei de judecat, excepie fcnd pactul comisoriu de gradul I; 25. Dac n contractul sinalagmatic este stipulat un pact comisoriu de gradul II, atunci instana de judecat: a) nu poate acorda termen de graie; b) poate constata c rezoluiunea a avut loc; c) are posibilitatea aprecierii cu privire la oportunitatea pronunrii rezoluiunii. 26. Excepia de neexecutare a contractului este admisibil: a) dac exist o neexecutare, chiar parial a obligaiilor din partea cocontractantului; b) numai dac debitorul a fost pus n ntrziere; c) chiar dac prile au convenit un termen de executare a uneia dintre obligaiile reciproce. 27. Spre deosebire de antecontract, oferta de a contracta: a) atrage dup sine responsabilitatea contractual a debitorului promitent n caz de nerespectare;

b) este o manifestare de voin real, neviciat fr intenia de a angaja din punct de vedere juridic; c) poate fi revocat de ofertant n mod liber si fr vreo consecin atta timp ct nu a ajuns la destinatar. 28. n cazul stipulaiei pentru altul: a) terul beneficiar este ndreptit s-l acioneze n instan pe promitent pentru ca acesta s execute prestaia n condiiile stabilite n contractul ncheiat cu stipulantul; b) numai promitentul si stipulantul sunt prile contractului; c) dac terul beneficiar decedeaz nainte de a accepta dreptul, acesta nu se va transmite succsesorilor si. 29. Aciunea n simulaie: a) are ca efect principal ncetarea caracterului ocult al contranscrisului; b) de regul, este introdus de terul pe care contractul aparent l prejudiciaz; c) are ca scop evitarea aplicrii unor legi sau ocolirea prevederilor prohibitive la anumite contracte. 30. n materia aciunii n simulaie: a) creditorul trebuie s probeze existena complicitii la fraud a celui cu care debitorul su a contractat; b) insolvabilitatea debitorului nu reprezint o condiie pentru admiterea aciunii; c) urmreste desfiinarea actului juridic care corespunde voinei reale a prilor. 31. Pentru valabilitatea contractului n folosul unei tere persoane: a) trebuie ca voina de a stipula s fie nendoielnic, cert; b) este necesar ca beneficiarul stipulaiei s fie determinat sau cel puin determinabil; c) trebuie ca obiectul stipulaiei s-l constituie propria fapt a debitorului. 32. n cazul simulaiei: a) admiterea aciunii n simulaie, nu valideaz contractul secret dac, la ncheierea acestuia, nu au fost respectate condiiile de validitate; b) terii de bun-credin sunt ndreptii s invoce, n beneficiul lor si mpotriva prilor, efectele actului secret; c) n situaia existenei unui conflict ntre teri, cstig de cauz vor avea acei teri care invoc actul secret. 33. Sunt teri n materia simulaiei: a) creditorii chirografari ai prilor simulaiei; b) succesorii universali si cu titlu universal ai prilor simulaiei, exceptnd situaia cnd prin actul ocult li se ncalc drepturi proprii; c) succesorii cu titlu particular ai prilor simulaiei. 34. Clauza penal: a) n cazul n care nu sunt ntrunite condiiile necesare acordrii de despgubiri, nu este datorat; b) este un contract accesoriu care se ncheie dup producerea prejudiciului si prin care prile stabilesc despgubirile ce urmeaz a fi pltite de debitor. c) nu confer debitorului dreptul de a se libera valabil de obligaia asumat prin executarea altei prestaii. 35. Rspunderea prinilor pentru fapta ilicit si prejudiciabil a copilului lor minor: a) revine adoptatorilor, n cazul copilului care a fost adoptat cu

efecte restrnse, si nu prinilor firesti; b) trebuie s fie ntemeiat nu numai pe nendeplinirea sau ndeplinirea necorespunztoare a obligaiei de supraveghere ci si de asigurare a educaiei copilului minor; c) se aplic si dac, potrivit legii, copilul a devenit major, nainte de mplinirea vrstei, prin cstorie. 36. Dac, la momentul svrsirii faptei ilicite, minorul a avut discernmnt, victima are latitudinea de a trage la rspundere: a) numai pe minor, singur; b) fie pe prini, singuri; c) fie deopotriv pe minor si pe prini. 37. Se angajeaz rspunderea comitentului pentru fapta prepusului pentru: a) pagubele cauzate de prepus prin fapte care nu au legtur cu funcia ncredinat, dar care au fost svrsite n timpul exercitrii acesteia; b) tot ceea ce prepusul svrseste n cadrul normal al funciei, cnd a lucrat pentru comitent, n limitele scopului n vederea cruia iau fost conferite funciile; c) daunele cauzate de prepus cnd acesta si ndeplineste atribuiile care deriv din funcia ncredinat, n limitele funciei si n interesul comitentului. 38. Dac mai muli prepusi, subordonai unor comiteni diferii, au svrsit o fapt ilicit cauzatoare de prejudiciu unuia dintre comiteni: a) prepusii vor fi inui solidar fa de victima prejudiciului, pentru ntregul prejudiciu; b) comitenii vor fi inui solidar fa de victima prejudiciului, pentru ntregul prejudiciu; c) fiecare comitent este solidar cu propriul su prepus doar n limitele prii de prejudiciu pe care a produs-o acest prepus. 39. n ipoteza prinilor minorului din afara cstoriei, pentru fapta ilicit a minorului cauzatoare de prejudicii: a) va rspunde printele cruia minorul i-a fost ncredinat, fie prin hotrre judectoreasc, fie, dup caz, prin simpla nvoial a prinilor; b) va rspunde printele la care copilul locuia n fapt; c) va rspunde printele cruia minorul i-a fost ncredinat, numai prin nvoiala acestora ncuviinat de instana judectoreasc. 40. Pentru ca rspunderea comitentului pentru fapta prepusului s fie angajat: a) trebuie ca raportul de prepusenie s existe la momentul svrsirii faptei ilicite; b) trebuie ca prepusul s fi lucrat pentru comitent n limitele scopului n vederea cruia i-au fost conferite funciile; c) trebuie ca fapta cauzatoare de prejudicii s fi fost svrsit, fie n timpul serviciului, fie n timpul concediului de odihn, fie n timp ce venea spre serviciu. 41. Cel care are paza juridic a animalului se poate exonera de rspundere, numai dac face dovada c producerea, de ctre animal, a prejudiciului s-a datorat: a) cazului fortuit; b) faptei unei tere persoane pentru care cel care are paza juridic a animalului este inut s rspund; c) faptei victimei nsesi. 42. Rspunderea n temeiul art. 1001 C. civ. poate fi angajat: a) pentru animalele aflate n grdini zoologice;

b) pentru animalele slbatice aflate n rezervaii ori parcuri de vntoare nchise; c) pentru animalele slbatice care triesc n stare de libertate. 43. Se poate angaja rspunderea pentru ruina edificiului dac: a) ruina edificiului a fost determinat de un cutremur de pmnt; b) ruina edificiului este urmarea lipsei de ntreinere ori a unui viciu de construcie; c) ruina edificiului este urmarea unui incendiu. 44. Prezumiile privind rspunderea prevzut n art. 1000 alin. 2 C. civ. se aplic: a) persoanelor fizice crora le-au fost ncredinai minorii; b) prinilor, dac filiaia este din cstorie; c) adoptatorului. 45. Potrivit art. 1002 C. civ. rspunde pentru ruina edificiului: a) proprietarul edificiului; b) locatarul edificiului; c) constructorul sau, dup caz, arhitectul. 46. Paza juridic a bunului: a) presupune n mod nendoielnic contactul nemijlocit cu bunul; b) este subordonat pazei materiale; c) se constituie ntr-un raport juridic care presupune obligaia de a prentmpina producerea vreunui prejudiciu, prin mijlocirea lucrului. 47. Sunt cauze exoneratoare de rspundere n materia rspunderii pentru prejudiciile cauzate se de lucruri, n general: a) cazul fortuit; b) fora major; c) fapta unei tere persoane, pentru care paznicul juridic al lucrului nu este inut a rspunde. 48. Victima prejudiciului n cazul rspunderii instituite de art. 1000 alin. 1 C. civ. este ndreptit s obin despgubiri de la: a) cel care are paza juridic a lucrului; b) cel care are paza material a lucrului; c) terul participant la producerea prejudiciului. 49. n cazul abuzului de ncredere prin refuzul de a restitui un bun primit n depozit, n temeiul contractului de depozit: a) deponentul are la ndemn numai aciunea n responsabilitate contractual; b) deponentul are la ndemn numai aciunea n responsabilitate delictual; c) deponentul are posibilitatea de a opta ntre aciunea n responsabilitate contractual ori cea delictual. 50. Rspunderea delictual se deosebeste de rspunderea contractual: a) prin faptul c are ca scop repararea prejudiciului patrimonial produs prin fapta ilicit si culpabil a unei persoane; b) prin faptul c acela care a svrsit fapta ilicit cauzatoare de prejudicii este de drept n ntrziere; c) prin caracterul divizibil al obligaiei de plat a daunelor. 51. n materia rspunderii civile delictuale: a) gravitatea vinoviei este, exclusiv, un criteriu pentru stabilirea cuantumului despgubirilor; b) despgubirea se stabileste n raport cu prejudiciul efectiv suferit de cel pgubit; c) autorul rspunde att pentru prejudiciile previzibile, ct si pentru cele neprevizibile.

52. Caracterul ilicit al faptei prejudiciabile este nlturat prin: a) starea de necesitate; b) abuzul de drept; c) consimmntul dat de victim la producerea prejudiciului. 53. Pentru a se angaja rspunderea comitentului pentru fapta prepusului: a) trebuie ca raportul de prepusenie s existe la momentul svrsirii faptei ilicite; b) fapta ilicit s fi fost svrsit n interesul comitentului sau s existe cel puin aparena c este svrsit n interesul comitentului; c) trebuie ca fapta ilicit s fi fost svrsit n timpul exercitrii funciei ncredinate chiar dac nu are legtur cu aceasta. 54. Prinii rspund pentru fapta ilicit si prejudiciabil a copilului lor minor: a) numai dac minorul nu a acionat cu discernmnt; b) si atunci cnd, la data svrsirii faptei, minorul se afla temporar la rude; c) si dac, copilul a devenit major nainte de mplinirea vrstei de 18 ani, prin cstorie. 55. Dac fapta ilicit productoare de prejudicii a fost svrsit de prepusii unor comiteni diferii: a) obligaia fiecrui prepus si a comitentului su este conjunct; b) aciunea n regres a prepusului care a pltit se va diviza corespunztor vinoviei celorlali prepusi; c) victima poate urmri numai n subsidiar pe fiecare dintre comiteni. 56. Rspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri n general, se aplic numai pentru: a) lucrurile care prezint o anumit periculozitate; b) lucrurile aflate n staionare; c) bunurile pentru care nu este reglementat o form distinct de rspundere civil delictual. 57. Rspunderea institutorului pentru fapta elevului, n temeiul art. 1000 alin. 4 C. civ.: a) este o rspundere obiectiv; b) se angajeaz doar pentru cel care are calitatea de elev; c) se fundamenteaz pentru nendeplinirea sau ndeplinirea necorespunztoare de ctre institutor a obligaiei de supraveghere a elevului. 58. Repararea prejudiciului n cadrul rspunderii delictuale: a) nltur n totalitate efectele faptei ilicite; b) constituie o surs de dobndire a unor venituri suplimentare fa de prejudiciul suferit; c) const n obligarea autorului prejudiciului numai la acoperirea prejudiciului efectiv. 59. Repararea prin echivalent a prejudiciului: a) se asigur numai prin acordarea unei sume globale; b) se asigur numai prin stabilirea unor prestaii periodice, succesive cu caracter viager sau temporar; c) se face inndu-se seama de interesele prilor care reclam despgubirea dar si de posibilitile autorului prejudiciului. 60. n cazul rspunderii civile delictuale, se acoper: a) numai prejudiciul previzibil; b) si prejudiciul imprevizibil; c) att paguba efectiv ct si cstigul nerealizat, numai dac au

fost previzibile. 61. Rspunderea pentru fapta proprie se angajeaz dac fapta a fost svrsit: a) numai cu intenie direct sau indirect; b) din impruden; c) din neglijen. 62. Rspunderea prinilor pentru copilul minor poate fi angajat: a) concomitent cu cea a profesorului; b) numai subsidiar, n msura n care profesorul va reusi s fac dovad c nu a putut mpiedica faptul prejudiciabil; c) solidar cu profesorul. 63. Raportul de prepusenie, condiie special pentru angajarea rspunderii comitentului pentru fapta prepusului, exist: a) ntre locator si locatar; b) ntre angajat si angajator; c) ntre client si antreprenor. 64. Creditorii chirografari: a) devin creditori sau debitori n contractele pe care le-a ncheiat debitorul lor; b) se bucur de o garanie real; c) pot urmri numai bunurile care se afl n patrimoniul debitorului lor la data cnd creana a devenit exigibil. 65. Stipulaia pentru altul este valabil: a) chiar dac este fcut n folosul unei persoane viitoare; b) numai dac beneficiarul ei este determinat; c) dac este fcut n beneficiul primului copil ce se va naste n viitor; 66. n cazul stipulaiei pentru altul: a) terul beneficiar poate pretinde daune interese pentru acoperirea prejudiciului suferit din cauza neexecutrii contractului; b) terul beneficiar va putea solicita instanei de judecat rezoluiunea contractului; c) promitentul poate refuza executarea obligaiei ctre terul beneficiar pe motiv c nici stipulantul nu si-a ndeplinit obligaia ce-i revenea. 67. Dreptul nscut din contractul n folosul unei tere persoane aparine: a) terului beneficiar; b) stipulantului; c) terului beneficiar, dac l-a acceptat. 68. Terul beneficiar n cazul stipulaiei pentru altul: a) va avea de suferit concursul creditorilor stipulantului; b) va fi la adpost de preteniile mostenitorilor stipulantului; c) va avea o aciune direct mpotriva permitentului pentru satisfacerea dreptului su; 69. Rezoluiunea, ca si rezilierea: a) e supus acelorasi reguli n ceea ce priveste condiiile de aplicare si pactele comisorii exprese; b) nu determin o desfiinare propriu-zis a contractului, ci marcheaz ncetarea prestaiilor reciproce ntre pri; c) produce efecte ex nunc. 70. Excepia pentru neexecutarea contractului presupune: a) ca obligaiile reciproce ale prilor s-si aib temeiul n acelasi contract;

b) ca prile s fi stabilit un termen de executare a uneia dintre obligaiile reciproce; c) ca debitorul s fi fost pus n ntrziere. 71. Rezoluiunea contractului: a) opereaz de drept; b) e o sanciune a neexecutrii culpabile a tuturor contractelor sinalagmatice; c) are ca efect desfiinarea retroactiv a contractului. 72. Partea care cere instanei de judecat rezoluiunea contractului are posibilitatea: a) s execute prestaiile datorate n tot cursul procesului; b) s renune la dreptul de a cere rezoluiunea si s solicite executarea contractului; c) de a-l obliga pe debitor la executarea contractului, ntr-un anumit termen. 73. Excepia de neexecutare a contractului poate fi invocat numai dac: a) cocontractantul a fost pus n ntrziere; b) este sesizat instana de judecat; c) din partea celuilalt contractant s existe o neexecutare, chiar parial, dar destul de important a contractului. 74. Excepia pentru neexecutarea contractului: a) e un mijloc de aprare pus la dispoziia prilor din contractul sinalagmatic; b) presupune intervenia instanei de judecat; c) presupune o suspendare a executrii propriilor obligaii a prii care o invoc pn la executarea obligaiilor celeilalte pri. 75. Pactul comisoriu de gradul IV presupune: a) desfiinarea necondiionat a contractului, din momentul n care a expirat termenul de executare a contractului, fr ca obligaia s fi fost ndeplinit; b) ca partea care nu si-a ndeplinit obligaia s fi fost pus n ntrziere prin formele prevzute de lege; c) c n caz de neexecutare, contractul se consider desfiinat de drept, fr punere n ntrziere si fr alte formaliti. 76. Prin rezoluiunea contractului: a) prile si restituie una alteia tot ceea ce si-au prestat n temeiul contractului; b) se desfiineaz si titlul prin care terii au dobndit bunurile care formeaz obiectul contractului, ei fiind ndatorai a le restitui; c) partea care s-a declarat gata s-si execute obligaia nu este ndreptit a obine despgubiri. 77. Riscul pieirii fortuite a lucrului n contractul de antrepriz: a) este suportat, n toate cazurile, de antreprenor; b) este suportat de client dac materialele au fost procurate de acesta n calitate de proprietar. c) este suportat de antreprenor dac materialele se gsesc n detenia sa; 78. Excepia de neexecutare a contractului: a) se aplic contractelor sinalagmatice; b) nu poate fi invocat dect de partea care si-a executat obligaia; c) e o sanciune a neexecutrii culpabile a contractelor sinalagmatice. 79. Riscul pieirii fortuite a bunului n contractul de vnzarecumprare, se transmite n momentul:

a) executrii contractului; b) realizrii acordului de voin, dac nu s-a prevzut altfel prin contract; c) realizrii condiiei suspensive, indiferent de data pieirii bunului. 80. Spre deosebire de rezoluiune, rezilierea: a) nu are ca efect repunerea prilor n situaia anterioar ncheierii contractului; b) nu poate fi constatat printr-un pact comisoriu de gradul IV; c) se aplic si unor contracte afectate de termen extinctiv. 81. Rezilierea presupune: a) ncetarea efectelor contractului pentru viitor; b) c rmn neatinse prestaiile succesive care au fost fcute anterior rezilierii; c) aplicarea ei n cazul tuturor contractelor sinalagmatice. 82. Excepia de neexecutare a contractului: a) nu atrage punerea n ntrziere a nici uneia din prile contractante; b) poate fi invocat numai de partea care si-a executat propria obligaie; c) nu poate fi invocat n contractele bilaterale cu executare succesiv. 83. Simulaia presupune: a) existena concomitent, ntre aceleasi pri, a dou contracte; b) ca partea s ncheie mai nti contractul aparent, iar ulterior contractul secret prin care modific efectele primului contract; c) inopozabilitatea fa de terele persoane a situaiei juridice create prin contractul secret. 84. Rspund n temeiul art. 1000 alin. 2 C. civ., pentru faptele ilicite ale copiilor minori: a) numai prinii firesti ai minorului; b) si prinii adoptatori; c) si alte persoane sau instituii de ocrotire, care au fost investite potrivit legii, cu drepturile si ndatoririle printesti. 85. Nendeplinirea sau ndeplinirea necorespunztoare a ndatoririlor printesti presupune: a) culpa n ndeplinirea obligaiei de supraveghere; b) culpa prinilor n ndeplinirea obligaiei de educaie; c) culpa prinilor n ndeplinirea obligaiei de crestere a copilului. 86. Rspunderea prinilor pentru copii lor minori se angajeaz si atunci cnd: a) copilul este minor sub 14 ani; b) copilul are locuina la prinii si; c) copilul are domiciliul la prinii si. 87. Rspunderea prinilor pentru faptele ilicite ale copiilor lor minori este: a) solidar; b) in solidum; c) conjunct. 88. n situaia n care domiciliul minorului nu coincide cu locuina, pentru angajarea rspunderii prinilor se va lua n considerare: a) domiciliul minorului; b) locuina pe care trebuia s o aib minorul; c) locuina pe care o are n fapt. 89. Dac prepusul minor svrseste fapta ilicit n funciile

ncredinate de comitent, atunci: a) prinii rspund numai pentru paguba produs comitentului; b) prinii rspund si pentru paguba comis unui ter; c) rspunderea comitentului nltur definitiv rspunderea prinilor. 90. Sunt excepii veritabile de la principiul relativitii efectelor contractului: a) contractul de munc; b) aciunile directe; c) contractul n favoarea unei tere persoane. 91. Domeniul de aplicare a principiului relativitii efectelor contractului vizeaz: a) prile contractului; b) terii; c) succesorii prilor. 92. Succesorul cu titlu particular va suporta efectele unor contracte ncheiate de autorul lor, numai dac: a) contractele au fost ncheiate de autorul su posterior dobndirii dreptului de ctre el; b) momentul dobndirii va fi probat prin dat cert; c) au fost respectate formele de publicitate n cazurile prevzute de lege. 93. Creditorii chirografari: a) nu pot deveni creditori sau debitori n contractele ncheiate de debitorii lor; b) sunt teri propriu-zisi fa de actele ncheiate de debitorii lor; c) se deosebesc de terii propriu-zisi prin aceea c vor resimi direct modificrile suferite de patrimoniul debitorilor lor ca urmare a ncheierii contractelor. 94. Convenia de porte-fort presupune: a) ncheierea ei ntre debitor si creditor; b) ncheierea ei ntre debitor si tera persoan; c) tera persoan rmne strin de contract. 95. Prin promisiunea faptei altuia: a) debitorul promite propria sa fapt; b) terul devine obligat prin contractul ncheiat ntre debitor si creditor; c) obligaia terului fa de creditor este rezultatul nemijlocit al manifestrii sale de voin. 96. Particularitile conveniei de porte-fort constau n faptul c: a) nu constituie excepie de la principiul relativitii efectelor contractului; b) obligaia debitorului este o obligaie de mijloace; c) debitorul este obligat s garanteze fa de creditor c terul si va executa obligaia. 97. Convenia de porte-fort d nastere unei obligaii: a) de a face; b) de mijloace; c) de rezultat. 98. Stipulaia pentru altul si produce efectele: a) voina de a stipula este cert, nendoielnic; b) nu este fcut n folosul unei persoane viitoare; c) beneficiarul stipulaiei este determinat n momentul ncheierii contractului dintre stipulant si promitent. 99. n cazul contractului de asigurare pentru rspundere civil

delictual, terul beneficiar trebuie s fie determinat: a) si cnd stipulaia trebuie s-si produc efectele; b) n momentul ncheierii contractului dintre stipulant si promitent; c) n momentul producerii riscului asigurat. 100. n cazul stipulaiei pentru altul: a) este necesar acceptarea stipulaiei de ctre terul beneficiar, pentru nasterea dreptului stipulat n patrimoniul su; b) confirmarea terului beneficiar este numai o condiie de eficacitate a stipulaiei; c) dreptul nscut n favoarea terului beneficiar este opera exclusiv a acordului de voin realizat ntre stipulant si ter. 101. Pentru valabilitatea stipulaiei pentru altul: a) voina terului beneficiar trebuie manifestat expres; b) terul beneficiar trebuie s aib capacitatea deplin de exerciiu; c) beneficiarul stipulaiei poate fi si o persoan lipsit de capacitatea de exerciiu. 102. Constituie un efect al stipulaiei pentru altul n raporturile dintre promitent si terul beneficiar: a) faptul c beneficiarul stipulaiei nu este n pericol s suporte eventuala insolvabilitate prezent sau viitoare a stipulantului; b) faptul c dac beneficiarul stipulaiei pentru altul, decedeaz naintea acceptrii dreptului si aciunii nsoitoare nscute din stipulaie, acestea se vor transmite ctre proprii si mostenitori; c) posibilitatea beneficiarului stipulaiei de a cere rezoluiunea contractului pentru neexecutarea culpabil a obligaiei de ctre promitent. 103. Acceptarea de ctre beneficiar a dreptului prevzut n folosul su nseamn c: a) acceptarea dreptului are efect constitutiv; b) dreptul se dobndeste n virtutea contractului ncheiat ntre stipulant si promitent si nu n virtutea acceptrii; c) acceptarea are ca efect consolidarea dreptului nscut din stipulaie. 104. Revocarea dreptului nscut n favoarea terului beneficiar este posibil: a) numai dac este prevzut o clauz special expres n stipulaie; b) numai pn n momentul acceptrii dreptului de ctre ter; c) si dup confirmarea dreptului de ctre beneficiar, dac revocarea a fost prevzut expres n contract. 105. Conform teoriei dreptului direct, stipulaia pentru altul se explic prin faptul c: a) stipulaia este o veritabil excepie de la principiul relativitii efectelor contractului; b) dreptul beneficiarului si are originea n contractul ncheiat ntre stipulant si promitent; c) dobndirea dreptului este una derivat si nu originar. 106. Avantajele teoriei dreptului direct, n justificarea stipulaiei pentru altul, constau n faptul c: a) din momentul nasterii sale, dreptul se poate transmite la mostenitorii terului beneficiar; b) mostenitorii stipulantului nu au nicio aciune cu privire la acest drept; c) confirmarea de ctre ter a dreptului stipulat n favoarea sa, poate avea loc numai n timpul vieii stipulantului.

107. Simulaia are n structura sa urmtoarele acte juridice: a) numai actul aparent; b) numai actul secret; c) si acordul simulatoriu care face legtura dintre actul real si cel aparent. 108. n cazul simulaiei: a) actul secret poate fi anterior celui public; b) actul public exist deja n momentul ntocmirii celui secret; c) cele dou acte trebuie s fie simultane. 109. n cazul simulaiei, contranscrisul: a) trebuie s fie un act secret necunoscut terilor; b) si pstreaz caracterul secret si n situaiile n care este supus formalitilor de publicitate; c) rmne secret si dac este supus formalitilor de nregistrare la administraia fiscal. 110. Contranscrisul si pierde caracterul secret dac: a) existena lui este menionat n actul public; b) este supus formalitilor de autentificare; c) urmeaz procedura datei certe. 111. Intenia comun a prilor de a simula const: a) numai n intenia prilor de a-i determina pe teri s cread ntr-o aparen juridic; b) n discordana spontan ntre voina declarat si voina real; c) si n existena acordului simulatoriu al prilor. 112. Prin simulaia realizat sub forma actului fictiv: a) prile disimuleaz total realitatea; b) actul public este anihilat prin acordul simulatoriu; c) este obligatorie prezena actului secret. 113. n materia simulaiei succesorii cu titlu particular: a) sunt avnzi-cauz n raport cu actul secret; b) sunt teri fa de simulaie; c) devin pri att n actul secret ct si n cel public. 114. Sunt teri fa de simulaie: a) numai succesorii cu titlu particular; b) numai creditorii chirografari; c) att succesorii cu titlu particular ct si creditorii chirografari, dac sunt de bun-credin, necunoscnd existena actului secret. 115. n cazul simulaiei: a) ntre pri, produce efecte numai actul secret; b) fa de succesorii universali si cei cu titlu universal va produce efecte numai actul secret; c) fa de succesorii universali va produce efecte numai actul public. 116. Terul poate invoca inopozabilitatea fa de el a actului secret dac: a) va proba calitatea lui originar de succesor universal sau cu titlu universal, succesor cu titlu particular ori creditor chirografar; b) dovedeste interesul su serios si legitim; c) dovedeste c actul secret l prejudiciaz. 117. Ca efect al simulaiei: a) fa de teri va produce efecte actul aparent; b) fa de teri actul secret este inopozabil; c) terii nu pot invoca n favoarea lor efectele actului secret; 118. Terii n materia simulaiei:pot invoca inopozabilitatea, fa de ei, a actului secret:

a) pot invoca inopozabilitatea, fa de ei, a actului secret, numai dac sunt de bun-credin; b) pot invoca inopozabilitatea, fa de ei, a actului secret si dac sunt de rea-credin; c) au drept de opiune, ntre a invoca actul aparent sau secret dac sunt de bun-credin n momentul realizrii simulaiei. 119. Simulaia d nastere unui conflict ntre teri atunci cnd: a) d nastere unui conflict ntre teri atunci cnd unii au interes s invoce actul aparent; b) d nastere unui conflict ntre teri atunci cnd unii au interes s invoce actul secret; c) confer cstig de cauz terilor de bun-credina care invoc n favoarea lor actul secret.

1. b; 2. b; 3. a, b; 4. a; 5. c; 6. b, c; 7. a, b; 8. a, b; 9. a, b; 10. a, b; 11. b; 12. b; 13. a, c; 14. a, b; 15. a; 16. b; 17. a, b; 18. a, c; 19. a, c; 20. c; 21. a, b; 22. a; 23. a; 24. c; 25. a; 26. a; 27. c; 28. a., b; 29. a, b; 30. b; 31. a, b; 32. a, b; 33. a, c; 34. a, c; 35. a, b;

36. b, c; 37. b, c; 38. a; 39. a; 40. a, b; 41. c; 42. a, b; 43. b; 44. c; 45. a; 46. c; 47. b, c; 48. a; 49. c; 50. b; 51. b, c; 52. a; 53. a, b; 54. b; 55. b; 56. c; 57. c; 58. a; 59. c; 60. b; 61. b, c; 62. b; 63. b; 64. c; 65. a, c; 66. a, c; 67. a; 68. b, c; 69. a; 70. a;

71. c; 72. b; 73. c; 74. a, c; 75. a, c; 76. a, b; 77. b; 78. a; 79. b; 80. a; 81. a, b; 82. a; 83. a, c; 84. b; 85. a, b; 86. b; 87. a; 88. b; 89. c; 90. c; 91. a; 92. b; 93. a, c; 94. a, c; 95. a, c; 96. a; 97. a, b; 98. a; 99. a, c; 100. b, c; 101. c; 102. a, b; 103. b, c; 104. a, b; 105. a, b;

106. a, b; 107. c; 108. c; 109. a, c; 110. a;

111. a; 112. a, b; 113. b; 114. c; 115. a, b;

116. a, b; 117. a, b; 118. a, c; 119. a, b;

Grile anul III


1. Contractul de vnzare-cumprare este acel contract prin care, n schimbul unui pre, se transmite: a) numai dreptul de proprietate, ntruct transmiterea proprietii este de esena contractului; b) si un alt drept real dect dreptul de proprietate; c) numai drepturi asupra unei universaliti. 2. Nu pot forma obiectul contractului de vnzare-cumprare: a) drepturile personale patrimoniale; b) dreptul de abitaie al soului supravieuitor; c) dreptul real de uz. 3. Prin efectul realizrii acordului de voin (solo consensu), n contractul de vnzare-cumprare se produce: a) numai ncheierea contractului; b) numai transmiterea dreptului de proprietate de la vnztor la cumprtor; c) ncheierea valabil a contractului, dar opereaz si transmiterea dreptului de proprietate de la vnztor la cumprtor. 4. Dac obiectul vnzrii l constituie un lucru dintre dou sau mai multe bunuri individual determinate, dar numai alternativ, atunci proprietatea se transmite: a) din momentul individualizrii, care se face, de regul, prin predare; b) n momentul alegerii, pentru c prin alegere se individualizeaz bunul; c) din momentul acordului de voin. 5. Pactul de preferin este o variant a promisiunii de vnzare, afectat de o condiie: a) simpl potestativ; b) pur potestativ; c) suspensiv. 6. Vnzarea-cumprarea este un act de dispoziie: a) numai raportat la lucrul vndut si preul care formeaz obiectul contractului; b) numai raportat la patrimoniul prii contractante; c) numai pentru vnztor, ntruct el transfer dreptul de proprietate. 7. Vnzarea ntre soi este lovit de nulitate relativ, putnd fi cerut: a) numai de ctre oricare dintre soi; b) si de mostenitorii ocrotii ai soilor, fr s fie obligai s dovedeasc fraudarea drepturilor; c) de creditori, cu obligaia de a face dovada fraudrii drepturilor lor. 8. Judectorii, procurorii si avocaii nu pot deveni cesionari de drepturi litigioase care sunt de competena: a) tribunalului n care-si exercit funcia sau profesia; b) curii de apel n a crei circumscripie si exercit funcia sau profesia; c) naltei Curi de Casaie si Justiie. 9. Nulitatea relativ pentru error in personam intervine: a) de regul, n actele cu titlu gratuit; ncheiate intuitu personae; b) de regul, n actele cu titlu oneros;

c) n cazul actelor cu titlu gratuit, dar si oneros, dac consideraia persoanei reprezint cauza principal pentru care s-a fcut convenia. 10. Preul, obiectul prestaiei cumprtorului care corespunde valorii lucrului vndut, trebuie s fie: a) fixat n bani, ntruct ine de natura contractului; b) un pre real, pe care prile s nu-l fi stabilit n mod fictiv, ci cu scopul de a fi cerut si pltit n realitate; c) determinabil, cnd cuantumul lui este hotrt de pri n momentul ncheierii contractului. 11. Aciunea n revocarea donaiei pentru ingratitudine: a) este o aciune personal; b) se poate exercita si de creditorii donatorului pe calea aciunii oblice; c) se poate exercita si de mostenitorii donatorului, dac acesta a decedat nainte de expirarea termenului n care aciunea putea fi intentat. 12. Dac donaia se ncheie prin acte separate (ntre abseni), donatorul trebuie s fie capabil: a) numai n momentul manifestrii de voin; b) n momentul acceptrii de ctre donatar a ofertei de a dona; c) n momentul facerii ofertei, al acceptrii ei de ctre donatar si al primirii comunicrii actului de acceptare. 13. Donaia este lovit de nulitate dac: a) s-a stipulat expres rentoarcerea bunurilor druite pentru cazul cnd donatarul ar muri naintea donatorului; b) exist clauz n contract prin care donatarul este obligat la plata datoriilor pe care donatorul le-ar contracta n viitor; c) este prevzut o condiie care depinde exclusiv de voina donatarului. 14. Garania vnztorului mpotriva eviciunii: a) priveste tulburrile de drept sau de fapt; b) intervine cnd eviciunea are o cauz anterioar vnzrii; c) presupune necunoasterea, de ctre cumprtor, a cauzei eviciunii la ncheierea contractului. 15. Aciunea redhibitorie: a) este imprescriptibil extinctiv; b) este admisibil numai dac natura viciului face lucrul absolut impropriu destinaiei sale normale; c) poate fi exercitat att de cumprtor ct si de subdobnditori. 16. Pot forma obiectul darului manual: a) biletele la banc; b) drepturile de crean; c) fondul de comer. 17. Donatorul datoreaz garanie contra eviciunii: a) dac eviciunea provine din fapta unui ter; b) dac donaia este cu sarcin, rspunznd n limita valorii sarcinii; c) n caz de dol. 18. Donaia ntre soi se revoc: a) printr-un legat cu titlu particular care are ca obiect bunul donat; b) numai printr-o aciune n justiie; c) printr-un act notarial din care rezult voina soului donator de a revoca donaia. 19. Cumprtorul este obligat s plteasc dobnda pn la

achitarea efectiv a preului: a) dac lucrul vndut si predat nu e productor de fructe; b) dac, cumprtorul a fost pus n ntrziere printr-o notificare; c) dac exist convenie n acest sens. 20. Donaia cu sarcin n favoarea donatarului este: a) un contract sinalagmatic, n limita sarcinii; b) un act juridic afectat de o condiie rezolutorie pur potestativ; c) lovit de nulitate, ntruct contravine principiului irevocabilitii donaiilor. 21. Dac, lucrul care formeaz obiectul contractului de locaiune nu mai poate fi folosit potrivit destinaiei atunci: a) contractul este desfcut de drept; b) locatarul va fi obligat la refacerea sau nlocuirea lucrului; c) locatarul va fi obligat la plata daunelor interese. 22. Dac locatorul vinde lucrul nchiriat, cumprtorul: a) va respecta locaiunea fcut nainte de vnzare, numai dac s-a obligat n acest sens; b) va respecta locaiunea fcut nainte de vnzare cu condiia s fi fost ncheiat prin nscris autentic sau prin nscris sub semntur privat cu dat cert; c) este obligat s aduc la cunostina locatarului concediul, prin respectarea termenului de preaviz, pentru a obine desfacerea contractului. 23. Locaiunea ncheiat verbal va putea fi probat cu: a) orice mijloace de probe admise de lege; b) martori, dac nu s-a nceput derularea contractului si exista un nceput de dovad scris; c) martori sau prezumii, atunci cnd contractul este n curs de executare si exist un nceput de dovad scris. 24. Chiria trebuie s fie: a) determinat sau cel puin determinabil; b) n bani sau alte prestaii; c) numai n bani, pentru c ine de esena contractului. 25. Sublocaiunea: a) este permis, dac este ncheiat printr-un act autentic si nu contravine clauzelor din contractul principal; b) reprezint un alt contract de locaiune; c) este permis, numai dac exist clauz expres n contractul principal. 26. Termenul de preaviz n cazul denunrii unilaterale a locaiunii: a) este stabilit de lege; b) poate fi stabilit convenional de pri; c) nu exist criterii de stabilirea acestuia. 27. Locatarul este obligat s suporte tulburarea provocat de reparaia lucrului dac: a) are caracter urgent si nu depseste o lun; b) nu depseste 40 de zile; c) are caracter urgent si nu poate fi amnat. 28. Dreptul de folosin asupra bunului nchiriat al locatarului: a) este un drept de crean; b) este un drept de crean, numai dac locaiunea este sub 5 ani; c) este un drept de crean, numai dac locaiunea este sub 3 ani. 29. Rezilierea contractului de nchiriere nainte de expirarea termenului contractual poate fi dispus: a) la cererea proprietarului, n cazul n care chiriasul nu a pltit chiria;

b) la cererea asociaiei de proprietari, n cazul n care chiriasul nu si-a onorat obligaiile ce-i revin din cheltuielile comune; c) la cererea proprietarului, cnd locatarul a schimbat destinaia lucrului nchiriat. 30. Aciunea n revocarea donaiei pentru neexecutarea sarcinii poate fi intentat: a) de creditorii chirografari, pe calea aciunii revocatorii; b) de donator; c) de mostenitorii legali sau testamentari ai donatorului. 31. Revocarea donaiei pentru survenien de copil: a) opereaz ope legis; b) opereaz si n situaia n care donatorul, dup nchirierea contractului de donaie, adopt unui copil; c) intervine numai dac n momentul facerii donaiei, donatorul nu avea copii, si ulterior i s-a nscut un copil. 32. Donaia este: a) o liberalitate; b) un act dezinteresat; c) act juridic bilateral, sub aspectul numrului de voine exprimate. 33. Pot forma obiect al donaiei: a) bunurile aflate n comer; b) bunurile altuia; c) bunurile viitoare. 34. Pentru ca donaia, nul pentru vicii de form, s fie productoare de efecte juridice, este necesar: a) s fie refcut n ntregime; b) s fie validat printr-un act confirmativ al donatorului; c) ca mostenitorii donatorului s o confirme, s o ratifice sau s o execute voluntar. 35. Pentru validitatea donaiei ntre abseni, este necesar ca: a) oferta de donaie si acceptarea s mbrace forma autentic; b) acceptarea ofertei s fie fcut n timpul vieii donatorului; c) oferta de donaie s-l oblige pe donator nainte de acceptarea sa de ctre donatari. 36. Dac donatarul decedeaz nainte de acceptarea ofertei de donaie, atunci: a) mostenitorii donatarului nu pot accepta donaia; b) creditorii donatarului pot accepta donaia pe calea aciunii oblice; c) creditorii donatarului pot ataca refuzul acceptrii donaiei pe calea aciunii pauliene. 37. Pentru ca donaia acceptata prin nscris separat s produc efecte este necesar ca: a) actul de acceptare s fie comunicat donatorului nainte de a fi devenit n capabil; b) notificarea acceptrii s fie fcut numai de ctre donatar n timpul vieii lui; c) notificarea s fie fcut de ctre succesorii sau creditorii donatarului, dup decesul acestuia. 38. Dac donaia are ca obiect bunuri mobile, atunci: a) se impune ca obiectele mobile s fie trecute ntr-un stat estimativ, semnat de donator si donatar. b) statul estimativ trebuie s fie ntocmit n form autentic. c) inexistena statului estimativ atrage nulitatea contractului. 39. n favoarea tutorelui: a) minorul nu poate dispune prin donaie

b) majorul poate dispune chiar dac nu a avut loc descrcarea de gestiune. c) minorul poate dispune prin curator. 40. Sunt n capabili de a primi o donaie medicii care: a) au tratat o persoana n boala din care moare, donaia fiind remuneratorie si potrivit cu starea material a bolnavului; b) primesc donaia de la o persoan pe care au asistat-o medical n cursul ultimei boli; c) acord periodic consultaie unei persoane. 41. Minorii si interzisii judiciari: a) pot primi o donaie, dar nu au exerciiul acestui drept b) pot accepta o donaie numai prin reprezentanii lor legali c) pot accepta o donaie prin ascendenii lor de orice grad. 42. Donaia fcut unei persoane fizice nscut la mai mult de 300 de zile de la momentul ncheierii actului este: a) un act valabil; b) un act valabil, dac a fost confirmat de reprezentantul su legal; c) un act nul absolut. 43. Medicii si farmacistii: a) nu pot primi o donaie de persoana pe care au asistat-o n cursul ultimei boli; b) pot primi donaii, dac sunt rude pana la gradul al IV-lea cu donatorul defunct, chiar dac acesta are rude directe; c) pot primii donaii remuneratorii innd cont de starea material a donatorului si serviciile primite de la medic sau farmacist. 44. Donaiile fcute surdo-mutului care nu stie s scrie: a) nu pot fi acceptate de ctre acesta; b) pot fi acceptate prin intermediul unui mandatar; c) pot fi acceptate de ctre un curator special, care are rolul de interpret. 45. Substituia fidiecomisar: a) este o clauz permis n contractul de donaie; b) este interzis, deoarece restrnge dreptul de a dispune al donatarului; c) este interzis, deoarece indisponibilizeaz bunul donat prin voina donatorului pn la moartea donatarului. 46. Sunt n compatibile cu principiul irevocabilitii donaiilor clauzele: a) care fac actul revocabil prin voina donatorului b) care oblig pe donatar la plata datoriilor pe care donatorul le va contracta n viitor c) prin care donatorul si rezerv dreptul de a dispune n continuare de bunul donat, dar numai dac donatorul a uzat de acel drept n timpul vieii sale. 47. Clauza de rentoarcere convenional a bunului donat este valabil: a) n caz de predeces al donatarului sau att al donatarului ct si al descendenilor si; b) dac lucrul donat se rentoarce n patrimoniul donatorului c) chiar dac este stipulat n favoarea descendenilor donatorului. 48. Pot constitui obiect al darului manual: a) numai bunurile mobile corporale b) titlurile la purttor c) conosamentele. 49. Darul manual este:

a) un act strict personal; b) valabil si dac se face prin mandatar; c) este un act revocabil. 50. Darul manual este: a) un act juridic; b) un fapt juridic; c) un fapt material. 51. Donaia indirect presupune: a) gratificarea unei persoane pe calea altui act juridic dect donaia direct; b) transferul de drepturi de la donator la donatar, n mod n direct; c) ca actul de donaie n direct s fie si mulat. 52. Renunarea la un drept este: a) o liberalitate; b) un accesoriu al operaiei principale, care este renunarea; c) o donaie, de care va profita persoana desemnat de donator. 53. Donaia n direct realizat prin intermediul remiterii de datorie presupune: a) renunarea cu titlu gratuit de ctre creditor la valorificarea dreptului su de creana pe care l are faa de debitor; b) ca iertarea de datorie s fie fcut prin acte mortis causa; c) si consimmntul debitorului. 54. Pentru a fi valabil, donaia realizat prin intermediul remiterii de datorie, trebuie: a) s fie realizat printr-un act ntre vii; b) s fie realizat n form autentic; c) ca prile s aib cel puin capacitate de exerciiu restrns. 55. Proba iertrii de datorie se poate face: a) numai cu ajutorul unei chitane fictive, eliberate de ctre creditor, prin care recunoaste, n mod ireal, c a primit plata de la debitorul su; b) si printr-un nscris care consemneaz acordul prilor cu privire la iertarea de datorie a debitorului; c) si cu ajutorul prezumiilor instituite n aceast materie expres de Codul civil. 56. n cazul donaiei cu sarcini, persoanele beneficiare ale sarcinii pot fi: a) numai donatorii; b) numai donatarul; c) si un ter n favoarea cruia s-a convenit ndeplinirea sarcinii. 57. Dac n cazul donaiei cu sarcini, n favoarea terului, donatarul nu-si execut obligaia, atunci: a) numai donatorul poate cere executarea; b) si terul poate cere executarea; c) revocarea donaiei poate fi cerut numai de ctre donator. 58. Donaia cu sarcini n favoarea donatarului: a) este o donaie pur gratuit; b) nu poate fi revocat pentru nendeplinirea sarcinii; c) poate fi revocat pentru nendeplinirea sarcinii. 59. Donatorul va rspunde pentru eviciune: a) chiar dac nu si-a asumat expres o asemenea obligaie; b) dac donaia este cu sarcini; c) dac tulburarea de drept provine din fapta proprie donatorului. 60. Obligaia de recunostin a donatarului: a) si are izvorul n contract;

b) si are izvorul n lege; c) poate atrage revocarea donaiei n caz de nendeplinire a ei. 61. Donaia ncheiat ntre persoane absente, care are ca obiect bunuri imobile ori drepturi reale, produce efecte fa de teri dac: a) oferta de donaie este nscris n registrul de publicitate imobiliar; b) acceptarea ofertei si notificarea acceptrii sunt nscrise n registrul de publicitate imobiliar; c) att oferta de donaie, ct si acceptarea ei, precum si notificarea acceptrii ei sunt nscrise n registrul de publicitate imobiliar. 62. Donatorul, care a stipulat rentoarcerea bunului donat: a) este inut de pasivul succesiunii; b) nu este inut de pasivul succesiunii; c) trebuie s fie capabil si vrednic 63. Rentoarcerea convenional a bunului donat pentru cazul n care donatarul moare naintea donatorului, este permis: a) dac donatarul nu are succesori; b) dac donatarul are succesori; c) att n ipoteza n care donatarul nu are succesori, ct si n ipoteza n care donatarul are succesori. 64. Aciunea n revocare a donaiei pentru nendeplinirea sarcinilor este n admisibil dac: a) executarea sarcinii de ctre donatar a devenit imposibil din culpa donatorului, care l-a ucis pe donatar; b) donaia cu sarcini mbrac forma darului manual; c) ndeplinirea sarcinii, care avea caracter aleatoriu, a devenit imposibil, neexistnd o culp a prilor. 65. Donaia poate fi revocat n caz de atentat la viaa donatorului dac: a) fapta a fost comis cu intenie; b) fapta a fost svrsit din culp; c) donatarul a fost condamnat penal pentru fapta sa. 66. Revocarea donaiei pentru refuzul nejustificat de alimente va funciona: a) dac donatorul, aflat n nevoie, a cerut alimente de la donatar, care, avnd posibiliti materiale, a refuzat s i le dea b) chiar dac bunul druit a pierit fortuit c) si dac donatorul avea rude obligate de lege s-l ntrein 67. Aciunea n revocarea donaiei pentru ingratitudine: a) este o aciune strict personal b) poate fi introdus n termenul de prescripie de 1 an, stabilit de lege pentru aceast aciune; c) poate fi introdus si de creditorii persoanei fa de care s-au comis faptele de ingratitudine. 68. Aciunea n revocarea donaiei pentru ingratitudine poate fi introdus: a) numai mpotriva autorului faptei de ingratitudine; b) si mpotriva mostenitorilor, dac fptuitorul a ncetat din via; c) att mpotriva donatarului vinovat de ingratitudine ct si mpotriva donatarului nevinovat de ingratitudine, dac donaia cuprinde o clauz conform creia actele de ingratitudine comise de ctre un donatar duc la revocarea donaiei si fa de ceilali. 69. Aciunea n revocarea donaiei pentru ingratitudine: a) este o aciune n restituire; b) produce efecte retroactive; c) nu produce efecte retroactive fa de teri.

70. Dac este admis aciunea n revocare pentru ingratitudine, atunci donatarul este obligat s restituie: a) bunurile druite cu toate accesoriile sale; b) fructele percepute de la data cererii de revocare; c) fructele percepute de la data comiterii faptei. 71. Revocarea donaiei pentru ingratitudine: a) opereaz de drept; b) opereaz numai la sesizarea titularilor aciunii n revocare; c) nu opereaz dac titularii aciunii n revocare nu o intenteaz n termen de 1 an. 72. Iertarea donatarului ingrat este prezumat dac: a)a trecut un an de la ncheierea contractului de donaie; b) a trecut un an de la momentul n care titularul aciunii n revocare a cunoscut faptul de ingratitudine, chiar dac dreptul la aciune a fost exercitat nluntrul acestui termen; c) aciunea este introdus dup expirarea termenului de 1 an, fiind respins ca tardiv. 73. Revocarea donaiei pentru ingratitudine si are temeiul: a) exclusiv n culpa donatarului; b) n voina donatarului; c) n intervenia unor evenimente speciale, obiective, aflate n afara oricrei culpe. 74. Revocarea de drept a donaiei se produce n cazul: a) nendeplinirii sarcinilor; b) contractului ncheiat ntre soi; c) nasterii primului copil al donatorului, dup efectuarea donaiei. 75. Revocarea donaiei ntre soi opereaz: a) prin voina donatorului; b) de drept; c) pe cale judiciar. 76. Actul de revocare a donaiei ntre soi: a) este un act personal; b) poate fi exercitat si de ctre creditorii donatorului; c) va putea fi exercitat si prin mandatar. 77. Principalele derogri ale revocrii donaiei ntre soi vizeaz: a) derogarea de la principiul irevocabilitii donaiilor, n sensul c se pot stipula clauze incompatibile cu acest principiu; b) revocarea trebuie s fie stipulat expres n contract; c) interdicia ncheierii de donaii simulate ntre soi. 78. Revocarea donaiei ntre soi: a) poate fi fcut prin voina unilateral a soului donator; b) poate fi fcut chiar dup moartea soului donator; c) nu se poate realiza pe cale tacit. 79. Revocarea donaiei ntre soi poate interveni: a) numai n timpul cstoriei; b) si dup desfacerea, desfiinarea sau ncetarea cstoriei; c) dup decesul soului donator. 80. Pot forma obiect al donaiei ntre soi: a) numai bunurile proprii ale soului donator; b) si cota parte din dreptul de proprietate asupra unui bun ce nu face parte din comunitatea legal de bunuri; c) bunuri dintr-o succesiune nedeschis. 81. Revocarea donaiei ntre soi: a) trebuie s mbrace forma unei aciuni n justiie;

b) poate fi expres; c) poate fi tacit. 82. n timpul vieii soului donator, donaia: a) poate fi revocat pentru survenien de copil; b) poate fi revocat pentru ingratitudine, la cererea mostenitorilor donatorului, dup moartea acestuia; c) poate fi revocat pentru nendeplinirea sarcinilor la cererea mostenitorilor donatorului, dup decesul acestuia. 83. Revocarea donaiei pentru survenien de copil, opereaz: a) de drept; b) n urma pronunrii revocrii de ctre instana de judecat; c) prin voina unilateral a soului donator. 84. Revocarea donaiei pentru survenien de copil si produce efectele n cazul: a) copilului nscut din cstorie; b) copilului nscut n afara cstoriei, dac si-a stabilit filiaia fa de donator; c) copilului din adopia cu efecte depline. 85. n cazul revocrii donaiei pentru survenien de copil: a) orice clauz de renunare din partea donatorului este nul de drept; b) revocarea nu trebuie pronunat de ctre instana de judecat; c) revocarea poate fi nlturat printr-un act de renunare ntocmit ulterior ivirii cauzei de revocare. 86. Revocarea pentru survenien de copil nu se aplic dac: a) donatorul are un copil conceput n momentul facerii donaiei, care se naste ulterior; b) donatorul avea un copil declarat disprut n momentul facerii donaiei si i se naste ulterior un alt copil; c) copilul donatorului a fost declarat mort prin hotrre judectoreasc. 87. n cazul copilului din afara cstoriei, revocarea donaiei pentru survenien de copil opereaz dac: a) filiaia fost stabilit n mod legal; b) s-a stabilit filiaia copilului nscut dup facerea donaiei; c) s-a stabilit filiaia copilului nscut anterior facerii donaiei. 88. Ca efect al revocrii donaiei pentru survenien de copil bunul donat: a) reintr n patrimoniul donatorului; b) intr n patrimoniul copilului donatorului, nscut ulterior facerii donaiei; c) revine n patrimoniul donatorului si n situaia n care a fost ncorporat n domeniul public. 89. Revocarea donaiei pentru survenien de copil produce urmtoarele efecte: a) terii dobnditori prin acte ntre vii, care pierd dreptul sub motiv c a fost dobndit de la un neproprietar; b) terii nu pot invoca prescripia instantanee, dac bunul este mobil; c) terii nu pot invoca prescripia achizitiv, dac bunul este imobil. 90. Aciunea n restituirea bunului donat, n cazul revocrii donaiei pentru survenien de copil se prescrie: a) n termenul general de prescripie, care ncepe s curg de la nasterea copilului;

b) n termenul de 30 de ani, care ncepe s curg de la nasterea copilului; c) n termen de 30 de ani, care ncepe s curg de la data notificrii ctre donatar a nasterii copilului. 91. Dac n contractul de vnzare-cumprare este prevzut un termen suspensiv, atunci termenul afecteaz: a) transferul dreptului de proprietate pn la mplinirea termenului; b) numai executarea obligaiilor din contract; c) transferul dreptului de proprietate numai dac prile au prevzut expres acest lucru. 92. Dac doar unul dintre concubini este parte n contractul de vnzare-cumprare care are ca obiect un bun imobil, atunci si cellalt concubin devine: a) coproprietar al bunului achiziionat n timpul concubinajului; b) eventual creditor, ca titular al unui drept de crean, dac a contribuit la achiziionarea bunului; c) codevlmas, prin aplicarea regimului comunitii de bunuri. 93. Contractul ncheiat ntre pri n februarie 1990 care avea ca obiect nstrinarea unei suprafee de teren semnific: a) o promisiune de vnzare-cumprare; b) un contract de vnzare-cumprare; c) o convenie scris de vnzare-cumprare a terenului. 94. Promisiunea unilateral de vnzare-cumprare reprezint: a) ofert de vnzare, ntruct reprezint manifestarea de voin a unei singure pri; b) un contract unilateral, care creeaz obligaii numai pentru promitent; c) un antecontract, dac este ncheiat numai pentru un anumit termen. 95. Promisiunea unilateral de vnzare: a) naste obligaia de a face n sarcina promitentului; b) are caracter translativ de proprietate; c) se probeaz potrivit regulilor generale n materie de prob. 96. n cazul promisiunii bilaterale de vnzare-cumprare: a) ambele pri pot cere ncheierea contractului; b) dac promitentul-vnztor nu-si respect obligaia stabilit, beneficiarul cumprtor poate cere predarea bunului; c) nerespectarea din culp a obligaiei de ncheiere a contractului de vnzare-cumprare nu d dreptul celeilalte pri de a solicita rezoluiunea. 97. Pactul de preferin: a) are drept consecine transmiterea dreptului de proprietate; b) e o promisiune unilateral de vnzare; c) d nastere, n caz de nerespectare a lui din partea promitentului, unei obligaii de dezdunare fa de cel prejudiciat. 98. Convenia intervenit ntre pri cu privire la vnzareacumprarea unei construcii, n temeiul creia, cumprtorii au intrat n posesia bunului, iar vnztorul a primit un avans, urmnd ca diferena de pre s fie pltit odat cu ncheierea actului autentic de vnzare-cumprare: a) este o promisiune de vnzare-cumprare; b) are efectul transmiterii dreptului de proprietate de la vnztor la cumprtor; c) l oblig numai pe vnztor s ncheie n viitor contractul de vnzare-cumprare.

99. n cazul introducerii unei aciuni n anularea contractului de vnzare ntruct preul stabilit de pri nu este serios: a) instana poate respinge aciunea fr s se fi administrat probe concludente prin care s se stabileasc caracterul de pre serios; b) instana are obligaia s constate prin probe administrate elementele necesare pentru stabilirea caracterului de pre serios; c) instana poate admite aciunea dac din contractul ncheiat de pri rezult existena unei proporii ntre cuantumul preului stabilit de pri si valoarea bunului, fr a se mai administra probe. 100. Donatorul este responsabil de eviciune: a) numai n cazul donaiei cu sarcin; b) cnd a promis expres garania pentru eviciune; c) dac bunul donat are vicii aparente si grave. 101. Se sancioneaz cu nulitatea donaia sub condiie: a) potestativ rezolutorie din partea donatorului; b) potestativ suspensiv din partea donatorului; c) cazual. 102. Obligaia promitentului-vnztor (cumprtor) este: a) personal; b) prescriptibil ntr-un termen special de un an; c) prescriptibil n termenul general de prescripie. 103. Aciunea redhibitorie trebuie intentat: a) n termen de 6 luni, dac vnztorul a fost de bun-credin; b) n termen de 1 an, dar numai dac viciile nu au fost ascunse cu viclenie; c) n termen de 3 ani, dac vnztorul a fost de rea-credin. 104. Eviciunea reprezint: a) pierderea proprietii lucrului de ctre cumprtor; b) tulburarea proprietarului n exercitarea prerogativelor sale; c) tulburarea folosinei linistite a deintorului legal. 105. Vnzarea ntre soi este interzis pentru c: a) nu-si pot vinde reciproc bunuri proprii; b) donaia ntre soi este revocabil; c) se apr interesele creditorilor chirografari si ipotecari. 106. Vnzarea unei mosteniri are ca obiect: a) dreptul asupra unei universaliti; b) dreptul dobndit de legatarul cu titlu particular; c) dreptul asupra unor bunuri determinate. 107. Viciul lucrului vndut trebuie: a) s fie, de regul, ascuns, si numai ca excepie aparent; b) s fie ascuns si grav; c) s fie descoperit cel mai trziu ntr-un termen de 6 luni de la cumprare. 108. Sunt condiii ale retractului litigios: a) s existe un proces nceput sau cel puin preconizat; b) cesiunea s aib un pre; c) procesul trebuie s fie asupra fondului dreptului. 109. Prin aciunea redhibitorie cumprtorul cere: a) rezoluiunea vnzrii; b) rezoluiunea vnzrii, dar numai dac lucrul a devenit absolut impropriu destinaiei; c) rezilierea cu daune interese. 110. Locaiunea nceteaz prin denunare unilateral: a) dac este ncheiat pe durat nedeterminat;

b) dac s-a respectat termenul de preaviz; c) numai dac denunarea unilateral este prevzut n contract. 111. Locatarul nu rspunde pentru incendiu datorit: a) unui caz fortuit; b) unui caz de for major; c) comunicrii focului de la alt imobil. 112. n caz de neplat a preului, vnztorul este ndreptit s cear: a) executarea n natur; b) rezoluiunea contractului; c) rezilierea cu daune-interese. 113. Contractul de vnzare-cumprare e un contract: a) n principiu, consensual; b) solemn; c) real. 114. Vnzarea dup numr, greutate, msur este valabil n momentul: a) individualizrii bunului; b) acordului de voin al prilor; c) transmiterii dreptului de proprietate.

1. b; 2. b, c; 3. c; 4. b; 5. a; 6. a; 7. b; 8. b; 9. a, c; 10. b; 11. a, c; 12. c; 13. b; 14. b, c; 15. c; 16. a; 17. b, c; 18. a, c; 19. b, c; 20. a; 21. a; 22. b; 23. c; 24. a, b; 25. b; 26. b, c; 27. c; 28. a; 29. c; 30. b;

31. a, c; 32. a, c; 33. a; 34. a, c; 35. a, b; 36. a; 37. a, c; 38. a, c; 39. a; 40. b; 41. a, c; 42. c; 43. a, c; 44. a, c; 45. b, c; 46. a, b; 47. a, b; 48. b, c; 49. b; 50. a; 51. a, b; 52. b; 53. a, c; 54. a; 55. b, c; 56. c; 57. b, c; 58. c; 59. b; 60. b;

61. c; 62. b; 63. c; 64. a, c; 65. a; 66. a; 67. a; 68. a; 69. a, c; 70. a, b; 71. b, c; 72. c; 73. a; 74. c; 75. a; 76. a, c; 77. a; 78. a; 79. b; 80. b; 81. b; 82. b, c; 83. a; 84. a, b; 85. a, b; 86. c; 87. a, b; 88. a; 89. a; 90. b;

91. b, c; 92. b; 93. a; 94. b; 95. a, c; 96. a; 97. b, c; 98. a;

99. b; 100. b; 101. a, b; 102. c; 103. a, c; 104. a, b; 105. b; 106. a;

107. b; 108. b, c; 109. a; 110. a, b; 111. b, c; 112. a, b; 113. a; 114. b;