Sunteți pe pagina 1din 27

Informare asupra activitii de revizuire a activitii de statistic -PEER REVIEW 29-31 octombrie 2007

n februarie 2005, Comitetul de Program Statistic a adoptat Codul de Practici al Statisticilor Europene i s-a angajat s adere la principiile acestuia. Codul de Practici reprezint o abordare ambiioas a calitii n statistic, ce acoper mediul instituional, procesele statistice i rezultatele statistice. n conformitate cu Tratatul de instituire a Comunitii Europene i n special Articolul 285(2) din acesta, cu Regulamentul Consiliului (CE) nr. 322/97 din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare i cu Principiile fundamentale ale statisticii oficiale adoptate de Comisia de Statistic a Naiunilor Unite pe 14 aprilie 1994, Codul de Practici al Statisticilor Europene are un dublu scop, i anume; - creterea ncrederii n independena, integritatea i responsabilitatea att ale autoritilor statistice naionale ct i ale Eurostat, precum i n credibilitatea i calitatea statisticilor pe care le produc i le disemineaz (perspectiva extern); - promovarea aplicrii celor mai bune principii, metode i practici statistice internaionale de ctre toi productorii de statistici europene pentru a spori calitatea acestora (perspectiva intern) Codul este adresat spre implementare: autoritilor guvernamentale (Guvernelor, Ministerelor, Comisiei, Consiliului) oferindu-le linii directoare astfel nct serviciile lor de statistic s fie organizate profesionist i s beneficieze de resursele necesare care s garanteze independena, integritatea i responsabilitatea acestora; autoritilor statistice i personalului acestora constituindu-se ntr-o referin n ceea ce privete principiile, valorile statistice i cele mai bune practici n domeniu care s le ajute n producerea i diseminarea de statistic europene armonizate i de nalt calitate. Codul de practici este adresat spre informare: utilizatorilor pentru a arta c autoritile statistice europene i naionale sunt impariale i c statisticile pe care le produc i disemineaz sunt demne de ncredere, obiective i fiabile; furnizorilor de date artndu-le c este protejat confidenialitatea informaiilor pe care ei le furnizeaz i c nu se vor confrunta cu cerine excesive.

Codul de Practici este bazat pe 15 Principii cheie. Autoritile guvernamentale i statistice din Uniunea European i asum singure obligaia de a adera la principiile stabilite n acest Cod, n acelai timp asigurnd acoperirea cadrului instituional, a proceselor statistice i a produciei statistice n cadrul Sistemului Statistic European. Pentru supravegherea respectrii celor 15 principii ale Codului a fost prevzut un set de indicatori ce urmeaz s constituie fundamentul unui sistem de raportare bazat pe informaii ce vor fi furnizate periodic de statele membre. Eurostat a avansat ideea ca implementarea Codului n statistic s se fac gradual pe o perioad de 3 ani. La edina din mai 2005, Comitetul de Program Statistic a convenit procedura de monitorizare pentru implementarea Codului de Practici pe o perioad de 3 ani, iar n anul 2006 a fost stabilit metodologia de lucru privind implemetarea Codului de Practici i care const n urmtorii pai importani: - completarea unui chestionar de autoevaluare privind Codul de Practici - realizarea unei anchete de satisfacie a utilizatorilor de date statistice - realizarea unor revizuiri (Peer Review) n interiorul institutelor de statistic n perioada 2005 - 2006, institutele naionale de statistic i Eurostat-ul (Oficiul de statistic al Uniunii Europene) au realizat o evaluare total a principiilor i indicatorilor Codului de Practici, folosind un chestionar comun de autoevaluare. Rezultatele acestor evaluri au fost rezumate ntrun raport care a fost naintat Comitetului Economic i Financiar i apoi publicat pe site-ul de

calitate al Eurostat. Acest exerciiu de autoevaluare privind Codul de Practici al Statisticilor Europene a fost continuat prin realizarea la sediul institutelor de statistic a unor revizuiri, de ctre echipe de experi strini, a ntregii activiti de statistic. Revizuirile au fost pregtite pe baza informaiilor furnizate de ctre institutele naionale de statistic prin completarea chestionarului de autoevaluare, a feedback-ului trimis Eurostat-ului la chestionar i pe baza altor informaii necesare acestui scop. Chestionarul de autoevaluare a fost completat i trimis la Eurostat de ctre Institutul Naional de Statistic din Romnia n anul 2006. Institutul Naional de Statistic (INS) a fost supus acestei revizuiri detaliate a ntregii activiti de statistic n perioada 29-31 octombrie 2007 i a fost realizat de o echip format din urmtorii experi internaionali: Heinrich Brungger, UNECE (preedinte), Claudia Cingolani, Institutul Naional de Statistic Italia ISTAT i Michail Skaliotis, Eurostat. n vederea pregtirii revizuirii activitii de statistic, INS a pus la dispoziia echipei de experi o serie de materiale referitoare la cadrul instituional al INS, la procesele statistice i la producia statistic. Domeniul revizuirilor a fost limitat doar la acele pri ale Codului care se refer la mediul institutional i la diseminare, bazate pe urmtoarele principii: 1. Independena profesional 2. Mandatul pentru colectarea datelor 3. Adecvarea resurselor 4. Angajamentul privind calitatea 5. Confidenialitatea n statistic 6. Imparialitate i obiectivitate 15. Accesibilitate i claritate n timpul celor 3 zile de revizuire a activitii INS, echipa de experi a purtat o serie de dialoguri att cu personalul din INS ct i cu reprezentani ai ministerelor, reprezentani ai furnizorilor i utilizatorilor de date statistice, ai Consiliului de Coordonare a Activitii de Statistic, ai mediului academic precum i reprezentani ai presei scrise. n urma analizei i discuiilor purtate pe durata celor 3 zile de revizuire, echipa de experi a realizat un Raport final n care se prezint, pentru fiecare principiu i indicator care a fost supus revizuirii, gradul de armonizare cu Codul de Practici precum i o list de msuri de mbuntire a activitii de statistic, n vederea armonizrii totale cu principiile Codului. Raportul final, odat ce a fost avizat i aprobat de cele 2 pri implicate, respectiv, INS i echipa de experi a fost publicat pe site-ul INS Romnia i pe site-ul Eurostat-ului, seciunea Quality.

Februarie 2008

INS ROMNIA

Membrii echipei de peer review: Heinrich Brngger, UNECE (preedinte) Claudia Cingolani, ISTAT, Italia Michail Skaliotis, EUROSTAT

Peer review privind implementarea Codului de Practici al Statisticii Europene


ara vizitat: Romnia Data: 29-31 octombrie 2007

11.01.2008

1. Prezentare sumar ........................................................................................................................................5 2. Introducere....................................................................................................................................................6 3. Constatri la fiecare principiu.......................................................................................................................7 Principiul 1: Independena Profesional .........................................................................................................7 Principiul 2: Autoritate n Materie de Culegere a Datelor..............................................................................9 Principiul 3: Adecvarea Resurselor...............................................................................................................10 Principiul 4: Angajamentul privind calitatea ................................................................................................11 Principiul 5: Confidenialitate statistic ........................................................................................................14 Principiul 6: Imparialitate i obiectivitate....................................................................................................15 Principiul 15: Accesibilitatea i claritatea ....................................................................................................17 4. Rolul de Coordonare al Institutului Naional de Statistic .......................................................................19 5. Bune practici care trebuie evideniate ........................................................................................................20 6. Recomandrile Echipei de Peer Review......................................................................................................20 7. Lista aciunilor de perfecionare n conformitate cu Codul de Practici...................................................21 ANEXA A: Programul vizitei ..........................................................................................................................24 ANEXA B : Lista participanilor.....................................................................................................................25

1. Prezentare sumar

Constatri principale (inclusiv o evaluare a rolului de coordonare al Institutului Naional de Statistic): Institutul Naional de Statistic din Romnia (INS) a atins un nivel remarcabil de profesionalism i de orientare ctre utilizatori n rolul su de principal productor i diseminator de date statistice oficiale din Romnia. INS se bucur de un nivel ridicat de ncredere din partea diferiilor utilizatori i repondenilor. Procesul de integrare UE a ajutat la mbuntirea imaginii la nivel naional, numrndu-se n prezent printre organizaiile guvernamentale care au nregistrat cel mai mare progres n implementarea standardelor UE. La acest nivel nalt al ncrederii s-a ajuns relativ de curnd, ca o consecin a politicii susinute de INS de deschidere la toate nivelurile, statistica fiind o parte a procesului de aderare, precum i a abilitii demonstrate de a-i ndeplini angajamentele asumte privind diseminarea la timp a datelor i calitatea acestora. Politica de deschidere a INS este deasemenea demonstrat prin dorina de a subscrie la o list de mbuntiri peste nivelul nalt de realizri deja atins. n ceea ce privete activitile INS, Legea Statisticii, creat n 1992 i modificat de cteva ori de atunci, este pe deplin n conformitate cu cerinele Codului de Practici al Statisticilor Europene privind principiile de la 1 la 6 i 15. ntr-o versiune revizuit, ce urmeaz a fi aprobat n curnd de Parlament, sunt exprimate lacunele rmase, privitoare la activitile dinafara INS i la rolul de coordonare al INS i sunt adugate precauiuni instituionale pentru INS i pentru preedintele INS n ceea ce privete independena i imparialitatea. Att prezenta lege, ct i actele juridice de nivel inferior, caracteristice programelor statistice anuale, sunt suficiente pentru ca INS s-i poat desfura activitile de colectare a datelor asigurndu-i gradul necesar de legitimitate, genernd o rat mai mare de rspuns n cazul anchetelor statistice. Pe de alt parte, accesul INS la datele administrative trebuie s devin mai sistematic, n special n cazul n care INS-ului i se trimit microdate. Problema confidenialitii este explicat n lege i n practic ntr-un mod coerent i satisfctor. Att din cauze legale, ct i din cauza resurselor, funcia de coordonare a INS este ndeplinit n prezent doar ntr-un mod nesistematic i foarte parial, n ciuda multelor interaciuni dintre INS i alte departamente guvernamentale cu funcia de utilizatori sau furnizori de date ctre INS i n ciuda atitudinii pozitive a altor productori privind o mai bun consolidare a rolului de coordonare al INS. INS este bine organizat, avnd numeroase direcii teritoriale pe dou niveluri geografice (regiune i jude). INS se confrunt cu o serie de probleme la nivelul resurselor umane, dar n special la nivelul structurii personalului i al condiiilor de recrutare i pstrare a personalului de valoare. Personalul calificat n IT reprezint o adevrat piedic pentru INS, prin faptul c schimb treptat prezentele instrumente de IT capabile de o bun funcionare, dar prea variate pentru a mai micora dependena fa de soft-urile concepute n laboratoarele proprii, personalizate anchetelor specifice. Nivelul existent al resurselor ce in de personal este suficient pentru a face fa cerinelor foarte grele ale programului statistic, dar insuficient pentru a face fa noilor cerine de nivel european i pentru a demara investiii serioase cum ar fi refacerea proceselor de producie pentru mbuntirea productivitii. Au fost cazuri cnd diferii utilizatori au fcut cereri de date adiionale la care nu se poate face fa n prezent; totui, unele dintre aceste solicitri ar putea fi rezolvate fr a culege date adiionale de la repondeni. Mari avantaje pentru INS sunt: Centrul Naional de Pregtire n Statistic, ce funcioneaz ca un auxiliar al INS, excelenta cooperare cu universitile i comunitatea larg a cercettorilor. Personalul INS este bine motivat i consider c locul de munc ofer provocri interesante i noi oportuniti de comunicare internaional. Exist o identitate bine organizat a personalului INS, n ciuda posibilitilor limitate de colaborare ntre personalul din diferite direcii. Cu evidenta excepie a promptitudinii i a punctualitii, strict monitorizate i respectate, conceptul mai cuprinztor al managementului de calitate trebuie s fie mai bine ancorat n munca de zi cu zi

a personalului iar angajamentul existent al managementului superior fa de problemele legate de calitate trebuie s fie impus i restului angajailor n aa fel nct s fie n conformitate cu responsabilitile lor. Mecanismele existente, cum ar fi auditul intern al proceselor, trebuie completate de mecanisme suplimentare pentru ca personalul din diferite procese de producie s poat nva unii de la alii. Un motiv pentru lipsa culturii calitii este punerea accentului pe procesele de producie i de diseminare impuse ntr-o form legal prin programele anuale i lipsa timpului necesar angajailor pentru analizarea datelor din punct de vedere al calitii i coerenei acestora. De curnd, INS a depus eforturi considerabile pentru a mbunti reelele cu utilizatorii i forma prietenoas a produselor i serviciilor. Personalul a fost cu succes pregtit n adoptarea unui serviciu i a unei politici de transparen ctre utilizatori i repondeni. Acest lucru a mrit satisfacia utilizatorilor i a contribuit din plin la o mai bun percepie a INS, n special la o mai bun atitudine din partea mediei. Este o politic expres a INS de a interpreta imparialitatea ntr-un mod foarte strict, pentru a nu permite nici un fel de interpretare a datelor n publicaii; uneori exist produse analitice (mai frecvent la nivel regional dect la nivel central), dar nu sunt prea vizibile. n ciuda acestei limitri, nivelul prezent reprezint o excelent baz pentru dezvoltri viitoare, de ex. n ceea ce privete includerea n formele moderne de diseminare a ct mai multor rezultate ale statisticilor oficiale (i meta-datele lor) din ct mai multe domenii statistice. 2. Introducere Odat cu adoptarea Codului de Practici n Statistica European, Comitetul de Program Statistic (CPS) i-a luat angajamentul de a adera la principiile acestuia. La ntrunirea din data de 25 mai 2005, CPS a aprobat o procedur de monitorizare treptat a implementrii Codului pe o perioad de trei ani, timp n care autoevalurile rilor vor trebui combinate cu elemente de peer review, evalundu-se nivelul acestora i monitorizndu-se pe baza indicatorilor explicativi adugai la fiecare principiu al Codului. n perioada decembrie 2005 / ianuarie 2006, Institutele Naionale de Statistic i Eurostat-ul au completat autoevalurile proprii, rezultatele fiind rezumate de ctre Eurostat ntr-un raport transmis la Comitetul Economic i Financiar n mai 2006, raport publicat pe site-ul Eurostat-ului. Ca un urmtor pas n implementarea Codului, ncepnd din 2006 Sistemul Statistic European organizeaz peer review-uri n completarea autoevalurilor. Acestea sunt considerate un element vital pentru implementarea Codului de Practici, dat fiind capacitatea lor de a ncuraja folosirea celei mai bune practici i de a contribui la transparena unei abordri auto-reglementat. Aceast abordare are rolul de a ntri responsabilitatea i de a ajuta la construirea unei imagini de ncredere n integritatea Sistemului Statistic European, a proceselor i produselor acestuia. Peer review-urile Codului de Practici folosesc o metodologie comun, concentrndu-se pe mediul instituional i pe partea de diseminare a Codului, cuprinznd urmtoarele principii: (1) Independena profesional, (2) Autoritate n materie de culegere a datelor, (3) Adecvarea resurselor, (4) Angajamentul privind calitatea, (5) Confidenialitatea statistic, (6) Imparialitate i obiectivitate i (15) Accesibilitatea i claritatea. n principiu, peer review-ul se limiteaz la Institutul Naional de Statistic i la rolul su de coordonare n cadrul unui sistem naional de statistic dispersat. mpreun cu acest raport este publicat i un document furnizat de Institutul Naional de Statistic care rezum aspectele cheie de funcionare a sistemului statistic naional. n timpul unei vizite de trei zile la sediul institutelor de statistic i pe baza informaiilor oferite de Institutul Naional de Statistic i de Eurostat, anterior evalurii, peer review-urile au avut ca rezultat un raport de evaluare a armonizrii cu Codul de Practici la nivel de indicatori i, conform principiilor, dup o scal de patru puncte de evaluare. Raportul conine un set de aciuni de mbuntire acoperind toate principiile Codului i care sunt folosite n procesul de monitorizare a implementrii acestuia n Sistemul Statistic European. n timp ce experii evaluatori se vor angaja s-i bazeze evalurile pe ct mai multe informaii reale, merit s notm cteva dintre limitrile procesului de peer review. De exemplu, experii

evaluatori sunt dependeni de resursele disponibile puse la dispozitia lor (dei se ateapt ca evaluatorii experimentai s-i dea seama cnd trebuie s apar informaii potrivite). n plus, aceste evaluri sunt conduse strategic, la nivel de organizaie i de sistem. Nu se poate stabili de la nceput c anumite practici, comportamente sau sisteme opereaz n toate domeniile statistice. 3. Constatri la fiecare principiu Principiul 1: Independena Profesional Independena profesional a autoritilor statistice fa de alte departamente i organisme legislative, administrative sau politice, precum i fa de operatorii din sectorul privat asigur credibilitatea statisticilor europene. Evaluare general: INS (Institutul Naional de Statistic al Romniei) are o puternic baz legal de unde i independena sa profesional. O.G. 9/1992 privind organizarea statisticilor oficiale http://www.insse.ro/cms/files/legislaie/ordonana%20nr9.pdf, cu modificrile i completrile ulterioare http://www.insse.ro/cms/rw/pages/legislaie/cadru_leg.ro.do constituie actul juridic de baz (Legea Statisticii). Utilizatorii au subliniat faptul c actualul nivel nalt de ncredere al publicului n statisticile oficiale este rezultatul unei activiti susinute a INS i al profesionalismului de care acesta a dat dovad n ultimele dou decenii i n special n ultimii ani. Indicatorul 1.1: Independena autoritilor statistice fa de orice tip de intervenii politice, externe sau de alt natur, n producerea i diseminarea statisticilor oficiale este stipulat n lege. Respectat n totalitate Comentarii: Non-intervenia politic sau a grupurilor de interes este clar specificat n Articolul 5(2) al O.G. 9/1992: Potrivit principiului autonomiei, Institutul Naional de Statistic este autorizat s stabileasc n mod imparial i independent, fr ingerine de pe poziii de interes ale Guvernului, partidelor politice, gruprilor etnice, sindicatelor, organizaiilor patronale i ale altor organizaii sau persoane fizice, sistemele de indicatori, nomenclatoarele, clasificrile, metodologiile, tehnicile de nregistrare i prelucrare, s publice i s difuzeze datele i informaiile statistice. Acest principiu implic obligativitatea ca datele i informaiile statistice oficiale s fie puse la dispoziie tuturor categoriilor de utilizatori, n condiii de egalitate, simultaneitate i nediscriminare n privina calitii i a termenelor de difuzare. Utilizatorii au confirmat faptul c INS beneficiaz de un nivel nalt de ncredere i credibilitate n societatea romneasc. Indicatorul 1.2: eful autoritii statistice are o poziie ierarhic suficient de important pentru a se asigura contactul la nivel nalt cu autoritile responsabile cu formularea de politici i organismele publice administrative. Calificarea lui/ei profesional trebuie s fie de cel mai nalt nivel. Respectat n mare msur Comentarii: INS este condus de ctre un Preedinte cu rang de Secretar de Stat dar el/ea nu este Membru al Guvernului. Numirea (i eliberarea din funcie a) Preedintelui se face de Primul Ministru iar actul respectiv se public n Monitorul Oficial al Romniei. Preedintele INS raporteaz Primului Ministru prin intermediul Secretariatului General al Guvernului; acest aranjament este considerat a fi mai bun dect dac s-ar fi raportat direct unui Ministru pentru c asigur o stabilitate, neutralitate i continuitate mai bun a relaiilor dintre INS i Guvern. Preedintele este prezent n media i este o figur public recunoscut. Chiar dac n prezenta lege nu exist prevederi specifice cu privire la calificrile Preedintelui, n practic, toi preedinii de la 1990 ncoace dein diplome doctorale n Economie iar majoritatea au o experien profesional relevant substanial. n mod similar, Legea Statisticii nu include dispoziii privind durata pentru deinerea funciei, renumirea n funcie i motive de ncetare. Toate aceste lipsuri sunt prevzute, ntr-o anumit msur, n proiectul noii legi privind organizarea i funcionarea statisticii oficiale n Romnia (n prezent n procedura de avizare la ministere; n ateptare spre a fi adoptat n 2008).

n particular, durata propus pentru un mandat este de 5 ani (evitndu-se a avea aceeiai durat cu cea a Guvernului) cu posibilitatea unei singure re-numiri n funcie. Echipa de Peer Review crede c ntr-o nou modificare a Legii Statisticii ar trebui s fie incluse mai multe clarificrii cu privire la calificrile necesare i la procedura de selecie pentru numirea Preedintelui. Indicatorul 1.3: eful autoritii statistice i, unde este cazul, efii direciilor sale statistice au responsabilitatea s asigure o producie i o diseminare independent a statisticilor europene. Respectat n totalitate Comentarii: Toate activitile statistice ale INS alctuiesc o parte a Programului Anual pentru Cercetrile Statistice, executat ntr-un mod independent i transparent. Echipa de Peer Review a strns destule dovezi cum c aceste responsabiliti sunt ndeplinite ntr-un mod profesional i imparial, independent de influena vreunei tere pri. Statisticile UE (cele bazate pe legislaie i cele bazate pe gentlemen agreements) sunt incluse n acest program. Activitile statistice ale altor productori sunt incluse n program atta vreme ct au legtur cu activiti specifice de colectare de date. Legea statisticii atribuie responsabilitatea coordonrii INSului (vezi comentariile la capitolul 4). Indicatorul 1.4: eful autoritii statistice i, unde este cazul, efii direciilor sale statistice sunt singurii responsabili cu decizia asupra metodelor, standardelor i procedurilor statistice, precum i asupra coninutului i momentelor comunicrilor de date statistice. Respectat n totalitate Comentarii: Legea Statisticii (O.G. 9/1992 http://www.insse.ro/cms/files/legislatie/ordonan%20nr9.pdf) se exprim foarte clar, n ceea ce privete mandatul INS, n legtur cu acest subiect (vezi comentariile de la 1.1). n practic, acest mandat este respectat ntr-un mod exemplar i eficace, cu ajutorul implicrii sistematice a Comitetului de Avizare Metodologic (CAM) i a Consiliului de Coordonare a Activitii de Statistic (CCAS). Este important s se sublinieze faptul c decizia final privind problemele ce in de metodologie i de diseminare rmne ntotdeauna a INS. Membrii CCAS i INS i-au exprimat satisfacia n legtur cu funcionarea actual a CCAS. Ali productori naionali de statistici oficiale pot beneficia de consultri metodologice, oferite de INS. Indicatorul 1.5: Programele de lucru statistice sunt publicate i rapoartele periodice descriu progresele realizate. Respectat n totalitate Comentarii: INS are obligaia legal i oficial de a adopta i de a publica un program de lucru anual (Capitolul 2 din Legea Statisticii, Art. 7, 8, 9); acesta se numete Programul Anual al Cercetrilor Statistice i, urmare a adoptrii sale prin Decizie Guvernamental specific, este postat pe site-ul INS (http://www.insse.ro/cms/rw/resource/pcs2007.doc?download=true). O monitorizare sistematic a progresului activitii, la un nivel operaional, se desfoar sptmnal. Un raport de activitate anual ce descrie cum a fost executat programul de lucru este publicat n romn i n englez, att pe suport de hrtie ct i pe site-ul INS (http://www.insse.ro/cms/rw/pages/raportINS2006.ro.do). Att proiectul programului anual i raportul de activitate sunt discutate n cadrul CCAS. Proiectul (nou) al legislaiei privind organizarea i funcionarea statisticii oficiale din Romnia stipuleaz c INS ar trebui, de asemenea, s dezvolte programe statistice multi-anuale pentru perioada acoperit n strategie (Art. 9 din proiectul legislaiei). INS are deja experien n producerea documentelor strategice multi-anuale (http://www.insse.ro/cms/rw/resource/strategia_dedezv.pdf?download=true) i este de ateptat s aib succes i n programarea i monitorizarea multianual a progresului.

Indicatorul 1.6: Comunicatele statistice se disting clar i sunt editate separat de declaraiile cu caracter politic sau privitoare la formularea de politici. Respectat n totalitate Comentarii: Comunicatele statistice au un coninut cifric i nu conin comentarii cu caracter politic sau privitoare la formularea de politici. Echipa de Peer Review a adunat dovezi substaniale n legtur cu acest subiect, studiind comunicate de pres din arhiva INS (http://www.insse.ro/cms/rw/pages/listaArhivaCom.ro.do), precum i n urma discuiilor i interviurilor purtate cu stakeholderii principali. n plus, embargoul de o or post-comunicare, sub forma unei nelegeri de comun acord cu media, funcioneaz bine. INS are o formul proprie de identificare, diferit de cea a Guvernului. Indicatorul 1.7: Autoritatea statistic, cnd este cazul, face comentarii publice asupra informaiilor statistice, inclusiv despre criticile i interpretrile greite ale statisticilor oficiale. Respectat n totalitate Comentarii: INS monitorizeaz n permanen prin intermediul Biroului su de Pres reaciile media fa de publicaiile i comunicatele de pres statistice. n cazul lacunelor semnificative, al criticilor sau al interpretrii greite, conducerea INS (de obicei Preedintele) reacioneaz imediat, ori printr-o Conferin de Pres, ori printr-un comunicat de pres. Se crede c riscul apariiei erorilor n statisticile oficiale poate fi inut la un nivel minim, folosindu-se o documentaie bogat i clar (meta-date) i analize obiective. n ultimii ani rezultatele au fost mai puin contestate dect acum 5 ani. Principiul 2: Autoritate n Materie de Culegere a Datelor Autoritile statistice trebuie s dein o mputernicire legal clar pentru culegerea informaiilor n vederea elaborrii de statistici europene. La cererea autoritilor statistice, administraiile, ntreprinderile i gospodriile, precum i populaia n general, pot fi obligate prin lege s permit accesul la date sau s furnizeze date pentru elaborarea statisticilor europene. Evaluare general: mputernicirea INS privind culegerea datelor, stipulat de legea statisticii i de programul statistic, este pe deplin suficient pentru desfurarea cercetrilor statistice, dar mijloacele pentru a obine rspunsuri de la un anume tip de ageni economici nu sunt suficiente. Legea statisticii permite de asemenea accesul INS la sursele de date administrative, dar potenialul de folosire a acestor surse nc nu a fost explorat sau au fost ntmpinate dificulti. Revizuirea legii statistice este menit s rezolve problemele deosebite din domeniul culegerii de date. Indicatorul 2.1: mputernicirea pentru culegerea informaiilor n vederea producerii i diseminrii de statistici oficiale este stipulat n lege. Respectat n totalitate Comentarii: Capitolul 3 din Legea Statisticii reglementeaz culegerea de date pentru tot sistemul statistic. La nceput, avnd doar un rol de reglementare, acest act juridic a devenit, n 1994, lege. Aceast modificare este esenial pentru a face fa prevederilor deja existente dar i viitoare din alte acte juridice, ce pot contrazice unele prevederi din legea statistic. Cu excepia recensmintelor, bazate pe legi speciale, toate cercetrile statistice desfurate de INS se bazeaz pe aceast lege, cuprinse n programele statistice anuale ce au forma unor acte juridice de nivel inferior. Legea statisticii permite de asemenea INS-ului s recruteze personal temporar pentru cercetrile statistice, sau chiar s externalizeze contractorilor anumite pri din cercetri. Articolul 12 din lege garanteaz accesul INS la toate datele administrative necesare statisticilor oficiale. Aceste activiti sunt incluse i n programele anuale.

Prezenta lege valabil din 1994, n prezent este n curs de revizuire, textul urmnd s fie aprobat de Parlament n viitorul apropiat. Indicatorul 2.2: Legislaia naional permite autoritii statistice s foloseasc registrele administrative n scopuri statistice. Respectat parial Comentarii: n ciuda articolului 12 din legea statisticii i a faptului c nici o prevedere din vreo alt lege nu contrazice articolul 12, accesul INS la datele administrative nu a fost implementat n totalitate. INS nu a putut obine accesul la identificatorii registrului populaiei (important de altfel pentru urmtorul recensmnt al populaiei), nici la caracteristici individuale ale surselor administrative deinute de Ministerul Muncii, privind securitatea social, pensii i salarii. INS nu a avut resursele necesare s evalueze n mod sistematic toate sursele administrative n privina posibilei folosiri a acestora n statisticile oficiale; nu a fost cerut permiterea accesului la unele surse cu mari anse de a fi relevante. Cnd accesul este implementat, acesta este ntotdeauna bazat pe protocoale semnate de INS i ministerul sau agenia-surs, negociate bilateral (http://www.insse.ro/cms/rw/pages/conveniiColaborare.ro.do). Uneori, transmiterea de date se limiteaz la date agregate. Revizuirea legii statistice va ntri poziia INS privind accesul la date, chiar i n cazul n care proprietarul datelor se mpotrivete. Reprezentanii de companii au mai propus ca sursele administrative s fie folosite mai des pentru a mai reduce din gradul de solicitare al repondenilor de a rspunde la cercetrile statistice ale INS, ce sunt privite ca duplicarea culegerilor de date administrative, adresate acelorai companii de ctre alte departamente guvernamentale. Indicatorul 2.3: Pe baza unui act juridic, autoritatea statistic poate pretinde obligativitatea de a rspunde la cercetrile statistice. Respectat n mare msur Comentarii: Toate cercetrile statistice incluse n programul cercetrilor statistice sunt obligatorii pentru respondeni. n ceea ce privete persoanele fizice, doar datele personale de natura celor privind de exemplu sntatea rmn opionale. Toate cercetrile sunt proiectate pentru a da rezultate nu doar la nivel naional, ci i la nivel regional definit (regiune sau jude, iar pentru cercetrile statistice exhaustive chiar i la un nivel mai detaliat) i companiile trebuie s raporteze cele mai multe caracteristici cu defalcarea pe regiuni ( care n unele cazuri nu sunt trecute n registrele companiilor). Cnd companiile au probleme n a rspunde, exist organizat un help-desk n INS care ncearc s rezolve problemele. La cerere, companiile pot primi i trimite formularele pe cale electronic, n siguran. Cu excepia unor companii multinaionale, non-rspunsul nu a fost pn n prezent o problem pentru INS. Sanciunile pentru neconformarea respondenilor sunt prevzute n lege, dar se aplic numai n cazuri de for major. Totui, se pare c amenzile maxime nu reprezint o piedic pentru filialele unor companii multinaionale care prefer s plteasc dect s furnizeze informaii. Revizuirea legii statistice va rezolva i aceast problem. Principiul 3: Adecvarea Resurselor Resursele aflate la dispoziia autoritilor statistice trebuie s fie suficiente pentru a rspunde cerinelor statisticilor europene. Evaluare general: INS are un personal cooperant, motivat i bine instruit. Totui, nivelul ridicat de fluctuaie al personalului, n special n rndul celui cu calificare nalt, constituie o mare problem ce micoreaz capacitatea institutului de a face fa la cerinele din ce n ce mai mari prevzute n programul de lucru i la obligaiile nou aprute n legislaia UE. De asemenea, se atrage atenia asupra necesitii de a raionaliza aplicaiile IT.

10

Indicatorul 3.1: Se dispune de resurse umane, financiare i informatice, adecvate att din punct de vedere cantitativ ct i calitativ, pentru a rspunde cerinelor statisticilor europene. Respectat parial Comentarii: Toi utilizatorii i stakeholderii importani au subliniat faptul c importana pstrrii personalului calificat este o problem serioas care trebuie rezolvat ct mai curnd. Pentru civa ani, INS a fost un bun provider de cunoatere pentru piaa forei de munc din Romnia. n medie, n ultimii doi ani, 5% din totalul angajailor au prsit INS din alte motive dect pensionarea. Un model tipic de recrut nou, un absolvent de facultate, va beneficia de civa ani buni de experien n cadrul INS i de foarte bune posibiliti de pregtire la Centrul Naional de Pregtire n Statistic (CNPS), avnd apoi mari anse pentru a obine o slujb mai bine pltit n alte sectoare ale economiei. Unul din principalele motive pentru o aa mare fluctuaie a personalului l reprezint nivelul relativ sczut ale salariilor. Un alt motiv l reprezint neatractivitatea sistemului de promovare al personalului bine calificat. Este de ateptat ca proiectul de lege privind stabilirea unui sistem unitar de salarizare i a altor drepturi ale funcionarilor publici s mai elimine din dezechilibrele actuale ce in de aceast problem. Cu un total de 1948 de funcionari n 2006, INS se afl ntr-o poziie relativ neadecvat pentru a putea face fa ntr-un mod eficient cerinelor suplimentare i n mod special creterii cerinelor din legislaia UE. Prerea echipei de Peer Review, ca de altfel i cea a stakeholderilor i a utilizatorilor de statistici oficiale din Romnia este c resursele umane disponibile pentru INS ar trebui s fie substanial mbuntite n urmtorii ani. INS contientizeaz necesitatea raionalizrii aplicaiilor IT i a adoptrii soluiilor cu o mai larg utilizare. Aceast problem va fi analizat n programul de lucru al unei noi strategii IT multianuale, a crei implementare va oferi oportunitatea de a se reexamina i de a se accelera ntregul proces de lucru din cadrul INS. Indicatorul 3.2: Sfera de cuprindere, gradul de detaliu i costul statisticilor europene sunt proporionale cu nevoile existente. Pentru reacie la nivel european Indicatorul 3.3: Exist proceduri pentru evaluarea i justificarea cererilor de noi statistici europene n raport cu costul lor. Pentru reacie la nivel european Indicatorul 3.4: Exist proceduri pentru evaluarea nevoii continue de statistici europene, cu scopul de a vedea dac producia vreuneia dintre ele poate fi stopat sau redus pentru a disponibiliza resurse. Pentru reacie la nivel european Principiul 4: Angajamentul privind calitatea Toi membrii SSE se angajeaz s lucreze i s coopereze n conformitate cu principiile stabilite n Declaraia de Calitate a Sistemului Statistic European. Evaluare general: Principiile din Declaraia privind Calitatea SSE au fost preluate n strategiile INS i n rapoartele anuale de activitate stabilite de INS privind obiectivele, prioritile i principalele aciuni realizate. Un capitol specific din raport este dedicat Calitii Sistemului Statistic; Declaraia de Calitate a SSE este, de asemenea, folosit n cursurile de pregtire organizate de Centrul Naional de Pregtire n Statistic (CNPS) pentru personalul intern i pentru ali productori de statistici oficiale.

11

Strategia de Dezvoltare a Sistemului Statistic Naional pentru anii 2007-2013 subliniaz calitatea n statistic ca fiind principalul obiectiv al sistemului statistic, de folosit i la nivel naional i internaional i pune accentul pe necesitatea adoptrii Managementului Calitii Totale (TQM), o abordare mai complex, de implementat n viitorul apropiat. Implementarea TQM este prevzut pentru urmtorii ani, n cadrul programului PHARE 2006. Dei aspectele privind calitatea sunt prezente n documentaia activitii curente i n Strategia viitoare a INS, angajamentul privind calitatea pare s nu fie nc pe deplin integrat n managementul i n implementarea produselor i proceselor statistice. Lipsa resurselor umane calificate i mobilitatea mare a acestora este un factor critic pentru dezvoltarea unui sistem de control al calitii n cadrul organizaiei. Mai mult, lipsa unei uniti metodologice cu rol de structur centralizat n dezvoltarea i coordonarea metodelor i instrumentelor necesare obinerii calitii nu faciliteaz integrarea i standardizarea proceselor n rndul direciilor productive. Documentaia produselor i proceselor nu se realizeaz ntr-un mod sistematic i nu exist un sistem centralizat de informare pentru meta-date i pentru indicatorii de calitate. Diseminarea culturii statistice privind calitatea precum i atenia din ce n ce mai mare acordat utilizatorilor pentru ca acetia s-i poat satisface nevoile i s mbunteasc transparena i relevana informaiilor transmise sunt n curs de dezvoltare. Indicatorul 4.1: Calitatea produselor este monitorizat regulat n conformitate cu componentele de calitate ale SSE. Respectat parial Comentarii: Cu excepia promptitudinii i a punctualitii, calitatea produselor n conformitate cu componentele calitative ale SSE nu este monitorizat cu regularitate pentru toate produsele statistice simultan cu procesele de producie. Monitorizarea calitii, pentru un numr limitat de date statistice, are mai curnd legtur cu nevoia satisfacerii cerinelor pentru rapoartele de calitate ex-post cerute prin Regulamentele europene, dect cu necesitatea de a rspunde unui sistem de control al calitii ieirilor n timp real, ca practic obinuit n cadrul INS. O evaluare a unor cerine ale calitii precum validarea ex-post a acurateei a fost realizat n 2006 cu ajutorul rapoartelor de calitate doar pentru anumite rezultate cerute de legislaia european (indicele Costului Muncii, Ancheta de Pregtire Vocaional, etc.) sau pe baz experimental pentru alte produse statistice (statistica deeurilor, statistica ntreprinderilor, etc.). Trebuie totui menionat faptul c politica INS este de a oferi o mare vizibilitate acestor rapoarte de calitate, prin diseminarea public i n interiorul i n exteriorul INS. Indicatorul 4.2: Exist procese pentru a monitoriza calitatea culegerii, prelucrrii i diseminrii de statistici. Respectat n mare msur Comentarii: Calitatea proceselor de producie statistic este monitorizat pentru cele mai multe cercetri, dar procedurile i metodele folosite pentru evaluarea tuturor fazelor ciclului de producie se bazeaz pe audit intern i pe auto-evaluare, nu i pe un sistem de indicatori de calitate. Instrumente standardizate pentru msurarea variabilelor proceselor i pentru promovarea controlului calitii nu sunt nc folosite n totalitate. Culegerea datelor se bazeaz pe metode tradiionale i pe proceduri asistate electronic (CAPI, CATI, CAWI), dar prelucrarea datelor ar putea beneficia de pe urma unor instrumente de IT standardizate. n prezent, doar 15 cercetri statistice sunt monitorizate prin check-list. n orice caz, se recunoate faptul c implementarea unui sistem de control al calitii este n desfurare i c INS ncearc s extind treptat aceast practic i la alte cercetri. INS i-a luat angajamentul pentru ndeplinirea acestui obiectiv. Indicatorul 4.3: Exist procese pentru abordarea considerentelor referitoare la calitate, inclusiv eventuale soluii de compromis n domeniul calitii, precum i pentru orientarea planificrii anchetelor existente i viitoare.

12

Respectat n mare msur Comentarii: Creterea gradului de promptitudine al statisticilor n abordarea managementului calitii este crucial pentru INS. Este clar c n viziunea INS, promptitudinea este o cerin de baz pentru stabilirea prioritilor i pentru managementul proceselor statistice. n lege este n mod evident menionat faptul ca INS trebuie s disemineze datele statistice ncadrndu-se n termenele limit stabilite n programul anual i n conformitate cu termenele de diseminare a datelor statistice oficiale (art. 20). Astfel, regulile interne privind planificarea, elaborarea i diseminarea de instrumente statistice sunt bine definite pentru a spori responsabilitatea tuturor persoanelor ce se ocup de producerea de date statistice. Un calendar al termenelor limit este un element de baz pentru o abordarea riguroas a planificrii proceselor. Din punctul de vedere instituional i organizaional, existena a dou organe consultative, Consiliul de Coordonare a Activitii de Statistic (CCAS) i Comitetul de Avizare Metodologic (CAM), reprezint o garanie de promovare sistematic a cercetrilor, potrivit nevoilor utilizatorilor (CCAS) i de adoptare a metodologiilor potrivite (CAM). n calitate de autoritate profesional rspunztoare pentru avizarea proiectelor metodologice i pentru organizarea cercetrilor, CAM se pronun n legtur cu aspectele tehnice legate de activitile noi ce trebuie implementate i n legtur cu instruciunile privind completarea formularelor i a liniilor directoare pentru cercetrile statistice. Indicatorul 4.4: Liniile directoare privind calitatea n statistic sunt documentate i personalul este bine instruit. Aceste linii directoare sunt specificate n scris i aduse la cunotina publicului. Respectat parial Comentarii: n conformitate cu regulile unitare de proiectare i redactare a metodologiilor pentru cercetrile statistice, INS folosete formulare standard pentru a descrie personalului i utilizatorilor, ntr-un mod unitar i coerent, toate aspectele relevante legate de cadrul general, tehnici i organizare, prelucrarea datelor i o descriere a sistemului IT pentru cercetrile statistice. O astfel de not metodologic se folosete n mod curent pentru a sprijini prezentarea cercetrilor statistice, dar n documentaia INS nu exist vreo dovad a existenei vreunui manual al calitii care s serveasc ca instrument general pentru toate cercetrile statistice i nici a vreunor linii directoare privind calitatea cercetrilor statistice specifice. Activitatea de pregtire este fundamental pentru INS, dar programul de pregtire din 2006 i 2007 nu include nici un curs specific acestui subiect. Cerinele de documentaie sunt n principal vzute ca instrumente de planificare ex-ante ale celor responsabili cu activitile noi sau revizuite, cum ar fi de exemplu pregtirea formularului mai sus menionat de aprobare a metodologiilor noi; n aceast privin nu exist o colaborare foarte bun ntre diferitele sectoare de producie. Prin urmare, documentaia i diseminarea liniilor directoare de calitate pentru procesele statistice nu sunt nc bine dezvoltate i nu apar ca fcnd parte dintr-un sistem integrat de informare. Indicatorul 4.5: Exist o revizuire permanent i amnunit a produselor statistice cheie, folosindu-se auditori externi, dac este cazul. Respectat parial Comentarii: Revizuirea de ctre auditorii externi a produselor statistice cheie nu este o practic curent, dei organisme cum ar fi CAM i de asemenea colaborarea ndeaproape cu comunitatea academic n vederea planificrii de noi cercetri i a stabilirii metodologiei potrivite pot fi considerate o bun practic a evalurii ex-ante a activitii statistice. n ultimii ani, INS a fost inclus ntr-o evaluare global a armonizrii aquis-ului comunitar n vederea procesului de integrare n UE, dar ultima revizuire realizat de Fondul Monetar Internaional n contextul procedurii ROSC a fost n 2001.

13

Principiul 5: Confidenialitate statistic Intimitatea furnizorilor de date (gospodrii, ntreprinderi, administraii, etc.), confidenialitatea informaiilor pe care ei le furnizeaz i utilizarea lor exclusiv n scopuri statistice trebuie s fie pe deplin garantate. Evaluare general: Din punct de vedere legal i din punctul de vedere al implementrii acestor prevederi legale n toate aciunile INS, acest principiu este respectat n totalitate. Utilizatorii i repondenii cunosc foarte bine politica INS privind acest subiect i o accept, considernd-o a fi necesar pentru credibilitatea organizaiei, avnd n vedere trecutul nu att de ndeprtat cnd acest principiu trecea adesea neobservat. Indicatorul 5.1: Confidenialitatea statistic este garantat prin lege. Respectat n totalitate Comentarii: Capitolul 4 al legii statisticii reglementeaz confidenialitatea datelor statistice n mai multe articole. Aceste articole exprim att aspectul privind interzicerea divulgrii datelor confideniale ct i limitarea strict a folosirii acestor date numai n scop statistic. O prevedere chiar precizeaz foarte clar c orice date culese n scopuri statistice nu pot fi folosite ca probe n justiie sau la stabilirea unor drepturi i obligaii pentru subiecii statistici la care se refer. n ultimii ani, politica INS a fost de a se conforma cu strictee principiului confidenialitii i de a nu permite, sub nici o form, accesul la micro-date niciunui minister. Reprezentanii de companii intervievai au ncredere deplin, n ceea ce privete datele proprii, n angajamentul juridic de confidenialitate semnat de angajaii INS. Indicatorul 5.2: Personalul autoritii statistice semneaz angajamente juridice de confidenialitate la numirea n funcie. Respectat n totalitate Comentarii: Tot personalul, inclusiv cel temporar, trebuie s semneze un Angajament de Confidenialitate. Obligaia de a pstra confidenialitatea datelor este valabil i dup terminarea contractului. Indicatorul 5.3: Penalizri substaniale sunt prevzute pentru orice nclcare deliberat a confidenialitii statistice. Respectat n totalitate Comentarii: Pentru personalul care ncalc regulile de confidenialitate, sanciunile pot fi de trei tipuri, cu posibila cumulare a cel puin dou tipuri: sanciune disciplinar (inclusiv destituirea din funcie), rspundere penal i rspundere civil. Cercettorii care nu se conformeaz acestor reguli pot fi amendai i privai de accesul viitor la micro-date. Pn acum nu a fost raportat nici o nclcare a confidenialitii. Indicatorul 5.4: Sunt furnizate instruciuni i linii directoare privind protecia confidenialitii statistice n procesele de producie i diseminare. Aceste linii directoare sunt specificate n scris i aduse la cunotina opiniei publice. Respectat n totalitate Comentarii: Documentul disponibil publicului pe site-ul INS (n limba romn), numit Reguli privind Confidenialitatea Datelor Statistice, explic msurile concrete luate de INS pe parcursul colectrii, prelucrrii i diseminrii. Aceste reguli sunt restrictive. Nu numai tabelele din comunicate i publicaii, ci i tabelele realizate pentru anumii utilizatori sunt verificate amnunit n ce privete celulele ce pot prezenta riscuri de divulgare, nainte de a fi diseminate. n plus, un comitet de confidenialitate examineaz toate cererile cercettorilor pentru furnizarea de micro-date, dar

14

decizia final aparine pn la urm preedintelui INS (vezi de asemenea comentariile la indicatorul 5.6). Indicatorul 5.5: Sunt n vigoare prevederi de natur fizic i tehnologic pentru a proteja securitatea i integritatea bazelor de date statistice. Respectat n totalitate Comentarii: Documentul menionat la indicatorul 5.3 conine un capitol despre msurile de natur fizic i tehnologic de prevenire a accesului neautorizat la fiiere i echipament. Se menioneaz, printre altele, c fiecare accesare a fiierelor (cu excepia celor destinate publicului) va fi monitorizat de sistem. Accesul la fiierele ce conin date confideniale va fi autorizat doar pentru cteva persoane din cadrul unei uniti (INS sau direcia regional). Indicatorul 5.6: Exist protocoale stricte aplicabile utilizatorilor externi care acceseaz micro-date statistice n scopuri de cercetare. Respectat n totalitate Comentarii: Calea de acces recomandat de INS cercettorilor este folosirea unei faciliti (camere securizate) din sediul INS. Acetia pot accesa acolo micro-datele (fr identificatori), dar ceea ce pot printa, descrca sau transmite n domeniul lor este controlat i nu poate conine informaii confideniale. Exist posibilitatea ca cercettorii de bun-credin, pentru care opiunea de mai sus nu este fezabil, s poat obin fiiere coninnd micro-date, dar numai printr-o decizie pozitiv a Preedintelui, n urma examinrii cererii de ctre comitetul de confidenialitate i prin semnarea unei convenii (contract de furnizare de micro-date). Aceste seturi de date nu conin identificatori i sunt verificate s nu conin indicii sau detalii care s permit identificarea indirect. Nici un fel de micro-date nu se distribuie ministerelor sau Bncii Naionale. Principiul 6: Imparialitate i obiectivitate Autoritile statistice trebuie s produc i s disemineze statistici europene respectnd independena tiinific i ntr-o manier obiectiv, profesionist i transparent prin care toi utilizatorii sunt tratai echitabil. Evaluare general: Actualul nivel nalt de ncredere public la care s-a ajuns privind statisticile oficiale din Romnia a fost atins treptat n ultimii 20 de ani, ca rezultat al angajamentului INS fa de independena tiinific, obiectivitate, transparen, imparialitate i cultura serviciilor. Trebuie subliniat faptul c eforturile Romniei de a se conforma aquis-ului comunitar din domeniul statisticii pe perioada procesului de pre-aderare au avut o contribuie important la construirea unei imagini foarte bune a INS. Toi utilizatorii au confirmat c INS a fcut progrese remarcabile n aceast privin i sunt convini c va continua s-i mreasc credibilitatea prin aderarea la standardele de nalt calitate i prin respectarea principiilor stipulate n Legea Statisticii. Indicatorul 6.1: Statisticile sunt produse n conformitate cu criterii obiective determinate de considerente tiinifice. Respectat n totalitate Comentarii: Obiectivitatea i neutralitatea sunt caracteristici cheie pentru toate comunicatele i publicaiile; chiar i personalul nou angajat a neles foarte clar c analizele i comunicatele statistice trebuie s respecte aceste principii. Procesul de aprobare pentru difuzarea statisticilor implic un numr de niveluri ierarhice, inclusiv Preedintele, care ia decizia final. Exist dovezi cum c aceste proceduri sunt respectate cu strictee. Indicatorul 6.2: Alegerea surselor i tehnicilor statistice se bazeaz pe considerente de ordin statistic.

15

Respectat n totalitate Comentarii: Nu exist nici un dubiu c alegerea surselor i metodelor de producie a statisticilor oficiale din Romnia se realizeaz doar pe baza considerentelor de ordin statistic. n afar de confirmarea obinut n aceast privin de la utilizatori i n special de la comunitatea academic / de cercetare, mai sunt dou structuri importante stabilite de lege care garanteaz caracterul primordial al considerentelor: dou organisme consultative de nalt nivel profesional (i) Consiliul de Coordonare a Activitii de Statistic i (ii) Comitetul de Avizare Metodologic ce ofer o continu sprijinire metodologic i expertiz statistic. Metodologiile trebuie documentate n conformitate cu o gril din regulile unitare privind proiectarea i editarea metodologiilor statistice, care stau la baza deciziilor luate n cadrul INS, cu avizul CAM i cu documentaia de meta-date disponibile opiniei publice. Indicatorul 6.3: Erorile detectate n statisticile publicate sunt corectate ct de repede posibil i sunt fcute publice. Respectat n mare msur Comentarii: Cu toate c, n practic, INS are o politic bine stabilit privind acest subiect, echipa de Peer Review crede c procedura complet de corectare a unei erori ar trebui documentat oficial sub form de linii directoare ce trebuie actualizate i cunoscute de ctre toi angajaii. Indicatorul 6.4: Informaiile privind metodele i procedurile utilizate de autoritatea statistic se afl la dispoziia publicului. Respectat n mare msur Comentarii: Exist un bun nivel de disponibilitate public a notelor metodologice i a meta-datelor ce nsoesc majoritatea rezultatelor cantitative. Prerea noastr este c aceast documentaie ar trebui extins astfel nct s acopere toate produsele statistice i ar trebui standardizat i mbogit cu informaii metodologice mai avansate. Indicatorul 6.5: Datele i termenele publicrilor de date statistice sunt anunate n avans. Respectat n totalitate Comentarii: INS acioneaz ntr-un mod exemplar n ceea ce privete stabilirea programului de publicare i respectarea acestuia. Utilizatorii i-au exprimat profunda satisfacie fa de modul de funcionare a programului de publicare. (http://www.insse.ro/cms/rw/pages/press2007.ro.do). n plus fa de calendarul publicaiilor i al comunicatelor de pres postate pe site-ul INS la nceputul anului, Oficiul de Pres, n fiecare vineri, amintete utilizatorilor publicaiile ce vor fi diseminate n timpul sptmnii viitoare. n cazul (excepional) n care publicarea se va face mai devreme, utilizatorii sunt informai cu 48 de ore nainte. Indicatorul 6.6: Toi utilizatorii au acces egal i simultan la publicrile de date statistice i orice acces privilegiat anterior publicrii acordat utilizatorilor externi este limitat, controlat i fcut public. n cazul n care se produc scurgeri de informaii, dispoziiile privind accesul anterior publicrii trebuie revizuite pentru a garanta imparialitatea. Respectat n totalitate Comentarii: Echipa de Peer Review a adunat dovezi clare c INS trateaz toi utilizatorii ntr-o manier absolut imparial i obiectiv. Conformarea la acest principiu a rezultat ntr-o cretere continu a ncrederii publice i a credibiliti statisticilor oficiale. Politica de embargo a INS poate fi considerat o bun practic i este foarte apreciat de reprezentanii mass-media. Procedurile sunt clare, complete, bine documentate i bine cunoscute de toi cei interesai, respectiv utilizatorii (mass-media n special) i personalul INS. n rarele cazuri cnd embargoul este nclcat sau exist scurgeri de informaii nainte de data stabilit, toate msurile i procedurile stabilite dinainte sunt aplicate fr ntrziere i ntr-o manier transparent.

16

Indicatorul 6.7: Comunicatele de pres i declaraiile prezentate la conferinele de pres sunt obiective i impariale. Respectat n totalitate Comentarii: INS are o politic i o experien bine fondat n aceast privin. Echipa de experi a examinat numeroase comunicate i publicaii statistice i de asemenea materiale scrise prezentate la conferinele de pres. Utilizatorii au confirmat c publicrile de date statistice i declaraiile de la conferinele de pres sunt neutre, profesionale i obiective. http://www.insse.ro/cms/rw/pages/listaArhivaCom.ro.do http://www.insse.ro/cms/rw/pages/confPresa.ro.do Principiul 15: Accesibilitatea i claritatea Statisticile europene trebuie s fie prezentate ntr-o form clar i uor de neles, s fie diseminate ntr-o manier adecvat i convenabil, s fie disponibile i accesibile, respectndu-se imparialitatea i s fie nsoite de meta-date i linii directoare. Evaluare general: INS trebuie s produc i s disemineze informaii statistice obiective i credibile i s le permit tuturor utilizatorilor, n egal msur, accesul la aceste date. Diseminarea datelor statistice se bazeaz, n principal, pe publicaii i pe baze de date disponibile i pe site, la nivel central i local i pot fi realizate tabele speciale pentru a rspunde cerinelor autoritilor naionale i ale altor utilizatori. Prevederi n legtur cu accesul la informaiile publice sunt reglementate n Legea numrul 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaiile de interes public, cu modificrile i completrile ulterioare, n al crui articol 1 se stipuleaz c accesul liber si nengrdit al unei persoane la orice informaii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul din principiile fundamentale ale relaiilor dintre persoane si autoritile publice... Diseminarea este o politic-cheie pentru instituie, care a creat un departament special, responsabil cu diseminarea de informaii i cu relaiile cu publicul, accentund importana de a avea un singur punct de ieire i de intrare pentru solicitrile de date. O atenie sporit este, de asemenea, acordat personalului care a urmat cursuri de pregtire specifice practicilor diseminrii i de mbuntire a aptitudinilor de promovare a accesului utilizatorilor la datele statistice. Cu toate acestea, avnd n vedere c INS este o instituie public i statisticile oficiale sunt un bun public, echipa de Peer Review este de prere c societatea public i civil ar trebui s beneficieze de mai multe informaii gratuite distribuite electronic, accesibile nu doar contra cost pentru persoanele nregistrate. Indicatorul 15.1: Statisticile sunt prezentate ntr-o form care faciliteaz interpretarea adecvat i comparaiile semnificative. Respectat n mare msur Comentarii: INS disemineaz date i informaii statistice prin intermediului publicaiilor pe suport de hrtie, site-ului n romn i n englez (sub form de documente sau de baze de date on-line), comunicatelor de pres, conferinelor de pres, etc. Catalogul de publicaii statistice al INS este disponibil pe site-ul https://statistici.insse.ro i conine o gam larg de publicaii din diferite arii tematice. Utilizatorii pot folosi sistemul on-line pentru a solicita asemenea publicaii precum i analize mai detaliate contra-cost realizate de ctre direcia de publicaii, al crei rol este de a se ocupa de cererile utilizatorilor. Oficiul de pres al INS se ocup de toate cererile jurnalitilor; exist o procedur bine stabilit de reglementare a relaiilor cu media. Echipa de peer review recunoate faptul c un program detaliat de dezvoltare a diseminrii de date este n curs de implementare, program ce const n creterea numrului de comunicate de pres i n organizarea mai multor conferine de pres, seminarii i a altor evenimente.

17

n general, utilizatorii de diferite categorii par a fi n mare msur satisfcui de calitatea i accesibilitatea informaiilor oferite de ctre INS, informaii pe care le consider uor de nteles i clare. Totui, n cazul comunicatelor de pres, jurnalitii cer mai multe detalii i analize privind fenomenele specifice, trend-uri, serii de date, comparabilitate internaional, etc., pentru a ajunge la o mai bun nelegere a fenomenului observat i la o mai bun interpretare a rezultatelor statistice. Indicatorul 15.2: Serviciile de diseminare utilizeaz tehnologia modern a informaiei i comunicaiilor, precum i tradiionalul suport de hrtie. Respectat n mare msur Comentarii: Serviciile de diseminare reprezint o prioritate pentru strategia INS, fiind puternic orientate spre adoptarea de tehnologii moderne n vederea mbuntirii eficienei politicii de diseminare i comunicare. Site-ul este bine structurat i ofer o bogat varietate de produse i informaii statistice, din diferite doemnii tematice. Baza de date TEMPO este de asemenea accesibil utilizatorilor i publicului, prin intermediul site-ului. Totui, nu exist n prezent un sistem integrat ntre aceast baz central de date i restul infrastructurii tehnologice pentru a mbunti procesele de validare i verificrile coerenei ntre seriile diferite de date. Indicatorul 15.3: Analize personalizate sunt furnizate atunci cnd acest lucru este realizabil i sunt fcute publice. Respectat n mare msur Comentarii: Politica de diseminare a INS are scopul de a mri capacitatea de conformare la cererile de informaii ale utilizatorilor de date statistice. Furnizarea tabelelor personalizate este o practic curent n cadrul INS i o procedur specific de administrare a cererilor de date i informaii statistice, aplicat din mai 2006. Personalul este bine informat n legtur cu acest proces la nivel central i regional, iar tarifarea este reglement astfel nct s depind de categoria utilizatorului. Tabelele personalizate par a fi foarte apreciate de ctre utilizatori. Unele dintre ele sunt fcute publice dup o anumit perioad de timp, dar nu exist o politic general n ceea ce privete accesul public la astfel de rezultate adiionale. Indicatorul 15.4: Accesul la micro-date este permis n scopuri de cercetare atunci cnd este posibil. Acest acces este supus unor protocoale stricte. Respectat n totalitate Accesul la micro-date n scopuri de cercetare tiinific este supus unor protocoale stricte. O camer securizat este disponibil pentru accesul fizic la date individuale anonimizate, pentru scopuri tiinifice. Dac utilizatorii nu pot veni la sediul INS, datele pot fi furnizate pe baza unui contract de furnizare de micro-date n care sunt stabilite reguli stricte pentru protecia datelor individuale. Indicatorul 15.5: Meta-datele sunt documentate n conformitate cu sisteme de meta-date standardizate. Respectat n mare msur Comentarii: Informaiile privind metodologiile i sursele de date ale produselor statistice sunt pe larg documentate i pe site, unde exist un forum dedicat acestui subiect. Avnd n vedere rezultatele cercetrilor privind gradul de satisfacie a utilizatorilor, marea majoritate a utilizatorilor consider c informaiile privind metodologiile sunt suficiente i potrivite. Totui, aceast documentaie nu face parte (nc) dintr-un sistem standardizat de meta-date. Indicatorul 15.6: Utilizatorii sunt informai n legtur cu metodologia proceselor statistice i calitatea produciei statistice raportat la criteriile de calitate ale SSE.

18

Respectat parial n general, partenerii sunt n permanen informai n legtur cu metodologia proceselor statistice i calitatea produselor statistice, prin intermediul metodelor tradiionale pe suport de hrtie, internetului i altor evenimente publice, dar aceste informaii nu sunt structurate n conformitate cu criteriile SSE. Dup prerea echipei de Peer Review, utilizatorii ar putea fi mai bine i mai sistematic informai n legtur cu metodologia i calitatea rezultatelor INS, printr-o respectare mai sistematic a criteriilor SSE privind calitatea n diseminarea metadatelor. 4. Rolul de Coordonare al Institutului Naional de Statistic Noiunea de Sistem Statistic Naional nu a fost inclus n actuala lege statistic, dar exist prevederi (Art. 2) care stipuleaz c INS are o responsabilitate de coordonare n relaie cu celelalte servicii de statistic oficial. Problema instrumentelor pentru realizarea coordonrii, n special prerogativele Preedintelui INS n acest context, rmne deschis. n planul legislaiei revizuite, cel puin din punct de vedere legal, aceast problem se va soluiona. Nu exist nici un dubiu c INS este, de departe, cel mai important productor de statistici oficiale din Romnia i c sistemul poate fi caracterizat ca fiind centralizat. Nivelul exact este greu de determinat de vreme ce nu este clar cine altcineva dect INS i Banca Naional mai este productor de statistici oficiale. Programul statistic din 2007 menioneaz doar Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale, Administraia Naional de cadastru i Publicitate Imobiliar, Agenia Naionala pentru Protecia Sntii i Administraia Naional Apele Romne, dar din edina organizat cu ali productori reiese clar c i Ministerul Economiei i Finanelor pretinde a fi furnizor de statistici oficiale. Se pare c ali productori sunt inclui n programul cercetrilor statistice numai dac acetia colecteaz date primare. Exist divergene ocazionale ntre INS i Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale, n ceea ce privete rezultatele publicate de INS. n contextul SDDS al FMI, INS are rol de coordonator al statisticilor produse de acesta, Banca Naional i Ministerul Economiei i Finanelor. Pregtirea programului statistic ar putea fi o oportunitate pentru coordonarea activitilor altor productori, dar influena INS este limitat, n special din cauza lipsei resurselor. Ali productori de statistici oficiale, n special Banca Naional, ar accepta cu plcere mai multe servicii, inclusiv de coordonare din partea INS, n afar de avizul metodologic oferit de INS la cerere. Se accept faptul c INS este cea mai bun instituie pentru desfurarea cercetrilor statistice, cum ar fi cercetrile n ntreprinderi i pentru ndeplinirea sarcinilor statistice. n orice caz, INS nu are momentan resursele necesare pentru ndeplinirea rolului de coordonare. Aceast coordonare ar trebui s nceap cu o evaluare a activitilor realizate n afara INS i care sunt statistici oficiale precum i a celor care sunt dornici dar i capabili s fie productori i diseminatori de statistici oficiale, ntr-o baz regulat i n concordan cu Codul de Practici al Statisticilor Europene. Pn acum, INS nu a fost foarte proactiv fa de ceilali utilizatori n promovarea acestui Cod sau a principiilor stipulate n legea statisticii din Romnia i prin urmare, pentru ali utilizatori, cunoaterea Codului de Practici nu este bine aprofundat. Un alt aspect privind coordonarea nu este implementat cu regularitate, nici n cadrul INS, nici de ctre productori: discrepanele rezultatelor aceluiai fenomen care provine din diferite surse sau diferite procese de producie ce folosesc aceeai surs. Cu o singur excepie (indicele preului de consum naional -IPC i indicele preului de consum armonizat -IPCA), rezultatele sunt prezentate n publicaii separate, cu meta-date pentru fiecare rezultat, dar fr informaii suplimentare ajuttoare pentru utilizatorii nespecializai, cum ar fi o posibil cuantificare a unor elemente, ce ar determina ca cele dou rezultate s fie diferite. Chiar i n exemplul IPC, IPCA conform prevederilor UE este adugat doar n scop informativ, fr vreo alt explicaie privind natura diferenelor principale. Rspunsurile la ntrebrile ridicate de mass media sunt date n conferinele de pres organizate cu regularitate de INS. INS colaboreaz cu alte agenii guvernamentale n multe moduri, n special bilaterale: prin convenii privitoare la accesul la datele administrative (vezi comentariile de la 2.2), prin consultri

19

periodice cu utilizatorii importani, dar i multilaterale, prin intermediul CCAS (art. 6 din Legea Statisticii). Funcia principal a acestui comitet nu este de coordonare ntre productori, ci de a avea utilizatori cheie reprezentai n discuiile despre strategiile i programele statistice ale INS. Membrii acestei funcii i INS-ul sunt mulumii de aciunile prezente ale CCAS, observndu-se mbuntiri importante fa de anii precedeni, fapt ce a contribuit la sporirea ncrederii fa de INS, astfel nct s fie posibil implementarea unui viitor rol de coordonare (bazat pe legea statistic revizuit), cu puinii productori de statistici din Romnia, cu condiia ca INS s aloce cu regularitate resurse suficiente n viitor. 5. Bune practici care trebuie evideniate Merit s fie evideniate patru bune practici ale INS: 1. Centrul Naional de Pregtire n Statistic (CNPS), care asigur o pregtire profesional susinut pentru personalul INS, inclusiv cei din direciile regionale, crendu-se o concuren a personalului de bun calitate pe piaa forei de munc. Ar putea fi folosit, de exemplu, pentru mbuntirea aptitudinilor analitice ale personalului. 2. Exist multe modaliti de cooperare i interaciune de succes ntre INS i universiti / comuniti de cercetare, ambele pri avnd de beneficiat: participarea la CAM; folosirea cu regularitate a microdatelor transmise de INS cu feedback asupra rezultatelor; pregtiri organizate n comun n universiti; cursuri de pregtire a studenilor n INS i proiecte de cercetare n colaborare. Aceste cooperri sunt importante pentru ca INS s fie mai apreciat i vzut ca o instituie profesional cu caracter tiniific i pentru asigurarea sprijinului acordat de ctre comunitatea de cercetare INS-ului, prin intermediul persoanelor responsabile cu resursele. 3. Embargoul pentru diseminarea comentariilor dup publicarea datelor de ctre INS. Utilizatorii, n special jurnalitii, nu disemineaz comentarii privitoare la noile comunicri de date dect dup o or dup ce comunicatele INS devin disponibile la ora preanunat . Astfel, toat lumea are timp s analizeze posibilul impact al noilor date, fr a se teme de ntrzierea comentariilor proprii. Pe de alt parte, rediseminatorii de date pe suport electronic care nu adaug comentarii, cum ar fi Reuters, nu se supun acestui embargo i pot aciona imediat dup comunicatul INS. 4. n 2006, o scurgere de informaii anterioar termenului de publicare a fost rezolvat n mod exemplar. La o conferin de pres, Preedintele INS a afirmat c este o abatere de la regul i va fi derulat o anchet. Cteva luni mai trziu, media a fost informat n legtur cu rezultatele anchetei, inclusiv n legtur cu sanciunile personalului implicat. Aceasta a avut o mare contribuie la acceptarea de ctre utilizatori, n special cei guvernamentali, a politicii stricte a INS ce const n interzicerea de a furniza informaii nainte de publicare, oricui dinafara INS. 6. Recomandrile Echipei de Peer Review Echipa de Peer Review are patru recomandri pentru INS. Primele trei au fost incluse n planul de aciuni de mbuntire, stabilit cu INS cu ocazia vizitei; sunt incluse aici pentru c sunt de ordin general i nu pot fi alocate unui singur principiu. Procesul de adoptare a noii legi a statisticii de ctre Parlament pare s fi avansat destul de mult, prin urmare rezultatul final este de ateptat s apar n 2008. Astfel se vor putea elimina unele lacune identificate n cadrul instituional al INS privind statisticile oficiale; dar cea mai mare mbuntire posibil este alinierea altor productori de statistici oficiale la conceptul modern de statistici oficiale, cum este exemplificat n Codul de Practici al Statisticilor Europene. Echipa de Peer Review recomand ca INS s foloseasc mai multe resurse pentru pregtirea implementrii

20

i s-i asiste pe productorii care vor s-i produc i s-i disemineze singuri statisticile conform Codului de Practici. Ar putea fi creat o unitate special n cadrul INS care s se ocupe pe larg de problemele de coordonare i care s acioneze conform modificrilor de legislaie din alte domenii care conin prevederi statistice sau care reglementeaz surse administrative relevante pentru statistici. Cnd primul program multianual va fi pregtit n conformitate cu noua lege, ceilali productori ar trebui evaluai de ctre INS pentru a se afla dac sunt dornici i capabili s acioneze conform acesteia i s se verifice aciunile propuse de acetia sub aspectul suprapunerii, sinergiilor i conformitii cu standardele UE. n prezent, instruirea privind subiectele generale, cum ar fi principiile fundamentale ale statisticii oficiale, Codul de Practici al Statisticilor Europene, cadrul calitii n SSE i codurile din interiorul INS referitoare la aceste subiecte pare a fi concentrat asupra noilor angajai. Echipa de Peer Review recomand realizarea de noi mecanisme prin care personalul din diferite direcii poate face schimb de probleme practice legate de folosirea acestor coduri i prin care s poat fi asistat n problemele dificile de implementare. n general, contientizarea acestor principii i a relevanei lor pentru activitile curente ar trebui meninut la un nivel ridicat pentru tot personalul; pregtirea n principal doar a noilor angajai nu este o garanie suficient pentru folosirea de durat n practic. Mai mult, n aceste pregtiri i mecanisme ar trebui inclus i ali productori de statistici oficiale. n INS, producia i diseminarea sunt asociate ntregului proces de realizare a unor anchete bine organizate, fcndu-se o paralel ntre design i diseminare. Nu exist multe oportuniti pentru personal de a interaciona cu personalul din procesele de producie dect prin cursurile ocazionale de pregtire. Avnd n vedere faptul c n statisticile oficiale moderne din ce n ce mai multe rezultate sunt obinute pe baza mai multor surse de date i c operaiunea de colectare a datelor este folosit ca input pentru rezultatele calculate n mai multe procese de producie, este crucial ca personalul s fie stimulat s gndeasc i s acioneze i dincolo de limitele domeniilor lor de activitate. Grupuri orizontale pentru problemele delicate i realizarea unor echipe compuse din membrii ai personalul din diferite direcii pentru faza de dezvoltare a activitilor noi, sunt cteva dar n nici un caz singurele exemple pe care echipa de Peer Review le recomand spre a fi luate n consideraie de ctre managementul superior al INS. Cum a fost menionat n evaluarea general de la principiul 15, cea mai mare parte a coninutului bazei de date TEMPO on-line este accesibil doar contra cost. Din ce n ce mai multe oficii naionale de statistic, ca de altfel i EUROSTAT i tot mai muli productori internaionali de statistic i iau toate informaiile statistice de pe site-uri accesibile i fr solicitare de plat; taxele se aplic doar produselor sub alte forme (publicaiile pe suport de hrtie) sau serviciilor personalizate. Echipa de Peer Review recomand INS-ului s urmeze aceast tendin general i, n paralel cu extinderea bazei de date TEMPO, s reduc treptat numrul seriilor disponibile doar contra cost.

7. Lista aciunilor de perfecionare n conformitate cu Codul de Practici Principiul 1: Independena profesional Aciuni de perfecionare Adoptarea programului multi-anual (inclusiv o strategie de dezvoltare a sistemului naional de statistic) n conformitate cu noua lege. Program: 2008 Extinderea rapoartelor de activitate anual pentru a include evaluarea progresului n implementarea programului multi-anual. Acest raport trebuie revizuit de Consiliul pentru Statistic i fcut public. Program: 2009 (an de referin 2008) Folosirea mai frecvent a posibilitii de reacionare la interpretri eronate sau la folosirea neadecvat a statisticilor, n cadrul conferinelor de pres periodice. Program: Continuu

21

Principiul 2: Autoritate n materie de culegere a datelor Aciuni de perfecionare Pregtirea utilizrii surselor administrative ce nu au fost nc folosite pentru statisticile oficiale (Ministerul Muncii; date despre taxe; registre ale construciilor i ale populaiei) i examinarea posibilei suprapuneri n colectarea de date de la ntreprinderi, n scopuri administrative i n cercetri statistice. Program: din 2008; implementare selectiv prin intermediul programelor anuale Mrirea posibilitilor ca ntreprinderile i unitile locale s primeasc formulare i s rspund electronic. Program: Continuu Reducerea sarcinii de rspuns prin examinarea nevoii de defalcare regional continu n cercetrile n ntreprinderi selectate. Program: Din 2008 Principiul 3: Adecvarea resurselor Aciuni de perfecionare Egalizarea ctigurilor salariale ale personalului INS cu cele din ministere. Program: Depinznd de adoptarea i implementarea unei noi legi privind stabilirea unui sistem unitar de salarizare i a altor drepturi ale funcionarilor publici (de ncercat n 2009). Creterea numrului personalului permanent n INS la un nivel la care s se poat ndeplini cu eficien programul de lucru actual i implementarea noilor regulamente / directive UE. Program: Treptat S se beneficieze mai mult de pe urma posibilitii altor ministere sau a Bncii Centrale de co-finanare a noilor cercetri ale INS. Program: Din 2008 Dezvoltarea unei strategii IT pentru INS, care s micoreze pe ct posibil dependena de dezvoltarea aplicaiei pentru anumite cercetri i varietatea de software de ntreinut. Implementarea este de asemenea o oportunitate de a examina i de a direciona activitile de producie din cadrul INS. Program: Adoptarea strategiei este preconizat pentru 2009; implementare treptat Principiul 4: Angajamentul privind calitatea Aciuni de perfecionare Definirea unui plan strategic pentru includerea calitii n toate procesele de producie (nu doar n rapoartele ex-post ctre EUROSTAT), care urmeaz a fi realizat prin aciuni concrete, strict corelate cu programele statistice multi-anuale i anuale. Program: Plan adoptat n 2008; implementare treptat n toate departamentele de producie, n conformitate cu calendarul stabilit n plan Crearea unei uniti responsabile pentru calitate, ca structur permanent n cadrul organizaiei, cu autoritatea de a aciona ca organism central n monitorizarea calitii din procesele de producie i de a promova o mai bun integrare printre diferitele sectoare de producie, n ceea ce privete metodologiile, tehnicile, instrumentele i soft-ul de adoptat n timpul variatelor faze de lucru. Program: 2008 Dezvoltarea standardelor de documentaie (meta-date) ce nsoesc toate procesele de producie i devin o condiie necesar pentru validarea seturilor de micro-date i rezultatelor oficiale; aceast documentaie trebuie s fie disponibil la nivel central i (n ceea ce privete rezultatele) public. Program: Standard de adoptat n 2008; implementare treptat n toate sectoarele de producie, conform planului. Includerea altor parametrii dect promptitudinea i punctualitatea pentru toate direciile de producie. Program: din 2008

22

Principiul 6: Imparialitatea i obiectivitatea Aciuni de perfecionare Folosirea conferinelor de pres pentru comunicarea rezultatelor reale ale analizelor i creterea numrului produselor cu rezultate analitice impariale i a seriilor cu componente analitice (cum ar fi ajustarea sezonier pentru conturile naionale trimestriale). Program: Continuu Principiul 8: Proceduri statistice adecvate Aciuni de perfecionare Aplicarea n mod constant a metodelor de tratare a non-rspunsului parial, editrii i imputrii. Program: din 2008 Principiul 10: Eficiena costurilor Aciuni de perfecionare Introducerea unui sistem care s monitorizeze costul activitilor, produselor i proiectelor. Program: din 2009 Principiul 14: Coerena i comparabilitatea Aciuni de perfecionare Dezvoltarea i implementarea unui concept de stocare central a rezultatelor statisticilor oficiale, inclusiv meta-datele (depozit de date), de unde sunt generate toate produsele de diseminare. Program: Concept de adoptat n 2008; implementarea din 2009 mbuntirea explicaiilor din publicaii i comunicate de pres, necesare cnd diferite surse sau metode de agregare conduc la rezultate diferite ale aceluiai fenomen. Program: Continuu Principiul 15: Accesibilitatea i claritatea Aciuni de perfecionare Creterea numrului de serii din baza de date Tempo on-line pentru acoperirea tuturor rezultatelor statisticilor oficiale din toate domeniile. Program: Continuu Creterea i armonizarea disponibilitii meta-datelor n sau din baza de date Tempo. Program: Continuu Coordonare Aciuni de perfecionare Pregtirea unei strategii i a unui plan pentru asistarea altor productori n aplicarea noii legi a statisticii i a Codului de Practici; alocarea resurselor i responsabilitilor pentru realizarea funciei de coordonare a INS prevzut n noua lege a statisticii Program: 2008

23

ANEXA A: Programul vizitei

luni, 29 octombrie - Discuii cu personalul statistic INS 9.00 9.30 Cuvnt de bun venit, introducerea programului, probleme organizatorice 9.30 11.30 Discuii cu reprezentanii managementului INS i cu personalul de execuie senior staff (Principiile 1, 2, 3, 6 + coordonarea sistemului statistic naional) 11.30 13.00 Discuii cu reprezentanii managementului INS i cu personalul de execuie senior staff , managerul de calitate (Principiul 4 i 15) 13.00 14.00 Pauza de prnz 14.00 - 14.30 Discuii cu reprezentanii managementului INS i cu personalul de execuie senior staff (Principiul 5) 14.30 16.00 Discuii cu personalul de execuie junior staff (2-5 ani experien) (Principiile 1-6, 15) 16.00 17.00 Discuii cu reprezentanii Direciilor Regionale de Statistic. mari, 30 octombrie Discuii cu deintori de interese externi 9.30 10.30 10.30 11.30 11.30 12.30 12.30 14.00 14.00 15.00 15.00 16.00 16.00 17.00 Discuii cu ali productori naionali de date (ministere): Discuii cu principalii utilizatori / (ministere, BNR): Discuii cu principalii utilizatori reprezentanii CCAS Pauza de prnz Discuii cu principalii utilizatori - reprezentani din mediul universitar Discuii cu mass - media Discuii cu respondenii reprezentativi

miercuri, 31 octombrie - Concluzii 9.30 11.30 Discuii cu reprezentanii managementului INS pentru a concluziona i revizui n detaliu lista aciunilor de mbuntire pentru toate principiile Codului de Practici 11.30 13.00 Discuii cu reprezentanii top managementului INS, concluzii, recomandri i aciuni viitoare

24

ANEXA B : Lista participanilor Institutul Naional de Statistic Vergil Voineagu Dan Ion Ghergu Cristian Nicolae Stnic Beatrix Gered Gabriel Petric Jifcu Ilie Dumitrescu Filofteia Panduru Daniela tefnescu Sndica Neagu Gabriela Popa Nina Alexevici Silvia Pisic Georgeta Mondiru Mariana Clipcea Constantin Secreanu Marilena Betea Gheorghe Muntean Vaida Laura Pistol Lavinia Popescu Ion Florescu Ileana Gabriela Lazr Monica Marcu Claudia Cpn Livia Drguin Angela Rujancu Liviu Ghilencea Remus Lefter Carmen Grecu Anda Georgescu Maria Rdulescu preedinte INS vicepreedinte INS vicepreedinte INS vicepreedinte INS secretar general INS director Cabinet Preedinte consilier al preedintelui director, Direcia de Afaceri Europene i Cooperare Internaional director, Direcia de Coordonare Sistem Statistic Naional director adjunct, Direcia de Coordonare Sistem Statistic Naional director, Direcia de Statistic a Indicatorilor Economici pe Temen Scurt director, Direcia Statisticii Pieei Muncii expert, Direcia General de Conturi Naionale i Sinteze Macroeconomice expert, Direcia General de Statistici Agricole i Mediu director, Direcia de Audit consilier, Direcia General de IT i Infrastructur Statistic director, Direcia General de IT i Infrastructur Statistic consilier, Direcia Administrare Baze de Date consilier, Direcia de Afaceri Europene i Cooperare Internaional director, Direcia General de Statistici Agricole i Mediu consilier juridic, Serviciul juridic i contencios consilier, Direcia de Coordonare a Sistemului Statistic Naional expert, Direcia de Coordonare a Sistemului Statistic Naional expert, Direcia de Conturi Naionale i Sinteze Macroeconomice expert, Direcia de Administrare Baze de Date expert, Direcia Statisticii Structurale ale ntreprinderii consilier, Direcia Statisticii Comerului Exterior expert,Direcia General de Statistici Agricole i de Mediu expert,Direcia General de Statistici Agricole i de Mediu Director, Direcia Diseminare Informaii Statistice i Relaii cu Publicul

Direciile regionale de statistic Irina Topor Valeria Mihai Codrea Pop Mariana Tnase Eugenia Harja director Direcia Regional de Statistic Bucureti director Direcia Regional de Statistic Clrai director Direcia Regional de Statistic Cluj director Direcia Regional de Statistic Dolj director Direcia Judeean de Statistic Bacu

25

Ali productori naionali de date (ministere, Banca naional a Romniei) Dinu Sofian Carmen Duca Yorgos Ioannidis Doina Ilie Virgil tefnescu Dan Drban, Elena Tatomir, Roxana Zarma Lucian Constantinescu Mihaela Petcu, Corina Lupu ef erviciu, Ministerul de Interne i Reform n Administraie ef serviciu, Autoritatea Romn Rutier director general, Romtelecom director general, Ministerul Economiei i Finanelor ef serviciu, Banca Naional a Romniei Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale Administraia Naional Apele Romne director general, Agenia Naional pentru Protecia Mediului director general, Agenia Naional pentru Protecia Mediului

Principalii utilizatori / (ministere, BNR) Octavian Arsene, Mihai Vian, Dan Blteanu Ion Glodeanu Marian Mustrea Elena Iorga Robert Hofnar Dan Drban Elena Tatomir Roxana Zarma Ionel Constantin Ion Ghizdeanu Maria Vleanu Adina Dragotoiu Eugen Ghiulea Florin Andrei Lucian Constantinescu Filon Toderoiu Ciuca Ion, Ioana Perache director general, Ministerul pentru IMM, Comer, Turism i Profesii Liberale Preedinte, Patronatul Romalimenta i Comisia de Clasificare a Carcaselor Academia Romn - Institutul de Geografie Institutul de Sociologie director, Banca Naional a Romniei Banca Naional a Romniei director gen, Ministerul Economiei i Finanelor A.N. Adminstrare Fiscal Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale Camera de Comer i Industrie a Romniei Comisia Naional de Prognoz Ministerul Muncii, Familiei i Egalitii de anse director, Ministerul Muncii, Familiei i Egalitii de anse director general, Oficiul Naional al Registrului Comerului secretar general adj., Ministerul Mediului i Dezvoltrii Durabile Administraia Naional Apele Romne Institutul de Economie Agrar Academia Romn director, Ministerul Educaiei, Cercetrii i Tineretului director, Ministerul Sntii Publice

Principalii utilizatori reprezentanii CCAS Prof. univ. dr. Gheorghe Zaman Ion Ghizdeanu Prof. univ. dr. Lucian Liviu Albu Petru Sorin Dandea Mircea Ramba Prof.univ.dr.Alexandru Isaic Maniu Academia Romn Preedinte, Comisia Naional de Prognoz director, Institutul de Prognoz Economic Vicepreedinte, Confederaia Naional Sindical Cartel ALFA director al Secretariatului General, Confederaia Naional a Patronatului Romn Asociaia General a Economitilor din Romnia

26

Principalii utilizatori - reprezentani din mediul universitar Prof. univ. dr. Constantin Anghelache Prof. univ. dr. Marin Dinu Prof. univ. dr. Constantin Mitru Prof. univ. dr. Vasile Gheu Prof. univ. dr. erban Dragomirescu Mass media Teodor Brate Mihai Bobocea Cornel Drmin Ovidiu Tempea Economistul Ziarul Financiar Agenia Reuters Agentia Meadiafax vicepreedinte SRS ASE (Facultatea Economie General) decan ASE (Facultatea de Cibernetic, Statistic i Informatic Economic) Facultatea de Sociologie i Asisten Social, Universitatea din Bucureti Academia Romn, secia geografie

Respondenii reprezentativi Pierre Yves Janin Bogdan Gheorghe Ionel Dan Vulcan Viorica Mrgulescu Alma Ganceanu Emanuela Postelnicu Mihaela Milinschi director financiar , S.C. ORANGE ROMNIA S.A S.C. VODAFONE ROMNIA S.A director general, S.C. ROMAERO S.A. BUCURETI ef serviciu, S.C. TERMOELECTRICA S.A. expert, S.N. CFR MARF C.N. AEROPORTUL INTERNAIONAL HENRI COAND OTOPENI director economic, S.C. PETROM S.A.

27