Sunteți pe pagina 1din 19

TESTE GRIL STRATEGII INVESTIIONALE N AFACERI 1.

Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint o definiie a investiiilor: a) factorul primordial n strategia dezvoltrii economiei naionale; b) cheltuial sau plasament de sume bneti la un moment iniial, pentru a obine efecte ulterioare; c) echivalentul consumului imediat; d) renunarea la sursele bneti lichide actuale contra speranelor n obinerea unor resurse viitoare, care vor fi obinute n timp. 2. Accepiunea cea mai des ntlnit pentru definirea investiiilor: a) cheltuial sau plasament de sume bneti la un moment iniial, pentru a obine efecte ulterioare; b) plasament de sume bneti la un moment iniial, pentru a obine efecte dorite imediat n momentul urmtor; c) cheltuial sau plasament de sume bneti ce se va recupera ntr-o perioad mai mic de un an. 3. Un aspect important n definirea investiiilor este acela c ele reprezint: a) echivalentul consumului imediat; b) opusul consumului; c) distrugerea unei pri din valoarea creat.

4. n concepia lui John Mainard Keynes, investiiile sunt considerate ca fiind: a) jumtatea din valoarea economiilor unei naiuni; b) dublul economiilor unei naiuni; c) egale cu economiile unei naiuni. 5. Care din afirmaiile urmtoare nu reprezint un element esenial pentru o investiie: a) subiectul, reprezentat de cel care investete; b) obiectul, reprezentnd modul n care se concretizeaz investiia; c) sursele de finanare a investiiei; d) costul, reprezentnd efortul suplimentar, cert, actual consumat pentru obinerea unui obiectiv; e) efectele valorice care se obin n viitor i reprezint o speran mai mult sau mai puin cert. 6. Economitii rui i americani susin c nu este suficient considerarea investiilor ca o simpl cheltuial, ci trebuie avute n vedere dou sensuri pentru o mai corect delimitare a noiunii de investiie. Care din afirmaiile urmtoare nu reprezint una din cele dou noiuni? a) investiia este o cheltuial, reprezentnd o surs financiar avansat i consumat n prezent pentru a obine efecte viitoare; b) investiia este n acelai timp, o aciune, o lucrare concretizat n utilaje, construcii etc.; c) investiia este doar o aciune, o lucrare concretizat n utilaje, construcii etc. 7. n Romnia investiiile sunt definite n sens restrns astfel: a) din punct de vedere economic, investiiile se refer doar la cheltuielile prin care se creeaz sau se achiziioneaz noi capitaluri fixe i circulante, productive i neproductive, pentru nlocuirea, modernizarea sau dezvoltarea unor active fixe existente n economie; b) investiiile se refer la cheltuielile prin care se creeaz sau se achiziioneaz noi capitaluri fixe i circulante, productive i neproductive, pentru nlocuirea, modernizarea sau dezvoltarea unor active fixe existente n economie, precum i la amortizarea acestora; c) nici una dintre variante. 8. n Romnia investiiile sunt definite n sens larg astfel: a) plasarea unor sume de bani n diferite domenii: economic, social, cultural, administrativ, militar etc., pentru a construi i achiziiona utilaje, instalaii, cldiri, pentru a pregti personal, n vederea realizrii de noi tehnologii etc., dar i pentru hrtii de valoare, angajamente n operaii comerciale, bancare sau operaii de burs, inclusiv operaii speculative; b) doar plasarea unor sume de bani n diferite domenii: economic, social, cultural, administrativ, militar etc., pentru a construi i achiziiona utilaje, instalaii, cldiri, pentru a pregti personal, n vederea realizrii de noi tehnologii etc.; c) plasarea unor sume de bani cumprarea de hrtii de valoare, angajamente n operaii comerciale, bancare sau operaii de burs, inclusiv operaii speculative 9. Abordarea contabil i juridic consider investiiile ca fiind: a) toate sacrificiile fcute azi n sperana obinerii n viitor a unor rezultate, al cror nivel total va fi superior cheltuielilor iniiale;

b) similare cu imobilizrile, nelese ca bunuri mobile sau imobile, corporale sau necorporale, achiziionate sau create pentru o ntreprindere, destinate s rmn durabile; c) similare cu imobilizrile, nelese ca bunuri mobile sau imobile, corporale sau necorporale, achiziionate sau create pentru o ntreprindere, destinate s se consume imediat. 10. Abordarea complex a investiiilor este: a) abordarea contabil; b) abordarea economic; c) abordarea strict monetar; d) abordarea juridic. 11. Abordarea economic consider investiiile ca fiind: a) similare cu imobilizrile achiziionate sau create pentru o ntreprindere, destinate s rmn durabile; b) toate sacrificiile fcute azi n sperana obinerii n viitor a unor rezultate, al cror nivel total va fi superior cheltuielilor iniiale; c) un ansamblu de cheltuieli ce va genera, pe o perioad lung, venituri sau economii, care s ramburseze sau s recupereze cheltuielile iniiale. 12. Abordarea financiar consider investiiile ca fiind: a) similare cu imobilizrile achiziionate sau create pentru o ntreprindere, destinate s rmn durabile; b) similare cu imobilizrile, nelese ca bunuri mobile sau imobile, corporale sau necorporale, achiziionate sau create pentru o ntreprindere, destinate s se consume imediat; c) un ansamblu de cheltuieli ce va genera, pe o perioad lung, venituri sau economii, care s ramburseze sau s recupereze cheltuielile iniiale. 13. Abordarea psihologic consider investiiile ca fiind: a) renunarea la bunuri imediate n schimbul bunurilor viitoare; b) un ansamblu de cheltuieli ce va genera, pe o perioad lung, venituri sau economii, care s ramburseze sau s recupereze cheltuielile iniiale; c) toate sacrificiile fcute azi n sperana obinerii n viitor a unor rezultate, al cror nivel total va fi superior cheltuielilor iniiale; 14. Speculatorul reprezint un tip aparte de investitor care se individualizeaz printr-un comportament specific. Care din afirmaiile urmtoare reprezint un comportament specific al speculatorului: a) speculatorul are o atitudine diferit fa de risc, n comparaie cu investitorul obinuit: primul este atras puternic de investiiile cu risc deosebit de mare, cel de-al doilea prefer un risc ct mai sczut; b) speculatorul mizeaz pe un profit anormal de mic, corespunztor cu riscul pe care i-l asum, n timp ce investitorul obinuit conteaz pe un profit normal de mare; c) speculatorul acioneaz mai mult pe termen lung, n timp ce pentru o investiie obinuit orizontul de timp este relativ mai mare; d) speculatorul crede c nu deine un avantaj informaional fa de ceilali, anticipnd o evoluie pe care alii nu o ntrevd. 15. Speculatorul este: a) un factor de dezechilibru al pieei; b) un puternic factor de echilibru; c) nici una dintre variante. 16. Definirea economic a investiiilor ine seama de unul din urmtoarele aspecte importante: a) influena fluctuaiei profitului; b) noiunile de randament i eficien a operaiilor economice; c) diminuarea termenului de recuperare; d) posibilitatea de autofinanare. 17. Care din afirmaiile urmtoare nu este corect: a) dezinvestiia nu este sinonim cu consumul; b) dezinvestiia servete n continuare activitii de investiii; c) prin dezinvestiie nu se transform active n lichiditi. 18. Dup natura tehnologic, investiiile nu pot fi: a) investiii pentru lucrri de construcii-montaj;

b) c) d) e)

investiii pentru cumprarea utilajelor necesare realizrii produciei; investiii de dezvoltare care au drept scop creterea capacitilor de producie; investiii pentru lucrri geologice; investiii pentru studii, cercetri, proiectri i pregtirea personalului.

19. Dup caracterul investiiilor, ntlnim urmtoarele categorii de investiii: a) investiii n sfera productiv i n sfera neproductiv; b) investiii de retehnologizare; c) investiii pentru lucrri geologice. 20. Investiiile din sfera productiv nu pot fi: a) investiii de modernizare care au rolul de a asigura condiiile de reducere a costurilor de producie i a creterii productivitii; b) investiii de nlocuire, care au ca destinaie nlocuirea activelor fixe datorit uzurii fizice i morale; c) investiii care se materializeaz i se regsesc n capitalul fix i circulant al firmei; d) investiii strategice care au ca obiect reducerea riscului. 21. Investiiile de dezvoltare sau expansiune se refer la: a) investiiile care contribuie la dezvoltarea activitii i care au drept scop creterea capacitii de producie a unei firme; b) nlocuirea i revizuirea echipamentelor tehnice, uzate din punct de vedere fizic i moral; c) cretere ntreprinderii determinat de scderea cererii pentru produsele firmei. 22. Avantajele investiiilor de dezvoltare sau expansiune se refer la: a) crete gradul de fiabilitate i mentenabilitate, concomitent cu prelungirea duratei de via a utilajelor; b) existena investiiilor colaterale, care se materializeaz n utiliti; c) existena surselor de finanare i a unui personal calificat, cu o puin experien i tradiie. 23. Dup modul de realizare a lucrrilor investiiile pot fi: a) investiii n antrepriz i investiii n regie; b) investiii colaterale; c) investiii de reutilare i retehnologizare. 24. Un proiect de investiii poate fi definit ca: a) alocarea de surse bneti pentru realizarea unor obiective noi de producie sau modernizarea celor existente; b) un ansamblu optimal de aciuni de investiii bazate pe o planificare sectorial, global i coerent, pe baza creia, o combina ie definit de resurse umane, materiale etc. provoac o dezvoltare economicosocial determinat; c) investiiile prin care se fixeaz dezvoltarea ntreprinderii pe termen lung, evoluia eficienei i poziiei n mediul din care face parte. 25. Care din afirmaiile de mai jos nu constituie o sursa de autofinanare a investiiilor: a) amortizarea; b) capitalizarea profiturilor; c) emiterea de aciuni noi sau prin mobilizarea resurselor; d) mprumuturile bancare. 26. Dup modul de realizare a lucrrilor, investiiile pot fi de mai multe feluri. Care din afirmaiile urmtoare nu reprezint o investiie n funcie de acest criteriu: a) investiii n antrepriz; b) investiii n regie; c) investiii n cooperare. 27. Investiia direct reprezint: a) totalitatea cheltuielilor prevzute n documentaia previzionat de un agent economic n vederea realizrii nemijlocite a unor obiective de investiii noi, nlocuirea, modernizarea sau dezvoltarea unor ntreprinderi deja existente n diferite ramuri ale economiei; b) cheltuielile pentru efectuarea unor lucrri legate teritorial i funcional de o anumit investiie direct i se refer concret la: construirea de conducte pentru alimentarea cu ap, gaze, canalizare, energie termic, linii de transport a energiei electrice, reele de telecomunicaii, inclusiv racordurile la reele publice, ci i drumuri de acces etc.;

c) cheltuielile de investiii, necesare a se efectua n alte ramuri sau domenii pentru a putea pune la dispoziia investiiei directe sau de baz utilaje, materii prime, combustibili, energie, ci de comunicaii, dotri social culturale etc. 28. Investiia colateral reprezint: a) cheltuielile pentru efectuarea unor lucrri legate teritorial i funcional de o anumit investiie direct i se refer concret la: construirea de conducte pentru alimentarea cu ap, gaze, canalizare, energie termic, linii de transport a energiei electrice, reele de telecomunicaii, inclusiv racordurile la reele publice, ci i drumuri de acces etc.; b) totalitatea cheltuielilor prevzute n documentaia previzionat de un agent economic n vederea realizrii nemijlocite a unor obiective de investiii noi, nlocuirea, modernizarea sau dezvoltarea unor ntreprinderi deja existente n diferite ramuri ale economiei; c) cheltuielile de investiii, necesare a se efectua n alte ramuri sau domenii pentru a putea pune la dispoziia investiiei directe sau de baz utilaje, materii prime, combustibili, energie, ci de comunicaii, dotri social culturale etc. 29. Investiia conex reprezint: a) totalitatea cheltuielilor prevzute n documentaia previzionat de un agent economic n vederea realizrii nemijlocite a unor obiective de investiii noi, nlocuirea, modernizarea sau dezvoltarea unor ntreprinderi deja existente n diferite ramuri ale economiei; b) cheltuielile de investiii, necesare a se efectua n alte ramuri sau domenii pentru a putea pune la dispoziia investiiei directe sau de baz utilaje, materii prime, combustibili, energie, ci de comunicaii, dotri social culturale etc.; c) cheltuielile pentru efectuarea unor lucrri legate teritorial i funcional de o anumit investiie direct i se refer concret la: construirea de conducte pentru alimentarea cu ap, gaze, canalizare, energie termic, linii de transport a energiei electrice, reele de telecomunicaii, inclusiv racordurile la reele publice, ci i drumuri de acces etc. 30. Din punct de vedere al pieei financiare nu ntlnim: a) investiii pentru afaceri; b) investiii directe; c) investiii imobiliare; d) investiii n stocuri. 31. Investiiile brute se refer la: a) creterea i refacerea capitalului fix i circulant; b) cheltuielile pentru creterea capitalului fix i circulant; c) refacerea capitalului fix i circulant; 32. Investiiile nete se refer la: a) creterea i refacerea capitalului fix i circulant b) cheltuielile pentru creterea capitalului fix i circulant; c) refacerea capitalului fix i circulant; 33. Un proiect poate fi definit ca: a) operaiune format dintr-un ansamblu coerent de cheltuieli care contribuie la realizarea unui obiectiv dat; b) operaiune format dintr-o anumit categorie de cheltuieli care contribuie la realizarea unui obiectiv dat; c) operaiune format dintr-un ansamblu coerent de cheltuieli care contribuie la realizarea unui obiectiv ce va fi stabilit ulterior. 34. Criteriul care permite o separare a diferitelor categorii de investiii este: a) cel al volumului capitalului investit; b) cel al previziunii profitului; c) cel al riscului implicat. 35. Programele investiionale nu au la baz: a) ideea c investiiile sunt mijloacele prin care se fixeaz dezvoltarea ntreprinderii pe termen lung, evoluia eficienei i poziiei n mediul din care face parte; b) strategia de dezvoltare a ntreprinderii i au o sfer mai larg de cuprindere dect proiectele de investiii; c) strategia de dezvoltare a ntreprinderii i au o sfer mai restrns de cuprindere dect proiectele de investiii.

36. n cadrul programelor, pot exista mai multe tipuri de proiecte de investiii ntre care exist sau nu relaii de intercondiionare. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint un tip de proiecte ce corespund acestei cerine: a) proiecte independente; b) proiecte complementare; c) proiecte conexe; d) proiecte exclusive. 37. Dou proiecte sunt independente dac: a) alegerea unui proiect exclude alegerea celuilalt proiect; b) alegerea (sau respingerea) unui proiect nu are nici o legtur cu alegerea (sau respingerea) altui proiect; c) alegere unui proiect depinde alegerea altui proiect. 38. Dou proiecte sunt complementare dac: a) alegerea unui proiect exclude alegerea celuilalt proiect; b) alegerea (sau respingerea) unui proiect nu are nici o legtur cu alegerea (sau respingerea) altui proiect; c) alegere unui proiect depinde alegerea altui proiect. 39. Dou proiecte sunt exclusive dac: a) alegerea unui proiect exclude alegerea celuilalt proiect; b) alegerea (sau respingerea) unui proiect nu are nici o legtur cu alegerea (sau respingerea) altui proiect; c) alegere unui proiect depinde alegerea altui proiect. 40. ntr-un program de investiii, proiectele nu sunt: a) exclusive; b) conexe; c) complementare. 41. n aciunile investiionale pot fi precizate trei perioade distincte, identificate n raport cu eforturile implicate. Care din afirmaiile urmtoare nu reprezint o astfel de perioad? a) cutarea ideilor i evaluarea; b) termenul de recuperare; c) punerea n oper; d) obinerea efectelor. 42. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint o caracteristic a investiiilor: a) derularea temporar; b) complementaritatea; c) riscul asociat; d) caracterul conex; e) ireversibilitatea investiiilor; f) unicitatea proiectelor. 43. Complementaritatea investiiilor este evident n raport cu: a) separare a perioadelor de angajare a eforturilor; b) caracterul limitat al resurselor financiare de care investitorul dispune sau pe care le poate atrage pentru realizarea aciunilor sale; c) intercondiionrile dintre proiecte. 44. Caracterul conex sau indus al investiiilor este dat de: a) separare a perioadelor de angajare a eforturilor; b) caracterul limitat al resurselor financiare de care investitorul dispune sau pe care le poate atrage pentru realizarea aciunilor sale; c) intercondiionrile dintre proiecte. 45. Ireversibilitatea investiiilor se raporteaz la: a) imposibilitatea recuperrii ca atare a resurselor implicate pentru realizarea lor; b) separare a perioadelor de angajare a eforturilor; c) intercondiionrile dintre proiecte. 46. Sursele de finanare a investiiilor din interiorul rii nu sunt reprezentate de: a) fondurile proprii ale firmelor;

b) c) d) e)

emitere de aciuni; credite bancare pe termen lung sau termen mijlociu; investiii strine directe; alocaii (subvenii) de la buget.

47. Fondul de dezvoltare ce se constituie de ctre o firm nu este alimentat din: a) o parte din profitul net repartizat pentru investiii; b) dividendele destinate deintorilor de capital; c) amortizarea destinat acestui scop; d) sume ncasate din vnzarea activelor fixe sau a materialelor rezultate din dezmembrarea celor scoase din funciune. 48. n procesul de amortizare a capitalului i de reinvestire a sumelor astfel recuperate intervin ns cteva influene importante care determin posibile decalaje ntre sumele recuperate prin amortizare i nivelul i structura capitalului. Aceste influene nu sunt determinate de: a) progresul tehnic; b) criza economic; c) frecvena nlocuirilor; d) inflaie. 49. Diferena dintre valoarea de pia i valoarea nominal a aciunilor nou emise constituie: a) investiia total; b) prima de emisiune; c) ctigul proprietarilor. 50. Operaiunile de mobilizare a rezervelor au loc prin: a) emisiuni de aciuni care nu mresc valoarea capitalului; b) emisiuni de aciuni care mresc valoarea capitalului; c) nici una dintre variante. 51. Aciunile emise n contul rezervelor sunt atribuite: a) la acelai pre cu vechile aciuni; b) la valoarea de pia; c) gratuit. 52. Firmele apeleaz la credite bancare atunci cnd: a) resursele proprii sunt suficiente; b) n cazul unora cu activiti mai puin rentabile; c) cnd i propun proiecte de mare anvergur. 53. Costul mprumutului este: a) costul de oportunitate; b) dobnda; c) rata de schimb. 54. Creditele pentru investiii, n funcie de garaniile care stau la baza lor, mbrac mai multe forme. Care din urmtoare afirmaii nu reprezint un creditele pentru investiii? a) mprumuturi bancare ce se acord pe baz de garanii materiale; b) mprumuturi guvernamentale; c) credite ipotecare; d) credite de cash-flow. 55. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint o form de credite externe: a) credite ipotecare; b) credite guvernamentale; c) credite bancare. 56. Leasing-ul reprezint: a) posibilitatea pentru ntreprindere de a dispune de anumite bunuri fr a fi obligat s le cumpere; b) posibilitatea pentru ntreprindere de a dispune de anumite bunuri fiind obligat s le cumpere; c) nici una dintre variante.

57. n efectuarea unei operaiuni de leasing intervin trei organisme. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint un organism de leasing? a) ntreprinderea care are nevoie de bun; b) furnizorul (vnztorul); c) administraia financiar local; d) organismul financiar de leasing. 58. n sens practic pot fi puse n eviden dou modaliti de evaluare a nivelului posibil al autofinanrii. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint o asemenea modalitate? a) comercial, sugereaz mai degrab o determinare de principiu a nivelului posibil al autofinanrii; b) n sens financiar-contabil; c) n sens strict economic. 59. Nivelul autofinanrii nu este influenat de: a) cifra de afaceri; b) politica de marketing; c) politica de mprumut; d) politica de amortizare; e) politica de distribuire a dividendelor. 60. Proporiile n care firma i acoper finanarea proiectelor sale din diferite surse pot fi diferite, existnd n principal dou determinantele acestei structuri. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint o determinant a structurii de finanare a investiiilor: a) posibilitile de acces la fiecare surs; b) costul specific al fiecrei surse; c) cuantumul autofinanrii. 61. n sens lingvistic, eficiena reprezint: a) atributul oricrei activiti umane de a produce efectul util dorit; b) relaia dintre rezultatele obinute, ntr-o anumit activitate i cheltuielile de resurse cu respectiva activitate; c) efecte ct mai mari n raport cu resursele alocate sau consumate. 62. n expresia sa cea mai general, eficiena este: a) atributul oricrei activiti umane de a produce efectul util dorit; b) relaia dintre rezultatele obinute, ntr-o anumit activitate i cheltuielile de resurse cu respectiva activitate; c) efecte ct mai mari n raport cu resursele alocate sau consumate. 63. Studiul eficienei unei activiti are la baz anumite tipuri de corelaii. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint un astfel de tip de corelaie? a) comparaie ntre nivelul resurselor; b) comparaie ntre nivelul efectelor; c) comparaie ntre nivelurile de decizie; d) comparaie de tipul efort/efect i efect/efort; e) comparaie ntre nivelurile de eficien. 64. Privit din punct de vedere aplicativ, eficiena se poate defini ca: a) un raport obiectiv, cantitativ, ntre efectele i eforturile depuse n vederea obinerii lor; b) relaia dintre rezultatele obinute, ntr-o anumit activitate i cheltuielile de resurse cu respectiva activitate; c) efecte ct mai mici n raport cu resursele alocate. 65. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint un criteriu de clasificare a resurselor: a) criteriul regenerrilor n timp; b) modul cum particip la circuitul economic; c) momentul la care se produc. 66. Care din afirmaiile de mai jos reprezint un criteriu de clasificare a efectelor: a) criteriul regenerrilor n timp; b) modul cum particip la circuitul economic; c) momentul la care se produc. 67. Dup criteriul regenerrilor n timp, resursele nu pot fi:

a) resurse regenerabile; b) resurse neregenerabile; c) materiale i financiare. 68. Dup natura lor, resursele pot fi: a) resurse regenerabile; b) resurse neregenerabile; c) materiale i financiare. 69. Dup modul cum particip la circuitul economic, resursele nu pot fi: a) materiale i financiare; b) resurse poteniale; c) resurse intrate n circuitul economic. 70. Efectele nu pot fi: a) directe; b) complexe; c) indirecte. 71. Dup momentul la care se produc, efectele pot fi: a) imediate, posibile, viitoare; b) directe; c) materiale i financiare. 72. Dup natura lor, efectele nu pot fi: a) economice; b) politice; c) ecologice; d) sociale; e) tehnice. 73. Din punct de vedere cantitativ, corelaia dintre eforturi i efecte se exprim prin: a) indicatori de eficien; b) indicatori de efect; c) indicatori de efort. 74. Pentru a caracteriza eficiena unei activiti, n toat complexitatea sa, este necesar s se foloseasc: a) o singur categorie de indicatori; b) o analiz calitativ; c) un sistem de indicatori. 75. Din categoria indicatorilor de tip efort/efort nu face parte: a) costul unui loc de munc; b) profit la un leu investit; c) gradul de nzestrare tehnic a muncii. 76. Din categoria indicatorilor de tip efect/efort face parte: a) profit la un leu investit; b) gradul de nzestrare tehnic a muncii; c) investiia specific. 77. Din categoria indicatorilor de tip efort/efect face parte: a) profit la un leu investit; b) investiia specific; c) costul unui loc de munc. 78. Din categoria indicatorilor de tip efect/efect face parte: a) curs de revenire; b) profit la un leu investit; c) investiia specific.

79. Se pot identifica trei stadii principalele n alegerea proiectelor de investiii. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint un astfel de stadiu? a) generarea propunerilor de investiii; b) selecia proiectelor de investiii; c) analiza nivelului eficienei; d) implementarea, controlul i analiza rezultatelor. 80. Generarea propunerilor de investiii este: a) o problem descentralizat care permite s fie elaborate propuneri de investiii la toate nivelurile ntreprinderii; b) alegerea investiiilor rentabile n funcie de resursele ce pot fi alocate pentru acestea; c) compararea previziune-realizare ce permite ameliorarea tehnicilor de previziune utilizate i de asemenea, a tehnicilor de alegere a proiectelor de investiie. 81. Selecia proiectelor de investiii presupune: a) o problem descentralizat care permite s fie elaborate propuneri de investiii la toate nivelurile ntreprinderii; b) alegerea investiiilor rentabile n funcie de resursele ce pot fi alocate pentru acestea; c) compararea previziune-realizare ce permite ameliorarea tehnicilor de previziune utilizate i de asemenea, a tehnicilor de alegere a proiectelor de investiie. 82. Implementarea, controlul i analiza rezultatelor presupune: a) o problem descentralizat care permite s fie elaborate propuneri de investiii la toate nivelurile ntreprinderii; b) alegerea investiiilor rentabile n funcie de resursele ce pot fi alocate pentru acestea; c) compararea previziune-realizare ce permite ameliorarea tehnicilor de previziune utilizate i de asemenea, a tehnicilor de alegere a proiectelor de investiie. 83. Teoria financiar indic faptul c n luarea deciziei de investiie pot fi ntlnite anumite criterii care duc la folosirea unor metode sau a altora. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint o astfel de metod: a) maximizarea profitului firmei; b) minimizarea termenului de recuperare; c) reducerea riscului asociat proiectului de investiii; d) maximizarea termenului de recuperare; e) ordonarea optimal a proiectelor mutual exclusive. 84. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint o metod financiar de evaluare a proiectelor de investiii: a) venitul net actualizat; b) indicele de profitabilitate; c) termenul de recuperare; d) rata intern de rentabilitate; e) termenul de recuperare actualizat. 85. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint o metod contabil de evaluare a proiectelor de investiii: a) rata de rentabilitate medie; b) termenul de recuperare; c) termenul de recuperare actualizat. 86. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint o metod multicriterial de evaluare a proiectelor de investiii: a) indicele de profitabilitate; b) rata de rentabilitate medie; c) rata intern de rentabilitate; d) nici una. 87. Termenul indicator are n vedere: a) un instrument cu ajutorul cruia s se poat reda starea unui sistem la un moment dat; b) un instrument cu ajutorul cruia s se poat reda starea unui sistem la orice moment; c) un instrument cu ajutorul cruia nu se poat reda starea unui sistem. 88. Eficiena economic este o categorie economic: a) individualizat; b) complex; c) complementar.

89. Capacitatea de producie exprim: a) diferena dintre venituri i cheltuieli; b) efortul total depus; c) producia maxim ce poate fi obinut ntr-o perioad de timp, n condiii normale de funcionare a capitalului fix, de utilizare a resurselor umane i materiale i a unui anumit coeficient de schimburi. 90. Capacitatea de producie nu se poate exprima: a) n valoarea relativ; b) n uniti fizice; c) n uniti monetare. 91. Numrul de salariai nu trebuie cunoscut: a) pe total; b) n structur; c) pe unitate de produs. 92. Profitul se determin ca: a) raport ntre venituri i cheltuieli; b) diferen ntre venituri i cheltuieli; c) diferen ntre nivelurile de eficien. 93. Productivitatea muncii cuantific: a) nivelul total al produciei; b) volumul capitalului investit; c) producia ce poate fi realizat pe un lucrtor sau pe or. 94. Rata rentabilitii nu se poate determina ca: a) diferen ntre profit i capitalul utilizat; b) raport procentual ntre profitul obinut i capitalul utilizat; c) raport procentual ntre profitul obinut i costul de producie; d) raport procentual ntre profitul obinut i cifra de afaceri. 95. Volumul capitalului investit reflect: a) investiiile colaterale i conexe; b) investiia strin direct; c) efortul economic total pentru realizarea unui anumit obiectiv de investiii. 96. Pe parcursul duratei de realizare a investiiei are lor: a) acumularea efectelor dorite; b) materializarea eforturilor investiionale n capital fix; c) materializarea profitului previzionat. 97. Care din afirmaiile de mai jos nu constituie o problem care trebuie avut n vedere atunci cnd se previzioneaz durata de realizare a investiiei? a) Diminuarea duratei de funcionare a viitorului obiectiv; b) modul de ealonare a cheltuielilor de capital pe fiecare an n parte, din cadrul duratei de realizare; c) eventualitatea punerii pariale n funciune a unei capaciti de producie. 98. n cadrul duratei de funcionare a obiectivului distingem trei perioade de timp mai importante. Care din afirmaiile de mai jos nu reprezint o astfel de perioad? a) perioada de atingere a parametrilor proiectai; b) perioada termenului de recuperare; c) perioada de funcionare normal; d) perioada de declin. 99. Durata de atingere a parametrilor proiectai trebuie: a) mrit; b) redus; c) nu are nici o relevan. 100. Durata de funcionare normal trebuie:

10

a) b) c) 101.

mrit; redus; nu are nici o relevan.

Rentabilitatea nu poate fi exprimat ca raport ntre: a) profitul obinut i costul de producie; b) profitul brut i cheltuielile actualizate; c) profitul obinut i cifra de afaceri; d) profitul obinut i capitalul utilizat. Investiia specific nu exprim: a) efortul investiional ce se face pentru realizarea unei uniti de capacitate; b) efortul investiional ce trebuie fcut pentru obinerea unui leu profit final; c) cheltuielile investiionale ce se fac pentru a crete capacitatea de producie cu o unitate fizic; d) efortul investiional, n uniti monetare, ce se face pentru obinerea unei uniti valorice de producie. Randamentul economic al investiiei este un indicator ce se calculeaz ca: a) diferen dintre venituri i cheltuieli; b) raport ntre profitul total i volumul capitalului investit ; c) raport ntre profit i costul de producie; d) inversul coeficientului de eficien economic. n cadrul tehnicii de discontare nu se utilizeaz unul dintre urmtorii factori: a) factorul de fructificare; b) factorul de uniformizare; c) factorul de actualizare. Factorul de actualizare se folosete pentru: a) aducerea n prezent a unor sume ce se vor realiza n viitor, micornd aceste sume; b) ducerea din prezent a sumelor investite, spre viitor, mrind aceste sume; c) aducerea n trecut din viitor a sumei de un leu. Simbolul a ntlnit n formulele factorilor de discontare reprezint: a) eficiena anual a unui obiectiv de investiii; b) coeficient de eficien economic; c) profitul ce poate fi obinut ntr-un an, ca urmare a sumei de un leu, investit productiv la nceputul acelui an. Indicatorul angajamentul de capital ndeplinete una din urmtoarele cerine: a) asigurat ealonarea n timp a proiectelor; b) investitorii i managerii pot urmri dac valoarea actual total a cash-flow-ului este egal cu angajamentul de capital; c) investitorii i managerii pot urmri dac valoarea actual total a cash-flow-ului este mai mare dect angajamentul de capital. Rata de actualizare (a) folosit n calculele VNta ndeplinete: a) rolul de criteriu de testare a eficienei; b) rolul de determinare a rentabilitii; c) reprezint doar rata profitului anual. Care din indicatorii urmtori sunt indicatori de efort: a) valoarea anual a profitului, valoarea anual a produciei; b) investiia specific, cheltuieli recalculate, investiia total; c) coeficientul de eficien economic, randamentul economic al investiiilor; d) venitul net total actualizat, indicele de profitabilitate. n funcie de garaniile care stau la baza lor, creditele pentru investiii au urmtoarele forme: a) mprumuturi bancare ce se acord pe baz de garanii materiale, credite ipotecare, credite de cash-flow ; b) credite pe termen mediu i lung; c) credite garantate de guvern. Care din afirmaiile urmtoare nu reprezint credite externe:

102.

103.

104.

105.

106.

107.

108.

109.

110.

111.

11

a) b) c) d) 112.

credite guvernamentale sau cu garanie guvernamental; investiiile directe de capital strin; credite bancare; credite acordate de instituii internaionale.

Ce sunt investiiile colaterale: a) investiiile materializate n utiliti; b) investiiile efectuate n alte domenii de activitate sau n alte ramuri pentru asigurarea materiilor prime necesare viitorului obiectiv; c) investiiile materializate n reparaii; d) investiiile n mijloace circulante. n efectuarea unei operaiuni de leasing nu intervine unul dintre urmtoarele organisme: a) ntreprinderea care are nevoie de bun; b) furnizorul; c) instituia de asigurare; d) organismul financiar al leasing. Eficiena este: a) atributul oricrei activiti umane de a produce efectul util dorit, sau efecte ct mai mari n raport cu resursele alocate sau consumate; b) relaia dintre nivelul capitalului fix i cheltuielile de resurse necesare desfurrii activitii; c) un raport obiectiv, cantitativ, ntre efectele i eforturile depuse n vederea obinerii lor. Dup natura lor, resursele pot fi: a) regenerabile; b) umane, tehnice, materiale, financiare; c) poteniale; d) neregenerabile. Dup momentul la care se produc, efectele pot fi: a) directe: identificabile la locul unde se desfoar activitatea; b) efecte imediate, posibile, viitoare; c) efecte indirecte; d) efecte sociale. n funcie de natura lor, efectele se mpart n: a) indirecte: identificabile n alte sectoare de activitate; b) efecte economice, efecte ecologice, efecte sociale i efecte tehnice; c) efecte materiale i financiare; d) efecte posibile, viitoare.

113.

114.

115.

116.

117.

118. Care din urmtoarele afirmaii nu una dintre principalele categorii de indicatori de eficien economic care alctuiesc matricea efect/efort sunt: a) indicatori de tip efort/efort; b) indicatori ai productivitii; c) indicatori de tip efect/efort; d) indicatori de tip efort/efect; e) indicatori de tip efect/efect. 119. Din categoria indicatorilor de tip efort/efect face parte: a) gradul de nzestrare tehnic a muncii; b) investiia specific; c) venituri la 1000 lei producie; d) coeficientul de eficien economic. n categoria indicatorilor de tip efort/efort intr: a) costul unui loc de munc; b) investiia specific; c) termenul de recuperare a investiiei. Care din urmtoarele afirmaii nu constituie o cale de sporire a randamentului economic al investiiilor:

120.

121.

12

a) b) c) d) e) 122.

reducerea timpului de recuperare a investiiei; reducerea cheltuielilor de producie; maximizarea surselor de finanare a investiiilor prin intermediul creditelor . prelungirea duratei de funcionare a obiectivului; creterea valorii produciei prin sporirea produciei fizice, ridicarea calitii produciei, mbuntirea structurii sortimentale a acesteia.

Investiia specific nu exprim: a) efortul investiional ce se face pentru realizarea unei uniti de capacitate; b) efortul investiional ce trebuie fcut pentru obinerea unui leu profit final; c) cheltuielile investiionale ce se fac pentru a crete capacitatea de producie cu o unitate fizic; d) efortul investiional, n lei, ce se face pentru a crete profitul unitii cu un leu. Randamentul economic al investiiei este un indicator ce se calculeaz: a) ca diferen dintre venituri i cheltuieli; b) ca raport ntre profitul total i volumul capitalului investit; c) ca raport ntre profit i costul de producie; d) ca inversul coeficientului de eficien economic. Cum se calculeaz termenul de recuperare a investiiei? a) ca raport ntre valoarea investiiei totale i valoarea produciei obinute; b) raport ntre volumul capitalului investit i profitul anual obinut; c) volumul investiiei totale raportate la cheltuielile anuale cu producia; d) diferena ntre profitul anual i valoarea produciei. Din categoria indicatorilor imobilizrilor fac parte: a) mrimea imobilizrilor totale; b) imobilizarea specific; c) cheltuieli specifice; d) pierderi din imobilizri; e) efectul economic specific al imobilizrilor. Care din afirmaiile de mai jos este fals: a) termenul actualizat de recuperare a investiiilor este mai mic dect cel static; b) randamentul economic actualizat al investiiilor este mai mic dect cel static; c) indiferent de momentul de referin ales, randamentul economic al investiiilor va avea aceeai valoare. Elementul care nu se utilizeaz la determinarea capitalului angajat este: a) durata de execuie a lucrrilor de investiii; b) durata eficient de funcionare; c) factorul de fructificare; d) investiiile anuale; e) costurile anuale sau cheltuielile anuale; Indicatorul VNta reprezint: a) aportul de avantaj economic al unui proiect de investiii n valoare relativ; b) compararea ntre cash-flow-ul total actualizat degajat pe durata de via economic a unui proiect sau variante de proiect de investiii i efortul investiional total generat de acel proiect, exprimat tot n valoare actualizat; c) indicator integral de eficien economic a investiiilor de tipul raportului i pune n eviden diferena de cashflow i profitul obinut. Rata intern de rentabilitate reprezint: a) acea rat a dobnzii compuse care atunci cnd se folosete ca rat de actualizare (a) pentru calculul valorii actuale a fluxurilor de cash-flow i de investiii ale proiectelor face ca suma valorii actuale a cashflow-ului s fie egal cu suma valorii actuale a costurilor de investiii i, deci, valoarea net actual total s fie nul; b) un criteriu fundamental pentru identificarea proiectelor de investiii i alegerea opiunilor; c) acea rat de actualizare (a) care face ca pe perioada (d+D) valoarea actualizat total a veniturilor din vnzarea produselor (Vta) s fie mai mare dect suma costurilor totale de investiii i de exploatare actualizate K ta. Care din urmtoarele afirmaii nu constituie o informaie necesar calculului CRNA: a) fluxul veniturilor anuale n valut previzionate pe seama vnzrilor la export de produse i servicii;

123.

124.

125.

126.

127.

128.

129.

130.

13

b) c) d) e) f) 131.

fluxul economiilor anuale de valut previzionate prin reducerea importului; venitul net total actualizat i rata intern de rentabilitate; costurile de investiii i exploatare a capacitii exprimate n valut; costurile n moned naional pentru investiii i de exploatare a capacitilor; fluxul valorii nete actuale.

Indicatorii dinamici calculai la mai multe momente au aceleai valori dac: a) nu au aceeai durat de realizare a investiiei; b) att eforturile ct i efectele sunt exprimate n uniti valorice; c) variantele au aceeai durat de funcionare eficient; d) nu sunt egali.

132.

Un studiu de fezabilitate nu reprezint: a) un mijloc de a se ajunge la decizia de investiie oferind o baz tehnic, economic i financiar pentru o astfel de decizie; b) ansamblul de piese scrise privind necesitatea viitorului obiectiv; c) un proiect n care se definesc i analizeaz elementele critice legate de realizarea unui produs mpreun cu variantele de abordare; d) un pachet de proiecte i programe de investiii. Riscul economic poate fi: a) riscul n afaceri este generat de stagnarea progresului tehnic; b) riscul financiar ce decurge din situaia financiar a firmei i/sau proporia mare a mprumuturilor sale luate de la bnci; c) riscul de ruin (faliment) apare atunci cnd firma ajunge ntr-o situaie deosebit de grea. Indicele de profitabilitate permite: a) ordonarea descresctoare a variantelor de proiect supuse analizei; b) ordonarea cresctoare a variantelor de proiect supuse analizei; c) identificarea variantei optime de proiect prin intermediul criteriului de minim. Relaia (1+a)h exprim: a) rata actualizrii; b) factorul de fructificare; c) factorul de actualizare; d) coeficientul de actualizare. Riscul presupune: a) identificarea indicatorilor de efect pe baza valorii toate a investiiei; b) un numrul redus al cunotinelor certe sau chiar lipsa acestora referitoare la consecinele unei aciuni; c) calcul informaional bazat pe o experien trecut extrem de vast sau pe date informaionale, putnduse face astfel estimri privind probabilitatea consecinelor unor aciuni sau a ivirii unui eveniment. Care dintre urmtoarele afirmaii nu reprezint element de calcul a efectului de levier: a) rata ndatorrii; b) datoria pe termen mediu i lung; c) nivelul capitalului permanent al ntreprinderii; d) rata rentabilitii economice a capitalului; e) rata inflaiei. Care dintre urmtorii indicatori face parte din sistemul indicatorilor statici: a) termenul de recuperare; b) rata intern de rentabilitate; c) rata de rentabilitate medie; d) termenul de recuperare actualizat. Din cadrul sistemul de indicatori statici nu face parte: a) volumul capitalului investit; b) durata de realizare a investiiilor; c) termenul actualizat de recuperare;

133.

134.

135.

136.

137.

138.

139.

14

d) investiia specific; e) coeficientul de eficien economic; f) randamentule economic al investiiilor. 140. Care din urmtorii indicatori sunt indicatori de volum? a) investiia specific, coeficientul de eficien economic, termenul de recuperare; b) profitul anual, profitul total, cheltuieli recalculate; c) randamentul economic, cheltuieli specifice, investiia specific. Cea mai eficient modalitate de ealonare a investiiilor este: a) ealonarea cresctoare; b) ealonarea uniform; c) ealonarea descresctoare. Care din urmtoarele afirmaii nu constituie o informaie necesar calculului CRNA: a) fluxul veniturilor anuale n valut previzionate pe seama vnzrilor la export de produse i servicii; b) fluxul economiilor anuale de valut previzionate prin reducerea importului; c) rata intern de rentabilitate; d) costurile de investiii i exploatare a capacitii exprimate n valut; e) costurile n moned naional pentru investiii i de exploatare a capacitilor; f) fluxul valorii nete actuale.

141.

142.

143. Cunoscnd profitul anual, durata de funcionare a obiectivului i investiia total, ce indicatori de eficien economic a investiiilor se pot calcula: a) pragul de rentabilitate; b) investiia specific i randamentul economic al investiiei; c) coeficientul de eficien economic i randamentul economic al investiiei; d) cheltuieli specifice i coeficientul de eficien economic a investiiei. 144. Din categoria indicatorilor imobilizrilor nu face parte: a) mrimea imobilizrilor totale; b) imobilizarea specific; c) cheltuieli specifice; d) pierderi din imobilizri; e) efectul economic specific al imobilizrilor. Factorul de fructificare se folosete pentru: a) aducerea n prezent a unor sume investite n trecut; b) aducerea n prezent din viitor a sumei de un leu; c) ducerea din prezent a sumelor investite, spre viitor, micornd aceste sume. Care afirmaie nu reprezint un moment de referin din viaa economic a unui obiectiv de investiii: a) momentul adoptrii deciziei de investiii; b) momentul nceperii lucrrilor de investiii; c) momentul termenului de recuperare a investiiei; d) momentul punerii n funciune a noului capital fix; e) momentul nceperii restituirii creditului; f) momentul scoaterii din funciune a capitalului fix. Elementul care nu se utilizeaz la determinarea capitalului angajat este: a) durata de execuie a lucrrilor de investiii; b) durata eficient de funcionare; c) factorul de fructificare; d) investiiile anuale; e) costurile anuale sau cheltuielile anuale. Care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat: a) termenul actualizat de recuperare al investiiei este ntotdeauna mai mare dect cel calculat n form static; b) indiferent de momentul la care se calculeaz termenul actualizat de recuperare a investiiei este aproximativ acelai;

145.

146.

147.

148.

15

c) termenul actualizat de recuperare al investiiei este ntotdeauna mai mic dect cel calculat n form static. 149. Indicele de profitabilitate permite: a) ordonarea descresctoare a variantelor de proiect supuse analizei; b) ordonarea cresctoare a variantelor de proiect supuse analizei; c) identificarea variantei optime de proiect prin intermediul criteriului de minim. Cum se calculeaz termenul de recuperare a investiiei? a) ca raport ntre valoarea investiiei totale i valoarea produciei obinute; b) raport ntre volumul capitalului investit i profitul anual obinut; c) volumul investiiei totale raportate la cheltuielile anuale cu producia; d) diferena ntre profitul anual i valoarea produciei. Rata intern de rentabilitate reprezint: a) acea rat a dobnzii compuse care atunci cnd se folosete ca rat de actualizare (a) pentru calculul valorii actuale a fluxurilor de cash-flow i de investiii ale proiectelor face ca suma valorii actuale a cashflow-ului s fie egal cu suma valorii actuale a costurilor de investiii i, deci, valoarea net actual total s fie nul; b) un criteriu fundamental pentru identificarea proiectelor de investiii i alegerea opiunilor; c) acea rat de actualizare (a) care face ca pe perioada (d+D) valoarea actualizat total a veniturilor din vnzarea produselor (Vta) s fie mai mare dect suma costurilor totale de investiii i de exploatare actualizate K ta. Dup sursa de finanare, investiiile sunt clasificate astfel: a) investiii care se materializeaz i se regsesc n capitalul fix i circulant al firmei; b) investiii financiare care cuprind titlurile de participare i alte titluri de valoare; c) investiii realizate din amortizare, capitalizarea profiturilor, atragerea economiilor altor persoane prin emiterea de aciuni noi sau prin mobilizarea resurselor, precum i investiii realizate din surse atrase sau mprumutate, prin intermediul unor credite interne sau externe. Ce sunt investiiile colaterale: a) investiiile materializate n utiliti; b) investiiile efectuate n alte domenii de activitate sau n alte ramuri pentru asigurarea materiilor prime necesare viitorului obiectiv; c) investiiile materializate n reparaii; d) investiiile n mijloace circulante. Indicatorii care cuantific profitul obinut la o unitate monetar investit sunt: a) cheltuielile specifice i cheltuielile recalculate; b) termenul de recuperare i numrul de salariai; c) costul de producie, profitul i rata profitului; d) coeficientul de eficien economic i randamentul economic al investiiei. Indicatorul efectul economic al imobilizrii exprim: a) imobilizarea specific; b) influena factorului timp; c) pierderile din imobilizri; d) mrimea dobnzii dac sursa de finanare este creditul. Un studiu de fezabilitate nu reprezint: a) un mijloc de a se ajunge la decizia de investiie oferind o baz tehnic, economic i financiar pentru o astfel de decizie; b) ansamblul de piese scrise privind necesitatea viitorului obiectiv; c) un proiect n care se definesc i analizeaz elementele critice legate de realizarea unui produs mpreun cu variantele de abordare; d) un pachet de proiecte i programe de investiii. Riscul pierderii autonomiei apare atunci cnd: a) resursele de autofinanare se dovedesc insuficiente n raport cu nevoile de dezvoltare; b) exprim faptul c la o cretere de capital, beneficiul net nu crete n aceeai proporie, semnalndu-se fenomenul de diluare; c) firma nu mai poate face fa plilor.

150.

151.

152.

153.

154.

155.

156.

157.

16

158.

n cazul aplicrii factorului de actualizare, h ia valorile: a) 1, 2, 3, ..., t; b) 0, 1, 2, 3, ..., t-1; c) nici una dintre variante. Care din afirmaiile de mai jos este adevrat? a) randamentul economic al investiiilor n form dinamic este mai mare dect cel n form static; b) randamentul economic al investiiilor n form dinamic este egal cu cel calculat n form static; c) randamentul economic al investiiilor n form dinamic este mai mic dect cel n form static. Care din afirmaiile de mai jos este adevrat? a) termenul actualizat de recuperare a investiiilor este mai mare dect cel static; b) termenul actualizat de recuperare a investiiilor este mai mic dect cel static; c) termenul actualizat de recuperare a investiiilor este egal cu cel static; Care din afirmaiile de mai jos este fals? a) randamentul economic actualizat la momentul nceperii funcionrii obiectivului este egal cu cel calculat pentru momentul lurii deciziei; b) randamentul economic al investiiilor, indiferent de momentul de referin ales, va avea aceeai valoare; c) randamentul economic actualizat la momentul nceperii funcionrii obiectivului este mai mare fa de cel calculat pentru momentul lurii deciziei.

159.

160.

161.

162. Analiza venituri-costuri se bazeaz pe evaluarea: a) raportului i diferenei absolute dintre veniturile totale actualizate i costurile totale actualizate; b) comparaiei calitative dintre veniturile totale actualizate i costurile totale actualizate; c) aceast analiz nu este specific evidenierii eficienei investiiilor. 163. Indicatorul venitul net total actualizat nu poate fi exprimat: a) sub form de cash-flow n valoare actual; b) valoare net actualizat; c) costuri totale actualizate. Care din afirmaiile urmtoare nu constituie un punct slab al indicatorului VN ta: a) nu pune n eviden importana relativ, comparativ a aportului proiectului respectiv; b) permite soluionarea problemelor de decizie de investiii cnd difer durata de via economic de la proiect la altul; c) nu ine seama de mrimea termenului de recuperare; d) depinde de mrimea ratei de actualizare (a) folosit n calcule, ceea ce ridic problema acordrii unei atenii deosebite alegerii acesteia. Indicele de profitabilitate nu se poate determina n funcie de: a) volumul investiiei totale; b) volumul efortului total; c) investiia total actualizat. Un proiect de investiii va fi acceptat prin prisma RIR dac: a) RIR calculat este egal cu rata de actualizare folosit n calcule; b) RIR calculat este mai mic fa de rata de actualizare folosit n calcule; c) RIR calculat este mai mare fa de rata de actualizare folosit n calcule;

164.

165.

166.

167. innd seama de destinaia lor, exist mai multe categorii de studii de fezabilitate. Care din afirmaiile de mai jos nu corespunde unei asemenea categorii? a) pentru obiective noi; b) dezvoltarea societii existente; c) restructurarea societii existente; d) privatizare; e) desprinderea unei secii dintr-o societate; f) diminuarea capacitii de producie; g) lichidarea societii; h) nfiinarea unei societi mixte. 168. Care din afirmaiile urmtoare nu reprezint un obiectiv urmrit la elaborarea studiilor de fezabilitate? 17

a) b) c) d) 169.

economisirea de mijloace; redresarea economic a societii; declararea insolvabilitii societii; conturarea unei strategii pe termen mediu i lung.

Un studiu de fezabilitate nu trebuie s cuprind: a) cadrul general al ntreprinderii; b) piaa intern i extern i comercializarea produselor; c) tehnica i tehnologia; d) analiza riscului de ar; e) prezentarea produselor; f) situaia economic i financiar pe ultimii ani; g) strategia dezvoltrii ntreprinderii; h) concluzii.

170. Cadrul analitic al analizei financiare i economice este reprezentat de un set de tabele financiare care se ntocmesc pornind de la trei situaii de baz. Care din afirmaiile de mai jos nu constituie o astfel de situaie: a) fiele contabile; b) bilanul; c) situaia veniturilor i cheltuielilor; d) fluxul de venituri nete (cash-flow).

18

1. c 2. a 3. b 4. c 5. c 6. c 7. a 8. a 9. b 10. b 11. b 12. c 13. a 14. a 15. b 16. b 17. c 18. c 19. a 20 c 21. a 22. b 23. a 24. b 25. d 26. c 27. a 28. a 29. b 30. b 31. a 32. b 33. a 34. c 35. c 36. c 37. b 38. c 39. a 40. a 41. b 42. c 43. b

44. c 45. a 46. d 47. b 48. b 49. b 50. a 51. c 52. c 53. b 54. b 55. a 56. a 57. c 58. c 59. b 60. c 61. a 62. b 63. c 64. a 65 c 66. c 67. c 68. c 69. a 70. b 71. a 72. b 73. a 74. c 75. b 76. a 77. b 78. a 79. c 80. a 81. b 82. c 83. d 84. c 85. c 86. d

RSPUNSURI TESTE GRIL 87. a 88. b 89. c 90. a 91. c 92. b 93. c 94. a 95. c 96. b 97. a 98. b 99. b 100. a 101. b 102. b 103. b 104. b 105. a 106. c 107. c 108. a 109. c 110. a 111. b 112. a 113. c 114. a 115. b 116. b 117. c 118. b 119. b 120. a 121. c 122. b 123. b 124. b 125. c 126. a 127. c 128. b 129. a

130. c 131. d 132. d 133. b 134. a 135. b 136. c 137. e 138. a 139. c 140. b 141. a 142. c 143. c 144. c 145. a 146. c 147. c 148. c 149. a 150. b 151. a 152. c 153. a 154. d 155. c 156. d 157. a 158. a 159. c 160. a 161. c 162. a 163. c 164. b 165. b 166. c 167. f 168. c 169. d

170. a

19