Sunteți pe pagina 1din 6

www.didactic.

ro
Derivata unei funcii. Interpretare geometric

Aplicaii
1) Se consider funcia : c
x
+ x
2
. S se calculeze R - R, (x) =
lim
x-1
(x) - (1)
x - 1


.
lim
x-x
0
(x) -(x
0
)
x -x
0

Din definiia derivatei
=
i
(x
0
).

x
0
= 1
lim
x-1
(x) - (1)
x - 1
Pentru obinem
=
i
(1).

vem
i
(x) = c
x
+ 2x i deci
i
(1) = c + 2.

lim
x-1
(x) -(1)
x -1
A
Rezult
= c +2.

2) Se consider funcia : R - {1] - R, (x) =
x+1
x-1
. S se calculeze
lim
x--1
(x) - (-1)
x + 1

.

Din definiia derivatei
lim
x--1
(x) - (-1)
x + 1
=
i
(-1).

Calculm
i
(x) folosind formula de derivare a ctului.
vem
(x -1)
2
A

i
(x) =
x - 1 - (x + 1)
=
-2
(x - 1)
2

i
(-1) = -
1
2
i
.
www.didactic.ro
1

www.didactic.ro

Rezult
lim
x--1
(x) - (-1)
x + 1
= -
1
2
.
3) Se consider : R
-
- R, (x) = x
3
+
3
x

. S se calculeze

lim
x-
(x) -(1)
1 x -1
.

Din definiia derivatei
lim
x-1
(x) - (1)
x - 1
=
i
(1).

i
(x) = Sx
2
-
S
x
2
Avem

i

i
(1) = u,
deci
lim
x-1
(x) -(1)
x -1

= u.

4) Se consider funcia : (u, ) - R, (x) = (x - S) ln x. S se calculeze

lim
x-1
(x) -(1)
x -1
.

i
(x) = lnx + (x -S)
1
x

Folosind regula de derivare a produsului, avem
.
Din defini
(x) -(1)
ia derivatei
lim
x-1 x -1
=
i
(1)
i, cum
ln1 = u,
i
(1) = -2,
rezult c limita cerut este egal cu -2.


www.didactic.ro
2

www.didactic.ro
5) Se c ia : (u, ) - R, (x) = x onsider func - lnx. S se calculeze

(x) -(4)
-4
lim
x-4 x
.

i
(x) =
1
22

-
x
1
Avem

i din definiia derivatei
lim
x-4
(x) - (4)
x - 4
=
i
(4).
(4) = u, rezult
lim
x-4
(x) -(4)
x -4
Cum
i
= u.
6) Se consider : R - R, (x) = x
2012
- 2u12(x - 1) - 1. S se calculeze (u) +
i
(u) i s
se scrie ecuaia tangentei la graficul funciei n punctul de abscis x
0
= 1.

Avem

i
(x) = 2u12 x
2011
- 2u12
i deci
(u) +
i
(u) = 2u12 - 1 - 2u12
y - (x
0
) =
i
(x
0
)(x - x
0
)

0
= 1, (1) = u,
i
(1) = u,
u.

7) Se consider : R - R, (x) = c
x
- 1. Scriei ecuaia tangentei la graficul funciei n punctul
de absc

i
(x) = c
x
, (-1) =
1
c

= -1.

Ecuaia tangentei este
i, cum
x
rezult y =
is -1.
Avem
- 1,
i
(-1) =
1
c

ecuaia tangentei este

y -(-1) =
i
(-1)(x + 1),

i, cum
www.didactic.ro
3

www.didactic.ro

rezult
y - _
1
c
- 1] =
1
c
(x - 1),
adic
y =
1
c

x - 1.

8) Se consider funcia : R - R, (x) = c
x
- cx - 1. S se determine coordonatele punctului
de intersecie dintre tangenta la graficul funciei n 0(u, u) i dreapta de ecuaie x = 1.

m

i
(x) = c
x
- c
i

i
(u) = 1 - c.
Ecuaia tangentei n 0 este
y = (1 - c)x.

Coordonatele punctului de intersecie al tangentei cu dreapta dat se obin rezolvnd
in ecuaiile lor:
1 - c)
x = 1

punctul cutat are coordonatele x = 1, y = 1 - c.

funcia : |1, ), (x) = c
x
+
x-1
x
Ave
sistemul format d
]
y = ( x

i deci
9) Se consider . S se scrie ecuaia tangentei la graficul
funciei n punctul 1 c).

Avem
i x
x - x + 1
A( ,
(x) = c +
x
2
= c +
x
2
x
1

i
www.didactic.ro
4

i
(1) = c + 1.

uaia tangentei este
) =
i
(1)(x - 1
ic
y -c = (c +1)(x - 1)
Ec
y - (1 ),
ad
www.didactic.ro
sau

y = (c + 1)x - 1.
0) Se consider : (u, ) - R, (x) = 2x - Sx 1
3
. S se scrie ecuaia tangentei la graficul
scis x
0
= 1.

Avem

i
(x) = 2
1
2x
funciei n punctul de ab
- S
1
Sx
2
3

dic

i
(x) =
1
x
-
1
x
2
a
3

i

i
(1) = u.
Cum (1) = -1, rezult ecuaia tangentei este
y + 1 = u, adic y = -1 (o paralel la axa 0x).
11) Se consider (u, ) - R, (x) =
Inx
x

c

: . S se scrie ecuaia tangentei la graficul funciei n
x = c.
erivm ca un ct i avem

i
(x) =
1
x
punctul de abscis
0

x - lnx
x
2
D

i
(x) =
1 - lnx
x
2
adic
.
Cum
i
(c) , (c) =
1
c

= u i ecuaia tangentei este
x - c).
ezult y -
c

y - (c) =
i
(c)(

R
1
= u sau y =
c
1
.
(1, - R, (x) =
c
x
x-1

12) Se consider : ) . S se scrie ecuaia tangentei la graficul funciei n
unctul de abscis x
0
= S. p

www.didactic.ro
5

www.didactic.ro
www.didactic.ro
6

Avem

i
(x) =
c
x
(x - 1) - c
x
(x - 1)
2
,

i
(x) =
c
x
(x - 2)
(x - 1)
2
adic

i

i
(S) =
4

c
3
.

um
(S) =
c
3
2
C

ia tangentei este
y - (
obinem
y -
c
3
2
i ecua
S) =
i
(S)(x - S),
=
c
3
4
(x - S)
y =
c
3
4
sau
x -
c
3
4
.