Sunteți pe pagina 1din 1

SUBIECT 18/25

18. Care sunt problemele majore actuale ale sectorului de energie n spatiul comunitar? Creterea dependentei fa de resursele energetice de import. Dou treimi din combustibilul fosil -iei, crbune, gaz natural, provin n prezent din import (20 % din gazul natural se importa din Rusia). Peste 30 ani, dependenta va creste la 70 % din necesarul total, iar 90 % din iei va fi importat. Problema sigurantei n alimentarea cu energie electric. Dependenta fa de resursele energetice din import duce la o iguranta scazuta n alimentarea cu energie. Totui, pentru creterea sigurantei n alimentare, doar reducerea importurilor i creterea productiei interne ar fi insuficiente i ar trada o abordare implista a problemei. Comisia considera ca solutia problemei este una mult mai complexa, care sa contina ntre altele diversificarea surselor de energie, a tehnologiilor, precum i un nou tip de management al cererii de energie. Comisia Europeana atrage atentia asupra diferentei de vedere fa de abordarea americana, care n urma caderii de istem din California considera ca solutia se gseste doar n creterea productiei. Slbiciunile structurale, geopolitice i sociale, impactul negativ al producerii energiei asupra mediului, mai ales cel legat de emisiile de gaze cu efect de ser, angajamentele asumate prin protocolul de la Kyoto. .