Sunteți pe pagina 1din 27

sgbd

sgbd

MULTIPLE CHOICE

1. Informatia este :
a. Un mesaj
b. O stire
c. Un zvon
d. O opinie
e. Un mesaj, cu precizarea ca nu orice mesaj poate fi o informatie
ANS: E

2. „Un ansamblu de elemente intercorelate functional ce actioneaza intr-un anumit scop”,


defineste:
a. Un sistem
b. Un sistem informatic
c. Un sistem informational
d. Sistemele de la punctele a,b,c;
e. Nici unul din sistemele enumerate la punctele a,b,c;
ANS: D

3. Sarcina sistemului informatitional se concretizeaza in:


a. culegerea si consemnarea datelor
b. verificarea datelor;
c. transmiterea datelor
d. stocarea datelor
e. toate raspunsurile de la a,b,c,d;
ANS: E

4. Sistemul informatic se diferentiaza de sistemul informational prin:


a. nu se diferentiaza
b. obiectivul informational;
c. echipamentele de culegere, transmitere, prelucrare si stocare a datelor;
d. functiile sistemului;
e. reducerea costului informatiei;
ANS: C

5. Elementele caracteristice oricarui sistem sunt:


a. o multime de elemente intercorelate functional
b. intrarile sistemului;
c. iesirile sistemului;
d. starea sistemului;
e. toate raspunsurile de la a,b,c,d;
ANS: E
6. Un sistem informatic este compus, in principal din urmatoarele elemente:
a. baza tehnica sau HARDWARE-ul sistemului;
b. sistemul de programe sau SOFTWARE-ul sistemului;
c. baza stiintifico-metodologica;
d. baza informationala si resursele umane
e. toate raspunsurile de la a,b,c,d;
ANS: E

7. Un ansamblu de elemnte intercorelate functional in scopul automatizarii obtinerii inform-


atiilor necesare conducerii in procesul de elaborare a deciziilor, defineste:
a. un sistem
b. un sistem informatic
c. un sistem informational;
d. toate sistemele
e. nu defineste un sistem;
ANS: B

8. Referitor la raportul dintre sistemul informatic si sistemul informational, se poate aprecia ca:
a. nu exista un raport intre cele doua sisteme;
b. sistemul informatic il cuprinde pe cel informational;
c. sistemul informatic este inclus in sistemul informational;
d. cele doua sisteme sunt identice;
e. nici un raspuns nu este corect;
ANS: C

9. Cresterea volumului productiei, reprezinta:


a. Un obiectiv al sistemului informatic
b. un obiectiv al sistemului informational
c. nu reprezinta un obiectiv
d. functia oricarui sistem
e. toate raspunsurile sunt corecte;
ANS: A

10. Reducerea personalului administrativ-functionar, reprezinta:


a. Un obiectiv al sistemului informatic
b. un obiectiv al sistemului informational;
c. nu reprezinta un obiectiv;
d. functia oricarui sistem;
e. toate raspunsurile sunt corecte
ANS: A

11. Reducerea costului informatiei, reprezinta:


a. nu reprezinta un obiectiv;
b. un obiectiv al sistemului informatic
c. un obiectiv al sistemului informational;
d. functia oricarui sistem;
e. toate raspunsurile sunt corecte;
ANS: B

12. Componentele de baza ale unui sistem de baze de date sunt:


a. Componenta software;
b. Componenta de date;
c. Componentele de la a si b;
d. Componenta sistem de operare
e. Nici una din componentele enumerate mai sus;
ANS: C

13. Un SGBD este:


a. Interfata intre o baza de date si utilizatorii acesteia;
b. Un ansamblu complex de elemente de programe;
c. O componenta software a unui sistem de baze de date;
d. O componenta care interactioneaza cu toate componentele sistemului;
e. toate raspunsurile de la a,b,c,d sunt corecte;
ANS: E

14. Un produs software este un SGBD daca (concomitent):


a. Este un sistem, adica un ansamblu de elemnte (programe) intercorelate intre ele
care concura la atingerea unui scop comun;
b. Gestioneaza date organizate in memoria externa conform unui model de date pen-
tru baze de date;
c. Indeplineste obiectivele si functiile unui SGBD;
d. Indeplineste concomitent toate conditiile de la punctele a,b,c;
e. Nici un raspuns nu este corect;
ANS: D

15. Un SGBD, in mod minimal (obligatoriu), trebuie sa:


a. Implementeze un model de date pentru baze de date;
b. Contina cel putin un limbaj de programare;
c. Contina interfete/instrumente pentru gestionarea optima a datelor
d. Contina concomitent toate elementele de la punctele a,b,c;
e. Nu trebuie sa contina nici un element din cele de mai sus;
ANS: D

16. Rolul unui SGBD este de a:


a. Defini si descrie structura bazei de date;
b. Incarca/valida datele in baza de date;
c. Realiza accesul la date
d. Intretine baza de date
e. toate raspunsurile de la a,b,c,d, sunt corecte;
ANS: E

17. Asigurarea protectiei bazei de date reprezinta:


a. Unul din rolurile unui SGBD;
b. Rolul oricarui sistem informational;
c. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: A

18. Definirea/descrierea structurii bazei de date, reprezinta:


a. Rolul oricarui sistem informational;
b. Unul din rolurile unui SGBD;
c. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: B

19. Intretinerea bazei de date, reprezinta:


a. Rolul oricarui sistem informational;
b. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
c. Unul din rolurile unui SGBD;
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: C

20. Realizarea accesului la date, reprezinta:


a. Rolul oricarui sistem informational;
b. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
c. Unul din rolurile unui SGBD;
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: C

21. Incarcare/validare de date, reprezinta:


a. Unul din rolurile unui SGBD
b. Rolul oricarui sistem informational;
c. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: A

22. In evolutia SGBD-urilor se costata pâna acum:


a. Doua generatii;
b. O singura generatie;
c. Patru generatii;
d. Trei generatii;
e. Nici un raspuns nu este corect;
ANS: D

23. La trecerea de la o generatie la alta de SGBD s-au vizat urmatoarele aspecte:


a. Pastrarea aspectelor fundamentale care dau conceptul de SGBD(obiective, functii
si componente);
b. Modelul de date implementat;
c. Imbunatatirea organizarii datelor;
d. Imbunatatirea accesului la date;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, d sunt corecte;
ANS: E

24. Utilizarea unor SGBD –uri din generatiile precedente, reprezinta:


a. Unul din rolurile unui SGBD;
b. Un element de trecere a unui SGBD de la o generatie la alta;
c. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: B

25. Diversificarea tipurilor de date, reprezinta:


a. Unul din rolurile unui SGBD;
b. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor
c. Un element de trecere a unui SGBD de la o generatie la alta;
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: C

26. Imbunatatirea accesului la date, reprezinta:


a. Unul din rolurile unui SGBD;
b. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor
c. Un element de trecere a unui SGBD de la o generatie la alta;
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: C

27. Modelul de date implementat, reprezinta:


a. Un element de trecere a unui SGBD de la o generatie la alta;
b. Unul din rolurile unui SGBD;
c. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: A

28. Pastrarea aspectelor fundamentale care dau conceptul de SGBD(obiectivele, functiile si com-
ponentele) , reprezinta:
a. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
b. Un element de trecere a unui SGBD de la o generatie la alta;
c. Unul din rolurile unui SGBD;
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: B

29. Obiective ale unui SGBD sunt:


a. Asigurarea independentei datelor;
b. Redundanta minima si controlata;
c. Facilitati de utilizare a datelor;
d. Protectia datelor;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c,d sunt corecte;
ANS: E

30. Asigurarea independentei datelor, reprezinta:


a. Unul din obiectivele SGBD-ului;
b. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
c. Un element de trecere a unui SGBD de la o generatie la alta;
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: A

31. Redundanta minima si controlata a datelor, reprezinta:


a. Unul din rolurile unui SGBD
b. Unul din obiectivele SGBD-ului;
c. Un element de trecere a unui SGBD de la o generatie la alta
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: B

32. Facilitati de utilizare a datelor, reprezinta:


a. Un element de trecere a unui SGBD de la o generatie la alta;
b. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
c. Unul din obiectivele SGBD-ului;
d. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte
e. Toate raspunsurile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: C

33. Protectia datelor, reprezinta:


a. Un element de trecere a unui SGBD de la o generatie la alta;
b. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
c. Unul din rolurile unui SGBD;
d. Unul din obiectivele SGBD-ului;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte;
ANS: D

34. Securitatea (confidentialitatea) datelor, presupune:


a. Autorizarea si controlul accesului la date;
b. Corectitudinea (coerenta) datelor;
c. Afirmatiile de la punctele a si b;
d. Nici una din afirmatiile de mai sus;
e. Afirmatiile de la a,b,c,d sunt incorecte;
ANS: A

35. Integritatea datelor,se refera la:


a. Autorizarea si controlul accesului la date;
b. Corectitudinea (coerenta) datelor;
c. Afirmatiile de la punctele a si b;
d. Nici una din afirmatiile de mai sus;
e. Afirmatiile de la a,b,c,d sunt incorecte;
ANS: B

36. Salvarea datelor, este un proces de:


a. Autorizarea si controlul accesului la date;
b. Corectitudinea (coerenta) datelor;
c. Stocare prin realizarea de copii de siguranta;
d. Nici una din afirmatiile de mai sus;
e. Afirmatiile de la a,b,c, sunt incorecte;
ANS: C

37. Jurnalul tranzactiilor este:


a. Autorizarea si controlul accesului la date;
b. Un fisier creat si intretinut de SGBD;
c. Un fisier creat si intretinut de sistemul de operare;
d. Nu este un fisier;
e. Nici una din afirmatiile de mai sus
ANS: B

38. Functiile unui SGBD sunt:


a. Descrierea datelor;
b. Functia de manipulare a datelor
c. Utilizarea bazei de date;
d. Functia de administrare;
e. toate afirmatiile de mai sus sunt reprezinta functiile unui SGBD;
ANS: E

39. Descrierea datelor, reprezinta:


a. Una din functiile SGBD -ului;
b. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
c. Unul din rolurile unui SGBD;
d. Unul din obiectivele SGBD-ului;
e. Toate raspunsurile de la a,b,c sunt corecte
ANS: A

40. Utilizarea bazei de date, reprezinta:


a. Un element de trecere a unui SGBD de la o generatie la alta;
b. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
c. Unul din rolurile unui SGBD;
d. Unul din obiectivele SGBD-ului;
e. Una din functiile SGBD -ului;
ANS: E

41. Manipularea datelor, reprezinta:


a. Un element de trecere a unui SGBD de la o generatie la alta;
b. Una din functiile SGBD -ului;
c. Rolul unui sistem de gestiune a fisierelor;
d. Unul din rolurile unui SGBD;
e. Unul din obiectivele SGBD-ului;
ANS: B

42. Functia de administrare a datelor este de competenta:


a. Oricarui operator;
b. Managerului general
c. Administratorului bazei de date;
d. Proiectantului bazei de date;
e. Afirmatiile de la punctele a,b,c,d sunt toate corecte;
ANS: C

43. Clasificarea SGBD-urilor se face dupa criteriul:


a. Limbajul de programare utilizat;
b. Modelul logic de date implementat;
c. Localizarea bazei de date;
d. Toate afirmatiile de la punctele a,b,c sunt adevarate;
e. Afirmatiile de la punctele a,b,c,d sunt incorecte
ANS: D

44. Limbajul de programare utilizat, poate reprezenta:


a. Un criteriu de clasificare a SGBD-ului;
b. Modelul logic de date implementat;
c. Localizarea bazei de date;
d. Toate afirmatiile de la punctele a,b,c sunt adevarate;
e. Afirmatiile de la punctele a,b,c,d sunt incorecte;
ANS: A

45. Modelul logic de date implementat, poate reprezenta:


a. Limbajul de programare utilizat;
b. Un criteriu de clasificare a SGBD-ului
c. Localizarea bazei de date;
d. Toate afirmatiile de la punctele a,b,c sunt adevarate;
e. Afirmatiile de la punctele a,b,c,d sunt incorecte;
ANS: B

46. Localizarea bazei de date, poate reprezenta:


a. Limbajul de programare utilizat;
b. Modelul logic de date implementat;
c. Un criteriu de clasificare a SGBD-ului ;
d. Toate afirmatiile de la punctele a,b,c sunt adevarate;
e. Afirmatiile de la punctele a,b,c,d sunt incorecte;
ANS: C

47. Functia de baza a unui SGBD este:


a. ordonare
b. generare;
c. modelare;
d. manipulare;
e. conversie
ANS: D

48. Un SGBD
a. Este un limbaj de regasire;
b. Asigura legatura intre componentele unui sistem de baza de date;
c. Este componenta software a unui sistem de baza de date;
d. Este o baza de date
e. Numai afirmatiile de la punctele b si c sunt adevarate;
ANS: E

49. In evolutia SGBD-urilor se constata pâna acum:


a. Timp de acces tot mai ridicat;
b. Imbunatatirea organizarii datelor in memoria externa;
c. Facilitati de utilizare sporite;
d. Numai afirmatiile de la punctele b si c sunt adevarate;
e. Nici o afirmatie nu este corecta;
ANS: D

50. Arhitecturi de referinta pentru SGBD sunt:


a. LAN;
b. CODASYL;
c. WAN;
d. Numai afirmatiile de la punctele b si c sunt adevarate;
e. Nici o afirmatie nu este corecta
ANS: B

51. Arhitecturi pe componente a unui SGBD contine:


a. Interfete
b. Nucleu ;
c. Instrumente ;
d. Baza de date;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate
ANS: E

52. Nucleul unui SGBD:


a. Contine limbajul de descriere a datelor (LDD) ;
b. Contine limbajul de manipulare a datelor (LMD)
c. Este motorul unui SGBD ;
d. Este componenta destinata analistilor, programatorilor si administratorilor BD;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
ANS: E

53. Interfetele unui SGBD sunt formate din:


a. Generatoare de diferite tipuri ;
b. Elemente CASE ;
c. Interfete cu limbaje de programare universale
d. Interfete cu alte sisteme;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
ANS: E

54. Instrumentele unui SGBD sunt formate din:


a. Editoare
b. Navigatoare ;
c. Utilitare de diferite tipuri ;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
e. Nici una din afirmatiile de la a,b,c nu sunt corecte;
ANS: D

55. Prin organizarea datelor intelegem totalitatea operatiilor de:


a. Definire a datelor;
b. Structurare a datelor;
c. Ordonare a datelor
d. Grupare a datelor in colectii de date;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
ANS: E

56. Organizarea datelor in fisiere, prezinta o serie de avantaje:


a.Dependenta programelor de aplicatie de structura datelor;
b.Caracterul izolat al datelor memorate
c.Posibilitatea existentei unei redundante mari in colectiile de date ;
d.Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
e.Toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate;
ANS: E

57. Organizarea datelor in baze de date, prezinta o serie de limite:


a. Dependenta programelor de aplicatie de structura datelor;
b. Caracterul izolat al datelor memorate;
c. Posibilitatea existentei unei redundante mari in colectiile de date ;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate;
ANS: E

58. Baza de date poate fi definita ca:


a. Un sistem de colectii de date;
b. Un sistem de relatii stabilite intre entitati;
c. Una sau mai multe colectii de date
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate;
ANS: D

59. Care din afirmatiile de mai jos reprezinta avantajele organizarii datelor in baze de date:
a. Asigura o redundanta minima si controlata;
b. Asigura independenta programelor de aplicatie fata de structura datelor;
c. Asigura securitatea datelor la un nivel superior fata de accesul neautorizat;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate;
ANS: D

60. Criteriile de clasificare a bazelor de date sunt:


a. Dupa rolul pe care il au;
b. Dupa modul de accesare;
c. Dupa modul de localizare ;
d. Dupa modelele de reprezentare a datelor;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
ANS: E

61. Criteriile de clasificare a bazelor de date sunt:


a. Dupa tipul datelor gestionate;
b. Dupa modul de accesare;
c. Dupa modul de localizare ;
d. Dupa modelele de reprezentare a datelor;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
ANS: E

62. Etapele de realizare a bazelor de date sunt:


a. Analiza sistemului (domeniului)economic;
b. Proiectarea structurii bazei de date;
c. Incarcarea datelor in baza de date ;
d. Exploatarea si intretinerea bazei de date;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
ANS: E

63. Primul model de reprezentare a datelor in baze de date a fost:


a. Modelul relational;
b. Modelul obiectual;
c. Modelul ierarhic
d. Modelul retea;
e. Nici unul din modelele de mai sus;
ANS: C
64. Una din deficientele modelului relational este:
a. Permite modelarea dinamica a datelor;
b. Nu permite modelarea dinamica a datelor;
c. Ofera unele facilitati multiple de definire si manipulare a datelor ;
d. Toate afirmatiile de mai sus;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate;
ANS: B

65. Componente ale modelului relational sunt:;


a. Structura relationala a datelor;
b. Operatorii modelului relational;
c. Restrictiile de integritate ale modelului relational ;
d. Toate elementele enumerate mai sus;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate;
ANS: D

66. SGBDR este un sistem software care implementeaza::


a. Modelul de date relational;
b. Modelul de date obiectual
c. Toate modelele de organizare a datelor
d. Numai modelele de la punctele a si b;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
ANS: A

67. Regulile lui Codd :


a. Exprima cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca un SGBDR;
b. Sunt utile pentru evaluarea performantelor unui SGBDR;
c. Exprima cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca un SGBOO;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si b sunt adevarate
ANS: B

68. Un SGBDR este minimal relational daca:


a. Toate datele din baza de date sunt reprezentate prin valori in tabele;
b. Operatiile cu relatii nu fac apel la pointeri, fisiere inverse, etc.;
c. Sistemul suporta toate operatiile de baza ale algebrei relationale ;
d. Numai conditiile de la punctele a si b;
e. Numai conditiile de la punctele b si c ;
ANS: C

69. Un SGBDR este complet relational daca:


a. Este minimal relational;
b. Sistemul suporta doua dintre restrictiile de integritate de baza ale modelului rela-
tional.;
c. Sistemul suporta toate operatiile de baza ale algebrei relationale ;
d. Numai conditiile de la punctele a si b
e. Numai conditiile de la punctele a, b si c ;
ANS: E

70. Caracteristici globale ale SGBDR:


a. Limbaje relationale;
b. Protectia datelor.;
c. Optimizarea cererilor de regasire ;
d. Utilitare specializate;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
ANS: E

71.
Caracteristicile particulare ale SGBDR se grupeza dupa criteriile:
a. Facilitati de descriere a datelor;
b. Facilitati de manipulare a datelor.
c. Facilitati de utilizare si administrare a datelor ;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate
e. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata;
ANS: D

72. Notiuni similare intre SGBDR si fisiere sunt:


a. Tabela-fisier;
b. Tabela - inregistrare.;
c. Linie-inregistrare ;
d. Coloana - câmp;
e. Numai afirmatiile de la punctele a, c, d sunt adevarate ;
ANS: E

73. Notiuni similare intre fisiere si teiria relationala sunt:


a. Fisier-tuplu;
b. Inregistrare-relatie.;
c. Inregistrare-atribut ;
d. Câmp-tuplu;
e. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata;
ANS: E

74. Avantajele sistemelor relationale sunt:


a. Simplitatea conceptelor si a schemei;
b. Un mare grad de independenta a datelor fata de programe
c. Limbaje relationale declarative cu o mare putere de regasire ;
d. Punctele a, b, si c sunt adevarate;
e. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata;
ANS: D

75. Avantajele sistemelor relationale sunt:


a. Ameliorarea semnificativa a protectiei datelor sub toate aspectele;
b. Un mare grad de independenta a datelor fata de programe
c. Limbaje relationale declarative cu o mare putere de regasire
d. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata
ANS: D

76.
Avantajele sistemelor relationale sunt:
a. Simplitatea conceptelor si a schemei;
b. Optimizarea semnificativa a accesului la date, precum si a alocarii datelor;
c. Limbaje relationale declarative cu o mare putere de regasire ;
d. Punctele a, b, si c sunt adevarate
e. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata;
ANS: D

77. Avantajele sistemelor relationale sunt:


a. Simplitatea conceptelor si a schemei;
b. Un mare grad de independenta a datelor fata de programe
c. Manipularea de ansambluri de date prin operatorii din calculul sau algebra rela-
tionala ;
d. Punctele a, b, si c sunt adevarate;
e. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata;
ANS: D

78. Limitele sistemelor relationale sunt:


a. Simplitatea conceptelor si a schemei;
b. Un mare grad de independenta a datelor fata de programe
c. Limbaje relationale declarative cu o mare putere de regasire ;
d. Punctele a, b, si c sunt adevarate;
e. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata;
ANS: E

79. Limitele sistemelor relationale sunt:


a. Ameliorarea semnificativa a protectiei datelor sub toate aspectele;
b. Un mare grad de independenta a datelor fata de programe
c. Limbaje relationale declarative cu o mare putere de regasire ;
d. Punctele a, b, si c sunt adevarate;
e. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata;
ANS: E

80. Limitele sistemelor relationale sunt:;


a. Simplitatea conceptelor si a schemei;
b. Optimizarea semnificativa a accesului la date, precum si a alocarii datelor;
c. Limbaje relationale declarative cu o mare putere de regasire ;
d. Punctele a, b, si c sunt adevarate;
e. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata;
ANS: E

81. Limitele sistemelor relationale sunt:


a. Prea mare simplitatea a modelului care poate conduce la disfunctionalitati;
b. LMD relationale sunt prea limitate ceea ce genereaza disfunctionalitati;
c. Limbaje relationale declarative cu o mare putere de regasire ;
d. Punctele a, b, sunt adevarate
e. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata;
ANS: D

82. Urmatoarele sisteme de gestiune a bazelor de date sunt relationale:


a. INGRES, DB2;
b. PARADOX, C++;
c. JAVA, SQLServer ;
d. ACCESS, INFORMIX;
e. Numai afirmatiile de la a si d sunt adevarate
ANS: E

83. Caracteristici ale unui SGBDOO sunt:


a. Manipularea obiectelor complexe;
b. Identitatea obiectelor;
c. Incapsularea obiectelor ;
d. Punctele a, b, c sunt adevarate;
e. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata;
ANS: D

84. Caracteristici ale unui SGBDOO sunt:


a. Ierarhiile de clase;
b. Identitatea obiectelor;
c. Incapsularea obiectelor ;
d. Punctele a, b, c sunt adevarate;
e. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata;
ANS: D

85. Caracteristici ale unui SGBDOO sunt:


a. Manipularea obiectelor complexe;
b. Suprapunerea ;
c. Incapsularea obiectelor
d. Punctele a, b, c sunt adevarate;
e. Nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata;
ANS: D

86. Caracteristici ale unui SGBDOO sunt:


a. Manipularea obiectelor complexe;
b. Identitatea obiectelor;
c. Extensibilitatea ;
d. Completitudinea ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate
ANS: E

87. Caracteristici ale unui SGBDOO sunt:


a. Persistenta ;
b. Identitatea obiectelor;
c. Extensibilitatea ;
d. Completitudinea ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate
ANS: E

88. Caracteristici ale unui SGBDOO sunt:


a. Persistenta ;
b. Gestiunea memoriei;
c. Extensibilitatea ;
d. Completitudinea ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate
ANS: E

89. Caracteristici ale unui SGBDOO sunt:


a. Persistenta ;
b. Identitatea obiectelor;
c. Concurenta in exploatare ;
d. Completitudinea ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate
ANS: E

90. Caracteristici ale unui SGBDOO sunt:


a. Tranzactiile lungi ;
b. Identitatea obiectelor;
c. Extensibilitatea ;
d. Completitudinea ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate
ANS: E

91. Caracteristici ale unui SGBDOO sunt:


a. Persistenta ;
b. Gestiunea versurilor;
c. Extensibilitatea ;
d. Completitudinea
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate
ANS: E

92. Caracteristici ale unui SGBDOO sunt:


a. Persistenta
b. Identitatea obiectelor;
c. Extensibilitatea ;
d. Modele diferite ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate
ANS: E
93. Arhitectura functionala a unui SGBDOO contine:
a. Instrumentele utilizator ;
b. Gestionarul de obiecte;
c. Serverul de obiecte ;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate;
ANS: D

94. Componentele unui SGBDOO :


a. Destinate utilizatorilor ;
b. Ale gestionarului de obiecte
c. Ale serverului de obiecte ;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate
ANS: D

95. Componentele destinate utilizatorilor unui SGBDOO :


a. Limbajele de programare ;
b. Interfetele ;
c. Prelucrarea mesajelor ;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si b sunt adevarate;
ANS: D

96. Componentele gestionarului de obiecte ale unui SGBDOO :


a. Limbajele de programare
b. Interfetele ;
c. Prelucrarea mesajelor ;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si b sunt adevarate;
ANS: C

97. Componentele gestionarului de obiecte ale unui SGBDOO :


a. Prelucrarea schemei BD ;
b. Interfetele ;
c. Prelucrarea mesajelor
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si c sunt adevarate;
ANS: E

98. Componentele serverului de obiecte ale unui SGBDOO :


a. Prelucrarea schemei BD ;
b. Gestiunea tranzactiilor ;
c. Prelucrarea mesajelor ;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si c sunt adevarate;
ANS: B

99. Componentele serverului de obiecte ale unui SGBDOO :


a. Gestiunea stocului ;
b. Gestiunea tranzactiilor ;
c. Prelucrarea mesajelor
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si b sunt adevarate;
ANS: E

100. Exemple de SGBDOO :


a. O2 ;
b. JASMINE
c. JAVA ;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si c sunt adevarate;
ANS: D

101. Avantajele unui SGBDOO :


a. Se preteaza pentru aplicatii mari, complexe ;
b. Implementeaza modelul OO care permite reprezentarea obiectelor complexe, din-
amice
c. Pot stoca si prelucra volume mari de date (clasic, multimedia, etc)
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si b sunt adevarate;
ANS: D

102. Avantajele unui SGBDOO :


a. Produc aplicatii cu BD deschise
b. Implementeaza modelul OO care permite reprezentarea obiectelor complexe, din-
amice
c. Pot stoca si prelucra volume mari de date (clasic, multimedia, etc)
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate
e. Numai afirmatiile de la punctele a si c sunt adevarate;
ANS: D

103. Avantajele unui SGBDOO :


a. Se preteaza pentru aplicatii mari, complexe ;
b. Cresterea productivitatii in programare prin reutilizare
c. Pot stoca si prelucra volume mari de date (clasic, multimedia, etc)
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si b sunt adevarate;
ANS: D

104. Avantajele unui SGBDOO :


a. Se asigura independenta totala a datelor ;
b. Cresterea productivitatii in programare prin reutilizare ;
c. Pot stoca si prelucra volume mari de date (clasic, multimedia, etc)
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si b sunt adevarate;
ANS: D

105. Avantajele unui SGBDOO :


a. Se preteaza pentru aplicatii mari, complexe ;
b. Trateaza tranzactii foarte lungi si realizeaza cooperarea intre tranzactii ;
c. Pot stoca si prelucra volume mari de date (clasic, multimedia, etc)
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si b sunt adevarate;
ANS: D

106. Avantajele unui SGBDOO :


a. Distribuirea si reutilizarea se aplica atât la nivel de date cât si la nivel de programe
;
b. Cresterea productivitatii in programare prin reutilizare
c. Pot stoca si prelucra volume mari de date (clasic, multimedia, etc)
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si c sunt adevarate;
ANS: D

107. Limitele unui SGBDOO :


a. Distribuirea si reutilizarea se aplica atât la nivel de date cât si la nivel de programe
b. Nu au fundamentare teoretica „solida”
c. Pot stoca si prelucra volume mari de date (clasic, multimedia, etc)
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si c sunt adevarate;
ANS: B

108. Limitele unui SGBDOO :


a. Piata de utilizare scazuta
b. Nu au fundamentare teoretica „solida” ;
c. Pot stoca si prelucra volume mari de date (clasic, multimedia, etc
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si b sunt adevarate;
ANS: E

109. Limitele unui SGBDOO :


a. Piata de utilizare scazuta ;
b. Nu au fundamentare teoretica „solida” ;
c. Nu au interfete performante pentru proiectarea asistata a BD;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si b sunt adevarate;
ANS: D

110. Limitele unui SGBDOO :


a. Piata de utilizare scazuta
b. Nu au fundamentare teoretica „solida” ;
c. Nu au un limbaj de programare standard propriu, unanim acceptat
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si c sunt adevarate;
ANS: D

111. Limitele unui SGBDOO :


a. Piata de utilizare scazuta ;
b. Nu au fundamentare teoretica „solida” ;
c. Interogarea se face cu un mare consum de resurse de calcul;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele b si c sunt adevarate
ANS: D

112. Limitele unui SGBDOO :


a. Piata de utilizare scazuta ;
b. Nu au fundamentare teoretica „solida” ;
c. Nu exista reguli (criterii) clare care sa permita evaluarea ;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si b sunt adevarate;
ANS: D

113. Limitele unui SGBDOO :


a. Distribuirea si reutilizarea se aplica atât la nivel de date cât si la nivel de programe
;
b. Cresterea productivitatii in programare prin reutilizare ;
c. Pot stoca si prelucra volume mari de date (clasic, multimedia, etc)
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt avantaje nu limite ale SGBDOO
ANS: E

114. Caracteristici ale SGBD ACCESS :


a. Este un program performant de baze de date ;
b. Este un sistem de gestiune a BD care poate tine evidente multiple: clienti, invent-
are, angajati, etc ;
c. Ruleaza sub mediul Windows;
d. Poseda un numar mare de instrumente utilizator, prietenoase si cu cei mai putin
initiati operatori ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate;
ANS: E

115. Tipuri de aplicatii ACCESS :


a. personale ;
b. pentru firmele mici;
c. pentru departamente;
d. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate;
ANS: D

116. Tipuri de aplicatii ACCESS :


a. La nivel de corporatie ;
b. pentru firmele mici;
c. pentru departamente;
d. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate;
ANS: D

117. Tipuri de aplicatii ACCESS :


a. personale ;
b. internet/intranet;
c. pentru departamente
d. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate;
ANS: D

118. Tipuri de aplicatii ACCESS :


a. Interfete pentru BD tip client/server la nivel de intreprindere;
b. pentru firmele mic
c. pentru departamente;
d. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate;
ANS: D

119. Componente ale SGBD ACCESS


a. Interfata
b. Caracteristica multitasting
c. variante noi sau imbunatatiri ale vrajitorilor
d. Operatiile de import/export de date;
e. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
ANS: E

120. Componente ale SGBD ACCESS :


a. Realizarea copiilor ;
b. Caracteristica multitasting
c. variante noi sau imbunatatiri ale vrajitorilor;
d. Operatiile de import/export de date;
e. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate
ANS: E

121. Componente ale SGBD ACCESS :


a. Macrocomenzile
b. Caracteristicile de dezvoltare;
c. variante noi sau imbunatatiri ale vrajitorilor;
d. modulele
e. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
ANS: E

122. Componente ale SGBD ACCESS :


a. Securitatea ;
b. Tiparirea ;
c. variante noi sau imbunatatiri ale vrajitorilor;
d. modulele ;
e. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
ANS: E

123. Moduri de operare ale SGBD ACCESS


a. Modul de lucru STARTUP ;
b. Modul de lucru DESIGN;
c. Modul de lucru RUN;
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. Numai afirmatiile de la punctele a si c sunt adevarate;
ANS: D

124. Tipurile de obiecte ale unei BD ACCESS :


a. Tabela;
b. formularul;
c. interogarea ;
d. raportul ;
e. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
ANS: E

125. Tipurile de obiecte ale unei BD ACCESS :


a. Pagina web de accesare a datelor ;
b. formularul;
c. interogarea ;
d. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
e. afirmatiile de mai sus sunt neadevarate;
ANS: D

126. Tipurile de obiecte ale unei BD ACCESS :


a. Tabela; ;
b. formularul;
c. interogarea ;
d. comanda macro (macro-ul) ;
e. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
ANS: E

127. Tipurile de obiecte ale unei BD ACCESS :


a. Tabela; ;
b. formularul;
c. interogarea ;
d. modulul ;
e. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate ;
ANS: E

128. Lansarea in executie a SGBD ACCESS :


a. Se deschide automat odata cu sistemul de operare;
b. Trebuie mai intâi sa-l implementez;
c. Accesez START/PROGRAMS/MICROSOFT OFFICE/ACCESS
d. Toate afirmatiile de mai sus sunt corecte;
e. toate afirmatiile de mai sus sunt neadevarate ;
ANS: C

129. Interfata SGBD ACCESS cuprinde :


a. Bara de titlu;
b. Bara de meniuri;
c. Una sau mai multe bare de unelte;
d. Suprafata de lucru
e. Toate afirmatiile de mai sus sunt corecte;
ANS: E

130. Activând butonul design din fereastra Database a SGBD ACCESS :


a. Deschidem un obiect selectat;
b. Modificam forma obiectului selectat;
c. Afisam o interogare din baza de date;
d. Deschidem un tabel creat;
e. Afisam macrocomenzile create;
ANS: B

131. Activând butonul new din fereastra Database a SGBD ACCESS :


a. Deschidem un nou obiect pe baza tipului de obiect selectat;
b. Modificam forma obiectului selectat;
c. Afisam o interogare din baza de date;
d. Deschidem un tabel creat;
e. Afisam macrocomenzile create
ANS: A

132. Activând butonul open din fereastra Database a SGBD ACCESS :


a. Deschidem un obiect selectat;
b. Modificam forma obiectului selectat;
c. Afisam o interogare din baza de date;
d. Deschidem un tabel creat;
e. Afisam macrocomenzile create;
ANS: A

133.
Activând butonul tables din fereastra Database a SGBD ACCESS :
a. Deschidem un obiect selectat;
b. Modificam forma obiectului selectat;
c. Afisam o interogare din baza de date;
d. afisam tabelele create in baza de date;
e. Afisam macrocomenzile create;
ANS: D

134. Activând butonul queries din fereastra Database a SGBD ACCESS :


a. Deschidem un obiect selectat;
b. Modificam forma obiectului selectat;
c. Afisam interogarile din baza de date;
d. Deschidem un tabel creat;
e. Afisam macrocomenzile create;
ANS: C

135. Activând butonul forms din fereastra Database a SGBD ACCESS :


a. Deschidem un obiect selectat
b. Modificam forma obiectului selectat;
c. Afisam o interogare din baza de date;
d. Afisam formularele create in baza de date;
e. Afisam macrocomenzile create;
ANS: D

136. Activând butonul pages din fereastra Database a SGBD ACCESS :


a. Deschidem un obiect selectat;
b. Afisam paginile pentru acces la date;
c. Afisam o interogare din baza de date;
d. Deschidem un tabel creat;
e. Afisam macrocomenzile create;
ANS: B

137. Activând butonul macros din fereastra Database a SGBD ACCESS :


a. Afisam macrocomenzile create ;
b. Modificam forma obiectului selectat;
c. Afisam o interogare din baza de date;
d. Deschidem un tabel creat;
e. Afisam modulele de programe create pentru baza de date;
ANS: A

138. ctivând butonul modules din fereastra Database a SGBD ACCESS :


a. Deschidem un obiect selectat;
b. Modificam forma obiectului selectat;
c. Afisam o interogare din baza de date;
d. Afisam modulele de programe create pentru baza de date;
e. Afisam macrocomenzile create;
ANS: D
139. Pentru a deschide o baza de date in SGBD ACCESS :
a. Din ferestra Getting Started (incepeti);
b. Din meniul File/open/fisier/deschidere;
c. Din bara de unelte;
d. Toate variantele de la a,b,c, pot fi utilizate;
e. Nici una din variantele de mai sus nu ne ajuta sa deschidem o baza de date;
ANS: D

140. Pentru a inchide o baza de date in SGBD ACCESS :


a. Din ferestra Getting Started (incepeti);
b. Din meniul File/open/fisier/deschidere;
c. Din meniulFile/Close
d. Prin deschiderea altei baze de date, cea anterioara se inchide;
e. Afirmatiile de la punctele c si d sunt adevarate;
ANS: E

141. Crearea unui tabel presupune: :


a. Crearea structurii (definirea câmpurilor);
b. Crearea indexilor;
c. Incarcarea datelor (actualizarea);
d. Toate afirmatiile de la a,b,c, sunt adevarate
e. Toate afirmatiile de la a,b,c, sunt neadevarate;
ANS: D

142. Crearea unui tabel in SGBD ACCESS se poate realiza:


a. Prin utilizarea ferestrei de proiectare(create table in design view);
b. Prin introducerea datelor (create table by entering data);
c. Prin utilizarea instrumentului Wizard (create table by using wizard);
d. Toate afirmatiile de la a,b,c, sunt adevarate;
e. Toate afirmatiile de la a,b,c, sunt neadevarate;
ANS: D

143. Crearea unei interogari in SGBD ACCESS se poate realiza:


a. Prin utilizarea ferestrei de proiectare(create query in design view);
b. Prin introducerea datelor (create table by entering data);
c. Prin utilizarea instrumentului Wizard (create query by using wizard);
d. Afirmatiile de la a, si ,c, sunt adevarate;
e. Toate afirmatiile de la a,b,c,d sunt neadevarate;
ANS: D

144. Crearea fomularului in SGBD ACCESS se poate realiza:


a. Prin utilizarea ferestrei de proiectare(create form in design view);
b. Prin introducerea datelor (create table by entering data);
c. Prin utilizarea instrumentului Wizard (create form by using wizard);
d. Toate afirmatiile de la a, si ,c, sunt adevarate;
e. Toate afirmatiile de la a,b,c,d sunt neadevarate;
ANS: D

145. Utilizarea comenzilor macro pentru rularea automata a aplicatiilor unei baze de date in SGBD
ACCESS presupune:
a. Programarea prin configurarea proprietatilor obiectelor;
b. Programarea in Query Design;
c. Programarea cu utilitarele vrajitor;
d. Toate afirmatiile de la a,b,c, sunt adevarate;
e. Toate afirmatiile de la a,b,c,si d sunt neadevarate;
ANS: D

146. Crearea comenzilor macro in SGBD ACCESS se poate realiza:


a. Prin utilizarea ferestrei de proiectare(create table in design view);
b. Prin introducerea datelor (create table by entering data);
c. Prin utilizarea ferestrei speciale: New macro;
d. Toate afirmatiile de la a,b,c, sunt adevarate;
e. Toate afirmatiile de la a,b,c, sunt neadevarate;
ANS: C

147. Crearea unui raport in SGBD ACCESS se poate realiza:


a. Prin utilizarea ferestrei de proiectare(create table in design view);
b. Prin introducerea datelor (create table by entering data);
c. Folosirea utilitarului AutoReport;
d. Folosirea optiunii Report Wizard;
e. Numai afirmatiile de la c si d sunt adevarate;
ANS: E

148. Caracteristicile limbajului VBA(visual basic for application) :


a. Ofera un limbaj solid de dezvoltare a aplicatiilor pentru pachetul Microsoft Office;
b. Ofera posibilitatea de a indeplini cerinte care nu pot fi rezolvate prin macrocomen-
zi;
c. Se identifica intocmai cu Visula Basic 6.0;
d. Afirmatiile de la punctele a si b sunt adevarate;
e. Toate afirmatiile de la a,b,c, sunt neadevarate;
ANS: D

149. Functiile VBA:


a. Reprezinta o clasa de proceduri care returneaza o valoare;
b. Modulele de formular si de raport folosesc subproceduri care sa raspunda la eveni-
mente;
c. Functiile sunt create in interiorul unei structuri similare cu cea a procedurilor;
d. Procedurile macro din ACCESS necesita scrierea de functii Access VBA care sa
inlocuiasca actiunile macro atunci când este folosita actiunea macro RunCode;
e. Toate afirmatiile de la a,b,c, d sunt adevarate;
ANS: E
150. Care din afirmatiile de mai jos sunt caracteristice limbajului structurat de interogare SQL
(Structured Qery Language):
a. Este un limbaj standard de descriere a datelor si acces la informatiile din bazele de
date;
b. Prima implementare in SQL/DS (IBM, 1981);
c. Cele mai multe SGBDR implementeaza facilitatile de baza ale standardului, ofer-
ind uneori si extensii ale standardului;
d. Include LMD si LDD;
e. Toate afirmatiile de la a,b,c si d sunt adevarate;
ANS: E