Sunteți pe pagina 1din 17

Dr european an III

MULTIPLE CHOICE 1. Comitetul European de Cooperare Economica a avut menirea: a. de a favoriza cooperarea Est-Vest; b. de a realiza un studiu privind necesitatile de import din zona dolarului; c. distribuirea ajutorului american si realizarea unei cooperari intraeuropene. ANS: B 2. Marcati enuntul gresit a. Comitetul European de Cooperare Economica a avut menirea de a realiza un studiu privind necesitatile de import din zona dolarului; b. la 9 mai 1950 Robert Schuman a propus crearea unei Comisii Europene care sa dirijeze productia si desfacerea carbunelui si otelului in Europa; c. la baza propunerii lui Robert Schuman se afla planul lui Jean Monnet. ANS: B 3. Marcati enuntul gresit a. Tratatul CECO viza plasarea productiei franco-germane de carbune si otel sub o Inalta Autoritate comuna, intr-un organism deschis pariciparii celorlalte tari ale Europei; b. Principiile fundamentale ale Tratatului CECO prevedeau si ca deciziile vor fi luate de organe compuse din reprezentantii guvernelor si vor obliga numai statele care le accepta; c. Tratatul CECO prin art.4 care definea fundamentul economic al CECO prevedea posibilitatea restrictiilor cantitative privind circulatia produselor. ANS: A 4. Marcati varianta gresita a. Tratatul instituind Comunitatea Europeana de Aparare crea o organizatie supranationala de aparare a celor 6 state fondatoare CECO; b. Conferinta la nivel inalt de la Messina din 1955 a decis ca viitorul cooperarii europene sa se bazeze pe integrare economica si crearea unei piete comune pe calea unei comunitati europene care sa absoarba CECO, Comunitatea Economica Europeana (CEE) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (EURATOM) c. Tratatul de la Roma prevedea si constituirea institutiilor sale politice - Comisia, Consiliul, Curtea de Justitie, Curtea de Conturi ANS: B 5. Marcati varianta gresita a. Pricipalele institutii politice ale CECO au fost Comisia, Parlamentul, Consiliul, Curtea de Justitie si comisarii delegati pentru conturi; b. Tratatul de fuziune din 1967 a unificat executivele celor 3 comunitati c. alegerile directe pentru Parlamentul European au avut loc pentru prima data in 1979 pe baza Actului pentru alegerea reprezentantilor in Adunarea cu sufragiu universal direct din 1976, desi Tratatul CECO din 1951 prevedea alegerea membrilor acestuia. ANS: A 6. Marcati varianta gresita

a. Adunarea comuna a CECO, responsabila cu controlul politic impartea atributiile legislative cu Consiliul de Ministri iar initiativa legislativa apartinea Comisiei; b. Adunarea Comuna responsabila cu controlul Politic putea initia si aproba motiune de cenzura privind Inalta Autoritate a CECO; c. Consiliul de Ministiri CECO era organ interguvernamental si autoritate legislativa. ANS: A 7. Marcati varianta gresita a. printre prevederile majore ale AUE se afla si introducerea a sase noi domenii de strategie incluzand cooperarea monetara, politicile sociale, piata unica, coeziunea, cercetarea si dezvolatarea, standardele de mediu; b. AUE continea si extinderea competentelor Parlamentul European, Consiliul putand trece peste un veto al acestuia numai printr-un vot in unanimitate; c. institutionalizarea Consiliului European in care sefii de stat sau de guvern se intalnesc pentru a stabili politici. ANS: C 8. Marcati varianta corecta a. AUE prevedea ca piata interna urma sa fie competa pana la 31 decembrie 1992 b. introducerea votului cu majoritate calificata (V.M.C.) in Consiliu a fost facuta prin TUE c. piata interna asa cum a fost definita prin TUE era o zona fara frontiere interne in care erau asigurate cele patru libertati fundamentale. ANS: A 9. Marcati varianta gresita: a. AUE prevedea o cooperare mai stransa in domeniul JAI; b. TUE prevedea 3 piloni ai formelor de cooperare; c. TUE prevedea extinderea in continuare a competentei CE si la alte domenii decat cel economic. ANS: A 10. Marcati varinata gresita a. conceptul flexibilitatii, introdus prin Tratatul de la Amsterdam, presupune acceptarea unei cooperari mai stranse a unui grup de state hotarate sa atinga un nivel mai ridicat de integrare fara ca progresul in aceasta directie sa fie conditionat de celelalte state membre; b. prin Tratatul de la Amsterdam Curtea Europeana de Justitie a primit o responsabilitate directa privind drepturile omului; c. functionalismul sectorial al lui Monnet a stat la baza realizarii CEE. ANS: C 11. Marcati varianta gresita a. CECO a fost bazat e supranational iar federalismul interguvernamental este in perfecta continuitate cu interguvernamentalismul; b. neofunctionalismul are ca intemeiere conceptul de spilover process; c. constructia comunitara a evoluat de la economic la politic spre o unitate cu competente largite. ANS: A 12. Consiliul Europei a. este reuniunea sefilor de stat sau de guvern ai statelor membre UE;

b. este organiztie internationala distincta de Uniunea Europeana; c. este institutie politica a UE. ANS: B 13. Consiliul Europei a fost infiintat prin: a. TUE; b. AUE; c. Statutul adoptat la 5 mai 1949 la Londra de 10 state ANS: C 14. Marcati varianta gresita a. Consiliul Europei are ca scop realizarea unei mai mari unitati intre membrii sai pentru salvgardarea si realizarea idealurilor si principiilor care sunt mostenitrea lor comuna; b. Consiliul Europei are ca scop realizarea unei mai mari unitati intre membrii sai prin facilitarea progresului economic si social; c. Consiliul Europei are competente in chestiunile referitoare la apararea nationala. ANS: C 15. Organele Consiliului Europei sunt: a. Consiliul Ministrilor, Adunarea Parlamentara si secretariatul; b. Comitetul Ministrilor, Adunarea Parlamentara si secretariatul; c. Comitetul Ministrilor, Parlamentul European si Secretariatul General al Consiliului. ANS: B 16. Marcati varianta gresita a. Scopul Consiliului Europei se realizeaza prin discutarea chestiunilor de interes comun prin organele consiliului; b. Scopul Consiliului European se realizeaza prin incheierea de acorduri si adoptarea de actiuni; c. Romania a devenit membra in Consiliul Europei in 2007 ANS: C 17. Marcati varianta gresita a. Competenta UE priveste dreptul de a legifera; b. UE exercita doar competentele care i-au fost repartizate; c. in domeniile de competenta exclusiva statele legifereaza si adopta acte juridice cu forta obligatorie. ANS: C 18. Alegeti varianta corecta: a. Competentele Uniunii Europene pot fi: exclusive, protejate de statele membre, competente complementare si competente implicite; b. Competentele comunitare sunt prevazute expres si exhaustiv; c. Uniunea are competenta partajata in domeniul vamal. ANS: A 19. Marcati varianta gresita a. Uniunea are competenta exclusiva privind politica comerciala comuna; b. Uniunea are competenta exclusiva privind concurenta;

c. Uniunea are competenta exclusiva privind domeniul pietei interne. ANS: C 20. Marcati varianta gresita a. Competentele abolite vizeaza situatiile in care nici Uniunea nu a primit competente si nici statele nu mai au dreptul sa legifereze in acel domeniu; b. in cazul competentelor complementare Uniunea poate interveni dar competentele au ramas ale statelor c. enumerarea expresa si exhaustiva a competentelor prin tratatele institutive cuprinde si competentele implicite ale Uniunii Europene. ANS: C 21. Planul Pierre Werner continea a. principalele elemente ale Uniunii Monetare Europene si avea ca obiectiv pe termen lung totala convertibilitate a monedelor si o completa libertate de circulatie a capitalurilor; b. prevederi potrivit carora realizarea UEM urma sa se faca, potrivit planului Pierre Werner, in 4 etape in decurs de 50 ani; c. Planul Pierre Werner urmarea libera circulatie a serviciilor si persoanelor. ANS: A 22. Sistemul Monetar European a. a fost realizat pe baza Acordului de la Bretton Woods; b. se baza pe sistemul paritatilor fixe dar ajustabile intre monedele nationale; c. a luat fiinta prin Tratatul de la Nisa. ANS: B 23. Uniunea Economica si Monetara a. a fost realizata in baza planului Pierre Werner; b. a avut la baza raportul Jaques Delors; c. a avut moneda proprie ECU. ANS: B 24. Marcati raspunsul gresit a. independenta bancii centrale nationale este principalul criteriu economic de convergenta la UEM; b. deficitul public anual nu trebuie sa fir mai mare de 3 % din PIB pentru indeplinirea criteriilor de convergenta la UEM; c. stabilitatea schimburilor este un avantaj al trecerii la Euro. ANS: A 25. Sunt liberti fundamentale n spaiul Uniunii Europene: A. B. C. D. E. F. G. libertatea presei libera circulaie a mrfurilor accesul liber la informaii libera circulaie a capitalurilor libera circulaie a serviciilor libera circulaie a persoanelor libera circulaie a informaiilor

a. A+B+C+D b. B+D+E+F c. C+D+E+F ANS: B 26. Serviciile sunt definite: a. ca fiind ansamblul prestaiilor care nu cad sub incidena reglementrilor privitoare la libera circulaie a mrfurilor, capitalurilor sau persoanelor; b. orice activitate lucrativ desfurat n spaiul Uniunii Europene; c. prestaiile efectuate n beneficiul instituiilor Uniunii Europene. ANS: A 27. Libera circulaie a serviciilor este definit ca: a. posibilitatea oricrui prestator de servicii de a efectua servicii ce intr n obiectul su de activitate; b. posibilitatea de a presta servicii ctre instituiile Uniunii Europene de ctre orice agent economic avnd sediul principal, filial, sucursal pe teritoriul Uniunii Europene; c. dreptul de a oferi servicii pe teritoriul oricrui stat membru, plecnd de la un sediu principal sau secundar aflat pe teritoriul Uniunii Europene. ANS: C 28. Sunt criterii de identificare a liberei circulaii a serviciilor stabilite prin jurisprudena Curii Europene de Justiie: A. prestatorul de servicii s aib n obiectul de activitate prestarea de servicii n Uniunea European; B. prestatorul serviciilor trebuie s fie stabilit pe teritoriul unui Stat Membru, altul dect el al beneficiarului prestaiei, iar prestarea serviciului s se fac cu trecerea unei frontiere interioare a Uniunii; C. prestatorul serviciilor trebuie s fie stabilit pe teritoriul unui Stat Membru, altul dect el al beneficiarului prestaiei, iar prestarea serviciului s se fac cu trecerea unei frontiere exterioare a Uniunii; D. prestatorul s fi fost stabilit n spaiul Pieei Unice a UE; E. prestaia s fie remunerat. a. A+C+E b. B+D+E c. C+D+E ANS: B 29. Libera circulaie a serviciilor de tip activ se asigur prin: A. interdicia discriminrii fondat pe naionalitatea sau rezidena prestatorului; B. posibilitatea stabilirii sediului pe teritoriul statului n cauz; C. interdicia msurilor naionale restrictive aplicate n mod discriminatoriu; D. posibilitatea ca prestarea serviciului s se fac fr trecerea unei frontiere interioare a Uniunii. a. A+B b. A+C c. A+D

ANS: B 30. Condiiile n care sunt admise msuri naionale restrictive privind libera circulaie a serviciilor sunt: A. domeniul vizat s fi fost armonizat; B. domeniul vizat s nu fi fost armonizat; C. msura s nu fie discriminatorie; D. msura s urmreasc un interes general; E. msura s fie n mod obiectiv necesar; F. msura s fie proporional cu scopul urmrit; G. msura nu este inut de respectarea reciproc; H. msura s respecte principiul recunoaterii reciproce. a A+B+C+D+E+F b B+C+D+E+F+G c A+C+D+E+F+G d A+B+D+E+F+G e A+C+D+E+F+H a. A+C+D+E+F+H b. B+C+D+E+F+G c. A+C+D+E+F+G ANS: B 31. Libera circulaie a capitalurilor vizeaz: a. plasarea i investirea sumelor n cauz; b. lata serviciilor i mrfurilor cu ocazia deplasrilor cu trecerea frontierelor interne ale Uniunii; c. deplasarea de capital care corespunde unei obligaii de plat decurgnd dintr-o tranzacie. ANS: A 32. Libera circulaie a persoanelor const n eliminarea discriminrilor dintre cetenii oricrui Stat membru i cetenii celorlalte State Membre care stau i muncesc pe teritoriul su. Aceste discriminri privesc: A. condiiile de intrare; B. condiiile de deplasare; C. condiiile de cazare; D. condiiile de munc; E. condiiile de angajare; F. condiiile de remuneraie; G. condiiile de recreere. a. A+B+C+D+E b. A+B+D+E+F c. B+C+D+E+F ANS: B 33. Cum este cetaenia european? a. distinct de cea naional; b. abolete ceteniile naionale; c. asemntoare cu cea naional.

ANS: A 34. Prin ce tratat este introdus cetenia european? a. tratatul de la Amsterdam; b. tratatul de la Nisa; c. tratatul de la Maastricht. ANS: C 35. Prin ce tratat sunt acordate dreptul de a alege i de a fi ales? a. tratatul de la Nisa b. tratatul de la Maastricht c. tratatul asupra Uniunii Europene ANS: B 36. Care sunt proteciile conferite de cetenia european? a. protecia acordat de autoritile diplomatice i consulare, dreptul de petiionare; b. dreptul de a se adresa mediatorului, dreptul de comunicare cu instituiile i anumite organe ale comunitilor; c. protecia acordat de autoritile diplomatice i consulare, dreptul de petiionare, dreptul de a se adresa mediatorului, dreptul de comunicare cu instituiile i anumite organe ale comunitilor. ANS: C 37. Cum poate fi petiia? a. individual b. colectiv c. individual si colectiv ANS: C 38. Prin ce tratat a fost introdus dreptul de a se adresa mediatorului? a. prin tratatul Uniunii Europene b. prin tratatul de la Nisa c. prin tratatul de la Amsterdam ANS: A 39. Cnd ncepe mediatorul studiul problemei? a. cnd consider plngerea admisibil; b. cnd i este adresat plngerea; c. oricnd. ANS: A 40. Cror instituii transmite mediatorul raportul? a. Parlamentului European; b. Instituiei vizate; c. Instituiei vizate i Parlamentului European. ANS: C 41. Ce presupune dreptul de a comunica cu instituiile i organele comunitare?

a. dreptul de a scrie; b. dreptul de a primi un rspuns la petiie; c. dreptul de a scrie i dreptul de a primi un rspuns. ANS: C 42. Care sunt instrumentele juridice ale politicii externe i de securitate a Uniunii Europene? a. poziiile comune i aciunile comune; b. acordurile internaionale i strategiile comune; c. poziiile comune, aciunile comune, acordurile internaionale i strategiile comune. ANS: C 43. Ce include politica extern si de securitate comun? a. ansamblul problemelor relative la securitatea U.E.; b. definirea unei politice de aprare comun si ansamblul problemelor relative la securitatea U.E.; c. aprarea comun. ANS: B 44. Ce includ politicile comune ale Uniunii n asigurarea spaiului de libertate, securitate i justiie? a. politica n domeniul controlului frontierelor, politica comun n domeniul azilului i protecia temporar, politica comun de imigraie; b. politica comun de imigraie, politica n domeniul frontierelor; c. politica comun n domeniul azilului i proteciei temporare, politica comun de imigraie. ANS: A 45. Pe ce principiu sunt reglementate politicile Uniunii n domeniul controlului frontierelor, azilului i emigraiei? a. pe principiul solidaritii; b. pe principiul distribuirii echitabile a responsabilitilor statelor membre, inclusiv pe plan financiar; c. pe principiul solidaritii i distribuirii echitabile a responsabilitilor statelor membre, inclusiv pe plan financiar. ANS: C 46. Ce respect Uniunea privit din perspectiva unui spaiu de libertate, de securitate i de justiie? a. drepturile fundamentale, diversitatea tradiiilor de orice fel, sistemele juridice ale statelor membre; b. sistemele juridice ale statelor membre; c. drepturile fundamentale. ANS: A 47. Care sunt garaniile oferite de U.E. plecnd de la principiile care guverneaz spaiul de liberate, securitate i justiie? a. neefectuuarea controalelor asupra persoanelor la frontierele interne; b. dezvoltarea unei politici comune n domeniul azilului, emigrrii i controlului la frontierele externe; c. neefectuarea controalelor asupra persoanelor la frontierele interne, dezvoltarea unei politici comune n domeniul azilului, imigrrii i controlului la frontierele externe ntemeiat pe solidaritatea ntre statele membre care este echitabil fa de resortisanii rilor tere.

ANS: C 48. Pe baza crui principiu Uniunea faciliteaz accesul la Justiie? a. al recunoaterii reciproce a hotrrilor judectoreti i extrajudectoreti n materie civil; b. al autoritii de lucru judecat; c. al egalitii. ANS: A 49. Ce faze a cunoscut procesul de unificare a politicilor economice i monetare? a. arpele monetar european, sistemul monetar european b. arpele monetar european, sistemul monetar european, Uniunea Economic i monetar c. Uniunea Economic si Monetar, arpele monetar european ANS: B 50. De cine este definit i pus n aplicare politica monetar? a. de bncile centrale ale statelor membre; b. de Uniunea Economic i monetar; c. de Sistemul European al Bncilor Centrale. ANS: C 51. Care este obiectivul Sistemului European al Bncilor Centrale? a. de a menine stabilitatea preurilor; b. eliminarea avantajelor concureniale pe piaa comun; c. respectarea principiului unei economii de pia deschis. ANS: A 52. n ce tratat sunt prevzute obiectivele i principiile directoare ale politicii economice i monetare? a. tratatul de la Nisa; b. tratatul Constituional; c. tratatul de la Amsterdam. ANS: B 53. Ce includ obiectivele i principiile directoare ale politicii Economice i Monetare prevzute n Tratatul Constituional? a. adaptarea unei politici economice bazate pe strnsa coordonare a politicilor economice ale statelor membre; definirea de obiective comune; respectarea principiului unei economii de pia deschis; b. definirea de obiective comune, eliminarea avantajelor concureniale pe piaa comun; c. respectarea principiului unei economii de pia deschis, acces reciproc la pieele financiare. ANS: A 54. Ce necesit pieele Comune ale U.E.? a. aplicarea unui tarif extern comun; b. eliminarea total a taxelor aferente, a restriciilor cantitative i normative; c. politici comerciale comune. ANS: C 55. Ce a constituit obiectivul central al politicii comune?

a. nfiinarea unei uniuni vamale; b. nfiinarea unei uniuni vamale i a unui tarif vamal comun; c. nfiinarea unui tarif extern comun. ANS: B 56. Care a fost scopul politicii Comerciale Comune? a. de a institui o Uniune Vamal n spaiul comunitar; b. aplicarea unui tarif extern comun; c. existena unei liberti totale n circulaia mrfurilor pe teritoriul Uniunii. ANS: A 57. Cnd a fost atins scopul politicii Comerciale Comune? a. 2 august 1970; b. 1 iulie 1968; c. 4 septembrie 1967. ANS: B 58. Care sunt fazele n care se realizeaz procesul decizional al Uniunii Europene? a. stabilirea obiectivelor negocierilor, adoptarea rezultatelor; b. stabilirea obiectivelor, purtarea negocierilor; c. stabilirea obiectivelor i purtarea negocierilor, adoptarea rezultatelor. ANS: C 59. Cui aparine competena de a stabili obiectivele negocierilor n procesul decizional al UE asupra comerului? a. Consiliului Uniunii Europene la propunerea Comisiei Europene; b. Comisiei Europene n numele Uniunii Europene; c. Uniunii Europene. ANS: A 60. Cui aparine competena de a purta negocierile n procesul decizional al U.E. asupra comerului? a. Comisiei Europene n numele Uniunii Europene; b. Uniunii Europene; c. Consiliului Uniunii Europene. ANS: A 61. Cui aparine competena de a adopta rezultatele finale n procesul decizional al U.E. asupra comerului ? a. Consiliului Uniunii Europene; b. Comisiei Europene; c. Uniunii Europene. ANS: A 62. Prin ce se stabilesc msurile necesare pentru punerea n aplicare a politicii comerciale comune? a. legi europene; b. legi comune statelor membre Uniunii Europene; c. legi sau legi-cadru europene. ANS: C

10

63. Care a fost scopul declarat de Politica Agricol Comun (PAC)? a. meninerea unui sector economic instituional i social distinct; b. meninerea unui sector economic instituional economic i social distinct, multifuncional i orientat ctre fermele de familie, cu reglementri stufoase pentru intreaga uniune; c. adoptarea unor acte normative cu reglementri pentru ntreaga Uniune European. ANS: B 64. Care sunt obiectivele Politicii Agricole Comune? a. creterea productivitii agriculturii, asigurarea unui nivel de trai echitabil; b. asigurarea unui nivel de trai echitabil, stabilizarea pieelor; c. creterea productivitii agriculturii, asigurarea unui nivel de trai echitabil, stabilizarea pieelor. ANS: C 65. Care au fost premisele elborrii politicii agricole comune? a. caracterul special al activitii agricole; necesitatea de a opera treptat modificrile necesare; faptul c, n statele membre agricultura este un sector strns legat de ansamblul economiei; b. necesitatea de a opera treptat modificrile necesare n domeniul agriculturii; caracterul special al activitii agricole; c. caracterul special al activitii agricole; asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru populaia agricol. ANS: A 66. Ce vizeaz msurile necesare pentru ndeplinirea obiectivelor Politicii Agricole Comune? a. reglementarea preurilor; sisteme de depozitare i de report; subvenii att pentru producerea ct i pentru comercializarea diferitelor produse; b. reglementarea preurilor; subvenii att pentru producerea ct i pentru comercializarea diferitelor produse; sisteme de depozitarea si de report, mecanisme comune de stabilizarea a importurilor si exporturilor; c. reglementarea preurilor; mecanisme de stabilizare a importurilor i exporturilor. ANS: C 67. Ce presupune organizarea comun a pieelor agricole ? a. s se limiteze la urmrirea obiectivelor politicii agricole comune; b. s exclud orice discriminare ntre productorii din cadrul Uniunii; c. s se limiteze la urmrirea obiectivelor politicii agricole comune, s exclud orice discriminare ntre productorii i consumatorii din cadrul Uniunii. ANS: C 68. Cnd a fost atins scopul politicii comerciale comune de a institui Uniune Vamal n spaiul comunitar? a. 1 iulie 1968; b. 4 decembrie 1970; c. 17 ianuarie 1979. ANS: A 69. Care au fost obiectivele majore mai profunde ale Uniunii Europene n ceea ce privete politica comercial comun? a. eliminarea total a taxelor aferente, a restriciilor cantitative i normative, aplicarea unui tarif extern comun, existena unei liberti totale n circulaia mrfurilor, pe teritoriul

11

Uniunii, oricare ar fi proveniena lor; b. aplicarea unui tarif extern comun, existena unei liberti totale n circulaia mrfurilor pe teritoriul Uniunii; c. aplicarea unui tarif extern comun; eliminarea total a taxelor aferente, a restriciilor cantitative i normative. ANS: A 70. Care au fost obiectivele majore mai profunde ale Uniunii Europene n ceea ce privete politica comercial comun? a. eliminarea total a taxelor aferente, a restricilor cantitative i normative, aplicarea unui tarif extern; existena unei liberti totale n circulaia mrfurilor, pe teritoriul Uniunii, oricare ar fi proveniena lor; b. aplicarea unui tarif extern comun, existena unei liberti totale n circulaia mrfurilor pe teritoriul Uniunii; c. aplicarea unui tarif extern comun; eliminarea total a taxelor aferente, a restriciilor cantitative i normative. ANS: A 71. Cnd au fost atinse obiectivele majore mai profunde ale U.E. privind politica comercial comun? a. 1 ianuarie 1993; b. 20 februarie 1999; c. 4 decembrie 2001. ANS: A 72. Care sunt elementele cheie ale politicii comerciale comune? a. elaborarea deciziei n Uniunea European, stabilirea obiectivelor negocierilor; b. elaborarea deciziei n U.E. i competenele instituionale; c. competenele instituionale, purtarea negocierilor. ANS: B 73. Cum este evideniat importana consacrat Politicii Comerciale Comune? a. prin atribuirea competenei reglementrii msurilor de aplicare a politicii comerciale comune numai legilor europene sau a legilor-cadru europene; b. prin ncheierea de acorduri tarifare i comerciale; c. prin uniformizarea msurilor de liberalizare. ANS: A 74. Cui aparine competena negocierilor acordurilor cu unul sau mai multe state sau organizaii internaionale n ceea ce privete politca comercial comun? a. Consiliului de Minitri; b. Comitetului Special; c. Comisiei, cu consultarea Comitetului Special. ANS: C 75. Cu cine supravegheaz Comisia, ca acordurile negociate (privind politica comercial) s fie compatibile cu politicile i normele interne ale U.E.? a. cu Comitetul Special; b. cu Consiliul Uniunii; c. cu Consiliul de Minitri.

12

ANS: C 76. Ce presupune principiul preferina pentru produsele comunitare? a. s fie favorizat consumul produselor originare din Europa n raport cu cele din alte ri, iar ptrunderea acestor produse pe piaa comunitar s fie descurajat prin taxe prohibitive; b. circulaia liber a produselor agricole; c. organizarea comun a pieei. ANS: A 77. Ce presupune principiul o organizare comun a pieei? a. favorizarea consumului produselor originare din Europa; b. nlocuirea sistemelor naonale cu un pre unic n interiorul Uniunii, fixat pentru fiecare produs; c. circulaia liber a produselor. ANS: B 78. Ce presupune principiul circulaia liber a produselor: a. favorizarea consumului produselor; b. fixarea unui pre unic n interiorul Uniunii pentru fiecare produs; c. constituirea unui spaiu unic comun fr taxe vamale, impozite sau subvenii, dar cu reglementri administrative, sanitare i veterinare armonizate progresiv. ANS: C 79. Care a fost scopul adoptrii sistemului garantrii preurilor? a. garantarea veniturilor productorilor b. meninerea costului vieii n limite rezonabile; dezvoltarea unor produse anume; c. de a favoriza o anumita perioad dezvoltarea unor produse anume; garantarea veniturilor productorilor i meninerea costului vieii n limite rezonabile. ANS: C 80. Ce presupune sistemul garantrii preurilor? a. stabilirea unui pre orientativ care se aplic importurilor la intrarea n Uniune; b. stabilirea unui pre prag care se aplica importurilor la intrarea In Uniune; c. stabilirea unui pre orientativ, un pre de prag care se aplica importurilor i un pre de intervenie, corespunztor unui minim garantat. ANS: C 81. Ce constituie Politica Agricola Comuna? a. un mecanism politic i economic; b. un mecanism politic avnd ca obiect central integrarea populaiei naionale a fermierilor n politica naonal i n cea comunitar; c. un mecanism economic i politic avnd ca obiect central integrarea populaei naionale a fermierilor n politica naional i in cea comunitar, protecionismul agricol, reflectat n preurile alimentelor interne, fiind instrumentul de baz. ANS: C 82. Care sunt obiectivele majore ale Politicii agricole Comune fixate prin Tratatul C.E.? a. garantarea securitii aprovizionrii i preuri rezonabile pentru cumprtor; b. asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru productori i prin meninerea i securitatea veniturilor fermierilor, stabilizarea cursului i a pieelor, ameliorarea productivitii,

13

garantarea securitii aprovizionrii i preuri rezonabile pentru cumprtori; c. ameliorarea productivitii, stabilizarea cursului i a pieelor. ANS: B 83. Care dintre urmtoarele condiii trebuie ndeplinite, printre altele, pentru a fi admise msuri naionale restrictive n domeniul circulaiei serviciilor: A. B. C. D. a. A+C b. A+B c. B+C ANS: B 84. Regulile comunitare privind combaterea monopolizrii interzic: A. acordurile restrictive; B. practica concertat; C. vnzarea condiionat. a. A+B b. A+C c. B+C ANS: A 85. Regulile concureniale au fost stabilite pentru crearea unui sistem care s asigure o concuren nedistorsionat pe piaa intern i vizeaz: A. combaterea monopolizrii; B. combaterea splrii banilor; C. combaterea evaziunii fiscale; D. abuzul de poziie dominant; E. ajutoarele de stat. a. C+D+E b. B+D+E c. B+C+D ANS: B 86. Potrivit Tratatului CEE, o serie de excepii au fost considerate ajutoare de stat compatibile cu piaa intern a Uniunii: ajutorul de stat cu caracter social dat consumatorilor individuali sub garania nediscriminrii legate de originea produselor n cauz; B. ajutorul dat pentru repararea daunelor produse de dezastre naturale sau n situaii excepionale; C. ajutoarele date pentru reconversia profesional; D. ajutorul dat zonelor din Germania afectate de divizarea rii dup reunificarea acesteia; E. ajutoarele de stat pentru sectorul minier i energia electric produs n centrale nucleare. a. B+C+D b. A+B+D A. domeniul s nu fi fost armonizat; msura s fie proporional cu scopul urmrit; msura s fie aprobat de Consiliul European; msura s se ia cu respectarea contingentelor aprobate.

14

c. B+C+E ANS: B 87. Libera circulaie a mrfurilor se aplic: a. tuturor produselor originare din Statele Membre; b. tuturor produselor originare din Statele Membre i tuturor produselor din tere ri cu drept de liber circulaie n spaiul comunitar; c. tuturor produselor originare din tere ri cu drept de liber circulaie n spaiul comunitar. a. tuturor produselor originare din Statele Membre; b. tuturor produselor originare din Statele Membre i tuturor produselor din tere ri cu drept de liber circulaie n spaiul comunitar; c. tuturor produselor originare din tere ri cu drept de liber circulaie n spaiul comunitar. ANS: B 88. Care sunt criteriile de identificare a liberei circulatii a serviciilor conform jurisprudenei Curii de Justiie: a. Prestatorul serviciilor trebuie s fie stabilit pe teritoriul unui Stat Membru, altul dec t cel al beneficiarului prestaiei, iar prestarea serviciului s se fac cu trecerea unei frontiere interioare a Uniunii; b. Prestatorul s fi fost stabilit n spaiul Pieei unice a UE; c. Prestaia s fie remunerat. a. a+b b. a+c c. a+b+c ANS: C 89. Libera circulaie a serviciilor poate fi: a) activa; b) pasiva; c) interactiva. a. a+c b. a+b+c c. a+b ANS: C 90. Libera circulaie a serviciilor de tip activ se asigur prin: a. Interdicia discriminrii fondat pe naionalitatea sau rezidena prestatorului; b. Aplicarea discriminrii fondat pe naionalitatea sau rezidena prestatorului; c. Aplicarea msurilor naionale restrictive aplicate n mod nediscriminatoriu. ANS: A 91. Libera circulaie a serviciilor de tip activ se asigur prin: a. Interdicia msurilor naionale restrictive aplicate n mod nediscriminatoriu; b. Aplicarea discriminrii fondat pe naionalitatea sau rezidena prestatorului; c. Aplicarea msurilor naionale restrictive aplicate n mod nediscriminatoriu. ANS: A

15

92. Condiiile in care sunt admise i msuri naionale restrictive care pot fi justificate prin raiuni de ordin general sunt: a. domeniul vizat s nu fi fost armonizat; b. msura s urmreasc un interes general; c. msura s nu fie discriminatorie; d. msura s fie n mod obiectiv necesar; e. msura s fie proporional cu scopul urmrit; f. msura s respecte principiul recunoaterii reciproce. a. a+b+c+d+e+f b. a+b+c+d c. a+c+d+f ANS: A 93. n cazul liberei circulaii a serviciilor pasiv: a. eneficiarul care se deplaseaz la prestator, renunnd astfel la protecia dreptului su naional, trebuie s aib acces la toate serviciile, fr s fie supus unor restricii pe criteriul naionalitii sau rezidenei; b. beneficiarul care se deplaseaz la prestator, renunnd astfel la protecia dreptului su naional, nu trebuie s aib acces la toate serviciile, fr s fie supus unor restricii pe criteriul naionalitii sau rezidenei; c. nici o varianta nu este corecta. ANS: A 94. Beneficiarii liberii circulaii a serviciilor pot fi: a. doar persoanele fizice; b. doar persoanele juridice; c. atat persoanele fizice cat si persoanele juridice. ANS: C 95. Beneficiarii liberei circulaii a capitalurilor sunt: a. doar cetenii Statelor Membre; b. doar cetenii unor state tere care au reedina pe teritoriul unui Stat Membru UE; c. cetenii Statelor Membre, dar i cetenii unor state tere care au reedina pe teritoriul unui Stat Membru UE. ANS: C 96. Conceptul de liber circulaie a persoanelor are dou componente: a) dreptul de a exercita o profesie ca lucrtori salariai sau care desfoar o activitate independent, ntr-un alt stat mebru dect cel n care i-a obinut calificrile profesionale; b) dreptul de stabilire (libertatea de stabilire); c) dreptul de a exercita o profesie ca lucrtori nesalariai sau care nu desfoar o activitate independent, ntr-un alt stat mebru dect cel n care i-a obinut calificrile profesionale. a. a+b b. a+c c. b+c ANS: A 97. Libera circulaie a lucrtorilor implic dreptul: a) de a accepta ofertele reale de ncadrare n munc;

16

b) de a circula liber n acest scop pe teritoriul statelor membre; c) de edere ntr-un stat membru pentru a desfura o activitate salarizat n conformitate cu actele cu putere de lege i actele administrative care reglementeaz ncadrarea n munc a lucrtorilor statului respectiv. a. a+b b. a+c c. a+b+c ANS: C 98. Legislatorul comunitar s-a mrginit a fixa elementele caracteristice eseniale care servesc la identificarea ajutoarelor de stat , respectiv: a. ajutorul s nu fie acordat de un stat membru sau din resurse de stat, indiferent de form; b. ajutorul amenin s distorsioneze concurena prin favorizarea anumitor ntreprinderi sau a produciei anumitor bunuri; c. ajutorul s nu afecteze comerul ntre statele membre. ANS: B 99. Legislatorul comunitar s-a mrginit a fixa elementele caracteristice eseniale care servesc la identificarea ajutoarelor de stat , respectiv: a. ajutorul s fie acordat de un stat membru sau din resurse de stat, indiferent de form; b. ajutorul nu amenin s distorsioneze concurena prin favorizarea anumitor ntreprinderi sau a produciei anumitor bunuri; c. ajutorul s nu afecteze comerul ntre statele membre. ANS: A 100. Legislatorul comunitar s-a mrginit a fixa elementele caracteristice eseniale care servesc la identificarea ajutoarelor de stat , respectiv: a. ajutorul s nu fie acordat de un stat membru sau din resurse de stat, indiferent de form; b. ajutorul nu amenin s distorsioneze concurena prin favorizarea anumitor ntreprinderi sau a produciei anumitor bunuri; c. ajutorul s afecteze comerul ntre statele membre. ANS: C

17

S-ar putea să vă placă și