Sunteți pe pagina 1din 0

UniversitateaDunreadeJosdinGalai

MODELE DE TESTE GRIL PENTRU ADMITEREA 2013






DISCIPLINA: LIMBA ROMN




ACESTE MODELE DE TESTE SUNT RECOMANDATE PENTRU CANDIDAII CARE VOR
SUSINE CONCURS DE ADMITERE LA DOMENII/SPECIALIZRI DE LA FACULTILE:
- Litere (tiine ale comunicrii)
- tiine juridice, sociale i politice (Drept; tiine administrative)






















1. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din rndul:
A. al-b, a-cru, a-flu, ca-dru, ca-ps, g-rl, la-pte, su-plu, um-plu;
B. al-b, ac-ru, af-lu, cad-ru, cap-s, gr-l, lap-te, sup-lu, um-plu;
C. al-b, a-cru, a-flu, ca-dru, cap-s, gr-l, lap-te, su-plu, um-plu.

2. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din rndul:
A. i-ne-gal, de-ze-chi-li-bru, nes-ta-bil, des-cri-e, a-nor-ga-nic;
B. i-ne-gal, dez-echi-li-bru, ne-sta-bil, des-cri-e, an-or-ga-nic;
C. in-e-gal, dez-e-chi-li-bru, ne-sta-bil, de-scri-e, an-or-ga-nic.

3. n funcie de accent i numr de silabe pronunarea corect este:
A. fer-mor; B. fer-mur; C. fer-mo-r.

4. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. a cade, (eu) caz, (el) s caz, (imp.) nu cade, nu cdei, trebuiete, vroiam, creiaz;
B. a cdea, (eu) caz, (el) s caz, (imp.) nu cade, nu cadei, trebue, voiam, creaz;
C. a cdea, (eu) cad, (el) s cad, (imp.) nu cdea, nu cdei, trebuie, voiam, creeaz.

5. Este scris corect verbul din:
A. (eu) aez, (tu) aezi, (el) aaz;
B. (eu) nel, (tu) neli, (el) neal;
C. (eu) agreez, (tu) agreezi, (el) agreiaz.

6. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. escroc, filigran, funeralii, glasvand, indescifrabil, inopinat, livresc, maiou;
B. escroc, filigram, funeralii, glasvant, indescifrabil, inopinat, livresc, maiou;
C. excroc, filigran, funeralii, glasvant, indiscifrabil, inopinant, livresc, maiou.

7. Sunt accentuate corect toate cuvintele din seria:
A. anst, mijlc, nutru, penrie, strov, perceptr, rzmri, splndid, profsor, vveri;
B. anst, mijlc, netru, penure, ostrv, perceptr, rzmeri, splndid, profesr, vveri;
C. anst, mijlc, nutru, penuri, strov, perceptr, rzmeri, splndid, profsor, vever.

8. Este scris corect enunul:
A. Aceiai prieteni au aceeai prere;
B. Aceluiai om i-am cerut mai trziu aceiai prere;
C. Aceleeai prietene i-am spus aceeai prere.

9. Cuvintele eminent iminent sunt:
A. antonime; B. paronime; C. omonime.

10. Conine doar combinaii corecte de cuvinte seria:
A. primire glaciar, er glaciar, reuniune familial, limbaj familial;
B. primire glacial, er glacial, reuniune familiar, limbaj familiar;
C. primire glacial, er glaciar, reuniune familial, limbaj familiar.





11. Omofonele: nici o dat/nicio dat/niciodat sunt folosite corect n enunul:
A. Nu poi ghici nicio dat visul cuiva;
B. Frunz verde de alun,
Nici odat, nici acum
Nu am zis i nici nu zic
C nu vreau ca s m stric;
C. A fost odat ca nici o dat.

12. Adjectivul fortuit are sensurile:
A. fcut sau impus cu fora;
B. fals;
C. ntmpltor.

13. Cuvntul cu sensul de a anula o lege, o dispoziie oficial este:
A. a amenda; B. a abroga; C. a promulga.

14. Adjectivul nflcrat are ca antonime cuvintele:
A. aprins, ardent; B. exaltat, fervent; C. apatic, indiferent.

15. Alegei din urmtoarele serii de termeni pe aceea care face parte din familia lexical a
unui cuvnt:
A. frumos, frumoas, frumoi, frumoase;
B. floricea, floricic, florar, florreas;
C. dnsul, dnsa, dnii, dnsele.

16. Exist numai cuvinte compuse n seria:
A. cumsecade, despre, ntr-un, ntruna, dis-de-diminea, M.A.N.;
B. a ntruchipa, gur-casc, binevenit, C.O.R., ntruna;
C. linge-blide, printr-o, cum se cuvine, dis-de-diminea.

17. Indicai enunul n care ntlnim un substantiv adjectivizat:
A. n lumea asta sunt femei / Cu ochi ce izvorsc scntei;
B. Visez la basmul vechi al znei Dochii;
C. Pentr-o inim fecioar mndru idol i-ai ales.

18. Se dau urmtoarele enunuri: Primvara se ntorc psrile cltoare. El doarme
butean. Leneul mai mult alearg. Recoltatul porumbului se face toamna. Cuvintele scrise
cu bold s-au format prin:
A. derivare;
B. compunere;
C. schimbarea valorii gramaticale (conversiune).

19. n fraza: Atunci tu n ntuneric te apropii surznd,/ Alb ca zpada iernii, dulce ca o
zi de var , cuvntul scris cu bold este:
A. substantiv obinut prin conversiune;
B. adverb de mod;
C. adjectiv obinut prin conversiune.



20. n enunul A nregistrat doi nou-nscui, cuvntul scris cu bold este:
A. adjectiv; B. substantiv; C. adverb.

21. Identificai varianta n care toate cuvintele sunt derivate cu sufixe diminutivale:
A. aluni, coji, doctori, ginga;
B. copcel, mnui, izvora, fntnic;
C. flutura, noji, porti, clra.

22. Este scris corect enunul:
A. Fetele nii au fost de acord.
B. Ele nsui au aprobat iniiativa.
C. Ele nsele tiau adevrul.

23. Sunt incorecte toate pronunrile din rndul:
A. paisprezece, cinsprezece , aisprezece, optsprezece;
B. patrusprezece, cinsprezece, asesprezece, optisprezece;
C. patrusprezece, cincisprezece, asesprezece, optsprezece.

24. Alegei seria de cuvinte care cuprinde numai forme literare:
A. serviciu, orificiu, sacrificiu, onorariu;
B. serviciu, orifici, sacrifici, onorar;
C. servici, orificiu, sacrifici, onorariu.

25. Cuvntul deferen nseamn:
A. deosebire; B. neajuns; C. stim.

26. n contextul El a avut o intervenie salutar, cuvntul scris cu bold are nelesul:
A. prietenoas; B. salvatoare; C. ceremonioas.

27. Care dintre enunurile de mai jos este corect formulat?
A. Casa nu era locuit dect duminica;
B. Casa nu era locuit dect numai duminica;
C. Casa era locuit dect duminica.

28. Se dau urmtoarele expresii: avers de ploaie, altercaie verbal, preaviz de concediere.
Care dintre ele constituie pleonasme?
A. niciuna; B. numai a doua i a treia; C. toate.

29. Dintre formulrile (a) a se aduga un aditiv, (b) acord de colaborare, (c) excludere
mutual, (d) alcoolemie n snge, (e) caligrafie frumoas nu sunt pleonastice:
A. b, c; B. c, d; C. c, e.

30. Sunt construite corect enunurile (a) S vin ci mai numeroi simpatizani, (b) Nu toi
erau totali vinovai, (c) Pepenii erau proaspei sosii din Turcia, (d) Blugii erau excesivi de
scumpi, (e) Prefer scopurile uoare de realizat?
A. a, b, e; B. niciunul; C. doar e.





31. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din rndul:
A. vr-st, cap-s, as-pru, ob-te, a-tlet, lin-gvis-t;
B. vrs-t, cap-s, as-pru, ob-te, atl-et, ling-vis-t;
C. vr-st, ca-ps, as-pru, ob-te, at-let, lin-gvi-st.


32. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din rndul:
A. scul-ptor, som-ptu-os, punc-taj, con-junc-ie, ar-ctic, san-dvi-ciu-ri;
B. sculp-tor, somp-tu-os, punc-taj, con-junc-i-e, arc-tic, sand-vi-ciuri;
C. sculp-tor, somp-tu-os, punc-taj, con-junc-ie, arc-tic, san-dvi-ciuri.


33. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. contiin, cunotin, fiic, fiindc, fiin, ncunotina, nfiina, recunotin, tiin;
B. contin, cunotiin, fic, findc, fin, ncunotina, nfina, recunotin, tin;
C. contiin, cunotin, fiic, fiindc, fiin, ncunotiina, nfiina, recunotin, tiin.


34. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. bunstare, bunvoin, buncredin, reavoin, floarea soarelui;
B. bun-stare, bun-voin, bun-credin, rea-voin, floarea-soarelui;
C. bunstare, bunvoin, bun-credin, rea-voin, floarea-soarelui.

35. Verbele a arde, a duce, a face, a fi, a zice fac imperativul pozitiv i negativ:
A. arzi, du , f, fii, zi, nu arde, nu duce, nu face, nu fi, nu zice;
B. arde, du, f, fii, zi, nu arde, nu duce, nu face, nu fii, nu zice;
C. arzi, du, f, fii, zii, nu arde, nu duce, nu f, nu fi, nu zi.


36. Sunt scrise corect toate cuvintele evideniate din enunul:
A. n faa casei, chiar n dreptul uii, o atepta o mtu care, fost lucrtoare la o
gogorie, se ocupa cu propriii fii de cultivarea viei i a grdinii;
B. n faa casii, chiar n dreptul uii, o atepta o mtue care, fost lucrtoare la o gogoerie,
se ocupa cu proprii fiii de cultivarea vii i a grdinii;
C. n faa casei, chiar n dreptul uii, o atepta o mtu care, fost lucrtoare la o
gogorie, se ocupa cu propriii fii de cultivarea viei i a grdinei.

37. Sunt accentuate corect toate cuvintele din seria:
A. nost, dminic, mros, prcin, sevr, smbol;
B. dplom, prevedre, rdar, simpozin, splndid, nic;
C. adc, ars, cictrice, fure, mtur, srvet.


38. Alegei seria de cuvinte care cuprinde numai forme literare:
A. (ar) prevede, (se) succed, (se) aeaz, (s) trebuiasc;
B. (ar) prevedea, (se) succed, (se) aeaz, (s) trebuiasc;
C. (ar) prevedea, (se) succed, (se) aaz, (s) trebuiasc.


39. Se dau enunurile
1. Va dat o carte.
2. Bine a-i venit.
3. Victor i-a o carte.
S-a scris corect n:
A. enunul 2;
B. enunul 3;
C. niciunul dintre enunuri.

40. Numeralul nti nu e scris corect n:
A. clasa nti; B. clasa a ntia; C. clasa-ntia.

41. Indicai soluia corect pentru completarea spaiului liber din urmtorul enun: Te-am
considerat ______ coleg sritor.
A. ca i;
B. ca virgul;
C. nu e nevoie de completare.

42. Care este construcia corect?
A. printe al trei copii;
B. printe ai trei copii;
C. printe a trei copii.

43. n enunul: n vacana mare, am fcut o excursie la mare, cuvintele scrise cu bold sunt:
A. omonime; B. sinonime; C. paronime.

44. Din urmtoarea serie de cuvinte: furnic, tunic, saric, btrnic, s-a format cu sufixul
diminutival -ic:
A. furnic, btrnic; B. doar btrnic; C. ntreaga serie.

45. Cuvntul insolent nseamn:
A. delstor; B. lene; C. obraznic.

46. Cuvntul interlop nseamn:
A. intermediar; B. dubios; C. interpus.

47. Recunoatei seria care conine exclusiv termeni din domeniul juridic corect ntrebuinai
n scris i n exprimarea oral:
A. delicvent, plastrografie, jurispruden, repercursiune, pledoarie;
B. delincvent, plastografie, jurispruden, repercusiune, pledoarie;
C. delictvent, plastografie, juristpruden, repercusiune, pledorie.

48. Sufixele -ete, -, -i, -mente creeaz :
A. substantive; B. adjective; C. adverbe.

49. n care dintre variante cuvntul scris cu italice e folosit corect ca form i/sau ca sens?
A. Am procedat aa fortuit de mprejurri;
B. Cum nu tia engleza, s-a neles mai mult mutual;
C. A ateptat o or n anticamer.


50. Dintre formulrile: (a) a se ntrajutora reciproc, (b) panaceu universal, (c) perspectiv
viitoare, (d) notorietate public sunt pleonastice:
A. a,c, e; B. a, c, d; C. toate.

51. n care dintre enunurile urmtoare forma verbului a scrie este greit?
A. Scriei urmtoarele propoziii i apoi analizai-le!
B. Scrie-i temele dup ce nvei!
C. Scrie-i, biei, oricum, numai scrie-i!

52. n enunul Crezusem c l-am domesticit, ______ astzi m-a atacat din nou, n locul
liber este corect s folosim cuvntul:
A. ori; B. or; C. deci.

53. Sunt corecte toate enunturile din seria:
A. Ce s-au discutat?, Ce-s cu astea?, Ce ipi?, Cine ne sunt colegi?
B. Ce s-a discutat?, Ce-s cu astea?, De ce ipi?, Cine ne este coleg?
C. Ce s-a discutat?, Ce-i cu astea?, De ce ipi?, Cine ne este coleg?

54. Indicai varianta ce conine o combinaie lexical incorect:
A. tanc petrolier;
B. zcmnt petrolifer;
C. conduct petrolifer.

55. Recunoatei seria care conine exclusiv termeni din domeniul vieii politice corect
ntrebuinai n scris i n exprimarea oral:
A. plebiscit, preedinie, summit, miting, lobby;
B. plebicist, preedenie, summit, meeting, lobby;
C. plebiscit, preidenie, summit, mitting, lobby.

56. Antonimul lui penurie este:
A. lips; B. abunden; C. criz.

57. Enunul corect este:
A. Experii sunt unanimi de acord;
B. Cantiti ct mai mari posibile vor fi cumprate;
C. Ferestre larg deschise lumineaz camera.

58. Identificai enunul n care, atunci cnd este rostit, nu apare o cacofonie:
A. El, ca celebru dirijor, fusese invitat primul;
B. El, ca candidat, trebuia s tie ce e de fcut;
C. La Laura nu era cazul s apeleze.

59. Fie enunul Dragu-mi-i verbul a fi,/ C-i c-un i, c-i cu doi i,/ Numai lui totuna i-i.
Acesta conine:
A. dou greeli de ortografie i o greeal de punctuaie;
B. nicio greeal de ortografie i o greeal de punctuaie;
C. nicio greeal.



50. Este corect formulat enunul:
A. Trebuiai s pleci;
B. Eram s ntrzii;
C. O s trebuiasc s mai ateptm.

61. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din rndul:
A. de-zo-bi-nu-i, tran-scar-pa-tic, di-spre-u-i, tran-spu-ne, r-scum-p-ra, an-or-mal, ras-u-
ci, su-bli-ni-e-re, ras-u-fla;
B. dez-o-bi-nu-i, trans-car-pa-tic, di-spre-u-i, trans-pu-ne, rs-cum-p-ra, a-nor-mal, r-su-
ci, su-bli-ni-e-re, r-su-fla;
C. dez-o-bi-nu-i, trans-car-pa-tic, dis-pre-u-i, trans-pu-ne, rs-cum-p-ra, a-nor-mal, r-su-
ci, sub-li-ni-e-re, r-su-fla.

62. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din rndul:
A. n-tra-ju-to-ra-re, sa-van-tlc, vr-stnic, des-pre, as-tfel, jer-tf;
B. n-tra-ju-to-ra-re, sa-vant-lc, vrst-nic, de-spre, ast-fel, jert-f;
C. ntr-a-ju-to-ra-re, sa-vant-lc, vrst-nic, de-spre, ast-fel, jert-f.

63. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. rzbate, nnoda, nainte, napoi, neca, nota, constean, compatriot, conaional;
B. rsbate, nnoda, nainte, napoi, neca, nota, constean, conpatriot, connaional;
C. rzbate, nnoda, nnainte, napoi, nneca, nnota, constean, compatriot, conaional.

64. Indic seria n care toate cuvintele conin diftong:
A. scaun, spion, cioban, teologie;
B. roib, cprioar, mioar, bojdeuc;
C. leoarc, bolnvioar, fiu, iarb.

65. Conin triftongi toate cuvintele din rndul:
A. rou, croiau, ursoaic, chioar, cioar;
B. fuioare, aripioar, leoarc, miei, ntemeiau;
C. ziceai, torceau, chiuiau, lupoaic, zoaie.

66. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. greeal, a, s ad, clujean, buzoian, ieean, croial, tomnatic;
B. greal, a, s ad, clujan, buzoian, ieean, croial, tomnatec;
C. greeal, ea, s ead, clujan, buzoiean, iean, croeal, tomnatic.

67. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. afluent, matricol, maro, minge, miting, mostr, musculos, salariu;
B. afluient, matricul, maro, mingie, miting, monstr, musculos, salariu;
C. afluent, matricol, maron, minge, meeting, mostr, muchiulos, salar.

68. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. (eu) auz, (el) s auz, (el) s aibe, (el) ignor, voi creea, agreind;
B. (eu) aud, (el) s aud, (el) s aib, (el) ignoreaz, voi creia, agrend;
C. (eu) aud, (el) s aud, (el) s aib, (el) ignor, voi crea, agrend.


69. Sunt corecte toate formele din rndul:
A. a btea, a inea, a fcea, nu btei, nu fcei, mi-ar place, va apare, va cade, va tace;
B. a bate, a ine, a face, nu batei, nu facei, mi-ar place, va apare, va cdea, va tcea;
C. a bate, a ine, a face, nu batei, nu facei, mi-ar plcea, va aprea, va cdea, va tcea.

70. n care dintre urmtoarele enunuri mbinarea ca i e folosit corect?
A. Aceste vase erau folosite ca i obiecte de cult de ctre daci;
B. Ce prere avei dumneavoastr, ca i consumator?
C. Ion a rspuns tot aa de bine ca i Vasile.

71. Care este enunul corect formulat?
A. Mama a crui biat a fost premiat nu e prezent;
B. Tatl al crei fat a fost premiat nu e prezent;
C. Mama al crei biat a fost premiat nu e prezent.

72. Din urmtoarele serii de cuvinte (unele scrise aa cum sunt pronunate de anumii
vorbitori), care reprezint seria termenilor argotici?
A. bonsoar, orevoar, ceau;
B. mito, lovele, pag, mahr;
C. zeghe, cum, bumb, frtat.

73. Conine numai regionalisme seria:
A. iugr, biru, limb;
B. a spuni, curechi, ppuoi;
C. cucuruz, barabul, colb.

74. Conine numai neologisme seria:
A. a estima, construcie, caracteristic;
B. eviden, a dura, rnduial;
C. flint, paharnic, stolnic.

75. Indicai sensul neologismului xenofob:
A. naionalist;
B. (persoan) care manifest ur fa de strini;
C. (persoan) care manifest team exagerat fa de spaii nchise.

76. Dintre cuvintele 1. colonie, 2. dresuri, 3 vesel, 4. director, 5. corector, 6. tipic, 7.
mozaic, prezint diferene semantice datorit accenturii (sunt omografe):
A. 3, 4, 5, 6, 7; B. 1, 2, 3, 5,7; C. toate.

77. Indicai varianta ce conine o combinaie lexical incorect:
A. primire glacial;
B. lac glaciar;
C. eroziune glacial.

78. Aparin familiei lexicale a unui cuvnt:
A. doar cuvintele obinute prin derivare de la acesta;
B. cele de la A i, n plus, cele obinute prin compunere;
C. cele de la B i, n plus, cele obinute prin conversiune.

79. Urmtoarele derivate conin n structura lor acelai numr de afixe (adic prefixe i/sau
sufixe): rncu, srguincios, neputincios, destabilizator, necredibilitate. Stabilii numrul
acestor afixe:
A. dou; B. trei; C. patru.

80. Sunt corect scrise toate cuvintele compuse din seria:
A. liber-cugettori, nainte-mergtori, drept-credincioi, nou-nscui, propriu-zii;
B. liberi-cugettori, nainte-mergtori, drept-credincioi, noi-nscui, propriu-zii;
C. liber-cugettori, nainte-mergtori, drepi-credincioi, nou-nscui, propriu-zii.

81. Elementele de compunere savant: (a) cripto-, (b) etero-, (c) eu-, (d) fil-, (e) izo-, (f)
mezo-, (g) orto-, (h) paleo-, (i) para- sunt asociate corect cu sensurile: (j) vechi, (k) prieten,
(l) corect, (m) egal, (n) lng, (o) bine, (p) de mijloc, (r) diferit, (s) ascuns:
A. aj, br, co, sk, em, fp, gl, hj, in;
B. aj, bm, co, dk, em, fp, gl, hj, in;
C. as, br, co, dk, em, fp, gl, hj, in.

82. n versurile: Din snul vecinicului ieri / Triete azi ce moare, cuvintele scrise cu bold
sunt:
A. ambele adverbe;
B. ieri substantiv, azi adverb;
C. ambele substantive.

83. Se dau urmtoarele forme de GD: ideei, aleei, azaleei, orhideei. Sunt literare:
A. toate, n afar de prima;
B. toate, n afar de a treia;
C. a treia i a patra.

84. Sunt corecte (formal i semantic) toate mbinrile din seria:
A. Popescu e un politician agil; lonescu este un sportiv abil; Haina lui e cptuit cu atlaz;
B. Popescu e un politician abil; lonescu este un sportiv agil; Haina lui e cptuit cu atlaz;
C. Popescu e un politician abil; lonescu este un sportiv agil; Haina lui e captuit cu atlas.

85. Identificai seria care conine numai perechi de forme corecte ale imperativului afirmativ
- negativ:
A. f! - nu f!; fii! - nu fi!; stai! - nu sta!; plecai! - nu plecai!
B. fii! - nu fii!; scrii - nu scrii!; citii! - nu citii!; venii! - nu venii!
C. f! - nu face!; pune! - nu pune!; du! - nu duce!; scriei! - nu scriei!

86. Se dau urmtoarele perechi de cuvinte: elucubraie / divagaie, fastidios / anost,
conjectural / nentemeiat, declarativ / categoric. Se pot afla n raport de sinonimie cuvintele
din:
A. toate perechile;
B. numai prima i a treia pereche;
C. numai a doua i a patra pereche.

87. Sensul expresiei sttu(s) qu este:
A. locul pe care l ocup un individ ntr-un sistem social dat;
B. stare care a existat, se menine i n raport cu care se apreciaz efectele unui tratat;
C. stare care se poate interpreta n mai multe feluri, cu dou nelesuri.

88. Se dau urmtoarele enunuri: 1. Ziaritii n-au primit abilitatea ateptat; 2. Era un
destins profesor; 3. i era eroare de ntlnirea care urma; 4. Arabia deine ntinse terenuri
petroliere.Cuvintele scrise cu italice s-au folosit corect n:
A. enunul 1 i 4;
B. enunurile 2 i 4;
C. niciunul dintre enunuri.

89. Recunoatei seria care conine exclusiv termeni din domeniul comerului corect
ntrebuinai n scris i n exprimarea oral:
A. en-gros, leesing, container, chiosc;
B. angro, leasing, container, chioc;
C. en gross, leesing, container, kiosc.

90. n care dintre enunurile urmtoare adverbul mai este ntrebuinat corect (din punctul de
vedere al sensului i al topicii)?
A. Nu mai m prinzi uor.
B. El nu-i mai director dect alii.
C. Am gsit o soluie mai eficace dect celelalte.

91. Sunt desprite corect n silabe cuvintele din seria:
A. im-pi-e-gat, in-au-gu-ra, in-tui-i-e, in-fa-i-li-bil;
B. im-pie-gat, in-au-gu-ra, in-tu-i-i-e, in-fa-i-li-bil;
C. im-pi-e-gat, i-na-u-gu-ra, in-tui-i-e, in-fai-li-bil.

92. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
A. nici-o-da-t, naiv-i-ta-te, nau-fra-gia, ne-cu-vi-in-ci-os;
B. ni-cio-da-t, na-i-vi-ta-te, na-u-fra-gia, ne-cu-vi-in-ci-os;
C. nici-o-da-t, na-i-vi-ta-te, na-u-fra-gi-a, ne-cu-vi-in-cios.

93. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din rndul:
A. scul-ptor, som-ptu-os, punc-taj, con-junc-ie, ar-ctic, san-dvi-ciu-ri;
B. sculp-tor, somp-tu-os, punc-taj, con-junc-i-e, arc-tic, sand-vi-ciuri;
C. scul-ptor, somp-tu-os, punc-taj, con-junc-i-e, arc-tic, san-dvi-ci-uri.

94. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. (eu) piei, (el) s pieie; (el) invoac, (el) s invoace; (el) provoac, (el) s provoace; a
scade; s scaz; (el) aaz, (el) s aaze; scrii, s scrim;
B. (eu) pier, (el) s piar;(el) invoc, (el) s invoce; (el) provoc, (el) s provoce; a scdea,
s scad; (el) aaz, (el) s aeze; scrim, s scrii;
C. (eu) pier, (el) s piar; (el) invoc, (el) s invoce; (el) provoac, (el) s provoace; a
scdea, s scad; (el) aaz, (el) s aeze; scriei, s scriem.

95. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. cteitrei, oriict, auto-aprare, binevoi, nemaitiind, vaszic;
B. cteitrei, oriict, autoaprare, binevoi, nemaitiind, vaszic;
C. ctetrei, oriict, autoaparare, binevoi, ne-mai-tiind, va-s-zic.



96. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. repercusiune, rela, remunera, rucsac, sesiza, viager, recto, verso, tempo;
B. repercursiune, relache, remunera, ruksac, sesiza, viajer, recto, verso, tempo;
C. repercursiune, rela, renumera, rucsac, seziza, viager, recto, versou, tempou.

97. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. visavis, aa-zis, sus-numit, subsemnat, binecrescut;
B. vis-a-vis, aazis, sus-numit, sub-semnat, binecrescut;
C. vizavi, aa-zis, sus-numit, subsemnat, bine-crescut.

98. Redau ntotdeauna vocale literele:
A. a, , , , e, i; B. e, i, o, u; C. a, , , .

99. n pronumele el i n formele verbale eram, erai, era, litera e red:
A. vocala e; B. semivocala i; C. diftongul ie.

100. Sunt corecte toate formele verbale din seria:
A. (eu) trmin, (el) felict, (eu) creiez, (el) creaz, (noi) creem;
B. (eu) termn, (el) felict, (eu) creiez, (el) creiaz, (noi) creem;
C. (eu) trmin, (el) felcit, (eu) creez, (el) creeaz, (noi) crem.

101. Alegei seria corect:
A. Domnia-Sa, Domnia-Ta, Excelena-Voastr, Sfinia-Sa;
B. Domnia Sa, Domnia Ta, Excelena Voastr, Sfinia Sa;
C. Domnia sa, Domnia ta, Excelena voastr, Sfinia sa.

102. Alegei soluia corect n cazul formelor de sg. i pl. ale urmtorului substantiv (nume
al unui cunoscut fruct citric de culoare galben, mai mare dect portocala, cu gust plcut,
acrior-amrui):
A. gref grefe; B. gref grefuri; C. grep grepuri.

103. Propoziia scris corect este:
A. Ce-i cu cei din faa casei?
B. Ce-s cu cei din faa casei?
C. Ce-i cu cei din faa casii?

104. Cuvntul meteugresc are urmtoarea structur:
A. tema meteug- i sufixul -resc;
B. rdcina meter i sufixul -ugresc;
C. rdcina meteug-, sufixul -ar i sufixul esc.

105. n enunul: Andrei, fiind un inginer eminent, a intuit inundaia ca un pericol iminent,
cuvintele scrise cu bold sunt:
A. omonime; B. antonime; C. paronime.

106. Cuvntul a gera nseamn:
A. a nghea pe cineva;
B. a administra n locul altei persoane;
C. a garanta.


107. Cuvntul specios nseamn:
A. fcut pentru anumite ntrebuinri;
B. neobinuit;
C. neltor.


108. Sensul cuvntului a deroga este:
A. a renuna la rugmini;
B. a se abate de la o lege;
C. a delega pe cineva.


109. Urmtoarele cuvinte au fost grupate cte dou, n aa fel, nct numai una dintre
variante (pe care va trebui s o indicai) conine perechi de sinonime: (a) venust, (b)
fastidios, (c) ofuscat, (d) lapidar, (e) insipid, (f) edulcorat, (g) ndulcit, (h) scurt, (i)
searbd, (j) plictisitor, (k) voluptuos, (l) suprat.
A. ai, bk, cj, dh, eg, fl;
B. ak, bj, cl, dh, ei, fg;
C. aj, bk, cl, di, eg, fh.

110. Cuvntul ocean din seriile:
1. Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian;
2. ocean de ninsoare, ocean de foc, ocean de stele;
este folosit :
A. cu sens propriu n ambele serii;
B. cu sens figurat n ambele serii;
C. cu sens propriu n prima serie i figurat n a doua.


111. n exemplele:
a. Vi-i dau vii pe toi.
b. V-a spus c va veni i bunica ?
c. ii mult la cri i i-i greu s renuni la ele.
d. Sora mea l-a vzut pe Dumitru la trand.
e. S-au certat sau mi s-a prut ?,
cuvintele scrise cu bold sunt:
A. omofone; B. omografe; C. omonime.

112. n formulrile: Avansai nainte. Coboar jos. Repet din nou. Convenim mpreun.
Mai revenii, greeala e de natur:
A. ortografic; B. gramatical; C. lexical.

113. n perechile: destins - distins, evolua - evalua, lizibil - ilizibil, moral - amoral, normal -
anormal, a simula - a stimula se afl:
A. antonime;
B. paronime;
C. paronime i antonime.


114. Alegei seria n care toate enunurile sunt corecte:
A. Nu fii obraznic! Fi atent! Druii-i flori! Ia-i cartea napoi! Cei doi m-au ntrebat cei nou
la voi la coal. Ai nceput a-i mini pe ceilali.
B. Nu fi obraznic! Fii atent! Druii-i flori! Ia-i cartea napoi! Cei doi m-au ntrebat ce-i
nou la voi la coal. Ai nceput a-i mini pe ceilali.
C. Nu fii obraznic! Fii atent! Drui-i-i flori! I-ai cartea napoi! Ce-i doi m-au ntrebat ce-i
nou la voi la coal. A-i nceput ai mini pe ceilali.

115. Indicai varianta care conine o afirmaie adevrat:
A. pronunm i scriem sandvi;
B. pronunm sendvici i scriem sandvici;
C. pronunm i scriem sandvici sau sendvi.

116. Identificai enunul care conine o form de acord neacceptat de limba literar:
A. O serie ntreag de greeli au fost amendate.
B. n ceea ce privesc examenele, lucrurile decurg normal.
C. Majoritatea elevilor au plecat n excursie.

117. Se dau urmtoarele construcii: colegului acesta; nou nsne; clasa ntia;
doisprezece mii; printe al trei copii; pepeni grozav de buni; unei dorine ale sale; oameni
ai cror pasiune. Sunt corecte:
A. a doua, a patra, a asea i a opta;
B. a treia i a asea;
C. a treia, a asea i a opta.

118. Virgula e folosit corect n:
A. C trenul plecase de zece minute, a aflat nainte de a sosi la gar.
B. Ce nu recunotea, era, c ntrziase ieri la coal.
C. ntrebarea, dac ar mai fi avut rost, s protesteze, l-a urmrit toat ziua.

119. Conjuncia compus ca s este folosit corect n exemplele: (a) Trebuie ca s nv; (b)
Nu e suficient ca s nv teoria; (c) Doresc ca s aprofundez toat materia; (d) M-am
hotrt ca s acord mai mult timp pregtirii; (e) Examenul e prea important ca s nu-l
tratez cu toat atenia; (f) nv ca s reuesc.
A. a, b, c; B. a, b, c, d; C. e, f.

120. Elementele relaionale sunt folosite corect n:
A. L-a certat, dar lui ns nu i-a psat.
B. Se poate ca prerea mea s nu coincid cu a lor.
C. Nu pot ca s tiu.

121. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din rndul:
A. lin-cii, ast-ma-tic, peh-li-van, tab-l, cons-truc-tor;
B. linc-ii, as-tma-tic, peh-li-van, tab-l, con-struc-tor;
C. linc-ii, ast-ma-tic, pe-hli-van, ta-bl, con-struc-tor.

122. Sunt desprite corect n silabe cuvintele din seria:
A. ni-cio-da-t, na-i-vi-ta-te, na-u-fra-gia, ne-cu-vi-in-ci-os;
B. nici-o-da-t, na-i-vi-ta-te, na-u-fra-gi-a, ne-cu-vi-in-cios;
C. nici-o-da-t, naiv-i-ta-te, nauf-ra-gia, ne-cu-vi-in-ci-os.

123. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. incarna, reincarna, intitula, reintitula, imbold, mboldi, ntreprindere;
B. ncarna, rencarna, intitula, rentitula, imbold, imboldi, intreprindere;
C. incarna, reincarna, intitula, reintitula, inbold, nboldi, intreprindere.

124. Redau ntotdeauna semivocale literele:
A. e, i, o, u; B. , , o, u; C. , , e, i.

125. Sunt scrise corect toate cuvintele din rndul:
A. aua, nal, nela, ngrijeasc, preced, succed, s succead;
B. eaua, neal, nla, ngrijasc, precede, succede, s succede;
C. eaua, neal, nela, ngrijasc, precede, succede, s succed.

126. Alegei seria de cuvinte care cuprinde numai forme literare:
A. petrifica, ferstru, chiftea, ventrilog, filigran;
B. pietrifica, fierstru, piftea, ventriloc, filigram;
C. pietrifica, fierstru, chiftea, ventriloc, filigran.

127. Sunt literare toate formele de vocativ din rndul:
A. An!, Ioan!, Marie!;
B. Ano!, Ioano!, Mario!;
C. Ana!, Ioana!, Maria!.

128. Adjectivul mijlociu este scris greit n structura:
A. copii mijlocii; B. copiii mijlociii; C. mijlociii copii.

129. Identificai seria ce cuprinde forma corect a cuvintelor:
A. ncuviinat, cuviin, contiin, cunotin, cuviincios, tiin, fiindc, ncunotiina;
B. ncuvinat, cuvin, contin, cunotin, cuviincios, tiin, fiindc, ncunotiina;
C. ncuviinat, cuviin, contiin, cunotin, cuviincios, tiin, fiindc, ncunotina.

130. Precizai cte dintre urmtoarele cuvinte pot fi considerate omonime lexicale pariale
(avnd n vedere c unele dintre ele cunosc dou forme de plural difereniate semantic):
raport, membru, curent, bob, aragaz, comision, pas, fus, platan, termen.
A. ase; B. apte; C. opt.

131. Din urmtoarea serie de cuvinte: pretenie, prevesti, precaut, s-a format cu prefixul
pre-:
A. precaut; B. prevesti; C. ntreaga serie.

132. Elementele de compunere savant: (a) -fag, (b) -fil, (c) -fob, (d) -for, (e) -liz, (f) -morf,
(g) -scop, (h) -tec sunt asociate corect cu sensurile (i) descompunere, (j) purttor, (k)
colecie, (l) fric, (m) prieten, (n) a privi, (o) mnctor, (r) form:
A. ao, bj, ch, dm, er, fi, gk, hn;
B. ao, bm, cl, dj, ei, fr, gn, hk;
C. ao, bj, cm, dn, er, fi, gk, hn.




133. n exemplele de mai jos s-au cutat antonimele a trei neologisme:
1. benefic - avantajos;
2. filantrop - mizantrop;
3. divergent - contrar.
Antonimul a fost gsit corect n:
A. exemplul 1; B. exemplul 2; C. exemplul 3.

134. Cuvntul pasibil nseamn:
A. susceptibil; B. realizabil; C. apatic.

135. Cuvntul inextricabil nseamn:
A. de neneles;
B. care nu poate fi stricat;
C. care nu poate grei.

136. Cuvntul a stipula nseamn:
A. a ndemna; B. a meniona; C. a subveniona.


137. Substantivul decdere are ca sinonime cuvntul:
A. ascensiune; B. naintare; C. declin;


138. Dintre mbinrile: (a) conducere managerial; (b) reclam publicitar; (c) summit la
vrf; (d) mijloace mass-media; (e) hit de succes, sunt corecte:
A. numai a, b, c; B. numai a, b, d, e; C. niciuna.


139. Marcai enunul care nu conine nicio greeal de semantizare:
A. Nu trebuie s plngi cu lacrimi de crocodil doar pentru c ai luat un trei.
B. Portarul gazdelor a respins mingea in extremis.
C. Toi elevii au fost notai cu nota bene.

140. Cuvntul strmoeasc are structura:
A. strmo-(rdcin), - easc(sufix);
B. strmo-(rdcin), - easc-(sufix),- (sufix);
C. str-(prefix), + -mo-(rdcin) + -easc-(sufix) + -(desinen).

141. n care dintre enunurile urmtoare se realizeaz corect acordul articolului posesiv?
A. Mama a cror biei au spart geamul a venit astzi la coal;
B. Fata a crui tat eti a lipsit trei zile de la coal;
C. Mainile ai cror posesori suntei au fost furate asear.

142. n care dintre enunurile urmtoare acordul predicatului cu subiectul este inacceptabil?
A. O treime dintre elevii clasei noastre au fost premiai la concursurile colare;
B. Stolul de vrbii au zburat;
C. Fiecare dintre noi a neles.


143. Virgula nu este utilizat corect n enunul:
A. Nu citete ziare, dar ascult buletinele de tiri;
B. Fiind nepregtit, a pierdut examenul;
C. Muncete, ns, nu d randament.

144. Virgula e folosit corect n enunul :
A. Iat, frailor, satul meu!
B. H, de aici!
C. Iat frailor, satul meu.

145. Adjectivul posesiv este utilizat corect n: (a) unei prietene a mea; (b) unei prietene a
mele; (c) unei prietene ale mele; (d) o prieten de-a mea; (e) o prieten de-ale mele; (f) un
prieten de-al meu; (g) un prieten de-ai mei.
A. toate cazurile, cu excepia lui (a) i (c);
B. (b), (e), (g);
C. (c), (d), (f).

146. n exemplul: Cea fcut astzi fata ce-a cuminte?, s-a scris corect n cazul:
A. cea fcut;
B. ce-a cuminte;
C. n niciunul din cele dou cazuri.

147. n enunul: n buctrie miroase a pine, cuvntul scris cu bold este:
A. prepoziie; B. articol posesiv; C. articol hotrt.

148. Au grade de comparaie toate adjectivele din rndul:
A. superior, inferior, optim, complet, desvrit;
B. deplin, vitreg, oral, unic, ultim;
C. puin, mult, bun, urt, trist.

149. Substantivele: arici, elice, nume au:
A. numai form de singular;
B. numai form de plural;
C. o singur form pentru singular i plural.

150. Forma de genitiv-dativ a substantivelor Marin i Marina este:
A. lui Marin, Marina;
B. lui Marin, lui Marina;
C. lui Marin, Marinei.









Rspunsuri corecte:
1-C 31-A 61-C 91-B 121-C
2-C 32-B 62-B 92-C 122-B
3-A 33-A 63-A 93-B 123-A
4-C 34-C 64-B 94-C 124-A
5-A 35-A 65-B 95-B 125-A
6-A 36-A 66-A 96-A 126-C
7-B 37-B 67-A 97-C 127-C
8-A 38-C 68-C 98-C 128-B
9-B 39-C 69-C 99-C 129-C
10-C 40-B 70-C 100-C 130-C
11-B 41-C 71-C 101-B 131-B
12-C 42-C 72-B 102-C 132-B
13-B 43-A 73-C 103-A 133-B
14-C 44-B 74-A 104-C 134-A
15-B 45-C 75-B 105-C 135-A
16-B 46-B 76-C 106-B 136-B
17-C 47-B 77-C 107-C 137-C
18-C 48-C 78-C 108-B 138-C
19-C 49-C 79-B 109-B 139-B
20-C 50-C 80-A 110-C 140-C
21-B 51-C 81-C 111-A 141-C
22-C 52-B 82-C 112-C 142-B
23-B 53-C 83-C 113-B 143-C
24-A 54-C 84-B 114-B 144-A
25-C 55-A 85-C 115-C 145-A
26-B 56-B 86-A 116-B 146-C
27-A 57-C 87-B 117-B 147-A
28-C 58-A 88-C 118-A 148-C
29-A 59-C 89-B 119-C 149-C
30-B 60-C 90-C 120-B 150-C

S-ar putea să vă placă și