Sunteți pe pagina 1din 560

100 de teste pentru un BAC de nota 10!

Teste cu raspunsuri pentru proba de bacalaureat la disciplina geografie

www.profudegeogra.eu
www.profudegeogra.eu 1

Acesta carte online gratuita se adreseaza elevilor de clasa a XII-a care se pregatesc sa sustina bacalaureatul la disciplina geografie. Testele au fost concepute conform programei de bacalaureat. Structura lor este asemanatoare cu subiectele de bacalaureat din anii precedenti. La sfarsitul fiecarui test vei gasi rezolvarea. Materialele grafice (tabele, grafice, harti) au fost preluate din variantele concepute de Ministerul Educatiei in anii precedenti. Iti poti testa cunostintele online acesand site-ul www.profudegeogra.eu. Aici vei gasi mai multe jocuri care te vor ajuta sa inveti mai repede materia pentru BAC. Iti recomandam: - Jocul de identificare a raurilor din Romania - http://www.profudegeogra.eu/joc_de_geografie/joc-deidentificare-raurile-romaniei - Jocul de identificare a unitatilor fizico-geografice din Romania http://www.profudegeogra.eu/joc_de_geografie/joc-de-localizare - Teste online pregatire BAC Geografie http://www.profudegeogra.eu/joc_de_geografie/pregatire_test_bac_geografia_romaniei_europei_online_gra tis

Cuprins:
Test 1 ......................................................................................................................................................... 5 Test 2 ....................................................................................................................................................... 11 Test 3 ....................................................................................................................................................... 17 Test 4 ....................................................................................................................................................... 21 Test 5 ....................................................................................................................................................... 26 Test 6 ....................................................................................................................................................... 31 Test 7 ....................................................................................................................................................... 38 Test 8 ....................................................................................................................................................... 43 Test 9 ....................................................................................................................................................... 47 Test 10 ..................................................................................................................................................... 55 Test 11 ..................................................................................................................................................... 62 Test 12 ..................................................................................................................................................... 68 Test 13 ..................................................................................................................................................... 71 Test 14 ..................................................................................................................................................... 77 Test 15 ..................................................................................................................................................... 80 Test 16 ..................................................................................................................................................... 85 Test 17 ..................................................................................................................................................... 89 Test 18 ..................................................................................................................................................... 96 Test 19 ..................................................................................................................................................... 99 Test 20 ................................................................................................................................................... 107 Test 21 ................................................................................................................................................... 112 Test 22 ................................................................................................................................................... 118 Test 23 ................................................................................................................................................... 124 Test 24 ................................................................................................................................................... 130 Test 25 ................................................................................................................................................... 135 Test 26 ................................................................................................................................................... 145 Test 27 ................................................................................................................................................... 152 Test 28 ................................................................................................................................................... 157 Test 29 ................................................................................................................................................... 163 Test 30 ................................................................................................................................................... 169 www.profudegeogra.eu 2

Test 31 ................................................................................................................................................... 173 Test 32 ................................................................................................................................................... 177 Test 33 ................................................................................................................................................... 182 Test 34 ................................................................................................................................................... 187 Test 35 ................................................................................................................................................... 193 Test 36 ................................................................................................................................................... 199 Test 37 ................................................................................................................................................... 206 Test 38 ................................................................................................................................................... 212 Test 39 ................................................................................................................................................... 217 Test 40 ................................................................................................................................................... 222 Test 41 ................................................................................................................................................... 229 Test 42 ................................................................................................................................................... 234 Test 43 ................................................................................................................................................... 240 Test 44 ................................................................................................................................................... 247 Test 45 ................................................................................................................................................... 251 Test 46 ................................................................................................................................................... 256 Test 47 ................................................................................................................................................... 262 Test 48 ................................................................................................................................................... 267 Test 49 ................................................................................................................................................... 273 Test 50 ................................................................................................................................................... 277 Test 51 ................................................................................................................................................... 283 Test 52 ................................................................................................................................................... 290 Test 53 ................................................................................................................................................... 295 Test 54 ................................................................................................................................................... 302 Test 55 ................................................................................................................................................... 307 Test 56 ................................................................................................................................................... 312 Test 57 ................................................................................................................................................... 319 Test 58 ................................................................................................................................................... 324 Test 59 ................................................................................................................................................... 330 Test 60 ................................................................................................................................................... 336 Test 61 ................................................................................................................................................... 341 Test 62 ................................................................................................................................................... 349 Test 63 ................................................................................................................................................... 355 Test 64 ................................................................................................................................................... 361 Test 65 ................................................................................................................................................... 366 Test 66 ................................................................................................................................................... 371 Test 67 ................................................................................................................................................... 377 Test 68 ................................................................................................................................................... 385 Test 69 ................................................................................................................................................... 391 Test 70 ................................................................................................................................................... 395 Test 71 ................................................................................................................................................... 399 Test 72 ................................................................................................................................................... 404 Test 73 ................................................................................................................................................... 408 Test 74 ................................................................................................................................................... 415 Test 75 ................................................................................................................................................... 420 Test 76 ................................................................................................................................................... 424 Test 77 ................................................................................................................................................... 430 Test 78 ................................................................................................................................................... 434 www.profudegeogra.eu 3

Test 79 ................................................................................................................................................... 439 Test 80 ................................................................................................................................................... 444 Test 81 ................................................................................................................................................... 450 Test 82 ................................................................................................................................................... 457 Test 83 ................................................................................................................................................... 462 Test 84 ................................................................................................................................................... 468 Test 85 ................................................................................................................................................... 472 Test 86 ................................................................................................................................................... 476 Test 87 ................................................................................................................................................... 482 Test 88 ................................................................................................................................................... 487 Test 89 ................................................................................................................................................... 492 Test 90 ................................................................................................................................................... 500 Test 91 ................................................................................................................................................... 505 Test 92 ................................................................................................................................................... 512 Test 93 ................................................................................................................................................... 518 Test 94 ................................................................................................................................................... 522 Test 95 ................................................................................................................................................... 529 Test 96 ................................................................................................................................................... 533 Test 97 ................................................................................................................................................... 537 Test 98 ................................................................................................................................................... 543 Test 99 ................................................................................................................................................... 550 Test 100 ................................................................................................................................................. 555

Distribuirea acestui material in scop commercial se poate efectua doar cu acordul proprietarului site-ului www.profudegeogra.eu. www.profudegeogra.eu

Test 1

1. Orasul notat pe harta cu cifra 1 este:

a) Oradea b) Cluj Napoca c) Suceava d) Brasov

2. Altitudinea maxima din grupa Parang este de: a) 2519 m b) 2124 m c) 2224 m d) 2059 m

www.profudegeogra.eu

3. Este traversat de raul Sena orasul notat pe harta cu cifra:

a) 4 b) 15 c) 11 d) 6

4. Capitala Moldovei este: a) Chisinau b) Orhei c) Tighina d) Balti

www.profudegeogra.eu

5. Masivul Sistos Rhenan unitate situate in statul notat cu G s-a format in timpul cutarilor:

a) Hercinice b) Caledonice c) Khimerice d) Alpine

6. Prima cale ferata din lume a fost inaugurata pe ruta Manchester - Liverpool in anul: a) 1879 b) 1830 c) 1890 d) 1900

7. Cel mai populat judet al Romaniei este: a) Valcea b) Harghita c) Prahova d) Dambovita

www.profudegeogra.eu

8. Raul notat pe harta cu cifra 7 este:

a) Tarnava Mica b) Mures c) Tarnava Mare d) Aries

www.profudegeogra.eu

9. Cea mai mare altitudine din unitatea C este de:

a) 3465 m b) 4807 m c) 5643 m d) 2341 m

www.profudegeogra.eu

10. Statul din grafic cu populatia cea mai mare este:

a) Ungaria b) Olanda c) Franta d) Germania

Test 1 1 c) 2 a) 3 d) 4 a) 5 a) 6 b) 7 c) 8 c) 9 b) 10 d)

www.profudegeogra.eu

10

Test 2

1. Carpatii Meridionali sunt alcatuiti din: a) 4 grupe montane b) 3 grupe montane c) 2 grupe montane d) 1 grupa Montana

2. Lacul de acumulare Izvorul Muntelui se afla localizat pe raul notat pe harta cu cifra:

a) 9 b) 10 c) 7 d) 8

www.profudegeogra.eu

11

3. Are iesire la Oceanul Atlantic si la Marea Mediterana statul notat pe harta cu litera:

a) B b) G c) A d) H

4. Cel mai mare val de aderare (s-au primit atunci 10 state in UE) a fost in anul a) 2000 b) 2004 c) 2007 d) 2001

5. Structurile megalitice de la Carnac apar pe teritoriul statului numit: a) Romania b) FRanta c) Anglia d) Serbia

www.profudegeogra.eu

12

6. Laerdal cel mai lung tunel feroviar din Europa este localizat in statul notat pe harta cu litera:

a) B b) D c) E d) H

www.profudegeogra.eu

13

7. Orasul notat pe harta cu cifra 1 se numeste:

a) Oradea b) Alba Iulia c) Satu Mare d) Cluj Napoca

8. Clima rece subpolara se intalneste in nordul statului notat pe harta cu litera:

a) I b) C c) F d) A www.profudegeogra.eu 14

9. Temperaturile medii anuale mai mari de 10 grade Celsius sunt specific unitatii notata pe harta cu litera:

a) A b) C c) H d) D

10. I n evul mediu Romania s-a aflat la intersectia imperiilor: a) Otoman,Habsburgic,Austro-Ungar,Tarist b) Francez,Englez,Viking c) Celtic,Macedonean,Person d) Tarist,Roman

Test 2 1 a) 2 c) 3 c) 4 b) 5 b) 6 b) 7 c) 8 a) www.profudegeogra.eu 15

9 a) 10 a)

www.profudegeogra.eu

16

Test 3

1. Capitala statului marcat pe harta cu litera B este:

a) Paris b) Londra c) Varsovia d) Moscova

2. Rolul comisiei Europene este: a) Protectia mediului b) Intocmeste proiecte de legi si monitorizeaza aplicarea acestora c) Protectia consumatorilor d) Nu are un rol anume

3. Varfuri cu altitudini mai mari de 2500 de m sunt in Carpatii Meridionali a) 11 varfuri b) 15 varfuri c) 19 varfuri d) 4 varfuri

www.profudegeogra.eu

17

4. Islamismul este prezent in statul numit: a) Serbia b) Albania c) Norvegia d) Rusia

5. Statiunea turistica Cortina D Ampezzo este situate pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) H c) J d) I

6. Este port la Marea Neagra pe teritoriul Bulgariei orasul numit: a) Varna b) Plovdiv c) Ruse d) Sofia www.profudegeogra.eu 18

7. Influente climatice oceanice se gasc pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) F c) E d) D

8. Peisajele agricole open field sunt caracteristice zonelor: a) De campie b) De podis c) Montane d) De deal

9. Primul avion supersonic din lume (Concorde) a fost construit de statele: a) Franta si Germania b) Franta si Anglia c) Franta si Elvetia d) Franta si Romania

www.profudegeogra.eu

19

10. Statul notat pe harta cu litera C este:

a) Spania b) Ucraina c) Irlanda d) Anglia

Test 3 1 b) 2 b) 3 a) 4 b) 5 a) 6 a) 7 a) 8 a) 9 b) 10 b)

www.profudegeogra.eu

20

Test 4

1. Tarmul dalmatic apare in unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) A c) G d) F

2. Orasul capitala pentru Irlanda este:

a) Londra www.profudegeogra.eu 21

b) Dublin c) Paris d) NIKosia

3. Cel mai mare port fluvial de pe glob (Duisburg) este localizat in statul notat pe harta cu litera:

a) H b) C c) B d) G

4. ASEAN a luat nastere in anul: a) 1978 b) 1968 c) 1960 d) 2000

www.profudegeogra.eu

22

5. Influente climatice mediteraneene apar in unitatea notata pe harta cu litera:

a) E b) D c) B d) F

6. Statul notat pe harta cu litera G se incadreaza in tipul de clima numit:

a) Temperat de tranzitie b) Temperat oceanic www.profudegeogra.eu 23

c) Temperat continental d) Subpolar

7. Detine locul 1 in Europa la numarul de porcine statul numit: a) Polonia b) Germania c) Cehia d) Anglia

8. Pesterile sunt forme ale reliefului: a) Carstic b) Vulcanic c) Fluvial d) Eolian

9. Vantul numit Mistral actioneaza pe teritoriul statului numit: a) Grecia b) Franta c) Rusia d) Suedia

10. Ucraina are o populatie de aproximativ: a) 47 de milioane b) 56 de milioane c) 30 de milioane d) 20 de milioane

Test 4 1 c) 2 b) 3 b) 4 b) 5 c) 6 c) 7 b) 8 a) 9 b) 10 a) www.profudegeogra.eu 24

www.profudegeogra.eu

25

Test 5

1. Politicile comune ale UE sunt: a) Politica obtinerii de profit in defavoarea tarilor sarace b) Politica Agricola comuna,politica in transporturi,politica comerciala comuna si politica de mediu c) Ajutorarea tarilor dezvoltate d) Dezvoltarea unui arsenal de armament cu scop ofensiv

2. Detine locul 1 in Europa la numarul de porcine statul numit: a) Polonia b) Germania c) Cehia d) Anglia

3. Precipitatii medii anuale de 600-800 mm se intalnesc in regiunea notata pe harta cu litera:

a) C b) A c) E d) B

4. Albena este o statiune turistica din: a) Ucraina b) Bulgaria www.profudegeogra.eu 26

c) Serbia d) Moldova

5. Valoarea medie a temperaturii din luna Ianuarie este de:

a) -5 grade b) 6 grade c) 34 grade d) 18 grade

6. Cel mai mare exportator de vinuri la nivel mondial este: a) Grecia b) Italia c) Franta d) Norvegia

www.profudegeogra.eu

27

7. Vegetatia de stepa se intalneste in zona notata pe harta cu litera

a) H b) F c) A d) B

www.profudegeogra.eu

28

8. Teritoriul statului marcat pe harta cu litera A este traversat de raul:

a) Prut b) Dunare c) Guadalquivir d) Pad

9. Tunelul feroviar St Gothard are o lungime de aprox: a) 12 km b) 14,9 km c) 20 de km d) 30 de km

10. Migratia elitelor din Romania s-a facut in general spre : a) Sudul Europei b) Estul Europei c) Nordul Europei d) Vestul Europei

www.profudegeogra.eu

29

Test 5 1 b) 2 b) 3 d) 4 b) 5 a) 6 c) 7 d) 8 c) 9 b) 10 d)

www.profudegeogra.eu

30

Test 6

1. Cele mai mari rezerve de bauxita sunt in unitatea notata pe harta cu litera:

a) A b) B c) G d) H

www.profudegeogra.eu

31

2. Bazinul carbonifer Motru- Rovinari este localizat in statul notat pe harta cu litera:

a) A b) E c) C d) G

www.profudegeogra.eu

32

3. Tarmul cu poldere se gaste pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) D d) H

4. Lacul glaciar cu cea mai mare suprafata este: a) Balea b) Bucura c) Zanoaga d) Galcescu

www.profudegeogra.eu

33

5. Din cauza temperaturilor scazute precipitatiile solide predomina in lunile:

a) Iulie si august b) Ianuarie si februarie c) Mai si august d) Octombrie si noiembrie

6. Muntii Pirinei sunt localizati la granite dintre statele: a) Franta si Germania b) Spania si Portugalia c) Spania si Franta d) Germania si Cehia

www.profudegeogra.eu

34

7. Laerdal cel mai lung tunel feroviar din Europa este localizat in statul notat pe harta cu litera:

a) B b) D c) E d) H

8. Cel mai mare aeroport European este: a) Charles de Gaulle b) Heathrow c) Frankfurt d) Aurel Vlaicu

www.profudegeogra.eu

35

9. Industria constructoare de masini este bine reprezentata in statul notat pe harta cu litera:

a) C b) F c) A d) E

www.profudegeogra.eu

36

10. Unitatea de relief notata pe harta cu E s-a format prin:

a) Prabusire b) Aluvionare c) Incretirea Scoartei d) Eruptii Vulcanice

Test 6 1 d) 2 b) 3 d) 4 b) 5 b) 6 c) 7 b) 8 b) 9 a) 10 b)

www.profudegeogra.eu

37

Test 7

1. Lacul glaciar Galcescu este localizat in masivul: a) Parang b) Fagaras c) Retezat d) Iezer

2. Magistrala feroviara paneuropeana TransBalkan traverseaza orasele: a) Budapeste-Bucuresti-Sofia-Salonic b) Salonic-Ankara c) Bucuresti-Ankara-Izmir d) Bucuresti-Salonic

3. Limba daneza face parte din familia limbilor : a) Latine b) Germanice c) Slave d) Romanice

4. Garofita Pietrii Craiului este un endemism ce se intalneste doar in masivul: a) Piatra Craiului b) Bucegi c) Frunti d) Retezat

www.profudegeogra.eu

38

5. Tarmul cu poldere se gaste pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) D d) H

6. Campia Traciei este localizata pe teritoriul statului numit: a) Ungaria b) Bulgaria c) Rusia d) Serbia

7. Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, proclamata in decembrie 2000 la Nisa, cuprinde: a) toate masurile ce trebuiesc luate impotriva coruptiei b) toate pericolele ce pandesc satele memebre UE c) toate drepturile recunoscute la ora actuala de statele membre si de cetatenii UE d) Doar drepturile esentiale ale cetatenilor

www.profudegeogra.eu

39

8. Statiunea turistica Borsa este localizata in unitatea de relief notate pe harta cu:

a) A b) F c) G d) E

www.profudegeogra.eu

40

9. Cea mai mica altitudine se intalneste in unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) H c) D d) F

10. Raul notat pe harta cu cifra 4 se numeste:

www.profudegeogra.eu

41

a) Ialomita b) Buzau c) Siret d) Jiu

Test 7 1 a) 2 a) 3 b) 4 a) 5 d) 6 b) 7 c) 8 d) 9 d) 10 a)

www.profudegeogra.eu

42

Test 8

1. Pe teritoriul statului notat cu litera C apare o campie ce poarta denumirea de:

a) Campia Padului b) Campia Panonica c) Campia Romana d) Campia Thesaliei

2. In urma carui tratat cetatenii membrii UE au obtinut drept de libera trecere si de munca in orice stat membru UE? a) Nisa (2000) b) Maastricht (1992) c) Amsterdam (1997) d) Paris (1952)

3. Jiul de Est izvoraste din muntii: www.profudegeogra.eu 43

a) Parang b) Candrel c) Sureanu d) Iezer

4. Bilantul migratoriu negativ din tarile est europene se datoreaza: a) Nivelului sanitar si educational dezvoltat b) Pietei de munca ofertante c) Nivelului salarial net superior d) Conditiilor de trai precare

5. Satul risipit este characteristic zonelor din regiunile: a) De campie b) De deal c) De munte d) De depresiune

6. Valoarea medie a temperaturii din luna Ianuarie este de:

a) -5 grade b) 6 grade c) 34 grade d) 18 grade

7. Centrele miniere Kiruna si Gallivare sunt localizate pe teritoriul statului numit: a) Finlanda b) Grecia www.profudegeogra.eu 44

c) Suedia d) Rusia

8. Tarile membre NAFTA sunt: a) Angola,Rusia b) Franta,Sudan c) Anglia,Irlanda d) SUA,Canada,Mexic

9. Autostrada Dei Fiori strabate orasele: a) MArsilla-NIssa-Milano b) Torino-Milano-Trieste c) Trieste-Zagreb d) Firenze-Parma

10. Podgoria Dragasani este localizata in unitatea de relief notate pe harta cu litera:

a) D b) G c) H d) B www.profudegeogra.eu 45

Test 8 1 b) 2 b) 3 a) 4 d) 5 c) 6 a) 7 c) 8 d) 9 a) 10 c)

www.profudegeogra.eu

46

Test 9

1. Altitudinea medie cea mai ridicata din Europa se intalneste in statul notat pe harta cu litera:

a) I b) B c) F d) J

www.profudegeogra.eu

47

2. Unitatea notata pe harta cu litera E se numeste:

a) Campia Romana b) Campia Banatului c) Podisul Barladului d) Poiana Rusca

www.profudegeogra.eu

48

3. Statiunea turistica Stana de Vale este localizata in unitatea de relief numerotata pe harta cu litera:

a) A b) H c) B d) G

4. Cea mai mare altitudine din Ucraina se atinge in Carpatii Padurosi si este de: a) 2100 m b) 2345 m c) 2789 m d) 2001 m

www.profudegeogra.eu

49

5. Statul notat pe harta cu litera B se numeste:

a) Olanda b) Belgia c) Austria d) Elvetia

www.profudegeogra.eu

50

6. Cea mai mare altitudine din unitatea C este de:

a) 3465 m b) 4807 m c) 5643 m d) 2341 m

7. Principala religie din Norvegia este: a) Iudaismul b) Lutheranismul c) Ortodoxismul d) Islamismul

www.profudegeogra.eu

51

8. Lacul vulcanic Sfanta Ana se intalneste in unitatea notata pe harta cu litera:

a) A b) C c) H d) D

www.profudegeogra.eu

52

9. Orasul notat pe harta cu litera 12 se numeste:

a) Sofia b) Berlin c) Kiev d) Lisabona

10. Lacul glaciar Capra este localizat in muntii: a) Fagaras b) Bucegi c) Iezer d) Godeanu

Test 9 1 d) 2 d) 3 b) 4 d) 5 b) 6 b) 7 b) 8 d) www.profudegeogra.eu 53

9 a) 10 a)

www.profudegeogra.eu

54

Test 10

1. Depresiunile de tip -golf- se intalnesc in unitatea de relief notata cu litera:

a) H b) G c) B d) E

2. Imbatranirea demografica din Romania se datoreaza: a) Natalitatii scazute,sporului natural negativ,migratia tinerilor b) Mortalitatii ridicate a tinerilor c) Migratiile persoanelor varstnice d) Sporului natural pozitiv

www.profudegeogra.eu

55

3. Campia Padului se gaseste pe teritoriul statului notat cu litera:

a) A b) D c) F d) B

www.profudegeogra.eu

56

4. Statul notat pe harta cu litera J se numeste:

a) Macedonia b) Bulgaria c) Albania d) Rusia

www.profudegeogra.eu

57

5. Podisul Bavariei este situat pe teritoriul statului notat cu litera:

a) G b) C c) J d) A

www.profudegeogra.eu

58

6. Statul notat pe harta cu litera G este:

a) Luxembourg b) Elvetia c) Letonia d) Estonia

7. Pana in 2050 UE intentioneaza sa reduca emisiile gazelor cu efect de sera cu: a) 60-80% mai mici decat in present b) Cu 10% mai mici decat in present c) Cu 20% mai mici decat in present d) Cu 5 % mai mici decat in present

8. Detine locul 1 pe glob la fonta si otel (productie pe cap de locuitor) statul numit: a) Luxembourg b) Belgia c) Olanda d) Irlanda

www.profudegeogra.eu

59

9. Este strabatut de raul Dambovita orasul notat pe harta cu cifra:

a) 5 b) 3 c) 6 d) 4

10. Cea mai numeroasa minoritate etnica din Germania este reprezentata de minoritatea: a) Araba b) Romana c) Rroma d) Turca

Test 10 1 c) 2 a) 3 c) 4 c) 5 a) 6 a) 7 a) 8 a) www.profudegeogra.eu

60

9 a) 10 d)

www.profudegeogra.eu

61

Test 11

1. Uniunea Europeana detine cca. a) 8% din populatia globului b) 2% din populatia globului c) 25% din populatia globului d) 15% din populatia globului

2. Concernul chimic BASF este localizat in statul numit: a) Germania b) Anglia c) Elvetia d) Franta

3. Campia Panonica este localizata in statul numit: a) Bulgaria b) Ungaria c) Serbia d) Moldova

www.profudegeogra.eu

62

4. Campia Padului se gaseste pe teritoriul statului notat cu litera:

a) A b) D c) F d) B

5. Pestera Muierii este localizata in masivul: a) Parang b) Fagaras c) Godeanu d) Piatra Craiului

www.profudegeogra.eu

63

6. Munti Penini se gasesc in unitatea notata pe harta cu litera:

a) I b) E c) D d) H

www.profudegeogra.eu

64

7. Tarmul cu fiorduri se intalneste in statul notat pe harta cu litera:

a) A b) C c) J d) I

www.profudegeogra.eu

65

8. Valoarea mica a PIB-ului din Bulgaria se explica prin:

a) Economia de tranzitie b) Prezenta unor resurse de subsol inseminate c) Economie dezvoltata d) Numar mare de locuitori

9. Raul notat pe harta cu cifra 9 se numeste:

www.profudegeogra.eu

66

a) Jiu b) Olt c) Barlad d) Siret

10. Este numit si orasul florilor: a) Timisoara b) Deva c) Ramnicu Valcea d) Arad

Test 11 1 a) 2 a) 3 b) 4 c) 5 a) 6 c) 7 d) 8 a) 9 c) 10 a)

www.profudegeogra.eu

67

Test 12

1. Cascada Balea este localizata in muntii: a) Fagaras b) Parang c) Retezat d) Iezer

2. Statul notat pe harta cu litera G se incadreaza in tipul de clima numit:

a) Temperat de tranzitie b) Temperat oceanic c) Temperat continental d) Subpolar

www.profudegeogra.eu

68

3. Depresiunile de tip -golf- se intalnesc in unitatea de relief notata cu litera:

a) H b) G c) B d) E

4. Peisajul agricol de tip bocage se intalneste in: a) Rusia b) Norvegia c) Franta d) Romania

5. De ce Olanda are o densitate mare a populatiei: a) Diversitatea reliefului b) Diversitatea resurselor c) Suprafata mica, relief jos, clima favorabila d) Are iesire la mare

6. Varful Straja este localizat in muntii: a) Valcan b) Iezer c) Bucegi www.profudegeogra.eu 69

d) Retezat

7. Cel mai mare exportator European este: a) Anglia b) Germania c) Rusia d) Romania

8. Cel mai mare port european este orasul: a) Rotterdam b) Amsterdam c) Hamburg d) Kiel

9. Cel mai mare oras al Europei este notat pe harta cu cifra:

a) 4 b) 13 c) 15 d) 6 www.profudegeogra.eu

70

10. Solurile balane se gasc pe teritoriul unitatii notata pe harta cu litera:

a) A b) C c) H d) D

Test 12 1 a) 2 c) 3 c) 4 c) 5 c) 6 a) 7 b) 8 a) 9 b) 10 a)

Test 13
www.profudegeogra.eu 71

1. Valoarea maxima a temperaturii medii lunare se inregistreaza in luna:

a) mai. b) Iunie c) iulie d) august

2. Lacul Balaton este localizat in statul numit: a) Serbia b) Ungaria c) Rusia d) Bulgaria

www.profudegeogra.eu

72

3. Vegetatia de stepa se intalneste in zona notata pe harta cu litera

a) H b) F c) A d) B

4. Solurile numite podzoluri se intanesc in unitatea notata pe harta cu litera:

www.profudegeogra.eu

73

a) E b) D c) C d) B

5. Franta este localizata in Europa: a) Vestica b) Centrala c) Sudica d) Nordica

6. Statul notat pe harta cu litera I se numeste:

a) Slovacia b) Cehia c) Belarus d) Letonia

7. In sectorul superior al vaii Ialomita se gasesc : a) Cheile Tatarului www.profudegeogra.eu 74

b) Cheile Costesti c) Cheile Dambovicioarei d) Cheile Oltetului

8. Muntii Ural sunt localizati pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) C d) H

9. OSCE are ca obiectiv principal: a) Reducerea poluarii b) Gestionarea deseurilor c) Asigurarea pacii si securitatii pe continent d) Protectia consumatorilor

10. Catedrala Sagrada Familia se afla localizata in orasul numit: www.profudegeogra.eu 75

a) Valencia b) Sevilla c) Barcelona d) Cadiz

Test 13 1 d) 2 b) 3 d) 4 d) 5 a) 6 b) 7 a) 8 d) 9 c) 10 c)

www.profudegeogra.eu

76

Test 14

1. Sfecla de zahar se cultiva cu precade in: a) Europa Nordica b) Europa Sudica c) Europa Centrala d) Europa Estica

2. Italia este un stat localizat in peninsula: a) Balcanica b) Italica c) Scandinava d) Iberica

3. Detine locul 2 pe glob la productia de tutun(raportata pe locuitor) statul numit: a) Rusia b) Bulgaria c) Serbia d) Finlanda

4. Biserica Trei Ierarhi este localizata in orasul notat pe harta cu cifra:

a) 7 b) 10 www.profudegeogra.eu 77

c) 12 d) 8

5. Politica sociala a UE vizeaza: a) Crearea unor locuri de munca si a unor conditii de trai adecvate b) Scaderea pensiilor c) Taierea alocatiilor d) Inghetarea pietei de munca

6. Drumul European care pleaca din Hamburg si ajunge la Constanta este: a) E 81 b) E 70 c) E 60 d) E 75

7. Peisajul agricol de tip bocage se intalneste in: a) Rusia b) Norvegia c) Franta d) Romania

8. Detine monopolul la zacamintele de staniu organizatia: a) APEC b) ASEAN c) UE d) MERCOSUR

9. Principala cale navigabila a continentului este fluviul: a) Rhin b) Volga c) Dunare d) Tamisa

10. OCDE este alcatuita dintr-un numar de: a) 30 de state b) 20 de state www.profudegeogra.eu 78

c) 10 state d) 11 state

Test 14 1 a) 2 b) 3 b) 4 b) 5 a) 6 c) 7 c) 8 b) 9 c) 10 a)

www.profudegeogra.eu

79

Test 15

1. I-le Canare apartin statului numit: a) Portugalia b) Spania c) Danemarca d) Italia

2. Influente climatice mediteraneene apar in unitatea notata pe harta cu litera:

a) E b) D c) B d) F

www.profudegeogra.eu

80

3. Cea mai mare altitudine din Romania se intalneste in unitatea noata pe harta cu litera:

a) C b) A c) H d) B

4. Stramtorile Bosfor si Dardanele se afla in posesia statului numit: a) Italia b) Turcia c) Rusia d) Anglia

5. Slovacia devine membra NATO si UE in anul: a) 2002 b) 2004 c) 2006 d) 2010

6. Tarile membre NAFTA sunt: a) Angola,Rusia b) Franta,Sudan c) Anglia,Irlanda d) SUA,Canada,Mexic www.profudegeogra.eu

81

7. Statul notat pe harta cu litera G este:

a) Luxembourg b) Elvetia c) Letonia d) Estonia

8. Altitudinea maxima din Spania se intalneste in muntii: a) Pirinei b) Cordiliera Betica c) Iberici d) Cantabrici

www.profudegeogra.eu

82

9. Capitala statului notat pe harta cu litera B este:

a) Moscova b) Ljubliana c) Skopje d) Tirana

10. In prezent sunt state candidate la UE: a) Rusia,Norvegia si Elvetia b) Turcia, Croatia si Macedonia c) Moldova,Rusia si Kosovo d) Romania, Moldova si Kosovo

Test 15 1 b) 2 c) 3 c) 4 b) 5 b) 6 d) 7 a) 8 b) www.profudegeogra.eu 83

9 a) 10 b)

www.profudegeogra.eu

84

Test 16

1. Principala religie din Irlanda de Nord este: a) Iudaismul b) Calvinismul c) Ortodoxismul d) Anglicanismul

2. Capitala statului notat pe harta cu litera F este:

a) Londra b) Kiev c) Moscova d) Madrid

www.profudegeogra.eu

85

3. Raul notat pe harta cu litera 2 se numeste:

a) Olt b) Mures c) Jiu d) Arges

4. Tatarii apar pe teritoriul Romaniei in unitatea numita: a) Dobrogea b) Campia Romana c) Podisul Moldovei d) Podisul Transilvaniei

5. Raul national al Ucrainei este: a) Nipru b) Nistru c) Bug d) Don

6. Politicile comune ale UE sunt: a) Politica obtinerii de profit in defavoarea tarilor sarace b) Politica Agricola comuna,politica in transporturi,politica comerciala comuna si politica de mediu c) Ajutorarea tarilor dezvoltate www.profudegeogra.eu 86

d) Dezvoltarea unui arsenal de armament cu scop ofensiv

7. Cea mai mare altitudine din Romania se intalneste in unitatea notata pe harta cu litera:

a) C b) A c) H d) B

8. Cea mai mare retea de metrou de pe glob este: a) Reteaua din Moscova b) Reteaua din Paris c) Reteaua din Madrid d) Reteaua din Budapesta

9. Peisajele agricole open field sunt caracteristice zonelor: a) De campie b) De podis c) Montane d) De deal

www.profudegeogra.eu

87

10. Singurele 2 STN-uri de pe glob cu cifre de afaceri de peste 200 miliarde dolari anual sunt: a) Shell si British Petroleum b) ENI Group si Roche Group c) Daimler Chrysler si France Telecom d) Nokia si Microsoft

Test 16 1 b) 2 b) 3 a) 4 a) 5 a) 6 b) 7 c) 8 a) 9 a) 10 a)

www.profudegeogra.eu

88

Test 17

1. Zacamantul de gaze natural de la Groningen se afla localizat pe teritoriul statului numit: a) Belgia b) Olanda c) Germania d) Luxembourg

2. Magistrala paneuropeana feroviara Orient Express traverseaza orasele: a) Moscova-Kazan b) Paris-Bucuresti-Istanbul c) Budapesta-Viena d) Zagreb-Trieste

3. Culoarul Rucar Bran este de origine: a) Tectonica b) Glaciara c) Vulcanica d) Eoliana

www.profudegeogra.eu

89

4. Muntii Harz sunt munti vechi ce se gasec localizati pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) C d) E

www.profudegeogra.eu

90

5. Statul notat pe harta cu litera I se gaseste localizat in peninsula:

a) Scandinava b) Italica c) Iberica d) Balcanica

www.profudegeogra.eu

91

6. Leossul este o roca galbena si prafoasa ce apare mai ales in unitatea notata pe harta cu litera:

a) H b) B c) C d) G

www.profudegeogra.eu

92

7. In tara notata pe harta cu litera E se intalnesc influente climatice de origine:

a) Oceanica b) Continentala c) Mediteraneana d) Pontica

www.profudegeogra.eu

93

8. Muntii Olimp se gasesc pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) D b) E c) B d) F

9. Statiunea cu cele mai renumite partii de schi din Europa este: a) Busteni b) Davos c) Innsbruck d) Avoriaz

10. MERCOSUR are ca obiectiv principal: a) Protectia minoritatilor b) REalizarea unei zone de liber schimb c) Politica alimentelor d) Realizarea unei forte militare

www.profudegeogra.eu

94

Test 17 1 b) 2 b) 3 a) 4 c) 5 c) 6 d) 7 a) 8 d) 9 b) 10 b)

www.profudegeogra.eu

95

Test 18

1. Uniunea Europeana detine cca. a) 8% din populatia globului b) 2% din populatia globului c) 25% din populatia globului d) 15% din populatia globului

2. Campia Panonica este localizata in statul numit: a) Bulgaria b) Ungaria c) Serbia d) Moldova

3. Stramtoarea ce asigura iesirea din Marea Mediterana spre Oceanul Atlantic este: a) Bosfor b) Kategat c) Gibraltar d) Dardanele

4. Pe teritoriul UE se gasesc: a) 2 monarhii constitutionale b) 10 monarhii constitutionale c) 7 monarhii constitutionale d) 1 monarhie constitutionala

5. Altitudinea maxima din grupa Bucegi se intalneste in muntii: a) Bucegi b) Leaota c) Iezer d) Piatra Craiului

6. Altitudinea maxima din Marea Britanie se intalneste in muntii: a) Grampian b) Penini c) Wiclow www.profudegeogra.eu

96

d) Cheviot

7. Rolul comisiei Europene este: a) Protectia mediului b) Intocmeste proiecte de legi si monitorizeaza aplicarea acestora c) Protectia consumatorilor d) Nu are un rol anume

8. Campia Traciei este localizata pe teritoriul statului numit: a) Ungaria b) Bulgaria c) Rusia d) Serbia

9. Solurile balane se gasc pe teritoriul unitatii notata pe harta cu litera:

a) A b) C c) H d) D

www.profudegeogra.eu

97

10. In ce an rata mortalitatii a depasit rata natalitatii din tabelul de mai sus

a) 1992 b) 1977 c) 2002 d) 2001

Test 18 1 a) 2 b) 3 c) 4 c) 5 a) 6 a) 7 b) 8 b) 9 a) 10 c)

www.profudegeogra.eu

98

Test 19

1. Lacul Albano este localizat in unitatea notata cu:

a) B b) C c) J d) F

www.profudegeogra.eu

99

2. Statul notat pe harta cu litera G este:

a) Luxembourg b) Elvetia c) Letonia d) Estonia

www.profudegeogra.eu

100

3. Statiunea Palma de Mallorca este localizata in statul notat pe harta cu litera:

a) H b) D c) C d) I

www.profudegeogra.eu

101

4. Fenomene frecvente de ceata apar pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) F b) A c) B d) C

www.profudegeogra.eu

102

5. Fluviul Tamisa traverseaza orasul notat pe harta cu cifra:

a) 2 b) 3 c) 1 d) 7

www.profudegeogra.eu

103

6. De ce in Germania produsul intern brut (PIB) are valori ridicate:

a) Economie in tranzitie b) Economie dezvoltata c) Factori istorici de dezvoltare favorabili d) Numar mare de locuitori

7. Statul din grafic cu populatia cea mai mare este:

a) Ungaria b) Olanda c) Franta d) Germania

www.profudegeogra.eu

104

8. Masele de aer estice continentale actioneaza pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) C b) J c) B d) D

9. Tarile membre NAFTA sunt: a) Angola,Rusia b) Franta,Sudan c) Anglia,Irlanda d) SUA,Canada,Mexic

10. Structurile megalitice de la Carnac apar pe teritoriul statului numit: a) Romania b) Franta c) Anglia d) Serbia

Test 19 www.profudegeogra.eu 105

1 d) 2 a) 3 a) 4 d) 5 d) 6 b) 7 d) 8 c) 9 d) 10 b)

www.profudegeogra.eu

106

Test 20

1. Peisajele agricole open field sunt caracteristice zonelor: a) De campie b) De podis c) Montane d) De deal

2. Unicul metrou din tara se gaseste in orasul notat pe harta cu cifra:

a) 3 b) 2 c) 1 d) 4

3. In partea de nord Germania are iesire la marile: a) Marea Nordului , Marea Baltica b) Marea Mediterana, marea neagra c) Marea caspica,marea azov d) Marea marmara,marea tireniana www.profudegeogra.eu 107

4. Cea mai mare altitudine din unitatea B se intalneste in muntii:

a) Semenic b) Almajului c) Aninei d) Locvei

5. Primul avion supersonic din lume (Concorde) a fost construit de statele: a) Franta si Germania b) Franta si Anglia c) Franta si Elvetia d) Franta si Romania

www.profudegeogra.eu

108

6. Din cauza temperaturilor scazute precipitatiile solide predomina in lunile:

a) Iulie si august b) Ianuarie si februarie c) Mai si august d) Octombrie si noiembrie

7. Depresiunea Petrosani se afla localizata intre grupele: a) Parang si Retezat b) Bucegi si Fagaras c) Fagaras si Parang d) Fagaras si Parang

8. Cele mai mari altitudini din Muntii Carpati se intalnesc pe teritoriul statului numit: a) Romania b) Ucraina c) Slovacia d) Cehia

www.profudegeogra.eu

109

9. Luna in care se inregistreaza debitul maxim lunar este:

a) Ianuarie b) Februarie c) Iunie d) Septembrie

www.profudegeogra.eu

110

10. Raul Tamisa este localizat in interiorul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) E c) F d) D

Test 20 1 a) 2 b) 3 a) 4 a) 5 b) 6 b) 7 a) 8 c) 9 d) 10 c)

www.profudegeogra.eu

111

Test 21

1. Centrala mareemotrica La Rance este localizata pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) F b) D c) B d) H

2. OCDE este alcatuita dintr-un numar de: a) 30 de state b) 20 de state c) 10 state d) 11 state

3. I n evul mediu Romania s-a aflat la intersectia imperiilor: a) Otoman,Habsburgic,Austro-Ungar,Tarist b) Francez,Englez,Viking c) Celtic,Macedonean,Person d) Tarist,Roman www.profudegeogra.eu 112

4. Solurile balane se gasc pe teritoriul unitatii notata pe harta cu litera:

a) A b) C c) H d) D

www.profudegeogra.eu

113

5. Principala cultura din unitatea A este:

a) Cultura graului b) Cultura orezului c) Cultura cartofului d) Cultura trestiei de zahar

www.profudegeogra.eu

114

6. Pe teritoriul statului notat cu litera C apare o campie ce poarta denumirea de:

a) Campia Padului b) Campia Panonica c) Campia Romana d) Campia Thesaliei

7. Ortodoxismul este raspandit in partea de: a) Nord a Europei b) Vest a Europei c) Est a Europei d) Centrala

www.profudegeogra.eu

115

8. Campia Padului se gaseste pe teritoriul statului notat cu litera:

a) A b) D c) F d) B

9. Altitudinea maxima din Spania se intalneste in muntii: a) Pirinei b) Cordiliera Betica c) Iberici d) Cantabrici

www.profudegeogra.eu

116

10. Principalele tipuri de roci din unitatea A sunt:

a) Roci sedimentare b) Roci Vulcanice c) Roci metamorfice d) Roci artificiale

Test 21 1 d) 2 a) 3 a) 4 a) 5 c) 6 b) 7 c) 8 c) 9 b) 10 a)

www.profudegeogra.eu

117

Test 22

1. Unitatea notata cu litera C prezinta o clima:

a) Temperata oceanica b) Mediteraneana c) Temperata de tranzitie d) Subpolara

2. OCDE este alcatuita dintr-un numar de: a) 30 de state b) 20 de state c) 10 state d) 11 state

3. Garofita Pietrii Craiului este un endemism ce se intalneste doar in masivul: a) Piatra Craiului b) Bucegi c) Frunti d) Retezat www.profudegeogra.eu 118

4. Lacul Balaton este localizat in statul numit: a) Serbia b) Ungaria c) Rusia d) Bulgaria

5. Raul notat pe harta cu cifra 3 este:

a) Mures b) Jiu c) Buzau d) Taita

www.profudegeogra.eu

119

6. Prin prelucrarea bauxitei se obtine alumina in orasul notat pe harta cu cifra:

a) 1 b) 4 c) 6 d) 2

www.profudegeogra.eu

120

7. Bazinul minier Krivoi-Rog este localizat in statul notat pe harta cu litera:

a) H b) I c) G d) D

8. Diferentele de locuitori dintre Polonia si Olanda se pot explica prin:

a) Suprafata mai mare a Poloniei b) Economia mai dezvoltata a Olandei c) Prezenta unor resurse d) Relieful mai accesibil

www.profudegeogra.eu

121

9. Orasul notat pe harta cu cifra 1 este:

a) Constanta b) Harsova c) Tulcea d) Arad

www.profudegeogra.eu

122

10. Solurile din clasa cernoziomuri apar pe teritoriul unitatii notata pe harta cu litera:

a) C b) D c) F d) H

Test 22 1 c) 2 a) 3 a) 4 b) 5 c) 6 b) 7 c) 8 a) 9 c) 10 c)

www.profudegeogra.eu

123

Test 23

1. OCDE a fost creata in anul: a) 1980 b) 1961 c) 1960 d) 1967

2. Prin prelucrarea bauxitei se obtine alumina in orasul notat pe harta cu cifra:

a) 1 b) 4 c) 6 d) 2

3. UE este formata din: a) 27 de state b) 20 de state c) 15 state d) 23 de state www.profudegeogra.eu 124

4. Podgoria Murfatlar este localizata in unitatea de relief notata pe harta cu litera:

a) H b) C c) F d) D

5. Numiti 2 state din UE cu iesire la Marea Baltica: a) Germania,Anglia b) Romania,Ungaria c) Finlanda,Letonia d) Franta ,Rusia

6. Pasul Urdele este situat in muntii: a) Parang b) Fagaras c) Retezat d) Cozia

www.profudegeogra.eu

125

7. Este traversat de raul Sena orasul notat pe harta cu cifra:

a) 4 b) 15 c) 11 d) 6

www.profudegeogra.eu

126

8. Unitatea notata pe harta cu litara A se numeste:

a) Podisul Barladului b) Podisul Sucevei c) Podisul Getic d) Podisul Transilvaniei

9. Unitatea de relief notata cu D s-a format in timpul cutarilor:

a) Alpine b) Caledonice www.profudegeogra.eu

127

c) Khimerice d) Hercinice

10. Statul notat pe harta cu litera A este localizat in peninsula:

a) Scandinava b) Italica c) Balcanica d) Iberica

Test 23 1 b) 2 b) 3 a) 4 a) 5 c) 6 a) 7 d) 8 b) www.profudegeogra.eu 128

9 a) 10 a)

www.profudegeogra.eu

129

Test 24

1. A fost declarat capitala culturala europeana in 2007 orasul notat pe harta cu cifra:

a) 5 b) 9 c) 8 d) 11

www.profudegeogra.eu

130

2. Focurile Vii de la Andreiasu se gasesc localizate pe teritoriul unitatii notata cu litera:

a) C b) B c) A d) D

3. Procentul mare detinut de hidroenergie in Austria se explica prin:

a) Relieful favorabil amplasarii de hidrocentrale ; rauri cu potential energetic b) Prezenta carbunilor c) Lipsa apelor curgatoare www.profudegeogra.eu

131

d) Relief de campie

4. Din punct de vedere lingvistic Romania este un popor: a) Slav b) Latin c) Anglo-saxon d) Fino-ungric

5. Curtea Internationala de justitie are sediul in orasul numit: a) Charleroi b) Amsterdam c) Haga d) Bucuresti

6. Masivul Central Francez se gaseste localizat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) C d) D www.profudegeogra.eu

132

7. Locul 1 in Europa la productia de autovehicule este detinut de statul numit: a) Cehia b) Austria c) Germania d) Polonia

8. Magistrala feroviara paneuropeana TransBalkan traverseaza orasele: a) Budapeste-Bucuresti-Sofia-Salonic b) Salonic-Ankara c) Bucuresti-Ankara-Izmir d) Bucuresti-Salonic

9. Detine locul 1 pe glob la fonta si otel (productie pe cap de locuitor) statul numit: a) Luxembourg b) Belgia c) Olanda d) Irlanda

10. Din Bucuresti pornesc radiar catre extremitatile tarii: a) 10 magistrale feroviare b) 9 magistrale feroviare c) 5 magistrale feroviare d) 3 magistrale feroviare

Test 24 1 b) 2 d) 3 a) 4 b) 5 c) 6 a) 7 c) 8 a) 9 a) 10 b)

www.profudegeogra.eu

133

www.profudegeogra.eu

134

Test 25

1. Valoarea medie a populatiei rurale in anul 1966 a fost in Romania :

a) 41% b) 66% c) 56% d) 32%

www.profudegeogra.eu

135

2. Cea mai redusa valoare a densitatii populatiei se intalneste in judetul:

a) Tulcea b) Covasna c) Prahova d) Dolj

www.profudegeogra.eu

136

3. Principalul tip de clima din statul notat cu litera H este:

a) Temperat continental b) Temperata de tranzitie c) Temperat Oceanica d) Mediteraneana

www.profudegeogra.eu

137

4. Regiunea turistica Coasta de Azur este localizata pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) C b) D c) A d) J

www.profudegeogra.eu

138

5. Gaz metan se exploateaza din unitatea notata pe harta cu litera:

a) A b) B c) E d) G

6. Bilantul migratoriu negativ din tarile est europene se datoreaza: a) Nivelului sanitar si educational dezvoltat b) Pietei de munca ofertante c) Nivelului salarial net superior d) Conditiilor de trai precare

www.profudegeogra.eu

139

7. Romania a avut un spor natural negative incepand cu anul:

a) 2002 b) 1992 c) 1999 d) 2008

www.profudegeogra.eu

140

8. Capitala statului notat pe harta cu F este:

a) Viena b) Berna c) Praga d) Bratislava

www.profudegeogra.eu

141

9. Statul notat pe harta cu litera G se numeste:

a) Bulgaria b) Albania c) Macedonia d) Grecia

www.profudegeogra.eu

142

10. Vegetatie de silvostepa apare in unitatea de relief notata pe harta cu litera:

a) B b) C c) D d) E

Test 25 1 b) 2 a) 3 a) 4 b) 5 c) 6 d) 7 b) 8 b) 9 b) 10 d)

www.profudegeogra.eu

143

www.profudegeogra.eu

144

Test 26

1. Are iesire la Marea Caspica statul notat pe harta cu litera:

a) H b) D c) E d) F

2. In partea de nord Germania are iesire la marile: a) Marea Nordului , Marea Baltica b) Marea Mediterana, marea neagra c) Marea caspica,marea azov d) Marea marmara,marea tireniana

3. Sfecla de zahar se cultiva cu precade in: a) Europa Nordica b) Europa Sudica www.profudegeogra.eu 145

c) Europa Centrala d) Europa Estica

4. Altitudinea maxima din Spania se intalneste in muntii: a) Pirinei b) Cordiliera Betica c) Iberici d) Cantabrici

5. Podgoria Dragasani este localizata in unitatea de relief notata pe harta cu litera:

a) D b) G c) H d) B

www.profudegeogra.eu

146

6. Fluviul Ebro este situat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) D b) I c) E d) A

www.profudegeogra.eu

147

7. Influente climatice scandinavo baltice se intalnesc in unitatea notata pe harta cu litera:

a) D b) C c) A d) B

www.profudegeogra.eu

148

8. Ponderea maghiarilor in structura etnica a Romaniei este de :

a) 3,2% b) 6,6% c) 5% d) 2%

9. In Carpatii Meridionali predomina rocile : a) Sisturi cristaline b) andezitele c) bazaltele d) calcarele

www.profudegeogra.eu

149

10. Cel mai mare oras al Europei este notat pe harta cu cifra:

a) 4 b) 13 c) 15 d) 6

Test 26 1 a) 2 a) 3 a) 4 b) 5 c) 6 b) 7 c) 8 b) 9 a) 10 b)

www.profudegeogra.eu

150

www.profudegeogra.eu

151

Test 27

1. Industria ceasurilor si industria ciocolatei sunt bine reprezentate in statul numit: a) Austria b) Elvetia c) Danemarca d) Spania

2. NATO a luat fiinta in anul: a) 1945 b) 1949 c) 1989 d) 1988

3. Statul care detine locul 1 pe glob la productia de ulei de trandafir este: a) Franta b) Bulgaria c) Irlanda d) Olanda

4. Cea mai mare altitudine din Alpi se intalneste pe teritoriul statului numit: a) Elvetia b) Austria c) Franta d) Germania

5. Ucraina are iesire la marea: a) Alba b) Nordului c) Neagra d) Baltica

www.profudegeogra.eu

152

6. Ghetari montani apar pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) B b) F c) C d) J

www.profudegeogra.eu

153

7. Vegetatia de stepa este prezenta in unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) A c) G d) H

www.profudegeogra.eu

154

8. In tara notata pe harta cu litera E se intalnesc influente climatice de origine:

a) Oceanica b) Continentala c) Mediteraneana d) Pontica

9. Creasta muntilor Fagaras are o lungime de: a) 30 de km b) 60 de km c) 40 de km d) 10 km

www.profudegeogra.eu

155

10. Raul notat pe harta cu cifra 3 este:

a) Mures b) Jiu c) Buzau d) Taita

Test 27 1 b) 2 b) 3 b) 4 c) 5 c) 6 d) 7 b) 8 a) 9 b) 10 c)

www.profudegeogra.eu

156

Test 28

1. Debitul mare din luna septembrie se explica prin:

a) Abundenta precipitatiilor b) Temperaturile scazute c) Topirea zapezilor d) Precipitatii solide abundente

2. OSCE are ca obiectiv principal: a) Reducerea poluarii b) Gestionarea deseurilor c) Asigurarea pacii si securitatii pe continent d) Protectia consumatorilor

www.profudegeogra.eu

157

3. Are iesire la Marea Caspica statul notat pe harta cu litera:

a) H b) D c) E d) F

www.profudegeogra.eu

158

4. Orasul notat pe harta cu cifra 8 este:

a) Timisoara b) Iasi c) Bucuresti d) Craiova

www.profudegeogra.eu

159

5. Vegetatie de silvostepa apare in unitatea de relief notata pe harta cu litera:

a) B b) C c) D d) E

6. Cel mai mare port European este: a) Constanta b) Rotterdam c) Anvers d) Mangalia

www.profudegeogra.eu

160

7. Centrala mareemotrica La Rance este localizata pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) F b) D c) B d) H

8. Este regiune industriala in Germania : a) Rhanstad-Holland b) Midlands c) Pas de Calais d) Rhin-Rhur

www.profudegeogra.eu

161

9. Influente climatice scandinavo baltice se intalnesc in unitatea notata pe harta cu litera:

a) D b) C c) A d) B

10. Cel mai mare centru mondial de prelucrare a diamantelor este orasul: a) Anvers b) Liege c) Amsterdam d) Rotterdam

Test 28 1 a) 2 c) 3 a) 4 a) 5 d) 6 b) 7 d) 8 d) 9 c) 10 a)

www.profudegeogra.eu

162

Test 29

1. Drumul European care pleaca din Hamburg si ajunge la Constanta este: a) E 81 b) E 70 c) E 60 d) E 75

2. Portugalia si Spania sunt incluse in Ue in anul: a) 1980 b) 1986 c) 1978 d) 1985

3. Politica energetica europeana vizeaza: a) Lupta impotriva schimbarilor climatic;promovarea cresterii economice;limitarea dependentei UE fata de importurile de gaz si petrol b) Vizeaza un consum mare de resurse energetic c) Interzicerea pe viitor a resurselor de energie alternative d) Stoparea cercetarilor din domeniul energiei

www.profudegeogra.eu

163

4. Podgoria Murfatlar este localizata in unitatea de relief notata pe harta cu litera:

a) H b) C c) F d) D

www.profudegeogra.eu

164

5. Lacul glaciar Balea este situat in unitatea de relief notate pe harta cu litera:

a) D b) C c) B d) H

6. Cel mai mare utilizator de internet din Europa este: a) Romania b) Marea Britanie c) Germania d) Franta

www.profudegeogra.eu

165

7. Capitala statului notat pe harta cu litera F este:

a) Oslo b) Helsinki c) Praga d) Bratislava

www.profudegeogra.eu

166

8. Ghetari montani apar pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) B b) F c) C d) J

9. Cel mai nordic drum European este: a) E 69 b) E39 c) E81 d) E 75

www.profudegeogra.eu

167

10. Muntii Apenini se gasesc localizati pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) D d) F

Test 29 1 c) 2 b) 3 a) 4 a) 5 d) 6 c) 7 b) 8 d) 9 a) 10 d)

www.profudegeogra.eu

168

Test 30

1. Precipitatiile atmosferice cad mai mult in anotimpul:

a) iarna b) primavara c) vara d) toamna

www.profudegeogra.eu

169

2. Energia geotermala obtinuta prin intermediul gheizerilor este bine reprezentata in statul notat pe harta cu litera:

a) B b) H c) A d) I

3. Imbatranirea demografica din Romania se datoreaza: a) Natalitatii scazute,sporului natural negativ,migratia tinerilor b) Mortalitatii ridicate a tinerilor c) Migratiile persoanelor varstnice d) Sporului natural pozitiv

4. Capitala Bulgariei este: a) Plovdiv b) Sofia c) Plevna d) Dobric

www.profudegeogra.eu

170

5. Orasul Manchester este localizat in statul numit: a) Rusia b) Germania c) Anglia d) Andora

6. Termocentrala Turceni este localizata in unitatea de relief notate pe harta cu litera:

a) H b) D c) B d) A

7. Principalele obiective definitorii ale UE sunt: a) Crearea unei uniuni vamale, a unei piete unice,libera circulatie a bunurilor,crearea unei uniuni economice si monetare b) Crearea unei zone ecologice c) Crearea unei puteri militare cu rol ofensiv d) Interzicerea circulatiei bunurilor

8. Cea mai mare altitudine din Alpi se intalneste pe teritoriul statului numit: www.profudegeogra.eu 171

a) Elvetia b) Austria c) Franta d) Germania

9. Politicile comune ale UE sunt: a) Politica obtinerii de profit in defavoarea tarilor sarace b) Politica Agricola comuna,politica in transporturi,politica comerciala comuna si politica de mediu c) Ajutorarea tarilor dezvoltate d) Dezvoltarea unui arsenal de armament cu scop ofensiv

10. Portugalia si Spania sunt incluse in Ue in anul: a) 1980 b) 1986 c) 1978 d) 1985

Test 30 1 c) 2 a) 3 a) 4 b) 5 c) 6 a) 7 a) 8 c) 9 b) 10 b)

www.profudegeogra.eu

172

Test 31

1. Sediul Comisiei Europene este la: a) Anvers b) Bruxelles c) Strasbourg d) Nicosia

2. Aeroportul Charles de Gaulle este localizat in orasul numerotat pe harta cu cifra:

a) 2 b) 1 c) 3 d) 4

3. Autostrada Rhinului se desfasoara intre orasele: a) Rotterdam-Koln-Bassel b) Essen-Dusseldorf-Bonnn c) Nurnberg-Hanovra d) Leipzig si Halle www.profudegeogra.eu 173

4. Tarmul cu fiorduri apare in unitatea noata pe harta cu litera:

a) C b) F c) B d) D

5. Numiti 2 state din UE cu iesire la Marea Baltica: a) Germania,Anglia b) Romania,Ungaria c) Finlanda,Letonia d) Franta ,Rusia

6. Politica sociala a UE vizeaza: a) Crearea unor locuri de munca si a unor conditii de trai adecvate b) Scaderea pensiilor c) Taierea alocatiilor d) Inghetarea pietei de munca www.profudegeogra.eu 174

7. Podgoria Valea lui Mihai este localizata in unitatea notate pe harta cu litera:

a) G b) C c) A d) F

8. Culmile din sudul muntilor Fagaras sunt: a) Cozia , Ghitu, Frunti b) Buila, Zaganu, Retezatu Mic c) Retezatul Mic, Sureanu, Cindrel d) Podu Calului, Piatra Mare, Grohotis

9. Din punct de vedere lingvistic Romania este un popor: a) Slav b) Latin c) Anglo-saxon d) Fino-ungric

www.profudegeogra.eu

175

10. Tarmul cu riass apare in statul notat pe harta cu litera:

a) A b) I c) C d) E

Test 31 1 b) 2 b) 3 a) 4 d) 5 c) 6 a) 7 a) 8 a) 9 b) 10 a)

www.profudegeogra.eu

176

Test 32

1. Cantitatile mari de precipitatii din unitatea B se datoreaza:

a) Influentelor climatice oceanice b) Influentelor climatice continentale c) Influentelor climatice baltice d) Influentelor climatice pontice

www.profudegeogra.eu

177

2. Statiunea Montana Chamonix este localizata in statul notat pe harta cu litera:

a) F b) H c) D d) A

3. In antichitate Romania se afla la interferenta imperiilor: a) Persan si Mongol b) Chinez si Spaniol c) Grec si Roman d) Sumerian si Chinez

4. Cea mai mare altitudine din Alpi se intalneste pe teritoriul statului numit: a) Elvetia b) Austria c) Franta d) Germania

5. Moldova are o populatie de cca : a) 4 milioane locuitori www.profudegeogra.eu 178

b) 2 milioane locuitori c) 1 milion locuitori d) 7 miloane locuitori

6. Cel mai mare exportator de vinuri la nivel mondial este: a) Grecia b) Italia c) Franta d) Norvegia

7. Clima rece subpolara se intalneste in nordul statului notat pe harta cu litera:

a) I b) C c) F d) A

www.profudegeogra.eu

179

8. Daca luna cea mai calda are 23 de grade, iar luna cea mai rece are- 1 grad , amplitudinea termica este de:

a) 22 grade Celsius b) 12 grade Celsius c) 34 grade Celsius d) 11 grade Celsius

9. Slovacia devine membra NATO si UE in anul: a) 2002 b) 2004 c) 2006 d) 2010

www.profudegeogra.eu

180

10. Valoarea densitatii medii a populatiei in Letonia este de:

a) 34 ,5 loc/km patrat b) 80 loc/km patrat c) 56 loc/km patrat d) 3 loc/km patrat

Test 32 1 a) 2 b) 3 c) 4 c) 5 a) 6 c) 7 a) 8 a) 9 b) 10 a)

www.profudegeogra.eu

181

Test 33

1. Unitatea notata pe harta cu litera A este :

a) Franta b) Rusia c) Anglia d) Irlanda

2. Detine monopolul la zacamintele de staniu organizatia: a) APEC b) ASEAN c) UE d) MERCOSUR

3. Varful Negoiu (Fagaras) are o altitudine de: a) 2535 m b) 2544 m c) 2000 m d) 2323 m www.profudegeogra.eu 182

4. Parthenonul este localizat in orasul numit: a) Roma b) Athena c) Salonic d) Larisa

5. Pasul Urdele (2141 m) este localizat in masivul: a) Retezat b) Parang c) Fagaras d) Piatra Craiului

6. Precizati numele statului in care se inregistreaza valoarea maxima a PIB/locuitor:

a) Olanda b) Germania c) Grecia d) Ungaria

www.profudegeogra.eu

183

7. Statul notat pe harta cu litera G se incadreaza in tipul de clima numit:

a) Temperat de tranzitie b) Temperat oceanic c) Temperat continental d) Subpolar

8. Bilantul (sporul natural) pe anul 1992 este:

a) 4.3 b) 3.4 c) -3.4 d) 1.7 www.profudegeogra.eu 184

9. In sudul Ucrainei se resimt in clima influente: a) Oceanice b) Continentale c) Mediteraneene d) Baltice

10. De ce in Germania produsul intern brut (PIB) are valori ridicate:

a) Economie in tranzitie b) Economie dezvoltata c) Factori istorici de dezvoltare favorabili d) Numar mare de locuitori

Test 33 1 a) 2 b) 3 a) 4 b) 5 b) 6 a) 7 c) 8 b) www.profudegeogra.eu 185

9 c) 10 b)

www.profudegeogra.eu

186

Test 34

1. Zacamantul de gaze natural de la Groningen se afla localizat pe teritoriul statului numit: a) Belgia b) Olanda c) Germania d) Luxembourg

2. Masivul Sistos Rhenan unitate situate in statul notat cu G s-a format in timpul cutarilor:

a) Hercinice b) Caledonice c) Khimerice d) Alpine

www.profudegeogra.eu

187

3. Cele mai mari reserve de bauxita sunt in unitatea notata pe harta cu litera:

a) A b) B c) G d) H

4. Cosiliul Uniunii Europene are urmatoarele roluri: a) Adopta legislatia europeana, Coordoneaza politicile economice generale ale statelor membre, Semneaza acorduri ntre UE si alte tari, Aproba bugetul anual al UE, Elaboreaza politicile externa si de aparare ale UE, Coordoneaza cooperarea dintre instantele judecatoresti si fortele de politie din tarile membre. b) Are rol decorative c) Nu are un rol anume d) Rol de decizie

www.profudegeogra.eu

188

5. Muntii Apenini se gasesc localizati pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) D d) F

www.profudegeogra.eu

189

6. Se afla situata peste o unitate de platforma regiunea notata pe harta cu litera:

a) A b) B c) C d) D

www.profudegeogra.eu

190

7. Muntii Rila din unitatea notata pe harta cu H s-au format in timpul cutarilor:

a) Hercinice b) Caledonice c) Khimerice d) Alpine

8. Cea mai mare altitudine din Alpi se intalneste pe teritoriul statului numit: a) Elvetia b) Austria c) Franta d) Germania

www.profudegeogra.eu

191

9. Este celebru pentru productia de trandafiri statul notat pe harta cu litera:

a) I b) C c) D d) H

www.profudegeogra.eu

192

10. Padurile de conifere se intalnesc cu precadere in unitatea notata pe harta cu cifra:

a) F b) A c) E d) D

Test 34 1 b) 2 a) 3 d) 4 a) 5 d) 6 d) 7 a) 8 c) 9 d) 10 d)

Test 35
www.profudegeogra.eu 193

1. Din punct de vedere confesional Romania se incadreaza: a) Zonei ortodoxe b) Zonei catolice c) Zonei protestante d) Zonei calvine

2. Industria constructoare de masini din Germania este reprezentata prin marcile: a) Fiat,lancia,Lamborghini b) Opel,Mercedes,Bmw c) Peugeot,citroen,Renault d) Jaguar,rolls-royce,chevrollet

3. Orasul notat pe harta cu cifra 8 este:

a) Timisoara b) Iasi c) Bucuresti d) Craiova

www.profudegeogra.eu

194

4. Biserica Trei Ierarhi este localizata in orasul notat pe harta cu cifra:

a) 7 b) 10 c) 12 d) 8

www.profudegeogra.eu

195

5. Raul notat pe harta cu cifra 2 se numeste:

a) Prahova b) Ialomita c) Arges d) Dambovita

6. Populatia rurala in Franta detine un procent de :

a) 24% b) 34% c) 44% d) 54%

www.profudegeogra.eu

196

7. In unitatea de relief notata cu B predomina rocile numite:

a) Calcare b) Sisturi cristaline c) Andezite d) Granit

8. Defileul Oltului se desfasoara intre localitatile: a) Turnu Rosu si Cozia b) Turnu Rosu si Ramnicu Valcea c) Turnu Rosu si Calimanesti d) Calimanesti si Cozia

www.profudegeogra.eu

197

9. Valoarea densitatii medii a populatiei in Letonia este de:

a) 34 ,5 loc/km patrat b) 80 loc/km patrat c) 56 loc/km patrat d) 3 loc/km patrat

10. Cele mai multe sate sunt grupate in judetul: a) Arad b) Alba c) Bihor d) Arges

Test 35 1 a) 2 b) 3 a) 4 b) 5 a) 6 a) 7 a) 8 a) 9 a) 10 b)

www.profudegeogra.eu

198

Test 36

1. Solurile balane se gasc pe teritoriul unitatii notata pe harta cu litera:

a) A b) C c) H d) D

www.profudegeogra.eu

199

2. Statul notat pe harta cu litera D se numeste:

a) Macedonia b) Albania c) Spania d) Islanda

3. Singura tara membra Ue , bogata in petrol si gaze natural este: a) Marea Britanie b) Cehia c) Germania d) Franta

4. Este port la Marea Nordului in Germania orasul numit: a) Munchen b) Nurnberg c) Bremen d) Hanovra www.profudegeogra.eu 200

5. Precizati numele statului in care se inregistreaza valoarea maxima a PIB/locuitor:

a) OLanda b) Germania c) Grecia d) Ungaria

www.profudegeogra.eu

201

6. Densitatea medie a populatiei se calculeaza astfel:

a) Raportul dintre numarul de locuitori si suprafata statului b) Suma dintre numarul de locuitori si suprafata statului c) Produsul dintre numarul de locuitori si suprafata statului d) Diferenta dintre numarul de locuitori si suprafata statului

www.profudegeogra.eu

202

7. Lacul de acumulare Vidraru este localizat pe raul notat pe harta cu cifra:

a) 12 b) 11 c) 9 d) 7

www.profudegeogra.eu

203

8. Statul notat pe harta cu litera C se numeste:

a) Albania b) Grecia c) Spania d) Portugalia

www.profudegeogra.eu

204

9. In anul 1930 populatia urbana in Romania era de:

a) 78% b) 34% c) 20% d) 90%

www.profudegeogra.eu

205

10. Tipul de clima din unitatea J este:

a) Temperat Continental b) Mediteranean c) Temperat Oceanic d) Subpolar

Test 36 1 a) 2 a) 3 a) 4 c) 5 a) 6 a) 7 d) 8 a) 9 c) 10 c)

Test 37
www.profudegeogra.eu 206

1. Masele de aer estice continentale actioneaza pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) C b) J c) B d) D

2. Bilantul migratoriu negativ din tarile est europene se datoreaza: a) Nivelului sanitar si educational dezvoltat b) Pietei de munca ofertante c) Nivelului salarial net superior d) Conditiilor de trai precare

www.profudegeogra.eu

207

3. Ghetari montani apar pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) B b) F c) C d) J

4. Cel mai populat oras din Ucraina este: a) Harkov b) Jitomir c) Odessa d) Kiev

www.profudegeogra.eu

208

5. Singurul lac de baraj natural din Romania se intalneste in unitatea notate pe harta cu litera:

a) A b) B c) C d) D

6. Cea mai lunga creasta Montana din Romania se intalneste in muntii: a) Parang b) Fagaras c) Retezat d) Iezer

7. Firma Siemens este localizata in statul numit: a) Anglia b) Scotia c) Elvetia d) Germania

www.profudegeogra.eu

209

8. Statul notat pe harta cu litera J se numeste:

a) Rusia b) Ucraina c) Letonia d) Estonia

9. Graul si porumbul predomina in zonele aflate in: a) Vestul Europei b) Nordul Europei c) Sudul Europei d) Centrul si estul Europei

www.profudegeogra.eu

210

10. Raul notat pe harta cu litera 1 se numeste :

a) Jiu b) Arges c) Somes d) Aries

Test 37 1 c) 2 d) 3 d) 4 d) 5 c) 6 b) 7 d) 8 b) 9 d) 10 c)

www.profudegeogra.eu

211

Test 38

1. Detine locul 2 pe glob la productia de tutun (raportata pe locuitor) statul numit: a) Rusia b) Bulgaria c) Serbia d) Finlanda

2. Muntele Athos se gaseste in statul numit: a) Finlanda b) Grecia c) Bulgaria d) Elvetia

3. NATO a luat fiinta in anul: a) 1945 b) 1949 c) 1989 d) 1988

www.profudegeogra.eu

212

4. Romania a avut un spor natural negative inepand cu anul:

a) 2002 b) 1992 c) 1999 d) 2008

www.profudegeogra.eu

213

5. Statul numit Andora este localizat intre statele notate cu literele:

a) A SI D b) A SI B c) A SI F d) D SI C

6. In ce an rata mortalitatii a depasit rata natalitatii din tabelul de mai sus

a) 1992 b) 1977 c) 2002 d) 2001

www.profudegeogra.eu

214

7. Diferenta intre numarul de locuitori din Germania si Spania este de:

a) 41 de milioane b) 10 milioane c) 23 de milioane d) 13 milioane

8. Statul notat pe harta cu litera I se numeste:

a) Lituania b) Estonia c) Elvetia d) Slovacia

www.profudegeogra.eu

215

9. Cel mai inalt varf din Romania se numeste: a) Modoveanu b) Omu c) Caraiman d) Pietrosul Calimanilor

10. Islamismul este prezent in statul numit: a) Serbia b) Albania c) Norvegia d) Rusia

Test 38 1 b) 2 b) 3 b) 4 b) 5 b) 6 c) 7 a) 8 a) 9 a) 10 b)

www.profudegeogra.eu

216

Test 39

1. In unitatea de relief notata cu B predomina rocile numite:

a) Calcare b) Sisturi cristaline c) Andezite d) Granit

2. Din culturile agricole specific Italiei putem enumera: a) Grau,porumb b) Vita de vie, maslin c) Soia ,in d) Sfecla de zahar, cartof

www.profudegeogra.eu

217

3. Cea mai scazuta temperatura din graficul alaturat se inregistreaza in luna:

a) Iunie b) Ianuarie c) Iulie d) August

4. Migratia elitelor din Romania s-a facut in general spre : a) Sudul Europei b) Estul Europei c) Nordul Europei d) Vestul Europei

www.profudegeogra.eu

218

5. Statul notat pe harta cu litera B se numeste:

a) Olanda b) Belgia c) Austria d) Elvetia

6. Floarea soarelui se cultiva cu precadere in: a) Centrul Europei b) Nordul Europei c) Estul Europei d) Sudul Europei

7. Zacamantul de gaze natural de la Groningen se afla localizat pe teritoriul statului numit: a) Belgia b) Olanda c) Germania d) Luxembourg

8. De ce Franta si Germania au productii mari de grau: a) Soluri nefavorabile www.profudegeogra.eu

219

b) Lipsa investitiilor din agricultura c) Mecanizarea Agricola,soluri favorabile, chimizare accentuate si selectionarea soiurilor d) Clima favorabila

9. Podisul Bavariei este situat pe teritoriul statului notat cu litera:

a) G b) C c) J d) A

10. Are un fond forestier bogat statul numit: a) Romania b) Suedia c) Grecia d) Spania

Test 39 1 a) 2 b) www.profudegeogra.eu 220

3 b) 4 d) 5 b) 6 c) 7 b) 8 c) 9 a) 10 b)

www.profudegeogra.eu

221

Test 40

1. Parthenonul este localizat in orasul numit: a) Roma b) Athena c) Salonic d) Larisa

2. Statul notat pe harta cu litera I se numeste:

a) Lituania b) Estonia c) Elvetia d) Slovacia

www.profudegeogra.eu

222

3. Fluviul Ebro este situat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) D b) I c) E d) A

www.profudegeogra.eu

223

4. Influente climatice oceanice se gasc pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) F c) E d) D

5. Migratia elitelor din Romania s-a facut in general spre : a) Sudul Europei b) Estul Europei c) Nordul Europei d) Vestul Europei

www.profudegeogra.eu

224

6. Locul 2 la exportul de cereale este detinut de statul notat pe harta cu litera:

a) A b) J c) I d) D

www.profudegeogra.eu

225

7. Termocentrala Turceni este localizata in unitatea de relief notate pe harta cu litera:

a) H b) D c) B d) A

www.profudegeogra.eu

226

8. Capitala statului marcat pe harta cu litera B este:

a) Paris b) Londra c) Varsovia d) Moscova

9. Cea mai scazuta temperatura din graficul alaturat se inregistreaza in luna:

a) Iunie b) Ianuarie c) Iulie d) August www.profudegeogra.eu 227

10. Altitudinea maxima din grupa Fagaras este de: a) 2344 m b) 2544 m c) 2222 m d) 2400 m

Test 40 1 b) 2 a) 3 b) 4 a) 5 d) 6 d) 7 a) 8 b) 9 b) 10 b)

www.profudegeogra.eu

228

Test 41

1. Campia Traciei este localizata pe teritoriul statului numit: a) Ungaria b) Bulgaria c) Rusia d) Serbia

2. Moldova are o populatie de cca : a) 4 milioane locuitori b) 2 milioane locuitori c) 1 milion locuitori d) 7 miloane locuitori

3. Suprafete mari cultivate cu grau se intalnesc in Franta in:

a) Muntii Alpi b) Muntii Pirinei c) Muntii Vosgi d) Bazinul Parisului

4. Babele si Sfinxul din Muntii Bucegi au rezultat in urma actiunii: a) Agentilor externi b) Vulcanismului c) Poluarii d) Meteoritilor www.profudegeogra.eu 229

5. Capitala statului notat pe harta cu litera F este:

a) Oslo b) Helsinki c) Praga d) Bratislava

www.profudegeogra.eu

230

6. Statul notat pe harta cu litera B se numeste:

a) Rusia b) Belarus c) Suedia d) Letonia

7. Varfuri cu altitudini mai mari de 2500 de m sunt in Carpatii Meridionali a) 11 varfuri b) 15 varfuri c) 19 varfuri d) 4 varfuri

www.profudegeogra.eu

231

8. Capitala statului notat pe harta cu litera B este:

a) Moscova b) Ljubliana c) Skopje d) Tirana

9. In sectorul superior al vaii Ialomita se gasesc : a) Cheile Tatarului b) Cheile Costesti c) Cheile Dambovicioarei d) Cheile Oltetului

10. Este port la Marea Neagra pe teritoriul Bulgariei orasul numit: a) Varna b) Plovdiv c) Ruse d) Sofia

Test 41 1 b) www.profudegeogra.eu 232

2 a) 3 d) 4 a) 5 b) 6 b) 7 a) 8 a) 9 a) 10 a)

www.profudegeogra.eu

233

Test 42

1. Culmile din sudul muntilor Fgaras sunt: a) Cozia , Ghitu, Frunti b) Buila, Zaganu, Retezatu Mic c) Retezatul Mic, Sureanu, Cindrel d) Podu Calului, Piatra Mare, Grohotis

2. Cel mai inalt varf din grupa Bucegi este: a) La Om b) Caraiman c) Omu d) Cindrel

3. Mistralul este un vant ce bate in sudul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) C d) E www.profudegeogra.eu 234

4. Cea mai lunga creasta Montana din Romania se intalneste in muntii: a) Parang b) Fagaras c) Retezat d) Iezer

5. Fluviul Tamisa traverseaza orasul notat pe harta cu cifra:

a) 2 b) 3 c) 1 d) 7

www.profudegeogra.eu

235

6. Capitala statului notat pe harta cu litera F este:

a) Londra b) Kiev c) Moscova d) Madrid

www.profudegeogra.eu

236

7. Canalul Dunare- Marea Neagra traverseaza unitatea de relief notate pe harta cu litera:

a) C b) A c) E d) B

8. Singurele 2 STN-uri de pe glob cu cifre de afaceri de peste 200 miliarde dolari anual sunt: a) Shell si British Petroleum b) ENI Group si Roche Group c) Daimler Chrysler si France Telecom d) Nokia si Microsoft

www.profudegeogra.eu

237

9. Unitatea notata pe harta cu litera B se numeste :

a) Subcarpatii Getici b) Subcarpatii Curburii c) Subcarpatii Moldovei d) Podisul Getic

10. Raul Arges isi are izvoarele in muntii: a) Fagaras b) Cozia c) Iezer d) Bucegi

Test 42 1 a) 2 c) 3 a) 4 b) 5 d) 6 b) 7 b) 8 a) 9 b) 10 a) www.profudegeogra.eu 238

www.profudegeogra.eu

239

Test 43

1. Orasul notat pe harta cu cifra 12 se numeste:

a) Baia Mare b) Zalau c) Satu Mare d) Arad

www.profudegeogra.eu

240

2. Teritoriul statului marcat pe harta cu litera A este traversat de raul:

a) Prut b) Dunare c) Guadalquivir d) Pad

3. Lacul Balaton este localizat in statul numit: a) Serbia b) Ungaria c) Rusia d) Bulgaria

4. Bifati un motiv care a dus la extinderea UE dupa 2004 a) Prezenta unor resurse de subsol in tarile respective b) Dorinta de a devein o putere militara c) Nivelul mare de dezvoltare al statelor respective d) Strategie militara

www.profudegeogra.eu

241

5. Tarmul cu fiorduri se intalneste in statul notat pe harta cu litera:

a) A b) C c) J d) I

www.profudegeogra.eu

242

6. Unitatea notatA pe harta cu litera F se numeste:

a) Letonia b) Lituania c) Estonia d) Rusia

www.profudegeogra.eu

243

7. Singurul lac de baraj natural din Romania se intalneste in unitatea notata pe harta cu litera:

a) A b) B c) C d) D

www.profudegeogra.eu

244

8. Pomul fructifer cel mai cultivat din unitatea H este:

a) Piersicul b) Marul c) Parul d) Ciresul

9. Cele mai mari altitudini din Muntii Carpati se intalnesc pe teritoriul statului numit: a) Romania b) Ucraina c) Slovacia d) Cehia

www.profudegeogra.eu

245

10. Statul notat pe harta cu litera B se numeste:

a) Olanda b) Belgia c) Austria d) Elvetia

Test 43 1 a) 2 c) 3 b) 4 a) 5 d) 6 a) 7 c) 8 a) 9 c) 10 b)

www.profudegeogra.eu

246

Test 44

1. OSCE are ca obiectiv principal: a) Reducerea poluarii b) Gestionarea deseurilor c) Asigurarea pacii si securitatii pe continent d) Protectia consumatorilor

2. Unitatea notata pe harta cu litera F se numeste:

a) Podisul Getic b) Podisul Barladului c) Podisul Dobrogei d) Podisul Sucevei

3. Politicile comune ale UE sunt: a) Politica obtinerii de profit in defavoarea tarilor sarace b) Politica Agricola comuna,politica in transporturi,politica comerciala comuna si politica de mediu c) Ajutorarea tarilor dezvoltate www.profudegeogra.eu 247

d) Dezvoltarea unui arsenal de armament cu scop ofensiv

4. Dupa numarul de locuitori Romania ocupa in UE locul: a) 7 b) 6 c) 4 d) 3

5. Lacul Balaton este localizat in statul numit: a) Serbia b) Ungaria c) Rusia d) Bulgaria

6. In nordul statului notat cu D (la granita cu Franta) se intalnesc muntii:

a) Pirinei b) Alpi www.profudegeogra.eu 248

c) Caucaz d) Ural

7. Magistrala feroviara Bucuresti-Oradea iese din tara prin punctual de frontier numit: a) Episcopia Bihorului b) Curtici c) Stamora Moravita d) Turnu

8. Catedrala Sagrada Familia se afla localizata in orasul numit: a) Valencia b) Sevilla c) Barcelona d) Cadiz

9. Este regiune industriala in Germania : a) Rhanstad-Holland b) Midlands c) Pas de Calais d) Rhin-Rhur

www.profudegeogra.eu

249

10. Muntii Apenini se gasesc localizati pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) D d) F

Test 44 1 c) 2 a) 3 b) 4 a) 5 b) 6 a) 7 a) 8 c) 9 d) 10 d)

www.profudegeogra.eu

250

Test 45

1. Orasul notat pe harta cu cifra 10 se numeste:

a) Londra b) Paris c) Moscova d) Tirana

www.profudegeogra.eu

251

2. Valoarea densitatii medii a populatiei in Letonia este de:

a) 34 ,5 loc/km patrat b) 80 loc/km patrat c) 56 loc/km patrat d) 3 loc/km patrat

www.profudegeogra.eu

252

3. Statiunea turistica Cortina D Ampezzo este situate pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) H c) J d) I

4. UE este formata din: a) 27 de state b) 20 de state c) 15 state d) 23 de state

5. Limita estica a Carpatilor Meridionali este: a) Valea Prahovei b) Valea Oltului c) Valea Jiului d) Culoarul Timis Cerna www.profudegeogra.eu 253

6. A fost aleasa ziua de 9 mai ca zi a Europei deoarece: a) In 9 Mai 1950 ministrul de externe al Frantei Robert Schuman cerea Frantei si Germaniei constituirea unui organism european comun care sa gestioneze industria carbunelui si otelului b) In 1946 Regele Victor Emanuel al III-lea al Italiei a abdicat si a fost succedat de Umberto al II-lea. c) In 1949 Rainier al III-lea de Monaco a devenit Print de Monaco. d) Alegerea datei s-a facut intamplator

7. Unitatea de relief notata pe harta cu E s-a format prin:

a) Prabusire b) Aluvionare c) Incretirea Scoartei d) Eruptii Vulcanice

8. Populatia Ungariei este de cca: a) 20 milioane locuitori b) 10 milioane locuitori c) 15 milioane locuitori d) 4 milioane locuitori

www.profudegeogra.eu

254

9. Orasul notat pe harta cu cifra 1 este:

a) Oradea b) Cluj Napoca c) Suceava d) Brasov

www.profudegeogra.eu

255

10. Fluviul Ebro este situat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) D b) I c) E d) A

Test 45 1 a) 2 a) 3 a) 4 a) 5 a) 6 a) 7 b) 8 b) 9 c) 10 b)

Test 46
www.profudegeogra.eu 256

1. Satul compact de influenta germane este caracteristic zonei: a) Sudul Transilvaniei si Banat b) Delta Dunarii c) Campia Romana d) Campia Moldovei

2. Drumul European care pleaca din Hamburg si ajunge la Constanta este: a) E 81 b) E 70 c) E 60 d) E 75

3. Lacurile glaciare Galcescu si Mandra se gasesc localizate pe teritorul muntilor a) Cozia b) Parang c) Iezer d) Fagaras

www.profudegeogra.eu

257

4. Capitala statului notat pe harta cu litera B este:

a) Moscova b) Ljubliana c) Skopje d) Tirana

5. Capitala Ucrainei este: a) Kiev b) Harkov c) Jitomir d) Cernobal

www.profudegeogra.eu

258

6. Hidroenergia este bine reprezentata in statul notat pe harta cu litera:

a) H b) E c) D d) J

7. Dela infiintarea UE si pana in present au existat :: a) 5 valuri de aderare b) 6 valuri de aderare c) 1 val de aderare d) 4 valuri de aderare

8. Satul risipit este characteristic zonelor din regiunile: a) De campie b) De deal c) De munte d) De depresiune

9. Pesterile cu picture rupestre Altamira si Lascaux sunt localizate in statul: www.profudegeogra.eu

259

a) Romania b) Germania c) Franta d) Suedia

10. Termocentrala Turceni este localizata in unitatea de relief notata pe harta cu litera:

a) H b) D c) B d) A

Test 46 1 a) 2 c) 3 b) 4 a) 5 a) 6 c) 7 a) 8 c) 9 c) 10 a) www.profudegeogra.eu 260

www.profudegeogra.eu

261

Test 47

1. Valoarea medie a temperaturii din luna Ianuarie este de:

a) -5 grade b) 6 grade c) 34 grade d) 18 grade

2. Parlamentul Consiliului Europei este localizat in orasul numit: a) Strasbourg b) Lyon c) Haga d) Amsterdam

3. Cea mai mare altitudine din Alpi se intalneste pe teritoriul statului numit: a) Elvetia b) Austria c) Franta d) Germania

4. Detine locul 1 in Europa la numarul de porcine statul numit: a) Polonia b) Germania c) Cehia d) Anglia www.profudegeogra.eu 262

5. Altitudinea maxima din grupa Fagaras este: a) 2000 m b) 2544 m c) 2345 m d) 2222 m

6. Cea mai mica altitudine se intalneste in unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) H c) D d) F

7. Structurile megalitice Stonehenge apar pe teritoriul statului numit: a) Marea Britanie b) Ucraina c) Irlanda d) Rusia

www.profudegeogra.eu

263

8. Principalele tipuri de roci din unitatea A sunt:

a) Roci sedimentare b) Roci Vulcanice c) Roci metamorfice d) Roci artificiale

9. Cea mai mare altitudine din Romania se intalneste in unitatea notata pe harta cu litera:

www.profudegeogra.eu

264

a) C b) A c) H d) B

10. Uzina Azo Mures este localizata in orasul notat pe harta cu cifra :

a) 11 b) 7 c) 10 d) 12

Test 47 1 a) 2 a) 3 c) 4 b) 5 b) 6 d) 7 a) 8 a) www.profudegeogra.eu 265

9 c) 10 a)

www.profudegeogra.eu

266

Test 48

1. Cel mai inalt varf din Romania se numeste: a) Modoveanu b) Omu c) Caraiman d) Pietrosul Calimanilor

2. Statiunea turistica Cortina D Ampezzo este situate pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) H c) J d) I

www.profudegeogra.eu

267

3. Lacul de acumulare situat pe raul numerotat cu 1 se numeste:

a) Vidraru b) Stanca Costaesti c) Lotru- Ciunget d) Sugag

4. Piata unica numita si piata comuna se bazeaza pe: a) acces liber al populatiei, bunurilor, capitalului si serviciilor b) accesul liber al bunurilor c) accesul liber al populatiei d) accesul liber al capitalului si serviciilor

www.profudegeogra.eu

268

5. Raul Sena este localizat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) D b) A c) C d) E

6. Pentru a impiedica emigratia spre vest se construieste Zidul Berlinului in anul: a) 1961 b) 1956 c) 1954 d) 1952

www.profudegeogra.eu

269

7. Cea mai lunga cale ferata din lume (Trans siberianul) pleaca din orasul notat pe harta cu cifra:

a) 7 b) 4 c) 1 d) 5

8. Cascada Balea este localizata in muntii: a) Fagaras b) Parang c) Retezat d) Iezer

www.profudegeogra.eu

270

9. Unitatea notata pe harta cu litera E se numeste:

a) Campia Romana b) Campia Banatului c) Podisul Barladului d) Poiana Rusca

10. Detine monopolul la zacamintele de staniu organizatia: a) APEC b) ASEAN c) UE d) MERCOSUR

Test 48 1 a) 2 a) 3 c) 4 a) 5 b) 6 a) 7 c) 8 a) 9 d) 10 b) www.profudegeogra.eu 271

www.profudegeogra.eu

272

Test 49

1. Cea mai mare altitudine din Alpi se intalneste pe teritoriul statului numit: a) Elvetia b) Austria c) Franta d) Germania

2. Raul notat pe harta cu litera 1 se numeste :

a) Jiu b) Arges c) Somes d) Aries

3. Vantul numit Mistral actioneaza pe teritoriul statului numit: a) Grecia b) Franta c) Rusia d) Suedia

www.profudegeogra.eu

273

4. Tatarii apar pe teritoriul Romaniei in unitatea numita: a) Dobrogea b) Campia Romana c) Podisul Moldovei d) Podisul Transilvaniei

5. 3 unitati de relief din Italia: a) Muntii Rila,Muntii Carpati,Campia Panonica b) Campia Maritei, Muntii Balcani, Alpii Scandinaviei c) Masivul Francez,Muntii Rodopi,Campia Europei de Est d) Muntii Apenini, Campia Padului, Muntii Alpi

6. Vulcanul Vezuviu este localizat in unitatea notata cu litera:

a) F b) A c) B d) D

7. Muntii Leaota au altitudinea de: a) 2322 m www.profudegeogra.eu 274

b) 2133 m c) 2456 m d) 2000 m

8. Statul notat pe harta cu litera I se gaseste localizat in peninsula:

a) Scandinava b) Italica c) Iberica d) Balcanica

9. Catedrala Sagrada Familia se afla localizata in orasul numit: a) Valencia b) Sevilla c) Barcelona d) Cadiz

www.profudegeogra.eu

275

10. Depresiunile de tip -golf- se intalnesc in unitatea de relief notata cu litera:

a) H b) G c) B d) E

Test 49 1 c) 2 c) 3 b) 4 a) 5 d) 6 a) 7 b) 8 c) 9 c) 10 c)

www.profudegeogra.eu

276

Test 50

1. In partea de nord Germania are iesire la marile: a) Marea Nordului , Marea Baltica b) Marea Mediterana, marea neagra c) Marea caspica,marea azov d) Marea marmara,marea tireniana

2. Pe teritoriul UE se gasesc: a) 2 monarhii constitutionale b) 10 monarhii constitutionale c) 7 monarhii constitutionale d) 1 monarhie constitutionala

3. Stiind ca Germania detine 38126 km de cale ferata, calculeaza ponderea ei la nivelul Europei. Lungimea totala a retelei feroviare este de 369000 km: a) 38.126x 369.000:100= b) 38.126 x 100 : 369.000 = c) 369000:38126= d) 38126:100=

www.profudegeogra.eu

277

4. Relieful carstic este predominant in unitatea notata pe harta cu litera:

a) D b) C c) B d) F

www.profudegeogra.eu

278

5. Pomul fructifer cel mai cultivat din unitatea H este:

a) Piersicul b) Marul c) Parul d) Ciresul

www.profudegeogra.eu

279

6. Masivul Sistos Rhenan unitate situate in statul notat cu G s-a format in timpul cutarilor:

a) Hercinice b) Caledonice c) Khimerice d) Alpine

www.profudegeogra.eu

280

7. Bazinul carbonifer Rhin-Rhur este localizat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) I b) F c) J d) C

8. Cheile Oltetului se gasesc localizate in sudul masivului a) Parang b) Retezat c) Godeanu d) Fagaras

www.profudegeogra.eu

281

9. Muntii Rila din unitatea notata pe harta cu H s-au format in timpul cutarilor:

a) Hercinice b) Caledonice c) Khimerice d) Alpine

www.profudegeogra.eu

282

10. Cel mai mare port fluvial de pe glob (Duisburg) este localizat in statul notat pe harta cu litera:

a) H b) C c) B d) G

Test 50 1 a) 2 c) 3 b) 4 c) 5 a) 6 a) 7 d) 8 a) 9 a) 10 b)

Test 51
www.profudegeogra.eu 283

1. MERCOSUR a fost infiintat in anul: a) 1997 b) 1990 c) 1991 d) 1992

2. Polderele se intalnesc in statul numit: a) Olanda b) Italia c) Grecia d) Romania

3. Tatarii apar pe teritoriul Romaniei in unitatea numita: a) Dobrogea b) Campia Romana c) Podisul Moldovei d) Podisul Transilvaniei

www.profudegeogra.eu

284

4. In nordul statului notat cu D (la granita cu Franta) se intalnesc muntii:

a) Pirinei b) Alpi c) Caucaz d) Ural

www.profudegeogra.eu

285

5. Este traversat de raul Sena orasul notat pe harta cu cifra:

a) 4 b) 15 c) 11 d) 6

www.profudegeogra.eu

286

6. Solurile numite podzoluri se intanesc in unitatea notata pe harta cu litera:

a) E b) D c) C d) B

7. Principala religie din Irlanda de Nord este: a) Iudaismul b) Calvinismul c) Ortodoxismul d) Anglicanismul

8. Uniunea Europeana detine cca. a) 8% din populatia globului b) 2% din populatia globului c) 25% din populatia globului d) 15% din populatia globului

www.profudegeogra.eu

287

9. Capitala statului notat pe harta cu litera B este:

a) Moscova b) Ljubliana c) Skopje d) Tirana

www.profudegeogra.eu

288

10. Relieful carstic apare cu precadere in unitatea notata notata cu litera:

a) C b) D c) F d) B

Test 51 1 c) 2 a) 3 a) 4 a) 5 d) 6 d) 7 b) 8 a) 9 a) 10 b)

www.profudegeogra.eu

289

Test 52

1. Detine locul 1 la productia de masline statul numit: a) Rusia b) Norvegia c) Spania d) Italia

2. Unitatea de relief notate cu D s-a format in timpul cutarilor:

a) Alpine b) Caledonice c) Khimerice d) Hercinice

3. In Carpatii Meridionali predomina rocile : a) Sisturi cristaline b) andezitele c) bazaltele d) calcarele

www.profudegeogra.eu

290

4. Statul notat pe harta cu litera G este:

a) Luxembourg b) Elvetia c) Letonia d) Estonia

5. Diferenta intre numarul de locuitori din Germania si Spania este de:

a) 41 de milioane b) 10 milioane c) 23 de milioane d) 13 milioane www.profudegeogra.eu 291

6. Satele de tip rasfirat apar in Romania in : a) Carpati b) Subcarpati c) Campii d) Depresionare

7. Altitudinea maxima din grupa Fagaras este de: a) 2344 m b) 2544 m c) 2222 m d) 2400 m

8. Lacul Glaciar Podragu se gaseste in unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) E c) H d) D

www.profudegeogra.eu

292

9. Vegetatia de stepa este prezenta in unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) A c) G d) H

www.profudegeogra.eu

293

10. Muntii Macinului din unitatea H s-au format in timpul orogenezei:

a) Caledonice b) Alpine c) Hercinice d) Khimerice

Test 52 1 c) 2 a) 3 a) 4 a) 5 a) 6 b) 7 b) 8 c) 9 b) 10 c)

www.profudegeogra.eu

294

Test 53

1. Industria constructoare de vagoane este prezenta in orasul notat pe harta cu cifra:

a) 6 b) 3 c) 1 d) 4

2. Sogne Fiord este localizat in statul numit: a) Suedia b) Norvegia c) Finlanda d) Irlanda

www.profudegeogra.eu

295

3. Luna in care se inregistreaza cea mai mica valoare de debit este:

a) august b) octombrie c) noiembrie d) septembrie

www.profudegeogra.eu

296

4. Raul Tamisa se intalneste pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) I b) F c) B d) J

www.profudegeogra.eu

297

5. Masivul Sistos Rhenan unitate situate in statul notat cu G s-a format in timpul cutarilor:

a) Hercinice b) Caledonice c) Khimerice d) Alpine

www.profudegeogra.eu

298

6. Orasul notat pe harta cu cifra 12 se numeste:

a) Baia Mare b) Zalau c) Satu Mare d) Arad

www.profudegeogra.eu

299

7. Podisul Getic este reprezentat prin unitatea notata pe harta cu litera:

a) G b) F c) A d) B

8. Muntii Rila s-au format in timpul cutarilor: a) Caledonice b) Khimerice c) Alpine d) Hercinice

9. In antichitate Romania se afla la interferenta imperiilor: a) Persan si Mongol b) Chinez si Spaniol c) Grec si Roman d) Sumerian si Chinez

10. Altitudinea maxima din Ungaria se intalneste in muntii Matra si este de: a) 1015 m b) 2000 m www.profudegeogra.eu 300

c) 1900 m d) 567 m

Test 53 1 a) 2 b) 3 b) 4 d) 5 a) 6 a) 7 b) 8 d) 9 c) 10 a)

www.profudegeogra.eu

301

Test 54

1. Floarea soarelui se cultiva cu precadere in: a) Centrul Europei b) Nordul Europei c) Estul Europei d) Sudul Europei

2. Regiunea turistica Coasta de Azur este localizata pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) C b) D c) A d) J

www.profudegeogra.eu

302

3. Lacurile Mazuriei sunt localizate pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) I b) C c) D d) A

4. Sogne Fiord este localizat in statul numit: a) Suedia b) Norvegia c) Finlanda d) Irlanda

5. Firma Philips are sediul in statul numit: a) Olanda b) Belgia c) Grecia d) Franta

6. Al doilea stat ca suprafata dupa Rusia este: a) Ucraina www.profudegeogra.eu 303

b) Germania c) Norvegia d) Suedia

7. Procentul mare detinut de hidroenergie in Austria se explica prin:

a) Relieful favorabil amplasarii de hidrocentrale ; rauri cu potential energetic b) Prezenta carbunilor c) Lipsa apelor curgatoare d) Relief de campie

8. Vantul numit Mistral actioneaza pe teritoriul statului numit: a) Grecia b) Franta c) Rusia d) Suedia

9. Drumurile de altitudine ce strabat Carpatii Meridionali se numesc: a) Transfagarasanu si Transalpina b) Transbucegi si trans iezer www.profudegeogra.eu

304

c) Trans carpatina si TransMeridionali d) Transmontanu si TransCarpati

10. Cel mai important bazin carbonifer din unitatea E este:

a) Bazinul Sileziei b) Ostrava Karvina c) Donetk d) Peciora

Test 54 1 c) 2 b) 3 b) 4 b) 5 a) 6 a) 7 a) 8 b) 9 a) 10 a) www.profudegeogra.eu 305

www.profudegeogra.eu

306

Test 55

1. ASEAN a luat nastere in anul: a) 1978 b) 1968 c) 1960 d) 2000

2. Protestantismul detine procentual in Europa cca : a) 30% b) 36% c) 1% d) 12%

3. Orasul notat pe harta cu litera 11 se numeste:

a) Focsani b) Buzau c) Ploiesti d) Dorohoi

www.profudegeogra.eu

307

4. Lacul Vanern se gaseste pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) H b) A c) B d) G

5. Limita vestica a Grupei Bucegi este reprezentata prin valea: a) Prahovei b) Ialomitei c) Jiului d) Buzau

www.profudegeogra.eu

308

6. Cele mai mari rate medii anuale de crestere s-au inregistrat in perioada:

a) 1948-1956 b) 1966-1977 c) 1912-1930 d) 1992-2002

www.profudegeogra.eu

309

7. Cel mai mare oras al Europei este notat pe harta cu cifra:

a) 4 b) 13 c) 15 d) 6

8. Padul este un rau ce se varsa prin delta pe teritoriul statului numit: a) Grecia b) Anglia c) Italia d) Olanda

www.profudegeogra.eu

310

9. Statul notat cu H este localizat in:

a) Peninsula Scandinava b) Peninsula Iberica c) Peninsula Balcanica d) Peninsula Italica

www.profudegeogra.eu

311

10. Cele mai mari suprafete ocupate cu paduri de conifere se intalnesc in unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) H c) C d) F

Test 55 1 b) 2 a) 3 b) 4 a) 5 b) 6 a) 7 b) 8 c) 9 b) 10 d)

Test 56
www.profudegeogra.eu 312

1. Unitatea notata pe harta cu litera A se numeste:

a) Subcarpatii Moldovei b) Campia Romana c) Campia Banatului d) Delta Dunarii

2. In ce an rata mortalitatii a depasit rata natalitatii din tabelul de mai sus

a) 1992 b) 1977 c) 2002 d) 2001

3. In sudul Ucrainei se resimt in clima influente: www.profudegeogra.eu 313

a) Oceanice b) Continentale c) Mediteraneene d) Baltice

4. Poarta si denumirea de piemont unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) A c) E d) G

www.profudegeogra.eu

314

5. Masivul Sistos Rhenan unitate situate in statul notat cu G s-a format in timpul cutarilor:

a) Hercinice b) Caledonice c) Khimerice d) Alpine

www.profudegeogra.eu

315

6. Debitul mare din luna septembrie se explica prin:

a) Abundenta precipitatiilor b) Temperaturile scazute c) Topirea zapezilor d) Precipitatii solide abundente

www.profudegeogra.eu

316

7. Principala religie din unitatea notata pe harta cu litera B este:

a) Catolicismul b) Ortodoxismul c) Protestantismul d) Islamismul

8. Padul este un rau ce se varsa prin delta pe teritoriul statului numit: a) Grecia b) Anglia c) Italia d) Olanda

9. Principalele obiective definitorii ale UE sunt: a) Crearea unei uniuni vamale, a unei piete unice,libera circulatie a bunurilor,crearea unei uniuni economice si monetare b) Crearea unei zone ecologice c) Crearea unei puteri militare cu rol ofensiv d) Interzicerea circulatiei bunurilor

www.profudegeogra.eu

317

10. Luna

n care se

nregistreaza cea mai mare valoare de debit este:

a) decembrie b) mai c) iunie d) martie

Test 56 1 a) 2 c) 3 c) 4 b) 5 a) 6 a) 7 b) 8 c) 9 a) 10 b)

www.profudegeogra.eu

318

Test 57

1. Campia Panonica este localizata in statul numit: a) Bulgaria b) Ungaria c) Serbia d) Moldova

2. Are iesire la Marea Caspica statul notat pe harta cu litera:

a) H b) D c) E d) F

www.profudegeogra.eu

319

3. Cea mai mare altitudine din unitatea C este de:

a) 3465 m b) 4807 m c) 5643 m d) 2341 m

www.profudegeogra.eu

320

4. Termocentrala Turceni este localizata in unitatea de relief notate pe harta cu litera:

a) H b) D c) B d) A

5. Tunelul rutier Frejus ce face legatura intre Franta si Italia are o lungime de aprox: a) 17 km b) 12,8 km c) 20 de km d) 23 de km

6. Este port la Marea Nordului in Germania orasul numit: a) Munchen b) Nurnberg c) Bremen d) Hanovra

7. Lacul glaciar cu cea mai mare suprafata este: a) Balea www.profudegeogra.eu 321

b) Bucura c) Zanoaga d) Galcescu

8. Depresiunea Petrosani localizata in unitatea H detine reserve de:

a) Fier b) Diamante c) Carbune d) Petrol

www.profudegeogra.eu

322

9. Valoarea medie a temperaturii din luna Ianuarie este de:

a) -5 grade b) 6 grade c) 34 grade d) 18 grade

10. Romania intra in NATO in anul: a) 2003 b) 2004 c) 2002 d) 2000

Test 57 1 b) 2 a) 3 b) 4 a) 5 b) 6 c) 7 b) 8 c) 9 a) 10 b)

www.profudegeogra.eu

323

Test 58

1. Statul notat pe harta cu litera G se numeste:

a) Ucraina b) Belgia c) Olanda d) Croatia

2. Postojna cea mai frumoasa pestera de pe continent este localizata in statul numit: a) Croatia b) Slovenia c) Serbia d) Grecia

www.profudegeogra.eu

324

3. Se afla situata peste o unitate de platforma regiunea notata pe harta cu litera:

a) A b) B c) C d) D

4. Cea mai lunga creasta Montana din Romania se intalneste in muntii: a) Parang b) Fagaras c) Retezat d) Iezer

5. Terenurile arabile ocupa in Romania cca: a) 41,6% b) 60% c) 23% d) 15%

www.profudegeogra.eu

325

6. Sediul Firmei Saab este in statul notat pe harta cu litera:

a) I b) G c) E d) D

7. Cel mai inalt varf din Romania se numeste: a) Modoveanu b) Omu c) Caraiman d) Pietrosul Calimanilor

8. Babele si Sfinxul din Muntii Bucegi au rezultat in urma actiunii: a) Agentilor externi b) Vulcanismului c) Poluarii d) Meteoritilor www.profudegeogra.eu 326

9. Solurile numite podzoluri se intanesc in unitatea notata pe harta cu litera:

a) E b) D c) C d) B

www.profudegeogra.eu

327

10. Uzina Azo Mures este localizata in orasul notat pe harta cu cifra :

a) 11 b) 7 c) 10 d) 12

Test 58 1 a) 2 b) 3 d) 4 b) 5 a) 6 c) 7 a) 8 a) 9 d) 10 a)

www.profudegeogra.eu

328

www.profudegeogra.eu

329

Test 59

1. Reteaua rutiera a Romaniei are aproximativ: a) 49000 km b) 43000 km c) 20000 km d) 10000 km

2. Statul notat pe harta cu litera H se numeste:

a) Estonia b) Lituania c) Letonia d) Andora

www.profudegeogra.eu

330

3. Uzina Azo Mures este localizata in orasul notat pe harta cu cifra :

a) 11 b) 7 c) 10 d) 12

www.profudegeogra.eu

331

4. Cea mai mare valoare a densitatii populatiei in Romania este detinuta de:

a) Ilfov b) Arges c) Cluj d) Harghita

5. Pasul Urdele (2141 m) este localizat in masivul: a) Retezat b) Parang c) Fagaras d) Piatra Craiului

6. Rolul comisiei Europene este: a) Protectia mediului b) Intocmeste proiecte de legi si monitorizeaza aplicarea acestora c) Protectia consumatorilor d) Nu are un rol anume

www.profudegeogra.eu

332

7. Orasul notat pe harta cu cifra 1 este:

a) Oradea b) Cluj Napoca c) Suceava d) Brasov

8. Dupa numarul de locuitori Romania ocupa in UE locul: a) 7 b) 6 c) 4 d) 3

www.profudegeogra.eu

333

9. Temperaturi medii anuale de 8-10 grade Celsius se intalnesc in unitatea notata pe harta cu litera:

a) F b) E c) C d) H

www.profudegeogra.eu

334

10. Tarmul cu fiorduri se intalneste in statul notat pe harta cu litera:

a) A b) C c) J d) I

Test 59 1 b) 2 a) 3 a) 4 a) 5 b) 6 b) 7 c) 8 a) 9 a) 10 d)

www.profudegeogra.eu

335

Test 60

1. Politicile comune ale UE sunt: a) Politica obtinerii de profit in defavoarea tarilor sarace b) Politica Agricola comuna,politica in transporturi,politica comerciala comuna si politica de mediu c) Ajutorarea tarilor dezvoltate d) Dezvoltarea unui arsenal de armament cu scop ofensiv

2. Prabusirea Zidului Berlinului s-a produs in anul: a) 1988 b) 1989 c) 1998 d) 1991

3. Raul notat pe harta cu cifra 11 se numeste:

a) Suceava b) Siret c) Bistrita d) Jijia www.profudegeogra.eu 336

4. Programul de ajutor pentru agricultura si dezvoltare rurala se numeste: a) SAPARD b) ISPA c) PHARE d) COMENIUS

5. Lacul Balaton situat in statul notat cu F este de origine:

a) Vulcanica b) Tectonica c) Glaciara d) Antropica

www.profudegeogra.eu

337

6. Relieful structural se intalneste in unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) C c) A d) D

www.profudegeogra.eu

338

7. Capitala statului notat pe harta cu litera B este:

a) Moscova b) Ljubliana c) Skopje d) Tirana

www.profudegeogra.eu

339

8. Orasul notat pe harta cu cifra 12 se numeste:

a) Baia Mare b) Zalau c) Satu Mare d) Arad

9. Padul este un rau ce se varsa prin delta pe teritoriul statului numit: a) Grecia b) Anglia c) Italia d) Olanda

www.profudegeogra.eu

340

10. Cel mai mare centru urban din regiunea Montana a tarii este reprezentat pe harta prin cifra:

a) 5 b) 2 c) 3 d) 4

Test 60 1 b) 2 b) 3 c) 4 a) 5 b) 6 d) 7 a) 8 a) 9 c) 10 b)

Test 61

www.profudegeogra.eu

341

1. Cantitatile mari de precipitatii din unitatea B se datoreaza:

a) Influentelor climatice oceanice b) Influentelor climatice continentale c) Influentelor climatice baltice d) Influentelor climatice pontice

2. Regiunea Costa del Sol este localizata in statul numit: a) Portugalia b) Spania c) FRanta d) Romania

www.profudegeogra.eu

342

3. Depresiunile de baraj vulcanic apar in unitatea notata pe harta cu litera:

a) F b) H c) G d) C

4. Limita estica a Carpatilor Meridionali este: a) Valea Prahovei b) Valea Oltului c) Valea Jiului d) Culoarul Timis Cerna

www.profudegeogra.eu

343

5. Statul notat pe harta cu litera G este:

a) Luxembourg b) Elvetia c) Letonia d) Estonia

www.profudegeogra.eu

344

6. Cea mai mare altitudine din Romania se intalneste in unitatea C si este de:

a) 3544 m b) 3454 m c) 2345 m d) 2544 m

7. OCDE a fost creata in anul: a) 1980 b) 1961 c) 1960 d) 1967

www.profudegeogra.eu

345

8. Orasul notat pe harta cu 6 dateaza din perioada:

a) Medievala b) Greaca c) Romana d) Contemporana

www.profudegeogra.eu

346

9. Uzina Azo Mures este localizata in orasul notat pe harta cu cifra :

a) 11 b) 7 c) 10 d) 12

10. Ortodoxismul este raspandit in partea de: a) Nord a Europei b) Vest a Europei c) Est a Europei d) Centrala

Test 61 1 a) 2 b) 3 d) 4 a) 5 a) 6 d) 7 b) 8 a) www.profudegeogra.eu

347

9 a) 10 c)

www.profudegeogra.eu

348

Test 62

1. Valoarea mica detinuta de hidroenergie in Ungaria se explica prin:

a) Costurile ridicate b) Relieful de campie c) Poluarea masiva d) Lipsa unei forte de munca calificata

2. Varful Negoiu (Fagaras) are o altitudine de: a) 2535 m b) 2544 m c) 2000 m d) 2323 m

www.profudegeogra.eu

349

3. Vulcanii Noroiosi de la Paclele se intalnesc in unitatea noata pe harta cu litera:

a) E b) D c) A d) H

www.profudegeogra.eu

350

4. Sarma si produse din sarma se obtin in orasul notat pe harta cu cifra:

a) 11 b) 12 c) 7 d) 9

5. MERCOSUR are ca obiectiv principal: a) Protectia minoritatilor b) REalizarea unei zone de liber schimb c) Politica alimentelor d) Realizarea unei forte militare

6. Culmile din sudul muntilor Fgaras sunt: a) Cozia , Ghitu, Frunti b) Buila, Zaganu, Retezatu Mic c) Retezatul Mic, Sureanu, Cindrel d) Podu Calului, Piatra Mare, Grohotis

www.profudegeogra.eu

351

7. Bilantul (sporul natural) pe anul 1992 este:

a) 4.3 b) 3.4 c) -3.4 d) 1.7

8. Depresiunile de tip -golf- se intalnesc in unitatea de relief notata cu litera:

a) H b) G c) B d) E

www.profudegeogra.eu

352

9. Unitatea notata pe harta cu litera D se numeste:

a) Podisul Secaselor b) Podisul Tarnavelor c) Podisul Getic d) Podisul Moldovei

10. Raul Barlad traverseaza unitatea de relief notate pe harta cu litera:

a) B www.profudegeogra.eu

353

b) A c) H d) F

Test 62 1 b) 2 a) 3 a) 4 a) 5 b) 6 a) 7 b) 8 c) 9 b) 10 d)

www.profudegeogra.eu

354

Test 63

1. Statul notat pe harta cu litera I se numeste:

a) Romania b) Anglia c) Ungaria d) Germania

2. Tarile membre NAFTA sunt: a) Angola,Rusia b) Franta,Sudan c) Anglia,Irlanda d) SUA,Canada,Mexic

3. Peisajele agricole open field sunt caracteristice zonelor: a) De campie b) De podis www.profudegeogra.eu 355

c) Montane d) De deal

4. Statul notat pe harta cu litera J se numeste:

a) Rusia b) Ucraina c) Letonia d) Estonia

5. Polderele se intalnesc in statul numit: a) Olanda b) Italia c) Grecia d) Romania

www.profudegeogra.eu

356

6. Cea mai scazuta temperatura din graficul alaturat se inregistreaza in luna:

a) Iunie b) Ianuarie c) Iulie d) August

7. Heatrow este un aeroport situat in orasul: a) Londra b) Manchester c) Liverpool d) Birmingham

www.profudegeogra.eu

357

8. Teritoriul statului marcat pe harta cu litera H este strabatut de muntii:

a) Alpi b) Carpati c) Ural d) Pirinei

www.profudegeogra.eu

358

9. Orasul notat pe harta cu litera 11 se numeste:

a) Focsani b) Buzau c) Ploiesti d) Dorohoi

www.profudegeogra.eu

359

10. Solurile de tip brun-roscate se intalnesc pe teritoriul unitatii notate pe harta cu litera:

a) A b) B c) H d) D

Test 63 1 a) 2 d) 3 a) 4 b) 5 a) 6 b) 7 a) 8 b) 9 b) 10 d)

www.profudegeogra.eu

360

Test 64

1. Hidroenergia este bine reprezentata in statul notat pe harta cu litera:

a) H b) E c) D d) J

2. Rolul comisiei Europene este: a) Protectia mediului b) Intocmeste proiecte de legi si monitorizeaza aplicarea acestora c) Protectia consumatorilor d) Nu are un rol anume

www.profudegeogra.eu

361

3. Cea mai mare altitudine din unitatea C este de:

a) 3465 m b) 4807 m c) 5643 m d) 2341 m

4. Cel mai mare exportator de vinuri la nivel mondial este: a) Grecia b) Italia c) Franta d) Norvegia

5. Statiunea cu cel mai lung sezon de schi din Europa este: a) Vatra Dornei b) Zermatt c) Davos d) Chamonix

www.profudegeogra.eu

362

6. Statul notat pe harta cu litera I se gaseste localizat in peninsula:

a) Scandinava b) Italica c) Iberica d) Balcanica

7. OCEMN (Organizatia pentru Cooperare economica la Marea Neagra) aa luat fiinta in anul: a) 1994 b) 1992 c) 2001 d) 2000

8. Locul 1 in Europa la productia de autovehicule este detinut de statul numit: a) Cehia b) Austria c) Germania d) Polonia

9. NATO a luat fiinta in anul: www.profudegeogra.eu 363

a) 1945 b) 1949 c) 1989 d) 1988

10. Precipitatii medii anuale de 600-800 mm se intalnesc in regiunea notata pe harta cu litera:

a) C b) A c) E d) B

Test 64 1 c) 2 b) 3 b) 4 c) 5 b) 6 c) 7 b) 8 c) www.profudegeogra.eu 364

9 b) 10 d)

www.profudegeogra.eu

365

Test 65

1. Densitatea medie a populatiei Romaniei este de:

a) 70 loc/km patrat b) 90 loc/km patrat c) 50 loc/km patrat d) 45 loc/km patrat

2. Imbatranirea demografica din Romania se datoreaza: a) Natalitatii scazute,sporului natural negativ,migratia tinerilor b) Mortalitatii ridicate a tinerilor c) Migratiile persoanelor varstnice d) Sporului natural pozitiv

3. Cosiliul Uniunii Europene are urmatoarele roluri: a) Adopta legislatia europeana, Coordoneaza politicile economice generale ale statelor membre, Semneaza acorduri ntre UE si alte tari, Aproba bugetul anual al UE, Elaboreaza politicile externa si de aparare ale UE, Coordoneaza cooperarea dintre instantele judecatoresti si fortele de politie din tarile membre. www.profudegeogra.eu 366

b) Are rol decorative c) Nu are un rol anume d) Rol de decizie

4. Cea mai intinsa tara din UE este: a) Franta b) Romania c) Ungaria d) Austria

5. Campia Nord Europeana de pe teritoriul statului notat cu D are origine

a) Eoliana b) Glaciara c) Tectonica d) Fluviala

6. Singurul curs de apa care strabate in totalitate Carpatii Meridionali este: a) Jiu www.profudegeogra.eu

367

b) Olt c) Prahova d) Dambovita

7. Floarea soarelui se cultiva cu precadere in: a) Centrul Europei b) Nordul Europei c) Estul Europei d) Sudul Europei

8. Depresiunile de tip -golf- se intalnesc in unitatea de relief notata cu litera:

a) H b) G c) B d) E

www.profudegeogra.eu

368

9. Orasul notat pe harta cu 6 dateaza din perioada:

a) Medievala b) Greaca c) Romana d) Contemporana

10. Care este formula corecta de calcul pentru a afla numarul decedatilor din anul 2002, stiind ca populatia Romaniei era de 21,7 milioane:

a) (21.700.000 x 1.000)/8,5 decese b) (21.700.000 x 8,5)/1000 decese c) (21,7 x 1.000) /8,5 decese d) 8,5 x 1.000 decese

www.profudegeogra.eu

369

Test 65 1 b) 2 a) 3 a) 4 a) 5 b) 6 b) 7 c) 8 c) 9 a) 10 b)

www.profudegeogra.eu

370

Test 66

1. Depresiunea Lovistei este o depresiune de origine: a) Vulcanica b) Tectonica c) Eroziva d) A rezultat in urma impactului cu un meteorit

2. Prabusirea Zidului Berlinului s-a produs in anul: a) 1988 b) 1989 c) 1998 d) 1991

3. OCDE este alcatuita dintr-un numar de: a) 30 de state b) 20 de state c) 10 state d) 11 state

www.profudegeogra.eu

371

4. Crivatul este un vant rece ce bate in unitatea de relief notate pe harta cu litera:

a) D b) G c) H d) A

www.profudegeogra.eu

372

5. Cel mai mare lac al Europei (Ladoga) este situat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) C b) A c) B d) J

6. Culoarul Rucar Bran este de origine: a) Tectonica b) Glaciara c) Vulcanica d) Eoliana

www.profudegeogra.eu

373

7. Raul Pad dreneaza Campia Padului situate in nordul statului notat pe harta cu litera:

a) D b) F c) E d) C

8. Structurile megalitice Stonehenge apar pe teritoriul statului numit: a) Marea Britanie b) Ucraina c) Irlanda d) Rusia

www.profudegeogra.eu

374

9. Statiunea turistica Borsa este localizata in unitatea de relief notate pe harta cu:

a) A b) F c) G d) E

10. Este port la Marea Neagra pe teritoriul Bulgariei orasul numit: a) Varna b) Plovdiv c) Ruse d) Sofia

Test 66 1 b) 2 b) 3 a) 4 d) 5 d) 6 a) 7 a) 8 a) www.profudegeogra.eu 375

9 d) 10 a)

www.profudegeogra.eu

376

Test 67

1. Podisul Norrland se intalneste pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) H b) B c) C d) J

2. Singurele 2 STN-uri de pe glob cu cifre de afaceri de peste 200 miliarde dolari anual sunt: a) Shell si British Petroleum b) ENI Group si Roche Group c) Daimler Chrysler si France Telecom d) Nokia si Microsoft

www.profudegeogra.eu

377

3. Statul notat pe harta cu litera I se numeste:

a) Lituania b) Estonia c) Elvetia d) Slovacia

www.profudegeogra.eu

378

4. Varful Monte Rosa este situat in statul notat pe harta cu litera:

a) D b) F c) A d) J

www.profudegeogra.eu

379

5. Termocentrala Turceni este localizata in unitatea de relief notata pe harta cu litera:

a) H b) D c) B d) A

www.profudegeogra.eu

380

6. Podisul Volino Podolic se gaseste pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) D b) B c) A d) H

www.profudegeogra.eu

381

7. Depresiunea Petrosani localizata in unitatea H detine rezerve de:

a) Fier b) Diamante c) Carbune d) Petrol

www.profudegeogra.eu

382

8. Muntii Apenini se gasesc localizati pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) D d) F

9. Cele 6 state catalogate ca fiind membrii fondatori UE sunt: a) Franta,Germania,Luxembourg,Olanda,Belgia si Italia b) Romania,Grecia,Bulgaria,M alta, Cehia si Ungaria c) Irlanda,Danemarca,Romania,Norvegia,Suedia,Finlanda d) Rusia, Norvegia,Italia,Serbia, Macedonia,Albania

www.profudegeogra.eu

383

10. Solurile de tip brun-roscate se intalnesc pe teritoriul unitatii notate pe harta cu litera:

a) A b) B c) H d) D

Test 67 1 a) 2 a) 3 a) 4 d) 5 a) 6 a) 7 c) 8 d) 9 a) 10 d)

www.profudegeogra.eu

384

Test 68

1. Varful Negoiu (Fagaras) are o altitudine de: a) 2535 m b) 2544 m c) 2000 m d) 2323 m

2. Cea mai mare altitudine din unitatea B se intalneste in muntii:

a) Semenic b) Almajului c) Aninei d) Locvei

www.profudegeogra.eu

385

3. Romania a avut un spor natural negativ inepand cu anul:

a) 2002 b) 1992 c) 1999 d) 2008

4. In Romania varsta medie a primei casatorii este de: a) 31 de ani b) 23 de ani c) 34 de ani d) 15 ani

5. Pesterile cu picture rupestre Altamira si Lascaux sunt localizate in statul: a) Romania b) Germania www.profudegeogra.eu 386

c) Franta d) Suedia

6. Campia Padului se gaseste pe teritoriul statului notat cu litera:

a) A b) D c) F d) B

www.profudegeogra.eu

387

7. Podisul Getic este reprezentat prin unitatea notata pe harta cu litera:

a) G b) F c) A d) B

8. Singurele 2 STN-uri de pe glob cu cifre de afaceri de peste 200 miliarde dolari anual sunt: a) Shell si British Petroleum b) ENI Group si Roche Group c) Daimler Chrysler si France Telecom d) Nokia si Microsoft

www.profudegeogra.eu

388

9. Statul notat pe harta cu litera J se numeste:

a) Anglia b) Islanda c) Irlanda d) Spania

10. Principala cale navigabila a continentului este fluviul: a) Rhin b) Volga c) Dunare d) Tamisa

Test 68 1 a) 2 a) 3 b) 4 b) 5 c) 6 c) 7 b) 8 a) www.profudegeogra.eu 389

9 b) 10 c)

www.profudegeogra.eu

390

Test 69

1. ASEAN a luat nastere in anul: a) 1978 b) 1967 c) 1960 d) 2000

2. Orasul Burgas este port in statul numit: a) Bulgaria b) Serbia c) Croatia d) Portugalia

3. Orasul reprezentat pe harta prin cifra 9 este:

a) Brasov b) Fagaras c) Sibiu www.profudegeogra.eu 391

d) Deva

4. Budapesta are o populatie de cca: a) 4 milioane locuitori b) 2 milioane locuitori c) 1 milion locuitori d) 1,5 milioane locuitori

5. Cel mai mare port European este: a) Constanta b) Rotterdam c) Anvers d) Mangalia

6. Axa siderurgica Charleroi Namur Liege este localizata pe teritoriul statului numit: a) Olanda b) Belgia c) Bulgaria d) Grecia

7. Principala religie din Serbia este: a) Islamismul b) Catolicismul c) Protestantismul d) Ortodoxismul

www.profudegeogra.eu

392

8. Vulcanii Noroiosi de la Paclele se intalnesc in unitatea noata pe harta cu litera:

a) E b) D c) A d) H

9. Cea mai mare altitudine din Ucraina se atinge in Carpatii Padurosi si este de: a) 2100 m b) 2345 m c) 2789 m d) 2001 m

10. Limita vestica a Carpatilor Meridionali este: a) Valea Motrului b) Culoarul Timis Cerna c) Valea Oltului d) Valea Dambovitei

Test 69 1 b) 2 a) 3 c) 4 b) www.profudegeogra.eu 393

5 b) 6 b) 7 d) 8 a) 9 d) 10 b)

www.profudegeogra.eu

394

Test 70

1. Muntele Athos se gaseste in statul numit: a) Finlanda b) Grecia c) Bulgaria d) Elvetia

2. Padul este un rau ce se varsa prin delta pe teritoriul statului numit: a) Grecia b) Anglia c) Italia d) Olanda

3. Raul notat pe harta cu cifra 10 se numeste:

a) Siret b) Suceava c) Moldova d) Barlad

4. Complexul monastic Meteora este localizat pe teritoriul statului numit: www.profudegeogra.eu 395

a) Macedonia b) GRecia c) Rusia d) Serbia

5. Uniunea Europeana detine cca. : a) 28% din PIB-ul mondial b) 3% din PIB-ul mondial c) 70% din PIB-ul mondial d) 50% din PIB-ul mondial

6. Statiunea Montana Chamonix este localizata in statul notat pe harta cu litera:

a) F b) H c) D d) A

7. Rusii lipoveni sunt localizati in Romania in unitatea numita: a) Subcarpatii Moldovei b) Podisul Getic www.profudegeogra.eu 396

c) Delta Dunarii d) Depresiunea Transilvaniei

8. Tarmul dalmatic apare in unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) A c) G d) F

9. Cosiliul Uniunii Europene are urmatoarele roluri: a) Adopta legislatia europeana, Coordoneaza politicile economice generale ale statelor membre, Semneaza acorduri ntre UE si alte tari, Aproba bugetul anual al UE, Elaboreaza politicile externa si de aparare ale UE, Coordoneaza cooperarea dintre instantele judecatoresti si fortele de politie din tarile membre. b) Are rol decorative c) Nu are un rol anume d) Rol de decizie

10. Cea mai dezvoltata retea de TGV de pe glob se afla pe teritoriul statului numit: a) Anglia www.profudegeogra.eu 397

b) Franta c) Austria d) Elvetia

Test 70 1 b) 2 c) 3 b) 4 b) 5 a) 6 b) 7 c) 8 c) 9 a) 10 b)

www.profudegeogra.eu

398

Test 71

1. Al doilea stat ca suprafata dupa Rusia este: a) Ucraina b) Germania c) Norvegia d) Suedia

2. In Romania varsta medie a primei casatorii este de: a) 31 de ani b) 23 de ani c) 34 de ani d) 15 ani

3. Tunelul rutier Frejus ce face legatura intre Franta si Italia are o lungime de aprox: a) 17 km b) 12,8 km c) 20 de km d) 23 de km

www.profudegeogra.eu

399

4. Rotterdam cel mai mare port maritim al Europei este localizat in statul notat pe harta cu litera:

a) D b) C c) A d) F

5. Structurile megalitice Stonehenge apar pe teritoriul statului numit: a) Marea Britanie b) Ucraina c) Irlanda d) Rusia

6. Romania intra in NATO in anul: a) 2003 b) 2004 c) 2002 d) 2000 www.profudegeogra.eu 400

7. Altitudinea maxima din Marea Britanie se intalneste in muntii: a) Grampian b) Penini c) Wiclow d) Cheviot

8. Masele de aer estice continentale actioneaza pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) C b) J c) B d) D

www.profudegeogra.eu

401

9. Orasul notat pe harta cu cifra 10 se numeste:

a) Londra b) Paris c) Moscova d) Tirana

10. In Romania rata divortialitatii este de: a) 0 divorturi/100 casatorii b) 99 divorturi/100 casatorii c) 1 divort/100 de casatorii d) 24 divorturi/100 casatorii

Test 71 1 a) 2 b) 3 b) 4 d) www.profudegeogra.eu 402

5 a) 6 b) 7 a) 8 c) 9 a) 10 d)

www.profudegeogra.eu

403

Test 72

1. Regiunea Costa del Sol este localizata in statul numit: a) Portugalia b) Spania c) FRanta d) Romania

2. Unitatea notata pe harta cu litera E se numeste:

a) Campia Romana b) Campia Banatului c) Podisul Barladului d) Poiana Rusca

3. Raul national al Ucrainei este: a) Nipru b) Nistru c) Bug d) Don

www.profudegeogra.eu

404

4. Depresiunea Lovistei este o depresiune de origine: a) Vulcanica b) Tectonica c) Eroziva d) A rezultat in urma impactului cu un meteorit

5. Pe teritoriul UE se gasesc: a) 2 monarhii constitutionale b) 10 monarhii constitutionale c) 7 monarhii constitutionale d) 1 monarhie constitutionala

6. Principala resursa din depresiunea Petrosani este reprezentata prin: a) Carbine b) Fier c) Zinc d) Nichel

7. Influentele climatice din unitatea G sunt de origine:

a) Oceanice b) Continental c) Mediteraneana d) Pontica www.profudegeogra.eu

405

8. Numiti 2 state din UE cu iesire la Marea Baltica: a) Germania,Anglia b) Romania,Ungaria c) Finlanda,Letonia d) Franta ,Rusia

9. Cel mai mare oras al Europei este notat pe harta cu cifra:

a) 4 b) 13 c) 15 d) 6

10. Ucraina are iesire la marea: a) Alba b) Nordului c) Neagra d) Baltica

www.profudegeogra.eu

406

Test 72 1 b) 2 d) 3 a) 4 b) 5 c) 6 a) 7 a) 8 c) 9 b) 10 c)

www.profudegeogra.eu

407

Test 73

1. Raul notat pe harta cu cifra 3 este:

a) Mures b) Jiu c) Buzau d) Taita

www.profudegeogra.eu

408

2. Podisul Volino Podolic se gaseste pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) D b) B c) A d) H

www.profudegeogra.eu

409

3. Cea mai mica altitudine se intalneste in unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) H c) D d) F

4. Canalul Dunare- Marea Neagra trece pe teritoriul unitatii notata pe harta cu litera:

a) A www.profudegeogra.eu

410

b) B c) H d) D

5. Rata divortialitatii in Belgia este de: a) 10 divorturi/100 casatorii b) 60 de divorturi/100de casatorii c) 20 de divorturi/100 de casatorii d) 2 divorturi/100 de casatorii

6. Statul din grafic cu populatia cea mai mare este:

a) Ungaria b) Olanda c) Franta d) Germania

www.profudegeogra.eu

411

7. Sediul Firmei Saab este in statul notat pe harta cu litera:

a) I b) G c) E d) D

8. Cel mai mare port fluvial din Europa este: a) Giurgiu b) Duisburg c) Budapesta d) Calarasi

www.profudegeogra.eu

412

9. Raul notat pe harta cu litera 5 se numeste:

a) Suceava b) Moldova c) Bistrita d) Trotus

www.profudegeogra.eu

413

10. Leossul este o roca galbena si prafoasa ce apare mai ales in unitatea notate pe harta cu litera:

a) H b) B c) C d) G

Test 73 1 c) 2 a) 3 d) 4 a) 5 b) 6 d) 7 c) 8 b) 9 b) 10 d)

www.profudegeogra.eu

414

Test 74

1. Podgoria Murfatlar este localizata in unitatea de relief notata pe harta cu litera:

a) H b) C c) F d) D

2. Cel mai mare port de la Marea Neagra este: a) Burgas b) Odessa c) Constanta d) Mangalia

www.profudegeogra.eu

415

3. Bilantul (sporul natural) pe anul 2002 este:

a) -0.2 b) 0.4 c) -0.4 d) 0.8

4. Pestera Dambovicioara este localizata in muntii: a) Piatra Craiului b) Parang c) Retezat d) Fagaras

5. Solurile de tip brun-roscate se intalnesc pe teritoriul unitatii notata pe harta cu litera:

www.profudegeogra.eu

416

a) A b) B c) H d) D

6. Cea mai vizitata tara din lume este: a) Spania b) Franta c) Rusia d) Romania

7. Masivul Central Francez se gaseste localizat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) C d) D

8. Autostrada Rhinului se desfasoara intre orasele: a) Rotterdam-Koln-Bassel www.profudegeogra.eu

417

b) Essen-Dusseldorf-Bonnn c) Nurnberg-Hanovra d) Leipzig si Halle

9. Din cauza temperaturilor scazute precipitatiile solide predomina in lunile:

a) Iulie si august b) Ianuarie si februarie c) Mai si august d) Octombrie si noiembrie

10. Capitala Ungariei este: a) Budapesta b) Szolnok c) Szeged d) Gyor

Test 74 1 a) 2 c) 3 c) 4 a) 5 d) 6 b) 7 a) 8 a) 9 b) 10 a)

www.profudegeogra.eu

418

www.profudegeogra.eu

419

Test 75

1. Cel mai mic stat al UE este: a) Romania b) Bulgaria c) Ungaria d) Malta

2. Cea mai lunga creasta Montana din Romania se intalneste in muntii: a) Parang b) Fagaras c) Retezat d) Iezer

3. Vulcanul Vezuviu este localizat in unitatea notata cu litera:

a) F b) A c) B d) D www.profudegeogra.eu 420

4. Avioanele de tip Air Bus se fabrica in statul numit: a) Rusia b) Elvetia c) Franta d) Austria

5. Sediul principal al U.E este in orasul: a) Anvers b) Bruxelles c) Haga d) Strasbourg

6. Muntii Apenini se gasesc localizati pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) D d) F

www.profudegeogra.eu

421

7. Lacul glaciar Capra este localizat in muntii: a) Fagaras b) Bucegi c) Iezer d) Godeanu

8. Raul notat pe harta cu cifra 8 se numeste:

a) Aries b) Buzau c) Ialomita d) Arges

9. In partea de nord Germania are iesire la marile: a) Marea Nordului , Marea Baltica b) Marea Mediterana, marea neagra c) Marea caspica,marea azov d) Marea marmara,marea tireniana

10. Drumurile de altitudine ce strabat Carpatii Meridionali se numesc: a) Transfagarasanu si Transalpina b) Transbucegi si trans iezer c) Trans carpatina si TransMeridionali d) Transmontanu si TransCarpati www.profudegeogra.eu 422

Test 75 1 d) 2 b) 3 a) 4 c) 5 b) 6 d) 7 a) 8 b) 9 a) 10 a)

www.profudegeogra.eu

423

Test 76

1. Muntii Apenini se gasesc localizati pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) D d) F

2. Piata unica numita si piata comuna se bazeaza pe: a) acces liber al populatiei, bunurilor, capitalului si serviciilor b) accesul liber al bunurilor c) accesul liber al populatiei d) accesul liber al capitalului si serviciilor

www.profudegeogra.eu

424

3. Orasul notat pe harta cu cifra 1 este:

a) Oradea b) Cluj Napoca c) Suceava d) Brasov

www.profudegeogra.eu

425

4. Statul notat pe harta cu litera J se numeste:

a) Macedonia b) Bulgaria c) Albania d) Rusia

5. Finlanda are o densitate redusa a populatiei deoarece: a) Are suprafete mari ocupate cu paduri si lacuri; climat rece b) Este o tara saraca c) Are putine resurse d) Suprafata mica

6. Romano-catolicismul detine in Romania un procent de: a) 2% b) 4.7% c) 35% d) 50%

7. Autostrada Rhinului se desfasoara intre orasele: www.profudegeogra.eu

426

a) Rotterdam-Koln-Bassel b) Essen-Dusseldorf-Bonnn c) Nurnberg-Hanovra d) Leipzig si Halle

8. In perioada comunista Romania a adoptat o politica:

a) Antinatalista b) Pronatalista c) Indiferenta d) Nu a adoptat nici o politica

www.profudegeogra.eu

427

9. Valoarea mica detinuta de hidroenergie in Ungaria se explica prin:

a) Costurile ridicate b) Relieful de campie c) Poluarea masiva d) Lipsa unei forte de munca calificata

10. Pesterile sunt forme ale reliefului: a) Carstic b) Vulcanic c) Fluvial d) Eolian

Test 76 1 d) 2 a) 3 c) 4 c) 5 a) 6 b) 7 a) 8 b) www.profudegeogra.eu

428

9 b) 10 a)

www.profudegeogra.eu

429

Test 77

1. I n evul mediu Romania s-a aflat la intersectia imperiilor: a) Otoman,Habsburgic,Austro-Ungar,Tarist b) Francez,Englez,Viking c) Celtic,Macedonean,Person d) Tarist,Roman

2. Cauzele care conduc la ponderea ridicata a populatiei rurale in Romania sunt:

a) Natalitatea scazuta si migratiile masive spre mediul urban b) Nerespectarea traditiilor c) Dezorientarea sociala a tinerilor d) Natalitatea mai ridicata din zonele urbane

3. Singura tara membra U.E , bogata in petrol si gaze naturale este: a) Marea Britanie b) Cehia c) Germania d) Franta

www.profudegeogra.eu

430

4. Suprafete mari cultivate cu grau se intalnesc in Franta in:

a) Muntii Alpi b) Muntii Pirinei c) Muntii Vosgi d) Bazinul Parisului

5. OCDE a fost creata in anul: a) 1980 b) 1961 c) 1960 d) 1967

6. De la infiintarea U.E si pana in present au existat :: a) 5 valuri de aderare b) 6 valuri de aderare c) 1 val de aderare d) 4 valuri de aderare

7. Parthenonul este localizat in orasul numit: a) Roma b) Athena c) Salonic d) Larisa

8. Dupa numarul de locuitori Romania ocupa in UE locul: a) 7 www.profudegeogra.eu 431

b) 6 c) 4 d) 3

9. Vegetatia de stepa apare pe teritoriul unitatii notata pe harta cu litera:

a) C b) D c) G d) H

10. Tara europeana cu cea mai puternica economie este: a) Elvetia b) Germania c) Anglia d) Irlanda

Test 77 1 a) 2 a) 3 a) 4 d) www.profudegeogra.eu 432

5 b) 6 a) 7 b) 8 a) 9 c) 10 b)

www.profudegeogra.eu

433

Test 78

1. Cel mai populat oras din Ucraina este: a) Harkov b) Jitomir c) Odessa d) Kiev

2. Unitatea notata pe harta cu litara A se numeste:

a) Podisul Barladului b) Podisul Sucevei c) Podisul Getic d) Podisul Transilvaniei

www.profudegeogra.eu

434

3. Cele mai mari rate medii anuale de crestere s-au inregistrat in perioada:

a) 1948-1956 b) 1966-1977 c) 1912-1930 d) 1992-2002

4. Primul avion supersonic din lume(Concorde) a fost construit de statele: a) Franta si Germania b) Franta si Anglia c) Franta si Elvetia d) Franta si Romania

5. Centrele miniere Kiruna si Gallivare sunt localizate pe teritoriul statului numit: a) Finlanda b) Grecia www.profudegeogra.eu 435

c) Suedia d) Rusia

6. Raul Tajo este localizat pe teritoriul statului numit: a) Spania b) Anglia c) Germania d) Bulgaria

7. Singurele 2 STN-uri de pe glob cu cifre de afaceri de peste 200 miliarde dolari anual sunt: a) Shell si British Petroleum b) ENI Group si Roche Group c) Daimler Chrysler si France Telecom d) Nokia si Microsoft

8. Valoarea densitatii medii a populatiei in Letonia este de:

a) 34 ,5 loc/km patrat b) 80 loc/km patrat c) 56 loc/km patrat d) 3 loc/km patrat

9. Satul risipit este caracteristic zonelor din regiunile: www.profudegeogra.eu

436

a) De campie b) De deal c) De munte d) De depresiune

10. Industria constructoare de autovehicule este localizata in orasul notat pe harta cu cifra:

a) 5 b) 3 c) 6 d) 4

Test 78 1 d) 2 b) 3 a) 4 b) 5 c) 6 a) 7 a) 8 a) 9 c) 10 b) www.profudegeogra.eu 437

www.profudegeogra.eu

438

Test 79

1. Muntii Rila din unitatea notata pe harta cu H s-au format in timpul cutarilor:

a) Hercinice b) Caledonice c) Khimerice d) Alpine

2. Orasul din Romania situat la cea mai mare altitudine este: a) Azuga b) Predeal c) Sinaia d) Busteni

www.profudegeogra.eu

439

3. Influente climatice de ariditate apar in unitatea notata pe harta cu litera:

a) D b) E c) F d) G

4. In partea de nord Germania are iesire la marile: a) Marea Nordului , Marea Baltica b) Marea Mediterana, marea neagra c) Marea caspica,marea azov d) Marea marmara,marea tireniana

5. Rata divortialitatii in Belgia este de: a) 10 divorturi/100 casatorii b) 60 de divorturi/100de casatorii c) 20 de divorturi/100 de casatorii d) 2 divorturi/100 de casatorii

www.profudegeogra.eu

440

6. S-a format in timpul cutarilor alpine unitatea notata pe harta cu litera:

a) A b) B c) E d) C

7. Campia Nistrului Inferior este localizata pe teritoriul statului numit: a) Moldova b) Ungaria c) Rusia d) Bulgaria

8. Cel mai mic stat al UE este: a) Romania b) Bulgaria c) Ungaria d) Malta

www.profudegeogra.eu

441

9. Cea mai scazuta temperatura din graficul alaturat se inregistreaza in luna:

a) Iunie b) Ianuarie c) Iulie d) August

10. Este traversat de raul Tamisa orasul notat pe harta cu cifra:

a) 10 b) 14 www.profudegeogra.eu

442

c) 7 d) 1

Test 79 1 a) 2 b) 3 d) 4 a) 5 b) 6 d) 7 a) 8 d) 9 b) 10 a)

www.profudegeogra.eu

443

Test 80

1. Muntii Apenini se gasesc localizati pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) B c) D d) F

2. Bifati un motiv care a dus la extinderea UE dupa 2004 a) Prezenta unor resurse de subsol in tarile respective b) Dorinta de a devein o putere militara c) Nivelul mare de dezvoltare al statelor respective d) Strategie militara

www.profudegeogra.eu

444

3. Prin prelucrarea bauxitei se obtine alumina in orasul notat pe harta cu cifra:

a) 1 b) 4 c) 6 d) 2

4. NATO a luat fiinta in anul: a) 1945 b) 1949 c) 1989 d) 1988

5. Firma Philips are sediul in statul numit: a) Olanda b) Belgia c) Grecia d) Franta

www.profudegeogra.eu

445

6. Solurile de tip brun-roscate se intalnesc pe teritoriul unitatii notate pe harta cu litera:

a) A b) B c) H d) D

www.profudegeogra.eu

446

7. Statul notat pe harta cu litera J se numeste:

a) Rusia b) Ucraina c) Letonia d) Estonia

8. Altitudinea maxima din Ungaria se intalneste in muntii Matra si este de: a) 1015 m b) 2000 m c) 1900 m d) 567 m

www.profudegeogra.eu

447

9. In perioada comunista Romania a adoptat o politica:

a) Antinatalista b) Pronatalista c) Indiferenta d) Nu a adoptat nici o politica

10. Peisajul agricol de tip bocage se intalneste in: a) Rusia b) Norvegia c) Franta d) Romania

Test 80 1 d) 2 a) www.profudegeogra.eu 448

3 b) 4 b) 5 a) 6 d) 7 b) 8 a) 9 b) 10 c)

www.profudegeogra.eu

449

Test 81

1. In nordul statului notat cu D (la granita cu Franta) se intalnesc muntii:

a) Pirinei b) Alpi c) Caucaz d) Ural

2. Cea mai mare altitudine din Bulgaria se intalneste in muntii: a) Rila b) Pirin c) Rodopi d) Stara Planina

3. OSCE are ca obiectiv principal: a) Reducerea poluarii b) Gestionarea deseurilor www.profudegeogra.eu 450

c) Asigurarea pacii si securitatii pe continent d) Protectia consumatorilor

4. Unitatea notata pe harta cu litera B se numeste :

a) Subcarpatii Getici b) Subcarpatii Curburii c) Subcarpatii Moldovei d) Podisul Getic

www.profudegeogra.eu

451

5. Muntii Macinului din unitatea H s-au format in timpul orogenezei:

a) Caledonice b) Alpine c) Hercinice d) Khimerice

www.profudegeogra.eu

452

6. Statiunea turistica Stana de Vale este localizata in unitatea de relief numerotata pe harta cu litera:

a) A b) H c) B d) G

7. Cel mai mare exportator European este: a) Anglia b) Germania c) Rusia d) Romania

www.profudegeogra.eu

453

8. Valoarea mica detinuta de hidroenergie in Belgia se explica prin:

a) Economia mai putin dezvoltata b) Dezinteresului statului c) Valorificarea intense a altor surse de energie d) Relief predominant de campie

www.profudegeogra.eu

454

9. Laerdal cel mai lung tunel feroviar din Europa este localizat in statul notat pe harta cu litera:

a) B b) D c) E d) H

10. Italia este un stat localizat in peninsula: a) Balcanica b) Italica c) Scandinava d) Iberica

Test 81 1 a) 2 a) 3 c) 4 b) 5 c) 6 b) 7 b) 8 c) www.profudegeogra.eu

455

9 b) 10 b)

www.profudegeogra.eu

456

Test 82

1. Industria constructoare de masini este bine reprezentata in statul notat pe harta cu litera:

a) C b) F c) A d) E

2. Muntele Athos se gaseste in statul numit: a) Finlanda b) Grecia c) Bulgaria d) Elvetia

www.profudegeogra.eu

457

3. Ca forma de stat unitatea notata pe harta cu litera F este :

a) Republica b) Ducat c) Monarhie d) Republica comunista

4. In partea de nord Germania are iesire la marile: a) Marea Nordului , Marea Baltica b) Marea Mediterana, marea neagra c) Marea caspica,marea azov d) Marea marmara,marea tireniana

5. Pestera Dambovicioara este localizata in muntii: a) Piatra Craiului b) Parang c) Retezat d) Fagaras

6. Culoarul Rucar Bran este de origine: a) Tectonica www.profudegeogra.eu 458

b) Glaciara c) Vulcanica d) Eoliana

7. Masivul Boemiei este situat pe teritoriul statului numit: a) Anglia b) Grecia c) Cehia d) Scotia

8. Tunelul feroviar St Gothard are o lungime de aprox: a) 12 km b) 14,9 km c) 20 de km d) 30 de km

9. Tara celor 1000 de lacuri este reprezentata pe harta prin litera:

a) B www.profudegeogra.eu

459

b) F c) J d) A

10. Lacul de acumulare Izvorul Muntelui se afla localizat pe raul notat pe harta cu cifra:

a) 9 b) 10 c) 7 d) 8

Test 82 1 a) 2 b) 3 c) 4 a) 5 a) 6 a) 7 c) 8 b) 9 a) 10 c) www.profudegeogra.eu 460

www.profudegeogra.eu

461

Test 83

1. Carpatii Meridionali sunt alcatuiti din: a) 4 grupe montane b) 3 grupe montane c) 2 grupe montane d) 1 grupa Montana

2. Lacul de acumulare Izvorul Muntelui se afla localizat pe raul notat pe harta cu cifra:

a) 9 b) 10 c) 7 d) 8

3. Cel mai mare port fluvial din Europa este: a) Giurgiu b) Duisburg c) Budapesta d) Calarasi www.profudegeogra.eu 462

4. Lacul Balaton este situat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) G b) B c) A d) C

www.profudegeogra.eu

463

5. Influente climatice mediteraneene apar in unitatea notate pe harta cu litera:

a) E b) D c) B d) F

www.profudegeogra.eu

464

6. Muntii Scandinaviei situati pe teritoriul statului notat cu I s-au format in timpul cutarilor:

a) Caledonice b) Hercinice c) Alpine d) Khimerice

7. Imnul Oda Bucuriei a fost cantat pentru prima data la: a) 29 mai 1986 b) 1 aprilie 1979 c) 2 mai 1989 d) 12 decembrie 2001

8. Avioanele de tip Air Bus se fabrica in statul numit: a) Rusia b) Elvetia c) Franta d) Austria www.profudegeogra.eu 465

9. Raul Nipru se gaste pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) B b) F c) D d) G

10. Defileul Oltului se desfasoara intre localitatile: a) Turnu Rosu si Cozia b) Turnu Rosu si Ramnicu Valcea c) Turnu Rosu si Calimanesti d) Calimanesti si Cozia

Test 83 1 a) 2 c) 3 b) 4 d) 5 c) 6 a) www.profudegeogra.eu

466

7 a) 8 c) 9 c) 10 a)

www.profudegeogra.eu

467

Test 84

1. Uniunea Europeana detine cca. a) 8% din populatia globului b) 2% din populatia globului c) 25% din populatia globului d) 15% din populatia globului

2. Moneda europeana euro intra in circulatie la: a) 1 decembrie 2004 b) 2 martie 199 c) 1 aprilie 2000 d) 1 ianuarie 2002

3. Podisul Norrland se intalneste pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) H www.profudegeogra.eu 468

b) B c) C d) J

4. In Germania populatia rurala detine un procent de:

a) 0.34 b) 0.22 c) 0.21 d) 0.56

5. Cea mai numeroasa minoritate etnica din Germania este reprezentata de minoritatea: a) Araba b) Romana c) Rroma d) Turca

6. Cea mai mare altitudine din Bulgaria se intalneste in muntii: a) Rila b) Pirin c) Rodopi d) Stara Planina

7. Programul de ajutor pentru agricultura si dezvoltare rurala se numeste: a) SAPARD b) ISPA c) PHARE www.profudegeogra.eu 469

d) COMENIUS

8. Cel mai mare val de aderare (s-au primit atunci 10 state in UE) a fost in anul a) 2000 b) 2004 c) 2007 d) 2001

9. Limba daneza face parte din familia limbilor : a) Latine b) Germanice c) Slave d) Romanice

10. Orasul notat pe harta cu cifra 3 este:

a) Focsani b) Constanta c) Iasi d) Medgidia www.profudegeogra.eu 470

Test 84 1 a) 2 d) 3 a) 4 b) 5 d) 6 a) 7 a) 8 b) 9 b) 10 a)

www.profudegeogra.eu

471

Test 85

1. Fluviul Rhon este localizat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) G b) F c) I d) C

www.profudegeogra.eu

472

2. Orasul notat pe harta cu cifra 1 este:

a) Constanta b) Harsova c) Tulcea d) Arad

3. Stramtorile Bosfor si Dardanele se afla in posesia statului numit: a) Italia b) Turcia c) Rusia d) Anglia

4. Tarile membre NAFTA sunt: a) Angola,Rusia b) Franta,Sudan c) Anglia,Irlanda d) SUA,Canada,Mexic

5. Orasul Pogoanele are ca principala functie: www.profudegeogra.eu

473

a) Functia Agricola b) Functia militara c) Functia turistica d) Functia comerciala

6. Altitudinea medie cea mai ridicata din Europa se intalneste in statul notat pe harta cu litera:

a) I b) B c) F d) J

www.profudegeogra.eu

474

7. Regiunea industriala Yorkshire este localizata in statul notat pe harta cu litera:

a) H b) F c) A d) C

8. OSCE are ca obiectiv principal: a) Reducerea poluarii b) Gestionarea deseurilor c) Asigurarea pacii si securitatii pe continent d) Protectia consumatorilor

9. Varful Straja este localizat in muntii: a) Valcan b) Iezer c) Bucegi d) Retezat

www.profudegeogra.eu

475

10. Statul notat pe harta cu litera B se numeste:

a) Rusia b) Belarus c) Suedia d) Letonia

Test 85 1 d) 2 c) 3 b) 4 d) 5 a) 6 d) 7 b) 8 c) 9 a) 10 b)

Test 86
www.profudegeogra.eu 476

1. Se afla situata peste o unitate de platforma regiunea notata pe harta cu litera:

a) A b) B c) C d) D

2. Industria ceasurilor si industria ciocolatei sunt bine reprezentate in statul numit: a) Austria b) Elvetia c) Danemarca d) Spania

www.profudegeogra.eu

477

3. Este celebru pentru productia de trandafiri statul notat pe harta cu litera:

a) I b) C c) D d) H

4. Suprafete mari cultivate cu grau se intalnesc in Franta in:

a) Muntii Alpi b) Muntii Pirinei www.profudegeogra.eu 478

c) Muntii Vosgi d) Bazinul Parisului

5. In Romania sistemul comunist se prabuseste in anul: a) 1990 b) 1989 c) 1991 d) 1992

6. Altitudinea maxima din Ungaria se intalneste in muntii Matra si este de: a) 1015 m b) 2000 m c) 1900 m d) 567 m

7. Influente climatice oceanice se gasc pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) F c) E www.profudegeogra.eu

479

d) D

8. Pasul Urdele (2141 m) este localizat in masivul: a) Retezat b) Parang c) Fagaras d) Piatra Craiului

9. Cea mai mica altitudine se intalneste in unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) H c) D d) F

www.profudegeogra.eu

480

10. Unitatea notata pe harta cu litera G se numeste:

a) Muntii Banatului b) Muntii Parang c) Muntii Retezat d) Muntii Fagaras

Test 86 1 d) 2 b) 3 d) 4 d) 5 b) 6 a) 7 a) 8 b) 9 d) 10 a)

www.profudegeogra.eu

481

Test 87

1. Orasul Burgas este port in statul numit: a) Bulgaria b) Serbia c) Croatia d) Portugalia

2. Valoarea medie a temperaturii din luna Ianuarie este de:

a) -5 grade b) 6 grade c) 34 grade d) 18 grade

3. Sediul principal al U.E este in orasul: a) Anvers b) Bruxelles c) Haga d) Strasbourg

4. Romania a fost admisa in UE in anul: a) 2007 b) 2006 c) 2003 d) 2000 www.profudegeogra.eu 482

5. Cea mai numeroasa etnie din Romania este: a) Ucraineana b) Etnia maghiara c) Rroma d) Germana

6. Statiunea turistica Stana de Vale este localizata in unitatea de relief numerotata pe harta cu litera:

a) A b) H c) B d) G

www.profudegeogra.eu

483

7. Singurul lac de baraj natural din Romania se intalneste in unitatea notate pe harta cu litera:

a) A b) B c) C d) D

8. Romania intra in NATO in anul: a) 2003 b) 2004 c) 2002 d) 2000

www.profudegeogra.eu

484

9. Unitatea notata pe harta cu litera A se numeste:

a) Podisul Tarnavelor b) Podisul Getic c) Podisul Mehedinti d) Podisul Barladului

10. Unitatea notata pe harta cu litera G se numeste:

www.profudegeogra.eu

485

a) Muntii Banatului b) Muntii Parang c) Muntii Retezat d) Muntii Fagaras

Test 87 1 a) 2 a) 3 b) 4 a) 5 b) 6 b) 7 c) 8 b) 9 a) 10 a)

www.profudegeogra.eu

486

Test 88

1. Fluviul Rhon este localizat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) G b) F c) I d) C

www.profudegeogra.eu

487

2. Raul notat pe harta cu cifra 2 se numeste:

a) Prahova b) Ialomita c) Arges d) Dambovita

3. Cele mai mari altitudini din Muntii Carpati se intalnesc pe teritoriul statului numit: a) Romania b) Ucraina c) Slovacia d) Cehia

4. Din punct de vedere etnic populatia Romaniei este alcatuita din romani in proportie de: a) 89.5% b) 34% c) 99% d) 8%

www.profudegeogra.eu

488

5. Cea mai scazuta temperature din graficul alaturat se inregistreaza in luna:

a) Iunie b) Ianuarie c) Iulie d) August

6. Este strabatut de raul Dambovita orasul notat pe harta cu cifra:

a) 5 b) 3 c) 6 d) 4 www.profudegeogra.eu 489

7. Vulcanul Vezuviu este localizat in unitatea notata cu litera:

a) F b) A c) B d) D

www.profudegeogra.eu

490

8. Cele mai mari reserve de bauxita sunt in unitatea notata pe harta cu litera:

a) A b) B c) G d) H

9. Pestera Dambovicioara este localizata in muntii: a) Piatra Craiului b) Parang c) Retezat d) Fagaras

www.profudegeogra.eu

491

10. Sediul firmei Nokia este in statul notat pe harta cu litera:

a) F b) A c) C d) B

Test 88 1 d) 2 a) 3 c) 4 a) 5 b) 6 a) 7 a) 8 d) 9 a) 10 a)

Test 89
www.profudegeogra.eu 492

1. Capitala Ucrainei este: a) Kiev b) Harkov c) Jitomir d) Cernobal

2. Orasul notat pe harta cu cifra 8 dateaza din perioada:

a) Greaca b) Medievala c) Contemporana d) Romana

www.profudegeogra.eu

493

3. Lacul Albano este localizat in unitatea notata cu:

a) B b) C c) J d) F

www.profudegeogra.eu

494

4. Vegetatia de stepa se intalneste in zona noata pe harta cu litera

a) H b) F c) A d) B

www.profudegeogra.eu

495

5. Statiunea Montana Chamonix este localizata in statul notat pe harta cu litera:

a) F b) H c) D d) A

6. Statiunea Karlovy-Vari este localizata in statul: a) Scotia b) Cehia c) Slovacia d) UNgaria

7. Budapesta are o populatie de cca: a) 4 milioane locuitori b) 2 milioane locuitori c) 1 milion locuitori d) 1,5 milioane locuitori

www.profudegeogra.eu

496

8. Orasul notat pe harta cu 6 dateaza din perioada:

a) Medievala b) Greaca c) Romana d) Contemporana

www.profudegeogra.eu

497

9. Cantitatile mari de precipitatii din unitatea B se datoreaza:

a) Influentelor climatice oceanice b) Influentelor climatice continentale c) Influentelor climatice baltice d) Influentelor climatice pontice

10. Zacamantul de gaze natural de la Groningen se afla localizat pe teritoriul statului numit: a) Belgia b) Olanda c) Germania d) Luxembourg

Test 89 1 a) 2 b) 3 d) 4 d) 5 b) 6 b) 7 b) 8 a) 9 a) 10 b) www.profudegeogra.eu 498

www.profudegeogra.eu

499

Test 90

1. Cea mai mare altitudine din Alpi se intalneste pe teritoriul statului numit: a) Elvetia b) Austria c) Franta d) Germania

2. De ce Franta si Germania au productii mari de grau: a) Soluri nefavorabile b) Lipsa investitiilor din agricultura c) Mecanizarea Agricola,soluri favorabile, chimizare accentuate si selectionarea soiurilor d) Clima favorabila

3. Cel mai mare crescator European de ovine este: a) Marea Britanie b) Rusia c) Romania d) Ungaria

www.profudegeogra.eu

500

4. Statul notat pe harta cu litera I se gaseste localizat in peninsula:

a) Scandinava b) Italica c) Iberica d) Balcanica

www.profudegeogra.eu

501

5. Orasul notat pe harta cu cifra 5 dateaza din perioada:

a) Romana b) Greaca c) Medieval d) Contemporana

6. Lacul Balaton este localizat in statul numit: a) Serbia b) Ungaria c) Rusia d) Bulgaria

7. Tratatul de la Maastricht semnat in 1992 a consfintit: a) O piata interna unica, o moneda unica si dreptul de calatorie in statele membre UE b) Politica monetara diferita pentru tarile membre c) Monopolul tarilor dezvoltate pe piata bauturilor racoritoare d) Pedeapsa capitala pentru consum de droguri si alcool

8. Masivul Boemiei este situat pe teritoriul statului numit: a) Anglia b) Grecia www.profudegeogra.eu

502

c) Cehia d) Scotia

9. Relieful carstic este predominant in unitatea notata pe harta cu litera:

a) D b) C c) B d) F

10. Cel mai mare port European este: a) Constanta b) Rotterdam c) Anvers d) Mangalia

Test 90 1 c) 2 c) 3 a) 4 c) 5 a) www.profudegeogra.eu 503

6 b) 7 a) 8 c) 9 c) 10 b)

www.profudegeogra.eu

504

Test 91

1. MERCOSUR are ca obiectiv principal: a) Protectia minoritatilor b) REalizarea unei zone de liber schimb c) Politica alimentelor d) Realizarea unei forte militare

2. Altitudinea maxima din grupa Bucegi se intalneste in muntii: a) Bucegi b) Leaota c) Iezer d) Piatra Craiului

3. Statul marcat pe harta cu litera I se numeste:

a) Grecia b) Portugalia c) Finlanda d) Anglia www.profudegeogra.eu

505

4. Prin prelucrarea bauxitei se obtine alumina in orasul notat pe harta cu cifra:

a) 1 b) 4 c) 6 d) 2

5. Cheile Oltetului se gasesc localizate in sudul masivului a) Parang b) Retezat c) Godeanu d) Fagaras

www.profudegeogra.eu

506

6. Unitatea notata pe harta cu litara A se numeste:

a) Podisul Barladului b) Podisul Sucevei c) Podisul Getic d) Podisul Transilvaniei

www.profudegeogra.eu

507

7. Muntii Olimp se gasesc pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) D b) E c) B d) F

www.profudegeogra.eu

508

8. Statiunea turistica Stana de Vale este localizata in unitatea de relief numerotata pe harta cu litera:

a) A b) H c) B d) G

www.profudegeogra.eu

509

9. Podgoria Valea lui Mihai este localizata in unitatea notata pe harta cu litera:

a) G b) C c) A d) F

10. Marele Grohotis se gaseste localizat in muntii: a) Piatra Craiului b) Bucegi c) Retezat d) Fagaras

Test 91 1 b) 2 a) 3 b) 4 b) 5 a) 6 b) 7 d) 8 b) www.profudegeogra.eu

510

9 a) 10 a)

www.profudegeogra.eu

511

Test 92

1. Procentual ortodoxismul detine in Europa cca: a) 3% b) 45% c) 7% d) 8%

2. Care este formula corecta de calcul pentru a afla numarul decedatilor din anul 2002, stiind ca populatia Romaniei era de 21,7 milioane:

a) (21.700.000 x 1.000)/8,5 decese b) (21.700.000 x 8,5)/1000 decese c) (21,7 x 1.000) /8,5 decese d) 8,5 x 1.000 decese

3. Drumul European ce pleaca din Polonia si ajunge in Grecia se numeste: a) E60 b) E79 c) E85 d) E60

www.profudegeogra.eu

512

4. Statul notat pe harta cu litera G se numeste:

a) Olanda b) Belgia c) Elvetia d) Austria

www.profudegeogra.eu

513

5. Unitatea reprezentata pe harta prin litera C este:

a) Muntii Apuseni b) Muntii Retezat c) Muntii Banatului d) Muntii Fagaras

www.profudegeogra.eu

514

6. Influente climatice mediteraneene apar pe teritoriul unitatii notata pe harta cu litera:

a) B b) E c) D d) C

7. Tunelul feroviar St Gothard are o lungime de aprox: a) 12 km b) 14,9 km c) 20 de km d) 30 de km

8. Budapesta are o populatie de cca: a) 4 milioane locuitori b) 2 milioane locuitori c) 1 milion locuitori d) 1,5 milioane locuitori

9. Cea mai numeroasa minoritate etnica din Germania este reprezentata de minoritatea: a) Araba b) Romana www.profudegeogra.eu 515

c) Rroma d) Turca

10. Padurile de conifere se intalnesc cu precadere in unitatea notata pe harta cu cifra:

a) F b) A c) E d) D

Test 92 1 a) 2 b) 3 c) 4 b) 5 a) 6 a) 7 b) 8 b) 9 d) 10 d) www.profudegeogra.eu 516

www.profudegeogra.eu

517

Test 93

1. Cele mai multe lacuri glaciare se intalnesc pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) C b) H c) G d) F

2. Cel mai adanc lac glaciar din Romania este: a) Bucura b) Zanoaga c) Galcescu d) Podu Giurgiului

3. ASEAN a luat nastere in anul: a) 1978 b) 1968 www.profudegeogra.eu 518

c) 1960 d) 2000

4. Cel mai intins judet din Romania este: a) Tulcea b) Constanta c) Timis d) Arad

5. Este regiune industriala in Germania : a) Rhanstad-Holland b) Midlands c) Pas de Calais d) Rhin-Rhur

6. Unitatea notate pe harta cu litera F se numeste:

a) Podisul Sucevei b) Campia Moldovei c) Podisul Getic d) Campia Banatului www.profudegeogra.eu 519

7. Bazinul carbonifer Rhin-Rhur este localizat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) I b) F c) J d) C

8. Creasta muntilor Fagaras are o lungime de: a) 30 de km b) 60 de km c) 40 de km d) 10 km

9. Rusii lipoveni sunt localizati in Romania in unitatea numita: a) Subcarpatii Moldovei b) Podisul Getic c) Delta Dunarii d) Depresiunea Transilvaniei www.profudegeogra.eu 520

10. Firma Siemens este localizata in statul numit: a) Anglia b) Scotia c) Elvetia d) Germania

Test 93 1 d) 2 b) 3 b) 4 c) 5 d) 6 b) 7 d) 8 b) 9 c) 10 d)

www.profudegeogra.eu

521

Test 94

1. Statul notat cu H este localizat in:

a) Peninsula Scandinava b) Peninsula Iberica c) Peninsula Balcanica d) Peninsula Italica

2. Romania a fost admisa in UE in anul: a) 2007 b) 2006 c) 2003 d) 2000

www.profudegeogra.eu

522

3. Vulcanii Noroiosi de la Paclele se intalnesc in unitatea notata pe harta cu litera:

a) E b) D c) A d) H

www.profudegeogra.eu

523

4. Cel mai mare lac al Europei (Ladoga) este situat pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) C b) A c) B d) J

www.profudegeogra.eu

524

5. Campia Nord Europeana de pe teritoriul statului notat cu D are origine

a) Eoliana b) Glaciara c) Tectonica d) Fluviala

6. Jiul de Est izvoraste din muntii: a) Parang b) Candrel c) Sureanu d) Iezer

www.profudegeogra.eu

525

7. Canalul Dunare- Marea Neagra traverseaza unitatea de relief notate pe harta cu litera:

a) C b) A c) E d) B

www.profudegeogra.eu

526

8. Principalele tipuri de roci din unitatea A sunt:

a) Roci sedimentare b) Roci Vulcanice c) Roci metamorfice d) Roci artificiale

9. Stiind ca Germania detine 38126 km de cale ferata, calculeaza ponderea ei la nivelul Europei. Lungimea totala a retelei feroviare este de 369000 km: a) 38.126x 369.000:100= b) 38.126 x 100 : 369.000 = c) 369000:38126= d) 38126:100=

10. Axa geopolitica a marilor este prezenta pe aliniamentul: a) Marea Baltica, Marea Nordului b) Marea Tireniana, Marea Ionica c) Marea Caspica, Marea Neagra, Marea Mediterana d) Marea Mediterana-Marea Egee

Test 94 1 b) 2 a) www.profudegeogra.eu 527

3 a) 4 d) 5 b) 6 a) 7 b) 8 a) 9 b) 10 c)

www.profudegeogra.eu

528

Test 95

1. Ucraina are o populatie de aproximativ: a) 47 de milioane b) 56 de milioane c) 30 de milioane d) 20 de milioane

2. Marea Britanie prezinta o clima de tip: a) Temperat continental b) Temperat oceanic c) Subpolara d) Mediteraneana

3. Prabusirea Zidului Berlinului s-a produs in anul: a) 1988 b) 1989 c) 1998 d) 1991

4. Culmile din sudul muntilor Fgaras sunt: a) Cozia , Ghitu, Frunti b) Buila, Zaganu, Retezatu Mic c) Retezatul Mic, Sureanu, Cindrel d) Podu Calului, Piatra Mare, Grohotis

5. Detine locul 1 pe glob la fonta si otel (productie pe cap de locuitor) statul numit: a) Luxembourg b) Belgia c) Olanda d) Irlanda

6. Cea mai intinsa tara din UE este: a) Franta b) Romania c) Ungaria www.profudegeogra.eu

529

d) Austria

7. Lacul de acumulare Vidraru este localizat pe raul notat pe harta cu cifra:

a) 12 b) 11 c) 9 d) 7

www.profudegeogra.eu

530

8. Relieful carstic este predominant in unitatea notata pe harta cu litera:

a) D b) C c) B d) F

9. Cea mai lunga creasta Montana din Romania se intalneste in muntii: a) Parang b) Fagaras c) Retezat d) Iezer

10. Industria constructoare de masini din Italia este reprezentata de marcile: a) Ferari,Fiat, Lancia b) Mazda,Citroen.BMW c) Skoda,Maseratti,Rolls Royce d) Volga, Aro,Dacia

Test 95 1 a) 2 b) www.profudegeogra.eu 531

3 b) 4 a) 5 a) 6 a) 7 d) 8 c) 9 b) 10 a)

www.profudegeogra.eu

532

Test 96

1. Locul 2 la exportul de cereale este detinut de statul notat pe harta cu litera:

a) A b) J c) I d) D

2. Cel mai mare producator European de computere personale este: a) Grecia b) Germania c) Elvetia d) Irlanda

3. Altitudinea maxima din grupa Bucegi se intalneste in muntii: www.profudegeogra.eu 533

a) Bucegi b) Leaota c) Iezer d) Piatra Craiului

4. Cele 3 unitati din sudul muntilor Fagaras sunt: a) Cozia, Ghitu si Frunti b) Oslea,Zaganu si Podul Calului c) Retezatu Mic,Valcan, Muntele Rosu d) Oslea, Muntele Mic,Tarcu

5. Grupa muntilor Bucegi este alcatuita din masivele: a) Bucegi, Fagaras, Candrel b) Bucegi, Piatra Craiului , Leaota c) Bucegi, Iezer, Ciucas d) Bucegi, Piatra Craiului, Bihor

6. Euro Tunelul face legatura intre Marea Britanie si statul numit: a) Franta b) Belgia c) Olanda d) Elvetia

7. ASEAN a luat nastere in anul: a) 1978 b) 1968 c) 1960 d) 2000

8. Este regiune industriala in Germania : a) Rhanstad-Holland b) Midlands c) Pas de Calais d) Rhin-Rhur

9. Capital;a Ucrainei este: www.profudegeogra.eu 534

a) Kiev b) Harkov c) Jitomir d) Cernobal

10. Statiunea Montana Chamonix este localizata in statul notat pe harta cu litera:

a) F b) H c) D d) A

Test 96 1 d) 2 d) 3 a) 4 a) 5 b) 6 a) 7 b) 8 d) 9 a) 10 b) www.profudegeogra.eu 535

www.profudegeogra.eu

536

Test 97

1. ASEAN a luat nastere in anul: a) 1978 b) 1968 c) 1960 d) 2000

2. Vegetatie de silvostepa apare in unitatea de relief notata pe harta cu litera:

a) B b) C c) D d) E

www.profudegeogra.eu

537

3. Orasul notat pe harta cu cifra 12 se numeste:

a) Focsani b) Constanta c) Bucuresti d) Vaslui

4. Bilantul (sporul natural) pe anul 2002 este:

a) -0.2 b) 0.4 c) -0.4 d) 0.8

www.profudegeogra.eu

538

5. Orasul notat pe harta cu cifra 1 este:

a) Oradea b) Cluj Napoca c) Suceava d) Brasov

6. Programul European in materie de climatologie si riscuri naturale se numeste: a) EURATOM b) CEE c) EPOCH d) ISPA

www.profudegeogra.eu

539

7. Lacul Glaciar Podragu se gaseste in unitatea notata pe harta cu litera:

a) B b) E c) H d) D

www.profudegeogra.eu

540

8. Asezarile rurale din unitatea B sunt de tip:

a) Risipit b) Compact c) Adunat d) Rasfirat

9. Sediul Comisiei Europene este la: a) Anvers b) Bruxelles c) Strasbourg d) Nicosia

www.profudegeogra.eu

541

10. In Germania populatia rurala detine un procent de:

a) 0.34 b) 0.22 c) 0.21 d) 0.56

Test 97 1 b) 2 d) 3 a) 4 c) 5 c) 6 c) 7 c) 8 a) 9 b) 10 b)

www.profudegeogra.eu

542

Test 98

1. Clima rece subpolara se intalneste in nordul statului notat pe harta cu litera:

a) I b) C c) F d) A

www.profudegeogra.eu

543

2. Statul notat pe harta cu litera I se numeste:

a) Romania b) Anglia c) Ungaria d) Germania

3. In ce an a luat nastere CECO: a) 1960 b) 1976 c) 1951 d) 1980

www.profudegeogra.eu

544

4. Podgoria Recas este localizata in unitatea de relief notata pe harta cu litera:

a) B b) H c) A d) F

5. Principala religie din Irlanda de Nord este: a) Iudaismul b) Calvinismul c) Ortodoxismul d) Anglicanismul

www.profudegeogra.eu

545

6. Centrala geotermica Lardarelo este localizata pe teritoriul statului notat pe harta cu litera:

a) A b) E c) F d) D

www.profudegeogra.eu

546

7. Crovurile sunt forme de relief ce apar cu precadere in unitatea notata pe harta cu litera:

a) F b) H c) B d) A

www.profudegeogra.eu

547

8. Podgoria Valea lui Mihai este localizata in unitatea notata pe harta cu litera:

a) G b) C c) A d) F

9. Cele mai mari altitudini din Muntii Carpati se intalnesc pe teritoriul statului numit: a) Romania b) Ucraina c) Slovacia d) Cehia

10. Culmile din sudul muntilor Fgaras sunt: a) Cozia , Ghitu, Frunti b) Buila, Zaganu, Retezatu Mic c) Retezatul Mic, Sureanu, Cindrel d) Podu Calului, Piatra Mare, Grohotis

Test 98 www.profudegeogra.eu

548

1 a) 2 a) 3 c) 4 a) 5 b) 6 d) 7 c) 8 a) 9 c) 10 a)

www.profudegeogra.eu

549

Test 99

1. Statul marcat pe harta cu litera I se numeste:

a) Grecia b) Portugalia c) Finlanda d) Anglia

www.profudegeogra.eu

550

2. Relieful carstic apare cu precadere in unitatea notata notata cu litera:

a) C b) D c) F d) B

3. Influentele climatice din unitatea G sunt de origine:

www.profudegeogra.eu

551

a) Oceanice b) Continental c) Mediteraneana d) Pontica

4. Orasul notat pe harta cu litera 11 se numeste:

a) Focsani b) Buzau c) Ploiesti d) Dorohoi

5. Ucraina are iesire la marea: a) Alba b) Nordului c) Neagra d) Baltica

6. Cheile Oltetului se gasesc localizate in sudul masivului a) Parang b) Retezat c) Godeanu www.profudegeogra.eu

552

d) Fagaras

7. Tarmul cu fiorduri apare in unitatea noata pe harta cu litera:

a) C b) F c) B d) D

8. Pasul Urdele (2141 m) este localizat in masivul: a) Retezat b) Parang c) Fagaras d) Piatra Craiului

9. Peisajul agricol mediteranean se caracterizeaza prin: a) Suprafete mari ocupate cu cereal b) Peisaje zootehnice c) Terenuri amenajate de ti ferme www.profudegeogra.eu 553

d) Suprafete ocupate cu vita de vie,maslin si citrice

10. Orasul notat pe harta cu cifra 2 se numeste:

a) Timisoara b) Arad c) Oradea d) Satu Mare

Test 99 1 b) 2 b) 3 a) 4 b) 5 c) 6 a) 7 d) 8 b) 9 d) 10 a)

www.profudegeogra.eu

554

Test 100

1. Satul risipit este caracteristic zonelor din regiunile: a) De campie b) De deal c) De munte d) De depresiune

2. Tratatul de la Maastricht semnat in 1992 a consfintit: a) O piata interna unica, o moneda unica si dreptul de calatorie in statele membre UE b) Politica monetara diferita pentru tarile membre c) Monopolul tarilor dezvoltate pe piata bauturilor racoritoare d) Pedeapsa capitala pentru consum de droguri si alcool

3. Mercosur are ca obiectiv principal: a) Protectia minoritatilor b) REalizarea unei zone de liber schimb c) Politica alimentelor d) Realizarea unei forte militare

www.profudegeogra.eu

555

4. Singurul lac de baraj natural din Romania se intalneste in unitatea notata pe harta cu litera:

a) A b) B c) C d) D

5. Cele 6 state catalogate ca fiind membrii fondatori UE sunt: a) Franta,Germania,Luxembourg,Olanda,Belgia si Italia b) Romania,Grecia,Bulgaria,M alta, Cehia si Ungaria c) Irlanda,Danemarca,Romania,Norvegia,Suedia,Finlanda d) Rusia, Norvegia,Italia,Serbia, Macedonia,Albania

www.profudegeogra.eu

556

6. Statul notat pe harta cu litera C se numeste:

a) Albania b) Grecia c) Spania d) Portugalia

www.profudegeogra.eu

557

7. Padurile de conifere se intalnesc cu precadere in unitatea notata pe harta cu cifra:

a) F b) A c) E d) D

www.profudegeogra.eu

558

8. Valoarea medie a populatiei rurale in anul 1966 a fost in Romania :

a) 41% b) 66% c) 56% d) 32%

9. I n evul mediu Romania s-a aflat la intersectia imperiilor: a) Otoman,Habsburgic,Austro-Ungar,Tarist b) Francez,Englez,Viking c) Celtic,Macedonean,Person d) Tarist,Roman

10. Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, proclamata n decembrie 2000 la Nisa, cuprinde: a) toate masurile ce trebuiesc luate impotriva coruptiei b) toate pericolele ce pandesc satele memebre UE c) toate drepturile recunoscute la ora actuala de statele membre si de cetatenii UE d) Doar drepturile esentiale ale cetatenilor

Test 100 1 c) 2 a) 3 b) 4 c) www.profudegeogra.eu 559

5 a) 6 a) 7 d) 8 b) 9 a) 10 c)

www.profudegeogra.eu

560