Sunteți pe pagina 1din 6

Structuri de date Bacalaureat 2009

V1/1
Se consider o coad n care iniial au fost introduse, n aceast ordine, elementele cu valorile 1 i 2: 1 2 . Se noteaz cu AD(x) operaia prin care se adaug elementul cu valoarea x n coad i cu EL operaia prin care se elimin un element din coad. Cte elemente va conine coada n urma executrii secvenei de operaii: AD(4);EL;EL;AD(5);EL;AD(3) Se consider o stiv n care iniial au fost introduse, n aceast ordine, elementele cu valorile 1, 2 i 3, ca n figura alturat. Se noteaz cu AD(x) operaia prin care se adaug elementul cu valoarea x n vrful stivei i cu EL operaia prin care se elimin elementul din vrful stivei. Care sunt valorile ultimelor dou elemente eliminate din stiv n urma executrii secvenei de operaii: AD(4);EL;EL;AD(5);EL;EL? Se consider o stiv n care iniial au fost introduse, n aceast ordine, elementele cu valorile 1, 2 i 3, ca n figura alturat. Se noteaz cu AD(x) operaia prin care se adaug elementul cu valoarea x n vrful stivei i cu EL operaia prin care se elimin elementul din vrful stivei. Reprezentai, dup modelul alturat, coninutul stivei rezultat n urma executrii secvenei de operaii: AD(4);EL;EL;AD(5);EL? ntr-o stiv au fost introduse, n aceast ordine, valorile 10, 5, 4, ca n figura alturat. Dac se noteaz cu PUSH(x) operaia prin care se adaug valoarea x n vrful stivei, i cu POP operaia prin care se extrage elementul din vrful stivei, care este coninutul stivei dup executarea urmtoarelor operaii? a) 3 b) 1 c) 2 d) 5

V2/3

3 2 1

Varf baza

V4/3

3 2 1

Varf baza

V14/2

a)

b)

V15/2

c) Stiva este o structur de date care poate fi descris astfel: a. oricare element poate fi extras b. ultimul element introdus n stiv este ultimul care poate fi extras c. primul element introdus n stiv este primul care poate fi extras d. primul element introdus n stiv este ultimul care poate fi extras
ntr-o stiv au fost introduse n aceast ordine, numerele 5, 7, 3, 8, ca n figura alturat. Precizai numrul minim de elemente care trebuie extrase din stiv pentru a fi siguri c sa extras inclusiv elementul cu valoarea 3 i care este elementul aflat n vrful stivei dup extragerea acestui element.

d)

V16/3

V17/3

ntr-o stiv au fost introduse, n aceast ordine, numerele 5, 7, 3, 8, ca n figura alturat. Scriei care este numrul minim de elemente care trebuie extrase din stiv pentru a fi siguri c s-a extras inclusiv elementul cu valoarea 7 i care este numrul de elemente rmase n stiv dup extragerea acestui element.

V18/3

V19/4

V21/4

V22/1

V13/4

Care va fi valoarea elementului aflat n vrful unei stive iniial vid i care este numrul de elemente rmase n stiv, dup efectuarea, n aceast ordine, a urmtoarelor operaii: se introduce valoarea 3; se introduce valoarea 7; se introduce valoarea 5; se extrage un element; se introduce valoarea 2; se introduce valoarea 4; se extrage un element Care vor fi valorile primului i ultimului element extras dintr-o coad iniial vid, dac se efectueaz urmtoarele operaii, n aceast ordine: se introduce valoarea 5; se introduce valoarea 4; se extrage un element; se introduce valoarea 2; se introduce valoarea 7; se extrage un element. Stiva S i coada C memoreaz numere ntregi.n ambele se introduc, n ordine, numerele 1, 2, 3, 4. Se noteaz cu S->C operaia de extragere a unui element din stiva S i adugarea acestuia n coada C, iar cu C->S operaia de eliminare a unui element din coada C i introducerea acestuia n stiva S. Care este ultima valoare introdus n stiva S la executarea urmtoarei secvene de operaii: C->S; C->S; S->C; C->S; C->S; ntr-o stiv ce memoreaz numere ntregi se introduc, n a) 5 b) 2 c) 3 d) 4 ordine, urmtoarele numere: 1,2,3,4,5,6,7. Cte numere trebuie s eliminm din stiv astfel ca n vrful stivei s se gseasc numrul 5? Structura de date la care se aplic principiul primul venit, primul ieit: (first in, first out) este: a) lista nlnuit b) stiva c) coada d) graf orientat ntr-o stiv care memoreaz numere, o valoare x poate fi adugat numai dac n vrful stivei se afl un element cu o valoare strict mai mare dect x; n caz contrar sunt eliminate toate elementele care nu ndeplinesc aceast condiie i apoi se adaug valoarea x. Exemplu: pentru stiva din fig.1, adugarea elementului 11 este precedat de eliminarea elementelor ce conin valorile 2 i 10. Dupadugare, stiva va avea coninutul din fig.2. Cte elemente se elimin din stiva din fig.2 dac se doreste adugareaelementului cu valoarea 30, respectnd condiiile de mai sus ? Se consider o coad n care iniial au fost introduse, n aceast ordine,elementele 1,2,3,4,5,6. Dac se noteaz cu AD(x) operaia prin care se adaug un element cu informaia x n coad i cu EL() operaia prin care se elimin un element din coad, care este elementul aflat n mijlocul cozii dup executarea secvenei de operaii: EL();AD(7); AD(8); EL();EL(); Se consider o stiv n care iniial au fost introduse, n 6 aceast ordine, elementele 1,2,3,4,5,6 (ca n imaginea 5 alturat). Dac se noteaz cu PUSH x operaia prin care 4 se adaug un element cu informaia x n stiv i cu POP 3 operaia prin care se elimin un element din stiv, care este 2 elementul aflat n mijlocul stivei dup executarea secvenei 1 de operaii: POP; PUSH 7; PUSH 8; POP; POP; ? Se consider o coad n care iniial au fost introduse, n aceast ordine, elementele 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10:

V26/4

V27/4

V28/4

V29/4

V30/4

V31/4

V32/3

V34/3

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dac se noteaz cu AD(x) operaia prin care se adaug un element cu informaia x n coad i cu EL() operaia prin care se elimin un element din coad, care este valoarea memorat n primul element al cozii dup executarea secvenei de operaii: EL();EL();AD(1); AD(2); EL();EL(); ? Se consider o stiv n care iniial au fost introduse, n aceast 10 ordine, elementele 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 (ca n imaginea 9 alturat). Dac se noteaz cu AD(x) operaia prin care se 8 adaug un element cu informaia x n stiv i cu EL() 7 operaia prin care se elimin un element din stiv, care este 6 elementul aflat n vrful stivei dup executarea secvenei de 5 operaii: EL();EL();AD(11); AD(12); EL();EL(); ? 4 3 2 1 ntr-o structur static de date de tip stiv au fost introduse, n aceas ordine, numerele ntregi, 11, 6, 2, 28, 67, ca n desenul alturat. Reprezentai coninutul stivei prin cte un desen similar cu cel alturat, dup fiecare dintre urmtoarele operaii, realizate n exact aceast ordine: - extragerea a 3 elemente din stiv - adugarea valorii 100, apoi a valorii 200. ntr-o structur de date de tip coad au fost adugate n ordine urmtoarele valori: 3, 10, 2, 8 i 6. Care este ultima valoare care s-a extras din coad dac s-au efectuat, n ordine, urmtoarele operaii: extragerea unui element, adugarea valorii 100, extragerea a trei elemente. ntr-o list alocat static, de tip coad, sunt memorate n ordine, urmtoarele valori: 2, 3, 4: 2 3 4 Reprezentai coada ca n modelul de mai sus, dup fiecare dintre urmtoarele operaii, care se realizeaz n aceast ordine: - extragerea a dou elemente - adugarea valorii 100 - adugarea valorii 200. Se consider o coad, n care au fost introduse iniial, n aceast ordine, dou numere 2 i 1. Coninutul cozii este reprezentat n figura alturat. Notm cu AD X operaia prin care se adaug informaia X n coad i cu EL operaia prin care se elimin un element din coad. a) 1 5 4 Asupra cozii se efectueaz, exact n aceast ordine, b) 5 4 7 operaiile AD 5; EL; AD 4; EL; AD 7. Care este coninutul c) 7 4 5 cozii dup executarea operaiilor de mai sus? d) 2 1 5 Se consider o coad, n care au fost introduse iniial, n aceast ordine, dou numere 2 i 1. Coninutul cozii este reprezentat n figura alturat. Notm cu AD X operaia prin care se adaug informaia X n coad i cu EL operaia prin a) 7 care se elimin un element din coad. Asupra cozii se b) 4 7 efectueaz, exact n aceast ordine, operaiile AD 5; EL; AD c) 4 4; EL; AD 7; EL; EL. Care este coninutul cozii dup d) 5 executarea operaiilor de mai sus? Se consider o coad, n care au fost introduse iniial, n aceast ordine, dou numere 2 i 1. Coninutul cozii este reprezentat n figura alturat. Notm cu AD X operaia prin care se adaug informaia X n coad i cu EL operaia prin a) 8 9 b) 8 care se elimin un element din coad. Asupra cozii se c) 9 d) 4 8

V36/2

V37/2

V38/1

efectueaz, exact n aceast ordine, operaiile AD 5; EL; AD 4; EL; EL; AD 8; AD 9; EL. Care este coninutul cozii dup executarea operaiilor de mai sus?

V40/2

V41/2

V42/2

V43/2

V44/2

V45/2

Se consider o coad, n care au fost introduse iniial, n aceast ordine, dou numere: 2 i 1. Coninutul cozii este reprezentat n figura alturat. Notm cu AD X operaia prin care se adaug informaia X n coad i cu EL operaia prin care se elimin un element din coad. Asupra cozii se efectueaz, exact n aceast ordine, operaiile AD 10; AD 15; EL; AD 4; EL; AD 20; EL. Care este coninutul cozii dup executarea operaiilor de mai sus? ntr-o stiv iniial vid au fost executate urmtoarele operaii: push 3; push 7; pop; push 5; push 1; unde push a reprezint operaia prin care a se adaug n stiv, iar pop reprezint operaia prin care se extrage un element din stiv. Care este elementul situat n vrful stivei? ntr-o coad iniial vid au fost executate urmtoarele operaii: add 1; add 2; out; add 3; add 4; unde add x reprezint operaia prin care x se adaug n coad, iar out reprezint operaia prin care se extrage un element din coad. Ce valoare are elementul care a fost extras din coad? ntr-o coad iniial vid au fost executate urmtoarele operaii: add 1; add 2; out; add 3; add 4; out; unde add x reprezint operaia prin care valoarea x se adaug n coad, iar out reprezint operaia prin care se extrage un element din coad. Cte elemente conine coada dup efectuarea operaiilor de mai sus? ntr-o stiv iniial vid au fost executate urmtoarele operaii: push 1; pop; push 2; pop; push 3; push 4; pop; push 5; unde push x reprezint operaia prin care x se introduce n stiv, iar pop reprezint operaia prin care se extrage un element din stiv. Cte elemente conine stiva dupa efectuarea operaiilor de mai sus? ntr-o stiv iniial vid au fost executate urmtoarele operaii: push 1; pop; push 2; push 4; pop; push 5; unde push x reprezint operaia ce introduce valoarea x n stiv, iar pop reprezint operaia prin care se extrage un element din stiv. Cte elemente va conine stiva dup efectuarea operaiilor de mai sus?

a) 20 b) 15 4 c) 4 20 d) 15 4 20 a) 1 b) 5 c) 7 d) 3 a) 3 b) 2 c) 1 d) 4 a) 1 b) 2 c) 0 d) 3 a) 3 b) 8 c) 3 d) 2

a) 4 b) 1 c) 3 d) 2

V46/4

V49/1

Notm cu Push(x) operaia prin care se introduce ntr-o stiv valoarea x, iar cu Pop operaia prin care se extrage un element din stiv. Cte elemente are stiva, iniial vid, dup executarea secvenei urmtoare de instruciuni? Push(8); Push(2); Push(4); Pop; Push(3); Pop; Pop; Se consider stiva din desenul alturat. Primul element introdus n stiv este 5. Dac se noteaz cu pop operaia prin care se extrage un element din stiv i cu push(k) operaia prin care se introduce valoarea k n stiv, care va fi coninutul ei dup efectuarea urmtoarelor operaii: pop; pop; push(1); push(4); a) 4 1 1 4 b) 1 4 4 1 c)1 4 1 4 d)5 2 1 4

V52/4

V55/4

V58/3

V61/4

V62/4

V65/4

V74/1

V75/3

V76/3

V77/4

V78/4

V80/4

Se consider o stiv n care inial au fost introduse, n aceast ordine, valorile 1, 2, 3 ca n desenul alturat. Operaia prin care se adaug elementul a n stiv s-a notat cu Push a iar operatia prin care se extrage un element din stiv s-a notat cu Pop. Reprezentai, dup modelul din figura alturat, coninutul stivei dup fiecare dintre operaiile care urmeaz: Push 4, Pop, Pop, Push 5. Se consider o coad n care inial au fost introduse, n 1 2 3 aceast ordine, valorile 1, 2, 3 ca n desenul alturat. Operaia prin care se adaug valoarea a n coad s-a notat cu ADD a, iar operatia prin care se extrage un element din coad s-a notat cu EL. Reprezentai coada, ca n modelul alturat, dup fiecare dintre operaiile: ADD 4, EL, ADD 5. Se consider o stiv iniial vid n care se introduc, n aceast ordine, numerele 1,2,3,4,5, apoi se fac dou extrageri, se introduc, n aceast ordine, numerele 6,7 i 8 i apoi se mai fac 4 extrageri. Ce numr se va afla n vrful stivei dup finalizarea acestor operaii? Se consider o stiv, iniial vid, n care s-au introdus n ordine valorile x,z,y i o coad, iniial vid, n care au fost introduse, n ordine, valorile a,b,c,d,e,f. Care va fi elementul din vrful stivei dac se extrag toate elementele din coad i se adaug n ordinea extragerii n stiv? Se consider o stiv S1, iniial vid, n care s-au introdus n ordine valorile a,b,c,d i o alt stiv S2, iniial vid, n care au fost introduse, n ordine, valorile e,f,g,h. Care va fi elementul din vrful stivei S1 dac se extrag toate elementele din stiva S2 i se adaug, n ordinea extragerii, n stiva S1? Se consider o stiv S1, iniial vid, n care s-au introdus n ordine valorile a,b,c,d,e i o alt stiv S2, iniial vid, n care au fost introduse, n ordine, valorile f,g,h. Care va fi elementul din vrful stivei S1 dac se extrag toate elementele din stiva S2 i se adaug n ordinea extragerii n stiva S1? Se consider o stiv n care iniial au fost introduse, n aceast ordine, elementele 5, 6 i 10. Dac se noteaz cu PUSH x operaia prin care se adaug elementul cu informaia x n stiv, i cu POP operaia prin care se elimin un nod din stiv, care este rezultatul executrii secvenei PUSH 1; POP; POP; PUSH 8; PUSH 6; PUSH 5; POP; POP; Se consider o coad n care iniial au fost introduse, n aceast ordine, elementele 1, 2 i 3. Se noteaz cu ADD x operaia prin care se adaug informaia x n coad i cu ELIM operaia prin care se elimin un nod din coad. Completai punctele de suspensie din secvena urmtoare cu operaiile necesare astfel nct n urma executrii secvenei: ADD 4; ELIM; ELIM; ... ADD 6; ... ADD 7; coada s conin, n aceast ordine, elementele: 4, 5, 6, 7. ntr-o stiv ale crei elemente rein informaii numere ntregi, au fost introduse, n aceast ordine, numerele 1,2,3,4. Asupra stivei se efectueaz, n aceast ordine, urmtoarele operaii: se elimin un element, se adaug dou elemente cu valorile 5 i respectiv 6 i apoi se elimin 3 elemente. Care este valoarea memorat n elementul din vrful stivei dup efectuarea acestor operaii? ntr-o stiv ale crei elemente rein informaii numere ntregi, au fost introduse, n aceast ordine, numerele 5,4,3,2,1. Asupra stivei se efectueaz urmtoarele operaii: se elimin 2 elemente, se adaug un element cu valoarea 6 i apoi se elimin 3 elemente. Care este valoarea memorat n elementul din vrful stivei dup efectuarea operaiilor n ordinea precizat? ntr-o coad ale crei elemente rein informaii numere ntregi, au fost introduse, n aceast ordine, numerele 1,2,3,4,5. Asupra cozii se efectueaz, n aceast ordine, urmtoarele operaii: se elimin un element, se adaug dou elemente cu valorile 6 i respectiv 7 i apoi se elimin 2 elemente, se adaug elementul cu valoarea 8 i se elimin un element. Care este valoarea ultimului element eliminat? ntr-o coad ale crei elemente rein informaii numere ntregi, au fost introduse, n aceast ordine, numerele 6,5,4,3,2,1. Asupra cozii se efectueaz, n aceast ordine, urmtoarele operaii: se elimin un element, se adaug dou elemente cu valorile 6 i respectiv 7 i apoi se elimin 3 elemente. Care sunt ultimele 3 valori eliminate?

V82/2

V83/2

V91/3

V97/4

V99/4

Se consider o stiv n care au fost introduse, n aceast ordine, numerele 1, 2 i 3. Care dintre valorile din stiv va fi eliminat prima? a)1 b) 2 c) 3 d) oricare dintre ele Se consider o coad n care au fost introduse, n aceast ordine, numerele 1, 2 i 3. Care dintre valorile din coad va fi eliminat prima? a) 1 b) 2 c) 3 d) oricare dintre ele Se consider o stiv n care iniial au fost introduse, n aceast ordine, valorile 1,2,3,4. Dac se noteaz cu PUSH(x) operaia prin care se adaug valoarea x n vrful stivei, i POP operaia prin care se extrage elementul din vrful stivei, care este elementul din vrful stivei n urma operaiilor POP; POP; PUSH(4); PUSH(3); PUSH(5); POP; Se consider o stiv, n care au fost introduse iniial, n aceast ordine, primele trei numere impare 1, 3 i 5. Coninutul stivei este reprezentat n figura alturat. Notm cu PUSH x operaia prin care se adaug informaia x n vrful stivei i cu POP operaia prin care se extrage elementul din vrful stivei. Asupra stivei se efectueaz, exact n aceast ordine, urmtoarele patru operaii: POP; PUSH 4; PUSH 6; POP. Reprezentai, dup modelul din figura alturat, coninutul stivei dup fiecare operaie. Se consider o coad, n care au fost introduse iniial, n aceast ordine, primele trei numere impare 1, 3 i 5. Coninutul cozii este reprezentat n figura alturat. Notm cu AD X operaia prin care se adaug informaia X n coad i cu EL operaia prin care se elimin un element din coad. Asupra cozii se efectueaz, exact n aceast ordine, operaiile EL; AD 4; AD 6. Reprezentai, dup modelul din figura alturat, coninutul cozii dup fiecare operaie.