Sunteți pe pagina 1din 61

Insuficienta renala

[doar CM] [doar CS]


< Inapoi
1. [CSIR001] Cilindrii leucocitari si granulosi nepigmentati intr-un examen sumar de urina se intalnesc in: ()
A: leziuni glomerulare;
B: nefrita interstitiala;
C: boli renale cronice;
D: nefrita tubulointerstitiala acuta;
E: ateroembolia.
Vezi raspuns
2. [DrZoom43] sindromul hepatorenal ()
A: este o forma usoara de IRA
B: apare numai in contextul cirozei hepatice
C: este o forma de azotemie renala intrinseca
D: apare prin cresterea relativa a rezistentei in sistemul vascular renal
E: se instaleaza intotdeauna brusc
Vezi raspuns
3. [DrZoom45] Hipovolemia induce raspunsuri prin urmatoarele, cu o EXCEPTIE: ()
A: sistemul nervos simpatic
B: noradrenalina
C: histamina
D: sistemul renina-angiotensina-aldosteron
E: AVP
Vezi raspuns
4. [DrZoom47] Azotemia din sindr. hepatorenal poate fi precipitata de urmatoarele, cu o EXCEPTIE: ()
A: administrarea exagerata de diuretice
B: administrarea exagerata a vasodilatatoarelor
C: administrarea exagerata a inhibitorilor de ciclooxigenaza
D: administrarea exagerata de transfuzii de sange
E: paracenteza
Vezi raspuns
5. [DrZoom48] Sunt toxine exogene, care pot produce necroza tubulara acuta, urmatoarele cu o EXCEPTIE: ()
A: acetaminofen (paracetamol)
B: aminoglicozide
C: cisplatin
D: acid uric
E: ciclosporina
Vezi raspuns
6. [DrZoom50] Care din urmatoarele toxice determina IRA atat prin vasoconstr. intrarenala cat si prin
toxicitate directa asupra epiteliului tub. proximal: (1660)
A: acetaminofen
B: subst. de radiocontrast
C: cisplatin
D: ciclosporina
E: amfotericina B
Vezi raspuns
7. [IR10002] Urmatoarea afectiune este factor de sensibilizare in cresterea ureei, azotului si creatininei
sanguine ,in cadrul nefropatiei datorata substantelor de constrast : ()
A: Infarctul miocardic acut
B: Sponilita anchiolzanta
C: Hemoragia postpartum
D: Mielomul multiplu
E: Guta
Vezi raspuns
8. [IR10004] Perturbarile echilibrului potasiului ,in cadrul IRC, sunt responsabile de simptomele clinice ,la o
rata a RFG de : ()
A: 6 ml/min
B: 22 ml/min
C: 12 ml/min
D: 15 ml/min
E: 44 ml/min
Vezi raspuns
9. [M0000005] Aportul de proteine la pacientii dializati cronic este: ()
A: 0,8 g/kg/zi
B: 0,5 g/kg/zi
C: 1,6 g/kg/zi
D: 2,0 g/kg/zi
E: 1,3 g/kg/zi
Vezi raspuns
10. [M1251000] Leziunile renale induse de acetaminofen pot fi limitate prin administrarea in primele 24 de ore
de: (pag 1664)
A: Allopurinol
B: Vitamina C
C: N-acetil-cisteina
D: Etanol
E: Metothrexat
Vezi raspuns
11. [M1251001] Sindromul hepatorenal este o: (pag. 1658)
A: forma de insuficienta renala cronica consecutiva cirozei hepatice
B: forma de insuficienta renala acuta prin necroza tubulara acuta
C: forma de insuficienta renala acuta prerenala
D: intoxicatie cu o substanta nefro-si hepatotoxica
E: glomerulonefrita la pacienti cu hepatita acuta
Vezi raspuns
12. [M1251002] Care dintre urmatoarele medicamente poate produce nefropatie acuta toxica (necroza
tubulara acuta): (pag. 1660)
A: digoxinul
B: aminoglicozidele
C: anticalcicele
D: diureticele
E: preparatele de vitamina D
Vezi raspuns
13. [M1251003] Sub raport anatomopatologic, leziunea principala din insuficienta renala acuta
ischemica/toxica este: (pag. 1660)
A: proliferarea extracapilara glomerulara
B: proliferarea tubulara
C: vasculita
D: necroza tubulara acuta
E: infiltratul leucocitar in ansele glomerulare
Vezi raspuns
14. [M1251004] Urmatoarele anomalii se pot imbunatatii dau nu (progresand) cu un program optim al terapiei
cu dializa si al tratamentului asociat: ()
A: hemoragia gastrointestinala
B: halena uremica
C: gastroenterita
D: echimozele
E: asterixisul
Vezi raspuns
15. [M1251006] In cadrul insuficientei renale cronice de obicei nu necesita tratament,cu exceptia: ()
A: hiperuricemia necomplicata
B: hipermagneziemia
C: hiperamilazemia
D: hipertrigliceridemia
E: hiperkalemia
Vezi raspuns
16. [M1251007] In cadrul insuficientei renale cronice sunt neobisnuite urmatoarele tulburari ,cu exceptia: ()
A: cetozei
B: hiperkalemiei si hiperglicemiei usoare
C: hiperkalemiei si hiperglicemiei severe
D: neutrofiliei severe
E: hemocromatozei si hemosiderozei
Vezi raspuns
17. [M1251008] La pacientii cu insuficienta renala cronica pot aparea: (pag.1669 tabel)
A: hemocromatoza-anomalie dermatologica obisnuita,mai ales la pacientii cu dializa
B: tulburari endocrino-metabolice precum hiperplazia celulelor germinale
C: tulburari dermatologice precum hipotermia uremica
D: tulburari metabolice-endocrine precum scaderea nivelului Lp(a)
E: tulburari dermatologice datorate hiperparatiroidismului secundar(scaderea turgorului tegumentar)
Vezi raspuns
18. [M1251009] La pacientii cu insuficienta renala cronica, in cadrul anomaliilor dermatologice nu este inclusa:
(1669 tabel 1673)
A: hemocromatoza
B: scaderea turgorului tegumentelor
C: hipotermia uremica
D: mucoasa uscata din cauza tendintei la febra inalta din uremie
E: hemosideroza
Vezi raspuns
19. [M1252001] In insuficienta renala cronica leziunile renale sunt: (pag. 1667)
A: deseori reversibile ducand la recastigarea functiei renale
B: deseori ireversibile, conducand la distructia progresiva a masei nefronilor
C: totdeauna vasculare
D: totdeauna tubulare
E: unilaterale
Vezi raspuns
20. [M1252002] Termenul de uremie desemneaza in general: (pag. 1667)
A: concentratia ureei in plasma
B: concentratia ureei in sange
C: tabloul clinic care corespunde cresterii ureei in sange
D: sindromul clinic care rezulta din pierderea marcata a functiei renale
E: cresterea acidului uric in sange
Vezi raspuns
21. [M1252003] Caracteristica obisnuita a insuficientei renale cronice este: (pag. 1669)
A: anuria
B: semne si simptome de uremie instalate precoce
C: reducerea dimensiunilor rinichilor la ecografie, radiografie renala pe gol
D: cresterea dimensiunilor rinichilor
E: poliglobulie
Vezi raspuns
22. [M1252004] Hipertensiunea arteriala la pacientii cu insuficienta renala cronica-uremie are drept cauza
principala: (pag. 1671)
A: hipertensiunea arteriala maligna
B: supraincarcarea lichidiana
C: hiperreninemia severa
D: infectia urinara
E: secretia excesiva de catecolamine
Vezi raspuns
23. [M1351004] Cea mai raspndita forma de insuficienta renala acuta este reprezentata de: (pag. 1657)
A: IRA obstructiva
B: azotemia prerenala
C: necroza tubulara acuta prin nefrotoxice
D: necroza tubulara acuta prin soc hipovolemic
E: IRA asociata glomerulopatiilor
Vezi raspuns
24. [M1351005] Terapia specifica a IRA instrinseci stabilizate, datorate ischemiei sau nefrotoxicitatii, consta
n: (pag. 1664)
A: corticoterapie
B: diuretice
C: solutii saline
D: solutii alcaline
E: nu exista terapie specifica
Vezi raspuns
25. [M1351006] Insuficienta renala acuta datorata traumatismelor sau interventiilor chirurgicale majore se
nsoteste de o mortalitate de: (pag. 1666)
A: 60%
B: 5%
C: 10%
D: 97%
E: 1%
Vezi raspuns
26. [M1351007] Excretia fractionata de sodiu n azotemia renala intrinseca este de: (pag. 1663)
A: <1%
B: >1%
C: < 0
D: 0
E: 100%
Vezi raspuns
27. [M1352005] Aportul caloric la pacientii dializati adecvat ar trebui mentinut la: (pag. 1668)
A: 15 kcal/kg/zi
B: 25 kcal/kg/zi
C: 35 kcal/kg/zi
D: 50 kcal/kg/zi
E: 60 kcal/kg/zi
Vezi raspuns
28. [M1352006] Care dintre factorii de mai jos nu contribuie la intoleranta la glucoza din insuficienta renala
cronica ? (pag. 1668)
A: rezistenta periferica la actiunea insulinei
B: nivelul crescut al glucagonului
C: cresterea concentratiei potasiului intracelular
D: excesul de catecolamine
E: acidoza metabolica
Vezi raspuns
29. [M1352007] Care dintre factorii de mai jos nu se numara printre cauzele precipitarii sau agravarii
hiperkaliemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica: (pag. 1670)
A: sindromul Fanconi
B: hemoliza
C: traumatismele
D: tratamentul cu betablocanti
E: tratamentul cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei
Vezi raspuns
30. [M1352008] Principala cauza a hipertensiunii arteriale din uremie este: (pag. 1671)
A: hiperreninemia
B: supraincarcarea lichidiana
C: tratamentul cu eritropoietina
D: hipertrofia ventriculara stinga
E: endotelina
Vezi raspuns
31. [M1352009] Cauza principala a anemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica este: (pag. 1672)
A: diminuarea sintezei de eritropoietina
B: prezenta inhibitorilor eritropietinei
C: hemoliza
D: pierderile sangvine gastro-intestinale
E: deficitul de acid folic si de vitamina B12
Vezi raspuns
32. [M1352010] La pacientii uremici, hiperuricemia, daca se asociaza cu guta, trebuie tratata cu: (pag. 1674)
A: hidroclorotiazida
B: blocanti alfa-adrenergici
C: spironolactona
D: calcitriol
E: allopurinol
Vezi raspuns
33. [M1451008] Cel mai sensibil indice de diagnostic diferential intre azotemia prerenala si azotemia renala
intrinseca este: (pag. 1663)
A: densitatea urinara specifica
B: raportul creatinina urinara / creatinina plasmatica
C: concentratia sodiului urinar
D: excretia fractionata a sodiului
E: examenul sedimentului urinar
Vezi raspuns
34. [M1451009] Hipocalcemia, complicatie a insuficientei renale acute, se poate manifesta prin urmatoarele,
cu EXCEPTIA: (pag. 1664)
A: parestezii periorale
B: scurtarea intervalului QT
C: modificari nespecifice ale undei T
D: convulsii
E: confuzie
Vezi raspuns
35. [M1451010] In limitarea leziunilor renale induse de acetaminofen poate fi utilizat: (pag. 1664)
A: allopurinolul
B: etanolul
C: dimercaprolul
D: N-acetil-cisteina
E: acidul oxalic
Vezi raspuns
36. [M1451011] Acidoza metabolica din insuficienta renala acuta: (pag. 1664)
A: este insotita de gaura anionica serica scazuta
B: este foarte severa cand insuficienta renala acuta complica boli hepatice
C: diminueaza hiperkalemia, promovand influxul potasiului in celule
D: se datoreaza acizilor nevolatili rezultati din catabolism, in cantitate de 300 mmol/zi
E: poate fi tratata exclusiv dialitic
Vezi raspuns
37. [M1452011] Deteriorarea functiei plachetare in insuficienta renala cronica se datoreaza efectului
urmatoarei "toxine uremice: (pag. 1667)
A: uree
B: creatinina
C: paratormon
D: acid guanidinosuccinic
E: moleculele mijlocii
Vezi raspuns
38. [M1452012] Hipokalemia la pacientii cu insuficienta renala cronica poate fi datorata urmatoarelor cauze,
cu EXCEPTIA: (pag. 1670)
A: administrare de trimetoprim
B: terapie diuretica excesiva
C: sindrom Fanconi
D: acidoza tubulara renala
E: boli tubulointerstitiale dobandite
Vezi raspuns
39. [M1452013] Urmatoarele afirmatii referitoare la anomaliile cardiopulmonare din uremia cronica sunt
exacte, cu EXCEPTIA: (pag. 1671)
A: edemul pulmonar al uremicilor raspunde prompt la dializa
B: pacientii dializati cronic prezinta aterogeneza accelerata
C: boala chistica medulara renala se insoteste totdeauna de hipertensiune
D: supraincarcarea lichidiana e principala cauza a hipertensiunii in uremie
E: pericardita uremica este o indicatie de incepere a dializei
Vezi raspuns
40. [M1452014] Insuficienta renala cronica evidenta apare in momentul scaderii filtrarii glomerulare renale
sub valoarea de: (pag. 1667)
A: 50% din normal
B: 35% din normal
C: 70% din normal
D: 20% din normal
E: 5% din normal
Vezi raspuns
41. [M1551012] In care din urmatoarele situatii se produce insuficienta renala acuta prin mecanism prerenal:
(pag. 1658)
A: Embolie pulmonara masiva
B: Vezica neurogena
C: Fibroza retroperitoneala
D: Sindrom hemolitic-uremic
E: Leptospiroza
Vezi raspuns
42. [M1551013] Azotemia de cauza renala intrinseca este data de: (pag. 1658)
A: Sindromul hepatorenal
B: Purpura trombotica trombocitopenica
C: Pancreatita acuta
D: Tamponada cardiaca
E: Hipertensiune pulmonara
Vezi raspuns
43. [M1551014] Care din urmatoarele elemente sugereaza insuficienta renala acuta: (pag. 1661)
A: Osteodistrofia renala
B: Neuropatia
C: Cresterea rapida a ureei si creatininei serice
D: Rinichii mici sau cicatrici renale evidentiabile radiologic
E: Proteinuria nefrotica
Vezi raspuns
44. [M1551015] In azotemia prerenala indusa de pierderi de plasma (arsuri) se administreaza: (pag. 1664)
A: Snge
B: Solutii izotone saline
C: Solutii hipotone saline
D: Solutii saline hipertone
E: Diuretice
Vezi raspuns
45. [M1551016] Biopsia renala este indicata n insuficienta renala acuta n urmatoarele situatii: (pag. 1658,
1663)
A: Insuficienta renala din pancreatite
B: Insuficienta renala din necroza papilara
C: Insuficienta renala din sindromul hepto-renal
D: Nefrita alergica interstitiala
E: Insuficienta renala din mielomul multiplu
Vezi raspuns
46. [M1551017] Care din urmatoarele complicatii metabolice ale insuficientei renale acute nu necesita
tratament: (pag. 1666)
A: Hipervolemia
B: Hiperkaliemia
C: Hiponatremia
D: Acidoza metabolica severa
E: Hiperuricemia
Vezi raspuns
47. [M1551018] Hiperkaliemia din insuficienta renala acuta se trateaza cu: (pag. 1665)
A: ACE inhibitori
B: carbonat de calciu
C: dializa
D: oprirea administrarii de antiacide
E: nutritie parenterala
Vezi raspuns
48. [M1552015] Bolnavii cu insuficienta renala cronica, mai ales cei cu rinichi polichistic au o incidenta
crescuta a: (pag. 1673)
A: Infectiei cu Helicobacter Pylori
B: Pancreatitei
C: Pruritului uremic
D: Gastrinoamelor
E: Diverticulozei
Vezi raspuns
49. [M1552016] Care din urmatorii hormoni se comporta ca o "toxina uremica": (pag. 1668)
A: Prolactina
B: Glucagonul
C: Insulina
D: Hormonul paratiroidian
E: Hormonul luteinizant
Vezi raspuns
50. [M1552017] Alterarea metabolismului carbohidratilor in insuficienta renala cronica se manifesta prin:
(pag. 1668, 1669)
A: Scaderea insulinei circulante
B: Hipoglicemie
C: Accelerarea curbei de scadere a glucozei sanguine dupa incarcare orala
D: Rata scazuta de utilizare a glucozei de catre tesuturile periferice
E: Necesar crescut de insulina la pacientii diabetici
Vezi raspuns
51. [M1552018] In insuficienta renala cronica exista: (pag. 1669)
A: Scaderea trigliceridelor
B: Cresterea HDL-colesterol
C: Scaderea nivelului plasmatic al antigenului lipoproteinei A
D: Scaderea lipogenezei datorita insulinei
E: Colesterol seric normal
Vezi raspuns
52. [M1552019] Hiperkaliemia poate fi produsa iatrogen in insuficienta renala cronica de catre, cu exceptia:
(pag. 1670)
A: Tiazide
B: Spironolactona
C: Trimetoprim
D: Beta-blocante
E: Ciclosporina
Vezi raspuns
53. [M1552020] In pericardita uremica se evita: (pag. 1671)
A: Dializa
B: Pericardocenteza
C: Pericardectomia
D: Anticoagularea
E: Instilarea de glucocorticoizi intrapericardic
Vezi raspuns
54. [M1651019] Alegeti cauzele de insuficienta renala acuta (azotemie intrinseca) ireversibila (pag. 1658)
A: debitul cardiac scazut
B: vasodilatatia sistemica
C: vasoconstructia renala
D: mielomul multiplu
E: necroza corticala renala bilaterala
Vezi raspuns
55. [M1651020] Alegeti cauze ale insuficientei renale acute (IRA) intrinseci (azotemia renala intrinseca), de
obicei ireversibile (pag. 1660)
A: obstructia ureterala bilaterala
B: insuficienta renala acuta ateroembolica datorata embolizarii cu cristale de colesterol a vascularizatiei
renale
C: sechestrarea de fluide n spatiul extravascular
D: glomerulonefrita proliferativa difuza
E: pielonefrita acuta
Vezi raspuns
56. [M1651021] Alegeti valorile principalilor indici urinari care caracterizeaza insuficienta renala acuta
intrinseca (azotemia renala intrinseca) (pag. 1663)
A: excretia fractionata a sodiului peste 1%
B: indexul insuficientei renale sub 1
C: raportul creatinina urinara/creatinina plasmatica sub 20
D: concentratia sodiului urinar sub 10
E: densitatea specifica urinara peste 1,018
Vezi raspuns
57. [M1651022] Alegeti situatiile care administrarea diureticelor este indicata (si argumentata)
insuficienta renala acuta (IRA) (pag. 1665)
A: asocierea hiponatremiei
B: asocierea unei hipocalcemii severe
C: prezenta hipervolemiei
D: asocierea hiponatremiei si hipoosmolaritatii
E: prezenta cetoacidozei metabolice
Vezi raspuns
58. [M1651023] Alegeti afirmatiile corecte n legatura cu sindromul insuficientei renale acute (IRA) (pag.
1657)
A: insuficienta renala acuta este o cauza principala de mortalitate datorita n mare parte gravitatii bolilor
care produc insuficienta renala acuta
B: insuficienta renala acuta este un sindrom care apare la aproximativ 5% din totalul internarilor din
unitatile de terapie intensiva
C: oliguria (sub 100 ml/24 ore) este invariabila (constanta)
D: insuficienta renala acuta prerenala (azotemia prerenala) se caracterizeaza prin compromiterea invariabila
a parenchimului renal
E: insuficienta renala acuta intrinseca (azotemia renala) reprezinta aproximativ 5% din totalul cazurilor de
insuficienta renala acuta
Vezi raspuns
59. [M1651024] Alegeti afirmatiile corecte n legatura cu insuficienta renala acuta prerenala (azotemia
prerenala) (pag. 1657)
A: este cea mai rara forma de insuficienta renala acuta
B: dupa restaurarea fluxului sanguin renal azotemia prerenala este lent reversibila
C: poate complica o multime de boli renale parenchimatoase
D: antiinflamatoriile nesteroidice (AINS) care activeaza ciclooxigenaza compromit rata filtrarii glomerulare
(RFG) si la indivizii sanatosi
E: hipoperfuzia severa sau prelungita poate conduce la azotemie renala intrinseca
Vezi raspuns
60. [M1652021] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la osteodistrofia renala (pag. 1670)
A: osteomalacia indusa de aluminiu este legata de depozitarea aluminiului la nivelul osteoidului frontal
B: osteomalacia indusa de aluminiu implica un turnover osos crescut
C: simptomele clinice ale osteodistrofiei renale sunt prezente la majoritatea pacientilor cu insuficienta renala
cronica avansata
D: osteita fibroasa chistica este mai frecventa la adulti decit la copii
E: hiperparatiroidismul secundar se instaleaza mai frecvent brusc
Vezi raspuns
61. [M1652022] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la tratamentul hiperparatiroidismului secundar din
uremie (pag. 1671)
A: administrarea de antiacizi ce contin citrati este indicata
B: administrarea agentilor orali ce leaga fosfatul este utila
C: nu se asociaza administrarea hidroxidului de aluminiu cu carbonatul de calciu
D: se urmareste reducerea nivelului Pt sub 120 pg/ml
E: administrarea de corticoizi este contraindicata
Vezi raspuns
62. [M1652023] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la hipertensiunea arteriala (HTA) din stadiu final al bolii
renale (pag. 1671)
A: reninemia este de obicei normala
B: restrictia de apa nu amelioreaza HTA
C: in nefropatiile cu pierdere de sare HTA poate lipsi
D: HTA nu se amelioreaza prin dializa
E: nitropusiatul administrat iv nu controleaza in general HTA
Vezi raspuns
63. [M1652024] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la pericardita uremica (pag. 1671)
A: revarsatul pericardic este de obicei serocitrin
B: anticoagulantele sistemice sunt recomandate in toate cazurile
C: aparitia pericarditei nu este evitata prin dializa timpurie
D: pericardiocenteza si instilarea de glucocorticoizi pot fi eficiente in tamponada pericardica
E: pericardita uremica continua sa fie o complicatie obisnuita (comuna, frecventa)
Vezi raspuns
64. [M1652025] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu homeostazia potasiului in insuficienta renala cronica
(pag. 1670)
A: cei mai multi pacienti prezinta hiperpotasemie inca din stadiile incipiente
B: efectele hiperpotasemiei asupra cordului sunt neglijabile
C: triamterenul nu influenteaza nivelul seric al potasiului
D: beta-blocantele pot scadea potasemia
E: perturbarile echilibrului potasiului sunt responsabile de simptomele clinice doar daca rata filtrarii
glomerulare (RFG) scade sub 10 ml/min
Vezi raspuns
65. [M2251025] Sindromul hepatorenal este o forma de (pag. 1658)
A: insuficienta renala acuta
B: insuficienta hepatica acuta
C: insuficienta cardiaca congestiva
D: septicemie
E: intoxicatie cu substante nefrotoxice
Vezi raspuns
66. [M2251026] Azotemia din sindromul hepatorenal nu se poate instala in conditiile: (pag. 1658)
A: hemoragiilor
B: paracentezei
C: administrarii exagerate de vasoconstrictoare
D: administrarii exagerate de inhibitori ai ciclooxigenazei
E: administrarii exagerate de diuretice
Vezi raspuns
67. [M2251027] Azotemia prerenala poate fi determinata de urmatoarele cauze cu exceptia uneia: (pag.
1658)
A: hipovolemie
B: debit cardiac crescut
C: crestere relativa a rezistentei in sistemul vascular renal
D: hipoperfuzie renala cu deteriorarea raspunsului autoreglator
E: sindrom de hipervascozitate
Vezi raspuns
68. [M2251028] incidenta insuficientei renale acute dupa administrarea de nefrotoxice este crescuta in
urmatoarele situatii cu exceptia uneia (pag. 1660)
A: varstnici
B: insuficienta renala cronica preexistenta
C: hiervolemie
D: expunere comcomitenta la alte toxine
E: hipovolemie "efectiva"
Vezi raspuns
69. [M2251029] Incidenta nefropatiei datorata subsantelor de contrast pare a nu fi in legatura cu: (pag. 1660)
A: doza
B: utilizarea de agenti de contrast nonionici
C: diabet zaharat
D: varsta
E: litiaza renala
Vezi raspuns
70. [M2251030] In insuficienta renala acuta prin nefrita interstitiala alergica nu se intalnesc frecvent: (pag.
1662)
A: cilindrii leucocitari
B: eozinofiliurie
C: proteinurie nefrotica
D: vasculita leucocitoclastica
E: eozinofilie sistemica
Vezi raspuns
71. [M2251031] Teste de confirmare a azotemiei postrenale include urmatoarele cu exceptia: (pag. 1662)
A: radiografia renala simpla
B: pielografia retro/anterograda
C: ultrasunete
D: biopsie renala
E: tomografie computerizata
Vezi raspuns
72. [M2251032] Elemente care sugereaza o insuficienta renala cronica in diferentiere cu o insuficienta renala
acuta sunt urmatoarele cu exceptia : (pag. 1662)
A: anemia
B: neuropatia
C: semne radiologice de osteodistrofie renala
D: rinichi mici cicatriceali
E: hipercalcemia
Vezi raspuns
73. [M2251033] Hipertenesiunea arteriala maligna ca si cauza probabila de insuficienta renala acuta nu se
suspicioneaza la pacientii cu: (pag. 1661)
A: hipertensiune arteriala severa
B: insuficienta ventriculara stanga
C: retinopatie hipertensiva si edem papilar
D: disfunctie neurologica
E: osteodistrofie renala
Vezi raspuns
74. [M2251034] Rabdomioliza nu este sugerata de prezenta : (pag. 1661)
A: hiperpotasemiei
B: hiperfosfatemiei
C: hiperuricemiei
D: hipervolemiei
E: cresterea CPK
Vezi raspuns
75. [M2251035] Acidoza din insuficienta renala acuta nu este severa in urmatoarele conditii : (pag. 1664)
A: cetoacidoza diabetica
B: cetoacidoza din inanitie
C: acidoza lactica
D: dupa intoxicatie cu etilen glicol
E: hipocalcemie
Vezi raspuns
76. [M2251036] Supraincarcarea volemica nu se trateaza cu: (pag. 1665)
A: aport de sare
B: diuretice
C: ultrafiltrare
D: dializa
E: restrictie de apa
Vezi raspuns
77. [M2251037] Tratamentul hiperpotasemiei nu include administrarea de : (pag. 1665)
A: gluconat de calciu
B: bicarbonat de sodiu
C: glucoza cu insulina
D: dializa
E: diuretice economisitoare de potasiu
Vezi raspuns
78. [M2252026] Termenul de "uremie" este folosit pentru a desemna: (pag. 1667)
A: Nivelul normal de uree din snge
B: Nivelul normal de azot din snge
C: Nivelul de uree din snge, indiferent de valoare
D: Un sindrom clinic si biologic ntlnit n insuficienta renala severa, n care se ntlnesc att cresterea
nivelului de cataboliti azotati n snge, ct si simptome si semne clinice datorate insuficientei renale
E: Cantitatea crescuta de uree eliminata n urina
Vezi raspuns
79. [M2252027] In uremie, cresterea acidului guanidinosuccinic este responsabila de: (pag. 1667)
A: Deteriorarea functiei plachetare, prin interferenta cu prostaglandinele
B: Deteriorarea functiei leucocitare
C: Deteriorarea functiei plachetare, prin inteferenta cu factorul III plachetar
D: Anemie
E: Hiperlipemie
Vezi raspuns
80. [M2252028] Moleculele cu greutate medie ("moleculele mijlocii") sunt cunoscute ca fiind implicate n
fiziopatologia uremiei (pag. 1667)
A: 100-200 daltoni
B: 100-1 000 daltoni
C: 500 - 12 000 daltoni
D: 50 000 - 100 000 daltoni
E: 200 000 - 1 000 000 daltoni
Vezi raspuns
81. [M2252029] La pacientii cu uremie, moleculele cu greutate medie ("moleculele mijlocii"), retinute n snge
datorita deficitului de eliminare renale, sunt responsabile de: (pag. 1667)
A: Morbiditatea si mortalitatea din insuficienta renala
B: Hipertensiunea arteriala la pacientii uremici
C: Cresterea filtrarii per nefron restant
D: Scaderea filtrarii per nefron restant
E: Vasodilatatia din uremie
Vezi raspuns
82. [M2252056] Hipotermia din insuficienta renala cronica se explica prin: (pag. 1668)
A: Inhibarea pompei de Na de catre toxinele uremice
B: Hiperparatiroidism, cu cresterea calciului din snge
C: Hiperpotasemia, frecventa n insuficienta renala
D: Hiperfosfatemie
E: Hipofosfatemie
Vezi raspuns
83. [M2252057] "Plamnul uremic" reprezinta o forma particulara de congestie pulmonara, care apare chiar n
absenta suprancarcarii lichidiene, datorita: (pag. 1669)
A: Reducerii surfactantului n insuficienta renala cronica
B: Cresterii permeabilitatii membranei alveolocapilare
C: Modificarile valvei mitrale
D: Respiratiei Kussmaul
E: Acidozei
Vezi raspuns
84. [M2252158] Hiperparatiroidismul secundar din insuficienta renala cronica se caracterizeaza prin
urmatoarele modificari la nivelul oaselor: (pag. 1670)
A: Osteita fibrochistica
B: Osteoscleroza
C: Depunere de saruri de aluminiu in oase
D: Depunere de amiloid in oase
E: Rahitism renal
Vezi raspuns
85. [M2351038] Dilatarea autoreglatoare a arteriolelor aferente care mentine RFG este maxima la o medie a
presiunii arteriale sistemice de: (pag. 1657)
A: 80 mmHg
B: 60 mmHg
C: 100 mmHg
D: 90 mmHg
E: 120 mmHg
Vezi raspuns
86. [M2351039] Care din afirmatiile de mai jos privind sindromul hepato-renal este adevarata? (pag. 1658)
A: este o forma de IRC
B: afectarea hepatica este o complicatie a insuficientei renale
C: complica frecvent bolile hepatice cu hipertensiune portala
D: histopatologic, este o forma de glomerulonefrita
E: se insoteste de vasodilatatie intrarenala continua
Vezi raspuns
87. [M2351040] Care din afirmatiile de mai jos privind nefrita interstitiala alergica este falsa? (pag. 1662)
A: apare dupa ingestia recenta a unui medicament (antibiotic, diuretic, captopril)
B: se insoteste de febra, rash sau artralgii
C: eozinofiluria este frecventa
D: proteinuria este absenta
E: la biopsia cutanata a rashului se poate depista vasculita leucocitoclastica
Vezi raspuns
88. [M2351041] Nefrotoxicitatea metalelor grele poate fi prevenita prin administrarea de: (pag. 1664)
A: etanol
B: allopurinol
C: N-acetilcisteina
D: dimercaprol
E: agenti alcalinizanti ai urinii
Vezi raspuns
89. [M2352058] Care sunt efectele uremiei asupra metabolismului ? (pag. 1668-9)
A: hipotermie
B: deteriorarea capacitatii de metabolizare a glucozei
C: ateroscleroza prematura
D: toate
E: niciunul
Vezi raspuns
90. [M2352059] Care manifestari sunt considerate anomalii clinice in uremie? (pag. 1669)
A: paloarea tegumentara
B: varsaturi
C: crize epileptice
D: toate
E: niciunul
Vezi raspuns
91. [M2352060] Afectarea osoasa in IRC cuprinde (pag. 1670)
A: osteita fibroasa chistica
B: osteomalacia
C: boala osoasa adinamica
D: toate
E: niciunul
Vezi raspuns
92. [M2352061] Tratamentul hiperparatiroidismului secundar din IRC se poate face prin: (pag. 1671)
A: dieta cu restrictie de fosfati
B: carbonat de calciu
C: calcitriol
D: toate
E: nici unul
Vezi raspuns
93. [M2352062] Pacientii cu IRC pot avea tensiunea arteriala normala in urmatoarele situatii: (pag. 1671)
A: terapie antihipertensiva
B: deshidratare
C: pierdere renala de sare
D: toate
E: nici unul
Vezi raspuns
94. [M2352063] Care este cel mai important factor implicat in aparitia anemiei renale: (pag. 1672)
A: hemoliza
B: pierderi sangvine gastro-intestinale
C: diminuarea biosintezei de eritropietina
D: inhibitori de eritropoietina
E: heparina
Vezi raspuns
95. [M2551042] Hiperkalemia din IRA este exacerbata de: (pag. 1664)
A: Hemodilutie
B: Acidoza
C: Hipocalcemie
D: Hiponatremie
E: Hipofosfatemie
Vezi raspuns
96. [M2551043] In limitarea leziunilor renale induse de acetaminofen este utila: (pag. 1664)
A: bromhexina
B: N-acetil-cisteina
C: Teofilina
D: doxiciclina
E: izopropil-noradrenalina
Vezi raspuns
97. [M2551044] Care din urmatoarela substante folosite n tratamentul IRA nefrotoxice sunt agenti chelatori
(pag. 1664, 1665)
A: Allopurinolul
B: Dimercaprolul
C: Etanolul
D: N-acetil-cisteina
E: Bicarbonatul de sodiu
Vezi raspuns
98. [M2551045] Alegeti metoda alternativa hemodializei n tratamentul IRA dintre urmatoarele: (pag. 1666)
A: Plasmafereza
B: Suntul portosistemic transjugular
C: Transplantul renal
D: Hemodiafiltrarea venovenoasa continua
E: Circulatia extracorporeala
Vezi raspuns
99. [M2551046] n care din urmatoarele situatii se produce insuficienta renala acuta prin mecanism prerenal:
(pag. 1658)
A: Embolie pulmonara masiva
B: Vezica neurogena
C: Fibroza retroperitoneala
D: Sindrom hemolitic-uremic
E: Leptospiroza
Vezi raspuns
100. [M2551047] Azotemia de cauza renala intrinseca este data de: (pag. 1658)
A: Sindromul hepatorenal
B: Purpura trombotica trombocitopenica
C: Pancreatita acuta
D: Tamponada cardiaca
E: Hipertensiune pulmonara
Vezi raspuns
101. [M2551048] Care din urmatoarele elemente sugereaza insuficienta renala acuta: (pag. 1661)
A: Osteodistrofia renala
B: Neuropatia
C: Cresterea rapida a ureei si creatininei serice
D: Rinichii mici sau cicatrici renale evidentiabile radiologic
E: Proteinuria nefrotica
Vezi raspuns
102. [M2551049] n azotemia prerenala indusa de pierderi de plasma (arsuri) se administreaza: (pag. 1664)
A: Snge
B: Solutii izotone saline
C: Solutii hipotone saline
D: Solutii saline hipertone
E: Diuretice
Vezi raspuns
103. [M2551050] Biopsia renala este indicata n insuficienta renala acuta n urmatoarele situatii: (pag. 1658,
1663)
A: Insuficienta renala din pancreatite
B: Insuficienta renala din necroza papilara
C: Insuficienta renala din sindromul hepto-renal
D: Nefrita alergica interstitiala
E: Insuficienta renala din mielomul multiplu
Vezi raspuns
104. [M2551051] Care din urmatoarele complicatii metabolice ale insuficientei renale acute nu necesita
tratament: (pag. 1666)
A: Hipervolemia
B: Hiperkaliemia
C: Hiponatremia
D: Acidoza metabolica severa
E: Hiperuricemia
Vezi raspuns
105. [M2552064] Care din urmatoarele anomalii clinice din uremie sunt induse doar dupa initierea dializei
(pag. 1669)
A: Amenoreea
B: Hipotermia
C: Sindromul picioarelor nelinistite
D: Hipocomplementemia
E: Limfocitopenia
Vezi raspuns
106. [M2552065] La pacientii cu insuficienta renala cronica, hipotermia poate fi data de toxinele uremice prin:
(pag. 1668)
A: cresterea enzimei de conversie a angiotensinei
B: scaderea lipoprotein-lipazei
C: acumularea tetrahidrofolatului
D: inhibitia pompei de sodiu
E: cresterea fosfolipazei A2
Vezi raspuns
107. [M2552066] n insuficienta renala cronica functia renala este suficienta pentru a mentine pacientul fara
simptome atunci cnd rata filtrarii glomerulare este redusa la: (pag. 1667)
A: 35-50% din normal
B: 25-30% din normal
C: 15-20% din normal
D: 5-10% din normal
E: sub 5% din normal
Vezi raspuns
108. [M2552067] Administrarea eritropoietinei n nsuficienta renala cronica determina: (pag. 1672)
A: Hemocromatoza
B: cresterea productiei de endotelina
C: Hemoliza
D: supresia eritropoiezei
E: fibroza medulara
Vezi raspuns
109. [M2552068] Bolnavii cu insuficienta renala cronica, mai ales cei cu rinichi polichistic au o incidenta
crescuta a: (pag. 1673)
A: Infectiei cu Helicobacter Pylori
B: Pancreatitei
C: Pruritului uremic
D: Gastrinoamelor
E: Diverticulozei
Vezi raspuns
110. [M2552069] Care din urmatorii hormoni se comporta ca o "toxina uremica": (pag. 1668)
A: Prolactina
B: Glucagonul
C: Insulina
D: Hormonul paratiroidian
E: Hormonul luteinizant
Vezi raspuns
111. [M2552070] Alterarea metabolismului carbohidratilor in insuficienta renala cronica se manifesta prin:
(pag. 1668, 1669)
A: Scaderea insulinei circulante
B: Hipoglicemie
C: Accelerarea curbei de scadere a glucozei sanguine dupa incarcare orala
D: Rata scazuta de utilizare a glucozei de catre tesuturile periferice
E: Necesar crescut de insulina la pacientii diabetici
Vezi raspuns
112. [M2552071] In insuficienta renala cronica exista: (pag. 1669)
A: Scaderea trigliceridelor
B: Cresterea HDL-colesterol
C: Scaderea nivelului plasmatic al antigenului lipoproteinei A
D: Scaderea lipogenezei datorita insulinei
E: Colesterol seric normal
Vezi raspuns
113. [M2552072] Hipokaliemia poate fi produsa iatrogen in insuficienta renala cronica de catre: (pag. 1670)
A: Tiazide
B: Spironolactona
C: Trimetoprim
D: Beta-blocante
E: Ciclosporina
Vezi raspuns
114. [M2552073] In pericardita uremica se evita: (pag. 1671)
A: Dializa
B: Pericardocenteza
C: Pericardectomia
D: Anticoagularea
E: Instilarea de glucocorticoizi intrapericardic
Vezi raspuns
115. [M2651052] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu sindromul insuficientei renale acute (IRA) (pag.
1657)
A: insuficienta renala acuta este o cauza principala de mortalitate datorita in mare parte gravitatii bolilor
care produc insuficienta renala acuta
B: insuficienta renala acuta este un sindrom care apare la aproximativ 5% din totalul internarilor din
unitatile de terapie intensiva
C: oliguria (sub 100 ml/24 ore) este invariabila (constanta) in cursul IRA
D: insuficienta renala acuta prerenala (azotemia prerenala) se caracterizeaza prin compromiterea invariabila
a parenchimului renal prin mecanism toxic ischemic
E: insuficienta renala acuta intrinseca (azotemia renala) reprezinta aproximativ 5% din totalul cazurilor de
insuficienta renala acuta
Vezi raspuns
116. [M2651053] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu insuficienta renala acuta prerenala (azotemia
prerenala): (pag. 1657)
A: este cea mai rara forma de insuficienta renala acuta in unitatile de terapie intensiva
B: dupa restaurarea fluxului sanguin renal si a presiunii de ultrafiltrare azotemia prerenala este lent
reversibila
C: poate complica o multime de boli renale parenchimatoase ischemice
D: antiinflamatoriile nesteroidice (AINS) care activeaza ciclooxigenaza compromit rata filtrarii glomerulare
(RFG) si la indivizii sanatosi
E: hipoperfuzia severa sau prelungita poate conduce la azotemie renala intrinseca
Vezi raspuns
117. [M2651054] Alegeti cauzele de insuficienta renala acuta ireversibila (pag. 1658)
A: debitul cardiac scazut
B: vasodilatatia sistemica
C: vasoconstructia renala
D: mielomul multiplu
E: necroza corticala renala bilaterala
Vezi raspuns
118. [M2651055] Alegeti cauze ale insuficientei renale acute (IRA) intrinseci (azotemia renala intrinseca), de
obicei ireversibile: (pag. 1660)
A: obstructia ureterala bilaterala
B: insuficienta renala acuta ateroembolica datorata embolizarii cu cristale de colesterol a vascularizatiei
renale
C: sechestrarea de fluide in spatiul extravascular
D: glomerulonefrita proliferativa difuza endocapilara
E: pielonefrita acuta bilaterala
Vezi raspuns
119. [M2651056] Alegeti valorile principalilor indici urinari care caracterizeaza insuficienta renala acuta
intrinseca (azotemia renala intrinseca): (pag. 1663)
A: excretia fractionata a sodiului peste 1%
B: indexul insuficientei renale sub 1
C: raportul creatinina urinara/creatinina plasmatica sub 20
D: concentratia sodiului urinar sub 10
E: densitatea specifica urinara peste 1,018
Vezi raspuns
120. [M2651057] Alegeti situatiile in care administrarea diureticelor este indicata (si argumentata) in
insuficienta renala acuta (IRA): (pag. 1665)
A: asocierea hiponatremiei si a hipopotasemiei
B: asocierea unei hipocalcemii severe
C: prezenta hipervolemiei
D: asocierea hiponatremiei si hipoosmolaritatii
E: in prezenta cetoacidozei metabolice
Vezi raspuns
121. [M2651058] Alegeti situatiile n care glomerulonefrita poststreptococica epidemica este mai comuna
(frecventa) (pag. 1693)
A: la copii ntre 2 si 6 ani
B: la adolescenti
C: la adulti
D: la vrstnici
E: la gravide
Vezi raspuns
122. [M2651059] Precizati care este intervalul n care dupa o infectie faringiana (faringita) poate sa se
dezvolte glomerulonefrita acuta poststreptococica (pag. 1693)
A: imediat dupa debutul faringitei
B: n medie dupa 10 zile
C: dupa 3 saptamni
D: dupa 2-6 ani
E: dupa 2-6 luni
Vezi raspuns
123. [M2651060] Precizati care poate fi cauza durerilor din flancurile abdominale din cursul evolutiei unei
glomerulonefrite poststreptococice (pag. 1693)
A: proliferarea endocapilara
B: depunerea de fibrina n spatiul capsulei Bowman
C: distensia capsulei renale
D: oliguria
E: hipervolemia
Vezi raspuns
124. [M2651061] Precizati intervalul n care titrul anticorpilor circulanti mpotriva unor exoenzime
streptococice atinge niveluri maxime (un vrf) dupa infectie (pag. 1693)
A: dupa 3-4 luni
B: n mod obisnuit n primele 6-8 saptamni
C: n primele 2 saptamni
D: la circa 1 luna
E: dupa 7 zile
Vezi raspuns
125. [M2651062] Precizati care este doza/zi de administrare a ciclophosfamidei n tratamentul
glomerulonefritei rapid progresive (nefrita cu anticorpi anti MBG) (pag. 1695)
A: 1 mg/Kg/zi
B: 2 mg/zi
C: 5-10 mg/zi
D: 2-3 mg/zi
E: 2-3 mg/Kg/zi
Vezi raspuns
126. [M2651063] Precizati care din afirmatiile de mai jos sunt corecte (pag. 1692)
A: n sindromul nefritic acut debutul insuficientei renale acute este lent (n luni de zile)
B: n sindromul nefritic acut edemul si hipertensiunea se dezvolta din cauza afectarii ratei filtrarii
glomerulare (RFG) si reducerii reabsorbtiei tubulare de apa
C: n glomerulonefrita proliferativa focala sunt afectati peste 50% din glomeruli
D: n sindromul nefritic acut debutul oliguriei (< 400 ml urina/zi) este brusc
E: n sindromul nefritic acut hematuria este mai frecvent microscopica
Vezi raspuns
127. [M2652074] Alegeti criteriile obligatorii care pot defini prezenta unui sindrom nefrotic (SN) (pag. 1695)
A: prezenta cilindrilor celulari sau granulosi
B: proteinuria peste 3,5 mg / 1,73 mp suprafata corporala / 24 ore
C: proteinurie cu continut in albumine de peste 3,5 g / 1,73 mp suprafata corporala
D: prezenta unui proteinurii peste 3,5 g / 1,73 mp suprafata corporala / 24 ore
E: prezenta edemelor si hipoalbuminemiei
Vezi raspuns
128. [M2652076] Alegeti afirmatiile corecte referitoare in proteinurie (pag. 1696)
A: proteinuria normala (fiziologica) nu depaseste 300mg/ 24 ore
B: proteinuria tubulara (de tip tubular) rezulta din insuficienta reabsorbtiei proteinelor filtrate in mod normal
la nivel glomerular
C: proteinuria glomerulara rezulta prin filtrarea proteinelor plasmatice prezente in exces in circulatie
D: proteinuria tubulara nu depaseste 5 g/24 ore
E: cand valoarea proteinuriei tubulare depaseste 3,5g / 24ore determina sindrom nefrotic
Vezi raspuns
129. [M2652077] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la sindromul nefrotic (pag. 1696)
A: proteinuria depaseste 2,5 g/24 ore
B: anemia apare ca o consecinta a pierderii urinare a proteinei care leaga calciferolul
C: sindromul nefrotic poate complica orice boala care perturba ncarcatura electronegativa a membranei
bazale glomerulare (MBG)
D: biopsia renala este indicata la majoritatea copiilor cu sindrom nefrotic
E: boala cu leziuni minime (nefropatia cu leziuni glomerulare minime) nu raspunde la glucocorticoizi
Vezi raspuns
130. [M2652078] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la boala cu leziuni minime (nefropatia cu leziuni
glomerulare minime) (pag. 1696)
A: apare la 80% din cazurile de sindrom nefrotic la copii sub 16 ani
B: tipic se prezinta ca un sindrom nefrotic, cu sediment urinar bogat (malign)
C: in marea majoritate a cazurilor boala este secundara
D: la copii proteinuria este cel mai frecvent neselectiva
E: evolueaza frecvent spre insuficienta renala
Vezi raspuns
131. [M2652079] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la modificarile observate la examenul in microscopie
electronica a biopunctatului renal (pag. 1697)
A: trasatura patognomonica din glomerulopatia cu leziuni minime consta in proliferarea mezangiala
B: estomparea pedicelelor (proceselor pediculate) este evidenta in glomerulonefrita membrano-proliferativa
tip
C: stergerea (estomparea) podocitelor si trecerea catre celule spumoase este prezenta in nefropatia
membranoasa
D: depozitele hialine si scleroza caracteristice glomerulopatiei cu leziuni minime este initiata de formarea
complexelor electrono-dense
E: estomparea pedicelelor (proceselor pediculate) celulelor epiteliale vicerale (pedocitelor) dand impresia
fuzionarii pedicelelor este patognomonica glomerulopatiei cu leziuni minime
Vezi raspuns
132. [M2652080] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la osteodistrofia renala (pag. 1670)
A: osteomalacia indusa de aluminiu este legata de depozitarea aluminiului la nivelul osteoidului frontal
B: osteomalacia indusa de aluminiu implica un turnover osos crescut
C: simptomele clinice ale osteodistrofiei renale sunt prezente la majoritatea pacientilor cu insuficienta renala
cronica avansata
D: osteita fibroasa chistica este mai frecventa la adulti decit la copii
E: hiperparatiroidismul secundar si osteita fibroasa chistica sunt mai frecvente la adulti decat la copil
Vezi raspuns
133. [M2652081] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la tratamentul hiperparatiroidismului secundar din
uremie: (pag. 1671)
A: este indicata administrarea de antiacizi ce contin citrati
B: este utila administrarea agentilor orali ce leaga fosfatul
C: nu se asociaza administrarea hidroxidului de aluminiu cu carbonatul de calciu
D: se urmareste reducerea nivelului Pt sub 120 pg/ml
E: administrarea de corticoizi este contraindicata
Vezi raspuns
134. [M2652082] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la hipertensiunea arteriala (HTA) din stadiu final al bolii
renale: (pag. 1671)
A: reninemia este de obicei normala sau scazuta
B: restrictia de apa nu amelioreaza HTA
C: in nefropatiile cu pierdere de sare HTA poate lipsi
D: HTA nu se amelioreaza prin dializa
E: nitroprusiatul administrat iv nu controleaza in general HTA secundara
Vezi raspuns
135. [M2652083] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la pericardita uremica: (pag. 1671)
A: revarsatul pericardic este de obicei serocitrin, rareori hemoragic
B: anticoagulantele sistemice sunt recomandate in toate cazurile
C: aparitia pericarditei nu este evitata prin dializa timpurie
D: pericardiocenteza si instilarea de glucocorticoizi pot fi eficiente in tamponada pericardica
E: pericardita uremica continua sa fie o complicatie obisnuita (comuna, frecventa) datorita initierii precoce a
dializei
Vezi raspuns
136. [M2652084] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la terapia hiperkalemiei din insuficienta renala cronica:
(pag. 1670)
A: kayexalatul este utilizat in controlul pe termen scurt al hiperkalemiei indusa de acidoza
B: sulfonat polistirenul de sodiu administrat rectal se utilizeaza in asociere cu administrarea sorbitolului
C: administrarea de inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei (ECA) poate scadea hiperpotasemia
D: administrarea pentamidinei este utila (recomandata)
E: corectia cu bicarbonat de sodiu este tratamentul de electie in hiperkalemia indusa de acidoza
Vezi raspuns
137. [M2652085] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu homeostazia potasiului in insuficienta renala
cronica: (pag. 1670)
A: cei mai multi pacienti prezinta hiperpotasemie inca din stadiile incipiente
B: efectele hiperpotasemiei asupra cordului sunt neglijabile
C: triamterenul nu influenteaza nivelul seric al potasiului
D: administrarea de albuterol sub forma nebulizanta nu scade potasemia
E: perturbarile echilibrului potasiului sunt responsabile de simptomele clinice doar daca rata filtrarii
glomerulare (RFG) scade sub 10 ml/min
Vezi raspuns
138. [M2652241] Precizati care sunt semnele malnutritiei protein-calorice la bolnavii cu uremie: (pag. 1668)
A: hiperhidratarea osmotica a celulelor
B: hipertermia
C: astenia
D: pierderea masei corporale proteice si a depozitelor adipoase
E: scaderea ponderala
Vezi raspuns
139. [M2653072] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu sindromul insuficientei renale acute (IRA)
insuficienta renala acuta este o cauza principala de mortalitate datorita in mare parte gravitatii bolilor care
produc insuficienta renala acuta ()
A: insuficienta renala acuta este un sindrom care apare la aproximativ 30% din totalul internarilor din
unitatile de terapie intensiva
B: oliguria (sub 100 ml/24 ore) este invariabila (constanta)
C: insuficienta renala acuta prerenala (azotemia prerenala) se caracterizeaza prin compromiterea invariabila
a parenchimului renal
D: insuficienta renala acuta intrinseca (azotemia renala) reprezinta aproximativ 5% din totalul cazurilor de
insuficienta renala acuta
E: insuficiena renalJ acutJ intrinsecJ (azotemia renalJ) reprezintJ aproximativ 5% din totalul
cazurilor de insuficienJ renalJ acutJ
Vezi raspuns
140. [M2951232] Barbat in varsta de 75 de ani prezinta oligurie si durere in hipogastru, unde se papleaza o
masa tumorala;creatinina=3 mg/dl, potasiu=5,8 mEq/l.Care din urmatoarele manevre este cea mai justificata
in acest caz? ()
A: hemodializa
B: sondaj urinar
C: urografie
D: CT abdominal
E: citoscopia
Vezi raspuns
151. [IR10003] Principii esentiale de terapie la pacientii edematosi cu IRC nedializati,sunt urmatoarele : ()
A: Bicarbonat de sodiu i.v. 20-30 mmol/zi
B: Diuretice tiazidice
C: Chelatori de calciu
D: Restrictia moderata a consumului de sodiu
E: Restrictie usoara a aportului de apa
Vezi raspuns
152. [M0000001] Anomalii clinice determinate de uremie in IRC: ()
A: astenie
B: anorexie
C: constipatie
D: greata
E: crestere in greutate
Vezi raspuns
153. [M0000002] In IRC cresc urmatorii hormoni: (PG.1667-1668)
A: gonadortopi
B: glucacon si insulina
C: catecolamine
D: prolactina
E: hormon luteinizant
Vezi raspuns
154. [M0000003] Efectele uremiei asupra intregului organism se manifesta prin: ()
A: concentratii scazute de sodiu intracelular
B: hiperhidratate osmotica
C: balanta negativa a azotului
D: cresterea volumului intracelular, scaderea volumului extracelular
E: cresterea masei corporale proteice si a depozitelo adipoase
Vezi raspuns
155. [M0000004] Sunt "toxine" uremice: ()
A: compusi guanidino
B: produsi finali avansati de glicozilare
C: mioinozitol
D: triptofan
E: gliconi
Vezi raspuns
156. [M0000006] Potasiul in IRC (pg. 1668)
A: este crescut intracelular
B: este normal extracelular
C: scade prin pierderi excesive( diaree, diuretice )
D: creste ATP-aza Na/ K
E: aport inadecvat sau restrictia severa recomandata de medic
Vezi raspuns
157. [M0000007] Care afirmatii sunt adevarate in IRC: ()
A: apare hipertermia prin inhibarea transportului Na-ului din celule
B: glicemie dupa infometare este normala sau vag ridicata
C: cetoza si hiperglicemia severa apar frecvent
D: alterarea raspunsului la insulina
E: scaderea utilizarii glucozei in tesuturile periferice
Vezi raspuns
158. [M0000008] Intoleranta la glucoza in IRC se datoreaza: ()
A: scaderii utilizarii glucozei in tesuturile periferice
B: cresterea sodiului intracelular
C: acidoza metabolica
D: nivel crescut de catecolamine, glucagon
E: nivel crescut de prolactina, gonadotrop
Vezi raspuns
159. [M0000009] In IRC: ()
A: scade rata epurarii trigiceridelor din circulatie
B: creste antigenul lipoproteinei
C: hipocatabolismul insulinei
D: hipocatabolismul nitratilor
E: hipertrigliceridemie
Vezi raspuns
160. [M0000010] Investigatii imagistice pentru ap.renal in IRC: ()
A: echografie
B: radiografie toracica
C: urografie
D: RMN
E: TC
Vezi raspuns
161. [M1251005] cadrul dezechilibrului de dializa si al dementei de dializa pot aparea ()
A: dementa
B: dispraxia de vorbire
C: miocloniile
D: convulsiile
E: nici o varianta de mai sus nu e corecta
Vezi raspuns
162. [M1251064] Care dintre urmatoarele medicamente trebuie evitate sau folosite cu precautie la pacientii
hipovolemici: (pag. 1664)
A: diureticele
B: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei I
C: antiinflamatoarele nesteroidiene
D: vitaminele din grupul B
E: anticalcicele
Vezi raspuns
163. [M1251065] Care dintre urmatoarele masuri terapeutice sunt indicate la pacientii cu insuficienta renela
acuta oligurica si hipervolemie: (pag. 1665)
A: restrictia aportului de sare si de apa
B: restrictia de glucide
C: restrictia de proteine
D: dializa cu ultrafiltrare
E: doze mari de spironolactona
Vezi raspuns
164. [M1251066] Tratamentul hiperkaliemiei in insuficienta renala acuta include: (pag. 1665)
A: restrictia aportului de alimente bogate in potasiu
B: administrarea de bicarbonat
C: administrarea i
D: dializa
E: administrarea de alfablocante
Vezi raspuns
165. [M1251067] Printre indicatiile initierii dializei in insuficienta renala acuta sunt: (pag. 1666)
A: angina pectorala la oligurici
B: hiperhidratarea la oligurici
C: deshidratarea extrema
D: hiperkaliemia severa la oligurici
E: poliuria care nu poate fi controlata medicamentos
Vezi raspuns
166. [M1251068] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt valabile in insuficienta renala acuta: (pag. 1657)
A: in toate formele de insuficienta renala acuta exista o reducere brusca a filtrarii glomerulare
B: pacientii au frecvent oligurie sau anurie
C: toti pacientii au oligurie sau anurie
D: de cele mai multe ori functia renala isi revine dupa episodul de insuficienta renala
E: pacientii au frecvent modificari de osteopatie renala severa
Vezi raspuns
167. [M1251069] Care dintre urmatoarele categorii de factori etiologici pot duce la insuficienta renala acuta
prerenala: (pag. 1658)
A: hipovolemia
B: sechestrarea lichidelor in spatiul extravascular
C: scleroza tubilor
D: scleroza glomerulilor
E: proliferarea celulelor endoteliale renale
Vezi raspuns
168. [M1251070] Insuficienta renala acuta intrinseca poate apare in: (pag. 1658)
A: glomerulonefritele acute
B: sindromul Fanconi
C: nefropatia toxica sau ischemica acuta (necroza tubulara acuta)
D: nefritele interstitiale acute
E: glomeruloscleroza segmentala si focala
Vezi raspuns
169. [M1251071] Azotemia postrenala poate fi determinata de: (pag. 1660)
A: obstructia acuta a arteriolelor aferente
B: obstructia unui ureter (cand celalalt rinichi este indemn)
C: obstructia ambelor uretere
D: obstructia unui ureter, daca rinichiul contralateral este afunctional
E: obstructia colului vezical
Vezi raspuns
170. [M1251072] Obstructia subvezicala a tractului urinar poate fi produsa de: (pag. 1660)
A: adenomul prostatic
B: carcinomul prostatic
C: vezica neurogena
D: ligatura accidentala a unui ureter
E: hipovolemie
Vezi raspuns
171. [M1251073] Insuficienta renala acuta mioglobinurica se poate intalni dupa: (pag. 1660)
A: traumatisme extinse
B: ischemie musculara (de ex
C: hipertensiunea arteriala
D: mielomul multiplu
E: hiperuricozurie
Vezi raspuns
172. [M1251074] Printre semnele de deshidratare se numara: (pag. 1661)
A: turgorul cutanat redus
B: hipotensiunea arteriala
C: bradicardia
D: scaderea debitului urinar
E: cresterea presiunii venos centrale
Vezi raspuns
173. [M1251075] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt valabile in insuficienta renala acuta: (pag. 1657)
A: in toate formele de insuficienta renala acuta exista o reducere brusca a filtrarii glomerulare
B: pacientii au frecvent oligurie sau anurie
C: toti pacientii au oligurie sau anurie
D: de cele mai multe ori functia renala isi revine dupa episodul de insuficienta renala
E: pacientii au frecvent modificari de osteopatie renala severa
Vezi raspuns
174. [M1252086] Principalele trei cauze care produc insuficienta renala cronica sunt: (pag. 1667)
A: rinichii polichistici de tip autosomal dominant
B: diabetul zaharat
C: glomerulopatiile
D: hipertensiunea arteriala
E: litiaza renourinara
Vezi raspuns
175. [M1252087] La pacientii cu insuficienta renala cronica, asimptomatici, care dintre factorii de mai jos pot
compromite functia renala si mai mult conducand la simptome si semne de uremie evidenta: (pag. 1667)
A: administrarea de medicamente nefrotoxice
B: deshidratarea
C: o obstructie de tract urinar
D: o infectie intercurenta
E: o stare de stres nervos
Vezi raspuns
176. [M1252088] Care dintre urmatoarele tulburari ale fluidelor si electrolitilor se intalnesc obisnuit in uremie:
(pag. 1669)
A: expansiunea si contractarea volemica
B: acidoza metabolica
C: hiperkalemia
D: hipofosfatemia
E: hipercalcemia
Vezi raspuns
177. [M1252089] Tratamentul hiperkalemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica cuprinde administrarea
de: (pag. 1670)
A: spironolactona
B: bicarbonat de sodiu
C: sare fara sodiu
D: diuretice (furosemid)
E: glucoza si insulina administrate intravenos
Vezi raspuns
178. [M1252090] Osteodistrofia renala si afectarea osoasa metabolica includ: (pag. 1670)
A: boala Paget
B: spondilartropatia cervicala
C: osteita fibroasa chistica
D: osteomalacia
E: osteoscleroza
Vezi raspuns
179. [M1252091] Amiloidoza legata de dializa cuprinde: (pag. 1670)
A: rahitism de tip renal
B: sindrom de tunel carpian
C: osteita fibroasa chistica
D: osteomalacia
E: artropatia umarului
Vezi raspuns
180. [M1252092] Anemia din insuficienta renala cronica este: (pag. 1672)
A: hipocroma, microcitara
B: normocroma, normocitara
C: consecinta diminuarii biosintezei de eritropoetina de catre rinichiul bolnav
D: consecinta unei hemolize masive
E: o anomalie care apare in mod regulat si contribuie la simptomatologia IRC
Vezi raspuns
181. [M1252093] Tratamentul anemiei din insuficienta renala cronica: (pag. 1672)
A: se efectueaza, de preferinta ,cu transuzie de masa eritrocitara
B: se efectueaza, de preferinta, prin administrarea de eritropoetina
C: trebuie instituit la toti pacientii cu IRC
D: se instituie daca hematocritul este mai mic de 30%
E: imbunatateste functia cardiaca
Vezi raspuns
182. [M1252094] In insuficienta renala cronica, neuropatia periferica: (pag. 1672)
A: apare precoce in evolutie
B: este obisnuita in IRC avansata
C: este o indicatie ferma de initiere a dializei sau transplantului renal
D: initial implicarea nervilor motori depaseste implicarea nervilor sensitivi
E: initial implicarea nervilor sensitivi o depaseste implicarea nervilor motori
Vezi raspuns
183. [M1252095] In insuficienta renala cronica, terapia conservatoare( nondializa, nontransplant), instituita
timpuriu: (pag. 1673)
A: inlatura definitiv nevoia tratamentului de substitutie a functiilor renale
B: controleaza simptomele si minimalizeaza complicatiile
C: incetineste progresiunea insuficientei renale
D: nu influenteaza evolutia IRC
E: trebuie sa mentina debitul urinar la un nivel convenabil
Vezi raspuns
184. [M1252096] In tratamentul conservator (nondializa, nontransplant) al insuficientei renale cronice, dieta
hipoproteica: (pag. 1673)
A: este obligatorie, avand un beneficiu clinic incontestabil
B: poate reduce, daca este initiata timpuriu anorexia, greata sivrsaturile
C: poate fi eficienta, daca se initiaza timpuriu, in incetinirea progresiei bolii renale
D: trebuie aplicata cu atat mai restrictiv (cantitate de proteine mai reduse) cu cat insuficienta renala este
mai severa
E: nu trebuie aplicata in insuficienta renala, fiind o masura terapeutica depasita
Vezi raspuns
185. [M1351076] Acidoza metabolica din IRA se trateaza cu: (pag. 1665 - tabel 270-4)
A: carbonat de litiu
B: bicarbonat de sodiu
C: gluconat de calciu
D: restrictie de proteine in dieta
E: dializa
Vezi raspuns
186. [M1351077] Hiperkaliemia din insuficienta renala acuta se trateaza cu: (pag. 1665)
A: Hidroxid de aluminiu
B: Glucoza cu insulina
C: Bicarbonat de sodiu
D: Restrictie de apa
E: Rasini schimbatoare de ioni
Vezi raspuns
187. [M1351078] Tulburarile hemodinamice care se pot complica cu azotemie prerenala sunt reprezentate de:
(pag. 1657)
A: hipovolemie
B: hipervolemie
C: debitul cardiac scazut
D: vasodilatatia sistemica
E: vasoconstrictia renala selectiva
Vezi raspuns
188. [M1351079] Medicamentele implicate in aparitia azotemiei prerenale sunt: (pag. 1658)
A: inhibitorii ciclooxigenazei
B: beta-lactaminele
C: rifampicina
D: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei
E: ciclosporina
Vezi raspuns
189. [M1351080] Agenti etiologici ai nefritelor interstitiale care pot cauza azotemie renala intrinseca pot fi:
(pag. 1658)
A: beta-lactaminele
B: leptospiroza
C: sarcoidoza
D: aminoglicozidele
E: hipertensiunea arteriala accelerata
Vezi raspuns
190. [M1351081] Azotemia postrenala se poate datora: (pag. 1658)
A: vezicii neurogene
B: infectiilor candidozice
C: hiperplaziei prostatice
D: necrozei papilare
E: fibrozei retroperitoneale
Vezi raspuns
191. [M1351082] Din punct de vedere clinico-patologic, este utila mpartirea cauzelor azotemiei acute
intrinseci renale n: (pag. 1658)
A: boli ale vaselor renale mari
B: boli ale microcirculatiei si ale glomerulilor
C: IRA ischemica si nefrotoxica
D: boli datorate unui obstacol ureteral bilateral
E: boli tubulo-interstitiale
Vezi raspuns
192. [M1351083] n IRA intrinseca de cauza ischemica, rata de filtrare glomerulara se reduce deoarece: (pag.
1659)
A: exista o inhibitie a baroreceptorilor centrali
B: presiunea ultrafiltrarii glomerulare este redusa ca o consecinta a scaderii fluxului sangvin renal
C: fluxul filtratului glomerular n tubi este obstruat prin cilindri alcatuiti din celule epiteliale si detritusuri
necrotice
D: exista un reflux al filtratului glomerular prin epiteliul glomerular afectat
E: se acumuleaza snge n circulatia portala
Vezi raspuns
193. [M1351084] Elemente clinice care sustin diagnosticul de azotemie prerenala pot fi: (pag. 1661)
A: setea si vertijul ortostatic
B: hipertensiunea ortostatica
C: presiunea venoasa jugulara crescuta
D: scaderea sudoratiei axilare
E: turgorul cutanat scazut
Vezi raspuns
194. [M1351085] Teste de confirmare utile n diagnosticul IRA asociata cu glomerulonefrite sau vasculite sunt:
(pag. 1662-tabel 270-2)
A: scaderea fractiei C3 a complementului
B: biopsia renala
C: determinarea acidului uric seric
D: hemoculturi
E: urocultura
Vezi raspuns
195. [M1351086] Hiperkaliemia din IRA poate fi deosebit de severa n urmatoarele situatii: (pag. 1664)
A: rabdomioliza
B: azotemie prerenala
C: sindrom de liza tumorala
D: nefrita interstitiala acuta
E: hemoliza
Vezi raspuns
196. [M1352097] Modificarile adaptative, compensatorii ale nefronilor restanti in insuficienta renala cronica
sunt: (pag. 1667)
A: distructia progresiva
B: reducerea masei renale
C: hipertrofia structurala si functionala
D: hiperfiltrarea
E: scleroza
Vezi raspuns
197. [M1352098] Cauzele principale ale insuficientei renale cronice sunt actualmente: (pag. 1667)
A: glomerulonefritele
B: diabetul zaharat
C: rinichiul polichistic
D: nefropatiile obstructive
E: hipertensiunea arteriala
Vezi raspuns
198. [M1352099] Printre "toxinele uremice" se numara: (pag. 1667)
A: ureea
B: creatinina
C: acidul guanidino-succinic
D: carbohidratii
E: hormonul paratiroidian
Vezi raspuns
199. [M1352100] Tulburarile metabolismului lipidic din uremie se caracterizeaza de obicei prin: (pag. 1669)
A: hipertrigliceridemie
B: scaderea HDL-colesterolului
C: cresterea colesterolului total
D: cresterea lipoproteinei (a)
E: cresterea epurarii trigliceridelor din circulatie prin lipoproteinlipaza
Vezi raspuns
200. [M1352101] Tulburarile hidro-electrolitice caracteristice insuficientei renale cronice sunt: (pag. 1669,
tabel 271-2)
A: expansiunea volemica
B: hiponatremia
C: hiperkaliemia
D: hipocalcemia
E: hipofosfatemia
Vezi raspuns
201. [M1352102] In tratamentul hiprekaliemiei din insuficienta renala cronica se folosesc: (pag. 1670)
A: triamteren
B: bicarbonat de sodiu
C: sulfonat polistiren de sodiu
D: albuterol
E: insulina si glucoza
Vezi raspuns
202. [M1352103] Tulburarile cardivsculare ce pot fi corectate sau ameliorate prin dializa sunt: (pag. 1669,
tabel 271-2)
A: hipertensiunea arteriala
B: edemul pulmonar
C: pericardita
D: ateroscleroza
E: hipotensiunea arteriala
Vezi raspuns
203. [M1352104] Un rol benefic in incetinirea progresiei insuficientei renale cronice il au: (pag. 1673)
A: restrictia proteica
B: triamterenul
C: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei
D: aspirina
E: eritropoietina
Vezi raspuns
204. [M1451087] Insuficienta renala acuta secundara administrarii substantelor de radiocontrast se
caracterizeaza prin: (pag. 1660)
A: frecventa crescuta in cazul utilizarii agentilor de contrast nonionici, cu osmolaritate joasa
B: mediatorul responsabil de vasoconstrictia intrarenala este angiotensina II
C: incidenta crescuta la pacientii cu mielom multiplu
D: substanta de contrast produce insuficienta renala mai ales prin toxicitate asupra epiteliului tubular
proximal
E: riscul dezvoltarii insuficientei renale acute este dependent de doza substantei de contrast
Vezi raspuns
205. [M1451088] Medicamente responsabile de producerea azotemiei renale intrinseci prin necroza tubulara
acuta sunt: (pag. 1660)
A: cisplatin
B: trimetoprim
C: peniciline
D: acyclovir
E: aminoglicozide
Vezi raspuns
206. [M1451089] Urmatoarele afirmatii referitoare la fiziopatologia insuficientei renale acute sunt false: (pag.
1658, 1660)
A: mioglobina este un factor stimulator al bioactivitatii acidului nitric
B: acidoza promoveaza formarea cilindrilor in cazul rabdomiolizei
C: pacientii cu hepatopatii complicate cu hipertensiune portala si ascita au de obicei volum plasmatic scazut
D: leziunea cea mai importanta in insuficienta renala acuta ischemica este la nivelul segmentului S3 al
tubului proximal
E: cisplatinul este responsabil de producerea nefropatiei interstitiale alergice
Vezi raspuns
207. [M1451090] Examenul sedimentului urinar in insuficienta renala acuta poate oferi urmatoarele informatii:
(pag. 1661)
A: cristale de oxalati si hipurati in intoxicatia cu etilenglicol
B: eozinurie (>5% din leucocitele urinare) in insuficienta renala acuta ateroembolica
C: cilindrii granulari pigmentati in azotemia prerenala
D: hematurie si piurie in insuficienta renala acuta din boli prostatice
E: absenta cilindrilor in 20-30% din cazurile de insuficienta renala acuta ischemica
Vezi raspuns
208. [M1451091] Insuficienta renala acuta intrinseca ischemica se caracterizeaza prin: (pag. 1662, 1663)
A: cilindrii hialini la examenul sedimentului urinar
B: excretia fractionata a sodiului > 1%
C: densitate urinara specifica > 1018
D: sodiu urinar > 20 mmol/l
E: raport uree / creatinina plasmatica < 10-15
Vezi raspuns
209. [M1451092] Urmatoarele afirmatii caracterizeaza complicatiile insuficientei renale acute: (pag. 1663,
1664)
A: alcaloza metabolica poate exacerba hiperkalemia
B: acidoza metabolica este severa in intoxicatia cu etilenglicol
C: anemie severa in absenta hemoragiei poate sugera microangiopatie trombotica
D: infectia poate complica 50-90% dintre cazurile de insuficienta renala acuta
E: potasiul seric creste cu 2 mmol/l/zi in insuficienta renala acuta oligoanurica
Vezi raspuns
210. [M1452105] Anomalii clinice si biologice ce se dezvolta la pacientul uremic numai dupa initierea terapiei
prin dializa sunt: (pag. 1669)
A: hipotermia
B: hipocomplementemia
C: hipertrigliceridemia
D: dementa de dializa
E: amenoreea
Vezi raspuns
211. [M1452106] Neuropatia periferica din insuficienta renala cronica avansata: (pag. 1669, 1672)
A: este predominent senzitiva in stadiile initiale
B: este o indicatie ferma de incepere a hemodializei cronice
C: afecteaza predominent membrele superioare
D: nu este ameliorata intotdeauna de terapia dialitica
E: este exclusiv motorie
Vezi raspuns
212. [M1452107] Factorii responsabili de intoleranta la glucoza a pacientului uremic sunt: (pag. 1668)
A: excesul de potasiu intracelular
B: acidoza metabolica
C: scaderea nivelului de St si prolactina
D: cresterea glucagonului
E: rezistenta periferica la actiunea insulinei
Vezi raspuns
213. [M1452108] Anomaliile hemostazei in insuficienta renala cronica sunt caracterizate de: (pag. 1672)
A: deteriorarea consumului de protrombina
B: cresterea activitatii factorului III plachetar
C: prelungirea timpului de sangerare
D: raspuns la terapia cu desmopresin
E: hemoragii spontane gastrointestinale si cerebrale
Vezi raspuns
214. [M1452109] La pacientii cu insuficienta renala cronica in stadiul uremic pot fi intalnite urmatoarele efecte
asupra metabolismului: (pag. 1669)
A: scaderea nivelului plasmatic al antigenului lipoproteinei a Lp(a)
B: cresterea colesterolului total
C: scaderea HDL-colesterol
D: hipertrigliceridemie
E: sensibilitate crescuta la actiunea insulinei
Vezi raspuns
215. [M1452110] Urmatoarele afirmatii caracterizeaza osteodistrofia renala din insuficienta renala cronica:
(pag. 1670, 1671)
A: fracturile costale apar mai frecvent in osteomalacia aluminica
B: amiloidoza legata de dializa se manifesta prin sindrom de tunel carpian
C: antiacidele cu citrat scad absorbtia digestiva a aluminiului
D: acidoza metabolica induce osteoporoza si decalcifiere osoasa
E: anomaliile histologice ale osteodistrofiei renale sunt prezente la 90% din pacientii cu insuficienta renala
cronica avansata
Vezi raspuns
216. [M1551093] Inhibitorii enzimei de conversie sunt utili n tratamentul insuficientei renale acute asociata:
(pag. 1665)
A: Diabetului zaharat
B: Sindromului nefrotic
C: Hipertensiunii
D: Sarcinii ectopice rupte
E: Sclerodermiei
Vezi raspuns
217. [M1551094] Indicatiile absolute ale dializei n insuficienta renala acuta sunt: (pag. 1666)
A: H
ipocalcemia
B: Hiponatremia
C: Semnele sindromului uremic
D: Hipervolemia netratabila
E: Hiperkaliemia rezistenta la masurile conservatoare
Vezi raspuns
218. [M1551095] Prognosticul sever n insuficienta renala acuta este legat de: (pag. 1666)
A: Creatinina mai mare de 3 mg/dl
B: pH arterial mai mare de 7,2
C: Acid uric mai mare de 15 mg/dl
D: Uree peste 100 mg/dl
E: Oligurie sub 400 ml/zi la prezentare
Vezi raspuns
219. [M1551096] Hipervolemia din insuficienta renala acuta se trateaza cu: (pag. 1665)
A: Solutii saline hipotone
B: Bicarbonat de sodiu
C: Tiazide
D: Diuretice de ansa
E: Restrictie de apa si sare
Vezi raspuns
220. [M1551097] Care din elementele urmatoare sugereaza azotemia prerenala: (pag. 1663)
A: Excretia fractionala a sodiului mai mica de 1
B: Concentratia urinara a sodiului mai mare de 20 mmol/L
C: Raport uree urinara / uree plasmatica mai mic de 3
D: Densitate urinara mai mare de 1018
E: Raport uree / creatinina plasmatica mai mic de 10
Vezi raspuns
221. [M1551098] Rabdomioliza este sugerata de: (pag. 1663)
A: Cresterea creatin-kinazei serice (izoenzima MM)
B: Hipercalcemie
C: Hiperuricemie
D: Hiperkaliemie
E: Hiperfosfatemie
Vezi raspuns
222. [M1551099] Vasoconstrictia intrarenala produce insuficienta renala acuta intrinseca n urmatoarele
situatii iatrogene: (pag. 1658, 1660)
A: Antiinflamatoarele nesteroidiene
B: Cisplatinium
C: Ciclosporina
D: Produsele de contrast radiologic
E: Cefalosporine
Vezi raspuns
223. [M1551100] Eozinuria caracterizeaza insuficienta renala acuta din: (pag. 1661)
A: Mielomul multiplu
B: Nefrita alergica interstitiala post-antiinflamatoare nesteroidiene
C: Sindromul hepatorenal
D: Mioglobinurie
E: Starile ateroembolice
Vezi raspuns
224. [M1552111] Anemia normocroma, normocitara din insuficienta renala cronica se datoreaza: (pag. 1672)
A: Deficitului de transferina
B: Hemolizei
C: Pierderii de acid folic
D: Pierderilor gastrointestinale
E: Scaderii biosintezei de eritropoietina
Vezi raspuns
225. [M1552112] Reducerea rapida a nivelului potasiului seric in insuficienta renala cronica se poate obtine
cu: (pag. 1670)
A: Rasini schimbatoare de ioni
B: Insulina
C: Glucoza
D: Albuterol
E: Fludrocortizon
Vezi raspuns
226. [M1552113] Hipokaliemia prin pierderea primara a potasiului in urina apare in insuficienta renala cronica
in urmatoarele conditii: (pag. 1670)
A: Glomerulonefrite
B: Diabet zaharat
C: Sindrom Fanconi
D: Hipertensiune arteriala esentiala
E: Acidoza tubulara renala
Vezi raspuns
227. [M1552114] Hipertensiunea din insuficienta renala cronica este consecinta: (pag. 1671)
A: Supraincarcarii lichidiene
B: Excesului de catecolamine
C: Excesului de glucocorticoizi
D: Excesului de insulina
E: Excesului de renina
Vezi raspuns
228. [M1552115] Anomaliile factorului III plachetar in insuficienta renala cronica au urmatoarele
particularitati: (pag. 1671, 1672)
A: Se datoreaza prezentei antitrombinei III
B: Se coreleaza cu nivelul plasmatic al acidului guanidinosuccinic
C: Se corecteaza prin administrarea de globulina antihemofilica
D: Se corecteaza prin dializa
E: Sunt determinante in pericardita uremica la dializati
Vezi raspuns
229. [M1552116] In insuficienta renala cronica, tulburarile neurologice specifice dializei cronice sunt: (pag.
1672)
A: Sindromul Alzheimer
B: Sindromul Korsakoff
C: Sindromul Munchaussen
D: Sindromul dementei de dializa
E: Sindromul dezechilibrului de dializa
Vezi raspuns
230. [M1552117] Produsii finali ai metabolismului acizilor aromatici cu rol de "toxine uremice" in insuficienta
renala cronica sunt: (pag. 1668)
A: Creatinina
B: Triptofanul
C: Acidul guanidinosuccinic
D: Tirozina
E: Fenilalanina
Vezi raspuns
231. [M1552118] Tratamentul osteomalaciei induse de aluminiu consta in: (pag. 1671)
A: Terapie fizicala
B: Desferoxamina
C: Corticoizi
D: Antiinflamatoare nesteroidiene
E: Dializa cu flux crescut
Vezi raspuns
232. [M1552119] Care din urmatoarele manifestari cutanate sunt frecvente in insuficienta renala cronica la
pacientii dializati: (pag. 1673)
A: Pruritul
B: Echimozele
C: Paloarea
D: Hemocromatoza
E: Uscaciunea mucoaselor
Vezi raspuns
233. [M1651101] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu necroza tubulara acuta (pag. 1647)
A: poate fi determinata (cauzata) de infectii
B: este de obicei cauza de insuficienta renala cronica (IRC)
C: poate fi determinata (cauzata) de substante nefrotoxice
D: este de obicei cauza de insuficienta renala rapid progresiva (IRRP)
E: este cauza obisnuita (frecventa) de insuficienta renala acuta (IRA)
Vezi raspuns
234. [M1651102] Alegeti afirmatiile corecte n legatura cu sindromul hepatorenal (pag. 1658)
A: este o forma particulara, agresiva de insuficienta renala cronica (IRC)
B: azotemia se poate instala progresiv, n saptamni sau luni
C: azotemia poate fi precipitata de administrarea exagerata a diureticelor
D: complica frecvent insuficienta hepatica datorata cirozei hepatice
E: retentia activa de sodiu este un raspuns tardiv alaturi de vasoconstrictia intrarenala
Vezi raspuns
235. [M1651103] Alegeti valorile principalilor indici urinari care caracterizeaza insuficienta renala acuta (IRA)
prerenala (azotemia prerenala) (pag. 1663)
A: concentrarea sodiului urinar mai mare de 20 mmol/l
B: raportul dintre ureea urinara si cea plasmatica sub 3
C: raportul uree/creatinina plasmatica sub 10-15
D: raportul creatinina urinara/creatinina plasmatica peste 40
E: indexul insuficientei renale sub 1
Vezi raspuns
236. [M1651104] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la hiperkaliemia din insuficienta renala acuta (IRA)
(pag. 1664)
A: acidoza metabolica poate exacerba hiperkaliemia prin scaderea efluxului de potasiu din celule
B: hiperkaliemia sub 6,0 mmol/l este n general asimptomatica
C: hiperkaliemia este mai redusa n IRA datorata rabdomiolizei
D: la pacientii cu hemoliza si sindrom de liza tumorala hiperkaliemia este severa
E: aparitia de anomalii (tulburari) electrocardiografice se nregistreaza n cazurile de hiperkaliemie severa
Vezi raspuns
237. [M1651105] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la hiperfosfatemia din insuficienta renala acuta (IRA)
(pag. 1664)
A: n caz de hemoliza hiperfosfatemia este usoara
B: depozitarea metastatica a fosfatului de calciu poate duce la hipofosfatemie simptomatica
C: hiperfosfatemia severa apare secundar rabdomiolizei
D: rezistenta tesuturilor la actiunile paratormonului (Pt) poate agrava hiperfosfatemia
E: hiperfosfatemia usoara este aproape invariabila n IRA
Vezi raspuns
238. [M1651106] Alegeti masurile terapeutice considerate a fi utile n insuficienta renala acuta (IRA) (pag.
1665-1666)
A: nu exista masuri profilactice specifice, de importanta suprema
B: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) trebuie utilizati cu precautie la pacientii cu boala
renovasculara
C: diureza alcalina fortata poate agrava leziunile renale datorate metotrexatului
D: restrictia aportului de proteine la aproximativ 0,6 g / Kg / zi, proteine cu valoare biologica mare este
indicata
E: aportul caloric trebuie redus paralel cu cresterea azotemiei
Vezi raspuns
239. [M1651107] Alegeti indicatiile posibile ale biopsiei renale insuficienta renala acuta (IRA) (pag. 1663)
A: insuficienta renala acuta de cauza prerenala
B: situatiile care cauza azotemiei renale intrinseci este neclara
C: sindromul hemolitic uremic
D: IRA secundara vasculitelor
E: pielonefrita acuta
Vezi raspuns
240. [M1651108] Alegeti factorii (indicatorii) de prognostic rezervat din insuficienta renala acuta (IRA) (pag.
1666)
A: oliguria (sub 400 ml/zi) la prezentare
B: vta intata
C: insuficientele pluriorganice
D: prezenta unor deteriorari subclinice ale functiei renale
E: creatinina serica peste 3 mg/dl la prezentare
Vezi raspuns
241. [M1651109] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la nefritele interstitiale alergice induse de medicamente
(pag. 1661)
A: prezenta cilindrilor granulari mari (hialini) sunt probabil datorati fibrozei interstitiale
B: prezenta cilindrilor hematici sunt caracteristici
C: prezenta cilindrilor granulosi nepigmentari sunt sugestivi pentru nefrita interstitiala
D: evidentierea unei eozinurii (peste 5% din leucocitele urinare) este obisnuita nefritele alergice induse de
medicamente
E: nefrita interstitiala indusa de antiinflamatoarele nesteroidice urina pot predomina limfocitele
Vezi raspuns
242. [M1652120] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la anomaliile hematologice la bolnavii cu uremie (pag.
1672)
A: hemoliza este o cauza importanta de anemie
B: pierderile de singe sunt exagerate la pacientii hemodializati
C: tratamentul cu eritropoetina trebuie instituit daca hematocritul este mai mic de 30%
D: terapia parenterala sau orala cu fier este contraindicata
E: hemocromatoza este o complicatie obisnuita la pacientii dializati si tratati cu eritropoetina (EPO)
Vezi raspuns
243. [M1652121] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la anomaliile (tulburarile) neuromusculare din uremie
(pag. 1672)
A: incapacitatea de concentrare, somnolenta si insomnia sunt simptome timpurii
B: miocloniile apar in uremia terminala
C: neuropatia periferica este obisnuita in fazele precoce ale insuficientei renale
D: in cadrul neuropatiilor periferice membrele superioare sunt afectate mai mult decit cele inferioare
E: anomaliile electroencefalografice nespecifice pot persista si dupa aplicarea tratamentului prin dializa
Vezi raspuns
244. [M1652122] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la terapia conservatoare a insuficientei renale
progresive (pag. 1674)
A: dieta cu continut scazut in proteine initiata timpuriu (la o RFG peste 40-50 ml/min) nu incetineste
progresia bolii renale
B: scaderea presiunii sanguine sub o valoare medie de aproximativ 95 mm Hg incetineste progresia bolii
renale
C: hiperuricemia trebuie tratata cu allopurinol numai daca se asociaza guta
D: tratamentul timpuriu al hiperparatiroidismului secundar nu previne instalarea osteodistrofiei renale la
pacientii uremici
E: pentru evitarea calcificarilor viscerale produsul calciu-fosfor trebuie mentinut peste 70
Vezi raspuns
245. [M1652123] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu sindromul insuficientei renale cronice (IRC) (pag.
1648)
A: IRC implica scaderea ratei filtrarii glomerulare (RFG) pe o perioada de cel putin 3 la 6 luni
B: prezenta cilindrilor hematici in sedimentul urinar este specifica pentru IRC
C: cresterea diametrului cilindrilor granulosi reflecta hipertrofia nefronilor functionali
D: in stadiu final al oricarei nefropatii tubulointerstitiale urina contine multe proteine si numerosi cilindri
chiar daca s-a instalat IRC
E: indiferent de cauza, IRC este rezultatul distructiei progresive si ireversibile a nefronilor
Vezi raspuns
246. [M1652124] Alegeti anormalitatile (manifestarile) clinice si biologice declansate de cresterea ureei
sanguine in insuficienta renala cronica (IRC) (pag. 1667)
A: anorexia
B: deteriorarea functiei plachetare
C: voma
D: hipocalcemia
E: cefaleea
Vezi raspuns
247. [M1652125] Precizati produsii rezultati din metabolismul proteinelor si aminoacizilor (pag. 1668)
A: produsi finali avansati de glicozilare
B: metilguanidina
C: creatinina
D: fenilalanina
E: glucoronoconjugatii si agliconii
Vezi raspuns
248. [M1652126] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la tulburarile metabolismului carbohidratilor din cursul
uremiei (pag. 1668)
A: hiperglicemia severa este neobisnuita
B: nivelurile glicemiei dupa infometare sunt de obicei ridicate
C: rata utilizarii glucozei in tesuturile periferice este diminuata
D: nivelul glicogenului este scazut
E: la diabeticii insulino-dependenti necesarul de insulina creste paralel cu azotemia progresiva
Vezi raspuns
249. [M2251110] Insuficienta renala acuta este un sindrom caracterizat prin: (pag. 1657)
A: declin rapid al ratei de filtare glomerulara(ore-saptamani)
B: declin rapid progresiv al ratei de filtare glomerulara(saptamani-luni)
C: declin lent progresiv al ratei de filtare glomerulara(ani-decade)
D: reducerea recenta a valorilor ureii si creatininei serice
E: tulburari hidro electrolitice si acidobazice
Vezi raspuns
250. [M2251111] Care dintre urmatoarele afirmatii privind insuficienta renala acuta nu este adevarata: (pag.
1657)
A: oliguria este prezenta intotdeauna in tabloul clinico-biologic al insuficientei renale acute
B: insuficienta renala acuta este intotdeauna reversibila
C: insuficienta renala cauta este cauza principala de morbiditate si mortalitate intraspitaliceasca
D: insuficienta renala acuta poate complica o gama larga de boli
E: insuficienta renala acuta postrenala se caracterizeaza prin obstructie la nivelul tubilor renali
Vezi raspuns
251. [M2251112] Azotemia prerenala : (pag. 1657)
A: este forma cea mai putin frecventa de insuficienta renala acuta
B: se datoreste hipoperfuziei renale
C: este ireversibila
D: nu are parenchimul renal deteriorat
E: poate trece in forma de azotemie renala intrinseca ischemica
Vezi raspuns
252. [M2251113] Azotemia prerenala poate complica o varietate de tulburari hemodinamice: (pag. 1657)
A: hipovolemia
B: debitul cardiac scazut
C: vasoconstrictia sistemica
D: vasodilatatia renala sistemica
E: vasodilatatia sistemica
Vezi raspuns
253. [M2251114] In insuficienta renala acuta prerenala baroreceptorii activati declanseaza ca urmare a
hipovolemiei si reducerii tensiunii arteriale medii raspunsuri neuroumorale ce vizeaza: (pag. 1657)
A: activarea sistemului nervos simpatic
B: activarea sistemului renina angiotensina aldosteron
C: eliberarea de argin vasopresina
D: eliberarea de eritropoetina
E: eliberarea de vitamina D2
Vezi raspuns
254. [M2251115] Noradrenalina,angiotensina II si arginin vasopresina determina in insuficienta renala acuta
prerenala : (pag. 1657)
A: vasodilatatie in paturile vasculare "neesentiale"
B: cresc pierderea de sare prin glandele sudoripare
C: stimuleaza setea si apetitul la sare
D: accentueaza retentia renala de apa si sare
E: poliurie
Vezi raspuns
255. [M2251116] Sindromul hepatorenal complica frecvent: (pag. 1658)
A: ciroza hepatica
B: tumorile hepatice
C: rezectia hepatica
D: obstructia biliara
E: pancreatita acuta
Vezi raspuns
256. [M2251117] Insuficienta renala acuta poate progresa in cadrul sindromului hepatorenalachiar, dupa
asigurarea volemiei, ca urmare a: (pag. 1658)
A: vasoconstrictiei intrarenale continue
B: hipoperfuziei si ishemiei determinate de factori circulanti eliberati de ficat
C: septicemiei
D: nefrotoxicelor
E: vasodilatatiei sistemice
Vezi raspuns
257. [M2251118] Care dintre urmatoarele afirmatii privind sindromul hepatorenal sunt corecte: (pag. 1658)
A: vasoconstrictie intrarenala si retentia activa de sodiu sunt raspunsuri timpurii la insuficienta hepatica
B: vasoconstrictia intrarenala si retentia de sodiu pot precede alterarea hemodinamica sistemica
C: bolile hepatice cu hipertensiune portala au de obicei volum plasmatic crescut cu hipervolemie "efectiva"
D: azotemia se poate instala progresiv
E: azotemia poate fi precipitata de o serie de factori hemodinamici
Vezi raspuns
258. [M2251119] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte: (pag. 1658)
A: termenii de insuficienta renala acuta si necroza tubulara acuta sunt sinonimi
B: azotemia prerenala si insuficienta renala ischemica sunt un aspect al manifestarii hipoperfuziei renala
C: insuficienta renala acuta ischemica difera de azotemia prerenala prin aceea ca hipoperfuzia induce
afectarea ischemica a epiteliului tubular
D: ischemia poate conduce la necroza corticala bilaterala
E: axzotemia renala intrinseca poate fi produsa de obstructia ale vaselor renale mari
Vezi raspuns
259. [M2251120] insuficienta renala acuta ischemica apare cel mai frecvent dupa: (pag. 1658)
A: interventiile chirurgicale
B: traumatisme severe
C: hemoragii
D: septicemii
E: stari de hiperhidratare
Vezi raspuns
260. [M2251121] Azotemia prerenala poate fi determinata de stari de : (pag. 1658)
A: pierderi gastrointestinale de fluide
B: vasoconstrictie sistemica
C: vasodilatatie renala
D: sindrom hepatorenal
E: mielom multiplu
Vezi raspuns
261. [M2251122] Azotemia renala intrinseca poate fi determinata de : (pag. 1658)
A: obstructia arterei si venei renale
B: intoxicatie cu etilenglicol
C: administrare de substante de contrast
D: leptospiroza
E: tuberculoza renala
Vezi raspuns
262. [M2251123] Azotemia postrenala poate fi determinata: (pag. 1658)
A: depozite intratubulare de acid uric
B: pielonefrita acuta
C: sindrom hemolitico uremic
D: necroza papilara
E: hiperplazie prostatica
Vezi raspuns
263. [M2251124] Azotemia postrenala nu este determinata de : (pag. 1658)
A: nefrite interstitiale infiltrative
B: rabdomioliza
C: rejet de alogrefa renala
D: vezica neurogena
E: fibroza retroperitoneala
Vezi raspuns
264. [M2251125] Azotemia prerenala nu este data de : (pag. 1658)
A: compresie ureterala externa
B: inhibitori ai enzimei de conversie
C: hemoliza
D: sarcoidoza
E: hipertensiune pulmonara
Vezi raspuns
265. [M2251126] In faza incipienta a insuficientei renale acute ischemice rata de filtare glomerulara se
deteroreaza datorita:: (pag. 1659)
A: cresterii presiunii de ultrafiltrare glomerulara
B: obstruarii fluxului filtratului glomerular in tubi
C: refluxului filtratului glomerular prin epiteliul tubular afectat
D: vasodilatatiei ischemice
E: debitului cardiac scazut
Vezi raspuns
266. [M2251127] Leziunea ischemica din insuficienta renala acuta ischemica este mai importanta in: (pag.
1659)
A: portiunea tubulara medulara a tubului proximal
B: portiunea medulara a ramurei ascendente groase a ansei lui Henle
C: portiunea medulara a ramurei descendente groase a ansei Henle
D: corticala
E: glomerul
Vezi raspuns
267. [M2251128] Ischemia celulara din IRA determina: (pag. 1659)
A: alterari ale energeticii celulare
B: alterari ale transportului ionilor
C: modificarii integritatii membranare
D: cresterii filtrarii glomerulare
E: vasodilatatiei intrarenale
Vezi raspuns
268. [M2251129] Ischemia renala din IRA duce la: (pag. 1659)
A: epuizarea ATP
B: inhibitia transportului activ de sodiu
C: edematierea celulei
D: dezintegrarea citoscheletonului
E: pierderea calciului intracelular
Vezi raspuns
269. [M2251130] Ischemia renala poate duce la urmatoarele modificari : (pag. 1569)
A: alterarea metabolismului fosfolipidic
B: formarea radicalilor liberi
C: peroxidarea lipidelor membranare
D: accentuarea transportului activ de sodiu
E: acumularea calciului intracelular
Vezi raspuns
270. [M2251131] Care dintre urmatoarele afirmatii este corecta privind faza de recuperare a insuficientei
renale acute intrinseci: (pag. 1659)
A: se caracterizeaza prin regenerarea celulelor tubulare
B: rata de filtare glomerulara revine brusc
C: se poate complica cu diureza marcata
D: diureza marcata apare datorita reducerii excretiei apei si sarii retinute
E: diureza marcata apare ca urmare a utilizarii diureticelor
Vezi raspuns
271. [M2251132] Nefropatia datorata substantelor de contrast se caracterizeaza prin: (pag. 1660)
A: crestere acuta in 24-48 h a ureii si creatininei serice
B: reversibilitate
C: varful in 10-15 zile
D: rezolutia in 21 zile
E: rezolutia in 30 zile
Vezi raspuns
272. [M2251133] Nefropatia datorata substantelor de contrast apare mai frecvent la persoane cu (pag. 1660)
A: insuficienta cardiaca congestiva
B: infectie urinara
C: insuficienta renala cronica preexistenta
D: diabet zaharat
E: mielom multiplu
Vezi raspuns
273. [M2251134] Care dintre urmatoarele afirmatii privind insuficienta renala acuta produsa de aminoglicozide
este corecta: (pag. 1660)
A: apare dupa 20 zile de la expunere
B: se produce prin inducere de leziuni mitocondriale
C: inhibarea activitatii ATP-azei
D: inhibarea transportului solvitilor
E: leziuni mediate de radicali liberi asupra membranei celulare
Vezi raspuns
274. [M2251135] Printre cauzele de rabdomioliza se numara (pag. 1660)
A: leziuni le de strivire
B: convulsiile
C: efortul excesiv
D: alcoolismul
E: hipovolemia
Vezi raspuns
275. [M2251136] Mioglobina si hemoglobina produc insuficienta renal acuta ca urmare a: (pag. 1660)
A: efectelor toxice asupra celulelor epiteliale tubulare
B: inducerii formarii de cilindrii
C: hipovolemiei
D: acidozei
E: activarii bioactivitatii dioxidului nitric
Vezi raspuns
276. [M2251137] Care dintre urmatoarele afirmatii privind modificarile morfologice din insuficienta renala
acuta nefrotoxica sunt adevarate: (pag. 1660)
A: leziuni morfologice importante in portiunea contorta a tubului proximal
B: leziuni morfologice importante in portiunea dreapta a tubului proximal
C: necroza celulelor tubulare este mai importanta decat in insuficienta renala acuta ischemica
D: necroza este foarte severa in portiunea rectilinie a tubului proximal
E: necroza celulelor tubulare este mai putin importanata decat in insuficienta renala acuta ischemica
Vezi raspuns
277. [M2251138] In azotemia prerenala se intalnesc: (pag. 1662)
A: cilindrii hialini
B: Fe Na>1%
C: UNa>10 meq/l
D: densitate specifica >1018
E: rezolvarea rapida a insuficientei renale acute dupa refacerea perfuziei renale
Vezi raspuns
278. [M2251139] In necroza tubulara acuta se intalnesc (pag. 1662)
A: cilindrii epiteliul ui tubular
B: Fe Na<1%
C: Na urinar >20 meq /l
D: densitate specifica <1015
E: cilindrii mari
Vezi raspuns
279. [M2251140] In azotemia renala intrinseca prin ateroembolism se intalneste: (pag. 1662)
A: manipulare recenta a aortei
B: noduli subcutanati
C: livedo reticularis
D: eozinofilie
E: complement normal
Vezi raspuns
280. [M2251141] In insuficienta renala cronica se intalnesc rinichi normali/crescuti in: (pag. 1662)
A: glomerulonefrite
B: pielonefrite
C: nefropatie diabetica
D: boala rinichilor polichistici
E: amiloidoza
Vezi raspuns
281. [M2251142] Diagnosticul de azotemie prerenala este sustinut de urmatoarele manifestari clinico-
bio;ogice: (pag. 1661)
A: sete,vertij ortostatic
B: hipotensiune ortostatica
C: presiune venos centrala crescuta
D: turgor cutanat crescut
E: scaderea sudoratiei axilare
Vezi raspuns
282. [M2251143] Nefropatia urica cauza de insuficienta renala acuta este sugerata de : (pag. 1663)
A: hiperuricemie >15 mg/dl
B: hiperpotasemie
C: hipofosfatemie
D: cresterea LDH
E: hiperuricemie <10 mg/dl
Vezi raspuns
283. [M2251144] Punctia biopsie renala in insuficienta renala acuta intrinseca se face : (pag. 1663)
A: dupa excluderea insuficienteti renale acute pre/postrenale
B: cand etiologia este neclara
C: in caz de glomerulonefrite /v asculite
D: in prezenta de nefrite interstitiale acute
E: in nefropatii dupa substante de contrast
Vezi raspuns
284. [M2251145] Insuficienta renala acuta deterioreaza: (pag. 1663)
A: excretia renala de sodiu
B: reabsorbtia apei
C: reabsorbtia potasiului
D: homeostazia cationilor divalenti
E: mecanismele acidifierii urinare
Vezi raspuns
285. [M2251146] Care dintre urmatoarele afirmatii este corecta: (pag. 1663)
A: in azotemia prerenala raportul dintre creatinina urinara si cea plasmatica >40
B: raportul dintre ureea urinara si cea plasmatica >3 in azotemia renala intrinseca
C: osmolaritatea urinara <300 mmol/kg HO in azotemia renala intrinseca
D: raportul uree/creatinina plasmatica >20 in azotemia prerenala
E: indexul insuficientei renala <1 in azotemia prerenala
Vezi raspuns
286. [M2251147] Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte referitoare la indicii urinari dignostici in
azotemia prerenala: (pag. 1663)
A: Fe Na>1
B: cocentratia urinara a sodiului >10
C: densitatea specifica a urinii >1018
D: sediment urinar :cilindrii hialini
E: osmolaritatea urinara ,500 mmol/Kg H2o
Vezi raspuns
287. [M2251148] Care dintre urmatoarele afirmatii cu privire la indicii urinari dignostici in azotemia renala
intrinseca sunt corecte: (pag. 1663)
A: Fe Na>1%
B: concentratia sodiului urinar >20 mmol/l
C: densitatea specifica a urinii >1018
D: osmolaritatea urinii <300mmol/kg H20
E: sedimentul urinar:cilindrii granulsi maro "noroiosi "
Vezi raspuns
288. [M2251149] Care dintre urmatoarele afirmatii rferitoare la cresterea potasiului seric in insuficienta renala
acuta sunt corecte: (pag. 1664)
A: la pacientii cu oligurie/anurie
B: se datoreste excretiei alterate a a potasiului perfuzat si ingerat
C: apare ca urmare a eliberarii sale de la nivelul epiteliului tubular
D: in acidoza
E: in hipovolemie
Vezi raspuns
289. [M2251150] Hipocalcemia din insuficienta renala acuta se datoreste: (pag. 1664)
A: depozitelor metastatice a fosfatului de calciu
B: rezistentei tesuturilor la actiunea PTH
C: valorilor crescute ale 1,25 dihidroxivitaminei D
D: hipovolemiei
E: hiperpotasemiei
Vezi raspuns
290. [M2251151] Factorii care contribuie la aparitia anemiei sunt: (pag. 1664)
A: hemoliza
B: hemoragiile
C: hemoconcentratia
D: cresterea timpului de supravietuire a hematiilor
E: deteriorarii eritropoiezei
Vezi raspuns
291. [M2251152] Complicatiile fazei de recuperare a insuficientei renala acute pot fi : (pag. 1664)
A: hipernatremia
B: hiperpotasemia
C: hipomagneziemia
D: hipofosfatemia
E: hipocalcemia
Vezi raspuns
292. [M2251153] Diureza alcalina fortata poate preveni : (pag. 1664)
A: nefropatia urica acuta
B: leziunile renale datorate metotrexatului
C: rabdomiolizei
D: nefropatiei obstructive
E: ateroembolismului
Vezi raspuns
293. [M2251154] In tratamentul insuficientei renale acute fluidele trebuie administrate lent in functie de :
(pag. 1665)
A: presiunea venos centrala
B: presiunea venoasa jugulara
C: debitul urinar
D: valoarea PTH
E: hematocrit
Vezi raspuns
294. [M2251155] Acidoza metabolica se trateaza cu: (pag. 1665)
A: regim hiperproteic
B: bicarbonat de sodiu
C: gluconat de calciu
D: restrictie de proteine in dieta
E: dializa
Vezi raspuns
295. [M2251156] In insuficienta renala acuta sunt indicate urmatoarele mijloace dietetice: (pag. 1665)
A: aport1g/kg/zi proteine
B: hidrati de carbon 100g/zi
C: aport 0,6g/kg/zi proteine
D: hidrati de carbon 50g/zi
E: aport de alimente bogate in fosfor
Vezi raspuns
296. [M2251157] Indicatiile absolute ale dializei in IRA include: (pag. 1666)
A: simptome /semne ale sindromului uremic
B: tratamentul hipervolemiei refractare
C: tratamentiul acidozei metabolice refractare la tratament
D: tratamentul hiperpotasemiei
E: tratamentul anemiei
Vezi raspuns
297. [M2251158] Cresterea ratei mortalitatii in insuficienta renala acuta se intalneste in :: (pag. 1666)
A: stari posttraumatice
B: stari postobstreticale
C: la varstnici
D: la persoane cu insuficiente multiple de organ
E: stari postchirurgicale
Vezi raspuns
298. [M2251159] Hiperfosfatemia din insuficienta renala acuta se trateaza prin: (pag. 1666)
A: restrictia aportului de fosfat din dieta
B: carbonat de calciu
C: hidroxid de aluminiu
D: dializa
E: bicarbonat de sodiu
Vezi raspuns
299. [M2252127] Cele mai frecvente doua cauze de insuficienta renala cronica sunt n prezent: (pag. 1667)
A: Pielonefritele cronice
B: Pielonefritele acute
C: Nefropatia din diabetul zaharat
D: Boala polichistica renala cu transmitere autosomal dominanta
E: Nefropatia hipertensiva
Vezi raspuns
300. [M2252128] Termenul de uremie implica: (pag. 1667)
A: Cresterea catabolitilor azotati n snge
B: Prezenta de semne si simptome de insuficienta renala
C: Modificari hormonale legate de alterarea functiei renale
D: Perturbari metabolice consecutive alterarii functiei renale
E: Cresterea filtrarii glomerulare n ansamblul ei
Vezi raspuns
301. [M2252129] Cresterea ureei n snge este responsabila de: (pag. 1667)
A: Artrita
B: Anorexie
C: Astenie,
D: Voma
E: Cefalee
Vezi raspuns
302. [M2252130] Printre substantele al caror nivel creste in uremie sunt: (pag. 1667)
A: Ureea
B: Creatinina
C: Glucoza
D: Gammaglutamiltranspeptidaza
E: Bilirubina
Vezi raspuns
303. [M2252131] Care dintre urmatorii hormoni au niveluri serice crescute n insuficienta renala cronica: (pag.
1667)
A: Insulina
B: Parathormonul
C: Glucagonul
D: Prolactina
E: Adrenalina
Vezi raspuns
304. [M2252132] Printre modificarile fiziopatologice ale pacientilor cu insuficienta renala cronica avansata se
numara: (pag. 1667)
A: Alcaloza respiratorie
B: Alterarea pompei Na, cu perturbarea concentratiei intracelulare de Na
C: Inhibitia fluxului de Ca la nivelul membranelor celulare
D: Hipomagneziemia severasi constanta
E: Alcaloza metabolica
Vezi raspuns
305. [M2252133] Ca urmare a alterarii pompei de sodiu, celulele sufera modificari n sensul: (pag. 1668)
A: Ratatinarii
B: Cresterii n volum (hiperhidratare osmotica)
C: Ruperii membranelor mitocondriale
D: Ruperii membranelor lizozomale, cu eliberarea de enzime proteolitice n citosol
E: Cresterii concentratiei intracelulare de sodiu
Vezi raspuns
306. [M2252147] Care dintre urmatoarele afirmatii privitoare la pacientii cu insuficienta renala cronica
avansata este valabila: (pag. 1669)
A: Acesti pacienti nu sunt capabili sa reduca eliminarea urinara de apasi sodiu n conditiile unor pierderi
extrarenale hidrosaline
B: Acesti pacienti nu sunt capabila sa creasca eliminarea urinara de apasi sodiu n conditiile unui aport
alimentar hidrosalin crescut
C: Acesti pacienti sunt capabili sa reduca eliminarea urinara de apasi sodiu n conditii de pierderi extrarenale
hidrosaline
D: Acesti pacienti sunt capabili sa creasca eliminarea urinara de apasi sodiu n conditiile unui aport
alimentar hidrosalin crescut
E: Acesti pacienti nu prezinta modificari n echilibrul apei si sodiului
Vezi raspuns
307. [M2252148] Care dintre urmatoarele circumstante poate accentua hiperkaliemia pacientilor cu
insuficienta renala cronica? (pag. 1670)
A: Hemoliza
B: Traumatismele extinse
C: Infectiile
D: Aportul de snge conservat
E: Tratamentul cu dializa
Vezi raspuns
308. [M2252149] Care dintre urmatoarele medicamente trebuie evitate sau folosite cu precautii extreme n
insuficienta renala cronica, pentru a evita hiperkaliemia? (pag. 1669)
A: Amiloridul
B: Spironolactona
C: Triamterena
D: Furosemidul
E: Torasemidul
Vezi raspuns
309. [M2252150] Care dintre urmatoarele medicamente pot contribui la cresterea postasiului seric la pacientii
cu insuficienta renala cronica? (pag. 1670)
A: Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei
B: Beta-blocantele
C: Spironolactona
D: Anabolizantele
E: Analogii de vitamina D3
Vezi raspuns
310. [M2252151] Hiperpotasemia din insuficienta renala cronica poate fi exacerbata de: (pag. 1670)
A: Acidoza metabolica
B: Alcaloza respiratorie
C: Administrarea de ciclosporina
D: Administrarea de bicarbonat
E: Administrarea de glucoza
Vezi raspuns
311. [M2252152] Tratamentul hiperpotasemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica se face cu: (pag.
1670)
A: Bicarbonat iv, mai ales la pacientii cu acidoza metabolica
B: Rasini schimbatoare de ioni
C: Sulfat de magneziu administrat iv
D: Glucoza cu insulina
E: Diuretice
Vezi raspuns
312. [M2252153] In insuficienta renala cronica, principalele cauze ale acidozei metabolice sunt: (pag. 1670)
A: Diminuarea producerii de substante tampon (scaderea amoniogenezei)
B: Scaderea capacitatii de secretie a hidrogen-ionilor la nivelul tubilor renali
C: Aportul oral insuficient de bicarbonat
D: Aportul excesiv de hrana vegetala
E: Tratamentul cu rasini schimbatoare de ioni
Vezi raspuns
313. [M2252154] Care dintre urmatoarele modificari osoase fac parte din osteodistrofia renala? (pag. 1670)
A: Osteita fibroasa chistica
B: Osteomalacia
C: Boala osoasa adinamica
D: Sindromul de tunel carpian
E: Osteoscleroza
Vezi raspuns
314. [M2252155] Calcifierile metastatice si ale partilor moi din insuficienta renala cronica se localizeaza n
special: (pag. 1671)
A: In jurul articulatiilor
B: In vasele de snge
C: In miocard
D: In ochi
E: In peretele tubului digestiv
Vezi raspuns
315. [M2252156] Principalele mecanisme de producere ale hipertensiunii arteriale din insuficienta renala
cronica sunt: (pag. 1671)
A: Hipervolemia
B: Hiperreninismul
C: Cresterea debitului cardiac datorita tahicardiei
D: Hipertiroidismul
E: Hiperfunctia corticosuprarenaliana
Vezi raspuns
316. [M2252157] In boala osului adinamic sau aplastic, se ntlnesc urmatoarele modificari histologice: (pag.
1670)
A: Cresterea osteoidului
B: Depunere excesiva de calciu la nivelul osului
C: Depunere excesiva de fosfati la nivelul osului
D: Scaderea osteoidului
E: Osteofibroza
Vezi raspuns
317. [M2351160] Printre cauzele IRA prerenale se numara: (pag. 1657)
A: debit cardiac scazut
B: pierderi de fluide prin diureza osmotica
C: hipoperfuzie renala indusa de inhibitorii de ciclooxigenaza
D: administrarea de substante de contrast iodate
E: sindromul hemolitic uremic
Vezi raspuns
318. [M2351161] Care din afirmatiile privind nefropatia cauzata de substantele de contrast este adevarata?
(pag. 1660)
A: are ca substrat histopatologic o afectare glomerulara
B: este o forma intotdeauna ireversibila de IRA
C: este mai frecventa la diabetici si la bolnavii cu mielom multiplu
D: se insoteste de vasoconstrictie intrarenala
E: se caracerizeaza prin excretie fractionata crescuta de sodiu
Vezi raspuns
319. [M2351162] Urmatoarele elemente pot fi utile in stabilirea caracterului acut sau cronic al insuficientei
renale: (pag. 1661)
A: valoare Hb, Ht
B: valoarea creatininei si ureei serice
C: masurarea taliei renale prin ecografie
D: sumarul de urina
E: examenul radiologic al scheletului pentru evidentierea semnelor de osteodistrofie renala
Vezi raspuns
320. [M2351163] Printre factorii precipitanti ai sindromului hepato-renal se numara: (pag. 1658)
A: hemoragia
B: paracenteza
C: diureticele
D: vasoconstrictoarele
E: AINS
Vezi raspuns
321. [M2351164] Eozinofiluria poate aparea in urmatoarele situatii: (pag. 1661)
A: IRA prin pielonefrita acuta
B: IRA ateroembolica
C: nefritele interstitiale alergice la medicamente
D: necroza tubulara acuta ischemica
E: necroza tubulara acuta la substantele de contrast iodate
Vezi raspuns
322. [M2351165] In rabdomioliza se pot intilni urmatoarele anomalii biochimice: (pag. 1663)
A: cresterea creatinkinazei (izoenzima MM)
B: hipokaliemie
C: hiperfosfatemie
D: hipocalcemie
E: hiperuricemie
Vezi raspuns
323. [M2351166] In ceea ce priveste proteinuria care apare in necroza tubulara acuta, urmatoarele afirmatii
sunt adevarate: (pag. 1661)
A: este, in mod caracteristic, <1 g/zi
B: este, in mod caracteristic, >3 g/zi
C: se datoreaza insuficientei reabsorbtii a proteinelor filtrate si excretiei detritusurilor celulare
D: are drept cauza lezarea barierei de filtrare glomerulara
E: este constituita in majoritate din lanturi usoare
Vezi raspuns
324. [M2351167] Urmatoarele elemente orienteaza diagnosticul spre IRA din sindromul hemolitic uremic:
(pag. 1662)
A: antecedente de infectie gastro-intestinala recenta
B: trombocitoza
C: tratament cu ciclosporina
D: anemie feripriva
E: prezenta schizocitelor pe frotiu
Vezi raspuns
325. [M2351168] Sindromul de liza tumorala se caracterizeaza prin: (pag. 1662)
A: hiperuricemie >15 mg%
B: hipokaliemie
C: hipofosfatemie
D: posibilitatea aparitiei IRA prin necroza tubulara acuta toxica
E: complica tratamentul bolilor limfo-sau mieloproliferative
Vezi raspuns
326. [M2351169] Printre complicatiile frecvente ale IRA se numara: (pag. 1663)
A: alcaloza metabolica
B: acidoza metabolica
C: hiperkaliemia
D: hiperfosfatemia
E: supraincarcarea volumului intravascular
Vezi raspuns
327. [M2351170] Administrarea de solutii hipotone de NaCl sau izotone de glucoza la un pacient cu IRA are
urmatoarele riscuri: (pag. 1663)
A: hipokaliemie
B: hiponatremie
C: hiperosmolaritate
D: supraincarcare volemica, cu edem cerebral
E: edem pulmonar acut
Vezi raspuns
328. [M2351171] Urmatoarele masuri sunt adecvate pentru tratamentul hiperkalemiei din IRA: (pag. 1665)
A: dializa (dializant cu K scazut)
B: restrictia aportului de proteine
C: administrarea de glucoza tamponata cu insulina
D: administrarea de bicarbonat de sodiu
E: administrarea de gluconat de calciu 10%
Vezi raspuns
329. [M2351172] Conservarea RFG in timpul hipoperfuziei usoare se realizeaza prin urmatoarele mecanisme
compensatoare: (pag. 1657)
A: autoreglare prin relaxarea celulelor musculare netede din arteriola aferenta
B: sinteza redusa de PG vasodilatatoare (PC, PG E2)
C: sinteza redusa de oxid nitric
D: vasoconstrictie preferentiala a arteriolei eferente sub actiunea Angiotensinei II
E: autoreglare prin relaxarea celulelor musculare netede din arteriola eferenta
Vezi raspuns
330. [M2351173] Mecanismele prin care hipercalcemia poate compromite RFG, producind IRA, sunt: (pag.
1660)
A: vasoconstrictie intrarenala
B: vasodilatatie intrarenala
C: depunerea de fosfat de calciu in rinichi
D: obstructie tubulara
E: toxicitate directa asupra celulelor epiteliale tubulare
Vezi raspuns
331. [M2351174] Care din indicii de mai jos caracterizeaza IRA prerenala? (pag. 1663)
A: excretia fractionata de sodiu <1
B: concentratia Na urinar >20
C: densitatea urinara <1015
D: raportul uree/creatinina plasmatica >20
E: indexul de IR <1
Vezi raspuns
332. [M2351175] Constatarea unui grad marcat de acidoza metabolica la un pacient cu IRA sugereaza: (pag.
1663)
A: cetoacidoza diabetica
B: cetoacidoza de inanitie
C: acidoza lactica complicind hipoperfuzia generalizata a tesuturilor
D: intoxicatia cu metanol sau etilen glicol
E: azotemie prerenala prin pierderi gastro-intestinale de fluide
Vezi raspuns
333. [M2352197] Care dintre urmatoarele substante sunt considerate toxine uremice? (pag. 1667-8)
A: creatinina
B: acidul guanidinosuccinic
C: fenilalanina
D: peptidul natriuretic atrial
E: triptofanul
Vezi raspuns
334. [M2352198] Care sunt efectele uremiei asupra compozitiei organismului? (pag. 1668)
A: cresterea concentratiei intracelulare de sodiu
B: scaderea concentratiei intracelulare de sodiu
C: scaderea concentratiei de K intracelular
D: malnutritie protein-calorica
E: retentie de apa si sare
Vezi raspuns
335. [M2352199] Deficitul concentratiei de K intracelular in IRC rezulta din: (pag. 1668)
A: dieta bogata in potasiu
B: restrictie impusa de postasiu de catre medic
C: diuretice
D: varsaturi
E: diaree
Vezi raspuns
336. [M2352200] Hiperkaliemia in IRC poate fi indusa de: (pag. 1669)
A: acidoza
B: inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei
C: beta-blocante
D: diuretice de ansa
E: hipoaldosteronism hiporeninemic
Vezi raspuns
337. [M2352201] Tratamentul hiperkaliemiei din IRC se poate face cu: (pag. 1670)
A: bicarbonat de sodiu
B: rasini schimbatoare de ioni
C: glucagon
D: glucoza
E: albuterol
Vezi raspuns
338. [M2352202] Anomaliile radiologice in IRC la pacientii nedializati sunt urmatoarele: (pag. 1670)
A: ingustarea marginilor de crestere ale oaselor
B: resorbtie osoasa osteoclastica
C: eroziuni subperiostale
D: osteoscleroza
E: fracturi costale
Vezi raspuns
339. [M2352203] In patogenia osteitei fibrochistice sunt implicate urmatoarele mecanisme: (pag. 1671)
A: cresterea fosfatilor serici
B: cresterea calciului seric
C: cresterea secretiei parathormonului
D: scaderea 1,25 (OH)2 D3
E: alterarea functiei receptorului 1,25 (OH)2 D3 in os si intestin
Vezi raspuns
340. [M2352204] Etiologia pericarditelor la pacientii cu insuficienta renala cronica poate fi: (pag. 1671)
A: uremica
B: virala
C: boala sistemica
D: infarct miocardic transmural
E: hiperparatiroidism
Vezi raspuns
341. [M2352205] Administrarea eritropoietinei umane combinate pentru tratamentul anemiei la pacientii cu
insuficienta renala cronica se poate face: (pag. 1672)
A: inainte de initierea dializei
B: dupa initierea dializei
C: daca hematocritul este < 30%
D: doza este de 25 - 50U/ Kg greutate corporala administrata subcutanat
E: administrarea eritropoietinei se face si intramuscular
Vezi raspuns
342. [M2352206] Rezistenta la terapia cu eritropoietina umana combinata se poate datora: (pag. 1672)
A: deficitului de fier
B: hipertensiunii arteriale
C: hiperparatiroidismului
D: inflamatiei cronice
E: bolilor hematologice primare
Vezi raspuns
343. [M2352207] Care tulburari endocrino-metabolice pot fi intalnite in insuficienta renala cronica: (pag.
1673)
A: hiperparatiroidism
B: amenoree
C: impotenta
D: malnutritie
E: nici una
Vezi raspuns
344. [M2352208] Rata de filtrare glomerulara poate fi estimata cu acuratete buna prin: (pag. 1673)
A: clearance uree
B: clearance creatinina
C: media determinarilor simultane ale clearance-urilor creatininei si ureei
D: tehnica clearance-ului iothalamatului
E: nici una
Vezi raspuns
345. [M2551176] Azotemia prerenala se poate datora: (pag. 1658)
A: cirozei cu ascita
B: sindromului hemolitic uremic
C: hiperplaziei prostatice
D: diabetului zaharat
E: necrozei papilare
Vezi raspuns
346. [M2551177] Azotemia renala acuta intrinseca este data de: (pag. 1658)
A: obstructia arterei renale
B: glomerulonefrite si vasculite
C: fibroze retroperitoneala
D: obstacol ureteral
E: leptospiroza
Vezi raspuns
347. [M2551178] IRA intrinseca de cauza ischemica, difera de azotemia prerenala prin: (pag. 1658)
A: afectarea epiteliului tubular
B: prezenta produsilor de degradare a fibrinei n ser
C: aparitia preponderenta la caucazieni
D: asocierea sindromului renopulmonar
E: posibilitatea aparitiei necrozei corticale
Vezi raspuns
348. [M2551179] Elemente care sustin diagnosticul de insuficienta renala acuta sunt: (pag. 1657)
A: Proteinuria
B: Hematuria
C: Oliguria
D: Retentia de deseuri azotate
E: Edemele
Vezi raspuns
349. [M2551180] Care sunt argumentele pentru a afirma o IRA asociata unei glomerulonefrite sau vasculite:
(pag. 1662)
A: scaderea C3
B: istoric de hepatita B sau C
C: ASLO crescut
D: cresterea mioglobinei
E: istoric de toxoplasmoza
Vezi raspuns
350. [M2551181] Pentru IRA asociata sindromului hemolitic-uremic / purpurei trombotice trombocitopenice
pledeaza: (pag. 1662)
A: cresterea CPK
B: anticorpii anti-DNA
C: anomaliile neurologice
D: Anovulatia
E: Febra
Vezi raspuns
351. [M2551182] Cei mai sensibili indici de diagnostic diferential intre forma prerenala si forma renala
intrinseca a azotemiei renale sunt: (pag. 1663)
A: osmolaritatea urinara
B: raportul ntre ureea urinarasi plasmatica
C: raportul ntre creatinina urinara si creatinina plasmatica
D: excretia fractionata a sodiului
E: indexul insuficientei renale
Vezi raspuns
352. [M2551183] Ca si complicatie a insuficientei renale acute, hipocalcemia se poate manifesta prin: (pag.
1664)
A: Ataxie
B: alungirea intervalului QT
C: modificari ale undei T
D: convulsii
E: edem cerebral
Vezi raspuns
353. [M2551184] Administrarea etanolului la bolnavii cu IRA nefrotoxica, inclusiv dializati este utila deoarece:
(pag. 1664)
A: inhiba metabolismul etilenglicolului la acid oxalic
B: are rol chelator
C: reduce conversia metanolului n acid formic
D: limiteazagenerarea de acid uric
E: inhiba ciclooxigenaza
Vezi raspuns
354. [M2551185] Acidoza metabolica din insuficienta renala acuta poate fi deosebit de severa n urmatoarele
situatii: (pag. 1664)
A: sepsis
B: inanitie
C: anemie pernicioasa
D: lactatie
E: boli hepatice
Vezi raspuns
355. [M2551186] Inhibitorii enzimei de conversie sunt utili n tratamentul insuficientei renale acute asociata:
(pag. 1665)
A: Diabetului zaharat
B: Sindromului nefrotic
C: Hipertensiunii
D: Sarcinii ectopice rupte
E: Sclerodermiei
Vezi raspuns
356. [M2551187] Hiperkaliemia din insuficienta renala acuta se trateaza cu: (pag. 1665)
A: Hidroxid de aluminiu
B: Glucoza cu insulina
C: Bicarbonat de sodiu
D: Restrictie de apa
E: Rasini schimbatoare de ioni
Vezi raspuns
357. [M2551188] Indicatiile absolute ale dializei n insuficienta renala acuta sunt: (pag. 1666)
A: Hipocalcemia
B: Hiponatremia
C: Semnele sindromului uremic
D: Hipervolemia netratabila
E: Hiperkaliemia rezistenta la masurile conservatoare
Vezi raspuns
358. [M2551189] Prognosticul sever n insuficienta renala acuta este legat de: (pag. 1666)
A: Creatinina mai mare de 3 mg/dl
B: pH arterial mai mare de 7,2
C: Acid uric mai mare de 15 mg/dl
D: Uree peste 100 mg/dl
E: Oligurie sub 400 ml/zi la prezentare
Vezi raspuns
359. [M2551190] Hipervolemia din insuficienta renala acuta se trateaza cu: (pag. 1665)
A: Solutii saline hipotone
B: Bicarbonat de sodiu
C: Tiazide
D: Diuretice de ansa
E: Restrictie de apa si sare
Vezi raspuns
360. [M2551191] Care din elementele urmatoare sugereaza azotemia prerenala: (pag. 1663)
A: Excretia fractionala a sodiului mai mica de 1
B: Concentratia urinara a sodiului mai mare de 20 mmol/L
C: Raport uree urinara / uree plasmatica mai mic de 3
D: Densitate urinara mai mare de 1018
E: Raport uree / creatinina plasmatica mai mic de 10
Vezi raspuns
361. [M2551192] Rabdomioliza este sugerata de: (pag. 1663)
A: Cresterea creatin-kinazei serice (izoenzima MM)
B: Hipercalcemie
C: Hiperuricemie
D: Hiperkaliemie
E: Hiperfosfatemie
Vezi raspuns
362. [M2551193] Vasoconstrictia intrarenala produce insuficienta renala acuta intrinseca n urmatoarele
situatii iatrogene: (pag. 1658, 1660)
A: Antiinflamatoarele nesteroidiene
B: Cisplatinium
C: Ciclosporina
D: Produsele de contrast radiologic
E: Cefalosporine
Vezi raspuns
363. [M2551194] Eozinuria caracterizeaza insuficienta renala acuta din: (pag. 1661)
A: Mielomul multiplu
B: Nefrita alergica interstitiala post-antiinflamatoare nesteroidiene
C: Sindromul hepatorenal
D: Mioglobinurie
E: Starile ateroembolice
Vezi raspuns
364. [M2552209] n stadiile initiale ale insuficientei renale cronice modificarile caracteristice sunt: (pag. 1667)
A: Hipertensiunea
B: Uremia
C: distructia progresiva a masei nefronilor
D: Hematuria
E: hipertrofia structurala a nefronilor restanti
Vezi raspuns
365. [M2552210] Cauzele rare de insuficienta renala cronica sunt: (pag. 1667)
A: mielomul multiplu
B: diabetul zaharat
C: hiperuricemia
D: hipertensiunea arteriala
E: Amiloidoza
Vezi raspuns
366. [M2552211] Care din elementele de mai jos nu sunt prezente totdeauna n insuficienta renala cronica
(pag. 1669)
A: reducerea debitului urinar
B: cresterea concentratiilor serice ale ureei si creatininei
C: reducerea dimensiunilor rinichilor la ecografie, radiografie pe gol sau urografie
D: Hipernatremia
E: Hiperpotasemia
Vezi raspuns
367. [M2552212] Hipertensiunea arteriala la pacientii cu insuficienta lipseste n: (pag. 1671)
A: cardiomiopatia dilatativa
B: boala polichistica renala
C: deshidratare
D: bolile de colagen
E: afectiunile tubulointerstitiale
Vezi raspuns
368. [M2552213] Care dintre urmatorii hormoni au niveluri crescute n mod obisnuit n insuficienta renala
cronica: (pag. 1667)
A: Prolactina
B: Insulina
C: Noradrenalina
D: Eritropoietina
E: Pt
Vezi raspuns
369. [M2552214] Creatinina poate cauza efecte adverse n insuficienta renala cronica dupa convertirea n:
(pag. 1667)
A: Ciclopentanperhidrofenantren
B: acid etilendiaminotetraacetic
C: Sarcozina
D: Hidroxitriptamina
E: Metilguanidina
Vezi raspuns
370. [M2552215] Care dintre urmatoarele tulburari gastrointestinale din insuficienta renala cronica se
amelioreaza dupa un program optim de dializasi tratamentul asociat (pag. 1669)
A: Ascita idiopatica
B: Hepatita
C: Anorexia
D: Greata sivrsaturile
E: Halena uremica
Vezi raspuns
371. [M2552216] Care din urmatoarele medicamente trebuie folosite cu precautie n insuficienta renala
cronica datorita riscului hiperkalemiei: (pag. 1670)
A: Ciclosporina
B: Albuterol
C: Trimetoprim
D: carbonat de calciu
E: amilorid
Vezi raspuns
372. [M2552217] Administrarea eritropoietinei la bolnavii cu n insuficienta renala cronica nu se asociaza cu:
(pag. 1672)
A: riscul de hemosideroza
B: cresterea severitatii hipertensiunii
C: activarea cascadei complementului
D: ameliorarea coagulopatiei
E: cresterea riscului de infectie
Vezi raspuns
373. [M2552218] Care anomalii hidroelectrolitice sunt rare n insuficienta renala cronica: (pag. 1668, 1669,
1670, 1671)
A: Hipernatremia
B: Hipokalemia
C: Hipermagneziemia
D: Hiperhidratarea osmotica a celulelor
E: Acidoza metabolica
Vezi raspuns
374. [M2552219] Neuropatia periferica din insuficienta renala cronica: (pag. 1672)
A: afecteaza predominant nervii senzitivi
B: afecteaza predominant membrele superioare
C: este obisnuita in IRC avansata
D: este o indicatie ferma de initiere a dializei sau transplantului renal
E: se poate solda cu tetraplegie flasca
Vezi raspuns
375. [M2552220] Anemia normocroma, normocitara din insuficienta renala cronica se datoreaza: (pag. 1672)
A: Deficitului de transferina
B: Hemolizei
C: Pierderii de acid folic
D: Pierderilor gastrointestinale
E: Scaderii biosintezei de eritropoietina
Vezi raspuns
376. [M2552221] Reducerea rapida a nivelului potasiului seric n insuficienta renala cronica se poate obtine
cu: (pag. 1670)
A: Rasini schimbatoare de ioni
B: Insulina
C: Glucoza
D: Albuterol
E: Fludrocortizon
Vezi raspuns
377. [M2552222] Hipokaliemia prin pierderea primara a potasiului n urina apare n insuficienta renala cronica
n urmatoarele conditii: (pag. 1670)
A: Glomerulonefrite
B: Diabet zaharat
C: Sindrom Fanconi
D: Hipertensiune arteriala esentiala
E: Acidoza tubulara renala
Vezi raspuns
378. [M2552223] Hipertensiunea din insuficienta renala cronica este consecinta: (pag. 1671)
A: Suprancarcarii lichidiene
B: Excesului de catecolamine
C: Excesului de glucocorticoizi
D: Excesului de insulina
E: Excesului de renina
Vezi raspuns
379. [M2552224] Anomaliile factorului III plachetar n insuficienta renala cronica au urmatoarele
particularitati: (pag. 1671, 1672)
A: Se datoreaza prezentei antitrombinei III
B: Se coreleaza cu nivelul plasmatic al acidului guanidinosuccinic
C: Se corecteaza prin administrarea de globulina antihemofilica
D: Se corecteaza prin dializa
E: Sunt determinante n pericardita uremica la dializati
Vezi raspuns
380. [M2552225] In insuficienta renala cronica, tulburarile neurologice specifice dializei cronice sunt: (pag.
1672)
A: Sindromul Alzheimer
B: Sindromul Korsakoff
C: Sindromul Munchaussen
D: Sindromul dementei de dializa
E: Sindromul dezechilibrului de dializa
Vezi raspuns
381. [M2552226] Produsii finali ai metabolismului acizilor aromatici cu rol de "toxine uremice" n insuficienta
renala cronica sunt: (pag. 1668)
A: Creatinina
B: Triptofanul
C: Acidul guanidinosuccinic
D: Tirozina
E: Fenilalanina
Vezi raspuns
382. [M2552227] Tratamentul osteomalaciei induse de aluminiu consta in: (pag. 1671)
A: Terapie fizicala
B: Desferoxamina
C: Corticoizi
D: Antiinflamatoare nesteroidiene
E: Dializa cu flux crescut
Vezi raspuns
383. [M2651195] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu necroza tubulara acuta (pag. 1647)
A: poate fi determinata (cauzata) de infectii
B: este de obicei cauza de insuficienta renala cronica ireversibila
C: poate fi determinata (cauzata) de substante nefrotoxice
D: este de obicei cauza de insuficienta renala rapid progresiva (IRRP)
E: este cauza obisnuita (frecventa) de insuficienta renala acuta (IRA)
Vezi raspuns
384. [M2651196] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu sindromul hepatorenal: (pag. 1658)
A: este o forma particulara, agresiva de insuficienta renala cronica (IRC)
B: azotemia se poate instala progresiv, in saptamini sau luni
C: azotemia poate fi precipitata de administrarea exagerata a diureticelor
D: complica frecvent insuficienta hepatica datorata cirozei hepatice
E: retentia activa de sodiu este un raspuns tardiv alaturi de vasoconstrictia intrarenala, care poate preceda
alterarea hemodinamica
Vezi raspuns
385. [M2651197] Alegeti valorile principalilor indici urinari care caracterizeaza insuficienta renala acuta (IRA)
prerenala (azotemia prerenala) (pag. 1663)
A: concentrarea sodiului urinar mai mare de 20 mmol/l
B: raportul dintre ureea urinara si cea plasmatica sub 3
C: raportul uree/creatinina plasmatica sub 10-15
D: raportul creatinina urinara/creatinina plasmatica peste 40
E: indexul insuficientei renale sub 1
Vezi raspuns
386. [M2651198] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la hiperkaliemia din insuficienta renala acuta (IRA):
(pag. 1664)
A: acidoza metabolica poate exacerba hiperkaliemia prin scaderea efluxului de potasiu din celule
B: hiperkaliemia sub 6,0 mmol/l este in general asimptomatica
C: hiperkaliemia este mai redusa in IRA datorata rabdomiolizei
D: la pacientii cu hemoliza si sindrom de liza tumorala hiperkaliemia nu este severa
E: aparitia de anomalii (tulburari) electrocardiografice se inregistreaza in cazurile de hiperkaliemie severa
Vezi raspuns
387. [M2651199] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la hiperfosfatemia din insuficienta renala acuta (IRA)
(pag. 1664)
A: in caz de hemoliza si stari hipercatabolice hiperfosfatemia este usoara
B: depozitarea metastatica a fosfatului de calciu poate duce la hipofosfatemie simptomatica
C: hiperfosfatemia severa apare secundar rabdomiolizei
D: rezistenta tesuturilor la actiunile paratormonului (Pt) poate agrava hiperfosfatemia
E: hiperfosfatemia usoara este aproape invariabila in IRA
Vezi raspuns
388. [M2651200] Alegeti masurile terapeutice considerate a fi utile in insuficienta renala acuta (IRA): (pag.
1665-1666)
A: nu exista masuri profilactice specifice, de importanta suprema
B: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) trebuie utilizati cu precautie la pacientii cu boala
renovasculara
C: diureza alcalina fortata poate agrava leziunile renale datorate metotrexatului
D: restrictia aportului de proteine la aproximativ 0,6 g / Kg / zi, proteine cu valoare biologica mare este
indicata
E: aportul caloric trebuie redus paralel cu cresterea azotemiei si kaliemiei
Vezi raspuns
389. [M2651201] Alegeti indicatiile posibile ale biopsiei renale in insuficienta renala acuta (IRA): (pag. 1663)
A: insuficienta renala acuta de cauza prerenala
B: in situatiile in care cauza azotemiei renale intrinseci este neclara
C: sindromul hemolitic uremic
D: IRA secundara vasculitelor
E: IRA de cauza postrenala
Vezi raspuns
390. [M2651202] Alegeti factorii (indicatorii) de prognostic rezervat din insuficienta renala acuta (IRA) (pag.
1666)
A: oliguria (sub 400 ml/zi) la prezentare
B: declinul lent al functiei renale
C: insuficientele pluriorganice
D: prezenta unor deteriorari subclinice ale functiei renale
E: creatinina serica peste 3 mg/dl la prezentare
Vezi raspuns
391. [M2651203] Precizati care din anticorpii circulanti sunt mai caracteristici (sensibili) pentru infectia
streptococica cutanata (pag. 1693)
A: anti-nicotil adenin dinucleotidaza (ANAD-aza)
B: antihialuronidaza (AH-aza)
C: anti-dezoxiribonucleaza (ADN-aza)
D: antistreptolizina 0 (ASLO)
E: antistreptokinaza (ASK-aza)
Vezi raspuns
392. [M2651204] Precizati care din afirmatiile de mai jos sunt ntlnite n glomerulonefrita cu
semilune idiopatica limitata renal (pag. 1695)
A: este mai frecventa la pacientii de vrsta medie si naintata
B: pacientii prezinta deseori sindrom nefritic
C: nivelurile fractiunii C3 a complementului sunt tipic scazute
D: sunt detectati anticorpi anti-MBG
E: nivelurile fractiunii C3 a complementului sunt tipic normale
Vezi raspuns
393. [M2651205] Precizati care din entitatile enumerate evolueaza ca si glomerulonefrite pauci-imune (pag.
1693,1695)
A: glomerulonefrita postrstreptococica
B: poliarterita nodoasa microscopica
C: glomerulonefritele postinfectioase nestreptococice
D: glomerulonefrita cu semilune idiopatica limitata renal
E: granulomatoza Wegener
Vezi raspuns
394. [M2651206] Precizati care din afirmatiile referitoare la sindromul nefritic acut sunt corecte (pag. 1692)
A: fluxul sanguin renal scade ca rezultat al obstructiei spatiului de filtrare al capsulei Bowman
B: rata filtrarii glomerulare (RFG) este compromisa datorita vasoconstrictiei intrarenale
C: examenul urinii evidentiaza mai frecvent proteinurie nefrotica (peste 3,5 g/24 ore)
D: hematuria este mai frecvent macroscopica
E: examenul urinii evidentiaza n mod caracteristic cilindrii hematici si hematii deformate
Vezi raspuns
395. [M2652240] Precizati produsii rezultati din metabolismul proteinelor si aminoacizilor (pag. 1668)
A: produsii finali de glicozilare
B: metilguanidina
C: creatinina si creatina
D: fenilalanina si indolii
E: glucoronoconjugatii si agliconii
Vezi raspuns
396. [M2652242] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la tulburarile metabolismului carbohidratilor din cursul
uremiei: (pag. 1668)
A: hiperglicemia severa si cetoza sunt neobisnuite
B: nivelurile glicemiei dupa infometare sunt de obicei ridicate
C: rata utilizarii glucozei in tesuturile periferice este diminuata
D: nivelul glucagonului este scazut
E: la diabeticii insulino-dependenti necesarul de insulina creste paralel cu cresterea azotemiei
Vezi raspuns
397. [M2652243] Alegeti care din tulburarile neuromusculare ale unui bolnav uremic persista sau se dezvolta
in ciuda unui program optim de dializa: (pag. 1669)
A: tulburarile de somn
B: letargia
C: miocloniile
D: crampele musculare
E: sindromul picioarelor nelinistite
Vezi raspuns
398. [M2652244] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la anomaliile hematologice la bolnavii cu uremie (pag.
1672)
A: in IRC hemoliza este o cauza importanta de anemie
B: la pacientii hemodializati pierderile de sange sunt exagerate
C: tratamentul cu eritropoetina trebuie instituit daca hematocritul este mai mic de 30%
D: terapia parenterala sau orala cu fier este contraindicata
E: hemocromatoza este o complicatie obisnuita la pacientii dializati si tratati cu eritropoetina (EPO)
Vezi raspuns
399. [M2652245] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la anomaliile (tulburarile) neuromusculare din uremie
(IRC): (pag. 1672)
A: incapacitatea de concentrare, somnolenta si insomnia sunt simptome timpurii
B: miocloniile si coreea sunt prezente de obicei in fazele avansate
C: neuropatia periferica este obisnuita in fazele precoce ale insuficientei renale
D: in cadrul neuropatiilor periferice membrele superioare sunt afectate mai mult decit cele inferioare
E: dupa aplicarea tratamentului prin dializa anomaliile electroencefalografice dispar in toate cazurile
Vezi raspuns
400. [M2652246] Alegeti afirmatiile corecte referitoare la terapia conservatoare a IRC (insuficientei renale
progresive): (pag. 1674)
A: dieta cu continut scazut in proteine initiata timpuriu (la o RFG peste 40-50 ml/min) incetineste progresia
bolii renale
B: scaderea presiunii sanguine sub o valoare medie de aproximativ 95 mm Hg nu incetineste progresia bolii
renale
C: hiperuricemia trebuie tratata cu allopurinol numai daca se asociaza guta
D: tratamentul timpuriu al hiperparatiroidismului secundar nu previne instalarea osteodistrofiei renale la
pacientii uremici
E: pentru evitarea calcificarilor viscerale produsul calciu-fosfor trebuie mentinut sub 70
Vezi raspuns
401. [M2653261] Alegeti factorii (indicatorii) de prognostic rezervat din insuficienta renala acuta (IRA) (pag.
1666)
A: oliguria (sub 400 ml/zi) la prezentare
B: vrsta naintata
C: insuficientele pluriorganice
D: prezenta unor deteriorari subclinice ale functiei renale
E: creatinina serica peste 3 mg/dl la prezentare
Vezi raspuns
402. [M2851213] Azotemia prerenala se poate datora: (pag. 1658)
A: pancreatitei acute
B: ventilatiei mecanice cu presiune pozitiva
C: cirozei hepatice cu ascita
D: sindromului de hipervascozitate
E: obstructiei arterei renale
Vezi raspuns
403. [M2851214] Cauze ale azotemiei renale intrinseci pot fi: (pag. 1658)
A: boli ale microvascularizatiei renale
B: necroza tubulara acuta
C: nefrite interstitiale
D: hipoalbuminemia
E: rejectie de allogrefa renala
Vezi raspuns
404. [M2851215] Azotemia postrenala se poate datora: (pag. 1658)
A: necrozei papilare
B: depozitelor intratubulare obstructive
C: fibrozei retroperitoneale
D: vezicii neurogene
E: fimozei
Vezi raspuns
405. [M2851216] Azotemia prerenala se asciaza in mod caracteristic cu: (pag. 1661)
A: sediment urinar acelular
B: cilindri hialini
C: cilindri granulosi
D: cilindrileucocitari
E: hematurie
Vezi raspuns
406. [M2851217] Azotemia renala intrinseca se caracterizeaza prin: (pag. 1663)
A: excretie fractionata a sodiului <1
B: concentratia sodiului urinar>20mmol/l
C: densitatea specifica urinara <1,015
D: raport uree urinara si plasmatica <3
E: raport creatinina urinara si plasmatica>20
Vezi raspuns
407. [M2851218] Complicatii ale insuficientei renale acute pot fi: (pag. 1663)
A: supraincarcarea volumului intravascular
B: hiponatremie
C: hiperkaliemie
D: hipomagneziemie
E: acidoza metabolica
Vezi raspuns
408. [M2851219] Tratamentul hiperkaliemiei din insuficienta renala acuta se face cu: (pag. 1665)
A: rasini schimbatoare de ioni
B: gluconat de magneziu
C: dializa
D: bicarbonat de sodiu
E: glucoza si insulina
Vezi raspuns
409. [M2851220] Acidoza metabolica din insuficienta renala acuta se trateaza cu: (pag. 1665)
A: restrictia aportului de apa
B: restrictie de proteine in dieta
C: bicarbonat de sodiu
D: dializa
E: evitarea solutiilor intravenoase hipotone
Vezi raspuns
410. [M2852247] In uremie apar urmatoarele tulburari ale fluidelor si electrolitilor: (pag. 1669)
A: alcaloza metabolica
B: acidoza metabolica
C: expansiunea si contractarea volemica
D: hipernatremia si hiponatremia
E: hiperkaliemia si hipokaliemia
Vezi raspuns
411. [M2852248] Tulburari metabolice endocrine din uremie sunt: (pag. 1669)
A: intoleranta la carbohidrati
B: osteomalacie
C: hipertrigliceridemie
D: hipotermie
E: hipertermie
Vezi raspuns
412. [M2852249] Tulburari cardivsculare datorate uremiei sunt: (pag. 1669)
A: hipertensiunea arteriala esentiala
B: insuficienta cardiaca
C: pericardita
D: cardiomiopatia
E: ateroscleroza accelerata
Vezi raspuns
413. [M2852250] Tulburari hematologice din uremie pot fi: (pag. 1669)
A: poliglobulia
B: leucocitoza
C: diateza hemoragica
D: cresterea susceptibilitatii la in fectii
E: hipercomplementemia
Vezi raspuns
414. [M2852251] Hiperkalimia persistenta dupa tratament medicamentos se poate datora: (pag. 1670)
A: aportului excesiv de potasiu
B: oliguriei
C: acidozei acute
D: hipoaldosteronismului hiporeninemic
E: hiperaldosteronismului hiperreninemic
Vezi raspuns
415. [M2852252] Corectia hiperkaliemiei in insuficienta renala cronica se face cu: (pag. 1670)
A: diuretice de ansa
B: fludrocortizon
C: albuterol
D: oxifenisatin
E: rezorcinoli
Vezi raspuns
416. [M2852253] Hipokaliemia poate apare in insuficienta renala cronica datorita: (pag. 1670)
A: diminuarii capacitatii rinichilor de a conserva potasiul
B: dietei sarace in potasiu
C: terapiei diuretice
D: pierderilor gastrointestinale de potasiu
E: acidozei
Vezi raspuns
417. [M2852254] Transfuziile in insuficienta renala pot contribui la: (pag. 1672)
A: hipokalimie
B: alcaloza
C: supresia eritropoiezei
D: aparitia hepatitelor
E: aparitia hemosiderozei
Vezi raspuns
418. [M2951221] Cauze de azotemie prerenala pot fi: (pag. 1658)
A: Obstructia arterei renale
B: Calculi pe ureter
C: Arsuri
D: Ciroza cu ascita
E: Aritmii
Vezi raspuns
419. [M2951222] Cauze de azotemie renala intrinseca pot fi: (pag. 1658)
A: Substante de contrast
B: Fimoza
C: Purpura trombotica trombocitopenica
D: Ciroza cu ascita
E: Obstructia arterei renale
Vezi raspuns
420. [M2951223] Referitor la examenul de urina in IRA este adevarat (pag. 1661)
A: anuria sugereaza obstructia incompleta a tractului urinar
B: in azotemia prerenala sedimentul este caracteristic acelular
C: proteina Tamm-Horsfall poate fi prezenta in urina in conditii normale
D: cilindrii hematici nu indica leziune glomerulara
E: proteinuria>1g/zi sugereaza leziunea barierei de ultrafiltrare glomerulara
Vezi raspuns
421. [M2951224] Biopsia renala poate fi indicata in (pag. 1663)
A: glomerulonefrite
B: litiaza ureterala
C: nefrite interstitiale alergice
D: sdr. de deshidratare severa
E: sdr. hemolitic uremic
Vezi raspuns
422. [M2951225] Indicatiile absolute pentru dializa includ (pag. 1666)
A: simptomele sau semne ale sdr.uremic
B: nivele ale uree sangvin >100mg/dl
C: trat.hipokaliemiei
D: trat.alcalozei
E: nivele ale uree sangvin <100mg/dl
Vezi raspuns
423. [M2951227] In cazul IRA ischemica, unde se afla localizata cel mai frecvent leziunea? ((pag 1659))
A: portiunea tubulara corticala a tubului proximal
B: portiunea tubulara medulara a tubului proximal
C: portiunea medulara a ramurii ascendente subtiri a ansei Henle
D: portiunea corticala a ramurii ascendente groase a ansei HENLE
E: portiunea medulara a ramurii ascendente groase a ansei Henle
Vezi raspuns
424. [M2951228] Care din urmatoarele tulburari se dezvolta doar dupa initierea terapiei prin dializa, din
cadrul IRC ((1669, tabel))
A: Asterixis
B: Peritonita
C: Hipocomplementemie
D: Crampe musculare
E: Echimoze
Vezi raspuns
425. [M2951229] Zn prezent, cele mai frecvente cauze ale insuficienei renale cronice sunt: ()
A: Hipertensiune arterialJ
B: Rinichi polichistici
C: Hipotensiunea arterialJ
D: Diabetul zaharat
E: Glomerulonefritele
Vezi raspuns
426. [M2951230] Simptomele cele mai timpurii ale uremiei pot fi: ()
A: tulburarile subtile ale functionarii SNC si modificarile de comportament usoare
B: tulburarile subite ale functionarii SNC precum hemoragia intracerebrala spontana
C: incapacitatea de concentrare si greselile de rationament
D: somnolenta si tresaririle musculare
E: somnolenta dar si insomnia
Vezi raspuns
427. [M2951231] In cadrul tratamentului insuficientei renale cronice: ()
A: antiacidele si laxativele continand magneziu trebuie evitate
B: reducerea nivelurilor parathormonului sub 120pg/ml la pacientii uremici nu e dorita
C: in osteomalacia indusa de aluminiu terapia consta si in evitarea continua a aluminiului
D: antiacizii ce contin citrat ar trebui evitati daca se administreaza si medicamente ce contin aluminiu
E: este importanta evitarea mentinerii productiei de calciu-fosfor in limite normale
Vezi raspuns
428. [M2952255] Sunt toxice uremice urmatoarele (pag. 1668)
A: metilguanidina
B: creatinina
C: ureea
D: indoli
E: stimulatori ai actiunii somatostatinei si insulinei
Vezi raspuns
429. [M2952256] In uremie intalnim urmatoarele tulburari neuromusculare (pag. 1669)
A: miopatie
B: cefalee
C: nistagmus
D: asterixis
E: crize epileptice
Vezi raspuns
430. [M2952257] In uremie intalnim urm (pag. 1669)
A: hiperuricemie
B: hipertermie
C: hipotrigliceridemie
D: hiperparatiroidism
E: malnutritie
Vezi raspuns
431. [M2952258] Pericardita din IRC se caracterizeaza prin (pag. 1671)
A: este cauzata de toxinele metabolice de retentie
B: tablou clinic diferit de alte pericardite
C: revarsatul pericardic este rareori hemoragic
D: nu se recomanda dializa
E: se evita anticoagulantele sistemice
Vezi raspuns
432. [M2952259] Referitor la anemia normocroma,normocitara din IRC sunt false (pag. 1672)
A: apare rareori
B: eritropeieza este deprimata in IRC datorita toxinelor de retentie asupra maduvei osoase
C: adm De eritropoietina umana recombinata este contraindicata
D: hemoliza este o componenta majora a anemiei din IRC
E: pierderile sanguine gastrointestinale contribuie la anemie
Vezi raspuns
433. [M2952260] In tratamentul hiperpotasemiei aparute in IRA sunt adevarate urmatoarele: (pg 1665)
A: se administreaza gluconat de calciu
B: se suplimenteaza diureticele care cresc potasiu
C: dam spironolactona
D: administram rasini schimbatosre de ioni (sulfonat polistirenic de sodiu)
E: restrictionam aportul de apa
Vezi raspuns
434. [M2952262] Urmatoarele anomalii neuromusculare sunt obisnuite in uremia terminala: ()
A: miocloniile
B: insomnia
C: somnolenta
D: convulsiile
E: coreea
Vezi raspuns
435. [M2952263] In faza incipienta a insuficientei renale acute ischemice: ()
A: exista reflux al filtratului glomerular prin epiteliul tubular afectat
B: presiunea ultrafiltrarii glomerularee este crescuta
C: leziunea ischemica este mai putin importanta in portiunea medulara a tubului proximal
D: fluxul filtratului glomerular in tub este obstruat
E: lezarea ischemica este importanta in portiunea medulara a ramurii ascendente groase a ansei Henle
Vezi raspuns
436. [M2952264] In insuficienta renala cronica: ()
A: potasiul intracelular este normal
B: acidoza metabolica induce un influx de potasiu in celule
C: potasiul intraceluelar este scazut
D: creste activitatea ATP-azei sodiu potasiu dependende
E: potasiul seric este de obicei normal sau crescut
Vezi raspuns
1 B 13 D 25 E 37 D 49 D 61 B 73 E
2 D 14 A 26 B 38 A 50 D 62 C 74 D
3 C 15 E 27 C 39 C 51 E 63 D 75 E
4 D 16 B 28 C 40 D 52 A 64 E 76 A
5 D 17 C 29 A 41 A 53 D 65 A 77 E
6 E 18 D 30 B 42 B 54 E 66 C 78 D
7 D 19 B 31 A 43 C 55 B 67 B 79 C
8 A 20 D 32 E 44 B 56 A 68 C 80 C
9 E 21 C 33 D 45 D 57 C 69 E 81 A
10 C 22 B 34B 46 E 58 A 70 C 82 A
11 C 23 B 35 D 47 C 59 E 71 D 83 B
12 B 24 E 36 B 48 E 60 A 72 E 84 A
85 A 132 A 179 BE 226 CE 273 AB 320 ABCE 367 BCE
86 C 133 B 180 BCE 227 AE 274 ABCD 321 BC 368 ABE
87 D 134 C 181 BDE 228 BD 275 ABCD 322 ACDE 369 CE
88 D 135 D 182 BCE 229 DE 276 ABE 323 AC 370 CDE
89 D 136 E 183 BC 230 BDE 277 ADE 324 ACE 371 ACE
90 D 137 E 184 BC 231 BE 278 ACD 325 ADE 372 ACE
91 D 138 D 185 BDE 232 ABCE 279 ABCD 326 BCDE 373 AB
92 D 139 A 186 BCE 233 ACE 280 CDE 327 BDE 374 ACDE
93 D 140 B 187 ACDE 234 BCD 281 ABE 328 ACDE 375 BDE
94 C 141 C 188 ADE 235 DE 282 ABD 329 AD 376 BCDE
95 B 142 ABDE 189 ABC 236 BDE 283 ABCD 330 AC 377 CE
96 B 143 ABE 190 ACDE 237 CE 284 ADE 331 ADE 378 AE
97 B 144 ABD 191 ABCE 238 BD 285 ACDE 332 ABCD 379 BD
98 D 145 ACD 192 BCD 239 BCD 286 ABE 333 ABCE 380 DE
99 A 146 ABCE 193 ADE 240 ABCE 287 ABDE 334 ACDE 381 BDE
100 B 147 AC 194 ABD 241 CDE 288 ABCD 335 BCDE 382 BE
101 C 148 ABCD 195 ABD 242 BC 289 AB 336 ABCE 383 ACE
102 B 149 ABCE 196 CD 243 ABE 290 ABE 337 ABDE 384 BCD
103 D 150 BD 197 BE 244 BC 291 ACD 338 BCDE 385 DE
104 E 151 BDE 198 ABCE 245 ACE 292 ABC 339 ACDE 386 BE
105 D 152 ABD 199 ABD 246 ACE 293 ABC 340 ABCD 387 CE
106 D 153 BCDE 200 ABCD 247 BCD 294 BDE 341 ABCD 388 BD
107 A 154 BC 201 BCDE 248 AC 295 BC 342 ACDE 389 BCD
108 B 155 ABCD 202 ABC 249 AE 296 ABCD 343 ABCD 390 ACE
109 E 156 BCE 203 AC 250 ABE 297 ACDE 344 CD 391 BC
110 D 157 BDE 204 CE 251 BDE 298 ABC 345 AD 392 AE
111 D 158 ACD 205 ADE 252 ABE 299 CE 346 ABE 393 BDE
112 E 159 ABCE 206 AE 253 ABC 300 ABCD 347 AE 394 BDE
113 A 160 ACDE 207 ABDE 254 CD 301 BCDE 348 CD 395 BCD
114 D 161 ABCD 208 BDE 255 ABCD 302 ABC 349 ABC 396 AC
115 A 162 ABC 209 BCD 256 AB 303 ABCD 350 CDE 397 ADE
116 E 163 AD 210 BD 257 ABDE 304 BC 351 DE 398 BC
117 E 164 ABCD 211 ABD 258 BCDE 305 BE 352 BCD 399 AB
118 B 165 BD 212 BDE 259 ABCD 306 AB 353 AC 400 ACE
119 A 166 ABD 213 ACDE 260 ADE 307 ABCD 354 ABE 401 ABCE
120 C 167 AB 214 CD 261 ABCD 308 ABC 355 CE 402 ABCD
121 A 168 ACD 215 BE 262 DE 309 ABC 356 BCE 403 ABCE
122 B 169 CDE 216 CE 263 ABC 310 AC 357 CDE 404 ACDE
123 C 170 ABC 217 CDE 264 ACD 311 ABDE 358 AE 405 AB
124 D 171 AB 218 AE 265 BC 312 AB 359 CDE 406 BCDE
125 E 172 ABD 219 CDE 266 AB 313 ABCE 360 AD 407 ABCE
126 D 173 ABD 220 AD 267 ABC 314 ABCD 361 ACDE 408 ACDE
127 D 174 BCD 221 ACDE 268 ABCD 315 AB 362 CD 409 BCD
128 B 175 ABCD 222 CD 269 ABCE 316 DE 363 BE 410 BCDE
129 C 176 ABC 223 BE 270 ACE 317 ABC 364 CE 411 ABCD
130 A 177 BDE 224 BDE 271 AB 318 CD 365 ACE 412 BCDE
131 E 178 BCDE 225 BCDE 272 ACDE 319 ACE 366 ACDE 413 CD
414 ABCD 418 CDE 422 AB 426 BE 430 ADE 434 ADE
415 ABC 419 ACE 423 BE 427 ABCD 431 AE 435 ADE
416 ABCD 420 BCE 424 BCD 428 ABCD 432 ACD 436 CE
417 CDE 421 ACE 425 AD 429 ABDE 433 AD