Sunteți pe pagina 1din 82

DISMICROBISMUL INTESTINAL

Complement simplu 1. La nou-nscui, microflora intestinal este reprezentat preponderent de: A. Bacillus bifidus B. Enterococcus C. Proteus D. Klebsiella E. Esch. coli hemolizant 2. La nou-nscutul alimentat natural bifidoflora se stabilete evident dominant n: A. 1-aa 2-a zi B. A 5-a a 7-a zi C. A 2-a a 3-a sptmn D. 1-a lun E. A 6-a lun 3. Flora rezidentar (permanent) intestinal din colon la copiii de vrst colar este reprezentat de: A. Stafilococcus aureus B. Candida albicans C. Bacteroides i bifidus Bacterium D. Clostridium perfringens E. Enterobacter cloacae 4. Rolul decisiv n diagnosticul dismicrobismului intestinal la copii i revine: A. Hemoleucogramei B. Proteinogramei C. Coproculturii D. Probelor hepatice E. Investigaiilor serologice 5. Numii cea mai eficient metod de corecie a tulburrilor microflorei intestinale la copilul mic este: A. Alimentaia corect B. Antibioterapia C. Vitaminele D. Bacteriofagii E. Fermenii
201

6. Diagnosticul dismicrobismului intestinal poate fi stabilit numai n baza: A. Biliculturii B. Hemoculturii C. Coproculturii D. Culturii din nazofaringe E. Uroculturii 7. Dismicrobismul intestinal la sugari se manifest mai frecvent prin sindromul: A. Cataral B. Meningian C. Dispeptic D. Eruptiv E. Limfoadenopatie Complement multiplu 1. Flora intestinal obligatorie (concomitent florei rezidentare) la copii este reprezentat de: A. Esch. coli 2-410 8 B. Enterococcus 105-106 C. Lactobacterii facultativ anaerobe 105-108 D. Candida 0-105 E. Klebsiella 0-106 2. Flora intestinal tranzitorie (ocazional) este reprezentat de: A. Stafilococcus B. Candida albicans C. Enterobacterii condiionat patogene D. Lactobacterii E. Bifidobacterii 3. Microflora intestinal normal la copii, calitativ i cantitativ, depinde mult de urmtorii factori: A. Sezonul anului B. Terapia antiviral C. Vrst copilului D. Rehidratarea oral E. Tipul de alimentaie 4. Cauzele declanrii i evoluiei dismicrobismului intestinal la copiii mici sunt:
202

A. B. C. D. E.

Utilizarea antibioticelor deseori neraional Maladii infecioase digestive repetate Alimentaia natural Encefalopatia perinatal Alimentaia artificial

5. Dismicrobismul intestinal compensat la sugari se manifest prin: A. Scderea poftei de mncare B. Hipertermie C. Scderea ponderal D. Pusee subfebrile E. Diaree 6. Dismicrobismul intestinal subcompensat la copii se manifesta clinic prin: A. Subfebrilitate stabil B. Inapeten C. Regurgitaii, vome, diaree D. Hemocolit E. Semne meningiene pozitive 7. Dismicrobismul intestinal decompensat la copii se manifest clinic prin: A. Semne de intoxicaie general B. Vome repetate C. Diaree cu scaune cu mucus, uneori i cu striuri de snge D. Scaune normale E. Constipaii 8. Diagnosticul dismicrobismului intestinal se bazeaz pe: A. Anamneza bolii B. Radiografia abdominal C. Tabloul clinic i evoluia bolii D. Corpoculturi E. Electrocardiogram 9. Factorii predispozani la dismicrobismul intestinal al nou-nscutului sunt: A. Acutizarea maladiilor cronice n timpul sarcinii la gravid B. Alimentaia artificial precoce C. Prematuritatea D. Alimentaia natural E. Nscut de mam purttoare de HbsAg
203

10. Simptomatologia clinic a dismicrobismului intestinal la nou-nscut include: A. Meteorism B. Scaune lichide frecvente C. Subfebrilitate D. Febr E. Icter 11. Tratamentul dismicrobismului intestinal la copii include: A. Corticosteroizi B. Imunocorecia C. Restabilirea microbiocenozei intestinale D. Recuperarea funcional a intestinului E. Antibioterapia 12. Tratamentul dismicrobismului intestinal decompensat la copii include: A. Corticosteroizi B. Imunoglobuline C. Eubiotice D. Antibiotice E. Antivirale 13. Tratamentul dismicrobismului intestinal subcompensat va include: A. Lactate acidulate B. Eubiotice C. Antibiotice D. Corticosteroizi E. Fermeni 14. Diagnosticul diferenial al dismicrobismului intestinal la copii se face cu: A. Infecii intestinale acute cu ECP B. Mononucleoza infecioas C. Hepatita viral D. Shigeloza E. Escherichioza

204

HEPATITELE VIRALE
Complement simplu 1. Hepatita viral A forma anicteric la copii este caracterizat prin: A. Icter slab pronunat B. Bilirubinemie uoar, cu predominarea fraciei conjugate C. Valorile ALAT crescute D. Semne catarale majore E. Erupii cutanate 2. n hepatita viral A la copii, forma frust, se va nregistra unul din urmtoarele semne: A. Intoxicaie pronunat B. Icter pronunat C. Erupii hemoragice D. Artralgii E. Hepatomegalie 3. Care semn clinic nu este caracteristic pentru forma malign a hepatitei virale la copii? A. Adinamie, agitaie, convulsii B. Hepatomegalie pronunat C. Vom repetat, regurgitaii D. Icter pronunat E. Sindrom hemoragic 4. Care afirmaie referitor la hepatita viral congenital nu este corect ? A. Semne de intoxicaie moderate B. Hepatomegalie nensemnat C. Sindrom hemoragic frecvent D. Hiperbilirubinemie cu predominarea fraciei neconjugate E. Activitatea ALAT, F-1-fosfat aldolazei uor crescute 5. Forma malign n hepatita viral la copii se ntlnete cel mai frecvent n caz de: A. HVA B. HVC C. HVB D. HVE E. Hepatita n infecia cu citomegalovirus
205

6. Marcherul important al contagiozit ii copilului bolnav de HVB este: A. HBsAg B. HBcAg C. HBeAg D. Anticorpi anti-Hbe Ag E. Anticorpi anti-Hbc Ag 7. Encefalopatia hepatic acut n hepatita viral la copii are, de regul, consecina: A. nsntoire B. nsntoire incomplet C. Hepatit cronic D. Sfrit letal E. Ciroz hepatic postnecrotic 8. Encefalopatia hepatic acut n hepatita viral se ntlnete mai frecvent la: A. Nou-nscui B. Sugari C. Precolari D. Aduli E. colari 9. n caz de encefalopatie hepatic acut la copii, nu lipsesc: A. Convulsii tonicoclonice B. Vome cu snge C. Contiina clar D. Tahipnee E. Oligurie 10. Cel mai informativ test biochimic n encefalopatia hepatic acut la copii este: A. Hipertransaminazemia B. Hiperbilirubinemia C. B-lipoproteide valori mari D. Protrombinemia sub 40% E. Testul cu timol valori mici Complement multiplu 1. Hepatitele virale la sugari sunt produse, de obicei, de: A. Virusul hepatic A B. Virusul hepatic B C. Virusul hepatic C
206

D. Virusul hepatic D E. Virusul hepatic E 2. n hepatita viral B, forma grav, la copii pot fi: A. Icter progresiv B. Manifestri hemoragice C. Hepatomegalie, ficat dolor D. Intoxicaie moderat E. Convulsii repetate 3. Criteriile clinice majore de gravitate n hepatita viral la copiii mici sunt: A. Intoxicaie pronunat B. Icter progresiv C. Hepatomegalie moderat D. Exantem E. Sindrom hemoragic 4. n perioada de prodrom a HVA la copii, diagnosticul diferenial se face cu: A. IRVA B. Stri alergice C. Toxiinfecii alimentare D. Reumatism E. Apendicit 5. Consecinele HVB la copii pot fi: A. Vindecarea complet B. Cronicizarea C. Letalitatea D. Pancreatita acut necrozant E. Insuficienta renal cronic 6. Perioada de prodrom n HVA la copii se distinge prin: A. Durata de 35 zile B. Febr n 60% din cazuri C. Artralgii D. Dureri abdominale E. Erupii cutanate 7. Care sunt particularitile HBA la copii fa de aduli? A. Evoluie mai sever B. Adenopatii frecvente
207

C. Hepatomegalie mai pronunat D. Forme anicterice frecvente E. Durata icterului este mai scurt 8. Care dintre parametrii clinici i paraclinici enumerai mai jos sunt indici de pronostic sever imediat n evoluia hepatitei virale acute? A. Hepatomegalia important B. Splenomegalia C. Micorarea progresiv a ficatului D. Prezena sindromului hemoragic E. Scderea rapid a titrului de AgHBs 9. Terapia cu corticosteroizi nu este indicat copiilor cu hepatit viral acut n: A. Forma sever a HVB la sugari B. Forma sever a HVE C. Forma malign a HVB D. Forma sever a HVA E. Hepatita viral B forma medie+varicela 10. Testul cu timol, valori crescute vor fi n: A. HVA B. HVB C. HVC D. HVD E. HVE 11. Alfa-interferoni sunt indicai n formele severe de: A. HVB B. HVE C. HVC D. HVA E. HVD 12. Hepatosplenomegalia la nou-nscui se nregistreaz n: A. Rubeola congenital B. Toxoplasmoza congenital C. HVB congenital D. Sindromul Jilbert E. Icterul hemolitic

208

13. Bilirubinemie cu predominarea fraciei conjugate la nou-nscui va fi n: A. Icterul fiziologic B. Icterul hemolitic C. HVB congenital D. Atrezia cilor biliare E. Sindromul Crigler-Najjar 14. Alegei 3 indici ce caracterizeaz citoliza hepatic: A. Bilirubina seric B. ALAT C. ASAT D. Gamaglobuline E. Fructozo-1-fosfat aldolaza 15. n forma malign a HVB la copii cele mai frecvente complicaii sunt: A. Edemul cerebral B. Deshidratarea sever C. Insuficiena renal D. Insuficiena respiratorie E. Hemoragii digestive masive 16. Cele mai caracteristice teste biochimice n encefalopatia hepatic acut n HVB la copii sunt: A. Bilirubinemia (200 mmol/l i mai mult) B. Protrombinemia 5060% C. Protrombinemia sub 40% D. Testul cu sublimat redus E. Hipertransaminazemia 17. Semnele clinice de baz n encefalopatia hepatic acut la copii sunt: A. Miros hepatic (ficat crud) B. Vome de tip za de cafea C. Oligurie D. Splenomegalie E. Intoxicaie moderat 18. Pentru forma malign a HV la copii este caracteristic: A. Este provocat mai frecvent de virusurile hepatice B i D B. Apare mai des n hepatita viral C C. Mai frecvent o fceau sugarii pn la vaccinarea anti HVB
209

D. Se manifest n primele 2 sptmni de la debutul bolii E. Pronosticul este favorabil 19. Pentru hepatita viral B la copii, form grav, sunt caracteristice: A. Icter progresiv B. Manifestri hemoragice C. Hepatomegalie, ficat dolor D. Intoxicaie slab pronunat E. Convulsii repetate, status convulsiv 20. Criteriile clinice majore de gravitate n hepatita viral B la copiii mici sunt: A. Splenomegalia B. Icterul progresiv C. Diareea D. Tulburarea somnului, vomele repetate E. Sindromul hemoragic 21. Consecinele HVB la copii pot fi: A. Vindecare complet B. Cronicizare C. Deces D. Abces hepatic E. Pareze i paralizii flasce 22. Ce markeri serologici putei solicita pentru confirmarea infeciei cu virusul hepatitie C? A. Anticorpi anti-HCV B. ARN HCV C. Anticorpi anti-HCV IgM D. Determinarea de anticorpi antimuchi neted E. ALAT, ASAT 23. Indicai manifestrile extrahepatice n hepatita viral B: A. Pneumonie interstiial B. Glomerulonefrit membranoas C. Poliartrit nodoas D. Laringit stenozant E. Anemie aplastic 24. Markerii infeciei cu virusul hepatitei B: A. Ag HBs B. Ag HBe
210

C. Anti-CMV D. Anti-HBc IgM E. Anti- HCV 25. n HVA la copii, perioada preicteric, poate avea loc: A. Sindrom digestiv B. Sindrom pseudoreumatic C. Sindrom eruptiv D. Sindrom pseudogripal E. Manifestri atipice, simulnd abdomen acut 26. Sindromul hepatopriv (insuficien celular hepatic) se pronun prin: A. Hipoprotrombinemie B. Hipofibrinogenemie C. Hipoalbuminemie D. Hipertransaminazemie E. B-lipoproteide serice cu valori crescute 27. Erupii alergice n perioada preicteric pot fi n: A. HVA B. HVB C. HVC D. HVD E. HVE 28. Tratamentul HVA la copii, form grav, se efectueaz cu: A. Repaos la pat n perioada de stare B. Regim alimentar, diet C. Terapie perfuzional D. Corticosteroizi E. Antivirale 29. Consecinele hepatitei virale A la copii pot fi: A. Vindecare complet cu restabilirea funciei hepatice B. Vindecare cu un mic defect histomorfologic fibroza hepatic C. Cronicizare D. Ciroz hepatic E. Complicaii ale cilor biliare i gastroduodenite

211

30. Vi-feronul este indicat n: A. HVB forma sever B. HVB forma malign C. HVC forma cronic activ D. HVB forma cronic activ E. HVE 31. Particularitile HVD-coinfecie la copii sunt: A. Pn la vaccinarea anti HVB se nregistra frecvent la sugari B. Pronosticul frecvent favorabil C. Forme severe i maligne frecvente D. Letalitate nalt E. Risc major de cronicizare 32. Evoluia HVA la copii se caracterizeaz prin: A. Deseori, forme uoare B. Rareori, forme severe C. Forme fulminante excepionale D. Letalitate nalt E. Pronostic nefavorabil 33. Particularitile HVB la sugari: A. Perioada preicteric scurt sau absent B. Hepatosplenomegalia e mai pronunat dect la copiii mari C. Formele severe i medii mai frecvente D. Semnele de intoxicaie slabe E. Convalescena scurt

212

MONONUCLEOZA INFECIOAS
Complement simplu 1. Indicai unul din sindroamele cardinale ale mononucleozei infecioase la copii: A. Artrita B. Encefalita C. Limfoadenopatia generalizat D. Pancreatita E. Orhita 2. Precizai ce manifestri clinice se depisteaz, de regul, n mononucleoza infecioas la copii: A. Erupia rubeoliform B. Edemul palpebral C. Icterul sclero-tegumentar D. Angina, limfoadenopatia, hepatosplenomegalia E. Hematuria 3. n mononucleoza infecioas, evidenierea anticorpilor heterofili (de tip Ig M) se face prin: A. Testul ic B. Testul Dick C. Testul Paul-Bunnel-Davidsohn D. Testul ELIZA E. Testul Widal 4. Tratamentul etiotrop al mononucleozei infecioase la copii se face cu: A. Prednisolon B. Ampicilin C. Ribavirin D. Aciclovir E. Lamivudin 5. n mononucleoza infecioas la copii, tipurile de angin pot fi urmtoarele, cu excepia: A. Eritematoas B. Folicular C. Lacunar D. Membranoas E. Necrotic
213

6. La copil, boala infecioas care se manifest cu poliadenopatie este: A. Hepatita viral acut B. Paragripa C. Salmoneloza D. Mononucleoza infecioas E. Pertussis 7. Tratamentul formelor severe ale mononucleozei infecioase la copii va include urmtoarele, cu excepia: A. Repaos la pat B. Antiinflamatoare nesteroidiene C. Igiena riguroas a cavitaii bucale D. Corticoterapia E. Ampicilina pentru suprainfecii bacteriene 8. Precizai n care cazuri de mononucleoz infecioas la copii nu se administreaz corticosteroizi: A. Forme severe (febr, adenopatii enorme, hepatite etc.) B. Complicaii nervoase C. Cazuri de anemie hemolitic autoimun D. Forme comune (tipice, necomplicate) E. Cazuri cu purpur trombocitopenic 9. Precizai afirmaia incorect privind mononucleoza infecioas la copii: A. Nu exista un tratament antiviral. B. Suprainfeciile bacteriene se trateaz cu ampicilin. C. Exist vaccin anti-EBV. D. Este o boal cu declarare obligatorie numeric. E. Pronosticul este cel mai frecvent favorabil. 10. Pentru excepia: A. B. C. D. E. mononucleoza infecioas la copii sunt caracteristice urmtoarele sindroame, cu Angina Poliadenopatia Febra Modificrile caracteristice hematologice Diareea

214

11. Care din complicaiile specifice enumerate nu este caracteristic infeciei cu virusul Epstein-Barr la copii? A. Nevrita nervului facial B. Anemia hemolitic C. Purpura trombocitopenic D. Agranulocitoza E. Insuficiena hepatic acut 12. Pentru mononucleoza infecioas la copii, forma medie, sunt caracteristice urmtoarele sindroame, cu o excepia: A. Semne de intoxicaie cu febr (38,539C) B. Tirajul cutiei toracice C. Limfoadenopatia generalizat D. Amigdalita supurativ E. Hepatosplenomegalia 13. n mononucleoza infecioas virusul Epstein-Barr are drept int limfocitele B, cu excepia: A. esutul limfatic al mucoasei orofaringiene i faringelui posterior B. esutul limfatic al mucoasei amigdalelor C. esutul limfatic din splin, ficat D. Ganglionii limfatici periferici E. Plcile Payer i foliculii solitari din intestinul subire 14. Agentul etiologic al mononucleozei infecioase este: A. Virusul citomegalic B. Virusul Epstein-Barr C. Virusul Herpes simplex-I D. Virusul Herpes simplex-II E. Virusul varicelo-zosterian (VZV) 15. Virusul Epstein-Barr face parte din familia: A. Picornaviridae B. Hepadnaviridae C. Herpesviridae D. Togaviridae E. Paramyxoviridae 16 Profilaxia specific a mononucleozei infecioase include: A. Gamma-globuline standart B. Levamizol
215

C. Interferon D. Vaccin E. Nu exist nici o metod specific de profilaxie Complement multiplu 1. Selectai infeciile virale la copii, care pot evolua cu sindrom mononucleozic: A. Infecia cu virusul respirator sinciial B. Infecia cu virusul citomegalic C. Rubeola D. Oreionul E. Infecia cu virusul Epstein-Barr 2. Care din afirmaiile enumerate caracterizeaz febra n mononucleoza infecioas la copii? A. Are caracrer bifazic B. Dureaz 728 zile i mai mult C. Se ntlnete n 80% din cazuri D. Dureaz 13 zile E. Cu oscilaii ntre 38 i 40C 3. n mononucleoza infecioas la copii, adenopatia deseori poate fi: A. Laterocervical B. Occipital C. Generalizat D. Cu evoluie spre fistulizare E. Cu ganglioni limfatici adereni, dureroi 4. Limfadenita cervical acut la copii are drept cauz: A. Amigdalita acut B. Scarlatina C. Tuberculoza D. Mononucleoza infecioas E. Intoxicaia cu digitalice 5. Care simptome indic afectarea nazofaringelui n mononucleoza infecioas la copii? A. Respiraia nazal dificil B. Tumefierea amigdalelor retronazale C. Tusea frecvent D. Respiraia zgomotoas cu gura deschis E. Eliminri nazale purulene
216

6. n mononucleoza infecioas la copii se pot declana urmtoarele complicaii: A. Anemia hemolitic (mecanism autoimun) B. Emfizemul subcutanat C. Ruptura splinei D. Hemoragii pulmonare E. Abcese periamigdaliene 7. Mononucleoza infecioas se mai numete: A. Boala srutului B. Boala ghearelor pe pisic C. Angina monocitar D. Febra ganglionar E. Boala Lyme 8. Afectarea sistemului reticulo-endotelial n mononucleoza infecioas la copii se manifest prin: A. Mononucleare atipice n sngele periferic B. Hepatosplenomegalie C. Poliadenopatie D. Afectarea bronhiilor i boniolelor E. Artralgii tranzitorii 9. Morbiditate maxim prin mononucleoza infecioas se nregistreaz la: A. Sugari B. Precolari C. Adolesceni D. Maturi E. Adultul tnr 10. Tabloul clinic al mononucleozei infecioase la copii include: A. Febra persistent B. Angina pseudomembranoas C. Poliadenopatie i hepatosplenomegalie D. Descuamaia n lambouri pe palme i plante E. Dermografism alb 11. Variantele de evoluie a mononucleozei infecioase la copii sunt: A. Ciclic, fr complicaii B. Cu complicaii C. Fulminante D. Cu sechele
217

E. Cronic 12. Principalele cauze ale sindromului mononucleozic la copii sunt: A. Virusurile (EBV, CMV, adenovirus etc.) B. Regenerrile medulare dup agranulocitoza toxic C. Protozoarele (Toxoplasma gondii etc.) D. Bacteriile intracelulare E. Intolerana la gluten 13. Care sunt particularitile hepatitei mononucleozice la copii, comparativ cu hepatita viral B? A. Evoluie mai sever B. Splenomegalie pronunat C. Febr durabil D. Prezena mononuclearelor atipice n snge E. Icter scleral i tegumentar pronunat 14. Biopsia ganglionar n mononucleoza infecioas la copii prezint histomorfologic: A. Zone de necroze cu micro- i macroabcese B. Hiperplazie simpl C. Proliferare histiocitar cu formarea de mononucleare D. Infiltraie de celule epiteliale, limfocite, celule gigante E. Prezena celulelor hiperbazofile 15. n mononucleoza infecioas la copii erupiile cutanate, n 1015 % din cazuri, pot fi de tip: A. Variceliform B. Scarlatiniform C. Rubeoliform D. Rujeoliform E. Hemoragic 16. Identificai afirmaiile incorecte despre mononucleoza infecioas la copii. A. Angina apare n 80% din cazuri. B. O complicaie frecvent este anemia aplastic. C. Perioada de incubaie dureaz 23 zile. D. Hepatita mononucleozic are un procent ridicat de cronicizare. E. Tabloul hematologic evideniaza limfocite atipice. 17. Modificrile hematologice n mononucleoza infecioas la copii sunt: A. Leucocitoza moderat
218

B. C. D. E.

Leucocitoza cu neutrofilie Leucocitoza cu limfocitoz Limfomonocitoz cu limfocite atipice Trombocitopenia

18. Diagnosticul serologic al mononucleozei infecioase la copii se bazeaz pe: A. Evidenierea anticorpilor heterofili nespecifici de tip Ig M (aglutinine) B. Evidenierea anticorpilor anti-HB cor sumar C. Determinarea anticorpilor serici anti-VCA IgM D. Determinarea anticorpilor serici anti-VCA IgG E. Determinarea anticorpilor anti-HCV 19. Reacia Paul-Bunnel-Davidsohn n diagnosticul mononucleozei infecioase: A. Este o reacie de aglutinare a hematiilor de cal. B. Este considerat pozitiv la titrul mai mare de 1:28 sau 1:40, n funcie de sistemul de deluie. C. Se pozitiveaz dup a 7-a zi de boal, uneori dup 23 sptmni. D. Se negativeaz dup 23 luni. E. n 1020% din cazuri de mononucleoza infecioas, reacia rmne negativ. 20. Selectai anticorpii considerai markeri de replicare viral n mononucleoza infecioas la copii: A. Anticorpi IgM anti-VCA (Viral-Capsid-Antigen) B. Anticorpi anti-EA (Early Antigen) C. Anticorpi anti-EBNA (Epstein-Barr Nuclear Antigen) D. Anticorpi antivirus Herpes simplex-1 E. Anticorpi IgG antivirus citomegalic 21. Precizai afirmaiile corecte privind manifestrile cutaneo-mucoase n mononucleoza infecioas la copii. A. 5% din bolnavi prezint o erupie cutanat cu aspect maculos. B. Administrarea ampicilinei sau amoxicilinei determin apariia unei erupii maculopapuloase pruriginoase n 90100% din cazuri. C. Erupia maculopapuloas poate aprea i dup ntreruperea administrrii ampicilinei. D. 5% din bolnavi prezint icter sclero-tegumentar. E. n 2560% din cazuri apar peteii multiple de 12 mm n diametru pe palatul moale.

219

22. Indicai maladiile produse de virusul Epstein-Barr: A. Limfomul Burkit B. Carcinomul nazofaringian C. Limfoame cu celule T D. Carcinomul de col uterin E. Mononucleoza infecioas 23. Virusul Epstein-Barr prezint: A. Potenial oncogen B. Medulotropism C. Limfotropism D. Enterotropism E. Dermatropism 24. Virusul Epstein-Barr se transmite: A. Prin srut cu saliva B. Prin picturi fluide C. Prin transfuzii de snge sau plasm D. Prin transplant de organe E. Pe cale fecal-oral

220

NEUROTOXICOZA
Complement simplu 1. Neurotoxicoza are o evoluie: A. Lent B. Acut C. Cronic D. Recidivant E. Ondulant 2. Sindromul de neurotoxicoz se ntlnete cel mai frecvent la copiii din grupa de vrst: A. Nou-nscui B. Sugari C. Precolari D. colari E. Adolesceni 3. Neurotoxicoza la copiii mici apare n: A. Infecii intestinale acute B. Viroze respiratorii C. Anemii D. Hepatite virale E. Tuse convulsiv 4. Debutul i evoluia neurotoxicozei la sugari se afl n deplin dependen de: A. Starea general a organismului B. Particulatile anatomo-fiziologice ale tractului digestiv C. Starea SNC n perioada precedent D. Etiologia bolii E. Statutul imun 5. Neurotoxicoza se dezvolt intensiv la copiii cu: A. Patologii renale B. Patologii cardiovasculare C. Patologii cerebrale perinatale D. Patologii pulmonare E. Patologii hepatice

221

6. Edemul cerebral acut la sugar se caracterizeaz prin: A. Febr B. Inapeten C. Somn inversat D. Febr persistent, malign, agitaie psihomotorie, ipt encefalic E. Vome repetate 7. Lichidul cefalorahidian n neurotoxicoz prezint: A. Albuminorahie crescut B. Presiune mrit C. Pleiocitoz neutrofilic D. Glucorahie sczut E. Lichid tulbure 8. Care simptom nu este caracteristic pentru neurotoxicoz, forma grav? A. Convulsii B. Hipertermie C. Agitaie psihomotorie D. Obnubilare E. Angina ulcero-membranoas 9. Neurotoxicoza la sugari este caracterizat prin semne meningiene disociate. Care semn este prezent permanent? A. S. Lesage B. Redoarea cefei C. S. Kernig D. S. Brudzinski E. S. Babinski 10. Care sindrom indic un pronostic nefavorabil n neurotoxicoz? A. Hipertermic B. Meningian C. De coagulare intravascular diseminat (SCID) D. Insuficien respiratorie E. Convulsiv 11. Evoluia neurotoxicozei la copii depinde de: A. Particularitile morfo-fiziologice ale sistemului nervos central B. Complicaiile tardive n IRA C. Tratamentul antibacterian D. Infeciile urinare asociate
222

E. Terapia antiviral 12. Histomorfologic, neurotoxicoza:prezint : A. Necroze ale foliculilor solitari i plcilor Peyer B. Necroze ale esutului cerebral C. Edem cerebral extra- sau/i intracelular D. Hipertensiune a lichidului cefalorahidian E. Empiem subdural 13. n neurotoxicoz, faza hiperdinamic se caracterizeaz prin: A. Debut brusc B. Debut lent C. Erupii pe tegumente D. Areflexie E. Hipotonie muscular 14. Hipersensibilitatea SNC fa de dereglrile circulaiei sangvine, diminuarea aportului de glucoz i oxigen n neurotoxicoz se explic prin: A. Rezerva de glicogen mrit B. Reducerea rezervei de glicogen C. Mielinizarea suficient a cilor nervoase D. Insuficien imunologic E. Hiperbilirubinemie 15. Neurotoxicoza poate avea evoluie malign n caz de predominarea: A. SCID (sindrom de coagulare intravascular diseminat) B. Manifestrilor neurologice C. Insuficienei respiratorii D. Hipertermiei E. Hipertransaminazemiei 16. n neurotoxicoz LCR prezint: A. Hipertensiv, clar, incolor B. Tulbure, albicios C. Citorahie crescut D. Proteinorahie crescut E. Glicorahie mult sczut 17. Cu care maladii are mai multe particulariti clinico-morfologice comune neurotoxicoza? A. Meningite seroase B. Meningite purulente
223

C. Encefalite D. Poliomielit E. Mielit transvers 18. Pericolul de dislocare a creierului n neurotoxicoz n caz de: A. Edem cerebral acut B. Sindrom trombo-hemoragic C. Sindrom de insuficien suprarenal D. Sindrom hipertermic E. Sindrom de hiperventilaie 19. O evoluie malign caracterizeaz neurotoxicoza cu predominarea insuficienei: A. Respiratorii B. Cardiovasculare C. Renale D. Hepatice E. Microcirculatorii (SCID) 20. Diferenierea neurotoxicozei de encefalit va fi posibil prin: A. Puncia lombar B. Hemoleucogram C. Evidena bolnavului n dinamic D. Cons. neurologului E. Cons. neurochirurgului 21. Disfuncia centrului cardiovascular n neurotoxicoza de gradul I se caracterizeaz prin: A. Bradicardie B. Aritmie C. Tahicardie pronunat D. Hipertensiune arterial E. Hipotensiune arterial 22. n neurotoxicoza gr. III, tulburrile senzoriale se manifest prin: A. Hiperestezie B. Hipostezie C. Anestezie D. Parestezie E. Fotofobie

224

23. n neurotoxicoza gr.II la sugar, fontanela anterioar este: A. Tensionat B. Tensionat sau/i bombat C. Bombat D. Nemodificat E. Excavat 24. Care din grupele de vrst enumerate prezint o susceptibilitate crescut la convulsii n condiiile unei ascensiuni termice? A. Sugarul i copilul mic (pn la 2 ani) B. 25 ani C. 510 ani D. > 10 ani E. Adolescenii 25. Convulsiile febrile pot fi ntlnite la copiii cu: A. Spasmofilie B. Epilepsie C. Neurotoxicoz D. Tuse convulsiv E. Tetanos Complement multiplu 1. Medicaia de prevenie a neurotoxicozei la sugari este necesar la instalarea: A. Febrei (37,5 i mai mare) B. Infeciei respiratorii acute C. Infeciei intestinale acute D. Otitei acute E. Meningitei purulente 2. Care din urmtoarele virusuri produc lezarea toxic a sistemului nervos central? A. Gripal B. RS-virus C. Adenovirusul D. Rotavirusul E. Virusul hepatitic A 3. Care dintre antecedentele enumerate favorizeaz declanarea neurotoxicozei la copii? A. Maladii i intoxicaii n perioada perinatal B. Hipoxia fetal intrauterin
225

C. Trauma craniocerebral natal D. Dismicrobismul intestinal E. Diarei acute repetate 4. Alegei sindroamele ntlnite n neurotoxicoz: A. Hipertermic B. Encefalic C. Meningian D. Hepatosplenomegalie E. Stenoza laringian 5. Simptomele clinice de baz ale edemului cerebral acut sunt: A. Hipertermie B. Convulsii C. Agitaie psihomotorie D. Paralizii acute flasce E. Hematemez 6. Particularit ile clinice ale sindromului meningian n neurotoxicoz la sugari sunt: A. Debut acut, agitaie, febr, vome repetate B. Semne meningiene disociate C. Convulsii frecvente D. Fontanela anterioar excavat E. Tuse spasmodic 7. n edemul cerebral acut terapia de urgen la etapa prespitaliceasc include: A. Antibiotice B. Diuretice C. Antivirale D. Corticosteroizi E. Anticonvulsive 8. Diagnosticul diferenial n neurotoxicoz se va face cu urmtoarele boli grave: A. Encefalita B. Meningita, meningoencefalita C. Spasmofilia D. Oreionul E. Apendicita 9. Numii elementele de pronostic nefavorabil n neurotoxicoz: A. Diagnostic i tratament tardiv (fazele a 2-a i a 3-a)
226

B. C. D. E.

Prezena sindromului de coagulare intravascular diseminat Tahipnee Coma profund Anemia

10. Care investigaii i consultaii ale specialitilor se vor efectua de urgen n caz de neurotoxicoz? A. Analiza general i biochimic a LCR B. Radiografia cutiei toracice C. Hematocritul, hemoleucograma, timpul de coagulare, numrul de trombocite, protrombina, ureea D. Consultaii neurolog, oftalmolog E. Consultaii neurochirurg, ORL 11. La instalarea primelor semne clinice de neurotoxicoz se vor administra urgent: A. Antipiretice B. Bronhodilatatoare C. Anticonvulsive D. Antivirale E. Corticosteroizi 12. Neurotoxicoza la copiii de vrst fraged evolueaz n urmtoarele faze: A. Hiperdinamic B. Hipodinamic C. Com cerebral profund D. Spasmodic E. Prodromal 13. n caz de convulsii la copii, este necesar s se exclud urmtoarele maladii: A. Infecia respiratorie viral acut cu sindrom de neurotoxicoz B. Meningita, meningoencefalita C. Trauma craniocerebral D. Hepatita viral E. Apendicita acut 14. Care din termenii de mai jos sunt sinonime cu neurotoxicoza? A. Reacie encefalic B. Encefalopatie toxiinfecioas C. Encefalomielit D. Toxicoz infecioas primar
227

E. Encefalopatie hepatic 15. Sindromul de neurotoxicoz apare mai frecvent n: A. Infecii respiratorii virale acute (IRVA) B. Mononucleoz infecioas C. IRVA asociate cu infecii bacteriene D. Infecii intestinale acute E. Angin necrotic 16. Consecinele neurotoxicozei la sugari pot fi: A. nsntoire complet B. Deces C. Sechele neurologice importante D. Limfoadenopatie persistent E. Paralizii flasce 17. Examenul fundului de ochi, n caz de edem cerebral acut n neurotoxicoz, determin: A. Edem papilar B. Spasme arteriolare C. Dilataie venoas D. Hemoragii vasculare multiple E. Fr modificri 18. Criteriile clinice de dislocaie cerebral sunt: A. Dispnee progresiv B. Bradipnee, bradiaritmie C. Hipotensiune arterial D. Tahicardie E. Hipertensiune arterial 19. Semne clinice foarte importante n faza iritativ a neurotoxicozei: A. Hipertermie (3940C) B. Agitaie psihomotorie C. Diaree, dureri abdominale D. Cefalee stabil E. Dizurie 20. Faza hipodinamic n neurotoxicoz se caracterizeaz prin: A. Hipertermie stabil, malign B. Adinamie, hipotonie muscular C. Convulsii generalizate
228

D. Com cerebral profund E. Deshidratare sever 21. Faza terminal n neurotoxicoz se caracterizeaz prin: A. Hipotermie B. Hipertermie malign C. Hipertensiune arterial D. Com cerebral profund E. Respiraie aritmic 22. La baza tratamentului neurotoxicozei sunt puse urmtoarele tipuri de tratament: A. Preventiv B. De urgen C. Patogenetic, terapie intensiv D. Antiviral E. Antibacterian

ASOCIERE SIMPL Pentru fiecare afirmaie din coloana 15 gsii varianta corect din coloana AE. 1. Elemenete eruptive: 1. Elemente hemoragice cu necroz n centru, stelate, pe alocuri macule-papule 2. Macule-papule polimorfe, confluente, abundente pe tot corpul 3. Macule, papule, vezicule, cruste 4. Macule mici (rozeole) pe fond hipermiat al pielii, mai abundente n pliurile cutanate 5. Macule discrete, mai abundente pe prile extensorii ale corpului, pe fese Sunt caracteristice pentru: A. Varicel B. Scarlatin C. Rubeol D. Rujeol E. Infecia meningococic 2. Virusurile: 1.Urlian 2. Rujeolic
229

3. Rubeolic 4. Varicelo-zosterian 5. Gripal Posed tropism ctre: A. Sistemele limforeticular, endotelial, respirator, mai pu in ctre sistemul gastrointestinal i sistemul nervos central B. Sistemul limfatic C. Dermatotropism, neurotropism D. Sistemul glandular i sistemul nervos central E. Sistemul respirator i sistemul nervos central 3. 1. Edem cervical rspndit pn la clavicule 2. Edem cervical rspndit pn la prima plic cutanat a gtului 3. Edem cervical rspndit mai jos de clavicule 4. Edem i tumefacie laterocervical cauzat de ganglionii limfatici 5. Edem i tumefacie submaxilar Este (sunt) caracteristic(e) pentru: A. Oreion B. Difteria faringian toxic gr.I C. Difteria faringian toxic gr.II D. Difteria faringian toxic gr.III E. Mononucleoza infecioas Lichidul cefalorahidian este: 1. Tulbure, albicios; pleiocitoz mare (mii n 1 ml) neutrofilic; albuminorahie moderat; clorurorahia norm; glucorahia uneori sczut. 2. Transparent, clar; pleiocitoz moderat (sute n 1 ml) limfocitar; albuminorahie nensemnat; clorurorahia norm; glucorahia norm. 3. Transparent, rareori opalescent; pleiocitoz nsemnat (mii), limfocitar; clorurorahia, glucorahia norm. 4. Transparent, clar; pleiocitoz nensemnat (zeci, sute), limfocitar; clorurorahia, glucorahia norm. 5. Opalescent; pleiocitoz moderat (sute), mixt, limfocitar; albuminorahie pronunat; clorurorahia, glucorahia sczute. 4.

230

n: A. B. C. D. E. 5. 1. Erupii hemoragice (echimoze) (0,21 cm, 3 x 5 cm i mai mari) pe trunchi i membre 2. Erupii hemoragice stelate cu necroze pe fese i membrele inferioare 3. Erupii hemoragice (peteii) pe fa i gt 4. Erupii hemoragice (peteii) pe fa i gt, hemoragii pe conjunctive i sclere 5. Erupii hemoragice (peteii, hemoragii) pe trunchi i membre Apar n: A. Infecia meningococic B. Grip C. Septicemie D. Pertussis E. Vasculita hemoragic 6. 1. 2. 3. 4. 5. Afectri ale sistemului nervos central i sistemului nervos periferic posibile: Meningita purulent primar Meningita purulent secundar Meningita, meningoencefalita seroas primar Meningoencefalita seroas (complicaie) Polinevrita toxic Meningita urlian Meningita enteroviral Coriomeningita limfocitar benign Meningita tuberculoas Meningita meningococic

Se nregistreaz n: A. Oreion B. Infecia meningococic C. Rujeol D. Difterie E. Scarlatin 7. Modificri ale mucoasei orofaringiene: 1. Stomatita cataral discret , rareori enantem 2. Stomatit, gingivit, enantem, semnul Filatov-Koplik 3. Vezicule, eroziuni
231

4. Semnul Mursou 5. Angina delimitat, dureroas, n flcri Apar n: A. B. C. D. E. 8. 1. 2. 3. 4. 5. Apar n: A. B. C. D. E. 9. 1. 2. 3. 4. 5. Infecia meningococic Rujeol Rubeol Scarlatin Varicel Scarlatin Oreion Varicel Rujeol Rubeol

Erupiile: Hemoragice Rozeoloase Maculo-papuloase confluiente Veziculopapuloase Micromaculoase

Urmtoarele simptome: Voce rguit Afonie Tuse ltrtoare Tuse ltrtoare, apoi afonic Respiraie zgomotoas din momentul naterii A. Difteria laringian B. Viroza respiratorie C. Difteria laringian, perioada stenonic D. Stridor congenital E. Stenoza laringian n infecii respiratorii acute

Se nregistreaz n:

10. Afectarea glandelor salivare: 1. Unilateral, dur, dureri la masticaie


232

2. Bilateral, foarte dur, dureroas, eliminri purulente din canalul stenon 3. Bilateral, dur elastic, sensibil, semnul Mursou pozitiv, dureri la masticaie 4. Bilateral, elastic, stare general grav 5. Bilateral, elastic, nedureroas, crepitaie Se observ n: A. Parotidita toxic B. Parotidita urlian C. Parotidita supurat (purulent) D. Litiaza urlian E. Emfizemul parotidian 11. Evoluia urmtoarelor tipuri de elemente eruptive: 1. Semnul Pastia, descuamare 2. Pigmentare, descuamare 3. Cruste, depigmentare 4. Necroze, defecte adnci ale dermei 5. Erupia nu las urme Este caracteristic urmtoarelor maladii: A. Rujeola B. Scarlatina C. Rubeola D. Infecia meningococic cu meningococemie E. Varicela 12. Urmtoarele simptome: A. Inspiraie ngreunat B. Tuse, dispnee, cianoza tegumentelor C. Expiraie ngreunat D. Convulsii, pierderea cunoti, somnolen, vome repetate E. Dureri abdominale, vome repetate, scaune lichide frecvente sau constipaii F. Hemorajii nazale, hemoragii punctiforme pe fa, gt Sunt caracteristice sindroamelor n grip: A. Neurotoxicoz B. Crup C. Sindrom obstructiv sau astmatic D. Edem pulmonar segmentar E. Sindrom abdominal
233

F. Sindrom hemoragic 13. Urmtoarele modificri orofangiene: 1. Depuneri alb-glbui pe amigdale i n lacune 2. Depuneri glbui-murdar ce se detaeaz uor pe amigdale, uvul, pilieri 3. Membrane fibrinoase ce acoper amigdalele i se detaeaz cu greu, lsnd mucoasa sngernd 4. Depuneri albe pe amigdale i mucoasa bucal ce se detaeaz uor 5. Foliculi proemineni, roii i eroziuni pe mucoasa hiperemiat a amigdalelor, pe uvul, pilieri Sunt caracteristice pentru: A. Difteria faringian B. Angina lacunr C. Angina necrotic D. Angina herpetic E. Candidoza orofaringian 14. 1. 2. 3. 4. 5. Apar n: A. B. C. D. E. Rujeol Rubeol Scarlatin Oreion Mononucleoza infecioas Afeciunile ganglionilor limfatici: Adenopatie cervical Adenopatie absent Adenopatie generalizat moderat Adenopatie generalizat i hepatosplenomegalie Adenopatie generalizat cu predominarea nodulilor laterocervicali i occipitali

15. Urmtoarele semne clinice: 1. Febr de 3 zile, semne catarale slab pronunate. Neurotoxicoz, faza hipodinamic 2. Febr persistent. Semne catarale pronunate. Conjunctivit 3. Edem palpebral, membrane false pe conjunctive, febr 4. Scaune lichide voluminoase, frecvente, cu mucozit i. Febr moderat 5. Angin, adenopatie. Limfocitoz, limfocite atipice
234

Apar n: A. B. C. D. E. Adenoviroze Grip Difteria conjunctival Mononucleoza infecioas Entercolita acut

16. Modificrile mucoaselor la copii: 1. Angina lacunar 2. Angina membranoas 3. Limba zmeurie 4. Faringit, conjunctivit 5. Herpangin Sunt caracteristice urmtoarelor maladii infecioase: A. Infecia adenoviral B. Difteria C. Mononucleoza infecioas D. Scarlatina E. Infecia enteroviral 17. Respiraia este accelerat : 1. 40 resp/min. i mai mult 2. 50 resp/min. i mai mult 3. 60 resp/min. i mai mult La copilul n vrst de: A. Pn la 2 luni B. 212 luni C. 15 ani 18. Cele mai frecvente complicaii la copii: 1. Miocardita toxic 2. Pneumonia 3. Glomerulonefrita 4. Otita 5. Edemul cerebral acut Se ntlnesc n maladiile: A. Infecii respiratorii virale acute
235

B. C. D. E.

Scarlatin Difterie Meningit Viroze respiratorii, grip, scarlatin

19. Caracteristica clinic a crupului (stenoza laringean) n infeciile respiratorii acute dup gradul de severitate: 1. Gradul I 2. Gradul II, laringotraheit 3. Gradul , laringotraheogronit 4. Gradul IV A. Cunotin clar, nelinitit. Dispnee cu tiraj intercostal n stare de repaos. Inspiraie ngreuiat. Cianoz perioral B. Periodic nelinitit. Inspiraie ngreuiat C. Tirajul cutiei toracice maximal sau respiraie superficial. Uor se epuizeaz. Respiraie zgomotoas, se aude la distan D. Fr cunotin. Respiraie aritmica, superficial. Cianoz total 20. Spectrul serologic (markerii) n hepatita viral B:
1. 2. 3. 4. 5. HBsAg + + + anti-HBs + anti-HB + IgM + IgG + IgG + IgM AgHBe + + +/anti-HBe + +/-

Corespunde urmtoarelor forme clinice: A. Hepatita viral B acut B. Hepatita B trenant sau cronic (contagiozitate minimal) C. Hepatita cronic B (contagiozitate mare) D. Perioada de convalescen dup hepatita viral B sau perioada postvaccinal contra HVB E. Hepatita viral B acut (contagiozitate major) 21. Terapia n HVB acut la copii: 1. Interferon alfa 2. Substane lipotrope 3. Vitamine B,C 4. Glucocorticoizi 5. Colestiramin
236

Are urmtoarele efecte: A. Influeneaz favorabil, de scurt durat manifest rile clinice i biologice, dar nu i cele histomorfologice B. Scderea ADN polimerazei si efect imunomodulator C. Intervin n metabolismul deficitar hepatic, n special glucidic D. Se folosete n forme cu icter prelungit E. Indicat n cazuri de hepatit viral B la pacienii cu steatoz hepatic 22. Urmtoarele simptome: A. Tuse n acces B. Catar respirator pronunat C. Erupii hemoragice D. Vome repetate, diaree E. Febr, erupii rozeoloase Apar la copii n: A. Infecia adenoviral B. Infecia intestinal acut C. Pertussis D. Scarlatin E. Infecia meningococic 23. Indicai maladiile n care cel mai frecvent se ntlnete: 1. Hepatosplenomegalia 2. Splenohepatomegalia A. Icter hemolitic B. Hepatita viral B acut C. Mononucleoza infecioas D. Malaria E. Hepatita toxic 24. Urmtoarele semne clinice: A. Tulburri de deglutiie, voce nazonat, insuficien respiratorie B. Asimetria feei, pleoapele nu se nchid C. Infecia asiptomatic, cu formare de imunitate specific D. Tulburri de cunotin, nistagm, dereglri vestibulare, semne de focar cerebral E. Febr, cefalee, vome, semne meningiene pozitive, pleiocitoz limfocitar
237

Sunt caracteristice pentru: A. Poliomielit, forma pontin B. Poliomielit, forma bulbar C. Poliomielit, forma inaparent D. Poliomielit, forma encefalitic E. Poliomielit, forma meningian 25. A. B. C. D. E. Scaune srace, cu mucus i striuri de snge Scaune abundente, afecaloide, apoase Scaune lichide, nedigerate, galbene aprinse, abundente Scaune lichide, nedigerate, albicioase Scaune abundente, lichide, verzui, cu mult mucus

Sunt caracteristice pentru: A. B. C. D. E. 26. A. Poziia bolnavului n pat, pe o parte, cu capul n retroflexie i picioarele aduse la abdomen B. Poziia copilului n pat, pe o parte, cu picioarele aduse la abdomenul ncordat C. Poziia sugarului: opistotonus, minile ncordate ntinse de-a lungul trunchiului i pumnii strni n retroversie, picioruele ncordate i ncruciate la nivelul gambelor D. Poziia copilului pe spate, minile active, picioarele ntinse, nencordate, atonice, nemicate E. Poziia copilului: opistotonus, trismus masticator. Pentru care boli este caracteristic fiecare poziie? A. B. C. D. Poliomielit, forma spinal Meningit Ependimatit Tetanus
238

Dizenterie Salmoneloz Escherichioz cu Esch. enteropatogen Rotaviroz Holer

E. Boala chirurgical abdominal 27. 1. Leziunile apar pe piele i/sau pe mucoas unilateral, n teritoriul de distribuire a nervilor trigemen i intercostali 2. Buchet de vezicule care apar mai frecvent la jonciunea tegument-mucoas a buzelor, cu cruste n convalescen, cu durata de 7 zile 3. Localizarea la nivelul mucoasei orale, faringiene, genitale; dureaz cteva sptmni i poate recidiva 4. Pe un fond de eritem apar papule, vezicule, cu dimensiuni de 12 mm, care, de obicei, ulcereaz. Apar mai ales pe arcurile palatine, uvul i, uneori, pe amigdale, fiind nsoite de fenomene generale importante 5. Vezicule uniloculare, cu aspect de picturi de rou, localizate pe tegumente i mucoase la nivelul cavitii bucale; acoperiul fragil al veziculei se rupe uor, lsnd o ulceraie cu aspect de aft, cu dureri la masticaie i sialoree. Sunt caracteristice pentru: A. Herpes simplu labial recurent B. Herpes simplu primar (tip II) C. Herpangin D. Varicel E. Herpes zoster 28. Sindroamele clinice n salmoneloz: 1. Toxic 2. De deshidratare 3. Hepatolienal 4. Hemocolit Corespund urmtoarelor forme clinice: A. Gastroenteritic B. Gastroenterocolitic C. Tifoidic D. Septic 29. Aspectul faciesului la copilul bolnav: 1. Fa cu obrajii congestionai, sclerele injectate (ochi de iepure) 2. Fa cu obrajii congestionai, buzele carminate i paliditate circumoral 3. Fa palid, edemat, cianoz perioral, hemoragii ale sclerelor
239

4. Obraji congestionai, n contrast cu paloarea i nuana subicteric; buzele carminate (buze vopsite) 5. Fa palid, muchii maseteri contractai (rizus sardonicus) Sugereaz diagnosticul: A. Hepatita viral (facies hepatica) B. Pertussis C. Scarlatina D. Tetanosul E. Meningita 30. Elementele cutanate secundar: 1. Pigmentarea erupiilor i descuamarea troas 2. Descuamarea n lambouri pe palme i tlpi 3. Pigmentarea erupiilor fr descuamare 4. Cruste 5. Pigmentarea i descuamarea lipsesc Sunt caracteristice pentru: A. Scarlatin B. Rubeol C. Varicel D. Rujeol E. Enteroviroze cu exantem 31. Copiii bolnavi de salmoneloz, forme: 1. Gastroenteritic 2. Gastroenterocolitic 3. Tifoidic 4. Septic Se vor trata cu: A. Antibiotice intravenos, imunoterapie, simptomatice, perfuzii endovenoase B. Antibiotice per os, rehidratare peroral cu SRO C. Fr antibiotice, rehidratare peroral cu SRO D. Antibiotice intramuscular, perfuzii endovenoase n scop de detoxicare 32. 1. Vome repetate (incoercibile uneori) n debut 2. Vome cu snge 3. Vome 12 pe zi, 57 zile
240

4. Vome absente sau 12 n primele 12 zile de boal 5. Vome cu resturi de hran Sunt caracteristice pentru: A. Toxiinfecie alimentar B. Dizenterie C. Escherichioz cu Esch. enteropatogen i Esch. enterotoxigen D. Nu se nregistreaz n infecii intestinale acute la copii E. Holer 33. n poliomielit, formele clinice: 1. Spinal 2. Meningian 3. Bulbar 4. Pontin 5. Encefalitic Necesit s fie difereniate de: A. B. C. D. E. Botulism, paralizii postdifterice Meningita enteroviral, tuberculoas Nevrita n. facial, paralizii faciale Meningoencefalite, encefalite virale Nevrita traumatic, fracturi, polineuropatii toxice, osteomielit

34. Sindroamele clinice: 1. Gastroenteritic 2. Enterocolitic 3. Enteritic 4. Hemolitico-uremic 5. Neurotoxic Sunt nregistrate n escherichioza cu: A. Esch. enteroinvaziv B. Esch. enterotoxigen C. Esch. enterohemoragic D. Esch. enteropatogen E. n toate escherichiozele este posibil
241

35. Markerii HVB: 1. Antigen HBs 2. Anticorpi anti-HBc IgM 3. Antigen HBe 4. ADN HVB 5. Antigen HBc n hepatocite A. Este marker pentru diagnosticul pozitiv al hepatitei virale B, infeciozitate i pronostic B. Cel mai fidel marker al infeciei cu virusul hepatitic B C. Antigen care poate fi blocat n complexe antigen-anticorp, lipsind temporar din ser D. Poate fi decelat chiar n situaia unor reacii serologice negative E. Markeri de infecie actual i activ

242

PREZENTARE DE CAZ SIMPLU 1. Copilul n vrst de 5 ani prezint febr, cefalee, vom (2 ori), fotofobie timp de 2 zile: contient, rspunde la ntrebri corect. Obrajii congestionai, sclerele injectate. Poziia n pat cu capul n retroflexie i picioarele aduse la abdomen. Redoarea cefei, semnele Kernig i Brudzinski pozitive. Reflexele abdominale absente. Mucoasele orofaringiene hiperemiate, secreii nazale seroase. Care este cea mai important investigaie pentru stabilirea diagnosticului clinic? A. Tomografia computerizat a craniului B. Ecografia craniului C. Radiografia craniului D. Examenul bacteriologic al secreiilor nazale E. Puncia lombar i examenul lichidului cefalorahidian 2. Copilul n vrst de 3 ani, cu rujeol (ziua a 3-aa 4-a a bolii), prezint conjunctivit, rinit, gingivit. Pentru prevenirea suprainfeciilor bacteriene aciunea corect va fi: A. ngrijirea mucoaselor, igiena B. Administrarea imunoglobulinei antirujeolice C. Administrarea preparatelor antivirale D. Administrarea preparatelor antibacteriene E. Vitaminele A, C 3. Copilul n vrst de 5 luni prezint febr moderat , rinit cu eliminri nazale seroase abundente, tuse umed, lacrimare. La examinare conjunctivit folicular, mucoasa orofaringelui hiperemiat, granuloas, fr depuneri. n a 2-a zi a bolii au aprut scaune lichide (5 ori) fr mucozitai. Vome nu a avut. Diagnosticul poate fi: A. Grip B. Pneumonie C. Adenoviroz cu sindrom diareic D. Difterie conjunctival E. Enterocolit acut 4. Copilul n vrst de 2 ani, cu rujeol, n ziua a 4-a a bolii prezint dispnee i cianoz, insuficien cardiorespiratorie. Conduita corect va fi: A. Examenul radiologic al cutiei toracice B. Preparate antivirale, cardiace C. Antibiotice
243

D. Spitalizare urgent, preparate antibacteriene, cardiace, terapie intensiv E. Observare n dinamic la domiciliu 5. Copilul n vrst de 5 ani s-a mbolnvit acut: are febr (37,5C), slbiciune. Acuz dureri la masticaie. Se observ tumefacie n fosa retromandibular stng. Glanda parotidian mrit, dur-elastic, uor dureroas, culoarea pielii neschimbat. Conduita corect este: A. Spitalizarea copilului B. Tratament antibacterian C. Tratament antiviral D. Tratament simptomatic la domiciliu i supravegherea medicului de familie E. Corticoterapia 6. Copilul n vrst de 10 luni s-a mbolnvit brusc: febr (38,5C), agitaie, vrsturi, insomnie. Faa congestionat, buzele uscate, sclerele injectate, redoarea cefei. Pe membrele inferioare i pe fese erupii hemoragice stelate. Conduita corect este: A. Administrarea de antipiretice la domiciliu i supravegherea medicului de familie (zilnic) B. Indicaii de tratament la domiciliu, supravegherea medicului de familie (zilnic) C. Acordarea asistenei medicale de urgen i supravegherea la domiciliu (la fiecare 12 ore). D. Acordarea asistenei medicale prespitaliceti i spitalizarea E. Tratamentul n staionarul de zi 7. Pacientul A., n vrst de 3 ani, s-a mbolnvit acut: are febr (39C), dureri la deglutiie, cefalee, erupii cutanate punctiforme, enantem, limfadenit cervical. Stabilii diagnosticul preliminar: A. Rujeol B. Rubeol C. IRVA D. Scarlatin E. Mononucleoza infecioas 8. Copilul n vrst de 10 ani s-a adresat la medic n ziua a 2-a a bolii, cu acuze la: cefalee, febr, catar respirator, conjunctivit. Diagnosticul de rujeol a fost stabilit n prezen de: A. Enantem, erupii maculoase discrete pe tot corpul B. Enantem, stomatit, gingivit, semnul Filatov-Koplik C. Angin cataral, poliadenopatie, splenomegalie D. Erupii maculopapuloase confluente, pruriginoase pe tot corpul
244

E. Stomatit cu depuneri albicioase care se detaeaz uor 9. Pacientul S., n vrst de 8 ani, s-a mbolnvit acut: febr (40,2C), vome repetate, convulsii. A doua zi, au aprut erupii punctiforme (rozeole i peteii) pe corp. n istm hiperemie aprins, delimitat. Semnele meningiene slab pronunate. Oligurie. Stabilii diagnosticul preliminar: A. Grip B. Infecie meningococic C. Infecie enteroviral, meningit seroas D. Scarlatin, forma toxic E. Pseudotuberculoz 10. Copilul n vrst de 2 ani, bolnav de 2 zile, prezint tuse, febr (39,5C). Frecvena respiraiei 36 pe min. Tirajul cutiei toracice lipsete. Fr stridor. Are respiraie astmoid (prima dat). Semnele generale de pericol lipsesc. Ce maladie se poate suspecta? A. Pneumonie B. IRA. Sindrom obstructiv (astmatic) C. IRA. Sindrom de crup D. Astm bronic E. Pertussis 11. Un copil n vrst de 6 ani s-a adresat la medic n a 3-a zi a bolii cu acuze: t 38C, dureri moderate la deglutiie, inapenten, stare general rea. Examenul fizic a depistat: angin cu depuneri de culoare alb (cu nuan galbuie) pe amigdale, luet, pilieri, care se detaau greu, lsnd suprafaa sngernd, erau dur-elastice i nu se striveau ntre dou lame. A fost suspectat difteria faringian rspndit (edem cervical absent). Indicai tratamentul: A. Eritromicin (per os) B. Penicilin (intramuscular) C. Ser antidifteric (intramuscular) D. Penicilin (intramuscular); ser antidifteric (intramuscular) E. Eritriomicin (per os); ser antidifteric (intravenos) 12. Copilul n vrst de 10 ani s-a mbolnvit acut: are febr, cefalee pronunat, vome repetate. Semne meningiene pozitive. Leucopenie. Conduita corect n acest caz va fi: A. Examenul ultrasonor al organelor interne B. Observaie pe parcurs C. Puncia lombar
245

D. Tratament antibacterian E. Splturi gastrice 13. Copilul n vrst de 9 luni s-a mbolnvit n urm cu 3 ore: febr (39C), convulsii, obnubilare, vom, diaree, tuse. Examenul obiectiv: paliditate, cianoz perioral i periorbital, tahipnee, tahicardie, redoarea cefei, semnele Brudzinski i Lesage pozitive. Ce preparate trebuie administrate urgent? A. Antipiretice B. Anticonvulsive C. Corticosteroizi D. Diuretice E. Toate cele enumerate mai sus 14. Copilul n vrst de 10 ani cu oreion, forma glandular medie. n ziua a 7-a a bolii au aprut cefalee, febr (39C), dureri n epigastru i sub form de centur, constipaii. Diagnosticul suspect va fi: A. Apendicit acut B. Pancreatit acut C. Gastroduodenit acut D. Toxiinfecie alimentar E. Ocluzie intestinal 15. Copilul n vrst de 5 ani cu acuze la febr (37,5C) i rinit timp de 2 zile. La examinare prezint erupii maculoase, roz-pale, discrete, pe prile extensorii ale membrelor, fa, fese. Enantem. Ganglionili limfatici periferici, mai mult cei cervicali posteriori i occipitali tumefiai, sensibili la palpare. A fost stabilit diagnosticul de rubeol. Indicai modificrile hematologice caracteristice: A. Leucopenie, limfocitoz B. Leucocitoz, neutrofilie cu deviere spre stnga C. Leucocitoz, limfocitoz, VSH ncetinit D. Leucopenie, limfocitoz, celule plasmatice Trck E. Leucopenie, neutropenie, VSH accelerat, anemie 16. Copilul n vrst de 12 ani s-a mbolnvit brusc, cu febr mare, dureri la deglutiie. n ziua a doua a aprut o tumefacie cervical n partea stng, n a treia zi i n dreapta. La examenul fizic: paliditate, respiraie ngreunat, hiperemie faringian, amigdale tumefiate cu depuneri albicioase, dure, compacte. Ganglionii limfatici cervicali tumefiai. Diagnosticul posibil va fi: A. Angin lacunar B. Angin necrotic
246

C. Oreion D. Mononucleoz infecioas E. Difterie faringian 17. Copilul n vrst de 6 ani s-a mbolnvit acut: are febr (38,5C), dureri la deglutiie, erupii rozeoloase pe tot corpul, mai cu seam n plicile cutanate. n ziua a 6-a a aprut adenoflegmul cervical. Tratamentul medicamentos se va face cu unul din urmtoarele preparate: A. Ampicilina B. Cotrimoxazol C. Phenoxymethylpenicillin D. Benzylpenicilin E. Corticosteroizi 18. Copilul n vrst de 1 an i 6 luni s-a mbolnvit: subfebrilitate, tuse, voce rguit, indispoziie. n ziua a doua a bolii i-a pierdut vocea, tusea a devenit afonic. Tahipnee. A aprut tiraj intercostal i al cutiei toracice. Semne de catar al cilor respiratorii superioare (rinit, faringit) lipsesc. n familie, un copil sufer de angin (a treia zi). Diagnosticul posibil va fi: A. Viroz respiratorie acut B. Laringotraheit acut C. Laringotraheit stenozant acut D. Difterie laringian E. orp strin laringian 19. Copilul n vrst de 3 luni se mbolnvete acut; are febr, vom repetat , scaune lichide verzui, cu mucus la a 3-a zi i cu coninut sangvinolent, de 812 ori pe zi. Cu 5 zile nainte de a se mbolnvi, a fost externat din secia pediatrie, unde a fost tratat de pneumonie bilateral. Din materiile fecale s-a izolat Salmonella thyphimurium. Indicai antibioticul potrivit: A. Penicilin B. Gentamicin C. Eritromicin D. Tetraciclin E. Polimixin 20. Copilul n vrst de 2 luni a fost spitalizat la a 7-a zi a bolii cu acuze la tuse n accese (1520 pe zi), vome, convulsii. Date obiective: fa edemat, palid, cianoz perioral, hemoragii n sclere, fontanela anterioar bombat . n plmni raluri uscate, tahicardie; abdomenul balonat, scaune de 23 ori pe zi, terciforme.
247

Ce trebuie s facem pentru confirmarea diagnosticului etiologic? A. Puncia lombar i analiza LCR B. Splturi gastrice C. Hemoleucograma D. nsmnarea secreiilor faringiene E. Radiograma cutiei toracice 21. Copilul n vrst de 6 ani prezint dureri abdominale periodic, de tip spastic, predominant periombilicale i din dreapta, vom 12 ori, t 37,3C, scaune diareice 2 ori pe zi. Abdomenul la palpare dureros, ncordat. Limba sabural. Conduita corect va fi: A. Splturi gastrice B. Antipiretice C. Spasmolitice D. Examinarea leucocitozei E. Consultaia medicului chirurg 22. Copilul n vrst de 2 ani s-a mbolnvit acut: are febr (39,3C), vome, excitaie. S-a tratat de IRA. Temperatura s-a normalizat, ns copilul a ncetat s se sprijine pe picioare i a fost spitalizat. La internare cuno tin clar. n membrele inferioare lipsesc micrile active. Tonusul muscular sczut. Reflexele osteotendinoase la membrele inferioare i cele abdominale lipsesc. Senzorul pstrat. Nu poate edea fr ajutor. Diagnosticul preventiv: A. Mielit traumatic B. Nevrit traumatic C. Poliomielit, forma spinal D. Infecie respiratorie acut, neurotoxicoz E. Poliradiculoneuropatie 23. Copilul n vrst de 3 luni a suportat salmoneloza thyphimurium, form grav, care a evoluat lent, ondulant, cu subfebrilitate, vome, scaune terciforme, cu mucus, rareori lichide (34 ori pe zi). Se depisteaz hepatosplenomegalie, pneumonie bilateral n focare, pielonefrit, otit purulent, anemie, hipotrofie (gr. IIIII) . Selectai forma clinic a salmonelozei: A. Gastrointestinal B. Tifoidic C. Septic 24. Copilul n vrst de 4 luni s-a mbolnvit acut: scaune lichide, nedigerate (4 ori pe zi), de culoare albicioas, apatie, refuz hrana, peste 3 zile a aprut icterul. La internare, a 4-a
248

zi de boal, starea general grav, cunotina clar, somnolent, periodic nelinitit, inapeten, regurgiteaz 12 ori n zi. Icterul pielii i al mucoaselor pronunat, hemoragii punctiforme pe picioare, ficatul dur, elastic, cu 4 cm sub rebordul costal, dureros. Splina la rebordul costal. Reflexele osteotendinoase exagerate. n contact cu bolnavii de boli infecioase acute nu a fost. Diagnosticul prezumtiv: A. Hepatita viral A, forma sever B. Hepatita viral B, forma sever C. Hepatita viral B, forma malign D. Gastroenterita acut i hepatita toxic E. Hepatita viral D, forma sever 25. Copilul n vrst de 3 luni: hiponutriie (gr. IIIII), diaree, vom repetat, regurgitaie, colici abdominale, scaune sangvinolente, semne de deshidratare pronunat. Conduita corect va fi: A. Tratamentul cu antibiotice la domiciliu B. Rehidratarea oral la domiciliu C. Spitalizare i perfuzii intravenoase D. Administrarea soluiilor pentru rehidratare oral n timpul transportrii, spitalizarea E. Administrarea soluiilor pentru rehidratare oral n timpul transportrii, spitalizare + alimentare corect . Antibiotice 26. Copilul n vrst de 10 ani se trateaz n secia de boli infecioase cu diagnosticul hepatit viral B. n a treia sptmn de boal, i s-a ridicat temperatura pn la 39C, au aprut prurit, nepaturi, dureri i hiperemie n regiunea intercostal stng. A doua zi starea s-a agravat: 39,5C, cefalee, au aprut vezicule mici n grupuri (0,30,5 mm) i coninut transparent n regiunea intercostal stng. Conduita corect va fi: A. Izolarea bolnavului n box separat B. Tratament cu preparate antivirale C. Tratament simptomatic D. Continuarea tratamentului hepatitei virale E. Toate cele enumerate mai sus 27. Copilul n vrst de 4 luni s-a mbolnvit brusc, are febr (38C), agitaie, vome repetate, scaune verzui, lichide, voluminoase, cu mucus i striuri de snge. Mama a suportat o boal cu tabloul clinic similar. Mama alpteaz copilul. Conduita corect va fi: A. Continuarea alptrii la sn B. Antibioticoterapia
249

C. Perfuzii endovenoase D. Administrarea soluiilor pentru rehidratare oral E. Toate cele enumerate mai sus 28. Copilul n vrst de 12 ani cu grip. n ziua a 3-a a bolii au aprut frisoane, durere, senzaie de arsur pe cutia toracic din dreapt . La examinare: eritem, edem cutanat n forma de semicentur. Pe acest fond erupii, macule, papule, vezicule cu coninut clar, polimorfe, n grupuri. A fost stabilit diagnosticul Herpes zoster. Aprecierea corect va fi: A. Acest bolnav este surs de infecie pentru varicel B. Surs de Herpes simplex genital C. Nu este surs de varicel D. Surs de infecie Herpes simplex E. Nu este surs de Herpes zoster 29. Copilul n vrst de 8 ani acuz brusc dureri n gt, cefalee, febr. Obiectiv: hiperemia faringelui, pe pilierii anteriori 3 eroziuni i o vezicul. Diagnosticul clinic n acest caz poate fi: A. Angina streptostafilococic B. Herpangina enteroviral C. Stomatita D. Varicela E. Trauma mucoasei amigdalelor 30. Copilul n vrst de 1 an i 6 luni s-a mbolnvit: are febr (39C), diaree, refuz hrana. Scaunele repetate (45 ori/zi) conineau mucus i snge (striuri i picturi). Din materiile fecale s-a izolat Campilobacter coli. Conduita corect va fi: A. Prescrierea tratamentului cu antibiotice la domiciliu, rehidratarea oral B. Spitalizarea, tratamentul cu antibiotice, rehidratarea oral C. Spitalizarea, tratamentul cu antibiotice, perfuzii endoravenoase D. Tratamentul la domiciliu prin metoda de rehidratare oral, continuarea alimentaiei E. Spitalizarea, rehidratarea oral, alimentaia corect 31. Copilul n vrst de 1 an i 2 luni a fost spitalizat la a 8-a zi a bolii cu diagnosticul Dizenterie acut. Acas a avut febr, scaune lichide, cu mucus i snge. I s-a administrat cu cotrimoxazol 5 zile. Temperatura s-a normalizat. Scaunele acum sunt pstoase, de 45 ori pe zi, nedigerate. Din materiile fecale s-a izolat n cantiti mari Klebsiella pneumonie. Conduita corect va fi:
250

A. Alimentaia conform vrstei B. Corticoterapia C. Eubiotice D. Antibioticoterapia E. Furazolidon 32. Copilul n vrst de 8 ani s-a mbolnvit acut: febr (40C), vome repetate, cefalee, dureri n gt. La examinare hiperemia tegumentelor, sclerit , hiperemia mucoasei peretelui posterior al faringelui; pe pilierii anteriori se observ 3 afte i o vezicul cu o areol de hiperemie. Semnele meningiene pozitive. Diagnosticul preventiv va fi: A. Gripa, neurotoxicoza B. Infecia meningococic C. Infecia enteroviral, meningit, herpangin D. Scarlatina E. Pseudotuberculoza 33. Copilul n vrst de 3 ani are febr moderat, dureri n abdomen, tenesme, scaune lichide cu mucus i striuri de snge. La examinare: abdomenul exavat, intestinul sigmoid spasmat. Diagnosticul prezumtiv va fi: A. Salmoneloza B. Dizenteria C. Holera D. Infecia stafilococic E. Escherichioza cu Esch. enterotoxigen 34. Copilul n vrst de 10 ani acuz brusc cefalee pronunat, vome repetate, febr. Obiectiv: hiperemia tegumentelor, sclerit , redoarea cefei, semnul Kernig pozitiv. LCR: transparent, pleiocitoza 277/mm3, 70% limfocite, 30% neutrofile, albuminorahie 0,33%, glucoz 2,7 mmoli/l, chlorizii n norm. Diagnosticul etiologic n acest caz poate fi confirmat prin: A. Metoda bacteriologic B. Investigaii biochimice C. Metoda serologic D. Electroencefalogram E. Tomografie computerizat

251

35. Copilul n vrst de 6 luni prezint t 37,5C, vom, diaree cu scaune de 35 ori/zi, abundente, cu mucus. Activ, vioi, ochii nu sunt nfundai. Plica cutanat se reface imediat. Terapia corect este: A. Antibiotice B. Pauz hidric de 68 ore C. Pauz alimentar de 68 ore D. Rehidratare oral E. Rehidratare perfuzional 36. Copilul n vrst de 1 an i 6 luni cu salmoneloz a avut vom, diaree, febr. La examinare este vioi, activ, ns bea cu sete, plica cutanat se reface lent. Apreciai gradul de deshidratare: A. Deshidratare negativ B. Deshidratare moderat C. Deshidratare sever 37. Copilul n vrst de 1 an i 6 luni cu varicel a fost tratat la domiciliu. Boala a avut o evoluie uoar, spre nsntoire. n ziua a 8-a a bolii starea copilului s-a agravat: au aprut vome repetate, slbiciune, somnolen, ataxie, mers nestabil. Pentru stabilirea diagnosticului clinic este necesar n primul rnd: A. Examenul virusologic B. Examenul serologic C. Consultaia medicului neurochirurg D. Puncia lombar cu examinarea lichidului cefalorahidian E. Radiografia cranian 38. La un copil n vrst de 6 luni, din scaun s-a izolat Sh. sonnei. Acuze nu prezint. Starea general satisfctoare. Afebril, poft de mncare bun. Abdomenul moale, indolor. Scaunul normal. Reacia de hemaglutinare indirect cu diagnosticul sonnei pozitiv 1:200 i n dinamic 1:800. Indicai forma clinic a schigelozei sonnei: A. Dispeptic B. Frust C. Inaparent D. Portaj E. De tip toxiinfecie alimentar 39. Copilul n vrst de 3 luni a fost internat n ziua a 9-a a bolii cu diagnosticul Hepatita viral B, forma malign, precom. IRA, bronhopneumonie bilateral. Tratamentul corect va fi:
252

A. Terapia de detoxicare e.v (sol. glucoz 510%), sol albumin 10%, dextran 40) + antibiotice B. Terapia de detoxicare e.v (sol. glucoz 510%), sol albumin 10%, dextran 40)+ antibiotice + inhibitori de proteaze (contrical, hordox), inhibitori ai fibrinolizei (ac. aminocapronic sol. 5%) C. Terapia de detoxicare e/v (sol. glucoz 510%, sol albumin 10%, dextran 40)+ antibiotice + inhibitori de proteaze (contrical, hordox), inhibitori ai fibrinolizei (ac. aminocapronic sol. 5%) + terapia antiviral cu preparate de interferon alfa D. Terapia de detoxicare e/v (sol. glucoz 510%, sol albumin 10%, dextran 40) + antibiotice + inhibitori de proteaze (contrical, hordox), inhibitori ai fibrinolizei (ac. aminocapronic sol. 5%) + corticoterapia (prednisolon 510 mg/kg/24 ore) E. Antibiotice, interferon alfa 40. Copilul n vrst de 10 ani acuz brusc cefalee pronunat, vome repetate, febr. Semnele meningiene pozitive. Leucocitoz. Conduita corect va fi: A. Examenul ultrasonor al organelor abdominale B. Observaie la domiciliu C. Spitalizare i puncia lombar D. Tratament antibacterian la domiciliu E. Spltura gastric 41. Un copil n vrst de 1 an din centrul de plasament s-a mbolnvit acut: febr (39,5C) i erupii cutanate veziculare. La examinare s-a constatat varicel. Conduita corect va fi: A. Izolarea copilului. Antipiretice B. Corticosteroizi C. Antihistamine D. Antibiotice E. Izolarea bolnavului n box, antipiretice prelucrarea elementelor eruptive cu substane dezinfectante, observare

253

RSPUNSURI

Difteria
Complement simplu 1. B 2. B 3. C 4. D 5. D 6. A 7. C 8. E 9. B 10. A 11. E 12. D 13. B 14. D 15. D 16. A 17. D 18. A 19. D 20. B Complement multiplu 1. ABC 2. BDE 3. ABE 4. ACE 5. BDE 6. ABC 7. ABC 8. ACD 9. ACD 10. BCD 11. BCD 12. ABD 13. CDE 14. BCD 15. BDE 16. BCE 17. BDE 18. BDE 19. ABE 20. ABD

254

Angina
Complement simplu 1. E 2. B 3. C 4. A 5. E 6. C 7. B 8. B 9. C 10. D 11. D 12. E 13. E 14. C Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. ABC ABC ABC BCD ACD BCD BCE ABC CDE BCD CDE ABC ADE BDE BCE BCE ACE ABC ADE CDE ADE ABE ABD ADE ABC ABC

255

Scarlatina
Complement simplu 1. D 2. B 3. D 4. C 5. D 6. B 7. B 8. E 9. D 10. B 11. D 12. B 13. C 14. D 15. B 16. B 17. B 18. B 19. C 20. D 21. B 22. B Complement multiplu 1. BCD 2. CDE 3. BDE 4. ABC 5. ACD 6. BDE 7. BDE 8. ACE 9. BDE 10. BDE 11. BCD 12. ABC 13. ABC 14. ABC 15. ACD 16. CDE 17. BCE 18. BCD 19. BCE 20. BDE 21. ACE 22. BCE 23. ACD 24. BDE 25. ACE 26. ACD 27. BCE 28. ACE 29. BCE 30. ABD 31. BDE

256

Rujeola
Complement simplu 1. B 2. D 3. B 4. B 5. D 6. D 7. D 8. D 9. D 10. D 11. E 12. D 13. A 14. D 15. D 16. B 17. E 18. D 19. A 20. C 21. C Complement multiplu 1. BCD 2. ABE 3. ACE 4. BCD 5. BCE 6. ABC 7. BCD 8. ABD 9. ACE 10. BCE 11. CDE 12. ABE 13. BDE 14. ABE 15. BCE 16. ABC 17. BCD 18. CDE 19. ABC 20. ABC 21. ABE 22. ACD 23. BDE 24. ADE 25. ABE 26. BCD 27. BCE 28. ACE 29. CDE 30. ADE 31. ABD 32. ACE 33. ABE 34. CDE 35. ABE

257

Rubeola
Complement simplu 1. C 2. B 3. B 4. A 5. C 6. B 7. B 8. D 9. D 10. E 11. E 12. C 13. D 14. A 15. B 16. E 17. B 18. A 19. C 20. B 21. C 22. B 23. A 24. B 25. A 26. B Complement multiplu 1. ABE 2. ABC 3. ABD 4. BCD 5. ABC 6. ADE 7. ACD 8. BCD 9. ACDB 10. ABD 11. CDE 12. ABD 13. ACD 14. ACE 15. BDE 16. ABD 17. ADE 18. BCD 19. ACD 20. ADE 21. ABC 22. BCE 23. ABC 24. ABD 25. CDE 26. ACD 27. ACD 28. BCE

258

Infecia herpetic
Complement simplu 1. B 2. E 3. E 4. B 5. C 6. E 7. B 8. B 9. D 10. E 11. E 12. C 13. C 14. D 15. E 16. B Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. ABC ABE ABC ABC CDE ABC ABD CDE BDE ABC ABC BCE ACD ABC BDE BCD BDE BCE ACE BCE BCD ACD ABD BCE ACD ADE ACD

259

Varicela
Complement simplu 1. E 2. B 3. A 4. B 5. B 6. E 7. C 8. E 9. A 10. C 11. E 12. D 13. E 14. A 15. E 16. B 17. D 18. D 19. E 20. D 21. C 22. C Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. ADE ADE BCE ACD ABC CDE ABE ABE ACD ACE ABC BCD ACE BDE CDE ACE ACD ABD ABE ABE ADE ADE ABE

260

Oreionul
Complement simplu 1. D 2. E 3. C 4. E 5. E 6. D 7. B 8. D 9. E 10. D 11. E 12. C 13. A 14. E 15. C 16. E 17. E 18. B Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. BCD BCD BCD ACD CDE BDE BCD BCD ABE BCD ABC BCE ACD CDE ACB ABC ADE CDE ABC ADC ACD ABC ABC ABD ABD BDE ADE

261

Pertussis
Complement simplu 1. D 2. E 3. A 4. B 5. E 6. D 7. C 8. E 9. B 10. D 11. B 12. C 13. B 14. C 15. C 16. C 17. D Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. BDE ABE CDE ADE BCD ACD ABD BCD ABC ABD BCD ABD ADE BDE ACE ABD ACE BDE ABE ACD BDE ACE BCD ACE BCE ABC BDE ABD BCE ABD BCD

262

Infecia meningococic
Complement simplu 1. D 2. C 3. C 4. B 5. B 6. A 7. C 8. C 9. E 10. D 11. B 12. B 13. C 14. C 15. E 16. C 17. A 18. B 19. B 20. C Complement multiplu 1. ACD 2. ADE 3. ABC 4. ACD 5. ABC 6. ABD 7. ABD 8. CDE 9. CDE 10. ACE 11. ACD 12. ACD 13. BCD 14. ACE 15. BCE 16. ACE 17. ACE 18. BCD 19. CDE 20. ACD 21. ABD 22. ABC 23. BDE 24. ABE 25. ABD 26. ABC 27. BCD 28. BDE 29. ABC 30. BDE 31. ABD 32. ABE

263

Gripa
Complement simplu 1. B 2. B 3. D 4. C 5. D 6. C 7. D 8. C 9. A 10. E 11. B 12. B 13. C 14. B 15. B 16. B 17. B Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. ABC ABC ABD BCD ABE ABC ABD ACE ACE ABE ABC ABC ADE BCD BCE ABD BCE ABD ACD ABC ACD BCD ADE ABE ABD ACD BDE BCE ACE

264

Paragripa
Complement simplu 1. 2. 3. 4. 5. D B C B D Complement multiplu 1. ACD 2. ABC 3. ABC 4. CDE 5. ADE 6. ABC 7. ABC

Adenovirozele
Complement simplu 1. C 2. D 3. B 4. E 5. E 6. E Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. BCE ABC ACD ACD BCD ACD ABE ABC BCE ABC

265

Infecia cu virusul sinciial respirator


Complement simplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A B C B D C B Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. BCD BDE ABC BCE BDE CDE ACD ACD ABD ABC ADE

266

Enterovirozele
Complement simplu 1. D 2. C 3. C 4. B 5. C 6. B 7. C 8. A 9. E 10. D 11. D 12. E 13. D 14. A 15. C 16. E 17. A 18. E 19. C Complement multiplu 1. ABC 2. ABE 3. BDE 4. ACE 5. BDE 6. BCD 7. CDE 8. CDE 9. BCD 10. BDE 11. ABC 12. BDE 13. ABC 14. ABC 15. ABE 16. BCE 17. ABC 18. ABC 19. ACD 20. ABC 21. ABC 22. BCD 23. ABC 24. BCD 25. ABC 26. ADE 27. CDE 28. ABC 29. BCD

267

Poliomielita
Complement simplu 1. E 2. B 3. E 4. D 5. D 6. E 7. B 8. C 9. B 10. C 11. D 12. D 13. E 14. C 15. D 16. A Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. ACE ABD ACE CDE ACD BCD ABC ABC ABD ABC ABC BCD ACD BCE ACD ABC ABC ABC ABC ACD BCD ABC

268

Shigeloza
Complement simplu 1. A 2. C 3. B 4. C 5. C 6. A 7. D 8. D 9. C 10. E 11. C 12. B 13. A 14. A 15. B 16. B 17. D 18. E 19. C 20. A Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. BCD BCD ABE BCE CDE ABD BCD BCD ABC BCE CDE CDE ABC BCD ACD BCE ABD CDE BCD ACE BCD ABD ABD ABE ABC BCE ABE BCD ADE CDE

269

Salmonelozele
Complement simplu 1. D 2. C 3. A 4. B 5. B 6. B 7. B 8. C 9. B 10. E 11. E 12. E 13. E 14. A 15. E 16. E 17. A 18. B 19. E 20. C Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. ABC BDE ABC ABD CDE BCD ABC ABE CDE ABD ADE ABC ABC ACD ABC CDE ACD BCE BCD ABD ABC ADE ABC CDE ABC BCE ABC ABC CDE ABC

270

Escherichiozele
Complement simplu 1. B 2. B 3. E 4. A 5. E 6. B 7. D 8. C 9. D 10. A 11. C 12. A 13. B 14. D 15. E 16. C 17. C 18. D 19. E 20. B Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. ACD ABE BDE ACE ABE BCE ABC CDE ABC CDE BCD ABD ABC ACD ACE CDE BCD BCD ABC ACD ABC ABD BCD CDE ADE ABC ABC ABD ABC

271

Infecii intestinale cu ECP


Complement simplu 1. B 2. C 3. B 4. E 5. A 6. E 7. B 8. E 9. C 10. B 11. B Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. CDE ABC ABC ABC ACD ABC ABD ABC ABD ADE ACE BCD ABC ABE ACD ACD ABD ACD ACE ACE BCE ACD BCE ABE BCD ACE CDE BDE ACE ACE ABC CDE ABE ABC

272

Infecia rotaviral
Complement simplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. A B A C E C D B Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. BCE BCD ABD ACD ABD ABD ACD ABD ACE ACD

273

Tratamentul BDA
Complement simplu 1. C 2. A 3. D 4. B 5. D 6. D 7. D 8. C 9. D 10. C 11. C 12. D 13. D 14. A Complement multiplu 1. BCE 2. CDE 3. BCD 4. BDE 5. ACD 6. ABC 7. CDE 8. ABE 9. ACD 10. ACE 11. ABDE 12. ABD 13. ABC 14. ACD 15. ADE 16. ABD 17. ABCD 18. ABE 19. ADE 20. ACD 21. BCD 22. BDE 23. ABC 24. ABC

274

Dismicrobismul intestinal
Complement simplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A B C C A C C Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. ABC ABC ACE ABE ACD ABC ABC ACD ABC ABC BCD BCD ABE ADE

275

Hepatitele virale
Complement simplu 1. C 2. E 3. B 4. D 5. C 6. A 7. D 8. B 9. C 10. D Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. BCD ABC ABE ACE ABC ABD CDE CDE BDE ACE ACE ABC CDE BCE ACE ACD ABC ACD ABC BDE ABC ABC BCE ABD ADE ABC BCD ABC ABE ACD ACD ABC ABC

276

Mononucleoza infecioas
Complement simplu 1. C 2. D 3. C 4. D 5. D 6. D 7. E 8. D 9. B 10. E 11. A 12. B 13. E 14. B 15. C 16. D Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. BCE BCE ABC ABD ABD ACE ACD ABC BCE ABC ABE ABC BCD BCE BCD ACD ACD ACD BCE ABC ABC ABE ABC ABC

277

Neurotoxicoza
Complement simplu 1. B 2. B 3. B 4. C 5. C 6. D 7. B 8. E 9. B 10. C 11. A 12. C 13. A 14. B 15. A 16. A 17. C 18. A 19. E 20. C 21. C 22. C 23. B 24. A 25. C Complement multiplu 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. ABC ABC ABC ABC ABC ABC BDE ABC ABD ACD ACE ABC ABC ABD ACD ABC ABC ABC ABD ABC ADE ABC

278

Asociere simpl
1. 1E 2D3A 4B 5C 2. 1D 2A 3B 4C 5E 3. 1C 2B 3D 4E 5A 4. 1E 2A 3C 4B 5D 5. 1E 2A 3B 4D 5C 6. 1C 2A 3D 4E 5B 7. 1E 2D 3C 4B 5A 8. 1A 2D 3B 4E 5C 9. 1B 2C 3E 4A 5D 10. 1D 2C 3B 4A 5E 11. 1B 2A 3E 4D 5C 12. 1B 2D 3C 4A 5E 6F 13. 1C 2A 3B 4E 5D 14. 1C 2D 3A 4E 5B 15. 1B 2A 3C 4E 5D 16. 1C 2B 3D 4A 5E 17. 1C 2B 3A 18. 1C 2A 3B 4E 5D 19. 1B 2A 3C 4D 20. YYY 21. 1E 2C 3B 4A 5D 22. 1B 2E 3C 4A 5D 23. 1C 2A 3E 4B 5D 24. 1BCE 2AD 25. 1B 2A 3C 4D 5E 26. 1A 2D 3C 4E 5B 27. 1E 2B 3A 4C 5D 28. 1B 2C 3D 4E 5A 29. 1D 2A 3C 4B 30. 1E 2C 3B 4A 5D 31. 1D 2A 3E 4C 5B 32. 1C 2B 3D 4A 33. 1E 2D 3C 4B 5A 34. 1E 2B 3A 4C 5D 35. 1D 2A 3B 4C 5E 36. 1B 2E 3A 4D 5C

279

Prezentare de caz simplu


1. E 2. A 3. C 4. D 5. D 6. D 7. D 8. B 9. D 10. B 11. D 12. C 13. E 14. B 15. D 16. E 17. D 18. D 19. B 20. D 21. E 22. C 23. C 24. C 25. E 26. E 27. E 28. A 29. B 30. B 31. C 32. C 33. B 34. C 35. D 36. B 37. D 38. C 39. E 40. C 41. E

280

BIBLIOGRAFIE 1. Galina Rusu (redacia). Boli infecioase la copii. Chiinu, 2001. 2. .. , .. . e . , , 1990. 3. Marin G.R. Voiculescu. Boli infecioase. Ed.med., Bucureti, 1989, vol.1, 2. 4. Ian Tansanu. Pediatrie. Iai, 1995, vol. 1. 5. t.M. Dimitriu i coaut. Boli infecioase i epidemiologie. Curs. Iai, 1986. 6. P. Galechi cu coaut. Ghid practic de microbiologie medical. Chiinu, Bucureti, 1977. 7. Mircea Chiotan. Boli infecioase. Bucureti, 1998. 8. .. . . , 2002, 929 . 9. .. . . , , , 1999, 809 . 10. E. Pilly. Maladies infectieuses et tropicales. 11. .. , .. . . .,1985. 12. ... . .,1977. 13. C. Spnu, G. Rusu, L. Brca. Infecii clinico-epidemiologice, diagnostic, tratament, profilaxie. Chiinu, 2005. 14. .. . . .,1982. 15. A.. . . M., 1988. 16. .. . . ., 1986. 17. .. . . ., 1970. 18. .. , .. . . .,1975. 19. .. , .. , .. . . .,1976. 20. .. . . ., 1974. 21. .. . . ., 1986. 22. I. Ilciuc i coaut. Encefalopatia toxiinfecioas acut la sugari. Chiinu, 1996. 23. .. . . ., 1990. 24. .. , .. . . ., , 1982. 25. Petru Galechi, Galina Rusu i coant Dismicrobismul intestinal la copiiChiinu, 2008 26. Protocoale clinice naionale, 2008, 2009, 2010

281

282