Sunteți pe pagina 1din 2

Urii sunt de mai multe feluri: - Ursul brun (Ursul cafeniu) triete n Europa n Munii Vosgi, dar i n ali

muni. El este cel mai puternic urs din Europa. Se poate cra n copaci i poate alerga n salturi mari. Ursul brun este inteligent, iret i prudent. Cnd este rnit sau este surprins ursoaica cu puiul ei, atac i omul. Altfel, n general fuge de om. Triete n regiunea de pdure. Iarna se retrage n brlog, ntr-o semihibernare (amorire) i nu se hrnete. Hrana lui este foarte variat, acesta fiind omnivor. Cnd ies prima oar la plimbare, puii nu au chef dect de joac. Pe o zi torid, ce poate fi mai plcut ca o baie ntr-un loc rcoros ? n zonele unde somonii urc pentru a-i depune icrele, urii stau la pnd i se transform n pescari ndemnatici. Urii cafenii sunt mari i puternici. Aceti uri uriai au o mare slbiciune: la fel ca i copiii, iubesc dulciurile. Se dau n vnt dup zmeur i afine dulci, mcee, mere pduree i alte fructe, dar cel mai mult le place mierea. Cnd descoper un cuib de albine de pdure, nu se las pn nu linge toat mierea pn la ultima pictur. Dar urii nu se dau n lturi nici de la muguri, fur-nici, larve, ou, psri Dac le e foarte foame, atac elani, cerbi i cprioarele. Un urs matur reuete n cursul unei singure zile s nghit 70-80 de peti. Cu silueta ns nu are probleme. Toamna, urii mnnc mai mult dect de obicei, pentru a aduna rezerve de grsime care i vor permite s hiberneze. Nu le prea place s se trezeasc cu burta goal cnd afar este frig. Urii au nevoie de un iatac confortabil. Ei i caut o peter sau o groap la rdcinile copacilor, ngrijindu-se ca orificiul de ieire s fie ngust i bine ascuns. Puii nu prsesc vizuina pn n aprilie, hrnindu-se cu laptele mamei. Ursuleii rmn n grija mamei pn la 3 ani. Este singurul urs care triete i la noi n ar n Munii Carpai. -Baribalul (Ursul negru) triete n America de Nord n Munii Stncoi. El este de mrime mijlocie, este sprinten, poate s noate cu uurin i se car n copaci. Atinge o lungime de 1,50 metri. Este un animal omnivor, se hrnete cu fructe, semine, miere de albine, insecte i melci. Mierea o culege din fagurii slbatici. Nu atac omul. -Ursul alb (Ursul polar) triete n nordul extrem al Asiei, n Peninsula Taimir. El este cel mai mare reprezentant al carnivorelor, atinge o ton n greutate i 2,60 de metri n lungime. Triete n preajma Polului Nord, n regiunile gheurile i a zpezilor venice. Se hrnete cu peti i foci. El hiberneaz i atac ntotdeauna omul. Din blana ursului se confecioneaz mbrcminte. Ursul polar este stpnul necontestat al pustiurilor ngheate. El nu are dumani naturali. Cnd e stul, doarme sau se distreaz. Este un rege cruia i place s se joace. Blana lui alb trebuie curat si cel mai bine se cur printr-o tvleal n zpad. Este mai bine s nu ai de-a face cu o namil care se ridic pe labele din spate.

Urii polari sunt nite singuratici. Vneaz, noat i se plimb singuri, dar nu evit ntlnirile cu ali confrai. Se bucur ca nite copii cnd ntlnesc vreun coleg de gheuri. Nu e de mirare, de vreme ce mrluiesc sute de kilometri avnd ca tovari de drum gerul i zpada. n schimb, cu doamna ursoaic se vd doar o dat pe an. O curteaz cu mrituri dulci i tot felul de fie, iar cnd i dau seama c vor fi ttici, i iau picioarele la spinare. Familia nu-i intereseaz din principiu.