Sunteți pe pagina 1din 40

Politici de marketing 2

TRUE/FALSE

1. O forma a marketingului direct este si marketingul prin catalog.

ANS: T

2. O forma a marketingului direct este telemarketingul.

ANS: T

3. Posta vocala este o forma a telemarketingului.

ANS: F

4. Strategia de tragere presupune ca producatorul sa-si directioneze


activitatile de promovare mai intai catre distribuitori, pentru a-i convinge sa
preia produsul si sa-l promoveze in continuare pana la consumatorii finali.

ANS: F

5. Strategia de impingere presupune ca producatorul isi canalizeaza


activitatile de promovare mai intai catre consumatorii finali, pentru ai convinge
sa achizitioneze produsul.

ANS: F

6. Latimea canalului de marketing se refera la numarul nivelelor de


intermediari pe care le foloseste o firma.

ANS: F

7. Marketingul direct este element al mixului de comunicare de marketing,


care presupune comunicarea directa cu consumatorii individuali, alesi cu grija,
care are ca scop primirea unui raspuns imediat din partea consumatorilor, cat si
cultivarea relatiilor pe termen lung cu acestia.

ANS: T

8. Orice efort de informare reprezinta o comunicare.

ANS: F

9. Un canal de distributie este numit si canal de marketing.

ANS: T

MULTIPLE CHOICE

1. Nu este functie a canalului de marketing:


a. cumpararea c. inventarierea
b. acordarea rabaturilor pentru activitatile promotionale d. negocierea

ANS: B

2. Nu este functie a canalului de marketing:


a. finantarea c. asigurarea serviciilor
b. anticiparea reactiei clientilor d. promovarea

ANS: B

3. Este functie a canalului de marketing:


a. cercetarea c. anticiparea reactiei concurentilor
b. acordarea rabaturilor pentru activitatile promotionale d. nici un
raspuns nu este corect

ANS: A

4. Principalele categorii de institutii profilate pe distributie sunt:


a. producatorii si agentii c. angrosistii, detailistii, agentii
b. angrosistii si detailistii d. producatorii, angrosistii, detailistii

ANS: C

5. Formele de desfacere care necesita magazine sunt:


a. automatele comerciale c. comercializarea la domiciliu
b. inchirierea produselor d. nici un raspuns nu este corect

ANS: D

6. Din categoria formelor de desfacere care nu necesita magazine face


parte urmatoarea grupare:
a. comanda prin posta, complexele comerciale, comercializarea la domiciliu,
inchirierea produselor c. inchirierea produselor, comanda prin posta,
automatele comerciale, comercializarea la domiciliu
b. automatele comerciale, inchirierea produselor, ucigasii de clasa,
comercializarea la domiciliu d. cluburile de depozite, comercializarea la
domiciliu, automatele comerciale,
inchirierea produselor

ANS: C

7. Care sunt functiile pe care nu le implica distributia fizica:


a. manipularea c. transportul
b. depozitarea d. gruparea

ANS: D

8. Din functiile pe care le implica distributia fizica nu face parte:


a. sistemul informational c. depozitarea
b. manipularea d. nici un raspuns nu este corect

ANS: D

9. Pentru a putea raspunde cat mai bine la fundamentarea strategiior de


distributie, sistemul informational in logistica de marketing trebuie sa
indeplineasc urmatoarele conditii:
a. sa asigure deplasarea rapida a informatiei intre elementele sistemului
logistic al distributiei si precizia corespunzatoare a informatiilor transmise
c. sa asigure precizia corespunzatoare a informatiilor transmise si sa
realizeze sistematizarea si prezentarea datelor intr-o forma accesibila si
corespunzatoare modului in care vor fi utilizate
b. sa asigure deplasarea rapida a informatiei intre elementele sistemului
logistic al distributiei si sa realizeze sistematizarea si prezentarea datelor
intr-o forma accesibia si corespunzatoare modului in care vor fi utilizate d.
sa asigure deplasarea rapida a informatiei intre elementele sistemului
logistic al distributiei, sa asigure precizia corespunzatoare a informatiilor
transmise si sa realizeze sistematizarea si prezentarea datelor intr-o forma
accesibila si corespunzatoare modului in care vor fi utilizate

ANS: D

10. Care din urmatoarea nu este functie implicata in depozitare:


a. sortarea bunurilor c. pastrarea bunurilor
b. expedierea bunurilor d. manipularea

ANS: D

11. Care din urmatoarele nu este functie implicata in depozitare:


a. receptionarea bunurilor c. sortarea bunurilor
b. formarea bunurilor d. nici un raspuns nu este corect

ANS: D

12. Pentru a se asigura selectarea celei mai potrivite modalitati de


transport nu se iau in consideratie cerinte precum:
a. costul transportului c. sortarea bunurilor
b. durata transportului d. siguranta in respectarea termenelor

ANS: C

13. In alegerea rutei de trasport se tine seama de cerinte precum:


a. reducerea timpului c. reducerea timpului si a distantei pana la
destinatie
b. reducerea distantei pana la destinatie d. nici un raspuns nu este
corect

ANS: C

14. Ce tip de publicitate este necesara in perioada de debut a ciclului de


viata al unui produs:
a. publicitatea de conditionare c. publicitatea de reamintire
b. publicitatea de informare d. publicitatea de informare si publicitatea
de conditionare

ANS: B

15. Dupa tipul mesajului difuzat publicitatea poate fi, publicitate:


a. de produs, de marca, institutionala c. directa, cu efect imediat,
intarziata
b. factuala, de natura emotionala d. nici un raspuns corect

ANS: B

16. In functie de influenta exercitata asupra cererii, publicitatea poate


fi destinata influentarii:
a. cererii primare si cererii secundare c. cererii primare si cererii
selective
b. cererii directe si cererii indirecte d. cererii curente si cererii
intarziate

ANS: C

17. Principalul media de transmitere a mesajelor publicitare este:


a. radioul c. televiziunea
b. presa d. cinematograful

ANS: B

18. Care este avantajul principal oferit de presa cotidiana:


a. durata de viata foarte scurta c. o calitate de regula superioara
periodicelor
b. flaxibilitatea d. o selectivitate socio-profesionala a mesajului
transmis

ANS: B

19. Presa periodica asigura:


a. o selectivitate socio-profesionala a mesajului transmis c.
flexibilitate
b. o calitate de regula inferioara cotidianelor d. reproducerea
tipografica de o calitate mediocra a mesajelor

ANS: A

20. Decizia de utilizare a presei ca suport pentru vehicularea mesajelor


publicitare se fundamenteaza pe baza caracteristicilor diferitelor publicatii.
Aceste caracteristici se refera la:
a. difuzarea teritoriala, momentul aparitiei, sexul cititorilor, varsta
cititorilor, tirajul unei publicatii, categoriile de spectatori potentiali c.
sexul cititorilor, varsta cititorilor, momentul de aparitie, difuzarea
teritoriala, gradul de urbanitate al cititorilor, tirajul unei publicatii
b. difuzarea teritoriala, momentul aparitiei, gradul de urbanitate al
cititorilor, afluenta de spectatori, sexul cititorilor, varsta cititorilor d.
sexul cititorilor, varsta cititorilor, particularitatile publicului care
frecventeaza cinematografele, gradul de urbanitate al cititorilor, difuzarea
teritoriala

ANS: C

21. Selectia cinematografelor in care urmeaza sa fie proiectate filmele


publicitare se efectueaza in general tinand cont de:
a. tarifele care se practica pentu difuzare c. momentul aparitiei
cinematografelor
b. varsta cititorilor d. sex

ANS: A

22. Din categoria filmelor cu caracter de publicitate fac parte:


a. filmul de documentare comerciala si filmul publicitar propriu-zis c.
filmul de reamintire si filmul publicitar propriu-zis
b. filmul de documentare comerciala si filmul de reamintire d. nici un
raspuns corect

ANS: A

23. Radioul este:


a. un alt suport al publicitatii prin media c. unul dintre cele mai
defensive mijloace de vehiculare a publicitatii
b. suportul publicitar care a cunoscut expansiunea cea mai rapida in societatea
moderna d. un alt suport al publicitati prin media care are o selectivitate
in general scazuta a destinatarilor mesajelor

ANS: A

24. Televiziunea reprezita:


a. suprtul publicitar care a cunoscut expansiunea cea mai lenta in societatea
moderna c. unul dintre cele mai ofensive mijloace media care da impresia de
contact cu destinatarul mesajului
b. suportul publicitar care are costuri moderate de realizare si difuzare a
programelor publicitare d. unul dintre cele mai ofensive mijloace media care are
ca principal avantaj selectvitatea in general ridicata a destinatarilor mesajelor

ANS: C

25. Dupa modul de prezentare se deosebesc urmatoarele tipuri de afise:


a. afise normale, afise pretiparite, afise pe sticla, afise efemere c. afise
normale, afise colorate, afise scrise, afise grafice
b. afise pretiparite, afise pe sticla, afise anormale, afise pe suporturi
metalice d. afise pretiparite, afise pe sticla, afise emailate, afise pe
suporturi metalice

ANS: D

26. Din punct de vedere al duratei, se disting:


a. afise zilnice, saptamanale, lunare, anuale c. afise normale, de
durata
b. afise efemere, de durata d. afise pe termen lung, pe termen mediu, pe
termen scurt

ANS: B

27. Ca suport publicitar, in functie de caracteristicile sale esentiale,


catalogul se prezinta in trei variante. Care din urmatoarele variante nu exista in
realitate:
a. catalog de prospectare c. catalog de lucru
b. catalog de reamintire d. catalog de prestigiu

ANS: B

28. In scopul pastrarii interesului consumatorilor pentru un


produs/serviciu, este utilizata:
a. publicitatea de conditionare c. publicitatea de reamintire
b. publicitatea de informare d. publicitatea comparativa

ANS: C

29. Care din urmatoarele este o varianta de catalog, ca suport publicitar:


a. catalog de informare c. catalog de reclamatii
b. catalog de lucru d. catalog de produs

ANS: B

30. Care tip de catalog indeplineste un rol de vitrina, de inventar al


ofertei unei firme sau a unui mare magazin, constituind un excelent suport
publicitar pentru vanzarea rapida a produselor; este ilustrat, iar pe fiecare
pagina contine o scoatere in relief a produselor ale caror preturi sunt deosebit
de atractive:
a. catalogul de prospectare c. catalogul de informare
b. catalogul de lucru d. catalogul de prestigiu

ANS: A

31. Care tip de catalog se caracteizeaza printr-o descriere detaliata,


strict comerciala, a marfurilor oferite spre vanzare, a dimensiunilor si
performantelor acestora:
a. catalogul de prospectare c. catalogul de informare
b. catalogul de lucru d. catalogul de prestigiu

ANS: B

32. Una din urmatoarele modalitati face parte din randul celor de stabilire
a bugetelor promotionale:
a. metoda analizei marginale c. abordarea “actiuni si responsabili”
b. tehnica procentajului din vanzari d. nici un raspuns nu este corect

ANS: B

33. Specialistii in marketing vor stabili bugetele de publicitate in


functie de cheltuielile de promovare facute de concurentii lor prin:
a. tehnica “obiective si sarcini” c. tehnica procentajului din vanzari
b. metoda paritatii competitive d. metoda analizei marginale

ANS: B
34. Nu sunt metode specifice activitatilor specializate de promovare:
a. demonstratia c. lobby-ul
b. expozitiile comerciale d. reducerea promotionala a pretului

ANS: C

35. O metoda directa din activitatile specializate de promovare este:


a. expozitiile comerciale c. lobby-ul
b. avantajul restituirii produsului cumparat d. publicitatea gratuita

ANS: B

36. Concursurile promotionale sunt forme de:


a. relatii publice c. activitati specializate de promovare
b. evidentiere promotionala in magazin a produselor d. publicitate
gratuita

ANS: C

37. Una dintre urmatoarele grupari este formata integral din metode ale
activitatilor specializate de promovare:
a. publicitatea, reducerea pretului, premiul c. marca, premiul, concursul
b. concursurile publicitare, lobby-ul, etalarea la punctul de vanzare d.
esantionul, demonstratia, cuponul

ANS: D

38. Demonstratia este metoda a:


a. relatiilor publice c. evidentierii promotionale in magazin
b. etalarii la punctul de vanzare d. activitatii specializate de
promovare

ANS: D

39. Timbrele comerciale sunt forme de:


a. relatii publice c. etalare la punctul de vanzare
b. publicitate la locul vanzarii d. nici un raspuns corect

ANS: D

40. Din categoria metodelor indirecte ale activitatilor specializate de


promovare face parte:
a. expozitia comerciala c. premiul
b. avantajul restituirii produsului cumparat d. reclama produselor

ANS: A

41. Mijloacele utilizate in activitatea de relatii publice sunt adresate:


a. publicului extern c. publicului intern
b. asociatiilor profesionale d. publicului intern, publicului extern
ANS: D

42. Constituie componenta a retributiei fortelor de vanzare:


a. rabaturile pentru activitatile promotionale c. cost total+adaos
b. avantajele suplimentare d. cheltuieli nedecontabile

ANS: B

43. Nu constituie componenta a retributiei fortelor de vanzare:


a. avantajele suplimentare c. cheltuielile decontabile
b. recuperarea datoriilor d. suma variabila

ANS: B

44. Agentii de vanzari trebuie sa fie motivati prin:


a. acordarea de recompense de natura economica c. acordarea de recompense
de natura personala
b. recunoasterea meritelor lor d. toate variantele sunt corecte

ANS: D

45. Evaluarea periodica a performantelor fiecarui agent de vanzare, pentru


a-l ajuta sa lucreze mai bine, se poate realiza prin:
a. evaluarea oficiala a performantelor, comparatii intre vanzarile curente si
cele viitoare, comparatii intre agentii de vanzari c. evaluarea oficiala a
performantelor, comparatii intre agentii de vanzari proprii si cei ai concurentei
b. comparatii intre vanzarile curente si cele trecute, evaluarea neoficiala a
performantelor d. comparatii intre agentii de vanzari, evaluarea oficiala a
performantelor, comparatii intre vanzarile curente si cele din trecut

ANS: D

46. Activitatile de lobby reprezinta instrumente de promovare specifice:


a. relatiilor publice c. vanzarii prin eforturi personale
b. publicitatii gratuite d. activitatilor specializate de promovare

ANS: A

47. Una din urmatoarele afirmatii nu este functie a canalului de marketing:


a. cercetarea
b. inventarierea
c. conceptia marcii
d. transportul

ANS: C

48. Ca functie a canalului de marketing, cercetarea inseamna:


a. ca membrii canalului sa caute informatii despre pietele tina
b. ca membrii canalului sa cumpere bunuri de la furnizori
c. ca membrii canalului sa faca inventare pentru a se adapta ciclurilor oferta
si cerere
d. ca membrii canalului sa stabileasca preturile finale

ANS: A

49. Ca functie a canalului de marketing, inventarierea presupune ca membrii


canalului sa:
a. indeplineasca activitatile necesare pentru a vinde produsele consumatorilor
si altor membri ai canalului
b. faca inventare pentru a se adapta ciclurilor oferta-cerere
c. furnizeze servicii cum ar fi creditarea consumatorilor sau returnarea
produselor
d. stabileasca preturile finale

ANS: B

50. Ca functie a canalului de marketing, finantarea presupune ca membrii


canalului sa:
a. raspandeasca informatii despre oferta lor
b. stabileasca preturile finale, prin interactiune reciproca
c. furnizeze fondurile necesare pentru activitatile canalului
d. furnizeze seervicii cum ar fi creeditarea consumatorilor sau returnarea
produselor

ANS: C

51. Concentrarea pietei tinta intr-o anumita zona se numeste:


a. densitatea pietei c. marimea pietei tinta
b. natura pietei tinta d. raspandirea pietei tinta

ANS: A

52. In cadrul nevoilor pietei tinta nu se are/au in vedere:


a. frecventa cumpararii
b. cantitatea cumpararii
c. natura pietei tinta
d. serviciile pe care le vor cere cumparatorii

ANS: C

53. Dintre caracteristicile produsului care sunt importante la alegerea


canalului nu se remarca:
a. marimea si greutatea produsului
b. marca produsului
c. perisabilitatea
d. masura in care produsul este controlat de producator

ANS: B

54. Canalele directe nu se folosesc


a. atunci cand un produs este perisabil
b. atunci cand produsul necesita multe interventii
c. atunci cand produsele fabricate pentru anumiti cumparatori cer o comunicare
continua intre cumparator si producatori
d. pentru produsele rezistente si neperisabile

ANS: D

55. Nu reprezinta categorie de institutii profilate pe distributie


a. engrosistii
b. detailistii
c. agentii
d. producatorii

ANS: D

56. O unitate de desfacere cu amanuntul este definita ca fiind:


a. unitatea in care produsele se vand unor intermediari
b. unitatea in care produsele se vand consumatorului sau utilizatorului final
c. unitatea in care produsele se vand producatorilor
d. nici una din cele de mai sus

ANS: B

57. Nu reprezinta functie a unitatilor de distributie cu amanuntul:


a. cumpararea - vanzarea c. incheierea tranzactiilor
b. depozitarea d. transportul

ANS: D

58. Organizatiile de desfacere cu amanuntul pot fi clasificate tinand cont


de:
a. motivatiile si gusturile cumparatorilor carora se adreseaza
b. natura si utilitatea produselor comercializate
c. forma de proprietate si caracteristicile operatiilor pe care le desfasoara
d. traditiile si obiceiurile cumparatorilor carora se adreseaza

ANS: C

59. Intreprinderile de desfacere cu amanuntul care se afla in proprietatea


si conducerea directa a producatorului se pot incadra intr-una din urmatoarele
categorii, exclusiv:
a. magazinele specializate
b. complexele comerciale
c. supermagazinele
d. depozite

ANS: D

60. In functie de obiect, publicitatea poate fi:


a. publicitate de produs, publicitate de marca, publicitate institutionala
b. pbulicitate de produs, publicitate de pret, publicitate de distributie
c. publicitate locala, publicitate regionala, publicitate nationala
d. publicitate puternica, publicitate atragatoare, publicitate credibila
ANS: A

61. Printre formele particulare ale publicitatii de produs nu se numara:


a. publicitatea de conditionare c. publicitatea subliminala
b. publicitatea comparativa d. publicitatea de reamintire

ANS: C

62. Una dintre urmatoarele componente nu se include in randul mediilor


majore de transmitere a mesajelor publicitare
a. cinematograful c. anuntul publicitar
b. televiziunea d. presa

ANS: C

63. Printre suporturile utilizate in publictatea exteiroara, nu se includ:


a. afisele c. insemnele luminoase
b. panourile publicitare d. agendele

ANS: D

64. Ca suport publicitar, in functie de caracteristicile sale esentiale,


catalogul se prezinta in trei variante. Care din urmatoarele variante nu exista in
realitate?
a. catalogul de prospectare c. catalogul de lucru
b. catalogul de reamintire d. catalogul de prestigiu

ANS: B

65. Una din urmatoarele forme nu este forma de desfacere care nu necesita
magazin. Care este aceasta?
a. comanda prin posta c. automatele comerciale
b. casele de comenzi d. comercializarea produselor la domiciliu

ANS: B

66. Una din urmatoarele afirmatii referitoare la distributia prin


intermediul agentilor nu este adevarata. Care este aceasta?
a. distributia prin intermediul agentilor se utilizeaza pentru a sugera acele
agentii sau firme crae prsteaza un serviciu specializat contribuind la eficienta
desfacerilor
b. aportul acetui tip de distributie se bazeaza pe o anumite rutinare a
activitatilor
c. aportul agentilor la distributie se bazeaza pe reducerea numarului
tranzactiilor facute direct de producator
d. aportul agentilor la distributie se bazeaza pe reducerea cantitatilor la
care se refera fiecare tranzactie

ANS: D
67. Care din urmatoarele servicii nu sunt oferite de agentii distributiori?
a. culegerea si difuzarea informatiilor de pe si pe piata
b. livrarea marfii
c. creearea marca si ambalajul produsului
d. desfasurarea de activitati de promovare a desfacerilor

ANS: C

68. Una din urmatoarele afirmatii este adevarata: Agentiile


a. nu sunt in nici un moment proprietare ale bunurilor distribuite
b. creeaza ambalajul produselor distribuite
c. elaboreaza campaniile promotionale pentru produsele pe care le preiau pentru
distributie
d. definesc marcarea produselor distribuite

ANS: A

69. Ce tipuri de unitati nu organizeaza producatorii pentru a-si promova


cat mai energic produsele si pentru a se asigura de buna desfasurarea activitatile
de service?
a. oficii si birouri de desfacere c. depozite
b. filiale( sucursale) de desfacere d. magazine specializate

ANS: D

70. Care din urmatoarele unitati cu ridicata detinute de producatori detin


stocuri?
a. sucursalele c. birourile de desfacere
b. oficiile de desfacere d. nici una din cele mentionate

ANS: A

71. Principalele obiective ale distributiei fizice constau in:


a. scaderea costurilor si cresterea serviciilor
b. cresterea costurilor si scaderea serviciilor
c. mentinerea costurilor si a serviciilor la nivelurile existente
d. cresterea costurilor si a serviciilor

ANS: A

72. Functiile pe care le implica distributia fizica sunt:


a. sistemul informational in logistica de marketing, manipularea, marcarea,
transportul
b. sistemul informational in logistica de marketing, ambalarea, depozitarea,
transportul
c. sistemul informational in logistica de marketing, manipularea, depozitarea,
determinarea pretului
d. sistemul informational in logistica de marketing, manipularea, depozitarea,
transportul

ANS: D
73. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la fluxul informational nu
este corecta?
a. fluxul informational in circuitul distributiei il formeaza ansamblul de date
ce sunt vehiculate in legatura cu deplasarea produselor de la producator la
intermediar si apoi la consumator
b. fluxul informational este mijlocit de documnte de exepdiere ale produsului,
cele de decontare prin banca a contrvalorii produselor si serviciilor de transport
c. fluxul informational se desfasoara intr-un singur sens
d. fluxul informational este subordonat fluxului produselor si serviciilor si
are menirea sa-i pregateasca si sa-i asigure realizarea in conditii optime

ANS: C

74. Care din urmatoarele conditii nu trebuie sa fie indeplinita de fluxul


informational in logistica de marketing?
a. sa asigure deplasarea rapida a informatiei intre elementele sistemului
logistic al distributiei
b. sa creeze conditiile optime pentru elaborarea proiectelor de ambalare si
marcare
c. sa asigure precizia corespunzatoare a informatiilor transmise
d. sa realizeze sistematizarea si prezentarea datelor dintr-o forma accesibila
si corespunzatoare modului in care vor fi utilizate

ANS: B

75. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la manipulare nu este


corecta? Manipularea....
a. nu este determinata de caracteristicile produselor
b. este importanta in eficientizarea activitatilor de depozitare
c. efectuata corect, poate creste capacitatea de folosinta si depozitare a
materialelor
d. poate reduce timpii morti in mainuirea bunurilor catre consumatori

ANS: A

76. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la depozitare nu este


corecta?
a. depozitare priveste proiectare si alegerea spatiilor de depozitare
b. depozitarea nu priveste constructia depozitelor si nici organziarea
activitatii in interiorul acestoa
c. depozitarea nu se limiteaza la simpla stocare a bunurilor
d. depozitarea implica o serie de functii

ANS: B

77. Care din urmatoarele functii nu este functie imiplcata de depozitare?


a. receptionarea bunurilor c. sortarea bunurilor
b. identificarea bunurilor d. stabilirea pretului bunurilor

ANS: D

78. Care dintre urmatoarele afirmatii refritoare la transport nu este


corecta?
a. transportul reprezinta una din activitatile principale lae distributiei
fizice
b. activitatea de transport se inscrie intre principalii factori ce
influenteaza miscarea marfurilor
c. transportul nu se desfasoara pe intregul circuit al fluxului distributiei
d. activitatea de transport are impact asupra tutror celorlalte compnente ale
lantului logistic

ANS: C

79. Care dintre urmatoarele cerinte nu se ia in considerare pentru a se


asigura selectarea celei mai potrivite modalitati de transport?
a. costul transportului c. durata transportului
b. marca mijlocului de transport d. disponibilitatea mijloacelor de transport

ANS: B

80. In urma procesului de evaluare a variantelor de distributie,


producatorul va putea decide:
a. adancimea canalului de distributie, amplasarea optima a unitatilor de
distributie, programele optimale de productie, noile metode de imbunatire a
proprietatilor de distributie
b. latimea canalului de distributie, lungimea canalului, amplasarea optima a
unitatilor de distributie, programele optimale de productie, noile metode de
imbunatire a proprietatilor de distributie
c. adancimea canalului de distributie, amplasarea nerecomandata a unitatilor de
distributie, programele cele mai slabe de productie, noile metode de imbunatire a
proprietatilor de distributie
d. nici una din enumerarile de mai sus

ANS: B

81. Una din afirmatiile de mai jos referitoare la publicitate nu este


corecta. Mentionati-o.
a. publicitatea este un complex de activitati prin care un mesaj cu
semnificatie comerciala privind un produs sau o firma este prezentat publicului
prin presa, radio, televiziune, video, afise, cinematograf sau posta.
b. publicitatea cuprinde toate actiunile care au drept scop prezentarea
indirecta (nepersonala) – orala sau vizuala – a unui mesaj in legatura cu un
produs, un serviciu sau firma, de catre orice sustinator (platitor) identificat
c. prin actiunile de publicitate intreprinderea urmareste sa asigure
dezinformarea publicului in legatura cu activitatea, cu produsele si serviciile
sale, cu marcile sub care acestea sunt prezentate pe piata, sa-l convinga si sa-
l determine in renunte la efectuarea actului de cumparare.
d. publicitatea vizeaza, pe termen lung, modificari de comportament la
nivelul diferitelor categorii de consumatori, ca si mentinerea fidelitatii
acestora fata de oferta intreprinderii.

ANS: C

82. In proiectarea continutului, in alegerea formelor si mijloacelor


utilizate in realizarea publicitatii, orice firma trebuie sa aiba in vedere
cateva caracteristici ale publicului, in calitate de receptor de informatii
publicitare. Intre acestea nu se include:
a. dorinta publicului de a fi tratat ca un partener activ si exigent in
dialogul cu agentii pietei
b. manifestarea unor disponibilitati diferentiate de reactie a publicului fata
de fenomenul publicitar
c. omogenitatea incontestabila si permanenta a publicului consumator
d. capacitatea publicului de a-si exprima propriile idei si exigente fata de
acest gen de activitate

ANS: C

83. Care dintre urmatoarele principii nu este specific pubilictatii?


a. principiul selectiei argumentelor
b. principiul convergentei mijloacelor
c. principiul determinarii preturilor in functie de concurenta
d. principiul uniformitatii publicitatii

ANS: C

84. Actiunile de publicitate trebuie sa se conformeze unor cerinte


specifice. Acestea sunt:
a. loialitatea c. veridicitatea
b. decenta d. conjugate, toate cele de mai sus

ANS: D

85. Exista o serie de produse si servicii pentru a caror vanzare este


necesara o publicitate care sa se incadreze in anumite reguli cu caracter special.
In aceasta categorie, nu se includ:
a. produsele farmaceutice si medicamente
b. bauturile alcoolice si tutun
c. produsele alimentare
d. cursurile de fomare profesionala

ANS: C

86. Exista o serie de recomandari impuse de practica in domeniul


publicitatii, care urmaresc evitarea producerii unor erori in procesul de
comercializare. Una dintre recomandarile de mai jos este incorecta. Care este
aceasta?
a. continutul oricarui anunt publicitar trebuie sa se fondeze pe cunoasterea
exacta si de detaliu a tuturor elementelor prin care se defineste produsul supus
atentiei
b. in activtatea de publicitate trebuie evitata imitatia
c. in activitatea de publicitate este de mare importanta respectarea denumirii
produselor, interprinderilor si marcilor
d. in situatia produselor care impun conditii de securitate, publicitatea nu
este obligata sa le respecte intocmai.

ANS: D

87. Care din urmatoarele nu este forma a publictatii de produs (serviciu)?


a. publicitatea de informare c. publicitatea institutionala
b. publicitatea de conditionare d. publicitatea de reamintire
ANS: C

88. Dupa aria geografica de raspindire a mesajului, publicitatea poate fi:


a. de marca, de produs, institutionala
b. locala, nationala, regionala, internationala
c. factuala, emotionala, cu efect imediat
d. destinata consumatorilor individuali, utilizatorilor internationali,
diferitelor categorii de intermediari

ANS: B

89. Agentul finantator al unei actiuni de publicitate nu poate fi:


a. producatorul c. consumatorul
b. intermediarul d. distribuitorul

ANS: C

90. Care din urmatoarele elemente nu este componenta a anuntului


publicitar?
a. textul c. marca
b. ilustratia d. sloganul

ANS: C

91. Intre avantajele oferite de presa cotidiana ca mijloc media nu se


include:
a. flexibilitatea
b. prestigiul
c. posibilitatea de a stapani si dirija expunerea anunturilor
d. selectivitatea socio-profesionala a mesajului transmis

ANS: D

92. Presa periodica nu asigura:


a. selectivitate socio-profesionala a mesajului transmis
b. flexibilitate
c. receptivitate in general sporita din partea destinatarului vizat
d. o calitate de regula superioara cotidianelor

ANS: B

93. Care din urmatorii factori nu este specific determinarii eficientei


cinematografului ca suport publicitar?
a. filmul c. reteaua de distributie
b. proprietarul cinematografului d. spectatorii

ANS: B

94. Care din urmatoarele caracteristici nu este avantaj oferit de radio ca


mijloc media?
a. stabilitatea
b. selectivitatea publicului ascultator
c. flexibilitatea in alegerea momentelor de difuzare a mesajelor publicitare
d. costurile moderate

ANS: A

95. Televiziunea este unul din cele mai ofensive mijloace media dintr-o
serie de motive, exclusiv:
a. impresia de contact cu destinatarul mesajului
b. posibilitatea unei difuzari repetate
c. costurile ridicate de realizare si difuzare a programelor publicitare
d. flexibilitatea satisfacatoare

ANS: C

96. Selectia cinematografelor in care urmeaza sa fie proiectate filmele


publicitare se efectueaza in general tinand cont de:
a. amplasarea cinematografului
b. afluenta de spectatori
c. numarul de sali de cinema, din totalul celor existente in zona
d. conjugate, toate cele de mai sus.

ANS: D

97. In privinta spectatorilor carora li se adreseaza filmul publicitar,


sunt necesare o serie de informatii care sa serveasca la fundamentarea deciziei de
lansare a unei campanii publicitare prin cinematograf, respectiv:
a. varsta spectatorilor c. frecventa vizionarii filmelor in salile de
cinema
b. numarul de spectatori d. toate cele de mai sus impreuna.

ANS: D

98. Dupa modul de prezentare, afisele nu sunt:


a. normale c. pretiparite
b. interioare d. pe sticla

ANS: B

99. In cadrul unei campanii publicitare prin fisaj, amplasamentele se


stabilesc in fucntie de elemtenel caracteristice acestora, care, in ansamblul lot,
confera o anumita valoare publicitara locului ales. Astfel, se au in vedere:
a. numarul de trecatori si sensul de miscare al acestora
b. vizibilitatea si iluminatul amplasamentului
c. pozitia amplasamentului in raport cu altele
d. toate cele de mai sus impreuna

ANS: D

100. Nu este tehnica de determinare a bugetului publicitatii:


a. abordarea “obiective si sarcini” c. metoda analizei marginale
b. tehnica procentajului din vanzari d. metoda paritatii competitive

ANS: C

101. Una din urmatoarele afirmatii cu privire la activitatile specializate


de promovare nu este corecta. Mentionati-o: Activitatile specializate de
promovare......
a. reprezinta o categorie care include toate actiunile promotionale care nu
sunt incadrate in mod aparte in publicitate sau in eforturile personale de vanzare
si care sunt menite a stimula cererea consumatorilor sau eficienta vanzatorilor
b. pot fi grupate in metode directe, care urmaresc sporirea imediata a
vanzarilor si metode indirecte, care urmaresc cresterea in viitor a vanzarilor
c. cuprind activitati precum: concursul, cuponul, demonstratia, esantionul,
premiul, avantajul restituirii produsului, reducerea promotionala a pretului,
timbrele comerciale, premiul care se autofinanteaza, etalarea la punctul de
vanzare, evidentierea promotionala in magazin, targuri si expozitii
d. reprezinta o tehnica de promovare in masa a produselor ce presupune
stabilirea unor relatii bune cu diferite organisme publice, prin obtinerea unei
publicitati favorabile din partea acestora, crearea unei imagini de firma
corespunzatoare si preintampinarea sau dezmintirea zvonurilor si a stirilor
nefavorabile.

ANS: D

102. Una din urmatoarele categorii de tehnici nu este utilizata in


activitatea de relatii publice. Mentionati-o.
a. tehnici de primire
b. tehnici de predare
c. tehnici utilizate in relatiile cu mass media
d. tehnici legate de evocarea unor evenimente speciale

ANS: B

103. Nu sunt instrumente specifice relatiilor publice:


a. discursurile c. materialele de identificare a firmei
b. evenimentele speciale d. vanzarile prin eforturi personale

ANS: D

104. Nu reprezinta decizie referitoare la relatii publice:


a. stabilirea obiectivelor fortelor de vanzare
b. alegerea mesajelor si mijloacelor de transmitere corepsunzatoare
c. aplicarea planului de relatii publice
d. evaluarea rezultatelor aplicarii planului de relatii publice.

ANS: A

105. Care din urmatoarele activitati nu este mod in care lucreaza agentii de
vanzari cu clientii?
a. vanzarea de la agentul de vanzari la cumparator sau grupul de cumparatori
b. vanzarea de la echipa de vanzari la cumparatori
c. vanzarea de la producator direct la cumparatorul final
d. vanzarea prin intermediul conferintelor sau/seminariilor
ANS: C

106. In cadrul stabilirii marimii fortei de vanzare, metoda volumului de


munca necesar nu are si urmatoarea etapa:
a. gruparea clientilor pe categorii de marime, in functie de volumul anual de
vanzari
b. determinarea marimii esantionului reprezentativ
c. stabilirea frecventelor de vizitare pentru fiecare categorie de clienti in
parte
d. determinarea numarului mediu de vizite de vanzari pe care il poate face
intr-un an un agent de vanzari

ANS: B

107. Nu constituie componenta a retributiei fortelor de vanzare:


a. suma fixa c. suma variabila
b. cheltuielile nedecontabile d. avantajele suplimentare

ANS: B

108. In functie de influenta exercitata asupra cererii, publicitatea poate


fi destinata:
a. cererii primare si cererii selective c. cererii primare si cererii
derivate
b. cererii interne si cererii externe d. cererii directe si cererii
indirecte

ANS: A

109. Prezentarile, premiile, reducerile, cupoanele sunt incluse in:


a. relatii publice
b. vanzarile personale
c. promovarea vanzarilor
d. marketing direct

ANS: C

110. Telemarketingul este o forma a:


a. vanzarilor personale
b. promovarii vanzarilor
c. marketingului direct
d. relatiilor cu publicul

ANS: C

111. Nu este forma de marketing direct:


a. concursul
b. telemarketingul
c. posta directa
d. marketingul on-line
ANS: A

112. Este adevarat ca:


a. marketingul direct se refera doar la marketingul on-line
b. marketingul direct este similar cu vanzarile directe
c. marketingul direct are ca forma si telemarketingul
d. nici un raspuns corect

ANS: C

113. Publicitatea comparativa este forma a publicitatii:


a. informative
b. de convingere
c. de reamintire
d. nici un raspuns corect

ANS: B

114. Acordarea de stimulente pe termen scurt, cu scopul de a incuraja


clientii sa incerce sa achizitioneze un anumit produs sau serviciu acum,
reprezinta:
a. publicitate
b. promovarea vanzarilor
c. relatii publice
d. marketing direct

ANS: B

115. Pachetele de produse cu pret redus sunt instrumente ale:


a. publicitatii
b. relatiilor publice
c. promovarii vanzarilor
d. marketingului direct

ANS: C

116. Nu este metoda pentru stabilirea bugetului total pentru publicitate:


a. metoda intinde-te cat ti-e plapuma
b. metoda obiectivelor si sarcinilor
c. metoda previziunii vanzarilor
d. metoda paritatii competitive

ANS: C

117. Organizarea unei manifestari aniversare a unei firme se inscrie in


sfera:
a. publicitatii
b. relatiilor publice
c. marketingului direct
d. vanzarilor personale
ANS: B

118. Una din urmatoarele componente nu apartine formelor particulare ale


publicitatii:
a. publicitatea institutionala
b. publicitatea de informare
c. publicitatea de conditionare
d. publicitatea de reamintire

ANS: A

119. Telemarketerul reprezinta agentul care prospecteaza piata si:


a. face vanzari prin telefon
b. promoveaza produsele la televizor
c. face vanzari prin internet
d. nici un raspuns corect

ANS: A

120. Nu este pas in procesul de vanzare personala:


a. preabordarea
b. abordarea
c. postabordarea
d. prezentatea si demonstrarea

ANS: C

121. Vanzarile personale (directe) se refera la:


a. vanzarea prin agenti de vanzari
b. marketingul direct
c. marketingul prin cataloage
d. nici un raspuns corect

ANS: A

122. Marketingul prin posta este forma specifica a:


a. publicitatii
b. promovarii vanzarilor
c. marketingului direct
d. relatiilor cu publicul

ANS: C

123. Nu este forma a marketingului direct:


a. marketingul telefonic
b. promovarea vanzarilor
c. marketingul prin cataloage
d. marketingul prin intermediul televiziunii

ANS: B

124. Nu este forma a marketingului direct:


a. marketingul prin posta
b. marketingul prin formule
c. marketingul prin televiziune
d. telemarketingul

ANS: B

125. Canalul de distributie care consta din unul sau mai multi producatori,
angrosisti si detailisti independenti, fiecare fiind o entitate separata care
incearca sa-si maximizeze propriile profituri fara a tine cont de profiturile
sistemului ca intreg, se numeste canal de distributie:
a. vertical
b. contractual
c. conventional
d. administrat

ANS: C

126. Conflictul orizontal din cadrul canalului are loc:


a. intre firme de la acelasi nivel al canalului
b. intre firme de la nivele diferite ale canalului
c. a si b
d. doar intre firme de la nivelul superior al canalului

ANS: A

127. Conflictul din cadrul canalului de distributie poate fi:


a. conflict orizontal
b. conflict vertical
c. a si b
d. conflict conventional

ANS: C

128. Fluxurile care conecteaza institutiile dintr-un canal de distributie


sunt:
a. fluxul fizic de produse
b. fluxul de informatii
c. fluxul de proprietate
d. toate variantele de mai sus

ANS: D

129. Brokerii:
a. sunt agenti care nu iau in posesie bunurile tranzactionate
b. sunt comercianti care iau in posesie bunurile tranzactionate
c. sunt intermediari, fara a lua in posesie bunurile tranzactionate
d. sunt detailisti care au in posesie bunurile tranzactionate

ANS: C

130. Un canal de marketing indirect este canalul:


a. cu un singur intermediar
b. fara nici un intermediar
c. cu unul sau mai multi intermediari
d. care se numeste si distributie inversa

ANS: C

131. Un canal de distributie reprezinta:


a. un concept echivalent cu cel de distributia marfurilor
b. deplasarea bunurilor si serviciilor de la producatori la consumatori
acoperind golurile majore de timp, loc si posesie
c. totalitatea proceselor de prelucrare la care sunt supuse marfurile,
intraseul lor spre consumatori
d. toate variantele sunt corecte

ANS: B

132. In ceea ce priveste un canal de distributie este adevarat ca el se


refera:
a. numai la intermediarii implicati in distributia marfurilor
b. numai la producatori si consumatori
c. la toate verigile care contribuie la distributia produselor, dar este
obligatoriu sa existe cel putin un intermediar
d. la toate verigile care contribuie la distributia produsului, inclusiv
producatorul si consumatorul final

ANS: D

133. Un canal de marketing direct are:


a. un singur intermediar
b. un numar mic de intermediari
c. nici un intermediar
d. un nivel de intermediari

ANS: C

134. Toate institutiile dintr-un canal de distributie sunt conectate prin


mai multe tipuri de fluxuri. Ce grupa nu cuprinde fluxurile canalului de
distributie:
a. fluxul fizic de produse, fluxul de plati, fluxul de informatii
b. fluxul de proprietate, fluxul de informatii, fluxul de promovare
c. fluxul de promovare, fluxul de proprietate, fluxul preturilor
d. fluxul de informatii, fluxul de promovare, fluxul de plati

ANS: C

135. Conflictele intre diferitele niveluri ale aceluiasi canal reprezinta:


a. un conflict orizontal
b. un conflict lateral
c. un conflict vertical
d. un conflict in lungime
ANS: C

136. Un conflict care are loc intre firme de la acelasi nivel al canalului
reprezinta:
a. un conflict orizontal
b. un conflict lateral
c. un conflict vertical
d. un conflict in largime

ANS: A

137. Nu este forma a sistemului vertical de marketing:


a. SVM institutional
b. SVM contractual
c. SVM conventional
d. SVM administrat

ANS: C

138. Ce tip de sistem vertical de marketing combina stadii succesive ale


productiei si distributiei sub un singur proprietar:
a. SVM conventional
b. SVM contractual
c. SVM institutional
d. SVM administrat

ANS: C

139. Asociatiile cooperatiste ale detailistilor sunt o forma a sistemului


vertical de marketing:
a. conventional
b. institutional
c. administrat
d. contractual

ANS: D

140. Organizatiile franciza sunt o forma a sistemului vertical de marketing:


a. contractual
b. administrat
c. conventional
d. institutional

ANS: A

141. Canalele hibrid de marketing:


a. se mai numesc si sisteme de distributie multicanal
b. sunt cele in care doua sau mai multe companii de la acelasi nivel al
canalului se unesc pentru a urmari o noua oportunitate de marketing
c. sunt mai lungi decat canalele orizontale si cele verticale
d. nici un raspuns corect
ANS: A

142. Sistemul de distributie multicanal apare:


a. cand o singura firma infiinteaza doua sau mai multe canale de marketing
pentru a ajunge la unul sau mai multe segmente de clienti
b. cand mai multe firme infiinteaza impreuna doua canale de marketing pentru a
ajunge la unul sau mai multe segmente de clienti
c. cand doua firme infiinteaza impreuna mai multe canale de marketing pentru a
ajunge la doua segmente de clienti
d. cand doua sau mai multe companii de la acelasi nivel al canalului se unesc
pentru a urmari o noua oportunitate de marketing

ANS: A

143. Returnarea ambalajelor de catre clienti catre producator pentru a fi


reciclate reprezinta:
a. distributie interna
b. distributie directa
c. distributie externa
d. distributie inversa

ANS: D

144. Asocierea dintre doi angrosisti si patru detailisti, in vederea


organizarii mai eficiente a distributiei marfurilor, reprezinta:
a. integrare verticala
b. integrare orizontala
c. integrare multicanal
d. integrare laterala

ANS: A

145. Dintre functiile logisticii marfurilor fac parte:


a. procesarea comenzilor, transportul, depozitarea, negocierile
b. depozitarea, transportul, publicitatea, managementul stocurilor
c. procesarea comenzilor, managementul stocurilor, depozitarea, transportul
d. managementul stocurilor, negocierile, transportul, depozitarea

ANS: C

146. Ce grupa cuprinde doar comercianti en detail:


a. supermarekturile, magazinele discount, agenti, lanturi pe baza de
voluntariat
b. cooperative en detail, lanturi de magazine, conglomerate comerciale, brokeri
c. reprezentantele producatorilor, supermarketurile, hipermarketurile,
magazinele discount
d. magazine off-price, depozitele club, organizatiile franciza, conglomerate
comerciale

ANS: D

147. Nu este forma a marketingului direct:


a. telemarketingul
b. marketingul on-line
c. marketingul prin posta
d. relatiile cu publicul

ANS: D

148. Dintre metodele de stabilire ale bugetului total pentru publicitate nu


face parte:
a. metoda procentajului din vanzari
b. metoda obiectivelor si sarcinilor
c. metoda cost total plus adaos
d. metoda paritatii competitive

ANS: C

149. Strategia de impingere presupune:


a. directionarea produsului, prin canalele de distributie, pana la consumatorii
finali
b. investitii mari in publicitate si promovare catre consumatori pentru a crea
o cerere din partea consumatorului si de la distribuitori
c. acordarea de rabaturi si bonificatii pentru intermediari
d. actiuni de promovare a vanzarilor directionate atat spre clienti cat si spre
intermediari

ANS: A

150. Ce instrument de comunicare incurajeaza cresterea pe termen scurt a


cumpararii de catre clienti:
a. publicitatea
b. promovarea vanzarilor
c. relatiile publice
d. vanzarile personale

ANS: B

151. Care din urmatoarele grupe este formata integral din tehnici de
promovare a vanzarilor:
a. publicitatea, mostrele, concursurile
b. pachete cu pret redus, cupoanele, sampling-ul
c. cadourile promotionale, demonstratiile, relatiile publice
d. obiecte publicitare, pachete cu pret redus, vanzarile personale

ANS: B

152. Nu este functie a departamentelor de relatii publice:


a. a face lobby
b. relatiile cu investitorii
c. asigurarea produselor
d. afaceri publice

ANS: C
153. Ce grupa nu se refera in totalitate la compensarea agentilor de
vanzari:
a. suma fixa, suma variabila, reduceri fiscale
b. avantaje suplimentare, reduceri fiscale, suma fixa
c. suma variabila, concedii de odihna neplatite, suma fixa
d. suma variabila, avantaje suplimentare, suma fixa

ANS: C

154. Marketingul direct:


a. consta in prezentarea facuta de agentii de vanzari ai firmei cu scopul de a
face vanzari si de a dezvolta relatii cu clientii
b. consta in legaturi directe cu anumiti clienti tinta, alesi cu grija pentru a
obtine atat o vanzare imediata, dar si pentru a cultiva o relatie de durata
c. are ca scop construirea unor relatii bune cu diferitele tipuri de public ale
companiei
d. este un concept echivalent cu vanzarile directe

ANS: B

155. Telemarketingul este o forma a marketingului direct care presupune:


a. marketing prin intermediul televiziunii
b. marketing on-line
c. marketing telefonic
d. nu este forma a marketingului direct

ANS: C

156. DMA reprezinta:


a. Asociatia de Marketing pentru Distributie
b. Asociatia de Marketing Direct
c. Asociatia Daneza de Marketing
d. nu este asociatie

ANS: B

157. Conceptul de stocare se refera la:


a. stationarea produselor pe o perioada determinata, intr-un anumit loc c.
sortarea produselor in spatii special amenajate
b. receptia produselor primite de la furnizori d. a + b + c

ANS: A

158. Instrumentul promotional care este impersonal si poate avea impact


asupra unor mase largi de cumparatori, de pe arii geografice extinse, permitandu-i
vanzatorului sa repete acelasi mesaj de mai multe ori este:
a. relatiile publice c. publicitatea
b. marketingul direct d. promovarea vanzarilor

ANS: C

159. Cadourile promotionale sunt forme de:


a. relatii publice c. promovarea vanzarilor
b. publicitate d. marketing direct

ANS: C

160. Un canal scurt este un canal de marketing:


a. direct c. direct cu latime mica
b. indirect cu un nivel de intermediari d. indirect, cu un singur
intermediar

ANS: B

161. Cea mai importanta componenta a mixului logistic, sub aspectul


costurilor generate, este:
a. depozitarea c. gestonarea stocurilor
b. ambalarea d. transportul

ANS: D

162. Lanturile de magazine sunt grupuri de doua sau mai multe magazine care:
a. sunt coordonate de un vanzator en-gros c. se mai numesc si lanturi
corporatie
b. au un proprietar comun d. a + b + c

ANS: B

163. Instrumentul promotional care are ca scop atragerea pe termen scurt a


consumatorilor este:
a. publicitatea c. promovarea vanzarilor
b. vanzarile personale d. marketingul direct

ANS: C

164. Apelarea la intermediari se recomanda in cazul intreprinderilor


producatoare care:
a. se confrunta cu o cerere sezoniera c. pot obtine economii de scara in
domeniul distributiei
b. dispun de resursele necesare construirii unei forte de vanzare proprii d.
sunt capabile sa indeplineasca exigentele clientilor, oferind servicii cu
costuri mai mari decat cele ale intermediarilor

ANS: D

165. Este forma a promovarii vanzarilor:


a. vanzarea personala c. pachete de produse cu pret redus
b. telemarketingul d. relatiile publice

ANS: C

166. Este o forma a marketingului direct


a. folosirea e-mail-ului c. relatiile publice
b. reducerile de pret d. demonstratia la locul vanzarii

ANS: A

167. In scopul pastrarii interesului consumatorilor pentru un produs,


serviciu, marca sau firma este utilizata:
a. publicitatea comparativa
b. publicitatea de reamintire
c. publicitatea de conditionare
d. publicitatea de informare
e. a + b + c + d

ANS: B

168. Lungimea canalului de marketing dintre producator si cumparatorul final


se diminueaza prin:
a. scaderea distantei dintre producator si cumparatorul final
b. renuntarea de catre producator la una dintre firmele similare care
distribuie produsul sau
c. concentrarea distributiei intr-o anumita zona geografica
d. renuntarea la un anumit nivel din canalul de marketing
e. a + b + c + d

ANS: D

169. Despre sistemele administrate de distributie se poate afirma ca:


a. se bazeaza pe rolul coercitiv al contractului c. rolul juridic al
sistemului poate fi asumat doar de producatori
b. sunt constituite din firme independente juridicd. dobandirea calitatii de
lider al sistemului este influentata nesemnificativ de imaginea firmei si cota sa
de piata

ANS: B

170. Ofertele de inapoiere de bani reprezinta o forma a:


a. publicitatii c. relatiilor publice
b. marketingului direct d. promovarii vanzarilor

ANS: D

171. Promotiile comerciale se adreseaza:


a. cumparatorilor finali
b. vanzatorilor cu amanuntul
c. partenerilor de afaceri
d. membrilor fortelor de vanzari
e. a + b + c + d

ANS: B

172. Editarea unei reviste de catre firma reprezinta un instrument


comunicational care se inscrie in categoria:
a. publicitate c. marketing direct
b. promovarea vanzarilor d. relatii publice

ANS: D

173. Din cadrul functiilor majore ale logisticii face parte si procesarea
comenzilor. Procesarea comenzilor prin schimb electronic de date se face prin
intermediul:
a. ETI c. EDI
b. EFI d. EMI

ANS: C

174. Strategia de distributie care consta in difuzarea produselor prin doua


sau mai multe canale de marketing este denumita marketing:
a. direct c. multicanal
b. total d. global

ANS: C

175. Oferirea de cate o firma a unor agende care au inscriptionat numele


firmei cu ocazia sarbatoririi a 50 de ani de la infiintare fac parte din
categoria:
a. publicitatii c. promovarii vanzarilor
b. relatiilor publice d. marketingului direct

ANS: B

176. Acordarea de stimulente pe termen scurt, cu scopul de a incuraja


clientii sa incerce sau sa achizitioneze un anumit produs sau serviciu,
reprezinta:
a. publicitate c. relatii publice
b. promovarea vanzarilor d. marketing direct

ANS: B

177. Organizatia en detail care presupune grupuri de detailisti independenti


sponsorizati de un vanzator en-gros, dar care cumpara si gestioneaza marfa
impreuna, formeaza:
a. cooperative en detail c. organizatii franciza
b. conglomerate comerciale d. lanturi pe baza de voluntariat

ANS: D

178. Distributia inversa se refera la:


a. returnarea materiilor prime nedorite de la furnizori c. deplasarea
produselor din fabrica catre revanzatori si in final la clienti
b. returnarea produselor sparte sau nedorite de la clienti sau revanzatori
d. returnarea doar a produselor bune care mai pot fi folosite de la
clienti la firma

ANS: B
179. Conceptul de comunicare integrata de marketing presupune:
a. compania combina cu atentie si coordoneaza multiplele sale canale de
comunicare pentru a transmite un mesaj clar, consistent si convingator despre
organizatie si produsele sale
b. compania utilizeaza mai intai pubilicitatea si ulterior toate celelalte
forme de promovare: relatiile publice, vanzarile directe si marketing direct
c. compania realizeaza cultivarea unor relatii pe termen lung cu clientii
d. a + b + c

ANS: A

180. Comunicarea avand drept scop vanzarea unui produs, dar transmiterea
mesajului comunicational se face prin crearea unor stiri este forma de:
a. publicitate c. relatii publice
b. vanzare directa d. marketing direct

ANS: C

181. Instrumentul promotional care duce la aparitia unei largi game de


relatii interumane, care presupune o implicare personala pe termen lung si este
considerat instrumentul de promovare cel mai costisitor al companiilor:
a. publicitatea c. vanzarile directe
b. relatiile publice d. marketing direct

ANS: C

182. Este forma a marketingului direct:


a. vanzarile directe
b. promovarea vanzarilor
c. marketingul online
d. prezentarea produselor
e. a + b + c + d

ANS: C

183. Variabila cantitativa cu actiune pe termen scurt si care genereaza


avantaje economice si materiale imediate este:
a. publicitatea c. relatiile publice
b. marketing direct d. promovarea vanzarilor

ANS: D

184. Producatorii unei marci de varf care obtin o cooperare comerciala


puternica si sprijin de la revanzatori folosesc un sistem de marketing:
a. vertical institutional c. vertical administrat
b. vertical contractual d. orizontal

ANS: C

185. Care dintre sistemele de marketing vertical presupune combinarea


stadiilor succesive ale productiei si distributiei sub o singura conducere:
a. SVM institutional c. SVM administrat
b. SVM contractual d. SVM conventional

ANS: A

186. Producatorii unei marci de varf care obtin o cooperare comerciala


puternica si sprijin de la revanzatori folosesc un sistem de marketing:
a. vertical institutional c. vertical administrat
b. vertical contractual d. orizontal

ANS: C

187. Este forma de publicitate:


a. marketing direct
b. marketing online
c. obiecte publicitare
d. vanzarea personala
e. nici o varianta de mai sus nu este corecta

ANS: E

188. Distributia se refera la


a. colectarea, ordonarea, evaluarea si valorificarea informatiilor c.
activitatile care fac produsele disponibile pentru consumatori, atunci cand
si acolo unde ei doresc sa le achizitioneze
b. determinarea cailor prin care se poate obtine si analiza informatia utila
d. elaborarea strategiei de marketing

ANS: C

189. Un canal de distributie este


a. un grup de persoane sau organizatii care directioneaza fluxurile de produse
de la producatori la consumatori c. metoda de stabilire a pretului
b. grupul de produse sau organzatii care transfera serviciile catre consumatori
d. tehnica de determinare a ideilor de produse noi

ANS: A

190. Prin ce tip de canal de distributie se vand bunurile de imbracaminte


sau aparatura electronica?
a. producatori - consumatori c. producatori - negustori angrosisti -
negustori detailisti - consumatori
b. producatori - negustori detailisti - consumatori d. producatori -
agebnti sau brokeri - negustori angrosisti - negustori detailisti - consumatori

ANS: B

191. Prin ce tip de canal de distributie se vand produsele de mobila?


a. producatori - consumatori c. producatori - negustori detailisti -
consumatori
b. producatori - negustori angrosisti - negustori detailisti - consumatori
d. producatori - agenti sau brokeri - negustori angrosisti - negustori
detailisti - consumatori

ANS: B

192. Canalul de distributie producator - consumatori


a. arata miscarea directa a bunurilor de la producatori la consumatori, fiind
denumit si canal de marketing direct c. este specific distributiei
produselor alimentare
b. se foloseste pentru vanzarea produselor harwared. destinat vanzarii
aparaturii electronice

ANS: A

193. Canalul direct de distributie a produselor industriale


a. este cel mai fezabil pentru multi producatori de bunuri industriale, pentru
ca ei au putini cumparatori si acestia sunt adesea apropiati din punct de vedere
geografic c. foloseste distribuitori industriali
b. foloseste agenti d. foloseste atat agenti, cat si distributiori
industriali

ANS: A

194. Distributia duala sau multipla presupune


a. folosirea intermediarilor in canalul de distributie c. utilizarea a doua
sau mai multe canale de distributie pentru distribuirea acelorasi produse, in
acelasi segment de piata
b. vanzarea prin canal de distributie direct d. unirea a doua sau mai multe
faze ale unui canal de marketing sub aceeasi conducere

ANS: C

195. Discrepantele cantitative si asortamentale sunt rezolvate prin


a. controlul activitatii de marketing c. promovare produselor
b. studii de piata corecte d. activitatile de sortare facute de intermediari
intr-un canal de distributie

ANS: D

196. Activitatile de sortare


a. sunt activitati de promovare c. contribuie la stabilirea corecta a
preturilor
b. sunt functii care permit membrilor canalului sa isi imparta rolurile si sa
isi separe sarcinile d. reprezinta metoda de cercetare a pietei

ANS: B

197. Acumularea reprezinta


a. separarea diverselor produse intr-o relativa armonie de grupuri omogene
c. divizarea unor mari cantitati similare in loturi mai mici
b. dezvoltarea unei banci sau a unui inventar de produse similare d.
procesul de combinare a produselor in colectii sau asortimente
ANS: B

198. Clasificarea reprezinta


a. separarea diverselor produse intr-o relativa armonie de grupuri omogene
c. divizarea unor mari cantitati similare in loturi mai mici
b. dezvoltarea unei banci sau a unui inventar de produse similare d.
procesul de combinare a produselor in colectii sau asortimente

ANS: A

199. Repartizarea reprezinta


a. dezvoltarea unei banci sau a unui inventar de produse similare c.
procesul de combinare a produselor in colectii sau asortimente
b. separarea diverselor produse intr-o relativa armonie de grupuri omogene
d. divizarea unor mari cantitati similare in loturi mai mici

ANS: D

200. Gruparea reprezinta


a. divizarea unor mari cantitati similare in loturi mai mici c. procesul de
combinare a produselor in colectii sau asortimente
b. separarea diverselor produse intr-o relativa armonie de grupuri omogene
d. dezvoltarea unei banci sau a unui inventar de produse similare

ANS: C

201. Liderul unui canal de marketing nu poate fi


a. consumatorul final c. detailist
b. angrosist d. producator

ANS: A

202. Integrarea canalului pe verticala reprezinta


a. dezvoltarea unei banci sau a unui inventar de produse similare c.
separarea diverselor produse intr-o relativa armonie de grupuri omogene
b. combinarea a doua sau mai multe faze ale unui canal de distributie sub
acceasi conducere d. combinarea instituiilor la acelasi nivel al operatiei

ANS: B

203. Un sistem vertical de marketing este


a. canalul de distributie directa c. un canal de marketing in care un
singur membru al canalului coordoneaza sau conduce activitatile canalului pentru
realizarea eficientei, a costurilor scazute pentru distributie si satisfacerea
segmentului de piata al consumatorilor
b. canalul de distributie de tip producator - negustor - cumparator d. un
sistem de distributie specific doar produselor agricole

ANS: C

204. Una din urmatoarele nu prezinta forma a unui sistem vertical de


marketing
a. sistemul vertical de marketing corporativ c. sistemul vertical de
marketing administrat
b. sistemul vertical de marketing multinational d. sistemul vertical de
marketing contractual

ANS: B

205. Cele trei nivele importante de acoperire a pietei sunt:


a. distributia intensiva, distributia exclusiva, distributia selectiva c.
distributia intensiva, distributia exclusiva, distributia interna
b. distributia intenisva, distributia exhaustia, distributia selecta d.
distributia interna, distributia exogena, distributia selectiva.

ANS: A

206. Painea, ziarele, se vand prin distributie


a. exhaustiva c. intensiva
b. exogena d. selectiva

ANS: C

207. Notiunea de promovare


a. este un complex de activitati prin care un mesaj cu semnificatie comerciala
privind un produs, serviciu sau o firma este prezentat publicului prin mass media
c. include toate activitatile de marketing menite a stimula si creea
cererea, prin comunicatiile informative si persuasive ale intreprinderii cu piata
b. implica contacul direct, individualizat, princare o persoana cauta sa
determine pe cumparatorii potentiali sa cumpere anumite bunuri sau servicii d.
reprezinta activitatea de a crea printre oamnei o stare de spirit favorabila
intreprinderii

ANS: C

208. Publicitatea
a. include toate activitatilede marketing menite a crea si stimula cererea,
prin comunicatiile informative si persuasvie lae intreprinderii cu piata c.
implica contactul direct, individualizat, prin care o persoana cauta sa
determine pe cumparatorii potentiali sa cumpere anumite bunuri sau servicii
b. este un complex de activitati prin care un mesaj cu semnificatie comerciala
privind un produs, serviciu sau o firma este prezentat publicului prin mass media
d. reprezinta activitatea de a crea printre oameni o stare de spirit
favorabila unei intreprinderi

ANS: B

209. Relatiile publice


a. reprezinta un complex de activitati prin care un mesaj cu semnificatie
comerciala privind un produs, servciu sau firma este prezentat publicului prin
mass media c. reprezinta activitatea de a crea printre oameni o stare de spirit
favorabila unei intreprinderi
b. sunt activitati care contribuie la stimularea vanzarilor d. implica
contactul direct, individualizat, prin care o persoana cauta sa termine pe
cumparatorii potentiali sa cumpere anumite bunuri sau servicii

ANS: C

210. Una din urmatoarele nu reprezinta scop al promovarii


a. diseminarea ideilor c. determinarea canalului de distributie optim
b. influentarea si convingerea consumatorilor d. rdicarea eficientei
competitive a eforturilor de marketing pentru cucerirea unui segment al pietei

ANS: C

211. Capacitatea unei persoane sau unuigrup depersoane de a transmite idei,


ganduri, sentimente, opinii, la o altapersoana sau grup, in asa fel incat sa se
poate aobtine un anumit raspuns, inseamna
a. relatii publice c. flux al comunicatiilor promotionale
b. publicitate d. comunicare

ANS: D

212. Trasatura nedorita a sistemului de comunicatie este


a. codificarea c. zgomotul
b. canalul de transmitere d. decodificarea

ANS: C

213. Nu este tip de comunicatie promotionala:


a. comunicatia singulara sau specifica c. comunicatia intraorganizationala
b. comunicatia selectiva d. comunicatia de masa

ANS: C

214. Nu reprezinta obiectiv al promovarii:


a. sporirea vanzarilor c. scaderea volumului vanzarilor
b. mentinerea sau cresterea pozitiei intreprinderii pe piata d. educarea si
informarea pietei

ANS: C

215. Conditiile favorabile promovarii nu presupun


a. tendintele de crestere a nevoilor de baza pe care le satisface produsul
c. existenta unor serii de motive emotionale in actul de cumparare
b. posibilitatile de banalizare a produsului d. existenta unor resurse
financiare suficiente

ANS: B

216. Un canal de distributie:


a. este un concept echivalent cu cel de distributie a marfurilor c. este
format doar din producator si consumator
b. este numit canal de marketing d. reprezinta ansamblul operatiunilor de
vanzare-cumparare a unui anumit produs
ANS: B

217. Un canal de marketing include:


a. numai producatorul si consumatorul c. numai intermediarii implicati in
distributia marfurilor
b. toate verigile care contribuie la distributia produsului d. toate
verigile care contribuie la distributia produsului, inclusiv consumatorul final

ANS: D

218. Un canal direct este un canal care are:


a. un singur intermediar c. doi intermediari
b. nici un intermediar d. un numar mic de intermediari

ANS: B

219. Care din urmatoarele functii principale nu apartin activitatilor de


sortare:
a. acumularea c. impartirea
b. repartizarea d. gruparea

ANS: C

220. Prin ce functie principala a activitatilor de sortare produsele sunt


combinate in colectii sau asortimente astfel incat cumparatorii sa le aiba
disponibile intr-un anume loc:
a. clasificarea c. repartizarea
b. acumularea d. gruparea

ANS: D

221. Integrarea canalului de distributie poate fi:


a. integrarea canalului laterala c. integrarea canalului pe diagonala
b. integrarea canalului pe orizontala d. nici un raspuns corect

ANS: B

222. Combinarea institutiilor la acelasi nivel al organizatiei sub o singura


conducere reprezinta:
a. integrarea canalului pe orizontala c. integrarea canalului pe diagonala
b. integrarea canalului pe verticala d. integrarea verticala totala

ANS: A

223. Sistemul vertical de marketing administrat:


a. combina toate fazele unui canal de marketing, de la producatori la
consumatori, sub o singura posesie c. este cel mai popular tip de sistem
vertical de marketing, legaturile interorganizatio-
nale se formeaza prin contracte
b. membri canalului sunt independenti, dar un nivel inalt al conduceri
interorganizationale este realizat de coordonarea neoficiala d. nu este
forma a sistemului vertical de marketing

ANS: B

224. Este sistem vertical de marketing, sistemul:


a. contractual c. colateral
b. coordonat d. conventional

ANS: A

225. Sunt sisteme de marketing vertical, sistemele:


a. contractual, coordonat, administrat c. contractual, administrat,
conventional
b. contractual, corporativ, administrat d. contractual, coordonat,
conventional

ANS: B

226. Varianta strategica de distributie care presupune difuzarea larga a


produselor pe toate pietele de desfacere disponibile, se numeste:
a. distributie selectiva c. distributie proprie
b. distributie directa d. distributie intensiva

ANS: D

227. Varianta strategica de distributie care presupune folosirea numai a


unei piete de desfacere, pe o larga arie geografica, se numeste:
a. distributie selectiva c. distributie directa
b. distributie exclusiva d. distributie indirecta

ANS: B

228. Care din urmatoarele reprezinta un mijloc publicitar:


a. tipariturile prin posta c. premiul
b. targurile si expozitiile d. timbrele comerciale

ANS: A

229. Reducerile promotionale de preturi sunt forme de:


a. publicitate c. promovarea vanzarilor
b. manifestare promotionala d. publicitate la locul vanzarii

ANS: C

230. Vanzarea prin eforturi personale:


a. implica contactul indirect, prin care o persoana cauta sa determine pe
cumparatorii potentiali sa cumpere anumite bunuri sau servicii c. reprezinta
activitatea de a crea printre oameni o stare de spirit favorabila unei
intreprinderi
b. se adreseaza impersonal unei mase de consumatori d. se adreseaza unor
consumatori individuali, in vederea influentarii cererii acestora

ANS: D

231. Nu este forma a marketingului direct:


a. telemarketingul
b. marketingul on-line
c. marketingul prin posta
d. relatiile cu publicul

ANS: D

232. Marketingul direct:


a. consta in prezentarea facuta de agentii de vanzari ai firmei cu scopul de a
face vanzari si de a dezvolta relatii cu clientii
b. consta in legaturi directe cu anumiti clienti tinta, alesi cu grija pentru a
obtine atat o vanzare imediata, dar si pentru a cultiva o relatie de durata
c. are ca scop construirea unor relatii bune cu diferitele tipuri de public ale
companiei
d. este un concept echivalent cu vanzarile directe

ANS: B

233. Conceptul de comunicare integrata de marketing presupune:


a. compania combina cu atentie si coordoneaza multiplele sale canale de
comunicare pentru a transmite un mesaj clar, consistent si convingator despre
organizatie si produsele sale
b. compania utilizeaza mai intai pubilicitatea si ulterior toate celelalte
forme de promovare: relatiile publice, vanzarile directe si marketing direct
c. compania realizeaza cultivarea unor relatii pe termen lung cu clientii
d. a + b + c

ANS: A

234. Care din urmatoarele nu este aspect al marketingului direct care ii


confera acestuia unicitatea?
a. personalizarea c. presupune intotdeuna existenta unei baze de clienti
b. caracterul direct d. generalizarea

ANS: D

235. Nu poate fi considerat instrument in marketingul direct:


a. telefonul c. faxul
b. catalogul de promovare d. panoul publicitar

ANS: D

236. Cea mai mare problema publica cu care se confrunta industria


marketingului direct este:
a. invadarea intimitatii c. protectia mediului
b. responsabilitatea sociala d. poluarea fonica
ANS: A

237. Este tehnica a marketingului direct:


a. relatiile publice c. publicitatea
b. telemarketingul d. investitiile directe

ANS: B

238. Cea mai mare asociatie de marketing direct care lucreaza bazandu-se pe
baze de date si are ca scop garantarea intimitatii consumatorilor privind mesajele
care ajung prin tehnicile de marketing direct este:
a. AMA c. EDI
b. DMA d. WAL-MART

ANS: B

239. Principala tehnica de comunicatie in marketingul direct (tinand cont


atat de cheltuielile totale in marketingul direct, cat si de vanzarile in
marketingul direct) este:
a. marketingul TV cu raspuns direct c. marketingul direct prin posta
b. marketingul telefonic d. marketingul prin catalog

ANS: B

240. Nu este caracteristica a marketingului direct prin posta:


a. permite o selectare a publicului tinta
b. mesajul transmis poate fi personalizat
c. gradul de raspuns foarte mare din partea publicului tinta
d. promovarea este flexibila

ANS: C

241. Scopul utilizarii unor tehnici de marketing direct este:


a. vanzarea imediata a unui produs/serviciu c. crearea de trafic la magazine
b. cultivarea relatiei pe termen lung cu clientii d. toate variantele sunt
corecte

ANS: D