Sunteți pe pagina 1din 13

# file:///Users/mihaelamurariu/Desktop/Culegere Schneider alg...

## CAPITOLUL 27. INELUL CLASELOR DE

RESTURI p
27.1. S se arate c urmtoarele polinoame sunt ireductibile n 2 :
a) f = x 2 + x + 1 ;
b) f = x 3 + x + 1 ;
c) f = x 4 + x + 1 ;
d) f = x 8 + x 2 + 1 ;
e) f = x 4 + x 2 + 1 ;
f) f = x 7 + x 4 + x 3 + x + 1 .

## 27.2. S se arate c urmtoarele polinoame sunt ireductibile n 3 :

a) f = x 2 + 1 ;
b) f = x 2 + 2 x + 2 ;
c) f = x 4 + 1 ;
d) f = x 4 + 2 x 2 + 2 ;
e) f = 2 x 4 + x + 1 ;
f) f = 2 x 3 + x + 1 .

## 27.3. S se arate c urmtoarele polinoame sunt ireductibile n 4 :

a) f = x 2 + 1 ;
b) f = x 2 + x + 1 ;
c) f = 2x 2 + 2x + 1 ;
d) f = x 3 + x + 1 ;
e) f = x 3 + x + 3 ;
f) f = x 5 + x + 1 .

1 sur 13

23/09/13 03:54

## file:///Users/mihaelamurariu/Desktop/Culegere Schneider alg...

a) f = x 2 + 1 ;
b) f = x 3 + 1 ;
c) f = x 4 + 1 ;
d) f = x 5 + 1 ;
e) f = x 6 + 1 ;
f) f = x 10 + 1 ,
sunt reductibile n i s se descompun n factori ireductibili.
2

## 27.5. S se arate c urmtoarele polinoame:

a) f = x 2 + 2 x + 1 ;
b) f = 2 x 2 + x + 2 ;
c) f = x 3 + x 2 + x + 1 ;
d) f = x 3 + 2 x 2 + x + 2 ;
e) f = x 3 + x + 1 ;
f) f = x 4 + x 3 + x 2 + x + 2 ,
sunt reductibile n i s se descompun n factori ireductibili.
3

## 27.6. S se arate c urmtoarele polinoame:

a) f = 2 x 2 + x + 1 ;
b) f = x 2 + x + 2 ;
c) f = x 3 + x 2 + x + 1 ;
d) f = x 3 + 3 x 2 + x + 3 ;
e) f = x 4 + 2 x 3 + x + 2 ;
f) f = x 4 + x 3 + x 2 + 2 x + 1 ,
sunt reductibile n i s se descompun n factori ireductibili.
4

## 27.7. S se rezolve n 2 ecuaiile:

a) x 2 + x = 0 ;
b) x 2 + 1 = 0 ;
c) x 3 + 1 = 0 ;
d) x 2 + x + 1 = 0 ;

2 sur 13

23/09/13 03:54

## file:///Users/mihaelamurariu/Desktop/Culegere Schneider alg...

e) x 3 + x 2 + x + 1 = 0 ;
f) x 12 + 1 = 0 .

## 27.8. S se rezolve n 3 ecuaiile:

a) x 3 + x 2 + x + 1 = 0 ;
b) x 2 + x + 1 = 0 ;
c) x 2 + 2 = 0 ;
d) x 3 + x + 2 = 0 ;
e) x 4 + x + 1 = 0 ;
f) x 4 + x 2 + 1 = 0 .

## 27.9. S se rezolve n 7 ecuaiile:

a) x 2 + 5 = 0 ;
b) x 3 + 6 = 0 ;
c) x 4 + 5 = 0 ;
d) x 2 + 2x + 6 = 0 ;
e) x 3 + x 2 + 2 = 0 ;
f) x 4 + x 2 + 1 = 0 .

## 27.10. S se rezolve n 11 ecuaiile:

a) x 2 + x + 2 = 0 ;
b) x 2 + 7 x + 1 = 0 ;
c) x 2 + 8 = 0 ;
d) x 3 + x 2 + 8 = 0 ;
e) x 4 + x 2 + 3 = 0 ;
f) x 4 + x 3 + x 2 + x + 3 = 0 .

27.11. Cu ajutorul schemei lui Horner, s se afle ctul i restul mpririi polinoamelor:
a) f = 2 x 5 + 3 x 4 + 4 x 3 + x 2 + 2 x + 1 ; g = x + 2 n ;
6

3 sur 13

23/09/13 03:54

## file:///Users/mihaelamurariu/Desktop/Culegere Schneider alg...

b) f = 6 x 4 + 2 x 3 + 4 x 2 + 5 x + 1 ; g = x + 6 n ;
7

c) f = 2 x 6 + 2 x 4 + x 3 + 3 x 2 + x + 1 ; g = x + 3 n ;
4

d) f = 2 x 4 + x 3 + 3 x + x + 2 ; g = x + 2 n ;
4

x 4 + 9 x 3 + 5 x 2 + 2 x + 6 ; g = x + 9 n ;
e) f = 10
11

f) f = 6 x 5 + 4 x 4 + 3 x 3 + 5 x + 7 x + 1 ; g = x + 5 n .
11

## 27.12. S se afle ctul i restul mpririi polinoamelor:

a) P = x 4 + x 2 + x + 1 ; Q = x 2 + 1 n ;
2

b) P = 2 x 5 + 3 x 3 + 2 x 2 + x + 1 ; Q = 2 x 2 + x + 1 n ;
3

c) P = x + 2 x + x + x + 2 ; Q = x + 2 x + 2 n ;
6

d) P = 2 x 4 + 3 x 3 + 4 x 2 + x + 3 ; Q = 3 x 2 + 3 x + 4 n ;
5

e) P = x 4 + x 3 + 3 x + 3 ; Q = x 3 + 4 x 2 + 2 n ;
5

f) P = 6 x + 2 x + 5 x + 4 x + 1 ; Q = 5 x + 2 x + 4 n ;
4

g) P = x 5 + 2 x 4 + 3 x 2 + 4 x + 5 ; Q = x 3 + x 2 + 3 x + 2 n ;
7

h) P = x 6 + 3 x 4 + 4 ; Q = x 3 + 2 x 2 + x + 6 n .
11

27.13. S se determine a

## 3 astfel nct polinomul:

a) P = 2 x 3 + ax 2 + x + 1 s se divid prin x + 2 n ;
3

b) P = x 3 + x 2 + ax + 2 s se divid prin x + 1 n ;
3

c) P = x + ax + ax + 1 s se divid prin x + 1 n ;
4

d) P = x 5 + ax 3 + 2 x + 1 s se divid prin x + 2 n ;
3

e) P = x 6 + 2 x 4 + ax 2 + 1 s se divid prin x + 2 n .
3

27.14. S se determine a

## 4 astfel nct polinomul:

a) P = x 4 + x 3 + ax 2 + 1 s se divid prin x + 1 n ;
4

4 sur 13

23/09/13 03:54

## file:///Users/mihaelamurariu/Desktop/Culegere Schneider alg...

b) P = x 5 + ax 3 + a s se divid prin x + 2 n ;
4

c) P = x 6 + ax 4 + x 2 + 1 s se divid prin x + 3 n ;
4

d) P = 2 x + ax + 2 x + 1 s se divid prin x + 2 n ;
5

e) P = x 5 + ax 4 + 2 x + 1 s se divid prin x + 3 n .
4

27.15. S se determine a

## 5 astfel nct polinomul:

a) P = x 4 + 4 x 3 + ax 2 + 1 s se divid prin x + 1 n ;
5

b) P = x 5 + 3 x 4 + ax 3 + a s se divid prin x + 2 n ;
5

c) P = x + ax + 4 x + 1 s se divid prin x + 3 n ;
6

d) P = 4 x 5 + ax 3 + 3 x + 1 s se divid prin x + 2 n ;
5

e) P = x 5 + ax 4 + 4 x + 3 s se divid prin x + 3 n ;
5

f) P = x + ax + 4 x + 3 s se divid prin x + 3 n .
6

27.16. S se determine a, b

## 5 astfel nct polinomul:

a) P = 2 x 3 + ax 2 + 3 x + b s se divid prin x 2 + 2 x + 1 n ;
5

b) P = x + ax + bx + 2 s se divid prin x + 4 n ;
3

c) P = x 4 + 3 x 3 + 3 x 2 + ax + b s se divid prin x 2 + 3 x + 2 n ;
5

d) P = x 4 + x 3 + ax 2 + bx + 1 s se divid prin x 2 + 1 n ;
5

e) P = x + x + x + ax + b s se divid prin x + x + 4 n .
4

## 27.17. S se determine c.m.m.d.c. al polinoamelor:

a) P = x 3 + x 2 + x + 1 ; Q = x 2 + 1 n ;
2

b) P = x 2 + 2 ; Q = x 3 + 2 x 2 + x + 2 n ;
3

c) P = x + 2 x + 1 ; Q = 2 x + 1 n ;
2

d) P = x 3 + x 2 + 2 x + 2 ; Q = x 2 + x + 1 n ;
3

5 sur 13

23/09/13 03:54

## file:///Users/mihaelamurariu/Desktop/Culegere Schneider alg...

e) P = x 4 + 1 ; Q = x 3 + x + 1 n ;
3

f) P = x 2 + 4 ; Q = x 3 + 4 n ;
5

g) P = x + x + 2 x + x + 1 ; Q = x 3 + 2 x 2 + x + 2 n ;
4

h) P = 2 x 4 + 3 x 3 + 4 x 2 + 2 x + 1 ; Q = x 3 + 2 x 2 + 2 x + 1 n ;
5

i) P = x 4 + 3 x 2 + 2 ; Q = x 4 + x 3 + 2 x 2 + x + 1 n ;
7

j) P = 4 x + 4 x + x + 1 ; Q = 4 x + 5 x + x + 3 n .
3

27.18. S se determine a

## 3 astfel nct ecuaiile urmtoare s aib rdcini comune n 3 :

a) x 2 + x + a = 0 ; 2 x 2 + x + a = 0 ;
b) x 2 + ax + 1 = 0 ; 2 x 2 + x + a = 0 ;
c) x 2 + x + a = 0 ; x 2 + ax + 1 = 0 ;
d) x 3 + x + a = 0 ; x 2 + x + a = 0 ;
e) x 3 + ax + 1 = 0 ; x 4 + x + a = 0 .

27.19. S se determine a

## 5 astfel nct ecuaiile urmtoare s aib rdcini comune n 5 :

a) x 2 + x + a + 1 = 0 ; 2 x 2 + x + a = 0 ;
b) x 2 + 2 x + a = 0 ; x 3 + ax + 3 = 0 ;
c) x 3 + ax 2 + x + a = 0 ; x 3 + 2 x + a = 0 ;
d) x 3 + 2 x + a + 1 = 0 ; x 3 + x 2 + x + a = 0 ;
e) x 3 + 2 x 2 + 3 x + a = 0 ; x 3 + ax 2 + ax + 1 = 0 .

x + 2 y = 1
a)
;
3 x + y = 1
x + y = 0
b)
;
2 x + y = 1
x + y = 1
c)
;
2 x + 3 y = 1

6 sur 13

23/09/13 03:54

3 x + y = 1
d)
;
x + y = 1
x + 3 y = 3
e)
;
3 x + y = 1
x + 2 y = 1
f)
.
3 x + 2 y = 1

3 x + y = 0
a)
;
x + 2 y = 0
2 x + 3 y = 2
b)
;
x + y = 3
4 x + y = 2
c)
;
2 x + y = 0
x + y = 1
d)
;
2 x + 4 y = 2
x + y = 2
e)
;
x + 2 y = 1
3 x + 2 y = 3
f)
.
x + 3 y = 1

## 27.22. S se rezolve n 3 sistemele:

x + y + z = 0

a) x + y + 2 z = 1 ;

2 x + y + z = 1
x + y + z = 1

b) x + 2 y + z = 2 ;

2 x + 3 y + z = 1

7 sur 13

23/09/13 03:54

## file:///Users/mihaelamurariu/Desktop/Culegere Schneider alg...

x + y + z = 0

c) 2 x + y + 2 z = 1 ;

x + 2 y + 2 z = 2
x + 2 y + z = 0

d) 2 x + y + z = 2 ;

x + y + 2 z = 0
2 x + y + z = 1

e) x + 2 y + z = 1 ;

x + y + 2 z = 1
x + y + 2 z = 0

f) x + 2 y + z = 2 .

2 x + y + z = 0

## 27.23. S se rezolve n 5 sistemele:

x + y + z = 3

a) x + 3 y + z = 0 ;

3 x + y + 2 z = 1
x + y + 2 z = 4

b) 2 x + y + z = 2 ;

x + y + 3 z = 2
2 x + y + z = 3

c) x + 2 y + z = 4 ;

x + y + 2 z = 0
x + y + z = 1

d) x + 2 y + z = 3 ;

2 x + y + z = 2
x + y + z = 1

e) 2 x + y + z = 3 ;

x + 2 y + z = 3

8 sur 13

23/09/13 03:54

## file:///Users/mihaelamurariu/Desktop/Culegere Schneider alg...

3 x + y + z = 1

f) x + 3 y + z = 0 .

x + y + 3 z = 4

## 27.24. S se rezolve n 7 sistemele:

3 x + y + z = 4

a) x + 2 y + 3 z = 1 ;

x + y + z = 2
x + y + 4 z = 4

b) 3 x + y + z = 6 ;

x + 2 y + 3 z = 2
x + 5 y + z = 2

c) 3 x + 2 y + z = 1 ;

2 x + 3 y + 4 z = 3
4 x + y + z = 2

d) x + 3 y + 2 z = 6 ;

x + y + 4 z = 1
5 x + 3 y + z = 5

e) 1 x + y + 3 z = 5 ;

2 x + y + 4 z = 4
x + 2 y + 3 z = 5

f) 2 x + y + z = 3 .

x + y + z = 1

|3
|
a) |0
|
||1

9 sur 13

1 2 |
|
2 1 | n ;
5
|
3 4 ||

23/09/13 03:54

|2
|
b) |1
|
||2
|3
|
c) |0
|
||1
|3
|
d) |4
|
||5
|3
|
e) |5
|
||1
|8
|
f) |5
|
||1

1 4 |
|
3 2 | n ;
6
|
1 1 ||
1 2 |
|
2 1 | n ;
4
|
3 0 ||
1 2 |
|
3 3 | n ;
7
|
6 4 ||
1 2 |
|
4 3 | n ;
8
|
5 4 ||
1 2 |
|
7 4 | n .
11
|
3 4 ||

10 sur 13

a) 2

1 1

3 2 n ;
5
3 4

b) 3

2
1

c) 0

3
4

d) 2

2 4

3 2 n ;

6
1 1
2 3

2 3 n ;

1 4
2 1

3 3 n ;
7
6 4

23/09/13 03:54

## file:///Users/mihaelamurariu/Desktop/Culegere Schneider alg...

e) 5

2 5

4 3 n ;
8
5 4

f) 5

3 2

7 4 n .

11
2 3

27.27. S se calculeze A n , n
1
a) A =
1

0
b) A =
1
1
c) A =
1
1
d) A =
0

1
e) A =
2
0
=
f) A
4

* , unde:

1
n ;
3
1
1
n ;
3
0
0
n ;
4
1
0
n ;
4
2
0
n ;
5
1
1
n .
5
0

## 27.28. S se determine matricea A

1
a) A 2 =
1
1
b) A 2 =
0
1
c) A 2 =
0
2
2 =
d) A
2

11 sur 13

M 2 ( 3 ) astfel nct:

0
;
1
2
;
2
0
;
2
2
;
1

23/09/13 03:54

2
e) A 2 =
0
0
f) A 2 =
1
2
g) A 4 =
1
1
h) A 4 =
0
1
4 =
i) A
1

0
;
2
2
;
0
2
;
0
1
;
1
1
.
1

ax + 2 y = 1
a)
;
x + y = 2
ax + y = 2
b)
;
2 x + y = 1
x + y = 1
c)
;
2 x + ay = 1
ax + y = 1
d)
;
x + y = 1
x + 2 y = 2
e)
;
ax + y = 1
x + 2 y = 1
f)
,
ax + 2 y = 2
unde a .
3

2 x + 3 y = 3
a)
;
ax + 4 y = 2
ax + 3 y = 2
b)
;
x + y = 3
12 sur 13

23/09/13 03:54

## file:///Users/mihaelamurariu/Desktop/Culegere Schneider alg...

x + 2 y = 4
c)
;
ax + 3 y = 3
ax + 3 y = 2
d)
;
(a + 1 )x + y = 1
ax + y = 2
e)
;
ax + 2 y = 1
ax + 2 y = 3
f)
,
x + 3 y = 1
unde a .
5

[Salt la cuprins]

13 sur 13

23/09/13 03:54